Page 1


Parcul Cişmigiu, cea mai veche şi mai frumoasă grădină a Capitalei, se întinde pe spaţiul cuprins între bulevardul Regina Elisabeta, bulevardul Schitu Măgureanu, strada Ştirbez Vodă. Este o grădină mare ocupând aproximativ 14 ha în plin centrul Bucureştilor.


La începutul secolului al XIX-lea aici se afla o zonă de mlaştini în jurul unui lac, numit Lacul lui Dura Neguţătorul. În anii 1849-1856, în perioada domniei lui Barbu Ştirbey, s-a amenajat pe acest loc o grădină publică, sub conducerea arhitectului peisagist german Fr. Meyer. La începutul secolului XX, grădina a beneficiat de îngrijirile peisagistului german Rebhun, cultivând lotuşi pe lac şi plantând esenţe rare pe lângă alei. Grădina s-a numit Cişmigiu, nume împrumutat de la cel care îl purta lacul la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi care vine de la titlul slujbei de director al servicului apelor numit succint “cişmegiu” (de la cuvântul turcesc “ceşme” - “ fântână”


Grădina este armonios desenată, cu alei late, mărginite de scaune, umbrite de copaci bătrâni, printre straturi de flori, peste lac trec poduri, În parc curg două izvoare. Dintre monumentele aşezate aici remarcabil este Monumentu Eroilor Francezi căzuţi pe frontul românesc în Primul Război Mondial.


Între cele două războaie mondiale, pe lac, vara bucureştenii veneau să se plimbe cu bărcile, printre nuferi şi lebede, iarna pe lacul îngheţat se patina


În partea dinspre strada Ştirbey Vodă a parcului cu o arhitectură complicată, în stilul Renaşterii franceze al familiei Kretzulescu. Spre parc, pe peluză strălucesc geamurile serei în care se cultivau specii rare de plante. Palatul a fost ridicat la începutul secolului XX după planurile arhitectului Petre Antonescu, înlocuind vechea casă a familiei construită într-un stil mult mai sobru. Între cele două războaie mondiale casa a adăpostit Muzeul de Artă Religioasă. Acum aici funcţionează birourile UNESCO

10

11


12

13


Liniştite, statuile aşteaptă, şi veghează.

14

15


16

17


18

19


20

21


22

23


24

25


Asăzi parcul este refugiul îndrăgostiţilor şi al pensionarilor împătimiţii jocului de şahului se adună pe alei în jurul tablelor cadrilate.

26

27


28

29


The Cismigiu Park  

cismigiu, park, brochure

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you