Page 1

Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Δημοτικό Σχολείο «Φώτης Πίττας» Δάσους Άχνας opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop 2013-14 asdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjkl zxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcv bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σχολείο: Δημοτικό Σχολείο «Φώτης Πίττας» Δάσους Άχνας Σχολική Χρονιά: 2013 - 2014 Αρ. Μαθητών/τριών:169 Αρ. Εκπαιδευτικών: 18 Διευθυντής Σχολείου: Γιώργος Κωνσταντίνου Συνυπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Φιλιππίδου , Φρόσω Ρωτού, Γεωργία Κωνσταντά, Χριστίνα Γεωργάκη

Περιγραφή της περιοχής (Κοινότητα, Δήμος) που βρίσκεται το σχολείο και της γενικής εικόνας του σχολείου (δυνατότητες, προβλήματα, εμπόδια)

Το Δημοτικό Σχολείο «Φώτης Πίττας» βρίσκεται στην ακριτικη περιοχή του Δάσους Άχνας. Είναι χτισμένο στην ανατολική πλευρά της κοινότητας δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το Δομόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο και τον Παιδικομικό Σταθμό. Είναι σχετικά ενα καιρούριο και σύγχρονο σχολικό κτίριο το οποίο εγκαινιάστηκε το 1995 και ολοκληρώθηκε με την προσθήκη νέας πτέρυγας το 2004 (εργαστήρια Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Αγωγής Υγείας/ Οικοκυρικών και Αίθουσα Ειδικής Μονάδας) και το 2010 (εργαστήρι Πληροφορικής και δύο νέες αίθουσες διδασκαλίας). Το 2000, μετά από απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Γονέων, το Δημοτικό Σχολείο Δάσους Άχνας μετονομάζεται σε Δημοτικό Σχολείο «Φώτης Πίττας» Δάσους Άχνας, για να τιμηθεί ο ήρωας δάσκαλος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Φώτης Πίττας, που είχε εργαστεί στην Άχνα ως δάσκαλος, πριν το θάνατό του στη μάχη του Αχυρώνα. Στο σχολείο μας εργάζονται 18 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 3 στην Ειδική Εκπαίδευση. Φοιτούν 169 παιδιά τα οποία προέρχονται από ένα σχετικά φτωχό κοινωνιοοικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η πλειονότητα των γονιών είναι γεωργοκτηνοτρόφοι και εργάτες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Από τη φετεινή σχολική χρονιά το σχολείο μας εντάχθηκε στο ευρωπαίκό πρόγραμμα Comenius με το σχέδιο “A United Eco Journey Through Europe to the Future” . Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών,των γονιών τους αλλά και ολόκληρης της κοινότητας γύρω από διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος.


Ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με το σχολείο και την περιοχή στην οποία αυτό βρίσκεται (αυτά που έχουν προκύψει από την αρχική διερεύνηση και το πρόγραμμα Comenius): •

Ρύπανση της αυλής με σκουπίδια των παιδιών

Ανεπαρκής χρήση των κάδων ανακύκλωσης.

Έναρξη προγράμματος ανακύκλωσης στην κοινότητα

Εξωραϊσμός ανθώνων και κήπου

Σπατάλη ενέργειας

Εξοικονόμηση νερού

Υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής

Ζήτημα/Πρόβλημα στο οποίο θα δοθεί έμφαση κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά: 

Απορρίμματα: Σωστή διαχείρισή τους μέσα από την ανάπτυξη καταναλωτικών συνηθειών-συμπεριφορών, φιλικών προς το περιβάλλον σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο. (2013-14) Παραγωγή και κατανάλωση: Διερεύνηση και αξιολόγηση της κατανάλωσης αγαθών στο σχολείο και στο σπίτι με στόχο τον περιορισμό της στα απόλυτα αναγκαία. Μείωση οικολογικού αποτυπώματος (2013-14)

Υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής (2013-14)

Εξοικονόμηση Ενέργειας (2013-15)

Νερο: Εξοικονόμηση, σωστή διαχείριση(2013-15)

Γιατί επιλέγηκε το συγκεκριμένο θέμα και πώς συνδέεται με το τοπικό σας πλαίσιο; Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει ο τόπος μας, μας αναγκάζει στη δραστική μείωση των εξόδων μας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και στη διασφάλιση της αειφορίας για ένα καλύτερο μέλον για όλους μας. Τα πιο πάνω θέματα πηγάζουν μέσα από τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής μας μονάδας και της κοινότητας και αποτέλεσαν


τον κύριο λόγω για την επιλογή μας να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκο προγράμμα Comenius. Το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά από την αρχή στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος. Μέσα από τις δράσεις του προγράμματος και τη συνεργασία με άλλα πέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα απο Αγγλία, Τουρκία, Πολωνία, Ιταλία και Πορτογαλία στοχεύουμε στη μείωση του οικολογικού μαςαποτυπώματος κάνοντας πράξη την βασική αρχή της περιβαλλοντικής εκπαίδευση «Σκέφτομαι τοπικά , δρώ τοπικά - σκεφτομαι οικουμενικά»

Σκοπός: Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, το βοηθητικό προσωπικό και η ευρύτερη κοινότητα τη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά κυρίως να αντιληφθούν τη σημασία της υιοθέτησης βασικών αρχών αειφόρου κατανάλωσης αγαθών, ως βασικού παράγοντα μείωσης των απορριμμάτων και του οικολογικού μας αποτυπώματος, προστασίας και διατήρησης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος ευρύτερα.

Επιμέρους επιδιωκόμενοι στόχοι για την αειφόρο περιβαλλοντική εκπαιδευτική πολιτική του σχολείου: Για μαθητές/τριες: Γνώσεων: 

 

αποκτήσουν βασικές περιβαλλοντικές έννοιες και έννοιες αειφόρου ανάπτυξης όπως απορρίμματα, διαχείριση απορριμμάτων, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, λιπασματοποίηση, ανακύκλωση, καταναλωτισμός, βιολογικά προϊόντα, φυσικοί πόροι, κ.α. (δες εννοιες-λεξιλόγιο ενοτήτων στον οδηγό εκπαιδευτικού) γνωρίσουν ποικίλους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, μείωση, κομποστοποίηση, απόρριψη σε χωματερές, ΧΥΤΥ). -ελετήσουν το ζήτημα του καταναλωτισμού και να το συνδέσουν με την αυξομείωση απορριμμάτων στο σχολείο και στο σπίτι. να μάθουν μηχανισμούς ώστε να γίνουν σωστοί καταναλωτές.

Ευαισθητοποίησης-συνειδητοποίησης: 

αντιληφθούν ότι η απόρριψη υλικών στις χωματερές επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπανση του νερού, του εδάφους και του αέρα και υποβαθμίζει την περιοχή οικονομικά και κοινωνικά.


 

 

διασυνδέουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες με την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων. συνειδητοποιήσουν ότι η μείωση των απορριμμάτων (μείωση κατανάλωσης), η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και κομποστοποίηση υλικών συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και των άλλων ζωντανών οργανισμών τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον (αειφορία) σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. ευαισθητοποιηθούν σε θέματα διαφύλαξης των φυσικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος. κατανοήσουν ότι η αλλαγή στις καταναλωτικές τους συνήθειες μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος σε πολλά επίπεδα (απορρίμματα, ενέργεια, κ.α.) και να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων στον τόπο τους και σε άλλες χώρες.

Δεξιοτήτων:     

αντλούν πληροφορίες από διάφορες πηγές (πρόσωπα, τοπικές αρχές, διαδίκτυο, έντυπα, συσκευασίες προϊόντων κ.ά) αποκτήσουν δεξιότητες πειραματικής διερεύνησης, καταγραφής δεδομένων, ανάλυσης και διατύπωσης συμπερασμάτων. συζητούν με επιχειρήματα, να σέβονται την άποψη τους άλλους και να είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο διαφοροποίησης της γνώμης τους. συνεργάζονται για την παραγωγή ομαδικού έργου αναπτύσσουν πρωτοβουλία για επίλυση προβλημάτωμ και προώθηση των στόχων εντός και εκτός του σχολείου

Στάσεων:  

υιοθετούν συμπεριφορές που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων. διαμορφώσουν καταναλωτικές συμπεριφορές που διασφαλίζουν τη διατήρηση των φυσικών πόρων, τη διασφάλιση αειφόρων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον πλανήτη. υιοθετούν συμπεριφορές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος τόσο του σχολείου όσο και των δημόσιων πάρκων της περιοχής

Συμμετοχής και δράσης: 

Να προωθήσουν την εφαρμογή της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και στο σπίτι.


 

διεξάγουν εκστρατεία ενημέρωσης της κοινότητας για την αναγκαιότητα ανακύκλωσης και μείωσης των απορριμμάτων ,όπως και για εξοικονόμηση ενέργειας. συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του σχολείου. συμβάλουν στην ανάπλαση της σχολικής αυλής (ανθώνες και οργάνωση παιχνιδιών κατά τα διαλείμματα)

Τι επιδιώκουμε μέσα από το πρόγραμμα αυτό να πετύχουμε για το σχολείο μας και την κοινότητά μας;

Α. Σχολείο (παιδαγωγικό, οργανωσιακό/τεχνητό, κοινωνικό πλαίσιο): Παιδαγωγικό πλαίσιο: 

 

Προώθηση του περιβαλλοντικού γραμματισμού των παιδιών μέσα από ποικίλες παιδαγωγικές μεθόδους όπως διερεύνηση, υπόδυση ρόλων, αντιπαράθεση, εννοιολογικός χάρτης. Προώθηση του περιβαλλοντικού γραμματισμού όσων εμπλέκονται στις λειτουργίες του σχολείου: εκπαιδευτικούς, γονείς, βοηθητικό προσωπικό, υπαλλήλους κυλικείου, γραμματειακό προσωπικό. Ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης, δημοκρατικής συνείδησης και του ενεργού πολίτη όλων των εμπλεκομένων. Αναδιοργάνωση της μαθησιακής πορείας ώστε να βασίζεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Οργανωσιακό/τεχνητό πλαίσιο  

Οργάνωση ανακύκλωσης και μείωσης απορριμμάτων Κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων ώστε ο χώρος του σχολείου να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά (οργάνωση περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τις τάξεις, δημιουργία χώρου παιχνιδιού με επιδαπέδια παιχνίδια και πράσινο, τοποθέτηση πινακίδων με ενδείξεις περιβαλλοντικού περιεχομένου στο χώρο του σχολείου, δημιουργία λαχανόκηπου στον κήπο του σχολείου, ενίσχυση των βιβλιοθηκών των τάξεων και της βιβλιοθήκης του δασκάλου με θέματα περιβαλλοντικά)

Κοινωνικό πλαίσιο 

Aμφίδρομη επικοινωνία με τους γονείς και τις τοπικές αρχές σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.


Αξιοποίηση διαφόρων φορέων, ειδικοτήτων και οργανώσεων όπως Δημοτικό Συμβούλιο, Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας, Green Dot, CYMEPA, Σύνδεσμος Καταναλωτών και άλλα.

Β. Κοινότητα: 

Λήψη από κοινού μέτρων για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της κοινότητας. π.χ. ενημέρωση του κοινού για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, τοποθέτηση περισσότερων κάδων στην κοινότητα. Διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων που θα βελτιώσουν περιβαλλοντικά την κοινότητα (δεντροφύτευση, καθαρισμός χώρου πρασίνου, οργανωμένη επίσκεψη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης κ.α σε συνεργασία με τους γονείς)

Θεματική/ές ενότητα/ες του Αναλυτικού Προγράμματος στην οποία/στις οποίες εμπίπτει το πρόβλημα/ζήτημα διερεύνησης: Βασικές θεματικές ενότητες: -

Απορρίμματα

-

Παραγωγή και Κατανάλωση

Διασυνδεόμενες ενότητες Ενέργεια , Νερό


Επίπεδο: 1

Τάξεις: Α΄ και Β΄

Αρ. Μαθητών: 62

Εκπαιδευτικοί: Εύα Σιεκκερή, Θέκλα Σιημητρά, Χριστίνα Πουϊκα, Ελένη Καλλονα, Φρόσω Ρωτού

Κεντρικό ζήτημα/πρόβλημα: Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος Θεματικές ενότητες που θα χρησιμοποιηθούν: Απορρίμματα, Παραγωγή και Κατανάλωση (Ενέργεια , Νερό)

Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος

Μαθησιακά αποτελέσματα/στόχοι: Απορρίμματα 1. Εντοπισμός ανθρώπινων ενεργειών που δημιουργούν απορρίμματα. 2. Παρατήρηση και καταγραφή της ποσότητας των απορριμάτων που παράγουν οι ίδιοι στο σπίτι και στο σχολείο και συζήτηση τρόπων μείωσής τους. 3. Παρακολούθηση της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων ( επίσκεψη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, ενημέρωση για το πρόγραμμα συλλογής απορριμμάτων από την Green Dot). 4. Ευαισθητοποίηση σε θέματα ορθής διαχείρησης απορριμμάτων. 5. Εισήγηση τρόπων μείωσης και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων στο σχολείο και στο σπίτι και αξιοποίησή τους με ποικίλους τρόπους. Παραγωγή Κατανάλωση: 1. Καθορισμός των ανθρώπινων αναγκών που οδηγούν στην παραγωγή και κατανάλωση αγαθών. 2. Καταγραφή και μελέτη των καθημερινών αναγκών μιας οικογένειας σε αγαθά και διαχωρισμός των αγαθών σε είδη πρώτης ανάγκης και είδη πολυτελείας. 3. Γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής τους και γενικότερα με τα τοπικά προϊόντα της χώρας τους καθώς και τον τρόπο και τη διαδικασία παρασκευής των προϊόντων αυτών. 4. Συνειδητοποίηση και υιοθέτηση ορθών καταναλωτικών συνηθειών και συμπεριφορών.


Μαθήματα Αναλυτικού Προγράμματος

Ενότητες που θα αξιοποιηθούν

Γλώσσα & Πολιτισμός

Ενότητα 3:Στον κόσμο των κόμικς (Β)

Εντότητα 5: Πάμε για ψώνια; (Β)

Ενότητα 10: Προσοχή! Τι λέει εκεί; (Β)

Ενότητα 15: Αλληλογραφώ (Β)

Μαθηματικά

Θρησκευτικά

Δραστηριότητες που θα οργανωθούν 1. Δημιουργία κολλάζ με εικόνες από σκουπιδότοπους ή περιοχές που υπάρχουν σκουπίδια και τροποποίησή τους από τα παιδιά ώστε να φύγουν τα σκουπίδια (κολλάζ πριν και μετά την παρέμβαση των παιδιών). 2. Ιστορία με εικόνες με πρωταγωνιστή τον Καθαρούλη ο οποίος έχει ως αποστολή να καθαρίσει το χώρο του σχολείου μας. 1. Επίσκεψη σε υπεραγορά και μελέτη ετικέτων. Ο δεκάλογος του “σωστού καταναλωτή”. Ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγω και γιατί. Τα παιδιά μαθαίνουν να ερμηνεύουν ετικέτες (σήματα ανακύκλωσης, πρόσθετα, συντηρητικά). Πώς χρησιμοποιώ τους κάδους ανακύλωσης; 1. Διδασκαλία παραμυθιού “Η Σοφία και το μικρό δάσος” με θέμα το κόψιμο των δέντρων για δημιουργία εμπορικού καταστήματος. 2. Συζήτηση για τα καλά που μας προσφέρουν τα δέντρα. Ενημέρωση για τα ενδημικά δέντρα της Κύπρου και τρόποι προστασίας τους. Τα παιδιά κατασκευάζουν πινακίδες και τις τοποθετούν σε κοινή θέα στο σχολείο. Φτιάχνουν προσκλήσεις και προσκαλούν τα άλλα παιδιά του σχολείου στην έκθεση με θέμα “Τα δάση της Κύπρου”. 3. Υιοθεσία πάρκου στο χωριό από τη Β΄ τάξη και συχνός καθαρισμός του. Δεντροφύτευση.

Γραφικές Παραστάσεις (Α) Φροντίζω τα ζώα (Α)

-Κατασκευή γραφικής παράστασης για τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές έρχονται στο σχολείο. Γίνονται παρατηρήσεις και εισηγήσεις. 1. Προβολή ταινίας: «Ο όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης»http://www.youtube.com/watch?v=m J62sXbyxAI 2. Συζήτηση για την αμοιβαία σχέση αγάπης και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπου και λιονταριού. 3. Γνωριμία με αγίους που σχετίζονταν με ζώα.

Φροντίζω τα φυτά (Α)

1. Προβολή - φιλμάκι: «Δεντροφύτευση» http://www.youtube.com/watch?v=3r15F7eBXVo &feature=player_embedded#at=58 2. Εικονογράφηση μιας προσευχής ευχαριστίας προς τον Θεό για όλα τα καλά του κόσμου που μας


Η Γη, το μεγάλο μας σπίτι(Β)

Οι ομορφιές του κόσμου (Β)

δίνει. 1. Προβολή ταινίας: «Η δημιουργία του κόσμου». 2. Ανάλυση του ποιήματος «Θεού παρουσία». 3. Συγγραφή ποιήματος ή προσευχής ευχαριστίας προς το Θεό για τα όσα καλά μας προσφέρει καθημερινά. 1. Προβολή παρουσίασης: «Η φύση υπηρετεί το Θεό». 2. Εικόνες με στοιχεία της φύσης που υπηρέτησαν το Χριστό κατά την επίγεια παρουσία του – Εικόνες με στοιχεία της φύσης που χρησιμοποιούνται στη λατρεία της Εκκλησίας. 3. Μελέτη της εικόνας της Γέννησης του Χριστού. 4. Η συμμετοχή της φύσης στην ενανθρώπηση του Θεού (ουρανός, γη, ζώα, νερό). 5. Ετοιμασία προσφόρου/κολλύβων στην τάξη από γυναίκα της κοινότητας. 6. Πρόσκληση του ιερέα της κοινότητας στην τάξη, για να δείξει στα παιδιά πώς τελείται η προσκομιδή.

Φροντίζουμε το μεγάλο μας σπίτι (Β)

1. Ακρόαση τραγουδιών «Ανακύκλωση» και «Ανακυκλώνω». 2. Γραφή συνθημάτων που πηγάζουν από τα τραγούδια π.χ. «Ανακυκλώνω, τίποτα μην πάει χαμένο». 3. Αφήγηση και επεξεργασία του παραμυθιού «Σκουπιδιστάν», Κώστας Μάγος, 2007 4. Ανάλυση των αινιγμάτων που έθεσε ο Φυσησοφός στους κατοίκους του Σκουπιδιστάν. 5. Προβολή γελοιογραφίας - Σύνδεσή της με τα αινίγματα του Φυσησοφού. 6. Αναφορά και καταγραφή πράξεων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός όμορφου και καθαρού περιβάλλοντος

Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα (Β)

1. Μελέτη του κειμένου «Η Αγία Μελανγκέλ, η προστάτιδα του περιβάλλοντος». 2. Θεατρικό Παιχνίδι: τα παιδιά παίρνουν ρόλους και δραματοποιούν το περιστατικό μεταξύ της Αγίας Μελανγκέλ και του πρίγκιπα, των λαγών και των σκυλιών. 3. Προβολή: My planet, http://www.myplanet.com.gr/gr/qandacats/view/


4.

5.

6.

7.

Γνωρίζω τον κόσμο μου

ideas# - Ιδέες – Φτιάξτε ταΐστρες πουλιών από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά με αφορμή το φιλμάκι, αναφέρουν εύκολους, απλούς και καθημερινούς τρόπους, για να δείξουν τη φροντίδα και την αγάπη τους προς ζώα που υπάρχουν στο κοντινό τους περιβάλλον. Επισημαίνουμε στα παιδιά ότι οι λύσεις που θα προτείνουν θα πρέπει να είναι κοντά στα μηνύματα της επαναχρησιμοποίησης για την οποία γίνεται αναφορά στην προηγούμενη διδακτική ενότητα. Προβολή: «Σποτ – Τόσο απλό (Νερό στα αδέσποτα)», Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, http://www.youtube.com/watch?v=zhQT7DueXv4 Μελέτη του αποσπάσματος του παραμυθιού «Ξουτ». Αναφορά σε συμπεριφορές οι οποίες είναι ακραίες και βάναυσες για τα ζώα όπως στην περίπτωση του Ξουτ, που τον είχαν πετάξει στον δρόμο και τον έδιωχναν μακριά. Τα παιδιά, αφού παρακολουθήσουν το πιο κάτω βίντεο: Οι φίλοι μας τα ζώα, http://www.youtube.com/watch?v=taAMwr3om Mg, 1.38΄, παίρνουν ιδέες για να γράψουν τα δικά τους μηνύματα προστασίας και φροντίδας για τον ήρωα του παραμυθιού, τον Ξουτ.

Ενότητα : Το σχολείο μας (Β)

1. Δημιουργία οικολογικής γωνιάς στην τάξη. Τα παιδιά φυτεύουν αρωματικά φυτά και ερευνούν για τις ιδιότητές τους. Φτιάχνονται ενημερωτικά έντυπα. Τα γλαστράκια διακοσμούνται με ανακυκλώσιμα υλικά. 2. Εντοπίζονται χώροι του σχολείου που πρέπει να καθαριστούν και να εξωραϊστούν από τα παιδιά. 3. Τοποθέτηση και χρήση κάδων ανακύκλωσης. 4. Ενημέρωση από εκπρόσωπο της Green Dot.

Γνωρίζω το σχολείο (Α)

1. Γνωριμία με τους χώρους του σχολείου μας.Κάνουμε εισηγήσεις για βελτίωση κάποιων χώρων στο σχολείο, όπου εντοπίζουμε κάποιο πρόβλημα. 2. Τα παιδιά κρίνουν την καταλληλότητα του κήπου του σχολείου, θέτουν τα κριτήρια τους και σχεδιάζουν τον κήπο του σχολείου τους με διάφορους τρόπους ( κείμενο, σχέδιο, κολλάζ, μακέτα).

Ο κήπος του σχολείου μας (Α)


Φυσικές Επιστήμες & Τεχνολογία

Τέχνη

Μελετούμε τα φυτά

1. Γνωριμία με τα φυτά του σχολείου μας. 2. Συλλογή καρπών ή εικόνων με φυτά και φύλλα 3. Ετομάζω πινακίδες για να τοποθετηθούν στην αυλή του σχολείου 4. Φτιάχνω το δικό μου ανθόκηπο

Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά (Β)

1.Τα παιδιά συλλέγουν και φέρνουν στην τάξη πώματα από πλαστικά μπουκάλια και φτιάχνουμε ομαδική σύνθεση με θέμα “Η Γη μας κινδυνεύει”. 2. Χρησιμοποιούμε εφημερίδες και χαρτοπολτό για να φτιάξουμε αποκριάτικες μάσκες.

Μια ιστορία με φρούτα (Α+Β)

1. Tα παιδιά ετοιμάζουν μια γιορτή με φρούτα.Φτιάχνουν φρούτα με διαφορετικούς τρόπους. α. Με λωρίδες από χρωματιστά χαρτιά β. Με χαρτοπολτό γ. Με χρωματιστές κλωστές δ. Κούκλες- Φρούτα για κουκλοθέατρο ε. Με στένσιλ τυπώνουν φρούτα στα ποτήρια, τα πιάτα, τα σουβέρ, τα σουπλά.

Η παρέλαση των σκουπιδιών (Α+Β)

1 Γίνομαι μάστορας των χαλασμένων παιχνιδιών και φτιάχνω από αυτά δικά μου παιχνίδια. 2 Συγκέντρωση σκουπιδιών και μεταφορικών μέσων, ανθρώπων και ζώων. 3 Έργα πάνω σε χαρτόκουτα με σκουπίδια που έχουν μαζέψει από το σπίτι τους. 1. Κατασκευή αυτοσχέδιων οργάνων με άχρηστα υλικά. 2. Εκμάθηση τραγουδιών οικολογικού περιεχομένου 1. Να αποκτήσουν αθλητική συνείδηση και να αθλούνται καθημερινά 2. Οργάνωση παιχνιδιών τα διαλείμματα / ποδηλασία

Α και Β Μουσική Α και Β Φυσική Αγωγή

Αγωγή Ζωής

Σωστή 1 Επεξεργασία παραμυθιών με θέμα τη σωστή διατροφή διατροφή (Διαθεματικά με το μάθημα 2 Αποφασίζουμε τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα της Γλώσσας) υγιεινό πρόγευμα και το φτιάχνουμε σε (Α) συνεργασία με τους γονείς. 3 Διαβάζουμε την ιστορία: Πως να καταβροχθήσετε ένα ουράνιο τόξο.Τα παιδιά αφού εντοπίσουν τα βασικά χρώματα του ουράνιου τόξου , θα σκεφτούν φρούτα και λαχανικά από το κάθε χρώμα τα οποία μπορούν να ζωγραφίσουν


ομαδοποιημένα κατά χρώμα σε χαρτόνια. 4 Κολλάζ σε ανθρώπινη φιγούρα εικόνων με υγιεινές τροφές από περιοδικά ή συσκευασίες τροφίμων. 5 Κατασκευή διατροφικής πυραμίδας. 6 Φτιάχνουμε νόστιμη φρουτοσαλάτα. 7 Το δέντρο της υγείας. Σε κλαδιά δέντρου κρεμάμε φρούτα και λαχανικά που ζωγραφίζουν τα παιδιά με μια συμβουλή για υγιεινή διατροφή.

Απορρίμματα (Α)

1. Διαβάζουμε μικρά παραμύθια και παρακολουθούμε ταινίες σχετικά με την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. 2. Κατασκευή κάδων ανακύκλωσης ( καφέ, μπλε και πράσινο) και διαλογή σκουπιδιών. 3. Κομικς με θέμα “Οι κάδοι ανακύκλωσης μας συμβουλέυουν” 4. Κατασκευάζουμε παιχνίδι (φιδάκι) με ερωτήσεις σχετικές με την ανακύκλωση. 5. Επεξεργαζόμαστε την ιστορία του Πρασινομπαλίτσα από ένα βιβλιαράκι της Green Dot. Σε ένα μεγάλο χαρτόνι σε κυκλικό σχήμα, ζωγραφίζουμε και γράφουμε λέξούλες (ιδεοθύελλα) απαντώντας στον προβληματισμό “ Πως θα ήταν ο πλανήτης μας χωρίς τον πρασιμπαλίτσα”. Στην άλλη όψη επαναλαμβάνουμε το ίδιο απαντώντας στον προβληματισμό”Πως θα ήταν ο πλανήτης μας με τον πρασινομπαλίτσα”. 6. Γράφουμε συνθήματα και τα κολλάμε στους κάδους σκουπιδιών του σχολείου μας. 7. Επαξεργασία παραμύθιού”Σκουπιδισταν”. Ζωγραφίζουμε μια φανταστική πόλη με όνομα “Ουτενασκουπίδικαν”. Περιγράφουμε με μικρές προτασούλες πως συμπεριφέρονταν οι κάτοικοι σε αυτή την πόλη.

Κυκλοφορώ με 1. 1. Μέρα ποδηλασίας στο σχολείο μας ασφάλεια (Α)


Επίπεδο:2

Τάξεις: Γ΄και Δ΄

Αρ. Μαθητών: 51

Εκπαιδευτικοί: Μαρίνα Καραολή, Γεωργία Κωνσταντά, Κάτια Φιλιππίδου, Χριστίνα Γεωργάκη, Δημήτρης Πιτσιλλής

Κεντρικό ζήτημα/πρόβλημα: Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος Θεματικές ενότητες που θα χρησιμοποιηθούν: Απορρίμματα, Παραγωγή και Κατανάλωση (Ενέργεια , Νερό)

Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος

Μαθησιακά αποτελέσματα/στόχοι: Απορρίμματα: 1. Διερεύνηση των συνεπειών της αύξησης των απορριμμάτων, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων διαφόρων περιοχών 2 .Διερεύνηση των επιπτώσεων της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων στο περιβάλλον 3. Εισαγωγή στις διαδικασίες της επαναχρησιμοποίησης, λιπασματοποίησης, ανακύκλωσης υλικών και εφαρμογή τους στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα. 4. Μελέτη των τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων στο σχολείο τους και εισήγηση τρόπων βελτίωσης. 5. Διερεύνηση αλλαγών στις καταναλωτικές τους συνήθειες, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων 6. Συνειδητοποίηση της ανάγκης για επιλογή προϊόντων με συσκευασίες φιλικές στο περιβάλλον. Παραγωγή Κατανάλωση: 1. Εξέταση προβλημάτων που προκύπτουν στο σχολείο ή στο σπίτι από την κατανάλωση ή υπερκατανάλωση αγαθών και εισήγηση και εφαρμογή τρόπων αντιμετώπισης 2. Διερεύνηση και αξιολόγηση της κατανάλωσης αγαθών στο σχολείο και στο σπίτι, με στόχο τον περιορισμό της στα απολύτως αναγκαία 3. Υπολογισμός και αξιολόγηση του οικολογικού τους αποτυπώματος. 4. Κατανόηση και υιοθέτηση βασικών αρχών αειφόρου κατανάλωσης αγαθών 5. Εισήγηση τρόπων περιορισμού της υπερκατανάλωσης αγαθών στο σχολείο και στο σπίτι.


Μαθήματα Ενότητες Αναλυτικού που θα Προγράμματος αξιοποιηθούν Ενότητα 4: Γλώσσα Εμένα με & Πολιτισμός νοιάζει (Δ)

Δραστηριότητες που θα οργανωθούν 1. Καταγραφή της ποσότητας πλαστικών μπουκαλιών που χρησιμοποιεί μια οικογένεια σε 1 εβδομάδα / εισηγήσεις για ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών 2. Συγγραφή κειμένου/διαλόγων με σκοπό να ανεβάσουν μια παράσταση στο κουκλοθέατρο με θέμα την ανακύκλωση

Ενότητα 5: Ασφαλώς Κυκλοφορώ (Δ)

1. Για μια εβδομάδα τα παιδιά ενθαρρύνονται να έρχονται στο σχολείο με τα πόδια. Καταγραφή του αριθμού παιδιών που έρχονται με τα πόδια στο σχολείο 2. Ημέρα ποδηλασίας στο σχολείο

Ενότητα «Ο κόσμος γύρω μας» (Γ

1. Υιοθέτηση μέρους της αυλής του σχολείου 2. Συγγραφή πινακίδων για τη διατήρηση του χώρου καθαρού και τοποθέτηση τους στην αυλή. 3. Γνωριμία με τα υλικά που ανακυκλώνονται. 4. Συγγραφή θεατρικών έργων για την ανακύκλωση

Μαθηματικά

Γραφικές Παραστάσεις (Γ+Δ)

Θρησκευτικά

Ο θαυμαστός μας κόσμος (Γ)

1. Συλλογή ηλεκτρικού λογαριασμού από τους μαθητές της τάξης / σύγκριση με λογαριασμούς παιδιών από άλλες τάξεις του σχολείου. Στο τέλος του προγράμματος επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Γραφική παράσταση. 2. Κατασκευή πίνακα με ταξινομήσεις απορριμμάτων που έχουν συναντήσει στην αυλή του σχολείου. 3. Κατασκευή γραφικής παράστασης για το αν ανακυκλώνουν ή όχι οι κάτοικοι του χωριού 1. Μελέτη έργων τέχνης με εικόνες της φύσης. 2. Η ελιά στην ορθόδοξη παράδοση.

Ο Θεός φροντίζει όλα τα πλάσματά του (Γ)

1 Αγάπη και σεβασμός προς το περιβάλλον μας μέσα από απλές καθημερινές πράξεις.Τα παιδιά προτείνουν τρόπους φροντίδας της αίθουσάς τους, της αυλή τους, του δάσους της περιοχής, της παραλίας που βρίσκεται κοντά τους. 2 Κάθε γράμμα του αλφαβήτου κι ένα λουλούδι ή ένα ζώο


Γνωρίζω τον κόσμο μου

Τα αδέλφια μας που υποφέρουν από τη μόλυνση του περιβάλλοντο ς (Δ)

1. Παρακολούθηση παρουσίασης με θέμα το ατύχημα στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP στις Η.Π.Α. το Σεπτέμβρη του 2010. Συζήτηση: Οι πράξεις και η συμπεριφορά του ανθρώπου βλάπτουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον. 2. Ανάλυση κειμένου: «1η Σεπτεμβρίου: Η Εκκλησία προσεύχεται υπέρ του περιβάλλοντος». 3. Η Εκκλησία, μέσα από ειδική ακολουθία που συνέταξε, προσεύχεται για το περιβάλλον και καλεί τον άνθρωπο να το διαφυλάξει ως ένα από τα δημιουργήματα του Θεού. 4. Παρακολούθηση δύο σύντομων ταινιών κινουμένων σχεδίων με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις συνέπειες που αυτή έχει στον άνθρωπο. (1) Παγκόσμια οικολογική καταστροφή, http://youtu.be/mBazBg8S784 (2) Η ρύπανση μας αφορά, http://youtu.be/2GAawC1eHNg 5. Μελέτη αφίσας, η οποία παρουσιάζει περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που υποφέρουν από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.Οι μαθητές εντοπίζουν και καταγράφουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που παρουσιάζονται μέσα από την αφίσα. 6. Οι μαθητές/τριες φτιάχνουν ένα φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα παιδιά και τη δασκάλα τους, που έχουν αναλάβει εκστρατεία καθαριότητας του πάρκου, που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο τους.

Υδάτινοι πόροι της Κύπρου (Δ)

1. Το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου / τρόποι εξοικονόμησης νερού (τρίπτυχο)

Το Σχολείο μας(Γ)

1. Δημιουργία οικολογικής γωνιάς στην τάξη. 2. Εντοπίζονται χώροι του σχολείου που πρέπει να καθαριστούν και να εξωραϊστούν από τα παιδιά και υιοθέτησησυγκεκριμένου χώρου. 3. Τοποθέτηση και χρήση κάδων ανακύκλωσης. 4. Ενημέρωση από εκπρόσωπο της Green Dot.

Η Κοινότητα μας (Γ)

1. Εντοπισμός χώρων που χρήζουν βελτίωση στη κοινότητα μας. 2. Γραπτές εισηγήσεις στο Κοινοτικό Συμβούλιο για βελτιωση εξωραϊσμό χώρων της κοινότητας.


3. Ενημερωτικό έντυπο για τα οφέλη της ανακύκλωσης και εφαρμογή προγράμματος στην κοινότητα Φυσικές Επιστήμες & Τεχνολογία

Η χλωρίδα της Κύπρου (Δ)

Δέντρα και φυτά (Γ)

Τέχνη

Αγωγή Ζωής

1. Υιοθέτηση δέντρου της αυλής του σχολείου μας. 2. Ξενάγηση από γεωπόνο της κοινότητας στον κήπο του σχολείου για γνωριμία με τα δέντρα της αυλής. 3. Τοποθέτηση πινακίδων στα δέντρα με τις ονομασίες τους και πληροφορίες γι αυτά. 4. Γνωριμία και δημιουργία λευκώματος με ενδημικά και σπάνια φυτά της Κύπρου. 5. Συλλογή κυπριακών βοτάνων και ιδιότητές τους. 6. Επίσκεψη στο δάσος α. κατάλογος απορρι΄μάτων που ρυπαίνουν το δάσος.β. απειλές του οικοσυστήματος και τρόποι αντιμετώπισης. 7. Παρουσίαση από εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών για τα δάση της Κύπρου. 8. Ιδέες και υλοποίησή τους για εξωραϊσμο της αυής του σχολείου 1. Τι μας προσφέρουν τα φυτά και τα δέντρα. Η χρησιμότητα των δέντρων στην παραγωγή χαρτιού και οι συνέπειες από την αλόγιστη σπατάλη χαρτιού.

Δημιουργίες 1. Δημιουργία κούκλων κουκλοθεάτρου με άχρηστα με άχρηστα υλικά υλικά (Γ και Δ) 2. Κατασκευές με πλαστικά μπουκάλια και πώματα 3. Δημιουργία ECO hero 4. Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με σκοπό την πώλησή τους σε παζαράκι 5. Κατασκευή πρωτότυπου κάδου ανακύκλωσης 6. Σχεδιασμός και κατασκευή οικολογικής τσάντας για ψώνια Γ και Δ 1. Ανάγνωση παραμυθιών/παρακολούθηση ταινιών/ παιχνίδια στον Η.Υ. με θέμα τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων 2. Αφισοκόλληση στο σχολείο με θέμα την ανακύκλωση 3. Πείραμα για την αποσύνθεση υλικών (θάψιμο οργανικών και ανόργανων σκουπιδιών στην αυλή του σχολείου) 4. Εύρεση οικολογικού αποτυπώματος (παιχνίδι


στον Η.Υ) 5. Διαγωνισμός κατασκευής παιχνιδιού με ανακυκλώσιμα υλικά 6. Παζαράκι φιλανθρωπικού χαρακτήρα με παλιά τους παιχνίδια 7. Επίσκεψη σε υπεραγορά και σύγκριση συσκευασιών με διάφορα κριτήρια π.χ. ανακυκλώσιμο υλικό, χωρίς περιττά περιτυλίγματα, οικονομικό κ.α. 8. Παρασκευή και κατανάλωση υγιεινού προγεύματος 9. Συλλογή υγιεινών συνταγών μαγειρικής 10. Συνάντηση με διατροφολόγο 11. Σύνταξη κώδικα σωστού καταναλωτή 12. Περιήγηση στην κοινότητα, φωτογράφιση απορριμμάτων και συμπλήρωση δελτίου παρατήρησης

Αθλοπαιδειές Φυσική Αγωγή (Γ και Δ)

Μουσική

(Γ και Δ)

13. Συγγραφή ερωτηματολογίου με σκοπό την πραγματοποίηση συνέντευξης στους κατοίκους 14. Δημιουργία διαφημιστικού σποτ με θέμα την ανακύκλωση 15. Συγγραφή τραγουδιού και μελοποίησή του 16. Δημιουργία τρίπτυχου σχετικά με τρόπους μείωσης των απορριμμάτων και διανομή του στους κατοίκους της περιοχής 17. Διεξαγωγή έρευνας στο σπίτι σχετικά με τον όγκο και το βάρος των απορριμμάτων δύο ημερών 18. Εκστρατεία καθαριότητας στο δάσος και στο φράγμα του χωριού 1. Απόκτηση αθλητικής συνείδησης και υιοθέτηση του περπατήματος και της ποδηλασίας ως μέσων για τις μετακινήσεις τους. 2. Μέρα ποδηλασίας 3. Οργάνωση παιχνιδιών τα διαλείμματα

1. Κατασκευή αυτοσχέδιων οργάνων με άχρηστα υλικά. 2. Εκμάθηση τραγουδιών οικολογικού περιεχομένου


Επίπεδο:3

Τάξεις: Ε΄και ΣΤ΄

Αρ. Μαθητών: 51

Εκπαιδευτικοί: Άννα Μωυσέως, Χριστιάνα Βύρα, Ελένη Μάτολη, Χρήστος Ηρακλέους, Αντρέας Χριστοφόρου Κεντρικό ζήτημα/πρόβλημα: Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος Θεματικές ενότητες που θα χρησιμοποιηθούν: Απορρίμματα, Παραγωγή και Κατανάλωση (Ενέργεια , Νερό)

Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος

Μαθησιακά αποτελέσματα/στόχοι:

1. 2. 3. 4.

5. 6.

7. 8.

Απορρίμματα: Ανάλυση ζητημάτων κακής διαχείρησης των απορριμάτων σε μια περιοχή και των επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Μελέτη και αξιολόγηση των τρόπων διαχείρησηςστερεών και άλλων αποβλήτων σε τοπικό , εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο Διασύνδεση του ζητήματος των απορριμμάτων με θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και διαφύλαξης των φυσικών πόρων της γης. Συνειδητοποίηδη ότι ο σύγχρονοε τρόπος ζωής και κυρίως τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα αποτελούν βασικό παράγοντα για την αύξηση των απορριμάτων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Συνειδητοποίηση της ανάγκης για μείωση των απορριμάτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αξιοποίηση πηγών (διαδίκτυο, έντυπο υλικό, φωτογραφικά λευκώματα, ταινίες ) και συλλογή πληροφοριών σχετικά με την ποσότητακαι ποιότητα απορριμάτων που παράγονται σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο και τον τρόπο διαχείρισης τους. Υιοθέτηση καταναλωτικών συνηθειών και μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων. Ανάληψη πρωτοβουλιών , συμμετοχή και οργάνωση δράσεων για μείωση των απορριμμάτων και αντιμετώπιση της κακής διαχείρισης τους.


1. 2.

3. 4. 5.

6. 7.

Παραγωγή Κατανάλωση: Εξέταση περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά την παραγωγηήκαι τη μεταφορά προϊόντων στον καταναλωτή Διερεύνηση και αξιολόγηση των καταναλωτικών συνηθειών του ανθρώπου στις αναπτυγμένες χώρεςκαι εξέτση συνεπειών της υπερκατανάλωσηςαγαθών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Διασύνδεση της σχέσης του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων με την κατανάλωση αγαθών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Συνειδητοποίησητου ότι οι καταναλωτικές συνήθειες του ανθρώπου συμβάλλουν στην εξάντληση των φυσικών πόρων σε τιποκό και παγκόσμιο επίπεδο. Απόκτηση δεξιοτήτων χρήσης των νέων τεχνολογιών , συζήτησης, επικοινωνίας, κριτικής διερεύνησης, επιχειρηματολογίας, ανάλυσης δεδομένων καιπληροφοριών, διατύπωση συμπερασμάτων και εισηγήσεωνπου αφορούν ζητή,ατα σχετικά με την παραγαωγή και τηνκατανάλωση. Υιοθέτησηκαταναλωτικών συνηθειών που διασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη και περιορίζουν την αλόγιστη πααγωγή και κατανάλωση αγαθών. Εισήγηση τρόπων βελτίωσης του οικολογικού τους αποτυπώματος με στόχο τη διασφάλειση της αειφόρου ανάπτυξης.

Μαθήματα Αναλυτικού Προγράμματος Γλώσσα & Πολιτισμός

Ενότητες που θα αξιοποιηθούν Ο φίλος μας το περιβάλλον (Ε)

Η Ζωή στην Πόλη(Ε)

Δραστηριότητες που θα οργανωθούν 1. Επισκέψεις σε εργοστάσιο ανακύκλωσης και σε αιολικό πάρκο. 2. “Να σου πω ένα παραμύθι;”-Συγγραφή /Εικονογράφηση οικολογικού παραμυθιού με στόχο να διαβαστεί σε μικρότερα παιδιά του σχολείου και σε παιδιά του νηπιαγωγείου. Ανάληψη πρωτοβουλίας για βοηθεία από αρμόδιους φορείς για εκτύπωση και πώληση του παραμυθιού με σκοπό τη συλλογή χρημάτων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής του σχολείου. 3. Φωτογράφιση μαθητών με θέμα “Εco-smile” για δημιουργία ημερολογίου της τάξης για τη νέα χρονιά. 4. Περιδιάβαση στους δρόμους της κοινότητας και εντοπισμός των βασικών περιβαλλοντικών προβλημάτων του χωριού. 5. Συνάντηση-συνέντευξη από τον κοινοτάρχηΛειτουργία “κοινοτικού συμβουλίου” με ημερίσια διάταξη την περιβαλλοντική πολιτική της


κοινότητας. 6. Παρουσίαση της συνένετευξης στην ιστοσελίδα του σχολείου. 7. Συγγραφή στίχων τραγουδιού r&b σχετικών με το θέμα. 8. Επίσκεψη στη Λάρνακα-Καταγραφή προβλημάτωνΣύγκριση με την κοινότητά τους.

Μαθηματικά

Το ποδήλατο (ΣΤ)

1. Επιστολή προς τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου για αίτηση μέτρων προς την κατεύθυνση της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου ως καθημερινού μέσου μετακίνησης. 2. Δημιουργία αφίσας προώθησηςτης χρήσης του ποδηλάτου ως κύριου μέσου μετακίνησης.

Τα απορρίμματα (ΣΤ)

1. Ιδεοθύελλα για την έννοια των απορριμμάτωναξιολό γηση και ομαδοποίηση των ιδεών με βάση τις αιτίες της αύξησης των απορριμμάτων, τις συνέπειες από την αύξηση και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος 2. Σύνταξη και αποστολή ερωτηματολογίου προς τους γονείς όσον αφορά στις γνώσεις και στις στάσεις τους για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων 3. Δημιουργία τρίπτυχου και αποστολή του προς τους γονείς του σχολείου με θέμα τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων 4. Σύνταξη οικολογικού κώδικα και τοποθέτησή του στις αίθουσες του σχολείου 5. Δημιουργία γελοιογραφίας με θέμα τα απορρίμματα 1. Συλλογή λογαριασμών ρεύματος/νερού για κατασκευή γραφικών παραστάσεων. 2. Χρήση στοιχείων των λογαριασμών για εκμάθηση ποσοστών. 3. Παρουσίαση αποτελεσμάτων στους γονείς. Εισηγήσεις για μείωση της κατανάλωσης νερού και ηλ. Ρεύματος

Γραφικές Παραστάσεις (Ε)

Ποσοστά Πίνακες Γραφικές παραστάσεις (ΣΤ)

1. Ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων από τα ερωτηματολόγια που θα σταλούν στους γονείς 2. Πόσο Χαρτί σπαταλάται στο σχολείο σε σχέση με τα δέντρα που θα γλίτωναν


Θρησκευτικά

Γνωρίζω τον κόσμο μου

Φυσικές Επιστήμες & Τεχνολογία Τέχνη

Μουσική

Τραύμα της ζωής: Οικολογική Κρίση (ΣΤ)

Ευρώπη και περιβάλλον (Ε)

Ηλεκτρισμός (Ε+ΣΤ) Κατασκήνωση Πεδουλα Δημιουργίες με άχρηστα υλικά (Ε΄ και ΣΤ΄)

(Ε και ΣΤ)

1. Προβολή βίντεο “Save our planet”, http://www.youtube.com/watch?v=L99QWDW jpyk&feature=related. Αναγνώριση και καταγραφή προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. 2. Προβολή βίντεο «Το κορίτσι που άφησε άφωνο τον κόσμο για πέντε λεπτά», http://www.youtube.com/watch?v=_MW46cu 0UM8 3. Μελέτη του κειμένου «Ο αγώνας για κάθε καλό αρχίζει από τον εαυτό μας» το οποίο αποτελεί απόσπασμα από το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την «Παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος» του 2010. 4. Αναφορά στα αίτια που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος και στους τρόπους για αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης. 1. Έρευνα με θέμα την Ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα περιβάλλοντος. 2. Εντοπισμός δράσεων-πολιτικών-συνηθειών που εφραμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. 1. Τρόποι μείωσης της κατανάλωσης 2. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 1. Η σημασία του νερού στη ζωή μας 1. Δημιουργία-Διακόσμηση κάδου ανακύκλωσης. 2. Δημιουργία χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό της πώλησή τους σε παζαράκι. 3. Δημιουργία έργου τέχνης με θέμα “Η Κύπρος” με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά 4. Κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά 5. Διακόσμηση οικολογικού χριστουγεννιάτικου δέντρου στο σχολείο και στην πλατεία του χωριού 6. Κατασκευή μικρών ρομπότ με ανακυκλώσιμα υλικά 7. Σχεδιάζω τη δική μου οικολογική τσάντα 8. Δημιουργία Eco Hero και λογότυπου για το πρόγραμμα Comenius 9. Δημιουργία της Ασπίδας Υγείας 1. Κατασκευή αυτοσχέδιων οργάνων με άχρηστα υλικά.


Φυσική Αγωγή

Αθλοπαιδειές (Ε και ΣΤ)

Δια τροφή (E)

1. Φιλοξενία διαιτολόγου-Εισηγήσεις για πρόγραμμα διατροφής. 2. “Μην το πετάς”-Κατασκευή εδεσμάτων από φαγητά-γλυκά που έχουν περισσέψει. 3. Γνωριμία με τη Μεσογειακή διατροφή και σύγκρισή της με το σύγχρονο τρόπο διατροφής (fast food). 4. “Συνταγές της γιαγιάς”. Συγκέντρωση παραδοσιακών συνταγών και παρουσίασή τους σε βιβλιαράκι.

Ανάπτυξη ασφαλούς και υγιούς ζωής (ΣΤ)

1. Διοργάνωση Ημέρας “Σήμερα Ζω Υγιειινά” (Ετοιμασία υγειινού προγεύματος, ποδηλασία προς το γειτονικό δάσος, πικ- νικ) 2. Διάλεξη από διατροφολόγο και ετοιμασία ενδεικτικού εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής 3. Παίζοντας με τις ετικέτες και τις διαφημίσεις προïόντων διατροφής- Φτιάχνουν το δικό τους προïόν και το διακοσμούν 4. Επίσκεψη σε μπακάλικο και σύγκριση συσκευασιών με διάφορα κριτήρια (ανακυκλώσιμο υλικό, χωρίς περιττά περιτυλίγματα, οικονομικό κ.λ.π.) 5. Σύνταξη κώδικα σωστού καταναλωτή 6. Αξιοποίηση των καταναλωτικών συμπεριφορών των παιδιών: τα παιδιά καταγράφουν για μια βδομάδα τα είδη που έχουν αγοράσει και τα κατηγοριοποιούν σύμφωνα με ένα δικό τους κριτήριο, π.χ. την αναγκαιότητα αγοράς τους 1. Ετοιμασία και συμπλήρωση ερωτηματολογίου για καταγραφή του οικολογικού αποτυπώματος του σχολείου. 2. Συγκριση λογαριασμων Ηλεκτρικού ρεύματος και νερού 3. Δημιουργία λαχανόκηπου και καλλιέργεια εποχιακών λαχανικών με σκοπό τη μείωση του οικολογικού μαςαποτυπώματος

Αγωγή Ζωής

Δημιουργία ενεργού πολίτη

ΠEAA

2. Εκμάθηση τραγουδιών οικολογικού περιεχομένου 1. Απόκτηση αθλητικής συνείδησης και υιοθέτηση του περπατήματος και της ποδηλασίας ως μέσων για τις μετακινήσεις τους. 2. Μέρα ποδηλασίας 3. Οργάνωση παιχνιδιών τα διαλείμματα

Οικολογικό Αποτύπωμα (Ε και ΣΤ)


Διαχείριση απορριμμάτων (Ε και ΣΤ)

1. Εκστρατεία καθαριότητας στο σχολείο. Συλλογή και διαχωρισμός απορριμάτων. 2. Γνωριμία με τους κάδους ανακύκλωσης 3. Έρευνα για την ανακύκλωση στη κοινότητα. Παρουσίαση αποτελεσμάτων στους γονείς με συγκεκριμενες εισηγήσεις 4. Δημιουργία οικολογικού κώδικα 5. Πληροφοριακό έντυπο για τους γονείς 6. Διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης των απορριμάτων στην Κύπρο και συγκριτική μελέτη ,με το τι συμβαίνει αλλου(συνεργαζόμενες χώρες) 7. Τα παιδιά με τη βοήθεια του δασκάλου τους εξετάζουν το περιεχόμενο του καλαθιού της τάξης.Κανουν διαλογή, ταξινομούν δηλαδή τα σκουπίδια σε κατηγορίες π.χ. χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό κ.ά 8. Τα παιδιά εξετάζουν τη χωροταξική κατανομή των κάδων απορριμμάτων. Πού παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση των απορριμμάτων; Σε ποια σημεία των διαδρόμων, της αυλής πετιούνται σκουπίδια κάτω; Είναι αρκετός ο αριθμός των κάδων για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μαθητών του σχολείου; Είναι χωροταξικά τοποθετημένοι σωστά; Ετοιμασία και αποστολή ενημερωτικού δελτίου σε κάθε οικογένεια του σχολείου για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. 9. Μελέτη και σχεδιασμός γελοιογραφιών με θέμα τα απορρίμματα 10. Οικολογικές ματιές στην αυλή του σχολείου και στην κοινότητα. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και καταγράφουν σημεία όπου συγκεντρώνονται απορρίμματα. Φωτογραφίζουν τα σημεία αυτά και σημειώνουν τις παρατηρήσεις τους. Αξιολογούν και επιμερίζουν ευθύνες εκεί όπου θεωρούν ότι υπάρχουν.

Κατανάλωση (Ε και ΣΤ)

1. Ο δεκάλογος του καλού καταναλωτή (διασύνδεση κατανάλωσης με απορρίμματα) 2. Δημιουργία Φωτογραφικού ημερολογίου με θέμα την υγιεινή διατροφή 3. Ενημέρωση από διαιτολόγο


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  

Σχεδιο δράσης

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you