Page 1

ANNONSEBILAG

K Å R E -A N D R É S SKALLDYRSKOLE P Å 1-2-3 S. 6

A L L E R G I V E N N L I G M AT S. 16

BLI MED HJEM TIL OSTEBONDEN S. 20

BERGEN 1 - 2018

HVOR SKAL FESTEN VÆRE? S. 8-9

SLIK PYNTER DU BORDET TIL FEST S. 3-4

BERGENSBUNADEN G Å R A L D R I AV M O T E N S. 14-15


TAPASRESTAURANTER BERGEN

OSLO

BESØK VÅRE RESTAURANTER, ELLER BESTILL TAPAS HJEM. 20 ÅR

1998 – 2018

escalon.no


Utgiver: Cox Trykkeri: Ålgård Offset AS www.cox.no

Slik pynter du

konfirmasjonsbordet FOR Å GJØRE KONFIRMASJONSDAGEN SPESIELL, ER DET HYGGELIG Å

Janne Rosenberg Foto: Mester Grønn

GJØRE LITT EKSTRA UT AV BORDPYNTINGEN. VI GIR DEG TIPSENE!

– Det første man bør gjøre er å velge en temafarge, slik at duk, servietter, stearinlys og blomster står i stil med hverandre, sier Sigrid Skogseide, butikkleder for Mester Grønn på Horisont. Rosa og blått I følge Skogseide velger de fleste fortsatt tradisjonelt; rosa til jente og blått, hvitt eller grønt til gutt. – Til jenter velger mange roser hvor en finner et bredt spekter av rosatoner. Det er også vanlig å velge dekor med Freesia som kommer i hvit, rosa og lilla. Til gutt er det ikke mange blomster som er naturlig blå, men Hortensia er enkel å få tak i hele året. Ellers bruker man en del Germini i hvitt, sier hun, og legger til at man gjerne kan velge kjønnsnøytrale farger som oransje og rød til gutt også dersom man ikke ønsker blått.

Gjør det personlig Dersom konfirmanten har en favorittfarge er det hyggelig å bruke denne fargen, enten i blomster eller tilbehør. Man kan også personliggjøre dekoren med elementer fra konfirmantens hobby eller barndom. – Hvis kunden kommer med et element de ønsker å ha med, er det ikke noe problem for oss å inkludere dette i dekorasjonen. Barnesko eller fotballsko kan for eksempel fint brukes som vaser, sier Skogseide. Smart med lave dekorasjoner Bruk av blomster gir et frodig og feststemt bord som ikke behøver mye annet pynt. – Årets trend innen buketter er at det skal se tilfeldig ut. Det skal se ut som du har plukket buketten selv i skogen, forteller hun.


Dersom du ønsker å pynte bordet selv, er små vaser et godt valg. – Her kan du for eksempel ha en rose i hver vase sammen med brudeslør eller grønt, sier Skogseide. Det man bør ha i bakhodet er at bordpynten ikke bør være for høye og kompakte, da ser man nemlig ikke den som sitter på andre siden av bordet. Prøvedekk bordet Å vite hvor mye blomster en trenger, kan være en utfordring, og her har Skogseide flere gode tips. – Tenk over om du skal ha langbord, hestesko eller e-formet, det kan avklare hvor mye blomster du trenger. Det er også smart å prøvedekke bordet med tallerkener, bestikk og glass. Da ser du hvor mye plass det er igjen til blomsterdekorasjoner og annen pynt, sier hun.

Vær ute i god tid For å få ro i sjelen på konfirmasjonsdagen, er det lurt å snakke med blomsterbutikken minst en uke i forveien. – Da kan man få tips om hvor mye blomster man trenger, og man har tid til å bestille inn spesielle blomster dersom det skulle være ønskelig, avslutter Sigrid Skogseide.


Damenes Aften Aften Vi inviterer herved til Damenes Aften hos JC Interiør på Salhusveien i Åsane Er du en dame med glødende interesse for interiør, velvære og god mat ? Da kan vi invitere deg til en spennende og annerledes aften. Vi fører kjøkkeninnredninger Norema og Arctic Design. Hvitevarer fra Design. Siemens, Miele og fra Røros Metall. Miele og Røros Metall. Vi førerfra kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Hvitevarer Siemens, Ta gjerne en Vår venninne og kom innom Møbler fra Englesson og Artwood. Vår med Lene Bjerre Collection Store, er norges største i sitter slag. Møbler fra Englesson ogdeg Artwood. Lene Bjerre Collection Store, norges største i sitt slag.

Ta gjerne med en venninne og kom innom Torsdag03. 15.mars Torsdag mars, kl. 18.00 -– 21.00 21.00

Vi fører kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Design. Hvitevarer fra Siemens, Miele og Røros Metall. Vi fører kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Design. Hvitevarer fra Siemens, Miele og Røros Metall.

Møbler frafra Englesson og Artwood. Vår Lene Bjerre Collection Store, erpå norges i sitt slag.med flotte • Representanter Lene Bjerre, Maison, • Loddtrekning gratisstørste inngangsbillett Møbler fra Englesson og Riviera Artwood. Vår Lene Bjerre Collection Store, er norges største i sitt slag. Englesson og Huseby kommer gevinster, som blant annet LB lyskrone, • Vi serverer smaksprøver fra vårt nye Huseby kjøkken verdi kr. 6.200,- Gavekort på kr. 4.000.• Demonstrasjon av hudpleie og hårprodukter • Alle som bestiller Englesson møbler denne kvelden, • Philippa presenterer utvalgte merkeklær er med i trekning av et gavekort påMetall. kr. 3.000,Vi fører kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Design.Hvitevarer Hvitevarer fra Miele og Røros Vi fører kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Design. fraSiemens, Siemens, Miele og Røros Metall. • Tilbud på alle interiørvarer og møbler, med unntak Møbler fra Englesson og Artwood. VårfåLene Bjerre Collection Store, er norges største i sitt slag. Møbler fra Englesson og Artwood. Vår Lene Bjerre Collection Store, er norges største i sitt slag.

Furniture & Beds sweden

Vår Gave & Interiøravdeling inneholder lekre interiørvarer fra flere kjente kvalitetsleverandører. Norges største Lene Bjerre Collection Store, Riviera Maison, Lexington, Englesson, Artwood, Home Factory, Novasolo, Covent Garden, Mulberry m. flere. Vi kan love unike tilbud denne kvelden. Goodiebags til alle. Dette blir gøy, og vi håper å se deg. Vi fører kjøkkeninnredninger Norema og Arctic Design. Hvitevarer fra Design. Siemens, Miele og fra Røros Metall. Miele og Røros Metall. Vi førerfra kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Hvitevarer Siemens, Møbler fra Englesson og Artwood. Vår Lene Bjerre Collection Store, er norges største i sitter slag. Møbler fra Englesson og Artwood. Vår Lene Bjerre Collection Store, norges største i sitt slag. Furniture & Beds sweden

Vi fører kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Design. Hvitevarer fra Siemens, Miele og Røros Metall. Vi fører kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Design. Hvitevarer fra Siemens, Miele og Røros Metall. Møbler fra Englesson og Artwood. Vår Lene Bjerre Collection Store, er norges største i sitt slag. Møbler fra Englesson og Artwood. Vår Lene Bjerre Collection Store, erog norges største i sitt slag. Hos oss finner du et stort utvalg møbler fra Englesson Artwood.

Klassiske kvalitetsmøbler i solid kvalitet. Kom innom og la oss hjelpe deg med å finne møbler som passer for deg og ditt hjem.

Velkommen til en annerledes Velkommen til eninteriørbutikk annerledes interiørbutikk Vi fører kjøkkeninnredninger fra Norema ogen Arctic Design. Hvitevarer fra Siemens, Miele og Røros Metall. Velkommen tiltil interiørbutikk Velkommen enannerledes annerledes interiørbutikk Møbler fra Englesson og Artwood. Vår Lene Bjerre Collection Store, er norges største i sitt slag. Vi fører kjøkkeninnredninger fra Norema og Arctic Design. Hvitevarer fra Siemens, Miele og Røros Metall.

Salhusveien 55, 5131 NYBORG I Tlf. 5355, 985131 40og www.jcinterior.no I 53 E-mail: II www.jcinterior.no I Følg ossslag. Møbler fra 55 Englesson Artwood. Vår55Lene Bjerre Collection Store, er norges største i sitt Salhusveien NYBORG I Tlf. 98 40post@jcinterior.no www.jcinterior.no E-mail: post@jcinterior.no I på www.jcinterior.no I Følg oss på Åpningstider: Mandag - fredag kl.09.00 – 18.00 I Torsdag 09.00 –– 20.00 Åpningstider: Mandag - fredagkl.kl.09.00 18.00 I I Lørdag Torsdagkl.kl.10.00 09.00– –16.00 20.00 I Lørdag kl. 10.00 – 16.00

Velkommen til en annerledes interiørbutikk

Salhusveien 55, 5131 NYBORG I Tlf. 55 53 98 40 Ny nettbutikk: www.jcinterior.no I E-mail: post@jcinterior.no I Følg oss på Salhusveien 55, 5131 NYBORG I Tlf. 55 53 98 40 www.jcinterior.no I E-mail: post@jcinterior.no I www.jcinterior.no I Følg oss på Åpningstider: Mandag - fredag kl.09.00 – 17.00 I Torsdag kl. 09.00 – 20.00 I Lørdag kl. 10.00 – 16.00 Åpningstider: Mandag - fredag kl.09.00 – 18.00 I Torsdag kl. 09.00 – 20.00 I Lørdag kl. 10.00 – 16.00 Salhusveien 55, 5131 NYBORG I Tlf. 55 53 98 40 www.jcinterior.no I E-mail: post@jcinterior.no I www.jcinterior.no I Følg oss på Åpningstider: Mandag - fredag kl.09.00 – 18.00 I Torsdag kl. 09.00 – 20.00 I Lørdag kl. 10.00 – 16.00


Kåre-Andrés skalldyrskole

på 1-2-3 Kjersti Andreassen

NORGESMESTER I KOKKEKUNST 2015, KÅRE- ANDRÉ HJARTHOLM (28) FRA MASFJORDEN, VET Å LAGE DET BESTE FESTMÅLTIDET AV HAVETS DELIKATESSER.

1. God kvalitet Skalldyr er best når det er kaldere i vannet – fra høst til vår, hvor toppen er i desember, januar og februar. – For meg er sjømat, spesielt norsk skalldyr blant de aller beste råvarene i verden. De krever lite for å smake godt. Kongekrabbe, sjøkreps, kamskjell og blåskjell er råvarer som er ypperlige når en skal invitere venner til et flott festmåltid, sier kokken som til er kjøkkensjef hos Søtt+Salt. Hummer er en sesongbetont råvare som begrenser seg til høsten, ettersom det ikke er lov til å fange hummer utenfor denne sesongen. Ved kjøp av skalldyr er det viktig å være nøye med å sjekke kvaliteten. – Jeg foretrekker å kjøpe levende skalldyr. På den måten har jeg bedre kontroll på ferskhet og kvalitet. Uansett om en kjøper levende eller ferdigkokte skalldyr, skal de lukte frisk sjø, og ha hardt skall som ikke er melne. 2. Riktig oppbevaring Hjartholm anbefaler å være forsiktig med temperatur og renhold ved behandling av råvarene, siden denne type råvarer fort kan bli dårlig om temperaturen er for høy, eller renholdet er for dårlig. – Unngå å ta for mye på skalldyrene, selv om du har rene fingre. Det er fort gjort at maten kan bli dårlige på bare noen få timer, sier han. 3. Enkel tilberedning I følge norgesmesteren bør skalldyr behandles med forsiktighet og respekt. Delikatessene kan brukes i et hav av forskjellige retter, men ett enkelt tips vil han by på. – Så enkel tilberedning som mulig er det beste. Min favoritt er sjøkreps delt i to, med estragon og sitron. Legg det på en varm grill i 3-4 minutter. Voilà!

Grillet sjøkreps med estragon- og hvitløkssmør Antall porsjoner: 4 Tid: 20 min Du trenger: • 4 stk sjøkreps • 150 g smør • 0,5 dl estragon • 4 fedd hvitløk • salt • pepper, grovmalt • 1 stk sitron • 1 stk lime (Oppskrift fra Godfisk.no)

Fremgangsmåte: • Del sjøkrepsene på langs og fjern tarmstrengen. • La smøret bli mykt til romtemperatur. • Finhakk estragon, riv hvitløk, og bland med smøret. • Smør smøret på krepsekjøttet, og dryss over salt og pepper. • Skjær sitron og lime i båter, og stek lett på grillen. • Legg sjøkrepsene på grillen med skallet ned. • Legg på lokk, og grill til krepsekjøttet er hvitt. Ca. 3 minutter. Server grillet sjøkreps med grillet sitron og lime, og brød ved siden av.


C V SELSKAP DET GODE DET GODE

ANNONSE

DET GODE SELSKAP VISELSKAP ARRANGERER DET GODE DET GODE SELSKAP SELSKAP SELSKAP VIDITT ARRANGERER VI ARRANGERER SELSKAP SELSKAP DET GODE SELSKAP VIDITT ARRANGERER Tlf. 99 64 24 VI SELSKAP REKSTENSAM LSELSKAP IDITT NARRANGERER GE N54 E VI ARRANGERER DITT SELSKAP R E K S T E N S A M L I N G E N E VI ARRANGERER Tlf. 99 64 24 54 SELSKAP R EenKskipsreders S T E Npost@detgodeselskap.no SA M LTlf. IDITT N99 Gutsmykket E N24 E 54med Lokaler fra storhetstid, DET GODE DITT SELSKAP SELSKAP 64 VI ARRANGERER Lokaler fra skipsreders storhetstid, med SELSKAP EenKskipsreders S Tog E NenSpost@detgodeselskap.no A M LTlf. IDITT N Gutsmykket E N Epersiske Lokaler fraR en storhetstid, utsmykket med praktfulle kunstverk unik samling av tepper. 99 64 24 54 www.detgodeselskap.no DET GODE praktfulle kunstverk og en unik samling av persiske tepper. VI ARRANGERER Tlf. 99 64 24 54 Tlf. 99 64 24 54 DITT SELSKAP K S T E N S A M L I N G E N E LokalerRfraEen skipsreders storhetstid, utsmykket med post@detgodeselskap.no SELSKAP praktfulle kunstverk og enwww.detgodeselskap.no unik samling av24 10 -150 personer. 64 54tepper.tepper. 10 -150 SELSKAP R en E Kskipsreders S Tog EN Apersoner. Msamling LTlf. IDITT N99 GavE N Epersiske praktfullefra kunstverk enSpost@detgodeselskap.no unik persiske Lokaler storhetstid, utsmykket med post@detgodeselskap.no DET GODE post@detgodeselskap.no SELSKAP 10-150 -150 personer. Tlf. 99 64 24 VI ARRANGERER post@detgodeselskap.no www.detgodeselskap.no Lokaler fra en skipsreders storhetstid, utsmykket med54 www.detgodeselskap.no 10 personer. praktfulle enwww.detgodeselskap.no samling av persiske Tlf. 99 64 C CHHRkunstverk EGG RDD H Oav V EG24 D G Å Rtepper. D RIkunstverk ISSTTII N N og Eog Runik H O V ESELSKAP D Å 54 Rtepper. D DITT praktfulle enÅÅ unik samling persiske VI ARRANGERER www.detgodeselskap.no www.detgodeselskap.no post@detgodeselskap.no SELSKAP 10 -150 personer. lysthus på 1600-tallet. C CHHRRIBygget EGG Åpost@detgodeselskap.no RDD H OESELSKAP VDEGDÅ G ÅRD som på ISBygget STTII N Nsom E10 Ålysthus Rpersoner. HDITT O 1600-tallet. V RD -150

nostalgisk perle på toppen av Sandviken. REKSTENSAMLINGENE Bygget som lysthus på 1600-tallet. VIpå ARRANGERER Bygget som lysthus 1600-tallet. EnEnnostalgisk perle på toppen av Sandviken. www.detgodeselskap.no

www.detgodeselskap.no C CHEnHEn Rnostalgisk G Å RD D H OSandviken. VDSandviken. E24 G ÅRD 10G -Å 80 personer. RInostalgisk ISSTTII N N EE Rpå HDITT O99 V ESELSKAP GD Å54 RD perle på toppen av REKSTENSAMLINGENE perle toppen av 10 - 80 personer. Tlf. 64

Tilbyr kvalitetsmat fra Laksevåg senter Nå tilbyr Solheim Kjøtt kvalitetsmat i Laksevåg senter. – Kundene våre får et enda bedre tilbud med satsingen på kjøpesenteret, sier daglig leder hos Solheim Kjøtt, Bjarte Birkeland. Solheim Kjøtt har overtatt de gamle lokalene til Safari kjøtt på Laksevåg senter. – Vi håper at kundene vil sette like mye pris på oss i kjøpesenteret, som i butikken i Solheimsgaten. Vi får litt andre åpningstider på senteret, og et litt annet vareutvalg. Vi vil ha større utvalg av tørrmodnet kjøtt og et godt spekter av oster, for eksempel, sier daglig leder Bjarte Birkeland.

Bygget som påpå 1600-tallet. Bygget som lysthus 1600-tallet. 10 -lysthus personer. 10 -80 80 personer. Tlf. 99 64 24 54 post@detgodeselskap.no En nostalgisk perle på toppen av REKSTENSAMLINGENE En nostalgisk perle på toppen Sandviken. av Sandviken. 10 - 80 personer. post@detgodeselskap.no www.detgodeselskap.no

10 - 80 personer. Tlf. 99 64 24 54 www.detgodeselskap.no C AT E R I NG post@detgodeselskap.no Vi leverer alt innen catering selskaper hvor C AT Eog R Iarrangerer NG www.detgodeselskap.no ulebord i våre lokaler dere måtte ønske. Vi skreddersyr og leverer hele eller hvor delte Vi leverer alt innen catering selskaper C AT Eog R Iarrangerer NG løsninger med fra to til mange tusen gjester. ulebord i våre lokaler C AT E R I N G Hovedgaard sørger forEat du erkvaliteten gjest dere måtteVi ønske. Vicatering skreddersyr og• Når leverer hele eller delte ViRekstensamlingene/Christinegaard leverer alt innen og selskaper tellerhvor CåCbestille AT Iarrangerer N Tiden alt er inne forcatering blåturerhvor Vi leverer innen arrangerer AT og ERsommerfester, R IG N G selskaper

Stikkord J Stikkord Stikkord J ulebord Vi KVALITETEN sørger for at du erTELLER gjest NÅR på egen fest Stikkord i våre lokaler Vi sørger for at du er gjest Stikkord C AT E R I N G KVALITETEN TELLER på egen fest J NÅR OG KUN DET BESTE ER ViVisørger for du gjest sørger for atatdu er er gjest Stikkord på egen fest NÅR KVALITETEN TELLER OG KUN DET BESTE ER løsninger medskreddersyr fra to til mange tusenhele gjester. Hovedgaard Rekstensamlingene dere måtte ønske. og• Når leverer eller delte ViRekstensamlingene/Christinegaard leverer alt innenVicatering og arrangerer selskaper kvaliteten tellerhvor

• NM-gull ihele sjømat og måtte ønske. Vi skreddersyr og leverer eller delte Tiden er inne for ågrillarrangement. bestille sommerfester, blåturer Arranger ditt julebord eller arrangement iog våre lokaler frakvaliteten en skipsrederes Videre leverer alt innen catering arrangerer selskaper •tusen Når tellerhvor løsninger med fra toEtilRmange gjester. C AT I N G Rekstensamlingene dere måtte ønske. Vi skreddersyr og leverer hele eller og delte • NM-gull i sjømat storhetstid, omringet av praktfulle kunstverk, en nydelig sølvsamling løsninger med fra to til mange tusen gjester. Garantist for gode Rekstensamlingene/Christinegaard Hovedgaard og grillarrangement. Arranger ditt julebord eller arrangement i våre lokaler fra en skipsrederes Tiden erselskap inne for åfra bestille sommerfester, blåturer Vi leverer alt innen catering og arrangerer selskaper dere måtte ønske. Visamling leverer eller delte ••tusen Når kvaliteten tellerhvor ViDet leverer alt innen catering arrangerer selskaper hvor •og Når kvaliteten teller gode -skreddersyr garantist for gode matopplevelser løsninger med toavtilog mange gjester. verdens største og persiske tepper. Kapasitet 15-150 NM-gull ihele sjømat matopplevelser Tiden erflotteste inne for å bestille sommerfester, blåturer storhetstid, omringet av praktfulle kunstverk, en nydelig sølvsamling og • Garantist for gode Rekstensamlingene og grillarrangement. dere måtte ønske. Vi skreddersyr og leverer hele eller delte Tiden erselskap innemed for ågrillarrangement. bestille blåturer personer. dere måtte ønske. Vi leverer eller delte løsninger fra to tilsommerfester, mange tusen gjester. Det gode -skreddersyr garantist for gode matopplevelser •og NM-gull i sjømat verdens største og flotteste samling av persiske tepper. 15-150 ••setter NM-gull ihele sjømat og matopplevelser •lokaler Vi kvalitet foran alt hvor Arranger dittløsninger julebord eller arrangement iog våre fraKapasitet en skipsrederes Lansering av ny nettside. Garantist for gode Vi leverer alt innen catering arrangerer selskaper Når kvaliteten teller med fra to til mange tusen gjester. og grillarrangement. personer. løsninger to til mange tusen gjester. Tiden erselskap inne for-åfra bestille sommerfester, blåturer Det gode garantist for gode matopplevelser storhetstid, omringet av med praktfulle kunstverk, en nydelig sølvsamling og alt • Garantist for gode Christinegaard Hovedgaard matopplevelser • Vi setter kvalitet foran www.detgodeselskap.no Lansering avDU ny nettside. Vår erfaring din trygghet •• Garantist for gode VIer YTER FOR AT SKAL NYTE! Tiden erselskap inne for ågarantist bestille sommerfester, blåturer dere måtte ønske. Vi og leverer eller delte Det gode -skreddersyr forherskaplig gode matopplevelser verdens største og flotteste samling av persiske tepper. Kapasitet 15-150 NM-gull ihele sjømat matopplevelser Tiden inne ågrillarrangement. bestille blåturer og Arranger ditt julebord ellerfor arrangement i et sommerfester, lysthus fra 1692, Det gode selskap garantist for gode matopplevelser Christinegaard Hovedgaard matopplevelser og grillarrangement. www.detgodeselskap.no • Vår erfaring din trygghet VI med YTER DUmange SKAL NYTE! personer. løsninger fraiAT tolokale til tusen gjester. • Vi setter kvalitet foran alt hjemmekoselig fyr med påFOR peisen et der Bergens historie formelig og grillarrangement. Arranger ditt V julebord eller arrangement i IetRherskaplig lysthus fra 1692, • ViS•setter kvalitet foran alt Lansering avV ny nettside. Garantist for gode Å R K J E R N E K O M H E T er brent inn i veggene. Kapasitet 10-60 personer. Tiden inne ågarantist bestille VIer LEVERER SELSKAPER Iblåturer •• Vi setter kvalitet foran alt hjemmekoselig med fyr påfor peisen i et TYPER lokale sommerfester, der Bergens historie formelig Det gode selskap -ALLE for gode matopplevelser Christinegaard Hovedgaard Vår erfaring din trygghet matopplevelser www.detgodeselskap.no I disse nostalgiske lokalitetene serveres tradisjonell julemat og •V Vår erfaring din trygghet VI YTER FOR AT DU SKAL NYTE! V Å R K J E R N E V I R K S O M H E T E R M A T O P P L E E L S E R er brent inn i veggene. Kapasitet 10-60 personer. EGNE LOKALER, ELLER DER DU MÅTTE ØNSKE. og grillarrangement. Arranger ditt julebord eller arrangement i et herskaplig lysthus fra 1692, julegallamenyer med de beste råvarene hentet fra•lokale leverandører. Ihjemmekoselig disse nostalgiske serveres tradisjonell julemat T l f . 9med 9Elokalitetene 6Rfyr 4 M 2 4peisen pi et oPslokale tP @Ld E e tV gBergens oE sSerfaring ehistorie pformelig . ndin o trygghet A5 4T O Le setter El sog Rk akvalitet • dVår Vi foran alt på der V Å R K J E R N E V I R K S O M H E T julegallamenyer med de beste råvarene hentet fra lokale leverandører. er brent inn i veggene. Kapasitet 10-60 personer. Tlf. 99 64 24 54 post@detgodeselskap.no • Vår I disse nostalgiskeElokalitetene serveres julemat R MAT O P Ptradisjonell LEVE L Serfaring E og R din trygghet julegallamenyer med de beste råvarene hentet fra lokale leverandører.

Våre selskapslokaler Våre selskapslokaler Våre selskapslokaler C V Våre selskapslokaler Våre selskapslokaler Garantist for gode matopplevelser. C V Lansering av ny nettside. www.detgodeselskap.no Garantist forselskapslokaler gode C matopplevelser. Våre selskapslokaler Våre www.detgodeselskap.no V Lansering av ny nettside. Våre selskapslokaler DET GODE C AT ENOK. Rfest I N GTELLER GODT NÅR KVALITETEN på egen på egen fester gjest Vi sørger for at du OG KUN DET BESTE ER GODT NOK. OG KUNpåDET BESTE ER egen fest GODT NOK. GODT NOK. Lansering av ny nettside.

V Å R K for J E Rgode N E V matopplevelser. IRKSOMHET Garantist www.detgodeselskap.no V ÅERR KMJ A ER N V ILREenyer KVSEGODE O ET Catering Tselskapslokaler O EP? PDET LM S EHRog Våre SELSKAP TN OCatering: PDET LM S EHRE T SELSKAP V ÅERR KMJ A ER EP? V ILREenyer KVSEGODE O

Julebuffet Julebufet ✓selskapsservice: Catering: Julebuffet ? enyer E R M A T O•P✓ L Eretters V E Ljulemeny SER Fire ✓PJulebufet SELSKAP HJEM GRILLMENYER SELSKAP R E K S T E N S Catering: AKOKK MFire LTlf. IDITT N G E N E 54 99 seks 64julemeny 24 retters ✓ Fem og ✓ VI ARRANGERER Julebuffet Julebufet retters •✓ GRILLMENYER

Tlf. 99 64 24 54

Solheim Kjøtt AS har alltid vært lokalisert i Solheimsgaten 25 i Bergen. 80 år i år. Utsalgsstedet der kommer til å bli værende. Solheim Kjøtt har i alle år vært kjent for sitt gode cateringutvalg. Catering-mat kan bestille fra begge butikkene. Og ikke minst: Direktebestilling på nett. OM SOLHEIM KJØTT: Solheim Kjøtt er en av Bergens eldste bedrifter innen kjøttbransjen og ble etablert i 1936. Virksomhetens kjerne er ferskvarer og egenproduksjon av pølser, pålegg, spekemat og pinnekjøtt. Les mer om Solheim Kjøtt på: solheimkjott.no

Tlf. 99 64 24 54

post@detgodeselskap.no

p o s t @ VI d eARRANGERER tgodeselskap.no

T l f . 9 9R6E4K2S4T5E4N S p •o sM t @LVI dIDITT eN tg dN e sEe l s k a p . n o HJEM SELSKAP AKOKK GoE ARRANGERER

STORT UTVALG TIL med ALLE Lokaler fra en skipsreders storhetstid, utsmykket T l f . 9 9 6 4 2 4 5 4 p o s t @ d e t g o d e s e l s k ap.no TYPER ARRANGEMENTER praktfulle en unik samling av persiske med tepper. Lokaler kunstverk fra storhetstid, utsmykket •A 3-5 RETTERS MENYER R EenKskipsreders S Tog EN Spost@detgodeselskap.no M L I N G E N E Tlf. 99 64 24 54 •A KOKK HJEM 10 -150 personer. Fem og seks SELSKAP R EenKskipsreders S Tog EN Msamling L IDITT N Gav E Njulemeny Eretters julegallameny ✓ praktfulle enSunik persiske tepper. Lokaler kunstverk fra storhetstid, med Fire retters • 3-5 RETTERS MENYER • 3-5 RETTERS R E K S T E N S A M L I N Gutsmykket E N EMENYER ✓ NORDISK TAPAS post@detgodeselskap.no Lokaler fra en skipsreders storhetstid, utsmykket med www.detgodeselskap.no 10 -150 personer. • GRILLMENYER julegallameny Fortsatt noen praktfulle unik persiske tepper. Tlf. 99 64 Lokaler fra utsmykket 8-12 RETTERS C H Rkunstverk I Sen T skipsreders I N og E Gen R•storhetstid, D• samling H Oog Vav Eseks D G24 Å 54 Rmed D Fem retters NORDISK TAPAS ✓ COCKTAIL TAPAS praktfulle kunstverk og enÅunik samling av persiske tepper. www.detgodeselskap.no 10 -150 personer. • 3-5 RETTERS MENYER R E K S T E N S A M L I N G E N E Fortsatt noen praktfulle kunstverk og en unik samling av persiske tepper. ledige datoer. lysthus TAPASMENYER C H R IBygget S T I Nsom E10G-150 Åpost@detgodeselskap.no R•personer. D på H1600-tallet. OVED GÅRD julegallameny COCKTAIL TAPAS Lokaler fraBygget en skipsreders storhetstid, utsmykket med 10 -150 personer. En nostalgisk perle på toppen avHJEM Sandviken. • KOKK • NORDISK TAPAS ledige datoer. som lysthus på 1600-tallet. C H R I S T I N E G Å R D H O V E D G Å R D www.detgodeselskap.no R E K S T E N S A M L I N G E N E atering Fortsatt noen praktfulle og unik samling av persiske tepper. 10Gen -Å 80på personer. C HEnRkunstverk IBygget S T I Nsom Eperle R D H O V E D G Å R D • GRILLPAKKER nostalgisk toppen av Sandviken. • COCKTAIL TAPAS lysthus på 1600-tallet. Cleverer H fra RRIE S T I N E G Å R D H O V E D G Å R D med Viatering også våre julemenyer som catering 10 -150 personer. K S T E N S A M L I N G E N E Lokaler en skipsreders storhetstid, utsmykket ledige datoer. Bygget som 1600-tallet. • på COCKTAILTAPAS 10 -lysthus 80påpersoner. En nostalgisk perle toppen av Sandviken. Bygget som lysthus påsamling 1600-tallet. Vi leverer også våre julemenyer catering Lokaler fra en skipsreders storhetstid, utsmykket Vi kan tilby enkle leveranser med pinne kjøtt og dessert, eller komplette med praktfulle kunstverk og en av persiske En nostalgisk perle påunik toppen avsom Sandviken. 10 80 personer. C H R I S T I N E G Å R D H V ED Å RE D tepper. En nostalgisk perle på toppen av Sandviken. R E K S T E N S A M L I N G E N atering pakker med størreREKSTENSAMLINGENE menyer inkludert kokker ogO servitører. ViG tilbyr ulike 10 80 personer. Vi kan tilby enkle leveransersom med pinne kjøtt og dessert, eller komplette tepper. praktfulle kunstverk og en unik avjuletapas persiske 10 -150 personer. påsamling 1600-tallet. 10til-5lysthus 80 personer. menyer med alt pinnekjøtt retters julegalla menyer, og Vimed leverer også våre julemenyer somutsmykket catering Lokaler frafraBygget en skipsreders storhetstid, pakker større menyer inkludert kokker og servitører. Vi tilbyr ulike med REKSTENSAMLINGENE 10 -150 personer. CHRISTINEGAARD HOVEDGAARD julecocktails mottagelse. En nostalgisk perle på toppen av Sandviken. menyer medenkle alt pinnekjøtt retters julegalla menyer, Vi kanC tilby med pinne ogH dessert, komplette praktfulle kunstverk samling av persiske H Rmottagelse. IfraSleveranser T I N og E10tilG-5en Åunik Rkjøtt D O Veller Ejuletapas D G ÅogRtepper. D REKSTENSAMLINGENE 80 personer. CHRISTINEGAARD HOVEDGAARD julecocktails HOLMEFJORDBODEN pakker med større menyer inkludert kokker og servitører. Vi tilbyr ulike

C i særklasse: CSelskapslokaler Selskapslokaler i særklasse: Selskapslokaler ii særklasse: CSelskapslokaler særklasse: Stikkord Stikkord Stikkord Stikkord Stikkord Stikkord

LAKSEVÅG SENTER Kringsjåveien 89 • 5163 Laksevåg Telefon: 55 29 29 48 • Mobil: 465 36 657 • E-post: post@solheimkjott.no

Vi har flere utmerkelser som NM gull iV sjømat. C med H RaltIfra SREKSTENSAMLINGENE T I Nsom E10tilG5-150 Å Rpersoner. D H O Ejuletapas D G ÅogR D Bygget lysthus på 1600-tallet. CHRISTINEGAARD HOVEDGAARD menyer pinnekjøtt retters julegalla menyer, HOLMEFJORDBODEN C AT E R I N G Vårhar erfaring din trygghet. - lysthus Kontakt oss forav et tilbud. Vi flere utmerkelser som NM gull igjest sjømat. CHRISTINEGAARD HOVEDGAARD julecocktails Bygget som på 1600-tallet. Enmottagelse. nostalgisk perle på toppen Sandviken. Vi sørger for at du er ViCleverer alt innen catering og arrangerer selskaper •G Når kvaliteten C AT E R I N H R I S T I N E G Å R D H O V E Dteller G Åhvor RD Vår erfaring dinHOLMEFJORDBODEN trygghet. -- Kontakt osser forav et Sandviken. tilbud. En nostalgisk perle på toppen 10 80 personer. Vi sørger for at du gjest dere måtte ønske. Vi skreddersyr og leverer hele eller delte på egen fest Vi leverer alt innen catering og arrangerer selskaper hvor • Når kvaliteten teller Vi har flere utmerkelser som NM gull i sjømat. NM-gull i sjømat Bygget som lysthus på 1600-tallet. 10 -egen 80 personer. løsninger med fra to mange tusen gjester. C AT EtilR IN GNår måtte ønske. Vipå skreddersyr og leverer eller fest Vårdere erfaring din trygghet. Kontakt oss for etihele tilbud. • NM-gull sjømat kvaliteten tellerdelte En nostalgisk perle på toppen av Sandviken. Garantist for gode Vi sørger for atsommerfester, du er gjest Tiden erselskap inne forcatering bestille blåturer ViDet leverer alt innen arrangerer selskaper • Når kvaliteten tellerhvor gode -åfra garantist for gode matopplevelser løsninger med to tilogmange tusen gjester. matopplevelser Når kvaliteten teller 10 80 personer. • Garantist for gode NM-gull ihele sjømat og grillarrangement. dere måtte ønske. Vi skreddersyr og leverer eller Tiden inne forpå bestille sommerfester, blåturerdelte egen fest Det godeerselskap -ågarantist for gode matopplevelser • NM-gull i sjømat matopplevelser setter ikvalitet foran alt Lansering nettside. •• Vi NM-gull sjømat løsninger med fra toav til ny mange tusen gjester. Garantist for gode og grillarrangement. • Når kvaliteten teller Garantist for gode • Vi setter kvalitet foran alt matopplevelser www.detgodeselskap.no Lansering av ny erfaring din trygghet Tiden inne for-ågarantist bestille sommerfester, blåturer Det godeerselskap fornettside. gode matopplevelser • Vår Garantist for gode matopplevelser • NM-gull i sjømat og grillarrangement. matopplevelser www.detgodeselskap.no • Vår erfaring din trygghet Vi setter kvalitet foran alt •• Vi setter kvalitet foran alt V Å R Lansering K J E R N EavVny I Rnettside. K S O M H E T Garantist for gode • Vi kvalitet foran alt Vårsetter erfaring din trygghet matopplevelser •V Vår erfaring V ÅERRwww.detgodeselskap.no KMAV JA ER N REK SEO E Ttrygghet TGODE O EP V P ILMATOPPLEVELSER LM S EHRdin GARANTIST

Våre selskapslokaler Våre selskapslokaler Stikkord Stikkord Våre selskapslokaler E R M A T O P P L E LM S EHRE T V Å R K J E R N E V I R KVSEO VÅ R K J E R N E V I R K S O M H E T

Tlf. 99 64 24 54

Stikkord • Vår erfaring din trygghet

Når Vio•setter kvalitet alt p o s t @ d e t• g d e s ekvaliteten l s k a p .foran n oteller

Når teller T l AT fV . 9Å9ER 6R4IK2NJ 4G tA @IR dReR t• g d eG sM ekvaliteten sM kdin .N n oT Vår erfaring E5 4RONpGoEs V K O Eiasjømat NM-gull ER C ASo•• N ElH EpTtrygghet ER


Hvilke lokale som passer til en bestemt fest, er individuelt, og avhenger av antall gjester, formalitet og diverse ønsker for den store dagen.

Hvor skal festen være? Kjersti Andreassen Foto: Arrangøren

Om selskapet skal holdes i et uavhengig lokale, hotell eller selskapslokale avhenger av antall gjester og type arrangement. – Når en skal arrangere et selskap ser alle etter forskjellige elementer som er viktige for dem – noen vil gjøre en del selv, mens andre vil ha alt fikset for seg. Mette-Christine Christensen og Vibeke Aasen Leivestad har siden 2014 jobbet som festplanleggere i deres eget gründerselskap Arrangøren. Gjennom flere år som organisatorer og kreative hoder, vet de at et selskap er mye mer enn bare et selskap. Alt må planlegges og gjennomføres innen riktig tid.

Duk og dekket bord – Tenk på hva du vil og hva du liker. Vil du ordne alt selv, ønsker du kun å stå for borddekorasjonene selv, eller ønsker du å få alt gjort i regi av andre, råder planleggerne. Restauranter og de fleste selskapslokaler lager egen mat eller er knyttet opp til en bestemt leverandør. Hos noen selskapslokaler kan man ha medbrakt drikke, mens andre tilbyr drikke fra huset. Listen over alt man må huske på er lang. – Vi ser at de fleste ønsker å ha større fester som bryllup og runde dager i et selskapslokale, mens konfirmasjoner holdes like mye borte som hjemme. En tommelfingerregel er å være tidlig ute ved bestilling dersom en har sett for seg et bestemt sted.

– Da slipper en å bli skuffet, og må komme med hasteløsninger. Bryllupslokaler kan gjerne være reservert over et år i forveien. I konfirmasjonstiden er det gjerne flere hundre ungdommer som det skal holdes besøk for i nærområdet. Da er det fint å ha et lokale i nærheten, slik at gjestene ikke trenger å reise et langt stykke for å komme seg fra det ene stedet til det andre, sier Christensen. Et rimeligere alternativ – Klubbhus og andre uavhengige lokaler er et godt alternativ for dem som ønsker å lage en rimeligere fest. Men det kreves en del av vertskapet for å komme i land med alt.


Duoen råder om å sjekke opp i hvor lenge en kan holde lokalet, om utvask er inkludert i leiepris, finnes det bestikk og dekketøy på huset, eller må det kjøpes utenom. Det kan fort bli dyrt om en ikke sjekker opp i alt på forhånd. – Får man tilgang til lokalet dagen før, og når må man være ute dagen etter? Må musikken være slått av ved midnatt, legger de til. Et mer personlig preg over det hele er å holde festen hjemme i hagen eller på en romslig terrasse. Et telt kan lett slåes opp og vil romme mange mennesker. – Vi opplever at vertskapet slapper mer av ved å være hjemme, og ved nok hjelp får de delta på sin egen fest fremfor å stå på kjøkkenet hele kvelden. Det er like stor

mulighet å få hjelp til et arrangement i et lokale som det er hjemme i sin egen stue. Spar tid og penger I en verden som stadig blir med opptatt av det bærekraftige, sitter gründerdamene på et stort lager av dekor og rekvisita. – Dette er populært blant kundene, og det er også billigere å leie fra oss enn å kjøpe alt nytt som vil fylle opp skuffer og skap for så å kanskje aldri bli brukt igjen, opplyser Christensen. Kundeporteføljen deres består av både private og bedriftskunder, men de har den siste tiden merket stor oppgang på privatmarkedet.

– Folk forstår mer og mer at det tar mye tid å planlegge et selskap. Vi synes det er fantastisk gøy å se at vertskapet koser seg som gjest på sin egen fest, avslutter Mette-Christine Christensen og Vibeke Aasen Leivestad.


Catering

kosemat, møtemat, brødmat, selsskapsmat saltmat

grillmat hverdagsmat

kromat

hurtigmat Sammen Catering Fantoftveien 14 N 5075 Fantoft

helsemat

babymat

primat

gatemat nistemat

hybelmat pølsemat vegetarmat

parkeringsautomatmat

hurtigmat fuglemat

treningsmat festmat

lokkemat kinamat aftensmat

grisemat søndagsmat tomat

nistemat nattmat restaurantmat

55 27 70 40 sammencatering.no catering@sammen.no


ANNONSE

FØRSTEKLASSES MAT I HISTORISKE OMGIVELSER Alvøparken Selskapsservice serverer førsteklasses mat og byr på lokaler med en unik atmosfære som er ethvert arrangement verdig.

– Lokalet egner seg godt for de fleste sammenkomster, og kan romme inntil 100 gjester.

Badet Café og Selskapslokale

Vi lager mat for å GLEDE deg

– Maten vi lager tilberedes av råvarer av høy kvalitet. Menyen er variert, og spenner fra rundstykker og snitter til lekre flerretters middager, sier Trude Norevik, daglig leder i Alvøparken Selskapsservice. I hovedkvarteret i Kommandantboligen i Gravdal på Laksevåg lages mye av maten, og de har siden 2002 servert til alle typer sammenkomster fra bryllup og jubileer til konferanser og kurs. Catering med eller uten kokker og servitører er en stor del av virksomheten i tillegg til drift av kantiner.

Badet Café og Selskapslokale har navnet fra den tiden huset tjente som felles bad for innbyggerne i Alvøen. Lokalet ligger på plassen før alléen inn til Hovedgården, omgitt av en hyggelig samling av blant annet interiørbutikk, kontorer og utstillingslokaler. Selv om alle lokalene har en lang historie bak seg, er de i dag oppdatert med tidsmessig utstyr.

På hverdager tilbys det lunsjbuffet i Badet Café mellom kl. 1100 og kl. 1300. Her er det også muligheter for å arrangere mindre fester, møter og andre sammenkomster for opptil 40 personer. – Kundene setter stor pris på maten vi lager og servicen vi yter på alle områder. Takket være ressurssterke ansatte, høster vi stadig Trude Norevik, daglig leder og kjøkkensjef i våre Alvøparken positive tilbakemeldinger fra gjestene, sier Spesiell atmosfære Selskapsservice AS ble årets kjøkkensjef 2013! Trude Norevik. Kommandantboligen i Gravdal er fra tidlig 1800-tall, og forvaltes av Bergen Militære Samfunn. Det majestetiske huset ligger i en Historisk sted flott hage, og har beholdt sin opprinnelige Det gamle samlingsstedet Alvøen stil til også etter restaurering siste halvdel av Selskapslokale ligger nær kaien med de 1900-tallet. idylliske tidligere arbeiderhusene og Alvøen – Dette er et perfekt sted for de store anledHovedgård som nærmeste naboer. Alvøen ningene, men også for mindre arrangementer har sin spesielle historie som et eget samfunn når det ønskes den spesielle atmosfæren som med alt som trengtes for dem som i sin tid T: 555 00 970 • M: 936 56 168 finnes i denne bygningen. Her kan vi ta imot blant annet var tilknyttet den gamle Alvøen www.alvoparken.no fra 20 til 120 gjester, sier Norevik. Papirfabrikk.

Våre flotte selskapslokaler finner du i Alvøen og Kommandantboligen i Gravdal. Ta kontakt for mer informasjon:

Tlf: 55 50 09 70, Mob: 936 56 168 • post@alvoparken.no • Gravdalsveien 155, 5164 Laksevåg

www.alvoparken.no


Beredt Festbord

Spesialtilbud for konfirmasjoner og

Beredt Festbord

MINIMUM 10 PERS.

BEREDT FESTBORD BESTÅR AV Vi har komponert det Spesialtilbud for konfirmasjoner og jubileer beste fra våre populære MINIMUM 10 PERS. m/remulade & potetsa • Roastbiff koldtbord og tapasbord til et • Spekefat m/ spekeskinke, fenalå BEREDT FESTBORD BESTÅR Vi har komponert det • Røkelaks m/ AV: eggerøre festbord tilpasset de fleste • Pillede reker og krepsehaler m/ beste fra våre populære • Roastbiff m/remulade & potetsalat smakspreferanser • Confitert kyllingbryst koldtbord og tapasbord tilog et behov • Spekefat m/ spekeskinke, fenalår og morrpølse • eggerøre Krydrede kjøttboller i tomatsalsa • Røkelaks m/ for store og små. festbord tilpasset de fleste

• Pillede reker krepsehaler m/ majones • og Scampi m/ ingefær og chilli majo smakspreferanser og behov • Confitert kyllingbryst • Gratinert sopp med urter og p • Krydrede kjøttboller i tomatsalsa for store og små. • Bakteogsmåpoteter • Scampi m/ ingefær chilli majones • Tomatsalat m/mozzarella Trenger du lokaler kan vi tilby en • Gratinert sopp med urter og parmesan • Bakte småpoteter rekke ulike alternativer. Vi kjører maten • Blandet grønn salat • Tomatsalat m/mozzarella Trenger kan du vi tilby en det. hjemdu til lokaler deg om ønsker • Krydret salatost fra Ostegården rekke ulike alternativer. Vi kjører maten • Blandet grønn salat Ta kontakt eller se våre nettsider for • Lime & ingefærmajones hjem til deg om du ønsker det. • Krydret salatost fra Ostegården • Aioli Tanærmere kontakt ellerinformasjon. se våre nettsider for • Lime & ingefærmajones nærmere informasjon. • Aioli

BEREDT BEVERTNING BEREDT BEVERTNING Nedre Nøttveit 12, 5238 Rådal Nedre Nøttveit 12, 5238 Rådal 552636 Tlf:Tlf: 55 36 0226 02 E-post: ordre@beredt.no E-post: ordre@beredt.no

Kr 368, Kr 368, pr prs inkl prmva prs inkl mva

Vi anbefaler vårt hjemmebakte Foccaciabrød som tilbehør til kr. 25,- pr pers.

Vi anbefaler vårt hjemmebakte Foccaciabrød som tilbehør til kr. 25,- pr p

VI SKAPER MATGLEDE

www.beredt.no VI SKAPER MATGLEDE www.beredt.no


Vi leverer kjempegod e festkaker f ra Baker Bru n. B

g jubileer

ord

estilles fra vårt ordrek ontor Sipø V ler voegsre å rom kjebm rødppeag kk oedr e tilfpeasset d kjempegod in s t m kaker fernay. e

Vi leverer festkaker f ra Baker Bru n. B

oner og jubileer

V:

PERS.

alat år og morrpølse

RD BESTÅR AV:

estilles fra vårt ordrek ontor Spør også om brødpa kker tilpasset d in meny.

Baker Bru

n. Bestilles fr a vårt ordr ekontor Spør også om brødpa kker tilpasset d in meny.

majones ulade & potetsalat keskinke, fenalår og morrpølse erøre a krepsehaler m/ majones ones ryst parmesan ller i tomatsalsa ær og chilli majones med urter og parmesan

r ozzarella nlat fra Ostegården

majones

68,-

mva

til kr. 25,- pr pers.

pers.

no

beredt BE VERTNING

beredt

beredt BE VERTNING

BE VERTNING


– BERGENSBUNADEN

GÅR ALDRI Arvid Steen Fot o: Bergens Broderiservice

AV MOTEN HVER VÅR DUKKER DET OPP BESTEMØDRE, TANTER OG ONKLER PÅ BESØK HOS BERGENS BRODERISERVICE FOR Å KJØPE BERGENSBUNAD. – DET ER OGSÅ BLITT EN TREND AT FLERE MENN BEGYNNER Å GÅ I DEN FLOTTE BERGENSBUNADEN, SIER LEIF NYGÅRD. HAN ER ANDRE GENERASJONS EIER HOS BERGENS BRODERISERVICE.

– Bunad har stort sett vært «damenes avdeling innen festplagg», men siden 2005 har vi levert Bergensbunad til menn også. Og det er gledelig at den har hatt en årlig, stabil økning de siste 13 årene. Men vi menn er nok litt tregere med å kjøpe bunad, humrer, Leif Nygård, som eier Bergens Broderiservice. Originalen ble sydd før krigen Idéen til Bergensbunaden ble født i 1936, da det kom bergenserne for øret at Oslo hadde fått sin egen bunad. Både Bergen og Oslo var på den tiden egne fylker. – Vi bergensere skal ikke være dårligere enn østlendingene. Derfor ble det igangsatt tegnekonkurranser og

planene om en bunad ble født. Etter hvert ble det min bestemor, Haldis Nygård, som tegnet bunaden vi ser i dag. Men det var først i 1957 at bunaden ble populær. Som mange andre ting var det en tilfeldighet som gjorde at bunaden ble kjent. En artikkel i Morgenavisen gjorde folk oppmerksomme på Bergensbunaden. Siden den gang har bare salget økt, sier Leif Nygård. Den dag i dag er det kun Bergens Broderiservice som har lov å selge bunaden. Enten som ferdig bunad, eller som «gjør-det-selv-løsning» hvor alt av stoff og oppskrift på å sy bunaden følger med.


Bunad er mer enn et plagg; det er ofte slektshistorie og kvalitet som holder i tiår. Leif Nygård, Bergens Broderiservice

”Sitatsitat”

Kvalitet i flere generasjoner Nygård kan fortelle at Bergensbunaden har med årene blitt mer og mer populær. – Vi har hatt en stabil økning i takt med at bunad er blitt mer akseptert som festplagg også hos den oppvoksende generasjon. En bunad kan holde i generasjoner. Ofte kommer mor eller bestemor inn med en Bergensbunad som skal sys til for vårens konfirmant. Da får man et nært forhold til bunaden. Bunad er mer enn et plagg; det er ofte slektshistorie og kvalitet som holder i tiår, sier Nygård. Noen tusen bunader på gaten Hvor mange tusen Bergensbunader som befinner seg i de norske hjem er umulig å si. Men èn ting er sikkert: Å kjøpe bunad er ofte er familiedugnad, sier bunadssjefen. – Spesielt nå om våren kommer bestemødre, mor, tanter og barnebarn inn til oss for å sy om en bunad, eller kjøpe. Vi leverer ferdig pakke, og alt tilbehør du trenger. Men noen velger også å kjøpe stoff og alt som trengs for å sy bunaden selv. En ferdig bunad, med sølv, vil koste rundt 43 000 kroner. Vil du sy selv koster det rundt 10 000 kroner, pluss sko og sølv, sier Nygård. Han legger til at det er en stor investering, men en bunad skal holde i generasjoner. – Mange vil kanskje si at dagens konfirmanter bare låner Bergensbunaden – inntil deres egne barn blir store nok, smiler Leif Nygård hos Bergens Broderiservice. Ps! Bergens Broderiservice er en ekte, bergensk familiebedrift. Mona Nygård Turøy er tredje generasjons daglig leder hos Bergens Broderiservice. Familiebedriften ble startet av hennes bestemor og skaper av Bergensbunaden, Haldis Nygård.


Kjersti Andreassen Foto: Benedikte Knudsen, Silje Cathrin Brandsøy

By på en felles

MATOPPLEVELSE FOR ALLE ET FESTBORD DEKKET MED DE LEKRESTE RETTER, ER IKKE EN SELVFØLGE AT ALLE GJESTER KAN TA EN DEL AV.

Noen kan ha diabetes eller cøliaki, andre allergier for mat som skalldyr eller nøtter. Benedikte Knudsen bak matbloggen «Min type (1) mat», mener man med enkle grep kan tilpasse maten til alle. – Mange tenker det kan være utfordrende å lage mat tilpasset en allergiker eller diabetiker. Det finnes sukker- og melerstatninger som lett kan byttes ut. Men man kan også velge å spise det man kan av det som blir servert. Velg bort poteter, og hold deg til kjøttet og grønnsakene, anbefaler Knudsen. En kompleks diagnose Matbloggeren har tidligere vært operert for ulcerøs kolitt – en betennelsessykdom som rammer tarmsystemet – og fikk i 2013 diagnosen diabetes 1. Dette plasserte henne på skolebenken hvor hun utdannet seg som kostholdsveileder. – Jeg kuttet ut stivelse og sukker for å se om det kunne hjelpe. Og det gjorde det. Jeg får mye bedre blodsukkerkontroll på lavkarbo. Etter mye prøving og feiling med oppskrifter, har Knudsen utviklet oppskrifter og retter på sin måte som passer hennes behov. – Jeg har kontroll på diabetesen, og har et kosthold som jeg koser meg

med – både med og uten kaker og hverdagskost, opplyser hun. Matverstingene Diabetes 1 er en kompleks diagnose. Knudsen mener desserten er mest utfordrende, hvor sukker og stivelse er verstingene for diabetikere. – Får jeg dessert hvor jeg ikke vet sukkerinnholdet, dropper jeg å spise det. Om det er jordbær og krem ved siden av, tar jeg gjerne litt av det. Det er ikke nødvendig å lage noe styr ved maten, avslutter Benedikte Knudsen.

En populær variant på Knudsens blogg er deilige «sukkerfrie» muffins med selvplukkede blåbær. Perfekt å servere både til hverdag og fest. Det er enkelt å lage sin egen vri på oppskriften med for eksempel 60 gr. peanøttmel i stedet for kokosmel – husk da 5 i stedet for 6 egg om du vil prøve.

«Sukkerfrie» muffins med blåbærkrem INGREDIENSER • 6 egg • 8 ss sukrin (sukkererstatning) • 1 ts ingefær • 60 gr kokosmel • 10 gr. linfrømel • 10 gr. pofiber • 15 gr. fiberfin • 3 ts bakepulver PYNT • 1 1/2 dl kremfløte • 3 ss blåbærsyltetøy • tørkede blåbær SLIK GJØR DU Visp egg og sukrin godt sammen. Tilsett ingefær, kokosmel, linfrømel, pofiber, fiberfin og bakepulver. La svelle 10 minutter. Fyll deigen i muffinsformer. Jeg brukte 6 store former, dette tilsvarer 12 muffins med vanlige former. Stek i stekeovn i ca. 10 minutter på 190 grader midt i ovnen på varmluft. PYNT Pisk kremen sammen med blåbærsyltetøy til en stiv krem, og bruk en sprøytepose. Pynt med tørkede blåbær. For flere spennende oppskrifter se www.mintype1mat.no.


Kontakt: mette- christine@arrangoren.no Tlf. 95 91 70 32

21 bord står ferdigpyntet hos oss! · Stort unik utvalg i levende lys · Servietter · Duker · Borddekor · Lysestaker · Vaser · Bordkort · Skåler m.m

Gjest på egen fest Har du dårlig tid, eller mangler du ideer? Vi er kreative festplanleggere som vet at det er detaljene som hever en fest til noe utenom det vanlige. Arrangøren skreddersyr løsninger, fra små til store selskaper, som passer enhver smak. Vi tar oss av planlegging og koordinering av hele eller deler av arrangementet, eller hjelper med deler av arrangementet. ARRANGØREN GRUNDIGHET- KVALITET- SKREDDERSØM

Følg oss på facebook

www.arrangøren.no

Fjøsangerveien 207 Telefon 55 31 80 01 Man-ons 10-17 Tor-fre10-19 Lør 10-16 www.loiten-lys-bergen.no

St. Patrick’s Day Vi har gleden av å invitere til irsk aften LOGEHAVEN LØRDAG 17. MARS

Live musikk med Marius Larsen fra kl 1800. Gratis inngang og gode priser. Kle deg gjerne i grønne klær, hatter og andre irske plagg! Bordreservasjon er mulig. B E S T IL L B O RD

logeha ven.no 5 5 55 49

• BYENS MEST POPUL ÆRE HAVE •

57


Tlf. 56 33 11 50 m r i f n o K

? n o j as

år v å s og v gKro • Catering • Overtidsmat ø r o P s ap • Sport og spill k s l ny! e s e m ring e t a c

www.royal-cateringservice.no FrokostÅsamyrane 76 • Telefon: 55 19 97 40 www.roaldskro.net og lunsjbuffet Åsamyrane 76 • Telefon: 55 19 97 40 Mandag – fredag fra kl 10.00. www.roaldskro.net buffet med diverse NÅ KOMMERSpennende DEN sk ANT varme og kalde retter. HuR M I F FINE TIDEN MED HYGGELIGE N KO rmasjon!

Prøv vår populære selskapskonfiIog ÅR? SAMMENKOMSTER Pr. pers kr 115,- cateringmeny

Prøv vår Vi har god, Pizzabuffet populære hjemmelaget mat hver dag. Husk selskapsog raspeballer hver torsdag. cateringmeny Voksne kr 105,Barn kr 75,-

Vårt mest populære koldtbord minimum10 personer Tomatsild - Røkelaks mleggerøre - Rekesalat - Frisk salat Aspic mlfisk og reker - Dressing, remulade og majones Onsdag fra kl 16.00 og lørdag fra kl 12.00. Waldorfsalat - Potetsalat - Skinke - Roastbiff Spis så mye du orker! Spekeskinke - Svinesteik - Kylling Pris pr courvert kr 224,Brød + smør kr 20,- pr courvert Prøv vår gode Tapas

Kroen med den gode maten

ASKO Reklame

Vi komponerer det beste fra våre populære koldtbord til et festbord tilpasset de fleste.

Mandag - lørdag: 10-21 • Søndag: 12-20 Kroen med den gode maten.

www.roaldskro.net Vi har god, hjemmelaget mat hver dag. Husk raspeballer hver torsdag. ROYAL CATERINGSERVICE AS Idrettsveien 113c, 5353 Straume Tlf: 56 33 11 50 • Mob: 482 84 148 post@royalcateringservice.no

Kroen med den gode maten

Mandag - fredag: 10-21 • Lørdag - søndag: 12 - 20 Mandag - fredag: 10-21 • Lørdag: 12-18 - Søndag: 12-20


ARRANGER DITT

Prøv noe nytt og spennende!

SELSKAP PÅ SJØEN Bryllup - Konfirmasjoner - Jubileum og firmaturer Familie selskap - Skoleturer - Kvelds turer med venner Julebord opplevelse på Showtime

Dere er hjertelig velkommen til Showline! Vi vil tilby deg vår beste service og beste pris! Kontakt oss: booking@showline.no / telefon: +47 90 40 11 44

Ekte og handlaga tradisjonsmat

Tilbyr servering av stemningsfull matoppleving både til vennegjengen og firmaturen din!

Gardsbutikken vår er open for deg til ei kvar tid

Tradisjonsmat heim til deg? Me leverer catering heim i stova di

Me sender varer rett heim til deg! Sjå produkt og bestill via www.smalahovetunet.no Tel: 56 51 69 65 www.smalahovetunet.no post@smalahovetunet.no


HJEMMELAGET

Arvid Steen

OST ER BLITT

POP

FANABONDEN JØRN HAFSLUND LAGER BEDRE CAMEMBERT OG BRIE ENN FRANSKMENNENE. OSTESPESIALISTER FRA HELE EUROPA KOMMER PÅ BESØK FOR Å SE HVORFOR OSTENE FRA OSTEGÅRDEN ER BLITT EN SUKSESS. – Her står kyrne og rauter. Mine trofaste ansatte. Du finner ikke bedre kyr om du leter gjennom hele Frankrike. Da verdens fremste ostespesialist, franskmannen Bernard Mietton, var på besøk for å snuse og lære oss noen tips, kan vi trygt si at han ble stående litt å måpe, smiler Fanabonden. Siden har flere oste-eksperter fra flere europeiske land stått på gårdstunet og snust. Men Jørn Hafslund legger engasjert til: – Bak veggen i enden av fjøset befinner ysteriet seg. Fersk melk går fra rør i fjøset, og gjennom veggen til ysteriet. Det er ikke kortreist mat. Det er nullreist mat, humrer fanabonden, som lanserte produktet og merkevaren Ostegården i 2007. Ble ostebonde ved en tilfeldighet Jørn Hafslund og konen Ruth har i over tyve år drevet gården på Krokeide. Nær Fanafjorden, og med perfekte beitemarker med 14 gressorter for hans 12 kyr, ligger mye til rette for at god og sunn melk blir utmerket ost. Kyrne beiter fritt ute hele sommeren, og om de vil kan de ta et bad i Fanafjorden.

Men som så mye annet her i verden, så var det en tilfeldighet at bonden ble ostebonde. – Jeg er en type som alltid får nye idéer. Noen må prøves ut i livet. I 2006 tenkte jeg at god melk kan bli utmerket ost. Vi gikk på internett og sjekket hvordan vi skulle få dette til. Min kone gikk på ystekurs, og dermed var vi i gang. Sakte i starten, men etter hvert tok det av. I 2012 fikk vi støtte av Innovasjon Norge. Da fikk jeg også mulighet til å gjøre ostene våre kjente. De siste seks årene har vi drevet en god ostebusiness med to faste ansatte i ysteriet, sier Hafslund. Årlig produserer bonden 20 tonn med ost. Det er blitt så mye at han også må importere melk fra bønder i Bergen og omegn. I tillegg produserer Ostegården åtte tonn naturell yoghurt årlig – på gresk vis. Valgte tradisjonelle, franske oster Bonden gjorde det ikke lett for seg da han skulle bli ostebonde. Han valgte å produsere de to kjente, franske ostene, Camembert og Brie. I tillegg valgte han å lage dem på original måte. Det vil si på den ustabiliserte måten. En teknisk krevende måte å lage ost på. Så krevende at de fleste franske ysterier har gått bort fra denne teknikken. – Det har vært stunder der jeg har skallet hodet i fjøsveggen og tenkt: «Jeg gir meg. Dette blir for tøft». Men takket være gode hjelpere og venner har vi holdt ut. I fjor fikk vi også en tredjeplass i VM med vår Fanaost. Slik heder hjelper på motivasjonen videre. Samtidig betyr det aller mest

at osteelskere over hele landet hele tiden etterspør våre oster. Vi har fått det til. Mye flaks, god hjelp fra Innovasjon Norge, men også beinhardt arbeid med arbeidsdager på opptil 18 timer, sier Hafslund. Kortreist mat er blitt populært I tillegg til Camembert og Brie, lager ostebonden også andre ostetyper. Den milde Jørnsberg (legg merke til navnet) og Eldgammel Fanaost som tar to år og produsere, og veier 65 kilo, er blitt populære over hele Norge. Sistnevnte har fått to gull i NM og ble kåret til Årets produkt i 2017. I Bergen kan ostene kjøpes på Obs, Meny, Kvamme på Strandkaien, Litleré Mat på Nesttun og på hoteller og restauranter. Hafslund kan fortelle at kortreist mat er blitt mer og mer populært med årene. – Heldigvis. Det er godt at lokalproduserte produkter kan ta opp kampen med de store. Vi lager mat med kjærlighet og for hånd. Jeg tror at folk liker at de vet historiene til produktene de kjøper. Så lenge vi kan holde en høyere kvalitet enn «de store» vil folk fortsette å betale litt mer for lokalprodusert, håndlaget mat, sier han. VM i Bergen I november i år arrangeres Oste-VM i Bergen. Arrangementet går av stabelen i Grieghallen. Deler av mesterskapet er åpent for publikum. I fjor fikk Ostegården fra Fana en tredjeplass i konkurranse med 3000 oster. Det var Eldgammel Fanaost som stakk av med bronsen. – Vi gleder oss. Men dette er bare gøy. Jeg tror ikke vi selger mer eller mindre uansett hvilken plass vi får. Men det er moro å være med. Det er nesten litt absurd at en liten gård fra Fana kan være med å kjempe med produsenter som ofte har produsert ost i generasjoner, sier Jørn Hafslund.


Vår hos søtt+salt

Konfirmasjon

Vårmeny

Sommerfest

Vi leverer gjerne konfirmasjonsmaten hjem til deg eller der du måtte ønske. Våre kokker lager selvsagt all mat fra bunnen av og med de beste råvarer. Hvis du ordner kosen, sørger vi for resten.

I vår private restaurant i Skostredet 14 kan du samle venner, kolleger eller familie på en uforglemmelig smaksopplevelse. Vår mesterkokk Kåre André Hjartholm har satt sammen menyen, og mens vi kokkelerer nyter dere stemningen.

I våre selskapslokaler i Legenes Hus på Kalfaret og i Salhushallen kan vi arrangere sommerfesten skreddersydd for dine ønsker. Våre dyktige kokker og fagfolk vil gjøre sitt ytterste for at dere skal få en flott opplevelse.

www.sottogsalt.no

+47 4000 3713 post@sottogsalt.noKvalitetsmat Kvalitetsmat ii generasjoner generasjoner Vindtørket

PINNEKJØTT

pr. kg kr

PROVENCESTEK

pr. kg kr

UTBENET LAMMELÅR

pr. kg kr

LAMMELÅR

pr. kg kr

LAM YTREFILET

pr. kg kr

LAM INDREFILET

pr. kg kr

RÅ BAYONNESKINKE

pr. kg kr

Vårt berømte pinnekjøtt er nå på sitt beste,saltet og tørket på tradisjonsrik måte! Vi har kunder fra hele landet som ikke kan tenke seg påsken uten vårt pinnekjøtt. Nå bugner det av kjøttfulle pinnesider av store, fine lam. Godt tørket og klart til å bli kuttet opp og lagt i fryseren din. De av våre kunder som kjøper pinne-kjøttet tidlig og fryser det ned, er mest fornøyd. Nå er kvaliteten på topp, og slik holder den seg frem til påske.

Utbenet lammelår med hvitløk og provenckrydder.

Tilberedt på god gammeldags tradisjonelle måte.

379,-

259,259,169,399,455,179,-

Se vårt utvalg i kjøttdisken av norsk vilt, ferske steker og fileter klar for tilberedning. Vårt pinnekjøtt er en smaksopplevelse! Gleden, forventningene, tilfredsstillelsen og de gode minner.

Tlf. 55 32 32 88 • Åpent: 9.00 - 21.00 (18.00) Tlf. 55 32 32 88 • Åpent: 9.00 - 21.00 (18.00)


DEN BESTE KVALITETEN

LOKALT PRODUSERT

UTEN FORDYRENDE MELLOMLEDD

De gode matopplevelsene får du hos oss PRØV VÅRT STORE UTVALG AV HÅNDTVERKSPRODUKTER: HOS OSS KAN DU HANDLE DE

PØLSER

KR

75-128 PR KG

HAMBURGERE AV OKSE

KR

159 PR KG

LAMMEBURGERE

KR

159 PR KG

KJØTTDEIG

KR

400 GR

KARBONADEDEIG

KR

400 GR

SAMME KVALITETSVARENE SOM VI LEVERER TIL BYENS BESTE RESTAURANTER, HOTELLER, CAFEER

99% KJØTT

OG CATERINGSSEL-SKAPER TIL MEGET GODE PRISER

NYSKÅRET PÅLEGG

Vi har egen ferskvaredisk

43 59

30

FRA KR

PR HG

PINNEKJØTT TIL PÅSKEN KR

335 PR KG

10 min kjøring fra sentrum Mot Askøy

Mot Sotra

ÅPNINGSTIDER: Man-Fre : 08.00-16.00 Lør: 08.00-13.30 Gode parkeringsmuligheter

Tlf: 55 93 66 75 Leirvikåsen 31, 5179 Godvik www.hbrakstad.no

Veibeskrivelse: – Ta av FV555 mot Askøy – I første rundkjøring, kjør mot Godvik – Følg så riksvei 197 – I første nedoverbakke sving mot høyre – Brakstad ligger på høyre side etter ca 500 meter