Page 1

Innozine Terugblik op Innoversum Innovatiecongres 29 mei 2013

Innozine

|

1


Innoversum Innovatiecongres 2013. Met meer dan 400 ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers en nog eens 500 via de live webcast.

� 2

|

Innozine


Jan Douwe Kroeske Dagvoorzitter Innoversum Innovatiecongres 2013

Innozine

|

3


Inhoud Voorwoord 6 Ontbijtsessie 8 Verwachtingen 16 Business Development 20 Jim Stolze 22 Rene Mauer 26 Arjan van Lieren 30 Twitter 34 Netwerkplein 36 Reacties 40 Vernieuwend Financieren 42 David van Hartskamp 44 Jai Ranganathan 48 Steve Walsh 52 Presentatie Innovatiefonds 56 Interview Peter den Oudsten 58 Vernieuwend Samenwerken 60 Koenraad Debackere 62

4

|

Innozine


Victor-Jan Leurs 66 Pia Snijder 70 Interview Marjan Weekhout 74 Health Valley 76 Mars One 78 EW / Saxion Ondernemers Award 80 Achter de schermen 83 Colofon 85

Innozine

|

5


Herman Hazewinkel Voorzitter van de Strategy Board

6

|

Innozine


Voorwoord Herman Hazewinkel, Voorzitter Strategy Board Innovatiebeleid Overijssel Born Global: innovatie in een internationale context. Zo luidt het thema van alweer de vierde editie van Innoversum.Vanaf 2010 heeft Innoversum bewezen ondernemerschap en innovatie in Twente zichtbaarder te maken en te bevorderen door een podium te bieden voor inspiratie, kennisdeling en netwerken. Daarbij zijn door de jaren heen verschillende invalshoeken gekozen, die voortkwamen uit de maatschappelijke en wetenschappelijke discussies rondom innovatie en ondernemerschap, maar ook gedreven door het momentum van voorgaande edities. Innoversum behandelt altijd de perspectieven van overheid, bedrijfsleven en wetenschap, en illustreert de ontwikkelingen met aansprekende voorbeelden uit de praktijk. In 2013 kijken we naar vernieuwende werkwijzen die vaak binnen ĂŠĂŠn discipline ontstaan en juist naar andere domeinen kunnen worden overgedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan crowdfunding, dat voor het eerst werd toegepast in de muziekindustrie en nu wordt ingezet voor bedrijfs- en wetenschapsfinanciering. Daarnaast krijgt het vernieuwde samenwerken en zakendoen in het internationale perspectief dit jaar veel aandacht. De invulling van het programma is afgestemd met onze partners en er worden zoveel mogelijk individuen betrokken bij de inhoud. Voor groei moeten we verder kijken dan alleen de Nederlandse markt. We hebben, om echt succesvol te worden als ondernemer, de internationale markt nodig. Blijven vernieuwen is essentieel om een onderscheidende positie in de markt in te nemen. Daarom geeft Twente ondernemerschap ruim baan, door een aantrekkelijke omgeving voor kennisdeling en collaboratie te bieden. Het is belangrijk om in Twente aan te blijven sturen op samenwerking, om de regio nog steviger neer te zetten als kansrijke, kennisintensieve omgeving voor innovatieve bedrijven. Die investering kost veel tijd en energie, maar is het meer dan waard. Bij slim ondernemerschap horen slimme combinaties en juist daarom is het belangrijk dat Powered by Twente samen met Kennispark Twente en met de vele partners, een evenement als Innoversum organiseert. Kortom: Laat u (nogmaals) middels dit magazine met de highlights over Innoversum Innovatiecongres 2013 inspireren en uitdagen om met innovatie aan de slag te gaan!

Herman Hazewinkel Voorzitter Strategy Board Innovatiebeleid Overijssel

Innozine

|

7


Ontbijtsessie Thought Leadership met Erwin Seydel

Tijdens de Ten Kate Huizinga ontbijtsessie stonden ondernemers uit Twente en de Achterhoek stil bij de vragen ‘Op welke wijze bent u als ondernemer bezig met innovatie?’ En ‘hoe implementeert u innovatie in uw bedrijfsvoering?’ Onder het genot van een informeel ontbijt werden ondernemers geïnspireerd. Kennis over improvisatie, samenwerken en leiderschap bij innovatie werd gedeeld. Hier lees je reacties, stellingen en conclusies uit dit ontbijt.

Prof. dr. Erwin Seydel

René Scholten

Member of the University Management Team at University of Twente

Directeur Ten Kate Huizinga

“Doorbraak denken op kleine schaal is het praktisch hervormen van regels en kaders om tot een effectievere en efficiëntere werkwijze te komen binnen alledaagse functies.”

8

|

Innozine

“Misschien moeten we wel kiezen voor een verregaande vorm van doorbraak denken door Twente bij Duitsland te trekken.”


Daan Sistermans

Steven Staal

CEO Blue4Green BV & Bluefrog BV

R&D Manager Medimate BV

“De rol van een goede leider en zijn leiderschap, is mensen tot een ander inzicht laten komen, vooral in een tijd van crisis.”

“Investeerders in startups zijn vaak te ongeduldig en willen hun investering heel snel terug zien. Hierdoor worden startups gedwongen terug te vallen op traditionele verdienmodellen.”

Gerard Schröder

Kees Eijkel

Directeur Schröder Vastgoed

Directeur Kennispark Twente

“Wanneer het om product- & dienstenvernieuwing gaat, moeten we overgaan naar een circulaire economie in plaats van onze huidige lineaire economie.”

“Het gaat bij startups in eerste instantie om hun idealen en de passie voor wat zij aan het doen zijn, op de tweede plaats komt pas het geld. Dit principe missen we binnen het huidige bedrijfsleven.”

Prof. dr. Erwin Seydel

Theodor van der Velde

Member of the University Management Team at University of Twente

Directeur Saxion SKIO

Conclusie: “Het is belangrijk dat we van een lineaire economie overgaan naar een circulaire economie, en innovatie moet daarbij een belangrijke rol gaan spelen.”

“Twente moet het nieuwe Gallië van Nederland worden!”

Innozine

|

9


10

|

Innozine


“Ben ik een doorbraak leider? En ben ik een out-of-the-box denker?”

” Innozine

|

11


12

|

Innozine


Innozine

|

13


14

|

Innozine


“Hoe ver kom je door bescheiden te blijven?”

Innozine

|

15


“Ik werk zelf nog niet heel lang bij TPRC en ik wil graag kijken of het nuttig is voor het bedrijf om hier te staan. Ik kom voornamelijk om te netwerken en ik wil graag een aantal sprekers zoals René Mauer zien.” Wouter Engbers Marketingcommunicatie medewerker bij TPRC Open Innovation Center .

“Ik ben naar Innoversum 2013 toe gekomen om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe markten te leren kennen en nieuwe opdrachten te binnen te halen.”

Emiel Pegge Eigenaar Veelideeën.nl

16

|

Innozine


Wim Geul Voorzitter World Trade Center business club/ Oprichter Gullimex Bv.

“Ik ben zeer benieuwd naar het Innovatiefonds. Ik zou meer kennis willen opdoen van de mogelijkheden van het Innovatiefonds. Ik zou bijvoorbeeld meer informatie willen over bedrijven en subsidies en voor wie de subsidies gelden.”

“Gullimex is gespecialiseerd in meetmiddelen. We zijn altijd sterk geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten en technologieën die we kunnen toepassen. Daarnaast ben ik voorzitter van de business club van het World Trade Center en ben ik hier naartoe gekomen om bezoekers van Innoversum kennis te laten maken met het wereldwijde netwerk van WTC.”

Melanie ten Asbroek Adviseur Europese subsidies Universiteit Twente

Innozine

|

17


“Ik kom voor de Saxion Workshop. Ik zou daar graag een podium willen creëren voor een project dat studenten in de praktijk kennis laten maken met de werkvloer.”

Edward Woldendorp Werkzaam voor TIB advies

“Vanuit mijn werk merk ik dat studenten steeds meer bezig zijn met innovatie. Ik ben erg nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen en modellen en innovatieve oplossingen. Ook wil ik op Innoversum inspiratie opdoen om zo studenten weer te kunnen inspireren.”

18

|

Innozine

Marly van Assen Studentondernemerschap PbT


“Vorig jaar ben ik ook bij Innoversum geweest. Het was toen erg interessant en inspirerend. Dit jaar hoop ik nieuwe ideeën op te kunnen doen op gebied van innovatie en duurzaamheid.”

Anika Siepel Student industrieel ontwerpen

“Ik ben naar Innoversum toegekomen om te zien wat er nu leeft op gebied van innovatie. Ik hoop hier zo veel mogelijk mensen te spreken en erachter te komen wat men beweegt, wat hen inspireert en daar verder in duiken.”

Rob Nieuwenhuizen Oprichter NiCompany/ Initiator van nieuwe bedrijfsactiviteiten

Innozine

|

19


Business Development

Innovatie voor nieuwe markten vereist een omslag in denken en doen. Nederlandse bedrijven hebben van oudsher voorop gelopen als het gaat om nieuwe markten te ontdekken en veroveren. Het Nederlandse MKB is uitstekend geĂŤquipeerd voor verdere stappen, niet in het minst dankzij de hoge internetdichtheid. Hoe kunnen we onze voorsprong benutten en internationaal business ontwikkelen?

20

|

Innozine


Innozine

|

21


“In het begin zijn het alleen friends, family and fools die het beste met je voor hebben.” Reactie op de spreker

“Ik geef mij niet blindelings over aan moderne technieken.” Edward Woldendorp TIB advies

22

|

Innozine


Jim Stolze Internetstrateeg, ondernemer en schrijver

Innozine

|

23


24

|

Innozine


Innozine

|

25


Rene Mauer RWTH Aachen University

26

|

Innozine


“If you don’t know where you’re going, well, then it’s not important where you’re going, probably.” Reactie op de spreker

“Mooi om iemand zo gepassioneerd over zijn werk te horen praten. Een bevestiging van mijn geloof dat het pad niet vooraf helemaal vast te leggen is. Eraan beginnen en het pad wordt vanzelf zichtbaar.” Ruud Schrauwen Student / HomeInspect

Innozine

|

27


28

|

Innozine


“De weg niet weten leidt naar innovatie.”

Innozine

|

29


“Ik geloof dat er straks nog maar twee typen aanbieders zijn: de goedkoopste en de beste.”

” 30

|

Innozine


Arjan van Liere Present Media

Innozine

|

31


32

|

Innozine


“Doe onderzoek, verken de markt, genereer leads en stap daarna pas in het vliegtuig.”

” Innozine

|

33


Twitter Live uit de micro blogosphere

MarXetinG

Ratna Toering

@MarXetingNL

@ratnatoering

@jimstolze flits erin met metafoor over innovatie. Surfen is niet zo moeilijk, je moet weten welke golf je neemt. #innoversum

34

|

Innozine

#innoversum Al 2x getest: of ik een doorbraak denker ben door Erwin Seydel, door @jimstolze of ik juiste golf kan pakken


TinyEYEnl - Elisa

Daan Wilmink

@TinyEYEnl

@DWilmink

#innoversum Nu al interessante contacten gelegd oa met burgem. van Enschede maar ook met oude bekenden zoals Annemarie, Theodoor,Aard,Jaap

Positief verrast door lezingen op #innoversum. Met trends in tech. en innovatie zeker voor een tu student interessant!

De Tafel van Twente

Jeroen Rouwhof

@TafelvanTwente

@jeroenrouwhof

Opname #tafelvantwente RT @PoweredbyTwente #innoversum @baswolters met nancy trip en bas lansdorp @MarsOneProject

Bekendmaking nieuw investeringsfonds voor Twentse High-Tech van 44 miljoen op #innoversum veel kansen voor #MKB en kennisinstellingen #STODT

Mike Verkouter

iManni

@MikeVerkouter

@ManfredKamphuis

Aangeschoven bij de #ewsax award van @saxion_kio. Op het #Innoversum veel ruimte voor studenten ondernemers! #Iedereenbegintmaarwiewint

@fctwente innoveert tijdens #innoversum van koopclub naar kookclub! Dat houdt dus in dat je de ingrediĂŤnten in huis hebt! #talentcentraal!

Innozine

|

35


Netwerkplein Tijdens het Innoversum stond “Get connected” centraal. via de “rode loper naar InnovatIe” op het netwerkplein kon u kennismaken met de Overijsselse open InnovatIecentra en diverse sponsoren. Om te ‘connecten’ met innovatIef Twente was volop gelegenheid.

36

|

Innozine


Dienstverlening voor innovatieve ondernemers: Kienhuis Hoving Ten Kate Huizinga Achmea / De Friesland High Tech Materialen in Twente Texperium Thermoplastic Composite Research Center Polymer Science Park Open Innovation centrum Advanced Materials Samen sneller innoveren Kennispark Twente (Portal to Innovation) Oost NV Regio Branding Twente Saxion WTC Twente Health Valley Twente Technology Fund Innozine

|

37


38

|

Innozine


Innozine

|

39


Ton Beune Eigenaar Anthebe BV

“ Ik heb een hoop nieuwe dingen gehoord. Echter, één ding is me vooral bijgebleven en dat is de wijze waarop ondernemers tegenwoordig investeringen moeten vergaren. De traditionele manieren van financieren lopen steeds verder terug, en daardoor worden ondernemers gedwongen op innovatieve wijze aan hun financieringen te komen.”

“Ik vind het prettig te ervaren dat veel mensen het erover eens zijn dat jonge ondernemers beter moeten worden begeleid, we ontdekken wat hun behoeftes zijn, om hen uiteindelijk beter te kunnen helpen.” Kees van Ast Vice President University of Twente

40

|

Innozine


“Ik neem de gedachte mee dat ondernemers veel mooie ideeën hebben, maar ideeën pas innovatief kunnen zijn wanneer ze succesvol in de markt zijn gezet. Daarom moeten we hen helpen aan onder andere investeerders en onze kennis met hen delen.” Ron Nuwenhof Sectormanager High Tech Oost NV

“Wat me aan het denken heeft gezet zijn de ontwikkelingen op het gebied van financiering. En dan vooral de noodzaak ervan en het tempo waarin deze ontwikkelingen plaatsvinden.” Daan Sistermans CEO at Blue4Green BV & Bluefrog BV

Innozine

|

41


Vernieuwend Financieren

Beoordeling van kansrijke innovatie, met als doel deze te financieren, vereist van de beoordelaars specifieke kennis van innovatieprocessen. Waar die (nog) niet voorhanden is, is lef vereist. Om risico’s te nemen. Een alternatief is risico’s verkleinen, door ze te spreiden. Crowdfunding, als een nieuwe vorm van financiering betrekt een breed publiek bij innovaties. Dit heeft als bijkomend voordeel een gemakkelijker (markt)acceptatie van radicale innovaties. Daar heeft ook de wetenschap baat bij.

42

|

Innozine


Innozine

|

43


“Als je goed wilt crowdfunden moet je als wetenschapper zichtbaar zijn in de maatschappij en je verhaal bekend maken.”

” 44

|

Innozine


David van Hartskamp Flintwave

Innozine

|

45


46

|

Innozine


Innozine

|

47


Jai Ranganathan Scifund Challenge

48

|

Innozine


“The word crowd comes before funding. Build that crowd first.”

Innozine

|

49


50

|

Innozine


Innozine

|

51


“Entrepreneurs must learn as they go and be willing to adapt and change.”

” 52

|

Innozine


Steve Walsh Hoogleraar Innovatie, University of New Mexico

Innozine

|

53


54

|

Innozine


“Je moet wel een super ondernemer zijn om nu nog geld van de bank te krijgen.”

” Innozine

|

55


Innovatiefonds provincie Overijssel en Regio Twente Tijdens Innoversum is het innovatiefonds gelanceerd! Provincie Overijssel en Regio Twente gaan samen investeren in de sector HTSM in Twente. Door middel van een innovatiefonds. Het fonds met een totaalbedrag van uiteindelijk 42 miljoen is bedoeld voor investeringen in heel Overijssel. Regio Twente stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor een periode van 5 jaar.

56

|

Innozine


Kennispark Portal to Innovation Een telefoonnummer waar Twentse MKB bedrijven die uitgedaagd willen worden in vernieuwend ondernemerschap en innovatie terecht kunnen. De Kennispark Portal to Innovation is daarmee de entree tot kennis, netwerken, faciliteiten en ondersteuning voor innovatie. De kracht van de Portal is de laagdrempelige toegang tot het hele innovatielandschap in Twente. De Portal wordt vormgegeven met Syntens, MKB Twente,VNO-NCW en partners als TIB Advies, IndustriĂŤle Kring Twente, TechnologiekringTwente en World Trade Center Twente.

Innozine

|

57


Interview Peter den Oudsten Hoe ziet u in de toekomst de rol van Twente, als regio, binnen Nederland weggelegd wanneer het aankomt op innovatief ondernemen? “Er is op dit moment al erkenning vanuit de landelijke politiek. In Den Haag erkent en benadrukt men op het gebied van innovatief ondernemen de potentie van de regio Twente. In de toekomst willen we dit nog meer gaan uitdragen en naar een hoger niveau tillen. Wij zijn een regio die zich naar buiten toe keert en onder andere de samenwerking opzoekt met omliggende provincies en het Ruhrgebied. Uiteindelijk zie ik binnen de hightech- en maakindustrie voor de regio Twente, op Europees niveau een toonaangevende rol weggelegd.” Om deze ambities kracht bij te zetten is er een innovatiefonds van 57 miljoen Euro te beschikking gesteld. Hoe is dit bedrag bijeen verkregen? “In het verleden zijn een aantal potjes gevormd waarvan de bedragen niet volledig zijn uitgegeven. Deze bedragen zijn geherstructureerd en een gedeelte daarvan zal in het nieuw te vormen investeringsfonds worden gestort. De rest van het bedrag wordt bijeengebracht door het lokale en regionale bedrijfsleven, en andere partijen.” Wordt er binnen uw eigen gemeente ook naar manieren gezocht om innovatiever te werken? “Ja, absoluut. Nu er vanuit de landelijke politiek in Den Haag meer taken en minder geld bij de gemeenten uitkomt, zijn we gedwongen om onze eigen werkprocessen te analyseren en te wijzigen. We moeten met minder geld hetzelfde, en soms nog meer gedaan krijgen. Wij werken daarom steeds meer met andere partijen samen, om als gemeentelijke organisatie efficiënter en effectiever onze taken te kunnen uitvoeren. Dit komt onder andere tot uiting bij diverse wijkprojecten in de stad. Zo werken we met meerdere partijen en organisaties gezamenlijk aan één probleem.Voorheen deden we dit grotendeels alleen.”

58

|

Innozine


Peter den Oudsten Voorzitter Regio Twente

Innozine

|

59


Vernieuwend Samenwerken

Om resultaten te bereiken moeten we samenwerken. Bedrijven, afdelingen en individuen onderling en met elkaar. Ketens met elkaar. Ook is coördinatie nodig en communicatie: wat doen we, wanneer, hoe en met wie? Als we iets ‘radicaal nieuws’ gaan doen, verandert de samenwerking. Nieuwe partijen mengen zich in het spel, concurrenten verdwijnen en nieuwe ontstaan. Nieuwe technologieën verdringen of openen juist nieuwe wegen. Wat betekent dit voor onze rol als leverancier, producent of eindgebruiker?

60

|

Innozine


Innozine

|

61


“Not only should you build a wine and dine network, but more importantly you should build your own network of specialists.”

62

|

Innozine


Koenraad Debackere KU Leuven Research & Development

Innozine

|

63


64

|

Innozine


Innozine

|

65


“Samenwerken in the Cloud wordt steeds belangrijker en is goed voor je business. Samenwerken wordt hierdoor namelijk flexibeler, eenvoudiger, maar vooral winstgevender.”

” 66

|

Innozine


Victor-Jan Leurs Caase.com

Innozine

|

67


68

|

Innozine


“Weten we wel wat cloud computing is?”

” Innozine

|

69


Pia Snijder Boeing Research & Development

70

|

Innozine


“De leden van een TPRC vertegenwoordigen de hele waardeketen van alle samenwerkingspartners, en dat maakt het zo bijzonder.”

” Innozine

|

71


72

|

Innozine


“Er zijn meerdere sleutels naar innovatie.”

” Innozine

|

73


Interview Marjan Weekhout – Kennispark Twente “De kracht van deze regio zit in high tech systems & materials; Kennispark Twente is in 2006 opgezet om startende ondernemers te steunen en een goed systeem neer te zetten waar ondernemers in alle stages van hun bedrijf advies kunnen inwinnen. We zijn een ecosysteem voor ondernemers, een uitvoeringsorganisatie en een fysieke plek waar ondernemers en wetenschappers elkaar kunnen vinden.Voor Kennispark Twente is het Innoversum innovatiecongres erg belangrijk en nuttig; naast de uitgebreide netwerkmogelijkheden voor ondernemers en wetenschappers, nodigen we elk jaar ook sprekers uit die de ondernemers stimuleren verder out-of-the-box te denken. Daar doen we elk jaar een aspect bij. In 2013 hebben we voor het eerst internationale sprekers uitgenodigd. Innoversum is mijns inziens een prachtig evenement waar de regio zichzelf en haar gunstige vestigingsklimaat op de kaart zet. Er zijn hier veel interessante en innovatieve bedrijven met top-of-the-bill technologieën.” Innovatiecampus “We hebben hier vandaag vergaderd met alle zeven volwassen innovatiecampussen van Nederland. Ook het Ministerie van Economische Zaken was erbij. Het is ontzettend ingewikkeld financiering te krijgen voor de bouw van nieuwe high tech faciliteiten, zoals laboratoria. Banken dragen geen risico meer, maar we hebben de faciliteiten wel hard nodig. Het Ministerie gaat ons hierbij ondersteunen, onder andere door naar Europese fondsen te kijken en proberen daar ‘haakjes’ te vinden voor de Nederlandse innovatiecampussen. De vereniging-in-oprichting zal dit soort gezamenlijke belangenbehartigingen op de agenda zetten.” “In Twente zitten vooral kleinere bedrijven. Door actief succesverhalen uit de regio te verspreiden, merken we dat er steeds meer aandacht komt voor deze regio. Niet alleen aandacht uit Nederland maar ook uit de aangrenzende Duitse regio’s. Die lijn zetten we als Kennispark onder andere via Innoversum de komende jaren door.”

74

|

Innozine


Marjan Weekhout Kennispark Twente

Innozine

|

75


Gedurende deze sessie keken we met Health Valley terug op de ervaringen uit de pilot “HiMBC�, een initiatief van Kennispark Twente, het MESA+ instituut van de Universiteit Twente en Oost NV, waarbij voor de medisch-technologische innovaties van 5 ondernemers, nieuwe internationale connecties zijn gelegd. Aansluitend nodigden we de aanwezigen uit hun eigen ervaringen te delen en vragen te stellen.

Workshop Health Valley 76

|

Innozine


Jan Jonker Health Valley

“Wij koppelen kennis en kunde van bedrijven uit de gezondheid- en technologiesector aan elkaar om de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten te stimuleren. Dit moet leiden tot een meer duurzame gezondheidszorg.”

Innozine

|

77


Bas Lansdorp Mars One

“We don’t need more innovations to get us to Mars and keep us alive. We only use existing technology.”

” 78

|

Innozine


Mars One Een bewoonde nederzetting op Mars.

Innozine

|

79


EW / Saxion Ondernemers Award Vandaag werd de Saxion Ondernemers Award uitgereikt.Voor het 4e achtereenvolgende jaar. De winnaars Kiki en Jasper ontvingen een startkapitaal van € 5.000 en een jaar lang begeleiding van EW Facility Services.

Bas Nieland & Ali Alijev

Carolien Gerritsen

StockFluence

Online ‘Rug’ Medisch Centrum

StockFluence voorziet beleggers van financiële sentiment analyses om marktontwikkelingen vast te stellen en hierop in te spelen.

80

|

Innozine

Persoonlijke en preventieve zorg via online therapieën om de mens beter te laten functioneren in de werk- en privé omgeving.


WINNAARS Kiki Jaspers en Jasper van den Brink Monbeki

“Helemaal gaaf! iGlow Media doen we het Hier voor!”

Monbeki is een merk dat staat voor hoogwaardige kwaliteit met producten die zowel modieus, praktisch als functioneel zijn. Monbeki begint met één product: een volledig personaliseerbare rugtas. Robbin Breukink BIM4All

BIM4All is expert op het gebied van de werkmethodiek Bouw Informatie Model (BIM). Door eerst visueel aan de hand van een 3D-model te bouwen, wordt het mogelijk gemaakt om keuzes in een eerder stadium te maken en door te voeren in het ontwerp.

Dennis de Lima

Janben Welleweerd

Foot Engineering

LumberJack

Het gebruik maken van een podotherapeutische zool in het leger om het biomechanische aspect van het menselijk functioneren te verbeteren en zo uitval tegen te gaan.

LumberJack gaat biomassa brandstof maken voor haarden, vuurkorven en allesbranders uit oud papier en hout afval.

Innozine

|

81


82

|

Innozine


Achter de schermen is door het Powered by Twente team maandenlang hard gewerkt aan een mooi programma. Aan de organisatie van deze dag werkten zij samen met vele mensen om van innoversum een succes te maken.

Nancy Trip Powered by Twente Marleen Pot Powered by Twente Ellen Schoneveld Powered by Twente Leon de Goijer Powered by Twente Annemarie Ridder Powered by Twente Kiki Haasewinkel Kennispark Twente Janinka Feenstra Kennispark Twente Kees Eijkel Kennispark Twente Pieter Dillingh Kennispark Twente Marjan Weekhout Kennispark Twente Marjo Nieuwenhuijse Technologie Kring Twente Theodor van der Velde Saxion SKIO Rob de Koning BTC-Twente BV Wilbert Pontenagel Kennispark Twente Marike Boertien Powered by Twente Birgit Bijkstra Kennispark Twente Jan Noltes Regiobranding Twente Ellen Lohuis Ten Kate Huizinga

Innozine

|

83


Wist u dat? • De waarde van alle auto’s op de parkeerplaats meer dan €6.000.000 was? • Er tijdens de lunch ruim 100.000 calorieen zijn ingenomen? • Dit 233 Kilojoule aan energie heeft opgeleverd? • Er 200 liter thee en 900 liter koffie is gedronken? • Dit overeenkomt met 7.200 mg theine en 67.200 mg cafeine? • De waarde van alle hierboven genoemde punten in het niets valt in vergelijking met de informatie die is gedeeld tijdens het innoversum? Bron: kijk voor meer info op veelideeen.nl en geef uw mening over op het Innoversum gestelde vragen.

84

|

Innozine


Sponsoren

Health Valley Netherlands

Colofon Diederik Vrijhoef Teamcaptain Joris Postulart Tekstschrijver Sierk Keuning Tekstschrijver Mariska van der Velde Tekstschrijver Karin Timmerman Illustrator Marijke Timmerman Illustrator Michael Kluver Magazine Designer Eric Brinkhorst Fotograaf Bryan Versteeg Fotograaf Janinka Feenstra Eindredactie Kiki Haasewinkel Eindredactie contactinformatie: web: www.visuelenotulen.nl mail: info@visuelenotulen.nl tel: 06 30 07 76 75

Innozine

|

85


Dank aan alle bezoekers & sponsoren die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt. Tot ziens op de volgende editie op 16 april 2014. Innoversum wordt georganiseerd door

86

|

Innozine

Innozine innoversum  

Visuele Notulen / Innozine van het congres Innoversum

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you