The Tall Ships Races Bergen 2019

Page 1

ANNONSEBILAG

Bli med på

FOLKEFESTEN

21.–24. JULI

Festival FOR ALLE Skip

fr

a

e verden l e h

KART &

PROGRAM


Møt Kystverket, Sjøfartsdirektoratet og Kartverket i teltet ”Trygg på sjøen” i Sjørøverlandsbyen på Bradbenken. Her kan du lære mer om våre tjenester for trygg seilas. Test dine maritime kunnskaper i vår felles quiz og du kan vinne båt i premie! De yngste kan ta minikaptein-prøven.

Skal du på båttur? Husk å ta forholdsregler for trygg seilas!

Vis sjøvett

Bruk flytevest

Unngå rusmidler

• Alle som ferdes til sjøs plikter å gjøre seg kjent med sjøveisreglene og lokale farts- og aktsomhetsregler. • Gjør deg kjent med sjømerkesystemet før seilasen. • Og husk å sjekke værforholdene! Du kan laste ned Kystverkets mobilapplikasjon ”Kystvær” gratis via Google Play eller App store. Du kan også sjekke bølgehøyder på barentswatch.no/bolgevarsel

• Alle må ha flyteutstyr på i fritidsbåter under 8 meter, når de oppholder seg utendørs i fart. • Er båten din over 8 meter? Da må du ha med flyteustyr til alle ombord.

• Husk at bruk av rusmidler påvirker din oppmerksomhet, vurderings- og reaksjonsevne, og at alkohol i blodet kan halvere din overlevelsestid i vann.

Avpass fart • Avpass farten etter forholdene. • Ta særlig hensyn ved passering av folk som bader. • Sjekk lokale fartsbegrensninger til sjøs i kommunen du ferdes i. • Hold sikker fart etter sjøveisreglene.

Sjøkart er ferskvare • Oppdater sjøkartdata i din kartplotter. • Rettelser til sjøkart finner du i Etterretninger for sjøfarende på kartverket.no/efs • Tidevann- og vannstandsvarsel får du på kartverket.no/sehavniva. • Nautiske publikasjoner laster du ned gratis på kartverket.no. • Lokalkunnskap er viktig! Husk å planlegge seilasen.


Velkommen til fire dager med

GRATIS SKUTEFEST FOR HELE FAMILIEN! For femte gang har Bergen fått æren av å være offisiell vertskapshavn for The Tall Ships Races. 21.–24. juli vil Vågen igjen fylles med 60 av de ­største og vakreste seilskutene i verden med ­nærmere 2000 m ­ annskaper om bord fra alle verdens hjørner.

Grafisk design, tekst og annonser: Cox kommunikasjonsbyrå

Opplag: 65 000 Trykk: Ålgård Offset AS

Det mange ikke er klar over er at The Tall Ships Races handler om langt mer enn den fire dager lange skutefesten. Minimum 50 prosent av mannskapet om bord på skutene skal være mellom 15 og 25 år – det er seiltreningen og det å knytte vennskapsbånd på tvers av nasjonalitet, kultur, religion, kjønn og sosial bakgrunn som er essensen i arrangementet. Vår regions sterke nærings- og organisasjonsliv har bidratt til at nesten 150 ungdommer fra Hordaland får muligheten til å seile med disse fantastiske skutene og oppleve mestringsfølelse, selvtillit og vennskap. Bergen har lang tradisjon og et godt rykte som vertskapsby. Den varme og vennlige atmosfæren, gjestfriheten og entusiasmen, kombinert med vakre omgivelser, gjør det spesielt for besøkende mannskaper å komme til byen. De over 300 frivillige som skal jobbe under arrangementet, er de viktigste ambassadørene vi har for å opprettholde dette ryktet. Engasjementet og gleden som finnes i denne fantastiske gjengen er utrolig motiverende og inspirerende!

og Koengen, med sjørøverlandsby, piratskuter, hoppeslott og tivoli – noe for alle barn i alle aldre. Her blir også et område som tilrettelegges for de som trenger et pust i bakken og litt ro. Når ungdommen våkner litt ut på dagen, blir det parkfestival på Koengen med både fremadstormende unge artister som Maria Træbakken, Ivo Lima og Jez_ebel, og mer etablerte navn som Kakkmaddafakka, Halie, Kjartan Lauritzen og Lemaitre. På Bryggen og langs kaikanten i Vågen blir det bryggefest i kjent stil med konserter med alt fra shanty til Ausekarene og Fagernes Yacht Klubb. På markedsplassene kan du nyte god mat mens du tusler rundt og ser på alle de flotte håndverksproduktene som blir presentert og det yrende folkelivet som kjennetegner Bergen under store arrangementer.

Under dagene legges det til rette for at publikum i alle aldre skal få oppleve hvor stas det er når skutene kommer på besøk til verdens vakreste by!

Christian Radich og Sørlandet er blant skutene som gjøres om til restauranter på kveldstid. Her kan du nyte et nydelig måltid i en herlig atmosfære på dekk. De fleste skutene vil også ha åpne dekk med gratis adgang gjennom dagene for de som er nysgjerrig på hvordan det ser ut om bord.

Det blir fokus på barn og barnefamilier på dagtid, med Tall Ships Yngel både på Bradbenken

Sørg også for å få med deg den vakre innseiling på søndag 21. juli – alle båteiere

oppfordres til å følge flåten inn byfjorden! Åpningsseremonien på Bryggen, den fargerike mannskapsparaden, når Fagernes Yacht Klubb avslutter dagene med et heidundrande fyrverkeri, og ikke minst utseilingen onsdag 24. juli fra klokken 11.00! Jeg vil rette en ekstra stor takk til sponsorene og samarbeidspartnerne til The Tall Ships Races Bergen 2019 – uten dere ville dette aldri latt seg gjennomføre. I tillegg ønsker jeg å takke Bergen kommune og Bergen Havn for et godt samarbeid i planleggingen av dette fantastiske arrangementet som de gir til Bergen by. Vi ønsker dere fire herlige festivaldager og håper dere vil få med dere mest mulig av de gratis tilbudene vi har å by på gjennom dagene! Fair winds! Morten Dahl Sebjørnsen, Prosjektleder The Tall Ships Races Bergen 2019 CoEvent AS

For mer informasjon: tallshipsbergen.no

3


Foto: Valery Vasilevskiy

Litt om

The Tall Ships Races The Tall Ships Races er et årlig internasjonalt seiltreningsarrangement i regi av den ideelle organisasjonen Sail Training International (STI), og ble for første gang arrangert i 1956. Hvert år deltar over hundre skuter med unge mannskap i The Tall Ships Races og seiler mellom utvalgte vertshavner. SKUTENE

«Tall ships» er et uttrykk for enskrogs seilfartøy på minst 9,14 meter som driver seilopplæring og utdanning om bord. Skipene som deltar varierer fra små seilbåter til store skværriggere drevet av veldedige organisasjoner, skoler og mariner i mange land. I år går første regattaetappe fra Aalborg til Fredrikstad, etterfulgt av vennskapsetappen langs norskekysten til Bergen. Siste regattaetappe og avgjørelsen på årets race går fra Bergen til Aarhus.

Noen endrer seg drastisk på bare få dager – bygger selvtillit og mot, bygger vennskap som varer eller utfordrer sine egne grenser til det maksimale. Å klatre i riggen er ikke for alle, men alle har muligheten. Et godt eksempel er skuten «Lord Nelson» som er tilrettelagt for syns- og hørselshemmede og rullestolbrukere. Her deltar alle i arbeidet med å seile skuten, man heiser seg opp i riggen, mestrer det å løsne seilet og klargjøre skuten på lik linje med funksjonsfriske. Det er mestring og utvikling for alle.

NOBELS FREDSPRIS

EUROPAS STØRSTE FAMILIEFESTIVAL

Livet på havet er for mange en livsforandrende opplevelse, og i 2007 ble STI nominert til Nobels Fredspris for innsatsen de gjør for å fremme internasjonal forståelse og vennskap. Om bord på skutene oppstår det en egen ro og atmosfære. Mobiltelefoner og nettbrett legges vekk, man blir tvunget til å jobbe sammen med totalt fremmede mennesker mot et fel­ l­es mål, man ligger tett i tett i hengekøyer eller køye­ senger – og man har tid. Tid til å se personer rundt seg, tid til å prate med folk om alt mellom himmel og jord, tid til å bli kjent med hverandre i et miljø som krever samhandling og fellesskap. 4

I år skal The Tall Ships Races arrangeres i fire skandinaviske byer, og det er Danmark og Norge som sammen skal gjøre årets begivenhet til en minnerik opplevelse for millioner av publikummere. Når skutene ankommer vertshavnene er det duket for ordentlig folkefest med varierte kulturinnslag og en ypperlig mulighet til å komme tett innpå den fantastiske sjømannskulturen. The Tall Ships Races er Europas største gratis familiefestival, og sist gang arrangementet var i Bergen i 2014 var det anslagsvis 500.000 besøkende fordelt på fire dager! Også i år forventes det yrende folkeliv i byen mellom de syv fjell fra morgen til kveld.


Takk til sponsorer

HOVEDSPONSORER

Tusen takk til alle sponsorer og samarbeidspartnere som alle er viktige bidragsytere!

TALL SHIPS-SPONSORER

REGATTASPONSORER

FESTIVALSPONSORER

MEDARRANGØR

5Sommer på Fløyen zipline - kano - sykkel - geitekos #kun6minunna

www.floyen.no

– Stolt medarrangør av

The Tall Ships Races


Havnebyen Bergen:

Fiskehandel, bananfart og verdensvei

Bergen var Norges eneste base for hanseatene. I flere år var byen enerådende i import av olje, og skip herfra drev med banantransport i Amerika lenge før frukten kom til Norge. Byen blant de syv fjell har en unik posisjon i skipsfartshistorien i Norge. Tekst Ann Karene Rasmussen

For omkrig 950 år siden formet Bergen seg som by rundt havnen. Den strategiske plasseringen i Vågen gjorde byen og havnen lett å beskytte, noe som var attraktivt for handelssamarbeid.

HANSATIDEN PÅVIRKER BYUTVIKLINGEN

Siden 1100-tallet hadde Bergen vært et viktig knutepunkt for handel både i Norge og mot kontinentet. På 1300-tallet etablerte Hansaforbundet base i Bergen. Det ble fraktet fisk fra Nord-Norge til Bergen som ble eksportert videre til kontinentet, for at det så ble det fraktet varer tilbake fra kontinentet. – Bergen var i Hansatiden en viktig handelsby, noe som påvirker utviklingen av byen og er et viktig utgangspunkt for det som skjer senere, sier Per Kristian Sebak, avdelingsdirektør for Bergens Sjøfartsmuseum.

SEILSKIPETS GULLALDER

På 1800-tallet fikk Bergen etter hvert en endring i handelsmønsteret. Som verdens største sjøfartsnasjon satt Storbritannia lenge restriksjoner for hvem som kunne drive handel og hvor. Restriksjonene ble opphevet i 1849, noe som gav en blomstring i sjøfarten i Bergen. – På midten av 1800-tallet var det syv treskipsverft i bergensområdet som bygget og reparerte seilskip. 8

Mange av dem gikk over hele verden. Dette var seilskipets gullalder.

VERDENS STØRSTE FLÅTE AV FRUKTSKIP

Norge satte sitt første dampskip i drift i 1827. I Bergen var handel med fisk fortsatt viktig og det trengte rask levering. Dette var en av grunnene til at Bergen var tidlig ute i overgangen fra seilskip til dampskip. Allerede i 1880-årene hadde Bergen en større dampskipsflåte enn seilskipsflåte. Først tidlig på 1900-tallet skjedde det samme i Norge som helhet. Amerikansk fruktfart, der bananer dominerte, ble viktig for bergensk skipsfart, og spesialiserte skip for denne farten ble bygd på byens verft. I en periode hadde Bergen verdens største flåte av fruktskip. – Den første bananen kom ikke til Norge før i 1905, så det var vanskelig å forklare i Norge hva de drev med i Amerika, sier historikeren. Historisk sett har Bergen også en spesiell posisjon i frakt av olje. Fra 1909 til 1913 fraktet damptankeren Conrad Mohr hele Norges behov for olje fra USA til Norge.

VERDENS NEST MEST TRAFIKKERTE HAVN

Under 1. verdenskrig var Norge nøytral, men Bergen har aldri vært viktigere som havn enn da. Bergen ble på mange måter bindeleddet mellom øst og vest, og gikk under betegnelsen «verdensveien under ver-

denskrigen». I 1917 var det kun én havn i verden med mer trafikk, og det var New York. Mellomkrigstiden ble preget av omstilling til nye typer skipsfart, og nye typer skip. Dette gjaldt spesielt henholdsvis oljefrakt og motorskip. Bergen tok del i utviklingen, men ble akterutseilt i forhold til utviklingen i Oslo. – Under 2. verdenskrig startet det opp igjen med konvoifart fra Bergen. Norge var nøytral i syv måneder, fram til okkupasjonen 9. april 1940. Bergen og havnen ble strategisk viktig for nazistene.

HAVNEBILDET ENDRER SEG

Fra 70-80-årene endret havnebildet seg. Aktiviteten ved verftene ble redusert, flere måtte stenge, og nye typer skip, blant annet containerskip, kom for fullt. Bergen blir etter hvert verdensledende på ulike spesialskip, deriblant kjemikalieskip, men disse skipene ser vi sjelden i Bergen. I de senere år har det vært mye fokus på mer miljøvennlige skip og autonome skip dels eller helt uten mannskap, og Sebak tror vi vil se store endringer i havnebyen i fremtiden. – Hele skipsfartshistorien er preget av omstillinger. Hver gang det skjer endring er mange spente og engstelige for utviklingen. Historisk sett er det som regel de som omstiller seg som overlever, avslutter han.


DEN BESTE KVALITETEN LOKALT PRODUSERT UTEN FORDYRENDE MELLOMLEDD DEN BESTE KVALITETEN LOKALT PRODUSERT UTEN FORDYRENDE MELLOMLEDD DEN BESTE KVALITETEN LOKALT PRODUSERT DEN UTEN FORDYRENDE MELLOMLEDD BESTE KVALITETEN LOKALT PRODUSERT

De gode matopplevelsene får du hos oss

HOS OSS KAN DU HANDLE DE SAMME KVALITETSVARENE SOM VI LEVERER TIL BYENS BESTE RESTAURANTER, HOTELLER, CAFEER OG CATERINGSSELSKAPER TIL MEGET GODE PRISER.

ALT TIL GRILLEN

MIDLER I MODERNE MASKINER OG

ARBEIDSFORHOLD. VI HAR INNFØRT IK- MAT MED HACCP I BEDRIFTEN, SAMT AT MATTILSYNET HAR MÅNEDLIGE BESØK HOS OSS. VI ER AUTORISERT PÅ LIK LINJE MED DE STORE SOM FOR EKSEMPEL GILDE OG SKJEGGERØD AS. SAMTLIGE AV VÅRE ANSATTE GJØR SITT YTTERSTE FOR AT VI SKAL KUNNE LEVE OPP TIL VÅRT MÅL OM TOPP SERVICE, OG DEN

H. BRAKSTAD EFTF AS BLE ETABLERT I

BESTE KVALITET TIL EN FORNUFTIG PRIS.

1963 AV OLAV LAVIK. OLAV LAVIK HADDE ARBEIDET HOS H.BRAKSTAD I KJØTTBASAREN SIDEN 1950. I 1996 FLYTTET VI INN I VÅRE EGNE STORE MODERNE LOKALER I

VI TILFREDSTILLER ALLE KRAV SOM STILLES MED HENSYN TIL MATVARESIKKERHET OG VAREFLYT. DETTE FOR AT

DET IKKE ER NOE PROBLEM I FORHOLD TIL DERES HENVENDELSE. VI HAR SIDEN

UTSTYR. DETTE MEDFØRER AT VI HAR EN TOPP MASKINPARK OG GODE

VÅRT EGET PÅLEGG, SPEKEMAT, PINNEKJØTT, PØLSER OG POSTEIER.

KRAV I EØS SAMARBEIDET, SLIK AT

VÅRE LOKALER ER AV EN SLIK STØRRELSE AT

INNFLYTNINGEN INVESTERT BETYDELIGE

STORT UTVALG AV BÅDE RÅVARER OG EGENPRODUSERTE FERDIGVARER, SOM

FAGERDALEN INDUSTRIOMRÅDE, CA 10 MIN FRA BERGEN SENTRUM. VÅRE LOKALER ER BYGGET I HENHOLD TIL DE STRENGESTE

UTEN FO

SPESIALPØLSER TIL GRILLING KR

VI ØNSKER DERE HJERTELIG VELKOMMEN TIL ET BESØK HOS OSS I LEIRVIKÅSEN

128 PER KG

VÅRE KUNDER SKAL VÆRE SIKRET DEN HØYEST MULIG KVALITET.

PRØV VÅRT STORE UTVALG AV HÅNDTVERKSPRODUKTER:

Vi har egen Vi ferskvareVi egen HAMBURGERE AV OKSE KR. har egen hardisk ferskvare-ferskvaredisk disk LAMMELÅR KR.

159,- PR KG 125,- PR KG NYSKÅRET PÅLEGG FRA KR. 30,- PR HG KARBONADEDEIG KR. 59,20,- 400 GR KJØTTDEIG KR. 42,50,-

Vi har egen ferskvaredisk

10 min kjøring fra 10 min 10 min sentrum kjøring frakjøring fra sentrum sentrum Mot Askøy

Mot Askøy Mot Askøy

Mot Sotra

400 GR Mot Sotra

Mot Sotra

ÅPNINGSTIDER: Tlf: 55 93 66 75 Man-Fre : 08.00-16.00 ÅPNINGSTIDER: Leirvikåsen ÅPNINGSTIDER: ÅPNINGSTIDER: Tlf:66 5575 93 6631, 755179 Godvik Tlf: 55 93 Lør: 08.00-13.30 : 08.00-16.00 Man-FreMan-Fre : 08.00-16.00 Man-Fre : 08.00-16.00 www.hbrakstad.no Leirvikåsen 5179 Godvik Leirvikåsen 31, 517931, Godvik Gode parkeringsmuligheter Lør: 08.00-13.30 Lør: 08.00-13.30 Lør: 08.00-13.30 www.hbrakstad.no www.hbrakstad.no Gode parkeringsmuligheter Gode parkeringsmuligheter Gode parkeringsmuligheter Veibeskrivelse: – Ta av FV555 mot Askøy – I første rundkjøring, kjør mot Godvik – Følg så riksvei 197 – I første nedoverbakke sving mot høyre – Brakstad ligger på høyre side så etter ca 500 Veibeskrivelse: – Ta av mot FV555 mot –Askøy – Irundkjøring, første rundkjøring, mot Godvik –FV555 Følg riksvei 197– meter Veibeskrivelse: – Ta av FV555 Askøy I første kjør motkjør Godvik –– Ta Følg riksvei 197 Veibeskrivelse: avså mot Askøy I første rundkjøring, kjør mot God – I første nedoverbakke sving mot høyre – Brakstad ligger på høyre side etter ca 500 meter – I første nedoverbakke sving mot høyre – Brakstad ligger på høyre etter ca 500 meter – Iside første nedoverbakke sving mot høyre – Brakstad ligger på


Ship o hoy! Bergen Næringsråd er #stolt sponsor av seilende ungdom under Tall Ships Races 2019 #partner for Statsraad Lehmkuhls jordomseiling i 2021-2023

Hurra! Vi har landets mest fornøyde forsikrings­ kunder EPSI Rating

LEKENT OG LÆRERIKT PÅ NORGES FISKERIMUSEUM

Norges Fiskerimuseum – for hele familien! • Lei en robåt • Kajakkpadling for barn i skoleferien • Produser fisk i den virtuelle sjømatbyen «Fin City» • Prøv fiskedammen og lær mer om artene • Ta en «Selfish» eller pusle verdenshavene • Gå på skattejakt med Silja Sild og vinn premie • Møt kjempekrabben «Oluf» • Ta en matpause i vår koselige kafé Bod 24 Sandviksboder 23–24 Norges Fiskerimuseum museumvest.no

Besøk oss på frende.no eller ring oss på 55 15 36 00


12.0 m 6.0 m

4.0 m

Pariserhj

ul

15.0 m

Foodtr

uck

4.4 m

10.0 m

5.0 m

9.0 m

PO

EN DS UN RN AM BJØ ALD RE RO TO NS RIA DE GO

11.0 m

3.5 m

TALL SHIP RACE #NORGEERTILFORÅBRUKES #NORGING

Food truck

2.9 m

4.0 m 6.0 m

CISNE BRANCO

m

20

m

2.5

3.0

Fly

teb

ryg

m

ge

3.0 m

3.0

GROSSHERZOGIN ELISABETH ygg Grindb

m

2.0

m

Maritim Landsby

LIATOPPEN Bradben ken 1m tal/

g gan inn

9.0 m

Båt

Por

3.0 m

Båt

A

AR T AND SHT TENE

FLEECEJAKKE

STATSRAADDAME/HERRE LEHM Kan brukes KUHL både som

mellom-og ytterplagg.

R STE EN

de ko r

Myk bambuskvalitet med god passform. Str. XS-XL/S-XXL.

m

6.0

ck

5.0 m

Food tru

50; Br

truc

od

m

Fo

5.0

m

k

m

p Po

.0

10

m

.0

10

pS

RV

-u

DE

N XA

ALE

n ge ET yg RLAND

ww 2.5

7.5

n ce

m

r tte

ale

To

e

ON

3.0

HU

m 3.0 FOH

m

OL

MB

m

Sto

rsk

6.6

jerm

m

II DT

3.6

10.0

m

ne Sce

AL LOY

J EN

E UD ATIT

T ER

GR

NN

SKO

300;

Kom innom vår stand på Bryggen. Du finner oss vis-a-vis Berle på sjøsiden. 6.0

JUNIOR

m

D

AN YLL

L ATY A

3.0

10.0 m

A

DA

A NGAR DE LA JUAN CZECINA R SZ

URTIC

ZRYW

m

ere

FARU

REJ

ST. BA RB

n

CJA KOALI

ka

G

E

IT

VES

ikk

LD

EBOR

HE

ESPR

WA N

RSC

SPA NIEL TAV IND

F GØT

tst

ES

STE

9.0

R

A VIND

OO

YL D

m

WEST

W

6.0

A

To rg u LIPPE

ARA V

TUULE SILES

IA

ien

Za

HELDRE TOREFJELL TURBUKSE

Lett vattert med Thinsulate fór og vindtett i front og rygg. Et flott plagg som kan brukes som et mellomlag eller som en lett ytterjakke.

Slitesterk turbukse med fasongsydde knær og 4-veis BISH OP´S HOR IZO stretch. Vannavvisende og ventilererende ytterstoff . RON N A II Blo ALEX Stretch/belte i livet. Str. XS-XXL. A MO

Str. Junior: 6-14 år senior: XS-XXL.

TAR

TH. C

HELDRE SKARVEN FRITIDSJAKKE

cha

ria

DAME/HERRE

BETT

KLITTA

LIND

LANGT LAGERET REKKER sbSÅ ryg FORBEHOLD OM TRYKKFEIL ge n

Y

AGLA IA

DAME/HERRE

m

N SWA

nd

NIA

St ra

400;

m

3.0

URA

600;

SENIOR

3.4

m

BIES

STA GE

ne ce

RG

pS -u

DAME/HERRE

UW

LEE

CH

RG

m

LMNTS BAMBUS T-SHIRT

DI

MO

.0

Staal Staal Staal Staal

EN

GEO

100;

RA

200;

m

BPA-fri/oppvaskmaskinsikker Volum: 0.7 L.

LD

SENIOR

.0

10

10

GE W ALES

m

N

RISE

3.0

DAME/HERRE

GU

EL

i

IA

ai

RUP

MID T

ER

ka

IST

LLEN

IE B

NS

IPP

R CH

CHA JOL

AN

LO A

CL

p Po

150;

BL UE

JOH

USTETIND DRIKKEFLASKE

JUNIOR

ge

s

Dr eg

ms

ter tor g RNIN

G STA

R

OCEAN

et

BELFER

AKELA

SCOU T

TALL SHIP RACE 20.07-24.07.2019


INNOVASJON FOR

BLÅTT HAV

Vinnerlagene i finalen av Innovasjonsløpet. Simen Emil Hansen, Ola Wiik (Team Wiik Hansen AS), Aslak Jentoft Thorbjørnsen, Morten Ellingsæter Mürer (Team Arion), Aurora Baardsen, Ida Uberg Gaasland, Aminda Marlen Titlestad Ripe, Juni Schaefer og Fride Myrvang (Team Plattreform).

Hva skal vi bruke plattformene til etter oljen? Hvordan skape en energieffektiv undervannsdrone? Og hvordan kan vi få ned dødeligheten på rensefisk? Gjennom Innovasjonsløpet har unge innovatører lært om prosessen med å sette idéer om bærekraftig hav ut i live. Tekst Ann Karene Rasmussen

I forbindelse med The Tall Ships Races Bergen 2019 ønsket CoEvent som prosjektleverandør å sette et større fotavtrykk etter at arrangementet var ferdig, og skape noe som kunne vare. Pilot­ prosjektet Blått Hav har i første runde resultert i kreative løsninger, spennende samarbeid med næringslivet og en nyoppstartet bedrift. – Vi ønsket å sette fokus på miljøet, og på et skutearrangement er det naturlig å snakke om havet. The Tall Ships Races er et ungdomsarrangement, og målet var å skape en arena for unge nytenkende innovatører for å utvikle og bidra til bærekraftige løsninger i havrommet, forteller prosjektleder Frida Lunde Høisæther.

INNOVASJONSLØPET

Resultatet ble Innovasjonsløpet, rettet mot aldersgruppen 15-30 år. Det startet med kick off på Akvariet i januar med rundt 70 unge voksne som kom for å høre om prosjektet og brainstorme idéer. Seks lag ble med videre og hadde månedlige samlinger frem mot finalen. Lars-Kristian Lunde Trellevik, som har 15 års erfaring med innovasjon og dyp-havs arbeid og er doktorgradsstudent ved K.G. Jebsen-senter 12

for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen, har sammen med Caspar M. Lund, administrerende direktør i Accel, laget det faglige innholdet i programmet.

Innovasjon er en grunnstein i det vi jobber med

– Ideer henger lavt, og det vi vil lære bort er hvordan man kan ta de videre og hvordan man kan bygge en bedrift, sier Lunde Trellevik og fortsetter: – Det har vært fascinerende å høre hva de har kommet opp med av løsninger på ulike problemer. Og så har jeg tenkt flere ganger «hvorfor har vi ikke tenkt på det før?» – svaret er jo selvfølgelig at radikale ideer er noe unge folk har.

Han forteller om en gruppe veldig engasjerte unge voksne som vil ta tak i utfordringer, og beskriver Innovasjonsløpet som en utrolig spennende reise med mange gode ideér. De seks lagene pitchet sine idéer under finalen i Grieg-Gaarden i mai. Tre av teamene ble utpekt som vinnere i hver sin kategori: beste lag, beste gjennomføring og beste idé. De heldige får seile med Statsraad Lehmkuhl fra Fredrikstad til Bergen i sommer.

BESTE TEAM MED PLATTFORM-GJENBRUK

Team Plattreform, bestående av Juni Schaefer, Aurora Baardsen, Aminda Marlen Titlestad Ripe, Ida Uberg Gaasland og Fride Myrvang, vant kategorien beste team. Det var et sammensatt team bestående av studenter fra biologi, økonomi, havteknologi. Plattreform jobbet med hvordan vi kan bruke plattformene etter oljen. Deres idé var autonome løsninger for å fylle hydrogen på skip i fart. – Det er et eventyrlig godt konsept, og veldig aktuelt for en bransje som slipper ut enorme mengder karbondioksid, sier Lunde Trellevik.


BESTE IDÉ TIL UNDERVANNSDRONE

Team Arion jobbet med å utvikle en energieffektiv undervannsdrone for kartlegging av havbunnen, og vant i kategorien beste idé. – Vi har bare kartlagt fem prosent av verdenshavene, noe som gjør denne type verktøy viktige. Det finnes ukjente biologiske livsformer, geotermisk energi og mineralforekomster, men før vi får kartlagt havbunnen skikkelig kjenner vi heller ikke mulighetene, forteller Lunde Trellevik. Designet på undervannsdronen til Team Arion er basert på fisken rokke, som svømmer ekstremt effektivt. – Dette er en stor fordel fordi kartlegging under vann er veldig dyrt. Det krever ofte store skip og dyre folk på dekk. Løsningen til Team Arion er energiog kostnadseffektiv og kan være med på å øke kartleggings-takten, og det er veldig interessant, sier han.

BESTE GJENNOMFØRING MED RENSEFISK

Team Wiik Hansen AS vant i kategorien beste gjennomføring med sin løsning for rensefisk i oppdrettsanlegg. – Rognkjeks spiser fiskelus og blir brukt som rensefisk i oppdrettsnæringen. Rensefisken har i dag høy dødelighet, og når man behandler oppdrettsfisken tar man livet av hele 90-100 % av rensefisken. Det er verken bra i et etisk eller et økonomisk perspektiv, sier Lunde Trellevik. Simen Emil Hansen og Ola Wiik i Wiik Hansen AS har sett på hvordan rognkjeks oppfører seg i eget habitat og prøvd å gjenskape det med å lage skjul for de i oppdrettsanleggene. – Det er et veldig interessant konsept som er testet i reelle situasjoner i rensefiskanlegg. Det er et konkret og veldig nyttig produkt. Det er akkurat det vi ønsker at Blått Hav skal være med på å bringe frem, nemlig bærekraftige løsninger for havet, sier han. De har allerede etablert bedriften, er i kontakt med flere selskaper og har fått markedsavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge som skal brukes til brukerstudie, nettverksbygging, kompetanse og prototype.

FRA BERGEN/STAVANGER

2 døgns cruise inkludert buffet

– Blått Hav er et kjempespennende initiativ. Vi jobber med energiløsninger for skipsfart og forskjellige typer kraftverk på land. Innovasjon er en grunnstein i det vi jobber med, og vi ønsker å bidra til å finne løsningene for lavutslipps-energi. Innovasjonsløpet er en kombinasjon av disse to tingene. Vi hadde med vår Chief Technology Officer Leif-Arne Skarbø som mentor i programmet, samt Head of Service Engineering & Quality Marcus Lövkvist i fagpanelet i finalen. Marcus delte også ut pris for beste idé, sier Merethe Fjeldstad, som er kommunikasjonsansvarlig i Rolls Royce-eide Bergen Engines AS.

590,–

*

VIKTIGE SAMARBEIDSPARTNERE

Blått hav har mange samarbeidspartnere som har bidratt til innovasjonsløpet på ulike måter. Bergen kommune, Bergen Havn, Grieg Logistics, NCE Seafood og GCE Ocean Technology er blant de som støtter prosjektet. Det gjør også Rolls Royce, som er hovedsponsor under Tall Ships Races.

Mul for 12ighet ti i landmer Danm i ark

fra

per person

Prisen inkl. båtreise tur/retur mellom Bergen/Stavanger og Hirtshals, 2 netter i 2- eller 4-sengs innvendig lugar og buffet på utreisen. Prisen gjelder per person når 2–4 personer reiser sammen.

Hun mener at det er alfa omega at unge lærer mer om miljø og innovasjon. – Dess flere vi klarer å engasjere, dess bedre er det. Bærekraftige lavutslippsløsninger er et felles mål for både industri og samfunn, sier hun.

Bestill din reise på fjordline.com / 51 46 40 99

NYTT INNOVASJONSLØP TIL HØSTEN

Med gode tilbakemeldinger fra både deltakere og bedrifter gjør Blått Hav seg klar for nytt innovasjonsløp med start under Innovasjonsuken i september. – Engasjementet og oppslutningen har vært veldig bra, og det er derfor vi nå fortsetter satsingen på Innovasjonsløpet til høsten. Vi håper på like stort engasjement og påmelding som sist. Man kan allerede finne påmelding til kick-off og Innovasjonsløpet på blaatthav.no, avslutter prosjektleder Frida Lunde Høisæther.

*Forutsetter Fjord Club medlemskap. Meld deg inn gratis på fjordline.com. Tillegg for andre lugartyper. Reiseperiode fra 26. august–9. oktober.


OFFISIELL SIKKERHETS­ LEVERANDØR TIL THE TALL SHIP RACES BERGEN 2019

På sommaren På sommaren er det er det deilig å deilig å reise sjøvegen! reise sjøvegen! Vi har ferjesamband i Hordaland, Sogn og Fjordane,

www.fjo

Rogaland, Vi Møre og Romsdal, Buskerud og og Sør-Trøndelag. har ferjesamband i Hordaland, Sogn Fjordane, Rogaland, Møre og Romsdal, Buskerud og Sør-Trøndelag.

Fjord1 er leiande innan det grøne skiftet, og vi investerar i topp moderne fartøy basert på lav- og nullutslepp.

STATSRAAD LEHMKUHL

Tidenes spleiselag!

26 millioner innsamlede kroner Spleisebrødet har spist seg inn i vestlendingenes hjerter. I mer enn 20 år har det blitt spist over 26 millioner Spleisebrød. Det betyr at 26 millioner kr har gått til bevaring av byens flotte seilskute. For hvert Spleisebrød du kjøper går nemlig en krone til drift og vedlikehold av Statsraad Lehmkuhl - det kaller vi tidenes spleiselag! EN STOR TAKK TIL ALLE SPLEISEBRØDTILHENGERE!

mollerens.no


YKK?

DÅRLIG TRYKK?

SKIKK

Ditt i Be 110

SKIKKELIG TRYKK! Ditt lokale trykkeri i Bergen, med over 110 års erfaring!

Hardangerveien 74 • 5224 Nesttun • Tlf. 55 55 20 20 • www.molvik.no


1

2

2

3

3

LORD NELSON LORD NELSON

3

3

STORE BJØRN DENDEN STORE BJØRN

3

3

POGORIA POGORIA

4

4

CISNE BRANCO CISNE BRANCO

5

5

GROSSHERZOGIN ELISABETH GROSSHERZOGIN ELISABETH

6

6

SHTANDART SHTANDART

6

6

ATENE ATENE

7

7

STATSRAAD LEHMKUHL STATSRAAD LEHMKUHL

8

8

LOALOA

8

8

CLIPPER BLUEBLUE CLIPPER

8

8

JOHANN SMIDT JOHANN SMIDT

9

9

CHRISTIAN RADICH CHRISTIAN RADICH

9

9

GULDEN LEEUW GULDEN LEEUW

10

10

SØRLANDET SØRLANDET

10

10

ALEXANDER HUMBOLDT ALEXANDER VONVON HUMBOLDT II II

11

11

LOYAL LOYAL

11

11

GRATITUDE GRATITUDE

11

11

SKONNERTEN JYLLAND SKONNERTEN JYLLAND

12

12

ATYLA ATYLA

12

12

URANIA URANIA

12

12

SWAN SWAN

13

13

JUAN DE LANGARA JUAN DE LANGARA

KOENGEN KOENGEN 10.00-16.00 10.00-16.00

ALEXA ALEXA RONA RONA II II

23 24

24

GEORG STAGE GEORG STAGE

24

24

MORGENSTER MORGENSTER

25

25

CHALLENGE WALES CHALLENGE WALES

25

25

JOLIE BRISE JOLIE BRISE

SPANIEL SPANIEL

25

25

RUPEL RUPEL

18

VESTAVIND VESTAVIND

26

26

GEDANIA GEDANIA

19

THERMOPYLAE CLIPPER THERMOPYLAE CLIPPER URTICA URTICA

26

26

MAYBE MAYBE

26

26

WYVERN WYVERN

WYLDE SWAN WYLDE SWAN

27

27

OOSTERSCHELDE OOSTERSCHELDE

28

28

ROALD AMUNDSEN ROALD AMUNDSEN SHABAB OMAN SHABAB OMAN II II

21

BELFER BELFER

29

29

CUAUHTEMOC CUAUHTEMOC

21

OCEAN SCOUT OCEAN SCOUT

30

30

EENDRACHT EENDRACHT

21

AGLAIA AGLAIA

30

30

FRYDERYK CHOPIN FRYDERYK CHOPIN

SILESIA SILESIA PL PL

16

16

17

17

17

17

FARUREJ FARUREJ

18

18

18 19 19

19

20

20

20

20

21 21 21

TUULELIND TUULELIND ST. BARBARA ST. BARBARA V V

8

8

7

5

6

1

1

4

4

3

3

2

MARKEDSPLASS MARKEDSPLASS Festningskaien, Koengen, Festningskaien, Koengen, Bryggen & Holbergskaien Bryggen & Holbergskaien

25 26

27

M

n ten ate ga dg nd an tra Str S

25

24

24

DAE D

AR e one rk A RA ZonpZ arkepa S PP S P Flip oFlilineppolin P A m p A m a Tra Tr SKSK

26

NANN M AM

27

M un 28 e ke k28 bry bryg gg ge en n

30

n ien aie ka ek ke ik rk ykir y N N

29

N

te ate ga ts gndts un. d Su S C. C

HOLBERGSKAIE NN HOLBERGSKAIE

en sgeargtesngat FredrFikresbderirkgsb

tb rftb erf Ve

n ken GalgG ebaalgkekbe ak

V

KART &

PROGRAM

16

E

un

30 29

k.

16

Mtarket arke Mod odFo Foai Thai Th

n aien gsk aie gstsknin FestnFine

2

BETTY BETTY

16

7

10

9

k.

22

22

KLITTA KLITTA

15

5

9

11

11 10

12

Sjørø

MORNING OF REVELATION MORNING STARSTAR OF REVELATION

23

KOALICJA KOALICJA

ENGEN GGYG BRY BR

t oa le b t utt oa Sh le b utt Sh

22

23

ESPRIT ESPRIT

15

n ate og br ten a nd Sa brog nd Sa

22

23

14

12

6

BIESBIES

14

gen gen Bryg Bryg e Scene Scen

Bra Brad db ben enk ke en n

ROLLSROYCE TELT ROLLSROYCE TELT CREW PARTY CREW PARTY

23

14

B vo each lle y

n ten ttsga sgate Slott Slo

23

14

B vo each lle y

NGEN NGEN KOEKOE

22

13

K K S oe Sc oeng cen ngen e en en e

17.00-23.00 17.00-23.00

22

13

. in g nn me n g . i a ll nn gs e g llme Dr a gs eg Dr

n lle ha ing Vik n lle ha ing Vik

SZCZECINA DARDAR SZCZECINA WESTVIND AF GÖTEBORG WESTVIND AF GÖTEBORG

NN GEGE YGYG BRBR

verla ndsb yen Sjørø verla ndsb yen

©visitBergen.com

©visitBergen.com

MIR MIR DAR MLODZIEZY DAR MLODZIEZY

1

n ateeg stegøst Nø N


APPEN LASTLAST NED NED APPEN PROGRAM FOR FOR FULTFULT PROGRAM OG SKUTEOVERSIKT OG SKUTEOVERSIKT TallRaces ShipsBergen Races Bergen Tall Ships 2019 2019

SØNDAG 21. JULI

MANDAG 22. JULI

Andre programposter 10:00–23:00 Arrangementsområdet er åpent

Andre programposter 10:00–23:00 Arrangementsområdet er åpent

10:00–14:00 Innseiling (Statsraad Lehmkuhl seiler inn som siste skip kl. 14:00) 10:00–14:00 Salutt fra Festningen for alle klasse A fartøyer 10:00–17:00 YNGEL: Aktiviteter og opplevelser i Sjørøverlandsbyen 14:00–22:00 Skutene er åpne for besøkende (utvalgte)

14 13

13

18

16

16 17

17

2

14:00–15:00 YNGEL: Soul Kidz, Zing Zang, Gutta og Anna & Emma

18

19

19

Koengen 10:00–20:00 Tivoli

TO TOR RG GE ET T

15

15 14

21 20

20

22

23

21

22

23

10:00–22:00 Skutene er åpne for besøkende (utvalgte) 10:00–17:00 YNGEL: Aktiviteter og opplevelser i Sjørøverlandsbyen 11:00–12:00 YNGEL: Sjørøverfest på Atyla (billetter)

Koengen

10:00–20:00 Tivoli 14:00–15:00 YNGEL: Serlina, Gutta og Zing Zang 16:30–17:00 Premieseremoni 17:30–17:50 Fucales 18:30–19:00 Finding Neo

18:00–18:30 Ivo Lima

19:30–20:00 Maria Træbakken

19:00–19:30 Derin

20:30–21:15 Boy Pablo

20:00–21:00 Halie

22:00–23:00 Lemaitre

22:00–23:00 Kakkmaddafakka Bryggen scene 13:15–13:45 Bergen Skipperforenings Shantykor

N IEN AIE KA DK NTDRAN A STR S

15:00–16:00 Økumenisk Gudstjeneste 17:00–18:10 Åpningsseremoni 19:30–19:55 Bryggesjauerne 20:30–21:00 Forza 22:00–23:00 Ausekarane Pop up scener 12:00–12:45 Bergen Brandkorps Musikkorps (Radisson Blu)

Scener/Musikk Stages/Music

Toaletter Toilets

Sjørøverlandsbyen Pirate Village

Informasjonsstand Information stand

Tivoli Funfair

Turistinformasjon Tourist information

Pariserhjul Ferris wheel

Buss på/avstigning Bus drop-off point

Lekeplass Play zone

Telefon Public telephone

Mat og drikke Food and drink

Førstehjelp First aid stations

12:00–17:00 Dj NoReQuesT x Kingsley Anowi (Skur 15)

Restaurantskuter Restaurant ships

Frivillig/mannskapssenter Volunteer/crew center

17:00–22:00 DJ Bbjackson (Skur 15)

Vannstasjoner Vannstasjoner Water stations Water stations

16:00–16:25 Bryggesjauerne (Radisson Blu) 16:30–16:55 Seniordans (Julehuset) 18:45–19:10 Cuecas Bergen (Radisson Blu) Holbergskaien 10:00–20:00 FlipZone Trampolinepark

23:30

Tall Ships Rock Surprise TBA (Skur 14) / Dørene åpner kl. 22

15:15–15:45 Midtun Pavillion Orkester 17:00–18:00 Hvideseil (danseforestilling) 18:45–19:15 Eiken & Hoprekstad synger Erik Bye 19:30–20:30 Regnbyen 21:00–22:00 Storm Weather Shantykor Pop up scener 13:00–13:30 Fantango tangodans (Radisson Blu) 14:30–15:00 Zamilla Orientalsk Dans (Radisson Blu) 16:30–16:50 Shantykoret Cape Horn (Julehuset) 16:30–16:50 Midtun pavillion orkester (Radisson Blu) 18:05–18:30 Sjøforsvarets Shantykor Navy Vocalis (Julehuset) Holbergskaien 10:00–20:00 FlipZone Trampolinepark 12:00–17:00 DJ Bbjackson (Skur 15) 17:00–22:00 DJ Bonden (Skur 15) 23:30

Super G m/venner (Skur 14) / Dørene åpner kl. 22

t ue ma es et gg au He esm N TE gg He EGA N ST ATE Ø N TEG S Ø N

en

gat

n vie ne Ba vien ne Ba

Matbutikk Grocery store

14:15–14:40 Åsalåten toraderlag (Radisson Blu)

Bryggen scene 14:00–14:25 Sjøforsvarets Shantykor Navy Vocalis

TIRSDAG 23. JULI Andre programposter 10:00–23:00 Arrangementsområdet er åpent 10:00–22:00 Skutene er åpne for besøkende (utvalgte) 10:00–17:00 YNGEL: Aktiviteter og opplevelser samt Havfruebesøk i Sjørøverlandsbyen 11:00–12:00 YNGEL: Sjørøverfest på Shtandart (billetter) 23:00 Fyrverkeri Koengen 10:00–20:00 Tivoli 14:00–15:00 YNGEL: Vilde & Anna 17:00–17:30 Stenersen 18:00–18:30 Jez_ebel 19:15–20:00 Myra 21:00–22:00 Kjartan Lauritzen

Bryggen scene 14:00–14:25 Shantykoret Cape Horn 15:30–15:55 Proffene 16:45–17:10 Lots of Cash 18:00–18:25 Per Ellingsen Band 19:15–19:40 Love Hearts 20:00–20:25 Page One 20:45–21:10 LA Drone 22:00–23:00 Fagernes Yacht Klubb Pop up scener 14:45–15:15 Simbashe (Radisson Blu) 16:15–16:40 Irish Dance Company (Julehuset) 17:15–17:45 Bergen Internasjonale Folkedansklubb v/ Godfoten (Radisson Blu) 18:30–19:00 Bergen Mannskor (Radisson Blu)

Holbergskaien 10:00–20:00 FlipZone Trampolinepark 12:00–17:00 DJ Bonden (Skur 15) 17:00–22:00 Dj NoReQuesT x Kingsley Anowi (Skur 15) 23:30 SPARKS Dance Arena // We Are One Crew (Skur 14) / Dørene åpner kl. 22

ONSDAG 24. JULI

10:00–15:00 Arrangementsområdet er åpent 10:00–15:00 Tivoli (Koengen) 10:00–15:00 FlipZone Trampolinepark (Holbergskaien) 11:00– 13:00 Seilparade

17


The Tall Ships Races

– En festival for alle The Tall Ships Races tilbyr opplevelser for både små og store, med alt fra Sjørøverlandsbyen og bryggedans til street food og konserter med populære artister som Lemaitre og Kakkmaddafakka. Tekst: Janne Vibeke Rosenberg

– Vi ønsker å gjenta suksessen fra 2014 med å arrangere en fantastisk folkefest med et bredt tilbud av kulturinnslag, musikk og opplevelser for hele familien, sier Morten Dahl Sebjørnsen, prosjektleder i The Tall Ships Races.

MANGFOLD

Fra 21.–23. juli vil det være liv og aktiviteter som strekker seg fra Bryggen til Koengen. – Vi har mye på programmet. Det blir amatørkultur, sjantisang og ausedans fra scenen på Bryggen hver dag. Her skal de få vise fram mangfoldet i byens kulturliv. På Koengen blir det tivoli, god mat og drikke og MGP junior artister på scenen. I tillegg bygger vi et stort sandområde med sandkasse, sandvolleyballbaner og andre strandleker, forteller Sebjørnsen entusiastisk. 18

SJØRØVERLANDSBYEN

På Bradbenken og indre del av Festningskaien kan du vandre i en sjørøverlandsby. Her vil blant annet Sjøfarts­museet og Bergen Kystkultursenter fortelle byens maritime historie, og Statsraad Lehmkuhl vil vise frem en del av de gamle klenodiene de har lagret i skur 7. Mer skip o’hoi blir det når barna inviteres til piratfest på en ekte sjørøverskute. Fregatten «Shtandart» fra St. ­Petersburg er en replika av Peter den Stores stolte krigsskip fra 1703 som ble bygget for å forsvare St. Petersburg.

FERIEKLUBBEN

Ferieklubben er også et nytt konsept i år. På Koengen kan du nyte sommerdager med ekte parkstemning, street food, tivoli, sandvolleyball og en drøss med andre aktivit­eter. Er du en

musikkelsker, så er dette stedet skapt for deg. – På ettermiddagen har vi et samarbeid med Vill Vill Vest og AKKS som gir sine artister muligheten til å opptre for et stort publikum. På kvelden vil de mer etablerte artistene overta, og vi lover ekstremt god stemning! Parkfestival er et nøkkelord, sier Sebjørnsen. På plakaten står blant annet kjente artister som Lemaitre, Kjartan Lauritzen, Myra, Boy Pablo, Halie og Kakkmaddafakka. The Tall Ships Races avsluttes med avslutningsseremoni og fyrverkeri på tirsdag ettermiddag.I alt deltar 60 skuter fra 18 nasjoner. Nytt i år er at flere av skutene ved Bryggen forvandles til restauranter om kvelden hvor man også kan få med seg konsertene fra Bryggescenen.


ARTISTSNAKK

HALIE

Hannah Emilie «Halie» Grung (18), kjent for sanger som Youth og Echo, hadde sin knalldebut under Vill Vill Vest i 2017. ­Siden den gang har hun varmet opp for Sigrid og opptrådt på alt fra Øyafestivalen til Bergenfest. 21. juli s­ piller hun på Ferieklubben.

IKKE STRESS - SJEKKSTRESS I FORVEIEN IKKE

Hvilke forventninger har du til konserten?

Jeg håper at folk får det gøy, og at det blir masse god ­stemning. Det er det beste!

- SJEKK I FORVEIEN IKKE STRESS

Blir det liv?

Om det blir liv ja?? Gjett om. Det blir shiiiit gøy!

Hva er det beste med sommer i Bergen?

IKKE STRESS

Når det ikke regner, så er det å grille i en park, dra på en utekonsert og hoppe i sjøen ved Verftet. Sommer er digg, med masse bra folk og digg mat.

- SJEKK I FORVEIEN ledig-parkering.no

ledig-parkering.no - SJEKK I FORVEIEN

Hvilket forhold har du til sjølivet og The Tall Ships Races?

Jeg elsker å være ute på havet i en båt. Jeg blir veldig fort solbrent, men ellers er det nydelig. Jeg synes ikke det er så gøy å bade langt ute på havet. Tenk om det kommer en hval eller noe? Får frysninger bare av å tenke på det.

ledig-parkering.no

Jeg må innrømme at jeg ikke vet så mye om The Tall Ships Races, men hvis jeg ikke tar helt feil, så tror jeg at jeg solgt is på Bryggen i 2014. Jeg husker det var veldig mye folk der, og køen tok aldri slutt. Haha.

Hva synes du om det nye konseptet Ferieklubben?

ledig-parkering.no

Det er aldeles koselig. Jeg gleder meg kjempemye. Bare håper at det blir fint vær, for da er det best stemning.

KAKKMADDAFAKKA Kakkmaddafakka blir ofte omtalt som Norges beste ­ liveband. ­ Guttene fra Bergen har spilt over hele verden i over 10 år, og har opparbeidet seg en massiv fanskare i land som Tyskland, Spania, Frankrike, Sør-Amerika og Mexico. Nylig ga de ut singelen «Runaway Girl», og nå tar de med seg nye og gamle hits til Koengen den 21. juli.

IKKE STRESS

Last ned Sesam Se - SJEKK I FORVEIEN automatisk bomåp Last ned Sesam Sesam for Last ned Sesam Ses automatisk bomåpning og be automatisk bomåpn ledig-parkering.no

Hvilke forventninger har dere til konserten?

Vi har alltid store forventninger når vi spiller på hjemmebane! Det er en ære hver gang vi spiller i Bergen! Vi gleder oss spesielt dersom publikum består av unge som gjerne ikke kommer inn på de vanlige konsertene våre.

Dere er kjent for deres live-show. Blir det liv?

Last ned Sesam Sesam for automatisk bomåpning og betaling

Det blir alltid spesiell stemning når vi spiller på hjemmebane. Så det blir nok liv ja!

Hvilke forhold har dere til sjølivet og The Tall Ships Races?

Vi liker å fiske. Kanskje ikke fra klassiske skip, men heller en liten jolle. Når det gjelder The Tall Ships Races, så spilte vi der for noen år siden, og det var en stor opplevelse.

Hva synes du om det nye konseptet Ferieklubben?

Kult konsept! Vi synes det er kult at det kommer så mange andre artister.

Last ned Sesam Sesam for automatisk bomåpning og betalingLidenskap for renere energi Morgendagens løsninger utvikles i Bergen. I over 70 år har Bergen Engines levert motorer og energiløsninger til skipsfart og kraftverk over hele verden. Med økende behov for elektrisitet på den ene siden, og klimaendringer på den andre, har vår oppgave aldri vært viktigere. Vi ønsker å skape løsninger som bidrar til å løse samfunnets største utfordring, ved å levere renere og mer bærekraftig energi.

www.rolls-royce.com/bergen

StoltTALL sponsor SHIPS av The Tall Ships Races i Bergen 2019 THE RACES


– Gir minner

for livet

The Tall Ships Races hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten den uvurderlige innsatsen fra frivillige. I alt bidrar 350 mennesker med sin tid og kunnskap under de fire dagene i juli. Terje Omdahl og Jan Guttormsen har vært med å lage folkefest flere ganger, og gleder seg stort til å bidra igjen denne sommeren. Tekst: Janne Rosenberg

– Som frivillig får jeg oppleve en hektisk periode med nye bekjentskaper, utfordringer, samhold og mange gode minner, sier Terje Omdahl. For han begynte The Tall Ships Races-eventyret i 2001. Haakonsvern var sterkt engasjert i arrangementet, og siden Omdahl arbeidet der, meldte han seg som frivillig. – I 2001 het arrangementet Cutty Sark, men innholdet var det samme; 70 til 100 skuter i forskjellige størrelser med flotte medseilere fra mange nasjoner. Det ble en folkefest av dimensjoner! Dette gav mersmak og jeg deltok i 2008, 2014 og nå i 2019, forteller han. Arbeidsoppgavene har vært alt fra sjåfør og altmuligmann til liaison og gruppeleder for liaison.

NYE VENNSKAP

Jan Guttormsen ble også med som frivillig via ­Haakonsvern. – Min kone jobbet på Haakonsvern, så hun meldte meg på i 2014. Det angrer jeg ikke på. Jeg var da gruppeleder for 30 personer. I år er jeg med for andre gang. Det kjekkeste med å være frivillig er at man er med å skape noe for byen, og at folk har det trivelig, forteller han. Det frivillige arbeidet har blant annet gitt Guttormsen flere nye vennskap. – Vi er ni stykker som fortsatt treffes til hyggelig samvær noen ganger i året. De samme menneskene er nå med på The Tall Ships Races 2019, sier han.

HJELPER MANNSKAPET Foto: Privat

22

Under The Tall Ships Races 2019 skal både Omdahl og Guttormsen jobbe som gruppeledere

for liaisonene, som er bindeleddet mellom seilskutene og vertshavnen. – Vi skal være problemløsere og sørge for at mannskapet på skipene har det de trenger av forsyninger, samt vise vei til mannskapssenter, fasiliteter og andre nyttige steder i byen, forteller de. Begge to har gode minner fra forrige gang Bergen gjestet seilregattaen, og trekker spesielt fram siste dagen av arrangementet da fyrverkeriet gikk til værs på en fantastisk ­sommerhimmel.

Vi var stolte av å ha vært med på et slikt arrangement – Byen var full av glade mennesker og havnen full av flotte skuter. Vi var stolte av å ha vært med på et slikt arrangement, og det er dette som gjør at vi deltar igjen år etter år, sier Terje Omdahl og Jan Guttormsen oppfordrer samtidig flere til å melde seg som frivillige: – Mennesker som liker å treffe mennesker, bli kjent med folk og være med å skape noe sammen bør prøve dette. Det er en opplevelse som gir minner for livet!


44 + MATBAR Kong Oscars gate 44

LITTERATUR HUSET Østre Skostredet

KRANEN Solheimsviken

W W W. C O L O N I A L E N . N O 55 90 16 00


Du finner oss ved denne Du finner vedRaces denne under Talloss Ships under Tall Ships Races

Porsche Center Bergen Tlf.: 55 16 16 16 post@porsche-bergen.no Porsche Center Bergen Tlf.: 55 16 16 16 post@porsche-bergen.no

Besøk oss på Bradbenken Her kan du kjøpe grillmat under The Tall Ships Races Solheim Kjøtt har en egen stor cateringavdeling. Hvor vi lager alt innen catering.

Hver sesong sin sjarm. Hver arstid sin meny. o

• Tapas • Koldtbord • Middager • Snitter • Grill • Pølsebord m.m. Hos Solheim Kjøtt finner du kjøttprodukter av høyeste kvalitet året rundt. Utvalget vårt gjenspeiler selvsagt årstidene.

Solheimsgaten 25 - Tlf. 55 29 48 post@solheimkjott.no - www.solheimkjott.no Likevel har vi29 et bredt utvalg – hele mail: året, og kan skaffe deg det du til enhver tid ønsker deg av ferske kjøttråvarer. Solheim kjøtt I Solheimsgt 25 I Tlf 55 29 29 48 I post@solheimkjott.no I solheimkjott.no


Hvor skal du i sommer?

BLI MED TIL VILVITE Er det lenge siden du og barna har vært på VilVite? Denne sommeren har vi fått mange nyheter som begeistrer både barn og voksne. Opplev alle nyhetene: • 10 nye installasjoner i Skaperhagen • Se deg selv som astronaut • Utforsk Havstasjonen • Ballongbaluba for de yngste • Og enda mer Her er det noe for alle aldre – så lenge du liker å utforske! Se fullt program på vilvite.no Åpent i skoleferien Man – søn 10-17

MANGE NYHETER!

Møt VilVite i Sjørøverlandsbyen den 22. juli under Tall Ships Race


2019.07.03_Bergen_The Tall Ships Races.pdf

1

03.07.2019

13:41

På toppen av kjøpesenteret Xhibition, omgitt av vakre Bergen, ligger Jacob Aall Brasserie & Bar. Restauranten er perfekt for å kombinere shoppingen med en god lunsj, eller for en bedre middag på vår helårsåpne takterrasse.

Mandag – onsdag: 11.00 – 01.30 Torsdag – lørdag: 11.00 – 02.30 Søndag: 12.00 – 01.30

JACOBAALL.NO

Lodin Leppsgate 2B, 5003 Bergen

Kom innom for en real biffopplevelse i en tradisjonell og uformell atmosfære. Mandag - lørdag: 15.00-23.00 Søndag: 14.00-22.00 www.bighorn.no Lodin Leppsgt. 2B, 5003 Bergen

Tlf.: 55 36 60 60

namasushi.no

Mandag - lørdag: 12.00 - 00.00 • Søndag: 12.00 - 23.00


Skip fra hele verden til Bergen

Cisne Branco

Mange skip kommer langveisfra for å delta i Tall Ships Races, noe som gjør en tur i Vågen til en helt spesiell kulturell opplevelse i slutten av juli. CISNE BRANCO FRA BRASIL

«Den hvite svanen» er bygd i 1999, men ser ut som den er fra 1800-tallet. Med hjemmehavn i Rio de Janeiro skal skipet representere den brasilianske marinen både i hjemlandet og i utlandet. Skipet er 88,40 meter langt og 44,48 meter høyt.

SHTANDART FRA RUSSLAND

Russiske Shtandart, bygd i 1999, er en fargerik kopi av en 1600-talls fregatt. Skipet som ser ut som et ekte sjørøverskip har hjemmehavn i St Petersburg. Det er 25,5 meter langt og 33 meter høyt.

BESØK SKUTENE

Besøk The Tall Ships Races i Berg­ en for å oppleve de unike skutene i vågen. Utvalgte skuter er åpne for besøk, og flere tilbyr private dekkarrangement og dagseilaser. Her kan man invitere med venner, familie, kollegaer eller forretningsforbindelser til en uforglemmelig opplevelse!

SHABAB OMAN II FRA OMAN CUAUHTEMOC FRA MEXICO

Cuauhtemoc ble bygget i 1982 og har Acapulco som hjemmehavn. Skipet blir brukt til trening av offiserer, kadetter og sjømenn og har vunnet Tall Ships Races to ganger. Skipet har en lengde på 89,72 meter og en høyde på 44,81 meter.

Det omanske skipet har er en kvadratisk riggklipper med karakteristisk V-formet skrog. Shabab Oman er bygget for fart, og kan nå opptil 17 knop. Det 80,98 meter lange og 57,90 meter høye skipet ble bygd i 2014 og har Muscat som hjemmeport.

27


Mandag – fredag: 07.00 – 16.00 Lørdag: 10.00 – 14.00

HERREGÅRD GRÅMIX

Vår mest solgte belegningsstein! Herregårdstein er en tromlet stein som gir uteromet et elegant og tidløst utseende. Steinen er velegnet til alle formål som belegningsstein tradisjonelt brukes til, både kjøre- og gangarealer. En pall Herregård gråmix dekker 8,82 kvm (300 stk). Vekt: 1020 kg. Mål 21x14x5,5cm

Forskalingsblokk

Forskalingsblokk er en betongblokk som erstatter vanlig forskaling. Den har et meget bredt bruksområde og er velegnet til alle typer mur. (40x20x20). kr.

20,-

Håndsteinsmur

Håndstein - Skifer fra Voss. Størrelse 15-30. En kasse dekker 2,3 -2,5 kvm.

Pr. kasse kr.

4490,-

ASKØY 56 15 16 00

Fabrikkutsalg, Mjølkeviksvarden 13, Herdla

Rådhusmur gråmix

Rådhusmur er en svært fleksibel og dekorativ mur. Rådhusmur dekker 2,025 kvm og veier 1105 kg. 29x20x14,5 pr. stk

32,-

Liten støttemur,

Liten støttemur stables tørt oppover og den heller ca 15 cm/m. Mål B25xH17x34cm, 23 stk pr m2 - 36 pr pall, 900kg.

Pr. stk kr.

33,-

Pr. m2

759,-

BLOMSTERDALEN 56 15 16 00 Butikk, Lønningsflaten 25, Blomsterdalen

kk i t u b t t no . e i N b no . w ww

189,Pris pr. kvm

Elvestein 24-60

Elvestein egner seg som pyntestein til steinbed, langs husveggerer, dekorering, til bruk i vanndam, og mye mer. 29x20x14,5 24-60 mm storsekk

1.790,-

Recyfix Standard, Galvanisert rist

Beregnet for lett trafikk - Klasse A15 Drensrenner av høy kvalitet beregnet for lett trafikkerte områder. Material av miljøvenlig resirkulert høykvalitets PE-PP, galvanisert stålrist på toppen. kr.

WWW.NOBI.NO

449,-

Tilbudene gjelder til 31. august


PwC bidrar til en rapport om ringvirkninger rundt Tall Ships Races arrangementet

Det norske samfunn er tuftet på kystkulturen Stiftelsen UNI Gaustadalleen 21, 0349 OSLO Telefon: 21 09 56 50 www.stiftelsen­uni.no

Stiftelsen UNI støtter vern av historiske fartøyer Hvert år deler Stiftelsen UNI ut ca. 30 millioner kroner til verne­ verdige prosjekter. Styret imøteser søknader som faller inn under stiftelsens formålsbestemmelse.

Kom innom et av våre telt og bidra til undersøkelsen.

Stiftelsen UNI behandler søknader løpende gjennom hele året. Stiftelsen UNI har som ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner.

Vil litt mer.

Smarte løsninger for smarte byer BIR Bedrift leverer moderne og innovative avfallsløsninger for næringslivet på Vestlandet.

• Utstyr drevet av solcelleenergi • Mobilapp som melder fra om hvor full beholderen er • Komprimering av avfallet Som Vestlendingenes egen miljøbedrift jobber vi med sirkulærøkonomi i praksis.

Ta kontakt for rådgiving og avfallsutstyr: 55 27 70 50 Stolt sponsor av

Birbedrift.no


Klare for sommerens mest

SPENNENDE EVENTYR Under The Tall Ships Races får ungdom mulighet til å være en del av mannskapet på en av skutene som er med i regattaene. Målet er å bringe sammen ungdom på tvers av nasjonalitet, kultur, religion, kjønn og sosial bakgrunn. Som medseiler får man være en del av et internasjonalt team og oppleve samholdet om bord, og ungdommene kommer hjem nye vennskap, erfaringer og uforglemmelige minner. Møt fem ungdommer som skal være medseilere under The Tall Ships Races 2019! Tekst: Janne Rosenberg Foto: Privat

ALEKSANDER HUSEBØ (15)

Seiler med SS Sørlandet fra Bergen til Aarhus.

Hvorfor ønsker du å være medseiler?

Fordi det gir meg en mulighet til å ta del i en unik og spennende opplevelse. Det gir meg også mulighet til å lære noe nytt.

Hva ser du mest frem til?

Selve seilasen, og til å bli kjent med nye mennesker. I tillegg til å få oppleve stemningen i de to byene.

Hva gleder du deg til å lære?

Jeg gleder meg til å lære hvordan en håndterer et seilskip.

30

Hva tror du blir det mest utfordrende med å være medseiler?

Jeg tror kanskje at det vil bli mest utfordrende å lære å heise seilene, samt å rigge skipet. Hvis det også blir lite søvn, så kan det bli utfordrende siden jeg liker å sove.

Hvilke forhold har du til livet på sjøen?

Jeg er så og si oppvokst i båt, og har en Summerfun som jeg er ute og kjører med så ofte som jeg kan. Vi har også en Fairline 55 fot som vi ofte reiser på båtturer med. Jeg er ikke vant med seilbåter eller seilskip, så dette blir en helt ny opplevelse for meg.


MARCUS OPSTVEDT (21)

Seiler med LOA fra Bergen til Aarhus.

Hva tror du blir det mest utfordrende med å være medseiler?

Hvorfor ønsker du å være medseiler?

Jeg tror alt skal gå fint, men jeg er spent på hvordan det blir å leve så tett på andre over en lengre periode.

Hva ser du mest frem til?

Hvilke forhold har du til livet på sjøen?

Hele opplevelsen. Jeg gleder meg til å oppleve livet på sjøen sammen med nye mennesker, og hvordan det er å jobbe og leve på et skip.

Å seile og møte nye mennesker fra ulike land. Jeg har heller aldri vært i Aarhus eller på et stort skip.

Hva gleder du deg til å lære?

Om livet på sjøen. Å klatre opp i masten blir s­ pennende.

Jeg elsker å fiske, og var mye i båt i barndommen. Jeg liker spesielt omgivelsene på sjøen. Det er så fint og koselig.

ALEXANDER PETERSEN (26) Seiler med Lord ­Nelson fra Fredrikstad til Bergen. Har Cerebral parese.

Hvorfor ønsker du å være medseiler?

Jeg ønsker å teste mine egne grenser. Samtidig vil jeg lære meg å samarbeide tett med andre i omgivelser som gjør at man er nødt til å bli kjent med hverandre. Det er ikke nødvendigvis en motsetning mellom selvstendighet, samhold og samarbeid, og det blir spennende å kjenne på de følelsene uten de vanlige distraksjonene man omgir seg med i det daglige.

Hva ser du mest frem til? MARTE SANDANGER (25) Seiler med Lord Nelson fra Fredrikstad til Bergen. Har Cerebral parese og skoliose.

Hvorfor ønsker du å være medseiler?

Det skjedde veldig spontant med at jeg fikk tilbudet gjennom Handikapforbundet Bergen. Jeg svarte ja for å utfordre meg selv, gå utenfor komfortsonen og for å prøve noe helt nytt.

Hva ser du mest frem til?

Ettersom jeg ikke vet helt hva jeg sa ja til i utgangspunktet ser jeg nå fram til hele opplevelsen; å være på sjøen så lenge, lære å seile og bli kjent med nye mennesker.

Hva gleder du deg til å lære?

Å lære å seile og erfare hvordan sjølivet er.

Å bli kjent med nye mennesker og å se solnedganger og soloppganger på havet.

Hva gleder du deg til å lære?

Grunnleggende prinsipper ved seiling og å være en del av et mannskap.

JARLE NIELSEN (19)

Seiler med Eendracht fra Bergen til ­Aarhus.

Hvorfor ønsker du å være medseiler?

For en ny og god opplevelse. Jeg er vanligvis ikke så aktiv i feriene, så det er kjekt å ha dette å glede seg til.

Hva ser du mest frem til?

Det blir nok utfordrende i begynnelsen med alt som er nytt og alt man må huske på. Også blir det kanskje en utfordring å stå opp til vaktene om natten siden jeg er et B-menneske.

Å møte nye mennesker, være på skipet og jobbe med forskjellige ting. Ikke minst felleskapet man oppnår gjennom dette. Jeg har sett videoer fra tidligere The Tall Ships Races, hvor mannskapet står i mastene og synger piratsanger når de seiler inn til havn. Det ser jeg fram til å gjøre selv.

Hvilke forhold har du til livet på sjøen?

Hva gleder du deg til å lære?

Hva tror du blir det mest utfordrende med å være medseiler?

Ikke mye. Jeg er en «liker meg best på land» jente, men jeg synes store seilbåter og cruisebåter er utrolig flotte og fascinerende.

Før i tiden reiste de rundt i hele verden på slike skip. Det blir som å se tilbake i tid, og se hvordan de gjorde det da.

Hva tror du blir det mest utfordrende på turen?

Sjøsyke. Jeg har opplevd det av og til tidligere, men noe sier meg at jeg under denne turen vil oppleve nye nivåer av sjøsyke.

Hvilke forhold har du til livet på sjøen?

Jeg har ikke så mye erfaring med seiling eller båtliv generelt, så jeg har nok et ganske romantisk forhold til livet på sjøen. Jeg vil nok få et mer nyansert syn på sjølivet etter turen.

Hva tror du blir det mest utfordrende med å være medseiler?

Å skulle være aktiv så lenge. Jeg er ikke så vant med mye fysisk arbeid.

Hvilke forhold har du til livet på sjøen? Har reist mye med Danskebåten i barndommen ettersom moren min er norsk og faren min er dansk. Foreldrene mine jobbet også lenge på båt.

31


FÅ DEN EKTE

BRASILIA SMAKEN

D O O F T E STRE LE STY

SULTEN?

Bestill bord på brasilia.no @brasiliabergen

/brasiliabergen

Møt oss p

å

20.-23. jul

i


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.