CORES Magazine 14 - Najaar 2019

Page 1

W E CRE ATE URBA N SPACE S TH AT M A K E PEOPLE H A PPY

2 /2019

CORES INVESTMENT

Investeringstak voor CORES

FRIENDSHIP-SITE

In gesprek met de buurt

DE TUILERIE

Vervolgverhaal in Diest

KOPENHAGEN

Een stad op maat van de mensen


finesse in keuken en interieur

Menen | Industrielaan 55, +32 (0)56 52 13 40 Roeselare | Diksmuidsesteenweg 370c, +32 (0)51 26 06 80 Waregem | Stationsstraat 38a, +32 (0)56 28 02 70 Sijsele | Dorpstraat 175a, +32 (0)50 73 46 17 Sint-Martens-Latem | Kortrijksesteenweg 1, +32 (0)9 241 54 54 Kruisem | Kruishoutemsesteenweg 267, +32 (0)9 398 74 90 Boortmeerbeek | Leuvensesteenweg 74a, +32 (0)15 67 64 01

www.dekeyzer.be


EDITO Beste lezer, Welkom in het laatste CORES Magazine van 2019. Niet zonder enige trots stellen we je in dit nummer onze gloednieuwe business unit, CORES Investment, voor. We maken kennis met de teamleden en werpen een blik op de ambities en doelstellingen van deze investeringstak van ons bedrijf. CORES Investment nam zijn intrek in c-hive, ons kantoorconcept in de Antwerpse Harmoniewijk. We maken van de gelegenheid gebruik om ook de troeven van dit toekomstgerichte kantoor nog eens onder de loep te nemen. De collectieve identiteit en hoogkwalitatieve afwerking nemen hier een belangrijke plaats in, en met c-hive rooftop bar Antwerp kun je op de bovenverdieping ook terecht voor een gezonde lunch of ontbijt in een aangenaam kader. Die werklunch krijgt trouwens steeds meer de eer die hem toekomt. We zochten uit waarom. Verder zoomen we in op onder andere het energiezuinige karakter van De Tuilerie, ons tweede woonproject in Diest, na De Blekerij. We geven een stand van zaken over de Friendship-site in Antwerpen, waarvoor een nieuw RUP werd voorgesteld. Met een doorgedreven buurtcommunicatie mikken we op een maximale transparantie om de voorgestelde wijzigingen duidelijk te kaderen. Al even ambitieus is de ontwikkeling van Borgerwijk in Sint-Katelijne-Waver. Stéphane Beel Architects vertelt ons welke klemtonen ze willen leggen bij het ontwerp. In Groen Zuid bezoeken we het gezin van Daphny Hebb, die er hun woning met tuin een uitgesproken persoonlijke touch gaven. Een persoonlijke touch troffen we ook bij de lichtoplossingen van Karolien Van Hollebeke van MOON Lighting. Zij vertelt ons meer over de trends van het moment. We wensen je veel leesplezier én alvast een spetterend begin van het nieuwe jaar.

COLOFON - CCO: Sophie Deprez • CORES Development NV Mechelsesteenweg 176 - 2018 Antwerpen • 03 820 82 82 • info@coresdevelopment.be Productie: Eindeloos • www.eindeloos-communicatie.be • Danielle Knops • Vormgeving: Gert Muller • Redactie: Filip Leloup Fotografie: Alexandre van Battel • Coverbeeld: Alexandre van Battel


Inhoudstafel

25 BINNENKIJKEN BIJ DAPHNE

07

CORES INVESTMENT

De nieuwe tak van CORES Development, die zich vooral richt op grote investeringsprojecten in binnen- en buitenland, is er helemaal klaar voor!

15

Het gezin van Daphne Hebb kocht een woning met tuin in Groen Zuid, die ze nadien in hoge mate personaliseerden. We kregen een rondleiding.

CORES TOTEMS Met heuse ‘totems’ laten we als trotse ontwikkelaar een signature na bij onze projecten.

29 C-HIVE

11 TEAM IN DE KIJKER Een nieuwe afdeling, een nieuw team. Maak kennis met de medewerkers van CORES Investment in hun gloednieuwe c-hivekantoor.

In de Antwerpse Harmoniewijk huisvest c-hive een toekomstgericht kantoorconcept, dat volop inzet op elegantie en kwaliteit.

19 DE FRIENDSHIPSITE Met een herziening van een RUP is het meer dan ooit belangrijk om open te communiceren met de buurt. Regelmatige infomomenten vormen hier een belangrijke tool.

35

GILBERT VAN SCHOONBEKE

Gilbert Van Schoonbeke, die zijn naam gaf aan de straat van onze projecten 10 Van Schoonbeke en 14 Van Schoonbeke, was in de 16de eeuw een innovatief ‘projectontwikkelaar’. Dit jaar vieren we zijn 500ste verjaardag.


PARTNER

47

Voor Stéphane Beel Architects is het gemeenschapsgevoel essentieel. Dat geldt ook voor Borgerwijk, waar de samenhang tussen het residentiële en het zorggedeelte alle aandacht krijgt.

61 SHOPPING

39

Met onze originele shoppingtips vind je gegarandeerd dat cadeautje waar je iemand blij mee maakt.

DE TUILERIE Na De Blekerij komt er met De Tuilerie opnieuw een CORES-project naar de opgewaardeerde Diestse stationsbuurt. Uniek hier is het energiezuinige BEO-veld.

51 STAD IN DE KIJKER Kopenhagen spant de kroon als het aankomt op publieke ruimte, groen in de stad en kernverdichting. We bekijken van naderbij hoe ze dat aanpakken.

De verlichting zet de sfeer en is dan ook een uiterst belangrijk interieurelement. Experte Karolien Van Hollebeke van MOON Lighting deelt met ons enkele tips en trends.

IN THE KITCHEN Varkenshaasje met gegrilde groenten, zoete-aardappelfrietjes en chimichurri: komt het water je ook al in de mond bij dit gerecht van onze collega Julie Van Heetvelde?

43 MOON LIGHTING

65

57 CORES ACTIVITIES Met de Hercules Trophy in Mechelen en de Family Day in Lakeside Paradise Knokke, konden onze sportieve collega’s zich opnieuw ten volle uitleven. Een sfeerverslag.

66

EEN DAG IN HET LEVEN VAN …

We volgden een dag in de voetsporen van Acquisition Manager Clément Gryp. Dat bracht ons via Brussel en Antwerpen in het Franse Lille.


PUB UNIEKE WOON- EN INVESTERINGSOPPORTUNITEIT 60% VERKOCHT

EEN NIEUWE LANDMARK AAN DE ANTWERPSE SKYLINE 207 Appartementen & penthouses I 1, 2 of 3 slaapkamers Topligging in Antwerpen I Doordachte architectuur by POLO Architects High-end faciliteiten: conciërge, fitness, handige dienstenapp www.louisemarie-antwerpen.be

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

Volg ons via

@coresdevelopment en

@cores_development


CORES Investment

CORES krijgt investeringstak

De CORES-familie breidt uit. Met de oprichting van CORES Investment kreeg CORES Development een nieuwe afdeling. Die richt zich vooral op het ontwikkelen van binnenstedelijke projecten (kantoren, hotels en residentiële afgeleide producten) met institutionele investeerders als eindklant. CORES Investment nam zijn intrek in c-hive, het innovatieve kantoorconcept naast CORES HQ. We trokken er heen en bespraken de plannen met Project Developer Katrien Van Dijck.

De ambities zijn alvast groot en beperken zich niet tot België. Zo staan er twee Nederlandse projecten in de steigers. Katrien Van Dijck: “Naast een project in Den Haag werken we momenteel aan het Wauwhaus, een studentenhuis in de Nevenstraat in Maastricht. Het betreft een oud kantoorgebouw dat we transformeren tot 127 studentenverblijven. Ook hier willen we als CORES het verschil maken. We zijn van plan om het extra aantrekkelijk te maken voor de doelgroep, met bijvoorbeeld gemeenschappelijke ruimtes waar van alles en nog wat te beleven valt. De werken zullen vrij snel van start gaan, want de kamers moeten beschikbaar zijn tegen academiejaar 2020-2021. In november strippen we het pand, om in januari effectief te beginnen met de inrichtingswerken. Ook in eigen land staan we niet stil. Zo is er een hotelproject aan Den Oever en een kantoor aan de Uitbreidingsstraat, beide in Antwerpen. Verder komt er een project in de Vorstlaan in Brussel, waar we de vroegere hoofdzetel van AXA herbestemmen tot een multifunctionele woon- en werkruimte. Er komen luxeappartementen, kantoren, een handelspand en plaats voor culturele en sportieve activiteiten.”

7


Geïntegreerde aanpak In vergelijking met CORES Development vergen investeringsprojecten een enigszins andere, meer geïntegreerde aanpak. Katrien Van Dijck: “CORES Development verkoopt aan particulieren. Je bouwt een product en brengt het daarna op de markt. De ontwikkelingsflow is vrij rechtlijnig. Bij CORES Investment verkopen we aan investeerders. Vaak is de gebruiker hier al vanaf het prille begin betrokken partij. Idealiter liggen ontwerp en product reeds bij aanvang van een project vast, maar soms komt deze input ook wat later. Dan moet je je flexibel kunnen opstellen en aanpassen waar nodig. Het gevolg daarvan is dat de job van de projectontwikkelaars, commerciële en uitvoeringstechnische medewerkers voortdurend overlapt. Een rechtlijnig, chronologisch traject zoals bij CORES Development is niet altijd mogelijk.”

8


Nauwe samenwerking De nieuwe afdeling nam ondertussen zijn intrek in zijn nieuwe kantoor. Katrien Van Dijck: “We vonden het logisch om te ‘verhuizen’. Toen we in januari van start gingen, opereerden we nog vanuit de kantoren van CORES Development. In juni hebben we onze intrek genomen in c-hive. Het is aangenaam om de mensen in deze sublieme omgeving te kunnen ontvangen. Het geeft het gevoel van een nieuwe start, ook naar de buitenwereld toe. Dat betekent niet dat we helemaal losstaan van CORES Development, integendeel. Om te beginnen speelde hun kennis al een essentiële rol bij de opstart van dit nieuwe verhaal. Ook nu werken we heel nauw samen en dat zal in de toekomst zo blijven. We werken misschien wel aan verschillende types projecten, maar veel uitdagingen zijn gelijklopend. Daarom proberen we ook veel uitwisselings- en overlegmomenten te organiseren. Zo krijg je een echte kruisbestuiving en blijven we op de hoogte van de projecten van de andere business unit.”

“WE VORMEN ZEKER GEEN EILANDJE. DE SAMENWERKING MET CORES DEVELOPMENT IS NOG ALTIJD HEEL NAUW.”

9


Vossal NV | Ambachtstraat 19 - 2340 Beerse | vossal.be


CORES Investment

TEAM

IN DE KIJKER

Katrien Van Dijck Project Developer

Alexander Vanheukelen Business Developer

Draagt flexibiliteit en openheid voor nieuwe ideeën hoog in het vaandel. “If plan A didn’t work, stay cool, the alphabet has 25 more letters.” De diversiteit aan projecten maakt haar job boeiend, net als het werken in een compact en complementair team. Je treft haar wel eens in de CORES fitness, maar daarnaast zoekt ze zoveel mogelijk de frisse buitenlucht op om te sporten.

Deze nieuwkomer bij CORES heeft een down-to-earth persoonlijkheid en neemt zichzelf niet al te serieus. Schiet met iedereen goed op, wat mooi meegenomen is voor iemand met een commerciële functie als de zijne. Ondanks een drukke job is de lijst met hobby’s lang: wielrennen (zowel actief als passief), voetbal, op restaurant of café gaan …

11


Catherine Eelen Legal Counsel Gedreven juridisch medewerker. Vindt het interessant aan haar job dat het recht voortdurend in beweging is, maar ook het spanningsveld tussen de juridische theorie en de praktijk blijft een leuke uitdaging. Laat na de werkuren stoom af op de fiets, de tennisbaan of al joggend, bij voorkeur in de natuur, maar kan evengoed genieten van lekker eten en drinken.

Bart Van Laeken Project Manager Pragmatisch ingestelde medewerker. Het mag een beetje vooruitgaan en rond de pot draaien is niet aan hem besteed. De vrijheid en verantwoordelijkheid die hij bij CORES krijgt, de boeiende en diverse projecten, de aangename werkomgeving en de toffe collega’s zijn voor hem de grote pluspunten van zijn job. 90% van zijn vrije tijd gaat naar zijn drie dochters.

12


Nicolas Billen Business Developer Creatief nadenken over een concept is zijn dada. Details zijn dan weer minder aan hem besteed, want hij heeft als perfectionist de neiging om zich er in te verliezen. Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Beoefent 10 (!) sporten maar met een zoontje van 1 en een tweede kindje op komst is daar niet altijd evenveel tijd voor.

Katrien Moons Management Assistant Ziet haar administratieve en communicatieve vaardigheden, gekoppeld aan een plannersmentaliteit, als belangrijkste professionele troeven. Als versbakken medewerker is elke dag een nieuwe uitdaging. Na de werkuren spendeert ze zoveel mogelijk quality time met haar gezin, of tref je haar bij de yoga of aan het fornuis.

13


Buitengewone momenten beleeft u in een omgeving waar alles klopt. Met vormen die eenvoudig en helder zijn.

b metropool bvba jordaenskaai 2 2000 antwerpen tel +32 3 234 01 80 info@bmetropool.be bmetropool.bulthaup.be


CORES totems

DE CORESSIGNATUUR Sinds enige tijd tref je aan de ingang van enkele CORES-woonconcepten een heuse totem. Het betreft rechtopstaande stalen platen, waar het projectlogo en de naam CORES werden uitgesneden. Het verhaal van de totems begon in De Weverij in Sint-Niklaas. Daar besloten we voor het eerst om zulke beelden te plaatsen. Het ontwerp is van de hand van Avantgarden, die als landschapsarchitecten verbonden waren aan De Weverij.

15


“DE TOTEMS WEERSPIEGELEN HET BELANG DAT CORES AAN HET LANDSCHAP EN DE WOONOMGEVING HECHT.”

Avantgarden-landschapsarchitect Maarten Eggermont: “Er waren totems voorzien aan de drie toegangen tot het woonerf. Zo kreeg het woonproject een blijvende CORES-signatuur. Als een ontwikkelaar ergens ‘vertrekt’ nadat hij een project gerealiseerd heeft, valt er dikwijls niets meer te bespeuren van die ontwikkelaar. Voor veel ontwikkelaars, die liever zo anoniem mogelijk blijven, is dat mooi meegenomen. Andere, zoals CORES, zijn trots op hun concepten en willen dan ook maar al te graag een soort handtekening nalaten. Tegelijkertijd zorgt zo een totem ervoor dat ook de naam van het project zelf behouden blijft. Een naam als bijvoorbeeld De Weverij raakt vaak in onbruik of wordt in de loop der jaren gewoonweg vergeten. Een totem zorgt ervoor dat zowel de naam CORES als de naam van het project aan de site gelinkt blijven.”

16


Dynamiek Voor het design kreeg Avantgarden zowat carte blanche. Maarten Eggermont: “Na enig denkwerk hebben we gekozen voor een rechtopstaande, in de grond verankerde stalen plaat. Staal is heel robuust en kan tegen een stootje. Het leek ons beeldmatig sterk om de letters en logo’s uit te snijden. Zo veranderen de totems, afhankelijk van het achterliggende landschap. Als er planten staan, worden de letters groen, bij een rode muur rood. Zo creëren we een zekere dynamiek. Dit verhaal weerspiegelt het belang dat een ontwikkelaar als CORES aan het landschap en de woonomgeving hecht. Bij hun projecten gaat het om meer dan louter de architectuur van de woningen zelf. CORES is wat dat betreft altijd al een vooruitstrevende ontwikkelaar geweest, met aandacht voor het ruimere kader. De totems passen in die visie.”

Duurzaam Na een eerste totem in De Weverij, kwamen er ook bij andere projecten al gelijkaardige merktekens. Het design van de oertotem in De Weverij bleef daarbij behouden. Maarten Eggermont: “Aangezien De Weverij een oude industriële site is, hebben we geopteerd voor een stevig en karaktervol materiaal, als subtiele knipoog naar dat verleden. We gebruikten Cortenstaal, wat erg gebruiksvriendelijk is en geen onderhoud vergt. De oxidatielaag op het metaal zorgt voor een natuurlijke beschermlaag. Daardoor gaat het staal tien maal langer mee dan regulier staal. Dat gegeven sluit mooi aan op de eigenschappen en klemtonen van de projecten zelf, waar eveneens wordt ingezet op duurzaamheid. Staalproductie is een proces dat veel energie vraagt, maar het is wel een duurzaam materiaal dat kan gerecycleerd worden.”

17


T H E N E W G E N E R AT I O N 7 0 0 0

HERDEFINIEER PERFECTIE W WTW I EELW E.G BE TIO H .EM N E /NGEERNAETR I OAN 7 0N0700 0 0 L i fI e BE e yE o nR d O r dP i n aE ry R F E C T I E H E R D E F I#N W W W. M I E L E . B E / G E N E R AT I O N 7 0 0 0


De Friendship-site

HET BELANG VAN EEN CONSTRUCTIEVE DIALOOG Bij een grootschalige ontwikkeling als de Antwerpse Friendship-site, is een doorgedreven communicatie met de buurt essentieel. Momenteel bevinden we ons weliswaar nog in een vroeg stadium van het traject, maar toch zetten we al een aantal belangrijke stappen in dit kader. Communication Manager Sophie Engels en Project Developer Tom IJzerman vertellen hoe ze dat aanpakken.

Project Developer Tom IJzerman

19


“DANKZIJ EEN DOORGEDREVEN COMMUNICATIE KUNNEN WE EEN PROJECT ONTWIKKELEN OP MAAT VAN DE BUURT.”

“Bij CORES hechten we veel belang aan die transparante communicatie,” weet Sophie Engels. “Dat is een absolute voorwaarde om een project te doen slagen, en al zeker bij een groot project als dit. We werken met een vast communicatiestramien, maar hoe groter het project of hoe meer het in de kijker loopt, hoe hoger de frequentie aan contactmomenten. In principe blijft de aanpak wel dezelfde: we trekken altijd de buurt in en zoeken actief het contact op met de bewoners. We informeren de mensen over de verschillende stappen van het project en proberen hen te overtuigen van de meerwaarde voor de buurt.” Tom IJzerman pikt in: “Er zijn een aantal ‘verplichte communicatienummers’, maar als CORES Development gaan we daar uit eigen initiatief verder in. We willen open zijn en vertrouwen inboezemen. We weten uit ervaring dat het resultaten oplevert als we de buurtbewoners en andere geïnteresseerden zoveel mogelijk informeren. Een project als dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de buurt. Het is dus logisch dat de mensen met vragen zitten. Het is onze taak om daar zo goed mogelijk een antwoord op te bieden.” Sophie Engels: “Ook voor ons als ontwikkelaar is het interessant, omdat we op die manier te weten komen wat er leeft bij de mensen. Samen met deze input kunnen we - in de mate van het mogelijke - een project ontwikkelen op maat van de buurt. Het is dus in ieders belang om zo snel mogelijk tot een constructieve dialoog te komen.” RUP Friendship Een RUP – Ruimtelijk UitvoeringsPlan – is een document met richtlijnen en voorschriften voor een bepaalde zone, dat de overheid opstelt om een omgevingsvergunning (vroegere bouwvergunning) voor projecten binnen deze zone te kunnen afleveren. Als de overheid oordeelt dat dit document niet meer voldoet aan een huidig toekomstbeeld, kan ze een RUP (deels) aanpassen en/of herzien.

20

Tom IJzerman: “Momenteel geldt er voor omzeggens gans het Eilandje een globaal ‘RUP Eilandje’ uit 2010, waar ook de huidige Friendship-site deel van uitmaakt. De toenmalige visie en neergeschreven voorschriften voor deze site bestendigen in feite de huidige opdeling in twee bouwblokken. Uit de internationale architectuurwedstrijd die CORES uitschreef voor de Friendship-site, bleek dat het huidige RUP te weinig ambitie toonde om het potentieel van deze plek tot uiting te laten komen. Het leek ruimtelijk eerder logisch om de hele site als een eenheid te beschouwen en zo een ontwerp te kunnen maken dat betere antwoorden geeft op de huidige rommelige situatie. Maar net dit concept van samennemen en ontwikkelen als één geheel is binnen het geldende RUP niet mogelijk. Daarom heeft de stad dan ook beslist om voor deze zone de voorschriften te herzien, om een meer hedendaags stedelijk project mogelijk te maken. Het is logisch dat dit de nodige vragen oproept bij buurtbewoners. De procedures tot opmaak van een RUP houden hier ook rekening mee: iedereen mag meedenken en dit ook kenbaar maken. En sowieso wordt er een openbaar onderzoek georganiseerd. CORES wil zelfs meer doen.” Sophie Engels: “Om deze moeilijke materie en onze intenties met het project uit te leggen, hebben we samen met AG Vespa, naast het wettelijk voorziene infomoment, een bijkomende infoavond voor de buurt georganiseerd. Wat zal dit RUP nu eigenlijk inhouden? Wat wijzigt er en waarom? Over welk gebied gaat het en wat zal of kan er komen? Dat zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen. Er zullen in de komende maanden nog dergelijke avonden ingericht worden.”


Hoogbouwrapport Een van de uitgangspunten van het nieuwe RUP is de mogelijkheid om enkele hogere accenten te leggen. Tom IJzerman: “Uit de internationale architectuurwedstrijd bleek dat het op deze plek stedenbouwkundig aangewezen is om met hoogteaccenten te werken. Als je plaatselijk de hoogte in gaat, is er minder grondinname. Dat biedt de mogelijkheid tot meer groen, minder verharding en een goede waterinfiltratie. Op andere plaatsen kan het bouwvolume dan gereduceerd worden. Dat is ongetwijfeld positief voor de hele buurt. De nieuwe bouwhoogtes worden nu uitvoerig onderzocht in een Hoogbouwrapport, dat parallel met het RUP in behandeling is. Ook daarover willen we helder communiceren op de infomomenten. In het momenteel opgeleverde rapport werd een eerste ontwerp van gebouwen onderzocht en positief geëvalueerd. Dit voorgestelde ontwerp zal zeker nog geoptimaliseerd worden, en dat willen we ook duidelijk maken aan de mensen. Een infosessie is daar ideaal voor. We brengen de buurtbewoners en geïnteresseerden op de hoogte van de huidige plannen en ideeën, ook visueel, en antwoorden op hun vragen. Ze kunnen dan zelf zien wat de impact is voor hen persoonlijk of voor hun buurt. Wij leren van onze kant de gevoeligheden en noden van de buurt kennen. Een win-win.”

21


Overtuigen De infomomenten bieden ook een mooie gelegenheid om de meerwaarde van het concept duidelijk te maken. Sophie Engels: “Verandering is vaak moeilijk. Door met de buurtbewoners in dialoog te gaan, hopen we bepaalde bezorgdheden en vooroordelen weg te nemen en hen ook te enthousiasmeren voor de opportuniteiten die de site biedt. We geloven heel sterk in de positieve impact van dit concept op de omgeving en proberen de mensen daarvan te overtuigen. De indeling van de parking is bijvoorbeeld zo opgevat dat de overlast voor de buurt minimaal blijft. De prachtige architectuur zal op de hele buurt afstralen. De bewoners zullen niet langer op het lelijke kantoorgebouw dat er nu staat hoeven te kijken. Tijdens de infomomenten proberen we ons eigen enthousiasme daaromtrent over te brengen. Maar ook daarnaast kunnen de mensen altijd bij ons terecht met vragen. Er is bijvoorbeeld een digitale nieuwsbrief waarop ze zich kunnen inschrijven en die de vooruitgang van het ontwerp op de voet volgt.�

22


speciaal voor jou Wijnegem Aalst Aartselaar Antwerpen Brugge Diest Dison Gent Grivegnée Habay Ieper Kuurne Lier Lummen Malmedy Mechelen Rocourt Temse Turnhout Zele desco member Gembloux Braine l’Alleud Châtelineau Marche-en-Famenne Mons Namur | Jambes Tournai Vorst | Forest Wemmel Zaventem www.desco.be www.vandenbergh.be


GROEN ZUID HOBOKEN

BEZOEK HET MODELAPPARTEMENT

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

MAAK NU EEN AFSPRAAK

DE MEEST BETAALBARE EN GROENE WOONWIJK VAN ANTWERPEN Snel beschikbaar (april 2020) I Allerlaatste fase nu in verkoop I Groene, autoluwe woonwijk I Buurtpark met speeltuin

Toparchitectuur

1 slpk app vanaf € 149.500* 2 slpk app vanaf € 189.500* 3 slpk app vanaf € 227.000*

Erkende assistentiewoningen vanaf € 205.283* (Ook erkende assistentiewoningen te huur) www.groenzuid.be

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

Volg ons via

@coresdevelopment en

@cores_development


Binnenkijken bij Daphne Hebb

CREATIEF

MET DE RUIMTE(S) Daphne Hebb en haar man kochten reeds in de eerste fase van Groen Zuid een woning in de gloednieuwe wijk. Door die vroege aankoop kregen ze de kans om nog allerlei aanpassingen door te voeren. Ondertussen is het gezin uitgebreid met een dochter en zijn ze al helemaal gesetteld in hun nieuwe omgeving. Wij wipten even binnen.

25


Voor de verhuis woonde het koppel in een huurappartement in het centrum van Antwerpen. Ze woonden er heel graag, maar maakten toch de keuze om te kopen. Daphne Hebb: “We wilden bijvoorbeeld graag een tuin, niet in het minst omdat we ook aan kindjes wilden beginnen. Een andere voorwaarde was dat het niet te ver van de stad was. Omdat ik in Brussel werk en elke dag naar mijn werk rijd, was het ook belangrijk dat het aan de juiste kant van Antwerpen lag. In Groen Zuid konden we al die vakjes afvinken. De pluspunten waren talrijk: dicht bij de stad, in het groen, een tuin, betaalbaar en nieuwbouw …” Indeling De keuze was dan ook snel gemaakt: het gezinnetje kocht een woning met tuin. Ze hebben het zich nog geen moment beklaagd. Daphne Hebb: “Het voordeel bij een nieuwbouw als deze is dat je nog veel mogelijkheden hebt. Dat ging redelijk ver in ons geval. We hebben de standaardindeling overhoop gehaald en zijn creatief omgesprongen met de bestaande ruimtes. Geplande muren sneuvelden omdat we een open en licht gevoel wilden creëren. We hebben dus bepaalde kamers samengevoegd tot grotere ruimtes. Om je een idee te geven: van de 12 voorziene binnendeuren zijn er uiteindelijk slechts 5 overgebleven!”

26


Licht en open Ook de inrichting versterkt het lichte, open karakter van de woning, met een bleke parketvloer, witte muren, zachte kleuren, lichtgrijze stoffen ... Het blijft sober, met een aantal zwarte metalen accenten, zoals een metalen lamp. Daphne Hebb: “Ik ben ook bijzonder trots op de gigantische spiegel met een diameter van anderhalve meter in de inkomhal. Die hebben we op maat laten maken. Het is een heuse eyecatcher. Hij weerspiegelt ook het buitenlicht, waardoor de hal heel licht wordt. Er staat ook een kapstok, die mijn vriend zelf gemaakt heeft, en een garderobe in zwart metaal, eveneens van zijn hand. Er was niet echt een kleerkast voorzien, dus daar hebben we dan maar zelf voor gezorgd. Het is eigenlijk een metalen stang die vasthangt aan kabels in het plafond en waar je kleding kunt aanhangen met hangers. Op die manier benutten we de beschikbare ruimte maximaal.”

Eettafel Een opvallend item in de nieuwe woning is de imposante eettafel. Daphne Hebb: “Die hebben we verhuisd vanuit ons appartement. Ze moest absoluut mee, want we krijgen nogal wat vrienden over de vloer. Het is een flink uit de kluiten gewassen exemplaar, dat het gelijkvloers domineert. Daarom hebben we onze woonkamer op de eerste verdieping ingericht en hebben we het gelijkvloers volledig voorbehouden aan de keuken. Ik vind het sowieso leuker als de keuken en de woonkamer aparte ruimtes zijn. Kortom, je mag gerust stellen dat we onze woning volledig gecustomized hebben.”

Aanbod: 1 slpk vanaf € 149.500* 2 slpk vanaf € 189.500* 3 slpk vanaf € 227.000* Vraag ook naar ons instapklaar woonaanbod van de vorige fases in Groen Zuid. * excl. BTW, notaris- en registratiekosten www.groenzuid.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

27


Woodstoxx staat voor eigen productie en plaatsing van parket, houten terras, gevel-, plafond- en wandbekleding. Wij brengen de warmte van hout op een innovatieve manier in uw project. Grote of kleine projecten? Wij denken vooral in termen van geslaagde projecten. https://www.instagram.com/woodstoxxbe


c-hive

MEER DAN

EEN KANTOOR Voor wie vindt dat zijn bedrijf een state-of-the-art-kantoorgebouw verdient, biedt c-hive de gedroomde oplossing. In dit kantoorconcept in de charmante Harmoniewijk geniet je van een futureproof locatie. Het zet in op flexibiliteit en het collectieve en is uitgerust met de modernste technologieĂŤn en diensten.

29


Niet alleen het gebouw zelf trekt de kaart van de innovatie. Met de handige C-app, die je het leven zowel privé als professioneel een pak makkelijker maakt, boek je hier in een handomdraai een carwash, wasdienst, personal fitness en nog veel meer.

“NET ALS IN EEN ‘BEEHIVE’ VORMEN VEEL ONDERNEMENDE BEWONERS HIER SAMEN ÉÉN DYNAMISCH GEHEEL, TERWIJL ZE TOCH HUN EIGEN PLEKJE HEBBEN.”

c-hive ligt in het centrum van Antwerpen, terwijl ook De Singel, de Antwerpse Ring en de uitvalswegen naar Brussel, Gent en Hasselt zich op nauwelijks enkele minuten bevinden. Bovendien bevindt het metronet van Antwerpen zich vlakbij. Verder is er een station van fietsdienst Velo Antwerpen voor de deur en kun je binnenkort elektrische auto’s huren … De parkeerruimte, fietsenstallingen en elektrische oplaadpunten maken het plaatje compleet.

30

Ook voor wie na de kantooruren wil ontspannen, is de ligging ideaal. Het Harmoniepark biedt groene rust en verder vind je hier in de omgeving tal van leuke winkels, horecazaken, musea en andere culturele trekpleisters. In het gebouw zelf is er evenmin een tekort aan ontspanningsmogelijkheden, zoals het hedendaagse kantoor vereist. Een greep uit het aanbod: Fitness@Work, ‘rooftop bar’ c-hive rooftop Antwerp … De ideale omgeving om business en pleasure aan elkaar te koppelen!


TOVER JIJ DIT BLANCO CANVAS OM TOT EEN INDRUKWEKKEND EN GEPERSONALISEERD KANTOOR? Als je op zoek bent naar een hoogstaande en flexibele werkplek, in een inspirerende omgeving, is c-hive je op het lijf geschreven. Hier vind je als toekomstgerichte speler de kantoorruimte op maat van je bedrijf. Vanuit deze locatie maak je de positieve eerste indruk die zo belangrijk is voor elke onderneming. Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

31


Zakenlunch wint aan populariteit

(en terecht!)

De lunch tijdens de werkuren wordt - eindelijk - naar waarde geschat. Werknemers, maar ook bedrijven zelf, hechten er steeds meer belang aan. Ook de gezonde zakenlunch is in opmars. Liever dan een dure en tijdrovende zware lunch, kiezen professionals ervoor om deals te bespreken bij een lichte maar kwalitatieve maaltijd … Het belang van een goede lunch Om te beginnen biedt de lunchbreak een mentaal rustmoment, dat je kunt gebruiken om de batterijen op te laden. Zeker in deze druk-druk-druktijden, zowel op werkvlak als privé, grijp je best elke kans op een momentje van ontspanning, ook tijdens de werkuren. Geef je middagmaal daarom de aandacht en de tijd die het verdient. Lunch indien mogelijk samen met je collega’s, want een leuke babbel geeft je nog meer de kans om je gedachten even te verzetten. Bovendien bevordert het de teamgeest. Reset Ook ‘desktop dining’ - snel iets naar binnen werken terwijl je aan je bureau blijft zitten - is af te raden. Het is een fabeltje dat je daardoor tijd wint of dat het je productiviteit bevordert. Net omdat je geen echte break inlast, betaal je achteraf de prijs, want niemand is gemaakt om acht uur aan een stuk achter zijn computer door te brengen. Ook als je niet doorwerkt is het geen goed idee om op je stoel te blijven zitten. Het is belangrijk dat je even een andere plek opzoekt voor een volledige ‘reset’.

“EEN GEZONDE LUNCHBREAK IS IN ALLE OPZICHTEN TOP, ZEKER ALS JE ERVAN KUNT GENIETEN IN EEN AANGENAME OMGEVING ALS C-HIVE.” 32


Productiever Niet alleen mentaal, ook lichamelijk heb je na een drukke voormiddag nood aan een energieboost. De lunch is in dat opzicht een uiterst belangrijke maaltijd. Wie gezond eet, presteert beter en is 20% productiever. Het houdt je energiepeil op niveau - als je tenminste niet te zwaar eet -, maar het heeft ook een positieve invloed op je stresspeil, creativiteit, geheugen ĂŠn intelligentie! Ga voor groenten (een slaatje!), volkorenproducten of voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en gezonde vetten. Of wat dacht je van een maaltijdsoep met volkorenpasta en peulvruchten? Smakelijk!

c-hive rooftop Antwerp Mechelsesteenweg 180, 2018 Antwerpen Voor reserveringen: www.c-hive-rooftop.be

33


10 VAN SCHOONBEKE ANTWERPEN

BEZOEK HET MODELAPPARTEMENT

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

MAAK NU EEN AFSPRAAK

HOOGWAARDIG AFGEWERKTE APPARTEMENTEN IN DE ANTWERPSE HARMONIEWIJK Snel beschikbaar (februari 2020) I Volledig instapklaar (incl. schilderwerken) Ruime privatieve terrassen I Ondergrondse staanplaatsen mogelijk 1 slpk app vanaf € 259.500*

2 slpk app vanaf € 319.500* www.10vanschoonbeke.be

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

Volg ons via

@coresdevelopment en

@cores_development


2019: Het jaar van Gilbert van Schoonbeke

PROJECTONTWIKKELAAR

AVANT LA LETTRE De Van Schoonbekestraat, waar je onze woonconcepten 10 Van Schoonbeke en 14 Van Schoonbeke vindt, ontleent zijn naam aan de grondlegger van de Antwerpse projectontwikkeling. Gilbert Van Schoonbeke bepaalde grotendeels het zicht van de Scheldestad in de Gouden Eeuw en ook nu nog draagt de stad zijn stempel. Bovendien kunnen we heel wat leren van hem. Het is dus niet meer dan verdiend dat we de man in de bloemetjes zetten voor zijn 500ste verjaardag.

35


Vrijdagmarkt

De projecten waar deze ondernemer pur sang een aandeel in had, zijn niet op een hand te tellen. Enkele voorbeelden: Het Eilandje (thuisbasis van ons CORES-project CADIZ), het Brouwershuis en tal van straten en pleinen, zoals de Vrijdagmarkt. Hij voltooide een groot deel van de Spaanse Omwalling, die tot ver in de 19de eeuw de ontwikkeling van de stad bepaalde, trok straten recht, bouwde huizen en openbare gebouwen, breidde het stadsgebied en de haven uit en creëerde een industriële zone. In zijn relatief korte leven zou hij verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van niet minder dan één derde van de nieuwe straten in het Antwerpen van de zestiende eeuw. Door zijn toedoen kende de stad lange tijd zijn gelijke niet op vlak van verstedelijking in noordelijk Europa. Hij werd niet voor niets de ‘Meliorator’ van de stad genoemd, wat letterlijk de ‘verbeteraar’ betekent. Innovatief Gilbert Van Schoonbeke was een voor die tijd heel innovatief urbanist. Zo was hij de eerste die alle materialen voor zijn bouwprojecten zelf produceerde. Van Schoonbeke nam niet alleen het metselwerk op zich, maar ook de vervaardiging van de bakstenen en de aanvoer van grote hoeveelheden turf om die stenen te bakken. Zijn aanpak van de stadswallen is een sprekend voorbeeld van het doortastende ondernemerschap en de geplande, weldoordachte manier van werken van de man. Omdat de bouw van de wallen in de jaren 1540 te traag vorderde met het oog op de veiligheid van de stedelingen - het waren roerige tijden -, stelde Van Schoonbeke een ambitieus plan voor. Hij zou de bouw van de wallen op zich nemen als hij in ruil daarvoor een gebied ten noorden van de stadsmuren van Antwerpen, de Nieuwstad, tot haven- en industrieterrein mocht ontwikkelen. Zo geschiedde, en daarmee ligt hij meteen aan de basis van het huidige Eilandje!

36


Komedieplaats

Feestjaar Kortom, Van Schoonbeke was een man die zijn stempel drukte op het uitzicht van de stad, tot vandaag toe. De sporen van zijn werk zijn nog altijd aanwezig. Dat leert ons ook als huidig projectontwikkelaar iets dat we niet uit het oog mogen verliezen, namelijk dat wat we doen een grote en vaak ook langdurige impact heeft. Ons werk zal er binnen 50, 100 of misschien zelfs 500 jaar nog staan. Dat visionaire van Van Schoonbeke is dus ook nu nog belangrijk. Ons motto, ‘we create urban spaces that make people happy’, past perfect in die filosofie: we proberen projecten te creëren die vandaag en morgen, voor het individu en voor de maatschappij, een meerwaarde bieden. Van Schoonbeke was in dat opzicht zeker een belangrijke inspiratiebron voor ons. Ook wij proberen als ontwikkelaar mee vorm te geven aan de stad van morgen.

“GILBERT VAN SCHOONBEKE WAS EEN VOOR DIE TIJD HEEL INNOVATIEF URBANIST.” 37


hewi.com

Kom jouw badkamerdromen waarmaken ONTDEK ONZE 6 TOONZALEN OP WWW.SCHRAUWEN.BE


De Tuilerie

VERVOLGVERHAAL IN DIEST Na een succesvol eerste project in Diest - De Blekerij - breit CORES Development een vervolg aan zijn verhaal in de Vlaams-Brabantse stad. Het nieuwe project, dat de naam De Tuilerie kreeg, komt naast De Blekerij in de stationsbuurt die helemaal vernieuwd wordt, op een boogscheut van het stadscentrum en aan de oevers van de Demer.

39


“DE TUILERIE WORDT DE EERSTE GASVRIJE WIJK IN DIEST.�

Als eerste succesvolle stap in de herontwikkeling van de stationsbuurt lanceerde CORES in 2016 woonproject De Blekerij, waar intussen alle bewoners hun intrek hebben genomen. Met De Tuilerie dragen we opnieuw een steentje bij aan de heropleving van deze buurt tussen het station en de binnenstad. Die evolueert steeds meer tot een kwalitatief stadsdeel met woon- en werkfunctie. Groene uitvalsbasis De Tuilerie bestaat uit 113 appartementen en penthouses met ruime terrassen en 12 eengezinswoningen met tuin. De gemeenschappelijke tuin, ruime groene speelzone en parkzone met ligweide langs de rivier zetten het open en groene karakter van het concept extra in de verf. Met de fiets vormt de site de perfecte uitvalsbasis voor een tochtje door de Demervallei. Aan de andere kant verrast de stad Diest met zijn charmante steegjes, historische gebouwen en oude waterlopen. Tegelijkertijd vind je hier alles wat je verwacht van een moderne stad.

40


Het BEO-veld: een win-win! De Tuilerie blinkt ook uit op vlak van energiezuinigheid. De zonnepanelen spelen hier hun rol en met het BEO-veld introduceren wij de eerste gasvrije wijk in Diest. BEO staat voor ‘boorgaten energieopslag’. Het systeem zorgt voor de verwarming en koeling van de gebouwen op een bijzonder energiezuinige manier. Via een gesloten circuit van buizen met water, dat door de bodem loopt, wordt het water in de zomer afgekoeld door de temperatuur van de ondergrond. Dit water zorgt voor de koeling van het gebouw. In de winter krijg je het omgekeerde verhaal. Dan wordt het water in de buizen door de ondergrond opgewarmd en met een warmtepomp op hogere temperatuur gebracht voor de verwarming van de ruimtes. Per gebouw wordt één BEO-veld voorzien. Dankzij het lage E-peil (E20) resulteert dit de eerste vijf jaar in een fiscaal voordeel en betaal je geen onroerende voorheffing. Een win-win voor de energiefactuur én het klimaat!

Aanbod: 1 slpk vanaf € 163.000* 2 slpk vanaf € 203.500* 3 slpk vanaf € 265.000* Penthouse vanaf € 407.500* * excl. BTW, notaris- en registratiekosten www.detuilerie.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

41


LET’S BUILD TOGETHER!

GROUP VDS Group is een onafhankelijke bouwgroep die totaaloplossingen biedt voor bouwprojecten. Onze groep omvat 3 dochterbedrijven: Vanderstraeten, Peremans en Execon en heeft vestigingen te Lummen, Halle, Antwerpen en Mechelen. Wij staan in voor het mee ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de publieke en private sector. Samenwerking met alle betrokken partners staat hierbij centraal. Hierbij investeren we in onze mensen, innovatie

PUB 11

en kennis, waardoor we steeds kwaliteit voorop kunnen stellen.

VANDERSTRAETEN: Residentie Brialmont te Mortsel Architect: HUB Architecture

PEREMANS: Residentie Violetta en Camilla te Sint-Pieters-Leeuw Architect: Styfhals architecten bv nv

EXECON: Residentie De Commanderie te Hoboken Architect: Architectenbureau Wil Bots bvba

www.vdsgroup.be


MOON Lighting

TERUG NAAR HET GEVOEL Verlichting is niet alleen functioneel belangrijk, ze is ook essentieel om de juiste vibe te creÍren in huis. Steeds meer mensen beseffen dat en de verlichting krijgt dan ook in toenemende mate de aandacht die ze verdient. We staken ons ‌ licht op bij een kenner ter zake, Karolien van Hollebeke van MOON Lighting. Zij vertelt ons meer over de nieuwste trends in lichtland en doet ons een aantal tips aan de hand.

43


“DE HUISELIJKHEID WORDT BELANGRIJK IN HET HEDENDAAGSE INTERIEURVERHAAL.”

Als een van de belangrijkste trends noemt Karolien Van Hollebeke de terugkeer naar de eenvoud. “Enkele jaren geleden domineerde het zwart-witverhaal. Alles was zeer architecturaal. Ik voel dat de mensen nu terugkeren naar de basis. Het gevoelsmatige speelt opnieuw een belangrijke rol. Bovendien zijn onze klanten een pak bewuster geworden. Ze vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat een product Belgisch of eerlijk is … Er is weer aandacht voor het ambacht en de materialen. De populariteit van natuurlijke producten zoals hout past in dit plaatje. Het strakke moet een beetje plaatsruimen voor het gezellige, het warme. De huiselijkheid wordt belangrijk in het hedendaagse interieurverhaal. Vroeger zag je dat vooral bij klassiekere woningen, nu merk je het ook bij hedendaagse interieurs. Ook op vlak van verlichting is die trend duidelijk merkbaar. Zo werken we momenteel heel veel met sfeerverlichting. Armaturen in brass, brons, de steellook, zachte kleuren … zijn helemaal in.”

44


Karolien Van Hollebeke heeft al een hele carrière als verlichtingsadviseur achter de rug. Aanvankelijk werkte ze in dienst van andere bedrijven. Het bleef echter haar droom om een eigen zaak op te starten, want het knaagde dat ze haar eigen visie niet ten volle kon realiseren. “Mijn focus ligt op lichtbeleving. Voor mij is verlichting meer dan armaturen verkopen,” zegt ze daarover. “Ik werk ook graag met atypische merken, waar ik niet altijd de kans toe kreeg. In 2015 heb ik dan de stap gezet en een eigen zaak opgericht. MOON Lighting was een feit. En ik heb het me nog geen moment beklaagd.”

Comeback van het decoratieve Daarmee samenhangend wordt ook het decoratieve belangrijker. Karolien Van Hollebeke: “Door de voorliefde voor soberheid en strakheid was er minder aandacht voor decoratie. Qua verlichting zag je bijvoorbeeld een aantal strakke spots boven de eettafel, en dat was het dan. Daar wordt nu steeds meer van afgestapt. Er komen grote, transparante glazen bollen, pendellampen boven keukeneilanden of naast het bed in plaats van een leeslampje, wandarmaturen … De inbouwarmaturen - spots in de volksmond - worden kleiner, en dat geldt ook voor de opbouwarmaturen. Het mag allemaal wat meer zijn. Ik denk dat de sociale media, Instagram en Pinterest voorop, een grote rol spelen bij die comeback van het decoratieve. We merken dat ook bij onze klanten. Vroeger lieten ze zich leiden door onze catalogus, nu komen ze met interieurbeelden van het internet op de proppen. Wij moeten dan op zoek naar de leveranciers van die items. Die zoektocht brengt ons overal, wat op zich best leuk is, maar het maakt onze job er niet makkelijker op. (lacht) Zo hebben we ondertussen agenten over zowat heel de wereld.”

45


Bouwen op

hoog niveau

B&R Bouwgroep is een multidisciplinaire groep met het hoofdkantoor in Arendonk en telt momenteel 23 bedrijven met vestigingen in heel Vlaanderen. Hoewel geografische spreiding een belangrijke troef is, blijft onze verankering in de Kempen cruciaal. We zijn namelijk trots op onze ‘wortels’ en het typisch familiale karakter.

HOOYBERGHS The Mills – Edegem

BREBUILD Renovatie Groenendaalcollege – Merksem

VERHEYEN Turnova Toren – Turnhout

www.benr.be

B&R Bouwgroep | Hoge Mauw 1510 | B-2370 Arendonk


Partner

EEN OMARMENDE

BENADERING Veelzijdigheid is troef bij het Gentse architectenbureau Stéphane Beel Architects. In hun portfolio tref je naast residentiële realisaties ook opdrachten in de zorgsector, gerechtsgebouwen, scholen, tot het AfricaMuseum in Tervuren toe. Het mag dan ook een logische keuze heten dat het consortium Bergesteyn met hen in zee ging voor het ontwerp van Borgerwijk. Stéphane Beel en Tom Ryckaert vertellen ons hoe ze deze grootschalige opdracht benaderen.

47


Centraal bij de aanpak van SB A, van het kleinste tot het grootste project, staat de aandacht voor het gemeenschapsgevoel. “Dat samenzijn, deel uitmaken van een geheel, is de essentie,” weet Stéphane Beel. “Deze invalshoek blijft dezelfde, ongeacht het project. Je ontwerpen moeten een gevoel van rust geven. Dat geldt evenzeer voor een woning als voor een ziekenhuis of een luchthaven.” Communitygevoel Ook het ontwerp van Borgerwijk vertrekt vanuit deze visie. Tom Ryckaert: “De focus ligt op de integratie van het residentiële en het zorggedeelte. Vroeger werden zorginstellingen verstopt in de bossen, ver van alles. Hier beogen we het tegenovergestelde en integreren we het in een heuse nieuwe ‘wijk’. We mikken op de interactie tussen dit gedeelte en de mensen die er wonen of werken in de kantoren en ateliers. Het gemeenschappelijke park speelt hier ook een belangrijke rol. Zo voorzien we in de appartementen voor de ouderen die zelfstandig wonen een wijds uitzicht over die groene ruimte. Ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld een restaurant of een sportzaal - de concrete invulling van de verschillende ruimtes ligt nog niet helemaal vast - zal dat gevoel versterken. Dergelijke functies creëren een echte ‘community’. Maar ook de integratie van Borgerwijk in de gemeente is in dit opzicht belangrijk, met bijvoorbeeld de fietsweg die doorheen de site loopt. En er is ook een link naar Mechelen … Alles haakt op elkaar in. We gaan omarmend te werk.”

Stéphane Beel & Tom Ryckaert

“CENTRAAL BIJ DE AANPAK VAN SB A, VAN HET KLEINSTE TOT HET GROOTSTE PROJECT, STAAT DE AANDACHT VOOR HET GEMEENSCHAPSGEVOEL.”

48


Meer info en nieuws over dit woonconcept vind je op www.borgerwijk.be. Wil je op de hoogte blijven van de vooruitgang van dit project, een partnership met co-ontwikkelaar Vanhout Projects? Schrijf je dan in op de digitale nieuwsbrief.

Inspiratie Inspiratie voor een opdracht als deze haalt het team van SB A uit verschillende hoeken. Stéphane Beel: “We steken ons licht op bij gelijkaardige concepten en bij het verleden. Daarnaast hebben we ondertussen zelf een pak ervaring opgebouwd met dergelijke opdrachten, zodat we ook uit onze eigen koker kunnen putten. Het is wel altijd belangrijk dat je geen zaken letterlijk overneemt. Zo maak je namelijk geen coherente ontwerpen. Je moet de input ergens helemaal achterin je hoofd opslaan, zodat ze niet te nadrukkelijk doorsijpelt in je eigen creaties. Het komt erop aan om met respect voor het goede van het verleden iets te brengen dat op maat is van het heden en de toekomst. Je haalt inspiratie uit wat er is en bouwt daarop verder.”

49


BELGISCHVAKMANSCHAP

TOTAALINRICHTING I PRODUCTIE IN EIGEN ATELIER I PROFESSIONEEL ADVIES I VAKKUNDIGE PLAATSING I CORIAN® VERWERKING

Wuustwezel I Kalmthoutsesteenweg 193 I 03 669 60 84 Aartselaar I Kontichsesteenweg 35 I 03 877 96 00 Lochristi I Antwerpsesteenweg 84 I 09 274 04 84

OPEN OP ZONDAG www.augustijnskeukens.be 50


Stad in de kijker

MODELSTAD

KOPENHAGEN Nieuwe woonconcepten duiken overal ter wereld op. Dat kunnen we als toekomstgericht projectontwikkelaar alleen maar toejuichen. Sommige steden spannen echter de kroon en zetten zich collectief achter de ontwikkeling van vernieuwende woonvormen en stadsvernieuwing in het algemeen. Kopenhagen is daar misschien wel de mooiste illustratie van. We trokken naar het hoge noorden om te zien of ook wij iets kunnen opsteken van de Deense hoofdstad.

51


De ingrepen die van deze stad een model maken op vlak van duurzaamheid, samenleving, openbaar vervoer, fietsen/wandelen en stadsontwikkeling zijn legio. Er zijn talloze parken, als evenveel groene rustpunten doorheen de stad. Het herontwikkelde havengebied is een droomvoorbeeld van hoe je een stadskanker een nieuw elan geeft. Er is een overvloed aan publieke ruimte waar het aangenaam vertoeven is. De shared space wordt maximaal ingericht met sportieve en recreatieve infrastructuur en nodigt de mensen uit om zoveel mogelijk te fietsen en te stappen. Het verbluffende fietspadennetwerk zorgt ervoor dat de auto grotendeels overbodig is geworden. Ook het ruime aanbod aan spacieuze voetgangersstraten, waar de wandelaar koning is, is een mooi voorbeeld. Kortom, alle ingrediënten voor een relaxte stad op mensenmaat zijn hier aanwezig. Een kwestie van willen De grote vraag die je je als buitenstaander bij dit alles stelt: is deze visie ook elders toepasbaar? Het antwoord is een volmondig ja. Elke stad kan in het spoor van Kopenhagen treden en de publieke ruimte omarmen. Fietsinfrastructuur is de goedkoopste infrastructuur die er is - alleszins veel goedkoper dan dure wegen - dus een kwestie van geld is het zeker niet. Wat opvalt in Kopenhagen is dat de opwaardering van de stad geen bottom-downverhaal is. Veel evoluties, zoals het gaandeweg ‘bannen’ van de auto uit het centrum, zijn er niet enkel gekomen omdat de overheid dat wou, wel omdat de burgers zelf het heft in handen namen. De overheid stak een handje toe en faciliteerde, met gebruiksvriendelijke en veiligere fietspaden, de optimalisering van de verkeerslichten (bijvoorbeeld een groene golf voor fietsers), verkeersvrije wandelstraten …

“KOPENHAGEN IS NIET HET PARADIJS, MAAR EEN LEEFBARE HOOFDSTAD OP MAAT VAN DE MENSEN, WAAR GEÏNVESTEERD WORDT IN KWALITATIEVE STADSONTWIKKELING.”

52


Waterfrontontwikkeling

Strøget Wedergeboorte Een opvallende ingreep, die voor ons extra interessant is, situeert zich in het havengebied. De oude haven evolueerde naar het einde van de twintigste eeuw toe van het kloppende hart van de economie tot een onaangename, doodse zone. Maar de oude kades zijn letterlijk teruggegeven aan de Kopenhagenaars. De wedergeboorte van dit stadsdeel gedurende de laatste tien jaar werd de stuwende kracht van de stadsvernieuwing. De haven groeide uit tot een heuse place to be aan het water, waar iedereen bij mooi weer wil zijn! Er wordt gewandeld, geslenterd en geluierd. Overal tref je in de buurt van het water terrassen en zitplaatsen. De kade werd ook opgeladen met tal van attractiepolen, die op hun beurt interageren met het water. Klap op de vuurpijl: het ooit zwaar vervuilde water leent zich nu zelfs tot vrolijke zwempartijtjes. Er kwamen verder woningbouwcomplexen, kantoren en bedrijven. Het volledig nieuwe stadsdeel Nordhavn, een van de talrijke duurzame wijken die er de laatste jaren bijkwamen, biedt een diverse en aangename mix van oude en opgeknapte fabrieken en nieuwe wooncomplexen waar het leuk wonen is. En zo zijn er nog tal van leefbare bouwontwikkelingen op maat van de bewoners.

8tallet

53


Koninklijke Bibliotheek, KB

Ørestad

Copenhagen Port Sea

54

Ørestad Ook elders in de stad wordt op een doordachte manier aan kernverdichting gedaan. Ørestad is een mooi voorbeeld van hoe een halt werd toegeroepen aan de uitwaaierende bewoning en verkavelingsdrang in het zuiden van Kopenhagen. Ook de manier waarop dit gebeurde, verdient onze aandacht. Vooraleer van start te gaan met de eigenlijke ontwikkeling, werd bepaald waar gebouwd kon worden en welke delen natuur moesten blijven. Er werd vervolgens een metrolijn aangelegd en een waterbouwkundig project opgestart. Dat was nodig om dit vochtige gebied op een slimme manier te kunnen aansnijden. Daarna kwam er een districtshuis en een cultureel centrum en dan pas was het de beurt aan de woonontwikkeling. Resultaat: een wijk die vanaf dag één goed ontsloten en relatief voorzien was. Een fraai staaltje van planningspolitiek, waarbij de stad een stevige regierol aanhield. Vandaag wordt de wijk gekenmerkt door een forse bouwactiviteit en zijn de meeste plots ingenomen door appartementsgebouwen, kantoren, winkelcentra en hotels.

Baanbrekende architectuur Kopenhagen is ook een stad vol spannende architectuurhoogstandjes. Het moderne, door water omgeven operagebouw met zijn opvallende luifeldak en glazen gevel scoort zowel bij architectuur- als operaliefhebbers. Ook de nationale bibliotheek van Denemarken, met zijn recentere aanbouw, de Black Diamond, gooit hoge ogen. In de nieuwe wijk Ørestad ontdek je eveneens heel wat baanbrekend werk, zoals het beroemde woonblok 8Tallet.

Bron: Integraal fotografie


de mooiste BINNENDEUREN en TRAPPEN

voor renovatie en nieuwbouw

Bent u “in-to-Design”, Stijlvol “Classic” of “Retro Chic”? Ontdek het in één van onze ruime exclusieve showrooms: heel inspirerend! U bouwt of verbouwt de woning van uw dromen? De binnendeuren, de trap en het vloertype bepalen in sterke mate de stijl van uw woning. Logisch dus om te kiezen voor mooie aangepaste deuren. Uit Bouwinfo: “Een goede tip is NORDEX, België’s elegantste producent van binnendeuren-met-stijl: hedendaags klassiek, retro of tijdloos design. NORDEX begeleidt u van de materiaalkeuze, kleur, scharnieren, deurklinken,... tot installatie (België).” NORDEX hoofdzetel + showroom ARENDONK • Hoge Mauw 300 • 2370 Arendonk T 014 689 366 • info@nordex.be • www.nordex.be showrooms: NORDEX AALTER NORDEX HALLE NORDEX HASSELT NORDEX KAMPENHOUT NORDEX OPWIJK NORDEX WIJNEGEM

• • • • • •

Knokkebaan 8 Auguste Demaeghtlaan 228 Genkersteenweg 72A Mechelsesteenweg 93 Stwg op Dendermonde 229 Vosveld 11A

• • • • • •

OPENINGSUREN di - vr:10 - 18 u • za:10 - 17 u • en op afspraak • zo-ma : gesloten (Arendonk en WIjnegem ook open op maandag)

T. 09 377 41 11 T. 02 356 62 26 T. 011 210 100 T. 016 604 396 T. 052 357 462 T. 03 326 85 17


EXCLUSIEVE VERDELER VAN TOUCHSTONES, ECCENTRICO, PORCELAINGRES,...

ANTWERPEN - BRUGGE - GENT - GROOT-BIJGAARDEN - SINT-STEVENS-WOLUWE - WAVRE WWW.INTERCARRO.BE


CORES activities

CORES ACTIVITIES Omdat het leven meer is dan werken alleen, lassen we bij CORES regelmatig een leuke activiteit in onder collega’s. Leuk om te doen Ên het komt de sfeer ten goede. Sportief als we zijn, organiseerden we de voorbije maanden twee activiteiten waar toch enige lichamelijke inspanning aan te pas kwam. We namen voor het eerst deel aan de Hercules Trophy in Mechelen en onze Family Day van dit jaar stond volledig in het teken van watersporten.

57


De Hercules Trophy in Mechelen, een wedstrijd voor teams van bedrijven, koppelt een sportieve challenge aan een stukje netwerking en teambuilding. We vaardigden twee teams af, die zich vol overgave aan de ’12 Werken’ van Hercules waagden. Die bestonden uit bijvoorbeeld skybikes, een hindernissenparcours, buikglijden, SUP’en en nog veel meer spannends. De talenten van de verschillende CORES-medewerkers kwamen goed van pas, maar ook - en vooral - onze teamskills! Een speciale vermelding voor ons damesteam, dat het bij de Truck Pulling-proef haalde van een team met potige mannen. CORES girl power!

“DE FAMILY DAY WAS WEER EEN LEUKE GELEGENHEID OM DE COLLEGA’S OP EEN ANDERE MANIER TE LEREN KENNEN.”

Onze Family Day had dit jaar plaats in Lakeside Paradise in Knokke. Dag van afspraak was zondag 22 september, een schitterende indian summerdag. Na een aperitiefje en een barbecue trokken we richting water om te wakeboarden of waterskiën. Het was grappig om zien hoe sommige dapperen - we noemen geen namen - vol enthousiasme met moeite enkele meters rechtop bleven op het water. Anderen leken dan weer hun hele leven al op een wakeboard te staan. De kleinsten mochten aanschuiven bij de schminkster, lachen met de grappen van een clown of zich uitleven op het springkasteel. Kortom, onze Family Day was weer een leuke gelegenheid om de collega’s en hun gezin op een andere manier te leren kennen.

58


PUB 16

KA LMT H OUT Bras s c h aat steenweg 2 9 0 - 0 3 6 6 6 6 3 9 6

WILRIJK B o o m s esteenweg 8 9 2 - 0 3 8 7 7 0 9 7 0 w w w. ke u ke n sva s co . b e

Cores magazine 2020.indd 1

8/11/2019 13:53:35


Vanhout is meer dan een aannemer. Het is een bedrijf met een uniek temperament. Bij alle werknemers heerst een aanstekelijk enthousiasme, gestimuleerd door een ongebreidelde dynamiek. Sommigen spreken zelfs van het Vanhout-virus, dat iedereen positief besmet. Ook u, let op onze woorden.

www.vanhout.be


SHOPPEN

IN DE SCHADUW VAN ONZE PROJECTEN Vintage tegels, originele luchtplanten, exclusieve mode, culinaire groentegerechten en veel meer: in de buurt van onze CORES-projecten in Gent, Brussel en Antwerpen ontdek je tal van adresjes waar je unieke cadeaus kunt scoren, lekker eten of gewoonweg toegeven aan je shoppingverslaving. Een greep uit het aanbod.

BRUSSEL

HUNTING AND COLLECTING

Hunting and Collecting - ‘jagen en verzamelen’ - is een metafoor voor het gedrag van de hedendaagse mens, die onophoudelijk (al dan niet online) op zoek gaat naar items die matchen bij zijn levensstijl. Deze hippe Brusselse winkel speelt in op dat gegeven. Op een oppervlakte van 200 m2 biedt de selectstore meer dan 30 exclusieve merken voor hem en haar, groot en klein. Naast kleding krijgen ook schoenen, accessoires en designvoorwerpen een plekje. De nadruk ligt op trendsettende merken, die artistieke creativiteit en eigenheid hoog in het vaandel dragen. Dat Hunting and Collecting meer is dan zomaar een kledingwinkel, blijkt onder andere uit hun actieve engagement bij allerlei kunst- en designtentoonstellingen, mode-evenementen, feesten en het nachtleven. www.huntingandcollecting.com

Kartuizersstraat 17, 1000 Brussel

Op 5 km van De Melkerij in Anderlecht.

61


GENT

AGNES & MAURICE

Op zoek naar een origineel en smaakvol cadeau? Als je je in de buurt van de Predikherenlei bevindt, spring dan even binnen in Agnes & Maurice, de giftstore van Emely Van Impe en Silke Raemdonck. Die is gevestigd in een prachtig pand uit de 16de eeuw en je vindt er gegarandeerd dat leuke interieuritem waar je naar op zoek bent om bijvoorbeeld onder de kerstboom te leggen. Er is een overvloed aan originele en gedurfde items, van betaalbaar tot design. Zeep, kledingaccessoires, juwelen, handtassen, decoratiestukken, gadgets in alle geuren en kleuren … Of wat dacht je van een sjaal of trui uit de collectie van uitbaatster Emely zelf?

www.agnesmaurice.be

Predikherenlei 9, 9000 Gent Op 3 km van onze projecten Øslo en København.

Dok Noord, Sassevaartstraat, 9000 Gent

DAVID & GOLIATH

David & Goliath is het geesteskindje van Pieter Ballegeer. Met dit concept beantwoordt hij aan de groeiende vraag naar vintage cementtegels met overvloedige motieven. De eerste toonzaal van David & Goliath opende de deuren in Brussel, maar nu kun je ook in Gent terecht voor een brede waaier aan ambachtelijke cement-, keramische en geglazuurde tegels. In de ruime toonzaal is er verder ook plaats voor ander moois voor het interieur: artisanale kwaliteitsverf, behangpapier, lampen of keukens van het beroemde Belgische merk Cubex, de pioniers van de modulaire keuken. Kortom, een paradijs voor wie belang hecht aan eerlijke, ambachtelijke, lokale producten en voor wie kwaliteit en duurzaamheid belangrijk zijn. www.davidgoliath.be

62

Op 1 km van onze projecten Øslo en København.


ANTWERPEN

THE PLANT CORNER

Eén adres voor plantenliefhebbers voor wie het iets meer mag zijn: The Plant Corner van interieurdesigner Sofie Vertongen. Deze winkel is het offline verlengstuk van haar webshop Phyt, waar je al sinds 2015 luchtplanten kunt bestellen. Naast die variëteit koop je hier ook allerlei tropische kamerplanten, vetplanten, cactussen en opvallende interieuraccessoires (van bloempotten tot houten of macramé plantenhangers en terrariums). Bij het plantengamma ligt de nadruk op onderhoudsvriendelijke soorten - luchtplanten kunnen bijvoorbeeld lange tijd zonder aarde of water. Met andere woorden: op maat van wie het druk-druk-druk heeft, maar toch wat aangenaam groen in zijn woning wil. www.theplantcorner.com

Isabellalei 144, 2018 Antwerpen Op 2 km van ons project Louise Marie.

GRAANMARKT 13

Graanmarkt 13 is een conceptstore-annex-groenterestaurant waar chef Seppe Nobels achter het fornuis staat. De ‘Beste junior-chef van België’ van 2005 leerde het vak bij toppers als Wout Bru en Gianni Brunelli en is bekend voor zijn ‘urban farming’-concept. Maar je kunt hier meer dan lekker en ecologisch verantwoord eten alleen. In de boetiek staat alles in het teken van high-end-mode, buitengewoon design, mooie accessoires, geuren, handgemaakt servies en unieke juwelen. Er is zelfs een b’n’b. De rode draad is het Scandinavische interieur, een ontwerp van Vincent van Duyssen met een belangrijke rol voor natuursteen, marmer en hout. Een walhalla voor liefhebbers van culinair genieten, design, mode en kunst. www.graanmarkt13.com

Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen Op 2 km van onze projecten 10 Van Schoonbeke en 14 Van Schoonbeke.

63


PUB 18


IN THE KITCHEN HR Manager Julie Van Heetvelde trakteert ons op een hartverwarmend gerecht in een Zuid-Amerikaans jasje. Ideaal om die winteravonden een portie gezelligheid mee te geven.

VARKENSHAASJE MET GEGRILDE GROENTEN, ZOETE-AARDAPPELFRIETJES EN CHIMICHURRI VOOR 4 PERSONEN:

Ingrediënten: varkenshaasje (600 g), 4 grote zoete aardappelen, 2 kl gerookt paprikapoeder, groenten naar keuze: paprika, wortels, kerstomaten, broccoli, bloemkool en champignons, rode ui, takjes rozemarijn, bieslook en 2 teentjes knoflook Voor de vleesmarinade: 2 el chilivlokken, 2 el honing, 6 el olijfolie, peper en zout Voor de chimichurri: 4 teentjes knoflook, 1 rode ui, 1 chilipeper, 3 el rodewijnazijn, 2 el oregano, 2 el peterselie, 2 el bieslook, 40 ml olijfolie, peper en zout 1. Besmeer het vlees met de marinade en laat 15 minuten rusten. 2. Verwarm de oven op 220°C. Snijd de zoete aardappelen in dikke frietjes en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en gerookt paprikapoeder en besprenkel met olijfolie. Bak de frietjes ongeveer 35 min. Schep elke 10 min om. 3. Spoel de groenten, snijd ze in stukjes en leg ze in een ovenschotel. Voeg olijfolie, knoflook, ui, rozemarijn en bieslook toe en meng. Plaats 15 à 20 min in een voorverwarmde oven op 220°C en schep om.

4. Voor de chimichurri: pel en pers de knoflook, pel de rode ui en snipper ze fijn. Snijd de chilipeper fijn zonder de pitjes. Spoel de bieslook, peterselie en oregano en hak fijn. Meng alle ingrediënten en zet even in de koelkast. 5. Bak het varkenshaasje goudbruin aan beide kanten in een braadpan met hete olie. Leg het vlees in een ovenschaal en plaats het nog 10 min in de oven aan 180°C. 6. Snijd het varkenshaasje in plakken en schep er de chimichurri bovenop. Serveer met de gegrilde groenten en de frietjes.

65


EEN DAG IN HET LEVEN VAN ... Clément Gryp

Acquisition Manager 06u30

15u00

Clément werkt sinds enkele maanden voor CORES en woont sinds kort ook in Antwerpen met zijn vriendin. Heeft een karrenvracht aan hobby’s - van lekker eten en drinken tot hockey, tennis en voetbal kijken - maar spendeert toch het gros van zijn tijd met familie, vrienden en vriendin. We volgden hem een dagje. 06u30 Een laatste druk op de snoozeknop. Tanden poetsen, douchen, aankleden. Standaard ontbijt: toast met confituur/banaan/ ijskoud water met citroen en gember. Ontbijtlectuur: Expertise, De Tijd of Bloomberg. 09u00 Aankomst in het mooiste kantoor van Antwerpen. Mails beantwoorden, nieuw prospectiedossier analyseren en haalbaarheidsstudie opmaken ter voorbereiding van de prospectiemeeting deze namiddag. 11u30 Meeting in Brussel met een potentiële verkoper. Bezoek aan het gebouw en dossier verder bespreken bij een kop koffie.

“DRIE MEETINGS EN NAAR LILLE VOOR DE CHAMPIONS LEAGUE: ALL IN A DAY’S WORK!” 09u00

18u30

13u00 Lunch met makelaar. 15u00 Terug in Antwerpen. Prospectiemeeting met collega’s Nadège Vervoort en Marie-Astrid Timmermans. 18u30 Tijd voor sport. Bestemming: Lille, voor de Champions League-match Lille OSC - Chelsea FC. Alvast een pintje om in de sfeer te komen ... 22u00 De aftrap! Come on you BLUES!!!

66

22u00


BEZOEK HET MODELAPPARTEMENT

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

MAAK NU EEN AFSPRAAK

RUIM EN KWALITATIEF WONEN IN HET CENTRUM VAN HAACHT Appartementen en penthouses tot 169 m I Privatieve terrassen tot 40 m Groen binnengebied I Ondergrondse staanplaatsen 2

2

2 slpk app vanaf € 239.500* 3 slpk app vanaf € 299.500*

Penthouse vanaf € 439.500* Handelsruimte vanaf € 179.500* www.hopveld.be INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

Volg ons via

@coresdevelopment en

@cores_development


DE TUILERIE DIEST

BEZOEK HET MODELAPPARTEMENT

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

MAAK NU EEN AFSPRAAK

WONEN IN DE EERSTE GASVRIJE WIJK VAN DIEST

VERHUREN EN BEHEREN MET KENNIS VAN ZAKEN

Aan de Demer, in de nieuwe stationsomgeving, vlak bij het stadscentrum BEN-wijk met E-peil (E20)

I

Profiteer van de fiscale voordelen:

3 slpk app vanaf € 265.000*

CORES Rental & Resale Service adviseert u bij het beheer van uw investeringspand, net alsof het onze eigendom betreft. Wij behartigen het beheer van A tot Z: of u nu voor een verhuring of een herverkoop opteert, u kan op ons rekenen.

Penthouse vanaf € 407.500*

Meer weten?

eerste 5 jaar geen onroerende voorheffing 1 slpk app vanaf € 163.000* 2 slpk app vanaf € 203.500**

crs@coresdevelopment.be 03 820 82 62 www.coresdevelopment.be/investeren

www.detuilerie.be

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

Volg ons via

@coresdevelopment en

@cores_development


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.