Nyttårsforsett 2020

Page 1

Nyttårsforsett

ANNONSEBILAG

2020 Slik klarer du

Å HOLDE NYTTÅRSFORSETTENE DINE

Drømmer du om ny sofa, bil eller å pusse opp?

SLIK SPARER DU!

Vil du spise både sunt og miljøvennlig?

HER ER RÅDENE

Opplev noe nytt i 2020 4 TIPS TIL EN LITT

ANNERLEDES OPPLEVELSE 1


Vi finner den beste løsningen sammen med kunden og leverer ferdig bad/oppdrag til avtalt pris og tid – inkludert all nødvendig dokumentasjon. Kontakt oss på:

920 10 759

E-post: jan@komplettbadas.no Følg oss også på Facebook

KOMPLETT BAD AS er en våtromsgodkjent bedrift med sentralgodkjenning og mer enn 25 års erfaring innen bygging av våtrom og rehabilitering av leiligheter og bygg.

Start det nye året med økt livskvalitet og bedre helse! COLON HYDROTERAPI GIR DEG EN NY START

Søvnproblemer Hudproblemer Angst/Depresjon Stress

Irritabel tarm Oppblåsthet Allergi Magesmerter

Vektreduksjon Økt forbrenning Fjerne avfallsstoffer PMS

Dr. Alexander Rafto - Ekspert i funksjonell medisin, kjent for hans arbeid med utmattelse, fordøyelse og hormonsystem

Vi tar vare på hele deg! BESTILL TIME HOS BERGEN HELHETSKLINIKK www.bergenhelhetsklinikk.no | 55 70 50 60 2


Opplev noe nytt i 2020

SVALBARD

SEIL JORDA RUNDT

FRIVILLIG ARBEID

PILEGRIMSREISE

En tre-timers flytur fra Oslo byr Svalbard på det beste av naturopplevelser. Her kan du oppleve alt fra totalt mørke, døgnet rundt, til midnattssol som aldri går ned. Uansett om du ønsker unike naturopplevelser, eller har mer lyst på en eksotisk variant av en urban ferie med kultur og god mat og drikke, har Svalbard noe å tilby. For de veldig eventyrlystne kan det kanskje friste med en flerdagers ekspedisjon i rå villmark, enten til fots, på ski, med scooter eller båt?

Om du ønsker å gjøre noe for andre i ferien din i år, er det flere ideelle organisasjoner og grupper som arrangerer turer for de som ønsker å hjelpe noen som trenger det, både i Norge og i utlandet. Å hjelpe utrydningstruede dyr, eller mennesker i nød kan være en verdifull måte å bruke sommeren sin på.

Kanskje 2020 er året for seiling eller øyhopping? Her er mulighetene mange! Alt fra lokale seilturer i Norge, til lengre ekspedisjoner i arktiske strøk eller øyhopping i ferieparadis. Flere aktører tilbyr turer fra Norge, eller turer rundt om i verden med norske seilere. Uansett hvor stort eventyr du vil reise på, er seiling en fin måte å oppleve litt mer avsidesliggende perler.

Det fins utrolig mange pilegrimsturer rundt om i verden. Å gå en pilegrimsrute kan være en fin og litt annerledes måte å se og oppleve et sted, samtidig som man får god tid til refleksjon. Pilegrimsreiser er dessuten lette å skreddersy. Du kan selv velge hvor langt du vil gå, og du kan velge mellom å gå selv, sammen med venner eller familie, eller som del av en arrangert tur i gruppe.

Utgiver Cox kommunikasjonsbyrå • Tekst Daniela Elvebakk Mala • Trykk Ålgård Offset • Opplag 47.000

4 TIPS TIL EN LITT ANNERLEDES OPPLEVELSE

3


YOGA FOR PERSONLIG VEKST Vi lever i en hektisk verden hvor det er lett å miste seg selv i hverdagens stress. Ved Kundalini Yoga Bergen lærer du verktøy som hjelper deg til en bedre hverdag og, på sikt, økt bevissthet og personlig vekst. Kundaliniyoga kalles ofte “hverdagens yoga”, rett og slett fordi den hjelper deg å møte deg selv og dine utfordringer, heller enn å flykte fra dem, forteller daglig leder ved Kundalini Yoga Bergen, Merete Brandt. Hun forklarer at kundaliniyoga søker å gå dypere enn typisk “treningssenter-yoga”. – Kundaliniyoga er også yoga for bevisstheten. Økt bevissthet åpner opp for et bedre og mer autentisk liv.

Nye kurs starter i januar. Se vår nettside for mer informasjon

“Yoga” betyr “å forene”

Yoga søker å balansere og forene kropp, sinn og sjel. Kundaliniyoga er en av de opprinnelige, fullstendige yogaformene. En kundaliniyogatime består alltid av et øvelsessett med pust, stillinger, bevegelser og ulike andre elementer før en lengre hvile og en avsluttende meditasjon. – Vi tilbyr mange kurs med ulike tema. Våre klasser kan være alt fra stille pusting og meditativ ro, til trening med mye action. Siden kundaliniyoga handler om å kjenne etter og utvikle seg selv, er det lett å finne rett nivå for den enkelte, uansett alder og fysiske forutsetninger, forteller Brandt.

kundalini

YOGA bergen

Kundalini Yoga Bergen • Kokstadflaten 32 • E-post: kundaliniyoga.bergen@gmail.com • www.kundaliniyogabergen.no

Start det nye året med økt livskvalitet og bedre helse! Aquamassasje - massasje/muskelterapi/lymfedrenasje uten å bli våt Manuell massasje og flere velvære behandlinger for helse og livskvalitet Bindevevsmassasje/Kopping Muskelterapi og muskeltesting Lockfoot Kraniosakralterapi Kiropraktor som jobber helhetlig og på en annen måte enn de som knekker i skjelettet

Vi tar vare på hele deg! BESTILL TIME HOS BERGEN HELHETSKLINIKK www.bergenhelhetsklinikk.no | 55 70 50 60Drømmer du om ny sofa, bil eller å pusse opp?

SLIK SPARER DU! Mange starter gjerne et nytt år med å si til seg selv at i år skal jeg spare mer. Men det er ikke alltid like enkelt å komme i gang, eller vite hvordan man sparer mest effektivt. Ifølge Lise Vermelid Kristoffersen, som driver bloggen Pengesnakk, fins det flere knep for å lure seg i gang med sparingen. – Det aller første du bør gjøre er å sette deg et klart mål, enten i antall kroner du skal spare, eller hva du sparer til. Å kunne visualisere det du sparer til, for eksempel en ferie, mobil eller motorsykkel, er veldig motiverende.

Lag en realistisk plan

Å starte sparing i januar er veldig praktisk, ifølge Kristoffersen. Da kan man nemlig

6

planlegge hvor mye man skal spare gjennom hele året, som bedrer sjansene for at man klarer å gjennomføre sparingen. – Det er viktig å være realistisk med beløpet man skal spare. Ikke start med for mye. Å spare 5 000-10 000 i måneden hvis man ikke har spart før er veldig vanskelig. Man mister motivasjonen veldig fort hvis man ikke klarer målene sine, så start forsiktig og juster heller opp sparingen om du ser det går bra. Et annet godt tips Kristoffersen kommer med, er å sette opp automatisk trekk fra konto samme dag som man får lønn. Da går pengene til sparing før man rekker å bruke de på noe annet.

Selv små beløp hjelper

Kristoffersen sier at mange kommer til henne og sier at de ikke klarer å spare så mye, og at de derfor ikke føler det er noe vits å spare. Det er Kristoffersen veldig uenig i. – Sparer man 100 kroner i uka, er det veldig bra. Da kommer man i gang med


Ting

DU KAN GJØRE:

Lag en realistisk plan med et konkret mål du kan visualisere for motivasjon.

Jobb inn en sparevane, selv om det bare er små beløp.

Sett opp fast trekk fra konto samme dag som lønna kommer.

Spar til det viktigste først.

Spar effektivt ut fra tidshorisonten du skal spare.

Skriv en forbruksliste der du fører inn alt du bruker penger på i en måned (hva det er og hva det koster) - kutt ut unødvendige kjøp.

Se gjennom dine faste utgifter, er det noe du kan droppe, og heller spare pengene i stedet (for eksempel en strømme-tjeneste eller brus)?

Kjøp og selg brukt.

• Unngå små utlegg hele tiden: smør niste hjemme, planlegg middager bedre så du kaster mindre og gå sjeldnere på butikken.

å bygge en sparevane, og det er lettere å spare 100 kroner mange ganger, enn store beløper av og til. For Kristoffersen er det viktig å få folk til å se verdien av de små beløpene, for når de summeres, blir de store. Og hun har også noen råd til de som ønsker å spare, men som ikke har penger til overs når måneden er omme. – Lag en forbrukslite der du skriver opp alt du bruker penger på, og hvor mye du bruker, i en måned. Da får du en god oversikt over hva du bruker penger på. Er det noe du bruker penger på som du egentlig ikke trenger? Dropp det, og spar de pengene i stedet!

Spar i riktig rekkefølge

Det er kanskje mye man har lyst på i 2020, men det er ikke sikkert man kan spare til alt på en gang. Kristoffersen anbefaler alle å prioritere lurt når man skal spare. – Betal ned forbrukslån og kredittkort først. De har enorme renter og er derfor

veldig dyre å vente med. Så burde man ha en bufferkonto. Hvor stor denne bør være avhenger av hvor mye du eier. Jo mer du eier, som bil og hus, jo høyere bør den være. Disse pengene bør være lett tilgjengelige på en sparekonto, siden det ofte blir bruk for de på kort varsel. Kristoffersen har forståelse for at det kan være kjedelig og demotiverende å spare til en bufferkonto. Hennes råd er derfor å spare til noe annet i tillegg. – Det er mye morsommere å spare til motorsykkel, så da kan man tenke at når man sparer 1000 kroner til motorsykkel, skal man spare 1000 kroner til bufferkontoen også. Når det er på plass, burde du spare til bolig, og så pensjon til slutt.

Spar så effektivt som mulig

Neste hinder for mange, er hvordan man skal spare best mulig for det målet man har satt seg. Ifølge Kristoffersen er det tidshorisonten på sparingen som avgjør hvordan du sparer best.

– Skal du spare til en ny mobil eller noe annet du skal kjøpe innen ett år, sparer du best på en sparekonto. For de som er under 34 år og sparer til bolig, er BSU den absolutt beste måten å spare på. Men om du skal spare til et langsiktig mål, for eksempel til unger eller pensjon, er det mest effektive å spare i aksjefond, forteller Kristoffersen. Hun har forståelse for at mange syns aksjefond kan være skummelt, og presiserer derfor at aksjefond bare er en god spareform om du har et langsiktig mål. – Aksjefond vil gå litt opp og ned hele tiden, men over tid vil de gå oppover. Det er derfor viktig å vite at man har tid til å vente på et oppsving når man skal ta ut pengene. Hun råder dessuten folk som vil prøve å spare i aksjefond å starte med små beløp. – Da får man kjenne på det, om man syns det er greit eller ikke, uten at man har brukt for mye penger på det.

7


ANNONSE

ER DU DU LEI LEI AV AV Hva er åreknuter? ER

Å SKJULE SKJULE BENA? BENA? Å Vi tilbyr alle moderne behandlings-

Alle kan få åreknuter, men noen er mer utsatt enn andre.

Vi tilbyr alle moderne behandlingsmetoder, som medisinsk lim, laser, metoder, som medisinsk lim, laser, skum, radiofrekvens og heklenål skum, radiofrekvens og heklenål til markedets beste priser. til markedets beste priser. Behandlingen tar 1-2 timer, og Behandlingen tarfor 1-2sykemelding. timer, og det er ikke behov det er ikke behov sykemelding. Behandlingen er for skånsom, Behandlingen er skånsom, og etterlater ikke operasjonssår. og etterlater ikke operasjonssår. Vi har tre kirurger med spesialitet Vi har tre kirurger med spesialitet innen åreknutebehandling. innen åreknutebehandling.

Man vet at under en graviditet, vil mer væske være i kroppen. Dette gir økt belastning på de blodårene som skal transportere blod fra beina tilbake til hjertet (vener). Også mye stående eller sittende arbeid vil gi en slik økt belastning på venene. I tillegg har arv mye å si. Om dine foreldre var plaget med åreknuter, vil du ha en større risiko for å få det.

295,295,-

KUN Det er mange som bruker støttestrømper. Disse KUN kan hjelpe mot hevelse og tyngdefølelsen. De vil ikke gjøre noe med åreknutene som allerede FORUNDERSØKELSE FORUNDERSØKELSE er der. Det er også varierende om de klarer å begrense utviklingen av flere åreknuter. En gammel myte er også at åreknutene kommer fortere tilbake, om man har valgt å behandle dem. Bergen Venesenter har alle behandlingsFra gammelt av har åreknuter blitt operert ved muligheter tilgjengelig i sine nye lokaler at man har kirurgisk fjernet den syke blodåren. i Xhibition. «Ønsker du å fjerne dine åreDette medførte ofte sykehusinnleggelse, og knuter, tilbyr vi markedets mest skånsomme gjerne flere ukers sykemelding. behandling for dette. Moderne behandling av åreknuter, baserer seg oftest på varmeVi undersøker og behandler alle typer åreknuter, Med de nye behandlingsmetodene, kan den behandling av blodårene. Dette gjelder laser, Vi undersøker ogundersøkes behandler alle typer åreknuter, syke blodåren i stedet lukkes. Kun ved hjelp steam/vanndamp og radiofrekvens. Vi ved og alle pasienter med ultralyd for og alle pasienter forVenesenter har valgt å tilby laser, lim, av små nålestikk. Detteundersøkes gjør ingenmed lengreultralyd Bergen kartlegging i forkant avatbehandlingen. trenger en operasjon. kartlegging i forkant av behandlingen. skum og radiofrekvensbehandling, da alle

TRYGG TRYGG BEHANDLING BEHANDLING

disse metodene både har en ypperlig effekt og er svært skånsomme», sier kirurg Espen Gubberud. Det er kun blodårer som ikke fungerer, som blir behandlet. Dette sikrer at det blir best mulig sirkulasjon i ettertid. Blodet har andre veier å gå fra foten, så det er uproblematisk å lukke disse blodårene.

Selve behandlingene utføres skånsomt via små Selve behandlingene utføres skånsomt via små innstikk i huden, og etterlater seg derfor ingen innstikk i huden, og etterlater seg derfor ingen operasjonssår. operasjonssår.

VI TILBYR GRATIS FORUNDERSØKELSE I HELE JANUAR BREDT BEHANDLINGSINDIVIDUELL BEHANDLING TILBUD FOR ÅREKNUTER INDIVIDUELL BEHANDLING

Selve behandlingene utføres skånsomt via små innstikk i huden, og etterlater seg derfor ingen operasjonssår.

Vi behandler og fjerner åreknuter med moderne Hver behandling erlim, forskjellig, våre karkirurger metoder som medisinsk laser, skum,og radioHver behandling er forskjellig, og våre karkirurger vil vurdere hvilken behandlingsmetode som passer frekvens og heklenål. Behandlingen er skånsom, vil vurdere hvilken behandlingsmetode som passer uten Våre karkirurger har stor for operasjonssår. hver enkelt pasient. for hver enkelt pasient. erfaring innen moderne åreknutebehandling.

INDIVIDUELL BEHANDLING

Hver behandling er forskjellig, og våre karkirurger vil vurdere hvilken behandlingsmetode som passer for hver enkelt pasient.

Det er vanlig å kombinere to eller flere behandlings-

Det er vanlig å kombinere to eller flere behandlingsTRYGG metoderBEHANDLING for å få et optimalt resultat, og behandlings-

å få et optimalt resultat, og behandlingsVimetoder undersøker for og behandler alle typer åreknuter, opplegget skreddersys til hver enkelt og alle pasienter undersøkes med ultralyd for pasient. opplegget skreddersys til hver enkelt pasient. kartlegging i forkant av behandlingen.

Vi Vi holder holder til til midt midt ii hjertet hjertet av av Bergen, Bergen, ii Xhibition Xhibition shoppingsenter. shoppingsenter. Kontakt Kontakt oss oss gjerne gjerne for for spørsmål. spørsmål. 8

Det er vanlig å kombinere to eller flere

Før behandling Etter behandling for å få et optimalt Før behandling behandlingsmetoder Etter behandling

resultat, og behandlingsopplegget skreddersys til hver enkelt pasient

Les mer om om oss, oss, og og våre våre behandlinger behandlinger på: på: Les mer www.bergenvenesenter.no www.bergenvenesenter.no Tlf: 950 14 14 795 795 Tlf: 950 Epost: post@bergenvenesenter.no Epost: post@bergenvenesenter.no

www.bergenvenesenter.no www.bergenvenesenter.no


Tennis fritidsaktivitet for forfor helehele Tennis er er enenfritidsaktivitet forlivet livet familien. Prøv Aktiv Fritidsordning for 1.-4. trinn familien. Prøv Aktiv Fritidsordning for 1.-4. trinn eller tenniskurs for barn, ungdom, voksne og eller tenniskurs for barn, ungdom, voksne og pensjonister! pensjonister! Eller KOM DEG I FORM i vårt topp moderne treningssenter fra kun 275topp kr/mnd! Eller KOM DEG I FORM i vårt moderne

treningssenter fra kun 275 kr/mnd!

TENNIS TRENING TT E IS R INV N SE L

TRENING Du finner oss i Slettebakken Idrettspark, rett bak Bergenshallen. TRIVSEL

Vilhelm Bjerknes vei 20 | www.bergentennisarena.no | post@bergentennisarena.no | 56 12 36 00


Vil du spise büde sunt og miljøvennlig? 10


HER ER RÅDENE Matproduksjon står for rundt 20 prosent av klimagassutslippene i verden. I 2020 kan det derfor være verdt å tenke litt ekstra på hva vi spiser. For de fleste kan små endringer i kostholdet være bra for både helsa og planeten. På Helsedirektoratet sin hjemmeside finner man 12 kostråd om hva man burde spise og drikke mer og mindre av for å leve sunnere. Nå har et arbeidsutvalg, med blant annet professor i samfunnsernæring ved OsloMet og nestleder i Nasjonalt råd for ernæring, Liv Elin Torheim, vurdert klimaeffekten av dagens kostråd. – Vi har konkludert med at det er et stort samsvar mellom å spise sunt og bærekraftig, forteller Torheim.

Spis mer frukt, grønnsaker og fisk

Tipsene for å spise mer miljøvennlig i 2020 er

derfor veldig like kostrådene. Og vi bør for det første spise mye mer frukt og grønnsaker. – Ha noe grønt til hvert måltid, og om du har det travelt og kjøper ferdigmat, tilsett litt ekstra grønnsaker, så er du godt på vei. Kjøp norske grønnsaker når du kan, og husk at frosne grønnsaker er akkurat like sunne som ferske, forklarer Torheim. Ellers gjelder det å følge de statlige kostrådene og spise fisk flere ganger i uka. – Norsk fisk er generelt bærekraftig, men tenk på å spise sortene som er spesielt bærekraftige, som for eksempel sei og sild, sier Torheim.

Reduser mengden rødt kjøtt

Kostrådene anbefaler alle å begrense mengden rødt og bearbeidet kjøtt til under 500 gram per uke. Ifølge Torheim er dette det punktet som kanskje skaper mest uenighet i klimadebattene.

bare klimagassutslipp, konkluderte vi i rapporten med at det er rom for litt rødt kjøtt. For å begrense hvor mye rødt kjøtt man spiser, foreslår Torheim at man kan ha noen kjøttfrie middager i uka, ved for eksempel å erstatte kjøtt med bønner i taco.

Lag noe godt av restene i kjøleskapet

Nordmenn kaster 385 000 tonn mat hvert år. Det er ikke bærekraftig. Så det kan være lurt å planlegge for flere dager når man handler inn. Da er det lettere å få brukt alle ingrediensene man kjøper. Og blir det likevel rester, kan man jo lage noe godt av dem. – For å unngå å kaste mat kan man ha en restemiddag i uka, eller lage grønnsakssuppe av grønnsakene som ligger igjen. Da er det bare å frese litt løk og hvitløk i olje, putte i det man har av grønnsaker, og så ha i vann med buljong og en boks med tomater, forteller Torheim.

– Noen mener vi burde slutte helt å spise rødt kjøtt, og da spesielt storfe, fordi produksjonen av rødt kjøtt har høyt klimagassutslipp. Men siden bærekraft handler om mer enn

11


Slik klarer du

Å HOLDE NYTTÅRSFORSETTENE DINE

Har du bestemt deg for å bli flinkere å trene, bruke mer tid med familie og venner eller slutte å snuse i 2020? Å holde nyttårsforsett er ikke lett, men med noen små grep, kan man klare det. Morten Røvik beskriver seg selv som lidenskapelig opptatt av personlig produktivitet, og er sertifisert GTD (Getting Things Done) Master Trainer. For han er ett av hovedproblemene med nyttårsforsett at de som regel er skippertak. – Skippertak gjør bare ting verre. Når du setter deg for store mål, driver du faktisk med selvbedrageri, sier Røvik.

Start med små endringer

Røvik mener man må bryte ned vanene man ønsker å endre for å lykkes. – For å klare å endre atferd, må man bygge små mikrovaner. Med små mikrovaner, som du gradvis bygger på, øker man sjansene for å lykkes med nyttårsforsettene sine.

12

Han bruker gjerne seg selv som eksempel når han beskriver hvordan du kan bryte ned ønsket om å begynne å trene, når man er mer glad i sofaen enn trim. – Jeg la fram treningstøy ved siden av senga hver kveld, og lovet meg selv at alt jeg skulle gjøre når jeg sto opp, var å gå til postkassa og hente avisa. Så kunne jeg gå inn igjen og skifte.

Slik brøt Røvik ned ønsket om å bli mer aktiv til den minste mikrovanen han klarte; hent avisa i postkassa hver morgen. Da han en dag så en fantastisk soloppgang, måtte han jo gå å se på den. Så gjorde han det samme dagen etter, og gradvis gikk han lenger og lenger, helt til han gikk en rask tre-kilometers tur hver dag. – Et annet alternativ er å tenke at hvis du likevel pleier å gå til bussen eller toget, så kan du jo gå en omvei. Da bygger du på vanen å gå. Når den nye vanen er etablert, kan du bygge på med en vane til, for eksempel å alltid gå trapper i stedet for å ta heis, eller å øke tempoet, forklarer Røvik.

Ta deg tid til å reflektere

For å klare og bryte ned ønsker til mikrovaner du faktisk klarer å gjennomføre, mener Røvik man må ta seg tid til å tenke langsiktig og klokt over hva man ønsker å oppnå, og hvorfor. – Jeg syns generelt vi er for lite flinke til å stoppe opp og spørre oss selv om vi er fornøyd med livene våre. Hvis vi innser at det er ting vi ikke er fornøyde med, og som vi ønsker å endre, så må vi faktisk reflektere over hvordan vi kan gjøre noe med det, avslutter Røvik.


NED I VEKT MED LIVEA

Jeg har fått et overskudd og en energi som jeg ikke har hatt tidligere - kroppen spiller på lag og den kjennes glad ut. Lene

Ønsker du å gjøre en endring? Det er summen av alle de små handlingene som gir den store endringen. Livea hjelper deg med å skape de gode vanene i hverdagen - vi tilbyr kurs for deg som ønsker en sunn og aktiv livsstil

www.livea.no post@livea.no • 924 96 306

13


Trine fikk realfagskompetanse som 37-åring:

– STUDIENE FORANDRET LIVET MITT Trine Eliassen hadde alltid drømt om å begynne på skolen igjen, men aldri turt. Da hun ble gravid med sitt andre barn, kjente hun at det var på tide.

I august 2019 fikk Trine svaret hun ventet på fra samordna opptak. Etter å ha fulgt 23/5-regelen (se faktaboks), ble hun tatt opp som student ved høyskolen i Bergen. Nå skal hun bli byggingeniør. – Takket være Kolon fikk jeg lagt opp et studieløp som var realistisk for meg med to barn og jobb ved siden av. Det betydde ikke å få seks i alle fag, men gode nok karakterer til at jeg kom inn på studiet jeg ønsket, sier hun.

– Jeg følte aldri at jeg fikk til noe på skolen, forteller Trine Eliassen (37). Hun husker tilbake til de lange skoletimene og klassekameratene som lærte å lese og regne raskere enn henne. Lærerne gikk ut fra at Trine hadde dysleksi, og den lille jenta begynte å miste troen på seg selv. – Jeg gruet meg til undervisningen, og ventet egentlig bare på friminuttene, sier hun.

– FØLTE MEG FOR FØRSTE GANG SETT AV SKOLEVESENET

Da Trine ble gravid med sitt andre barn, var det noe som endret seg i henne. Hun visste at hun ville bli aleneforsørger for to barn, og ønsket en mer forutsigbar fremtid for familien. – Jeg bestemte meg for å ta generell studiekompetanse, og forfølge drømmen om å bli sosionom, sier 37-åringen. Trine kontaktet Kolon privatistskole i Bergen, i håp om at de kunne hjelpe henne på veien. Allerede i første møte med studieadministrasjonen, følte hun seg sett og forstått.

23/5-REGELEN – Som alenemamma til én – snart to, var jeg avhengig av et skreddersydd løp for å lykkes. Jeg trengte også hjelp til å finne igjen troen på meg selv, forteller hun.

INNSÅ AT HUN ELSKET NATURFAG

Målet med sosionomutdannelsen var å hjelpe mennesker som sliter med rus. Men etter bare seks måneder med naturfag, var drømmen en ganske annen: Trine ville bli ingeniør, og bestemte seg for å ta realfag også. – Naturfag var det første faget jeg tok opp, og jeg elsket det, til min store overraskelse, sier hun. Trine fikk en sekser på eksamen.

• Fyller du 23 år eller mer det året du skal søke om opptak, kan du få generell studiekompetanse på grunnlag av regelen. • Du må dokumentere at du har fullført og bestått de seks kompetansefagene. • Du må dokumentere minst 5 års arbeidspraksis og/eller utdanning. • Du kan bli poengregnet etter regelen også selv om du har generell studiekompetanse på et annet grunnlag.

TLF. 922 33 000 • MAIL: KOLON@KOLON.NO • ADRESSE: AGNES MOWINCKELS GATE 6, 5008 BERGEN


Ta steget:

FÅ FAGBREV ELLER STUDIEKOMPETANSE Visste du at dersom du er over 25 år har du rett på gratis videregående utdanning, om du ikke har dette fra før (voksenretten)? Og dersom du har erfaring fra et yrke, men ingen formell kompetanse, fins det flere måter å få dette på. Kanskje 2020 derfor skal være året du tar steget og får et fagbrev eller studiekompetansen du trenger for å begynne med høyre utdanning?

Faglærte får høyere lønn

Som faglært har du høyrere lønn enn som ufaglært, men hvor mye varierer fra bransje til bransje. I enkelte bransjer kan forskjellen være mellom 30 000 og 50 000 kroner i

året! Det kan derfor lønne seg å ta fag- eller svennebrev. Hvordan du får et fag- eller svennebrev er i stor grad avhengig av om du har erfaring fra et yrke eller ikke, og hvor mye erfaring du eventuelt har. Noen alternativ er full opplæring i bedrift, lærlingtid eller fagbrev på jobb (som praksiskandidat).

Vil du ta høyere utdanning?

Alle som vil ta høyere utdanning må ha studiekompetanse. Om du er over 23 år og kan dokumentere fem år med utdanning eller praksis, trenger du fagene norsk, engelsk, matematikk, naturfag, historie og samfunnsfag for å ha generell studiekompetanse. Om du mangler noen av fagene tilbyr fylkeskommunen gratis opplæring. I enkelte tilfeller kan man dessuten ta høyrer utdanning på realerfaring, uten studiekompetanse.

Gratis rådgivning

Fylkeskommunen tilbyr gratis rådgivning for å hjelpe deg å finne ut hvordan du kan få studiekompetanse eller fag- eller svennebrev. Undervisningen for voksne blir tilrettelagt deg og din jobbsituasjon, så du kan fortsette å jobbe mens du utdanner deg. Oppfyller du ikke kravene til voksenrett, men ønsker å gjøre noe nytt, kan du likevel søke om voksenopplæring. Om det er ledig plass kan du få tilbud, og opplæringen er gratis for alle som får plass.

Lær et nytt språk!

Duolingo er en populær og gratis app med over 100 millioner nedlastninger. De fleste språkene må man lære fra engelsk, men det har også begynt å komme andre kombinasjoner som å lære spansk fra tysk. Appen får dessuten stadig nye språk.

Ta lappen

Har du alltid drømt om friheten lappen medfører, men bare ikke kommet så langt? Hvorfor ikke ta steget i 2020 og ta sertifikat på bil, motorsykkel eller båt?

Start egen bedrift

Bor det en liten gründer i deg? Start ditt eget firma i 2020! Både skatteetaten og mange andre aktører arrangerer kurs og gir råd til deg som vil starte noe selv. Alt du må gjøre er å tørre å ta steget!

Finn en ny jobb

Tenk om 2020 blir året du får drømmejobben? Om du er nyutdannet eller har lite arbeidserfaring, kan det være vanskelig å skrive gode jobbsøknader og en god CV. NAV og mange private aktører tilbyr kurs og rådgivning, så du kan få jobben du vil ha.

15


Foto: Tarkett


Foto: Per Erik Jæger, stylist: Siv Brenne

Foto: Skeidar/Flügger

Foto: Quick Bengalack

2020 er året

FOR KOS OG HYGGE!

Året som kommer, vil by på mye farger og personlighet, ifølge Bjørg Owren ved Informasjonskontoret for farge og interiør. – Vi ser at den yngre garde, som ikke opplevde det veldig fargeglade 80-tallet, maler uredd alt fra grønt, blått, rødt til sennepsgul.

Hun presiserer likevel at det ikke nødvendigvis er de sterkeste fargene som brukes, men mellomtoner og skitne farger som går mot det dype og sorte.

Hjemmet skal si noe om deg

På begynnelsen av 2000-tallet skulle alt være hvitt eller grått, noe Owren beskriver som kjølig og upersonlig. Trenden nå er det motsatte. Rom får ulike farger, og derfor ulik karakter. Nå er det viktig å ha det lunt og hyggelig hjemme, noe både veggfarger og valg av tekstil bidrar med. – Man skal kunne komme hjem og krølle

seg sammen i sofakroken og kjenne at det er koselig å være der. Hjemmene våre skal ha en atmosfære og personlighet som får fram følelser i oss, forklarer Owren. Hennes beste råd til de som vil pusse opp, er derfor å stole på seg selv og tørre å prøve noe nytt. – Gjør det du selv vil, finn det du liker, din egen stil. Det kan selvsagt være litt vanskelig. Men da anbefaler de fleste trendforskerne at man tar utgangspunkt i favorittfargene sine, og finner passende nyanser innen de. Det er nemlig farger man er glad i, og som man derfor vil kunne leve lenge med.

Vinyl og velur

Hvilke gulv vi foretrekker holder også på å endre seg. – Det lages mer gulv med mønster igjen. Det har lenge vært mest populært med parkett med få, breie og lange planker, men nå ser vi at fiskebensmønsteret er på vei tilbake, forklarer Owren. Mange unge velger dessuten vinyl med mønster, forteller Owren. Hun ser at vinyl som etterligner terrazzo-gulv, blir stadig mer populært.

– Interiørtrender følger klestrender, og vi har jo sett at klær får mer mønster igjen, så da gjør interiøret det også. Et annet stoff som gjør comeback, er velur. – Vi vil ha det koselig, så da velger vi myke og pusete tekstiler som velur. Generelt er myke stoffer populære nå, stoffene skal ha struktur og være sanselige. Ting skal ikke bare se bra ut, de skal kjennes gode ut også, sier Owren.

Gi nytt liv til det du har

En annen trend som fortsetter i 2020 er at vi gir nytt liv til ting vi er lei av, eller som ikke passer inn lenger. – Det finnes mange lette spraymalinger som gjør det enkelt å male om de fargerike nipsene vi kjøpte for å skape litt liv og farge i hjemmene våre da alt skulle være hvitt og grått, forklarer Owren. Og gjenbrukstrenden har spredd seg til større gjenstander også. – Vi ser mer og mer at folk maler blant annet kjøkken og større møbler i stedet for å bytte de ut.

17


Start det nye året med økt livskvalitet og bedre helse! Psykoterapi Coaching Veiledning Hypnoseteam spesialisert på røykeslutt Vektreduksjon Fobier, generell livskvalitet og helse Gestaltterapi Kommunikasjonstrening Mental trening Traumearbeid

Parterapi Individualterapi Gruppeterapi Kurs Workshops og foredrag innen: Kommunikasjon Selvutvikling Livsveiledning Det ubevisste sinn Bli mester i eget liv

Vi tar vare på hele deg! BESTILL TIME HOS BERGEN HELHETSKLINIKK www.bergenhelhetsklinikk.no | 55 70 50 60 Illustrasjonsfoto: AdobeStock/CardiacSience Illustrasjonsfoto: AdobeStock/CardiacSience

Når hvert Når hvert sekund teller! sekund teller! En helautomatisk hjertestarter analyserer hjerterytmen og gir selv et støt hvis det trengs. På den måten En helautomatisk hjertestarter unngår man unødvendige forsinkelser. analyserer hjerterytmen og gir selv et støt hvis det trengs. På den måten 2500 dør av hjertestans hvert år. unngår man unødvendige forsinkelser. Flere kunne vært reddet hvis det hadde vært en hjertestarter 2500 dør av hjertestans hvert år. i nærheten. Flere kunne vært reddet hvis det hadde vært en hjertestarter i nærheten.

Vil du gi nytt liv til dine gamle møbler?

Vil du gi nytt liv til dine gamle møbler?

Berg R Før F Ø

ETTER

HELAUTOMATISK HJERTESTARTER

-10% på

HELAUTOMATISK NYHET! KUN HJERTESTARTER 14.990,NYHET! KUN 14.990,-

eks. mva.

tapet, 10 møbel % og gardinstoff! rabatt

Ink. mva. 18.738,- Førpris: Kr. 19.990,- eks. mva. SPAR KR. 5000,eks. mva.

• GirInk. tilbakemelding på kvaliteten mva. 18.738,Førpris: Kr. 19.990,- eks. mva. SPAR KR. 5000,av brystkompresjonene. • Både norsk og engelsk språk. •• Gir tilbakemelding på kvaliteten Svært brukervennlig. brystkompresjonene. • av Tester alle systemene daglig. •• Både norsk engelsk språk. Tilpasser støtogetter pasienten. •• Svært brukervennlig. RescueReady - Alltid klar! • Tester alle systemene daglig. • Tilpasser støt etter pasienten. • RescueReady - Alltid klar!

BESTILL I DAG! Tlf: 56 12 37 00

Internett: www.rødekorsførstehjelp.no | Telefon: 56 12 37 00 | E- post: post@rodekorsforstehjelp.no

BESTILL I DAG! Tlf: 56 12 37 00

PÅ ALLE MØBEL - OG Tilbudet gjelder GARDINSTOFF

frem til 15. februar

Ring oss i dag! Tlf. 55 94 13 20 BERGEN HÅNDVERKSENTER AS Janaflaten 37, inn ved Oldervoll bil i Drotningsvik www.bhs.as

Annonse i


BLI MER SIRKULÆR MED AVFALLSLØSNINGER SOM ER BÆREKRAFTIGE

A R F T E L L A F V A T A R O F R E G R Ø S I V . T T Y N E O N L I T R I DIN BEDRIFT BL

RAGNSELLS.NO RAGN-SELLS AS ER SERTIFISERT I HENHOLD TIL ISO 14001:2015, ISO 9001:2015 OG OHSAS 18001:2007


2020 NYHEDSKOLLEKTION

massiv

Mer klassisk og vakkert kan det nesten ikke bli! MASSIV-serien – med lakkerte, massive trelameller i hvittonet eik. Opplevelsen av godt håndverk understrekes av de hånd-

dansk design dansk produksjon

taksløse lamellfrontene med skrålister i heltre og innfreste gripelister i bunnen av hver lamell. Er du klar til en kjøkkenprat? Vi gleder oss til å ønske deg velkommen hos Svane Kjøkkenet Bergen

Svane Kjøkkenet Bergen / Slottsgaten 3 / 5003 Bergen / Tlf. 698 78263 / post@svanebergen.no Følg oss på /


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.