Page 1

ANNONSE

ANNONSE

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

01

BOLIG OG FRITIDSHUS

2019

FINANSIERING AV BOLIG I UTLANDET SIDE 4

KJØP AV BOLIG I UTLANDET SIDE 2

TRYGT BOLIGKJØP I ALICANTE SIDE 7

DETTE BØR DU VITE FØR BOLIGKJØP I FRANKRIKE SIDE 9

Vi kutter prisen tilsvarende momsen!

KUN 9.990,-* Hjertestarter INK. MVA.

*Tilbudet gjelder privatpersoner. Bedrifter betaler 9.990,- eks. mva. 12.488,- ink. mva.

til folket!


2

bolig-hytteoghage.no

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

ANNONSE

KJØP AV BOLIG I UTLANDET Kjøp på tvers av landegrenser er enklere enn noensinne, også når det gjelder bolig, men noen feller bør du unngå. aktører. Ikke minst er dette viktig når man skal kjøpe eller selge bolig i et land der man ikke er kjent med gjeldende regler, standarder og prosesser. Hvis du ikke har oversikt over punktene over i det landet du skal kjøpe eller selge bolig, så anbefaler vi på det sterkeste at du får profesjonell bistand. Bruk advokat ved kjøp Det kan være lurt å bruke advokat ved kjøp av bolig i utlandet. En advokat vil bistå deg i prosessen, og ta stilling til alle rettslige spørsmål, slik at du ikke trenger å ha komplett oversikt selv. En annen fordel ved å benytte advokat er at han/hun er ansvarlig for rådene som blir gitt og har tegnet egen ansvarsforsikring i Norge. Bruk eiendomsmegler ved salg Det kan ofte lønne seg å bruke en profesjonell eiendomsmegler ved salg av bolig i utlandet. Det finnes flere eiendomsmeglere som har spesialisert seg på salg av bolig i utlandet. De fleste har lokale kontor de opererer fra. Hvis eiendomsmeglingen skjer gjennom et norsk eiendomsmeglerforetak skal det være stilt sikkerhet, og være regulert gjennom lov om eiendomsmegling.

Kjøp av bolig i Italia, Frankrike og Spania Italia Siden det gjelder spesifikke regler for fast eiendom i Italia anbefales det å alltid benytte en megler og advokat ved kjøpet. Det finnes flere norske meglerforetak som tilbyr tjenester i Italia. Notaren sørger for den formelle overdragelsen, og det kan derfor være nyttig å involvere notaren tidlig i prosessen.

Ragnar Wiik. Foto: Ole Walter Jacobsen

BOLIG OG FRITIDSHUS Cover Foto: iStockphoto

Høy etterspørsel I 2018 rapporterte prognosesenteret, som spesialiserer seg på analyse av de europeiske eiendomsmarkedene, at interessen for å kjøpe bolig i utlandet for første gang hadde passert etterspørselen i Norge. Våren 2018 var det, ifølge dem, 80.000 norske husstander som vurderte å kjøpe bolig i utlandet – en tredobling fra tidligere år. Lavere priser enn i Norge, og garantert sol i Sør-Europa, kan forklare denne utviklingen, men det er også en realitet at god tilrettelegging for kjøp og salg på tvers av landegrenser i EU/EØS gjør boligdrømmen mer tilgjengelig enn noen gang tidligere. Noen grep bør man allikevel ta for å sørge for at boligkjøpet blir en drøm og ikke et mareritt.

• • • • • • •

Forbruker Europa råd for kjøp av bolig i utlandet • Sjekk dine rettigheter til å reklamere etter kjøpet. • Unngå forskuddsbetaling – i så fall må det stilles en bankgaranti som sikkerhet.

Det kan være fristende å fikse alt på egenhånd, da bruk av for eksempel eiendomsmegler eller advokat kan være dyrt. Samtidig bør man huske på at man reduserer eventuelle risikoer ved kjøp av bolig betraktelig ved å benytte seg av profesjonelle

Prosjektleder Christopher Ali Shojaei al@contentpublishing.no

Tekst Gunn Iren Kleppe Jørn Wad

Art Direction LOUD AND CLEAR AS loudandclear.no

Ansvarlig utgiver CONTENT PUBLISHING AS Skuteviksbodene 2 5035 Bergen

Distribusjon Dagbladet – juni 2019

Telefon: 9972 3955 contentpublishing.no

Undersøk lokale lover og regler for boligkjøp, skatt, arv osv. Forsikre at tilbudet er seriøst – særlig ved kjøp av bolig under oppføring, for eksempel at prosjektet har nødvendig finansiering. Gå på visning – ta gjerne med en sakkyndig, og få tilstandsrapport. Orienter deg om hvordan budgivning og fastsettelse av pris foregår. Orienter deg om offentlige forhold, som for eksempel om det noen restriksjoner for området eller leiligheten du bør vite om. Sørg for at kontrakten regulerer alle viktige forhold ved kjøpet. Noter mangler ved overtakelse.

Spania I Spania er det normalt selger som engasjerer og betaler for megleroppdraget. Megleren kan bistå med finansiering, skattemessige forhold, og kontakt med notaren. Notaren har ansvar for å utstede skjøte, og notere ned alle viktige forhold i avtalen mellom partene. Frankrike I Frankrike er det anbefalt å benytte en seg av en eiendomsmegler – agent immobilier – for å finne en passende leilighet for ditt behov. Siden megleryrket er liberalisert, bør man forsikre at megleren har statlig lisens. Dette kan man gjøre ved å sjekke om megleren er fagorganisert hos organisasjoner som FNAIM, SNPI, UNIS eller CNAB, da disse organisasjonene krever at man har meglerlisens. Notaren skal undersøke alle rettslige og finansielle rettigheter og plikter knyttet til eiendommen før skjøte kan utstedes. /

Content Publishing AS utvikler, finansierer og publiserer temaorienterte bilag i nordisk presse. Content Publishings temaaviser skaper gjennom det redaksjonelle fokuset i avisen økt kjennskap til ditt varemerke ved å profilere deres produkter og tjenester i riktig kontekst. Dette gir en synergieffekt mellom artikkelen og annonsen som skaper i sin tur merverdi for deg som annonsør.

Ragnar Wiik Leder Forbruker Europa


Drømmer du om din egen feriebolig i Frankrike, Spania eller Portugal?

Det er flere gode grunner til ikke å finansiere kjøpet med egne midler eller lån på eksisterende bolig i Norge. Som eneste norske bank gir vi deg lån med pant i den aktuelle eiendommen. Som eneste norske bank gir vi deg lån med pant i den aktuelle eiendommen. Hos oss møter du norske, erfarne rådgivere. Sammen med oss får du tilgang til lokale eksperter Før du starter prosessen bør du kontakte våre norsktalende og erfarne rådgivere. som kjenner markedet, lovene og reglene. Vi ser frem til å vise hvordan vi kan hjelpe De gir deg tilgang til våre lokale eksperter, som kjenner markedet, lovene og reglene. deg med å realisere din boligdrøm. Vi hjelper deg på veien til en trygg handel og sammen finner vi ditt eget ferieparadis. For mer informasjon ring + 352 45 49 45 219, eller send e-post til boliglan@dnbgroup.lu For merogså informasjon ringpå + 352 49 45 219, eller send e-post til boliglan@dnbgroup.lu. Du kan besøke oss vårt45 representasjonskontor i Marbella. Du kan også besøke oss på vårt representasjonskontor i Marbella. dnb.no/lu dnb.no/lu Priseksempel*; nom.rente 2,57 %, eff.rente 2,89 %, lån EUR 210 000 0/30, Tot: EUR 298 783 *DNB totalkunde margin, kjøp i Spania

Fra A til Å


4

bolig-hytteoghage.no

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

ANNONSE

FINANSIERING AV BOLIG I UTLANDET Skal du kjøpe bolig i utlandet er det viktig å ikke forhaste seg. Du bør teste ut området for å være sikker og ta kontakt med banken tidlig i prosessen for å sikre at alt er i orden.

Knut Øvreeide

også må hensyntas. Alle må ta en grundig vurdering av sin økonomiske situasjon, slik at de er klar over hvilket nivå de kan kjøpe på, anbefaler han. Og kontakter du banken for å få et finansieringsbevis, så vet du eksakt hvor mye du kan kjøpe for. Bør være sikker Det er viktig å velge riktig. Er du der for første gang, kan det være lurt å leie en stund før du kjøper ditt eget. Det kan være annerledes der om vinteren. Du bør også sjekke hvor tilgjengelig det er hjemmefra og om det går fly både sommer og vinter. – Man bør teste ut området først slik at man er sikker, understreker Øvreeide. Er det et sameie, bør du undersøke sameiets økonomi. Kjøper du i et nytt prosjekt der mange leiligheter står tomme, blir det straks høyere fellesutgifter. Og har du tenkt å drive med utleie bør du først sjekke om det er mulig. Det kan være begrensninger, derfor er dette viktig å sette seg inn i. Du bør også gjøre en god vurdering av eiendomsmarkedet så du vet om prisen er riktig. Prisen på prospektet er ikke alltid riktig i forhold til markedet. – Det er rom for å forhandle i de fleste tilfeller, hevder han. I Spania tar da også banken takst på eiendommene de finansierer for å avdekke om kjøpesum er riktig i forhold til markedspris.

Foto: iStockphoto

Tekst Gunn Iren Kleppe DNB Luxembourg tilbyr boliglån til nordmenn som kjøper ferie- og fritidsbolig i Frankrike, Portugal og Spania. Etterspørselen er størst i Spania, og her har banken et representantkontor i Marbella på Costa del Sol. – Å søke lån hos oss er en svært enkel prosess, sier kredittsjef Knut Øvreeide. – Det er ikke noen skjulte kostnader eller overraskelser. Det er et låneprodukt nordmenn er kjent med og vant til fra Norge. Mye er likt enten du kjøper bolig i Frankrike, Portugal eller Spania men det er litt annerledes enn i Norge. I Frankrike er det alltid notar involvert i prosessen. I Spania må advokat involveres, mens selve oppgjøret skjer hos notar. Prosessen er også mye mer manuell enn i Norge og tar lenger tid. Det er også viktig å tenke seg godt om før man handler. – I Norge er vi vant til at alle forholder seg til lover og regler og har et ansvar, pluss det er veldig bra regulert og kontrollert. I utlandet er det andre regler som gjelder, derfor er det smart å benytte

spesialister som kjenner reglene og som har et nettverk du kan benytte deg av. Om man for eksempel ønsker å kjøpe seg bolig i Spania må man være litt mer på vakt, det kan være lurt å være litt mer kritisk, understreker han. Ta kontakt tidlig – Jo tidligere du tar kontakt med oss, jo bedre, oppfordrer Øvreeide. Da er det tid å sjekke at alt er i orden og man unngår forhastede beslutninger. Det hender at noen signerer kjøpskontrakt og betaler opp til ti prosent av kjøpesummen for å sikre seg eiendommen, så viser det seg i etterkant at noe ved eiendommen ikke er lovlig eller at man ikke har midler til å betale resten. – Du kan da risikere at du ikke får de ti prosentene tilbake. Du bør aldri betale noe før du er helt sikker på at du har funnet den riktige eiendommen for deg. Du bør ha is i magen. Å gjøre noe forhastet er sjelden klokt, understreker han. – Man må regne med at eiendommen man kjøper blir 10 – 12 prosent dyrere enn kjøpesummen, dette er omkostninger i forbindelse med kjøpet som

Vær godt forberedt Banken finansierer opp til 70 % av det laveste beløpet av takst eller kjøpesum. Det anbefales at du tar lån i samme valuta som eiendommen kjøpes i for å minimere valutarisikoen over tid. – Vi ser på det samme som en bank i Norge gjør men vi er kanskje litt strengere i vår vurdering. Det er ikke gratis å eie eiendom i utlandet. Det er ikke smart å strekke seg [for langt], sier Øvreeide. – Det er alltid betjeningsevnen som er tyngstveiende. For kunder som har passert 60 år så ser vi på hva fremtidig pensjonsinntekt vil være. Vi prøver å finne et lånenivå slik at våre kunder opprettholder en sunn og fornuftig økonomi. Det er en individuell vurdering fra sak til sak. Løpetiden vurderes ut fra kundens alder og økonomiske situasjon. Eventuelle leieinntekter i den utenlandske boligen inngår ikke i bankens vurdering, nettopp for å sikre at kjøper er i stand til å ivareta sine økonomiske forpliktelser selv om eiendommen i perioder ikke leies ut. For noen kunder er det ikke tilrådelig å kjøpe, for andre kan det være for tidlig. – Det er noen som drømmer som kanskje burde vente litt og spare litt mer penger, påpeker han. – Det meste går egentlig på at man bør være godt forberedt. Med mange års erfaring ser man ting som er viktig å tenke på og som man kanskje ikke tenker over når man er der på ferie. – Det er smart å snakke med noen som kan snakke samme språk og som har objektiv interesse for at man ikke gjør noe dumt, avslutter Øvreeide. /


DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

ANNONSE

bolig-hytteoghage.no

5

LIVSKVALITET PÅ SOLKYSTEN Livskvalitet, trivsel og trygghet er i fokus når Enova Estates hjelper skandinaver å finne drømmeboligen på Solkysten. Og på kontoret sitter en som fikser det meste.

Tanja og Björn Rubio fra Enova Estates

Tekst Gunn Iren Kleppe Å kjøpe leilighet i Spania er ikke fullt så enkelt som i Norge. En av fallgruvene er at det kan følge med lån og gjeld på eiendommen. – Det beste er å ha advokat her nede. Det finnes de som har full service, de går gjennom alle kontraktene. Det er veldig viktig, understreker Björn Ingbrant Rubio, eier av Enova Estates i Manilva, Malaga. Spanske eiendommer trenger dessuten flere forskjellige typer lisenser for å være lovlige. – Hvis eiendommen ikke er lovlig, får man problemer med å selge i fremtiden. Her kontakter vi norsk-svensk-dansktalende advokat så alle kjenner seg trygge i kjøpet, forklarer han. Selve kjøpsprosessen tar typisk alt fra tre til seks uker og det er mye papirer involvert. – For hvert papir i Norge er det 10 papirer her, slår Björn fast. Området like viktig Björn mener området er like viktig som boligen for at man skal trives. Her er det gangavstand til alt, inkludert butikker, restauranter, strand og marina. Og lite kriminalitet gjør at man kan gå trygt ute om kvelden. – Dette er Solkysten, så det er veldig godt vær. Det er 300 pluss dager med sol, forteller han.

Ved visning blir det gjerne omvisning i området og fjellbyene rundt, hvorav noen er på UNESCOs verdensarvliste. Det er også mye bra restauranter i området, ifølge Björn, og det skjer mye på kulturfronten. Dessuten er Solkysten et senter for golf i Europa. Innen en mils radius er det hele 12 golfbaner, hvorav fire i Europatoppen. Livskvalitet Björn trives med å hjelpe kundene å finne drømmeboligen men mener livskvalitet er like viktig. Derfor er det etter kjøpet den største jobben begynner. – De skal trives, ha det bra og føle seg trygge, understreker han. Derfor hjelper de til med alt mulig som å skaffe møbler, se til at alt kommer på plass og å se etter at alt er i orden når eierne er borte. De hjelper også med forsikring, internett, rengjøring, eller å oversette brev fra skattemyndighetene. Sekretæren Amor fikser det meste. Og er det kun små enkle ting, tar de ikke betalt. Enova Estates arrangerer også sammenkomster for at beboerne skal bli kjent med hverandre. Mange blir så gode venner at de holder kontakten når de er hjemme. Kanskje ikke rart at nesten 40 prosent av salget de siste par årene har vært til venner og familie.

Stortrives – Det ble en veldig rask handel, og jeg pleier aldri være impulsiv, sier Asbjørn Hjelmaas. Han og konen ville egentlig kjøpe på Gran Canaria, men Enova Estates hadde akkurat det de så etter. – Vi har falt for stedet fullstendig, forteller han. – Gangavstand til butikk og restauranter og så videre var avgjørende for vårt valg. Det som jeg føler er unikt hos Björn og Tanja er at de fortsetter å bidra etter at salget er gjennomført. De tilbyr hel pakke slik at vi kan «bare» ha ferie. Det der er til etterfølgelse, å ikke bare selge men sørge for at de man selger til trives og har det godt. De inviterer til årlig strandfest, til bli-kjent-fest, som gjør at vi ble kjent med veldig mye folk på kort tid. – De har også ansatt Amor på kontoret, hun er helt fantastisk. Hun fikser alt, skryter Asjørn. – Det er sjeldent, men vi har så langt (på 2,5 år) ikke funnet noe vi kan sette fingeren på. Et mere JA team enn disse tre har jeg ikke truffet. De er en flott gjeng. – Mitt råd til andre: Tenk på at du ikke blir yngre med årene. Hvis du blir dårlig til beins, må du da selge? spør han, og forteller at her er det tilrettelagt for rullestol for alle leilighetene. Et fantastisk land – Det er veldig viktig at man har en god advokat som kan ta hånd om ting hvis man ikke behersker spansk så godt. Det er en fordel å ha noen som snakker veldig godt skandinavisk eller engelsk, er Finn Arne Eliassens råd til andre. Han og kona kjente området fra før men hadde egentlig forelsket seg i Hellas. Så kom de over en av Enova Estates leiligheter som var midt i blinken. – De har bare vært helt utrolig hjelpsomme. Det har egentlig betydd alt. Vi har fått et urolig fint inntrykk, vi kan ikke få skrytt nok. De har så god kjennskap til folket rundt, i og med at Tanja er spansk opprinnelig. De kjenner håndverkere og alt mulig. Finn Arne synes Spania er et fantastisk land. Når han pensjonerer seg blir det deres base for å utforske Spania og landene i nærheten. – Jeg er golfer, Spania er fantastisk for golfspillere. De har en av Europas fineste baner bare 15 – 20 minutter fra der vi bor, påpeker han. Finn Arne og kona liker også å besøke en grotte med svovelvann i nærheten. – Det er en helt magisk følelse. Det er sånne små ting som vi har der som vi ikke har her i Norge, enova avslutter e s t a t e shan. /

THINK

Eiendomsmegler på Costa del Sol

FIND BUY

Salg og utleie i La Duquesa - Estepona - Sotogrande HELA DENNA BILAGA ÄR ANNONS

TENK FINN KJØP

RESEMÄSSAN 2018 - S.9

DIN FASTIGHETSMÄKLARE +34 669 80 7133 DIN EIENDOMSMEGLE

URB. MANILVABEACH - FASEII, LOCAL7 DIN EJENDOMSMÆGLER 29692 LADUQUESA (NexttoCamping) YOUR REAL ESTATE AGENT info@enovaestates.com LA DUQUESA - ESTEPONA - SOTOGRANDE

+34 669 807 13

URB. MANILVA BEAC FASE II, LOCAL 7 29692 LA DUQUESA (Next to Camping)

info@enovaestates.co


Ny

benkeplate? STEIN BENKEPLATER I GRANITT, MARMOR, KOMPOSITTSTEIN, KERAMIKK Benkeplate i stein direkte fra produsent!

KONTAKT OSS:

2195-0185 / salg@nerostein.no / www.nerostein.no


ANNONSE

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

bolig-hytteoghage.no

7

TRYGT BOLIGKJØP I ALICANTE Alicante er et attraktivt område for aktiv ferie inkludert golf, sykling, fjellturer og fjellklatring. Her er en erfaren meglers råd for å sikre trygt boligkjøp. For eksempel er Benidorm en kjent destinasjon som Tjore mener har fått feil stempel. – Gamlebyen i Benidorm er som en reise i gammel spansk matkultur. Den opplevelsen man får er langt større enn man forventer, hevder han. Stor etterspørsel Iberia Property formidler også bruktbolig men etterspørselen er størst når det gjelder nybygg. Mange ønsker seg ny bolig i Spania, og bestillingstiden ligger vanligvis på alt fra tre til seks og opptil 18 måneder. Byggteknisk kvalitet er viktig. Så har da også nye boliger her gjerne en energisertifisering på A eller B, mens de fleste hus i Norge ligger på B og C. – Det er noe helt annet i dag enn bare for noen år siden, påpeker Tjore. – Dette har de holdt på med i Spania i flere år. Teknologien er kommet langt. Det er en helt annen verden enn det vi tror.

Tekst Gunn Iren Kleppe Alicante er lett tilgjengelig fra Norge. Solforholdene i området er gode og sjøtemperaturen er behagelig med badetemperaturer fra april til ut i oktober. Iberia Property formidler eiendom i Alicanteområdet med hovedfokus på Alicante og nord. Området har mye å tilby som er bra for helsen og med aktiviteter for enhver. Det er flere golfbaner i umiddelbar nærhet. Naturen er flott med høye fjell og dype daler og med mange flotte tur- og sykkelstier. Om vinteren trener Tour de France-deltakerne i området, noe som har gjort området attraktivt for amatørsyklister. Det tilbys organiserte sykkelturer, og offroadsykling har også blitt populært. – Området er attraktivt for alle typer mennesker. Veldig mange tror at folk reiser til Spania for å ligge på en solseng. [Men] man kan dra dit på veldig aktiv ferie, påpeker Arv Henning Tjore (megler utland) hos Iberia Property.

Noen gode råd Under den økonomiske krisen i 2007 stoppet markedet opp. Bygging stanset, noe ble faktisk revet og enkelte boliger ble stående tomme i årevis og forfalle. Tjore minner om at det er risikabelt å kjøpe bolig som har stått tom lenge, derfor formidler de heller ikke slike eiendommer. – Man får ingen garanti som helst når man kjøper. Man bør ikke nødvendigvis tro at noe som er billig er bra. Da kan hende det blir mye dyrere til slutt, advarer han. Iblant prøver noen å gjøre et godt kjøp ved å handle på egen hånd, for eksempel ved å kjøpe direkte fra bekjente. Dette mener Tjore er risikabelt. – For å sikre et trygt kjøp skal man henvende seg til oss som driver med dette og har holdt på i mange år, understreker han. Andre ønsker å bruke sin norske advokat, som ikke har kompetanse på spansk eiendomshandel. Dette fraråder Tjore like sterkt som om spanjoler skulle bruke spansk advokat ved boligkjøp i Norge. – Skal man kjøpe bolig i Spania bør man bruke spansk advokat, slår han fast. Du bør også være oppmerksom på at kjøper betaler kostnader ved overdragelse. Dokumentavgiften i området er 10 %. Kjøper du ny bolig, vil det komme cirka 13 % i tillegg med alt av omkostninger; på bruktmarkedet cirka 12 %.

Slik er du trygg Iberia Property samarbeider kun med utbyggere som gir bankgaranti i byggeperioden. Én utbygger gir faktisk bankgaranti på hele beløpet up-front, før du betaler. – De skal føle seg veldig trygge når de kjøper bolig hos oss, forsikrer Tjore, derfor er det også alltid med noen som snakker et språk kundene behersker. – Vi bruker utelukkende spanske advokater, men har folk som snakker norsk, svensk eller dansk på de kontorene, forteller han. De bruker to forskjellige advokater, fordi den ene har spisskompetanse på nye prosjekter, den andre på bruktbolig. Iberia Property tar seg av papirarbeidet og papirene er oversatt til et språk som kunden snakker eller behersker. På overdragelsestidspunktet er det også med tolk på notarkontoret. Kjøper trenger også spansk personnummer, såkalt NIE-nummer. Dette ordner Tjore allerede i Norge. I det store og hele slipper kundene å bekymre seg for det praktiske. – Vi gjør alt fra A til Å. Vi bruker de riktige instanser og vi åpner bankkonto for kundene, sier han. Når du kommer på visning tilrettelegger også Iberia Property oppholdet og bestiller hotell. Det brukes mye tid på sightseeing, siden området har mye å si når du skal kjøpe bolig. Visning skjer kun én-til-én. – En del av de som kjøper bolig gjennom oss ønsker også å leie ut. Der har vi et eget kontor som driver med utleie. Det er et veldig organisert system, de trenger ikke tenke på noe, avslutter Tjore. /

Arv Henning Tjore

Viass har mer en 30 års erfaring med salg av nye og brukte eiendommer i Spania Fra våre kontorer i Albir, Villajoyosa og Villamartin formidler vi boliger i hele Costa Blanca fra Denia i nord til La Manga i sør. Vi tilbyr individuelle visninger og samarbeider kun med seriøse utbyggere som gir deg bankgaranti for dine innbetalinger.

Telefon Norge +47 90 59 90 35 Telefon Spania +34 603 500 700

iberiaproperty.com


8

bolig-hytteoghage.no

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

ANNONSE

MEGLERENS RÅD NÅR DU SKAL KJØPE SPANSK BOLIG – Det absolutt viktigste er at du først og fremst finner et område som passer for deg og dine behov. Skal du bo i et turistområde, eller mer opprinnelig spansk? Skal det være landlig eller ønsker du bylivets gleder? Ved stranden eller i fjellet?

Foto: Karolin Persson

Tekst Jørn Wad Det er Karolin Persson som forteller dette. Hun har lang erfaring i å hjelpe nordmenn med å finne drømmeboligen, for hun startet opp allerede i 2006. Massevis av hussalg senere har hun opparbeidet en meget høy kompetanse, som hun nå deler med våre lesere: – Når du så har funnet området som passer best for akkurat deg, kommer neste steg, og det er å finne din egen drømmebolig. En landlig villa? Eller kanskje en leilighet i en større by, eller hva med et lite rekkehus ved havet? Advokat – Det er mange hensyn å ta når man skal handle i et fremmed land. Hva er det viktigste man kan gjøre? – Det er flere ting som er viktige, men kanskje det aller viktigste når man skal begynne å bli konkret, er å skaffe seg en god megler, samt en meget god advokat. Det er mange ting som er annerledes i Spania enn det man kan tenke seg fra Norge, så det er virkelig viktig å ha det formelle i orden. Dernest er det jo dette med megler, som sagt: Hos oss samarbeider vi både med gode advokater, med banken og det som heter notariat.

Dette siste er et ledd her i Spania som står for selve eiendomstransaksjonen og at det skjer lovlig. Men det kan også være andre viktige beslutninger, og vi kan bistå med hele spekteret – fra skatter til testamente, som jeg litt humoristisk pleier å si det, sier hun med et smil. Møbler – Men når man så har handlet, er det jo veldig mye man skal ha på plass i huset eller leiligheten? – Ja, og siden man ganske sikkert ikke skal komme flyttende med en masse møbler hjemmefra, er det mye å sette seg inn i, både av hva som finnes på markedet som kan passe til den smaken man selv har og til boligen. Derfor kan vi bistå både med møbler og innredning, noe vi har gjort massevis av ganger før. Det vi må forsøke, er å få et godt inntrykk av kundenes smak, slik at vi kan bygge opp under drømmeboligen deres med akkurat de møblene og den innredning som passer for smak og lommebok, peker hun på. – Likevel er man jo ikke i mål, for det kan hende man trenger å omarbeide eller reparere noe i boligen også? – Ja men, det skjer jo. Så derfor har vi knyttet til oss en rekke forskjellige håndverkere innenfor

Kjøp eiendom i Spania med svensk rådgiver og megler. Vi er med deg hele veien gjennom et sikkert kjøp. Nå oss på 0034 618 618 743 453 eller karolinpersson@gmail.com

karolinpersson.com

de forskjelligste fag, som vi har samarbeidet med lenge, og derfor vet at de gjør god og holdbart håndverk, beroliger hun. Og siden man ofte ikke skal bo der selv hele tiden, er det også godt å ha noen å henvende seg til når det gjelder rengjøring og slikt, og det ordner vi også, sier hun med den selvfølgeligste minen av verden. Nybygg – Kanskje man i stedet ønsker seg en helt ny bolig? – I så fall er mulighetene mange, og vi representerer nær sagt alle utbyggere på Costa Blanca, så da er man absolutt i trygge hender, slår hun fast. Og legger til at utbudet blir nær sagt ubegrenset, fordi selskapet hennes også samarbeider med en rekke spanske meglere. – Det er også viktig å ta turen ned og se seg om, derfor tilbyr vi visningsreiser der man kan ta sin mulige fremtidige bolig i øyesyn, og virkelig tenke seg grundig om før man bestemmer seg. Da blir det gjerne litt god mat, tid for gode samtaler og en skikkelig gjennomgang av alle muligheter Costa Blanca byr på, og hvordan vi kan tilpasse ønsker og behov til hver enkelt kunde som gjerne vil samarbeide med oss, sier hun til slutt. /


DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

ANNONSE

bolig-hytteoghage.no

9

DETTE BØR DU VITE FØR BOLIGKJØP I FRANKRIKE Etter 18 års drift som eiendomsmeglere på den franske Riviera, har det norsk-eiede AAA Riviera en unik spisskompetanse på det meste som handler om eiendomskjøp i Sydøstfrankrike. Denne kompetansen nyter du godt av som kunde hos dem.

Tekst Jørn Wad – Her er det snakk om detaljkunnskap i beliggenhetsspørsmål, prising, de juridiske og skattemessige aspekt, men ikke minst alt som handler om det praktiske, forteller Erik Fougner. Hans selskap har et nettverk med håndplukkede fagfolk, eksperter og leverandører bistår kundene slik at veien til det gode liv blir så smidig som mulig. Annerledes – Det må innrømmes at eiendomskjøp i Frankrike skiller seg vesentlig fra den norske praksis på mange ulike felt. Til å begynne med fristes man til å tro at alt er mye lettere og bedre i Norge. På mange plan er det sant, men definitivt ikke alle. I Norge benytter man én eiendomsmegler. I Frankrike benyttes svært ofte flere eiendomsmeglere som alle har i oppdrag å selge samme hus eller leilighet hvilket gjør saken mindre oversiktlig. – Men det stopper ikke med dette? – Nei. For i Norge blir man som oftest blir forsynt med et imponerende prospekt som utover beskrivelser og billedmateriell inneholder en grundig takst og tilstandsrapport. Franske prospekt inneholder hverken takst eller tilstandsrapport, mens de faktiske opplysninger og billedmateriale er oftest svært beskjedne eller mangelfulle. I Norge har en selger en tungtveiende informasjonsplikt. I Frankrike er det nærmest slik at det er kjøper som har plikt til å undersøke objektet som tenkes kjøpt. Det er krevende, spesielt hvis man ikke behersker språket, I Norge foregår det meste på Finn.no, noe som gjør markedet nokså gjennomsiktlig. I Frankrike er det et mylder av mindre lokale portaler og mange eiendomsobjekt dukker således opp i de forskjellige portaler, gjerne med ulike priser. Det gjør situasjonen lite oversiktlig, for ikke å si ukomfortabelt, slår han fast.

Frankrike – Denne sammenligningen kan så langt synes å være i favør av det norske systemet. Men hva er det som da er positivt med det franske opplegg for eiendomstransaksjoner? – Først er det naturlig å trekke frem prisnivået; Går man 15 år tilbake i tid, var prisnivået på den franske Riviera 30% over prisleiet i Oslo. Idag er situasjonen omvendt. Vår hovedstad har idag prismessig utviklet seg til å bli 30% dyrere enn den franske Riviera. Det er faktisk litt rart tenke på når man ser hvilke kvaliteter som den franske Riviera og middelhavet har å tilby klimamessig, kulturelt og ikke minst, mht det kulinariske. – Og hvordan er det sydfranske eiendomsmarkedet idag? – Det er stabilt og forutsigbart. Det er faktisk kjøpers marked, så 2019 er et godt tidspunkt å kjøpe på. Selvsagt skal man ikke glemme at den norske kronen er for tiden svak.Men, dette kan et pantelån i Euro i stor grad bøte på. DNB Luxemburg er en dedikert aktør som enkelt kan behandle norske interessenter som vil vurdere et pantelån som dessuten kan føres til fradrag i den norske selvangivelsen! – Hvilke andre forskjeller ser du? – I Frankrike er det ikke budrunder med dertil hørende korte frister og budspiral. Det er førstemann til mølla som tilbyr selger en pris tett innpå prisforlangende som får tilslaget. Idag er det klare muligheter for å gjøre en god handel. En annen prisverdig forskjell ligger i det faktum at kjøper i Frankrike. har en lovgitt ensidig angrefrist på 10 dager etter kontraktsinngåelse! Man kan med andre ord i Frankrike heve kjøp uten å oppgi noen grunn, så lenge det gjøres skriftlig innen fristens utløp. Fordi den franske stat har organisert eiendomstransaksjonene til å gå gjennom notarpraksis (advokat som er spesialist innen eiendomsrett bla), er det kontraktsmessige meget grundig og trygt, forteller Fougner.

Villa cap d Antibes

Spesialister – Vi i AAA Riviera som er spesialister på søk, gjennomføring og oppfølging av en eiendomshandel, men vi fungerer også som en viktig støttespiller for våre kunder i det franske dagliglivet etter handelen. Det kan dreie seg om alt fra enkle spørsmål til de mer teknisk innfløkte som vi behandler med samme grad av iver. Vi ønsker at kundene våre skal ha det godt, derfor er vi et service-apparat utenom det vanlige. Det fortjener kundene våre! – Vårt team består av 6 personer og flertallet, gründere som har vært med fra starten der hver person bidrar med sin spisskompetanse og dedikerte fagområde og naturligvis behersker fransk og norsk. Vi treffes like lett i på ett av våre to meglerkontorer i Sydfrankrike som i Oslo der vi har et representasjonskontor. /

Kjøp og salg av eiendom handler om store økonomiske verdier. Valg av megler med kompetanse, erfaring og høy servicegrad er derfor viktig.

Mellom Nice og Cannes nær Biot landsby og stranden:

På høyden ovenfor Nice, med utsikt til Middelhavet:

Hyggelig norskeid diskret kjedet villa med 3 soverom, 2 bad og privat pool i flott domene med 24/7 vakthold og fine fellesareal med park, stort svømmebasseng, tennisbaner. Aircon, garasje, park.plass.

Super norskeid toppetasje med 2 soverom og deilig terrasse i standsmessig residens med park, svømmebasseng, poolhouse og pétanque-bane i gangavstand til baker’n. Aircon, heis, 2 park.plass.

Prisant. 645.000 euro + reg.avgift

Prisant. 379.000 euro + reg.avgift

AAA Riviera har tilbudt skreddersydd eiendomsmegling og service i Frankrike siden 2002. Velkommen til en uforpliktende og fortrolig samtale om ditt eiendomsprosjekt på Den franske Riviera – enten det gjelder kjøp eller salg.

www.aaariviera.com AAA Riviera Properties (Meglerkontor): 12, rue des Belges FR-06400 Cannes Tel +33 (0)4 93 00 87 26 mail@aaariviera.com

AAA Riviera Norge (Rep.kontor): Bogstadveien 27b NO-0355 Oslo Tel +47 22 20 53 99 mail@aaariviera.com


10

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

bolig-hytteoghage.no

ANNONSE

LEILIGHET I SPANIA EN DRØM FOR MANGE - Vi kan hjelpe deg med å virkeliggjøre drømmen. Både når det gjelder det praktiske med å finne bolig, med finansrådgivning og gjennomføring av kjøp. Hos oss får man personlig service! har godt innsyn i om strukturen, altså selve bygningene er greie. Det er viktig når man skal gjøre en slik investering, minner hun om. – Du nevnte finansieringen? – Ja, vi kan hjelpe også med dette. For det første trenger vi å vite hva du har tenkt å legge i boligprosjektet ditt, slik at vi kan tilpasse drømmer og finansiering. Men skulle vi komme i en situasjon der man kanskje trenger tilgang på litt ekstra kapital, har vi forbindelser som også kan tre støttende til på dette, slår hun fast. Hennes team på 11 medarbeidere står klare til å hjelpe, og det faktum at hun holder en kundefest hvert år, borger for et langsiktig forhold til kundene. Costa Blanca, som er selskapets spesialområde, er for øvrig det beste du kan gjøre rent investeringsmessig om dagen, for her stiger populariteten måned for måned.

Hilde J Weflen. Foto: Costa Weflen Group

Tekst Jørn Wad Hilde J Weflen er leder for Costa Weflen Group, som allerede har mange års erfaring å skilte med når det gjelder å hjelpe folk å realisere boligdrømmen i Spania. Hun kan fortelle om årelang tradisjon for å sørge for at folk virkelig koser seg med eiendomshandelen, og enda bedre: fryder seg over resultatet i ettertid. Det finnes også gode eksempler på at folk har brukt selskapet som partner ved 2. gangs boligkjøp.

– Hva vil du si er viktigst når man skal velge megler? – Det første man må kjenne på, er kjemien du selv har med megleren. Dere skal gjøre store beslutninger sammen, og da gjelder det at man er på bølgelengde. Dessuten er det viktig å finne en megler som har satt seg grundig inn i de lokale forholdene. For selv om man kanskje har googlet eller sett på Finn, er det mye arbeide som gjenstår. For eksempel vil man oppdage at det er mye lokkepriser ute og går, og dem må man gjennomskue.

Solid partner – Dette borger for god service, skulle man tro? – Vi er opptatt av akkurat det, og hvordan kundene opplever det, kan de jo fortelle om selv, parerer Weflen blidt. Hun er opptatt av at kundene skal føle trygghet og god støtte hele veien gjennom boligkjøpet, og også etterpå. Det kan være mange spørsmål og utfordringer man opplever underveisog etter at kjøpet er et faktum, og da snakker de gjerne med oss, smiler hun.

Dele drømmen – Hva gjør man etter meglervalget? – Da er det på tide å bli konkret, erklærer hun: Først må du dele boligdrømmen din så konkret det lar seg gjøre, for skal megleren kunne hjelpe deg, er det viktig å formidle akkurat det du søker – så langt du har tenkt det ut, i alle fall. Vær klar over at vi jobber KUN på kjøperens side. Skal det kjøpes brukt, er det så viktig å få innsyn i fellesgjeld, og andre fallgruber. Vi jobber også med arkitekter, og

drömmar add copy.pdf

1

2019-06-12

10:32

Enestående – Hun er ganske enkelt enestående, erklærer Gier og Jorun Hansen. De har handlet av Weflen ikke bare en, men to ganger, og har bare godt å si om den hjelpen de har fått: – Helt fra den første kontakten vi hadde, har vi kjent at dette var riktig for oss. Dette er en megler du skjønner språket til, og det er jo helt grunnleggende for et godt boligkjøp. Det er dessuten andre lover og regler i Spania enn vi er vant til, og da er det godt å ha noen å støtte seg på som kan disse til fingerspissene. Vi er ganske enkelt kjempefornøyde, er de opptatt av å formidle. – Men det stopper ikke med selve handelen? – Nei, det gjør nemlig ikke det. Deretter kommer nemlig det vi kan kalle fase 2, nemlig selve innflyttingen. Her er det også mye man trenger hjelp til og som Hilde har vært enestående på. Ofte kan det være enkle spørsmål som blir vanskelige dersom man ikke har noen å ringe til. Men det hadde vi, så dermed gikk alt som smurt. – Hvordan hørte dere om denne megleren? – Vi fikk anbefalinger fra gode venner, og vi har ingen problemer med å anbefale denne megleren til andre. I en slik prosess er det viktig å være trygg og ha en god kommunikasjon, og det har vi virkelig hatt, understreker de to. /

Drømmer er laget med et

C

M

Y

CM

SMIL

MY

CY

CMY

K

www.cweflengroup.com


ANNONSE

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

bolig-hytteoghage.no

11

DET GODE LIV PÅ DEN FRANSKE SOLKYSTEN ER NÆRMERE ENN DU TROR – Den franske solkysten er ikke bare glamour, filmfestival og jetsett-liv. Her finnes alt man kan tenke seg, - fra eldre hus på den franske landsbygden til topp moderne og luksuriøse villaer og leiligheter midt i sentrum av et yrende byliv, forteller Didier Kortebein. Han er utflyttet nordmann med belgisk opprinnelse, som har etablert seg på den franske rivieraen. Tekst Redaksjonen Etter nærmere 30 år i Norge, valgte Didier for noen år siden å rette blikket sydover til et område som han etter hvert kjenner som sin egen bukselomme. Gjennom mange år med kunderelatert salgsvirksomhet i Norge og Europa, bestemte han seg for å oppfylle drømmen om egen virksomhet på den franske solkysten. Nå tilbyr han solhungrige nordmenn og andre skandinaver «the human touch in real estate» - en personlig eiendomstjeneste for dem som søker etter den perfekte feriebolig, eller et sted for pensjonisttilværelsen og det gode liv. – Da jeg for mange år siden tok kontakt med franske meglerforetak, for å finne en egnet bolig til meg selv, opplevde jeg til min fortvilelse manglende engasjement og lite tilstedeværelse. Det virket som om de egentlig ikke hadde, eller ikke ville ta seg tid til deg som kunde. De var mest opptatt av å få et raskt salg fra egen portefølje, uten å ta hensyn til det kunden egentlig var ute etter, fortsetter Didier. Hans kollega og forretningspartner, Alice Romus, nikker gjenkjennende. Hun er advokat og har spesialisert seg på eiendomstransaksjoner. Kortebein er din personlige eiendomskonsulent – Jeg traff Didier gjennom en felles kunde for noen år siden, og vi fant tonen umiddelbart. Vi var begge enig om at det franske boligmarkedet trengte aktører som ene og alene fokuserte på kundens ønsker og behov, uten å tenke på hva som eventuelt var tilgjengelig i egen portefølje. Vi fant raskt ut at vi ville tilby en annerledes tjeneste, der vi ble kundens personlige eiendomskonsulent, - helt uten ekstra kostnader og fordyrende mellomledd, forteller Alice. Eiendomsmegling i Frankrike er ulikt fra det man opplever i Norge. Her nede legges boliger ut for salg hos flere meglere, og så er det opptil hver enkelt megler hvor mye de legger av tid og arbeid i å få boligen solgt. Her annonseres ikke visninger som hjemme, og de enkelte kjøpere må selv alliere

Foto: Kortebein Eiendom

seg med en eksisterende megler, som da gjennom egen portefølje, eller andre megleres porteføljer, prøver å finne noe som passer kundens ønsker og behov. Markedet et stort og uoversiktlig, og bruk av søk på internett gjør kunden mer forvirret enn opplyst. Det er her Kortebein Eiendom kommer inn med sine tjenester. Vår filosofi gir kundene trygghet – Vår filosofi er å være i tett dialog med kunden helt fra starten av. Vi blir kundens utstrakte arm og hans personlige assistent. Vi er ikke «gift» med noen av meglerforetakene, og står dermed fritt til å søke etter og finne boliger som ligger innenfor de ønsker og krav som våre kunder setter, presiserer Didier. Alice og Didier bruker mesteparten av sin tid til å kjøre rundt på kryss og tvers langs den franske solkysten i søken etter interessante boliger for sine

kunder. Deretter gjøres det et utvalg, og kundene kan da reise ned for selv å ta i øyesyn utvalget som er gjort, - helt uten forpliktelse. Eventuelle kostnader forbundet med denne prosessen dekkes av selger ved gjennomført salg. Alt det praktiske organiseres av Kortebein Eiendom. Tålmodighet er en dyd – Vi opplever at våre kunder setter stor pris på jobben vi gjør. Det gir dem trygghet og vi får anerkjennelse for å ha gjort en grundig jobb i forkant. Og kunden sitter igjen med en god følelse av å bli ivaretatt, selv om man i første omgang ikke skulle finne boligen man var ute etter. Det kan ta tid å finne drømmeboligen, så tålmodighet en dyd, avslutter Didier med et smil, der Alice og han, tidlig i mai, sitter og nyter sol og norsk sommervarme på strandpromenaden i Cannes. /

“ the human touch in real estate ...

kortebein.no


12

bolig-hytteoghage.no

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

ANNONSE

BOLIGKJØP PÅ COSTA BLANCA Personlig fokus på hver enkelt, god lokalkunnskap og god kjennskap til produktene kombinert med lang erfaring, et stort kontaktnettverk og gode samarbeidspartnere gir fornøyde kunder. Tekst Gunn Iren Kleppe I 2005 startet Irene Mentzoni eiendomsmeglerfirmaet Mentzoni i Spania som hun driver sammen med samboer Vegar Skumlien. Fokus er primært på Costa Blanca sør. – Folk kjøper ikke bare hus, de kjøper også området, påpeker Irene. Vegar selger kun ny produksjon for Activa mens Irene fokuserer på et par andre utbyggere. – Vi har god kunnskap om produktene. Vi føler at vi kan stå inne for dem selv. Vi vil gjerne kunne hilse på kunden om 10 år, da er det veldig greit å vite hva du tilbyr, slår Irene fast. – Vårt fokus er god lokalkunnskap, understreker Vegar. – Vi har mange års erfaring. Vi har bygget opp et veldig stort kontaktnettverk som gjør at vi har et stort nedslagsfelt både for salg og kjøp. Og vi har brukt samme samarbeidspartnere i flere år, forteller Irene. Samarbeidsnettverket inkluderer blant annet advokater, revisorer, arkitekt og håndverkere slik at eventuelle problemer kan løses ganske raskt. – Vi hjelper kundene med nesten alt, sier Vegar.

Irene Mentzoni og Vegar Skumlien

Når du skal kjøpe Det er viktig å velge riktig område. Derfor tar de med kundene rundt for å finne ut hva som passer for dem, både når det gjelder område og bolig. – Vi konsulterer mer med kunden enn det vi megler, sier Vegar, slik at kunden får akkurat det de ønsker. Et godt råd er å se seg om utenom feriesesongen. Det kan være at folkelivet minsker og at restauranter holder mindre åpent, eller at det er langt å kjøre til butikk. – Vi er opptatt av at kunden skal være fornøyd. De skal være klar over hva de kjøper, understreker han. Kjøper du nytt, bør du bruke en solid utbygger med lang erfaring og god likviditet. Kjøper du brukt er det viktig at papirene er i orden og at huset er registrert riktig. Hjelp før og etter De siste årene er det blitt strengere med registrering enten man bygger ut terrasse, glasser inn veranda eller lager svømmebasseng. Derfor sjekker Mentzoni at alt er riktig registrert og at eiendommen er fri for heftelser før de legger noe ut til salgs. De tar seg også av papirer som skal ordnes, inkludert spansk id nummer (NIE).

– Vi tar dem med på kontorer, bank, registrerer dem i spansk skattevesen, alt som er nødvendig når de skal kjøpe eiendom, forteller Irene. Det er også viktig at alle opplysninger er på plass før man går til notar for eiendomsoverdragelse. – De skal føle seg trygge når de er sammen med oss, understreker Vegar. Kundene setter også pris på hjelp i etterkant, enten det er som guide eller å bli med noen til sykehus. – De fleste her nede ønsker å pusse opp etter kjøp, forteller han, derfor har også Mentzoni et team som kan hjelpe med oppussing. Personlig fokus Mentzoni hjelper også med salg. Det hender noen ønsker seg hjem igjen etter flere år i Spania. Med fullmakt kan Mentzoni da ta seg av alt rundt salget så du kan slappe av når du reiser hjem. I Spania kan man bruke flere meglere ved boligsalg. Her kan det være lurt å skape et godt forhold til én megler, slik at de fokuserer mer på deg, heller enn å bruke mange som ikke kjenner deg. – Vi har veldig fokus på hver enkelt kunde. Vi er opptatt av å selge til riktig pris og at det går raskt. Vi har mer personlig fokus mot kunden, sier Irene, fordi firmaet er såpass lite. Skal du kjøpe er det viktig at du har et budsjett du holder deg til. – Vår jobb er å finne det beste produktet de kan få for sine penger, sier hun. – Det er klart dette med pris er viktig. Man får mer for pengene i dette området i forhold til andre steder. Flott område Området har et stort norsk nettverk med norsk skole og sjømannskirke. Her er også norsktalende klinikk, tannlege, legekontor, kiropraktor og fysioterapeut. Og på sykehus får du tolk, noe som kan være betryggende. Området er lett tilgjengelig. Det er kort vei til Alicante og det er to flyplasser innen kort rekkevidde, i Alicante og Murcia. Det går hurtigtog til Madrid og det kommer hurtigtog til Barcelona og Malaga. Dermed er det lett å komme seg rundt andre steder. – Det er jo et veldig flott område, påpeker partnerne. Området er kåret til et av verdens beste steder å bo av WHO. Her er det 14 kilometer med strand og 330 soldager, men området har mye mer enn sol og strand å by på. Selv er partnerne aktive mennesker med hund, som liker både fjellturer og padling. Torrevieja en sportsby med mange idrettsarrangementer, og to saltsjøer gjør godt for helsa og spesielt revmatikere. – Vi synes jo flere bør komme og oppleve området. Det har veldig mye å by på, inviterer Vegar. /

Kjøpe eller selge, hvem skal du velge ... Mentzoni så klart! mentzoni.es


Bekymret over

Stråling

DENNE TEMAAVISEN ER EN ANNONSE FRA CONTENT PUBLISHING

ANNONSE

bolig-hytteoghage.no

13

TRYGT BOLIGKJØP I FRANKRIKE Vitenskapelig studier advarer mot økt kreftfare, celleskader, skader på sædceller, skader på foster, økt oksidativ stress, uro, hodepine, søvnproblemer, smerter, øresus med mer.

B ekymret over Bekymret over

Stråling tråling

Skal du kjøpe bolig i Frankrike, er det mye som er forskjellig fra Norge. Derfor er det viktig å skaffe profesjonell hjelp om du skal gjøre et trygt boligkjøp. Tekst Gunn Iren Kleppe

Det kanskje aller viktigste når du skal kjøpe bolig i Frankrike er det du ikke vet, ifølge boligrådgiver og direktør Fréderic Massé hos FranskBolig. – Det meste fungerer annerledes enn i Norge, påpeker han. For eksempel finnes det ingen felles portal som Finn.no. Og til forskjell fra Norge, jobber franske eiendomsmeglere kun for selger. – Mange har hørt at en notar sikrer transaksjonen, men rollen er ofte misforstått. En notar sørger for at formalitetene er tatt hensyn til, forklarer Massé. Derfor er det ikke nok å bare bruke notar. Imidlertid finnes det firmaer som FranskBolig som kan hjelpe den som vil kjøpe og sørge for at boligkjøpet blir tryggest mulig. – Vi er ikke et fordyrende mellomledd for kjøperne. Det som skiller oss ut er at vi jobber utelukkende for kjøperen. Du kan gjerne ta kontakt med oss når du har funnet boligen selv, så får du hjelp, sier han.

årene, med detaljer. På denne måten får kjøper, i tillegg til vår markedsanalyse, en solid indikasjon på om en bestemt bolig er riktig priset, forteller Massé. Mange forskjellige elementer avgjør om du får god eller dårlig pris, men det forutsetter grundig kjennskap til prosessen. – Det er også viktig [å] ikke bare å fokusere på rabatt, siden prisantydningen kan være feil, påpeker han.

– Det er viktig å bruke denne betenkningstiden til å få gode svar fra selgeren, salgsmegleren og notaren på alle punkter kjøper trenger avklaring på, anbefaler rådgiveren. Og selv om franske tilstandsrapporter inkluderer mange forskjellige undersøkelser, står det ikke nødvendigvis noe om basseng, tak, fuktighet, konstruksjon, VVS, og så videre. – Det vi ofte anbefaler er å bestille en ordentlig teknisk undersøkelse i løpet av angrefristperioden, PHIWAVES grafén særlig når man kjøperbeskyttelse et hus, avslutter Massé. / personlig

Vitenskapelig studier advarer mot økt kreftfare, celleskader, skader på sædceller, skader mot på foster, økt oksidativ stress, Vitenskapelig studier advarer økt kreftfare, celleskader, uro, hodepine, søvnproblemer, smerter, øresus med mer. skader på sædceller, skader på foster, økt oksidativ stress, uro, hodepine, søvnproblemer, smerter, øresus med mer.

Ingen takst Det brukes ikke takst i Frankrike. Prisantydningen på boligen er kun en indikasjon, og kan være ganske så feil i forhold til markedet. Adressen listes heller ikke, så det er vanskelig å sjekke markedspris uten profesjonell hjelp. – FranskBolig har tilgang til prisinformasjon vedrørende alle eiendomstransaksjoner de siste

Kjøpet Ved kjøpet får du overlevert en mengde dokumenter sammen med kjøpskontrakten, noe som kan virke veldig seriøst. – Ja, så lenge man kan forstå, tolke og lese mellom linjene, understreker Massé. Dermed kan det være man føler seg trygg, men det er kanskje ubegrunnet. Dokumentene kan ha opplysninger om viktige forhold, men dette må du finne ut av selv. Hverken selger eller megler har opplysningsplikt hvis det de burde opplyse om er nevnt i dokumentene. – Mange oversetter kun kjøpskontrakten, men det er sjelden der du finner punkter [du trenger å] avklare, påpeker han.

Foto: FranskBolig

BIOSPACE grafén EMF områdebeskyttelse

Bekymret over

Stråling

Reklamasjon og angrefrist PHIWAVES grafén Ved kontraktundertegnelse er det normalt å betale beskyttelse studier motpersonlig økt kreftfare, celleskader, depositum. Ikke alle Vitenskapelig meglere informerer omadvarer at PHIWAVES grafén depositumet skal refunderes kjøper skader trekker på foster, økt oksidativ stress, skader dersom på sædceller, personlig beskyttelse seg innen angrefristen. uro, hodepine, søvnproblemer, smerter, øresus med mer.

PHIONE grafén mobilbeskyttelse

BIOSPACE grafén EMF områdebeskyttelse BIOSPACE grafén EMF områdebeskyttelse

• • • • • • • •

Beskytter deg mot negative effekter fra elektromagnetisk stråling fra trådløse enheter, datamaskiner, elektriske nettverk, mobilmaster, radarer, satellitter, med mer Beskytter deg mot negative effekter fra elektromagnetisk stråling når du reiser i fly, tog og el-biler Beskytter deg mot negative effekter fra uheldig jordstråling PHIWAVES grafén personlig beskyttelse Varer hele livet ut – krever ikke vedlikehold Enhetene hverken reflekterer, skjermer eller absorberer energifelt PRANAN-teknologien modulerer/endrer potensielt miljøskadelig stråling til frekvenstyper som er mer naturlige for kroppen Dokumentert effekt fra vitenskapelige studier (se produktinformasjon)

Klinikk for Integrert Medisin

BEKYMRET OVER STRÅLING L • Beskytter deg mot negative effekter fra elektromagnetisk stråling fra trådløse enheter,

Send gjerne en e-post til salg@unovita.com for mer informasjon, emne; Pranan og stråling

Sjøgata 15, 1516 Moss | Telefon: 22 09 18 80

es mer om våre produkter og bestiLL din beskytteLse på shop.unovita.com

• • • • • • • • • •

datamaskiner, elektriske nettverk, radarer, satellitter, med mer enheter, Beskytter deg mot negative effektermobilmaster, fra elektromagnetisk stråling fra trådløse Beskytter deg mot negative effektermobilmaster, fra elektromagnetisk stråling når datamaskiner, elektriske nettverk, radarer, satellitter, med mer du reiser ideg fly, tog el-biler effekter fra elektromagnetisk stråling når Beskytter motognegative Beskytter motognegative du reiser ideg fly, tog el-biler effekter fra uheldig jordstråling Varer heledeg livetmot ut –negative krever ikke vedlikehold Beskytter effekter fra uheldig jordstråling Enhetene eller absorberer energifelt Varer helehverken livet ut –reflekterer, krever ikkeskjermer vedlikehold PRANAN-teknologien modulerer/endrer potensielt miljøskadelig Enhetene hverken reflekterer, skjermer eller absorberer energifelt • Beskytter deg mot negative effekter fra elektromagnetisk stråling fra trådløse enheter, datamaskiner, elektriske nettverk, mobilmaster, radarer, satellitter, med mer stråling til frekvenstyper som er mer naturlige for kroppen PRANAN-teknologien modulerer/endrer potensielt miljøskadelig • Beskytter deg mot negative effekter fra elektromagnetisk stråling når Dokumentert effekt fra vitenskapelige studier (se produktinformasjon) stråling til frekvenstyper som er naturlige kroppen • mer du reiser i fly, togfor og el-biler Dokumentert effekt fra vitenskapelige studier (senegative produktinformasjon) • Beskytter deg mot effekter fra uheldig jordstråling

• Varer hele livet ut – krever ikke vedlikehold • Enhetene hverken reflekterer, skjermer eller absorberer energifelt Send gjerne en e-post til salg@unovita.com for mermodulerer/endrer informasjon,potensielt emne; miljøskadelig Pranan og stråling • PRANAN-teknologien stråling til frekvenstyper som er mer naturlige for kroppen Send en e-post til salg@unovita.com for merdin informasjon, emne; Pranan og stråling L es gjerne mer om våre produkter og bestiLL beskytteLse på shop .unovita.com • Dokumentert effekt fra vitenskapelige studier (se produktinformasjon)

Les mer om våre produkter og bestiLL din beskytteLse på shop.unovita.com

PHIONE grafén mobilbeskyttelse BIOSPACE grafén PHIONE grafén EMF områdebeskyttelse mobilbeskyttelse

Nettbutikk: shop.unovita.com PHIONE grafén mobilbeskyttelse

Klinikk for Integrert Medisin Sjøgata 15, 1516 for MossIntegrert | Telefon: 22 09 18 80 Klinikk Medisin Sjøgata 15, 1516 Moss | Telefon: 22 09 18 80 Nettbutikk: shop.unovita.com

Send gjerne en e-post til salg@unovita.com for mer informasjon, emne; Pranan og stråling

Les mer om våre produkter og bestiLL din beskytteLse på shop.unovita.com

Nettbutikk: shop.unovita.com Klinikk for Integrert Medisin Sjøgata 15, 1516 Moss | Telefon: 22 09 18 80 Nettbutikk: shop.unovita.com

Profile for Content Publishing

BOLIG OG FRITIDSHUS 01- 2019  

BOLIG OG FRITIDSHUS 01- 2019