__MAIN_TEXT__

Page 1

............................... #6 2019 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 47.495 EX! VISION HÖGLANDET

VISION

NR 6 - SEPTEMBER 2019 1

“En av södra Sveriges största tidningar”

HÖGLANDET ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA

LISA MISKOVSKY

VISION bostad

HÖGLANDET

BO I EN LADA PÅ ÖLAND!

”INGA SKILSMÄSSOR ÄR LYCKLIGA” PSYKOLOG ALF B SVENSSON:

VIKINGATJEJEN

TOVA

LEVDE PÅ HÖGLANDET

FAKE NEWS OM SEX OCH SAMLEVNAD

HYDROPONISK

ODLING

MIKAEL TORSTENSSON:

LANDET SOM GAV BORT SINA BARN!

MIRAKLER I NÄSSJÖ? LÄKAREN LARS MÖRLID INTERVJUAR MICAEL GRENHOLM OM OFÖRKLARLIGA TILLFRISKNADEN

JAKTTIDER

ANDERS LEVÉN BJUDER PÅ DE BÄSTA VILTRECEPTEN!

10 SIDOR

MOTORNYHETER!

80 TON KRÄFTOR

OM ÅRET FRÅN HÖGLANDET! - BESÖK KRÄFTMUSEET

VIETNAM

UPPLEV EXOTISKA INDOKINA MED TÅG, CYKEL OCH BÅT


2

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

LANDET SOM GAV BORT SINA BARN! Sverige är ett märkligt land. Vi har byggt ett av världens främsta välfärdssamhälle ändå är vi kanske världens ensammaste folk. I Stockholm är mer än vartannat hushåll ett ensamhushåll. Vi är rika på pengar men fattiga på gemenskap. När man talar om livets mening lyfter många fram sina barn. Samma barn som man knappt träffar på dagarna från det att de är något år tills de fyller 18 och inte vill träffa sina föräldrar. Konstigt? Knappast, mamma och pappa fanns ju inte där när allt de önskade var att få tillbringa tid ihop med dem vars kärlek givit dem livet. Alla dessa dagar då man bara ville vara tillsammans men då jakten på mer pengar gjorde att man valde något annat istället för att ge sina barn sin tid.

Skolans problem kommer av omyndigförklaringen av föräldrarna

När barnen är små ska vi bygga/renovera hus, göra karriär och ger dem en skärm när de behöver en kram, en promenad eller bara sitta och prata. Samhällets stöd består i att hjälpa föräldrarna att tillbringa mindre tid med sina barn då barnomsorgen helt är inriktad på att barn och föräldrar ska vara från varandra (!) inte tillbringa mer tid tillsammans. Vi bedriver storskalig indoktrinering av dessa barn, det är möjligt för att vi överlåter barnuppfostran åt staten. De försöker få barnen att förstå att oavsett om du har snopp eller inte kanske du inte alls är en pojke eller flicka. Det är inte undra på att vi inte bara är ett av världens rikaste land utan även det land som ligger i topp när det kommer till psykisk ohälsa bland barn och unga. Det som nästan alla barn önskar är tid med mamma och pappa det tar vi från dem. Det som nästan alla barn fruktar mest av allt att mamma och pappa ska dela sig sker i majoriteten av alla familjer.

Kanske det blev fel från början, kanske vi har devalverat familjen och intima relationer till att bli ingenting. Sex har gått från en av livets värdefullaste upplevelser, sammankopplat med den relation som ger liv till nya människor - det mirakel som kan bli resultatet av det och kärleken till den man väljer att dela det med till en vara som konsumeras likt en påse chips eller en bra film. Kanske sex var tänkt som något mer? Kanske

det har med livets intimaste och vackraste upplevelse att göra - att ge liv till en ny människa tillsammans med en annan människa man älskar som sig själv och har målet att tillbringa varje dag med resten av livet. Inte minst för att ge tid och kärlek i den relationen i frukten av den samma - barnen. Sedan undrar vi varför skolan är i kris. Skolans kris är familjens kris - att man berövat föräldrarna föräldraskapet över sina egna barn. Man har omyndigförklarat dem som verkligt ansvariga för dessa barn som är resultatet av kärleksrelationen med en annan människa. Bilbränder och stenkastning är även det en föräldrarnas kris. Där familjer har förvandlats till något man lämnar, ratar och föraktar tar man bort själva grundfundamentet i samhället.

till barnen som de som gett dem livet.

Den bästa sociala insatsen

Vad kommer alla dessa tankar från som jag delat med er. Ja, de är verkligen inga nya påfund. Det mesta skrevs ner för flera tusen år sedan av människor som menade att de fått sina liv upprättade i mötet med Gud. Då kommer vi in på en annan sak vi grovt försakat i vårt moderna men sönderstressade samhälle som präglas av ensamhet och psykisk ohälsa. Nämligen tron på den Gud som faktiskt ligger bakom hela skapelsen och som presenterar sig i varje soluppgång, varje fjäril och maskros. Han som är alltings ursprung och mål knackar dig på axeln och säger han finns där och väntar på att få inkludera dig i sin gemenskap, i sin familj. Det är något som ingen politiker kan komma i närheten av att erbjuda. Men som varje politiker precis som alla andra människor har en möjlighet att själva få uppleva.

Kanske den bästa sociala insatsen är att låta föräldrar vara föräldrar och familjen den naturliga trygghetsbasen i små och stora människors liv. Kanske en värdeökning på relationer i den lilla världen kan ge ekonomisk och livsförvandlande effekt i den stora världen. Kanske en skogspromenad med barnen, en hel dag i trädgården eller en fisketur kan göra det inga sociala insatser lyckas med senare i liver hos en trasig ungdom? Kanske samhällets bästa socialarbetare återfinns som hockeyföräldrar, scoutledare och bland föreningar och församlingar där tusentals ger uppmärksamhet och kärlek till sina och andras barn vecka efter vecka helt ideellt? Föräldrar som känner sig bemyndade att ta hand om de barn de älskar mer än allt annat. Fängelserna fulla av killar och tjejer som har ingen eller dålig kontakt med sina föräldrar och främst till sina pappor. En känd före detta fånge berättade att han under alla sina år i fängelse aldrig träffat en fånge med en bra relation till sin pappa. Det kanske säger oss något. I de nära små relationerna kanske det finns en lösning på samhällets stora problem. Socialarbetare gör fantastiska jobb men kan aldrig ersätta brist på kärlek och tid från pappa och mamma när barnen är små. Förskollärare gör stora insatser men kan aldrig få samma känslomässiga band

Snälla samhälle! Låt föräldrar vara

föräldrar och skapa bättre förutsättningar för att hålla ihop genom småbarnsåren och vidare i livet istället för att glorifiera ensamhetens och ansvarslöshetens kultur. Hjälp fler föräldrar att inte behöva ångra att man inte hade mer tid med barnen när de är små (som är det flest ångrar på sin dödsbädd). Eller barn ångra att de inte hade mer tid med sina föräldrar när de blev äldre (det flest barn ångrar där man står vid en öppen grav). Tänk att få leva tillsammans i vackra relationer genom barndom och ålderdom.

Livets djupa dimension

VISION

HÖGLANDET

ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ VETLANDA tabloidtidning som distribueras till -alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson

Foto framsidan: Lisa Miskovsky: Andreas Nilsson

Öland: Per Carlsson

Micael Grenholm: Pressbild Lars Mörlid: Garbis Sarafian Bengt-Elis Petersson: Mikael Torstensson Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

673 Trycksak

Mikael Torstensson Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Grattis alla vinnare i Vision Höglandet #5 2019 Boken ”Hälsans skafferi”

Gunnel Johansson (Lammhult), Marianne Zechel (Nässjö)

Boken ”Småländska Gårdsbutiker”

Jessica Schenberg (Bodafors), Ami Johansson (Vetlanda), Conny Liljeqvist (Nässjö)

Boken ”Hasses trädgård”

Alva Nilsson (Forerum), Elisabet Blomgren (Lammhult), Helene Johansson (Vetlanda), Lena Winblad (Eksjö), Marita Pehrsson (Lammhult)

Boken ”Chiligaraget”

Gun Fransson (Eksjö), Bengt-Olof Öhrn (Vetlanda), Britt-Marie Engström (Sävsjö)

Boken ”Napalmflickan”

Viola Johansson (Nässjö), Anita Arvidsson (Ingatorp), Inga-Lill Schenberg (Nässjö), Marie Edin (Smålandsstenar) Anette Alfredsson (Nässjö)

Speedway

Anita Gustavsson (Ekenässjön), Kristina Bergqvist (Sävsjö), Lage Johansson (Eksjö), Charles Forsberg (Vrigstad), Roger Wannerö (Vetlanda), Ingegerd Fridh (Korsberga), Gunnar Olofsson (Lammhult), Åke Andersson (Vetlanda), Tommy Bohman (Vetlanda), Inger Göransson (Rörvik)

Boken ”Jill och Marias Taverna”

Magnus Kind (Ingatorp), Bertil Carlsson (Nässjö), Carina Bengtsson (Eksjö), Tommy Torbe (Lekeryd), AnnaKarin Brigersson (Nässjö)

Vinstbevis kommer på posten. Vinsten hämtas hos vinstgivaren.


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 3

VÄLKOMMEN! HÖSTENS NYHETER O

10.995:–

O rd. pris 11.995:–

VIETNAM

LAGA VILT

18

Laga vilt_skarp inlaga_tb.indd 18

2019-05-28 14:33

199:–

O rd. pris 399:–

21.424:–

O

ODLA I VATTEN 34 H Y D R O P O N I S K O D L I N G – K Ö K S T R Ä D G Å R D U T A N J O R D

Utan extra syresättning (kratky-metoden) Kratky-metoden, efter den hawaiianska forskaren med samma namn, går ut på att skapa en luftspalt mellan locket och vattenytan. I denna fuktiga luftspalt tillåts rötterna hänga fritt i luften för att utveckla luftrötter, medan den nedre delen är i vattnet. Genom detta får rötterna både syre, vatten och näring, precis som om du hade fyllt på hela vägen upp. Fördelen med detta är att du inte behöver använda en luftpump. En annan fördel är att du kan odla på det här sättet både inom- och utomhus. Den enda nackdelen med metoden är att om det blir för lite syre så kan pythium (rotröta) få fäste, vilket bidrar till att rötterna blir slemmiga klumpar. Detta hindrar förstås vattenupptaget, vilket leder till att växten dör. Problemet är mest märkbart med växter med större rotsystem, såsom tomat och chili. Du kan få en skörd, men efter några månader ökar risken för problem betydligt. Det är därför mycket bättre att använda kratky-metoden för snabbväxande kulturer med mindre rotsystem, såsom bladgrönt. Vill du ändå försöka odla större fruktsättare i DWC-system så gör det, men syresätt!

ODLA HYDROPONISKT

O rd. pris 31.450:–

Erbjudanden gäller t o m 20/10 2019. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

I ett DWC växer rötterna direkt i vatten med näringslösning.

EM Home Vetlanda Holsby Möbler

LISA

35

NU ÄVEN MED HÖGLANDETS STÖRSTA MOTORTIDNING!

VISION motor

En riktig möbelbutik

Lövhagsrondellen Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 9-14 Tel 0383-121 20

HÖGLANDET

HOCKEYTVÅAN SÖDRA

10 SIDOR MOTOR!

Håll utkik för våra matcher i höst! ENTRÉ SERIEMATCHER

Ståplats vuxna 100 kr Ståplats pensionär 70 kr Ståplats studerande 70 kr (studielegitimation)

ANNONSERA DU OCKSÅ

I VISION HÖGLANDET! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97

Sittplats 40 kr Barn och ungdom födda 2003 och senare fri entré.

Gå på hockey i Sävsjö! LÄSMERPÅWWW.HA-74.SEELLERPÅFACEBOOK www.laget.se/HA_74


4

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

MED TÅG, CYKE OCH BÅT GENO VIETNAM

VISIO r

HÖGLANDET

Vi landar på Hanois flygplats i norra Vietnam m grader varmt. Flygplatsen är sliten och en stor möter oss när vi klarat av passkontroll och bag klättrar rakt upp på en metallpelare och försvi ket. Välkommen till den socialistiska republike

Vietnameserna är småväxta, seniga och mycket vänliga. Under ytan kan man ana en beslutsamhet - en vilja som inte är att leka med.

Trots att det är mitt i natten är det inga problem att få tag i en taxi och på en timme är vi inne i Vietnams myllrande huvudstad Hanoi. Till och med klockan tre på natten är det kommers på gatorna och skotrar fullastade med grönsaker och djur är på väg in i staden och lastas av vid trottoarerna. Ja, faktiskt djur! I Vietnam är skotern det absolut vanligaste fordonet och gatorna myllrar av dem. Bara i Hanoi rör det sig om åtskilliga miljoner skotrar. Dessa används som lastfordon för alla slags transporter. Vi bevittnade skotrar med 56 levande ankor som last, en med tre stora levande grisar och en med en vattenbuffel på bönpallen. Ja, vi vet att det låter helt omöjligt. Tror ni oss inte så besök den vietnamesiska landsbygden och se själva. Väl framme på vårt hotell i Hanois pittoreska gamla stadsdelar så

somnar vi gott i ett stekhett hotellrum.

Hetta och morgongymnastik

Hanoi är intensivt och lämnar ingen oberörd. Vi besöker staden i juli månad och det är lågsäsong då sommarhettan är tryckande och turisterna består främst av ryggsäcksbeklädda ungdomar. Hanoi vaknar tidigt, strax efter att vi lagt oss fylls parkena runt de konstgjorda sjöarna med morgongymnaster. Då snackar vi inte om stillsamma joggare utan folk som stretchar, dansar vals, står på huvudet och spelar badminton! Ordet morgonpigg har plötsligt fått en helt ny definition. Ur stora högtalare placerade i vart och vartannat gatuhörn mässar en myndig röst på vietnamesiska. Det är morgonnyheterna, förklarar en språkbegåvad vietnames för oss.


...............................

EL OM

mångfacetterade förflutna. Detta land med sina många olika folkslag har nämligen ständigt varit av intresse för olika invaderande stormakter. Vietnameserna är småväxta, seniga och mycket vänliga. Under ytan kan man ana en beslutsamhet - en vilja som inte är att leka med. Det fick den mäktige grannen i norr – Kina – erfara då de bångstyriga människorna i landremsan på Indokinas östkust vägrade att acceptera kinesisk överhöghet. På 1800-talet kom fransmännen och Vietnam blev en del av det franska Indokina. Under andra världskriget invaderade Japan. Det japanska styret bröt samman och Frankrike visade på nytt intresse för sin gamla koloni vilket ledde till franska indokinakriget. Frankrike blev besegrade och Vietnam blev självständigt 1954. USA kom att involvera sig mer och mer i Vietnam för att motverka ett kommunistiskt maktövertagande av hela landet vilket resulterade i det fruktansvärda Vietnamkriget eller “Det amerikanska kriget” som man säger i Vietnam. Så sent som 1979 angreps landet av Kina och besegrade ånyo den mäktige grannen i norr. Hanoi bär spår av alla de folk som härskat över landet. De gamla stadsdelarna påminner mycket om Kina och räknas som en av världens mest pittoreska besöksmål. Här kan man ströva i timmar och njuta av atmosfären, dricka ohyggligt starkt kaffe och uppleva ett livligt gatuliv. Några kvarter bort ligger den

HÖSTLJUS

NR 6 - SEPTEMBER 2019 5

LÅT OSS

TA HAND OM DINA FYRBENTA VÄNNER NÄR DU ÄR PÅ JOBBET!

Öppettider onsdag - fredag 11-18 Lördag 11-14 & Pensionat

Tel. 0381-300 61 Kållarp, Hult 9 km från Eksjö

Tel: 0739-595443 www.miashunddagis.se

i r v t l s l e a l t S - vi levererar på hela Höglandet!

ON resa

mitt i natten, det är 35 r råtta är det första som gageutlämning. Råttan inner upp över innetaen Vietnam!

VISION HÖGLANDET

ör f t l l A t! e l l a t s

KONTAKTA MATTIAS PÅ

0708 - 43 42 91

Stallströ • Lantbruksströ • Torv Bränslepellets • Ströpellets HANOI.

Seniga, vänliga och viljestarka

Människorna är trevliga och många pratar engelska, än fler talar franska, speciellt av den äldre befolkningen. Även kinesiska förekommer. Språken visar Vietnams

Resemingel på torget! Kom och träffa JoRo Buss och Vetlanda Resebyrå! 3/10 Vetlanda (city mingel) 9/10 Eksjö 10/10 Nässjö 11/10 Sävsjö

Sydafrika

20 januari – 3 februari 2020 Sista chansen att följa med!

Låt oss göra det vi är bra på - boka din nästa resa hos oss!

Lofoten deluxe

2-11 juli 2020, 10 dagar

Våra öppettider måndag - fredag kl 08.00 - 17.30 Brogårdsgatan, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se


6

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

VISION resa

SAPA.

HÖGLANDET

HANOI. gamla franska stadsdelen med vackra hus från kolonialtiden. Blandningen som gör Hanoi så unikt finns överallt. Historien kommer nära.

Prisad diktator

Kommunistledaren Ho Che Ming hyllas allestädes och i hans museum kan man beskåda hans privata tillhörigheter och lyssna till idel lovprisning av diktatorn. Att han var en lysande strateg kan man konstatera och ledde folket till seger efter seger mot världens supermakter. Samtidigt skapade han en totalitär stat och förde landet in i kommunistiskt förtryck. Ett förtryck som dock tycks luckras upp i de allt fler kontakterna med omvärlden. Samtidigt hyllas Sovjet på stora plakat i staden. Har man inte insett att Sovjetunionen kollapsat? Ett annat populärt besöksmål är Hanoi Hilton – Hoa Lo-

De norra bergsområdena är hänförande vackra med höga berg, djupa dalar och välskötta odlingar längst bergssidorna. fängelset som byggdes av fransmännen 1896 för att hysa fängslade vietnamesiska motståndsmän. Det var det största fängelset i norra Vietnam och hade som mest 2 000 fångar.

John McCain fånge i Hanoi

Under Vietnamkriget förvarades nedskjutna amerikanska stridspiloter här, bland andra John McCain som senare skulle bli presidentkandidat. Från denna tid kommer det ironiska öknamnet Hanoi Hilton, efter hotellkedjan Hilton Hotels. Idag är större delen av fängelset riven till förmån för ett lägenhetshotell men en del av den ursprungliga byggnaden finns bevarad som museum. Här förevisas de hemskaste tortyrredskap och man förklarar hur väl Vietnam behandlade sina krigsfångar och hur illa deras motståndare bar sig åt. I Hanois gamla kvarter finns den pittoreska

restaurangen 96. Här flockas turisterna och avnjuter vietnamesiska specialiteter. Stället är ett av de mest populära bland backpackers och det är inte att undra på. Be att få ett bord på andra våningen och upplev hur du förflyttas till flydda tiders Hanoi. I de gamla kvarteren nära restaurang 96 ligger Handspans kontor – en lokal resebyrå som kan hjälpa till med att boka biljetter och rundresor, många har Handspan som sin fasta punkt under rundresor i landet. Här kan man även förvara bagage man inte vill ha med sig ut på luffen. Landremsan på Indokinas östkust är en av världens vackraste samtidigt som några av historiens vedervärdigaste övergrepp har ägt rum här och i viss mån ännu förekommer.

DAOFOLKET.

Tågluff i Vietnam

– Var noga med att hålla dörren till kupén låst då det händer att kvinnliga passagerare blir bortrövade av bergsstammarna. Håll även fönstret till kupén stängt när ni sover då lokalbefolkningen brukar försöka röra vid resenärernas ansikten när tåget stannar på natten. Köp gärna opium av tanten som säljer saker i korridoren, det är bra grejer. De “goda råden” kommer från en guide vi anlitat för att hjälpa oss att hitta rätt tåg på vår första sträcka på tågluffen i Indokina, närmare bestämt från Vietnams huvudstad Hanoi upp till bergsfolken i de mer otillgängliga bergstrakterna som gränsar till Kina. Bästa sättet att ta sig dit är med tåg. Ett annat alternativ är sovbussarna som trafikerar Vietnam där man istället för säten har våningssängar i bussarna. Att resa är billigt, som mycket annat i Vietnam. Tågresan kostar någon hundralapp i första klass med air-condition. Den fungerar stötvis under natten. När den är på är det isande kallt, när den slår av tränger den bastuvarma nattluften in vilket resulterar i att man antingen badar i svett eller skakar av köld (andra tåg vi åkte med var betydligt bättre dock). Klockan 5 på morgonen anländer vi till den station som ligger så långt upp i bergen som tåget kan gå. Härifrån är det bil, skoter eller vattenbuffel som gäller för att komma vidare till mer avlägsna samhällen och byar. Vi väljer bil och tar oss på slingrande vägar till den gamla franska kurorten Sapa långt uppe i bergen. Omgivningarna är makalösa, gröna berg med toppar på flera tusen meter. Längst bergssidorna klänger terrassodlingarna i hundratals steg där daofolket odlar ris med hjälp av många händer och stora vattenbufflar. Det är sagolikt vackert. I de djupa dalarna forsar floderna fram, här och var kastar sig vattnet hundratals meter längs bergsi-


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 7

DAGS FÖR ETT NYTT KÖK?

Foto: Ballingslöv

Vi är certifierade köksmontörer för:

odling

Rödja Bygg AB - Förrådsgatan 10. - 571 39 Nässjö - Tel: 0380-77900. Fax: 0380-754 49 - www.rodjabygg.se

Tävla om att vinna boken av Niklas Hjelm

HYDROPONISK Hydroponisk odling är en växande trend bland odlare, särskilt i städerna. Det är en odlingsform som passar många eftersom du odlar helt utan jord - bara med vatten och näring - och därför extra lämplig för den som inte har en egen jordplätt men ändå vill odla sin egen mat. Det är en odling som inte kräver mycket yta eller skötsel, plus att du har dina färska kryddor eller grönsaker nära till hands när du ska laga mat. I den här handboken får du lära dig allt om hur du går tillväga för att odla i vatten, vilka system som finns och hur du kan bygga dem själv. Den ger svar på frågor som: Är det lika nyttigt? Smakar det lika gott? Är en hydroponisk odling ekologisk? Vilka grönsaker fungerar bäst?

7 1 5 8 2

8 6 4 4 5 2 7 1 7 4 2 6 8 3 9 8 5 4 4 2 7 3 1 6 5 8 9 7 5 6

Sms:a senast 20 september 1. Skriv VH Bok1 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok1 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok1 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Odling”.


8

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

VISION resa

HÖGLANDET

HOI AN. dorna. Överallt odlar bergsfolken grödor och grönskan är prunkande. Daofolken som bor i området invandrade från Kina för tusen år sedan. De är mycket småväxta och klär sig i helt egenproducerade kläder som de färgar och broderar i fantastiska mönster. De olika stammarna kallas efter hur deras kläder ser ut. Kvinnorna i red dao bär klarröda huvudbonader, blomsterdao bär broderade färgstarka kläder medan black dao bär svarta och mörkblå kläder, färgade i färgbaden som står utanför hyddorna och som ger kvinnorna mörkblå händer. Vi kommer fram till Sapa i gryningen och tas emot av en stor kommitté black dao-kvinnor. De vill sälja hantverk och följer oss i klungor, ständigt argumenterande varför vi ska köpa deras alster. Det är inte otrevligt och inte alls påträngande som på många turistorter. En frukost senare bär det av vidare ännu

TÅGLUFF.

längre upp i bergen med siktet inställt på ekohotellet Topas Ecolodge. Det är beläget i fantastiska omgivningar på en liten bergstopp mitt bland dao-byarna med djupa dalar, vattenfall och höga bergstoppar runt omkring.

En svettig dansk

Till vår förvåning möts vi av en genomsvettig dansk i receptionen (vi befinner oss så långt upp i bergen man kan komma i norra Vietnam och så möts vi av en dansk receptionist!). Det visar sig att hotellet är till hälften ägt av danskar och andra hälften av vietnameser. Hotellet består av ett traditionellt pålhus med reception och sällskapsutrymmen på markplan och en fantastisk matsal på andra våningen. Gästerna bor i små stenhus med grästak som ligger i en ring runt bergstoppen. Detta gör att alla har fantastisk utsikt över

landskapet runt omkring. Här är stillheten påtaglig och kontrasten till Hanois larm som vi lämnat dagen innan är slående. Vi njuter av stillheten och vandrar i omgivningarna. Det börjar att skymma och snart bäddar den sammetslena natten in allt i sitt varma mörker. Lyktor och ljus lyser upp stigarna och efter middagen slår vi oss ner på verandan till vårt stenhus och njuter av stillheten och mörkret som här och var bryts av ljuset från dao-byarna långt nere i dalarna och på bergssidorna. Efter mörkrets inbrott stämmer miljoner syrsor och andra insekter upp till konsert, det är ofattbart att dessa små kryp kan åstadkomma en sådan ljudmatta. Trötta av dagens strapatser somnar vi till ljudet av tusentals syrsor. Dagen efter tar vi oss tillbaka till Sapa och möts ånyo av horder av små kvinnor som vill sälja alla sorters egenhändigt tillverkade saker.

Luften är frisk och Sapa är en fantastiskt trevlig liten stad som klamrar sig fast på en utskjutande bergstopp. Varje lördag kommer bybor från alla omkringliggande stammar till den livliga marknaden och säljer och byter hantverk, grönsaker, frukt, djur, kläder och allt annat som produceras i hyddorna på bergssluttningarna.

Söderut

Efter allt för få dagar i Vietnams norra bergstrakter tar vi ett nytt nattåg tillbaka till huvudstaden Hanoi. En välkänd kakofoni av ljud möter oss och stillheten bland de tusentals meter höga bergen känns avlägsen. Hettan är närgången men miljöerna, de positiva människorna och atmosfären skapar en välkomnande känsla. På kvällen bär det av igen med ännu ett nattåg. Denna gång söderut med siktet inställt på en av Asiens vackraste städer, det lilla pittoreska Hoi An. Vi somnar skönt vaggade till sömns av tågets stilla gungningar. Morgonen bjuder på ett strålande solsken och en osannolik vacker utsikt från tåget. Efter att ha fått i oss te och nudlar som konduktören serverat i vår kupé så njuter vi av den fantastiska omgivningen. Vi tuffar sakta fram genom djungel och på kanten av kullar och berg, stupande ner mot havet som ofta har en kritvit, palmbeströdd strandremsa innan det turkosblå vattnet tar vid. Vi längtar till Hoi An som sägs ha några av Asiens bästa stränder. I Da Nang får vi lämna tåget och ta en taxi sista biten till Hoi An. Det är märkligt att resa med taxi i Vietnam, speciellt när man varit i Kina där taxichaufförerna kör som bankrånare. I Vietnam glider de fram i sakta gemak, vilket gör att även korta resor tar lång tid.


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 9

Eldabutiken Vetlanda

ÅRETS HETASTE VECKA I DIN ELDABUTIK UNDER ELDAVECKAN 14-21 SEPTEMBER ERBJUDER VI MARKNADENS BÄSTA KAMINER TILL ÅRETS LÄGSTA PRISER NU ALLTID ÖPPET TILL 20 PÅ TORSDAGAR

A+ NORDPEIS CEILING M. SIDOGLAS

PRIS FR 39 500 :NU PRIS FR 36 500:-*

Delbetala 1 638 :-/ mån*

A+

A+

A+

Låter du vem som helst installera din nya eldstad? Det gör inte vi.

Som första och enda organisation i branschen har våra installatörer CONTURA 596G

JØTUL F377 ADVANCE

KEDDY K900 HÖG

PRIS FR. 27 900 :NU PRIS FR. 24 900:-*

PRIS FR. 29 990 :NU PRIS FR. 26 900:-*

PRIS FR 26 990 :NU PRIS FR. 24 490:-*

Delbetala 1134:-/ mån*

Delbetala 1 221 :-/ mån*

Delbetala 1 116 :-/ mån*

* Kampanjen gäller 14 - 21 september 2019 För mer info om Installerat och Klart-villkor och delbetalning, se Eldabutiken.se

Eldabutiken Vetlanda Maskingatan 15 | tel 0383-46 48 50 | mån-tis 14-18 tor 14-20 lör 10-13

www.eldabutiken.se

branschens ledande aktörer och är under statlig kontroll. Eldstäderna kan visas med tillval.


10

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

VISION resa

HALONG BAY.

HÖGLANDET

De gammaldags träskroven må se uråldriga ut men man bor som en kung, åtminstone på det skepp som vi trakterar. Vi kommer så småningom fram till Hoi An och möts av ett lågt tempo och Vietnams bästa sandstränder. Hoi An anses av många vara den trevligaste och vackraste staden i Vietnam. Här serveras den mest fantastiska maten direkt uppfiskad från havet. Krabbor, fisk och gigantiska räkor finns att få för en human penning på de otaliga restaurangerna. Vi stannar ganska länge, hyr skotrar och tar oss fram som vilka vietnameser som helst. Man slås av befolkningens vänlighet och hur serviceinriktade många är. I Hoi An huserar sexhundra skräddare och hundratals skomakare och vi passar på att sy upp kläder och låta skomakarna göra skor åt oss. Det är riktigt billigt och arbetena är väl utförda. Kläderna och skorna är lika bra som hos vilken skohandlare eller klädbutik som helst i Sverige fast skräddarsytt och handgjort med perfekt passform. Vi njuter, umgås, badar och upptäcker. Efter en vecka är det dags att vända åter mot den myllrande storstaden Hanoi. I närheten av Hanoi ligger den säregna skärgården Halong Bay med sina tusentals branta och gröna öar som stiger som en drake rakt upp från havet. Där kan man hyra in sig och bo på kinesiska segelfartyg av trä och uppleva den säregna miljön på dessa piratskeppsliknande farkoster. Nu måste vi ta ett sista dopp innan vi ska

Hytterna är fantastiska och maten förstklassig.

äta krabba till middag, i morgon väntar Hanoi.

Halong Bay

Den fantastiska skärgården Halong Bay ligger några timmars färd på skumpiga vägar från Vietnams huvudstad Hanoi. Här väntar en osannolikt vacker skärgård med 2 000 djungelklädda öar som stupar ner i det smaragdgröna havet. Klipporna reser sig som mäktiga, slingrande drakar ur havet. En behaglig bris ger svalka i den tropiska värmen. Skönheten i Halong Bay är överrumplande. Det är nästan svårt att ta in allt där vi sakta, nästan ljudlöst glider fram på den kinesiska djonken – ett traditionellt fartyg som i årtusenden trafikerat dessa farvatten. Ett klassiskt kinesiskt träskrov som för tankarna till piratfilmen Pirates of the Caribbean och man nästan förväntar sig att Black Pearl ska ligga för ankar någonstans bland alla hemlighetsfulla vikar och grottor.

Blodig historia

Här sänkte vietnameserna den mongoliska flottan 1288 genom att spetsa fartygen på långa pålar. Tre gånger besegrades även den ständigt hotande kinesiska jätten i norr bland dessa öar. Senast var det amerikanerna som fick se sig besegrade bland de 1969 undersköna kalkstensklip-

porna med sin täta djungelvegetation på topparna. Än idag sägs en och annan mina från det amerikanska kriget guppa runt i de numera fredliga vattnen.

Bor som en kung

De gammaldags träskroven må se uråldriga ut men man bor som en kung, åtminstone på det skepp som vi trakterar. Hytterna är fantastiska och maten förstklassig. På vår tvådagarskryssning hinner vi besöka en flytande fiskeby där hundratals människor lever hela sina liv i hus byggda på flottar. Här finns både hönsgårdar och grisstior på båtarna och barnen lär sig simma innan de kan gå. Vi besöker en butik och en skola, allt guppande på vattnet. På kvällen dukas en förstaklassig buffé upp med det omgivande havets läckerheter. Efter kaffet under den stjärnbeströdda natthimlen blir det bio i salongen och givetvis är det den franska klassikern Indochina som bjuds. Sedan är det dags att bokstavligt talat krypa till kojs och sakta gungas till sömn i det totala mörkret. Tystnaden störs bara av vågornas skvalpade mot träskrovet.

tyrslystne lockar kajakpaddling bland de tusentals grottorna och kanske övernattning i en enkel hydda på någon av alla stränderna. Halong Bay kan upplevas på många sätt och alla är imponerande. En kryssning i Halong Bay kostar från 500 kronor. Många olika paketresor och alternativ anordnas. Man ska inte ge sig ut med kajak på egen hand då man lätt kommer vilse i den enorma skärgården. Att uppleva området med kajak och att övernatta i hyddor på stränderna är billigt om man ordnar det på plats. Många kryssningar går att kombinera med några dagars kajakpaddling i grottorna. En guide följer då med. Vi önskar de seniga, vänliga och viljestarka folken i Vietnam en framtid i frihet och välgång. Det är de verkligen värda.

Äventyr med kajak

Ute bland öarna finns flera hotell för den som vill passa på att tillbringa fler dagar i den unika miljön. För den mer även-

Text och bild: Mikael och Elisabeth Torstensson

Klipporna reser sig som mäktiga, slingrande drakar ur havet.


d å l i g u p l ö s n i n g p å d e n . ............................... Du ser vad jag menar om du zo mar in UTFÖRSÄLJNING och jämför de bäg e cyklarna. mm på gräsklippare VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 11

Fynda på Cykodel Skog o trädgård AB

Lagervaror för miljoner!

2 000 kr rabatt!

Det första förslaget som jag gjorde som skul e förestäl a et cykelemblem lade jag på is då jag tyckte det såg lite barnsligt ut. Jag tror mer på en logotype som påmin er om er gamla log a så at folk kän er igen sig lite. Eller vad tror du?

1. Den blå bakgrundsfärgen är samma nyans som tidigare.

Fynd priser på högtryckstvättar jordfräsa kompostkvarnar mm! Kvarvarande bilbatterier 50% Fritidsbatteri 25%

2. Jag har ändrat proportionerna på loggan så att ordet Cykodel är det om framhävs mest. En fördel när loggan förminskas kraftigt i typ en annons. Då ser man ändå ordet Cykodel som är det viktigaste. 3. Typsnittet har jag justerat men man ser vissa likheter med det gamla och det är lättare att läsa på håll. 4. Cykeln har jag också bytt ut då det var dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om du zoomar in och jämför de bägge cyklarna.

Biligast i Sverige! FunALLT dera på det a så kan viSKA höras av sen. Om Skog & Trädgård AB BORT! Det första förslaget som jag gjorde som skulle föreställa ett cykelemblem lade jag på is då jag tyckte det såg lite barnsligt ut. Jag tror mer på en logotype som påminner om er gamla logga så att folk känner igen sig lite. Eller vad tror du?

Björnbärsvägen 24 Nässjö - 0380-162 67 - Skog & Trädgård 0380-16266 - www.cykodel.se

Fundera på detta så kan vi höras av sen. Om det är något du vill ändra på eller om du tycker att allt ser förjävligt ut så hojta till så börjar vi om från början :-)

det är något du vil ändra på el er om du


12

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

1890 var omfattningen av kräfthandeln i Sävsjö mycket stor, 80 000 tjog kräftor vilket är 80 ton eller 1,6 miljoner kräftor. Dessa kräftor kom från bland annat sjöarna Nömmen, Vallsjön, Linnesjön, Vixen och Solgen på Höglandet.

SÄVSJÖ - SVERIGES KRÄFTCENTRUM! Vykort från Kräftmuseet i Sikanäs.

Sävsjös framgångssaga som landets ledande kräftmetropol tog sin början när Otto Bolander flyttade från Vrigstad till Sävsjö 1872 och startade Kräfthandeln i Sävsjö under 1880-talet. 1890 var omfattningen av kräfthandeln i Sävsjö mycket stor, 80 000 tjog kräftor vilket är 80 ton eller 1,6 miljoner kräftor. Dessa kräftor kom från bland annat sjöarna Nömmen, Vallsjön, Linnesjön, Vixen och Solgen på Höglandet. Ett tjog är 20 kräftor och väger cirka ett kilo. 1890 tog kräfthandeln i Sävsjö emot 60 000 kräftor från Vallsjön, det motsvarar 3 000 tjog. 1914 fångades cirka 5 000 tjog kräftor i Vallsjön. 2003 var totalfångsten av lovliga kräftor cirka 3 000 kilo.

Vallsjökräftan erkänt bra

Kräftor och Sävsjö blev ett allmänt begrepp i Småland och i Sverige. Speciellt Vallsjökräftan omnämndes för sin renhet och fina smak. Under 1900-talet fanns det i respektive ort, Sävsjö och Stockaryd minst 3-4 kräftuppköpare.

Två årslöner på tre veckor 1902 flyttade John Ringius till Sävsjö och han köpte Kräfthandeln från Otto Bolander 1911. John drev företaget i 36 år till 1947 då John och Folke Bolander köpte verksamheten. (De var inte släkt med Otto Bolander). I Bolanders bokföring 1947 – 1950 kan man se hur betydande extra inkomst kräftfiske gav för de som hade kräftfiske på sin fastighet. Det finns exempel att man kunde tjäna två – tre årslöner under en kräftfiskesäsong.

Kräfthuset - Sveriges enda kräftfabrik

1912 lät Ringius uppföra en fabriksbyggnad i två våningar på Kullen vid Ljungsbergsvägen i Sävsjö. Denna fabriksbyggnad blev Konservfabriken Kronan som i folkmun kallades

”Kräfthuset”. Där producerades i huvudsak skalade kräftstjärtar och kräftsmör som skickades till restauranger i Sverige. Sex till tolv säsongsanställda flickor från Sävsjö arbetade i Kräfthuset under augusti till oktober vart år. Kräftsmöret producerades genom att man tog vara på kräftskalen när man skalat stjärtar och tagit klorna. Man kokade skalet med smör och silade bort skalet och paketerade kräftsmöret i konservburkar, vilka såldes bland annat i Stockholm. Detta smör användes bland annat som fond i kräftsoppan på de fina krogarna i huvudstaden. Detta var Sveriges första kräftfabrik där Smålands röda guld förädlades. En tradition som på många sätt än idag bärs vidare några mil bort på Smålandskräftan i Nässjö.

Kräftan i statsvapnet?

1943 såldes Konservfabriken Kronan till Kurt Hennig som startade Sävsjö Mekaniska Borstfabrik i byggnaden. När Sävsjö blev stad 1947 tyckte man att det kunde vara motiverat med en kräfta i Stadsvapnet, som ett tack för allt vad kräftan har gjort för bygden och Sävsjö. Så blev det inte dock utan vapnets pryds av en stiliserad version av Eksjöhovgårds slottsruin. Kräfthuset revs någon gång runt 1984. Allt detta och mycket mer berättas det om på Kräftmuseet i Sikanäs. Vision Höglandet, september 2019 (Källa: Bent-Elis Petersson på Kräftmuseet i Sikanäs, Sävsjö – Elna Nilsson, 1998, Kräftans lov – Jan-Öjvind Swahn, 1994, Kräftdjur – Hans Ackerfors, 2005)

John Ringius drev kräftfabriken i 36 år.


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 13

Samtliga bilder kommer från Kräftmuseet i Sikanäs.

På kräftfabriken

Sex till tolv säsongsanställda flickor från Sävsjö arbetade i Kräfthuset under augusti till oktober vart år. Till höger kokas och tappas kräftsmör och till vänster skalas kräftstjärtar. På hyllorna syns långa rader med konserver innehållande kräftsmör. Bilden är från 1917.

Lukrativt

Bröderna Gustaf och Bertram Carlsson arrenderade Rödjenäs kräftvatten i Nömmen av Nils Berg. De levererade levande kräftor till John och Folke Bolander i Sävsjö. Bilden är från Munkholmen, Rödjenäs 1949. Till höger kan man se anteckningar från deras kräftfiske 1948. Den 8 augusti fick de till exempel 160 tjog som såldes till kräftfabriken i Sävsjö. På mindre än en månad tjänade de 8520 kronor vilket motsvarar två årslöner för en lantarbetare 1948.

”På mindre än en månad tjänade de 8520 kronor vilket motsvarar två årslöner för en lantarbetare 1948.”

VISION HÖGLANDET

historia

Extraknäck

Kräftfisket hade stor ekonomisk betydelse för de som hade tillgång till fiskevatten. Många barn och ungdomar passade på att tjäna pengar på fisket.

Kräftsumpar

Stora kräftsumpar i Torkån i Sävsjö där de enorma mängderna kräftor förvarades innan de kokades på kräftfabriken. Sumparna vaktades av en vakt som höll utsikt från stugan samt hundar.


14

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

............................... Bengt-Elis Peterson tar emot grupper efter överenskommelse på sitt museum i Sikanäs gård utanför Sävsjö. Där visas hundratals föremål som berättar kräftans och kräftkulturens historia.

VISION HÖGLANDET

historia

KRÄFTMUSEET

Kräftkupa från 1910-talet från Näset, Vallsjön.

BERÄTTAR KRÄFTANS HISTORIA Höglandets besöksnäring har fått en ny attraktion. Ett världsunikt museum beläget på Sikanäs gård vid Vallsjön strax utanför Sävsjö. Här berättas historien om ett av våra märkligaste och mest älskade djur - kräftan. Bakom satsningen står gårdens ägare - eldsjälen Bengt-Elis Peterson som numera även kan tituleras museeintendent. Kräftans intåg i Sverige

Fram till 1500-talet var det ett kompakt motstånd att äta kräftor här i Norden. “Kräftor är en sorts insekt och sådana äter inte vi västerlänningar, inte ens som nödfoder, de är definitivt äckliga.” sa vår egen Carl von Linné . Första gången det omnämns i skrift att man åt kräftor i Sverige var 1504. Däremot har man använt kräftor som medicin under medeltiden. (500 – 1500-talet). Kräftan har 2 kalkstenar som används vid skalömsning, så kallade kräftstenar. Framförallt använde man kräftstenen till att bota rabies, pest, ödem och till och med plomber i tänderna.

Kräftans kulinariska segertåg

Det var i klostren under 1200-talet som kräftorna började sitt kulinariska segertåg. Munkar och nunnor hade bekymmer med menyn under fastan då man inte fick äta kött. Allt som fanns i vattnet gick bra att äta. Under speciellt påskfastan frossade man på kräftor. Från ett tyskt kloster finns det uppgifter att man åt 30 000 kräftor (1,5 ton kräftor). Från klostren spreds kräftätandet i det medeltida Tyskland, på 1400 - 1500-talet var kräftätandet ett vanligt inslag bland överklassen.

Den första kräftskivan

I Sverige började man ”mer allmänt” äta kräftor från 1560-talet, då menar man hovet, adeln och kyrkan. Erik den 14:e (1533-1577) var kungen som tog till sig kulinariska nyheter från bland annat Tyskland. Han anställde kockar till hovet från Tyskland och de hade med sig många maträtter med kräftor. Den första ”kräftskivan” hölls den 20 decem-

ber 1562 på Gustav Vasas dotter Anna Vasas bröllop. Då stormän fick bidra med kräftor som odlades i stor omfattning i slottens vallgravar.

Cajsa Warg och dillkronorna

År 1755 gav Kajsa Warg ut den klassiska kokboken Hjelpreda i hushållningen för unga fruntimber. Den klassiska boken gjorde succé och innehöll bland annat tolv olika kräftskaldjursrätter till exempel kräftpudding, kräftkorv, kräftsoppa, kräftaladåb med mera. En absolut nödvändighet i dagens kräftkok är dill, redan 1761 var Johan Winberg den som lyfte fram denna krydda till kräftorna.

Nationalromantiken

Att äta kräftor blev mer vanligt under 1700-talet och då var de varma eller i kräfträtter, först i slutet av 1800-talet gick man över till att äta kalla kräftor, detta uppstod i samband med nationalromantiken (ca 1870-1920) då det blev populärt att vara ute i naturen och välbärgade skaffade sommarställen på landet eller i skärgården. Två veckor lagstadgad semester infördes 1938.

Största exportlandet i världen

Under slutet av 1800-talet var Sverige det största exportlandet av insaltade kräftstjärtar, de levererades i trätunnor till tyska och franska lyxrestauranger. Allmogen stod för kräftfisket och det var en betydande extra inkomst de fick för sitt arbete att fiska kräftor. För att inte utrota kräftorna så beslutade man 1878 att förbjuda kräftfiske i Sverige under juni och juli, så småningom utvidgades förbudet från 1 november till 7 augusti kl. 17.00.

Kräftpremiärens födelse

Detta förbud gjorde att det blev en kräftpremiär som vi har haft fram till 1994 då förbudet upphävdes. Förbudet skapade den magiska kräftpremiären och något festligt och unikt svenskt, nämligen kräftskivan. Kräftskiva har blivit ursvenskt och en tradition i likhet som midsommar. Detta kan vi tacka bland annat Albert Engström 1869 – 1940, Carl Larsson 1853 – 1919, Anders Zorn 1860 – 1920, August Strindberg 1849 – 1912 som på olika sätt skildrade och spred denna tradition. Den Svenska kultureliten och Nationalromantiken gjorde Kräftskivan till en unik svensk och nationell rit, det blev en folklig utomhusfest. I tryck kom ordet Kräftskivan 1931, innan dess kallades det Kräftsupé. Kräftskivan kan sammanfattas på följande sätt: - Kulörta papperslyktor, haklapp, roliga hattar, servetter med rim, kräfttallrikar och kräftglas. - Då är det tillåtet att vara barnslig och göra bort sig, bli full och sjunga oanständiga visor. - Äta med fingrarna, sörpla och åsidosätta de flesta traditionella etikettsregler. Kräftfiske och kräftskivan var så betydelsefull och så unikt svenskt att den var med i passet.

Kräftpesten – krisen som ledde till ökad efterfrågan

Kräftpesten kom från Amerika till Italien 1860. Via Tyskland, Ryssland, Finland kom den till Sverige. 1907 drabbades Sverige (Mälaren) av kräftpest, den kom med importerade matkräftor från Finland. Döda kräftor dumpades i Mälaren vid Kornhamnstorg i Stockholm. (Kräftpest är en sjukdom som bara drabbar sötvattenskräftor. Det är en parasitisk svampinfektion som sprids med sporer mellan kräftorna)

När de två kräftrika sjöarna Mälaren och Hjälmaren var utslagna av kräftpesten, blev sjöarna i Småland och främst på Höglandet intressanta, för här finns många kräftrika sjöar. Det var stor efterfrågan på kräftor från hotell och fiskaffärer i storstäderna. Detta var en bidragande orsak att kräfthandeln i Sävsjö utvecklades.

Export från Sävsjö till Tyskland och Frankrike

Här fanns råvaran, korta transporter med häst och vagn från de närbelägna sjöarna. Järnvägen som kom till Sävsjö 1864 och hade en station i Torset vid Vallsjön var vägen till storstäderna och exporten till Tyskland och Frankrike. Kräftpesten kom till Jönköpings län 1933, till Vallsjön 1984. Inplantering av signalkräftor från Nömmen gjordes 1985 och 1986 i Vallsjön.

Signalkräftan

År 1960 importerades de första signalkräftorna på försök och 1969 importerades 60 000 signalkräftor från Lake Tahoe i Kalifornien och sattes ut i 60 olika sjöar i södra Sverige, bland annat i Nömmen. Allt detta och mycket mer berättas på kräftmuseet. Här finns hundratals unika föremål, allt från kräftburar till exklusiva serviser och andra föremål från hela världen. Allt med kräftan i centrum. Museet är öppet för tidsbokning av grupper på sex personer och uppåt. Entréavgiften är 80 kronor per person. Vision Höglandet, september 2019


...............................

VISION HÖGLANDET

Prova Världen idag

NR 6 - SEPTEMBER 2019 15

Erb

juda

en månad gratis! Jag skulle vilja inbjuda dig att prova på Världen idag. Du får tidningen gratis under en hel månad. Du förbinder dig inte till att fortsätta, men får möjligheten att prova en tidning som sticker ut från mängden.

nde !

Världen idag är en obunden nyhetstidning på kristen grund som kommer ut fyra gånger i veckan. Vårt uppdrag: att vara en tydlig, saklig och varm kristen röst i mediebruset.

Som prenumerant på Världen idag kan jag lova dig mycket intressant och angelägen läsning. Genom att prenumerera på Världen idag ger du dessutom stöd åt en offensiv opinionsbildning för kristna värderingar. Jonas Adolfsson Tf chefredaktör och ansvarig utgivare Världen idag Varmt välkommen att prova – du också! Provmånaden innebär du får tidningen hemskickad tre dagar i veckan. Dessutom får du tillgång till vår e-tidning (utkommer fyra gånger i veckan) och allt på varldenidag.se samt vårt nyhetsbrev som distribueras via e-post.

Posta talongen kostnadsfritt eller kontakta oss via tel: 018-430 40 00 eller e-post: info@varldenidag.se Du kan även anmäla din provmånad på vår hemsida prova.varldenidag.se

4 Jag beställer en gratis provmånad på Världen idag q Namn.................................................................................................................................................................................................................................................... Adress .................................................................................................................................................................................................................................................. Postadress ...................................................................................................................................................................................................................................... Telefon (obligatoriskt) ......................................................................................................................................................................................................

Tel.nr. behöver vara med för att prenumerationen ska sättas igång.

Svarspost

E-post ..................................................................................................................................................................................................................................................

Fyll i e-post så får du tillgång till vårt nyhetsbrev.

Erbjudandet gäller t.o.m. 2019-12-31 för hushåll i Sverige som inte haft tidningen de senaste sex månaderna. Prenumerationen avslutas automatiskt när provmånaden gått ut. För våra prenumerationsvillkor samt vår personuppgiftspolicy, se www.varldenidag.se/kundtjanst

Kundnummer 901204700 758 00 Uppsala

ROLAND NELSSONS NYA BOK!

198:+ frakt

Nyfångade kräftor från Vallsjön! Levande 170 kr/kg vid 5 kg eller mer 200 kr/kg under 5 kg Kokta 200 kr/kg vid 5 kg eller mer 250 kr/kg under 5 kg Beställ idag genom att ringa 070-371 43 52 eller skicka ett mejl till roland.nelsson@gmail.com

Beställ på vallsjonkraftor@gmail.com


16

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

VISION liv HÖGLANDET

Lisa Miskovsky

”JAG KLARADE INTE AV ATT VARA BÅDE SUPERMAMMA OCH GÖRA SUPERKARRIÄR SAMTIDIGT.”

Foto: Andreas NIlsson

Under ett par år kände sig Lisa Miskovsky orkeslös och hade ingen extra energi kvar, varken för sina barn eller sin karriär som musiker. Dessutom gick hon igenom en skilsmässa efter ett 17 år långt förhållande. Men musiken och barnen gav henne glädjen tillbaka. Idag är hon lyckligt kär i sambon Jens och är precis aktuell med ny musik. Solbränd och fräsch, pigg och glad kommer Lisa Miskovsky instormande på Grand hotell där vi stämt möte. I sin hand har hon en påse och ur den tar hon ut ett tångliknande verktyg. Lisa drar en historia om hur hon fått googla till sig hur man ska gå tillväga för att laga en grej hemma i hennes badrum i Umeå. Nu har hon hittat den här griptången som ska hjälpa henne att få till det allra sista. – Jag ringde runt till en massa sura människor som inte kunde hjälpa mig och då tänkte jag, hur svårt kan det va att fixa det själv? säger Lisa. Hon är just hemkommen från Spanien där hon tillbringat tid tillsammans med sina två döttrar och sina föräldrar, som bor där. – Jag passade på att jobba en del därnere och finslipade det sista innan jag nu ska ut på turné. Lisa beskriver att hennes musik än idag är ”väldigt mycket Lisa”, vilket betyder Lisas röst till det akustiska, piano och gitarr.

Hon har fortfarande en förkärlek till melodier och texterna handlar främst om relationer. Då menar inte Lisa endast kärleksrelationer utan det kan även handla om relationen till andras barn eller till sin 94-åriga granne.

Låtskrivare till Backstreet boys

Lisa är en av Sveriges absolut mest etablerade och största artister och låtskrivare. Sedan tidigare har hon sålt drygt 200 000 album, vunnit två Grammis, erhållit fem Rockbjörnar, medverkat i Melodifestivalen plus en rad annat. Det finns tonvis med samarbeten i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Förutom egen musik skriver Lisa även för andra artister, bland annat har hon skrivit låten ”Shape of my heart” till Backstreet boys, en låt som Lisa än idag drar in en hel del pengar på.

– Jag hörde att man ska sätta upp en musikal i New York nu med Backstreet boys musik och det är ju såklart jättekul att den låten kommer vara med även där. Jag önskar att jag fick skriva mer musik åt andra, men tiden räcker verkligen inte till. Lisa trivs väldigt bra med att skriva musik tillsammans med andra. Därför passar det henne att vara med på olika låtskrivarcamps emellanåt. Då kommer det låtskrivare, musiker och producenter från alla möjliga delar av världen och skapar musik tillsammans. – Det är så roligt och kreativt att samlas på det sättet.

Snowboardlandslaget

Länge funderade Lisa på om det var musiken hon verkligen skulle satsa på. Hon tyckte nämligen det var så kul med snowboardåkning

och ingick till och med i landslaget. – Det var några år där jag kände mig kluven mellan dessa tävlingsmoment, två passioner i livet, men jag insåg att jag inte tyckte om själva fokuseringen på träningen i snowboardåkningen. Jag är nog för mycket hippie helt enkelt. Lisa fortsatte med sin snowboardåkning - och även med sitt hockeyspelande vid sidan av musiken, ända tills för tre år sedan då hon drabbades av diskbråck. – Usch, det var så ledsamt och klumpigt. Jag skulle lyfta in en stor gräsklippare i min bil och gjorde ett sådant där klassiskt dåligt lyft. Smärtan gjorde sig påmind på en gång och sedan dess har det inte blivit bra. Jag jobbar stenhårt med rehabilitering nu, men är inte förvånad över att ryggen är besvärlig. Jag har ju burit och lastat instrument och förstärkare in och ut i bilar och på tåg under alla år. Till slut


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 17

i r v t l s l e a l t S

LÅT OSS

TA HAND OM DINA FYRBENTA VÄNNER NÄR DU ÄR PÅ JOBBET!

- vi levererar på hela Höglandet!

ör f t l l A t! st a l l e

KONTAKTA MATTIAS PÅ

0708 - 43 42 91

DU Stallströ • LantbruksströÄR • Torv RÖRMONTÖR Bränslepellets • Ströpellets Eller har eget

& Pensionat Tel: 0739-595443 www.miashunddagis.se

VS installationsföreta Vill du vara med i vårt gäng? Hör av dig till:

UPPLEVELSER mitt i Småländska SKOGEN Restaurang för 110 pers - Café - Spa Gårdsbutik - Örtagård - Konferens - Vandringsleder - Grill - www.timjan.se 0382-31094

Jan Andersson 0704 23 33 67 Tony Sjödin

0737 08 72 40 Din rörinstallatör på Höglandet!

VETLANDA, 0383-75 51 00

NÄSSJÖ, 070-410 43 16

SÄVSJÖ, 070-745 22 20

LAGA VILT Tävla om att vinna boken av Anders Levén

6 2 8 9 5 6 5 7 9

6 8 3 9 7 3 2 4 4 1 6 9 Våga laga mer vilt! Här finns ca 45 inspirerande recept på bland annat hjort, vildsvin och älg, både med traditionellt svenska smaker och spännande kryddor från andra delar av världen. Vad sägs om att testa Vilda Wallenbergare, älgköttbullar med pistagenötter, en modern bowl med nudlar och fasan eller en mauritisk curry med vildsvin och räkor? Anders Levén, en av Sveriges mest välkända kockar och en passionerad jägare, bjuder på nyskapande maträtter och uppmuntrar alla att experimentera i köket och välja det kött man har tillgängligt. Det har aldrig varit enklare att imponera på familj, vänner och jaktlag!

7

1 9 2

2 4 7 3 1 6 7 2 4 6 7

Sms:a senast 20 september 1. Skriv VH Bok3 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok3 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok3 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “vilt”.


18

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

tar ryggen stryk.

Stort intresse för rundpingis

Lisa berättar att hon har konstant värk, dag och natt och går på smärtstillande. – Jag har fått sluta med en hel del av de fritidsintressen som jag älskar, även tennis är för tufft för ryggen just nu. Lisa har istället fortsatt att surfa. Dessutom har hon fått ett helt nytt men mer skonsamt intresse, nämligen rundpingis. – Men alltså, det är ju så kul. När jag är i Stockholm går jag numera alltid till ett ställe på söder som kallas för Ugglan. Det är en rundpingislokal där folk i alla åldrar hänger och spelar mot varandra. Jag ska dit nu efter intervjun och träffa en kompis, du måste dit! Lisa beskriver entusiastiskt om hur hon träffat vänner där som hon till och med ska ut och resa med, om hur hon och Lars Winnerbäck spelat mot varandra där och om hur hon träffat andra musiker som hon sedan spelat in musik tillsammans med. – Det är ju väldigt socialt. Jag har faktiskt även tagit med Kalle Moreus dit! Annars kan jag tycka att det är svårt att hitta nya vänner när man kommit upp i den här åldern, har familj och så. Men detta är det perfekta stället, säger Lisa glatt och menar att man måste se det positiva i det negativa. Utan diskbråcket hade hon kanske aldrig hamnat på Ugglan och därmed aldrig gjort alla dessa underbara möten?

Rollen som mamma och musiker

Lisa upplevs som en påtagligt energisk kvinna, men hon beskriver en period för några år sedan då hon upplevde en av sitt livs tuffaste matcher. – Det var en period när all energi och kreativitet plötsligt bara tog slut. Jag tror jag hade för många bollar runt omkring mig samtidigt och pallade inte. Lisa hade just blivit mamma och hade svårt att hitta sin roll, inte bara som mamma utan också som musiker. – Jag vet att det finns artister som kan stå och amma ena sekunden och sedan gå upp på scen den andra, men jag klarade inte det. Jag klarade inte av att vara både supermamma och göra superkarriär samtidigt. När jag var med barnen ville jag bara vara mamma och mitt upp i allt det där tog all energi bara slut. Jag hade ingen ork kvar till något alls. Under en period gjorde jag endast det nödvändigaste, inget mer. Jag var inte så kaxig under den där tiden, konstaterar Lisa och beskriver sedan hur det faktiskt var just barnen och musiken som gav henne glädjen tillbaka. Hon fick energin tillbaka och gjorde bland annat Melodifestivalen. Men sedan kom nästa bakslag. Skilsmässan.

Skilsmässan

– Det var såklart supergrymt. Jag tror ingen skilsmässa är lycklig, speciellt inte för barnen. Men jag hade stångat huvudet i marken allt för länge. Länge, allt för länge ville jag bara få det att funka, att allt skulle lösa sig. Men till slut var vi tvungna att inse och våga släppa taget, säger Lisa som var tillsammans med sin exman Marius Sommer i över 17 år. Hon menar att de var väldigt olika och hade rätt olika värderingar redan från början, men grejen var att de sågs så sällan att de nog inte ”insåg det där och då”. Han proffsåkte som snowboardåkare och Lisa turnerade. – Separationen var lite som att bränna ner en skog, det var så förödande och dött, men sedan när det åter börjar växa kan det bli grönt och fint igen, menar Lisa som sedan två år bor tillsammans med skåningen Jens Persson. Han flyttade upp till Lisa på landsbygden i norr från storstaden Malmö. Då måste man ju va kär, säger Lisa och skrattar. I en relation talar Lisa om vikten av humor. – Att få skratta ihop är något jag värdesätter mer och mer, men också att man delar intressen och kan hitta på saker tillsammans. Jag

tycker också det är mysigt att leva tillsammans med någon man kan ha intressanta samtal med, jag får energi av att prata med Jens.

Det viktigaste är att barnen känner sig älskade

Jens har inga barn sedan tidigare, men funkar superbra tillsammans med Lisas döttrar. – De har fått en jättefin relation och apropå det såg jag en fin film om just detta ämne häromdagen, ”Shoplifters”. Den handlade om att biologiska föräldrar inte alltid behöver vara de viktigaste personerna i barnens liv och att det inte behöver vara fel. Att leva varannan vecka med barnen tycker Lisa är tufft och hon försöker ”sneaka” åt sig så mycket tid hon bara kan för att få vara med sina tjejer. – Varannan fredag åker betongkepsen på, så är det bara. Trots att de bor hos sin pappa endast fem minuter ifrån oss kan jag sakna dem oerhört när de inte bor hos oss. Och det är klart att de varit ledsna över skilsmässan. Framför allt så skäms man ju som föräldrar över att de ska behöva flytta fram och tillbaka så här. Men vi försöker göra det bästa av situationen. Det viktigaste mitt i allt är att de får känna sig älskade.

............................... Namn: Lisa Miskovsky Ålder: 44 år, Familj: Sambon Jens Persson och döttrarna Elsa 9 och Elvira 11 Bor: I Umeå Yrke: Artist, låtskrivare Aktuell med: Turné

Tid ihop löser problem

Som mamma tycker Lisa att det är viktigt att lära sina barn att man ska hälsa på gamla, tacka för maten eller när bilar stannar för att man ska gå över gatan. – Sådant där vardagshyfs tycker jag är viktigt i uppfostran. Men sedan är det ju så att folk alltid kommer tycka och tänka en massa om andras barn, fastän de inget vet om deras bakgrund eller omständigheter. Lisa jobbade ett tag som simlärare och fick då ta hand om de barn som avvek från mängden. – Jag tyckte väldigt mycket om de barnen, människor som är ”eljest”. Men överlag tycker jag att vi blivit mer toleranta i vårt samhälle, att vi accepterar människor som har någon avvikelse eller diagnos i större utsträckning. Tid är en annan sak Lisa tror är a och o i relationen till barnen. – Tid ihop löser problem, menar jag. Tillbringar man tillräckligt mycket tid ihop med sina barn så sipprar oro och problem av olika slag till slut fram. Jag kan känna en oro över föräldrar som lämnar sina barn framför skärmar, men jag som själv är en gammal ”gamer” kan förstå barnens besatthet. Jag ”gamar” gärna ihop med mina barn, men vi gör också annat ihop, som att vara ute och grilla i naturen, fågelskåda eller åka skoter.

Vad gör dig lycklig?

– Jag är lycklig när folk i min omgivning mår bra och trivs, men också när jag får finnas som ett stöd för dem som inte mår så bra. Min 94-åriga granne blev så glad när jag förra veckan hade fixat hans brunnslock åt honom. Den glädjen är obeskrivlig. Jag vill att mina vänner ska veta att jag finns där för dem. Jag har haft flera i min omgivning med drogberoendeproblematik och jag har aldrig vikit från deras sida. Dessutom tycker jag att det är viktigt att visa för barnen att det inte är farligt eller att man behöver vara rädd för att vara nära någon som är i sorg eller har det svårt.

Finns det något du är rädd för?

– Jag hade aldrig någonsin varit rädd för något innan jag fick barn. Men sedan hände något märkligt, att varje gång jag kör över en bro med dem i baksätet är jag livrädd att jag ska köra av bron. Den här känslan återkommer gång på gång när jag är på en bro och jag funderar på hur jag där och då ska kunna rädda dem båda samtidigt? En hemsk tanke!

Vad gör du för att varva ner?

– Jag har blivit mindre stresstålig efter den där

VISION liv HÖGLANDET

Foto: Andreas Nilsson

tunga perioden då all energi plötsligt försvann för ett tag. Stressymtom som att jag blivit mer disträ och glömsk är ständigt återkommande, jag kan glömma vart jag ska köra när jag åker bil och inte vara närvarande. Men när jag har stressat och varit igång för mycket då är en riktigt stenhård tyst bastu den bästa medicinen för avkoppling. Sådär så man inte kan andas och blir nollställd, som en zombie. Min sambo trodde jag skulle ha ihjäl honom de första gångerna, men nu har han vant sig.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

– Jag drömmer om att släppa en skiva på svenska, skriva mer åt andra och kanske göra en riktig metall-platta. Men jag drömmer också om att ha en lägenhet utomlands där vi kan bo halvårsvis. Jag trivs med bad, strand och surfing.

Vad betyder musiken för dig?

– Oerhört mycket. Den är en stark rot tillsammans med mina tjejer och min sambo. Musik binder samman och är som en slags bästa vän som är kul att få dela med sig av till andra.

Vad är du mest stolt över? – Att jag lärt känna mig själv bättre. Idag har jag lärt mig att fördela livet och fokusera på både barn och karriär på ett sätt där jag fortfarande får må väl. Jag har helt enkelt lärt mig att navigera till någon slags rutt i livet. Text: Frida Funemyr Bild: Andreas Nilsson Vision Höglandet september 2019


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 19

Josefinesskafferi Matexpert Josefine Collén skriver om årstidsmat, närproducerat, ekologiskt, relationer, hälsa, omsorg och annat klokt.

KUNSKAP FÖDER

GODHET

Desto mindre vi vet om ett ämne desto mer kan fördomar och okunskap härja fritt. På 50-talet ansågs det mer eller mindre ofarligt att röka och många läkare frontade diverse reklam-annonser för rökning. 50 år senare med kunskap om rökning har diverse åtgärder gjorts för att motverka rökning. Oavsett vilken position vi har i samhället tycker jag att vi har ett ansvar att ta reda på så mycket förekommande fakta och kunskap i den positionen vi befinner oss i. Vi har sedan en skyldighet att förmedla kunskapen vi anammat. Just när det gäller okunskap kring mat så tror jag att själva fundamentet till kunskap om råvaror, djurhantering, miljö etc är närproducerat. Desto längre ifrån, desto mer kan okunskapen härja fritt. När vi förlöjligar människor med kunskap beror det just på vår egen okunskap. Som tur är, är historien fylld av människor som har haft styrkan att driva igenom nytt tänk och kunskap. Att ifrågasätta normen. Mahatma Gandhi sa någon gång; ”Först ignorerar de dig, Sedan förlöjligar och skrattar dom åt dig, Därefter försöker dom bekämpa dig.. För att sedan vilja bli din vän”. Mycket har hänt på matfronten. Socker, e-nummer, transfetter, gluten. Alla har varit heliga kor som kan översättas med Mahatma Gandhis tänk. Många pionjärer blir först förlöjligade. Tänker på den första som sa att jorden var rund och inte platt. Ibland måste vi våga vara Pippi Långstrump eller Greta Thunberg. Vara obekväma för det som är rätt. Våga bli förlöjligade eller ignorerade. Vi har bara en skapelse och det är vår absoluta skyldighet under denna korta tid på jorden att vårda den på bästa sätt. & precis som Pippi säger är man tyst för länge så vissnar tungan.

JUST NU I MITT KÖK

SVAMP

Finns det något bättre nu på hösten än att ge sig ut i skogen & leta svamp? Men man fastnar oftast vid kantareller. Kanske har du turen att känna någon svampexpert du kan följa med ut och plocka lite andra sorter eller kanske finns det någon kurs du kan gå. Synd att missa alla goda ätbara svampar som finns där alldeles gratis.

Svampsoppa 4 pers

Fräs en hackad gul lök och en hackad vitlöksklyfta Ca 3 dl förvälld svamp efter tycke och smak Fräs en stund tillsammans med löken. Salta & peppra. Häll på 2-3 msk kycklingfond och ca 6 dl vatten. Koka ca 15 min Avsluta med 1 dl grädde. Koka ihop och mixa. Garnera rikligt med hackad gräslök och riven parmesanost.

Josefine Collén, brinner för bra mat. Hon föreläser gärna och coachar privatGården Vasen i Nye Nye socken socken är är en en del del av av Smålands Smålands trädgård trädgård –– ett ett område område sydost nordväst omom Vetlanda Vetlanda med med rik flora, mycket mycket lövträd, vackra sjöar och och underbar kuperad kuperad terräng.

personer och grupper. Hon är matkreatör och utbildad kock. Dessutom är hon utbildad inom västerländsk och österländsk medicin, är taktil massör, utbildad undersköterska och har drivit Fitnesstudio i Österrike. Josefine bor med sin man och sin dotter i villa nära naturen i Grimstorp. josefine.collen@visionhoglandet.se


20

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

Ät garanterat närproducerat och ekologiskt!

LAGA VILT Tips till hemmakocken Tips till hemmakocken Det allra bästa tipset inför en middag är att förbereda så mycket du kan och göra det sista när gästerna har kommit. Det minskar stressen. Och kom ihåg att gäster gärna väntar på toppfräsch mat. Låt en fördrink underhålla dem i stället för att Det allra bästa tipset inför en midvarmhålla maten och riskera att den dag är att förbereda så mycket du blir sämre. kan och göra det sista när gästerna har kommit. Det minskar stressen. Egenjagat och egenodlat skapar Och kom ihåg att gäster gärna väninte bara stolthet och lycka utan tar tar på toppfräsch mat. Låt en föräven maten till nya, höga höjder. Du drink underhålla dem i stället för att kan bland annat göra många härliga varmhålla maten och riskera att den kryddblandningar av torkade örter blir sämre. och salt. Helt utan tillsatser.

VISION mat 2019-05-28 14:34

Egenjagat och egenodlat skapar Viltkött är magrare än till exempel inte bara stolthet och lycka utan tar nötkött, så tillaga det med omsorg. även maten till nya, höga höjder. Du Efterstek gärna köttet långsamt i kan bland annat göra många härliga ugn efter att du har brynt det i en kryddblandningar av torkade örter stekpanna för ett saftigare resultat. och salt. Helt utan tillsatser. Använd dig även av en stektermometer och följ rekommendationerna Viltkött är magrare än till exempel om kärntemperatur i recepten. nötkött, så tillaga det med omsorg. Efterstek gärna köttet långsamt i ugn efter att du har brynt det i en stekpanna för ett saftigare resultat. 8 Använd dig även av en stektermometer och följ rekommendationerna om kärntemperatur i recepten.

Laga vilt_skarp inlaga_tb.indd 105

HÖGLANDET

Köp kastruller som fungerar på alla Investera i en bra kniv som fungerar typer av spisar och satsa på kvalitet, för just din hand. Passformen är alltäven på saftkastrullen, så att du kan så viktig, men även stålvalet. Mjukaanvända den till mycket. Många har re stål blir slött fortare men är också för små grejer hemma, men i en stor möjligt att slipa själv. kastrull kan du göra allt från fonder, soppor och grytor till saftkok. En bra Köp kastruller som fungerar på alla gryta kan du dessutom använda till typer av spisar och satsa på kvalitet, långkok i ugnen. Inte nog med att även på saftkastrullen, så att du kan grytan kan stå i ugnen även om du använda den till mycket. Många har är ute och gör ärenden, det är dessför små grejer hemma, men i en stor utom ett säkert sätt att tillaga maten kastrull kan du göra allt från fonder, på, speciellt om du har småbarn och soppor och grytor till saftkok. En bra hundar hemma. gryta kan du dessutom använda till långkok i ugnen. Inte nog med att grytan kan stå i ugnen 105 även om du är ute och gör ärenden, det är dessutom ett säkert sätt att tillaga maten på, speciellt om du har småbarn och hundar hemma. 2019-05-28 14:34

Lasagne på grov viltfärs

Laga vilt_skarp inlaga_tb.indd 8

2019-05-28 14:33

Laga vilt_skarp inlaga_tb.indd 8

2019-05-28 14:33

8

Med grovmalen färs får denna lasagne mer karaktär och struktur. Servera den gärna dagen efter tillagning. Då sma­ kar den ännu bättre. 4 portioner • • • • • • • • • • • •

600 g grovmalen viltfärs 2 msk olivolja 1 hackad schalottenlök 2 rivna vitlöksklyftor 1 burk (400 g) krossade tomater av god kvalitet 1 riven morot 1 riven palsternacka 1 riven zucchini 3 msk oregano 1 ½ dl chilisås (t ex Heinz) salt och svartpeppar tabasco

Bechamelsås • 2 msk smör • 1 ½ msk vetemjöl • 3 dl mjölk • 2 dl grädde • salt och svartpeppar

gör så här: Sätt ugnen på 175 °C. Bryn färsen lite grovt i olja och tillsätt lök och vitlök. Häll på krossade tomater samt morot, palsternacka och zucchini. Smaksätt med oregano och häll eventuellt på lite vatten om det behövs. Koka till en tjock sås. Smaksätt köttfärsen med chilisås, salt och peppar samt tabasco. Gör en bottenredning till bechamelsåsen genom att smälta smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Blanda mjölk och grädde och späd redningen med gräddmjölken. Låt såsen koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Varva bechamelsås, lasagneplattor (de kan förkokas i några minuter om du vill) och köttfärs i en ugnsform. Toppa med skivad paprika och slå sedan över den sista bechamelsåsen. Strö på osten och droppa över lite olivolja. Tillaga lasagnen i ugnen. Sänk temperaturen till 125 °C efter 30 minuter och tillaga i ytterligare 30 minuter.

• 3 lager lasagneplattor • 1 skivad paprika • 2 dl riven ost, t ex parmesan eller herrgård • olivolja

56

Laga vilt_skarp inlaga_tb.indd 56

Investera i en bra kniv som fungerar för just din hand. Passformen är alltså viktig, men även stålvalet. Mjukare stål blir slött fortare men är också möjligt att slipa själv.

2019-05-28 14:34

57


............................... Gravad dovrygg med lime och svartpeppar Gravat viltkött är perfekt bjudmat efter­ som du kan förbereda köttet i förväg och servera det kallt. Gravnings­ processen tar dock 48 timmar, så pla­ nera för måltiden i god tid. ca 8 portioner • • • • • •

1 dl havssalt ½ dl råsocker 2 tsk nymalen svartpeppar 1 lime, saft och rivet skal 1 dl mörk rom 600 g putsad dovrygg

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 21

VISION mat HÖGLANDET

gör så här: Blanda alla ingredienser till gravningen i en plastpåse och lägg i köttet. Ställ in i kylen och låt köttet gravas i två dygn. Rosta nötter, pumpafrön, kavring och senapsfrön i en torr, het stekpanna tills de har fått lite färg. Rör ihop ingredienserna till senapsmajonnäsen. Servera köttet som plockmat skivat på en tallrik tillsammans med de rostade nötterna och majonnäsen.

Rostade nötter och frön • 1 dl pinjenötter • 1 dl pumpafrön • 1 dl smulad kavring • 1 msk malda gula senapsfrön Senapsmajonnäs • 1 msk dijonsenap • 1 ½ dl majonnäs • 1 dl hackad persilja

Recept från boken Laga vilt av Anders Levén. Semic förlag. Foto: Magnus Skoglöf Tävla om boken på annan platsa i tidningen.

18

Laga vilt_skarp inlaga_tb.indd 18

19

inlaga_tb.indd 19

2019-05-28 14:33

Vildsvinspiccata med trattkantareller

2019-05-28 14:33

Piccata är en italiensk rätt som består av en ostpanerad schnitzel. Traditio­ nellt görs den på kalv, men här har jag bytt ut den mot vildsvin. Den torkade svampen i paneringen förhöjer sma­ ken av vilt och skog. 4 portioner • 700–800 g benfri kotlettrad av vildsvin • 1 ½ dl torkade trattkantareller eller trumpetsvamp • 2 ägg • 1 ½ dl riven parmesan • salt och svartpeppar • vetemjöl • matolja och smör till stekning

VISION mat HÖGLANDET

Laga vilt_skarp inlaga_tb.indd 29

29

2019-05-28 14:33

Saffransrisoni • 1 hackad gul lök • 1 g saffran • 2 msk olivolja • 3 dl risoni • 5 dl hönsbuljong • salt och svartpeppar • riven parmesan Örtolja • 1 fång persilja • 1 fång basilika • 1 ½ dl olivolja • 2 vitlöksklyftor • salt och svartpeppar

28

gör så här: Sätt ugnen på 175 °C. Stycka kotlettraden och putsa den väl (när man panerar ska man inte ha kvar så mycket fett). Mal den torkade svampen i en kryddkvarn och blanda med ägg, parmesan, salt och peppar. Låt blandningen stå och svälla en stund. Krydda köttet med salt och peppar och vänd det i lite mjöl, och sedan i svamppaneringen. Hetta upp matolja och smör i en stekpanna och låt fettet få en gyllengul färg. Bryn köttet sakta och fint och låt det sedan eftersteka i ugn i ca 10 minuter. Servera gärna köttet lite rosa. Fräs lök och saffran i olivolja och vänd ner risonin. Slå i buljongen under ständig omrörning. Koka i ca 10 minuter tills risonin är al dente. Smaka av med salt, peppar och parmesan. Mixa persilja och basilika med olivolja, vitlök, salt och peppar i en matberedare. Du kan också göra det för hand om du finhackar örter och vitlök. Servera köttet med risoni och lite örtolja, och gärna stekta tomatskivor.


22

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

VISION HÖGLANDET

historia

TOVAS RÄDDNING ”Eländiga skithäst,” fräste Tova med ögonen hårt kisande ut i den rasande stormen. Varför skulle Brinke gå ner sig i blöthålet nu. Kunde inte hästar ana till sig sådant? Tova drog i de stela tyglarna med sina iskalla händer, nageltrången kröp allt längre upp genom fingrarna. Hon kände hur ilskan bubblade i bröstet, hon skrek och förbannade snöstorm och blöthål, farfar Are som var så sjuk och pappa Vråe som var i England. Fick hon inte upp Brinke skulle han nog dö där i skogen och hur skulle det då gå för henne, blöt och isande kall som hon var. Långt hem var det också. Det var senhöst i Njudung och tung, blöt snö gjorde den redan sönderkörda färdvägen till nästintill oframkomlig. Snart skulle det frysa till och släden skulle göra transporter och resor oändligt lättare. På hösten och våren var det hopplöst att resa på land. Färdvägarna var som upptrampade och sönderkörda korridorer i den täta skogen och hade ibland blivit hundratals meter breda, då man ständigt fick söka nya vägar för att komma fram överhuvudtaget. Tova var på väg hem till Komstad från boplatsen vid Vallsjön där hennes farbror Gunne bodde med sin familj och sina trälar.

Vråe den vresige

Gunne hade valt att flytta dit och bryta ny mark då han tyckte det var outhärdligt att bo nära Tovas pappa Vråe. Öknamnet Vråe (den vresige) hade blivit ett med Tovas pappa. Redan som liten visade han en särdeles handlingskraft kombinerat med ett oväder till humör. Han fick de vildaste utbrott som åska från en klarblå himmel för minsta småsak. Så hade det alltid varit, det hade farfar Are berättat. Egentligen var det bara Fröjdis, Tovas mamma som fick hyfs på karlsloken och så farfar Are förstås. Handlingskraften hade fört Vråe långt, det vresiga humöret till trots, och i bara farten hade farbror Gunne och andra vikingar från hela Njudung dragits med av

den rastlöse Vråe på de mest hisnande äventyr långt bortom de väldiga vattnen. Tova förstod att hennes pappa var en viktig person.

Harald Blåtand och Sven Tveskägg

Till och med danernas gamle konung Harald Blåtand och den nye Sven Tveskägg och Hakon Jarl som styrde över Norge hade förstått att använda sig av den urkraft som den vresige hövdingen från det otillgängliga Njudung besatt. Hakon Jarl hade till och med utsett Vråe till stallare och gett honom full kontroll över hela sin här, vikingatågen och det mesta som rörde kolonierna i England, på småöarna och i Norge. Vråe visste hur man handskas med män och var i övrigt en förståndig hövding. Egenskaper som kom väl till pass när det gällde att leda och motivera skaror av bångstyriga vikingakrigare på erövringståg. Vråe visade sig även kunna få ordning på kolonibyggandet i England och andra platser bebodda av veklingar knappt värda att kallas människor. Men kunskaper och rikedomar hade dessa märkliga varelser, det förstod Tova. Vråe hade låtit dekorera gästabudssalen i Komstad med förunderliga ting från England. Många tyckte Vråes förstfödda, flickebarnet Tova var löjligt lik sin far, både till utseendet

med den kraftiga benstommen och tydliga dragen runt mun och näsa men framför allt till sinnet, envis och handlingskraftig och med ett sjusärdeles humör. Nu var inte Vråe i Njudung och Tova hade inte velat ta med någon träl eller syskon till Vallsjön. Eftersom hon gärna ville träffa sina kusiner så hade hon inte lyssnat på mamma Fröjdis eller farfar Are som menat att någon av trälarna kunnat göra resan själv utan Tova om hon inte ville resa med trälapacket som Tova kallade dem. Resans orsak var ju bara att lämna några säckar rovor som Fröjdis lovat Esa, Gunnes fru.

Drömmen

Tova skrek och grät, salta våta tårar blandades med yrande blötsnö och snor. Hon satte sig uppgivet på ett ikullfallet träd några meter från Brinke. Plötsligt ryckte hon till. Var det inte något som rörde sig längre bort i den mörka skogen, snön gjorde det omöjligt att se. Brinke frustade lite nu och då men försökte

knappt ta sig upp från det sugande blöthålet längre. Det skymde i Njudungsskogen över en ilsken Tova och hennes utmattade häst. Vad trött hon kände sig, jag vilar en stund tänkte hon och försvann sakta ner i något mörkt och varmt. Plötsligt stod mamma Fröjdis framför henne och log, hon hade ingen fäll på sig utan bara sin klänning, lillebror Bore sprang och lekte i bakgrunden runt eldstaden mitt i rummet. Tova log, hon var hemma. Mamma dansade runt elden, runt, runt, fortare och fortare, fötterna nuddade inte längre marken. Trälar, småsyskon, mor och till och med gamle farfar Are började dansa, en grotesk dans till mullrande trummor och gäll sång, ungefär som vid storblotet. En kuslig, mörk men pirrande stämning drog hela gästabudssalen med sig i vild dans, fällar, vapen, redskap och sköldar fick liv och slängde sig in i ringdansen. Det gick fortare och fortare. Tove kände hur hon lättade från marken, sakta, sakta. Det var varmt, disigt och skönt.


............................... Räddningen

Plötsligt kände Tova kalla händer fatta om hennes axlar. Någon skakade hennes kropp våldsamt. Med en duns landade hon på det omkullfallna trädet i skogen igen; kylan, fukten och smärtan var tillbaka. Framför henne stod en stor man iklädd en väldig vargfäll. Några andra män var i färd att baxa upp Brinke från blöthålet. Borta var mamma Fröjdis, dansen, de mullrande trummorna och värmen. Den store mannen talade till henne med ord hon inte kände igen, hade hon inte varit så eländigt kall, blöt och full av desperat längtan efter mamma Fröjdis varma famn hade hon nog skrattat åt mannens lustiga ljud, han lät som endel trälar gör när de talade med varandra. En annan man kom fram och frågade vad hon hette med ord hon förstod. Hon försökte svara men försvann bort i ett barmhärtigt mörker. Det sista hon kände var hur starka armar lyfte henne och hur en torr fäll lindades runt hennes genomblöta och iskalla kropp sedan var allt mörkt och varmt på något konstigt sätt. Elden sprakade och knäppte. Sakta öppnade Tova ögonen, vart var hon? Tunga andetag och en och annan snarkning hördes runt omkring henne. Eldens flackande sken uppenbarade sovande varelser lite varstans i rummet. Meterhöga, guldgula lågor slickade mot taket. På andra sidan elden låg en man och en kvinna och sov tungt. Hon kände igen mannen. Var det inte Skrape. Jo hon var säker hon hade vaknat i Skrapes storstuga i Torshult eller Skrapstad som det visst kallades numera. Hon rös till, Skrape var ingen vän av Vråes familj. Han var ingen man av svärdet längre utan hade tagit intryck av några av sina trälar från England och deras föraktade korsgud. Så långt hade han gått att han hade slutat delta i storbloten och övergivit gudarna. De gamla offerplatserna vid gravplatsen vid Skrapstadsjön stod oanvända. En sådan gärning kunde väl inget annat än dra på sig Tors och Odens vrede? Fruktan för gudarnas hämnd och ett allmänt förakt hade lett till att de omgivande boplatserna inte ville ha kontakt med folket i Skrapstad. Hela Skrapes by hade gjort som Skrape och lämnat asarna, därför kallades platsen Skrapstad. Att kalla den Torsnäs när man inte hedrade Tor gick inte an. Nu låg Tova i självaste Skrapes gästabudssal omgiven av barn och trälar. Huvudet dunkade av trötthet och hon orkade inte ens vara speciellt arg eller rädd utan bara trött. Snart sov hon igen.

Vän eller fiende?

Tova vaknade av att någon strök hennes kind, det var Skrapes fru Beda. Med ett leende räckte hon fram en lerskål med någon rykande dryck. Tova smuttade tacksamt på den varma brygden. Hon kände sig fortfarande trött och allt såg dimmigt ut, tyckte Tova. Det kändes konstigt att vara i Skrapstad, nära Komstad men ändå så främmande, tyckte hon. Beda berättade att männen som räddat henne kom från England men de var inte trälar utan fria och kom hit för att sprida tron på vitekrist, korsguden. Trött och matt var Tova, ändå orkade hon med att fnysa föraktfullt när hon hörde om engelsmännen. Beda låtsades inget om, utan fortsatte att berätta att engelsmännens ledare hette Sigfrid och att det var på en slags släde efter hans häst Tova blivit inlindad i en stor fäll och transporterad till Skrapstad. Ja, ja hon var väl glad att ha blivit räddad då. Men hade inte Sigfrid, med sitt följe, kommit så hade säkert Tovas gudar funnit ut något sätt att rädda henne ändå. Riktigt säker var hon inte för det gick inte lita på någon av asarna. Det berättade hon inte för Beda. Tova tänkte på den mörka stämningen vid blotet hemma i Komstad när gudarnas gunst köptes med både får och andra kreaturs blod, till och med en och annan träl hade gått åt. En träl var inget jätteoffer hade Vråe förklarat för Tova. En vacker hjälm var mer värdefull än en träl eller två trälinnor. Otäckt tyckte Tova ändå det varit och hon hade många nätter drömt mardrömmar om det. Samtidigt älskade hon redan som liten

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 23

VISION HÖGLANDET

historia

Höglandet på vikingatiden

För tusen år sedan befolkades Höglandet av vikingar. Tusentals med bönder som från och till drog iväg på plundringståg till England, och kanske till Frankrike, Ryssland och möjligen Turkiet. Vikingar kallades de som drog iväg på plundring- och handelsresor. Så småningom kallades alla invånare i Norden för vikingar. Platserna hade ofta andra namn på den tiden men idag heter vissa av dem det de gör på grund av vikingarna. Ryssland betyder till exempel ”vikingarnas land” (ryss var en beteckning för viking) då vikingarna styrde stora områden längst med floderna där. Normandie i Frankrike betyder ”nordmännens land” och gavs till vikingarna för att de skulle lämna Paris i fred. Många städer som tillexempel York och Dublin grundades av vikingar från Norden. Vikingarnas inflytande visar sig inte minst i språkforskningen, ungefär hälften av orden i engelskan och många franska ord kommer från det fornnordiska språk som vikingarna talade. För tusen år sedan var det brytningstider på Höglandet. Nya tankar och idéer fick fäste. Den djupt rotade dyrkan av asagudarna fick konkurrens av en ny lära. Tankar om alla människors lika värde slog ner som en bomb i en värld där en trälinna var värd hälften så mycket som en hjälm. Paradoxalt nog kom budskapet med modiga munkar just från bland annat England, där höglänningarna plundrade som värst. De kom till Höglandet med risk för liv och lem och spred läran om vitekrist – korsguden. En del av dessa förkunnare blev martyrer. De var uppenbart drivna av en passion, en slags kärlek till dessa barbariska vildar som plundrade och ockuperade stora områden i Europa och bort i Asien. Med tiden hade missionärerna framgång. Vissa vikingar omvände sig av politiska skäl, nordiska kungar hade antagit kristendomen och det kunde vara fördelaktigt att följa deras exempel. Andra omvände sig av övertygelse åter andra höll fast vid de gamla lärorna och tron på asagudarna, ibland under ytan. På sikt fick den nya läran stort inflytande och grunden till vad som blev Sverige lades.

Om Tova och Vråe

För tusen år sedan levde en flicka i trakten av Komstad utanför Sävsjö. Hennes pappa hette Vråe och var en framstående man. Det vet vi för Tova lät resa en runsten där hon berättade att Vråe var stallare hos Hakon Jarl som styrde Norge. Stallare var en viktig position med ansvar för bland annat armén och livvakten. Vi vet att Vråe hade en bror vid namn Gunne som dog i England, det berättar han på en runsten han reste. Båda runstenarna finns i trakten av Komstad.

känslan av makt och extas som vibrerade i hela kroppen vid storbloten. Hon var oerhört stolt över sin pappa Vråe som var den som ordnade de största offerhögtiderna i hela Njudung. På Skrapes domäner kändes det annorlunda, det förnam hon redan när hon vaknade på morgonen.

Trälarnas frihet

Var ryktena hon hade hört om att trälar behandlades nästan som fria män i Skrapstad sanna? Var det sant att en del trälar till och med hade frigetts och själva bröt och brukade egen jord? Det lät ofattbart och löjligt tyckte Tova, trälar skulle man hålla hårt, det gjorde man i Komstad. De var till ovärderlig hjälp och Tovas mor Fröjdis hade aldrig klarat att bruka jorden, utvinna järn, sköta kvarnarna,

reparera hus och redskap och alla andra sysslor utan dem, det insåg Tova, men att jämställa dem med riktiga människor, fria njudungar, det gick inte alls att göra, tänkte Tova. Genom dörröppningen såg Tova att solen lös på tunet utanför huset och vädret var lugnt. Lite snö låg på marken men inte mycket. Borta i hästhagen vid sjökanten såg hon något som värmde hjärtat. Där stod Brinke och tuggade på en knippe torrt hö. Med ens fick Tova ny kraft. Hon hasade ner från sovplatsen och upptäckte att hon inte hade sina egna kläder på sig. Förläget vände hon sig mot Beda som nickade mot Tovas kläder som hängde på tork nära elden. Tova tog kläderna och gick in bakom en skärm som Beda visade henne och bytte till sina egna kläder. Väl ombytt tågade hon ut ur gästabudssalen och raka vägen mot hästhagen.

Brinke frustade nöjt när Tova kliade honom på bläsen. Han såg riktigt pigg ut. Nu hade nog varenda Skrapstadunge samlats runt Tova och dussintals nyfikna ögon följde varje rörelse. Ut på tunet kom även Beda och några andra kvinnor. Tova ville komma bort från denna plats, hon längtade efter Fröjdis, farfar Are och alla andra i Komstad som måste var oroliga till döds vid det här laget. Av männen i byn syntes inte ett spår. Tova fick hjälp med Brinke, tackade Beda förläget. Beda bara log och visade vilken väg hon skulle ta och så bar det av längs Skrapstadsjön bort mot Komstad. Tova kände sig matt, glad och förvirrad, allt på en gång, när hon red hemåt i solskenet.

Av Mikael Torstensson Vision Höglandet september 2019


24

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

HYDROPONISK ODLING

- ODLA DINA GRÖNSAKER I VATTEN gått ännu snabbare. Mycket har vi komiskt nog amerikanska cannabisodlare att tacka för. De såg fördelarna med hydroponik, men kunde inte odla plantorna i växthus av uppenbara skäl. Det storskaliga behövde anpassas till något som kunde odlas i ett rum i källaren. I Sverige har odling av chili blivit något av den svenska motsvarigheten. I bägge fallen, och speciellt vad gäller cannabis, så har estetiken och kostnaderna för odlingen varit underordnade resultatet. Om du får ett kilopris på tusentals kronor så gör det inget om belysningen kostar lite. Det är värre om du försöker odla sallad och örter. Just utseendet på odlingsbehållarna och inköpspriset, tillsammans med den tekniska stämpeln, tror jag har hindrat många från att börja odla hydroponiskt (om de ens känt till att det var möjligt). Det är först på senare år som nya produkter och gör-det-själv-lösningar kommit fram som gjort det både enkelt, snyggt och prisvärt att odla grönsaker hemma.

SUGEN Behövs intePÅ jorden? ATT ODLA I ANNAT Men vad innebär det att något är odlat utan jord? Tanken på att något kan växa utan jord känns kanskeTESTA främmande. ÄN JORD? DÅ KAN DU Skulle det trots allt fungera så kan det väl ändå inte vara lika nyttigt, inte kan det väl vara ”naturligt”? Vad de flesta inte känner till är DETochHÄR!

Varför odla hydroponiskt? Att få tag i en bit mark att odla på är inte alltid helt lätt. Om du inte är lyckligt lottad och har ett växthus, får du också vara beredd på att du i stort sett endast kommer att kunna odla under ena halvåret. För många stannar odlingsdrömmen just vid en dröm eftersom det är mycket som måste gå ihop i vardagen, men att odla inomhus och hydroponiskt i hemmet är bra på flera sätt: Möjlighet att … Äta färska grönsaker året om Har du grönsaker nära till hands är det troligare att du kommer använda dem. Om du har barn får du möjligheten att prata om varifrån maten kommer, och det skapar en ökad medvetenhet. Odla mer på mindre yta Med hydroponisk odling kan du odla både på höjden och på bredden med en tätare plantering än vad som är möjligt med jord. Slippa kånka på jord

att de troligen redan har odlat utan ”jord”. I sin underbara bok ”Jord” Du behöver aldrig förnya en hydroponisk odling. När du är klar med en omgång häller du definierar Håkan Wallander jord på följande vis: ”En jord är uppvattnet på krukväxterna eller sköljer igenom odlingssubstratet. byggd av mineralpartiklar, organisk substans, luft, vatten och levanSkörda ofta de organismer.” Just den levande delen är utmärkande och är det som Eftersom det växer väldigt snabbt i en hydroponisk odling kan du skörda ofta och mycksaknas i den planteringsjord som många köper. Benämningen ”jord” et. Det är perfekt för dig som älskar färska kryddor i maten. är alltså något missvisande eftersom planteringsjord innehåller en kombination av kalkad ljus och mörk torv som är näringsberikad på Åka på semester något sätt. Förvisso kan man kalla torv för organiskt material, men till När du åker bort fyller du bara på lite extra vatten och sedan sköter sig odlingarna skillnad från mull så är den inte helt nedbruten. Näringen som torven själva. Nu behöver du inte oroa dig för att grannarna ska glömma bort vattningen. är berikad med förbrukas inom loppet av några veckor. För att odla hela säsongen tar många till flytande näring på flaska, där det ofta är konstgödsel som används. Likheten med hydroponisk odling är slående, den största skillnaden är att odlingssubstratet, alltså det som växten växer i, är ”inert”. delen att den näring som tillsätts sätt. är direkt tillgänglig förkalla upptag, uppenbara skäl. Detär storskaliga behövde Förvisso kan man torv för organiskt Tomater, Det gurka, sallad och många örter som du köper innebär att substratet inte innehåller någon näring och inte reaoch du tillsätter mer änrum växterna behöver. på inertafrån sub-mull så är den anpassas till något som kundeinte odlas i ett material,Exempel men till skillnad i affären gerar är ofta hydroponiskt odlade, har nämnvärt med andra ämnen. Jag brukar liknaalltså det vid att hälla strat ärhar lecakulor, stenull, kokosfiber inte och helt perlit. Sedan har vi förstås i källaren. I Sverige odling av chili blivit nedbruten. Näringen som torven är upputan vatten i ett glas. Du förväntar dig inteodla att glaset kommer att reageden mer ”rena” formen av hydroponik, det som många kanske odlats helt jord. Försök att jordlöst går att något av den svenska motsvarigheten. I bägge berikad med förbrukas inomförst loppet av några ra med vattnet förändra det, samma sakdet är det var med hydroponiska tänkervad på, nämligen odlingså direkt i vatten. EnFör av de fördelarna fallen, och speciellt gäller cannabis, veckor. attstörsta odla hela säsongen tar många spåra tillbaka tilloch 1600-talet, först under 134men H Y Ddu R Obörjar P O Nfrån I S Knoll. O D FörL I N G – K Ö K S T RharÄ Destetiken G Å R Doch U Tkostnaderna A N JärOatt R tillförseln Dför odlingen substrat. De innehåller ingen näring, utan med detta inte är begränsad av när vattning och där du det ofta är till flytande näring påsker, flaska, 30-talet som amerikanska forskare började undersöka varit underordnade resultatet. Om du får ett konstgödsel som används. möjligheterna för kommersiell användning. Att förnya kilopris på tusentals kronor så gör det inget Likheten med hydroponisk odling är slående, om belysningen kostar lite. Det är värre om du den störstaAskillnaden är att odlingssubstratet, jorden i växthus 10 H Y D R O P O N I Svar K O D L I Nmödosamt G – K Ö K S T R Ä D G Å R D U T Aoch N J O R D innebar en stor R B E TA N D E VAT T E N 11 försöker odla sallad och örter. Just utseendet alltså det som växten växer i, är ”inert”. Det kostnad. För många odlare sågs hydroponiken som på odlingsbehållarna och inköpspriset, innebär att substratet inte innehåller någon en möjlig lösning. Det var under den här tiden som tillsammans med den tekniska stämpeln, näring och inte reagerar nämnvärt med andra tror jag har hindrat många från att börja odla ämnen. Jag brukar likna det vid att hälla William Gericke, en professor på Berkeley, myntade hydroponiskt (om de ens känt till att det var upp vatten i ett glas. Du förväntar dig inte termen hydroponik. Det är en kombination av de möjligt). Det är först på senare år som nya att glaset kommer att reagera med vattnet två grekiska orden ”hydro” (vatten), och ”ponos” produkter och gör-det-själv-lösningar kommit och förändra det, samma sak är det med fram som gjort det både enkelt, snyggt och hydroponiska substrat. De innehåller ingen (arbetande) – bokstavligen ”arbetande vatten”. prisvärt att odla grönsaker hemma. näring, utan du börjar från noll. Fördelen är att den näring som tillsätts är direkt tillgänglig för upptag, och du tillsätter inte mer än oerhörd experimentlusta vilket har lett till Hydroponik tack vare Behövs inte jorden? växterna behöver. Exempel på inerta substrat större skördar och färre sjukdomar. Dessutom Men vad innebär det att något är odlat utan billigare plasttillverkning har det skett en mindre revolution när det är lecakulor, stenull, kokosfiber och perlit. jord? Tekniken användes framgångsrikt under andra Sedan har vi förstås den mer ”rena” formen gäller antalet popup-bönder som istället för att Tanken på att något kan växa utan jord världskriget för att försörja amerikanska av hydroponik, det som många kanske först odla i stora växthus odlar på okonventionella känns kanske främmande. Skulle det trots trupper stationerade i Sydostasien. Att tänker på, nämligen odling direkt i vatten. ytor i urbana miljöer. Ett exempel är företaget allt fungera så kan det väl ändå inte vara lika transportera grönsaker från USA var svårt, En av de största fördelarna är att du slipper Freight farms som med hjälp av odlingstorn nyttigt, och inte kan det väl vara ”naturligt”? och odling på de klippiga öarna i princip använda substrat. Du kan odla de flesta växter odlar i anpassade containrar. Vad de flesta inte känner till är att de troligen omöjligt. Det var dock först på 60- och med samtliga hydroponiska system, men redan har odlat utan ”jord”. I sin underbara 70-talet som hydroponiken slog igenom lämpligheten varierar. bok ”Jord” definierar Håkan Wallander Anpassning på allvar då det gjordes framsteg inom jord på följande vis: ”En jord är uppbyggd plasttekniker. Kostnaderna sjönk betydligt, till småskalig odling av mineralpartiklar, organisk substans, För- och nackdelar och över hela världen poppade växthus med Den kommersiella hydroponiken har luft, vatten och levande organismer.” Just hydroponiska tekniker upp, även på platser mot odling i jord utvecklats enormt på bara ett halvt sekel, den levande delen är utmärkande och är där odling tidigare hade varit omöjlig, som Låt mig först klargöra att en välskött jord men anpassningen av tekniken för odling i det som saknas i den planteringsjord som på den internationella rymdstationen. Sedan är helt fantastisk! Den är levande (fylld av hemmen har gått ännu snabbare. Mycket har många köper. Benämningen ”jord” är alltså dess har utvecklingen fortsatt och flertalet maskar och mikroorganismer), syre- och vi komiskt nog amerikanska cannabisodlare att något missvisande eftersom planteringsjord tekniker har utvecklats för att möta behoven näringsrik och håller vatten bra. Allt tack tacka för. De såg fördelarna med hydroponik, innehåller en kombination av kalkad ljus och hos både odlare och växter. Det finns en vare växterna och människorna som vårdar men kunde inte odla plantorna i växthus av mörk torv som är näringsberikad på något

VISION liv HÖGLANDET


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 25

den år efter år. Att jämföra denna levande jord med planteringsjord är som att jämföra jord med hydroponik, det är inte samma sak. För många är plantering i den levande jorden något att sträva efter, men det är inte alltid realistiskt, särskilt inte om du bor i en liten etta i stan. Använder du planteringsjord kommer du snabbt inse att den behöver bytas ut ofta, och att få tag i jordsäckar utan bil kan vara en utmaning. Allt är möjligt, men många kanske inte tycker det är värt besväret och odlar därför inget. Med hydroponiken är det annorlunda. Du slipper kladda med jord i det lilla Utrustning som behövs: köket och bära på tunga säckar med planteringsjord. Istället fyller du på vatten och näring och Enallt skruvdragare skördar resultatet• av ditt ”hårda” arbete. Med det sagt så trivs vissa växter alldeles utmärkt i • En hålsåg 2'' (5 cm) mindre krukor med planteringsjord. Anpassa ditt odlande efter växterna och platsen du kan odla En valfri plastlåda på. Ofta kommer• hydroponiken att varamed den lock enkla lösningen, men inte alltid. Att göra en rättvis • jämförelse Nätkorgarär svårt, men det som generellt är positivt med hydroponisk odling är att du slipper oroa dig över växtföljd, jordbundna sjukdomar och du kan odla mer på • Rotningskuber mindre yta. Överlag så växer det också snabbare. Nackdelen är att energianvändningen kan vara • Hydroponisk näring högre, likaså känsligheten. Jord har en bra buffringsförmåga. Det innebär att när du försöker • Syresten påverka dess sammansättning tar det längre tid innan det verkar jämfört med hydroponik, där • Luftpump förändringarna sker snabbt. Startkostnaden är oftast lite högre för hydroponiska system än för 4 mmdetta slangöver mellan syresten och luftpump (cirka 1 m) jord, men du får•tillbaka tid med fler och större skördar.

En nätkorg som nästan täcker hel hink är per om du vill odla större saker so tomat och chil med DWC.

• Klocktimer (frivilligt) • Backventil (frivilligt)

Storlek på nätkorg Nätkorgar finns i många storlekar, från de minsta på 5 cm i diameter upp till ordentligt stora som nästan täcker en hel hink. Anpassa storleken efter hur stort det du har tänkt odla blir. Odlar du en stor chili så välj en stor nätkorg, odlar du sallad kan du välja en liten. Rotningskuben kommer sällan att vara lika stor som nätkorgen, fyll därför ut nätkorgen med lecakulor för att hålla växten på plats. Steg för steg Börja med att märka ut var du vill ha dina nätkorgar. Tänk generöst! Räkna med CC-mått (från mitten till mitten av hålen) på åtminstone 11 cm, annars kommer växterna att täcka över varandra, och utan ljus så växer inget. Borra sedan ett styrhål utan hålsåg för att undvika hack. Koppla på hålsågen och borra sedan ett hål genom att på högt varvtal nudda plasten med ett lätt tryck. Tryck inte för hårt och använd lämplig skyddsutrustning. När hålet är klart, upprepa proceduren och ta sedan bort plastrester runt hålen med en vass kniv. Skulle plasten spricka kan du tejpa med silvertejp på undersidan om det behövs. 34 H Y D R O P O N I S K O D L I N G – K Ö K S T R Ä D G Å R D U T A N J O R D

Text och bild från boken Hydroponisk odling av Niklas Hjelm av, Nordstedts förlag. Tävla om boken på annan plats i tidningen.

HÖSTENS NYHETER 102 H Y D R O P O N I S K O D L I N G – K Ö K S T R Ä D G Å R D U T A N J O R D

10.995:–

O rd. pris 11.995:–

Placera ljust Placera DWC-systemet på en yta som kan hantera vikten. Har du ett stort DWC-system så kan vikten, när vatten har fyllts på, vara betydande. Om du inte använder någon form av tillskottsbelysning utan förlitar dig på ljuset från ett fönster så tänk på att solen bör lysa in VERKSAMMA HELA VÄGEN FRÅN PLANTAN

Byggvirke på Höglandet! TILL DET FÄRDIGA TIMMERHUSET

DESIGNA OCH BYGG DIN EGEN ODLING

103

HYVLAT OCH OHYVLAT VIRKE

STOLPAR, REGLAR OCH YTTERPANEL MED MERA...

VED TIMMERHUS SPECIALPRODUKTER DEN FLEXIBLA SÅGEN!

199:–

O rd. pris 399:–

21.424:– Erbjudanden gäller t o m 20/10 2019. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Vi säljer virke till både företag och privatpersoner. Fullskaligt sortiment av både hyvlat och ohyvlat virke. Vi kan såga upp till 7,5m längder. Slå gärna en signal för att höra vad som finns. Skulle just det du behöver saknas, så fixar vi det. Välkommen till oss!

O rd. pris 31.450:–

EM Home Vetlanda Holsby Möbler En riktig möbelbutik

Lövhagsrondellen Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 9-14 Tel 0383-121 20

Barkäng Såg 1, 578 91 Aneby - 0140-23005 - info@ekaskog.se - www.ekaskog.se


26

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

FÖRELÄSNING OM DOKUMENTERADE MIRAKLER PÅ KULTURHUSET PIGALLE

VISION TRO HÖGLANDET

SKER MIRAKLER IDAG? Micael Grenholm håller en föreläsning utifrån sin bok ”Dokumenterade mirakler – Vetenskap, helande och Guds existens”. Bild: Pressbild

Den 11 september kan man själv bilda sig en uppfattning på Kulturhuset Pigalle i Nässjö. Då kommer nämnligen författaren Micael Grenholm och håller en föreläsning utifrån sin bok ”Dokumenterade mirakler – Vetenskap, helande och Guds existens”. I boken har Micael granskat över 50 fall av oförklarliga tillfrisknanden efter förbön. Han har intervjuat människorna som säger sig ha upplevt miraklen och också läst läkarjournaler där man bekräftar det som skett och även talat med läkare. I samband med föreläsningen kommer Micael att frågas ut av Lars Mörlid som en av Höglandets mest välkända läkare. Det finns även möjlighet till samtal och fika. För den som själv har behov finns möjlighet till förbön berättar arrangörerna. Bakom satsningen står alla församlingar i Nässjö Kristna Samarbetsråd.

Bild: Pressbild

En intressant kväll

Om bevisen håller får den som besöker samlingen själv ta ställning till. Det kommer bli en mycket intressant kväll oavsett vad man som besökare själv tror. Samlingen startar vid 18.30 och håller på i två timmar. Det är fri entré.

Vision Höglandet, september 2019 Micael kommer att frågas ut av läkaren Lars Mörlid.

TRE BERÄTTELSER FRÅN BOKEN: BENGT: BUKSPOTTSKÖRTELCANCER

Sommaren 2003 började Bengt Eriksson i Flen må riktigt dåligt. Han blev utmattad, hade svårt att smälta maten och gick ner 14 kilo. Den 2 juli diagnosticerades han med bukspottskörtelcancer på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. En fyra centimeter stor tumör uppmättes i bukspottskörteln, metastaser hade spridit sig till levern och täppte till gallgången. Bengt började behandlas med cytostatika och kemoterapi men prognosen var dyster. Läkarna meddelade Bengt att han förmodligen inte skulle överleva till julen. Vården beskrivs som palliativ i journalen. På grund av den tilltäppta gallgången blev Bengts hud alldeles gul och fylldes av utslag med klåda. Läkarna satte in ett dränage som han skulle ha resten av sitt korta liv. Doktor Johan Raud uppmanade honom att ”avveckla livet” och säga farväl till människor i sin omgivning. Som mångårigt engagerad i Flens kommunalpolitik var han ett välbekant namn i staden och hade många kontakter. Bengt berättade för mig när jag träffade honom att han blev riktigt besviken på Gud. Hans dotter var sjuk och han skulle snart få barnbarn. Hans omgivning behövde honom. Han hade i många år åkt runt i församlingar och sjungit sånger om hur underbart det kommer vara i himlen, ”men jag längtade inte ett dugg till himlen i den stunden”. Han bad ilsket till Gud: ”Hur har du tänkt lösa det här? Hur har du tänkt egentligen?” Väldigt många bad för Bengt: pastorer, präster, grannar och andra kommunpolitiker. ”Jag fick en sådan uppbackning att jag nästan skämdes över uppmärksamheten.” Bengt och hans fru Anita läste dagligen boken Ordet som helar dig från Livets Ords förlag. Cellgiftsbehandlingarna gjorde att han mådde sämre, och efter sex veckor tackade han nej till vidare behandling. Han förstod att


............................... de ändå inte skulle rädda livet på honom. En väns fru gick bort i samma sjukdom. Bengt sjöng på hennes begravning och funderade på vem som skulle sjunga på hans egen. Bengt kallades till sjukhuset efter en datortomografi och förväntade sig en utskällning för att han avbrutit behandlingen. Istället såg överläkare Johan Raud enligt Bengt ”konfunderad ut” och berättade för honom att cancern var spårlöst borta. ”Du vet, Bengt, vi läkare kan inte förklara allt”, sa han och visade plåtarna. Journalen konstaterar att ”[p]å föreliggande DT bilder finns inga hållpunkter för malign process i pancreas eller leverområde.”Noggranna hälsokontroller genomfördes under de tre kommande åren för att upptäcka gömda metastaser, men allt var borta. Bengt undrade ilsket om de hade ställt en felaktig diagnos och gett honom cellgiftsbehandling helt i onödan, men läkarna höll fast vid den ursprungliga diagnosen. En av läkarna som hade behandlat Bengt beskrev det som ett ”mirakel”. Johan Raud sa att han inte kunde förklara vad som hade hänt. Även omgivningen förvånades över Bengts tillfrisknande. En vän utbrast att han måste se en vålnad: ”Du var ju dödsmärkt förra året!” Själv är Bengt förundrad över att han skonades. Hans äldsta dotter gick bort i cancer några år senare. Jag frågade honom hur han tänkte kring det, och han svarade att han är säker på att hon är i himlen, och att han var glad att han kunde vara med henne i slutet av hennes långa sjukdomsperiod. ”Men det är svårbegripligt”, 7. VOTEBsaIhan. SVERIGE

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 27

enkrona på golvet, och lyckades ta upp den. Han kunde även gå, om än vingligt. Muskelstyrkan i benen ökade progressivt de kommande veckorna. När Pär-Ola träffade dr Ronnevi igen blev läkaren alldeles häpen. Han begärde nya prover och avslutade medicineringen. Ronnevi skrev ett intyg den 3 april 1986 där han konstaterade: För oss okända skäl och helt i strid med den nämnda sjukdomens nästan undantagslösa prognos, har vi härefter emellertid sett en successiv och nu praktiskt taget total symptomregress. Fallet är antaget mycket märkligt. Beträffande patientens sjukskrivning mår han nu så bra så att han återgår i arbete först på halvtid fram t o m 86 04 27, därefter heltid enligt intyg skrivet vid återbesöket i dag. Pingströrelsens tidning Evangelii Härold skrev en artikel om Pär-Olas tillfrisknande och intervjuade i samband med det dr Sebastian Conradi, läkare på Karolinska sjukhuset som också vårdade Pär-Ola och som har forskat på ALS. Han sa: ”Under är ett ord man skulle kunna använda i det här fallet […] När man forskar som jag, då lär man sig också att det finns väldigt mycket som man inte kan förklara medicinskt. Så jag är framför allt glad för Pär-Olas skull. Otroligt glad, faktiskt. Och jag tycker hans fall är både spännande och fascinerande.”

Text från boken Dokumenterade mirakler av Micael Grenholm, Sjöbergs förlag. DOKUMENTERADE MIRAKLER Tävla om boken på annan plats i tidningen.

Figur 7:2 visar kontrasten mellan läkarnas bedömning i juli kontra september. Figur 7:2

HANS: TJOCKTARMSCANCER

I oktober 2017 föll Hans Mannefredatt ihop på golvet av plågsamma På Länssjukhuset Journalen konstaterar ”[p]å föreliggande DTmagsmärtor. bilder finns inga håll­ Ryhov i Jönköping konstaterade man att han hade tarmvred och en tumör i tjocktarmen stor som 38 punkter för malign process i pancreas eller leverområde.” Noggranna en mindre melon. Tumören växte över på tunntarmen, och metastaser hade spridit sig till höger hälsokontroller desjukdom”, tre kommande för att upp­ lunga och lymfkörtlar i genomfördes bröstkorgen. ”Inteunder en botbar konstateraråren journalen. Läkaren 39 beslöt att de skulle operera och eventuellt behandla med cellgifter i palliativt syfte, det vill säga täcka gömda metastaser, men allt var borta. Figur 7:2 visar kontrasten för att lindra smärtor och problem fram till döden. Man uppskattade att Hans skulle leva fyra mellan veckor till. läkarnas bedömning i juli kontra september. Bengt undrade ilsket Hans är medlem i Frälsningsarmén i Huskvarna, och där bad många för hans tillfrisknande. Tiden och Hans var fortfarande vid liv. En ny PET-undersökning i januari visade att inga 38 gick Journalanteckning 19 september 2003, Mälarsjukhuset Eskilstuna. Tillgänglig metastaser fanns kvar i kroppen. Tumören opererades bort utan komplikationer, den vägde ett i författarens samling. kilo. ”Utskrivningsdagen är patienten helt välmående”, konstaterade överläkaren som följde Hans Proverna beskrivs som ”strålande” av dr Johan Raud, brev till Bengt Eriksson 13 fall39i journalen. ”Jag harjanuari läkarintyg på att jag hade metastaser och ett annat som visar att det inte finns några. Jag 2004. Tillgänglig i författarens samling. har läst journalen flera gånger och undrat om jag inbillat mig allting för det är nästan ofattbart”, sa Hans i en intervju. Han är mycket ivrig att berätta vad som har hänt och blev väldigt glad när jag 133 kontaktade honom för arbetet med den här boken.

Figur 7:3

enkrona på golvet, och lyckades ta upp den. Han kunde även gå, om än vingligt. Muskelstyrkan i benen ökade progressivt de kommande veck­ orna. När Pär­Ola träffade dr Ronnevi igen blev läkaren alldeles häpen. Han begärde nya prover och avslutade medicineringen. Ronnevi skrev PÄR-OLA: ALS Midsommar 1985 märkte Pär-Ola Malm, som då hette Karlsson, att hans träskor hela tiden gled ettontintyg den 3 april 1986 (figur 7:3) där han konstaterade: av fötterna. Det visade sig att han hade förlorat förmågan att lyfta sina stortår. Han hade också i benen och ryggen. Norrtälje sjukhus remitterade honom vidare till Danderyds sjukhus, därefter kom han till Karolinska sjukhuset. Han vårdades där av neurologen Lars Olof Ronnevi, som gav honom diagnosen amyotrofisk lateralskleros, ALS. Det är en obotlig och dödlig sjukdom som gör att musklernas nervceller förtvinar. Majoriteten som får diagnosen dör inom fem år. Pär-Ola försvagades alltmer, och i september behövde han rullstol för att ta sig fram och kunde inte lyfta armarna ovanför huvudet. Han hade blivit kristen två år tidigare i en pingstförsamling och bad två vänner att be för honom. De smorde honom med olja och lade händerna på honom i hans sjuksäng. Följande natt, den 31 oktober 1985, somnade Pär-Ola med Bibeln i famn. Plötsligt vaknade han av en inre röst som sa: ”Pär-Ola, jag har sett din vilja och jag har sett dina tårar. Det kors som du bär på är inte ditt. Vänd om nu, du är inte färdig ännu. Jag tar korset i ditt ställe.” Han såg som i en dröm framför sig Jesu ryggavla, där han bar på ett kors och gick iväg. Pär-Ola kände sedan en varm ström som gick genom kroppen. Fötterna hade varit extremt kalla på grund av sjukdomen, 25 grader, något Pär-Ola regelbundet kontrollerade med en termometer. Nu såg han att temperaturen gick upp mot 37 grader. På morgonen slängde han ner en

För oss okända skäl och helt i strid med den nämnda sjuk­ domens nästan undantagslösa prognos, har vi härefter emellertid sett en successiv och nu praktiskt taget total 136 Den 11 september kan man själv bilda sig en uppfattning på Kulturhuset Pigalle i Nässjö. Foto:Wikipedia


28

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

VISION bostad

HÖGLANDET

Semesterlägenhet i renoverad lada på Öland! Ljus och fräsch bostadsrättslägenhet med öppen planlösning. Den öppna planlösningen och takhöjden ger lägenheten en härlig rymd. Öppet i nock med vitmålade träväggar och fina detaljer är genomgående i hela rummet. Ladan är en del av Eksgården, beläget i södra Ölands odlingslandskap i den lantligt idylliska byn Gårdby cirka 15 km från brofästet. Uthyrningsmöjligheter kommer att finnas via anläggningen. Enligt gällande stadgar får bostadsrätten inte användas för permanentboende. Beskrivning

När vi kliver in i lägenheten har vi köksdelen rakt fram. Den består utav grå köksinredning och är utrustad med ugn, spishäll och spisfläkt. I bortre ändan av rummet finns en liten sovalkov med plats för en dubbelsäng och i vardagsrummet står en bäddsoffa med sovplats för två personer. Då lägenheten är öppen i nock kan det finnas möjlighet att bygga till ett loft för extra sängplatser men en sådan åtgärd kräver föreningens godkännande. I lägenheten finns även ett duschrum med klinkergolv. Här finns duschkabin, tvättställ och wc. Lägenheten säljs komplett med de flesta av inventarierna.

Säljaren berättar

Eksgårdens vackra och härliga miljö är så avkopplande. För mig har det varit ett perfekt upplägg med uthyrningsmöjligheten, att slippa tänka på något. Bara att sätta i nyckeln och njuta av lägenhetens lugn. Gårdby är dessutom den perfekta utgångspunkten för att utforska resten av Öland. Det är ”nära” till det mesta. Vill man vara kvar i byn finns det mesta som man kan önska sig av sin ledighet; restaurang, Kafé & lanthandel, fantastisk god choklad, hemslöjd & lagom cykelavstånd till bad med storslagen natur.

Köksdelen består utav grå köksinredning och är utrustad med ugn, spishäll och spisfläkt.


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 29

Hundpensionat

Trygghet när sorgen drabbar dig Personlig hjälp med allt i samband med dödsfall

Storgatan 37A Vetlanda Tel 0383-140 84 www.rendahls.com

Eksjö - 072-306 86 77 - www.vitamanens.se w

Bli volontär i vår butik! Vi behöver din hjälp i bland annat:

Gåvomottagningen

Kaféet/köket

Kassan

Sorteringen

erikshjalpen.se/volontar Vetlanda • Eksjö • Sävsjö • Vrigstad • Bodafors

mirakler

Tävla om att vinna boken av Micael Grenholm

DOKUMENTERADE I denna bok finner du över 50 exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön, baserat på läkarutlåtanden och journaler. Författaren för en djuplodande diskussion om huruvida detta rör sig om genuina mirakler. Kanske handlar det istället om placeboeffekten, att läkarna har ställt fel diagnos eller att vi i framtiden kommer upptäcka naturliga orsaker? Dokumenterade mirakler är en bok som får både skeptiker och troende att tänka till.

3 5 8 6

9

1 3 5 8 3 9 3 1 7 4 8 6

1

7

2 9 4 7 1 9 8

9

8 4 5 2 9 6 5 7

Sms:a senast 20 september 1. Skriv VH Bok2 och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bok2 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) - 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bok2 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) - 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “Mirakler”.


30

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

Då lägenheten är öppen i nock kan det finnas möjlighet att bygga till ett loft för extra sängplatser.

VISION bostad

HÖGLANDET Sandby-Gårdby / Öland Mörbylånga

Sandby-Gårdby är beläget på östra sidan av mellersta Öland. Gårdby löper längs med östra landvägen med Gårdby hamn vid Östersjön. Området väster om landsvägen ligger i gränslandet mellan Mittlandskogen och Södra Alvaret. Så här har du olika slag av natur in på knuten. De mindre byarna så som Södra Sandby, Sandby, Åby, Södra och Norra Näsby, Nedra Ålebäck med flera är belägna mellan östra landsvägen och Östersjöns strand med sitt rika fågelliv. Sandby borg är den enda av de öländska fornborgarna som är belägen vid vattnet och har fått stor uppmärksamhet de senaste åren angående fynd som har gjorts där. Fina badplatser finns vid Gårdby hamn, Bläsinge och Strandtorp. Gårdby kafe & lanthandel har blivit ett mycket populärt utflyktsmål både av bofasta på Öland och av turister. Lanthandeln har varit öppen varje dag sedan 1923. Nuvarande ägare har utökat

med kafé, inredningsbutik och klädbutik. Här finns även ett litet choklateri där det tillverkas och säljs praliner med mycket kärlek bakom, en perfekt present till någon du tycker om! Gårdby har också en bilverkstad som även fixar gräsklippare. Gårdby skola ”Den lilla skolan med det stora hjärtat” har ca 140 elever i år F-6. Gårdbyskolans fritidshem består av två avdelningar, en för de yngre eleverna och en för de äldre. Det finns en fin skolgård med en liten skog där barnen bygger kojor och en stor gräsplan för lek och bollspel. Runt skolan finns fina områden för utflykter och naturstudier. Bredvid skolan finns en förskola med sina tre avdelningar Brisen, Östanvind och Fåken. Där finns en gammaldags trädgård med en härlig lekmiljö för barnen. Gårdby har också en egen sporthall som är belägen intill Gårdbyskolan.

Text från Fastighetsbyrån i Färjestaden Foto: Per Carlsson Vision Höglandet september 2019

Ladan är en del av Eksgården, beläget i södra Ölands odlingslandskap i den lantligt idylliska byn Gårdby.

I bortre ändan av rummet finns en liten sovalkov med plats för en dubbelsäng.


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 31

Tävla om att vinna

GUIDNING PÅ KRÄFTMUSEET I SIKANÄS!

1

3 2 8 3

9 4 3 1 6 7 8

2 2 1 6 4 6 7 2 4 8 9 5 8 7

6 4 3

5 2

Sms:a senast 20 september

Tre vinnare får ta med sig fyra vänner var till Kräftmuseet lördagen den 12 oktober klockan 16.00. OBS vinsten gäller endast vid detta tillfälle och kan inte bytas.

H-224 - SKRIVBORD 9.995:- 30% RABATT NU 6.995:KÖP PÅ WWW.BAAZAR.SE - HÄMTA I SÄVSJÖ

WWW.BAAZAR.SE

NU 6.995:-

1. Skriv VH Kräftor och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Kräftor 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Kräftor 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “kräftor”.

LÅGPRISHANDLA I VITVARUBODEN I NÄSSJÖ Välkänd för de låga priserna!

Hos oss kan du köpa spisar, kyl/frys,

KYL/FRYS disk- o tvättmaskiner som inte tömmer din plånbok helt och hållet! BOXAR SPISAR MICRO TVÄTT ÖPPET: MÅN. TILL TORS. 13-18 TORK DAMMSUGARE MM

Välkomna!

Tel. 0380-102 13

Mobil 070-5658926

ARKIS

TERRASSM

000:-

RABATT 3

SENSOMMARKAMPANJ TERRASSMARKISER & FÖNSTERMARKISER MARKIS & GARDINSERVICE VETLANDA Stortorget 4, 574 32 Vetlanda Tel. 0383 - 107 43, www.markisogardin.se Öppettider: Vardagar 10.00 – 18.00 Lördagar 10.00 - 14.00 Kampanjen gäller t.o.m. 29/9 2019 FÖNSTERM

ARKIS

RABATT 10

00:-

Terrassmarkis Sober, Benissa och Matic. Fönstermarkis Micro och Medio. Gäller produkter med motor.


32

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

............................... VISION HÖGLANDET motor

ETT JAPANSKT

CHARMTROLL Suzuki Jimny presenterades redan 1970 och nu lanseras den fjärde generationen av det japanska charmtrollet. Totalt har över tre miljoner exemplar sålts och att alla bilar för 2019 i princip redan tingats är om något ett kvitto på Jimnys otroliga dragningskraft. Namnet är faktiskt resultatet av en språkförbistring – någonstans på huvudkontoret så blev nämligen Jimmy förväxlat med Jimny och resten är historia. Jimny är faktiskt lika enkel som genial. Vad sägs om ett rambygge med stela axlar såväl fram som bak, rejäla spakar till växel- och fördelningslåda och en fyrkantig design som närmast är kultförklarad? Lägg därtill korta överhäng, lågväxel och 21 centimeters markfrigång så räcker det för att ta dig ända längst in i trollskogen.

att Jimny är en bil för två eftersom det lilla baksätet högst kan husera ett par småtroll och då finns det dessutom bara plats i lastutrymmet för tre matkassar. Om man däremot fäller de bakre ryggstöden så går det bra att storhandla eftersom utrymmet växer till 377 liter. Grundpriset startar från 189 900 kronor och då ingår faktiskt hyggligt med standardutrustning.

Ett rivjärn offroad

Håller kärleken vid liv

Precis som tidigare så vänder sig nya Jimny till tre huvudgrupper av användare. Yrkesfolk som exempelvis skogsarbetare med behov av ett smidigt och prisvärt offroad-järn. Entusiaster med fritidsaktiviteter som kräver något extra stryktåligt på hjul och lifestylefolket som rattar bilen i den urbana djungeln för att de gillar den tuffa utstrålningen. Men här måste man tillägga

Det är lätt att omedelbart bli förförd av den lilla krabaten och kärleken håller i sig även efter att den första förälskelsen lagt sig. Suzuki Jimny är nämligen en väldigt ”ärlig” bil och man får det man ser. Japanen tål definitivt att granskas i sömmarna och gör inte bort sig i den urbana djungeln. Bensinfyran på 102 hästkrafter erbjuder tre körlägen – bakhjulsdrift, fyrhjulsdrift och

fyrhjulsdrift med lågväxel. Vi provar samtliga och kan notera en överraskande god komfort och fullt godkänt betyg i såväl ordning som uppförande på olika typer av underlag. Mest imponerade blir vi över förmågan att ta sig fram över stock och sten. Här bevisas att gammal är äldst och därmed kan Suzuki Jimny närmast liknas vid svensken Johan Petter Johanssons patent från 1892. Det japanska charmtrollet är nämligen precis lika enkel, flexibel och stryktålig som en skiftnyckel. -Av Willy Priske och Jenny Nilsson

Tekniska data för Suzuki Jimny 1,5 AllGrip PRO 4x4 Motor: 4-cyl bensin med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt 102 vid 6 000 varv/minut. Max vridmoment 130 Nm vid 4 000 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 5-växlad manuell. Fjädring: Stel axel med skruvfjädring fram och bak. Styrning: Elservo. Vändcirkel 9,8 meter. Bromsar: Skivor fram och trummor bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 225, längd 365, bredd 165, höjd 172. Tjänstevikt 1 170. Bränsletank 40 liter. Prestanda: Toppfart 145 km/h. Acceleration 0-100 km/h 14,1 sek. Förbrukning/Miljö: 7,9 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 178 g/km (WLTP). Pris: 189 900 kronor.

+ Plus… Terrängegenskaper Användarvänlighet Charmig design Bra prislapp

- Minus…

Led-strålkastare bara på halvljus Brister i komforten


BMW Service

............................... VISION

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 33

HÖGLANDET motor

BMW Service

TEAM BROMÉS AUTOSERVICE

SERVICE OCH REPERATIONER

AV ALLA BILMÄRKEN! FÖRSÄKRINGSJOBB VI BYTER VINDRUTOR

DÄCKVERKSTAD NÖJ DIG INTE MED BMW-ISH. UPPLEV SKILLNADEN MED BMW ORIGINAL

LÄMNA DINVINTERHJUL. BMW I TRYGGA HÄNDER. KOMPLETTA

DÄCKHOTELL

Ingen någonsin vara expert pålilla allaytan bilar. är stolta över vägen. att Allt dinkan BMW är kristalliseras i den därVidäcken möter Det är därför vi har kunna säga att serviceteknikerna på din auktoriserade BMW-verkstad lagt ner så mycket resurser på att ta fram vinterhjul som gör våra bilar rättvisa på is, snö är experter på den bil som du valt att köra. Det räcker för oss. Med och i regn. De är speciellt framtagna för att just din bil ska klara av det tuffa nordiska BMW Value Service, speciellt utformad för bilar äldre än 4 år, undviker klimatet med bravur. Du kompromissade inte när du köpte din BMW, så gör inte det du obehagliga överraskningar och får full kontroll över dina kostnadmed hjulen heller. Se får till att är BMW Original.som både du och din er. Samtidigt som du dende serviceupplevelse Kolla med oss för bästa pris. Erbjudandet gäller t o m 30 november 2017. BMW förtjänar.

HJULINSTÄLLNINGAR

NIFAB Hantverkargatan 3 Sävsjö

0382-127 45

nifab@telia.com

AIRCONDITION

HOCKEYTVÅAN SÖDRA

Håll utkik för våra matcher i höst! ENTRÉ SERIEMATCHER

Ståplats vuxna 100 kr Ståplats pensionär 70 kr Ståplats studerande 70 kr (studielegitimation)

Sittplats 40 kr Barn och ungdom födda 2003 och senare fri entré.

Gå på hockey i Sävsjö! LÄSMERPÅWWW.HA-74.SEELLERPÅFACEBOOK www.laget.se/HA_74

DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ! BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29


34

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

............................... VISION HÖGLANDET motor

AUDI FÖLJER STRÖMMEN VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

Transformers är filmsuccén där robotar förvandlar sig till olika fordon och det är elaka Megatron som hotar världsordningen. Optimus Prime är däremot den omtänksamma roboten som tål att jämföras med nya e-tron. Den eldrivna Audin bidrar nämligen till en bättre värld genom att transformera rörelseenergi till el. Men vi skippar den fiktiva planeten Cybertron och tar istället e-tron på en rejäl testkörning. Audis första serietillverkade elbil är en rullande uppvisning av ny teknik. Allt hos den fyrhjulsdrivna tysken känns genomtänkt och hit hör bland annat tre olika sätt att återvinna el, en perfekt viktfördelning, suveräna köregenskaper och gott om lastutrymme.

Framtidens teknik

Audi e-tron är trots ett till synes kompakt format en suv som storleksmässigt placerar sig mellan syskonen Q5 och Q7. Det finns således plats för fem personer och 660 liter bagage eller 1 725 med de bakre ryggstöden nedfällda. Hos elbilar brukar batterierna stjäla utrymme men Audi har löst detta genom att placera batteripaketet på 700 kilo i golvet mellan hjulaxlarna. Förarmiljön är elegant och nästan helt befriad från knappar - det mesta sköts istället med hjälp

av två stora pekskärmar på gott och ont. Premiumkänslan är påfallande, men det som väcker allra mest uppseende är ytterbackspeglarna på vår topputrustade testkärra. De traditionella speglarna är bortrationaliserade och ersatta av kameror. Livesändningen visas sedan på två sjutumsskärmar som integrerats i framdörrarna. Fräckt, men det har även en förmåga att stjäla uppmärksamheten från vägen.

Känn kraften

Vår e-tron väger hela 2,6 ton men ändå rullar färden till hundra på snabba 6,6 sekunder och det är möjligt tack vare två elmotorer som levererar 402 hästkrafter. Därmed finns 664 Newtonmeter till förfogande redan från start och upp till topphastigheten på 200 km/h. Hur det är med köregenskaperna? Tja, man upptäcker

omedelbart med vilken förbluffande lätthet bilen rör på sig. Vid normal körning är e-tron bakhjulsdriven, men så fort det behövs så börjar även framhjulen att arbeta och räckvidden anges till 37,6 mil enligt den tuffare WLTPkörcykeln. Samtidigt återvinns hela tiden rörelseenergin som uppstår vid exempelvis inbromsningar, vilket i bästa fall kan ge 30 procent ökad räckvidd. Vips blir e-tron en Transformer på riktigt – men en dyr sådan då grundpriset för 55 quattro börjar från 897 400 kronor exklusive 60 000 i miljöbilsbonus.

-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Audi e-tron 55 quattro Proline Advanced Elmotor: Max effekt 402 hk. Max vridmoment 664 Nm. Batteri: Litiumjon på 95 kWh. Kraftöverföring: En främre och en bakre elmotor, fyrhjulsdrift. Steglös automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 12,2 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 293, längd 490, bredd 194, höjd 163. Tjänstevikt 2 666. Prestanda: Toppfart 200 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,6 sek. Förbrukning: 24,9 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd: 37,6 mil (WLTP). Pris: 1 107 400 kronor (exkl. 60 000 kr i miljöbilsbonus).

+ Plus…

Fullkletad med spännande utrustning Låg milkostnad med el Stor lastkapacitet Köregenskaper

- Minus…

Begränsad räckvidd Tung och högt pris


Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civ Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CRHonda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda CRVISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019 35 Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12...........194.900 kr Honda Insi BEGAGNAT Honda I NÄSSJÖ - BEGAGNAT NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ kr Civic 1,6 Sport I-13 .................. ..............149.900 Peugeot 20 Chevrolet Spark 1,2 - 8 970 mil - 11.. .................................................................. 44.900 kr Honda HR-V 1,5 Comfort - 2 820 mil - 16 .................................................... 159.900 kr Mé Honda Civic 1,649.900 Tourer -14.................................169.900 kr krRenault Jazz 1,3 Comfort - 6 430 mil - 16 .....................................................114.900 Citroën C3 Picasso 1,6 Hdi - 21 410 mil - 13..................................................... kr Honda BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Nya erbjudanden! xDrive Diesel Áut -12 .................239.900 kr 1,0 -X1 6 120 mil2,0 - 14 ...........................................................................64.900 kr -10 .................................109 Citroën C4 Cactus Puretech - 5 170 mil - 15..................................................... 94.900 kr Kia PicantoBMW Honda Civic 1,8 Sport Nya Civic Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 Toyota Aur kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civic 1,8 Sport - 10 510 mil - 13 ..................................................................... 149.900 kr -11 .................................129 Fiat Doblo 1,3 Mjt L1H1- 5 220 mil - 14 ............................................................. 94.900 kr Lexus CT 200H

sel............................... VISION motor

HÖGLANDET

Fina

1.6 diesel

En hybrid för ren körglädje

Smart design

Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr

Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219

ASX 1,8 D - 11 mil - 11 .............................................................94.900 kr Comfort -12 ..............199 Ford Focus 1,0 EcoBoost - 11 365 mil - 13 ........................................................ 79.900 kr Mitsubishi Honda Accord 2,0920 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel

Accord 2,2 Lifestyle kr Honda Insight 1,3kr Elegance-11........................104 1,0 Turbo Ecotec - 7 690Diesel-12 mil - 16...........194.900 .................................................24.900 Honda Accord 2,0 Elegance - 12 255 mil - 11 .............................................. 104.900 kr Opel Astra Honda

BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLAND Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr

Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84 Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99 Fina erbjudanden! 1,4Tce III --12 12...............................................134.900 520 mil - 10 .......................................................69.900 kr Active -13.......................172 Honda Civic 1,6 Elegance - 10 840 mil - 16 ................................................... 129.900 kr Renault Scénic Honda Civic 1,8 kr Toyota Auris 1,8 HSD

Honda Civic 1,4 Elegance - 2 985 mil - 15 ...................................................... 124.900 kr Opel Corsa 1,4 Twinport - 6 985 mil - 14 ........................................................93.900 kr

Honda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 kr Honda CRHonda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119 Accord 2,2kr-12 .......................................184.900 kr2,2 Diesel CRVolkswagen Golf Plus 1,42,2 Tsi-12 - 8.......................................184.900 480 mil - 12 ................................................99.900 kr Honda Honda 160hk Lifestyle 590 mil - 15 ...............................189.900 i nässjö så vill vi attCR-V ni 1,6lägger in 4wd - 10Honda Honda Accord kr Honda CR-V Comfort-12 ...............119 Honda Civic 1,6 -13 .............................................159.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169 Volvo S60 2,4 16 730 mil 07 ...........................................................................52.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd 10 660 mil 14 .......................................144.900 kr husvagn 19900 lmc. Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 kr Honda CR-V -13 ................................249 Honda Civic 1,6 -13 .............................................159.900 kr2,2 dieselHonda CRD3 -Civic 8 210 - 13 ...................................................................159.900 Honda CR-Z 1,5 Sport Hybrid - 6 380 mil - 12 ...............................................89.900 kr Volvo S60 Aut 109 Honda 1,8mil Executive -12 .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2 -12kr JÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ tar bort mb viano i nässjö så vill Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54 Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 krvi atthusvagn Honda .................239.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 .................................109.900 kr cr-v 13 för 229 ska vara i veti nässjö så vill ni lägger19900 inCR.....................89.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr BILUTHYRNING husvagn 19900 lmc. BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ tar bort mbJaz via landa Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr ..................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Psst! Du vet välHonda om att även har biluthyrning! nässjö viHonda att ni lägger in BEGAGNAT I vi NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT NÄSSJÖ Nässjö 0380-138 22 Vetlanda 0383-1 tar ibort mb så viano BMW X1 xDrive 2,0 Diesel- Áut -12 .................239.900 kr HondaI Civic 1,8 Sport -10Avis .................................109.900 krvill Avis cr-v 13 för 229 er -13........199.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr och toyota auris i vetlanda fölr husvagn 19900 lmc. Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr cr-v 13 för 229 skaSaab vara i vetNya1.6 Civic -12...........194.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 krkrviano Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr landa 9-3 1 Våra öppettider BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ I NÄSSJÖ Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr - BEGAGNAT Koltorpsgatan 1, Nässjö Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 tar bort mb 172900 ska vara i nässjö landa diesel i nässjö så vill vi att ni lägger in ... ..............149.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr1.6 Måndag fredag diesel Honda 2,0 Elegance Tourer I-13........199.900 kr 0380-189 00 Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr229 och BEGAGNAT I VETLANDA -Accord BEGAGNAT VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA toyota cr-v 13 för ska vara i vet-auri Nya Civic och toyota auris i vetlanda fölr 10.00-18.00 husvagn 19900 lmc. ...................169.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 ...........194.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Verkstadsgatan 3, Vetlanda landaska vara i nässjö 172900 ska va 172900 BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ BEGAGNAT I NÄSSJÖ ...................134.900 kr Toyota Auris 1,8 HSD Active -13.......................172.900 kr 1.6 diesel Honda Civic 1,6 Sport ..............149.900 kr tar bort84.900 mb viano Honda Jazz 1,3- Comfort -0380-198 3 455 mil1,6 - 16 129.900 Peugeot 207 Vti..................................................... cc Cab-07 .......................... kr kr Chevrolet Aveo 1.2 S-TEC 84hk - 11 000 mil - 09 Tel ............................................29.900 kr Lördag Tel 00 0383-24 69 00 -13-.................. och toyota auris i vetlanda fölr PRIS FRÅN: 158 200 KR. PRIVATLEASA FRÅN

Honda Civic 1,6 Sport - 9 480 mil - 14 ............................................................. 119.900 kr SEAT Leon 1,2Tsi - 10 250 mil - 11 .....................................................................69.900 kr BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Civic 1,8 Elegance Adas - 8 455 mil - 14 ........................................... 139.900 kr Subaru XV 2,0 D - 6 330 mil - 14 ..................................................................... 164.900 kr

.........................................

Nya Civic

Nya Civic

HONDA

HONDA SERVICE TRYGG

1 985 KR/MÅN

Månadskostnad från 2 459:-* MÅNADSKOSTNAD

Förmånsvärde 1 682:-** DA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA SERVICE TRYGG FRÅN: 1från 608 KR/MÅN INKL. FRI SERVICE KÖP TILL 5 ÅRS SERVICE FÖR 7 00 KR Värde: 14 00 KR4

1.6 diesel 3

Pris från 325 900:I TRE ÅR5 KÖP TILLCR-V 5 ÅRS Honda 2,0SERVICE Elegance -07...........................119.900 kr › Magic Seats ger • Avancerad och sportig i-MMD hybridteknologi OCH VӒGASSISTANS FÖR flexibel mångsidighet Honda Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr utmärkt bränsleförbrukning • Jämn körning›med 7900 KR CR-V 2,2 VÄRDE: 15 900 KR Responsiv och smidig • Exceptionellt stort Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169.900 krinnerutrymme

....................149.900 kr ....................184.900 kr ....................159.900 kr Bilden visar Jazz 1,5 i-VTEC Dynamic cvt. Jazz Bränsleförbr. bl. körning WLTP: 5,8-6,6 l/100 km. CO -utsläpp -utsläpp 106-134 g/km. WLTP: Bränsleförbr. bl.Executive körning l/100 km. CO Bilen som visas ärg/km. en CR-V 2.0 i-MMD i NEDC: Platinum4,7-5,9 white pearl. CR-V 2.0 i-MMD Bränsleförbr. bl. körning ....................159.900 kr131-150 Honda CR-V 2,2 Hybrid diesel -13 ................................249.900 krHybrid:NEDC: (EU-standardiserade testsiffror för jämförelseändamål. De6,9-7,4 faktiska kan variera). Miljöklass: WLTP (det globalt harmoniserade provningsförfarandet för lätta fordon): l/100siffrorna km. CO -utsläpp WLTP: 156-168 g/km. Bränsleförbr. bl. körning NEDC (den nya europeiska körcykeln): 5,3-5,5 l/100 km. COkr -utsläpp NEDC: 120-126 g/km. Finansiering EURO Bilen på 1,2 bilden kan vara extrautrustad. Kostnad metalliclack tillkommer. ......................................... 109.900 ....................149.900 kr6-d TEMP. Honda Jazz -12 (EU-standardiserade De faktiska50 siffrorna kan variera). EURO 6. via Honda Finance.testsiffror Ränta 3,95för%, jämförelseändamål. eff. ränta 4,45 %. Restvärde %. Kontantinsats 20 Miljöklass: %. Löptid 36 mån. Med reservation för tryckfel. Finansiering via Honda Finance.Rörlig *Månadkostnad vid avbetalning.kr Ränta %, effektiv räntaRörlig 4,5 %. 9-3695 1,8i ......................................................54.900 ....................109.900 kr Saab Uppläggningssavgift kr,-04 aviavgift 55 kr/mån. ränta. Kreditprövning via 3,95 Honda Finance. ^

2

2

2

3

2

BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 .................................109.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -10 .................................109.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................129.900 kr Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12...........194.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Ford Focus 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T Honda Civic 1,6 Sport -13 .................. ..............149.900 kr Peugeot 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 kr Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr 10.00-13.00 Mégane 1,4Renault Phas 99.900IIIkr BMW X1 xDrive 2,0 Diesel Áut -12 .................239.900 Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault Honda Civic 1,8 Sport -10III .................................109.900 kr Mégane Phas -10........................ 99.900 kr kr Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Honda Jazz 1.4 i-VTEC 99hk --10........................ 6 600 mil1,4 - 14................................................. 99.900 Honda Accord 2,2 Lifestyle Diesel-12 ...........194.900 kr Citroën C4 2.0 136hk 11 500 mil 05 .............................................................. 34.900 kr Honda Insight 1,3 Elegance-11........................104.900 kr Fina erbjudanden! Kjell Fina erbjudanden! Active -13.......................172.900 kr Fiat 500 1,2 Lounge -11 ........................................89.900 kr Toyota Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 Martin HondaAuris Civic 1,8 1,8 HSD Sport -11 .................................129.900 Toyota Auris 1,8 HSD Active -13kr .......................172.900 kr Honda 1,8 -13 -12.................. ...............................................134.900 Honda CivicCivic 1,6 Sport ..............149.900 kr Peugeotkr 207 1,6 Vti cc Cab-07 .......................... 84.900 Hyundai ix20 1.6 CRDi 116hk 10 100 mil 13 ............................................ 89.900 kr Honda Civic 1.6 i-DTEC 120hk Sport - 8 900 milFocus - 13...................................109.900 kr Ford 1,6CC -10 ..........................................129.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance 4wd -13.................219.900 kr Se mer bilar på www.erbil.se Honda Civic 1,6 Tourer -14.................................169.900 kr Renault Mégane 1,4 Phas III -10........................ 99.900 kr BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT - BEGAGNAT I VETLANDA Honda Accord 2,0 Elegance Tourer -13........199.900 kr I VETLANDA Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort -12 ..............199.900 kr Fina erbjudanden! 2.0ISKYACTIV-G145hk - 5 150 mil - I17......................... 194.900 kr Honda Civic 1,8 Elegance - 3 700 mil - 15 .......................................................149.900 kr Mazda Toyota Auris 1,8 HSD Active -13-.......................172.900 kr Honda Civic 1,8 -12...............................................134.900 kr6 Wagon BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT VETLANDA BEGAGNAT VETLANDA Honda Diesel-12 ...........194.900 kr HondaAccord Accord2,2 2,0Lifestyle Executive -11 ....................149.900 kr Honda 2,01,3 Elegance -07...........................119.900 krkr HondaCR-V Insight Elegance-11........................104.900 Mercedes-Benz Bkr 180 CDI Euro 6 2,0 109hk - 884.900 000-07...........................119.900 mil Honda Civic 1,8 i-VTEC 142 hk - 9 700 mil Honda -Honda 12 .............................................. 89.900 kr....................149.900 Honda Accord 2,0 Executive -11 CR-V Elegance kr kr Civic 1,62,2 Sport .................. ..............149.900 kr Accord -12-13 .......................................184.900 kr Honda CR-V Diesel ...............119.900 kr 2072,2 1,6 VtiHonda ccComfort-12 Cab-07 .......................... kr - 16 ....................... 159.900 BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNATPeugeot I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA HondaCivic Civic 1,6Tourer -13 .............................................159.900 2,0 Special Edition -122,2 ..............169.900 krkr RenaultCR-V Mégane 1,4 Phas 99.900 Honda 1,6 -14.................................169.900 kr Honda Honda Accord 2,2 -12-11 .......................................184.900 kr1.4 Honda Comfort-12 ...............119.900 kr kr C+C -IIICR-V 9-10........................ 000 milDiesel - 08.................................................. 49.900 HondaFina Civic erbjudanden! 1,8 Sport - 7 720 mil - 15 ............................................................. kr Nissan Honda Accord 2,0 Executive129.900 ....................149.900 krMicra Honda CR-V 2,088hk Elegance -07...........................119.900 kr HondaCivic Civic 1,6-12 Comfort -13-13 ...........................159.900 kr Honda -13 ................................249.900 krkr -12 ..............169.900 kr ToyotaCR-V Auris2,2 1,8diesel HSD Active -13.......................172.900 Honda 1,8 ...............................................134.900 Honda Civic 1,6 .............................................159.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition Accord -12 .......................................184.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel ...............119.900 kr 1.7Comfort-12 CDTI 125hk - 14 000 Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC Euro 6 120hk - 9Honda 100 - 152,2................. 129.900 kr Opel 109.900 kr mil - 12 ..................... 84.900 kr Honda Civic mil 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr Astra HondaSports Jazz 1,2 Tourer -12 ......................................... Honda Comfort -13 ...........................159.900 kr 2,0 Honda 2,2-12diesel -13 ................................249.900 kr Honda CivicCivic 1,6 -131,6 .............................................159.900 kr Honda CR-V SpecialCR-V Edition ..............169.900 kr BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA BEGAGNAT I VETLANDA Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr SuzukikrBaleno 1.2 Dualjet GLX Euro 6 90hk - 5 500 mil 124.900 kr Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD - 7 500 mil - 16 ................................................ 239.900 kr Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 Honda CR-V 2,2 diesel -13 ................................249.900 kr - 16................ 109.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 ......................................... Honda Accord 2,0 Executive -11 ....................149.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -07...........................119.900 kr 109.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2Saab -12 ......................................... Polo 1.2 1,8i TSI --04 22......................................................54.900 000 mil - 12................................... 49.900 Honda CR-V 2.0 i-VTEC 4WD - 8 000 mil - 12Honda ................................................ kr Volkswagen 9-3 kr kr Honda2,2 Civic 1,8 Sport134.900 -09 .................................109.900 kr5-dörrar Accord -12 .......................................184.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Comfort-12 ...............119.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Saab 9-3 1,8i -04 ......................................................54.900 kr Honda Civic 1,6 -13 .............................................159.900 kr Honda CR-V 2,0 Special Edition -12 ..............169.900 kr Volvo V60 D3 Geartronic Summum 19 500 mil 12............................ 114.900 kr Honda HR-V 1.6 i-DTEC Euro 6 120hk - 3 500 mil - 16................................ 159.900 kr Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75 Honda Civic 1,6 Comfort -13 ...........................159.900 kr Honda CR-V 2,2 diesel -13 ................................249.900 kr Honda Civic 1,8 Executive -12 .........................149.900 kr Honda Jazz 1,2 -12 ......................................... 109.900 kr Våra öppettider Saab 9-3 1,8i -0422 ......................................................54.900 kr 75 Honda Civic 1,8 Sport -09 .................................109.900 kr Avis Koltorpsgatan 1, Nässjö Avis Nässjö 0380-138 Avis Vetlanda 0383-105 Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105 75

BILUTH

cr-v 13 för 229 ska vara i vetRickard 172900 ska vara i nässjö landa och toyota auris i vetlanda fölr 172900 ska vara i nässjö

Avis Nässjö 0380-138

Våra öppettider BILUTHYRNING Måndag - fredag BILUTHYRNING BILUTHYRNING 10.00-18.00 BILUTHYRNING Verkstadsgatan 3, Vetlanda Koltorpsgatan 1, Nässjö Våra öppettiderTel 0380-198 00 Lördag Måndag fredag 0380-189 00 10.00-18.00 Tel 0380-198 00 Tel 0383-24 69 00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0380-198 00 Lördag 10.00-13.00 Tel 0380-198 00 Tel 0383-24 69 00 10.00-13.00

Koltorpsgatan 1, Nässjö BILUTHYRNING 0380-189 0075 Avis Nässjö 0380-138 22 Avis Vetlanda 0383-105

5

Restvärde 50%. 36 via mån. Uppläggningsavgift 695 kr, aviavgift 55 kr/mån. Rörlig ränta. månadshyra, f.n.Kontantinsats 1 985 kr inkl. 30%. momsLöptid erbjuds Honda Finance, 36 mån, max. 4500 mil körsträcka, övermil ^ Sedvanlig kreditprovning villkor, seeller honda.se ** Vid 50% marginalskatt. Läsejmer på honda.se debiteras. Ränta 2,95via%.HondaFinance. KampanjenFullständiga gäller till 190630 så länge lagret räcker, kan kombineras med andra erbj eller rabatter. Uppläggnings– och admin. –avgift tillkommer. ⁴Villkor på honda.se.

Box 306, Nässjö Tel.

Öppettider:

Måndag - fredag 10.00-18.00 Våra öppettider Koltorpsgatan 1, Nässjö Verkstadsgatan 3, Vetlanda Lördag - fredag Måndag 0380-189 00 Tel 0383-24 69 00 10.00-13.00 10.00-18.00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Lördag Våra öppettider Koltorpsgatan 1, Nässjö Tel 0383-24 69 00Se mer bilar på www.erbil.se 10.00-13.00 Måndag - fredag 0380-189 00 10.00-18.00 Verkstadsgatan 3, Vetlanda Se mer bilar på www.erbil.se Lördag Tel 0380-198 00 Tel 0383-24 69 00 10.00-13.00 Se mer bilar på www.erbil.se 0380-189 00

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Kjell

Martin

Rickard Pontus

Pontus Jonas H O N D A P Å H Ö G L A N D ERickard T

Avis Nässjö 0380-138 22

Se mer bilar på www.erbil.se Se mer bilar på www.erbil.se

Kjell

Avis Vetlanda 0383-105 75

Martin

Kjell

Martin

Kjell Kjell

Martin

Rickard

Rickard

Pontus

Pontus

Martin ochRickard Pontus Nässjö Vetlanda Kjell Rickard

Pontus

PEUGEOT NOW PRIVATLEASING INKL. SERVICE & UPP TILL 2.000 MIL/ÅR

PASSA PÅ JUST NU 2 FRIA MÅNADER* Peugeot Privatleasing: avtalstid 36 månader, max 4 500–9 000 mil beroende på version, garanterat restvärde. *Gäller utvalda modeller och innebär 34 betalningstillfällen i stället för 36. Gäller ej vid beställning online på peugeotleasing.se. Peugeot Privatleasing inkluderar Peugeot Serviceavtal. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker på utvalda modeller. För mer information besök peugeot.se. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade.

NJUDUNGS BIL

Po

Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383–76 37 50 Öppettider: mån–fre 9–18, lör 10–14 www.njudungsbil.se


36

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

FÅR FARTDJÄVULEN ATT SVETTAS

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR (M a l l o r c a – S p a n i e n)

Mallorca är synonymt med strålande solsken, men för oss som älskar bilkörning är ön så mycket mer än badstränder och paraplydrinkar. Medelhavspärlans gastkramande serpentinvägar bjuder nämligen på en spektakulär upplevelse och det blir inte sämre av att vi färdas i en minst lika spektakulär laddhybrid. BMW i8 Roadster är så het att självaste fartdjävulen börjar svettas. För alla som önskade sig en sportcoupé att synas i kom BMW i8 som en skänk från ovan 2014. Men nu får modellen se sig slagen på fingrarna av den öppna versionen – för med bortkapat tak ligger vår silverfärgade i8 Roadster i topp vad gäller uppmärksamhetsvärde. På femton sekunder försvinner den tygklädda suffletten och äventyret kan börja.

Korrekt och inkorrekt

Tyskarna har dock inte gjort det så lätt för sig som att enbart lansera en öppen version av i8. Det har även skett några smärre kosmetiska uppdateringar hos såväl den nya roadstern som coupén. Hit hör bland annat nya färger på de lagom skålade sportstolarna och en ny infotainmentskärm. Smådetaljer som lätt

glöms bort när man bekantar sig med nya i8 Roadster eftersom formgivningen stjäl hela uppmärksamheten. Tja, redan coupén var sällsynt attraktiv och med taket borta tappar vi andan. Pucklarna bakom nackstöden för tankarna till historiska racingbilar och saxdörrarnas öppning blir än mer iögonfallande. Ändå har vi här en politiskt korrekt laddhybrid som dricker blott 0,22 liter milen. Däremot med en ”inkorrekt” prislapp för oss vanliga dödliga som startar från 1 641 500 kronor.

Himmel eller helvete

Den smått unika drivlinan består som tidigare av en trecylindrig bensinare på 231 hästkrafter i kombination med en elmotor på 143. Det går att köra knäpptyst på el i farter upp till 120 km/h

och räckvidden påstås vara 53 kilometer, men för att lyckas måste man placera en kartong med ägg under gaspedalen. Däremot finns 374 hästar till förfogande när båda kraftkällorna samarbetar och eftersom elmotorn jobbar på framhjulen och bensinmotorn på bakhjulen så får man fyrhjulsdrift på kuppen. Att köra nya i8 Roadster på Mallorca är himmelskt i ordets rätta bemärkelse. Det här en körglad glidarcab med högt till tak - men låt dig inte luras! Hundrastrecket nås på 4,6 sekunder och vips känner man hur hornen börjar växa ut i pannan. BMW i8 Roadster bevisar ännu en gång att det är en hårfin gräns mellan himmel och helvete. -Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för BMW i8 Roadster 1,5 Bensinmotor: 3-cyl med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 231 hk vid 5 800 varv/min. Max vridmoment 320 Nm vid 3 700 varv/min. Elmotor: Max effekt 143 hk. Max vridmoment 250 Nm. Kraftöverföring: Elmotor fram, bensinmotor bak. Fyrhjulsdrift. 6-växlad automat. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 12,3 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 280, längd 469, bredd 194, höjd 129. Tjänstevikt 1 670. Bränsletank 42 liter. Prestanda: Toppfart 250 km/h. Acceleration 0-100 km/h 4,6 sek. Förbrukning/Miljö: 2,2 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 51 g/km (WLTP). Litiumjon-batteri på 11,6 kWh. Elförbrukning 1,45 kWh/mil. Pris: 1 641 500 kronor.

+ Plus…

Gedigen kvalitetskänsla Oj, vilken snygging Köregenskaper Förbrukning

- Minus…

Minimalt bagageutrymme Prislappen


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 37

Vi kör

– dina behov

styr!

Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00 Når du inte upp?

Hyr din lift hos oss!

Vi tjänster: utför Våra Reparationer av

Reparationer av dieselpumpar, spridare, dieselpumpar och spridare. generatorer och startmotorer. Test av commonrailinjektorer. Svarvning, fräsning, slipning mm. Hel eller delrenoveringar Hel- eller delrenoveringar av motorer. av motorer.

25 liftar från 800:-

Vi säljer även motorer, topplock, Försäljning av motordelar, motorer, pumpar och reservdelar. dieselpumpar, filter, startmotorer och generatorer.

16FEB201120481109

Landsbro Mekaniska AB 0383-60336

Solrosvägen Frinnaryd Svarvvägen5,2,578 5787433 Aneby Tel: 0380-41992 henrik@motrab.se Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 www.motrab.se

0382-123 40

savsjotrp.se

PEUGEOT TR ANSPORTBIL AR

NORDIC PACK DIESELVÄRMARE & DR AGKROK För endast 5.900 kr, spara 15.900 kr

NYA PARTNER PRO+ L1 BlueHDi 75

EXPERT PRO+ L1 BlueHDi 100

BOXER PRO+ L2H1 BlueHDi 140

Förbrukning 4,3 l/100 km, CO2 113 g/km

Förbrukning 5,4 l/100km, CO2 142 g/km

Förbrukning 6,0 l/100km, CO2 159 g/km

Från kr Från 1.145 kr/mån

Från: Från: 1.422 kr/mån

Från: Från: 1.532 kr/mån

162.900

201.900 kr

244.900 kr

Gäller utvalda modeller så långt lagret räcker (ej ombyggda transportbilar eller 4x4) och kan ej kombineras med andra rabatter, avtal och erbjudanden. Alla priser är exklusive moms. Finansiell leasing genom Peugeot Finans: Första förhöjda avgift 30 %, rörlig ränta. Restvärde Partner 52 %, Expert 52 %, Boxer 55 % av kampanjpriset efter 36 månader. Uppläggnings- och aviavgifter tillkommer. Partner WLTP: bränsleförbrukning blandad körning 5,0–5,3 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 113–119 g/km. Med reservation för framtida prisändringar, avvikelser och feltryck. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Läs mer på peugeot.se.

NJUDUNGS BIL

Östra Nygatan 23, 574 33 VETLANDA, 0383–76 37 50 Öppettider: mån–fre 9–18, lör 10–14 www.njudungsbil.se


38

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

FÖDD FÖR ATT TA ALL SKIT

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR (E s s a o u i r a – M a r o c k o)

När det gäller att hitta slagkraftiga modellnamn så är det ingen som slår jänkarna på fingrarna. När dessutom Ford bestämmer sig för att visa vad senaste generationen av pickupen Ranger går för så sparar man inte på krutet. Raptor, som betyder rovfågel, toppar nämligen näringskedjan i pickup-flocken och provkörningen sker under tuffast möjliga förhållanden i Marocko. Essaouira var på sextio- och sjuttiotalet ett känt hippie- och musikertillhåll. Här finns exempelvis fortfarande ”Café Jimi Hendrix” och ljudanläggningen i testbilen är laddad med Cream, Stones, Zappa och andra rebeller. Provkörningen börjar direkt vid flygplatsen och till tonerna av ”Born to be wild” gasar vi i full karriär ut mot den hägrande medelhavskusten med pickupen som Ford själva kallar för ”The New Bad-Ass Ranger Raptor”.

Baja utan Maja

Den första sträckan avverkas komfortabelt och stadigt på slät asfalt med bara bakhjulsdrift. Men redan efter någon halvtimme svänger vi av vägen och in på den typen av jaktmarker som är Raptors specialområde. Här får vi först

köra längs en stenig och knöligt sträcka med vanlig fyrhjulsdrift. Nästa utmaning blir rejält höga sanddyner som leder ner till stranden. Nu kör vi med fyrhjulsdrift, lågväxel och av de sex valbara elektroniska körlägena väljer vi ”sand/ lera”. Men så når vi själva strandkanten med blöt och fastare sand och det är här som vi uppmanas lägga i ”Baja-läget”. Den här konfigurationen har fått sitt namn från de tuffa offroadracen på Baja California-halvön i nordvästra Mexiko och är gjort för gasglada expeditioner.

Örnen har landat

Nu formligen flyger rovfågeln fram över de mjuka sanddynerna i hastigheter en bra bit över 100 km/h och hela tiden med en imponerande kursstabilitet. Ford Ranger är

faktiskt Europas mest sålda pickup och det är just värstingen Raptor á 597 950 kronor som vi provkör i Marocko. Här har dieselfyran försetts med dubbelturbo och vips får man ut 213 hästar tillika 500 Nm. Kraften levereras via en supersmidig tiostegad automatlåda och elektronisk inkopplingsbar fyrhjulsdrift med hög- och lågväxel. Lägg till detta en markfrigång på 28 centimeter, ett vadningsdjup på 85 centimeter och gigantiska terrängdäck på 33tum så uppenbarar sig en udda rovfågel. Ranger Raptor är självaste kungsörnen i klassen och oss har den definitivt slagit klorna i.

-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Ford Ranger Raptor Double Cab 2,0 Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 213 hk vid 3 750 varv/min. Max vridmoment 500 Nm mellan 1 750–2 000 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, inkopplingsbar fyrhjulsdrift. 10-växlad automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla länkarmar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändradie 12,9 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/antisladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 322, längd 537, bredd 203, höjd 187. Tjänstevikt 2 510. Släpvagnsvikt 2 500. Bränsletank 80 liter. Prestanda: Toppfart 170 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,5 sek. Förbrukning/Miljö: 8,9 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 233 g/km (NEDC). Pris: 597 950 kr inkl. moms (478 360 kr exkl. moms).

+ Plus…

- Minus…

Extra stryktåligt och rambyggt chassi Dragvikten är begränsad till 2 500 kilo Otroliga terrängegenskaper Prislappen Hög standardutrustning 5 års nybilsgaranti


............................... VISION HÖGLANDET VISION motor

NR 6 - SEPTEMBER 2019 39

HÖGLANDET

Nyhet! Privatleasa ny bil för 1.899:- / månad 0:- i kontant, inklusive service

Volvo XC60 D3 Momentum Fordonsår Mil

2015 15 000 mil

177 500 kr

BMW 530 d xDrive Touring Euro 6 258hk Fordonsår 2014 Mil 18 400 mil

179 500 kr

Mercedes-Benz V 220 CDI Automat Fordonsår 2015 Mil 9 500 mil

339 500 kr

Mercedes-Benz C 220 CDI 7G-Tronic C 63 AMG Fordonsår 2015 Mil 13 450 mil

259 900 kr

Auktoriserad återförsäljare för:

BMW X6 xDrive 30d Automat Fordonsår 2015 Mil 17 300 mil

Land Rover Range Rover Evoque 2.2 eD Fordonsår 2013 Mil 9 400 mil

379 000 kr

Citroën C1 Airscape PureTech 82 Fordonsår 2015 Mil 3 600 mil

189 500 kr

Mercedes-Benz CLA 250 4MATIC 211hk 7G-DCT AMG Fordonsår 2015 Mil 4 600 mil

79 500 kr

Audi Q7 3.0 TDI quattro Caractere paket Fordonsår 2013 Mil 23 000 mil

274 500 kr

Volvo V40 T2 Kinetic 120hk Fordonsår Mil

199 000 kr

Ford S-Max 2.0 TDCi Euro 6 150hk Fordonsår 2016 Mil 8 800 mil

2014 6 700 mil

139 000 kr

Citroën C4 Grand Picasso 1.6 HDi 114hk Fordonsår 2015 Mil 9 500 mil

219 500 kr

139 000 kr

BMW 320 d xDrive Gran Turismo Sport line Euro Fordonsår 2014 Mil 9 800 mil

194 500 kr

Mitsubishi Outlander P-HEV 2.0 Hybrid 4WD Fordonsår 2014 Mil 11 900 mil

197 500 kr

Mercedes-Benz S 350 CDI BlueEFFICIENCY 7G-Tro Fordonsår 2011 Mil 6 900 mil

299 500 kr

Volkswagen Golf SportsCombi 1.6 TDI 4Motion S Fordonsår 2014 Mil 14 100 mil

109 500 kr

Subaru Outback 2.0 4WD 150hk Fordonsår 2010 Mil 24 600 mil

Volvo V70 1.6D DRIVe Kinetic 109hk Fordonsår 2010 Mil 20 500 mil

69 500 kr

67 500 kr

Volvo S60 D4 Momentum R-Design Euro 6 181hk A Fordonsår 2015 Mil 11 400 mil

189 500 kr

KONTAKT

ÖPPETTIDER

Tuvängsgatan 1, 575 39 Eksjö 0381-152 00 info@eksjobilaffar.se

Måndag till fredag: 09.00-18.00 Lördag: 10.00-14.00 Ring för visning av bilar på söndagar.

Audi A7 Sportback 3.0 TDI Quattro 245hk S-Lin Fordonsår 2013 Mil 17 300 mil

264 500 kr

ÅRETS FÖRETAGARE 2015


40

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

HYUNDAI TRYCKER PÅ

VISION motor HÖGLANDET

TESTAR

Kriget om miljöbilskunderna är i full gång och Hyundai framstår idag som det ledande märket vad gäller utbud. Av alla olika miljökoncept som finns på marknaden erbjuder koreanerna något för alla. Hyundai ligger väl framme i konkurrensen och på vätgassidan har man dessutom skaffat sig ett rejält försprång. Något som inte minst bevisas av nya Nexo. Utvecklingen av miljöbilar har gått i ett närmast rasande tempo hos Hyundai. Redan 2013 presenterade man världens första serietillverkade vätgasbil - en specialversion av ix35. Tre år senare kom vätgasdrivna IONIQ och nu lanseras Nexo med en rejäl räckvidd på 66,6 mil.

av vidvinkelkameror. Nexo är inte bara en fingervisning om framtiden för vätgasdrivna bilar utan är också fullmatad med den senaste tekniken. Hit hör bland annat säkerhetssystemet ”lane-following-assist” som automatiskt ser till att bilen håller sig centrerad i körfilen.

Avancerad teknik

Framtidens bil

Kikar vi på formspråket så känns det igen från Hyundais suv-familj, men där stannar också likheterna. Invändigt har Nexo fått en hypermodern interiör - där bland annat innertaket är gjort av bambu. Designen med den magnifika mittkonsolen dominerar intrycket och påminner närmast om cockpiten i ett flygplan. Ovanför mittkonsolen tronar en 12,3-tum stor infotainmentskärm där man vid filbyte får upp en bild på den omgivande trafiken med hjälp

Bränslecellsbilar kanske låter som ett avancerat gebit - men det hela är relativt enkelt. I bränslecellstanken sker en kemisk reaktion mellan vätgas och syre. Resultatet blir elektricitet som skickas vidare till en förstärkare som höjer spänningen och i sin tur driver elmotorn på 163 hästkrafter. Nexo känns riktig komfortabel och avsaknaden av motorljud gör att det endast hörs lite vindbrus i kupén. När ventilationssystemet suger in omkringliggande luft rensas 99,9

procent av alla partiklar bort så när dörrarna öppnas har vi bidragit till renare luft utomhus. Förutom syre så behöver allt levande även vatten för att överleva och med just H2O som enda utsläpp känns Nexo som framtidens bil. Baksidan är grundpriset på 849 900 kronor men framför allt bristen på vätgasmackar. Det går för dagen enbart att tanka i Göteborg, Mariestad, Sandviken, Stockholm och Umeå. Bristen på infrastruktur gör att bränslecellsbilar knappast kommer att sprida sig som ringar på vattnet.

-Av Willy Priske och Johannes Gardelöf

Tekniska data för Hyundai Nexo Fuel Cell Elmotor: Bränslecellsstack. Max effekt 163 hk. Max vridmoment 395 Nm. Batteri: Litiumjon på 40 kWh. Kraftöverföring: En främre elmotor, framhjulsdrift. Steglös automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,2 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 279, längd 467, bredd 186, höjd 163. Tjänstevikt 1 873. Tre högtryckstankar rymmer 6,33 kg vätgas. Prestanda: Toppfart 179 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,2 sek. Förbrukning: 0,84 kg vätgas/100 km blandad körning. Räckvidd: 66,6 mil (WLTP). Pris: 849 900 kronor (exkl. 60 000 kr i miljöbilsbonus).

+ Plus… Vätgas går snabbt att tanka Avancerad miljöteknik Köregenskaper Lång räckvidd

- Minus…

Energikrävande produktion av vätgas Extremt få tankställen


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 41

Privatleasa körglada Suzuki

DET KRÅNGELFRIA ALTERNATIVET! Privatleasing är ett lika enkelt som bekvämt sätt att köra en ny Suzuki. Allt ingår förutom drivmedel, vägtrafikskatt och försäkring. Välkommen in på en provtur!

PRIVATLEASA SWIFT 1.2 FRÅN

1.995:-

PRIVATLEASA S-CROSS FRÅN

PER MÅNAD* INKL. SERVICE

2.795:PER MÅNAD* INKL. SERVICE

PRIVATLEASA NYA VITARA 4X4 FRÅN

2.595:PER MÅNAD* INKL. SERVICE

Vi skrotar ditt fordon!

Njudungs Bil lätt som tungt

Östra Nygatan 23, Vetlanda, 0383-76 37 50. Mån – fre 9 –18, lör 10 –14, njudungsbil.se

Bränsleförbr. bl. körning NEDC-korr: 4,1-6,3 l/100 km. CO2 94-143 g/km. WLTP: 5,0-7,8 l/100 km. CO2 113-177 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. *Priser och villkor är giltiga fr. o. m. 1/4 2019. 0 kr kontant, månadskostnad utifrån modell, 36 månader, 4500 mil under leasingperioden, övermil debiteras enligt avtal. Kostnader för ev. tillval tillkommer. Vid avtalstidens slut återlämnas bilen till din återförsäljare. Ord. uppläggnings- och aviavgift tillkommer. Hyresgivare och garant för restvärdet är DNB Bank ASA. Med reservation för sedvanlig kreditprövning. I hyran ingår serviceavtal av bilen enligt Suzuki Sveriges serviceschema. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade.

Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar

! n o d r o f tt i d r a t o r k s i ! n V o ! n rd o fo rd fo itt d r itt d ta r ro i skrotaVi sk V! n lätt somlätttusnogmt tuellerngkatalysator t g n t u t m o s lätt “Vi återvinner Vi köper ditt batteri ” rullar allt som

BildemonteringBildemontering • Däckverkstad• Däckverkstad Bildemontering • Däckverkstad Bilverkstad • Nya/beg bildelar Bilverkstad • Nya/beg bildelar

köper ditt batteriBilverkstad • Nya/beg bildelar Vi köper ditt Vi batteri eller katalysator eller katalysator Nässja Norra, Vetlanda

INTRESSERAD AV SOLCELLER? Vi köper ditt batteri eller katalysator Kontakta oss för ett INTRESSERAD AV SOLCELLER? kostnadsfritt hembesök! INTRESSERAD AV SOLCELLER? LÅGPRISHANDLA I VITVARUBODEN I NÄSSJÖ Kontakta oss för ett Välkänd för de låga priserna! Kontakta oss för ett Nässja Norra, Vetlanda Nässja Norra, Vetlanda kostnadsfritt hembesök! kostnadsfritt hembesök! Hos oss kan du köpa spisar, kyl/frys,

Nässja Norra, Vetlanda

KYL/FRYS disk- o tvättmaskiner som inte tömmer din plånbok helt och hållet! BOXAR SPISAR MICRO TVÄTT ÖPPET: MÅN. TILL TORS. 13-18 TORK DAMMSUGARE MM

Välkomna!

Tel. 0380-102 13

Mobil 070-5658926

• Elinstallationer • Projektering Fiber och data • Elinstallationer • Elinstallationer Larm och passage Projektering Projektering • Kyla Fiber och och värme data Fiber och data Solceller • Larm passage Larm och och värme passage • Kyla Kyla och värme • Solceller

Hundpensionat

Eksjö - 072-306 86 77 - www.vitamanens.se


42

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

...............................

Lös korsordet och tävla om boken av Esther Ahmad & Craig Borlase

HON TROTSADE JIHAD

Den sanna berättelsen om en flicka som växte upp under radikalt islamiskt styre där hon tränades att tro att hennes yttersta syfte i livet var att tjäna Allah genom att dö som jihadist. Men två nätter innan hon skulle lämna livet för gott hade hon en dröm... en dröm som skulle förändra hennes öde för all framtid. Mot alla odds, blev Esther en Jesu efterföljare – trots att hennes beslut att lämna islam innebar dödsstraff. Men istället för att döda henne direkt utmanade Esthers rasande fader henne att offentligt debattera mot mullor: Bibeln mot Koranen. Om Esther vann debatterna fanns chansen att hon skulle få leva. Men om mullorna vann måste Esther avsäga sig sin kristna tro. Under en hel månad – om hon nu fick leva så länge – var Esther tvungen att möta mobben… Skulle Gud ge henne orden för att argumentera mot muslimska ledare, tidigare vänner och till och med sin egen familj?

SMS:A SENAST 20 september 2019 1. Skriv VH KORSORD och sedan texten i de markerade rutorna. 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH KORSORD texten i rutorna Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med “KORSORD”.

LÅGPRISHANDLA I VITVARUBODEN I NÄSSJÖ Välkänd för de låga priserna!

Hos oss kan du köpa spisar, kyl/frys,

KYL/FRYS disk- o tvättmaskiner som inte tömmer din plånbok helt och hållet! BOXAR SPISAR MICRO TVÄTT ÖPPET: MÅN. TILL TORS. 13-18 TORK DAMMSUGARE MM

Välkomna!

Tel. 0380-102 13

Mobil 070-5658926


...............................

VISION HÖGLANDET

NR 6 - SEPTEMBER 2019 43

Krönika av psykolog Alf B Svensson

HÄR ÄR FAKE NEWS OM SEX OCH SAMLEVNAD Att president Trump kommer med fake news är inget nytt. Enligt den ansedda tidningen Washington Post har han hitintills kommit med mer än 9000 fake news eller missvisande påståenden. Här i Sverige är det vanligt att det sprids fake news om sex och samlevnad.

Köp fönster i alla stilar direkt från fabriken i Holsbybrunn! Ring oss idag!

En del påstår att kärnfamiljen är utrotningshotad. Den är en dinosaurie som haft sin tid. Det är fake news. Fortfarande växer 75 procent av alla barn upp i kärnfamilj och andelen har ökat. Bland annat för att det är fler som gifter sig och färre skiljer sig om de har barn.

Vi tillverkar måttanpassat i alla stilar - lokalt och mycket bra priser! Holsby Fönster AB - Telefon: 0383- 500 75

Ta hand om dina

mattor! Vi tvättar och lagar i egen atelje!

Mikaels Äkta Mattor

Specialaffär för orientaliska mattor Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning! Rådhusg. 60 Nässjö. Tel 0380-51 19 59. Öppet: Vard. 10-18. Lörd. 10-14.

Trygghet när sorgen drabbar dig

Att alla samlevnadsformer är lika bra är också fake news. Vill vi leva i en trygg, trogen och hållbar relation ska vi gifta oss. I ett äktenskap har vi en större ekonomiskt trygghet. Vid en eventuell skilsmässa delar vi lika på allt. Vi ärver också varandra. Det gör vi inte om vi är sambo. De som är gifta ställer upp mer för varandra både ekonomiskt och känslomässigt. Skilsmässor är dubbelt så vanligt bland samboföräldrar. Gifta par är inte otrogna lika ofta. Kanske för att de lovat att älska varandra i nöd och lust. Kvinnor som är sambo är också mer utsatta för hot och våld. En del välutbildade singelkvinnor med villiga älskare påstår att vi får det bättre om vi skiljer oss. Det stämmer för en del. I synnerhet för de som levt ihop med en missbrukare eller varit nedtryckta och utsatta för psykiskt och fysiskt våld. Men fakta är att ensamstående mammor lider mer av trötthet och psykisk ohälsa än gifta mammor. Att leva som frånskild man är en lika stor hälsorisk som att få cancer. Gifter vi om oss minskar inte risken för skilsmässa. Den ökar. Att det inte är lätt att leva i styvfamilj har vi kunnat se i TV- serien Bonusfamiljen. Många normkritiker påstår att allt sex är lika bra sex, bara det är ömsesidigt och båda är med på det. Det är också fake news. Vi njuter mer när vi har sex med någon vi lever tillsammans med, än med någon vi nästa dag glömt namnet på. Ju fler vi har sex med desto mindre får vi ut av det känslomässigt även om det går för oss. Gifta kvinnor njuter mer än de som är sambo, kanske för att de känner en större tillit. Skillnaderna är på gruppnivå och inte i varje enskilt fall. Att medvetet blunda för fakta som inte är politiskt korrekta är en variant av fake news. Det gör många svenska politiker. Ensamhet och dåliga sociala relationer framförallt i familjen är en lika stor hälsorisk som att röka och dricka a l k o h o l o c h farligare än övervikt och stillasittande. Det framgår tydligt i Framtidskommissionen rapport Framtida utmaningar för sammanhållning och rättvisa. Något som våra politiker borde känna till. Man har inte det politiska modet att fatta beslut som gör att vi får fler trygga och hållbara familjer och färre separationer. Trots att det skulle minska den växande psykiska ohälsan bland både vuxna, barn och ungdomar.

Personlig hjälp med allt i samband med dödsfall

Alf B Svensson Storgatan 37A Vetlanda Tel 0383-140 84 www.rendahls.com

är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Grimstorp. alf@visionhoglandet.se


44

VISION HÖGLANDET NR 6 - SEPTEMBER 2019

............................... Hållbarhet, design och miljö Baazar Coffee & Home tillverkar nya möbler enligt tusenåriga hantverkstraditioner. Tillverkningen sker för hand av våra bästa medarbetare vilket ger varje möbel en unik känsla och uttryck. Baazars möbler ska inte förväxlas med andra masstillverkade möbler som finns på marknaden. Alla möbler tillverkas helt i trä, vi använder inte spånskivor eller MDF. Möblerna patineras ofta och slipas då ner till träfärg i hörn och kanter. Alla möbler ytbehandlas med miljövänlig färg och våtslipas för hand för att få den unika lystern och känslan som Baazars möbler har. Vi använder så ofta vi kan gammalt trä för att inte slita onödigt på vår planet och för den fantastiska känsla det ger till våra möbler. Många möbler är dessutom gamla och renoveras varsamt av skickliga möbelsnickare. Vissa bitar byts ut efter ett långt och slitsamt liv och möbeln ytbehandlas och våtslipas för hand för att få enhetlig yta och uttryck. Våra möbelsnickare har bra betalt och arbetet sker på ett miljövänligt sätt. Alla våra möbler levereras helt färdigmonterade. Missa inte Sveriges vackraste handtillverkade möbler, nytillverkade eller vackert renoverade efter ett långt och strävsamt liv. Nu redo att pryda ditt hem! Vacker för dig och bra för miljön! Baazar har lager och kontor i Sävsjö.

BF-074 Ningboskåp o.p. 5995:Nu 4995:-

All försäljning sker på www. baazar.se men möblerna kan hämtas ut på lagret i Sävsjö efter köpet på hemsidan. Vi hörs! Baazar

Profile for Copyvision

Vision Höglandet #6 2019  

Vision Höglandet #6 2019