Page 1

MAGasin Willa Nordic

9

Design - Individualitet - Kvalitet

unika hem

1

#4

eco house trendig miljรถ

internationellt stockholm eller los angeles? inspiration frรฅn Shanghai och Sahara svenskar bygger hus i vero beach

Mรถt arkitekterna som ritar Sveriges vackraste hus!

Tema:

arkitektritade hus Inredningen, materialvalen och de unika lรถsningarna!


2

v책gar du lita p책 magk채nslan? du har bara ett liv. lev det fullt ut.


3


4

Välkommen

våga lita på magkänslan

Att bygga hus är ett stort beslut för de flesta. Det innebär att skapa en miljö där du och din familj kommer att vistas nästan dagligen under många år framåt. Varför kompromissa? Livet är för kort för halvmesyrer. därför bygger vi unika hus för unika familjer. du märker skillnaden. Vi på Willa Nordic vill hjälpa dig att skapa ett boende helt anpassat efter dig och din familj. Vi tycker att alla är värda ett unikt boende som speglar de som bor i huset. Därför utgår vi alltid från dig och dina behov. Inspirationen hämtar vi från ditt liv. Vad inspirerar dig? Kanske Saharas oändlighet, Shanghais myller eller Vero Beachs flärd kan hjälpa dig på vägen. Vi har fyllt detta nummer av Willa Nordic Magasin med inspiration, drömmar och vackra hus. Livet är helt enkelt för kort för något annat än det bästa.

Stefan Hjälmeby, marknadschef på Willa Nordic

6

72

crazy shanghai

stockholm eller los angeles

WILLA NORDIC MAGASIN är producerat av Copy Vision AB, www.copyvision.se. Redaktör, fotograf, skribent och formgivare: Mikael Torstensson. Foto framsidan: Willa Nordics kunder familjen Holm fotograferade av Erik Lefvander.


5

Innehåll 6 sthlm eller la 36 möt stefan rupert 46 sveriges vackraste hus 54 attityd i jönköping 72 crazy shanghai 120 inspiration från sahara 124 eco house

54 124 46

hus som funkar

eco house

ekologiskt i sahara

92

inspiration från star trek


6

“vi ville bygga ett hus som liknar de som byggdes på bergssluttningarna i Los angeles i mitten av förra århundradet.”

familjen holm ville ha ett hus med

sthlm e text: mikael torstensson Foto: erik lefvander


7

Familjen Holm inspirerades av Hillside Homes i Kaliforninen. Spektakulära hus som sticker ut från bergssidan i Hollywood. Klas Holm, som till vardags skapar marknadsföring åt olika företag, ritade själv huset som byggdes på en bergsknalle i Stockholms skärgård. Husen på bilden är ritade av den legendariske arkitekten William Sutherland Beckett.

internationell klass

eller la


8

“Willa Nordic var oerhört lyhörda i processen och jag känner stort förtroende för dem. De rekommenderade en byggare som de ofta jobbade med och tog tag i hela projektet. “


9

Hade det inte varit för de ursvenska tallarna in på husknuten och den prunkande svenska sommargrönskan som bäddar in huset så kunde det lika gärna varit en av de berömda husen på sluttningarna vid Hollywood. Och mycket riktigt, det är från Kalifornien som Klas Holm hämtat inspirationen till familjens nya hus. – Jag har alltid varit intresserad av arkitektur och det var en dröm att någon gång få rita och bygga ett hus. Jag har länge varit fascinerad av Hillside Homes i Kalifornien med sina utskjutande hus med raka linjer och stora glaspartier. Vi hade ett mindre sommarhus på Hölö i Stockholms skärgård och på tomten vid sommarhuset fanns det en bergsknalle som skulle passa för ett sådant hus, förklarar Klas. Med den stilen i sinnet


10

ritade Klas ett hus till bergsknallen i skärgården. – Vi sprängde bort ganska mycket så huset skjuter inte ut så mycket som många av dem i Kalifornien men stilen kommer därifrån. Klas jobbade mycket vid denna tid och familjen bodde vid Stureplan där även Klas kontor låg. Han funderade på hur han skulle förverkliga sin dröm om ett Hillside Home-inspirerat hus i skärgården.

Någon att lita på till 100 % – Jag kunde inte ikläda mig rollen av projektledare för bygget utan kände att jag behövde hjälp från någon jag kunde lita på till 100 % och därför kontaktade jag Willa Nordic. Jag hade ritat huset efter mina idéer i ett av programmen jag använde på reklambyrån. Willa Nordic tog mina ritningar och gjorde om dem till kompletta byggritningar, förklarar Klas. – Willa Nordic var oerhört lyhörda i processen och jag känner stort förtroende för dem. De rekommenderade en byggare som de ofta jobbade med och tog tag i hela projektet. När vi inledde samarbetet så lovade Willa Nordic att vi skulle kunna flytta in den 18 december, så vi


11

“Jag hade ritat huset efter mina idéer i ett av programmen jag använde på reklambyrån. Willa Nordic tog mina ritningar och gjorde om dem till kompletta byggritningar.”


12

“På utlovat datum fick vi nycklarna till det inflyttningsklara huset. Sådant imponerar och gör att förtroendet växer.”

“ I badrummet har vi betongplattor på väggarna och takfönster då det ligger mitt i huset. Det ger ett fint ljus och en härlig rymd. Kommoden specialbeställde vi i corian .”


skulle kunna fira jul i det nya huset. Alla jag pratade med sa att det kunde vi glömma, inget företag håller så snäva tidsramar när det kommer till att bygga hus, säger Klas med ett leende. Ju närmare man kom den 18 december ju oftare frågade Klas Willa Nordics projektledare om tidsramen verkligen skulle hålla och alltid fick han ett lugnande svar. – På utlovat datum, den 18 december, fick vi nycklarna till det inflyttningsklara huset. Sådant imponerar och gör att förtroendet växer, menar Klas, och tillägger att hela byggprocessen fungerade mycket bra. – Jag är väldigt intresserad av inredning och design och kunde själv styra precis vilka material och vilken inredning jag ville ha. Det är en stor fördel med Willa Nordic att de kan stå för precis allt i hela processen eller så kan man själv skaffa vissa delar av materialet och inredningen och så implementerar de det i sina konstruktionsritningar. Verkligen ett bra upplägg, menar Klas.

“Jag har alltid varit fascinerad av Hillside Homes i Kalifornien med sina utskjutande hus med raka linjer och stora glaspartier.”

13


14

“Köket är öppet och de allmänna utrymmena öppnar upp sig mot de stora glaspartierna och terrassen, med utsikt över poolen och den omgivande naturen.”

Poolen fulländar sommarparadiset på Hölö i Stockholms skärgård.


Högblankt golv

15

Klas valde ett epoxygolv vilket blev väldigt lyckat. Epoxy är en rinnande plastmassa som gjuts direkt på golvet. Man fördelar ut det jämt med en skrapa. Plastmassan härdar och golvet blir jämnt och hårt. Golvet poleras sedan med en polish och resultatet blir ett högglansigt golv. Effekten blev enorm med alla fönster och glaspartier i huset. Ett epoxygolv blir oerhört levande med ljuset som speglas i det. - Ett sådant golv kväver ett visst underhåll och man bör lägga på ny polish och polera det vartannat år eller så för att behålla den högglansiga ytan, förklarar Klas.

Helt anpassat Husets planlösning var helt anpassad för familjen Holms situation när de byggde huset. Planlösningen påminner om en lägenhet med tre rum och kök. Sovavdelningen är placerad i bakre delen av huset som har en korridor längs varje långsida med funktioner som hall och badrum samlade i mitten. Köket är öppet och de allmänna utrymmena öppnar upp sig mot de stora glaspartierna och terrassen, med utsikt över poolen och den omgivande naturen.

En perfekt partner – I badrummet har vi betongplattor på väggarna och takfönster då det ligger mitt i huset. Det ger ett fint ljus och härlig rymd. Kommoden specialbeställde vi i corian som är en gjuten och hopsvetsad plast . Den är en av husets specialbeställda detaljer. Inredningen och stylingen på bilderna är gjord med hjälp av inredningskonsulterna på White & Lilja som Willa Nordic samarbetar med, ännu ett exempel på Willa Nordics sätt att arbeta med helheten och erbjuda många olika slags service, menar Klas. – Är man intresserad av arkitektur och design så är Willa Nordic en mycket bra partner där man kan välja vilka bitar man vill ha hjälp med och vad man vill göra själv. Vi är oerhört nöjda, säger Klas avslutningsvis.


16

LK Rumsreglering ICS Det intelligenta rumsregleringssystemet för vattenburen golvvärme LK Rumsreglering ICS har raka, stilrena linjer i tidlös design. Termostaterna har display som standard och finns i färgerna högblank vit, högblank svart samt silvergrå. Systemet består av en mottagarenhet samt rumstermostater som kan anslutas trådlöst eller trådförbundet.

www.lksystems.se

Fan of space Vill du ha en rymligare arbetsyta? Då är Markant den perfekta fläktkupan. Kolla in alla våra fläktnyheter på fjaraskupan.se

MIX AND MATCH FOR

SNICKARPER

JONAS LINDVALL


17

NIBE BERGVÄRMEPUMPAR

SmartaSt i familjen! Med vår mest avancerade bergvärmepump NIBE F1245 kan vem som helst göra personliga inställningar. Den har en användarvänlig färgdisplay som gör att du lätt kan ändra värmen, öka varmvattenmängden, överblicka drifttid och styra din förbrukning. Det gör den till den smartaste bergvärmepumpen och alla i familjen till smarta användare. Om du installerar en NIBE bergvärmepump sänker du dessutom din energikostnad med upp till 80%. Olika hem har så klart olika behov. Se även vår effektiva och enkla basmodell NIBE F1226.

Upp till

80%

Läs mer om våra bergvärmepumpar på www.nibe.se

besparing

Contura 750

Nyhet! Nyhet!

”Det är så mysigt att börja dagen med en värmande brasa” Vi satsar på mys, för vi har alltid trivts bäst med att bara vara hemma. Nya kaminen passar perfekt i ena hörnet av rummet så värmen kan stråla till nästan hela huset. Dessutom ser vi ju elden från både matplatsen och soffan. Att kliva ur sängen känns inte lika motigt när elden lyser upp hela rummet och värmer oss vid frukosten. Sedan är det full fart! Läs mer på www.contura.se

Ingår i

Kaminer för varje hem


18 Följ med till ett willa nordic där det internationella möter det svenska. ett hus helt anpassat för de som bor i det och tomten det är byggt på. stramt och funkisinspirerat mot gatan. på trädgårdssidan öppnar en makalös innergård upp sig med en känsla av internationell flärd. de stora glaspartierna gör att ljuset och trädgården bjuds in i de stilsäkra miljöerna. ute och inne flyter samman till en helhet skapad av ARKITEKT MIKAEL WIKEBORG.

limhamn el text: mikael torstensson Foto: richard Lindor


19

ller london


20

limhamn eller london

innergården öppnar upp sig majestätiskt mot fonden av de upplysta glaspartierna. cederträet från fasaden kommer igen i de stilrena solrastren. allt är genomtänkt in i minsta detalj, stramt, snyggt och symmetriskt.


21


22 entré med klassisk känsla i nymodern tappning. det utskjutande entretaket av oljat cederträ ger karaktär.


kubistiska former. putsade murar och OlJAD CEDER. Den vita nedervåningen bryts effektfullt av fasadens överdel i vacker liggande oljad cederpanel. träpanelen kragar ut över den vitputsade nederdelen.

23

glaspartierna ger ett makalöst ljus. innergården öppnar upp sig och blir en del av husets interiör.


24

inredningen förstärker aritekturen. genom fönstret skymtar sedumtaket som har samma färgskala som golvet och inredningen. golvet håller ihop inredningen och gör att rummen bottnar.


25

köksdelens stramhet vägs upp av den varma tonen i valnötspanelerna. kyl och frys, diskmaskin och förvaring finns infällda i väggen av valnötsträ.


26

trappstegen är infästa i väggen och ger ett svävande intryck. glasskivan gör trappan säker.

rummen på övervåningen ligger i fil så att alla får del av det fantastiska ljuset och vyn över den grönskande innergården.

golvets n och leva


nivåskillnader ger en spännande ande effekt i den stilsäkra miljön.

sedumtaket växlar i färg med årstiderna.

glaspartierna skapar rymd och ljus. innergården blir ett extra rum med plats för många gäster.

27


28

Mer än bara fönster

Vi levererar mer än bara fönster. Vi levererar livskvalitet. Med Schücos produkter kan du skapa unika lösningar anpassade till dina behov. De måttillverkas av utvalda partner och du kan välja bland en mängd väldesignade tillbehör, ytbehandlingar och konturer som passar såväl den moderna funkisvillan som restaureringen av en äldre byggnad. Att de dessutom har en hög värmeisolering och är underhållsfria får du på köpet. Willa Nordics arkitekter hjälper dig gärna att hitta din unika lösning. Mer information finner du på www.schueco.se

Grön teknik för den blå planeten Ren energi med sol och fönster


29

Tryggt och säkert…

www.fastbygg.se

Design med många uttryck. Se fler varianter och färger på www.svedbergs.se

SEVEN/EK – plats att växa i

HTH har rum för alla Halva förskolan till frukost och hela familjen till middag! Det ska finnas plats att slamra med grytor och slå med skedar. Flottiga fingrar är vardagsmat och som tur går det enkelt att få bort fläckar från den fina mörka ytan. Maten har vi under kontroll, men köket lät vi HTH ta hand om från början till slut. Med HTH Tryggt och bekvämt får du service från början till slut. Läs mer på www.hth.se

Vi har koll på menyn för både stora och små


30

MODERN FUN

FÖLJ MED HEM TILL FAMILJEN TURoS I M Text: Mikael Torstensson Foto: Devis Bionaz

“Willa Nordic fångade upp vilken stil vi hade och återkom med förslag som var anpassat efter våra önskemål och efter tomten där huset skulle stå."


31

FUNKIS

Mร–LNLYCKE

Mari och Anders Turos har skapat sitt drรถmhus vid en lien sjรถ utanfรถr Gรถteborg.


32

“Vi var ofta på bygget själva och träffade de duktiga snickarna. Under resans gång var Willa Nordic mycket engagerade och ärliga och kom med många råd och tydliga synpunkter baserade på den erfarenhet de har av att skapa hus.”


33 Stramheten lyfter fram de oväntade färgklickarna.

Terasser och balkongen har utsikt över poolen och den lilla sjön.


34

“Vi har betonggolv vilket inte är så vanligt. Det gör helheten häftig och lite rå.“

Utsikten över den lilla sjön omgiven av ståtliga tallar är hänförande. Det känns skandinaviskt och vackert. De stora fönstren gör väggdekorationer överflödiga. Stramheten möter naturens oregelbundna skönhet.

Anders, berätta om er väg till beslutet att anlita Willa Nordic.

- Vi hittade en tomt i Mölnlycke som vi blev oerhört fästa vid. Vi köpte tomten och besökte husutställningen Husknuten i Göteborg där Willa Nordic hade ett utställningshus. Vi tittade på många olika hus och fastnade för Willa Nordic då deras hus var snyggast och kändes som ett hus med hög kvalitet. Vi talade med representanter för företaget och knöt en kontakt. Säljaren Michael Hjälmeby och arkitekten Stefan Rupert besökte oss i vårt dåvarande hus och vi samtalade om våra drömmar och önskemål. De fångade upp vilken stil vi hade och återkom med förslag som var anpassat efter våra önskemål och efter tomten där huset skulle stå med stora glaspartier mot utsikten över sjön med mera.

Vad ville ni ha av ert nya boende?

- Vi hade inte så många konkreta önskemål utan Stefan och Michael fick ganska fria händer. Några saker var att vi ville ha flickornas rum på andra våningen, bra ljudisolering, bastu, att huset skulle ha en modern stil och lite så. Annars hade Willa Nordic stor frihet att komma med förslag.

Hur gick byggprocessen till?

- Vi är grymt nöjda med allting. Vi hade problem med lantmäteriet vilket ledde till att bygget försköts ett år och under den tiden fick vi verkligen tänka igenom varje detalj av ritningarna. Bland annat vreds huset något och fasaden byttes från att först skulle vara putsad till den fasadbeklädnad vi valde. Grunden göts innan midsommar 2008 och snickarna fick huskroppen på plats till semestern. I augusti tog bygget fart och till lucia flyttade vi in. Processen var fantastiskt positiv. Vi var ofta på bygget själva och träffade de duk-


35

Den kuperade tomten ger mÜjligheter till spännande nivüskillnader vilket ger en upplevelse av olika rum.


36 addera - innerdörren som blir vad du gör den till

hajom

serIes

fönster • dörrar • skjutdörrar w w w. h a j o m . c o m

tel 010-451 47 00


37 tiga snickarna. Under resans gång var Willa Nordic mycket engagerade och ärliga och kom med många råd och tydliga synpunkter baserade på den erfarenhet de har av att skapa hus. De kunde säga till oss att de inte alls trodde att en idé vi hade skulle bli bra och att man skulle göra på ett annat sätt istället. Det är vi tacksamma för. Sedan fanns det inget som var omöjligt utan allt gick att ordna och man berättade att det skulle kosta lite extra men att det gick att genomföra.

Hur skulle du beskriva ert hem?

- Modernt, stilrent och snyggt, lite stramt. Vi har betonggolv vilket inte är så vanligt. Det gör helheten häftig och lite rå.

Vad är ni mest nöjda med?

- Att huset blev så vackert, att läget är riktigt bra och att Willa Nordic anpassade huset till tomten på ett fantastiskt sätt. Fasaden har vi laserat själva och fått ett riktigt bra resultat. Vi är grymt nöjda. Köket är strikt och välplanerat. Rena linjer och praktisk förvaring som gör det lätt att hålla ordning på arbetsytorna.

Kubiska former, modern teknik och en värmande brasa. Helheten blir personlig och harmonisk.


38

möt arkitekt

stefan ru

“Genom att lära känna beställaren och


39

Stefan Rupert har ritat familjen Turos hus i Mölnlycke som presenteras i atikeln på tidigare sidor.

med ljuset som arbetsredskap Stefan Rupert är en av landets bästa arkitekter. han ritar gärna moderna hus och har samarbetat med willa nordic många år. - Jag lägger stor vikt vid det personliga mötet med kunden. Det är viktigt att jag och kunden lär känna och förstår varandra. Min uppgift blir ofta att guida kunden och tydliggöra det som känns viktigt och reducera det som är mindre viktigt. Att skapa ett personligt och funktionellt hem med tydlig arkitektur är något jag eftersträvar i varje projekt. Är det något du tycker är extra viktigt i skapandet av ett nytt hem? - Hur ljuset spelar med både interiör och exteriör är en viktig beståndsdel. Klassiska begrepp som genomsikt/siktlinjer och rundgångskvalité är återkommande teman oavsett typ av arkitektur. Jag ritar helst vad Willa Nordic betecknar som modern/basic. En annan sak är att man tänker på att man ska bo i huset under många år. Barn som är små när man bygger och behöver ha sina rum nära mamma och pappa växer och behöver kanske som tonåringar en egen del av huset. Att se till att huset är flexibelt och passar i livets många olika skeenden gör också att det har en större målgrupp vid en eventuell försäljning.

upert

Utbildning/arbete: Arkitektur, Chalmers Tekniska Högskola 1993-1999 Företagsekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet 1992-1993 4-årig teknisk linje, Ållebergs gymnasiet/Erik Dahlbergs gymnasiet 1985-1989 Inobi AB 2011- (ritar åt Willa Nordic) Willa Nordic AB 2006-2011 Arkitektrådet AB 1998-99, 2004-2006 Peak Performance AB 1993-2004 Cullberg Arkitektkontor AB 1990-1991

h tomten kan jag också rita personligt.”


40


41

Willa nordic skapar

nya perspektiv text: Mikael torstensson Foto: Devis bionaz


42

Arkitekt Stefan Rupert tillsammans med Willa Nordics projektledare Michael Hjälmeby på Parkhöjden i Mölndal.


“Jag använder även takfönster i vissa fall vilka ger ett fantastiskt ljus mitt inne i ett hus, förklarar Stefan”

Willa Nordic har uppfört hus med spektakulär utsikt över Rådasjön på Parkhöjden i Mölndal. husen smälter in bland klippor och tallar på höjden som brant sluttar ner mot vattnet. – Det var makarna Jerkfors som kontaktade oss för några år sedan, säger Michael Hjälmeby, projektledare på Willa Nordic i Göteborg. De hade denna fantastiska mark och ville göra något av den. Terrängen var minst sagt en stor utmaning. Ett norskt företag hade ritat hus på pålar till området men det visade sig bli svårt och mycket kostsamt att uppföra. Jag talade med arkitekt Stefan Rupert som genast tände på utmaningen att skapa ett unikt område på den dramatiska marken, säger Michael. Stefan skissade fram ett förslag som makarna Jerkfors blev förtjusta i. Området är vackert och speciellt och kommunen var till en början negativt inställd till planerna. Willa Nordic hjälpte makarna Jerkfors i kontakten med kommunen och tillslut ledde ett politiskt beslut till att Jerkfors fick bygglov för sina spännande bostäder på bergsknallen. Området består av sex hus, alla med strålande utsikt. Två är byggda i solfjädersform för att ta in så mycket som möjligt av utsikten. Stora takterrasser och imponerande glasparti gör att de boende får njuta maximalt av det spektakulära läget.

arkitektens utmaning – När Michael kom med projektet så tyckte jag att det var en kul utmaning. Tomterna har en höjdskillnad på 30 meter. Utmaningen är att förena kundens önskemål med detaljplanen och de ekonomiska ramarna, förklarar Stefan. Stefans idé var att jobba med hus i form av kuber som placerades ut i landskapet tillsammans med de två mer solfjäderformade husen.

Willa Nordic hjälpte makarna Jerkfors i kontakten med kommunen och till slut ledde ett politiskt beslut till att Järkfors fick bygglov för sina spännande bostäder på bergsknallen.

43


44 Stefan ritade husen för att alla skulle få maximalt med utsikt. Det är viktigt att ta in trädgården och omgivningarna när man ritar ett hus. helheten blir det som skapar ett bra resultat.

Stefan ritade husen för att alla skulle få maximalt med utsikt. – Det är viktigt att ta in trädgården och omgivningarna när man ritar ett hus. Helheten blir det som skapar ett bra resultat. Jag jobbar mycket med ljuset och genomsikten när jag ritar hus. Jag jobbar helst med moderna hus då man är mer fri att göra bättre lösningar för familjen som ska bo i huset. Det är viktigt att man tänker på vad man ser när man står i olika delar av huset och hur ljuset faller in under dagens gång. Vad möts man av när man öppnar en dörr?

genomsikt och rundgång På Parkhöjden ger de stora panoramafönstren ett vackert ljus. - I något hus valde jag även att placera fönster i innerväggar för att få ut så mycket som möjligt av ljuset och utsikten. Jag använde även takfönster i vissa fall, vilka ger ett fantastiskt ljus mitt inne i ett hus, förklarar Stefan. Min filosofi handlar mycket om genomsikt och rundgång. Man ska kunna se genom ett hus och ha möjlighet att röra sig runt i olika rum eller om det så bara är runt en köksö. Detta med siktvägar och rundgång gör att huset upplevs större och att man lättare kan röra sig mellan olika delar av huset.

Stefans idé var att jobba med kuber som placerades ut i lan


45

Husen har spektakulär utsikt över Rådasjön och smälter in bland klippor och tallar på höjden som brant sluttar ner mot vattnet.

ndskapet tillsammans med de mer solfjäderformade husen.


46

Inbyggd känsla för design Fulländade var för sig men allra vackrast tillsammans. Med Mieles raka linje formges hemmet. Detaljer i samspel, ett resultat av perfektion. Dessutom med CleanSteel som skyddar mot synliga fingeravtryck. ”Immer besser” har varit vår ledstjärna sedan starten 1899. Det betyder ”Alltid bättre” och nu förstår du kanske att vi lever som vi lär. Upplev Mieles kvalitet och design hos Willa Nordic och på www.miele.se

Konsumentkontakt 08-562 29 000. www.miele.se


47

KÄHRS TRÄGOLV Golvet är en av de viktigaste beståndsdelarna när du vill skapa en viss stil i ditt hem. Därför erbjuder vi, tillsammans med Willa Nordic, ett brett utbud av trägolv – alla vackra på sitt sätt – för att tillfredsställa alla smaker och stilar. För en full översyn av vårt sortiment, besök www.kahrs.se

CLASSIC NOUVEAU COLLECTION – EK NOUVEAU SNOW, CLASSIC


48

internation

mĂśt arkitekt nils nordkvist - skaparen av nĂĽg


nell klass

gra av sveriges vackraste hus

49


50

“Jag vill att man jobbar med planlösningen först och låter utsidan bli en konsekvens av insidan.”


51 Nils Nordkvist är en av Sveriges intressantaste arkitekter. Hans hus, ofta med nyfunkisinfluenser, finns i hela landet. trots många år bakom ritbordet har inte inspirationen falnat, tvärtom Nils skapar hus som aldrig förr. Ett av de mest kända är uppfört i Stockholm. Vi stämmer träff med Nils för ett samtal om husskapande i allmänhet och framtagandet av detta vackra hus i synnerhet. Nils, du har skapat hus i över 30 år. vad är det viktigaste för dig när du ska ta fram ett nytt hus? – Jag vill att man jobbar med planlösningen först och låter utsidan bli en konsekvens av insidan. Familjens behov sätts i centrum. Sedan är det oerhört viktigt för mig att ett hus får en själ och att det charmar den som bor i eller besöker huset. Jag experimenterar gärna med annorlunda lösningar. Ett hus behöver inte vara lättmöblerat utan kan kräva stor omtanke, då blir det personligt. Huset behöver inte vara “perfekt” för då blir det inte så mänskligt. Du har ritat huset på bilderna, hur gick den processen till? – Jag träffade kunden tillsammans med säljaren från Willa Nordic och

samtalade med kunden om det de önskade av sitt nya boende. De hade inspirerats av hus jag ritat tidigare så jag fick en ganska bra bild av vilket uttryck de ville att deras nya hus skulle ha. Kunden ville inte att huset skulle vara för stort och planbestämmelserna tillät inga tvåvåningshus utan jag fick skapa ett hus som rent juridiskt räknas som ett- och ett halvplanshus. Berätta om kundens önskemål – Makarna som bor i huset är verksamma inom husmäklarbranschen så de hade en bra uppfattning om hur de ville ha sitt eget hus ur många olika aspekter. På andra våningen finns kontor där man driver det egna företaget. Man ville ha ett stenhus, det blev det inte men väl ett putsat trähus som har samma utseende som ett stenhus.


52 Jag ritade in segment med cederträ som bryter vackert mot den vita putsen och ger dramatik och spänning åt fasaden. Man ville även ha stora fönster och i sann nyfunkisanda styrde husets insida var dessa placerades. Stora terrasser och lättskötta ytor utomhus var andra önskemål. Hur tänker du om interiören? – Funktionssambanden är viktiga, att rätt funktioner ligger bredvid varandra vilket de gör i detta hus. Köket, matplatsen, uteplatsen och vardagsrummet ligger i anslutning till varandra. Jag vill att kunden skall stå i centrum i hela processen, inte arkitekten. Det är viktigt att ha tid att diskutera och skissa, man måste lyssna på varandra. Det är denna samverkan som gör arkitektyrket så intressant, att fånga upp det som kunden vill ha och hitta en lösning som är rätt för dem både vad det gäller funktion, det estetiska uttrycket och ekonomin. TEXT: MIKAEL TORSTENSSON

“jag ritade in segment med cederträ som bryter vackert mot den vita putsen och ger dramatik och spänning åt fasaden.”

Familjen ville ha stora terrasser och lättskötta ytor utomhus.

Delar av arkitekt Nils Nordkvists anteckningar från det första mötet med kunden. Två veckor senare var huset ritat.


53

“Funktionssambanden är viktiga, att rätt funktioner ligger bredvid varandra vilket de gör i detta hus. Köket, matplatsen, uteplatsen och vardagsrummet ligger i anslutning till varandra.”

“VILLE BARA ATT DU SKULLE VETA ATT VI ÄR OTROLIGT LYCKLIGA OCH GLADA ÖVER VÅRT FINA HUS...”


54

arkitektens val nils nordkvist har skapat unika hus i årtionen. den samlade erfarenheten har givit en unik insikt i hur man planerar sitt boende för att det ska fungera under många år. det är detta som är utgångspunkten för hus med attityd. - Jag har helt enkelt sammanfattat mitt skapande och resultatet har blivit ett hus som passar många människor men som inte är alldagligt på något sätt. Husen andas exlusivitet och samma höga designgrad som är kännetecknet för allt som Willa Nordic gör, förklarar Nils. Ett lättare val I husen som ingår i “Arkitektens val” har arkiteten valt material och detaljer baserat på sin erfarenhet av att skapa harmoniska miljöer. Husen har hög funktionalitet och en prisbild som passar många människor. Nils bidrag heter HUS MED ATTITYD 131. Ett fantastiskt boende med stora glaspartier, spännande rymd med imponerande takhöjd och en vinterträdgård för att nämna några av alla fördelarna. En annan fördel är att huset har ett fast pris genom “Arkitektens val”.

möt arkitekt

Anpassat På de kommande sidorna tittar vi närmare på ett HUS MED ATTITYD 131 och hur det skapades i Jönköping. Naturligtvis kan man få sitt hus precis som man vill ha det, som familjen i Jönköping. För andra känns det tryggt och besvärsfritt att någon med stort kunnande och lång erfarehet har gjort valen åt en. Ibland blir det den bästa lösningen. Läs mer om “Arkitektens val” på www.willanordic.se.

nils nordk “att rita ett hus är att att


55

hus med attityd 131

Hus med attityd 131 har tre sovrum, en vardagsrumsdel med härlig takhöjd och stora glaspartier. Se fler möjligheter och skisser på kommande sidor i tidningen och på www.willanordic.se.

dkvist skapa rum för livet”


56

attityd i jö

Hus med Attityd – ett

text: mikael torstensson Foto: Göran Uhlin


arkitektens val - attityd 131

57

รถnkรถping

t modernt funkishus


58

attityd i jönköping

“På husets framsida finns en generös terrass, perfekt för mysiga glittrande yta och natten sveper in omgivningarna i sammetslen bjuder in goda vänner på en bit god mat.“


– Det känns kul att ha byggt ett riktigt modernt hus, något unikt, säger Carl-Johan Lundberg som tillsammans med sin sambo Elli Svenningsson och hennes dotter Maja bor i ett vackert hus på en imponerande klippa strax utanför Jönköping. huset imponerar, höjden gör att det inte är någon insyn genom de stora glaspartierna på husets framsida, men väl utsikt och inte vilken utsikt som helst utan över sjön Vättern som glittrar förföriskt denna försommardag. Arkitekt Nils Nordkvist har samlat årtionden av erfarenhet genom att skapa uttrycksfulla hus, helt anpassade efter dem som ska bo i dem. Det märks att familjen är begeistrad över sitt nya hus och det är inte svårt att förstå när man ser resultatet. Att det blev Willa Nordic som fick skapa familjens drömhus beror på

att Elli kände till Willa Nordic och visste att de stod för hög kvalitet. Carl-Johan hade bott utomlands länge och hade dålig koll på husföretag i Sverige. – Mia Olsson från Willa Nordic bjöd in oss på en inspirationsträff på Willa Nordics kontor i Jönköping. Vi blev imponerade av företaget vilket ledde till att vi beslöt oss

för att bygga. Flexibiliteten och lyhördheten från Willa Nordic imponerade. Vi fick precis det hus vi drömt om. Hela byggprocessen var helt igenom angenäm. Mia gav tydliga besked om allting och när väl spaden sattes i jorden gick det fantastiskt fort. – Jag har byggt och drivit flera hotell i Grekland och har god insyn i den internationella byggbranschen. Willa Nordic och byggföretaget Fransson och Nordh gjorde ett oerhört gediget arbete, det snålades inte på några detaljer och två veckor före utlovad inflyttningsdag var huset klart att flytta in i. Sådant gör att man imponeras och gärna rekommenderar Willa Nordic till alla som går i husbyggartankar, säger Carl-Johan. Vi har fått ett hus som funkar rakt

igenom – ett modernt funkishus helt enkelt. Fantastisk rymd i vardagsrummet och funktionella rum och utrymmen rakt igenom. Sedan är det snyggt och passar perfekt till tomten, säger Carl-Johan. Att fasaden är av värmebehandlad panel och fibercementskivor som gör den i det närmaste underhållsfri är ingen nackdel. På husets framsida finns en generös terrass, perfekt för mysiga kvällar medan solens sista strålar sakta smeker Vätterns glittrande yta och natten sveper in omgivningarna i sammetslen skymning. Då tänder Elli och CarlJohan lyktorna och bjuder in goda vänner på en bit god mat. – Det är precis så vi vill ha det, säger Carl-Johan.

kvällar medan solens sista strålar sakta smeker Vätterns skymning. Då tänder Elli och Carl-Johan lyktorna och

59


60


61

“Det känns kul att ha byggt ett riktigt modernt hus, något unikt, säger Carl-Johan Lundberg som tillsammans med sin sambo Elli Svenningsson och hennes dotter Maja bor i ett vackert hus på en imponerande klippa strax utanför Jönköping.”

“Att fasaden är av värmebehandlad panel och fibercementskivor som gör den i det närmaste underhållsfri är ingen nackdel.”


62

“Flexibiliteten och lyhördheten från Willa Nordic imponerade. Vi fick precis det hus vi drömt om. Hela byggprocessen var helt igenom angenäm. Mia gav tydliga besked om allting och när väl spaden sattes i jorden gick det fantastiskt fort.”

“två veckor före utlovad inflyttningsdag var huset klart att flytta in i. Sådant gör att man imponeras och gärna rekommenderar Willa Nordic till alla som går i husbyggartankar.”


63


64

Inredningen är modern och smakfull. Familjens stora intresse för färg, form och funktion genomsyrar hemmet.


65

“Vi har fått ett hus som funkar rakt igenom – ett modernt funkishus helt enkelt. Fantastisk rymd i vardagsrummet och funktionella rum och utrymmen, sedan är det snyggt och passar perfekT till tomten, säger Carl-Johan.“


66

Husets läge på en klippa med bländande utsikt över Vättern är hänförande. Det höga läget gör att man inte har någon insyn genom de stora glaspartierna.


67

“Jag har byggt och drivit flera hotell i Grekland och har god insyn i den internationella byggbranschen. Willa Nordic och byggföretaget Fransson och Nordh gjorde ett oerhört gediget arbete, det snålades inte på några detaljer.”


68

“Det känns kul att ha byggt ett r

attityd i jönköping


69

riktigt modernt hus, något unikt.”

Huset är insprängt i klippan och de moderna materialvalen utgör en spännande kontrast mot den naturliga omgivningen. Resultatet blir harmoniskt och samtidigt spännande.


70

ett hus för den moderna människan... När jag skapade HUS MED ATTITYD hade jag den moderna människan i åtanke. Familjen med ett eller två barn, det lite äldre paret med utflugna barn eller det unga designmedvetna paret som vill skapa ett unikt boende med attityd. Sällan har 131 kvadratmeter varit mera rymliga än i detta HUS MED ATTITYD. De stora glaspartierna binder samman ute- och innemiljön och ger ljus och rymd. Vinterträdgården är en dröm för många. Varierad takhöjd med upp till 2,95 i tak är en annan kvalitet som ger dramatik och atmosfär. Exteriört präglas husen av just attityd. Fibercementskivorna och den värmebehandlade träpanelen är i det närmaste underhållsfria. Träpanelen åldras vackert grått med tiden. Huset får olika uttryck beroende på om man använder vita eller svarta skivor. Vilket är ditt uttryck? Välkommen till Willa Nordic och HUS MED ATTITYD. Arkitekt Nils Nordkvist

Hus med attityd 131


71

leva med attityd Här presenterar vi åtta exempel på ett hus med hög designgrad och praktisk planlösning. Hus med attityd ger olika intryck beroende på vilken färg på fasadplattor man väljer och om man föredrar platt tak eller sadeltak. Man kan även variera höjden och ha en andra våning med inredningsbar vind. Möjligheterna är oändliga hos Willa Nordic. Ett hus för dig som vill leva med attityd.

H1 svart

H3 svart

H1 vit

H3 vit

H2 svart

H4 svart

H2 vit

H4 vit


72

crazy sh husen - shoppingen -tempot willa nordic magasin p책 spaning i v채rldens hetaste arkitekturstad AV: Mikael Torstensson


hanghai

73


74

crazy shanghai

Utsikt över Pudong i centrala Shanghai. Jin M högsta byggnader. Shanghai är världens åt 20 miljoner invånare. att landa i shanghai är lite som att anlända till en rymdstation. motorvägar i fem nivåer, skyskrapor överallt och ett myller av människor. arkitekturen påminner om en inspelningsplats för nästa avsnitt av stjärnornas krig. För många är Kinaresan synonym med Beijing, den förbjudna staden och den kinesiska muren. Förutom de historiska besöksmålen är dock Kinas huvudstad ganska grå och tydligt präglad av sovjetisk betongarkitektur. Det nya Kina upplevs bäst i jättestaden Shanghai. Staden är Kinas ansikte mot världen med skogar av skyskrapor och en enorm puls. Här träder ett nytt och modernt Kina fram på många plan, även inom

familjerna. Faktum är att i de flesta shanghaifamiljerna sköter mannen den mesta matlagningen. Kina förundrar och överraskar. Mitt i detta hypermoderna myller hamnar man titt som tätt i det traditionella Kina med pittoreska gator med tvätt på tork utanför fönstren och kineser sittande på trottoaren. Gatukök som lagar goda smårätter för några kronor och det känns som om tiden har stannat. En av de mest kända tidsbubblorna är det

exploaterade men mycket vackra Yuyuan Garden, en ämbetsmans gamla trädgård. Mitt i den hysteriska storstadspulsen saktar allt in med en tvärnit när man passerar murarna in till denna pittoreska trädgård eller snarare park. Tusentals guldfiskar simmar i de enorma dammarna som präglar trädgården. Här finns många rum avskilda med murar likt en labyrint. Man luras att tro att ytan är större än den är. Många paviljonger och små hus

ligger utspridda i trädgården och där emellan samsas gångstigar och broar. Växtligheten domineras av träd, buskar och olika sorters högt gräs. Allt utgör en harmonisk enhet sammansmält av århundradens varsamma åldrande. Tillbaka i storstadens brus är det svårt att förstå att stillheten kan vara så slående innanför de vitkalkade murarna. Shopping i världsklass Även utanför Yuyuan Gardens


BASE jump från Jin-Mao Tower i Shanghai.

Mao Tower i förgrunden är en av världens ttonde största stad och Kinas största med

världens snabbaste Shanghai Maglev Train är världens snabbaste passagerartåg i trafik (431km/h). Tåget trafikerar sträckan mellan Longyang Road station i Pudong till Pudong International Airport.

75


76

murar är det mycket som lockar. De franska kvarteren har många butiker med märkeskläder som sipprat ut bakvägen från de många modefabrikerna i Kina. Äkta varor och bra kopior Här kan man handla äkta varor och

bra kopior till hyfsade priser. Vill man ner ännu mera i pris finns det flera stora klädmarknader med piratkopior av olika kvalitet. De bästa kopiorna kan inte ens experterna skilja från de äkta varorna. Detta är en djupt olaglig företeelse som inte hindrar att

de flesta turister gör sina största inköp just på sådana marknader. Det finns även mycket som inte är kopior av kända märken och detta är naturligtvis inget olagligt. Här är det hårdprutning som gäller och med hårdprutning menar jag att man ofta kan köpa varorna till 20%

trädgård - Yu Yuan Garden mitt i 20-miljonerstaden Shanghai. En klassisk kinesisk trädgård byggd under MingDynastin.

av det begärda priset. Utanför Yuyuan Garden ligger Yuyuan Basar som består av en nybyggd del som påminner om olika China Towns i väst och en äldre del belägen på gamla gator utanför de höga nya byggnaderna. Här finns ett bra urval av souvenirer, konst och typiskt


Fotgängare på Nanjing road, Shanghais livligaste shoppinggata.

kinesiska varor. Mycket är skräp men man kan göra riktigt bra inköp om man tittar runt i gränderna och återigen prutar skamligt. Shanghai på höjden Bland Shanghais breda urval av skyskrapor är det några som sticker

ut. Den mest iögonfallande är Pearl Tower, tv-tornet med sina enorma pärlor högt uppe i luften. Man kan åka hiss upp i tornet och fascineras av utsikten. I samma område finns vad som ska vara världens näst högsta byggnad. En nybyggd gigantisk flasköppnare - Shanghai

World Financial Center. snyggaste skrapan Här ligger även stadens snyggaste skyskrapa Jin Mao Tower. Ta en kopp kaffe på Cloud 9 på 87:e våningen eller köp en biljett till turisthissen upp till utsiktsdäcket

på 88:e. Utsikten är magisk. Missa inte att titta rakt ner genom glastaket till hotellobyn, fritt fall från 88:e till 56:e våningen. AV: MIKAEL TORSTENSSON

streetfood - överallt lagar kineserna mat på gatan. för en billig peng kan man åtnjuta delikatesser som dumplings, kräftor och anka.

Shanghai World Financial Center (SWFC) och Jin Mao Tower. Med 480 meter är Shanghai World Financial Center världens näst högsta byggnad (2009).

77


78 78

med en touch av asien ”Vi ville ha funkishusets formspråk och praktiska funktionalitet kombinerat med den asiatiska stillheten.”

MOMENTA ARKITEKTER v/ Siv. Ark. Viktor Johansen


79 79

Trädgården är tydligt inspirerad av den japanska och kinesiska trädgårdsskolan med vatten och sten. De figurklippta barrträden sprider en fräsch doft. Den vackra dammen bildar en stor vattenspegel och guldfiskar rör sig i stim strax under ytan.


80 80

“en touch av asien”


81 81

”Husets fasad är putsad och vackert vit med svarta träpartier som ger kontrast och karaktär åt huset.”


82 82

Det är just detta Willa Nordic handlar om – att skapa livsmiljöer som människor känner sig riktigt hemma i.

Den dramatiska trappan i svart metall skär från den ljusa hallen med sitt eleganta marmorgolv upp till andra våningen.


83

“en touch av asien” Att besöka Villa Johansen är en upplevelse för alla sinnen. Trädgården är tydligt inspirerad av den japanska och kinesiska trädgårdsskolan med vatten och sten. De figurklippta barrträden sprider en fräsch doft. Den vackra dammen bildar en stor vattenspegel och guldfiskar rör sig i stim strax under ytan. Från taket på en bod porlar ett stillsamt vattenfall längs ena väggen. Marken är täckt av vit marmorkross med polerade svarta stenar att gå på. Husets fasad är putsad och vackert vit med svarta träpartier som ger kontrast och karaktär åt huset. Inredningen är snyggt stram i svart kombinerat med mörkbruna nyanser. Väggarna är vita i hela huset och de mörka golven håller ihop rummen och gör att rummen bottnar. Den dramatiska trappan i svart metall skär från den ljusa hallen med sitt eleganta marmorgolv upp till andra våningen. Den generösa hallen har också en vacker eldstad där flammorna över dekorationsstenarna förstärker känslan av renhet. Rymd är något som är genomgående i det vackra huset. Generösa glaspartier och frikostig takhöjd kombinerat med de vita väggarna ger ett fräscht och rymligt intryck. Sovrummen på andra våningen är stora och luftiga, sparsmakat möblerade med möbler i mörka färger. Huset andas renhet och stillhet i all sin modernitet, precis som familjen ville ha det. Det är just detta Willa Nordic handlar om – att skapa livsmiljöer som människor känner sig riktigt hemma i. TEXT: Mikael Torstensson

Den generösa hallen har också en vacker eldstad där flammorna över dekorationsstenarna förstärker känslan av renhet.


84

Mรถblerade badrum.

www.aspenbad.se


“en touch av asien�

Huset andas renhet och stillhet i all sin modernitet, precis som familjen ville ha det.

85 85


86

TO PPT EN ER

DA

GI MY

ND IG

E S TAÄD STA

HE TE N.

P P TA MMU

SE

B

G N IN

G EN

NYHETER

TAK & MARK 2011

Snyggt och tryggt! Årets nyheter från Benders gör det lättare än någonsin för dig att förädla ditt hus och din tomt. Markstenarna är fler än någonsin – många av dem kan du få i olika format på samma pall, för ett extra personligt uttryck! Men den allra största nyheten hittar du på taket: Nu ger vi dig hela 30 års garanti för hållfasthet, vattentäthet och frostbeständighet när du köper ett komplett Benderstak! Läs mer om garantin och låt dig inspireras på vår hemsida, benders.se – ta sedan raka vägen till din återförsäljare!

IO ÅRTI TRETTKG AR AN TA

Vår kunskap är din trygghet! TanumsFönster levererar standardprodukter med U-värde 1,0 W/m2K. Produkterna är även P-märkta och har många års rötskyddsgaranti tack vare djupimpregnering enligt NTR-B. DJUPIMPREGNERAD ENLIGT

ENERGIMÄRKT

är kter odu kade r p Våra ktillver s Sven

www.tanumsfonster.se


87

Lyft blicken mot Plannja Modern.

Plannja Modern är nyheten för samtida design på tak. Taket passar såväl för funkishus som för mer klassiska hus- och takstilar. Alla som drömmer om ett förstklassigt plåttak kan nu förvekliga den. Plannja Modern är belagd med Hard Coat och säljs i sex valbara kulörer. I vårt erbjudande finns även kompletta system för takavvattning i matchande kulörer. Inomhusklimat Plannja tar klimatfrågan på stort allvar. Vi tänker då främst på klimatet inne i huset. Ett bra inomhusklimat har positiva effekter på hälsan och ventilation är en förutsättning även för ”friska hus”. Det handlar ju om att ersätta förbrukad inomhusluft med ren utomhusluft och att balansera luffuktigheten. Plannja har aggregat och kanaler och tillverkar även takgenomföringarna som sitter på taket och kan därför erbjuda en helhetslösning inte bara på taket utan även när det gäller ventilationslösningar.

Plannja Steinwalls AB, Fröderydsvägen 17, 570 12 Landsbro. Tel 0383-643 00. Fax 0383-643 10. www.plannja.se/steinwalls


88

Arkitekt Søren Rasmussen har skapat ONV Bolig - ett hus för den moderna familjen som passar lika bra som ett genomtänkt åretruntboende, som ett fantastiskt fritidshus. - Min tanke var att skapa ett modernt hus med hög designgrad till ett pris som är överkomligt för många människor, förklarar Søren. Husen fnns i flera olika modeller och storlekar och har en genomtänkt interiör och en tilltalande exteriör. Alla materialval är gjorda av arkitekten för att stämma i varje detalj både funktionellt och estetiskt.

ONV BOLIG DANSKT DESIGNHUS SKAPAT AV SØ


89

ONV BOLIG 89

”HUSET UPPLEVS NÄSTAN TRANSPARENT PÅ GRUND AV SINA STORA FÖNSTERYTOR, ÖPPNA PLANLÖSNING & VITA VÄGGAR”

A5 Kollektionshus ONV Bolig från Willa Nordic - prisbelönt dansk design skapad av arkitekt Søren Rasmussen.

MODULER FÖR ÖKAD FLEXIBILITET Husen finns i 10 olika utföranden, vilka alla utgår från en och samma grundtanke. Gemensamt för dem alla är välplanerade kök och badrum samt ett stort vardagsrum. Centralt placerad i varje hus finns en braskamin som sprider stämning. De skiljer sig åt med olika antal sovrum, ett eller två våningsplan och huruvida de har större sällskapsytor eller altan. Väljer du ett utförande med överbyggd uteplats och vill förlänga utesäsongen kan fasaden förses med skjutbara jalusier för att skapa känslan av ett uterum. Dessa kan även användas som solskydd framför de stora fönsterpartierna. Du har möjlighet att förändra ditt hus efter dina skiftande behov. Husets modulliknande utformning gör det möjligt att komplettera med en modul utan att förstöra husets arkitektur.

ONV BOLIG

REN RASMUSSEN


90

ONV BOLIG

”HUSET UPPLEVS NÄSTAN TRANSPARENT


91

ETT HUS SOM STICKER UT & SAMTIDIGT SMÄLTER IN, LIKT EN KAMELEONT MED INTEGRITET

PLEVS NÄSTAN TRANSPARENT


92 Anna och Carl danielsson:

“Vi ville ha ett funktionellt hem med unik design och en känsla av Star Trek” Anna och Carl var på jakt efter ett funktionellt hem med öppen planlösning och unik design. Efter att ha uppmärksammat en tidningsannons föll valet på Willa Nordics kollektionshus ONV Bolig. Vid första anblicken befarade de att huset skulle kosta dem en förmögenhet, men efter närmare research fick paret glädjande besked.

Star Trek

– Vi hade inte räknat med att det skulle gå att få ett arkitektritat hus till ett så överkomligt pris, så det var bara att slå till direkt, berättar Carl. Den minimalism och enkelhet som dominerar parets inredningsstil har, enligt Carl, tydliga referenser till science fiction-serien Star Trek, som han själv är ett hängivet fan av.

bra samarbete

– Samarbetet med Willa Nordic gick fantastiskt bra, ska vi bygga hus igen så blir det Willa Nordic, berättar Anna. TEXT: MIKAEL TORSTENSSON Foto: Max andersson

Foto: MIKAEL TORSTENSSON


93

ONV BOLIG

ONV BOLIG

“Vi hade inte räknat med att det skulle gå att få ett arkitektritat hus till ett så ”HUSET UPPLEVS NÄSTAN ”HUSET TRANSPARENT UPPLEVS N överkomligt pris, så det var bara att slå PÅ GRUND AV SINA STORA FÖNSTERYTOR, PÅ GRUND AV SIN ÖPPNA PLANLÖSNING till & direkt” VITA ÖPPNA VÄGGAR” PLANLÖS


94

DET HÄR ÄR ETT HEM FÖR FAMILJEN SOM VILL BO I ETT ARKITEKTRITAT MODERNT HUS TILL ETT ÖVERKOMLIGT PRIS


95

ONV BOLIG

MODERN SKANDINAVISK FORM Huset är utformat i en modern, skandinavisk form och präglas av en känsla av design och kvalitet. Fasaden är klädd i oljat sibiriskt lärkträ alternativt svartmålad gran och öppnas upp av stora fönsterytor med svarta fönsterkarmar. Det första intrycket när du kliver in i huset är ljus och rymd. Gränsen mellan inne och ute har suddats ut och huset upplevs nästan genomskinligt med stora fönster från golv till tak, öppen planlösning, vita väggar och askparkett. Samtidigt som huset gör ett starkt intryck ger arkitekturen utrymme för din egen personliga stil.


96

ARKITEKTUR SOM STICKER UT MEN SAMTIDIGT LÄMNAR UTRYMME FÖR EN PERSONLIG STIL DET LUFTIGA & VÄLPLANERADE KÖKET ÄR ONV HUSETS HJÄRTA


97 97

SKJUTBARA JALUSIER FÖR ATT SKAPA KÄNSLAN AV ETT UTERUM


98

Glöm Glömvardagen. vardagen. Nu Nukommer kommermorgondagen. morgondagen.

Glöm vardagen. Nu skriver vi 2011 i kalendern, ochoch vilket år det kankan bli. bli. På Siemens Glöm vardagen. Nu skriver vi 2011 i kalendern, vilket år det På Siemens stårstår vi inför en hisnande resa, medmed en lång serie produkter somsom kommer att skapa vi inför en hisnande resa, en lång serie produkter kommer att skapa framtidens hem. Det Det är innovationerna, designen ochoch de nya kombinationerna somsom framtidens hem. är innovationerna, designen de nya kombinationerna ger ger dig dig möjlighet att leva ett fritt liv med alla alla de ambitioner du har. Här Här hittar du allt möjlighet att leva ett fritt liv med de ambitioner du har. hittar du allt frånfrån nästa generation induktionhällar ochoch nyanya ångugnar till intelligenta tvättmaskiner nästa generation induktionhällar ångugnar till intelligenta tvättmaskiner ochoch effektiva dammsugare. Välkommen till morgondagen ochoch se våra nyheter på på effektiva dammsugare. Välkommen till morgondagen se våra nyheter www.siemens-home.se www.siemens-home.se

Framtiden flyttar in. in. Framtiden flyttar


99

ONV BOLIG

”HUSET UPPLEVS N PÅ GRUND AV SINA ÖPPNA PLANLÖSN

ONV BOLIG ÄR ETT PRISBELÖNT DANSKT DESIGNTEAM M E D A R K I T E K T E R & DESIGNERS FRÅN K Ö P E N H A M N

MODULER FÖR ÖKAD FLEXIBILITET

Husen finns i 10 olika utföranden, vi Gemensamt för dem alla är välplanera Centralt placerad i varje hus finns en b med olika antal sovrum, ett eller två vån eller altan.

Väljer du ett utförande med överbyggd u en förses med skjutbara jalusier för at användas som solskydd framför de stora

Du har möjlighet att förändra ditt hus e utformning gör det möjligt att komplett tektur.


100

rätt kän

modernt stenhus i sk

Erik kände sedan innan arkitekten Klas Sjöstrand. De hade länge skojat om att han skulle rita ett hus till Erik. När Erik och hans familj många år senare köpte en tomt ritades huset av just Klas Sjöstrand. När jag knackar på hos familjen i Limhamn utanför Malmö har Erik precis kommit hem från fotbollsträningen med sonen Deniz. I stället för att titta på något barnprogram kryper Deniz upp i soffan och slår på en Premiere League-match mellan Fulham och Blackpool. Innan bodde familjen i ett hus i Malmö, men Erik har alltid drömt om att bygga nytt så de hade stått i kommunens tomtkö i sju år. När erbjudandet om en tomt i Limhamn damp ned i brevlådan visste inte Erik och Gabbi hur de skulle göra. Tidigare hade de blivit erbjudna en tomt på andra sidan stan, men tackat nej. – När vi var ute och körde hamnade vi alltid i Limhamn, eftersom havet med strandpromenaden och många roliga lekplatser finns här. Gabbi berättar att de kände sig redo. De ville bygga hus.


nsla

k책ne

101


102

“Stengången in till entrén och även runt på b Går man runt huset övergår stenen till grä

modernt stenhus i sk – Men du var tveksam, säger Erik. – Det är ett så stort steg, säger Gabbi. Paret kontaktade kommunen för att få titta på detaljplanen. – De hade väldigt bestämda regler för detta område, säger Erik. Bygghöjden fick inte överstiga 3,5 meter och man var tvungen att ha en taklutning på mellan 30 och 50 grader.

Inga undantag

– Klas sa att kommunen i vissa fall kan godkänna mindre avvikelser, men de var stenhårda. Släppte inte en centimeter, säger Erik. Trots hårda bestämmelser valde de att köpa tomten. – Det kändes som att vi aldrig får en sån här chans igen, säger han. Erik berättar vidare det var ungefär en miljon kronor billigare att köpa en tomt i Limhamn via kommunen i stället för privat.

Efter att ha bestämt sig cyklade de förbi tomten i stort sett varje dag under sommaren. – Barnen sa: nej inte åka dit nu igen, säger han.

ville bygga ett stenhus

Nu började arbetet med att hitta rätt hus. Eftersom tanken på att bygga hus funnits i bakhuvudet under många år hade de redan tittat på många hus och husleverantörer. Att valet till slut föll på Willa Nordic berodde på den flexibilitet som företaget erbjuder. Erik kände Pia Jensen på Willa Nordics Malmökontor. Han hade även skojat länge om att Klas Sjöstrand någon gång ska rita hans hus. Klas samarbetar med Willa Nordic så valet föll sig naturligt. – Willa Nordic är fantastiska. De har kontakt med många olika leverantörer så tillvalsmöjligheterna är oändliga. Med andra leverantörer


103

baksidan omges av svartvit sjösten. äsmatta.”

kåne är man mer begränsad. Inom tillval slår Willa Nordic alla. De är unika eftersom man kan välja trästomme eller stenhus. Andra har antingen eller, säger han. Erik var 90 procent säker på att han ville bygga ett stenhus. Willa Nordic bygger stenhus av murade lättbetongblock vilket gör att man kan få huset precis som man vill ha det. – För mig är sten gediget. Det ger en känsla av kvalitet.

möbleringstankar

Klas började skissa upp huset efter familjens önskelista. Utmaningen var att bygga ett bra hus till en kostnad som motsvarar marknadsvärdet så att familjen får tillbaka satsade pengar när de vill sälja huset. – Det var viktigt att huset skulle bli bra att umgås och trivas i. Både för stora och små. Vi ser projektet som en investering för familjen, säger Erik.

De flesta möbler hade familjen redan innan så planlösningen anpassades efter dem, men med marginaler utifall de skulle vilja byta ut någonting i framtiden. Första förslaget Klas levererade var paret inte helt nöjda med. Han hade ritat huvudentré på gaveln och barnens sovrum låg alldeles intill vardagsrummet. De fick ett nytt förslag som båda fastnade för. I maj skrev de kontrakt med Willa Nordic och sökte bygglov. Bygglovet dröjde så Willa Nordic kunde inte börja med konstruktionsritningarna förrän i oktober. I maj året efter levererades huset och den 19 september 2010 flyttade familjen in. Sitt gamla hus hade familjen sålt långt innan.

knackade på och Frågade om de fick köpa

Deras granne skulle sälja sitt hus och en av de intresserade familjerna hade via rykten hört att Erik och Gabbi köpt en tomt så de knackade


104

på och frågade om de fick köpa huset. – Vi sålde huset och hyrde en lägenhet, där vi bodde ett år, säger Erik. När det började närma sig inflyttningsdatum blev han nervös, eftersom han skulle säga upp lägenheten. Skulle de hinna bli färdiga? – Men mina föräldrar var ännu mer nervösa. Han frågade byggarna och de lovade att vara klara. Ett löfte de höll. – Det var en obeskrivlig känsla att få flytta in. Fortfarande i dag kan jag sätta mig ned när barnen gått och lagt sig och bara titta, säger Erik. – Det kändes jättebra att det var över och allt var som det skulle, säger Gabbi. – Husbygget tog mycket av barnens tid. Vi kunde inte hitta på saker på helgerna eftersom vi alltid var tvungna att åka och titta på någonting, säger Erik. – Det var en lättnad att kunna göra vad vi vill, säger Gabbi.

modernt sten


105 Familjens önskelista • Ett murat stenhus på 150-160 kvadratmeter. • Ett vardagsrum på cirka 35 kvadratmeter som inte angränsar till något sovrum, med fönster åt tre håll. • Ett centralt kök som man lätt kan nå var i huset man än befinner sig. • Barnen ska ha en egen avdelning med sovrum, toalett, dusch och allrum. • Ett sovrum som inte angränsar till barnens med klädkammare, eget badrum, och utgång till trädgården. • En köksö med spis så man kan se trädgården när man lagar mat. • Inte överdrivet stora rum. • Bra förvaringsutrymmen.

hus i skåne

Foto: Richard Lindor


106

modernt stenhus i skåne

Barnens resa

När de flyttade in sprang dottern Lara, som då var två år, bara runt runt. Runt soffan runt matgruppen. Hon älskar de stora ytorna. Sjuåriga Deniz var nervös att flytta från sina kompisar, men det gick fort att hitta nya. Även han var insatt under byggprocessen. – När vi satt i bilen kunde han plötsligt säga; pappa ska vi ha takfönster också, säger Erik. Trots att familjen bara bott i huset i ett drygt halvår är det mesta redan färdigt. Stengången in till entrén och även runt på baksidan omges av svartvit sjösten. Går man runt huset övergår stenen till gräsmatta. Poolen finns redan på plats och på altanen står både en matgrupp och en inbjudande hörnsoffa. – Utemöblerna köpte vi redan förra sommaren och ställde i Gabbis systers garage. Vi var så sugna även om huset inte var klart ännu, säger Erik. I vår har de planterat en åretrunt-grön lagerhägg vid tomtgränsen på vardera sida om huset, så nu återstår bara att komplettera med fler växter och armaturer att lysa upp dem med. – Jag skulle vilja köpa färdiga växter. Helst små palmer och bambu. Jag har inte tålamod att se dem växa, utan vill ha allt klart, säger Erik. Foto: Richard Lindor


107


108

“Pia sa att de skulle förbereda för braskamin, men när vi satt där sa jag: Pia, vi tar det också, säger Erik.”


109 Det dåliga tålamodet visade sig även vid poolbygget. De hade tänkt vänta men det kändes rätt att göra allt färdigt från början. – När vi låg vid stranden tänkte jag att här orkar jag inte ligga hela dan. Jag ville vara hemma så jag ringde Pia på Willa Nordic och sa att vi ville ha en pool. Hon löste det även om det var sent, säger Erik. Historien upprepade sig när det gällde braskaminen och garaget. – Pia sa att de skulle förbereda för braskamin, men när vi satt där sa jag: Pia, vi tar det också, säger Erik. – Min fru ville ha carport eftersom det är skönt att bara köra in i så vi tänkte bygga garage senare. Men vem ska hålla på och ta hit hantverkare och fixa sen. Det var lika bra att göra det på en gång, säger Erik. En sak som också oroade paret under byggtiden var köket. Det såg så litet ut. Skulle de få plats med allt? Men det visade sig inte vara något problem. Gabbi drar ut lådorna i köksön och visar hur mycket de sväljer. Köksön ligger topp tio bland saker de är mest nöjda med i huset. – Barnen vill äta frukost här varje morgon. Vi gillar att man kan sitta här och prata med den som lagar mat, säger Erik. Högt på topplistan ligger även det vitpigmenterade mattlackade skeppsgolvet i ask. – Vi älskar golvet. Ett ljust golv framhäver möblerna mer än ek som alla har, säger Erik. Väggen mellan kök och vardagsrum passar bra i den annars så öppna planlösningen. Men väggen var inte självklar. In i det sista tvekade paret. – Byggaren sa att vi måste bestämma oss nu, säger Erik.


110

“Köksön ligger topp tio bland saker de är mest nöjda med i huset.”

ERIk och Gabbi tipsar • Välj en seriös husleverantör som samarbetat med byggaren länge. Se till att alltid begära referenser. • Kontrollera hur solen går över tomten så att man kan placera altanen i det mest attraktiva läget. • Planera hellre in för mycket än för lite förvaring. • Se till att göra det ni vill göra, fast inom en rimlig kostnad.


“Jag hade kunnat bygga en gång till. Då 111 hade jag valt Willa Nordic igen, säger Erik.”

Till slut valde de att ha en vägg som inte går ända upp till tak, eftersom de ville ha en diskret tv-hörna där man inte blir störd. Paret kom på att de ville ha tre kvadratiska hål i väggen för att få lite kontakt med vardagsrummet. Generösa förvaringsmöjligheter fanns också med på önskelistan. Men om de skulle ha en gemensam klädkammare eller varsin var oklart. – Jag är lite mer ordningsam. Vi hade varsin klädkammare i förra huset och Gabbis var mer rörig. Nu när vi delar har hon mer ordning, säger han. Men den har två ingångar så det lätt går att smälla upp en vägg och få två klädkammare om något problem skulle uppstå. Både Erik och Gabbi tycker att det varit kul men jobbigt att bygga hus. De har fått sitt hus precis som de vill ha det och fått vara med i allt redan från början. – Jag hade kunnat bygga en gång till. Då hade jag valt Willa Nordic igen, säger Erik.

Text: Maria Östlund Foto: Linnea Strömberg och Richard Lindor


112

Drömvilla i Vero Beach, Florida - kan bli din verklighet för $308.333

Fantastisk möjlighet i Florida! www.1520indianbaydrive.com Denna sagolika villa belägen alldeles vid vattnet med 4 sovrum (10 bäddar), 6 badrum, stort kök med “island”, vardagsrum, familjerum, clubrum, bibliotek samt sommarkök med två uteplatser under tak,erbjuds som “fractional ownership” till det fantastiska priset av $308.333 per andel. Fullt möblerat och dekorerat i lyxig amerikansk stil, med avancerad TV- och ljudanläggning, intercom, centraldammsugare och larmsystem. Tropisk trädgård med båtbrygga, pool/spa, beach med cocosnötspalmer och hängmatta, apelsin/grapefruktträd samt en CADILLAC ESCALADE och en DAYCRUISER för upp till 10 personer med 150hk utombordare. Trädgård, fastighet, pool, båt och bil sköts av managementbolaget. Innan Ni anländer samt när Ni lämnar huset så städar och dammar personalen och byter handdukar och lakan. Vi ser fram emot att höra från Er som känner att detta bekväma boende passar Er. Mer information om Vero Beach nns på www.IndianRiverChamber.com. företaget drivs av svenskar som bott och varit verksamma i Vero Beach i 20 år.

Kontakta oss i Stockholm: Marc Morissette Telefon: 08-410 250 51, E-mail: marc@solfastigheter.com Kontakta oss i USA: Jan-Åke Hjälmeby JR Management Groups huvudkontor i Vero Beach, Florida Telefon: 001-772-562-0596 (svenska och engelska) E-mail: jan@helmethouseconstruction.com


113

Newport, Cape Cod eller Lidingö? Willa Nordic bygger hus med inspiration från New England på USA:s östkust. Vi är övertygade om att det hem som passar dig och din familj bäst ännu inte finns. Vi tror att det ultimata boendet är det som skräddarsys efter dina egna önskemål. Det är därför varje Willa Nordic hus är unikt. Tack vare vår unika byggprocess kan vi skapa individuella hem på ett kostnadseffektivt sätt. För din inspiration har vi samlat några av de hus som vi hittills har byggt under fem stilgrupper som vi kallar Modernt, Romantiskt, New England, Lantligt och Basic. Vi har nu tagit fram sexton nya skisser på hus i New England-stil. Välkommen till Willa Nordic!

Låt dig inspireras. Gå in på www.willanordic.se


114

“vi hittade hem direkt” Text och Foto: Mikael torstensson

Huset är i tre etage med vardagsrummet upphöjt över den rymliga och ljusa köksdelen och en halvtrappa ner ligger barnens sovrum med eget vardagsrum och toalett.


115

“Vi skulle inte vilja ändra på något, jo kanske ett förråd i garagebyggnaden, annars är allt så otroligt genomtänkt och välplanerat, perfekt för en familj med två barn.” Familjen Magnusson tar emot en solig sensommardag och visar runt i sitt nya hus strax utanför Jönköping. Huset är inte helt nytt, de har köpt det i andra hand men det känns helt nytt och fräscht och anpassat för just Philip, Hanna, Alice och Charlie.

Hela familjen Magnusson samlade i köksdelen med matplats, vackert ljus och fantastisk rymd. Pappa Philip håller lillkillen Charlie i famnen och mamma Hanna håller storasyster Alice.

“ett Willa Nordic är en investering med ett starkt andrahandsvärde.”


116

“Willa Nordic står för kvalitet och hög standard, man vet att ett sådant hus har ett högt värde långt fram i tiden.”

“Allt är oerhört gediget gjort, från materialval till planlösning”

“Willa Nordic står för kvalitet och hög standard, man vet att ett sådant hus har ett högt värde långt fram i tiden. Man ser ofta annonser där man anger att det är ett Willa Nordic vilket vittnar om varumärkets starka ställning.”


117 – Vi har strukit väggarna ut- och invändigt och resultatet blev att huset känns som helt nytt. Allt är oerhört gediget gjort, från materialval till planlösningen, fortsätter Philip, på väg ner till barnens egen avdelning med två sovrum, ett allrum med egen uteplats och en toalett. Huset är i tre etage med vardagsrummet upphöjt över den rymliga och ljusa köksdelen som har ett stort glasparti och delvis glastak. Man kan enkelt öppna hela glaspartiet så att en rymlig terrass blir en del av köket och matplatsen. Vi slår oss ner med en kopp kaffe och paret berättar entusiastiskt om sitt hus. Det är inte svårt att förslå deras glädje. Huset är fantastiskt och inte likt något annat. Unikt hus – Det är en av sakerna som är så bra med Willa Nordic att man hittar inte ett likadant hus några kvarter längre bort, allt känns unikt, säger Hanna. När vi läste om huset på Hemnet så var det en sådan go upplevelse, varenda bild var bara just så vill jag ha det, fortsätter Hanna. ‑ Willa Nordic står för kvalitet och hög standard, man vet att ett sådant hus har ett högt värde långt fram i tiden. Man ser ofta annonser där man anger att det är ett Willa Nordic vilket vittnar om varumärkets starka ställning, menar Philip.

Man kan enkelt öppna hela glaspartiet så att en av de rymliga terrasserna blir en del av köket och matplatsen. Huset har fyra terrasser och från de flesta rum kan man gå ut på en av dem.

Hittade hem direkt – Egentligen tänkte vi bygga nytt och letade efter en lämplig tomt, men så dök detta upp och vi kände direkt att här vill vi bo. Vi hittade hem direkt, säger paret, medan solens sista strålar smeker den svarta fasaden. Kaffet är slut och jag tackar för mig. Philip och Hanna sitter kvar på terrassen när jag går. Vättern glimtar i bakgrunden och kvällen känns så där perfekt så som den kan göra när man mött människor som är tillfreds med livet.

Stenull – isolering med inbyggt skydd mot brand och fukt

Text och Foto: Mikael torstensson

www.paroc.se


118

Inbyggd känsla för design Fulländade var för sig men allra vackrast tillsammans. Med Mieles raka linje formges hemmet. Detaljer i samspel, ett resultat av perfektion. Dessutom med CleanSteel som skyddar mot synliga fingeravtryck. ”Immer besser” har varit vår ledstjärna sedan starten 1899. Det betyder ”Alltid bättre” och nu förstår du kanske att vi lever som vi lär. Upplev Mieles kvalitet och design hos Willa Nordic och på www.miele.se

Konsumentkontakt 08-562 29 000. www.miele.se


119

Designad garageport med trygghet hela vägen Med den rätta känslan även på garaget blir helheten så mycket bättre. Och eftersom garageporten är nästan det första man ser när man kommer till ett hem är det inte konstigt att så många husägare väljer någon av våra designportar. Här får du design utöver det vanliga. Precis som du vill ha det. Portöppnaren SupraMatic ger extra snabb öppning och automatisk låsning.

Garageportar • Industriportar

Vill du veta mer?

www.hoermann.se

Officiell samarbetspartner till Svenska Fotbollförbundet

Tfn: 019-768 82 00. E-post: info@hoermann.se

ELIT PASSIV – FÖR ETT AKTIVT MILJÖVAL Elit Passiv är skräddarsytt för dig som söker ett verkligt energieffektivt 3-glasfönster. Med ett U-värde från 0,6 har fönstret förstås sin givna plats i passivhus. Men inte bara där. Elit Passiv är ett aktivt miljöval överallt där uppgiften handlar om att minimera energianvändningen. Fönstret kan varieras utseendemässigt på en mängd sätt och passar därför objekt inom både ROT och nybyggnad.

PRESTANDA • Väderskydd, aluminiumklädd utsida, AluTech™

• Karmdjup 115 mm

• Superisolerande distans mellan glasen

• Spårmonterad tätningslist av gummi

• Två energiglas med lågemissionsskikt av silveroxid

• P-märkt vakuumimpregnering

• Glasmellanrum 16 mm, båda fyllda med isolerande argon

• Lamellimmat, fingerskarvat trä av svensk furu

• Glastjocklek 4 mm

• Extra tätning/släplist

• 3-glas isolerglaskassett med dubbla energiglas

• Säkerhetsinfästning av glaskassetten

• U-värde från 0,6 i hela konstruktionen

Välkommen att prata fönster med oss på Elit Pro. Vi är proffsens partner. Ring 010 -451 40 00 eller hitta rätt person på hemsidan. Läs även vårt nya inspirationsmagasin Elit Pro. Har du inte fått det, kan du maila carina.holmstrom@elitfonster.se så kommer magasinet två gånger om året.

www.elitfonster.se


120

Adrere Amellal Willa nordic magasin tipsar

ekologiskt

ökenpalats i sahara text och Foto: mikael och elisabeth torstensson

top resorts of the world

Här ligger det imponerade ekologiska lyxhotellet Adrere Amellal – det vita berget - vackert vid foten av en väldig vit klippa omgivet av odlingar, en saltsjö och ett romerskt bad med ständigt flödande vatten från en av oasens hundratals källor.


121

ett romerskt bad med ständigt flödande vatten från en av oasens hundratals källor.

Det finns tre sätt att ta sig till Siwaoasen i Egypten. det ena är att åka bil 9 timmar genom öknen. det andra är att hyra ett privat flygplan. det tredje att rida kamel i tre veckor från kairo. Vi åker bil. Resan är enahanda och het, så plötsligt ändras ökenlandskapet dramatiskt, vi tror knappt våra ögon. Framför oss breder en milsvid skog av palmer ut sig. Palmerna speglar sig i stora sjöar. Vi har nått Siwaoasen i Sahara – ett av världens mest undangömda paradis. Här ligger det imponerade ekologiska lyxhotellet Adrere Amellal – det vita berget - vackert vid foten av en väldig vit klippa omgivet av odlingar, en saltsjö och ett romerskt bad med ständigt flödande vatten från en av oasens hundratals källor. Dessa källor är hemligheten till Siwas existens. De vattnar skogarna av palmträd och är ursprunget till sjöarna med sitt vatten av olika salthetsgrad. För regnar det gör det aldrig i Siwa, eller kanske ibland föresten, senast var 1923 och då rasade hela den mäktiga ökenstaden, byggd av lera och saltvatten. Materialet är perfekt för att hålla hettan ute på dagarna och bevara värmen på nätterna men den tål inte regn. Väl framme vid Adrere Amellal väntar oss ett kungligt mottagande. Hotellet ligger på randen till Saharas sandöken och varje dag erbjuds besökarna utforskningsresor i Sahara för att upptäcka små oaser med varmt vatten att bada i, åka sandboard på de enorma sanddynerna och leta fossiler i öknen med mera. Anläggningen har ingen elektricitet utan på kvällen tänds hundratals ljus, lyktor och eldar för att lysa upp

Anläggningen har ingen elektricitet utan på kvällen tänds hundratals ljus, lyktor och eldar för att lysa upp anläggningen.


122

Vi kryper ner i sängarna i rummet som lyses upp av vaxljus från Siwas bikupor och somnar uttröttade och mycket lyckliga omslutna av det väldiga Saharas magiska stillhet.


123

anläggningen. Nästan all mat som serveras, odlas och föds upp på vid anläggningen och tillagas utan elektricitet till utsökta femrätters middagar. Kvällarnas stillhet är total, stjärnhimmelen fullkomligt gnistrar när vi går tillbaka till vårt ökenrum efter att ha avnjutit middagen i en av anläggningens sju matsalar. Vilken man ska äta i och vad menyn består av är en hemlighet var kväll. Vi kryper ner i sängarna i rummet som lyses upp av vaxljus från Siwas bikupor och somnar uttröttade och mycket lyckliga omslutna av det väldiga Saharas magiska stillhet. av: Mikael och Elisabeth Torstensson

Nästan all mat som serveras, odlas och föds upp vid anläggningen och tillagas utan elektricitet till utsökta femrätters middagar.

Varje dag erbjuds besökarna utforskningsresor i Sahara för att upptäcka små oaser med varmt vatten att bada i, åka sandboard på de enorma sanddynerna och leta fossiler i öknen med mera..

Plötsligt ändras ökenlandskapet dramatiskt, vi tror knappt våra ögon. Framför oss breder en milsvid skog av palmer ut sig. Palmerna speglar sig i stora sjöar. Vi har nått Siwaoasen i Sahara – ett av världens mest undangömda paradis.


124

ekologiskt på gotland

Huset på bilden är byggt i samma stil som Eco house. Rena linjer, naturliga material och estetisk enkelhet. Foto: Göran Uhlin


125

tema eco house


126

eco house är ett modernt hus med många fördelar – både för dig och naturen Den ekologiska tanken genomsyrar allt från materialval till planlösning. Förnyelsebara material, tilltagen isolering som ger en minimal energiförlust samt fasad och tak av obehandlat lärkträ utan onödiga färger med kemikalier, lägger grunden för ett ekologiskt boende. Huset hushåller med energin på ett klokt sätt tack vare värmeväxlare som återanvänder den redan uppvärmda luften, stort skafferi som ersätter behov av ytterligare kylskåp och centralt placerad kamin som bidrar till uppvärmning av hela huset. Uppvärmningen sker med hjälp av berg-/jordvärme som kompletteras med solfångare och huset är utrustat med snålspolande toaletter och energisnåla vitvaror. En integrerad källsortering underlättar för ekologisk sophantering. Grönskan i pergolan suddar ut gränsen mellan inne och ute och bidrar till att rena luften.

Willa Nordic

ECO HOUSE Ekologiskt och funktionellt


127

tema eco house

Foto: Gรถran Uhlin


128

EKOLOGISKT OCH FUNKTIONELLT DET HÄR ETT HUS SOM GER DEN DESIGNINTRESSERADE FAMILJEN EN MÖJLIGHET ATT BO I ETT EKOLOGISKT HEM TILL ETT ÖVERKOMLIGT PRIS. VÄLGENOMTÄNKT & OKONSTLAT Husets planlösning är mycket genomtänkt med kloka lösningar som underlättar vardagslivets olika flöden. När du har handlat har du möjlighet att gå in genom groventrén och packa upp matkassarna i skafferiet. På samma sätt underlättas flödet för soporna med källsorteringen praktiskt belägen mellan köket och groventrén. Tvätten hamnar via ett tvättnedkast på övervåningen rakt ner i tvättstugan. REN & GEDIGEN DESIGN Husets siluett är ren och avskalad, en stiliserad och modern version av huset som ikon. Fasadens tak och väggar är underhållsfria i obehandlat lärkträ vilket får en vacker silvergrå färg då det åldras. Den silvergrå färgen bidrar ytterligare till husets ärliga och okonstlade utseende. Pergolans växtlighet som integreras i arkitekturen ger liv åt fasden. Huset är i 1,5 plan och har en byggnadshöjd på 3,5 m som fungerar på de allra flesta detaljplaner i hela landet. Invändigt präglas huset av ljusa och tidlösa naturmaterial och naturvänliga ytbehandlingar. Detaljer som det moderna trappräcket i form av en låg trappvägg bidrar till känslan av ett kvalitetsboende med modern, genomtänkt design. INTERIÖRBILDERNA ÄR INSPIRATIONSBILDER SOM INTE ÄR FOTOGRAFERADE I ECO HOUSE.

ECO HOUSE HAR RITATS OCH DESIGNATS AV RAHEL BELATCHEW LERDELL PÅ RB ARKITEKTUR. ÅR 2007 UTSÅGS HON TILL EN AV VÄRLDENS 101 MEST SPÄNNANDE ARKITEKTER AV TIDNINGEN WALLPAPER OCH 2006 UTSÅGS HON TILL ÅRETS ARKITEKT AV TIDNINGEN RESIDENCE GENOM ATT TILLDELAS DET STORA FORMPRISET.


129

tema eco house

ECO HOUSE


130

PLANRITNINGAR: 107KVM

SKALA1:100 3

GROVENTRÉ

5

1

2

ENTRÉ 4 6

SOVRUM 4

7

TVÄTT

BADRUM 1

10

SKAFF

HALL

13

9

21

18 17

14

8

FRD

KÖK

12

VARDAGSRUM

16

19

11

PERGOLA

TEKNIK MATSAL 15

20

TERRASS

LJUS OCH PRAKTISK ENTRÉ MED TAKFÖNSTER, HÖGT I TAK MED ÖPPET TILL NOCK OCH GOTT OM PLATS FÖR AVHÄNGNING. FÖR ATT SMUTS UTIFRÅN INTE SKA DRAS IN I HUSET AVSLUTAS ENTRÉN INNAN TRAPPAN. 1 STORT TAKFÖNSTER SOM SLÄPPER IN MYCKET LJUS. 2 AVHÄNGNING. 3 KROKAR FÖR AVHÄNGNING AV YTTERKLÄDER OCH VÄSKOR. 4 EN PRAKTISK SKOHYLLA ÄR INBYGGD UNDER TRAPPAN. PRAKTISKA FUNKTIONER SOM GROVENTRÉ, TVÄTTSTUGA, FÖRRÅD OCH ÅTERVINNING SAMLAS I ETT STORT VÅTUTRYMME. 5 GROVENTRÉ MED AVHÄNGNINGSMÖJLIGHETER PÅ KROKAR OCH GALGAR. 6 TVÄTTSTUGA MED TVÄTTMASKIN, TORKTUMLARE OCH PLATS FÖR TORKLINOR. 7 TVÄTTEN HAMNAR DIREKT I TVÄTTSTUGAN VIA ETT TVÄTTNEDKAST FRÅN ÖVERVÅNINGEN. 8 FÖRRÅD MED EN HEL FÖRVARINGSVÄGG, GARDEROBER OCH STÄDSKÅP. 9 ÅTERVINNING, PRAKTISKT BELÄGEN MELLAN KÖK OCH GROVENTRÉ. 10 STORT SKAFFERI, MED INGÅNG FRÅN BÅDE KÖK OCH GROVENTRÉ, ERSÄTTER BEHOVET AV YTTERLIGARE KYLSKÅP. 11 TEKNIKRUM. KÖKET HAR EN PRAKTISK KÖKSVÄGG MED INBYGGD UGN OCH MIKRO SAMT EN UTDRAGBAR FLÄKT SOM INTEGRERAS I ETT ÖVERSKÅP FÖR ETT STILRENT INTRYCK. 12 KÖKSÖ MED

SKIVA I ARBETSHÖJD MOT KÖKET OCH I BARHÖJD MOT MATSALEN. HÄR ÄR DET PERFEKT ATT DUKA UPP EN BUFFÉ. 13 KYL OCH FRYS BYGGS IN I EN EGEN NISCH. 14 VÄGG MED PLATS FÖR TV. 15 MATPLATS MED UTGÅNG TILL TERRASSEN. VARDAGSRUMMET LIGGER I ÖPPEN ANSLUTNING TILL MATPLATSEN MEN KAN AVSKILJAS MED EN SKJUTDÖRR VID BEHOV. 16 MED ÖPPNA SKJUTDÖRRAR ÄR DET MÖJLIGT ATT MÖBLERA MED ETT LÅNGBORD GENOM MATSAL OCH VARDAGSRUM. PÅ SÅ SÄTT KAN DU BJUDA HEM ÖVER 20 VÄNNER PÅ SITTANDE MIDDAG. 17 PLATS FÖR ÖPPEN SPIS VILKEN BIDRAR MED STÄMNING OCH UPPVÄRMNING AV HELA HUSET. 18 PRAKTISK VÄGGYTA MED PLATS FÖR EXEMPELVIS TV ELLER BOKHYLLOR UNDERLÄTTAR MÖBLERING. 19 VIKDÖRRAR GÖR DET MÖJLIGT ATT HELT ÖPPNA UPP VARDAGSRUMMET MOT PERGOLAN. 20 HÖGA FÖNSTER FÖR MAXIMALT LJUSINSLÄPP. 21 AVSKILT RUM I ANSLUTNING TILL ENTRÉN ELLER PERFEKT FÖR GENERATIONSBOENDE, HEMMAKONTOR, SOVRUM FÖR ETT ÄLDRE BARN OSV. UTGÅNG TILL PERGOLAN.

BADRUM MED DUSCH OCH WC.


131

tema eco house

72KVM

SKALA1:100

22

24

25 23

ÖVERVÅNING SOM BLIR FAMILJENS PRIVATA DEL MED SOVRUM, TV-RUM OCH BADRUM. 22 DEKORATIVT TRAPPRÄCKE I FORM AV EN LÅG TRAPPVÄGG GER EN MODERN DESIGNKÄNSLA. 23 LJUS OCH LUFTIG ARBETSPLATS. 24 TAKFÖNSTER FÖR ETT HÄRLIGT LJUSFLÖDE. BADRUM MED DUSCH, BADKAR OCH WC. INSYNSSKYDDAT FÖRÄLDRASOVRUM MED ANSLUTNING TILL EN STOR KLÄDKAMMARE. 25 TVÄTTEN HAMNAR DIREKT I TVÄTTSTUGAN VIA ETT TVÄTTNEDKAST SOM NÅS FRÅN BÅDE KLÄDKAMMAREN OCH TRAPPAN.

TVÅ BARNSOVRUM MED GARDEROB, PLATS FÖR BOKHYLLA OCH FÖNSTER MOT PERGOLAN. MÖJLIGHET TILL PERGOLA SOM SUDDAR UT GRÄNSEN MELLAN UTE OCH INNE. HÄR KAN TRÄD OCH KLÄNGVÄXTER SOM VÄXER UPP LÄNGS PERGOLANS SIDOR PLANTERAS. I TAKT MED ATT KLÄNGVÄXTERNA VÄXER FÖRÄNDRAS HUSETS KARAKTÄR. HUSET FÅR EN LEVANDE FASAD KLÄDD MED LÖV DÄR ÅRSTIDERNAS VÄXLINGAR ÅTERSPEGLAS.


132

EKOLOGISKA LÖSNINGAR Den ekologiska tanken genomsyrar allt från materialval till planlösning. Förnyelsebara material, tilltagen isolering (ger en minimal energiförlust) samt fasad och tak av obehandlat lärkträ (inga onödiga färger med kemikalier) lägger grunden för ett ekologiskt boende. Huset hushåller med energin på ett klokt sätt tack vare värmeväxlare som återanvänder den redan uppvärmda luften, stort skafferi som ersätter behov av ytterligare kylskåp och centralt placerad kamin som bidrar till uppvärmning av hela huset. Uppvärmningen sker med hjälp av berg-/jordvärme som kompletteras med solfångare och huset är utrustat med snålspolande toaletter och energisnåla vitvaror. En integrerad källsortering underlättar för ekologisk sophantering. Grönska i pergolan suddar ut gränsen mellan inne och ute och bidrar till att rena luften. HUSETS GRÖNA EGENSKAPER: FÖRNYELSEBARA MATERIAL FASAD OCH TAK AV OBEHANDLAT LÄRKTRÄ NATURMATERIAL & NATURLIGA YTBEHANDLINGAR INVÄNDIGT TILLTAGEN ISOLERING I BETONGPLATTA, TAK & VÄGGAR 3-GLASFÖNSTER MED ISOLERGLAS & ARGON BERG-/JORDVÄRME SOM KOMPLETTERAS MED SOLFÅNGARE CENTRALT PLACERAD KAMIN SOM ALTERNATIV VÄRMEKÄLLA VÄRMEVÄXLARE FÖR ATT ÅTERVINNA FRÅNLUFTEN STORT SKAFFERI ERSÄTTER BEHOV AV YTTERLIGARE KYLSKÅP SNÅLSPOLANDE TOALETTER & ENERGISNÅLA VITVAROR INTEGRERAD KÄLLSORTERING


133

tema eco house FASADKULÖRER HUSEN FINNS I TRE OLIKA FASADKULÖRER. VÄLJ MELLAN NATUR, SVART OCH RÖTT. DET SVARTA OCH RÖDA FINNS MED PLÅTTAK OM SÅ ÖNSKAS.


134

på ANDRA SIDAN ATLANTEN husbyggare från småland förverkligade drömmen om ett nytt liv som entreprenörer i usa. vi besöker familjen hjälmeby i vero beach och tittar på några av husen de byggt.


135

Visningshus som heter duga. Detta palats ligger precis vid Floridas atlantkust och har egen strand. Huset är fullt möblerat. Företaget hoppas kunna bygga fler på de tomma granntomterna. Se bilder på www. helmethouseconstruction.com.


136

“Folk är öppnare och delar mer av livet. Dessutom är det positivt att lyckas här och inte att förglömma, att vakna varje dag till en klarblå himmel och sol, det gör något med oss som människor.” Det var när Jan Åke och Rhode Hjälmeby från Vrigstad och Vetlanda gjorde sin första resa till USA och besökte släktingar i Minnesota, som de fick blodad tand. De tog med sig Jan Åkes föräldrar och bror Peter med familj och flyttade till Vero Beach i Florida. Sonen Samuel Jelmby arbetar tillsammans med Rhode och Jan Åke i företaget Helmet House Construction. Familjen ändrade namnet Hjälmeby till Jelmby när de flyttade till USA.

Foto: Mikael Torstensson


137

Foto: Mikael Torstensson

– Det finns en frihet här som man inte upplever i Sverige. Folk är öppnare och delar mer av livet. Dessutom är det positivt att lyckas här och inte att förglömma, att vakna varje dag till en klarblå himmel och sol, det gör något med oss som människor, menar de.

positiv upplevelse – Vi tilltalades oerhört av det vi mötte i USA. Det är svårt att förklara men många som kommer hit upplever samma sak, berättar Jan Åke och Rhode. Man värderar familjen och relationer på ett annat sätt än i Sverige och det är något vi uppskattar.


138 Nu eller aldrig

– Vi sa att det är nu eller aldrig. Vår äldste son Samuel var tolv år då och det var en bra tid att flytta innan barnen blev för stora. Vi sålde allt vi hade i Sverige och bestämde oss för att ge detta tre år. Fungerade det inte skulle vi flytta tillbaka. Det var 25 år sedan. Nu har andra smålänningar följt dem i spåren. Familjens barn är nu gifta med amerikaner och barnbarnen talar endast engelska men till jul samlas hela familjen och bakar pepparkakor och äter svensk julmat hemma hos Jan Åke och Rhode. – I år var vi 29 stycken och ändå var inte en av döttrarna med familj med, berättar Rhode.

skillnad på standarden, inte minst på detaljerna. Amerikanarna blev förtjusta och svenskarna anställde folk och byggde hus. Så småningom slutade man att importera husen från Sverige och byggde dem på plats. Många och ofta stora hus har det blivit. Rhode och Jan Åke

tar oss med till två av sina visningshus – villor i palatsstorlek med fantastisk inredning precis vid havet. Man har även en verkstad där man designar och tillverkar kök- och badrumsinredning. Här tillverkas även många av de detaljer som gör företagets hus så speciella.

På senare år har finanskrisen slagit enormt hårt mot fastighetsbranschen i USA och smålänningarna har varit nödsakade att friställa många av sina anställda men man tycker sig ana en ljusning vid horisonten. Det är aldrig omöjligt i USA.

AV: MIkael torstensson

Smålänningarna har byggt många hus i Florida. Några av de stora husen kan man köpa andelar i och därmed få möjlighet att tillbringa tid i. Se www.helmethouseconstruction.com.

Husbyggare

Jan Åke kommer från en släkt av husbyggare och hans far var med och startade Nordiska Trähus i Vrigstad. Det var med hjälp av Nordiska Trähus som familjerna etablerade sig i det nya landet. Man startade nämligen en byggfirma och sålde hus från Sverige. Svensk kvalitet står högt i kurs i USA och på den tiden var det stor

Fullt möblerat visningshus. Borden står dukade och glasögonen ligger på köksbänken. Genom det öppna fönstret hör man Atlantens brusande vågor.


139


140

STHLM ELLER LA Hus med internationell klass

L책t dig inspireras

Willa Nordic Magasin #4  

Willa Nordic skapar unika hus med marknadens högsta kvalitet och snyggaste design.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you