Page 1


Info & tickets Online www.concertgebouw.be Telefonisch Ticketlijn Concertgebouw +32 (0)70 22 33 02 ma - vr: 16.30 - 18.30 Ter plaatse Concertgebouwbalie ’t Zand 34, 8000 Brugge wo - za: 14.00 - 18.00 zo: 10.00 - 12.30 En telkens vanaf een uur voor de voorstelling. In&Uit Brugge, toeristische en culturele infobalie ’t Zand 34, 8000 Brugge ma - za: 10.00 - 17.00 zon- en feestdagen: 10.00 - 14.00

De vermelde ticketprijzen zijn exclusief reserveringskosten.


© Tim Theo Deceuninck


INHOUD

VANAF 17 SEPTEMBER 2017!

A tour triggered by art and architecture. Vanaf september 2017 zet het Concertgebouw zijn deuren open en geeft het cultuurhuis ook overdag zijn geheimen prijs. Ontdek dit bijzondere gebouw tijdens een origineel belevingsparcours. Verken de opmerkelijke eigentijdse architectuur

en laat u imponeren door de beroemde akoestiek. Kijk uw ogen uit op de kunstcollectie of ga zelf aan de slag met klankkunst. Bovendien krijgt u de kans om ook eens achter de schermen van een concertzaal te piepen.

INHOUD

VOORWOORD P.004  HUISARTIESTEN P.007 REEKSEN P.012 PROGRAMMA P.033 KUNSTBELEVING P.130 PRAKTISCHE INFO P.132 COMMUNITY P.140 KALENDER P.162 ONTDEK ZOVEEL MEER THE KEYS Sleutel mee aan het succes van het Concertgebouw. p. 142

Meet in Style Business seats, groepsformules & zalen met een adembenemend zicht op Brugge! p. 149

Familievoorstellingen De ideale kennismaking met het Concertgebouw. p. 018

meer info op concertgebouw.be

Concertgebouw servies & café Smakelijke verwennerijen voor of na de voorstelling. p. 138

Concertgebouw Circuit Een belevingsparcours met kunst en architectuur. p. 137

3


Beste bezoeker,

Geacht publiek,

Concertgebouw Brugge ontpopt zich …

Hoewel u het al langer van ons gewend bent om bij elk seizoensprogramma in een nieuw verhaal te stappen, zal u in deze brochure een ander Concertgebouw ontdekken. De metamorfose waarvoor seizoenen sowieso symbool staan, is dit keer explicieter en dat kon u al vaststellen bij het zien van de cover, waar niet alleen een nieuw logo wordt onthuld, maar ook een portret van een meisje – op de drempel van een nieuwe levensfase. Dit beeld is het vertrekpunt voor virtuoze veranderingen die kunstenaar Emilie Lauwers met diverse technieken aanbracht en waarvan u getuige kan zijn in het hierna volgende fotokatern én in de tentoonstelling vanaf september.

We willen u, ons publiek uit Brugge, Vlaanderen en ver daarbuiten, raken, nog actiever betrekken en doen ontdekken. Uw bezoek aan Concertgebouw Brugge mag u niet onberoerd laten. Het Concertgebouw trekt u mee in een metamorfose … De kunstenaar staat – naast u – centraal in het Concertgebouw: we willen artiesten alle kansen bieden in elke fase van hun loopbaan en voegen met trots drie nieuwe ‘young generation’ huisartiesten toe. We slaan bruggen naar het onderwijs, bieden vanuit onze creativiteit unieke meerwaarde aan bedrijven, geven Brugge en Vlaanderen uitstraling en voeden toerisme met boeiende content. Bruges? Sounds great!

17-18 is niet zomaar een nieuw seizoen van Concertgebouw Brugge.

Metamorfose Met Concertgebouw Circuit gooien we onze deuren nog breder open om iedereen te laten meegenieten van een totaalbeleving van architectuur, beeldende kunst, akoestiek, muziek en dans, klankkunst en het magische panorama over Unesco-werelderfgoedstad Brugge!

Een metamorfose brengt ons tot een nieuwe ‘look’. Het Concertgebouw laat zich kenmerken door lijnen: verticale in de architectuur en in instrumenten; horizontale in muziekpartituren en choreografieën; verbindende tussen mensen, over disciplines en genres heen. Het Concertgebouw gooit lijnen uit naar de stad, de maatschappij en de wereld, die evenzeer in metamorfose is. Onze gloednieuwe huisstijl onder-lijnt ons vernieuwd profiel: Concertgebouw ontpopt zich, verenigt en blijft verwonderen. Beleef de vele gedaantes van de metamorfose tijdens het seizoen 2017-2018 in uw Concertgebouw!

Katrien Van Eeckhoutte Algemeen directeur

• Variatiereeksen waarbij een thema telkens andere vormen aanneemt. • Arrangementen die composities anders inkleuren (met een Bach Academie Brugge die stilstaat bij bewerkingen op en door Bach).

© Jef Boes

VOORWOORD

Het vernieuwde Concertgebouwcafé wordt meer dan ooit een bruisende ontmoetingsplek om te onthaasten in een huis vol kunst.

VOORWOORD

Het seizoensthema metamorfose refereert naar vernieuwingen op diverse vlakken: architecturaal met een nieuwe inrichting van de Inkomhal, communicatief in een nieuwe vorm en inhoudelijk met andere klemtonen, nieuwe formats en partners. En uiteraard gaan we ook op zoek naar wat metamorfose kan betekenen in de kunst:

• Componisten wiens taal gedurende hun loopbaan verregaand evolueert. • Transformatie van de artiest in dansperformances (met als curator van December Dance de choreograaf Christian Rizzo, voor wie transformatie een essentieel onderdeel van zijn werk is). • Volksmelodieën die in grootschalige symfonieën een andere dimensie krijgen (met het Budapest Festival gewijd aan Gustav Mahlers zettingen van volksliederen).

Ervaar de metamorfose! 4

• Telkens weer Toverkunst, met De Vier Seizoenen als metafoor: zowel de originele hit van Vivaldi als de getransformeerde of geïnspireerde versies van Max Richter en Astor Piazzolla passeren de revue.

© Ellen De Meulemeester

• Eenstemmige gregoriaanse melodieën die in de renaissance tot meerstemmige kathedralen worden verbouwd (in het gloednieuwe festival Gold. Brugse stemmen uit de renaissance).

5


Denk aan de resem nieuwe creaties die u onder meer tijdens het festival Beat it! zult ontdekken: percussie die raakvlakken zoekt met videokunst, technologie en dans. We verleiden u ook graag met nieuwe concertervaringen: uit de band springen wordt een gewoonte, met performances in kerken en huiskamers, met surround-ervaringen en muzikale salons, performanceparcours en openluchtprojecten.

Het Concertgebouw geeft artiesten vleugels VOORWOORD

Het Concertgebouw ontvangt jaarlijks meer dan 3000 kunstenaars en bouwt met velen van hen een intense band op, met voorop de huisartiesten die we vanaf dit seizoen uitbreiden. Naast de gevestigde waarden Anima Eterna Brugge en Rosas komen gezelschappen van een jongere generatie te staan: het vocaal ensemble Vox Luminis, het choreografenduo ECCE en het nieuwe-muziekcollectief Nadar. Talent Telt, dat kan u aan den lijve ondervinden in de reeks Kamermuziek en in het December Dance Platform. Nieuw is het project FRONT waarbij onze jongerengroep Soundcast zich als curator laat gelden. In het voorjaar worden jonge musici geselecteerd en begeleid door het Concertgebouw en LOD om een out of the box-muziekvoorstelling te creëren. Het Concertgebouw investeert opnieuw in heel wat nieuwe creaties. Het percussiefestival Beat it! herbergt nieuwe werken van Serge Verstockt en Wim Henderickx. Vanaf dit seizoen komt het muziektheaterfestival Opera21 ook tweejaarlijks naar Brugge. Hoogtepunten zijn nieuwe composities van Gavin Bryars en Frederik Neyrinck, die de eerste Seizoenscomponist wordt.

Het Concertgebouw verdiept Thema’s en verhalen vragen om verdieping, een taak die we ter harte nemen met een uitgebreid programma van lezingen, debatten, cursussen en vanaf dit seizoen ook een Seizoensdenker. Alicja Gescinska laat haar licht schijnen over de diverse inhouden in gesproken en geschreven woord. Belangrijke aandacht is er voor het creatieproces,

6

ETERNA BRUGGE

Het Concertgebouw betrekt een divers publiek Het motto van het jaarlijkse Klara-feest, Iedereen Klassiek, vat perfect samen wat het Concertgebouw voor het geheel van zijn werking wil: het leven van iederéén verrijken met muziek en dans. Het Concertgebouw zet al jaren in op een uitgebreid aanbod voor scholen (meer dan 350 activiteiten!) en kinderen in de vrije tijd (familievoorstellingen, het festival KRIKRAK). Vanaf dit seizoen worden daar nog heel wat participatieprojecten voor diverse doelgroepen aan toegevoegd: onder meer een traject voor personen met een beperking, workshops en voorstellingen met amateurs én een meerdaagse ontmoeting tussen publiek en artiesten. Heel wat van die nieuwe projecten kaderen in een opvallend programma-onderdeel: de Topstukweken. Daarin creëren we telkens een momentum voor een meesterwerk uit de muziekgeschiedenis: vijf Topstukken uit vijf eeuwen. Samen met partners zoals Musica en het Davidsfonds nodigen we u uit om uw muzikale kennis te verdiepen of om de muziek eens op een andere manier te beleven in tal van activiteiten, die finaal bekroond worden met een uitvoering van het Topstuk op topniveau. In de Topstukweek rond Beethovens Negende symfonie vind je bijvoorbeeld twee uitvoeringen met lecture-performance terug, een creatieproject met dove en slechthorende kinderen, een familievoorstelling, een luistercursus en … Lounge Ludwig, waarbij het hele Concertgebouw een zoemende bijenkorf wordt waar het heerlijk toeven is tussen partituurfragmenten, een ‘voelstoel’ en musici die u vertellen over hun bijzondere instrument. Nieuwe ideeën en accenten houden het Concertgebouw jong. Als kunstinstelling van vlees en bloed vervellen we om met een frisse nieuwe huid en veel tactiel gevoel voor wat er leeft te werken aan de krachtige artistieke werking die u van ons mag verwachten, met kansen en ervaringen voor artiest én publiek. Ik wens u een revelerend en aangrijpend Concertgebouwseizoen.

Jeroen Vanacker Artistiek directeur

HUISARTIEST

Met nieuwe thema’s voor de succesvolle festivals MAfestival, December Dance, Bach Academie Brugge, Budapest Festival én een gloednieuw polyfoniefestival Gold bieden we u opnieuw onschatbare momenten van vervoering en verrassing. Maar we willen jullie ook verwonderen met het onbekende. Denk aan niet-Westerse kunst zoals de monniken van de Shaolintempel, de percussie van een Iraanse grootmeester of de Indonesische dans met gamelanorkest.

de fascinerende tocht die een artiest aflegt om tot een kunstwerk te komen. Lecture-performances door musici en dansers geven zo een compleet ander inzicht. De verdiepende activiteiten leggen ook bewust de link naar andere kunstvormen en maatschappelijke onderwerpen. Architectuur, literatuur en beeldende kunst komen aan bod in samenwerking met partners, die op hun beurt de connectie leggen met muziek en dans.

© Pressiana

Het Concertgebouw verwondert

“De honger van het publiek blijkt nog lang niet gestild”

Anima Eterna Brugge begon in 1987 als levend laboratorium voor onderzoek in de barokmuziek. In de volgende 30 jaar, waarvan de helft in het Concertgebouw, evolueerde dat compacte strijkersensemble tot volbloed symfonisch orkest, steeds op passende historische instrumenten. ‘Voor ons verjaardagsfeest wilden we putten uit al die eeuwen muziek,’

vertelt Jos van Immerseel, ‘want de nieuwsgierigheid van onze musici en de honger van het publiek blijken nog lang niet gestild. We beginnen ons Brugse seizoen met de eveneens jarige Monteverdi en eindigen met Strauss, een bijzonder origineel componist. Daartussen zit Beethovens Negende, een topstuk dat absoluut een concerttweeluik verdient.’

vr

20.10.2017

Anima Eterna Brugge

Monteverdi's grootste hits

do

22.02.2018

Lounge Ludwig

Een bonte ode aan Ludwig van Beethoven

vr

23.02.2018

Anima Eterna Brugge

Beethoven. Symfonie nr. 9

za

24.02.2018

Anima Eterna Brugge

Beethoven. Symfonie nr. 9

vr

23.03.2018

Anima Eterna Brugge

Strauss. Till Eulenspiegel

7


8

24.10.2017

“Het werd tijd voor een echte ‘thuis’”

Vox Luminis groeide sinds 2004 uit tot een van dé oude-muziekensembles van nu. Zeker sinds de prestigieuze Gramophone Award voor hun opname van Schütz’ Musikalische Exequien zijn ze vaste gast op alle belangrijke podia van Europa, Azië en de Verenigde Staten. Het werd tijd voor een echte ‘thuis’, aldus

artistiek leider Lionel Meunier. ‘We waren al geregeld in Brugge te gast, en werden telkens door het publiek en het Concertgebouwteam warm onthaald. Logisch dat we dan op ons best zijn! Ik zie dan ook uit naar onze jaren als huisartiest, en naar de mooie projecten die we, soms met speciale gasten, in Brugge gaan maken.’

Van postmoderne dans uit de VS naar hedendaagse dans in Vlaanderen

Open Universiteit

za

02.12.2017

Vox Luminis

Bach. Magnificat

za

02.12.2017

Dating the artist

Aftertalk met Vox Luminis & deelnemers

za

10.03.2018

Vox Luminis & L’Achéron

Stabat Mater

di

24.10.2017

Bach. Cellosuiten (werktitel)

Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Guihen Queyras / Rosas

ma

12.03.2018

Dansworkshop Achterland

Rosas

di

13.03.2018

Achterland

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

wo

14.03.2018

Achterland

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

HUISARTIEST

© Hugo Glendinning

di

Concertgebouw was al meermaals een waardevolle adviseur bij het zoeken naar zowel het juiste muzikale repertoire als de uitvoerders daarvan’, aldus De Keersmaeker. ‘Al sinds 2009 steunt het Concertgebouw als coproducent het artistieke parcours van Rosas, en bestaat er tussen ons een trouw en evenwichtig partnerschap.’

VOX

ROSAS HUISARTIEST

“Een trouw en evenwichtig partnerschap”

Anne Teresa De Keersmaeker is danseres en choreografe. Als artistiek leider van het dansgezelschap Rosas creëerde ze een omvangrijk oeuvre dat gebruikmaakt van muzikale structuren en partituren uit verschillende tijdperken, van oude muziek tot hedendaagse composities en popmuziek. ‘Het team van het

LUMINIS

9


“Muziek, video en technologie smelten samen in onze voorstellingen”

10

‘Nadars associëren we in de eerste plaats met de wielersport, ze scheiden de renners van de vaak onbesuisde supporters. De Franse celebrityfotograaf Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910), aka Nadar, wilde met de grootste luchtballon ter wereld landsgrenzen overschrijden, hij steunde de impressionisten om

de muren van hun atelier te slopen en organiseerde salons met musici, schrijvers, wetenschappers en filosofen. Nadar Ensemble wil die avontuurlijke en multidisciplinaire geest delen. Muziek, video en technologie smelten samen in onze voorstellingen die zowel het karakter van een concert, performance als installatie kunnen aannemen.’

zo

11.03.2018

HOMEJACKING

Nadar Ensemble

do

29.03.2018

Doppelgänger

Nadar Ensemble

“De belangrijkste inspiratiebron is dikwijls de muziek”

Claire Croizé en Etienne Guilloteau leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan de dansschool P.A.R.T.S. Beiden werken als individuele choreografen, maar zijn daarnaast betrokken bij elkaars creaties. In 2017 richtten ze hun eigen dansgezelschap op, ECCE, en vanaf 2017-2018 zijn ze huisartiesten van het Concertgebouw. ‘Ecce is Latijn voor: ‘Ziedaar’. Dat is

HUISARTIEST

ECCE

© David Samyn

© David Samyn

HUISARTIEST

ENSEMBLE

toch zeer toepasselijk voor wat er in theater aan de hand is. EC en CE zijn echter ook onze initialen: Etienne en Claire en vice versa. Dat is ook hoe wij werken: soms apart, soms samen, maar steeds met een intensieve gedachtewisseling. We spiegelen ons aan elkaar. En daarnaast is muziek dikwijls de belangrijkste inspiratiebron.’

wo

27.09.2017

Dansen op polyfonie

Lecture-performance door Claire Croizé & Etienne Guilloteau

za

30.09.2017

Mer-

Claire Croizé & Etienne Guilloteau

do

02.11.2017

1, 2, 3 dans!

Dansworkshop voor kinderen

11


Vocaal

Uitmuntende orkesten verliezen zich in drie eeuwen orkestrepertoire, van barok tot hedendaags. Muzikanten bundelen hun krachten en imponeren het publiek met hun nu eens overdonderd en krachtig, dan weer intiem en ontroerend samenspel.

2017-2018 is een sterk vocaal seizoen, met veel oude muziek, van lokale helden tot internationale toppers als The Tallis Sholars en The Sixteen.

za

05.08.2017

B'Rock

La casa del diavolo

vr

04.08.2017

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón

Monteverdi's Orfeo

za

09.09.2017

Orkest van de Achttiende Eeuw

Maria João Pires

za

12.08.2017

Hofkapelle München & Vocalconsort Berlin

C.P.E. Bach. Die Auferstehung

vr

22.09.2017

deFilharmonie & Philippe Herreweghe

Brahms & Schumann

vr

20.10.2017

Anima Eterna Brugge

Monteverdi's grootste hits

za

07.10.2017

Brussels Philharmonic & Gautier Capuçon

Lalo, Ravel & Turnage

za

21.10.2017

Collegium Vocale Gent

Monteverdi's Mariavespers

do

26.10.2017

CLUB Surround

Symfonieorkest Vlaanderen

za

28.10.2017

Vlaams Radio Koor

Iedereen Klassiek

za

28.10.2017

Brussels Philharmonic

Iedereen Klassiek

vr

10.11.2017

Bochumer Symphoniker

Britten. War Requiem

vr

10.11.2017

Bochumer Symphoniker

Britten. War Requiem

za

11.11.2017

Bochumer Symphoniker

Britten. War Requiem

za

11.11.2017

Bochumer Symphoniker

Britten. War Requiem

wo

29.11.2017

The Sixteen

Et exultavit spiritum meum

za

18.11.2017

deFilharmonie & Martin Grubinger

Bernstein, Prokofiev, Eötvös & Tan Dun

za

02.12.2017

Vox Luminis

Bach. Magnificat

za

25.11.2017

Hallé Orchestra & Sir Mark Elder

Sabine Meyer speelt Mozart

vr

22.12.2017

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón

Kerstconcert. Carmina Latina

zo

07.01.2018

Brussels Philharmonic

Nieuwjaarsconcert

vr

26.01.2018

Collegium Vocale Gent

Gottes Glanz und Ebenbild

za

10.02.2018

B’Rock & Dmitry Sinkovsky

Vivaldi’s Vier seizoenen

za

27.01.2018

Oxalys & Dietrich Henschel

Schemelli’s Gesangbuch

vr

23.02.2018

Anima Eterna Brugge

Beethoven. Symfonie nr. 9

za

27.01.2018

Ricercar Consort

Bach’s Stabat Mater

za

24.02.2018

Anima Eterna Brugge

Beethoven. Symfonie nr. 9

zo

28.01.2018

Collegium Vocale Gent

So singen wir recht das Gratias

za

03.03.2018

Brussels Philharmonic

Filmconcert Modern Times

za

10.03.2018

Vox Luminis & L’Achéron

Stabat Mater

vr

23.03.2018

Anima Eterna Brugge

Strauss. Till Eulenspiegel

vr

23.03.2018

Anima Eterna Brugge

Strauss. Till Eulenspiegel

do

19.04.2018

Swedish Chamber Orchestra

Isabelle Faust speelt Sibelius

vr

04.05.2018

il Gardellino

Telemann. Der Tag des Gerichts

za

21.04.2018

Nationaal Orkest van België

MOL

do

10.05.2018

The Tallis Scholars

Obrecht. Missa de Sancto Donatiano

do

17.05.2018

Budapest Festival Orchestra & Christiane Karg

Mahler. Symfonie nr. 4

vr

11.05.2018

Psallentes

Obrecht. Missa de Sancto Martino

vr

18.05.2018

Budapest Festival Orchestra

Mahler. Das Lied von der Erde

za

12.05.2018

Take Out Obrecht

Concertparcours met Frederik Neyrinck

za

19.05.2018

Budapest Festival Orchestra & Czech Philharmonic Choir Brno Mahler. Symfonie nr. 2

za

12.05.2018

Huelgas Ensemble

Clement. Missa Gaude lux Donatiane

do

31.05.2018

Nationaal Orkest van België

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd

zo

13.05.2018

Donaaswandeling

Pop-upconcerten op historische locaties

zo

03.06.2018

BBC Scottish Symphony Orchestra

Elgars hits

zo

13.05.2018

Currende

Concertmis

do

17.05.2018

Budapest Festival Orchestra & Christiane Karg

Mahler. Symfonie nr. 4

vr

18.05.2018

Budapest Festival Orchestra

Mahler. Das Lied von der Erde

za

19.05.2018

Budapest Festival Orchestra & Czech Philharmonic Choir Brno Mahler. Symfonie nr. 2

za

26.05.2018

Le Concert Spirituel

Vivaldi. Gloria

do

31.05.2018

Nationaal Orkest van België

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd

abo

abo Meer orkestraal voor een voordelige prijs met een abo Orkestraal (zes symfonische concerten voor € 118 / 180 / 230). Kijk snel op p. 135

12

REEKSEN

© Alex Vanhee

REEKSEN

Orkestraal

Liefhebber van vocaal? Met een abo Vocaal krijgt u tot 30% korting op vijf vocale concerten (€ 84 / 116 / 140). Kijk snel op p. 135

13


Livemuziek, internationale gezelschappen en getalenteerde choreografen voor wie niet genoeg krijgt van hedendaagse dans.

Oogcontact bij het samenspel, grote muzikale persoonlijkheden die met elkaar communiceren, de reeks kamermuziek laat u deel uitmaken van de intimiteit op het podium.

za

30.09.2017

Mer-

Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE

di

08.08.2017

Jury Jam

Telemann & co

di

24.10.2017

Bach. Cellosuiten (werktitel)

Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Guihen Queyras / Rosas

wo

09.08.2017

Finale Internationale Wedstrijd

Melodie-instrumenten

do

02.11.2017

1, 2, 3 dans!

Dansworkshop voor kinderen

do

28.09.2017

Miklós Perényi & Dénes Várjon

Brahms & Kurtág

vr

03.11.2017

Belgian Rules / Belgium Rules

Jan Fabre & Troubleyn

zo

08.10.2017

Felix & Fauve Vermeirsch

Debussy, Stravinsky, Prokofiev & Vermeirsch

do

16.11.2017

Medium & Losari Maskerdans

Rianto & Nani Topeng Losari Cirebon

vr

13.10.2017

Salon Libeer

Gatto speelt Beethovens Vioolsonates

zo

19.11.2017

Flamer

Femke & Lander Gyselinck

za

04.11.2017

Salagon Quartett

Schubert & Dvorák

do

07.12.2017

Le syndrome ian

Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

zo

05.11.2017

Erik Bosgraaf & Francesco Corti

Telemann. Blokfluitsonates

vr

08.12.2017

Blanc

Vania Vaneau

wo

15.11.2017

KASK & Koninklijk Conservatorium Gent

Erewhon. Symfonie voor percussie en visuals

za

09.12.2017

December Dance Platform

Vier jonge wolven

vr

17.11.2017

Beat that!

Percussie en elektronica

za

09.12.2017

Second Detail / TURNING_motion sickness version

Ballet de l’Opéra de Lyon

zo

19.11.2017

Koen Plaetinck & Miyoune Kim

Goldbergvariaties op marimba

zo

10.12.2017

December Dance Platform

Vier jonge wolven

zo

19.11.2017

Mohammad Reza Mortazavi

Virtuoze Iraanse percussiemuziek

zo

10.12.2017

Jaguar

Marlene Monteiro Freitas

zo

19.11.2017

Keiko World

Keiko Abe & Keiko Abe Marimba Orchestra

di

12.12.2017

iFeel2

Marco Berrettini

do

23.11.2017

Ensembl’Arenski

Shostakovich & Piazzolla

wo

13.12.2017

Adieu et Merci

Latifa Laâbissi

za

13.01.2018

Arne Deforce & Benjamin Dieltjens

Pascal Dusapin: metamorfose van een oeuvre

do

14.12.2017

Gaga Workshop

Batsheva Dance Company

za

20.01.2018

Quatuor Zaïde & Anneleen Lenaerts

Frans impressionisme

do

14.12.2017

Last Work

Ohad Naharin & Batsheva Dance Company

zo

21.01.2018

Lux Beata

The Musical Orchard

vr

15.12.2017

Hauts cris (miniature)

Vincent Dupont

za

27.01.2018

Christine Busch & Jörg Halubek

Bach. Vioolsonates

za

16.12.2017

ELEMENTEN I – Room / Le Surréalisme au service de la Révolution

CCN Ballet de Lorraine

zo

28.01.2018

Il Suonar Parlante

B-A-C-H

zo

28.01.2018

Bojan Cicic

Wegen naar Bach

do

22.02.2018

Lounge Ludwig

Een bonte ode aan Ludwig van Beethoven

vr

02.03.2018

Metamorfosen

Ferrobosco, Strauss & Cage

zo

11.03.2018

Nadar Ensemble

HOMEJACKING

do

15.03.2018

Fauré Quartett

Rachmaninov, Schumann & Mussorgsky

zo

18.03.2018

BarrocoTout

Brussel in beweging

do

29.03.2018

Nadar Ensemble

Doppelgänger

za

12.05.2018

Take Out Obrecht

Concertparcours met Frederik Neyrinck

zo

13.05.2018

Donaaswandeling

Pop-upconcerten op historische locaties

wo

16.05.2018

Dénes Várjon, Izabella Simon & musici van het Budapest Festival Orchestra

Mahler. Kamermuziek

zo

17.12.2017

D’à côté

Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

wo

24.01.2018

Mass B

Béatrice Massin & Compagnie Fêtes galantes

vr

02.02.2018

La Valse

Raimund Hoghe

vr

16.02.2018

Dansworkshop

Compagnie Olivier Dubois

za

17.02.2018

Auguri

Olivier Dubois

zo

25.02.2018

9

KOPERGIETERY & Cas Public

ma

12.03.2018

Dansworkshop Achterland

Rosas

di

13.03.2018

Achterland

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

wo

14.03.2018

Achterland

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

wo

04.04.2018

SUNNY

Emanuel Gat / Awir Leon

za

14.04.2018

Sutra

Sidi Larbi Cherkaoui / Sadler’s Wells (Londen)

do

24.05.2018

Betroffenheit

Kidd Pivot / Crystal Pite & Electric Company Theatre / Jonathon Young

abo

abo Speciaal voor wie houdt van dans is er het voordelige abo Dans (zes dansvoorstellingen voor € 98 / 124 / 144). Kijk snel op p. 135

14

REEKSEN

Kamermuziek

© David Samyn

© Jaime Roque De La Cruz

REEKSEN

Dans

Wie het liever intiem heeft, vindt zijn gading in het abo Kamermuziek (€ 94 voor vijf voorstellingen). Kijk snel op p. 135

15


Klavier © Tim Theo Deceuninck

Jazz / Pop & Rock / Wereldmuziek

© David Samyn

Een uitgebreid aanbod klaviervirtuozen bespeelt een rijk instrumentarium in de evolutie van het orgel tot de recente Steinway van het Concertgebouw.

Maria João Pires & Ashot Khachatourian

Mozart

22.09.2017

Francesco Piemontesi

Brahms & Schumann

wo

11.10.2017

Abdel Rahman El Bacha

Chopin

za

27.01.2018

Stephane Ginsburgh

Preludes & fuga’s

zo

28.01.2018

Reitze Smits

Bach & Mendelssohn

vr

02.03.2018

Daan Vandewalle

Ferrobosco, Strauss & Cage

vr

08.06.2018

Julien Libeer

Volkse wortels in de muziek van Bartók & Kodály

16.11.2017

Medium & Losari Maskerdans

Rianto & Nani Topeng Losari Cirebon

zo

19.11.2017

Mohammad Reza Mortazavi

Virtuoze Iraanse percussiemuziek

vr

08.12.2017

Eraserhead (David Lynch)

Film met live soundtrack door Cercueil

do

25.01.2018

Bram De Looze

Bach en jazz

04-07.04.2018

MORE MUSIC!

27.05.2018

WÖR

zo

Back to the 1780s!

REEKSEN

09.09.2017

vr

do

REEKSEN

za

Avontuurlijke zijsprongen geworteld in de niet-klassieke muziek: jazz, pop, rock of wereldmuziek.

Muziektheater

© David Samyn

Het resultaat van de succesvolle kruisbestuiving tussen muziek en theater. Een reeks oog- en oorstrelende voorstellingen die zowel putten uit het gevestigde repertoire als uit nieuwe creaties.

vr

11.08.2017

Earth Diver

Muziektheater Transparant

do

05.10.2017

Mozart. Così fan tutte

Le Concert d'Astrée

vr

27.04.2018

L’Inconnue de la Seine

Frederik Neyrinck, Sabryna Pierre, Nathalie Teirlinck & LOD muziektheater

za

28.04.2018

Calamity/Billy

Muziektheater Transparant & Théâtre de la Croix-Rousse

Met de steun van Piano’s Maene

16

17


Familievoorstelling

Out of the box

Gevarieerde voorstellingen die de fantasie prikkelen. Muziek, dans en muziektheater met een knipoog voor piepjonge oortjes, ervaren rotten en iedereen daartussen!

30.09.2017

Mer-

Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE

vr

13.10.2017

Salon Libeer

Gatto speelt Beethovens Vioolsonates

do

26.10.2017

CLUB Surround

Symfonieorkest Vlaanderen

vr

10.11.2017

FRONT

©urated by Soundcast

vr

17.11.2017

Beat that!

Percussie en elektronica

za

28.10.2017

Iedereen Klassiek

Hét feest van de klassieke muziek

za

27.01.2018

But is it Bach?

Benjamin Glorieux, Heleen Van Haegenborgh & Christian Mendoza

za

04.11.2017

Glimp

Oorkaan

do

22.02.2018

Lounge Ludwig

Een bonte ode aan Ludwig van Beethoven

za

04.11.2017

Salon Salagon

Tussen het strijksextet van Antonín Dvoák

vr

23.02.2018

Anima Eterna Brugge

Beethoven. Symfonie nr. 9

zo

17.12.2017

D’à côté

Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

za

24.02.2018

Anima Eterna Brugge

Beethoven. Symfonie nr. 9

za

17.02.2018

Caban

Theater De Spiegel

vr

02.03.2018

Metamorfosen

Ferrabosco, Strauss & Cage

Theater De Spiegel

zo

11.03.2018

HOMEJACKING

Nadar Ensemble

KOPERGIETERY & Cas Public

za

12.05.2018

Take Out Obrecht

Concertparcours met Frederik Neyrinck

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

zo

13.05.2018

Donaaswandeling

Pop-upconcerten op historische locaties

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

do

07.06.2018

Open call 2018

Muziek op het scherpst van de snede

vr

08.06.2018

Salon Libeer

Volkse wortels in de muziek van Bartók & Kodály

zo zo ma di

REEKSEN

za

18.02.2018 25.02.2018 09.04.2018 10.04.2018

Caban 9 Het huis van de maffe muziekjes Het huis van de maffe muziekjes

wo

11.04.2018

Het huis van de maffe muziekjes

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

do

12.04.2018

Het huis van de maffe muziekjes

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

za

21.04.2018

MOL

Nationaal Orkest van België

REEKSEN

© Emilie Vercruysse

© Tim Theo Deceuninck

Onder de noemer Out of the box presenteert het Concertgebouw voorstellingen die resoluut uit de band springen. Eigenzinnige locaties, technologische snufjes, uitzonderlijke opstellingen en originele programma’s bezorgen u ongetwijfeld onvergetelijke ervaringen. Concerten en voorstellingen voor durvers, met unieke herinneringen als beloning!

Talent Telt

© Tim Theo Deceuninck

Met kamermuziekprojecten voor jonge ensembles, December Dance Platform (een podium voor beginnende choreografen), Open call en FRONT (project gecureerd door Soundcast, de jongerengroep van het Concertgebouw) kiest het Concertgebouw er bewust voor om jonge artiesten een duwtje in de rug te geven.

abo Met de (klein)kinderen naar drie familievoorstellingen voor een klein prijsje? Meer over het abo Familievoorstelling (drie voorstellingen voor € 15 (-26 jaar) / € 30 (volwassenen) op p. 135.

18

zo

08.10.2017

Felix & Fauve Vermeirsch

Debussy, Stravinsky, Prokofiev & Vermeirsch

vr

10.11.2017

FRONT

©urated by Soundcast

wo

15.11.2017

KASK & Koninklijk Conservatorium Gent

Erewhon. Symfonie voor percussie en visuals

do

23.11.2017

Ensembl’Arenski

Shostakovich & Piazzolla

za

09.12.2017

December Dance Platform

Vier jonge wolven

zo

10.12.2017

December Dance Platform

Vier jonge wolven

zo

21.01.2018

Lux Beata

The Musical Orchard

zo

18.03.2018

BarrocoTout

Brussel in beweging

zo

13.05.2018

Sollazzo Ensemble

Donaaswandeling

do

07.06.2018

Open call 2018

Muziek op het scherpst van de snede

19


Angel Series

Toshio Hosokawa (2014)

werk voor sopraan en harp

The Angel Series #2

Vykintas Baltakas (2015)

werk voor viool en elektronica

The Angel Series #3

Annelies Van Parys (2017)

werk voor sopraan en saxofoon

The Angel Series #4

Wim Henderickx (2017)

werk voor percussie en elektronica

vr

Wim Henderickx & Dominique Vleeshouwers

REEKSEN

17.11.2017

© SMITH

Het Concertgebouw presenteert een uiteenlopende reeks activiteiten, gaande van een fototentoonstelling over een workshop tot een museumbezoek, telkens gelinkt met de beeldende kunsten: fotografie, schilderkunst …

za

16.09.2017

Alicja Gescinska, Emilie Lauwers en Tmesis Metamorfose in muziek, filosofie en beeldende kunst

do

19.10.2017

Peripheral Thinking

Lecture-performance door William Kentridge

zo

05.11.2017

Pimp je portret

Workshop foto's bewerken voor kinderen

vr

10.11.2017

FRONT

©urated by Soundcast

01.12.2017 07.01.2018

Brugge Foto 17

Fotografietentoonstellingen in de Brugse binnenstad

06.12.2017 28.01.2018

La respiration des yeux dans le cadre

Tentoonstelling door Christian Rizzo

do

do

21.12.2017

De Donkerste Kamer

Kijken en luisteren naar fotografie

07.05.2018 13.05.2018

Handmade in Brugge

Kabinetexpo Meester van de Heilige Lucialegende

21.06.2018

De Donkerste Kamer

Kijken en luisteren naar fotografie

za

30.09.2017

Mer-

za

07.10.2017

Mark Anthony Turnage

zo

08.10.2017

Felix Vermeirsch

di

24.10.2017

Bach. Cellosuiten (werktitel)

Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Guihen Queyras / Rosas

vr

03.11.2017

Belgian Rules / Belgium Rules

Jan Fabre & Troubleyn

wo

15.11.2017

KASK & Koninklijk Conservatorium Gent

Erewhon. Symfonie voor percussie en visuals

vr

17.11.2017

Wim Henderickx

vr

17.11.2017

Serge Verstockt

zo

19.11.2017

Flamer

wo

29.11.2017

Thomas Hyde

do

07.12.2017

Le syndrome ian

Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

za

09.12.2017

Second Detail / TURNING_motion sickness version

Ballet de l’Opéra de Lyon

zo

10.12.2017

Jaguar

Marlene Monteiro Freitas

do

14.12.2017

Last Work

Ohad Naharin & Batsheva Dance Company

za

16.12.2017

ELEMENTEN I – Room / Le Surréalisme au service de la Révolution

CCN Ballet de Lorraine

zo

17.12.2017

D’à côté

Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

wo

24.01.2018

Mass B

Béatrice Massin & Compagnie Fêtes galantes

Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE

REEKSEN

The Angel Series #1

Creatieopdrachten en coproducties krijgen een belangrijke plek in de programmering van het Concertgebouw, zowel in muziek, dans als beeldende kunsten. Het komende seizoen beleven deze voorstellingen in het Concertgebouw hun première.

© Tim Theo Deceuninck

© Lucas Denuwelaere

Toen Luc Tuymans in 2012 de prachtige muurschildering Angel aanbracht in een zijgang van de hoogste foyer in het Concertgebouw, ontstond meteen ook een bijzondere nieuwe ruimte, de Angel Room. Geïnspireerd door Morton Feldmans Rothko Chapel, bouwt het Concertgebouw sindsdien gestaag aan een reeks composities speciaal geschreven voor deze Angel Room.

Beeldende kunst

20

Creatieopdrachten / Coproducties / Premières

Femke & Lander Gyselinck

do

25.01.2018

Bram De Looze

vr

02.02.2018

La Valse

Raimund Hoghe

za

17.02.2018

Auguri

Olivier Dubois

di

13.03.2018

Achterland

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

wo

04.04.2018

SUNNY

Emanuel Gat / Awir Leon

vr

27.04.2018

L’Inconnue de la Seine

LOD muziektheater

za

28.04.2018

Calamity/Billy

Muziektheater Transparant & Théâtre de la Croix-Rousse

za

12.05.2018

Frederik Neyrinck

do

24.05.2018

Betroffenheit

Kidd Pivot / Crystal Pite & Electric Company Theatre / Jonathon Young

do

07.06.2018

Open call 2018

Muziek op het scherpst van de snede

Première Coproductie Creatieopdracht

21


—  Frederik Neyrinck

Lezingen en debatten, al dan niet met live muziekfragmenten, bieden u een andere kijk op het repertoire.

do

10.08.2017

Cosmic Sounds

Katrien Kolenberg

za

16.09.2017

Metamorfose in muziek, filosofie en beeldende kunst

Alicja Gescinska, Emilie Lauwers en Tmesis

wo

27.09.2017

Dansen op polyfonie

Lecture-performance door Claire Croizé & Etienne Guilloteau

22

Seizoenscomponist

Waar kan een componist zich beter vestigen dan in Wenen. Na studies compositie en piano in Brussel, Stuttgart en Graz, verruilt Frederik Neyrinck het Belgenland voor de heimat van alle grote muziek. En dat er inspiratie te vinden is, bewijzen de talrijke uitnodigingen van gerenommeerde festivals, ensembles en orkesten om nieuw werk te schrijven. In zijn composities zoekt Neyrinck steeds weer naar nieuwe vormen van klanktransformatie: concreet materiaal vervormt steeds weer tot schimmige herinneringen en wazige echo’s.

za

16.09.2017

Tmesis

Debussy Echo & een bewerking van Debussy's Prélude "…bruyères"

zo

17.09.2017

Tmesis

Debussy Echo & een bewerking van Debussy's Prélude "…bruyères"

do

23.11.2017

Ensembl’Arenski

Vagheggiamento

do

18.01.2018

In het hoofd van een componist

5 Klee-Miniaturen

zo

01.10.2017

Lees meer!

Literatuurgesprek op zondag

do

05.10.2017

Pecha Kucha-architectuuravond

Inspirerende metamorfoses in Brugge

vr

27.04.2018

LOD muziektheater

L’Inconnue de la Seine

vr

13.10.2017

Salon Libeer

Gatto speelt Beethovens Vioolsonates

za

12.05.2018

Take Out Obrecht

Creatie concertparcours

wo

18.10.2017

Waar te beginnen?

Lezing over Monteverdi's Mariavespers

do

19.10.2017

Peripheral Thinking

Lecture-performance door William Kentridge

za

21.10.2017

450 jaar Monteverdi. De Mariavespers

Luistercursus

di

24.10.2017

Van postmoderne dans uit de VS naar hedendaagse dans in Vlaanderen

Open Universiteit

vr

03.11.2017

De lichamelijkheid van Jan Fabre

Open Universiteit

di

07.11.201728.11.201

Het vocale oeuvre van Bach

Luistercursus

wo

08.11.2017

Past & present

Debat over WO I

zo

12.11.2017

Stockhausens Zyklus

Lecture-performance door Tom De Cock

do

21.12.2017

De Donkerste Kamer

Kijken en luisteren naar fotografie

do

18.01.2018

In het hoofd van een componist

Lecture-performance door Frederik Neyrinck

vr

26.01.2018

Bach bewerkt

Luistercursus

vr

26.01.2018

Wintergasten

Het hart vol muziek

zo

28.01.2018

Fuga’s voor dummies

Muziekles met Frank Agsteribbe

di

20.02.201806.03.2018

Ludwig Van Beethoven en 'zijn Negende'

luistercursus

zo

04.03.2018

Lees meer!

Literatuurgesprek op zondag

zo

29.04.2018

Lees meer!

Literatuurgesprek op zondag

ma

07.05.2018

Jacob Obrecht. Topmusicus in het 15e-eeuwse Brugge

Luistercursus

wo

09.05.2018

Soldariteit vroeger en nu

Panelgesprek

zo

13.05.2018

De lokroep van de muze

Architectuurlezing

za

19.05.2018

Zingende symfonieën en orkestrale liederen van Gustav Mahler Luistercursus

vr

08.06.2018

Salon Libeer

Volkse wortels in de muziek van Bartók & Kodály

do

21.06.2018

De Donkerste Kamer

Kijken en luisteren naar fotografie

—  Alicja Gescinska

Seizoensdenker

Alicja Gescinska is doctor in de filosofie en maakt sinds haar filosofisch pleidooi De verovering van de vrijheid (2012) naam als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor kranten en tijdschriften. In 2016 kwam haar debuutroman Een soort van liefde uit en maakte ze voor Canvas Wanderlust, een programma waarin ze praatte met kunstenaars, schrijvers en filosofen. Ze houdt van klassieke muziek en laat dit seizoen haar licht schijnen over het programma van Concertgebouw Brugge.

© Fred Debrock

REEKSEN

© Paul Willaert

Lezing & debat

za

16.09.2017

Alicja Gescinska, Metamorfose in muziek, filosofie Emilie Lauwers en Tmesis en beeldende kunst

vr

08.06.2018

Salon Libeer

Volkse wortels in de muziek van Bartók & Kodály

23


—  Emilie Lauwers

Seizoensbeelden

Emilie Lauwers studeerde af als grafisch vormgever, en werkt intussen als scenografe in de opera, als fotografe in het theater en als illustrator van onder meer kinderboeken. Voor de nieuwe seizoensbrochure van het Concertgebouw kon ze al deze aspecten uit haar artistieke praktijk combineren. Het thema metamorfose ligt haar na aan het hart en komt aan bod in zowel haar werk op scène als in haar eigen gravures. Als model voor de fotosessie koos ze de jonge Emma, tegelijk kind en volwassen vrouw. De fotoshoot vond plaats in een verlaten pand in Gent. Een plek met geschiedenis, in verval of opbouw, met veel picturale kwaliteiten en een monumentaal karakter, net als het Concertgebouw zelf. Uit tientallen foto’s werd dit ene suggestieve beeld gekozen; het meisje in balans op een zelfgemaakte constructie van oude en nieuwe stoelen en zeteltjes, klaar om te springen als er iets kantelt. Het daglicht dat binnenvalt als in een klassiek schilderij, de opstelling hedendaags. De muur versleten, haar gezichtje fris. Het begin van nóg een verhaal. Want ook het beeld zelf onderging een transformatie. Emilie ging op de foto’s aan de slag met verf, vuur, scheuren, spuitbussen, krassen en plooien en zo kreeg

© Emilie Lauwers

hetzelfde beeld in elke versie een andere betekenis of sfeer.

24

“Het thema metamorfose ligt mij na aan het hart”


PROGR AMMA

PROGRAMMA

AUGUSTUS P.035  SEPTEMBER P.039 OKTOBER P.042 NOVEMBER P.054 DECEMBER P.071 JANUARI P.083 FEBRUARI P.093 MAART P.100 APRIL P.105 MEI P.110 JUNI P.124 33


VR 04 AUG — ZO 13 AUG 2017

AUG ·

ER ZIT EEN VLEUGJE CONCERT IN ONZE KOFFIE

Voor, na of zonder concert, u bent altijd welkom in het café van het concertgebouw.

MAFESTIVAL

La Divina Commedia

www.concertgebouw.be/cafe ‘Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt!’ Zo luidt het omineuze opschrift van de hellepoort in La Divina Commedia. Het meesterwerk van Dante Alighieri (1265-1321) is het relaas van een denkbeeldige reis door het hiernamaals.

In honderd canto’s doorkruist Dante de hel (Inferno), de louteringsberg (Purgatorio) en het paradijs (Paradiso). MAfestival 2017 treedt in zijn voetsporen voor een muzikale pelgrimage van de Hades naar de hemel. 35


VRIJDAG

ZATERDAG

04 AUG 2017

05 AUG 2017

DINSDAG

08 AUG 2017

WOENSDAG

DONDERDAG

09 AUG 2017

VRIJDAG

10 AUG 2017

11 AUG 2017

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

11.30 Kamermuziekzaal

18.00 Concertzaal

11.30 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal scène

18.00 Live-uitzending door Klara

19.00 Inleiding door Elise Simoens

tickets € 17

tickets € 20

tickets € 10

19.00 Interview met Wouter Van Looy door

tickets € 20 / 36 / 48

tickets € 20 / 28 / 35

Christine Dysers tickets € 27

Cappella Mediterranea & García Alarcón

B’Rock

Monteverdi’s Orfeo

Katrien Kolenberg

Muziektheater Transparant

La casa del diavolo

Telemann & co

Melodie-instrumenten

Cosmic Sounds

Earth Diver

Een verhaal over leven en dood, verlangen en herinnering

Met een bezoek aan het huis van de duivel treedt B’Rock in Dante’s voetsporen

Een ode aan de keizer van de kamermuziek

Talent van morgen vandaag op scène

Kunst en wetenschap onlosmakelijk verbonden

Een portret van een samenleving in crisis

Dat Orpheus de posterboy werd van de vroege opera, is geen toeval. Hij belichaamt de essentie van dit ontluikende genre: de transcendente kracht van poëzie en muziek. Monteverdi’s iconische opera verklankt hoe Orpheus zelfs de hoeders van de onderwereld ontroert met zijn stem en lier.

Boccherini’s parafrase van Glucks ballet over de duivelse Don Juan, La casa del diavolo, resoneert met de Sturm und Drang van Haydns La Passione. Louis Andriessen roept de gedempte sfeer van de Louteringsberg op. Aan de horizon schittert Mozarts paradijselijke 33e symfonie, met een glansrol voor een vroege versie van het Jupitermotief.

Een primeur op het MAfestival: voor één middag ruilen de juryleden van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua hun zitjes in voor het podium. De oude rotten en jonge talenten treden in wisselende formaties voor het voetlicht, met speciale aandacht voor het 250e sterfjaar van Georg Philipp Telemann.

De jonge kandidaten gaan in de finale aan de slag met fragmenten uit Une nuit à Monte-Carlo van Karel Goeyvaerts. Tijdens dit Telemannjaar kunnen ook de concerto’s van deze Duitse barokcomponist niet ontbreken op het programma van deze beloftevolle muzikanten.

Wist u dat de sterren muziek maken? Ze galmen door het universum als reusachtige gongs, elk met hun eigen, unieke geluid. Katrien Kolenberg, professor in de astrofysica, legt uit hoe we kunnen ‘luisteren’ naar de sterren, en wat die ons te vertellen hebben.

Hoe gaan we om met een wereldcrisis, vraagt Earth Diver. Tegen een decor van pest en oorlog beloofde Schütz troost en onsterfelijkheid. Hij klinkt naast nieuw werk van Nikolaus Brass en een tekst van Paul Verrept, terwijl videast Wim Catrysse afdaalt in de mijnschachten van het Russische Barentsburg.

Cappella Mediterranea & Choeur de Chambre de Namur: ensemble Leonardo García Alarcón: leiding Valerio Contaldo: Orfeo Mariana Flores: La Musica, Euridice Giuseppina Bridelli: La Messagiera Anna Reinhold: Proserpina, La Speranza, Ninfa Konstantin Wolff: Plutone Salvo Vitale: Caronte — Claudio Monteverdi (1567-1643) L’Orfeo — organisatie: MAfestival Brugge copresentatie: Concertgebouw Brugge

B’Rock: orkest — Luigi Boccherini (1743-1805) La casa del diavolo

Johan Huys: klavecimbel Jan De Winne: traverso Xenia Löffler: hobo Dorothee Oberlinger: blokfluit Enrico Onofri: viool Marco Testori: cello Mieneke van der Velden: viola da gamba — Het programma wordt later op www.concertgebouw.be bekendgemaakt. — organisatie: MAfestival Brugge copresentatie: Concertgebouw Brugge

De finalisten worden begeleid door BachPlus o.l.v. Bart Naessens — De kandidaten worden op www.mafestival.be bekendgemaakt. — organisatie: MAfestival Brugge copresentatie: Concertgebouw Brugge

Katrien Kolenberg: astrofysica & cello — organisatie: MAfestival Brugge copresentatie: Concertgebouw Brugge

Chorwerk Ruhr: vocaal ensemble B’Rock: orkest Phil Minton: performer/vocalist Florian Helgath: leiding Wouter Van Looy: regie & concept Peter Quasters: licht & scenografie Wim Catrysse: video & scenografie David Van Bouwel: geluidsontwerp Johanna Trudzinski: kostuums — Met muziek van Heinrich Schütz & Nikolaus Brass, op teksten van Paul Verrept — organisatie: MAfestival Brugge copresentatie: Concertgebouw Brugge

36

Louis Andriessen (1939) … miserere… Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Symfonie nr. 33 in Bes, KV319 — organisatie: MAfestival Brugge copresentatie: Concertgebouw Brugge ORKESTRAAL

© Jochen Tack

© Katrien Kolenberg

© Myriam Devriendt

VOCAAL

Joseph Haydn (1732-1809) Symfonie nr. 49 in f ‘La Passione’

AUG ·

AUG ·

© Jean-Baptiste Millot

Jury Jam

Finale Internationale Wedstrijd

KAMERMUZIEK

KAMERMUZIEK

LEZING & DEBAT

MUZIEKTHEATER

37


ZATERDAG

12 AUG 2017

ZATERDAG

MAfestival 2017

ZATERDAG

09 SEP 2017

16 SEP 2017

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

20.00 Kamermuziekzaal

19.00 Inleiding door Elise Simoens

19.15 Inleiding door Jan Christiaens

tickets € 8 (Gratis voor Vrienden van het Concertgebouw en

tickets € 20 / 34 / 42

tickets € 25 / 42 / 57

KEYS-leden)

vr

04.08.2017

20.00

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón / Monteverdi’s Orfeo Concertgebouw, Concertzaal

Hofkapelle München & Vocalconsort Berlin C.P.E. Bach. Die Auferstehung

za

05.08.2017

20.00

B’Rock / La casa del diavolo

za

05.08.2017

22.15

Hathor Consort / Consort Fantasies Sint-Godelieveabdij

zo

06.08.2017

11.3018.00

MAfestival in Lissewege: Rembrandt Frerichs Trio, Ensemble Plus Ultra, Zefiro Torna, Vocalconsort Berlin, Ghalia Benali

ma

07.08.2017

11.30

Voces Suaves / Death and Beyond

Alicja Gescinska, Emilie Lauwers en Tmesis

Orkest van de Achttiende Eeuw

Concertgebouw, Concertzaal

Metamorfose in muziek, filosofie en beeldende kunst

Maria João Pires

Sint-Annakerk

ma

07.08.2017

20.00

Le Concert Étranger / Conversations avec Dieu Sint-Gilliskerk

© Schneider Photography

di

08.08.2017

11.30

Jury Jam / Telemann & co

08.08.2017

20.00

Ensemble Correspondances / Orphée aux Enfers Sint-Jakobskerk

wo

09.08.2017

11.30

In Alto / Purgatorio

© Felix Broede

di

© Emilie Lauwers

Concertgebouw, Kamermuziekzaal

De verlossende apotheose van MAfestival 2017 Het lyrische oratorium Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu (1778) van Carl Philipp Emanuel Bach is een intieme meditatie op de deugden van Christus en het mysterie van zijn verrijzenis. Zelf noemde de componist het terecht een van zijn meesterwerken. De instrumentale delen, de rijkgeschakeerde aria’s, de expressieve recitatieven en imposante koren: stuk voor stuk blinken ze uit in originaliteit en verfijning. Hofkapelle München en Vocalconsort Berlin bundelen hun krachten.

wo

09.08.2017

18.00

Finale Internationale Wedstrijd Musica Antiqua Concertgebouw, Concertzaal

do

10.08.2017

11.30

Katrien Kolenberg / Cosmic Sounds Concertgebouw, Kamermuziekzaal

do

10.08.2017

20.00

Ghislieri Choir & Consort / (Fallen) Angels Sint-Jakobskerk

vr

11.08.2017

11.30

Sollazzo Ensemble / Dante’s troubadours Sint-Annakerk

vr

11.08.2017

20.00

Muziektheater Transparant / Earth Diver

Meesterlijke Maria João Pires stelt talent voor in Mozart & Beethoven

De Seizoensdenker en de maker van de seizoensbeelden in een gesprek over Metamorfose

Al in hun eigen tijd deelden Mozart en Beethoven het koningschap van het klassieke concerto. Tijdgenoten waren ondersteboven van hun muziek, en de jonge Beethoven viel op met een flitsende cadenza voor precies dit Mozart-concerto. Eenmaal aangekomen bij zijn opus 58 had hij het genre helemaal naar zijn hand gezet, met een nieuwe rol voor de pianist. Vanavond soleert én leidt Maria João Pires, en introduceert ze een nieuw talent: Ashot Khachatourian.

Wat betekent het seizoensthema Metamorfose voor denkers van vroeger en nu, en op welke manier ging Emilie Lauwers aan de slag met dit thema voor de seizoensbeelden en bijbehorende tentoonstelling? In een gesprek met Alicja Gescinska en Emilie Lauwers gaan we dieper in op de metamorfose die het Concertgebouw een seizoen lang zal beheersen. Tmesis laat metamorfose in muziek zien met werk van de Seizoenscomponist Frederik Neyrinck.

Orkest van de Achttiende Eeuw: orkest Maria João Pires: pianoforte Ashot Khachatourian: pianoforte — Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Symfonie in D ‘Haffner’, KV385 Pianoconcerto nr. 20 in d, KV466

Alicja Gescinska: filosofe Emilie Lauwers: kunstenaar Tmesis: ensemble — Claude Debussy (1862-1918)

SEP ·

AUG ·

Sint-Gilliskerk

Concertgebouw, Concertzaal scène

vr

11.08.2017

22.15

Vox Clamantis / Via Crucis Sint-Jakobskerk

Hofkapelle München: orkest Vocalconsort Berlin: koor Rüdiger Lotter: viool & leiding Laura Incko: sopraan Daniel Johanssen: tenor Stephan Genz: bariton — Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu, H777 — organisatie: MAfestival Brugge copresentatie: Concertgebouw Brugge

za

12.08.2017

20.00

Hofkapelle München & Vocalconsort Berlin / C.P.E. Bach. Die Auferstehung Concertgebouw, Concertzaal

zo

13.08.2017

10.00 Vélo Baroque / Een muzikale fietstocht & 10.45 door Brugge & het Brugse Ommeland

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Pianoconcerto nr. 4 in G, opus 58

38

Claude Debussy Prélude “…Bruyères” (arr. Frederik Neyrinck) Frederik Neyrinck (1985) Debussy Echo

Tickets & info: www.mafestival.be VOCAAL

Prélude “…Bruyères”

Na de voorstelling wordt de tentoonstelling van Emilie Lauwers officieel geopend bij een goed glas!

ORKESTRAAL

KLAVIER

BEELDENDE KUNST

LEZING & DEBAT

39


ZONDAG

VRIJDAG

17 SEP 2017

WOENSDAG

22 SEP 2017

10.00 Concertgebouw

DONDERDAG

27 SEP 2017

28 SEP 2017

20.00 Concertzaal

20.00 Kamermuziekzaal

20.00 Kamermuziekzaal

19.15 Inleiding door Jan Christiaens

tickets Gratis met een ticket voor Mer- (anders € 8)

19.15 Inleiding door Koen Uvin

tickets € 22 / 32 / 41

Frans gesproken

tickets € 26

abo Orkestraal

abo Kamermuziek

Concertgebouw Circuit

deFilharmonie & Philippe Herreweghe

Openingsfeest

Brahms & Schumann

Lecture-performance door Claire Croizé & Etienne Guilloteau

Brahms & Kurtág Levende cellolegende

SEP ·

SEP ·

© David Samyn

© Benjamin Ealovega

Huisartiest

Miklós Perényi © Szilvia Csibi

Gratis

© NU architectuuratelier / Kab

Miklós Perényi & Dénes Várjon

Dansen op polyfonie

Tussen kunst en architectuur: feestelijke opening van het nieuwe bezoekersparcours

Francesco Piemontesi in de woeste emoties van de romantiek

Een unieke gelegenheid om een wereldpremière vanbinnen te leren kennen

De Hongaarse connectie voor het eerst in Brugge

Bekijk het Concertgebouw met andere ogen! Vanaf 17 september kan u het Concertgebouw en zijn collectie (klank)kunst van woensdag tot zondag bezoeken tijdens een gloednieuw parcours, met verrassende toevoegingen zoals een enorme luistermaquette en een muzikale postkaart. Ontdek dit nieuwe Concertgebouw Circuit, in een ontwerp van NU architectuuratelier, als eerste tijdens een heus openingsfeest op de Autoloze Zondag, met performances en workshops voor het hele gezin!

De piano als vurige vechtjas, wedijverend met een temperamentvol orkest: zo klinkt het Eerste pianoconcerto van Brahms. Hij componeerde het kort nadat Robert Schumann, voor wie hij een immense achting had, een zelfmoordpoging had ondernomen door zich in de ijskoude Rijn te werpen. In zijn Tweede symfonie is Schumann in veel betere doen: het is een pareltje van orkestrale kleuren, spitse ritmes en weemoedige melodieën die de diepten van de romantische ziel peilen.

Choreografen Claire Croizé & Etienne Guilloteau en hun artistiek team gunnen u een blik in de keuken van hun nieuwe productie Mer-, op 30 september in de Sint-Walburgakerk. Deze voorstelling voor vijf dansers en vijf zangers is opgebouwd rond klaagliederen over dood en verdriet van polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw, zoals Ockeghem, de La Rue en Desprez. Met livemuziekfragmenten onthullen de makers de geheimen van deze creatie.

Brahms, meester van de grootse constructies, treedt in contrapunt met de Hongaarse componist Kurtág, meester in de eenvoud. De sonates van Brahms plaatsen de cello als een klassezanger op het voorplan. In Kurtágs muzikale taal lijken de instrumenten wel gebarentaal te spreken. Ze scheppen kleine eilandjes van klank, maar met een ongehoorde zeggingskracht. De Hongaarse handen van Miklós Perényi en Dénes Várjon – oud-student van Kurtág – laten deze kleinoden helemaal openbloeien.

Het volledige programma wordt vanaf juni bekendgemaakt op www.concertgebouw.be — Met onder anderen: ChampdAction: Installatie Love Songs Tmesis: composities van Frederik Neyrinck, Claude Debussy, Camille Saint-Saëns ... Karen Willems: performance op beiaardklokken Benjamin Glorieux: cello — In samenwerking met Archipel en MAfestival

deFilharmonie: orkest Philippe Herreweghe: dirigent Francesco Piemontesi: piano — Johannes Brahms (1833-1897) Pianoconcerto nr. 1 in d, opus 15

Met Etienne Guilloteau, Claire Croizé, Marnix De Cat & leden van het Pluto-ensemble

Miklós Perényi: cello Dénes Várjon: piano — Johannes Brahms (1833-1897) Sonate voor cello en piano nr. 1 in e, opus 38 Sonate voor cello en piano nr. 2 in F, opus 99

Robert Schumann (1810-1856) Symfonie nr. 2 in C, opus 61

ORKESTRAAL

40

KLAVIER

György Kurtág (1926) Selectie uit Signs, Games and Messages Selectie uit Játékok

LEZING & DEBAT

KAMERMUZIEK

41


ZATERDAG

ZONDAG

30 SEP 2017

DONDERDAG

01 OKT 2017, 04 MAA & 29 APR 2018

DONDERDAG

05 OKT 2017

05 OKT 2017

20.00 Sint-Walburgakerk

11.00 Kamermuziekzaal

19.30 Opéra de Lille

20.00 Kamermuziekzaal

19.15 Inleiding door Steven De Belder

tickets € 8

tickets € 49 / 66 inclusief busreis (geen korting)

tickets € 8

tickets € 22

Aantal plaatsen is beperkt

abo Dans PREMIÈRE COPRODUCTIE CONCERTGEBOUW

Mer-

Lees meer!

Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE

Literatuurgesprek op zondag

Pecha Kuchaarchitectuuravond

Mozart. Così fan tutte

Inspirerende metamorfoses in Brugge

Le Concert d’Astrée

SEP ·

OK T ·

© David Samyn

De Republiek Brugge/Dertien12 © Femke den Hollander

Huisartiest

Dans met livemuziek in de stemmige Sint-Walburgakerk

De vinger aan de pols in boekenland

Fatale gedaantewisselingen in een topproductie uit Aix-en-Provence

Een creatief nieuw begin voor zeven plekken in de stad

Mer- is de vuurdoop van Claire Croizé en Etienne Guilloteau (ECCE) als huisartiesten van het Concertgebouw. Vijf dansers bewegen op religieuze en profane polyfonie over grote levensthema’s als dood, verdriet en pijn. Vijf zangers van Marnix De Cats Plutoensemble brengen deze muziek uit de renaissance opnieuw tot leven. De titel Mer- verwijst naar de IndoEuropese wortels van het Franse ‘mourir’. Tegelijkertijd refereert hij aan de zee, la mer ...

Met het boekenprogramma Lees meer! nodigt de Openbare Bibliotheek Brugge boekenliefhebbers op zondagochtend uit in het Concertgebouw om de tijd te nemen voor goede literatuur. Auteurs uit Vlaanderen en Nederland gaan in dialoog met elkaar, steeds tegen de achtergrond van recent werk. Na afloop krijgt het publiek de kans om na te praten met de auteurs en boeken te laten signeren.

Ferrando en Guglielmo zijn verloofd met de zussen Dorabella en Fiordiligi, maar overleeft hun liefde een uit de hand gelopen grap? Concertgebouw Brugge neemt u mee naar Opéra de Lille, waar filmmaker en theaterregisseur Christophe Honoré de twee koppels, onherroepelijk geregeerd door hun verlangens, onder een verschroeiend zonlicht plaatst. Le Concert d’Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm haalt alle sensualiteit uit Mozarts partituur.

Wist u dat de idee van een kleurenklavier, zoals componist Scriabin dit ontwikkelde voor zijn Prometheus-symfonie, de grondslag vormt voor de kleuren die architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem hanteerden in het Concertgebouw? Zoals muziek het ontwerp van Robbrecht & Daem transformeerde, zo worden op deze Pecha Kucha-avond in zeven korte en creatieve presentaties inspirerende architecturale metamorfoses uit de Brugse binnenstad toegelicht.

Claire Croizé & Etienne Guilloteau: choreografie Marnix De Cat: muzikale leiding Pluto-ensemble: vocaal ensemble Hans Meijer: lichtontwerp Anne-Catherine Kunz: kostuums — Composities van onder meer Johannes Ockeghem, Pierre de La Rue, Josquin Desprez, Jean Richafort, Jean Mouton & Guillaume Dufay

Ann De Bie: presentatie — Een organisatie van Openbare Bibliotheek Brugge, Concertgebouw Brugge & Boekhandel De Reyghere

Le Concert d’Astrée: orkest Emmanuelle Haïm: dirigent Christophe Honoré: regie Alban Ho Van: scenografie Thibault Vancraenenbroeck: kostuums Dominique Bruguière: licht Sandrine Lanno: regie-assistentie Ruzan Mantashyan: Fiordiligi Virginie Verrez: Dorabella Jaël Azzaretti: Despina Anicio Zorzi Guistiniani: Ferrando Alessio Arduini: Guglielmo Nicolas Rivenq: Don Alfonso — Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Così fan tutte, KV588

Zeven architectuurprojecten: Dertien12: de Republiek Urbain architectencollectief: project RUTH 3Architecten: project Gouden Boom Studio Thys Vermeulen i.s.m. Carton123: school De Springplank Atelier Tom Vanhee: historische diephuizen Viérin Architecten: Huyze Hertsberge Architectuurbureau West 8 / ingenieursbureau Snoeck & Partners: ‘t Zand — In samenwerking met Archipel

Ga gratis naar de lecture-performance op 27 sep met uw ticket. DANS MET LIVEMUZIEK

42

OUT OF THE BOX

LEZING & DEBAT

LITERATUUR

MUZIEKTHEATER

LEZING & DEBAT

43


ZATERDAG

07 OKT 2017

ZONDAG

WOENSDAG

08 OKT 2017

VRIJDAG

11 OKT 2017

13 OKT 2017

20.00 Concertzaal

15.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

20.00 Kamermuziekzaal

19.15 Inleiding door Yves Knockaert

14.15 Inleiding door Jasper Gheysen

19.15 Inleiding door Elise Simoens

tickets € 22

tickets € 22 / 32 / 41

tickets € 17

tickets € 20 / 28 / 35

abo Orkestraal / Classics CREATIEOPDRACHT CONCERTGEBOUW

Brussels Philharmonic & Gautier Capuçon Lalo, Ravel & Turnage

PREMIÈRE CREATIEOPDRACHT CONCERTGEBOUW

Felix & Fauve Vermeirsch

Abdel Rahman El Bacha

Debussy, Stravinsky, Prokofiev & Vermeirsch

Salon Libeer Gatto speelt Beethovens vioolsonates

Chopin

© Alexander Popelier

OK T ·

OK T ·

© Carole Bella

© Catherine Pluchart

Nieuw concertformat

Orkest van eigen bodem in zuiders programma

Natuurtalent speelt groot repertoire en nieuw eigen werk

Grootse passies van de ‘Poolse Mozart’

Van ambachtsman tot genie: de transformatie van de kunstenaar

Met warm fonkelende orkestkleuren schetsen Ravel en Lalo hun voorliefde voor Spanje. Ravel in zijn Daphnis et Chloé, Lalo in zijn Celloconcerto, een vergeten meesterwerk dat stercellist Gautier Capuçon met vuur verdedigt. In Passchendaele evoceert Turnage met serene hymnes en ijzingwekkende klankuitbarstingen de veldslag die het vredige dorp in 1917 in een onafzienbare graftombe (ofte tombeau) herschiep.

In dit concert van het jonge duo Vermeirsch krijgt u een staalkaart van de cellomuziek uit de 20e eeuw te horen. Terwijl Debussy ongekende horizonten en speeltechnieken in stelling brengt, blaast Stravinsky nieuw leven in de barokke vormtaal, met een vette knipoog naar Pergolesi. In zijn Cellosonate balanceert Prokofiev op het slappe koord tussen vernieuwing en veroordeling door het Sovjet-regime. Benieuwd welke vruchten deze odyssee van de cello afwerpt in het werk van Felix Vermeirsch zelf!

Frédéric Chopin en George Sand vormden een onwaarschijnlijk koppel. Zij, feministisch schrijfster, leefde groots, terwijl hij zich in gezelschap liever op de achtergrond hield. En toch gloeide hun liefde, voor enige tijd dan. In de laatste, steeds minder gelukkige jaren van hun relatie schreef Chopin zijn beste werk, zoals de Mazurkas, opus 59 of de Sonate, opus 58. Abdel Rahman El Bacha tovert met kleuren op een kopie van Chopins favoriete instrument, een Grand Concert Pleyel.

Ludwig van Beethoven slaagde erin om, in tegenstelling tot Mozart 20 jaar eerder, rond te komen zonder officiële betrekking en broodheer. Met deze emancipatie ontstond ook het ideaalbeeld van de kunstenaar als onafhankelijke en geniale schepper. Een thema dat pianist Julien Libeer en cultuurhistoricus Tom Verschaffel uitgebreid onder de loep nemen. Met Lorenzo Gatto illustreert Libeer deze transformatie aan de hand van Beethovens vroegste en laatste vioolsonate.

Brussels Philharmonic: orkest Stéphane Denève: dirigent Gautier Capuçon: cello — Mark-Anthony Turnage (1960) Passchendaele (in opdracht van Concertgebouw Brugge)

Felix Vermeirsch: cello Fauve Vermeirsch: piano — Claude Debussy (1862-1918) Sonate voor cello en piano in d

Abdel Rahman El Bacha: pianoforte, Pleyel 1843 — Frédéric Chopin (1810-1849) Impromptu nr. 3, opus 51 Polonaise héroique, opus 53 2 Nocturnes, opus 62 3 Mazurkas, opus 59 Ballade nr. 4, opus 52 Berceuse, opus 57 Barcarolle, opus 60 Sonate nr. 3, opus 58

Julien Libeer: piano Lorenzo Gatto: viool Tom Verschaffel: cultuurhistoricus — Ludwig van Beethoven (1770-1827) Vioolsonate nr. 1 in D, opus 12 Vioolsonate nr. 10 in G, opus 96

Édouard Lalo (1823-1892) Celloconcerto in d Maurice Ravel (1875-1937) Le tombeau de Couperin Daphnis et Chloé, suite nr. 2

ORKESTRAAL

44

Igor Stravinsky (1882-1971) Suite italienne Sergey Prokofiev (1891-1953) Sonate voor cello en piano in C, opus 119 Felix Vermeirsch (1999) Creatie (wereldpremière, in opdracht van Concertgebouw Brugge)

KAMERMUZIEK

TALENT TELT

KLAVIER

KAMERMUZIEK

LEZING & DEBAT

OUT OF THE BOX

45


CIRCUIT

MATHILDE GEENS EN HALEWIJN LIEVENS VAN NU ARCHITECTUURATELIER & KAB

DE LUISTER — MAQUETTE

Claudio Monteverdi

OK T ·

STORY

‘Met de vernieuwde infrastructuur en het Concertgebouw Circuit wilden wij het Concertgebouw echt open en toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek. In de Luistermaquette – het Concertgebouw 40 keer kleiner – wordt het gebouw met al zijn geluiden een vreemdsoortig instrument dat je zelf kan bespelen. Ontdek wat er gebeurt in de dansstudio, op de Foyer parterre of backstage of draai aan het vliegwiel en luister hoe de Concertzaal en de Kamermuziekzaal een muzikaal duet vormen.’ Concept: NU architectuuratelier & Kab / compositie: Heleen Van Haegenborgh / geluidskunst: Ruben Nachtergaele / realisatie: Atelier Luc Roose Met de steun van de Nationale Loterij

VESPRO DELLA BEATA VERGINE • •

© NU architectuuratelier / Kab

46

WO 18 OKT  — ZA 21 OKT 2017

samengesteld in 1610 aan het Gonzaga-hof in Mantua voor 10 stemmen en een bont instrumentaal ensemble virtuoos spel tussen stemmen en instrumenten, bol van de afwisseling ontroerende solo’s die direct tot het hart spreken

Monteverdi maakte op basis van een ‘ouderwetse’ stijl de meest moderne muziek opgedragen aan paus Paulus V bij wijze van sollicitatie, een stunt die vervolgens op niets uitliep een werk vol citaten waaronder hits als de opening van Orfeo en de hymne Ave maris stella

In samenwerking met Cera

47


WOENSDAG

18 OKT 2017

VRIJDAG

ZATERDAG

20 OKT 2017

ZATERDAG

21 OKT 2017

21 OKT 2017

20.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

10.30-17.00 Studio 1

17.00 Foyer parterre

tickets Gratis met een ticket voor Collegium Vocale Gent

19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt

tickets www.davidsfonds.be/academie

En voor en na de concerten op 20 en 21 okt

op 21 okt (anders € 8)

tickets € 20 / 28 / 35

(€ 98 incl. Collegium Vocale Gent om 20.00)

tickets Gratis met een ticket binnen Topstukweek Monteverdi

abo Barok de luxe / Vocaal

(anders € 8)

M

Bl

ar

ue

gl

co

as

Bo

sv

rg

as

gr

e

eve

Met vader én zoon Prégardien

Een lezing over talloze keuzes en schaarse conclusies

Ignace Bossuyt plaatst Monteverdi’s meesterwerk in zijn context

Een ooggetuige van de woelige Italiaanse 17e eeuw

Anima Eterna Brugge

450 jaar Monteverdi. De Mariavespers

Monteverdi, l’inventeur de l’opéra

Monteverdi’s grootste hits

Luistercursus

Documentaire

Monteverdi’s bekendste werk is muzikaal en historisch ongetwijfeld een monument, maar de Mariavespers blijven ondanks hun faam met vragen omgeven. Hoe kun je als uitvoerder, geconfronteerd met zo’n ongelooflijke bron, te werk gaan? Musicoloog – en tevens muzikant – Peter Van Heyghen, die Philippe Herreweghe voorzag van musicologisch Monteverdiadvies, ondermijnt in zijn lezing het imago van een onaantastbaar kustwerk.

Monteverdi met twee van de meest veelzijdige en expressieve tenoren van vandaag, en de karaktervolle Noorse mezzo Marianne Beate Kielland: in goed gezelschap is het heerlijk feesten! Jos van Immerseel maakt 40 jaar na zijn legendarische Orfeo, een briljante synthese van oud en nieuw, een selectie uit de meest dramatische werken van muziekpionier Claudio Monteverdi. Het belooft een herontdekking te worden.

In 2017 gedenken we dat Claudio Monteverdi 450 jaar geleden geboren werd. De muziek die hij ons naliet, was voor die tijd modern en revolutionair en ze heeft ook nu nog niets van haar expressiviteit verloren. Een van Monteverdi’s bekendste werken zijn de Mariavespers. Ignace Bossuyt neemt de Westerse vespercomposities onder de loep, met bijzondere aandacht voor die van Monteverdi.

Op 24 februari 1607 vond in het hertogelijk paleis in Mantua de première plaats van wellicht de allereerste opera: Monteverdi’s L’Orfeo. Deze documentaire, gemaakt voor cultuurzender Arte, volgt de componist van deze innovatie op zijn lange weg, via documenten, locaties en vooral muziek. In dialoog met moderne uitvoerders ontstaat een portret dat leest als een roman: Monteverdi maakt in zijn 76 levensjaren kennis met onder anderen Veronesi, Galileo, en de eerste Cervantes-edities.

Peter Van Heyghen: lezing

Anima Eterna Brugge: ensemble Jos van Immerseel: klavecimbel, orgel & leiding Marianne Beate Kielland: mezzosopraan Christoph Prégardien: tenor Julian Prégardien: tenor — Claudio Monteverdi (1567-1643) Il combattimento di Tancredi e Clorinda Lamento d’Arianna

Ignace Bossuyt: docent — In samenwerking met Davidsfonds Academie

Philippe Béziat: regisseur Jean-Stéphane Michaux: producent (Camera Lucida) met onder anderen Scherzi Musicali en Christophe Rousset — Lengte: 52 minuten

Waar te beginnen?

OK T ·

Liefde, afgunst en berouw worden tastbaar in muziek

©

Lezing over Monteverdi’s Mariavespers

OK T ·

©

En een selectie uit Il ritorno d’Ulisse in patria, L’Orfeo en de madrigalen

LEZING & DEBAT

48

VOCAAL

LEZING & DEBAT

FILM

49


ZATERDAG

DONDERDAG

21 OKT 2017

19 OKT 2017

20.00 Concertzaal

19.00 Kamermuziekzaal

14.00-17.00 Kamermuziekzaal

19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt

tickets € 15 incl. bezoek tentoonstelling Kentridge

tickets Gratis met een ticket voor Bach. Cellosuiten (anders € 8)

tickets € 23 / 35 / 46

in het Sint-Janshospitaal

abo Topstuk

Engels gesproken

Lecture-performance door William Kentridge

Monteverdi’s Mariavespers

Open Universiteit

OK T ·

Binnenkijken in het hoofd van een befaamde kunstenaar

Spijker uw kennis bij over de geschiedenis van de hedendaagse dans

Aan de vooravond van zijn tentoonstelling Smoke, Ashes, Fable in het Sint-Janshospitaal komt de beroemde Zuid-Afrikaanse artiest William Kentridge naar Brugge voor een lecture-performance in het Concertgebouw. Vooral beroemd om zijn Drawings for Projection (1989-2011) en zijn theaterregies, gaat Kentridge in Brugge in op thema’s als trauma en genezing. In een lezing met verbluffende visuals verkent hij de drijvende processen achter zijn artistieke creatie.

Tijdens de jaren 1950 rekende Merce Cunningham in de VS af met de principes van het expressionisme. In de daarop volgende decennia creëerde onder meer Lucinda Childs invloedrijk werk aan het Judson Dance Theater in New York. Ondertussen groeiden er uit de school van Maurice Béjart ook enkele grondleggers van de hedendaagse dans in Vlaanderen. Anne Teresa De Keersmaekers eerste voorstellingen in de jaren 1980 vertonen duidelijke invloeden van het Amerikaanse minimalisme, maar dan met een geheel eigen stempel.

William Kentridge: lezing — In samenwerking met Musea Brugge

Annelies Van Assche: docent — In samenwerking met Ghent University, Faculty of Arts and Philosophy, Research centre S:PAM (Studies in Performing Arts & Media)

Collegium Vocale Gent: ensemble Philippe Herreweghe: dirigent Dorothee Mields, Barbora Kabátková: sopraan William Knight, Benedict Hymas: hoge tenor Samuel Boden, Reinoud Van Mechelen: tenor Peter Kooij, Wolf Matthias Friedrich: bas Peter Van Heyghen: wetenschappelijk advies — Claudio Monteverdi (1567-1643) Vespro della Beata Vergine

Ga gratis naar de lezing op 18 okt met uw ticket. VOCAAL

50

© Marc Shoul

© Michiel H endryck x

OK T ·

Collegium Vocale Gent

Van postmoderne dans uit de VS naar hedendaagse dans in Vlaanderen

Peripheral Thinking

Het topstuk

Mantua bleek te klein voor Monteverdi. Het sprankelende maar veeleisende hof van de Gonzaga’s begon te knellen, en een regelmatige, prestigieuze kerkjob als maestro di cappella lonkte. Maar dan had de componist na jaren vol opera’s en madrigalen wel een portfolio religieuze muziek nodig. Het werd de publicatie in 1610 van een mis en een set vesperpsalmen, nu gekend als Vespro della Beata Vergine. Monteverdi slaat hier een brug tussen de oude meerstemmige kerkmuziek – een erfenis uit onze streken – en de ontluikende barok. Heel klassiek verwerkt hij de gregoriaanse psalmmelodieën in een nieuwe stijl die schittert en straalt van virtuositeit, stemmen en instrumenten spelen een spannend spel om elkaar te overtreffen. En zelfs al is dit juweel ongetwijfeld Monteverdi’s bekendste compositie, er blijft nog volop te ontdekken. Philippe Herreweghe en Peter Van Heyghen geven samen hun visie op het meesterwerk vorm. Een uniek en niet te missen concert.

24 OKT 2017

Rosas danst Rosas © Jean-Luc Tanghe

De gedroomde cast voor Monteverdi’s kleurrijke lofzang

DINSDAG

LEZING & DEBAT

BEELDENDE KUNST

LEZING & DEBAT

51


DINSDAG

DONDERDAG

24 OKT 2017

ZATERDAG

26 OKT 2017

20.00 Concertzaal

19.30 & 21.00 Concertzaal scène

Nagesprek door Steven De Belder

tickets € 26

28 OKT 2017 Gratis

10.30 Concertgebouw & de Brugse binnenstad

tickets € 20 / 28 / 35 abo Dans COPRODUCTIE CONCERTGEBOUW

Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Guihen Queyras / Rosas

Iedereen Klassiek

CLUB Surround

Hét feest van de klassieke muziek

Symfonieorkest Vlaanderen

Wie er de afgelopen jaren bij was, kan erover getuigen: zó vier je feest met klassieke muziek. Klassiek is er in alle maten en gewichten, voor alle emoties en gelegenheden: Iedereen Klassiek neemt alles en iedereen mee in een vrolijk bad klassieke muziek. Samen met initiatiefnemer Klara en de vele partners in Brugge bereidt het Concertgebouw een uitbundig programma voor, met vertakkingen in de hele binnenstad.

© Anne Van Aerschot

Huisartiest

Bachs beroemde Cellosuites blootgelegd door vijf dansers

Beleef Tchaikovsky en Sibelius in het hart van het orkest

In deze nieuwe creatie van Anne Teresa De Keersmaeker worden de alom bekende Cellosuites van Bach bewerkt, bevraagd en gedanst. De wereldbefaamde cellist Jean-Guihen Queyras speelt live in deze choreografie voor drie dansers en twee danseressen, waaronder De Keersmaeker zelf. De fascinerende symbiose van muziek en dans onthult zowel het wezen van elke suite afzonderlijk als hun onderlinge wisselwerking in de totaliteit van de cyclus.

Neem plaats middenin het orkest en ervaar muziek op een fysieke manier. Klanken komen uit alle richtingen, bewegen doorheen de ruimte en weven zich tussen het publiek. Symfonieorkest Vlaanderen laat haar binnenste zien. Klara-stem Sander De Keere en dirigent Jan Latham-Koenig begeleiden u op deze uitzonderlijke en unieke trip. CLUB Surround nodigt uit tot volstrekt unieke belevenissen, op de lip van de klankproductie, in het zog van de trilling, kortom in de muziek. Wie er eens geweest is, wil er nooit meer weg.

Anne Teresa De Keersmaeker: choreografie Jean-Guihen Queyras: cello Anne Teresa De Keersmaeker, Marie Goudot, Michaël Pomero, Julien Monty & Boštjan Antončič: creatie & dans An D’Huys: kostuums Luc Schaltin: lichtontwerp — Johann Sebastian Bach (1685-1750) Zes Cellosuites, BWV1007-1012

Symfonieorkest Vlaanderen: orkest Jan Latham-Koenig: dirigent Sander De Keere: moderator — Pyotr Il’yich Tchaikovsky (1840-1893) Selectie uit Symfonie nr. 2 , opus 17

György Kurtág (1926) Selectie uit Signs, Games and Messages

Peter Vermeersch (1959) Round-A-Bouts (Acoustic Power Tune)

Jean Sibelius (1865-1957) Selectie uit Pelléas et Mélisande, opus 41

Ga gratis naar de Open Universiteit op 24 okt met uw ticket. DANS MET LIVEMUZIEK

52

ORKESTRAAL

OUT OF THE BOX

© Lucas Denuwelaere

OK T ·

Zoals steeds warmen we op met Zot van Bach en traditiegetrouw sluit Brussels Philharmonic af, ditmaal met enkele bekende klassiekers op de lessenaar. Nodig voor dit gratis evenement dus familie en vrienden uit en laat hen kennismaken met de kracht en schoonheid van Bach, Beethoven en Brugge.

OK T ·

Bach. Cellosuiten (werktitel)

Kom gratis proeven van Bach, Beethoven en Brugge Brussels Philharmonic, Le Concert d’Anvers, Vlaams Radio Koor, Revue Blanche, Terra Nova, Syrène Saxofoonkwartet, Marc Erkens, Zefiro Torna, Thomas Vanderveken, Lorenzo Gatto & Young Belgian Strings — Met muziek van Bach, Vivaldi, Piazzolla, Dvořák, Barber, Prokofiev, Whitacre, Lassus, Pärt, Richter … — In samenwerking met Klara, Brugge Plus, Conservatorium Brugge & de Stad Brugge

ORKESTRAAL

VOCAAL

KAMERMUZIEK

KLAVIER

FAMILIEVOORSTELLING

53


DONDERDAG

DO 02 NOV — ZO 05 NOV 2017

ZATERDAG

02 NOV 2017

04 NOV 2017

14.00-16.00 Forum 6

10.00, 11.30 & 16.00 Studio 1

tickets € 8 (geen korting)

tickets € 6 (-26 jaar) / € 12 (volwassenen)

Voor kinderen van 10 tot 12 jaar

(ook peuters & kleuters hebben een ticket nodig) Voor kinderen van 2 tot 4 jaar

1, 2, 3 dans!

Glimp

Dansworkshop

Oorkaan Winnaar van twee YAMawards

KRIKRAK In de herfstvakantie zetten de Brugse cultuurhuizen hun deuren open voor een superleuk familiefestival. Ook in het Concertgebouw laten we het jonge geweld in vier activiteiten mooie momenten beleven rond dans en muziek. Hou vanaf september krikrak.be en het KRIKRAK-boekje in de gaten voor het volledige programma! 54

© Emilie Vercruysse

Twee topdansers laten kinderen kennismaken met hedendaagse dans

Peuters ontdekken hoe kleur transformeert in klanken en beelden

Je hebt een wrikkelkont, je houdt ervan om als een gek voor de spiegel te dansen en stilzitten bij een leuk deuntje op de radio lukt al helemaal niet meer? Dan is deze dansworkshop je op het lijf geschreven. Claire Croizé en Etienne Guilloteau, twee dansers en choreografen van ons huisgezelschap ECCE, zetten je in beweging. En hoe!

Hoe klinkt kleur? Wie kan de maan verstaan? En wat zegt de zon? Wat klinkt lager, een bas of een trom? Hoeveel kleuren heeft een droom? Glimp neemt je mee naar een betoverende droomwereld, waarin jazzy klanken en kleurrijke beelden een spannend spel met elkaar en met jou spelen. Een wereld waarin muziek, beeld, techniek, musici en publiek een bijzondere vriendschap aangaan.

Claire Croizé & Etienne Guilloteau: dansdocenten

Lotte van Dijck: zang & tekeningen Tony Overwater: contrabas, violone & composities Rob Kloet: percussie & composities

Kunstkrakers in de stad

In samenwerking met KAAP, Cultuurcentrum Brugge, Musea Brugge, de Openbare Bibliotheek Brugge & Brugge Plus

NOV ·

NOV ·

© Tim Theo Deceuninck

Huisartiest

Bram de Goeij: regie Merijn Schilte: decorbouw Atty Kingma: kostuums Machiel Veltkamp/Maplab: ontwikkeling software Remko Smids: techniek Koos de Vries: lichtontwerp Paul Zwarenstein: assistentie techniek

DANS

FAMILIEVOORSTELLING

55


ZATERDAG

ZONDAG

04 NOV 2017

VRIJDAG

05 NOV 2017

VRIJDAG

03 NOV 2017

03 NOV 2017

15:00 Kamermuziekzaal

10.00-12.00 Concertgebouw

14.00-17.00 Kamermuziekzaal

19.30 Concertzaal

tickets € 6 (-26 jaar) / € 12 (volwassenen)

tickets € 8 (geen korting)

tickets Gratis met een ticket voor Belgian Rules /

19.15 Inleiding door Edith Cassiers

Voor kinderen van 6 tot 8 jaar

Voor kinderen van 8 tot 10 jaar

Belgium Rules (anders € 8)

tickets € 20 / 28 / 35 BELGISCHE PREMIÈRE

Workshop foto’s bewerken voor kinderen

Jan Fabre & Troubleyn

© Wonge Bergmann

© Emilie Vercruysse

NOV ·

Open Universiteit

Beleef klassieke muziek tussen de muzikanten

Een oude foto wordt een kunstwerk

Het oeuvre van Jan Fabre onder de loep

Jan Fabre fileert zijn vaderland in een totaalspektakel van dans, muziek en tekst

Dansende strijkstokken zoeven rakelings langs je oren, tokkelende snaren vlakbij je hoofd. Dichter bij muzikanten kan je niet zitten. Uit hun violen en cello’s toveren zes muzikanten een Boheems bos, kabbelende beekjes, vrolijke feeën en vurige dansers. Een sprookjeswereld die illustrator Julie Van Wezemael ter plekke leven inblaast.

We gaan aan de slag met een reeks oude foto’s. We bewerken ze met spuitbussen, maken er krassen op of kleuren ze in met stiften of verf. Foto’s van oude heren in een deftig pak worden ineens allerliefste monsters en een chique dametje verander je in een sprookjesfee. Dan is het jouw beurt om foto’s te nemen met een polaroidcamera. Ook dat zelfportret mag je helemaal opleuken. Jezelf omtoveren in een piraat, griezel of prinses? Niks is onmogelijk.

In de jaren 1980 en 1990 creëren Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Fabre, Jan Lauwers, Wim Vandekeybus en later ook Alain Platel spraakmakende voorstellingen. Met hun nieuwe vormentaal, hun expliciete aandacht voor lichamelijkheid en hun eigenzinnige benadering van taal en tekst brachten deze choreografen van ‘De Vlaamse Golf’ een schokgolf teweeg in het danslandschap. In deze Open (Universiteits-)les staat Jan Fabre centraal, met zijn hoogsteigen visie op het menselijk lichaam en zijn bijzondere omgang met clichés, stereotypen en iconen.

Zoals Fellini zijn Roma maakte als ode aan zijn stad, zo wil Jan Fabre een ode brengen aan zijn land. Hij wil die plezierige zottigheid van onze cultuur met de hele wereld delen. Het is niet de zelfkant van de samenleving die Fabre toont: wel de ironie, die nooit cynisch wordt. Hij verheerlijkt de subversieve kracht van onze verbeelding. Belgian Rules / Belgium Rules is Fabres theatrale ‘selfie’ van zijn roots. Muzikant Raymond van het Groenewoud schrijft de lijfliederen en Johan de Boose de tekst.

Salagon Quartett: muziek Julie Van Wezemael: live illustraties Sterre De Raedt: verteller

Emilie Lauwers: docent

Christel Stalpaert: docent — In samenwerking met Ghent University, Faculty of Arts and Philosophy, Research centre S:PAM (Studies in Performing Arts & Media)

Jan Fabre: concept & regie Miet Martens: dramaturgie Edith Cassiers: assistentie dramaturgie Johan de Boose: tekst Raymond van het Groenewoud & Andrew Van Ostade: muziek Kasia Mielczarek & Jonne Sikkema: kostuums Annabelle Chambon, Cédric Charron, Tabitha Cholet, Anny Czupper, Stella Höttler, Ivana Jozic, Gustav Königs, Merel Severs, Kasper Vandenberghe, Andrew Van Ostade en anderen: performance Andre Schneider: technische leiding Sebastiaan Peeters: productiemanager Wout Janssens: techniek — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

FAMILIEVOORSTELLING

56

Belgian Rules / Belgium Rules

BEELDENDE KUNST

LEZING & DEBAT

NOV ·

Tussen het strijksextet van Antonín Dvorák

De lichamelijkheid van Jan Fabre

© Angelos / Jan Fabre

Pimp je portret

© Tim Theo Deceuninck

Salon Salagon

DANS MET LIVEMUZIEK

57


ZATERDAG

ZONDAG

04 NOV 2017

05 NOV 2017

20.00 Kamermuziekzaal

15.00 Kamermuziekzaal

19.15 Inleiding door Piet De Volder

14.15 Inleiding door Bruno Forment

tickets € 26

tickets € 22

abo Kamermuziek

Benjamin Britten Erik Bosgraaf & Francesco Corti

Schubert & Dvorák

Telemann. Blokfluitsonates

Kamermuziekklassiekers krijgen nieuwe glans op oude snaren

Twee allesdurvers wagen zich aan Telemann

Het strijkkwintet van Schubert behoort tot de topwerken van het 19e-eeuwse kamermuziekrepertoire. Twee maanden voor zijn dood schreef hij dit emotionele stuk, met een tweede cello voor een mooie sonoriteit in het lage register. Pas decennia later kreeg het werk de verdiende waardering en erkenden luisteraars de bovennatuurlijke schoonheid van de muzikale lijnen. Vijftig jaar later schreef Dvořák zijn buitengewoon rijke strijksextet. De meeslepende Slavische stijl zal u niet onberoerd laten.

Telemann was in zijn tijd beroemder dan Bach. En nu? Hoewel hij meer dan 6.000 zeer afwisselende werken schreef, is Telemanns muziek vandaag maar zelden te horen. Hoog tijd dus om deze barokke reus in dit jubileumjaar – hij stierf 250 jaar geleden – voor het voetlicht te zetten. Blokfluit-superster Erik Bosgraaf speelt met de Italiaanse klavecinist Francesco Corti Telemanns Blokfluitsonates: vrolijke, ingenieuze en hartverwarmende muziek, waarin Telemann de destijds populaire Europese muziekstijlen verkent.

Salagon Quartett: Christine Busch: viool Lisa Immer: viool Sebastian Wohlfarth: altviool Gesine Queyras: cello

Erik Bosgraaf: blokfluit Francesco Corti: klavecimbel — Georg Philipp Telemann (1681-1767) Blokfluitsonates, TWV41 — In samenwerking met Organisatie Oude Muziek (Utrecht)

Katya Polin: altviool Christoph Dangel: cello — Franz Schubert (1797-1828) Strijkkwintet in C, D956

58

WAR REQUIEM • •

WO 08 NOV  — ZA 11 NOV 2017

Antonín Dvořák (1841-1904) Strijksextet in A, opus 48

KAMERMUZIEK

NOV ·

NOV ·

© Marco Borggreve

Salagon Quartett

KAMERMUZIEK

In samenwerking met Cera

de Britse pacifist Benjamin Britten componeerde het werk in 1961-62 voor de première koos Britten bewust voor een Russische, Britse en Duitse solist de muziek is gezet op traditionele misteksten en gedichten van ‘war poet’ Wilfred Owen na de première van het werk werd er op verzoek van Britten niet geapplaudisseerd

voor een monsterbezetting: sopraan, tenor en bariton, koor, jongenskoor, orgel, orkest en kamerorkest in 1967, dus exact vijftig jaar na de slag bij Passendaele, dirigeerde Britten zelf het werk in Ieper, in aanwezigheid van koning Boudewijn en koningin Fabiola

59


WOENSDAG

VRIJDAG

08 NOV 2017

VRIJDAG & ZATERDAG

10 NOV 2017

10 & 11 NOV 2017

20.00 Kamermuziekzaal

22.00 Concertgebouw

20.00 Concertzaal

tickets Gratis met een ticket voor Bochumer Symphoniker

Gratis

19.15 Inleiding door Jan Christiaens

op 10 of 11 nov (anders € 8)

tickets € 25 / 42 / 57

Engels gesproken

abo Topstuk (10 nov)

Ti

Jo

m

hn

Th

Be

eo

ni s

De

to

n

ce

un

in c

k

Het topstuk

©

NOV ·

Wat kunnen we vandaag doen om te vermijden wat 100 jaar geleden gebeurd is? En hoe kan kunst helpen in het verwerken van traumatische ervaringen? Naar aanleiding van de topstukweek rond Benjamin Brittens War Requiem gaat een internationaal panel op zoek naar antwoorden, onder leiding van de rector van het Europacollege en WO I-specialist Jörg Monar. Aangrijpende gedichten van oorlogsdichter Wilfred Owen geven ruimte tot reflectie tussendoor.

Soundcast, de jongerengroep van Concertgebouw Brugge, zet een bijzonder project op poten rond Brittens indrukwekkende War Requiem. Meer dan dertig jonge kunstenaars pakken het Concertgebouw in met beeldende kunst, tekst en installaties. Laat u verrassen door dit kunstenparcours en geniet tussendoor van de vele concertjes, performances en dj-sets.

De samenstelling van het panel wordt later bekendgemaakt op www.concertgebouw.be — In samenwerking met het Europacollega

Het volledige programma wordt bekendgemaakt in september. De tentoonstelling loopt tot zondag 19 nov 2018.

TALENT TELT

BEELDENDE KUNST

OUT OF THE BOX

Bochumer Symphoniker

in

©urated by Soundcast

h Fe

Debat over WO I

to p

FRONT

hris

Past & present

LEZING & DEBAT

60

Parcours en performances met jonge kunstenaars

©C

NOV ·

Specialisten over hoe WO I tot op vandaag nazindert

©

Britten. War Requiem Een kathedraal van klank, dat is het minste wat je van Benjamin Brittens War Requiem kan zeggen. Dit breedopgezette werk voor twee koren, twee orkesten, orgel en zangsolisten klonk voor het eerst in de heropgebouwde Coventry Cathedral, die in de Tweede Wereldoorlog in een puinhoop was herschapen. Met het gigantische klankapparaat produceert de componist nu eens golven van geluid die de luisteraar overspoelen, dan weer diepgevoelde, dichterlijke taferelen die de blik naar binnen richten. Ronduit pakkend is de manier waarop Britten de tijdloze Latijnse dodenmis voortdurend doorsnijdt met de deerniswekkende oorlogspoëzie van Wilfred Owen. Als geen ander wist deze dichter-soldaat uit de Eerste Wereldoorlog de gruwel van de loopgraven onverbloemd in verzen te vatten. Poëzie die nog naar modder ruikt, in contrapunt met de gepolijste gezangen van de kerkelijke dodenliturgie: hartverscheurender kan de kreet naar duurzame vrede niet klinken! — Dit evenement maakt deel uit van Gone West, de culturele herdenking van WO I door de Provincie West-Vlaanderen. Meer info op www.gonewest.be

Bochumer Symphoniker: orkest Rotterdam Symphony Chorus: koor Octopus Symfonisch Koor: koor Steven Sloane: dirigent Sarah-Jane Brandon: sopraan Ben Johnson: tenor Thomas Bauer: bas — Benjamin Britten (1913-1976) War Requiem, opus 66 — Ga gratis naar het debat op 08 nov met uw ticket.

ORKESTRAAL

VOCAAL

61


D

ev

os

NOV ·

STORY

ZO 12 NOV — ZO 19 NOV 2017

©

Ju

li a

n

‘Als dansliefhebber vind ik de voorstellingen hedendaagse dans in het Concertgebouw intrigerend. Deel uitmaken van Soundcast is heel boeiend. Heerlijk om te ervaren hoe we als groep, elk met zijn eigen talent, onze passies delen. In de hoop zoveel mogelijk mensen mee te laten genieten van al het moois dat het Concertgebouw te bieden heeft, bijvoorbeeld tijdens FRONT op 10 november.’ Emma Meerschaert, lid van Soundcast, de Jongerengroep van het Concertgebouw

62

BEAT IT! Elke mens wordt blind geboren, maar horen doen we al lang vóór onze geboorte. In de baarmoeder is het kind ondergedompeld in een sonoor continuüm beheerst door de stem en vooral de stevige hartslag van de moeder. Zes dagen lang keren we terug naar onze vroegste muzikale herinneringen en leggen percussie en beats de link tussen oude en nieuwe

Percussiefestival zonder grenzen muziek, tussen westerse en buiten-Europese muziek en dans. Iconische werken van Stockhausen en Dufourt, percussiegrootmeesters als Keiko Abe en Martin Grubinger, maar ook gloednieuwe werken van Verstockt en Henderickx vormen het kloppende hart in dit percussiefestival.

63


ZONDAG

WOENSDAG

12 NOV 2017

DONDERDAG

15 NOV 2017

VRIJDAG

16 NOV 2017

17 NOV 2017

15.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal scène

20.00 Stadsschouwburg

20.00 Concertgebouw

tickets Gratis met een ticket voor Beat it! (anders € 8)

19.15 Inleiding door Klaas Coulembier

19.15 Inleiding

19.15 Inleiding door Pauline Driesen

tickets € 17

tickets € 12 / 18 / 21

tickets € 22

CREATIEOPDRACHT CONCERTGEBOUW

PREMIÈRE CREATIEOPDRACHT CONCERTGEBOUW

Stockhausens Zyklus

KASK & Koninklijk Conservatorium Gent

Medium & Losari Maskerdans

Beat that!

Lecture-performance door Tom De Cock

Erewhon. Symfonie voor percussie en visuals

Rianto & Nani Topeng Losari Cirebon

Percussie versus elektronica Met gamelanorkest

Hét iconische percussiewerk

Vijf percussionisten en een robot in een slagwerksalvo

In Erewhon, Hugues Dufourts symfonie voor zes slagwerkers en maar liefst 150 percussie-instrumenten, beschrijft de componist de geboorte en gedaanteverwisseling van de klank: golven, stromen, schitteringen, trillingen, conflicten … Trommels uit de Sahara, Turkse cimbalen en Thaise gongs scheppen een denkbeeldig landschap à la Edgar Allan Poe. Zes slagwerkers van het Koninklijk Conservatorium nemen de uitdaging aan om deze wonderlijke krachttoer 51 jaar na de creatie weer tot leven te wekken. Studenten Mediakunst van KASK visualiseren dit pareltje via videoprojecties.

Het Belgische kunstenfestival Europalia Indonesia strijkt ook in Brugge neer met deze double bill. De Javaanse danser Rianto leerde in zijn thuisstreek van oude meesters de genderoverschrijdende lenggerdans. Voor zijn solo Medium werkt hij samen met de toonaangevende Indonesische cineast Garin Nugroho, en met percussionist / vocalist Cahwati. In het tweede luik van de avond begeleidt een indrukwekkend gamelan-ensemble – een orkest met traditionele Javaanse slaginstrumenten – de Topeng Cirebon, een typische gracieuze maskerdans uit West-Java.

Elke technologische vooruitgang is niet alleen een extensie van de menselijke mogelijkheden, maar meteen ook een amputatie. Met die dualiteit spelen Wim Henderickx en Serge Verstockt in hun nieuwe werken voor elektronica en percussie. Van een zacht maar verontrustend ritselen in een pikdonkere concertzaal tot extatische drum-‘n-bass en adembenemende klankvelden: in drie korte concerten krijgen percussieen elektronische instrumenten een hoofdrol toebedeeld. Muziek die onvermijdelijk bij de keel grijpt.

Tom De Cock: percussie — Karlheinz Stockhausen (1928-2007) Zyklus — In samenwerking met Ictus

Wim Konink: muzikale leiding Studenten Conservatorium - School of Arts - HoGent: slagwerkensemble Hangaar (Frederik Jassogne & Bart Moens): coaching video & scenografie Studenten KASK - School of Arts - HoGent: video & scenografie — Hugues Dufourt (1943) Erewhon — In samenwerking met KASK & Koninklijk Conservatorium van de Hogeschool Gent

— Medium Rianto: dans Cahwati: percussie & vocals Garin Nugroho: dramaturgie

ChampdAction: ensemble Marcel Andriessen, Teun Verbruggen, Bruno Meeuws, Tsubasa Hori: percussie Benjamin Van Esser: live electronics Wim Henderickx: live electronics Dominique Vleeshouwers: percussie — Serge Verstockt (1957) Creatie voor decap drumstel (wereldpremière, in opdracht van Concertgebouw Brugge) DRIE

KAMERMUZIEK

TALENT TELT

— Losari Maskerdans Nuranani Manan Irman: choreografie Nuranani Manan Irman, Eza Kusma Puteri & Qory Ashifa Yulandar: dans Warsono, Rohardi, Rubin, Casbandi, Sajum, Mutirah, Taningsih, Mutara & Sopendi: gamelan-ensemble — In het kader van Europalia Indonesia In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

DANS MET LIVEMUZIEK

WERELDMUZIEK

NOV ·

© Georges Peeters

Live percussie bij twee uitzonderlijke Indonesische dansstijlen

Karlheinz Stockhausens Zyklus staat vandaag geboekstaafd als mijlpaal in de moderne percussieliteratuur. Niet alleen door het gebruik van grafische notatie, maar ook door het grote aantal instrumenten en niet het minst door de revolutionaire compositietechniek. Tom De Cock speelt het werk tweemaal en diept tussendoor alle geheimen voor u op. Dit resulteert zonder twijfel in twee totaal verschillende en verhelderende luisterervaringen.

LEZING & DEBAT

64

© Hadi Prayogo

© Astrid Karger

© Tom De Cock

NOV ·

Stilstaan bij een mijlpaal uit de slagwerkgeschiedenis

Twee wereldcreaties

Wim Henderickx (1962) Creatie ‘Angel Series’ voor percussie en elektronica (wereldpremière, in opdracht van Concertgebouw Brugge)

KAMERMUZIEK

OUT OF THE BOX

65


ZATERDAG

18 NOV 2017

ZONDAG

ZONDAG

19 NOV 2017

20.00 Concertzaal

11.00 Kamermuziekzaal

19.15 Inleiding door Francis Maes

tickets € 22

tickets € 22 / 32 / 41

Beat it!-dagpas € 26

19 NOV 2017 Vier concerten in een voordelige dagpas

ZONDAG

19 NOV 2017

19 NOV 2017

14.00 Concertzaal scène

15.30 Kamermuziekzaal

17.00 Concertzaal

tickets € 17

tickets € 17

tickets € 17

Beat it!-dagpas € 26

Beat it!-dagpas € 26

Beat it!-dagpas € 26

Flamer

Mohammad Reza Mortazavi

Keiko World

Koen Plaetinck & Miyoune Kim

Femke & Lander Gyselinck

Virtuoze Iraanse percussiemuziek

Keiko Abe & Keiko Abe Marimba Orchestra

Acht stokken, twee marimba’s en Bach

Jennifer Lopez heruitgevonden op de grens tussen dans en muziek

Iraanse grootmeester op traditionele percussieinstrumenten

Japanse marimbalegende speelt eigen werk

Voordat Oostenrijker Martin Grubinger op het toneel verscheen, stonden percussionisten achterin het orkest. Nu schrijven componisten als Tan Dun en Peter Eötvös werken speciaal voor hem. Duns Tears of Nature lijkt geschreven voor een veelarmige octopus en ook Eötvös drijft de solist tot extreme uitersten. Een kolfje naar de hand van percussie-acrobaat Martin Grubinger. Zelden zag u zoveel duizelingwekkende virtuositeit.

Of Bach zich in zijn graf zou omkeren bij de uitvoering van zijn werk op een modern instrument als de marimba, weten wij niet. Waarschijnlijk niet. Zelf hield hij ervan te experimenteren met eerder ongebruikelijke instrumenten. Koen Plaetinck speelt ’s mans werk op marimba. En omdat vier stokken niet volstaan voor de Goldbergvariaties, krijgt hij versterking van Miyoune Kim. De aria met dertig variaties biedt voor elk wat wils: flitsende virtuositeit afgewisseld met ingenieus contrapunt, verstilde momenten naast technische hoogstandjes.

Broer en zus Gyselinck hebben duidelijk artistiek bloed: hij is drummer, zij danseres. Voor de creatie van hun eerste gezamenlijke voorstelling ruilen ze voor één keer van job. Aan de hand van een nummer van Jennifer Lopez – nog zo’n gemeenschappelijke passie – construeren ze een dansvoorstelling met livemuziek: hij danst, zij maakt muziek.

In eigen land worden zijn innovaties hem niet altijd in dank afgenomen, in het Westen vallen we van onze stoel van verbazing en waardering. Mohammad Reza Mortazavi klinkt solo als een percussiegroep, en speelt de meest prachtige doorlopende grooves, terwijl hij briljant soleert over zijn eigen begeleiding.

Keiko Abe verpersoonlijkt de marimba. Ze bepaalde niet alleen mee de bouw van het instrument, maar ze componeerde ook ontelbare hits en geldt wereldwijd zowat als dé referentie. Voor dit exclusief concert in Brugge stelde deze éminence grise een marimbaorkest samen met haar dierbaarste oud-studenten. Mis dit uniek concert niet!

deFilharmonie: orkest Elim Chan: dirigent Martin Grubinger: percussie — Peter Eötvös (1944) Speaking Drums

Koen Plaetinck: marimba Miyoune Kim: marimba — Johann Sebastian Bach (1685-1750) Goldbergvariaties, BWV988

Femke Gyselinck: concept Lander Gyselinck aka Knownalone: muziek Femke & Lander Gyselinck: uitvoering Wannes Gyselinck: dramaturgisch advies — coproductie: Concertgebouw Brugge

Mohammad Reza Mortazavi: daf & tombak

Keiko Abe: muzikale leiding & marimba solo Tomoko Nakamura, Koen Plaetinck, Jiun-Jin Jeng, Tchiki Duo (Nicolas Suter & Jacques Hostettler): marimba Ramon Lormans & Maikel Claessens: percussie — Met muziek van Keiko Abe

abo Classics

deFilharmonie & Martin Grubinger

COPRODUCTIE CONCERTGEBOUW

Goldbergvariaties op marimba

Slagwerkfenomeen tilt virtuositeit naar een nieuw niveau

Tan Dun (1957) Tears of Nature

NOV ·

© Acci Baba

© Felix Broede

Bernstein, Prokofiev, Eötvös & Tan Dun

NOV ·

ZONDAG

Leonard Bernstein (1918-1990) Symphonic Dances uit West Side Story Sergey Prokofiev (1891-1953) Selectie uit Romeo en Julia, opus 64

ORKESTRAAL

66

Tijdens het concert kunnen kinderen vanaf 9 jaar een workshop bodydrumming volgen onder leiding van Mieke Syryn. Meer info op www.concertgebouw.be KAMERMUZIEK

DANS MET LIVEMUZIEK

KAMERMUZIEK

WERELDMUZIEK

KAMERMUZIEK

67


DONDERDAG

ZATERDAG

23 NOV 2017

25 NOV 2017

20.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

19.15 Inleiding door Jan Christiaens

19.15 Inleiding door Piet De Volder

tickets € 17

tickets € 25 / 42 / 57 abo Orkestraal

Johann Sebastian Bach Shostakovich & Piazzolla

Sabine Meyer speelt Mozart

© Christian Ruvolo

Vivaldi’s jaargetijden in de versie van Piazzolla

De koningin van de klarinet komt naar Brugge!

Wie denkt aan de vier seizoenen, houdt meteen Vivaldi’s kleurrijke barokke evergreen voor ogen. Minstens even ingenieus is Astor Piazzolla’s versie waarin jazz, Argentijnse tango en klassiek versmelten tot een bijna sensitieve trip doorheen de seizoenen. Diezelfde onuitputtelijke verbeeldingskracht, sprankelende melodieën en virtuoze dialogen horen we ook in Shostakovich’ Tweede pianotrio. Al slaat daar de toon om in mineur. De Russische grootmeester schreef het werk als een meeslepend afscheid aan zijn beste vriend Ivan Sollertinsky.

Als telg van de Duitse school staat klarinettiste Sabine Meyer bekend om de perfectie van haar spel, ook in de meest complexe stukken. Aan de zijde van een van Engelands oudste en befaamdste orkesten speelt ze Mozarts monsterhit voor klarinet. Niet Dvořáks populaire Negende symfonie staat op het programma. Wel zijn Zevende, die door musicologen unaniem zijn beste wordt genoemd. Het is dan ook een grote liefdesverklaring aan de natuur en de cultuur van zijn geliefde vaderland Tsjechië.

Ensembl’Arenski: Claire Dassesse: viool Aurore Dassesse: cello Stephanie Proot: piano — Dmitry Shostakovich (1906-1975) Pianotrio nr. 2 in e, opus 67

Hallé Orchestra: orkest Sir Mark Elder: dirigent Sabine Meyer: klarinet — Richard Wagner (1813-1883) Ouverture Tannhäuser

Astor Piazzolla (1921-1992) Four Seasons of Buenos Aires Frederik Neyrinck (1985) Vagheggiamento — Ga gratis naar de lecture-performance op 18 jan met uw ticket. KAMERMUZIEK

68

TALENT TELT

NOV ·

NOV ·

© Alexandra Bertels

Ensembl’Arenski

Hallé Orchestra & Sir Mark Elder

MAGNIFICAT •

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Klarinetconcerto in A, KV622 Antonín Dvořák (1841-1904) Symfonie nr. 7 in d, opus 70

ORKESTRAAL

WO 29 NOV  — ZA 02 DEC 2017 In samenwerking met Cera

de tekst werd traditioneel gezongen tijdens de vespers op zondagnamiddag. Een vroegere versie met blokfluiten klonk rond Kerstmis 1723, toen Bach net in Leipzig was aangekomen de bekende versie in D dateert van 1733, toen Bach er cantor was van de Leipziger Thomaskirche

voor een volle bezetting met vijfstemmig vocaal ensemble, solisten, en een orkest met fluiten, hobo’s, fagotten, trompetten en pauken compacte aria’s, snelle afwisseling en verrassende effecten doen denken aan Bachs vroege cantates

69


DINSDAG

07, 14, 21 & 28 NOV 2017

WOENSDAG

VRIJDAG

29 NOV 2017

01 DEC 2017

ZATERDAG

02 DEC 2017

14.00-16.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

20.00 Sint-Annakerk

22.00 Kamermuziekzaal

tickets www.davidsfonds.be/academie

19.15 Inleiding door Koen Uvin

tickets € 10 (geen korting)

Gratis

(€ 105 incl. Vox Luminis op 02 dec om 20.00)

tickets € 20 / 28 / 35 abo Vocaal CREATIEOPDRACHT CONCERTGEBOUW PREMIÈRE

rn

av

id

au

d

Sa

St

m

ep

yn

he

nso

n

Huisartiest

Bachs vocale muziek onder de loep

NOV ·

Het vocale oeuvre van Bach

Een loflied, een topkoor en vijf eeuwen muziek

The Sixteen

©

Kruip in de huid van een barokke Leipziger

D

Publiek en uitvoerders kijken elkaar diep in de ogen

Freut euch und jubiliert

Dating the artist

Workshop barokke kerstkoralen

Tussen droom en uitvoering

Luistercursus

Et exultavit spiritum meum

Oratoria, cantates, aria’s, missen: bijna de helft van Johann Sebastian Bachs composities zijn vocale werken. Geen noot te veel, alle stemmen even interessant: dat maakt Bachs muziek zo uniek. August De Groote staat stil bij het prachtige vocale oeuvre van Bach en focust in het bijzonder op Bachs meesterlijke Magnificat. In dit herdenkingsjaar van de Reformatie besteedt hij ook aandacht aan de invloed van de Lutherse koralen op Bachs werk.

Pakkende beelden, afwisselende sferen en misschien wel de meest geliefde hoofdpersoon ooit: het Magnificat heeft het allemaal. The Sixteen plukt de mooiste voorbeelden uit vijf eeuwen koormuziek, van de machtige polyfonie van Lassus en Victoria tot enkele op en top Engelse ‘Mags’ uit de 20e eeuw. Dat de koortraditie aan de andere kant van het Kanaal nog altijd springlevend is, bewijst een gloednieuw werk van de jonge Engelsman Thomas Hyde.

Bachs Magnificat kennen we vandaag als een compact, krachtig stuk feestmuziek. Maar bij de eerste uitvoering klonk het helemaal anders. Op tactische momenten voegde Bach namelijk vier laudes in, extra deeltjes waarmee hij speciaal naar het kerstfeest verwees. Tijdens deze workshop in de schitterende Sint-Annakerk gaat het publiek samen met de zangers van het Collegium de Dunis en hun dirigent Ignace Thevelein zelf aan de slag met dit repertoire.

Een groep concertgangers gaat met de muzikanten van Vox Luminis in gesprek tijdens de voorbereiding van een concert. Ze peilen naar elkaars ervaringen en verwachtingen, en blikken vervolgens terug in een informele aftertalk na het concert op 2 december.

August De Groote: docent — In samenwerking met Davidsfonds Academie

The Sixteen: vocaal ensemble Eamonn Dougan: dirigent — Magnificats, Salve Regina’s en andere Maria-liederen van o.a. Orlando Lassus, Tomás Luis de Victoria, William Walton en Charles Stanford, en een wereldpremière van Thomas Hyde (in opdracht van Concertgebouw Brugge)

Ignace Thevelein: leiding met Collegium de Dunis — In samenwerking met Koor & Stem West-Vlaanderen

Kaat Haest: moderator — productie: Musica in samenwerking met Vox Luminis

LEZING & DEBAT

70

A

DEC ·

©

VOCAAL

71


ZATERDAG

DO 07 DEC — ZO 17 DEC 2017

02 DEC 2017 20.00 Concertzaal 19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt tickets € 23 / 35 / 46 abo Topstuk

KEUZEABO DECEMBER DANCE

Seniorenkorting vanaf 60 jaar

DECEMBER DANCE 17

Vox Luminis Bach. Magnificat Bachs eerste Kerstmis in Leipzig, dat was een grote verantwoordelijkheid. Als nieuwe Thomascantor pakte hij uit met zijn meest indrukwekkende muziek tot dan toe. Straf, want zeven maanden lang had hij al elke week een nieuwe cantate geschreven en uitgevoerd, soms zelfs twee. En juist met kerst moest hij zich bewijzen in een stad die sinds de recente sluiting van het operahuis op haar muzikale honger bleef zitten. Het Magnificat biedt dan ook groots drama op compacte schaal, zeker in Bachs late versie met feestelijke trompetten. Aan onze nieuwe huisartiesten Vox Luminis om op hun beurt indruk te maken. Zij maken de kerstsfeer compleet met een Magnificatzetting van Kuhnau, een werk dat Bach ongetwijfeld ook heeft gedirigeerd. Uit Zuid-Duitsland klinkt dan nog een cantate van Pachelbel, nu vooral bekend van zijn Canon, maar in zijn eigen tijd geroemd als organist. Zonder dirigent kruipt Vox Luminis vanavond nog dieper in de muziek.

Curated by Christian Rizzo

Vox Luminis: ensemble Lionel Meunier: leiding — Johann Kuhnau (1660-1722) Magnificat a5 Johann Sebastian Bach (1685-1750) Magnificat, BWV243

Artistieke duizendpoot Christian Rizzo is van vele markten thuis. Hij startte als rockmuzikant en modeontwerper en danste bij grote namen als Mathilde Monnier en Vera Montero, maar met zijn eigen choreografische werk was het pas echt raak. Sinds 2015 is hij de artistiek leider van het Institut Chorégraphique International - Centre Chorégraphique National de Montpellier

(ICI-CCN), het belangrijkste choreografisch centrum in Frankrijk. Deze December Dance is de keuze van Christian Rizzo. Elk van de artiesten vult zijn visie over lichamen in transformatie aan, of zet er andere vraagtekens bij. December Dance wordt dit jaar gegarandeerd een trip vol gedaanteverwisselingen, ook over de grenzen van dans heen.

en een kerstcantate van Johann Pachelbel (1653-1706) EUROPE FOR FESTIVALS FESTIVALS FOR EUROPE

In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

EFFE LABEL 2015-2016

VOCAAL

72

DEC ·

- 20% vanaf 3 voorstellingen - 25% vanaf 5 voorstellingen - 30% vanaf 8 voorstellingen © Marc Coudrais

DEC ·

© D avid S amyn

Het topstuk

Trailers & updates www.decemberdance.be

Met de steun van de culturele dienst van de Franse ambassade in België en van het Institut francais in het kader van EXTRA

73


WOENSDAG - ZONDAG

DONDERDAG

06 DEC 2017 - 28 JAN 2018

VRIJDAG

07 DEC 2017

VRIJDAG

08 DEC 2017

08 DEC 2017

13.00-18.00 (dagelijks, behalve op dinsdag &

20.00 Concertzaal

20.00 Stadsschouwburg

21.30 Biekorf

gesloten op 24, 25, 31 dec en 1 jan)

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

tickets € 16

De Bond (Buiten Smedenvest 1, 8000 Brugge –

tickets € 20 / 28 / 35

tickets € 16

op wandelafstand van het Concertgebouw)

abo Dans

Gratis

BELGISCHE PREMIÈRE

Tentoonstelling door Christian Rizzo

Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

Blanc

Film met live soundtrack door Cercueil

Vania Vaneau

DEC ·

DEC ·

© Eric Villemain

© Marc Coudrais

Eraserhead (David Lynch)

© Alexandre Minard

Le syndrome ian

© Christian Rizzo & Iuan-Hau Chiang

La respiration des yeux dans le cadre

Het transformerende lichaam in beeldende kunst

Disco en punk ontmoeten elkaar in deze energieke openingsvoorstelling

De sfeer van carnaval in een geheime en geladen ceremonie

Experimentele soundscapes, industriële beats en postrock bij een filmklassieker

Curator Christian Rizzo stelt een tentoonstellingsroute samen met als rode draad het lichaam in beweging of transformatie. Samen met Le Fresnoy - Studio national des arts contemporains, selecteert hij film- en videoinstallaties. Daarnaast focust hij op het werk van fotograaf en filmmaker SMITH (Dorothée Smith) rond poëtische gender gerelateerde metamorfoses. En tot slot presenteert hij ook een selectie eigen beeldend werk, in samenwerking met de Taiwanese kunstenaar IuanHau Chiang.

Londen, eind jaren 1970. De vrolijk swingende glitterdisco beleeft zijn hoogdagen, maar tegelijk groeit er ook een donkere muziekcultuur. Zanger Ian Curtis van de groep Joy Division maakt poëtische en sombere muziek waarop elektrisch, hoekig en schokkerig gedanst wordt. Hoe konden disco, post-punk en new wave tegelijkertijd bloeien? Kunnen zij elkaar in één lichaam treffen? In zijn opzwepende groepswerk Le syndrome ian zoekt Christian Rizzo een antwoord op deze vragen, voor de gelegenheid op een gouden dansvloer.

Via trance en veelvoudige metamorfoses onderzoekt choreografe Vania Vaneau samen met gitarist Simon Dijoud welke mentale en fysieke lagen een individu definiëren. Elke mens bestaat uit een spectrum aan karakteristieken, net zoals wit licht uit alle kleuren bestaat. Blanc doet denken aan heidense en sjamanistische rituelen en roept de sfeer op van een geheime en geladen ceremonie ...

Puce Moment is een project van Nicolas Devos en Pénélope Michel, de oprichters van de Franse elektropopgroep Cercueil. Hun beeldende en zintuiglijke aanpak leidt tot meeslepende voorstellingen met muziek, beeld en verhaal. Ze componeerden de originele sountrack voor diverse fictiefilms, documentaires en cine-concerts en sinds 2012 reizen ze door Europa met een volledig herwerkte en live gespeelde soundtrack van David Lynchs cultfilm Ereaserhead uit 1977.

Met werk van onder meer Christian Rizzo & Iuan-Hau Chiang, SMITH (Dorothee Smith), Manon Le Roy, Mihai Grecu, Clorinda Durand, Oh Eun Lee, Fabien Giraud, Hee Won Navi Lee, Laetitia Legros, Adrien Davy De Virville, Thomas Lock, Enrique Ramirez ... — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Christian Rizzo: choreografie, scenografie, kostuums & lichtobjecten Miguel Garcia Llorens, Pep Garrigues, Kerem Gelebek, Julie Guibert, Hanna Hedman, Filipe Lourenço, Maya Masse, Antoine Roux-Briffaud & Vania Vaneau: dans Caty Olive: lichtontwerp Pénélope Michel & Nicolas Devos (Cercueil/Puce Moment): muziek — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Vania Vaneau: choreografie & performance Simon Dijoud: muziek & elektronische gitaar Johann Maheut: lichtontwerp Jordi Galí: assistentie choreografie Anna Massoni: outside eye — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Cercueil: Nico Devos: gitaar, elektronica & synthesizer Pénélope Michel: cello, sound effects & synthesizer

BEELDENDE KUNST

74

DANS

DANS MET LIVEMUZIEK

Film: David Lynch: regie, script, montage & special effects Herbert Cardwell, Frederic Elmes: cinematografie Peter Evers, Fats Waller: originele muziek Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph, Jeanne Bates en anderen: cast — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

FILM

POP/ROCK

75


ZATERDAG & ZONDAG

ZATERDAG

09 & 10 DEC 2017 tickets € 8 per voorstelling (geen korting)

ZONDAG

09 DEC 2017

10 DEC 2017

12 DEC 2017

20.00 Concertgebouw

20.00 Magdalenazaal

20.00 Magdalenazaal

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

19.15 Inleiding door Steven De Belder

tickets € 16

tickets € 22 / 32 / 41

tickets € 16

BELGISCHE PREMIÈRE

BELGISCHE PREMIÈRE

Jaguar

iFeel2

Vier jonge wolven

Ballet de l’Opéra de Lyon

Marlene Monteiro Freitas

Marco Berrettini

Open, onzedig en intens werk van een charismatische choreografe met een P.A.R.T.S.-opleiding

DEC ·

© Marie Jeanson

© Laurent Paillier

DEC ·

© Marc Coudrais

© Jaime Roque De La Cruz

December Dance Platform

Second Detail / TURNING_motion sickness version

Avontuurlijke voorstellingen van de choreografen van de toekomst

Een gevarieerd tweeluik door het befaamde ballet uit Lyon, voor het eerst in Brugge

Ook tijdens deze editie van December Dance biedt het Concertgebouw jonge choreografen een platform. Een selectie jonge wolven – uit de de Master exerce-opleiding van het Institut Chorégraphique International geleid door Christian Rizzo – komt tijdens het eerste weekend van het festival zijn talent demonstreren. Curator en choreograaf Christian Rizzo geeft zo de meest recente en interessante producties van de nieuwe generatie een podium. Avonturiers en liefhebbers van blind dates kunnen nu al hun tickets reserveren!

In Second Detail reconstrueert de befaamde choreograaf William Forsythe de klassieke (ballet)canon. Hij doet dat door niet alleen de dans, maar ook het licht, de ruimte en het geluid te fragmenteren. De recente choreografieën van de Italiaanse Sciarroni – de tweede dansmaker in dit tweeluik – zijn geïnspireerd op verrassende fysieke handelingen: Beierse volksdansen, jongleren of handbal gespeeld door blinde mensen. Ditmaal laat hij de dansers van het gerenommeerde Franse ballet rond hun eigen as spinnen en neemt ons zo op sleeptouw voor een wilde draai-ervaring.

Marlene Monteiro Freitas is een sensatie in de internationale danswereld. Haar fenomenaal uithoudingsvermogen en unieke bewegingstaal – met dank aan haar Kaapverdische roots – maken van haar een bijzondere en stoutmoedige choreografe. Opvallend in haar werk zijn de vaak complexe en ononderbroken ritmes in muziek en beweging. In Jaguar raakt een koppel tennisspelers op drift nadat hun relatie stukloopt.

De Italiaans-Duitse choreograaf Marco Berrettini werd op zijn vijftiende Duits kampioen discodansen. Al sinds 1986 maakt hij eigen, vaak controversieel werk: van performances in musea over videoinstallaties tot totaalconcepten … In het internationaal bejubelde iFeel2 ontleedt Berrettini de mens door zijn dansers als marathonlopers in ontbloot bovenlijf steeds weer hetzelfde thema te laten uitvoeren. Het bizarre zilverkleurige struikgewas, het blauwachtige schemerlicht en de prikkelende muziek maken dit duet tot een verrassende trip.

zaterdag 09 dec 2017 15.00 KAAP/ De Werf 17.00 KAAP / Groenplaats

— Second Detail William Forsythe: choreografie, scenografie & lichtontwerp Thom Willems: muziek William Forsythe / Issey Miyake: kostuums Ballet de l’Opéra de Lyon: dans

Marlene Monteiro Freitas i.s.m. Andreas Merk: choreografie Marlene Monteiro Freitas, Andreas Merk: performance Yannick Fouassier: lichtontwerp & scenebeeld João Francisco Figueira, Miguel Figueira: scenische accessoires Tiago Cerqueira: geluid João Francisco Figueira, Marlene Monteiro Freitas: onderzoek — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Marco Berrettini: concept Marco Berrettini (i.s.m. Marie-Caroline Hominal): choreografie Marco Berrettini, Marie-Caroline Hominal & Samuel Pajand: dans Victor Roy: scenografie & lichtontwerp Summer Music (Marco Berrettini & Samuel Pajand): muziek — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

zondag 10 dec 2017 15.00 KAAP / Groenplaats 17.00 Biekorf — Het gedetailleerd programma volgt later op de website, in het Concertgebouwmagazine en in de December Dance-brochure — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge en KAAP

DANS

76

DINSDAG

TALENT TELT

— TURNING_motion sickness version Alessandro Sciarroni: choreografie Yes Sœur ! (Alexandre Bouvier & Grégoire Simon): muziek Ettore Lombardi: kostuums Sébastien Lefèvre: lichtontwerp Ballet de l’Opéra de Lyon: dans — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

DANS

DANS

Opzwepende elektropop en een psychedelische tuin van Eden

DANS

77


WOENSDAG

DONDERDAG

13 DEC 2017

DONDERDAG

14 DEC 2017

VRIJDAG

14 DEC 2017

15 DEC 2017

20.00 Stadsschouwburg

11.00-12.15 Studio 1

20.00 Concertzaal

20.00 Magdalenazaal

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

tickets € 20 (geen korting)

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

tickets € 16

tickets € 16

Voor gevorderde dansers

tickets € 20 / 28 / 35 BELGISCHE PREMIÈRE

Batsheva Dance Company

Hauts cris (miniature)

Ohad Naharin & Batsheva Dance Company

Vincent Dupont

DEC ·

DEC ·

© Ascaf

© Gadi Dagon

Last Work

© Linde Van Raeschelder

Latifa Laâbissi

© Marc Domage

Adieu et Merci

Gaga Workshop

Een hartverwarmende hommage aan het publiek

Een intense training in de bijzondere gaga bewegingstaal

Plezier, pijn, waanzin en rauwe dierlijkheid in een adembenemende dansvoorstelling

Bevreemdende solo in een verstikkende miniatuur-woonkamer

De excentrieke Franse choreografe en danseres Latifa Laâbissi is een telg uit de school van Merce Cunningham en danste eerder met onder meer Boris Charmatz. Adieu et Merci is een ode aan een ritueel dat in werkelijk elke voorstelling terugkomt: het groeten. In deze solo laat scenografe Nadia Lauro een prachtig purperen gordijn bewegen. Het kleurrijke, ‘levende’ decor en Laâbissi’s hartverwarmende groeten maken van de scène een imposante tableau vivant.

Gaga is een bewegingsvorm zonder vaste patronen ontwikkeld door Ohad Naharin, artistiek directeur van Batsheva Dance Company. Gaga laat de danser flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen opbouwen. Op die manier ontdekt hij de mogelijkheden van zijn lichaam, leert hij bewegen op een instinctieve manier en krijgt hij inzicht in bewustzijn en onderbewustzijn. Verbeeldingskracht en het openstellen van je zintuigen spelen hierin een belangrijke rol.

Ohad Naharin, choreograaf van de toonaangevende Israëlische Batsheva Dance Company, mocht ooit actrice Natalie Portman trainen voor haar balletrol in de film Black Swan. The New York Times noemde hem ‘een van de fascinerendste dansmakers op deze planeet’. Zijn choreografieën worden bestempeld als sensueel, suggestief, meeslepend en ontroerend. Identiteit, conflict en overleven zijn geliefde thema’s. Last Work is een voorstelling over mensen die ‘anders zijn’ naast de samenhorigheid van de groep.

Het werk van de Franse choreograaf en theatermaker Vincent Dupont bezit een intensiteit die beklijft. In de solo Hauts cris (miniature) roept hij via een ingenieus spel met licht, scenografie en geluid een beklemmende sfeer op, die eenzaamheid fysiek tastbaar maakt. Het is het gedanste antwoord op Tragiques, een gedicht van de 16e-eeuwse schrijver Agrippa d’Aubigné over de massale slachtingen ten tijde van de godsdienstoorlogen.

Latifa Laâbissi: concept & performance Nadia Lauro: scenografie & performance Yves Godin: lichtontwerp Manuel Coursin: geluidsontwerp — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Danser Batsheva Dance Company: docent — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Ohad Naharin: choreografie Batsheva Dance Company: dansers Avi Yona Bueno (Bambi): belichting Maxim Warratt: arrangement muziek Grischa Lichtenberger: originele muziek Zohar Shoef: decorontwerp Eri Nakamura: kostuums — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Vincent Dupont: choreografie & performance Thierry Balasse: geluid Yves Godin: licht Valérie Joly: stem Myriam Lebreton: artistieke medewerking Boris Jean: scenografie Agrippa d’Aubigné: tekst — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

DANS

78

DANS

DANS

DANS

79


ZATERDAG

ZONDAG

16 DEC 2017

VRIJDAG - ZONDAG

17 DEC 2017

DONDERDAG

01 DEC 2017 - 07 JAN 2018

21 DEC 2017 & 21 JUN 2018

20.00 Concertzaal

15.00 Stadsschouwburg

Wekelijks van donderdag tot zondag

20.00 Concertzaal

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

tickets € 6 (-26 jaar) / € 9 / 12 (volwassenen)

tickets & info www.bruggefoto.be

tickets € 10 (geen korting, het entreegeld wordt integraal in de

tickets € 20 / 28 / 35

abo Familievoorstelling

jonge fotografen geïnvesteerd)

Voor kinderen vanaf 9 jaar

BELGISCHE PREMIÈRE

COPRODUCTIE CONCERTGEBOUW BELGISCHE PREMIÈRE

Brugge Foto 17

De Donkerste Kamer

Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier

Fotografietentoonstellingen in de Brugse binnenstad

Kijken en luisteren naar fotografie

Bizarre droomwezentjes betoveren jong en oud

15 tentoonstellingen op wandelafstand met fotografie van gevestigde en jonge fotografen

Gastvrouw Anna Luyten stelt topfotografen en jong talent voor in een cocktail van beeld, woord en muziek

De Vlaams-Zwitserse Cindy Van Acker opent deze spannende double bill met haar ELEMENTEN I – Room, een dansvoorstelling die helemaal rond het idee van beperkingen draait. Het is de eerste uit een reeks stukken die Van Acker aan de geometrische principes van de Griekse wiskundige Euclides wil wijden. Voor zijn stuk liet de vooraanstaande Spaanse choreograaf Marcos Morau zich inspireren door surrealist Luis Buñuel en diens voorliefde voor dromen, maatschappijkritiek en de traditioneel Spaanse volkstrommel.

In D’à côté ondergaan drie ongeïdentificeerde wezens een metamorfose in een bewegend landschap. Dansers en vreemde figuren gaan in dialoog met licht en geluid en nodigen elkaar uit in hun eigen universum. Na zijn dansante trilogie D’après une histoire vraie (2013), Ad Noctum (2015) en Le syndrome Ian (2016) wil choreograaf Christian Rizzo met D’à coté iedereen – ongeacht hun leeftijd – aanzetten om grenzen te verleggen en te fantaseren over een magische droomwereld.

In de donkerste weken van het jaar kan u in Brugge meer dan 30 Belgische en internationale fotografen bewonderen tijdens de vijfde editie van het stadsfestival Brugge Foto. In het oog springende locaties als de Poortersloge, het Karmelietenklooster én de vernieuwde Inkomhal van het Concertgebouw verwelkomen de grote diversiteit in de wereld van de fotografie: documentaireverhalen, fotografische essays, intimistische avant-garde en conceptuele fotografie.

Op 21 december en 21 juni – wanneer dag en nacht elkaars tegenpolen zijn; de ene het kortst, de andere het langst – presenteren we twee luxe-edities van de fotoavonden die doorheen het jaar in Vlaanderen georganiseerd worden. Gastvrouw Anna Luyten interviewt vier grote namen uit de fotografie en stelt drie jonge talenten voor. Woord en muziek vervoegen het beeld in dit feest voor de zintuigen. Of zoals fotograaf Robert Frank het verwoordde: ‘The eye should learn to listen before it looks.’

— ELEMENTEN I – Room Cindy Van Acker: choreografie Victor Roy & Cindy Van Acker: scenografie Luc Gendroz: lichtontwerp Kata Tóth: kostuums Stéphanie Bayle: assistentie choreografie Op Alvin Luciers I am sitting in a room

Christian Rizzo: choreografie, scenografie & kostuums Nicolas Fayol, NN & NN: uitvoering Caty Olive: lichtontwerp Pénélope Michel & Nicolas Devos (Cercueil/Puce Moment): muziek Iuan-Hau Chiang, Sophie Laly, Christian Rizzo: beelden & artistieke medewerking Laurence Alquier: realisatie kostuums — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Het programma wordt vanaf 1 november bekendgemaakt op www.bruggefoto.be — In samenwerking met Musea Brugge, Cultuurcentrum Brugge, Het Entrepot, Fotohuis Stedelijke Academie Brugge, De Republiek & Stadsbioscoop Lumière, KAAP, Snuffel Youth Hostel, Schipperskapel & 44 Gallery

Het detailprogramma wordt enkele maanden voordien bekendgemaakt. — In het kader van het festival Brugge Foto In samenwerking met Visueel projectbureau SLUITERTIJD

— Le Surréalisme au service de la Révolution Marcos Morau: choreografie & kostuums Lorena Nogal & Ariadna Montfort: assistentie choreografie Bernat Jansà: lichtontwerp & scenografie Pablo Gisbert, Tanya Beyeler & Roberto Fratini: dramaturgie NN: drums — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge DANS MET LIVEMUZIEK

80

© Illias Steirlinck

Catalaans surrealisme en Zwitserse precisie in een contrasterende double bill

DANS

FAMILIEVOORSTELLING

BEELDENDE KUNST

LEZING & DEBAT

DEC ·

DEC ·

© Arno Paul

© Emilie Vercruysse

CCN Ballet de Lorraine

D’à côté

Danielle Van Zadelhoff in Sint-Janshospitaal

ELEMENTEN I – Room / Le Surréalisme au service de la Révolution

BEELDENDE KUNST

81


VRIJDAG

ZONDAG

22 DEC 2017

07 JAN 2018

ZATERDAG

13 JAN 2018

20.00 Concertzaal

15.00 Concertzaal

20.00 Kamermuziekzaal

Nagesprek met Stefan Grondelaers

tickets € 45 / 60 / 72

19.15 Inleiding door Maarten Beirens

tickets € 23 / 35 / 46

tickets € 22

abo Barok de luxe

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón

Pascal Dusapin: metamorfose van een oeuvre

Beleef de start van 2018 meteen in een vrolijke vreugderoes!

Maak kennis met Frankrijks grootste levende componist

Het nieuwe jaar wordt in het Concertgebouw traditiegetrouw ingezet met wervelende dansmuziek. Naast de klassiekers van de keizer van de wals, Johann Strauss jr., staan hits uit het broadway-repertoire op de lessenaar. Dansdeuntjes, drankfestijnen en vrolijke festiviteiten passeren de revue in de meest zwierige en dansbare muziek. Sterdirigent Giancarlo Guerrero, recente winnaar van drie Grammy’s, ontbindt zijn duivels en trakteert u op bovenaards virtuoze muziek. Prosit!

Voor componist Pascal Dusapin is de inzet van muziek, ‘devenir une autre’, de metamorfose, in het scheppen, spelen en luisteren. Waar in de jaren 1980 nog duidelijk de invloed van de abstracte klankwereld van zijn leermeester Iannis Xenakis hoorbaar is, verandert de stijl van Dusapin gaandeweg tot brede, zangerige muzikale zinnen. Vanuit zijn fascinatie voor etnische muziek componeert hij oosters klinkende melodieën als metamorfoses van bestaande authentieke muziektradities.

Brussels Philharmonic: orkest Giancarlo Guerrero: dirigent — Gioachino Rossini (1792-1868) Ouverture La gazza ladra

Arne Deforce: cello Benjamin Dieltjens: klarinet — Pascal Dusapin (1955) Incisa Laps Invece Ohé Immer Ipso

© Paul Willaert

Brussels Philharmonic & Giancarlo Guerrero

JAN ·

DEC ·

© Bart Grietens

© Bertrand Pichêne

Kerstconcert. Carmina Latina

Nieuwjaarsconcert

Arne Deforce & Benjamin Dieltjens

Feest verzekerd met de fonkelende erfenis van Zuid-Amerika Op weg naar het Amerikaanse continent hadden de Spanjaarden en Portugezen hun eigen muzikale tradities in de koffer: polyfonie dus. Bibliotheken van Peru en Argentinië tot Mexico raakten gevuld met muziek uit de Nieuwe én de Oude Wereld, enthousiast geïnspireerd door de klanken die componisten op straat hoorden. Leonardo García Alarcón bouwt feestjes als geen ander en grijpt deze kerst naar muziek die het hart sneller doet kloppen.

Cappella Mediterranea & Clematis: ensemble Choeur de Chambre de Namur: koor Leonardo García Alarcón: orgel, klavecimbel & leiding — Polyfonie uit de nieuwe wereld van Gaspar Fernandes, Tomás de Torrejón y Velasco, Joan Cererols en anderen.

VOCAAL

82

FEMKE GYSELINCK Danseres en artistiek assistent bij Rosas

‘Met Flamer zal ik tijdens Beat it! samen met mijn broer Lander Gyselinck (drummer en componist) het podium betreden. Behalve onze genen delen we ook een grote passie voor elkaars beroep en dit mondt uit in een voorstelling waarbij we samen zullen dansen en live muziek spelen. De pingpongtafel in de Artiestenfoyer is een metafoor van hoe ik het Concertgebouw zie: een plek waar ik zowel kan spelen in kleinere intiemere producties in de Kamermuziekzaal als in de grootste podiumproducties, uitgevoerd mét livemuziek in de beste akoestische omgeving.’

George Gerswhin (1898-1937) An American in Paris En walsen van Johann Strauss jr. & co — Na het concert nodigen Concertgebouw Brugge en Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge, u uit om te klinken op het nieuwe jaar. — In samenwerking met Interparking ORKESTRAAL

Kaija Saariaho (1952) Oi Kuu Iannis Xenakis (1922-2001) Charisma

KAMERMUZIEK

83


DONDERDAG

ZATERDAG

18 JAN 2018

ZONDAG

20 JAN 2018

21 JAN 2018

20.00 Kamermuziekzaal

20.00 Kamermuziekzaal

15.00 Kamermuziekzaal

tickets Gratis met een ticket voor Ensembl’Arenski op 23 nov

19.15 Inleiding door Jan Christiaens

14.15 Inleiding

of L’Inconnue de la Seine op 27 apr (anders € 8)

tickets € 26

tickets € 17

abo Kamermuziek

In het hoofd van een componist Lecture-performance door Frederik Neyrinck

Quatuor Zaïde & Anneleen Lenaerts

Lux Beata

Frans impressionisme

The Musical Orchard

JAN ·

© Ivan Yohan

© Marco Borggreve

JAN ·

© Jan Stragier

© Bob Janssens

Seizoenscomponist

Geheimen uit de keuken van onze seizoenscomponist Altijd willen weten hoe een componist te werk gaat? Seizoenscomponist Frederik Neyrinck geeft u een exclusieve inkijk in zijn werkproces. Hij vertelt aan de hand van live gespeelde pianofragmenten over zijn 5 Klee-Miniaturen en zijn bewerkingen van Debussy. In dat veellagige gebeuren wordt u als toeschouwer bijna één met de artiest. U kan haast zijn gedachten denken, de wazige klanken horen die in zijn geest opdoemen.

Frederik Neyrinck: lezing & piano — Frederik Neyrinck (1985) 5 Klee-miniaturen Bewerkingen van composities van Debussy

LEZING & DEBAT

84

KURT DE VLIEGHERE Zaakvoerder & creatief directeur, Skinn Branding Agency

‘Als merkenmaker uit Brugge stond het vernieuwen van de huisstijl van een landmark als Concertgebouw Brugge hoog op mijn bucket list. Een kunstinstelling die zoveel te bieden heeft naar een breed publiek verdient een identiteit die die dynamiek weerspiegelt. Ik ben dan ook erg trots op het resultaat en het traject dat we samen met het team van Concertgebouw Brugge hebben afgelegd.’

Kleurrijk repertoire voor strijkkwartet en harp

Een zoektocht tussen pijn en extase

Girl power! De vier pittige dames van Quatuor Zaïde en de solo-harpiste van de Wiener Philharmoniker slaan de handen in elkaar. Anneleen Lenaerts’ harpspel brengt niet alleen de kleuren maar ook de geuren van Ravels en Debussy’s geparfumeerde muziek tot leven. Nog sprookjesachtiger wordt het in de Conte fantastique van Caplet, gebaseerd op een raadselachtige vertelling van Edgar Allan Poe. Hoofdpersonage is de dood, die als een dief in de nacht rondwaart, op zoek naar een prooi …

De vreemde, soms pijnlijke harmonieën van de Napolitaanse barok zijn, voor ons toch, haast net zo exotisch als de oeroude Armeense traditie. In een programma dat meer vragen oproept dan beantwoordt, glanzen de viola da gamba’s van het Brusselse ensemble Lux Beata.

Anneleen Lenaerts: harp Quatuor Zaïde: strijkkwartet — Claude Debussy (1862-1918) Danse sacrée et danse profane Clair de lune uit Suite bergamasque (arr. A. Lenaerts)

Lux Beata: Fredrik Hildebrand: viola da gamba & leiding Asami Orihara: viola da gamba Rebecca Lefèvre: viola da gamba Anne Bernard: viola da gamba – Toccata’s, passacaglia’s en variaties van onder anderen Giovanni de Macque, Giovanni Felice Sances & Bernardo Storace, en traditionele Armeense liederen

Maurice Ravel (1875-1937) Strijkkwartet in F Gabriel Fauré (1845-1924) Impromptu in Des, opus 86 André Caplet (1878-1925) Conte fantastique naar Edgar Allan Poe, The Masque of the Red Death KAMERMUZIEK

KAMERMUZIEK

TALENT TELT

85


At no time defeat sunrise © Rune Guneriussen

WOENSDAG

WO 24 JAN — ZO 28 JAN 2018

24 JAN 2018

20.30 KAAP | De Werf

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

tickets € 17 (niet inbegrepen in weekendpas)

tickets € 12 / 18 / 21 (niet inbegrepen in weekendpas) BELGISCHE PREMIÈRE

PREMIÈRE CREATIEOPDRACHT CONCERTGEBOUW

Béatrice Massin & Compagnie Fêtes galantes

Bram De Looze

Op Bachs Hohe Messe laveren tien dansers tussen barok en nu

Jong pianotalent versus barokke grootmeester

Met haar passie voor barokke dans wordt de Franse choreografe Béatrice Massin wel eens ‘een muzikant van de ruimte’ genoemd. Haar nieuwste creatie Mass B – op fragmenten uit Bachs Hohe Messe, deels bewerkt door geluidskunstenaar Emmanuel Nappey – balanceert zorgvuldig tussen barokke en hedendaagse dans. Het resultaat is een energieke dialoog tussen het individu en de groep: de kunst van de fuga, maar dan in een gedanste versie.

In een solo-improvisatie zoekt Bram De Looze het evenwicht tussen de uitvoering van Bachs muziek en zelf in het moment creëren. Tussen consistentie en alle kanten kunnen uitgaan, tussen verschillende manieren van interpreteren en benaderen. Hier speelt ook het instrument en zijn stemming een rol, zoals in zijn eerdere project Piano e Forte. Zoals Bach zelf vermeldt in zijn werk zoekt ook De Looze in zijn spel ‘zur Gemüths-Ergoetzung’ op.

Béatrice Massin: choreografie Lauren Bolze, Lou Cantor, Benjamin Dur, Rémi Gérard, Philippe Lebhar, Marie Orts, Edouard Pelleray, Bérangère Roussel, Chloé Zamboni & Thalia Zilloti: dans Frédéric Casanova: scenografie Caty Olive: licht Emmanuel Nappey: geluidsontwerp Clémentine Monsaingeo: kostuums — Selectie uit Hohe Messe van Johann Sebastian Bach (opname Orkest van de Achttiende Eeuw & Nederlands Kamerkoor o.l.v. Frans Brüggen) — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

Bram De Looze: pianoforte — Bram De Looze (1991) Creatie voor pianoforte (wereldpremière, in opdracht van Concertgebouw Brugge & KAAP) — In samenwerking met KAAP

© Patrick Cockpit & Hans Lucas

Bach en jazz

JAN ·

JAN ·

KEUZEABO BACH ACADEMIE BRUGGE - 20% vanaf 5 voorstellingen binnen Bach Academie Brugge

WEEKENDPAS € 164 / 184 / 194 -50% voor jongeren (-26 jaar)

BACH ACADEMIE BRUGGE

Bach bewerkt

86

25 JAN 2018

20.00 Stadsschouwburg

Mass B

In een wereld zonder radio, cd’s of streaming klonk muziek vaak maar één keer. Elke uitvoering was een haast hartverscheurende luxe. Logisch dus dat componisten graag hun hits hergebruikten. In deze achtste Bach Academie Brugge is niets wat het lijkt.

DONDERDAG

EUROPE FOR FESTIVALS FESTIVALS FOR EUROPE

EFFE LABEL 2015-2016

In samenwerking met KU Leuven

Luister hoe Bach zichzelf en anderen bewerkt, en hoe avontuurlijke musici zich later door het erfgoed van de Thomascantor hebben laten inspireren. Een verdraaid verrassende Bach-vijfdaagse!

DANS

JAZZ

87


WOENSDAG & DONDERDAG

VRIJDAG

24 & 25 JAN 2018

VRIJDAG

26 JAN 2018

26 JAN 2018

26 JAN 2018

ZATERDAG

27 JAN 2018

27 JAN 2018

10.30-17.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

22.00 Kamermuziekzaal

11.00 Sint-Godelieveabdij

15.00 Concertzaal

donderdag 25 jan 2018; 10.30-13.30

tickets www.davidsfonds.be/academie

19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt

tickets Gratis met een ticket binnen

tickets € 17

tickets € 22

Concertzaal

(€ 98 incl. concert van Collegium Vocale

tickets € 23 / € 35 / € 46

Bach Academie Brugge

weekendpas Bach Academie Brugge

weekendpas Bach Academie Brugge

tickets Gratis met een ticket binnen

Gent om 20.00)

abo Barok de luxe / Vocaal weekendpas Bach Academie Brugge

Het hart vol muziek

© Diego Franssens

© Ruminatrix

Wintergasten

Gottes Glanz und Ebenbild

Oxalys & Dietrich Henschel

Benjamin Glorieux, Heleen Van Haegenborgh & Christian Mendoza

Schemelli’s Gesangbuch

Op de huid van het creatieproces

De perfecte introductie tot deze Bach Academie Brugge

Hoe Bach zijn eigen muziek levend hield

In de zetel met Philippe Herreweghe en Paul Robbrecht

Intieme performances lokken u voorzichtig uit de barokke comfortzone

Werken uit en improvisaties op Schemelli’s liedboek

Tijdens de open repetities lichten Collegium Vocale Gent en Philippe Herreweghe een tip van de sluier. U bent getuige van een vaak zeer persoonlijk artistiek groeiproces. De precieze planning wordt op een later moment bekendgemaakt.

‘Bach bewerkt’, met dat thema van de Bach Academie gaat docent Ignace Bossuyt aan de slag. Het is opvallend dat we in Bachs muziek wel eens dezelfde melodieën tegenkomen. Bossuyt werpt dan ook eerst z’n licht op hoe Bach zijn eigen muziek bewerkte. Vervolgens neemt hij een kijkje bij andere componisten voor wie Bach een onuitputtelijke inspiratiebron was.

Bach had ongetwijfeld een ijzeren geheugen. Een concerto-deel maakte hij vele jaren later tot de inleiding van een cantate, of een stukje verjaardagsmuziek herinnerde hij zich voor een devote bestemming. Collegium Vocale Gent geeft enkele klinkende voorbeelden.

Op de late avond – na het openingsconcert van Collegium Vocale Gent – vleien dirigent Philippe Herreweghe en Concertgebouw-architect Paul Robbrecht zich samen in de zetel voor een gesprek over muziek en het leven.

In de sfeervolle Sint-Godelieveabdij, pal naast het Concertgebouw, tekent cellist Benjamin Glorieux voor intrigerende improvisatie met elektronica, terwijl nieuwe-muzieken jazz-pianisten Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza analoog Bach met textiel een twist geven.

Het Musikalisches Gesangbuch van Georg Schemelli, waaraan ook Bach meewerkte, staat centraal in deze voorstelling. De liederen zijn soms vertrek-, soms eindpunt, maar ook improvisatie krijgt een belangrijke rol toebedeeld. Oxalys als immer nieuwsgierig kwintet.

Ignace Bossuyt: docent — In samenwerking met Davidsfonds Academie

Collegium Vocale Gent: ensemble Philippe Herreweghe: dirigent Dorothee Mields: sopraan Alex Potter: countertenor Thomas Hobbs: tenor Peter Kooij: bas Maude Gratton: klavecimbel — Johann Sebastian Bach (1685-1750) Klavierconcerto in d, BWV1052 Ärgre dich, o Seele, nicht, BWV186 Wir müssen durch viel Trübsal, BWV146

Pat Donnez: gastheer

Benjamin Glorieux: cello & electronics Erbarme

Oxalys: ensemble Dietrich Henschel: bariton Philippe Thuriot: accordeon Shirly Laub: viool Nathalie Lefèvre: klarinet Koenraad Hofman: contrabas — Werken uit en improvisaties op Georg Schemelli’s Musikalisches Gesangbuch

VOCAAL

LEZING & DEBAT

VOCAAL

Heleen Van Haegenborgh & Christian Mendoza: piano Cotton

LEZING & DEBAT

OUT OF THE BOX

JAN ·

Luistercursus

But is it Bach?

© Dina Lee

Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

© Geert Vandepoele

Bach bewerkt

© Michiel Hendryckx

Open repetities

© Michiel Hendryckx

JAN ·

ZATERDAG

woensdag 24 jan 2018, 16.00-19.00

Bach Academie Brugge (anders € 8)

88

VRIJDAG

VOCAAL

89


ZATERDAG

ZATERDAG

27 JAN 2018

ZATERDAG

27 JAN 2018

ZONDAG

27 JAN 2018

28 JAN 2018

ZONDAG

ZONDAG

28 JAN 2018

28 JAN 2018

17.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

22.30 Kamermuziekzaal

11.00 Sint-Walburgakerk

13.30 Kamermuziekzaal

15.15 Concertzaal

tickets € 22

19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt

tickets € 17

tickets € 22

tickets € 8

tickets € 22

weekendpas Bach Academie Brugge

tickets € 20 / 28 / 35

weekendpas Bach Academie Brugge

weekendpas Bach Academie Brugge

weekendpas Bach Academie Brugge

weekendpas Bach Academie Brugge

weekendpas Bach Academie Brugge

Stephane Ginsburgh

Reitze Smits

Bach. Vioolsonates

Bachs Stabat Mater

Preludes & fuga’s

Bach & Mendelssohn

Il Suonar Parlante

Muziekles met Frank Agsteribbe

B-A-C-H

Concerti in het klein

Bachs visie op Pergolesi’s hit

Fascinerend werk van een ‘musician who writes novels’

Muzikale vader en zoon

Eerste hulp bij contrapunt

Een alternatieve kijk op de meesterwerken

Christine Busch, concertmeester van Collegium Vocale Gent, trakteert op twee sonates waarin Bach het ideale evenwicht bereikt tussen viool en klavecimbel. Met de zesde Partita speelt Jörg Halubek een werk dat op slag Bachs roem als klaviervirtuoos vestigde.

Pergolesi’s Stabat Mater moet vanaf dag 1 de hitlijsten hebben aangevoerd, want al enkele jaren na compositie belandde een kopie in Leipzig. Bach, diep onder de indruk, kon zich niet beheersen. Zorgvuldig verving hij de Latijnse tekst door een Duitse versie van het Miserere en plakte die, mits enkele cruciale aanpassingen, op het Italiaanse origineel.

In de schaduw van zijn literaire succes A Clockwork Orange werkte Anthony Burgess aan zijn eigen interpretatie van Bachs nalatenschap: The Bad-Tempered Electronic Keyboard. Hedendaagsemuziekspecialist Stephane Ginsburgh wekt Burgess’ oeuvre weer tot leven, en verenigt hem met nóg een innovatieve Bachtransformator: Dmitry Shostakovich.

Mendelssohn, nauwelijks 10 jaar oud, wist al snel dat hij de mosterd zou halen bij vader Bach. Geen andere componist kon Bachs erfgoed zo vurig verdedigen. Op het stralende Cacheux-orgel van de Walburgakerk staat Reitze Smits stil bij deze legendarische, maar virtuele relatie.

Vond u de term ‘contrapunt’ altijd al verwarrend? Bent u benieuwd hoe een fuga nu écht werkt? Geen nood, want Frank Agsteribbe heeft alle antwoorden. Na een introductie van de basale bouwstenen neemt hij u mee door Bachs beroemde Toccata in d.

Het is Bach, maar net anders! Il Suonar Parlante, nooit te beroerd voor een experiment, herschrijft enkele Bach-klassiekers naar hun originele (of juist imaginaire) versies. En ook Schumanns puzzel op de noten van Bachs naam ontsnapt niet aan een fluweelzachte transformatie.

Christine Busch: viool Jörg Halubek: klavecimbel — Johann Sebastian Bach (1685-1750) Vioolsonate in A, BWV1015 Selectie uit Partita nr. 6 in e, BWV830 Vioolsonate in E, BWV1016

Ricercar Consort: ensemble Philippe Pierlot: viola da gamba & leiding Maria Keohane: sopraan Carlos Mena: countertenor — Johann Sebastian Bach (1685-1750) Tilge, Höchster, meine Sünden (Psalm 51), BWV1083 naar Pergolesi’s Stabat Mater Vergnügte Ruh, BWV170 Mein Herze schwimmt im Blut, BWV199

Stephane Ginsburgh: piano — Dmitry Shostakovich (1906-1975) Selectie uit 24 Preludes en fuga’s, opus 87

Reitze Smits: orgel, Cacheux 1739 — Johann Sebastian Bach (1685-1750) Preludium en fuga in d, BWV539 Schmücke dich, o liebe Seele, BWV654 Passacaglia in c, BWV582

Frank Agsteribbe: lezing & klavier Bojan Cicic: viool — Johann Sebastien Bach (1685-1750) Toccata in d, BWV565

Il Suonar Parlante: ensemble Vittorio Ghielmi: viola da gamba & leiding Alessandro Tampieri: viool & altviool — Johann Sebastian Bach (1685-1750) Vioolconcerto in g naar BWV1056 Concerto voor viola da gamba in A naar BWV1055 Concerto grosso in g naar BWV1029

Anthony Burgess (1917-1993) Selectie uit The Bad-Tempered Electronic Keyboard

Felix Mendelssohn (1809-1847) Preludium en fuga nr. 1 in e, opus 35 Kräftig und feurig nr. 3, opus 7 Ostinato in c

JAN ·

© Luis Montesdeoca

© Fabienne Cresens

© Michiel Hendryckx

JAN ·

Fuga’s voor dummies

© Annelies Van Der Vegt

Ricercar Consort

© Anna Thorbjornsson

Christine Busch & Jörg Halubek

Johann Christian Bach (1735-1782) Chromatische fuga op B-A-C-H Robert Schumann (1810-1856) Fuga op B-A-C-H (arr. Vittorio Ghielmi)

KAMERMUZIEK

90

VOCAAL

KLAVIER

KLAVIER

LEZING & DEBAT

KAMERMUZIEK

91


ZONDAG

ZONDAG

28 JAN 2018

28 JAN 2018

VRIJDAG TOT ZONDAG

VRIJDAG

26, 27 & 28 JAN 2018

02 FEB 2018

20.00 Concertzaal

Doorlopend Foyer parterre

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

tickets € 22

19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt

tickets Gratis met een ticket binnen

19.15 Inleiding door Steven De Belder

Nagesprek door Stefan Grondelaers

weekendpas Bach Academie Brugge

tickets € 23 / 35 / 46

Bach Academie Brugge

tickets € 22

tickets € 20 / 28 / 35

Wegen naar Bach

So singen wir recht das Gratias

Tentoonstelling door Johan Huys

Vier snaren volstaan voor indrukwekkende illusies

Een feestelijk slot van Brugges Bach-vijfdaagse

Volg Johann Sebastian Bach op zijn weg

In drie trompes l’oreille tovert de jonge Kroatische violist Bojan Cicic een wonderlijke wereld tevoorschijn: meerstemmige muziek op een enkel instrument. Biber, Bach en Reger tekenden de contouren voor dit oorbedrog, ons brein doet de rest. Spectaculair en magisch!

Rond 1738 herwerkte Bach enkele van zijn mooiste aria’s en koren tot Latijnse kerkmuziek. Behalve een nieuwe tekst, kreeg de muziek vaak ook een subtiel nieuw kleedje. Twee cantates die later deels zouden opduiken in andere ‘Lutherse missen’ maken dit slotconcert vol transformaties compleet.

Voor wie de diepte zoekt, biedt Johan Huys’ Bachtentoonstelling volop ontdekkingen. In een aantal rijk geïllustreerde panelen komt u meer te weten over het leven, de carrière en het werk van de beroemde Thomascantor.

Bojan Cicic: viool — Heinrich von Biber (1644-1704) Passacaglia in g

Collegium Vocale Gent: ensemble Philippe Herreweghe: dirigent Dorothee Mields: sopraan Alex Potter: countertenor Thomas Hobbs: tenor Peter Kooij: bas — Johann Sebastian Bach (1685-1750) Herr, deine Augen sehen nach dem Glauben, BWV102 Es wartet alles auf dich, BWV187 Missa brevis in A, BWV234

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Partita nr. 2 in d, BWV1004

KAMERMUZIEK

La Valse

B’Rock & Dmitry Sinkovsky

Raimund Hoghe

Vivaldi’s Vier seizoenen

VOCAAL

FEB ·

© Rosa Frank

© Marco Borggreve

Blik op Bach

© Michiel Hendryckx

Bojan Cicic

Max Reger (1873-1916) Chaconne uit Vioolsonate nr. 7 in a, opus 91

abo Classics

BELGISCHE PREMIÈRE

Collegium Vocale Gent

© Tim Mintiens

JAN ·

10 FEB 2018

17.00 Kamermuziekzaal

weekendpas Bach Academie Brugge

92

ZATERDAG

Hoghe transformeert de wals tot een verstild ritueel

Dmitry Sinkovsky schildert elk jaargetijde in felle kleuren

Met La Valse neemt choreograaf Raimund Hoghe opnieuw een iconisch werk uit de muziek- en dansgeschiedenis onder handen. Na Sacre, Swan Lake, Boléro Variations en L’Après-midi, kiest hij ditmaal voor Maurice Ravels La valse, uit 1920. Hoghe gebruikt zowel de orkestrale versie als die voor piano (live uitgevoerd door Guy Vandromme), maar integreert ook andere walsen.

Blaffende honden, zingende koekoeken en ronkende dronkaards, Antonio Vivaldi zette ze allemaal zorgvuldig op muziek in zijn legendarische kwartet van vioolconcerti, De Vier seizoenen. Niet minder legendarisch – nu al! – is de violist die B’Rock naar Brugge haalt voor dit project vol beeldende en verbeeldende muziek. Het was in deze Concertzaal dat Dmitry Sinkovsky ooit het concours van het MAfestival won, en in één flitsende beweging ook de harten van het publiek.

Raimund Hoghe: concept, choreografie & scenografie Luca Giacomo Schulte: artistieke medewerking Marion Ballester, Ji Hye Chung, Emmanuel Eggermont, Raimund Hoghe, Luca Giacomo Schulte, Takashi Ueno & Ornella Balestra: dans Guy Vandromme: piano Raimund Hoghe & Amaury Seval: lichtontwerp — Met onder meer Maurice Ravel (1875-1937) La valse

B’Rock: orkest Dmitry Sinkovsky: viool & leiding — Antonio Vivaldi (1678-1741) Vioolconcerti ‘Le quattro stagioni’, opus 8 Concerto in F, RV569 Concerto in D ‘per la sollenita di San Lorenzo’, RV562a

DANS MET LIVEMUZIEK

ORKESTRAAL

93


VRIJDAG

ZATERDAG & ZONDAG

16 FEB 2018

ZATERDAG

17 & 18 FEB 2018

17 FEB 2018

14.00-16.00 Studio 1

10.00, 14.00 & 16.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

tickets € 6 (-26 jaar) / € 12 (volwassenen) (geen korting)

tickets € 6 (-26 jaar) / € 12 (volwassenen)

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

Voor kinderen vanaf 12 jaar en een volwassen begeleider

Voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar

tickets € 20 / 28 / 35

(ook baby’s en peuters hebben een ticket nodig)

abo Dans BELGISCHE PREMIÈRE

Caban

Auguri

Theater De Spiegel

Olivier Dubois

94

Primitieve krachten in een uitputtende en onvoorspelbare race voor 22 dansers

Een heldere inkijk in Dubois’ bewegingstaal voor kinderen en hun ouders

Creatief klankdoolhof met livemuziek

De performances van de Franse choreograaf Olivier Dubois hebben altijd een aanstekelijke, energieke en subtiele kracht. Die drive vertaalt zich ook in deze workshop die Jacquelyn Elder, docent van de compagnie, geeft voor kinderen én hun volwassen begeleider. Uitgangspunt is de voorstelling Auguri waarin Dubois op zoek gaat naar de dynamiek van een groep in beweging. Rennen met of naar elkaar, uitzwermen als een wervelwind, klaar om te vliegen. Dansante power en poëzie voor families.

In een knusse speelruimte, tegelijk een uniek muzieklabo en een oase van rust, ontdekken de allerkleinsten klanken en muziek. Tussen het spelen en bouwen door. Grote ogen, wriemelende handjes, open monden en kleine stapjes, die zich op eigen tempo laten meevoeren door wat ze zien, voelen en horen. Drie muzikanten gaan mee met het speelse ritme. Soms doen ze niets, soms laten ze noten klinken, steeds weer verrukken en verrassen ze.

In 2015 sloot Olivier Dubois – het enfant terrible van de Franse dansscene – December Dance af met de hypnotiserende voorstelling Tragédie, een ware uitputtingsslag voor achttien naakte dansers. In Auguri onderzoekt hij het lot van de mensheid via de dans. Op de energieke en machinale muziek van François Caffenne springen, rennen en jagen elf vrouwen en elf mannen als een zwerm vogels op de scène. Een soms onheilspellende en dan weer utopische blik op het menselijke bestaan.

Jacquelyn Elder: docent

Jean Bermes, Astrid Bossuyt, NN & NN: livemuziek Karel Van Ransbeeck: concept Karel Van Ransbeeck & Katrien Oosterlinck: scenografie Wim Van de Vyver, Babs Franco, Raf Cammaer, Aïcha Aalouchi & Stef Vetters: decor

Olivier Dubois: choreografie & scenografie Cyril Accorsi: assistentie choreografie Aimée Lagrange, Antonin Rioche, Aurélie Mouilhade, Benjamin Bertrand, Camerone Bida, Clémentine Maubon, David Le Thaï, Inès Hernandez, Jacquelyn Elder, Karine Girard, Loren Palmer, Mathieu Calmelet, Mélodie Lasselin, Nicolas Sannier, Rémi Richaud, Sandra Savin, Sébastien Ledig, Sébastien Perrault, Steven Hervouët, Thierry Micouin, Virginie Garcia & Youness Aboulakoul: dans Patrick Riou: lichtontwerp François Caffenne: muziek — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

DANS

FAMILIEVOORSTELLING

FEB ·

FEB ·

© Emilie Vercruysse

© Tim Theo Deceuninck

Compagnie Olivier Dubois

© François Stemmer

Dansworkshop

18 - 26 APRIL 2018

WWW.MOOOV.BE

DANS

95


DINSDAG

20 FEB & 06 MAA 2018

DONDERDAG

22 FEB 2018

13.30-16.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertgebouw

tickets www.davidsfonds.be/academie

tickets € 22

(€ 92 incl. Anima Eterna Brugge op za 24 feb)

M

on

ik a

Sc

hu

lz-

F ie

gu t

h

Ludwig van Beethoven

©

FEB ·

Ludwig van Beethoven en ‘zijn Negende’ Luistercursus

SYMFONIE NR. 9 • •

DO 22 FEB  — ZO 25 FEB 2018 In samenwerking met Cera

enthousiast begonnen in 1822, afgerond in 1824 première in een concert met voorts nog de ouverture Die Weihe des Hauses en Kyrie, Credo en Agnus Dei uit de Missa solemnis, én met een volkomen dove Beethoven op de bok Beethoven kreeg in 1793 al het idee om Schillers Ode

Lounge Ludwig Een bonte ode aan Ludwig van Beethoven

Van het fijnzinnige Für Elise tot de monumentale Symfonie nr. 9: Beethovens taal is universeel. Hoewel hij in de klassieke traditie start, geven zijn onstuimige karakter en ontembare vrijheidsdrang al gauw een uniek gezicht aan zijn werk. Van zijn meesterwerken is zijn Negende symfonie tot op vandaag een publiekslieveling. In deze cursus komt u alles te weten over Ludwig van Beethoven, en voornamelijk over het uitzonderlijke karakter van de ‘Negende’.

Een componist die zijn eigen muziek niet meer kan horen. Onvoorstelbaar, maar het overkwam Ludwig van Beethoven. Vanavond duikt de equipe van Anima Eterna Brugge in Beethovens laatste jaren, met als pièce de résistance een deel uit Franz Liszts hoogst virtuoze zetting van Beethovens Negende symfonie. Kurt Van Eeghem is gastheer, persoonlijk contact met de artiesten is gegarandeerd, terwijl enkele verrassende installaties zorgen voor een omkadering die je letterlijk raakt.

Pieter Bergé: docent — In samenwerking met Davidsfonds Academie

Kurt Van Eeghem: gastheer Jos van Immerseel: piano Ayako Ito: piano Yeree Suh: sopraan en musici van Anima Eterna Brugge — Ludwig van Beethoven (1770-1827) Grave & Rondo uit Pianokwintet, opus 16 Scherzo uit Symfonie nr. 9 in d (arr. Franz Liszt voor vierhandig piano) 6 Bagatellen, opus 126

an die Freude op muziek te zetten en waagde in 1798 en 1812 al een poging voor het eerst gebruikt een componist stemmen in een symfonie mijlpaal en toetssteen, waardoor zelfs het getal 9 een diepe symbolische betekenis kreeg voor latere componisten

Franz Schubert (1797-1828) An die Freude, D139

LEZING & DEBAT

96

Verrassende ontmoetingen in Beethovens privévertrekken

FEB ·

Beethovens beroemdste werk ontrafeld

KAMERMUZIEK

OUT OF THE BOX

97


ZATERDAG

24 FEB 2018

ZONDAG

VRIJDAG & ZATERDAG

25 FEB 2018

23 & 24 FEB 2018

19.00 Kamermuziekzaal

15.00 Stadsschouwburg

20.00 Concertzaal

tickets Gratis met een ticket voor het avondconcert

tickets € 6 (-26 jaar) / € 9 / 12 (volwassenen)

tickets € 25 / 42 / 57

abo Familievoorstelling

abo Topstuk (23 feb)

Voor kinderen vanaf 9 jaar

Em

ili

e

Ve r

cr

uy

sse

Het topstuk

©

Dansvoorstelling voor kinderen op Beethovens meesterwerk

Beethoven H❤rtz

9

Muziek in je binnenste

KOPERGIETERY & Cas Public

Muziek luisteren is fijn, maar er zijn nog manieren om klank te ervaren. In samenwerking met Musica gaat een vocale coach met dove en slechthorende leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs aan de slag. Een artiest gaat vervolgens hun klanken visualiseren via cymatics. Dit traject, waarin muziek, fysica, wiskunde én beeldende kunst samenkomen, mondt uit in een toonmoment voorafgaand aan Anima Eterna Brugges uitvoering van Beethovens Negende symfonie.

In 9 staat de magistrale Negende symfonie van Beethoven centraal. Een bijzonder muzikaal meesterwerk dat Beethoven voltooide op het moment dat hij reeds volledig doof geworden was. Choreografe Hélène Blackburn neemt voor 9 een atypische danser als vertrekpunt: Cai Glover. Cai is namelijk doof. Hoe bevat je een muzikaal meesterwerk zonder gehoor? Hoe ervaar of begrijp je de wereld wanneer een van je zintuigen het laat afweten?

Emma Rekers: coach — productie: Musica

Hélène Blackburn: choreografie Johan De Smet: regie Nicholas Bellefleur, Cai Glover, Robert Guy, Daphnée Laurendeau, Danny Morrissette: dans Martin Tétreault: muziekbewerking Jolien De Gendt: sopraan Kenneth Michiels: regie film Seymanur Kizilca, Evgeni Miroslavov, Chaz Keith Salfamones, Ramzi Serrai, Burhan Zambur: acteurs film Emilie B-Beaulieu: lichtontwerp Michael Slack: kostuums Francine Liboiron: balletmeester — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge

FAMILIEVOORSTELLING

98

FEB ·

FEB ·

© Pressiana

Klank kan je zien, klank kan je voelen

DANS

Anima Eterna Brugge Beethoven. Symfonie nr. 9 Precies 10 jaar na de intussen tot referentie uitgegroeide opname van Beethovens integrale symfonieën op historische instrumenten, zoomen Jos van Immerseel en de zijnen in op wat door velen als hoeksteen en topstuk van ’s mans orkestrale oeuvre wordt beschouwd: de magistrale Negende. Voltooid in 1824 en gezegend met nog meer monumentale dimensies dan zijn voorgangers, verklankt deze meesterlijk gebouwde kathedraal de geboorte van triomf uit ontreddering, en de zielentocht van introspectie naar jubelzang. De legendarisch moeilijke partituur bulkt van de speltechnische uitdagingen, en met de toevoeging van Schillers Ode an die Freude, vanavond in handen van een droomkoor met dito solisten, gaat dit werk zonder schroom alle grenzen te buiten. Bereid u trouwens voor op een fikse duik: als opening van de avond zorgt rasverteller Pieter Bergé voor duiding en verdieping, uiteraard met live muziekvoorbeelden op scène.

Anima Eterna Brugge: orkest Collegium Vocale Gent: koor Jos van Immerseel: dirigent Yeree Suh: sopraan Isabelle Rejall: mezzosopraan Markus Schäfer: tenor Thomas Bauer: bas Pieter Bergé: introductie — Ludwig van Beethoven (1770-1827) Beethoven Close-up: lecture-performance met live muziekvoorbeelden Symfonie nr. 9 in d, opus 125

ORKESTRAAL

OUT OF THE BOX

99


VRIJDAG

ZATERDAG

02 MAA 2018

ZATERDAG

03 MAA 2018

ZONDAG

10 MAA 2018

11 MAA 2018

20.00 Concertgebouw

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

15.00 Brugse huiskamers (locaties worden later bekendgemaakt)

19.15 Inleiding door Pieter Bergé

19.15 Inleiding door Roel Van Bambost

19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt

tickets € 17

tickets € 26

tickets € 22 / 32 / 41

tickets € 23 / 35 / 46 abo Barok de luxe / Vocaal

Metamorfosen

Brussels Philharmonic

Vox Luminis & L’Achéron

HOMEJACKING

Ferrabosco, Strauss & Cage

Filmconcert Modern Times

Stabat Mater

Nadar Ensemble

© Nadar Ensemble

L’Achéron

Onverwachte wendingen in drie korte concerten

Charlie Chaplins kaskraker met live soundtrack

Het diepste verdriet ontlokt de mooiste muziek

Het opwindendste uit de nieuwe muziek in Brugse huiskamers

Een metamorfose kan groot en opvallend zijn, of juist bijna niet te grijpen. In dit concertparcours blijft u dan ook beter op uw hoede. Zo muteert Daan Vandewalles piano van melodieus en mysterieus naar een eenmanspercussie-ensemble, en herscheppen de strijkers continu het klankbeeld in Strauss’ intense Metamorphosen door zich langzaam rondom het publiek te bewegen. Bij het Hathor Consort keert de complexe polyfonie dan weer in zichzelf. Niets is, alles wordt, en dat is de enige zekerheid.

Modern Times geldt als een van Charlie Chaplins beste en scherpste films. Chaplin combineerde humor en sentiment in een aanklacht op de geïndustrialiseerde samenleving en gaf tegelijkertijd treffend de stemming na de Grote Depressie van de jaren 1930 weer. Als sociaal bevlogen filmmaker zette Chaplin de gevestigde waarden en autoriteiten maar al te graag een neus. In Modern Times kroop hij voor de laatste keer in de huid van de zwerver, het typetje waarmee hij beroemd werd in de gloriedagen van de stille film. Brussels Philharmonic vertolkt de soundtrack live.

Met vier meditaties op sterven en afscheid raken Vox Luminis en de instrumentalisten van L’Achéron aan de kern van het Passieverhaal. Van Jezus’ laatste gedachten tot Maria’s troosteloze woorden aan de voet van het Kruis, over Buxtehudes persoonlijke verdriet na het verlies van zijn vader. Ook Kerlls requiem heeft een intieme toets: na een schitterende carrière in onder meer Brussel, München en Wenen, vroeg hij speciaal om dit werk bij zijn eigen uitvaart.

Video, electronics, live klankmanipulatie en de vreemdste speeltechnieken: componisten beschikken vandaag over een erg uitgebreid arsenaal aan mogelijkheden om de luisteraar te verwonderen. Nadar stort zich vol enthousiasme in die (multimediale) ontdekkingsreizen. Tijdens deze concerten komt het avontuur dichter dan ooit: de musici van huisartiest Nadar Ensemble waaieren uit over de Brugse huiskamers om hun favoriete werken te spelen. Zelfs de componisten komen luisteren!

Hathor Consort: ensemble Daan Vandewalle: piano BOHO Strings: strijkorkest David Ramael: leiding — John Cage (1912-1992) In a Landscape The Perilous Night Richard Strauss (1864-1949) Metamorphosen

Brussels Philharmonic: orkest Dirk Brossé: dirigent — Modern Times (1935-36), film geregisseerd door en met muziek van Charlie Chaplin

Vox Luminis & L’Achéron: ensemble Lionel Meunier & François Joubert-Caillet: leiding — Heinrich Schütz (1585-1672) Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz

Nadar Ensemble: ensemble — Met muziek van Jessie Marino, Simon Steen-Andersen, Michael Beil, Stefan Prins, Dan Tramte, Michael Maierhof, Daan Janssens, Beat Furrer & Natasha Diels — In samenwerking met Klarafestival

Johann Caspar Kerll (1627-1693) Missa pro defunctis Dieterich Buxtehude (ca.1637-1707) Klag-Lied Agostino Steffani (1654-1728) Stabat Mater — In samenwerking met Klarafestival

Fantasia’s, In nomine’s, pavanes en gaillardes voor gambaconsort van Alfonso Ferrabosco de Jongere en tijdgenoten

KAMERMUZIEK

100

Huisartiest

KLAVIER

MA A ·

MA A ·

Modern Times © Roy Export S.A.S.

Huisartiest

OUT OF THE BOX

ORKESTRAAL

FILM

VOCAAL

KAMERMUZIEK

OUT OF THE BOX

101


MAANDAG

DINSDAG & WOENSDAG

12 MAA 2018

DONDERDAG

13 & 14 MAA 2018

ZONDAG

15 MAA 2018

18 MAA 2018

19.00-20.30 Studio 1

20.00 Concertzaal

20.00 Kamermuziekzaal

15.00 Kamermuziekzaal

tickets € 12 (geen korting)

19.15 Inleiding door Steven De Belder (op 13 maa)

19.15 Inleiding door Jan Christiaens

14.15 Inleiding door Koen Uvin

Voor dansliefhebbers vanaf 16 jaar

Nagesprek (op 14 maa)

tickets € 26

tickets € 17

Geen danservaring nodig

tickets € 20 / 28 / 35

abo Kamermuziek

abo Dans (13 maa) PREMIÈRE HERNEMING

Dansworkshop Achterland Rosas

Achterland

Fauré Quartett

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Rachmaninov, Schumann & Mussorgsky

Brussel in beweging

© Mathilde Troussard

© Matt Hennek

© Herman Sorgeloos

Huisartiest

Dans zelf een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker

Vrouwelijkheid en mannelijkheid vervagen in deze Rosas-klassieker

Pianokwartet kleurt klassiekers van Rachmaninov en Mussorgsky opnieuw in

Proto-Belgische componisten aan het front van muzikale en sociale omwentelingen

Rosas laat een breed publiek bewegend kennismaken met de principes van het werk van Anne Teresa De Keersmaeker. Naar aanleiding van de voorstelling Achterland geeft een dansdocent van het gezelschap een inkijk in de bewegingstaal die aan de grondslag ligt van dit sleutelwerk van de choreografe.

Voor deze scharniervoorstelling uit 1990 schreef Anne Teresa De Keersmaekers voor het eerst specifiek dansmateriaal voor mannen; ze voegde drie mannelijke dansers toe aan haar tot op dat moment overwegend vrouwelijk gezelschap. In een ambigu niemandsland waarin gespeeld wordt met het vervagen van grenzen en tekens, krijgen ook de violist en pianist een actieve rol in het dansgebeuren – een benadering die ze nog in veel van haar latere voorstellingen zou herhalen.

Weinig andere ensembles weten zo veel spanning en verwachting te creëren voor een concert als het beroemde Fauré Quartett. Steeds weer duikelen ze nieuwe klankmogelijkheden en repertoire op. Zo spelen ze in Brugge een arrangement van Mussorgsky’s Schilderijententoonstelling, hét showstuk bij uitstek voor virtuoze pianisten: met onder meer een overdonderend infernale stampdans en een onheilspellend klankschilderij. En ook die andere Rus op het programma, Sergey Rachmaninov, liet zich inspireren door enkele schilderijen in zijn Etudes-tableaux.

De jonge talenten van BarrocoTout, gevormd aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, storten zich op de muziek van een woelige periode in de Zuidelijke Nederlanden. Terwijl de 18e eeuw Frankrijk liet broeien – Revolutie! – voelde ook in Brussel het Habsburg-bewind steeds meer druk. Ondertussen maakte de barok spronggewijs plaats voor een meer klassieke stijl, die componisten van eigen bodem als de Croes, Van Maldere en Delange overal in Europa gingen oppikken.

Danser van Rosas: docent

Anne Teresa De Keersmaeker: choreografie Rosas: dans Juan María Braceras / Naaman Sluchin: viool Wilhem Latchoumia / Joonas Ahonen: piano Herman Sorgeloos: decor Jean-Luc Ducourt: lichtontwerp Ann Weckx: kostuums — György Ligeti (1923-2006) Etudes voor piano

Fauré Quartett: Dirk Mommertz: piano Erika Geldsetzer: viool Sascha Frömbling: altviool Konstantin Heidrich: cello — Modest Mussorgsky (1839-1881) Schilderijententoonstelling (arr. Fauré Quartett / Grigory Gruzman)

BarrocoTout: Carlota Garcia: traverso Izana Soria: viool Edouard Catalan: cello Ganaël Schneider: klavecimbel — Triosonates van Marin Marais, Georg Philipp Telemann, JeanMarie Leclair, Henri-Jacques de Croes, Pieter Van Maldere en Herman-François Delange

Eugène Ysaÿe (1858-1931) Sonate 1, 3 en 4 uit Zes sonates voor soloviool, opus 27

MA A ·

MA A ·

© Anne van Aerschot

Huisartiest

BarrocoTout

Sergey Rachmaninov (1873-1943) Selectie uit Etudes-tableaux, opus 33 & 39 (arr. voor pianokwartet ) Robert Schumann (1810-1856) Pianokwartet in Es, opus 47

DANS

102

DANS MET LIVEMUZIEK

KAMERMUZIEK

KAMERMUZIEK

TALENT TELT

103


VRIJDAG

DONDERDAG

23 MAA 2018

WOENSDAG

WO 04 APR — ZO 07 APR 2018

29 MAA 2018

20.00 Concertzaal

20.00 Kamermuziekzaal & Concertzaal scène

19.15 Inleiding door Sofie Taes

19.15 Inleiding door Rebecca Diependaele

tickets € 23 / 35 / 46

tickets € 22

20.00 Concertzaal 19.15 Inleiding door Gloria Carlier tickets € 20 / 28 / 35

abo Orkestraal / Classics

BELGISCHE PREMIÈRE

Anima Eterna Brugge

Doppelgänger

Strauss. Till Eulenspiegel

Nadar Ensemble

SUNNY Emanuel Gat / Awir Leon Huisartiest

© Pressiana

© Klarafestival & Nieveranst

Huisartiest

More Music! is een samenwerking tussen Cactus Muziekcentrum vzw en Concertgebouw Brugge.

APR ·

MA A ·

04 APR 2018

Strauss’ sleutelwerken op historische instrumenten

Een muzikaal en visueel verhaal, met virtuele dubbelgangers in de hoofdrol

Elektronische muziek en virtuoze dans in een intrigerende trip

Na Wagner was Richard Strauss een van de belangrijkste Duitse toondichters, en een notoire muzikale duizendpoot. Laverend tussen artistieke overtuiging en de wetten van de muziekmarkt, liet Strauss zich het liefst inspireren door de mallemolen van het dagelijkse leven. Met twee symfonische gedichten én een selectie uit zijn weergaloze Liedoeuvre, en een intrigerende stilistische evolutie van meer dan zeven decennia, bewijst Anima eer aan een denker-zonder-grenzen, een heerlijke fantast.

Het kostte filmpionier Georges Méliès in 1900 uren knip- en plakwerk om zes dubbelgangers op het witte doek te toveren. Vandaag construeren we online verschillende identiteiten, op Facebook, Instagram of Tinder, en zorgt voetbalclub Anderlecht voor een opmerkelijke transfer door zelfs een e-sporter aan te werven. Naast de magische kanten van dit hedendaagse wonderland, verkent Nadar ook de gitzwarte schaduwzijde …

SUNNY, naar het gelijknamige nummer van Marvin Gaye is een liveconcert én dansvoorstelling in één. Awir Leon bouwt met zijn warme stem en prachtige elektronica een sfeervolle soundcape op. Denk aan de sound van James Blake, Chet Faker en zelfs Thom Yorke. De dans van choreograaf Emanuel Gat ontspint zich tot een steeds virtuozer kluwen. Stiltes, kostuumspelletjes, doordringende blikken en lachbuien creëren een wereld vol jeugdigheid en vrolijkheid.

Anima Eterna Brugge: orkest Jos van Immerseel: dirigent Yeree Suh: sopraan — Richard Strauss (1864-1949) Vier Letzte Lieder Till Eulenspiegels lustige Streiche, opus 28 Der Bürger als Edelmann, opus 60 en een selectie liederen

Nadar ensemble: ensemble — Het concert opent met een voorprogramma door de Nadar Summer Academy Simon Steen-Andersen (1976) Study for String Instrument #1 & #3

MORE MUSIC! Concertgebouw Brugge en Cactus Muziekcentrum maken deze vijfde editie van MORE MUSIC! opnieuw tot een boeiende ontmoeting. Een gebald, atmosferisch totaalconcept dat de bezoeker meeneemt op een avontuurlijke muzikale trip. Het volledige programma wordt in januari 2018 bekendgemaakt via www.concertgebouwbrugge.be

Emanuel Gat: choreografie Awir Leon: livemuziek Annie Hanauer, Anastasia Ivanova, Pansun Kim, Michael Loehr, Geneviève Osborne, Milena Twiehaus, Tom Weinberger, Sara Wilhelmsson, Ashley Wright & Daniela Zaghini: dans & kostuums

Michael Beil (1963) Exit to Enter Stefan Prins (1979) Generation Kill Serge Verstockt (1957) A la recherche de temps

ORKESTRAAL

104

VOCAAL

KAMERMUZIEK

In samenwerking met Cactus Muziekcentrum

POP / ROCK

DANS MET LIVEMUZIEK

105


MAANDAG - DONDERDAG

09 - 12 APR 2018

ZATERDAG

DONDERDAG

14 APR 2018

ZATERDAG

19 APR 2018

21 APR 2018

11.00 & 16.00 Concertgebouw

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

15.00 Concertzaal

tickets € 6 (-26 jaar) / € 12 (volwassenen)

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

19.15 Inleiding door Yves Senden

tickets € 7,5 (-26 jaar) / € 15 (voor volwassenen)

Voor kinderen vanaf 6 jaar

tickets € 22 / 32 / 41

tickets € 25 / 42 / 57

abo Familievoorstelling

abo Classics / Orkestraal

Voor kinderen vanaf 5 jaar

Swedish Chamber Orchestra

MOL

Isabelle Faust speelt Sibelius

Nationaal Orkest van België

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

Sidi Larbi Cherkaoui / Sadler’s Wells (Londen)

Een grappige voorstelling voor het hele gezin

Een brug tussen eeuwenoude kungfu-vechtkunst en hedendaagse dans

Brugges favoriete violiste in het beroemdste vioolconcerto uit de 20e eeuw

Interactief concert met muziek van Dirk Brossé en illustraties van Carll Cneut

Als de dirigent zijn partituren netjes heeft opgeborgen, als alle muzikanten naar huis zijn vertrokken en alle lichten zijn gedoofd, is de stilte in het Concertgebouw helemaal teruggekeerd. Of toch niet? Waarom is Natascha, het meisje van ‘de dingdong’, helemaal over haar toeren en zit Stradi, de sterviolist van het orkest, te treuren op de rand van de orkestbak? Gelukkig is er Mario, Super Mario, die op alles raad weet. Terwijl hij zijn zaakjes regelt, laat hij jou de meest verborgen hoekjes van het Concertgebouw ontdekken.

In Sutra verbindt Cherkaoui de eeuwenoude kungfuvechtkunst, beoefend door de boeddhistische monniken van de Shaolintempel, met hedendaagse dans. Turner Prize-winnaar Antony Gormley ontwierp het decor van houten kisten. De Poolse componist Szymon Brzóska componeerde de livemuziek. Sutra is een culturele uitwisseling over het oude en nieuwe China, over opbouwen en vernietigen, transformaties en spel.

Geheel in tegenstelling tot het koele klimaat van zijn Finse heimat straalt de muziek van Jean Sibelius een warme gloed uit. In zijn razend populaire Vioolconcerto combineert hij de typisch noordelijke sfeer met de passie en melancholie van de romantiek. Somberder van toon is Brahms Vierde symfonie. Ondanks de vernietigende kritiek van de befaamde recensent Hanslick ging het werk in 1885 voor een laaiend enthousiast publiek in première.

‘Maak je handen vuil, knip het licht uit, maak het donker, spits je snuit. Zo. Welkom in de mollenwereld!’ Zing mee, lach en wees uitbundig. Maar luister en kijk ook aandachtig naar het spannende verhaal van Marcel De Mol. Met Dirk Brossés zwierige muziek, de weelderige illustraties van Carll Cneut en de zinnenprikkelende tekst van Maud Vanhauwaert duik je zo de donkere wereld van MOL binnen. Schraap je stem al maar voor dat aanstekelijke mollenlied.

Michaël Vandewalle: tekst & regie Bram Verrecas: acteur Leon Rogissart: viool — Productie: Concertgebouw Brugge

Sidi Larbi Cherkaoui: choreografie Szymon Brzóska: muziek Antony Gormley: decorontwerp Monniken van de Shaolintempel & Ali Ben Lotfi Thabet: dans Alies Sluiter, Olga Wojciechowska, Laura Anstee, Coordt Linke, Szymon Brzóska: uitvoering muziek Ali Ben Lotfi Thabet, Satoshi Kudo, Damien Fournier & Damien Jalet: assistentie choreografie Lou Cope & An-Marie Lambrechts: dramaturgie Adam Carrée: lichtontwerp

Swedish Chamber Orchestra: orkest Thomas Dausgaard: dirigent Isabelle Faust: viool — Jean Sibelius (1865-1957) Vioolconcerto in d, opus 47

Nationaal Orkest van België: orkest Dirk Brossé: dirigent Maud Vanhauwaert: tekst & verteller Carll Cneut: illustraties Handelsreizigers in ideeën - Filip Standaert: scenografie & regie Noëlla Vijt: productie Jeugdprojecten NOB — Muziek van Dirk Brossé & Dmitry Kabalevsky

APR ·

APR ·

© Detlev Schneider

© Emilie Vercruysse

Sutra

© Emilie Vercruysse

Het huis van de maffe muziekjes

Johannes Brahms (1833-1897) Symfonie nr. 4 in e, opus 98 Albert Schnelzer (1972) A Freak in Burbank

FAMILIEVOORSTELLING

106

DANS MET LIVEMUZIEK

ORKESTRAAL

ORKESTRAAL

FAMILIEVOORSTELLING

107


VRIJDAG

VR 27 APR — ZA 28 APR 2018

ZATERDAG

27 APR 2018

28 APR 2018

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

19.15 Inleiding door Klaas Coulembier

19.15 Inleiding door Maarten Beirens

tickets € 22

tickets € 22

PREMIÈRE

BELGISCHE PREMIÈRE

COPRODUCTIE CONCERTGEBOUW

COPRODUCTIE CONCERTGEBOUW

L’Inconnue de la Seine

Calamity/Billy Muziektheater Transparant & Théâtre de la Croix-Rousse

LOD muziektheater

Met Claron McFadden

APR ·

APR ·

© Malte Martin Atelier Graphique met Vassilis Kalokyris

Seizoenscomponist

OPERA21 Opera21 laat u de hartslag van het nieuwe muziektheater voelen. Vanaf deze zesde editie wordt Opera21 een jaarlijks festival, het ene jaar in Antwerpen en het andere jaar in Gent en Brugge. Meer dan ooit wordt het festival een internationale broedplaats die de definitie van muziektheater verlegt:

108

van opera tot hybride scenische experimenten, installaties, performances en beeldende concerten. Voor de editie van 2018 gooien Concertgebouw Brugge, KAAP, de Bijloke, NTGent, Handelbeurs Concertzaal en Opera Gent hun deuren open om de wereld te laten zien hoe fantastisch muziektheater is.

Een moderne Europese mythe over schoonheid en dood

Gavin Bryars en Ben Johnston roepen twee iconen uit het Wilde Westen tot leven

Volgens de legende verdronk L’Inconnue de la Seine in de Parijse rivier. Van haar glimlach werd een plaasteren afdruk gemaakt, maar niemand kwam ooit te weten wie ze was. L’Inconnue werd algauw een mythische figuur die steeds opnieuw heruitgevonden werd door verschillende kunstenaars. Ook componist Frederik Neyrinck, librettist Sabryna Pierre en regisseur Nathalie Teirlinck voelden zich aangetrokken tot deze verdronken muze. Maskers, dubbelgangers en water in een meeslepend libretto dat slingert tussen droom en bewustzijn, tussen fantastische literatuur en thriller.

In Calamity/Billy verrijzen de legendarische heldin Calamity Jane en de beruchte outlaw Billy the Kid op een bijzondere en intieme manier. Jane komt tot leven via versnipperde verhalen, geheimen en stukjes uit brieven. Billy doemt dan weer op in ooggetuigenverslagen, krantenartikels, foto’s en de ademstokkende poëzie van Michael Ondaatje. De verhalen flirten met de waarheid, maar lijken – dankzij de sepiaklanken en rebelse lyriek van de ‘Europese minimalist’ Gavin Bryars en zijn leermeester Ben Johnston – echter dan onze jeugdherinneringen.

Asko|Schönberg: ensemble Joey Marijs: muzikale leiding Sabryna Pierre: libretto Nathalie Teirlinck: regie Lieselot De Wilde: sopraan — Frederik Neyrinck (1985) L’Inconnue de la Seine

Claron McFadden & Bertrand Belin: zang Percussions Claviers de Lyon: ensemble NN: viool & piano Gérard Lecointe: muzikale leiding Jean Lacornerie: regie — Ben Johnston (1926) Calamity Jane to Her Daughter Gavin Bryars (1943) The Collected Works of Billy the Kid (tekst: Michael Ondaatje)

Ga gratis naar de lecture-performance op 18 jan met uw ticket. MUZIEKTHEATER

MUZIEKTHEATER

109


VRIJDAG

MA 07 MEI — ZO 13 MEI 2018

04 MEI 2018 20.00 Concertzaal 19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt tickets € 20 / 28 / 35 abo Barok de luxe

il Gardellino

MEI ·

MEI ·

© Michiel Hendryckx

Telemann. Der Tag des Gerichts

Bij het einde van de wereld trekt Telemann alle registers open ‘Een oratorium vol krachtige emoties’, luidde de aankondiging in de plaatselijke krant. En inderdaad: op 17 maart 1762, kort voor Pasen, ontdekte Hamburg met Telemanns Tag des Gerichts een van zijn indrukwekkendste werken. De componist wist in zijn laatste jaren wonderwel de nieuwe klassieke stijl in zijn barokke muziek te verwerken. Het lyrische libretto over de strijd tussen gelovigen en ongelovigen biedt meer dan genoeg drama, vol sprekende beelden die schreeuwen om de mooiste en verrassendste effecten. Een werk nadrukkelijk op de grens van kerk en scène.

il Gardellino: koor & orkest Peter Van Heyghen: dirigent — Georg Philipp Telemann (1681-1767) Der Tag des Gerichts, TWV6:8

VOCAAL

110

META ZAHREN & BART LAMBERT Trouwe concertgangers en Vrienden van het Concertgebouw GOLD FESTIVALPAS € 80

‘Elk jaar opnieuw kijken wij met spanning en nieuwsgierigheid uit naar de nieuwe brochure. Zodra ze in de bus valt, duiden mijn man en ik onafhankelijk van elkaar onze voorkeuren aan, die we daarna vergelijken en matchen. Uiteraard proberen we alle concerten mee te pikken die op ons beider lijsten staan, maar meestal is de eerste versie van de gemeenschappelijke lijst te lang en moeten we toch concerten schrappen. Gemiddeld komen we tot een lijstje van 12 à 14 concerten per seizoen ...’

GOLD

Brugse stemmen uit de renaissance

Een nieuw festival voor Brugge – stad van muziek, stad van verhalen – verbindt het mooiste uit de Brugse Gouden Eeuw: de fascinerende geschiedenis, het onroerend erfgoed, de kunstschatten en bovenal de muziek, die eeuwenlang de toon zette van Scandinavië tot het puntje van Italië, van Engeland tot Polen.

De eerste festivaleditie, rond de jaarlijkse Heilige Bloedprocessie, vertelt het verhaal van de Brugse pelshandelaar en bestuurder Donaas de Moor, opgehangen aan Jacob Obrechts opmerkelijke Missa de Sancto Donatiano.

111


MAANDAG

WOENSDAG

07 MEI 2018

DONDERDAG - ZATERDAG

09 MEI 2018

10 - 12 MEI 2018

10.00-16.30 Kamermuziekzaal

20.00 Kamermuziekzaal

donderdag 10 mei 2018, 15.00

tickets www.davidsfonds.be/academie of

tickets Gratis met een ticket voor

vrijdag 11 mei 2018, 10.30 en 15.00

www.amarant.be

The Tallis Scholars op 10 mei (anders € 8)

zaterdag 12 mei 2018, 10.30 tickets € 10 (geen korting)

(€ 70 incl. Psallentes op 11 mei)

Jacob Obrecht Solidariteit vroeger en nu

Luistercursus

Panelgesprek

Obrechtwandeling In het voetspoor van de muziek

MISSA DE SANCTO DONATIANO •

MA 07 MEI — ZA 12 MEI 2018 In samenwerking met Cera

gecomponeerd tussen 1485 en 1487 in de meerstemmige stijl van de late renaissance bestelling van Adriana de Moor om jaarlijks te laten zingen bij het graf van haar man Donaas in de Sint-Jakobskerk Obrecht verwerkte in de verschillende misdelen

• •

vijf liederen, waarvan één zelfs in het Nederlands het werk werd in 1487 of een jaar later al gekopieerd in Rome de heilige Donaas staat als Brugges stadsheilige afgebeeld op schilderijen van Van Eyck, Gossaert en de Meester van de Lucia-legende

Er

r ts ae er

fg

M

ar

cu

Zorgen voor elkaar in een middeleeuwse stad

Dwalen in werelderfgoed

Samen met zijn ensemble Psallentes geeft Hendrik Vanden Abeele toelichting bij de boeiende figuur die Jacob Obrecht was. Zo komt in woord en daad een portret van Obrecht tevoorschijn dat ons inzicht in de muzikale en culturele geschiedenis van Brugge aanscherpt.

Donaas en Adriana de Moor droegen als rijke Bruggelingen zorg voor hun stadsgenoten die het minder gemakkelijk hadden. Sporen daarvan worden tegenwoordig beheerd door het OCMW. Tijd dus voor een gesprek over solidariteit in onze tijd.

Stap mee in de voetsporen van onze topstukcomponist en ontdek de geschiedenis achter de gevels. Marie Paule Wouters weeft de verhalen van Jacob Obrecht en Donaas de Moor dooreen en staat stil bij Brugges gouden eeuw, tijdens de late middeleeuwen.

Hendrik Vanden Abeele: docent Psallentes: ensemble — In samenwerking met Davidsfonds Academie & Amarant

In samenwerking met OCMW Brugge

Marie Paule Wouters: gids

MEI ·

©

s

ar

De muziek van Obrecht ontleed

LEZING & DEBAT

112

M

G

d oe

ce

MEI ·

©

he

Br

lV an

ug

Co

ge

il e

, s ta

d s p l an 1 5 6 2

Jacob Obrecht. Topmusicus in het 15e-eeuwse Brugge

LEZING & DEBAT

113


DONDERDAG

Een Brugs meesterwerk van een ware renaissance-celebrity

VRIJDAG

10 MEI 2018

ZATERDAG

11 MEI 2018

12 MEI 2018

20.00 Sint-Jakobskerk

18.30-19.45 vrij bezoek Hospitaalmuseum met toelichting

15.00 start op de Burg

19.15 Inleiding door Nele Gabriëls

20.00 concert Onze-Lieve-Vrouwekerk

Inschrijven via www.concertgebouw.be

tickets € 20 / 28 / 35

tickets € 20

Gratis

abo Topstuk

Gold Festivalpas

Gold Festivalpas

Ti

m

Th

eo

De

ce

un

in c

k

Het topstuk

The Tallis Scholars Obrecht. Missa de Sancto Donatiano 14 oktober 1487, 7 uur ‘s ochtends: terwijl de kerkklok blijft luiden, klinkt in de Brugse Sint-Jakobskerk bij het graf van Donaas de Moor voor het eerst Jacob Obrechts Missa de Sancto Donatiano. Ruim vijf eeuwen later is het nog altijd een wonderlijk meesterwerk. Heel precies roept de componist het leven van de overledene in herinnering, met verwijzingen naar diens naamheilige, naar de muzikale gewoontes in Brugge, en naar Donaas’ goede werken voor de armen van de stad. Net als in de Missa de Sancto Martino, op vrijdag gezongen door Psallentes, schept Obrecht met enkele lokale ingrediënten de meest universele muziek. Voor de opening van deze eerste festivaleditie trekken The Tallis Scholars naar de plek van creatie. Dirigent Peter Phillips zet Obrecht daar naast de Engelse tijdgenoten Browne en Fayrfax – de handelscontacten tussen beide Kanaaloevers waren zeer nauw – en een prachtig Magnificat, een van de laatste werken van de ZuidVlaming Nicolas Gombert. — Ga gratis naar het panelgesprek op 09 mei met uw ticket.

114

The Tallis Scholars: vocaal ensemble Peter Phillips: dirigent — Jacob Obrecht (1457/8-1505) Missa de Sancto Donatiano John Browne (actief ca.1490-1505) Stabat iuxta Robert Fayrfax (1464-1521) Maria plena virtute

Twee stadsgenoten en culturele wereldsterren ontmoeten elkaar opnieuw

De Donaaskathedraal herrijst steen voor muzikale steen

Psallentes

Take Out Obrecht

Obrecht. Missa de Sancto Martino

Concertparcours met Frederik Neyrinck

Jacob Obrecht en Hans Memling hebben elkaar zeker gekruisd op de Brugse kasseien. En ze eerden ongeveer tegelijk Sint Maarten van Tours. De schilder leverde Maarten van Nieuwenhove een diptiek, te zien in het Sint-Janshospitaal. De componist op zijn beurt schreef een mis, die Psallentes in de Onze-Lieve-Vrouwekerk uitvoert en omkadert. Een unieke kans om beide wonderen te ontdekken, want op het programma staat ook een mini-rondleiding in het museum.

Wat als de Burg weer een kerkplein werd? En wat als die kerk niet uit stenen bestond, maar uit klank? Seizoenscomponist Frederik Neyrinck gaat de uitdaging aan en verdraait, vergroot en vervreemdt Obrechts Missa de Sancto Donatiano tot een nieuw werk voor solisten, ensembles, orkesten en koren uit Brugge en het wijde ommeland. Volg het spoor van zijn muziek naar verschillende binnen- en buitenlocaties, met een apotheose op de Burg. Donaas leeft!

Psallentes: vocaal ensemble Hendrik Vanden Abeele: dirigent — Jacob Obrecht (1457/8-1505) Missa de Sancto Martino

productie: Musica in samenwerking met Stedelijk Conservatorium Brugge —

MEI ·

MEI ·

© N ic k R u t te r

©

De locaties en de deelnemende artiesten worden via www.concertgebouw.be bekendgemaakt

en gregoriaans — In samenwerking met de kerkraad van de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Nicolas Gombert (ca.1495-ca.1560) Magnificat quarti toni — copresentatie: MAfestival

VOCAAL

VOCAAL

BEELDENDE KUNST

VOCAAL

KAMERMUZIEK

OUT OF THE BOX

115


ZATERDAG

MAANDAG - ZONDAG

12 MEI 2018

ZONDAG

07 - 13 MEI 2018

ZONDAG

13 MEI 2018

13 MEI 2018

20.00 Concertzaal

09.30-17.00 dagelijks (behalve op maandag) Arentshuis

11.00 Kamermuziekzaal

11.00 Onze-Lieve-Vrouwekerk

19.15 Inleiding door Nele Gabriëls

tickets Via Musea Brugge (€ 4)

tickets € 8

Gratis

Huelgas Ensemble

Handmade in Brugge

Clement. Missa Gaude lux Donatiane

Kabinetexpo Meester van de Heilige Lucialegende

De lokroep van de muze

Concertmis

Architectuurlezing

Currende

tickets € 20 / 28 / 35 abo Vocaal

© Sarah Bauwens

MEI ·

MEI ·

© Archipel

© Musea Brugge

© Michiel Hendryckx

Gold Festivalpas

De muziek van een mythische kerk klinkt door tot in onze tijd

Het decor van de polyfonie

De Donaaskerk op de Burg was het centrum van de polyfonie

Terug naar de wortels van de polyfonie

Brugge weet zich al eeuwen beschermd door de heilige Donaas, zelfs nadat zijn kerk op de Burg rond 1800 werd verkocht en afgebroken. Van het legendarische gebouw rest nu niets meer dan enkele fundamenten en wat contouren. En toch komt de (latere) kathedraal deze festivalzaterdag weer tot leven. Na het grootschalige project van Frederik Neyrinck combineert Paul Van Nevel op deze lenteavond een stralende Donaas-mis van Jacob Clement ‘non Papa’ met twee somptueuze, grootschalige Brugse motetten.

Ter gelegenheid van Gold, en om de nieuwe publicatie te vieren rond de anonieme Brugse Meester van de Heilige Lucialegende, kunt u in het Arentshuis terecht voor een kleine tentoonstelling gewijd aan de tijd van Donaas de Moor, de Brugse Gouden Eeuw. De anonieme Meester schilderde vaak zijn thuisstad als decor voor allerlei religieuze scènes, van een tronende Sint Nicolaas tot de marteldood van de Heilige Lucia.

De Sint-Donaaskerk behoort sinds 944 tot de oudste kern van Brugge. De achthoekige kapel groeide uit tot een romaanse kruiskerk met een gotisch schip, om in 1799 onder de sloophamer te vallen. Die geschiedenis inspireerde Toyo Ito, wiens paviljoen in 2002 symbool was voor Brugge, culturele hoofdstad. Hera Van Sande duidt het belang van deze plek als muze en brengt naast een verdieping in Sint-Donaas ook het verhaal van Toyo Ito, met wie ze als project-architect samenwerkte.

Naar goede gewoonte luistert het ensemble Currende de mis muzikaal op tijdens de zondag na Hemelvaart. De liturgie krijgt zo een extra lading, terwijl de luisteraar de muziek op een andere manier kan beleven. Erik Van Nevel sluit graag aan bij het festivalthema en presenteert een programma met enkele ‘Brugse’ hoogstandjes.

Huelgas Ensemble: vocaal ensemble Paul Van Nevel: dirigent — Jacob Clement (ca.1510/5-1555/6) Missa Gaude lux Donatiane

In samenwerking met Musea Brugge

Hera Van Sande: lezing — In samenwerking met Archipel

Currende: ensemble Erik Van Nevel: leiding — Jacob Obrecht (1457/8-1505) Missa Sub tuum praesidium

Arnold von Bruck (1500?-1554) Dies irae

Lupus Hellinck (1493/94-1541) Jerusalem luge In convertendo An Wasserflüssen Babylon

Adriaan Willaert (ca.1490-1562) Laus tibi sacra rubens — In samenwerking met BOZAR (Brussel)

VOCAAL

116

BEELDENDE KUNST

LEZING & DEBAT

VOCAAL

117


ZONDAG

WO 16 MEI — ZA 19 MEI 2018

13 MEI 2018 15.00 Start in de Inkomhal tickets € 22 Gold Festivalpas

Donaaswandeling

MEI ·

MEI ·

© Tim Theo Deceuninck

Pop-upconcerten op historische locaties

Jonge sterren van de late middeleeuwen laten erfgoed stralen In de wereld van Donaas de Moor klonk niet alleen religieuze muziek. In deze concertwandeling ontdekt u tegelijk twee jonge internationale ensembles én enkele van Brugges mooiste, bijna geheime ruimtes. Het Sollazzo Ensemble vertelt het verhaal van twee blinde vedelspelers aan het Bourgondische hof, terwijl de Ratas del viejo Mundo Obrechts liederen verkennen. De vier zangers van Utopia duiken ondertussen in Obrechts meest intieme polyfonie.

Sollazzo Ensemble: Yukie Sato: sopraan & clavicymbalum Perrine Devillers: sopraan Vivien Simon: tenor Sophia Danilevskaia: vedel Vincent Kibildis: harp Anna Danilevskaia: vedel & leiding Ratas del viejo Mundo: Michaela Riener: sopraan Indrė Jurgelevičiūtė: zang & citer Elisabeth Seitz: psalterion Floris De Rycker: luit & cister Utopia: vocaal ensemble

VOCAAL

118

KAMERMUZIEK

TALENT TELT

OUT OF THE BOX

FESTIVALPAS € 92 / 136 / 170

JULIEN LIBEER Muzikant en peter van de Vrienden van het Concertgebouw

‘Het Concertgebouw is voor mij een architecturaal pareltje. Een akoestisch mirakel. En een avontuurlijke, moedige, betekenisvolle programmatie. Bovendien ben ik hier getrouwd, nu bijna drie jaar geleden. Op de bovenverdieping van het Concertgebouw vond toen de avondreceptie plaats - hectische bedoening overigens, aangezien de avond ervoor al onze trouwkleding uit de auto was gestolen. Even stress, maar gelukkig de dag zelf nog een nieuwe trouwjurk voor mijn echtgenote gevonden!’

BUDAPEST FESTIVAL Founding father Iván Fischer dirigeerde zijn Budapest Festival Orchestra in geen tijd naar de top tien van de beste orkesten ter wereld. Hoewel deze Hongaarse musici van alle markten thuis zijn, verdienden ze toch vooral hun sporen in het laatromantische en vroegmoderne repertoire. Tijdens deze vijfde editie van het Budapest Festival staat de muziek van Gustav Mahler centraal, een componist met wie Fischer een bijzondere band heeft, getuige zijn met prijzen overladen opnames

Mahlers monumenten

van enkele Mahlersymfonieën. Mahler is een meester van de muzikale transformatie. Luister maar welke gedaanteverwisseling de poëzie uit Des Knaben Wunderhorn ondergaat! Eenvoudige liederen die de Duitse volksaard weerspiegelen, worden in zijn handen sublieme symfonische scheppingen, die de tragiek en de schaduwzijde van het menselijk bestaan verklanken. Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra blinken uit in deze vier klinkende beschouwingen over de betekenis van het mens-zijn. 119


WOENSDAG

VRIJDAG

DONDERDAG

ZATERDAG

17 MEI 2018

18 MEI 2018

19 MEI 2018

20.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

19.15 Inleiding door Jan Christiaens

19.15 Inleiding door Mark Delaere

19.15 Inleiding door Mark Delaere

19.15 Inleiding door Mark Delaere

tickets € 26

tickets € 30 / 51 / 68

tickets € 30 / 51 / 68

tickets € 30 / 51 / 68

abo Kamermuziek

Budapest Festivalpas

abo Orkestraal

Budapest Festivalpas

16 MEI 2018

Budapest Festivalpas

Budapest Festivalpas

Budapest Festival Orchestra & Christiane Karg

Budapest Festival Orchestra

Budapest Festival Orchestra & Czech Philharmonic Choir Brno

Mahler. Symfonie nr. 4

Mahler. Das Lied von der Erde

Mahler. Symfonie nr. 2

Duitse volksliederen groeien uit tot aangrijpende orkeststukken

Weelderige liedcyclus voor groot orkest en twee zangstemmen

Spektakelmuziek met een geweten

In zijn Pianokwartet, een laatromantische ontboezeming van een piekerende adolescent, laat de jonge Gustav Mahler in zijn ziel kijken. De gekwelde muziek geeft al een voorsmaak van zijn symfonieën, waarin donkere tragiek nooit ver weg is. Niet voor niets kreeg zijn Zesde symfonie de bijnaam ‘de tragische’. Mahler laat een uit de kluiten gewassen orkest – klokken en koebellen incluis – overtuigd nee zeggen tegen het noodlot. Ook in de transcriptie voor kleinere bezetting komt de bittere smaak van deze muziek onverminderd tot haar recht.

In Des Knaben Wunderhorn, een verzameling van honderden Duitse volksliederen, vond Mahler nagenoeg alles wat zijn ziel raakte: liefde voor de natuur, diepe vroomheid, verdriet om de dood en afscheid. Maar ook uitgelaten taferelen vol soldateske tamboermuziek en zonderlinge humor konden hem wel bekoren. In zijn Vierde symfonie slingeren de melodieën zich als een klimplant rond het Wunderhorn-lied Das himmlische Leben, een innemend visioen van een hemels gastmaal.

‘Is dit voor het publiek nog wel uit te houden?’, zo vroeg een getormenteerde Mahler zich af over Das Lied von der Erde. Hij componeerde deze liedcyclus op oudChinese gedichten na het overlijden van zijn dochtertje Maria Anna. Het beklemmende Abschied, waarin de laatste woorden ‘ewig … ewig’ bijna onhoorbaar wegsterven in een eeuwige stilte, bezorgt de luisteraar klamme handen. Muziek doorschoten met verdriet en vergankelijkheid, die niemand onberoerd laat.

Apocalyptische visioenen, bijtende weerhaakjes, verstilde religiositeit, verscheurende wanhoop: in zijn monumentale Auferstehungs-symfonie bespeelt Mahler een enorm gamma aan emoties. Zangsolisten en koor versterken in de finale de zeggingskracht van het orkest, dat ook alleen al orkaankracht opwekt! In de handen van Iván Fischer en de zijnen wordt dit groots visioen van wederopstanding niets minder dan een louterende ervaring.

Musici van het Budapest Festival Orchestra: strijktrio Dénes Várjon & Izabella Simon: piano — Gustav Mahler (1860-1911) Pianokwartet in a Symfonie nr. 6 in a (bewerking voor vierhandig piano)

Budapest Festival Orchestra: orkest Iván Fischer: dirigent Christiane Karg: sopraan — Gustav Mahler (1860-1911) Finale uit Symfonie nr. 4 in G (opname uit 1905 door Mahler op een Welte-Mignon pianorol, met live zang) Selectie uit Des Knaben Wunderhorn Symfonie nr. 4 in G

Budapest Festival Orchestra: orkest Iván Fischer: dirigent Elisabeth Kulman: alt Robert Dean Smith: tenor — Gustav Mahler (1860-1911) Blumine Selectie uit Des Knaben Wunderhorn Das Lied von der Erde

Budapest Festival Orchestra: orkest Czech Philharmonic Choir Brno: koor Iván Fischer: dirigent Christiane Karg: sopraan Elisabeth Kulman: alt — Gustav Mahler (1860-1911) Symfonie nr. 2 in c

Dénes Várjon, Izabella Simon & musici van het BFO Mahler. Kamermuziek

MEI ·

MEI ·

Dénes Várjon

© Marco Borggreve

6e symfonie voor vierhandig piano

Mahler in zakformaat

KAMERMUZIEK

120

ORKESTRAAL

VOCAAL

ORKESTRAAL

VOCAAL

ORKESTRAAL

VOCAAL

121


ZATERDAG

DONDERDAG

19 MEI 2018

ZATERDAG

24 MEI 2018

ZONDAG

26 MEI 2018

27 MEI 2018

10.30-17.00 Kamermuziekzaal

20.00 Concertzaal

20.00 Concertzaal

15.00 Kamermuziekzaal

tickets www.davidsfonds.be/academie

19.15 Inleiding door Gloria Carlier

19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt

tickets € 22

(€ 110 incl. Budapest Festival Orchestra om 20.00)

tickets € 20 / 28 / 35

tickets € 23 / 35 / 46

abo Dans

abo Barok de luxe / Classics

Engels gesproken BELGISCHE PREMIÈRE

Betroffenheit Kidd Pivot / Crystal Pite & Electric Company Theatre / Jonathon Young

WÖR

Vivaldi. Gloria

Back to the 1780s!

MEI ·

© Eric Manas

MEI ·

© Shutterstock

© Wendy D Photography

Luistercursus

Le Concert Spirituel

© Lieve Boussauw

Zingende symfonieën en orkestrale liederen van Gustav Mahler

Rasverteller Marc Erkens neemt u op sleeptouw doorheen Mahlers oeuvre

Van trauma tot bloedmooie woeste dans en theater

Meesterwerken in een monsterbezetting

Dynamisch kwintet houdt oude muziek jong

Ondanks zijn eerder beperkte oeuvre liet Gustav Mahler een belangrijk spoor in de muziekgeschiedenis na, als spilfiguur tussen de laatromantiek en het expressionisme. Geen componist doet een orkest zo zingen of slaagt erin z’n lied zo orkestraal te omlijsten als Gustav Mahler. Marc Erkens wijst u de weg doorheen Mahlers werk.

Sommige vragen zijn onmogelijk te beantwoorden en sommige ervaringen te persoonlijk om te uiten. Choreografe Crystal Pite en acteur/toneelschrijver Jonathon Young bundelen met onverschrokken eerlijkheid hun krachten en onderzoeken wat er gebeurt met een mens na een hels trauma. Deze beklijvende voorstelling van twee van de meest gevierde podiumkunstenaars uit Canada is een innovatieve metamorfose van theater naar dans, verteld door middel van drama, poëzie, cabaret en beweging.

Tijdens zijn lange jaren in dienst van het Venetiaanse klooster en weeshuis Ospedale della Pietà schreef Antonio Vivaldi muziek op het lijf van zijn ‘klanten’. En niet de minste! De inwonende dames, nét niet zichtbaar, spraken tot de verbeelding van een sensatiebelust publiek. En muzikaal konden ze zich met de grootste talenten meten. Le Concert Spirituel benadert in dit concert de originele klank van enkele ware Vivaldi-hits, met een vrouwenkoor van monumentale proporties.

WÖR pompt nieuwe energie in 18e-eeuwse melodieën van bij ons met een groove die aanstekelijk werkt, aangedreven door het strakke tempowerk van gitaar en baritonsax. Ze gingen op zoek naar straffe melodieën in diverse dansbundels zoals d’Aubat de Saint-Flour en Trappeniers of in de beiaardboeken De Gruijtters, Van Belle en De Prins. Als ze er een paar honderd jaar geleden in Gent, Diest, Leuven, Brussel en Antwerpen op uit de bol gingen, waarom zouden wij dat niet doen?

Marc Erkens: docent — In samenwerking met Davidsfonds Academie

Jonathon Young: tekst Crystal Pite: choreografie & regie Bryan Arias, David Raymond, Cindy Salgado, Jermaine Spivey, Tiffany Tregarthen & Jonathon Young: performance Owen Belton, Alessandro Juliani & Meg Roe: muziek & geluidsontwerp Jay Gower Taylor: scenografie Nancy Bryant: kostuums Tom Visser: lichtontwerp

Le Concert Spirituel: koor & orkest Hervé Niquet: dirigent — Antonio Vivaldi (1678-1741) Laetatus sum, RV607 In exitu Israel, RV604 Magnificat, RV610 Lauda Jerusalem, RV609 Gloria, RV589

WÖR: Fabio Di Meo: bariton- & sopraansaxofoon Bert Ruymbeek: accordeon Jeroen Goegebuer: viool Pieterjan Van Kerckhoven: doedelzak, musette & sopraansaxofoon Jonas Scheys: gitaar — In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge In het kader van Airbag Festival

LEZING & DEBAT

122

DANS

VOCAAL

WERELDMUZIEK

123


DONDERDAG

ZONDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

31 MEI 2018

3 JUN 2018

7 JUN 2018

8 JUN 2018

20.00 Concertzaal

15.00 Concertzaal

20.00 Concertgebouw

20.00 Kamermuziekzaal

19.15 Inleiding door Arne Herman

14.15 Inleiding door Francis Maes

tickets € 17

tickets € 22

tickets € 25 / 42 / 57

tickets € 25 / 42 / 57

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd

BBC Scottish Symphony Orchestra

Open Call 2018

Salon Libeer

Nationaal Orkest van België

Elgars hits

Muziek op het scherpst van de snede

Volkse wortels in de muziek van Bartók & Kodály

MEI ·

JUN ·

© sightways

© Veerle Vercauteren

Nieuw concertformat

Olympiade van de muziek presenteert de zangers van morgen

Melancholie en virtuositeit: Britannia rules

De blik op oneindig, de voelsprieten op scherp

Julien Libeer en Alicja Gescinska over ‘hoge en lage kunst’

Voor veel muziekliefhebbers is de Koningin Elisabethwedstrijd een jaarlijks hoogtepunt van het concertseizoen. In de 80e editie van dit prestigieuze muziekconcours krijgen de meest begaafde zangers het podium. Uw kans om de talenten die u de afgelopen weken op radio, tv of internet aan het werk zag, ook live en zonder wedstrijdstress te horen. In het goede gezelschap van het Nationaal Orkest van België ontpopt misschien wel uw favoriete laureaat zich tot winnaar!

De muziek van Edward Elgar klinkt zoals zijn persoonlijkheid: extravert warm en geniaal in diepe zelfreflectie en melancholie. In zijn Celloconcerto uit 1919 weerklinkt de gruwel en het leed van WO I. Daardoor draagt het een zekere somberheid in zich, maar de cello krijgt ook alle ruimte om te zingen in dramatische monologen en momenten van virtuositeit. Die virtuositeit vindt een vervolg in zijn mysterieuze Enigmavariaties, die omwille van hun wagneriaanse pathos en lyriek ook nu nog een genot zijn om naar te luisteren.

Geen regels, geen eisen, geen voorbeelden … alleen muziek. Jonge, avontuurlijke kunst(en)makers, Belgisch in de breedste zin van het woord, presenteerden hun voorstel om de mal van het concert te doorbreken. Vanavond ontdekt u het winnende project. In een traject van verschillende maanden scherpten zij hun zinnen, bijgestaan door LOD-artiesten als Josse De Pauw en Kris Defoort en het Concertgebouwteam. Voor het publiek: een ervaring, radicaal out of the box.

In de discussie over hoge en lage kunsten durft het er wel eens hard aan toegaan. Tijdens zijn tweede salon gaat Julien Libeer met filosofe Alicja Gescinska op zoek naar antwoorden en nuances. En welke muziek kan die zoektocht beter begeleiden dan die van Béla Bartók. In zijn werk gaat de ‘hoge’ Weense traditie hand in hand met de miniatuur-kunstwerkjes uit de ‘lage’ volksmuziek. En net die gelaagdheid maakt zijn muziek zo fascinerend.

Nationaal Orkest van België: orkest Stefan Blunier: dirigent Laureaten Koningin Elisabethwedstrijd: zang — Werken geselecteerd door de laureaten — In samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd

BBC Scottish Orchestra: orkest Martyn Brabbins: dirigent Nicolas Altstaedt: cello — Edward Elgar (1857-1934) Celloconcerto in e, opus 85 Enigmavariaties, opus 36

Details van dit concert worden via www.concertgebouw.be bekendgemaakt. — In samenwerking met LOD muziektheater

Julien Libeer: piano Kinderkoor Molenbeek: koor Alicja Gescinska: filosofe — Béla Bartók (1881-1945) In open lucht, BB89 Selectie uit 14 Bagatellen, BB50 Roemeense volksdansen, BB68 Zoltán Kodály (1882-1967) Hongaarse volksmuziek

ORKESTRAAL

124

VOCAAL

ORKESTRAAL

OUT OF THE BOX

TALENT TELT

KLAVIER

OUT OF THE BOX

LEZING & DEBAT

125


Productielijst —— MerClaire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE zaterdag 30 sep 2017 (zie p. 42) productie: ECCE coproductie: Concertgebouw Brugge met de steun van STUK (Leuven), wpZimmer (Antwerpen), workspacebrussels & de provincie West-Vlaanderen

—— Bach. Cellosuiten (werktitel) Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Guihen Queyras / Rosas dinsdag 24 okt 2017 (zie p. 52) coproductie: Rosas, De Munt | La Monnaie (Brussel), Ruhrtriennale, Concertgebouw Brugge, Le Théâtre de la Ville & Festival d’Automne (Parijs), Sadler’s Wells (Londen), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Opéra de Lille, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Elbphilharmonie (Hamburg), Montpellier Danse 2018

—— Belgian Rules / Belgium Rules Jan Fabre & Troubleyn vrijdag 03 nov 2017 (zie p. 57) Timeau De Keyser zal het creatieve proces opvolgen als onderdeel van P.U.L.S. (Project for Upcoming Artists for the Large Stage). productie: Troubleyn/Jan Fabre coproductie: Impulstanz Vienna International Dance Festival, Napoli Teatro Festival, Théâtre de Liège & Concertgebouw Brugge

—— Glimp Oorkaan zaterdag 04 nov 2017 (zie p. 55) In samenwerking met Maplab, het Media and Performance Lab van de HKU & StorybasedMedia Met dank aan Ingrid Wolff / Festival 2 Turven Hoog

—— KASK & Koninklijk Conservatorium Gent Erewhon. Symfonie voor percussie & visuals woensdag 15 nov 2017 (zie p. 64) coproductie: Concertgebouw Brugge & Koninklijk Conservatorium, Hogeschool Gent

La Bâtie – Festival de Genève (Zwitserland)

coproductie: deSingel (Antwerpen), Darwin Festival & Hessisches Staatstheater Darmstadt

—— Le syndrome ian Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier donderdag 07 dec 2017 (zie p. 74)

Vania Vaneau vrijdag 08 dec 2017 (zie p. 75) productie: Cie Arrangement Provisoire (Lyon) coproductie: CCNR – Rillieux-la-Pape (directeur: Yuval Pick), Ramdam (Sainte Foy-lès-Lyon) met de steun van Les Subsistances (Lyon), L’Animal à la Esquena (Girona), CDC Le Pacifique (Grenoble)

—— Jaguar Marlene Monteiro Freitas zondag 10 dec 2017 (zie p. 77) productie: P.OR.K (Lissabon) met dank aan Betty Tchomanga & Avelino Chantre coproductie: Zodiak - Center for New Dance (Helsinki), CDC Toulouse/Midi-Pyrénées, Alkantara (Lissabon), HAU Hebbel am Ufer (Berlijn), MDT (Stockholm) in the frame of [DNA] Departures and Arrivals, co-funded by the Creative Europe program of the European Union; Teatro Municipal do Porto Rivoli; Arsenic (Lausanne); Maria Matos Teatro Municipal (Lissabon); O Espaço do Tempo (Montemor-o-novo); Les Spectacles Vivants - Centre Pompidou (Parijs); Espaces Pluriels (Pau); Tandem scène nationale (Dowaai-Arras; A-CDC [Art Danse - CDC Dijon Bourgogne, La Briqueterie - CDC du Val-de-Marne, Le Cuvier - CDC d’Aquitaine, L’échangeur - CDC Hauts-de-France, Le Gymnase - CDC Roubaix - Nord Pas de Calais, Le Pacifique - CDC Grenoble, CDC Atelier de Paris-Carolyn Carlson, Pôle Sud - CDC Strasbourg, CDC Toulouse/Midi-Pyrénées, CDC Uzès danse] residenties: STUK (Leuven); Tanzhaus Zurich met de steun van Trafó (Boedapest); ACCCA – Companhia Clara Andermatt (Lissabon), Paulo Soares/Peopleware (Lissabon)

—— iFeel2 Marco Berrettini dinsdag 12 dec 2017 (zie p. 77) productie: *MELK PROD. coproductie: ADC (association pour la danse contemporaine Genève)

126

—— Hauts Cris (miniature)

—— Achterland

Vincent Dupont vrijdag 15 dec 2017 (zie p. 79)

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas dinsdag 13 & woensdag 14 maa 2018 (zie p. 102)

productie: J’y pense souvent (…) coproductie: Les Laboratoires d’Aubervilliers, la Muse en Circuit, CNDC Angers, CCN Tours, Arcadi met de steun van DRAC Ile-de-France, DICREAM – Centre national du cinéa et de l’image animée, Les Spectacles Vivants du Centre Pompidou (Parijs), la Ménagerie de verre Studiolab (Parijs) Vincent Dupont is associated artist bij ICI – Centre Chorégraphique National de Montpellier

coproductie (1990): Rosas & Stichting Van Gogh 1990, Rotterdamse Schouwburg, Théâtre de la Ville (Parijs)

—— D’à côté Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier zondag 17 dec 2017 (zie p. 80) productie: ICI – Centre Chorégraphique National Montpellier - Occitanie / PyrénéesMéditerrannée (directeur: Christian Rizzo) coproductie: Concertgebouw Brugge, Théâtre National de Chaillot (Parijs), Théâtre de la Ville (Parijs), Opéra de Lille, TJP Centre Dramatique National d’Alsace Strasbourg, Scène Nationale d’Albi

—— Mass B Béatrice Massin & Compagnie Fêtes galantes woensdag 24 jan 2018 (zie p. 87) productie: Compagnie Fêtes galantes coproductie: Théâtre National de Chaillot (Parijs), Opéra National de Bordeaux, Pôle Culturel d’Alfortville met de steun van Théâtre de Saint-Quentin-enYvelines - scène nationale, la Briqueterie - centre de développement chorégraphique du Val-deMarne), Arcadi Île-de-France & Adami

Latifa Laâbissi woensdag 13 dec 2017 (zie p. 78) productie: Figure Project (Rennes) coproductie: Les Spectacles Vivants du Centre Pompidou (Parijs), Musée de la danse – CCNRB (Rennes), Théâtre National de Bretagne (Rennes), Le Phare – CCN du Havre Haute-Normandie, Open Latitudes network, Le Vivat scène conventionnée d’Armentières, Institut français (Rennes) met de steun van Tanzquartier Wien, CNDC Angers (directeur: Emmanuelle Huynh)

—— SUNNY Emanuel Gat / Awir Leon woensdag 04 apr 2018 (zie p. 105) productie: Emanuel Gat Dance coproductie: Festival Montpellier Danse 2016, Grand Théâtre de Provence (Aix-en-Provence), Théâtre de la Ville (Parijs), Cité de la Musique - Philharmonie de Paris, Scène Nationale d’Albi in samenwerking met La Biennale di Venezia, 10. Festival Internazionale di Danza Contemporanea

—— Sutra Sidi Larbi Cherkaoui / Sadler’s Wells (Londen) zaterdag 14 apr 2018 (zie p. 106) productie: Sadler’s Wells (Londen) coproductie: Athens Festival, Festival Grec (Barcelona), Grand Théâtre de Luxembourg, De Munt / La Monnaie (Brussel), Festival d’Avignon, Fondazione Musica per Roma, Shaolin Cultural Communications Company met de steun van Het Toneelhuis (Antwerpen)

—— L’Inconnue de la Seine LOD muziektheater vrijdag 27 apr 2018 (zie p. 109) productie: LOD muziektheater coproductie: Concertgebouw Brugge, Fundaçao Calouste Gulbenkian & Asko|Schönberg met de steun van enoa, Creative Europe Programma of the European Union

—— La Valse Raimund Hoghe vrijdag 02 feb 2018 (zie p. 93)

—— Adieu et Merci

—— Gaga Workshop productie: ICI – Centre Chorégraphique National Montpellier Occitanie / Pyrénées-Méditerranée (directeur: Christian Rizzo) coproductie: Opéra de Lille, Festival Montpellier Danse 2016, Théâtre de la Ville (Parijs), National Taichung Theater (Taiwan), Biennale de la danse de Lyon 2016, Centre de Développement Chorégraphique Toulouse / Midi-Pyrénées, le lieu unique – Nantes, TU – Nantes,

de Lille, Grand Théâtre de Provence (Aix-en-Provence), Festival TorinoDanza, La Faïencerie - Théâtre de Crei

—— Blanc

—— Medium & Losari Maskerdans Rianto & Nani Topeng Losari Cirebon donderdag 16 nov 2017 (zie p. 65)

met de bijzondere steun van de American Friends van Batsheva

productie: Raimund Hoghe — Hoghe & Schulte GbR (Düsseldorf) met de steun van Ministerium für Familie, Kinder, Jugend, Kultur und Sport des Landes Nordrhein-Westfalen, Kunststiftung NRW, Kulturamt der Landeshauptstadt Düsseldorf, Fonds Transfabrik – Fonds francoallemand pour le spectacle vivant, Teatro Municipal do Porto, Centre national de danse contemporaine (Angers), La ménagerie de verre (Parijs) Bijzondere dank aan agnès b. (Parijs)

—— Calamity/Billy Muziektheater Transparant & Théâtre de la Croix-Rousse zaterdag 28 apr 2018 (zie p. 109) productie: Théâtre de la Croix-Rousse, Théâtre de la Renaissance & Muziektheater Transparant coproductie: Percussions Claviers de Lyon, Concertgebouw Brugge, Maison de la Culture de Bourges, Operadagen Rotterdam & Mahogany Opera Group

—— Betroffenheit Kidd Pivot / Crystal Pite & Electric Company Theatre / Jonathon Young donderdag 24 mei 2018 (zie p. 122)

—— Auguri

Batsheva Dance Company donderdag 14 dec 2017 (zie p. 78)

Olivier Dubois zaterdag 17 feb 2018 (zie p. 95)

coproductie: Festival Montpellier Danse 2015 (Hellerau) – European Center for the Arts (Dresden) met de steun van Batsheva New Works Fund en de Dalia & Eli Hurwitz foundation

productie: Ballet du Nord – Olivier Dubois Centre Chorégraphique National Roubaix Hauts-de-France coproductie: Biennale de la Danse de Lyon, Kampnagel (Hamburg), Théâtre National de Chaillot (Parijs), Opéra

productie: Kidd Pivot & Electric Company Theatre coproductie: PANAMANIA Arts and Culture Program of the TORONTO 2015 Pan Am and Parapan Am Games, Sadler’s Wells (Londen), The Banff Centre, National Arts Centre (Ottawa), the CanDance Network, Canadian Stage (Toronto), L’Agora de la Danse (Montréal), Brian Webb Dance Company (Edmonton) & Dance Victoria 127


Hedendaagse dans in Brugge

Inspired by classical music

wo

27.09.2017

Beytna / Omar Rajeh / Maqamat & Le Trio Joubran *

za

30.09.2017

Mer- / Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE

do

05.10.2017

Displacement / Mithkal Alzghair *

MaZ

wo

18.10.2017

Kalakuta Republik / Serge Aimé Coulibaly & Faso Danse Théâtre *

MaZ

di

24.10.2017

Bach. Cellosuiten (werktitel) / Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Guihen Queyras / Rosas

Concertzaal

vr

03.11.2017

Belgian Rules / Belgium Rules / Jan Fabre & Troubleyn

Concertzaal

do

16.11.2017

Medium & Losari Maskerdans / Rianto & Nani Topeng Losari Cirebon

do

07.12.2017

Le syndrome ian / Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

vr

08.12.2017

Blanc / Vania Vaneau

vr

08.12.2017

Eraserhead (David Lynch) / Film met live-soundtrack door Cercueil

za

09.12.2017

December Dance Platform / Vier jonge wolven

za

09.12.2017

Second Detail & TURNING_motion sickness version / Ballet de l'Opéra de Lyon

zo

10.12.2017

December Dance Platform / Vier jonge wolven

zo

10.12.2017

Jaguar / Marlene Monteiro Freitas

di

12.12.2017

iFeel2 / Marco Berrettini

wo

13.12.2017

Adieu et Merci / Latifa Laâbissi

do

14.12.2017

Last Work / Ohad Naharin & Batsheva Dance Company

vr

15.12.2017

Hauts cris (miniature) / Vincent Dupont

za

16.12.2017

ELEMENTEN I - Room / Le Surréalisme au service de la Révolution / CCN Ballet de Lorraine

zo

17.12.2017

D'à côté / Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

do

18.01.2018

Rule of Three / Jan Martens *

wo

24.01.2018

Mass B / Béatrice Massin & Compagnie Fêtes galantes

vr

02.02.2018

La Valse / Raimund Hoghe

wo

07.02.2018

FOREVER / Needcompany & Lemm&Barkey *

za

17.02.2018

Auguri / Olivier Dubois

do

22.02.2018

Antigone Sr. / Twenty Looks or Paris is Burning at The Judson Church (L) / Trajell Harrell *

zo

25.02.2018

9 / KOPERGIETERY & Cas Public

Stadsschouwburg

do

08.03.2018

Tordre / Rachid Ouramdane *

Stadsschouwburg

di

13.03.2018

Achterland / Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Concertzaal

wo

14.03.2018

Achterland / Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Concertzaal

wo

04.04.2018

SUNNY / Emanuel Gat / Awir Leon

Concertzaal

za

14.04.2018

Sutra / Sidi Larbi Cherkaoui / Sadler's Wells (London)

Concertzaal

za

28.04.2018

Go Figure out Yourself / Wim Vandekeybus & Ultima Vez *

MaZ

vr

04.05.2018

Radical Light / Salva Sanchis *

MaZ

za

05.05.2018

Danspunt / De Grote Belgische Dansvitrine *

do

24.05.2018

Betroffenheit / Kidd Pivot / Crystal Pite & Electric Company Theatre / Jonathon Young

MaZ Sint-Walburgakerk

Stadsschouwburg Concertzaal Stadsschouwburg Biekorf KAAP Concertgebouw KAAP & Biekorf MaZ MaZ Stadsschouwburg Concertzaal MaZ Concertzaal Stadsschouwburg MaZ Stadsschouwburg Concertzaal MaZ Concertzaal MaZ

Brugge is een klassieke-muziekstad van wereldklasse. De buitengewone concert locaties, een wereldvermaard (huis-)orkest, een veelzijdig symfonisch orkest en Europa’s pionier van oudemuziekfestivals zijn de ideale partners om Brugge samen op de kaart te zetten als een internationale hotspot voor klassieke muziek.

Stadsschouwburg

Het uitgebreide en kwaliteitsvolle aanbod klassieke muziek gedurende het volledige seizoen verzoent traditie en vernieuwing. Hier wordt muziek van middeleeuwen tot vandaag tot klinken gebracht in de beste omstandigheden voor een publiek uit binnen- en buitenland.

Concertzaal

Tickets & info Ticketlijn Concertgebouw +32 70 22 33 02 www.concertgebouw.be

Cultuurcentrum Brugge +32 50 44 30 60 www.ccbrugge.be

In&Uit Brugge ‘tZand 34 www.ticketsbrugge.be

www.brugessoundsgreat.com

128

© Michel Cavalca

*Tickets enkel via Cultuurcentrum Brugge

BSG_Advertentie_Concertgebouw_190x260_B.indd 1

28/03/17 15:09


In samenwerking met Musica gaat een vocale coach met dove en slechthorende leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs aan de slag. Een artiest gaat vervolgens hun klanken visualiseren via cymatics. Dit traject past binnen de Topstukweek rond Beethovens Negende symfonie.

Het Concertgebouw biedt een waaier aan participatieprojecten voor diverse groepen en individuen: beleef muziek, dans en andere kunstdisciplines door zelf mee te doen!

Rondleidingen

AANBOD VOOR SCHOLEN Acoustic Power Via een workshop in de klas, een facultatieve wedstrijd en een wervelend symfonisch concert laten we jongeren van de derde graad secundair onderwijs ervaren hoe krachtig klassieke muziek kan zijn.

Sound Factory Een auditieve ontdekkingstocht doorheen het Concertgebouw waarbij leerlingen vanaf het tweede leerjaar tot het hoger onderwijs en DKO de wondere wereld van akoestiek en klankkunst ontdekken.

De Luistervink Een verteller/muzikant neemt kinderen van de derde kleuterklas of het eerste leerjaar op sleeptouw doorheen het Concertgebouw. Een zintuiglijke totaalervaring met fantasierijke experimenten rond stilte, klank en muziek.

130

© Tim Theo Deceuninck

Concertgebouw Circuit Naast de gegidste rondleiding front- en backstage kan een school ook op eigen houtje het vastgelegde bezoekersparcours ontdekken, met hulp van een lesmap op maat van elke leeftijdsgroep.

Inschrijven & meer info: brochure Aanbod voor scholen op www.concertgebouw.be, educatie@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

Eersteklasconcerten

AANBOD VOOR PERSONEN MET VERSTANDELIJKE BEPERKINGEN

Kinderen van het eerste leerjaar beleven een avontuurlijk muzikaal parcours met drie miniconcerten en bijhorende workshops. Samen met ensemble Het Collectief maken ze op een speelse manier kennis met muzikale basisprincipes als melodie, ritme en klankkleur.

Samen naar een voorstelling

Volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking kunnen deelnemen aan een inclusief traject in drie delen: een voorbereidend bezoek aan het Concertgebouw, een concert uit het reguliere programma en een workshop en nabeschouwing.

Symfonische toporkesten, gerenommeerde dansgezelschappen of verfrissend muziektheater. Er is voor elke groep een gevarieerd aanbod van hoog niveau. Elke voorstelling valt te combineren met een aangepaste inleiding of een bezoek aan het gebouw.

Inschrijven & meer info: educatie@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

Claxon Leerlingen van het vierde, vijfde of zesde leerjaar stappen mee in een traject dat bestaat uit een open repetitie en twee workshops. Na een eerste deelname onder leiding van een docent gaat de leraar, met steun van het Concertgebouw, met zijn klas zelf aan de slag met de muzikale bouwstenen ritme, toonhoogte en klankkleur.

Open Repetities

Rondom dans

Tijdens de Open repetities voor diverse leeftijden maakt de muziekdocent u wegwijs in het muzikale thema dat u daarna in de Concertzaal tijdens een repetitie kan beleven. U maakt er ook persoonlijk kennis met de musici!

Drie klassen uit de derde graad secundair onderwijs stappen mee in een uniek traject van Rosas. In een inleiding maakt een docent dans herkenbaar voor de jongeren, waarna ze zelf een dansworkshop volgen. Als kers op de taart wonen ze de dansvoorstelling van Rosas, Bach. Cellosuiten bij.

Dansworkshops Maak kennis met de danstaal van diverse topchoreografen tijdens een actieve workshop onder leiding van een danser. Zo kan je zélf een choreografie dansen van huisartiesten Anne Teresa De Keersmaeker, Claire Croizé & Etienne Guilloteau of internationale sterren als Olivier Dubois en Ohad Naharin.

Koorworkshops Dirigent Ignace Thevelein gaat met u aan de slag in vocale muziek van Johann Sebastian Bach. Zowel ter voorbereiding van het meezingconcert Zot van Bach tijdens Iedereen Klassiek als tijdens de Topstukweek rond Bachs Magnificat kan u gepast de stem verheffen.

Pimp je portret Kinderen gaan aan de slag met een reeks oude foto’s en met hun eigen portret onder leiding van Emilie Lauwers. Transformeer de beelden met spuitbussen, stiften, verf of andere technieken.

Dating the artist Een groep concertgangers gaat met de muzikanten van Vox Luminis in gesprek tijdens de voorbereiding van een concert. Ze peilen naar elkaars ervaringen en verwachtingen.

Rondleidingen Een gids neemt u mee in een verhaal over de geschiedenis, architectuur en werking van het Concertgebouw. Een boeiende trip die frontstage start, met het Atrium, de Kamermuziekzaal en Concertzaal als blikvangers. Backstage waant u zich even een topartiest.

Concertgebouw Circuit Naast de gegidste rondleiding front- en backstage kan u individueel of in groep ook op eigen houtje het vastgelegde bezoekersparcours ontdekken, met actieve momenten bij de Luistermaquette of de klankinstallaties.

Klank(kunst) & Akoestiek © Tim Theo Deceuninck

EDUCATIE ·

ACTIEVE KUNSTBELEVING VOOR DIVERSE DOELGROEPEN!

Een gids vertelt de leerlingen of studenten alles over de prille geschiedenis, de architectuur, de fantastische akoestiek en de werking van het Concertgebouw. Frontstage en backstage, het gebouw kent geen geheimen meer. Voor elke leeftijdsgroep is een aangepast traject voorzien.

AANBOD VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN IN DE VRIJE TIJD

EDUCATIE ·

Beethoven H❤rtz

Een gids dompelt u onder in de wereld van de bijzondere architectuur, klank(kunst) en akoestiek van het Concertgebouw. Het bezoek eindigt bij de installaties in de Sound Factory waar geluid en klankkunst heel concreet wordt.

Inschrijven & meer info: www.concertgebouw.be

131


Tickets bestellen VRIENDEN & THE KEYS Vanaf dinsdag 16 mei, 9 uur – online en op afspraak. Lid worden? Zie p. 141 en p. 142 © Flip Dujardin

PRAKTISCHE INFO

GROEPSBOEKINGEN Vanaf vrijdag 19 mei – groepen@concertgebouw.be

ABONNEMENTEN & LOSSE TICKETS

BESTELFORMULIEREN Worden verwerkt vanaf donderdag 1 juni

PR AK TISCH

Online

TICKETS BESTELLEN P.133  TARIEVEN & KORTINGEN P.134 BONS & CHEQUES P.134 ABONNEMENTEN P.135 ARRANGEMENTEN P.137 RONDLEIDINGEN P.137 TIPS P.138 BEREIKBAARHEID P.139 SOUNDCAST P. 140 WORD VRIEND P. 141 THE KEYS P. 142 132

Telefonisch Ticketlijn Concertgebouw +32 70 22 33 02 (€ 0,30/minuut) Bereikbaar van maandag tot vrijdag van 16.30 tot 18.30 uur. Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen.

Bestelformulier

www.concertgebouw.be

Online beschikbaar via www.concertgebouw.be/tickets Stuur uw bestelformulier naar Concertgebouw Brugge – Tickets, ’t Zand 34, 8000 Brugge.

• U kan online zowel losse tickets als abonnementen en passen bestellen. Online aangekochte tickets zijn steeds beschikbaar in uw bestelhistorie. Daar kan u ze downloaden en printen.

Boekingskost

• Zet alvast uw verlanglijstje ❤ klaar voor de start van de ticketverkoop.

• € 1 per ticket (met een maximum van € 3 vanaf 5 voorstellingen)

• Boek uw vast abonnement of pas via www.concertgebouw.be/programmagids.

• € 2 per vast abonnement of pas

• Bij een keuzeabo wordt uw korting automatisch met losse berekend wanneer u uw winkelkar tickets aan standaardtarief vult.

Balie In & Uit, ‘t Zand 34 Open van maandag tot zaterdag van 10 tot 17 uur, op zon- en feestdagen van 10 tot 14 uur.

PR AK TISCH

Vanaf dinsdag 23 mei, 9 uur – online Vanaf dinsdag 30 mei – balie (vanaf 10 uur) & telefonisch (vanaf 16.30 uur)

Verzendingskost Voor e-tickets worden geen verzendingskosten aangerekend. Voor gedrukte tickets: € 2 in België € 4 buiten België € 8 voor een aangetekende verzending, verplicht voor een bestelling vanaf € 300

Inkomhal Concertgebouw, ‘t Zand 34 • Open van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 12.30 uur. • Open vanaf een uur voor de voorstelling. Ten laatste een halfuur voor de voorstelling moeten gereserveerde tickets opgehaald en betaald worden.

Hulp nodig bij het boeken? Bekijk de instructiefilmpjes op www.concertgebouw.be

133


Tarieven en kortingen De ticketprijzen staan vermeld bij elke voorstelling. Voortaan krijgen concerten en dansvoorstellingen een verschillend zaalplan, zo kunnen we de prijs van uw ticket nog beter afstemmen op de kwaliteit van uw plaats in de zaal. Ontdek onze nieuwe zaalplannen op p. 168 en p. 169. Bij voorstellingen in de Kamermuziekzaal gaat het telkens om ongenummerde plaatsen in één prijscategorie.

Jongeren -26 jaar

Vaste abonnementen Bruggelingen met een OCMW participatiekaart* • 50% korting per ticket (tenzij anders vermeld en niet geldig bij December Dance)

• 15% korting per ticket (tenzij anders vermeld en niet geldig bij December Dance) * Korting geldig op vertoon van geldige lidkaart aan de balie

Bons & cheques

Abo Orkestraal

PR AK TISCH

€ 118 / 180 / 230 deFilharmonie & Philippe Herreweghe / Brahms & Schumann

do

28.09.2017

Miklós Perényi & Dénes Várjon / Brahms & Kurtág

za

07.10.2017

Brussels Philharmonic & Gautier Capuçon / Lalo, Ravel & Turnage

za

04.11.2017

Salagon Quartett / Schubert & Dvorák

za

20.01.2018

Quatuor Zaïde & Anneleen Lenaerts / Frans impressionisme

do

15.03.2018

Fauré Quartett / Rachmaninov, Schumann & Mussorgsky

wo

16.05.2018

Dénes Várjon, Izabella Simon & musici van het Budapest Festival Orchestra / Mahler. Kamermuziek

za

25.11.2017

Hallé Orchestra & Sir Mark Elder / Sabine Meyer speelt Mozart

vr

23.03.2018

Anima Eterna Brugge / Strauss. Till Eulenspiegel

do

19.04.2018

Swedish Chamber Orchestra / Isabelle Faust speelt Sibelius

vr

18.05.2018

Budapest Festival Orchestra / Mahler. Das Lied von der Erde

Abo Vocaal € 92 / 138 / 174

21.10.2017

Collegium Vocale Gent / Monteverdi's Mariavespers

vr

10.11.2017

Bochumer Symphoniker / Britten. War Requiem

za

02.12.2017

Vox Luminis / Bach. Magnificat

• 1 5% korting per ticket vanaf 15 personen voor eenzelfde voorstelling

vr

23.02.2018

Anima Eterna Brugge / Beethoven. Symfonie nr. 9

• € 6 dossierkost (geen andere boekingskosten)

do

10.05.2018

The Tallis Scholars / Obrecht. Missa de Sancto Donatiano

Groepen en bedrijven

• groepen@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

Abo Barok de luxe

Schoolgroepen, conservatoria & muziekacademies

Een plezier om te geven … en te krijgen. Verras uw familie, vrienden, werknemers of klanten met een geschenkbon. • Bedrag naar keuze

• 15% korting per ticket vanaf 15 personen voor eenzelfde voorstelling

• Info en aankoop via www.concertgebouw.be, Ticketlijn of In&Uit Brugge

• jongeren (-26 jaar): 50% korting op de ticketprijs

• Geldig als betaalmiddel bij In&Uit Brugge en aan de Concertgebouwbalie

• 1 gratis begeleiderticket per 15 leerlingen

• Niet geldig bij online boekingen

• groepen@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

Knack Clubleden* • € 3 korting per ticket (tenzij anders vermeld en niet geldig bij December Dance) • maximum twee tickets per voorstelling

• Enkel geldig bij voorstellingen uit het Concertgebouwprogramma

• Niet geldig bij online boekingen

€ 106 / 150 / 184

vr

20.10.2017

Anima Eterna Brugge / Monteverdi’s grootste hits

vr

22.12.2017

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón / Kerstconcert. Carmina Latina

vr

26.01.2018

Collegium Vocale Gent / Gottes Glanz und Ebenbild

za

10.03.2018

Vox Luminis & L'Achéron / Stabat Mater

vr

04.05.2018

il Gardellino / Telemann. Der Tag des Gerichts

za

26.05.2018

Le Concert Spirituel / Vivaldi. Gloria

Abo Classics za

07.10.2017

108 / 154 / 190

€ 84 / 116 / 140

vr

20.10.2017

Anima Eterna Brugge / Monteverdi’s grootste hits

wo

29.11.2017

The Sixteen / Et exultavit spiritum meum

vr

26.01.2018

Collegium Vocale Gent / Gottes Glanz und Ebenbild

za

10.03.2018

Vox Luminis & L'Achéron / Stabat Mater

za

12.05.2018

Huelgas Ensemble / Clement. Missa Gaude lux Donatiane

Abo Dans

€ 98 / 124 / 144

za

30.09.2017

Mer- / Claire Croize & Etienne Guilloteau ECCE

di

24.10.2017

Bach. Cellosuiten (werktitel) / Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Guihen Queyras / Rosas

do

07.12.2017

Le syndrome ian / Christian Rizzo / ICI CCN Montpellier

za

17.02.2018

Auguri / Olivier Dubois

di

13.03.2018

Achterland / Anne Teresa De Keersmaeker & Rosas

do

24.05.2018

Betroffenheit / Kidd Pivot / Crystal Pite & Electric Company Theatre / Jonathon Young

Abo Familievoorstelling

€ 30 (€ 15 voor -26 jaar)

zo

17.12.2017

Brussels Philharmonic & Gautier Capuçon / Lalo, Ravel & Turnage

D’à côté / Christian Rizzo / ICI – CCN Montpellier (Stadsschouwburg)

zo

25.02.2018

9 / KOPERGIETERY & Cas Public (Stadsschouwburg)

zo

21.04.2018

MOL / Nationaal Orkest van België

za

18.11.2017

deFilharmonie & Martin Grubinger / Bernstein, Prokofiev, Eötvös & Tan Dun

za

10.02.2018

B’Rock & Dmitry Sinkovsky / Vivaldi’s Vier seizoenen

vr

23.03.2018

Anima Eterna Brugge / Strauss. Till Eulenspiegel

do

19.04.2018

Swedish Chamber Orchestra / Isabelle Faust speelt Sibelius

za

26.05.2018

Le Concert Spirituel / Vivaldi. Gloria

Cultuurcheques Wij aanvaarden sport- en cultuurcheques van Sodexo en Edenred. • Geldig als betaalmiddel bij In&Uit Brugge en aan de Concertgebouwbalie

€ 94

22.09.2017

za

Concertgebouw Geschenkbon

Abo Kamermuziek

vr

Abo Topstuk

• 15% korting per ticket (tenzij anders vermeld)

134

2. U beleeft gekende toppers en ontdekt misschien ook nieuwe coup-de-foudres

OKO-Sectorpas*

• 50% korting op een pas of vast abonnement

• € 6 dossierkost (geen andere boekingskosten)

1. U bespaart tot 30%

• Jonger dan 26? Geniet 50% korting op uw abonnement!

• 50% korting per ticket (tenzij anders vermeld)

Senioren +65 jaar

2 redenen om een vast abonnement te nemen

• Boek uw abonnement online via www.concertgebouw.be/programmagids

PR AK TISCH

Standaardtarief

Abonnementen

135


2 redenen om een keuzeabonnement te kopen:

2 redenen om een festivalpas te kopen:

1. Uw tickets zijn tot 50% goedkoper. 2. U kiest in alle vrijheid welke voorstellingen tot uw abonnement behoren.

1. Uw tickets zijn tot 30% goedkoper 2. U hoeft geen seconde van het festival te missen!

• De korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen en kan enkel worden toegekend op tickets die tijdens eenzelfde bestelling worden aangekocht.

KEUZEABO 17-18:

Rondleidingen

Ontdek onze mogelijkheden voor een uitstap in groep: met klanten, collega’s of vrienden. Geniet van een concert, dansvoorstelling of rondleiding, gevolgd door een privé-receptie of een drink in het Concertgebouwcafé.

Achter de schermen

• Boek uw pas op de website via www.concertgebouw.be/programmagids.

• € 130 per groep van maximum 25 personen (€ 70 reductietarief voor onderwijs)

• Jonger dan 26? Geniet 50% korting op uw festivalpas.

Weekendpas Bach Academie Brugge 2018

Een gids neemt u mee in een verhaal over de geschiedenis, architectuur en werking van het Concertgebouw. Een boeiende trip die frontstage start, met het Atrium, de Kamermuziekzaal en Concertzaal als blikvangers. Backstage waant u zich even een topartiest. • Duur: ruim 1 uur

• rondleidingen@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

€ 164 / 184 / 194

Klank(kunst) & Akoestiek Een gids dompelt u onder in de wereld van de bijzondere architectuur, klank(kunst) en akoestiek van het concertgebouw. Het bezoek eindigt bij de installaties in de Sound Factory. • Duur: 2 uur

vr

26.01.2018

Collegium Vocale Gent / Gottes Glanz und Ebenbild

za

27.01.2018

Benjamin Glorieux, Heleen Van Haegenborgh & Christian Mendoza / But is it Bach?

za

27.01.2018

Oxalys & Dietrich Henschel / Schemelli’s Gesangbuch

• Tickets met groepskorting voor een voorstelling naar keuze

• € 200 per groep van maximum 25 personen (€ 90 reductietarief voor onderwijs)

za

27.01.2018

Christine Busch & Jörg Halubek / Bach. Vioolsonates

• Persoonlijk onthaal & vestiaire

• rondleidingen@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

za

27.01.2018

Ricercar Consort / Bachs Stabat Mater

za

27.01.2018

Stephane Ginsburgh / Preludes & fuga’s

-- De Donkerste Kamer op 21.12.2017 & 21.06.2018

zo

28.01.2018

Reitze Smits / Bach & Mendelssohn

-- Voorstellingen van MORE MUSIC! op vr 06.04.2018 & za 07.04.2018

zo

28.01.2018

Fuga’s voor dummies / Muziekles met Frank Agsteribbe

-- Openingsfilm van MOOOV op 18.04.2018

zo

28.01.2018

Il Suonar Parlante / B-A-C-H

-- Obrechtwandeling op 10, 11 & 12.05.2018

zo

28.01.2018

Bojan Cicic / Wegen naar Bach

-- Installaties, workshops, open repetities, lecture-performances, lezingen en debatten

zo

28.01.2018

Collegium Vocale Gent / So singen wir recht das Gratias

15% korting vanaf 6 voorstellingen 25% korting vanaf 12 voorstellingen 50% korting vanaf 50 voorstellingen

• Volgende voorstellingen kunnen niet worden opgenomen in een keuzeabo: -- Voorstellingen van het MAfestival die niet in het Concertgebouw plaatsvinden -- Uitstap naar Opéra de Lille op 05.10.2017

-- Concertgebouw Circuit

20% korting vanaf 3 voorstellingen 25% korting vanaf 5 voorstellingen 30% korting vanaf 8 voorstellingen

KEUZEABO BACH ACADEMIE BRUGGE

20% korting vanaf 5 voorstellingen

• Alle voorstellingen van de Bach Academie Brugge kunnen in een keuzeabo opgenomen worden behalve open repetities, lezingen & lecture-performances.

• Begeleiding van uw genodigden • Parkingticket • Receptie of diner verzorgd door een van onze kwaliteitscateraars. Naar uw wensen en budget stellen we een formule op maat voor u samen

€ 80

Komt u in kleine groep?

Vrij bezoek

10.05.2018

The Tallis Scholars / Obrecht. Missa de Sancto Donatiano

Geniet van onze businessformule in het vernieuwde café. • Drink in het Concertgebouwcafé

vr

11.05.2018

Psallentes / Obrecht. Missa de Sancto Martino

• Prijzen volgens verbruik

za

12.05.2018

Huelgas Ensemble / Clement. Missa Gaude lux Donatiane

• Naar uw wensen en budget stellen we een formule op maat voor u samen

zo

13.05.2018

Donaaswandeling / Pop-upconcerten op historische locaties

• Info en reserveren: evelyne.uleyn@concertgebouw.be of +32 50 47 69 62

€ 92 / 136 / 170

wo

16.05.2018

Dénes Várjon, Izabella Simon & musici van het Budapest Festival Orchestra / Mahler. Kamermuziek

do

17.05.2018

Budapest Festival Orchestra & Christiane Karg / Mahler. Symfonie nr. 4

vr

18.05.2018

Budapest Festival Orchestra / Mahler. Das Lied von der Erde

za

19.05.2018

Budapest Festival Orchestra & Czech Philharmonic Choir Brno / Mahler. Symfonie nr. 2

Concertgebouw Circuit Vanaf 17 september zet het Concertgebouw zijn deuren open en geven we ook overdag onze geheimen prijs. Ontdek het gebouw tijdens een origineel belevingsparcours.

do

Budapest Festivalpas • Alle voorstellingen van December Dance kunnen in een keuzeabo opgenomen worden behalve installaties, workshops en lezingen.

Arrangement ‘Business Seats’

• Info en reserveren: evelyne.uleyn@concertgebouw.be of +32 50 47 69 62

Gold Festivalpas

KEUZEABO DECEMBER DANCE

136

Arrangementen

Word sponsor Verbind uw organisatie met het Concertgebouw. Maak kennis met onze sponsormogelijkheden. Vrijblijvende info of een verkennend gesprek: sponsoring@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

PR AK TISCH

• Een keuzeabo is strikt persoonlijk, u kan slechts 1 ticket per voorstelling aankopen per keuzeabo.

PR AK TISCH

Festivalpassen

© David Samyn

Keuzeabonnementen

• Van woensdag t.e.m. zaterdag: van 14.00 uur tot 18.00 uur (tickets tot 17.30 uur), op zondag van 10.00 uur tot 12.30 uur (tickets tot 12 uur) • Tarieven: € 8 / € 6 (groepen vanaf 15 personen, reservatie verplicht) / € 4 (6 tot 26 jaar) / gratis (voor -6 jaar en voor Bruggelingen op zondagvoormiddag)

Bezoek met gids • Van woensdag tot en met zaterdag: telkens om 15.00 uur rondleiding met gids (in het Nederlands, Frans of Engels) • Individueel of in kleine groep • Geen meerprijs op de toegangsprijs • Duur: ca. 50 min

137


Rolstoelgebruikers Het Concertgebouw en In&Uit zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In de Concertzaal zijn speciale plaatsen beschikbaar: vraag ernaar bij uw ticketreservering via de ticketlijn of aan de balie.

Tickets vergeten of verloren Voor het opnieuw printen van uw tickets of het afdrukken van uw e-ticket op de avond van de voorstelling rekenen wij € 1 per ticket. U kan uw ticket ook laten scannen van op uw smartphone.

Te laat of verhinderd? Laatkomers worden – enkel indien mogelijk – tijdens de eerste onderbreking toegelaten. De toegang kan echter niet worden gegarandeerd. Gekochte tickets kunnen niet worden geruild of terugbetaald, behalve bij een volledige afgelasting van de aangekondigde voorstelling. PR AK TISCH

Wachtlijsten

Bereikbaarheid

Pauzebar Tijdens de pauze is de bar in de Foyer open. U kan er enkel betalen met jetons. Deze kan u op verschillende plaatsen voor het concert en tijdens de pauze kopen.

Trein & bus Het Concertgebouw ligt in het Albertpark, op 10 minuten wandelen van het treinstation. Naast het Concertgebouw bevindt zich het busstation ‘t Zand. Na een Concertgebouwbezoek brengt de avondlijn u terug thuis. U betaalt niet meer dan voor een gewone busrit. Dienstregeling treinen: www.b-rail.be Dienstregeling bussen: www.delijn.be

Concertgebouwcafé Voor en na de voorstelling en tijdens de pauze kan u iets drinken in het vernieuwde Concertgebouwcafé. Het hedendaagse interieur leent zich perfect voor tijdelijke fototentoonstellingen. • Open van woensdag tot zaterdag vanaf 11 uur, op zondag vanaf 10 uur en op dagen met een voorstelling vanaf een uur voor aanvang

Fiets

• Dagvers assortiment hapjes en gerechten • Free wifi access 

In de buurt van het Concertgebouw zijn stallingen waar u uw fiets veilig kan achterlaten.

• Free press 

Blue-Bike Concertgebouw Servies Voor of na de voorstelling gezellig tafelen met een extraatje op vertoon van uw concertticket.

Komt u met de trein en wenst u daarna naar het Concertgebouw te fietsen? Blue-Bike abonnees kunnen aan het station van Brugge een fiets ontlenen in het fietspunt.

Alle deelnemende zaken vindt u op www.concertgebouw.be/servies.

Alle info over prijzen en abonnementen: www.blue-bike.be

Bij een uitverkochte voorstelling kan u uw naam op de wachtlijst laten plaatsen. Wanneer er plaatsen vrijkomen wordt de wachtlijst gecontacteerd. Een plaats op de wachtlijst is geen garantie op een ticket.

Vanaf de autosnelweg neemt u afrit 8 Brugge. Blijf de N31 volgen en neem dan de afslag ‘Brugge Centrum – Waggelwater – AZ Sint-Jan’. Blijf rechtdoor rijden tot u aan de ondergrondse parking ‘Centrum-Zand’ komt.

Om veiligheidsredenen is het gebruik van de gratis vestiaire verplicht.

De betaalparking ‘Centrum-Zand’ bevindt zich onder het Concertgebouw. • De parking is 24/24 geopend.

Huisregels

• Er is een voordelig avondtarief vanaf 18 uur (geldig tot 5 uur): max. € 3 (onder voorbehoud van wijzigingen door Interparking).

• Het is verboden om foto’s te nemen en beeld- of geluidsopnames te maken tijdens de voorstelling. • G elieve uw gsm uit te schakelen tijdens de voorstelling. • O m iedereen ten volle te laten genieten en opnames niet te storen vragen we om het kuchen te beperken.

• Met uw parkingticket kan u gratis gebruikmaken van busvervoer van en naar het Concertgebouw.

N 31 A 10 E 40 E 403 E 17

N31

© Tim Theo Deceunick

A10 E40

Noordzandstraat

BRUGGE

‘t Zand

Blijf op de hoogte

138

De betaalparking ‘Centrum-Station’ bevindt zich op 10 minuten wandelen van het Concertgebouw, naast het NMBS-station. • De parking is 24/24 geopend. • U betaalt nooit meer dan € 0,70 per uur en € 3,50 per dag (onder voorbehoud van wijzigingen door Interparking).

Auto & Parking Interparking

Vestiaire

Als eerste op de hoogte van een extra voorstelling? Alle nieuwtjes ontvangen? Interesse in ons aanbod Business & Events? Schrijf u in op onze nieuwsbrief www.concertgebouw.be/blijfopdehoogte.

Tip voor wie regelmatig onder het Concertgebouw parkeert: ontdek alle voordelen van de P card op www.pcard.be

• www.concertgebouw.be/café

PR AK TISCH

Tips

Zuidzandstraat

Concertgebouw ‘t Zand 34

E403 - A17

E40

Unesco-rotonde

Station 139


Word Vriend • Ontdek als eerste het nieuwe seizoen op de vriendenmeeting met artistiek directeur Jeroen Vanacker en de nieuwe peter van de Vrienden Julien Libeer. • B oek uw tickets voor de start van de officiële ticketverkoop (online of op afspraak).

vr

20.10.2017

Anima Eterna Brugge / Monteverdi’s grootste hits

di

13.03.2018

Achterland / Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

vr

27.04.2018

L’ Inconnue de la Seine / LOD muziektheater

© Tim Theo Deceunick

• K om gratis naar een van deze niet te missen voorstellingen:

• Kijk mee achter de schermen of beleef een unieke meet & greet met een bijzondere artiest.

Soundcast Jongerenplatform met een eigenzinnige blik op dans en klassiek

za 30.09.2017

Mer- van ECCE / Dans met livemuziek in een kerk (p. 42)

do 26.10.2017

CLUB Surround / Het publiek in het hart van het orkest (p. 52)

vr 10 & za 11.11.2017

Brittens War Requiem / Met FRONT, kunstenparcours © Soundcast (p. 60 & 61)

zo 19.11.2017

Femke & Lander Gyselinck / Dans en percussie tijdens het festival Beat it! (p. 67)

do 14.12.2017

Batsheva Dance Company / Adembenemende dans over ‘anders zijn’ (p. 79)

za 27.01.2018

Glorieux, Van Haegenborgh en Mendoza / Bach met een twist van jazz en elektronica (p. 89)

vr 23 & za 24.02.2018

Anima Eterna Brugge / De legendarische Symfonie nr. 9 van Beethoven (p. 99)

za 03.03.2018

Chaplins film Modern Times / Live begeleid door Brussels Philharmonic (p. 100)

di 13 & wo 14.03.2018

Achterland, Rosas / Herneming van een Rosas-klassieker (p. 102)

do 29.03.2018

Doppelgänger, Nadar Ensemble / Muzikaal en visueel wonderland (p. 104)

wo 04.04.2018

SUNNY, opener festival MORE MUSIC! / Emanuel Gat & Awir Leon, dans en elektronica (p. 105)

za 14.04.2018

Sutra, Sidi Larbi Cherkaoui / Gevechtskunst meets hedendaagse dans (p. 106)

do 10.05.2018

Obrecht, The Tallis Scholars / Renaissancemeesterwerk met zen-allures (p. 115)

do 24.05.2018

Betroffenheit, Pivot & Pite / Bloedmooie, woeste dans en theater (p. 122)

Soundcast is een groep van veertien jongeren die de vinger aan de pols houden bij wat reilt en zeilt binnen Concertgebouw Brugge. Als videomakers, fotografen, illustratoren en schrijvers krijgen ze exclusieve toegang achter de schermen van het Concertgebouw. Ze volgen de festivals, concerten, dansvoorstellingen en happenings in en rond het huis op de voet. Soundcast is (bovenaan van links naar rechts) Floris Van Severen, Fons Artois, Jonas Hollevoet, Vibe Stalpaert, (onderaan van links naar rechts) Julian De Vos, Michiel Vandewalle, Tim Taveirne, Tim Theo Deceuninck, Lieselot Everaert, Aïsha Gailliaert, Emma Meerschaert, Gwenn Herremans, Manu Van Acker, Anne Verbeure.

Volg hun filmpjes, foto’s en teksten op

Tickets voor jongeren vanaf € 11 140

© Tim Theo Deceunick

• Ontvang gratis onze nieuwe reeks postkaarten met unieke architectuurbeelden van het gebouw.

Soundcast selecteert 14 niet te missen voorstellingen voor jongeren

PR AK TISCH

• Welkom op de opening van ‘Concertgebouw Circuit’ op zondag 17 september 2017.

• Wees steeds als eerste op de hoogte van weetjes en nieuws uit het Concertgebouw.

Vriend worden? • Uw bijdrage voor twee personen bedraagt € 130, voor één persoon € 90. • Uw lidmaatschap is persoonlijk. • Registreer u online via www.concertgebouw.be/vrienden of via vrienden@concertgebouw.be of +32 70 22 33 02.

Word vrijwilliger Heeft u een hart voor cultuur? Ziet u het helemaal zitten om de handen uit de mouwen steken? In ruil voor uw hulp krijgt u vrijkaarten voor een aantal van onze voorstellingen. © Tim Theo Deceunick

PR AK TISCH

© Tim Theo Deceunick

• Kom gratis naar het gesprek rond de seizoensdramaturgie en de opening van de tentoonstelling van Emilie Lauwers op zaterdag 16 september 2017.

Interesse? vrijwilligers@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

141


THE KEYS Word een van THE KEYS • Kies vier tickets per seizoen vrij uit het programma. • Wees welkom als VIP-genodigde op een prestigieus feestevent met een meet & greet met artiesten.

© Emily Valcke

• Boek uw tickets voor de officiële start van de ticketverkoop.

za

19.05.2018

Budapest Festival Orchestra & Czech Philharmonic Choir Brno / Mahler. Symfonie nr. 2

do

31.05.2018

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd / Nationaal Orkest van België

• Laat uw engagement zien, onder meer in de seizoensbrochure en op de THE KEYS-website.

© Emily Valcke

THE KEYS zijn bevoorrechte bezoekers van het Concertgebouwprogramma en worden uitgenodigd voor interessante ontmoetingen en netwerkgelegenheden. THE KEYS vinden bij elkaar gelijkgestemden met een hart voor cultuur die het Concertgebouw mee willen uitdragen als vuurtoren voor Brugge, de regio, Vlaanderen en daarbuiten.

142

• Boek uw eigen receptie of feest met korting in een van onze prachtige ontvangstruimtes met zicht op Brugge Meer details: www.the-keys.be

KEYS-lid worden? • u betaalt € 600 (excl. btw) per jaar. • Lid worden kan via e-mail (thomas.vandemeulebroucke@concertgebouw.be met de vermelding van uw voornaam, naam, adres en telefoonnummer) of +32 50 47 68 53.

© Emily Valcke

PR AK TISCH

Als lid van THE KEYS investeert u in de toekomst van het Concertgebouw en zorgt u mee voor de versterking van ons internationaal programma, de blijvende kwaliteitsgarantie van onze piano’s en de ondersteuning van jonge artiesten.

De heer en mevrouw Bernard en Alexandra Bonte-Casaer Baron en Barones Karel en Greta Boone-De Hauwere De heer en mevrouw Jan en Fanny Bouckaert-Franchoo De heer en mevrouw Guy en Cathérine Bultiauw-Dick Dr. en mevrouw Geert en Christine Buyse-Machiels Charmecollectief Brugge Dr. en mevrouw Bart en Veronique Claikens-Huyghe De heren Jean en Lieven Cloetens Dr. en mevrouw Piet en Kristine Cosyn-Devulder De heer en mevrouw Patrick en Karen Coussement-Wallyn Dr. Jan en Marijke Couvreur-Verhoye Advocatenkantoor Crivits & Persyn Absolute Art Gallery. De heer en mevrouw Yvan en Christine De Backer-Comyn Dansen Rose De Leyn. De heer en mevrouw Hugo en Rose Vandaele-De Leyn Bloemblad. De heer en mevrouw De Lille-De Rijcke De heer en mevrouw Michel en Katherine De Vos-De Coninck Dr. en mevrouw Christian en Martine De Vuyst-Standaert Professor en mevrouw Johan en Annie Debevere-Deny De heer en mevrouw Pierre en Charlotte Debra-Houtsaegher Dr. en mevrouw Patrick en Colette Degomme Dr. Michel Depondt De heer en mevrouw Pieter en Kathleen De Poortere-Verhelst De heer en mevrouw Christian en Caroline Deslypere-Lecluyse De heer en mevrouw Marc en Moniek Desomer-Corthouts Dewaele | vastgoed met advies. De heer en mevrouw Filip en Joëlle Dewaele-François De heer en mevrouw Nico en Valérie Dewulf-De Meester De heer en mevrouw Frederik en Isabelle Dossche-Maselis De heer en mevrouw Piet en Birgit Dupont-Janssen De heer en mevrouw Piet en Ann Germonprez-Gryp Professor Jan Gerris – UZ Gent De heer en mevrouw Patrick en Kaatje Hamilton-Larbouillat Dr. en mevrouw Bernard en Catheline Heintz De heer en mevrouw Robert en Geertrui Hoornaert-Van Ooteghem De heer en mevrouw Olivier en Agnes Lanckriet-Souvagie De heer en mevrouw Noël en Lena Lafaut-Florizoone De heer en mevrouw Jan en Caroline Lagasse-Boone De heer en mevrouw Marc en AnneMarie Lemahieu-De Somer De heer en mevrouw Jo en Kris Libeer Lions Oostkamp vzw De heer en mevrouw Henk en Christel Louagie-Haenebalcke De heer en mevrouw Philippe en Bea Maere-Temmerman De heer en mevrouw Filip en Mimi Misseeuw-Monserez De heer en mevrouw Filip en Joke Melis De heer en mevrouw Jeffrey en Nathanaëlle Monballiu-Kiekens

Dr. en mevrouw Harold en Eliane Naessens-Neven De heer en mevrouw Dave en Evelien Pardo-Vanden Berghe De heer en mevrouw Hans en Nika Perquy-Verhaeghe Piano’s Maene De heer en mevrouw Peter en Kate Poppe-Sauer Robbrecht en Daem, architecten Dr. en mevrouw Jacques en Hilde Rutten De heer en mevrouw Sam en Carine Sabbe De heer en mevrouw Pol en Greta Salens-Van Lerberghe De heer en mevrouw Luc en Ingrid Salens-Vanacker Dr. en mevrouw Mario Schurgers De heer en mevrouw Mathias en Virginie Slabbinck-Lenssen De heer en mevrouw Philippe en Nicole Snick-Lammertyn Dr. en mevrouw Michel en Rita Soubry De heer en mevrouw Johan en Anne Uvin-Loccufier De heer en mevrouw Ignace en Barbara Van Avermaet-Broes Architect Claire Van Biervliet De heer en mevrouw Christophe en Sofie Van Coppenolle-Lootens De heer en mevrouw Marc en Annick Van Haecke-Van Den Bruel De heer en mevrouw Pieter en Eva Maria Van Hoestenberghe-Bogaert De heer en mevrouw Kristo en Ingeborg van Holsbeeck-De Jonghe De heer en mevrouw Ruben en Joke Van Impe-Tally De heren Vik en Peter Vandamme Baron en Barones Hugo en Chris Vandamme-Baert De heer en mevrouw Hans en Patricia Vandecappelle-Debruyne De heer en mevrouw Walter Van den Bossche De heer en mevrouw Pierre en Bénédicte Vanhove-Vanhalewyn De heer en mevrouw Johan en Caroline Vanhulle-Vandenbruaene De heer en mevrouw Geoffrey en Liesbeth Van Hulle-Michielssens De heer en mevrouw Xavier Vanneste De heer en mevrouw Filip en Anne Verbeke-Blanckaert Advocaat Jean Verdonck (Rieder & Verdonck) De heer en mevrouw Frederic en Els Verhaeghe-Vrielynck De heer en mevrouw Paul en Mieke Verhaeghe-De Buysere De heer en mevrouw Marc en Hilde Vermandel-Provoost Architectenbureau L.M.S. Vermeersch bvba De heer en mevrouw Ignace Vernimme De heer en mevrouw Francis en An Verstraete-Van Hemeldonck De heer en mevrouw Hans en Nathalie Weyts-Clybouw De heer Thierry Willems

PR AK TISCH

promotor: De heer Peter Poppe

143


Tarifs et réductions Tarif standard

À partir du mardi 23 mai, 9h – en ligne À partir du mardi 30 mai – au guichet (à partir de 10h) et par téléphone (à partir de 16h30)

En ligne www.concertgebouw.be

Au guichet In&Uit Brugge, ’t Zand 34 Ouvert du lundi au samedi de 10h à 17h, les dimanches et jours fériés de 10h à 14h. Concertgebouw, ’t Zand 34 • Ouvert du mercredi au samedi de 12h à 18h et le dimanche de 10h à 12h30 • La caisse est ouverte au moins une heure avant la représentation. Les billets réservés doivent être retirés et payés au guichet au plus tard une demiheure avant la représentation.

Le prix des billets (par rang) est indiqué pour chaque représentation.

Jeunes -26 ans • réduction de 50 % par billet, passe ou abonnement fixe (sauf mention contraire)

Seniors +65 ans • réduction de 15 % par billet (sauf mention contraire)

Groupes et entreprises

PR AK TISCH

Frais de réservation • 1 € par billet (avec un plafond de 3 € à partir de 5 représentations) • 2 € par abonnement fixe ou passe

Frais d’envoi Pour les e-billets, aucun frais d’envoi n’est facturé. Pour les billets imprimés : 2 € en Belgique 4 € hors de Belgique 8 € pour un envoi recommandé, obligatoire pour toute commande supérieure à 300 €

Besoin d’aide pour réserver ? Visionnez les vidéos d’instruction sur www.concertgebouw.be

Personnes à mobilité réduite Le Concertgebouw et In&Uit sont accessibles aux personnes en fauteuil roulant. Dans la Salle de concert, des places spéciales sont disponibles : demandez-les lors de votre réservation via la billetterie téléphonique ou In&Uit Brugge.

• 6 € frais de dossier (aucun autre frais de réservation) • groepen@concertgebouw.be ou +32 50 47 69 99

Abonnements

Nous facturons 1 € par billet pour toute réimpression de vos billets ou impression de votre e-billet le soir de la représentation.

Les retardataires sont – à condition que cela soit possible – autorisés à entrer dans la salle à la première pause. L’accès n’est cependant pas garanti. Tout billet acheté ne peut être ni échangé, ni remboursé, sauf en cas d’annulation de la représentation annoncée.

• journaux gratuits  • www.concertgebouw.be/café

Concertgebouw Servies Dînez en bonne compagnie avant ou après la représentation et profitez d’un extra sur présentation de votre billet de concert. Vous trouverez toutes les entreprises participantes sur www.concertgebouw.be/servies.

Accessibilité Train & bus Le Concertgebouw se trouve à 10 minutes à pied de la gare du Parc Albert. La station de bus ’t Zand se trouve juste à côté du Concertgebouw.

Vélo Vous trouverez près de ‘t Zand des râteliers où vous pouvez laisser votre vélo.

Listes d’attente

Blue-Bike

Visites guidées

En cas de représentation à guichet fermé, vous pouvez vous inscrire sur la liste d’attente. Vous serez appelé si des places se libèrent. Une place sur la liste d’attente ne garantit aucunement l’obtention d’un billet.

En coulisses

Vous venez en train et vous souhaitez aller jusqu’au Concertgebouw en vélo ? Les abonnées Blue-Bike peuvent emprunter un vélo au point vélos de la gare de Bruges. Pour toute information sur les prix et les abonnements : www.blue-bike.be

Vestiaire

Un guide vous relate l’histoire et vous décrit l’architecture et le fonctionnement du Concertgebouw. Un voyage captivant qui commence sur le front de scène, et se poursuit dans l’Atrium, la Salle de musique de chambre et la Salle de concert. En coulisses, prenez-vous un instant pour un vrai artiste. • durée : environ 1 heure / en français, néerlandais ou anglais

Pour des raisons de sécurité, l’utilisation du vestiaire gratuit est obligatoire. Règlement maison • Il est interdit de prendre des photos, de filmer ou d’enregistrer durant la représentation.

Consultez les pages 135-136 pour un aperçu de nos abonnements.

• Veuillez éteindre votre gsm pendant la représentation.

• rondleidingen@concertgebouw.be ou +32 50 47 69 99

• Pour que chacun puisse profiter pleinement de la représentation et pour ne pas troubler les enregistrements, nous vous demandons de limiter les toussotements.

Art sonore et acoustique

Pause bar

Un guide vous plonge dans l’univers de l’architecture spécifique, de l’art sonore et de l’acoustique du Concertgebouw. La visite se termine par les installations dans la Sound Factory où sons et art sonore deviennent très concret. • durée : 2 heures / en français, néerlandais ou anglais

Le bar du Foyer est ouvert à l’entracte. Vous payez qu’avec des jetons, en vente en divers points avant le concert et à l’entracte.

• 130 € par groupe de maximum 25 personnes (tarif réduit : 70 €)

• 200 € par groupe de maximum 25 personnes (tarif réduit : 90 €) • rondleidingen@concertgebouw.be ou +32 50 47 69 99

Voiture et stationnement Interparking Depuis l’autoroute, prenez la sortie 8 Brugge. Restez sur la N31 et prenez la sortie « Brugge Centrum – Waggelwater – AZ Sint-Jan ». Poursuivez tout droit jusqu’au parking souterrain « Centrum-Zand ». Le parking payant « Centrum-Zand » se trouve sous le Concertgebouw. • Ce parking est ouvert 24h/24. • Un tarif soirée préférentiel s’applique à partir de 18h (valable jusqu’à 5h) : max. 3 € (sous réserve de modification par Interparking).

Astuce pour les spectateurs réguliers : Découvrez tous les avantages de la P card sur www.pcard.be.

Concertgebouwcafé Vous pouvez consommer une boisson au Concertgebouwcafé renouvelé avant et après la représentation et à l’entracte. L’aménagement moderne se prête parfaitement à des expositions photos temporaires. • ouvert du mercredi au samedi à partir de 11h, le dimanche à partir de 10h et les jours de représentation une heure avant le début. • vaste assortiment de suggestions du jour et de plats.

144

• accès wifi offert 

Billets perdus ou oubliés

Un retard ou un empêchement ? • réduction de 15 % par billet à partir de 15 personnes pour une même représentation

Par téléphone Billetterie téléphonique Concertgebouw +32 70 22 33 02 (0,30 €/minute) Joignable du lundi au vendredi de 16h30 à 18h30. Fermé les samedis, dimanches et jours fériés.

Quelques astuces pratiques

PR AK TISCH

Commander des billets

Le parking payant « Centrum-Station » se trouve à 10 minutes à pied du Concertgebouw, près de la gare SNCB. • Ce parking est ouvert 24h/24. • Vous ne payez jamais plus de 0,70 € par heure et 3,50 € par jour (sous réserve de modification par Interparking). • Avec votre ticket de parking, vous pouvez utiliser gratuitement les transports publics (bus) pour rejoindre le Concertgebouw. 145


From Tuesday 23 May, 9 a.m. – online From Tuesday 30 May, 10 a.m. – over the counter & by phone (from 4.30 p.m.)

Online www.concertgebouw.be

Over the counter In&Uit Brugge, ’t Zand 34 Open Monday to Saturday from 10 a.m. to 5 p.m., Sundays and holidays from 10 a.m. to 2 p.m. Concertgebouw, ‘t Zand 34 • Open Wednesday to Saturday from 10 a.m. to 6 p.m. and on Sunday from 10 a.m. to 12.30 p.m. • The box office opens at least one hour before the performance. Booked tickets must be collected from the box office and paid for no later than half an hour before the performance.

PR AK TISCH

By phone Concertgebouw Ticket Line +32 70 22 33 02 (€ 0.30/minute) Open Monday to Friday from 4.30 p.m. to 6.30 p.m. Closed Saturday, Sunday and holidays.

Booking fee • € 1 per ticket (maximum € 3, from 5 performances)

Prices and discounts

Some practical tips

Concertgebouw Servies

Standard rate

Wheelchair users

Ticket prices are listed for each performance.

The Concertgebouw and In&Uit Brugge are easily accessible to wheelchair users. Special places are available in the Concert Hall. Please enquire when you book your ticket(s) via the Concertgebouw Ticket Line or In&Uit Brugge.

A cosy meal before or after the show. Present your ticket and get a nice extra. A list of the participating restaurants can be found at www.concertgebouw.be/servies.

Young people (-26) • 50% discount per ticket or standard season ticket (unless otherwise stated)

Seniors (+65) • 15% discount per ticket (unless otherwise stated)

Groups and companies • 15% discount per ticket, from 15 persons for the same performance • € 6 administrative fee (no other booking costs) • groepen@concertgebouw.be or +32 50 47 69 99

Season tickets See pages 135-136 for a list of our season tickets.

Tours Behind the scenes Your guide tells you all about the history, architecture and activities of the Concertgebouw. This fascinating tour starts frontstage, with the Atrium, the Chamber Music Hall and the Concert Hall as its highlights. Backstage you’ll feel like one of our star performers. • Duration: over 1 hour / In English, Dutch or French

• € 2 per fixed season ticket or pass

• € 130 per group of maximum 25 persons (€ 70 discount rate)

Forwarding costs

• rondleidingen@concertgebouw.be or +32 50 47 69 99

No forwarding cost for e-tickets. For printed tickets: € 2 in Belgium € 4 outside Belgium € 8 for registered post (compulsory for orders of € 300 and more)

Sound(art) & Acoustics

Need help booking? Watch the instruction films at www.concertgebouw.be

Your guide immerses you in the Concertgebouw’s exceptional architecture, sound(art) and acoustics. The tour ends with a visit to the Sound Factory, where you get a chance to experiment with the sound installations. • Duration: 2 hours / In English, Dutch or French • € 200 per group of maximum 25 persons (€ 90 discount rate) • rondleidingen@concertgebouw.be or +32 50 47 69 99

Accessibility

Tickets forgotten or lost

Train & bus

For printing replacement tickets or printing e-tickets on the evening of the performance, we charge € 1 per ticket.

The Concertgebouw is 10 minutes’ walk through the Albert Park from Bruges train station. The bus stop ’t Zand is next to the Concertgebouw.

Delayed or unable to attend?

Bicycle

If possible, late arrivals are allowed in during the first interval. Entry to the hall cannot be guaranteed. Purchased tickets will not be exchanged or reimbursed unless the entire announced programme is cancelled.

There are secure bicycle parking racks near ‘t Zand.

Waiting lists If a performance has been sold out, you can put your name on a waiting list. If seats become available, you will be contacted by telephone. A place on the waiting list does not guarantee you a ticket.

Cloakroom For safety reasons, use of the cloakroom is compulsory.

House rules • Taking photos or making video or sound recordings during the performance is strictly prohibited. • Please turn off your mobile phone during the performance. • In order to maximise everyone’s enjoyment and not to impair any official recordings, please try to keep coughing to a minimum.

Interval bar The Foyer Bar is open during the interval. You can only pay with tokens which are available throughout the building before the concert and during the interval.

Concertgebouwcafé Before and after the performance and during the interval, you can enjoy a drink in the Concertgebouwcafé. The contemporary interior provides the perfect backdrop for temporary photo exhibitions. • Open Wednesday to Saturday from 11 a.m., Sunday from 10 a.m. and on all performance days from one hour before commencement.

Blue-Bike Are you arriving by train and would then like to cycle to the Concertgebouw? Blue-Bike members can borrow a bike from the ‘bike point’ at Bruges train station. For info about prices and membership: www.blue-bike.be

Car & Parking Interparking From the motorway take exit 8 for Bruges. Follow the N31. Take the ‘Brugge Centrum – Waggelwater – AZ Sint-Jan’ turnoff. Drive straight on until you reach the entrance to the underground car park ‘Centrum-Zand’. The ‘Centrum-Zand’ car park (paying) is located directly beneath the Concertgebouw. • This car park is open 24/24.

PR AK TISCH

Booking tickets

• There is a special evening rate from 6 p.m. (valid until 5 a.m.) : € 3 (subject to change by Interparking).

Tip for frequent visitors: discover all the benefits of the P card at www.pcard.be The ‘Centrum-Station’ car park (paying), next to the NMBS-station, is 10 minutes’ walk from the Concertgebouw. • This car park is open 24/24. • Rates are a maximum of € 0.70 an hour and € 3.50 a day (subject to change by Interparking). • Your parking ticket entitles you to free bus transport to and from the Concertgebouw.

• Wide selection of daily specials and à la carte dishes. • Free Wi-Fi access  • Free newspapers  • www.concertgebouw.be/café 146

147


© Jan D’Hondt

© Tim Theo Deceuninck

WIJ DANKEN U

© David Samyn

© Jan D’Hondt

bezoekers, abonnees, vrienden, KEYS-leden, vrijwilligers, sponsors, subsidiënten en bedrijven voor uw enthousiasme en waardering!

Het Concertgebouw als toplocatie in Brugge Het Concertgebouw biedt een waaier aan mogelijkheden voor elk type event, telkens afgestemd op uw wensen en budget: congressen, meetings, grote en kleine vergaderingen, culturele activiteiten, corporate events & privéfeesten. Onze preferentiële cateraars staan in voor een gepaste catering van de hoogste kwaliteit, van een gastronomisch diner tot een uitgebreid walking dinner.

Onze zalen De Concertzaal, de Kamermuziekzaal, Forum 6 & Forum 7 met panoramisch uitzicht op de Brugse binnenstad.

Ontdek alle mogelijkheden www.concertgebouw.be/zaalhuur en laat u gidsen door het Concertgebouw via de virtual tour.

Voor meer info, neem contact op via zaalhuur@concertgebouw.be of +32 50 47 69 99

/ConcertgebouwBrugge

148

@concertgebouwbr

#ConcertgebouwBrugge

www.concertgebouw.be/zaalhuur

149


ZEEBRUGGE UW HAVEN • 37,8 miljoen ton goederen • grootste autohaven ter wereld • Europese marktleider in roro-verkeer • containerhaven met wereldfaam • belangrijkste passageiershaven van Vlaanderen • cruciaal knooppunt voor aardgas • snelhaven voor voeding en stukgoed • mensen maken de haven - 20.000 jobs - 400 bedrijven

STEUNT HET CONCERTGEBOUW

www.portofzeebrugge.be ©www.mbz.be - ©www.henderyckx.com

concertgebouw_2017.indd 1

2/03/2017 8:10:27

www.fluxys.com


PCARD+

Met de steun van Piano’s Maene

Your access to the city

Akoestische piano’s Steinway, Boston, Essex, Doutreligne, Yamaha en Kawai Tweedehands piano’s in alle prijsklassen Digitale Piano’s Yamaha, Kawai, Roland en Nord Het grootste piano-aanbod van België RUISELEDE (hoofdzetel) GENT - BRUSSEL - ANTWERPEN - LANAKEN

ONTDEK ONZE PROMOTIES EN WEBSHOP OP WWW.MAENE.BE

Nooit meer

langs de kassa

Geen wachtrij, geen ticket, geen geld. Heel eenvoudig dus!

Onmiddellijke kortingen en promoties

> -10% op uw parking* > Avondtarief vanaf 19u vanaf 2,25 € (Max. 5 €)* > Speciaal cinematarief 3 €* > 30 min. gratis in parkings P1, P2, P3 op Brussels Airport** > Exclusieve aanbiedingen via de maandelijkse nieuwsbrief > En nog meer kortingen …

Straight Strung Concert Grand Maestro Daniel Barenboim: “I’ve fallen in love with my new piano, and want to spend as much time with it as possible.” Chris Maene Factory, Industriestraat 42, 8755 Ruiselede, +3251686437 www.chrismaene.com

* Voorwaarden en lijst met deelnemende parkings op www.pcard.be ** 2 x per dag max.

De Pcard+, dat is ook ... > Toegang tot een netwerk van 70 Interparkings in België > De mogelijkheid om MOBIB basic te activeren voor een totale intermodale mobiliteit in Brussel > Toegang tot het netwerk van carwashs, Fleet Wash

Info www.pcard.be

Interparking is een CO2 neutrale organisatie

OVERAL DICHTBIJ

Jaarbrochure Concertgebouw Brugge 2017.indd 1

23/02/17 10:11


S A A K E T S I U J DE . N E Z O K E IS SNEL G

BELGISCHE KAZEN

www.bruggekaas.be

BELGISCHE KAZEN

Aanwezig op de vijf continenten, ontwikkelt Veolia oplossingen voor het bewaren, het Veolia develops access vernieuwen en to our earth’s precious het toegankelijker resources, preserves maken van them and renews bronnen. them across five Met het ontwerp We devise continents. en de ontplooiing and implement water, van oplossingen waste and energy voor het beheer management solutions van water, afval to help much needed en energie, dragenresource we bij totefficiency. Find out how at een duurzame veolia.be ontwikkeling.

Cultuurtips op zakformaat? Download nu dS Nieuws Download nu de dS Nieuws app en stel uw persoonlijk nieuwsoverzicht samen in ‘Mijn Nieuws’. – Illustration : RUDE.

Find us on

FROMAGES BELGES

Volg deze vier stappen en ontvang uw cultuurtips op zakformaat:

1 Swipe naar het kanaal ‘Mijn Nieuws’

2 Zoek ‘Cultuurtips’ en voeg toe

3 Volg eventueel nog meer thema’s en klik op bewaren

4 Ontvang steeds verrassende tips

Download nu dS Nieuws op uw smartphone

Ontdek ons op veolia.be

via standaard.be/dsnieuws

Resourcing the world

DS Nieuws CULTUUR_190x260.indd 1

28/03/17 16:42


certified PDF

Op bezoek bij het regime, de burgers en de Russen

BLACK 01

Walter Pauli in Syrië

THE FUTURE IS FEMALE ‘Geen maat 38, wél blij met mijn lijf’ MODEL ASHLEY GRAHAM OVER BODY POSITIVITY

Maria Grazia Chiuri De eerste vrouwelijke ontwerper bij Dior

KLERENBAAN

Verrassende jobs in de mode

GRAZIE, MILLENNIALS!

De shoppingrevolutie van de jonge generatie

ZOMER 2017

‘Er dreigt een dramatisch welvaartsverlies’

Frank Vandenbroucke

MODE ROZE, BLOEMEN, EIGHTIES EN FEMINISME

| WWW.KNACKWEEKEND.BE | HOORT BIJ HET WEEKBLAD KNACK EN KNACK FOCUS NR. 07 VAN 15 TOT 21 FEBRUARI 2017 - ISSN.0772294X

www.knackfocus.be

HET NIEUWS, DRIE KEER ANDERS BEKEKEN

HOORT BIJ HET WEEKBLAD KNACK NR.06 VAN 8 TOT 14 FEBRUARI 2017 – KNACK FOCUS, ELKE WEEK SAMEN MET KNACK EN KNACK WEEKEND – ISSN.2031-664X

JURGEN DELNAET EN DE MANNETJES IN ZIJN KOP ATLANTA DE PIENTERSTE REEKS OP TV THE FOUNDER HOE SMAAKT EEN SNELLE FILMHAP IN TRUMPTIJDEN?

KNACK de wekelijkse actualiteit doorgelicht DE FILM WAAR HET VATICAAN

KNACK WEEKEND inspiratie voor uw lifestyle

EXTATISCH VAN WORDT

SILENCE ALLES OVER HET RELIGIEUZE MEESTERWERK VAN

OB68034

MARTIN

SCORSESE

KNACK FOCUS uw complete entertainmentgids Maak voordelig kennis met Knack: surf naar knack.be/kennismaking en je bent helemaal mee.

Helemaal mee, helemaal Knack.

OB68034_brochure.indd 1

20/02/17 15:23


STEM AF OP JOUW REGIONALE ZENDER Focus en WTV staan dagdagelijks tussen de West-Vlamingen. Ook kunst en cultuur volgen we op de voet. Kijk hiervoor 7 dagen op 7 naar het nieuws op Focus en WTV. Tijdens de week vanaf 18u. Op zaterdag en zondag klokvast om 18u30, 19u30, 20u30, … . /wielerkledij.

Ook online brengen we op elk moment van de dag nieuws. Via onze website en een uitgebreide community op Facebook, Twitter en Instagram, via e-letters en WhatsApp.

Een portie cultuur in het

Concertgebouw Brugge, zoveel leuker met De Lijn! Meer info: delijn.be

Halte: Brugge ‘t Zand

Cera en het Concertgebouw: de kracht van kunst Cera en het Concertgebouw van Brugge: dat lijkt wel een ‘match made in heaven’. Het Concertgebouw is een gereputeerde wereldspeler voor muziek en hedendaagse dans, en een plek waar literatuur, architectuur, beeldende kunst en klankkunst een plaatsje krijgen. Cera zet, net als het Concertgebouw, in haar domein ‘Kunst en cultuur’ in op creatie, creativiteit en interactie met kunstenaars. Beide willen vernieuwende impulsen geven aan de kunsten en het publiek raken, betrekken en helpen ontdekken. Als coöperatie doet Cera dit in samenwerking met haar bijna 400.000 vennoten, onder het motto: ‘Samen investeren in welvaart en welzijn’ en steunt ze jaarlijks honderden projecten op regionaal, nationaal en internationaal vlak. Want Cera gelooft in de kracht van samenwerking, solidariteit en respect voor iedereen. En in de kracht van kunst. Ben je nog geen vennoot van Cera? Surf dan naar www.cera.be/Aandelen en ontdek er hoe je al voor 1250 euro vennoot van Cera kunt worden. De voordelen zijn bijna niet te tellen …


Personeel Algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte Artistiek directeur Jeroen Vanacker Directieassistentie Christa Pitteljon christa.pitteljon@concertgebouw.be Artistiek Jan De Moor (nieuwe muziek) jan.de.moor@concertgebouw.be Albert Edelman (oude muziek) albert.edelman@concertgebouw.be Samme Raeymaekers (dans) samme.raeymaekers@concertgebouw.be

Raad van bestuur Hugo Vandamme voorzitter Joachim Coens ondervoorzitter Patrick Moenaert erevoorzitter Ignace Bossuyt, Johan Coens, Hilde Daem, Piet Jaspaert, Renaat Landuyt, Yves Roose, Steven Slos, Joannes Van Heddegem, Eric Van Hove, Erna Vienne Stad Brugge (vert. Veerle Declercq & Christina Van Geel)

Productie Lise Thomas lise.thomas@concertgebouw.be Yves De Bruyckere, Davina Van Belle, Greet Van Maele, Evy Vancalbergh

Provincie West-Vlaanderen (vert. Frank Vandevoorde & Dirk De fauw)

Educatie Evi Huys evi.huys@concertgebouw.be Nermina Krvavac

Dominique Savelkoul & Rogier Ide waarnemers voor Vlaamse Gemeenschap

vzw Meeting in Brugge (vert. Mieke Hoste)

Communicatie, marketing & sales Bert Vanlaere bert.vanlaere@concertgebouw.be Lotte De Coene, Rik De Jonghe, Evelyne Uleyn, Thomas Vandemeulebroucke, Miet Viaene

Algemene vergadering

HR & juridische zaken Isabelle D’Hooghe isabelle.dhooghe@concertgebouw.be

Leden en waarnemers van de Raad van Bestuur Geert Anthierens, Cathy Brouckaert, Raf Chanterie, Hilde Decleer, Michel D’Hooghe, Agnes Lannoo-Van Wanseele, Jo Libeer, Bob Vanhaverbeke

Financiën & ticketing Stephanie Fruy stephanie.fruy@concertgebouw.be Sylvie De Muer, Willem Monballieu, Sandy Scherrens

Business & events Francis Op de Beeck francis.opdebeeck@concertgebouw.be Pieter François, Deborah Ghys, Marie-Paule Van de Moortel Infrastructuur & Exploitatie Wim Neels wim.neels@concertgebouw.be Podiumtechniek Geerolf Jacques, Anthony Carney, David Carney, Mattias Debrabandere, Filip De Clerck, Stef De Coster, Sanjana Duijck

Partners Het Concertgebouw dankt zijn subsidiënten, sponsors en mediapartners. Subsidiërende overheden

Structurele partners

Sponsors

Onthaal Moniek Corthouts, Jens Compernolle, Peter De Bruyne, Nicole Desoete, Jasper Michiels, Martine Noteboom, Kristina Van Loo, Frank Beck Concertgebouwcafé Sophie Van Severen, Benjamin Llabjani, Nancy Labbe

Foto’s © Sightways

Schoonmaak & logistiek Wim Vanbinst, Chanda Gurung, Dhala Tenzin, Ingrid Verschuere, Chantal Van Nieuwenhuyse, Ciren Zhuoma

Mediapartners

Infrastructuur Piet De Meester, Rik Deketelaere, Diederik Raeman, Fernand Terriere

161


Kalender

DECEMBER 2017

AUGUSTUS 2017

Fotografietentoonstellingen in de Brugse binnenstad

za

02.12.2017

20.00

Freut euch und jubiliert

Workshop barokke kerstkoralen

20.00

Vox Luminis

za

02.12.2017

Bach. Magnificat

22.00

Dating the artist

Tussen droom en uitvoering

December Dance 17

Curated by Christian Rizzo

20.00

La respiration des yeux dans le cadre

Tentoonstelling door Christian Rizzo

Le syndrome ian

Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

vr

04.08.2017

20.00

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón

Monteverdi’s Orfeo

za

05.08.2017

20.00

B’Rock

La casa del diavolo

do

di

08.08.2017

11.30

Jury Jam

Telemann & co

vr

08.12.2017

20.00

Blanc

Vania Vaneau

wo

09.08.2017

18.00

Finale Internationale Wedstrijd

Melodie-instrumenten

vr

08.12.2017

21.30

Eraserhead (David Lynch)

Film met live soundtrack door Cercueil

do

10.08.2017

11.30

Katrien Kolenberg

Cosmic Sounds

za

09.12.2017

December Dance Platform

Vier jonge wolven

vr

11.08.2017

20.00

Muziektheater Transparant

Earth Diver

za

09.12.2017

Second Detail / TURNING_motion sickness version

Ballet de l’Opéra de Lyon

za

12.08.2017

20.00

Hofkapelle München & Vocalconsort Berlin

C.P.E. Bach. Die Auferstehung

zo

10.12.2017

December Dance Platform

Vier jonge wolven

zo

10.12.2017

20.00

Jaguar

Marlene Monteiro Freitas

di

12.12.2017

20.00

iFeel2

Marco Berrettini

MAfestival 2017

La Divina Commedia

SEPTEMBER 2017

20.00

za

09.09.2017

20.00

Orkest van de Achttiende Eeuw

Maria João Pires

wo

13.12.2017

20.00

Adieu et Merci

Latifa Laâbissi

za

16.09.2017

20.00

Alicja Gescinska, Emilie Lauwers en Tmesis

Metamorfose in muziek, filosofie en beeldende kunst

do

14.12.2017

11.00

Gaga Workshop

Batsheva Dance Company

zo

17.09.2017

10.00

Concertgebouw Circuit

Openingsfeest

do

14.12.2017

20.00

Last Work

Ohad Naharin & Batsheva Dance Company

vr

22.09.2017

20.00

deFilharmonie & Philippe Herreweghe

Brahms & Schumann

vr

15.12.2017

20.00

Hauts cris (miniature)

Vincent Dupont

wo

27.09.2017

20.00

Dansen op polyfonie

Lecture-performance door Claire Croizé & Etienne Guilloteau

za

16.12.2017

20.00

ELEMENTEN I - Room / Le Surréalisme au service de la Révolution

CCN Ballet de Lorraine

zo

17.12.2017

15.00

D’à côté

do

20.00

Christian Rizzo / ICI - CCN Montpellier

28.09.2017

Miklós Perényi & Dénes Várjon

Brahms & Kurtág

do

21.12.2017

20.00

De Donkerste Kamer

Kijken en luisteren naar fotografie

za

30.09.2017

20.00

Mer-

Claire Croizé & Etienne Guilloteau / ECCE

vr

22.12.2017

20.00

Cappella Mediterranea & Leonardo García Alarcón

Kerstconcert. Carmina Latina

OKTOBER 2017 01.10.2017

11.00

Lees meer!

Literatuurgesprek op zondag

zo

07.01.2018

15.00

Nieuwjaarsconcert

Brussels Philharmonic & Giancarlo Guerrero

do

05.10.2017

19.30

Mozart. Così fan tutte

Le Concert d’Astrée

za

13.01.2018

20.00

Arne Deforce & Benjamin Dieltjens

Pascal Dusapin: metamorfose van een oeuvre

do

05.10.2017

20.00

Pecha Kucha-architectuuravond

Inspirerende metamorfoses in Brugge

do

18.01.2018

20.00

In het hoofd van een componist

Lecture-performance door Frederik Neyrinck

za

07.10.2017

20.00

Brussels Philharmonic & Gautier Capuçon

Lalo, Ravel & Turnage

za

20.01.2018

20.00

Quatuor Zaïde & Anneleen Lenaerts

Frans impressionisme

zo

08.10.2017

15.00

Felix & Fauve Vermeirsch

Debussy, Stravinsky, Prokofiev & Vermeirsch

zo

21.01.2018

15.00

Lux Beata

The Musical Orchard

wo

11.10.2017

20.00

Abdel Rahman El Bacha

Chopin

Bach Academie Brugge

Bach bewerkt

vr

13.10.2017

20.00

Salon Libeer

Gatto speelt Beethovens vioolsonates

Topstukweek Claudio Monteverdi

Vespro della Beata Vergine

wo

24.01.2018 28.01.2018 24.01.2018

16.00

Open repetities

Collegium Vocale Gent

wo

24.01.2018

20.00

Mass B

Béatrice Massin & Compagnie Fêtes galantes

wo

18.10.2017

20.00

Waar te beginnen?

Lezing over Monteverdi’s Mariavespers

do

25.01.2017

10.30

Open repetities

Collegium Vocale Gent

do

19.10.2017

19.00

Peripheral Thinking

Lecture-performance door William Kentridge

do

25.01.2018

20.30

Bram De Looze

Bach en jazz

vr

20.10.2017

20.00

Anima Eterna Brugge

Monteverdi’s grootste hits

vr

26.01.2018

10.30

Bach bewerkt

Luistercursus

za

21.10.2017

10.30

450 jaar Monteverdi. De Mariavespers

Luistercursus

Blik op Bach

Tentoonstelling door Johan Huys

za

21.10.2017

17.00

Monteverdi, l’inventeur de l’opéra

Documentaire

za

21.10.2017

20.00

Collegium Vocale Gent

Monteverdi’s Mariavespers

vr

26.01.2017 28.01.2018 26.01.2018

20.00

Collegium Vocale Gent

Gottes Glanz und Ebenbild

di

24.10.2017

14.00

Van postmoderne dans uit de VS naar hedendaagse dans in Vlaanderen

Open Universiteit

vr

26.01.2018

22.00

Wintergasten

Het hart vol muziek

di

24.10.2017

20.00

Bach. Cellosuiten (werktitel)

Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Guihen Queyras / Rosas

za

27.01.2018

11.00

But is it Bach?

za

27.01.2018

15.00

Oxalys & Dietrich Henschel

Benjamin Glorieux, Heleen Van Haegenborgh & Christian Mendoza Schemelli’s Gesangbuch

za

27.01.2018

17.00

Christine Busch & Jörg Halubek

Bach. Vioolsonates

za

27.01.2018

20.00

Ricercar Consort

Bachs Stabat Mater

za

27.01.2018

22.30

Stephane Ginsburgh

Preludes & fuga’s

zo

28.01.2018

11.00

Reitze Smits

Bach & Mendelssohn

zo

28.01.2018

13.30

Fuga’s voor dummies

Muziekles met Frank Agsteribbe

zo

28.01.2018

15.15

Il Suonar Parlante

B-A-C-H

zo

28.01.2018

17.00

Bojan Cicic

Wegen naar Bach

zo

28.01.2018

20.00

Collegium Vocale Gent

So singen wir recht das Gratias

do

26.10.2017

19.30

CLUB Surround

Symfonieorkest Vlaanderen

do

26.10.2017

21.00

CLUB Surround

Symfonieorkest Vlaanderen

za

28.10.2017

10.30

Iedereen Klassiek

Hét feest van de klassieke muziek

NOVEMBER 2017 02.11.2017 05.11.2017

KRIKRAK

Kunstkrakers in de stad

do

02.11.2017

14.00

1, 2, 3 dans!

Dansworkshop

vr

03.11.2017

14.00

De lichamelijkheid van Jan Fabre

Open Universiteit

vr

03.11.2017

20.00

Belgian Rules / Belgium Rules

Jan Fabre & Troubleyn

za

04.11.2017

10.00, 11.30 & 16.00

Glimp

Oorkaan

FEBRUARI 2018 vr

02.02.2018

20.00

La Valse

Raimund Hoghe

za

10.02.2018

20.00

B’Rock & Dmitry Sinkovsky

Vivaldi’s Vier seizoenen

za

04.11.2017

15.00

Salon Salagon

Tussen het strijksextet van Antonín Dvorák

vr

16.02.2018

14.00

Dansworkshop

Compagnie Olivier Dubois

za

04.11.2017

20.00

Salagon Quartett

Schubert & Dvorák

za

17.02.2018

Caban

Theater De Spiegel

zo

05.11.2017

10.00

Pimp je portret

Workshop foto’s bewerken voor kinderen

zo

05.11.2017

15.00

Erik Bosgraaf & Francesco Corti

Telemann. Blokfluitsonates

di

07.11.2017

14.00

Het vocale oeuvre van Bach

Luistercursus

za

17.02.2018

10.00, 14.00 & 16.00 20.00

Auguri

Olivier Dubois

Topstukweek Benjamin Britten

War Requiem

zo

18.02.2018

10.00, 14.00 & 16.00

Caban

Theater De Spiegel

22.02.2018 25.02.2018 20.02.2018

Topstukweek Ludwig van Beethoven

Symfonie nr. 9

di

13.30

Ludwig van Beethoven en ’zijn Negende’

Luistercursus

do

22.02.2018

20.00

Lounge Ludwig

Een bonte ode aan Ludwig van Beethoven

vr

23.02.2018

20.00

Anima Eterna Brugge

Beethoven. Symfonie nr. 9

za

24.02.2018

19.00

Beethoven H❤rtz

Muziek in je binnenste

08.11.2017 11.11.2017 wo

08.11.2017

20.00

Past & present

Debat over WO I

vr

10.11.2017

20.00

Bochumer Symphoniker

Britten. War Requiem

vr

10.11.2017

22.00

FRONT

©urated by Soundcast

za

11.11.2017

20.00

Bochumer Symphoniker

Britten. War Requiem

Beat it!

Percussiefestival zonder grenzen

12.11.2017 19.11.2017 zo

12.11.2017

15.00

Stockhausens Zyklus

Lecture-performance door Tom De Cock

za

24.02.2018

20.00

Anima Eterna Brugge

Beethoven. Symfonie nr. 9

di

14.11.2017

14.00

Het vocale oeuvre van Bach

Luistercursus

zo

25.02.2018

15.00

9

KOPERGIETERY & Cas Public

wo

15.11.2017

20.00

KASK & Koninklijk Conservatorium Gent

Erewhon. Symfonie voor percussie en visuals

do

16.11.2017

20.00

Medium & Losari Maskerdans

Rianto & Nani Topeng Losari Cirebon

vr

17.11.2017

20.00

Beat that!

Percussie versus elektronica

Ferrabosco, Strauss & Cage

za

18.11.2017

20.00

deFilharmonie & Martin Grubinger

Bernstein, Prokofiev, Eötvös & Tan Dun

zo

19.11.2017

11.00

Goldbergvariaties op marimba

Koen Plaetinck & Miyoune Kim

zo

19.11.2017

14.00

Flamer

Femke & Lander Gyselinck

zo

19.11.2017

15.30

Mohammad Reza Mortazavi

Virtuoze Iraanse percussiemuziek

zo

19.11.2017

17.00

Keiko World

Keiko Abe & Keiko Abe Marimba Orchestra

di

21.11.2017

14.00

Het vocale oeuvre van Bach

Luistercursus

do

23.11.2017

20.00

Ensembl’Arenski

Shostakovich & Piazzolla

za

25.11.2017

20.00

Hallé Orchestra & Sir Mark Elder

Sabine Meyer speelt Mozart

di

28.11.2017

14.00

Het vocale oeuvre van Bach

Luistercursus

Topstukweek Johann Sebastian Bach

Magnificat

The Sixteen

Et exultavit spiritum meum

29.11.2017 02.12.2017 wo

29.11.2017

20.00

K ALENDER

JANUARI 2018

zo

18.10.2017 21.10.2017

K ALENDER

Brugge Foto 17

07.12.2017 17.12.2017 06.12.2017 28.01.2018 07.12.2017

04.08.2017 13.08.2017

162

vr

01.12.2017 07.01.2018 01.12.2017

MAART 2018 vr

02.03.2018

20.00

Metamorfosen

za

03.03.2018

20.00

Brussels Philharmonic

Filmconcert Modern Times

zo

04.03.2018

11.00

Lees meer!

Literatuurgesprek op zondag

di

06.03.2018

13.30

Ludwig van Beethoven en ’zijn Negende’

Luistercursus

za

10.03.2018

20.00

Vox Luminis & L’Achéron

Stabat Mater

zo

11.03.2018

15.00

HOMEJACKING

Nadar Ensemble

ma

12.03.2018

19.00

Dansworkshop Achterland

Rosas

di

13.03.2018

20.00

Achterland

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

wo

14.03.2018

20.00

Achterland

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

do

15.03.2018

20.00

Fauré Quartett

Rachmaninov, Schumann & Mussorgsky

zo

18.03.2018

15.00

BarrocoTout

Brussel in beweging

vr

23.03.2018

20.00

Anima Eterna Brugge

Strauss. Till Eulenspiegel

do

29.03.2018

20.00

Doppelgänger

Nadar Ensemble

163


APRIL 2018 04.04.2018 07.04.2018

MORE MUSIC!

wo

04.04.2018

20.00

SUNNY

Emanuel Gat / Awir Leon

ma

09.04.2018

11.00 & 16.00

Het huis van de maffe muziekjes

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

di

10.04.2018

11.00 & 16.00

Het huis van de maffe muziekjes

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

wo

11.04.2018

11.00 & 16.00

Het huis van de maffe muziekjes

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

do

12.04.2018

11.00 & 16.00

Het huis van de maffe muziekjes

Muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw

za

14.04.2018

20.00

Sutra

Sidi Larbi Cherkaoui / Sadler’s Wells (Londen)

do

19.04.2018

20.00

Swedish Chamber Orchestra

Isabelle Faust speelt Sibelius

za

21.04.2018

15.00

MOL

Nationaal Orkest van België

Opera21

Muziektheaterfestival

27.04.2018 28.04.2018 vr

27.04.2018

20.00

L’Inconnue de la Seine

LOD muziektheater

za

28.04.2018

20.00

Calamity/Billy

Muziektheater Transparant & Théâtre de la Croix-Rousse

zo

29.04.2018

11.00

Lees meer!

Literatuurgesprek op zondag

Laat

/ConcertgebouwBrugge

van u horen

@concertgebouwbr #ConcertgebouwBrugge

04.05.2018

20.00

il Gardellino

Telemann. Der Tag des Gerichts

07.05.2018 13.05.2018

Gold

Brugse stemmen uit de renaissance

07.05.2018 12.05.2018

Topstukweek Jacob Obrecht

Missa de Sancto Donatiano

Handmade in Brugge

Kabinetexpo Meester van de Heilige Lucialegende

ma

07 - 13.05.2018 07.05.2018

10.00

Jacob Obrecht. Topmusicus in het 15e-eeuwse Brugge

Luistercursus

wo

09.05.2018

20.00

Solidariteit vroeger en nu

Panelgesprek

do

10.05.2018

15.00

Obrechtwandeling

In het voetspoor van de muziek

do

10.05.2018

20.00

The Tallis Scholars

Obrecht. Missa de Sancto Donatiano

vr

11.05.2018

10.30 & 15.00

Obrechtwandeling

In het voetspoor van de muziek

vr

11.05.2018

20.00

Psallentes

Obrecht. Missa de Sancto Martino

za

12.05.2018

10.30

Obrechtwandeling

In het voetspoor van de muziek

za

12.05.2018

15.00

Take Out Obrecht

Concertparcours met Frederik Neyrinck

za

12.05.2018

20.00

Huelgas Ensemble

Clement. Missa Gaude lux Donatiane

zo

13.05.2018

11.00

De lokroep van de muze

Architectuurlezing

zo

13.05.2018

11.00

Concertmis

Currende

zo

13.05.2018

15.00

Donaaswandeling

Pop-upconcerten op historische locaties

Budapest Festival

Mahlers monumenten

K ALENDER

16.05.2018 19.05.2018 wo

16.05.2018

20.00

Dénes Várjon, Izabella Simon & musici van het BFO

Mahler. Kamermuziek

do

17.05.2018

20.00

Budapest Festival Orchestra & Christiane Karg

Mahler. Symfonie nr. 4

vr

18.05.2018

20.00

Budapest Festival Orchestra

Mahler. Das Lied von der Erde

za

19.05.2018

10.30

Zingende symfonieën en orkestrale liederen van Gustav Mahler

Luistercursus

za

19.05.2018

20.00

Budapest Festival Orchestra & Czech Philharmonic Choir Brno

Mahler. Symfonie nr. 2

do

24.05.2018

20.00

Betroffenheit

Kidd Pivot / Crystal Pite & Electric Company Theatre / Jonathon Young

za

26.05.2018

20.00

Le Concert Spirituel

Vivaldi. Gloria

zo

27.05.2018

15.00

WÖR

Back to the 1780s!

do

31.05.2018

20.00

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd

Nationaal Orkest van België

© Niko Caignie

MEI 2018 vr

www.concertgebouw.be

JUNI 2018 zo

03.06.2018

15.00

BBC Scottish Symphony Orchestra

Elgars hits

do

07.06.2018

20.00

Open Call 2018

Muziek op het scherpst van de snede

vr

08.06.2018

20.00

Salon Libeer

Volkse wortels in de muziek van Bartók & Kodály

do

21.06.2018

20.00

De Donkerste Kamer

Kijken en luisteren naar fotografie

CONCERT GEBOUW SERVIES

Foto’s, filmpjes, luistertips, recensies, interviews, reportages achter de schermen …

CONCERT GEBOUW SERVIES

Gezellig tafelen voor of na een voorstelling met een verrassing op vertoon van het concertticket.

LEES ONZE INTERACTIEVE MAGAZINES OP www.concertgebouw.be/publicaties

scan deze QR-code met uw smartphone en bekijk online alle info

brugge.be concertgebouw.be/servies


10 handige tips om uw tickets eenvoudig en snel online te boeken!

Colofon Redactie Lotte De Coene, Jan De Moor, Rik De Jonghe, Albert Edelman, Samme Raeymaekers, Evelyne Uleyn, Jeroen Vanacker, Thomas Vandemeulebroucke, Bert Vanlaere

1.

Maak uw persoonlijke account aan.

Met de actieve medewerking van Team Concertgebouw, Janou Van Quathem, Rachel Perfecto & Jan Christiaens

5.

Bij een keuzeabonnement kan u

alle gewenste concerten in uw

Als u inlogt, kan u uw elektronische

winkelmandje zetten. Selecteer steeds

tickets raadplegen en printen tot het

het standaardtarief en uw korting

ogenblik van de voorstelling. Of u kan

Coördinatie & Eindredactie Lotte De Coene

wordt automatisch berekend.

deze laten scannen vanaf uw tablet of smartphone.

Beelddramaturgie Lise Bruyneel, la fabrique des regards

6.

Op www.concertgebouw.be/

2.

Seizoensbeelden p. 25-32 & cover Emilie Lauwers

programmagids vindt u een overzicht

U kan uw tickets online boeken

van alle vaste abonnementen en

tot 5 minuten voor aanvang van een

Coverbeeld architectuur Filip Dujardin

concert of voorstelling. Zo bespaart

Vertaling Stephen Smith, Émilie Syssau

avondkassa.

u tijd en hoeft u niet meer langs de

passen.

7.

Controleer uw bestelling voor u verder

gaat naar de betaling. Aangekochte

Vormgeving skinn branding agency

tickets kunnen niet geruild of

Druk Die Keure Verantwoordelijke uitgever Katrien Van Eeckhoutte ’t Zand 34, 8000 Brugge Deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Alle gegevens over programma, bezetting, speeldata, aanvangstijden en bereikbaarheid worden echter vermeld onder voorbehoud. (31 maart 2017)

het moment van aankoop.

klaar in uw verlanglijstje

kunnen enkel worden toegekend bij

❤ , zo kan u

start van de online verkoop.

Contact Kunsteducatie Rik De Jonghe rik.de.jonghe@concertgebouw.be

Lees meer over onze inspanningen op www.concertgebouw.be/eco

Zet alvast uw persoonlijke selectie heel snel boeken op het moment van de

Business & events Francis Op de Beeck francis.opdebeeck@concertgebouw.be

Concertgebouw Brugge is een ecologisch bewust en duurzaam ondernemer.

TIP

terugbetaald worden. Kortingen

Marketing & sponsoring Bert Vanlaere bert.vanlaere@concertgebouw.be

Betaal met Visa, Mastercard,

Maestro of I-Deal in een beveiligde betaalomgeving. Houd uw

Di 16.05.2017 start ticketverkoop

elektronische kaartlezer bij de hand

KEYS-leden & Vrienden

tijdens het bestellen.

Di 23.05.2017 start online ticketverkoop

9.

In het bezit van een geschenkbon?

3.

Neem dan contact op met de

Bij genummerde voorstellingen kan u

Ticketlijn om uw tickets te boeken.

op een gedetailleerd zaalplan zelf uw

Groepen & klantendesk Evelyne Uleyn evelyne.uleyn@concertgebouw.be THE KEYS Thomas Vandemeulebroucke thomas.vandemeulebroucke@concertgebouw.be

8.

Uw geschenkbon kan u ter plaatse

stoel kiezen. In de Kamermuziekzaal

aan de balie inruilen. Online kan uw

zijn de plaatsen ongenummerd.

4.

Jonger dan 26 of ouder dan 65? Boek uw tickets aan reductietarief online.

geschenkbon niet ingeruild worden. dagen voor de voorstelling 10. Enkele ontvangt u een e-mail met alle

Andere kortingen kunnen online niet

praktische info om een onvergetelijke

worden toegekend.

concertavond te beleven.

Pers pers@concertgebouw.be Dit boek werd gedrukt op papier dat afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. 166

167


Zaalplan Muziek Podium A

1

3

5

7

9

B

1

3

5

7

9

C

1

3

5

7

9

D

1

3

5

7

9

E

1

3

5

7

9

F

1

3

5

7

9

A B

11

D

11

F

11

1

3

H

1

3

5

7

9

11

13

5

7

I

1

3

5

7

9

11

13

9

11

J

1

3

5

7

9

11

13

13

15

K

1

3

5

7

9

11

13

17

19

L

1

3

5

7

9

11

13

M

1

3

5

7

9

11

13

N

1

3

5

7

9

11

13

O

1

3

5

7

9

11

13

15

13

G H I J

17

15 K

L

17

M

1

3 R

5

7

9

11

13

1

3

5

7

9

1

3

S

Q

U

1

3

5

7

9

11

13

15

17

1

3

5

7

9

11

13

15

17

19

V

U 19

W

1

3

5

7

9

11

13

15

17

19

W 21

X

1

3

5

7

9

11

13

15

17

Y

1

3

5

7

9

11

13

15

17

1

3

5

7

9

Y 19

23 21

21

25 25

23 23

27

25

27 29

29 27

31

29

27

29

29

31

33 31

35

33

12

32

28

35

36 34

36 34

2

4

2

C 10

8

6

4

2

D 10

8

6

4

2

E 10

8

6

4

2

F 10

8

6

4

2

H 14

12

10

8

6

4

2

4

2

I

14

12

10

8

6

4

2

8

6

J 14

12

10

8

6

4

2

12

10

K 14

12

10

8

6

4

2

16

14

L 14

12

10

8

6

4

2

20

18

M 14

12

10

8

6

4

2

N 14

12

10

8

6

4

2

O 14

12

10

8

6

4

2

16

Q 14

12

10

8

6

4

2

R 10

8

6

4

2

S

4

2

U 18

16

14

12

10

8

6

4

2

V 20

18

16

14

12

10

8

6

4

2

W 20

18

16

14

12

10

8

6

4

2

X 18

16

14

12

10

8

6

4

2

Y 18

16

14

12

10

8

6

4

2

Z 10

8

6

4

2

16

12

24

26 28

30

32

4

6

2

26

32

6

8

16

6

34 36 34 32 30 32 30 28

38

18

4

34 36 34 32 30 32 30 28

38

35

30

16 18

14

6

8

B 10

2

8

8

16

18

20 16

10

10

33 35

33

31

14

20

4

22 18

18 18

20 6

24

20

16 16

20

22

16

18 18

20

22 8

26

12

22

24

16 18

20

22

24

10

16

33

26

22

11

24 24

26

28 21

13

31

28

12

25

9

26

12

A 10

2

18

20

20

12

14 4

20

22 22

12 14

16 6

22

24 24

26

28 11

11 7

25 27

28 27

19

9

28

25

23 17

5

23 25

23

25

9

21

7

27

26

14 16

18

22

24

12 12

16 18

8

24

26

28

20

12 14

14

18

20

10

26

14 16

16

20

22

26

16 18

18

22

12

28

28

25

23 7

15

3

21

21

X 19

5 1

25

23

19 13

27 25

23

21 5

17 11

S

V

21

3

15 R

21

19

1

T

Z

19 17

P Q

19

17 15

23

24

28

30

25 23

21

17

15 O

21

19

15

23

19

22

24

14

18

20 20

24

26

27

27

20 22

22

26

16

25

25

21

17

26

25

22

24

24

28

13

23 23

19

15 15

N

21

26

25

11

21

19

24 26

25

23

9

19

17

21

7

17

15

15

23 23

19

5

25 23

21 21

17

3

1

21

19 19

26

23

19

17 17

23

21

17

15 15

21

19

15

13 13

19

17

13

11

11

17

15

13

C

E

15

13

11

22

24 26

28

26 28

30

20 24

26

24 26

28

22

24

24

26

22

22

24

20 22

20

Parterre K

K

H 1 3

I 1

N 1 3

13 15

7

17

9

19

13

8

2

3

9

10

4 6

L

12

8

M

9

15

16

10

1

11

17

18

12

2

3

13

19

20

14

4 6

5

15

21

7

17

23

9 11

15

5

6

7

14

13

3

5

1

11

7

11

L

13

5

11

4

7

7

9

2

3

5

5

9

1

19

A

5

7

9

11

13

9

11

13

B

1

3

5

7

1

3

5

7

D

1

3

5

7

E

1

3

5

7

9 9

9

F

1

3

5

7

3

5

7

9

3

5

7

9

I

11

1

3

5

7

J

9

1

11

3

5

7

9

11

1

11

9

1

G H

3

C

25

21

1

11

A B C 15

13

D 15

13

11

13

H 17 I

15

19

17

15

21

23

17

19

21

25

25

29

27

31

29

27

27

29 35

33

30

28

36 34

36 34

26

30

30

22

28

28

18

20

18

20

16

18 22

22

14

12

10

12

10

8

6

4

2

14

10

8

6

4

2

10

8

6

4

2

12

10

8

6

4

2

F

10

8

6

4

2

12

10

8

6

4

2

14

12

10

8

6

4

12

8

6

4

2

14

10

J

12

10

8

6

4

2

D

12

14

12

14 E

20

G

14

20

18

18

H 16

2

B

12 16

4

A

C

14 14

24

24

16 18

16 16

26

26

16

20

18 22

16 18

22

20

20 24

18

20

24

22

26

32

24

22

32

20 22

26

24

24 28

22

24

28

26

26

30

24

26

30

28

28 32

26 28

32

30 27

33 31

32 34

25

28

30

31 31

25

23

30 31

29 29

23

23

29 29

27

21

27

27 27

27

21

21

23

25

19

25

25 25

25

19 17

23

23 23

23

15 17

19

21 21

13 15

21 21

19

13

19

19 19

17

11

G 13

15

17 17

17

E F

11 13

15

15

6

8

I

16

2

M

22

16

24

18

8

N

26

20

10

2

2

22

12

4

4

14

6

6

16

8

8

10

10

I

12

12

2

14

14

4

16

6

Balkon 1

18

8

20

10

11

21

22

12

13

23

24

14

15

25

26

16

17

27

28

18

19

29

30

20

21

31

A

1

3

5

7

33

B

9

23

1

3

5

7

25

35

C

9

1

3

5

7

9

27

37

29

A B C D

E F

1 1

3

5

7

3

5

7

G

1

3

E

9 F

5

7

11 1

11 9

11 11 13 3

13 11

13 13 15 5

15 13

15 15 17 7

17 15

17 17 19 9

19 17

19 19 21 11

21 19

21 21

23 13

23 21

23 23

25 15

25 23

24 25

26 18

27 25

22

24

28

22 14

26

26

18

16

20

24 16

28

20 22

24 22

9

18

10 22

14 16

20 12

24

18

16 8

20 20

12 14 14 6

18 18

12 12 4 16

16

10

8

6

4

2

32

22

B

10

8

6

4

2

34

24

C

10

8

6

4

2

36

26

38

2 14

14

A

12 12

E

10

8

6

4

2

F

8

6

4

2

8

6

4

2

10

G

10

Balkon 2

 Rang 1   

 Rang 2   

 Rang 3   

  Plaatsen voor rolstoelgebruikers

Voortaan krijgen concerten en dansvoorstellingen een verschillend zaalplan, zo kunnen we de prijs van uw ticket nog beter afstemmen op de kwaliteit van uw plaats in de zaal. Daarnaast zijn de nieuwe zaalplannen ook eenvoudiger. Omwille van de akoestische troeven van de Concertzaal voegden we rang 3 en rang 4 samen tot een nieuwe 3e rang bij muziekvoorstellingen. Bij dansvoorstellingen bepaalden de zichtlijnen de hertekening van de verschillende rangen. Op basis van het hertekende zaalplan kwamen we tot een vernieuwde prijsstructuur met 3 rangen.

168

H

28 30


Zaalplan Dans Podium A

1

3

5

7

9

B

1

3

5

7

9

C

1

3

5

7

9

D

1

3

5

7

9

E

1

3

5

7

9

F

1

3

5

7

9

A B

11

D E

11

1

3

H

1

3

5

7

9

11

13

5

7

I

1

3

5

7

9

11

13

9

11

J

1

3

5

7

9

11

13

13

15

K

1

3

5

7

9

11

13

17

19

L

1

3

5

7

9

11

13

M

1

3

5

7

9

11

13

N

1

3

5

7

9

11

13

O

1

3

5

7

9

11

13

15

13

G H I J

17

15 K

L

17

M

1

3 R

5

7

9

11

13

1

3

5

7

9

1

3

S

Q

U

1

3

5

7

9

11

13

15

17

1

3

5

7

9

11

13

15

17

19

V

U 19

W

1

3

5

7

9

11

13

15

17

19

W 21

X

1

3

5

7

9

11

13

15

17

Y

1

3

5

7

9

11

13

15

17

1

3

5

7

9

Y 19

23 21

21

25 25

23 23

27

25

27 29

29 27

31

29

27

29

29

31

33 31

35

33

12

32

28

35

36 34

36 34

2

4

2

6

4

2

D 10

8

6

4

2

E 10

8

6

4

2

F 10

8

6

4

2

H 14

12

10

8

6

4

2

4

2

I

14

12

10

8

6

4

2

8

6

J 14

12

10

8

6

4

2

12

10

K 14

12

10

8

6

4

2

16

14

L 14

12

10

8

6

4

2

20

18

M 14

12

10

8

6

4

2

N 14

12

10

8

6

4

2

O 14

12

10

8

6

4

2

16

Q 14

12

10

8

6

4

2

R 10

8

6

4

2

S

4

2

U 18

16

14

12

10

8

6

4

2

V 20

18

16

14

12

10

8

6

4

2

W 20

18

16

14

12

10

8

6

4

2

X 18

16

14

12

10

8

6

4

2

Y 18

16

14

12

10

8

6

4

2

Z 10

8

6

4

2

16

12

24

26 28

30

32

4

6

8

2

26

32

6

8

16

6

34 36 34 32 30 32 30 28

38

18

4

34 36 34 32 30 32 30 28

38

35

30

16 18

14

6

8

B 10

2

8

8

16

18

20 16

10

10

33 35

33

31

14

20

4

22 18

18 18

20 6

24

20

16 16

20

22

16

18 18

20

22 8

26

12

22

24

16 18

20

22

24

10

16

33

26

22

11

24 24

26

28 21

13

31

28

12

25

9

26

12

A 10

C 10

2

18

20

20

12

14 4

20

22 22

12 14

16 6

22

24 24

26

28 11

11 7

25 27

28 27

19

9

28

25

23 17

5

23 25

23

25

9

21

7

27

26

14 16

18

22

24

12 12

16 18

8

24

26

28

20

12 14

14

18

20

10

26

14 16

16

20

22

26

16 18

18

22

12

28

28

25

23 7

15

3

21

21

X 19

5 1

25

23

19 13

27 25

23

21 5

17 11

S

V

21

3

15 R

21

19

1

T

Z

19 17

P Q

19

17 15

23

24

28

30

25 23

21

17

15 O

21

19

15

23

19

22

24

14

18

20 20

24

26

27

27

20 22

22

26

16

25

25

21

17

26

25

22

24

24

28

13

23 23

19

15 15

N

21

25

11

21

19

24 26

26

25

23

9

19

17

21

7

17

15

15

23 23

19

5

25 23

21 21

17

3

1

21

19 19

26

23

19

17 17

23

21

17

15 15

21

19

15

13 13

19

17

13

11

17

15

13 11

11

F

15

13

11 C

22

24 26

28

26 28

30

20 24

26

24 26

28

22

24

24

26

22

22

24

20 22

20

Parterre K

K

H 1 3

I 1

N 1 3

13 15

7

17

9

19

13

8

2

3

9

10

4 6

L

12

8

M

9

15

16

10

1

11

17

18

12

2

3

13

19

20

14

4 6

5

15

21

7

17

23

9 11

15

5

6

7

14

13

3

5

1

11

7

11

L

13

5

11

4

7

7

9

2

3

5

5

9

1

19

A

5

7

9

11

13

7

9

11

13

B

1

3

5

1

3

5

D

1

3

5

E

1

3

5

7

9

7

9

7

9

7

F

1

3

5

3

5

7

3

5

7

9

I

1

3

5

7

J

9

1

11

3

5

7

9

11

1

9 11

11

9

1

G H

3

C

25

21

1

11

A B C 15

13

D 15

13

11

13

H 17 I

15

19

17

15

21

23

17

19

21

25

25

29

27

31

29

27

27

29 35

33

30

28

36 34

36 34

26

30

30

22

28

28

18

20

18

20

16

14 14

18

24

24

16 18

16 16

26

26

16

20

18 22

16 18

22

20

20 24

18

20

24

22

26

32

24

22

32

20 22

26

24

24 28

22

24

28

26

26

30

24

26

30

28

28 32

26 28

32

30 27

33 31

32 34

25

28

30

31 31

25

23

30 31

29 29

23

23

29 29

27

21

27

27 27

27

21

21

23

25

19

25

25 25

25

19 17

23

23 23

23

15 17

19

21 21

13 15

21 21

19

13

19

19 19

17

11

G 13

15

17 17

17

E F

11 13

15

15

22

22

14

12

10

8

12

10

8

6

2

14

4

B

8

2

14

4

C

6

8

2

14

4

D

6

4

2

20

10

12 12

10

8

6

F

10

8

6

4

2

10

8

6

4

2

12

10

8

6

4

6

4

2

6

4

2

G

14 18

18

10

12

E

20

H 16

2

A

12 16

4

6

I

16

12 14

14

12

10

8

J

12

10

8

M

22

16

24

18

8

N

26

20

10

2

2

22

12

4

4

14

6

6

16

8

8

10

10

I

12

12

2

14

14

4

16

6

2

Balkon 1

H

18

8

20

10

11

21

22

12

13

23

24

14

15

25

26

16

17

27

28

18

19

29

30

20

21

31

A

1

3

5

7

33

B

9

23

1

3

5

7

25

35

C

9

1

3

5

7

9

27

37

29

A B C D

E

1

F

1

3

5

7

3

5

7

G

1

3

E

9 F

5

7

11 1

11 9

11 11 13 3

13 11

13 13 15 5

15 13

15 15 17 7

17 15

17 17 19 9

19 17

19 19 21 11

21 19

21 21

23 13

23 21

23 23

25 15

25 23

24 25

26 18

27 25

22

24

28

22 14

26

26

9

18

16

20

24 16

28

20 22

24 22

18

10 22

14 16

20 12

24

18

16 8

20 20

12 14 14 6

18 18

12 12 4 16

16

10

8

6

4

2

32

22

B

10

8

6

4

2

34

24

C

10

8

6

4

2

36

26

38

2 14

14

A

12 12

E

10

8

6

4

2

F

8

6

4

2

8

6

4

2

10

G

10

Balkon 2

 Rang 1   

 Rang 2   

 Rang 3      Extra plaatsen bij uitverkochte voorstellingen   Plaatsen voor rolstoelgebruikers

Voortaan krijgen concerten en dansvoorstellingen een verschillend zaalplan, zo kunnen we de prijs van uw ticket nog beter afstemmen op de kwaliteit van uw plaats in de zaal. Daarnaast zijn de nieuwe zaalplannen ook eenvoudiger. Omwille van de akoestische troeven van de Concertzaal voegden we rang 3 en rang 4 samen tot een nieuwe 3e rang bij muziekvoorstellingen. Bij dansvoorstellingen bepaalden de zichtlijnen de hertekening van de verschillende rangen. Op basis van het hertekende zaalplan kwamen we tot een vernieuwde prijsstructuur met 3 rangen.

28 30


Seizoensbrochure 2017-2018  

Seizoen 2017-2018 Tijdens seizoen 2017-2018 krijgt u – hoe kan het ook anders met ‘Metamorfose’ als seizoensthema – het Concertgebouw in een...

Seizoensbrochure 2017-2018  

Seizoen 2017-2018 Tijdens seizoen 2017-2018 krijgt u – hoe kan het ook anders met ‘Metamorfose’ als seizoensthema – het Concertgebouw in een...

Advertisement