Cores Magazine 10 - Najaar 2017

Page 1

2 /2017 URBA N L A NDSCA PERS ® SINCE 20 06

HET SALESTEAM

Strength in numbers

ROND DE TAFEL

met Bouwmeester Leo Van Broeck

GROEN ZUID FASE 3

Het hart van de wijk

LEVERAGE

Beperkte inbreng, maximaal rendement


H

B

P A P I

Y

R T H DA

COR E S

Y

ANTWERPEN • BRUGGE • GENT • GROOT-BIJGAARDEN • SINT-STEVENS-WOLUWE • WAVRE www.intercarro.be


EDITO Welkom bij deze jubileumeditie van CORES Magazine. Jawel, dit is reeds het tiende nummer en dat willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. We vieren het met een reeks straffe en boeiende onderwerpen, zoals je van ons gewoon bent! Het zijn spannende tijden voor projectontwikkelaars en de bouwsector in het algemeen. Met de betonstop en de steeds strengere bouweisen worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Het ideale moment om van gedachten te wisselen over de toekomstige rol van de projectontwikkelaar met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Vooruitkijken zit trouwens in het DNA van CORES. Met onze enquête #whatmakesyourcitygreat onderzochten we wat stadsbewoners leuk vinden aan hun stad en wat beter kan. We trokken een aantal relevante conclusies uit de resultaten van het onderzoek. Ook brachten we een bezoek aan Groen Zuid, waar we onze innovatieve opvattingen in de realiteit brengen en waar de derde fase ondertussen van start is gegaan. Gelukkig kunnen we voor onze projecten een beroep doen op een aantal partners die onze duurzame visie mee in de praktijk brengen. Deze keer richten we de spotlight op Noord Architecten en de landschapsarchitecten van Avantgarden. Verder steken we ons licht op bij taxmanager Anthony Meul van VGD, die ons wegwijs maakt in het ‘leverage’-principe. Nog meer interessante tips krijg je van CRS-collega Sebastian Rubin. Hij vertelt ons wanneer de tijd rijp is om de herverkoop van vastgoed te overwegen. Honger gekregen van al dat lezen? Geen nood: onze medewerker Kim Heyvaerts schotelt je een pompoenquiche voor, waarmee je zo weer op krachten komt. Veel leesplezier!

COLOFON - Marketing Manager Nathalie Flour • CORES Development NV Mechelsesteenweg 176 - 2018 Antwerpen • 03 820 82 82 • info@coresdevelopment.be Productie: Eindeloos • www.eindeloos-communicatie.be • Danielle Knops Vormgeving: Gert Muller • Redactie: Filip Leloup • Fotografie: Alexandre van Battel & F.C.Lama • Coverbeeld: since1965

EDITO

3


INHOUDSTAFEL

8

-10

EDITIE NR 10 Het ideale moment om enkele leuke herinneringen op te halen: we selecteerden drie artikels die ons in het bijzonder zijn bijgebleven.

23

-25

AVANTGARDEN Zowel voor De Weverij in Sint-Niklaas als de Antwerpse Harmoniewijk deed CORES een beroep op landschapsarchitecten Avantgarden. We brachten hen een bezoekje en vroegen waarom het zo klikt met CORES.

12

-15

17 27

GROEN ZUID FASE 3 De eerste bewoners wonen inmiddels in deze nieuwe wijk in Hoboken, maar ondertussen staat ook de ontwikkeling van de rest van het concept niet stil. De volgende stap is fase 3, in het hart van de wijk.

31

-33

NOORD ARCHITECTEN Geconfronteerd met een complex ontwikkelingsdossier? De architecten van Noord weten er raad mee! Oprichter Ortwin Speybrouck vertelt ons waar die voorliefde voor moeilijke materie vandaan komt.

4

-30

-20

CADIZ

#WHATMAKESYOURCITYGREAT

De assistentiewoningen in het Antwerpse Cadiz zijn opgeleverd. Maar hoe voelt het eigenlijk om in een assistentiewoning van CORES te wonen? Wij vroegen het aan een enthousiaste bewoonster.

Een tijdje terug kregen we de resultaten van onze #whatmakesyourcitygreat-enquĂŞte binnen. CORES koppelde er een aantal relevante conclusies aan vast.

35

-41

TEAM IN DE KIJKER Met 9 medewerkers is het salesteam van CORES een van de grootste afdelingen van het bedrijf. Maak kennis met de medewerkers en ontdek wat hen drijft!


45

53

-51

-55

VLAAMS BOUWMEESTER

LEVERAGE

Met de geplande betonstop en de steeds strengere bouwregels wachten ons als ontwikkelaar uitdagende tijden. We wisselden van gedachten over onze rol met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck.

Bij een ‘hefboomaankoop’ van vastgoed houd je je eigen inbreng zo beperkt mogelijk en leen je de rest van het aankoopbedrag. Anthony Meul, taxmanager bij VGD, legt uit waarom dit een interessante piste kan zijn.

65

-66

CRS

57

-60

THE CITY - GENT Gent - thuishaven van ons project København – wordt niet voor niets omschreven als een ‘culturele hub’. Het aanbod aan leuke adresjes is eindeloos. Wij pikten er een aantal voor je uit.

71 CORES IN THE KITCHEN Meestal hoeft ze dankzij haar kokende man slechts aan tafel aan te schuiven, maar speciaal voor ons bereidde Accountant/Controller Kim Heyvaerts een lekker dampende najaarsquiche.

Van plan om je investeringsvastgoed van de hand te doen? Sebastian Rubin van CORES Rental and Resale Service geeft enkele tips en tricks om dat goed aan te pakken.

62 68 -63

DESIGNER ONDER DE LOEP

Als enige vrouw van de iconische kunstenaarsgroep ‘French Masters’ drukte Charlotte Perriand ontegensprekelijk haar stempel op het hedendaagse design. Ontdek waarom we fan zijn!

73

-69

MEET THE FAMILY ‘Work hard, play hard’, gaat het gezegde, en bij CORES hebben we dat goed begrepen. Onlangs konden de medewerkers en hun families genieten van een ontspannende dag op Strantwerpen.

EEN DAG IN HET LEVEN VAN ... Met drie kleine spruiten en een drukke job zijn de dagen (en nachten) van Project Manager Bart Van Laeken meer dan goedgevuld. We probeerden hem een dag bij te houden.

5


WE CREATE

URBAN SPA ES THAT MAKE PEOPLE

HAPPY

CORES Development werd in 2006 opgericht door Peter Leyssens en Jurgen Van Bogaert met als doelstelling het ontwikkelen van binnenstedelijke vastgoedconcepten met maatschappelijke meerwaarde. CORES Development zet in op kernversterking in steden en gemeenten. ‘Urban Landscaping’ met meerwaarde voor de maatschappij, kan enkel tot stand komen door samenwerking tussen alle belanghebbenden: buurtbewoners, overheidsinstellingen, architecten, bouwbedrijven, studiebureaus ... CORES Development neemt hierin haar rol als facilitator op, waarbij zij steeds compromisgericht optreedt. Onze ‘Urban Landscapes’ spelen in op de huidige en toekomstige behoeften van de markt. Enkel op deze manier zijn we in staat om duurzaam en innovatief vastgoed te realiseren. We noemen onszelf dan ook liever conceptontwikkelaar dan projectontwikkelaar. De maatschappelijke meerwaarde uit zich in het geluk van de gebruikers en buurtbewoners van onze projecten. CORES Development heeft als enige ontwikkelaar in België een ombudsman in dienst, die hierover waakt.

6


1

CONCEPTONTWIKKELING MET EEN VISIE De verankering van het project in de buurt: visionair vooruitdenken Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een nieuw gebouw zo snel mogelijk een onlosmakelijk deel wordt van de buurt of de stad waar het wordt gebouwd? Dat is een cruciale vraag die de duurzaamheid en het succes van onze vastgoedprojecten bepaalt. We denken niet enkel na over architectuur, materialen of vierkante meters van de woningen of appartementen, ook de huidige en toekomstige noden van de wijk of buurt en haar bewoners zijn bepalend voor de invulling van onze ontwikkelingen. Zo combineren we het woonaanbod ‘à la carte’ met retail, horeca, zorg of kantoorruimte – zolang de buurt en de bewoners er maar beter van worden. L.A.T.: Living Apart Together by CORES Development Waar mogelijk, maakt een gedeelde en/of publieke groene ruimte deel uit van onze projecten. Een nieuw wijkplein, een speeltuintje of een park voor de hele buurt in combinatie met een gemeenschappelijke tuin, ontmoetingsruimte of speelterrein voor de bewoners. Als nieuwe bewoner van een vastgoedproject, woon je apart maar je leeft wel samen met je buren (van het gebouw en de buurt). ‘Living Apart Together’ in zijn volle betekenis. Intergenerationeel wonen: onze maatschappelijke missie Wij denken niet in vakjes en zo geloven we ook niet dat mensen met specifieke woonbehoeften door hun leeftijd of beperking in een geïsoleerde woongemeenschap ondergebracht moeten worden. Onze vastgoedprojecten zijn ‘age and ability’-proof en brengen een mix van woningen, appartementen, assisted living flats en erkende assistentiewoningen met ontmoetingsruimten voor jong en minder jong.

2

NZE AANPAK: ‘NO NONSENSE O ENTREPRENEURSHIP’ Als projectontwikkelaar balanceren we tussen de eisen en ambities van de overheid en betaalbaarheid van kwalitatief vastgoed, tussen de creativiteit van de architect en het realisme van het bouwbedrijf, tussen de focus op rendement van investeerders en de vragen en noden van de buurt, tussen het erfgoed van een stad en nieuwe technieken en materialen die de toekomst ingrijpend veranderen. Wij proberen steeds als facilitator voor een gezond compromis te gaan waarbij alle partijen zich erkend en gehoord voelen.

3

ELKOM BIJ CORES: HOE KUNNEN W WE U HELPEN? Onze ‘core’-business mag dan wel conceptontwikkeling zijn, de dienstverlening errond is voor ons minstens even belangrijk. In 2015 werd CRS opgericht: een dochterbedrijf dat verhuur en rentmeesterschap aanbiedt voor investeerders die het beheer van hun vastgoed liever uit handen geven. Sinds 2014 is de CORES ombudsman actief: we proberen voor alle stakeholders tijdens de realisatie van een nieuwe ontwikkeling heel bereikbaar te zijn. Communicatie en transparantie dragen wij hoog in het vaandel.

4

HET ‘CORES’-TEAM Onder het motto: ‘mens sana in corpore sano’, waken we over de ‘feel good’ van onze mensen die dagdagelijks onze missie verwezenlijken. Naast sport en ontspanning, draagt vooral de vlakke structuur van ons bedrijf bij tot een team dat geëngageerd en enthousiast elke dag opnieuw de CORES-missie probeert uit te dragen.

URBAN LANDSCAPERS

7


10DE EDITIE

De teller van CORES Magazine staat op 10. Hoog tijd dus voor een terugblik. We doken de archieven in en kwamen terug aan de oppervlakte met onze drie favoriete artikels.

UITGAVEDATUM: MEI 2015

WOONERF DE WEVERIJ Werken aan een leefbare stad CORES Magazine organiseerde een rondetafelgesprek met de Sint-Niklase Schepen van Ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing Christel Geerts, Luc Terreur, Diensthoofd Cel vergunningen en handhaving en planoloog Bart Van Lokeren. Ze vertelden ons waarom woonproject De Weverij perfect in hun plannen voor de stad paste. Anno 2017 is het project volop in realisatie.

8


GROEN ZUID IN HOBOKEN Voorbeeldproject ‘nieuw samenleven’ Een vooruitblik op de komst van Groen Zuid in Hoboken, dat ondertussen al gedeeltelijk bewoond is maar toen nog enkel op papier bestond. Architecten Luc Binst en Luc Reyn van Crepain Binst Architecture deden de waarde van dit project voor de toekomst uit de doeken.

UITGAVEDATUM: NOVEMBER 2013

10DE EDITIE

9


UITGAVEDATUM: NOVEMBER 2015

C-COLUMN Durf verder te kijken!

In deze column wierp Managing Partner Jurgen Van Bogaert een boeiende blik op de stad en de samenleving van morgen, en meer bepaald de rol die de projectontwikkelaar daarin kan en zal - spelen. Ook enkele jaren later blijken zijn woorden meer dan relevant.

10

10DE EDITIE


Woodstoxx brengt de warmte van hout op een innovatieve manier in uw project. Vanuit onze passie inspireren wij u om de juiste houten vloer- of muurbekleding te kiezen. Dit doen we met het grootste respect voor de natuur.

instagram.com/woodstoxxbe


GROEN ZUID FASE 3

Het hart van de wijk In januari 2018 gaan de werken aan Fase 3 van Groen Zuid van start. Als alles volgens plan verloopt – en het weer geen roet in het eten gooit – vindt de oplevering van die nieuwe woningen plaats in het voorjaar van 2020. In het nieuwe deel, in het hart van de wijk, komen er comfortabele eengezinswoningen met 4 slaapkamers en een privétuin, gezellige en betaalbare appartementen en luxueuze parkappartementen. Verder omvat het aanbod erkende assistentiewoningen. CORES-partner ‘Comfort Assist’ zorgt als beheerinstantie voor de vaste en facultatieve diensten als ondersteuning van de bewoners van die laatste.

Wonen op maat Net als bij Fase 1 en 2 zullen jong en minder jong, singles en gezinnen zich volledig thuis voelen in het aanbod van deze derde fase. Daar zorgen bijvoorbeeld de buitenruimtes, met hun mix van private tuinen en gedeeld groen, en het aanpalende buurtpark voor. Dit parkgebied wordt de uitgelezen plek voor een wandeling of een rustig moment op een bankje, terwijl de (klein)kinderen zich uitleven in de speeltuin. Kortom, ook Fase 3 is een buitenkans voor wie zijn intrek wil nemen in een aangename woonwijk of beleggen in een duurzaam project.

12

GROEN ZUID


Troeven Wonen in Groen Zuid, dat is het beste van twee werelden. Aan de ene kant biedt de nieuwe wijk alle voordelen van de stad, want in Hoboken vind je alle mogelijke voorzieningen en Antwerpen zelf ligt op amper een boogscheut. Aan de andere kant er vaar je er de rust die je eigenlijk vooral met het platteland associeert. Maar er zijn een pak meer argumenten om de stap te zetten naar een aankoop in de nieuwe wijk. We zetten er een aantal op een rijtje.

D e bereikbaarheid is top, met een uitgebreid openbaar vervoeraanbod, fiets- en autovriendelijke uitvalswegen … Met de tram of de fiets sta je in minder dan een half uur op de Groenplaats, in hartje Antwerpen. Een splinternieuwe fietstunnel zorgt voor een nog vlottere verbinding. Groen Zuid biedt voor elk wat wils. Met zijn diverse woningtypes (appartementen, ruime woningen, erkende assistentiewoningen) mikt de wijk op een mix van bewoners: jonge gezinnen, actieve senioren, starters. En er is een woonoplossing op maat van elk budget. Zoals de naam doet vermoeden krijgt groen een prominente rol in de nieuwe wijk. Dat merk je onder andere aan de alomtegenwoordige openbare ruimte (park, speeltuin …). De ‘groene vingers’ die doorheen de wijk lopen creëren afstand tussen de woonstraten en scheppen licht, lucht en ruimte. De ondergrondse parkeergarage en de talrijke voorzieningen voor fietsers zorgen voor het autoluwe karakter van de wijk. Dat draagt niet alleen bij tot de sereniteit en de veiligheid, maar zet ook het groene karakter nog meer in de verf. Kindvriendelijkheid staat centraal, met de aanwezigheid van een binnenspeeltuin, een park … Maar ook Hoboken zelf is een kindvriendelijk district, met een ruim aanbod aan scholen, verschillende kinderdagverblijven en naschoolse activiteiten.

GROEN ZUID

13


VAKANTIEGEVOEL De eerste ‘generatie’ bewoners van Groen Zuid raakt stilletjesaan ingeburgerd. Zij ontdekken de talrijke voordelen van de nieuwe wijk aan den lijve, elke dag opnieuw. Wij trokken naar Hoboken en vroegen enkele enthousiaste bewoners om een indruk.

CORES zet in Groen Zuid volop in op groen. Heeft dat een impact op uw dagelijks leven? Mr. Van Den Bleeken: “Ik kan het kort en krachtig samenvatten: het zorgt voor een onvervalst vakantiegevoel. Wij gaan altijd op reis naar vakantieparken, waar de huisjes en chalets te midden van de natuur staan. Wel, in Groen Zuid is dat niet anders, met het verschil dat je er hier niet gedurende 2 weken, maar het hele jaar door van geniet! Een speeltuin, onze eigen private tuin die aansluit bij de prachtige gemeenschappelijke tuin, het park, het is ongelooflijk. Als ik thuiskom van mijn werk heb ik telkens weer het gevoel alsof ik op mijn vakantiebestemming aangekomen ben.”

14


Als ik thuiskom heb ik telkens weer het gevoel alsof ik op mijn vakantiebestemming aangekomen ben.

Het motto van CORES luidt: ‘we create urban spaces that make people happy’. Geloof je dat de manier waarop je in Groen Zuid woont je effectief gelukkiger kan maken?

Vindt u dat de mix van woningtypes – van huizen tot assistentiewoningen en appartementen – en architectuur bijdraagt aan een zekere ‘wijkdynamiek’? Mr. Puyenbroeck: “Ongetwijfeld, al was het maar op esthetisch vlak. Het zou een heel ander verhaal zijn mochten ze hier één groot, monotoon blok hebben neergepoot. Ik ben ook nogal fan van de bakstenen die gebruikt werden. Dat viel me al op de eerste keer dat ik hier kwam. De variatie in de stenen draagt bij tot de aangename sfeer in de buurt.”

Mevr. Ozden: “Toch wel. Ik kijk bijvoorbeeld vanuit mijn huis uit over de gemeenschappelijke groene ruimte en dat maakt me toch blijer dan dat ik op een grijze muur zit te staren. Ik stond er na mijn verhuis ook versteld van hoeveel zon we hier binnen krijgen. Dat zijn allemaal kleine dingen die het leven aangenamer maken. Ook het feit dat er hier heel weinig verkeer is, geeft rust. Dus ja, ik sluit me volledig aan bij dat motto!”

GROEN ZUID HOBOKEN

Aanbod: 1, 2 of 3 slpk app vanaf € 134.500* eengezinswoningen vanaf € 229.500* erkende assistentiewoningen vanaf € 176.684* * excl. BTW, notaris- en registratiekosten

www.groenzuid.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

GROEN ZUID

15


FASE 1 & 2

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

NOG INSTAPKLARE APP EN WONINGEN TE KOOP/TE HUUR

GROEN ZUID... DICHTERBIJ DAN JE DENKT

Een groene, betaalbare woonwijk voor iedereen: van jonge gezinnen tot actieve senioren Fase 3 in verkoop: Appartementen met 1, 2 of 3 slpk vanaf € 134.500* Woningen met 4 slpk vanaf € 279.500* Erkende assistentiewoningen vanaf € 176.684* www.groenzuid.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

BEZOEK ONS MODELAPPARTEMENT

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be


CADIZ

ASSISTENTIEWONINGEN

Pal in het hart van het Antwerpse Eilandje, als onderdeel van een ambitieus woonconcept dat verder ook uit appartementen, een woonzorgcentrum, horeca en winkels bestaat, werden eerder dit jaar 48 erkende assistentiewoningen opgeleverd. We gingen op de koffie bij een van de eerste bewoners die er hun intrek namen.

CADIZ

17


WE SPRAKEN MET BEWOONSTER SIMONE OVER HET LEVEN OP CADIZ. Hoe bevalt uw nieuwe woonst? Simone: “Ik woon hier nu een aantal maanden en voel me al helemaal thuis. De woningen zijn heel kwalitatief. Ik heb hiervoor nog in een andere assistentiewoning gewoond en die was ook vrij nieuw, maar dit is toch andere koek. Deze woning in Cadiz is veel ruimer en praktischer. Ik denk ook dat het goed geïsoleerd is. In september waren er nog enkele warme dagen en het bleef lekker koel binnen. Nu het kouder is heb ik gemerkt dat de verwarming niet veel aanslaat om 22° te bereiken. Voor de brandveiligheid mogen we geen kaarsen branden, maar ik heb geïnvesteerd in LED-spots met heel warm licht. Even gezellig en veilig!

18


De vakantiesfeer rond het MAS en de dokken is zalig.

Welke reden had u voor uw keuze voor Cadiz? Simone: “Goh, er zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. De belangrijkste is misschien wel de aanwezigheid van een grote supermarkt op het gelijkvloers. Uiterst handig, zeker voor senioren. Verder vind ik de vakantiesfeer rond het MAS en de dokken zalig. Het uitzicht op het water en de boten geeft rust in deze drukke stad. Verder zijn er steeds meer restaurants in de buurt en binnenkort komt er ook een nieuwe tramverbinding. Voeg daar het mooie park en het alomtegenwoordige groen langs de nieuw aangelegde straten aan toe en je beseft dat ik het hier getroffen heb!�

Ook wonen in een erkende assistentiewoning op het hippe Eilandje? Informeer naar ons huuraanbod via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

CADIZ

19


Is de aanwezigheid van het aanpalende woonzorgcentrum een troef voor u? Simone: “Ongetwijfeld. Dat was zelfs een van de doorslaggevende redenen voor mijn aankoop, want je vindt niet veel assistentiewoningen waar je die luxe hebt. Ik woon hier wel zelfstandig, maar kan als ik dat wil toch een beroep doen op de diensten van het aanpalende woonzorgcentrum. Beheerinstantie GZA heeft bovendien de naam van heel degelijk en betrouwbaar te zijn, dus dat schenkt vertrouwen. Een ander voordeel is dat ik in hetzelfde gebouw kan blijven als ik ooit naar een kamer moet verhuizen. Een verhuis naar een nieuwe omgeving op oudere leeftijd is niet vanzelfsprekend. Dat ik in de buurt kan blijven is dus niet alleen heel praktisch, het zorgt er ook voor dat ik mijn sociale netwerk kan behouden. Ik kan nog altijd mijn vroegere buren in de assistentiewoningen bezoeken en omgekeerd.”

20

CADIZ

Ik woon zelfstandig, maar kan een beroep doen op de diensten van het aanpalende woonzorgcentrum.finesse in keuken en interieur

Menen Roeselare Sijsele Zingem Sint-Martens-Latem Beveren-Waas Boortmeerbeek

www.dekeyzer.be


AVANTGARDEN

Groen met karakter Een woonconcept gaat natuurlijk om veel meer dan het gebouw zelf. Ook de omgeving draagt zijn steentje bij aan de uitstraling van het geheel. Het is voor CORES Development dan ook meegenomen dat we voor dat aspect kunnen rekenen op partners die het klappen van de zweep kennen. Zoals de landschapsarchitecten van Avantgarden. We hadden een gesprek met mede-oprichter en Managing Director Peter Adams en Chief Landscape Design Bart De Keyzer.

AVANTGARDEN

23


V.l.n.r.: Peter Adams, Elisabeth Laute & Damien Dubois

Welke klemtonen leggen jullie in jullie aanpak? Peter Adams: “Goh, er zijn heel wat zaken die voor ons essentieel zijn bij de inrichting van een buitenruimte. We benadrukken bijvoorbeeld de duurzaamheid. Wat dat betreft werken we dikwijls volgens de BREEAM-standaard. We hebben trouwens al meer dan 50 BREEAM-studies uitgevoerd. We proberen een tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Helemaal onderhoudsvrij kan natuurlijk niet, maar we beperken het wel. Ook het aspect recyclage speelt een rol. Hierbij denken we vaak aan cradle-to-cradle. Het ecologische aspect is vanzelfsprekend ook een belangrijk element. Zaken als biodiversiteit of het gebruik van inheemse materialen staan hoog in ons vaandel. We gebruiken inheems hout en zullen altijd neen zeggen tegen pakweg natuursteen uit China. Door het gebruik van lokale producten zorgen we er voor dat de transportkosten en de bijhorende vervuiling en fileproblemen beperkt blijven.”

24

Jullie staan in voor de tuinarchitectuur van De Weverij in Sint-Niklaas. Hoe hebben jullie die visie daar gerealiseerd? Bart De Keyzer (Chief Landscape Design): “Het betreft hier een inbreidingsgebied waar vroeger magazijnen en fabrieksgebouwen stonden. Dat bepaalt grotendeels het karakter van de site. Het project moest voor de hele buurt een positief effect teweegbrengen, niet alleen voor de bewoners zelf. De sociale coherentie en duurzaamheid moet ondersteund worden, zowel binnen de nieuwe wijk - met bijvoorbeeld de verschillende woningtypologieën als naar de omgeving toe. Dat aspect proberen we naar het landschap toe te vertalen. Daarnaast hebben we ook rekening gehouden met de bewonersdynamiek. Er komen in De Weverij jonge gezinnen, maar ook oudere mensen. Iedereen moet een beetje aan zijn trekken komen. Dat was ook een aandachtspunt.”


Hoe verklaar je de goede samenwerking met CORES? Peter Adams: “CORES geeft een eigen karakter en identiteit aan zijn projecten. Dat is een verhaal waar wij als landschapsarchitecten graag in meegaan. Ook onze manier van werken sluit goed op elkaar aan. Zij willen ook snel handelen, korte communicatielijnen onderhouden ... Als er een vraag komt is het niet de bedoeling dat het antwoord een week op zich laat wachten. Voor ons is het ook meegenomen dat CORES veel belang hecht aan de open ruimte. Ze noemen zichzelf niet voor niets ‘urban landscapers’, natuurlijk. Dat landschapsaspect is essentieel. De omgeving is belangrijk, ze overstijgt het gebouw op zich. Last but not least delen we natuurlijk ook een passie voor architectuur.”

Aanbod:

De belangrijkste functie van de omgeving is dat ze de architectuur ondersteunt. Ook aan 3 & 9 Harmonie, die binnenkort in uitvoering gaan, werken jullie mee? Bart De Keyzer: “Inderdaad. Hier heb je te maken met een binnengebied met een aantal uitgesproken eigenschappen. Er staan bijvoorbeeld een aantal gigantische bomen, die de omgeving domineren en die ook hun impact hebben op de private tuinen die aansluiten op het binnengebied. Door de stedelijke context is hier ook minder groene ruimte aanwezig. Maar ondanks de beperkingen willen we een groene omgeving creëren. Het is een vrij complex gegeven en een uitdaging om het maximum uit de mogelijkheden te halen. Maar dat maakt het net spannend, natuurlijk.”

1, 2 of 3 slpk app vanaf € 139.500* eengezinswoningen vanaf € 244.500* erkende assistentiewoningen vanaf € 169.900* www.woonerfdeweverij.be

Aanbod: 1, 2 of 3 slpk app vanaf € 159.500* stadswoning met patio, 2 slpk en zuidelijk terras vanaf € 299.500* www.3harmonie.be - www.9harmonie.be * excl. BTW, notaris- en registratiekosten

Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be

AVANTGARDEN

25


REEDS 75% VERKOCHT

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

OPLEVERING FASE 1 VOORJAAR 2018

WOON VERWEVEN IN HET HART VAN HET WAASLAND Appartementen met 1, 2 of 3 slpk vanaf € 139.500* Allerlaatste stadswoning met 3 slpk vanaf € 244.500* Laatste erkende assistentiewoningen met 1 slpk vanaf € 169.900* Energiezuinig | Huurgarantie + toprendement Verlaagd BTW-tarief 12% | Vrijstelling van onroerende voorheffing Kwalitatieve beheerinstantie www.woonerfdeweverij.be Welkom in ons verkoopkantoor: Stationsstraat 98, Sint-Niklaas (do van 11u tot 15u en za van 10u tot 14u of op afspraak). Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be


WHAT MAKES YOUR CITY GREAT

Onze conclusies In december 2016 voerde onderzoeksbureau iVox een online onderzoek uit in opdracht van CORES Development. Er werd gepeild naar de ideeĂŤn over wonen in de stad en hoe dat (nog) beter kan bij 1.000 representatieve Vlamingen in de centrumsteden. CORES interpreteerde de bevindingen van de enquĂŞte en formuleerde op basis daarvan een aantal conclusies. We zetten ze even op een rijtje.

#WHATMAKESYOURCITYGREAT

27


BETAALBAAR WONEN IN DE STAD De Vlaming vindt wonen in de stad vaak (te) duur. Als redenen worden de grondschaarste genoemd of de steeds hogere eisen die aan de woningen gesteld worden, bijvoorbeeld op ecologisch vlak. De CORES-conclusie: Om deze situatie recht te trekken zou de overheid een handje kunnen toesteken door het btw-tarief en de registratierechten gericht te verlagen. Het element ‘gericht’ is hier belangrijk, want je kan dat onmogelijk voor alle woningen of kopers doen. Het komt er dus op aan om te mikken op de groepen die baat hebben bij zo een bijsturing.

VERWACHTING OP VLAK VAN WONING EN WOONOMGEVING Er is een grote vraag naar kwalitatieve buitenruimte en rustplekken in de woonomgeving, met bijvoorbeeld autoluwe straten. Tegelijkertijd willen de mensen dat alles nabij is en dat er een kwalitatief openbaar vervoeraanbod is. Het beste van beide werelden dus: de ‘spanning’ en ontspanningsmogelijkheden van de stad, maar ook rust. De CORES-conclusie: CORES biedt een antwoord op die verwachtingen met het concept ‘stedelijkheid in de luwte’, waarbij de voordelen van een stad gecombineerd worden met de voordelen van een dorp.

WAAROM HUREN? Het overgrote deel van de mensen die momenteel huren doet dat omdat ze (nog) geen budget hebben om te kopen. Denk bijvoorbeeld aan jonge mensen die hun eerste stappen op de vastgoedmarkt zetten. Omdat er altijd mensen in die situatie zullen zitten zal er een blijvende vraag zijn naar huurwoningen. De CORES-conclusie: Voor ons is het belangrijk dat er stimuli komen voor investeren in vastgoed, zodat er altijd voldoende aanbod van (nieuwbouw) vastgoed op de huurmarkt blijft.

FISCALE STIMULI Als belangrijkste reden om een eigen woning te kopen wordt de waardevastheid genoemd, alsook het feit dat een aankoop fiscaal ondersteund wordt. Het koopgedrag van de mensen wordt dus deels bepaald door de sturing vanuit de overheid. Daarnaast is er ook brede steun voor het idee dat de overheid wonen in de stad meer fiscaal ondersteunt dan buiten de stad. Voor de meesten mag het woonbeleid zelfs nog meer de klemtoon leggen op dergelijke stimuli. De CORES-conclusie: Fiscale maatregelen werken als sturend instrument van woonbeleid.

28

CORES biedt een antwoord op de verwachtingen met het concept ‘stedelijkheid in de luwte’.

NIEUWE WOONVORMEN Nieuwe woonvormen zijn hot. Tenminste, in theorie. We merken dat veel mensen woonconcepten met een gemeenschappelijk aspect – denken we maar aan co-housing of kangoeroewonen steunen, maar er zelf gaan wonen is vaak een brug te ver. De CORES-conclusie: Overheden en projectontwikkelaars moeten samenwerken om nieuwe woonvormen te integreren in nieuwbouwprojecten. Om dat mogelijk te maken is het aangewezen dat de overheid de regelgeving aanpast.


DE PLAATS VAN DE AUTO IN DE STAD Iedereen wil overal dichtbij zijn, niet te ver van de stadskern wonen en indien het even kan zijn auto dicht bij huis kunnen parkeren. Maar ook rust staat hoog op het verlanglijstje. De mensen willen dat de kinderen veilig buiten kunnen spelen terwijl ze zelf relaxed op een bankje zitten. De CORES-conclusie: Het is de taak van overheid en de ontwikkelaars om deze ‘contradictie’ op te heffen. Een klassiek voorbeeld is de integratie van een ondergrondse parking in een nieuwbouwconcept. De mogelijkheden zijn legio, maar voorlopig is de regelgeving er nog niet altijd op voorzien. Dat is dus een werkpunt.

#WHATMAKESYOURCITYGREAT

29


REGELGEVING ENERGIE EN DUURZAAMHEID Een van de redenen waarom nieuwbouw in de stad als duur ervaren wordt, is dat de wetten rond energie en duurzaamheid niet eerlijk zijn. Er is brede steun voor strenge regels op vlak van duurzaamheid, maar dat betekent nog niet dat de mensen het ook effectief kunnen betalen. De CORES-conclusie: CORES stelt voor om de eisen te differentiëren tussen stad en platteland. De achterliggende redenering: een woning in de stad is vaak duurzamer dan een woning erbuiten. Op het platteland moet je soms 5 km rijden om boodschappen te doen, in de stad woon je in een compactere en energiezuinigere rijwoning, enzovoort. Zelfs als je zonnepanelen op een villa in het groen plaatst, is die wellicht nog altijd minder duurzaam dan een nieuwbouwwoning in de stad zonder die panelen. Maar beide moeten wettelijk wel aan dezelfde voorwaarden voldoen. Je wordt dus ‘gestraft’ als je in de stad woont. Dat is een scheve situatie die moet rechtgetrokken worden.

BETONSTOP De meerderheid van de bevolking steunt de betonstop, waarmee een einde komt aan het nefaste verkavelingenfenomeen en de bijhorende opoffering van de schaarse open ruimte. De CORES-conclusie: Het is hoogtijd voor de overheid om in actie te schieten. Wonen in de stad of het centrum van gemeenten moet opgewaardeerd worden en de voorwaarden om in de centra te bouwen versoepeld. Een concreet voorbeeld: momenteel zijn de eisen op vlak van bouwlagen heel streng. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn om een appartementsblok van 30 verdiepingen in een dorpscentrum neer te poten of een dorp vol te bouwen, maar het mag gerust wat minder streng.

30

#WHATMAKESYOURCITYGREAT

#WHATMAKESYOURCITYGREAT 2.0 Na de grootschalige enquête lanceerde CORES de #whatmakesyourcitygreat-app, waar iedereen zijn mening kwijt kon over het wonen in zijn/ haar gemeente aan de hand van de vragen uit de enquête. Vanaf voorjaar 2018 krijgt het platform een nieuwe invalshoek en mikt hij meer op de projecten van CORES zelf. Hij evolueert van een algemeen platform waar iedereen zijn zegje kan doen tot een platform dat in actie treedt als er een concrete aanleiding is, namelijk een ontwikkeling op een bepaalde locatie. We willen in de gemeenten waar we een project plannen aan de bewoners vragen wat hun mening is over de door CORES geplande ontwikkeling, maar ook over wonen in de gemeente in het algemeen. Dat zal al dan niet in samenwerking met de gemeentelijke overheid gebeuren. We zijn er namelijk van overtuigd dat de app ook voor de gemeente zelf interessante info kan opleveren.


NOORD ARCHITECTEN

Technisch vakmanschap en meer In 1993 zag Noord Architecten het levenslicht. De oprichters: architecten Ludo de Meester en Ortwin Speybrouck. Met zijn specialisatie in nichesegmenten is Noord anno 2017 uitgegroeid tot een middelgroot multidisciplinair architectenkantoor. Het onderscheidt zich door zijn uitgebreide technische kennis, no-nonsenseaanpak, flexibiliteit, kostenefficiĂŤntie en voorliefde voor esthetiek en zuivere lijnen. Kortom: de ideale partner voor CORES.

NOORD ARCHITECTEN

31


Kunnen we stellen: hoe complexer, hoe liever voor Noord? Ortwin Speybrouck: “In zekere zin wel, ja. Moeilijke dossiers, milieuvergunningen, technische bouwwerken waar we ons vakmanschap ten volle kunnen benutten zijn helemaal ons ding. We hebben vooral vaste klanten en werken in principe heel weinig voor particulieren. Het betreft vooral dossiers met technisch complexe materie of waar nog een heel vergunningstraject moet afgelegd worden.“

Het is leuk om te zien hoe een ontwikkelaar een groene filosofie volgt. Een van de projecten waarvoor jullie samenwerkten met CORES is Hortensiahof. Hoe kijkt u daarop terug? Ortwin Speybrouck: “Dat is een opdracht waar we heel tevreden op terugblikken. Het hele proces, van het vinden van het terrein tot de oplevering en de nazorg, is feilloos verlopen. De verschillende partijen hebben elkaar echt gevonden, ondanks de vrij complexe materie. Het was een bijzonder prettige samenwerking.” En ook bij het nieuwe project De Varens zijn jullie betrokken? Ortwin Speybrouck: “Inderdaad. Dat is een schoolvoorbeeld van een project met een moeilijke voorbereidingsfase. Het was een moeilijk traject en er ging heel wat tijd over voor we de nodige vergunningen kregen. Die moeizame aanloop is trouwens logisch voor zo een project, gezien het aantal appartementen, de omgeving … Je moet een consensus bereiken met verschillende partners … Maar voor ons zijn dat buitenkansjes. Veel promotoren zouden er hun neus voor ophalen. Maar als ze dan achteraf het resultaat te zien krijgen, hebben ze dikwijls spijt dat ze het niet zelf gedaan hebben. (lacht) Het leuke bij een project als dit - en dat geldt ook voor andere projecten van CORES - is dat het terrein zelf als uitgangspunt genomen wordt. Zowel De Varens als Hortensiahof liggen in een park en het respect voor die groene omgeving staat centraal. Meer nog: we hebben de groenpartijen zelfs uitgebreid! Het is leuk om te zien hoe een ontwikkelaar van meet af aan een groene filosofie volgt en er zelfs een behoorlijk budget voor over heeft. De bouw van De Varens is net van start gegaan, maar de groenaanleg werd al meer dan een jaar geleden opgestart.”

32


Hoe verklaart u de goede samenwerking met CORES? Ortwin Speybrouck: “Zowel bij CORES als bij ons staat een no-nonsenseaanpak centraal. Bij Noord lachen we heel wat af, maar we werken hard en blijven kritisch. Dat is een zeer vruchtbare combinatie en die vinden we ook terug bij CORES. We communiceren ook heel ongedwongen, er is een groot wederzijds vertrouwen en beide partijen staan open voor de suggesties van de andere. Dat is ook essentieel: niemand heeft de wijsheid in pacht en bij een project komt het erop aan om samen te werken. Pas als je alle neuzen in dezelfde richting krijgt kan je een project tot een goed einde brengen. Verder leggen zowel Noord als CORES bij hun projecten de klemtoon op duurzaamheid. Waar mogelijk voorzien ze gemeenschappelijke ruimte, mogelijkheden tot levenslang wonen met bijvoorbeeld het assisted livingpakket, ondergrondse parkeerruimte om de parkeerhinder tot een absoluut minimum te beperken … Kortom, we denken beide toekomstgericht.”

Aanbod: luxueuze 2 en 3 slpk app vanaf € 339.500* * excl. BTW, notaris- en registratiekosten

www.devarenshove.be Interesse? Contacteer ons via 03/820.82.82 of info@coresdevelopment.be Ortwin Speybrouck

NOORD ARCHITECTEN

33


100%

VOLTOOIINGSWAARBORG

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

WERKEN GESTART

WONEN IN EEN OASE VAN GROEN & RUST

32 stijlvolle appartementen in een groene, gemeenschappelijke parktuin Ruime appartementen (121 m2 - 162 m2) met optimale lichtinval Zon-georiënteerde terrassen tot 56 m2 Volledige, luxueuze afwerking Ondergrondse parking met garageboxen 2 slpk appartement vanaf € 339.500* www.devarenshove.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be


TEAM IN DE KIJKER

SALES

TEAM Het uit de kluiten gewassen salesteam van CORES, onder leiding van Sophie Deprez, bestaat uit vijf sales managers die instaan voor de eigenlijke verkoop, twee sales administrators om de administratie in goede banen te leiden en een customer service manager. Die laatste verzorgt het onthaal van de klant tijdens het commerciĂŤle traject en biedt ondersteuning.

TEAM IN DE KIJKER

35


SALESTEAM CCO Sophie Deprez coördineert en kijkt erop toe dat de teamleden op elk moment van het proces verder kunnen. “Die vlotte vooruitgang is essentieel, want een klant laten wachten op een antwoord is een absolute no go,” aldus Sophie Deprez. “Iedereen is zich daar ook tenvolle van bewust. We hebben een heel sterk, commercieel ingesteld team, met de klemtoon op ‘team’. De collegialiteit op de werkvloer is uniek. Zelfs onze klanten merken dat geregeld op. Alle neuzen staan in dezelfde richting en als er al eens een probleem opduikt, gebeurt dat meestal gelijktijdig met de oplossing.”

36


SOPHIE DEPREZ Chief Commercial Officer Deze bezige bij heeft - zoals je in het vorige magazine al kon lezen - niet alleen sales, maar ook marketing onder haar vleugels. Noemt zichzelf ‘een beetje een workaholic’. Snapt de scheiding werk-privé niet altijd even goed maar heeft gelukkig begripvolle huisgenoten. Blijft altijd en overal relaxed. Negatieve stress staat niet in haar woordenboek. Het mag een beetje vooruitgaan. “Onze sales managers zijn absolute specialisten in hun vak, die de klant met kennis van zaken adviseren bij het maken van de juiste keuze. Daarbij gaan ze altijd uit van de motivatie van de klant om vastgoed te kopen. Customer service is not a department, it is an attitude. Je moet als medewerker uitgesproken klantgericht en serviceminded zijn. De klant staat centraal doorheen het commerciële proces. Dat proces begint met een vraag - waar is de klant naar op zoek? – en niet met een voorstelling van wat we te koop aanbieden. Of het nu over investeringsvastgoed, een eerste woning, een appartement of een luxe penthouse gaat, de klant blijft het uitgangspunt.”

TEAM IN DE KIJKER

37


STANY VERSWYVER Sales Manager CARINE DUCHEYNE Sales Administration Manager Honden zijn haar grote passie. Momenteel op zoek naar een nieuwe hovawartpuppie. Werkt al vijf jaar bij CORES. Studeerde marketing, maar kwam onmiddellijk daarna in de vastgoedsector terecht en is daar nog altijd blij om. Wordt niet voor niets de CRM-Queen genoemd en staat altijd klaar om bij te springen waar nodig. “De grootste uitdaging van mijn job is om alles correct en up-to-date te houden. Er zijn altijd heel wat documenten over hetzelfde onderwerp en dikwijls verandert er iets. Het komt er dan op aan om alle documenten snel aan te passen. Even alles laten vallen en de koe bij de horens vatten. Je hebt hier alleszins geen tijd om je te vervelen. Het is een job die geen twee dagen hetzelfde is maar die toch voldoende herhaling biedt, zodat je een zekere houvast hebt. Toen ik hier begon heb ik een checklist en een workflow gecreëerd op basis van de jobinhoud, zodat er een soort procedure ontstond. Dat was niet alleen handig voor mezelf, maar ik merk dat het ook nuttig is voor nieuwe medewerkers.”

Kon bij CORES al zijn voorwaarden voor een interessante job afvinken: zelfstandig statuut, nieuwbouwprojecten, bedrijf met visie, toffe collega’s. Met zonnebaden op het strand doe je deze fervente skiër geen plezier. Komt uit het tijdperk van de ‘fichebak’ en is geen IT-specialist, maar de essentie als verkoper blijft het persoonlijke contact, en dat is helemaal zijn ding. “Ik draag integriteit hoog in het vaandel. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet is essentieel. Je moet je beloftes nakomen en dat is bij CORES het geval. Je hoeft als verkoper geen twijfels te hebben over de projecten die je verkoopt, want die zijn gegarandeerd correct. Dat is een luxepositie. Ook het teamwork is hier fantastisch. Als er vragen komen waarop je als verkoper niet kan antwoorden kan je onmiddellijk bij de juiste collega terecht en krijg je ook meteen antwoord. Snel op de bal spelen is een vereiste, want je kan een koper niet laten wachten op een antwoord. Er is een zeker momentum dat je niet mag laten schieten. Het vuurtje moet blijven branden.”

EDITO

38


INGE BORTELS Sales Administration Assistant Fervent zeiler. Studeerde bedrijfsadministratie en … kok. Had een traiteurszaak en was daarnaast als particulier al actief in de vastgoedmarkt. Besefte op een bepaald moment dat de horeca op termijn lichamelijk te zwaar zou worden en koos voor een carrièreswitch. Volgt avondschool vastgoedpromotor en ging aan de slag bij CORES. “Mijn vroegere job aan het hoofd van een traiteurszaak was mentaal, maar ook fysiek zwaar. Alles kwam bij mij terecht. Het grote verschil is dat ik bij CORES de kans krijg om een taak naar behoren af te werken. Als zaakvoerder moest ik met duizend-en-een zaken tegelijkertijd bezig zijn. Nu kan ik me focussen op de job waarmee ik bezig ben en weet ik dat er anderen zijn die de andere aspecten voor hun rekening nemen. Ik werk hier nog niet zo lang en momenteel is het nog een leerschool, maar je merkt wel dat er sprake is van een echt team. Iedereen is anders, maar op een of andere manier is er toch een bepaald CORES-profiel, waardoor er een link is.“

39

YANNICK SCHOTS Sales Manager Eeuwige optimist die er altijd de sfeer probeert in te houden. Werkt reeds meer dan vier jaar bij CORES en kent het klappen van de zweep. Nonchalance is een werkpuntje waar hij blijft aan sleutelen. Drie keer per week te vinden op het voetbalveld, als verdedigend middenvelder van K Ternesse VV. “Mijn vorige jobs als makelaar deden me twijfelen over mijn roeping als verkoper, maar bij CORES ben ik tot andere inzichten gekomen. Hier verkoop ik een product waar ik volledig achtersta. Dat was als makelaar niet altijd het geval. De filosofie van CORES bevalt me. Kwaliteit en een goede service staan centraal en je wordt als medewerker in de watten gelegd. CORES doet er alles aan om iedereen in optimale omstandigheden te laten werken. Niet alleen qua verloning, maar ook op vlak van omkadering: mooie werkomgeving, leuke activiteiten, sportzaal ... Daartegenover staat dat we moeten presteren, maar dat lukt beter als de omstandigheden gunstig zijn.”


SAM VAN DOOREN Sales Manager FILIP KEMPENEERS Sales Manager Doorzwom heel wat vastgoedwatertjes: vergunningstrajecten, aanbestedingsdossiers, werfopvolging ... Sinds 2005 actief in de projectontwikkeling. In zijn vrije tijd tref je hem geregeld in zijn oldtimer. Of in de tribunes van Beerschot. ‘Stilstaan’ staat niet in zijn woordenboek. Ook letterlijk: op zijn motorfiets kunnen de files hem niet deren. “Ik heb als verkoper vrij veel technische bagage. Ik heb vroeger met architecten aan plannen gesleuteld, aanbestedingsdossiers mee uitgewerkt en onderhandeld … Het geeft de klant vertrouwen als hij merkt dat je technisch onderbouwd bent. Als je vier technische vragen krijgt en je moet telkens het antwoord schuldig blijven, begint de klant te twijfelen. De mensen kopen dikwijls op plan, maar dat is weinig tastbaar. Als je ze kan geruststellen met technisch onderbouwde antwoorden geeft hen dat een goed gevoel.”

Sporten na het werk - maar ook het pintje achteraf - is zijn uitlaatklep. Thaibokste, maar heeft dat stopgezet nadat hij af en toe met een blauw oog op het werk verscheen. Dat is als verkoper niet altijd ideaal. Werkte tijdens zijn studies als vastgoedmakelaar op bouwwerven. Verwierf daar een pak technische kennis die hem nu goed van pas komt. “Als de mensen naar ons kantoor komen zijn ze per definitie een beetje uit hun comfortzone, in tegenstelling tot wanneer je ze thuis bezoekt. Dan komt het erop aan om hen op hun gemak te stellen. Je moet de klant zo duidelijk en transparant mogelijk informeren. Ik besef steeds meer dat we iets heel belangrijks aan de mensen verkopen een huis is geen brood - en dat het dus een must is dat we hen goed begeleiden. Bij CORES ben je er als verkoper zeker van dat je 100% achter je product kan staan. De klanten appreciëren dat. Ik krijg regelmatig een mailtje van mensen die iets gekocht hebben, om me te bedanken. Dat zegt genoeg. Dat heb ik in mijn vorige jobs niet dikwijls meegemaakt.”

EDITO

40


ANTHONY VLEGELS Sales Manager Pendelt dagelijks heen en weer tussen het verre Ingelmunster en Antwerpen. Spendeert daardoor gemiddeld een viertal uur per dag in de auto. Toch komt hij elke dag met veel plezier naar kantoor. Kent België ondertussen als zijn broekzak. Geniet van fauna en flora en wil zoveel mogelijk van de wereld te zien. “Als verkoper krijg je te maken met verschillende types van mensen, die je bovendien helemaal niet kent. Je hebt in deze job dus een dosis mensenkennis nodig, maar door de ervaring leer je ook wel omgaan met diverse potentiële kopers. De ene ligt je beter dan de andere, dat is logisch, maar als verkoper moet je met iedereen overweg kunnen. Je hebt bovendien zelf ook goede en minder goede dagen, maar de klant mag dat niet merken. Je moet spontaan blijven, entertainen … Nu, door de verschillende mensen waar je mee te maken krijgt en de uiteenlopende projecten blijft het ook heel boeiend. Verveling krijgt hier geen kans.”

TASIA SMOLDERS Customer Service Manager Gaat voor de onmiddellijke aanpak. Studeerde vastgoedbeheer, waar ook veel praktijkgerichte commerciële aspecten aan bod kwamen. ‘Zotte doos’. Vormt als ancien bij CORES een aanspreekpunt voor de collega’s. Altijd klaar om ter hulp te snellen, waardoor ze haar eigen werk soms uit het oog verliest. “Ik geniet van mijn job als schakel in de salesketting, omdat je van a tot z bij de projecten betrokken wordt. Na de eigenlijke briefing worden we meteen ingeschakeld voor de voorverkoop. Daarna volg je het volledige verkoopstraject. Die betrokkenheid, die je ook voelt als je een ondersteunende opdracht uitvoert, komt de voldoening die je uit je job haalt ten goede. We werken hier echt samen aan onze projecten en iedereen is op de hoogte, zowel van de projecten als van wat de collega’s doen, over de departementen heen. We weten allemaal hoe de vork in de steel zit. Als er obstakels opduiken steken we de koppen bij elkaar en zoeken we allemaal samen naar een oplossing.”

EDITO

41


... meer dan een aannemer!


*excl. BTW, registratie- en notariskosten

TOEKOMSTGERICHT WONEN OP EEN TOPLOCATIE Erkende assistentiewoningen met 1 of 2 slaapkamers in hartje Antwerpen Prijzen vanaf â‚Ź 233.559* Huurgarantie + toprendement Vrijstelling van onroerende voorheffing Verlaagd BTW-tarief 12% Kwalitatieve beheerinstantie www.14vanschoonbeke.be Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be


VOSSAL NV - Ambachtstraat 19 - 2340 Beerse - T 014/61.52.80 - info@vossal.be


DE TOEKOMST VAN ONZE SECTOR

Sinds 1 september 2016 is architect Leo Van Broeck Vlaams Bouwmeester, en dat voor een periode van vier jaar. Managing Partner Jurgen Van Bogaert en Chief Development Officer Thomas de Jong trokken naar zijn uitvalsbasis in de Brusselse Ravensteingalerij om er van gedachten te wisselen. Het werd een bevlogen gesprek. In dit eerste deel gaan we in op een aantal uitdagingen die ons te wachten staan, in het volgende deel reiken we een aantal mogelijke oplossingen aan.

VLAAMS BOUWMEESTER

45


Leo Van Broeck is burgerlijk ingenieur-architect en medeoprichter van het Brusselse architectenbureau Bogdan & Van Broeck. Daarnaast doceert hij architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen aan de KU Leuven. Centraal in zijn visie staat de strijd tegen de versnippering. Kernversterking is voor hem het kernwoord van een duurzame toekomst.

“We hebben als sector een immense verantwoordelijkheid bij de evolutie naar een nieuwe, duurzame manier van omgaan met ruimte en wonen,” steekt Leo Van Broeck van wal. “We mogen namelijk niet uit het oog verliezen dat onze sector de belangrijkste is op vlak van duurzaamheid, omdat het bij ons om het beheer van de ruimte gaat. Een fabriek, kantoor, ziekenhuis, museum, alles is ruimte. Ook het vrijmaken van ruimte om terug natuur te creëren is een ontwerpvraagstuk. Architecten, stedenbouwkundigen, ontwikkelaars, de vastgoedsector, aannemers, de overheid, intercommunales, de mobiliteitssector, iedereen die de planeet ‘verdeelt’ en ze ook deels moet teruggeven aan de natuur, heeft de sleutels van een duurzame toekomst in handen. Het hangt van hen af, niet van de mensen die zonnepanelen produceren.”

46


Verkavelingswens “Die eisen op vlak van duurzaamheid moeten we bovendien verzoenen met de wensen van het individu, want alle partijen moeten zich er goed bij voelen. We moeten de verkavelingsdroom van de mens serieus nemen. Ik zie in de huidige woonmarkt bijvoorbeeld te weinig woningen die de competitie aangaan met de villa. De mensen willen hun mountainbike kunnen schoonspuiten als ze thuiskomen na een ritje in het bos, ze willen hun eigen tuinkruiden kweken en de barbecue in de tuin aansteken als het mooi weer is. De uitdaging is om dat te integreren in toekomstgerichte stedelijke woonprojecten, waar ook het collectieve een belangrijke plaats krijgt. Dat kan bijvoorbeeld door middel v an k w alitatieve ontmoetingsplekken voor de bewoners. Maak bijvoorbeeld van de inkomhal van een woonproject een leuke zaal met een bibliotheek, een studiehoek, een piano … Dat is toch leuker dan binnenkomen in een klein halletje waar je meteen ruikt dat de buren alweer spruitjes aan het koken zijn? Ook in de koopwoningen moeten we dat collectieve element integreren. Dat is natuurlijk een evenwichtsoefening. De mensen die helemaal niet gewonnen zijn voor cohousingachtige concepten moeten voldoende privacy behouden. Maar daaronder moeten we een kwalitatieve collectieve laag schuiven.”

Beste van twee werelden Thomas de Jong pikt in: “Als je voor collectieve elementen van hoge kwaliteit gaat kunnen ze inderdaad een grote meerwaarde vormen. Zo creëer je eigenlijk het beste van twee werelden. Dat is iets waar wij als ontwikkelaar veel belang aan hechten. In een project als Groen Zuid geven we alle appartementen een eigen terras of balkon, maar tegelijkertijd hebben we een pak energie gestoken in de groene binnenruimtes, die dan weer gemeenschappelijk zijn. Hetzelfde geldt voor ons project WEST – De Andere Stad in Hasselt, waar we onder andere ruimte voorzien om de fiets schoon te maken en een plek om te barbecueën. Het was voor ons ook afwachten wat het zou geven maar het resultaat is heel positief. Het blijft een delicate oefening, waarbij we absoluut de valkuilen moeten vermijden van de projecten uit de jaren 1950, 1960, waar de gemeenschappelijke wasplaats al snel een miezerig hoekje werd. Die projecten hebben het gemeenschappelijke gegeven in een negatief daglicht gesteld. Je merkt dat dat tot op de dag van vandaag meespeelt in de hoofden van de mensen.”

Leo Van Broeck: We moeten de verkavelingsdroom van de mens serieus nemen.

VLAAMS BOUWMEESTER

47


V.l.n.r.: Jurgen Van Bogaert, Leo Van Broeck & Thomas de Jong

48


Leo Van Broeck: De individuele opdrachtgevers en de vrijstaande woning gaan eruit.

Green deal Leo Van Broeck: “Toch is het de enige weg vooruit. Het verhaal van Jantje en Mieke die naar Batibouw trekken en daar individueel een aannemer onder de arm nemen om hun huis te bouwen op het stukje bouwgrond dat ze op de kop getikt hebben zal tot het verleden behoren. Daar bouw je geen duurzame maatschappij mee op. Het is nefast voor het klimaat, voor de mobiliteit … Het is een versnippering van energie en kracht die uit den boze is in onze huidige wereld. De individuele opdrachtgevers en de vrijstaande woning gaan eruit. Er komt een mix van rijwoningen en appartementen. Er is daarbij absoluut nood aan een trajectregie om dat allemaal in goede banen te leiden, want het is een ingrijpende evolutie. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een ‘green deal’ om de overgang zo probleemloos mogelijk te laten verlopen. Daarbij krijg je brongebieden, waaruit de woningen en de bouwrechten moeten verdwijnen. Die moeten verhuizen naar de zogenaamde doelgebieden. Als je dat zonder overleg doet, krijg je gegarandeerd tien jaar hommeles voor er effectief iets gebeurt. Daarom heeft men dus het idee van die ‘green deal’ gelanceerd. Neem: je hebt vier gebieden waarvan er drie brongebied worden en een doelgebied. Alles samengeteld heb je momenteel over die gebieden verspreid 200 bouwrechten. Wel, dat aantal blijft behouden maar terwijl ze nu versnipperd zijn over de vier gebieden komen ze allemaal in een gebied terecht. Je verkoopt je villa en engageert je om daar nooit nog iets op te doen. Het rup verandert en je verhuist naar het doelgebied. Je centraliseert dus.”

VLAAMS BOUWMEESTER

49


Pretfactor Jurgen Van Bogaert: “Blijft nog de vraag wat je mag bouwen in die kernen. Ga je voor middelhoogbouw, die volgens mij een grotere leefbaarheid als troef heeft, of ga je eerder de richting uit van ‘the sky is the limit’, zoals in Nederland het geval is?” Leo van Broeck: “In de steden kun je zo hoog gaan als je wilt. Ik woon zelf in Brussel, op zestig meter hoogte. Als het mooi weer is kan ik zelfs Antwerpen zien. Dat betekent echter helemaal niet dat ik de voeling met mijn omgeving of met de stad verlies. Ik zie het als twee aparte werelden. Ik kom buiten en ik sta te midden van de Matonge en de Luxemburgwijk. In een straal van vijf minuten stappen heb ik de keuze uit 200 restaurants, de Bozar, muziek, metro ... Boven in mijn appartement heb ik rust, zie ik de stormen naderen en kan ik mijn passie als fotograaf botvieren (lacht). Ik denk dat het contact met het maaiveld vanaf een bepaalde laag - er wordt gezegd vanaf de achtste - sowieso weg is. Maar dat is wat mij betreft geen probleem. Wat je beneden doet, dat maakt de stad leefbaar. Daar is geen plaats voor garageboxen. Je moet er zorgen voor diensten, horeca, crèches ... Dat maaiveld maakt je maatschappij. Daarboven is er plaats voor woningfuncties. Dat zorgt ook voor een zekere privacy, want op die manier kan je niet binnenkijken. Nee, belangrijker dan het aantal lagen is voor mij dat de pretfactor van wonen in de stad omhoog moet. Dat kan door meer plaats te voorzien voor groen: geveltuinen, stadsparken ... In die parken voorzie je 30% gecontroleerd verwilderde stroken die niet toegankelijk zijn voor de mensen maar die je van overal kan zien. Daar nestelen zich dan reigers, trekvogels, groeien champignons ... Zulke dingen maken een stad mooier en aangenamer. En het werkt: je merkt dat die parken een groot succes zijn.”

50


Zuurstof “Die kernverdichting dringt zich op. Let wel: de kleinste kernen moeten niet verdicht worden. Dorpen van een paar duizend inwoners moet je laten leeglopen. Bij gemeenten die bestaan uit zes deelgemeenten moet je de grootste eruit pikken, die verdichten en de andere vijf laten leeglopen. De cijfers tonen trouwens aan dat de leegloop van de kleinste dorpen al aan de gang is, dus zelfs zonder Beleidsplan Ruimte Vlaanderen of ‘betonstop’. Die zijn binnen honderd jaar verdwenen, dus die moet je niet meer verdichten. Prognoses suggereren dat binnen honderd jaar zelfs een stadje als Wetteren zou kunnen leeglopen. In die ‘lege’ gemeenten kunnen we terug naar wat we kwijt zijn, namelijk landbouw en natuur, en bed and breakfasts. Die plaatsen zullen zorgen voor de sla en de zuurstof van de steden. Het probleem is dat de gemeenten daar momenteel te weinig geld voor krijgen. Open ruimte en groen brengen vandaag veel te weinig op. Gemeenten krijgen geld in functie van het aantal bewoners en bedrijven. Het is hoog tijd voor een herziening van de gemeentefinanciering ...”

WORDT VERVOLGD ...

VLAAMS BOUWMEESTER

51


Vanderstraeten heeft zich een solide

Thuis in alle industrie-, utiliteits- en residentiĂŤle bouw.

plaats verworven in het topsegment van appartementsbouw, zorg, utiliteitsbouw, kantoren en industrie, met fraaie referenties in het Brussels gewest, Vlaams Brabant, Limburg en Antwerpen. Een doorgedreven voorbereiding van de uitvoering, met een maximum aan prefabricatie, zorgt voor zeer korte uitvoeringstermijnen aan erg concurrentiĂŤle prijzen, met behoud van

VANDERSTRAETEN nv Europaweg 11 I 3560 Lummen I T: +32 11 43 14 12 I info@vanderstraeten.be

www.vanderstraeten.be

de

kwaliteit

en

flexibiliteit

voor de eindgebruiker. Specifieke klanteneisen

kunnen

ingewilligd

worden tot op het laatste moment.


INVESTORS

Leverage: een hoger rendement op je investering

Anthony Meul werkt als taxmanager bij VGD, een vooraanstaand internationaal kantoor van accountants, belastingconsulenten en revisoren. Hij adviseert (inter)nationaal cliĂŤnteel met betrekking tot fusies en overnames, herstructureringen en vastgoedtransacties. Ook CORES maakt gebruik van zijn deskundig advies op vlak van vastgoed en overnames.

INVESTORS

53


Hefboom Investeren in vastgoed via een managementvennootschap is en blijft interessant, ook na het Zomerakkoord van de regering. Dergelijke vennootschappen hebben dikwijls een beperkte kostenstructuur maar vrij veel inkomsten. Dan betaal je al snel veel belastingen en wordt het interessant om te investeren. Via het principe van afschrijvingen beperk je de belastbare basis van de vennootschap en betaal je minder belastingen. Daarnaast biedt vastgoed nog steeds een aantrekkelijk rendement. Niet alle vennootschappen die willen investeren in vastgoed hebben echter voldoende liquiditeiten om dat te doen. Dat is waar leverage handig van pas komt. Leverage betekent zoveel als investeren via een combinatie van eigen inbreng en schuldfinanciering, waarbij de eigen inbreng zo beperkt mogelijk gehouden wordt. In de mate dat het rendement op het onroerend goed hoger is dan de interestlasten die je betaalt, wordt het rendement op je eigen inbreng groter. Je creëert een financiële hefboom – dat is trouwens de vertaling van de Engelse term – waardoor je in staat bent om de aankoop te realiseren. Een vereenvoudigd voorbeeld: je koopt een pand van 250.000,- en je hebt 25.000,- eigen middelen. Je betaalt dus zelf 10% en de rest wordt extern gefinancierd. Dat betekent een leverage op het onroerend goed van 10 maal je eigen inbreng. Stel dat het onroerend goed een rendement oplevert van 3% en de interestlast 2% bedraagt, dan realiseer je 1% extra bovenop het rendement op je eigen inbreng. Reken je dit terug op je eigen inbreng, dan realiseer je een rendement van 12%.

54

Leverage is investeren via een combinatie van eigen inbreng en schuldfinanciering.


Safe haven Leverage biedt trouwens niet alleen voordelen voor vennootschappen. Zonder het te beseffen maken veel particulieren gebruik van dezelfde hefboom bij de aankoop van een onroerend goed. Anthony Meul besluit met een tip: “Vooral nieuwbouw blijft wat mij betreft een ‘safe haven’ als investeerder. Nieuwbouwwoningen en -appartementen zijn up-todate qua ecologische vereisten, enzovoort. Voor managementvennootschappen of investeerders in het algemeen die verder niet veel affiniteit hebben met vastgoed is dat een aanrader, want op die manier kunnen ze zorgeloos verhuren.”

SCHEMATISCH Investering

250.000,00

Rendement

3%

Eigen inbreng Schuldfinanciering

25.000,00 225.000,00

Interestlast Rendement eigen inbreng (3%) Additioneel rendement via leverage (1%)

2% 750,00 2.250,00 3.000,00

Totaal rendement ten opzichte van eigen inbreng

12%

VGD vs CORES Anthony Meul begeleidt CORES sinds een paar jaar bij een aantal ontwikkelingen en overnames. Anthony Meul: “We leerden elkaar kennen in 2015, toen ik CORES bijstond bij de overname van de Markland-portefeuille in Antwerpen. Dat was een belangrijk dossier met enkele iconische Antwerpse gebouwen zoals de zogenaamde ‘Chiquita Building’ en de North Trade Building. Er was onmiddellijk een klik tussen CORES en VGD. Dat is ook logisch: we zetten beide in op kwaliteit en houden er een no-nonsensementaliteit op na. Dat schept een band.”

INVESTORS

55


“U droomt, wij realiseren� Iedereen droomt van een inrichting op maat. Van een interieur waar het heerlijk vertoeven is, waar vormgeving en sfeer in harmonie zijn. Of het nu voor uw woning, kantoor of zaak is, ARTE interieur maakt grootse dromen waar. Samen met onze ervaren interieurspecialisten realiseren wij uw project volgens uw wensen. Want maatwerk krijgt binnen ARTE interieur een nieuwe dimensie.

ARTE interieur

|

info@arteinterieur.be

|

+32 (0)14 57 46 07

Maak snel uw afspraak via www.arteinterieur.be


LIFESTYLE

THE CITY GENT

Gent, ook weleens de ‘pocket sized metropolis’ genoemd omwille van zijn combinatie van intimiteit en grootsteedse sfeer, is al jaren place to be voor wie houdt van cultuur in alle geuren en kleuren. De toekomstige bewoners van ons project København mogen dus op beide oren slapen: er zal hen niets tekort komen op vlak van resto’s, design, kledingshops, muziek, theater, film … Alvast een voorproefje.

THE CITY

57


THE COBBLER Shake it up! Sedert de zomer van 2017 is de Graslei nog meer de place to be dan ze al was. De reden? De komst van cocktailbar The Cobbler in hotel 1898 The Post, natuurlijk! De bar kreeg er een plekje op de eerste verdieping van de toren. Je geniet er niet alleen van sublieme cocktails (of mocktails), maar ook van het indrukwekkende interieur - hoog taupe plafond, open haard en bruingrijze plankenvloer - dat ervoor zorgt dat je meteen in de juiste mood bent om je ‘cocktail journey’ aan te vangen. Bartender Jurgen Nobels, die tot de internationale top behoort, doet de rest! www.zannierhotels.com/1898thepost/en/experience/ the-cobbler/

À SUIVRE Duurzaam alternatief De zussen Nele en Veerle Van Doorslaer openden een achttal jaar geleden hun eerste multimerkenboetiek in Gent. Ondertussen staat de teller op zeven, met winkels van Brussel tot Knokke. Het motto: ‘fashion, accessories & lifestyle for fashion loving ladies’. À Suivre realiseert daarbij een mooi evenwicht tussen grote en onbekendere merken. Architecturaal hebben alle winkels van de ‘keten’ een eigen identiteit, die voortbouwt op oorspronkelijke elementen van het pand. Een aantal toevoegingen zorgen daarbij voor de typische À Suivre-touch. Kortom: één adres als je op zoek bent naar een betaalbaar en duurzaam alternatief voor fast fashion! www.asuivre.be

58


YDEE Design2 Gek van topdesign? Dan haal je je hartje zeker en vast op in de showrooms van Ydee. Meer dan 300 m2 genieten, verdeeld over de twee afdelingen in Onderbergen en Oudburg. Niet alleen de oppervlakte van de showroom, ook de collectie is overweldigend. Bekende merken als HAY, Muuto, Normann Copenhagen of String kregen er een plaatsje, maar ook werk van eigen bodem krijgt een kans. Studio Sergeant, XL Boom, La Femme Garniture, Studio Woot Woot, By Noon of La Femme Garniture zijn maar enkele voorbeelden. En geen nood: dankzij het deskundige advies van het Ydee-team loop je zeker niet verloren in dit designwalhalla. www.ydee.be

THE CITY

59


WEDSTRIJD

VOLTA Elektriciteit op je bord Dit toprestaurant ontleent zijn naam aan het elektriciteitsgebouw dat zich vroeger in het pand bevond. En nog steeds spatten de vonken ervan af! Getuige daarvan de prestigieuze prijzen die het restaurant in de wacht sleepte. In 2011 won het de Gouden Vork en in 2013 bekroonde Gault & Millau het met de titel van ‘Beste Groenterestaurant van het land’ (de zelfgekweekte biogroenten zijn daar wellicht niet vreemd

Ook in dit nummer kan je in de prijzen vallen. Voor onze rubriek ‘The City’ brachten we een bezoek aan Gent, waar we onder andere aanschoven in restaurant Volta. Dat beviel ons zodanig dat we ook jou willen laten meegenieten. We geven 2 lunches (exclusief dranken) weg aan onze lezers.

aan). Wat kunnen we daar nog aan toevoegen? Ontdek zelf de topcreaties van chef Davy De Pourcq en zijn team, moderne gerechten die naadloos aansluiten bij het industriële interieur. De gemoedelijke bar leent zich perfect tot een digestiefje achteraf. www.voltagent.be

Er is veel te doen rond het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, beter gekend als ‘de betonstop’, die een einde moet maken aan bouwen in de open ruimte. Voor wanneer is die betonstop gepland?

2030 2040 2050

Meedoen? Mail het antwoord op deze vraag voor 28/02/2018 naar marketing@coresdevelopment.be. Succes en smakelijk alvast!

Ondertussen zijn de winnaars van onze vorige prijsvraag bekend. Jacques Depondt, Jozef Candaele, Walter Mees, Jan Van Poeck en Monique Van de Wouwer kregen een exemplaar van ‘Reclaiming Cities’, het boek van Arne Quinze, in de bus. We wensen hen veel inspirerend leesplezier!

60

THE CITY


foto : Grohe

Uw partner voor sanitair, verwarming en hernieuwbare energie Hoge kwaliteit

Passie

vind je bij Schrauwen! Met een uitgebreid productaanbod en onze jarenlange ervaring met de betere merken en leveranciers staan wij elke dag opnieuw garant voor HOGE KWALITEIT!

vind je bij Schrauwen! Met een team van ervaren interieur adviseurs helpen wij u elke dag opnieuw om uw droombadkamer te realiseren, ONZE PASSIE!

www.schrauwen.be Brasschaat

-

Genk

-

Herentals

-

Sint-Niklaas

-

Turnhout

-

Wilrijk

-

Zandhoven


CHARLOTTE PERRIAND

Tijdloze avant-garde De Franse architecte en ontwerpster Charlotte Perriand (1903–1999) was een van de toonaangevende designers van de vorige eeuw, die ook nu nog haar stempel drukt op het hedendaagse design. We blikken terug op haar werk en leven en zoomen in op een van haar meest iconische stukken, de 529 Riotafel.

Charlotte Perriand brak internationaal door in 1927, toen ze op nauwelijks 24-jarige leeftijd deelnam aan het ‘Salon d’Automne’ met ‘Bar sous le toit’, een meubelstuk uit gechromeerd staal en geanodiseerd aluminium. De critici waren er helemaal wild van en ook op enkele beroemde collega’s maakte ze indruk. Kort na het salon nodigden niemand minder dan Le Corbusier en zijn neef Pierre Jeanneret haar uit om samen te werken. Een opvallend resultaat van die samenwerking is de ‘LC4’ of ‘Chaise Longue’, de ligstoel die Le Corbusier ontwierp samen met Jeanneret en Perriand. Het werd één van zijn bekendste en meest succesvolle ontwerpen. Op het ‘Salon d’Automne’ van 1929 kwam het trio gezamenlijk naar buiten met de meubelreeks ‘l’Equipement de l’habitation’. Die meubels werden achteraf geproduceerd bij Thonet en later ook door Cassina.

62

529 RIO Charlotte Perriand ontwierp de legendarische 529 Riotafel in 1962 voor het huis van haar echtgenoot Jacques Martin in Rio. In de daaropvolgende jaren maakte ze een grotere versie in opdracht van de Japanse ambassade in Parijs. De salontafel bestaat uit zes onderdelen met verschillende afmetingen die samen een cirkel vormen, en het kenmerkende gat in het midden. Daarnaast heeft het zes opvallende poten. Het ontwerp koppelt functionaliteit aan schoonheid. Op die manier vormt het een combinatie van een mooi decoratiestuk en een gebruiksvriendelijke salontafel.


FRENCH MASTERS Perriand was de enige vrouw die tot de groep van de zogenaamde ‘French Masters’ behoorde. Deze Franse avant-gardistische ontwerpers zorgden voor een revolutie in de designwereld en domineerden de discipline in de tweede helft van de vorige eeuw. Naast de reeds vermelde Le Corbusier en Pierre Jeanneret maakte ook Jean Prouvé deel uit van dit selecte groepje. Het viertal vormde een hechte groep, die ook op privévlak een nauwe band hadden.

DESIGNER ONDER DE LOEP

63


Woonzorgcentrum Ter Vest - Balen

B&R hoofdkantoor - Edegem

The Mills - Edegem

Hooyberghs investeert in de toekomst Hooyberghs nv | Hoge Mauw 1510 | 2370 Arendonk info@hooyberghsbouw.be | www.hooyberghsbouw.be


CRS

Wanneer een herverkoop overwegen? Soms is de tijd rijp om een herverkoop van je investeringsvastgoed te overwegen. De redenen daarvoor kunnen velerlei zijn. Vaak heeft het te maken met kosten die de spuigaten uitlopen. Maar ook stress of de tijd die de verhuur en het onderhoud in beslag nemen kunnen een probleem vormen. Sebastian Rubin van CRS vertelt ons wat we in dat geval kunnen doen.

“Veel eigenaars hebben een vastgoedportefeuille die historisch gegroeid is. Het betreft bijvoorbeeld een geërfde woning,” aldus Sebastian Rubin. “Dikwijls gaat het om ouder vastgoed, zijn de afspraken met de huurders vrij informeel en is er bijvoorbeeld geen goede opvolging van indexaties, onderhoudscontracten … Bovendien vergt een ouder gebouw dikwijls een pak onderhouds- en herstellingswerken. In zulke gevallen kan het zinvol zijn om een herverkoop te overwegen. Vooral een verkoop aan een professionele partij, die de knowhow en de middelen heeft om dergelijke problemen aan te pakken, kan een oplossing bieden. De opbrengst kan dan opnieuw geïnvesteerd worden in nieuwbouw. Het brutorendement ligt dan weliswaar lager, maar dat wordt gecompenseerd door de lagere onderhoudskosten. Meer dan het overwegen waard, dus!”

CRS

65


Tips & Tricks

Een gezonde investeringsportefeuille voor de kleine belegger

De gulden middenweg

Geen toeters en bellen

Kies niet voor vastgoed met een te kleine oppervlakte, zoals een studio. Dat heeft dikwijls een groot verloop. Een klein eenslaapkamerappartement is bijvoorbeeld een betere belegging. Maar ook een te grote oppervlakte is niet ideaal. De beste keuze? Tweeslaapkamerappartementen liggen goed in de markt en een compact, betaalbaar drieslaapkamerappartement is ook heel interessant.

Ga rationeel te werk op vlak van inrichting en afwerking. Je gaat er niet zelf wonen, dus het hoeft niet helemaal je droominterieur te zijn. Leg de klemtoon op degelijke en stevige materialen. Extra toeters en bellen vertalen zich bijna nooit in een verhoging van de huurprijs, maar kunnen wel de investeringskost de hoogte injagen. Zelfs als je van plan bent om na verloop van tijd zelf je intrek te nemen is het niet nuttig om daar al rekening mee te houden bij de inrichting, want er kan nog heel veel gebeuren voor het zover is.

Een correcte huurprijs Vraag liever een correcte huurprijs, zodat je snel kan verhuren. Dat is beter dan met maandenlange leegstand geconfronteerd te worden en in het slechtste geval uiteindelijk toch de prijs te moeten verlagen als je te hoog mikt.

Meer info over het aanbod vind je op www.coresrentalservice.be Tel: 03/820.82.62

66

CRS

CRS: jouw troef In het bezit van investeringsvastgoed maar op zoek naar andere mogelijkheden? Dan kan CRS je bijstaan met de verkoop, maar ook in je zoektocht naar een investering op jouw maat. Wij bekijken samen met jou de mogelijkheden en leveren advies op maat van jouw profiel. Bijkomend voordeel: als onderdeel van CORES Development zitten we in een bevoorrechte positie en kunnen we je dossier van heel dichtbij (blijven) opvolgen als je via ons koopt en verhuurt. Ook het beheer van je opbrengsteigendom behoort tot de mogelijkheden.


WERKEN GESTART

*excl. BTW, registratie- en notariskosten

REEDS 55% VERKOCHT

HET NIEUWE STADSLEVEN AAN HET WATER

82 appartementen en penthouses in de Voorhaven van Gent, in de wijk Muide-Meulestede 2 slpk app vanaf € 229.500* 3 slpk app vanaf € 299.500* www.kobenhavn.be Welkom in ons verkoopkantoor (op afspraak): Kopenhagenstraat, Gent. Steeds telefonisch bereikbaar van ma tot za van 9u tot 21u.

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be


MEET THE FAMILY Zon, zee en strand – of, voor de gelegenheid: zon, de Schelde en Sint-Anneke -, wat wil je nog meer voor een leuke dag in het gezelschap van collega’s en familie? De CORES Family Day in september was opnieuw een schot in de roos. De plaats van afspraak was dit jaar Strantwerpen, Antwerpens eigen ‘city beach’ op Linkeroever, met zicht op de stad. De ideale gelegenheid om iedereen eens van een andere kant te leren kennen, met een natje en een droogje. De talrijke activiteiten voor jong en minder jong springkastelen, schminken, volksspelen, funky optreden – deden de rest … Ook onze huisfotograaf was van de partij.

68


MEET THE FAMILY

69


g jaar ervarin Meer dan 25 it voor kwalite ASMS gaat ar evels per ja Ruim 100 g

Totale gevelrenovatie & binnenschilderwerken Alle binnenschilderwerken, lakwerk

RENOVATIE HERENHUIZEN

GEVELREINIGING

RESTAURATIE

VOOR NA

Herstellen arduin en franse steen Steenverharder Voegwerk

Origineel herstellen

Torbo en nevelstralen Ibixstralen

Injecteren tegen opstijgend vocht

Stralen houtwerk

Renovatie schoorstenen

Plaatsen ornamenten

Chemisch reinigen

Gevelbepleisteringen

CreĂŤren van cassettes

Decaperen gevels zonder schade

Plaatsen van gevelleien

Kaleien

Waterdichting

Kleine renovatiewerken

Glasvliessysteem met 10 jaar garantie op scheuren Plaatsen moluren

www.asms.be Ter Heydelaan 7 - 2100 Deurne - 0495/ 32 29 61 - info@asms.be


CORES IN THE KITCHEN

Najaarsquiche met pompoen, walnoten en pancetta

Het gerecht dat Accountant/Controller Kim Heyvaerts uit haar oven tovert is het perfecte comfortfood voor koude winteravonden. Koken met verse seizoensgroenten - zoals hier de pompoen - is belangrijk voor Kim, zeker met een opgroeiende dochter van 5 in huis die de vitamientjes best kan gebruiken.

BEREIDING: Ingrediënten (voor 4 personen): 300 g vruchtvlees van pompoen, 100 g pancetta, 5 el platte kaas, 1 ei, 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg of 230 g zelfgemaakt bladerdeeg, 8 walnootpitten + enkele ter versiering, 1 el olijfolie, gedroogde Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn, salie, tijm), peper en zout 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in dunne plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schik er de plakjes pompoen op. Besprenkel met de olijfolie. Bak 30 min. in de voorverwarmde oven.

4. S chik het bladerdeeg (samen met het bakpapier) in een quichevorm en prik er enkele keren in met een vork. Schik de geroosterde pompoen in de vorm en giet er het plattekaasmengsel over. Bekleed met de pancetta en bak 25 min. op 190°C.

2. Neem het bladerdeeg uit de koelkast en laat even op kamertemperatuur komen.

5. Leg de overige walnootpitten op de quiche en bak nog 10 à 15 min.

3. Hak de walnootpitten fijn. Klop het ei los en meng met de fijngehakte walnootpitten en de plattekaas. Voeg naar smaak peper, zout en gedroogde kruiden toe aan het plattekaasmengsel.

6. H aal de quiche uit de vorm en laat 5 minuutjes afkoelen alvorens aan te snijden.

CORES IN THE KITCHEN

71


Met deze permanente en professionele tegelexpo zet Ri.Pa. een ongezien B2B-concept op de kaart. Een innovatieve en multifunctionele ontmoetingsplaats die verwondert en waar ideeĂŤn groeien. Een plaats waar bouwprofessionals hun klanten volledig op maat ĂŠn in een unieke setting kunnen ontvangen. www.tiletradecenter.be

PUB 17

ontdEk MEt uw aannEMER of vloERdER onzE toonzalEn En laat u insPiREREn

kalken

Gooik

antwerpen

Roeselare

Dendermondsesteenweg 60-62 9270 Kalken T. 09 337 97 43 info@ripa.be

Ninoofsesteenweg 51 1755 Gooik T. 02 725 78 88 ttcgooik@tiletradecenter.be

Bordeauxstraat 8 2000 Antwerpen T. 03 689 94 99 ttcantwerpen@tiletradecenter.be

Beversesteenweg 565 8800 Roeselare T. 051 43 82 79 ttcroeselare@tiletradecenter.be

Tile Trade Center is het belevingsinitiatief van Ri.Pa.


EEN DAG IN HET LEVEN VAN ...

Bart Van Laeken Project Manager

Bart Van Laeken is sinds november 2016 actief bij CORES. Deelt het huis met maar liefst vier ‘schatten van vrouwen’: zijn vrouw An en dochtertjes Lotte (4), Lien (2) en Lena (0). Als er dan toch een beetje tijd overblijft tref je hem op de skilatten (bij koud weer) of op de fiets (bij warmere temperaturen).

23u00 - 02u00 - 05u00 De genetische wekker gaat meermaals af per nacht. Tussendoor even de ogen dichtknijpen, want alle beetjes tellen.

6u30 De ochtendrush: pampers, pap, eten gooien, opkuisen, aankleden en iedereen in de fietskar/stoel. #wasikmaarShiva

7u45 De fiets op en naar het werk. Genieten van de rust. 8u05 Aankomst op kantoor, snel de tijdelijke verwarming controleren want we renoveren dat het een lieve lust is. Mails checken en vergaderingen voorbereiden. 10u00 Werfvergadering 23 Peter Benoit. Het panorama krijgen we er gratis bij. 12u45 Tijd om de innerlijke mens te versterken in ons CORES Café. 13u30 Elke maandag intern overleg met de technische afdeling. Zo voorkomen we de meest voorkomende vorm van communicatie: het misverstand.

19u30 De oudste dochters in bed, warmste knuffel ooit, nog wat tijdrekken, elke dag verstoppen in het grote bed, deugnieten ten top #genenvandemama.

17u15 Het stalen ros op en terug naar huis. #vollegasvooruit

21u15 De jongste geeft uiteindelijk ook toe aan de slaap! Snel nog een kwart film of een halve aflevering van een serie kijken. #topdag!

EEN DAG IN HET LEVEN VAN ...

73


1/2017

® SINCE 20 06 URBA N L A NDSCA PERS

De oplevering

T EEN SLEUTELMOMEN ES OC PR UW BO T HE IN

%

MENT TOPREN PRENDEDEMENT ARNE QUINZE TE GAST

MENT RENDE MENT VAN RENDE HEID VAN EID

Een gedeelde visie

return return le le maxima voor maxima voor sies ing. invester ing. nvester

CRS

De rentmeester: verhuren zonder zorgen

Uw bedrijf op deze pagina? LOOP IN DE KIJKER EN ADVERTEER IN CORES MAGAZINE!

URBAN LANDSCAPERS

CORES hertekent de Harmoniewijk

?? INFO MEER EER INFO

aan of of aan infobroch ureure onze infobroch nze jk gesprek. persoonli jk gesprek. een voor persoonli ns een voor

82 8282 82082 3820 ment.be

elopment.be coresd resdevevelop ment.b nt.be e elopme coresd resdevevelop

Antwerpe n n 2018 176, Antwerpe 2018 steenweg 176, eenweg

CORES magazine verschijnt 2 keer per jaar – in juni en november – en wordt naar uw doelpubliek verspreid op 10.000 exemplaren.

MEER MET DE FORMULE PLUS+ Optimaliseer uw aanwezigheid met PLUS+. Met die formule heeft u het voordeel dat u in samenspraak met CORES een artikel mag plaatsen op onze blog. Zo profileert u uw bedrijf als actieve partner van CORES Development en krijgt u de kans om een bijzonder product, een bepaalde techniek … extra in de kijker te zetten. Bovendien bereikt u langs deze weg nog een pak meer potentiële klanten.

Meer info over de verschillende formules en tarieven? Stuur een mailtje naar marketing@coresdevelopment.be of bel 03/820 82 87. 74


welkom in onze toonzalen wij nodigen u graag uit voor een inspirerend bezoek www.desco.be


INVESTEREN MET DE CORES GARANTIE DE MEEST BETROUWBARE WEG NAAR EEN TOPRENDEMENT

Zekerheid van locatie Projecten op toplocaties met groeipotentieel.

GARANTIE

BACKCOVER

Zekerheid van rendement Garanties voor maximale return van uw investering.

GARANTIE

Zekerheid door eigen verhuur- & beheerdienst In-house verhuurservice als verbindingspersoon tussen GARANTIE huurder en verhuurder.

MEER INFO? Vraag onze infobrochure aan of contacteer ons voor een persoonlijk gesprek. Bekijk onze investeringsopportuniteiten op www.coresdevelopment.be

INFO & VERKOOP

03 820 82 82

info@coresdevelopment.be