Page 1

................................... # 2 2013 - Störst på Höglandet 44.795 ex! Vision Höglandet nr 2 - april 2013

vision

höglandet

psykolog alf b svensson:

”Försök inte skapa aneby - Eksjö - nässjö - sävsjö - vetlanda könsneutrala barn”

Swedish House Maffia och morgonångest ledare av mikael torstensson

Hjältar från Höglandet! familjen alfvén från sävsjö räddar

sexslavar ”några av barnen i nepal är bara 9 år gamla när de säljs till bordellerna”

vision resa

vision motor

höglandet

höglandet

Pär från Vetlanda emigrerade 8 sidor motor!

till Australien

SYDNEY

därför engarerar vi oss i somaliland!

1


2

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

var inte rädd...

don´t you worry child... Swedish House Maffia, Höglandet och ångesten... Ibland kan oron verkligen gastkrama mig. Du kanske har känt det också, ångesten som likt tidvatten stiger i din själ, sömnen som inte vill komma och tankarna som bara maler och maler. Små saker blir stora. I botten av dig själv finns bara du. Ibland är det så fruktansvärt ensamt!

Jag vet inte om killarna i Swedish House Maffia har förstått det själva men i låten ”Don’t you worry child” sjunger man om att en annan dimension som de kallar ”heaven” har en plan för varje människa. Just detta gör att miljoner människor över hela världen finner tröst i dessa enkla ord. Man träffar något som berör

Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC.

Killarna i supergruppen Swedish House Maffia. Från vänster: Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello. Foto: Wikipedia så hopplöst utsatt. Titta på honom. Där i hans ögon finner du den gränslösa ångesten du inte trodde någon kunde förstå. Där finner du ensamheten, utsattheten och hopplösheten du inte trodde någon visste att du bär. Titta noggran-

”De spruckna läpparna formar ord. Lyssna, han talar till dig. ´Don’t you worry, don’t you worry child. See heaven’s got a plan for you´.” långt in i själen. Och himlarna eller rättare sagt Himlen med Gud själv i centrum har en plan för dig. Den planen börjar med att du personligen upplever påskens budskap. Nej, jag talar inte om påskharar, ägg eller flygande häxor. Jag talar om det som hände på en dammig kulle utanför Jerusalem för så där tvåtusen år sedan.

Följ med till korset

Följ med mig i tanken till den romerska provinsen Palestina den där långfredagskvällen. Låt oss gå runt Jerusalems urgamla stadsmur och upp till den lilla höjden som heter Golgata. Där hänger han, Gud själv. Så sönderbruten,

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål. Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster.

Denna djupt rotade ensamhet och rädsla har sin grund i att något fundamentalt saknas i våra liv. Något som vi är ämnade och skapade för att ha, därför upplever vi ett tomrum. Vi kan ana detta något i mötet med den storslagna skapelsen eller i gränslandet mellan liv och död. När ett nyfött barn tittar på en eller när en älskad anhörig tar sitt sista andetag.

Fantastiskt budskap från maffian

Om Vision Höglandet

nare och du ska se att de spruckna läpparna formar ord. Lyssna, han talar till dig. ” Don’t you worry, don’t you worry child. See heaven’s got a plan for you” Fritt översatt kanske något sånt här: ”Oroa dig inte, var inte rädd. I himlen finns en plats för dig”. Det han just har gjort har säkrat den platsen för var och en som vill. För dig. Nu väntar han på att du ska tala till honom. Vad säger du? Valet är ditt.

Kanske du vill säga något i stil med detta:

”Du skapare som jag längtar efter, du som är min Gud och vill vara min far. Tack för det

Har du tankar och funderingar om det vi skriver. Vill ha hjälp att komma vidare eller vill du kommentera på något sätt? Sänd ett mail till mikael@copyvision.se eller ring 0735-073822.

som skedde på korset för tvåtusen år sedan. Tack för att detta är tillgängligt för mig i dag. Tack för att du har en tanke med mitt liv. Jag tar emot förlåtelse och ett nytt liv nu, i Jesu namn.” Se nu till att berätta detta för någon. Masa dig iväg till ett sammanhang där man tror på detta så du får hjälp att komma vidare och skicka gärna ett mail till oss.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 44 794 ex. Tryckt på Pressgrannar Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson Foto framsidan: Mikael och Ing-Marie: LoveNepal Alf: Pressbild Pär: Mikael Torstensson Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården, 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

341

Mikael Torstensson

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

673 Trycksak

Vinnare Vision Höglandet #1 2013 Bosse bildoktorns bok Glenn Gyllenudd (Vetlanda)

Terese Fredenvalls CD

Carol Hansson (Nässjö), Ulla Lindell (Eksjö), Berny Henoksson (Vetlanda), Berit Fischer (Korsberga), Hanna Nilsson (Forserum)

Vinnare presentkort från Baazar

Birgitta Svensson (Mariannelund), Britt Ericsson (Forserum), Mika Karlsson (Vetlanda)

Skrivare från Kontorsspecial Carina Fyhr (Sävsjö)

Headset från Kontorsspecial Gun Fransson (Eksjö)

Grattis alla vinnare! Vinstbevis kommer på posten. Hämta vinsterna hos respektive vinstgivare!


...................................

3

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

välkommen! resor

engagerat

nu även med höglandets största motortidning!

vision Barnskormotor

vision liv

höglandet

Barnskor

höglandet

historia

med

med

hjältar

Vision Höglandet tidningen folk läser!

Levanders lanthandel

44.795

8 sidor motor!

Välkommen till SKOPROFFSEN

exemplar

i Alseda Påsköppet

Sko storlek 36-46

1200:-

Annonsera du också Ring 0382-671 97.

26 mars - 1 april kl.11-17 Butiken är full av vårnyheter och i caféet serveras bl.a nygräddade våfflor.

Hjärtligt välkomna!

Känga storlek 36-41

PROBLEM MED DATORN?

1200:-

Vi utför: formatering, virusrensning, uppgradering, felsökning & backup.

Vi säljer även: Datorer, komponenter, skrivare, bildskärmar, minneskort, kablar, TV + mycket mer.

VI SÄLJER BLÄCK TILL OTROLIGT BRA PRIS!

För information ring 0383-520 61 www.levanders-lanthandel.se www.facebook.com/Levanders.lanthandel

Fler modeller finns i butiken. SANDINS SKOR S Storgatan 6, Eksjö 0381-102 03

SANDINS SKOR S Storgatan 6, Eksjö 0381-102 03

Presenttips - köp en symaskin!

Kom till oss och sy läckra korgar, häftiga väskor, vetekuddar m.m. Ring för bokning!

maskinsmu s Sy

m eu

Lid a

Service på alla fabrikat

Lördag öppet 9-13, annars öppet enligt önskemål. Lördag öppet 9-13, annars öppet enligt önskemål. FörFör vägbeskrivning se www.syman.se vägbeskrivning se www.syman.se

_ _ . Tel: 0383.558110 Vitalagatan 9, 574 32 Vetlanda

Öppet Mån-Fre: 09.00-18.00 Lördag: 09.00-14.00 Söndag: Stängt


4

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

y e n d sy Nyårsafton.

n a d i s a r d n a å p d a t s k s i t s a fant

“En av kvällarna i Sydney är det självaste nyårsafton. En magisk kväll med middag i Darling Harbour. Efter god ma enorma fyrverkeriet över bron och operahuset i Sydneys hamn.”

Planet sveper över havet in mot den australiska kontinenten. En vacker och dramatisk kust badar i kvällens varma sol. Vågorna bryts mot höga klippor och en paradisbukt med en sagolik sandstrand sveper förbi. Vad vi inte vet just då är att det vi ser är legendariska Botany Bay nära flygplatsen i Sydney.


...................................

y

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

5

surfing. ayers klippa.

operahus.

jorden!

Daniel Solander. Den stora mängd botaniska fynd som gjordes på platsen ledde till namnet Botany Bay - “botanikviken”. Det skulle Paul på det förnäma sjöfartsmuseet i Sydney berätta för oss några veckor senare. Vår pionjär var botaniker och vetenskapsman, en lärjunge till självaste Linné och som botaniker var han en av de främsta deltagarna i expeditionen som skulle upptäcka och kartlägga Australien och Nya Zeeland.

vision resa

En annan värld

höglandet

at tar vi oss ner till stranden på motsatta sidan hamnen där tusentals människor samlats för att se det Vad vi inte heller vet är att den är uppkallad efter en svensk, eller rättare sagt vad denne svensk gjorde. Det var nämligen här som den förste svensken och en av de första européerna steg i land på den australiska kontinenten en dag 242 år tidigare än dagen då vi njuter av

utsikten över det vackra som vi snart ska landa på. Vi har ingen aning om att det var just här som den brittiske upptäcktsresanden James Cook landsteg 1770. Med på hans fartyg HMB Endeavour fanns även den svenske botanikern Dr.

Vi kommer till en annan värld än vår landsman Daniel. Idag är Australien ett modernt land med flera mångmiljonstäder. Ett enormt inland med stora näst intill obebodda områden. Framför oss ligger en resa genom denna för oss outforskade värld, en resa som ska ta oss till avlägsna öar, heta öknar och enorma storstäder. En resa på närmare tusen mil i bil. Vi kommer att sova i gruvhål i öknen, i baracker på avlägsna boskapsstationer, bland kängurur och emus i den australiensiska vildmarken och i fantastiska gamla hus från kolonialtiden. Men först väntar nyår i Sydney.

Kapten Cook och Dr. Solander

När Kapten Cook och svensken Dr. Solander steg i land imponerades de av ursprungsbefolkningen och beskrev dem i positiva ordalag. Vad de inte visste var att de banade väg för en utveckling som skulle få ödestigna konsekvenser för stammarna på den glest befolkade kontinenten. När kapten Arthur Phillip landsteg i Botany Bay 17 år senare i spetsen för den första flottan bestående av 11 små skepp med 1 000 passagerare och fångar sägs det att de första orden de australiensiska aboriginerna sa till dem var ”Warra! Warra!” (Ge er iväg!). De gav sig inte iväg utan etablerade den första kolonin där Sydney nu ligger. Under åren skulle 170 000 landsförvisade fångar komma till Australien (var av 70 000 till den stora och avlägsna ön Tasmanien). Dagens Sydney har 4,5 miljoner invånare och är en vibrerande storstad.

Stort, riktigt stort

Sydney är stort, riktigt stort, nästan svårt att få grepp om. Det givna navet är Sydneys hamn med legendariskas landmärken som Sydney-

SKOTTLAND

WHISKYRESOR TILL SKOTTLAND 2013

Flyg/bussrundresa med 7 nätter i Skottland (varav 2 på Isle of Skye)

Mer info på www.vetlandaresebyra.se

TATTOO-resa 18-25 augusti 2013

- Maltwhiskyfestivalen på Islay 25 maj - 2 juni - Maltwhiskyresa till Speyside och Orkney 17-25 augusti - Maltwhiskyresa till Mull och Skye 31 augusti - 8 september - Maltwhiskyresa till Islay 5-12 oktober

Guide på våra whiskyresor är Janne Brink som sedan många år är inbiten whiskyentusiast.

Våra öppettider måndag - fredag kl 08.00 - 17.30 Brogårdsgatan, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se


6

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

”Sydney som så många andra platser i Australien handlar väldigt mycket om stranden, surfing och en avslappnad livsstil.”

vision resa

höglandet

strandliv.

bron och operahuset. Här finns även charmigt sympatiska Darling Harbour där restauranger, gatuartister och spatserande turister trängs. Stämningen är avspänt otvungen. I Darling Harbour ligger det fantastiska maritima museet med stora och små skepp vid den vidsträckta kajen. Vi hittar bland annat en exakt replica av HMB Endeavour, skeppet som Dr. Solander kom med. Fantastiskt intressant. Attraktioner som vaxkabinett, vildmarksäventyrshus, världens största I-Max biograf och museer trängs längst kajerna tillsammans med restauranger som serverar mat från världens alla hörn.

Strandkultur

Sydney som så många andra platser i Australien handlar väldigt mycket om stranden, surfing och en avslappnad livsstil. Staden är byggd runt olika stränder, den ena vackrare än den andra, och det finns också områden in mot landet, upp mot Blue Montains. Stämningen är försiktigt optimistisk. Landet har inte drabbats nämnvärt av den ekonomiska krisen som håller många delar av världen i ett kallt grepp. Det väldiga landets 22 miljoner invånare lever ett ganska bekvämt liv över lag, det är den bild man får när man möter australiensarna.

Pär från Höglandet

Vi bor hos några vänner i Hills. En ganska nybyggd stadsdel några mil från centrum. Här finns enorma köpcentrum med en skön blandning av shopping och nöjen. I Hills tronar även den enorma Hillsong Church som samlar runt 20 000 personer en vanlig vecka. En fantastisk upplevelse! En vanlig söndag har man 4 möten i huvudkyrkan och dessutom möten på

8 andra platser i Sydney. Mötena är som en konsert med påtagligt varm atmosfär och en mycket bra predikan. Församlingen hjälper tusentals med människor i megastaden och ut över världen. Här möter vi Pär Karlsson från Vetlanda som emigrerade till Australien för några år sedan. Pär jobbar nu som avdelningschef vid ett möbelföretag i Sydney.

sydney bridge.

Varför flyttar man till Sydney?

– Det bästa med Australien är klimatet, vi har sommar 9 månader om året med svenska mått mätt, förklarar han. På vintern (juni till augusti) kan det bli kallt på nätterna och då husen är dåligt isolerade blir det riktigt kallt inne också. Pär saknar inte Höglandet. – Det är lätt att få vänner här och jag är engagerad i Hillsongkyrkan med olika uppgifter. Den första tiden studerade jag på ledarskapsskolan i kyrkan samtidigt som jag arbetade. Pär förklarar att man behöver en australiensisk arbetsgivare som tar ansvar för den som vill emigrera till Australien för att kunna få uppehållstillstånd. Efter 5 år kan man bli australiensisk medborgare. För den som vill besöka landet under ett år och jobba så kan man få ett ”Working Holiday Visum” som gör att man kan resa och arbeta i upp till ett år.

Kritvit sand och kängurur

Pär visar oss några av sina favoritställen runt Sydney. Avlägsna stränder med kritvit sand, en dal med massor av kängurur och ett litet fish and chips-ställe i en fiskhamn där fisken kommer direkt från morgonens fångst. Det är lätt att förstå att Pär trivs här när vi kör längs slingrande vägar som klänger sig fast högt uppe på klipporna som störtar ner i det skummande Tasmanska havet.

“Det bästa med Australien är klimatet, säger Pär från Höglandet”

Emigrant från höglandet.t.


...................................

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

7

Den SMÅLÄNDSKA fönsterinstallatören

Nya fönster! MED ELLER UTAN MONTAGE

Prisvärt, snyggt, tryggt och lokalt! ig rstaklass ö f h c o t ärdhe mbinerar o k r Stil, prisv e t s n fö målands S . et. e ic v r e s ög kvalit h d e m ris , Sävsjö ett bra p regården

“ BUTIKEN ÄR FULLADDAD MED VÅRENS NYHETER! Z-04

shoes

399:storlek 36-41 svart, vit, röd

Elisabeth

el, Doma

och Mika

750:storlek 36-41 svart, röd

Z-04

249:shoes

storlek 35-46 svart, vit, blå

ÖR F G A D I G RIN DSFRI A N T S O K EN OFFERT!

BRA SKOR! BRA PRISER! ÖPPET HELA PÅSKVECKAN I VETLANDA Skärtorsdagen kl 10-18, långfredagen kl 11-15, påskafton kl 10-15, påskdagen kl 11-15, annandagpåsk kl 11-15

NYMANS SKOR Fenixgallerian, NÄSSJÖ Tel. 0380-149 95

.

Magasingatan 33, VETLANDA Tel. 0383-183 58

Smålandsfönster, Sävsjö • Tel 0382-100 05


8

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

vision resa

hillsong.

höglandet

tiotusentals människor samlas varje vecka på hillsong, sydney fest.

fantastiskt.

Fyrverkerier över Sydneys hamn.

Magisk nyårskväll

En av kvällarna i Sydney är det självaste nyårsafton. En magisk kväll med middag i Darling Harbour. Efter god mat tar vi oss ner till stranden på motsatta sidan hamnen där tusentals människor samlats för att se det enorma fyrverkeriet över bron och operahuset i Sydneys hamn. Vi får klättra genom trädgårdar för att komma förbi polisens kravallstängsel. Fyrverkeriet är makalöst och tillsammans med tusentals turister och sydneybor firar vi in det nya året i den sammetslena varma australiensiska nyårsnatten.

Hillsong Church har fyra samlingar varje söndag i huvudkyrkan.

Huvudattraktioner i Sydney: Darling Harbour

Missa inte sköna upplevelser bland gatuartister och restauranger. Här finns mängder av attrationer. www.darlingharbour.com

Hillsong Church

Ett besök här är en självklarhet när man kommer till Sydney. Du kommer att få helt nya referensramar när det kommer till kyrkor och en upplevelse för livet. Missa inte detta! Se www.hillsong.com.au

Klättra upp på Sydney Bridge

Iklädd hjälm och sele kan du ta dig upp på toppen av den legendariska bron. Det kostar en slant men utsikten är enorm. Den snabbaste klättringen tar över två timmar. www.bridgeclimb.com

Kryssning i hamnen

Ta en av de många kyssningarna och upplev Sydney från vattnet. Allt från actionfyllda speedboats till lyxiga middagskryssningar i solnedgången. Se bland annat www.captaincook.com.au

Sydney Zoo

En egen halvö dit man tar sig med båt. Spännande djur som tas väl om hand i de generösa hägnen. Sov över i vilmarkscampen och vakna till alla ljud från djuren. www.taronga.org.au

Australia National Maritime Museum

Av: Mikael, Elisabeth, Sara och Hanna Torstensson

Förnämnlig anläggning med fantastiska utställningar. Vid kajen ligger museiskepp, allt från Kapten Cooks Endeavour till stora krigsfartyg och en u-båt. www.anmm.gov.au

Stränderna

En upplevelse för hela familjen!


EDJAN

................................... Vårnytt i Sävsjö!

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

9

Service - Elinstallationer - Nyttja ROT-avdrag

KAMPANJKom in till oss och låt VECKORNA dig inspireras! 10-14 Vi erbjuder proffshjälp och kvalitetsprodukter från ledande leverantörer.

KAMPANJPRIS

7.995:ORD. PRIS

10.495:-

Lasarettsgatan 23, Vetlanda Tel 0383-154 66 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13

Alltid i Ledningen...

Köpmangatan 9, Sävsjö Tel 0382- 140 50 Öppettider: Mån-fre 10-18 Lör 10-13

GOLVCITY Sävsjö Mån-Fre 10-18 Lör 10-13 GOLVCITY Vetlanda Mån-Tor 10-18 Fre 10-17 Lör 10-13

tel 0735-121970

Fönster • Dörrar • Solskydd • Fönster • Dörrar • Solskydd • Fönster • Dörrar • Solskydd •

GRATIS HEMBESÖK PÅ HÖGLANDET! Företaget med kompletta lösningar för ditt fönsterbyte. En kontakt från första besöket till ett färdigmonterat resultat. Kvalitetsfönster i trä/aluminium samt ytterdörrar, solskydd med mera.

MÅNGA NÖJDA KUNDER I HELA SMÅLAND!

Fönster - Dörrar - Solskydd

Sofiagatan 7 - 576 32 Sävsjö Tel: 0706-20 36 30 E-post: info@fonstermontorerna.se www.fonstermontorerna.se


10

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

svensk ”upptäckte” australien Kapten Cook

Daniel Solander

daniel steg i land tillsammans med kapten cook Daniel Solander var den förste svensk som satte sin fot i Australien. Daniel föddes i Piteå. Vid sjutton års ålder kom han till Uppsala och blev en av Linnés främsta lärjungar. Av Linné sändes han 1759 till England, dit han anlände 1760, fördröjd av en sjukdom. Linné föreslog att han skulle utnämnas till professor i S:t Petersburg, men han avböjde. 1763 fick han tjänsten som biträdande bibliotekarie vid British Museum. Genom sin bekantskap med Joseph Banks kom han att delta i James Cooks världsomsegling med skeppet HMB Endeavour som för första gången kartlade och utforskade Nya Zeeland och Australien, som vid denna tid var mycket dåligt kända. Joseph Banks var en mycket förmögen naturalist med svenska rötter. Han sponsrade hela expeditionen. Havsviken Botany Bay strax utanför Sydney fick sitt namn tack vare de botaniska fynd som Solander och Banks gjorde där vid landstigningen 1770.

Stort inflytande

Daniel Solander räknas som en av Englands främsta naturhistoriska auktoriteter. Han har hedrats med att få platser runt om i världen uppkallade efter sig. Till exempel i England, Australien, Kanada (Solander Island i British Columbia) och i Nya Zeeland (Solander Islands söder om sydön). I hans hemstad Piteå finns Solandergården och Solanderparken. 2007 invigdes en vetenskapsby med hans namn. 2001 utgavs frimärken i en samutgåva mellan Sverige och Australien som minne av Solanders botaniska upptäckter i Australien. Daniel Solander ligger begravd på Brookwood Cemetery i Surrey, England, på den svenska församlingens begravningsplats.

I Sydneys hamn ligger en exakt kopia av skeppet HMB Endeavour som tog Daniel till Australien. Det är en upplevelse att besöka skeppet.

vision

höglandet

historia

Daniel Solander var den förste svensk som satte sin fot i Australien. Han steg i land 1770 tillsammans med den legendariske Kapten Cook. Daniels upptäckter av nya arter av växter i Sydneyområdet har gett namn till den kända havsviken Botany Bay.

Kände romarna till Australien?

Namnet Australien kommer av det latinska ordet australis, som betyder sydlig. Legender om ett okänt sydligt land, Terra Australis, cirkulerade redan under Romarriket, och var vanliga i medeltida geografi, men de baserades inte på någon faktisk kunskap om kontinenten. Man resonerade filosofiskt om att det borde finnas en stor landmassa på andra sidan jorden som vägde upp de stora kontinenterna man kände till. När Daniel Solander steg i land i Botany Bay, vid dagens Sydney var Australien mycket dåligt känt i resten av världen.* Efter Kapten Cooks och Daniel Solanders besök gjorde Storbritannien anspråk på Australiens östra halva och bosatte den inledningsvis genom en fångtransport till kolonin New South Wales. Befolkningen växte stadigt i flera decennier och kontinenten utforskades och ytterligare fem självstyrande kronkolonier etablerades. När européerna kom befolkades Australien av aboriginerna som långt tidigare tagit sig över från Nya Guinea. Idag bor 22 miljoner människor på den stora landmassan, de flesta i de östra delarna. *Holländska upptäcktsresande hade besökt Australiens västkust på 1600-talet men inte etablerat några bosättningar.

Skisserna är från Daniels hytt i museiskeppet som är en kopia av HMB Endeavour som Daniel och Kapten Cook reste med.

SVT visar just nu en förnämlig serie om kapten cook. den finns på svt play. i avsnitt två beskrivs daniel solanders landsstigning i botany bay. filmen är inspellad på skeppet på bilderna.


...................................

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

Solskydd i vår!

Plissé Lamell Altanmarkiser Fönstermarkiser Rullgardin Screen m.m. Värme från både

11

Årets nyheter är här!

Succén i Nässjö fortsätter!

Höglandets

N u l a n s e r a v i 3 6 5 0 d a g a r s g a r n t i . ar vi 3 650 dagars garanti. s. Eler10års. Ring

Markis & Persienn 0381-140 90

! g a d i s s o

AeroMax är på uteVi ärNya experter på solskydd hela Höglandet! Kostnadsfria hembesök!

luft och mark du luftsvärmepumpen

CCJ

kan lita på i alla väder

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90

Bosch har de effektiva lösningarna

• • • • •

Värme ned till -20° Upp till 65° varmt vatten Smart kondensavledning Extremt låg ljudnivå 10 års försäkring på kompressorn, 6 år på övriga komponenter.

CCJ

Världens ledare diskuterar miljöfrågan

Vårt kompletta program värmepumpar är ett

kraftfullt bidrag för en bättre miljö. De olika modellerna är utvecklade för vårt nordiska klimat.

Allt från de stora bergvärmepumparna till de små luft/luft-värmepumparna har innovativ teknik och

www.boschvarme.se

prestanda som sparar miljön. Att du dessutom sparar många tusenlappar redan första året, är ett lika självklart som positivt mervärde.

Aneby HUS & BYGG-produkter, 0380-453 00 Bodafors Tidlösa VVS, 0380-37 40 65 Eksjö Sahlins VVS, 076-869 90 96 Stockaryd Björns Rör AB, 070-530 18 28 Tranås DJ:s Rör AB, 0140-197 70, Värmekällan, 0140-128 75 Vetlanda Aquabutiken AB, 0383-127 40

0150-725 60 / www.autoterm.se

dagars garanti.

VI KOMMER MED VÄRMEN

Nu lanserar vi 3 650 dagars garanti. Vi har den bästa Nu lanserar vi 3 650 dagars garanti. e lösningen för Eller 10års.års. Eller 10

VI VI KOMMER KOMMER MED MEDVÄRMEN VÄRMEN i e

i

v

ee

i ie e

ii

vv

ii

VI KOMMER MED VÄRMEN

st st

st

e

En Enavavmarknadens marknadens e ee s effektivaste effektivastesolfångare vsolfångare v t e

ee e e es s v vt e . . t e

i e

www.ivt.se www.ivt.se

.

i

din uppvärmning!

Utnyttja ROT-avdraget och få 50% av arbetsEn av marknadens kostnaden! ViVihar haralla alla effektivaste solfångare

FÖRSTA FÖRSTA SVANENMÄRKTA SVANENMÄRKTA VEDPANNAN VEDPANNAN

konkurrenskraftiga konkurrenskraftiga alternativ! alternativ! Ring Ring så så berättar berättar vi vi mer! mer!

e

i

v

i

www.ivt.se

Sandsjöv. Sandsjöv.14, 14,571 57161 61BODAFORS BODAFORS Telefon Telefon0380-37 0380-3705 0506 06

Vi har alla konkurrenskraftiga

Vi har alla konkurrenskra FÖRSTA FÖRSTA alternativ SVANENMÄRKTA SVANENMÄRKTA VEDPANNAN VEDPANNAN

e v

Ring så berättar vi

Sandsjöv. 14, 571 61 B Telefon 0380-37


12

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

Plisségardiner (som på bilden), rullgardiner, persienner eller lamellgardiner kan vara ett alternativ med ett stilrent resultat. Dessutom är denna typ av gardiner/solskydd ofta mycket praktiskt och snyggt.

vision hem

höglandet

Män är också esteter. Självklart. Men av tradition har gardiner och textil inredning varit kvinnornas revir. Så är det inte längre. Idag vill både män och kvinnor designa sin bostad och i den moderna textila inredningen finns något för alla smaker. Här några idéer för dig som gillar maskulina uttryck, levererade av inredningsarkitekt Eva Sape.

Gardiner för karlar

eller för den med maskulin smak

av Marie Pallhed foto Maria Eberfors

– En inredning med maskulin touch har strama linjer och fokuserar ofta på tekniska lösningar, säger inredningsarkitekt Eva Sape. Ibland är den också mer lätthanterlig, enklare att sköta. Eva har i 16 år drivit sin firma och hjälpt privatpersoner och företag med inredningslösningar. Hon har alltid hållit på med inredning och jobbar med idéer för hela hemmet. – Jag älskar tyger. Textilier är nästan som levande varelser och påverkar rummet så oerhört mycket. Eva säger att hon helst vill jobba på plats i en bostad för att kunna ge det bästa gardininredningsförslaget. – Det är mycket att checka av rent praktiskt, exempelvis ljusflöde och mer tekniska detaljer. Men också ur estetisk synpunkt vill jag gärna känna in rummet. Rummen talar till en och utifrån det börjar mitt designarbete för att få till den snyggaste lösningen.

Kan en gardin vara sexig? Absolut och kanske är den livslustbejakande gardinens bästa placering, i matrummet. Tyget kallas ausbrenner och mönstret ger intryck av att vara invävt i tyget. Gardinen sitter på en svart smidesstång och längderna flödar ut på golvet. – Svart är en snygg inredningsfärg, men kan också vara lite farlig, säger Eva. Risken är att färgen ger ett depressivt intryck. Jag gillar att sätta starka färger till svart.

Först ville man inte ha några gardiner alls i vardagsrummet. Men efter ett tag började fönstren kännas lite för påträngande och behovet av mjukhet gjorde sig påmint. – Denna följsamma alcantara i vitt har ett fantastiskt textilt flöde som tillsammans med skuggorna ger en inramande effekt, säger Eva. Gardinen har ganska stora öljetter och är uppsatt på en smal och kort stång, cirka 60 cm, i borstat stål. Stängerna är placerade på ömse sidor av det stora fönstret.

”Sätt inte upp några gardinbeslag på väggen förrän du vet vilka gardiner du vill ha. Det är annars väldigt vanligt, speciellt i nybyggda lägenheter ”. I detta kombinerade matrum och kök sitter en enkel, sparsmakad plisségardin i fönsternischen. Linjerna är strama och gardinen går att höja och sänka. Därmed fungerar den både som ljus- och insynsskydd. – Det är viktigt att få en balans mellan den mönstrade väggen och övrig inredning, så att man inte belastar rummet eller sig själv för mycket, menar Eva. För att få ett bra växelspel i rummet måste man stilla vissa ytor, i detta fall fönstren för att inredningen ska bli harmonisk.


...................................

Tillfälligt parti solskydd Vision Höglandet nr 2 - april 2013

!

100-tals rullgardiner i olika färger och utföranden 80-180 cm ord.pris upp till 999:-

Nu 199:Oavsett tidigare pris!

LYXIGA SATIN-BÄDDSET!

Vit hotellrand påslakan & örngott !

ic s s a l C Från

2 set 500:- ord. pris 998:Med reservation för slutförsäljning.

Måttbeställda solskydd från Luxaflex Just nu! Hissgardiner 90-140 cm

Under halva priset!

15% rabatt Passa på!

Färdigsydda, kompletta gardiner med funktionell skena. Vit och natur.

Prisexempel:

199:- (ord. pris 549:-) 100 cm 229:- (ord. pris 599:-) 110 cm 249:- (ord. pris 649:-) 120 cm 279:- (ord. pris 699:-) 130 cm 299:- (ord. pris 749:-) 90 cm

www.textil-huset.se

Öppet Måndag-fredag 10-18 Lördag 10-15

13


14

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

hjältar från höglandet

befriar sexs

familjen alfvén från sävsjö r flickor i nepal från barnbord Det var en kväll för fyra år sedan när sävsjöbon Mikael Alfvén besökte Singapore träffade han en god vän som visade honom tre bilder som skulle förändra hans liv. Bilderna föreställde tre söta flickor, den yngsta endast sju år gammal. – Jag tittade på bilderna och så berättade min vän att dessa tre små flickor var prostituerade och undrade om vi kunde göra något för att hjälpa dem. Jag blev fullkomligt chockad, säger Mikael.

Badifolket i Nepal

– Den kvällen fick jag höra berättelsen om Badifolket i Nepal. En berättelse om pappor som tog betalt för att vuxna män skulle förgripa sig på deras döttrar i smutsiga hyddor längs vägarna i Nepal, allt medan pappan väntade utanför och räknade pengarna eller såg på. Mikael fick höra om att dessa människor föds in i extrem fattigdom. De allra flesta är utan utbildning, har ingen hälsovård eller någon social status och de äger ingen jord. De är kanske den mest utsatta gruppen i Nepal och de är bundna till slaveri i olika former. Badifolket tillhör de kastlösa dhalits (de oberörbara). Deras unga flickor hamnar i slaveri och sexhandel. Deras enkla lerhyddor blir hembordeller. De tvingas sälja sina kroppar till en kontinuer-

lig prostitution för att överleva. De blir som unga lurade in i falska giftermål och används sedan av sin ”man”(herre) och flera blir sålda till bordeller i Indien. Badifolket bor i enkla lerhyddor utan dörrar eller fönster och utan sanitet, vatten eller el. Under vintertid går temperaturen ner på kvällar och nätter till runt noll grader. De äger inte mycket kläder eller annat för att täcka kroppen med och vem som helst kan när som helst komma in i hyddan och våldta frun eller den lilla flickan, i familjens närvaro och utan att någon kan hindra det som sker. I stort sätt alla flickor växer upp i denna skräck och osäkerhet, med fruktan inför hur framtiden blir.

11 år och gravid

En flicka blev gravid när hon var 11 år och vid 14 årsålder var hon tvåbarnsmamma. Hon, tillsammans med många andra flickor, är tvungna att varje dag besöka staden för att skaffa sig kunder. Många av flickorna får lämna skolan ett antal timmar per dag för att gå och uppleva

det fruktansvärda i att bli övergripen av vuxna män. Badifolket är en minoritetsgrupp på ca 70 000120 000 människor som är utspridda i Nepal, Indien och även i Kina. Dessa människor arbetar huvudsakligen med att sälja sina kroppar till sexhandeln. Deras fruktansvärda öde är bestämt redan ifrån födseln. Mikael har svårt att hålla tårarna tillbaka där han sitter på Vision Höglandets redaktion i Sävsjö och berättar om dessa människor. Den där kvällen i Singapore för fyra år sedan fick Mikael lämna middagen och gå upp på sitt hotellrum, han kunde inte somna utan grät och bad. Fram på morgonen bestämde han sig, han skulle göra allt i sin makt för att hjälpa dessa flickor. Det blev starten för organisationen LoveNepal. – Tillsammans med min vän, Håkan Gabrielsson, som var den som visat bilderna på flickorna och pastor Raju i Nepal, startade vi det första flickhemmet för 34 flickor, hösten 2009. När flickorna kom till hemmet var de

mycket sargade och trasiga. Dessa flickor hade blivit sexuellt utnyttjade och fruktansvärt förnedrande, oändligt många gånger. Flera av flickorna satt helt apatiska och likgiltiga på grund av allt det de fått gå igenom, förklarar Mikael. De fick för första gången nya, rena och fina kläder som de blev mycket glada för. De kramade sina nallar och hade skolväskorna hos sig i sängen. Ett nytt kapitel hade börjat i deras liv. För några veckor fick de uppleva total glädje. Efter den första tiden av lycka blev allt mycket tufft och turbulent. Flickorna kunde svimma flera gånger om dagen på grund av alla traumatiska upplevelser de tvingats gå igenom. Smärtan och såren i deras liv var total. Många av dem var kraftigt undernärda och flera av dem var allvarligt sjuka. Men en kärleksfull atmosfär ifrån personal samt god hjälp ifrån sjukhuset, vände på situationen. Sakta men säkert började ett nytt liv ta form. – Att se några av flickorna i dag är som att se


...................................

slavar

vision liv

höglandet

räddar dellerna

Till höger. Några av de närmare 350 flickor som Mikael och IngMarie Alfvén hjälpt från ett liv som sexslavar. Här nedanför är de tre bilderna som Mikael fick se i Singapore.

prostituera

de!

“Jag tittade på bilderna och så berättade min vän att dessa tre små flickor var prostituerade och undrade om vi kunde göra något för att hjälpa dem. Jag blev fullkomligt chockad, säger Mikael.”

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

15


16

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

totalt nya människor. Det går inte att känna igen en del av dem. Att få möta deras tacksamhet och glädje är värt allt! De har fått uppleva upprättelse, tröst och helande i sina liv. Det är fantastiskt att få se vilken mäktig Gud vi har! Hans stora kärlek, tillsammans med människors kärlek reser upp dessa flickor till att få leva ett värdigt liv. Sedan starten av det första hemmet har vi sett en explosion i arbetet. Fyra nya hem är startade, en skola har startats upp för att ge flickorna en god utbildning och totalt är det nu närmare 350 flickor som blivit räddade, berättar Mikael med ett stilla leende och tårar i ögonen. 2012 fick vi på LoveNepal träffa Nepals premiärminister. Han lovar förändring och står med regering bakom LoveNepals arbete för en ny tid i Nepal. Nu kommer några av flickorna till Sverige och besöker bland annat Sävsjö och Vetlanda på Höglandet. Läs mer på www.lovenepal.se där kan du läsa om hur du kan stödja arbetet i Nepal.

................................... Inte längre sexslav! nu får barnen i nepal hjälp! kom och träffa några av flickorna. den 3 maj 18.30 i sävsjö och 20.00 i vetlanda. läs mer på www.lovenepal.se

Text: Mikael Torstensson, Foto: LoveNepal

Ruths berättelse:

vision liv

“De brände mig med cigaretter”

höglandet

Bild: Nedan - Ruth när hon kom till ett av flickhemmen för ett år sedan. Till höger - Ruth idag.

En av flickorna som räddats och nu bor på flickhemmet som drivs av Sävsjöfamiljen.

Chandra som nu kallas Ruth berättar sin fruktansvärda historia och tårarna rinner utför hennes kinder. Hon kom ut ur detta hemska slaveri i våras, 2012. ”Mina föräldrar försvann och jag fick bo hos min syster och hennes man. När jag var 12 år sålde hon mig till en bordell, jag visste ingenting om detta livet. När jag kom till bordellen sa de att om jag inte ställde upp på allt de uppmanade mig att göra, skulle jag bli torterad. Jag blev tvingad att ha sex med många män per dygn. När jag inte lydde straffade de mig genom att bränna mig med cigaretter och en glödhet järnstav, som de lade på min kropp. De sa att om jag inte lydde skulle jag få fler behandlingar. Tre gånger kom poliser till bordellen och jag hoppades på hjälp men de våldtog mig och hotade mig med pistol mot mitt huvud. De krävde att jag lydde bordellägaren. Jag kämpade emot allt och alla men tortyren blev bara värre och värre. De lade mig i ett badkar, satte elektroder på mitt huvud och gav mig elchocker. De tryckte in chilipulver i underlivet. Jag blev helt personlighetsförändrad och förlorade förståndet efter allt jag tvingats genomlida. Om kunden inte blev tillfredsställd klagade de till ägaren och tog av mig alla kläder. Jag blev behandlad sämre än ett djur och trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag kunde komma levande ut från detta ställe.

Mikael tillsammans med Nepals premiärminister.

Mikael och Ing-Marie tillsammans med några av barnen i Nepal.

Fyra nya hem har startats och dessutom en skola så att flickorna kan få utbildning. Närmare 350 flickor har blivit räddade.

Efter att jag fått elchockerna blev jag medvetslös och de slängde då ut mig på gatan för att dö. Jag hade då blivit totalt oanvändbar för dem. Nu har jag fått komma till flickhemmet, det är ett stort Guds under. Smärtan är inte borta än men det goda som jag får uppleva nu hjälper mig att sakta läka. Det som plågar mig är en mardröm som återkommer varje natt. Jag drömmer om något som hände mig och som är det mest plågsamma jag varit med om. Sex stora män köpte mig för en natt. De våldtog mig och torterade mig. Det var så fruktansvärt hemskt. (Rut gråter hejdlöst när hon berättar detta). Snälla be för de yngre flickorna så att de kommer ut! Jag hör deras röster varje gång jag lägger mig i min säng. Många är yngre än jag och det är deras föräldrar som lämnat dem där. Be att de får samma hjälp som jag fått. Jag har fått lämna helvetet. Tack för att ni tagit del av min berättelse. Jag är nu 15 år och går i fjärde klass.” Ruth är en av flickorna som besöker Sävsjö och Vetlanda i maj för att berätta om sina upplevelser. Se annonsering.

Hela familjen Alfven är engarerade i LoveNepal. Från vänster: Jonatan, Johannes, Evelina, Mikael, Ing-Marie, Malin och Natanael.


Det är dumt att betala för mycket! ...................................

Divaner från 5.900:-

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

17

Superior Continental

OBS Priset! Det är dumt att betala för mycket!

180x200

Inkl bakgavel, 2 st nackkuddar, sockel och latexmadrass. Komplett 5-zons pocket Superior Continental

Inkl bakgavel, 2 st nackkuddar, sockel och latexmadrass. 5-zons pocket

Finns även i 160x200 och 120x200

8.900:-

OBS Priset!

! é c c u s r e p u ! S é c c u s r Supe Komplett

Divaner NA 5.900:YNORfrån

OBS! I D LSKUM! 35 KG KBASL! I DYNORNA O

8.900:-

Nyhet i skinn! Nyhet15.900:i skinn!

Finns även i 160x200 och 120x200

15.900:16.900:-

UM!

330 G KALLSK 35cmKlång

6.900:6.900:330 cm lång

Stureg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 • Öppettider: Månd–fred 10–18, lörd 10–14 Öppettider: Månd–fred 10–18, lörd 10–14

Stureg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 •

en SEXSLAVS HISTORIA Nu i vår ska vi på LoveNepal tillsammans med några flickor från barnhemmen i Nepal resa runt i Sverige och sprida medvetandet om vad som pågår i världen. Flickorna ska själva berätta sina historier. Missa inte denna unika chans att själv få höra deras röster.

3 maj

18.30 Kulturhuset, Sävsjö

3 maj

20.00 Vetlanda Bibelcenter, Vetlanda För mer information och uppdateringar följ LoveNepal på facebook www.facebook.com/savebadi eller gå in på www.lovenepal.se

sexslavs-affish_halvsida.indd 1

2013-03-15 19:36:41


18

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

................................... vision höglandet

näringsliv Emmy Spaak, Fredrik Leiner och Marita Engdahl.

Fredrik Leiner tar emot i sin nya lokal på gågatan i gamla stan i Eksjö. Han visar entusiastiskt de nyrenoverade lokalerna. En butik med helt ny inredning i ljust trä och en tufft röd heltäckningsmatta på golvet. Bakom butiksdelen ligger ett stort lager, lunchrum och kontor. – Det är här den stora skillnaden är menar Fredrik. Vi har nu tre gånger så stora lokaler. Lagret betyder så mycket för att kunna ha många modeller hemma och snabbt kunna hjälpa kunderna, förklarar Fredrik. Han passar på att ge en eloge åt Eksjöbostäder som äger fastigheten och som varit mycket tillmötesgående vid etableringen i de nya lokalerna.

Prisad skobutik

Fredrik tog över Borgs Skor för drygt fem år sedan och har sedan haft en formidabel utveckling på verksamheten. Omsättningen har tredubblats mitt under en minst sagt skakig konjunktur och Fredrik blev årets företagare 2010, butiken nominerades tillsammans med två andra till årets svenska skobutik 2009 och Marita Engdahl som är butikssäljare nominerades till årets svenska butikssäljare 2012.

Vad är hemligheten bakom succén?

– Jag tror att många uppskattar servicenivån, det breda sortimentet och den tydliga satsningen på kvalitet, funderar Fredrik. Vi har även många skor som

Succéartad utveckling man kan använda egna inlägg i och många modeller som passar den som har breda fötter till exempel. Detta gör att många åker långt för att besöka oss. Häromdagen körde ett par från Stockolm för att köpa skor och återvände till huvudstaden efter besöket på Borgs, säger Fredrik. Många kommer annars från en tiomilsradie där det finns flera större städer och kommuner. En annan viktig del är Eksjös starka handel och varumärke som stad.

Starka färger

Nu fylls butiken med färgglada vårskor. Damskorna visar ett spektrum av färger och faktiskt finns det en och annan färgglad herrsko bland de annans dominerande svarta och bruna skodonen på hyllorna i nyöppnade Borgs Skor i Eksjö. // Vision Höglandet, april 2013


................................... VED- INDUKTION- & GAS VI HAR DOM HETA SPISARNA! u!! nu usstt n Hetastt jju

Hetas u! ust nUTÖVER t jUTBUD HetasETT t nu!

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

19

K

Ö Ö Öpp Öpp

Nypremiär

Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gasspisar Gassp s t juVANLIGA HetasDET

Ö Öpp

u u n ! u! u!! e n n t n st s e jus jusstt H jus t ju H H t ju st st tas tasstt ju tas eta eta eta H He H ! påta ulokaler u! snabbheten! Upplev och st n just n st ju Upplev känslan och snabbheten! st känslan st ju ta talaga e e Nu har vi öppnat i nya H fräschau Norra storgatan H He ! ! u Att mat på en gasspis är en n n t t s s ju ju t t s s st j Att laga mat på en gasspis är en ta eta He Heta 20 (gågatan) i Eksjö. Alla vårensH härliga nyheter är här. annan sak. – Det brinner!

Gasspisar Gasspisar Gassp Gasspisar Gassp Gasspisar Gasspisar Välkomna till oss! Gasspisar Gass

annan – Det och brinner! Upplevsak. känslan snabbheten! Du kan skaka med pannorna Upplev känslan och snabbheten! Du kan skaka med pannorna utan Att laga mat på en gasspis ärutan en Upplev känslan Upplev känslan och snabbheten! Upplev Att laga mat på en gasspis är enoch att vara rädd att repa glashällen. Upplev känslan och snabbheten! snabbheten! Upplev känslan känslan och och snabb snabb Upplev känslan och snabbheten! att vara rädd att repa glashällen. annan sak. – Det brinner! Att laga mat på en gasspis är en Att laga mat på en gasspis är en Att laga mat på en laga på en gasspis är en annan sak. – Det brinner! Att laga mat på en gasspis gasspis AttAtt laga matDu på en gasspis ärmat en kan använda alla pannor. Falcon Classic Du kan använda allapannorna pannor. annan sak. – Det brinner! annan sak. ––Deluxe Det brinner! annan sak. – brinner! skaka med utan annan sak. – Det brinner! annan sak. – Det Det och brinner! annan sak. Det brinner! Upplev känslan snabbheten! Upplev känslan och snabbheten! Upplev känslan snab Du kan skaka med pannorna utanoch ––kan Det känns bara rätt! Du skaka med pannorna utan Upplev känslan och snabbheten! Du kan skaka med pannorna utan Du kan skaka med pannor Upplev känslan och snabbheten! Upplev känslan och sna Det känns bara rätt! Du kan skaka med pannorna utan att vara rädd att repa glashällen. Du kan skaka med pannor Du kan skaka med pannorna utan Att laga mat på en gasspis är en Att laga mat på en gasspis är en Att laga mat på en gasspi att vara rädd att repa glashällen. Vedspisar fr. 30 cm Att laga mat en glashällen. gasspis är en att vara rädd att repa Att laga mat en glashällen. gasspis är en Att laga mat en glas gass att vara rädd att repa att vara rädd att repa AGA att rädd att på repa glashällen. att vara rädd att på repa glas att vara rädd attpå repa glashällen. annan sak. –pannor. Det brinner! annan sak. –vara Det brinner! annan sak. – Det brinner! Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla Även kök från LIDHULTS sak. – Det brinner! annan sak. –annan Det brinner! annan sak. – Det brinne Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pann Även kök från LIDHULTS Du kan använda alla pannor. Falcon Du kan använda alla pann Du kan använda alla pannor. Du kan skaka med pannorna skaka med pannorna utan Du kan skaka med panno Induktion&känns gasDu kan skaka med pannorna utan Du kan skaka med pannorna utan Du utan kan skaka med pan –bara Det känns bara rätt! – Det känns bara –rätt! Det känns bara rätt! –– Det bara rätt! –känns Det känns bara rätt! rätt! – – Det Det känns känns bara bara rätt! rätt! Det

rädd att att repa glashällen. attatt vara räddvara attatt repa glashällen. att vara rädd att repa glas ILVE vara rädd repa glashällen.

att vara rädd att repa glashällen. att vara rädd att repa g Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pann spisar fr.Även 60 cm Du kan använda alla pannor. Även kök från LIDHULTS Du kan använda alla pannor. Du kan använda alla pa kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS Bertazzoni Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS Även kök från LIDHULTS

– Det känns bara rätt! – Det känns bara rätt! – Det känns bara rätt! – Det känns bara – Det känns bara rätt! – Det känns bara rätt! SMEG rätt!

Även från LIDHULTS Även LIDHULTS från LIDHULT Även kökkök från LIDHULTS Även kökkök frånfrån LIDHULTS Även kökkök från LIDHULTS Lacanche SommarskoÄven med kardborrsleif. Läcker walkingsko helt i skinn. Finns

Wamsler Viking KitchenAid Smålandsspis 1896

Finns i flera färger. 650:ALLVÄDER

i flera färger. Löstagbar innersula. 1195:-

DESIGNAT FÖR KÖKET! ILVE Majestic

Tuff känga helt i skinn. Vi har dem Promenadsko i läcker röd färg. i 8 färger. 1495:Resårsnören. Kök, V ed- El- & Gasspisar Kök, - www .spisathecookershop.se Kök, VedEl- & Gasspisar - www.spisathecookershop.se V ed- El& 650:Gasspisar - w

etlanda, 0383-10037, 070-555 14 Kök, Ved-Nygatan El& Gasspisar - www.spisathecookershop.se Östra Nygatan 3, 0383-10037, 070-555 14 Östra Nygatan 3, etlanda, Östra Nygatan 3, V V etlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 67 0 ÖstraÖstra Nygatan 3, Vetlanda, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 673, Östra Nygatan 3, V V etlanda, 0 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-1 Östra Nygatan 3, fre V etlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra Nygatan 3,Mån-tors Vetlanda, 070-555 14 67 ök Östra Nygatan 3,tid Vetland Öppet: 15-18, 13-16,Mån-tors lör 10-13, annan efter Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16,0383-10037, lör3,10-13, annan tid efter Öppet: 15-18, fre 13-1 Östra Nygatan Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra Nygatan Vetlanda, 070-555 14 67 fre 13-16, Öppet: Mån-tors lör 10-13, annan tidfre efte Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, 3, lör 10-13, annan0383-10037, tid efter ök 15-18, Öppet: Mån-tors 15-18, 1 www.spisacookershop.se Öppet: Mån-tors 15-18, 13-16, lör 10-13, annan tid efter Östra etlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 67 3, Nygatan 3, Vetlanda, ÖstraNygatan Nygatan 3, fre Vetlanda, 070-555 67 ök Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16,140383-10037, lör 10-13,V annan tid14 efter ök Östra Öppet: Mån-tors lör 10-13,15-18, annan fre tid efte Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid 15-18, efter Öppet: Mån-tors 13Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lörök10-13, annanfre tid efter 13-16, ök

jazz på Vetlanda museum

Östra Nygatan 3, Vetlanda, 0383-10037, 070-555 14 67 Öppet: Mån-tors 15-18, fre 13-16, lör 10-13, annan tid efter ök

Härlig italiensk sommarloafer. 1195:-

Sommarskor med liten klack. Finns i flera färger. 595:-

HERR

HERR

Tuff herrsko i moderiktig blå färg. 865:-

Läcker herrloafer. 650:-

Äntligen vår!

Äntligen är våren här. Vi har laddat butiken med vårens alla nyheter. Vi erbjuder ett stort sortiment sköna och snygga skor. Många av våra modeller passar även dig med egna fotbäddar (inlägg). Bra sortering med damskor upp till stl 43. Givetvis är alla våra skor helt i skinn! BESÖK VÅRAN HEMSIDA. SE MASSOR AV SKOR PÅ

WWW.BORGSSKOR.SE Oskar Schönning - The Violin

Vetlanda Museum

4 april, klockan 19.00

besök www.vetlanda.se för biljetter

VI GÅGATAN, VI FINNS FINNS PÅ PÅ GÅGATAN NVID STORG. 20, EKSJÖ TURISTBYRÅN. N STORG.

34,

EKSJÖ

0381102 06 06 TELTEL. 0381102 WWW.BORGSSKOR.SE SE VÅRA SKOR PÅ: WWW.BORGSSKOR.SE


Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

Ännu fler företagare att lita på

Ett av våra 500 licensierade företag:

vision höglandet

om aktivt R-företag

näringsliv

ns.se

Dag Köllerström och Kent Ekenmo.

2013-02-15 08:15:11 KPMG har köpt Ekonomihuset och blir därmed störst i Nässjö inom revision och rådgivning. I och med köpet blir också antalet anställda att jobba för ett R-licensierat företag, som sätter de etiska frågorna högt på dagordningen, betydligt fler.

Den rikstäckande revisionsbyrån KPMG, med lokala kontor i Sävsjö och Nässjö/Eksjö, har sedan en längre tid varit intresserad av att köpa Ekonomihuset i Nässjö. Vid årsskiftet föll bitarna på plats och affären blev verklighet. – I och med köpet kan vi ge bättre service till våra kunder. Vi blir fler personer med en sammantaget bredare kompetens och vi kan hela tiden säkerställa att vi har rätt kompetens, säger Dag Köllerström, auktoriserad revisor på KPMG. KPMG och Ekonomihuset rör sig redan på samma marknad. Det är lokala små och medelstora företag som leds av sina ägare, som är basen i verksamheten. Men kompetens finns

för att arbeta med alltifrån kyrkoförsamlingar och idrottsföreningar till kommuner och kommunala bolag. – Vi täcker in ett brett spektrum och kan jobba med i princip alla de verksamheter som finns på Höglandet, säger Dag Köllerström. Förutom marknaden har de båda företag som nu blivit ett, också engagemanget för etik- och värdegrundsfrågor gemensamt. Därmed passar det bra att Ekonomihusets elva anställda i och med köpet får arbeta i ett företag som sedan cirka två år tillbaka är etiskt granskat och licensierat av R-företagen. – Att vara R-licensierad blev ytterligare ett sätt för oss att arbeta med våra värderingsfrågor. Vi

ÖPPET MÅNDAG-FREDAG 8:00-18:00*

Många timmar vid skrivbordet?

VAR RÄDD OM

KROPPEN!

KONTORSSTOL HÖGANÄS 381 En av kollektionens mest uppskattade kontorsstolar. Utvecklad i nära samarbete med ortopeder, ergonomer och sjukgymnaster.

Passa på!

7.494:-

inkl moms

Exkl moms 5.995:(Ord pris exkl moms: 8.530:-)

Erbjudandet gäller t o m 28 mars eller så långt lagret räcker.

www.kontorsspecial.se

*BUTIKEN I JÖNKÖPING HAR ÖPPET 8:00-17:00

g du på!

20

gjorde det internt även innan, men R-licensen ger oss ytterligare tillfälle att penetrera de här frågorna och också möjlighet att kommunicera dem utåt, säger Dag Köllerström som också är ambassadör för R-företagen. Hur märks ert etiska engagemang utåt? – Dels genom att vi är väldigt måna om kvalitén, vi ska vara kunniga på området, dels genom att vi är måna om att leva upp till lagar och regler. Vi ska inte bara vara yrkesmässigt duktiga utan också uppträda korrekt och serva kunden på ett bra sätt. R-licensen har gett en välkommen kontaktyta till andra företagare som också är måna om

att agera etiskt korrekt. Och när nu företaget växer från 20 anställda (nio i Sävsjö och elva i Eksjö/Nässjö) till 31, kommer ytterligare vikt att läggas vid detta engagemang. – Vi har redan innan pratat om att förnya vår R-licens och eventuellt ta ett ytterligare steg i den. När vi nu är så många nya, skulle det kunna vara ett bra tillfälle. Det här är viktiga frågor för oss revisorer, redovisare och rådgivare, säger Dag Köllerström. I dagsläget söker företaget efter en lämplig lokal i Nässjö där de båda kontoren kan starta upp tillsammans. Ny chef för det nya kontoret blir Kent Ekenmo, tidigare delägare till Ekonomihuset.


kommer att förändra hur du ser på livet efter detta och ger dig möjlighet att se och tro som ett barn.

...................................

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

21

VARPRISER! NILFISK

ETET ING Å AK -P

R

C 125-3-8PAD. Pumptryck 125 bar, metallpump med start-/stopp-automatik. Levereras med PAD-paket; altantvätt, bilborste, 15 meter avlopps- och rörrensare, skummunstycke och två tvättmunstycken. Max 1st/hushåll. Begränsat parti!

PA D

Högtryckstvätt

OBS! Priset gäller t o m 2/4 (ord. kampanjpris 1 895:-)

1599:25%

..............................

ELFA

Skjutdörrar

Rabatt på beställningssortimentet. Rabatten gäller på leverantörens bruttoprislista. SCANDO/WIBE

Utskjutsstege

Basic. Stadig, säker och slagtålig. Delbar till två enkelstegar. Maxlängd 6 meter. 10 års garanti.

899:-

895:NILFISK

Grovdammsugare Multi 20. Grovdammsugare är perfekt för uppsugning av vatten och smuts i bland annat hemmet, bilen och hobby-verkstaden. Det är en våt- och torrdammsugare med behållare på 20 liter och motor på 1400W.

KAMPANJERBJUDANDENA GÄLLER TOM 14/4 2013.

Adress: Industrigatan 18, Vetlanda • Telefon: 0383-180 20 Öppettider: Mån-fre 06.00-18.00, Lör 09.00-13.00 • www.xlbygg.se/vetlanda


22

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

Varför somaliland? Demokrati, frihet och mänskliga rättigheter eller förtryck, pirater och al qaida - omvärldens stöd eller tystnad avgör framtiden för republiken somaliland.

Vy över Somalilands huvudstad den sjudande miljonstaden Hargeisa. Staden ligger vackert i en dalgång.

Många hör av sig och undrar om vårt engagemang i Somaliland på Afrikas Horn. Varför engagera sig i ett land långt borta i ett av världens mest belastade områden. För oss började det för 20 år sedan. Jag och min fru Elisabeth bodde och arbetade som lärare i ett biståndsprojekt i Yemen på arabiska halvön. Vi lärde känna människor på Afrikas horn som jobbade för FN och andra organisationer. En dag kom en inbjudan att besöka den då nygrundade nationen Somaliland. Det var presidentfrun som hört om oss och inbjöd oss. Vi reste till Afrikas Horn och besökte bland annat Somaliland.

Fem länder med somalier

Somaliland är ett av fem länder med betydande somalisk befolkning. Somaliland är ett före detta brittiskt protektorat ”Brittiska Somaliland” som fick sin självständighet från britterna den 26 juni 1960 som en erkänd stat. Man valde då att gå in i en union med Italienska Somaliland (området runt Mogadishu) och grundade Somalia. De andra somaliska områdena som Franska Somaliland (Djibouti), somaliska områdena i Etiopien och i norra Kenya gick aldrig med i denna union. Unionen fungerade dåligt och ledde så småningom att regimen i Mogadishu gick in och bombade sönder Somalilands huvudstad Hargeisa. Somalia bröt samman 1991 och kastades in i laglöshet och total anarki. Somaliland valde då att utropa sin självständighet igen och grundade Republiken Somaliland i det gamla brittiska protektoratet. Man grundade en demokratisk och sekulär stat och höll fria val under överseende av världssamfundet. Man skapade en demokrati genom

Mikael tillsammans med Somalilands president.

att samla alla klanerna och gemensamt lösa tvistefrågorna och utlysa val. Idag drygt 20 år senare är Somaliland ett fungerande land med stabilitet trots den oroliga regionen. Medan de väntar på omvärldens erkännande har man med enormt begränsade resurser startat 1 000 grundskolor med ambitionen att alla flickor och pojkar ska få utbildning. Man har startat sju universitet och utexaminerar 15 000 universitetselever varje år. Landet är tre gånger större än Danmark till ytan och har närmare 4 miljoner invånare.

Pirater och terrorister

För drygt ett år sedan fick vi kontakt med den nuvarande regeringen i Somaliland och de berättade för oss om framgången man haft på många sätt de senaste åren. Man vädjade till oss om att hjälpa till med att etablera privata företag i landet då arbetslösheten ligger på ca 70% bland ungdomar och de befarar att de ska dras till Al Qaida-grupper och till den lukrativa piratverksamheten i brist på annat försörjningssätt.

Somalilands vice president Abdirahman Abdillahi Ismail på Nässjö station vid besöket 2012.

Somaliland och Somalia

Nu sker en positiv utveckling i hela Somaliaregionen men det är en enorm skillnad på Somalia och Somaliland. Somaliland har bevisat att de kan ena sitt folk i en fungerande demokrati i en extremt utsatt ekonomisk situation utan nämnvärt internationellt stöd. En stor skillnad är att man i Somaliland har en sekulär lagstiftning baserad på brittisk lag och skiljer religion och stat åt medan man i de somaliska delstaterna inför sharialag, vilket är islamsk lag som kraftigt begränsar mänskliga fri- och rättigheter som religionsfrihet, gör inskränkningar för kvinnor och barn, begränsar yttrandefrihet och pressfrihet med mera. Börjar man begränsa de mänskliga rättigheterna är diktaturen aldrig långt borta.

Investeringsmöjligheter

Vi har nu grundat investeringsbolaget Swed-

Många somaliländare slöt upp på Nässjö station för att ta emot vicepresidenten vid besöket 2012.


...................................

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

23

“Det är tid att erkänna Somaliland på grundval av att landet uppfyller alla internationella kriterier för ett erkännande av omvärlden.”

“startat 1000 skolor med en statsbudget som är lika stor som Sävsjös kommunalbudget.”

Marknad i Somalilands huvudstad Hargeisa.

Somaliland har startat 1 000 grundskolor på 10 år med målet att alla barn, både flickor och pojkar ska få gå i skolan. Allt med en statsbudget som är lika stor som Sävsjös kommunalbudget. invest Scandinavia AB med syfte att investera i Somaliland. Många undrar om det inte är riskfullt att investera i Somaliland. Vi menar att det är enormt riskfullt för omvärlden att inte investera då det just nu råder ett positivt politiskt klimat med öppenhet för mänskliga friheter och rättigheter och med en vilja att bygga ett korruptionsfritt samhälle. Vi jobbar nu nära den demokratiskt valda regeringen i Somaliland. Vi är utsedda av regeringen till landets officiella rådgivare inom områdena diplomati, investeringar, mänskliga rättigheter, kultur och demokrati.

www.thermia.se

Somaliland består av det före detta brittiska protektoratet “Brittiska Somaliland”. Landet är en fungerande demokratisk stat med en yta tre gånger större än Danmark och närmare 4 miljoner invånare.

NYHET!

Tid att erkänna Somaliland

Det är tid att erkänna Somaliland på grundval av att landet uppfyller alla internationella kriterier för ett erkännande av omvärlden. De har utvecklat ett imponerande demokratiskt system, respekt för mänskliga rättigheter och visat viljan att samverka med omvärlden för stabilitet och trygghet mot terrorism och piratverksamhet. Nu är det dags att agera och nu kan man uppmuntra den positiva utvecklingen och säkerställa framtiden genom ett villkorat erkännande. Mikael Torstensson

VÄRMEPUMP

3

Thermia Diplomat Optimum G3 I snart 40 år har vi lett utvecklingen av värmepumpar och nu har vi återigen överträffat oss själva – vår nya värmepump G3 slår knock på hela branschen både när det gäller årsverkningsgrad och varmvattenproduktion. Årsverkningsgrad är det mått som visar hur effektivt värmepumpen arbetar i verklig drift, utslaget över ett helt år, och därmed visar den verkliga besparingen.

Somaliland har ca 80 mil kust mot Adenviken med rika fiskevatten.

Med tillvalet Thermia Online kan du styra och övervaka din värmepump via mobilen eller närmaste dator, var än i världen du befinner dig.

En säker investering fodrar en säker partner DET HITTAR DU HOS OSS PÅ FORSERUMS RÖR Kontakta oss för kostnadsfri offert!

SJÄLVKLART ERBJUDER VI DIG EN TOTALLÖSNING! Du som redan har en Thermia värmepump är välkommen att gå med i vårt serviceprogram. Ring oss så berättar vi mer.

Forserums Rör AB Tel 0380-210 00 Mikael Torstensson och svenske riksdagsmannen Amir Adan (till höger) på besök i Somaliland.

www.forserumsror.se


24

...................................

vision motor Vision Höglandet nr 2 - april 2013

höglandet

vision motor testar höglandet

>

Kan en pick-up ge dig mer än du förväntar dig?

NYA FORD RANGER Säkraste pickupen i sin klass och ensam om 5 stjärnor i Euro NCAP. Dessutom 3 350 kg dragkapacitet och 1 265 kg lastkapacitet.

219 900:-

*

Från

Läs mer om nya Ford Ranger på ford.se

Uppgradera från manuell växellåda till automat för 13 600:-

PICK-UP AWARD

www.skobes.se VETLANDA: Industrigatan 31. BILFÖRSÄLJNING: 0383-596 22 TRANÅS: Ågatan 36. BILFÖRSÄLJNING: 0140-694 51 *Priset gäller Ford Ranger XLT Supercab 2,2 TDCi 150 hk. Alla priser är exkl. moms. Bilen på bilden är extrautrustad.

ford.se


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

25

höglandet

det bekväma sättet att byta däck

HÖG TID ATT HÖG TID ATT HÖG TID ATT HÖG TID ATT HÖG TID ATT BYTA DÄCK! BYTA DÄCK! BYTA DÄCK! BYTA DÄCK! BYTA DÄCK! Vi utför LL LL NTI LLLL TI LLTI KE TI NKE NN ÄR KEKE M KE ÄR ÄR CK M M ÄR DÄ M CK ACK CK D NTI DÄ DÄ AN ADÄ KÄ ND ND ÄR NAND M KÄ KÄ CK KÄ DÄ A D KÄ RTO RRTO AK TOTO TR TO AK AK o AK TR LST RR BI BI LA ST ST BI L, AK LA ST TR LA L,BIL,L,BI oLTR BIBI LooTR BI BILoLBI ST LA L,LA

Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer. Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vevaxelslipnig m. m. Försäljning av kompletta motorer, topplock, dieselpumpar och reservdelar.

köp nya sommardäck till kampanjpris

L12718

Rabatten gäller: Nokian Hakka Sommardäck Nokian Nordman Sommardäck Goodyear Sommardäck

100:-

rabatt per däck (15” och mindre)

Erbjudandet gäller privatpersoner t.o.m. 2013-04-30, så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, avtal eller rabatter.

L12717

Rabatten gäller: Nokian Hakka Sommardäck Nokian Nordman Sommardäck Goodyear Sommardäck

200:-

rabatt per däck (16”)

Erbjudandet gäller privatpersoner t.o.m. 2013-04-30, så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, avtal eller rabatter.

L12716

Rabatten gäller: Nokian Hakka Sommardäck Nokian Nordman Sommardäck Goodyear Sommardäck

300:-

rabatt per däck (17” och större)

Erbjudandet gäller privatpersoner t.o.m. 2013-04-30, så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, avtal eller rabatter.

VID VIDKÖP KÖPAVAVDÄCK DÄCKINGÅR INGÅR MONTERING MONTERINGSAMT SAMT BROMSKONTROLL! BROMSKONTROLL!

www.vianor.se

Välkomna att tid! boka tid! Välkomna attatt boka Välkomna att boka tid! Välkomna boka rrar Välkomna att bokatid! tid! dd GL DIREKTHANDEL DIREKTHANDEL GL DIREKTHANDEL dt id GL GL DIREKTHANDEL id GL DIREKTHANDEL Nya Hjälmseryd Nya Hjälmseryd Nya Hjälmseryd Nya Hjälmseryd ! ! ! Svarvvägen 2, 578 33 Aneby is is is r ! ! Georg pptprrrpisis Nya Hjälmseryd t gtptsr Georg Hanski, tel 073-957 Hanski, teltel 073-957 6969 11 1169 11 Georg Hanski, 073-957 Georg Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992 GeorgHanski, Hanski,tel tel073-957 073-95769691111

Sävsjö Hantverkaregatan 0382-103 75 Member of Nokian Tyres

Upptstorheter ck kta nybilsgl dje bilsklassen! med nya Kia cee d Tv i sm 2:25 PM

Page 1

”den bäSta SvenSka komedin!”

Spelet kan börja!

EXTRA

MATERIAL:

• Intervju med Inger “Pippi” Nilsson • Presentation av Pippi Långstrump produktionen

• Sångerna: ”15 gastar på död mans kista” & ”Här kommer Pippi Långstrump”

The added value is only available on the Swedish version – you will not get access to the materials if you push another language in the title menu than Sweden

4:3 FullFrame 1.33:1

Svenska – Danska – Norska – Finska –

1.0 1.0 svenskt tal med dansk voiceover 1.0 svenskt tal 1.0 svenskt tal

PIPPI FLYTTAR IN I VILLA VILLEKULLA

Barnfilm Speltid: 79 min

Dubbelgångaren Bubbelbäck Blå

Den magiska hatten En förskräcklig doft sprider sig i Bubbelbäck och det visar sig att Jonsson ochStumpen Valter hittar först eni växthuset. hatt en Herr enorm ost håller inspärrad Vad är det och sedanoch en hur väska pengar, ochut? de som händer skamed Stumpen ta sig

1

1.0 1.0 svenskt tal med dansk voiceover 1.0 svenskt tal 1.0 svenskt tal

FOTOGRAF

KOSTYM TECKNARE

SCENOGRAF

&

MASKÖR

SAMPRODUCENTER

the hunger games

1

Prod. år: 1969 Barntillåten

SPRÅK: eller Svenska– 2.0 EU:s Danska – Överträdelse 2.0 exporteras, distribueras säljas utanför gränser. mot dessa regler Norskaoch – vissa2.0fall till Finska 2.0 kan leda till skadeståndsansvar böter –eller fängelse. Ansvarig utgivare: Iréne Tostar. TEXTNING: Ingen

Barnfilm

Speltid: ca. 60 min.

© Sveriges Television AB 2004. All Rights Reserved.

PAL

Prod. DVD år: 2004

1

1314331

Barntillåten

får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt ingen. bruk. Uthyrning av DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal med Nordisk Film AB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse. Ansvarig utgivare: Pia Grünler, Nordisk Film AB, Tegeluddsvägen 80, Box 27 184, 1102 52 Stockholm

FELLOW DESIGNERS

FOTO: KAROLINA HENKE

KommentatorSSpår, SyntolK, blooperS, fallStudie, baKom KuliSSerna & bortKlippta Scener

COCkpIT

komedi MARIE ROBERTSON BJÖRN GUSTAFSSON ELLEN JELINEK

prod. år: 2012

PAL

 

tillåten från 11 år på bio

tHe

WOrlD

Will

FOTO: KAROLINA HENKE

DVD 1547031

TexTnIng: Svenska för hörselskadade, danska, fall till böter eller fängelse. norska, finska, engelska Ansvarig utgivare: Pia Grünler, Nordisk Film AB, Pyramidvägen 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm

Speltid: 92+5,5 min

tHe

The Hunger Games, Artwork and Supplementary Materials: TM & © 2012 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.  

prod år 2012

hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller Svenska Stereo Surround + 5.1 säljas utanför eU:s gränser. Överträdelse SpråK: mot dessa regler –kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse. Ansvarig utgivare: pia grünler, nordisk Film Distribution AB, pyramidvägen 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm. tExtNiNg: Svenska för hörselskadade, danska, norska, © 2012 garagefilm International AB. finska, engelska All rights reserved.

WOrlD

Will

7332421042974

Kia cee'd r Sveriges mest k pta privatbil f r tredje ret i rad*! Just nu f r du som k per nya Kia cee d Kia cee'd r Sveriges mest k pta privatbil f r tredje ret i rad*! Just nu f r du som k per nya Kia cee d komfortpaketet p k pet. Dessutom f r alla som provk r v lja en DVD-film bland titlar som passar hela komfortpaketet p k pet. Dessutom f r alla som provk r v lja en DVD-film bland titlar som passar hela familjen. Sj lvklart har den hela 7 rs nybilsgaranti fr n fabrik. V lkommen in p en provk rning! familjen. Sj lvklart har den hela 7 rs nybilsgaranti fr n fabrik. V lkommen in p en provk rning!

Rymlighet, komfort och smarta l sningar CH

EN gåNg i pHUKEt S Komedi

N EN SA VIN M

»HOW-TO-FLY«

#29. L ANDING

VarNiNg! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. all annan

vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av DVD:n får

uthyraren har skriftligt avtal med Nordisk Film aB samt att N ENendast S skeettomhologram VIN DVD:nAhar märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, M

b eSpeltid: W 98 amin tCHc H i n G DVD 2043531

prod år 2011

Barntillåten EN gåNg i pHUKEt SE Komedi

distribueras eller säljas utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse.

ansvarig utgivare: pia grünler, Nordisk Film aB, pyramidvägen 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm. © 2012 Stella Nova Film aB. all rights reserved.

DVD 2043531

prod år 2011

En romantisk komEdi om att hitta sig själv Jenny Skavlan david helleniuS Peter magnuSSon SuSanne thorSon »HOW-TO-FLY«

#29. L ANDING

VarNiNg! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. all annan

R visning - såsom TR AILE t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus, eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras eller säljas till annan än

konsument och får inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal med Nordisk Film aB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse.

b eSpeltid: W 98 amin tcHinG

DVD

Rekommenderas från 7 år 2026631

han är kvinnlig pilot

han är kvinnlig pilot

han är kvinnlig pilot

E T visning L ExtramatErial: BaKOmFilm OCH SOUNDtraCK ERt ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus, eller hotell - och RAI- såsom

SIMON PRAMSTEN CIAN BORNEBUSCH NINA SANDSTRÖM ANNA ÅGREN LINDA KEBBON MATHIASmin NILLE NILSSON LARS GUSTAFSON GABOR PASZTOR SARA P BORGSTRÖM Speltid: 92+5,5 JESSICA ASK GUNNAR CARLSSON LONE KORSLUND HELENA SANDERMARK MIKAEL FRISELL MALTE FORSSELL REBECKA LAFRENZ MIMMI SPÅNG ERIK AHRNBOM MÅRTEN KLINGBERG

TV

speltid: 137 min + 162 min

© 2007 Little Entertainment  Company  Limited/Entertainment Rights PLC. All Rights Reserved.

hon är valle andersson

ExtramatErial: BaKOmFilm OCH SOUNDtraCK

PRODUKTIONS MATHIAS NILLE NILSSON KLIPPARE LARS GUSTAFSON SFK LJUDDESIGN OCH MIX GABOR PASZTOR LEDARE SARA P BORGSTRÖM MALTE FORSSELL PRODUCENTER REBECKA LAFRENZ OCH MIMMI SPÅNG MANUS ERIK AHRNBOM REGI MÅRTEN KLINGBERG

KOMPOSITÖR

EXEKUTIV PRODUCENT

© GARAGEFILM INTERNATIONAL AB 2012 I SAMPRODUKTION MED FILM I VÄST, SVT, NORDISK FILM, NORDISK FILM POST PRODUCTION OCH DAGSLJUS SAMT MED STÖD AV SFI/FILMKONSULENT LARS G LINDSTRÖM

VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att VARnIng! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i skolor, på BILDFORMAT: 16:9/2.35 Letterbox förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning bussar, klubbar, sjukhus eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras - såsom t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus, eller hotell - och vidarespridning eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av är förbjuden. DVD:n får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal Nordisk Film AB+samt SpRåk: Svenska – med Stereo Surround 5.1 att DVD:n har BilDFOrmat: / 2.35 letterbox inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av DVD:n får 16:9 endast ske om uthyraett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas ren har skriftligt avtal med nordisk Film Distribution AB samt att DVD:n har ett utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller TexTnIng: Svenska för hörselskadade, danska, fall till böter eller fängelse. SpråK: Svenska –kan leda Stereo Surround + 5.1 säljas utanför eU:s gränser. Överträdelse mot dessa reglerLEDARP till skadeMÅRTEN KLINGBERG WESTFELT GUSTAV LEVIN SOFIA norska, finska, engelskaCHATARINA LARSSON DAVID BONTÉ ATTERBERG KARIN LITHMAN MÅNS Ansvarig utgivare: Pia Grünler, Nordisk Film AB, Pyramidvägen 7, ståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse. KOSTYM PRODUKTIONSAnsvarig utgivare: pia grünler, LJUDDESIGN FOTOGRAF SCENOGRAF TECKNARE & MASKÖR KOMPOSITÖR KLIPPARE nordisk Film Distribution SFK OCH MIX AB, pyramidvägenLEDARE Box 27 184, 102 52 Stockholm 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm. tExtNiNg: Svenska för hörselskadade, danska, norska, © 2012 garagefilm International AB. SAMPRODUCENTER EXEKUTIV PRODUCENT PRODUCENTER OCH MANUS finska,REGI engelska All rights reserved. The Hunger Games, Artwork and Supplementary Materials:

Känd från

Pippi letar TV saker

action adventure

speltid: 137 min + 162 min

Barnfilm

Speltid: 79 min

”Se den!”

JONAS ONAS KARLSSON

JONAS ONAS KARLSSON hon är valle andersson

hon är valle andersson

MÅRTEN KLINGBERG CHATARINA LARSSON DAVID BONTÉ ATTERBERG KARIN LITHMAN MÅNS WESTFELT GUSTAV LEVIN SOFIA LEDARP

www.thehungergamesmovie.com

Oscar® is the registered trademark and service mark of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. extramaterial:

16:9 Anamorphic 2.40:1

SPRÅK: Engelska – – Dolby Digital 5.1 VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus danska, eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n TEXTNING: Svenska, norska, finska, får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt ingen. bruk. Uthyrning av DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal med Nordisk Film AB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse.

2-6

PIPPI FLYTTAR IN I VILLA VILLEKULLA

tv4 nyHetSmorgon

expreSSen e xpreSSen

- SundSvallS tidning

Ansvarig utgivare: Pia Grünler, Nordisk Film AB, Tegeluddsvägen 80, © Sveriges Television sig om en magisk hatt. Men deSpeltid: kommerca. 60 min. år och © GARAGEFILM INTERNATIONAL AB 2012 I SAMPRODUKTION MED FILM I VÄST, SVT, NORDISK FILM, NORDISK FILM POST PRODUCTION OCH DAGSLJUS SAMT MED STÖD AV SFI/FILMKONSULENT LARS G LINDSTRÖM Perår: Sundberg. kommer prod. år: 2012 TM & © 2012 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved. Prod. 1969 REGI Olle Hellbom AB 2004. Box 27 184, 1102 52 Stockholm prod år 2012 www.thehungergamesmovie.com snart på andra tankar…All Rights Reserved. Pippi© 2007 på kafferep Little extramaterial: KommentatorSSpår, SyntolK, blooperS, fallStudie, baKom KuliSSerna & bortKlippta Scener Entertainment  Company   Oscar  is the registered trademark and service mark of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. handlar DVD avUpphovsrättslagen.   Detär  Limited/Entertainment Rights PLC. Prod. DVD år: 2004 tillåten från 11 år på bioVARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår)skyddas förbjudet att Barntillåten VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. PAL Det är förbjudet Rekommenderas från 7 årVARnIng! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är All Rights Reserved. använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i skolor, på BILDFORMAT: 16:9 Anamorphic 2.40:1 2026631 the hunger games Känd BILDFORMAT: 16:9/2.35 Letterbox att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i 1314331 förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning COCkpIT bussar, klubbar, sjukhus eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras 7332421042974 - såsom t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus, eller hotell - och vidarespridning skolor, på bussar, klubbar, sjukhus eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n DVD eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av Barntillåten PAL SPRÅK: Engelska – – Dolby Digital 5.1 är förbjuden. DVD:n får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet får inte uthyras BILDFORMAT: eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt 16:9 Anamorphic Widescreen DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal Nordisk Film AB+samt SpRåk: Svenska – med Stereo Surround 5.1 att DVD:n har från BilDFOrmat: / 2.35 letterbox 1547031 inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av DVD:n får 16:9 endast ske om uthyrat ex i LITTLE RED TRACTOR 10 att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsomaction bruk. Uthyrning av DVD:n får endast om uthyraren har skriftligt avtal med Egmont ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas adventure 1.77:1ske Full-Frame ren har skriftligt avtal med nordisk Film Distribution AB samt att DVD:n har ett komedi skolor, på bussar, klubbar, sjukhus danska, eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n TEXTNING: Svenska, norska, finska, Entertainment AB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa FELLOW DESIGNERS

4:3 FullFrame 1.33:1

Svenska – Danska – Norska – Finska –

TEXTNING: Svenska för hörselskadade, danska för hörselskadade, norska, finska

”Se den!”

och rejält begÅvat” beg

”den roligaSte SvenSka film Jag Sett på länge”

norran

TV NGSU

1

”filmen äter the girl with the dragon tattoo till frukoSt när det kommer till SvenSk igenkänning.” - amelia ”rappt, rappt, r appt, - 8 Sidorroligt

”ÅretS roligaSte komedi”

®

BILDFORMAT: SPRÅK:

dn

aftonbladet

plaza Kvinna

m-magaSin

pojkvännen. Kärleken trasslar till det för Sven och skrivkrampen vägrar släppa taget. Vad vill han egentligen göra med sitt liv och med vem?

Pippi letar PRAMSTEN CIAN BORNEBUSCH NINA SANDSTRÖM ANNA ÅGREN LINDA KEBBON saker SIMONJESSICA ASK GUNNAR CARLSSON LONE KORSLUND HELENA SANDERMARK MIKAEL FRISELL och kommer på kafferep

år

BILDFORMAT:

Den magiska hatten

RED TRACTOR 10 Herr Jonsson och Valter hittarLITTLE först en hatt och sedan en väska med pengar, och de Barnfilm

p1 Kulturnytt

till Jenny Skavlan - expreSSen dyker Anja upp, en seriös svensk bokförlagsredaktör som tagit paus från piloten valle behöver desperat ett nytt arbete. när han får höra att flygbolaget Silver airlines pojkvännen. Kärleken trasslar till dethar förgJort...” Sven och skrivkrampen vägrar letar efter en kvinnlig flygkapten drar han sig inte för att hoppa i högklackat, krypa i ett ”...definitivt det bäSta peter magnuSSon

MARIE ROBERTSON BJÖRN GUSTAFSSON ELLEN JELINEK

2-6

Pippi handlar

Detsnart är värmebölja på andrai Bubbelbäck tankar… och ingen vind till kvarnens hjul. Men så får Lilla Röda TraktornTM en svalkande idé i hettan…

VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras BILDFORMAT: eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt 16:9 Anamorphic Widescreen bruk. Uthyrning av DVD:n får endast om uthyraren har skriftligt avtal med Egmont 1.77:1ske Full-Frame Entertainment AB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte SPRÅK: eller Svenska– 2.0 EU:s Danska – Överträdelse 2.0 exporteras, distribueras säljas utanför gränser. mot dessa regler Norskaoch – vissa2.0fall till Finska 2.0 kan leda till skadeståndsansvar böter –eller fängelse. Ansvarig utgivare:

Iréne Tostar. ärPersson, båda övertygade om att det måste röra MED Inger Nilsson, Maria TEXTNING: Ingen

”riktigt roligt”

Special • Feature Film

• Game Maker: Suzanne Collins and city han egentligen göra med sitt liv - SvD - plaza schyst fodral och söka jobbet. Han lånar sin systers identitet mot en helårsprenumeration släppa taget. Vad -vill ochkvinna med vem? The Hunger Games på enPhenomenon morgontidning. att pilotkollegan cecilia blir förälskad i valles nya, kvinnliga jag ingår En ny romantisk komedi från gänget bakom “Sommaren med Göran”. • The World Is Watching: Making The Hunger Games dock inte riktigt i planen. Karriärcoachen Sven har tröttnat på att hjälpa alla andra att byta liv. Special featureS • Letters from the Rose Garden Han säger upp sig från jobbet och reser till Thailand för att förverkliga sin regissören mårten Klingberg och skådespelaren Jonas Karlsson jobbar tillsammans igen, • Controlling the Games dröm som författare. På stranden möter han Gitte, en fri yogautövande duon bakom succékomedin ”offside”. • A Conversation with Gary Ross and Elvis Mitchell norska sugen på nya äventyr i Burmas • Feature Film hon äroutforskade djungler han är och så • Propaganda Film valle dyker Anja upp, en seriös svensk bokförlagsredaktör somkvinnlig tagit paus från • Marketing Archive andersson pilot • Game Maker: Suzanne Collins and The Hunger Games Phenomenon • The World Is Watching: Making The Hunger Games • Letters from the Rose Garden • Controlling the Games • A Conversation with Gary Ross and Elvis Mitchell • Propaganda Film • Marketing Archive

Värmebölja Familjen Törngren har gjort en ny fågelskrämma som liknar Sven är värmebölja i Bubbelbäck ingen vind till kvarnens hjul. så Det mycket att Stora Blå kör i diketoch av ren förvirring! Men så får Lilla Röda TraktornTM en svalkande idé i hettan…

båda övertygade om att det måste röra MED Inger Nilsson, MariaärPersson, Värmebölja sig om en magisk hatt. Men de kommer Hellbom Per Sundberg. REGI Olle BILDFORMAT: SPRÅK:

TEXTNING: Svenska för hörselskadade, danska för hörselskadade, norska, finska

gp, graffiti

Kulturbloggen

romantiSk komedi” En ny romantisk komedi från gänget bakom “Sommaren med Göran”. tv4 nyHetSmorgon dn aftonbladet dock inte riktigt i planen. ”filmen äter thehar girl with the dragon tattoo till frukoSt Karriärcoachen Sven tröttnat på att hjälpa alla andra att byta liv. featureS ”riktigt roligt” plaza Kvinna m-magaSin SmålandSpoSten gp, graffiti filmeye p1 Kulturnytt - ameliaför att närsig detfrån kommer till SvenSk igenkänning.” ”rappt, rappt, r appt, och rejält begÅvat” beg - 8 Sidorroligt Han säger upp jobbet och reser till Thailand förverkliga sin regissören mårten Klingberg och skådespelaren Jonas Karlsson jobbar tillsammans igen, expreSSen e xpreSSen drömkomedi” som författare. På stranden möter han Gitte, en fri yogautövande ”ÅretS roligaSte ”SommarenS roligaSte biopremiär” duon bakom succékomedin ”offside”. roligaSte SvenSka filmdjungler Jag Sett på länge” norran Kulturbloggen norska sugen på nya äventyr i”den Burmas outforskade och så - SundSvallS tidning

KulturnyHeterna

efter bok

efter bok

TV NGSU

SV sell DVD - indy SV sell DVD - indy

The added is only full available on the SwedishOch versiondet – youhar will not get access om man har value en säck med pengar. Pippi… to the materials if you push another language in the title menu than Sweden

”riktigt underhÅllande romantiSk komedi”

arbetarbladet

SmålandSpoSten

filmeye

”SommarenS roligaSte biopremiär”

till Jenny Skavlan - expreSSen piloten valle behöver desperat ett nytt arbete. när han får höra att flygbolaget Silver airlines letar efter en kvinnlig flygkapten drar han sig inte för att hoppa i högklackat, krypa i ett ”...definitivt det bäSta peter magnuSSon har gJort...” - SvD - city - plaza underhÅllande kvinna schyst fodral och söka jobbet. Han lånar sin systers identitet mot en helårsprenumeration ”riktigt ”den bäSta SvenSka komedin!” arbetarbladet på en morgontidning. att pilotkollegan cecilia blir förälskad i valles nya, kvinnliga jag ingår

som bara har sina skarpa instinkter att förlita sig på i den ultimata kampen mellan överlevnad och medmänsklighet. Och mellan liv och död.

Pippi flyttar in i Villa Villekulla

Pippi flyttar in i Villa Villekulla

r la a ta sk Vi en sv

Pippi handlar

kan börja! Stig Murvel och Elsa är på väg Spelet hem när sidvagnen med Elsa I en “The nära framtid, bland ruinerna det somfenomen en TM efter Pippi är redan ettLångstrump globalt hittar lossnar från motorcykeln. Sven och LillaHunger RödaGames” Traktorn gångoch varSuzanne Nordamerika, varje har år 24 tonårskillar Collinsblir böcker sålts i över 26 Astrid Lindgrens Elsa, men faran är långt från över… och -tjejer utvalda till att delta i Hungerspelen – en

miljoner exemplar TM bara i USA. Se flera nya avsnitt med Lilla Röda Traktorn och Sven storstilad realityshow bara en vinnare: den I filmversionen gårmed Oscar(R)-nominerade Jennifer Bondespelen sista överlevande! Flertalet ungdomar som alltid hjälper sina vänner och visar att för man inte tränar Lawrence i spetsen det ultimata speletförmed

Thestora Hunger Games helaBondespelen sitt liv. Men inte Katniss, Sven och Herr Jonsson i den tävlingen behöver vara störstdeltar för att vara bäst! det ultimata förstapriset: livet! bara har sinai traktordragning. skarpa instinkter att förlita sig och i finalen ska traktorerna mätasom sina krafter på i den ultimata kampen mellan överlevnad och Äggröra Alla kan visserligen se att Stora Blåmedmänsklighet. är större än Lilla Och mellan liv och död. StigTraktorn MurvelTMoch Elsa är på väg hemegentligen? när sidvagnen med Elsa , men vem är starkast Röda TM Pippi är redan ettLångstrump globalt fenomen hittar lossnar från motorcykeln. Sven och“The LillaHunger RödaGames” Traktorn Dubbelgångaren har såltsLindgrens i över 26 Astrid Elsa, men faran är långt från över… och Suzanne Collins böcker exemplar bara i USA. Familjen Törngren har gjort en ny fågelskrämma som miljoner liknar Sven I filmversionen går Oscar(R)-nominerade Jennifer Bondespelen så mycket att Stora Blå kör i diket av ren förvirring! Lawrence i spetsen för det ultimata spelet med Sven och Herr Jonsson deltar i den stora tävlingen Bondespelen det ultimata förstapriset: livet! Bubbelbäck Blå och i finalen ska traktorerna mäta sina krafter i traktordragning. En förskräcklig doft sig i Bubbelbäck ochBlå detär visar sig än att Lilla Allasprider kan visserligen se att Stora större TM inspärrad i växthuset. Vad är det en enorm ost Röda hållerTraktorn Stumpen , men vem är starkast egentligen? som händer och hur ska Stumpen ta sig ut?

r la a ta sk Vi en sv

Inger “Pippi” Nilsson mans kista” & ”Här kommer • Presentation av Pippi Pippi Långstrump” Det ärLångstrump roligt attproduktionen gå i butiker. Men det är ännu roligare

KulturnyHeterna

I en nära framtid, bland ruinerna efter det som en gång var Nordamerika, blir varje år 24 tonårskillar och -tjejer utvalda till att delta i Hungerspelen – en

TM Se flera nya avsnitt med Lilla Röda Sven storstiladTraktorn realityshow medoch bara en vinnare: den 2:25 PM Page 1 sista överlevande! ungdomar som alltid hjälper sina vänner och visar Flertalet att man inte tränar för The Hunger Games hela sitt liv. Men inte Katniss, behöver vara störst för att vara bäst!

Äggröra

Pippi handlar Pippi letar saker

TÄVLA O

6/26/07

6/26/07

Pippi letar saker och kommer på kafferep

Det är roligt att gå i butiker. Men det är ännu roligare och kommer på kafferep om man har en säck full med pengar. Och det har Pippi… Pippi är bra på många saker - t ex att hitta saker som har försvunnit. detAär andra som honL inte E XMen TR M A saker TER IA : är så bra på - som t ex att gå på kafferep och uppföra sig • Intervju med • Sångerna: ”15 gastar på död fint samtidigt.

TÄVLA O

LRT 10 SEVSTDVD

Pippi flyttar in i Villa Villekulla

En dag upptäcker Tommy och Annika att någan har flyttat LRT 10 SEVSTDVD in i det stora gamla huset. De får en ny vän - och så börjar äventyret…

Pippi är bra på många saker - t ex att hitta saker som Pippi flyttar in i Villa Villekulla har försvunnit. Men det är andra saker som hon inte är En dag upptäcker Tommy och Annika att någan har flyttat så bra på - som t ex att gå på kafferep och uppföra sig in i det stora gamla huset. De får en ny vän - och så fint samtidigt. börjar äventyret…

ansvarig utgivare: pia grünler, Nordisk Film aB, pyramidvägen 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm. © 2012 Stella Nova Film aB. all rights reserved.

En romantisk komEdi om att hitta sig själv Jenny Skavlan david helleniuS Peter magnuSSon SuSanne thorSon

Barntillåten

JUST NU! JKOMFORTU ST T NU: J U S NRU: PAKETET F K O M FO RT KOENDAST MF O R T P A K E T 4.900 KR E T P ETET P AK K PET JUST NU!

1,0 ORD. PRIS 110.900 KR MANUELL LUFTKONDITIONERING KROMADE D RRHANDTAG AUX-ING NG F R MUSIKSPELARE ALUMINIUMF LGAR UPPV RMBAR L DERRATT FJ RRSTYRT CENTRALL S

KAMPANJPRIS 99.900 KR

P K PET!!

V RDE 14.0 00 KR V RDE 14 .000 KR

REGLAGE P RATTEN F R MAN VRERING AV LJUDSYSTEM ELF NSTERHISSAR FRAM F RDDATOR V RMED MPANDE RUTOR

1,2 ORD. PRIS 135.900 KR MANUELL LUFTKONDITIONERING iPOD ANSLUTNING AUX-ING NG F R MUSIKSPELARE LACKERADE D RRHANDTAG LACKERADE BACKSPEGELK POR

SVERIGES MEST K PTA SM BIL*

KAMPANJPRIS 124.900 KR ORD.PRIS FR

1,6 1,6 N 198.900 KR ORD.PRIS FR N 198.900 KR

FJ RRSTYRT CENTRALL S REGLAGEKAMPANJPRIS P RATTEN F R FR N 184.900 KR KAMPANJPRIS FR N 184.900 KR KOMFORTPAKETET MAN VRERING AV LJUDSYSTEM P K PET. V KOMFORTPAKETET P K PET. V ELF NSTERHISSAR FRAM F RDDATOR I KOMFORTPAKETET ING R BL.A: I KOMFORTPAKETET ING R BL.A: V RMED MPANDE RUTOR

LED-LJUS FRAM & BAK LED-LJUS FRAM & BAK BAK PARKERINGSSENSORER BAK L GG TILL 4.900 KR F R KOMFORTPAKET P RIO, V PARKERINGSSENSORER RDE 10.000 KR. BLUETOOTH-ANSLUTNING BLUETOOTH-ANSLUTNING ACC-KLIMATANL GGNING F R ATT SE VAD SOM ING R BES K KIA.SE ACC-KLIMATANL GGNING

Småländska Bil finns på facebook!

ÖPPET: VARDAGAR 0900-1800 LÖR 1000-1400 Östra Nygatan 21, 574 34 Vetlanda, Telefon: 0383-763760

www.smalandskabil.se

1,6 1,6 ORD.PRIS FR N 189.900 KR ORD.PRIS FR N 189.900 KR

Nu har vi gett KiaKAMPANJPRIS Rio och Picanto extra mycket utrustning. Eller vad FR N 175.900 KR KAMPANJPRIS FR N 175.900 KR KOMFORTPAKETET P K PET. V RDE 14.000 KR rmedKOMFORTPAKETET mpandande rutor, rddator USB-ing ng f r P K fPET. V RDEoch 14.000 KR musikspelare eller smartphone. Sj lvklart ing r hela 7 rs nybilsgaranti fr L nDERRATT fabrik. VELHISSAR lkommen RMBAR FRAM & in BAKp en provk rning. RDE 14.000 KR s 14.000 gs omKR v RDE

UPPV UPPV RMBAR L DERRATT ELHISSAR FRAMSIDOSPEGLAR & BAK REGNSENSOR ELINF LLBARA REGNSENSOR ELINF LLBARA SIDOSPEGLAR FARTH LLARE PIANOLACKERADE DETALJER, FARTH LLARE PIANOLACKERADE DETALJER, F RFINAD KL DSEL EXTERI RT & INTERI RT F RFINAD KL DSEL EXTERI RT & INTERI RT Utrustningen kan variera mellan Kia cee d modellerna Utrustningen kan variera mellan Kia cee d modellerna

Småländska Bil

Erbjudandet g ller t.o.m. den 31 mars 2013 eller s l ngt lagret r cker och kan ej kombineras med andra rabatter eller f retagsavtal och g ller endast lagerbilar fr n Kia Motors Sweden AB. Br nslef rbrukning blandad k rning samt CO22-utsl pp: Picanto 4,2 l/100 km samt 99 g/km DVD-filmernas v rde r upp till 179 kr. Erbjudandena g ller t.o.m. den 31 mars 2013 eller s l ngt lagret r cker och kan ej kombineras med andra rabatter eller f retagsavtal och g ller endast lagerbilar fr n Kia Motors Sweden AB. Br nslef rbrukning Kia cee'd blandad k rning 4,1 6,1 l/100 km. CO₂-utsl pp r gjorda enligt EU-k rcykeleller ochsmilj klass Euro 5. Bilarna p ejbilden kan vara extrautrustade. Medf reservation f rg eventuella tryckfel. *Gfr ller bilar i A-segmentet 2012, k lla:rbrukning Vroom Bilstatistik. och Rio 5,0 l/100r km samt 114 g/km. Testerna DVD-filmernas v Br rde upp till 179 kr. g ller t.o.m. den mars l ngt lagret r pp cker och 149 kan kombineras andra rabatter eller retagsavtal ller endast lagerbilar n Kia Motors Sweden Kia2010, cee'd 2011 blandad rning K4,1 6,1Sweden. l/100 km. CO₂-utsl pp 109 145 g/km. nslef rbrukning KiaErbjudandena cee'd Sportswagon blandad k 31 rning 4,42013 6,5 l/100 km. CO₂-utsl 113 g/km. Bilarna pmed bilden kan vara extrautrustade. Med och reservation f r eventuella tryckfel. *Sveriges mest sAB. ldaBrbilnslef till privatpersoner ochk 2012. lla: Bil 109 145 g/km. Br nslef rbrukning Kia cee'd Sportswagon blandad k rning 4,4 6,5 l/100 km. CO₂-utsl pp 113 149 g/km. Bilarna p bilden kan vara extrautrustade. Med reservation f r eventuella tryckfel. *Sveriges mest s lda bil till privatpersoner 2010, 2011 och 2012. K lla: Bil Sweden.


26

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

................................... vision höglandet motor

Power utan flower vision motor testar höglandet

(N i c e – F r a n k r i k e)

Volkswagen Beetle återlanserades 1998 med hjälp av flower power-tema. Vid den första provkörningen fanns det en blomvas på instrumentpanelen och alla deltagare tvingades bära långhåriga peruker. Nu, femton år senare, är det dags för den tredje cabgenerationen att göra entré och blomvasen ”the flower cup” har skrotats, men motorkraften ökat. Det är således ”power utan flower” och den främsta målgruppen är inte längre tjejer, utan killar. Bagge i Sverige, Beetle i USA, Bug i England, Coccinelle i Frankrike, Gravide rulleskøjte i Danmark, Käfer i Tyskland och Maggiolino i Italien. Kärt barn har många smeknamn och rekordet i bilvärlden innehas av dagens testbil samt dess förfäder och ättlingar. Nu har baggen ömsat skal och snart lanseras en helt ny cabversion. Vi har redan provkört.

Pimpad och klar

Det är inte ofta en cabriolet är lika snygg med suffletten uppe som nere - men så är det här. Utöver tre lager canvastyg är själva sufflettställningen snyggt inklädd och konstruktionen är så stabil att den klarar av vilken

maskintvätt som helst. Med hjälp av elmotorn så cabbar vi ner på 9,5 sekunder och bilen behöver inte stå stilla, utan går att köra i 50 km/h. Inredningen är densamma som i den täckta versionen och bakom ratten trängs tre stora runda mätartavlor: varvräknare, hastighets- och bränslemätare. Runtomsikten är i det närmaste idealisk, när suffletten är nere vill säga. Då ligger hela cabpaketet ovanpå den lilla bakspoilern, men i uppfällt läge är det lite si och så med bakåtsikten. Att sitta bak är bättre än vi trodde och det enda kruxet är att ta sig dit eftersom insteget sker genom framdörrarna. Hur det är med bagaget? Jo, man får in hela 225 liter och fäller man ryggstöden så blir

volymen den dubbla.

Fysikens lagar

Under huven erbjuds välbekanta motorer och samtliga är turbofyror. Priset för basbensinaren på 1,2 liter och 105 hästkrafter är 215 900 kronor. Gillar man mer effekt finns även en maskin på 160 hästkrafter á 241 900 kronor medan den största glädjespridaren har 200 hästkrafter och kan bli din för 281 900. Är det någon som bönar och ber efter en dieselspis så finns även en oljepanna på 105 hästkrafter och priset blir då 241 900. Eftersom plåttaket är bortkapat så har ingenjörerna tvingats göra förstärkningar på 114 kilo och därmed klarar

kultbilen fysikens lagar gällande centrifugalkraften. Det gör att nya Volkswagen Beetle Cabriolet är skitkul att köra och skulle olyckan vare framme så gömmer sig två utskjutbara störtbågar vid de bakre nackstöden. Efter en tuff dag parkerar vi efter den världsberömda strandpromenaden i Nice. Kvällningen närmar sig, på radion spelar The Who och instrumentbelysningen skimrar ikapp med solen som likt en jätteapelsin försvinner ner i havet. Flower power-känslan kommer tillbaka, men med betydligt mer power än flower! -Av Johannes Gardelöf

Tekniska data för Volkswagen Beetle 1.4 TSI 160 Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 160 hk vid 5 800 varv/minut. Max vridmoment: 240 Nm mellan 1 500-4 500 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben och triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elmekanisk servo. Vändcirkel 10,8 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 254, längd 428, bredd 181, höjd 147. Tjänstevikt 1 454. Bränsletank 55 liter. Prestanda: Toppfart 206 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,6 sek. Förbrukning/miljö: 6,8 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 158 g/km. Pris: 241 900 kronor.

Plus för...

Minus för...

+ Fräck design och snygg tygsufflett + En rullande glädjespridare + Riktigt prisvärd

- Bakåtsikten med suffletten uppfälld


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

27

höglandet

Njudungs Bil Vetlanda

Lukas Andersson 0383-763750, 073-5030987

Mikael Andersson 0383-763750, 070-2663750

Östra Nygatan, Vetlanda, Tel: 0383-76 37 50 - Öppet: Måndag - fredag 9-18, lördagar 10-14

SE VÅRA ERBJUDANDEN PÅ WWW.NJUDUNGSBIL.SE

njudungsbil.indd 1

2013-03-14 13:01:29

Audi A4 Avant 2.0 TDI -11 7.100 mil, Vit 179.500 kr

BMW 320 d Touring 184Hk -12 4.900 mil, Vit 239.500 kr

Peugeot RCZ 1.6 Turbo -10 1.000 mil, Blåmet 209.500 kr

Citroën C4 Grand Picasso -08 10.600 mil, Silvermet 109.500 kr

Skoda Octavia Scout 2.0 TDI -10 14.100 mil, Röd med klarlack 159.500 kr

Opel Zaa Zaara 1.8 140hk -06 13.300 mil, Blåmet 64.300 kr

Volkswagen Tiguan 2.0 TDI -10 14.100 mil, Grå 169.500 kr

Fungerar din BMW som en BMW? Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW.

Nifab

Välkommen

Hantverkargatan 3 SÄVSJÖ 0382-127 45 nifab.n@telia.com

Aukt. BMW Service På Höglandet! Vi byter din vindruta, naturligtvis BMW Orginal!

Våren är på väg!

Däckerbjudande !

Köp 4 betala för 3!

Gäller utvalda däckmärken.

Bra pris på fyrhjulsinställning!

Bromés Autoservice AB Brädgårdsgatan 16, Sävsjö Telefon 0382-126 29, 070-627 14 11 Fax 0382-123 60


28

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

................................... vision höglandet motor

vision motor testar höglandet

Ser du 470 nyheter?

(N i c e – F r a n k r i k e)

470 passagerare sväljer en normalstor ”jumbojet” från flygplanstillverkaren Boeing. 470 miljoner dollar kostade storfilmen Avatar att spela in. 470 hästkrafter har V12:an som gömmer sig under huven på fyrsitsiga Aston Martin Rapide. 470 är dessutom vad Bugatti anger som den teoretiska toppfarten för Veyron Super Sport. Men varför allt detta tjat om 470? Det är precis antalet delar som bytts ut på faceliftade Toyota Verso. Toyota Verso har funnits på marknaden i fyra år och sålts i 144 638 exemplar – det är således halvtid i livscykeln. Då är det dags att förfina ett antal detaljer, men det är faktiskt lättare sagt än gjort. Tänk dig själv att lägga ett gigantiskt pussel på 15 000 bitar och när det väl är färdigt så ska plötsligt 470 bitar bytas ut.

Liten men ändå stor

Designmässigt upptäcker det tränade ögat en finslipad bak, ny grill, snyggare motorhuv och fräckare strålkastare med lysdioder. Det innebär i sin tur att bilen växt med två centimeter på längden, medan axelavståndet är oförändrat. Sedan har det inte hänt så mycket. Okej, nya

yttre backspeglar med integrerad blinkers och nydesignade fälgar ingår också bland de 470 utbytesdelarna varav 60 procent är synliga och 40 procent är osynliga för betraktarens ögon. När vi hoppar in i kupén så upptäcks inga revolutionerande nyheter: reglage och instrument är precis samma liksom placeringen av dessa. Nytt är mätartavlornas layout, fräschare textilier och den klassiska tändningsnyckeln har ersatts av en trendig startknapp. Precis som tidigare finns plats för sju resenärer trots att längden bara är 446 centimeter. Det är ett hisnande balansnummer mellan komfort och utrymme som inte många av konkurrenterna lyckats få till.

Turkarna anfaller

Nu kanske vän av ordning undrar vad som hänt med de övriga 40 procenten av förändringarna? Det rör sig alltså om 188 delar som förbättrat alltifrån ljudisoleringen till fjädringen, men även styrningen har finjusterats liksom motorerna. Totalt erbjuds tre maskiner: en bensinare på 147 hästkrafter och två turbodieslar på 124 respektive 150 hästar. Vi tog oss an bensinfyran och det visar sig snabbt att maskinen gör sitt jobb galant: noll till hundra rullar på 10,4 sekunder, förbrukningen ligger på 0,68 liter milen och bäst av allt är att grundpriset startar på 231 900 för en relativt välutrustad Verso. Vad sägs exempelvis

om luftkonditionering, farthållare, backkamera, elhissar och start-i-backe-hjälp? Utöver detta finns det en hel del ”lull-lull” att välja till, bland annat ett stort panoramaglastak för 4 900 kronor. Därmed är det bevisat att turkarna är riktigt bra på att bygga bilar – nya Toyota Verso produceras nämligen i Turkiet och kanske undrar du om det märks? Nej, inte alls förutom på vindruteturkarna! Av Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg

Tekniska data för Toyota Verso 1,8 Business Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 147 hk vid 6 400 varv/minut. Max vridmoment: 180 Nm vid 4 000 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: MacPherson-fjäderben. Bak: torsionsaxel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel 10,8 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 278, längd 446, bredd 179, höjd 162. Tjänstevikt 1 580. Bränsletank 60 liter. Prestanda: Toppfart 190 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,4 sek. Förbrukning/miljö: 6,8 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 158 g/km. Pris: 231 900 kr.

Plus för...

+ Ett smart och säkert köp + Flexibel inredning + Bra komfort

Minus för...

- Tredje sätesraden är inget för vuxna


................................... Stor Hondahelg Nya Civic 1.6 diesel

lansering av vår nya miljöbil, dessutom bra erbjudanden hela helgen 16-17 mars

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

3,95%* NybilsräNta

Fina erbjudanden på Fina erbjudanden! alla modeller i helgen! UNIKT CR-V erbjudande: Urban Pack ca 11.900 kr*** ordinarie pris ca 18.900 kr

Främre Aerostötfångare, bakre Aerostötfångare, vinge, kåpor för sidobackspeglar

Premiär för nya miljöbilen Civic 1.6 diesel

Du får ett lyxigt underhållningssystem med två skärmar, DVD-spelare och två par trådlösa hörlurar ca 2900 kr****

Lågt koldioxidutsläpp, 94 g co2/km** Låg bränsleförbrukning, endast 3,6 l/100 km**

ordinarie pris ca 10.000 kr

Kraftfull motor, 120 hk, som ger dig en trygg körning med sportig känsla

Provkörningspremier!*****

Pris från

206.900 kr

Klassens bästa lastutrymme, tack vare Magic Seats får du plats med nästan vad som helst

Månadskostnad från 0 kr

*Finansiering genom Honda Finans, 36 månader, 50 % restvärde, 22 % kontant/inbyte, ordinarie avgifter, effektiv ränta mellan 4,47 % – 4,90 %. Gäller 16/3-23/3. **1.6 i-DTEC med manuell växellåda i modellerna Comfort och S. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. ***Gäller mellan 16/3-23/3 vid köp av nya CR-V. ****Gäller mellan 16/3-23/3 vid köp av ny bil. *****Gäller mellan 16/3-17/3, så långt lagret räcker. För mer info kontakta din närmaste återförsäljare. Läs mer på honda.se.

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ Honda Accord 2,0 Elegance -09 .....................159.900 kr BMW M3 Cab -04 .................................................199.900 kr Ford Focus 1,8 -08 ................................................. 87.000 kr Honda Civic 1,4 Comfort -07 ............................. 92.900 kr Mercedes-Benz CLK 200-04 .............................129.000 kr Honda Civic 2,0 type r -08 ........................... ....129.000 kr Mitsubishi Outlander 2,0 turbo -06.................98.000 kr Honda Civic 1,8 sport -10 .................................139.900 kr

Renault Clio III 1,2 -12 ...........................................99.900 kr Peugeot 407 2,0 Hdi -05 ...................................... 59.000 kr Saab 9-3 2,8 T Aero -06.........................................89.900 kr Honda Accord 2,2 diesel executive -11.........239.900 kr Honda Accord 2,0 executive -10......................189.900 kr Mercedes-Benz E 280 Aut -06...........................139.900 kr Nissan navara 2,5 DCi -07...................................173.750 kr Volkswagen Passat 1,8 TSI -10...........................139.900 kr

BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Toyota RAV4 WideBody -05..............................119.900 kr Hyundai Santa Fe 2,4 -04.....................................59.900 kr BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - 99.900 BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT Saab 9-3 Vector BioPower -08 .......................... kr- BEGAGNAT Honda CR-V 2.0 Executive-10..........................215.900 kr Honda sport Peugeot 406 1,8st kombi Kombi - 02 Honda CR-V SUV - 05 kr Audi A3Jazz 1.6 5D 1,4 Halvkombi -01 -09 ...................................109.900 Honda CR-V 2,0 ES -05 ......................................... 99.900 kr Silver met, 6.700 mil, 4WD, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt Silver, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, Drag, Mörkgrön met 15.400 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, C-lås, c-lås, LM-fälgar, Motorvärmare..................................... Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, 179.900 kr CD-stereo, C4 Elhissar fram och bak, Elspeglar................. 83.000 kr Citroën Picasso 1,6hdi -10 ..........................179.900 kr 03 Accord 2,2Svensksåld, diesel touring -11............199.900 kr cd-växlare...................................................... 84.500 kr Honda CR-V 2.0 ES Aut SUV - Honda Audi A4 1,8T Qattro Kombi - 00 Silver 9.100 mil, Automat, 4WD, ABS, AC, Airbag, CD-stereo, Renault Kangoo 1,4 Transportbil - 02 Röd, 8.000 mil, ABS, ACC/Klimatanläggning, Airbag, C-lås, Volkswagen Passat Variant kr m........................ Dragkrok, Elspeglar, Extraljusbåge, 154.900 5.300 mil,-08.............................89.900 Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare, Stereo, CD-stereo, Drag, Elhissar, Elspeglar,1.8TSI LM, Rails........... 109.900 kr-10 ..........139.900 Kia Cee´d 1,6kr CRDIVit, ECO kr Svensksåld, AC, Verkstadsinredning............59.000 kr + MOMS Honda CR-V 2.0 Elegance SUV - 07 Audi A4 2.4 Avant Kombi - 03 Royal blue pearl, 0 mil.....................................................253.800 kr 9-5 2,0T Sedan - 99 Svart 14.100 mil, ABS bromsar, ACC, Airbag, Antisladd, CD, Mazda 6 2,0 Touring -05.......................................84.900 kr SUV - 07 S80 2,4 -05 Saab ................................................... 74.900 kr Grönmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD-stereo, Elhissar Honda CR-V 2.0 Elegance AutVolvo Elhissar, Elspeglar, LM, Stolvärme fram mm.............137.800 kr BMW 320 Touring Kombi - 02

Svart, 5.100 mil, ABS, ACC, Airbag, CD, Elhissar fram och bak, En ägare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, LM.........................159.700 kr

Green tea metallic, 425 mil, Automat, 4WD, ABS, ACC, Airbag f, Antisladdsystem, Antispinn, C-lås, CD........................259.900 kr

Honda Civic 1,6 Halvkombi - 01

fram och bak, Elspeglar, Farthållare, LM-fälgar...........98.500 kr

Skoda Octavia 1,6i Sedan - 01

Silvermet 13.800 mil, AC, CD, Drag, Fjärrst. c-lås........78.300 kr

Silver met, 11.200 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare.......................................................................71.700 kr

Citroën Jumper 2,5tdi Transportbil - 00

Silvermossmetalic, 5.100 mil, Airbag, CD, Elhissar fram, En ägare, Fjärrstyrt c-lås, Svensksåld, ACC...................................107.800 kr

Grönmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, CD, Dragkrok, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Spoiler bak..............73.800 kr

Ford Focus 2.0 HGV Kombi - 99

ABS bromsar, ACC/Klimatanläggning, Airbag, Antispinn, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar.............132.000 kr

Citroën C3 1,6 isx Sedan - 03

Blåmet, 6.700 mil, ACC, Avtagbar dragkrok, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Skinnklädsel.........................98.800 kr Vit, 14.900 mil, Diesel, ABS, Dragkrok, Elhissar fram, Elspeglar, Svensksåld, Verkstadsinredning...................69.000 kr + MOMS Ljusgrön 11.607 mil, AC, Airbag förare, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram, LM, Motorvärmare, Stolvärme fram....................61.500 kr

Ford Focus kombi -99

Grön met, 13.200 mil, AC, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram, Motorvärmare.......................................................................59.800 kr

Ford Mondeo Ambiente 2,0i Halvkombi - 00

Svart, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag förare, C-lås, CD-stereo, Drag, Elhissar fram, LM-fälgar, Spoiler bak..............................72.800 kr

Honda Accord Sedan - 00

Grön met 7.800 mil, AC, CD, Elhissar, Fjärrst. c-lås......85.800 kr

Honda Accord 1,8 Sedan - 00

Silver met. 8.900 mil, AC, C-lås, CD-stereo...................82.800 kr

BILUTHYRNING

Honda Jazz Halvkombi - 05

Honda Jazz 1,4 Halvkombi - 06

Avis Nässjö 0380-138 22

Honda Ridgeline Transportbil - Flak - 06

Ljusblåmet, 2.300 mil, Automat, 4WD, ABS bromsar, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, LM, Moms tillkommer........................299.000 kr

Hyundai Coupe 2,7 Sportkupé - 04

Mörkblåmet 3.100 mil, ABS, ACC, Airbag, CD-stereo, Elhissar fram, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar, Skinnklädsel..........165.200 kr

Svartmet, 2.480 mil, Automat, ABS, Drag, Elhissar, Eltaklucka, En ägare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar, Rails, Sidoairbag, Spoiler bak, Svensksåld, ACC..................229.800 kr

Honda Accord 2,4 aut Sedan - 06

Silvermet, 650 mil, Automat, ACC, Antisladdsystem, CD-stereo, Elhissar, Elspeglar, Elstol förare, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, LM-fälgar, Svensksåld ................................244.000 kr

Honda Accord 2.0 Sport Sedan -07

Milano red, 0 mil, ACC, Airbag, Antisladdsystem, Antispinn, CD, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås,

Toyota RAV4 SUV - 01

Avis Vetlanda 0383-105 75

Silver met, 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar................................................139.000 kr

Volvo S80 2,4 business Sedan -02

Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning, Drag, Elhissar fram och bak, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås.................104.800 kr

Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 , Lördag 10.00-13.00

Mazda 626 2,0 Halvkombi - 00

Våra öppettider Måndag - Fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00

Röd, 12.200 mil, ABS bromsar, AC, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram Tel 0380-198 00 76.500 kr och bak, LM-fälgar, Motorvärmare.................................

Mercedes-Benz E 240 Avantgarde Kombi

Svart, 18.300 mil, Automat, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD, Drag, Elhissar, Elspeglar, Farthållare, LM, Servo..................110.000 kr

ML 430 Kombi -01 Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00Mercedes-Benz Silvermet 12.400 mil, Automat, 4WD, ABS, AC, Airbag, CD, Drag, Elspeglar, Farthållare, LM, Skinnklädsel..................... Tel 0383-138 60196.500 kr Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00 Almera Halvkombi Nissan - 00

Honda Accord 2,4 Kombi - 06

Suzuki Baleno 1,6 Kombi - 02

Mörk röd, 14.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok..........74.800 kr Se mer www.erbil.se Nissan Almera Tinobilar Sedanpå - 01 Silver, 11.275 mil, Dragkrok, Elhissar, Motorv..............75.000 kr Opel Astra 1,6 aut Halvkombi - 06 Gråmet 736 mil, Automat, ABS, AC, CD, Drag, Elhissar fram, En ägare, Fjärrst. c-lås, Färddator, LM...............................143.800 kr

Peugeot 307 xs2,0 5 dr Halvkombi - 02

Kjell Kjell

Martin

Jan-Åke Roger

Pontus

29


30

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

................................... vision höglandet motor

Mazda med 6-appeal vision motor testar höglandet

(L i s s a b o n – P o r t u g a l)

Det snackas mycket ”sex och pengar” i bilvärlden just nu och det är inte alls konstigt eller snuskigt. Det handlar nämligen om formgivningen av nya Mazda6 som har näst intill oemotståndlig 6-appeal och som grädde på tårtan är det ingen prisskillnad mellan sedanen och kombin, vilket ska få oss svenskar att tända till och bli spritt språngande galna i 6. Häng med och se om den första provkörningen i Lissabon lockar fram vårkänslorna. Om graffiti är konst eller klotter kommer det alltid att råda delade meningar om. Därför stannar vi till strax utanför den portugisiska huvudstaden och fotar vid en gigantisk graffitimålning. Det finns nämligen ett samband mellan gamla Mazda6 och graffitin: antingen gillade eller ogillade man formen. Men nu har designen ritats om och resultatet är ett rullande konstverk på väg(g)en.

Mycket utrustning

Den yttre designen skiljer sig mycket från föregångaren och det är bara att göra tummen upp. Vi behöver inte beskriva formen eller tänket bakom linjerna, det räcker med att titta

på bilderna för att bli såld. Lika överförtjusta blir vi inte i instrumenteringen som går i ”tråkgrått”, fast det är egentligen inga fel på vare sig form eller funktion. Fram sitter vi bra men bäst trivs vi i sedanens baksäte som bjuder på limousinekänsla. Axelavståndet är nämligen åtta centimeter längre här än i kombin - allt för att passa kräsna kunder i USA. Men allt kan ju inte bli större och tittar vi in i bagaget så har utrymmet krympt med 36 liter och numera kan man lasta 489. Tre utrustningsnivåer finns att välja mellan och redan grundnivån har riklig standard med luftkonditionering, pekskärm, ljudanläggning och start-i-backe-hjälp. I mellannivån tillkommer bland annat xenonljus,

parkeringssensorer och GPS, medan det lyxigaste utförandet även har läderklädsel.

Bli missbrukare

Under testbilens vackert veckade motorhuv surrar bilens hjärta: en dieselfyra på 2,2 liter och 150 hästar. Med snåldieseln och den manuella lådan hamnar förbrukningen på 0,41 liter milen medan koldioxidutsläppet landar på 108 gram. Det erbjuds även en större dieselspis á 175 hästkrafter och är du ute efter en bensinmotor så finns tre på 145, 165 respektive 192 hästar. Till alla maskiner utom den minsta bensinaren så debuterar i-ELOOP som är ett energiåtervinningssystem. Då föraren lät-

tar på gaspedalen och motorbromsar så går energin till en superkondensator som i sin tur driver luftkonditionering samt andra elslukare och vips så minskas förbrukningen med 15 procent. Visst är nya Mazda6 en vinnare. Inte minst då man nu lägger till sju års komponentgaranti till den treåriga nybilsgarantin och dessutom har ett bra grundpris á 238 900 kr. Med tanke på namnet så kan vi inte låta bli att konstatera en sak. Det har aldrig varit lättare än nu att bli ”6-missbrukare!” Av Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg

Tekniska data för Mazda6 SkyActiv-D 2,2 Core Motor: 4-cyl turbodiesel med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt: 150 hk vid 4 500 varv/minut. Max vridmoment: 380 Nm vid 2 000 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre tvärlänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Kuggstång med elhydraulisk servo. Vändcirkel 11,0 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. ESP. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 283, längd 487, bredd 184, höjd 145.Tjänstevikt 1 495. Bränsletank 62 liter. Prestanda: Toppfart 211 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,0 sek. Förbrukning/miljö: 4,1 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 108 g/km. Pris:258 900 kr.

Plus för...

+ Inget pristillägg för kombin + Hög standardutrustning + Generösa garantier

Minus för...

- Gångjärnen till bagaget (sedanen) - Kombins kortare axelavstånd


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

31

höglandet

PREMIÄR 9–10 MAR

S

VÄLJ DIN EGEN VÄG:

NYA SUBARU FORESTER

Subaru Forester från

254.900:Standardutrustning Forester • • • • •

Alltid 4-hjulsdrift Klimatanläggning Farthållare 17’’ aluminiumfälgar CD-stereo

• • • •

Bluetooth USB/AUX-ingångar 7 airbags och whiplashskydd VDC (antispinn, antisladd och traction control)

• Eluppvärmda ytterbackspeglar • Eluppvärmd framruta i nederkant • Max. dragvikt 1.800–2.000 kg

Boxermotorer • 2.0i, 150 hk (198 Nm) • 2.0D, 147 hk (350 Nm) • 2.0 Turbo, 240 hk (350 Nm)

www.holstbil.se

Mejensjögatan 4, 576 35 Sävsjö Tel 0382–130 85 Öppet: Vard 9–18, lörd 9–13

Extra öppet för premiärvisning 9–10 mars Lör 10–14, sön 12–15

Bränsleförbr. bl. körn. 5,7-8,5 l/100 km, CO2-utsläpp 150-197 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. *Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil.

på Höglandets bilhall!

Vinteryra

VwBanEdwyRg2.,KbNäisSljöTkAowmD.b:ilk0o3m8pas-e1n.8s5eBI2LFRSÄÖLJFNPIGRE03TS8Ä:-17M9L4JåNnV-EIRfrKeSTGA7D-:1038 052-1Ö7P9E8T:4Mån-freV71ERK Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00

Volvo V70 D3 Momentum -11 195.000:Mercedes-Benz E 270 CDI -02 69 000:-

Kia Ceed SW 1,6 EX -10 120.000:-

Nissan Navara SE 2,5 -10 169.000:-

+ moms

Hyundai ix35 2,0 Comfort Plus -11 189.000:-

Mercedes-Benz E 270 CDI Elegance -02 69.000:Mitsubishi Lancer 1,6 Kombi -05 49.000:-

Volkswagen Scirocco 2,0 TDi -10 174.000:-

Porsche 997 Turbo PDK -10 1 065 000:Skoda Octavia Elegance -08 95 000:-

Kia Picanto 1,2 EX Komfort-12 105.000:-

ALLTID RÄTT PRIS! Bas-

Volvo V70 2,0 F Summum Kombi -08

Peugeot 207 CC Cab -07

Silversandmet, 7.300 mil

Mercedes-Benz C 250 CDI -10 219.000:-

BMW X5 3,0D -04 94 000:-

Nissan Qashqai 2,0 4WD Tekna -08 129.000:Toyota RAV4

service 1.3

2.2 D-4D -11

215.000:-

Svartmet, 8.400 mil

163.000:-

98.000

VW Passat 2,0 FSi Sedan -06

Gäller bilar 5 år och äldre

Kabe Safir GLE Ks Mattläggargatan 4, 575 39 Eksjö Husvagn, 1-axlwww.eksjomotorcentrum.se, -08 tel 0381-61 18 95

PSST! Vi har alltid prisgaranti 109.000 :279.000:- FYND! på originalservice! ALLTID RÄTT PRIS! PÅ!PÅ! PRIS! BasBasALLTIDRÄTT RÄTT PRIS! PASS PAASSA ALLTID RÄTT PRIS! ALLTID PPÅÅ!! SA S SA ALLTID RÄTT PRIS! S PA PA BasBasHyr biltransporttrailer hosservice oss! 4-hjulsBasser vice : 0 Boka tid på 5 8 service 1.395:service instaä llning ORD PRIS 1.895:service 163.000:98.000 1.395:Silvermet, 15.100 mil

Vit/röd,

Öppettider: vardagar 10-18, lördagar 10-13

ÄTT PRIS! ÄTT PRIS! BasBasVolvoV70 V70 2,0 2,0 FF Volvo Summum Kombi -08 Summum Kombi -08 Audi A4 1,8 T kombi Chrysler Grand Voyager 2,8 CRD

Silversandmet, 7.300milmil mil Silversandmet, 7.300 -05, 13.600 Minibuss -09,mil 5.700

163.000:75.000 kr 225.000 kr

VW Passat Passat 2,0 2,0 FSi FSi VW Sedan -06 -06 Sedan

Volvo V70 2,0 F Summum Kombi -08 Volvo V70 2,0 VolvoVolvo V70V70 2,0 2,0 F FF

Summum Kombi -08 Summum Volvo V702,0 2,0Kombi Volvo V70 FFF -08-08 Volvo V70 2,0 Kombi 163.000:Cab -07 Mercedes-Benz C 180 Summum Cab -07 Silversandmet, 7.300 mil Silversandmet, 7.300 mil Mercedes-Benz GLK 250 CDi Chrysler Dodge Journey 2,7 SUVGrand VoyagerSilversandmet, Summum Kombi -08 Summum Kombi -08 7.300 mil Summum Kombi -08 Svartmet, 8.400 mil Svartmet, 8.400 mil 2,0 Passat -08,FSi 7.800 mil -12, 7.900 milVW kompressor

98.000 Kabe Safir GLE Ks 109.000 :Husvagn,1-axl 1-axl -08 -08 Husvagn,

-06 335.000Sedan kr 179.000krkr 159.000 kr 88.000 Silvermet, 15.100 Kabe Safir GLE Ksmil Vit/röd, Vit/röd,

109.000 :-

FYND! 279.000:- FYND!

eugeot 207 CC ab -07 eugeot 207 CC 189.000 kr kr 345.000

163.000:mil Silversandmet, 7.300 Silversandmet, 7.300mil mil

Cab-07 -07207 Cab -07 Peugeot 207 CC CC Peugeot Cab 98.000 Svartmet, 8.400mil mil Svartmet, 8.400 mil Cab -07 Cab -07 Svartmet, Kabe Safir 8.400 GLE Ks

Tvätta bilen til Nässjös bästa priser!

Summum -09,13.100 Silvermet, 15.100 milmil FSi -08, 6.300 mil mil Silvermet, 15.100

kombi -10, 5.900 mil

ORD PRIS

i detta pris helsynteti OLJEfilter PASSA

1.3 1.395:0380-185 25 A PÅ!

S S A P 650:SA SA PÅ!

Gäller bilar 5 år och äldre

P

Gäller bilar årår och äldre Gäller 555år och äldre Gällerbilar bilar och äldre all ORD PRIS 1.895:PSST! Vi har tid prisgaranti PRIS 1.895:Gäller bilar år och äldre och äldre ORD med senaste tekniken Gäller bilar 55 år och äldre endast fram

ORD PRIS 1.895:ORDpris PRISingår 1.895:detta pris ingår MAX 55 liter liter MAX PSST! Vi har på alltidoriginalservice! prisgaranti ii detta

PSST! i detta pris ingår MAX helsyntetisK motorolja och5 liter motorolja och PSST!ViVihar haralltid alltidprisgaranti prisgarantihelsyntetisK detta pris ingår MAX liter motorolja och iihelsyntetisK MAX idetta dettapris prisingår ingår MAX555liter liter oss! OLJEfilter PSST! Vi alltid tid på OLJEfilter PSST! Vi har harBoka alltid prisgaranti prisgaranti på originalservice! helsyntetisK motorolja och OLJEfilter helsyntetisK helsyntetisKmotorolja motoroljaoch och på originalservice! 0380-185 25 OLJEfilter 279.000:FYND! OLJEfilter OLJEfilter Tvätta bilen till Nässjös 279.000:FYND! på på originalservice! originalservice! Hyr biltransporttrailer hosbästa oss! priser! detta pris pris-02,17.400 ingår MAX liter ingår MAX 55 liter -09, 10.200 mil Vit/röd, -08, 16.400 milii detta mil Vit/röd,

-06, 15.100 mil prisgaranti SUV -06, 9.400 mil PSST! Vi 159.900 har alltid Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 109.000 Sedan -06 Husvagn, 1-axl Sedan -06 -08 helsyntetisK motorolja och Silvermet, 15.100 Vit/röd, helsyntetisK motorolja 145.000 krmil 119.000 kroch 155.000 kr 139.000 kr kr Hyr biltransporttrailer hos 95.000 krkr 229.000 kr 109.000 :279.000:FYND! FYND! OLJEfilter Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, OLJEfilter Silvermet, 15.100 mil Silvermet, 15.100 mil Vit/röd, 109.000 :-på originalservice! 279.000:FYND!

109.000 :-:109.000 Hyr biltransporttrailer hos oss! Boka tid tid på på Boka Boka tid tid på på Boka Hyr biltransporttrailer hos oss! www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 84 Boka tid0380-179 på Hyr biltransporttrailer hos priser! oss! 0380-185 25 0380-185 25 25 Hyr 0380-185 0380-185 Tvätta bilen till Nässjös bästa 129.000 kr bästa priser! Tvätta bilen till Nässjös 128.000 kr Boka tid tid25 på Boka på

ORD PR

i detta helsynt OLJEfilt

Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPE

BMW 523 iATouran TouringEcofuel -05, Volvo V70 V60 2,4 D3 T R-DESIGN Volkswagen Volvo Kombi 11.400-09, Kombi 9.400 mil -12, 15.100 4.900 mil -01, milBandyg 2,milNässjö

279.000krkr 55.000

Cab -07 Peugeot 207 207 CC CC Peugeot

Peugeot CC Svartmet, 8.400207 mil

98.000 Svartmet, 8.400 mil mil-08 Svartmet, 8.400 Husvagn, 1-axl Gäller bilar 55Vit/röd, år och och äldre äldre Gäller år VW Passat 2,0 FSi bilar KabeSafir SafirORD GLEPRIS Ks 1.895:98.000 VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE Ks 163.000:98.000 163.000:VW Passat 2,0 FSi Kabe GLE Ks Sedan -06 Husvagn, 1-axl -08 279.000:FYND! Sedan Husvagn, 1-axl -08 Volvo V70 -06 2,5 FT FSi Saab 9-5 1,9 TDI Volkswagen Passat 2,0 Toyota Avensis 2,0 Aut Volkswagen Caravelle 2,5 Jaguar S-Type 3,0 Sedan Volkswagen Passat 2,0 Husvagn, Mercedes-Benz ML -08 350 VW Passat 2,0 Kabe Safir1-axl GLE Ks VW Passat 2,0 FSi Kabe Safir GLE VW Passat 2,0 FSi Ks Sedan -06

3,3 Minib. -04, 13.200 milSilversandmet, 7.300

-09, 10.800 mil

Silvermet,15.100 15.100 mil mil Silvermet,

Mercedes-Benz C 220 BMW 335 dA Kombi -11,CDi -09, 7.900 3.500 mil mil

SSA PÅ! Peugeot 207PA CC

Silversandmet, 7.300 mil Peugeot 207 207 CC CC Peugeot

PASSA PÅ

Bandyg 2, 2, Nässjö Nässjö www.bilkompassen.se www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 Bandyg 0380-179 84 Bandyg 2, Nässjö Nässjö Bandyg 2,

VERKSTAD: 0380-185 25

0380-185 25 Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! 0380-185 25 25 0380-185 Tvätta bilen till Nässjös bästa priser! Tvätta VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: VERKSTAD: 0380-185 0380-185 25 25 www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84

ÖPPET: Mån-fre Mån-fre 7-17 7-17 ÖPPET:

Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg2, 2,Nässjö Nässjö www.bilkompassen.se www.bilkompassen.se BILFÖRSÄLJNING: BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD: VERKSTAD: 0380-185 25 ÖPPET: Mån-fre 7-17 Bandyg 2, Nässjö www.bilkompassen.se Bandyg BILFÖRSÄLJNING: 0380-179 84 VERKSTAD:0380-185 0380-18525 25 ÖPPET: ÖPPET:Mån-fre Mån-fre7-17 7-17

ÖP


32

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

...................................

korsLoörs det! 13 presentkort från Borgs Skor i Eksjö! Skicka in ditt svar innan den 17 april 2013.

Namn:....................................................................................... Adress:...................................................................................... Telefon:..................................................................................... Ev. vinstskatt betalas av vinnaren

POSTA TILL: Vision Höglandet, Domaregården, 576 32 Sävsjö Märk kuvertet “Korsord”.

Företag du kan lita på!

Sms:a eller posta ditt svar senast 17 april 2013!

1:a pris - presentkort på 500 kr 2:a-3:e pris - presentkort på 300 kr 4:e-13:e pris - presentkort på 100 kr Ett av våra 500 licensierade företag:

Vi licensierar företag som aktivt arbetar med etik - ett R-företag kan man lita på.

www.rlicens.se R_-företagen_kpmg.indd 1

2013-02-15 08:15:11


...................................

Vision Höglandet nr 2 - april 2013

33

Ta hand om dina Försök inte skapa könsneutrala barn

mattor! Vi tvättar och lagar i egen atelje!

Att vi föräldrar vill att våra barn ska utvecklas efter sina förutsättningar och inte hämmas av stereotypa könsroller om hur en kille eller tjej ska vara är inget nytt.

Mikaels Äkta Mattor

Personalen i förskolan och skolan har också under många år försökt motverka traditionella könsroller. Trots det är fortfarande 98 procent av förskollärarna kvinnor. Män begår också fortfarande mer än 90 procent av alla våldsbrott. Så vi har inte lyckats särskilt bra. En del genusfundamentalister tror att om att vi bara skapar könsneutrala barn genom att behandla pojkar och flickor exakt lika så löser vi problemet. Vi ska ge dem könsneutrala namn och leksaker, börja använda ordet ”hen”, hindra flickor från att klä sig i rosa och avstyra alla typiska kill- och tjejlekar.

Specialaffär för orientaliska mattor Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning! Rådhusg. 60 Nässjö. Tel 0380-51 19 59. Öppet: Vard. 10-18. Lörd. 10-14.

Med den strategin kommer inte att lyckas. Alla skillnader mellan pojkar

och flickor beror inte på att vi behandlar dem olika. Den som offentligt vågar ifrågasätta den feministiska genusdoktrinen utsätts för personangrepp, hånas och förlöjligas. En som vågat göra det är Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Han påstår att det visst finns genetiska orsaker till skillnader mellan pojkars och flickors beteende. Även små biologiska skillnader kan påverka beteendet på ett avgörande sätt. Flickors hjärna är störst när de 10-11 år, medan pojkars hjärna är det först 3-4 år senare. Kvinnor har fler förbindelser mellan vänster och höger hjärnhalva. Pojkar och män har mycket mer av hormonet testosteron. Det är en orsak till att de är mer dominanta och aggressiva och har fler tillfälliga sexuella förbindelser. Flickor som under fosterstadiet fått ovanligt mycket testosteron eftersom modern haft en ämnesomsättningsrubbning är betydligt mer pojkaktiga både i sin lek och i sitt beteende.

Flickor är

mer språkligt begåvade än pojkar. De är mer ambitiösa och har bättre betyg i alla ämnen utom idrott. Dubbelt så många flickor läser vidare vid universitet och högskola. Men de har sämre psykisk hälsa framförallt i tonåren. Förmodligen för att de har en medfödd större sårbarhet. Ska våra barn utvecklas optimalt och inte hämmas av biologiska skillnader och stereotypa könsroller ska vi inte försöka skapa könsneutrala barn. Vi ska istället behandla dem olika. Men inte på det traditionella sättet där killar ska vara tuffa och coola och tjejer tysta och snälla, snygga och smala.

ar för

Tagg

NIBEs

höstk

Pojkar behöver

nj

mer än flickor träna på att kontrollera sin ilska och inte hävda sig genom att slåss. Vi behöver motivera dem att ta skolan på större allvar och utveckla deras sociala kompetens. Annars kommer många 20 år senare vara olyckliga, lågutbildade, arbetslösa, frånskilda män. 4 Vi behöver lära flickor lite mer än pojkar att tro på sig själva, att våga säga ifrån och ibland tänka lite mer på sig själva. Att våga satsa, ta risker, men inte ställa så höga krav på sig. De måste inte vara snygga, smala, smarta och sexiga för att duga. Pojkar är inte lika bra på att ta ansvar för sitt eget lärande och8 arbeta på egen hand. Ska vi ge pojkar 7 och flickor lika stor chans att lyckas både i skolan och senare i livet behöver pojkar mer lärarledd undervisning i helklass. Annars ökar klyftan ännu 12 mer mellan pojkars och flickors betyg och chanser 11 att lyckas i livet. Pojkarna blir då de stora förlorarna.

ampa

3 2

Upp till

% 80 besparing

1

Upp till

Smartast Smartasti ifamiljen! familjen!

80% besparing 5

™ NIBE NIBE™F1245 F1245– –enenavancerad avanceradbergvärmepump bergvärmepumpsom somalla allakan kan använda. Och den sänker din energikostnad med upp använda. Och den sänker din energikostnad med upptilltill80%. 80%.

Läs se alla smartaoch Läsmer merom omvåra vårabergvärmepumpar bergvärmepumpar,och testa displayen funktioner på www.nibe.se se alla smarta funktioner på www.nibe.se

6

10

Smartphone-användare! 9 Läs av koden och upplev mer av oss.

16 15

KOM TILL OSS, VI SÄLJER OCH INSTALLERAR NIBE VÄRMEPUMPAR

KOM TILL OSS, VI ÄR EXPERTER PÅ NIBE VÄRMEPUMPAR

Alf B Svensson

14 13

är leg psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare g 1. Da borg Göte ress – sp g i frågor som handlar om barn, familj 2. Da almö ss – M det gspre noch la v äktenskap. Alf bor i Grimstorp. 3. Da a sten ss – re gspre lm E-post: alf@visionhoglandet.se 4. Da o h Stock hus – olm

tockh

–S spress

m

5. Uto

mhus

6. Uto

borg

– Göte

almö

–M mhus

7. Uto

ssa

å mä

nter p

8. Mo

9. Po

ress pulärp

g

riktnin

lig in

kvinn

Vision Höglandet april 2013  

Vision Höglandet april 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you