Page 1

ClariNet

103 Número Juny 2016

Època III Revista del Centre Educatiu


Equip directiu

4

Llar d’Infants

6

Infants i joves fan camí cap a les 5 C

8

18.El lideratge pedagògic

24. Les famílies i l’escola

22. Els alumnes

Escola nova21

10

Design Thinking

32. La cinquena C

12

Homes i dones per als altres i amb els altres

14

Col·laboració amb la Fundació PID

15. Treball per projectes

16

Multiculturals

20

Intercanvi Chelles / Copenhagen Concursos i premis

03. Els objectius de l’educació

22

Festa de l’escola Festa de la Família

26

Français

Globals i amb molts idiomes

28

Projecte Vital

30

Unes hores com a alumne de la NEI

34

TQE. El nou 3r i 4t d’ESO-TQE

36

Comunicació, llenguatge i nomenclatura

38

Consell de redacció Educadores i educadors de l’escola Jesuïtes Sant Gervasi- Infant Jesús Jesuïtes Sant Gervasi-Escola Infant Jesús info.infantjesus@fje.edu Tel. 93.362.20.58 Disseny gràfic i maquetació: Mireia Barreras. Estudi Barreras

Somiar per elegir

Elegir per somiar Joan Blasco

Director General (fins al 31 d’agost) Director del Model Pedagògic de Jesuïtes Educació

Josep Maria Ramón

Director General (a partir de l’1 de setembre)

Sembla que fos ahir i han passat més de tres dècades. Quan vàrem iniciar la nostra relació professional, corria l’any 1983. Els afanys que la joventut impulsava eren molts i variats. Temps de canvis, temps de transició. De grans termes: coeducació, escola activa, bilingüisme, treball en equip, laics en escoles religioses, tercera i quarta llengües estrangeres...Temps de lleis i legislacions diverses, variades, parcials. Cielos y tierra pasarán, però el escalafón permanecerá.


I l’Infant endavant. Navegant segur enmig dels cants de sirena. A més mar, més vela.1 x 1, TIC, TAC, crèdits variables, matèries optatives, progressa adequadament, competències, EGB, ESO, BUP, Batxillerat, PAU. Amb la Núria Gelpí, amb la Mireia Galobart, amb les Religioses de l’Infant, en el marc de Jesuïtes Educació. Sempre amb nous reptes, sempre amb noves fites. Personalitzant i donant identitat pròpia a la proposta educativa que volem oferir. Sempre amb grans equips de companys i companyes. Sempre amb el suport de tota una comunitat educativa – pares i educadors de la mà -, que també sempre ha sabut somiar i ha sabut elegir Una sort, una vida plena intensa, vibrant. Que ens ha permès somiar, elegir i tornar a somiar, sense treva, al costat de generacions d’infants i joves. Que ens permet seguir somiant. Somiar en una educació al servei de les persones. Presentant la Bona Nova i interpel·lant sempre sobre el món i el nostre paper per conduir-lo cap a la pau i la justícia. L’Infant s’ha transformat a ritme dels esdeveniments, escoltant les demandes dels temps que la societat anava marcant. Transformació interior, vital, que provoca el creixement de les persones i el canvi de l’Escola. Infant camina ara vers l’Horitzó 2020. Hem completat la implementació de la NEI. Treballem per implementar el TQE el curs vinent, avancem en un Batxillerat en xarxa. L’H2020 s’estén i es continuarà estenent per tots els racons i àmbits de l’escola. Ens alineem amb les escoles innovadores de Catalunya en el marc de l’Escola Nova 21 amb l’objectiu de treballar pel canvi educatiu del nos-

tre país. Una escola amb un projecte consolidat i de futur. Que s’arrela en la seva tradició i que mira obertament vers el món i l’esdevenidor. Amb el compromís d’acompanyar, sempre, el creixement de persones competents, compromeses, conscients, creatives i compassives. Han passat més de 30 anys i estem profundament agraïts. Agraïts pel que hem viscut i hem après. Per les persones que hem conegut, que ens han acompanyat i que ens han ajudat a créixer. Per haver pogut compartir i participar d’una experiència apassionant com és l’educació de generacions i generacions de joves i infants. Agraïts pel molt que hem rebut i pel temps que ara comencem. Il·lusionats amb el que se’ns proposa i que ens fa somiar de nou. En Joan seguint treballant per a l’Infant i per als infants des d’una altra posició, des de la direcció del model pedagògic de Jesuïtes Educació. Seguint fent el que li agrada: construir i difondre models, entorns en els que la canalla, aprengui, creixi i es desenvolupi feliç i amb plenitud de les serves competències. Capaces de transformar-se cada dia i de transformar el món En Josep Maria també seguint fent el que li agrada. Conviure amb la canalla; entrar cada dia a l’Infant i compartir amb pares i educadors el gust per acompanyar aquestes persones vers la seva transformació i la transformació del món. Gràcies per poder somiar cada dia. Gràcies per poder elegir.


4 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Equip directiu Enfoquem l’objectiu

18.El lideratge pedagògic En la transformació de l’educació haurem de comptar amb el treball en xarxa i al mateix temps amb un decidit lideratge. Les dues nocions, malgrat la primera impressió que ens puguin suggerir, són complementàries. Al treball horitzontal en xarxa, li cal un nord, una direcció que sigui capaç de guiar les accions que s’han d’emprendre. Haurem, això sí, de prioritzar el lideratge pedagògic davant del burocràtic. Ens cal centrar-nos en la millora dels aprenentatges dels alumnes i dels resultats i impacte del centre. Aquest, i no les qüestions administratives, hauria de ser el nostre objectiu. Si la tasca docent del professorat és el factor més directament relacionat amb els aprenentatges dels alumnes, els directors i directores hauran de crear condicions i contextos perquè els docents puguin exercir millor la seva feina. En aquest nou focus, la funció directiva aporta valor i necessitarà disposar de marge d’actuació.(...). Per acabar afegirem que el lideratge pedagògic passa també per entrar a l’aula i endegar instruments d’observació i avaluació dels educadors que els ajudi a millorar. I és que, com podríem guiar la comunitat educativa d’un centre sinó és apareixent en la base del procés d’ensenyament-aprenentatge amb constància i convicció?.

http://h2020.fje.edu/quaderns/Q1/#p=54

Transformant l’educació

Quadern 1. Enfoquem l’objectiu

40 consideracions per al canvi educatiu


https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus

Un projecte, un equip Creiem en la capacitat i en la qualitat educativa dels nostres professionals; és per això que tenim un equip docent molt qualificat per acompanyar els nostres alumnes. El nostre equip de professionals, capacitat i qualificat, és el responsable d’acompanyar l’alumnat i fer realitat el nostre projecte educatiu. Aquesta feina, la realitzem en contacte permanent amb els pares, perquè sabem que hem de treballar plegats per aconseguir el nostre objectiu: la formació integral d’infants i joves com a persones.

https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus


6 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Llar d’Infants

http://h2020.fje.edu/quaderns/Q1/#p=62

Enfoquem l’objectiu

Transformant l’educació

24. Les famílies i l’escola

Quadern 1. Enfoquem l’objectiu

Ningú dubta que els pares i les mares juguen un paper fonamental en l’educació. [...] Els centres escolars han de reprendre, doncs, la iniciativa fugint del tracte unidireccional en què sovint han caigut. Es tracta d’obrir les portes per apropar físicament i simbòlicament les famílies a l’escola i als seus continguts, formes i relacions.

 s molt important É que els pares formin part del procés d’ensenyament i aprenentatge i no se sentin únicament clients.  

40 consideracions per al canvi educatiu

[ ...]. És tan senzill com centrar la reunió en la tasca professional específica de l’escola tot incorporant les famílies en el procés. [...]  


01

Els papis de la Laia ens van fer un taller de contes. Vam gaudir de valent amb la Caputxeta.

02 L’Àvia de l´Aran ens ha explicat el conte dels Cargols i el pagès!!

03 Avui la mare i la tieta del Roger de P1C, ens han fet un taller d’aliments! Han vingut molt ben acompanyades per la gallina clensi!!! Hem gaudit de valent!!!

04 El pare de la Laia ens ha vingut a veure. Ens ha explicat quina és la seva feina. Ens ha agradat molt l’uniforme, la placa, el xiulet, l’emissora... Ha estat un matí ben diferent i hem après un munt de coses. Moltes gràcies per la visita!!!

https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus

05 La mare del Bbernat de p1c ens ha preparat un taller musical!!!


8 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Infants i joves fan camí cap a les 5 C Enfoquem l’objectiu

22. Els alumnes Quan el treball es realitza en grup, els alumnes participen intercanviant experiències i opinions amb els seus companys. Aquests alumnes actius i conscients són els que millor desenvolupen la seva potencialitat. Observem, per dir-ho així, com floreixen en ells l’autonomia, el pensament crític i la disposició col·laborativa, així com també les habilitats i destreses tècniques. Cal transformar tot allò que calgui perquè els alumnes esdevinguin els veritables protagonistes de l’educació. Estem convençuts que en el nostre dia a dia a l’escola podem provocar situacions que afavoreixin la formació de persones Conscients, Competents, Compromeses, Compassives i Creatives que esdevinguin en un futur solidàries i capaces de transformar la societat.

http://h2020.fje.edu/quaderns/ Q1-CAT-transformant-educacio_ enfoquem-objectiu.pdf

Transformant l’educació

Quadern 1. Enfoquem l’objectiu

40 consideracions per al canvi educatiu


Aquesta és una mostra d’algunes d’aquestes vivències….

Els alumnes de 6è d’EP amb els de P4

Conta contes

https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus

Els alumnes de P2 amb els de P3

L’adaptació al Parvulari Els nens i nenes de P3 van preparar unes jornades als infants de P2 perquè coneguessin els espais per on es mouran el curs vinent i facilitar la seva adaptació al Parvulari.

Els alumnes de P5 amb els de 1r d’EP

Tallers internivells

Els alumnes de P2 amb els de 2n d’EP

Ens coneixem Ens coneixem a inici de curs per treballar el tema del cos i ens fem grans, i creixem al llarg del curs amb ells, tot jugant, compartint estones de joc, festes de Nadal o circuits d’Educació Física.


10 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

escola

nova21 L’educació està emergint darrerament com uns dels temes recurrents de debat. Temes com: model educatiu finès, deures o no deures, assignatures, reducció de ràtios, escola pública o concertada... apareixen periòdicament en els mitjans de comunicació i fins i tot en les converses entre amics.

Crec que el debat important, i en el que Jesuïtes Educació ha participat i participa activament, és en el de la innovació educativa, el de la discussió si el model educatiu s’ha adapta al món actual i prepara als joves pel món en què viuran. Jesuïtes Educació ha estat obert, des del moment inicial, a compartir l’experiència que hem endegat amb l’Horitzó 2020. En aquest marc estem compartim la nostra experiència de canvi amb la publicació de la col·lecció “Quaderns l’Educació” o la publicació dels nostres diaris “Horitzó2020” . En el marc de la preocupació social sobre el canvi en el món de l’educació, el centre UNESCO Catalunya, Fundació Jaume Bofill, y la Universitat Oberta de Catalunya han impulsat el projecte ESCOLA NOVA 21, que es defineix com una aliança per un sistema educatiu avançat.

http://h2020.fje.edu/quaderns.html

http://h2020.fje.edu/diaris.html

Transformant l’educació

Diaris d’informació de l’Horitzó 2020 de Jesuïtes Educació

Quaderns


http://www.escolanova21.cat/

Segons els seus impulsors Escolanova21 parteix del convenciment que l’educació millora a través de la col·laboració, l’intercanvi i l’aprenentatge mutu: entre alumnes, entre mestres, entre escoles, i entre societats. Per això volem crear un ecosistema educatiu avançat que intercanviï, que aprengui, que millori el seu treball i que ajudi al canvi educatiu de tot el sistema.” El Departament d’Ensenyament no dirigeix el projecte però ha mostrat tot el seu suport a afavorir que la iniciativa pugui ser desenvolupada en el marc del moviment de canvi educatiu que s’estan duent a terme a Catalunya. Escolanova21 ha convidat a 26 escoles impulsores a ser l’embrió del projecte. Són escoles amb pràctiques educatives avançades que ja han emprès el canvi cap al marc de l’escola avançada. A partir d’una crida oberta a tots els centres de Catalunya, els impulsors han fet una crida a totes les escoles de Catalunya per seleccionar 200 escoles més, a les que es dotarà d’eines, espais de capacitació i reflexió compartida, protocols i que rebran assessorament i capacitació intensius per tal de garantir la seva transformació. Les nostres escoles, Jesuïtes Lleida Col·legi Claver-Raimat i Jesuïtes Sant Gervasi-Escola Infant Jesús, han estat escollides per formar part del grup dels 26 que faran tasques de mentoria per ajudar a impulsar el canvi en altres centres educatius a partir dels set principis de l’aprenentatge formulats per l’OCDE. Per tant formarem part del grup d’escoles impulsores de la iniciativa, al servei de l’educació del nostre país.

http://diarieducacio.cat/les-escoles-catalanes-mes-avancades-salien-per-estendre-el-seu-model/#prettyPhoto

https://www.facebook.com/JesuitesEducacio

Aquest fet és una altra mostra de reconeixement a l’esforç que com a escola i xarxa, estem fent per adaptar-nos als canvis que s’estan implementant a tota la xarxa de col·legis de Jesuïtes Educació, alhora que és un incentiu per esforçar-nos encara més i continuar millorant cada dia amb l’objectiu d’oferir als nostres alumnes una educació actual que miri al futur. Cal remarcar que tots aquests esforços no serien possible sense l’aliança de tots els agents de la nostra comunitat (alumnes, famílies i educadors).


12 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Design Thinking Enfoquem l’objectiu

32. La cinquena C [...] Volem una educació integral que contribueixi a viure vides plenes, també incorporant la nostra dimensió corporal i emocional. [...] En la realitat líquida del present ens cal activar la nostra capacitat de donar respostes noves, generar noves idees i crear escenaris que ens possibilitin adaptar-nos als reptes cada vegada més complexos i globals. Però la cinquena C, la creativitat, no s’ha de vincular només a les arts. Desenvolupar la creativitat té a veure amb cercar visions alternatives, utilitzar el pensament lateral, fer créixer la imaginació, avançar en el design thinking i en una actitud dels educadors que en cerquen el desenvolupament en totes les accions i reflexions.

http://diarieducacio.cat/dissenyar-esta-de-moda/

El Design Thinking o Pensament de disseny, consisteix a aplicar la metodologia de treball de dissenyadors per resoldre problemes que van més enllà de l’àmbit del disseny: un procés sistemàtic per desenvolupar solucions creatives, centrades en les necessitats de les persones..    


Els alumnes de 5è de primària-NEI han col· laborat amb les educadores d’educació infantil en la construcció de material per treballar la motricitat fina a P-3 i P-4. Han dissenyat amb la impressora 3D els prototips que millor s’ajustin a la comanda.

1r dia El procés s’ha iniciat amb una entrevista amb les educadores de P3 i P4 per fer l’encàrrec d’unes peces, per treballar la motricitat fina als més petits de la casa. A la vegada s’ha començat a treballar amb els alumnes la destresa amb el programa Tinkercad, un programa que permet dissenyar les peces 3D.

2n dia Per anar aprenent com funciona el Tinkercad, els alumnes del grup Fablab han dissenyat unes peces amb la lletra inicial del seu nom, i comprovar com podien construir diferents objectes amb figures geomètriques en volum

3r dia Han intentat dissenyar per parelles com haurien de ser les peces pels nens de P3 i P4. Un grup d’alumnes han buscat informació, i un altre grup ha dibuixat el que es volia construir. Sempre amb la consideració de l’encàrrec inicial.

Després d’aquests tres dies s’ha iniciat la setmana intensiva.

Setmana intensiva La setmana intensiva són 6 dies on cadascú va avançant amb el que està fent. Han continuat dissenyant les peces pels nois i noies de P3 i P4, i a poc a poc han pogut anar imprimint amb la impressora i donant forma als primers prototips. Un cop acabada la feina els alumnes de parvulari han pogut provar la creació dels seus companys.

El Fablab està format per: Alexandre, Salomé, Martí C., Alejandro V, Leo, Nacho, Susi, Alex C.

https://twitter.com/JesuitesEdu/


14 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Homes i dones per als altres i amb els altres [...] La construcció de persones «competents, conscients i compromeses en la compassió» pren sentit quan es fa per construir una societat més justa i solidària, una societat més atenta a les víctimes que hi ha als marges dels camins, tot lluitant perquè tinguin una nova oportunitat. És per això que la tradició de la Companyia parla d’educar «homes i dones per als altres i amb els altres»: persones que han pogut traçar les línies mestres de la seva vida, persones que han desenvolupat la capacitat de conduir la seva vida. Persones amb un projecte vital obert als altres, viscut en comunió (en Església) [...] Enric Puiggròs, sj

Ser escoles Els alumnes són l’objectiu fonamental de l’escola: són al centre de l’aprenentatge i tots els recursos estan al seu servei perquè puguin assolir els millors resultats possibles, tant des de la perspectiva personal com des de l’acadèmica, en el camí de preparació per a la vida. I dins del grup d’alumnes, cal tenir una especial atenció per aquells que més suport necessiten.

L’assetjament, cosa de tots.

Ser escoles evangelitzadores Una escola capaç de desvetllar autèntics processos vitals i vocacionals.

Davant la crisi dels refugiats

Ser persones per als altres L’escola ha d’afavorir la capacitat per escoltar, amb capacitat crítica, i promoure que els alumnes s’interpel·lin i que es facin preguntes, amb capacitat d’aprendre Persones per als altres, capaces de donar-se als altres i de ser servidores dels pobres. Persones que aportin esperança i que donin respostes i testimoni. Que es coneguin i s’assumeixin a si mateixes, amb les seves fortaleses i febleses, i que sàpiguen viure l’èxit i l’equivocació.

Orar en clave de Hospitalidad

Ajudar a construir una societat justa http://h2020.fje.edu/diaris/diari20132014/#p=6

Diaris d’informació de l’Horitzó 2020 de Jesuïtes Educació

Que la persona sigui convidada a tenir projecte de vida, projecte vital i amb identitat pròpia cercant dins seu. Que esdevinguin persones per als altres i amb els altres, des de l’actitud de posar els seus dons al servei comú.

Línies de força


Aula solidària

Somiem junts un futur L’Aula solidària és una iniciativa per fer que els alumnes es sentin protagonistes fent les accions i activitats que ells mateixos decideixin, deixant així el protagonisme a les seves inquietuds, i possibilitant que això es pugui materialitzar i realitzar d’alguna manera dins el marc escolar, i per tant, comptant sempre amb l’acompanyament de docents de l’escola. Del que es tracta és de desenvolupar activitats i projectes que els mateixos alumnes pensin, elaborin i puguin portar a terme i així se sentin els protagonistes i autors de tot el que es vagi desenvolupant. En aquesta ocasió es va proposar fer la campanya de recollida en favor de la Fundació Nicolau Barré, de les germanes de l’Infant Jesús, fent una recollida de fons per a l’escola de formació professional que tenen al barri de Sam Sam a Dakar al Senegal: per finançar i construir una petita empresa social, que consistirà en una sala gran i un petit magatzem, perquè hi puguin treballar les noies i així començar a obrir-se camí de cara a un futur com a treballadores per compte propi fent peces de vestir. Amb aquesta campanya l’escola vol engegar una col·laboració anual amb la Fundació Nicolau Barré.

Conèixer

per respectar i conviure Els alumnes de 6è han escrit diferents articles d’opinió respecte les religions monoteistes emmarcats en el projecte: “Conèixer per respectar i conviure”. S’han treballat alguns aspectes relacionats amb la PAU i la realitat de les persones refugiades.

Pot haver-hi pau entre les religions? Jan Surís, Eric Mbeinjock i Mar Muñoz L es tres religions monoteistes manifesten que volen la pau a tot el món. És a dir, el missatge de les tres religions és el mateix, la pau i respectar-se.Respectar, què és respectar? Respectar és acceptar les persones tal com són amb i sense els seus defectes, independentment a la seva raça, personalitat... D’altra banda, cal destacar que tots els Déus transmeten el mateix missatge: aconseguir la pau. La pau no només entre les persones sinó també entre les tres religions i els valors de la vida: respectar, estimar, ser generós… Aquest missatge es transmet amb el llibre sagrat de cada religió. Per exemple, a la Bíblia hi ha els deu manaments que reflecteixen un ensenyament moral que fomenta la pau. En ocasions, hi ha gent que no ha entès bé la seva religió i és per això que hi ha guerres. Alguns musulmans imposen el missatge de la seva religió amb la guerra, tal i com van fer els cristians fa molts anys que també van imposar la seva religió amb la guerra. Si totes les religions es posessin d’acord en respectar-se i conviure aconseguiríem un món millor amb pau i amb gent que es respectés. Així doncs, nosaltres volem donar resposta al títol d’aquest article, afirmant que sí, podria haver-hi pau entre les religions.  

I vosaltres creieu que podria haver-hi pau? Notícia web


16 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Col·laboració amb la Fundació PID Passem a l’acció

15. Treball per projectes [...] El nou model pedagògic sorgit de l’H2020 opta per la integració de les diferents assignatures en projectes basats en qüestions i problemes reals i significatius. Els projectes s’inicien, doncs, a partir d’un repte proper a l’entorn quotidià de l’alumne. Aquest repte el proposa l’equip de docents i es concreta en un producte final. Per poder elaborar aquest producte final, els alumnes investiguen, cooperen, prenen decisions i reflexionen tot realitzant activitats individuals i en grup relacionades amb les diferents àrees de coneixement. Tot queda inclòs: continguts, procediments, actituds i valors. [...]

http://h2020.fje.edu/quaderns/Q4/#p=46

Transformant l’educació

Quadern 4. Passem a l’acció

35 passes per viure el canvi educatiu

L’objectiu de l’educació jesuïta és formar persones integrals per a una societat diferent. Això implica la llibertat de comprometre’s amb el proïsme i amb la millora del nostre entorn i de la societat en general. A la NEI, el nou model pedagògic, es concreta a partir de l’essència de la pedagogia ignasiana i de les aportacions de la psicologia de l’aprenentatge i de la neurociència, i juntament amb els altres models, pren les següents característiques: El treball per projectes esdevé l’eina bàsica de l’aprenentatge. Als projectes es treballen valors com la reflexió, el respecte, la responsabilitat, la justícia i el compromís social. . Els alumnes del projecte CREA Social de 5è i 6è de primària han decidit, un any més, col·laborar amb la Fundació PID i fer difusió sobre les IDP. (Immunodeficiències Primàries (IDP) malalties motivades per l’alteració quantitativa i/o funcional dels diferents mecanismes implicats a la resposta immunitària i que afecten principalment a nenes i nens) El projecte es va iniciar amb la visita dels alumnes a l’Hospital de la Vall d’Hebron per conèixer les IDP i el treball que realitza la Fundació PID: promoure el coneixement i la recerca d’aquestes malalties i donar suport a l’atenció integral als nens i nenes amb IDP i als seus familiars i cuidadors.


http://www.pidfoundationbcn.org/

Amb tot aquest recull d’informació, els alumnes van preparar una sèrie de material explicatiu sobre les IDP i van iniciar una campanya de difusió a l’escola. Van elaborar material informatiu pels pares, van crear un conte per presentar als alumnes de 1r a 4t de primària perquè coneguessin què són les immunodeficiències primàries i, fins i tot, van organitzar un foto reclam amb la peça de la fundació. Entre la resta de companys de primària van promoure un concurs de dibuix amb el lema “Participa en l’enlairada amb el teu dibuix”, per aconseguir simbòlicament que tothom participés de l’acte final de l’enlairada. Una selecció dels dibuixos s’han exposat a l’escola i a l’Hospital de la Vall d’Hebron. I per últim, el 25 d’abril van participar en l’acte final d’aquest projecte: l’enlairada de globus, on els alumnes del CREA Social van comptar amb la col·laboració de la resta d’alumnes de 5è de primària. Aquesta activitat va ser l’esdeveniment central de la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries del 2016 que organitza la BCN PID Foundation i va consistir en una representativa enlairada de globus conjuntament amb alumnes de l’escola CEIP Baldiri i Reixach, al Parc Güell. Els nens i les nenes van llegir un manifest a favor del cribratge neonatal per a la detecció d’immunodeficiències primàries, les IDP, que afecten els anomenats nens bombolla. Amb un bon diagnòstic i un tractament precoç, la gran majoria de nens que neixen amb immunodeficiències primàries greus podrien sobreviure. L’acte va comptar amb la presència de familiars, metges i pacients de la Vall d’Hebron i el conseller de Salut Toni Comín, qui va parlar de la necessitat d’incorporar aquesta tècnica al sistema sanitari públic i va assegurar que actualment està en fase d’estudi. Una jornada final on els alumnes van treballar per a la nostra missió: una societat més justa, solidària, sostenible, humana i inclusiva.

https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus

https://twitter.com/hvhebron


18 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Copenhagen Denmark

Chelles France

Multiculturals Intercanvi Chelles (París) Copenhagen (Dinamarca) [...] Una educació orientada a un món de més complexitat, que demana respostes sistèmiques més enllà de la resposta puntual o tècnica a determinades situacions. Posar-se en la perspectiva d’altres cultures, costums, maneres d’expressar-se i de relacionar-se requereix viure en l’experiència constant de la multiculturalitat. [...]

Un échange : une expérience enrichissante Une année de plus, 30 élèves de 4eso sont partis une semaine à Paris dans le cadre d’un échange avec l’école GasnierGuy de Chelles. Pendant leur séjour, ils avaient la tâche de tenir un journal de voyage. Voici quelques impressions et souvenirs de nos élèves à leur retour : et échange a été incroyable. J’ai C connu beaucoup de gens qui vont être des amis pour la vie J’aurais aimé y rester plus longtemps parce que je suis très triste d’être revenue. J’espère avoir l’occasion de retourner à Paris avec ma famille d’échange et de revisiter la ville.  Ana Sunyer

http://intercanviparismm.blogspot.com.es/2016/03/v

http://h2020.fje.edu/diaris/diari20132014/#p=8

Diaris d’informació de l’Horitzó 2020 de Jesuïtes Educació


Exchange program with Denmark or me, being in Denmark for 5 days was such an incredible experience F that I’ll never forget. I had the opportunity to get to know another culture, another people and another city, and I took advantage of that. I was so lucky to be in the host family that I was hosted, they were so nice to me, they treated me like a daughter and I felt really comfortable from the beginning, so I’m really thankful for that. Another fact that I enjoyed were the excursions that me made, the last day we went to Sweden! So I’ve loved it, and what I’ve taken from the exchange is that I’ve improved my english level and I’ve learnt a lot about life. To sum up, if you have the opportunity to participate in the exchange, take the chance ‘cause you won’t regret it. Berta Sostres Brenuy

 e cet échange j’emporte D beaucoup de souvenirs. Le plus beau, c’est le moment où les français m’ont fait un gâteau surprise pour mon anniversaire. À Paris j’ai rencontré des gens incroyables!  Cristina Pareras e cet échange j’emporte D beaucoup de souvenirs : la tranquillité de Chelles, l’ambiance de Paris et surtout, de nouveaux amis. Je vais toujours me rappeler des français parce qu’ils sont gentils, sympas, très aimables et ils ont fait que ce voyage soit fantastique!  Andrea Esteve

viatge-dintercanvi-paris-2016.html

 he trip to Denmark isn’t an T exchange, it’s a unique experience where they let you fit in a family, were they welcome you as if you were another child of theirs. It’s the best trip I’ve been to in my whole life and I’m sure I won’t forget about it. I hope the school keeps doing the exchange, since I have learnt English and made lifetime friends. Zoe Willis

I really enjoyed my trip to Denmark. I had de opportunity to visit a different country with a different culture. I also could improve my speaking. Besides all this, the most important thing for me was seeing our danish friends again. Oscar is so cool and now I feel kind of bad cause I don’t know if I’ll see him again. To sum up: seeing danish culture, knowing people, hanging out with them, talking in english... The best trip of my life. Ana Sunyer


20

Jocs florals

Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Concursos i premis

Tres alumnes de 3r i 4t d’ESO han estat premiats als Jocs Florals del districte. Són l’Ester Milián, amb la seva poesia Criatures emmascarades, el Jordi Rissech, amb el relat El pianista del cigar, inspirat en el cinema negre i l’Anna Palet, que ha escrit una reflexió sobre la diada de Sant Jordi titulada L’escriptor misteriós. L’Anna, a més ha estat seleccionada per participar als Jocs Florals de la ciutat, que se celebraran al Saló de Cent de l’Ajuntament el proper 10 de juny. Felicitats a tots i molta sort a l’Anna!

03. Els objectius de l’educació

Si ens aturem més detingudament sobre l’educació a les nostres societats modernes, observem que aquesta ha de donar resposta a dos requeriments de manera simultània: l’equitat i l’excel·lència.[...] Entenem per equitat la capacitat de donar a cadascú segons les seves possibilitats. [...] D’altra banda, i amb la mateixa importància, també ens trobem amb el repte de l’excel·lència. L’escola ha d’ajudar a que cadascú arribi al seu màxim nivell. [...]

Proves Cangur de matemàtiques Bons resultats en les proves Cangur, aquestes proves estan organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques tenen com a objectiu difondre la cultura matemàtica. 36 alumnes de 5è de PrimàriaNEI a 2n d’ESO-NEI han quedat classificats entre el 10% millor de Catalunya, dels 56036 presentats. L’Enrique Nasarre Codinach, alumne de 5è, ha obtingut la primera posició amb la màxima nota de la prova

http://www.cangur.org/cangur/cang2016/

http://www.santgervasi.fje.edu/ca/noticies/actualitat/0000009937-excellents_resultats_a_les_proves_cangur


Festival Clipmetratges de Mans Unides Els alumnes de 1r d’ESO, Miren Badia, Aixa Moner, Jordi Serra, Jan Corominas i Romà Soriano, han resultats guanyadors del Premi del Jurat del concurs de Clipmetratges “El teu punt de vista pot canviar el món”, organitzat per Mans Unides. El clipmetratge guanyador és “Aprenem a compartir” En la categoria escoles han participat en aquesta setena edició del Festival de clipmetratges 319 vídeos de col·legis i instituts de Catalunya, en la temàtica Malbaratament d’aliments.

http://www.santgervasi.fje.edu/ca/noticies/ actualitat/0000009829-guanyadors_del_premi_del_jurat_al_festival_de_clipmetratges_de_ mans_unides

Concurs de seguretat i conducció Honda Els alumnes de 4t d’ESO, Clara Closes, Júlia Martínez, Maria Querol, Jordi Rissech, Max Sorribas, Àlex Tola i Pol Vinyoles, han resultats guanyadors del concurs de Seguretat i Conducció de Motocicletes organitzat per Honda.

https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus

Concurs Punt de llibre solidari Casal dels infants Maria Garrell 2n ESO finalista

https://www.facebook.com/ casalinfants/photos/ pcb.1098074903576505/ 1098071536910175/ ?type=3&theater


22 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Concurs Lectura en veu alta Classificada per a la fase final Lola Simó 4t Primària.

Concurs Bgreen Festival Quatre alumnes de 3r d’ESO han estat seleccionades, dins del grup de dotze escoles escollides com a finalistes, al concurs internacional “BGreen festival”. Bgreen // ecological film festival és un concurs de vídeo ecològic, promogut per la OFICINA – Escola Profissional do Instituto Nun’Alvres, que té com a principal objectiu sensibilitzar a la gent més jove dels problemes mediambientals mitjançant la creació d’anuncis vídeo. La Rebeca Samuelson, l’Ester Milian, la Marina Roses i la Clara Calceran, son les representants de la nostra escola i a més, han estat convidades a passar una setmana a Porto (Portugal) on es farà la gala d’entrega de premis, i podran participar de les activitats culturals organitzades pels organitzadors del concurs, tot fent noves amistats. Una experiència única per a elles! Felicitats a totes i molta sort! Best of luck girls! We are all so proud of you! Knock ‘em dead!

http://www.bgreenfestival.com/en/).


Concurs Fotografia matemàtica Abeam Laura Sorigué, alumna de 1r ESO ha estat finalista del concurs de fotografia matemàtica ABEAM, amb la fotografia “Del problema neix la solució”

Relació resta concursos participants Llar

No participen en concursos

Infantil i Primària P5 i Primària (1r a 4t d’EP) • Jocs Florals del districte 4t d’EP • I Concurs infantil de relats «Imagina l’Índia» que promociona la Fundació Vicenç Ferrer.

NEI

ESO

•C oncurs Tísner de creació de jocs de català (entrega de premis serà el 8 de maig).

•P remi literari Sambori. Hi ha participat 3r i 4t ESO. •P remi literari Ficcions. Hi està participant la Rebeca Samuelson, de 3r B ESO. •C ertamen de lectura en veu alta. Hi han participat tres alumnes de 4t ESO. •F rancès: Vídeos Méliès 4t ESO •4 t ESO proves cangur. •3 t ESO videoMATons. •C oncurs de Seguretat Vial d’Honda, en el què hem resultat guanyadors

1r NEI • F onix Concurs de posters organitzat per l’Observatoire des injustices Sociales a França. De moment els alumnes han fet un poster. Després d’una primera votació interna, es presentarà el poster guanyador a concurs. 2n NEI • F onix Concurs del Punt de Llibre Solidari del Casal dels Infants. No han guanyat, tot i que la Maia Garrell ha estat finalista.

Batxillerat

concursos

•2 n BAT olímpiada química. •F rancès: Vídeos Méliès


Festa 24

Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Festa

de l’escola

Un any més, el darrer divendres del mes de maig, celebrem la Festa de l’Escola. Els actes i activitats comencen a primera hora del matí amb l’Eucaristia adreçada a tota la comunitat educativa, per donar pas al tradicional esmorzar de retrobament dels antics educadors del centre, meravellós moment per recordar petites i grans anècdotes, i gaudir de la seva companyia.

La festa continua durant tot el dia a l’escola amb una extensa programació d’activitats dirigides a l’entreteniment i la diversió de petits i grans: espectacles i jocs per als més petitons, gimcanes i activitats dirigides per als nens i nenes de parvulari, activitats dirigides als nois i noies de primària, activitats esportives i lúdiques pels nois i noies de l’Eso, sortides i per als més grans. Tot plegat un gran dia de germanor i de festa.


a

https://twitter.com/LucasMartinez77

https://twitter.com/charliecarlos72


26 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Festa de la Família

la festa de tots Comissió de la Festa de la Família

Últim dissabte del mes de maig, com cada any ens despertem per arribar ben d’hora a l’escola i preparar els últims detalls de la festa. Les famílies col·laboradores de la festa ho vivim com el dia de l’estrena. Després d’uns quants mesos i reunions imaginant i organitzant tot el que es pot fer, el dia de la Festa passa tan de pressa que sempre queden ganes de més.

Foto Clàudia Villahoz Guanyadora Concurs Fotografia


Aquest any la Festa ha estat dedicada a la Mediterrània, un tema que ens inspirava moltes coses, la natura, la sostenibilitat dels nostres recursos naturals, la cultura dels països de l’entorn .... i ha estat tot un encert, perquè ha inspirat als nens a fer dibuixos i fotos molt maques. A més, ens ha permès fer activitats molt interessants com la pintura de rajoles modernistes, taller de pizzes de cartó, el gran mapa de la Mediterrània, els vaixells de reciclatge, les ampolles de sorra, etc... Enguany els beneficis de la Festa de la Família s’han destinat a la Fundació Nicolau Barré, per a l’escola taller de noies que la Fundació té al Senegal, per donar resposta a la l’escolarització de les noies i l’ensenyament de l’ofici de cosir. A més, el dia de la festa, la Fundació va instal· lar una taula atesa per noies de l’organització, on es podien veure algunes feines fetes als seus tallers i col·laborar amb la seva compra. La festa del 2016, s’ha destacat per l’alt nivell d’implicació de tota l’escola. Els pares han ajudat molt a la realització de les activitats, reduint la contractació externa, els nois i noies de l’escola han dinamitzat molt la donació de sang i han aconseguit que enguany el nombre de donacions s’hagi doblat, i com sempre, l’escola, que ha posat a disposició de l’AMPA les instal·lacions i al personal per ajudar a què tot sigui un èxit. Sempre és gratificant preparar la festa. Quan ho fas t’adones, que si es fa entre tots, és més fàcil i no suposa un gran esforç personal, tot al contrari, és un plaer gaudir del dia i de l’experiència, les idees i els recursos de tothom. Comencem a pensar activitats i temes per l’any vinent!!!

Dibuix Paula Nonell Guanyadora Concurs de dibuix


Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

langues

28

Français

Globals i amb molts idiomes Persones que entenen que el món és casa seva. Per això, promovem diversitat d’experiències de relació amb altres països i continents i facilitem la mirada cap a altres mons des de la consciència de la pròpia identitat. Alumnes capaços de predisposar-se a aprendre i a comunicar-se en diversos idiomes per desenvolupar el seu propi projecte vital i professional.

http://h2020.fje.edu/diaris/diari20132014/#p=8

Diaris d’informació de l’Horitzó 2020 de Jesuïtes Educació

Match d’improvisation théâtrale: école du clot vs école infant Jesús Cette année, les départements de français de l´école du Clot et celle de Jesuïtes Sant Gervasi Infant Jesús, avons décidé de réaliser des activités de langues pour réunir les élèves de première année de BAC. Suite à notre première réunion du premier trimeste à Sagrada Familia, nous avons réalisé un Match d’Improvisation au théâtre du Clot. Cette expérience apporte aux élèves la possibilité de connaître de nouveaux camarades en sortant de notre zone de confort. De plus, au niveau linguistique, l’oral se pratique de manière plus spontanée tout en mettant en pratique des activités ludiques. Cadre dans lequel la motivation et la participation des élèves restent optimales, d’autant plus que cette activité est aussi un moyen d’évaluer les étudiants aussi bien au niveau linguistique que comportemental.

Témoignage d’une élève La semaine dernière, les élèves de français de première année de BAC nous sommes allés à l’école du Clot pour réaliser un Match d’Improvisation Théâtrale. Aussi, les élèves du Clot nous ont bien accueilli et nous ont fait visiter leur école. Ils avaient préparé des jeux comme Le loup-garou, Fureur, le Dixit, etc pour pouvoir y jouer tous ensemble. C’était très amusant ! Pendant que certains jouaient, d’autres se préparaient pour les impros… Le match d’impros est une technique théâtrale que nous avons l’habitude d’utiliser en cours. On tire au sort un titre et nous devons inventer une histoire en l’adaptant à la manière demandée. Ça peut-être en chantant, à la manière d’un film de science-fiction, avec accessoire, comme un dessin animé, etc. Omayra et Magali, les professeurs qui formaient le jury, décidaient qui avait joué le mieux. Ce jour-là ce sont les équipes des Soleils du Clot et les Lunes d’Infant Jesús qui ont remporté la meilleure note. María Rodríguez


langues Concours de traduction de l’Université Pompeu Fabra: une aventure littéraire !

Toutes les informations se trouvent sur le site www.upf.edu/factii

Le vendredi 11 mars 2016, 6 élèves sélectionnés des classes de 3rESO, de 4tESO et de Batxillerat se sont rendus à l’Université Pompeu Fabra pour participer au XVIème concours de Traduction organisé par la Facultat de Traducció i Interpretació de la UPF et l’Associació de Professors de Francès de Catalunya. L’épreuve qui consistait en la traduction d’un texte en langue française à la langue catalane s’est déroulée dans les locaux du Campus de la Comunicació-Poblenou, l’après-midi de 17h à 18h30. Nos élèves peuvent également être félicités car beaucoup d’entre eux ont pris le temps de traduire le texte dans les deux langues et sont sortis plutôt satisfaits de cette double épreuve, malgré les moments de tension éprouvés tout au long de l’examen. Les résultats seront publiés le 15 avril

2016 et donneront peut-être lieu à des récompenses. Ce qui est sûr, c’est que tous recevront un diplôme ou un certificat de participation selon leur résultat. Qui sait ? Cette expérience aura peut-être révélé des graines de traducteurs et traductrices ! Quoi qu’il en soit, ce concours permet de prendre l’initiative de vouloir participer à un acte de manière volontaire. D’un point de vue pédagogique, c’est une manière de s’autoévaluer, et d’avoir l’opportunité de mesurer ses talents aussi bien en français, qu’en catalan, étant donné que la traduction n’est pas un exercice très pratiqué en cours.


30 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Projecte Vital Persona conscient Esdevenir persones conscients per sortir d’un mateix a l’encontre dels altres. Persona competent Una persona competent és una persona capaç de desenvolupar-se en la complexitat del segle xxi, guiant-se per criteris basats en el sentit de la convivència i de la contribució a la transformació social. Persona compassiva Alumnes capaços d’evolucionar des de

sentiments de caritat i compassió vers un sentit de la justícia i de la solidaritat, que afavoreixi la seva contribució a canviar les estructures injustes. La proposta educativa jesuïta combina processos reflexius i una postura activa contra les desigualtats i el dolor aliè. La pedagogia ignasiana promou experiències i vivències de pobresa que impulsin l’alumne a posar-se en el lloc de l’altre. La referència de la persona compassiva és, per a nosaltres, la figura deJesús, des del seu vessant més humà i més comprensiu amb les nostres febleses, però més conseqüent amb la denúncia de la injustícia. Persona compromesa Una persona que aprèn a entendre que estem interconnectats entre nosaltres i amb la Terra.

http://h2020.fje.edu/diaris/diari20132014/#p=8

Diaris d’informació de l’Horitzó 2020 de Jesuïtes Educació


Refugees Servir i ajudar als refugiats

Davant de la impactant onada emigrant des de Síria, hem volgut que el nostre alumnat entengui quines són les causes que ho motiva, per què volem que el nostre alumnat sigui part de la realitat que l’envolta i sàpiga tenir criteri per discernir què succeeix al seu voltant. Reflexionar sobre el drama de l’emigració del “sud al nord” és indispensable en el món desigual en el que vivim, fer-ho quan els motius són directament bèl·lics i humanitaris és, a més, una obligació que tenim com a membres de la comunitat educativa. Així doncs, després de parlar dels fets, valorar-los i reflexionar, vam proposar a l’alumnat visualitzar-ho, d’alguna manera, a l’escola per què tothom estigui directament interpel·lat per aquesta problemàtica que també és responsabilitat nostra. L’alumnat de 4t d’ESO va proposar dos boniques accions que combinen la solidaritat amb la difusió. La performance-fotografia i el mural amb l’eslògan de la campanya internacional WELCOME REFUGEES. La gestió i execució de les accions han estat fetes per l’alumnat, però també hi ha col·laborat personal de gestió i els educadors de 4t d’ESO. El nostre missatge és de justícia i solidaritat. Si el nostre amor no té fronteres, que tampoc les tingui la solidaritat i la pau. Welcome refugees!!!

https://twitter.com/JesuitesEdu/


32 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Projecte Vital Auschwitz 2016 A favor de qui vull viure? EL SENTIT DE FONS L’experiència de la visita a Auschwitz-Birkenau neix amb la voluntat de convidar TOTHOM. Es tracta de promoure una forta experiència que cada jove pot viure i elaborar des del vessant més humà, més espiritual o més cristià. Per tant, no és una proposta exclusiva del marc de la pastoral, però sí que s’emmarca en el context de la missió evangelitzadora que assumim com a Col·legis de la Companyia. S’ofereix, sobretot, una experiència que pot ser profundament humana i profundament espiritual. Que cada jove ho visqui des de la seva sensibilitat. Es cerca que l’experiència ajudi a recuperar la memòria històrica i a ser conscients que la incapacitat d’estimar la diferència i de valorar-la com un bé comú pot fer possible que l’home cometi grans atrocitats. A Auschwitz l’atrocitat supera qualsevol expectativa i es fa incomprensible. Amb tot, no es cerca un plantejament que ens centri en el dolor, el patiment, la creu... això ja hi és segur! Però no volem aturar-nos aquí. Es desitja que l’experiència ens porti de la desolació a la consolació; de l’esfereïment del què l’home pot arribar a fer a la reconciliació amb la humanitat i el

Amb l’experiència Auschwitz 2016, cerquem una vivència que ens ajudi a recuperar la memòria històrica i a ser conscients que la incapacitat d’estimar la diferència i de valorarla com un bé comú pot fer possible que l’home cometi grans atrocitats.   

compromís de ser-hi actuant en bé de tothom; del reconeixement del mal al retrobament de la bondat i misericòrdia d’un Déu creador d’un món que veié que era bo. I que està cridat a tornar a la bondat. En aquest sentit, l’experiència segueix un lema central: A favor de qui vull viure? Una pregunta que es posa a les mans dels joves participants perquè es plantegin el seu projecte vital a partir d’una mirada compromesa en la compassió per totes aquelles realitats del món que clamen justícia, pau i reconciliació.

LA PROPOSTA Atenent el sentit de l’experiència, es planteja la proposta com a un itinerari personal que s’inicia amb una formació prèvia, l’experiència pròpiament i una recolli-


https://www.facebook.com/Perfil.Infant.Jesus

da. Els participants dels col·legis de Barcelona (Sant Gervasi, Sarrià i Gràcia) assisteixen a dues conferències: la de la sra. Dory Sontheimer (autora del llibre «Les set caixes») i la del Dani Cortijo (historiador). També els participants de Lleida van tenir el seu procés de preparació. A partir del primer moment en què comença aquest itinerari, cada jove rep el quadern de l’experiència on podrà anar posant per escrit tot allò que ressona especialment. L’estada a Auschwitz va tenir diversos moments impactants: el testimoni d’un ex-presoner, la visita guiada al camp, una segona visita en clau contemplativa a mode de repetició ignasiana, el gest de la Reconciliació i la celebració de l’Eucaristia. La recollida es va fer al col·legi Jesuïtes Sant Gervasi. La pregunta formulada com a lema va ressonar amb força i vam prendre consciència que, tot i que Auschwitz va ser una realitat de fa ja uns anys, avui existeixen altres Auschwitz, amb estils i procediments diferents però amb les mateixes conseqüències. Com deien alguns joves «la història es repeteix».


34 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

NEI

Unes hores com a alumne de la NEI Elena Bulet

L’Elena Bulet és una exalumna del centre que actualment cursa el primer any de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va decidir que volia ser periodista arran d’una presentació a l’escola, ja que es va adonar que li agradava comunicar coses al públic. Pretén informar de la millor manera possible a la societat i reflectir la realitat que es viu al país.

Una petita incursió dins la Nova Etapa Intermèdia (NEI) dels Jesuïtes, que representa un canvi revolucionari en la manera d’educar els infants.

La societat canvia ràpidament i amb ella també la manera de viure. Per tal d’adaptar el procés d’ensenyament a les necessitats del s.XXI, Jesuïtes Educació ha creat la Nova Etapa Intermèdia. L’Escola Infant Jesús - Jesuïtes Sant Gervasi és un dels tres centres on es realitza la prova pilot d’aquest nou model educatiu Només entrar a l’escola, s’observa com l’antiguitat i la modernitat es combinen a les seves façanes. És també un reflex de l’evolució que hi ha hagut en el sistema educatiu de les seves aules. Els quatre cursos de NEI es troben tots en un mateix edifici. Per arribar-hi, cal pujar un seguit d’escales. En creuar el llindar de la porta del curs de 5è, el primer que es veu és el color taronja del terra del passadís.

No hi ha rastre dels passadissos enrajolats que encara s’observen a altres pisos de l’edifici. Tots els cursos de la NEI a l’Infant Jesús tenen dues línies. Les classes són molt àmplies, ja que acullen grups que oscil·len entre els 40 i 50 alumnes. A més, cada classe treballa a l’aula amb dos o tres tutors de forma simultània. L’olor de suro i fusta de les aules tradicionals ha minvat. Ja no hi ha vestigis que recordin les classes magistrals del segle XX. Ara, les aules tenen els terres grocs i unes grades blanques, blaves i grogues, formades per petits armariets. Les taules presenten diverses formes geomètriques i admeten tot tipus de distribucions gràcies a les rodes de les potes. La pissarra verda i el guix també han


I

desaparegut, en benefici d’una planxa gran de vidre, en la qual s’escriu amb retolador. A més, la classe disposa d’un projector d’alta qualitat i d’una pantalla desplegable. Els professors són una peça clau en l’educació i per tal de renovar-la, han canviat el seu rol a l’aula. “Passem d’abocar el nostre coneixement a ser facilitadors d’aprenentatge, perquè els nens aprenguin vivint”, afirma la Núria Olivé, una de les tutores de 5è. Els docents ja no tenen ni taula ni cadira, sinó que fan classe dempeus i passejant-se per l’aula. Les sales de professors han estat substituïdes per dues grans peixeres. Se les anomena així perquè tenen les parets de vidre transparent. Els nens que s’eduquen en aquesta nova etapa són nens del futur. Treballen per projectes, que engloben diverses matèries i sempre inclouen de cinc a vuit hores en anglès. Pràcticament no tenen llibres de text. En canvi, utilitzen tauletes i ordinadors portàtils. La informació que necessiten la troben a la pàgina web del projecte, creada pels professors. Aquests projectes, a més, incorporen pedagogies noves. Els docents que els han elaborat han inclòs activitats orientades a desenvolupar els vuit tipus d’intel· ligència existents. Molts dels alumnes afirmen que una de les activitats que els ha agradat més d’aquest curs és el Projecte CREA. L’Anna, una noia de 5è, explica: “és un projecte on ni les professores sabien el que s’anava a fer”. Les activitats d’aquest projecte es decideixen en una primera sessió de pluja d’idees, en la qual els nens van proposant. S’ofereixen diversos àmbits, com ara el tecnològic, l’artístic o el gastronòmic, entre d’altres, i cada nen s’hi apunta segons els seus interessos. Altres alumnes, com l’Andrea o la Marta, afirmen que el que els motiva més són els inicis o els finals del dia. Cada matí, els estudiants de la NEI comencen amb una activitat de reflexió, en la qual es treballen els valors, els sentiments i com expressar-los. Per exemple, avui han dibuixat un arbre, que simbolitzava l’arbre de la seva vida. Les arrels eren les persones que han estat importants per a ells, les

branques eren les qualitats de cadascú i les fulles els moments que més els han marcat a la seva vida. Per la tarda, al final del dia, ho han posat comú. Si bé tot el model educatiu ha canviat, els nens segueixen conservant la seva innocència de sempre. Parlen, juguen, riuen i s’abracen quan fa temps que no es veuen. Tampoc han perdut la seva tendresa ni la seva simpatia característica. I encara celebren l’aniversari de la mateixa manera, repartint llaminadures als companys.

http://www.fje.edu/ca/globalfje/nova-etapa-intermedia-de5e-de-primaria-2n-deso

http://h2020.fje.edu/diaris/diari20132014/#p=12

http://h2020.fje.edu/diaris/diari20132014/#p=12

Article publicat al diari El jardí de Sant Gervasi http://eljardidesantgervasi.cat/unes-hores-com-aalumne-de-la-nei/


36 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

TQE

TQE

Programa d’incorporació a l’experiència pilot del nou 3r i 4t d’ESO-TQE

Jordi Rull

Director de l’Experiència Pilot 3r i 4t ESO (TQE)

Les escoles de Jesuïtes Educació, i concretament Jesuïtes Sant Gervasi- Escola Infant Jesús, continuem fent passos en favor del canvi de paradigma actual en el món de l’educació. Fa dos cursos la NEI va encetar el camí a l’escola i avui en dia ja és una realitat. Un recorregut que creix amb l’arribada el curs vinent de la nova etapa al segon cicle de secundària, el TQE.


E

Una etapa que s’implementarà progressivament en dos anys i que durant el curs 16-17 viurà la seva primera concreció amb un nou 3r d’ESO. Un nou cicle que vol continuar donant resposta al desenvolupament integral de la persona dins del marc de la societat actual mitjançant l’acompanyament en la construcció del seu projecte vital. Donar valor a la pròpia vida, descobrir els talents i les competències que ajudin el nostre alumnat a reeixir amb èxit en l’àmbit personal, social i professional, continua sent la missió de la nostra escola. El nou model educatiu suposa un canvi sistèmic i disruptiu en la manera d’ensenyar i aprendre i que vol situar l’alumne al centre del seu procés d’aprenentatge dotant-lo d’una major autonomia. Es tracta d’un model flexible que es nodreix d’uns nous espais arquitectònics oberts i polivalents, una gestió del temps diferent trencant amb la rigidesa actual i un nou model d’ensenyament i aprenentatge amb un enfocament completament competencial que incorpora les darreres investigacions de la psicologia de l’aprenentatge, les intel·ligències múltiples, els últims avenços en neurociència i l’ús de metodologies actives. En aquest aspecte, el canvi de rol del docent esdevé clau i cabdal. Un procés que no es gens fàcil ja que requereix d’un gran compromís i esforç personal. Un canvi de mirada, una implicació professional exigent que en molts casos implica un procés de desaprendre per tornar a aprendre en funció de les necessitats reals dels alumnes. Per tal de facilitar i donar suport aquest procés de canvi, els docents participen en els Programes d’Incorporació a les Experiències Pilots (PIEP). Aquests programes ajuden a adquirir les competències i habilitats necessàries

per tal d’interpretar de la millor manera possible la nova proposta educativa. El PIEP és un programa de 9 setmanes molt intenses on els docents que formaran part del TQE comparteixen experiències i emocions. El programa s’estructura en diferents fases amb finalitats diverses: des de la connexió personal amb la pròpia vocació, passant per una formació més tècnica sobre tots els elements claus de l’etapa, per acabar amb la creació dels materials didàctics que acompanyaran els alumnes durant tot el curs. Un procés en el qual el creixement personal i d’equip es va fent palès al llarg de tot el programa d’una manera significativa. Des d’aquestes línies m’agradaria agrair profundament la il·lusió, l’esforç, el compromís, l’entrega i la responsabilitat de totes les persones involucrades en aquesta experiència formativa. Una convicció mostrada en un context difícil, que moltes vegades exigeix sortir de la pròpia zona de confort fent una aposta clara per la innovació i la disrupció. Una aposta per voler formar part de manera activa en aquest canvi profund en l’educació i contribuir a proporcionar als nostres alumnes les millors de les experiències acompanyant-los en la construcció dels seus propis projectes vitals.


38 Clar i Net Jesuïtes Sant Gervasi

Comunicació,

llenguatge i nomenclatura [...] si estem promovent un canvi de model, el llenguatge també haurà de ser nou (...) ens interessen les persones i les dades, parlar del que estem vivint, transmetre què estem fent, com ens sentim i cap a on anem. I tot això utilitzant la gran diversitat de canals disponibles. Una nova manera, en definitiva, de parlar i d’escoltar, perquè nosaltres som altaveu o mitjà del canvi i per al canvi. Veiem com els vídeos, per exemple, han estat un format d’allò més efectiu tant per recollir l’experiència viscuda com per emocionar i encoratjar a l’auditori. Així, doncs, l’empenta per seguir avançant no només queda enregistrada, sinó que s’incrementa.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL3E5TDEs2qVkvKhRKnRVj_CSw_sgw8Sfz


BON ESTIU

Avenir, 19 Travessera de GrĂ cia, 53-65 08006 Barcelona

www.santgervasi.fje.edu

Clar i Net 103