Page 1

ClariNet

107 Número

Desembre 2017

Època III Revista del Centre Educatiu


Sobretot, gràcies

Més a les obres que a les paraules

4

Taller, racons... i projectes

6

Aprenent junts a viure

8

#aquiproubulling

10

La PIN

Aquest curs ha començat la PIN, un pas més en el projecte H2020!

12

Què és el MENOF

14

Temps d’Advent Josep Maria Ramón Director General

Construir plegats

Famílies-escola-alumnes

16

Evangelització

18

TQE

Autonomia, especialització i vocació

20

Fòrum Gestió 2017

22

Creixement actiu

24

Segueix-nos

26

Consell de redacció Educadores i educadors de l’escola Jesuïtes Sant Gervasi- Infant Jesús Jesuïtes Sant Gervasi-Escola Infant Jesús info.infantjesus@fje.edu Tel. 93.362.20.58 Disseny gràfic i maquetació: Mireia Barreras. Estudi Barreras

Ja des de petit el temps d’Advent ha tingut un efecte relaxant, de pau, de retrobament amb mi mateix. A casa trèiem de l’armari les capses de les figuretes del pessebre. Les desembolicàvem del paper de diari que les havia protegit durant l’any. Preparàvem el moble de la galeria on el construiríem ( cada any amb una petita novetat, amb alguna figureta nova). La visita a la fira i la compra després de regateig de la molsa....Temps d’enyor, temps d’harmonia. Temps de preparació per a rebre l’Infant.


Enguany aquest període de preparació espiritual per a la celebració del naixement de Jesús, l’he rebut amb especial agraïment, després d’uns mesos intensos i plens d’esdeveniments. Tants han estat aquests esdeveniments, que gairebé hem oblidat com començàvem el curs, amb l’esperit sotraguejat pels atemptats de Cambrils i de les Rambles. Què lluny que ens sembla que queden. I per contra ens colpiren profundament. Dèiem en aquells dies, buscant consol i llum en l’Evangeli, no facis als altres allò que no voldries que et fessin a tu. Desig plenament vigent avui, passat el temps. Desig que hem de voler sigui realitat diària, sense necessitat que fets tristos i dolorosos ens empenyin a recordar-ho. La línia de força que il·lumina la nostra tasca enguany –espero que ho hagueu notat a casa en les actituds dels vostres fills i filles–, és, com sabeu, sobretot gràcies, més en les obres que no en les paraules. Un agraïment que pretenem universal, sentit, viscut, sincer. Agraïment per to el que hem rebut que és molt i no merescut. El simple fet de caminar, de respirar. D’obrir una aixeta i que surti aigua, de mirar al cel i veure la seva immensitat curulla d’estels. De llevar-te cada dia, de veure el somriure i els ulls dels infants, de poder abraçar els pares. No esperem que ens falti alguna d’aquestes coses per adonar-nos de l’enorme valor que tenen. Sentir y gustar de las cosas internamente. Donar gràcies, ser agraït. Veure els ulls amb prisma de felicitat. Crear alegria al nostre voltant. Ser agraït, més en les obres que no

en les paraules. Fem evident, visible, palpable, aquesta gratitud. La millor manera de viure és donar. Si dónes, rebràs. Simplificar la vida. No esperar res, no demanar res. Agrair el que tens i transformar l’agraïment en servei a l’altre. Viu, estima, serveix. No és un bon lema de vida ? Una altra societat és possible. Una societat que no foragiti cada cop a més gent. Perquè aquesta societat, no ho hem d’oblidar, la construïm nosaltres. No és una catàstrofe natural sobrevinguda. És obra de les persones humanes. I per tant la podem modelar sota uns objectius i unes finalitats d’equitat i justícia. Si omplim la nostra vida d’agraïment per tot –i no només per aquelles coses que són excepcionals–, descobrirem una dimensió més gran de l’amor. Un amor per tot el que és creat, però especialment per les persones, en un afany per redescobrir-les, en la totalitat dels seus talents i riquesa. Un amor que hem de construir més en les obres que no pas en les paraules. I per tant en un compromís ver el proïsme, que ens porta a l’entrega generosa, a posar-nos al costat de l’altre i acompanyar-lo. Tot allò que fèieu a un d’aquests germans meus més petits, a mi m’ho fèieu... I una multitud dels exèrcits celestials s’uní llavors mateix a l’àngel, lloant Déu i cantant: «Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que estima el Senyor». Un molt bon Nadal agraït i compromès al costat de les persones que us estimen i que estimeu, amb el desig que cada dia siguin més.


4 CLAR I NET JesuĂŻtes Sant Gervasi


Sobretot,

gràcies

Més en les obres que en les paraules

El darrer pas en els Exercicis Espirituals és la Contemplació per tal d’arribar a l’amor. El veritable amor neix d’un gràcies sincer, profund: “coneixement intern de tant bé rebut, per a que jo reconegui...”. Per arribar a la Font d’on tot proveeix, l’agraïment passa per les persones, per molts altres dels que rebem tant i als qui hem d’agrair. Així neix una dinàmica contínua entre agrair, les persones i el compromís, així com el batec d’un cor. L’equip de Línies de Força està format per un equip de treball pastoral per a les escoles de la xarxa EDUCSI dels Jesuïtes a Espanya. Per setè any, un fruit de la renovada acció pastoral de la Companyia de Jesús, s’inicià sota l’impuls de la Subcomissió de Pastoral Juvenil i Col·legial les anomenades Línies de Força per a una escola evangelitzadora. Aquesta iniciativa està emmarcada dins d’un projecte pastoral que s’està desenvolupant a les escoles de la xarxa EDUCSI,

dins del procés de creació de la nova Província d’Espanya de la Companyia de Jesús. Això és possible gràcies a la col·laboració de moltes persones que posen la seva il·lusió i temps per a compartir la seva creativitat pastoral en benefici dels nenes, nens i joves de les escoles.


6 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

 Tallers, racons...

i projectes “Pel que fa a la metodologia potenciem l’aprenentatge per descobriment, ja que incentiva l’autonomia dels alumnes, el desenvolupament de la creativitat, la capacitat d’observació i el raonament i la pràctica científica. L’aprenentatge per projectes i la resolució de problemes així com el treball cooperatiu també formen part destacada del model d’ensenyament i aprenentatge.”

http://h2020.fje.edu/wp-content/ uploads/2016/10/Q3-CAT-transformanteducacio_formulem-horitzo.pdf

Transformant l’educació

Quadern 3. Formulen l’horitzó

37 fites per somiar el canvi educatiu


https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus

A la llar també treballem per projectes…….. Aquest curs des de la Llar d’Infants hem iniciat una nova manera de fer, buscant nous recursos i utilitzant diferents metodologies. Ja fa molts anys que treballem per racons i tallers, però ara hem introduït els projectes. Hem adaptat aquesta manera de fer als nostres infants, ja que el treball per projectes es basa en allò que els nens i nenes volen saber o els agradaria saber. Els nostres nens i nenes són encara molt petits, per això els que triem les idees amb la intenció de trobar un tema proper, global i engrescador som els educadors. Sempre basant-nos en la nostra experiència i especialment en els interessos dels infants. El que volem aconseguir amb aquest tipus d’activitat és crear situacions que estimulin la curiositat, l’autonomia i la iniciativa dels infants. D’aquesta manera, tots i cadascun d’ells poden participar activament convertint-se així, en protagonistes del seu aprenentatge. El primer projecte escollit per l’equip de Llar- 2 ha estat “ Els aliments”. Al llarg de dues setmanes hem pogut tastar diferents sabors, observar colors i tocar textures diverses. També, desenvolupar el nostre joc simbòlic jugant amb les nines, els supermercats i així representar diferents escenes de la vida quotidiana. I tot això ha estat possible també amb l’ajuda i col·laboració de les famílies.


8 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

PROGRAMES I PROJECTES PROJECTES INTERDISCIPLINARS

Aprenent

junts a viure

Individual: El protagonista de la setmana Col·lectiva: Paul Klee, Gaudí, Què menjo... Activitat compartida entre cursos i etapes.

PROJECTES ARTÍSTICS I LITERARIS “Story telling”; La cançó que més m’agrada; El conte viatger; Conta contes

CREIXEMENT PERSONAL Inici i final del dia Què ens emociona Ens coneixem

APRENENTATGE DE LA LLENGUA ANGLESA P​rojectes interdisciplinaris Descoberta autors i contes: Eric Carle, Michael Rosen, Julia Donaldson... C​omprensió oral ​a partir de jocs

APRENENTATGE DE LA LLENGUA ANGLESA Integració de recursos telemàtics (PDI, Ipad, Ordinadors) aplicats a l’aprenentatge.

TALLERS I RACONS DE JOC Entorn amb propostes diverses que ofereixen situacions d’aprenentatges.

Vivències basades fonamentalment en el joc, l’experimentació, la descoberta, el raonament, la creativitat. L’equip docent integrat comparteix el dia a dia i els aprenentatges, acompanya l’alumne en la seva formació i creixement. El treball per racons és una forma d’organització, la qual permet als nostres alumnes a posar en pràctica actituds de col·laboració, de respecte i d’integració, així com un ús diversificat del llenguatge i la lliure distribució de rols, la planificació compartida de l’acció i el respecte per unes normes mínimes.


Amb els racons a P5 es pretén que els nens i nenes gaudeixin i s’emocionin, sigui autònoms, prenguin decisions, inventin, creïn, imaginin, investiguin, descobreixin, respectin el material i gaudeixin del joc.

Racó artístic Un racó per descobrir, experimentar i desenvolupar la creativitat.

https://twitter.com/JesuitesEdu/

Racó jocs de taula Un racó per aprendre i respectar les normes de joc.

Racó de puzles Un racó on poder desenvolupar l’atenció, l’orientació espacial i cooperar amb els companys.

Racó joc simbòlic Un racó on mitjançant el joc simbòlic l’infant reprodueix escenes quotidianes reals o imaginades.

Racó d’experimentació Un racó per explorar i manipular amb elements de l’entorn amb els diferents sentits.

https://www.instagram.com/jesuitesedu/


prou 10

CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

#aquiproubullying

“L’alumne és el centre de l’escola, nosaltres volem acompanyar-lo a créixer, a desenvolupar-se com a persona i a viure la vida amb la intensitat i entrega que la vida demana. És important tenir cura dels alumnes amb dificultats d’aprenentatge o humanes per ajudar-los des d’on són. I de la mateixa manera, atendre la diversitat cultural, religiosa, familiar.”

http://h2020.fje.edu/wp-content/ uploads/2016/10/Q3-CAT-transformanteducacio_formulem-horitzo.pdf

Transformant l’educació

Quadern 3. Formulen l’horitzó

37 fites per somiar el canvi educatiu


u

https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus

Jesuïtes Sant Gervasi - Infant Jesús participarà del programa #aquiproubullying del Servei d’Educació de Catalunya.

Què és el programa #aquiproubullying? El programa posa a l’abast dels centres la formació, estratègies i recursos necessaris per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament amb la participació de tota la comunitat escolar, especialment de l’alumnat qui actuarà com observador i agent actiu i compromès en la lluita contra l’assetjament alhora que adquireix les actituds i els valors propis de la competència social i ciutadana.

Quin són els objectius?

3

1 2 3 4

Implicar la comunitat escolar davant els casos d’assetjament. P otenciar el compromís actiu de l’alumnat en la prevenció i detecció dels casos d’assetjament. F omentar la gestió positiva dels conflictes. C ontribuir al desenvolupament personal i social de l’alumnat.

Jesuïtes Sant Gervasi Infant Jesús és un dels 140 centres seleccionats pel Servei d’Educació de Catalunya.

El proper mes de gener de 2018, un equip format per professors (primària, NEI i TQE) i membres del DOP començarà a elaborar un projecte pilot que tindrà una durada de 2 anys i que comptarà amb el suport i els seguiment del Departament d’Ensenyament. Aquest equip impulsor que redactarà les bases del projecte i l’implantarà a la nostra escola està format per: Pere Montserrat, Laia Bertran, Laura Conejero, Núria Feliu, David Quesada, Marc Escolano i Roser Feliu. Aquest equip impulsor ha rebut durant el primer trimestre una formació per part del Departament per poder fer extensiu el projecte #aquiproubullying a tota la comunitat educativa. Així doncs, a partir del setembre del 2018 i després d’haver redactat el document base que reculli l’essencial del projecte, s’implantarà al centre el programa “equips per la convivència” per primària i “equips guaites” per secundària. D’aquesta manera, l’alumnat serà clau i participarà activament com a observadors i membres actius en la lluita contra l’assetjament. Aquests dos equips formats per famílies, personal docent i no docent del centre i alumnes de diferents cursos, treballaran plegats per la prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament.


12 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

La PIN

Aquest curs ha començat la PIN a 1r de Primària, un pas més en el projecte H2020!

Una etapa on l’alumne és el centre del procés d’ensenyament/aprenentatge mitjançant la utilització de metodologies actives com l’aprenentatge basat en projectes (ABP), el treball cooperatiu i la integració d’estratègies cognitives que permetin a l’alumne reflexionar sobre el seu pensament i el seu aprenentatge.

Què volem aconseguir amb la PIN?

Aprenentatge per descobriment guiat

Compromís social,

fomentant la creativitat de l’alumne.

I

Canviem el nostre món.

 ssegurar l’adquisició de A competències i subcompetències pròpies de l’etapa. Potenciar el desenvolupament de les intel·ligències múltiples. Personalitzar l’aprenentatge Facilitar l’aprenentatge de les llengües (català, castellà, anglès). Desenvolupar el pensament matemàtic i científic. Conèixer altres llenguatges: artístic, musical, computacional. Desenvolupar l’autonomia i la creativitat de l’alumne. Utilitzar eines digitals per a la creació i l’aprenentatge.

Avaluació del procés

Aprenentatge experiencial

a través de l’observació, manipulació i experimentació.

d’aprenentatge

Eines i llenguatges:

ESSENCIALS

Cultura del pensament

verbal (tractament integrat de les llengües), artístic, tecnològic, corporal i matemàtic

DE LA PIN

Acompanyament

Aprenentatge competencial:

en els diferents ritmes d’aprenentatge i projecte vital de l’alumne

programació per competències i intel·ligències múltiples.

Famílies

Participació activa

Treball individual, cooperatiu i col·laboratiu

Conviure

en la diversitat

,

Què aprenem? Desenvolupament de

coneixements, capacitats, habilitats i actituds Resolució de conflictes

Presa de decisions eficaç i amb sentit

en la vida quotidiana

Bona expressió en llegua

estrangera

(anglès i francès)


Música

Construïm instruments

Projectes d’evangelització Reflexionem i coneixem Jesús

Cultura de pensament Prenem consciència del que aprenem: mapa conceptual, kanban, rutines i núvols de pensament.

Projectes

Resolem reptes i creen un producte final.

Àmbit lingüístic Aprenem diferents llengües

Tallers

Aprenem jugant entre iguals

Projectes investigació Fem experiments, investiguem i entrevistem persones.

Projecte lector

Descobrim el món dels llibres: llegint, escoltant, representant històries, sols i en companyia.


14 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

Què és

el MENOF?

A

CO

IT

S

IV

LA

AC T

R

DIA IG

AC O L

Espai migdia

M

El Model d’Educació no Formal (MENOF), dins del marc del MPJE (Model Pedagògic de Jesuïtes Educació), és un procés educatiu que es realitza en l’horari no lectiu que estimula, ajuda i acompanya l’alumnat en la construcció del seu projecte vital. Es basa en el “gaudir fent” i proposa experiències integrades en el procés educatiu, amb la finalitat d’aconseguir la transformació personal i social en una Servei comunitat oberta a l’entorn. ES PA d’acollida DA I I L Tots els agents de la comunitat educativa estan involucrats en el MENOF: MENOF professors, tutors, Departament d’Orientació TS Psicopedagògic, E ES RA TI U A P voluntaris, educadors de Activitats d’estiu migdia, educadors de Paraescolars...

Activitats Paraescolars


S ERVEI D’ACOLLIDA Servei d’acollida: un servei que l’escola ofereix per facilitar la conciliació laboral. A partir de Llar d’Infants i fins a ESO oferim un espai lúdic i educatiu:

ESPAI MIGDIA

 L’espai en el qual l’alumnat –

acompanyat (guiat) per l’equip educador–, és el protagonista actiu, autònom i responsable de la construcció del seu creixement relacional, social, saludable, harmònic..., en un marc (entorn) flexible, feliç, desitjable, lliure, de descoberta. Un espai que és peça clau en el desenvolupament de les persones compassives, creatives, competents, conscients i compromeses que volem.

A CTIVITATS PARAESCOLARS Les paraescolars són aquelles

activitats que es realitzen fora de l’horari lectiu, amb caràcter voluntari, i que d’acord al nostre ideari tenen com a finalitat contribuir en la formació conscient, competent, compassiva i compromesa del nostre alumnat. A l’escola oferim Paraescolars Esportives i Culturals

Acollida matinal de 8 a 9 h: acollim l’alumnat de manera pausada i el preparem per el dia que comença. Acollida de tardes de 17 a 18.30 h: amb una proposta que acompanya als nois i noies a la revisió del dia i a cloure’l amb calma.

QUINS OBJECTIUS PERSEGUIM DURANT AQUEST ESPAI? Donar una alimentació i una educació alimentària, equilibrada, variada, rica i conscient. rear un espai educador vers l’alimentació, els hàbits i els valors bàsics treballats també des C de l’escola, emmarcat dins del seu projecte educatiu (horitzó 2020). ferir un clima acollidor, on l’alumnat se senti compres i escoltat, creant un vincle de O confiança amb ells. Dotar de recursos lúdics que enriqueixi el temps de lleure de l’alumnat companyar en el desenvolupament humà de l’alumnat que els permeti anar assolint el A procés: Pensar - Sentir - Fer Treballar conjuntament amb la comunitat educativa cap a la finalitat del projecte. ACTIVITATS QUE OFERIM Activitats d’evangelització

Activitats musicals

Paraescolar instrumental

Activitats lúdiques

PARAESCOLARS ESPORTIVES L’activitat esportiva té beneficis no només físics, sinó que també ajuda en el procés de socialització i en l’adquisició de valors dels nostres alumnat, acompanyant-los en la seva formació integral. Així, doncs, amb les Paraescolars esportives tenim com a objectiu potenciar i desenvolupar els valors de convivència, companyonia, esforç i compromís. També vol potenciar les destreses i habilitats tècniques i esportives dels joves “jugadors” de l’escola des d’un vessant educatiu. Basem el nostre treball en nou eixos fonamentals en els valors que volem transmetre: superació, rigor, consciència del propi cos, compassiu en la victòria i la derrota, salut, respecte, equip, esforç i gestió del fracàs. Els nostres entrenadors volen fer créixer els joves esportistes en conceptes propis de l’esport sense oblidar l’estreta relació que suposa el marc de l’esport fet des de l’escola. Natació

Dansa Clàssica

Judo

Bàsquet

Jocs en anglès

Dansa Jazz

Multiesports

Futbol

Aprendre a jugar

Iniciació a la Gimnàstica Rítmica

Juguem en equip

Volei

PARAESCOLARS CULTURALS Escacs

A CTIVITATS ESTIU Des de l’escola seguim vetllant pel creixement dels nostres alumnes també a l’estiu amb una oferta d’activitats de lleure:

Casals d’estiu

Robòtica

Anglès – British Council

E stiu i anglès Jesuïtes Educació

C ampus esportius Jesuïtes Educació

Futbol i Futbol sala (Amposta Parc)

a Cardona

Patinantge artístic i en línea (Amposta Parc)

Estada a Irlanda

Bàsquet (Tortosa)

 Campament d’Estiu

Estades a Irlanda, Anglaterra i Canadà

Voleibol (Tortosa)

Gimnàstica rítmica (Tortosa)


16 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

Construir

plegats

Famílies-escola-alumnes “Necessitem les famílies. En el nou model de Jesuïtes Educació, també hi comptem perquè tinguin un paper actiu i protagonista en el procés d’ensenyament i aprenentatge dels seus fills. La comunicació entre les famílies i l’escola ha de ser fluida i freqüent, i cal establir el grau i tipus de participació de les famílies en les activitats escolars i paraescolars en funció de les diferents etapes”. “Us convidem a aportar el millor de vosaltres i a aprendre amb els vostres fills i filles, tot ajudant a fer realitat els projectes”.

Setmana de la Ciència Durant la Setmana de la Ciència amb l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia als alumnes l’Escola ha organitzat tot un ventall d’activitats: exposicions, xerrades, jocs, tallers científics, etc. Gràcies a la col·laboració dels pares i mares, experts professionals en temàtiques actuals de ciències, han gaudit d’uns tallers científics Un dels pares de 5è de PRIMÀRIA-NEI que ha col·laborat ha estat, en Ricard que treballa al grup Volkswagen d’Audi, és el pare de l’Erik i ens va explicar que per fabricar els cotxes és molt important que tinguin la gravetat baixa, perquè si no, no tenen estabilitat i el cotxe podria bolcar.

http://h2020.fje.edu/wp-content/ uploads/2016/10/Q5-CAT-definim-elmodel-pedagogic.pdf

Transformant l’educació

Quadern 5. Definim el model pedagògic 37 pilars per fomentar el canvi educatiu


Juguem a Rugby Els pares del Cesc de 6è de PRIMÀRIA-NEI, la Núria i en Francesc ens van ensenyar a jugar una mica a RUGBY. Ho van fer mitjançant jocs i activitats com per exemple: Aranya (Roba cues),no xoquis!, Passa-la,el rondo Seguidament ens van ensenyar a placar en un matalàs, després ens van deixar placar al Dani (professor d’educació física). Ens va agradar molt, va ser súper divertit perquè va ser una oportunitat única d’aprendre a jugar amb uns professionals. https://www.instagram.com/jesuitesedu/

Yes we change Tot i que vam acabar el projecte de 6è de PRIMÀRIA-NEI “Yes, we change”, va vindre a l’escola una experta ginecòloga a aclarir dubtes sobre l´embaràs, quins mètodes es poden utilitzar per prevenir-lo… Vam repassar moltes coses que en les setmanes de projecte vam estudiar. Ho va fer molt bé,a tots ens va agradar, tot el que deia ho enteníem perquè tot el que explicava ho havíem estudiat durant el projecte i perquè ho explicava molt bé.

The Nature World Congress

L’exposició

als pares del projecte la Volta al món en 80 imatges El divendres 1 de desembre, van venir els pares a veure l’exposició del projecte la volta al món en 80 imatges!! Tots nosaltres vam estar preparant una exposició pels pares molt treballada. Vam investigar sobre els continents. I de cada continent explicàvem l’alimentació, els monuments, les persones cèlebres, informació general i la pobresa, A més a més, vam exposar els instruments de cada continent i la biografia de Jules Verne en francés. I, per últim, vam fer la història de “La volta al món en 80 dies” amb l’Scrath, que és una aplicació de programació. A nosaltres ens va agradar molt perquè ens ho vam passar molt bé i va ser molt divertit. Esperem que us hagi agradat molt i hagueu après moltes coses!!! Anna Armengou i Mar Poch

Hem tingut l’oportunitat de presentar-vos el nostre aprenentatge del que hem estat treballant en aquest nou projecte. A les vuit, ja estàvem tots asseguts a classe esperant neguitosos les indicacions dels professors. Una vegada finalitzat l’inici del dia, vam estar presentant les nostres exposicions davant la classe, ja que els professors ens havien d’avaluar. Després d’esmorzar vam anar a fer les classes que ens tocaven en aquell precís moment, com un dia totalment normal. I per fi, va arribar el moment que tothom estava esperant. Tots vam pujar a les classes abans d’hora per tenir temps suficient per preparar-ho tot. Ens vam distribuir entre els dos cursos: dos classes de 1r ESO NEI, on vam estar els de 1r B, i a 2n d’ESO NEI, on va anar la classe A. Així vam estar més còmodes i vam tenir més espai.Estàvem molt nerviosos quan, de sobte, vam començar a veure pares i mares entrant per la porta. I per fi va arribar el moment de presentar-vos tot el nostre aprenentatge i els nostres esforços que havien donat el seu fruit. Tot va anar com esperàvem i, fins i tot, millor. Moltes Gràcies per haver assistit a la nostra exposició, ens ho vam passar SÚPER! Inés Recolons, Anna Camps i Maria Ordaz


18 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

Evangelització «Acompanyar les persones en el seu creixement» (cf. Adolfo Nicolás. Gijón, 8/05/2013)

Partint de la tradició de les Religioses de l’Infant Jesús i d’un model pedagògic reconegut, amb l’Horitzó 2020 tots ens transformem: acompanyem el canvi de mirada i de marc mental necessaris per viure el que volem que visquin els nostres alumnes. Generem experiències d’enfortiment vocacional, d’aprofundiment en la missió compartida, de generació de vincles, de comprensió del Model Educatiu de JE. És temps d’aprendre i desaprendre, d’il·lusionar-se i crear proposta educativa i evangelitzadora per als alumnes de les nostres escoles. Avancem cap a l’Horitzó 2020 i més enllà. Reprenem la singularitat històrica dels jesuïtes en educació i el model de persona. Assentem i validem les intuïcions que han resultat grans encerts pel seu impacte educatiu i ens desprenem d’allò no essencial. Ens definim com una escola en constant renovació, inclusiva i evangelitzadora que facilita experiències i contextos educatius formals i no formals significatius per a la descoberta i l’expansió del projecte vital de cada persona.

Seguim viatjant, aprenem plegats.

Inici i final del día Proposem començar i acabar el dia d'una manera diferent amb uns moments de presa de consciència i d’agraïment; per invitar a viure a fons. Oferim moments senzills viscuts amb silenci, calma, profunditat: “gustant i sentint internament”.

Equip C (CATEQUESI 4t, 5è I 6è PRIMÀRIA)

Dins de les activitats de migdia, s’ofereix als alumnes de 4t de primària fins a 6è, un cop a la setmana, la possibilitat de formar part de l’equip C: un grup catequètic on mitjançant jocs, dinàmiques de grup i coneixement, compartiran i aprofundiran en els valors de l’Evangeli.

Frontera sud Oferim una experiència vinculada a l’hospitalitat, amb l’acollida del qui ve d’una realitat diversa a la nostra. L’objectiu és provocar el contacte directe amb realitats de Frontera Sud que es viuen tant a Ceuta com a Almeria. Aquesta experiència serveix per conèixer, compartint amb els protagonistes, la seva vivència en el procés migratori.

Casal Loiola

Pasqua jove Es busca una manera de celebrar la Pasqua significativa per als joves i que aquesta experiència sigui una oportunitat per descobrir Jesús present en les seves vides.


Parròquia Nostra senyora de Núria Parròquia Sant Ildefons

Evangelització a la llar Una oportunitat per créixer com a persona i com a cristià en grup; buscant un temps a l’estiu per experiències i activitats que ajudin a interioritzar i compartir, a conèixer-se i a servir, a compartir i viure.

Línies de força

Fruit de la renovada acció pastoral de la Companyia de Jesús, s’inicià sota l’impuls de la Subcomissió de Pastoral Juvenil i Col·legial les anomenades Línies de Força per a una escola evangelitzadora. Aquesta iniciativa està emmarcada dins d’un projecte pastoral que s’està desenvolupant a les escoles de la xarxa EDUCSI, dins del procés de creació de la nova Província d’Espanya de la Companyia de Jesús.

Taizé Convidem els joves a gaudir d’una experiència personal de treball interior a l’entorn de Taizé (França) amb companys/es de les diferents escoles jesuïtes; en un moment important de la seva vida, al final de l’etapa escolar, oferim un temps de silenci, de pregària, de presa de consciència del moment vital que viuen.

Aula solidària (1r i 2n ESO NEI I TQE)

Renovació de la fe (3r ESO) És una proposta de Pastoral que s’ofereix als alumnes de 3r d’ESO. Atès que es troben en una edat especial que cal atendre també de manera acurada, volem ajudar els nois i noies a fer un pas més en el seu procés de maduració de la fe en Jesús i que aprofundeixin en el seguiment del Crist.

Eucaristia setmanal per a la comunitat educativa Els dimecres celebrem l’Eucaristia setmanal per a tota la Comunitat Educativa. Espais privilegiats en els quals poder trobar silencis significatius; com a possibilitat d’escolta d’una paraula diferent de la meva, diferent de les paraules de sempre; espai per escoltar la paraula (per què no?) de Déu i dels altres.

Recessos

És una iniciativa per fer que els alumnes es sentin protagonistes fent les accions i activitats que ells mateixos decideixin, deixant així el protagonisme a les seves inquietuds, i possibilitant que això es pugui materialitzar en el marc escolar.

El recés espiritual és un mitjà de formació que consisteix en dedicar un temps per a aprofundir en la pròpia vida cristiana, fer examen i renovar el desig de buscar la santedat en les circumstàncies de cada dia.

Experiències d’estiu Una oportunitat per créixer com a persona i com a cristià en grup; buscant un temps a l’estiu per experiències i activitats que ajudin a interioritzar i compartir, a conèixerse i a servir, a compartir i viure.

Convivència ignasiana a Javier a 4t TQE Una activitat per potenciar, encara més, el seu creixement personal, a partir del descobriment de diferents escenaris relacionats amb l’espiritualitat ignasiana i els seus valors.

evangeli

Cantem des del cor Els dilluns els nens i nenes de 3r i 4rt de Primària poden gaudir preparant les cançons de les eucaristies. En el 2n Trimestre està previst que els alumnes de la NEI facin l’apadrinament en aquesta activitat dels companys de Cicle Mitjà.

Auschwitz

Es tracta de promoure una forta experiència a Auschwitz-Birkenau on cada jove pot viure i elaborar des del vessant més humà, més espiritual o més cristià Cerquem que l’experiència ens ajudi a recuperar la memòria històrica i a ser conscients que la incapacitat d’estimar la diferència.

Compromís-justicia Compromís en la compassió. Propostes adaptades per viure i posar en pràctica la solidaritat i el compromís. Activitats de voluntariat, dins i fora de l’escola, perquè visquin en primera persona la riquesa “d’aprendre servint” i descobreixin el món dels més necessitats i de la desigualtat, Treballem en connexió amb altres obres jesuïtes.


TQ

20

CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

TQE

Autonomia, especialització i vocació

Els tres conceptes clau en l’evolució madurativa dels joves que van camí del final de la secundària obligatòria. El Tercer ha estat un curs ple de reptes i de confirmacions pel que fa a les finalitats de cadascun d’aquests cursos. El Quart es preveu apassionant amb nous escenaris d’aprenentatge i amb major protagonisme encara del programa d’Orientació Vocacional i pels Estudis

http://h2020.fje.edu/wp-content/ uploads/2017/07/Revista-DIF2017-CAT.pdf

Cap a l’Horitzó 2020 i més enllà

4t d’ESO-TQE

Enguany continuem amb l’avenç en la transformació del model educatiu a l’escola amb la implementació del nou 4t d’ESO. Un curs que ens fa una especial il·lusió ja que per una banda ens permet culminar tota l’etapa de la secundària obligatòria, desprès de l’inici de la NEI fa ja quatre anys, però per l’altra ens permet albirar i enfocar cap als nous batxillerats de l’escola.

Un curs que continua mantenint tots els essencials propis del nou model de Jesuïtes Educació, on l’alumne es situa al centre de tot el procés d’ensenyament i aprenentatge, des d’una visió molt global i integradora. Acompanyar la transformació de la persona des dels propis talents, valors, actituds i interessos per tal que en futur esdevingui agent transformador d’un món cada cop més humà, més just, més inclusiu i amb la paraula de Jesús com a guia en aquest camí, continua sent la nostra principal missió. Un objectiu que impregna cadascun dels diferents escenaris que configuren aquest nou curs, però que sobretot agafen força en l’acció tutorial. Una acció centrada en dos programes complementaris propis del TQE, iniciats durant el curs de 3r d’ESO i que agafen més força que mai a 4t d’ESO, amb una major dotació horària. Des del programa d’Orientació Vocacional i pels Estudis (OVE), els nostres alumnes poden descobrir-se i anar projectant-se. Mitjançant la vivència i reflexió personal sobre les diferents experiències proposades, els nostres nois i noies van esbrinant qui són realment, que els mou a la vida, que els fa feliços per tal de poder marcar-se un itinerari vital que els permeti viure en la màxima plenitud possible. Una vida que es viu en comunitat i que necessita d’un enfocament concret, d’un posicionament personal cap a la societat. Una nova mirada cap al món que ens envolta que volem dotar als alumnes des del programa Depèn de tu. Mitjançant la vivència d’experiències de servei cap a la millora de la vida d’altres persones i l’assumpció de la responsabilitat en la millora de l`entorn més proper, l’alumne es va transformant per dins fent del servei cap als altres una manera de fer, una manera de ser. Cal tenir molt present que el 4d’ESO és un curs en el qual l’alumne està en un moment molt especial i important per ell, com és la transició entre


QE

https://twitter.com/hashtag/JEstgervasi?src=hash

el final de la secundària obligatòria i l’inici als estudis post obligatoris, i per què no, inclús l’entrada al món laboral. Un curs pont, de futur, de canvis de presa de decisions, on l’autonomia, i sobretot l’especialització en els aprenentatges agafen un paper rellevant. Per aquest motiu, aquest nou 4t manté els essencials propis del nostre model educatiu però incorpora concrecions adaptades a les necessitats pròpies del moment vital de l’alumne. Com per exemple:

Acompanyament

Continua sent la clau de volta del nostre model. Amb un equip de tutors que planifica conjuntament per tal d’orientar als alumnes, agafant més força en els programes esmentats anteriorment. Però obrint el curs au major nombre de docents especialistes que permet augmentar el nombre de referents per als nostres alumnes, alhora que potenciar l’acompanyament en els diferents àmbits de coneixement.

https://twitter.com/JesuitesEdu/

Metodologies actives

Es continua vinculant els aprenentatges amb la realitat, dotant-los de significat i fent als alumnes més protagonistes del procés d’ensenyament-aprenentatge, adquirint millor els continguts alhora que desenvolupen diferents competències. Es mantenen el treball per projectes però es centren en àmbits de coneixement concrets.

Codocència

Escenaris amb més d’un docent a l’aula del mateix àmbit de coneixement per tal de potenciar i millorar l’eficiència en la seva gestió.

Major grau d’especialització

https://twitter.com/JesuitesEdu/

Oferta de matèries optatives de diferents àmbits de coneixement permeten als alumnes consolidar les seves vocacions, alhora que enfoquen els seus estudis posteriors.

Agrupacions i espais flexibles Diferents tipologies d’agrupacions per tal de donar la millor resposta als diferents escenaris. Amb un espais polivalent que permeten adaptar la pedagogia a les necessitats presents en cada moment.

Un nou 4t d’ESO que tanca una etapa però que n’obre una altra, ja que mira cap endavant, cap al futur dels nostres alumnes per tal de dotar-los de les millors eines i estratègies que els permeti enfrontar-lo amb les millors garanties possibles. Estem convençuts que així serà.


22 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

Gestió

2017

16, 17, 18, 19 i 20 d’octubre LLOC

Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi CETEI

http://h2020.fje.edu/wp-content/ uploads/2016/11/Diari4CAT.pdf

Diari d’informació de l’Horitzó 2020 de Jesuïtes Educació

“La cultura organitzativa de JE promou un model relacional basat en els vincles, és a dir, en les relacions de qualitat sostingudes en el temps.Per fer realitat la força del Només junts serà possible és necessari, en primer lloc, el reconeixement de l’altre en la seva riquesa. Esdevenim aleshores visibles i en mirar-nos i escoltar-nos des de l’obertura, la nostra història i singularitat es legitimen. Estem, ara sí, en condicions d’oferir i demanar, d’arribar a acords. A mida que la complexitat de la vida s’incrementa, les possibilitats d’interacció i de creixement augmenten exponencialment. Amb les experiències pilot hem après que el desgast que ens suposa als educadors resoldre la multitud de reptes plantejats necessita una atenció especial. Cuidem-nos i ajudem-nos a fer possible l’Horitzó 2020. Així, la nova política de direcció de persones està enfocada a facilitar un servei més transversal i integral de desenvolupament vital i professional. Perquè el nostre projecte de transformació profunda de l’educació ens interpel·la, a educadors i alumnes. Tots som cridats a redescobrir-nos... A JE ens constituïm en equips cada cop més madurs, capaços d’innovar i integrar la diferència, creixent i aprenent plegats”.


https://twitter.com/JesuitesEdu/

El Fòrum de gestió Per tercer any, les persones que formen els equips de gestió de les 8 escoles de Jesuïtes Educació a Catalunya, van poder gaudir d’una setmana de formació al que s’anomena el Fòrum de Gestió. Un total de 167 educadors de la xarxa, que dediquen el seu dia a dia a desenvolupar tasques de gestió a l’escola, van assistir a un total de 15 cursos formatius adaptats a les seves necessitats i encàrrecs del dia a dia.

https://twitter.com/JesuitesEdu/

Aquest Fòrum és la continuació d’un itinerari de creixement personal i professional dels equips de gestió de JE, en l’avenç cap a L’H2020. La transformació que estem duent a terme, la superació de les dificultats, la previsió de futur i la feina que hem de fer, tan sols es podrà assumir amb col·lectius que comparteixen uns mateixos valors, que els qualifiquen i els capaciten per treballar, amb il·lusió i units. Del 16 al 20 d’octubre, a Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi, els assistents van enfortir el conjunt de competències que els ajuda a l’acompanyament dels equips i segueixen en el camí del creixement personal i professional dels equips de gestió de Jesuïtes Educació en l’avenç cap a l’Horitzó 2020 i del projecte humanitzador.

https://twitter.com/JesuitesEdu/

És evident que el Fòrum de Gestió neix amb vocació d’arribar a totes i tots perquè TOTS som clau en aquest projecte Humanitzador i Evangelitzador. Som part important de l’engranatge” de la innovació pedagògica de l’H2020. Endavant!

https://twitter.com/JesuitesEdu/


24 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

Creixement actiu El Batxillerat de Jesuïtes Sant Gervasi ofereix la possibilitat, als alumnes que tenen el somni de ser futurs enginyers, de cursar la matèria de Tecnologia Industrial. Aquesta matèria de modalitat té com a objectiu aproximar-los al procés d’obtenir, transportar i aprofitar l’energia utilitzant les tecnologies que tenim al nostre abast. Així doncs, aquest primer trimestre, a 1r de batxillerat, hem treballat les fonts d’energia existents, com podem produir energia elèctrica en els diferents tipus de centrals i com la distribuïm.

Projecte de tecnologia industrial El Batxillerat de Jesuïtes Sant Gervasi ofereix la possibilitat, als alumnes que tenen el somni de ser futurs enginyers, de cursar la matèria de Tecnologia Industrial. Aquesta matèria de modalitat té com a objectiu aproximar-los al procés d’obtenir, transportar i aprofitar l’energia utilitzant les tecnologies que tenim al nostre abast. Així doncs, aquest primer trimestre, a 1r de batxillerat, hem treballat les fonts d’energia existents, com podem produir energia elèctrica en els diferents tipus de centrals i com la distribuïm. Més enllà de conèixer el seu funcionament, ens interessa molt que els alumnes vagin agafant consciència de quina quantitat d’energia produeixen aquestes centrals i comparar-ho amb els valors d’energia que utilitzen les màquines que tenim en el nostre entorn proper (a casa, a l’entorn públic o a la indústria), això ens ajuda a ser més responsables en el seu ús i a enfocar-nos a optimitzar els recursos disponibles. És per això que després de treballar les centrals solars hem plantejat als alumnes que creïn una màquina que funcioni amb l’energia elèctrica que produeix un panell solar de 5V. Aquest tipus de projecte cerca potenciar la creativitat de l’alumne tant en la generació d’idees com en la resolució dels problemes tècnics que van sorgint, és per això que els suggeríem l’ús de les peces d’un Mecano i d’un motor de corrent continu, però a partir

https://twitter.com/JesuitesEdu/

http://h2020.fje.edu/wp-content/ uploads/2016/10/Q5-CAT-definim-elmodel-pedagogic.pdf

Transformant l’educació

Quadern 5. Definim el model pedagògic 37 pilars per fomentar el canvi educatiu


Projecte de física Al batxillerat, col·laboren i participen en diversos projectes e iniciatives, d’aprenentatge experiencial a través de treballs de recerca i projectes que integren coneixements, habilitats i competències, tots aquests elements tenen enormes efectes formatius en el desenvolupament dels alumnes. d’aquí, podien combinar-los o afegir altres materials segons la necessitat d’allò que volien projectar. El nostre context de treball és el taller de tecnologia de l’Escola que disposa de les eines i materials necessaris per a aquest tipus de treball. En la darrera fase de treball vam compartir els prototips amb els alumnes de tecnologia industrial de 2n de Batxillerat perquè ens suggerissin millores, d’aquesta manera ens habituem a explicar, compartir i millorar allò que estem desenvolupant. El resultat ha estat increïble, del cotxe, motor de vaixell i ascensor que han creat, els alumnes han après, més enllà dels objectius inicials, a resoldre les dificultats tècniques que sorgeixen quan vols implementar allò que imagines, a compartir idees i solucions amb els companys i a explicar a altres persones un projecte que ells han dissenyat de zero. Alhora se’ns han obert algunes preguntes que són part del treball dels propers trimestres: Com funciona per dins un motor de corrent continu? Com puc utilitzar a favor meu la relació de transmissió entre engranatges? Com juguen les forces de resistència entre elements? Com millorar la potència de les màquines elèctriques?... De fet treballar per projectes és això, descoberta, aprenentatge, creativitat i desig de seguir aprenent.

Una d’aquestes iniciatives ha estat participar, després d’una selecció, en un contacte en directe via ràdio amb l’Estació Espacial Internacional ISS, gràcies a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) de la Universitat Politècnica de Catalunya - UPC, Un alumne de primer de Batxillerat, en Ricardo Saldaña; via radio i en directe, a la Sala d’actes de l’EETAC (Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels) de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), ha pogut llençar una pregunta a l’espai concretament, a Mark T. Vande, astronauta que es troba a l’Estació Espacial Internacional (International Space Station). Aquesta activitat s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Amateur Radio on the International Space Station (ARISS), dins d’un projecte que posa en contacte escoles i universitats amb els astronautes de l’estació de l’ISS mitjançant emissores de radioaficionats. La Unió de Radioaficionats de Barcelona i Baix Llobregat, ha proporcionat l’equipament necessari i la instal·lació de la connexió. LA PREGUNTA HA ESTAT AQUESTA:

Could you tell us if you would have accepted to do a space trip with the technology that had been used on the first moon landing?


26 CLAR I NET Jesuïtes Sant Gervasi

Segueix-nos Connecta’t i segueix les activitats i els interessos de la comunitat educativa de Jesuïtes Sant Gervasi a les xarxes socials. Et presentem una petita tria.


Avenir, 19 Travessera de GrĂ cia, 53-65 08006 Barcelona

www.santgervasi.fje.edu

Clar i Net 107  
Clar i Net 107  
Advertisement