__MAIN_TEXT__

Page 1


Fotografia: David Güell (Ressò)


BENVINGUDA Cada poble i cada ciutat s’identifica amb una icona que el representa i el defineix, i a Santa Coloma de Farners hem aconseguit que se’ns conegui arreu com la capital mundial de la ratafia. Es tracta d’un reconeixement ben merescut i del qual ens n’hem de sentir orgullosos, ja que gràcies a la tossuderia i voluntat de molta gent i entitats hem reeixit a convertir la ratafia en molt més que el licor que coneixem, construint tot un univers al seu voltant: literatura, art, cuina, història... Alhora, la ratafia ens serveix per aprofundir en les nostres arrels però també per obrir-nos encara més al món: és el pretext ideal per preservar la memòria dels nostres avis, per conèixer millor el territori que ens acull i ens proveeix dels ingredients i herbes, per compartir taula amb els amics, o per convidar aquella persona que fa anys que no veiem. Tot això i més és la ratafia, perquè la ratafia és creació. A mode de tastet del programa, us avanço que en aquesta 34a edició de la Festa de la Ratafia es potenciarà encara més el Ratafiàrium de la plaça del Firal per afavorir més activitats i més diverses, i escampar encara més l’aroma de la ratafia. Per als col·leccionistes, apareix una nova ratafia 1842 de Francesc Rosquellas, ara a base de cireres. I per als amants de les novetats, podrem tastar cervesa amb essència de ratafia o les secallones amb ratafia 1842 que els carnissers locals han elaborat per a l’ocasió. Diumenge comptarem amb la col·laboració dels alumnes de la Fundació Astres, i per a aquesta edició els amics de la Confraria de la Ratafia faran Confrare d’Honor en Pitu Roca, el sommelier del millor restaurant del món. Gaudim i compartim la festa, i us convido a penjar al balcó de casa vostra un Domàs de la Ratafia, per lluir encara més. Bona ratafia! Joan Martí Alcalde de Santa Coloma de Farners

3


Fotografia: David Güell (Ressò)

PROGRAMACIÓ


PROGRAMACIÓ DE LA 34a FESTA DE LA RATAFIA

DISSABTE

31 D’OCTUBRE DE 2015 11.00 h Ruta de la ratafia. 12.30 h Penjada del domàs de la ratafia al balcó de l’ajuntament. 16.00 h Primera fase del 34è Concurs de la Ratafia per escollir les millors ratafies d’entre totes les participants (activitat oberta al públic) a l’eixida de Can Pinxo. Només 10 passaran a la final, que es farà en el transcurs del sopar popular de la ratafia del dia 6 de novembre. 19.00 h Presentació de la Festa de la Ratafia a la Casa de la Paraula.

DIJOUS

5 DE NOVEMBRE DE 2015 19.00 h Inauguració de l’exposició “LA GUERRA CIVIL A FARNERS DE LA SELVA (Santa Coloma, 1936-1939). La Clínica Militar núm. 5 de les Brigades Internacionals al Balneari Termes Orion”, i tot seguit, conferència inaugural: “La vida quotidiana a l’hospital de les Brigades Internacionals a Santa Coloma de Farners. Noves aportacions”, a càrrec del Dr. Carles Hervás Puyal, metge jubilat i historiador. Els actes tindran lloc a la sala d’actes de la nova seu de l’Arxiu Comarcal (C/ Sant Dalmau, 60). Ho organitzen: Ajuntament de Santa Coloma, Arxiu Comarcal i Consell Comarcal de la Selva.

21.00 h Sortida dels confrares de la ratafia de la plaça de l’Ajuntament per recollir el penó de la Festa i el llibre sagrat de la ratafia a casa del custodi Marc Tomàs Rodó (guanyador del premi ratafia local 2014) al C/ Sant Dalmau, 20, i acompanyament en processó fins a les Mesures de la plaça Farners.

7


Fotografia: David Güell (Ressò)


21.15 h Litúrgia d’inici de la Festa, amb la penjada del penó i brindis col·lectiu amb ratafia a la plaça Farners. Tot seguit, inici de la cercavila de la ratafia, acompanyats pels Trabucaires d’en Serrallonga, els Grallers de Santa Coloma i els gegants Sol i Serena. 21.45 h Concert amb The Bazaga’s, a les Mesures de la plaça Farners. Grup liderat per en Rafa Bazaga, de la Salseta del Poble Sec, que faran versions dels millors clàssics del pop i rock de tots els temps.

DIVENDRES

6 DE NOVEMBRE DE 2015 18.00 h Presentació del llibre Assassinat de Guillem de Berguedà, a càrrec de l’autor Francesc Ribera “Titot” a l’Arxiu Comarcal. Ho organtiza La Sega.

19.30 h Xerrada a càrrec de Carles Figueras: Expedició 2015 al Broad Peak, a la Biblioteca J. Vinyoli. Ho organitza: Centre Excursionista Farners.

21:00 h Sopar popular de la ratafia a la vela de la Ratafia. En el transcurs del sopar, el jurat expert (Xavier Codina, Josep Roca, Carme Picas, Empar Moliné i Astrid Van Ginkel) triarà les ratafies guanyadores del 34è Concurs de la Ratafia, que rebran el premi en la cerimònia que es farà després del sopar. En finalitzar, tindrà lloc l’acte de nomenament de nous confrares i del confrare d’honor, títol que serà atorgat a Josep Roca, del restaurant El Celler de Can Roca. A continuació, per tancar la nit, actuació del Sr. Bohigas del bar de baix del Versió RAC1 amb l’espectacle El pensador de barra lliure. Menú del sopar: fideuada, carn a la brasa, postres amb ratafia de la pastisseria La Gasela, pa, aigua, vi, cava, cafè i ratafia. El sopar serà servit per la Colla Gegantera. Els tiquets són numerats i es venen a: Can Net i pastisseria La Gasela. Preu: 15 €.

23:00 h Nit de festa al Keops. I us convidem a un xopet de ratafia!

9


DISSABTE

7 DE NOVEMBRE DE 2015 Activitats durant tot el dia: Fira de productes artesans i de proximitat a la plaça Farners i mercat setmanal a la plaça Firal. A la vela de la Ratafia de la plaça Farners trobareu totes les ratafies de Catalunya. Com a novetat d’enguany podreu adquirir la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres) i la samarreta i la bossa de la festa: “Jo Xinxollo”. Al Ratafiàrium, a la plaça Firal, venda i demostració de productes elaborats amb ratafia: coca, pa, secallona, cervesa, melmelada, bunyols, iogurt, infusió de ratafia... Durant tot el dia, a la plaça de les Peixateries Velles, hi haurà l’espai Xics.

Es tracta d’un espai que permet als visitants participar en activitats (manualitats, pintada de cares) i aprendre i jugar a diferents jocs (Gecco, Trígonos, Carroms, Modulmax...) Hi participen: Cannet.Jocs, Dana Belly Art i El Ninot.

A la vela de la Ratafia, mostra de destil·lació d’aiguardent per part dels amics de la comarca del Priorat. El Centre Excursionista Farners vendrà el got col·leccionable per beure ratafia corresponent a l’edició d’enguany. 9:00 h Entrenament obert dels més petits del Club Hoquei Farners, a la plaça de la Pau, fins a les 11.00 h. Si tens entre 3 i 10 anys vine a provar de patinar i en acabar donarem als participants un got de xocolata desfeta i un tast de ratafia pels pares. 10.00 h Davant l’ajuntament, ruta urbana guiada per l’Univers de la Ratafia per descobrir els secrets d’aquesta beguda i conèixer l’especial relació amb Santa Coloma de Farners. Inscripcions i més informació: ruta@confrariaratafia.cat, tel. 657 52 14 45.

A la mateixa hora, Taller de fer ratafia a càrrec de Marta Guillaumes (confrare de la ratafia) a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners i Masterclass de fotografia Els secrets de les millors fotos a càrrec d’Eddy Kelele dins el Concurs de Fotografia de la Festa de la Rafafia. Bases: www.ratafia.cat 11.00 h Actuació infantil amb “Queviures”, de Deparranda, a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. 11.00 h Xerrada de Fra Valentí: La tradició remeiera i culinària dels caputxins, a la Biblioteca Joan Vinyoli, i presentació del seu llibre Cuina contra la crisi.

10


Seguidament, presentació del Calendari de l’ermità 2016, amb Norbert Tomàs. 13.00 h Xerrada sobre l’elaboració de begudes casolanes espirituoses i lectura del manifest, a càrrec de Joan Carbó (Celler de Can Roca) a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. Tot seguit es podrà veure una demostració pràctica de la destil·lació a càrrec de Joan Pujadas (Celler Mas la Caçadora) a la vela de la Ratafia de la plaça Farners. 16.00 h Lliurament de premis del concurs d’aparadors, a càrrec de l’Associació de Comerciants, a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. A partir d’aquesta hora, a la plaça Firal, circuit de ponis. Ho organitza: Club Hípic Natura a Cavall A la Ferreteria Feliu (c. Frederic Clascar, 7), demostració d’eines de tall i forja, i davant de la Pastisseria Trias (carrer Centre, 45), demostració d’elaboració de neules artesanes. Activitats infantils a càrrec de l’Agrupament Escolta Roca Guillera al C/ Anselm Clavé. 16.30 h Plantada de gegants a la plaça de la Pau, amb 5 colles convidades (Alp, Blanes, Anglès, Sant Pere de Torelló i Santa Coloma). Tot seguit, inici de la cercavila. Recorregut: Malva, Sant Sebastià, Noguer, plaça Firal, Anselm Clavé,

Carós, i plantada al carrer Clascar. Continuarà pel carrer Hospital, plaça Bisbe Gotmar, Pare Lluís Rodés, passeig Sant Salvador, Moragas i fins a arribar a la plaça de la Pau, on es farà el ball final amb totes les colles.

17.00 h Contes infantils sobre les herbes de la ratafia i narració del conte L’Àvia Coloma fa Ratafia, a càrrec de la Clara Ribatallada a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. 17.00 h Xerrada Com es fa la ratafia a Nova York? a càrrec de Paul Szalinski (participant al 34è concurs de ratafia) al primer pis de la Casa de la Paraula. 18.00 h Concert de Combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó, a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. 19.00 h Concert Reality Soul, a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. Vuit músics ofereixen l’espectacle The Soul is Black (versions de Redding, Pickett, Brown, Franklin...). 20.00 h Ball de diables i espectacle de foc amb els Diables d’en Pere Botero a la plaça de la Pau. Sortida de la plaça Farners amb percussió fins arribar a la plaça de la Pau. 23.30 h Ball de la Ratafia amb Dr. Prats, Obeses, Xeic! i Orquestra Maribel al Pavelló de la Nòria (entrada gratuïta).

11


12


Fotografies: David Güell (Ressò)

13


DIUMENGE

8 DE NOVEMBRE DE 2015 Activitats durant tot el dia: Fira de productes artesans i de proximitat a la plaça Farners i mercat setmanal a la plaça Firal. A la vela de la Ratafia de la plaça Farners trobareu totes les ratafies de Catalunya. Com a novetat d’enguany podreu adquirir la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres) i la samarreta i la bossa de la festa: “Jo Xinxollo”. Al Ratafiàrium, a la plaça Firal, venda i demostració de productes elaborats amb ratafia: coca, pa, secallona, cervesa, melmelada, bunyols, iogurt, infusió de ratafia... Durant tot el dia, a la plaça de les Peixateries Velles, hi haurà l’espai Xics.

Es tracta d’un espai que permet als visitants participar en activitats (manualitats, pintada de cares) i aprendre i jugar a diferents jocs (Gecco, Trígonos, Carroms, Modulmax...) Hi participen: Cannet.Jocs, Dana Belly Art i El Ninot.

A la vela de la Ratafia, mostra de destil·lació d’aiguardent per part dels amics de la comarca del Priorat. El Centre Excursionista Farners vendrà el got col·leccionable per beure ratafia corresponent a l’edició d’enguany. A la plaça del Firal hi haurà el circuït de ponis de Naturacavall. Al matí, demostració de neules artesanes davanat de la Pastisseria Trias. 8.00 h IV Cursa de Muntanya de la Ratafia al parc de Sant Salvador. Una cursa de 25 km i una altra d’11 km. Trobareu més informació a www.olimpicfarners.wix.com 10.00 h Davant l’ajuntament, ruta urbana guiada per l’Univers de la Ratafia per descobrir els secrets d’aquesta beguda i conèixer l’especial relació amb Santa Coloma de Farners. Inscripcions i més informació: ruta@confrariaratafia.cat, Tel. 657 52 14 45.

A partir de les 10 h, a la plaça del Firal, 20a Trobada de Puntaires. Ho organitza: Puntaires de Farners. Hi col·laboren: Banc Sabadell, La Caixa, Ajuntament i Trias Galetes-Biscuits SA i voluntaris de la Fundció Astres. 10.00 h Taller de fer ratafia a càrrec de Lluís Carreras (confrare de la ratafia) a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. 11.00 h Ball de Bastons amb els Bastoners de Sils, a la plaça Firal.

14


11.00 h Xerrada de Xevi Verdaguer La Salut Emocional: les claus del tercer cervell i l’alimentació al Teatre Catalunya. Entrades: 5 €, a Ticketea.com. 11.00 h Espectacle de ciència, a càrrec de Josep Duran (UdG) per a infants i joves. Espectacle divertit i proper, amb experiments explosius i molta diversió. A l’escenari de les mesures a la plaça Farners. 12.00 h Taller de cuina amb ratafia i tastets per als assistents, al Ratafiàrium de la plaça Firal, a càrrec d’Agar. 12.00 h Espectacle de dansa i música Entre Esglaons, treball creat per ballarines i músics colomencs (Psicore Quartet) i a càrrec de l’escola de dansa Art de Maria Buenavida. Al Jardí de la Ratafia, al c/ Anselm Clavé. 13.00 h Actuació dels personatges de la Festa de la Ratafia amb la visita dels Néts de la iaia ratafiaire i l’aparició del capgròs en Nou Verda. A continuació, nomenament dels petits confrares. 16.00 h Vine a pedalar i a fer-te el teu batut de xocolata amb infusió de ratafia 1842 amb la biciliquadora de l’Oficina Jove de la Selva. 16.30 h Espectacle de dansa i música Entre Esglaons, a càrrec de l’escola de dansa Art de Maria Buenavida i el quartet Psicore. Al Jardí de la Ratafia, al c/ Anselm Clavé. 17.00 h Concert de Hop’s Trio (jazz per ballar), a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. La Cristina Nogué dinamitzarà a tothom que vulgui aprendre ballar swing i passar-s’ho bé. 18.00 h Espectacle de dansa i música Entre Esglaons, a càrrec de l’escola de dansa Art de Maria Buenavida i el quartet Psicore. Al Jardí de la Ratafia, al c/ Anselm Clavé. 18.30 h Sortida de l’Àliga de Santa Coloma de Farners de la plaça de les Peixateries Velles i acompanyada per la Girona Banda Band en el passacarrers. Recorregut: Pare Lluís Rodés, Noguer, A. Clavé. El ball de l’Àliga es farà a la plaça del Firal.

19.00 h Concert de Xucu-pà Poc. A l’escenari de les Mesures de la plaça Farners. 19.00 h Gran castanyada popular amb castanyes i vi novell del país. A la plaça Firal. Organitzada pel Jovent del Poble i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. Amb la col·laboració de Blackbruc.

19.30 h Percussió de carrer amb el grup Xivarri. Recorregut: P. Lluís Rodés, Noguer, A. Clavé i pl. Firal. 20.00 h Litúrgia de tancament de la 34a Festa de la Ratafia a l’escenari de les Mesures de la plaça Farners, amb la despenjada del penó, i recorregut que durà a la casa del custodi (persona guanyadora del premi de millor ratafia local d’enguany).

15


RATAFIÀRIUM L’espai Ratafiàrium es consolida com un dels atractius més ben valorats i amb més afluència de públic durant la Festa. I és que l’oferta de productes gastronòmics amb ratafia, juntament amb les presentacions i demostracions, és un reclam difícil de deixar escapar.

EXPOSITORS I PRODUCTES DEL RATAFIÀRIUM: FUNDACIÓ EMYS

NOEL OBRADOR

Ketchup amb ratafia. Vinagreta amb ratafia. Melmelada de figues amb ratafia 1842

Xuixo de ratafia, panettone amb panses macerades amb ratafia, financers d’ametlla i ratafia. Coulant de ratafia

TEGUST Infusions de ratafia 1842. Infusió fórmula original Pep Mascarós

LA CUINA DE SILS

SWEETS

GRANJA MAS BES

Croissant de ratafia

Iogurt amb ratafia, gelat de ratafia, muffings amb ratafia i pastís de formatge amb ratafia

GRANJA LA PROVENÇAL Formatge curat untat amb ratafia. Croquetes de formatge amb ratafia. Pastís de formatge amb ratafia. Iogurt amb ratafia

TORRONS FELIX

PASTISSERIA NOGUERA Pa d’herbes de ratafia. Coca de ratafia. Bunyols de ratafia. Bombons de ratafia. Pastissets de poma i ratafia. Magdalenes de ratafia

Torró amb trufat de ratafia

MELMELADES CALADA

CUITS

Melmelada de ratafia. Melmelada de maduixa i ratafia Bosch

Bombó de mousse d’ànec amb nous i ratafia

CUINERES DE VILABLAREIX Conill ratafiat, ànec amb peres i ratafia, galtes de vedella a la ratafia i botifarra dolça amb ratafia

PASTISSERIA LA GASELA Productes de pastisseria amb ratafia

16

Bunyols de ratafia

MAS PARÉS Mousse d’ànec amb ratafia

MELMELADES LES EROLES Melmelada de ratafia. Melmelada de ratafia sense sucre. Melmelada de fruits secs amb ratafia. Melmelada de fruits secs amb ratafia sense sucre


PRESENTACIONS I TALLERS: DISSABTE DIUMENGE 7 DE NOVEMBRE DE 2015

8 DE NOVEMBRE DE 2015

11.00 h Presentació i benvinguda

11.00 h Taller de pastisseria per a nens (La Gasela)

11.30 h Taller de pastisseria (Noel) 12.30 h Presentació del Formatge de Ratafia (Granja el Provençal) 12.45 h Presentació de la RATAFIA 1842 (Confraria Ratafia) 13.00 h Taller i degustació de cuina amb ratafia (Agar) 17.00 h Presentació Secallona amb Ratafia (Carns Casadevall) 17.30 h Taller de pastisseria (Noel) 18.15 h Presentació de la Melmelada de Ratafia (Fundació Emys) 18.30 h Presentació de la Infusió de Ratafia 1842 (Tegust)

12.00 h Taller de pastisseria (Noel) 12.45 h Presentació de productes (Pastisseria J. Trias) 13.00 h Taller i degustació de cuina amb ratafia (Agar) 17.00 h Presentació de la Cervesa Porter 1842 (La Selvaseria) 17.15 h Taller de pastisseria (Abraham Balaguer) 18.45 h Presentació de melmelades (Les Aroles) 19.00 h Bunyols de Ratafia (La cuina a Sils)

18.45 h Presentació de Madalenes amb Ratafia (Pastisseria Noguera) 19.00 h Taller de pastisseria (Abraham Balaguer)

17


18


EXPOSICIONS A LA CASA DE LA PARAULA

A L’ARXIU HISTÒRIC COMARCAL

Ratafies participants al 34è Concurs de la Ratafia

La Guerra Civil a Farners de la Selva (Santa Coloma, 1936-1939). La Clínica Militar núm. 5 de les Brigades Internacionals al Balneari Termes Orion

(Carrer del Prat, 16)

Etiquetes de ratafia fetes per les escoles de Santa Coloma de Farners

(Carrer Sant Dalmau, 60)

Recull de textos literaris que contenen la paraula ratafia Cartells històrics de la Festa de la Ratafia Exposició Els colors de la ratafia d’Anna Selga. Mostra antològica (1946-2015) de Jesús de Vilallonga Escultures de Josep Martí-Sabé

19


BALL DE LA RATAFIA Un any més, el Ball de la Ratafia portarà a Santa Coloma una selecció d’artistes de gran nivell i alguna promesa emergent. Començarem el Ball amb Doctor Prats, una banda terrassenca de recent creació que amb els seus ritmes que van del folk al reggae passant per l’ska, la rumba o la cúmbia ens faran entrar en calor. Set músics sobre l’escenari presentant el seu primer disc “Patates amb peix”. El segon assalt del Ball el conduiran els Obeses, la banda de Tona que ha revolucionat el panorama musical català amb el seu eclecticisme musical. Com si Mr. Bungle es fusionés amb Queen, Obeses ens porten un concert intens i ple de sorpreses. El tercer grup de la nit seran els Xeic!, la banda nascuda a terres de l’Ebre que ens portarà un rock combatiu i compromès. Lletres contundents, ritmes trepidants i festa assegurada. Ens portaran en directe el seu darrer disc “Som”. Tancarem el Ball amb l’Orquestra Maribel, el jove grup de Sarrià de Ter que no ens deixarà anar a dormir fins tard amb les seves versions i el seu xou desenfrenat. Rauxa i humor per anar al llit contents. Com podeu veure, un cartell de luxe per un Ball excepcional. Esperem que passeu una nit memorable.

21


JOSEP ROCA, CONFRARE D’HONOR DE LA RATAFIA Enguany la Confaria de la Ratafia inscriurà en el llibre savi de la ratafia el sommelier Josep “Pitu” Roca, del Celler de Can Roca, i li concedirà la més alta distinció com a confrare d’honor, en defensa dels valors ratafiaires. En Josep es refereix a la ratafia quan diu: “Sentir com la terra desperta del silenci mineral i comença a bategar perfums remeiers.”; “És una beguda que s’ha de convertir en tòtem en el país català. Crec que és una beguda tòtem en el sentit d’unió, comunió social, antropològica, de sentiment de país, d’identitat i d’arrelament al paisatge, però també a les generacions passades.” I és que el Celler de Can Roca, juntament amb la Confraria de la Ratafia, està liderant un nou moviment de recuperació de la producció casolana de begudes espirituoses, a través d’un manifest reivindicatiu. I és que, en un futur proper, a banda de la Ratafia 1842, que es troba a la carta i a la cuina del millor restaurant del món, de ben segur hi trobarem la seva pròpia ratafia.

25


CONCURS DE FOTOGRAFIA DE LA FESTA Enguany, sumem a l’ampli ventall d’activitats de la Festa de la Ratafia una activitat lligada a la fotografia. Amb la imprescindible col·laboració de la Mercè Paralols, hem dissenyat un ral·li fotogràfic al voltant del món de la ratafia que es durà a terme entre el dissabte i el diumenge de la Festa. L’activitat comptarà també amb una classe magistral de fotografia a càrrec d’Eddy Kelele per a aquells que vulguin introduir-se en el món de la fotografia o vulguin conèixer tècniques i mètodes que els ajudin a millorar les seves fotos. Així, els participants hauran de fer fotografies sobre tres temes relacionats amb la Festa de la Ratafia ja sigui amb càmera digital o analògica o amb el mòbil utilitzant Instagram com a mitjà de publicació, amb l’etiqueta #concursratafia2015 i ser seguidor de @confraria_festa_ratafia. Aquells que vulguin participar amb càmera digital o analògica hauran d’inscriure’s prèviament. La participació al Ral·li Fotogràfic és gratuïta, amb premis per als tres primers classificats de cada categoria (digital/analògica i mòbil), els quals seran escollits per un jurat compost per professionals de la fotografia i membres de la Confraria de la Ratafia.

27


PRIMERA TROBADA DE CONCURSOS DE RATAFIA El dissabte 31 d’octubre, coincidint amb la primera fase del jurat del concurs de ratafies d’aquest any, la Confraria de la Ratafia va convocar la primera trobada de concursos de ratafia. En el marc d’aquesta jornada, representants dels jurats de concursos de municipis com els de Besalú, Cassà de la Selva o la Cellera de Ter van poder conèixer de primera mà la Ruta Univers de la Ratafia, que recorre els indrets més emblemàtics de Santa Coloma que tenen relació amb aquest licor, com el Bar Sport (allà on va començar tot), el Jardí de la Ratafia, la Casa de la Paraula o la Pastisseria Trias, on hi ha instal·lada l’exposició permanent sobre la relació entre Santa Coloma i la ratafia. Després d’un bon dinar a Can Pinxo, a base de diversos plats cuinats, és clar, amb ratafia, els representants d’aquests municipis ratafiaires van participar a la primera fase del jurat d’enguany, que va servir per seleccionar les 10 ratafies finalistes que participaran a la fase final el dia del sopar popular de la festa.

29


LES ESCOLES TAMBÉ PARTICIPEN A LA FESTA Una vegada més, la festa de la Ratafia arriba a les escoles de Santa Coloma. Aquest any seguim proposant un munt d’activitats per a totes les edats. Els alumnes de segon podran gaudir un cop més de la trementinaire i les seves històries, els alumnes de quart podran omplir la casa d’olor gràcies a l’activitat que l’Escola Forestal Casa Xifra els prepararà, i els de sisè podran deixar anar la seva creativitat per elaborar una activitat artística que tots podrem veure per la Festa. Però això no és tot, aquest any hi ha novetats per als més menuts. Els alumnes de P5 rebran la visita d’un contacontes que els explicarà històries relacionades amb les herbes i també tindran l’oportunitat de conèixer alguns petits confrares. Sabeu qui són, oi? Sí, sí, aquells nens i nenes encarregats de vigilar les herbes i d’engrescar tots els nens del poble per anar a despertar la nou verda amb la seva cançó, una cançó que hauran pogut treballar amb les seves mestres de música. Estem segurs que com cada any les escoles participaran amb tota la il·lusió que les caracteritza i faran que molts dels infants del poble coneguin la Festa i hi participin. La Festa de la Ratafia no és només una festa de grans. Els més petits també hi tenen lloc i us ho podeu passar molt bé!

33


POSA UN DOMÀS DE LA FESTA A CASA TEVA! La Festa de la Ratafia d’enguany inclourà una novetat que farà que tots els ciutadans de Santa Coloma que ho desitgin puguin engalanar els seus balcons i finestres amb la imatge d’aquest esdeveniment tan esperat: el domàs de la Festa de la Ratafia. Els domassos són molt tradicionals a diverses parts del país com a mostra de celebració, siguin festes majors, festes tradicionals, mercats o fires. Per aquest motiu i pensant en l’arrelament que té la Festa de la Ratafia a Santa Coloma, des de la Confraria hem pensat que seria una bona manera d’enriquir la Festa i dotar-la d’una imatge més impactant. La primera edició dels domassos té una tirada de 500 unitats, i tothom que ho desitgi podrà adquirir-los els dies abans de la Festa al preu de 5 euros a les oficines de l’Ajuntament i a diversos establiments colomencs (Papereria Roger, Òptica Rueda, Pinxa’s Complements i Clínica Veterinària La Selva). 35


TORNEN ELS PETITS CONFRARES Aquest any els petits confrares comencen a fer més soroll! Durant la setmana prèvia a la festa, les capes de la petita confraria es passejaran per les escoles d’infantil. Els petits confrares entraran a les classes fent-se notar i deixant anar les fragàncies de les olors de les seves herbes. Ho faran per complir el seu objectiu: explicar als nens que els han d’ajudar a despertar la nou verda i animar-los a participar de la festa. El diumenge tornarem a veure la Farners i en Salvador. Els néts de l’àvia ratafiaire! Aquell parell que ens van ajudar l’any passat a despertar la Nou Verda! I, a més a més, descobrirem altres herbes, fruits i essències gràcies als nous petits confrares que s’incorporen aquest any. I això de moment és tot... esperem que de mica en mica hi hagi més petits confrares que vulguin custodiar les herbes, i així poder donar més bon gust a la nostra protagonista, la Nou Verda.

37


EL LLIBRE MÍSTIC DE LA LITÚRGIA DE LA RATAFIA Des de fa un parell d’anys, la Confraria de la Ratafia ha recuperat la litúrgia de la Festa de la Ratafia. Aquesta litúrgia, perduda des de feia dècades, es va poder recuperar en retrobar el llibre místic de la ratafia entre els volums d’una biblioteca ancestral d’una família de Santa Coloma que vol restar en l’anonimat. El llibre místic, que data d’èpoques medievals, està preservat en lloc secret per la Confraria. Per poder fer les litúrgies i evitar que es deteriori, en Ferran, de Llibres Artesans, i la Fiona, il·lustradora, van elaborar l’any passat una edició facsímil del llibre místic. Una obra feta a mà, amb il·lustracions originals i d’un valor únic, com el seu original. El podreu veure si ens acompanyeu a les processons de dijous o diumenge o durant el sopar de la ratafia.

41


EL MANIFEST DE LES BEGUDES ESPIRITUOSES CASOLANES En aquesta 34a edició de la Festa de la Ratafia, un dels actes destacats per la seva singularitat serà la presentació oficial del Manifest de la Ratafia Catalana Casolana. Aquest manifest, que busca recuperar la tradició de fer destil·lats i licors casolans, ha estat elaborat de manera conjunta per la Confraria de la Ratafia, la Fira de la Ratafia de Besalú i el Celler de Can Roca. La presentació del manifest es farà dissabte al migdia a l’escenari de les Voltes, i anirà a càrrec de la Confraria i en Joan Carbó, col·laborador del Celler de Can Roca i especialista en processos de destil·lació i elaboració de licors. El manifest va dirigit a totes aquelles persones, empreses i institucions que comparteixin els valors de l’elaboració artesanal de ratafia catalana, és a dir, que porta nou verda a la seva recepta, o d’altres licors o destil·lats.

43


EL PAQUET COMPLET DE RATAFIES 1842 Aquest hivern passat ens va portar una sorpresa molt agradable i inimaginable, que pocs de nosaltres esperàvem. Fruit gairebé de la casualitat, mentre buscàvem informació a l’expedient que hi ha a l’Arxiu Comarcal sobre Francesc Rosquellas, vàrem trobar la que és la seva darrera (i última) recepta de ratafia en el manuscrit datat l’any 1842. Es tracta d’una ratafia de cireres (“guindas”, en diu ell), una fórmula ben curiosa i més popular a centreeuropa. És diferent a la resta de les seves ratafies, quant a l’elaboració (només porta cireres i aiguardent), quant a color (és d’un vermell piruleta) i quant a gust (dolça i afruitada). Des de la Confraria de la Ratafia s’ha decidit editar aquesta ratafia seguint el mètode i imatge igual que la resta (totalment artesanal) i amb productes de km 0, concretament amb cireres del Subirà. Aquesta ratafia només es podrà adquirir en un dels 100 paquets de quatre ratafies de 1842, que es presentaran en un estoig numerat, de fusta de pi natural, massís, i amb la inscripció de 1842 als costats.

45


RATAFIA 1842, UNA MARCA EN EXPANSIÓ El 1842 és l’any en què Francesc Rosquellas, il·lustre colomenc, va escriure unes notes recollint un conjunt de receptes de diferents licors, entre elles les de quatre ratafies diferents. Aquestes quatre ratafies (Clàssica, Nou Verda, 8 Porrons i Cireres) han estat recuperades en els darrers temps per la Confraria de la Ratafia i posades al mercat sota la marca Ratafia 1842. L’any passat, aprofitant que es va fer un canvi radical en la tipologia d’ampolla de les ratafies Clàssica, Nou Verda i 8 Porrons, es va apostar també per actualitzar la imatge de la marca, inspirada en les composicions tipogràfiques del segle XIX, buscant una imatge més dinàmica i un equilibri entre passat, present i futur. Alhora, es va apostar per lligar-la de manera indiscutible amb Santa Coloma de Farners, la nostra casa i on Francesc Rosquellas va desenvolupar les receptes.

Nous productes elaborats amb 1842 I amb aquest esperit dinàmic que ens ha portat de tenir les quatre ratafies més antigues documentades a Catalunya fins a l’actualitat, sumat a la voluntat de treballar amb el territori tot promovent els productes de proximitat, fets amb ànima, la marca 1842 amplia el seu abast arribant a productes que no són estrictament la ratafia. Així doncs, com molts ja vàreu poder degustar l’any passat, el primer producte sota la marca 1842 que no era ratafia van ser les infusions fetes amb herbes de la recepta de la ratafia 1842, elaborades per l’empresa Tegust i que podeu trobar en multitud de comerços i fins i tot en línia. 48


I aquest any la família 1842 continua creixent amb nous productes. D’una banda, amb una melmelada ecològica de figues i ratafia produïda per la gent de Can Moragues (Riudarenes), dins el marc d’un projecte social i ambiental pensat perquè conservi la natura i ajudi les persones més desafavorides del nostre territori. A les melmelades hi sumem la Porter 1842, una cervesa amb caràcter on es combina el bon fer dels cervesers experimentats de La Selvaseria (Vidreres), l’esperit innovador de La Masia (I+R) del Celler de Can Roca i el coneixement ratafiaire de la Confraria de la Ratafia. El resultat: una cervesa per als més cervesers, que farà la delícia dels amants de la ratafia. I com si això fos poc, enguany també es presenta la secallona amb ratafia, el pa de ratafia i els caramels de ratafia. La secallona ha estat creada per la Carnisseria Casadevall, mentre que el pa de ratafia l’ha fet el Forn Corominas. Pel que fa als caramels, els ha fet l’empresa Jadel (Olot).

49


MARÇAL MORELL

AUTOR DEL CARTELL DE LA 34A FESTA DE LA RATAFIA L’autor del cartell de la 34a Festa de la Ratafia és el farnesenc Marçal Morell Torra. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, actualment viu a Göteborg (Suècia) on treballa en disseny web, disseny gràfic i fotografia. Els seus projectes artístics es caracteritzen pel sentit de l’humor i ironia, sobre fotografia o dibuix. El cartell mostra l’abans i el després del procés de maceració, amb les herbes com a protagonistes que, en un esforç de cooperació deixen anar tot el seu color per donar la ratafia. “Volia crear una imatge a través de les herbes de la ratafia, i han sortit dos retrats, un amb les herbes que es posen dins la garrafa i un altre amb les herbes que surten”, explica Morell. “És com les dues cares de la Festa, l’abans i el després”, afegeix la Confraria de la Ratafia que, juntament amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, impulsa de la Festa de la Ratafia.

53


JO XINXOLLO! Per a aquesta edició de la Festa de la Ratafia, des de la Confraria hem volgut reivindicar un verb que està molt lligat a la tradició ratafiaire, però que no és gaire popular en el nostre vocabulari de cada dia. Es tracta de xinxollar, que, segons el Gran Diccionari de la llengua catalana, es refereix a “Sacsejar, remoure, un líquid dins el seu recipient”. Sens dubte, una de les accions bàsiques que cal dur a terme per aconseguir tenir una bona ratafia és remenar i sacsejar bé les herbes que estan macerant a la garrafa cada pocs dies. Per això hem fet el disseny de les samarretes i bosses d’enguany basant-nos en aquest bonic verb que cal reivindicar. Esperem que us agradin i que incorporeu xinxollar al vostre vocabulari bàsic d’ús quotidià.

55


ODA A LA RATAFIA MARCEL·LÍ VIRGILI CONFRARE D’HONOR 2014

Marcel·lí Virgili, del programa Versió RAC 1, va ser el confrare d’honor de la Festa de la Ratafia de l’any passat i, com a tal, va crear una oda que quedarà escrita per sempre més al llibre sagrat de la ratafia.

ODA A LA RATAFIA DE SANTA COLOMA DE FARNERS Un bon dia a casa, sent infant, vaig veure a taula un porronet. I no sé pas com, en un instant, de seguida, em va agafar set.

Nou nous verdes com la mar més bella; herbetes, comí, un poc d’anís; ho amorosim amb suau canyella... tot plegat entra, sense permís.

D’aleshores ençà m’adonava sense ser gaire intel·ligent, que la nostra terra molt ufana ens dóna feliç al·licient:

Oh tu, benaurada Ratafia! De Catalunya valent redreç! Sigues nostra eterna companyia ensenya i bandera de progrés.

vins i caves i bon aiguardent, ben junts ballant fraternal sardana. I per damunt de tots, refulgent, la gran ratafia sobirana.

Crideu tots amb mi i amb alegria Ara i sempre, del dret i del revés: Glòria i honor a la ratafia de Santa Coloma de Farners!

59


FLORS I LA RATAFIA AL MERCAT DE LES HERBES El tradicional Concurs i Exposició de Flors de Santa Coloma, que enguany arribava a la 62a edició, va servir per consolidar el segon Mercat de les Herbes de la Ratafia, que va tenir lloc el cap de setmana del 2 i 3 de maig. Després de la bona acollida que va tenir l’any passat la comunió entre les flors i el món de les herbes, enguany es van ampliar els espais de Santa Coloma engalanats amb aquell ambient primaveral. Per una banda, la zona de l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós de l’Escola d’Adults van acollir diverses mostres d’art floral. I per l’altra, la plaça Farners va ser el punt central de la segona edició del Mercat de les Herbes, amb artesans i parades de flors, herbes i altres ingredients per fer la ratafia, que van servir per donar el tret de sortida a la temporada ratafiaire, coincidint amb l’època que es comencen a recol·lectar. Al voltant del mercat van tenir lloc activitats ben diverses relacionades amb el món de les flors i les herbes, com sortides guiades al Rocar, un taller d’elaboració de sabons naturals, el concurs d’olfacte d’herbes ratafiaries, degustacions d’infusions, un taller de cuina amb herbes, xerrades, etc. 63


64


LA MILLOR RATAFIA LOCAL DEL 2014, A LA VENDA Una de les novetats del Mercat de les Herbes d’aquest any va ser la venda, en edició limitada, de la millor ratafia local del concurs de l’any passat, elaborada per en Marc Tomàs Rodó i la seva àvia, la Roser Massaneda. Aquesta ratafia va ser escollida per un jurat d’experts en el marc del sopar popular de la Festa de la Ratafia de l’any passat, davant de més de 600 persones. La participació al concurs va ser de les més altes, amb 197 ratafies presentades d’arreu de les comarques catalanes. El jurat estava format per Xavier Codina (Ratafia Russet), Anna Selga (farmacèutica i especialista en botànica), Carme Bosch (especialitsa en licors i herbes) i Joan Gómez Pallarés (sommelier). A banda de la millor ratafia local, els guanyadors absoluts de l’edició 2014 varen ser: • 1r premi: Assumpció Grimal, de Sarrià de Ter • 2n premi: Associació Dones Més que Mai, de Sarrià de Ter • 3r premi: Damià Aguirre, de Sarrià de Ter

65


TALLERS

PER APRENDRE A ELABORAR I FILTRAR UNA BONA RATAFIA

Un any més, la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma ha organitzat diversos tallers per aprendre a elaborar i colar la ratafia. Com sempre, pels volts de Sant Joan, la Llar de Jubilats va acollir el tradicional talleret, que enguany arribava a la 15 edició, consolidat com al més antic dels que s’organitzen a Catalunya. Aquesta vegada se’n van fer dues edicions amb un format diferent: en la primera, que va tenir lloc el 20 de juny, es va mostrar com elaborar la ratafia a partir d’una fórmula a base d’aiguardent anissat, que permet fer-la d’una manera més senzilla. El dia 27, en canvi, els participants van elaborar la ratafia a partir d’aiguardent pur, tal com es feia antigament, la qual cosa comporta un procés més complex per filtrar i rebaixar el grau d’alcohol. Per aquest motiu, i una vegada la ratafia havia reposat els quaranta dies a sol i serena, el 5 de setembre es va fer un nou taller per mostrar, precisament, com es filtra i es rebaixa la ratafia, incloent el procés d’endolcir-la mitjançant un xarop de sucre. En total gairebé un centenar de persones, algunes d’elles vingudes d’arreu de Catalunya, han pogut aprendre el procés d’elaboració d’una bona ratafia.

69


LA CONFRARIA FA EL PREGÓ DE LA FESTA MAJOR Una de les novetats de la Festa Major d’enguany va ser el nou format del pregó que serveix per inaugurar oficialment aquests dies de festa, ja que a diferència d’anys anteriors, es va fer des del balcó de l’ajuntament i a càrrec d’una entitat de Santa Coloma. La Confraria de la Ratafia vam ser els primers escollits per fer aquest nou tipus de pregó. El missatge de la Confraria va anar enfocat a posar en valor la funció que des del teixit associatiu de Santa Coloma duem a terme moltes entitats per dinamitzar culturalment i socialment la nostra població. Però aquesta no va ser l’única novetat, ja que, una vegada acabat el pregó, es va organitzar davant mateix de l’ajuntament la primera gran batalla de farina entre entitats, amb l’objectiu de recuperar el mot fariners com un dels possibles orígens del nom de Farners. Després de la bona acollida que va tenir la batalla, que va acabar amb l’alliberament d’una coloma en senyal de pau des del balcó de l’ajuntament, esperem que aquesta activitat es consolidi cada any com la que marca l’inici de la Festa Major.

71


73


LA RATAFIA 1842, AL CELLER DE CAN ROCA Membres de la Confraria de la Ratafia varen presentar aquest hivern passat al Celler de Can Roca (escollit millor restaurant del món), les ratafies 1842 de Santa Coloma de Farners, creades a partir de les receptes de Francesc Rosquelles i que són les més antigues que s’han trobat a Catalunya. El sommelier Josep Roca va felicitar tant a la Confraria com al seu elaborador, en Xavier Codina de Can Russet, per l’esforç de recuperació del patrimoni i la contribució al món dels licors autòctons. Algunes de les ratafies 1842 es poden trobar actualment a la carta del restaurant.

LAUS PER AL CARTELL DE L’ANY PASSAT La colomenca Clara Mercader, Mariadiamantes, va guanyar el premi LAUS de bronze 2015 pel cartell de la 33a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. Els LAUS de disseny gràfic i comunicació visual de Barcelona premien les propostes creatives rellevants de l’any a tot l’Estat espanyol. Ja l’any 2014 també es va premiar l’obra d’Oriol Piferrer pel cartell de la 32a Festa de la Ratafia.


ÍNDEX D’ANUNCIANTS Àgora restaurant-bar . . . . . . . . . . 4 Alfic Assessoria . . . . . . . . . . . . . 30 Algese . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44 Alma infusions . . . . . . . . . . . 54 i 70 Animals Brunyola . . . . . . . . . . . . 22 Antonio Xarcuteria . . . . . . . . . . . 44 Aparthotel Can Gallart . . . . . . . . . 67 APSA Autoescola Colomenca . . . . . 52 Arcadi Pou . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 Argentus . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 Arts Gràfiques Cantalozella . . . . . . 73 Associació de carnissers . . . . . . . . 26 Aulamotor . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 Autocars Plenacosta . . . . . . . . . . 24 Autoescola Farners . . . . . . . . . . . 24 Bar Angelines . . . . . . . . . . . . . . 58 Bar El Clot . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Bar Malladó . . . . . . . . . . . . . . . 28 Bar Sant Martí . . . . . . . . . . . . . . 60 Bar Sinofos . . . . . . . . . . . . . . . . 47 Bar Sport/Bar Tocs . . . . . . . . . . . 40 Bar Supren . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Bar TInk7 . . . . . . . . . . . . . . . . . 47 Bar-Restaurant Can Gurt . . . . . . . . 47 Basar Maremagnum . . . . . . . . . . 66 Boti-boti parc infantil . . . . . . . . . 66 Calçats Bayé . . . . . . . . . . . . . . . 47 Can Fontdeglòria . . . . . . . . . . . . 68 Can Net . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 Cannet.jocs . . . . . . . . . . . . . . . 40 Carns Casadevall . . . . . . . . . . . . . 72 Casa Vilella . . . . . . . . . . . . . . . . 44 Casalprim . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Celler Narcís . . . . . . . . . . . . . . . 50 Ceràmiques Enric . . . . . . . . . . . . 40 Cerveseria La Pedrera . . . . . . . . . 61 Clínica Dental Farners . . . . . . . . . . 72 Clínica Veterinària La Selva . . . . . . 79 Clos Assessoria i Corredoria . . . . . 56 Comercial Boica . . . . . . . . . . . . . 26 Condis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 Consorci Forestal de Catalunya . . . . 22 Constructora Columba . . . . . . . . . 72 Constructora Torres . . . . . . . . . . 40 Cooperativa Serveis Forestals . . . . 56 Cortines Puig . . . . . . . . . . . . . . . 32 Country bikes . . . . . . . . . . . . . . 39 D’art Centre de dansa . . . . . . . . . 50 Dan Professional Tools . . . . . . . . 30 Destaca Tintoreria . . . . . . . . . . . 44 Dhorma . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 El Ninot . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 El Niu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Electromecànica Miquel . . . . . . . . 24 Espai Fusta decoració . . . . . . . . . 42 Estació Servei Llavari . . . . . . . . . 39 Estanc Gelada . . . . . . . . . . . . . . 76 Estudi de Jardineria . . . . . . . . . . 50 Excavacions Farners . . . . . . . . . . . 23 Excavacions Tomillo . . . . . . . . . . . 57 Fabià Corpàs . . . . . . . . . . . . . . . 76 Farmàcia Joanmiquel Solà . . . . . . 68 Farners Döner Kebab . . . . . . . . . 39 Fincabitat . . . . . . . . . . . . . . . . 39 Finques Farners . . . . . . . . . . . . . 32 FInques Martorell . . . . . . . . . . . . 57 Fleca Can Farriol . . . . . . . . . . . . . 26 Fleca i pastisseria Sara . . . . . . . . . 67 Fonda Joan . . . . . . . . . . . . . . . . 31 Forn Can Corominas . . . . . . . . . . . 67 Fotofont . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 Fusteria Colomenca . . . . . . . . . . . 76 Fusteria Farners . . . . . . . . . . . . . 52 Gasoils La Selva/Plataformes mòbils . 61 Giroreiki . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 Gisela Muga saló de bellesa . . . . . . 74 Granja Sant Jordi . . . . . . . . . . . . 74 Grup Salamaña . . . . . . . . . . . . . . 26 Habitat . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 Hotel Pinxo . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Instal·lacions Quim & Toni . . . . . . 60 Installar . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67 Interllar . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 International School . . . . . . . . . . . 47 Ivik jardiners . . . . . . . . . . . . . . . 47 J2 Taller Multimarca/Kia/AutoGi . . 28 Joan Prunell . . . . . . . . . . . . . . . 51 Joan R. Monferrer . . . . . . . . . . . 38 Joi d’art . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 Joiera i Rellotgeria Bofill . . . . . . . . 74 Katynet . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 L’Agrobotiga . . . . . . . . . . . . . . . 24 L’Argolla . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 L’Espígol . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76 L’Essència . . . . . . . . . . . . . . . . 30 La Barberia . . . . . . . . . . . . . . . . 57 La Bodegueta . . . . . . . . . . . . . . 38 La Gasela pastisseria . . . . . . . . . 68 La Libèl·lula . . . . . . . . . . . . . . . 66 La Sega 1640 . . . . . . . . . . . . . . . 4 Maná Crêperia . . . . . . . . . . . . . . 23 Mapfre . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 Marbres Moraño . . . . . . . . . . . . 68 Marbres Taima . . . . . . . . . . . . . . 31 Marc Casals - Centre de recuperació 60 Marmota descans . . . . . . . . . . . . 22

Mecafluid La Selva . . . . . . . . . . . 38 MRW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 Nou Look . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Noves Rutes - viatges . . . . . . . . . 42 Nual Estilistes . . . . . . . . . . . . . . 38 Nutrisalia . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 Nutriselva . . . . . . . . . . . . . . . . 42 Òptica Milent . . . . . . . . . . . . . . 42 Òptica Rueda . . . . . . . . . . . . . . . 67 Orion Assessoria . . . . . . . . . . . . . 67 Oxford House . . . . . . . . . . . . . . . 76 P. Oliveras . . . . . . . . . . . . . . . . . 76 Perruqueria Joan . . . . . . . . . . . . 26 Perruqueria Miquel . . . . . . . . . . . 72 Perruqueria Nou Styls . . . . . . . . . 32 Petroselva . . . . . . . . . . . . . . . . 46 Pictr3s - Papereria . . . . . . . . . . . . 4 Pilar Colomer Interiors . . . . . . . . 60 Pintura i Lacats La Selva . . . . . . . 60 Pintures Ferran Droch . . . . . . . . . 30 Quiromassatgista Pepe Blanquera . 44 Rahitel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 Rambla Gestions . . . . . . . . . . . . . 67 Ramilans . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 Ressò . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 Restaurant Can Merla . . . . . . . . . 68 Restaurant Can Valls . . . . . . . . . . 42 Restaurant El Castell . . . . . . . . . . 50 Restaurant Masia Gallart . . . . . . . 44 Restaurant MUMM . . . . . . . . . . . 42 Restaurant Vent d’Aram . . . . . . . . 67 Rètols Martorell . . . . . . . . . . . . . 74 Rostisseria Ca la Teresa . . . . . . . . 64 Saballs Gestió . . . . . . . . . . . . . . 32 Santi net escura-xemeneies . . . 42 i 64 Setdedisseny . . . . . . . . . . . . . . . 4 Speak Up . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 Tancament 9 . . . . . . . . . . . . . . . 51 Taverna del Subirà . . . . . . . . . . . . 51 Taxi SCF . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 Tegust . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 Teraphy . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 Tot a granel . . . . . . . . . . . . . . . . 61 Tot bo croissanteria . . . . . . . . . . . 72 Tottex . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72 Transports Joan Esqueu . . . . . . . . 24 Transports Joan Pla . . . . . . . . . . . 32 Trias . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18 Tulipán Negro . . . . . . . . . . . . . . . 61 Tuyarro . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Unitat Química . . . . . . . . . . . . . . 74 Viatges Farners - Grup Viñolas . . . . 57 Xurreria El sol . . . . . . . . . . . . . . 58

77


Fotografia de portada: Marçal Morell Edita: Confraria de la Ratafia Imprimeix: AG Cantalozella Fotos: David Güell (Ressò) i Confraria de la Ratafia Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Farners i Confraria de la Ratafia Donem les gràcies a tothom que ha fet possible l’edició d’aquesta publicació, així com també als anunciants, sense la col·laboració dels quals no podríem haver-la editat.


Profile for Confraria Ratafia

Festa ratafia 2015  

Festa ratafia 2015  

Advertisement