Page 1

Compact mst: o k e to n ij m n a v ld e e B Workshop: Visie? e jk li n o o s r e P n ij m is wat

“Weet jij wel waar je mee bezig bent?” 28 januari 2014


s i n e v e g e g e j De tijd die velopment Nive leergang Personal De

Soms jakker ik maar door. Druk met van alles. En op een helder moment vraag ik me dan af: waar ben ik nu eigenlijk mee bezig? Is datgene wat ik doe wel hetgene wat ik moet doen? En wie bepaalt dat dan? Zo’n twee jaar geleden, tijdens mijn traineeship, ontstond het moment om met deze vragen aan de slag te gaan. Het leidde mij tot een klein boekje van Salem Samhoud en Ilse Nelemans: Je bent wie je wordt. Een toegankelijk, hands-on boekje waarin de big why van het hebben van een persoonlijke visie werd uitgelegd.Want wat is een persoonlijke visie? En waarom is het dan belangrijk? En hoe maak je die dan?


Reinko de Vries Lean Change Agent bij Kadaster

Voor mij bleek het een van de eerste stappen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Het op een rijtje krijgen van mijn kernwaarden, mijn doelen en mijn kwaliteiten. Het werd een gepuzzel, getouwtrek, het bleek een proces van doorstrepen en opnieuw opschrijven. En toen stond ie daar eindelijk: een eerste versie van mijn persoonlijke visie. Het heeft me enorm geholpen. In mijn volgende sollicitatieproces en het opstarten van een eigen bedrijf, maar ook met het indelen van mijn tijd, en met de keuzes die ik maak. Want misschien is het wel de belangrijkste vraag die we ons in ons leven kunnen stellen: wat doe ik met de tijd die me gegeven is? Ik zie het meer om me heen. Drukte, ‘bezig zijn’, tijdverdrijven. Weinig focus. En wat een opluchting zie ik er als er focus, energie en gerichte groei ontstaat! Dat je diep van binnen aanvoelt dat je datgene aan het doen bent wat je moet doen. Dat je je meeste tijd besteedt aan de zaken die je echt belangrijk vindt. Op weg naar persoonlijke groei! Niet alleen voor jezelf, maar reken maar; ook voor de mensen om je heen.


s a k u L p a a Jan-J ud Personal Vision ho m Sa & j bi ur ne re ep Entr

Om deze reden heb ik Jan Jaap Lukas van & Samhoud gevraagd om de leerlijn Personal Development te openen met een workshop over Je Persoonlijke Visie. Hij is degene die de businessline Persoonlijke Visie binnen zijn organisatie heeft opgezet. Iemand die doordrongen is van de overtuiging, dat een persoonlijke visie een essentiĂŤle bouwsteen is voor het verdere verloop van je leven. Daarmee niet bewerende dat het leven maakbaar is, integendeel, van alles kan ons overkomen. Maar we hebben ook invloed, we hebben ook keuzes te maken. Een persoonlijke visie helpt daar enorm bij. Als je nadenkt over je persoonlijke visie, neem dan de volgende gedachte mee. Er zijn drie dingen die ieder mens meekrijgt in zijn of haar leven. Dat zijn tijd, talent en energie. Hoe ga je om met je tijd? Hoe ga je om met je talent? Niet vanuit de maakbare optiek, want je kunt je tijd niet beĂŻnvloeden. Sommigen krijgen meer tijd dan anderen. Maar iedereen krijgt de keuze. Wat doe je er mee? Het proces om tot een persoonlijke visie te komen is tijdsintensief. Die maak je niet zomaar in een workshop. Besteed er over een langere periode tijd aan. Bevraag familie en vrienden, analyseer gedragspatronen, schrijf veel en schaaf bij.


De vier ingrediënten van een persoonlijke visie: 1 - Hogere doel Formuleer deze abstract. Geef antwoord op de vraag: waarom besta ik?

2 - Kernwaarden Kernwaarden vinden hun uiting in gedrag. Er zijn zo’n 60 a 70 menselijke waarden, vaak positief geformuleerd. Kies er drie die het meest bij je passen.

3 - Gewaagde doel Formuleer deze concreet. Bijvoorbeeld over drie jaar. Waar richt je je energie op, waar besteed je je tijd aan? De zakelijke doelen zijn, of individuele (privé), of maatschappelijke.

4 - Kernkwaliteiten Formulier drie of vier kernkwaliteiten van jezelf.


“Wat is jouw 18e kameel?” “Een doel is een droom met een deadline”

Leestip: ‘Je bent wie je wordt’ Salem Samhoud & Ilse Nelemans


Tijdens de workshop werd geoefend, met voorbeelden gewerkt, er werden zelfs speeches geschreven en voorgelezen. De welbekende bucketlist werd weer uit het stof gehaald. Er werd nagedacht over persoonlijke waarden, over kernkwaliteiten, hogere doelen en haalbare doelen. De deelnemers raakten overtuigd en enthousiast. Je voelde de energie ontstaan toen we allemaal de vrijheid voelden om out of the box na te denken over wat we met ons leven wilden.

Blokkades werden zorgvuldig behandeld en indien mogelijk weggeveegd: ‘Ja, maar’ en ‘wat als’ werd steedsminderrelevant.Eenmooie start in de leerlijn persoonlijke visie, en voor jou als lezer goed om weer eens onder ogen te krijgen: ‘weet jij wel waar je mee bezig bent?’.


De volgende bijeenkomst in deze leergang:

Masterclass o.l.v Toon Gerbrands: De mogelijk- en onmogelijkheden van invloed uitoefenen, zal plaatsvinden op 15 april 2014. Zorg dat je erbij bent!

Aanmelden Programma Commissaris: Reinko de Vries Voor meer informatie kijk op www.nive.org

tel: 06 454 220 62 mail: r.devries@nive.org

Nive Compact 28 januari 2014  

Visuele Notulen van de Workshop 'Beeld van mijn toekomst: wat is mijn Persoonlijke Visie?' van Nive, 28 januari 2014.