Page 1

WWW.GET-SPACED-OUT.NL

JUXTAPOSE SPACED OUT KRANT 2013

JAARGANG 1 NO. 1 OPLAGE 10,000

"LUUSTER DAN, NOG 500 KAARTEN! Spaced Out laat zien dat een grootschalig danceevenement wel werkt in de Rijnhal. We vroegen even om een kleine update. “Het leek de afgelopen weken wel storm in de Spaced Out ticketshop. Nadat de tweehonderdvijftig early birds al binnen één dag op waren, vlogen ook de vijfhonderd goedkopere kaarten binnen twee weken de deur uit”, zegt de organisatie vol trots. Hoe het kan? Het is duidelijk dat Arnhem toe is aan iets nieuws. De drie hostende partijen snappen dat dondersgoed.”

ALLERLAATSTE RIJNHAL RAVE

Onlangs sprak ik de volledige organisatie van Spaced Out over “the very last rave”, die op oud & nieuw in de Rijnhal plaatsvindt. Ik vroeg de heren wat meer te vertellen over Spaced Out.

Wie, wat, waarom? In 1992 opende de Rijnhal haar deuren voor de eerste grote acidhousefeesten. Geschiedenis werd geschreven. Op 1 januari 2014 eindigt het sprookje

van de Rijnhal, maar niet voordat jullie nog eenmaal de Arnhemse hal bezetten voor een ongekende house invasie. Zonder mobiele telefoon of internet slaagde Cliff de L’Isle met zijn team er in om op 16 mei 1992 duizenden bezoekers uit heel Nederland (en Duitsland) naar Arnhem af te laten reizen voor de allereerste rave in de rijnhal. Something For Your Mind was een groot succes! Wetende wat er ruim 20 jaar geleden voor

het eerst de revue passeerde, is het niet meer dan logisch dat de Rijnhal nog eenmaal dat authentieke ‘house uit je dak’ gevoel laat terugkeren. Spaced Out wordt gevoed door drie partijen die dat prachtige verleden moeiteloos gaan combineren met hedendaagse technologieën. Maak je gereed voor een rave van de bovenste plank, anno 2013/2014, op een historische locatie, in drie zalen en met liefst dertien (inter)nationale acts!

Welke drie partijen hebben de handen ineengeslagen voor Spaced Out? Spaced Out wordt muzikaal en visueel ingevuld door 8Bahn, New Dutch School en Juxtapose. Met die drie partners is een breed muzikaal spectrum gedekt; of je nu van techno, house, jungle, breaks of mellow houdt, alles komt voorbij in drie intieme zalen. Het wordt een rave van jewelste!

RAVEN VOOR DUMMIES

Voor de late beslissers is er deze speciale actie. Voor 30 euro alsnog toegang voor Spaced Out NYE. Er liggen 250 kaarten klaar in de Rijnhal die je tussen 22t.00 en 23.30 kunt verzilveren op vertoon van deze rave bon. Knip hem uit en wees er vroeg bij!

Voor een ieder die voor 1980 is geboren, behoort ‘raven’ tot een basiselement van de opvoeding. Maar wat nu als je de Spice Girls jouw tieneridolen waren? Op pagina 6 vind je een snelcursus “Raven voor dummies”, met de tien geboden en een symbolen kaart. Vooral handig voor het tweede deel van de nacht.

Hoe bedoelt u, iets nieuws? “Kijk alleen al naar de prijzen van een kaartje voor een gemiddeld oud & nieuw feest, dat gaat al vlot naar de vier tientjes toe. Wij kiezen voor eerlijke prijzen, zowel voor je ticket als voor de versnaperingen. We bieden tickets aan in vier staffels, waarvan de eerste twee binnen no-time uitverkocht waren. Dan is het toch duidelijk wat de bezoeker wil?! Een groots, degelijk, maar ook gezellige jaarwisseling met eerlijke prijzen.”

Is het echt de laatste keer? In 2014 wordt de Rijnhal helaas als evenementenhal gesloten. Dus ja, het is absoluut de laatste rave in de Rijnhal. En Spaced Out, tja, dat zou zomaar in 2014 nogmaals kunnen plaatsvinden. Wij zijn met z’n allen dolenthousiast dat het concept door het publiek zo goed omarmd wordt!

WIST JE DAT?

In 1988 kopte The Sun al: SPACED OUT. Toentertijd werd de geuzennaam gekoppeld aan een vrij negatief krantenbericht over jongeren die helemaal los gingen. Inmiddels weten we dat die nieuwe beweging niet begrepen werd door de massa, en daarom in het verdomhoekje werd geschoven. Na 26 jaar transformeren is de dance cultuur een volwassen subcultuur, en SPACED OUT een naam die wij met trots dragen!


2

INFOGRAPHIC


SPACED OUT

3

VAN LOMPE VERGAARBAK NAAR MEERDERE INTIEME ZALEN De Rijnhal staat bekend als één grote hal, waar menig dance feest moeite heeft om het geluid tot één warm geheel te smeden. Velen weten dat de Rijnhal in de beginselen van de house scene een ongewild echo effect met zich meebracht. Alsof twintig dj’s tegelijk stonden te draaien, zonder te luisteren naar de ander. Tijdens Spaced Out moeten er drie zalen gelijktijdig programmering bieden, wij zijn benieuwd.

glimlach. “Maar dat wisten we al vanaf het begin. De Rijnhal is een prachtige locatie, maar je moet er wel wat mee doen. Een klein tipje van de sluier mag ik wel geven; drie zalen draaien tegelijkertijd. Juxtapose neemt de bovenzaal voor haar rekening. Dit is eigenlijk best absurd gezien de halfronde inrichting. Wij weten zeker dat hun brede muzikale aanbod daar het beste tot z’n recht komt.”

Grote zaal opsplitsen en verlagen “Alles wat je zegt is waar”, Paul: “De grote hal wordt grinnikt Paul met een grote opgesplitst in twee zalen,

zodat 8Bahn en New Dutch School beiden hun eigen ruimte krijgen. Gezien de kaartverkoop worden dat geen kleine ruimtes. Anderzijds beperkt het opsplitsen het aantal kaarten wat we kunnen verkopen, maar dat vinden we niet erg. We kiezen bewust voor intiem. Verder hebben we besloten om het plafond van de twee zalen te verlagen zodat het geluid warm en vol wordt. Best bizar eigenlijk, nu ik daarover nadenk, we verlagen de Rijnhal even voor één avond, haha.”

OLD SCHOOL VERSUS NEW SCHOOL

We spraken met Peter Damen en Niek Siero, de twee productieleiders achter Spaced Out. Hoe een evenementenbaas met ruim dertig jaar ervaring samen met een jonge hond een geijkte productie kan wegzetten in de Rijnhal.

TIP: TEL DE SM

ILEYS!

Van Dolly Dots tot Free Your Mind Festival. Op zijn twintigste ging hij keihard onderuit door een veel te dure productie in de Rijnhal (met jawel, de Dolly Dots en Shakatak). Het deerde hem niet, hij vervolgde z’n weg en kreeg het voor elkaar om onder andere sterren als Jerry Lee “Great Balls of Fire” Lewis, Santana, BB King en Lionel Hampton naar de Rijnhal te trekken. In de daaropvolgende jaren nam hij Luxor onder z’n hoede, zag hij de wereld als tourmanager, runde hij een kroeg op de Korenmarkt en werd hij de belangrijkste productie-schakel van Free Your Mind; meet Peter Damen, Arnhems meest ervaren productiebaas. Peter: “Voor mij is de Rijnhal een tweede thuis. Mijn eerste productie vond plaats in de Rijnhal en voor mij was het na een belletje van Robin Hagen (Hagen Events), waarin hij mij vroeg de Rijnhal samen te runnen, niet meer dan logisch om in te stemmen. Dat dit avontuur waarschijnlijk strandt in 2014 is doodzonde, want in de hele regio is er geen evenementenhal met een dergelijke capaciteit. Wij hopen nog steeds dat de beoogde verkoop wordt geschrapt en we de Rijnhal een upgrade kunnen geven.” “Mijn romantische avontuur” Op de vraag waarom Peter het concept ‘Spaced Out’ wilde initiëren, reageert hij emotioneel: “voor mij heeft het organiseren van Spaced Out twee redenen, waarvan de eerste echt persoonlijk is. Vorig jaar was ik tijdens oudejaarsavond ziek en vierde ik het met mijn toenmalige prachtvriendin, met wie ik een verboden liefde had. Samen zaten we op de bank en ik zag dat zij een paar tranen liet gaan, want niemand mocht het weten dat wij samen het nieuwe jaar

in zouden gaan. Voor mij was het duidelijk; dat gaat me nooit meer gebeuren! En toen besloot ik voor haar met de volgende oudejaarsavond een superfeest te organiseren. Intussen is onze verboden relatie niet meer, mede door de sociale druk en carrière moves. Die liefde leeft nog wel in mijn hart. Helaas zal ze er niet bij zijn deze avond. Maar dat neemt niet weg dat dit nog steeds mijn romantische avontuur blijft. Ik deel dit graag met alle bezoekers van Spaced Out. Daarnaast was ik al langer van mening dat Arnhem een groot concept op oudejaarsavond miste, en dat gemis is nu voorbij.” “Van promotor tot event manager” Niek Siero, geboren en getogen in Raalte, had zijn plannetje op z’n 15e al klaar; “ik ga evenementenland in!” Na een serie schuurfeesten belandde hij op de HEAO om vervolgens een stageplek te veroveren bij Hagen Events in Arnhem. “Mijn allereerste

evenement was de Kerstmarkt on tour, haha! Reizen, opbouwen, hotel, afbouwen, madness.” Zijn enthousiasme werd een stroomversneller. Stage werd werk en kerstmarkten werden ingeruild voor promotiecampagnes van dancefestivals als Free Your Mind en Rockit Open Air. “De dance scene werd echt mijn leven. De saamhorigheid en liefde voedde mijn passie om hier echt goed in te worden. Tijd om op eigen benen te staan.” Zijn ervaring deelde hij binnen de formatie van New Dutch School en bracht hem uiteindelijk bij de Kamer van Koophandel om een volwaardig ondernemer te worden.

samenwerken. We zaten al vaker met elkaar om tafel voor bijvoorbeeld het Free Your Mind Festival. Het leek mij een uitdaging om met deze twee mannen een evenement in de Rijnhal weg te zetten, niet geheel logisch misschien, maar wel spannend. Al snel werd het concept duidelijk, de visie en de daarbij behorende taakverdeling. Dat het inmiddels een gouden combinatie is, is mooi meegenomen. Op de vraag hoe twee decennia Rijnhal historie in één avond wordt verwerkt, antwoordt Niek vol enthousiasme: “Kijk, de Rijnhal heeft gewoon een roemrijke geschiedenis. De eerste houseparty’s vonden hier plaats en hebben veel mensen een geweldige tijd gegeven. Gezien de ontwikkelingen van de Rijnhal willen wij hun belonen, en we willen tevens de nieuwe garde laten proeven van al dat moois wat de revue heeft gepasseerd.”

De samensmelting Spaced Out wordt georganiseerd door Peter Damen, Niek Siero, Pascal Rietman (8Bahn) en Paul Vijnmans (Soundworks). “Hoe ervaren jullie de samenwerking met al die eigenzinnige types “Oude elementen aanvullen aan boord?” Peter: “het is met nieuwe technieken” niet de eerste keer dat we Het lijkt ons nogal een

uitdaging, het creëren van drie zalen in die ene hal, zowel facilitair als audio wise. Peter: “Bij binnenkomst besef je niet meer dat je in de Rijnhal bent. We delen de Rijnhal op door twee dozen (8Bahn zaal en NDS zaal) te bouwen. Vervolgens verbinden we die twee area’s met live art, zitmogelijkheden, hapjes, drankjes en gekke kunstprojecten. Verder hebben we natuurlijk de ronde bovenzaal waar Juxtapose helemaal los kan gaan, het wordt feest!” Op de vraag hoe de mannen omgaan met bekende issues als geluid reageert Paul resoluut: “We plaatsen het geluid in een zes-punt opstelling, zodat beide area’s elkaar niet bijten. Daarbij krijgt elke area letterlijk vier muren en een plafond. Oude elementen ontmoeten nieuwe technieken. We gaan de mensen versteld doen staan.”

WE GAAN OM 22:00 OPEN

Spaced Out geeft jou de mogelijkheid om het twaalf uur moment samen met honderden andere ‘ravers’ te vieren in de Rijnhal. Voor diegene die niet lang in de rij willen staan, liever met het openbaar vervoer komen of gewoon nog langer willen feesten, daar hebben wij iets bijzonders voor in petto: de officiële Spaced Out pre party! Om 22.00 opent Spaced Out de Rijnhal en kun je jezelf alvast warm stomen voor het moment suprême. Arnhems finest dj’s en vj’s staan garant voor een wervelende openingshow. Champagne en oliebollen maken onderdeel uit van het intieme decor. Samen tellen we af en gaan we lachend en feestend 2014 in!


4

HISTORY OF HOUSE - ARNHEM?!

HISTORY OF HOUSE - ARNHEM?! WILLEMEEN

PARK PRESIKHAAF

LUXOR LIVE

MUSISPARK+ MUSIS SACRUM

POPUPKLUP

STADSBLOKKEN

Loods 008 † GELREDOME

RIJNHAL

HARBOUR ZWEMBAD DE GROTE KOPPEL RIJNDIJK WESTERVOORT

Als je ooit naar Chicago of Detroit gaat en je vertelt dat Arnhem ook een rijke geschiedenis aan house kent, dan word je vierkant uitgelachen. Wedden?! Wij doken in de boeken om te kijken of Arnhem daadwerkelijk een noemenswaardig house verleden heeft. “Only for loving ravers.” Door velen worden de housefeesten in het Arnhemse zwembad De Koppel gezien als de start van de Arnhemse house scene. Voor 25 gulden mocht je van 23.00 tot 06.30 zwemmen en raven tegelijk.

Het prachtige affiche scandeerde: “Modern Swim And Dance Paradise”. Je mocht alleen komen als je een “loving raver” was. Het brein achter deze beruchte nachten was Cosmos Government. Zij waren later ook verantwoordelijk voor de Hellraiser feesten, Amsterdam’s New Rave Club en The Sound. Maar waren deze Kosmische zwem-rave-praktijken wel de start van de Arnhemse rave scene? Als we de VPRO documentaire “House, gewoon uit je dak” mogen geloven wel. Wie echter iets verder kijkt stuit op een warme

zomeravond in juli 1991. “Never too late to hallucinate” Wie Arnhem een beetje kent, weet dat de huidige Luxor Live pas zes jaar actief is als poppodium. Daarvoor was het prachtige pand tien jaar gesloten. Wie Arnhem goed kent, weet dat voorafgaand aan die lange sluiting geschiedenis werd geschreven door Jan Damen. Jan stond aan het bewind van het landelijk bekende popcentrum Luxor (zonder Live). De toenmalige Luxor had een neusje voor trends, wat resulteerde

in optredens van onder andere Van Halen, Tiësto en 2Unlimited. En precies dat neusje zorgde voor de eerste echte (legale) rave in Arnhem: “Rave House”. Dit feest vond plaats op donderdag 4 juli 1991. Eddy de Clercq sierde als enige DJ op de flyer, die was vormgegeven als een kledinglabel. Met de werktitel zat het ook wel snor; “Never too late to hallucinate.” En toen kwam de Rijnhal Nog geen jaar na de introductie in Luxor waagden een stel jonge enthousiaste honden zich aan de Rijnhal. Zonder

mobiele telefoon of internet slaagde Cliff de L’Isle met zijn team er in om op 16 mei 1992 duizenden bezoekers uit heel Nederland (en Duitsland) naar Arnhem af te laten reizen voor een onvervalste rave. DJ’s als Dimitri, Marcello en Remy werden aangevuld door twee echte live performances: Speedy J en Gateway Experience. Het was de officiële geboorte van het concept “Something For Your Mind”. Dit werd later voortgezet als buitenfestival onder de naam “Free Your Mind”. Een vervolg op alle house, mellow en acid raves.

Kortom We kunnen rustig concluderen dat Arnhem heus wel een house/rave geschiedenis kent waar men trots op mag zijn. Met wat pieken en dalen is Arnhem ruim twintig jaar verder nog altijd een stad waar menig houseliefhebber zich rijkelijk kan vermaken. Wij zijn dan ook benieuwd naar de muzikale reis die tijdens Spaced Out afgelegd gaat worden.


SPACED OUT

WALL OF RAVE

Een overzicht van flyers van raves in de Rijnhal. Something For Your Mind, 22 mei 1992

Something For Your Mind, 16 mei 1992

The House Of Unity, 27 juni 1992

The House Of Unity, 27 juni 1992

Something For Your Mind: The Sequal, 3 oktober 1992

Something For Your Mind: The Sequal, 10 april 1993

The Eden Rave, 10 april 1993

Rave Eclipse, 2 mei 1993

Rave Invaders Part 2, 19 juni 1993

Rave The City, 18 september 1993

Hyper Dance, 13 mei 1995

Cyber Rave, 24 juni 1995

Cyber Rave, 24 juni 1995

Rave The City on the Beach, 2 december 1995

The Party of Horrors, 13 & 14 maart 1998

The Party of Horrors, 13 & 14 maart 1998

RA, 24 februari 2002

5


6

RIJNHAL, RAVEN & SMILEYS

RIJNHAL & RAVE ‘Gefeliciteerd Arnhem’ was in 1971 de kop van het regionaal dagblad ‘Arnhemse Courant’. Op 17 december 1971 vond de officiële opening van de Rijnhal plaats. De Rijnhal heeft vele verschillende functies gekend. Maar als het aan de gemeente Arnhem ligt is het over en uit en wordt de hal afgebroken. Jong en oud hebben in Arnhem kennis gemaakt met de Rijnhal. De hal, dat van oorsprong een sporthal was, heeft deze functie al lang niet meer.

Concerten, beurzen, congressen, examens, markten en bedrijfsevenementen werden er tientallen jaren veelal met groot succes georganiseerd. Vandaar dat er ook met recht gezegd mag worden dat de Rijnhal van ‘iedereen’ is. Maar op 16 mei 1992 was deze hal van de ‘raver’. De allereerste rave in de Rijnhal vond plaats onder de naam ‘Something For Your Mind’. Nu we 21 jaar en 23 feesten verder zijn, kunnen we concluderen dat de Rijnhal zeker een

RAVEN VOOR DUMMIES

Rave is een Engelse term voor een type feest. Het feest wordt raving of soms ook wel raven genoemd. Het meervoud van rave is raves. (bron: Wikipedia). Maar wat betekent raven nou echt? Voor de leken onder jullie hebben wij een korte handleiding “Raven voor dummies.” De term “raven” is al bedacht in de jaren zestig van de twintigste eeuw en kent haar oorsprong in Londen. De toenmalige (il)legale feesten werden Raves genoemd. Bezoekers kregen de eretitel Ravers en hun gedrag kreeg het werkwoord raven. Simpel toch. Wij geven je een paar tips hoe jij een raver kan worden.

MIJN HOUSE DOOR SIERK KEUNING

belangrijke rol heeft gespeeld Vol verwachting klopt mijn hart. Over twee weken is het in de Arnhemse house scene. zover: Het aller-aller-allerIn de 22 jaar dat De Rijnhal allerlaatste housefeestje in de als evenementenlocatie fun- Rijnhal! In het verleden is de geerde is er meer dan 200 uur Rijnhal het decor geweest van geraved. Tijdens deze uren succesvolle, beruchte en miszijn er 140 acts, afkomstig lukte houseparty’s. Waar conuit acht verschillende landen, cepten als Something For Your opgevoerd. Het resultaat was Mind en Rave The City het hart dat er meer dan 4000 platen van de houseliefhebber sneller en vier miljoen beats door de liet kloppen, daar verliepen de Rijnhal hebben geklonken. Op feesten Ra en Intenzeminder 31 december 2013 is tijdens succesvol. Voor mij zijn echter Spaced Out de Rijnhal nog één alle genoemde housefeestjes in de Rijnhal een succes geweest. keer van de ‘raver’. Hoewel ik ze niet allemaal heb bezocht, staan ze voor mij namelijk synoniem aan een 1 begrip. Een begrip wat tot op Struin het internet af naar de dag van vandaag nog steeds oude filmpjes van (acid) een belangrijke rol speelt in house feesten tussen 1989 en 1993 en bekijk ze aandacht. Bestudeer het uiterlijk van de bezoekers, het gedrag en luister naar die beats! 2 Sta op met acid house en ga naar bed met acid house. Zet op je werk acid house aan, in de trein naar je school of bij je schoonmoeder aan het ontbijt. 3 Fix vervolgens je eigen rave outfit, waarvoor elders in deze krant uitleg wordt gegeven. 4 Post jou in je rave outfit op facebook, twitter, pinterest, instagram en tag #spacedout. 5 Nu is het afwachten op (eerlijke) reacties van je vrienden of jij er echt klaar voor bent.

Als puberend ventje groeide ik begin jaren negentig op met hardcore, oftewel gabber. Later ontstonden aanverwante stromingen als terror, old school en happy hardcore. Het werd allemaal in de grote vergaarbak genaamd house gegooid. Maar house is voor mij meer dan een verzamelnaam van verschillende elektronische muziekstromingen. Véél meer. Toen ik aan het einde van de jaren negentig voor het eerst houseparty’s bezocht, kreeg house een veel diepere betekenis. De warme cultuur die ik door de jaren heen op verschillende houseparty’s heb ervaren is uniek.

Ongeacht je afkomst, status of geaardheid, iedereen was en is elkaars gelijke. In mijn ogen bestaan er op houseparty’s geen oordelen en aannames, alleen respect en verbroedering. In Arnhem ervaar ik dit warme gevoel tot aan vandaag nog steeds. De feestjes van onder andere New Dutch School en 8Bahn worden bezocht door houseliefhebbers met een veelal gelijke, open mindset. De muziek is het bindmiddel wat al deze mensen bij elkaar brengt en samen zullen we erop dansen. Dit is voor mij house. Mijn house.

DE SMILEY, WIE KENT HEM NIET?

De naam Harvey Ross Ball zal de meeste mensen niets zeggen. En toch is deze man de bedenker van één van de meest gebruikte symbolen ter wereld. Jij en ik gebruiken dit symbool tot op de dag van vandaag. In 1963 tekende de Amerikaan Harvey Ball voor een reclameopdracht een cirkel met een grijns en twee gestipte ogen op een zonnige gele achtergrond. Het resultaat: de geboorte van de ‘happy face’. Beter bekend als ‘smiley’. De smiley is het symbool dat zonder politieke of commerciële doeleinden werd gebruikt. Het was destijds simpelweg een embleem van optimisme en welwillendheid. Het was een soort visuele ‘have a nice day’. De opdrachtgever, een gefuseerde verzekeringsmaatschappij, betaalde Ball $45 voor het tekenen van de smiley. De smiley diende als morele boost en werd als speld uitgedeeld aan het personeel en cliënten. Ball heeft echter

HAVE YOU EVER BEEN MELLOW? HAVE YOU EVER TRIEEEEEEEEED? HAVE YOU EVER BEEN HAPPY? JUST TO HEAR A SONG?

mijn leven. House is de naam.

nooit aanspraak gemaakt op de Verenigde Staten verkocht. het auteursrecht of copyright, Vanaf dat moment werd de en zodoende ging het symbool rage minder. een eigen leven leiden. Nadat de rage afnam, kwam Hoewel Ball de bedenker is in 1988, tijdens de tweede van de smiley heeft hij er zelf editie van ‘summer of love’, verder geen cent aan verdiend. de smiley weer in opmars. Anderen deden dat wel. Een Dit keer als uithangbord van Franse journalist, Franklin de acid house-cultuur. Danny Loufrani, gebruikte in 1968 Trampling, een Londense DJ, in de krant ‘France Soir’ smi- begon in 1987 als één van de leys bij de artikelen die ‘goed eersten in Europa Chicago nieuws’ brachten. Loufrani housemuziek te draaien. Hij ging zelfs verder dan dat en gebruikte de smiley op zijn deponeerde de smiley bij flyers om de feesten in Club merkenbureaus in meer dan Shoom te promoten. Het was 80 landen. Hierdoor verdiende het begin van een nieuw tijdhij een fortuin met zijn bedrijf perk. Vanaf dat moment overSmiley World. spoelde Acid House eerst het Verenigd Koninkrijk en later In de jaren 70 werd de smiley ook de rest van Europa. De door toedoen van de broers smiley werd het symbool bij Murray en Bernard Spain uitstek van de ravers. pas echt populair. De broers gebruikten de smiley om pro- Vandaag de dag heeft de ducten te verkopen. Items smiley nog altijd meerdere zoals mokken, t-shirts en ladingen en zijn er veel varbumperstickers werden ver- ianten op verzonnen. We sierd met het symbool en de zien ze nog dagelijks en dat slogan ‘Have a happy day’. allemaal door de in 2001 Tegen 1972 waren er naar overleden Harvey Ross Ball. schatting 50 miljoen buttons in


SPACED OUT

7

Wij houden van Arnhem. Een Arnhem dat niet bang is te experimenteren en bereid is bestaande gedachten en structuren op te geven.

Manifest We just need space!

Wij willen: Inzicht in en toegang tot de massale leegstand in Arnhem. Het wederzijds begrip tussen cultuurmakers en omgeving vergroten. Flexibelere regelgeving voor de aanjagers van cultureel Arnhem.

Wij bieden: Verantwoordelijk gebruik van leegstand voor culturele activiteiten. Een open community die bottom-up aan Arnhem wil bouwen. Een Arnhem waarin we willen wonen.

Tijd voor verandering. www.newdutchschool.com

WEKILLBOMBS

Al sinds het begin der NDS-tijden wordt er gekeken naar visuele aankleding om de muziek en sfeer te versterken. Waar het eerst om een einzelgänger ging, is het nu een waar driekoppig collectief dat de wereld van programmeren, animeren en film samenbrengt in één visuele ervaring. Van vlakke projectieschermen tot aan rare constructies, niets is te gek voor deze jongens. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, vindt het collectief het ook nodig om het te combineren met een lichtshow. Het ultieme doel van het drietal is dan ook om geluid, beeld en licht tot een bewegend organisme te kneden. Ook bij Spaced Out zijn de heren te bewonderen. Verwacht strakke muziek, trippy visuals, aansluitende belichting, rookmachines, lasers en nog meer visuele aspecten. Benieuwd naar het resultaat? Dan weet je waar je moet zijn.

8BAHN

JUXTAPOSE

LOODS

De loods aan de Nieuwe Havenweg biedt plek aan 800 houseliefhebbers. Na drie uitverkochte edities schroeft 8Bahn het bezoekersaantal voor de komende editie terug naar 500. Vreemd of doelbewust? Pascal Rietman vertelt.

Bij Juxtapose draait het niet om een genre. Alhoewel bezeten van elektronische muziek, houden we in de eerste plaats van goede muziek. In de wereld van Juxtapose betekend dat buiten meerdere elektronische niches, vooral veel hip hop, afrobeat, disco en wereldmuziek. Begonnen eind 2011, voelt Juxtapose nog steeds als een kanaal waarin we al die muziek kunnen delen door middel van onze blog, podcasts en clubnights .

Sinds maart 2013 organiseert 8Bahn haar clubedities in een oude loods aan de Nieuwe Havenweg in Arnhem. Na de eerste editie besloot 8Bahn de loods ook beschikbaar te stellen voor andere concepten. Een filmfestival in de zomer en een warehouse editie van New Dutch School deden haar intrede. Wij spraken Niels Leferink van 8Bahn over de plannen.

“8Bahn is ontstaan vanwege het ontbreken van het experimentele en vooruitstrevende geluid in Arnhem. Deze onvrede hebben we omgezet in aanbod. In de daaropvolgende zes jaar hebben we getracht altijd kritisch te blijven. Het kiezen voor het snelle geld is misschien handig, maar biedt in onze ogen weinig perspectief voor de toekomst. De komende editie staat de Amerikaanse DJ en producer Marcellus Pittman op 8Bahn. Dat is een act waar sommigen misschien nog aan moeten wennen. We trekken daarom liever 500 bezoekers aan die van experimenteren houden. Daarnaast zijn we van mening dat Marcellus Pittman een act is die in een intieme setting het best tot zijn recht komt. Een ding is zeker, het wordt een onvergetelijke avond!” 8Bahn Harbour MARCELLUS PITTMAN (Detroit, USA) 25.01.2014 23.00 - 06.00 tickets € 15 meer info: www.8bahn.nl

Inmiddels hebben we 33 podcasts van diverse artiesten uitgebracht. Onze ambitie is om in 2014 meer internationale namen de ruimte te geven. Een mooi voorbeeld hiervan is de laatste juxtape van de uit Los Angeles afkomstige PHORK. Ook onze eerste clubnight van 2014 verwelkomt een internationale gast. 1 Februari komt de Belgische Lefto, een van onze alltime favorieten langs in Arnhem. De Gilles Peterson van het vaste land reist de laatste jaren letterlijk de hele wereld rond met zijn eclectische mix van hip hop, wereldmuziek, disco en bass. Zijn wekelijkse mix op Mixcloud is een van de populairste op het platform en zijn affiliaties met toplabels als Stones Throw, Brownswood en Jazzy Sport spreken tot de verbeelding. Met enkel een blik op zijn zomertour (New York tot Kazachstan en Lowlands tot Worldwide Festival) gericht, is het uniek te noemen dat een dj van dit kaliber in de piepkleine Luxor zaal langs komt. Juxtapose LEFTO (Brussel, BE) BertBert Rik Payne 01.02.2014 2300-0500 www.jux-ta-pose.org

“Sinds ons aantreden in Arnhem is er duidelijk wat veranderd. Arnhem is niet meer de stad waar alleen commerciële dance een kans heeft, ook vooruitstrevende programmeringen blijken succesvol. Vanuit 8Bahn willen we die beweging ondersteunen met eigen events, maar vinden we het fijn om andere organisaties een handje te helpen. Een object zoals de loods aan de Nieuwe Havenweg speelt daarbij een cruciale rol. Het geeft partijen de kans om hun eigen gedachtegang en filosofie kenbaar te maken aan de bezoeker. Daarnaast hebben we in Nederland te kampen met veel leegstand en deze lost niet vanzelf op. We helpen graag een handje mee en hopen daarmee Arnhem nog verder op de kaart te zetten. Onze visie is om de loods toegankelijk te maken voor cultuur in de breedste zin van het woord. Het zal daarom geen club worden, eerder een cultureel podium voor jong en oud.”

NDS Tv Wie? New Dutch School heeft een interesse in de combinatie tussen de digital en analoge wereld en is bij wijze van experiment een nieuw live-streaming evenement gestart. Een onderzoek naar de verschillen tussen de beleving van een offline of online evenement. Wat? Daarnaast is het een uitgelezen kans om verschillende subculturen binnen de elektronische muziek met elkaar in aanraking te laten komen. Het is dus ook bedoeld als kijkje in de platenkoffers van bevriende labels, organisaties en artiesten. Waar? Luxor Live (bovenzaal), Willemsplein 10 te Arnhem Wanneer? Elke 2e woensdag van de maand. Next event Woensdag 15 januari, Juxtapose editie

www.newdutchschool.tv


8

TEGELWIJSHEDEN

Kom op tijd, anders krijg je spijt

Zie de wereld door een roze bril en beleef deze nacht zoals jij dat wil

Raven is beven en beleven

Met een lach kom jij goed voor de dag

Slapen is voor apen

Feest en geniet intens, maar let ook een beetje op je medemens

TEGEL WIJSHEDEN Dans, sjans en voorzie de dansvloer van glans

Drink en gebruik met mate(n)

Energie is er om te delen, geef en doe het aan velen

Laat je telefoon at home

Praten op de dansvloer is niet stoer

Jong en oud get Spaced Out


SPACED OUT

9

DRIE ORGANISATIES OVER ZICHZELF, ELKAAR EN ÉÉN GEMEENSCHAPPELIJK DOEL Drie toonaangevende danceorganisaties in Arnhem slaan de handen ineen om de Rijnhal nog een keer het domein te laten zijn van de ravers. Met een biertje in de hand gaan de heren van 8Bahn, Juxtapose en New Dutch School (NDS) er eens goed voor zitten. Ze hebben er zin in en de verhalen, anekdotes en quotes zijn dan ook nauwelijks bij te benen. Twee uur lang wordt er gesproken over het eerste feest wat zij zelf hebben georganiseerd, de Rijnhal, de onderlinge samenwerking en hun toekomstplannen. 3 x 3 woorden De heren trappen af met het omschrijven van hun eigen organisatie in drie woorden die hun eigen organisatie typeren. Luc Nagel van Juxtapose begint: ”Dat is meteen een lastige vraag. We hebben namelijk best een abstract concept dat zich moeilijk laat typeren. Maar als ik een gooi mag doen, dan zijn we denk ik eclectisch, eigenwijs en onderscheidend.” De naam Juxtapose is afgeleid van ‘juxtapositie’ en betekent: het naast elkaar plaatsen van vaak verschillende zaken om een bepaald effect te bereiken (bron: Wikipedia). Een specialiteit van de nog jonge organisatie. Hun stijl van draaien en organiseren laat zich dan ook niet in een hokje plaatsen. Ondertussen is Pascal Rietman van 8Bahn al hardop aan het nadenken hoe hij zijn organisatie het best kan omschrijven. Over de eerste twee woorden hoeft hij niet lang na te denken. “8Bahn is divers en inmiddels zijn we ook volwassen.” De derde typering laat even op zich wachten.

niet veel van anderen aan. En de totaalbeleving van een eigen sound, goed geluid in combinatie met experimentele visuals is waar we voor staan.” “Halverwege de avond kwam het plafond naar beneden zetten” Daarna komt het interview pas goed los. Een goed teken is dat iedere vraag eindigt in anekdotes, waarbij de één nog gekker, absurder en grappiger is dan de andere. Hoewel de drie organisaties inmiddels veel erkenning krijgen en hun concepten aan het optimaliseren zijn, zaten ze nog niet

“We hoefden niet lang na te denken om gezamenlijk zo’n tof en groots feest te organiseren, en tegelijkertijd ook nog de Rijnhal de laatste eer te bewijzen.” Voordat Pascal de gelegenheid krijgt om iets te zeggen, vullen Luc en Sander Molenaar het rijtje aan: “8Bahn is vooruitstrevend.” William Köster van NDS knikt instemmend en Pascal kan zich hier ook in vinden. Dit is kenmerkend voor de gemoedelijke sfeer en de onderlinge relatie tussen de drie organisaties. 8Bahn is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip en trekt liefhebbers vanuit heel Nederland naar Arnhem en omgeving. Daarna is het de beurt aan William. Ook hij wordt geholpen door de overige heren. William omschrijft NDS als DIY, oftewel Do it Yourself en de andere heren vullen aan: “NDS is eigenzinnig en multi-disciplinair, aldus Pascal en Luc. William is het hiermee eens. “We doen het inderdaad graag op onze eigen manier en trekken ons

gek lang geleden in de pioniersfase. Op de vraag: “Vanaf welk moment besloten ze zelf feesten te gaan organiseren,” gaan alle remmen los en ontstaat bij alle heren een twinkeling in de ogen. Allereerst de heren van Juxtapose. Voor hun was de aanleiding om zelf feesten te gaan organiseren omdat feesten met verschillende stijlen elektronische muziek in Arnhem niet tot nauwelijks waren te vinden. Luc: “Je moest altijd naar de Randstad om een feestje te bezoeken waar verschillende stijlen elektronische muziek werden gedraaid. Op een gegeven moment hadden ik, Sander, Bert en Rik de Rooij er genoeg van en besloten we zelf feesten te organiseren.” De eerste keer dat het publiek kennis maakte met Juxtapose was tijdens 8Bahn Area in 2012. “Een onvergetelijke

ervaring! Ik weet nog goed dat wij onze area in een klaslokaal hadden. We hadden daar een ‘Funktion One’ geluidset geplaatst. Man man, dat ging helemaal nergens over! Halverwege de avond kwam het systeemplafond naar beneden zetten. De bass kon nergens heen. Alles zat onder het stof. We hebben het nog geprobeerd te verhelpen door het systeemplafond in zijn geheel weg te halen, maar dat hielp niet. Het plafond daarboven kwam ook naar beneden zetten, hahaha. Maar het was een te gekke ervaring. Je leert met vallen en opstaan.” “Gewoon volle bak gaan en maar kijken waar het schip strandt” Ook voor Pascal was het niet anders. Nog voordat 8Bahn was ontstaan organiseerde hij al feestjes. “Ik organiseerde op school altijd al de klassenfeestjes, maar dat stelde niet zoveel voor. Het begon pas echt te kriebelen toen ik rond mijn 19e jaar Armin Pillen ontmoette. Ja, die jongen heeft echt ‘Pillen’ als achternaam. Past perfect bij hem, haha. Anyway, we gingen samen veel naar feestjes en op een gegeven moment begon het te kriebelen. We begonnen klein met een afterparty na de 5 mei viering in Wageningen. We stonden in een kantoorpand in Wageningen en er waren tweehonderd mensen binnen en er kon geen kip meer bij! Jezus, wat een heerlijke chaos was dat. We hadden wat apparatuur bij elkaar geraapt. Een garderobe moest je erbij denken, gewoon volle bak gaan en maar kijken waar het schip strandt. Legendarisch! Uiteindelijk zou 8Bahn pas anderhalf jaar later ontstaan. Drie vriendenclubjes werden samengevoegd en toen zij we pas echt begonnen. Overigens

heette we toen nog ‘Oost’ en was de naam van ons eerste feest ‘8Bahn’. Om de een of andere reden onthielden mensen alleen maar de naam ‘8Bahn’. We besloten toen onder die naam verder te gaan.” “We besloten allemaal honderd euro te lappen om zelf feesten te gaan organiseren” Als daarna William begint te vertellen over het ontstaan van NDS, blijkt het verhaal net zo bijzonder als van de heren van Juxtapose en 8Bahn. “In 2009 gingen we met een mannetje of tien naar Solar. We hadden twee caravans, een aggregaat, boxen en draaitafels meegenomen. We stonden naast de afterpartytent en toen op een gegeven moment daar de muziek stopte, besloten wij het stokje over te nemen. We knalden de aggregaat en de geluidset aan en in no time verzamelden tweehonderd mensen zich rondom onze caravans. We wisten niet wat we meemaakten. We hebben het feestje toen doorgetrokken tot diep in de ochtend. Het was écht epic! Vervolgens ben ik drie maanden op reis geweest, en toen ik in januari 2010 terugkwam zijn we met een groepje van tien man bij elkaar gaan zitten. We besloten allemaal honderd euro te lappen om zelf feesten te gaan organiseren. De naam New Dutch School hebben we gekozen omdat er op dat moment een nieuwe lichting Nederlandse techno dj’s aan de weg aan het timmeren waren. Wij wilde dat ook gaan doen. Vandaar de naam.” “We matchen goed en gunnen elkaar het succes” Hoewel de drie organisaties allemaal hun eigen oorsprong, sound, en aanpak hebben, werken ze veel samen. Zo

delen ze alle drie hun mooiste herinnering aan hun samenwerking op 8Bahn Area festival. Wanneer hierover wordt gesproken hebben alle heren kippenvel op hun armen staan. Voor Spaced Out slaan ze wederom de handen ineen. “De Rijnhal is een icoon in de Arnhemse house geschiedenis en die geschiedenis mag niet als een nachtkaars uitgaan.” zegt William. Pascal gaat verder: “We hoefden niet lang na te denken om gezamenlijk zo’n tof en grootst feest te organiseren, en tegelijkertijd ook nog de Rijnhal de laatste eer te bewijzen. En los gezien van de Rijnhal zijn onze organisaties op dit moment ‘heet’. We matchen goed en gunnen elkaar het succes.” “Daarnaast matchen onze sounds ook goed en bijten we elkaar niet. Het is eigenlijk onvermijdelijk,” aldus Luc. “En gezamenlijk kunnen we een veel groter en internationaler publiek en bekendheid verwerven. We hebben zonder enige vorm van serieuze promotie nu al vijftienhonderd kaarten verkocht,” zegt William.

Pascal: “In 2014 gaan we ook wel weer wat exotisch doen. Iets a la 8Bahn Area Festival,” zo besluit hij. William van NDS wil vooral de weg blijven volgen die ze vanaf november zijn ingeslagen. “We willen met het oog op onze evenementen een goede

“De Rijnhal is een icoon in de Arnhemse house geschiedenis en die geschiedenis mag niet als een nachtkaars uitgaan”

balans vinden tussen het boeken van gerenommeerde nationale en internationale artiesten. Daarnaast willen we ook meer continuïteit aanbrengen in onze organisatie en evenementen.” Toch staat ook voor William 2014 voor een gedeelte in het teken van experimenteren. “We willen graag weer naar buiten, zoals we ook zijn begonnen. Een lekker zondags outdoor festivalletje met goede muziek, drank, eten en vooral veel gezPlannen voor 2014 ellige mensen. Een festivalNu de jaarwisseling aan- letje waarbij alles mag en alles staande is, zijn de drie dance- kan.” organisatie uiteraard ook bezig met 2014. Voor Juxtapose De allerlaatste keer raven in staat 2014 in het teken van de Rijnhal het organiseren van kleine Net zoals iedereen aftelt naar intieme feestjes, waarbij er wel het twaalf uur moment op 31 wordt gekeken of ze een groter december 2013, is het ook publiek kunnen bedienen. aftellen tot de Rijnhal voor de “Daarnaast willen we opko- laatste keer haar deuren opent mende lokale en internationale voor de ravers. Het belooft een talenten in de spotlight bli- te gek feest te worden, georjven zetten.” Voor Pascal van ganiseerd door drie ambitieuze 8Bahn staat 2014 in het teken dance-organisaties. Voor hun van continuïteit. “We zijn op zal het licht na die bewuste zoek naar een vast locatie nacht niet uitgaan. En hoewel van waaruit we onze bedrijf- dit misschien voor de Rijnhal svoering kunnen voeren. En wel van toepassing is, zal symtegelijkertijd willen we lokale bolisch gezien op 1 januari de initiatieven blijven steunen lampen van de Rijnhal voor de en verder helpen. Maar,” zegt laatste keer aangaan.


10

SEQUENCE ZERO

SEQUENCE ZERO In hartje centrum van Arnhem staat aan de Trans een saai en lelijk ogend pand. Een pand waarvan je aan de buitenkant veel kunt aflezen, behalve wat er zich binnen afspeelt. Het grijs grauwe pand gun je op het eerste gezicht hooguit een korte blik waardig, om vervolgens snel door te lopen op zoek naar gezelligheid. Maar, nothing is what it seems.

deur binnenstapte. Ik stapte een mooie grote open kantoorruimte binnen waar 20 ondernemers vanachter hun eigen bureau grootse plannen aan het smeden waren. Geen steriele omgeving waar eenheidsbureaus van de IKEA op geordende wijze stonden opgesteld. Maar een heerlijke wirwar van niet matchende kasten, bureaus en stoelen waarbij iedere ondernemer Op de tweede verdieping van zich het prettigst voelt. het voormalige MEE gebouw is Sequence Zero gevestigd. Nadat diverse ondernemers als Sequence Zero is de naam Studio Hands, WKLBMBS, van een organisatie die in een Siero Events, New Dutch open kantoorruimte werk- School en Visuele Notulen plekken biedt aan startups en zich hadden voorgesteld, wist meer ervaren ondernemers. ik niet hoe snel ik mijn handIk was ook op zoek naar een tekening onder de huuroverwerkplek. Van mei tot oktober eenkomst moest zetten. Vanaf 2012 werkte ik vanuit huis. Op dat moment is mijn zakelijke een gegeven moment kwamen carrière hard gegaan. In de de muren op me af. Dit leidde huurovereenkomst staat dat je ertoe dat ik zelfs een gigan- voor € 100,- een eigen werktische afwas of het ver- plek krijgt met toegang tot schonen van mijn bed begon internet, koffie en thee. Maar te waarderen. Je raadt het al; Sequence Zero is meer. Véél ik begon me ernstig zorgen meer! Sequence Zero bestaat te maken. Het was tijd voor niet alleen uit zeer getalenverandering. teerde ondernemers die uitblinken binnen hun vakgebied; Toen ik in oktober 2012 voor het zijn ook warme mensen het eerst het pand binnenliep die bereid zijn om hun kennis, voor een intakegesprek met kunde en energie in te zetten Diederik Vrijhoef en William om andermans dromen te Köster, de twee initiatiefne- helpen verwezenlijken. Mede mers van Sequence Zero, had door de grote diversiteit aan ik mijn twijfels. Zoals gezegd ondernemers uit verschillende oogt het pand van buitenaf branches krijg je ook toegang niet echt inspirerend. Dit tot een gigantisch netwerk beeld veranderde snel toen ik waar je gebruik van kunt op de tweede verdieping de maken. Maar het gaat verder.

Bij Sequence Zero zitten bijvoorbeeld grafisch vormgevers, illustratoren, evenementenorganisatoren, tekstschrijvers, websitebouwers en marketing specialisten. De bijna familiaire en toegankelijke vibe zorgt ervoor dat er tussen de verschillende disciplines kuisbestuiving ontstaat. Dit leidt er toe dat er gezamenlijk projecten worden bedacht en geïnitieerd. We genereren inkomsten voor en met elkaar. En dit is slechts het begin. Bij Sequence Zero komen werelden samen en gezamenlijk veroveren we de wereld! Tot slot wil ik nog iemand in het bijzonder even noemen. Je hebt binnen iedere organisatie een persoon die het cement of bindmiddel vormt tussen alle medewerkers. In het geval van Sequence Zero zijn het ondernemers. Niek Siero is er daar één van. Hij is altijd benaderbaar is en maakt altijd tijd voor je vrij. Daarnaast heeft hij al verschillende keren ervoor gezorgd dat binnen Sequence Zero gevestigde ondernemers mee hebben gewerkt aan bijzondere projecten. Het meest aansprekende voorbeeld is de totstandkoming van Free Your Mind 2013 en het meest recente voorbeeld is het krantje wat je nu aan het lezen bent: De enige echte Spaced Out krant! Big up for Niek!

Kniphuis meets SPACED OUT Geknipt naar SPACED OUT voor €10,- euro met een ouderjaarsborrel zondag 29 december 16:00 - 20:00 Sequence Zero Trans 6, Arnhem

Events verdienen een succesvolle verslaglegging om de waarde en de boodschap te verspreiden.

made by

Hierdoor verbindt u uw bezoekers en hun achterban en zullen zij sneller het gedachtengoed verspreiden. www.visuelenotulen.nl

www.studiolakmoes.nl marjolein@studiolakmoes.nl 06 4992 5262

Hands up, Hands up

BETONROT

Wij zijn Studio Hands en we doen wat we tof vinden: we ontwerpen nieuwe dingen. No-nonsense, experimenteel en altijd uniek. We kruipen altijd in de huid van de opdrachtgever. De visuele identiteit voor New Dutch School (NDS) is daar een perfect voorbeeld van. Waar artiesten van NDS eigen en bestaande geluiden mixen tot nieuwe muziek, daar doen wij dat visueel door zowel eigen als gevonden beeld te vormen tot nieuwe composities. Tijdens het ontwerpen van nieuwe merchandise voor Electric Deluxe experimenteerden we met het maken van beeld door middel van geluid. Samen met interactie ontwerper Martijn Mellema bouwden we een interactieve installatie die door middel van geluid 3d-visuals genereerde die we vervolgens op T-shirts hebben gezeefdrukt.

ineasetraining.com facebook.com/InEaseTraining

Hoe hebben we dat precies gedaan? Bekijk het op www.studiohands.nl


SPACED OUT

EXTASE

Na enig journalistiek graafwerk, wat er voor deze krant is verricht, stuitte we regelmatig op het fenomeen ‘witte salmiakjes’. Om er achter te komen wat het precies is gaan we terug in de tijd. Terug naar de tijd dat de house scene overwaaide vanuit de Verenigde Staten, want de muziek was niet het enige wat in opmars kwam. Het ecstacy pilletje, wat later de afkorting XTC kreeg, ging hand en hand met de house muziek en veroverde vele zielen. De link met de dance scene kwam tot stand met de geboorte van de nieuwe muziekstijl house, die vanuit Chicago kwam overwaaien. Muzikanten slikten XTCpillen en dat was te horen. Hun muziek sloeg aan en

in de clubs in Chicago ‘ondergingen’ de fans, onder invloed van hetzelfde middel, de nieuwe muziek. XTC bleek de perfecte drug voor nachtenlange dansmarathons, waarbij iedereen hetzelfde euforische gevoel had en in extase was. Tot op de dag van vandaag zijn er honderden verschillende soorten en maten pilletjes. Het is één van de grootste export producten van Nederland geworden. Maar er is één soort in het speciaal die de levens van velen ravers heeft doen veranderen. We hebben het hier over de ‘witte salmiak’. Als we de reacties op de verschillende fora en filmpjes vanuit die tijd moeten geloven, waren ze lyrisch over het kleine witte pilletje. Velen zouden dat speciale gevoel nog een keer willen herleven. Maar ja, waar zijn ze gebleven?

Dit krantje staat bol van onderstaande smileys. Vind ze, tel ze, en mail het aantal naar niek@newdutchschool.com. De eerste vijf goede inzendingen worden beloond met een vrijkaartje! Let op: de smileys op de foto’s tellen niet mee!

elds s wer ‘ t r e erde duce intro mputerise we d n a o eu Rol e gec ine, de ni ! eerst h 0 c B-3 3 -ma bass S-LINE T BAS

Vervoer

Adres Rijnhal: Olympus 1 6832 EL Arnhem FIETS: parkeer je fiets in de fietsparkeervakken buiten de hal. AUTO/PARKEREN: rondom de Rijnhal zijn er 1000 GRATIS parkeerplekken. (eigen risico) OPENBAAR VERVOER: 9292 vertelt je precies welke stappen je moet ondernemen om bij de Rijnhal te komen. Huishoudelijke regels & praktische informatie: • Toegang van 22.00 tot 23.30 en van 00.15 tot 03.30 • Minimale leeftijd is 18 jaar, er kan om legitimatie gevraagd worden. • Ook bij Spaced Out zijn (hard)drugs verboden • Eigen drank en eten op het terrein is niet toegestaan • Kluisjes zijn aanwezig • Toiletten zijn oud net als de Rijnhal, maar ze doen het. • Ook de oude snackcorner van de Rijnhal verzorgt eten tijdens het event. • Pin voor munten aanwezig, (TIP: neem voldoende cash mee, de pin kan namelijk storen) Goed om te weten

WIN VRIJKAARTJES

Bass-line

DITJES & DATJES

• Als we tot 07.00 beats gaan tellen kom je op 156000. • Haat je wachten? Kom dan vroeg! Rijen zijn onvermijdelijk met NYE. Fileprognose: 01.00 en 02.30 • Trek je gekste pakje aan, ALLES KAN ALLES MAG! • Peace Out Radio live vanuit de Juxtapose Area. • Normale consumptieprijzen. • Ook aan de zittende raver is gedacht, er is een Peace Out Area. • 1000 gratis parkeerplekken, op eigen risico! • Laat je telefoon maar thuis, bereik in de hal zal minimaal zijn!

-64 PATTERNS -TE GEBRUIKEN IN DRIE VOLLE OCTAVEN -CONFIGUREERBALE SINGLE AUDIO OSCILATOR -DECAY CONTROL -VOLLEDIG DRAAGBAAR

Colofon Hoofdredacteur Niek Siero

Tekstredactie Pascal Rietman Sierk Keuning Bjorn van der Burgt William Köster Fotografie Kenny van de Haar Art direction & Design Luc Nagel Infographic Studio Lakmoes Eindredactie Pascal Rietman Dank aan Peter Damen Sander Molenaar Yaleesa Waelauruw Gerko de Vries

NO NO, NO NO NO NO, NO NO NO NO, NO NO THERE'S NO LIMIT! NO NO, NO NO NO NO, NO NO NO NO, NO NO THERE'S NO LIMIT!

11


SPACED OUT

Foto: Meinke Klein

Ravekrant SPACED OUT