Page 1

......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

1

ligurien

”Flyg dit för några hundralappar och vandra längs den undersköna kusten, ät gott med bedårande utsikt och knoppa in till munkarnas stämsång på klostret.”

störst på höglandet

möbler och inredning på sävsjö station

möbler och inred ning på sävsjö station

8 INDUSTRIPALL METALL 848:-

SKYLT 225:-

INDUSTRIPALL METALL 848:-

SKYLT 225:-

www.baazar.se

Eva Spångberg: ”Förlåt mig” sid 37

Vision Höglandet

www.baazar.se

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

Vision Höglandet - Tidningen folk läser!

44.295 ex!

GAMMAL KANGBÄN

7.550:-

K M-043

GAMMAL KANGBÄNK M-043

7.550:-

450:-

898:-

missa inte

BORDSLAMPA

INDISK DRICKAB

BORDSLAMPA

ACK

898:-

ANTIKT KINASKÅP H 170 CM O-182

10.250:-

INDISK DRICKABACK

450:-

ANTIKT KINASKÅ P H 170 CM O-182

10.250:-

bilagan!

SIDOR motor

vinn! smögåstårtor

Galet god citronglass Andol Bostad Nässjö & Sävsjö www.andolbostad.se

Så fixar du den!

och körlektioner

vision höglandet möter svenska vm-bragdlöperskan

isabellaH

bästa europé - nu siktar hon på os i london 2012


2

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

”USA hotades av konkurs - EU-länder vacklar chockbesked från land efter land”

Om Vision Höglandet Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål.

7 investeringar som håller...

Är det rimligt att ekonomi kontrollerar så mycket av våra liv när det inte är mängden pengar som gör oss verkligt lyckliga, inte heller en ny bil, ett flådigt hus eller en fet aktieportfölj. De flesta menar att det är helt andra värden som ligger till grund för lycka och glädje. Här kommer sju säkra investeringstips i sådant som har större betydelse än ekonomi. 1. Investera i din livskamrat

Har du en livskamrat? Visst är det nästan omöjligt att tänka sig livet utan honom eller henne. Mycket skulle upplevas meningslöst ensam. Ändå tar vi ofta denna, vår viktigaste relation, för självklar. De flesta av oss servar bilen regelbundet. Man väntar inte till motorn har skurit. Om varningslampan lyser så lämnar man in den direkt så inte bilen ska få permanenta skador. Man tvättar och städar den. Din livsrelation kräver också städning, putsning och omsorg för att utvecklas till den trygga relation som kan ge stöd makar emellan och stabilitet för eventuella barn. Får din livskamrat lika mycket uppmärksamhet som din bil? Hur mycket tid investerar du medvetet var vecka för att förstärka och fördjupa er relation? Till skillnad från de flesta bilar stiger värdet på relationer med åren. Investering: Närhet, närvaro, samtal, kaffe, omsorg, frukost på sängen. Kanske en weekend med guldkant hos Levande Familjer i Vrigstad? Se www.livfam.org. Avkastning: Fördjupad kärleksrelation, trygghet, omsorg och närhet.

2. Investera i dina vänner

Spela mer bowling och drick kaffe. Vänskap är inte statisk utan något levande. Den växer av omsorg, tid och omvårdnad. Ungefär som krukväxter. Det kvittar hur fina de är idag. Sköter man dem inte så vissnar de (jag vet!). Ring någon nu och bjud ut dem på en biokväll vet ja. Hinner du inte? Hallå, tänk efter nu! Investering: Middagar, biobiljetter, bensinpengar om vännen bor långt borta (jag vet, man kan åka tåg också) och tid förstås, eller kanske uppmärksamhet är ett bättre ord. Kom ihåg dem som du vill bli ihågkommen av. Avkastning: Djupa relationer.

3. Investera i dina barn

Du har hört klyschan att få personer på sin dödsbädd önskar att de hade jobbat mer utan istället att de spenderat mer tid med sina barn. Skippa snacket om kvalitetstid. Ungar behöver kvantitetstid, softa i soffan, spela TV-spel,

upptäcka skogen och rensa ogräs tillsammans. Att laga middag och städa kan vara en familjeaktivitet. Speeda ner nu och tänk på kidsen! Investering: Tid, närvaro och delaktighet. Avkastning: Du kan själv räkna ut vad en framtid med trygga barn och barnbarn kan betyda i jämförelse med motsatsen.

4. Investera i dina föräldrar

De kommer inte alltid att finnas kvar, tänk på det! Inse att goda tankar inte hjälper ett smack. Det är handlig som gäller. Slipp ångesten vid en öppen grav. Finns det gammalt groll? Svälj stoltheten och lyft luren. Investering: Besök, blommor, choklad-kartonger, praktisk hjälp, mycket kaffe, utflykter, promenader, resor - you name it! Om det behövs; pengar.

Skriv ner de sju viktigaste sakerna i ditt liv och fundera på hur du kan investera så att du får avkastning där det verkligen räknas...

onåbar dröm. Ett sätt att ändra på det i någon mån är att skänka pengar till Erikshjälpens katastrofarbete (läs om det i detta nummer av Vision Höglandet). Ge en gåva som känns! För många kanske det handlar om en femhundring, för andra om femtiotusen. Come on man! Gå samman med familjen, vännerna, jobbet, klassen, fotbollslaget eller bridgeklubben och gör något. Investering: Pengar och engagemang Avkastning: Hopp till personer i en hopplös situation. (Hitta på en bättre avkastning själv?) Vad betyder några tusen extra, ny tv, bil eller vad det nu är i jämförelse med hopp till en människa i hopplöshet? Känn på den och lätta på pengapungen!

7. Investera i ditt andliga liv

Forskning visar att den som regelbundet ber mår bättre och är mindre orolig. Varför inte gå en grundkurs i kristen tro, en så kallad Alfakurs som anordnas runt om på Höglandet. Finns det någon där uppe kan det vara bra att kolla in hur det hela fungerar, eller hur? Finns det inget har du i alla fall kollat läget. Tusentals höglänningar menar att bön och ett andligt liv har skapat högkonjunktur i deras inre. Investering: Tid till bön, besöka gudstjänst, samtala med någon troende vän, gå en Alfakurs. Se www.alphasverige.org. Avkastning: Bättre koll på tillvaron, glädje, lugn och mening med livet. Ett hopp som sträcker sig bortom graven. Lycka till med höstens investeringar!

Avkastning: Harmoni, glädje, gemenskap och vackra minnen.

Mikael Torstensson

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 44 294 ex. Tryckt på MittMediaPrint. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: Isabella: Frida Funemyr Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården, 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

673 Trycksak

Annonsera du också i Vision Höglandet – tidningen folk läser! Ring 0382-671 97.

5. Investera i den ensamme

Nu handlar det om den som ingen talar med på jobbet eller i skolan. Grannen som aldrig får besök. Fundera på hur du hade velat bli bemött om det hade varit du som var ensam. Att känna sig sedd och inkluderad gör all skillnad i världen. Investera i en ensam och en värld av skönhet kan öppna sig. Kanske bjuda in någon på familjens myskväll med film och pizza (en höjdarupplevelse för ensamma). Bjud på fika utan anledning eller ta med någon när du ska åka på fotboll eller modeshow. Ja, du förstår nog vad jag menar.

Vision Höglandet #6 2011 Mobilskal från EXPERT Vetlanda Wlliam Bränneson (Sävsjö), I Gunnarsson (Mariannelund), Johanna Modig ( Fredriksdal) Speedway biljett Pia Johansson (Vetlanda), Åke Adolfsson (Eksjö), Anders Andersson (Vetlanda), Anna Dahlberg (Stockaryd), Lennart Engvall (Ingatorp), Nilsevert Söderquist (Sävsjö), Jan & Christina Carlman (Vetlanda), Malin Kahn (Flisby), JanOlof Johansson (Sävsjö)

Investering: Uppmärksamhet, mod och generositet. Avkastning: Glädjen att få se en människa växa och tina. För den ensamme kan det innebära skillnaden mellan att vilja leva faktiskt. Tuffa bullar? Visst men sanna.

Inredning och blommor från Blomsterglädje Sävsjö Mona Lejfalk (Nässjö), Margita Staaf (Mariannelund), Birgitta Svensson (Stockaryd), Marie Gustafsson (Nässjö), Martin Wikström (Eksjö), Mats Philipson (Nässjö), Gunnel Karlman (Korsberga) Annelie Karlsson (Nässjö), Inger Jonsson (Mariannelund), Anette Jonsson (Lönneberga)

6. Investera i den utblottade

Var ärlig nu, du har det egentligen oerhört bra materiellt sett trots allt snack om lågkonjunktur. För den stora majoriteten av människor på jorden är den svenska medelstandarden en

Grattis! Vinsterna kommer på posten! Tack alla tusentals som tävlar! iann


2011 Välkomna ......................

......................

......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

Vision Hög landet

nr 7 - okt ober

2011

”Flyg dit för några hundralappar och vandra längs den undersköna kusten, ät gott med bedårande utsikt och knoppa in till munkarnas ”Flyg dit för någ stämsång på klostret.” ra hundralappar längs den und och vandra ersköna kusten , ät gott med bedårande uts Vision Höglandet - Tidningen folk läser! ikt och knoppa in till munkarna stämsång på klo s Vision Hö stret.”

M-043

450:-

898:-

MISSA INTE

BORDSLAMPA

INDISK DRICKABACK

BORDSLAMPA

898:-

ANTIKT KINASKÅP H 170 CM O-182

10.250:-

ANTIKT KINASKÅP H 170 CM O-182

10.250:-

BILAGAN!

Vision Hö glandet nr 7 - oktob er

2011

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

i tidningen folk läser!

VISION HÖGLANDET

44.295 ex!

möbler på sävsoch inredning jö station

möbler och inredning på sävsjö station

8 SKYLT

225:-

INDUSTRIPAL L METALL

848:-

INDUSTRIPALL METALL 848:-

SKYLT 225:-

GAMMAL

KANGBÄNK

7.550:-

VISION HÖG LANDET STÖRST PÅ HÖGLANDET

44.295 ex!

M-043

Tack alla läsare och annonsörer för all uppmuntran till oss på Vision Höglandet – vi behöver höra det. Vi är så glada för alla som skriver och ringer till oss.

GAMMAL KANGBÄNK M-043

7.550:-

INDISK

DRICKABACK

450:-

INDISK DRICKABACK

450:-

BORDSLAMPA

898:-

ANTIKT KINASKÅP H 170 CM O-182

10.250:-

MISSA INT E BILAGAN!

BORDSLAMPA

898:-

ANTIKT KINASKÅP H 170 CM O-182

10.250:-

alla läsare

SIDOR

Eva Spån gberg: ”Fö rlåt mig” sid 37

MOTOR

GALET GOD CITRONGLASS

SÅ FIXAR

Andol Bostad Nässjö & Sävsjö

DU DEN!

SIDOR

MOTOR

VINN!

Kul att så många annonsörer upplever så bra resultat av sin annonsering och att så många läsare uppskattar tidningen. Hör av dig med kommentarer och tips eller om du vill annonsera. Du når oss på info@visionhoglandet.se eller ring oss på 0382-671 97.

VINN!

SMÖGÅSTÅRTOR OCH KÖRLEKTIONER

VISION HÖGLANDET MÖTER GA LE

SMÖGÅSTÅR TOR OCH KÖRLEK TIONER

T GO D VM-BRAGDLÖPERS KAN CISVENSKA TRONGLAS VISION HÖ S GLANDET

ISABELLAH ISABELLAH SV

MÖTER

ENSKA VM SÅ FIXAR -BRAGDLÖPE RSKAN DU DEN! BÄSTA EUROPÉ - NU SIKTAR HON PÅ OS I LONDON 2012 www.and olbo

www.andolbostad.se

Andol Bostad Nässjö & Säv sjö stad.se

BÄSTA EURO PÉ - NU SIK TAR HON PÅ OS I LONDON 2012

4

det Vision Höglan

r nr 7 - oktobe

2011

......................

.....................

invånare anses av byns Byn Vernazza av de fem berömda vara den vackrasteCinque Terre. Frågar i så fiskesamhällena andra byarna någon av de du fiskarna i att hålla med. kommer de inte

a par och vandr några hundralap ”Flyg ditt för n, ät gott med rsköna kuste längst den unde in till munkarnas t och knoppa bedårande utsik ret.” klost på sång stäm Vision Höglandet

ndet Vision Högla

er nr 7 - oktob

2011

5

32

Vision Höglan det

nr 7 - oktobe r

2011

.....................

10

Qurant & 3-vlig

En av alla sköna mötte människor vi i Cinque på vandring Terre i Ligurien.

Vision Höglan det

nr 7 - oktobe r 2011

LIGURIEN

lser mellan alla bra tågförbinde särart Idag finns det s skönhet och fem byarna. Samhällena liv men även av harbär spår av strävsammafem undersköna städer Här har klängande moni och vila. majestät, trotsigt havet växt fram i stolt medan det brusande vrede gör på bergsidorna och ibland i full de smala stundtals vresigt vackra husen med försök att nå de

a Cinque gränderna och det legendarisk oss i Ligurien italienska. fem länder på Terre som betyder de små städernas isolering om Det säger något

och särart. vackert och dramatiskt människoDet är ett svindlande bergens sidor har och grönlandskap. Längs oliver odlat vindruvor, rna i tusen år,

vandringsle genom vinodlingar spektakulära kuststräcka . högt över Medelhavet

Vandra

på åsnestigarna

De små medeltida

samhällena heter

Monter-

med omgivande landskapet. goda mycket byarna och i det vandra finns det i Cinque den som inte vill mellan byarna tågkommunikationeratt åka tåg i Italien och Terre. Det är billigt

TERRE - CINQUE LÄNDERNA

rör sig med andra ord om suvarnas mellanklass där kunderna inte stirrar sig blinda på terrängegens kaperna, utan snarare på hur bilen uppträder i storstadsdjungeln. Häng med på en första provrepa i och omkring alpstaden Zürich.

Last eller lust?

Utseendet är klart aggressivt med de sneda, lite elaka strålkastarna samt den enorma Designen i profi grillen. l ser lite stubbig och fyrkantig ut i kontrast till det Interiören är smakfull eleganta bakpartiet. – något man förväntar sig bakom ratten på en Audi. Instrumentpa n-

Bensinarna är på stningen är hög och räcker prylarna 170 (302 500 kr) respektive 211 inte till så finns hästkrafter (343 effektivitet. Det av godsaker att det massor 500 kr) medan sistnämnda läget dieslarna är på välja 140 är mest intressant eftersom att tömma spargrisen.bland – bara du är redo 177 (343 500 kr). (288 000 kr) respektive bilen ”rullar fritt” Vad sägs om en späckad färddator, Båda släpper gaspedalen när föraren starkaste dieselspisen bensinarna och den interiörbelysning tekniki exempelvis nedförsback stort antal ljusdioder, med och sparar bränsledropp ar fyrhjulsdrift quattro, har tyskarnas välkända panoramaglastak, ett ar. Därmed måste ingsassistans eller parkervara extra på hugget man oljebrännaren enbart medan den minsta med bromsen om är mycket bra bådetrådlöst nätverk? Komforten driver på framsulorna. börjar rulla för testade den motorstarkas fort. Vår slutsummeri det Vi då taklinjen sluttar i fram- och baksätet. Men således att BMW ng te dieselmaskin gänget som även en i X1 får se upp. Audi blir trymmet så påverkarsvagt ner mot bagageuhar ger nämligen tätt Q3 ligplingslåda inkluderat en sjustegad dubbelkopÄndå får vi in 463 det naturligtvis skuffen. i baken, i grundpriset. Det och tutar för omkörning! blinkar med helljuset liter stark maskin som är de bakre ryggstöden och då man fäller ner en klarar noll till hundra får 1 365 plats. sekunder, toppar på 8,2 212 och sörplar enbart i sig 0,59 liter per mil. ”Q” som i Quattro Om man köper till ”Drive Select” så kan föraren Under huven erbjuds körprogram: komfort, välja mellan fyra olika välkända motorer: är turbofyror på alla auto, dynamik två liter och har och start- och

Tekniska data

för Audi Q3 2,0

er:

Vispa vaniljvisp i en skål och rör ner yoghurt, florsocker, citronskal och lemon curd. Blanda ordentlig t. Häll i en plastlåda med lock och ställ in i frysen. Ta ut då och då och rör om. Glassen är färdig efter cirka 4-5 timmar.

(Z ü r i c h – S c h w e i z) Alla goda ting är tre är tyskarnas senaste sägs det och ordspråket stämmer överens exakt 439 centimet nykomling och har samma med kaxiga utseende Audi vars suvar nu är tre till er mellan stötfång modellerna? antalet: Q3, Q4 som arna. Frågan och Q7. Den förstnäm är om storleken sina äldre syskon. Däremot är nya Q3 har någon betydels nda Siktet för Audi e eller är lillsuven betydligt mindre och mäter Q3, som faktiskt byggs i elen känns igen Barcelona hos lika kompetent Seat, är inställt från som de större på BMW X1 ventilationsutblås. A1:an men har fått andra som har snarlika stoppteknik. mått. Det Standardutru

Chokladsås 1 dl socker 4 msk kakao 1 msk vaniljsoc ker 2 dl vatten

TERMATECH TT20RS

639 kr

per

mån (23 mån) Kampanjpris 13.490 Ord. pris 16.490 kr kr

SÅ FIXAR DU DEN!

Vispa ihop alla ingredienserna, koka upp och låt Servera varm eller sjuda i fem kall.

TERMATECH

TT20

Erbj gäller t o

JUST NU!

m 15 okt

486 kr/mån* Kontantpris 9.990 Ord. pris 11.990

kr

kr

Eldabutiken

VINN KÖRLEKTIONER

5 personer vinner 2 körlektioner vardera värde 1100 kr på Ingvars Trafikutbildning.

www.eldabutiken.se

9 1 2 8 1

5

t ersson om live Isabellah And OS drömmen om Sverige och

Vetlanda

Masking 15. 0383-46 48 50 Må–Ti 14–18 | On Stängt To–Fr 14–18 | Lö 10–13

VINN KÖRLEKTIONER

+ Kvalitetskänslan är + Fräsch formgivning övertygande + Köregenskap erna + Komforten

Sms:a in ditt svar:

1. Skriv VH SUDOKU KK och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1, 4, 5, 2, 8 blir det VH SUDOKU 20. Detta då 1+4+5+2+8=20)

2. Avsluta med namn och adress. (Ex: VH SUDOKU KK 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden)

Minus för...

3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa).

- Baksätets mittplats - Begränsad bakåtsiktär inte den bästa

2 9 6 3 9 5 7 2 1 4 3 9 9

Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’Körkort’.

Sms:a eller posta ditt svar senas den 15 oktober! t

7 6

6 3

4

3

7

4

NECESSÄRFÖRPACKNINGAR

39kr/st

Vi har varit på kurs med L’anza, passa på att fixa en ny höstfrisyr! Mia jobbar ons & tors 14.00 - 18.00

- Offertförfrågningar - Företagsreportage - Sök bland 30 000 Småländska företag

.....................

JAKTEN PÅ OS 2012

gör folk så vad det är somgäller ”age ”Jag undrar ålder. För mig fixerade vid er”.” is just a numb

M

Massor av höstnyheter har trillat in i veckan och fler kommer det!

Foto: oto o: La Lanza anzza

- Hitta en ny leverantör

2011

ra gan att fokuse lar om förmå sitt mål.” ”Talang hand vs för att nå krä som och göra vad

1 2

Just Nu

Tel 0383 - 122 20 Vitalagatan 6, Vetlanda

dem var Lars, tränare. En av erfaren sig av tre olika e och en gammal som är idrottslärar beskriver sitt första möte båda ”. orienterare. De första ögonkastet säger som ”kärlek vid inte bli kär i Isabellah,och tittar – Hur kan man skrattar på sin fru som Isabellah till Lars och tittar Lars åkte med ner något generat. inblick i det område som en Kenya och fick i. uppvuxen lika bekväm hans fru är har inte varit – Hennes uppväxt från Sverige, men det har vid som vi är vana hennes värdegrund som till har också bidragit säger Lars. Isabellah hon står för idag, men sedan dottern föddes SFI, svenska läst svenska på paus. På väl begriplig de sig och har hon haft en att år 2006 gifte berättar Isabellah hon hem till Lars. samma år flyttade flyttade hit och ångrat att jag Isabellah – Jag har aldrig hemlängtan, säger med sin har aldrig kännt leende. Hon bländar och ler sitt stora svårt att ta ögonen från är skönhet och det

ndet Vision Högla

i

Massor av läsning! Plus för...

16

JAKTEN PÅ OS 2012

ENDAST

9.990 kr

minuter.

Text: Tove Phillips Foto: CanStock Photo

TDi quattro

Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla per cylinder. Max effekt: 177 hk vid överliggande kamaxlar och fyra mellan 1 750-2 ventiler 4 200 varv/minut. 500 varv/minut. Max vridmoment Kraftöverföring: : 380 Nm Motorn Fjädring: Skruvfjädrin fram, fyrhjulsdrift. 7-stegad dubbelkopplingslåda. g och krängningsh Fram: fjäderben ämmare runt om. med Styrning: Kuggstång dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxe l. Bromsar: Skivbromsarmed elmekanisk servo. Vändcirkel 11,8 meter. fram och bak. ABS. Mått/vikt: (cm/kg) ESP. Axelavstånd 260, Tjänstevikt 1 660. längd 439, bredd Bränsletank 64 202, höjd 161. liter. Prestanda: Toppfart Förbrukning/miljö: 212 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,2 sek. 5,9 liter per 100 Pris: 343 500 kr. km under blandad körning. CO2: 156 g/km.

2011

Isabellahs merit

Värmelycka i vinter!

er nr 7 - oktob

ler tittar upp och leenden. Lars av sina många jag själv som för tillbaka. öppnat ögonen idag. Det är endast Jag fixar Isabellah har devisen ännu – Jag tror att och märker att åt min egen situation. för barnen mig. Jag förstår kan göra något stark och Gud även hos är inget bäddat Lars tror kraft som är väldigt livet själv. I Kenya hon tror på en undgå. själva sina leksaker. på grund Det går inte att och de tillverkar betydelsefull. folket är så duktiga ålder. frikyrka varje Isabella till en i tidig att det kenyanska katolska kyrI Kenya gick infinner sig redan har bytte till den hon Isabellahs av viljan som innan söndag ofta. behöver göras. blir det inte lika gör det som De gör det som kan, i Sverige en genväg, hon ska vara en vilodag, aldrig frågat om – Jag vet att söndagen alla veckans måste jag träna krävs. dotter, men inte men numera i Bibeln att man inte curla sin ju någonstans Isabellah tänker kenyansk uppväxt. dagar. Det står bordet. en att ha mat på som mamma, heller ge henne måste jobba för ganska bestämd mycket med – Jag kan vara jag inte leka så men tyvärr hinner tid än mig, speciellt nu och flera barn mer Om kärlekeninte att unvika där jag sitter idrotthenne. Lars har går från jobbet som är enligt Parets kärlek när han är pappaledig betyder verkligen allt makarna. Nyckeln min dotter emellan de äkta Isabellah. slärare. Men respekt. underbart, utbrister sedan jag båda ömsesidig är mig från Lars, dem det skilja mig, för kunna tänka annorlunda mentalt. – Jag skulle aldrig är över 20 år yngre än sin rent – Jag har börjat som och blivit starkare säger Isabellah åldersskillnanden nu tänker blev mamma tycker hon att mest på min framtid, man. Även här Förr tänkte jag är oviktig. levt längre, han jag bara på hennes. en fördel att han var – Det är bara mer än mig. Däremotskaffa Korea vet ju så mycket skulle VM-loppet i Berätta om ovanligt lugnt, klockade själv det inte helt självklart att paret tidigare och gift två gånger Några av – Loppet började och då låg jag sist i klungan, Lars har varit att det är barn. Lars 3:54 menar på idag detta att första km har tre barn. Men som finns och de har inte orolig, hur kommerjämnt tempo så jag blev lite det mest självklara Han tycker att det är anvilja ha ett ganska Nu blev europé på sekund. gå? Jag brukar halva. henne. också har det ifrån där är vi ångrat sig en 7:a och bästa snabbare andra barn nu när han där jag kommer 2011 och vid drygt med en något – Du förstår, Vi lever efter norlunda att ha lugn första halva Friidrotts-VM, ekonomiskt. eller har ångest. Vi kan inte ner mot det en väldigt ha aldrig oroliga bättre ställt rent kraftig fartökning för mig att vilja Marathon det sker”. riktigt lm sker, direkt en jag självklart km som att 30 något mer Stockho 1:a i mottot ”Det kan göra – Det var Det bästa var Lars mer svensk man ändå inte den tiden var 2010 och 2011 3 min blankt/km. detta fixar jag inte utan och Lars älta sådant som barn. Men på syster och bror att 2008, 2009, höll min mormor, idag, säger Isabellah kände i kroppen r gjorde att jag åt. Jag har kvar i än vad han är efter varandra i ett tempo som r, olika distanse om vi längtar körde vidare tre kenyansko . Vi jobbade 13 SM-guld, i Kenya. Även fyller i. som hjälper oss hand om, säger i mål. Det blev lite ingen curling en barnflicka egna liv att ta hela vägen in en kinesiska all vår tid på n, 2007, 2009, sina föräldrar, så har vi våra – Nu kan vi ha en japanska samt glad över ”I Kenya finns vi kunde gå. När jag blev Vi kan lägga har förlorat båda 1:a i Tjejmile en etiopiska, vatten, Isabellah. Hon mamma. även med hushållet.Åt det vi tycker är viktigt känner mig väldigt är väldigt Då dog hennes före mig. Jag hemmet så forthjälpa till med att hämta 2010 och 2011 som främst tog den sista 2004. familj och träning. om de vill ha flera barn, var från Europa och efter mina föräldrar frågan att bli första tjej rekord på 10 för dem , 1,5 minuter – Det var aldrig var mormor som förlöste helt enkelt. På äldre fick jag från farmen. Många gånger min sjundeplats hade varit perfekt självk1:a och svenskt det med Det att när nöjd 2009 om mig. mig de är m, om skojar hand om få barn ved och annat på ett par kilometer.” tvillingar. Att hon som tog hand segrarinnan. km, Etape Bornhol es karriär om de hade fått mig och det var ”stör” i en elitidrottar vill lägga oppet, 30 km, det promenader bodde lart något som jag var liten. 1:a i Lidingöl att i byn där hon det den som Isabellah g er är Om sin Gudstro i en familj där tron på och just nu är Isabellah berättar var egendomli form mina konkurrent tycka att hon 2007 svara på vilken vänta tills efter tävlingen, Isabellah är uppvuxen mycket. all sin fokus på. började byborna ck barn. Är man att en man och fi väldigt egen kropp. uppgivet. i. Det är bättre känna in min Gud har betytt finns vid min som inte träffade års ålder, då är man konstig. ris? erskan och suckar för mig. Han andra utan istället och sprang redan fem någon 30-årsk menar maratonlöp Lars visste jag inte hur man – Gud är allting Han hjälper mig inte gift vid 20-25 det var för fel på mig. igång Har du haft det är som gör folk så mig varje dag. vad Isabellah var Till en. Innan hon träffade bara sprang. Förr sprang sida och lyfter Många undrade plan, att vänta min väg för mig. – Jag undrar vad För mig gäller ”age is just jag hon väl ändå Det veckor efter förlossning planerat att det var Guds min måste effektivt, idag. har så tror aldrig satte gör han ju jag tränar vilja jag och Men han som hade jag fixerade vid ålder. så mycket som Förutom Isabellahsområdet? jag att det var barn. Annars och ler ett jag heller inte erska. hade mer att exempel tror med man och som såg att jag som maratonlöp både mig, säger Isabellah ha en talang inom förmågan att fokusera Under var också Lars om man i vägen för kunnat göra karriär starkt av satsade på löpningen. tycker det är – Talang handlar krävs för att nå sitt mål. Det brevid på ge om jag bara att de undvikit Lars inflikar och som rna åker Lars man vill upoch göra vad hennes lillasyster vanligt i den de längre löparrundo då och då på sin fru med om vilka mål är Isabellah och fyller vad som krävs. är en sak att prata i låg ålder vilket motorcykel och faktiskt göra att att bli gravida annan er Isabellah i Kenya. pnå. En vatten. mycket, understryki: kultur som råder Och det krävs sen med att fylla a och Lars är inte som Isabellah är och att vilja bo Om sin knäskad bli lika bra eller Om en enorm e i Sverige är bra med att – Att bli så duktig helst verkligen att det mesta sig som elitidrottar som kan. spelar den Kan vem som Isabellah tycker kunna livnära ursprung som tyvärr inte många att det finns är det ditt kenyanska i Sverige. här, jag älskar idag, det är det att sådan trygghet svårt. Lars berättar största rollen? – Det finns en endast för hämta pengar Det är otroligt Om man är villig Kenya åker vi idrottskonto att – Ja, säger Isabellah. krävs, har disciplin och träna här att vara här. Till ju liksom inget ha en föreningen tid som Det går inte att det viktigt att slöpning lägga ner den SK. Paret klimatet och träningens skull. ifrån, därför är ge upp. Långdistan viktigt fall Hässelby ret, då passar är det viljan att aldrig menar Isabelunder vinterhalvå tillsammans. bakom sig, i Isabellahs men samtidigt bättre i Kenya, även ett företag kräver tålamod, hur man ska träna på bästa nu under den höga höjden Andersson har eknomiskt. åker dit även tuffa om har var åren Isabellah kunskap att ha om man inte inför VM i lah. Lars och sig kyrkligt, – De fem första att få resultat och hårdtränar Isabellah gifta sätt. Det är svårt sommarhalvåret löparmeckat Eldoret i västra Egentligen ville a skäl blev det borgligt. Vi sitt är en tränare. på någon stund sprungit augusti. Platsen men av ekonomiskpengar vi tjänar, förutom dagligen skrivandets man i stöter de på grund Isabellah har ska kunna s. Kenya och här tycker båda att ett längre uppehåll blir nojig hålla oss flytande, och har så berättar Anderssonoch moförsta lopp efter hon inte OS-medaljör, att vi själva ska på allt På frågan om proffessionella yrke, annan. Vi delar knäskada. av hennes stöttar låga är någon över Det stora antalet hjälpa luftens då kroppen kompenserar Resten, som blir för att skada sig motivation. och Isabellahs tiverade löpare att vi klarar oss. något lika viktigt: i Kenya, Kenyanska löpare kan gå spikrakt svarar hon: syrehalt med vi behövande berättar att de att allting inte Isabellah är mycket större har mycket accepterar med. sen löpningen Jag – – Konkurren som familj i Kenya Om man ser på Det är många broderns skolgång. uppåt hela tiden. långsiktigt är det lättare att säger Isabellah. Isabellah är inget undantag. just har bekostat och som något väldigt då. Isabella förklarar att vilja i Eldoret och enter viljan allt. ta en svacka då att börja från noll igen, men och konkurr och För henne betyder att träna och som Om media monstruöst träningsschema driver henne rehabliteringen, det har känts Det är den som När hon var Isabeldag, tack vare Isabella har ett som hon gör. SM en är stor nämner att hon dag efter nu. prestera så bra hon sitt första även om konkurrens månaden tog mår mycket bättre och har längtat efter att “konkurrenter”. Eldoret. gravid i fjärde upp i lah aldrig ordet och meter. – Jag ger aldrig har mina mål Sveriges mycket inspiration guld på 10 000 de flesta endast på tidigsnabbt nu. Jag – Det finns så vilken enligt Blekinge till och kan stöta träning som komma igen Det är en bedrift ”omänsklig”. Isabellah Jag ser varje till Vilshult i Man träffar liksinnade Lars. jag aldrig ensam som vill fullfölja dessa. ser jag VM, Stockholm henne are och här är kan beskrivas äntligen fram och tränare som avrådde alla andra are världsmäst mål. ett delmål, därefter hennes man kommer jag två olika berättar att det var mångakroppen hämta kraft från jag träna a som mina större r, för sådana och istället kan son taxires världa mästerskap utan kan och så och utsätta maraton ah Anders Två olika löpare. Och Inte minst Efter en lång från att tävla enormt duktiga bättre och som kan “dra” under sin graviditet. nlöperska Isabell på dörren till deras hus. gemensamma mål, de är ansträgningar en sådan anmed andra med killar som rollen och främsta marato inte må bra av står det sig heller inte båda. bebisen mamma jämför kärlek men” dem annorlunda i Om skulle så mig. Isabellah passar Välkom en del. att livet är vare deras Isabellah berättar då inte minst på uppfostran strägning, menade på min kropp och visst var ”Karibu och Här har, tack och vardag som löpare. som krävs för och kom hit för jag vilka tider olika språk. reflekterat Kenya, hon syftar – Men jag lyssnadekände att jag orkade. Dessuen egen tillvaro – Självklart vet sig jag kan inte tänka fick en något som hon hemland på orientering men och är jag sitt a i kulturer, två sig mål, men Detta skapat ifrån mina barnmorsk Lars. av barn. det tungt, gjorde bra att nå upp till fokusera på själv blev mamma. för att träna nsvetsats och tid i köket, hävdar en bra och empatisk att tävla. Hon tränar utan måste att jag ska bli hit året därpå över sedan hon Vi jobbade i tom hade jag lyssna på alla båda samma gar nog lika mycket på hur andra ingen curling. Hon de mig att inte krävs för inbjudan att komma under en längre period. och vad som – I Kenya finns kunde gå. När jag blev lite som uppmuntra just från duschen. menar själv inensivt lära mig mer media, och kommer bo tävla vi och på 3,5 skulle gäller med Isabellah själv hemmet så fort att hämta vatten, tur, en runda ut på att hon bättre. Detsamma läggs för mycket hjälpa till med Upplägget gick Om resan hit från Kenya till Sverige tycker att det bröd. gånger har tagit sin förmiddags äldre fick jag e är. Isabellah som fram bullar och från farmen. Många Jag 2004 kom IsabellahHon var då en av de bästa mil. Lars dukar bra hennes medtävland inget halvfabrived och annat innan ett lopp fokus på hur r på ett par kilometer. själva och äter spekulationer för första gången. och vi tillbrin– Vi lagar allt var det promenadesjälv och lever efter den – Det är så mycket mig besviken på pressen. båda om att baka kat. Vi tycker klarade mig alltid och jag kan känna form, kan jag ju inte är i bra Även om jag

er nr 7 - oktob

ndet Vision Högla

on ella Anderss et möter Isab n! Vision Högland maratonlöperska någonsi a - Sveriges bäst

Glass är en klassiker efter middagen butikens utbud och för alla som är det fantastis tröttnat på kt enkelt att göra blandar man ägg och vispgrädd egen. Tradition e, men i vårt används istället superenkla recept ellt vaniljvisp och turkisk yoghurt, smak och konsisten vilket ger perfekt glassupplevelsen. s. Servera med varm choklads ås för den ultimata

Citronglass

Å G I DE SM PÅ VAN VANDRIN GLANDET VISION HÖGLANDET PÅ VISION HÖ

14

GALET GOD CITRONGL ASS

2 ½ dl vaniljvisp 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt 10% 2 msk florsocker rivet skal av 1 citron 3 msk lemon curd

. Vassa berg bit medelhavskust sig till dessa en dramatisk Att ta Genua ligger a av fiskare. La Spezia och a de små städer bebodd ka rivieran mellan isolerat små samhällen och t. Enda sättet var att använd de små orterna. n på den italiens nästan omöjlig rter till och från genom historie Längst norrut havet och har hundra år sedan resor och transpo och skjuter upp från ingar landvägen var tills för var båt som gällde för alla Corniglia, Manarola vackra osso, Vernazza, Det är förbundna med avskilda från varandra ion medeltida bosättnklänger längst branterna. Riomaggiore och av nätverk saker på små terrasser, är en turistattrakt ett vare Tack som gamla stigar. Området der som löper mellan Vi befinner med små stenmurar.man vandra längs denna åsnestigarna För där tiden har stannat. 10 mil vandringsle der kan

.....................

.....................

Butik

Eva Spångberg: ”Förlåt mig” sid 37

n folk läse r!

zar.se

7.550:-

450:-

e

7.550:-

GAMMAL KANGBÄNK M-043

INDISK DRICKABACK

Annonsera du också

- Tidninge

www.baa

8 INDUSTRIPALL METALL 848:-

GAMMAL KANGBÄNK

”Äntligen annonsering som verkligen fungerar!”

1

STÖRST PÅ HÖGLANDET

www.baazar.se

möbler och inredning på sävsjö station

SKYLT 225:-

INDUSTRIPALL METALL 848:-

SKYLT 225:-

www.baazar.s

www.baazar.se

möbler och inredning på sävsjö station

3

1

LIGURIEN LIGURIEN glandet

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

Tre svarta ljusstakar i glas

95:-

0383-13240 Vitalagatan 1 Vetlanda

NYHET!

Nu kan du läsa sekundfärska

LOKALA NYHETER

från Sävsjö, Vetlanda, Nässjö, Eksjö, Vrigstad, Malmbäck, Myresjö m.fl... Surfa in nu direkt på www.smalandregion.se


4

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

”Flyg dit för några hundralappar och vandra längst den undersköna kusten, ät gott med bedårande utsikt och knoppa in till munkarnas stämsång på klostret.” Vision Höglandet

Ligu

vision höglandet på van

Längst norrut på den italienska rivieran mellan La Spezia och Genua ligger en dramatisk bit medelhavskust. Vassa berg skjuter upp från havet och har genom historien isolerat små samhällen och städer bebodda av fiskare. Att ta sig till dessa medeltida bosättningar landvägen var tills för hundra år sedan nästan omöjligt. Enda sättet var att använda de små åsnestigarna som klänger längst branterna. Det var båt som gällde för alla resor och transporter till och från de små orterna. Idag finns det bra tågförbindelser mellan alla fem byarna. Samhällenas skönhet och särart bär spår av strävsamma liv men även av harmoni och vila. Här har fem undersköna städer växt fram i stolt majestät, trotsigt klängande på bergsidorna medan det brusande havet stundtals vresigt och ibland i full vrede gör försök att nå de vackra husen med de smala

gränderna där tiden har stannat. Vi befinner oss i Ligurien och det legendariska Cinque Terre som betyder fem länder på italienska. Det säger något om de små städernas isolering och särart. Det är ett svindlande vackert och dramatiskt landskap. Längs bergens sidor har människorna i tusen år, odlat vindruvor, oliver och grön-

saker på små terrasser, avskilda från varandra med små stenmurar. Tack vare ett nätverk av vandringsleder kan man vandra längs denna spektakulära kuststräcka genom vinodlingar högt över Medelhavet.

Vandra på åsnestigarna

De små medeltida samhällena heter Monter-

osso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore och är förbundna med vackra gamla stigar. Området är en turistattraktion med 10 mil vandringsleder som löper mellan byarna och i det omgivande landskapet. För den som inte vill vandra finns det mycket goda tågkommunikationer mellan byarna i Cinque Terre. Det är billigt att åka tåg i Italien och


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

5

Byn Vernazza anses av byns invånare vara den vackraste av de fem berömda fiskesamhällena i Cinque Terre. Frågar du fiskarna i någon av de andra byarna så kommer de inte att hålla med. En av alla sköna människor vi mötte på vandring i Cinque Terre i Ligurien.

urien

ndring i de små länderna - Cinque Terre


6

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

..................... Byn Manarola är en av de fem berömda fiskesamhällena i Cinque Terre.

regionaltågen stannar i alla fem byarna. Det lönar sig att köpa kortet Cinque Terre Card där både tåg och vandringsleder ingår. Tre dagars vandring kostar 10 euro, med tåg 19,50 euro. Glöm inte att stämpla biljetten i de gula automaterna innan ni stiger på tåget. Missa inte heller att vandra en eller ett par dagar. Den lättaste leden Via dell’ Amore (kärlekens stig) går mellan Riomaggiore och Manarola. Mellan Monterosso och Riomaggiore går den klassiska Sentiero Azzuro, som tar er till alla de fem byarna. Sträckan tar cirka 5 timmar, men vi rekommenderar er att ta sträckan etappvis och stanna och njuta av de underbart vackra byarna. Vandringen passar för familjen med lite äldre barn. Hela Cinque Terre är en nationalpark och marint reservat och står på UNESCOs världsarvslista sedan 1997.

vägarna som tar sig ner för ravinerna till de små byarna är ett äventyr i sig, vackert men adrenalinhöjande. Cinque Terre är ett resmål för sköna dagar med vandring, bad i små vikar, god mat gjord på nyfångad fisk och tid för eftertanke och vila. Ta god tid på er, njut av lugnet och gott kaffe. En spännade upplevelse för hela familjen.Skönheten och lugnet i de små trotsiga byarna i Ligurien kommer du att bära med dig lång tid efter besöket.

Maten kommer direkt från havet. Morgonens fångst serveras på de små tavernorna i bergen eller inne i de små byarna.

Bo hos munkarna

I området finns många små pensionat och hotell. Man kan också ta in på gamla kloster som tar emot gäster. Vissa av dem har byggt om delar av sina medeltida fastigheter till hotell med god standard. Cinque Terre har en något högre prisbild än andra delar av Italien och många besökare kommer hit från hela världen. Området ligger nära Toscana och man kan enkelt kombinera några dagar i Cinque Terre med besök i övriga Italien. Ryan Air flyger till flera städer nära Cinque Terre till exempel Pisa som ligger någon timme bort med bil eller tåg. Flygpriserna startar på några hundralappar enkel väg och det är även enkelt att hyra bil eller resa med tåg. Att köra bil på de extremt slingriga och branta

Att ta sig dit och runt

Det går direktflyg till Pisa från Göteborg för knappt 400 kronor med Ryan Air. I Pisa kan man hyra bil eller ta tåget till Cinque Terre. Det finns ett Cinque Terre-kort med fria resor med tåg och båt som gäller en eller flera dagar och det finns många olika kombinationer. att välja på. Kortet gäller även för en mängd andra saker som entreér till museer, tillgång till vandringsleder med mera. Köp kortet på tågstationerna.

Cinque Terre är ett resmål för sköna dagar med vandring, bad i små vikar, god mat gjord på nyfångad fisk och tid för eftertanke och vila.

I området finns många små pensionat och hotell. Man kan också ta in på gamla kloster som tar emot gäster.

Nästa uppslag: På vandring genom Cinque Terre - ort för ort


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

7

Mejeriet

Mejeriet

Öppnar 28 november Mejeriet

Mejeriet Skänk mer

Vi tar emot kläder, porslin, möbler, böcker och prylar som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi

Allt överskott går till Öppnar 28 november bistånd & socialt arbete än en tanke!

Vi tar emot kläder, porslin, möbler, böcker och prylar som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi Onsdag 15-18varor: Lördagtisd 10-14 Mottagning av skänkta 10-12, onsd 16-18 Mottagning av skänkta varor: 12/12, 19/12, och 2/1 kl vid tider ring Alltövriga överskott gårinnan till 10-14 Tisd, 2Torsd, Fred 8-15:30 Onsd 8-18 Vi tar emot kläder, porslin, möbler,arbete böcker prylar 0380-411 10 2och Aneby bistånd &Mejerigatan socialt som du vill skänka. Har du större volymer så hämtar vi Onsd 13-18, torsd 13-16 Center och lörd 10-14 med 10 Mejerigatan 2 Aneby Den0380-411 allkristna föreningen Apostoliskt i samarbete Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). vid överskott övriga tider ring innan Allt går till

Öppettider jul-nyår Kom och fynda!

700 m prima Second Hand!

Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 Allt överskott går 0380-411 10&Mejerigatan 2till Aneby bistånd socialt arbete vid övriga tider ring innan Den allkristna föreningen Apostoliskt Center i samarbete med

bistånd & socialt arbete

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Mottagning av skänkta varor: tisd, onsd, fred 8-15.30 0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby Mottagning av skänkta varor: Tisd, torsd, fred 08-15:30, onsd 08-18 Mottagning av skänkta varor: tisd 10-12, onsd 16-18 onsd 8-18. Vid övriga tider ring innan Den allkristna Apostoliskt ii samarbete med Den allkristna föreningen föreningen Apostoliskt Center samarbete med (PMU InterLife). Pingstmissionens vidUtvecklingssamarbete övriga tider ringCenter innan

Pingstmissionens Utvecklingssamarbete InterLife). 0380-411 10 Mejerigatan(PMU 2 Aneby

0380-411 10 Mejerigatan 2 Aneby

gstmissionens Den föreningen Apostoliskt Center i samarbete med Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Pinallkristna www.mejerietsecondhand.se Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU InterLife). Den allkristna föreningen Apostoliskt Center i samarbete med

mejerietaneby.indd 1

2011-05-04 17:44:22

Intensivkurs i Vetlanda TA KÖRKORT FÖR BIL, MC OCH BE - SKRÄDDARSYDDA INTENSIVUTBILDNINGAR - KÖR VÅRA LÄTTKÖRDA TOYOTA MILJÖBILAR - VI HJÄLPER TILL MED BOENDE OM DU BEHÖVER www.ingvars.nu

Ingvars Trafikutbildning AB, Storgatan 23, MP-huset, 574 31 Vetlanda, Tel 0383-158 00. Öppet må-to 08.30-17.00

Beställ din snöslunga idag! Ingen har väl glömt vintern 2010/2011. Vill du slippa skottandet? Nu är det tid att beställa årets snöslungor.

STIGA Snow Blizzard ES

Effektiv tvåstegsslunga som ger god framkomlighet på medelstora ytor.

14 000 kr

AL-KO Snowline 560

Tvåstegsslunga från tyska AL-KO.

5 995 kr

Husqvarna ST121E

Husqvarnas senaste modell. En kompakt och lättkörd enstegsslunga.

6 495 kr

1000:Rabatt på alla husqvarnas röjsågar!


8

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

Cinque Terre ort för ort

k s i t s a fant ! g n i r d van

Monterosso al Mare genom skyttegluggen på en bunker från andra världskriget. Monterosso har en vacker sandstrand och en mysig strandpromenad. Det är också den enda av de fem orterna som man kan ta sig till med bil hela vägen till centrum.

1

3. Corniglia

1

Manarola - Den näst minsta och förmodligen den äldsta av orterna.

2

44 5

Monterosso är den nordligaste orten i Cinque Terre.

2 5 Längst söderut av de fem orterna ligger Riomaggiore.

Kanske är det för att staden inte, som sina grannar, ligger i direkt anslutning till vattnet som gör att Corniglia känns lite mer lågmäld. Här bor cirka 250 personer och vardagslivet känns inte lika undanskuffat som i de mer turisttäta orterna. Här kan man i lugn och ro sitta på en skuggig piazza och läsa en bok, strosa längs mysiga huvudgatan Via Fieschi eller ta en lång njutningsfull lunch på någon av de små restaurangerna. Räkna med motion. Från tågstationen är det en trappa med 400 steg som tar dig upp till centrum men det går även buss.

44

ny och en gammal del som är förbundna med en tunnel.

5. Vernazza

Om en skönhetstävling utlystes mellan de fem orterna skulle Vernazza ligga bra till. Det är en vykortsvacker stad där man tillbringar mycket tid med storögt betraktande. Vernazza är också den enda orten i Cinque Terre med en riktig hamn och det går att ta fina simturer i anslutning till denna. Här kan även barnen bada utan att det är för brant. På hamntorget Piazza Marconi finns ett stort utbud av restauranger och caféer vars uteserveringar förmodligen har en av de vackraste vyerna i världen.

4. Monterosso al Mare

Monterosso, den nordligaste orten i Cinque Terre, skiljer sig lite i karaktär från de andra fyra. Vill du ligga på stranden är det hit du ska åka. Staden flankeras nämligen av en fin sandstrand och en mysig strandpromenad. Det är också den enda staden som är byggd på platt mark och hit kommer man ända fram med bil. Monterosso har större hotell och mer resortkänsla än de andra orterna. Staden har en

Restaurangtips

I den lilla byn Volastra ovanför Manarola ligger en restaurang som är väl värd ett besök. Köket är lokalt med fisk, skaldjur och pasta med hemgjord pesto till bra priser. Mellan juni och september går det minibussar till Volastra från stationen i Manarola. Förrätter runt 5 euro, huvudrätter från 10 euro.

3

Vernazza är den enda orten i Cinque Terre med en riktig hamn.

1. Manarola

Den näst minsta och förmodligen den äldsta av orterna ligger brant sluttande ned mot vattnet. I ena änden av byn finns en liten hamn med en brygga och en badplats. Det finns ingen strand men klippbaden är mycket fina och det finns en stege i klippan. Liksom i grannen Riomaggiore produceras i Manarola vin och olivolja och ovanför staden slingrar sig en härlig vandringsled bland oliv- och citronträd och vinodlingar.

2. Riomaggiore

I en smal dal mellan två branta kullar, längst söderut av de fem orterna ligger Riomaggiore. De karaktäristiska färgglada husen tycks staplade på varandra ovanför vattnet. De äldre husen har dörrar åt två olika håll. Detta gav en säker flyktväg om staden skulle attackeras. Riomaggiore är känt för vinodlingarna som ligger i terrasser ovanför och omkring staden. Här produceras det gyllengula vinet Sciacchetrà. Härifrån går också den kända vandringsleden ”Via dell’Amore” till Manarola.

3

I Corniglia kan man i lugn och ro sitta på en skuggig piazza och läsa en bok.


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

Tävla om 15 av våra smårgåstårtor genom att lösa korsordet i detta numret av Vision Höglandet!

Välkommen till oss på Ritz i Vetlanda och Sävsjö! Martin och Abdolmenaf Välkomna till oss på Lasarettsgatan 10 i Vetlanda och på Köpmangatan 11 i Sävsjö (fd. Stures) Erbjudanden varje vecka på www.ritzkonditoribageri.com

9


10

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

Galet god citronglass Glass är en klassiker efter middagen och för alla som tröttnat på butikens utbud är det fantastiskt enkelt att göra egen. Traditionellt blandar man ägg och vispgrädde, men i vårt superenkla recept används istället vaniljvisp och turkisk yoghurt, vilket ger perfekt smak och konsistens. Servera med varm chokladsås för den ultimata glassupplevelsen.

Citronglass 2 ½ dl vaniljvisp 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt 10% 2 msk florsocker rivet skal av 1 citron 3 msk lemon curd

Värmelycka i vinter! TERMATECH TT20RS

Vispa vaniljvisp i en skål och rör ner yoghurt, florsocker, citronskal och lemon curd. Blanda ordentligt. Häll i en plastlåda med lock och ställ in i frysen. Ta ut då och då och rör om. Glassen är färdig efter cirka 4-5 timmar.

639 kr

Chokladsås

per mån (23 mån) Kampanjpris 13.490 kr Ord. pris 16.490 kr

Så fixar du den!

1 dl socker 4 msk kakao 1 msk vaniljsocker 2 dl vatten

ENDAST

9.990 kr

Vispa ihop alla ingredienserna, koka upp och låt sjuda i fem minuter. Servera varm eller kall.

Erbj gäller t o m 15 okt

TERMATECH TT20

JUST NU!

486 kr/mån* Kontantpris 9.990 kr Ord. pris 11.990 kr

Text: Tove Phillips Foto: CanStockPhoto

Eldabutiken Vetlanda Masking 15. 0383-46 48 50 Må–Ti 14–18 | On Stängt To–Fr 14–18 | Lö 10–13

r e n o i t k e l r ö k n n vi rdera r 2 körlektioner va

r ö k vinn r e n o i t k e l

5 personer vinne utbildning. k fi ra T rs a v g In å p värde 1100 kr ar:

Sms:a in ditt sv

de rutorna. rna i de markera fro sif av an m m sedan su 4+5+2+8=20) DOKU KK och 20. Detta då 1+ U K O D SU H 1. Skriv VH SU V blir det 511 11 Staden) a är 1, 4, 5, 2, 8 Nilsson Gatan 1 e iss N 20 K K (Ex. Om siffrorn OKU . (Ex: VH SUD namn och adress dinarie taxa). 2. Avsluta med ostnad 10 kr + or (k 0 55 72 er m rt’. till num ärk med ’Körko 3. Sänd sms:et 6 32 Sävsjö. M et på Eller posta svar

sion Höglandet,

ett vykort till: Vi

Sms:a eller posta ditt svar senast den 15 oktober!

57

www.eldabutiken.se

9 1 2 6 3 8 1 2 9 5 4 6 3 9 5 7 2 1 4 3 9 7 9 1 7 4 2 6 3


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

Den SMÅLÄNDSKA fönsterinstallatören

11

Smålands bästa hösterbjudande!

Nya underhållsfria fönster i hela huset, monterat och klart för

69 000 kr*

*Prisexempel är beräknat på en normalvilla efter ROT-avdrag och med följande fönster: 6 st vridbara 9x13, 3 st fasta 9x13, 2 st altandörrar 9x21 inkl handtag och cylinder, 1 st vridbart 9x13 med råglas. Det ingår rivning, montering, isolering, foder invändigt och plåtinklädnad och fönsterbleck utvändigt, bortfraktning av alla fönster, byggstädning och att vi står för alla mått – givetvis!

Aluminiumbeklädda fönster 35% rabatt + montage (med ROT-avdrag) 50% rabatt = SmålandsPRISER enöjda Kanon! Vi är jätt et märkts och i vinter har d rmen mot stor skillnad på vä förra året.

Dragica och Dejan

Vi säljer även fönster utan montage!

inte själva så mycket “omVijustvissföntester så det var så bra med tipsen och idéerna . “

Jimmie och Rebecca på Höglandet

på Höglandet

Smålandsfönster, Sävsjö • Tel 073-754 1000

www.smalandsfonster.nu

HANDLA DIREKT PÅ HYVLERIET! Allt inom trävaror, verktyg och byggmaterial!

Huntonitsk i v o r fö r v ä g g eller tak 16 9:- kvm Lister i alla dimention e r o c h u t fö Över 100 s randen. or ter i sor t imentet!

Öppettider: Mån-fredag 7-16 Välkommen till oss! Magnus med medarbetare

Hjälmseryd Norregårdens hyvleri AB

Bodafors Havsjö

N. Sandsjö

Forsa Bringetofta Sävsjö

Norregårdens Hyvleri AB Hjälmseryd (vid Bringetofta) Sävsjö Telefon: 0709-62 54 79 www.norregardens.se


12

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

Sävsjö Mode 2011

Mode 2011

n. äder från Barnhörna kl r sa vi s or ef m ra Jonathan K t level. och byxor från Nex ja trö it, e am N ån Hatt fr

Elin Carlsson från Sävsjö visar kläder Spunk. Sjal, klänning och kofta från Oxmo och leggings från Soya.

Foto: Hazze Ekföf

. Klänäder från Lönns kl r sa vi n ré nd Kello. Helena A skinnjacka från h oc be or Z ån ning fr

Mathilda Johansso n från Sävsjö visar kläder från Trendhörnan. Leggings från Kaf fe, kofta och grå kängor från Cream.

Julia Syrén visar kl äder från People. Tunika från Only, leggings från Vero Moda och smycke n från Gemini.


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

13

D E M A M M E H A L HAND -21 8 1 R U O H Y P P A H

Eco Wallpaper och Boråstapeter

Köp 4 rullar betala för 3!

INGLA U P P L E V, F Y N D A , M Ö! OCH NJUT I SÄVSJ

26/9 - 23/10

(gäller ej kollektionerna Decorama och Borosan)

Vi har inredningsrådgivare som hjälper dig att hitta stilen

Måleributiken i Sävsjö Hornsgatan 6, tel: 0382-107 55

EXTRAÖPPET

DIDRIKSSON VINTERKLÄDER!

TORSDAGEN 29 SEPTEMBER 18-21!

HÄR FINNS MER ÄN DU TROR!

Köpmangatan 1 Sävsjö 0382-102 52 Lassarettsgatan 4 Vetlanda (fd “Käpphästen”) 0383-140 20



  

L & L SOCKERKLARAS HOLST BIL C O O P KO N S U M G O LV C I T Y PEOPLE LÖNNS A S K L U N D S B LO M M O R M A S KO R

M E L I N S KO N D I T O R I COMENCO GULD TONYS ELBUTIK S Ä V S J Ö D I G I TA L L J U N G A PA R K SÄVSJÖ ZOO & LEK TRENDHÖRNAN B LO M S T E R G L Ä D J E BARNHÖRNAN

V I N N PÅ D I T T K V I T T O !

H A N D L A F Ö R 3 0 0 : - I N Å G O N AV B U T I K E R N A . VA R M E D I U T LO T T N I N G E N AV F I N A P R I S E R .

Sverigedisk och Sverigetvätt med 5 års garanti

     



 

 

     

Sverigedisken

   

Sverigetvätten

5990:- Energiklass A 6990:- Energiklass A ÅF-logga Välkomna in i butiken och se våra erbjudanden!

En personlig elaffär, nära dig.

Elkedjan Sävsjö Köpmangatan 7 Tel 0382-100 51


14

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

Vision Höglandet möter Isabellah Andersson - Sveriges bästa maratonlöperska någonsin!

Några av

Isabellahs meriter: 7:a och bästa europé på Friidrotts-VM, 2011 1:a i Stockholm Marathon 2008, 2009, 2010 och 2011 13 SM-guld, olika distanser 1:a i Tjejmilen, 2007, 2009, 2010 och 2011 1:a och svenskt rekord på 10 km, Etape Bornholm, 2009 1:a i Lidingöloppet, 30 km, 2007

jakten på os 2012 Isabellah Andersson om livet i Sverige och drömmen om OS

Efter en lång taxiresa kommer jag äntligen fram till Vilshult i Blekinge till Sveriges främsta maratonlöperska Isabellah Andersson och hennes man och tränare Lars. ”Karibu och Välkommen” står det på dörren till deras hus. Två olika världar, två olika kulturer, två olika språk. Här har, tack vare deras kärlek och gemensamma mål, de båda sammansvetsats och skapat sig en egen tillvaro och vardag som passar dem båda. Isabellah själv kommer just från duschen. Hon har tagit sin förmiddagstur, en runda på 3,5 mil. Lars dukar fram bullar och bröd. – Vi lagar allt själva och äter inget halvfabrikat. Vi tycker båda om att baka och vi tillbrin-

gar nog lika mycket tid i köket, hävdar Lars.

Vägen till Sverige

2004 kom Isabellah från Kenya till Sverige för första gången. Hon var då en av de bästa

i sitt hemland på orientering och kom hit för att tävla. Hon gjorde bra ifrån sig och fick en inbjudan att komma hit året därpå för att träna och tävla mer inensivt under en längre period. Upplägget gick ut på att hon skulle bo och lära

sig av tre olika tränare. En av dem var Lars, som är idrottslärare och en gammal erfaren orienterare. De båda beskriver sitt första möte som ”kärlek vid första ögonkastet”. – Hur kan man inte bli kär i Isabellah, säger Lars och tittar på sin fru som skrattar och tittar ner något generat. Lars åkte med Isabellah till Kenya och fick en inblick i det område som hans fru är uppvuxen i. – Hennes uppväxt har inte varit lika bekväm som vi är vana vid från Sverige, men det har också bidragit till hennes värdegrund som hon står för idag, säger Lars. Isabellah har läst svenska på SFI, men sedan dottern föddes har hon haft en paus. På väl begriplig svenska berättar Isabellah att år 2006 gifte de sig och samma år flyttade hon hem till Lars. – Jag har aldrig ångrat att jag flyttade hit och har aldrig kännt hemlängtan, säger Isabellah och ler sitt stora leende. Hon bländar med sin skönhet och det är svårt att ta ögonen från henne. – Du förstår, där jag kommer ifrån där är vi aldrig oroliga eller har ångest. Vi lever efter mottot ”Det som sker, det sker”. Vi kan inte älta sådant som man ändå inte kan göra något åt. Jag har kvar min mormor, syster och bror i Kenya. Även om vi längtar efter varandra så har vi våra egna liv att ta hand om, säger Isabellah. Hon har förlorat båda sina föräldrar, den sista 2004. Då dog hennes mamma. – Det var aldrig mina föräldrar som främst tog hand om mig. Det var mormor som förlöste mig och det var hon som tog hand om mig när jag var liten. Isabellah berättar att i byn där hon bodde började byborna tycka att hon var egendomlig som inte träffade en man och fick barn. Är man inte gift vid 20-25 års ålder, då är man konstig. Många undrade vad det var för fel på mig. Men jag tror att det var Guds plan, att vänta med man och barn. Annars hade jag ju aldrig kunnat göra karriär som maratonlöperska. Lars inflikar och tycker det är starkt av både Isabellah och hennes lillasyster att de undvikit att bli gravida i låg ålder vilket är vanligt i den kultur som råder i Kenya.

Om en enorm vilja

Isabellah tycker att det mesta är bra med att bo i Sverige. – Det finns en sådan trygghet här, jag älskar att vara här. Till Kenya åker vi endast för träningens skull. Det går inte att träna här under vinterhalvåret, då passar klimatet och den höga höjden bättre i Kenya, menar Isabellah. Lars och Isabellah åker dit även nu under sommarhalvåret och hårdtränar inför VM i augusti. Platsen är löparmeckat Eldoret i västra Kenya och här stöter man dagligen på någon OS-medaljör, berättar Anderssons. Det stora antalet proffessionella och motiverade löpare kompenserar luftens låga syrehalt med något lika viktigt: motivation. – Konkurrensen är mycket större i Kenya, säger Isabellah. Det är många som har mycket vilja i Eldoret och Isabellah är inget undantag. För henne betyder viljan allt. Det är den som driver henne att träna och prestera så bra som hon gör. När hon var gravid i fjärde månaden tog hon sitt första SM guld på 10 000 meter. Det är en bedrift vilken enligt de flesta endast kan beskrivas som ”omänsklig”. Isabellah berättar att det var många som avrådde henne från att tävla och utsätta kroppen för sådana ansträgningar under sin graviditet. Inte minst skulle bebisen inte må bra av en sådan ansträgning, menade en del. – Men jag lyssnade på min kropp och visst var det tungt, men jag kände att jag orkade. Dessutom hade jag en bra och empatisk barnmorska som uppmuntrade mig att inte lyssna på alla

”Talang handlar om förmågan att fokusera och göra vad som krävs för att nå sitt mål.”


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

VI KOMMER MED VÄRMEN Utnyttja ROT avdraget och få 50% av arbetskostnaden!

Värmepump från IVT

Alla våra pumpar är snåla. Men den här tar verkligen priset. Bra för din ekonomi och för vår miljö Bra för din ekonomi och för vår miljö

Villl du ocks Vil ock cksså ha solvarmt vatten ?

Solvärmesystem Optimera ditt värmesystem med solvärme

Hög e f fe k t iv solvärme

Vår nyaste berg-, jord- och sjövärmepump IVT Greenline HE. Reducerar elförbrukningen ytterligare vilket ger dig ännu

359001

lägre uppvärmningskostnader.

IVT FÖRSÄKRING

års

Spara stora pengar med marknadens enda Svanmärkta värmepump.

En god nyhet för dig som vill spara både pengar och miljö.

KOMPRESSORSFÖRSÄKRING 6 ÅRS TRYGGHETSFÖRSÄKRING

Kontakta din närmaste IVT-återförsäljare.

En av marknadens effektivaste solfångare

www.ivt.se

I våra flexibla marknadsledande systemlösningar för solvärme kan du välja de värmekällor som passar dig bäst - allt i en skön harmoni och samverkan. Möjlighet att kombinera sol-

värme, värmepump, ved, pellets, fjärrvärme eller el finns. Nu är det upp till dig!

FÖRSTA FÖRSTA SVANENMÄRKTA SVANENMÄRKTA VEDPANNAN VEDPANNAN

Utnyttja det nya solvärmestödet, nu även till fritidshus och pooluppvärmning!

Ring så berättar vi mer! Sandsjöv. 14, 571 61 BODAFORS Telefon 0380-37 05 06

www.solenergiteknik.se www.ivt.se

Vi har alla konkurrenskraftiga alternativ!

Telefon: sE-post: info@solenergiteknik.se

Daniel Waldmann - Vetlanda

För din fönstermiljö!

Din byggpartner på höglandet! Ö.Nygatan 10 Vetlanda • 0383-108 00 www.elbyggab.se

du r e m Kom intern? ihåg v Det kommer en vinter, vänta inte på att det blir -22 grader, var gärna ute i god tid med din beställning, tyckte du det var kallt förra vintern, vänta bara på den som kommer!

www.fonsterkonsult.se

Vi säljer och installerar

Luftvärmepumpar!

Pris från ca 15.900:installerat och klart Nyttja ROT-avdraget och få en enklare, miljövänlig och ekonomisk vinter.

tel. 0708-21 88 45

Våra luftvärmepumpar kommer från ledande leverantörer och är byggda för vårt klimat.

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö

15


16

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

..................... devisen ännu idag. Det är endast jag själv som kan göra något åt min egen situation. Jag fixar livet själv. I Kenya är inget bäddat för barnen och de tillverkar själva sina leksaker. Lars tror att det kenyanska folket är så duktiga på grund av viljan som infinner sig redan i tidig ålder. De gör det som behöver göras. Isabellahs har aldrig frågat om en genväg, hon gör det som krävs. Isabellah tänker inte curla sin dotter, men inte heller ge henne en kenyansk uppväxt. – Jag kan vara ganska bestämd som mamma, men tyvärr hinner jag inte leka så mycket med henne. Lars har mer tid än mig, speciellt nu när han är pappaledig från jobbet som idrottslärare. Men min dotter betyder verkligen allt för mig, det är underbart, utbrister Isabellah. – Jag har börjat tänka annorlunda sedan jag blev mamma och blivit starkare rent mentalt. Förr tänkte jag mest på min framtid, nu tänker jag bara på hennes.

jakten på os 2012

Berätta om VM-loppet i Korea

”I Kenya finns ingen curling. Vi jobbade i hemmet så fort vi kunde gå. När jag blev lite äldre fick jag hjälpa till med att hämta vatten, ved och annat från farmen. Många gånger var det promenader på ett par kilometer.” andra utan istället känna in min egen kropp. Isabellah var igång och sprang redan fem veckor efter förlossningen. Förutom Isabellahs vilja så måste hon väl ändå ha en talang inom området? – Talang handlar om förmågan att fokusera och göra vad som krävs för att nå sitt mål. Det är en sak att prata om vilka mål man vill uppnå. En annan att faktiskt göra vad som krävs. Och det krävs mycket, understryker Isabellah och Lars är inte sen med att fylla i: – Att bli så duktig som Isabellah är och att kunna livnära sig som elitidrottare i Sverige idag, det är det tyvärr inte många som kan. Det är otroligt svårt. Lars berättar att det finns ju liksom inget idrottskonto att hämta pengar ifrån, därför är det viktigt att ha en föreningen bakom sig, i Isabellahs fall Hässelby SK. Paret Andersson har även ett företag tillsammans. – De fem första åren var tuffa eknomiskt. Egentligen ville Isabellah gifta sig kyrkligt, men av ekonomiska skäl blev det borgligt. Vi tycker båda att de pengar vi tjänar, förutom att vi själva ska hålla oss flytande, ska kunna hjälpa någon annan. Vi delar på allt och har så att vi klarar oss. Resten, som blir över stöttar vi behövande Kenyanska löpare och Isabellahs familj i Kenya med. Isabellah berättar att de just har bekostat broderns skolgång.

Om media och konkurrenter

Isabella har ett monstruöst träningsschema och även om konkurrensen är stor nämner Isabellah aldrig ordet “konkurrenter”. – Det finns så mycket inspiration i Eldoret. Man träffar liksinnade och kan stöta på tidigare världsmästare och här är jag aldrig ensam utan kan istället hämta kraft från alla andra enormt duktiga löpare. Och så kan jag träna med killar som är bättre och som kan “dra” mig. Isabellah jämför sig heller inte med andra löpare. – Självklart vet jag vilka tider som krävs för att nå upp till mina mål, men jag kan inte tänka på hur andra tränar utan måste fokusera på mig själv och vad som krävs för att jag ska bli bättre. Detsamma gäller med media, menar Isabellah som tycker att det läggs för mycket fokus på hur bra hennes medtävlande är. – Det är så mycket spekulationer innan ett lopp och jag kan känna mig besviken på pressen. Även om jag är i bra form, kan jag ju inte

svara på vilken form mina konkurrenter är i. Det är bättre att vänta tills efter tävlingen, menar maratonlöperskan och suckar uppgivet. Innan hon träffade Lars visste jag inte hur man tränar effektivt, jag bara sprang. Förr sprang jag heller inte så mycket som jag gör idag. Det var också Lars som såg att jag hade mer att ge om jag bara satsade på löpningen. Under de längre löparrundorna åker Lars brevid på motorcykel och fyller då och då på sin fru med vatten.

– Loppet började ovanligt lugnt, klockade själv första km på 3:54 och då låg jag sist i klungan, så jag blev lite orolig, hur kommer detta att gå? Jag brukar vilja ha ett ganska jämnt tempo med en något snabbare andra halva. Nu blev det en väldigt lugn första halva och vid drygt 30 km en riktigt kraftig fartökning ner mot 3 min blankt/km. Det bästa var att jag direkt kände i kroppen att detta fixar jag inte utan körde vidare i ett tempo som gjorde att jag höll hela vägen in i mål. Det blev tre kenyanskor, en etiopiska, en japanska samt en kinesiska före mig. Jag känner mig väldigt glad över att bli första tjej från Europa och är väldigt nöjd med min sjundeplats, 1,5 minuter efter segrarinnan.

Om sin Gudstro

Isabellah är uppvuxen i en familj där tron på Gud har betytt väldigt mycket. – Gud är allting för mig. Han finns vid min sida och lyfter mig varje dag. Han hjälper mig och han har planerat min väg för mig. Till exempel tror jag att det var han som satte min man i vägen för mig, säger Isabellah och ler ett

av sina många leenden. Lars tittar upp och ler tillbaka. – Jag tror att Isabellah har öppnat ögonen för Gud även hos mig. Jag förstår och märker att hon tror på en kraft som är väldigt stark och betydelsefull. Det går inte att undgå. I Kenya gick Isabella till en frikyrka varje söndag innan hon bytte till den katolska kyrkan, i Sverige blir det inte lika ofta. – Jag vet att söndagen ska vara en vilodag, men numera måste jag träna alla veckans dagar. Det står ju någonstans i Bibeln att man måste jobba för att ha mat på bordet.

Om kärleken och flera barn

Parets kärlek går inte att unvika där jag sitter emellan de äkta makarna. Nyckeln är enligt dem båda ömsesidig respekt. – Jag skulle aldrig kunna skilja mig från Lars, säger Isabellah som är över 20 år yngre än sin man. Även här tycker hon att åldersskillnanden är oviktig. – Det är bara en fördel att han levt längre, han vet ju så mycket mer än mig. Däremot var det inte helt självklart att paret skulle skaffa barn. Lars har varit gift två gånger tidigare och har tre barn. Men idag menar Lars att det är det mest självklara som finns och de har inte ångrat sig en sekund. Han tycker att det är annorlunda att ha barn nu när han också har det bättre ställt rent ekonomiskt. – Det var mer självklart för mig att vilja ha barn. Men på den tiden var Lars mer svensk än vad han är idag, säger Isabellah och Lars fyller i. – Nu kan vi ha en barnflicka som hjälper oss även med hushållet. Vi kan lägga all vår tid på familj och träning. Åt det vi tycker är viktigt helt enkelt. På frågan om de vill ha flera barn, skojar de om att det hade varit perfekt för dem om de hade fått tvillingar. Att få barn är självklart något som ”stör” i en elitidrottares karriär och just nu är det den som Isabellah vill lägga all sin fokus på.

Har du haft någon 30-årskris?

– Jag undrar vad det är som gör folk så fixerade vid ålder. För mig gäller ”age is just

Om sin knäskada

Kan vem som helst verkligen bli lika bra eller är det ditt kenyanska ursprung som spelar den största rollen? – Ja, säger Isabellah. Om man är villig att lägga ner den tid som krävs, har disciplin och viljan att aldrig ge upp. Långdistanslöpning kräver tålamod, men samtidigt är det viktigt att ha kunskap om hur man ska träna på bästa sätt. Det är svårt att få resultat om man inte har en tränare. Isabellah har i skrivandets stund sprungit sitt första lopp efter ett längre uppehåll på grund av knäskada. På frågan om hon inte blir nojig för att skada sig då kroppen är hennes yrke, svarar hon: – Jag accepterar att allting inte kan gå spikrakt uppåt hela tiden. Om man ser på löpningen som något väldigt långsiktigt är det lättare att ta en svacka då och då. Isabella förklarar att det har känts som att börja från noll igen, men att hon dag efter dag, tack vare rehabliteringen, mår mycket bättre nu. – Jag ger aldrig upp och har längtat efter att komma igen snabbt nu. Jag har mina mål och vill fullfölja dessa. Jag ser varje träning som ett delmål, därefter ser jag VM, Stockholm maraton och mästerskap som mina större mål.

Om mammarollen

Isabellah berättar att livet är så annorlunda i Kenya, hon syftar då inte minst på uppfostran av barn. Detta är något som hon reflekterat över sedan hon själv blev mamma. – I Kenya finns ingen curling. Vi jobbade i hemmet så fort vi kunde gå. När jag blev lite äldre fick jag hjälpa till med att hämta vatten, ved och annat från farmen. Många gånger var det promenader på ett par kilometer. Jag klarade mig alltid själv och lever efter den

”Jag undrar vad det är som gör folk så fixerade vid ålder. För mig gäller ”age is just a number”.”


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

a number”. I Kenya ser man på åldrande med vördnad, där pratar man inte om någon ålderkris, vilket många gör här. Det är märkligt.

besvikelsen blir större om jag inte får vara med än glädjen över att få delta. Alltså tror jag nog att jag kommer få springa.

få vara tillsammans med någon hela livet är det största man kan få.

Vilka är fördelarna med att ha sin man som tränare?

Hur har du blivit bemött i Sverige?

– Det är väldigt tråkigt att det förekommer. Synd att vi inte har ett system där alla testas innan tävlingarna istället för efteråt, då kunde alla som står på startlinjen vara ”rena” och tävlingen skulle bli rättvis.

– Han kollar ju precis allt jag gör, det går inte att smita. Han har koll på hur jag lägger upp min träning, på matintag, om något behöver förändras. Det innebär mycket flexibilitet att leva med sin tränare.

Berätta om OS i London 2012

– Jag siktar och har detta som ett mål, men kan inte räkna med att få vara med. Men jag tror att

– I alla fall i sportens värld, är alla väldigt välkomnande. Jag har inte känt av någon invandrarfientlighet, berättar Isabellah som samtidigt erkänner att kanske finns det en orsak till detta på grund av att hon blivit så pass känd.

Framtidsdrömmar?

-–Att få vara lycklig med min familj, precis som det är nu. Jag tar allt som det kommer. Att

Har du sett doping på nära håll?

Vad skulle du sysslat med om du inte blev maratonlöperska?

17

någon gång och det verkar ju väldigt roligt.

Har du mött någon större motgång ännu?

– När mina föräldrar dog kände jag sorg, men jag grät ett tag och sedan var det bra. Jag hanterar min sorg genom att sysselsätta mig med städning och tvätt. Vill inte sitta och deppa och gråta. För mig gäller endast här och nu, jag ser hellre framåt än bakåt. Men sedan jag träffade Lars har jag inte inte haft någon kris. Livet här är väldigt bra.

– Bonde. Eller så kanske jag skulle vilja syssla med ekonomi. Något som jag skulle vilja lära mig är att bli en duktig skidåkerska. Har testat

Vi bygger för framtiden! Om- och tillbyggnad av Sandsjöfors skola och förskola Totalentreprenör:

CCJ

Rödja Bygg AB Förrådsgatan 10, 571 39 Nässjö Tel 0380-779 00. Fax 0380-754 49

Bosch EHP LW Compress

Värmepumpen som anpassar sig

Vill du kunna utveckla ditt boende i framtiden, utan att redan idag bestämma exakt hur? Då är jord-/bergvärme- pumpen Bosch Compress rätt val. Den är förberedd för anslutning av både radiatorer och golvvärme, eller pooluppvärmning och frikyla. Eller solpaneler. Allt eller inget, eller både och. Med Bosch Compress finns alla möjligheter kvar! Läs mer om Bosch Värmepumpar på vår hemsida www.boschvarme.se

Aneby: Oscars Rör, 076-774 15 17 Bodafors: Tidlösa VVS, 0380–37 40 65 Eksjö: Sahlins VVS, 076-869 90 96 Stockaryd: Björns Rör AB, 070–530 18 28 Tranås: Värmekällan, 0140–128 75


18

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

VAD ÄR VARDAGSGLÄDJE FÖR DIG?

/\[LJYLQN \O RFKNDŦH  PDVNLQ

3RQQ\

9LVSDUDGH  PHGNDPSDQM UDEDWWHQ 

0RSSH

DRÖMPRISER HOS BALLINGSLÖV! Just nu kan du köpa ditt drömkök till ett riktigt drömpris hos Ballingslöv! För kampanjrabatten som du får, blir det massor av pengar över till ytterligare drömmar.* Vad drömmer du om förutom ett svensktillverkat kvalitetskök från Ballingslöv? Välkommen in så berättar vi mer!

1\DNDWDORJHU PHGPDVVRUDY LQVSLUDWLRQ

bad

*Vårt kök kostade 110.000 kr innan rabatt. Drömpriserna på kök gäller under perioden 1/9-22/10.

EKSJÖ Tuvängsg 2 / 0381-383 60 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd 9-13 TRANÅS Hermelinsg 14 / 0140-38 42 50 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd 9-13

NÄSSJÖ Anneforsv 63 / 0380-55 59 50 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd 9-13 VETLANDA Stålvägen / 0383 – 925 50 / Månd-fred 06:30-18 / Lörd 9-13


......................

Vision Hรถglandet nr 7 - oktober 2011

19


20

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

Micasa

Anes Sestic och Julio Ponce i den nya butiken Micasa i Vetlanda.

– med känsla för möbler

Höglandets färskaste tillskott på möbelfronten är det latinoklingande Micasa på Storgatan i Vetlanda. Bakom satsningen står Julio Ponce. Han tar emot i butiken och visar entusiastiskt soffor, bord och inredning av modernt snitt i den inbjudande butiken. – Jag hjälpte tidigare till på House3 här i Vetlanda, säger Julio som är känd för många höglänningar genom sin lärartjänst. När House3 lades ner så tänkte jag att det skulle vara kul att starta en egen verksamhet då efterfrågan på designmöbler med högkvalitet och fördelaktigt pris är stor, förklarar han. Sagt och gjort och Anes Sestic engagerades i

planerna och så bar det iväg till Tyskland och Polen på inköpsresor. Nu samarbetar man med flera leverantörer och kan erbjuda ett brett sortiment av designade soffor i olika storlekar och utföranden.

Europeiska möbler

Sofforna monteras i Polen men delarna kom-

mer från Tyskland förklarar Julio och Anes. Just nu byter man in soffor och kunden får 1 000 kr för inbytessoffan när han eller hon köper en ny från Micasa. Soffbord med mera kommer från leverantörer i Tyskland. Det är europeiska möbler av modernt snitt. I butiken finns även lampor, mattor och andra inredningsdetaljer. Vision Höglandet rekommenderar

Micasa erbjuder ett brett sortiment av designade soffor i olika storlekar och utföranden.

I butiken finns även lampor, mattor och andra inredningsdetaljer.

ett besök på Micasa på Storgatan i Vetlanda. Micasa betyder som bekant ”mitt hem” och risken är stor att du tar med dig ett och annat till ditt hem.


����� ������ ���� ���

������������������

......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

21

!! u n s t u j u t n a s t t s e u j H Hetast t nun!u! u a ts ujjjssu utsssnttun!u!! H ata attsssjjtttu tsa eH e HHe Hette ! u!! t just n

Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gasspisar u aetstatasjstutjsutsntnun te HeHH t jujsut stun!u!

�����

������������������� �������������

estast HeHta

Upplev Upplev känslan känslan och och snabbheten! snabbheten! Att laga mat på en gasspis är Upplev känslan och snabbheten! Upplev känslan och snabbheten! Att laga mat på en gasspis är en en Upplev känslan ochoch snabbheten! Upplev känslan snabbheten! annan sak. – Det brinner! Att laga mat en gasspis är Att laga mat på en gasspis är en Upplev känslan snabbheten! annan sak. –på brinner! Att laga mat påDet en gasspis är en en Att laga mat påoch enpannorna gasspis ärutan en Du kan skaka med Upplev känslan och snabbheten! annan sak. – Det brinner! annan sak. – Det brinner! Du kan skaka pannorna annan sak. –känslan Det brinner! Attannan laga mat på enoch gasspis ärutan en sak. –med Det brinner! Upplev känslan och snabbheten! Upplev snabbheten! Attkan laga mat på enoch gasspis är en att vara rädd att repa glashällen. Du kan skaka med pannorna Upplev känslan och snabbheten! Du skaka med Upplev känslan snabbheten! Du kan skaka med pannorna utan att vara rädd att repa glashällen. Du kan skaka med pannorna utan Att laga mat en gasspis ärutan en Att laga mat på en pannorna gasspis ärutan en annan sak. –på Det brinner! annan sak. – Det brinner! Att laga mat på en gasspis är en Du kan använda alla pannor. att vara rädd att repa glashällen. Att laga på en glashällen. gasspis är en att vara rädd att repa att rädd att–mat repa glashällen. att vara rädd att repa glashällen. annan sak. – Det brinner! Duvara kan använda alla pannor. annan sak. Det brinner! skaka med pannorna utan Du kan skaka med pannorna utan annan sak. – Det brinner! annan sak. –rätt! Det brinner! Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pannor. –– Det känns bara Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pannor. skaka med pannorna utan Det känns bara rätt! skaka med pannorna utan att vara rädd att repa glashällen. kan skaka med pannorna utanutan Du kan skaka pannorna att vara rädd attmed repa glashällen. –– Det känns bara rätt! ––Du Det känns bara rätt! Det känns bara rätt! Det känns bara rätt! att vara rädd atträdd repa glashällen. att vara rädd att repa glashällen. Du kan använda alla pannor. att vara rädd att repa glashällen. att vara att repa glashällen. Du kan använda alla pannor. Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pannor. Även från LIDHULTS Du kan använda alla pannor. Även kök från LIDHULTS – Det känns bara rätt! –kök Det känns bara rätt! Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS

����������� ������������ ������������ ���� ������������ ��������� �������� ���������� ����������� ��������� ���������� ���� ��������������������������� ��� ���������������� ���������������� �������������� �������������� � �������� ��������� � �

�����������

�������������

������������ ������������� ������������ ����� �

�� �������������� �������������� ������������ �������������� �������������� � ����������� ������������� ������������������ ��������� � ���������� ������ �������������� �������������� ���������� ���� ����������������������� �������������� � ���������� ����� ��� ���� ������ ���������������� ���� � ��� �������� ������������������ ��� ������� ���� ������������� ��������� ����� � ��� ������ �� ������� ��������� �� �������� ������������� � ��� �������� ��� ��������� ��������������� ��������������������������� ��������������� �

����� ����������� � ���������� ����������� ���������� ������������ � �� �� ������� ���������������������������

– Det känns bara rätt! ––Det känns bara rätt! Det känns bara rätt! – Det känns bara rätt! ÄvenÄven kökkök frånfrån LIDHULTS LIDHULTS Även från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS

HAKE - Ett modernt stilrent kök

G GG

Upple Upple Att Att lag lag annan annan Upple Du Up Du ka Att ka lag A att var att var annan an Du ka Du ka Dk –– Det attDet var at Du ka Även ÄvenDk – Det–

ÄvenÄ

NYTT KÖK? Vi skräddarsyr skåp och luckor efter Era behov och önskemål. All kontakt sker direkt mellan Er som kund och oss som tillverkare, från idé till färdigt kök. Så, kontakta oss om Ni har egna förslag eller om Ni vill ha lite tips och idéer. Vi hjälper Er!

Kök,Kök, Ved-VedEl- & El-Gasspisar & Gasspisar Kök, Ved-- www.spisathecookershop.se El-- www.spisathecookershop.se & Gasspisar

Kök, Ved- El- & Gasspisar - www.spisathecookershop.se Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra Nygatan 3,3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 67 Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra Nygatan Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra Nygatan 3, fre Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 ök Öppet: Mån-tors 15-18, 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre13-16, 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter Öppet: Mån-tors 15-18, fre lör 10-13, annan tid efter ök www.spisacookershop.se Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 efter 67 ök Östra Nygatan 3,15-18, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 67 ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öppet: Mån-tors fre 13-16, lör 10-13, annan tid14 efter

Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök

Höglandets nya möbelbutik!

SVAN - Ett vackert klassiskt kök i lantlig stil

Vi betalar 1000:- för din gamla soffa när du köper en ny hos oss!

Linéa 9.650:Boston 9.990:-

VAKTEL - Ett kök med tidlös charm

SPARV - Ett kök i ren stil

Idrottsgatan 1, Rörvik Telefon 0382-21810 www.bigmobel.se

www.micasa.com

Bari 9.450:-

MICASA STORGATAN 39 VETLANDA TEL 0383-26044 eller 0702836523

Öppet: Mån 14-18, Tisd-tor 16-18, Fred 14-18, Lör 10-14 Vid andra tider var vänlig ring: 0702836523, vi visar gärna våra exklusiva möbler!

Kök,

Östra Östra Öppet: Ö Öppet: M M

Öpp

Östra Öppet: M


22

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

Svältkatastrofen på Afrikas horn

Erikshjälpen samlar in för att hjälpa de drabbade

Varje år inträffar en rad humanitära katastrofer runtom i vår värld. Jordbävningen i Haiti, översvämningar i Pakistan och nu hungersnöden på Afrikas horn är bara några exempel.

Hur genomförs en katastrofinsats?

När du lägger en tjuga i en insamlingsbössa till en katastrofinsats någonstans i världen tänker du kanske inte så mycket på hur hjälpen når den behövande. Sanningen är att det är enormt mycket planering och koordinering för att en insats ska lyckas.

Logistiken – en utmaning

Från det att de första personerna flygs in till ett drabbat område för att undersöka situationen tills mat, vatten och medicinsk hjälp når människorna är logistiken det allra viktigaste. Tusentals ton av förnödenheter skall transporteras. Vattenreningsanläggningar måste installeras och kanske brunnar behöver borras. Tält och enklare husgeråd behövs också. Tillfälliga kliniker skall upprättas och utrustas för att ta hand om de svältande, men också hjälpa mödrar att föda sina barn.

Når hjälpen fram?

Ibland kan det ta tid innan hjälpen når sitt mål på grund av oroligheter eller dåliga vägar. Men genom att använda lokala samarbetspartners försäkrar Erikshjälpen sig om att nå fram till dem som behöver det mest.

Vem bestämmer vilka som får hjälp?

I Kenya på gränsen mot Somalia samarbetar Erikshjälpen med organisationen Womankind

som framför allt riktar sig mot kvinnor och barn. Womankind har lokalt anställda som kan språket och lättare kan avgöra vilka som är i störst behov av akut hjälp. Alltid i stora hjälpinsatser är samarbete och koordination de viktigaste ingredienserna för en lyckad insats. Planeringsmöten hålls regelbundet tillsammans med regionala och lokala företrädare och biståndsorganisationer för att göra arbetet så effektivt som möjligt.

Snabb insats på Afrikas horn

Erikshjälpen kunde redan i början av augusti dela ut totalt 6 000 kg majs, 2 520 kg bönor och 1 512 liter matlagningsolja i Ijara- och Garissadistrikten i Kenya, på gränsen till Somalia. Hjälpinsatsen var mycket välbehövlig men långt ifrån tillräcklig.

Mer hjälp behövs

Nu har Erikshjälpen gått in i en andra fas i hjälpinsatsen där ett ännu större fokus ligger på barnen. Denna insats når 30 700 barn och totalt 45 500 personer. När Erikshjälpen gör akuta katastrofinsatser planeras också en fortsättning, så att människor ska kunna återgå till ett liv efter katastrofen. I Kenya fortsätter Erikshjälpen att arbeta för att barn ska få det bättre genom att angripa fattigdomens orsaker, tillsammans med organisationen Womankind som verkar för de mest utsatta i samhället.

Foto: Åsa Dahlgren

TORKANS FFER Foto: Anders Forsberg

365 kr ger en stor

familj akut hjälp med mat, vatten och medicin.

Ge ditt bidrag på www.erikshjalpen.se/gavobutiken Eller plusgiro 90 09 28 - 3. Märk talongen Afrikas horn.

Erikshjälpen har tack vare många givare bistått vid en rad katastrofer. Här delas mjöl och säd ut till svältdrabbade i Kenya. Foto: Åsa Dahlgren


...................... Claes

Mattias

Ny av ttja dr RO ag Tet!

Mikael Jakob

• • • •

Snickeri Renovering Nybyggnation Måleri - invändigt & utvändigt

Lönås, Sävsjö

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

23


24

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

Textilhuset Nässjö

.....................

Hela Höglande Nu är hösten här!

Erbjudande! DESSIE Panel 2-pack

149:ord pris 279:-

Erbjudande! MIA Omtag 82 cm

99:ord pris 140:-

Erbjudande!

MOLLISEN Hälllängder 2-pack

399:-

Erbjudande!

ord pris 479:-

LYXIG Kudde 45X45 cm

59:-

Erbjudande!

GLADER Löpare 35x90 cm

69:ord pris 109:-

ord pris 119:Finns i 6 färger


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

ets Textilhus! Erbjudande! STILA Öljettlängd

499:ord pris 599:-

Erbjudande!

RETRO Hälllängder 2-pack

399:ord pris 479:-

Erbjudande!

ROSEN Kuddfodral 40x40 cm

119:-

Erbjudande! LYX Öljettlängd

199:ord pris 279:Finns i 9 färger

Mån-fre 10-18, lördagar 10-15

www.textil-huset.se

25


26

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

Färger i hemmet Den skandinaviska inredningsstilen är traditionellt sett väldigt ”blond” och naturlig. Många svenska hem är inredda i neutrala färger med massor av vitt, beige, svart och grått. Accentfärger används sparsamt, och då framför allt på utbytbara objekt som tavlor, kuddfodral och andra textilier. Vitt och neutralt kan vara lugnt och fräscht, men det kan också bli sterilt och deprimerande. Färg kan pigga upp, men också kännas betungande eller klaustrofobiskt. Eftersom vi är rädda för att experimentera med färger och inte har några djupare kunskaper om färgernas betydelse, så håller vi oss ofta slentrianmässigt till säkra kort som vitt, svart, beige och grått. Vi borde kanske ta del av de kunskaper som finns om olika färgers psykologiska effekter och använda dem när vi inreder våra hem.

Påverkar sinnet

Att färger har stor förmåga att påverka sinnesstämningen är ett välkänt faktum,. De flesta är medvetna om att röda toner är värmande och mysiga, medan blå toner är kylande och fräscha. Men det finns otroligt mycket annat man kan göra och förstöra med färg. Det är väl värt att köpa eller låna en bok om färgsättning och sätta sig in i hur färger kan förstora och förminska, skapa harmoni och kaos, attrahera eller repellera. Några grundtips när det gäller färgsättning i hemmet är: • Alla färger har inneboende egenskaper, men de kan också påverka olika människor på olika sätt, beroende på våra erfarenheter. • Starka färger och stora mönster tar mycket plats och är lätta att tröttna på. • Det är viktigare att titta på kombinationen

12 tips Så färgsätter du ditt hem! av färger än att titta på den enskilda färgen. Färger ska därför inte väljas ensamma, utan ses i hela rummets sammanhang. En färg som är snygg i affären kanske inte alls passar bra ihop med möbler, tak, prydnader eller tavlor. • För att skapa harmoni är det en bra idé att hålla sig till en enhetlig färgskala, antingen

olika nyanser av en färg, eller en kombination av två eller max tre färger. • Ljusa färger förstorar och mörka förminskar. Genom att använda sig av olika nyanser kan man skapa höjd eller andra illusioner i rummet.

Rosa toner skapar trygghet och optimism. Foto: Flügger • Rött är en energigivande färg som gör oss aktiva. Inte ett bra val i sovrummet, kan man tycka, fast med svag belysning kan mörkt röda väggar istället ge en mysig och ombonad effekt. I hallen är rött en bra färg, eftersom den känns välkomnande och man ändå inte tillbringar särskilt lång tid där. • Blått är en lugnande färg som skapar utrymme och får oss att andas lugnare. Ljusblå nyanser känns fräscha och passar bra i sovrum och badrum. • Orange är en positiv färg som främjar kommunikation och också sägs öka aptiten. Den passar bra i kök, vardagsrum och andra sociala utrymmen. • Rosa är en lugn och trygg färg som skapar harmoni och optimism. Passar bra i barnrum och sovrum. • Brunt är en trygg jordfärg som kan få oss att känna lugn och harmoni. För mycket brunt kan dock verka tyngande. • Grönt för tankarna till naturen och sägs kunna ge ökat välmående. Den är stabil och energigivande på samma gång. Det allra viktigaste är dock att färgsätta sitt hem på ett sätt som man själv tycker om. Samt att komma ihåg att det är ganska lätt att måla om när man tröttnat… Text: Phillips Media

Tips! En lagom dos av brunt ger lugn och harmoni. Foto: Magnus Mårding/Alcro

Läs om hur den kinesiska inredningstraditionen använder färger på www.kinatrenden.se.


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

Kraftvärmeverket - kapacitet för nya fjärrvärmekunder! Vid den nya värmeproduktionsanläggning på Stickanområdet i Vetlanda har byggnadsarbeten startats. - Markarbeten vid anläggningen och en hel del

- Vi tror att det är av allmänt intresse hur byg-

ledningsdragning är vi redan klara med och nu

get framskrider säger Johan. Därför har vi ordnat

startar bygget av själva produktionsanläggning-

så att arbetets gång kan följas i livesändning via

en, berättar fjärrvärmeingenjör Johan Björnhag

den webbkamera på www.vetabvetlanda.se

som är Vetabs projektkoordinator.

som monteras i dagarna. Vi kommer även att

- Med hänsyn till miljö, klimat, ekonomi och politik är det en kraftvärmeanläggning med kombi-

lägga ut nyheter på webben om de framsteg som görs vid byggnationen , säger Johan.

nerad el- och värmeproduktion som ska byggas

Nya fjärrvärmekunder

och vi beräknas att ta anläggningen i drift sen-

Värmekapaciteten i det nya värmeverket ger nu

hösten 2012, fortsätter Johan.

helt nya möjligheter att ansluta nya kunder. Det

Skisser över hur byggnaden kommer att se ut

är ett bra tips till alla som ska installera nytt eller

tyder på att en smakfull design anammats och

uppgradera sin värmeanläggning, menar Johan.

att anläggningen väl passar in i den omgivande

Fjärrvärme - rekommenderas varmt!

industrimiljön.

Bra för både plånbok och miljö!

27

FAKTA OM KRAFTVÄRMEVERKET Eleffekt generator 7 MW Total värmeeffekt panna 27 MW Beräknad årlig elproduktion 26 GWh Beräknad årlig värmeproduktion 106 GWh Från verket kan fjärrvärme, hetvatten, processånga och el levereras

Vintersäkra ditt rörliga elpris! Nu kan du som har rörligt elpris teckna en Vintersäkring som skyddar dig mot stigande elpriser i vinter.

Elhandel i Vetlanda AB Upplandavägen 16, Box 154 574 22 Vetlanda

Telefon 0383 - 76 38 00 vetab@vetabvetlanda.se www.vetabvetlanda.se

”Det lilla företaget med de stora resurserna” Vi förvaltar skogsfastigheter säljer plantor och utför plantering och röjning gallrings och och slutavverkningsuppdrag slutavverk Vi köper gallringssamt leveransvirke

Planerar du för slutavverkning i höst? Kontakta oss!

Värne Skogstjänst AB, Hällarydsvägen 36, Skede 574 93 VETLANDA, SWEDEN Tel 0383-513 50, Fax 0383-513 70, www.varneskogstjanst.se, info@varneskogstjanst.se


28

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

d e m d a t s a L e j d ä l g r kö

(L a r v i k – N o r g e)

Får vi presentera ersättaren till Hyundai Sonata: nya i40! Det hemliga receptet går ut på att kombinera europeisk design med sydkoreansk produktion vilket ska ge kunderna det mesta av det bästa, påstår Hyundai. Det trissar naturligtvis upp förväntningarna på familjekombin som stoltserar med såväl fräsch design som rikligt med utrustning – utan att det kostar skjortan. Häng med på en spännande provtur mellan Oslo och Larvik! Vi tar plats i den ombonade kupén och kör ut på motorvägen från Oslos flygplats Gardemoen. Tja, det är inte speciellt svårt att gissa var i40 har sina konkurrenter. Med sin längd på 4,8 meter är det bland kombi- och tjänstebilsfavoriterna som Ford Mondeo, Volkswagen Passat och Volvo V70 som testkärran ska roffa åt sig sina kunder. Det låter som ett omöjligt uppdrag, eller har vi helt fel?

Svepande linjer

Designen hos föregångaren var allt annat än spännande eller som en kollega sa: ”Sonata var lika upphetsande som en furuplanka”. Men nu är det svepande linjer och läckra designtrick som gäller för hela slanten på nya Hyundai

i40. Last och lust kombineras i skön harmoni, även om den sluttande bakrutan inkräktar på bagageutrymmet. Som mest går det att lasta 1723 liter fast med baksätena i normalläge får man nöja sig med 553. Hur det står till med komforten? Jo, man sitter riktigt bekvämt såväl fram som bak och kvalitetskänslan är verkligen på topp. Dessutom är standardutrustningen skyhög och instegsmodellen á la 214 900 kr bjuder på bland annat klimatanläggning, farthållare, regnsensor, ljudanläggning samt elektronisk parkeringsbroms. Vill man sedan ha ett öppningsbart panoramaglastak, navigationssystem och att bilen ska fickparkera automatiskt så går det utmärkt att välja till premiumpaketet.

Triss i femmor

Fyra motoralternativ finns att välja på: bensinare på 135 respektive 177 hästkrafter samt dieslar på 115 respektive 136 hästar. Som grädde på moset är båda oljebrännarna miljöklassade, vilket innebär att ägarna slipper betala fordonsskatt i fem år. Under huven på vår testbil arbetar den största dieselspisen (259 900 kr) som gör noll till hundra på 10,5 sekunder, toppar 200 knyck och dricker enbart 0,45 liter milen under blandad körning. På de relativt tuffa norska ”veierna” är fjädringen fast och fin. Hyundai i40 uppför sig mer som en tight sportvagn än en stor kombi, vilket imponerar

på oss. Efter avslutad dagsetapp är vi framme vid vårt mål i norska Larvik och konstaterar snabbt att koreanen är bland det bästa vi kört på länge. Garantierna gör inte bilaffären sämre eller vad sägs om triss i femmor? Alltså fem års nybilsgaranti, fem års servicegaranti och fem års vägassistans. Det luktar succé lång väg – så håll för näsan alla konkurrenter!

Tekniska data för Hyundai i40 1,7 CRDi Business Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 136 hk vid 4 000 varv/minut. Max vridmoment: 325 Nm mellan 2 000-2 500 v/m. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel 11,0 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 277, längd 477, bredd 182, höjd 147. Tjänstevikt 1 570. Bränsletank 70 liter. Prestanda: Toppfart 200 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,5 sek. Förbrukning/miljö: 4,5 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 119 g/km. Pris: 259 900 kr.

Plus för...

+ Låga utsläpp och låg förbrukning + Riktigt elegant formgivning + Bjuder på fin åkkomfort + Generösa garantier

Minus för...

- Lite skral ljudisolering - Dålig bakåtsikt


......................

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

29

PREMIÄR FÖR HELT NYA KIA RIO

a i D p o l l ö p r o b l t l n ö a r b m t ––DDiaiaman 3,6 l /100 km 94 g CO2/km

Be-Ge firar 60 år Be-Ge firar 60 år W tillsammans tillsammansmed medVW VW ALUMINIUMLOOK!Småländska Bil r fö är ärstolta stoltaåterförsäljare återförsäljare Fram, bak,Be-Ge påBe-Ge sidan av av VWsedan sedan1951 1951 och på backspegl ar VW Kom och fira med oss. Passa påpå och köp Kom och fira med oss. Passa och köp diamantbil Golf. ViVi bjuder påpå dieselAluminium Edition. utan extrŠkodaYeti aBe-Ge’s kostnad. Be-Ge’s diamantbil Golf. bjuder diesel–Aluminium Edition. Škoda Yeti –Aluminium Edition. motorn och herr Borg bjuder på skatten! motorn och herr Borg bjuder på skatten! Škoda Yeti –Aluminium Edition. PRIS FRÅN 127.900:-

Nya Kia Rio är ingenting mindre än en kompakt, sportig och säker miljöbil. Under det sobra skalet ryms massor med tekniska lösningar och smarta detaljer. Tack vare sina låga utsläppsvärden kvalar nya Kia Rio in som miljöbil*. Det bästa sättet att uppleva den är genom en provkörning. Då får du dessutom en ljudbok till ett genomsnittligt värde av 120 kr. Du kan välja mellan 80 titlar som passar för hela familjen.

Östra Nygatan 21, 574 34 Vetlanda

Telefon: 0383-763760 www.smalandskabil.se

HELGÖPPET LÖRDAGAR OCH SÖNDAGAR 10-14!

Erbjudandet gäller tom den 30/9 2011 eller så långt lagret räcker. * Gäller manuell växellåda. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilar i privat bruk samt tjänste- och förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 körda mil, det som först uppnås. För att nybilsgarantin ska gälla måste all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. Bränsleförbrukning blandad körning 3,6 – 6,3 l/100 km. CO2-utsläpp 94 – 147 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Med reservation för eventuella tryckfel.

v komfort, praktiska lösningar och snygg design. perfekta kombinationen av komfort, praktiska lösningar och snygg design. Den perfekta kombinationen av komfort, praktiska lösningar och snyggDen design. Den perfekta kombinationen av komfort, praktiska lösningar och snygg design.

"Här kommer skatteåter"Här kommer skatteåterbäringen Halleluja" bäringen Halleluja" ALLTID VÄLUTRUSTAD FRÅN BÖRJAN.

ŠkodaYeti –Aluminium Edition.

ALUMINIUMLOOK! aksäte) • Bi-Xenon strålkastare • Parkeringssensor bak ALUMINIUMLOOK! • TSI 160 & 4x4 • VARIOFLEX (unikt flexibelt baksäte) • Bi-Xenon strålkastare • Parkeringssensor bak display med kurv & AFS funktion • 5 stjärnor i EuroNcap Fram, bak, påAFS sidan • 9 airbags & regnsensor •Den Färddator med Maxi-Dot infodisplay med kurv & funktion •lösningar 5 stjärnor i EuroNcap perfekta kombinationen av komfort, praktiska och snygg design. Fram, bak, på sidan sk, 8 högtalare • TPM-Däcktrycksmonitor • 2-zons helaut. på backspeglar • WOKS Whiplashskydd • Navigation med 30gb hårddisk, 8 högtalareoch • TPM-Däcktrycksmonitor • 2-zons helaut. och på backspeglar gång • 3-ekrad multifunktionsratt klimatanläggning utan extra kostnad. • Kurvdimljus fram samt stöd för mp3 & AUX-ingång • 3-ekrad multifunktionsratt klimatanläggning utan extra kostnad. äxlare • Automatisk fickparkering • ESP - Antisladd • Bluetooth handsfree • Touchscreen radio med CD-växlare • Automatisk fickparkering • ESP - Antisladd enskottsskydd • Offroadsystem/program • Sunset + Mycket mer! ALLTID FRÅN BÖRJAN. • Pedaler i rostfritt stål VÄLUTRUSTAD • Karossunderdel med extra stenskottsskydd • Offroadsystem/program • Sunset + Mycket mer!

ŠkodaYeti –Aluminium Edition. Den perfekta kombinationen av komfort, praktiska lösningar och snygg design. Förmånsvärde 1.742:- Prislån Leasing 1.640:-/mån 2.290:-

ALUMINIUMLOOK! ALUMINIUMLOOK! Förmånsvärde 1.742:Prislån• ParkeringssensorFörmånsvärde 1.742:ALUMINIUMLOOK! • TSI 160 & 4x4 • VARIOFLEX (unikt flexibelt baksäte) • Bi-Xenon strålkastare bak Prislån ŠkodaYeti Aluminium Edition fr. 253.800: 2.290:-• 5 stjärnor ŠkodaYeti Aluminium Edition fr. 253.800: Fram, bak, på sidan Fram, bak, sidan • 9 på airbags & regnsensor • Färddator med Maxi-Dot infodisplay Leasingmed kurv & AFS funktion i EuroNcap 1.640:-/mån 2.290:bak, på sidan Leasing Fram, 1.640:-/mån ts för avsändare • WOKS Whiplashskydd • Navigation med 30gb hårddisk, 8 högtalare • TPM-Däcktrycksmonitor • 2-zons helaut. plats för avsändare och på backspeglar ochoch påpå backspeglar backspeglar Bränsleförbrukning blandad körning från 8,0l/100km CO frånBränsleförbrukning 169g/km. Miljöklass EU5. körning Skoda Finansiering 36 mån, 30%169g/km. kontant Miljöklass eller blandad från 8,0l/100km CO från EU5. Skoda Finansiering 36 mån, 30% kontan • Kurvdimljus fram samt stöd för mp3 & AUX-ingång • 3-ekrad multifunktionsratt klimatanläggning Leasing exkl. moms. särskild leasingavgift, 41% restskuld 50% restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90kostnad. (eff. rta 5,43%). utan extra särskild leasingavgift, 41% restskuld 50% restvärde, rörlig ränta Förmånsvärde baserad på STIBOR 90 (eff. rta 5,43%). Leasing exkl. moms. Förmåns utan extra kostnad. utan extra kostnad. • Bluetooth handsfree • Touchscreen radio med CD-växlare netto per• Automatisk ckparkeringBilen • ESP Antisladd mån vid 50% fi marginalskatt. på -bilden kan varanetto extrautrustad. Erbjudandet gäller färgerna Matobrun och Black Magic. per mån vid 50% marginalskatt. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Erbjudandet gäller färgerna Matobrun och Black Magi

ŠkodaYeti Aluminium Edition fr. 253.800:2

• Pedaler i rostfritt stål

• Karossunderdel med extra stenskottsskydd • Offroadsystem/program

LLTID VÄLUTRUSTAD FRÅN BÖRJAN.

2

• Sunset + Mycket mer!

Förmånsvärde 1.742:-

Prislån

. Le

ŠkodaYeti Aluminium Edition 2.290:Förmånsvärde 1.742:- Prislån Leasing 1.640:-/mån Förmånsvärde 1.742:Prislån ALUMINIUMLOOK! I 160 & 4x4 • VARIOFLEX (unikt flexibelt baksäte) • Bi-Xenon strålkastare • Parkeringssensor bak plats för avsändare Bränsleförbrukning blandad körning från 8,0l/100km CO från 169g/km. Miljöklass EU5. Skoda Finansierin 2.290:airbags &Leasing regnsensor • Färddator med Maxi-Dot infodisplay med kurv & AFS funktion • 5 stjärnor i EuroNcap 2.290:Leasing 1.640:-/mån Fram, på sidan 1.640:-/mån särskild leasingavgift, 41% restskuld 50% bak, restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 5,43%). Leas netto per mån vid 50% marginalskatt. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Erbjudandet gäller färgerna M OKS Whiplashskydd • Navigation med 30gb hårddisk, 8 högtalare • TPM-Däcktrycksmonitor • 2-zons helaut. och på backspeglar Bränsleförbrukning blandad körningfrån från8,0l/100km 8,0l/100kmCO CO2 2från från169g/km. 169g/km. Miljöklass Miljöklass EU5. Skoda 36 eller Bränsleförbrukning blandad körning EU5. Skoda Finansiering Finansieringklimatanläggning 36mån, mån,30% 30%kontant kontant eller . Leasing exkl. moms. Förmånsvärde rvdimljus fram samt stöd för mp3 &restvärde, AUX-ingång •på3-ekrad multifunktionsratt särskild leasingavgift, 41% restskuld 50% rörligränta räntabaserad baserad på STIBOR 90 Leasingexkl. exkl.moms. moms.Förmånsvärde Förmånsvärde utan extra kostnad. särskild leasingavgift, 41% restskuld 50% restvärde, rörlig STIBOR 90 (eff. (eff. rta rta5,43%). 5,43%).Leasing netto mån 50% marginalskatt. Bilen bildenkan kanvara varaextrautrustad. extrautrustad. Erbjudandetfigäller och Magic. uetooth netto handsfree • vid Touchscreen radio med • Automatisk ckparkering • ESP - Antisladd perper mån vid 50% marginalskatt. Bilen påpåCD-växlare bilden Erbjudandet gällerfärgerna färgernaMatobrun Matobrun ochBlack Black Magic. 2 daler i rostfritt stål • Karossunderdel med extra stenskottsskydd • Offroadsystem/program • Sunset + Mycket mer!

ŠkodaYeti Aluminium Edition fr. ŠkodaYeti Edition fr.253.800: 253.800:-NU fr. 239.900:-

Bränsleförbrukning blandad körning från 8,0l/100km CO från 169g/km. Miljöklass EU5. Skoda Finansiering 36 mån, 30% kontant eller särskilMån-fre dÖppettider: leasiÖppettider: ngavgift, 419-18 % restskuld 50% restvärde, rörlig räwww.be-ge.nu ntawww.be-ge.nu baserwww.be-ge.nu ad på STIBOR 90 (ef . rta 5,43%). Leasing exkl. moms. Förmånsvärde Mån-fre 9-18 Lör netto per månLör vid10-13 50%10-13 marginalskatt. Bilen påplats bilden kan varföra extravsändare autrustad. Erbjudandet gäller färgerna Matobrun och Black Magic. Patrik Lööf Patrik Lööf 0383-46 73 73 23 23 0383-46 Michael Karlsson Michael Karlsson 0383-46 73 73 17 17 0383-46

2

Förmånsvärde 1.742:Leasing 1.640:-/mån

Prislån 2.290:-

Bränsleförbrukning blandad körning från 8 Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 73 00 00 Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 särskild leasingavgift, 41% restskuld 50% r

netto per mån vid 50% marginalskatt. Bilen


30

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

En bjässe för miljön

(F l o r e n s – I t a l i e n)

Den är 480 centimeter lång och har en matchvikt på 2 315 kilo. Nya Volkswagen Touareg är fortfarande en bjässe – men numera en miljövänlig sådan. Vår testbil är nämligen snäll mot miljön och det tack vare hybridmotorn som enbart dricker 0,82 liter milen. Låter det tråkigt? Tja, låt oss då berätta att prestandan kan jämföras med en sportbil samtidigt som dragvikten är hela 3,5 ton. Hur är det möjligt? Vi befinner oss i italienska Florens och den här gången inte enbart för det säkra vädrets skull. Här finns även ett världsberömt vetenskapsmuseum som ställer ut mycket av Galileo Galileis arbetsmaterial. Forskaren hade inte trott sina ögon om han provkört nya Volkswagen Touareg Hybrid eftersom ”tyngdkraften” tycks vara upphävd. Den tunga terrängbilen dricker som en fyra med bjuder på samma effekt som en V8.

Lyxigare interiör

Volkswagen själva hävdar att testbilen är den största tekniska innovationen märket någonsin presenterat, men vi återkommer till detta. Låt oss först börja med formgivningen som är riktigt elegant men sticker ändå inte ut för mycket. Både nosen och aktern har lånat drag

från de mindre syskonen medan sidosiluetten påminner om närbesläktade Porsche Cayenne. Vi hoppar raskt in bakom ratten och här har det hänt saker. Inredningen är prydlig och känns riktigt lyxig – å andra sidan börjar instegspriset på 479 000 kronor medan vår testbil går loss på hela 799 000. Den svartfärgade kupén innehåller en lagom portion valnötspaneler och snygga sargkanter i borstat aluminium. Det är bara att ta för sig av de läderklädda framstolarna och njuta av den rymliga aktersoffan som numera kan skjutas sexton centimeter på längden för att ge mer plats i bagageutrymmet.

Rent samvete

Under huven erbjuds fyra maskiner där dieselalternativen är en V6:a på 245 hästkrafter samt en V8 på 340. Vill du köra en bensinare

så erbjuds en V6:a på 280 hästar - men låt oss vrida runt startnyckeln till det intressantaste alternativet: hybridversionen. Elmotorn på 46 hästar gör sig redo och bilen susar i väg såväl ljudlöst som utsläppsfritt i ungefär två kilometer förutsatt att man håller sig under 50 knyck. När batteriet, som gömmer sig under bagaget, börjar sina eller om föraren trycker till på gasen så startar en bensinare på 333 hästkrafter som arbetar tillsammans med en åttastegad automatlåda. Det som avslöjar att V6:an börjar arbeta är att varvräknarnålen vaknar till liv, men faller ner till noll igen när enbart elmotorn är i tjänst. Tja, det är verk-

ligen inget fel på prestandan med tanke på att den fyrhjulsdrivna bjässen accelererar till hundra på 6,5 sekunder och toppar 240 km/h. Det här låter kanske inte så miljövänligt, men glöm inte att ta hänsyn till fakta. Volkswagen Touareg Hybrid har samma totaleffekt som en V8 men dricker blott 0,82 liter milen. Det här är helt SUV-eränt!

Tekniska data för Volkswagen Touareg Hybrid Motor: V6 bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 333 hk mellan 5 500-6 500 varv/min. Max vridm.: 440 Nm mellan 3 000-5 250 v/m Elmotor: Max effekt: 46 hk. Max vridmoment: 299 Nm. Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift. 8-stegad automatlåda. Fjädring: Luftfjädring, krängningshämmare och dubbla tvärlänkar runt om. Styrning: Kuggstång med hydraulisk servo. Vändcirkel 11,9 meter. Bromsar: Ventilerade skivbromsar fram och bak. ABS. EBF. Mått/Vikt: (cm/kg) Axelavstånd 289, längd 480, bredd 194, höjd 171. Tjänstevikt 2 415. Bränsletank 85 liter. Prestanda: Toppfart 240 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,5 sek. Förbrukning/miljö: 8,2 liter per 100 km under blandad körning. Räckvidd el: 2 km. CO2: 193 g/km enbart eldrift 0 g/km Pris: 799 000 kronor.

Plus för...

+ Klassas som ”miljöbil” + Terrängegenskaperna + Underbar prestanda + Härlig komfort

Minus för...

- Ingen jättelång räckvidd vid eldrift - Högt pris


...................... ALLTID RÄTT PRIS!

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

31

Basservice

3 årspå 1.395:- garanti reservdelar Diagnostest 295:-

Olja, filter & kontroller

Mercedes-Benz R 280 CDI 7-sittsig SUV08 Silver metallic 9.100 mil

299.000 kr

Chrysler Pacifica 3,5 V6 Automat SUV-05, Blå metallic 13.400 mil

119.000 kr

Peugeot 207 CC Cab Cab-07 Delfingrå metallic 8.400 mil

109.000 kr

Opel Corsa 1,4 enjoy 5d Halvkombi-10, Silverblå metallic 2.700 mil

109.000 kr

Kontroll innan besiktning Gratis vid bokad service eller reparation

195:-

Däckförvaring

450:-

Inkl. skiftning & tvätt

Automattvätt

/säsong

Gäller program 4 och vid köp av rabattkort 350:- värde 500:-

Chrysler Grand Voyager 3,3 Edition line Minibuss-04, Silver 13.200 mil

99.000 kr

Ford Transit 2,2 TDCi Webasto Ac mm Transportbil - Skåp-10, Vit 2.700 mil

145.000 kr

Mercedes-Benz C 180 kompressor Sedan-05, Silver metallic 12.100 mil

115.000 kr

67:/tvätt

Vi utför service och reparationer på alla bilar!

Renault Megane II 2,0 16V Dynamic kombi Kombi-09, Sandsilver metallic 7.100 mil

95.000 kr

Beter sig din BMW som en BMW? Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW.

Nifab

Provkörning

Hantverkargatan 3 SÄVSJÖ 0382-127 45 nifab.n@telia.com BMW Service På Höglandet!

Nya 1-serie ,X1,X3 320d,520d o 530dA. Tors. 22/9 Kl.16-19 Välkomna!

NU LÖRDAGSÖPPET!

WWW.BILKOMPASSEN.SE

WWW.BILKOMPASSEN.SE

Bandyg. 2, Nässjö ÖPPET: Mån- Fre: 7-17 BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25

Suzuki ATV Fyrhjulingar med 5 års garanti

från

63.920:plus moms

Snöslungor

Beställ nu för säker leverans i slutet av oktober Prisex:

Modell 7LX 7.500:Modell 9 LX 10.500:Modell 13PLX 12.900:-

Industrigatan 19 574 38 Vetlanda 0383-109 10


32

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

g i l v 3 & t n a r Qu

(Z ü r i c h – S c h w e i z) Alla goda ting är tre sägs det och ordspråket stämmer överens med Audi vars suvar nu är tre till antalet: Q3, Q4 och Q7. Den förstnämnda är tyskarnas senaste nykomling och har samma kaxiga utseende som sina äldre syskon. Däremot är nya Q3 betydligt mindre och mäter exakt 439 centimeter mellan stötfångarna. Frågan är om storleken har någon betydelse eller är lillsuven lika kompetent som de större modellerna? Siktet för Audi Q3, som faktiskt byggs i Barcelona hos Seat, är inställt på BMW X1 som har snarlika mått. Det rör sig med andra ord om suvarnas mellanklass där kunderna inte stirrar sig blinda på terrängegenskaperna, utan snarare på hur bilen uppträder i storstadsdjungeln. Häng med på en första provrepa i och omkring alpstaden Zürich.

Last eller lust?

Utseendet är klart aggressivt med de sneda, lite elaka strålkastarna samt den enorma grillen. Designen i profil ser lite stubbig och fyrkantig ut i kontrast till det eleganta bakpartiet. Interiören är smakfull – något man förväntar sig bakom ratten på en Audi. Instrumentpan-

elen känns igen från A1:an men har fått andra ventilationsutblås. Standardutrustningen är hög och räcker prylarna inte till så finns det massor av godsaker att välja bland – bara du är redo att tömma spargrisen. Vad sägs om en teknikspäckad färddator, interiörbelysning med ett stort antal ljusdioder, panoramaglastak, parkeringsassistans eller trådlöst nätverk? Komforten är mycket bra både i fram- och baksätet. Men då taklinjen sluttar svagt ner mot bagageutrymmet så påverkar det naturligtvis skuffen. Ändå får vi in 463 liter och då man fäller ner de bakre ryggstöden får 1 365 plats.

”Q” som i Quattro

Under huven erbjuds välkända motorer: alla är turbofyror på två liter och har start- och

stoppteknik. Bensinarna är på 170 (302 500 kr) respektive 211 hästkrafter (343 500 kr) medan dieslarna är på 140 (288 000 kr) respektive 177 (343 500 kr). Båda bensinarna och den starkaste dieselspisen har tyskarnas välkända fyrhjulsdrift quattro, medan den minsta oljebrännaren enbart driver på framsulorna. Vi testade den motorstarkaste dieselmaskinen i gänget som även har en sjustegad dubbelkopplingslåda inkluderat i grundpriset. Det är en stark maskin som klarar noll till hundra på 8,2 sekunder, toppar 212 och sörplar enbart i sig 0,59 liter per mil. Om man köper till ”Drive Select” så kan föraren välja mellan fyra olika körprogram: komfort, auto, dynamik och

effektivitet. Det sistnämnda läget är mest intressant eftersom bilen ”rullar fritt” när föraren släpper gaspedalen i exempelvis nedförsbackar och sparar bränsledroppar. Därmed måste man vara extra på hugget med bromsen om det börjar rulla för fort. Vår slutsummering blir således att BMW X1 får se upp. Audi Q3 ligger nämligen tätt i baken, blinkar med helljuset och tutar för omkörning!

Tekniska data för Audi Q3 2,0 TDi quattro Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 177 hk vid 4 200 varv/minut. Max vridmoment: 380 Nm mellan 1 750-2 500 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 7-stegad dubbelkopplingslåda. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elmekanisk servo. Vändcirkel 11,8 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 260, längd 439, bredd 202, höjd 161. Tjänstevikt 1 660. Bränsletank 64 liter. Prestanda: Toppfart 212 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,2 sek. Förbrukning/miljö: 5,9 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 156 g/km. Pris: 343 500 kr.

Plus för...

+ Kvalitetskänslan är övertygande + Fräsch formgivning + Köregenskaperna + Komforten

Minus för...

- Baksätets mittplats är inte den bästa - Begränsad bakåtsikt


...................... Vi ha r låneb il!

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

Begagnatfest på Höglandets nya bilhall!

Saab 9-3 1,8t Biopower Kombi -08 129,900:Volvo V70 2,4 170HK -07 129,900:Saab 9-5 Aero Kombi Automat -04 94,900:-

Återförsäljare MG • ROVER

Återförsäljare MG • ROVER Fältservice AC

Fältservice AC Auktoriserad MGoch Rover-service Auktoriserad MGReservdelar direkt och frånRover-service fabrik!

Vi servar ochMASKINreparerar alla märken! Reservdelar direkt ERVICE från S fabrik!

MASKINSÄVSJÖ SER V I C02E64 Lennart Wahlgren 070-256 H U LTA G Å R D

A B

H U LTA G Å R D

A B

Toyota Avensis 2,0 D4D Business -09 159,900:Porsche 996 Carrera 4 -99 259,900:Saab 9-3 Aero V6 Kombi -09 229,900:Mercedes-Benz C 220 CDI AMG-paket -09 269,900:Kia Carens 2,0 CRDi -08 132,900:Saab 9-5 2,0t Biopower Kombi -07 94,900:Peugeot 307 SW 2,0 -06 89,900:Ford Mondeo 2,0 Kombi -05 69,900:Volkswagen Golf 1,6 -05 69,900:Volvo V70 2,4 -05 69,900:Mercedes-Benz Vito 115 CDI Automat -05 89.900:- +moms Citroen C4 HDi EGS -08 114.900:Volvo S60 HDi 2,5T -04 89.900:-

Besö hem k vår sida !

Hasse Axelsson 073-848 49 59 SÄVSJÖ

Lennart Wahlgren 070-256 02 64 Förslag på skylt till Calles Motor & Däck Hasse Axelsson 073-848 49 59

Mattläggargatan 4, 575 39 Eksjö www.eksjomotorcentrum.se, tel 0381-61 18 95 Öppettider: vardagar 10-18, lördagar 10-13

3000 mm

1400 mm

Vintern närmar sig..... Beställ dina vinterhjul redan nu så får du rätt pris, större utbud och allt är färdigt när du behöver dem! Betala först när du hämtar dina hjul, möjlighet till delbetalning. NYHE NY N YHE H T!! HET! BM Bari

Pris: 3280 kr ex moms

NYHE NY N YHE H T!! HET! Nitro Octane

Han dla nu din – a må betala däck nad beta en! ett dä ck i D Däc lninge ela u pp ktea n m m-k ed orte t!

Vi har kvällsöppet fredagen den 23/9 Denna ffredagskväll d k ll få får d du 400:- rabatt b om d du kköper 4 h hjul.l Klarar du dessutom att lösa ett av våra hjärngympaspel får du ytterligare 400:- i rabatt. l hju m a e n på di r d ra u få rade r a D a ha rv Fö oss. för v vi on h , s c ti ho tade tt o nta e ä t s tvä ätt okum em. r ld d på ful

Som kund hos oss kan du fylla dina däck med nitrogen. Livslängden på däcken ökar med upp till 25 % och bränsleförbrukningen sjunker med upp till 5 %.

Däckservice i Aneby Tel: 0380-405 70 Jour: 0380-405 70 Öppettider: mån-fre 07.00-16.30

33


34

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

.....................

Formstark klassiker

(S t u t t g a r t – T y s k l a n d)

Porsches sportbilsikon 911 kommer nu i ny tappning och trots sina fyrtioåtta år på nacken är tysken i sitt livs form. De säregna klassiska dragen finns fortfarande kvar men har vässats till sin yttersta spets och resultatet är en lättare, snabbare och starkare sportbil. Det kan med andra ord löna sig att ta hjälp av en personlig tränare och i fallet Porsche 911 är det designchefen Michael Mauer som gett fyrtioåttaåringen dess skulpterade former. Den hårda träningen har gett resultat. Modellen hette från början 901 men efter att Peugeot skyddat sina modellnamn ändrades det hel sonika till 911. Nu fyrtioåtta år senare är det såldes dags för den sjunde generationen och utseendet har minst sagt fintrimmats. Porsche 911 bjussar på spännande konturer, sensuella linjer och den mer utsträckta siluetten bidrar till att nya 911 utstrålar kraft och elegans.

Omisskännlig 911

Interiören har fått tydliga drag från storebrorsan Panamera samtidigt som mycket av de karaktäristiska detaljerna finns kvar, så som de fem runda instrumenten och tändningsnyckeln

till vänster om ratten. Bränsleförbrukningen har minskat med upp till 16 procent jämfört med föregångaren och dessutom är det den första av Porsches sportbilar som har ett koldioxidutsläpp på under 200 gram per kilometer. Detta mycket tack vare bland annat startoch stoppteknik, världens första sjuväxlade manuella låda i kombination med tyskarnas dubbelkopplingslåda PDK. Inledningsvis står två modellversioner till kundernas förfogande: Carrera (ca 800 000 kr) samt Carrera S (ca 930 000 kr). Båda erbjuds med boxersexor på 350 respektive 400 hästkrafter och hundrastrecket nås på 4,6 respektive 4,3 sekunder. Är du ändå inte nöjd? Då kan du till Carrera S köpa till Sport Crono-paketet, vilket resulterar

i att färden till hundra fixas på 4,1 sekunder samtidigt som toppfarten överstiger 300. Bilen har världspremiär under Frankfurts bilsalong och lanseringen av den nya modellen börjar strax därefter.

DIN BEGAGNATHANDLARE I NÄSSJÖ! Endast svensksålda bilar!

Begagnade bilar med upp till 12 Endast månaders DIN BEGAGNATHANDLARE I garanti! s svensksålda bilar! Endast svensksålda bilar! I NÄSSJÖ! Niclas www.adolfssonbil.se DIN BEGAGNATHANDLARE www.adolfssonbil.se

DIN BEGAGNATH

www.adolfssonbil.se

Öppettider: Vardagar 9.00-17.00, lörd. 10.00-14.00

Endast svensksålda bilar! www.adolfssonbil.se

N Adolfssons bil.indd 1

2011-05-04 16:46:48


...................... Audi A4 2.0 TDI -09 13.200 mil, vit 179.700 kr

BMW 520 Touring E61-08 12.100 mil, svart 169.500 kr

Mercedes-Benz E 200 -04 11.700 mil, silver 109.000 kr

Citroën Xsara Picasso 2.0 HDI -04 16.600 mil, ljusbrun 44.500 kr

Volkswagen Golf 1.6 -97 18.100 mil, blå 24.500 kr

Infiniti QX56 AWD -04 10.200 mil, svart 229.500 kr

Volvo XC90 D5 -07 14.600 mil, silver 219.500 kr

BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT

rstyrt

900 kr

eo,

900 kr

800 kr

bag f,

900 kr

300 kr

n ägare,

800 kr

000 kr

gkrok,

000 kr

ssar

200 kr

ar fram

500 kr

rag,

000 kr

D, Drag,

500 kr

800 kr

000 kr

m, En

800 kr

rstyrt

00 kr

Vision Höglandet nr 7 - oktober 2011

35

Eksjö Bilaffär AB

Peugeot 406 1,8st kombi Kombi - 02

Silver, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, Drag, Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, Svensksåld, cd-växlare......................................................84.500 kr

Renault Kangoo 1,4 Transportbil - 02

Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare, Stereo, Svensksåld, AC, Verkstadsinredning............59.000 kr + MOMS

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ

Saab 9-5 2,0T Sedan - 99

Audi A4 1,8t aut Sedan -05 ..............................114.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance Kombi -07............183.900 kr BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT BEGAGNAT kr- BEGAGNAT BEGAGNAT - BEGAGNAT BMW 530 i aut M-Paket Sedan -01-................109.900 Honda Insight- 1,3 Miljöbil Halvkombi -10 ..169.900 kr Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01 BMW 320 i Kombi -02 ............................................82.900 kr Honda FR-V 1,7 Kombi -06....................................99.900 kr Silver met, 11.200 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, BMW kr Honda CR-V SUV330 - 05Diesel Sedan -00 .................................92.900Peugeot 406 Stream 1,8st kombi Kombi - 02 Honda 7-sits -01 .......................................64.900 kr Motorvärmare....................................................................... 71.700 Audi A3 1.6 kr 5D Halvkombi -01 Silver met, 6.700 mil,X3 4WD, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt Silver, mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, Drag, Mörkgrön met 15.400 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, C-lås, Suzuki Baleno 1,6 Kombi - 02 BMW 3.0AC, D -07 ................................................299.900 kr 7.400 Mercedes-Benz E240 Kombi -98.........................44.900 kr c-lås, LM-fälgar, Motorvärmare.....................................179.900 kr Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar.................83.000 kr Grönmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, CD, Dragkrok, Honda Civic typ R -10. ....................................... 184.900 kr Saab 9:5 Vector Kombi -03 ..................................82.900 kr Svensksåld, cd-växlare...................................................... 84.500 kr Honda CR-V 2.0 ES Aut SUV 03 Audi A4 1,8TkrQattro Kombi - 00 Elhissar fram och bak, Elspeglar, Spoiler bak.............. 73.800 Renault Kangoo 1,4 Transportbil 02 Silver 9.100 mil, Automat, 4WD, ABS, Airbag, CD-stereo, Citroen C5 Kombi 3.0AC, -05......................................79.900 kr Toyota Röd, 8.000 mil, ABS, ACC/Klimatanläggning, Airbag, C-lås, Avensis 2,0 Kombi -06-.........................154.900 kr Toyota RAV4 SUV - 01 Dragkrok, Elspeglar, Extraljusbåge, m........................154.900 kr Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare, Stereo, CD-stereo, Drag, Elhissar, Elspeglar, LM, Rails...........109.900 kr Honda Accord 2,4 Sedan -06 ...........................149.800 kr Volkswagen Passat 2,0 TFSI Kombi -07 ........179.900 kr Silver met, 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Svensksåld, AC, Verkstadsinredning............ 59.000 kr + MOMS Honda CR-V 2.0 Elegance SUV - 07 Grönmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthållare, LM-fälgar........... 98.500 krBEGAGNAT

Audi A4 2.4 Avant Kombi - 03

Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar................................................ 139.000 kr Svart 14.100 mil, ABS bromsar, ACC, Airbag, Antisladd, CD,

Royal blue pearl, 0 mil.....................................................253.800 kr Saab 9-5 2,0T Sedan - 99 Grönmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD-stereo, Elhissar Honda CR-V 2.0 BEGAGNAT Elegance Aut SUV - 07 I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA fram och bak, Elspeglar, Farthållare, LM-fälgar........... 98.500 kr Green tea metallic, 425 mil, Automat, 4WD, ABS, ACC, Airbag f, Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning,BMW Drag,320 Elhissar Touring Kombi - 02 Antisladdsystem, Antispinn, C-lås, CD........................ 259.900 kr Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01 -03.....................123.900 kr Chevrolet Epica 2.0 LT Sedan -07 ......................99.900 kr Mercedes-Benz Svart, 5.100 mil,kr ABS, ACC, Airbag, CD, Elhissar fram och bak, En fram och bak, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås................. 104.800 C200 Kombi 1,6 Halvkombi - 01 Silver met, 11.200 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, ACCORD TOURER ägare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, LM......................... 159.700 fr.kr253.900 kr Honda CivicHonda Civic 1.8 sport halvkombi -06 ...........129.900 kr Hyundai Matrix 1.8GLS Halvkombi -03 ...........49.900 Silvermet 13.800 mil, AC, CD, Drag, Fjärrst. c-lås........78.300 kr Motorvärmare....................................................................... 71.700 kr kr 2,0 i-VTEC, 156 hk / 2,4 i-VTEC, 201 hk / 2,2 i-DTEC, 150 hk Citroën C3 1,6 isx Sedan - 03 Motor: Blandad körning: 5,5–8,6 l/100 km Miljöklass: 2005/2005 PM Kia Rio 1,5 Kombi kr Honda Honda Jazz Halvkombi - 05 -05 . ..........................................59.900 Suzuki Baleno 1,6 Kombi - 02Minibuss -01.............79.900 kr Stream 2.0 7-sits Blåmet, 6.700 mil, ACC, Avtagbar dragkrok, Farthållare, CO2: 143–199 g/km Nybilsgaranti: 3 år/10.000 mil Silvermossmetalic, 5.100 CD, Elhissar fram, En ägare, Grönmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, CD, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Skinnklädsel.........................98.800 kr BMW 520mil, autAirbag, Sedan -04 ....................................163.900 kr Passat 2,0 tdi Kombi -06 ...........122.900 Fjärrstyrt c-lås, Svensksåld, ACC...................................107.800 kr Elhissar Volkswagen fram och bak, Elspeglar, Spoiler bak.............. 73.800 kr kr Citroën Jumper 2,5tdi Transportbil - 00 Våra öppettider Honda Accord 2.2 Diesel Kombi -09 .............219.900 kr Saab 9-5 2.0t- 01 Biopower Kombi -06 ................64.900 kr Honda Jazz 1,4 Halvkombi 06 Toyota RAV4 SUV Vit, 14.900 mil, Diesel, ABS, Dragkrok, Elhissar fram, Elspeglar, ABS bromsar, ACC/Klimatanläggning, Airbag,-09 Antispinn, Silver 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Måndag - Fredag Svensksåld, Verkstadsinredning...................69.000 kr + MOMS Toyota Avensis 1.8 Kombi .........................174.900 kr met, Skoda Octavia ll 1,6 Multifuel Kombi -08 ....119.900 kr CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar.............132.000 kr Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar................................................139.000 kr Focushar2.0 Nya Honda Accord Tourer är här.10.00-18.00 Vår populära Accord som hyllatsFord för sin körglädje, såltsHGV i över 20Kombi miljoner - 99 Honda Ridgeline Transportbil - Flak - 06 Volvo S80 2,4 business Sedan -02 exemplar sedan födseln 1976. Accord Tourer kombinerar det viktigaste av allt11.607 utan kompromisser: säkerhet,förare, C-lås, CD-stereo, Elhissar Ljusgrön mil, AC, Airbag komfort och utrymme. Aktiva nackstöd, körstabiliseringssystem, förbättrat passagerarskydd, antispinnsystem ger Ljusblåmet, 2.300 mil, Automat, 4WD, ABS bromsar, Dragkrok, Lördag Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning, Drag, Elhissar fram, LM, Motorvärmare, Stolvärme fram....................61.500 kr högsta poäng i Euro NCAPs nya åtstramade säkerhetstester. Vi är stolta, var så säker. Pris från 253.900 kr. Fjärrstyrt c-lås, LM, Moms tillkommer........................299.000 kr fram och bak, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås.................104.800 kr 10.00-13.00 Ford Focus kombi -99 Hyundai Coupe 2,7 Sportkupé - 04 Grön met, 13.200 mil, AC, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram, Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 Mörkblåmet 3.100 mil, ABS, ACC, Airbag, CD-stereo, Elhissar Motorvärmare.......................................................................59.800 kr Kjell Roger fram, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Skinnklädsel..........165.200 kr Ford Mondeo Ambiente 2,0i Halvkombi - 00 Mazda 626 2,0 Halvkombi - 00 Svart, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag förare, C-lås, CD-stereo, Drag, Våra öppettider Elhissar fram, LM-fälgar, Spoiler bak.............................. Röd,öppettider 12.200 mil, ABS bromsar, AC, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram Koltorpsgatan 1, 72.800 Nässjökr Våra och bak, LM-fälgar, Motorvärmare................................. 76.500 kr Honda Accord Sedan - 00 Måndag - Fredag Höglandets - fredag 0380-189 0085.800 kr Måndag Grön met 7.800 mil, AC, CD, Elhissar, Fjärrst. c-lås...... Mercedes-Benz E 240 Avantgarde Kombi 10.00-18.00 Bilservice 10.00-18.00 Svart, 18.300 mil, Automat, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD, Drag, Honda Accord 1,8 Sedan - 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Lördag Elhissar, Elspeglar, Farthållare, LM, Servo..................110.000 kr Silver met. 8.900 mil, AC, C-lås, CD-stereo................... 82.800 kr lördagar H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T 10.00-13.00 Mercedes-Benz ML 430 Kombi -01 Honda Accord 2,4 KombiTel - 06 Tel 0380-198 00 0383-24 69 00

Volvo S80 2,4 business Sedan -02

Elhissar, Elspeglar, LM, Stolvärme fram mm.............137.800 kr

BILUTHYRNING

Reservation för eventuella tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Läs mer på: honda.se

1

2011-06-07 16:47:32

Svartmet, 2.480 mil, Automat, ABS, Drag, Elhissar, Eltaklucka, En

Silvermet 12.400 mil, Automat, 4WD, ABS, AC, Airbag, CD, Drag, 10.00-13.00

Elspeglar, Farthållare, LM, Skinnklädsel.....................196.500 kr

ägare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar, Rails, Koltorpsgatan 1 Nässjö • 0380 -189 00 Sidoairbag, Spoiler bak, Svensksåld, ACC..................229.800 kr Nissan Almera Halvkombi - 00 röd, 14.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok..........74.800 kr Honda 2,4 aut Sedan - 06 Se merMörk bilar på www.erbil.se www.erbil.se Silvermet,Accord 650 mil, Automat, ACC, Antisladdsystem, CD-stereo, Nissan Almera Tino Sedan - 01 Elhissar, Elspeglar, Elstol förare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar, Svensksåld ................................244.000 kr

Kjell

Martin

Jan-Åke Roger

Silver, 11.275 mil, Dragkrok, Elhissar, Motorv..............75.000 kr

Opel Astra 1,6 aut Halvkombi - 06

Vi köper ditt virke! Honda Accord 2.0 Sport Sedan -07

Milano red, 0 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, Antispinn, CD, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar mm...............................................224.900 kr

Honda Accord Tourer Sport Diesel Kombi - 07 Alabaster silver met, 590 mil.......................................249.500 kr

Gråmet 736 mil, Automat, ABS, AC, CD, Drag, Elhissar fram, En ägare, Fjärrst. c-lås, Färddator, LM...............................143.800 kr

Peugeot 307 xs2,0 5 dr Halvkombi - 02

Bronz met 7.300 mil, Automat, AC, CD, Elhissar fram, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Motorvärmare.......................................92.900 kr

Koltorpsgatan 1 Nässjö • 0380 -189 00 www.erbil.se

Har du timmer att sälja så köper vi gärna! Rörvik Skog anskaffar råvara till sju lokala sågverk i södra Sverige. Vi bedriver också en omfattande serviceverksamhet gentemot våra leverantörer. Kontakta din inköpare för mer information om aktuella sortiment och priser!

Höglandet

Anders Claesson 070-190 70 82

Skaraborg

Hans Gustavsson 070-521 29 01

Boxholm och Linghem

Christofer Olofsson 070-191 96 85

Per Magnusson 070-345 79 04

Tvärskog

Karl-Johan Swahn 070-190 37 28

Bengt-Ove Brentel 070-363 69 10

Rörvik Skog AB, 571 64 Sandsjöfors, 0380-56 62 30, rorvikskog@rtimber.se


38 Vision Höglandet 7 - oktober 2011 3836Vision Höglandet nr 7nr - OKTOBER 2010

..................... .....................

Från planta till hus! Från planta till hus! TIMMERHUS med laxknut TIMMERHUS med laxknut

• Komplett sågverk och tillverkning av timmerhus. Vi säljer även virke och ved.  Komplett sågverk och tillverkning av timmerhus. • Allt inom modern skogsvård, såsom avverkning, Vi säljer även virke och ved. röjning, plantering och gallring.  llt inom modern skogsvård, såsom avverkning, Kolla in vårochnya hemsida www.anebytimber.com röjning, plantering gallring.

Kolla in vår nya hemsida www.anebytimber.com

Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 • www.anebytimber.com Barkäng mellan Aneby – Hullaryd 0140-230 05 www.anebytimber.com


...................... ......................

Vision HĂśglandet nr 7 - oktober 2011 Vision HĂśglandet nr 7 - OKTOBER 2010

37 39

FĂśrlĂĽt mig...  

Eftertanke med Eva Spüngberg SÜndag morgon klockan sex. Jag ser ut genom fÜnstret. SnÜn har fallit under natten och ligger nu som ett rent, vitt täcke Üver gürden. Jag Üppnar kÜksdÜrren fÜr katten. Ett spür av hennes tassar är som ett krokigt band frün stallet till kÜksdÜrren. Det är det enda tecknet pü liv i snÜn sü här tidigt pü morgonen. Jag stür och funderar Üver bibelns ord om snÜ. �Vitare än snÜ�- vad kan det vara?

 Â Â?

   

Bäst att jag frügar Gud. Med en kopp kaffe gür jag upp till min lilla vrü pü vinden och samtalar med Gud. Vitare än snÜ. Det müste vara nügot som hÜr ihop med himmelen. Och sü kommer ordet �fÜrlütelse� i mina tankar. Tack, Gud, fÜr det ordet som jag fütt av dig! Det är ju som en nyckel som kan Üppna fängelsets dÜrr. Ja, jag har varit där i fängelset münga günger. Det är mÜrkt och kallt och trüngt därinne. Det känns sü vasst och sticker liksom. Jag vill ut! Men dÜrren är stängd. I mitt fängelse är jag själv büde min egen fÜrsvarsadvokat och üklagare. Sü här kan det lüta: Det var den andres fel. Det var inte jag som bÜrjade. Jag är oskyldig. Men sü kommer üklagaren: Fast det var ju fel av dig att säga sü om din motpart. Lite skuld har du i det hela i alla fall. Tankarna mal och mal, och jag sparkar pü dÜrren men den gür inte upp. Sü kommer jag att tänka pü nyckeln. Var har jag nyckeln till fängelset? Jo, här har jag den: FÜrlütelsen. Jag tar fram den och tittar pü den. Den är vacker med ett utskuret kors i axet. Jag prÜvar den i lüset. Den passar. Jag drar ur den igen. Nej, det är min motpart som ska be mig om fÜrlütelse! Men snart härdar jag inte ut i mitt fängelse. Jag prÜvar den igen. Ja, nyckeln passar alltjämt. Och till sist vrider jag om. I klartext: Jag stür där skamsen infÜr min motpart och sträcker fram handen och säger: FÜrlüt mig! Fängelsets dÜrr gür upp. Jag är fri. Det är ljust inom mig. Glädjen kommer sü sakta in i hjärtat och väcker till liv kärlek till den som fÜrut stod mig emot. Det tar visst olika lüng tid fÜr oss människor att fü in nyckeln i lüset. Och det är inte rätt att ha fÜr brüttom. Det müste ta den tid som behÜvs. Gud, sü mycket jag har att be dig om fÜrlütelse fÜr. Ja, du vet. Jag lovar fÜr mycket ibland. Jag kan inte hülla mina lÜften. Jag Üverdriver ibland, och dü naggar jag ju sanningen i kanten. Jag... Nej, nu slutar jag. Jag kan inte räkna upp allt som jag vet att du inte tycker om. Men Gud tyck om mig i alla fall! Som fadern kom den fÜrlorade sonen till mÜtes, sü kom till mig och slut mig i din famn! Och när jag flyr till dig och mitt Üra lutar sig mot ditt brÜst hÜr jag ditt hjärta slü taktfast: FÜr dig - fÜr dig - fÜr dig. Det känns sü skÜnt. Jag hÜr med det andra Ürat orden frün nattvardsbordet: �FÜr dig utgiven. FÜr dig utgjutet.� Sü var det alltsü fÜr min skull som Jesus kom och dog pü korset. Jag kan liksom se hur du nickar jakande till det. Ja, jag fÜrstür: Hela mitt livs svek mot dig, Gud, är den synd som sürar ditt hjärta. Blodet rinner ner pü Golgata. Det är ditt hjärteblod som utgjuts där. I det ligger fÜrlütelsen innesluten. Den som tar emot den blir ren i hjärtat. Det var väl sü du menade när du sa: �Om än era synder är blodrÜda, kan de bli snÜvita.� Jag ser ut Üver gürden. Den är snÜvit. Gud, jag vet att just nu, när jag tagit emot din fÜrlütelse och du ser pü mig, är mitt hjärta rent. Vitt som snÜ.

Vision Höglandet oktober 2011  
Vision Höglandet oktober 2011  

vision höglandet, copyvision