Page 1

................................ # 5 2013 - Störst på Höglandet 44.795 ex! Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

vision

höglandet aneby - Eksjö - nässjö - sävsjö - vetlanda

1

vi testar nya opel adam

vision motor

höglandet

psykolog alf b svensson:

”Lär dig konsten att gräla” Sommar på Höglandet! festivaler, upplevelser och tips för lata dagar

”Hopp för en skadskjuten kråka!” ledare av mikael tortsensson Vision Höglandet möter

Familjen Montazami hemma i Los Angeles

Höglänningar på

karpfiske i Parco del Brenta

Darin till eksjö stadsfest

festivalspecial ÄVENTYR BLAND

DJÄVLAR OCH BUSHBRÄNDER I

tasmanien SISTA STOPPET INNAN SYDPOLEN

ESTELLE OCH VIcTORIA SLÄPPER EN BÖNBOK

SOMMARTRENDen - BÖN

HITTA DITT SÄTT ATT BE - SÅ GÖR DU


2 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

”O jag springer med bultande hjärta / jag springer på taniga ben / O jag bönar och ber, fast jag egentligen vet / att det redan är alldeles för sent”

andlighet för 2013

Hopp för en skadskjuten kråka! ”O jag började darra i vånda och nöd jag skakade av rädsla och skräck för jag visste ju alldeles tydligt och klart att det var bilden av mig som jag sett

”Mikael Wiehe är en av Sveriges främsta låtskrivare. I “Flickan och kråkan” har han på ett genialiskt sätt fångat den känsla av desperation och längtan som vi alla delar.”

För mitt hopp är en skadskjuten kråka och jag är ett springande barn som tror det finns någon som kan hjälpa mig än, som tror det finns nån som har svar O jag springer med bultande hjärta jag springer på taniga ben O jag bönar och ber, fast jag egentligen vet att det redan är alldeles för sent” I dessa meningar ur låten “Flickan och kråkan” fångar Mikael Wiehe det som vi alla upplever någon gång i livet. Den desperata längtan efter hoppet. Hoppet efter vad? Ja, många av oss vill nog formulera det som hoppet om en mening. För om man ser människan enkom som en produkt av ändlösa, slumpartade mutationer då blir livets mening att skicka vidare generna i denna ändlösa karusell av reproduktion. Få av oss tror verkligen på detta. Den som upplevt livets mirakel när man hållit ett nyfött barn i sina armar och känt att där bakom skymtar andra dimensioner. Den som stått vid en dödsbädd och insett att personen man älskat inte består av det tomma skal som ligger kvar när hjärtat slutat slå. Den som en sommarmorgon barfota vandrat ut på en daggvåt gräsmatta samtidigt som solens första stålar milt smekt sommarlandskapet och anat att allt det vackra inte är en komplicerad slump utan en medveten verklighet med ursprung, mening och mål. Detta oerhörda slöseri och överflöd av liv och skönhet verkar vara en hälsning, en kärleksförklaring till oss som får njuta av den.

Är det för sent?

Mikael Wiehe har förstått att människor i desperata situationer bönar och ber MEN det är inte försent! Det finns någon som vill hjälpa. Där Wiehe slutar kommer tron in. Tro

Mikael Wiehe, som är aktuell som en av 80 artister på Eksjö Stadsfest i sommar, är en av Sveriges främsta låtskrivare. I“Flickan och kråkan” har han på ett genialiskt sätt fångat den känsla av desperation och längtan som vi alla delar. är inte ett abstrakt antagande utan en praktiskt handling, en viljehandling. Ett accepterande av den större verkligheten som vi inte kan förstå med vårt intellekt men som vi ändå kan uppfatta. Att tro är att ta steget ut ur det invanda och in i det okända men ändå så hemtama. En skapare och en försonare som visar sin kärlek i naturens överflöd och skönhet. Som uppenbarar sin karaktär i mannen som dog på ett kors i Palestina för omkring 2 000 år sedan. En mikromillimeter från dig finns han som i naturen beskrivit sin ofattbara kärlek till dig. Det andliga är närvarande. I den dimensionen rör sig skaparguden. Han har uppenbarat sin personlighet för dig i människan Jesus och där, precis vid din sida finns han, han som älskar dig precis som du är, som kan hjälpa, trösta och ge sammanhang och mening. Inte som ett fiktivt tankeexperiment utan lika verkligt som daggen i gräset den där sommarmorgonen, som småfåglarnas sång, som solens första strålar som smeker din gryningssvala hud. Han är där just nu, ett ord från dig. Du kan tala till

honom. Säg vad du vill. Om du behöver hjälp så använd ord i den här vägen: Du Gud som är alltings ursprung, som är närmare mig än luften jag andas, kom till mig, ge mig liv, hopp och närvaro. Tack att du uppenbarat din storhet i naturen och din personliga kärlek till mig i människan Jesus. Tack att du dog för mig så att jag kan få liv idag. Kom in i mitt liv, jag vill dela din gemenskap. I Jesu namn. Amen.

Om Vision Höglandet Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster. Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 44 795ex. Tryckt på Pressgrannar Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: Maria Montazami: Pressbild Darin: Pressbild Victoria och Estelle: Kate Gabor, Kungahuset

Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 341 www.visionhoglandet.se Trycksak info@copyvision.se

673

PROBLEM MED DATORN? Vi utför: formatering, virusrensning, uppgradering, felsökning & backup.

Vi säljer även: Datorer, komponenter, skrivare, bildskärmar, minneskort, kablar, TV + mycket mer.

VI SÄLJER BLÄCK TILL OTROLIGT BRA PRIS!

Mikael Torstensson

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

Grattis alla vinnare i Vision Höglandet #4 2013 Bok av Pattie Mallette

Noomi Ågren (Vetlanda), Marie Selander (Vetlanda), Ingrid Josefsson (Vetlanda), Alexandra Lind (Älvsjö), Gerd Johansson (Korsberga), Gunnar Bäckström (Nässjö), Britta Andersson (Vetlanda), Michael Edberg (Gamleby), Holger Petersson (Lammhult), Birgitta Gustafson (Vetlanda)

Räkmacka med kaffe på Vallsjöbaden

Linnéa Jonasson (Vetlanda), Börje Johansson (Nässjö), Eskil Johansson (Vetlanda), I-L Hultqvist (Nässjö), Monica Högberg (Sävsjö), Gun-Britt Simeonsson (Sandsjöfors), Kerstin Nilsson (Sävsjö), Ulla Alfredsson (Aneby), Inger Svensson (Sävsjö), Anna Hjalmarsson (Aneby), Carina Dahn (Åseda), Gunvor Gustafsson (Vetlanda), Elsa Petersson (Sävsjö), Ulla Degaardt (Korsberga), Birgitta Helin (Vetlanda), Birgitta A-son Ekstrand (Aneby), Jessica Nilsson (Sävsjö), Lennart Aronsson (Vetlanda), Brita Mohall (Eksjö), Marie-Louise Josefsson (Sävsjö), Mika Karlsson (Vetlanda), Mats Sivertson (Vetlanda), Marianne Rosgren (Vetlanda), Inga Hillström (Holsbybrunn)

Biljett till Stenbergaspelen

Stern Trygg (Bodafors), Elisabeth Johansson (Eksjö), Nils-Ove Johansson (Nye), Bengt Franzén (Nässjö), Rose-Marie Wingren (Vetlanda), Jenny Gustafsson (Vetlanda), Ester André (Nässjö), Ulla Eknäs (Vetlanda), Gerd Jonsson (Nässjö), Lars-Åke Knutsson (Bodafors)

Speedwaybiljett

Gertie Jensmark (Holsbybrunn), Åke Axelsson (Anneberg), Pelle Sundling (Vetlanda), Marcus Eriksson (Sävsjö), Eva Gustafsson (Vetlanda), Eivor Karlsson (Vetlanda), Erling Lindstrand (Aneby), Pernilla Lindgren (Vetlanda), Asta Eklöf (Kvillsfors), Ami Johansson (Vetlanda)

Vinstbevis kommer på posten. Vinsterna hämtas hos respektive vinstgivare.


................................

3

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

välkommen! nu även med höglandets största motortidning!

kungligt

Tasmanien

vision Barnskormotor

med höglandet kvalité

Barnskor

med kvalité

det nappar

stadsfest

Vision Höglandet tidningen folk läser!

10 sidor motor!

44.795 exemplar Annonsera du också Ring 0382-671 97!

Välkommen till SKOPROFFSEN

www.visionhoglandet.se Erling Lundberg 25 juni

Kom till festen på campingen i sommar... Se hela vårt program på eksjocamping.se Emilia Lindberg 18 juni

Låt fötterna njuta! Extremt bra svikt och stötdämpning. Finns i 5 härliga färger Går att bada i.

1.200:SANDINS SKOR S Storgatan 6, Eksjö SANDINS SKOR 0381-102 S Storgatan03 6, Eksjö 0381-102 03

Höglandets största glassutbud! Tel 0381-395 00 eksjocamping.se


4 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

n ö s r y t även

tasman

“Bland djävlar och bushbränder med sydp

Valhaj med fiskare i munnen. Foto: Wikipedia

Den tasmanska djävulen är ett aggressivt men skyggt rovdjur med ett egendomligt läte. Djuret har otroligt starka käftar och utsöndrar en vedervärdig doft när det blir stressat. Man kan höra dem på flera kilometers avstånd när de äter på ett byte eller ett kadaver.

vision resa

höglandet

“Tasmanien är en märklig plats. Som en så småningom Antarktis ,ståtar ön trotsi en plats likt ingen annan och ändå lik a lar av det stora och otillgängliga inlande Det är påtagligt stilla, nästan andäktigt, där vi går omkring bland resterna av det som för några dagar sedan var människors hem vid en paradisstrand i södra Tasmanien. Endast skeva takplåtar och sturska murstockar är kvar av det som förra veckan var vardagsrum, sovrum och kök. Känslan av förgängelse är stark. En brand och en familjs hela materiella liv utplånas. Det är tidig januari och någon dag efter att heroiskt kämpande brandmän och många frivilliga fått bukt med de värsta bränderna i mannaminne på den australiensiska ön Tasmanien. Fortfarande brinner det här och var och det pyr oroväckande vid vägen på några ställen när vi besöker ön. – 170 bostäder har förstörts men inga människor har dött, tack och lov, säger brandman-

nen George Matthew som vi möter vid ett av kriscentren som upprättats för att ta hand om


................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

nien

polen som granne”

Tasmanien är en stor äventyrsö med outforskade områden i de centrala bergen.

En gigantisk pelagonia i det pittoreska gamla området Battery Point i centrala Hobart.

n sista utpost innan vidsträckt hav och igt i havet söder om Australien. Det är andra. Naturen är vild och säregen. Deet är fortfarande outforskat.” Tasmanien har en unik flora och fauna. Naturen är dramatisk och enastående vacker.

Hobart är Tasmaniens huvudstad och räknas som ett av världens bästa resmål.

SKATTEÅTERBÄRING?? Låt oss hjälpa dig att hitta bästa resan till rätt pris. Boka hos oss så får du personlig service på köpet!

www.vetlandaresebyra.se

BQ Travels rundresor:

• SKOTTLAND med Tattoo 18-25 aug • SKOTTLAND med whiskytema 17-25 aug Maltwhiskyresa till Speyside och Orkney • KINA med del av Sidenvägen 7-20 okt • SYDAFRIKA 25 jan-8 feb 2014 Våra öppettider måndag - fredag kl 08.00 - 17.30 Brogårdsgatan, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se

5


6 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

“Det är påtagligt stilla, nästan andäktigt, där vi går omkring bland resterna av det som för några dagar sedan var människors hem vid en paradisstrand i södra Tasmanien. Endast skeva takplåtar och sturska murstockar är kvar av det som förra veckan var vardagsrum, sovrum och kök.”

vision resa

höglandet

Bränd bil som blivit kvar när ägarna flytt för sina liv.

Elden förvandlade paradiset till aska för många familjer på Tasmanien tidigare i år. människor som flytt för sina liv från de rovgiriga lågorna som endast lämnat svartbränd markvackert. efter sig. George kommer från de norra delarna av den stora ön och hans område har inte drabbats lika svårt. – Vi kom ner för att hjälpa till och har med oss lastbilar med förnödenheter och djurfoder, berättar han för oss. På kriscentret kan folk sova i tält, få sjukvård och hämta mat, kläder och andra förnödenheter som Röda Korset och Frälsningsarmén delar ut. En hel tältstad har växt upp på en åker.

Ett hav av lågor

Vi fortsätter på vägar som är avspärrade här och var där man tar ner vad som är kvar av brandhärjade träd. Överallt ligger elledningar på marken och man håller på för fullt med att resa nya stolpar och montera nya luftledningar. Det är en livlig aktivitet men allt präglas av en stillhet och eftertänksamhet. Man är tacksam över att ingen dött och märkbart präglad av allvaret. Och man kan tänka sig de människor som blev isolerade i ett hav av lågor. Här och var står ett hus tillsynes helt oskadat omgivet av förkolnad skog och åkrar. Många träd står kvar då elden svept genom skogarna i lättantändliga småbuskar och det torra gräset. Bladen är bruna och vissna men träden står ofta kvar. Vi stannar och häpnar över att ur den svarta askan kommer redan centimeterhöga gröna strån, livets kraft är enorm.

Sista utposten innan Sydpolen

Tasmanien är en märklig plats. Som en sista utpost innan vidsträckt hav och så småningom Antarktis, ståtar ön trotsigt i havet söder om Australien. Det är en plats likt ingen annan och ändå lik andra. Naturen är vild och säregen. Delar av det stora och otillgängliga inlandet är fortfarande outforskat. Här finns egendomliga djur och bland dem är de mest kända för den utdöda tasmanska tigern (det förekommer att folk påstår sig se levande exemplar i inlandet)

Frälsningsarmén upprättatde snabbt center i de drabbade områdena där man delade ut mat och andra förnödenheter.

och den tasmanska djävulen. Den sistnämnda är ett aggressivt men skyggt rovdjur med ett egendomligt läte. Djuret har otroligt starka käftar och utsöndrar en vedervärdig doft när det blir stressat. Man kan höra dem på flera kilometers avstånd när de äter på ett byte eller ett kadaver.

Populär djävul

Djävulen är populär och man jobbar hårt för att rädda den från utrotning. Bönderna uppskattar att den håller rent från kadaver och därmed minskar skadliga insekter som kan angripa levande boskap. På Tasmanien som är lika stort som Irland bor det bara en halv miljon människor, 200 000 av dem bor i huvudstaden Hobart på den södra kusten. Staden är säreget vacker. Den gamla stadsdelen Battery Point är som en brittisk sagostad med fantastiskt vackra hus, ofta utsmyckade med snickarglädje av gjutjärn och långa verandor med tak av böjd korrugerad plåt som är vanlig i Australien. Staden är utsedd av den välrenommerade reseguiden Lonely Planet till världens sjunde bästa resmål. Man nämner stadens naturskönhet, konst och mat.

Vacker stad med gigantisk marknad

Vi bor hos fru Angela, en förtjusande äldre dam som förestår ett pensionat i ett av Battery Points gigantiska koloniala hus. Vårt rum är gigantiskt och har en strålande utsikt över hamnen. Området har en säregen kolonial retrokänsa med antikvariat, antikhandlare, restauranger och några mjölkbarer. På lördagar bjuder Hobart på en av det södra halvklotets största utomhusmarknader, en fantastisk upplevelse med gatuartister, hantverkare och mängder av tasmanier som saluför saker de tillverkar. Tasmanien känns delvis mycket brittiskt, det är inte så konstigt då det är präglat av kolonialtiden då britterna landsförvisade över 70 000

Livets kraft - bara dagar efter bränderna spirar växtligheten ut den svartbrända jorden.

Tusentals brandmän och frivilliga slöt upp för att hjälpa de som drabbades av de förödande bränderna under Vision Höglandets besök.


................................

Varje fest är unik! Vi på Smålandsflotten erbjuder en unik inramning av festen. Förutom den känsla som en fest på sjön ger erbjuder vi mat från traktens caterering, allt efter era önskemål.

n i n i d ! an d

Hyr hela flotte n! Hyra + somm arbuffé 390:-/person (minst 12 pers

oner)

ag! tn a g å sa

En lyckad konferens

Vi på Smålandsflotten erbjuder en inramning som lyfter fram innehållet, stimulerar deltagarna och lockar fram det kreativa tänkandet.

åg ad t os b Konferens & Fest ter t ms l a h h ibc oc e d et n d o d a å l l mr Barbro & Leif Andersson Ha å o Tel Leif: +46 (0)73 37 87 484 s sFiskaregränd rå r s Sandvik Tel Barbro: +46 (0)70 249 16 13 o n B e570 02 Stockaryd t info@smalandsflotten.se dn a n m arke t a Mdbäst pake e k ets h a a a gg n t try p t! ll

rfr o fte

e ti tt yh pp efri N u t

a at än - sk j T 0: 0 .0 50

0 n y : a h u e s k p t a p ! t t t i e

ä t e

f l r i t t

s

ör

r me

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

Öppet: 5 juni - 18 augusti kl. 10-21. Danskvällar stänger vi kl. 23.

Marknadens bästa trygghetspaket

Välkomna till Vallsjöbaden Fin badplats

Café med hembakat

Stort ckor Räkmecaia vå!r sp lité sommarprogram: t e h y Dans på onsdagar och N l l i underhållning på söndagar! t p p www.vallsjobaden.se Tjäna u t t i r f e t t ana Minigolfb 00:- ska 50.0

o: inf

Vallsjö - Sävsjö - 0382-612 90 www.vallsjobaden.se

Arr: IOGT-NTO-föreningarna i Sävsjö och Vetlanda kommuner

Ring för mer info: 0346-16 000 0301-21 606 Hyr ut din 0709-62 48 00 stuga!

:

o

f

0 n 00 i 6 R -1 606 46 21r 0 3 0 0 80 1e 4 0 3 2 0 0 9-6 0 talas 6 0 0 s m 07 ott0 tbe 0 k t u a s 6 ra i6 l ör r f t y rh vis 8 a o 1 ö ga 1 Ä ds 4 t f a - 2 n må e sk 6 f ing

7

Hyr ut din Hyr ut din stuga! stuga! Stor efterfrågan

l

s

på semsterbostad i bl a Halland och Boråsområdet

t

it r f

Stor efterfrågan på Hyr Hyr ut ut din din semesterbostad : stuga! på semsterbostad stuga! o f g 2 b r 4 n 1 Ägarhyra utbetalas i 6 t på Höglandet! 3 ö Stor efterfrågan 0 u f 0 i bl a er3 9 i m 0 000 ra s månadsvis i förskott 70 i på semsterbostad

e

3

/1 /22

3

M

A

M

A :22

11

_

24

90

x1 38

55

H _S

1

20

rts

a _M

1

2 Stor Stor efterfrågan efterfrågan :2 på semsterbostad

1

1

3

2 a 6y v t s 2 ä b / 0 s n e 3 1 r6ah s d 0 a n k r 0 M d 1 8 ti! bl a 6 2a e k a p s a t s - nt4r ygghela g 1 a tt 0 å62 Ä t 1 o e Halland och 9 k b m d 0 d ut örs n i . a if 3 Boråsområdet r 1 y 0 s 2 h vi s r t r a ga ads M AM _ 2 n

06

d

d 3.in

Stor efterfrågan på semsterbostad i bl a Halland och Boråsområdet

/1

på semsterbostad ii bl bl a a Halland Halland och och Boråsområdet Boråsområdet

Marknadens bästa trygghetspaket

Halland och Boråsområdet Nyhet! l upp til

Marknadens Marknadens bästa bästa trygghetspaket trygghetspaket

Tjäna itt skattefr 50.000:-

yhet! N Nyhueptp! tilll

Ring för mer info:

na pp til t Tjä it Tjäna sukattefr :- skattefritt 0 0 .0 50 :0 0 50.0

0346-16 000 0301-21 606 0709-62 48 00

Ring Ring för för mer mer info: info:

Marknadens bästa 0346-16 0346-16 000 000 0301-21 0301-21 606 606 0709-62 0709-62 48 48 00 00

Ägarhyra utbetalas månadsvis i förskott

Ägarhyra utbetalas utbetalas Ägarhyra månadsvis förskott månadsvis ii förskott


8 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

vision resa

Port Arthur har fått sitt namn efter George Arthur, som var viceguvernör över Van Diemens land (Tasmanien). Samhället grundades runt 1830 som en utskeppningshamn för timmer. Redan 1833 blev den fångkoloni för de allra tyngsta brottslingarna från Storbritannien, och tjänade som sådan fram till 1850-talet. I Port Arthur fängslades huvudsakligen de straffångar som efter sin ankomst till Australien hade begått nya brott, samt de från andra fångkolonier som ansågs särskilt besvärliga och upproriska. Spektakulär show på “Raptor Kingdom. www.kangarooislandbirdsofprey.com.au

höglandet

Tasmaniens ursprungsbefolkning dog ut i mötet med okända sjukdomar.

många av fångarna och föra dem tillbaka till samhället.

Flydde utklädd till känguru

fångar hit. Många flyttade även till ön och tog med sig bohag och allt från England. Söder om Hobart ligger den sagolikt vackra halvön Tasman. Detta område var ett av de värst drabbade av bränderna.

Port Arthur - vackert fängelse

En morgon reser vi ut på halvön Tasman. Genom brandhärjade områden kommer vi ut till Port Arthur, som en gång i tiden tillhörde det brittiska imperiet och användes som rehabiliteringsläger för förbrytare. Detta skedde med hjälp av hårt arbete men även skolgång (man hade ett enormt bibliotek) och yrkesutbildning i olika hantverk som skeppsbyggare (man byggde många av det brittiska imperiets bästa skepp här) skomakare, smeder, stenbrytare, skogsarbetare med mera. Port Arthur var och är omgivet av enorma hav och vildmark vilket gjorde det nästan helt rymningssäkert. trots att man inte hade några murar. Det är en säregen plats med enorm skönhet, anlagda trädgårdar och vackra byggnader, även om många är ruiner idag. Här berättas det för oss om en för tiden fantastiskt sjukvård och ett system som faktiskt lyckades rehabilitera

Skrönorna är många som den om fången som försökte fly utklädd till känguru. I ett stort känguruskinn hoppade han iväg förbi vaktposterna, vad han inte visste var att vakterna brukade dryga ut sina köttransoner genom att skjuta en och annan känguru. Till sin fasa såg fången i känguruskinnet hur vakterna siktade mot honom för att få sig en fin stek. I panik lyfte kängurun händerna och ropade ”skjut inte, det är jag”. Vakten fick förstås en chock när kängurun började ropa och vifta med armarna. Många livsöden berättas för oss och barn räknades som straffmyndiga redan som 7-åringar och livet var bedrövligt för många. Dagens Tasmanien är en betydligt sympatiskare upplevelse. Ett sagoland på gränsen till sydpolen.

Av: Mikael, Elisabeth, Sara och Hanna Torstensson

Port Arthur är en säregen plats med enorm skönhet, anlagda trädgårdar och vackra byggnader. Fängelset sågs som en föregångare med fångvård som omfattade utbildning och rehabilitering.

Halvön Tasman, söder om huvudstaden Hobart, drabbades hårt av bränderna tidigare i år. En smält skylt som varnar för tasmanska djävlar lyser i det brända landskapet.

mer om tasmanien Missade Australien

Tasmanien upptäcktes av den holländske sjöfararen kapten Abel Tasman som missade hela Australien men hittade Tasmanien på sin upptäcktsresa 1662-63. Tasmanien är en ö och en delstat i Australien belägen söder om Melbourne, cirka 240 kilometer från den australiska kusten. Tasmanien är 68 332 km² stor och har ca 500 000 invånare. Öns största stad och delstatens huvudstad är Hobart där 209 000 av öns invånare bor. Ön är 400 kilometer från norr till söder och 350 kilometer från öst till väst, vilket gör den till kontinentens största ö.

Aboriginer och straffångar

I Tasmanien bodde före européernas ankomst 5 000-10 000 aboriginer. Aboriginerna dog av de sjukdomar som européerna hade med sig och som de saknade immunförsvar mot. Andra fördrevs eller sköts. 1876 dog den sista fullblodstasmaniern. 70.000 av invandrarna från Europa var straffångar, men det fanns även frivilliga immigranter som kolonialiserade den vackra men avlägsna ön.

Läs mer på:

www.discovertasmania.com.au, www.portarthur.org.au

Kapten Abel Tasman var den förste europé som siktade Tasmanien.


................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

DEN STORA

Familje festen

3 aug på Kulturhuset - Sävsjö Tivoli, karusell, hoppborg, slide, godis, popcorn, chokladhjul, ansiktsmålning...

13.00 14.00 16.00 18.00

-

Ankrace Peter Pop Filiokus Fredrik Kompani Giraff

s u k filio k i r d e fr entré 100:- för alla

alla attraktioner och all underhållning ingår! (exklusive servering)

9


10 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

Vision Höglandet möter bokaktuella Maria Montazami och hennes Kamran i en exklusiv intervju om kärlek, tro och förlåtelse...

vision liv

”Jag föll för marias svenskhet”

höglandet

En skön och solig dag i Laguna Niguel. Sedan jag var här sist har Maria Montazami skaffat sig ännu en hund. Ett vitt litet knyte hoppar upp och ner i köket där större delen av familjen hänger kring kaffemaskinen. Samtidigt som Kamran och Maria slår sig ned i en av alla sina möbelgrupper som deras enorma pool är omgiven med, kommer plötsligt ett par vänner till familjen ut från huset. Strax därefter kommer yngsta sonen ut med två kompisar på sina skateboards. Det verkar svårt att få lugn och ro för en intervju och Kamran berättar att så här är det alltid under helgerna. Givmildhet och generositet är karaktäristiskt för paret Montazami. Det är just det kärlek till en annan människa handlar om, konstaterar de båda när vi senare hittat en lucka för att sitta ner och prata. Kamran berättar att det han föll för hos Maria när de blev tillsammans för 20 år sedan var det svenska i henne. – Det är svårt att ta på, men det är sättet Maria pratar på, hur hon tänker och beter sig. Jag tyckte att hon skilde sig från alla andra kvinnor här. Maria är väldigt sann och ärlig i allt hon gör. Hon säger allt hon tänker på och tro mig, det kan vara otroligt uppfriskande. Vi kompletterar varandra bra. Maria är den som har tillbringat mest tid med barnen. Jag har alltid varit mer upptagen med jobb, men barnen vet att jag alltid finns där när det väl gäller. – Vilket har gett oss toppenbarn och stora pengar, flikar Maria in. Kamran fortsätter: – Hon är kärleksfull men strikt och bestämd som mamma. Hon ger barnen frihet att kunna utvecklas som individer, men låter det aldrig gå överstyr. Vi båda finns där för dem och är beredda att guida dem genom livet. Under helgerna försöker jag vara ledig så att vi alla kan göra något kul tillsammans, säger Kamran och viskar på skoj att Maria ändå inte vill ha honom hemma för länge. – Nej, jag kan inte se honom bara sitta i soffan och inte göra något. Då tycker jag att han kan kännas lat. Jag sitter som du ser aldrig heller still, säger Maria som sprungit in efter ett par armband som Kamran, utan att bli tillfrågad,

hjälper henne att stänga låsen på. Men om ni aldrig sitter ner tillsammans, när hinner ni då prata? – Vi pratar på morgnarna, när vi står och gör oss i ordning vid varsitt handfat. Vi är inte ett sådant par som ringer och kallpratar med varandra till exempel, säger Maria.

Kamran och Maria har konflikter som vilket annat par som helst.

– Vi bråkar massor och jag kan skrika till honom, men ingen av oss är långsinta. Vi har alltid varit väldigt ömma med varandra och inte varit rädda för att gosa framför barnen. Kärnan i deras relation är att hålla gnistan vid liv. -–Kärlek handlar om att finnas där för varandra och inte älta småsaker. Att se framåt och inte bakåt. Vi har bestämt att hålla ihop och aldrig ge upp, oavsett. Jag ligger inte i ett negligé och väntar i sängen på min man när han kommer hem, men jag försöker alltid att möta honom med ett leende, säger Maria och skrider bort till ett av köksskåpen och plockar fram ett av hennes många beryktade läppstift. Hon målar munnen några varv och kommer tillbaka. Sedan springer hon bort och hämtar flera olika vitaminer som hon sväljer med hjälp av ett glas vatten. Maria är uppe i varv samtidigt som hon lyckas vara lugnet själv.

Hur viktigt är förlåtelse för er? – Vi är ofta väldigt eniga. Men om det gått ett

tag och vi tjurat om en sak kan jag vara den som säger ”Men Kamran, nu har det gått två dagar och vi vet att vi kommer vara gifta för alltid. Är det inte dags att bli sams nu?”. – När vi bråkar så kan det handla om barnen, till exempel är jag mycket mer upprörd om något av barnen inte håller en tid, säger Kamran. Maria däremot upplever att Kamran ofta är på henne för sin svenska accent. – Efter 20 år älskar du att reta mig och det är väldigt irriterande, förklarar Maria för sin man som ”ger tillbaka” och förklarar att det mest irriterande med hans fru är att hon aldrig låter honom avsluta meningar eller orkar lyssna på hans hela resonemang. – Hon antar och tror sig veta vad jag ska säga. – Men jag vet ju ofta det, säger Maria och båda fnittrar kärleksfullt.

Vad är skönhet för er?

-–En kvinna som Maria. Någon som är ärlig på insidan. – Jag tycker att ärlighet, godhjärtad och osjälviskhet är egenskaper som speglar skönhet. En människa kan vara så fin på utsidan, men inte tänka på andra människor. Då blir denna person plötsligt ful, menar Maria och fortsätter: – Vi uppfostrar våra barn med ”I Montazamifamiljen ljuger man inte, man visar respekt och tänker på andra”. Mer ytligt sett så tycker jag att skönhet handlar om hur man kan mixa dyra och billiga kläder. Jag är så lyckligt lottad som är lång. Jag passar i nästan allt jag sätter

på mig. Jag tycker det är viktigt hur man klär sig. Jag minns en kvinna som tog med sitt barn ut klädd i en röd och en blå strumpa. Jag tycker det är hemskt att låta sitt barn styra så. Mina barn vet att när man går ut så tar man till exempel inte på sig flippflopps. De vet när de måste vara propert klädda och det har aldrig varit något gnäll.

Varken Kamran eller Maria vill beskriva sig som fåfänga. – För mig tar det tre minuter framför spegeln innan jag är klar, för Maria tar det längre tid för hon har ju så mycket hår, säger Kamran och Maria berättar att hon tar botox för att få bort en rynka i pannan. – Va, gör du? säger Kamran förvånat. – Det vet du att jag gör ibland, säger Maria och Kamran förklarar att han trott att hon bara gjort det vid ett tillfälle.

Paret Montazami beskriver sig som ”väldigt trogna”. – Ingen av oss är ute själva om kvällarna. Går vi ut då gör vi det tillsammans. Varken Maria eller jag är själviska eller avundsjuka av oss och vi stannar för det mesta hemma, säger Kamran. När de båda går ut får de båda räkna med blickar från det motsatta könet på sin respektive. ”Det är bara att vänja sig, alla män vänder sig om efter mamma” lär ena dottern sagt till Kamran en dag.


................................

Häradsvägen

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

Längs med Häradsvägen finns mycket att upptäcka. Besök de vackra 1100tals kyrkorna och stanna gärna till för en promenad i Komstad ängar. Där kan du också få en kopp kaffe med hembakt bröd i den mysiga lanthandeln. Vid Eksjöhofgård finns bland annat ett skomakarmuseum och i Vallsjöbaden kanske en svängom på den vackra dansbanan kan locka? I sommar blir det möjligt att upptäcka ännu mer av Häradsvägen. Välkommen till Norra Ljungadagen och Eksjöhofgårdsdagarna!

En upplevelse av dåtid och nutid med natur och kultur som vägvisare

10 11-16

Gudstjänst rka Norra Ljunga ky Öppet i byn

Norra Ljunga dagen söndagen 7 juli

ntbruk Norra Ljunga la rvering och utställningar, se amlingsgården bygdespel i Förs fältet kyrkan och grav • guidning i ra Ljunga • Galleri Nor

• •

andra ang med bland i samarrangem sföreningen gd rkan, Hemby ky a sk en Sv F, LR

lagerbutiken.indd 1

2013-05-06 18:19:33

Stenberga-Spelen 22 juni -6 juli

Stenberga Hembygdsgård

Dä ä som dä ä... …en sommarteater som med humor och allvar speglar Pälle Nävers ovanliga livsöde.

biljetter: www.stenberga.nu • 073-817 58 56 Stenbergabutiken Maxi iCA Stormarknad Vetlanda

11

Lördag dring Kyrkogårdsvan 16 Helgmålsbön 18 Vallsjö kyrka Söndag å Eksjöhofgård 12-16 Öppet p

Eksjöh ofgå dagar rds na lördag & 24-25 söndag augus ti

muséer • guidning i sning • hunduppvi g in • ponnyridn • Röda kören hi å värdshuset oc • servering p statarstugan andra ang med bland i samarrangem ingen, en ör sf gd by , Hem Svenska kyrkan RK SÄ värdshus, SBK, Eksjöhovgårds


12 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

................................. Festtips från maria!

“Smörgåstårta med ostbågar” Smörgåstårta med lax och skaldjur Ett minne från Sverige är smörgåstårta. Jag gör min egen variant med ostbågar som dekoration.

vision liv

höglandet Kamran är uppvuxen i ett muslimskt hem.

– Jag är inte aktiv muslim och går inte till moskèn. Min tro handlar inte om religion utan om att göra gott mot andra. Vem du är, är så mycket viktigare än vilken religion du tror på. Maria däremot är ”stolt kristen”. – Jag är inte uppvuxen i ett hem där vi gick till kyrkan, mina föräldrar är inte troende eller så. Och när jag som 15-åring konfirmerade mig tror jag inte att jag förstod vad Guds budskap egentligen handlar om. Jag tror man är för ung, då handlade det mest om att få ett guldsmycke och så var det lite coolt. Men för ungefär 10 år sedan tog jag ett större beslut och det är det bästa jag har gjort i mitt liv. Gud är Gud i himlen för mig. En gång i veckan är vi ett gäng på tolv personer som träffas och har bibelstudium. Då läser vi Bibeln och har olika kapitel som läxor. Till hjälp har vi ett läs- och ett arbetshäfte. Vi brukar både skratta och gråta tillsammans. Min kristna tro har hjälpt mig att få perspektiv i livet. Medan vissa anser att det nästan är pinsamt att tro på Gud, känner jag tvärtom. Det ger mig en inre frid. Paret Montazami ser inget problem i att de inte delar varandras tro. – Vi är ett perfekt exempel på hur kan leva ett lyckligt liv utan att låta religionen komma emellan, konstaterar Kamran och Maria menar att hon kunde inte sagt det bättre själv.

– Vi är en perfekt match och skrattar mycket tillsammans. Som två riktigt bra vänner. Maria är den roligaste av oss båda. Hon är även den som är mest social. Jag tycker det är roligt att det blir två säsonger till för Maria i Svenska Hollywoodfruar. Det är kanon med en ny erfarenhet som den och jag förstår varför alla stoppar Maria på gatan och vill ta kort eller ha en autograf när vi är på besök i Sverige. Hon är verkligen älskvärd, säger Kamran och ger sin alldeles egna Hollywoodfru en puss på munnen. Av Frida Funemyr

12 skivor vit formfranska

Skaldjursröra

1 kg räkor med skal, skalade 1 burk krabbkött, 185 g, avrunnet 1 citron, rivet skal 3 msk dill, hackad 2 dl majonnäs

Rökt laxröra

200 g kallrökt lax 1 dl gräddfil 200 g cream cheese, färskost 3 msk riven pepparrot 5 salladslökar, strimlade nymald svartpeppar

Till garnering

2 dl crème fraiche 1 påse ostbågar, krossade små gröna salladsblad eller skott

Skär bort alla kanter på brödet. Hacka hälften av räkorna och lägg i en stor skål. Lägg i krabbköttet, rivet citronskal, dill och majonnäs och blanda väl. Strimla laxen. Rör ihop gräddfil och cream cheese till en slät kräm och blanda med riven pepparrot och salladslök. Vänd i laxen och smaka av med peppar. Lägg fyra brödskivor som en kvadrat på ett stort fat. Bred över hälften av skaldjursröran. Lägg på fyra brödskivor ovanpå och bred över laxröran. Lägg på ytterligare fyra brödskivor och bred över resten av skaldjursröran. Toppa med resten av bröden. Bred över ett tunt lager crème fraiche och garnera med resten av räkorna ovanpå. Tryck fast ostkrokskrosset på kanterna och garnera med det gröna.

Frozen Bananas Tänk att den här desserten uppfanns nästgårds till mig på Balboa Island! Den är så god och faktiskt hälsosam också. Glasspinnar finns att köpa i pyssel- och hobbyaffärer.

4 stycken

4 bananer 400 g mörk choklad 1 msk neutral olja

“bananglass”

Både Marias och Kamrans föräldrar är skilda och har frånvarande fäder.

– Jag och min svärmor har en bra relation. Visst kan vi störa oss, men vi älskar varandra, säger Maria och Kamran berättar att hans mamma ofta säger att han har ”världens bästa fru”.

4 portioner

Maria är aktuell med boken “Fira med Maria Montazami”. Recepten kommer från boken.

Till dekoration

Hackade nötter eller mandlar, strössel, riven kokos eller vad du tycker om Skala bananerna och sätt i pinnar, typ glasspinnar. Frys dem på en liten plåt eller form klädd med bakplåtspapper i cirka tre timmar. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. Blanda den med oljan. Ta fram bananerna ur frysen och doppa dem eller skeda över chokladen. Var snabb med att strö på eller rulla bananerna i ditt val av dekoration. Frys cirka 15 minuter tills chokladen stelnat.


................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

13

Fönster • Dörrar • Solskydd • Fönster • Dörrar • Solskydd • Fönster • Dörrar • Solskydd

GRATIS HEMBESÖK PÅ HÖGLANDET!

Utnyttja rot-avdr aget! 50% på a rbetet!

Företaget med kompletta lösningar för ditt fönsterbyte. En kontakt från första besöket till ett färdigmonterat resultat. Kvalitetsfönster i trä/aluminium samt ytterdörrar, solskydd med mera.

MÅNGA NÖJDA KUNDER I HELA SMÅLAND! Sofiagatan 7 - 576 32 Sävsjö

.

Tel: 0706-20 36 30

.

E-post: info@fonstermontorerna.se

.

www.fonstermontorerna.se

Solskydd i sommar! Plissé Lamell Altanmarkiser Fönstermarkiser Rullgardin Screen m.m.

Lördagsöppet i butikerna!

Succén fortsätter!

Höglandets

Ring

oss i dag!

Vi är experter på solskydd på hela Höglandet! Kostnadsfria hembesök!

Markis & Persienn 0381-140 90

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90


14 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

“Parco Del Brenta 5 mil väster om Venedig i Italien är ett av världens bästa fiskevatten för mete.”

vision liv

höglandet

på karpfiske i italien Det legendariska karpvattnet Parco Del Brenta 5 mil väster om Venedig i Italien är ett av världens bästa fiskevatten för mete. Sjön är 14,5 hektar och där simmar cirka 5 000 karpar. Det finns gott om fisk över 20 kg och sjörekordet är en spegelkarp på 32 kg fångad av engelsmannen John Llewellyn, under en inspelning av Milo/Big Carps karp-DVD. Parco Del Brenta är ett vatten med många möjligheter. Du kan fiska tätt mot snags, öppet vatten eller närdistans. Botten är mycket strukturerad och har alla typer av underlag, växtlighet, sand, grus och silt. Sjön har klarblått vatten och swimmen är mycket fina.

Väl ordnat

Sjön ligger i ett inhägnat område med nära till livsmedelsbutik. Det finns toalett och dusch samt frys och kyl för förvaring av mat och en veranda med grillplats. Antalet fiskare är begränsat och man betalar knappt 3 000 för att fiska i sjön en vecka. Runt sjön finns 22 peggar som tar 2 personer vardera.

Mats Aronsson med en fjällkarp på 16,6 kg.

(FiskeStig), sjön för att pröva lyckan. Resultatet blev riktigt fin fisk eller vad sägs om stör på 23,8 kilo, spegelkarp på 21 kilo, mal på 8,9 kilo och fjällkarp på 16,6.

Passa på att kombinera fiske i Parco Del Brenta med ett besök i fantastiska Venedig endast fem mil från sjön.

Tony Ekberg och en riktigt fin spegelkarp.

Höglänningar

Förra året besökte två av höglandets fiskelegendarer, Tony Ekberg och Mats Aronsson

Mats Aronsson med en stör på 23,8 kg.

Malen i Mats Aronssons famn väger 8,9 kg.

Spegelkarp på 21 kg fiskad av Mats Aronsson.


................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

15

FINN FEL

huller om buller

Kan du finna 16 skillnader mellan dessa två teckningar?

Hur många löv är det i denna högen?

labyrint

Börja vid rum A och försök att finna din väg genom labyrinten genom att använda så få trappsteg som möjligt!

nyckeln Till vilket lås passar denna nyckeln?

HULLER OM BULLER: 11 löv, NYCKELN: nr 1

lösningar :

svara senast den 28 juli!

familjetävling! tävla om 20 biljetter! Lös pysslet och korsordet på denna sida och sänd den till Vision Höglandet senast den 28 juli 2013. Sänd till: Vision Höglandet 576 32 Sävsjö Märk kuvertet med: “Familjefesten” Du kan även ta ett kort på sidan och mejla till info@copyvision.se Biljetterna gäller för entré, konserter/underhållning och åkattraktioner.

DEN STORA

Familje festen

3 aug på Kulturhuset - Sävsjö Tivoli, karusell, hoppborg, slide, godis, popcorn, chokladhjul, ansiktsmålning...

13.00 14.00 16.00 18.00

-

Ankrace Peter Pop Filiokus Fredrik Kompani Giraff

us filiok k i r fred


t Köp ett julkor

! l e k a ................................. r i m t t e k n ä Sk

16 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013 Hela den här sidan är en annons från Erikshjälpen

t Köp ett julkor

! l e k a r i m t Skänk et

Ny lekstuga : med gamla saker 9 9 : S I R P : 9 9 : S I PR

Sommaren stundar och barnen vill leka ute. I hörnet av trädgården står lekstugan, full med sand, plastspadar och fotbollar. Känns det igen? Här kommer tipsen som förnyar lekstugan både billigt och miljövänligt.

Har du märkt att barnen ofta hellre leker med dina hushållsredskap än dockservisen de fick i födelsedagspresent? Då kan det vara en bra idé att i stället köpa köksutrustningen till lekstugan på second hand. På hem-

och hushållsavdelningen kan du hitta både plastmuggar, decilitermått i aluminium, bunkar och små stekpannor. Hållbart både för barn och miljö, och dessutom prisvärt. Tips: En liten byrå, eller som här, ett serveringsbord, kan enkelt bli en spis. Klipp ut rundlar och tejpa fast där du vill ha plattorna. Måla sedan över, ta bort rundlarna och vips – så har du en spis. Tänk på att använda en färg som inte innehåller farliga ämnen för barnen.

Grönt på altanen Foto: Åsa Dahlgren

Med grön plast blir det en skön plats att sitta och läsa på altanen, verandan eller balkongen. Denna plastmatta och solglasögonen med skönt, grönt glas kommer från Erikshjälpen Second Hand. Extra grönt blir det så klart av att second hand är miljövänligt.

Mycket för pengarna

Köksutrustningen för lekstugan innehåller bland annat ett serveringsbord, en plastmatta, bunkar, koppar, underlägg att använda som tallrikar, en handvisp, en kaffekanna och hemvävda handdukar. Budget: ca 150 kr. Altanen fick nya kläder i form av en plastmatta för ca 75 kr. Solglasögonen kostade 25 kr. TEXT OCH FOTO: ROSEMARIE ENGBLOM, ERIKSHJÄLPEN

S mmartider! Foto: Åsa Dahlgren

Foto: Åsa Dahlgren

Sommartid betyder utetid. I våra butiker hittar du allt du behöver för både lata och aktiva sommardagar. Din handling gör skillnad!

Butiker nära dig... BODAFORS Erikshjälpen Second Hand Tisdag 15-18, Lördag 10-13 HUSKVARNA Erikshjälpen Second Hand Tisdag 14-18, Torsdag 14-18, Lördag 10-14 JÖNKÖPING Erikshjälpen Second Hand Tisdag 12-18, Torsdag 12-18, Lördag 10-14 SÄVSJÖ Erikshjälpen Second Hand Tisdag 14-18, Lördag 10-13 VETLANDA Erikshjälpen Second Hand Tisdag 12-18, Torsdag 12-18, Lördag10-14 VIMMERBY Erikshjälpen Second Hand Tisdag 12-18, Torsdag 12-18, Lördag 10-14 VRIGSTAD Erikshjälpen Second Hand Fredag 14-18, Lördag 10-13

Tack för att du vill vara med och stödja vårt arbete! www.erikshjalpen.se www.facebook.se/erikshjalpen www.facebook.se/erikshjalpen

Tel 0383-46 74 Tel 50 ·0383-46 www.erikshjalpen.se 74 50 · www.erikshjalpen


................................

HOMECOMING BBQ CONCERT

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

17

GUY PENROD

D E D E M L M L L Ä L V L KVÄ GOSSP E LK L H EL E P HE O Y R Y G FÉ T R N T U N O U C F U CO RIIL FFÉ B U L B L L GR & &G

&

COUNTRYCHURCH ÖREBRO www.countrychurch.eu

GRANBACKEN VRIGSTAD LÖRDAG 3 AUGUSTI 19.00 Njut en smakfylld grillbuffé

specialkomponerad för kvällen av kockarna på Vrigstad Värdshus.

Entré 180:-/p vid förköp.

Grillbuffé betalas vid konsert. Resterande biljetter i mån av plats 220:-/person

Förköp: Vrigstad Värdshus 0382-57 50 00 www.hotelvrigstad.se Info: www.wistheventmedia.se


18 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

På Eksjö Camping trängs jazz med trubadurer… Som en stor kokande gryta är sommarens program på Eksjö Camping & Konferens. Föreningen Kom till festen, som driver den vackra anläggningen, ordnar ett stort sommarprogram för 31:a gången på rad. På scenen vid terrassen bjuds på 20 konserter denna sommar, allt från lokala förmågor till kända namn som Erling Lundberg som sjunger Elvislåtar och Mikael Järlestrand från Malmö som har många skivor i bagaget. Kom till festen bjuder även på stort midsommarfirande med traditionella danser kring stången och roliga kringaktiviteter. Den som vill får även vara med och klä den stora stången på midsommaraftonens morgon.

Barnmatinéer och veteranbilar

I den kokande grytan finns även plats för barnmatinéer, grillkvällar med femkamp, tipsrundor, veteranfordonsträffar, mi fiesta-dans och andakter i kapellet. Sommarprogrammet är öppet för alla som rör sig på det småländska Höglandet och allt är utan avgifter. Vill man göra aktiviteter på egen hand finns ett stort utbud på campingen som att fiska i sjön Hunsnäsen, paddla kanot, trampa trampbåt, åka balanscykel eller hyra cyklar. Här kan du spela äventyrsgolf, beachvolley eller mata fåren i hagen med knäckebröd. Vill du se Gamla stan i Eksjö och samtidigt få del av dess historia kan du hoppa på campingens eget turisttåg KulTuren som tar med dig på en guidad tur i vacker stadsmiljö med anor från 1600-talet.

Festen med stort F

På området finns även en härlig badplats med

DEN STORA

Familje festen

anor från kallbadhusens tid. Intill stranden hittar du campingens glassbar med Höglandets största utbud samt ett mysigt sommarcafé. Nytt för i år är att föreningen har byggt tre nya stugor med dusch och toalett. Stugorna ligger med utsikt över sjön och har en härlig veranda på framsidan. Som vanligt inbjuder gänget som står bakom campingen in till en annan fest. De tror nämligen att festen med stort F inte äger rum i Småland utan i himlens land. Men tills vidare får man nöja sig med ännu en stor sommarfest på jorden och närmare bestämt på Eksjö Camping & Konferens.

Glassbar med höglandets största utbud.

En av sommarens artister på campingen är skivaktuelle Erling Lundberg som sjunger Elvislåtar.

“Barnmatinéer, grillkvällar med femkamp, tipsrundor, veteranfordonsträffar, mi fiesta-dans och andakter i kapellet.”

HYR EN FLOTTE FÖR FESTEN OCH KONFERENSEN!

3 aug på Kulturhuset - Sävsjö Tivoli, karusell, hoppborg, slide, godis, popcorn, chokladhjul, ansiktsmålning...

13.00 14.00 16.00 18.00

-

Ankrace Peter Pop Filiokus Fredrik Kompani Giraff

us filiok k i fredr

FAMILJEFEST! Den 3 augusti bjuder Kulturhuset i Sävsjö in till familjefest. På pro-

grammet står konserter, trolleri, tivoli och massor annat kul för hela familjen. Inträdet kostar 100 kronor per person och då ingår alla attraktioner, konserter och uppträdanden.

I den vackra sjön Rusken, några mil från Sävsjö liggen en förnäm farkost beredd att husera både fester, konferenser och middagar. Det är Smålandsflotten vi talar om, en komplett flytande fest- och konferensanläggning, som kryssar fram på sjön omgiven av den vackra småländska naturen och ger en unik inramning till eventet. Smålandsflotten drivs av Barbro och Leif Andersson och du når Leif på telefon 073 37 87 484 eller på e-post info@smalandsflotten.se. Läs mer på www.smalandsflotten.se.


................................ Den SMÅLÄNDSKA fönsterinstallatören

Nya fönster! MED ELLER UTAN MONTAGE

Prisvärt, snyggt, tryggt och lokalt!

SMÅLÄNDSKA FÖNSTER MED HÖG KVALITÉ! Smålandsfönster, Sävsjö • Tel 0382-100 05

Service - Elinstallationer - Nyttja ROT-avdrag

Alltid i Ledningen... Värme frånärbåde uteluft och mark du luftsvärmepumpen

tel 0735-121970 Nya AeroMax nikolaussons-el.se

CCJ

kan lita på i alla väder

Bosch har de effektiva lösningarna • • • • •

Värme ned till -20° Upp till 65° varmt vatten Smart kondensavledning Extremt låg ljudnivå 10 års försäkring på kompressorn, 6 år på övriga komponenter.

Vårt kompletta program värmepumpar är ett kraftfullt bidrag för en bättre miljö. De olika modellerna är utvecklade för vårt nordiska klimat. Allt från de stora bergvärmepumparna till de små luft/luft-värmepumparna har innovativ teknik och

www.boschvarme.se

prestanda som sparar miljön. Att du dessutom sparar många tusenlappar redan första året, är ett lika självklart som positivt mervärde.

Aneby HUS & BYGG-produkter, 0380-453 00 Bodafors Tidlösa VVS, 0380-37 40 65 Eksjö Sahlins VVS, 076-869 90 96 Stockaryd Björns Rör AB, 070-530 18 28 Tranås DJ:s Rör AB, 0140-197 70, Värmekällan, 0140-128 75 Vetlanda Aquabutiken AB, 0383-127 40

0150-725 60 / www.autoterm.se

CCJ

Världens ledare diskuterar miljöfrågan

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

19


20 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

sommarens heta trend - börja be! Foto: Pressbild

Kronprinsessan gör det, finasminister Anders Borg gör det, tiotusentals höglänningar gör det varje dag - man ber! Vad är det att be och hur kommer man igång Nu ger Kronprinsessan och prins Daniel ut Estelles bönbok som de hoppas ska hjälpa många barn och familjer. – Vi hoppas att denna bok ska ge tillfällen att tillsammans stanna upp och fundera över livets stunder av lycka, oro och omsorg, skriver Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i förordet. – Vi är mycket stolta och glada över att få ge ut denna bönbok i Prinsessan Estelles namn, säger Kerstin Kyhlberg Engvall, förlagschef på Verbum Förlag, som tagit initiativ till boken. Bönboken har tillkommit i ett nära samarbete med Kronprinsessparet och Kungliga Hovförsamlingen. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har varit varmt engagerade i hela bokens innehåll och även i utformningen av boken. – Men detta är inte bara en bok för Prinsessan Estelle. Det har hela tiden funnits en innerlig önskan från Prinsessan Estelles föräldrar att göra en bok för alla barn, och för alla föräldrar som kämpar med att hitta en balans mellan jobb och familjeliv. Och för alla kärleksfulla

mor- och farföräldrar, säger Kerstin Kyhlberg Engvall. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel skriver: – Alla behöver stunder för att dela tankar och upplevelser, att känna att någon lyssnar, att någon finns i närheten. En stund tillsammans eller en stund för sig själv. I vår stressade vardag är detta kanske mer nödvändigt nu än någonsin förut för att samla tankar och kraft. I boken finns böner och bilder att samlas kring.

Olika bönesätt

Bön kan vara många olika saker. Många har bett kvällsbön som små och gör det med sina barn, de förskrivna böneorden kan vara en hjälp i att få kontiunitet när man inte riktigt vet vad man ska be. En annan sorts bön är den fria bönen där man fritt talar till Gud. Eftersom Gud är närvarande överallt finns han nära dig just nu och kan och vill höra på din bön. Kronprinsessparet skriver: – En stund för reflektion kräver inte en bestämd plats, tidpunkt eller ens en specifik

orsak. Den kan vi få under en promenad i naturen, vid ett besök i kyrkorummet eller när vi är i hemmet. Det som behövs är viljan att dela med sig av vad som finns i hjärtat.

Omsorgsfullt utformad

Prinsessan Estelles bönbok är en unik bok, fylld av finstämda och tänkvärda böner för de yngre barnen. Kronprinsessparet har omsorgsfullt och engagerat valt ut de texter och bilder som de känner särskilt starkt för. Här samsas moderna texter av Barbro Lindgren, Ulf Nilsson och Lars H Gustafsson, Margareta Melin, Britt G Hallqvist och Erik Lindorm med mer traditionella psalmer och böner som Gud som haver och Tryggare kan ingen vara, men också helt nyskrivet material. Det finns även böner på minoritetsspråk som sydsamiska och resande romani, samt på arabiska och syrianska/ arameiska. Barnboksillustratören Petra Szabo har skapat de detaljrika, färgstarka bilderna. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har skrivit förordet. Kronprinsessparet och Kungliga Hovförsamlingen har valt att skänka

sin del av bokens intäkter till insamlingen Världens Barn.

Gud bryr sig om dig

Det är viktigt att förstå att bön är för alla. Presis som Gud skapat varje människa bryr han sig om och vill kommunicera med varje människa induviduellt. Det är inte alltid vi förstår allt som sker i livet och ibland kan saker upplevas både orättvisa och direkt ondskefulla. Även i dessa situationen är bönen en enorm kraft både för att kunna hitta lösningar på och ta sig igenom jobbiga situationer men även för att uppleva direkta ingripanden som vi inte kan förklara på annat sätt än att det är en gudomlig handling mitt in i våra liv och situationer.

Präktighet och Gud

Bön handlar heller inte om att vara präktig utan tvärtom att komma med sina brister och svagheter till den Gud som finns där precis vid vår sida oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Bön är som att bejaka denna närvaro och inleda en dialog och relation med Gud.


................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

21

I vår stressade vardag är detta kanske mer nödvändigt nu än någonsin förut för att samla tankar och kraft. I boken finns böner och bilder att samlas kring, Säger Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel i bokens förord.

Kronprinsessparet har varit varmt engagerade i hela innehållet och även i utformningen av boken.

Känner sig smutsig

svar på bönen “Se mig” i Estelles Bönbok:

Många av oss upplever det problematiskt att man känner sig smutsig och ovärdig när man närmar sig det gudomliga. Detta är inget problem i sig utan vittnar om självinsikt och ärlighet, något som är helt nödvändigt när man närmar sig Gud. Tillkortakommanden och brister kommer ju inte som någon som helst överraskning för Gud. Även om ingen i hela världen känner till det som tynger dig av skuld över vad du gjort eller inte gjort, så känner han det ändå och älskar dig faktiskt villkorslöst. Inte mesigt eller flummigt utan väldigt konkret. Det innebär inte att Gud accepterar dina tillkortakommanden och felsteg. Nej, vilken sorts Gud vore det som kan ha överseende med saker man gjort som sårat och skadat andra. Tvärtom tar han detta på största allvar. Så pass mycket att han själv i Jesus var villig att bli offret för de felsteg du gjort. Makalöst va? Det är därför man ber i Jesu namn. Vi kommer inte i vår egen otillräcklighet och våra egna misslyckanden utan i Jesu namn. När man vänder sig till Gud kan man uppleva

nästa . . . g a l s upp

Foto: Kate Gabor, Kungahuset

höglandet

Foto: Kate Gabor, Kungahuset

vision liv Se mig när jag knäpper mina händer. Hör mig när jag viskar tyst ditt namn.

Och det gör han, precis där du är när du viskar hans namn.

Avtal med Gud

Det är som att komma med ett avtal påskrivet av Gud själv att denna person kan nalkas det gudomliga då han eller hon har bejakat att Jesus dog i hans eller hennes ställe och därför kan få uppleva gemenskap med Gud. Detta är helt otroligt! Man upplever det som att komma hem till en kärleksfull familj. Det liksom stämmer och passar. Du är förlåten och upprättad. Grattis Estelle till din fantastiska bönbok och lycka till alla ni som likt kronprinsessfamiljen väljer att koppla upp till en större verklighet i sommar. // Vision Höglandet, #5 sommaren 2013

– Vi är mycket stolta och glada över att få ge ut denna bönbok i Prinsessan Estelles namn, säger Kerstin Kyhlberg Engvall, förlagschef på Verbum Förlag, som tagit initiativ till boken.

6 frågor om bön...


22 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

6 frågor om bön... 1. Vad är det att be?

Bön är ingen ritual det är en relation. Bön handlar om att kommunicera med Gud. Det är inte så märkligt som det låter. Tvärtom är det något av det naturligaste man kan göra – att koppla upp till sin skapare.

2. Kan man be överallt?

Ja, Gud är överallt så man kan be överallt. Det är ungefär som ett gigantiskt wifi-nät (trådlöst internet) som du inte kan se det men det finns där ändå. Gud är hos dig just nu.

3. Varför ska man be i Jesu namn?

Jesu namn fungerar ungefär som lösenordet till ditt wifi-nät. Att nätet finns gör varken till eller från så länge man inte vet lösenordet som ger en acces (tillgång) till nätet. Det har att göra med att en gång i historien kracschade vår relation till Gud genom att vi valde att gå en annan väg som resulterade i allt det katastrofala vi kan se runt oss i världen av ondska. Man kan säga att uppkopplingen kraschade. Gud övergav oss inte men han kan heller inte bara ha överseende med allt det onda vi människor gör dag efter dag. Gud valde att bli människa i Jesus och som den enda människa som levt felfritt kunde han övervinna ondskan när han dog. Jesus gjorde det möjligt för oss att ha gemenskap med Gud igen. Att be i Jesu namn är att knappa in lösenordet som är kopplat till det som skedde på korset. När vi accepterar det så får vi tillgång till gemenskapen med Gud.

Foto: Regeringskansliet

Foto: Libris

Två svenskar som på senare tid ofta talat om att de ber regelbundet till Gud är finansminister Anders Borg och journalisten Göran Skytte.

4. Hur ber man?

Du kan använda en bönbok, böner från Bibeln eller be med egna ord. Många upplever det kraftfullt att be med sina egna ord. Du kan göra det just nu precis där du är.

5. Kan man be själv eller måste det ske i en grupp?

Det är en enorm kraft i att komma övverens om att be tillsammans och vad man ska be om. Ytterst sett handlar dock bön om din personliga kommunikation med Gud och det är något du gör själv.

6. Vad är tacksägelse och lovsång?

Tacksägelse är helt enkelt att tacka Gud för allt det fantastika vi får uppleva varje dag. Det gör att vi får rätt fokus och öppnar oss för bra saker att hända i våra liv. Vi ser även allt det som faktiskt sker. Lovsång är när man utrycker detta genom musik och poesi, man kan även göra andra saker för att uttrycka detta genom sin tacksamhet. Många av de främsta konstnärerna och kompositörerena genom historien ville tacka Gud genom att skapa konst. Tacksamhet har en enorm kraft att hjälpa dig att se vad du har och öppna upp dig för välsignelser Gud vill ge dig. Detta uttrycks i Estelles bönbok i bönen “Morgon” så här: “Tack min Gud för att jag vaknar frisk och glad till en ny dag. Din är dagen, din är solen, din är jorden, din är jag.”

Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se I vår stressade vardag är detta kanske mer nödvändigt nu än någonsin förut för att samla tankar och kraft. I Estelles bönbok finns böner och bilder att samlas kring.

SKOR FÖR SKÖNA SOMMARDAGAR! 750:36-41 beige, vit, svart skinn

från

180:28-47 svart skinn

499:36-41 svart, röd, brun skinn

700:40-46 brun skinn

Softwork

499:36-47 svart skinn

449:36-41 beige, blå

600:sköna marie

399:36-41 svart , vit skinn

NYMANS SKOR

KOR S A R B E R! S I R P BR A

.

Fenixgallerian, NÄSSJÖ Tel. 0380-149 95

36-41 röb, blå skinn

500:40-46 brun skinn

Softwork

36-41 beige skinn

Soft Line

599:-

Magasingatan 33, VETLANDA Tel. 0383-183 58

580:36-41 svart, vit, röd, syren. Även herr.

Soft Line

299:36-41 flera färger

BR A BRA SKOR PRIS E R!


................................

gör om mig... höglandet 2013 Vill du eller någon du känner få ett lyft vad det gäller stil och utseende? Vi på Vision Höglandet söker personer som vill medverka i “gör om mig reportage”. Skicka en bild och en motivation om varför vi ska välja just dig eller den som du vill att vi ska göra om. Posta till “Gör om mig” Vision Höglandet 576 32 Sävsjö

Vi söker både tjejer och killar, kvinnor och män i alla åldrar och storlekar.

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

23

Vi finns nära dig Sänk dina utskriftskostnader och ta kontroll över dina dokument. Nässjö / Aneby Tel 036 351290

produktbild/ erbjudande

Vetlanda / Eksjö Tel 0383 12099 Sävsjö Tel 0382 12550 www.sharp.se

Eller till info@visionhoglandet.se

Allt inom el-installationer!

Industri - Nybyggnation - Renoveringar 070-22 22 526 - KORSBERGA - VETLANDA

Utnyttja rot-avdraget!

Erik Wass


24 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

Sex vägar till den perfekta gräsmattan. Utan arbete.

Automower® 305 Upp till 500 m²

Automower ® 308 Upp till 800 m²

Automower ® 220AC Upp till 1800 m²

Rek. cirkapris inkl. moms 12.900:–

Rek. cirkapris inkl. moms.

Rek. cirkapris inkl. moms 21.900:–

14.900:-

19.900:-*

Automower ® 230ACX Upp till 3000 m²

Automower ® Solar Hybrid Upp till 2200 m²

Automower ® 265ACX Upp till 6000 m²

Rek. cirkapris inkl. moms.

Rek. cirkapris inkl. moms.

Rek. cirkapris inkl. moms.

25.900:-

26.900:-

43.900:-

1. Den blå bakgrundsfärgen är samma nyans som tidigare. 2. Jag har ändrat proportionerna på loggan så att ordet Cykodel är det om framhävs mest. En fördel när loggan förminskas kraftigt i typ en annons. Då ser man ändå ordet Cykodel som är det viktigaste.

För dig som älskar din gräsmatta men ogillar att klippa den har vi en lösning. Husqvarna Automower® finns för gräsytor som sträcker sig mellan 500 kvm och 6000 kvm. Hitta din närmaste återförsäljare på * Kampanjpriserna gäller t.o.m 31/7, eller så långt lagret räcker. husqvarna.se 3. Typsnittet har jag justerat men man ser vissa likheter med det gamla och det är lättare att läsa på håll. 4. Cykeln har jag också bytt ut då det var dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om du zoomar in och jämför de bägge cyklarna.

Det första förslaget som jag gjorde som skulle föreställa ett cykelemblem lade jag på is då jag tyckte det såg lite barnsligtklippet ut. Jag Cykodel - brett utbud av Cyklar för alla tror mer på en logotype som påminner om bandygatan 7, Nässjö, i onoffs gamla lokal - 0380-162 67 er gamla logga så att folk känner igen sig lite. Eller vad tror du?

Skog & Trädgård AB

Cykodel Skog & trädgård 24, Hultet, Nässjö - 0380-162 66

Fundera på detta så kan vi höras av sen. Om det är något du vill ändra påbjörnbärsv eller om du tycker att allt ser förjävligt ut så hojta till så börjar vi om från början :-)

Öppet måndag till fredag 10-18 och lördag 10-13 • www.cykodel.se

Copyright © 2013 Husqvarna AB (publ). All rights reserved.

10.900:-*


AR ALLT UNDER S Sommarparadiset ................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

i Mörbylånga! DIN

KOMPLETTA BYGGRESURS!

25

n- inbjuda

a201

n e m m o Välk ning! på vis iken Norra V 30 å p s u h Öppet 300 -14 juni kl 1 8 1 n e d

a1277 arkitekt: bernt gunnarsson

Fantastiskt område precis vid stranden! Norra Viken i Mörbylånga ligger vid Kalmarsund. Stranden ligger precis nedanför tomtområdet som har en hänförande utsikt över sundet. All tänkMURNING bar service ligger på promenadavstånd. Småbåtshamnen ligger en promenad på fem minuter från tomterna. Detta är en unik möjlighet att skapa ett boende i direkt anslutning till havet. Skola, dagis och mataffär ligger en kort promenad från området. Endast 20 minuter bort ligger Kalmar. och erbjuder en helt egen husserie - Detta är en helt unik möjlighet. som vi kallar Our Home. Se mer på Du kommer att bo 20-200 meter HUSFÖRSÄLJNING www.ourhome.nu. från strandkanten och samtidigt bara ett par hundra meter till Dessa hus har ett mycket attraktivt centrum affärer, säger Patrik pris. Med många färdiga val blir Det är med FRANSSON &NORDH BYGGNADS AB´s Helin som ansvarar för försäljninsmidig utan att göra mål att tillgodose sina kunders behov iprocessen varje enskilt gen i Mörbylånga. avsteglita från objekt och tillfälle. Våra kunder skall kunna påkvalitet. Vill man bygga ett annat hus så tar vi fram just att leverans sker i rätt tid och med rätt kvalitet samt Fransson & Nordhs erbjudande... det huset som man önskar enligt att produkten är helt felfri vid övertagandet. Vi skall Fransson & Nordh ansvarar för enrådande planbestämmelser, förkännetecknas av lyhördhet och effektiv organisatreprenaden i sin helhet på platsen klarar Patrik. tion med kunden i centrum.

Unik miljö

Andra tomtområden

Södra Öland har en unik och vacker natur. Norra viken ligger mitt i detta fantastiska kulturlandskap med oändliga möjligheter till naturupplevelser både på land och till havs. Fransson & Nordh har totalt 35 tomter i Norra viken, alla med sina speciella fördelar. På vilken av dem ska du skapa ditt drömboende tillsammans med oss?

Vi har även andra tomter med unika lägen på Öland och på Västkusten där vi kan bygga fritidshus och permanetboende, säger Richard Nordh avslutningsvis. Kontakta Fransson & Nordh idag för mer information och visningar. Se gärna: www.norraviken-morbylanga.se

- inbjudan -

SNICKERI

Välkommen på visning! Öppet hus på Norra Viken den 18 juni kl 1300-1430

MIDE

- Vi visar det första byggda huset i Norra Viken - Vi visar fler hus som håller på att byggas på platsen - Se området och få svar på dina frågor

FASTIGHETSSKÖTSEL - Visningar av lokal, gator och tomter i området, prisbilder och planer BESIKTNING - Mängder av olika hus och husförslag för intressenter MARK/ ANLÄGGNING

Representanter från Ecodom AB, Willa Nordic AB, Fransson & Nordh

a1612 arkitekt: jan johansen

Byggnads AB, Mörbylånga Kommun, Ölandsbanken och Fastighetsbyrån. För mer information och bokning av visning på andra tider kontakta Patrik

Från idé till färdigt hus! Helin Tel: 0735-23 51 80, eller Mari Gustavsson Tel: 0708-56 48 10. Fransson & Nordh och Willa Nordic har ett mycket nära samarbete ägarförhållande. LÄS Detta det unika att ha både husleverantör MER innebär PÅ WWW.NORRAVIKEN-MORBYLANGA.SE entreprenadföretag under samma tak. För dig som kund betyder hög kvalitet på slutprodukten och noll fel vid inflyttningen. Du får enkel kommunikation eftersom det är ett kontrakt och en kontakt s följer hela projektet från idén till inflyttningen.


26 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

SOMMAR, SOL & SANDALER Nu är äntligen sommaren här. Vår butik är fulladdad med snygga, sköna sandaler.

Välkommen!

Bekväm sandal i snygg brun färg.

595:-

Tuff slip-in med klack.

650:Gladiatorsandal med löstagbar innersula.

1100:-

Nätt sandal med mjuk botten.

695:Slip-in till herr.

495:-

Herrsandal med mjuk och skön botten.

650:-

sex utan kondom?

klamydiatest via webben smidigt/gratis/diskret för killar och tjejer från 15 år

klamydiatest.nu

BESÖK VÅR HEMSIDA. SE MASSOR AV SKOR PÅ

WWW.BORGSSKOR.SE

VIVIFINNS GÅGATAN, FINNS PÅ PÅ GÅGATAN N STORG. 20, EKSJÖ VID TURISTBYRÅN.

Personerna på bilden har inget med innehållet att göra. Foto: Matton images

N STORG.

34,

EKSJÖ

0381102 06 06 TELTEL. 0381102 WWW.BORGSSKOR.SE SE VÅRA SKOR PÅ: WWW.BORGSSKOR.SE


................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

Eksjö Stadsfest 30-31 augusti 2013

Eksjö Stadsfest är inne på sitt sjätte år och man försöker som alltid göra festen till den bästa någonsin. En riktig folkfest, med något för alla och en underbar avslutning på sommaren i Småland. Festivalens mål är att skapa någonting som annars inte skulle finnas alls här nere i de mörka skogarna.

27

EKSJÖ STADSFEST Detta är ingen liten fest. Med cirka 18 000 besökare under stadsfesten samlas unga som gamla, rockers och dansbandsglada, de som vill ta en kall och umgås, de trogna fansen, konstintresserade, släkt och vänner, kommuner som möts, företag och anställda. – Det har blivit en naturlig sak att komma hit och uppleva allt det som erbjuds, vare sig man är engagerad i musiken eller inte. Ungdomarna är engagerade och involverade i uppbyggnad och planering, de äldre kommer med tips på deras favoritband, föräldrar och lärare vill bygga tillsammans med oss. Tillsammans skapar vi någonting, det är mer än en fest. Det är något som ger oss gemensamma nämnare. Och inte är det bara artister vi har heller, även om 80 artister på 7 scener låter mäktigt, så är allting omkring precis lika viktigt för helhetsupplevelsen. Nytt för i år är våra temarestauranger, Sveriges bästa tivoli som besöker stadsfesten under helgen och kärleksparaden som förgyller och förtrollar med sitt estetiska uttryck i form av eldslukare, jonglörer, lindansare, folk på styltor och mycket annat. Det finns alltid någonting för den som är hungrig och törstig, våra barer och restauranger varvas med de matförsäljare vi noga valt ut att dela festen tillsammans med. Eksjö Stadsfest går av stapeln 30-31 augusti och det kommer att bli en fullspäckad festhelg. Festen skapas av dig som besökare, tillsammans med oss. Vi gör detta till årets event i Småland, säger festivalens ledning.

Maria Stejdahl berättar – Som funktionärsansvarig för Eksjö stadsfest gläds jag enormt åt alla våra funktionärer som genom sitt ideella arbete gör det möjligt för oss att genomföra en sådan folkfest. Bland våra funktionärer finns allt från ungdomar till pensionärer och vi samarbetar med militärer från regementet, byggföretag, idrottsföreningar och HVB-hem. Området börjar byggas redan på tisdagskvällen veckan innan. Festen kräver ett enormt arbete av allt från yrkeskunniga snickare som bygger dansbanor till flitiga ungdomar som plockar konfetti bland kullerstenarna. Vi har ett eget funktionärsfik där vi samlas, äter, umgås och kan koppla av en stund. Inför årets stadsfest är ansökningstrycket högre än någonsin för att få bli en i vårt crew. Många funktionärer återkommer varje år och tack vare dessa eldsjälar kan vi återigen höra musiken ljuda genom Eksjös gator och torg. Vi har lyckats skapa en vi-känsla och arbetsglädje som gör att alla tycker det är roligt att jobba. Alla funktionärer är lika viktiga och bidrar med sin del till den stora helheten Ser du någon stressa runt i folkvimlet iklädd en stadsfesttröja bärandes en packe buntband eller en entrevärd som kollar ditt armband, säg då ett uppskattande ord eller ge dem ett vänligt leende, för det är deras engagemang som fixar festen.

Darin

Darin är populärare än någonsin i Sverige, inte minst efter sin medverkan i TV-programmet Så mycket bättre. Hans tolkningar av Olle Ljungströms En apa som liknar dig och Magnus Ugglas Astrologen går fortfarande varma på radiokanalerna. – Det känns fantastiskt kul att Darin kommer hit igen. Han var väldigt efterfrågad sist, och sedan dess har han ju hunnit bli populär i de breda folklagren. Det här kommer att blir ett kanonframträdande med skön allsång framför stora scenen, det som Eksjös stadsfestspublik är bäst på i hela Sverige, säger Lotta Eriksson på stadsfestskontoret. Ett par av Darins mer kända hits som de flesta känner igen är: ”Money for nothing”, ”Step up”, ”Breathing your love” och ”Lovekiller” och med dessa har Darin gjort sin röst välkänd både i Sverige och utomlands. 2004 deltog han och kom tvåa i tv-programmet Idol och nu har Darin nio år senare hunnit med sex skivsläpp, melodifestivalsdeltagande, många listettor och samarbeten med några av världens främsta producenter och låtskrivare. När kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig 2010, skrev Darin tillsammans med Tony Nilsson låten ”Can’t stop love” som en hylln-

ing till dem. På kvällen den 19:e juni framförde han låten på Operahusets tak. Darin kom och besökte Eksjö Stadsfest även 2010 och nu har vi stämt av läget med honom inför årets festival. Du var på Stadsfesten i Eksjö för ett par år sedan. Vad har du för minne av Eksjö? – Väldigt bra drag i publiken och en av de bästa spelningarna den turnén. Om du får spela vart och när som helst i världshistorien vart och när skulle det vara? – Woodstockfestivalen. Det verkar bli en hektisk sommar för dig. Är du peppad? – Jag är riktigt peppad och ser verkligen fram emot en ny sommar och att möta publiken. Det kommer bli en riktigt bra turné! Mycket har hänt sedan Darin var i Eksjö sist och mer populär än någonsin, kommer framträdandet på Stora torget i Eksjö bli allt annat än stillastående!

”populärare än någonsin”


28 Vision Hรถglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................


................................

Vision Hรถglandet nr 5 - sommaren 2013

29


30 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

................................. EKSJÖ STADSFEST

Green Street Park är ungdomarnas festival

Foto: Garbis Sarafian

Green Street Park (GSP) har blivit ungdomarnas hak på Eksjö stadsfest. Förutom scenen med populära artister så har GSP blivit området där ungdomarna har möjlighet att se, visa upp och prova på. I ena hörnet står en skateboardramp där åkarna verkar strunta i om festivalen har börjat eller slutat eller om det är dag eller natt. Åkarna flyttar in för helgen. I andra hörnet står tältet där ungdomarna har sitt fik där den dagtid fylls av modevisningar, dj-skolor, uppträdande, dansuppvisningar och spel i alla dess former. Kvällstid förvandlas tältet till stadsfestens klubb med dj:er och house musik, stroboskoper och rökmaskiner. Däremellan finns scenen med stjärnorna i Norlie & KKV, Syster Sol, De Vet Du, Kwaai feat. Adam Tensta, Cleo, Chords, Kristin Ampora, Dirty Jens (Sjukstugan), tvåfaldige dj världsmästaren Tha Cutt från Sydafrika, Broken Door och de nya stjärnskotten Niello och Tjuvjakt. ”Det kommer aldrig vara stilla i Green Street Park. Det är här det händer!” säger Oskar Mörk som är med i GSP Crew som är en grupp Eksjöungdomar som har bildats för att under sommaren jobba med att fylla GSP med aktiviteter.

Årets Nyheter!

Tivoli, temarestauranger och kärlekspirater!

Barnlördag I Apolonien är alla musikanter och musiken är invånarnas språk. En dag kommer en cirkusartist på besök som hälsas varmt välkommen av alla musiker i Apolonien.

Eksjö Stadsfest har i år nöjet att presentera Axels tivoli som en del av festivalen! Med utökat område finns det i år möjlighet för den äventyrslystna och adrenalinsugna att svinga sig i karuseller och attraktioner. Axelssons gundades redan 1928 av Axel Andreasson och är idag Skandinaviens absolut största ambulerande tivoli. Med ett tivoli på området breddas stadsfestens valmöjligheter för barnfamiljer och ungdomar som vill hitta på någonting mellan konserter och andra aktiviteter. Tivolit kommer att vara öppet och tillgängligt hela helgen för alla. Stadsfesten har även ambitionen i år att skapa restauranger med olika teman. Skapa olika världar från länder runt jorden och fantasin. Det ska kännas att man går in i en annan värld att förundras och trivas i. I år utvecklar Stadsfesten sin för förra året nya gatuscen på Åbron. Scenen för gycklare, eldslukare, gatumusiker och magiker kommer nu fylla hela festivalområdet. Kärlekspirater i alla dess former kan dyka upp var som helst i färgsprakande kreationer och förtrolla sin omgivning. – Vi ser fram emot att höra glädjetjuten och se Eksjö Stadsfests utveckling tillsammans med tivolit, restauranger och alla kärlekspirater i sommar, säger Stadsfestens ledning.

Men det är inte alla som uppskattar besöket. Apolonien söks då och då upp av den ondskefulla makten ”ordning och reda”… Så inleds barnföreställningen ”Resan till Apolonien” som kan beskrivas som cirkus möter saga, som möter teater och musik. Ett unikt samarbete som mynnar ut i en tvärkonstnärlig familjeföreställning. På Vaxblekaregården fylls innergården av barn som sjunger med och lär sig cirkuskonster. Glada ansikten ska målas och godis ska det mofflas. Dessutom kommer Höna Pöna & Tuppen Pelle på besök. En fest för de minsta.

Höglandets stoltheter TellUs är ett av totalt 80 band och artister som uppträder under Eksjö Stadsfest den 30-31 augusti. Arrangörerna räknar med 18 000 besökare.

80 artister på 7 scener och 18.000 besökare Vem kan stå stilla på en festival? Dansen har alltid legat Stadsfesten varmt om hjärtat och fötterna. Besökarna får titta på dans, lära sig dans och helt enkelt bara släppa loss på dansgolvet. På stora scenen kommer flera olika dansföreningar och grupper från hela Höglandet avlösa varandra och visa upp sina moves under lördagen. Stadsfestens egna dansbana på lilla danstorget kommer erbjuda danskurser som leds av Nässjö Sportdansklubb. Sedan kommer banden Dreams, Mönsterås Bluesband och Sixten & the Cupcakes hålla upp tempot så alla får visa vad de lärt sig innan Disco fever tar över och förvandlar torget till Stadsfestens disco party. I dj-tältet på Green Street Park kommer ungdomarna ösa på i bästa house maffia-stil innan tjejerna i Skulds tar över scenen och får hela parkeringen att släppa loss. På Vaxblekaregården dansas det till techno och house i bästa Ibiza-stil med Funk Mechanic och Etnophonic. Och vem vet? Stora torget kanske förvandlas till ett jättelikt dansgolv när Sven Ingvars bränner av sina hits som fyllt varje logdans de senaste 50 åren.

Stort tivoli, temarestauranger, eldslukare, magiker och dansgolv är några nya och gamla favoriter på Eksjö Stadsfest.

Foto: Garbis Sarafian


................................

31

VED, INDUKTION & GAS

44.795

!! u sstt n u j u t - VI HAR DE HETA SPISARNA! n s a t e u j H t s a t He u! ust nUTÖVER t jUTBUD HetasETT t nu!

Ö Ö

Gasspisar Gasspisar Gasspisar G

exemplar

s t juVANLIGA HetasDET

Ö

!!u !n !! etas tu n ssju tttt n ttu ssssju ssn u ! t ju u s t t n s ta n e ta H ju ta t H e t e ju ju s H t H s ta etast e ta H ta H e H Upplev He känslan ochusnabbheten! Upplev känslan ! usnabbheten! uH !en ! från tusn ngasspis sju tt n toch ss ju Vedspisar 30ta cm. t st ju s t s ta e Att laga mat på är tae ta e HeH H Att laga mat på en gasspis är en en ! u ! ! n u u t n s n t t s ju s t s ju s ju t ta t s ta e s e ta H ta –– InduktionsDet brinner! H Hesak. Heannan och gasannan sak. Det och brinner! Upplev känslan snabbheten! Du skaka med utan Upplev och snabbheten! Du kan skaka med pannorna utan Att kan laga matkänslan på en pannorna gasspis ärcm. en spisar från 60 Att laga mat på en gasspis är en att vara rädd att repa glashällen. Upplev känslan och Up sn Upplev känslan och snabbheten! Upplev känslan och snabbheten! Upplev känslan och snabbheten! att vara rädd att repa glashällen. annan sak. – Det brinner!

Annonsera du också Ring 0382-671 97.

G G Gass Gasspisar G Gasspisar Gasspisar G G G Gass G Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gas Gasspisar Gasspisar Gasspisar

PROBLEM MED DATORN?

Upplev och U s Upplev känslan och snabbheten! Upplev känslan och snabbheten! Upplev känslan och snabbheten! annan sak. –känslan Det brinner! Du kan använda alla pannor. laga mat på en Att laga mat på en gasspis är At Att mat på en gasspis är en Att laga mat på en gasspis är en Att laga mat på en gas gas A AttAtt laga mat på en gasspis är en en Du kan använda alla pannor. Att laga laga mat på en gasspis är en Att laga mat på en gasspis är en skaka med pannorna utan Falcon Classic Du kan sak. skaka med pannorna utan annan – brinn annan ––Deluxe Det brinner! an annan sak. ––sak. Det annan ––snabbheten! Det brinner! –brinner! Det känns bara rätt! annan sak. – Det Det brinn an annan sak. Det brinner! Upplev känslan och s Upplev känslan och snabbheten! U annan sak. Detsak. brinner! annan sak. Det brinner! Upplev känslan och Upplev känslan och snabbheten! –att Det känns bara rätt! vara rädd att repa glashällen. Du kan skaka med pa Upplev känslan oc Du kan skaka med pannorna utan D Upplev känslan och snabbheten! Du kan skaka med pannorna utan att vara rädd att repa glashällen. Upplev känslan och snabbheten! Du kan skaka med pannorna utan AGA Upplev känslan och snabbheten! kan skaka med pa D Du kan skaka med pannorna Att laga mat på en ga AttDu laga mat på en gasspis ärutan en A Du skaka med pannorna utan Du kan skaka med pannorna utan Att kan laga mat på en gasspis är en Att laga mat på en gasspis är en Att mat en att vara rädd att repa Att vara laga mat en gasspis är enär att vara rädd att repa glashällen. at Du kan använda alla pannor. Att laga mat på enpå gasspis enlaga att vara rädd att repa glashällen. Att mat på enär gasspis en att rädd att repa glashällen. Du kan använda alla pannor. Även kök från LIDHULTS att vara rädd att på repa at att vara rädd att repa glashällen. Falcon annan sak. – Det brin annan –laga Det brinner! an att vara rädd attsak. repa glashällen. att vara rädd att repa glashällen. annan sak. –sak. Det brinner! annan sak. –Det Det brinner! Även kök från LIDHULTS annan sak. – Det br annan – brinner! Du kan använda alla p annan sak. – Det brinner! Du kan använda alla pannor. D annan sak. – Det brinner! Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pannor. – Det känns bara rätt! kan använda alla p D DuDu kan använda alla pannor. – Det känns bara rätt! Du kan skaka med pa Du kan använda alla pannor. skaka med pannorna utan Du kan använda alla pannor. skaka med pannorna utan skaka med pannorna utan ILVE Du kan skaka med Du kan skaka med pannorna utan Du kan skaka med pannorna utan – Det känns bara rätt! Du kan skaka med pannorna utan ––känns Det känns bara rätt! – –– Det bara rätt! – Det känns bara rätt! – Det känns bara rätt! – Det känns bara rätt! att vara rädd att repa känns bara rätt! att vara rädd att repa glashällen. at – Det känns bara rätt! attDet vara rädd att repa glashällen. att vara rädd att repa glashällen. att vara rädd att re att rädd vara rädd att repa glashällen. att vara att repa glashällen. Bertazzoni att vara rädd att repa glashällen. Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS Du kan använda alla Du kan använda alla pannor. Dp Du kan använda alla pannor. Du kan använda al Du kan använda alla pannor. Även kök från LIDHUL kan använda alla pannor. Även kök från LIDHULTS Äv kan använda alla pannor. Även kök från LIDHULTS Du kan använda alla pannor. Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHUL Ä Även kök från LIDHULTS SMEG ÄvenDu kök från LIDHULTS Även kökbara från LIDHULTS – känns bara rätt! Det känns rätt! – – Det känns bara rä Det känns bara rätt! – Det––Det känns bara rätt! –känns Det känns bara rätt! bara rätt! –Det Det känns bara rätt!

Vi utför: formatering, virusrensning, uppgradering, felsökning & backup.

Vi säljer även: Datorer, komponenter, skrivare, bildskärmar, minneskort, kablar, TV + mycket mer.

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

- Vi har också de coola skåpen!

1000:- rabatt

VI SÄLJER BLÄCK TILL OTROLIGT BRA PRIS!

på alla SMEG-skåp!

Lacanche

Även från Även kök från LIDHULTS Även kökkök från LIDHU Även kök från LIDHULTS Ä kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS ÄvenÄven kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS WamslerLIDH

Viking Lohberger KitchenAid

Levanders lanthandel

Smålandsspis 1896

DESIGNAT FÖR KÖKET! ILVE Majestic

i Alseda

Kök, V edEl& Gasspis Kök,Kök, VedEl&ElGasspisar - www.spisathecookershop.se Ved- El& Gasspisar Kök, VedEl&VedGasspisar www.spisathecookershop.se & -Gasspisar www.spisathecookershop.se Kök, VedEl--& Gasspisar - www.spisathecookershop.se Östra Nygatan 3, V etlan Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Ö Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 Östra Nygatan V etlan Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 6714 67 Östra Nygatan 3,Nygatan Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra 3,fre Vetlanda, 0383-10037, 070-555 67 3, Ö Öppet: Mån-tors 15-18, fre Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Öppet: Mån-tors 15-18, 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öpp Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Östra Nygatan 3, V e Ö Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Öppet: Mån-tors 15-18, fre Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öpp Östra Nygatan Vetlanda, 070-555 67 Nygatan 3,0383-10037, Vetlanda, 0383-10037, Östra3,Östra Nygatan 3,0383-10037, Vetlanda, 070-555 67 ök 070-555 14 67 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid14 efter öktid14 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan efter Öppet: Mån-tors 15-18, 13-16, lör tid efter Öppet: Mån-tors 15-18 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid0383-10037, efter ök ök annan Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör annan tid efter ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre10-13, 13-16, lörfre 10-13, annan tid10-13, efter Östra Nygatan 3, Vetlanda, 070-555 67 ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid14 efter ök www.spisacookershop.se Östra Nygatan Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 ÖstraÖstra Nygatan 3,Nygatan Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 6714 6714 67 3, Vetla Östra 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 Öppet: Mån-tors 15-18, freannan 13-16, lörök 10-13, annan tid efter ök Ö Öppet: Mån-tors 15-18, fre Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid ök efter Öpp Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 13-16, 10-13, annan tid efter Öppet: Mån-tors 15-18, fre lör 10-13, tid efter ök

Öppettider

1 juni till 1 september:

Tisdag - söndag kl. 11-17 (stängt midsommarafton)

Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök

Hjärtligt välkomna!

0383-520 61 www.levanders-lanthandel.se www.facebook.com/Levanders.lanthandel

ANLITA PROFFS! Hos oss hittar du landets

ROT-avdraget ger dig 70 % på sista partiet avkompetenta mattor ioch lager. mest 50 % skattereduktion Ryor, Röllakan, Gångmattor m.m. på arbetskostnaden välutbildade montörer. när du renoverar eller bygger om.

0

7010% %

50%

Ej plastmattor och avtorkningsmattor.

Utnyttja ROT-avdraget 30/6 och få 10% före 31/3 på allt material!

Hos oss hittar du landets mest kompetenta och välutbildade montörer.

Vetlanda 0383-154 66 Aneby 0380-410 75 Sävsjö 0382-0381-602 14050 56 Österbymo

www.golvcity.se ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN


32 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

battle of the bands höglandet 2013 Nu är det dags för Höglandets stora musiktävling för band - Battle of the bands, Höglandet 2013! Alla band på Höglandet är välkomna att skicka in demoinspelningar till Vision Höglandet. En jury väljer ut semifinalbidragen som får möjlighet att göra en videoinspelning där de framför sin låt. Dessa bidrag läggs ut på internet och där har man möjlighet att rösta på det eller de bidrag man tycker ska gå till final. Finalen sänds live på webb-tv, en kunnig jury finns på plats och utser vinnarna tillsammans med tittare och publiken som finns med i studion.

f o e l t t a b s d n a b e h t 2013 t e d n högla

hur deltar man?

Sänd ert bidrag till Vision Höglandet på postadress: Battle of the Bands Vision Höglandet 576 32 Sävsjö Eller till info@visionhoglandet.se

vad kostar det?

Det kostar inget att skicka in sitt bidrag. Går du vidare till semifinalen så kostar det 1000:- att spela in bidraget i en tv-studio, ni får då filmen + att den läggs ut på internet för folk att rösta på. Går ni vidare till den direktsända finalen så tillkommer inga fler kostnader.

vad är priset? vision live

höglandet

Förutom att ditt band marknadsförs om ni går vidare så vinner den segrande gruppen en festivalspelning. Se www.visionhoglandet.se för mer information.


................................

för den goda sakens skull

Barnskor

33

gör om mig...

Shopping och kaffetår När du handlar hos oss är du med och förändrar världen genom att ge liv åt barns drömmar

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

höglandet 2013

med kvalité

Vill du eller någon du känner få ett lyft vad det gäller stil och utseende? Vi på Vision Höglandet söker personer som vill med medverka i “gör om mig reportage”. Sänd en bild och en motivation om varför kvalité Öppet: Tis 12-18, Tors 12-18, Lör 10-14 vi ska välja just dig eller den som du vill att vi ska göra om....

Barnskor

Vi söker både tjejer och killar, kvinnor och män i alla åldrar och storlekar...

“Gör om mig” Vision Höglandet 576 32 Sävsjö

Brudabäcksvägen 3, Vetlanda (förbi Granngården) Tel 0383-174 10 www. erikshjalpen.se

Eller till info@visionhoglandet.se

Företag du kan lita på!

Ett av våra 500 licensierade företag:

Vi licensierar företag som aktivt arbetar med etik - ett R-företag kan man lita på.

www.rlicens.se R_-företagen_kpmg.indd 1

2013-02-15 08:15:11

Välkommen till SKOPROFFSEN

Låt fötterna njuta! Extremt bra svikt och stötdämpning. Finns i 5 härliga färger Går att bada i.

1.200:- Det är dumt att betala för mycket!

Divaner från 5.900:-

SANDINS SKOR S Storgatan 6, Eksjö SANDINS SKOR 0381-102 S Storgatan03 6, Eksjö 0381-102 03 Superior Continental

OBSsängarPriset! 2 stJätterea nackkuddar, sockeldumt A 5.900:på Kom fynda! ket! Divaner t! mycket! Det är att betala Divaner för och mycket! från Divaner från 5.900: ket! r Divaner Di ! och latexmadrass. Komplett I DYNORN riset Inkl bakgavel,

p pocket la180x200 Superior Continental Superior Continental Det dumt att 5-zons betala för mycket! Kolär Inkl bakgavel, Inkl bakgavel, OBS Priset! 2 st st nackkuddar, nackkuddar, sockel sockel Superior2och Continental och latexmadrass. latexmadrass. Komplett Komplett 5-zons pocket pocket 5-zons OBS Priset! sockel

s.

! é c c u s r e p 8.900:- rsuScucé ! cé! Supe Komplett

8.900:-

8.900:-

! UM! K S L L A K ANA S! I 35 KGY OR RNO O N N D Y B D I ! B S S! I O OB

OBS Divaner från 5.900:-

Det är dumt at betala för mycket!

OBS! IA ! M !G KUMU SK S L L K A L L N 5 A 3 K R K K O G 330 cm lång K G G N K Y K 5 3 D 5 5 I 3O 3 BS! ! M 33 KU cm lång Nyhet i skinn! 330 330 cm cm lång lång 330 G KALLS330 K 5 3 Howard Nyhet15.900:skinn! Nyhet ii skinn!

6.900:6 6 6.900:6.900:6.900:-

Gavel 495:kinn! Nyhet inn! i n! Finns ävenskinn! 0:Pris fr. - 15.900:330 cm lång 15.900:Finns även i 160x200(inkl ben) 15.900:Finns även 16.900:Stureg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 • Öppettider i 160x200 i 160x200 Nyhet i skinn! Stureg 9, NÄSSJÖ, Stureg 9, 0380 NÄSSJÖ, 170 90 0380 • Öppettider: 90 • och 120x200 Stureg 9,9,NÄSSJÖ, 03800380 - 170 • Öppettider: Månd–fred 10–18, 170 lörd 10–14 180x200 och 120x200 120x200 Stureg NÄSSJÖ, -90 170 90 • Öppettider: Månd–fred 10–18, lörd 10–14 och

rsuc 4.995:-

6.900:-

reg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 • 15.900:-

t!

Öppettider: Stureg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 Månd–fred 90 • Öppettider: Månd–fred 10–18, 10 lörd 10–14 –18, lö

Öppettider: Månd–fred 10–18,från lörd 10–14 Divaner 5.900:

Stureg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 •


34 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

................................. vision höglandet motor

Adam är en chic prick.

vision motor testar höglandet

(L i s s a b o n – P o r t u g a l)

Har du någonsin funderat över hur resultatet skulle bli om Adam konstruerade en bil till Eva? Då kan du sluta att grubbla nu. Opel har nämligen tagit fram en feminin småbil som påminner om en handväska – den innehåller både praktiska prylar och en massa onödigt tjosanhejsan. Skapelsen heter Adam och målgruppen är inte bara Evor, utan namnet får symbolisera alla kvinnor. Därmed ska varumärkets uttjatade gubbstämpel för evigt tvättas bort! Opel Adam är skräddarsydd för att göra succé och det kanske inte är så konstigt när Adam Opel började sin karriär med att tillverka symaskiner. Dagens test handlar om en bil som är så fundamental för tillverkarens framtid att man har gett den sin grundares namn och nu är avgörandets stund inne.

I valet och kvalet

Mycket av utseendet är inspirerat från små trendiga storheter som Citroën DS3, Fiat 500 och Mini Cooper. Därmed är designen av det slag som får världen runt omkring att stanna upp och vart vi än kommer körandes så hamnar vår knallgula Adam i rampljuset. Nosen får alla

att bli glada och linjespelet längs sidan, taket och slutligen baken känns riktigt fräsch. Du kan dessutom välja mellan tolv olika grundfärger och naturligtvis går det att få taket i en rad olika kontrastfärger. Vi kan inte låta bli att stanna upp vid kulörerna som döpts till bland annat Buzz Lightgreen, I´ll be Black, James Blond, Saturday White Fever och The Grayfather. Lägg till detta 31 olika fälgar, 21 stildekorer till interiören, 15 olika stolsmönster, 8 valbara innerbelysningar, 7 golvmattor, 6 motivkåpor till sidospeglarna, 5 färger på innertaket och så fortsätter det till all oändlighet. Tyskarna har räknat ut att det går att få bilen i 30 000 olika kombinationer så har du beslutsångest så tänk inte ens tanken på en Adam.

Upphetsande tankar

Opel Adam är en typisk citybil, det är ingen tvekan om saken när vi sicksackar oss fram genom rusningstrafiken i Lissabon. Sittkomforten i framsätena är perfekt och man har enastående runtomsikt. Desto mer instängt känns det i baksätet som har trepunktsbälte och nackskydd för två. Tja, det går naturligtvis inte att göra underverk med en småbil vars längd är 370 centimeter. Fram tills nu har det enbart varit glada miner under vår provtur längs kustvägen med utsikt över Atlantens skummande vågor, men det blir inte lika roligt när vi går in på det tekniska. Missförstå oss rätt. Opel Adam sköter sig som en ordinär småbil, men när vi tittar

på det fräcka utseendet så förväntar man sig gastkramande köregenskaper som gör oss lika upphetsade som Adam och Eva i Edens lustgård. Men upplevelsen uteblir och det beror delvis på bensinfyrorna på 70, 87 och 100 hästkrafter. Om vi tar instegsmotorn á 132 900 kronor så rullar noll till hundra på 14,9 sekunder och siffrorna för de efterföljande motorerna är 12,5 respektive 11,5. Nu återstår det att se om alla Evor strömmar till, annars blir det inget paradis för Adam. Av Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg

Tekniska data för Opel Adam 1,4 EcoTec Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 87 hk vid 6 000 varv/minut. Max vridmoment: 130 Nm vid 4 000 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak: halvstel axel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel: 10,2 meter. Bromsar: Skivor fram och trummor bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 231, längd 370, bredd 172, höjd 148. Tjänstevikt 1 120. Bränsletank 38 liter. Prestanda: Toppfart 176 km/h. Acceleration 0-100 km/h 12,5 sek. Förbrukning/miljö: 5,1 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 119 g/km. Pris:136 900 kr.

Plus för...

Minus för...

+ Utseendet med alla snitsiga detaljer - Inget för dig med beslutsångest + Relativt hög standardutrustning - Vart tog körglädjen vägen? + Gör din alldeles ”egna” bil + Fräck interiör


................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

HALVA BILENDEALEN

35

N

IFT 3D FRÅ

59.950:-

SUZUKI SW

LVA NU, BETALA HA * TVÅ ÅR HALVA OM

0% RÄNTA

*

ETT HALVBRA ERBJUDANDE! Det fungerar så här: Du behöver lägga minst 30% av nybilspriset som kontantinsats (inbytesbil funkar bra). 20% kan du låna räntefritt av oss och betala av på 24 månader. Efter två år är halva bilen betald. Då kan du välja att finansiera den halva som är kvar och behålla bilen, eller byta in och få en ny bil med en ny deal. Välkommen in till oss eller besök halvabilendealen.se för att få hjälp med en kalkyl.

BETALA FRÅN 999:-/ MÅN* MED HALVA BILEN-DEALEN ELLER KÖP HELA BILEN TILL ORD. PRIS FRÅN 119.900:-

*Erbjudandet 0% rörlig ränta gäller Alto, Splash och Swift hos auktoriserade Suzuki återförsäljare vid ordertecknande senast 30/6 2013. Finansieringsexempel: Bilens pris Swift 119.900:-, max 24 mån, min 30% kontant, 50% restvärde med 0% rörlig ränta. Månadskostnad 999:-, effektiv ränta 1,33% (april 2013). 595:- i uppläggningsavgift och 55:- i avikostnad per månad. Bränsleförbrukning Swift 1,2 3d blandad körning 5,0 l/100 km. CO2 116 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12 års rostskyddsgaranti. Bilen på bilden är extrautrustad. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter.

Njudungs Bil AB Östra Nygatan 23, 574 22 Vetlanda, Tel. 0383-763750, www.njudungsbil.se

Kan en pick-up ge dig mer än du förväntar dig?

NYA FORD RANGER Säkraste pickupen i sin klass och ensam om 5 stjärnor i Euro NCAP. Dessutom 3 350 kg dragkapacitet och 1 265 kg lastkapacitet.

219 900:-

*

Från

Läs mer om nya Ford Ranger på ford.se

Uppgradera från manuell växellåda till automat för 13 600:-

PICK-UP AWARD

www.skobes.se VETLANDA: Industrigatan 31. BILFÖRSÄLJNING: 0383-596 22 TRANÅS: Ågatan 36. BILFÖRSÄLJNING: 0140-694 51 *Priset gäller Ford Ranger XLT Supercab 2,2 TDCi 150 hk. Alla priser är exkl. moms. Bilen på bilden är extrautrustad.

ford.se


36 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

................................. vision höglandet motor

. . . n e Ta

Carensdag

vision motor testar höglandet

(M o n t e C a r l o – M o n a c o)

Efter att ha varit tjänstledig i närmare tre år är äntligen Kia Carens tillbaka på jobbet. En tids ledighet tycks ha gjort familjefraktaren gott och bilen har blivit både kortare och smalare, men trots detta betydligt rymligare. Kampen om barnfamiljerna är tuff men Kia har tagit på sig arbetsoverallen och den snygga formgivningen är ett ypperligt tecken på att hårt arbete lönar sig. Nu är frågan om inte alla kommer att vilja ta en Carens-dag? Det var för närmare sju år sedan som Kia för första gången visade upp Carens. Modellen var knappast någon upphetsande historia utan hamnade ganska snart i skymundan och projektet lades senare på is. Nu har man vänt på myntet och likt det övriga modellutbudet så har nya Carens fått ta del av den numera välbekanta ”tigernosgrillen”.

Mindre men större

Nosen domineras av två stora strålkastare som sträcker sig upp längs med motorhuven. För att inte göra lådformen så markant har man valt att ge dörrsidorna karossveck nere vid

trösklarna samtidigt som sidorutorna försetts med blankt krom längs nederkanten. Men även dörrhandtagen är kromade om man väljer till Business. Interiören känns ljus och luftig tack vare de stora glaspartierna samt att framrutan sträcker sig upp på taket. Vill du ha känslan av mer rymd så är det bara att kryssa för panoramataket på tillvalslistan á 9 900 kr. Vi sitter bra såväl fram som bak, men bakåtsikten är inte att leka med. Backkamera finns naturligtvis, men likt det mesta så ingår den bara i Businesspaketet. Kia Carens är normalt femsitsig, men för 5 000 extra så förvandlas bilen till en sjusitsig multikombi och det är just

sjusitsaren som lagerförs i Sverige. De två extrasätena säger vi med betoning på just ”extra” då de knappast är avsedda för vuxna.

Slopar miljöteknik

För dig med beslutsångest kan vi glädjande nog berätta att motoralternativen bara är tre till antalet. Är du på jakt efter en bensinare är valet enkelt – det finns nämligen bara ett alternativ på 135 hästkrafter. Vill du däremot ha en dieselspis så erbjuds två maskiner på 115 respektive 136 hästar. Motortrion är inte ens i närheten av miljöklassning och därför väljer Kia Sverige att helt enkelt slopa start/stopp-

teknik. Det kan låta märkligt men beslutet är faktiskt klokt då tekniken skulle fördyra bilen med runt 5 000 samtidigt som besparingen av bränsledroppar blir marginell. Spanar vi till sist in konkurrenterna så står sig grundpriset á 189 900 kr för bensinaren mycket bra, men går vi upp i utrustning och även lägger till diesel så börjar kulorna att rulla på allt snabbare. Å andra sidan toppar koreanerna med 7 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti och 12 år rostskyddsgaranti. Allt borgar för många trygga Carens-dagar! Av Johannes Gardelöf

Tekniska data för Kia Carens 1,7 CRDI komfort Motor: 4-cyl turbodiesel med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 115 hk vid 4 000 varv/minut. Max vridmoment: 260 Nm mellan 1 250-2 750 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel: 11,0 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/Vikt: (cm/kg) Axelavstånd 275, längd 453, bredd 181, höjd 161.Tjänstevikt 1 644. Bränsletank 58 liter. Prestanda: Toppfart 181 km/h. Acceleration 0-100 km/h 13,0 sek. Förbrukning/Miljö: 4,9 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 129 g/km. Pris: 224 900 kr, samt 5 000 kr extra för 7-sits versionen.

Plus för...

+ Kan svälja sju men är rymlig för fem + Elegant och sportig design + Den flexibla inredningen + Generöst garantipaket

Minus för...

- Sätena längst bak är av nödkaraktär - Bakåtsikten är inte den bästa


................................ vision motor

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

37

höglandet

Klipp ut och ta med kupongen!

Gulf i Sävsjö! “The Legend Is Back!” Välkomna önskar Anders med personal

Kupongen gäller endast på Gulf i Sävsjö. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

50 öre rabatt per liter på valfritt bränsle! Gäller t.o.m. 31 juli 2013

Kom in och hämta ditt rabatterbjudande, 25 öre/l hela 2013!

Premi r f r nya Kia Carens En multikombi f r hela familjen

EXTRA LANSERINGSERBJUDANDE Xenon-ljus till 350 f rsta kunderna*

Nya Kia Carens r en rymlig och snyggt designad multikombi d r upp till sju personer ker bekv mt. V lkommen in p en provk rning. JUST NU! KOMFORTPAKETET TILL PREMI RPRIS f r endast 7.900 kr (ord. pris 20.000 kr). I KOMFORTPAKETET ING R BL.A. LED-LJUS FRAM & BAK 17 ALUMINIUMF LGAR PARKERINGSSENSORER BAK BLUETOOTH ANSLUTNING

ACC-KLIMATANL GGNING UPPV RMBAR L DERRATT REGNSENSOR ELINF LLBARA SIDOSPEGLAR MED BELYSNING

ORD.PRIS FR N 189.900 KR

BRICKBORD, ANDRA S TESRADEN FARTH LLARE UPPV RMBART BAKS TE TONADE RUTOR FR N B-STOLPEN

Småländska Bil

Östra Nygatan 21, 574 34 Vetlanda, Telefon: 0383-763760 Alla som provk r f r en vattenleksak i provk rningspresent (v rde ca. 40 kr).

ÖPPET: VARDAGAR 0900-1800 -

www.smalandskabil.se

Erbjudandena g ller t.o.m 30/6 2013 eller s l ngt lagret r cker och kan ej kombineras med andra rabatter eller f retagsavtal och g ller endast lagerbilar fr n Kia Motors Sweden AB. *De 350 f rsta som k per nya Kia Carens 1,7 diesel med komfortpaketet f r just nu Xenon-ljus utan extra kostnad. (Ord. pris 7.900 kr). Br nslef rbrukning blandad k rning 4,9 7,1 l/100 km. CO₂-utsl pp 129 164 g/km. Testerna r gjorda enligt EU-k rcykel och milj klass Euro 5. Bilen p bilden kan vara extrautrustad. Med reservation f r eventuella tryckfel.


38 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

................................. vision höglandet motor

Där satt den, Skoda!

vision motor testar höglandet

(K i t z b ü h e l – Ö s t e r r i k e)

Tre Kronor med börderna Sedin i spetsen imponerade stort när de spelade hem det efterlängtade guldet i hockey-VM. Bragden på hemmaplan har varit lika svår att missa som Skoda-bilarna som stod uppställda inne i Globen eller tjeckernas berömda logga på mittpunkten. Nu återstår bara frågan om nya Skoda Octavia Combi kommer bli lika oförglömlig som Fredrik Petterssons avgörande straff i kvarten mot Kanada? Tjeckerna har varit huvudsponsor till hockeyVM sedan 1991 och framgångssagan har varit stor. Dock finns det inga funderingar på att kliva av isen eller ta timeout utan Skoda har nyligen tecknat ett nytt sponsoravtal som sträcker sig ända fram till 2017. Här råder det inga tvivel om vem som får mest istid.

Bräcker alla

Vem har sagt att Skoda är ute på hal is? Den tredje formationen, förlåt, generationen har tagit ett rejält kliv uppåt och formgivningen känns elegantare än någonsin. Skoda Octavia Combi ska visa vägen vad gäller utrymme, kvalité,

teknik och design, så med sedanmodellen i ryggen är radarparet utan tvekan med i matchen om kunderna. Interiören känns genomtänkt och alla knappar samt reglage är placerade på precis rätt ställen. Kombin har växt till sig och blivit både längre samt bredare och innerutrymmena har därmed förbättrats, vilket resulterat i ännu generösare med plats. Bagageutrymmet sväljer numera 610 liter, men fäller man baksätet får du plats med ett helt ”hockeylag” á 1 740 liter, vilket är mer än vad storlastarna Mazda6 Wagon, Volkswagen Passat Variant och Volvo V70 tar. Det nedfällbara lastgolvet är en lika smart lösning som ett perfekt gömställe och här kan

du lägga undan dina värdesaker.

Formstark förstafemma

Vi har begett oss till Österrike och närmare bestämt Kitzbühel som är en av landets mest kända vintersportsorter för att testköra nya Skoda Octavia Combi. Efter att ha slagit ner baken i förarsätet och synat bilen i sömmarna ordentligt ger vi oss ut på de österrikiska vägarna. Vi skjutsar i en ny växel, lägger mer tyngd på gaspedalen och glider ut i vänster körfält och drar förbi. Omkörningen går smidigt och bilen känns stark, muskulös och visar inte det minsta

sken på något svaghetstecken. Den formstarka förstafemman består av tre fyrcylindriga bensinare på 105 (184 200 kr), 140 (201 400 kr) respektive 180 hästkrafter (216 400 kr) samt två dieslar på 105 (209 400 kr) respektive 150 hk (222 400 kr). Vi provkörde mellanbensinaren som fixar accelerationen till hundra på 8,5 sekunder, toppar 212 km/h och dricker måttliga 0,53 liter milen. ”Tjecka” Octavia Combi gör en riktig ”Kronwalled”, med andra ord en oförglömlig och rejäl tackling i sann Niklas Kronwall-stil som sätter konkurrenterna ur spel. Av: Jenny Nilsson

Tekniska data för Skoda Octavia 1,4 TSI Ambition Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 140 hk mellan 4 500-6 000 varv/min. Max vridmoment: 250 Nm mellan 1 500-3 000 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: Torsionsaxel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel: 10,4 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/Vikt: (cm/kg) Axelavstånd 269, längd 466, bredd 181, höjd 146. Tjänstevikt 1 272. Bränsletank 50 liter. Prestanda: Toppfart 212 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,5 sek. Förbrukning/Miljö: 5,3 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 121 g/km. Pris: 201 400 kr.

Plus för...

+ En vinnare vad gäller utrymmen + Snygg såväl utanpå som inuti + Svårslagen komfort + Köregenskaperna

Minus för...

- Autobroms är tillval


rt

0 kr

0 kr

0 kr

g f,

0 kr

0 kr

gare,

0 kr

0 kr

ok,

0 kr

Peugeot 406 1,8st kombi Kombi - 02

................................ Silver, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, Drag, Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, Svensksåld, cd-växlare......................................................84.500 kr

Renault Kangoo 1,4 Transportbil - 02

Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare, Stereo, Svensksåld, AC, Verkstadsinredning............59.000 kr + MOMS

Saab 9-5 2,0T Sedan - 99

sOmmArkAmpAnJ! Stor Hondahelg

Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01 Silver met, 11.200lansering mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt dessutom c-lås, vår nya miljöbil, bra få upp tillav10.000 kr i bensinMotorvärmare....................................................................... 71.700 krmars erbjudanden hela helgen 16-17 3,95%* Suzuki Baleno 1,6 Kombi - 02semestern N penGAr till

ybilsräNta

Toyota RAV4 SUV - 01

Fina erbjudanden på alla modeller i helgen!

Silver met, 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar................................................139.000 kr

Volvo S80 2,4 business Sedan -02

Premiär för nya miljöbilen Civic 1.6 diesel

Lågt koldioxidutsläpp, 94 g co2/km** Låg bränsleförbrukning, endast 3,6 l/100 km** Kraftfull motor, 120 hk, som ger dig en trygg körning med sportig känsla

,

0 kr

225.900 kr

0 kr

Kjell

0 kr 1

n

0 kr

H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00

Honda CR-V 2.2 DTEC -10...................................209.900 kr Honda CR-V 2,0 Comfort -13 ...........................251.800 kr Honda CR-V 2.2 ES Diesel -06 .............................94.900 kr Kia Rio 1,4 -06...........................................................64.900 kr Opel Astra 1.9 CDTI -08 ....................................98.000 kr Saab 9-5 Vector Biopower -06............................87.900 kr

Avis Nässjö 0380-138 22

Roger

Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00

Honda CR-V 2.0 Elegance LifeStyle -11 ........234.900 kr Honda Accord 2.2 diesel -12............................273.800 kr Mercedes-Benz CLK 200 -04.............................129.000 kr BMW M3 Cab -04 .................................................185.000 kr Honda Civic 1.4 Sport -12...................................164.900 kr Honda Civic 1.8 Sport Aut -10 .........................139.900 kr Saab 9-5 2.0T -05.................................................... 54.900 kr Mitsubishi Outlander 2.0 Turbo -06 .................98.000 kr

BILUTHYRNING

171.900 kr

0 kr

yrt

Chrysler 300C 3,0 CRD Touring -06 ...............149.900 kr Chevrolet Cruze 1,8 LT -10 ...............................135.900 kr Toyota RAV4 2.0 Business -09 ..........................179.900 kr Citroën C4 Picasso 1.6hdi -10 ..........................179.900 kr Honda Accord 2.0 Elegance -12 .....................213.800 kr Honda Civic 1,8 sport -08 .................................109.900 kr

*Finansiering genom Honda Finans, 36 månader, 50 % restvärde, 22 % kontant/inbyte, ordinarie avgifter, effektiv ränta mellan 4,47 % – 4,90 %. Gäller 16/3-23/3. **1.6 i-DTEC med manuell växellåda i modellerna www.honda.se. Comfort och S. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. ***Gäller mellan 16/3-23/3 vid köp av nya CR-V. ****Gäller mellan 16/3-23/3 vid köp av ny bil. *****Gäller mellan 16/3-17/3, så långt lagret räcker. För mer info kontakta din närmaste återförsäljare. Läs mer på honda.se.

rag,

0 kr

Du får ett lyxigt underhållningssystem med två skärmar, DVD-spelare och två par trådlösa hörlurar ca 2900 kr****

Våra öppettider ordinarie pris ca 10.000 kr Måndag - Fredag Klassens bästa lastutrymme, tack vare Magic Seats får du plats med nästan vad som helst Provkörningspremier!***** 10.00-18.00 Pris från Månadskostnad Cr-V Lördag CiViC Gäller den 1/5-31/8 2013. Vid köp av CR-V, Civic och Accord sätts 10 000 kronor in på ditt Hondakort och vid köp av från 0 kr Jazz sätts 5000 kronor in, gäller 2013 års modeller i bensinutförande. Nytecknande av Hondakort kan genomföras hos återförsäljare. Erbjudandet gäller ej juridisk person och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Bränsleförbrukning pris 206.900 från ca krpris från ca din 10.00-13.00 CR-V och Civic, blandad körning: 3,6-7,7 l/100 km. Koldioxidvärde: 94-180 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade.

ram

Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00

Avis Vetlanda 0383-105 75

Höglandets Bilservice

2013-04-25 11:30:34

Tel 0380-198 00 Kjell

Koltorpsgatan 1 Nässjö • 0380 -189 00 www.erbil.se

39

BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA

ordinarie pris ca 18.900 kr

Främre Aerostötfångare, bakre Aerostötfångare, vinge, kåpor för sidobackspeglar

0 kr

0 kr

Honda Accord 2.0 Elegance -11......................184.900 kr Honda Civic 1.8 Sport -12 .................................179.900 kr

UNIKT CR-V erbjudande: Urban Pack ca 11.900 kr***

Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning, Drag, Elhissar fram och bak, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås.................104.800 kr

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ

Audi A1 1.2 TFSI -13 ............................................159.900 kr Mercedes-Benz E 280 Aut -06 .........................139.900 kr Honda Accord 2.0 Executive -10 ....................189.900 kr Honda Accord 2.0 -05 ...........................................69.000 kr Citroën Xsara Picasso-03 ......................................47.800 kr Ford Focus 2.0 AUT Ghia -04 ..............................47.900 kr

Grönmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthållare, LM-fälgar...........98.500 kr

Grönmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, CD, Dragkrok, när en Honda Elhissar framdu ochköper bak, Elspeglar, Spoiler bak..............73.800 kr

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

Martin

Jan-Åke

Pontus

Se mer bilar på www.erbil.se

p o l l ö r b t n a m Be-Ge firar 60 år – Dia

a i D – Diamantb tillsammans med VW iamanötbllroöpllop r - 63 44 00 b t D n – m a i D Eksjö: 0381 Be-Ge firar 60 år – Be-Ge firar 60 år röllop

Mariannelund: 0496 - 219 00 Be-Ge firar 60 år W tillsammans med VW tillsammans med VW

tillsammans med VW Be-Ge är stolta

återförsäljare av VW sedan 1951 r fö Be-Ge ärstolta stolta återförsäljare Be-Ge är återförsäljare

Premiär för nya Be-Ge är stolta Kom och fira med oss. Passa pååterförsäljare och köp av VW sedan 1951 av VW sedan ŠKODA Octavia Combi. Be-Ge’s diamantbil Golf. Vi bjuder på diesel- 1951 av VW 1951 ŠKODA Octavia ŠKODA Superb motorn ochsedan herr Borg bjuder på skatten!

Kom fira med oss. Passa på på ochoch köpköp Komoch och fira med oss. Passa Be-Ge’s diamantbil Golf. Vi bjuder på på dieselDriver’s Edition Be-Ge’s diamantbil Golf. Vi bjuder dieselkommer skatteåterom och "Här fira med oss. Passa på och köp motorn och herr Borg bjuder på skatten! motorn ochpå herr Borg bjuderVÅR påMEST skatten! bäringenGolf. Halleluja" e-Ge’s diamantbil Vi bjuder diesel"Här kommer skatteåterFULLMATADE "Här på kommer skatteåterotorn och herr Borg bjuder skatten! MODELL! bäringen Halleluja" Här kommer skatteåter-bäringen Halleluja" äringen Halleluja" r

Driver’s Edition

VÅR MEST FULLMATADE MODELL!

Premiä vecka 24!

ŠKODA Octavia Combi 105 hk TSI fr. 184 200 kr

Nu finns nya ŠKODA Octavia som kombi. Du får inte bara en av de säkraste bilarna utan också ett ännu generösare utrymme. Tack vare ny teknologi är den dessutom både Billån fr. 1 180 kr / mån Leasing fr. 1 120 kr / mån Förmånsvärde fr. 1 363 kr / mån lättare och mycket snålare. ŠKODA Octavia har helt enkelt ŠKODA Octavia Driver’s Edition fr. 199.900:ŠKODA Edition fr. 274.900:Variabelt lastgolvSuperb Driver’s 2-zons helautomatisk Premium färddator blivit ännu mer inklusiv. Välkommen in och provkör så 9 airbags inklusive knäairbag Climatronic luftkonditionering med färgdisplay Octavia Driver’s Edition värde 39.500:Superb Driver’s 46.600:Swing med Dimljus fram och sidoairbags bak Edition värdeInfotainmentsystem berättar vi mer. Trötthetsvarnare 16” aluminiumfälgar CD-stereo och 8 högtalare inkl. Bolero touchscreen m. inbyggd CD-växlare • Sportavgasrör • Bakluckespoiler inkl. Metallic • Bi-Xenon • Navigation Regnsensorautomatik TakrailsAmundsen+ • Bluetooth • Eluppvärmt m.m. Takrails • Sunset - tonade rutor • Bluetooth handsfree • Coming/Leaving Home baksäte • Avtagbar dragkrok • Elstyrd baklucka • 3-ekrad multifunktionsratt Lights • Parksensor bak •Öppettider: 16” alufälgar ”Draconis” • Eluppvärmt baksäte www.be-ge.nu • m.m. 17” Aluhjul Trifid • Parkeringssensor bak • Aut. avbländande backspegel • m.m.

ŠKODA Finansiering 36 mån, 35% kontant, 30% särskild leasingavgift, 49% www.be-ge.nu Patrik Lööf www.be-ge.nu Öppettider: Mån-fre 9-18 restskuld, 50% restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 4,65 %). www.be-ge.nu www.be-ge.nu Öppettider: 0383-46 73 23 Billån 1.385:-/mån Leasing 1.290:-/mån Förmånsvärde 1.433:Billån 1.900:-/mån Leasing 1.780:-/mån Förmånsvärde 1.750:Leasing exkl. moms. Förmånsvärde netto per mån vid 50% marginalskatt. ÅF-avsändare Öppettider: Bränsleförbrukning blandad körning från 5,1 l / 100 km, CO från 117 g / km. Patrik Lööf Lör 10-13 Mån-fre 9-18 Michael Karlsson Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för ev. tryckfel. Patrik Lööf Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 00 Mån-fre 9-18 Bränsleförbrukning blandad körning Octavia 0383-46 73 23 från 4,5 l/100 km CO från 119 g/km, 0383-46 73 kan 23vara extraut- Patrik Lööf 0383-46 73 17 Superb från 6,09-18 l/100 km COLör från 158 g/km. Bilarna på bilden Mån-fre 10-13 **Teckna förmånligt serviceavtal gällande 36 månader eller max 6000 mil.0383-46 73 23 Lör 10-13 rustade. Michael Karlsson VERKSTADSGATAN 2, 0383-46 VETLANDA Verkstadsg 2, Vetlanda, 73 00 Michael Karlsson Plats för avsändare Beloppet betalas som engångsbelopp 3600 kr i samband med bilköpet. SKODA 2

2

2

Lör 10-13

100 kr/mån*

0383-46 73 17

Finansiering 36 mån, 35% kontant 30% särskild leasingavgift, 49% restskud 50% restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff.rta 5,59%-5,71%). Leasing exkl moms. Förmånsvärde netto per mån vid 50% marginalskatt.

Verkstadsg 0383-46 73 172, Vetlanda, 0383-46 73 00

Michael Karlsson 0383-46 73 17

Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 00


40 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

................................. vision höglandet motor

Vill du busa med mig?

vision motor testar höglandet

(N i c e – F r a n k r i k e)

GTI betyder varken ”Gasa Tills Illamående” eller ”Galet Trimmad Ikon”. Nej, nu har självaste EU-domstolen slagit fast att den rätta benämningen är ”Gran Turismo Injection”. Dessutom fastslogs det att ingen biltillverkare kan få ensamrätten till förkortningen då det rör sig om en - förkortning. Därmed kommer det även i framtiden att finnas en hel drös med goa busbilar vars bakluckor pryds av GTI-emblem och ett av de fräckaste alternativen just nu heter Peugeot 208 GTi. Nu kan man naturligtvis fråga sig varför EUdomstolen lägger sig i frågan, men det finns en förklaring. Volkswagen försökte nämligen roffa åt sig ensamrätten på benämningen GTI och det har tagit EU-domstolen nio år att reda ut begreppen. Fransoserna tar ändå det säkra före det osäkra och har döpt bilen till Peugeot 208 GTi – alltså med litet ”i” på slutet.

Lite snack…

Några stora och radikala förändringar designmässigt är det inte fråga om och det är inte svårt att välja mellan fem- eller tredörrars kaross då 208 GTi enbart säljs som (just det) tredörrars.

Vad man annars gjort är att pimpa till karossen med bland annat kromade ytterbackspeglar och GTi-emblem lite här och var. Baktill har det skett ett par förändringar: ovanför bakrutan sticker en liten takvinge ut och nertill under stötfångaren sitter en kromad spoiler där de fyrkantiga avgaspiporna uppenbarar sig. Med pedaler i lättmetall och med små gummiduttar höjs sporteffekten tillsammans med den läderklädda ratten som fått rally-stuk. Sportsätena har blivit halvläderskodda och har ordet GTi snyggt präglat i ryggstöden. Även växelspaken och handbromsspaken är läderklädda med röda sömmar liksom textilmattorna.

Tekniska data för Peugeot 208 GTi 1,6 Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 200 hk vid 6 000 varv/minut. Max vridmoment: 275 Nm vid 1 700 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsaxel. Styrning: Kuggstång med elhydraulisk servo. Vändcirkel: 10,6 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 254, längd 396, bredd 183, höjd 147. Tjänstevikt 1 265. Bränsletank 50 liter. Prestanda: Toppfart 230 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,8 sek. Förbrukning/miljö: 5,9 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 139 g/km. Pris: 229 900 kr.

Plus för...

…mycket verkstad

Bakom ratten utlovas det körglädje som aldrig förr och i samma sekund som nyckeln vrids om så känner man hur det väser och fräser under huven där de 200 hästarna gör allt för att komma ut. Den varvvilliga turbofyran på 1,6 liter startar som ett skott och låter sedan riktigt rivigt. Det är faktiskt samma maskin som arbetar i Mini John Cooper Works men fransosens effekt har krympts med elva hästar, vilket innebär att noll till hundra klockas på 6,8 sekunder. Väghållningen är enastående och det märks att fransmännen lagt ner stor möda på att styva upp chassit, fintrimma styrningen och uppgradera bromsarna. Utrustningsnivån är hög med en fet ljudanläggning på 100 watt, 7-tums pekskärm med navigation, parkeringsassistans, klimatanläggning, panoramaglastak och 17-tumsfälgar med knallröda bromsok. Allt

detta får du för 229 900 kr, vilket gör valet mellan Peugeot 208 GTi och nya Renault Clio R.S. riktigt svårt. Å andra sidan är det ju lätt att fatta beslut när det inte finns några dåliga alternativ. Av: Staffan Swedenborg

Vi utför

Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer. Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vevaxelslipnig m. m. Försäljning av kompletta motorer, topplock, dieselpumpar och reservdelar.

Minus för...

+ Underhållande turbofyra - Finns enbart med tredörrars kaross + Oj, vilka köregenskaper + Hög standardutrustning

Svarvvägen 2, 578 33 Aneby Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992


................................ vision motor

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

41

höglandet

BEGAGNATFEST! Subaru Outback 2,0 D Exklusive -08, 10.700 mil, 159.000:-

VW Passat 2,0 FSI sedan aut. -06, 6700 mil, 90.000:-

Subaru Legacy 2,5 STW -04, 18400 mil, 67.000:-

VW Passat 1,9 tdi sedan -04, 10.600 mil, 59.900:-

Saab 9-3 1,9 TID Sportkombi Vector -07, 11.000 mil, 120.000:-

Nissan X-Trail 2,2 tdi -05, 19.500 mil, 64.900:-

Peugeot 3008 1,6 Turbo Komfort -10, 6500 mil, 136.000:-

Fiat Strada 1,3 MJT -07, 5,600 mil, 68.000:-

Peugeot 207 1,6 HDI 5 dr -10, 6200 mil, 118.000:-

Nissan Pathfinder 2,5 dci -05, 11.200 mil 2005, 129.900:-

Subaru Forester 2,0 D X -10

Subaru Outback 2,5 Lineartronic -12

10.700 mil, 169.000:-

1.400 mil, 255.000:-, DEMO

Nm) 0 Nm) k (350 Nm)

www.holstbil.se

vision motor

Mejensjögatan 4, 576 35 Mejensjögatan 4,Sävsjö 576 35 Tel 0382 - 130 85 Tel 0382–130 Sommaröppet: mån-fre85 8.00-18.00

Sävsjö

Öppet: Vard 9–18, lörd 9–13

Extra öppet för premiärvisning 9–10 mars Lör 10–14, sön 12–15

höglandet

Tidningen folk läser! Annonsera du också... Ring oss på 0382-671 69

SommarpriSer! Nyinkomna tjänstebilar Beg passat Tdi 140 2012 från 169.900-199.900:-

ränta

4,95%

Först till kvarn... Verkstadsgatan 2 Vetlanda 0383-46 73 17

www.be-ge.nu Öppettider: Måndag-fredag 9-18


42 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

................................. vision höglandet motor

Racing & Sport i blodet

vision motor testar höglandet

(G r a n a d a – S p a n i e n)

Liten, kaxig och med klara sportbilsambitioner. Nya Renault Clio gör stort väsen av sig och den smått uppkäftiga grillen har begåvats med tilläggsbokstäverna RS, vilket vittnar om sann körglädje. De svepande karosslinjerna bidrar till att ge ett lika karismatiskt som fräckt utseende. Det här är en fransos med racing och sport i blodet och det känns som om bilen ändrar karaktär beroende på om den körs på bana eller används till vardags. Allt handlar om hur lätt du är på den berömda högerfoten. Liten, tuff och i sportig förpackning. Fransmännen har lyckats med paradnumret att skapa den ultimata mixen mellan familjefraktare och sportbil. Nya Renault Clio RS är from som ett lamm när man exempelvis kör barnen till dagis och kan få äkta sportvagnsambitioner på vägen därifrån.

Det mesta av de bästa

Designen är fräck och på gränsen till lite uppkäftig. Den sportiga kostymen sitter som gjuten och Clio RS går att få i en mängd tuffa exteriörfärger och de starka kulörerna går även igen i interiören. Instrumenteringen med både analoga och digitala mätare ser riktigt prydligt

ut men vi störs av alla kromlister - i visst ljus ser man bara kromet och inte instrumenten. Utrymmet går inte att klaga på och vad som är extra glädjande är att fransmännen äntligen insett att det finns långa människor, för sittkomforten i de lagom skålade stolarna är utomordentlig. Den nedskalade 1,6-liters motorn är hämtad från Nissan Juke och är något av det bästa vi kört. Bromsarna hittar vi å andra sidan i V6versionen av Laguna samtidigt som man hämtat dubbelkopplingslådan från Mégane. Man har helt enkelt tagit det mesta av de bästa.

Annat ljud i skällan

Vi fick chansen att sträcka ut nya Renault Clio

RS ordentligt på en testbana i närheten av Sierra Nevada, närmare bestämt Circuito Guadix. Banan används flitigt och här testar man det mesta inom motorsport, så att fransoserna valt att lägga provkörningen här är inte fy skam. Den pigga bensinfyran pinnar på duktigt och hundrastrecket klaras av på 6,7 sekunder samtidigt som kärran toppar 230 knyck. Att ändra till sportläge innebär att styrningen blir fastare, gasresponsen snabbare, växlingarna kvickare och stabilitetskontrollen tillåter viss drift i kurvorna. I läget Sport och Race kan man använda ”launch control” som egentligen saknar all betydelse utom på en tävlingsbana. Bilen reglerar då hela startförloppet i en så

kallad fullgasstart med kontrollerat hjulspinn. En kul detalj är ett system som man valt att kalla för R-Link. Systemet reproducerar ljudet av klassiska sportbilar som exempelvis Alpine A110, R8 Gordini eller Nissan GTR. För en mindre motorsportintresserad kan det framstå som främmande med ett digitalt motorljud, men för alla oss med ”R”acing och ”S”port i blodet är det en upplevelse i sig. Av: Staffan Swedenborg och Jenny Nilsson

Tekniska data för Renault Clio RS 1,6 Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 200 hk vid 6 000 varv/minut. Max vridmoment: 240 Nm vid 1 750 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad dubbelkopplingslåda. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsaxel. Styrning: Kuggstång med elektrisk servo. Vändcirkel 10,9 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 259, längd 409, bredd 173, höjd 143. Tjänstevikt 1 204. Bränsletank 45 liter. Prestanda: Toppfart 230 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,7 sek. Förbrukning/miljö: 6,3 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 144 g/km. Pris: 220 000 kr.

Plus för...

+ Rapp växellåda och rapp motor + Komforten i sportsätena + Sätter färg på tillvaron

Minus för...

- De invändiga kromlisterna kan blända


................................ vision motor

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

Välkommen

till Höglandets bilhall!

höglandet

Audi A5 Cabriolet 2,0 TFSI -10 289.900:BMW 520 D -09 199.000:-

Volvo V70 2,5FT Momentum -09 137.500:Fiat 500L Lounge -13 179.900 :Fiat Panda 1,2 Easy -13 99.900:Kia Picanto 1,2 EX Komfort -12 99.000:Fiat Panda 0,9 Twinair 4x4 -13 149.900:Fiat Punto -13 119.900:Saab 9-3 TTiD Vector 180hk -10 159.000:Nissan Micra 1,2 Styline -05 55.000:Volkswagen Golf Plus 1,6 TDi -10 159.000:Volvo V50 2,0F 145hk Kinetic -10 129.000:-

Volkswagen Polo 1,4 TDi - 09 99.000:Alfa Romeo MiTo 1,4 -10 119.000:Alfa Romeo

Giulietta 1,4 -13

229.00:-

Mattläggargatan 4, 575 39 Eksjö www.eksjomotorcentrum.se, tel 0381-61 18 95 Öppettider: vardagar 10-18, lördagar 10-13

Är din BMW säker som en BMW? Alla delar delar ii en en BMW BMW är är omsorgsfullt omsorgsfullt utvecklade utvecklade för för total total perfektion. perfektion. Och Och det det Alla finns inga inga genvägar. genvägar. Håll Håll dig dig till till BMW BMW Service, Service, Originalreservdelar Originalreservdelar och och OriginalOriginalfinns tillbehör, så så säkerställer säkerställer du du att att din din BMW BMW förblir förblir 100% 100% BMW. BMW. tillbehör,

Det bekväma sättet att

ta hanD om Din bil en verkstaD för alla behov

Nifab Nifab Hantverkargatan 3 3 Hantverkargatan SÄVSJÖ SÄVSJÖ 0382-127 45 45 0382-127 nifab.n@telia.com nifab.n@telia.com

NY VINDRUTA? VINDRUTA? NY Vi lagar lagar stenskott stenskott Vi och byter byter vindrutor. vindrutor. och Naturligtvis BMW BMW Naturligtvis Orginal Delar! Delar! Orginal

Vi på NIFAB önskar våra kunder en trevlig sommar! Semesterstängt v.29-30.

www.vianor.se

Sävsjö Hantverkaregatan 0382-103 75 Member of Nokian Tyres

43


44 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

Timjan

.................................

Café - Restaurang - Örtagård Boende - Konferens - Fest Äventyr - Upplevelser

Grillkvällar - Á la carte - Närproducerat - Hembakat - Hemlagat En pärla mitt i skogen www.timjan.se

tel. 070-6346275

lustgard@flahult.com


................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

45

Lär dig konsten att gräla Att gräla löser inga problem I alla äktenskap och parrelationer uppstår det konflikter. Att ni ibland grälar är därför helt naturligt. Det är inte heller ett bevis på att ni inte passar ihop. Skillnaden mellan lyckliga och dåliga äktenskap är inte antalet konflikter utan förmågan och konsten att reda ut konflikterna. De flesta av oss är tyvärr inte så bra på att hantera konflikter. Det blir ibland bara destruktiva gräl som skapar nya konflikter, får kärleken att svalna och i synnerhet hennes sexlust att försvinna. Precis som alla andra par grälar ni förmodligen om pengar, arbetsfördelningen och fostran av barnen. Jag och min fru har inte haft konflikter om uppfostran och arbetsfördelning. Men vi har haft olika syn på pengar. Med tiden har jag har insett att jag inte kan övertala henne att det är bättre att ha pengar på banken än att shoppa loss.

Den allra vanligaste orsaken till många skilsmässor är att vi inte

kan reda ut konflikter utan att börja gräla. Att hantera konflikter är en konst. Något du och jag kan lära oss. Kvinnor har överlag större krav på relationens kvalitet för att vara nöjda. Därför är det ofta hon som börjar. Gräl som börjar med en aggressiv attack slutar sällan bra. Starta därför inte en konflikt när du är som mest arg och upprörd. Vänta tills du har lugnat ner dig. Undvik personangrepp som till exempel “Du tänker bara på dig själv.”, “Du ställer ju aldrig upp.” och “Du blir jämt så sur så fort man säger något.” Undvik också orden aldrig, alltid och jämt som är generaliseringar och en svartmålning av din partner. Sådana personangrepp leder aldrig till något positivt . Man känner sig påhoppad och ger ofta igen med samma mynt och drar upp den andres dåliga sidor. Konflikten trappas då bara upp.

Utgå i stället från en konkret situation och tala om hur du påverkas. ”När du inte lyssnar på mig känns det som att du inte bryr dig.” Ilskan och irritationen kan vara toppen på ett isberg. Under ilskan finns nästan alltid besvikelse. Du är ledsen och sårad, känner dig oälskad och inte sedd och bekräftad. Våga visa dig sårbar. Tala om vad du är ledsen och besviken för. När du visar din besvikelse och att du är ledsen i stället för att bli arg är chansen större att din partner lyssnar och inte känner sig lika anklagad och påhoppad. Försök också komma med önskemål i stället för klagomål. Säg “Jag skulle bli glad om du ville…” i stället för “Varför kan du aldrig…” Bli inte historisk och dra inte upp en massa gamla konflikter. Det löser inga konflikter utan skapar bara nya. När vi får kritik är den sämsta strategin att ge igen. Anfall är inte bästa försvar. Det är mycket bättre att lyssna, försöka förstå och respektera den andres reaktion och känslor. Då är vi redan halvvägs till en lösning på konflikten. Tyvärr tog det nästan 20 år innan jag själv insåg det i vårt äktenskap. Trots att jag är psykolog och borde veta det. Mer än hälften av alla konflikter i ett förhållande går inte att lösa. Om man med lösa menar att man ska tycka och vilja samma sak. Han kanske vill ha segelsemester men hon vill åka till Mallorca. Hon vill ha fler barn men inte han. Hon är pedant medan han tycker att lite skit i hörnen är inget problem. Vi får därför lära oss att leva med att vi både är och kommer att vara olika, tycka och vilja olika saker. Och då försöka hitta kompromisser.

Men vad gör man om det jämt är bråk och man sällan kan lösa konflikterna? Kontakta då familjerådgivningen så snart som möjligt. Många väntar alldeles för länge. Ju fortare ni söker hjälp desto större chans är det att ni kan rädda ert äktenskap. Ofta är det han som inte vill. Först när hon börjar tala om skilsmässa brukar han vilja söka hjälp. Men då är det ofta för sent. Hon har tröttnat och har inga känslor kvar för honom.

Alf B Svensson är leg psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Grimstorp. E-post: alf@visionhoglandet.se


Shopping och kaffetür fÜr den goda sakens skull När du handlar hos oss är du med och fÜrändrar världen genom att ge liv üt barns drÜmmar

ÖPPET: Tis 12-18, Tors 12-18, LÜr 10-14 Brudabäcksvägen 3, Vetlanda (fÜrbi Granngürden) Tel 0383-174 10 www. erikshjalpen.se

NYHETER NYHETER

TAK & MARK 2011 TAK & MARK 2011

Snyggt och tryggt! Snyggt tryggt! Årets nyheter och frün Benders gÜr det lättare än nügonsin

fĂśr dig att fĂśrädla ditt hus och din tomt. Markstenarna Ă…rets nyheter frĂĽn Benders gĂśr det lättare än nĂĽgonsin är fldig er än – mĂĽnga dem kanMarkstenarna du fĂĽ i olika fĂśr att nĂĽgonsin fĂśrädla ditt hus ochavdin tomt. format pĂĽ samma pall, fĂśr ett extra personligt uttryck. är fl er än nĂĽgonsin – mĂĽnga av dem kan du fĂĽ i olika StĂśrsta nyheten hittar du pĂĽ taket: Nu ger vi dig hela format pĂĽ samma pall, fĂśr ett extra personligt uttryck. 30 ĂĽrs garanti när du kĂśper ett komplett Benderstak! StĂśrsta nyheten hittar du pĂĽ taket: Nu ger vi dig hela L ĂĽrs garanti när i duhkĂśper lĂĽ dietti komplett i ĂĽ ĂĽ h 30 Benderstak! Â?Â?Â? ­Â?€‚‚ ƒ„…†‡ˆ ‚ Läs mer om garantin och lĂĽt dig inspireras pĂĽ vĂĽr hemÂ?ˆ ˆÂ?‰Š ‹‡  ƒ„… ˆ ‹ˆƒ Š ˆ sida benders.se – ta sedan raka vägen till din ĂĽterfĂśrsäljare! †ˆ‡ Â? ˆÂ?ÂŒ

Ă…R TRETTKIO G A R A N TI TA

     Â Â?

46 Vision HĂśglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................


................................

Vision Hรถglandet nr 5 - sommaren 2013

47


Ny lekstuga med gamla saker Sommaren stundar och barnen vill leka ute. I hörnet av trädgården står lekstugan, full med sand, plastspadar och fotbollar. Känns det igen? Här kommer tipsen som förnyar lekstugan både billigt och miljövänligt. Har du märkt att barnen ofta hellre leker med dina hushållsredskap än dockservisen de fick i födelsedagspresent? Då kan det vara en bra idé att i stället köpa köksutrustningen till lekstugan på second hand. På hem-

och hushållsavdelningen kan du hitta både plastmuggar, decilitermått i aluminium, bunkar och små stekpannor. Hållbart både för barn och miljö, och dessutom prisvärt. Tips: En liten byrå, eller som här, ett serveringsbord, kan enkelt bli en spis. Klipp ut rundlar och tejpa fast där du vill ha plattorna. Måla sedan över, ta bort rundlarna och vips – så har du en spis. Tänk på att använda en färg som inte innehåller farliga ämnen för barnen.

Grönt på altanen Med grön plast blir det en skön plats att sitta och läsa på altanen, verandan eller balkongen. Denna plastmatta och solglasögonen med skönt, grönt glas kommer från Erikshjälpen Second Hand. Extra grönt blir det så klart av att second hand är miljövänligt.

Mycket för pengarna

Köksutrustningen för lekstugan innehåller bland annat ett serveringsbord, en plastmatta, bunkar, koppar, underlägg att använda som tallrikar, en handvisp, en kaffekanna och hemvävda handdukar. Budget: ca 150 kr. Altanen fick nya kläder i form av en plastmatta för ca 75 kr. Solglasögonen kostade 25 kr. TEXT OCH FOTO: ROSEMARIE ENGBLOM, ERIKSHJÄLPEN

S mmartider! Sommartid betyder utetid. I våra butiker hittar du allt du behöver a och aktiva sommardagar. som mmardagar. Din h för både lata handling gör skillnad!

Butiker nära dig... BODAFORS Erikshjälpen Second Hand Tisdag 15-18, Lördag 10-13 HUSKVARNA Erikshjälpen Second Hand Tisdag 14-18, Torsdag 14-18, Lördag 10-14 JÖNKÖPING Erikshjälpen Second Hand Tisdag 12-18, Torsdag 12-18, Lördag 10-14 SÄVSJÖ Erikshjälpen Second Hand Tisdag 14-18, Lördag 10-13 VETLANDA Erikshjälpen Second Hand Tisdag 12-18, Torsdag 12-18, Lördag10-14 VIMMERBY Erikshjälpen Second Hand Tisdag 12-18, Torsdag 12-18, Lördag 10-14 VRIGSTAD Erikshjälpen Second Hand Fredag 14-18, Lördag 10-13

Tack för att du vill vara med och stödja vårt arbete! www.erikshjalpen.se

48 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

www.facebook.se/erikshjalpen

Tel 0383-46 74 50 · www.erikshjalpen.se


Sommartips från Vetlanda

Upplev äventyret Paddla på Emån, klättra i berg eller upplev Småland från en mountainbike. Det och många andra äventyr finns att uppleva hos EMventure i Kvillsfors som också har boende för de som vill stanna i flera dagar. Bokning görs på telefon 0383-46 40 22. www.emventure.se

Vaska guld i Ädelfors Det absolut bästa stället att lära sig vaska guld är att besöka guldvaskningen i Ädelfors. Guldvaskningen ligger på en lugn och fin plats vid den vackra Emån och du får hjälp av instruktör för att lära dig vaska. Ta en paus i caféet och titta in i gruvmuseet. Allt guld du hittar får du ta med dig hem! Bokning görs på telefon 0706-57 51 38. www.guldstrom.se/smaland_gold

Stenbergaspelen I Stenberga hembygdsgård kan du i år njuta av sommarteatern "Dä ä som dä ä" från och med den 22 juni kl. 15. Den speglar Pälle Nävers ovanliga livsöde i glädje och sorg, kärlek och längtan, bland älvor och vättar i det ljusa Småland. Biljetter köps på 073-817 58 56 eller www.stenberga.nu. På hemsidan finns mer information om övriga föreställningar.

Sommarutställning på Vetlanda Museum Minimalist möblerar Vetlanda Museum Malmökonstnären Eric Lennarth har varit verksam i sextio år. Men när han sammanfattar sitt livsverk på Vetlanda Museum blir det gott om plats över. Rekonstruktion heter utställningen, där åtta verk representerar olika epoker i den 86-årige konstnärens utveckling. – I stället för stilleben och landskap arbetar jag med objekt eller element, förklarar Eric Lennarth och liknar sina konstverk vid möbler. Flera av konstverken är svarta eller vita. På 70-talet var han dock svag för rött, vilket här syns i skulpturen ”Lantmäteri”. På senare år har Eric Lennarth fastnat för fluorescerande färger, vilket får extra kraft i kombination med hans stora svarta ytor. Han har genom åren deltagit i ett hundratal samlingsutställningar samt haft ett femtiotal separata på museer, konsthallar och gallerier. – Jag är inte galleriägarnas älskling eftersom min konst inte är särskilt försäljningsbar, säger Eric Lennarth som försörjde sig som bildlärare i Malmös skolor innan han blev pensionär. Till utställningen har dock vykort, affischer och andra trycksaker tagits fram till försäljning.

Segway Småland Vill du hitta på något nytt och annorlunda? Då skall du absolut satsa på en segwayupplevelse, boka ett segwayevent, spela segwaypolo eller hyra några cyklar och ta en härlig tur på egen hand. Segway Smålands nöjen passar såväl företagseventet som privatpersoners svensexor, möhippor eller kompisgängets eventdag. Mer information om utbudet finns på hemsidan, där ser du också när det finns segways lediga och kan göra en bokningsförfrågan!

För mer info besök www.vetlanda.se

För mer info besök www.segwaysmaland.se

................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

49


50 Vision Hรถglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

Stadshuset Vetlanda

0383-761136

GULDCITY Vi har den perfekta presenten!


Sommartips från Vetlanda

Levanders Lanthandel med café I den lilla byn Alseda med betagande utsikt över sädesfält och hagar med betande kor och hästar, ligger Levanders Lanthandel som idag drivs som muséum, litet café och presentbutik. Öppettider: 1 juni - 2 september, tisdag - söndag kl. 11-17. Telefon 0383-520 61. www.levanders-lanthandel.se

MIN Made in Nävelsjö Kleva gruva Klevagruvan ligger ca 10 km från Vetlanda mitt i skogen på Klevberget i den vackra småländska naturen. Varje år mellan maj och augusti besöker tusentals gäster från hela Sverige och många andra länder gruvan. Bokning görs på telefon 0383-540 33. www.klevagruva.com

Fyra kvinnor som hantverkar tillsammans har utställning och försäljning i Nävelsjö Boda. Hantverk av olika slag som trådslöjd, luffarslöjd, kransar, krumelurer i hö och cement, handväskor, sittpuffar och hundkoppel, tovade smycken och inredningsdetaljer erbjuds, samt servering av kaffe och våfflor. Öppet på söndagar kl. 13-17. Telefon 0383-205 75.

Fyrhjulingsupplevelser I Horseryd utanför Åseda kan du hyra fyrhjulingar och här erbjuds många spännande och naturnära upplevelser. Skogssafari, teknikbana, viltsafari och konferensaktiviteter med mera. Följ med på ett spännande äventyr med fyrhjulingar på riktigt häftiga banor i skogarna kring Horseryd. Det finns något för alla från en enkel övn-

Levanders lanthandel

i Alseda Öppettider: 1 juni- 1 september tisdag-söndag kl.11-17 (stängt midsommarafton)

ingsbana till riktigt krävande banor där man måste hjälpa varandra för att komma vidare. På viltsafarin samlas

Hjärtligt välkomna!

man innan skymningen och tar sig med hjälp av fyrhjulingen ut i skogen och spanar efter vilda djur i mörkret. För mer info besök www.fyrhjulingsupplevelser.se

Tel.nr. 0383-520 61 www.levanders-lanthandel.se www.facebook.com/Levanders.lanthandel

................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

51


Sommartips från Vetlanda

Wallby Säteri

Vänhems Café & Vandrarhem Gör ett stopp på resan hos Vänhems Café & Vandrarhem i Korsberga för att njuta av en kopp kaffe ute i trädgården, gå en runda på äventyrsgolfbanan eller sova över på vandrarhemmet innan ni fortsätter er resa. Telefon 0383-204 11. www.vanhem.se

Wallby Säteri är en personlig mötesplats strax utanför Vetlanda. Trakten kallas för Smålands trädgård och herrgården med tillhörande rum och stugor ligger vackert vid stranden av Skirösjön. Här mår man bra i en miljö omgiven av stora skogar, öppna fält och beteshagar, 300-åriga ekar och spegelblanka sjöar. Här får såväl privatpersoner som företag en upplevelse långt ifrån vardagen. Bland annat säljs danspaket till Ekbacken. Boking görs på telefon 0383-46 21 60. www.wallby.se

Ramkvilla Outdoor Activity Vid den norra stranden av Klockesjön i byn Torp, väster om Ramkvilla ligger vår äventyrsby. Här omges du av en underbar natur och klucket från det friska vattnet i sjön. Här hittar du bland annat äventyrsslinga med femkamp, jättekåta, fotbollsgolfbana med 9 hål i naturlig terräng, café och stort vildmarksspa, vedeldad bastu och vedeldad badtunna. Bokning görs på telefon 070-575 82 20. www.ramoa.se

22 juni -6 juli

Stenberga Hembygdsgård

Dä ä som dä ä...

Rea: PALL Penny Pinn Finns i gult, svart, turkos och vitt.

99:–

Ännu fler fynd hittar du i butiken! y Upp tillld50% rabatt på utvalda varor. UTEGRUPP Grinda Bord 150x96 cm. Valnöt/aluminium. Inkl. iläggsskiva 50 cm. 4 st Grinda positionsstolar. Finns även i vitt.

Ord. pris 595:–

Max 2 st/hushåll. Begränsat antal.

…en sommarteater som med humor och allvar speglar Pälle Nävers ovanliga livsöde.

Paketpris!

4.995:– Ord. pris 6.995:–

MATGRUPP Lotta Bord 180x90 cm. Inkl. tilläggsskiva 50 cm. 6 stolar i vitlack. Paketpris!

BILJETTER: www.stenberga.nu • 073-817 58 56 Stenbergabutiken Maxi ICA Stormarknad Vetlanda

0% 0 %

RÄNTA R ÄN NTA I 10 0M ÅNAD ÅNA NADER NA R MÅNADER

4.995:– Ord. pris 6.495:–

Sävsjörondellen · Tel 0383-121 20 Mån 9-19, tis-fre 9-18, lör juni-juli stängt

Lite mer... Lite bbättre...

.................................

INRED NU, BETALA SENARE. 10 delbetalningar 0% ränta, 0:- uppläggningsavgift. Administrationsavgift på 25 kr/månad tillkommer. Inköpsmånaden är betalningsfri. Effektiv ränta vid 10 000 kronor är 5,6%. Kreditgivare är Handelsbanken Finans.

www.em.com

52 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013


Vinn Marias nya bok

3 vinnare!

Fira med Maria Montazami 7 4 5 1 6 8 3 5 4 2 8 2 1 6 8 9 5 6

8 6 4 2 7 1 7 4 2 9 8 5 4 7 3 5 7

Sms:a in ditt svar: 1. Skriv VH SUDOKU MARIA och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1, 4, 5, 2, 8 blir det VH SUDOKU MARIA 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med namn och adress. (Ex: VH SUDOKU MARIA 20 Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta svaret på ett vykort till: Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’Maria’.

Läs om Maria i Vision Höglandet!

Svara innan den 15/8 2013

Maria Montazami är proffs på att sätta guldkant på tillvaron! Att alltid hitta något värt att fira har blivit hennes livsfilosofi. Hemma hos familjen Montazami firas stort som smått, och i hennes nya bok öppnar hon på nytt generöst upp sitt vackra hem i soliga Kalifornien. Här dukas det upp till fest vid årets alla högtider, svenska såväl som amerikanska, och hemma hos Maria blir till och med fredagsmyset något extra. Sagolika dukningar, fantasifullt pyssel och god mat hör till och förgyller både vardag och fest. Maria kryddar gärna med lite flärd så fort tillfälle ges och även fyrfota familjemedlemmar får sin beskärda del av firandet.

SKATTEÅTERBÄRING?? ����������������������������������������� ��������������������������������������� ���������������������������

www.vetlandaresebyra.se

���������������������

��SKOTTLAND��������������������� ��SKOTTLAND������������������������� ����������������������Speyside och Orkney ��KINA������������������������������� ��SYDAFRIKA�������������������� Våra öppettider måndag - fredag kl 08.00 - 17.30 Brogårdsgatan, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se

................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

53


SuccÊartad handel i Vetlanda Handelsplats – Vi erbjuder:

25 butiker med mode & accessoarer,

CE N T R U M

6 butiker med ur, guld & optik, 38 butiker fÜr hus & hem, 10 butiker med sport, lek & hobby, 4 butiker med second hand, 18 butiker med bilar & tillbehÜr, 8 ställen fÜr nÜje & Üvernattning, 12 butiker 25 cafÊer & restauranger, med livsmedel,

9 butiker med elektronik, 28 ställen med hälsa & skÜnhet

Sommarstaden

Vetlanda BesÜk www.vetlandahandelsplats.se och läs om vad som händer i Vetlanda Handelsplats Vi Ünskar er alla en skÜn sommar!

Â…ˆ„† †“Â…„ Â?Â?

 ­

�•Œ�

SVERIGES SVERIG SVE RIGES ES STĂ– STĂ–RST STĂ–RSTA RSTA TA BABYKEDJA BABYKED BABY KEDJA JA

 †‚†­

–ƒ†„„†ƒ ƒ‹—

Œ‘   ‹„

Â? Â?Â

�Œ”�

Â?Â?

 ­

 ŒŒ�

Ž�‘   €†€€’ “†‚­ ��

 ­

”ŒŒ�

 Ž‘  

Semesterstängt S t tä t v.30 30

Sommarerbjudande!

10%

”Ž‘  

pĂĽÂ…†‡Â…ˆ‰ˆŠ

Shampoo & balsam (sü lüngt som lagret räcker)................................. Tel 0383-125 30, BangĂĽrdsg. 12 Vetlanda

 

     

  ­€‚ƒƒ„

 Â Â?Â? Â?      Â? Â?

 ƒ‡Š

54 Vision HĂśglandet nr 5 - sommaren 2013       Â Â?Â?Â?Â?Â?Â?


Succéartad handel Besök oss i Vetlanda Handelsplats GULDCITY handgjorda smycken av egen design

men&women

men&women

NYMANS SKOR

Mini Nail

Gilla oss på Facebook och få information och erbjudanden.....

SKOR FÖR SKÖNA SOMMARDAGAR! 750:36-41 beige, vit, svart skinn

från

180:28-47 svart skinn

499:36-41 svart, röd, brun skinn

700:-

599:-

40-46 brun skinn

36-41 3 röb, blå skinn

500:-

Softwork

499:-

40-46 brun skinn

36-47 svart skinn svar

Softwork

580:-

600:-

36-41 svart, vit, röd, syren. Även herr.

36-41 beige skinn be

Soft Line

449:36-41 beige, blå

Soft Line

sköna marie

399:-

299:36-41 flera färger

36-41 svart , vit skinn

NYMANS SKOR

KOR B R A S S E R! RI BR A P

.

Fenixgallerian, NÄSSJÖ Tel. 0380-149 95

BR A BRA SKOR P R I S E R!

................................

Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

55

Magasingatan 33, VETLANDA Tel. 0383-183 58


- Massor av sommarerbjudanden - Vinn Speedway-biljetter - Besöksmål i Vetlanda

Sommaren 2013

M TRU CEN

BRUNNS GÅRD

NYDALA

D GÅR BRO

Sommar i Vetlanda 56 Vision Höglandet nr 5 - sommaren 2013

.................................

VETLANDA HANDELSPLATS HAR STÖRSTA UTBUDET PÅ HÖGLANDET. BESÖK ÄVEN VÅR HEMSIDA WWW.VETLANDAHANDELSPLATS.SE

Vh513web