CORES Magazine 11 - Voorjaar 2018

Page 1

W E CRE ATE URBA N SPACE S TH AT M A K E PEOPLE H A PPY

LOUISE MARIE

STANDING VOOR DE MEERWAARDEZOEKER VLAAMS BOUWMEESTER

Individu en overheid: gedeelde verantwoordelijkheid

PARK HOOGHUYS 2.0

Met respect voor het verleden


Woodstoxx brengt de warmte van hout op een innovatieve manier in uw project. Vanuit onze passie inspireren wij u om de juiste houten vloer- of muurbekleding te kiezen. Dit doen we met het grootste respect voor de natuur.

instagram.com/woodstoxxbe


EDITO Het zomerverlof staat voor de deur. Voor het zo ver is, halen we nog eens alles uit de kast. Met de oplevering van de eerste erkende assistentiewoningen in De Weverij in Sint-Niklaas en van 23 Peter Benoit in Antwerpen hebben we alleszins niet stilgezeten. In de Weverij blijven we via onze beheerinstantie Comfort Assist trouwens van nabij betrokken. Ondertussen is ook de realisatie van het Gentse København volop aan de gang en staan de ambitieuze projecten Louise Marie in Antwerpen en Park Hooghuys in Herenthout in de steigers. Dat zijn een voor een projecten die we met veel oog voor de toekomst aanpakken, want dat toekomstgerichte zit ons in de genen. Vandaar ook dat we ruim stilstaan bij de uitdagingen die onze sector te wachten staan, zoals de betonstop of de onvermijdbare verdichting. Met evenementen als ‘Plannen voor Plaats’ laten we onze stem horen in het debat. Verder lees je in dit nummer het tweede deel van ons boeiende gesprek met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. We hebben het over de rol van het individu en de overheid in het kader van het nieuwe woonlandschap. De partner die we naar goede gewoonte in de spotlight plaatsen, is deze keer architect Nele Alaers. Met Park Hooghuys sloegen we de handen voor de eerste keer in elkaar. Maar ook in eigen huis kunnen we rekenen op topmedewerkers. Neem bijvoorbeeld de financiële afdeling, die ervoor zorgt dat alle rekeningen kloppen en veel meer dan dat. Zij vertellen ons meer over hun rol binnen het bedrijf. Veel leesplezier!

COLOFON - CCO: Sophie Deprez • CORES Development NV Mechelsesteenweg 176 - 2018 Antwerpen • 03 820 82 82 • info@coresdevelopment.be Productie: Eindeloos • www.eindeloos-communicatie.be • Danielle Knops Vormgeving: Gert Muller • Redactie: Filip Leloup • Fotografie: Alexandre van Battel • Coverbeeld: Huysmans & Wuyts

3


Inhoudstafel 13

07 PARK HOOGHUYS De eigenaars van Park Hooghuys planden een nieuwe invulling van hun domein, met respect voor de rijke geschiedenis. Check!

EVENT ‘PLANNEN VOOR PLAATS’ Met dit event lieten we onze stem horen in het bouwdebat én boden we onze partners een boeiende avond. Twee vliegen in één klap!

25

32

LOUISE MARIE

INTERIEUR

Standing, rust en klasse: maak kennis met ons ambitieuze woonproject op de hoek van de Desguinlei en de Karel Oomsstraat, dat in september in verkoop gaat.

Interior designer David Bulckaen vertelt ons hoe Polo Architects de binnenruimte van Louise Marie concipieerde als een verlengde van de buitenruimte.

35

BUURTCOMMUNICATIE

Vanaf het moment dat we een site claimen, zetten we alles in het werk voor een optimale communicatie met de buurt.

4

17 BOUWMEESTER DEEL 2 Deze keer zoomen we in op de rol van overheid én individu bij de uitdagingen die ons te wachten staan.

37 OP DE WERF GENT Het gonst van de activiteit op de werf van het Gentse København. We gingen een kijkje nemen en praatten met projectleider Johan Bellemans.


41 TEAM IN DE KIJKER Analyseren, voorspellen, verslag uitbrengen … Het takenpakket van de financiële afdeling is een hele boterham. Maak kennis met de teamleden.

PARTNER

Altijd een spannend moment, zo een oplevering. In 23 Peter Benoit verliep alles van een leien dakje, zowel voor ons als de nieuwe eigenaars.

Na een verleden in de industriële en villabouw zette architect Nele Alaers haar eerste stappen in de projectontwikkeling. Aan de zijde van CORES.

55 VRUCHTGEBRUIK ASSISTENTIEWONINGEN DE WEVERIJ Onze eigen beheerinstantie, Comfort Assist, is maar een van de troeven van de assistentiewoningen in De Weverij.

51

OPLEVERING 23 PETER 45 BENOIT

NELE ALAERS

59

Als een aantal voorwaarden nageleefd worden, kan een vastgoedaankoop met vruchtgebruik een interessante piste zijn.

EEN DAG IN HET LEVEN 66 VAN

63 CORES IN THE KITCHEN Customer service manager Tasia Smolders nodigt ons uit om te proeven van haar zomerse wrap met kip, mango en avocado.

Na een kop koffie in de ochtend is marketing assistant Margot Holmgren klaar om er vol energie in te vliegen. Wij volgden haar een dag.

5


For classic and not so classic

ANTWERPEN • BRUGGE • GENT • GROOT-BIJGAARDEN • SINT-STEVENS-WOLUWE • WAVRE www.intercarro.be


PARK HOOGHUYS Park Hooghuys in Herenthout krijgt een nieuwe bestemming. Het historische gebouw wordt in ere hersteld en verder komen er ĂŠĂŠn-, twee- en drieslaapkamerappartementen en penthouses met zicht op de prachtige parktuin.

7


Nieuw hoofdstuk in een rijke geschiedenis Architecten Alaers & partners - in samenwerking met CORES - schrijven een nieuw hoofdstuk van de roemrijke geschiedenis van het park. We hadden het over de ambitieuze plannen met Jos Maes van de familie Maes, de vorige eigenaars van de site. Laten we beginnen bij het begin: hoe kwam dit project tot stand? Jos Maes: “We hadden met de familie een aantal ideeën voor het domein. Een beetje hulp was daarbij zeker welkom, want het ging toch om een vrij complex dossier. Er komen bijvoorbeeld heel wat administratieve eisen bij kijken, er moesten

een aantal overheidsdiensten overtuigd worden van het project ... Geleidelijk aan rijpte het idee om de site te herontwikkelen. Daarbij wilden we niet over een nacht ijs gaan, want we hebben als familie een heel emotionele band met het domein. Verkopen en laten herontwikkelen doe je bovendien maar een keer, dus we moesten er zeker van zijn dat we met de best mogelijke partij in zee gingen. Zo raakte, via architectenbureau Alaers, die we in eerste instantie hadden benaderd, ook CORES bij het project betrokken.”

Een roemrijk verleden Al bij al is er vrij weinig geweten over de geschiedenis van de site. De eerste bronnen die het Hooghuys van Herenthout vermelden - onder andere een atlas uit die tijd - dateren uit de 18de eeuw. Verder deed het dienst als maalderij en brouwerij en was het een Hof van Plaisantie, een buitenverblijf voor gegoede burgers. Tegenwoordig rest er op het domein enkel het traditionele breedhuis met zijn sierlijke, barokke topgevel, de idyllische waterpartij en de 20steeeuwse toren met bijgebouw. De laatste renovatie dateert van 1911. Toen kreeg het gebouw zijn huidige, door de renaissance beïnvloede uitzicht.

8


In België eren we onze wielergrootheden. Op 7 juli wordt tussen Grobbendonk en Herentals de eerste editie van de GP Rik Van Looy verreden, ter ere van een van onze grootste wielercoryfeeën. Jij kan er bij zijn voor een heuse VIP-verwendag, inclusief ontbijt, middagmaal, bezoek aan het Kempens Wielermuseum, startceremonie, wedstrijdfinale, barbecue … Kortom, een droom voor elke bourgondische wielerliefhebber! Neem deel aan onze wedstrijd en win een van de 2 VIP-kaarten.

WIN WIN WIN WAAROP GAAT HERENTHOUT PRAT? het oudste carnaval van het land de oudste kerk van het land het oudste Hof van Plaisantie van het land Mail je antwoord naar marketing@coresdevelopment.be

9


Rust centraal

Vanwaar de keuze voor CORES? Jos Maes: “Van de verschillende ontwikkelaars waarmee we gepraat hebben, had CORES een visie die het best aansloot bij die van ons. Ook voor hen was het belangrijk om alles op een kwalitatieve manier te doen, met respect voor het domein en het bestaande gebouw. Wij hadden zelf al een bepaald idee voor ogen en toen we met CORES rond de tafel zaten, bleek hun zienswijze daar perfect bij aan te sluiten. Het gaat er bij hen niet om alles vol te bouwen. Neem bijvoorbeeld de integratie van de appartementen in het park. Bij veel ontwikkelaars kwam dat nauwelijks ter sprake, het leek wel irrelevant. Bij CORES telde het totaalconcept. Ze wilden de eigenheid van het gegeven behouden.”

Hoe uit zich dat concreet? Jos Maes: “Wel, ik ben opgegroeid in het Hooghuys. Als kind had ik een groot huis en een tuin van meer dan 2 ha om in te spelen. Die situatie verandert natuurlijk met de komst van de appartementen. Maar tegelijkertijd heb je wel het gevoel dat alles met respect voor dat verleden gebeurt en dat zoveel mogelijk leuke plekjes bewaard blijven. Dat geeft een aanzienlijke meerwaarde. De nieuwigheden worden mooi geïntegreerd in het bestaande. De ruimte werd maximaal benut, zonder de schoonheid van het domein naar de vaantjes te helpen. Los daarvan was het ook gewoon een aangename samenwerking. Onze keuze om met CORES in zee te gaan, is de goeie gebleken.”

“Wij hadden zelf al een bepaald idee voor ogen en toen we met CORES rond de tafel zaten, bleek hun zienswijze daar perfect bij aan te sluiten.”

Onder het motto: kwaliteit voor kwantiteit, werd een aanzienlijk deel van de oude parktuin behouden. Daardoor staan de nieuwe residenties te midden van het groen en krijg je overal een ruim en open gevoel. De tuin wordt bovendien hersteld en aangevuld met nieuwe hoogstammen en verschillende groenmassieven. Dat komt de privacy van de toekomstige bewoners ten goede. Ook de vijver wordt opgewaardeerd en er worden verschillende nieuwe wandelpaden aangelegd. Er komen rustplekjes en zelfs een houten vlonder met ligstoelen aan het rietveld van de vijver. Om deze rust zeker niet te verstoren, zijn auto’s uit den boze. Een ondergrondse parking met ruime staanplaatsen, garageboxen én private bergingen zal voor voldoende parkeergelegenheid zorgen.

Ben je grondeigenaar en ben je op zoek naar een ontwikkelingspartner? Kom gerust langs of neem contact op via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

Aanbod: 1 slpk app vanaf € 179.500*, 2 slpk app vanaf € 209.500*, 3 slpk app vanaf € 229.500, Penthouses vanaf € 379.500* * excl. BTW, notaris- en registratiekosten www.parkhooghuys.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

10


BADKAMERS | KEUKENS | VERWARMING Thuis in warmte en water www.vanmarcke.com


speciaal voor jou Wijnegem Aalst Aartselaar Antwerpen Brugge Diest Dison Gent GrivegnĂŠe Habay Kuurne Lier Lummen Malmedy Mechelen Rocourt Temse Turnhout Zele www.desco.be


EEN STEM IN HET DEBAT CORES houdt de vinger aan de pols van wat er leeft in de sector. In dat kader organiseren we geregeld een evenement waarbij we boeiende topics omtrent ruimtelijke ordening aan bod laten komen.

13


Event ‘Plannen voor Plaats’ Onlangs vertoonden we de documentaire ‘Plannen voor Plaats’, een film van Nic Balthazar in opdracht van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Aansluitend konden de aanwezigen debatteren over een aantal stellingen uit de film. Thomas de Jong brengt verslag uit van de avond en vertelt ons waarom CORES zich engageert voor dergelijke initiatieven. Thomas de Jong: “We hadden alle partijen waarmee we samenwerken een uitnodiging gestuurd, maar ook de Belgische deelnemers van de ontwerpwedstrijd voor de Friendship Building in Antwerpen en de stedenbouwkundigen en schepenen van ruimtelijke ordening van alle gemeenten waar we actief zijn. De respons was heel positief, en dan vooral bij de architecten, die massaal opdaagden. We hadden ook regisseur Nic Balthazar uitgenodigd om het debat achteraf te modereren, aan de zijde van Maarten Van Acker, Professor Stedenbouw aan de Universiteit van Antwerpen. We poneerden vier stellingen uit de film. Die konden besproken worden en de mensen uit het publiek mochten vragen stellen. Als afsluiter was er een receptie, waarbij in een gemoedelijke sfeer verder kon gepraat worden.”

14

DE VIER STELLINGEN DIE AAN BOD KWAMEN, BEHANDELDEN EEN AANTAL HETE HANGIJZERS OMTRENT WONEN NU EN IN DE TOEKOMST: 1. I s de woondroom van jonge koppels om een villa te bouwen langs een steenweg tussen twee dorpen nog realistisch? 2. H oe kan je in een (nieuwe) buurt een gemeenschapsgevoel creëren en hoe kan je daarbij als ontwikkelaar een handje helpen? 3. W aar ligt de sleutel om in een wijk of een buurt leven in de brouwerij te brengen? 4. D e hervorming van de registratierechten is niet toepasselijk op nieuwbouw. Welke rol is hier voor de overheid weggelegd?


“WE ZIJN NIET DE BETONBOEREN WAARVOOR WE SOMS AFGESCHILDERD WORDEN.”

Cowboyverhalen Ook de negatieve berichtgeving over projectontwikkeling speelt een rol. Thomas de Jong: “We zijn niet de betonboeren waarvoor we soms afgeschilderd worden. De cowboyverhalen stoten me tegen de borst, want het is zeker niet representatief voor onze sector. We willen echt kwaliteit bieden en een meerwaarde creëren. Dat ‘maatschappelijke engagement’ is heel belangrijk voor ons. Last but not least is het voor ons een uitgelezen moment om onze contacten met onze partners te onderhouden. Het is eens iets anders dan voetbal gaan kijken. (lacht)”

Een stem in het debat Over het waarom van deze evenementen is Thomas de Jong duidelijk: “We willen als CORES en als sector onze stem laten horen in het debat rond ruimtelijke ordening. Dit soort evenementen past in deze opzet. We zitten in een periode waar heel veel gebeurt en waar onvermijdelijk heel wat moet veranderen. Onze visie is dat we de toekomst moeten omarmen en streven naar zoveel mogelijk woonkwaliteit. De vraag is: hoe creëren we een meerwaarde in de context van onvermijdelijke, noodzakelijke evoluties zoals verdichting? We moeten de handen uit de mouwen steken en daarover nadenken. Rustig en mooi wonen in een beschermde cocon is en blijft heel belangrijk voor de mensen. Daar moet je absoluut rekening mee houden.”

15


VOSSAL NV - Ambachtstraat 19 - 2340 Beerse - T 014/61.52.80 - info@vossal.be


DEEL 2

17


Een gedeelde

verantwoordelijkheid

In de vorige editie van CORES Magazine kreeg je een eerste verslag van ons gesprek met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Samen met Jurgen Van Bogaert, managing partner van CORES, en chief development officer Thomas de Jong ging hij in op een aantal uitdagingen die ons te wachten staan. We denken daarbij aan de onvermijdelijke verdichting, de betonstop … Deze keer kijken we hoe de overheid, maar ook het individu, daar maximaal op kunnen inspelen.

Voor Leo Van Broeck is het individu een doorslaggevende factor bij het uitwerken van een toekomstgericht beleid. “Je mag het individu niet onderschatten. Het gat in de ozonlaag is bijvoorbeeld zo goed als verdwenen omdat iedereen besefte dat spuitbussen schadelijk zijn. Omdat de consument ze niet meer kocht, hebben de producenten hun focus noodgedwongen verlegd naar minder schadelijke producten. Resultaat: op twintig jaar tijd is het gat bijna weg. Het kan dus. Ik geloof in die verandering vanuit de basis. We hebben als mensheid een planetaire impact, maar de mensen moeten weten hoe ze er effectief iets aan kunnen doen. Informatie geven en inzicht verstrekken, spelen dus een belangrijke rol. Op vlak van ruimtelijke ordening geldt hetzelfde. We moeten de mensen in beweging krijgen. Het kan niet de bedoeling zijn dat ze het gevoel hebben dat een aantal pausen van de ruimtelijke ordening alles boven hun hoofd bedisselen. Nee, ze moeten zelf beseffen dat het niet verder kan met het omzetten van natuur in bouwgrond, met de massale CO2-uitstoot die het gevolg is van de dagelijkse files, van het warmteverlies bij alleenstaande woningen, van de mobiliteitsproblemen. Er moet een alternatief geboden worden. Als dat alternatief bovendien goedkoper is, bijvoorbeeld fiscaal, kan je scoren.”

18


Toekomstgericht verhaal Thomas de Jong: “Zo belanden we bij de rol van de overheid, die volgens mij ook heel belangrijk is. Momenteel wordt het bouwen van een passiefvilla op het platteland bij wijze van spreken meer gepromoot dan een appartement in de stad. Dat klopt ergens niet, want als je in die villa woont, moet je overal naartoe met de auto. Een appartement in de stad heeft een veel kleinere impact en kost an sich een pak minder. Maar je krijgt als ontwikkelaar allerlei taksen aangesmeerd, je moet ruimte voorzien voor ondergrondse parkeerplaatsen … We hopen dus van harte dat de overheden een beetje meer meegaan in dat toekomstgerichte verhaal.” Leo Van Broeck pikt in: “In de Verenigde Staten beseffen ze ondertussen al dat een suburbaan huis de overheid een pak meer geld kost dan een woning in de stad: riolering, schoolbussen, huisvuilophaling … Er is in Vlaanderen een gelijkaardige studie besteld, waarvan de cijfers binnen een jaar bekendgemaakt worden. Ik vermoed dat het verschil bij ons nog groter is dan in Amerika, omdat wij veel meer overheidsdiensten aanbieden. Met de resultaten van die studie komen er gegarandeerd nieuwe inzichten en krijgen we meer politieke argumenten en hefbomen. Dan kan je tegen de politici zeggen: kijk, je kan de belastingen doen dalen door geleidelijk aan al die diensten niet meer aan te bieden aan woningen die op ‘foute’ plaatsen staan.”

19


“WE MOETEN STREVEN NAAR EEN GEZAMENLIJK GEDRAGEN VERHAAL, WAAR IEDEREEN ZICH IN KAN VINDEN.”

20


Moeilijke grens Jurgen Van Bogaert hoopt ook dat de overheid een constructieve rol zal spelen. “Voor ons is die steun van de overheid essentieel”, legt hij uit. “We experimenteren heel voorzichtig maar we wagen ons op dun ijs. Het is opletten geblazen, want we hebben al snel allerlei procedures van buurtbewoners aan ons been. Het neigt soms naar dwarsliggerij en dat maakt het voor ons nodeloos complex en moeilijk. Dit blijft natuurlijk een moeilijke kwestie in een democratie. Iedereen mag zijn stem laten gelden. De vraag is waar we de grens leggen …” Leo Van Broeck: “Als burgers kunnen aantonen dat hun collectieve, maatschappelijke belang geschaad wordt, is er geen probleem. Dat recht hebben ze. Als ze echter puur uit eigenbelang miljoenenschades veroorzaken en hun zaak verliezen, mogen ze daar wat mij betreft gerust zelf voor opdraaien. De grens ligt voor mij bij het egoïstische, incivieke etterschap, mensen die overal tegen zijn en die altijd ‘nee’ zeggen. Je hebt niet het recht als burger om een maatschappij of een economische sector de strot toe te knijpen. Als er in een bepaalde buurt echt nood is aan een crèche en als die er niet komt omdat een aantal mensen niet tegen de bijpassende kiss-andride kunnen, dan is die grens overschreden. Als er daarentegen iemand een klacht indient omdat een stuk natuurgebied dreigt te verdwijnen, terwijl er in de buurt een oud leegstaand gebouw naast het station staat te verkommeren, heeft hij mijn volle steun. Of heeft hij minstens het recht om in beroep te gaan. Democratie is inspraak, maar inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht. Als burgers geen inzicht hebben in het waarom van een bepaalde gebeurtenis, snappen ze het ook niet. Als er bij een project een aantal extra lagen gebouwd worden, interpreteert de goegemeente dat al snel als zakkenvullerij van de ontwikkelaar of de politiek, terwijl het net een goede zaak kan zijn. Door die extra lagen blijft er op andere plaatsen meer ruimte vrij om bijvoorbeeld een park aan te leggen voor iedereen. En dat is waar het schoentje nog een beetje wringt. De ‘grote’ overheden zijn mee, maar sommige kleinere lokale overheden en burgers niet.” Hele weg voor de boeg Om de mensen daarvan te overtuigen dringt een verregaande sensibilisering zich op. Leo Van Broeck: “Het betekent vooral ook dat we nog veel moeten communiceren om iedereen tot inzicht te brengen. Ik heb vanochtend nog drie middelbare scholen toegesproken over de gemeente van de toekomst. Dat zijn de mensen die binnen tien jaar een woonkeuze maken, dus het lijkt me belangrijk dat die mee zijn in het verhaal. Het uiteindelijke doel is dat er een verregaande samenwerking komt tussen bevolking, ontwikkelaars, ontwerpers en overheid. We moeten streven naar een gezamenlijk gedragen verhaal, waar iedereen zich in kan vinden. Ook de lokale overheden hebben nog een hele weg voor de boeg. Zij moeten vooral flexibeler worden. Als de ontwikkelaar kwalitatieve ruimte voorziet om bijvoorbeeld te knutselen, om de fietsen te stallen, zouden ze de mogelijkheid moeten bieden om - op locaties waar verdichting wenselijk is - zes, zelfs acht, lagen te bouwen in plaats van de voorziene vier. Dat is ook voor de gemeenten positief, want zij kunnen inkomsten genereren als er meer lagen zijn.”

21


Jurgen Van Bogaert leerde uit de praktijk dat er op dat vlak nog heel wat werk aan de winkel is, zeker bij de kleinere gemeenten. “Zij delen die visie vooralsnog niet”, stelt hij. “Het ontbreekt hen in zekere zin aan een vastgoedreflex. In dat opzicht is de ontvoogding van de gemeenten misschien een beetje een gemiste kans.” Leo Van Broeck: “Het is dubbel. Ze is aan de ene kant nodig, maar bepaalde zaken moeten centraal beslist kunnen worden. Centraal moet beslist worden wat er moet gebeuren, lokaal hoe het gebeurt. Molenbeek is Knokke niet, he. Gemeenten hebben meer terreinkennis dan het centrale niveau, ze hebben de vinger aan de pols. Er moet maatwerk zijn, maar ook samenwerking: bottom up in combinatie met top down. Sommige gemeenten lopen een beetje verloren, ook omdat ze te weinig ondersteuning krijgen. Ze hebben geen stedenbouwkundige diensten enzovoort om dat op te volgen. Mede daarom hebben we nu ook een nieuw instrument ontwikkeld: de Bouwmeester Scan. Lokale besturen kunnen hun gemeente laten scannen door een multidisciplinair team dat bestaat uit landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, architecten, verkeersdeskundigen, natuurdeskundigen ... Die zullen de gemeenten een stand van zaken bezorgen over een hele reeks items: leegstand, densiteit, stukken grond die kunnen ingevuld worden, leegstaande gebouwen die een nieuwe invulling kunnen krijgen ... Noem het een soort gezondheidsbulletin. Ondertussen heeft ook het Departement Omgeving de scan opgepikt. Het Beleidsplan Vlaanderen voorziet namelijk dat lokale besturen een beleidsplan moeten maken over de lokale ruimte en onze scan biedt een perfect instrument om dat te realiseren.”

“DEMOCRATIE IS INSPRAAK, MAAR INSPRAAK ZONDER INZICHT LEIDT TOT UITSPRAKEN ZONDER UITZICHT.”

22


Buitengewone momenten beleeft u in een omgeving waar alles klopt. Met vormen die eenvoudig en helder zijn.

b metropool bvba jordaenskaai 2 2000 antwerpen tel +32 3 234 01 80 info@bmetropool.be bmetropool.bulthaup.be


EEN NIEUWE LANDMARK MET ZICHT OP DE ANTWERPSE SKYLINE BINNENKORT TE KOOP: APPARTEMENTEN EN PENTHOUSES IN 2 NIEUWE WOONTORENS SCHRIJF U IN VOOR DE VOORVERKOOP: LOUISEMARIE-ANTWERPEN.BE I 03 820 82 82


LOUISE MARIE Later dit jaar gaat Louise Marie in verkoop. Gelegen aan de rand van de stad Antwerpen mikt dit ambitieuze woonproject op de meerwaardezoeker, voor wie standing, groen en rust belangrijk zijn.

25


Klasse

en standing

Topligging De troeven van Louise Marie zijn legio. De ligging is bijvoorbeeld top. De Antwerpse Ring en de Singel liggen binnen handbereik en met de tram of de fiets sta je in geen tijd overal in de stad. Maar ook op wandelafstand word je hier op je wenken bediend. Om maar enkele adresjes in de buurt te noemen: een Albert Heijn, het Nachtegalenpark, zwembad Wezenberg, kunstencentrum deSingel, het Middelheimmuseum, talrijke resto’s ... Kortom, aan voorzieningen geen gebrek.

Schrijf je in voor de voorverkoop via www.louisemarie-antwerpen.be Aanbod: 1, 2 of 3 slpk app en penthouses Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

26


“WE MOGEN GERUST STELLEN DAT LOUISE MARIE HÉT ANTWERPSE VASTGOEDPROJECT VAN HET JAAR IS.”

Divers aanbod Het project omvat 207 appartementen en penthouses, verdeeld over 2 gebouwen die verbonden worden door een indrukwekkend akoestisch glazen scherm. Het aanbod is heel divers: appartementen voor investeerders, eenslaapkamerappartementen, tweeslaapkamerappartementen met ruime terrassen voor hippe stadsmussen, drieslaapkamerappartementen voor jonge gezinnen ... Verder biedt Louise Marie comfortappartementen voor medioren en high-endpenthouses voor de veeleisende levensgenieter. We mogen gerust stellen dat Louise Marie hét Antwerpse vastgoedproject van het jaar is!

27


Dagje Louise Marie 9u00 Ontbijt bij Café Lucien Een rustig ontbijtje voor je een drukke dag induikt? Of een uitgebreide brunch als je een dagje vrijaf hebt? Dan moet je bij Café Lucien zijn. Je krijgt er vanaf 8 uur ’s ochtends niet alleen de lekkerste koffie, ook de kaart is voortreffelijk (ook voor een heerlijke lunch ben je hier trouwens aan het juiste adres). Binnen tref je een gezellige sfeer en een leuke inrichting (denk: trendy houten meubels). Voor de kinderen is er ook een leuke speelhoek. Bij mooi weer geniet je vanop het terras van het uitzicht op de mooie Kunstacademie van Antwerpen. Kortom, de ideale plek om de dag te beginnen!

09u00

www.facebook.com/cafelucien

10u30 Middelheimmuseum Een streepje cultuur terwijl je geniet van de gezonde buitenlucht? Dan is een wandeling door het Middelheimmuseum een aanrader! De indrukwekkende collectie van het openluchtmuseum telt een 400-tal kunstwerken, daterend van ca. 1900 tot vandaag. Ze bieden een mooi internationaal overzicht van de moderne en hedendaagse kunst, met werk van ronkende namen zoals Rik Wouters of Auguste Rodin. Daarnaast stellen meermaals per jaar hedendaagse kunstenaars tentoon in het park. Vergeet niet om af en toe een bezoekje te brengen aan de website om op de hoogte te blijven! Alsof dat niet genoeg is, is ook het park zelf, een straf staaltje van landschapskunst, meer dan de moeite waard. www.middelheimmuseum.be

28

10u30


12u00 Boodschappen bij De Koninck Een hongertje gekregen van al dat stappen? EÊn adres voor je lunchbenodigdheden: de verschillende ambachtelijke winkeltjes die onderdak gevonden hebben bij Brouwerij De Koninck aan de Mechelsesteenweg. Zin in een mals stukje vlees? In de Butcher’s Store vind je ongetwijfeld wat je zoekt, met veel liefde bereid door Luc De Laet en Peggy Van Haver. Voor tongstrelende kazen moet je bij Only Cheese by Kaasaffineurs Van Tricht zijn. Het sneetje artisanaal brood om al dat lekkers op te leggen, wordt gebakken in The Bakery. Daar staat de Franse traditie centraal. De specialiteit van het huis: zuurdesembrood. In de Albert Heijn in de buurt vind je bovendien alles wat je verder nodig hebt voor de rest van de week. www.dekoninck.be

12u00

29


14u00 Tentoonstelling in deSingel De buurt mag best trots zijn op deSingel. Dit is namelijk de enige plaats in het internationale kunstlandschap waar je de disciplines theater, dans, muziek en architectuur onder een dak vindt. Het accent ligt op hedendaagse kunst, met codedoorbrekende producties en hedendaagse interpretaties van het klassieke repertoire. deSingel is de thuisbasis van grote namen als Ivo Van Hove of Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale Gent. De talloze zalen van het centrum zijn broedplaatsen voor artistieke creatie, nieuwe tendensen en boeiende ontdekkingen. Naast de talrijke dans-, muziek- en theatervoorstellingen worden er ook regelmatig architectuurtentoonstellingen georganiseerd, die altijd meer dan een bezoekje waard zijn. Maar ook grafische vormgeving, design of fotografie krijgen de nodige aandacht. www.desingel.be

14u00

30


18u00 - Apero Black Smoke Niets zaliger dan een zonovergoten rooftopbar om je aperitiefje te nuttigen, toch? Op de zesde verdieping, met adembenemend uitzicht over de stad, geniet je van cocktails die overal in de prijzen vielen of locally crafted biertjes van topkwaliteit (onder andere van de buren van De Koninck). De Black Smoke Bar heeft het allemaal in huis, geserveerd door ‘Belgium’s Best Bartenders’. Als je er hier niet in slaagt om tot rust te komen, zal dat nergens lukken. Ook nadat je je in het bekende gelijknamige BBQ-restaurant tegoed gedaan hebt aan een stevige portie lekkers, kan je afzakken naar de bar voor een aansluitend digestiefje. www.blacksmoke.be

18u00 20u00 - Diner bij Danieli il Divino Het voormalige koetshuis van Kasteel den Brandt vormt het statige decor van restaurant Danieli il Divino. Dat staat voor heerlijk Italiaans genieten in een unieke setting. In deze oase van rust kan je terecht voor een budgetvriendelijke lunch, een zakelijk diner of een romantisch etentje. Op de vernieuwde menukaart: antipasti, pizza’s, risottoen pastagerechten en allerlei Italiaanse vlees- en visklassiekers. Op vrijdag en zaterdag brei je een vervolg aan je culinaire verwennerij op de eerste verdieping van het restaurant. Daar bevindt zich Danieli’s Bar, waar je je aperitiefje nuttigt of de avond afsluit met een digestief of een exclusieve cognac. www.danieli-il-divino.be

20u00 31


Interieur

Verlichting als architecturaal element Voor de inrichting van de inkomhal en gemeenschappelijke delen in Louise Marie deden we een beroep op POLO Architects (het bureau dat ook de architectuur van de gebouwen voor zijn rekening nam). Zij gaven de binnenkant van het gebouw dezelfde standing als de buitenzijde en het park. Interior designer David Bulckaen vertelt ons hoe ze dat realiseerden. “De verlichting is een mooi voorbeeld”, zegt David Bulckaen. “De binnenverlichting vormt het verlengde van de landschapsverlichting. Ook bij de keuze voor eenvoudige, eerlijke, warme materialen is er een link met buiten. In de bevloering van de inkomhal verwijzen we bewust, maar subtiel, naar de mooie, grijzige baksteen en de klinkertjes in het landschap. We gebruiken donkere gebeitste houten planken met een duidelijke nerfstructuur. Datzelfde spel met materialen laten we terugkeren in de rest van het gebouw, weliswaar in andere toonaarden. Ook bij de gemeenschappelijke binnenruimte trekken we dat verhaal door. We hanteren overal dezelfde taal. Dat merk je zelfs aan de fietsenstalling, de belettering en de signalisatie. Je moet duidelijk voelen dat alles tot hetzelfde concept behoort.”

32

Geborgen gevoel Ook de in het oog springende inkomhal weerspiegelt de monumentaliteit van het gebouw. David Bulckaen: “De sculpturaliteit van de volumes – denk aan de olifantenpoten – willen we ook een plaats geven in het interieur. We werken hier met een soort lichtbak, die een heel zacht licht verspreidt en die eigenlijk een architecturaal element wordt. De zacht gloeiende glazen bak kleedt de ruimte aan en geeft de juiste, geborgen sfeer.”


“WE HANTEREN OVERAL DEZELFDE TAAL.”

33


foto : Grohe

Uw partner voor sanitair, verwarming en hernieuwbare energie Hoge kwaliteit

Passie

vind je bij Schrauwen! Met een uitgebreid productaanbod en onze jarenlange ervaring met de betere merken en leveranciers staan wij elke dag opnieuw garant voor HOGE KWALITEIT!

vind je bij Schrauwen! Met een team van ervaren interieur adviseurs helpen wij u elke dag opnieuw om uw droombadkamer te realiseren, ONZE PASSIE!

www.schrauwen.be Brasschaat

-

Genk

-

Herentals

-

Sint-Niklaas

-

Turnhout

-

Wilrijk

-

Zandhoven


Buurtcommunicatie

&

Informatie Hoplr Hoplr is een nieuwe app die mikt op een betere communicatie tussen buurtbewoners. Het biedt een online buurtplatform om te communiceren over alles wat de wijk aanbelangt. Ook intercommunales maken er gebruik van. CORES wil bekijken of deze app kan aangewend worden als een nieuw communicatiekanaal. “Dat kan in twee richtingen werken”, aldus Sophie Engels. “Als gebruiker kunnen we op de hoogte blijven van wat er leeft in de buurt. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn in onze zoektocht naar leuke initiatieven voor sites waar nog geen werkzaamheden aan de gang zijn. En we kunnen er zelf ook onze stem laten horen. Het is zeker niet onze bedoeling om commerciële boodschappen te verspreiden. We zien het vooral als een aanvulling of vervanging van onze folders. De app staat nog in zijn kinderschoenen, maar het klinkt alvast veelbelovend.”

goodwill

Op het moment dat CORES een site claimt, start de marketingafdeling de buurtcommunicatie op. Doelstelling: de buurt op de hoogte brengen van het nieuwe project en goodwill creëren. Senior communication manager Sophie Engels vertelt er ons meer over.

Sophie Engels: “Op het moment dat we zeker zijn dat we een site gaan ontwikkelen, geven we daar in de eerste plaats ruchtbaarheid aan door de werfcommunicatie. Dat is een soort teasingfase, met bijvoorbeeld vlaggen en banners. Daarnaast bezorgen we de mensen in de omliggende straten een brief in de bus. Daarin geven we wat meer uitleg over wat er gaat gebeuren en laten we hen weten dat ze altijd contact kunnen opnemen voor vragen, suggesties of klachten. Maar ook als ze ideeën hebben voor de tijdelijke invulling van de site zijn ze welkom. Voor we effectief aan een werf beginnen, stellen we die namelijk open voor allerlei initiatieven. Dat kan leuk zijn voor de buurt en het creëert een soort connectie. We merken dat die open communicatie gewaardeerd wordt. Nadien geven we de onmiddellijke buurt een update bij elke nieuwe fase van het project.”

www.hoplr.com

“ONZE OPEN COMMUNICATIE WORDT GEWAARDEERD.” 35


BUILDING SKYLINES

www.interbuild.be


WERF IN VOLLE ACTIE

Op de werf van København in Gent is het een drukte van jewelste. Als wij er langsgaan, zijn de medewerkers van aannemer Interbuild al van vier uur ’s ochtends aan de slag. Op het programma vandaag: de funderingsplaat storten. We schuiven aan bij projectleider Johan Bellemans, die ons een stand van zaken schetst.

37


Johan Bellemans: “Nadat we de funderingsplaat gepolierd hebben, kunnen we met de eigenlijke opbouw beginnen. De eerste voorbereidingen dateren van 2017. In januari van dit jaar zijn we begonnen met het ‘echte’ werk, de funderingen. Als alles goed gaat, zijn we eind augustus 2019 klaar, maar zoals dat gaat bij een werf ben je natuurlijk afhankelijk van veel factoren. Het weer kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien. Tot nu toe verloopt alles echter volgens plan. Zoals bij elke bouwwerf stoot je af en toe op een onvoorziene hindernis, maar los daarvan gaat het goed vooruit. Het is een kwestie van de koe bij de horens te vatten als je een obstakel op je weg vindt en het zo snel mogelijk op te lossen. Treuzelen is uit den boze op een werf.” Risico’s uitsluiten De werf van København bevindt zich vlak naast een kanaal. Dat zorgt voor een aantal extra aandachtspunten. Zo moet er rekening gehouden worden met het peil van het grondwater bij de realisatie van de kelderverdieping. Bovendien loopt er aan de andere kant van het gebouw een treinspoor. Het is dus extra opletten dat het spoor niet verzakt als je aan de slag gaat. Johan Bellemans: “De kans op verzakkingen is altijd reëel als je grondwater wegpompt. Om dit risico uit te sluiten, hebben we in december een aantal tests uitgevoerd. We hebben het grondwater niet in één keer laten zakken, maar per halve meter. Vervolgens lieten we telkens een landmeter de impact op de treinsporen opmeten. Gelukkig waren er geen verzakkingen. Dat was een meevaller, want het betekent dat we geen speciale maatregelen moesten treffen. Zulke tests zijn een beetje een noodzakelijk kwaad. Het kost wat geld en tijd, maar het is altijd beter dan dat je achteraf of tijdens de werken zelf merkt dat er een probleem is.”

“ALS JE EEN OBSTAKEL OP JE WEG VINDT, IS HET EEN KWESTIE VAN DE KOE BIJ DE HORENS TE VATTEN EN HET ZO SNEL MOGELIJK OP TE LOSSEN.” 38


Koning fiets Gent profileert zich de laatste jaren uitdrukkelijk als fietsstad. Dat valt ook te merken aan de eisen die de stad stelt bij nieuwbouwprojecten als dit. Concreet legde de stad een aantal verplichtingen op om het de fietsgebruiker zo aangenaam mogelijk te maken, zoals de fietsenstallingen. Naast de ingang van de parking moet er ook een heuse fietslift komen, zodat fietsers de helling die de auto’s gebruiken om de parking binnen te rijden niet hoeven te gebruiken. Met andere woorden: fietsers worden in de watten gelegd in København!

Op dezelfde lijn Voor Interbuild is deze werf een primeur, in die zin dat het de eerste keer is dat ze een opdracht uitvoeren voor CORES. Voor Johan Bellemans smaakt de samenwerking alleszins naar meer. “Het verloopt heel vlot, zowel met Bart Van Laeken, de projectmanager van CORES, als met de architecten”, zegt hij. “Als je voor de eerste keer samenwerkt, is het altijd een beetje afwachten, maar we zitten op dezelfde lijn. We communiceren vlot, een absolute vereiste om zo een werf tot een goed einde te brengen. De verschillende aspecten van een werf zijn zodanig met elkaar verweven dat je niet de einzelgänger kan uithangen of het stort als een kaartenhuisje in elkaar. De communicatielijnen tussen architect, bouwheer en aannemer moeten te allen tijde openblijven. De wekelijkse werfvergadering op woensdagochtend speelt daarbij een belangrijke rol. Maar daarnaast bellen en mailen we er ook op los. (lacht)”

Aanbod: 2 of 3 slpk app vanaf € 249.500* * excl. BTW, notaris- en registratiekosten www.kobenhavn.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

39


KØBENHAVN

WERKEN GESTART

GENT

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

REEDS 65% VERKOCHT

TOP WOONKWALITEIT AAN HET WATER 82 appartementen en penthouses in Gent-Voorhaven 2 slpk app vanaf € 249.500* 3 slpk app vanaf € 299.500* www.kobenhavn.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be


TEAM IN DE KIJKER

MEER DAN CIJFERS De financiële afdeling van CORES bestaat uit vier rekenknobbels. Zeggen dat zij ervoor zorgen dat alle cijfertjes kloppen, is hen onrecht aandoen, want ze doen veel meer dan dat. Bij elke stap in het parcours dat een project aflegt, zijn ze van nabij betrokken. Met de nodige analyses, berekeningen en voorspellingen leiden ze alles in goede banen. CFO Michael Poesen vertelt ons hoe een en ander in zijn werk gaat.

“We hebben als financiële afdeling vier basistaken”, aldus Michael Poesen. “De eerste daarvan is accounting, de eigenlijke boekhouding. Dat accountingaspect houdt in dat we de financiële neerslag registreren van alles wat bij CORES gebeurt. Een tweede luik is het beheer van de gelden en kasstromen. Leveranciers en medewerkers correct betalen, geld ontvangen van klanten en er indien nodig achteraan gaan, overleggen met banken om onze projecten te financieren … Dit noemen we treasury.”

DE IDENTIKIT VAN DE FINANCIËLE MEDEWERKER Een medewerker van de financiële afdeling moet een aantal basisskills bezitten. Wie onderstaand lijstje kan afvinken, heeft misschien wel what it takes om te functioneren in het financiële team: Analytisch Nauwkeurig

Langetermijnverhaal De derde opdracht van de financiële afdeling is controlling & reporting. Michael Poesen: “We proberen te bepalen hoe de financiële toekomst van het bedrijf eruitziet, welke resultaten we gaan behalen. Als projectontwikkelaar werken we op heel lange termijn, in tegenstelling tot de meeste bedrijven. Vervolgens proberen we om dit toekomstgerichte verhaal op een begrijpelijke manier over te brengen naar het management. Onze vierde taak zou je consulting kunnen noemen. Als collega’s, het management, aandeelhouders … met een specifieke vraag komen, becijferen wij dat en geven we advies.”

Kritisch Communicatief Stressbestendig Pro-actief Enthousiast

41


Michael Poesen CFO Perfectionist die altijd op zoek gaat naar hoe iets beter kan. (Verbeterings)projecten zijn dan ook zijn dada, zowel op professioneel als privévlak. Heeft als werktuigkundige een andere achtergrond dan zijn teamgenoten. Soms voelt het dan ook alsof die een andere taal spreken, lacht hij. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat hij de zaken onbevangen benadert. Ziet de financiële afdeling als het geweten van het bedrijf. In zijn vrije tijd kruipt hij soms in de boksring met vrouwlief. “Het leuke aan CORES is dat het een relatief klein bedrijf is, waar veel ruimte is voor entrepreneurship. Je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid, de beslissingslijnen zijn kort, er kan snel geschakeld worden. We vinden dat bijna evident, maar ik heb bij grotere bedrijven gewerkt en ik kan je verzekeren dat dat helemaal niet zo is. In grote bedrijven kan een beslissingsproces soms maanden in beslag nemen. Hier klop je bij iemand aan, bespreek je het probleem en kan de beslissing op een half uurtje genomen zijn waardoor je meteen weer verder kan.”

A

Ali Azzouz ACCOUNTANT Vader van een dochter van 3 en een zoontje van 1. Voeg dat bij een drukke job en veel tijd schiet er niet over. Geniet des te meer van de korte roadtrips die hij met zijn partner maakt. Experimenteert graag - vooral met IT-nieuwigheden - en bestelt dan ook meestal dingen van de kaart die hij nog niet gegeten heeft. Met wisselend succes. Fan van literatuur à la Dimitri Verhulst, het ideale hulpmiddel om in slaap te vallen. “Ik vereenvoudig en optimaliseer graag. Als je over iets een uur doet, vraag ik me af hoe je daar een half uur van kan maken. In mijn korte carrière bij CORES heb ik al een paar keer de mogelijkheid gekregen om zaken te finetunen. Een leuk aspect van de job is ook dat je op straat de resultaten ziet van wat we doen. Mijn ouders wonen in Hoboken en ik heb er Groen Zuid volledig tot stand zien komen. In de buurt van mijn schoonouders in Mortsel is er ook een project van CORES. Dat geeft veel voldoening.”

42


Elise Raeymaekers ACCOUNTANT

E

Houdt van afwisseling, zowel professioneel als privé. Heeft na een dagje op bureau nood aan een creatieve en fysieke uitlaatklep (dansen, zwemmen, fitnessen). Danste jaren op semiprofessioneel niveau in een hiphopteam, maar dat ruimde als uitlaatklep plaats voor de verbouwingswerken aan haar pas aangekochte woning. Is elke keer weer trots als er een nieuw project van CORES in het straatbeeld opduikt waaraan ze haar steentje heeft bijgedragen.

“De financiële afdeling is een vrij klein team. Dat heeft als gevolg dat we veel verschillende taken voorgeschoteld krijgen. Dat maakt het boeiend én op die manier krijg je een breder beeld van het bedrijf zelf. Je weet waar iedereen mee bezig is. Bovendien kan je je verdiepen in alle aspecten van de finance en de boekhouding. Voeg aan die motiverende jobinhoud de leuke sfeer in de financeafdeling toe en je begrijpt dat ik elke dag met de glimlach kom werken!”

Kim Heyvaerts FINANCE MANAGER Houdt van de mix tussen zelfstandig werken en teamwork. De combinatie veeleisende job - gezinsleven maken het niet vanzelfsprekend om nog veel te sporten, maar ze probeert haar zittende job toch te compenseren door een aantal uren sport per week, zoals crossfit en yoga. Dankzij de sportzaal bij CORES slaagt ze er in om dat doel te realiseren. Is momenteel bezig aan een cursus Spaans en volgde eerder ook al een koksopleiding. “Toen ik zeven jaar geleden bij CORES aan de slag ging was ik de enige boekhouder. Ik deed de finance dus helemaal alleen. Die was weliswaar een pak beperkter dan nu het geval is. Met de groei van het bedrijf evolueerde mijn job in een analyserende en coachende richting. In die periode is er trouwens in het algemeen heel veel veranderd, niet in het minst door het groeiende aantal projecten, hun complexiteit en de toegenomen boekhoudkundige verplichtingen. Maar dat houdt het spannend!”

43


“U droomt, wij realiseren� Iedereen droomt van een inrichting op maat. Van een interieur waar het heerlijk vertoeven is, waar vormgeving en sfeer in harmonie zijn. Of het nu voor uw woning, kantoor of zaak is, ARTE interieur maakt grootse dromen waar. Samen met onze ervaren interieurspecialisten realiseren wij uw project volgens uw wensen. Want maatwerk krijgt binnen ARTE interieur een nieuwe dimensie.

ARTE interieur

44

|

info@arteinterieur.be

|

+32 (0)14 57 46 07

Maak snel uw afspraak via www.arteinterieur.be


HET ‘SLEUTEL’MOMENT De oplevering van de gemene en privatieve delen van 23 Peter Benoit is achter de rug. Het ideale moment om even terug te blikken op een geslaagd project met projectleider Bart Van Laeken.

45


Oplevering 23 Peter Benoit “Ik denk inderdaad dat we tevreden mogen zijn over het verloop”, zegt Bart Van Laeken. “De uitvoering was in handen van Belemco en zowel naar het volgen van de budgetten als de termijnen toe is alles vlot gegaan. Ook over de kwaliteit van de werken zijn we heel tevreden. De werken worden door CORES kort opgevolgd en mocht er nog iets foutlopen krijgen we het ongetwijfeld te horen van de kopers. Het is vrij stil gebleven aan die kant, dus dat zegt al veel. (lacht)” Belangrijke stap Een oplevering is altijd een belangrijke stap. De nieuwe eigenaar krijgt de sleutel van zijn nieuwe woning en van zijn garage. Op dat moment heeft hij ook echt het gevoel dat de woning van hem is. Er vindt nog een rondleiding plaats, waarbij de koper opmerkingen kan geven over eventuele problemen … Maar ook voor CORES zelf is het belangrijk. Bart Van Laeken: “Bij de oplevering is het grootste deel van het werk achter de rug, maar er is toch altijd een beetje nazorg. De laatste 10% van de opmerkingen die je krijgt van de kopers zijn bovendien ook altijd de moeilijkste. Hier verliep dat allemaal heel vlot.”

46


Anton Coppens kocht een tweeslaapkamerappartement en een parkeerplaats in 23 Peter Benoit. Aanvankelijk was het zijn bedoeling om er zelf zijn intrek te nemen, maar ondertussen wijzigden zijn plannen en zal hij het verhuren. Ook Anton kijkt terug op een geslaagd verloop van het project. Hoe heb je de oplevering ervaren als koper? Anton Coppens: “Heel positief. Er waren een aantal opmerkingen van verschillende eigenaars, maar dat lijkt me logisch. Je merkt ook dat iedereen op andere zaken focust. Noemenswaardige hindernissen zijn er niet opgedoken. Ik heb trouwens gemerkt dat de probleempjes die tijdens de oplevering aan de oppervlakte kwamen in tussentijd al verholpen zijn. Dat is leuk om zien. Ik ben dus zeker tevreden over de aanpak van CORES. Toen er op een bepaald moment een probleem opdook met de levering van mijn schuifdeuren, zijn ze meteen tussengekomen en hebben ze dat snel en efficiënt opgelost.”

47


Vanwaar je keuze voor 23 Peter Benoit? Anton Coppens: “Ik was al een tijdje op zoek naar een geschikt nieuwbouwappartement. Via een advertentie van CORES ontdekte ik dit project. Hun handelswijze beviel me meteen en ik heb dan ook toegehapt. Ik ben 26, actief in de gezondheidszorg en van bakstenen heb ik geen kaas gegeten. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik bij CORES terechtgekomen ben, want je wordt er goed begeleid. De aanpak was heel persoonlijk en correct. Ik heb op plan gekocht en dat is toch altijd een beetje een sprong in het ongewisse. Je kan dat als ‘leek’ moeilijk visualiseren. Maar ik had er alle vertrouwen in en ik heb gelijk gekregen. Ook toen ik nog een aantal zaken wou wijzigen, stelden ze zich heel open en flexibel op. Bovendien bleek achteraf dat ze ook een verhuurdienst in huis hebben. Dat is natuurlijk ideaal voor mij, gezien mijn besluit om te verhuren. Ik hoef er helemaal niet voor bij iemand anders aan te kloppen. Superhandig!”

“IK MAG ME GELUKKIG PRIJZEN DAT IK BIJ CORES TERECHTGEKOMEN BEN. DE AANPAK WAS HEEL PERSOONLIJK EN CORRECT.”

Aanbod: 23 Peter Benoit is volledig uitverkocht. Weldra start de verkoop van ons nieuwe project Louise Marie, gelegen op een steenworp van 23 Peter Benoit. www.louisemarie-antwerpen.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

48


KALMTHOUT B ra s s c h a at stee nweg 290 - 03 666 63 96

WILRIJK B oo m s e stee nweg 892 - 03 877 09 70 w w w. ke u ke n sva s co . b e


Vanderstraeten heeft zich een solide

Thuis in alle industrie-, utiliteits- en residentiĂŤle bouw.

plaats verworven in het topsegment van appartementsbouw, zorg, utiliteitsbouw, kantoren en industrie, met fraaie referenties in het Brussels gewest, Vlaams Brabant, Limburg en Antwerpen. Een doorgedreven voorbereiding van de uitvoering, met een maximum aan prefabricatie, zorgt voor zeer korte uitvoeringstermijnen aan erg concurrentiĂŤle prijzen, met behoud van

VANDERSTRAETEN nv Europaweg 11 I 3560 Lummen I T: +32 11 43 14 12 I info@vanderstraeten.be

www.vanderstraeten.be

de

kwaliteit

en

flexibiliteit

voor de eindgebruiker. Specifieke klanteneisen

kunnen

ingewilligd

worden tot op het laatste moment.


ARCHITECT NELE ALAERS Toen Nele Alaers en haar man in 2002 als architect afstudeerden, voegden ze prompt een architectuurafdeling toe aan het ingenieurs- en landmeterbureau van haar vader. Een tijdje geleden kruisten hun wegen die van CORES. Dat resulteerde in een aantal boeiende partnerschappen. We praatten met Nele over die samenwerking en haar visie op projectontwikkeling.

51


“WE GAAN BEWUST OP ZOEK NAAR HET CONTRAST, IN EEN POGING OM HET ONDERKOELDE TE DOORBREKEN.”

HET ZIT HEM IN DE DETAILS In Park Hooghuys in Herenthout realiseerde Alaers & partners niet alleen een meerwaarde door de architectuur zelf, maar ook door de gebruikte materialen. Nele Alaers: “De minder voor de hand liggende gevelsteen is hier een mooi voorbeeld. Het is een handgevormde, lichtkleurige steen die in een kaleibad gedompeld werd. Dat zorgt voor een heel mooie schakering, een rustige uitstraling die perfect aansluit op de omliggende tuin. We hebben de opengaande vleugels van het schrijnwerk ook dezelfde kleur gegeven als de gevelsteen. Dat geeft een frivool kantje, zonder dat het overheerst. Dat soort kleine dingen maakt toch wel het verschil bij projectontwikkeling.”

52

N


N

Waarvoor staat de architectuur van Alaers & partners? Nele Alaers: “We doen alleszins ons best om de platgetreden architectuurpaden te verlaten. We zijn niet het type architecten die een supermoderne, strakke, volledig in het wit ingerichte villa tekenen. We schrikken er niet voor terug om in een nieuwe, moderne woning recuperatiematerialen te gebruiken, bijvoorbeeld voor het parket. Meer nog, we gaan bewust op zoek naar dat contrast, in een poging om het onderkoelde te doorbreken. Ook bij CORES bedanken ze ervoor om de nieuwste trends achterna te hollen en trachten ze iets aparts te brengen. Veel ontwikkelaars laten zich niet veel gelegen aan dat soort zaken, ze denken alleen aan hun winst. Die moet er natuurlijk ook zijn, maar ik heb het gevoel dat CORES verder kijkt. Ze gaan mee in een breder verhaal.” Traditioneel waren jullie vooral actief in de villa- en industriebouw. Projectontwikkeling is dus een nieuwe stap? Nele Alaers: “Dat klopt. Het is een andere manier van werken. De financiële mogelijkheden zijn bijvoorbeeld beperkter. Maar voor mij valt of staat alles met de bouwheer, of dat nu een industrieel bedrijf is, een eigenaar van een villa of een projectontwikkelaar. Er moet een bepaalde visie zijn waarin je als architect kan meegaan. Dan zit het snor, ongeacht de branche. Het gevoel moet goed zitten. Je moet er rekening mee houden dat je de eerstkomende 3, 4, 5 jaar intens moet samenwerken.”

Het eerste project waarvoor jullie in zee gingen met CORES is Park Hooghuys in Herenthout. Hadden jullie al snel door dat bij hen dat tikkeltje extra mogelijk was? Nele Alaers: “Inderdaad. Om een voorbeeld te geven: we hadden een vrij bijzondere gevelsteen voorgesteld. De prijs daarvan lag veel hoger dan wat je normaal budgetteert voor een dergelijk project. Dan merk je dat CORES alles uit de kast haalt om die steen toch te kunnen gebruiken. Dat is leuk meegenomen als architect. Na Park Hooghuys is er ondertussen ook een tweede project waarvoor we de handen in elkaar geslagen hebben. Het betreft een project in Berlaar, onze thuisbasis. We ontwikkelen er een site in het dorpscentrum, waar een tegelhandelaar gevestigd was. De eigenaar van de gebouwen deed een beroep op ons om een geschikte ontwikkelaar aan te brengen. Ook hier leek CORES ons de geschikte partner.” Hoe ver staan jullie met dat project? Nele Alaers: “Momenteel zijn we volop bezig met het voorontwerp. De vergunningsaanvraag wordt nog voor het bouwverlof ingediend. Er komen 42 appartementen. De gebouwen van de tegelhandel worden in het najaar afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw. Er komt ook een grote binnentuin. Het bijzondere daaraan is dat je vanop de markt, via die tuin, doorzicht hebt door het hele domein. Een eerste reflex kon geweest zijn om het groen achter de gebouwen in te plannen, onttrokken aan het zicht van wie zich voor de site bevindt. We hebben het echter doelbewust anders opgelost. En ik voel dat dat door de dorpsbewoners gewaardeerd wordt.”

“IK HEB HET GEVOEL DAT CORES VERDER KIJKT. ZE GAAN MEE IN EEN BREDER VERHAAL.” 53


finesse in keuken en interieur

www.dekeyzer.be Menen Roeselare Sijsele Zingem Sint-Martens-Latem Beveren-Waas Boortmeerbeek

Foto Jo Pauwels


ASSISTENTIE OP MAAT Op 28 maart kregen de eerste bewoners van de erkende assistentiewoningen van De Weverij in Sint-Niklaas hun sleutel overhandigd. Ze namen er hun intrek in op maat ingerichte woningen op een gloednieuwe, intergenerationele site in het centrum van de stad. Bovendien kunnen ze een beroep doen op de talrijke diensten die we aanbieden via Comfort Assist. In deze beheerinstantie werkt CORES samen met zorgverlener Assist. Katrien Lauwers van Assist en Christel Waterschoot van Comfort Assist vertellen er ons meer over.

55


Opstart exploitatie erkende assistentiewoningen De Weverij

De inrichting is volledig op maat van senioren. Waaraan merk je dat? Katrien Lauwers: “De appartementen - 49 volwaardige een- en tweeslaapkamerappartementen - zijn levensbestendig. De deuren zijn breder, zodat ze toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Er zijn geen drempels om naar het terras of de douche te gaan. Er is overal een oproepsysteem, onder andere in de badkamer, de slaapkamer en de woonruimte. De bewoners krijgen ook een hangertje ter beschikking. Als ze bijvoorbeeld vallen, kunnen ze met een druk op de alarmknop hulp inroepen. Voor de rest zijn het heel lichte, ruime appartementen. Ze zijn volledig op maat van de bewoners ingericht, met bijvoorbeeld inductievuren voor maximale veiligheid. Ze beschikken over een berging en een aantal appartementen heeft ook een parkeerplaats.”

“WE REIKEN DIENSTEN AAN, MAAR PROMOTEN DE ZELFSTANDIGHEID.”

Ze maken deel uit van woonproject De Weverij. Biedt dat een meerwaarde? Katrien Lauwers: “Dat is zeker een troef. De Weverij is eigenlijk een volledig nieuwe buurt. Er is een aangenaam wandelpad tussen de gebouwen door, een parkje, banken, een fietsenstalling … Door de nabijheid van het centrum heb je ook geen wagen nodig om naar de stad te gaan. Er zijn winkels naast de deur, zodat wie dat wil zonder moeite zelf zijn boodschappen kan doen.”

De gemeenschapsruimte van assistentiewoningen De Weverij

En als extra kunnen ze ook een beroep doen op jullie diensten? Christel Waterschoot: “Inderdaad. Ook wie hulp nodig heeft is hier aan het juiste adres. Met Comfort Assist bieden wij assistentie op een heleboel vlakken: boodschappen, koken, poetsen, strijken, gezelschap … Ik ben het aanspreekpunt: bij mij kunnen ze terecht met al hun vragen. Ze zijn vrij om gebruik te maken van de diensten die wij aanbieden. We reiken ze aan, maar als de bewoners het zelf willen doen, is dat hun goed recht. Niets is verplicht, integendeel, we promoten hun zelfstandigheid.”

56


CORES als betrokken partner Assist levert zorg- en comfortdiensten op maat van gezinnen, ouderen en personen met een beperking. Groen Zuid in Hoboken en De Weverij in Sint-Niklaas zijn de eerste samenwerkingen tussen CORES en Assist, onder de koepel van beheerinstantie Comfort Assist. Voor Katrien Lauwers van Assist smaakt de samenwerking naar meer: “Omdat CORES zelf deel uitmaakt van Comfort Assist is dit ook voor ons een bijzondere manier van werken. Zij willen mee garant staan voor de assistentiewoningen. Uit ervaring weten we dat het motto van sommige projectontwikkelaars is: ‘verkopen en wegwezen’. CORES engageert zich echter om ook na de verkoop betrokken te blijven. Voor ons is dat leuk meegenomen. Ondertussen staan ook een aantal nieuwe samenwerkingen op stapel, zoals in de Mouterij in Haacht.”

Katrien Lauwers & Christel Waterschoot Aanbod: En je bent elke dag ter plekke? Christel Waterschoot: “Dat klopt. De wet vereist dat een woonassistent een keer per week ter plaatse aanwezig is. Ik ben hier elke dag vier uur. Dat maakt een groot verschil. We kunnen direct inspelen op eventuele problemen en vragen, wat natuurlijk niet het geval is als je maar een keer per week komt. Mijn dagelijkse aanwezigheid geeft de bewoners een gerust gevoel.”

1 of 2 slpk assistentiewoningen vanaf € 169.900* Ook assistentiewoningen te huur * excl. BTW, notaris- en registratiekosten www.woonerfdeweverij.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

57


groep

tegels - natuursteen - parket

“Dankzij onze 3 inspirerende showrooms vinden uw klanten steeds een showroom bij hen in de buurt!” Christophe, account manager christophe.depreter@steylaerts.be

“Klantenbegeleiding op topniveau, daar gaan we voor!”

“Een uitgebreid gamma is absoluut onze sterkte!”

“We inspireren klanten dagelijks dankzij prachtige presentaties”

Camille, showroom manager Lier

Galina, showroom manager Wijnegem

Davy, showroom manager Temse

showroom Lier Schollebeekstraat - 2500 Lier 03 482 13 53

showroom Wijnegem vosveld 11d - 2110 wijnegem 03 327 99 77

Showroom Temse Hoogkamerstraat 308 - 9140 Temse 03 711 04 04

www.steylaerts.be

www.azuleo.be

www.steylaerts.be


VRUCHTGEBRUIK Bij de klassieke vruchtgebruikconstructie krijgt een vennootschap voor een bepaalde termijn het genot van een onroerend goed. De naakte eigendom wordt aangekocht door een natuurlijke persoon. Dat is in de meeste gevallen ook de bedrijfsleider van de vennootschap. Na die periode - die meestal 15 jaar bedraagt - verwerft laatstgenoemde de volle eigendom van het onroerend goed. Dit is een constructie die best interessant kan zijn, als aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Anthony Meul, tax manager bij VGD, legt uit welke dat zijn.

59


De voordelen zijn duidelijk. De vennootschap kan zowel de kosten voor de aankoop als het onderhoud van de woning fiscaal inbrengen. Ook voor de natuurlijke persoon is het interessant. Hij betaalt een relatief klein bedrag voor de aankoop en krijgt het goed op het einde van de rit in eigendom, vaak zonder vergoeding. Er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Anthony Meul

“DEZE CONSTRUCTIE KAN BEST INTERESSANT ZIJN, ALS AAN EEN AANTAL VOORWAARDEN WORDT VOLDAAN.”

60

De aankoop Bij aankoop wordt de waarde van het vruchtgebruik berekend. Dat kan 60 à 80% van de aankoopprijs van de volle eigendom bedragen. Het resterende gedeelte wordt betaald door de blote eigenaar. De fiscus kijkt echter mee. Het is dan ook essentieel dat de koper bij aanvang de spelregels volgt om later problemen te vermijden. Een juiste verhouding tussen vruchtgebruik en naakte eigendom is daarbij de belangrijkste voorwaarde.

De looptijd In principe zijn grote kosten voor de naakte eigenaar en het onderhoud voor de vruchtgebruiker. Hiervan mag echter afgeweken worden. Er is wel een maar. Als er investeringen zijn, moet er voor de vennootschap voldoende tijd zijn om die investering terug te verdienen. Je mag dus twee jaar voor het vruchtgebruik afloopt geen grote investeringen meer doen met de vennootschap, want dat verdien je op die korte periode nooit terug. Als de fiscus dergelijke zaken opmerkt, zullen ze bij afloop van het zakelijk recht de natuurlijke persoon hiervoor belasten of de kost verwerpen. Als een bepaalde investering zich toch opdringt en de naakte eigenaar ze niet op zich neemt, kan het een mogelijkheid zijn om het vruchtgebruik te verlengen. Die verlenging houdt rekening met de tijd die voor de vennootschap noodzakelijk is om haar investering te recupereren. Anders zal de naakte eigenaar een vergoeding verschuldigd zijn.


Een ras apart. Vanhout is meer dan een aannemer. Het is een bedrijf met een uniek temperament. Bij alle werknemers heerst een aanstekelijk enthousiasme, gestimuleerd door een ongebreidelde dynamiek. Sommigen spreken zelfs van het Vanhout-virus, dat iedereen positief besmet. Ook u, let op onze woorden.


Onze toonzalen zijn ontmoetingshubs waar architecten, bouwpromotoren en andere bouwgerelateerde actoren welkom zijn om zich te informeren over de nieuwste trends. Daarnaast kunnen vloerders, aannemers, tuinarchitecten en projectontwikkelaars hun klanten doorsturen voor keuzebepalingen. TTC zorgt voor een persoonlijke klantenbegeleiding, waarin zowel de technische kennis als het esthetisch aspect en het geven van kleuradvies centraal staan.

GROOTHANDEL IN KERAMISCHE VLOER- EN WANDTEGELS, PARKET, LAMINAAT EN PARKETVINYL Ontdek met uw aannemer of vloerder onze toonzalen en laat u inspireren.

TTC Kalken

TTC Gooik

TTC Antwerpen

TTC Roeselare

Dendermondsesteenweg 60-62 9270 Kalken T. 09 337 97 43 ttckalken@tiletradecenter.be

Ninoofsesteenweg 51 1755 Gooik T. 02 725 78 88 ttcgooik@tiletradecenter.be

Bordeauxstraat 8 2000 Antwerpen T. 03 689 94 99 ttcantwerpen@tiletradecenter.be

Beversesteenweg 565 8800 Roeselare T. 051 43 82 79 ttcroeselare@tiletradecenter.be

Tile Trade Center is een belevingsinitiatief van Ri.Pa. Belgium | info@tiletradecenter.be | www.tiletradecenter.be


IN THE KITCHEN WRAP MET KIP, MANGO EN AVOCADO CHEF: CUSTOMER SERVICE MANAGER TASIA SMOLDERS

BEREIDING: Ingrediënten (voor 2 pers.): 250 g kippenblokjes, 1 mango,1 avocado, 2 wraps, veldsla, lente-ui, Griekse yoghurt, kerriepoeder, knoflookpoeder, kippenkruiden, peper en zout 1. Bak de kippenblokjes en breng ze op smaak met wat kippenkruiden, peper en zout. 2. S nijd de mango en avocado in blokjes. 3. Dresseer de wraps met de veldsla en lente-ui en voeg er de kippenblokjes, mango en avocado aan toe. 4. Breng de Griekse yoghurt op smaak met de kerriepoeder en het lookpoeder.

63


64

Waar heeft de buurt nood aan?

Kernversterking en inbreiding

Nog vóór de allereerste schets op papier staat, maken we een grondige analyse van de huidige en toekomstige noden van de buurt. Enkel op die manier zijn we in staat om duurzaam en innovatief vastgoed te realiseren waar de buurt en de toekomstige bewoners beter van worden.

CORES gelooft in het optimaal benutten van de beschikbare ruimte in verstedelijkte omgevingen. Een doordachte keuze van locatie in het dorps- of stadscentrum draagt bij tot een betere mobiliteit (minder woon-werkverkeer) en houdt de waardevolle rand rond onze steden en gemeenten zo groen mogelijk.


Š Bart Gosselin

Meer weten over onze aanpak? CORES als bemiddelaar

De CORES-ombudsman

Kom gerust langs of neem contact op

Als ontwikkelaar balanceren we tussen de eisen en ambities van de overheid, de wensen van de buurtbewoners, de creativiteit van de architect en het realisme van het bouwbedrijf. We proberen steeds voor een gezond compromis te gaan waarbij alle partijen zich erkend en gehoord voelen.

De maatschappelijke meerwaarde van onze projecten uit zich in het geluk van de gebruikers en buurtbewoners. CORES Development heeft als enige ontwikkelaar in BelgiĂŤ een ombudsman in dienst, die hierover waakt. Hij praat zowel met onze klanten als met de overheden, lokale instanties en buurtbewoners.

info@coresdevelopment.be

03 820 82 82


Een dag in het leven van Margot Holmgren 07u00

12u30

Marketing assistant De vrouw achter de online communicatie van CORES. Ze woont in Antwerpen met Jelle en 2 katjes, Ella en Sjareltje. In haar vrije tijd vind je haar achter het fornuis, waar ze zich specialiseert in vegetarische en veganistische receptjes. Maar ook op een yogamat of op café loop je haar tegen het lijf. Wij volgden een dag in haar voetsporen.

15u00

07u00 First things first: KOFFIE! Ik wandel recht van mijn bed naar de koffiezetmachine, anders word ik niet wakker. Daarna snel de katjes knuffels en eten geven en zelf rustig ontbijten, terwijl ik door mijn Instagramfeed scroll. Was ophangen, outfit kiezen en weg ermee!

08u45

08u45 Met de stadsfiets naar het werk. Ideaal om wakker te worden en er meteen in te vliegen. Misschien kom ik mijn zus wel tegen, die in de tegenovergestelde richting naar haar werk fietst. #instanthappiness!

17u30

09u00 Snel een koffiekoek meepikken in de poly, een tweede koffie en mijn mailtjes lezen. Ook altijd even checken of er vergaderingen op de planning staan en of ik nog iets kan voorbereiden. 11u30 Vandaag moet de corporate mailing opgesteld worden. 12u30 Mijn favoriete moment van de dag: lunch! Tropische temperaturen in Antwerpen, dus een lichte lunch voor mij. Een lekkere frisse salade (homemade!) is all I need!

11u30

15u00 Snel op de fiets om een foto te nemen van het nieuwe teasingbord voor Louise Marie. #trots! 17u30 Vrijdagavond! Laptop dicht en nog eentje drinken met de collega’s in het CORES café. Het perfecte begin van het weekend! 19u00 Dinnerdate bij een vriendin! Nog snel naar de Albert Heijn voor een flesje. Er staan cocktails en (veggie-)hamburgers op het menu. Lekker! 23u00 Op de fiets naar huis en nog een laatste keer knuffelen met de katjes (en Jelle als hij chance heeft), een half uurtje Youtubefilmpjes bekijken en dan lekker onder de veren. #favorieteplek

66

23u00


Bouwen op

hoog niveau

www.benr.be


INVESTEREN MET DE CORES GARANTIE DE MEEST BETROUWBARE WEG NAAR EEN TOPRENDEMENT

Zekerheid van locatie Projecten op toplocaties met groeipotentieel.

Zekerheid van rendement Garanties voor maximale return van uw investering.

GARANTIE GARANTIE

Zekerheid door eigen verhuur- & beheerdienst In-house verhuurservice als verbindingspersoon tussen GARANTIE huurder en verhuurder.

MEER INFO? Vraag onze infobrochure aan of contacteer ons voor een persoonlijk gesprek. Bekijk onze investeringsopportuniteiten op www.coresdevelopment.be

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be