Page 1

Våräng

Våräng är ett hus som kan förvandlas efter livets och olika familjers skiftande behov, det är ett energiproducerande transparent hus med möjlighet till både mörker och ljus. De huvudsakliga materialen är trä och glas. Trä för att det är miljövänligt, vackert och hållfast. Glaset är superisolerande och energiproducerande samt släpper in det naturliga ljuset och säsongernas skiftande utblickar.

Motto: Våräng


Glastak, dimmbart med inbyggda solceller och superisolerande

Bärande träkostruktion monteras på plats

Trägolv med uttag för el och ventilation

Klimatskal / Energikälla

Planlösning / Flexibilitet

Ett stort glastak vilar på den bärande träkontruktionen. Taket kan ställas in steglöst uterfter hur mycket ljus / utsikt man vill ha in från helt transparent till ogenomskinligt. Glaset har förutom den steglösa nerbländningsfunktionen inbyggda solceller som förser huset med elektricitet. Taket har högt U-värde och skyddar mot UV-strålning. Träkonstruktionen tillverkas på annan plats och reses under några få dagar på tomten, på så vis förkortas byggtid, materialspill och transportkostnader.

Huset möbleras med rum efter behov runt en central kärna med kök, wc, garderob och arbetsplats / vardagsrum på plan två. Rummen är sedan flyttbara och man kan lägga till och ta bort rum efter livets skiftningar. På så vis kan huset ha allt från ett till sex rum plus vardagsrum på samma fotavtryck på 150 kvadratmeter. Framför fönstren finns skjutväggar av trä så att man kan välja om väggen ska upplevas som glasad eller solid.

Motto: Våräng


N

b

sektion a-a skala 1:100

g a

a

g

wc

plan skala 1:100

b

sektion b-b skala 1:100 Motto: V책r채ng

BO 2049 Våräng  

Bidrag i tävlingen Bo 2049

BO 2049 Våräng  

Bidrag i tävlingen Bo 2049