Page 1

................................... #4 2014 - Störst på Höglandet 45.000 ex! Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

1

vision höglandet

aneby - Eksjö - nässjö - sävsjö - vetlanda

”Min mamma ville inte ha mig” Rockstjärnan Ulf Christiansson

Det kunde varit jag Ledare av Mikael Torstensson Följ med till

Europas största loppis Kom i form på 4 veckor Laila Bagge ger tips om träningen och maten

Laila Bagge

Berättar om hur boken om himmelen berörde henne

vision resa

höglandet

40 artister till ny

festival på Höglandet!

När du sett Eiffeltornet, Triumfbågen och de andra klassikerna i det

Romantiska Paris Besök hänglåsbron, Operan, katakomberna, Asterixparken och Hillsong


2

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

det kunde varit jag... Domaregården i Sävsjö stod i lågor. Natthimlen lystes upp av flammorna som våldsamt slukade huset. Många hus stod i brand och våra grannar stod ute på gårdarna med de få ägodelar de släpat ut. Skrik och tårar hördes. Jag min fru och våra döttrar stod i våra nattkläder. Vi hade klättrat ut genom fönstret i panik. Allt vi hade med oss var en liten väska och lite pengar. Äldsta flickan höll ett fotoalbum krampaktigt i famnen. Lillflickan bara grät. Återigen hördes det djävulska mullrandet från bombplanen. Vi rusade ut i mörkret mot den skyddande skogen. Bakom oss exploderade hus när djävulsbomberna förintade minnen, ekonomiska värden och allt det vi byggt upp under vårt liv tillsammans. Vi gick och gick. Till slut fick vi lift med en lastbil. Efter några dagar kom vi fram till Göteborg där vi visste att det fanns människor som kunde hjälpa oss att ta oss ifrån Sverige. Ett Sverige slaget i spillror av den invaderande fienden. Fängelserna var fulla och utanför Jönköping hade det byggts ett samlingsfängelse för oliktänkande smålänningar. Ingen kom ut levande därifrån sa rykten från motståndsrörelsen. Människosmugglarna vi mötte i Göteborg tog de pengar vi hade och vi fick en plats på ett containerfartyg, vår väg till det nya landet.

Så blev det

Vi kom till ett land där vi blev en börda. Minnen från Sverige skapade ett känslomässigt kaos i vår familj. I månad efter månad fick vi bo i en lägenhet och myndigheterna gav oss pengar och mat men inget arbete. Ovissheten var total. Sakta bröts vi ner av tristess och sysslolöshetens förnedring. Jag ville arbeta men fick veta att det var olagligt för mig så vi fick snällt be om pengar till det vi behövde. Vi vande oss och till slut fick vi uppehållstillstånd. Genom kontakter hörde vi om områden utanför de stora städerna där det bodde så många svenskar att man klarade sig bra utan att lära sig det nya språket. Pengar fick man ändå… Vi ville skapa och ge men fick lära oss att bara ta emot. Att tigga var aldrig något vi kunnat tänka oss i vårt hemland. Här fick vi pengar och vi vande oss trots att vi förstod

att någon måste ha arbetat ihop pengarna vi fick. Samtidigt pågick väldiga diskussioner i landet om vi hade rätt att vara där och varför så många av oss inte arbetade. Jag förstod aldrig diskussionen. Det var ju det nya landet som gjort oss till det vi var.

oss inget för vi började att identifiera oss med människorna vi umgicks med. Myndigheterna hade satt upp en plan för oss. I början fick vi hjälp med möbler och hyran. Vi fick även veta att stödet till hyran skulle trappas ner och upphöra. Inom två år förväntades vi försörja oss själva. Detta motiverade mig till att hårdplugga språket trots att det var så knepigt. Jag behövde språket för att kunna försörja min familj. Det var tufft men vi levde på riktigt.

En ny framtid

Domaregården i Sävsjö stod i lågor. (Montage)

Så kunde det bli

Vi kom till ett land där man från början ansåg att vi efter bästa förmåga skulle arbeta. Man var glada att vi kom och på några veckor hade vi fått uppehållstillstånd. I det lilla samhället vi placerats i fick vi en egen lägenhet och jag fick omedelbart en yrkesfadder, en kille i min ålder som jag fick jobba med tre dagar i veckan. Vi arbetade hårt. I början fick jag inte mycket betalt men oj vad stolt jag var första gången chefen kom med lönekuvertet. Min första lön jag arbetat ihop till i det nya landet. De andra två veckodagarna var det intensivkurs i landets språk som gällde. Genom jobbet och min fadder fick vi direkt kontakt med människor i det nya landet. Det fanns nästan inga andra svenskar i samhället. Det gjorde

Min fadder och jag talade mycket om att starta ett företag. Han sa att det som han sett när vi jobbat tillsammans hade imponerat på honom. Jag kände hur jag växte. Jag började tillhöra. Frugan hade redan tittat på några mindre hus i samhället och enligt hennes beräkningar fanns det möjlighet att få ihop till handpenningen till ett sådant om vi jobbade riktigt hårt i fyra år. Det lät underbart. Alla kontakter vi fick genom arbetet med våra faddrar, kraven att vi skulle försörja oss gjorde oss motiverade och fokuserade. Det nya landet hade tagit vara på dem vi var… Det kunde varit du…

Mikael Torstensson

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Om Vision Höglandet Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 45 000 ex. Tryckt på Pressgrannar Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: Laila Bagge: John Hagby Ulf Christiansson: Pressbild Paris: Vision Höglandet Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

673 Trycksak

Grattis alla vinnare i Vision Höglandet #3 2014 Vinnare picknickkonsert i Vetlanda

Vinnare biljett Jerusalem - 24 maj på Kulturhuset i Sävsjö

Mats Bülow (Nässjö), Esther Pollack (Landsbro), Hanna Molin (Nässjö), Ingrid Hermansson (Vetlanda), Jenny Gustafsson (Myresjö), Arne Pettersson (Sävsjö), Gerd Ekman (Stensjön), Inger Axelsson (Sandsjöfors), Pernilla Lindgren (Vetlanda), Vivi-Anne Sandberg (Malmbäck)

Stellan Streiffert (Eksjö), Glenn Gyllenudd (Vetlanda), Dorothy Göransson (Sävsjö), Lennart Engvall (Ingatorp), Leif Göransson (Vetlanda), Irene Karlsson (Sävsjö), Gun Fransson (Eksjö), Inga-Lill Karlsson (Bodafors), Kenneth Petersson (Fredriksdal), A-M Karlsson (Landsbro), Inga-Lisa Hermansson (Stockaryd), Kjell Olsson (Sävsjö), Veronica Johnsson (Nässjö), Johanna Lidé (Malmbäck), Johanna Modig (Fredriksdal), Carina Hult (Lammhult), Kilmister Mc (Jordbro), Gunnar Bäckström (Nässjö), Therese Danielsson (Stockaryd), Henrik Hugosson (Myresjö), Marie Andersson (Eksjö), Britta Hugosson (Myresjö), Johan Albertsson (Bodafors), Veronica Johnsson (Nässjö), Anton Handberg (Sävsjö), Karin Engdahl (Sävsjö), Ingerth Lindgren (Nässjö), Sara Havskog (Eksjö), Tobias Gustavsson (Eksjö), K-A Karlsson (Landsbro), Torbjörn Andersson (Vrigstad), Stina Edin (Sävsjö), Annelie Bränneson (Sävsjö), Anna Olofsgård (Mariannelund).

Biobiljett Röda Kvarn Sävsjö Elvie Lindgren (Eksjö), Helena Andersson (Bodafors), Margareta Johansson (Vrigstad), Anna Trygg (Bodafors), Mary Tillman (Nye), Vanja Sandstedt (Nässjö), Sture Wallin (Stockaryd), Jan Kulas (Vetlanda), Birgit Widén (Vetlanda), Kenneth Petersson (Fredriksdal)

Speedwaybiljett Anders Andersson (Vetlanda), Marcus Eriksson (Sävsjö), Ingegerd Fridh (Korsberga), Eva Gustafsson (Sävsjö), Gitt Wallin (Värnamo), Bill Josefsson (Nässjö), Inger Göransson (Rörvik), Birgitta Johansson (Nässjö), Wiggo Kvist (Vetlanda), Ella Karlsson (Vetlanda)

Söndagsmiddag på Timjans Restaurang & Café Yvonne Wennerholm (Eksjö), Claes Engström (Nässjö), Håkan Johansson (Landsbro), Ronnie Strömgren (Vrigstad), Siwert Samefors (Vrigstad), Mats Wykman (Aneby), Ethel Holmstedt (Stockaruyd), Siw Johansson (Eksjö), Ingemar Nord (Sävsjö), Gunilla Franzén (Rydaholm)

Vinstbevis kommer på posten. Vinsterna hämtas hos respektive vinstgivare.


...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

3

välkommen! nu även med höglandets största motortidning!

vision motor

höglandet träna resa med laila

paris katakomber

Recept

6 sidor motor!

jill till höglandet

Annonsera du också i Vision Höglandet! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97 Välkommen in Under Eken på en härlig middag varje söndag fram till midsommar.

Boka din konferens hos oss! Prisexempel på dagskonferens med lokal, lunch och två fika från

Bistro & Catering är öppen för beställningar hela året. Kom ihåg att beställa bord till mors dag och catering till studentfesten!

Välkomna! 1.795:-

Casio Keyboard CTK- 4200 Perfekt nybörjarkeyboard

240:-

per person inkl. moms

Tel 0381-395 00 eksjocamping.se

Ukulele

Mahalo Art

350:-

595:-

Miguel Almeria Gitarr ¾ röd

www.smalandsmusik.se Järnvägsgatan 28, 571 31 NÄSSJÖ, tel 0380 -106 26


4

Vision Hรถglandet nr 4 - juni 2014

...................................


...................................

SÄVSJÖ I ! 0 3 . 1 SET

U H R U T

L U K

n e d en

g a w d å p r r lö tte lje i b p ö

k

ter

t (bilje

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

en v

äv säljs

n a l g nho

io s i v . ww

ing)

äljn förs

lut

ör s ion f

vat

ser ed re

n-m

rre ö d d i

2 j a m .se t e 4 d 2

5


6

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

vision höglandet i Romantiska

Paris vision höglandet

resa

”En av Paris absolut mest romantiska platse nedtyngda av miljoner hänglås. Förälskade det vid broräcket. Nycklarna slänger man ge spelar på sitt dragspel och omslingrade par sjunker mot Seines dyiga botten.” Att möta sommaren i romantiska Paris är en speciell upplevelse. Staden upphör inte att fascinera oavsett om man besöker den för första eller för tionde gången.

Parisarna Laoren och Maria var ett av de unga paren som fäste sitt hänglås vid en av broarna över Seine denna kväll.

Här finns allt. Spännande historia, storslagen arkitektur, konst och kultur och så de självklara besöksmålen Eiffeltornet, Triumfbågen, Louvren och NotreDame. Paris största behållning är kanske själva atmosfären. Lite som att vandra runt i en tavla faktiskt. Vi bestämde oss för att utforska fler dimensioner av denna fantastiska stad och häpnade över vad vi fann. Följ med till några mindre kända besöksmål i romantikens huvudstad.

Katakomberna

Under Paris vackra gator med pittoreska kaféer och konstnärer som står och målar mitt på trottoaren, döljer sig en makaber värld. Katakomberna. Ett


...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

Sävsjö

ALLA

DAGAR

7

7-22

u plocka sbar kan d I vår sallad ad helt efter eget all din egen s och smak. tycke

2 för

15k LÄSK

VÄLJ DIN EGEN

Coop 1,5 liter, jfr-pris 5:-/lit + pant

SALLAD!

Köp 3 för

99k

14)=

GRILLKOL BRIKETTER

CREME FRAICHE

Änglamark 2,5 kg Ord. pris 39:-/st.

Coop 5 dl, jfr-pris 29:80/kg

FREDAG

VÅRGLADA SÄVSJÖ

DÅ FLYTTAR VI UT OCH HAR 3O MAJ FÖRSÄLJNING AV FRUKT, GRÖNSAKER, BRÖD OCH KAKOR

Priserna gäller t o m 1/6 2014. Med reservation för slutförsäljning.

SVERIGES STÖRSTA BABYKEDJA

“Vår mest såld a stol genom tiderna ”

SVERIGES STÖRSTA BABYKEDJA

DANDE!

BOKA VAGNSERBJU

t sitt/liggDå du bokar komplet får du :00 50 nst mi vagn för I TILLBEHÖRSPENGAR

500:-

er är de tre broarna över Seine som är fullkomligt par skriver sina namn på ett lås och låser fast emensamt ner i Seines vatten. En man sitter och r lovar varandra evig kärlek medan nycklarna sakta

5 kl. 18.30

MAXI COSI MOBI, RÖD

SPARA 230kr!

MICKI LÄRA GÅ VAGN

Rek från ca 6mån

(2 995:-)

2 295:-

(429:-)

199:-

! T G I L L I B K TO

SPARA 700kr!

Ett av SVERIGES STÖRSTA LEKSAKSVARUHUS!

LEKSAKSLAGRET

Lasarettsg 21, Vetlanda, 0383-199 90 Måndag-fredag 10-18, lördag 10-14

BABYPROFFSEN

Solåsv. 7, Jönköping, 036-300 777, 036-300 444 Måndag-fredag 10-19, lörd 10-16, sönd 11-16

LEKSAKER FÖR ALLA!

Reservation för slutförsäljning. Gäller till och med: 14-06-11

Nyhet!

Inspirationskväll 21/5 kl. 18.30

Vietnam

8/3 – 22/3 2015

Stockholm

Kuba

22-23 november 2014 26/3 – 10/4 2015

rresan Boka charte kostar t e hos oss – d a! tr ex inget

Inspirationskväll 26/5 kl. 18.30

Sydafrika 24/1 -7/2 2015

Våra öppettider måndag - fredag kl 08.00 - 17.30 Brogårdsgatan, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se


8

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

................................... ”Under Paris vackra gator med pittoreska kaféer och konstnärer som målar mitt på trottoaren döljer sig en makaber värld. Katakomberna.”

vision resa höglandet underjordiskt system av grottor och gångar fyllda med benknotor och dödskallar från mer än tre gånger så många människor som bor i Paris idag. En märklig upplevelse. Man kan nämligen besöka dem genom att klättra nedför en trång trappa. Väl nere i denna gigantiska begravningsanläggning möts man av osannolika upplevelser. Miljoner av benknotor och väggar som består helt av staplade dödskallar. Allt är ordnat i olika slags mönster. Den här platsen är skrämmande och fascinerande på en gång. Vill man uppleva denna värld är det bara att ställa sig i kö. Katakomberna tar endast 180 besökare åt gången och man kan få vänta så där tre timmar på denna skräckblandade upplevelse. Bäst är att vara på plats en timme innan det öppnar då man kan ha tur och inte behöver vänta längre.

Asterixparken

Denna park, som är Frankrikes näst största nöjespark, hade vi aldrig hört talas om tidigare. Fransoserna är stolta över sina galliska förfäder som gav Romarriket med säte i grannen Italien en match. Här möter du alla de klassiska figurerna, Asterix, Obelix, Idefix och de andra i en fantasifull och påkostad sagovärld. Anläggningen har sex avdelningar med olika teman som Vikingar, Egypten, Grekland, Romarriket, Gallien och Tidsresan. Ett antal åkattraktioner med olika teman blandas med stora teatrar i olika form och stil där man kan uppleva förstklassiga shower flera gånger om dagen. Asterixparken ligger tre mil utanför Paris och det går bussar från både centrala Paris och järnvägsstationen om man inte kostar på sig en taxiresa.

Operahuset

Det magnifika operahuset är ett intressant besöksmål. Ta en guidad tur och upplev stora delar av Paris och Frankrikes historia genom denna centrala del av societetslivet i Paris. Bländande skönhet, historiska anekdoter och rena skrönor som den om ”Fantomen på Operan” som kommer just härifrån. Inträdet är humant och vi behövde inte köa alls. Det är som att resa i tiden när de duktiga guiderna målar

upp societetens liv under svunnen tid. Hur man visade upp sin rikedom, knöt viktiga kontakter och befäste sin sociala status. Den guldutsmyckade foajén tar andan ur dig och mängden av konstnärligt utformade detaljer gör besökaren lätt yr med all sin skönhet. Det är kanske läge att också boka in ett besök på någon föreställning. Priserna börjar på 10 euro för de sämre platserna. För att se så bra som möjligt får man betala runt 100 euro för parkett.

Hänglåsbroarna

En av Paris absolut mest romantiska platser är de tre broarna över floden Seine som är fullkomligt nedtyngda av miljoner hänglås. Förälskade par skriver sina namn på ett lås och låser fast det vid broräcket. Nycklarna slänger man gemensamt ner i Seines vatten. En man sitter och spelar på sitt dragspel och omslingrade par lovar varandra evig kärlek medan nycklarna sakta sjunker mot Seines dyiga botten. Barn letar efter mamma och pappas lås bland de miljoner som hänger i decimetertjocka lager längs räckena. En skum typ kommer fram till oss och visar två olika hänglås som han vill sälja. Viskande förklarar han att det lilla kostar 1 euro och det stora 4 euro. Han sneglar över axeln och ser ut som värsta hälaren. Vi vågar inget annat utan att köpa den större modellen och genast plockar den kufiske säljaren fram en vattenfast penna som vi märker vårt eget hänglås med och fäster bland de miljontals andra. Nycklarna förpassar vi till vattnet under bron.

På Asterixparken möter du alla de klassiska figurerna, Asterix, Obelix, Idefix och de andra i en fantasifull och påkostad sagovärld.

Världens största loppmarknad

Vintageinredning från Frankrike står högt i kurs i hela västvärlden. Ett av naven för hela denna trend är den gigantiska loppmarknaden Marché aux Puces i Clignancourt i Paris. Ni som varit där vet hur stor den är och att man kan köpa precis allt. När man anländer till marknadsområdet tror man nästan att man gått fel. Påträngande försäljare vill sälja allt från klockor, jeans och billiga t-shirts. Men fortsätt in i myllret, håll riktigt hårt i väskan och snart så uppenbarar sig mängder av små gator med

Ett antal åkattraktioner med olika teman blandas med stora teatrar i olika form och stil där man kan uppleva förstklassiga shower flera gånger om dagen.


...................................

Dax att måla?

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

Bio Röda Kvarn Bio som den ska vara. Fantastiskt ljud och bild i vår moderna biograf. Inträde 100:-

Boka din färg på XL-Bygg innan 1 juni och få 25% på hela utomhussortimentet! X-Men: days of future past (3d)

Godzilla (3d)

Visas: 17/5, 18/5 och 21/5 kl 19.00

Visas: 24/5, 25/5 och 28/5 kl 19.00

Fira NatIoNaldageN

med oss!

14.00 Barn & familjeunderhållning med MuSiK KaLaBaLiK 16.00 Nationaldagsfirande. Tal, Sävsjö kyrkokör 20.00 Solsting14, house disco med Rånarligan och VHS

ensamma tillsammans

Vi bryter din färg till valfri kulör utan extra kostnad. Erbjudandet gäller 17 maj-1 juni på ordinarie priser

Industrigatan 18, VETLANDA Tel. 0383-18020 Måndag-fredag 6.00-18.00, lördag 9.00-13.00

16 augusti

Mikael Wiehe Pernilla andersson emil Jensen

www.kulturhuset.com

9


10

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

antik- och loppisstånd. Olika gator har olika teman, en del säljer småsaker, andra art deco osv. Loppmarknaden besöks av ca 11 miljoner människor varje år, har ca 3 500 stånd med allt från minsta knappnål till stora spiraltrappor i gjutjärn. Här finns överskott som amerikanska armén lämnade efter sig efter att ha befriat Frankrike från Hitler och mycket mer. Största loppmarknaden i världen säger de som vet. Varje dag kommer transporter från landsbygden med nya fynd. Och det är lätt att missa godbitarna. För de allra bästa antikaffärerna ligger på en sidogata, Paul Bert, gömda bakom grönska, som bara små hål i väggen. Billigt är det inte men fantastisk hög kvalitet.

...................................

”Bländande skönhet, historiska anekdoter och rena skrönor som den om ”Fantomen på Operan” möter dig på operahuset.”

Hop on hop off

Att köpa ett pass på en av de många dubbeldäckarna med hörlurar med guidning på många språk är ett riktigt bra sätt att skaffa sig en övergripande bild av vilken storstad som helst. Man köper en biljett för en eller två dagar och åker sedan fritt dit man vill. Hoppar på och av när det passar och kommer till alla klassiska besöksmål och några mindre kända guldkorn. Kostar från 200 kronor för en dag.

Hillsong Paris – trevligaste parisarna

En dag hör vi om en annan spännande upplevelse. En sorts kyrka som samlas i en konsertlokal och som drar så mycket folk så man har timslånga köer för att komma in på samlingarna. Glada fransoser bjuder de köande besökarna på breda leenden och kaffe ur pappersmuggar. Samlingarna är så populära att man håller tre till fyra identiska program varje söndag. Det är en Hillsongkyrka, en rörelse med rötterna i Australien, som sprider sig över Europa och andra världsdelar. Hillsong Paris står för något fräscht, franskt och nytt. En fantastisk upplevelse. Mycket bra musik och ett tänkvärt föredrag bland rökmaskiner och blinkande lampor. Här blir man varmt mottagen i det annars snobbiga och lite svåråtkomliga Paris. Vill man inte åka till Frankrike så ser vi att man minsann håller samlingar även i Stockholm var söndag på fler olika platser. Ett tips väl värt att ta vara på.

Foajén i det magnifika operahuset är ett intressant besöksmål. Ta en guidad tur och upplev stora delar av Paris och Frankrikes historia.

Resenärer, foto och text: Elisabeth, Mikael, Sara och Hanna Torstensson Läs mer på: Loppis: www.marcheauxpuces-saintouen.com Katakomberna: www.catacombes.paris.fr Asterixparken: www.parcasterix.fr Hillsong: www.moneglisehillsong.fr

Marché aux Puces i Clignancourt i Paris räknas som världens största loppmarknad. Inte billig men fantastiskt hög kvalitét.

vision resa

höglandet

Hillsong Paris står för något fräscht, franskt och nytt. En fantastisk upplevelse. Mycket bra musik och ett tänkvärt föredrag bland rök maskiner och blinkande lampor.


...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

11

Josefines skafferi Matexpert Josefine Collén skriver om årstidsmat, närproducerat, ekologiskt, relationer, hälsa, omsorg och annat klokt.

Allas strå till stacken är lika viktiga... Passerar fruktdisken och ser hyllan för ekologiska bananer gapa tom. På hyllan bredvid ligger mängder med besprutade bananer, trots att de besprutade bananerna är på kampanj och säljs till halva priset mot vad de ekologiska kostar. Ekologiska råvarors försäljning ökar lavinartat i samband med den ökade kunskapen i ämnet hos oss konsumenter. Ännu saknas mycket kunskap och alla behöver vi förstå hur viktigt just vårt strå till stacken är. Att just ditt och mitt strå läggs i rätt riktning. Jag har en dröm och en vision om unika Småland, dess odlingszoner och vinsterna med självförsörjning.

Köp Per-Olofs senaste bok TIONDEPRINCIPEN!

Lördagen den 24 maj 13.00 på Kulturhuset i Sävsjö

LUNCHSEMINARIUM MED PER-OLOF EURELL

Vision ”Matriket Småland”

Hur ser Bibeln på ekonomi och företagande? Vad kan man som företagare använda i sitt dagliga arbete. Per-Olof Eurell är en känd näringslivsprofil och föredragsahållare som delar med sig om principer och strategier för ett rättfärdigt företagande.

I mina drömmars Småland är vi näst intill självförsörjande på råvaror, vi serverar småländska råvaror med stolthet och njuter av varje tugga. Alla har vi insett det unika i vårt vackra landskap. Det unika och exotiska med fem odlingszoner, sjöar, hav, vilt, svamp, bär och alla ätbara växter. I mina drömmars Småland har bönderna sadlat om till ekologiskt jordbruk, vi odlar mer själva, slänger mindre mat och har en större respekt för våra grödor i skog och mark. Vi tar tillvara på det som växer naturligt hos oss och väljer det framför importerade grödor.

Tommy Dahlman m.fl. medverkar. Anmälan till info@copyvision.se senast den 20 maj Ett samarrangemang med Guds Kraft, ICCC, Relations, Swedinvest Scandinavia AB m.fl. Lunch till självkostnadspris.

I mina drömmars Småland blir vi förebilder för övriga landskap, Europa och världen. Matindustrin sätter kvalitet före kvantitet för att vi konsumenter efterfrågar det, för att just ditt strå dragits i rätt riktning till stacken.

Kobinera gärna med Somalilands investeringskonferens med mera. Se baksidan av denna tidning!

Brother mfC-7360n Multifunktionsskrivare med funktioner för utskrift, skanning, kopiering och faxning. upp till 24 sidor per minut. Magasin för 250 ark. 3 års garanti varav 1 år på-platsen garanti (erhålls vid produktregistrering inom 60 dagar). toner tn2210 eller tn2220 (högkapacitet).

1.499:-

inkl.moms (Ord.pris inkl moms 1.890:-)

På köpet du får en förpackning närproducerat högkvalitetspapper multi Copy a4 (500ark) på köpet!

Värde 115:inkl moms

Erbjudandet gäller t o m 19 juni 2014.

*Butiken i Jönköping har öppet 8:00-17:00

Öppet måndag-fredag 8:00-18:00*

Gör livet lite enklare

I mina drömmars Småland kommer turisterna långväga för att njuta av våra delikatesser och vi sätter Småland på matkartan. Entreprenörsandan växer och främjar en genuin tillväxt av matproducenter. Äppelchutneys, björksav, granskottsoljor, rabarberkompott och andra produkter gjorda på Småländska råvaror efterfrågas världen över. Stoltheten för vårt vackra och unika Småland ökar för varje dag som går.

Ännu är det många strån kvar att dra innan min vision om ”Matriket Småland” är i hamn. Men den gapande tomma ekologiska-bananhyllan är ett stort steg i rätt riktning och ett bevis på att många små strån gör stor skillnad. Vi konsumenter har makten och tillsammans gör vi skillnad.

vision höglandet

mat

Josefine Collén, brinner för bra mat. Hon föreläser gärna och coachar privatpersoner och grupper. Hon är matkreatör och utbildad kock. Dessutom är hon utbildad inom västerländsk och österländsk medicin, är taktil massör, utbildad undersköterska och har drivit Fitnesstudio i Österrike. Josefine bor med sin man och sin dotter i villa nära naturen i Grimstorp. josefine.collen@visionhoglandet.se

Just nu i mitt kök... SPARRIS-Asparagus officinalis ”Less is more” är lite av mitt mattänk. Har man en riktigt bra råvara behöver man inte ”kolijoxa” så mycket, utan råvaran står för smaken. Säsongens första sparris är en sådan. Sparris kallas ofta ”drottningen av grönsaker” och ”det vita guldet”. Många gourmetkrogar har just sparrismenyer nu vid säsong. Även guidade turer finns i sparrisodlingar världen över. För visst är sparrisen något alldeles extra? Lätt förvälld med hyvlad parmesan, en klick smör, flingsalt och några varv med pepparkvarnen kan få vilken kräsen matgäst som helst på fall. Sparris är även suveränt god att lägga på grillen, kanske med lite bacon lindad runt? Vit sparris som växer under jord är mer fiberrik än den gröna som växer ovan jord och får solljus och är mer vitaminrik.

www.kontorsspecial.se

Kuriosa: Om du skulle ha oturen att svälja något vasst har jag hört att det är bra att äta sparris, då sparrisen kapslar in det vassa...


12

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

Fredagen den 23 maj - kl 13-18

Lagerbutiksdagen Fredagen den 23 maj är det Lagerbutiksdagen i Stockaryd. Dagen kommer att pågå mellan klockan 13-18. På plats är ett 10-tal leverantörer och även andra butiker. Det kommer vara mycket erbjudanden och lätt att få inspiration och idéer. – Vi kör på lite extra den dagen. Det kommer finnas mycket saker att fynda, berättar Affe Trofast, VD på Lagerbutiken. Det kommer vara grillar igång och för barnen finns det hoppborg. Lagerbutiken brukar ha två sådana här dagar varje år och dagarna har blivit ett återkommande populärt inslag i Stockaryd. – Det kommer fler och fler för varje tillfälle, så

det är uppskattat. Jag tror att det blir ännu bättre nu. Det är vår och folk kan komma och få tips av oss och våra leverantörer, säger Affe. Mängder av erbjudanden och upplevelser utlovas. Prova även på att göra en Speedwaystart och prata speedway med speedwayföraren Kenny Wennerstam från VMS Elit. Av Louise Olofsson Affe Trofast med medarbetare bjuder in till Lagerbutiksdagen.

Lördagen den 24 maj - Marknad med djupa rötter

Vrigstad marknad Vrigstad marknad är en välbesökt marknad som hålls två gånger om året. Den 24 maj är det dags för vårens marknad. Det många inte vet om är att marknadens rötter sträcker sig väldigt långt bakåt i tiden. Marknaden i Vrigstad har förekommit väldigt länge, och man tror att dess anor är från medeltiden. Det äldsta skriftliga dokumentet som hittats är från 1591, där kungen Johan III ger borgare i Växjö tillstånd att ha handel på marknaden. Detta för att borgarna i Jönköping ville stoppa köpmän från Växjö att ha affärer på marknaden. Bråket fick till slut kungen avsluta. Det dokumentet intygar att marknaden säkerligen är 400 år gammal. Men marknaden är troligtvis mycket äldre. Det bodde mycket folk i Vrigstad under 1000-talet och den första kyrkan byggdes i mitten av 1100-talet. Det tyder på att bygden var folkrik och även ett bygdecentrum eftersom stora vägarna möttes där. Det finns även en notis från 1400-talet om en lekbroder från Nydala kloster som åkte till en marknad för att sälja en häst. Genom det

kan man gissa att Vrigstad marknad med stor sannolikhet är runt 800 år gammal. Marknadsplatsen har flyttats en del genom åren, men den nuvarande platsen har varit densamma sedan 1968. Förr var handeln med lin och hudar otroligt stor, och den förekom långt in på 1900-talet. Häst- och kreaturshandel var också viktig, och den förekommer fortfarande. Förr hölls marknaden tre gånger om året, men nu hålls den två gånger och det är tusentals besökare som kommer. Tiden och platsen för marknaden har varierat genom åren, men det som står fast är ”folkets allmänna begär att bevista marknader”. Av Louise Olofsson

Fredagen den 30 maj - kl 10-19

Vårglada Sävsjö Den 30 maj är det dags för den årliga familjedagen Vårglada Sävsjö. Det blir en fullspäckad dag med roliga aktiviteter. Besökarna kan ta del av Sävsjös breda butiksutbud, och butikerna kommer att ha fyndbord ute på gatorna. De butiker som inte är i centrum kommer att ha försäljningsstånd på torget tillsammans med butiker från Vrigstad, Rörvik och Stockaryd.

Bra erbjudanden

Det ryktas om mycket bra erbjudanden och det

kommer vara extraöppet till klockan 19.00.

Hoppborg och ponnyridning På torget kommer det vara flera aktiviteter, bland annat hoppborg och ponnyridning. Det kommer även finnas tillfälle att åka häst och vagn. Turen kommer att gå genom Sävsjö med start vid Sävsjö Zoo & Leksaker. Välkommen på en festdag för hela familjen!


................................... Prova våra

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

13

Fäll på köpet!

sallader!

Vid köp av Four Friends kattmat 6-12 kg (från 484 kr) eller hundmat 12 kg (från 539 kr) får ni hundfäll, 75x100 cm, på köpet, värde 335 kr. Hund- och kattmat med aloe vera.

Öppet: mån-fre 6-19, lör 7-15, sön 8-17

Helhetslösningar! Vi hjälper dig med data, nätverk, bild, ljud och telefoni för företag och hem!

Ring oss för ett kostnadsfritt hembesök! V. Järnvägsg. 4, SÄVSJÖ, Tel 0382 - 138 40 Öppettider: Mån-Fre 10-18, lörd 10-13

Snart är det - MORSDAG - VÅRGLADA SÄVSJÖ - STUDENT

10% rabatt vid förbeställning

Vi har blom mor fö alla tillfällen r !

TRÄDGÅRDSARBETE

175 kr/h INKL. MOMS EFTER RUT-AVDRAG

GRÄSKLIPPNING VERTIKALSKÄRNING TRÄDBESKÄRNING MM BORTFORSLING AV TRÄDGÅRDSAVFALL

Jag hjälper dig med allt inom trädgård! Köpmangatan 1, Sävsjö Tel. 0382-102 03

Ring för mer information, Nils Andersson, tel 070-446 17 02

Vårens kampanjpriser hos oss! Automover finns för olika stora gräsytor, sköter sig själv, både laddar och klipper. Från liten till stor klipper större än du tror!

Öppettider: Vardagar 09.30- 18.00, lunch 12.30- 13.30, lördagar 09.30-13.00 Sportringen Dan’s Vrigstad Torget 3, Vrigstad Tel 0382- 301 95 www.sportringendans.se

Vid


14

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

SÄVSJÖ FIRAS MED NY STOR FOLKFEST! Jill Johnson, Ebbot Lundberg, Ace Wilder, Doug Seeger och runt 40 andra artister kommer! I Sävsjö kommun är 2014 ett riktigt jubileumsår, det har ni säkert redan hört om. Det var 40 år sedan kommunen bildades, 150 år sedan järnvägen kom till staden och 375 år sedan Jonas Bronck utvandrade till Amerika och gav namn åt Bronx. Dessutom var det 90 år sedan IFK Sävsjö bildades och så fyller Konstföreningen 40 år. Allt detta firas med en lång rad jubileumsevenemang. Nu har det också blivit klart med en riktigt stor folkfest med massor av artister i Sävsjö. Evenemanget heter Sävsjö Celebration och det är kommunens förenings- och näringsliv tillsammans med flera församlingar som arrangerar. Man räknar med 4 000 till 5 000 besökare och man ur huse… Sävsjös jubileumsår kulminerar de sista veckorna i augusti med början med Kulturhusets familjefestival 16 augusti och avslutas med den stora föreningsdagen den 30 augusti. Däremellena är det Hjärtlanda Medeltidsdagar, Jonas Bronck-firande, stadslopp och gammeldags marknad, men nu alltså också en stor folkfest. B-Å Svensson är en av initiativtagrna bakom Sävsjö Celebration där han har lockat med sig de flesta av kommunens stora idrottsföreningar och många företag. – Målet är att få med sig hela förenings- och näringslivet samt resten av befolkningen i kommunen också. Vi tänker oss dessutom att det här skall bli en årligen återkommande folkfest, säger B-Å Svensson Det är heller inget dåligt artistuppbåd man tänker starta med. Countrypopdrottningen Jill Johnson är ett av de stora dragplåstren liksom stjärnskottet Ace Wilder som kom tvåa i Melodifestivalen, men som enligt många borde ha vunnit. Ebbot Lundberg som tidigare spelade i The Soundtrack of Our Lives och som blev känd för hela svenska folket när han medverkade i TV4:s tittarsucce ”Så mycket bättre”, kommer också. Det går inte att nämna Jill Johnson utan att återvända till hennes stora tv-succe, Jills veranda, som sänts under året. I Nashville fick hon besök av olika svenska stjärnor och i ett av programmen gästades hon av Weeping Willows sångare Magnus Carlson. Tillsammans upptäckte de en hemlös musikant som visade sig vara en sällsynt genuin artist. Doug Seeger var hans namn och han blev bokstavligen stor över en natt, åtminstone i Sverige efter Jills veranda. Tv-klippen fick hundratusentals spelningar på YouTube och ännu fler lyssningar på Spotify. Sävsjö Celebration har därför passat på att boka Doug Seeger till den nya folkfesten. Det verkar bli mycket Country på folkfesten, för Cookies ’N’ Beans är en annan artist som också kommer. De tre tjejerna i Cookies ’N’ Beans med Frida Öhrn i spetsen, har medverkat i Melodifestivalen två gånger nu och blivit folkliga på kuppen. Dolly Parton är något av bandets husgudinna, och tjejernas bejublade versioner av Dollys låtar har också starkt bidragit till bandets framgångar och folklighet. Gospel är en annan genre som förmodligen kommer att vara välrepresenterad på Sävsjö Celebration. Arrangörerna har klart med Sävsjö Gospel, men också en gospelkör från Bronx. Lägg till att man bjudit in körer från hela höglandet och bland dem återfinns säkert

en eller flera körer som sjunger gospel. Hur har ni lyckats få hit så starka artister med så bra ”timing” frågar vi B-Å Svensson? – Sävsjö Celebration består bara av lokala arrangörer, men vi är ju inte dummare än att vi förstår att det är smart att ta hjälp av andra. Så när det kom till artister var det ganska givet att fråga Håkan Waxegård om hjälp. Håkan grundade Eksjö Stadsfest och bokade alla artister där och nu hörde vi att han var ledig. – Förutom ett gediget kontaktnät när det gäller artister, så fick Håkan också oss att förstå att det var dumt att köra samma helg som just Eksjö Stadsfest då den här folkfesten först var tänkt att vara. Håkan bad oss flytta till en annan helg och vi är nu nöjda med att slippa den tuffa konkurrensen. Det är tänkt att bli massor av fler band som spelar och ett gäng gästartister, totalt räknar arrangörerna med att kring 40 olika artister kommer att vara med och fira Sävsjö på fyra scener. Legenderna The Boppers, raeggeprofilen Papa Dee och många fler förväntas medverka i en specialdesignad Jubileumsshow. Där förhandlar också arrangörerna med Samuel Ljungblad, Rigo och Mikael Rickfors för att nämna några… Det låter som att det rustas för en särdeles magnifik folkfestival i Sävsjö. Fortsättning lär följa inom kort. Grattis Sävsjö Kommun så länge!

Countrypopdrottningen Jill Johnson är ett av de stora dragplåstren.

Vision Höglandet, juni 2014

De tre tjejerna i Cookies ’N’ Beans med Frida Öhrn i spetsen, har medverkat i Melodifestivalen två gånger nu och blivit folkliga på kuppen.

Ace Wilder som kom tvåa i Melodifestivalen kommer.

Ebbot Lundberg som tidigare spelade i The Soundtrack of Our Lives och som blev känd för hela svenska folket när han medverkade i TV4:s tittarsucce ”Så mycket bättre”, kommer också.


................................... Den SMÅLÄNDSKA fönsterinstallatören

Nya fönster! MED ELLER UTAN MONTAGE

Prisvärt, snyggt, tryggt och lokalt!

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

www.pwc.se

Fråga din rådgivare Generationsskifte

SMÅLÄNDSKA FÖNSTER MED HÖG KVALITÉ! Smålandsfönster, Sävsjö • Tel 0382-100 05

FÖRETAG ÖVERLÅTES!

VÄL INARBETAT FÖRETAG MED OLIKA VERKSAMHETSGRENAR ÖVERLÅTES. Bred verksamhet inom trädgårdsarbete, hantverk m.m. Välvårdade inventarier såsom bilar, verktyg, maskiner och varulager m.m. Stora utvecklingsmöjligheter. Till exempel bra komplement för jordbrukare. Introduktion och handledning ingår i konceptet. Verksamheten utgår idag från Sävsjöområdet.

Lysande tillfälle för dig som vill starta eget! Ring för mer information, Nils Andersson, tel 070-446 17 02

Jan Lindblad

Hej! Jag har drivit mitt familjeföretag i 30 år och börjar närma mig slutfasen av arbetslivet. Jag vill att mina barn ska fortsätta driva företaget inom familjen. Ska vi tänka på något särskilt? Mvh Gunnar

Bleckslagaren är ett av Sävebos bostadsområden i Sävsjö.

Hej Gunnar Det är mycket att överväga i samband med ett generationsskifte. Din egen ekonomiska trygghet och rättviseaspekten mellan barn som tar över och barn som kanske väljer att göra något annat är ett par aspekter. Vanliga frågor är: • Vilka blir skattekonsekvenserna? • Vad kommer det att innebära för bolagets, din och dina barns likviditet? • Är bolaget rätt värderat? • Vad händer med avtal och åtaganden som bolaget har när det blir nya ägare? • Hur kan man kompensera barn som inte vill ta över? • Hur kan man undvika en framtida arvstvist? Svaren på ovanstående frågor är ju helt beroende på vad du och dina barn vill uppnå. Det är viktigt att börja planera för ett generationsskifte i god tid för att uppnå bästa resultat.

Bostäder i Sävsjö kommun! Välkommen till vår bobutik på Köpmangatan 4 - Tel 0382-152 40

Mvh Jan Lindblad, Auktoriserad revisor PwC, Höglandskontoren Sävsjö och Vetlanda Om du har frågor maila gärna till jan.lindblad@se.pwc.com eller ring Jan på 010-21 28 211. (Detta är ett generellt exempel. PwC tar inget ansvar för egna tolkningar.)

15


16

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

................................... Foto: John Hagby

vision höglandet

liv

Laila Bagge Wahlgren


Så kommer du i form på 30 dagar! Maten - motionen och motivationen

Laila Bagge Wahlgren är låtskrivare, sångare och manager och kanske allra mest känd för sin medverkan i Idol-juryn tillsammans med Anders Bagge och Andreas Carlsson. Idag är hon aktuell med sin livsstilsblogg. Hon är gift med skådespelaren och artisten Niclas Wahlgren. Till meritlistan kan nu läggas författare och boktipsare. Författare blev hon av en slump. Laila ville hitta tillbaka till kroppen hon hade innan hon blev gravid. Hon började träna med blicken stadigt fäst på vågen, men insåg snabbt att det

handlade om så mycket mer än vikt: ork, styrka, friskhet och pigghet. Hon hittade en väg och den resan berättar hon om i boken “Kom i form på 30 dagar” som hon berättar om här

i Vision Höglandet. Hon tipsar även om “ Himlen finns på riktigt” en helt annan slags bok som berört henne djupt.

Lailas boktips!

“Jag rekommenderar verkligen denna fantastiska bok” “Igår fick jag en bok på posten av en vänlig själ där ute, tack! Boken heter Himlen finns på riktigt, det handlar om en pojke som är fyra år som berättar om en händelse när han lämnar sin kropp under en allvarlig operation, där han beskriver vad som händer i operationssalen samt vad hans föräldrar gör i ett annat rum, och hur han besökt himlen under den tiden, och berättar massor med saker som en fyraåring absolut inte har koll på! Jag kan säga att jag nästan är klar med boken, jag har sträckläst den sen igår och kan bara inte lägga den ifrån mig. Jag rekommenderar verkligen denna fantastiska bok.” Från Lailas blogg. Läs mer om boken Himlen finns på riktigt” och tävla om den längre bak i tidningen.

Boke n om H berö rde imlen Laila !


...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

17

VACKRA

TERASSMARKISER!

altanmarkis.

Allt inom solskydd inne och ute! Kostnadsfria hembesök!

Rubino altanmarkis

Höglandets Markis & Persienn 0381-140 90

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90, Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90

Massor av nya modeller och nyheter i butiken!

skinn brun, svart 40-45

Följ oss på

maskinsmus Sy e

um

700:-

995:-

Boka syevent till vackert utflyktsmål! Lid a

SKÖNA SOMMARSKOR!

tips till Present h bröllop oc student

skinn vit, beige, blå, svart 36-42

Extra söndagsöppet i Vetlanda 18 maj, 25 maj, 1 juni

NYMANS SKOR .

Fenixgallerian, NÄSSJÖ Tel. 0380-149 95 Magasingatan 33, VETLANDA Tel. 0383-183 58

Service på alla fabrikat!

Lördag öppet 9-13, annars öppet enligt önskemål. För vägbeskrivning se www.syman.se


18

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

“Ge mig en månad, så lovar jag att du kommer i form”

jag som mål att jag skulle bli av med mina tio extra kilo och återgå till min idealvikt. Jag ville komma i gamla jeans och klänningar utan att det skulle kännas som att jag drog ett kasslernät över kroppen. Men för att mitt mål inte skulle kännas för avlägset satte jag även upp delmål. Det är inte realistiskt att förlora tio kilo på en månad. Det är inte heller ett sunt sätt att gå ner i vikt eller komma i form på. Att tappa de tio kilona var mitt slutmål och hur lång tid det skulle ta spelade mindre roll. Jag koncentrerade mig istället på mina delmål, som var desto viktigare. Ett av delmålen var att se hur pass bra from jag kunde komma i – hur pass pigg och stark jag kunde bli – efter att jag en månad hade följt ett kost- och träningsschema som finns i den här boken. Jag hade också som mål att förbättra min kondition och att arbeta upp en vilja och ett sug efter att träna – ett sug jag egentligen aldrig tidigare hade haft. Efter en månad visade det sig att jag hade uppfyllt alla mina delmål mer än väl. Jag hade plötsligt mycket mer energi och var mycket piggare, trots att jag fortfarande sprang upp flera gånger per natt och värmde välling till en hungrig sexmånaders kille. Jag började nu också komma i mina gamla kläder och kände att de satt bra igen. När jag ställde mig på vågen visade det sig att jag redan då hade tappat fem kilo.

Kännde mig nöjd

vision höglandet – Att komma i form kan ha olika innebörd för olika personer. För mig handlar det om att hitta tillbaka till lusten att träna, bli fysiskt starkare, piggare och på ett hälsosamt sätt gå ner i vikt.

Det absolut viktigaste är att du vill komma i form för din egen skull och att du är 100% motiverad. Så innan du kör igång, måste du se till att du verkligen har bestämt dig, säger Laila. – Alla har olika anledningar till varför de vill komma i form och – framför allt – olika förklaringar till varför de en gång tappade formen. Min anledning var att jag precis hade fått barn. Fyra och en halv månad efter graviditeten bar jag fortfarande på tio extra kilo och hade mer eller mindre stått still i vikt i flera månader. Mina extra kilon hade satt sig runt rumpan och midjan och jag ville nu en gång för alla ta tag i detta. Men jag ville inte banta och sökte ingen mirakelkur. Jag ville istället komma i form genom att hitta en livsstil som på sikt både är hållbar och hälsosam. – Jag letade efter en bok som kunde hjälpa mig med detta men kände att det saknades en som hade allt jag sökte. En bok med både recept och träningsprogram som samtidigt kunde motivera på ett sätt som passade mig.

Motivationen viktigast

– Det absolut viktigaste för mig var att upprätthålla motivationen att äta nyttigt- och att maten samtidigt skulle smaka riktigt gott. Jag älskar mat och hade aldrig kunnat hålla mig motiverad att fortsätta programmet om maten inte varit god. Jag har turen att vara gift med en man som varit kocklärling, drivit restaurang och som lagar fantastiskt god mat. Han komponerade måltid efter måltid till mig, den ena godare än den andra, och alla väldigt nyttiga. För mig är det väldigt viktigt att maten inte ska kännas

liv

fattig. Det ska kännas som ”vanlig mat” i så stor utsträckning som möjligt och inte som att man följer en diet. Nyttigt kan faktiskt vara väldigt gott. Min tidigare erfarenhet vad gäller hälsosam kost är att så ofta inte är fallet, vilket är otroligt viktigt om man ska kunna fortsätta att äta på det nya sättet. En annan aspekt att ha hänsyn till när det gäller att försöka ändra sina vanor är tid. Vi har alla brist på tid, särskilt om man är småbarnsförälder. Därför är det viktigt att tiden man måste stå vid spisen är så kort som möjligt. Att laga både lunch och middag fungerar inte i mitt liv. Jag ville ha recept där man kan förbereda inför morgondagen samtidigt som man lagar mat. Recepten är uppbyggda så att man lätt kan ta med maten i lunchlåda dagen efter. Det sparar tid och är enkelt. Dessutom ska man inte behöva laga en rätt till sig själv och en annan till sin partner och sina barn. Det ska vara något som alla i familjen tycker är gott och vill äta.

Tog hjälp av en tränare

– När jag skulle sätta igång med träningen insåg jag att jag inte visste hur jag skulle göra. Jag förstod att jag inte kunde träna som jag gjort tidigare om jag ville nå mitt mål. Därför har jag tagit hjälp av Anders Hellqvist som är utbildad personlig tränare och som i många år hjälpt människor att komma i form. Mina tidigare träningserfarenheter har till största delen bestått av olika aerobicspass eller raska promenader. Jag ska vara ärlig och säga att jag alltid avskytt att jogga. Jag har alltid tyckt att det har varit fruktansvärt tråkigt. Jag har heller aldrig förstått tjusningen med styrketräning. Min motivation sjönk drastiskt när jag insåg att det var precis löpning och styrketräning som hela träningsprogrammet skulle byggas på. Mina två favoritsysselsättningar på gymmet! Det visade sig dock att min uppfattning

Foto: John Hagby

helt skulle ändras. Nu har jag istället blivit en av dem som tycker det är riktigt kul och som lovordar detta sätt att träna. Min kondition har alltid varit väldigt dålig, men med hjälp av intervallträning har den nu byggts upp. Det, i samband med att löpningen delades upp i kortare etapper på som längst tio minuter, har gjort att det nu plötsligt är roligt att springa!

Syrran hängde på

– När jag startade min egen resa hade jag ingen tanke på att någonsin göra en kom-i-formbok. Den idén kom när jag såg resultat av att kombinera den goda och nyttiga maten med träningsprogrammet jag hade påbörjat. För att vara säker på att mitt resultat inte bara var en ren lottovinst så var jag tvungen att ha en försöksperson som var villig att pröva min metod att komma i form på en månad. Den personen var väldigt lätt att hitta. Min syster, som nyligen själv bestämt sig för att komma i form efter en graviditet och några år av total frånvaro från träning, var inte svår att övertala. Eftersom hon både är mycket längre än jag och har en helt annan kroppsbyggnad än vad jag har – vilket innebär att hennes förutsättningar var helt annorlunda än mina när hon började – blev detta väldigt intressant att följa. När det visade sig att hon fick fantastiska resultat bestämde jag mig för att jag nu ville dela med mig av detta till andra. Även om jag beslutade mig för att komma i form efter min graviditet, vänder sig inte denna bok bara till kvinnor som varit gravida. Den vänder sig till alla som av olika anledningar känner att de vill komma i form eller hitta tillbaka till den form de en gång hade.

Viktigt med tydliga mål

– För mig är det oerhört viktigt att ha olika mål i livet för att veta åt vilket håll jag är på väg och vad jag kämpar för. Det gäller även min kost och träning. När jag startade satte

– Efter en månad hade jag med andra ord verkligen kommit i bra form och jag var riktigt nöjd med mig själv. Nu ville jag fortsätta och se om jag kunde nå mitt stora mål – att komma tillbaka till min idealvikt igen. Men den här gången så tittade jag faktiskt inte längre på hur många kilo jag tappade. Något jag nämligen lärde mig under resans gång var att inte stirra blint på vågen. Vågen är bra att ha som verktyg och viktnedgången kan vara en del av ett större mål, men jag upptäckte att den inte alltid är en så bra måttstock på hur pass framgångsrik en kost- och träningshållning är. Det är många faktorer som spelar roll när det gäller vikten, exempelvis vilken tid på dygnet man väger sig. Mitt råd är att alltid väga sig samma tid och att alltid använda samma våg. När man tränar och förbränner fettceller ska man även komma ihåg att man samtidigt bygger upp kroppen och att vågen därför under en period kan stå still och inte visa någon större förändring. Se dig själv i spegeln, känn efter hur kläderna sitter. Om ett av dina mål är att gå ner i vikt så säger det mycket mer om hur du har lyckats än om du bara skulle stirra dig blind på vad vågen visar. Vi kvinnor har ju även menstruationen att ta hänsyn till. Under tiden man har mens kan man viktmässigt stå still eller rent av gå upp ett kilo. Det hände mig och jag förstod inte varför. ”Vad gör jag för fel?” tänkte jag, tills jag insåg att det var det som var anledningen. Så vågen är som sagt endast ett verktyg. Det visade sig inte minst när jag var ett och ett halvt kilo från att nå min idealvikt. Även om jag inte hade nått mitt viktmål så kände jag – när jag tittade mig i spegeln och när jag såg hur mina kläder satt – att jag egentligen hade överträffat målet jag hade satt.

Ingen bantningsmetod

– Programmet i den här boken är enligt mig inte en bantningsmetod. När man ändrar sin kost, äter mer hälsosamt och samtidigt börjar röra på sig säger det sig självt att man på köpet kommer att tappa flera kilo. Men det är bara en liten del av vad som händer i kroppen. Som jag tidigare nämnde blir du starkare och får mer energi. Du mår helt enkelt bättre. Jag vill uppmuntra dig som läser denna bok och följer mitt kost- och träningsprogram att förändra din livsstil. Detta kommer ge dig en start till att börja leva mer hälsosamt – en livsstil som du sedan lätt kan fortsätta med och där du samtidigt kommer att kunna njuta av livet. Du kommer att kunna hålla dig kvar i form. Vision Höglandet, juni 2014


...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

19

Wokade grönsaker med lax En snabblagad vardagsrätt som är lika nyttig som god 4 personer

800 g laxfilé, portionsbitar 3 vitlöksklyftor 1 msk finhackad färsk ingefära 1 röd chili 3 morötter 2 röda paprikor ½ zucchini 6 salladslökar

150 g sugarsnaps eller sockerärtor 2 dl vatten 1 ½ dl ostronsås 1 kruka koriander 1 msk rostade sesamfrön salt och svartpeppar rapsolja att steka i extraris

1. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Kärna ur och finhacka chilin. Skär morötterna i tunna strimlor på längden. Kärna ur och skär paprikan grovt. Halvera och skiva zucchinin. Halvera och skär salladslöken i grova bitar. Skölj och snitta sugarsnapsen. 2. Hetta upp pannan och tillsätt grönsakerna. Stek på hög värma ca 5 minuter. Rör om väl under tiden. 3. Häll i vatten och ostronsås. Sänk värmen så att det småputtrar och lägg laxfilén med skinnsidan ner på grönsakerna. Salta och peppra. 4. Lägg på ett lock. Låt småputtra ca 7-10 minuter tills laxen är klar och fint rosa inuti. 5. Garnera med koriander och sesamfrön innan servering.

Recept från Lailas bok “Kom i form på 30 dagar”

vision höglandet Foto: John Hagby

mat

Vinn Lailas nya bok! Lös sudokut och tävla om 6 exemplar av Laila Bagges nya kok- och träningsbok “Kom i form på 30 dagar”! Svara innan 6 juni 2014 för att vara med och tävla!

6 9

5 3 9 1 2 7 8 6 9 5 1 8 6 4 7 2 6 8 6 1 3 7 4 4 9 9 6 5 1 2 5 7 1 8 3 9

SMS:a in ditt svar: 1. Skriv VH Laila och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Laila 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Laila 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa.) Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’’Laila”.


20

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

Vinn succéboken

"Himlen finns på riktigt" “Jag rekommenderar verkligen denna fantastiska bok” Laila Bagge Wahlgren

6 5 8 1 7

8 1

5 9 2 4

2

8 7 9 4 8 9 3 4 6 4 1 9 4 1 3 6 5 8

Svara innan den 6 juni!

Sms:a in ditt svar:

1. Skriv VH SUDOKU BOK och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1, 4, 5, 2, 8 blir det VH SUDOKU BOK 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress. (Ex: VH SUDOKU BOK 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta svaret på ett vykort till: Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’Bok’.

Sagt om boken En gripande bok som bjuder på både gråt och skratt. Det är en sann historia skriven utifrån Todd Burpos perspektiv när han förklarar hur en tragedi vänds till något förundransvärt! Boken har varit 1:a på New York Times bestsellerlista. En plats den verkligen förtjänar. Todds son Colton blir otroligt sjuk, och ingen vet vad det är: ”Dag två på eftermiddagen såg jag något som gjorde mig förskräckt. Dödens skugga. /.../ Huden har förlorat sin rosa nyans och bleknat till en gulaktig ton. Andningen är ansträngd. Ögonen är öppna men personen är inte närvarande. Och det mest avslöjande är att området kring ögonen sjunker in och blir mörkare. Jag har sett det många gånger /.../ Den här gången såg jag dödens skugga igen - och jag såg den hos min son. Min knappt fyraårige son. Synen slog mig som en knytnäve rakt i ansiktet.” Att följa två föräldrars kamp för sitt barn är fascinerande och när det handlar om en sann historia som denna blir det så mycket djupare, så mycket större. Colton överlever krisen och det är då det märkliga börjar. Colton dela i förbifarten information med sina föräldrar om att han blev ryckt upp till himlen. Detaljer som han omöjligt kunde veta. Verkligen fascinerande att se hur pappan blir helt ställd, trots att han är pastor, när hans son pratar om saker som pappan med säkerhet vet att ingen har berättat för honom. ”Colton tog plötsligt till orda. – Pappa, visst har du en morfar som kallades Moffa? – Japp, det stämmer, sa jag. Han gick bort när jag var ungefär i din ålder. Colton log. – Han är jättesnäll. Jag höll på att köra av vägen och in i ett majs-

"Vändningen kom när jag blev medveten om mitt egenvärde; ett värde som är oberoende av prestation och lika för varje människa."

Prestations prinsessan

fält. /.../ Men jag försökte hålla mig lugn." Många rekommenderar boken starkt. Den bästa av sitt slag, anser flera recensenter.

199 kr (ex. frakt)

Deverthska kulturstiftelsens stipendium

Cajsa Tengblad är hälsopedagog, coach,

Todd Burpos son Colton berättar märkliga saker från när han som 4-åring var nära att dö.

föreläsare och författare, bland annat till reflektionsboken 5 minuters paus. Hon bor med sin familj i Kaxholmen utanför Jönköping. www.cajsatengblad.com


49:................................... A LBERT Skål i lackad bambuØ 14 cm 49:Ø 27 cm 99:- Finns i flera färger. FRÅN

tips till Present h bröllop c tudent o

Följ oss på

Boka syevent till vackert utflyktsmål!

GO! Tavla 70x70 cm 599:-

49:-

EM T ILL VARJE PR IS! maskinsmus Sy e

,

um

Lid a

s

A LBERT Skål i lackad bambuØ 14 cm 49:Soffbord, , TroyFinns bänk99:ØMe 27 i flera dde, färger. diacm Mosaik Ku nhattan te Kudde, dde, Ma skål 2 st ! Tavla, Eli dde, AlbertFRÅN t Rose Ku Go , tta Midnigh rby Ma libri Ku ffa, Vimme Sofia Kudde, Co Basic So kta 3 st, Bea Ljusly

Soffbord

nk, Troy e, varje pris. Har du mer smak än pengar? Eller har du både och? Hos EM hittar du inredningsglädje till Mediabä saik Kudd nhattan dde, Mo dde, Ma la, Elite Ku Albert skål 2 st t Rose Ku tta, Go! Tav Midnigh Kudde, merby Ma Colibrien Som i det här kompletta vardagsrummet där vi har valt färgstarka accenter mot neutral, lättvarierad bas. e, Vim , dd ffa Ku Basic So 3 st, Sofia a Ljuslykta Ett helt nytt rum för 10 000 kr.BeLite mera du!

GO! Tavla 70x70 cm 599:-

EM T ILL VARJE PR IS! MI DN IG HT ROSE Kudde 40x60 cm 299:-

öppet 9-13, öppet enligt önskemål. Har du mer smak än pengar? EllerLördag har du både och? Hos EM annars hittar du inredningsglädje till varje pris. Service på alla fabrikat! För se mot www.syman.se Som i det här kompletta vardagsrummet där vi harvägbeskrivning valt färgstarka accenter en neutral, lättvarierad bas. Ett helt nytt rum för 10 000 kr. Lite mera du!

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

21

SANDALER! Vi har ett mycket stort sortiment av sköna och snygga sandaler. Här är några exempel.

MI DN IG HT ROSE Kudde 40x60 cm 299:-

595:Lätt och smidig sandal med resår. Finns även i svart.

3 995:-

BAS IC Soffa i tyg Capone. 3-sits L 213 cm D 90 cm. Finns även som 2-sits. BAS IC Soffa i tyg Capone. 3-sits L 213 cm D 90 cm. Finns även som 2-sits.

3 995:Gladiatorsandal med mjuk botten. Finns även i svart.

ROY TSoffbord i vitlack med benmedar i krom Ø 90 cm H 36 cm 995:- Finns även i röd-ROY eller svartlack. i vitlack med benmedar TSoffbord i krom Ø 90 cm H 36 cm i röd- eller svartlack.

650:-

995:- Finns även

V IMMERBY Ryamatta i luddfri polyester. 133x190 cm 999:- (ord. pris 1 395:-) Finns i flera färger och storlekar. V IMMERBY Ryamatta i luddfri polyester. 133x190 cm 999:- (ord. pris 1395:-) Finns i flera färger och storlekar.

0% 0%

RÄNTA I 10 MÅNADER

RÄNTA I 10 MÅNADER

Sävsjörondellen · Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör 9-14

Lite mer... Lite bättre...

INRED NU, BETALAINRED SENARE. 10 SENARE. delbetalningar 0% ränta, 0:Administrationsavgift på på 2525 kr/månad NU, BETALA 10 delbetalningar 0%uppläggningsavgift. ränta, 0:- uppläggningsavgift. Administrationsavgift kr/månad tillkommer. tillkommer. betalningsfri. räntakronor vid 10 000 kronorKreditgivare är 5,6%. Kreditgivare är Handelsbanken Finans. Inköpsmånaden ärInköpsmånaden betalningsfri. är Effektiv ränta Effektiv vid 10 000 är 5,6%. är Handelsbanken Finans.

595:-

www.em.com www.em.com

Sportsandal med mjuk och skön botten. Flera färger.

895:Sandal med hel tå. Löstagbar innersula. Finns även i gråsvart.

1.195:-

Uppbyggd och skön sandal med löstagbar innersula. Även i svart.

Välkommen till vår mysiga butik på gågatan i Eksjö. Besök vår nya fräscha hemsida. Låt dig inspireras av alla nyheter. www.borgsskor.se.

Gågatan, Eksjö • 0381 - 102 06 | Moderiktiga bekväma skor, stort sortiment för dig med egna inlägg


22

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

Ekenässjö “Jobben, skolan, sporten och tron, allt finns till för Ekenäsbon.” Det är Ekenässjöns motto och varje ord har en väsentlig del i samhället. Jobben står för industrin som är väldigt stor och levande här.

– Industrin i Ekenässjön ger 1 000 jobb och det är 1 500 personer som bor här, berättar Bertil Nilsson, ordförande i jubileumskommittén. Skola står för skolan i Ekenässjön.

– Vi har alltid haft en bra skola här. Jag vet inte hur det är nu, men förr låg den alltid på topp i kommunen, säger Bertil.

Idrotten och tron

Sporten är en stor del av Ekenässjön också. Det största är bandy och orientering, och det finns en stor ungdomsverksamhet. Tron står för kyrkorna i Ekenässjön som har bred verksamhet. Det är bland annat scouter,

kyrkokör och mycket ideellt arbete. Det är Ekenässjöns Samarbetsförening som är arrangör för 100-års jubileet. Jubileumsveckan är 17-25 maj och inför veckan har man ordnat en jubileumskommitté.

Bertil pratar mycket gott om alla de olika aktiviteterna som händer under jubileumsveckan. – Det är inte en vecka endast för Ekenäsbor, utan alla är välkomna att fira detta jubileum med oss!

Noga planerat

Av Louise Olofsson

– Vi har planerat det här i över 1,5 år, så det är väldigt kul nu när det blir av, säger Bertil Nilsson, ordförande i jubileumskommittén.

Claes-Göran Nyrén, Ejlon Johansson, Ingegerd Andersson, Bertil Nilsson och Nils-Åke Ericsson från jubileumskommittén.

Schemat för Jubileumsveckan LÖRDAG 17 maj

Invigning av jubiléet på Idrottsplatsen Kändisfotboll: tv-laget mot förstärkt EIF-lag. Det är hundvisning, drillflickor, hoppborg, sumobrottning, hastighetsskjutning med mera.

SÖNDAG 18 maj

Kyrkorna i Ekenässjön inbjuder till Missionskyrkan Kl. 17.00 Gäst: Marcus Birro, krönikör och författare Sång: By Heart

MÅNDAG-SÖNDAG

Öppet hus på de tre muséerna i Ekenässjön. Måndag-söndag, 19-25 maj, kl. 11.0019.00.

TISDAG-TORSDAG

Ekenässjöns industrier är öppna tisdag-

torsdag, 21-23 maj. Glasblåsning Glaskonstnär Tony Racov blåser glas, tisdagtorsdag, 21-23 maj, kl. 14.00-19.00 på Industrimuseet Malma.

ONSDAG 21 maj

Veteranorientering Start kl. 10.00 i Solkarp, 3 km öster om Ekenässjön. Arrangör: OK Bävern. Trubadurkväll Kl. 19 på Pizzeria Napoli.

TORSDAG 22 maj

En kväll för alla Näringslivsarrangemang Kl. 18.00 på Malmadalen vid Industri- och musikmuseet.

FREDAG 23 maj

Säg det med ett leende Kl. 14.30 på Ekebogården. Stöds av studieförbundet Vuxenskolan. Motionslopp runt Ekenässjön Start kl. 17.30 på Ekenässjöns skolgård Startavgifter: Barn 20:- Vuxen 50:- förköp.

Ekenäskalaset Kl. 18.00 hos Bröderna Andersson Helkväll med festmeny och underhållning. Show av Vocal Voices, Cover Funkers m.m. 400 sittplatser. Förköp: 22-24 maj kl. 14.00-19.00 på Konsum Ekenässjön.

Fredagshäng Kl. 20.00 vid Missionskyrkan Volleyboll, grillning, utebio.

SÖNDAG 25 maj

LÖRDAG 24 maj

Jubileumskonsert Kl. 18.00 i Ekenässjöns Missionskyrka Ekenässjöns Missionskyrkas Musikkår, Vetlanda Madrigalkör. Förköp: 22-24 maj 14.00-19.00 på Konsum Ekenässjön och Ica Maxi Vetlanda. Entré vuxen: 60 kr

Festdag på Ekenässjöns skolgård Kl. 10.00-15.00 Högtidstal, gammaldags marknad, veteranbilar, sång och musikunderhållning. Kl. 12.00 uppträder vokalgruppen Vox Magica och Destiny. Kom gärna tidstypiskt klädd. Stöds av studieförbundet Vuxenskolan.

Gitarrmässa Kl. 11.00 i Svenska kyrkan

Se det fullständiga programmet på: www.ekenassjon100.wordpress.com


...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

23

ön 100 År!

Vad har hänt under åren?

gdes även en tennisbana och under slutet av 60-talet öppnade Konsum.

1914

1970–80-talet

Ekenässjön föddes alltså år 1914, då järnvägen mellan Nässjö och Sävsjöström i Kronobergs län invigdes. Järnvägsstationen blev därmed medelpunkten för samhället. Under de kommande åren byggdes olika företag upp. Fram till 1919 byggdes ett glasbruk, affärer, mejeri, hotell och Bröderna Andersson.

1920-talet

I början av 1920-talet gick glasbruket i konkurs, men med bruksdisponent Sven Westberg som ny ägare utvecklades det till att bli ett av landets ledande inom tillverkning av kristallglas. Under 20-talet bildas många föreningar, och en del är verksamma än i dag. Ekenässjöns Missionsförsamling är den äldsta föreningen och deras samlingslokal byggdes redan 1919. Andra äldre föreningar är Ekenässjöns IF, Näsby Skytteförening, Röda korset och Missionskyrkans musikkår. Eknässjöns Hästsportklubb, Hembygdsföreningen och pensionärsföreningarna PRO och RPG hör till de lite yngre föreningarna.

1930-talet

Under slutet av 30-talet utvecklades en industrigren i Eknässjön, nämligen metallindustrin. Först grundades Bjädes Beslag, och kort därefter Beslag & Metall och Kvarnstrands Verktygsfabrik. Under slutet av 40-talet startade Ekenäs Möbler och Andersson & Son, som numera heter Pallco.

När en ny genomfart skulle byggas genom samhället längs Storgatan etablerade man en byggnadsplan. Detta var under 1940-talet och initiativtagaren var Sven Westberg. I byggnadsplanen gav man plats för Ekenässjöns kyrka i centrum, och man gav plats för ett affärscentrum bredvid Järnvägs- och poststationen. En ny skola byggdes också centralt.

1950- och 1960-talet

Under 50-talet expanderade många företag. Möbelföretaget Bröderna Andersson byggde ut sin verkstad. Ekenäs Mekaniska EMA, Ekenäs trävaror AB och MP-bolagen startade. Det byg-

Ekenässjön är något av ett industricentrum i Vetlanda kommun med ungefär 1 000 industrijobb. Många av företagen har funnits länge och drivs nu vidare av yngre generationer.

Beslag & Metall

1990–2014

1940-talet

Ekenässjöns industri Beslag & Metall AB tillverkar plåtprodukter till främst fordons- och möbelindustrin. Företaget grundades 1938 av Hugo Karlsson. Från början producerade man utrustning till hästar i form av träns och seldon. Företaget växte och de började tillverka bland annat lockbeslag, gångjärn, högafflar och snöskyfflar. Under 60-talet blev Svenska Försvarsmakten kund hos Beslag & Metall. Till dem gjorde man alla möjliga artiklar såsom gångjärn till armelådor och övningsammunition. Fram till 80-talet bestod 80 procent av produktionen av artiklarna till Svenska Försvarsmakten. När man fick höra att försvarsmakten skulle avveckla en stor del av sin verksamhet började man titta efter andra marknadsresurser. Företaget började rikta in sig på fordonsindustri och i dag är Scania och Volvo deras största kunder. I dag drivs företaget av tredje generationen och har 230 anställda.

Under 1970–80-talet byggde man nytt äldreboende, Ekebo, den nya Konsumhallen och Småkyrkan. Det byggdes nya villor, ny hyresfastighet och postlokal. Flera mindre industrier startade och en ny skola byggdes på Mossbråsa.

Under det senaste decenniet har delar av industriområdet bebyggts med EKOlack och Walego. EKOlack har även övertagit Pallco. Service som järnvägsstation, postlokal, bankkontor och bensinstation har med centraliseringen försvunnit in till Vetlanda, och detta har lett till att Ekenässjöns centrum flyttat till området kring Konsum. Butiken har hand om post- och bankservice i dag. Ett nytt äldreboende har byggts nära det området och invigdes år 2013. Ekenässjöns industri ser ljust på framtiden, och de senaste åren har Beslag & Metall gjort tillbyggnader. MP-bolagen har också byggt ut och Walego bygger till.

Kvarnstrands

Kvarnstrands är ett företag som tillverkar skärande verktyg för trä, plast och aluminium. Det grundades 1939 av Gunnar Ljunggren som byggde en fabrik och började verktygstillverkning. 1945 köpte Gustav Kvarnstrand företaget tillsammans med sina söner Börje och Bernt. I dag drivs företaget av den fjärde generationen och företaget har 80 anställda. Kvarnstrands finns på tre ställen i Sverige och finns också i Norge. Företaget har ett återförsäljningsnät i Europa, Ryssland och Nordamerika.

Bröderna Anderssons

Ett företag som också firar 100 år i år är Bröderna Andersson som är en av Skandinaviens ledande stoppmöbeltillverkare. Företaget grundades 1914 av Gottfrid Andersson som började med att ersatta en gammal kvarn med en kraftstation. Några år senare började han tillverka möbler, i form av bord, stolar och byråer. Det utvecklades mer och mer, och 1946 byggde man en stor industri. I dag drivs företaget av tredje generationen i släktledet och man har 70 anställda. Möblerna säljs via återförsäljare runt om Sverige.


24

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

Kom närmare

- psykoterapeuten Ilse Sand om hur vi omedvetet påverkar våra relationer – Våra relationer kan bli djupare och mer meningsfulla när vi törs vara helt närvarande och sårbara i ögonblicket, säger Ilse Sand. Kom närmare heter hennes bok om att lägga försvarsstrategierna åt sidan. – I mitt arbete som psykoterapeut, och tidigare när jag arbetade som präst, har jag talat med många människor som har farit illa i kärleksrelationer, säger Ilse Sand. En del har inte ens klarat av att etablera någon. Ofta beror det på försvarsstrategier.

Lär känna dina försvarsmekanismer

– En försvarsstrategi, förklarar hon, är en handling som en gång var en klok lösning på en svår situation. En människa som har använt sig av många försvarsstrategier i barndomen kan senare i livet känna sig så insnärjd i dem att de gör den känslomässiga kontakten med henne själv och andra omöjlig. – I samband med mina föreläsningar har jag upplevt att det finns ett stort intresse av att lära sig mer om vilka psykologiska mekanismer som har betydelse för hur vi skapar relationer, eller hur vi agerar i de relationer vi redan befinner oss i, berättar hon. Det var därför jag började skriva Kom närmare. Hon bygger sina resonemang och råd på egna erfarenheter, på psykologisk facklitteratur och på erfarenheter som hennes klienter har delat med sig av. – Den litteratur jag själv har läst är skriven för fackfolk, säger hon, men jag ville skriva boken på ett lättillgängligt språk och samtidigt hålla den förankrad i etablerade psykologiska teorier. En av de tendenser som hon har sett är att försvarsstrategierna lurar oss ofta att lägga

krokben för oss själva. – Våra relationer kan bli djupare och mer meningsfulla när vi törs vara helt närvarande och sårbara i ögonblicket, säger hon. Ett konkret exempel ur boken: Hanna har fått avslag på en jobbansökan. Hon är ledsen för det, men tittar på en spännande tv-deckare och försöker glömma bort sig själv. – Det här är inget problem, bara hon vid ett senare tillfälle ger sig själv tid och utrymme att känna och hantera sin sorg och komma i balans igen, säger Ilse Sand. Men om det är den enda strategi hon använder för att hantera tunga känslor, så att hon aldrig slappnar av helt och lägger märke till hur hon känner sig, då är det ett problem.

”Våra relationer kan bli djupare och mer meningsfulla när vi törs vara helt närvarande och sårbara i ögonblicket”

En hälsning till läsaren

– Jag hoppas att den här boken ska göra att du får lust att kika på dina egna försvarsstrategier och fundera på om ditt liv kan bli rikare om du väljer att avveckla en eller flera av dem, så att du kommer närmare dig själv, livet och andra människor – och i högre grad kan få uppleva och njuta av tillvaron så länge du finns här. Ilse Sand är psykoterapeut, teologie kandidat och en efterfrågad föreläsare i sitt hemland Danmark. Hon driver ett eget bokförlag och har gett ut boken Älska dig själv, en bok om sensitiv begåvning, som också har översatts till svenska. Hitta nya vägar i känslornas labyrint var hennes första bok på Libris.

vision höglandet

Vision Höglandet, juni 2014

liv

Vinn Ilses nya bok! Lös sudokut senast den 6 juni och tävla om 10 böcker! SMS:a in ditt svar:

1. Skriv VH Ilse och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Ilse 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress.´(Ex. VH Ilse 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa.) Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’’Ilse”.

1 7 6 5 7 1 2 3 5 8 5 2 8 2 8 4 7 3 5 6 2 4 2 9 4 7 1 5 7 8 1 5


...................................

Vision Hรถglandet nr 4 - juni 2014

25


26

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

................................... Ulf Christiansson om aborten, rockkarriären, misshandeln och det nya livet.

min mamma ville inte ha mig! Ulf Christiansson är känd långt utanför Sverige som rockmusiker, låtskrivare och preacher. Nu också som författare. Hans nysläppta självbiografi ”Det var värt alltihop” är inte någon tillrättalagd biografi som berättar en polerad framgångssaga. Det är en bok som speglar Ulf Christianssons liv som det har varit. Med framgångar, motgångar och allt där emellan. Det är personligt, rakt på och intressant! Ulf Christiansson har berört hundratusentals människor med sin musik och sitt kompromisslösa och radikala budskap. Även som författare berör han när han berättar om sitt liv och när han beskriver var vi idag befinner oss i Sverige och vad vi allra mest behöver för att komma vidare.

Nära att det inte blev något liv

– Men det var nära att det inte hade blivit något alls. Att jag aldrig hade fötts, berättar Uffe. – Mina föräldrar var väldigt unga när dom träffades och jag kom nog till utan någon planering från deras sida. Pappa och mamma hade träffats när båda gick på Vänersborgs läroverk. Mamma har senare berättat att hon tänkte göra abort med mig eftersom graviditeten kom så olägligt. Hon hade fått tips om en läkare som hon beställde tid hos, men när hon kom dit kastade han ut henne, eftersom abort var olagligt, ja faktiskt jämställt med mord på den tiden. – Jag får vara tacksam till den där läkaren att han inte ”ställde upp”. Då hade du inte suttit och läst detta nu, om du förstår vad jag menar. Och något liv hade det inte heller blivit. I varje fall inte för mig.

barn i det läget var inte precis godkänt på den tiden. Och pappa skulle precis rycka in i lumpen och hade planer på att studera, så jag kom verkligen inte till särskilt ”lägligt”. Mamma har bett om förlåtelse för länge sedan och är glad över att hon inte lyckades med vare sig aborten eller adoptionen. Och det är jag med. Mamma har också berättat att hon en gång, när jag var ungefär tre år gammal, överlämnade mig till Gud. Hon hade nog inte så stor koll på vad det innebar, men hon hade hört att det stod

Henning blev “religiös”

– Klubblivet i Göteborg och ölen blev mer och mer en tillflykt för mig, som jag flydde till för att få lättnad en liten stund. Jag drack ganska mycket under den här tiden. Men det hade en baksida som det alltid har. Det var nu 1970, jag hade fyllt tjugo och hemma hade det hänt en del. En dag kom min bror Henning hem och berättade att han mött Jesus och blivit frälst. (Frälst betyder egentligen frihalsad = att du blir fri ifrån något som håller på att strypa dig.) Han var jätteglad för det men för mig var det som om hans liv tagit slut. Inget kul mer, bara en massa saker man inte får göra. Som att frivilligt dra på sig en tvångströja. Som jag såg det hade Henning gjort ett rejält bottennapp. Han hade blivit ”religiös” – något jag egentligen aldrig tyckt om. Varken då eller nu. Fast nu är det ju av andra anledningar, förstås. Men Henning förändrades, fick en annan utstrålning, blev lugnare, gladare och jag försökte givetvis ”tracka” honom. Men den jag körde med mest var nog mamma.

Adoption till Småland

– När aborten inte funkade var det istället tal om att adoptera bort mig. Mamma berättade långt senare att det fanns ett par någonstans i Småland, som dom kontaktat och som ville adoptera mig. Men mamma ändrade sig när det var dags för henne att föda. Jag kan ju inte låta bli att undra hur mitt liv hade blivit, om jag blivit bortadopterad... Mamma och pappa var inte gifta och att få

i Bibeln att det var viktigt att lämna över sin förstfödde till Gud. Och då gjorde hon det utan att egentligen förstå vad det betydde... Detta med Gud kom att bli en central del i Uffes liv. Med en fantastisk sångröst och en makalös begåvning för att producera riktigt bra rocklåtar tycktes världen ligga för hans fötter. Ett möte med några långhåriga hippies från USA kom att ändra hans liv för alltid.

Den 24 maj kommer Ulf Christiansson med sitt band Jerusalem till Kulturhuset i Sävsjö.

”Sparkade mamma i magen när hon var gravid med min lillebror.”

– Hon fick ta mycket skit från mig under den tiden. Jag kunde ibland bete mig våldsamt, så

var det. En gång sparkade jag henne i magen när hon var gravid med Jonas, min lillebrorsa. Jag betedde mig som ett riktigt svin. Hon hade det inte lätt. Det kändes som om både Gud och djävulen var efter mig. Det blev som två läger hemma hos oss. Mamma och Henning på en sida, jag och pappa på den andra, det kändes så. Jag visste egentligen inte vad pappa tyckte för han sa aldrig något om det till mig. Men ju mer Gud kom på tal, desto aggressivare blev jag. Jag hade långa diskussioner, mest med mamma. Jag var också ganska jobbig med alla mina åsikter om hur världen kunde ha sett ut om inte religionen funnits. Jag kunde säga: ”Om Gud nu finns och visste att allt skulle gå åt helvete, varför gör han inte nåt åt det då?”

Jagade Else-Marie med kniv

– Maria, min syster, hade också börjat hänga med Henning på möten. En kväll när jag hade fest med Groove, mitt dåvarande band, och mamma och pappa var borta, spårade det ur rejält. Maria som var ganska naiv och aldrig hade druckit, vad jag vet, blev med barn den kvällen med bandets chaffis Leif. Leif fick ofta pengar av sin farsa, pengar som han köpte öl för. Han fyllde bagaget på sin Folka med öl och servade oss andra. Maria och Leif gifte sig året därefter och fick fyra barn men skiljde sig för ganska många år sedan. Det spårade som sagt var ur ganska kraftigt den kvällen. Jag blev redigt full och jagade min flickvän Else-Marie med kniv nerför gatan. Visserligen mest för att skrämma henne men det var helt idiotiskt, och jag hade väl fått för mig något i min svartsjuka. Jag hade nog också en del skuld i det som hände min syster den kvällen.


................................... Hippies från USA

– En lördag kom Henning och frågade om jag ville hänga med söndag kväll på en samling i Slottsskogen. Det fanns ett ställe där som hette Björngårdsvillan, och dit skulle det komma två killar från USA och Jesusfolket. Jesusfolket var en hippierörelse som växt fram ur FlowerPowerrörelsen och som svepte över USA på 70-talet. Mängder av hippies, knarkare och andra fick sina liv förvandlade och började tro på Jesus. Jag var väl lite tveksam men jag sa ja i alla fall. Till saken hör att samma dag frågade pappa om jag ville stanna hemma den söndagen och prata med honom. Det hade han inte gjort på många år men jag sa att jag redan lovat Henning. Det var tufft att säga nej till pappa när det märktes att han verkligen ville sitta ner och prata. Han var kanske orolig för mig?

Världskrig inom mig

– Hur som helst hängde jag på söndagen först med mamma på ett möte i Vallhamraskolans aula. Där var det en blind man som talade om Gud och bad för sjuka, han hette Rolf Karlsson. Men hela tiden kändes det som om ett fullt krig pågick på insidan av mig. För och emot – för och emot. ”Du är inte klok – vad

ger du dig in på?!” Jag fick längre fram höra att mamma mobiliserat ett gäng av sina troende vänner och bett dom att be för mig. På kvällen samma söndag följde jag så med Henning. När vi kom till Björngårdsvillan var det fullt med ungdomar överallt, minst 500600, skulle jag tro. Det var mycket glädje när dom körde på med musiken. Det kändes äkta och det var varmt och svettigt. Jag kände mig både obekväm och attraherad. Men på insidan av mig fortsatte världskriget... Efter ett tag kom det upp två långhåriga killar på scenen. Jag hade aldrig sett en långhårig kristen tidigare. Jag mindes några kristna i parallellklassen i skolan och dom var allt annat än långhåriga. Dom gick nästan alltid för sig själva och såg inte speciellt glada ut. Men dom här såg väldigt coola och glada ut i mina ögon.

Kunde inte stå emot

– Den ene av dom började berätta hur han varit fast i droger och hur han mött Jesus. Han sa: ”Det spelar igen roll vem du är eller vad du gjort, Gud har öppnat dörren för dej ändå! Faktiskt är det så att han gjort det speciellt för dej! Han älskar dej väldigt mycket och det han gjorde för mig kan han göra för dej!” Vartenda ord gick rakt in i mig. Jag hade en

Behöver du en elektriker? Allt inom elinstallationer, tele samt datanät... Dick Petersson Tel 0708-37 33 11

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

bild av religion som tråkig och mossig och detta var något helt nytt för mig, något helt annat. Det kändes att killen menade vartenda ord han sa och det bara strålade om honom. Men det som tog mig allra mest var ögonen som fullkomligt lyste av kärlek. Det gick bara inte att motstå att se in i dom. Kylan och rädslan började smälta bort som is inom mig. Jag tänkte att om jag någonsin ska bli kristen, så vill jag bli som han. Men på samma gång kom tankarna: ”Om du gör det kommer du aldrig att få spela rock ’n’ roll igen. Då är dina drömmar över. Det är bättre du väntar tills du blir gammal, så att du får ha lite kul innan!” Så där höll det på. Tills killen där framme liksom nästan väckte mig och sa: ”Om det finns någon här som vill bli frälst, så lyft upp din hand?” På nåt sätt visste jag redan att det gällde mig så jag lyfte upp min hand utan att egentligen veta vad det skulle innebära. Men jag var så förtvivlat trött på att ha det som jag hade det. Dom kom ner dit jag satt och bad med mig. Jag bekände min nyfunna tro och blev frälst.

All skit var borta

– Det hände egentligen ingenting spektakulärt... men ändå. Ingen röst som talade

27

ifrån himlen, inga änglar. Bara en sorts frid som sänkte sig över mig. Den första känslan av att känna sig ren, tvättad, vit som snö... All skit var borta, förlåten! Det var en underbar, härlig känsla. Jag bara visste att Jesus var verklig! Han var på riktigt, han fanns! Som att slänga av sig en supertung ryggsäck man har burit på hela sitt liv. Man bara lyfter utan att ta en enda drog. Fortsättningen blev ett äventyr, världsturnéer och framgång på rockscenen men också tuffa motgångar. Allt detta skriver Uffe om i sin nya bok ”Det var värt alltihop”.

Kommer till Höglandet

Den 24 maj kommer Ulf Christiansson med sitt band Jerusalem till Kulturhuset i Sävsjö. En rockkonsert av världsklass. Öppnar gör Papa Dee och Rebecca Gustafsson med flera. Köp dina biljetter på www.visionhoglandet.se Vision Höglandet juni 2014


28

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

borgs skor Fredrik får ofta beröm för sina ”riktiga” skor, skor som är snygga, men framförallt också bekväma.

Marita Engdahl, Fredrik Leiner och Maria Åkesson möter du på Borgs Skor på gågatan i Eksjö. Jag får en pratstund med Fredrik Leiner på Borgs Skor i Eksjö. Han är glad över all positiv respons han får från sina kunder. Nästan dagligen droppar det in kunder från städer som Jönköping, Värnamo och Västervik, som alla ligger inom tio mils omkrets från Eksjö. Oftast passar dessa kunder på att köpa flera olika sorters skor.

Fredrik får ofta beröm för sina ”riktiga” skor, skor som är snygga, men framförallt också bekväma. Borgs skor har ett stort sortiment skor som är anpassade för egna inlägg. Många kunder har ortopediska sulor som kräver både extra utrymme och stabilitet. Färgstarkt i sommar! Han berättar lite om trenderna just nu. Just nu ska man satsa på starka färger när det gäller skor, som till exempel orange och grönt. Fredrik berättar vidare att försäljningen på butikens hemsida ökar. De skickar skor till hela landet och ger vid behov personlig service via telefon före inköp för att kunderna ska bli nöjda och få skor som passar just dem. Flera tittar dessutom på hemsidan innan man besöker butiken. Lyft i försäljningen Han fortsätter med att tala om att han ser ett lyft i försäljningen sen de, för ett år sedan, flyttade till nya lokaler. Han beskriver att den nya lokalen är mer lättarbetad då den har större ytor

i både butiken och på lagret, och detta gagnar för en bättre försäljning. Fredrik avslutar med att säga att han ser positivt på att ha sin butik i Eksjö, då det kommer mycket kunder under sommaren på grund av den starka turismen, men han ser även att butiken är attraktiv under resten av året också eftersom den ligger i mysiga gamla stan i Eksjö. Av Elisabeth Torstensson

“BÄSTA KÖP!” FÖRETAGSCERTIFIERING Regler för återgivning Företagscertifieringsmärket får endast användas tillsammans med det certifierade företagets namn, märke eller logotype. Märket får inte ha en dominerande placering utan ska vara underordnat företagsnamnet. Märket får användas på reklam- och informationsmaterial som helt eller delvis refererar till den certifierade verksamheten. Ävenså på brevpapper och fordon som tillhör det certifierade företaget.

Vår populära “GARAGEVÄRMEPUMP” Navica Vinc.4, 4,1 Kw Märket får inte användas på visitkort eller motsvarande.

Märket får inte användas på ett sådant sätt att det ger sken av att Incert ansvarar för innehållet i det sammanhang märket förekommer. Märket skall alltid kopplas till företagnamnet.

DEKAL ,TRANSP BAKGRUND ALT PRINT PÅ VIT BAKGRUND STANSAD ENL STANSLINJE CMYK

8.900:-

TRYCKORIGINAL BESTRUKET PAPPER FYRFÄRG, CMYK

TRYCKOR OBESTRU PAPPER FYRFÄRG CMYK

TRYCKORIGINAL BESTRUKET PAPPER SVART TRYCK

TRYCKOR OBESTRU PAPPER SVART TR

inklusive installation på Höglandet efter ROT!


...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

29

Ta hand om dina

mattor! Vi tvättar och lagar i egen atelje!

Mikaels Äkta Mattor

Specialaffär för orientaliska mattor Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning! Rådhusg. 60 Nässjö. Tel 0380-51 19 59. Öppet: Vard. 10-18. Lörd. 10-14.

Jeans från Storlekar från 42-56 Storgatan 17C, Vetlanda Tel. 0383- 104 40

Följ oss på

100% personlig service Öppetider Vardagar 10.00- 18.00 Lördagar 10.00- 14.00

Allt inom byggnation! Med vår professionella hjälp kan er dröm förverkligas. Vi är självklart våtrumscertifierade och följer BKRs branschregler. Med en lång och gedigen kunskap erbjuder vi alla typer av för om- och nybyggnationer för bla badrum, kök och altan. Vi utför även skorsten- och fasadsrenoveringar, kakelugnar, samt spis- och kamininstallationer. Vår kunskap - din trygghet //Stefan Murare

Tel 070-286 42 20, www.byggmurning.se


30

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

Vinn en biokväll! Lös sudokut och tävla om en biokväll på Röda Kvarn i Sävsjö! Svara innan 6 juni 2014! SMS:a in ditt svar: 1. Skriv VH Bio och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1,4,5,2,8 blir det VH Bio 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress. (Ex. VH Bio 20 Nisse Nilsson Gatan1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa.) Eller posta ett vykort till Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’’Bio”.

Vinsten är sponsrad av

www.kulturhuset.com

4 2 9

3 7 1 3 1 4 3 2 8 7 6 6 3 8 1 5 9 2 7 6 5 7 1 5 8 5 3 2 4 3 5 9

Välj Vaillant! Framtidens mest effektiva värmepumpar med 10 års garanti på kompressorn.

Energioptimering - utnyttja energin från solen och jorden året runt. Vaillants geoTHERM värmepump fås med eller utan inbyggd varmvattenberedare. Du får en energibesparing i toppklass samt en driftsäker och bekväm värmeanläggning. Med ett minimum av skötsel och underhåll har du säkrat din uppvärmningsanläggning för framtiden. Kontakta oss för en kostnadsfri offert.


...................................

Låt en av Sveriges bästa arkitekter rita ditt nästa hus Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

31

Live your dream...

Trädgårdsgrejer! Det är dags att börja jobba i trädgården. Hos oss hittar du massor med prylar! Välkommen in! ÖPPETTIDER: Tisdag 12-18, torsdag 12-18, lördag 10-14 Brudabäcksvägen 3, Vetlanda (förbi Granngården) Tel 0383-174 10 www. erikshjalpen.se

ANLITA PROFFS! PRO 66 45 57 1-38 65 3 0 2 0 0 ad 6- 14-0 1 n 8 8 a 3 lte 0 o 30 y V b m yb en r et A sÖ

SKÖNA SOMMARSKOR! Massor av nya modeller och nyheter i butiken!

700:-

995:skinn brun, svart 40-45

skinn vit, beige, blå, svart 36-42

.

Fenixgallerian, NÄSSJÖ Tel. 0380-149 95 Magasingatan 33, VETLANDA Tel. 0383-183 58

e s .y

%

TA PROFFS! NYMANS SKOR Extra söndagsöppet i Vetlanda 18 maj, 25 maj, 1 juni

Hos oss hittar du landets mest V kompetenta och L O G K IC L C R O O RFL STA TARKETT på arbetskostnaden välutbildade montörer. Hos oss hittar du landets mest kompetenta och ROT-avdraget ger dig välutbildade montörer. 50 % skattereduktion

m o t e e o d g k soH a a t d s % rd l e i b 01 vatu m T å l ä f O v !la hco R aj i r e 3 tty t am /13 ntU tll erö f a å p

när du renoverar

Utnyttja Ett slitstarkt och tyst ROT-avdraget eller om. före bygger 31/3 och få 10% vinylgolv i plankformat på allt material! som är lätt att lägga.

0 1

ti c v l o g

T-avdraget ger dig % skattereduktion arbetskostnaden r du renoverar er bygger om.

Klippning 330- 380:260:Barnklippning t.o.m. 10 år

Färg/toning Hos oss hittar du landets

10%

30/6 ROT-avdraget ger dig mest kompetenta ochFolieslingor/ 50 % skattereduktion på arbetskostnaden kreativ färgning välutbildade montörer. när du renoverar Hos oss hittar du landets Permanent inkl. ROT-avdraget gerom. dig eller bygger

mest kompetenta och 50 % skattereduktion Utnyttja ROT-avdraget Vetlanda 0383-154 66 på arbetskostnaden välutbildade montörer. Hos oss hittar du landets före 31/3 och få 10%Rakpermanent när du renoverar Aneby 75 ROT-avdraget ger 0380-410 dig på allt material! mest kompetenta och eller bygger om. 50 Lagerrensning % skattereduktion i Österbymo 0381-602 56 på arbetskostnaden välutbildadeUtnyttja montörer. ROT-avdraget

klippning

fr. 695:fr. 995:-

! S

329:gäller t.o.m 2 juni 2014

ste d na l h u d .re co r r ötn atne attih o m tep ss

50% Utnyttja ROT-avdraget ger dig ANLITA PROFFS! före 31/3 och få 10% på allt material! 10% 50% uktion ANLITA PROFFS! aden ANLITA LAGPROFFS! ERRENSNING! ar ANLITA50% PROFFS! Pris från www.golvcity.se m. 50% 10% 50%

%

10%

Österbymo 0381-602 56

www.golvcity.se www.golvcity.se www.golvcity.se

ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN

ETTI FÖRETAG I GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG AG I GOLVKEDJAN ETT GOLVKEDJAN FÖRETAG I GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN AG I GOLVKEDJAN

DROP IN

P A T

Vetlanda 0383-154 66

Vetlanda 0383-154 Aneby 66 0380-410 75

www.golvcity.se www.golvcity.se

Vetlanda 0383- 154 66 Sävsjö 0382- 140 50

Aneby 0380-410 75

F F

49:10% 10%

g n id o i re ne tku g te d d a e ga ra nts rett rdv a .m rev ok k a-T o o ste s % OR re ner br 05 a g g u å d y r p b r än e lle

50%

O R

% 0 5

fr.1200:inkl. klippning fr. 1200:320:Klassisk rakning 45 min du landets på kakel, Hos oss hittar närVetlanda du renoverar ROT-avdraget ger dig före 31/3 och få 10% eller bygger om. mest kompetenta och 50 % skattereduktion Tvätt och fön fr. 290:påmontörer. allt material! ochpåklinkers. arbetskostnaden välutbildade Utnyttja ROT-avdraget när du renoverar före 31/3 och få 10% Hår förlängning fr. 4690:eller bygger om. på allt material! Utnyttja ROT-avdraget Inpacking fr. 245:m2 före 31/3 och få 10% på allt material! Vetlanda 0383-154 66 fransar & bryn 295:Färgning Håruppsättning fr. 900:Aneby 0380-410 75 Vetlanda 0383-154 66 Öronhåltagning fr. 95:Österbymo 0381-602 56

Vetlanda 0383-15475 66 Aneby 0380-410

Österbymo 0381-602 56

Aneby 0380-410 75 Österbymo 0381-602 56 Österbymo 0381-602 56

Eksjö 0381- 160 66

i mån om tid Beställ tid

0380- 137 00

Välkommen!

Öppettider måndag-fredag 09-18, lördag 10-14. Postgatan 11B i Nässjö.

H m v


32

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

................................... vision höglandet motor

Lagom ”tjeck”vision laståsna... testar höglandet motor

(Verona – I t a l i e n)

Längs serpentinvägarna vid den vackert belägna Gardasjön i Italien färdas vi i en ”tjeck” mellankombi som ska ta marknaden med storm. Nya Skoda Rapid Spaceback ska nämligen fylla gapet mellan lilla Fabia och den större Octavia. Det rör sig med andra ord om en lagom stor kombi till ett lagom pris och bilen känns som gjord för den svenska marknaden. Här är ju alltid lagom bäst. I Verona vajar den ”svenska flaggan” ikapp med vinden. Ja, stadens flagga är nämligen en identisk kopia av vår egen med ett gult kors på blå botten. Vi känner oss med andra ord som hemma i den gamla kulturstaden i norra Italien och så gör också den Skoda Rapid Spaceback vi rattar.

Tydliga släktskap Den eleganta designen ger en känsla av koncernbrorsan Audi A3 Sportback och i grillen sitter Skodas nya emblem i krom på svart botten. Mannen bakom designen av Rapid Spaceback är ingen mindre än Jozef Kaban. Låter namnet bekant? Nja, kanske inte men säger vi istället att den unge slovaken

ritat Bugatti Veyron lyfter nog de flesta på ögonbrynen. Vad skiljer då ”vanliga” Rapid från Spaceback-versionen? Jo, inte särskilt mycket. Fram till B-stolpen är de i stort sett identiska men efter är designen ny och man ser tydliga släktdrag med storebror Octavia. Inredning och instrumentering är densamma som i vanliga Rapid liksom de bekväma sätena. Bagageutrymmet är generöst och här kan du lasta upp till 415 liter eller 1 380 om man väljer att fälla baksätet. Alla bilar säljs med utrustningsnivån Elegance i kombination med två extra paket. Väljer du till Style Plus för 16 100 kr så ingår bland annat 17tums aluminiumfälgar, xenonstrålkastare, panoramaglastak och tonade bakrutor. Hostar

du upp ytterligare 5 800 så blir det även lätt att hitta då bilen förses med navigation.

Mer för pengarna Vill du köra med bensin i tanken erbjuds tre motorer på 86, 105 respektive 122 hästkrafter. Föredrar du istället diesel så finns två oljebrännare på 90 respektive 105 hästar. Lite längre fram kommer även Rapid Spaceback i snålutförandet ”GreenLine”, då med en förbrukning på blott 0,38 liter milen. Smarta lösningar har alltid varit Skodas signum och ett par av dessa är ett bagagerumsgolv i två

nivåer samt den vändbara bagagerumsmattan med textil på ena sidan och gummi på den andra. Men även den smarta isskrapan som har sin plats innanför tanklocket finns kvar. Med full pott i Euro NCAP:s krocktester och en prislapp som startar från 154 900 kronor gör det nya Skoda Rapid Spaceback till en bil att räkna med. Man brukar säga att man får det man betalar för, men i det här fallet får du faktiskt mer! Av Staffan Swedenborg och Jenny Nilsson / © CNP AB

Skoda Rapid Spaceback 1,2 TSi 105

Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 105 hk vid 5 000 varv/min. Max vridmoment: 175 Nm mellan 1 550-4 100 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsaxel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel: 10,9 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/Vikt: (cm/kg) Axelavstånd 260, längd 430, bredd 171 höjd 146. Tjänstevikt 1 170 kg. Bränsletank 55 liter. Prestanda: Toppfart 193 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,2 sek. Förbrukning/Miljö: 5,0 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 116 g/km. Pris: 159 900 kr.

Plus för...

+ Finfina köregenskaper + Generösa utrymmen + Trevlig bensinmotor + Prisvärd uppstickare

Minus för...

- Lite alldaglig design


Mån-fr

ce ................................... vision motor

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

33

höglandet

äldre

Låter din BMW som en BMW? Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW.

K S T A D : 0 3 8 1 8 5 2 Ö P E T : M å n f r e 7 1 3 8 0 1 7 9 4 V E R K S T A D : 0 3 8 1 8 5 2 Ö P E T : M å n f r e 7 1 V E R K S T A D : 0 3 1 8 5 2 Ö P 7 -17 I L F Ö Ä L J N I G : 0 3 1 7 9 4 V E R K S T A D 0 3 8 1 8 5 2 Ö P E ä s j ö w . b i l k o m p a s e n . B I L F R S Ä L J N I G 0 7 9 4 V 5 2 Ö P E T : M å n f r e 7 1 B a n d y g 2 , N ä s j ö w b i l k o m p a s e n . B F R S Ä L N : 3 1 8 R K S :03801 8525 Ö : 0 5:5:-

garant Nifab

Välkommen

Hantverkargatan 3 SÄVSJÖ 0382-127 45 nifab.n@telia.com Boka Service på bmw.se/servicebokning

Aukt. BMW Service På Höglandet! Vi byter din vindruta, naturligtvis BMW Orginal!

ALLTID RÄTT PRIS! Bas- PASSA PÅ ALLTID RÄTT PRIS! BasBasservice 163.000:98.000 servicev ser 1.ORD3PRIS Volvo V70 2,0 F Summum Kombi -08

Silversandmet, 7.300Volvo mil V70 2,0 F

Peugeot 207 CC Cab -07

Summum Kombi -08

Silversandmet, 7.300 mil

Svartmet, 8.400Peugeot mil 207 CC

Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00

Cab -07

Svartmet, 8.400 mil

Gäller bilar 5 år och äldre

1.3

PASSA PÅ!

ce 1.395::: 0 5 8 1.395:1 1.395:1.395:8 ! 1.395:1 Å P A S 1 S PRIS! A P ÄTT PRIS! ! Å P A S S A PRIS! P ÄTT BasBasra m BasVW Passat 2,0 FSi

Kabe Safir GLE Ks

163.000:98.000 bilar Gäller bilar 5 år och äldre 5 Gäller Sedan -06 VW Passat 2,0 FSi Husvagn, 1-axl -08 ORDi dettaPRIprS 1 Kabe Safir GLE Ks Silvermet, 15.100 miSedan l -06 Vit/röd, Husvagn, 1-axl -08 PSST! Vi har allti d pri s garanti helsyntet ! Å P A S S PA i detta pris

5:P A S

RIS! 109.000 OLJEfilter :- Silvermet, 15.100 mil Vi 279.000:-Vit/röd,FYND! PSST!ginVialservi harall allti d prisgaranti helsyntetis PSST! har t Baspå ori c e! ALLTID RÄTT PRIS! OLJEfilter 109.000 :279.000:FYND! PASSA ! ! Å Å P P A A S BasS S ALLTID RÄTT S på ori g i n alservi c e! ALLTID RÄTT PA PRIS! PA på originalser v RÄTT PRIS! PAPASSSSABasPAS service PÅ! PRIS! SAALLTID TID RÄTT PRIS! APPÅÅ! ! PASPRIS! ALLTID RÄTT BasALLTID RÄTT Bas! ! BasÅ PÅ P SS Hyr bi l t ransporttrai l e r hos oss! BasA 4-hjulsALLTID RÄTT BasALLTID RÄTT PASS PRIS! S A PAASSA BasP A h äldr e ser vice ALLTID RÄTT PRIS! Gäller bilar 5 år och äldre Å! ! P ALLTID 1.3 RÄTT PRIS! SAPPÅP ALLTID RÄTT PRIS! S PASSSA A S BasPA BasP Fri assistans A BasBoka tid på ORD PRIS 1.895:Basservice Hyr bi l t ransporttrai l e r hos oss! 4-hjulsulsservice service Basser vice ser v ORD P service 1.3 : service 1.395:instaä l lning 0 163.000:98.000 163.000:service Boka tid på Boka tid på 5 98.000 163.000:98.000 när du servar service 98.000 vice 8 vice ORD PR service 1.3 ORD1.395:PRIS 1.895:0380-185 25 98.000 ORD 163.000:1.395:- service PSST! Vi 163.000:har alltid prisgaranti Volvo V70 2,0 F Summum Kombi -08 Volvo V70 2,0 F Silversandmet, 7.300 mil Volvo V70 2,0 F

Peugeot 207 CC Cab -07 Peugeot 207 CC

PASSA när du servar din bil hos oss på ! Peugeot 207 CC PASSA PÅ Mekonomen ingår alltid ett års assistansCab -07 försäkring. det innebär att vi hjälper dig Gäller bilar 5 år och äldre CRD Svartmet, 8.400 mil om din bil plötsligt stannar eller vägrar Volvo Peugeot VolvoV70 V702,0 2,0 FF -08 Svartmet,98.000 Kombi -07 207 CC 98.000 Silversandmet, 8.400 milCab 163.000:Silversandmet,7.300 7.300mil milSummum Summum Kombi -08-06 Cab -07 -07 starta. du fåroch även hjälp vid Summum Kombi -08 Cab 163.000:Gäller 5 5år äldre Gäller bilar 5 år Sedan Husvagn, 1-axl -08 Gäller bilar 5 Gäller bilar 5 år och äldre mil Svartmet, 8.400 mil Hyundai H-1äldre 2.5 CRDit Gäller bilar äldre 5bensinstopp, år och äldre Audi A4 Allroad 2.0 TDI Audi A5 2,0 TDI sportsChrysler Grand Voyager Dodge Journey 2,7 SUV- Audi A6 BMW 120Silversandmet, dAbilar Sport Aut -12, 2,4 Quattro Sporti dett a pris ingår MAX 5 liter 159.000 kr Chrysler Grand Voyager 88.000 kr Gällerbilar bilar åroch och äldre Summum Kombi -08 Cab -078.400 Silversandmet, 7.300 mil Svartmet, mil i detta Summum Kombi -08 Gäller 57.300 år och ORD PRIS 1.895:Silversandmet, 7.300 mil2,8 CRD Svartmet, 8.400 mil VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks Silversandmet, 7.300 mil 8.400 VW Passat 2,0 Safir GLE Ks punktering eller om du av någon anledning Avant-09, -11, 5.700 6.200 mil Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, -11, 4.700 mil KabeKabe 6.700 mil Passat 2,0 FSi Safir GLE Ks Minibuss mil back 7.500 mil Svartmet, PSST! Vi har all tid prisgaranti -07,mil 7.700 mil FSi paket VW -09,-11, 10.800 mil 3,3 Minib. -04, 13.200 mil ORD PRIS 1.895:ORD PRIS 1.895:helsyn VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks 163.000:98.000 Sedan -06 98.000 Husvagn, 1-axl -08 och med Silversandmet, 7.300 mil Svartmet, 8.400 mil Gäller bilar 5 år och äldre Silversandmet, 7.300 mil senaste tekniken Gäller bilar 5 år och äldre Kabe Safir GLE Ks VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks liter helsyntetisK motorolja Gäller bilar 5 år och äldre 163.000:Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08Vit/röd, e år och äldr 163.000:219.000 kr 159.000 kr 239.000 kr tappat bort din nyckel. vår assistans219.000 kr 225.000 kr Silvermet, 15.100 mil 139.900 kr endast fram PSST! Vi har alltid prisgaranti 159.000 kr 98.000 88.000 kr Gäller bilar 5 år och äldre Gäller bilar 5 år och äldre OLJEfil 109.000 :279.000:FYND! i detta p Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 Gäller bilar 5 år och äldre 5 år och äldr e ORD PRIS 1.895:Volkswagen Passat 2,0 163.000:ORD PRIS 1.895:Jaguar S-Type 3,0 Sedan ORDORD PRIS 1.895:Volkswagen Passat Mercedes-Benz ML98.000 350 ORD Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE VW Passat 2,0 FSi Ks 15.100 mil Vit/röd, Husvagn, 1-axl -08 Silvermet, VW Passat 2,0 FSi2,0 Husvagn, Kabe Safir GLE Ks279.000:PSST! Vi har all tid prisgaranti på originalservice! i detta pris ingår MAX 5norden liter(exklusive PR 163.000:109.000 :--08 FYND! -06 1-axl S T! Vi h a r a ll t och PRIS 1.895:OLJEfilter ORD PRIS 1.895:helsynt ORD VW Passat Passat 2,0 FSi KabeSedan Safir GLE Ks i de försäkring gäller i hela Gäller bilar 5 år och äldre på originalservice! med senaste tekniken Gäller bilar 5 år och äldre VW 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks i detta pris ingår MAX 5 liter 5 år och äldr e e tekniken 5 år och äldr e FSi -08, 6.300 mil -02,17.400 mil Silvermet, 15.100 mil Vi Sedan Vit/röd, PSST! Vi har alltid prisgaranti i detta pris ingår MAX 5 liter -06, 15.100 mil prisgaranti SUV -06, 9.400 mil Husvagn, endast fram Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, PSST! Vi har alltid prisgaranti helsyntetisK motorolja och Vit/röd, OLJEfil te en 109.000 :279.000:FYND! PSST! har alltid -06 1-axl -08 ORD PRISingår 1.895:Volkswagen Passat 2,0 ORD PRIS 1.895:Jaguar S-Type 3,0Kombi Sedan Sedan Husvagn, Sedan -06 -08 Safir Silvermet, 15.100 Vit/röd, ORD Volkswagen Passat1-axl 2,0 Mercedes-Benz ML 350 PSST! har alltid prisgaranti hel Sedan -06 -06 Husvagn, 1-axl-06 -08 krmil Sedan Mercedes-Benz E1-axl 220 CDi Peugeot 307 SWlser 2,0 helsyntetisK motorolja och VW Passat 2,0 FSi Kabe GLE VW Passat 2,0 FSi Kspris Sedan Husvagn, 1-axl -08 Grönland) på originalservice! idetta detta pris MAX 5 ORD liter Hyr biltransporttrailer hos oss! Vi -06 Husvagn, -08 origin a vi i dett a helsyntetisK motorolja och 155.000 109.000 kr i detta pris ingår MAX 5 liter i pris ingår MAX 5 liter i detta pris ingår MAX 5 liter Hyr biltransporttrailer hos oss! 95.000 kr 229.000 kr i detta ingår MAX 5 liter Boka tid på OLJEfilter FSi -08, 6.300 mil 109.000 :279.000:FYND! -02,17.400 mil Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, PSST! Vi har alltid prisgaranti i detta pris ingår MAX 5 liter -06, 15.100 mil SUV -06, 9.400 mil -07, 10.500 mil :-04, 14.300 mil ti id ar an i yn de OLJEfilter Silvermet,15.100 15.100279.000:mil prisg Vit/röd,109.000 OLJE FYND! 109.000 279.000:FYND! prisgaranti helsyntetisK motorolja och Silvermet, mil Vit/röd, Silvermet, 15.100 mil Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, PSST! Vi har alltid prisgaranti PSST! Vi har alltid prisgaranti Boka tid på PSST! Vi har alltid prisgaranti hels på originalservice! Sedan -06 Husvagn, 1-axl Sedan -06 -08 helsyntetisK motorolja och Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, PSST! alltid prisgaranti helsyntetisK motorolja OLJEfilter :-på originalservice! 279.000:FYND! 0380-185Vi 25 har l tid prisg ar an ti helsyntetisK motorolja och helsyntetisK motorolja och Tvätta bilen kr till Nässjös bästa priser! på originalservice! motorolja och 155.000 kr :109.000 kroch i helsyntetisK pris ingår MAX idetta detta pris ingår MAX5hel 5liter liter Hyr biltransporttrailer hos oss! 95.000 kr 229.000 139.000 kr kr 29.500 i det i de OLJEfilter 109.000 279.000:FYND! på originalservice! OLJEfil t OLJEfilter FYND! OLJEfilter 109.000 :279.000:FYND! Silvermet, 15.100 miloriginalservice! Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, PSST! Vi har alltid prisgaranti tid PSST! Viti harBoka alltid prisgaranti 0380-185 25på på originalservice! l tid prisg ar an oka tid på l tid prisg ar an ti OLJEfilter 109.000 OLJEfilter Tvätta bilen till Nässjös priser! 109.000 :-:- 109.000 279.000:FYND! ce! OLJEfilter :-på 279.000:FYND!bästa helsyntetisK och helsyntetisKmotorolja motorolja och OLJE hels hel Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 på originalservice! på originalservice! på originalservice! vice! Hyr biltransporttrailer hos oss! Boka tid på 0380-185 25 hos oss! 80-185 25 OLJEfilter 109.000 :OLJEfilter Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! 109.000 :279.000:FYND! Hyr biltransporttrailer hos oss! OLJE Volkswagen Touran Ecofuel OLJ Volvo V70 2,4 T Kombi Hyr biltransporttrailer Boka tidpå Boka påpåoriginalservice! originalservice! Hyr biltransporttrailer hos oss! hos vice! vice! Hyr biltransporttrailer hos oss! Boka tid på hostid oss!på Kombi -09, 9.400 335mil dA Kombi -11, Volkswagen Touran Ecofuel -01, BMW 15.100 Volvo V70 2,4 Tmil Kombi Hyr biltransporttrailer Boka Boka tid på Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 Ö Boka tid påtid på tid Casalini M12 SX Demo Mercedes-Benz B 200 Hyr biltransporttrailer oss! 1,8 HSD Boka Kiamil Sportage 1.7 CRDi Hyundai i10på 1,2 AC Hyr Anti- biltransporttrailer 0380-185 25 hos oss! 3.500 Kombi -09, 9.400 mil Toyota Auris25 0380-185 25 0380-185 -01, 15.100 mil Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! Tvätta bilen Nässjös bästa priser! 128.000 kr Bandyg www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKST AD: Boka tid på 0380-185 25 0380-185 25 ÖP Moped -14, 2, 20 milNässjö Turbotill -06, 8.500 mil -179 VERK 55.000 kr-12, 2.900 Hybrid -11, 84 7.600 mil 0380-185 Komfort mil Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! sladd -10, 3.900 mil Boka tid på hos oss! 0380-185 25 25 Boka tid på Hyr biltransporttrailer 0380-185 25 Tvätta bilenbästa till Nässjös bästa priser! Tvätta bilen tillkrNässjös 345.000 kr 128.000 kr bästa priser! 0380-185 25tid 55.000 kr kr Nässjös priser! Boka Boka tid på på 138.000 109.000 179.900 kr 122.000 kr 0380-185 25 67.000 krTvätta bilen till Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! 0380-185 25 0380-185 25 till Nässjös bästa priser! Tvätta bilen 0380-185 25 0380-185 25 www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84Bandyg VERKSTAD: 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 till Nässjös bästa0380-179 priser! Tvätta Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 84 VERKSTAD: 0380-185 25 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2, 2, Nässjö Nässjö www.bilkompassen.se www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 0380-185 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 0380-179 Bandyg BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2,bilen Nässjö www.bilkompassen.se 0380-179 84Mån-fre VERKSTAD: 0380-185 25 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 84 BILFÖRSÄLJNING: VERKSTAD: 0380-185 ÖPPET: 7-17 ÖP KST AD: 0380-185 25 ÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 25ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 ÖPPET: Mån-fre 7-17 RKST AD: 0380-185 25 Bandyg 2,Nässjö Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 7-17 Bandyg 2, www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: VERKSTAD: 0380-185 25 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2,Nässjö Nässjö www.bilkompassen.se www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 0380-185 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2, BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 RKST AD: 0380-185 25 RKST AD: 0380-185 25

Peugeot 207 CCV70207 Volvo 2,0 PA FCC Svartmet, 8.400 mil Peugeot 207 CC Volvo Volvo SSA PÅ! V70 2,0 F Kombi Peugeot Summum -08 Cab -07 V70 2,0 F Peugeot 207 CC Volvo V70 2,0 F Summum Kombi -08 Cab -07 Summum Kombi -08 163.000:98.000 Summum Kombi7.300 -08 Cab Volvo V70-07 2,0Peugeot F 207 CC Cab -07 Volvo V70 2,0 F 207 CC Peugeot Silversandmet, mil Svartmet, 8.400 mil Dodge Journey 2,7 SUVVolvo V70 2,0 FKabe Svartmet, Peugeot 207 CC Chrysler Grand VoyagerSilversandmet, Summum Kombi Cab -07 Summum -08 7.300 Cab -07 Silversandmet, mil 7.300 mil-08 8.400 milKombi Summum Kombi -08 Silversandmet, 7.300 mil Svartmet, 8.400 mil VolvoV70 V70 2,0Svartmet, Peugeot 207 CC CC 8.400 mil 2,0 Volvo 2,0 FF Passat Peugeot 207 VW GLE Ks 7.300 mil -07 Svartmet, 8.400 mil -09, 10.800 mil Summum Kombi -08 Safir Silversandmet, Cab 3,3 Minib. -04, FSi 13.200 mil

Tvätta bilen til Nässjös bästa priser!

instaä llning llning service vice vice

1.395:1. ! Å P A S S A P 650:-

0380-185 0380-185 oss25 Tvätta bilen til Nässjö25 s bästabilen priser! hos på originalservice!

i detta pris ingår MAX 5 liter helsyntetisK motorolja och OLJEfilter

garan

650:6 ailer hos oss! Bandyg 2, Nässjö BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 84VERKSTAD: 25 ÖPPE ÖPP Bandyg www.bilkompassen.se 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 VERKSTAD:0380-185 0380-185 25 80-179 84 VERK ös bästa priser!

CC 207 CC eugeot 5 liter ab -07 MAX 5 liter 207 CC eugeot


34

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

................................... vision höglandet motor

En GLA(d) nyhet

vision motor höglandet

testar

(M ü n c h e n – T y s k l a n d)

Vissa bilar tar oss raka vägen mellan A och B utan att göra anspråk på rolighetsprincipen. Andra är så körGLAda att man gärna tar en lång omväg kring hela alfabetet. På tal om alfabetet så tycks det som om Mercedes snart lagt beslag på varenda bokstav. Nu är det dags för ännu en nyhet vars namn GLA ska utläsas ”Gelände Luxus Kompakt”. Har den nya suven även förmågan att ta oss med bortom C, D och E? Suvklassen växer så det knakar och så gör även försäljningen av nya Mercedesbilar. Förra månaden blev exempelvis tyskarnas bästa – någonsin! Då levererades 158 523 bilar, vilket är en ökning med tretton procent jämfört med det tidigare rekordet. Fram tills år 2020 så ska trettio nya modeller hitta ut på marknaden och dagens testbil är en av dem.

Kräver smidighet DMercedes GLA har samma bottenplatta och axelavstånd som syskonmodellerna A-, B- och CLA-klass. De stora luftintagen känns igen men sedan har motorhuven fått två snygga veck och terränglooken förstärks ytterligare av de plastinklädda hjulhusen. Även bakpartiet är

riktigt snyggt med en ”gangsterkeps” ovanför den välvda bakrutan och dubbla fyrkantiga avgasrör som sticker ut under hasplåten. Så ska design se ut! Inredningen är densamma som i A-klass och det känns att man sitter i en relativt liten bil med begränsade utrymmen. Fyra personer är vad som får plats och att ta sig in och ut genom bakdörrarna kräver att man är lite smidig då hjulhusen inkräktar på utrymmet. Att få med alla sina laster är dock enkelt då bagageluckan öppnar stort och sväljer 421 liter normalt eller 1 235 med fällt baksäte.

Lockar till äventyr Under huven erbjuds fyra motorer där alla har

tre gemensamma nämnare: de är fyrcylindriga, direktinsprutade och turboladdade. Bensinarna i gänget är GLA 200 på 156 hästkrafter samt GLA 250 på 211, medan dieslarna består av 200 CDI på 136 hästar samt 220 CDI på 170. Den minsta bensinaren á 285 900 kr finns enbart med framhjulsdrift medan fyrhjulsdrift i kombination med en sjuväxlad automatlåda erbjuds till den övriga trion. 4Matic är ett helautomatiskt drivsystem där kraften normalt ligger på framhjulen, men skulle något hjul tappa greppet så kan femtio procent av kraften fördelas till bakhjulen. Att ta sig från

punkt A till B är absolut inga problem, men för att verkligen testa om Mercedes GLA även behärskar C, D och E så åker vi till en avancerad terrängbana. Mercan tar sig dock genom hinderbanan som ett rinnande vatten och terrängegenskaperna blir ännu bättre med ett offroadpaket som bjussar på 18,5 centimeters markfrigång. Då är det nästan så att tysken klarar av att rabbla hela alfabetet baklänges! Av Staffan Swedenborg och Johannes Gardelöf / © CNP AB

Mercedes GLA 220 CDI 4MATIC

Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 170 hk vid 3 400 varv/minut. Max vridmoment: 350 Nm mellan 1 400-3 400 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad automatlåda. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elmekanisk servo. Vändcirkel: 11,8 meter Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/Vikt: (cm/kg)Axelavstånd 270, längd 442, bredd 180, höjd 149. Tjänstevikt 1 595. Bränsletank 50 liter. Prestanda: Toppfart 215 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,3 sek. Förbrukning/Miljö: 5,1 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 129 g/km. Pris: 358 900 kr.

Plus för...

+ Terrängegenskaperna + Überläcker design + Snitsiga detaljer + God komfort

Minus för...

- Snålt med två års nybilsgaranti - Priset riskerar att skena iväg


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

35

höglandet

TEAM BROMÉS AUTOSERVICE

det bekväma sättet att ta hand om din bil

dags för service? boka tid redan idag!

DIN FULLSERVICEVERKSTAD I SÄVSJÖ!

boka tid för däckskifte

SERVICE OCH REPERATIONER AV ALLA BILMÄRKEN!

DÄCKVERKSTAD - HJULINSTÄLLNINGAR - FÖRSÄKRINGSJOBB

BROMÉS AUTOSERVICE AB - BRÄDGÅRDSGATAN 16 - SÄVSJÖ - 0382-126 29 www.vianor.se

Vianor aB Hantverkaregatan 0382-103 75 Member of Nokian Tyres

BEGAGNAT I NÄSSJÖ

Lansering av helt helt Lansering av helt nya Civic Tourer! urer! Civic Premiärhelg den Tourer! 15-16 mars mars nya

Ford Mondeo -11 .................................................154.800 kr Honda Accord 2,0 Tourer -12 ...........................199.900 kr Honda Accord 2,0 Executive -10 ....................149.900 kr Honda Accord 2,2 Diesel -09 ...........................129.900 kr Honda Civic 1,3 Hybrid -09 ..............................119.800 kr Honda Civic 1,6 Sport Diesel -13....................179.900 kr

Premiärhelg den 15-16 mars

Honda Civic 1,8 -12..............................................159.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -11 .................................132.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance -11 ..........................199.900 kr Honda CR-V 2,0 Elegance lifestyle -13.......... 270.800 kr

BEGAGNAT Elegant utsida – avancerad insida cerad insida Elegant utsida –balans avancerad Med distinkt och smarta funktioner är Civic Tourer eninsida perfekt balans mellan form och funktion. vic Tourer en design perfekt mellan form och funktion. Chevrolet Captiva 2,0 Diesel -09 ....................139.900 kr

Med design och smarta funktioner är Civic Tourer en perfekt balans mellan form och funktion. Nyadistinkt säkerhetssystemet ADAS 1* Bränsleförbrukning på endast 3,8l/100km** Bränsleförbrukning på endast 3,8l/100km** Avancerade förarassistanssystem Lågt koldioxidutsläpp 99g/km** Nya säkerhetssystemet ADAS 1* påBränsleförbrukning påpå endast 3,8l/100km** Lågt koldioxidutsläpp 99g/km** Avancerade förarassistanssystem Lågt koldioxidutsläpp på 99g/km**

Fiat Panda 4x4 -14................................................139.900 kr Honda Accord 2,0 Executive -10 ....................144.900 kr Civic Tourer Bensin från ca Få en weekendresa 2500 kr! kr!Honda Accord 2,0 Lifestyle -12 .......................199.900 kr å en weekendresa värd värd 2500 Civic Tourer Bensin 195.900 krfrån ca Få en värd Är du redoweekendresa att ge dig ut påOm en ny resa? Om2500 duköper köper kr! en du redo att ge dig ut på en ny resa? du en Honda Accord Tourer 2,0 Elegance -13........239.800 kr krmars Civic Tourer Diesel från ca Civic sista mars bjuder vidu digköper och en vic Tourer innan195.900 sista 2014 vi dig och en Är duTourer redo attinnan gebjuder dig ut på en2014 ny resa? Om en Honda Civic 1,4 vtec -06.......................................87.500 kr vän på en hotellövernattning på ett herrgårdshotell.*** n på en hotellövernattning på ett Civic Tourer Diesel 213.900 krfrån ca Civic Tourer innanherrgårdshotell.*** sista mars 2014 bjuder vi dig och en Honda Civic 1,8 Sport -12..................................159.900 kr vän på en hotellövernattning på ett herrgårdshotell.*** 213.900 kr **** **** på 624du liter så att du kan ta med å 624 Klassledande liter lastutrymme så att kan ta med Honda Civic 1,8 Sport ADAS -14 ....................218.700 kr

**** Klassledande på 624 literTillgänglig så att dusom kanmiljöbil ta med dig vad du villlastutrymme utan att kompromissa. romissa. Tillgänglig som miljöbil ** dig vad du vill utan att kompromissa. Tillgänglig som miljöbil med 1.6 liters dieselmotor. ** medsom1.6 liters dieselmotor. *Finns tillval från sport. Innehåller: Aktivt City-bromssystem (CTBA), främre kollisionsvarningssystem (FCW), (FCW), bromssystem (CTBA), främre kollisionsvarningssystem

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00

Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00

I VETLANDA Honda CR-V 1,6 Elegance 2wd -14 ................249.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Elegance -08.............139.900 kr Honda CR-Z extrautrustad -11 ..................... 133.900 kr Honda Insight 1,3 aut -11 .................................124.900 kr Honda Jazz Elegance Hybrid -12 ...................174.900 kr Hyundai Santa Fe 2,7 -07 ..................................119.900 kr Peugeot 508 SW 1,6 HDI -11 ........................ 184.900 kr Volvo C30 1,6D DRIVe -10 .................................119.900 kr

Biluthyrning

trafikskyltinformation (TSR), varningssystem för körfältsavvikelse (LDW) och döda vinkeln information(BSI). (BSI). **Gäller **Gäller tsavvikelse (LDW) och döda vinkeln information *FinnsTourer som tillval från sport. Innehåller: Aktivt City-bromssystem (CTBA), främre kollisionsvarningssystem (FCW), 1.6 i-DTEC med 16” fälgar. ***Gäller en kostnadsfri herrgårdsövernattning för två personer i idubbelrum ostnadsfriCivic herrgårdsövernattning för två personer dubbelrum trafikskyltinformation (TSR), varningssystem körfältsavvikelse och döda vinkeln (BSI). **Gäller inklusive samt middagspaket och frukost. För merförinformation, villkor,(LDW) samt se deltagande hotell information se www.customer.se/vipation, villkor, deltagande hotell www.customer.se/vipCivic Tourer 1.6 i-DTEC med 16” fälgar. ***Gäller en kostnadsfri herrgårdsövernattning för två personer i dubbelrum Erbjudandet gäller vid med köp av ny Honda Civic Tourer fram till och med 2014-03-31. ****Mätning baserad på vic Toureravkoppling. fram till och ****Mätning baserad på inklusive middagspaket och frukost. För mer 2014-03-31. information, villkor, deltagande hotell se www.customer.se/viplastkapaciteten upp till mer början av fönsterrutorna, med upprätta säten.samt Läs mer på www.honda.se pprätta säten. Läs www.honda.se avkoppling. Erbjudandet gäller vid på köp av ny Honda Civic Tourer fram till och med 2014-03-31. ****Mätning baserad på lastkapaciteten upp till början av fönsterrutorna, med upprätta säten. Läs mer på www.honda.se

Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00

Honda CR-V 2,0 -12..............................................229.900 kr Honda CR-V 2,2 Diesel Elegance -13..............259.900 kr Honda Jazz 1,2 -12................................................129.900 kr Hyundai Santa Fe 2,2 Diesel -07.......................134.900 kr Kia Sorento 2,5 CRDI -08.....................................119.900 kr Mercedes-Benz E e 200 -06................................117.600 kr Nissan X-Trail 2,0 Diesel -08...............................149.900 kr Peugeot 508 1,6 HDI Diesel -11........................164.900 kr Saab 9-5 2,0T Kombi -07........................................62.500 kr Toyota Auris 1,4 D-4D -11...................................134.900 kr

Avis Nässjö 0380-138 22

Avis Vetlanda 0383-105 75

Höglandets Bilservice

Tel 0380-198 00

Se mer bilar på www.erbil.se

Kjell

Martin

Richard

Pontus


36

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

................................... vision höglandet motor

Sov gott bakom ratten...

Genève-Schweiz

Det sägs att den som ser framåt utan att se bakåt får se upp, men Rinspeeds grundare Frank M Rinderknecht tittar knappast i backspegeln. Den schweiziska biltillverkaren älskar att skapa rubriker och presenterar nu ett smått galet koncept vid namn XchangE. Bilen ska med sin banbrytande teknik bana väg för framtiden och Frank M Rinderknecht är övertygad om att

tekniken skulle bli verklighet och sitter nu i

XchangE ska visa vägen för framtidens bilar

dagens bilar.

och varför skulle han inte vara det? I hela

AUTOEXPERTEN VETLANDA

Telefon verkstad 0383-151 57

Tomasbacken 14e, Vetlanda

Telefon butik 0383-151 50

trettiosex år har visionären visat upp galna

Ett rullande kontor

projekt som ingen trodde skulle bli verkliga. Men det man inte visste då var att mycket av

Man ska vara anträffbar sju dagar i veckan och dygnets alla timmar. Varje minut räknas så det


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

37

höglandet

gäller att vara så effektiv som möjligt även om du är på resande fot. XchangE baseras på elbilen Tesla Model S och innanför skalet gömmer sig inte enbart avancerad teknik, utan även ett mobilt kontor. Förarlösa bilar kommer inom några år att rulla fram på våra vägar men tekniken finns redan och testas just nu för fullt. Rinspeed XchangE kan närmast liknas vid ett rullande kontor, så nu kan du luta dig tillbaka och njuta av en nybryggd kopp espresso samtidigt som bilen rullar på i upp till 120 km/h. Ratten går att flytta längs med hela instrumentpanelen därför behöver man inte längre stanna till vid närmsta parkeringsficka för att byta förare. Känner ingen för att köra sätter man likt flyget bara bilen på autopilot, sedan kan man luta stolen bakåt och njuta av solen genom bilens glastak.

Framtiden knackar på Vad ska du göra med all fritid du får bakom ratten? Ja, du kan ju alltid läsa din favoritbok, lyssna på den senaste musiken, surfa, spela spel eller se en film medan din osynliga chaufför tar dig vart du vill. Bilen har begåvats med fyra skärmar som sköter allt från underhållning till navigation och allt toppas av en 32-tummare med fyra gånger så stor detaljrikedom som med full HD. Bakom ratten trånar en stor glob med en klocka från den schweiziska urmakaren Carl F Bucherer, vilket är ett mästerverk i sig. Armbandsuret är inte bara vackert, lekfullt och exklusivt - det är dessutom snuskigt dyrt. Rinspeed XchangE har plats för fyra åkande som färdas som i ”business class”. Stolarna går att ställa i tjugo olika lägen, allt för att kunna skapa en så komfortabel resa som möjligt. De två framsätena kan dessutom vändas bakåt och då bildas ett mobilt arbets- samt mötesutrymme. Framtiden knackar på och Rinspeed visar vägen, men om bilen blir framtidens kontor

kia.com

Vdrens nykomling Besuk din Kia-handlare och provkur vdren i en av vdra nya bilar!

1,6 2WD KOMFORT FURBCTTRAD PD HUNDRATALS PUNKTER

Prisbelunt form Kia Sportage har tilldelats det prestigefulla Red Dot Design Award. Nu har designen furfinats ytterligare!

Introduktionspris frdn: 199 900 kr (ORD PRIS FRDN 213 900 KR)

Nya Sportage Komfort cr utrustad med bl.a. 17 aluminiumfclgar, xenonljus, eluppvcrmd lcderratt, eluppvcrmt bakscte, Bluetooth, regnsensor, LED-ljus fram och bak.

Kup till FIFA Editionpaket frdn 15 900 kr (vcrde 35 700 kr) Fifa Editionpaketet innehdller bl.a. navigationssystem, panoramasoltak, lcderklcdsel, backkamera, justerbar servostyrning (Flexsteer).

återstår att se. Av Johannes Gardeföf

”Ratten går att flytta längs med hela instrumentpanelen därför behöver man inte längre stanna till vid närmsta parkeringsficka för att byta förare. Känner ingen för att köra sätter man likt flyget bara bilen på autopilot, sedan kan man luta stolen bakåt och njuta av solen genom bilens glastak.”

Småländska Bil Östra Nygatan 21,Vetlanda, T: 0383-763760 www.smalandskabil.se ÖPPET: Bilförsäljning Mån-fre 0900-1800, Lör 1000-1400 Verkstad/Reservdelar Mån-fre 0700-1700

Alla erbjudanden gcller 1/4-31/5 2014 eller sd ldngt lagret rccker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller furetagsavtal och gcller endast lagerbilar frdn Kia Motors Sweden AB. Gcller ej businessmodeller. Brcnslefurbrukning blandad kurning Kia Sportage 5,3 7,1 l/100 km, CO2-utslcpp 139 187 g/km. Testerna cr gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 5. Lokala prisavvikelser kan furekomma. Bilen pd bilden kan vara extrautrustad. Med reservation fur eventuella tryckfel.


38

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................

För info om öppettider besök www.cafetimjan.se

Grillkväll! Grillkvällar varje onsdag och lördag från 18.30 hela sommaren!

Cafeét äntligen öppet!

Timjan


...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

39

Tänk om vi är älskade! SMART • STARK • TRYGG • TYST

Denna djupa längtan kan ta sig uttryck på många olika sätt. Vi jagar efter bekräftelse genom våra prestationer, vår status och antalet följare och ”likes” i sociala medier. Vi söker efter upplevelser, konsumerar, reser, motionerar, förverkligar oss själva. Trots att många till det yttre lever rika liv, växer en gnagande känsla av fattigdom inom oss. ”Var det inte mer? Vad går livet ut på egentligen? Finns det någon mening med alltihop?”

NIBE HJÄLPER DIG ATT SOVA GOTT! Vår nya bergvärmepump har alla de egenskaper du kan drömma om. m.

INVER TER STYRD*

SMART – En varvtalsstyrd pump som anpassar sig automatiskt till husets effektbehov, resultatet blir ett jämnt inomhusklimat. STARK – Imponerande effektiv och energisnål. TRYGG – Integrerad varmvattenberedare med marknadens bästa årsvärmefaktor. TYST

Vi lever i ett samhälle där de flesta av oss har tak över huvudet, en säng att krypa ned i, mat på bordet, rent vatten i kranen och pengar på banken. Våra grundläggande fysiska och materiella behov är tillfredsställda, men ändå längtar vi efter mer.

– Värmepumpen är tystgående och har utrustats med maximal ljuddämpning.

NIBE F1255 är med sin unika teknik det självklara valet för en tryggare vardag rdag och en god nattsömn. Dessutom kan du fjärrstyra den med din smartphone/surfplatta. urfplatta ta. *Läs mer om den nya tekniken på www.nibe.se/1255

Vi fyller 25 år och firar med specialpriser!

25

år

- Annons från Höglandsbönen -

Be för mig! Hjälp mig att be för detta: ................................................ ................................................................................................... .................................................................................................. ................................................................................................... ................................................................................................... .................................................................................................

Sänd till: Höglandsbönen, Domaregården, 576 32 Sävsjö SMS:a till 073-5073822, mail: svar@visionhoglandet.se

Jag tillhör en av dem som är oerhört lyckligt lottade. Jag har vuxit upp under trygga familjeförhållanden i ett materiellt rikt hem där jag och min lillebror fick allt vi önskade oss i julklapp och födelsedagspresent. Vi hade villa, båt och sommarstuga och reste utomlands och till fjällen flera gånger per år Jag hade väldigt lätt för mig i skolan, var populär och hade många vänner. Jag gick ut gymnasiet med toppbetyg och kunde ”bli vad som helst.” Trots den yttre framgången, har jag under hela livet känt en stark längtan efter mer – något som inte kan köpas för pengar eller som jag kan prestera mig till. Något som tillfredsställer mig på djupet. När jag var åtta år fick jag en inbjudan att börja i en barnkör hemma hos en pastor, som hade flyttat till Örnsköldsvik tillsammans med sin familj. Hemma hos Ingvar Holmberg fick jag tillsammans med mina vänner utvecklas i mina kreativa gåvor. Ingvar såg oss, bekräftade oss och fick oss att känna oss hemma. Han var inte ”hipp” på något sätt, men han hade ett stort, generöst hjärta och ett bullrande skratt. När jag var 13 år blev min mamma kristen och vi döpte oss tillsammans i Pingstkyrkan i Ö-vik. Under hela min uppväxt var barnatron naturlig och den följde mig även under tonåren. Tyvärr finns det en risk att även tron präglas av krav och prestation – att vi ska försöka nå upp till en viss standard för att vara älskade och accepterade. Jag kände aldrig att jag räckte till i den miljön jag befann mig i och undrade vad det var för fel på mig. Under min studietid i Gävle i början på 90-talet, fick jag uppleva det jag hade längtat efter så länge. Jag kände att Gud ville ha med mig att göra, att han ville mig väl och att han var intresserad av mig och engagerad i mitt liv. Under tårar böjde jag mina knän och fick uppleva ett kärleksbad, en varm ström som sköljde genom mig och uppfyllde mitt inre. Det är svårt att beskriva med ord, men denna händelse blev starten på något nytt i mitt liv. Ett liv där jag vet att jag är älskad för den jag är i första hand och inte för vad jag kan göra, hur jag ser ut eller hur mycket jag syns. Det är inte så att livet är enklare – jag kämpar varje dag med mina tankar om mig själv, med relationer och med att få livet att gå ihop. Periodvis är livet outhärdligt och smärtsamt. Men jag vet att jag är älskad. Jag känner inte alltid det, men jag vet det. Och jag tror att den villkorlösa kärleken är något som vi alla längtar efter. Kärleken som gör livet till vad det är tänkt att vara: meningsfullt, utgivande, generöst, förlåtande, accepterande. ”Jag kanske rent intellektuellt skulle kunna avfärda tron. Men i hjärtat vilar en sanning och den går inte att avfärda. Jag kommer aldrig att kunna stänga dörren helt, för tänk om det faktiskt är sant att man är älskad.” Sagt av Irma Schultz Keller. Tänk om det faktiskt är sant att vi är älskade! Så stort, så svårt, men ändå så härligt att jag vill fortsätta att ge Kärleken en chans. Det är svårt att älska, jag misslyckas hela tiden. Men vad är alternativet?

Du kan vara anonym eller ange namn och kontaktuppgifter här om du vill ha kontakt:

Cajsa Tengblad

.....................................................................................................

är utbildad hälsopedagog samt diplomerad coach och åker runt både i Sverige och utomlands och föreläser om självbild, människovärde och relationer. Hon är författare till flera böcker om just dessa ämnen. Cajsa bor i Huskvarna. E-post: cajsatengblad@gmail.com

.....................................................................................................


INVESTERINGAR SOM FÖRÄNDRAR LIV! Investeringsmöjligheter i fredliga och demokratiska Somaliland och på resten av Afrikas horn

Jn\[`em\jk 3

# !

.

$

) .

! 6

) !

INVESTERINGSKONFERENS I SÄVSJÖ! Välkommen på investeringskonferens den 24 maj klockan 15.00 på Röda Kvarn i Kulturhuset i Sävsjö. På samlingen presenteras olika möjligheter för investeringar i Somaliland. Medverkande Somalilands utrikesminister Mohamed Yonis Mikael Torstensson, rådgivare åt Somalilands regering Minoo Akhtarzand, landshövding i Jönköpings Län Per-Olof Eurell, näringslivsprofil Kombinera gärna med lunchföredrag av Per-Olof Eurell kl. 13.00, galan Celebrate Somaliland kl. 18.00 och konsert med Jerusalem kl. 21.30. Servering. Se annons på annan plats i tidningen.

40

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

...................................


—­¨¥²dyd­d˜­°°ºĄ¼¸d…ª¶­¯¥pdˆ¥«©²·d²¨¹·¸¶­dvwd·©´¸©±¦©¶dvtuwr

I ett område härjat av svält och krig har Somaliland lyckats gå mot strömmen. Här råder demokrati och tillväxt, och landets ledare efterlyser nu internationella investeringar för att få fart på näringslivet.

Somaliland – Afrikas bäst bevarade hemlighet Mikael Torstensson Vd för Swedinvest Scandinavia AB och rådgivare

matik. Det demokratiska arbetet och de allmännyttiga verksamheterna har fått stöd från bland annat Sverige.

tas att flytta utomlands eller dras till piratverksamhet och terroristorganisationer.

Företagsprojekt på gång

för Somalilands Unga behöver arbete Svensken Mikael Torstensson regering. Somaliland har sedan länge är rådgivare åt den somaliländbekämpat piratverksamheten och ska regeringen och investerare i de terroristorganisationerna som landet. Han menar att omvärlden är verksamma i Somalia. Trotts just nu har ett unikt tillfälle att påatt man inte fått internationellt verka hela regionen. För drygt 20 år sedan kollapsade erkännande har man en fungeran– Vi har möjligheter att stärka den Somalia, och stora delar av de förvaltning, polisväsende, armé demokratiska processen genom att regionen föll i djup kris. Men och en offentlig sektor. utveckla Somalilands näringsliv. det forna brittiska protektoratet Vad som behövs nu är arbeten. Möjligheterna till investeringar är Somaliland valde en annan väg Landet saknar inte naturtillgång- många, och tillgången på kompeoch är idag ett fredligt, demokra- ar och har ett strategiskt läge vid tent personal stor. Arbetslösheten tiskt klansamhälle. Adenviken. Den längsta gränsen bland universitetsutbildade ungI stort sett på egen hand har man går mot Etiopien, en tillväxtmark- domar är 70 procent. med en statsbudget som en svensk nad utan egen kust. Somalilands I samråd med den somaliländsmåkommun startat ett tusental vice president Abdirahman Ab- ska regeringen håller Mikael grundskolor och sju universitet. dilaahi Ismail har understrukit Torstensson på att starta företagsDet hålls fria val och flera makt- vikten av att skapa arbetstillfällen projekt inom allt från mineralövergångar har skett utan proble- åt landets unga så att de inte fres- utvinning, infrastruktur och fiske till lantbruk och köttproduktion. Många verksamheter drivs utifrån FAKTA det nystartade bolaget Swedinvest Scandinavia AB. – Vi tror att Somaliland kan utvecklas till ett mönsterland på Afrikas horn. Ett exempel på hur man kan skapa ett demokratiskt samhälle byggt på mänskliga rättigheter och med ett blomstrande näringsliv mitt i ett klanbaserat samhälle. ba ase ssera ser era rat sa am FOTO: SWEDINVEST SCANDINAVIA AB

■ Efter självständigheten från britterna gick Somaliland i union med Italienska Somaliland med målet att alla somaliska områden på Afrikas horn skulle enas under en flagga. Detta skedde aldrig. Förtrycket mot Somaliland eskalerade, och Mogadishuregimen anföll befolkningen med tiotusentals döda som följd. Klanerna i Somaliland valde då att lämna unionen och utropade

en självständig republik. 20 år senare är Somaliland ett stabilt samhälle mitt i en mycket orolig del av världen. ■ Namn: Republiken Somaliland. ■ Invånare: över 3,5 miljoner ■ Yta: 137 600 km2 (cirka 3 gångerr större än Danmark). u udstad: ■ Huvudstad: Hargeisa. u Självständig stat som us: m ■ Status: e inte är erkänd ännu.

CAROLINA SVENSSON

SOLENERGI är ett av områdena som Swedinvest Scandinavia AB utvärderar för investeringar. FOTO: SWEDINVEST SCANDINAVIA AB

red redaktionen@mediaplanet.com

...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

41
www.celebratesomaliland.eu

SOMALILAND 24 maj 18.00 DEMOKRATI - FRIHET OCH FRED PĂ… AFRIKAS HORN

Kulturhuset i SävsjÜ

Mohamed Yonis (Somaliland)- Papa Dee - Rebecca Gustafsson - dansshow Minoo Akhtarzand - Sahra Halgan (France) Ulf Christiansson - Celebrate Somaliland Mikael Torstensson - Tommy Dahlman Sven Almkvist - Per-Olof Eurell borgmästare och ministrar frün Somaliland med flera

Tvü somaliländska tv-bolag sänder frün galan!

Fri entrĂŠ!

REGERINGSDELIGATION Ministrar och borgmästare frün Somaliland ledda av utrikesministern Mohamed Yonis

Minoo Akhtarzand LandshÜvding i JÜnkÜpings län

Mikael Torstensson Swedinvest Scandinavia AB (SWEDEN)

...................................

Sahra Halgan Artist (FRANCE)

PAPA DEE Artist (SWEDEN)

Arr: Swedinvest Scandinavia AB, Somaliländska RiksfÜrbundet, Vision HÜglandet, Somaliländska kulturfÜreningen, Horn of Africa Enterprises m.fl

42

Vision HĂśglandet nr 4 - juni 2014


Skolor istället för pirater! Somaliland valde demokrati, mänskliga rättigheter och fred istället för laglöshet, piratverksamhet och terrorism. Somalilands utveckling i en av världens mest utsatta regioner är anmärkningsvärd. Från en sönderbombad spillra till ett fungerande demokratiskt samhälle på 23 år. Faktum är att landet hör till de mest demokratiska länderna i hela Afrika. 5 somaliska länder Somalierna bor idag i fem olika länder. Det som vi vanligen kallar Somalia är det före detta Italienska Somaliland längs Afrikas horns östkust, en före detta italiensk koloni som de senaste årtiondena präglats av inbördeskrig, laglöshet, piratverksamhet och terrorism. En annan del är det före detta Franska Somaliland som idag heter Djibouti och som är en självständig stat. Sedan har vi östra Etiopien – Ogaden som är ett område med övervägande somalisk befolkning. Även norra Kenya är nästan helt befolkat av somalier. Sedan har vi det före detta brittiska protektoratet Brittiska Somaliland som idag heter Somaliland. En självständig stat som ännu inte erkänts. När brittiska Somaliland fick sin självständighet från britterna 1961 fanns det starka krafter i landet som önskade att britterna skulle stanna kvar under tio år och hjälpa till att bygga upp skolväsendet och sjukvården med mera. Detta visar på en stor mognad under en tid när kolonierna kastade ut sina kolonialherrar med alla till buds stående medel och som ofta ledde till att olika grad av diktaturer infördes. En annan rörelse vurmade för ett stor-Somalia där man hade visionen att alla de fem somaliska områdena skulle förenas under en fana. Somaliland, som erkänndes av många nationer direkt vid självständigheten, valde att gå in i denna union med Italienska Somaliland med målet att alla fem somaliska områdena skulle införlivas i den nya federala staten Somalia. Det skedde aldrig och spänningen mellan det före detta Brittiska Somaliland och det före detta Italienska Somaliland ökade och eskalerade till slut i ett fullskaligt inbördeskrig där Mogadishu-regimen till slut bombade sina unionsfränder i Hargeisa (Somalilands huvudstad) med hundratusentals flyktingar, tiotusentals döda och en helt sönderbombad stad som följd.

Pirater, terrorister och anarki Somalia kollapsade och det före detta Italienska Somaliland förföll i total anarki trots stora internationella ansträngningar. Fjorton försök gjordes att etablera en regering i Mogadishu på drygt tjugo år. Då regeringsbildningarna inte hade folkligt stöd innebar det att man i vissa fall endast styrde över några kvarter i Mogadishu. En brutal våldskultur baserad på olika krigsherrar och terrorgrupper genomsyrade det före detta Italienska Somaliland. Piratverksamheten stöddes av breda grupper i samhället och al Quaida-inspirerade grupper styrde och styr fortfarande stora områden.

Somaliland valde försoning Klanerna i Somaliland valde en annan väg vid unionens kollaps. En väg av försoning. Man samlades för långa möten där man lät alla klaner komma till tals, även de som kämpat mot sina grannar på Mogadishu-regimens sida. Man kom fram till beslutet att lämna den kollapsade unionen och utropade ett fritt och självständigt Somaliland den 18 maj 1991.

Demokrati à la Somaliland Medan det före detta Italienska Somaliland sjönk i avgrundsdjup misär med en totalt kollapsad administration och en eskalerande piratverksamhet valde Somaliland en annan väg. Utan något egentligt stöd från omvärlden formade man en demokrati baserad på det gamla klansamhället med Storbritannien som

förebild med sina två kamrar. Storbritanniens ”House of the Lords” blev i Somaliland ”House of the Elders” med traditionella klanledare som har inflytande över vissa politiska frågor. För övrigt är Somaliland en modern republik med ett demokratiskt flerpartisystem med direktval av president och vice president (dessa får inte komma från samma klan). Man får inte grunda ett politiskt parti baserat på en klan utan på en politisk idé och man måste ha lokalavdelningar bland alla huvudklaner för att få registreras.

Demokratiska val Med denna modell har man genomfört ett flertal val övervakade av internationella valobservatörer som inte har haft något av tyngd att anmärka på. Maktövergångarna har skett fredligt trots att det någon gång skiljt endast ett par hundra röster till den sittande presidentens nackdel. I detta fall avgick presidenten, gratulerade sin motståndare och gick i opposition. Somaliland har skapat ett fredligt och stabilt samhälle med små medel. Ett exempel för alla klanbaserade samhällen i världen.

Somaliland rankades som det landet med bäst demokrati i hela nordöstra Afrika av The Economist 2011.

Skolor istället för pirater Medan de före detta unionsgrannarna i det före detta Italienska Somaliland blev ett globalt problem med terrorism och en mycket omfattande piratverksamhet på agendan valde Somaliland att starta 1 000 grundskolor och 14 universitet och har som mål att alla barn, även flickorna, ska få en bra grundskoleutbildning. Man bekämpar aktivt terrorgrupper och lagför pirater genom att döma dem till långa fängelsestraff. Somalilands regering prioriterar nu jobbskapande genom att försöka att attrahera investerare till landet. Somalilands vicepresident Abdirahman Abdilaahi Ismail understryker vikten av att unga människor kan få arbete och försörja sig. Risken är annanrs att de attraheras av piratverksamhet och terrororganisationer. Vision Höglandet, juni 2014

Somaliland har startat 1 000 grundskolor och 14 universitet och har som mål att alla barn, även flickorna, ska få en bra grundskoleutbildning.

Fakta Somaliland

Somaliland har ca 4 miljoner invånare och är till ytan ungefär tre gånger större än Danmark. Somaliland har egen armé, polisväsende, valuta, nationalsång, fotbollslandslag och en fungerande administration med en central regering och olika departement som i vilket europeiskt land som helst. Somaliland har nyligen tillsatt en fristående kommission för mänskliga rättigheter som har till uppgift att kritisera lagar, kontrollera polisväsendet och fängelser med mera.

Somalilands vice president Abdirahman Abdilaahi Ismail och Mikael Torstensson.

Man strävar efter en fördjupad demokrati och en större förståelse för mänskliga rättigheter och hur dessa tillämpas i det dagliga livet. Allt detta har man gjort på egen hand på drygt 20 år, det är något för omvärlden att uppmärksamma och hylla. Det är nödvändigt att aktivt stödja denna demokratiska utveckling inte minst genom att investera och skapa arbetstillfällen.

"Medan Somalia sjönk i avgrundsdjup misär med en totalt kollapsad administration och en eskalerande piratverksamhet valde Somaliland en annan väg."

...................................

Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

43


Investeringar som ger liv!

Celebrate

SOMALILAND EN NY GRYNING FÖR DEMOKRATI, FRIHET OCH FRED PÅ AFRIKAS HORN!

���������

Regeringsdelegation från Somaliland kommer till Sävsjö! Celebrate Somaliland på Kulturhuset i Sävsjö!

www. w cellebrrraat tesso om o malila il nd.eu

SOM A L I L A N D 24 m a j 1 8 . 00 ultu r h u s e t i SOMALILANKD Sävsjö 24 maj 18.00

���������

DE MOK RAd.eu TI - FRIH IHET OC www.celebratesomalilan H FR

ED PÅ P A

FRIK KAS HOR N

Mohamed Yonis (Som Minoo A aliland RN d))S HORN AS kh K IK IKA Pa RIK F ta AF pa rz PÅ AFR a D PÅ D an RED FR ee - Rebec dOCH FRE Sa U lf hr C a TI - FRIHET OC hr ca Gustafs H istia allga (F DEMOKRAT ns so Frrrance) n son - dans Celebrattee an (F Mikael To show SSomalliila rstensson l nd la - Tommy Sven A lm Daah kv hlman h is borgmästa t - Per-Olof Eurell lm re och min från Som istrar aliland med flera afsson - dansshow d)- Papa Dee - Rebecca Gust Mohamed Yonis (Somalilan a Halgan (France) Minoo Akhtarzand - Sahr brate Somaliland Ulf Christiansson - Cele my Dahlman Mikael Torstensson - Tom Eurell Sven Almkvist - Per-Olof borgmästare och ministrar från Somaliland med flera

Kulturhuset i Sävsjö

REGERIN G SD EL LI IG GATTIIO ON Ministrar och boorrg rgmästare ledda av fr ån So mal Mohamed iland Yonis

utrikesmiin Minoo Ak niisstern htarzand Landsh Mikael öv To di rs ng te ns son Jönköpings i Swedinve st Scandina län avviia AB av (SWEDEN ) avia AB, Som alilä

Arr: Swedinv est Scandin

ndska

Riksförbun det, Visi

REGERINGSDELIGATION från Somaliland Ministrar och borgmästare Mohamed Yonis ledda av utrikesministern Minoo Akhtarzand Landshövding i Jönköpings län

Mikael Torstensson AB Swedinvest Scandinavia (SWEDEN) ndet, Vision Höglandet,

via AB, Somaliländska Riksförbu Arr: Swedinvest Scandina

Sahra Halgan Artist (FRANCE)

eningen, Horn of Africa Somaliländska kulturför

on Högland

Sahra Halg an PAPA Artist DEE Artist (FRANCE) (SWEDEN Horn of Afr )

et, Somali alilä lilään änds ndskkaa kult u urföreninge n,

ica Enterpr ises m.fl

PAPA DEE Artist (SWEDEN)

Enterprises m.fl

www.celebratesomaliland.eu Vision Höglandet nr 4 - juni 2014

Stort artistuppbåd Papa Dee, Sahra Halgan och många fler!

44

...................................

Vision höglandet juni 2014