CORES Magazine 9 - Voorjaar 2017

Page 1

1/2017 URBA N L A NDSCA PERS ® SINCE 20 06

De oplevering

EEN SLEUTELMOMENT IN HET BOUWPROCES ARNE QUINZE TE GAST

Een gedeelde visie

CRS

De rentmeester: verhuren zonder zorgen

URBAN LANDSCAPERS

CORES hertekent de Harmoniewijk


VOSSAL NV - Ambachtstraat 19 - 2340 Beerse - T 014/61.52.80 - info@vossal.be


EDITO “De stad van morgen duurzaam vorm geven”, die ambitie staat centraal bij CORES Development. Daarbij gaan we geen uitdaging uit de weg. Integendeel: het is net ons stokpaardje om ingedommelde stadsdelen opnieuw tot leven te wekken. Zoals bijvoorbeeld de Antwerpse Harmoniewijk, die van ons een grondige make-over krijgt. Eenzelfde streven vinden we terug bij kunstenaar Arne Quinze. Ook hij wil van de stad een aangenamere plek maken om te leven, met meer groen en ademruimte. Een verwante ziel dus, en de geknipte gast om zijn visie uit de doeken te doen op ons meest recente investeerdersevent. Alle mooie theorieën ten spijt zijn wij als projectontwikkelaar maar zo sterk als de partners waarmee we in zee gaan. In de Harmoniewijk werken we samen met GZA voor het beheer van de erkende assistentiewoningen. We organiseerden hier een infoavond over, de ideale manier om potentiële kopers kennis te laten maken met het project en de betrokken partijen. De partners die betrokken zijn bij De Weverij in Sint-Niklaas kregen dan weer een uitnodiging voor ons CORES Café én we gingen langs bij partners Bontinck Architecture and Engineering en Ingenieursbureau Macobo. Met de hulp van dergelijke betrouwbare partners slagen we erin om onze bouwprojecten tot een goed einde te brengen. Een belangrijk sleutelmoment voor de koper in zo een project is de oplevering. Het is dan ook essentieel dat die zo vlot mogelijk verloopt. Mission accomplished wat dat betreft voor fase 1 van Groen Zuid, Hortensiahof en Reepkaai. We profiteerden van ons bezoek aan laatstgenoemd project om Kortrijk in te duiken en er enkele trendy zaken op te snorren. Verder spraken we ten huize CORES zelf met een aantal medewerkers - van onze personal trainer tot het marketingteam en de gloednieuwe rentmeester. We volgden een dag in de voetsporen van Karen Elsermans van Onthaal/Receptie en schoven aan bij Project Manager Katrien Van Moer. Dat leverde een aantal leuke gesprekken op, over aanstaande huwelijken, granaatappeldressing én squats en burpees.

COLOFON - Marketing Manager Nathalie Flour • CORES Development NV Mechelsesteenweg 176 - 2018 Antwerpen • 03 820 82 82 • info@CORESdevelopment.be Productie: Eindeloos • www.eindeloos-communicatie.be • Danielle Knops Vormgeving: Gert Muller • Redactie: Filip Leloup • Fotografie: Alexandre van Battel

EDITO

3


INHOUDSTAFEL

07

CORES HERTEKENT DE HARMONIEWIJK

-10

De ontwikkeling van de Antwerpse Harmoniewijk is een mooi voorbeeld van de ‘urban landscapers’-tagline van CORES. De vernieuwing van de wijk krijgt stilaan vaste vorm. Een stand van zaken.

12

17

-15

INVESTEERDERSEVENT MET ARNE QUINZE

-19

Tijdens een investeerdersevent deed kunstenaar Arne Quinze zijn visie op het leven in de stad uit de doeken – een visie die wonderwel aansluit bij die van ons! Wij vertellen je waarom.

PARTNER BONTINCK ARCHITECTURE & ENGINEERING Voor het in het oog springende Gentse project København sloegen we de handen in elkaar met Bontinck Architecture & Engineering. We blikken met architect Tom Tastenhoye terug op een geslaagde samenwerking.

26

-27

CORES CAFÉ Wat leuker dan even bijpraten met onze partners aan de toog van het CORES Café? Wij waren erbij en dronken er eentje met een aantal partners van De Weverij in Sint-Niklaas.

21

-24

TEAM IN DE KIJKER MARKETING Een doorgedreven marketing is de dag van vandaag essentieel, ook in onze sector. Dat beseffen we bij CORES heel goed. Onze marketeers vertellen waarom dit zo belangrijk is.

4

29 41 -38

DE OPLEVERING Na een bouwproces is de oplevering van een woning altijd weer een magisch moment, niet in het minst voor de nieuwe eigenaar. We trokken naar Reepkaai, Groen Zuid en Hortensiahof, drie projecten waar de oplevering net achter de rug is.

-43

IN THE CITY – KORTRIJK De Groeningestad is niet alleen de plaats van ons project Reepkaai, er valt ook een pak te beleven op vlak van design, mode, lekker eten en nog veel meer. Wij zochten voor jou een aantal leuke adresjes bij elkaar.


45 48 -46

PARTNER MACOBO CORES doet voor de duurzaamheidsstudies van zijn projecten regelmatig een beroep op studiebureau Macobo. Bestuurder Davy Macquoi heeft een vermoeden waarom de samenwerking zo vlot verloopt.

-49

INFOAVOND ASSISTENTIEWONINGEN 14 VAN SCHOONBEKE Omdat persoonlijk contact met potentiële kopers nog altijd het beste is, organiseren we op tijd en stond een infoavond. Geert Staelens van GZA was een van de sprekers op de recente sessie over 14 Van Schoonbeke. Hij is alvast overtuigd van het nut van zo’n infoavond.

51

-53

CRS Het gaat goed met onze verhuurdienst. Binnenkort voegen we zelfs een nieuwe service toe: het rentmeesterschap. Sebastian Rubin, die de taak op zich neemt, geeft tekst en uitleg.

58

-59

Niets beter om je voor te bereiden op je actieve loopbaan dan een studentenstage bij een dynamisch bedrijf. Dat dachten ook Mathieu Pauwels en Arnaud Mertens, die enkele maanden bij ons actief zijn.

CORES Fitness

60

-61

In onze eigen fitnessruimte krijgen de medewerkers de kans om tijdens of na de werkuren de batterijen op te laden. We deden enkele push-ups met personal trainer Niels Van Werde, die ons uitlegt waarom dit geen overbodige luxe is.

EEN DAG IN HET LEVEN VAN … We volgden een dag in de voetsporen van Karen Elsermans, verantwoordelijke Receptie/Onthaal, die ons tussen het bestellen van de soep en het ronddelen van de post ook vertelde over haar aanstaande huwelijk.

56

-57

STAGE BIJ CORES

65

Designer onder de loep Bij CORES kunnen we een mooi stukje design wel smaken, dat zal je niet verbazen. Een van onze absolute favorieten is de Deense designer Poul Kjærholm. Wedden dat je enkele van zijn iconische ontwerpen kent?

63

CORES IN THE KITCHEN Niets zo lekker met de zomer voor de deur als een fruitig slaatje. Katrien Van Moer vertelt ons het geheim van haar originele sinaasappelsalade met granaatappeldressing.

5


[ CORES hertekent

de Harmoniewijk

]

ZUID-WEST GERICHTE TERRASSEN

HARMONIE ANTWERPEN

APPARTEMENTEN VANAF € 159.500* PATIO-APPARTEMENTEN VANAF € 299.500*

*prijzen exclusief BTW, registratie- en notariskosten

VERLAAGD BTW-TARIEF 12%

VAN SCHOONBEKE ANTWERPEN

ERKENDE ASSISTENTIEWONINGEN VANAF € 233.559* MIN. 4% NETTO RENDEMENT + HUURGARANTIE GZA BEHEERINSTANTIE VRIJSTELLING VAN ONROERENDE VOORHEFFING

ZUID-WEST GERICHTE TERRASSEN

HARMONIE ANTWERPEN

APPARTEMENTEN VANAF € 159.500* PATIO-APPARTEMENTEN VANAF € 299.500*

LAATSTE 4 APPARTEMENTEN

PETER BENOIT ANTWERPEN

APPARTEMENTEN VANAF € 249.500*

[ INFO & VERKOOP ]

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Bekijk het volledige woonaanbod op WWW.CORESDEVELOPMENT.BE

Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.


of enh Vink

aa t st r

Ha

t aa tr ts ar oz M

rm aa

Zo n

tr es

ne

i on

w ijz er

t

Belg

raa

t

urgs tra

at

rk iepa mon Har

Valk

oz eL ng La

enb

a onic AZ M

Sch

t as an

ulstr

aat

at ra

Koningin Elisabethlei

CORES hertekent

park bert g Al n i n Ko

de Harmoniewijk HARMONIE

oy st ra a

t

HARMONIE

VAN SCHOONBEKE

HARMONIE

PETER BENOIT

HARMONIE

MECHELSE

VAN SCHOONBEKE

CORES HQ

De

M

In juni 2015 kocht CORES acht gebouwen in de Antwerpse Harmoniewijk, de vroegere site van de Crelan-bank. CORES nam zelf zijn intrek in een gerenoveerd herenhuis aan de Mechelsesteenweg, tegen eind 2019 moeten ook de andere gebouwen herontwikkeld zijn. De wijk wordt een mix van stadswoningen, appartementen, erkende assistentiewoningen en kantoren. Dat zal in totaal om en nabij 17.000 m² extra woon- en werkruimte opleveren.

Mo

len

ra

at

oy st ra a

st llo

be

t aa

on

te

str

M

em

rte

Ko

ra

t

tra

at

GZA St. Vincentius

t

che lse

ter

an

a

u

rd

Be

st

ra

at

n Va

nn oo ken

st

u

rd

Ve

at

ra

at

g

we

en ste lse

che

Me

Vinkenhof

Sch

tra ke s be

traat

Sint-Thomass

raat Sterst

Vi

t

aa

tr

ns

e ss

at

tra

its

no

at

tra

en

ter

Pe

Ve

nk

eg

its

no

Vi

enw

Be

ste

H. Br Geestkerk

lla

Br

at stra rnaod Gnosut e ss

aa

r tst

be

Isa

lla

be

Isa

t

aa

str

t an

t

ms

ra

otst

sstr aa

Bo

at

Pe

t

at

at

ntiu

De

u

rd

Ve

e ss

aa

stra

nod

a ra

t ns

Le

rto He

Joz

Gou

e ab

Is

st

tra

sch

Me

B lla

at

ra

tst

n ra

em

Sint -Vin ce

at

Le

ms

Aar

Teic hm ann str .

tra

str

e

Bo

t

ef

ms

ng

De

raa otst

sch

Bo

La

aat

t

Aar

De

ef

Sint-Jozefstr

aa

CORES HQ

ef

Joz

Tei chm ann str .

str

CORES HQ

Joz

M

gin

at st

on

len

MECHELSE

len

te

MECHELSE

Mo

M

PETER BENOIT

Mo

be

De

llo

M

VAN SCHOONBEKE

ra

oy st ra a

t

str

PETER BENOIT

De

aa

t

HARMONIE

rg nb u lst

ra

at

i ië

le

lke

hu

Va

Sc

aat

AZ Monica

ew

nn

Zo

ozan

ge L

Lan

Harmoniepark

rg

nb u hu

lst

lke

Sc

Va

lei Elisa beth ingin

aat

Plan van De Harmoniewijk, met een overzicht van de ontwikkelingen van CORES.

s

astr

t

Kon

aat

astr

s

astr

ozan

aat

ozan

at

lg

str

ge L

onie

Lan

aat tstr zar Mo

rm

ge L

tra

Va

Vinkenhof Be

Ha

Lan

De herontwikkeling van de Harmoniewijk past perfect in de filosofie van CORES. Het ‘urban landscaping’ waar de ontwikkelaar voor staat beperkt zich niet enkel tot projecten op toplocaties. Integendeel: we hebben een boontje voor stadswijken met groeipotentieel, plaatsen die kunnen uitgroeien tot duurzame woonomgevingen. Op die manier wil CORES Vi nk enhet zijn steentje bijdragen aan de stad van de toekomst, waar st ra at aangenaam wonen is. De Harmoniewijk past in dat opzicht in het rijtje van Cadiz, de ontwikkeling in de Cadixwijk in Antwerpen, of Groen Zuid in Hoboken. Dat zijn stuk voor stuk projecten die de buurt een boost geven. Zo geeft CORES mee vorm aan het Antwerpen van morgen. En hoe! De afgelopen tien jaar ontwikkelden we al meer dan 100.000 m² aan nieuwe gebouwen in de stad. Het mag dus duidelijk zijn dat CORES een neus heeft voor ontwikkelingsopportuniteiten. De zaakvoerders zagen dan ook onmiddellijk potentieel in de site tussen de Mechelsesteenweg, de Van Schoonbekestraat en de Peter Benoitstraat. Managing Partner Jurgen Van Bogaert: “Door de schaal en de ligging in de stad bood deze site heel wat mogelijkheden voor reconversie. En dat is ons stokpaardje: stadsdelen een nieuwe impuls geven. Het gemengd functiegebruik van de nieuwe wijk – wonen, zorg en werk – en de kruisbestuiving daartussen is belangrijk voor ons.”

aa

t

HARMONIE

str

ra

at

Koning Albertpark

HARMONIEWIJK

7


‘3 Harmonie’ en ‘9 Harmonie’: ruimte om te wonen Antwerpen wil opnieuw jonge gezinnen met kinderen aantrekken. Tegelijkertijd houdt de stad rekening met de veranderende woonbehoeften van starters, singles, senioren, enzovoort. Met de projecten ‘9 Harmonie’, ‘3 Harmonie’ en ’23 Peter Benoit’ biedt CORES daar een antwoord op. Managing Partner Peter Leyssens legt uit: “De twee nieuwe woonprojecten in de Harmoniestraat tellen in totaal 24 appartementen, 4 eengezinswoningen en 3 patioappartementen. Het zijn diepe percelen, waardoor ook bebouwing in de tweede lijn voorzien is, achter de appartementen aan de straatkant. De 4 compacte stadswoningen van 9 Harmonie en de 3 patioappar tementen van 3 Harmonie liggen in dat binnengebied. De stadswoningen van 9 Harmonie, die trouwens al allemaal verkocht zijn, beschikken over een privétuintje, dat aan een gemeenschappelijke tuinzone grenst. Die zone kan exclusief gebruikt worden door de bewoners van de woningen.” De oplevering is gepland voor de zomer van 2019.

3 Harmonie

Aanbod: 1, 2 of 3 slpk app vanaf € 159.500* patioapp met 2 slpk en zuidelijk terras vanaf € 299.500* * excl. BTW, notaris- en registratiekosten

www.3harmonie.be www.9harmonie.be

Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@CORESdevelopment.be 9 Harmonie

8


‘23 Peter Benoit’: geïntegreerd in het straatbeeld De bouw van ’23 Peter Benoit’, in de gelijknamige eenrichtingsstraat, was de eerste stap in de herontwikkeling van de wijk. “Het hedendaagse ontwerp sluit naadloos aan bij het straatbeeld van de wijk,” aldus Jurgen Van Bogaert. “De gebruikte materialen - metselwerk, betonnen elementen en een natuurstenen plint - en de vormgeving met erkers en deels inpandige terrassen zijn een knipoog naar de gevels van de bestaande woningen die typisch zijn voor deze buurt. Het vroegere kantoorgebouw is ondertussen afgebroken en de bouw van 24 appartementen, 2 penthouses en een ondergrondse parking is opgestart.” De verkoop van de appartementen begon ongeveer een jaar geleden. Ondertussen zijn er nog slechts 4 appartementen te koop. De oplevering is gepland voor het voorjaar van 2018.

Aanbod: Laatste 4 appartementen! 2 of 3 slpk app vanaf € 249.500* *excl. BTW, notaris- en registratiekosten

www.23peterbenoit.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@CORESdevelopment.be

HARMONIEWIJK

9


‘14 Van Schoonbeke’: aandacht voor zorg In de Van Schoonbekestraat komen 74 erkende assistentiewoningen met 1 of 2 slaapkamers. Ze worden verdeeld over 6 niveaus en aangevuld met een ontmoetingsruimte met ruim terras, gemeenschappelijke winterpatio’s en een petanquebaan. GZA Woonzorggroep zal instaan voor de uitbating van de assistentiewoningen. Peter Leyssens: “Als onafhankelijke beheerinstantie zorgt GZA Woonzorggroep voor een basisdienstverlening en de organisatie van de facultatieve dienstverlening. De verkoop van de erkende assistentiewoningen in dit project is ondertussen van start gegaan. De eigenlijke afbraak van het huidige kantoorgebouw is voorzien voor deze zomer. De oplevering van de 74 assistentiewoningen zal in het najaar van 2019 plaatshebben.”

Erkende assistentiewoningen met 1 of 2 slpk vanaf € 233.559* excl BTW, notaris- en registratiekosten www.14vanschoonbeke.be

Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@CORESdevelopment.be

Kantoren Mechelsesteenweg

elstraat

Breugh

emst

at

Korte Le

ginst ra

Herto

ostr a

aa tr ts

Pe

an Br lla

ert

str

aat

i

rB

oi

ts

tr

iële

i

Alb

gr od es at

eg

nw

tra

ee i

us rd

rin

Ve

Ha

st

of

lse

n Va

at ra st

he

at

e ek

ec

stra

b on ho Sc

M

se

ns

tra

at

t

raa

t

at

tra

ass

om

t-Th

Sin

aa

rst Ste

be

kerk eest H. G

te

en

Is a

le

eg

HARMONIEWIJK ken

la

nw

t

Go

Vin

el

t

ee

10

ab

straa

st

COR

at

tra

ds

o un

Is

Leem

Belg

raat

lse

Bomst

he

Jozef De

ec

Q ES H

inc St. V GZA

M

SE

HEL

MEC

Aa

s

t ho

c

rs

straat

ER B

PET

traat

t

Molen

IT ENO

Lange

Sint-Vincentiusstraat

E

BEK

OON

SCH

at

iële

VAN

tra

a tra

Teichmann str.

HA

ms

fs

ze Sint-Jo

Mo nte

Mo yst

De

NIE RMO

Lee

raat

ge

bell

raa t

NIE

MO

HAR

sesteenweg en de Van Schoonbekestraat, bevindt zich nog een kantoorgebouw met een oppervlakte van 4.200 m². Door de recente verhuis van Crelan naar de Post X-site staat dit kantoorgebouw momenteel leeg. Het wordt in de loop van 2017 volledig gestript en vernieuwd, zodat het begin 2018 opnieuw in gebruik kan worden genomen. Daarmee spelen we in op de grote behoefte aan nieuwe kantoorruimtes binnen de Singel. Door de recente conversie van verouderde kantoorruimtes naar residentiële gebouwen is de vraag daarnaar namelijk s aanzienlijk toegenomen.” entiu Lan

at

Eind 2015 verliet CORES zijn hoofdkwartier in de Heistraat in Wilrijk. Jurgen Van Bogaert: “Toen namen we onze intrek in ons huidige kantoor in de Mechelsesteenweg. Het is een klassevol huis met een rijke geschiedenis, getekend door architect Jos Hertogs, en een van de meest indrukwekkende herenhuizen van Antwerpen. Het gebouw heeft een opvallend brede gevel in neorococostijl en telt vier vleugels. Die bevinden zich rondom een binnenkoer, die ondertussen overkapt werd met een moderne glasstructuur. Zowel de gevel als het interieur kregen een grondige facelift. Het resultaat mag er zijn: we creëerden een moderne werkplek met respect voor het verleden. Naast ons kantoor, op de hoek van de Mechel-


For classic and not so classic

ANTWERPEN • MECHELSESTEENWEG 270 • 2520 KONTICH • TEL: 03/870.63.40 OPEN VAN DINSDAG T/M ZATERDAG : 9U30 – 18U

BRUGGE • GENT • GROOT-BIJGAARDEN • SINT-STEVENS-WOLUWE • WAVRE www.intercarro.be


Een avond met

een gedreven kunstenaar Op vrijdag 10 maart organiseerde CORES het tweejaarlijkse Investors Event in het gezelschap van de Gentse kunstenaar Arne Quinze. De aanwezigen in het CORES-kantoor konden kunstwerken en maquettes van de kunstenaar bewonderen en kregen een boeiende toelichting bij zijn werk en zijn visie.

De monumentale kunstwerken van Arne Quinze vind je ondertussen in alle uithoeken van de wereld. Centraal bij alles wat hij doet staat de drang om van onze steden mooiere plekken te maken om te wonen. Niet onlogisch dus dat we hem bij CORES een warm hart toedragen, want laat dat nu net zijn wat ook ons drijft. De kunstenaar ziet zijn installaties als motoren van verandering, die onze steden naar een mooiere toekomst moeten stuwen. Arne Quinze: “Sinds ik geboren ben in 1971 heeft de mens meer dan 30% van de fauna en flora vernietigd. We kruipen allemaal samen in steden van beton, waar de levenskwaliteit ver zoek is. Ik vind het hoog tijd dat we teruggrijpen naar de natuur. We moeten kijken naar wat daar gebeurt en ervan leren, de eigenschappen ervan in onze steden brengen. De schoonheid en de diversiteit van de natuur kan als voorbeeld dienen. De steden moeten dringend terug op mensenmaat. We hebben als mens echt nood aan romantische plekken. Net omdat we met zoveel zijn is het zo belangrijk dat de tuin van de mensen, de publieke ruimtes, herwerkt worden. 12

Net omdat we met zoveel zijn is het zo belangrijk dat de tuin van de mensen, de publieke ruimtes, herwerkt worden.


INTERNATIONALE VISIE Arne Quinze, geboren als Arne Van Collie, begon zijn carrière in Gent, maar naast een studio in Latem, waar een vijftiental mensen actief zijn, heeft hij ondertussen werkplaatsen over de hele wereld. Arne Quinze: “In Luik hebben we een staalatelier, maar het zwaartepunt ligt in het buitenland. Nauwelijks vijf procent van wat we doen gebeurt nog in België. De rest heeft plaats in Shanghai, Sao Paolo of onze nieuwe studio in LA. Die ‘internationalisering’ is al een vijftiental jaar aan de gang. Ik heb altijd al een internationale visie gehad.”

ARNE QUINZE

13


Een bron van inspiratie Kathleen Cools en Patrick Gillis van Quintus Consult waren twee van de talrijke investeerders die opdaagden voor deze boeiende avond. Ze investeerden een tijdje geleden in enkele appartementen en garages in Cadiz. Beiden zijn zeer te spreken over dit initiatief. Kathleen Cools: “We hebben zowat elke avond de kans om een evenement mee te pikken, dus we zijn heel selectief. Maar dit wilden we niet missen. We kenden Arne Quinze alleen van naam en we zijn eerlijk gezegd niet de grootste kunstliefhebbers, maar het sprak ons aan. Waarom? Wel, het triggerde ons dat een projectontwikkelaar verder kijkt dan zijn klassieke ecosysteem en mensen op die manier wil inspireren. Er zijn veel bedrijven die hun klanten iets extra’s aanbieden, maar dit had voor ons een persoonlijke meerwaarde. Als we vanavond naar huis rijden voelen we ons weer wat rijker.” Patrick Gillis: “Ik vind het ook leuk om op uitnodiging van een bedrijf naar een voetbalwedstrijd te gaan, maar dit biedt toch dat tikkeltje meer. We hebben zelfs een pak ideeën opgedaan die we als ondernemers kunnen gebruiken. In onze eigen bedrijven mikken we ook heel erg op verandering. Mensen in beweging zetten is een belangrijk aspect van wat wij doen en dat vond ik ook terug bij Arne Quinze. Door zijn kunst zet hij dingen in gang. Dat is wat wij op onze manier in bedrijven doen. Zo kom je ook tot het besef dat wat we doen universeel is en dat het gewoon verschillende gedaantes aanneemt.”

14


Raakvlakken Vooral de ‘Uchronia’-installatie die Arne Quinze bouwde op het Burning Man-festival maakte indruk op het koppel. Kathleen Cools: “Het afbranden als metafoor voor het afsluiten van dingen in je leven is iets waar wij in onze job ook vaak mee geconfronteerd worden. En er zijn wel meer raakvlakken. Neem bijvoorbeeld de weerstand die hij ondervond bij zijn ‘Rock Strangers’ in Oostende. Wij begeleiden bedrijven op vlak van change management, waarbij we ook mensen in beweging moeten zetten. Dat zijn processen waar de werknemers door moeten en die soms als negatief ervaren worden. Het komt er dan op aan om dat om te buigen tot een opportuniteit.” Ook de kruisbestuiving tussen het ondernemerschap en het kunstzinnige van Arne Quinze maakte indruk. Patrick Gillis: “Ik noem het kunstondernemerschap. Ik hoorde Arne zeggen dat zo een installatie al snel 500.000 euro kost. Dat is niet niets en ik denk dat je een uit de wol geverfde ondernemer moet zijn om dat aan de man te brengen. Dat raakvlak tussen het artistieke en het ondernemerschap boeit me enorm.” Kathleen Cools besluit: “Je merkt het, wij zijn enthousiast (lacht). Meer nog, we denken er zelfs aan om Arne Quinze ook uit te nodigen in een van onze bedrijven.”

MEER DAN GESLAAGD Chief Commercial Officer Sophie Deprez keek na afloop terug op een geslaagde - en vooral aangename - avond. “Het is altijd leuk om iemand die op internationaal vlak toch iets betekent in de kunstwereld te gast te hebben. Zeker als je er ook een babbel mee kan doen. Dat vonden onze klanten wel fijn,” aldus Sophie Deprez. “En als onze klanten tevreden zijn, zijn wij dat ook. Want dat is de voornaamste bedoeling van dit event: onze klanten verwennen. Voor ons is het ook interessant omdat we op zo een avond op een relaxte manier heel wat nuttige feedback krijgen. Die kunnen we gebruiken om onze service verder te optimaliseren.

WIN EEN EXEMPLAAR VAN HET BOEK ‘RECLAIMING CITIES’

Laat je dankzij CORES inspireren door de idealistische visie van kunstenaar Arne Quinze. In zijn boek ‘Reclaiming Cities’ zet onze landgenoot zijn visie uiteen over de positieve invloed van kunst op mens en maatschappij. CORES geeft je de kans om je te verdiepen in het universum van de illustere artiest. Vind het antwoord op onderstaande vraag en maak kans op één van de vijf exemplaren die we weggeven.

In 2011 sierde een werk van Arne Quinze het Vrijheidsbeeld van New York. Het betrof een virtueel werk dat je enkel met de juiste app te zien kreeg. Hoe heette dat werk? Freedom Fighter Statue Stones Rock Strangers Mail je antwoord naar marketing@coresdevelopment.be

ARNE QUINZE

15


welkom in onze toonzalen wij nodigen u graag uit voor een inspirerend bezoek www.desco.be


BONTINCK ARCHITECTURE AND ENGINEERING

Op 15 mei lanceerde CORES het project København. Dit unieke gebouw in de Gentse Muide, een wijk die met de dag hipper wordt, bestaat uit 82 appartementen. København maakt deel uit van de historische voorhaven en bevindt zich pal naast het water. CORES en partner Canal Properties gingen voor dit project in zee met het Gentse architectenbureau Bontinck. Wij trokken naar hun kantoor in de Ghelamco-Arena, waar we - met zicht op de grasmat van voetbalploeg AA Gent - een babbel hadden met architect Tom Tastenhoye.

PARTNER BONTINCK

17


Creatief uit de hoek komen Tom Tastenhoye: “Bontinck Architecture & Engineering werd in de jaren 1920 opgericht door Georges Bontinck, nadien namen zijn zoon Dirk en kleinzoon John de fakkel over. Onder hun leiding groeide het bureau uit tot de dynamische speler die het vandaag is. Bij ons kan je terecht voor een stedenbouwkundig masterplan, maar ook voor de kleur van je interieur. Een brede waaier dus, maar we hebben dan ook een uitgebreid team van een 30-tal architecten en interieurarchitecten om dat allemaal in goede banen te leiden. Dat leverde al een pak mooie resultaten op. De Ghelamco-Arena, een unieke combinatie van voetbalstadion en commerciële activiteiten, is een van onze meest tot de verbeelding sprekende projecten.”

Is die veelzijdigheid jullie specialiteit? “Ja, maar we onderscheiden ons zeker ook door onze hedendaagse manier van werken. We springen bewust niet op de kar van de allernieuwste trends, maar houden vast aan onze eigen creatieve en technische visie. We houden daarbij natuurlijk in de mate van het mogelijke rekening met de wensen van de opdrachtgevers, de economische aspecten, enzovoort. Maar het is altijd weer een interessante uitdaging om binnen dat vooraf bepaalde kader zo creatief mogelijk uit de hoek te komen. We zijn het aan onszelf verplicht om er iets leuks van te maken.”

18

Hoe hebben jullie dat aangepakt in København? “Hier was het vooral boeiend om de geschiedenis van de wijk in het gebouw te verwerken. Dit is een oud havengebied, wat je bijvoorbeeld nog merkt aan de havenloodsen of de oude kasseiwegen. Dat geeft de wijk een heel uitgesproken karakter. Het was een hele uitdaging om binnen die context een nieuwbouw te plaatsen die aansluit bij dat verleden maar toch hedendaags is, bijvoorbeeld op vlak van wooncomfort. We wilden het gebouw zo harmonieus mogelijk laten aansluiten op de omgeving. Het is eigenlijk het eerste gebouw van een rij havenloodsen,

Het was boeiend om de geschiedenis van de wijk in het gebouw te verwerken. de footprint van het gebouw is die van een oude havenloods. Dat gegeven vormde de basis voor het ontwerp. De sokkel waarop de havenloodsen staan komt bijvoorbeeld ook terug in het gebouw. Dat is esthetisch leuk, maar het heeft ook een praktische functie. Het vergroot de privacy van de bewoners van het gelijkvloers. Ook het dakprofiel en de verticale structuur van de kolommen sluiten morfologisch aan bij de loodsen. Op technisch vlak waren er eveneens een aantal uitdagingen. Zo werken we met een dubbele ondergrondse bouwlaag voor de parking. Niet evident voor een gebouw dat net naast een kanaal staat.”


Dit is jullie eerste samenwerking met CORES. Voor herhaling vatbaar? “Wat ons betreft zeker. CORES is heel erg begaan met zijn projecten. Voor hen komt het er niet op aan om snel zoveel mogelijk poen te scheppen, ten koste van bijvoorbeeld de kwaliteit. Ze willen de mensen waar voor hun geld geven. Voor een architect is dat mooi meegenomen! Ook hun professionele aanpak valt op. Ze zorgen zo snel mogelijk voor een breed draagvlak bij de ontwikkeling van een project. Dat doen ze door de verschillende bouwpartners al in een vroeg stadium rond de tafel te brengen en de verschillende aspecten op elkaar af te stemmen. Het project wordt al een eind concreet uitgewerkt vooraleer de bouwaanvraag wordt ingediend. Handig, want zo vermijd je onaangename verrassingen later in het proces.” Hebben jullie ook een gemeenschappelijke visie op bouwen? “Als architecten streven wij ernaar om onze stedelijke omgevingen naar een hoger niveau te tillen. Voor ons is dat evident, voor projectontwikkelaars niet altijd (lacht). Maar CORES hecht daar wel veel belang aan. Zij willen niet per se zoveel mogelijk units in een gebouw proppen. In København hebben we naar appartementsnormen een aantal heel grote units. Dat was deels opgelegd door het RUP, maar je merkt dat CORES daar met veel enthousiasme achter staat. Terwijl het commercieel niet vanzelfsprekend is. Zij zien dat eerder als een troef van het project. Dat is een verfrissende kijk.”

Aanbod: 1, 2 of 3 slpk app vanaf € 159.500* excl. BTW, notaris- en registratiekosten

www.kobenhavn.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@CORESdevelopment.be

PARTNER BONTINCK

19


RE VE EDS RK 25 OC % HT

[ Het nieuwe stadsleven aan het water ]

KØBENHAVN

*prijzen exclusief BTW, registratie- en notariskosten

GENT

In de voorhaven van Gent (in de wijk Muide-Meulestede) vindt u København, een nieuwbouwproject met 82 appartementen. De omgeving rond de voorhaven is volop in herontwikkeling. De ligging is uniek: aan de kade, vlak bij alle belangrijke invalswegen en toch dicht bij het Gentse stadscentrum. Het zicht op het water, de kade en de havenloodsen geeft deze opkomende buurt een heel specifieke sfeer. De havenarchitectuur was dan ook een belangrijke inspiratie voor het ontwerp van het gebouw.

EEN GREEP UIT ONS AANBOD: 1 SLPK APPARTEMENT VANAF € 159.500* 2 SLPK APPARTEMENT VANAF € 214.500* 3 SLPK APPARTEMENT VANAF € 299.500* PENTHOUSE MET 3 SLPKS VANAF € 589.500*

www.kobenhavn.be

[ INFO & VERKOOP ]

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.


TEAM IN DE KIJKER

MARKETING ALS RODE DRAAD In een bedrijf als CORES, waar vaak mensen met een technische bagage actief zijn, lijkt de marketingafdeling op het eerste zicht een buitenbeentje. Maar niets is minder waar. CORES beseft beter dan wie ook dat marketing integraal deel uitmaakt van het ondernemerschap. De perceptie in de buitenwereld en de juiste boodschap zijn essentieel voor een bedrijf als het onze. Met Sophie Deprez, Nathalie Flour, Michel Demarbaix en Werner Lauwers is die belangrijke taak alvast in goede handen.

TEAM IN DE KIJKER

21


NATHALIE FLOUR Marketing Manager Doorzwom al wat professionele watertjes, van marketing tot aankoop en zelfs horeca. Humor is bij haar essentieel. Creatieve duizendpoot die zich in haar vrije tijd ook uitleeft met InDesign en Photoshop. Soms een beetje ongeduldig. “Ik sta in voor de visuele identiteit van CORES. Aan elk beeld waarmee wij naar buiten komen moet je kunnen aflezen dat het van ons komt. Best een omvangrijke taak, maar je weet dat je werk geapprecieerd wordt. Bovendien heerst hier een unieke teamspirit. Die waardering en toffe sfeer zorgen ervoor dat iedereen met veel plezier komt werken. Je merkt dat we daardoor ook voor elkaar in de bres springen. Als iets moet klaar zijn is het alle hens aan dek en doet iedereen zijn duit in het zakje, ongeacht zijn of haar functie.�

22


WERNER LAUWERS Conversation Manager

MICHEL DEMARBAIX Project Manager

Studeerde politieke en sociale wetenschappen, nadien ook informatiewetenschappen en marke-

Architect van opleiding. Loyale teamplayer die altijd het einddoel voor ogen houdt. Functioneert het best onder de druk van

ting. Kent van alles iets en van niets alles. Documenteren en structuur zijn niet zijn ding. Gebeten door online marketing en teksten. “Soms botst onze invalshoek met de verwachtingen van de klant. Ik slaag er dan meestal in om me even te verplaatsen in het perspectief van de klant. Dat inlevingsvermogen heeft zijn dienst al bewezen bij het ontmijnen van moeilijke situaties. Het is een ‘talent’ dat ik trouwens ook kan gebruiken in mijn functie als ombudsman en communicatieverantwoordelijke. Voor de rest ben ik binnen het team vooral de man van de teksten en alles wat met het online gebeuren te maken heeft. In die zin hebben we een goede taakverdeling. Mocht CORES een reclamebureau zijn was Nathalie de art director, ik de copywriter.” (lacht)

een nakende deadline. Begon negen jaar geleden bij CORES na jobs bij een bouwonderneming en een architectenbureau. “Mijn functie situeert zich tussen het technische en het commerciële in. Ik ben zowat de tussenschakel tussen de twee en moet dus rekening houden met beide. De grootste uitdaging daarbij is om de puzzel te leggen met de technische en de commerciële stukjes die ik in handen krijg. Uiteindelijk is het de bedoeling dat al die zaken samenvloeien tot een mooi geheel. Soms is het een vrij complexe puzzel, maar in dat geval is de voldoening als hij er ligt des te groter.”

SOPHIE DEPREZ Chief Commercial Officer Bezige bij. Gepassioneerd door marketing. Trackrecord van vijftien jaar commerciële functies, waarvan de laatste zeven bij CORES. Laat zich niet in een vakje stoppen. Als iets haar triggert is ze niet te houden. “Ik zie de zaken altijd vanuit een globaal perspectief. Soms een beetje te globaal, misschien, maar het helpt me om inzicht te krijgen. Ik probeer actief na te denken over alle mogelijke maatschappelijke fenomenen. Maatschappelijke tendenzen, politieke evoluties enzovoort inspireren me bij mijn job in de vastgoedsector. Die open blik op de wereld verruimt ook mijn visie op projectontwikkeling.”

TEAM IN DE KIJKER

23


DE IDENTIKIT VAN DE CORES-MARKETEER Een hele boterham Het marketingteam bij CORES is niet voor één gat te vangen. Op corporate niveau waken ze over de huisstijl, zorgen ze ervoor dat de juiste boodschap wordt uitgestuurd en dat CORES herkenbaar in de markt staat. Maar ook op productniveau is er werk aan de winkel. Als een stuk grond in aanmerking komt voor een nieuwe ontwikkeling, voeren ze een grondige analyse uit van de buurt. Op basis daarvan krijgen de krijtlijnen van het project vorm. In dit stadium komen vragen aan bod zoals: wat is het doelpubliek? Hoe brengen we het product op de markt? Hoe bepalen we het prijsniveau? In een latere fase van het project lanceert marketing de verkoopscampagne. Nadien wordt die campagne geëvalueerd en volgt er nog een stukje aftersalesmarketing. De kennis die dat oplevert wordt vervolgens gebruikt voor het volgende project. En zo is de cirkel rond. Op die manier is marketing zowat de rode draad doorheen het CORES-verhaal.

24

TEAM IN DE KIJKER

G EBETEN DOOR TRENDS Heel wat medewerkers hadden geen vastgoedervaring toen ze hier voor het eerst binnenstapten. Maar dat vinden we dik oké, want wij halen liever onze mosterd in andere sectoren. De vastgoedsector is op marketingvlak namelijk nogal saai en traditioneel. We werken liever met mensen die op zoek gaan naar trends, die gebeten zijn door de microbe om te analyseren, die op zoektocht gaan naar het dna van een potentieel succesvol product. M ENSENKENNIS Een stevige portie mensenkennis en een goed inschattingsvermogen van het doelpubliek zijn een must. TEAMSPELER Last but not least moet je absoluut een teamspeler zijn om te functioneren in het marketingteam. Er wordt heel actief gespard, bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse meetings. Daar gebeurt er een pak meer dan eenvoudigweg de agendapunten overlopen.

Dikwijls monden ze uit in een langgerekte brainstormsessie, waarbij we voortdurend ideeën lanceren waarop de anderen dan onmiddellijk reageren. In dat opzicht is het ook belangrijk dat de teamleden elkaar aanvullen. Zo kom je tot betere resultaten. Maar tegelijkertijd moet je je wel kunnen openstellen voor de input van de anderen. VERSTERKING GEVRAAGD De grootste uitdaging voor het marketingteam anno 2017 is de exponentiële groei van CORES. Het team is de laatste vijf jaar vrij stabiel gebleven, maar momenteel zitten er een aantal projecten in de pipeline die binnenkort in snel tempo een aantal nieuwe vergunningen kunnen opleveren. Voeg daar de marketingevoluties aan toe, zoals het groeiende belang van de social media – bijna een job op zich – en je beseft dat versterking meer dan welkom is. Enkele jaren geleden hebben we bovendien een ombudsdienst in het leven geroepen en ook dat neemt een pak tijd in beslag. De workload barst dus stilletjesaan uit zijn voegen.


finesse in keuken en interieur

www.dekeyzer.be Menen Roeselare Sijsele Zingem Sint-Martens-Latem Beveren-Waas Boortmeerbeek

Foto Jo Pauwels


Op café met onze partners Omdat de boog niet altijd kan gespannen staan - en ook gewoon omdat ze het verdienen - nodigen we de partners van onze projecten op tijd en stond uit voor een hapje, een drankje en een leuke babbel. Op vrijdag 21 april verwelkomden we de verschillende partners van De Weverij in Sint-Niklaas in het CORES Café. Wij waren er - natuurlijk - bij en namen een aantal van hen even apart.

Het nuttige aan het aangename koppelen Peter Adams is CEO en ontwerper bij Avantgarden. Zij tekenen verantwoordelijk voor de volledige buitenruimte van De Weverij. Hij is zeer te spreken over zijn ‘cafébezoekje’ bij CORES: “Je leert elkaar beter kennen in een andere omgeving. Ik ben zelf niet zo een caféganger maar informele bijeenkomsten als dit vind ik top. Het is de ideale manier om het nuttige aan het aangename te koppelen. We praten wel over het werk, maar het moet vooral leuk blijven.” Peter Adams vindt het ook interessant om eens een aantal partijen te ontmoeten waarmee hij anders niet rechtstreeks in contact komt. “Sommige partners hebben elkaar bij wijze van spreken nog nooit gezien,” weet hij. “Het is nuttig dat dit hier kan gebeuren. Met een hapje en een drankje erbij wordt het helemaal mooi.

26


Je leert elkaar eens op een andere manier kennen.

Uniek concept Bij sanitair en verwarming Schrauwen, dat instond voor de sanitaire voorzieningen, zien we ook niets dan blije gezichten. Verkoopsmanager Wouter Vermaelen: “Op bezoek gaan bij CORES is altijd leuk. Het indrukwekkende kader alleen al maakt het de moeite om eens langs te komen. Het is ook interessant om de mensen achter de schermen te ontmoeten. Wij hebben bepaalde contactpersonen waar we doorgaans mee te maken hebben, nu krijgen we ook eens de anderen te zien. De mensen achter de telefoon en achter de mails krijgen hier een gezicht. Maar het is ook heel aangenaam om de andere partners van het project buiten de werf te ontmoeten. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen en dat kan de werksfeer in de toekomst alleen maar ten goede komen. Nee, het is een uniek concept dat wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar is!”

Lossere sfeer Ook Frank Damman van architectuurbureau Inarco, die als conceptueel architect het stedenbouwkundige verhaal van De Weverij schreven, is enthousiast. “Ik vind het een heel tof gegeven dat een ontwikkelaar de partners van een project op deze manier samenbrengt,“ zegt hij. “Zo een werf is een heel intense periode van samenwerken en het is leuk om elkaar terug te zien in een lossere sfeer. Het geeft ook een leuk gevoel dat je op deze manier bedankt wordt voor wat je gepresteerd hebt. Dat is natuurlijk typisch voor CORES.” Tijdens de avond zelf wordt er over veel meer gepraat dan alleen het werk. “Het gaat er heel informeel aan toe. We hebben tijdens de werfvergaderingen al genoeg serieuze gesprekken kunnen voeren. (lacht) Het is leuk om het eens over andere dingen te hebben ook. Zo leren we elkaar op een andere manier kennen. Dat is aangenaam, maar het smeedt ook een band tussen de verschillende bedrijven. In onze sector is vertrouwen essentieel en dit soort bijeenkomsten draagt daar zeker toe bij.”

CORES CAFÉ

27


[ Een plek waar u zich altijd thuis voelt ]

*prijzen exclusief BTW, registratie- en notariskosten

DE VARENS HOVE

32 LUXE APPARTEMENTEN GROTE LEEFRUIMTE GROOT TERRAS 2 SLAAPKAMERS

Welkom in Residentie De Varens, een woonproject tussen het centrum van Hove en Boechout, op een groen perceel waar voorheen de villa ‘Les Fougères’ uit 1930 stond. De 32 appartementen en penthouses van het gloednieuw woonproject worden zorgzaam ingepland op het perceel, met maximaal behoud van het bestaande groen. Zo kan u als bewoner meteen genieten van de rustgevende, groene omgeving.

2 BADKAMERS VANAF € 339.500*

www.devarenshove.be

[ INFO & VERKOOP ]

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.


DE OPLEVERING

EEN SLEUTELMOMENT IN HET BOUWPROCES De oplevering is voor de nieuwe eigenaar van een woning altijd een spannend moment! Het is het moment waarop hij effectief de sleutel van de woning in handen krijgt en het gevoel heeft dat ze ook echt van hem is. Voor ons als ontwikkelaar is het dus essentieel dat dit moment zo vlot mogelijk verloopt. Bij drie van onze projecten zijn we daar de afgelopen maanden alleszins in geslaagd: Hortensiahof, fase 1 van Groen Zuid en Reepkaai. We hadden het erover met een aantal partijen die bij dit belangrijke moment betrokken waren.

OPGELEVERDE PROJECTEN

29


HORTENSIAHOF HOVE In december van vorig jaar werd het appartement van Jacques Van Hellemont opgeleverd. Nog diezelfde maand namen hij en zijn vrouw hun intrek in hun nieuwe woonst. Jacques Van Hellemont kijkt terug op een vlotte samenwerking: “Het aankoopproces is goed verlopen. We hadden voordien al contact met CORES omtrent een appartement in The Mills in Edegem. Dat bleek uiteindelijk minder geschikt voor ons en de gesprekken zijn toen afgesprongen. Een tijdje later contacteerde CORES ons zelf opnieuw, met de boodschap dat ze misschien iets hadden dat meer aan onze eisen voldeed. En inderdaad: dit appartement in Hortensiahof is ons op het lijf geschreven. Ik kom van het platteland en heb bomen en vogeltjes nodig om me goed in mijn vel te voelen. En die zijn er hier in overvloed! De natuur rond het appartement sprak ons zeer aan. We woonden hiervoor in een ruime villa met een grote tuin, maar we worden stilletjesaan een dagje ouder en het werd een beetje teveel van het goede voor ons. Hortensiahof bood de perfecte oplossing. Het is de ideale plek om toch nog van het groen en een ruimtegevoel te genieten zonder de beslommeringen van een groot huis. Bovendien betekende een verhuis naar Hortensiahof dat we in eigen streek konden blijven wonen. We hoeven onze vrienden dus niet te missen.�

Ons project Hortensiahof is volledig uitverkocht. Maar wij lanceren een nieuw project in Hove, namelijk de Varens. Bekijk het project via www.devarenshove.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@CORESdevelopment.be

30


VILLA WORDT MEDISCH CENTRUM De parel aan de kroon van Hortensiahof is de gerenoveerde villa in cottagestijl. Ondertussen heeft ook dit pronkstuk nieuwe eigenaars: het echtpaar Massin-Cornez. Bart Massin: “We waren meteen verliefd op de authentieke architectuur van de villa. Dat karakter willen we absoluut behouden. Naast een privatief gedeelte komt er een multidisciplinair medisch centrum. Op het gelijkvloers richten we een wachtzaal en twee kabinetten in. Die stellen we ter beschikking van (para)medische beroepen. We mikken daarbij vooral op specialisten. De ruimtes stellen we flexibel in halve dagen ter beschikking, zodat ze enkel betalen wat ze gebruiken. Voor specialisten is dat handig, want die zitten er dikwijls maar enkele avonden. In het bijgebouw komt er op de bovenverdieping een ruimte in een huiselijke sfeer, die perfect is voor logopedisten, psychologen, relatietherapeuten enzovoort.�

HORTENSIAHOF

31


GROEN ZUID FASE 1 HOBOKEN Ook in fase 1 van Groen Zuid in Hoboken zijn de opleveringen grotendeels achter de rug. “We hebben een huisje gekocht met drie slaapkamers en een garage,” getuigt een nieuwe eigenaar. “Voor mij is dit een terugkeer naar mijn roots. Ik heb als kind in Wilrijk gewoond. De jeugdbeweging waar ik lid van was bevond zich op 100 meter van waar we nu gaan wonen. Nu, we hebben de woning zeker niet uit nostalgie gekocht. Andere factoren speelden een veel belangrijker rol. Zoals het feit dat er zich in de buurt een rust- en verzorgingstehuis bevindt. We zijn begin de zeventig en gezond, maar je weet nooit wat er ons te wachten staat. Als een van ons intrekt in het rusthuis is de andere in de buurt. Los van die praktische overweging is het natuurlijk ook een mooie woning en omgeving. Er is een aangename gemeenschappelijke tuin, maar we hebben ook een klein privatief tuintje en dat was doorslaggevend. Bovendien is het overal dichtbij. Je merkt het: wat ons betreft niets dan voordelen.”

De laatste instapklare appartementen en woningen te koop én te huur in fase 1.

Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@CORESdevelopment.be

32


Tuinfeestjes Jan Van der Borst kocht zijn woning drie jaar geleden. Ook nu nog is hij overtuigd van zijn keuze: “Ik woonde in een appartement in de buurt, maar ik wou per se een tuintje. Het hoefde niet groot te zijn, als ik maar kon barbecueën en in de zomer een zwembadje plaatsen. Op een appartement is dat moeilijk. (lacht) Daarnaast is er ook een grote gemeenschappelijke tuin en ik denk dat ik daar ook veel gebruik van zal maken. Ik heb ondertussen al kennis gemaakt met een aantal buren en het klikt. Dat belooft dus voor de tuinfeestjes deze zomer! Ik kijk er al naar uit.”

Laatste inspectieronde Jan Van der Borst kocht een portiekwoning, die in de loop van maart werd opgeleverd. “Voor ik de sleutels in handen kreeg, heb ik met de mensen van aannemer Vanhout en in het gezelschap van een expert die ik zelf had meegebracht een laatste inspectieronde gedaan,” aldus Jan Van der Borst. “We hebben op dat moment een aantal kleine werkpuntjes genoteerd, maar die zijn ondertussen al grotendeels van de baan.”

Gezonde mix Jan Van der Borst is alleszins enthousiast over zijn nieuwe woonomgeving. “De bereikbaarheid is een grote troef. We bevinden ons dicht bij het centrum van Hoboken, maar tegelijkertijd zijn er ook heel wat uitvalswegen. Je bent met de auto in geen tijd op de snelweg en ook het station is vlakbij. Toch woon je hier heel rustig. Ik merk ook dat er een gezonde mix van jong en oud is. Er wonen hier vrij veel senioren, vooral in de appartementen, maar evengoed jonge gezinnen. Groen Zuid heeft ook een heel groene uitstraling, ondanks het feit dat het vrij dicht bebouwd is. Je krijgt hier echt een rustgevend ruimtegevoel. Nee, ik denk niet dat ik me mijn aankoop zal beklagen!”

GROEN ZUID

33


34


Positieve feedback Anke Van Rompaey is klantenbegeleider bij aannemer Vanhout. Ook zij kijkt terug op een geslaagde oplevering van fase 1: “Op twee gebouwen na is alles opgeleverd. Tijdens een oplevering doen we altijd een controleronde met de koper. Dat gebeurt vrij gedetailleerd: de kranen, het fornuis, de dampkap, de radiato-

JE MERKT DAT JE WERK GEAPPRECIEERD WORDT.

ren, de verlichting, het wordt allemaal nog even aan een testje onderworpen. Nadien zetten we alles op papier en nodigen we de eigenaar uit op kantoor om alles te overlopen. Als de betaling in orde is krijgt hij ook zijn sleutel. Een symbolisch moment, dat we vieren met een glaasje champagne. Als de eigenaars achteraf nog op verborgen gebreken stoten, kunnen ze dat altijd melden. Wij lossen dat dan zo snel mogelijk op. De feedback over de opleveringen was globaal genomen heel positief. Ik heb er zelfs enkele dozen chocolade en een paar flessen wijn aan overgehouden, cadeautjes van tevreden klanten. Je merkt dat je werk geapprecieerd wordt en dat geeft je natuurlijk een goed gevoel!”

Aanspreekpunt Een andere koper vertelt dat hij zeer tevreden is over de aankoop en de oplevering. “Dat is vooral te danken aan de klantenbegeleider van aannemer Vanhout, Anke Van Rompaey. Zij was ons aanspreekpunt en zorgde ervoor dat alles heel vlot verliep, tot in de praktische puntjes toe. Ze stond ons altijd bij met raad en daad, bijvoorbeeld als ik bepaalde extra zaken wou bestellen. Niets was haar teveel. Andere bewoners hebben ook veel administratieve hulp gekregen van Anke, maar het papierwerk heb ik allemaal zelf gedaan. Dat was in mijn geval geen probleem.”

GROEN ZUID

35


REEPKAAI KORTRIJK

In april werden de gemeenschappelijke delen en de appartementen van de Kortrijkse Reepkaai opgeleverd. Project Manager Tom Van Royen geeft tekst en uitleg: “We doen bij de oplevering van een appartement in de eerste plaats een controle van de algemene afwerking en de zichtbare gebreken. De oplevering van de privatieve delen gebeurt enkel in aanwezigheid van de eigenaar en de aannemer. De rondgang voor de gemeenschappelijke delen gebeurde in het gezelschap van de architect (M² Architecten), de landschapsarchitect (Linears), de aannemer (Heijmans), de syndicus (FT Immo) en enkele eigenaars die deel uitmaken van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Tijdens die controle noteren we alle relevante opmerkingen. Die worden dan achteraf gebundeld in het zogenaamde rapport van Voorlopige Oplevering. Onze rol en die van de architect en de landschapsarchitect beperkt zich vooral tot het toezien dat alles correct verloopt en toelichting geven bij vragen. Omdat het gebouw en de buitenomgeving er dankzij aannemer Heijmans piekfijn bij lagen is de oplevering zeer vlot verlopen en bleven de opmerkingen beperkt. De reacties van de eigenaars over het verloop van de oplevering, maar eigenlijk over de werf in het algemeen, waren heel positief. Iedereen is ook enthousiast over de architectuur en dat draagt natuurlijk bij tot het positieve gevoel van de nieuwe eigenaars. Nu komt het erop aan om de opmerkingen op te volgen, zodat de bewoners zo snel mogelijk kunnen genieten van hun nieuwe woonst.”

36


IEDEREEN IS ENTHOUSIAST OVER DE ARCHITECTUUR.

KORTRIJK

37


Terugblik

DANKZIJ DE OPEN COMMUNICATIE

KONDEN WE DE OBSTAKELS

DIE OPDOKEN

Met de oplevering wordt een belangrijk hoofdstuk van een bouwproject afgesloten. Tom Van Royen is alleszins tevreden met het afgelegde parcours: “Reepkaai is een mooie aanwinst voor de buurt. Na de oplevering valt zo een project stilaan in zijn definitieve plooi en is het tijd om even terug te blikken. Ik denk dat er heel wat positieve punten waren. De vlotte samenwerking met het bouwteam, bijvoorbeeld. Dankzij de regelmatige werfvergaderingen en de open communicatie tussen de verschillende partijen konden we de obstakels die opdoken direct aanpakken en oplossen. Zo kregen de problemen geen kans om te escaleren. Ik kijk dus met een goed gevoel terug op deze werf. Ik heb er trouwens ook een aardig mondje WestVlaams opgestoken. Ik van mijn kant heb de West-Vlaamse aannemers een beetje Antwaarps proberen aanleren. De spraakverwarring in het begin van de werf door de dialectverschillen was naar het einde toe dus helemaal van de baan.” (lacht)

DIRECT AANPAKKEN EN OPLOSSEN.

Tom Van Royen

38

KORTRIJK


[ Groen Zuid...

dichterbij dan je denkt

]

Koop nu en verhuis onmiddellijk!

GROEN ZUID HOBOKEN TE HUUR

BEZOEK ONS MODELAPPARTEMENT *prijzen exclusief BTW, registratie- en notariskosten

FASE 1: NU BESCHIKBAAR: INSTAPKLARE APPARTEMENTEN

TE KOOP FASE 1: NU BESCHIKBAAR: INSTAPKLARE APPARTEMENTEN VANAF € 171.500* INSTAPKLARE WONINGEN VANAF € 229.500*

Groen Zuid is er voor iedereen: (jonge gezinnen, actieve senioren, starters… Er is een hele waaier aan woonmogelijkheden van woningen, appartementen tot assisted living.

LAATSTE AANBOD FASE 1: IN OPLEVERING FASE 2: IN VERKOOP Bekijk het volledige aanbod appartementen & woningen op

www.groenzuid.be

[ INFO & VERKOOP ]

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.


Woodstoxx brengt de warmte van hout op een innovatieve manier in uw project. Vanuit onze passie inspireren wij u om de juiste houten vloer- of muurbekleding te kiezen. Dit doen we met het grootste respect voor de natuur.

instagram.com/woodstoxxbe


LIFESTYLE

e i e L de

n a a n e t e i n e G rijk

t r Ko

Kortrijk bruist als nooit tevoren. De stad is een topper op vlak van design, mode, muziek, lekker eten, architectuur, groene ruimte en ga zo maar door. Verveling krijgt dan ook geen kans bij de bewoners van ons recent opgeleverde project Reepkaai. Om hen – en jou – alvast een beetje wegwijs te maken selecteerden we enkele van de leukste adresjes die de Groeningestad te bieden heeft. Volg de gids!

IN THE CITY

41


A.ROMA La Bella Italia in Kortrijk Sinds mei 2016 is Kortrijk alweer een lekker adresje rijker. Chef Miguel Benoit opende er in de Kapittelstraat A.Roma, waar hij zijn passie voor Italië koppelt aan een andere grote liefde: koken. Op de menukaart staan authentieke Italiaanse gerechten, weliswaar in een A.Romasausje. Ideaal voor wie eens iets anders wil dan de doorsnee lasagne of pizza quattro stagioni. Een troef is ook de uitgebreide wijnkaart, voor elke smaak en budget. Voeg daar het open en lichte interieur aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een zuiderse culinaire avond. www.a-roma.be

CAFÉ COSTUME De (maat)kleren maken de man Bij Café Costume in de Leiestraat kan je terecht voor een op maat – en met kennis van zaken – gemaakt pak, inclusief accessoires. De uitbaters kregen de kleermakerstraditie met de paplepel ingegeven, maar koppelen dat aan een oog voor vernieuwing. Café Costume hecht ook veel belang aan de architectuur van het pand. In het voormalige Kortrijks Koffiehuis vonden ze de ideale setting. Het oorspronkelijke interieur werd grotendeels behouden en hier en daar werden een aantal speelse elementen toegevoegd. Dit alles zorgt ervoor dat het totaalplaatje van de ‘tailormade experience’ die je hier beleeft helemaal klopt! www.cafecostume.com

42


OBJET TROUVÉ Voorliefde voor textiel Uitgekeken op je interieur of gewoon op zoek naar iets anders? Objet Trouvé tovert elke ruimte om tot een plek die perfect bij jou past. Met hun unieke en exclusieve stukken zijn zij hét adres voor de totale make-over. Alles wat je nodig hebt om je interieur onder handen te nemen vind je hier: meubels, gezellige tapijten, verlichting, bedlinnen, de juiste raamdecoratie en nog veel meer. De klemtoon ligt op 100% natuurlijke materialen zoals wol, linnen of katoen. Je merkt hier aan alles dat de mensen achter het concept een grote voorliefde hebben voor echt en eerlijk textiel. www.objet-trouve.be

HUS BY PAPAGO Een stukje Scandinavië in huis Bij conceptstore Hus is het allemaal Scandinavië wat de klok slaat. Tot de naam van de winkel toe: ‘hus’ betekent ‘huis’ in het Deens. De vroegere pop-upstore is in de eerste plaats een designwinkel, maar je vindt er bijvoorbeeld ook leuke kledingstukken en handtassen. Ook de knappe architectuur - vooral de ruwe bakstenen muur in het midden van de store valt op - is een topper. Hus zet in op duurzaam en kwalitatief design, met merken als Hay, Muuto of String. Maar ook voor professioneel interieuradvies kan je hier aankloppen. Als je wil ontwerpt Hus zelfs een volledig plan voor jouw interieur. www.husbypapago.com

IN THE CITY

43


ALEX A NDR E VA N B AT TE L A RC H I T ECT UR A L A N D I N TE R I O R P H OTO G R A P H Y

+3 2 ( 0 ) 4 75 4 5 2 5 2 5 - A LEX@ WI D ES HOT.BE - W W W.W IDE SH OT.B E


STUDIEBUREAU MACOBO

Toekomstgerichte studies Macobo zag in 2008 het daglicht als bouwcoördinatiebureau. Geleidelijk aan evolueerde het bedrijf echter tot een allround studiebureau. Macobo biedt een totaalpakket van gecoördineerde bouwkundige studies. Vijftig medewerkers, verdeeld over de vestigingen in Tessenderlo en Dubai, leiden de werking in goede banen. Hun opdrachtgevers zijn architecten, overheidsdiensten, de industriële sector en - last but not least - projectontwikkelaars, zoals CORES. We gingen langs bij bestuurder Davy Macquoi.

Jullie bieden een brede waaier aan diensten aan. Is die diversiteit jullie troef? Davy Macquoi: “Onze meerwaarde is inderdaad dat wij met onze ingenieurs en tekenaars verschillende aspecten van een bouwkundige studie kunnen coördineren. We bieden een geïntegreerde oplossing voor stabiliteitsstudies, studies speciale technieken, EPB, Akoestiek, BIM & Bouwcoördinatie, Veiligheidscoördinatie en Infrastructuurontwerp. Een hele boterham, dus.”

Bestuurders Davy Macquoi & Natalie Vanderschaeghe

PARTNER MACOBO

45


En centraal daarbij staat innovatie? Davy Macquoi: “Dat klopt. Door het gebruik van vernieuwende technieken kunnen we de technische uitvoering van het bouwproces vergemakkelijken. Een voorbeeld daarvan is het geïntegreerd bouwen volgens het BIM-proces. Dat is in het buitenland al volledig ingeburgerd en krijgt ook bij ons stilaan voet aan de grond. Het staat voor Building Information Modeling en biedt de mogelijkheid om een gepland bouwproject vooraf in een 3D-model uit te werken. Alle onderdelen worden daarbij in één model geïntegreerd. Met dit procedé bouwen we als het ware reeds in de ontwerp- en studiefase het gebouw volledig virtueel op, vooraleer dat ‘in het echt’ gebeurt. Het grote voordeel is dat je op die manier het risico op afwijkingen tussen ontwerp, constructie en installatie grotendeels uitschakelt. Je detecteert al in een vroeg stadium mogelijke conflicten. En dat levert straffe resultaten op. In een doorsnee bouwproject bedragen de faalkosten 11% à 13%. Met BIM brengen we die gemakkelijk terug tot 6%.”

46

PARTNER MACOBO

Hoe komt het dat het zo goed ‘klikt’ tussen Macobo en CORES? Davy Macquoi: “Wat ons bij CORES opvalt is dat zij duurzaam willen bouwen met het oog op de toekomst. Ze denken na over de woonbehoeften van morgen. Daar kunnen we ons bij Macobo volledig in vinden. Ook wij kijken graag vooruit. Het is niet voor niets dat wij volop inzetten op innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Dat is anno 2017 essentieel, niet alleen voor de toekomst van onze ingenieursgroep, maar voor de bouwsector in het algemeen. Wij hebben in ons bedrijf bijvoorbeeld een actieve cel ‘Innovatie’, waar 2 mensen fulltime aan de slag zijn. Zij onderzoeken al dan niet in samenwerking met andere bedrijven, onderzoekscentra en de academische wereld - allerhande innovatieve technologieën. Die kennis proberen we dan toe te passen bij onze activiteiten.”

En ja, die nabijheid speelt zeker mee. Het dichtstbijzijnde treinstation bij ons kantoor in Tessenderlo is namelijk dat van Diest. Heel wat van onze medewerkers wonen er in de buurt. Zij zien het project zowat dagelijks evolueren. Het is leuk om te weten dat je zelf je steentje hebt bijgedragen aan de realisatie als je er langskomt. Als je er bijna dagelijks mee geconfronteerd wordt, apprecieer je ook des te meer wat CORES, samen met de provincie Vlaams-Brabant en de NMBS, doet om een grijze stationsbuurt om te toveren tot een hoogwaardige en kleurrijke woon- en werkomgeving.”

Aanbod: 1, 2 of 3 slpk app vanaf € 149.500*

Een van de CORES-projecten waar jullie bij betrokken zijn is De Blekerij in Diest. Dat is in de buurt van jullie hoofdkantoor. Geeft dat een speciaal cachet aan die opdracht? Davy Macquoi: “Bij dit project stonden wij concreet in voor de Studies Speciale Technieken, de EPB-studie en de Veiligheidscoördinatie.

eengezinswoningen vanaf € 349.500* * excl. BTW, notaris- en registratiekosten

www.blekerij.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@CORESdevelopment.beINFOAVOND 14 VAN SCHOONBEKE

Een sterke tandem

CORES organiseert regelmatig infoavonden over zijn projecten. Die informele bijeenkomsten zijn de ideale manier om geĂŻnteresseerde kopers van naderbij kennis te laten maken met zowel het project als de betrokken partners. Op 21 maart was er zo een moment over 14 Van Schoonbeke. Woonzorgmanager Geert Staelens van GasthuisZusters Antwerpen, dat de assistentiewoningen zal uitbaten, legde de potentiĂŤle kopers uit wat de troeven zijn van dit project.

48


Geert Staelens kent onder tussen het klappen van de zweep. Ook op de infoavond over Cadiz sprak hij de geïnteresseerden toe. Hij is alleszins overtuigd van het nut van de infoavonden: “De aanwezigen krijgen een pak nuttige informatie over het project, en dat vanuit twee invalshoeken. Zowel CORES als wijzelf stellen het project voor vanuit ons eigen kader. Dat levert een mooi totaalbeeld op. CORES stond stil bij de juridische achtergrond, het huurrendement, de administratieve opvolging van de contracten, het doorstorten van de huurinkomsten, enzovoort.” Dienstverlening GZA gaf tijdens de infoavond van zijn kant uitleg bij zijn rol als sociale organisatie en had het in de eerste plaats over de dienstverlening als beheersinstantie. Geert Staelens: “Ik sprak over ons uitgebreide diens tenpakket, w at altijd interessant om te weten is voor potentiële kopers. Je kan veel informatie vinden op het internet en via via hoor je vaak heel wat verhalen, het ene al gekker dan het andere. Een infoavond biedt de kans om op korte tijd een pak exacte informatie in te winnen. Bovendien krijg je de kans om dieper in te gaan op de materie tijdens een individueel gesprek achteraf. Ik ben ervan overtuigd dat dit mensen helpt bij hun keuze.”

Rechtstreeks contact Het puur informatieve aspect is maar één kant van het verhaal. Minstens even belangrijk is het rechtstreekse contact met zowel CORES als GZA. Geert Staelens legt uit: “Die kennismaking met de twee betrokken partijen geeft de mensen een goed gevoel. Dat merk ik aan de respons van de aanwezigen. Ik herinner me nog dat de infoavond over Cadiz een aantal latere eigenaars effectief over de streep heeft getrokken om te kopen. De mensen merken dat ze met twee sterke partners te maken hebben. Dat zowel wij als CORES achter zo een project staan boezemt vertrouwen in.” Duidelijk zicht GZA is dus overtuigd van het belang van de infoavonden. Geert Staelens: “Ik stel elke keer opnieuw vast dat deze avonden tot in de puntjes voorbereid zijn door CORES. De gasten worden op hun gemak gesteld met een hapje en een drankje. Dat verlaagt de drempel en je merkt dat de bezoekers dan sneller hun vragen durven stellen. Na de toelichting staat o ok het s ale s team van CORES ter beschikking om bijvoorbeeld simulaties uit te werken. Zo krijgen de potentiële kopers een duidelijk zicht op de kosten en baten. Dikwijls hebben ze ook heel concrete vragen. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe snel een woning vrijkomt, op welk moment ze het beste beslissen om hun intrek te nemen in een assistentiewoning, enzovoort.”

De kennismaking met de betrokken partijen geeft de mensen een goed gevoel.

ASSISTENTIEWONINGEN

49


... meer dan een aannemer!


CRS

breidt aanbod uit

Met de Cores Rental & Resale Service (CRS) wil CORES de vastgoedinvesteerder helpen in zijn zoektocht naar de geschikte huurder. We hebben nu ook besloten om de logische volgende stap van het verhuurproces aan het CRS-pakket toe te voegen. Via het rentmeesterschap biedt CRS voortaan ook een heel dienstenpakket aan voor de eigenaar wiens appartement verhuurd is. Dat kan hem/haar een hoop kopzorgen besparen. Sebastian Rubin neemt de functie op zich.

CRS

51


Maak kennis met de CORES-rentmeester! Kerntaken Het voornaamste streefdoel van CRS is dat de klant zorgeloos kan genieten van de opbrengst van zijn eigendom. Om dat te realiseren neemt de rentmeester drie kerntaken op zich. “Op financieel vlak volgen wij de betalingen van de huur op en starten we in het slechtste geval procedures op als er zich problemen voordoen,” weet Sebastian Rubin. “Op administratief vlak stellen wij een zo volledig mogelijk dossier samen van de woning, met bijvoorbeeld alle nodige attesten en plannen. De bedoeling van dit dossier is om de uiteindelijke verhuur of - op termijn verkoop zo vlot mogelijk te laten verlopen. Met dit up-to-date dossier zijn alle gegevens beschikbaar op het moment dat je ze ook effectief nodig hebt. Het derde luik, het technische aspect, omvat praktische zaken zoals de keuring van de ketel.” Sebastian Rubin: “De klant heeft dikwijls behoefte aan hulp van een professionele partner, ook na het ondertekenen van het huurcontract. Die lacune vullen wij voortaan op met het rentmeesterschap. Voor de klant is het bovendien makkelijk dat de verhuur en het beheer bij CRS onder een dak zitten en dat ze niet bij verschillende partners moeten aankloppen. Hun dossier wordt gewoon verder door ons opgevolgd, zonder dat ze extra stappen moeten ondernemen. Makkelijk zat.”

52

Privé-eigendom Veel mensen verwarren de rol van een rentmeester met die van een syndicus. Sebastian Rubin: “Het verschil met een syndicus is dat een rentmeester zich focust op alles wat met het privatieve gedeelte te maken heeft. Hij beheert een privé-eigendom dat verhuurd wordt. De syndicus is bevoegd voor de gemeenschappelijke delen van een mede-eigendom. Alles wat samen beslist moet worden door de eigenaars valt onder zijn hoede: het onderhoud van de liften, het schoonmaken van de gangen, enzovoort. De syndicus vertegenwoordigt de vereniging van mede-eigenaars, wij treden op in naam van de individuele eigenaars. Wij vormen het aanspreekpunt voor verhuurder en huurder.”


Het voornaamste streefdoel van CRS is dat de klant zorgeloos kan genieten van de opbrengst van zijn eigendom.

Buffer Het grote voordeel voor de eigenaar is dat hij zich met een rentmeester geen zorgen hoeft te maken over een heleboel potentieel tijdrovende zaken. Sebastian Rubin: “De doorsnee verhuurder heeft doorgaans wel wat beters te doen dan zich met die beslommeringen bezig te houden. Wij vormen een soort buffer. De huurder moet met vragen of problemen bij ons aankloppen en kan niet bij de eigenaar terecht. We willen het rentmeesterschap trouwens niet beperken tot de eigenaars die via CORES een appartement of assistentiewoning gekocht hebben. Dat is in principe wel de insteek, maar het is geen absolute voorwaarde. Ook wie zijn eigendom via een andere weg kocht is welkom.�

CORES RENTAL & RESALE SERVICE

Meer info over het aanbod vind je op www.coresrentalservice.be Tel: 03/820.82.62

CRS

53


Sterk in het realiseren Sterk in het realiseren van totaalprojecten van totaalprojecten E.Rombaut nv | Industrielaan 13 | 1740 Ternat E.Rombaut nv | Industrielaan 13 | 1740 Ternat E.Rombaut nv | Industrielaan 13 | 1740 Ternat info@erombaut.be | www.erombaut.be info@erombaut.be | www.erombaut.be info@erombaut.be | www.erombaut.be


[ Zorgeloos de toekomst in met onze erkende assistentiewoningen

]

1 OF 2 SLAAPKAMERS NOODHULP GEGARANDEERD ENERGIEZUINIG TOP NETTO RENDEMENT VERLAAGD BTW-TARIEF 12% VRIJSTELLING VAN ONTROERENDE VOORHEFFING

MET HUURGARANTIE

VAN SCHOONBEKE ANTWERPEN

VANAF € 233.559* GZA BEHEERINSTANTIE

MET HUURGARANTIE - REEDS 85% VERKOCHT

WOONERF

DE WEVERIJ SINT-NIKLAAS

VANAF € 169.900* COMFORT ASSIST BEHEERINSTANTIE

*prijzen exclusief BTW, registratie- en notariskosten

MET HUURGARANTIE

DE MOUTERIJ HAACHT

VANAF MIDDEN JUNI 2017 IN VERKOOP COMFORT ASSIST BEHEERINSTANTIE

MET HUURGARANTIE

‘T SCHOONHOF HOBOKEN

BEGIN JULI 2017 IN VERKOOP COMFORT ASSIST BEHEERINSTANTIE

[ INFO & VERKOOP ]

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Bekijk het volledige woonaanbod op WWW.CORESDEVELOPMENT.BE

Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.


POUL KJÆRHOLM

Staal(tje) van design De nuchtere kijk van de Denen vormde de basis voor een heuse designstijl, met fans over de hele wereld. Kenmerken: gebruik van duurzame materialen en een klemtoon op praktische oplossingen en functionaliteit. Het land bracht in de loop van de 20ste eeuw een hele reeks bekende meubel- en productontwerpers voort, waarvan de invloed tot op vandaag voelbaar is. Meer nog, anno 2017 is Deens design hotter dan ooit. Een van de sleutelfiguren is Poul Kjærholm.

Net als bij de meeste van zijn landgenoten staan eenvoud en eerlijkheid centraal bij Kjærholm. Wat hem echter onderscheidt van zijn Deense tijdgenoten - die vooral hout gebruikten - was zijn voorliefde voor staal. Hij vond dat die legering helemaal niet moest onderdoen voor biologisch materiaal en was bijvoorbeeld gek op de manier waarop staal het zonlicht weerspiegelt.

Poul Kjærholm (1929-1980) werd geboren in het Deense stadje Øster Vrå, waar hij al op vrij jonge leeftijd aan de slag ging bij een meubelmaker. Na zijn studies aan de Danmarks Designskole (Deense Designschool) liep hij snel in de kijker. Dat kwam vooral door zijn aanwezigheid op de expo ‘Formes Scandinaves’ in Parijs in 1958 of zijn successen op de Triennale van Milaan, waar hij zowel in 1957 (met de PK22) als in 1960 de Grote Prijs in de wacht sleepte. Vandaag vind je zijn werk in een aantal toonaangevende musea over de hele wereld, zoals het Museum of Modern Art in New York of het Victoria and Albert Museum in Londen.

56


PK22 Wellicht het beroemdste ontwerp van Kjærholm is de PK22. Die fauteuil, die hij al op jonge leeftijd ontwierp, zou bepalend zijn voor de rest van zijn carrière, en dat om verschillende redenen. Om te beginnen was dit het eerste ontwerp dat hij benoemde met zijn initialen en een volgnummer. Esthetisch symboliseert het het begin van een zoektocht naar de ideale vorm en bevat het een industriële dimensie die typisch werd voor zijn werk. Hij baseerde de elegante loungechair op een ontwerp dat hij tijdens zijn studies maakte, maar uit commerciële en esthetische overwegingen bracht hij nadien een aantal wijzigingen aan. Zo verdeelde hij de structuur in een aantal losse elementen. De PK22 vestigde zijn naam als ontwerper. De stoel was onmiddellijk een verkoopsucces en op de Triennale van Milaan van 1957 sleepte hij er de Grote Prijs mee in de wacht.

Hangmatstoel Een concurrent als meest iconische ontwerp van Poul Kjærholm is zijn ‘hangmatstoel’, die de naam PK24 meekreeg. De stoel, met zijn eenvoudige curves en organische vorm, is waarschijnlijk de meest herkenbare uit zijn oeuvre. Inspiratie ervoor haalde hij uit de Rococoperiode en de Franse chaise longue. Kjærholm noemde de stoel ‘hangmatstoel’ omdat het lichaam van de gebruiker als het ware zweeft tussen twee punten, zoals in een hangmat. Enkel de zwaartekracht en de wrijving houden de stoel bij elkaar. Kjærholm had wel meer ontwerpen die hij opbouwde uit onafhankelijke elementen, waarbij er geen fysieke verbinding is tussen de belangrijkste onderdelen. Identikit

DESIGNER ONDER DE LOEP

57


Straffe stagiairs Met zijn dynamische uitstraling, aangename werkomgeving en recente groei is CORES de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire stageplek bij heel wat studenten. Zo ook bij Mathieu Pauwels en Arnaud Mertens, die momenteel een aantal dagen per week aan de Mechelsesteenweg actief zijn.

Arnaud Mertens, die Vastgoed-Makelaardij studeert, beklaagt zich geen moment dat hij voor CORES koos. “De meeste van mijn collega-studenten kloppen aan bij een makelaar, maar mij leek een projectontwikkelaar interessanter”, zegt Arnaud. “De leuke sfeer en de mooie werkomgeving bij CORES spraken me aan, maar natuurlijk ook de activiteiten van het bedrijf. Mijn job hier is heel divers. Aanvankelijk maakte ik deel uit van het marketingteam. Daar heb ik bijvoorbeeld een analyse gemaakt over Anderlecht, in het kader van het project De Melkerij. Maar ik werk soms ook mee met de verkoop of andere teams. Die afwisseling maakt het extra boeiend. Het is leuk dat je hier als stagiair echt bij de werking betrokken wordt en dat de medewerkers hun tijd nemen voor ons. Dat is zeker niet overal het geval.”

58


De afwisseling maakt het extra boeiend.

Mathieu Pauwels studeert dit jaar af in de Rechten. Omdat hij de laatste maanden van het academiejaar geen lessen meer heeft besloot hij om alvast wat nuttige werkervaring op te doen. En waar kan dat beter dan bij CORES Development? Mathieu maakt bij ons modelovereenkomsten voor allerlei contracten, maar de stage is voor hem heel wat meer dan dat: “Ik ben al meegeweest op werfbezoek, mag allerhande vergaderingen bijwonen, we zijn op stap geweest met de collega’s, we hebben een investeringsavond met Arne Quinze meegemaakt - waar ik en Arnaud trouwens tot de laatsten zijn blijven plakken - enzovoort.”

STAGE BIJ CORES

59


CORES

works (out) Sinds een aantal jaar huisvest het kantoor van CORES een heuse fitnessruimte. Daar kunnen de sportievelingen onder de medewerkers zich uitleven onder het deskundige oog van trainer Niels Van Werde. Ideaal om een portie energie op te doen en er nadien met volle moed weer in te vliegen!

Een projectontwikkelaar met een eigen personal trainer, dat is geen alledaags verhaal. Hoe is dit tot stand gekomen? “De link met CORES kwam er toen ik de zaakvoerders Peter en Jurgen trainde. Van het een kwam het ander en zo ontstond het idee om in het nieuwe kantoor een fitnesszaaltje in te richten. De medewerkers zouden me daar kunnen boeken voor sessies tijdens de werkuren. Ondertussen ben ik hier bijna dagelijks. Het concept is ook al een stuk geëvolueerd. Oorspronkelijk was het uitsluitend bedoeld voor medewerkers van CORES. Nu geef ik ook training aan externe mensen die naar hier komen om te sporten. Binnenkort, met de komst van een aantal nieuwe kantoorgebouwen in de buurt (in de Harmoniewijk, n.v.d.r.), zullen we ook aan hun medewerkers trainingen aanbieden. En dat geldt ook voor de toekomstige bewoners van de assistentiewoningen om de hoek. Zo wordt CORES uiteindelijk bijna nog een sportschool ook.” (lacht)

60

Zijn de trainingen een succes? “Er zijn 12 à 15 medewerkers die regelmatig langskomen. De feedback is heel positief. Ik hoor hen vaak zeggen dat dat uurtje sporten hen een pak energie geeft om weer aan het werk te gaan achteraf. Voor veel mensen die niet sporten klinkt dat vreemd – zij denken dat je er vooral moe van wordt - maar het is wel zo.”


Het is belangrijk dat mensen met een ‘zittende’ job regelmatig sporten.

Welke oefeningen staan op het programma? “Ik werk tijdens een trainingssessie altijd op een combinatie van kracht, evenwicht, mobiliteit, uithouding … Dat gebeur t een beetje à la carte, dus in functie van de persoon die ik voor me heb. Sommigen willen fitter worden, anderen hebben bepaalde klachten waar ze aan willen werken, bijvoorbeeld rugpijn, nog anderen willen hun sportprestaties verbeteren. Er zijn er die liever alleen trainen, anderen vinden het net leuk om in groep - tot 4 personen - te sporten.”

Wat is de meerwaarde van zo een ‘sportaanbod’ voor een bedrijf als CORES? “Ik denk dat het sowieso belangrijk is dat mensen met een ‘zittende’ job regelmatig sporten. Velen zitten de hele week achter hun bureau om dan een of twee uurtjes te sporten in het weekend. Dat is lang niet voldoende om te profiteren van de lichamelijke en mentale voordelen die sport je biedt. Als je tijdens je werkuren een paar uurtjes extra kan sporten krijg je een heel ander verhaal. Los daarvan biedt het een beetje ontspanning tijdens de werkdag. Allemaal zaken die de werksfeer – en de resultaten – alleen maar ten goede komen, daar ben ik van overtuigd.”

Hoe organiseer je de lessen in de praktijk? “De medewerkers bepalen zelf wanneer ze trainen. Ze kiezen het moment dat hen het beste past. Sommigen sporten liever voor de lunch, anderen erna, nog anderen komen langs om drie uur in de namiddag. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de workload van het moment.“

Gelukkig voor jou deelt CORES die visie? “Inderdaad. CORES promoot een actieve levensstijl, niet met woorden, maar met daden. Het is leuk om in zo een bedrijf te werken. Los daarvan word ik ook in de watten gelegd. De sfeer zit goed. Ik train hier zelf ook, want ik heb regelmatig een uurtje vrij tussen twee sessies door. Ik probeer dat dan zo stil mogelijk te doen. Niet vanzelfsprekend, want ik train soms met zware gewichten. Als ik die laat vallen springen de mensen die boven mij aan het werk zijn een gat in de lucht van het schrikken. Maar goed, dat houdt hen scherp, zeker?” (lacht)

CORES FITNESS

61


BELGISCH VAKMANSCHAP

Keukens - badkamers - maatkasten Totaalinrichting Productie in eigen atelier Professioneel advies Vakkundige plaatsing CorianÂŽ verwerking

Iedere zondag open Toonzalen in Wuustwezel, Aartselaar en Lochristi

www.augustijnskeukens.be


CORES IN THE KITCHEN

Sinaasappelsalade met granaatappel

Project Manager Katrien Van Moer houdt van lekker eten maar heeft een broertje dood aan koken. Vandaar haar keuze voor deze salade, die in no time klaar is maar toch verrassend pittig uit de hoek komt. De zelfgemaakte dressing is de kers op de taart. Het ideale zomerslaatje, dus!

BEREIDING: IngrediĂŤnten (voor 4 personen): 3 sinaasappelen, 1 granaatappel, 1 grote venkel, 200 g veldsla, 75 g blanke amandelen, 1 dl olijfolie, 5 cl granaatappelsap, peper en zout

1. Schil de sinaasappelen en verwijder de vliesjes, zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt. Houd het sap opzij voor de dressing. 2. H alveer de granaatappel en verwijder de pitjes. Dit kan je doen door de granaatappel ondersteboven te houden en erop te kloppen, bijvoorbeeld met een houten lepel. Verwijder eventueel de witte vliesjes die meekomen.

3. Snijd de venkel in dunne plakjes en vervolgens in reepjes. Maak een dressing van het granaatappelsap, de olijfolie en het sinaasappelsap. Breng op smaak met zout. 4. Meng de veldsla doorheen de rest van de ingrediĂŤnten en dien meteen op.

CORES IN THE KITCHEN

63


foto : Grohe

Uw partner voor sanitair, verwarming en hernieuwbare energie Hoge kwaliteit

Passie

vind je bij Schrauwen! Met een uitgebreid productaanbod en onze jarenlange ervaring met de betere merken en leveranciers staan wij elke dag opnieuw garant voor HOGE KWALITEIT!

vind je bij Schrauwen! Met een team van ervaren interieur adviseurs helpen wij u elke dag opnieuw om uw droombadkamer te realiseren, ONZE PASSIE!

www.schrauwen.be Brasschaat

-

Genk

-

Herentals

-

Sint-Niklaas

-

Turnhout

-

Wilrijk

-

Zandhoven


EEN DAG IN HET LEVEN VAN ...

Karen Elsermans

Karen Elsermans is het vriendelijke gezicht dat je verwelkomt als je CORES binnenstapt. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de bestellingen van onder andere kantoorbenodigdheden en ondersteunt ze de salesadministratie. Na het werk tref je haar in de fitness – zeker als de zomer nadert – of in het park, op wandel met haar hond Jules. Trouwt in september en plant een huwelijksreis door het westen van Amerika met de camper ... en haar man, natuurlijk.

7u45 Op dit uur moet ik kost wat het kost in mijn wagen zitten. Elke minuut dat ik later vertrek betaal ik in vijfvoud terug op de Antwerpse ring. 9u00 Eerste levering van de dag: verse soep. Tweede levering van de dag: vers fruit. Ondertussen lopen de telefoontjes vlot binnen en komen de salesafspraken aan. Tussendoor plaats ik nog even een bestelling voor kantoorartikelen.

13u30 Sales Administration Manager Carine heeft mijn to-do-bakje bijgevuld met door de klanten getekende verkoopovereenkomsten. Ik kijk ze nog even na voor ze door onze legal-afdeling en de projectleiders worden tegengetekend.

17u30 In de wagen naar huis. #Spotify #ZonderGeneMeezingen Nog snel een tussenstop in de supermarkt.

21u45 Ik plof in de zetel met Jules. Mijn verloofde zoekt nog wat dingen op voor onze huwelijksreis.

8u15 Wanneer ik ons kantoor binnenstap, is mijn ochtendhumeur weggeëbd. #AllSmilesFromNowOn. First things first: Outlook Agenda en CRM openen. Zonder die programma’s voel ik me verloren. 11u45 De post is binnen. Op ronde door het kantoor. Brieven worden bezorgd, facturen verdeeld om ondertekend te worden. 12u30 Tijd om iets te eten in het CORES Café. #HoroscopenLuidopVoorlezen

16u00 Tijd om nog wat meer gegevens na te kijken en te vergelijken: ontwerpaktes van de notaris deze keer. De telefoon staat ondertussen niet stil.

18u30 Benen en pootjes strekken met mopshond Jules, mijn klein monster. #Mansbestfriend 20u15 Na een lichte maaltijd samen de fitness in. #IHateRunning

23u00 Tijd om onder de wol de kruipen.

EEN DAG IN HET LEVEN VAN...

65


2 /2016

® SINCE 20 06 URBA N L A NDSCA PERS

Midcore

EEN NIEU W HOOFDSTUK VOOR CORE S 10 jaar CORES

Met open vizier naar de toekomst

Uw bedrijf op deze pagina? LOOP IN DE KIJKER EN ADVERTEER IN CORES MAGAZINE!

Groen Zuid

Unieke stadsuitbreiding

CORES-CRS:

De per fecte tandem

CORES magazine verschijnt 2 keer per jaar – in juni en november – en wordt naar uw doelpubliek verspreid op 10.000 exemplaren.

MEER MET DE FORMULE PLUS+ Optimaliseer uw aanwezigheid met PLUS+. Met die formule heeft u het voordeel dat u in samenspraak met CORES een artikel mag plaatsen op onze blog. Zo profileert u uw bedrijf als actieve partner van CORES Development en krijgt u de kans om een bijzonder product, een bepaalde techniek … extra in de kijker te zetten. Bovendien bereikt u langs deze weg nog een pak meer potentiële klanten.

Meer info over de verschillende formules en tarieven? Stuur een mailtje naar marketing@coresdevelopment.be of bel 03/820 82 87. 66


NATIONALE & INTERNATIONALE VERHUIZINGEN FULL SERVICE INPAK VOOR GROTE EN KLEINE VERHUIZINGEN KANTOOR- EN PROJECTVERHUIZINGEN LIFTSERVICES TOT 23STE VERDIEPING STORAGE VERHUUR CAMIONETTE EN MATERIAAL

www.deVic.be


INVESTEREN MET DE CORES GARANTIE DE MEEST BETROUWBARE WEG NAAR EEN TOPRENDEMENT

%

TOPRENDEMENT ZEKERHEID VAN LOCATIE Projecten op toplocaties met groeipotentieel.

ZEKERHEID VAN RENDEMENT Garanties voor maximale return van uw investering.

GARANTIE GARANTIE

ZEKERHEID DOOR EIGEN VERHUUR- & BEHEERDIENST In-house verhuurservice als verbindingspersoon tussen GARANTIE huurder en verhuurder.

MEER INFO? Vraag onze infobrochure aan of contacteer ons voor een persoonlijk gesprek.

03 820 82 82

12% BTW-TARIEF

info@coresdevelopment.be www.coresdevelopment.be INVESTEREN IN ERKENDE ASSISTENTIEWONINGEN? Investeer nu in onze erkende assistentiewoningen en geniet van een verlaagd btw-tarief van 12% (i.p.v. 21%) op constructie, een toprendement en vrijstelling van onroerende voorheffing!

Mechelsesteenweg 176, 2018 Antwerpen