Page 1

................................... #3 2014 - Störst på Höglandet 45.000 ex! Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

vision höglandet

aneby - Eksjö - nässjö - sävsjö - vetlanda

1

vision motor

höglandet

Geneves bilsalong 2014

Snacka om framgång...

Vision Höglandet ökar igen!

Ledare av Mikael Torstensson

Tina från Aneby

”Gör om mamma!”

FÖRE

vision höglandet

EFTER

liv

vision

höglandet

Historia

vikingarna på höglandet

Elit Vetlanda Världsmästaren skapar guldhopp!

vision resa

höglandet

På gång... Speedway, bomässa och marknad i Vetlanda Mode, besök av Carola och Jerusalem i Sävsjö

Cinque Terre Vandra i Ligurien

Vision Höglandet möter

Steffo Törnquist

”Jag har den bästa hustrun man kan ha”


2

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

snacka om framgång... Jag erkänner det gärna. Jag är en beundrare av Ingvar Kamprad. Att från simpla omständigheter i en småländsk liten by ha byggt upp det världsomspännande imperiet Ikea med 135 000 anställda och verksamhet i 44 länder, det är imponerande! Allt på futtiga 70 år! Företaget grundades nämnligen 1943 av den då 17 år gamla Ingvar Kamprad. Från början såldes pennor, tavelramar, klockor, smycken, nylonstrumpor, plånböcker och annat som Kamprad kom över. Möbler började inte säljas förrän 1947 och 1955 började egendesignade möbler säljas. Vi på Vision Höglandet gillar företagsamheten, idealiteten och klurigheten på Höglandet och speglar den gärna i våra spalter. Nu behövs uppmuntran och inspiration genom positiva exempel mer än någonsin! Låt oss fortsätta att sprida positiva vibbar genom att tala gott, uppmuntra och inspirera varandra. I detta finns en kraft vi bara anar och förstår genom att använda den. Uppmuntra människorna i din omgivning systematiskt och du kommer att se en förbluffande effekt!

Jag kan inte låta bli att i dessa påsktider bredda perspektivet och reflektera över en annan dimension av framgång.

En outbildad, tillsynes betydelselös hantverkare från en av romarrikets dammigaste hörn lanserade en ”affärsidé” för ungefär 2 000 år sedan. Vi talar om yngre järnåldern! ”Affärsidén” som snickaren lanserade gick stick i stäv med det gängse accepterade. Vad sägs om att möta hat med kärlek. Att älska den som hatar. Att vända andra kinden till. Snickaren sägs ha besuttit övernaturliga krafter. Otaliga sjuka, deprimerade och betryckta människor sägs ha blivit hjälpta och tusentals följde honom. Han grundade ingen organisation, skrev ingen bok, reste aldrig mer än några tiotals mil ändå har han sedan dess präglat världshistorien. Hela rörelsen spåddes dö när snickaren blev brutalt avrättad. Allt kunde blivit en parantes i

Mellanösterns historia under yngre järnåldern. Ett envist rykte påstod att snickaren blivit levande efter tre dagar. Och ”affärsidén” spreds som en löpeld av efterföljare som med sina liv som insats envetet påstod att snickaren faktiskt levde och att hans kraft att hjälpa fortsatt var verksam. Efter 300 år kapitulerade hela det väldiga Romarriket inför snickaren från dagens Israel och antog hans ”affärsidé” som statsreligion.

Vad har detta att göra med Höglandet i början av det tredje årtusendet?

Faktum är att en betydande del av invånarna i vårt område påstår att de personligen har upplevt kraften i snickarens budskap. Många hänvisar till starka personliga upplevelser i samband med dyrkan av huvudpersonen i den stora äggätarhögtiden som vi snart ska fira. Höglänningar har berättat om hur ångest minskat eller upphört, hur missbruk kunnat avslutas och till och med om hur sjuka kroppar på ett oförklarligt sätt tillfrisknat efter bön i snickaren Jesu namn. Mannen som allt som oftast skyms av påskfjädrar, blåkulleflygande häxor, ägg, must och påskharar. Vad stod han för? Ligger det någon sanning i hans anspråk och budskap? Finns det kraft i hans död och påstådda uppståndelse? Vissa förnekar hans existens, ändå bekräftar vi hans födelse varje gång vi anger vilket år det är! Tusentals vikingaättlingar på Höglandet, hundratals mil från Mellanöstern påstår ett par tusen år senare

att Jesus påverkat deras liv på ett positivt sätt genom personlig bön. Snacka om framgång!

Just nu där du är!

Just nu kan du uppleva kraften i det som skedde på det dammiga korset på en kulle utanför Jerusalem den där påsken för 2 000 år sedan. Kraften i det som förlöstes då är nämnligen innom räckhåll för dig. Faktiskt helt nära dig där du sitter vid köksbordet, ligger i sängen eller vart du än är. Så nära att ett enda ord från dig – en enkel bön – kan leda till total förvandlig. Pröva att be just nu. Låt oss be tillsammans: “Jesus, du som kom för att sona min synd, för att upprätta min relation till Gud, han som skapat mig. Tack för att du är här nära mig just nu och vill möta mig i min situation. Jag tar emot dig i mitt liv. Tack för att du dog för mig och att jag nu är Guds barn. Amen” Låt oss veta om din upplevelse och ditt beslut. Kontakta oss på info@visionhoglandet.se eller på 0735-073822.

Om Vision Höglandet Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 45 000 ex. Tryckt på Pressgrannar Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: Steffo Törnquist: TV4 Vikingar: HBO-nordic Speedway: Ted Karlsson

Mikael Torstensson

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 341 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se Trycksak

673

Annonsera du också i Vision Höglandet! Grattis alla vinnare i Vision Höglandet #2 2014 Biobiljetter till Röda Kvarn i Sävsjö

Fika hos Melins Konditori i Sävsjö

Annchristin Salomonsson (Aneby), Stina Edin (Sävsjö), Anders Carlsson (Nässjö), May Andersson (Vrigstad), Lilian Hammarstedt (Vetlanda), Rune Eknäs (Vetlanda), Bodil Lilja (Aneby), Charles Forsberg (Vrigstad), Ingegerd Fridh (Korsberga), Elisabeth Ahnström (Nässjö)

Frida Trygg (Bodafors), Bo Hjalmarsson (Aneby), Ros-Marie Hermansson (Holsbybrunn), Ulla Alfredsson (Aneby), Jenny Gustafsson (Vetlanda), Birgitta Sköld (Vetlanda), Matilda Lidberg (Sävsjö), Gunilla Hertz (Vetlanda), Krister Knutsson (Eksjö), Elly Yngvesson (Hult)

Magnus Hedmans bok ”När ljuset släcks” Jan-Erik Salomonsson (Aneby), Roland Forss (Nässjö), Brith Vretby (Eksjö), Ing-Marie Larsson (Forserum), Jan Höglund (Nässjö)

Vinstbevis kommer på posten. Vinsterna hämtas hos respektive vinstgivare.


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

3

välkommen! Foto: TV4

Foto: Roger Hultgren

nu även med höglandets största motortidning!

vision motor

höglandet steffo Foto: Sara Torstensson

omgjord

resa speedway Foto: hbonordic.com

8 sidor motor!

vikingar

Vision Höglandet tidningen folk läser!

00 45.0 exemplar Annonsera du också Ring 0382-671 97!

LIONS VÅRMARKNAD Den 26 april är det dags för Lions Clubs årliga vårmarknad i Vetlanda.

Mini Tivoli med karuseller, hoppborg, lotterier, ansiktsmålning och brandbilar. Lions egna loppmarknad och bakluckeloppis. l Mopedrally och ankrace. l Bluescafé på torget under hela marknaden. Huvudbandet är Catfish Charly, men fler bluesmusiker är välkomna att spela.

l

www.visionhoglandet.se Vårfirande 30 april kl. 20.30 Vårtal, manskör, allsång, dansgrupp, korvgrillning porslinskrossning, vårbrasa och fyrverkerier.

Restaurangen är öppen året runt för beställningar och catering.

Premiär för vårt sommarcafé 17.00

Vårt sommarcafé är öppet maj-augusti.

Camping Stugor Fiskebåtar Trampebåtar Kanoter Balansbikar Äventyrsgolf Bad Turisttåg Lekplats

Välkomna till oss i Eksjö!

Boka din konferens hos oss! Prisexempel på dagskonferens med lokal, lunch och två fika.

240:-

per person inkl. moms

0381-395 00 - eksjocamping.se


4

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Hallå där Uffe!

jerusalem spelar på kulturhuset i sävsjö den 24 maj!

Ni ska ut på turné

– Vi kommer att spela i hela Sverige under april och maj. Jag lanserar även min nya bok “Det var värt alttihop”. Jag har nog aldrig kännt mig så taggad och förväntansfull någonsin inför en turné som denna.

Det ryktas om en ny sättning

– Ja, vi vill satsa vidare hårt med Jerusalem och är tacksamma för de olika musiker som varit med de senaste dryga 30-åren. Nu har vi ett nytt hungrigt gäng som verkligen brinner för det vi gör och dessutom är oerhört kompetenta musiker. Bland annat medverkar min son Philip med sång och gitarr.

Grattis till Sveriges bästa rockröst förresten!

– Tack! Det var ett kul omnämnade i Sweden Rock Magasin. Rösten är som den är och det är oerhört kul att kunna fortsätta att spela – jag känner mig mer laddad än någonsin!

Hur känns det att besöka Sävsjö i maj?

– Det ska bli oerhört kul. Vi har en stor publik i Småland. Jag minns senaste besöket då vi spelade på Sävsjö Festivalen tillsammans med The Poodles, Nordman, Petter och många andra. Det var en go kväll.

Internationella giganter... Internationellt jämförs Jerusalem allt som oftast med hårdrockens riktigt stora namn. Tidningen OKEY skrev så här om gruppen: ”en av våra internationellt sett mest kända grupper – helt välförtjänt, men tyvärr utan att hemmapubliken riktigt hängt med i svängarna.” EXPRESSEN skrev: ”Den här gruppen är större än ni tror” med tanke på Jerusalems enorma popularitet långt utanför Sveriges gränser.

Först på MTV 4:6 MAL.

N FATHER 2 SO

TOUR

Jerusalem var första svenska rockbandet som spelades på MTV i USA. Man har spelat med grupper som Dio (inga dagisfröknar direkt) och U2.

MAL.4:6

FATHER 2 SON TOUR

Brutal röst

Influenserna från Deep Purple och Rainbow och på skivan ”Profet” U2 är tydliga men soundet är ändå eget. Eller som AFTONBLADET skrev i sin recension som gav skivan ”Profet” 4+: ”Efter fem års tystnad är de kristna rockarna Jerusalem tillbaka – bättre än någonsin. På deras åttonde album har influenserna dragit hårdare åt U2-hållet, men med Ulf Christianssons karaktäristiska, brutala röst låter det ändå någonstans Jerusalem – fast mycket fräschare. Melodierna är starka, harmoniska, levande... Musikaliskt tillhör Jerusalem den absoluta eliten i Sverige.”

Besöker Höglandet TA! INTE DET

DER. RR TILL SÖ MISSA IFRÅN NO P” RIL-MAJ ALLTIHO RNÉ I AP VAR VÄRT ERIGE TU M.SE ET SV LE R “D K SA GÖ S BO LEM W.JERU JERUSA E AV UFFE SÖK: WW + RELEAS R INFO BE TTER & ME PÅ : S ÄVEN FÖR BILJE UMEÅ

11

MISSA INTE DETTA!

JERUSALEM GÖR SVERIG

E TURNÉ I APRIL-MAJ IFRÅN NORR TILL SÖDER. + RELEASE AV UFFES BOK “DET VAR VÄRT ALLTIHOP” FÖR BILJETTER & MER INFO BESÖK: WWW.JERUSALEM. SE

SÄLJ MAJ BILJETTER VSJÖ LULEÅ 10 M 9 MAJ 24 MAJ SÄ SSLEHOL MAJ VÄRNAMO 3 MAJ HÄ STERÅS ÖPING 23 2 MAJ VÄ G 17 MAJ JÖNK TEBORG O GÖ J EBR MA ÖR 31 KÖPIN 26 APRIL SÄNGEN MAJ LIN NG 16 N KU J 30 MA RS: MAJ EDSBY

BILJETTER SÄLJS ÄVEN

25/03/14

1.indd 1

4x372mm_v

_helsida_25

ANDSNYTT

2S SMAL

J_annons_F

PÅ :

Av: Mikael Torstensson Biljetterna kostar 230 kr och säljs bland annat på www.visionhoglandet.se.

26 APRIL ÖREBRO 2 MAJ VÄSTERÅS 3 MAJ HÄSSLEH OLM 9 MAJ LULEÅ 10 MAJ 11 MAJ EDSBYN 16 MAJ LINKÖPING 17 MAJ JÖNKÖP UMEÅ ING 23 MAJ VÄRNAMO 24 MAJ SÄVSJÖ 30 MAJ KUNGSÄNGEN 31 MAJ GÖTEBORG

TSPARTNE

SAMARBE SORER &

SPON

Drygt 30 år och 14 skivor senare är Uffe och kompani hetare än någonsin. Den 24 maj exploderar Kulturhuset i Sävsjö av tung hårdrock då rockhjältarna med decennier av gitarriff i ryggen entrar scenen. Uffe har en ny generation musiker med sig. Välkomna Jerusalem!

22:47

J_annons_F2S SMALANDSNYTT

_helsida_254x372mm_v1.indd

SPONSORER & SAMARBETSP ARTNERS:

1 25/03/14 22:47

Tävla om biljetter till konserten den 24 maj!

Svara senast den 9 maj!

Lös sudokut och tävla om biljetter till Jerusalemkonserten i Sävsjö den 24 maj. SMS:a in ditt svar: 1. Skriv VH Jerusalem och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Konsert 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress.´(Ex. VH Jerusalem 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa.) Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’’Jerusalem”.

1 7 6 5 7 1 2 3 5 8 5 2 8 2 8 4 7 3 5 6 2 4 2 9 4 7 1 5 7 8 1 5


................................... 49:A LBERT Skål i lackad bambuØ 14 cm 49:Ø 27 cm 99:- Finns i flera färger. FRÅN

TID FÖR VÅRSKOR!49:-

A LBERT Skål i lackad bambuØ 14 cm 49:Soffbord, , TroyFinns bänk99:Ø 27 i flera dde, färger. diacm attan Me Kudde, Mosaik Ku e, Manh skål 2 st se Kudd vla, Elite rtFRÅN Ro Ta ! t be Al Go igh , e, Midn rby Matta libri Kudd ffa, Vimme Sofia Kudde, Co Basic So kta 3 st, Bea Ljusly

Massor av nya modeller och nyheter hos oss!

GO! Tavla 70x70 cm 599:-

Extra öppet i påsk!

EM T ILL VARJE PR 10-15IS! Påskafton

650:-

,

Soffbord

nk, Troy e, varje pris. Har du mer smak än pengar? Eller har du både och? Hos EM hittar du inredningsglädje till Mediabä saik Kudd nhattan dde, Mo dde, Ma la, Elite Ku Albert skål 2 st t Rose Ku , Go! Tav Midnigh Kudde, rien rby Matta lib me Co Som i det här kompletta vardagsrummet där vi har valt färgstarka accenter mot neutral, lättvarierad bas. e, Vim dd ffa, Sofia Ku Basic So st, 3 kta Damstorlek a Ljusly Ett helt nytt rum för 10 000 kr.BeLite mera du!

GO! Tavla 70x70 cm 599:-

Påskdagen 11-15 Annandag påsk 11-15

EM TNYMANS ILL VARJE PR SKOR IS! MI DN IG HT ROSE Kudde 40x60 cm 299:-

Fenixgallerian, NÄSSJÖ Tel. 0380-149 95 Magasingatan 33, VETLANDA Tel. 0383-183 58

.

Har du mer smak än pengar? Eller har du både och? Hos EM hittar du inredningsglädje till varje pris. Som i det här kompletta vardagsrummet där vi har valt färgstarka accenter mot en neutral, lättvarierad bas. Ett helt nytt rum för 10 000 kr. Lite mera du!

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

BREDA SKOR ! Har du breda fötter och svårt att hitta skor? Vi satsar extra på breda, sköna skor. Vi har också ett stort sortiment för dig med egna inlägg.

1.195:-

Vårfint! MI DN IG HT ROSE Kudde 40x60 cm 299:-

6.995:Ord. pris 9.995:-

BAS IC Soffa i tyg Capone. 3-sits L 213 cm D 90 cm. Finns även som 2-sits.

3 995:5.995:Ord. pris 7.995:-

BAS IC Soffa i tyg Capone. 3-sits L 213 cm D 90 cm. Finns även som 2-sits.

Matta HUSUM

1.595:-

3 995:-

Bekväm sko i stretchmaterial och resårsnöre. Mycket bred. Stl. 36-42.

1.100:-

995:- Finns även

V IMMERBY Ryamatta i luddfri polyester. 133x190 cm 999:- (ord. pris 1 395:-) Finns i flera färger och storlekar. V IMMERBY Ryamatta i luddfri polyester. 133x190 cm 999:- (ord. pris 1395:-) Finns i flera färger och storlekar.

0% 0%

RÄNTA I 10 MÅNADER

Sävsjörondellen · Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 9-14

RÄNTA I 10 MÅNADER

Lite mer... Lite bättre...

INRED NU, BETALAINRED SENARE. 10 SENARE. delbetalningar 0% ränta, 0:Administrationsavgift på på 2525 kr/månad NU, BETALA 10 delbetalningar 0%uppläggningsavgift. ränta, 0:- uppläggningsavgift. Administrationsavgift kr/månad tillkommer. tillkommer. betalningsfri. räntakronor vid 10 000 kronorKreditgivare är 5,6%. Kreditgivare är Handelsbanken Finans. Inköpsmånaden ärInköpsmånaden betalningsfri. är Effektiv ränta Effektiv vid 10 000 är 5,6%. är Handelsbanken Finans.

www.em.com www.em.com

Nu inviger vi herrarnas

Läcker walkingsko. Finns i flera färger. Löstagbar innersula. Stl. 36-42½.

995:-

ROY TSoffbord i vitlack med benmedar i krom Ø 90 cm H 36 cm 995:- Finns även i röd-ROY eller svartlack. i vitlack med benmedar TSoffbord i krom Ø 90 cm H 36 cm i röd- eller svartlack.

5

Mycket bred och skön ballerina. Finns i flera färger. Löstagbar innersula. Stl. 35-42.

1.100:Snygg sandal med löstagbar innersula. Stl. 36-41.

BARBERHÖRNA

1.295:-

Herrklippning 250:- (ord. pris 330:-) Skäggtrimning 80:- (ord. pris 160:-) Traditionell rakning med kniv med omslag av varm handduk 180:- (ord. pris 320:-)

Bred ballerina med kardborrsleif. Löstagbar innersula. Stl. 36-43.

Erbjudandet gäller t.o.m. 12 maj

1495:-

DROP IN I mån av tid

Beställ tid

0380-13700

Övriga priser Damklippning 380:Barnklippning t.o.m. 10 år 260:Färg/toning från 695:Folieslingor/kreativ färgning från 995:Hårförlängning från 4690:Öppettider måndag-fredag 09-18, lördag 10-14. Postgatan 11B i Nässjö.

Bred och skön sandalsko till herr. Stl. 40-47. Besök vår nya fräscha hemsida. Låt dig inspireras av alla nyheter. www.borgsskor.se.

Gågatan, Eksjö • 0381 - 102 06 | Moderiktiga bekväma skor, stort sortiment för dig med egna inlägg


6

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Mammas nya Det kom ett mejl till redaktionen från Tina i Aneby:

Hej! Jag såg det här i tidningen och jag tänkte genast på min mamma! Hon är den finaste jag vet, ibland tycker jag att hon ser yngre ut än mig! Hon är väldigt bra på att skämma bort min lillebror och mig. Men inte på att skämma bort sig själv. Hon köper väldigt sällan kläder till sig själv och har alltid samma kläder på sig. Så jag tycker att hon förtjänar det här så himla mycket! Det skulle göra mig otroligt glad att se henne bli omgjord, jag vet att hon skulle älska det och att det skulle ge henne en push i livet och en mycket roligare, självsäkrare vår och sommar! Hon har även opererat sig nyligen och känner sig tråkig och grå, så en makeover skulle hon verkligen behöva få! :)

Vi bestämde oss för att hjälpa Tina att “göra om” mamma Till vår hjälp tar vi frisören Elias Habibson, nagelteraputen Malin Daoud, makeupartisten Erica Frohm och stylisten Alexandra Nilsson, alla verksamma i Nässjö. Tina berättar att hennes mamma alltid gillat stylingprogram på tv, men hon tar inte hand om sig själv. – Hon har tråkig stil, alltid samma kläder och hon har haft samma frisyr sen jag var liten. Hon har även varit sjukskriven en tid, så jag tyckte hon kunde behöva det här, berättar Tina, 19 år. Mamma Arijana Jazic, 42 år, blev väldigt glad när hon fick reda på att hon skulle få den här dagen. – Det ska bli väldigt spännande att se hur det blir när någon annan stylar en. Jag har alltid mörka byxor med en skjorta och kofta till. Jag har inte mycket färg i garderoben, utan jag trivs bäst i svart. Jag tycker färg är väldigt fint, men jag vågar inte försöka, säger Arijana. Till vardags jobbar hon som politiker, som oppositionsråd i Aneby kommun. I hennes jobb är det utöver kontorstid, mycket möten och hon träffar mycket folk. Kjol är inget hon brukar använda, även om hon skulle vilja. Det enda sminket hon använder är mascara och läppstift.

Håret

Arijana Jazic tillsammans med dottern Tina Jazic som tyckte hennes mamma skulle “göras om”.

vision nöje höglandet

Vårt första stopp för dagen är på salongen Trend by Habibson i Nässjö, där håret ska stylas. – Hon har väldigt tjockt, mörkt hår och jag tycker att hon försvinner lite i det. Därför lägger jag i en ljusare och mjukare mockafärgad brun i form av folieslingor, berättar Elias. På längden tar inte Elias mycket och formen på hennes frisyr blir kvar. – Men jag ger frisyren lite mer personlighet och en mer kaxigare känsla, säger Elias.

Naglar & Smink

På salongen ordnar nagelterapeuten Malin Daoud hennes naglar. – Jag lägger på en gellack med glitterbrun färg. Det kommer passa hennes nya hår och det är neutralt till vardags. Det är väldigt skonsamt för nageln och det håller i några veckor, berättar Malin. Sedan är det dags för sminket och på plats är makeupartisten Erica Frohm. – Jag vill få fram en fin bas och jag lägger mycket fokus på ögonen. Hon får en lätt sotning i bruna och kopparröda toner som passar håret. Detta är något som hon senare kan göra själv, säger Erica.

Kläder

Efter salongen går vi vidare till Lindex i Nässjö. Där hjälper stylisten Alexandra Nilsson henne att välja ut kläder. – Det viktigaste för mig var att prata och lyssna på Arijana – vad hon brukar ha på sig och vad hon har till vardags. Alexandra gjorde en stilanalys och hon ville byta trenden med jeans, skjorta och kofta. Eftersom Arijana nästan bara använder svart så får hon testa olika kläder i färg. Hon väljer också byxor som passar hennes kroppsform. – Arijana har fina, kvinnliga former som hon döljer i stora koftor. Nu fick hon prova klänningar i färg och det var verkligen kul att se att hon trivdes i det, berättar Alexandra. – Detta är inget jag skulle valt själv, men det känns väldigt bra, säger Arijana.


...................................

a stil! Av: Louise Olofsson (text) och Sara Torstensson (bild) Resultatet

Att resultatet blev otroligt bra instämmer både mamma och dotter i. – Wow, vilken upplevelse. Alla var så duktiga och jag känner knappt igen mig själv, säger Arijana. – Det blev verkligen perfekt. De hittade verkligen hur hon ska se ut och hennes riktiga personlighet kom fram ännu mer, säger Tina.

EFTER

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

Vilka trender gäller i vår Elias? I vår är det många mjuka färger med skiftningar och reflexer. I vår är toner av karamell, vanilj, brunt socker och honung trendigt. Ombrén får ge plats för sin kusin sombrén, som är en frisyr med mjukare övergång mellan mörk bottenfärg och ljusare längder. Roséblond och kopparblond är två heta nyanser i vår. Den kopparblonda färgen ska kännas lite solblek och mjuk, medan den roséblonda färgen ska skimra och andas ungdom och glöd. Pastellfärger tillhör vårsäsongen även detta år. Hårfärgen ska kännas lite urtvättad och ”stonewashed” är ledordet. Färgerna kan vara rosa, blå lavendel eller isblond. På herrarnas sida är det väldigt korta sofistikerade frisyrer som gäller i år. Sidbenan är även tillbaka starkare än någonsin!

Gör om mig Vill du eller någon du känner vara med om en makeover? Skriv ett brev och bifoga ett foto så kanske du är en av dem som väljs ut för en kul upplevelse. Vi söker tjejer och killar, kvinnor och män i alla åldrar och storlekar som vågar och vill förnyas av vårt stylistteam. Resultatet visar vi här i Vision Höglandet. Sänd oss en bild och skriv några rader. “Gör om mig” Vision Höglandet 576 32 Sävsjö

FÖRE

EFTER

info@copyvision.se

7


8

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

”Flyg dit för några hundralappar och vandra längs den under ät gott med bedårande utsikt och knoppa in till munkarnas s Byn Vernazza anses av byns invånare vara den vackraste av de fem berömda fiskesamhällena i Cinque Terre. Frågar du fiskarna i någon av de andra byarna så kommer de inte att hålla med.

vision resa höglandet

Liguri

vision höglandet på vandring i de små lände Längst norrut på den italienska rivieran mellan La Spezia och Genua ligger en dramatisk bit medelhavskust. Vassa berg skjuter upp från havet och har genom historien isolerat små samhällen och städer bebodda av fiskare. Att ta sig till dessa medeltida bosättningar landvägen var tills för hundra år sedan nästan omöjligt. Enda sättet var att använda de små åsnestigarna som klänger längst branterna. Det var båt som gällde för alla resor och transporter till och från de små orterna. Idag finns det bra tågförbindelser mellan alla fem byarna. Samhällenas skönhet och särart bär spår av strävsamma liv men även av harmoni och vila. Här har fem undersköna städer växt fram i stolt majestät, trotsigt klängande på bergsidorna medan det brusande havet stundtals vresigt och ibland i full vrede gör försök att nå de vackra husen med de smala gränderna

där tiden har stannat. Vi befinner oss i Ligurien och det legendariska Cinque Terre som betyder fem länder på italienska. Det säger något om de små städernas isolering och särart. Det är ett svindlande vackert och dramatiskt landskap. Längs bergens sidor har människorna i tusen år odlat vindruvor, oliver och grönsaker på små terrasser, avskilda från varandra

med små stenmurar. Tack vare ett nätverk av vandringsleder kan man vandra längs denna spektakulära kuststräcka, genom vinodlingar högt över Medelhavet.

Vandra på åsnestigarna

De små medeltida samhällena heter Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och

Riomaggiore och är förbundna med vackra gamla stigar. Området är en turistattraktion med 10 mil vandringsleder som löper mellan byarna och i det omgivande landskapet. För den som inte vill vandra finns det mycket goda tågkommunikationer mellan byarna i Cinque Terre. Det är billigt att åka tåg i Italien och regionaltågen stannar i alla fem byarna. Det


...................................

rsköna kusten, stämsång på klostret.”

En av alla sköna människor vi mötte på vandring i Cinque Terre i Ligurien.

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

k c i n Picksert kon

a d n a l t e V Ta med dig picknick-korg och filt!

Schlagershow: Jessica andersson Magnus carlsson och Jan Johansen

the faMily

Läs mer och boka din biljett på destinationvetlanda.se eller köp biljett på Vetlanda Turistbyrå och Studio Hårfager i Nässjö Pris innan 1 maj: Vuxen 270 kr, 8-15 år 100 kr, 0-7 år fri entré Pris efter 1 maj: Vuxen 350 kr, 8-15 år 100 kr, 0-7 år fri entré

cover funkers

Arrangör: Studio Hårfager Event AB

Lörd 17 maj kl 19.00, gräsplanen Korpenstugan, Östanå (Insläpp från kl. 18.00. Beräknad sluttid 24.00)

totalt värde 419:-

ien

Nu 200:- rabatt på ALLA fönar eller stylers från GDH + ett värmeskydd

på köpet!

Tips: Satsa på en kort bob i vår eller kör på en beachlook om du har längre hår!

Köp Color Care eller Healing Moisture shampoo från

få balsam på köpet!

erna - Cinque Terre

twhisfinns

9

Tel 0383-122 20 - Vitalagatan 6, Vetlanda

Endast 3 rum kvar!

Whiskyresor 2014 Italien mat & vin Stockholm 22-23 november 2014 17-28/9 2014

rresan Boka charte kostar t hos oss- de a! tr ex inget

Sydafrika 24/1 – 7/2 2015

Våra öppettider måndag - fredag kl 08.00 - 17.30 Brogårdsgatan, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se


10

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

................................... Byn Manarola är ett av de fem berömda fiskesamhällena i Cinque Terre.

vision resa höglandet lönar sig att köpa kortet Cinque Terre Card där både tåg och vandringsleder ingår. Tre dagars vandring kostar 10 euro, med tåg 19,50 euro. Glöm inte att stämpla biljetten i de gula automaterna innan ni stiger på tåget. Missa inte heller att vandra en eller ett par dagar. Den lättaste leden Via dell’amore (kärlekens stig) går mellan Riomaggiore och Manarola. Mellan Monterosso och Riomaggiore går den klassiska Sentiero Azzuro, som tar er till alla de fem byarna. Sträckan tar cirka 5 timmar, men vi rekommenderar er att ta sträckan etappvis och stanna och njuta av de underbart vackra byarna. Vandringen passar för familjen med lite äldre barn. Hela Cinque Terre är en nationalpark och marint reservat och står på Unescos världsarvslista sedan 1997.

små byarna är ett äventyr i sig, vackert men adrenalinhöjande. Cinque Terre är ett resmål för sköna dagar med vandring, bad i små vikar, god mat gjord på nyfångad fisk och tid för eftertanke och vila. En spännande upplevelse för hela familjen. Ta god tid på er och njut av lugnet och gott kaffe. Skönheten och lugnet i de små trotsiga byarna i Ligurien kommer du att bära med dig lång tid efter besöket.

Maten kommer direkt från havet. Morgonens fångst serveras på de små tavernorna i bergen eller inne i de små byarna.

Av: Elisabeth och Mikael Torstensson

Bo hos munkarna

I området finns många små pensionat och hotell. Man kan också ta in på gamla kloster som tar emot gäster. Vissa av dem har byggt om delar av sina medeltida fastigheter till hotell med god standard. Cinque Terre har en något högre prisbild än andra delar av Italien och många besökare kommer hit från hela världen. Området ligger nära Toscana och man kan enkelt kombinera några dagar i Cinque Terre med besök i övriga Italien. Ryan Air flyger till flera städer nära Cinque Terre, till exempel Pisa som ligger någon timme bort med bil eller tåg. Flygpriserna startar på några hundralappar enkel väg och det är även enkelt att hyra bil eller resa med tåg. Att köra bil på de extremt slingriga och branta vägarna som tar sig ner för ravinerna till de

Att ta sig dit och runt

Det går direktflyg till Pisa från Göteborg för knappt 400 kronor med Ryan Air. I Pisa kan man hyra bil eller ta tåget till Cinque Terre. Det finns ett Cinque Terre-kort med fria resor med tåg och båt som gäller en eller flera dagar och det finns många olika kombinationer. att välja på. Kortet gäller även för en mängd andra saker som entreér till museer, tillgång till vandringsleder med mera. Köp kortet på tågstationerna.

Cinque Terre är ett resmål för sköna dagar med vandring, bad i små vikar, god mat gjord på nyfångad fisk och tid för eftertanke och vila.

I området finns många små pensionat och hotell. Man kan också ta in på gamla kloster som tar emot gäster.

Nästa uppslag: På vandring genom Cinque Terre – ort för ort


...................................

Bio Röda Kvarn Bio som den ska vara. Fantastiskt ljud och bild i vår moderna biograf. Inträde 100:-

Bio för daglediga – Hallå Hallå Visas: 15/4 kl 14.00 Längd: 1 timmar 38 minuter

oPera – CoSì faN TuTTe av Amadeus Mozart visas live på bio från Metropolitan Opera i New York. Visas: 26/4 kl 19.00. Längd: 4 timmar 5 minuter

THe aMaZiNg SPider-MaN 2 (3d) Visas: 17/4, 20/4, 21/4 & 23/4 Längd: 2 timmar 22 minuter

EvEnEmang! Torsdagsklubben 17/4 - Mrs. Stonefield

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

11

Den SMÅLÄNDSKA fönsterinstallatören

Nya fönster i sommar! MED ELLER UTAN MONTAGE

Prisvärt, snyggt, tryggt och lokalt!

Extra! Extra! Extra! Ex- “ Vi är verkligen nöjda m ed arbete, personal & p Birgit & Egon

ris.

i Hallhult, Nä

ssjö

Hepstars (Förköp) 2/10 kl 19.00 ÖR F G A D I G RIN RI F S D A N T S EN KO OFFERT!

vårprogram

27/4 Läsarsångsafton kl 16.00 30/4 Valborgsmässofirande i Perennparken

Klipp ut!

www.kulturhuset.com

Smålandsfönster, Sävsjö • Tel 0382-100 05


12

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Cinque Terre ort för ort

vision resa höglandet

Monterosso al Mare genom skyttegluggen på en bunker från andra världskriget. Monterosso har en vacker sandstrand och en mysig strandpromenad. Det är också den enda av de fem orterna som man kan ta sig till med bil hela vägen till centrum.

1

3. Corniglia

5. Vernazza

4. Monterosso al Mare

Restaurangtips

Kanske är det för att staden inte, som sina grannar, ligger i direkt anslutning till vattnet som gör att Corniglia känns lite mer lågmäld. Här bor cirka 250 personer och vardagslivet känns inte lika undanskuffat som i de mer turisttäta orterna. Här kan man i lugn och ro sitta på en skuggig piazza och läsa en bok, strosa längs mysiga huvudgatan Via Fieschi eller ta en lång njutningsfull lunch på någon av de små restaurangerna. Räkna med motion. Från tågstationen är det en trappa med 400 steg som tar dig upp till centrum, men det går även buss.

1 4

Manarola - Den näst minsta och förmodligen den äldsta av orterna.

Monterosso är den nordligaste orten i Cinque Terre.

2

2 5

Längst söderut av de fem orterna ligger Riomaggiore.

Monterosso, den nordligaste orten i Cinque Terre, skiljer sig lite i karaktär från de andra fyra. Vill du ligga på stranden är det hit du ska åka. Staden flankeras nämligen av en fin sandstrand och en mysig strandpromenad. Det är också den enda staden som är byggd på platt mark och hit kommer man ända fram med bil. Monterosso har större hotell och mer resortkänsla än de andra orterna. Staden har en ny och en gammal del som är förbundna med en tunnel.

4

Om en skönhetstävling utlystes mellan de fem orterna skulle Vernazza ligga bra till. Det är en vykortsvacker stad där man tillbringar mycket tid med storögt betraktande. Vernazza är också den enda orten i Cinque Terre med en riktig hamn och det går att ta fina simturer i anslutning till denna. Här kan även barnen bada utan att det är för brant. På hamntorget Piazza Marconi finns ett stort utbud av restauranger och caféer vars uteserveringar förmodligen har en av de vackraste vyerna i världen.

I den lilla byn Volastra ovanför Manarola ligger en restaurang som är väl värd ett besök. Köket är lokalt med fisk och skaldjur. Pastan serveras med hemgjord pesto och det är bra priser. Förrätterna betalar man runt 5 euro för och huvudrätterna kostar från 10 euro. Mellan juni och september går det minibussar till Volastra från stationen i Manarola.

k s i t s a t n fa ! g n i r d n a v

Vernazza är den enda orten i Cinque Terre med en riktig hamn.

1. Manarola

Den näst minsta och förmodligen den äldsta av orterna ligger brant sluttande ned mot vattnet. I ena änden av byn finns en liten hamn med en brygga och en badplats. Det finns ingen strand men klippbaden är mycket fina och det finns en stege i klippan. Liksom i grannen Riomaggiore produceras vin och olivolja i Manarola. Ovanför staden slingrar sig en härlig vandringsled bland oliv- och citronträd och vinodlingar.

2. Riomaggiore

I en smal dal mellan två branta kullar, längst söderut av de fem orterna ligger Riomaggiore. De karaktäristiska färgglada husen tycks staplade på varandra ovanför vattnet. De äldre husen har dörrar åt två olika håll. Detta gav en säker flyktväg om staden skulle attackeras. Riomaggiore är känt för vinodlingarna som ligger i terrasser ovanför och omkring staden. Här produceras det gyllengula vinet Sciacchetrà. Härifrån går också den kända vandringsleden Via dell’amore till Manarola.

3

I Corniglia kan man i lugn och ro sitta på en skuggig piazza och läsa en bok.


................................... Sävsjö

ALLA

DAGAR

u plocka sbar kan d I vår sallad ad helt efter eget all din egen s och smak. tycke

7-22

KONDISBITAR

Coop Bageri Välj bland olika sorter. 27-60 g. Jfr-pris 165:83-368:52/kg

SALLAD! 3 för

27k GRILLKOL BRIKETTER

Coop Frysta. 2x375 g. Jfr-pris 53:33/kg

Änglamark 2,5 kg Ord. pris 39:-/st.

2 för

20k

13

Josefines skafferi Matexpert Josefine Collén skriver om årstidsmat, närproducerat, ekologiskt, relationer, hälsa, omsorg och annat klokt.

glöm inte

insidan

Att allt fler väljer att ta hand om sin hälsa ser vi tydliga trender på. Oftast då med fokus på kroppens utsida. Gymkort, snink, botox och silikon är stora kassakor. Bara skönhetsindustrin i sig omsätter globalt drygt 330 miljarder årligen, att jämföras med 9 miljarder år 1950.

VÄLJ DIN EGEN

VITLÖKSBRÖD

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

Kemisk kompott

Att välja en kost gjord på besprutade råvaror är egentligen oerhört korkat. Att frivilligt äta mat med gift och tillsatta kemikalier, och vad denna kemiska kompott gör med oss på sikt börjar allt fler ifrågasätta. Bara förra året ökade försäljningen av ekologisk mat med 12 % här i Sverige. Så vikten av att ta hand om sin kropp genom kost och motion är vi därför ganska väl upplysta om. Men trots all denna medvetenhet tycks vi ändå glömt bort behovet att vårda vår själ. Vi har det bättre, men mår sämre.

Längtan efter mening

Köp 3 för

99k

Olle Carlsson skriver i sin bok ”Villkorslöst älskad” att vi avskaffat vår kristna gud och ersatt med framgångsguden, där vi värderas efter de tre P:na: Pengar, Prestation och Popularitet. Vi ser på oss utifrån våra framsteg när det gäller arbete, utseende och materiell status. Trots vår sekulariserade värld har vi en stark längtan efter någon djupare mening, trots att det anses av många att vi är här av en slump en kort tid. Olle Carlsson menar att vi genom detta försöker frigöra oss från meningslöshetens strypgrepp, då vi alla bär på en längtan efter kärlek, djup och mening.

En haltande själ

Jag tror att kropp, själ och ande sitter ihop. Som en helhet där det är lika viktigt att ta hand om alla tre delarna. Tar vi bara hand om det ena benet, börjar till slut det andra att halta... Idag ser vi bra ut men själen haltar. Vi gör ett desperat försök att sminka över vår tomma själ, försöker fylla vårt behov av mening med ännu en pryl och vår brist på kärlek gör att vi anpassar oss till det mesta, av rädsla för att inte duga.

Priserna gäller t o m 27/4 2014. Med reservation för slutförsäljning.

H ÅN UNDM HÖ GL AT AN D

FR

ET!

I vårt högpresterande land faller betygen i botten. Landets ledare skriker efter fler lärare, fler betyg, mer läxor etc… Jag tror på mening, djup och kärlek. En tro på att vi är villkorslöst älskade, oavsett prestation och materiell status. Att läka sin kropp och själ så att inget ben haltar efter. Först då tror jag att vi kan börja se betygen på topp igen i vårt andlighetstörstande Sverige.

Visste du att: Ägg innehåller alla vitaminer som kroppen behöver förutom vitamin C. Ett kallt kokt ägg kan vara ett perfekt mellanmål, då det innehåller både mättande proteiner och viktiga aminosyror. Att vi svenskar beräknas äta 2 000 ton ägg bara nu i påsk.

FÄRSKFODER UPPTÄCK VÅRT ÄKTA OCH NATURLIGA HUNDFODER TILLVERKAT PÅ SVENSKA RÅVAROR • Lokalt producerat med svenska köttråvaror • Levande bakterier • Inga mellanhänder • Inte dyrare än traditionellt torrfoder

.C.H. G A D I O ING ORMATION NG!

RFÖR MER INF RI RÅDGIVNI F NADS KOST

vision höglandet

mat

Josefine Collén, brinner för bra mat. Hon föreläser gärna och coachar privatpersoner och grupper. Hon är matkreatör och utbildad kock. Dessutom är hon utbildad inom västerländsk och österländsk medicin, är taktil massör, utbildad undersköterska och har drivit Fitnesstudio i Österrike. Josefine bor med sin man och sin dotter i villa nära naturen i Grimstorp. josefine.collen@visionhoglandet.se

Just nu i mitt kök... Ekologiska ägg.

Ett hållbart alternativ för både dig, miljön och hönan. Man brukar säga att den som har ägg i kylen aldrig är rådlös. De är goda att steka och koka och som äggröra, omelett eller pannkaka. Till påsk kan man passa på att måla dem tillsammans med familj och vänner. Ekologiska ägg smakar dessutom mycket bättre för både kroppen och själen.

Koka perfekta ägg i påsk: Tel 0380-914 81 - www.fodax.se

Ungefärliga koktider, beräknade från det vattnet kokar upp: Om äggen läggs i kallt vatten: löskokta ägg 1-2 minuter, mjukkokta ägg 4-5 minuter, hårdkokta ägg 7-8 minuter. Om äggen läggs i kokande vatten: löskokta ägg 3-5 minuter, mjukkokta ägg 6-7 minuter, hårdkokta ägg 9-10 minuter.


14

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Modevisning på Sävsjö Torg Foto: Hazze Eklöf

Sävsjö

Mode 2014

Eva Johansson, Sävsjö, visar kläder från Trendhörnan. Blus, kofta och byxor från Kaffe, smycken från Diddi, skor från Cream.

Monika Vilnersson, Sävsjö, visar kläder från Lönns Skjorta från Milano, kjol från Claire, strumpbyxor från Oroblu, kofta från Park Lane.

Matz Petersson, Sävsjö, visar kläder från Lönns. Skjorta, jeans och jacka är från Park Lane.

Sarah Nilsson, Sävsjö, visar kläder från People. Klänning från vila, jacka från Vero Moda och väska från Pieces.

Amanda Petersson, Sävsjö, visar kläder från Trendhörnan. Klänning, skor och smycken från Cream, sjal från Kaffe, väska från Lilly of Sweden.

Tony Dohan, Sävsjö, visar kläder från People. Jacka från Arnold Palmer, jeans och solglasögon från Jack & Jones, piké från Bruun & Stengade.


................................... Ett riktigt konditori!

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

15

Påsk i butiken! Nu har vi plockat fram pyntet som hör påsken till.

ÖPPETTIDER: Tisdag 12-18, torsdag 12-18, lördag 10-14 Brudabäcksvägen 3, Vetlanda (förbi Granngården) Tel 0383-174 10 www. erikshjalpen.se

Öppet: mån-fre 6-19, lör 7-15, sön 8-17

Helhetslösningar för ditt företag!

Konferensrum, Bild & Ljud, Mobilförstärkning, Telefoni, Nätverk & Data

Maila oss för mer info på info@savsjodigital.se V. Järnvägsg. 4, SÄVSJÖ, Tel 0382 - 138 40 Öppettider: Mån-Fre 10-18, lörd 10-13 Bleckslagaren är ett av Sävebos bostadsområden i Sävsjö.

TRÄDGÅRDSARBETE

175 kr/h INKL. MOMS EFTER RUT-AVDRAG

GRÄSKLIPPNING VERTIKALSKÄRNING Bostäder i Sävsjö kommun! Välkommen till vår bobutik på Köpmangatan 4 - Tel 0382-152 40

TRÄDBESKÄRNING MM BORTFORSLING AV TRÄDGÅRDSAVFALL

Jag hjälper dig med allt inom trädgård! Ring för mer information, Nils Andersson, tel 070-446 17 02

Vårens kampanjpriser hos oss! Automover finns för olika stora gräsytor, sköter sig själv, både laddar och klipper. Från liten till stor klipper större än du tror!

Öppettider: Vardagar 09.30- 18.00, lunch 12.30- 13.30, lördagar 09.30-13.00 Sportringen Dan’s Vrigstad Torget 3, Vrigstad Tel 0382- 301 95 www.sportringendans.se


16

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Mässa för hela familjen Möt barnens favoritinredare, Anna Braun Trädgårdstips med Anders Stålhand Tävlingar Nyheter & trender Tips & råd Erbjudanden

VÄLKOMMEN TILL SAPA ARENA, VETLANDA 25-27 APRIL Öppet: Fredag 12.00-18.00 • Lördag & Söndag 10.00-17.00 Priser: Vuxen 80 kr • Studerande/Pensionär 60 kr • Barn under 13 år fri entré

bomässa.se


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

17

VÅRKAMPANJ! Marja Entrich Biologiska Hudvårdsprodukter för hälsa och välbefinnande. Vi söker dig som vill bli en av våra engagerade återförsäljare. För mer info ring Carina Didrik Sandström Dipl. ME återförsäljare i 24 år 0380-375225

FÖRETAG ÖVERLÅTES!

VÄL INARBETAT FÖRETAG MED OLIKA VERKSAMHETSGRENAR ÖVERLÅTES. Bred verksamhet inom trädgårdsarbete, hantverk m.m. Välvårdade inventarier såsom bilar, verktyg, maskiner och varulager m.m. Stora utvecklingsmöjligheter. Till exempel bra komplement för jordbrukare. Introduktion och handledning ingår i konceptet. Verksamheten utgår idag från Sävsjöområdet.

Lysande tillfälle för dig som vill starta eget! Ring för mer information, Nils Andersson, tel 070-446 17 02

UNIKA LÖSNINGAR FÖR VARJE VILLA OCH HYRESHUS!

Monterar och garanterar!

NYHET – PVC-fönster med tyska profiler och 3-glas från Hög kvalitet till riktigt bra priser. Boka ett kostnadsfritt hembesök!

VI ERBJUDER: www.fonstermontorerna.se Sävsjö | E-post: info@fonstermontorerna.se Telefon: 0706-20

36 30 JUST NU HÖSTKontakta mig för KAMPANJ! ÖPPET MÅNDAG-FREDAG 8:00-18:00* gratis rådgivning med hembesök! Niklas Eliasson

STUDENTSKYLTEN korr till: info@fonstermontorerna.se FIXAR VI! Lennart och Åsa hjälper gärna till. Välkommen in itill butiken! Grund annons kommer

325:-

annonsmail. Anpassa till rätt storlek och fixa layout som ni tycker. Klipp in en bild på Niklas finns i hans senaste annons. Gör en röd stjärna och budskap BOKA ETT GRATISHEM-

Komplett inkl. foto i A3, valfri text och BESÖK. monterad på pinne.

RESLUST? ELLER PRESENTBEKYMMER?

SVERIGES STÖRSTA BABYKEDJA SVERIGES STÖRSTA BABYKEDJA

Inga problem. Vi har lösningen!

TOKBILLIGT!

SPARA 150kr!

Per fekt till resan!

SUPERPRIS!!! KICKBIKE (299:-)

149:BOKA VAGNSERBJUDANDE! Babyskydd på köpet!

Då du bokar komplett sitt/liggvagn Gäller Axkid Babyfix, värde 1495:-

för minst 5000:-

Komplettera med bas för 500:-

Resväskor. Pierre by Elba Light 2014. Förstärkta hörn. Integrerade TSA-lås och teleskophandtag. 5 års garanti. Tre storlekar. Expanderbara. Svart, silver och blå.

gåva ...eller somare m vid som ingnasr! uppvaktn

19” 50x36x25 cm 495:24” 61x46x31cm 719:28” 74x51x34 cm 869:Tillfälle! Köp ett helt set med tre väskor! Ord pris 4 719:-

Alla priser anges inklusive moms. Dessa erbjudanden gäller t o m 20 juni.

STUDSMATTA

Inkl Skyddsnät. Färg på studsmatta kan variera

2195:-

Ett av SVERIGES STÖRSTA LEKSAKSVARUHUS!

LEKSAKSLAGRET

Lasarettsg 21, Vetlanda, 0383-199 90 Måndag-fredag 10-18, lördag 10-14

BABYPROFFSEN

Solåsv. 7, Jönköping, 036-300 777, 036-300 444 Måndag-fredag 10-19, lörd 10-16, sönd 11-16

Reservation för slutförsäljning. Gäller till och med: 14-04-05

LEKSAKER FÖR ALLA!

www.kontorsspecial.se

Nu:1.619:-

*BUTIKEN I JÖNKÖPING HAR ÖPPET 8:00-17:00

Våga sälja hälsa!

VI ERBJUDER: Alla slags fönster Takfönster Ytterdörrar Garageportar Solskydd


18

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

vision höglandet

liv

Steffo Törnqvist tillsammans med sin danspartner Cecilia Ehrling i Let´s dance. Foto: TV4

Steffo Törnquist
 ”Jag har den bästa hustrun man kan ha”

Let’s Dance-aktuella Steffo Törnquist och hans fru Carro i ett samtal om att leva lyxigt också i vardagen. Steffo och Carro Törnquists våning är belägen mitt i smeten på Östermalm i Stockholm. Varje vägg är estetiskt prydd och varje utrymme snyggt möblerat. – Jag samlar på vackra saker med en intressant historia, säger Steffo medan vi slår oss ner och väntar på Carro som strax därefter dyker upp i vardagsrummet. Steffo har varit på TV4 sen starten för 23 år och har en given plats i morgonsoffan. Men det är långt ifrån hans enda uppdrag. Han skriver böcker, föreläser, sitter i styrelser och smaksätter ostar. Han kallas inte sällan “njutningsapostel” och är nu aktuell som en av deltagarna i Let’s Dance. Carro är chef för familjerättsjuridiken på Nordea Private Banking. Hon åker Sverige runt och föreläser samt hjälper kunder att upprätta familjejuridiska dokument. Att Steffo skulle vara med i ett underhållningsprogram var ett

gemensamt beslut. – Carro är ju inte lika mediavan som jag är, så när frågan dök upp förklarade jag att det förmodligen blir larvigt mycket fokus på min vikt och öppna skjortor om jag deltog. Jag hade aldrig accepterat om inte Carro sagt ”kör”. Steffo har aldrig dansat förut, aldrig tyckt det varit särskilt roligt. – Visst, jag har stått och skakat på någon fest, men bara för att det varit Carro eller min bordsdam. Jag har sällan tyckt att det varit lustfyllt att dansa och självklart har jag aldrig lärt mig koreografi. – Nej, det är jag som dragit upp dig på dansgolvet. Så det här blir kanon! Jag stöttar honom så mycket jag kan, utbrister Carro och förklarar att båda har krävande arbetsliv var för sig, men när det kommer till skarpa lägen så ställer

Steffo och Carro Törnquists


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

19

VACKRA

TERASSMARKISER!

Prisras på lata sommardagar! Vill du komma hem till ett svalt och skönt hus, eller helt enkelt slippa resa dig ur soffan? Den 28 februari – 30 april får du rabatt på motorstyrda fönstermarkiser och screens.

Allt inom solskydd inne och ute! Kostnadsfria hembesök!

Prisexempel motor typ Altus 50 10/12

1.995:-/st (ord. pris 3.225:-) Altus 50 10/12 RTS (1995:- ord. pris 3225:-) , Altus 40 9/14 RTS (2195:- ord. pris 3195:-), Sunea io 10/17 (2195:- ord. pris 3420:-)

Höglande ts kompletta solskydds butik!

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

ÅF-ruta

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90

VÅRKAMPANJ! GARAGEPORT 2014 Min Port. Min stil. Kampanj Min port.garageport Min stil. 2013 BOKA ETT KOSTNADSFRITT HEMBESÖK! Exklusivt erbjudande

SEK 10.900,--

*

Tillval: 4 kulörer mot tillägspris 700,--/port*

Vi har en plats för dig! Till hösten har vi plats för både lärare och elever!

®

Teckentrup takskjutport GSW 40-M dare inklusive motoröppnare med 1 st handsändare * *inklusive Inklusive moms. Priset kostnad gäller t.o.m.för 2013-06-30 moms, montage

tillkommer.

VI ERBJUDER: www.fonstermontorerna.se Sävsjö | E-post: info@fonstermontorerna.se

Kontakt: 0382-10070 www.savsjokristnaskola.nu

Telefon: 0706-20

JUST NU HÖSTKAMPANJ!

36 30 Kontakta mig för


20

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

“Carro är romantisk på alla vis, säger Steffo. Hon bär på vardagsomtanken.”

vision höglandet paret alltid upp för varandra. Utan tjafs. – Och det här tycker jag också känns jätteroligt, jag ska försöka följa med till studion varje fredag.

Uselt fysiskt skick

Det främsta skälet att Steffo, efter att ha tackat nej sju gånger, nu sa ja till Let’s Dance programmet var hans ”usla fysiska skick”. – Exakt, av hälsoskäl helt enkelt. Mitt mål är att komma ner under 100 kilo, vilket jag faktiskt redan gjort under förträningen. Jag har ju usla knän, att jag ens klarar av träningspassen är både överraskande och skönt. Träningspassen är stenhårda, inte ens en kaffepaus på tre timmar. Steffo berättar att det var på grund av sina knäskador som han en gång fick sluta som gymnastiklärare. Han hann endast jobba ett par år, och journalist blev han av en slump. I grunden handlade det om reumatiska besvär och sedan uppkom ett flertal komplikationer. Hela fem operationer har han genomgått. Emellanåt har Steffo haltat så mycket på grund av värken att han inte ens kunnat följa med Carro på promenader med hunden Sally. Tre gånger har smärtorna gjort att han fått avbryta dansträningspass. – Min danspartner Cissi pushar på, hon är en hårding, men när jag säger stopp avbryter vi allt. Men hittills har Let’s Dance bara varit bra för mina knän, jag har stärkt muskulaturen runt knäna rejält. Det är häftigt, när jag kommer ut ur duschen ser jag en massa nya muskler på kroppen som jag inte hade en aning om att jag hade. Ett problem är att Steffo inte kan få högerbenet rakt, det är fysiskt omöjligt, men ett krav i många av danserna. – Äh, jag får väl ta vida brallor i stället så kanske juryn inte ser, skrattar han. – Jag såg Let’s Dance som en chans för krop-

liv

pen. MEN nu har jag upptäckt att det dessutom är svinkul att dansa. Det här är bland det roligaste jag gett mig in på. Det känns förstås kul att vara åldrad och ha möjligheten att få lära något helt nytt, inlärandet är en tillfredställelse i sig självt. Men också själva dansen. När rörelserna funkar i takt tillsammans med någon annan är det fantastiskt. Jag hoppas att jag och Carro ska ha glädje av det jag lär mig av Cissi. I framtiden kommer jag vilja dansa, inte av plikt utan för att vi känner passion för det, utbrister Steffo.

Men Carro, kan du inte känna en oro då din man är så intim med Cissi dagarna i ända?

– Hahha, nej det samtalet behöver vi inte ens ha. Vi är så otroligt trygga med varandra i vår relation så det är inga som helst problem. Har man problem med förtroendet, eller om det knakar i ens relation, ska man inte ens ställa upp i sådana här program. Jag tycker bara att det känns jättekul att de båda gamla gymnastiklärarna förstår varandra och har kul ihop när de dansar. Jag ser att Steffo blommar ut och har mer energi sedan han satte igång med Let’s Dance, menar Carro och Steffo tar vid: – Jag får allt stöd jag kan få av Carro. Hon är den bästa hustrun man kan ha, så det är ingen fara på taket.

Steffo, är du tävlingsinriktad? – Ja, jösses. Jag vill tävla hela tiden, och jag blir dessutom bättre i allt så fort det handlar om tävling.

Vilka blir de farligaste konkurrenterna? – Lotta Engberg dansar nog bra, dessutom är hon folkkär. Men det viktiga är att ha kul och slänga käft, den dosen blir tillfredsställd av Glenn Hysèn och Patrik Sjöberg…

Steffo och Carro har varit gifta i 6 år. De träffades genom golfen.

– Jag satt i styrelsen på Fågelbro och Carro i en kommitté. Redan från början hade vi en enorm respekt för varandras kunskap och sätt att vara. Men det sa inte klick så där plötsligt. Vi hade varsitt förhållande och det var först när bådas relationer hade tagit slut då vi vid ett tillfälle tog en golfrunda tillsammans som vår vänskap började växa till något starkare, säger Steffo. Carro berättar att det redan från början kändes som de hade känt varandra så mycket längre. – Vi trivdes så bra i varandras närvaro. Vi hade och har otroligt kul ihop. – Sedan fanns en fascination för varandra för att vi kommer från så olika världar. Som extrem kreatör var jag en främmande fågel i Carros liv, hon har en mer klassisk uppfostran och umgänge. Men vi kompletterar varandra på ett härligt vis. – Steffo lockade fram skrattet i mig. Det fanns där, men det var lite dolt. Visst har jag skrattat tidigare, men han fick mig att balla ur mer på något märkligt vis. Jag levde tidigare på ett mer klassiskt vis. Med Steffo vågade jag ta för mig mer och tro mer på mig själv. Nu tar jag ut svängarna mer, såväl när det kommer till mitt sätt, mitt jobb, som min klädstil.

Parets idé med sin relation är att åldras tillsammans.

– Temat på vårt bröllop var att demensen lurar runt hörnet, vi vill ta vara på tiden och är måna om att välja bort onödiga strider. Vi har båda erfarenheter av tidigare relationer och vet hur viktigt det är att visa varandra respekt i äktenskapet. Vi uppskattar den enkla och smärtfria relationen. Om man är 20 när man träffas ligger en hel del olika stadier framför en i livet; att skaffa barn, göra karriär, bygga ett hem, se

barnen flyga ut. Vi hade ju redan gått igenom de flesta faserna så visst är det enklare att träffas sent i livet. – Steffo sa redan från början att är det något man irriterar sig på eller går runt och tänker på, så måste man prata om det. Vi är båda också duktiga på att bromsa upp det vi sysslar med för att göra något mysigt bara vi två tillsammans. Vi är en grymt härlig familj, just nu med ungdomar som alla tre testar sina vingar, vilket är otroligt spännande. Carros barn Amelie och Robert bor i Stockholm, men Steffos son Max bor i London. – Tidigare bodde han i Australien så nu känns det tack och lov inte lika jobbigt. Helst skulle jag ju vilja ha honom nära och vara med honom hela tiden. Men jag gläds över det liv han skapar nu. Det är märkligt att se sitt barn utvecklas på det där sättet. Han hade ju mitt lillfinger i munnen när han sov för inte så länge sedan, det har gått sååå fort.

Vem gör vad här hemma?

– Haha, skrattar Steffo, jag stökar till och Carro plockar upp. Men i respekt för varandra stökar inte jag till så mycket jag skulle vilja, och Carro plockar inte upp så mycket som hon skulle vilja. – Haha, ja så är det nog…Nej, men det finns en del naturliga grejer. Jag sköter det vardagliga hushållet, tvättar och stryker. Steffo gör alltid middagar, vilket är fantastiskt. Eftersom vi båda reser mycket så uppskattar vi att ta en kopp te och en cigarr ute på vår balkong en vanlig tisdagskväll. Eller så kryper vi ner i vårt jättestora badkar med varsitt glas champagne och bara sitter och pratar om dagen. Det måste inte vara en lördagskväll utan det kan vara en vardag, vi fångar dagen när det behövs. En helt ledig dag förekommer sällan för Törnquists, det handlar snarare om några timmar. – Men är vi lediga går vi ut och äter, bjuder


................................... hem folk, går på utställningar eller tar promenader med Sally. Någon gång per år försöker paret åka till en storstad ihop, New York, Paris, Rom eller London. Och en eller två gånger om året reser de till den lägenhet som de äger tillsammans med några vänner i Villefranche på franska rivieran. – Till skillnad från åtskilliga städer på Rivieran är Villefranche en mycket gammal stad.
I hamnen kan man kika på båtar, på stranden kan man sola, och på caféerna tar man en pastis. Hos slaktarn köper man kotletter, hos bagarn frasiga pain au chocolat. Det är ett ställe där vi båda går ner i varv, vår gemensamma frizon.

Men vad skulle hända med er om ni vaknar upp och det ekonomiska läget inte skulle vara lika stabilt?

Båda beskriver sig som rätt romantiska, men på olika vis.

Hur tar ni er igenom en kris/ sorg?

– Steffo har överraskat mig vid flera gånger, inte minst när jag haft jobbuppdrag utomlands. Då har han fixat en och annan som dyker upp med champagneflaskor, det är gulligt. Och så köper han snygga smycken och kläder till mig. Han har märkligt bra smak. – Carro är romantisk på alla vis, säger Steffo. Hon bär på vardagsomtanken. Som när jag slet av korsbandet i en skidolycka i början av vårt förhållande. Istället för att själv vara ute och åka pysslade hon om mig hela tiden. Eller som när hon smög ner en påse skumtomtar i väskan när jag skulle åka på ett uppdrag jag inte hade särskild lust för.

Förekommer det mysbrallor och en påse chips i ert hem?

– Nej, för tusan, säger Steffo, ingen av oss äger mysbyxor. Eller träningsoverallsbrallor. Det är fullkomligt stillöst. Ska det vara mjukt och bekvämt väljer jag självklart ett par slappt eleganta linnebyxor. Mysbyxor kan man ha när man tränar, det är ju liksom avsett för det. Vi har ju tur att ha en bra ekonomi, så vill jag ha en mjuk tröja då köper jag en i bra cashmere. Så nej, mycket tacos blir det inte här, desto fler sjötungor och ankbröst.

– Jag har köpt så många as-snygga cashmeretröjor så det räcker hela livet, haha… – Skämta inte, vi är verkligen ödmjuka inför hur bra vi har det, säger Carro. Livet kan ändra sig snabbt, det ser jag dagligen i mitt jobb. Men vi har sådan djup kärlek och trygghet i varandra, vår genuina lycka sitter inte i de yttre attributen. Vi har glimten i ögat, och skrattet kommer vi alltid att äga.

– Vi har inte haft så många kriser, säger Steffo, men när det handlar om stora beslut så pratar vi helt enkelt mycket inför det. Min största sorg är min ohälsa och smärta, det är nog så nära en kris jag kommit. Jag kan ofta bli oerhört ledsen för det. Det är rätt många år sen jag kunde ta en joggingrunda, och kanske, kanske kommer jag kunna det tack vare Let’s Dance. – Vi kan varandra så väl, så vi kan se på varandra när den andre mår dåligt. Därför är även jag så glad nu, det är fantastiskt att Steffos knän pallar de här tuffa träningspassen, utbrister Carro.

Steffo och Carro tror aldrig att de kommer gå i pension och sluta jobba helt och hållet.

De känner båda passion för sina jobb. Annars drömmer de om att fortsätta livets väg tillsammans, åka till lägenheten i Frankrike då och då, umgås med barnen och spela golf. Den vackra våningen kommer de att behålla länge till. Sedan längtar Steffo efter barnbarn, helst många, helst nu. Carro tycker att just det kan få vänta ett tag till. Av Frida Funemyr

Behöver du en elektriker? Allt inom elinstallationer, tele samt datanät... Dick Petersson Tel 0708-37 33 11

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

21

Om Steffo och Carro... Namn: Steffo Törnquist
 Född: 1956
 Gör till vardags: Programleder Nyhetsmorgon i TV4, skriver böcker och håller föredrag bland annat. Intressen: Mina intressen sammanfaller i hög grad med mina yrken. Skriva, läsa, spela golf, samla på prylar som bär på en berättelse. Bor: Mitt i smeten i Stockholm
 Familj: Hustrun Carro, sonen Max 26, bonusbarnen Amelie 25 och Robert 23, hunden Sally. Steffos bästa egenskap enligt Carro: Jag älskar hans omtanke, närheten, skratten. Jag vaknar varje morgon med min bästa vän. Namn: Caroline Törnquist Född: 1960 Gör till vardags: Chef för familjerättsjuridiken på Nordea Private Banking. Åker Sverige runt och föreläser samt hjälper kunder att upprätta familjejuridiska dokument. Intressen: Golf, läsa och skriva, konst, båtliv, kultur, vänner och familj. Carros bästa egenskap enligt Steffo: Hon har ett stort och varmt hjärta, hon är smart och dessutom skitsnygg.


22

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Världsmästaren ger guldhopp till Vetlanda

“Alla dessa övergångar borgar för att det blir ännu en spännande säsong i en av världens främsta speedwayligor – den svenska Elitserien.“ Elit Vetlandas guldlag för två år sedan. När almanackan visade den 7 oktober så kom sedan en av de större bomberna under ”Silly Season”, när den då nykorade världsmästaren Tai Woffinden presenterades till en redan stark trupp. Rykten hade förstås florerat en längre tid, men när kontraktet slutligen bekräftades så insåg säkerligen merparten av speedwayfansen att Elit Vetlanda återigen skulle bli ett lag att räkna med till den kommande säsongen. Speedwaysportens regler gör det svårt att få kontinuitet i trupperna mellan de respektive säsongerna, och likaledes vara en maktfaktor under en längre tid. Elit Vetlanda biter sig dock fast i toppen, till synes oavsett trupp. Martin Vaculik och Ricky Kling har fått lämna fjolårets lag, båda med ny destination i form av Vargarna. Dessutom har Mikkel B Jensen lämnat till förmån för Målillalaget Dackarna.

Vetlanda – favoriter

Sayfutdinov och Madsen så blir det förstås ofrånkomligt att Elit Vetlanda återigen får bära favoritskapet i Elitserien, tillsammans med Motalalaget Piraterna. Två lag som mötts i de senaste två årens SM-final. Ett tredje raka möte är inte alls orimligt att anta. En hel del noterbara förare har rört på sig mellan lagen i Elitserien. Exempelvis har de svenska GP-förarna Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren fått nya klubbar i form av seriens nykomling Rospiggarna respektive Indianerna. Samtidigt har Darcy Ward lämnat Dackarna för Piraterna, men ersatts av färgstarke Nicki Pedersen från Vargarna. Alla dessa övergångar borgar för att det blir ännu en spännande säsong i en av världens främsta speedwayligor – den svenska Elitserien. //Vision Höglandet maj 2014

Med en trio nyförvärv av kalibern Woffinden,

SPEEDWAY 2014 Vetlanda Motorstadion Regerande världsmästaren Tai Woffinden, Foto: Roger Hultgren

Trots en prekär situation med ett par omgångar kvar, där en nervpirrande match om degradering var hotande nära, så körde Elit Vetlanda final i fjol. Silvermedalj blev det då, men efter en hårdsatsning under lågsäsongen så lär laget få bära favoritstämpeln 2014. Under säsongen 2013 satte sig annars speedwayens – till synes ständiga – topplag Elit Vetlanda i en besvärlig sits, men kunde till slut nå slutspel som sista lag, slå ut Västervik klart i kvartsfinalen, besegra ärkerivalen Dackarna i semifinal innan Piraterna blev för svåra i finalen. Efter en tuff säsong var det dock en känsla av en vunnen silvermedalj snarare än en förlorad guldmedalj när säsongen 2013 summerades i höstas.

Starka värvningar

I styrelserummet och med lagledningens

tankar så växte en satsning allt starkare, och under lågsäsongen värvades flera kompetenta namn, vilket nu får laget att gå in i årets säsong som huvudfavoriter. I slutet av september offentliggjordes de första kontrakteringarna inför säsongen 2014, och i oktober började sedan bitarna att falla på plats, en efter en.

13 Maj

Elit Vetlanda - Ikaros smederna

27 maj

Elit Vetlanda - Piraterna

10 Juni

Elit Vetlanda - Dackarna

24 juni

Elit Vetlanda - Rospiggarna

8 juli

Elit Vetlanda - indianerna

5 Augusti

Elit vetlanda - Vargarna

19 augusti

Elit Vetlanda -vastervik

Världsmästaren till Höglandet

En av 2012 års stora guldhjältar, danske Leon Madsen, kom tillbaka efter en skadedrabbad säsong i Hammarby, och därefter publicerades kontrakteringen med ryske landslagsmannen Emil Sayfutdinov, också en av hjältarna från

Huvudsponsor:


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

23

Jag vill hjälpa dig vidare! Vill du ha en högre självkänsla och må bättre i dina relationer till dig själv och andra?

KOMMER MED VÄRMEN KOMMERVI MED VÄRMEN

mepump ån IVT

Jag hjälper dig gärna vidare med hjälp av coachsamtal. Vill du veta mer, kontakta mig på: cajsatengblad@gmail.com , 0707 – 34 02 24.

Värmepump från IVT

Bra för din ekonomi och för vår miljö

onomi och för vår miljö konomi

Presenttips: Symaskin

Du kan ringa för mer information om utökade öppettider och nyheter. Du kan även följa oss på facebook och vår En av marknadens hemsida. Välkommen!

En av marknadens maskinsmus effektivasteSysolfångare e

effektivaste FÖRSTA solfångare SVANENMÄRKTA VEDPANNAN

Vi har alla konkurrenskraftiga FÖRSTA SVANENMÄRKTA alternativ! VEDPANNAN

Lid a

da ump.

pris 2.100:-

www.ivt.se

Med alla nyttosömmar man behöver!

um

VI KOMMER MED VÄRMEN

Spara stora pengar med marknadens enda Svanmärkta värmepump.

Värmepump från IVT

Lördag öppet 9-13, annars öppet enligt önskemål.

Bra för din ekonomi och för vår miljö För vägbeskrivning se www.syman.se

Ring så berättar vi mer!

Vi har alla konkurrenskraftiga alternativ! Ring så berättar vi mer!

Sandsjöv. 14, 571 61 BODAFORS Sandsjöv. 14, 571 61 BODAFORS Telefon 0380-37 05 06 Telefon 0380-37 05 06 Vi har alla

konkurrenskraftiga


24

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Lions vårmarknad Den 26 april är det dags för Lions Clubs årliga vårmarknad i Vetlanda.

vision höglandet

liv

Den 26 april är det dags för Lions Clubs årliga vårmarknad i Vetlanda. Precis som förra året kommer Stortorget var centrumet för marknaden. Det kommer vara flera aktiviteter i form av Mini Tivoli med karuseller, hoppborg, lotterier, ansiktsmålning och brandbilar. Det kommer även vara en bakluckeloppis som ett komplement till Lions egna loppmarknad. På plats kommer även flera utställare att finnas, bland annat kommer flera villaföreningar och Swedbank ställa ut och vi kommer få se gräsklippare. Korv- och karamellförsäljning kommer också att finnas på torget.

Tävlingar och mopedrally

Lions Club Vetlanda har ett samarbete med Åtorpets Motorklubb och de står som arrangör för årets mopedrally. Det är fjärde året som mopedrallyt hålls och det är ett femtiotal ekipage som startar. Banan börjar och slutar på torget. Det är många gamla klassiker som Puch, Cresent, Rec och Monark. Det kan bli en nostalgitripp för många, eftersom att ”fylla moppe” var något alldeles särskilt på femtio och sextiotalet. En annan tävling under dagen är ett ankrace. Det anordnas i Vetlandabäcken i samband med lottförsäljning av Skede Idrottsförening. Det startar vid Willys och målet är vid gamla polishuset, däremellan kan man följa sina ankor och hoppas på vinst.

Det är fjärde året som mopedrallyt hålls och det är ett femtiotal ekipage som startar.

Bluescafé

På torget kommer en helt ny attraktion äga rum. Det kommer vara bluescafé under hela marknaden med Catfish Charly som huvudband. Fler bluesmusiker är välkomna att spela. Kontakta Lions så kan vi planera in er. Andra musikattraktioner under dagen är Njudungsorkestern som spelar både vid invigningsceremonin och en sittande föreställning. Det kommer även vara flera olika dansuppvisningar på torget.

FUNDERAR DU PÅ ett nytt KÖK?

Vi säljer svenska kvalitetskök i gediget hantverk från Smedstorp. Du väljer själv hur du vil ha det. Skräddarsytt! Välkommen till butiken

Hjälpverksamhet

Hela Lions överskott från vårmarknaden går oavkortat till Lions hjälpverksamhet. Lions hjälpverksamhet är global, men mycket går till lokala ändamål i form av musik- och resestipendier för ungdomar, samt gåvor för trivselaktiviteter till de boende på Vetlandas servicehus.

med allt inom kök och vitvaror!

// Vision Höglandet, maj 2014

Johanssons Mekaniska/Elon Östra Nygatan 5 574 33 Vetlanda, tel 0383-130 50 ÖPPET mån- fre 9-18, lör 10-13 W W W. S M E D S T O R P. C O M

KÖK FÖR DET GODA LIVET


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

25

KAMPANJ! 1 195:Klinga på köpet, värde 279:hitachi Cirkelsåg C6SS. Kompakt och balanserad med låg vikt. Sågdjup upp till 57 mm vid 90° och 38 mm vid 45°. Sågbord i gjuten aluminium. Klingdiameter 165 mm. 1050W.

Spara 500:makita Tigersåg JR3050T. Perfekt för rivning och renovering. Sågar i svåråtkomliga områden i tjocka och tunna material. Med olika sågblad klarar den att såga i trä, plast, metall, lättbetong eller grenar i trädgården. Smidig och lättmanövrerad. Verktygslöst bladbyte. Justering av stödsko utan verktyg. Effekt 1010W. Rek ca pris 1 695:-

1 095:-

1 195:nilfisk Högtryckstvätt C 120.6-6 X-TRA. Lämplig för dig som behöver en flexibel tvätt för alla typer av lågfrekventa rengöringsuppgifter runt huset. 120 bars tryck och vattenmängd 310 liter/timme. 6 meter slang.

Vid köp av högtryckstvätt

495:-

795:-

nilfisk Tillbehörspaket

3 in 1 PAD BOX. Uppgradera din Nilfisk högtryckstvätt med PAD BOX som innehåller avloppsrensare 15 meter, bilborste och tralltvätt.

KAMPANJERBJUDANDENA GÄLLER TOM 30/4 2013.

Adress: Industrigatan 18, Vetlanda • Telefon: 0383-180 20 Öppettider: Mån-fre 06.00-18.00, Lör 09.00-13.00 • www.xlbygg.se/vetlanda


26

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Bomässa! Den 25-27 april kommer Bomässan till Vetlanda för tredje året i rad. Mässan hålls i Sapa Arena och de tidigare åren har det varit runt 7 000 besökare. – Vi hoppas på lika stor uppslutning i år, säger Petra Larsson, projektledare för Bomässan i Vetlanda. Mässan kommer att ha runt 90 utställare, och det är företag från alla håll och kanter inom hus och hem. Det är företag från husbranschen, möbelbranschen, byggbranschen med flera. – Det är företag från verkligen allt inom hus och hem. Det är både lokala och nationella företag. Det är en del nya lokala företag som ser det som ett bra tillfälle att marknadsföra sig, säger Petra och fortsätter: – En sådan här mässa på Höglandet har saknats. Förra året var det företag som inte fick plats, så de bokade redan då upp sig till detta år.

Fokus på trädgården

I år är temat ”Min drömträdgård” och därför har man bjudit in Anders Stålhand och Anna Braun. Anders Stålhand, känd som programledare för Äntligen hemma, kommer att föreläsa om trädgård och signera sin bok. Anna Braun, programledare för barnprogrammet Fixa rummet, kommer också att föreläsa och finnas tillgänglig i Barnhörnan där barn kan få göra egna vimplar. – Det kommer även finnas tillfälle att testa på blomsterbind-

eri och plantskola. Sedan har vi en monter som vi kallar Sinnenas trädgård och där får du gå in och testa sinnena. Det finns också chans att vinna Anders Stålhands bok genom att svara på några frågor, berättar Petra.

Sista vårmässan

Mässan har också en hantverks- och matavdelning, vilket brukar uppskattas. – Det är allt från korv till ostkaka och bröd. Det kommer vara smideshantverk och tapetserare – allt möjligt. Så det skulle man kunna säga är vårt andra tema, utöver trädgård, säger Petra. Bomässan besöker 14 olika städer i år och Vetlanda är den sista vårmässan. Man hoppas på fint väder, eftersom det under helgen kommer det att vara aktiviteter både inne i och utanför Sapa Arena. – Vi placerade mässan i slutet av april, då vädret förhoppningsvis är lite varmare, säger Petra. Text: Louise Olofsson

Foto: Cecilia Tengen

vision höglandet

liv

Bomä ssan i Vetl anda 25-27 april Anna Braun, känd från Fixa Rummet på Barnkanalen, kommer att föreläsa och kommer även att finnas tillgänglig i Barnhörnan under dagen. Anders Stålhand, känd som programledare för Äntligen hemma, kommer att föreläsa och sälja sin nya bok.

Foto: Compass Fairs


!! u n t s u j u t n s t a t s e u j H t Hetas just nu! ast60/75 HetViking Vedspis just nu!

0na

0na

...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

27

5 5 a 0 a

er

5 5 a 0 a

er

Gasspisar Gasspisar Gasspisar 5 5 5 5 5 5 Kampanjpriser t.o.m. 31:a maj;

Vedspisar från 30cm

nn

Upplev och Oklahoma Upplev känslan känslan ochJoesnabbheten! snabbheten! – En vedgrill! Att Att laga laga mat mat på på en en gasspis gasspis är är en en annan sak. – Det brinner! annan – Det och brinner! Upplevsak. känslan snabbheten! KitchenAid våffeljärn Du kan skaka med pannorna utan Upplev känslan och snabbheten! Du med pannorna Att kan lagaskaka mat på en gasspis ärutan en Att laga mat på en glashällen. gasspis är en att vara rädd att repa att vara rädd att repa glashällen. annan sak. – Det brinner! annan sak. – Det brinner! Du alla pannor. Du kan kan använda använda allapannorna pannor. utan skaka med Du kan skaka med pannorna utan –– Det känns bara rätt! bara rätt! attDet vara rädd att att repa glashällen. attkänns vara rädd repa glashällen. Du kan använda alla pannor. kanfrån använda alla pannor. Även kök LIDHULTS ÄvenDu kök från LIDHULTS – Det– Det känns bara rätt! känns bara rätt!

nn

tast Hkrerabatt! ersh 2000

a n t 0 5 5 an Viking 60

nan

-55 na n Även kök från LIDHULTS Byskeugnen

SMEG

Även kök från LIDHULTS

Royal Viking

Induktions- & Gasspisar från 60cm

Jerlekaminen

Westbo Classic

Ved- El- & Gasspisar Kök, Ved- El- & Gasspisar - www.spisathecookershop.se

Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-100 37, 070-555 14 67 Östra Nygatan 3,15-18, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 Mån-tors3, fre 13-16, annan tid efter överenskommelse ÖstraÖppet: Nygatan Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 14 67 67 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter www.spisacookershop.se KitchenAid köksmaskinen Östra Nygatan 3, fre Vetlanda, 070-555 67 ök Öppet: Mån-tors 15-18, 13-16,0383-10037, lör 10-13, annan tid14 efter ök

Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök

Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök

I vår butik i Sävsjö lämnar vi BESÖK OSS PÅ ersh på påslakan, gardiner, BOMÄSSAN I handdukar och mattor 20 % rsh 555 TARKETT GOLVMOPP

VETLANDA! 5 5 5 300:a n t 5 5 5 25-275 APRIL 0 5 a n 5 5 20 % n t n a n 5 5 an t 329:-5 5 n an 5 5 n a n 20 % an Kopparslagareatan 2 • Sävsjö Tel 0382-140 50 Lasarettsgatan 23 • Vetlanda Tel 0383-154 66

Norra Storgatan 38B • Eksjö Tel 0381-160 66 www.golvcity.se

Priserna gäller t.o.m. 11 maj

TEXTILA GOLV

KJELLBERGS

MÖBLER MED 5 CM INTERVALL

BADRUMSINREDN.

ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN

TEMAL

KAKEL & KLINKER

20 % DEKORA

DUSCHHÖRNA HAFA IGLOO ROUND

4.995:ORD.PRIS 6.495:-

Priserna gäller t.o.m. 30 april.

ORD.PRIS 499:-

KLICKVINYL STARFLOOR

ORD.PRIS 449:-

HOS OSS FÅR DU INLAGT & KLART MED ROT-AVDRAG!

m2


28

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Vinn biljett till konsert! Lös sudokut och tävla om biljetter till picknickkonserten den 17 maj i Vetlanda med Jessica Andersson, Magnus Carlsson och Jan Johansen. Svara innan 9 maj 2014!

4 8 5

4 9

6 3 2 7 4 4 7 6 8 9 1 3 3 5 8 7 1 9 3 8 5 4 3 1 2 9 7

2

SMS:a in ditt svar: 1. Skriv VH Konsert och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Konsert 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress.´(Ex. VH Konsert 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa.) Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’’Konsert”.

VACKRA

TERASSMARKISER!

Prisras på lata sommardagar! Vill du komma hem till ett svalt och skönt hus, eller helt enkelt slippa resa dig ur soffan?

Allt inom solskydd inne och ute! Kostnadsfria hembesök!

Den 28 februari – 30 april får du rabatt på motorstyrda fönstermarkiser och screens.

Prisexempel motor typ Altus 50 10/12

1.995:-/st (ord. pris 3.225:-) Altus 50 10/12 RTS (1995:- ord. pris 3225:-) , Altus 40 9/14 RTS (2195:- ord. pris 3195:-), Sunea io 10/17 (2195:- ord. pris 3420:-)

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

Höglande ts kompletta solskydds butik!

ÅF-ruta

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90


................................... Ta hand om dina

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

29

TRÄDGÅRDSARBETE

mattor! 175 kr/h Vi tvättar och lagar i egen atelje!

Mikaels Äkta Mattor

Specialaffär för orientaliska mattor Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning! Rådhusg. 60 Nässjö. Tel 0380-51 19 59. Öppet: Vard. 10-18. Lörd. 10-14.

INKL. MOMS EFTER RUT-AVDRAG

GRÄSKLIPPNING VERTIKALSKÄRNING TRÄDBESKÄRNING MM BORTFORSLING AV TRÄDGÅRDSAVFALL

Jag hjälper dig med allt inom trädgård! Ring för mer information, Nils Andersson, tel 070-446 17 02

Allt inom byggnation! Med vår professionella hjälp kan er dröm förverkligas. Vi är självklart våtrumscertifierade och följer BKRs branschregler. Med en lång och gedigen kunskap erbjuder vi alla typer av för om- och nybyggnationer för bla badrum, kök och altan. Vi utför även skorsten- och fasadsrenoveringar, kakelugnar, samt spis- och kamininstallationer. Vår kunskap - din trygghet //Stefan Murare

Tel 070-286 42 20, www.byggmurning.se


30

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Vinn en biokväll! Lös sudokut och tävla om en biokväll på Röda Kvarn i Sävsjö! Svara innan 9 maj 2014! SMS:a in ditt svar: 1. Skriv VH Bio och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bio 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bio 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa.) Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’’Bio”.

Vinsten är sponsrad av

www.kulturhuset.com

1 7 6 5 7 1 2 3 5 8 5 2 8 2 8 4 7 3 5 6 2 4 2 9 4 7 1 5 7 8 1 5

Välj Vaillant!

Vi finns nära dig

Framtidens mest effektiva värmepumpar med 10 års garanti på kompressorn.

Sänk dina utskriftskostnader och ta kontroll över dina dokument. Nässjö / Aneby Tel 036 351290 Vetlanda / Eksjö Tel 0383 12099 Sävsjö Tel 0382 12550 www.sharp.se

produktbild/ erbjudande

Energioptimering - utnyttja energin från solen och jorden året runt. Vaillants geoTHERM värmepump fås med eller utan inbyggd varmvattenberedare. Du får en energibesparing i toppklass samt en driftsäker och bekväm värmeanläggning. Med ett minimum av skötsel och underhåll har du säkrat din uppvärmningsanläggning för framtiden. Kontakta oss för en kostnadsfri offert.


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

31

M A L.4 : 6

FATHER 2 SON TOUR

KULTURHUSET I SÄVSJÖ lördagen den 24 maj! köp biljetter på www.visionhoglandet.se

MISSA INTE DETTA!

JERUSALEM GÖR SVERIGE TURNÉ I APRIL-MAJ IFRÅN NORR TILL SÖDER. + RELEASE AV UFFES BOK “DET VAR VÄRT ALLTIHOP” FÖR BILJETTER & MER INFO BESÖK: WWW.JERUSALEM.SE BILJETTER SÄLJS ÄVEN PÅ :

26 APRIL ÖREBRO 2 MAJ VÄSTERÅS 3 MAJ HÄSSLEHOLM 9 MAJ LULEÅ 10 MAJ UMEÅ 11 MAJ EDSBYN 16 MAJ LINKÖPING 17 MAJ JÖNKÖPING 23 MAJ VÄRNAMO 24 MAJ SÄVSJÖ 30 MAJ KUNGSÄNGEN 31 MAJ GÖTEBORG SPONSORER & SAMARBETSPARTNERS:

J_annons_F2S SMALANDSNYTT_helsida_254x372mm_v1.indd 1

25/03/14 22:47


32

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

vision

Foto: hbonordic.com

höglandet

Historia

vikingarna på Höglande Komstad, utanför dagens Sävsjö år 1029

Tor pressade sina bockar till det yttersta när han forcerade fram över Komstadhimlen. Slag från hans berömda hammare slet upp långa revor av ljuskaskader på den åsksvarta skyn. Och så brakade skyfallet loss. Regnet fullkomligt forsade ner. Tova beundrade skådespelet. Av alla asagudar var Tor hennes absoluta favorit. Hon fascinerades av hans kraft. Tova visste att hon var tvungen att ta stegen ut från den hjälpligt skyddande granen och springa på öppen mark över åkern söder om långhuset och sedan över tunet för att slutligen kunna undkomma Tors vredesutbrott i den torra och uppvärmda gästabudssalen. Hon tog de första kliven ut i regnet och det tog inte mer än några sekunder förrän hon var blöt in på bara skinnet. Hon sprang förbi några stackars

trälar som slet i den allt blötare jorden och rusade snart genom dörröppningen in till den värmande brasan. Fröjdis, Tovas mamma, satt och koncentrerade sig på något syverk. Några av Tovas småsyskon lekte runt hennes ben. Längre in satt farfar Are, böjd och skumögd. Några trälar rengjorde matkärl vid gästabudssalens kortsida.

Två vintrar sedan Det var nu två vintrar sedan Vråe, Gunne och många andra män från Njudung hade gett sig av mot England. Tova kände att det grep tag i hjärtat när hon tänkte på sin far, vikingahövdingen Vråe. Hon var verkligen fäst vid honom. Han hade fostrat henne som blivande fru till hövdingen för hela Njudung. Det var ordnat så att hon skulle gifta sig med en pojke från Östra Njudung tillhörande den näst starkaste ätten efter Vråes. Genom detta arrangemang hade Vråe på ett tydligare sätt skaffat sig makt ända bort i Östra Njudung, där starka ätter styrde. Vråe hade grundligt redogjort för de till synes snåriga stigar som den som ville vinna och behålla makten måste gå. Visst var det så att njudungarna stod vid

sitt ord när de väl visat sig villiga att följa ledaren, men vägen dit var komplicerad. Tova hade fått bevittna offerriterna vid bloten. Hur både boskap och trälars liv gått åt i offerlunden för att vinna Tors, Odens, Frejas och de andra asarnas gunst och därigenom makt över andra människor. Effekten av offren hade vid flera tillfällen varit påtaglig, främst genom lyckosamt väder och goda skördar. Andra gånger tycktes gudarna vilja ställa till med oreda för Vråe och sätta hans makt på spel genom att inte alls lyssna på hans önskningar. Den mörka, extatiska atmosfären vid offerhögtiderna var isande kall och hård men samtidigt lockande. Den söta klibbiga lukten av blod som utgöts. Tova attraherades av den känsla av makt offrandet gav och hon var så stolt över Vråes kunskap om asarnas mellanhavanden.

Hemma igen Plötsligt avbröts Tova i sina funderingar av ett rop som hördes från tunet. Det var några av trälarna som tjoade. Hörde hon inte Vråes namn nämnas? Hon rusade mot dörren och kastade sig ut i regnet. Nere på vägen kom ett

stort följe vikingar och främst red hennes far. Hon rusade nedför backen och slängde sig i hans armar. Nedför backen kom även Fröjdis följd av småsyskonen.

Gunne i Valhall Glatt blev det åtföljande gästabudet där mjöden flödade och historierna var många. Endast en sak dämpade glädjen. Vråes bror Gunne var inte med i följet. Sorgset men inte utan stolthet berättade Vråe om Gunnes sista tappra strid, hur han slängde sig ut i striden iklädd endast sin särk. Han gick bärsärkargång som de besinningslösa anfallen helt utan rustning kallas. Gunnes fru Moa blev helt utom sig av sorg. Tova kunde inte förstå henne riktigt. Det fanns inte något ärofullare sätt att dö på. Gunne garanterades en plats i Valhall med stridslekar och mjöd dagarna i ända.

Lyckliga dagar De följande dagarna blev lyckliga. Tova var tillsammans med sin far. Många gäster kom på besök hos den beundrade och fruktade vikingen. Tova fick ändå små stunder av förtroliga samtal med sin far. En dag i


................................... “Vråes bror Gunne var inte med i följet. Sorgset men inte utan stolthet berättade Vråe om Gunnes sista tappra strid, hur han slängde sig ut i striden iklädd endast sin särk. Han gick bärsärkargång som de besinningslösa anfallen helt utan rustning kallas.”

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

33

Historisk bakgrund Vikingatjejen Tova För tusen år sedan växte det upp en flicka som hette Tova i trakten av Sävsjö på Höglandet. Tovas pappa hette Vråe och hennes farbror Gunne. Hur Tova var och hur hennes omgivning gestaltade henne vet vi inte. Vi vet att hon har funnits för att hon lät hugga runor i en sten där hon berättar om sin far Vråe – en högt uppsatt man i Norges styre som var stallare hos Norges regent Håkon Jarl. Vråe medverkade i vikingatåg till England. En bit av Tovas sten står kvar än idag i en trädgård i Komstad.

Ovanliga stenar berättar om Vråe Även Tovas pappa lät hugga en runsten där han berättar om sin bror Gunne som dog i England. Deta är unikt med två generationer av samma familj som rest stenar och berättat om sina liv. Att ladejarlen Håkon Eriksson nämns kopplar berättelsen till en historiskt känd person. Håkon stod i nära förbund med den danske kungen Knut den store och drunknade 1029 utanför Orkneyöarna på väg hem till Norge. Vråe var hans främste ämbetsman. Att en kvinna lät hugga en sten är också det ovanligt. I Jönköpings län finns totalt tre stenar som är resta av kvinnor. Bilder på både Vråes och Tovas stenar finns på nästa uppslag.

Den modige munken Vi vet också att en engelsk munk vid namn Sigfrid försökte att kristna vikingarna runt Vallsjön. Sigfrid är en historiskt känd person som bland annat ska ha döpt Olof Skötkonung i Husaby källa. Enligt den omtvistade Sigfridslegenden kom Sigfrid som den förste kristne budbäraren till Sverige och byggde den allra första biskopskyrkan i Växjö.

Folklandet Njudung Som namnet antyder bestod Småland under vikingatiden av många små länder. Några av dem återkommer i namn på företag och föreningar än idag, de mest kända kanske är Njudung och Finnveden. Njudung bestod ungefär av det som är Sävsjö och Vetlanda kommuner idag.

et

stallare. Tova såg länge på sin kraftfulle far. Att han svek asarna kunde hon inte förstå. Var det inte asarna som hade gett Vråe makten? Vråe försökte lugna sin förtvivlade dotter och berättade att en talesman för den märkliga tron skulle komma på besök till Vallsjö, Komstad och Vrigstad. Tova kände det som om livet gick i kras. Hur kunde Vråe svika så? Tårarna brände i ögonen när hon ursinnig rusade bort från sin far.

En märklig man En dag kom den märklige utlänningen till vikingarna vid Sävsjön. Tova var minst sagt avigt inställd men lyssnade ändå. Sigfrid hette besökaren som talade med en konstig brytning.

Tova kunde inte förstå vad han hade i Njudung att göra. Han talade märkliga ord om att alla människor hade samma värde, även trälar. Dessa varelser som inte var mer värda än en eller två oxar skulle få tillträde till de kristnas paradis. Nej, tacka visste hon Valhall där de tappraste vikingarna fick tillbringa livet efter döden. Menade han att man inte fick ha trälar? Det var besynnerliga tankar. Sigfrid talade om en enda gud som skapat allt och som kommit till människan i form av en människa – Vite Krist. Denne märklige gud hade sedan frivilligt låtit sig dödas för alla människors felsteg och sedan blivit levande. Nu kunde man tala med denne gud och få sina felsteg borttagna genom något som kallades dop och tro på denna

Foto: hbonordic.com

offerlunden berättade Vråe något märkligt. Han berättade att det var slut på offrandet. Han hade låtit döpa sig till Vite Krist. Det var nämligen så att både Håkon Jarl, regent i Norge, och Sven Tveskägg, konung över både Danmark och Norge, hade låtit sig kristnas. Som Håkon Jarls närmaste man hade Vråe blivit tvungen att döpa sig han också. Vråe förklarade hur det gått till och berättade den märkliga historien om Vite Krist, den ende guden, skaparen, som blev människa och dödades vid någon slags blot på en träställning för att sedan bli levande igen.

Sveket mot asarna Tova tystnade vid den dramatiska nyheten och den märkliga berättelsen om korsguden. Sedan blev hon fullkomligt rasande. Något reste sig upp i hennes späda kropp och exploderade i ett inte alltför sällsynt utbrott. Hur kunde och vågade hennes far vända ryggen åt asarna och anta dessa märkliga läror, undrade hon ursinnigt. Vråe förklarade att det för honom mest handlade om att få mer makt och på det sättet skilde sig inte tron på asarna och den nya tron sig åt. Hade han inte döpt sig hade han inte kunnat fortsätta som Håkon Jarls

Bilderna på vikingar i denna artikel kommer från tv-serien Vikings som visas på HBO-Nordic.

märkliga lära.

Närvaron i offerlunden Det var verkligen en ovanlig berättelse, fräste Tova för sig själv. Nej, hon orkade inte lyssna på dessa sagor mer. Vråe och en del andra vuxna verkade inte överdrivet intresserade heller. Tova fnös åt sin fars falskhet och svek. Hon lämnade kretsen runt Sigfrid från England och drog sig som många gånger förr bortåt offerlunden. Hon satte sig på en sten och tittade på Sävsjön som glimrade en bit bort mellan björkarna. Tankarna malde i hennes unga sinne, hon kände sig märkligt olustig. Visst hade hon gjort mycket som var fel, det visste hon. Kunde asarna hjälpa henne? Hon


34

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Tovas pappa lät hugga en runsten där han berättar om sin bror Gunne som dog i England. Foto: hbonordic.com

vision

höglandet

Historia

“Något reste sig upp i hennes späda kropp och exploderade i ett inte alltför sällsynt utbrott. Hur kunde och vågade hennes far vända ryggen åt asarna och anta dessa märkliga läror, undrade hon ursinnigt.” kände sig osäker för första gången, plötsligt kändes asarna märkligt förkrympta i hennes sinne. Vad var det som skedde med henne? Hon rös och kände någon form av närvaro i offerlunden. Det var inte den kalla, kittlande skräcken som fick hennes själ att skälva vid offerhögtiderna då trälars och kreaturs blod vattnat marken. Detta var något annat. Hon kände sig otillräcklig. Oren på något sätt. Det prasslade i det torra gräset. Var det någon där? Hon vände sig om och såg sig omkring, hon kände sig iakttagen, som hon kunde göra när någon såg på henne utan att hon visste om det. Naturen runt henne var obeskrivligt vacker samtidigt kände hon sig ful inuti på något sätt. Tova brukade aldrig vara rädd men nu fick hon ståpäls på armarna och tårarna steg i ögonen. Sigfrids ord om den ende guden ringde i hennes öron. Kunde det vara så att hon hade fel om asarna? Var det inte märkligt ändå att möta hat med kärlek, att förlåta och försona?

Att ge sitt eget blod till lösen och inte kräva kreaturs och trälars blod för att blidkas. Det var en ursinnig kamp i Tovas inre där hon satt i vårgrönskan. Tårarna rann nedför kinderna.

Upplevelsen av korsguden Hon stammade fram några enkla ord och det kändes på ett underligt sätt som korsguden verkligen lyssnade på hennes tafatta ljud. Var det så att han tagit bort också hennes otillräcklighet i sin märkliga död? Naturens prakt runt Tova tycktes plötsligt tränga in i hennes otillräcklighet och fulheten inom henne tyckets få färg och förvandlas till märklig skönhet. Tova grät sakta. Tomheten och otillräckligheten fylldes med närvaro och fullhet. Asarna fick kapitulera. Timmar senare kom hon hem. En stor grupp människor var samlade och strax skulle en måltid intagas. Sigfrid satt och talade med Vråe. När Tova närmade sig ropade Vråe på henne och hon

kom fram till Vråe och Sigfrid med ett leende. ”Detta är min dotter Tova, den ivrigaste asadyrkaren av oss alla. Övertyga henne om du kan”, sa Vråe med ett brett leende. ”Det behövs inte”, sa Tova. Av: Mikael Torstensson

Källor: Spåren av kungens män av Maja Hagerman, Småland av Karl-Olof Andersson, Från pilspets till snabel-a av Åke Svensson (Smålandsposten), Illustrerad Vetenskap 11/2001, Vikingatiden mytologi och verklighet av Nils-Erik Hennix och Lennart Denne, Tio socknar - Sävsjö stad utgiven av Sävsjöortens fornminnesoch hembygdsförening, Sävsjö ett samhälles liv och utveckling vid stambanan av Elna Nilsson, Runstenar i Jönköpings län utgiven av Länsstyrelsen i Jönköpings län.

FUNDERAR DU PÅ ett nytt KÖK?

Vi säljer svenska kvalitetskök i gediget hantverk från Smedstorp. Du väljer själv hur du vil ha det. Skräddarsytt! Välkommen till butiken

med allt inom kök och vitvaror!

Johanssons Mekaniska/Elon Östra Nygatan 5 574 33 Vetlanda, tel 0383-130 50 ÖPPET mån- fre 9-18, lör 10-13 W W W. S M E D S T O R P. C O M

KÖK FÖR DET GODA LIVET

”Tova reste denna sten efter Vråe, sin fader, Håkon jarls stallare.” Så står det på Tovas sten. Idag finns inte hela stenen bevarad men tack vare gamla avbildningar vet man hur den såg ut. Stenen står i Komstad utanför Sävsjö.

”Vråe satte denna sten efter Gunne, sin broder. Han dog i England.” Så står det på Vråes mäktiga sten som står på Västragårds gravfält utanför Sävsjö.


................................... Den SMÅLÄNDSKA fönsterinstallatören

Nya fönster i sommar! MED ELLER UTAN MONTAGE

Prisvärt, snyggt, tryggt och lokalt!

“aVrbi eätrev, eprekligen nöjda med rsonal & pris. “ Birgit & Egon

i Hallhult, Nä

ssjö

ÖR F G A D I G N RI FRI S D A N T S O EN K OFFERT!

Smålandsfönster, Sävsjö • Tel 0382-100 05

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

35


36

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

................................... vision höglandet motor

Gapar efter mycket

vision motor höglandet

testar

(R o m – I t a l i e n)

Volvo, Villa och Vovve – kan det bli mer svenskt än så? Tre klassiska ”V” som präglat uppväxten för många av dagens bilköpare. Men något har hänt. Volkswagen har kört om Volvo i försäljningen till privatkunder, villan väljs bort mot bostadsrätt och katten är vårt populäraste sällskapsdjur. Begreppet stämmer inte längre och nu lanseras nya Honda Civic Tourer som också förvanskar sanningen. Den ser så slank ut, men bagaget slår både VW Passat och Volvo V70. Dagens testbil gapar efter mycket och sväljer faktiskt hela stycket. Honda Civic Tourer lastar hela 624 liter med baksätet uppfällt och är därmed marknadens rymligaste kombi. Om vi jämför med Volkswagen Passat Variant så är motsvarande siffra 603 medan Volvo V70 sväljer 575. Hondan lurar oss helt enkelt med sina slanka linjer.

Sjukt spejsad Det sägs att man äter med ögonen och alla vet att en vackert uppdukad middag smakar bättre än en mikrovärmd snabbrätt. Vad ögonen ser spelar oftast en avgörande roll vid flörten, husköpet eller bilvalet. Designen på Honda Civic Tourer känns riktigt fräsch och de största

förändringarna jämfört med halvkombin hittar vi efter bakdörrarna, som fortfarande har dolda handtag. Japanen, som tillverkas i England, har blivit 23 centimeter längre och bjussar på ett smalt glasparti som sträcker sig från bakdörrarna hela vägen till bakljusen. Liksom tidigare är inredningen och speciellt instrumenteringen sjukt spejsad. Genom ratten ser man den analoga varvräknaren och strax ovanför hittar vi en digital hastighetsmätare. Allt är hippt och modernt, men mitt i allt nyskapande så finns en vanlig hederlig handbromsspak.

Tre nya ”H” Vi trycker på den röda startknappen, vips

sparkar motorn igång och vi backar ut från parkeringsfickan. Men det är ingen lätt uppgift då sikten skyms av den läckra, men ack så svåröverskådliga, baken. Under huven på vår testbil arbetar en 1,6-liters dieselfyra på 120 hästkrafter och strax utanför italienska Rom får vi chansen att känna vad storlastaren duger till. Ja, köregenskaperna gör ingen besviken och chassit är med på noterna. Noll till hundra rullar på drygt tio sekunder och förbrukningen ska kunna stanna på 0,38 liter milen. Vill du hellre ratta en bensinmotor så är valet lika

enkelt. Det finns bara ett alternativ på 1,8-liter och 142 hästkrafter. Honda Civic Tourer säljs i fyra olika utrustningsnivåer och grundpriset börjar på 195 900 kr. De mest välutrustade versionerna har begåvats med ett adaptivt stötdämparsystem där föraren kan ställa in dämpningen i tre olika lägen: normal, komfort eller dynamiskt. Är det dags att vinka farväl till Volvon, Villan och Vovven och istället säga hej till Honda, Husvagn och Huskatt? Av Staffan Swedenborg och Johannes Gardelöf

Honda Civic Tourer 1,6 i-DTEC Comfort

Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 120 hk vid 4 000 varv/minut. Max vridmoment: 300 Nm vid 2 000 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsaxel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel: 11 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/Vikt: (cm/kg) Axelavstånd 260, längd 454, bredd 177, höjd 148. Tjänstevikt 1 460. Bränsletank 50 liter. Prestanda: Toppfart 195 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,3 sek. Förbrukning/Miljö: 3,8 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 99 g/km. Pris: 213 900 kr.

Plus för...

+ Gigantiskt bagageutrymme + Snygg formgivning + Snål dieselmotor + Körkänslan

Minus för...

- Tillvalen gör att priset lätt springer iväg - Bakåtsikten


av helt ................................... verreeeainsghrsstnienglrnnvaeseinraaLhnseiL Lansering Lansering helt av helt helt vnhannvgitriianlg thelt lttelleethlhhtevlhetvvalhaaetvglhaeg g LrangsveLanasLainr LanseringLansering avLansering helt avavav Tourer! !ourcreToccuirvTiiouc!vvirTC oiicevC nnuyaiC nya nya Civic nya Civic Civic Civic Tourer! Tourer! Tourer! Tourer! rureT riaayicveoCyyniairTvC conyaT inyva !r!!erree!rrurr!euurore!ooT T CTirciav!uC nya Civicnya Tourer! Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

Premiärhelg Premiärhelg Premiärhelg denden 15-16 den 15-16 den mars 15-16 mars 15-16 mars mars mars ars Premiärhelg den 15-16Premiärhelg

rraam 111r--55an6m 11se1rnn-da56eem s1gd ää-ens5iig 1arrldeP eenhgirrem P laäe1em re6äe1i hrem äm 1h1lldee-rn5hhä6eg1irr1dlm rl6deäe1shig-rm5rP ihrnmP srassm m 6sr1a6 6-5sm dr-nl5ae6g gem m P

195.900 kr Civic Tourer Diesel från ca 213.900 kr

*Finns som tillval från sport. Innehåller: Aktivt City-bromssystem (CTBA), främre kollisionsvarningssystem (FCW), trafikskyltinformation (TSR), varningssystem för körfältsavvikelse (LDW) och döda vinkeln information (BSI). **Gäller Civic Tourer 1.6 i-DTEC med 16” fälgar. ***Gäller en kostnadsfri herrgårdsövernattning för två personer i dubbelrum inklusive middagspaket och frukost. För mer information, villkor, samt deltagande hotell se www.customer.se/vip-avkoppling. Erbjudandet gäller vid köp av ny Honda Civic Tourer fram till och med 2014-03-31. ****Mätning baserad på lastkapaciteten upp till början av fönsterrutorna, med upprätta säten. Läs mer på www.honda.se

staeS cigaM staeS cigaM staeS cigaM eS cigaM staeSstcaigeSaMcigaM staeS cisgtaM

Klassledande lastutrymme på 624 liter**** så att du kan ta med dig vad du vill utan att kompromissa. Tillgänglig som miljöbil med 1.6 liters dieselmotor.** staeS cigaM

Magic Seats

Magic Seats Magi

Civic Tourer Bensin från ca

staeS cigaM

37

55d022!r0käd eew äw nnre–aådee5kw sFavancerad k5aeåinsida aiesed iåesiaFFå nddwiiaid andecrriiweekendresa ensåen cnFadannivriweekendresa ad vcad–iaanriweekendresa sa––cnadvniaaraiweekendresa ddt–cvaiiuassnarvärd teadu–incvsiansttvärd ntgadi2500 avärd –laeiEstvärd den2500 sdgtkr! tnae2500 uarlEeg tkr! neanaldk 5vmrr0utsida d r–ö2äkkgkedsiuvdavancerad kst0avavancerad eåFå åtneevu0Few smarnFå daclFå eaaFå ad uakeveidnsg tattinkeedd2500 gakr! liaE Elegant !ää2Ora0kvv?Elegant 5seaa0rutsida 2!rärrss0ykdveen5nnrr0 utsida –ane2d äeeås0vpnnravancerad dee5tpeeuautsida !dndreeekrgmrea–d n?eao0 n2eenååd!insida rennrrFFdkeÄdkw repn0äinsida 2sneFekedw rr.dnåinsida äoninFtvkeneuafkåhsecFoeemrrw d n n k e en s en n e d en e a n – a u r c t n u i a v a – c !rk!!rr0kkElegant 00 0n5!er0 02rkeElegant s d k n w e a r g Elegant utsida – avancerad insida en 2500 .dnoeitgweekendresa nttuaf hocdoermurodf rnÄallem sd naa l.anbd ovärd in ttkikes nfurn ef phcnoed ee ra roufonTae liec vm iCkr! srnäa rlaev bnotikteka fnruefpanters armersuhocTtotcu nivgiiCsern dä tra ioltisE ndulefE M atrams hco ngised tknit pönkeud d a e t O s d e e r r y u g i of nallem snalab tkefrep ne reruoT civiC rä renoitknuf atrams hco ngised tknitsid deM repök ud mO ?aser yn ne åp tu gid eg tta oder ud rÄ Nya säkerhetssystemet ADAS 1* Avancerade förarassistanssystem

Bränsleförbrukning på endast 3,8l/100km** Lågt koldioxidutsläpp på 99g/km**

Avancerade säkerhetssystem

Är du redo att ge dig ut på en ny resa? Om du köper en Civic Tourer innan sista mars 2014 bjuder vi dig och en vän på en hotellövernattning på ett herrgårdshotell.***

Med distinkt design och smarta funktioner är Civic Tourer en perfekt balans mellan form och funktion.

Få en weekendresa värd 2500 kr!

Elegant utsida – avancerad insida

distinkt design och design smarta design smarta funktioner Tourer är form mellan balans oform mellan ibalans tm kfunktion. un.enoch fe mellan och frohform fcnofunktion. am lleoch rem oftnsrafunktion. naoao lköper led am b o.vtsnkT noCead iftÄr lrikaärevge bnp tnfkatt eheäoredo fcrrteoekge rnpnm udu Tatt crnieituvge arkfiulm C nloeustpå T m ratt frähahcscm ricen envut osniaC olm agpå icrbtriäoksoOm tnrfnken eunut enfaforalny leitnetprdkm anresa? nköper uksiedsnfraidhdu etltsecraruiM obaen oköper m ntTkgseeciM shfiverceidoCpen tnrkngäneirsitreesendirdoen utiodktT knenM ictusivfidiaCtdrreaä eayjpbalans öen4krendistinkt rnedå2pmellan öenrtkO up?ghdaicform rigsoch eornrteditåyär pnuereoCivic iöÄ den pckd2Civic ugrsidÄ m im den aTourer nOCivic oeadu e.perfekt gbalans rtstpken aTourer yimellan dfbalans rnukatt enndcrn*iuoen dhåO un1s.anoch tohtdlform acåtsnbkopnfunktion. oentam dresa? redo dig köper nd .eunnö tn hÄ fge m rut ainy kutlau rlT irCudu ouonri.fpå tonekaforedo sm neMed rennpeedistinkt öTourer rkheMed udOMed diperfekt edesign sbnsmarta yeu0 pnm iyär d?tnateaiCivic avsnsmarta gnefunktion. rrå1är u0 Med distinkt design och smarta funktioner är Civic och en cpuodökgm ien v?mnarO esdistinkt dr?ruMed 1och sfunktioner aueåoch m atdsum ofunktioner tesegO daenrTourer rtjunbdfunktioner urdeeo4gpT ietvperfekt CrgtatÄr t?orseateiiredo nrdooukaperfekt em rperfekt *uerm m kcruprodig 0oÄo?ft0aT /cegolllir8feivdpå ,nyi3Canestlglen saam åepbfrgrgetuikdpndeOm inf*enrÄr *gÄ kmprutedu krb0uer0 öÄr 1f/recelu8ilrdu s,3iunatt äctredo rsBaÄ dennrdig e iÄr åput g*dig n1inntSren kAut uDarny bA rötresa? eofge emnlhsny edig ntsäeresa? yrdB sgstiskdu tpå eihtOm rten ekäny s*1dOm aresa? SydAN DduAOm temdu etsköper ysstehen rek

cvuornjebgedi4dhu1cji0bvo2n4rges1ird0 dhau2cim jb 41sd0iusi2ajvbntssra4reinas1d0 m aetrn4sauii1sm nathnsoircvnaiTsoiim rerntuisCnoiivsiTrrnecenaridevunuiohCjTbicroc4eigr1vu0iidC k1amars stom evirtanbCivic plnöud8firg,ndig 1äinnan Dmars Asista m sarm syäeftåN hastygyrenseoch sendast rcm a0å,endast j*t31bp3,8l/100km** s*/m ns*3,8l/100km** ak8rpnm Tourer vökBipfCue*g*lrsm Tourer sista innan mars bjuder 2014 2014 bjuder 2014 bjuder vi ne Bränsleförbrukning hnc*oe**säkerhetssystemet gh.llcieNya dotoinvgheirdssäkerhetssystemet ehdidNya innan tteendast åpvosgra*gneat*idm *ADAS n.ltlteanorheADAS legtro1* ro0nehT2eharnucsBränsleförbrukning teteå1*CpåcngpianivdBränsleförbrukning ägvnCivic inttaBränsleförbrukning nTourer reendast v*ö*m lloe2kT t*i0 ov*3,8l/100km** h0ari1evkm npå ADAS säkerhetssystemet 1* 1*snnvudi2öajrblnsåBränsleförbrukning ADAS på på *nendast 0e,3erpg0*uatån*13,8l/100km** /pbjuder s1iuånC snånuf*loch apkäeodurklTgsBnrnktbecen nCivic bånnTourer rpisista kinnan näöCivic 1räsA/bmars ,sru3fB lies2014 *ssx*am nno*m dsista e0 lrg8eSåyatn,ehsLA 3bjuder ivi tekmars see*A u1athädsrdtSrsbayenAoch eeöD eeetnpslen m ässkirtsneäBdig ektshsen uayrreysoch bvi kN srätödig esfheen arrlay*seoch 1rnN köSäfrA seBen Dd ayA /di0elC8usista til4sns8på ,än300dva2t0 e1snm a/rid9ål2014 isaT nl8ikdgksä,c0n3nulnsi0 k/ravi e3bronelerTourer stiörCivic äiriinnan *0rpk1fBe0upSlm *nlelD A edtnkrtSteB sA m ys0 srnD kdig kvi sdig Nya säkerhetssystemet på 3,8l/100km** .rlalrreveååtAhg o**rrht*rrsäkerhetssystemet s.eeeldlhhNya gåådren s18rätöSA yAedtsD ksåsess1p*tstan/1gstett cfA tadsvaynN A aN ret metsysstehrekäs edareADAS cnavA 1*metsysstehNya dtdaorr*hå e*csg*nd eårttåpot*geh*gr*srån.ldelpienhråtgtotgtntahreinrseådrthetpravåtgnögtnrelrlereinåevtpthöotlhagltetnnetrioeneåh*vtåp*töpn*ag.lelnlnleneråätietnopvovthhötnasnläldneevrtvän åeåogvphör*nnr*lpå el*äe.hlvtlåeoen tpthoennhhotellövernattning äåesvpdårgpångnirnärtvethan*t*rtm evkåö/plgle9g*t*på nomihnåkett tn/tgaep9npherrgårdshotell.*** å9rpeåvnptöävän lvpldepitxoäpå nen åihotellövernattning pog/invän äL9lov9khotellövernattning på en hotellövernattning på en på hotellövernattning på på på .dvrlaeA le*rke*tä*cos.nlhleaeAvancerade sm g t lhkps/iid tvän ulg9ooe*dpå9m xpå tm gtdvän åldoL m eg9aaiett tåtåaslssLoyrpiiaherrgårdshotell.*** am tysrrsdköötsherrgårdshotell.*** i/m sffsgrsdnee9aett rstanaoysårrraisherrgårdshotell.*** öpsm eett rösherrgårdshotell.*** etfsLucneandadraiataxvsrroöiAesifdcselnaom metsysm steethsryesksämtseehetsrdeyaksräsetscenehadrveaAkreäcs*n*ea*Avancerade förarassistanssystem Avancerade förarassistanssystem Avancerade förarassistanssystem förarassistanssystem Lågt koldioxidutsläpp Lågt koldioxidutsläpp Lågt koldioxidutsläpp Lågt på koldioxidutsläpp 99g/km** på 99g/km** på 99g/km** på 99g/km** * * m k / g * 9 * 9 m å k g p ä å l s p t u p d p i ä x l o s i u k i x * o t * g m i d å k l L o / k g 9 t m p * e p * t ä s l u i a t x 9 d s s l o n p a k a p r t a ä t s r g l i s å d a k a v e r t A t e g s c å y nLsasAvan vnAat v A e t s y s s t e h r e k ä s m e e d t a s r y e s c s n t e a v h A r e k ä s e d a r e c n a v A Avancerade * * m k * / * g m 9 k 9 / g å 9 p 9 p å p p ä l p s t p u ä d l s i x t o u i d d i l x o o d t k L t g å L e t s m y s e s t s n y a s t s n i s s s r s ö a f r a e a d c e v c A n a v A m e t s y m s e s t s e y h s r s e t k e ä h s r e k d ä a s r e c d n a a r v e A c n a v A Avancerade förarassistanssystem Lågt koldioxidutsläpp på 99g/km** Avancerade säkerhetssystem

* **** acand åre f anlcis snns era Bf nlreK T aTc cniåvriCf nisneB reruoT civiC insrrånuucreooivf**** BincCrcciseniinvvråuiierC lliv uld dulalTourer vvd gulailddiBensin dgulaelidivdm vdgduaca ddtvmnddgaaaeidkvtm und gvad idtukm td tduaeddktTourer m å*Civic ava**d**gk**Tourer tBensin rndutsedaadt*d*Tourer kdi*Bensin l*från 4 um 2t*caTourer 6 trsitte4d åa*tn2p*ca*idBensin eks4eKlassledande m m rae4eKlassledande yttm tca rni6atlm ue4Klassledande ty2spsru6m at**edu*lKlassledande etprestdlastutrymme e**** nilylm aes4 dlastutrymme m e*ln*6*ylt*easrsrådlastutrymme sedtapuatneliltalelKssd4lastutrymme ae2nalpå esaKcdydsån624 nåp *d *Bensin *från *å *åt **** Civic Civic från ca från aur corteT ad foB ia esså rnlueK Td ratt cee iså rvuilC os Tta caia vcmed ilCnkan ådu rf nmed iskan neBamed rcevad rta nuåorTfm ncv id *ltn *s *tia *Civic apå rclfu ne ns åtism r624 nfliter ena BiK slnråey e624 rliter B**** T Ce l i v d v e a å r e i l 6 å p a d s l Civic från i v d i l l i e n a u l v u t i å e t a s t v a g å a a l r 2 t u i 6 l d å 2 p t a å k m y m r m t t a u t å r s t a 2 u m m l 6 a e r a t s K s a på l m e på d n u så a 624 t liter s att a e så l s liter sndu drratt nk aoB**** kan du kan du s9 att Kta dig ta dig d llivlluivd u d d a v d a g v i d g d i e m e a m t a n t a k n a u k d u t d t a t t å a s å s r e t r i e l t 4 i 2 l 6 4 2 å 6 p å e p m e m m y m r t y u r t t s u a t l e a l n e d a d n e a l d s e s l a s l s K a l K Klassledande lastutrymme på 624 liter så att du kan ta med dig vad du vill ** ** * ml*e s e i d s r e . t r i o l t 6 o . m 1 d l e e s m e i l d i b s ö r j e l i t m i l 6 m . 1 o d s e g m i l g l i n b ä ö g j l i l m i T m . a o s s i m g i o l g r n p ä m g o l l k i T t t . a s n s a i m t u o r p m o k t t a n a t u r k 0 0 9 . 5 9 1 0 0 . 5 9 1 * * * * * * * ** **.rot*o ** . r o t o m l e s e i d s r e t i l 6 . 1 d e m l i b ö j l i m m o s g i l g n ä g l l i T . a s s i m o r p m o k t t a n a t u r k 0 0 . 5 9 1 . r o t o . r m o t l e o s m e l i e d s s e r i e d t s i . l r o 6 e . t 1 o i l d m 6 e . l 1 m e s d . r e l e o i b i m t d ö o s j m l l i r i b m l e e ö t s j i m l e i m 6 i o d . s 1 m s utan d g r o e i l s m g t i utan n g l l att ä i 6 l b g . 1 ö utan l n l d kompromissa. j i att ä l T e i g m m . utan l a l kompromissa. i att m s T l i s b o i . a ö m s kompromissa. att s j g l o s i m i r i l m p g kompromissa. m n o ä r o Tillgänglig p g k s m l l g t i T t o Tillgänglig i a l k g . a n n t s a t Tillgänglig ä a s t g i u m n l l som a Tillgänglig i o T t r u p . a som m s miljöbil s o i k m som miljöbil t o t r a p som miljöbil n med m a o t k u miljöbil med t 1.6 t a med liters n 1.6 a t med u liters 1.6 dieselmoto liters 1.6 dieselm liters die 195.900 r9k01 09.059.159r1k 009r.k5 reotsyt.rrsöosfogmnm tienotrsalyvem dneoitsiamdrrröoeffsnmtitrlekr iytlkssykt6sisfiga.lrn1tin6,r)daW.v1Ce,F)R(m dSmTeutan lmniirnb joatt getTsCniy(lssgäkr nitnsrlyäaslvsisgmkr atkiCskr aviiätskrm orieBm oe( nsom tr-fyatltiaCvtnlltiatvaitmktAosua:med 0lavll0it0mdieselmotor. 9o0s .sn59rniFk9*.510 Tillgänglig miljöbil liters 195.900 röf .m ,)s RlSe T(is e( tlm snyob sist195.900 agö rlfaniö vits195.900 lnyjoklisiskompromissa. kililfoakr195.900 to em ,r)s m WäCo rg Ff (s ,i)kr m AB m gneg nT olirslbii.l-lyoT e.rs tm fAs ,):A llr TåC hp m nrIep t.tso rym osk pssmo ontråbk rsent llnåu ihFe* nnI 1.6 .tror psk når rf k ssgninrav ,)RST( noitamrofnitlykskifart ,)WCF( metsyssgninravsnoisillok ermärf ,)ABTC( metsyssmorb-ytiC tvitkA :rellåhennI .trops nårf lavllit mos snniF* ac nårf leseiD reruoT civiC ac nårf leseiD reruoT civiC Magic Seats

atilD ciIFvsrnv*et.etvaåriisrD eårllfoiåirvD ui.m orfkollisionsvarningssystem vunåiioirD C srseegtpsnyiånsvrsatgvrnöinf,)rRgarS nöifnt)m taentrsietry(aövsm donitrfeianåtm gsraryervsenshog,)sinRitirlfiSfeynasT prda(aåvnv,in)ftW *seer*gevko*ttsönif.fsrnysiayansidrtsgrstrCivic r”kirn6eC drv(ritreölnofm oäyCivic -em rnaryeefvrsT lDiesel rolsCivic äuC .rovT 1)orm dfrån eC )A -ytA 6m f(A im osom nvo*Finns T vsitillval i.setivtsC ekytfrämre *pcri*Innehåller: ):rf)kollisionsvarningssystem onseviC etkl.lfrån km ihoevonefrovptnnInnehåller: aCity-bromssystem )lsAiå eshr-se lfaäfrämre reön:(TSR), fönssgrom ,o)srRiotöSkafm Tng(renoiC nrfenoFrttlöi(ltsaäflaynGm krm lsylåävgk,gn)fsnsW ifr1haFsvTourer fs,ko)dRW FTs(Tourer s(D snkrsgsport. nrngi6em i,te)n.at1Aäsrim afrån vfngG no(onT i*,B it)*snm lR*ycirlca SkleiaC stva(kiDiesel kC sg(yinlm fseäranoAktivt sltt”liäis6tälca fb*kDiesel ,City-bromssystem FtfoIrinS*Finns (m BriCB m lE-(yC tiotC s,k)im isom str.T g1stica )lnsnårWrum aC enFlsretlbn(lskcfrån eiC m ltlaosom sport. srdo*Finns rsölvsbl.dätsfrån ie-trngGrykohtillval ntA C äfsno.som rsport. våvl,Bl)sfrån irD B onA e(iT Innehåller: sport. n:tlosrlalI(Aktivt oelism tårsrm m snasiyFsport. nsCity-bromssystem äns*tIsAktivt rnlsfnäeåm .ftnkrr,f)ionöoFArikp*vlbInnehåller: Bas-vT yld Aktivt C lntiiötå(Cdrm fahtvolc ecaistovCity-bromssystem skn lyAktivt s(CTBA), tnsrc nD :m sfeyl(CTBA), nenfrämre inke nC otrtu kpkollisionsvarningssystem (CTBA), Aso (CTBA), la aeC le nlisinv tIreå oT främre splresecssrinne FfT kollisionsvarningssystem (FCW), * lrac oc s iavsc niC nn trafikskyltinformation i(FCW), Få* rf lestrafikskyltinformati (FCW), varnin röf mreeötnfsoym iem saCSfrån et”inC les6ErT ltoym fosim serferoim oal,yG sW si*r-C m yo).em bltTläca tryGT vkfent(från isD A)fase*Finns taIB rtyC enokr(s,elitillval å-Iyornihym åm laIndateSW lådtA ln(fikhLttillval (CTBA), (FCW), trafikskyltinformation för fhkollisionsvarningssystem lvcrencvarningssystem itrD evirlvluitiC omtrafikskyltinformation T(FCW), eiD (TSR), raectrafikskylti runoåT r(TSR f clei aW friFeLnoll*S(elrkuåasåBbCity-bromssystem rcfleT rnrskåeuclimed T ifrämre C renosCivic rep våTv(,Tourer t RrnöSofT tanitrleryovkfösnskfrån dråkgetkasnrvk-rca eah CirFf,s)(dWam kossgac*Finns rseråiolErvlaäkfegsom G*in*eifn*orlrptatgie.tillval rpnlaihorlsoläCivic gG 1pvaklvlDiesel eG Cmg.f1ErBoaTourer TInnehåller: D,)r-A 6tCfT rTourer esfrån elC Sltvltoslc:äB ns*6eorh1.,fr):ierrteIokörfältsavvikelse aSlkelcm fnnroni)taTp.IaInkörfältsavvikelse lasBeg-m k(idöda hvlnrauccm olFvkE Lclu6rä(oil.raoch rvaLröm em dnD /dgtäåöelroch cfoiC w in1dvlT ,nerG om orgevB räni.eB .gsm inG vöoTourer tni*C pStD df”oinL6och vnolT .öeW ti16” sdkm o)ukr***Gäller dIöihoL eivoka(ecinformation ass)vinkeln gtfiaen isCivic m if(BSI). ri-DTEC leCivic bocbfonui1.6 parergdeåvnunvgöijntobrsrtsDiesel eönr*htse*orted*elstildräson.rfånuG dsg*nrd.*rw alr*eäeuenw nltäv(LDW) ot*fa*nesC 6arcl.sl1E rw D veu-information tör*isoei*st6oTladCl.k)ä1em rEcIG åtSrniT r*(furn-.e)noiirIhdT loS6körfältsavvikelse i(BSI). raäm en*adir**Crotöau*oli.eFnrotrf.**Gäller adneT tkörfältsavvikelse läkläm loW äahn6rnfdoci.nD ov1i-DTEC rtianm eai)(1(LDW) vinkeln lrm edöueeksD erom döda m ninformation vinkeln in)lT roD 1esefinformation *rshlW ö*ebälcerdfu.D (BSI). döda SvtkT c(B ni**Gäller vptW loelisäCkiD (BSI). evd(kladrlkostnadsfri eäosinformation G t**Gäller flneä*ik*ef(BSI). rniv.öv)liIekvsTourer nslkCivic (t**Gäller ivnlänherrgårdsövernattning aorm di1.6 ötöuakTourer dm rh**Gäller )dW nTourer eDi-DTEC kCivic Ln(ive16” s1.6 alTourer demed fälgar. öki-DTEC idvvhatvå c16” so1.6 t***Gäller l)äpersoner med W fälgar. fi-DTEC röDkL(16” e***Gäller en smed lfälgar. ekkostnadsfri ivv16” a***Gäller sen tfälgar. läkostnadsfri frökherrgårdsövernattning ***Gäller en kostnadsfri herrgårdsöverna en kostnadsfri herrgård fö renosryenpnvoåasvrpteöprökyåfndvgtivvnraiönrefptltglöaärkneginrndetotievvstdöarrensed dreeErördheåfn.pggiaryrnnådfrnsiveiulndpthvjtbapartniroöarEptfknsövrg odgkanindpöinltipstvestdpo/aroekneåskrlgn.lvreäreavrgGm askörfältsavvikelse fpj.hrtb”w ao6gt1sltäsu.sdgdfnrcenölae”.lw m 61wosC dwEieknkT -l*nlraipeErer.g6retieT .1D -eväesiedtf.r*rd6u*er”.*ntåo16öm Tgergdcrtagrsensuitlvuhä,lim oenivinkeln Tdti.kr”w em ldaiaäeC *eohD t1cG am (firgs*vm irenäm rokiG olfvekaf*ni”kuC nrniöCivic inFvdeh(LDW) le.aB dol(G d*ve*,o*unkE*aih.rooch dcir(LDW) öaohm dcgr)1.6 W eLiafiskmed (döC iievdaioch svdi(LDW) aC sD tdöda in-levvhäikiulvifälgar. fsauöG kdtbk)vinkeln döda för l l ä g t . p i v / e . r e m e s o h a t s , r o k l l i v , n o i t a r o f n i m t s o k f o t e k a p s g m e l n i m u r l e b b u d i e s . a d n o h . w w w å p r e m s ä L . n e t ä s a t t e ä s r . p a p d u n o d h e . w m w , a w n r å o p t u r e r r m e t s ä n L ö f . n v e a t ä n s a j a r ö t t b ä r l p l i t p p u p d u e n m e t , a e n t i r c o a t p u a r r k e t t s s a n l ö å f p v d a a n r a e j s r a ö b b g l l n i t i n p t p ä u M n * e * * t * e t . 1 i c 3 a 3 p 0 a k 4 t s 1 0 a l 2 å d p e d m a r h e c s o a b l l i t g m n i n a r t f ä M r e * r * u * o * T . 1 3 c i v 3 i 0 C 4 a d 1 0 n 2 o H d e m h c o l l i t m a r f r e r u o T c i v i C a d n o H lcjb.oyw prtnEow .g vciaan.dubbelrum öpilkpvw pdltliinklusive pagoödw llt,erm w .egtkow lanllhäsliilgevpe,rspod,neolknlodoch kelainvttgvoaahm -d,tnfrukost. plueroijovdibt/fnrntEam sedubbelrum tFolum lm kic.vtav.w -,koFprw ouiit.vkradubbelrum /feslm leosihvskrinklusive l.orlu,oenfrntm oftoieihtorvillkor, esom öknagFaw tdubbelrum ksdeltagande lreFifsathuo.stclhsek,och orvnoeinklusive kitkmiddagspaket dsuem ilafvukahotell ghnrp,lancisetooch gm dadeuse dkFör iarm fsmer seoch information, m frukost. liklm ivnröimer e,och nFm voi.ustitsurFör ainformation, frukost. lolem kkbnurboimer villkor, rufmndhui cirFör information, oleem btsamt ebmer villkor, kruöadFpsdeltagande .information, tgsErbjudandet aosamt dkvillkor, duirmf hdeltagande ecvoisamt hotell stuvillkor, elkgäller nadeltagande p i se m sgsamt uhotell awww.customer.se/vip-avkoppling. rdledbiköp m bdeltagande se uedvhotell www.customer.se/vip-avkoppling. isuny lknse im hotell www.customer.se/vip-avkoppling. urlebse budwww.customer.se/vip-avkop i Erbjudandet Erbjudand gäller Er yn va ypnökvadpivökredlläivgerstee.laldäydngnnaotvdheaud.w jpbnwöraEykw dnu.dgåjvbipnvarirlErpepepm .ölglokänksgidävlpiLavep-.dponrenkievlvatl/ääadegs-usp.jartbitvrtd/Eäenros.pgt.rd seuuim skuvw w enp-islprw leu/odtrkoirsvseh.ratlerls-eem oänvfg ht/aysevgnuetsaaecd.vrtnd.eanlweanm aw attkbutsljuedblalscdiirstv.Ew i lg.r.råageopsntFör m fnie,dropidroatöprkrmer sbrsa,information, onöw cM kadubbelrum cte.am pudrinklusive tscnomiddagspaket erg.afw diai4p.dw slsi0em ge2dinklusive dmiddagspaket edrutlövdm ulnllrkifrukost. brlefabttumiddagspaket rm ltfrukost. em bwww.customer.se/vip-avkoppling. iopoabT ugvicd,ariirosdveiukidFör middagspaket samt vid av p d e m , a o t n ö j r ö p p u n e t e t i c a p a k t s a e s a g n i n t ä * * * * 1 3 3 0 1 e m h c o l t m a r e r u C a d n o H .a.ndsenätoäLhse.nw m eoem eptvsuan.adnötdeatfnäm ph,bapn.wnulalw rijtodrw tpeubm spoeö.uattsfudincävrneaLratill oetp.enhtnasta.och ekw äasöfaspw bmed vlaalaåkltiptnäspadra2014-03-31. ejpalrm pröuåebupnsadleälibtLeatem atnteutHonda srev.ea-1m a4s3l aån1-,Tourer ödona4på bHonda ltlrslastkapaciteten fram M nCivic un*till *inhfnt.e1coch vtm fram 3täoae-Tourer M at*Civic -arj*till r4ep*ör1upp 2014-03-31. 3o2fltl-T Tourer isr3dteatill 0 -pvtill å4början 1T h0och ndcfram 2014-03-31. emed iC tosav tim atill cm hp aoch gnc2014-03-31. ranfokirH tnlels****Mätning med itrtaäulm M oåbaserad Ta*p2014-03-31. *rc*fd*irvae.****Mätning 1riC r3eumed -sao3apå baserad T d0bn-cg4olastkapaciteten iupprätta nvH 10 ****Mätning iC n2taädbaserad på dM enm *olastkapaciteten *säten. *H h*c.1o3på baserad l-l3iLäs upp t0lastkapaciteten m -4amer 1rtill 0f 2rpå ebörjan drpå upp uelastkapaciteten m owww.honda.se Thtill cav civobörjan iC fönsterrutorna, upp llitam dtill naoav rfHbörjan rfönsterrutorna, upp eruotill Tav cmed början ivfönsterrutorna, iC upprätta adav nmed oH fönsterrutorna, upprätta säten. medLäs upprätta säten. mer medpå Läs upprä säten www me es.adneosh.a.w dnwowh.åwpwrwemåpseäresLm aset.watädwrsnpåoapphtut.rw äedrw pew m psuäå,adLpne.rnm tt,uaärsnsräreaoLtttst.unäröerrptfeäHonda jvroröaCivic öTourer pårulrple,iatnrtnesprnm tfram injctröw rpg.tenipncse,auiatnnbpä****Mätning tnrsaäogekM i*stnr*aäir*tclreä*apåtM .ps1p3na*ud-*ökCivic 3*daftbaserad *0Honda 0 3abpan02jgrdr-Civic etri1nue0 m 2iärtaheTourer dbpctesp*og*m lölHonda a3tlnrli0i*fcmed m a.bu01och rkfram cepmed rlium oiupC ac2eaoditrvdnelli****Mätning H abadfönsterrutorna,

213.900 kr

r119k220.309r1k2.030 912.03912r.3k12009r.k31 rkrrkk000 0r9k0 0.399r0k1..03320

213.900 213.900 213.900 213.900 kr kr kr kr

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ

rad insida

Få en weekendresa

Audi A4 3,0 aut cab -03 ....................................... 98.000 kr Opel Astra 1,7 CDTI Eco -11................................169.900 kr Chevrolet Cruze 1,8 LT -10 ................................119.500 kr Nissan X-Trail 2,0 Diesel-08.................................149.900 kr ourer en perfekt form och funktion. du-07.........................................62.500 redo att ge dig ut på Honda Accordbalans 2,0 tourermellan -12 ...........................199.900 kr Saab 9-5 2,0TÄr kombi kr en ny re Civic Tourer innan sista 2014 Honda Accordpå 2,0 elegance .....................199.900 kr Toyota RAV4 2,0 Business -10............................ 179.900mars kr sleförbrukning endast-123,8l/100km** vän på en hotellövernattning på et Honda Civic 1,8 sport ..................................159.900 kr Toyota Auris 1,6 VVT-i -07.......................................79.900 kr koldioxidutsläpp på -12 99g/km** Honda CR-V 2,0 elegance -13 ......................... 270.800 kr Volkswagen Passat 2,0 fsi 4wd -07...................119.900 kr Honda CR-V 2,2 - 08............................................ 129.900 kr Volvo V70 2,4 -04.......................................................54.800 kr **** Volvo V50 1,6 Drive -10.........................................119.000 kr Kia Picanto 1,0 -12 ... ..............................................79.900 kr

Premiärhelg den 15-16 mars

Lansering av helt nya Civic Tourer!

Klassledande lastutrymme på 624 liter så at utan att kompromissa. Tillgänglig som miljöbi BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA

*Finns som tillval från sport. Innehåller: Aktivt City-bromssystem (CTBA), främre kollisionsvarni Volvo C30 1,6D DRIVe -10 ..................................124.900 krinformation Honda CR-V(BSI). 2,0 -10..............................................188.900 kr körfältsavvikelse (LDW) och döda vinkeln **Gäller Civic Tourer 1.6 i-DTEC med 16” BEGAGNAT BEGAGNAT BEGAGNAT BEGAGNAT BEGAGNAT BEGAGNAT BEGAGNAT BEGAGNAT BEGAGNAT BEGAGNAT i dubbelrum inklusive-11 middagspaket ochkrfrukost. information, villkor, samt deltagande hotell Honda Accord 2,0 Elegance ....... .............179.900 HondaFör CR-Vmer 2,2 diesel -08 ................................159.900 kr Honda Civic Tourer fram till och med 2014-03-31. ****Mätning baserad på lastkapaciteten upp till börja Honda tourer ........239.800 Peugeot 406 1,8st kombi Kombi - 02 CR-V SUV - 05 kr Audi A3Accord 1.6 5D Halvkombi -01 2,0 Elegance -13 Honda Honda CR-Z -11 ....................................................133.900 kr Silver met, 6.700 mil, 4WD, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt Silver, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, Drag, Mörkgrön met 15.400 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, C-lås, c-lås, LM-fälgar, Motorvärmare.....................................179.900 kr Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, CD-stereo, Elhissar fram bak, Elspeglar................. 83.000 kr Honda Civic 1,4ochvtec -06 ..................................... 87.500 kr 03 Jazz Elegance Hybrid -12 ...................174.900 kr Svensksåld, cd-växlare...................................................... 84.500 kr Honda CR-V 2.0 ES Aut SUV -Honda Audi A4 1,8T Qattro Kombi - 00 Silver 9.100 mil, Automat, 4WD, ABS, AC, Airbag, CD-stereo, Renault Kangoo 1,4 Transportbil - 02 Röd, 8.000 mil, ABS, ACC/Klimatanläggning, Airbag, C-lås, Honda CR-V 1,6Elspeglar, Elegance 2wd -14 kr m........................ Dragkrok, Elspeglar, Extraljusbåge, 154.900IIkr1,8 -07 Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare, Stereo, CD-stereo, Drag, Elhissar, LM, Rails........... 109.900 kr ................255.800 Opel Zafira .........................................79.900 kr Svensksåld, AC, Verkstadsinredning............59.000 kr + MOMS Honda CR-V 2.0 Elegance SUV - 07 Audi A4 2.4 Avant Kombi - 03 Royal blue pearl, 0 mil..................................................... 253.800 kr Saab 9-5 2,0T Sedan 99 Svart 14.100 mil, ABS1,8 bromsar, ACC, Airbag, Antisladd, CD, Honda Civic Sport -08....................................99.900 kr SUV - 07 508 SW 1,6 HDI -11 ............................184.900 kr Grönmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD-stereo, Elhissar Honda CR-V 2.0 Elegance AutPeugeot Elhissar, Elspeglar, LM, Stolvärme fram mm.............137.800 kr BMW 320 Touring Kombi - 02

Svart, 5.100 mil, ABS, ACC, Airbag, CD, Elhissar fram och bak, En ägare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, LM.........................159.700 kr

Green tea metallic, 425 mil, Automat, 4WD, ABS, ACC, Airbag f, Antisladdsystem, Antispinn, C-lås, CD........................259.900 kr

Honda Civic 1,6 Halvkombi - 01

fram och bak, Elspeglar, Farthållare, LM-fälgar...........98.500 kr

Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01

BILUTHYRNING

Silvermet 13.800 mil, AC, CD, Drag, Fjärrst. c-lås........78.300 kr

Silver met, 11.200 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare.......................................................................71.700 kr

Citroën Jumper 2,5tdi Transportbil - 00

Silvermossmetalic, 5.100 mil, Airbag, CD, Elhissar fram, En ägare, Fjärrstyrt c-lås, Svensksåld, ACC...................................107.800 kr

Grönmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, CD, Dragkrok, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Spoiler bak..............73.800 kr

Ford Focus 2.0 HGV Kombi - 99

ABS bromsar, ACC/Klimatanläggning, Airbag, Antispinn, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar.............132.000 kr

Citroën C3 1,6 isx Sedan - 03

Blåmet, 6.700 mil, ACC, Avtagbar dragkrok, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Skinnklädsel.........................98.800 kr Vit, 14.900 mil, Diesel, ABS, Dragkrok, Elhissar fram, Elspeglar, Svensksåld, Verkstadsinredning...................69.000 kr + MOMS Ljusgrön 11.607 mil, AC, Airbag förare, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram, LM, Motorvärmare, Stolvärme fram....................61.500 kr

Ford Focus kombi -99

Grön met, 13.200 mil, AC, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram, Motorvärmare.......................................................................59.800 kr

Ford Mondeo Ambiente 2,0i Halvkombi - 00

Svart, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag förare, C-lås, CD-stereo, Drag, Elhissar fram, LM-fälgar, Spoiler bak..............................72.800 kr

Honda Accord Sedan - 00

Grön met 7.800 mil, AC, CD, Elhissar, Fjärrst. c-lås......85.800 kr

Honda Accord 1,8 Sedan - 00

Silver met. 8.900 mil, AC, C-lås, CD-stereo...................82.800 kr

Honda Jazz Halvkombi - 05

Honda Jazz 1,4 Halvkombi - 06

Avis Nässjö 0380-138 22

Honda Ridgeline Transportbil - Flak - 06

Ljusblåmet, 2.300 mil, Automat, 4WD, ABS bromsar, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, LM, Moms tillkommer........................299.000 kr

Hyundai Coupe 2,7 Sportkupé - 04

Mörkblåmet 3.100 mil, ABS, ACC, Airbag, CD-stereo, Elhissar fram, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Skinnklädsel..........165.200 kr

Svartmet, 2.480 mil, Automat, ABS, Drag, Elhissar, Eltaklucka, En ägare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar, Rails, Sidoairbag, Spoiler bak, Svensksåld, ACC..................229.800 kr

Honda Accord 2,4 aut Sedan - 06

Silvermet, 650 mil, Automat, ACC, Antisladdsystem, CD-stereo, Elhissar, Elspeglar, Elstol förare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar, Svensksåld ................................244.000 kr

Honda Accord 2.0 Sport Sedan -07

Milano red, 0 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, Antispinn, CD, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås,

Toyota RAV4 SUV - 01

Avis Vetlanda 0383-105 75

Silver met, 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar................................................139.000 kr

Volvo S80 2,4 business Sedan -02

Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning, Drag, Elhissar fram och bak, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås.................104.800 kr

Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 , Lördag 10.00-13.00

Mazda 626 2,0 Halvkombi - 00

Våra öppettider Måndag - Fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00

Röd, 12.200 mil, ABS bromsar, AC, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram Tel 0380-198 00 76.500 kr och bak, LM-fälgar, Motorvärmare.................................

Mercedes-Benz E 240 Avantgarde Kombi

Svart, 18.300 mil, Automat, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD, Drag, Elhissar, Elspeglar, Farthållare, LM, Servo..................110.000 kr

ML 430 Kombi -01 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00Mercedes-Benz Silvermet 12.400 mil, Automat, 4WD, ABS, AC, Airbag, CD, Drag, Elspeglar, Farthållare, LM, Skinnklädsel..................... Tel 0383-138 60196.500 kr Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Almera Halvkombi Nissan - 00

Honda Accord 2,4 Kombi - 06

Suzuki Baleno 1,6 Kombi - 02

Mörk röd, 14.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok..........74.800 kr Se mer www.erbil.se Nissan Almera Tinobilar Sedanpå - 01 Silver, 11.275 mil, Dragkrok, Elhissar, Motorv..............75.000 kr Opel Astra 1,6 aut Halvkombi - 06 Gråmet 736 mil, Automat, ABS, AC, CD, Drag, Elhissar fram, En ägare, Fjärrst. c-lås, Färddator, LM...............................143.800 kr

Kjell Kjell

Martin

Roger Richard

Pontus


: Mån-fr

ce 38

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

................................... vision höglandet motor

Ett rullande vårtecken

vision motor höglandet

testar

h äldre

R K S T A D : 0 3 8 1 8 5 2 Ö P E T : M å n f r e 7 1 : 0 3 8 1 7 9 4 V E R K S T A D : 0 3 8 1 8 5 2 Ö P E T : M å n f r e 7 1 4 V E R K S T A D : 0 3 1 8 5 2 Ö P 7 -17 B I L F Ö Ä L J N I G : 0 3 1 7 9 4 V E R K S T A D 0 3 8 1 8 5 2 Ö P 2 , N ä s j ö w . b i l k o m p a s e n . B I L F R S Ä L J N I G 0 7 9 4 V 5 2 Ö P E T : M å n f r e 7 1 a n d y g 2 , N ä s j ö w b i l k o m p a s e n . B F R S Ä L N : 3 1 8 R K S :03801 8525 Ö : 0 95:5:-

garant (M o n t e C a r l o – M o n a c o)

ALLTID RÄTT PRIS! Bas- PASS ALLTID RÄTT PRIS! BasBasservice 163.000:98.000 servicev ser 1.ORD

Att färdas med himlen som tak kan vara magiskt, speciellt om man befinner sig längs de sanddränkta stränderna vid Medelhavets guldkust. Vi har begett oss till ett soligt Monte Carlo för att känna vinden rufsa om kalufsen, höra fåglarnas ljuva kvitter och givetvis njuta av nya Audi A3 Cabriolet. Känslan är underbar och nu märks det tydligt att det är vår i luften. Audis berömda modellnamn får tankarna att gå isär. Säg A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7 och A8 och en del tänker på pappersstorlekar medan bilentusiasterna svarar Audi. Biltillverkaren har dock vänt upp och ner på formaten och minstingen i gänget är A1 medan samma benämning i pappersvärlden är det största. På pappret är således nya Audi A3 Cabriolet redan en vinnare, men hur den fungerar i verkliga livet ska vi ta reda på nu.

rymmer två istället för tre passagerare. För att slippa vinddrag kan man välja till turbulensskydd liksom nackvärme för de åkande fram. Två bra tillval som gör att man kan förlänga cabsäsongen och åka öppet även om det är småkallt. Bakom de separata baksätena finns två fjäderbelastade störtbågar som skjuts upp om det är risk för rundslagning.

Volvo V70 2,0 F Summum Kombi -08

oss i Monte Carlo och tanken slår oss att stanna till utanför det världsberömda casinot och satsa våra besparingar på rött eller svart. Audin är nämligen som att spela roulett: riktigt spännande och underhållande, men det riskerar att lämna ett stort tomrum i plånboken! Av Staffan Swedenborg och Jenny Nilsson

V70 pengarna 2,0 F Silversandmet, 7.300Volvo milSätt Svartmet, 8.400Peugeot mil 207 CC i rullning Summum Kombi -08 Cab -07 Förläng säsongen Vad önskar du dig under huven på din A3 Cabriolet? Är du ute efter bensin i tanken så finns tre olika motorer på 125, 140 respektive 180 hästkrafter. Föredrar du istället diesel så får du nöja dig med en maskin på 150 hästar. Köregenskaperna är utmärkta och fjädringen klarar ojämnheter i vägen utan större anmärkningar. Nöjet och körglädjen finns där likaså vindrufset i håret, men det kostar att ligga på topp. Grundpriset börjar på 275 500 för den minsta bensinaren och efter att ha kryssat lite i tillbehörslistan stiger priset lika snabbt som soluppgången över Medelhavet. Vi befinner

Silversandmet, 7.300 mil

Gäller bilar 5 år och äldre

Svartmet, 8.400 mil

1.

PASS

Peugeot 207 CC Cab -07

ce 1.395::1.395:8 T-ÄTT PRIS! PRIS! ! Å P A S S A PRIS! P ÄTT BasBasra m BasMed ett simpelt knapptryck så uppenbarar sig himlen och arton sekunder senare ligger suffletten nedpackad i tre delar över bagaget, utan att det påverkar utrymmet avsevärt. Dessutom kan takfällningen göras medan man kör i 50 km/h. Duger inte den svarta standardsuffletten så går det även utmärkt att välja till en mer välisolerad akustiksufflett som finns i tre olika färger för 3 100 kronor. Inredningen är i stort sett identisk med ”vanliga” Audi A3 och den enda skillnaden är egentligen att baksätet

VW Passat 2,0 163.000:FSi Kabe Safir98.000 GLE Ks Gäller bilar 5 år och äldre 5 Gäller bilar Sedan -06 VW Passat 2,0 FSi Husvagn, 1-axl -08 ORDi detP Kabe Safir GLE Ks

5:P A SS

PSST! Vi har allti d pri s garanti hels PRIS! i dett OLJEf 109.000 :- Silvermet, 15.100 mil Vi 279.000:-Vit/röd,FYND! PSST!ginVialservi harall allti d prisgaranti helsy PSST! har Baspå ori c e! ALLTID RÄTT PRIS! OLJEfi 109.000 :- RÄTT 279.000:- FYND! RÄTT BasSASSPAÅ!PcÅe!!! SPA ALLTID RÄTT PRIS! på ori g i n alservi ALLTID PA på originalser v ALLTID PRIS! service LLTID RÄTT PRIS! APPÅÅ! ALLTID RÄTT PRIS! PASSSSABasBasPA ALLTID RÄTT PRIS! BasBasHyr bi l t ransporttrai l e r hos oss! BasA 4-hjulsALLTID RÄTT PRIS! BasALLTID RÄTT ASS BasP A P h äldr e ser vice ALLTID RÄTT PRIS! Gäller bilar 5 år och äldre 1 ALLTID RÄTT PRIS! : ALLTID RÄTT PRIS! A S BasBasP FRI ASSISTANS A P Bas0 Boka tid på ORD PRIS 1.895:5 s Basservice Hyr bi l t ransporttrai l e r hos oss! 8 4-hjulsulsservice service Basser vice 1.395:ser v OR service 1 : service 1.395:1.395:instaä l lning 0 service Boka tid på Boka tid på 5 163.000:98.000 NÄR DU SERVAR service vice 8 service vice 1.395:service 1.3 ORDORD PRIS 1.895:! 1.395:0380-185 25 1 1.395:98.000 Å 163.000:PSST! Vi 163.000:har alltid prisgaranti instaä llning PRIS 1.895:ORDbiPRIS 1.895:P llning service vice vice Tvätta l e n ti l Nässj ö s bästa pri s er! A S 1 1 endast fram S ORD PRIS 1.895:ORD PRIS 1.895:A ! 0380-185 0380-185 OSS25 ORDPPRIS 1.895:-OR D! Tvätta bilen til Nässjö25 s bästaBILEN priser! HOS A PÅ Silvermet, 15.100 miSedan l -06

Volvo V70 2,0 F Summum Kombi -08 Volvo V70 2,0 F Silversandmet, Peugeot 207 CC7.300 mil Volvo V70 2,0 F

Vit/röd, Husvagn, 1-axl -08 PASSA PÅ!

PA

SSA PÅ! Peugeot 207PA CC

PAS När du servar !PÅ!din bil hos oss på PÅ ASSA SS PA PA ! Peugeot 207 CC PÅ A SS PA F Åingår ! ! alltid ett års assistansVolvo Volvo V70 2,0 F Kombi PA -08 SAPPÅDet SSSA Summum Cab-07 -07 PAMekonomen V70 2,0 FF -08 Peugeot 207 CC PA Volvo V70 2,0 Summum Kombi -08-08 Cab Summum Kombi Cab -07 163.000:98.000 försäkring. innebär att vi hjälper dig Summum Kombi Cab Volvo V70-07 2,0Peugeot F Peugeot 207 CC mbi -08 Cab -07 Chrysler Grand Gäller bilar 5 år och äldre Volvo V70 2,0 F 207 CC Silversandmet, 7.300 mil Svartmet, 8.400 mil oyager 2,8 CRD Dodge Journey 2,7 SUVVolvo V70 2,0 F Peugeot 207 CC Voyager Summum Kombi -08 Cab -07 Summum Kombi -08 Cab -07 Silversandmet, 7.300 mil Svartmet, 8.400 mil Silversandmet, 7.300 mil-08 Svartmet, 8.400 mil Ks Summum Kombi Silversandmet, 7.300 mil Svartmet, 8.400 mil om din bil plötsligt stannar eller vägrar VolvoV70 V70 2,0Svartmet, Peugeot 207 CC CC 300 mil 8.400 mil 2,0 Volvo 2,0 FF Passat Peugeot 207 VW Kabe Safir GLE Silversandmet, 7.300 mil -07 207 CC Svartmet, 8.400 mil 00 mil -09, 10.800 mil Summum Kombi -08 Cab 3,3 Minib. -04, FSi 13.200 mil Volvo V70 2,0 F Peugeot Volvo V70 2,0 F Summum Kombi -08 Cab -07 163.000:98.000 Silversandmet, Svartmet,98.000 8.400 mil-08 163.000:Silversandmet,7.300 7.300mil mil 120Silversandmet, Summum Kombi -08-06 Cab -07 -07 starta. Du fåroch även hjälp vid 163.000:98.000 Summum -08 Cab 163.000:Gäller bilar 5 5år äldre BMW dA Sport -12, Gäller bilar 5 år Toyota Auris 1,8 HSD 1-axl Sedan Husvagn, Gäller bilar 5 Gäller bilar 5 år och äldre 98.000 mil Svartmet, 8.400 mil 98.000 r Gäller bilar äldre 5bensinstopp, år och äldre BMWGrand 523 iAVoyager kombi Audi A5 2,0 TDI sportsChrysler Dodge Journey 2,7 SUV- Audi A6 2,4 Quattro Sporti dett a pris ingår MAX 5 liter 159.000 krKombi Chrysler Grand Voyager 88.000 kr Gäller bilar åroch och äldre Summum Kombi Cab -078.400 Silversandmet, 7.300 mil-08 Svartmet, mil i d Summum Kombi -08 Gäller 57.300 år och äldre ORD PRIS 1.895:OR 6.700 mil bilar Silversandmet, 7.300 mil2,8 CRD Svartmet, 8.400 mil VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks Silversandmet, 7.300 mil 8.400 Hybrid -11, 7.600 mil Kabe VW Passat 2,0 Safir GLE Ks punktering eller om du av någon anledning -05, 11.400 mil mil Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks Minibuss -09, 5.700 back 7.500 mil Svartmet, PSST! Vi har all tid prisgaranti -07,mil 7.700 mil FSi paket VW -09,-11, 10.800 mil 3,3 Minib. -04, 13.200 mil he VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks 163.000:98.000 Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 Silversandmet, 7.300 mil Svartmet, 8.400 mil Gäller bilar 5 år och äldre Silversandmet, 7.300 mil med senaste tekniken Gäller bilar 5 år och äldre ,0 FSi Kabe Safir GLE Ks VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks liter helsyntetisK motorolja och 249.000 kr Gäller bilar 5 år och äldre 163.000:98.000 128.000 kr Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 5 år och äldr e 163.000:98.000 114.000 kr tappat bort din nyckel. Vår assistans229.000 kr 225.000 kr Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, 155.000 kr PSST! Vie har alltid prisgaranti 159.000 kr 88.000-06 kr Gäller bilar 5 år och äldre Gäller bilar år och och äldre 109.000 :- Silvermet, 279.000:FYND! iOL d Sedan Husvagn, 1-axl -08 Gäller 55Safir år äldre 5 T! år och äldr Volkswagen Passat 2,0 163.000:Jaguar S-Type 3,0 Sedan ORD PRIS 1.895:Volkswagen Passat 2,0 bilar Mercedes-Benz ML98.000 350 ORD P Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 VW Passat 2,0 FSi Kabe GLE VW Passat 2,0 FSi Ks 15.100 mil Vit/röd, Husvagn, 1-axl -08 VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks PSST! Vi har all tid prisgaranti på originalservice! i detta pris ingår MAX 5 liter 163.000:109.000 :279.000:FYND! Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 SS Vi h a r a ll t och OLJEfilter ORD PRIS 1.895:he VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks försäkring gäller i helaMAX Norden5 (exklusive Gäller bilar år ochäldre äldre på originalservice! med senaste tekniken Gäller bilar 55 år och VW Passat 2,0 FSi Kabe och Safir GLE Ks 15.100 Passat 2,0milFSiprisgaranti Kabe Safir GLE Ks i detta pris ingår MAX 5 år och e te tekniken 5 år äldr e FSi -08, 6.300 mil milVW -06, -02,17.400 mil5 liter Silvermet, Vit/röd, PSST! Vi har alltid prisgaranti i detta pris ingår liter 15.100 SUV -06, 9.400 miläldr endast fram Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, PSST! Vi har alltid prisgarant helsyntetisK motorolja och mil Vit/röd, OLJ e 109.000 :279.000:FYND! PSST! Vi har alltid Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 ORD PRIS 1.895:Volkswagen Passat 2,0 ORD PRIS 1.895:Jaguar S-Type 3,0 Sedan Sedan -06 Husvagn, 1-axl Sedan -06 -08 Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, Kabe Royal 720 GXL OR ORD Volkswagen Passat 2,0 Mercedes-Benz ML 350 PSST! Vi har alltid prisgaranti Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 Nissan Juke 1,6 Accenta helsyntetisK motorolja och VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE VW Passat 2,0 FSi Kspris Sedan -06 Husvagn,155.000 1-axl -08 kr :- Sedan Grönland) på originalservice! idetta detta pris ingår MAX 5 liter biltransporttrailer hos oss! PSST! -06 15.100 Husvagn, -08 å origin a lser v i a motorolja 109.000 krHyr i helsyntetisK pris ingår MAX 55i liter idetta pris ingår MAX liter detta pris ingår MAX liter biltransporttrailer hos oss! 95.000 kr 229.000 kr ii detta ingår MAX 55 liter Boka tid på OLJEfilter FSi -08, 6.300 mil 109.000 279.000:-02,17.400 mil Silvermet, mil Vi Hyr Vit/röd, -07 har alltid prisgaranti i dett detta pris ingår MAX 5och liter yn -06, 15.100 mil prisgaranti SUV -06, mil -12,FYND! 1.300 mil 9.400 tid ar an ti d OLJEfilter Silvermet,15.100 15.100279.000:mil prisg Vit/röd,109.000 FYND! Vit/röd, 109.000 :-1-axl 279.000:FYND! PSST! har alltid prisgaranti helsyntetisK motorolja och Silvermet, mil Silvermet, 15.100 miloriginalservice! Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, PSST! Vi har prisgaranti tid på hels PSST! ViPSST! harViBoka alltid prisgaranti på Sedan -06 Husvagn, 1-axl Sedan -06 -08 KS helsyntetisK motorolja och Silvermet, 15.100 Vit/röd, Vialltid alltid prisgaranti helsyntetisK motorolja OLJEfilter :279.000:FYND! 0380-185 25 har ll tid prisg ar an ti helsyntetisK motorolja och helsyntetisK motorolja och på Tvätta bilen till Nässjös bästaoriginalservice! priser! på originalservice! helsyntetisK motorolja och 155.000 krmil 109.000 kroch i detta pris ingår MAX 5 liter i detta pris ingår MAX 5 liter 209.000 kr he Hyr biltransporttrailer hos oss! 95.000 kr 229.000 kr 148.000 kr i de i d OLJEfilter 109.000 :279.000:FYND! på originalservice! OLJEfil OLJEfilter 109.000 :279.000:FYND! OLJEfilter FYND! Silvermet,15.100 15.100 mil originalservice! Silvermet, mil Vit/röd, PSST! Vi har alltid prisgaranti tid PSST! Viti harBoka alltid prisgaranti 0380-185 25på OLJEfilter på originalservice! l tid an oka tid på ll tid prisg prisg ar an ti 109.000 OLJEfilter Tvätta bilen till Nässjös priser! 109.000 :-:- 109.000 279.000:FYND! ice! OLJEfilter :-på 279.000:FYND!bästa helsyntetisK och helsyntetisKmotorolja motorolja och OL hel he Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 på på originalservice! på originalservice! originalservice! r Hyrar biltransporttrailer hos oss! Boka tid på 0380-185 25 hos oss! 380-185 25 OLJEfilter 109.000 :OLJEfilter Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! 109.000 :279.000:FYND! mbivice! -11, Hyr biltransporttrailer hos oss! OLJ Volkswagen Touran Ecofuel OL Volvo V70 2,4 T Kombi Hyr biltransporttrailer Boka tid på på originalservice! Boka tid på på originalservice! Hyr biltransporttrailer hos oss! r vice! r vice! Hyr biltransporttrailer hos oss! Boka tid på Hyr biltransporttrailer hos oss! Kombi -09, 9.400 mil 335mil dA Kombi -11, Volkswagen Touran Ecofuel -01, BMW 15.100 Volvo V70 2,4 T Kombi Boka Boka tid på påD Pepper Bandyg 2, www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 Boka tid påtid på Boka tid Honda25 FR-V 1,8 Executive Volkswagen Sharan 2.0 Hyundai i10Nässjö 1,2 AC AntiHyr biltransporttrailer hos oss! Mercedes-Benz Mixto 120 Mini Clubman 0380-185 hos oss! 3.500 mil Kombi -09, 9.400 mil Hyr biltransporttrailer 0380-185 25 0380-185 25 -01, 15.100 mil bilen till Nässjös bästa priser!bästa Nässjös bästa priser! r 128.000 kr Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: AD: Boka tid0380-179 påNässjös bästa84 0380-185 25 0380-185 25 sladd till -10, 3.900 mil -08, 8.500 mil 0-179 84 VERK 55.000 kr mil Tvätta bilen TDI -11, 8.600 mil -10, 9.500 bilen till priser!VERKST Kombi -11, 4.100 mil Boka tid på hos oss! 0380-185 25 Tvätta BokaTvätta tid på Hyr biltransporttrailer 0380-185 25 0380-185 25 Tvätta bilen till Nässjös Tvätta bilen till Nässjös priser! 345.000 kr 128.000 kr bästa priser! 0380-185 25 55.000 kr Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! Boka tid på Boka tid på 67.000 kr 119.000 kr 219.000 kr 248.000 kr 0380-185 25 139.900 kr Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! 0380-185 25 0380-185 25 25 till Nässjös bästa priser! Tvätta bilen 0380-185 0380-185 25 Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84Bandyg VERKSTAD: 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 till Nässjös bästa0380-179 priser! Tvätta Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 84 VERKSTAD: 0380-185 25 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2, 2, Nässjö Nässjö www.bilkompassen.se www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 0380-185 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 0380-179 Bandyg BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2,bilen Nässjö www.bilkompassen.se 0380-179 84Mån-fre VERKSTAD: 0380-1 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 84 BILFÖRSÄLJNING: VERKSTAD: 0380-185 ÖPPET: 7-17 Ö KST AD: 0380-185 25 ILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 25ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 ÖPPET: Mån-fre 7-17 RKST AD: 0380-185 25 Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 7-17 Bandyg 2, NässjöBandyg www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2,Nässjö Nässjö www.bilkompassen.se www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 0380-185 ÖPPET: Mån-fre 7-17 2, BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 RKST AD: 0380-185 25 RKST AD: 0380-185 25 Cab -07 Peugeot 207 CC

Peugeot 207 CCV70207 Volvo 2,0 PA FCC Svartmet, 8.400 mil SSA PÅ! Peugeot

S6 S A P orttrailer hos oss! sg ar an Bandyg 2, Nässjö BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 84VERKSTAD: 25 Ö Bandyg www.bilkompassen.se 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 VERKSTAD:0380-185 0380-185 25 80-179 84 VER Nässjös bästa priser! på originalservice!

07Peugeot CC 207 CC

XCab -075

r

i detta pris ingår MAX 5 liter helsyntetisK motorolja och OLJEfilter

650:650:-

liter

MAX 207 CC Peugeot

5

liter


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

39

höglandet

TEAM BROMÉS AUTOSERVICE

DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ! Tekniska data för Audi A3 Cabriolet 1,4 TFSI

Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 125 hk mellan 5 000-6 000 varv/min. Max vridmoment: 200 Nm mellan 1 4004 000 varv/min. Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel: 10,9 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/Vikt: (cm/kg) Axelavstånd 260, längd 442, bredd 179 höjd 141. Tjänstevikt 1 425 kg. Bränsletank 50 liter. Prestanda: Toppfart 211 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,2 sek. Förbrukning/Miljö: 5,3 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 124 g/km. Pris: 275 500 kronor.

SERVICE OCH REPERATIONER AV ALLA BILMÄRKEN!

DÄCKVERKSTAD - HJULINSTÄLLNINGAR - FÖRSÄKRINGSJOBB

BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29

Plus för... Minus för... + Kvalité rakt igenom + Smidig sufflett + Snygga linjer + Körkänslan

- Tillvalen riskerar bli en dyr historia - Längre garantitid kostar extra

Besök nya mobilanpassade volkswagentransportbilar.se

Vill du ha en transportbil som gör att du tar dig till och från jobbet även när vägarna är översnöade och plogbilen inte hinner med? Fyrhjulsdrift ger dig ökad säkerhet och hjälper till att hålla dig på rätt sida av vägen när du får ett oväntat möte på smala vintervägar. Kom in och testa hos din Volkswagenåterförsäljare.

Caddy Skåp 4MOTION från 178.100:- exkl moms eller 1.820:-/mån*

Transporter Skåp 4MOTION från 255.800:- exkl moms eller 2.610:-/mån*

Nu finns Caddy från 119.900:exkl. moms

4MOTION. Bilens eget halkskydd. Bränsleförbrukning Caddy 4Motion bl körning från 6,4 l/100 km (168 g CO2/km), Transporter skåp 4Motion från 8,0 l/100 km (219 g CO2/km). *Volkswagen Leasing 36 mån (exkl moms), 30% särskild leasingavgift, 40% restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS (Volkswagen Finans Sverige) basränta (februari 2014). Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Erbjudandet gäller ordertecknade bilar mellan 2014-01-01 och 2014-04-30.

Lättmetallfälg till Caddy från 834:– ex moms. Art nr 1T4 071 496 C 8Z8. Sima 16". Fälg dim: 6Jx16". ET 50 112/5. Rek. däckdimension: 205/55 R16 91Q. Lättmetallfälg Transporter/Multivan 03– 2.062:– ex moms. Art nr 7H0 071 497 A 8Z8. Sima 17". Fälg dim: 7,5Jx17". ET55 5/120. Rek. däckdimension: 235/55 R17.

Vetlanda Verkstadsgatan 2 Tel. 0383-467 315

Be-Ge-Personbilar AB Verkstadsgatan 2, Tel: 0383-46 73 15 Oskarshamn, Södra Fabriksgatan 12, Tel 0491-75 15 35 • Vetlanda, Öppettider: Mån - fre 9-18, lör 10-13. Servicecenter: Mån - fre 7-16

Oskarsha Södra Fab Tel. 0491-


40

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

................................... vision höglandet motor

Genèves bilsalong 2014:

Spritter av vårkänslor

Genève-Schweiz

Vi européer älskar att leta efter vårtecken. Tranorna har kommit till Hornborgasjön, i Paris börjar uteserveringarna återigen fyllas med croissantsugna gäster och i London kan man åka på sightseeing med de taklösa dubbeldäckarna. Men för oss som gillar bilar så finns det bara ett säkert vårtecken och det inträffar i mars varje år. Genèves bilsalong spritter av vårkänslor på 108 000 kvadratmeter. Tänk dig sju hallar som fyllts till bredden med bilnyheter. Vrålåk som bjussar på 1 360 hästar samsas med elbilar vars effekt man kan räkna på ena handen. Här finns drömmar för 23 miljoner och nya småbilar som ska säljas för en spottstyver. Miljöbovar som sörplar i sig flera liter milen och gröngölingar som inte tar en droppe. Värstingen kommer från Sverige och toppar 440 knyck medan den klenaste nätt och jämnt klarar 40. Några rariteter erbjuds i ett exemplar medan andra kommer att spottas ut i miljonupplaga.

Lamborghini Huracán

Nu är det dags att vinka farväl till Lamborghini Gallardo och välkomna nya Huracán. Helt enligt traditionen så har supersportbilen lånat sitt namn från den spanska tjurfäktningsarenan. Huracán var en ovanligt modig tjur som fick åskådarna att tappa hakan i Alicante 1879. Nu, 135 år senare, är det istället bilen som får oss att tappa hakan. Lamborghini Huracán är ny rakt igenom och kommer även att dela grunden med nästa generations Audi R8. Motorn är placerad framför bakaxeln och V10:an levererar 610 hästar vid 8 250 varv/minut. Noll till hundra rullar på 3,2 sekunder och toppfarten är 325 km/h.

Volvo Concept Estate

Audi TT Jeep Cherokee

En helt ny Jeep Cherokee är på intågande och redan i april kommer den till Sverige. Jeepen har blivit betydligt rundare och det tidigare något kantiga utseendet är nu som bortblåst. Den vattenfallsliknande motorhuven är minst sagt utmanande och de sju feta ribborna i grillen vittnar om att det amerikanska arvet lever vidare – trots att varumärket numera har sitt hem hos Fiat. En annan efterlängtad nyhet är två nya dieselmotorer på 140 respektive 170 hästkrafter. Båda har begåvats med fyrhjulsdrift, men den sistnämnda kommer dessutom med niostegad automatlåda som standard.

Citroën C4 Cactus

I Genève var det tredje gången gillt för Volvo. Först ut var Concept Coupé på bilsalongen i Frankfurt, sedan visades Concept XC Coupé i Detroit och nu presenteras Concept Estate. Nästa gång göteborgarna slår på stora trumman är det äntligen världspremiär av ”the real thing” – nya Volvo XC90. Thomas Ingenlath står för designen även den här gången och vi känner förstås igen dragen från de tidigare konceptbilarna. Volvo gör ett stort nummer av det ”skandinaviska arvet” med ullmattor från Kasthall, sadelläder från Tärnsjö och interiördetaljer i glas från Orrefors/Kosta Boda.

Det är sexton år sedan Audi TT såg dagens ljus och det tog ingen längre tid innan kunderna åkte i diket. Problemet var bristande stabilitet i högre farter och en bakvinge fick monteras i efterhand. När det nu är dags för den tredje generationen så fälls istället en spoiler upp automatiskt ur bakluckan i farter över 120 km/h. Audi TT känns nu ”tio resor” modernare och borta är de stora strålkastarna samt bikakegrillen. Tyskarnas logotyp i form av fyra ringar har som hos storebror R8 flyttat upp på motorhuven och grillen har dessutom blivit sexkantig. Motorutbudet sträcker sig från 184 till 310 hästkrafter och premiär blir det i höst!

Citroëns senaste medlem i C4-familjen har taggarna utåt och har begåvats med det lite smått udda tilläggsnamnet Cactus. Designen är läcker med luftfyllda kuddar på dörrarna och en gummimatta på bagageluckan. Interiört finns en soffa framtill istället för stolar och dörrarna manövreras inte med ett klassiskt handtag på insidan, utan med hjälp av en läderrem. Bilen sticker verkligen ut från mängden och trots den konceptliknande designen så är nya Citroën C4 Cactus helt produktionsfärdig. Under huven erbjuds bensinare på 82 respektive 110 hästkrafter samt dieslar på 92 eller 100 hk. C4:an börjar säljas i vår och priset startar från 139 900 kr.


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

41

kia.com kia.com kia.com kia.com

Liten men tuff, brukar man ju scga. Och varfur skulle inte Kia Picanto och Liten tuff,om brukar man ju scga. Redan Och varfur skulle inte Kiahar Picanto och Kia Riomen ha gott sjclvfurtroende? i standardversion de komfort Kia Rio ha gott som om sjclvfurtroende? Redan i standardversion har de komfort och utrustning fdr dem att kcnnas betydligt sturre cn sin storlek. och utrustning som fdr dem att kcnnas betydligt sturre cn sin storlek. PICANTO EDITION ORD. PRIS FRDN 110 900 KR PICANTO EDITION ORD. PRIS FRDN 110 900 KR

Kampanjpris 99 900 kr Kia Picanto Edition cr utrustad med bl.a. Kampanjpris 99 900 kr el-

uppvcrmd ratt, 14� aluminiumfclgar, manuell Kia Picanto Edition cr utrustad med bl.a. elAC och iPhone-anslutning. uppvcrmd ratt, 14� aluminiumfclgar, manuell AC och iPhone-anslutning.

RIO EDITION ORD. PRIS FRDN 135 900 KR RIO EDITION ORD. PRIS FRDN 135 900 KR

Kampanjpris 124 900 kr Kia Rio Edition cr utrustad med bl.a. manuell Kampanjpris 124 900 kr AC,

iPod anslutning och AUX-ingdng fur musikspelare. Kia Rio Edition cr utrustad med bl.a. manuell AC, iPod anslutning och AUX-ingdng fur musikspelare.

Erbjudande Rio! Erbjudande Rio!

Komfortpaket fur 4 900 kr Vcrde 10 000 kr. Komfortpaket fur 4 900 kr

Vcrde 10 000 kr. innehdller bl.a. Komfortpaketet 16� aluminiumfclgar, LED-ljus Komfortpaketet innehdller bl.a. fram/bak, eluppvcrmdLED-ljus lcderratt 16� aluminiumfclgar, och lastncteluppvcrmd i bagageutrymme. fram/bak, lcderratt och lastnct i bagageutrymme.

Småländska Bil Östra Nygatan 21,Vetlanda, T: 0383-763760 www.smalandskabil.se ÖPPET: Bilförsäljning Mån-fre 09 -18 , Lör 10 -14 Verkstad/Reservdelar Mån-fre 07 -17

00 00 00 00 00 00 Alla erbjudanden gcller 1/4-30/6 2014 eller sd ldngt lagret rccker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller furetagsavtal och gcller endast lagerbilar frdn Kia Motors Sweden AB. Gcller ej businessmodeller. Brcnslefurbrukning blandad kurning Kia Picanto 4,2-5,3 l/100 km, CO2-utslcpp 99-125 g/km; Kia Rio 5,1-6,4 l/100 km, CO2-utslcpp 119-150 g/km. Testerna cr gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 5. Lokala prisavvikelser kan furekomma. Bilarna pd bilderna kan vara extrautrustade. Med reservation fur eventuella tryckfel. Alla erbjudanden gcller 1/4-30/6 2014 eller sd ldngt lagret rccker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller furetagsavtal och gcller endast lagerbilar frdn Kia Motors Sweden AB. Gcller ej businessmodeller. Brcnslefurbrukning blandad kurning Kia Picanto 4,2-5,3 l/100 km, CO2-utslcpp 99-125 g/km; Kia Rio 5,1-6,4 l/100 km, CO2-utslcpp 119-150 g/km. Testerna cr gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 5. Lokala prisavvikelser kan furekomma. Bilarna pd bilderna kan vara extrautrustade. Med reservation fur eventuella tryckfel.

det bekväma sättet att ta hand om din bil

dags för service? boka tid redan idag! boka tid för däckskifte

Autoexperten VetlAndA Tomasbacken 14e, Vetlanda Telefon verkstad 0383-151 57 Telefon butik 0383-151 50 www.vianor.se

Vianor aB Hantverkaregatan 0382-103 75 Member of Nokian Tyres


42

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

................................... vision höglandet motor

Koenigsegg One:1

Koenigsegg ska bli snabbast i världen. Ängelholmsföretaget siktar mot stjärnorna och har bestämt sig för att nå dem. One:1 utlovas toppa över 440 km/h och ska bräcka fartmonstret Bugatti Veyrons världsrekord både vad gäller toppfart och accelerationen 0-400 km/h. Ska de lyckas måste de krypa under 45-sekundersstrecket och till sin hjälp har One:1 en turboladdad V8 på 1 360 hästkrafter. Därmed är förhållandet mellan vikt och effekt som modellnamnet antyder 1:1. Supersportbilen väger nämligen lika många kilon som antalet hästkrafter: 1 386. Sex exemplar ska tillverkas till ett pris av 23 miljoner kronor. Behöver vi säga - styck!

vision motor

höglandet

Renault Twingo

Renault Twingo är en spännande småbil och det är inte bara för att fransosen är bakhjulsdriven – utan mest eftersom även motorn placerats bak. Renault har sedan flyttat ut hjulen så långt man kunnat ut i hörnen, vilket gör att utrymmet i bilen är överraskande bra. Det trots att den nya modellen bara är 359 centimeter lång och därmed decimetern kortare än sin föregångare. En annan kul grej är att lastutrymmet kan bli upp till 220 centimeter på längden om man fäller både baksäte och passagerarsäte. Twingo kommer att finnas med trecylindriga svansmotorer: en bensinare på 70 hästkrafter respektive en turbodiesel på 90.

Toyota Aygo

När första generationens Toyota Aygo gjorde entré på den svenska marknaden så gick bilen inte att köpa. Däremot kunde man prenumerera på den och anledningen var att man ville försöka locka yngre köpare som inte hade råd att köpa ny bil. Nu är det således dags för den andra generationen och trots att bilen inte växt på längden så bjuds det på generösare utrymmen. Aygon delar utvecklingskostnader, fabrik och bottenplatta med syskonen Citroën C1 och Peugeot 108, men trots detta har trion olika karosser. Småttingen lanseras i januari nästa år och prenumeranterna spås även fortsättningsvis att utgöra en stor del av kundstocken.

Mercedes S-klass Coupé

Det blir ingen ny Mercedes CL, men däremot en S-klass Coupé. Tyskarna gör helt enkelt ett namnbyte och skrotar vissa svårbegripliga bokstavskombinationer. Med en längd på 503 centimeter och bredd på 190 cm så är det här ingen liten pjäs. Den eleganta formgivningen gör dock att XXLstorleken till en del försvinner och lyxbilen känns mer som en Large. Tekniken är naturligtvis gedigen och coupén blir först i världen med en hjulupphängning som automatiskt kan luta upp till 2,5 grader i kurvorna. Inledningsvis erbjuds ett motoralternativ och det är S500 Coupé som bestyckats med en biturbo V8 på 455 hästkrafter.

Mazda Hazumi

Upp och hoppa för nu är det dags att spana in Mazda Hazumi. Konceptet bjussar på japanernas nya formspråk Kodo och den futuristiska designen är lika läcker som vågad. Det här är en försmak på kommande Mazda2 och namnet Hazumi betyder kort och gott ”upp och hoppa”. Ordet beskriver även japanernas potentiella kunder – unga, ambitiösa och fulla av livsglädje. ”Bilens design är likt ett djur på väg att kasta sig över sitt byte. Varje muskel är spänd för att samla energi inför själva jakten,” säger chefsdesignern Ryo Yanagisawa. Snart återstår det att se om kunderna kommer att bli ett lätt byte!

Volkswagen T-Roc

Subaru Viziv2

Subaru Viziv2 kommer med vassa linjer och en stor portion attityd. Japanerna är nämligen fast beslutna om att ta fram en konkurrenskraftig crossover som ska sopa banan med konkurrenterna. Subaru har spunnit vidare på konceptbilen från fjolårets bilsalong i Genève och namnet är således Viziv2. Bilen är helt enkelt en förhandstitt på kommande design och teknik. Under huven arbetar en plug-inhybrid med tre elmotorer: en som driver framhjulen samt en vid vartdera av bakhjulen. Lägg till detta en bensindriven boxerfyra i kombination med steglös automatlåda.

Volkswagen är på G eller snarare T. Vi har redan fått bekanta oss med Tiguan samt Touareg och bakom kulisserna väntar Taigun på serieproduktion. Nu visas även T-Roc och under huven på konceptet arbetar en 184 hästars turbodiesel vars förbrukning landar på 0,49 liter milen. Instrumenteringen framför föraren är helt digital och den sedvanliga infotainmentskärmen är numera ingen fast historia utan har bytts bort mot en portabel läsplatta. En kul finess på konceptbilen är det avtagbara taket som kan förvaras i bagageutrymmet om du är sugen på att färdas med himlen som tak.


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

höglandet

DEN LILLA SUBARU-VERKSTADEN MED DET PERSONLIGA BEMÖTANDET. AUKTORISERAD SUBARU-SERVICE SEDAN 1984!

VÄLKOMNA TILL NIFAB!

Hantverkaregatan 3. 576 35 SÄVSJÖ. 0382-12745. nifab.n@telia.com

“BÄSTA KÖP!” Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00

FÖRETAGSCERTIFIERING Regler för återgivning Företagscertifieringsmärket får endast användas tillsammans med det certifierade företagets namn, märke eller logotype. Märket får inte ha en dominerande placering utan ska vara underordnat företagsnamnet. Märket får användas på reklam- och informationsmaterial som helt eller delvis refererar till den certifierade verksamheten. Ävenså på brevpapper och fordon som tillhör det certifierade företaget.

Vår populära “GARAGEVÄRMEPUMP” Navica Vinc.4, 4,1 Kw Märket får inte användas på visitkort eller motsvarande.

Märket får inte användas på ett sådant sätt att det ger sken av att Incert ansvarar för innehållet i det sammanhang märket förekommer. Märket skall alltid kopplas till företagnamnet.

DEKAL ,TRANSP BAKGRUND ALT PRINT PÅ VIT BAKGRUND STANSAD ENL STANSLINJE CMYK

8.900:-

TRYCKORIGINAL BESTRUKET PAPPER FYRFÄRG, CMYK

TRYCKORIGINAL OBESTRUKET PAPPER FYRFÄRG, CMYK

TRYCKORIGINAL BESTRUKET PAPPER SVART TRYCK

TRYCKORIGINAL OBESTRUKET PAPPER SVART TRYCK

inklusive installation på Höglandet efter ROT!

43


44

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

a! ärn 75 g a 2 Bok 346 070

Söndagsmiddag! Timjan

6

Alla söndagar mars-april kl. 12.30- 17.00 samt påskdagen och annandag påsk.

Caf éhörnan öppen kl. 13.00-17.00

www.cafetimjan.se


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

45

Gilla dig! SMART • STARK • TRYGG • TYST

”Vad har du för handikapp?” Den något överraskande frågan fick jag av en kille i samband med en föreläsning på uppdrag av en handikapporganisation i Jönköping. Jag hade aldrig fått en sådan fråga förut, men fann mig snabbt och svarade: ”Mitt handikapp kanske inte syns på utsidan, men jag har så svårt att tycka om mig själv.” ”Det värsta som kan hända en människa är att hon tycker illa om sig själv.” (Goethe). En låg självkänsla påverkar hela livet och genomsyrar alla relationer – både till omgivningen och till oss själva. Det är helt enkelt ohälsosamt att inte tycka om sig själv, medan en positiv attityd till oss själva förebygger stress och ohälsa. Att vi gillar det vi ser i spegeln på morgonen, istället för att börja dagen med att leka ”finn fem fel” med oss själva. Men hur lätt är det att gilla sig själv?

NIBE HJÄLPER DIG ATT SOVA GOTT! Vår nya bergvärmepump har alla de egenskaper du kan drömma om. m.

INVER TER STYRD*

SMART – En varvtalsstyrd pump som anpassar sig automatiskt till husets effektbehov, resultatet blir ett jämnt inomhusklimat. STARK – Imponerande effektiv och energisnål. TRYGG – Integrerad varmvattenberedare med marknadens bästa årsvärmefaktor. TYST

– Värmepumpen är tystgående och har utrustats med maximal ljuddämpning.

Gång på gång märker jag hur jag ”fastnar i min egen navel”. När jag blir en navelskådare går tankarna ungefär så här: ”Jag är ingenting, har ingenting, kan ingenting; jag är så ful, så misslyckad. Varför sa jag så där? Hur kunde jag vara så dum? Men varför gjorde jag så där, det är så typiskt mig! Varför tog jag på mig det här? Titta så bra alla andra ser ut.” När jag fastnar i mig själv och mina negativa tankar om mig själv går jag miste om allt som kan få mig att må bra.

NIBE F1255 är med sin unika teknik det självklara valet för en tryggare vardag rdag och en god nattsömn. Dessutom kan du fjärrstyra den med din smartphone/surfplatta. urfplatta ta. *Läs mer om den nya tekniken på www.nibe.se/1255

Vi fyller 25 år och firar med specialpriser!

25

år

- Annons från Höglandsbönen -

Be för mig! Hjälp mig att be för detta: ................................................ ................................................................................................... .................................................................................................. ................................................................................................... ................................................................................................... .................................................................................................

Sänd till: Höglandsbönen, Domaregården, 576 32 Sävsjö SMS:a till 073-5073822, mail: svar@visionhoglandet.se

I Bibeln står det inte bara att vi ska gilla oss själva, utan att vi ska älska oss själva – precis som vi är, med alla våra fel och brister, svagheter och skavanker, motgångar och misslyckanden. Vi lär oss att vi ska behandla andra som vi behandlar oss själva, men hur ofta får vi höra att vi ska behandla oss själva som vi behandlar vår bästa vän? När våra vänner misslyckas, dömer vi dem inte, utan peppar dem att försöka igen. Kanske är det dags att bli lite mer snäll mot sig själv? I böckerna Självbild och Prestationsprinsessan – min revolt mot duktigheten, finns mina så kallade livsstrategier: redskap till att hantera livet när och inte om det är tufft. En av Cajsas livsstrategier är: ”Var snäll mot dig själv.” Vad innebär det för dig att vara snäll mot dig själv? När jag hamnar i obalans och känner mig stressad, beror det ofta på att jag har kört över mig själv och mina behov under allt för lång tid. Att jag har glömt bort att behandla mig själv varsamt. Eftersom jag är en person med ett extra rikt känsloliv, en så kallad HSP (Highly Sensitive Person), är det extra viktigt för mig att lyssna in varningssignalerna som kroppen och själen sänder ut. Var femte person är själsskör, vilket innebär att man har lättare för att ”bryta själen” och drabbas av psykisk ohälsa när kraven blir för stora och livet slår till som ett knytnävsslag i magen (det som inom hälsa brukar kallas för stress-sårbarhetsmodellen). Ju skörare själ, desto större är risken att bryta den när trycket ökar. Kanske är det dags att ge ”Jante-lagen” (”Du ska inte tro att du är något”) en utmaning och försöka byta ut den mot ”Jesus-lagen”(”Du ska tro att du är någon”) istället? Ju mer vi lär oss att älska och uppskatta oss själva som de unika och värdefulla personer vi är, desto lättare är det att behandla sig själv varsamt och med respekt. Sanningen om oss är att vi har en massa möjligheter och styrkor, men också begränsningar och svagheter. Att bli snäll mot sig själv handlar om att kunna se och omfamna hela sig själv, ge sig själv en klapp på axeln, ett leende och försöka tänka gott om sig själv. När vi gillar oss själva blir det lättare att gilla andra och tvärtom. Gilla dig själv idag och skäms inte för att du är människa – var stolt!

Du kan vara anonym eller ange namn och kontaktuppgifter här om du vill ha kontakt:

..................................................................................................... .....................................................................................................

Cajsa Tengblad är utbildad hälsopedagog samt diplomerad coach och åker runt både i Sverige och utomlands och föreläser om självbild, människovärde och relationer. Hon är författare till flera böcker om just dessa ämnen. Cajsa bor i Huskvarna. E-post: cajsatengblad@gmail.com


Hur kan man hjälpa? Som företagare kan ditt företag stödja oss. Förutom de positiva effekterna i Nepal så får du del av det positiva som en koppling till LoveNepal innebär. Kunder, leverantörer och medarbetare uppskattar ofta ett socialt engagemang och att ditt företags värderingar visar sig genom ditt stöd till LoveNepal.

Ett sätt att ge pengar är att bli fadder och sponsra en eller flera flickors framtid. Man ger då 250:-/månad och flicka. Det är en säker och stadig hjälp, så att flickorna får vad de behöver varje månad. Pengarna går till ovan nämnda ändamål. Man kan även välja att ge en engångsgåva eller ge månatligt till arbetet.

FÖRETAGSPARTNER

Först och främst behövs pengar, eftersom kostnaderna varje månad är stora för mat, kläder, sjukhusbesök, mediciner, operationer, personalkostnader, bussar, skolmaterial och ett flertal andra utgifter.

Fadder & regelbundna gåvor Engångsgåvor

Bankgiro: 725-9872 Bankgiro: 5906-3099

PRIVATPERSONER DET VANLIGASTE ÄR ATT MAN BLIR FADDER för en eller flera flickor (250:-/månad och flicka) eller skänker pengar direkt till verksamheten. MAN KAN ÄVEN BLI AMBASSADÖR och hjälpa oss att sprida information och samla in pengar. Som ambassadör får du speciell vägledning och träning i hur du kan informera om LoveNepal på olika sätt. Du kommer även att bli inbjuden till en ambassadörsträff någon gång per år. SOM AMBASSADÖR kan du till exempel: Samla in pengar på stan med insamlingsbössa samtidigt som du informerar om LoveNepal kanske fyra timmar i veckan. Vi hjälper dig med material och tips på hur du kan göra. Man kan även passa på att sälja bullar eller något annant i samband med detta. (ex. 2.000:-/månad hjälper 8 flickor!) ORDNA EN LOVENEPAL-MIDDAG där du informerar och samlar in pegar. Du kan även ta betalt för middagen och skänka pengarna till LoveNepal. ORDNA EN KONSERT och samla in pengar samtidigt som du informerar om LoveNepal. Vi har informationsmaterial och riktlinjer för hur du kan göra detta. ORDNA LOVENEPAL-AUKTION ELLER LOVENEPAL-LOPPIS där man säljer skänkta föremål på torget eller i någon lämplig lokal. Du kommer få information om vad du kan göra. Kanske du har egna ideer? Berätta för oss)

FÖRENINGAR, SKOLOR, FÖRSAMLINGAR MM

DIAMANTFÖRETAG

10.000 kr/mån

Du medverkar med diamantannonsering och marknadsföring i alla våra kanaler, trycksaker, hemsida och event. Du har rätt att använda vårt diamantemblem på hemsida och i dina trycksaker under sponsortiden. Du blir inbjuden till speciella samlingar där vi ger information om arbetet. Avtalet löper årsvis och förnyas för ytterliggare ett år när tiden gått ut. Avtalet kan sägas upp en månad innan det förnyas.

GULDFÖRETAG

7.500 kr/mån

Du medverkar med guldannonsering och marknadsföring i alla våra kanaler, trycksaker, hemsida och event. Du har rätt att använda vårt guldemblem på hemsida och i dina trycksaker under sponsortiden. Du blir inbjuden till speciella samlingar där vi ger information om arbetet. Avtalet löper årsvis och förnyas för ytterliggare ett år när tiden gått ut. Avtalet kan sägas upp en månad innan det förnyas.

SILVERFÖRETAG

5.000 kr/mån

Du medverkar med silverannonsering och marknadsföring i alla våra kanaler, trycksaker, hemsida och event. Du har rätt att använda vårt silveremblem på hemsida och i dina trycksaker under sponsortiden. Du blir inbjuden till speciella samlingar där vi ger information om arbetet. Avtalet löper årsvis och förnyas för ytterliggare ett år när tiden gått ut. Avtalet kan sägas upp en månad innan det förnyas.

BRONSFÖRETAG

2.500 kr/mån

VALFRI GÅVA

MAN KAN TILLSAMMANS göra allt det som en ambassadör kan göra och får då del av utbildning och material. Kontakta oss med era tankar och idéer eller fyll i talongen nedan för att ge en viss summa i månaden eller som engångsbelopp.

Du medverkar med bronsannonsering och marknadsföring i alla våra kanaler, trycksaker, hemsida och event. Du har rätt att använda vårt bronsemblem på hemsida och i dina trycksaker under sponsortiden. Du blir nbjuden till speciella samlingar där vi ger information om arbetet. Avtalet löper årsvis och förnyas för ytterliggare ett år när tiden gått ut. Avtalet kan sägas upp en månad innan det förnyas.

DET ÄR MÖJLIGT ATT BLI PARTNER MED LOVENEPAL och skänka en summa pengar varje månad. Kanske man kan ta ansvar för 10 fadderbarn eller ge en engångssumma. Ni som är aktiva i samma förening, idrottsklubb eller som går i samma klass kan göra en gemensam insats.

JAG VILL VARA MED!

Vi är också mycket tacksamma för valfria gåvor från företag.

MITT/VÅRT FÖRETAG VILL BLI: BRONSFÖRETAG

GULDFÖRETAG

ADRESS:.....................................................................................................................

SILVERFÖRETAG

DIAMANTFÖRETAG

NAMN:.........................................................................................................................

...................................................................................................................................... E-POST:.....................................................................................................................

JAG/VI VILL GE ...............................KR/MÅN JAG/VI VILL GE EN ENGÅNGSGÅVA PÅ ....................................

JAG/VI VILL BLI FADDER TILL ........ STYCKEN FLICKOR JAG/VI VILL GE ........................................... KR I MÅN/ENGÅNGSBELOPP

SÄND TILL: LOVENEPAL BOX 96 576 22 SÄVSJÖ

Tel 0382-133 44 www.lovenepal.se info@lovenepal.se

B k i 5906 3099 Bankgiro: 5906-3099

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

................................... JAG/VI VILL ANSÖKA OM ATT BLI AMBASSADÖR

46


VI ÄR GLADA ATT KUNNA FÅ VARA MED OCH HJÄLPA FLICKORNA I NEPAL.

En del av Marknadsmedia-Gruppen www.marknadsmedia.com

...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

47


Niklas Wikegård – expertkommentaror och succéhockeytränare

Christian ”Kicken” Lundqvist – trummis i The Poodles

Abgar Barsom – fotbollsproffs och SM-guldmedaljör

Johan ”Plexus” Oldenmark – legendarisk kroppsbyggare i Gladiatorerna

Curt Lundmark – expertkommentaror och succéhockeytränare

David Lega – trefaldig VM-guldmedaljör i simning och politiker

48

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................


Det började med tre bilder... Det var en kväll för fem år sedan när sävsjöbon Mikael Alfvén som var på besök i Singapore träffade en god vän som visade honom tre bilder som skulle förändra hans liv. Bilderna föreställde tre söta flickor, den yngsta endast sju år gammal. – Jag tittade på bilderna och så berättade min vän att dessa tre små flickor var prostituerade och undrade om vi kunde göra något för att hjälpa dem. Jag blev fullkomligt chockad, säger Mikael.

Badifolket i Nepal

– Den kvällen fick jag höra berättelsen om Badifolket i Nepal. En berättelse om pappor som tog betalt för att vuxna män skulle förgripa sig på deras döttrar i smutsiga hyddor längs vägarna i Nepal, allt medan pappan väntade utanför och räknade pengarna eller såg på. Mikael fick höra om att dessa människor föds in i extrem fattigdom. De allra flesta är utan utbildning, har ingen hälsovård eller någon social status och de äger ingen jord. De är kanske den mest utsatta gruppen i Nepal och de är bundna till slaveri i olika former. Badifolket tillhör de kastlösa dhalits (de oberörbara). Deras unga flickor hamnar i slaveri och sexhandel. Deras enkla lerhyddor blir hembordeller. De tvingas sälja sina kroppar till en kontinuerlig prostitution för att överleva. De blir som unga lurade in i falska giftermål och används sedan av sin ”man”(herre) och flera blir sålda till bordeller i Indien. Badifolket bor i enkla lerhyddor utan dörrar eller fönster och utan sanitet, vatten eller el. Under vintertid går temperaturen på kvällar och nätter ner till runt noll grader. De äger inte mycket kläder eller annat för att täcka kroppen med och vem som helst kan när som helst komma in i hyddan och våldta frun eller den lilla flickan, i familjens närvaro och utan att någon kan hindra det som sker. I stort sätt alla flickor växer upp i denna skräck och osäkerhet, med fruktan inför hur framtiden blir.

“600 flickor har fått hjälp att starta nya liv!”

11 år och gravid

En flicka blev gravid när hon var 11 år och vid 14 årsålder var hon tvåbarnsmamma. Hon var, tillsammans med många andra flickor, tvungen att varje dag besöka staden för att skaffa sig kunder. Många av flickorna får lämna skolan ett antal timmar per dag för att gå och uppleva det fruktansvärda i att bli utsatt för sexuella övergrepp av vuxna män. Badifolket är en minoritetsgrupp på ca 70.000 till 120.000 människor som är utspridda i Nepal, Indien och även i Kina. Dessa människor arbetar huvudsakligen med att sälja sina kroppar till sexhandeln. Deras fruktansvärda öde är bestämt redan från födseln. Mikael har svårt att hålla tårarna tillbaka där han sitter på Vision Höglandets redaktion i Sävsjö och berättar om det här folket. Den där kvällen i Singapore för fem år sedan fick Mikael lämna middagen och gå upp på sitt hotellrum. Han kunde inte somna utan grät och bad. Fram på morgonen bestämde han sig, han skulle göra allt som stod i hans makt för att hjälpa dessa flickor. Det blev starten för organisationen LoveNepal. – Tillsammans med min vän, Håkan Gabrielsson, som var den som visat bilderna på flickorna och pastor Raju i Nepal, startade vi det första flickhemmet för 34 flickor, hösten 2009. När flickorna kom till hemmet var de mycket sargade och trasiga. Dessa flickor hade blivit sexuellt utnyttjade och fruktansvärt förnedrande, oändligt många gånger. Flera av flickorna satt helt apatiska och likgiltiga på grund av allt det de fått gå igenom, förklarar Mikael. De fick för första gången nya, rena och fina kläder som de blev mycket glada för. De

De tre bilderna som Mikael fick se i Singapore. kramade sina nallar och hade skolväskorna hos sig i sängen. Ett nytt kapitel hade börjat i deras liv. För några veckor fick de uppleva total glädje. Efter den första tiden av lycka blev allt mycket tufft och turbulent. Flickorna kunde svimma flera gånger om dagen på grund av alla traumatiska upplevelser de tvingats gå igenom. Smärtan och såren i deras liv var total. Många av dem var kraftigt undernärda och flera av dem var allvarligt sjuka. Men en kärleksfull atmosfär från personal och god hjälp från sjukhuset, vände på situationen. Sakta men säkert började ett nytt liv ta form. – Att se några av flickorna i dag är som att se totalt nya människor. Det går inte att känna igen en del av dem. Att få möta deras tacksamhet och glädje är värt allt! De har fått uppleva upprättelse, tröst och helande i sina liv. Det är

fantastiskt att få se vilken mäktig Gud vi har! Hans stora kärlek, tillsammans med människors kärlek reser upp dessa flickor till att få leva ett värdigt liv, säger Mikael. – Sedan starten av det första hemmet har vi sett en explosion i arbetet. Åtta nya hem är startade, en skola har startats upp för att ge flickorna en god utbildning och totalt är det nu närmare 600 flickor som blivit räddade, berättar Mikael. Vi har även träffat Nepals premiärminister och vicepresident. De lovar förändring och står med regeringen bakom LoveNepals arbete för en ny tid i Nepal. Nu i vår kommer några av flickorna till Sverige och besöker bland annat Sävsjö och Vetlanda på Höglandet. Läs mer på www.lovenepal.se där kan du läsa om hur du kan stödja arbetet i Nepal.

Sarita

– 9 år och prostituerad När Sarita var 9 år, tog några släktingar med henne till Indien. Där blev hon övergiven på en marknad och en främmande kvinna kom och hämtade upp henne. Hon skrek och vägrade att följa med henne. Kvinnan drogade då ner henne och förde henne till en bordell. Där blev hon placerad i ett litet, mörkt rum med flera andra flickor. Dag som natt tvingades hon förnedra sig själv i främlingars närvaro. Hon fick ett trettiotal besök varje dag. Män som gjorde allt för att få visa sin makt över henne. De våldtog henne utan stopp. De misshandlade henne tills hela hennes kropp skrek. Hon grät oavbrutet i flera veckor. Efter att hon tvingats till detta varje dag, var hon helt utmattad. Bordellägaren misshandlade flickorna på kvällarna, när de inte hade något att göra. En del blev så illa slagna, att deras ansikten blev helt förstörda. Sarita berättar: ”När mina tårar tog slut, gav jag upp, orkade inte kämpa emot mer.” Hon blev våldtagen under 11 år. Sarita rymde från bordellen i Indien. Hon hoppade från ett fönster och lyckades fly tillbaka till Nepal. Nu bor hon på en säker och trygg plats som är full av kärlek. Hon har startat ett nytt liv och hennes sår läks mer och mer för varje dag.

CAROLA:

”JAG ÖNSKAR VARA MED I KAMPEN FÖR DESSA BARN” En av dem som berörts av Alvféns arbete är artisten Carola Häggkvist. Hon kommer att sjunga på LoveNepals samlingar i Sävsjö och i Ödeshög. Carola skriver på sin blogg: ”Tack Ing-Marie och Mikael för era hjärtan och allt ni gör och är för dessa dyrbara människoliv! Vi önskar att det fanns fler som ni. Jag önskar vara med i kampen för dessa barn och flickor med hjärta och medel. Och tror att många läsare här kommer att fortsätta stötta er! Låt oss tillsammans göra skillnad för flickorna och ge dem ett nytt liv! Du kan vara med här och Nu och se till att göra märkbar skillnad!”

...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

49


7 unga kvinnor från Nepal kommer till Sverige för att berätta sin historia. En gång sexslav, nu och för alltid fri.

Ödeshög Församlingen Ordet 18.00

17 maj

Vetlanda Njudunggymnasiets aula 19.30*

16 maj

Sävsjö Kulturhuset 19.00*

9 maj

INSAMLING TILL UTSATTA BARN I NEPAL! Kvällen anordnas av Lovenepal som driver 9 barnhem, i Nepal. Läs mer om turnen på www.bit.ly/ensexslavshistoria *Biljett behövs till Sävsjö (köp på Sävsjö Digital eller online) & Vetlanda (köp på Vetlanda turistbyrå) åldersgräns 12 år.

Carola Häggkvist & Sävsjö Gospel Choir kommer att medverka i Sävsjö & Ödeshög

Få uppdateringar och info om En Sexslavs Historia på facebook.com/savebadi & Event och biljettshemsidan: bit.ly/ensexslavshistoria

50

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................


Vad är din dotter värd? I Nepal säljer pappor sina flickor till bordellerna för 5.000 kronor. Är det värdet på en flicka? Vi på LoveNepal är glada över all generositet och all hjälp vi får för arbetet att rädda desssa flickor och även i att hjälpa hela familjer och samhällen. Vi vill bryta denna vidriga verklighet genom nya värderingar och nya inkomstmöjligheter i samhällena. Över 600 flickor har fått hjälp till ett nytt liv och just nu bygger vi ännu ett barnhem med plats för 150 barn till. Tack alla ni som hjälper oss! De senaste siffrorna talar om 200.000 nepalesiska flickor under 14 år på bordellerna i Indien. Vi önskar att vi kunde hjälpa så många fler. Många flickor ropar varje dag på hjälp utan att någon bryr sig. De är just nu fångar i dessa stinkande fängelser av total förnedring. Det är dessa flickors vädjan vi sänder till dig. Kanske du kan hjälpa oss att hjälpa en till? Kanske du kan hjälpa oss att rädda 100 till?

Vänner, vad är en flicka värd? Naturligtvis kan vi inte svara på det, ett människoliv har ett omätbart värde. Samtidigt visar du och jag vad vi värderar genom sättet vi använder våra pengar på. Låt dina pengar tala om för de utsatta små flickorna att de är värda mer än 5.000 smutsiga kronor som deras fäder en gång sålde dem för. Nu måste vi hjälpa fler! Tack för ditt stöd! Mikael och Ing-Marie Alfvén Grundare av LoveNepal

MIRIAM

BABY CENTER

”Nyfödda bebisar läggs på soptippen för att självdö”

Mikael och Ing-Marie Alfvén

LOVENEPAL BOX 96 576 22 SÄVSJÖ

Tel 0382-133 44 www.lovenepal.se info@lovenepal.se

Du kan ge din gåva genom attt fylla i talongen längre bak i tidningen eller direkt på bankgironummer: 5906-3099

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

51

Martin Lidberg – VM-guldmedaljör i brottning

För en tid sedan fick vi alarmerande rapporter från Nepal om nyfödda bebisar som lämnades att självdö på soptippar. Vi kände att vi var tvungna att göra det vi kan för att rädda dessa barn och bestämde att vi skulle ta det ekonomiska ansvaret för Miriam Baby Center - ett hem för övergivna bebisar. Hur skulle vi kunna låta bli att hjälpa dem? Vi tror på ett okränkbart människovärde. Barnen, vars enda brott kanske var att de hade “fel” kön, är födda av mammor som inte kunde eller ville ta hand om dem. Kanske mamman själv var ett barn som våldtagits och lever som sexslav på bordellerna. Vi kommer aldrig att få veta och det spelar ingen roll. De dyrbara barnen måste få kärlek, omsorg och värme. De måste få gå i skolan och få hjälp att så småningom stå på egna ben. Det är det Miriam Baby Center går ut på. Nu har du möjlighet att bli fadder till ett eller flera av små barnen. Använd bankgironummer: 5906-3099 eller kontakta oss för fadderskap.

...................................

Stefan Nystrand – VM-guldmedaljör i simning som slog världsrekord


Carola kommer till Höglandet Vad är din dotter värd? Tobbe Trollkarl stödjer LoveNepal

200.000barn 200.000 barnunder under1414 årår från från Nepal Nepal säljs säljs somsom sexslavar sexslavar i Indien i Indien nu måste – nu måste vi hjälpa vi hjälpa fler! fler!

SÅ KAN DU STÖDJA LOVENEPAL

52

Vision Höglandet nr 3 - maj 2014

...................................

Vision höglandet maj 2014 webb