Page 1

GETEST: FUJIFILM INSTAX SQ6 VOOR INSTANT PLEZIER!

Expertcursus

SCHERP VERSUS ONSCHERP

Spelen met lange sluitertijden

START NU! → PAGINA 20

ALLES OVER WITBALANS

Nooit meer een nare kleurzweem

SNELLER BEWERKEN

De ultieme workflow in Photoshop

Donders mooi

fotograferen

PORTRETTEN MET TEGENLICHT

Brenda Roos legt uit hoe

INSTAGRAM PROFILEER JE ONLINE ALS FOTOGRAAF

€ 6,95 • SEPTEMBER 2018


Fotowedstrijd Puur Natuur

Leg je camera vast klaar, want wij dagen je uit om de mooiste natuurbeelden vast te leggen. Panasonic organiseert in samenwerking met Zoom.nl een toffe en vooral uitdagende natuurfotowedstrijd die je niet mag missen. Door deelname maak je kans op het topmodel van Panasonic: Lumix DC-G9LEG-K!

Powered by

D oe me e me t de fotowedstrijd Puur Natuur En maak kan s op de Panasonic Lu mix DC-G9LEG-K t.w.v. € 2299 ,-

Meedoen gaat als volgt: Ga naar zoom.nl/puurnatuur Upload drie foto’s die een serie vormen Schrijf er een motivatie bij Stuur je foto’s in en maak kans!

TIP!

Vergroot je kans om te winnen. We zijn op zoek naar pure, rauwe en zo min mogelijk bewerkte foto’s.

Uitreiking Wanneer de fotowedstrijd is afgelopen, worden de foto’s beoordeeld door Panasonic en de redactie van Zoom.nl. De top 25 wordt uiteindelijk uitgenodigd op een locatie in Nederland voor een feestelijke uitreiking van de winnaars.

Prijzen 1e prijs Panasonic Lumix DC-G9LEG-K ter waarde van € 2299,-

2e prijs Een Zoom.nl-pakket met onder meer cameratas, bidon en abonnement op Zoom.nl ter waarde van € 150,-

Meedoen kan tot en met 31 december 2018.

3e prijs Een jaarabonnement op Zoom.nl ter waarde van € 66,-


INHOUD

PRAKTIJK ZOOM ACADEMY

24 Basiscursus Bliksem fotograferen Leer hoe dit krachtige en snelle natuurverschijnsel vastlegt zonder gevaren.

Heel veel fotografie in een interactieve online cursus!

34 Cursus

PAGINA 20

Workflow Photoshop

24

Hoe pak je een bewerking in Photoshop het handigst aan?

56 Hands on: Hondenportret

INSPIRATIE

58 Quickstarts

42 In the picture

66 Expertcursus

Zoomer BrendaRoos doet verhaal over haar fotografie-carrière en vertelt wat haar inspireert.

Lange sluitertijden Leg de bevriezing of juist de beweging vast in je foto’s met deze expertcursus.

90 Workshop HDR in Lightroom.

50 Portfolioreview Natuur Fotograaf Marijn Heuts beoordeelt het portfolio van Zoomer Rob Visser.

66

94 De juiste witbalans

76 Instagram

Voorkom nare kleurzwemen met een goed ingestelde witbalans.

Hoe profileer je je als fotograaf op dit grote sociale platform?

112 Expertuitdaging: Hollands Landschap

100 Feedback

Oerhollands! En de volgende expertuitdaging staat al klaar: een verhalende vakantiefoto.

Professioneel fotograaf Patrick de Graaf geeft feedback op foto’s van Zoom. nl-lezers.

106 Spoedcursus:

109 Community-nieuws

Vogelfotografie

Nachtelijk schoon 94

100

TECHNIEK 10 Flits De laatste cameranieuwtjes.

18 Cameragadget: Fujifilm Instax Square SQ6

62 Gebruikersreview Canon EOS M50 62

Zoom.nl-lezer Remco Out test voor Zoom de nieuwe Canon EOS M50.

80 Reviews 112

ZOOM.NL SEPTEMBER 2018

Canon EOS 4000D, FujiFilm X-A5, Panasonic TZ200, Sony RX100 VI, Tamron 28-75mm.

9


ACADEMY

Altijd en overal beter leren fotograferen! Nieuw!

Zoom Academy Sinds begin juni heeft Zoom.nl de Zoom Academy! Tekst, video’s, vragen en heel veel prachtige voorbeeldfoto’s komen samen in een interactieve online cursus. Leren fotograferen was nooit eerder zo leuk en makkelijk. We krijgen op dit moment ook al een hoop reacties van cursisten binnen. Die overtreffen onze stoutste dromen: de Zoom Academy blijkt een schot in de roos.

↓ Door middel van vragen wordt tussentijds je kennis getoetst.

zoals je compositie voor landschapsfotografie of de juiste apparatuur voor macrofotografie. In de verschillende modules wordt er afgewisseld tussen teksten, foto’s en video’s, zodat je niet eindeloos zit te lezen. Bovendien wordt je kennis tussendoor regelmatig getoetst door enkele oefenvragen.

Sinds de lancering van de Zoom Academy begin juni hebben we een aantal cursussen gemaakt. We begonnen met Landschapsfotografie, daarna volgde de gratis cursus Smartphonefotografie en vlak voor de vakantieperiode lanceerden we de cursus Reisfotografie. We kregen goede (ook opbouwende) feedback, maar de cursussen werden bovenal steevast gewaardeerd met een cijfer dat gemiddeld hoger lag dan een 8!

Hoe werkt de Academy? Iedere cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je kunt zelf

20

↑ Aan de slag in de Academy met de Basiscursus Landschapsfotografie.

eenvoudig kiezen om basiskennis over te slaan of deze hoofdstukken juist wel in je eigen tempo te volgen. Alle cursussen zijn opgebouwd uit diverse modules. In een module leer je meer over één aspect van het fotografieonderwerp,

Altijd én overal toegang Je kunt de volledige cursus in je eigen tempo doorlopen, en dat kan overal waar je internet hebt. Zo kun je bijvoorbeeld ook op je vakantieadres de cursus op de Zoom Academy volgen. Je voortgang wordt automatisch opgeslagen, waardoor je op elk moment verdergaat waar je gebleven was. Als je alle modules hebt doorlopen, volgt een eindtoets. Zo test je of je de belangrijkste punten van de cursus goed hebt onthouden. Alle cursussen geven een volledige kijk op het onderwerp, waardoor je niet alleen veel leert, maar ook geïnspireerd wordt! Bovendien ontvang je handige presets om je eigen foto’s sneller te bewerken.


Nu b

es ch ikb aa r!

Reisfotografie →

In de cursus reisfotografie leer je alles over een goede voorbereiding en het reizen met een open blik. Wat neem je allemaal mee in je fototas en hoe maak je je onzichtbaar, zodat je mensen onopvallend op de foto kunt zetten? We sturen je op reis met een koffer vol tips. In deze cursus leer je: → de perfecte voorbereiding op een fotografiereis; → welke apparatuur niet in je koffer mag ontbreken; → de compositieregels; → de camera-instellingen en belangrijke instellingen onderweg; → waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat; → in verschillende situaties aan de slag gaan. En je doet natuurlijk ook een hoop inspiratie op.

ARJEN NOORD (ARJENNOORD) ISO 50 · F 11 · 198 SEC · 25 MM

Landschapsfotografie → In deze cursus maak je kennis

met de belangrijkste aspecten van landschapsfotografie. Je gaat beter leren kijken naar een landschap en komt erachter dat een groot deel van de foto in de voorbereiding zit. Je leert betere landschapsfoto’s maken en weet precies welke apparatuur en accessoires je waarvoor nodig hebt.

In deze cursus leer je: → de ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto’s te maken; → compositieleer, standpunt en perspectief; → gebruik van accessoires, zoals statief, verschillende filters en meer; → specifieke tips voor verschillende landschappen; → inspelen op verschillende weersomstandigheden; → gebruikmaken van het licht voor de mooiste resultaten; → een landschapsfoto nabewerken, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop.

“Ik dacht dat ik alles wel wist, maar toch waren er verschillende dingen waar ik nog wat van kon leren. Een aanrader om het te volgen, je bent nooit te oud om te leren.”

– ANJA O ★★★★★

“Goede training met veel snelle tips. Video’s met een trainer zijn fijn; hij praat duidelijk en wijst naar interessante zaken.” – WIM S ★★★★

“Een aantal dingen uit de cursus zijn vanzelfsprekend als je al een enigszins ervaren fotograaf bent, maar er zitten zeker veel opfrismomenten en ook echt nieuwe dingen in. Dus zeker de moeite waard!” – KEES P ★★★★★

– FRED W ★★★★★

“De training zette voor mij de puntjes weer op de i. De uitleg is duidelijk en kort zodat het voor mij begrijpelijk blijft.” - RIA B ★★★★

DE GRATIS INTRODUCTIECURSUS REISFOTOGRAFIE WORDT ONLINE AL BEOORDEELD MET EEN 8,1 EN DE UITGEBREIDE CURSUS REISFOTOGRAFIE MET EEN 8,9!

“Prima set aan basis tips en vaardigheden om buiten mee aan de slag te gaan. Goede voorbeelden met foto’s om de stof tot leven te brengen!” - JEROEN B ★★★★★

DE BASISCURSUS LANDSCHAPSFOTOGRAFIE WORDT ONLINE BEOORDEELD MET EEN 8,3! ZOOM.NL SEPTEMBER 2018

Daarnaast krijgen deelnemers: → specifieke presets voor Lightroom voor reisfotografie; → ruim een half uur videomateriaal; → uitleg door een expert.

“Superleuk om cursus te volgen, boordevol tips en trucs. Ik popel om ze in de praktijk te brengen.”

Volg gratis de introductiecursus Reisfotografie. Bevalt het? Ga dan aan de slag met de uitgebreidere cursus Reisfotografie!

JELLE CANIPEL (CANIPEL) ISO 100 · F 4,5 · 1/250 SEC · 95 MM

21


BASISCURSUS

Wil je foto’s maken van onweer en bliksem, dan is het allereerst natuurlijk handig te weten of, wanneer en waar het gaat onweren. Een onweersbui is meestal maar een kort leven beschoren en als je pas je spullen gaat pakken bij de eerste flits, houd je nog weinig tijd en kansen over om er iets moois van te maken. Op de KNMI-website en Wikipedia kun je in detail lezen hoe onweer ontstaat. Voor de

De veelkleurig verlichte kerk is voldoende onderwerp om de foto te kunnen dragen. Helemaal omdat de bliksemflitsen er omheen lijken te dansen. ESMERALDA HOLMAN (ESMERALDA-HOLMAN) ISO 100 · F 13 · 28 SEC · 24 MM

24


Bliksem en onweer fotograferen

Luchtspektakel Onweer en bliksem spreken tot de verbeelding. De een is doodsbang voor het natuurverschijnsel en kruipt het liefst samen met de hond onder de tafel. Een ander springt meteen in de auto om als een ware storm-chaser achter het onweersfront aan te jagen. Met deze tips kun je op een veilige manier mooie foto’s van het onweer maken. TEKST MARIJN HEUTS

meesten van ons gaat dat iets te ver. In de basis ontstaat onweer bij broeierig weer, meestal na een aantal erg warme zomerse dagen. Door sterk dalende kou en snel stijgende warme luchtstromingen in de wolken, ontstaat statische elektriciteit. Zodra die sterk genoeg is, krijg je elektrische ontladingen, eerst tussen de boven- en onderkant van de wolk (weerlicht), tussen wolken onderling (horizontale flitsen) en

ZOOM.NL SEPTEMBER 2018

vervolgens tussen wolken en aarde, de bekende verticale bliksemschichten. Onweer komt behalve in de koude poolstreken over de hele wereld voor. De kans op onweer neemt toe als je naar warme oorden op vakantie gaat; veruit de meeste onweersdagen tref je in de tropen. Nederland telt gemiddeld zo’n 25-30 onweersdagen per jaar, waarvan het gros in de zomer. De oude vertrouwde

25 25


PRAKTIJK

Verbeter je workflow

Slim werken in Photoshop

Veel fotografen gebruiken Lightroom voor de eenvoudigere bewerkingen en nemen Photoshop erbij als het gedetailleerder moet of voor complexere bewerkingen. Hoe pak je zo’n bewerking in Photoshop nou handig aan? We geven je een aantal tips voor een slimme workflow. TEKST VAANS RUIJTEN

1

← Zorg dat je basisinstellingen goed staan.

Photoshop is zo’n begrip dat het zelfs een werkwoord is geworden. Zoiets ontstaat natuurlijk niet zomaar. Je mag gerust beweren dat Photoshop het meest uitgebreide en waarschijnlijk ook het beste programma is om beelden te bewerken. Daaraan zit een keerzijde: het programma is lastig onder de knie te krijgen en is zo uitgebreid dat de meeste fotografen slechts een fractie van de mogelijkheden benutten. Een van de uitdagingen is dat er voor elke Photoshop-bewerking meerdere wegen naar Rome leiden. Zo zijn er minstens zeven manieren om een beeld om te zetten naar zwart-wit. En deze zeven manieren vind je niet allemaal gezellig bij elkaar gegroepeerd. Nee, ze staan verspreid op

34

willekeurige plekken in het programma. Daarom is er ook geen standaardmanier van werken. Iedereen die veel met het programma werkt, doet dat op zijn eigen manier. En elke methode is goed, zolang die maar tot het gewenste resultaat leidt. Zo moeten de onderstaande tips ook worden gelezen. Het is niet de absolute waarheid. Er zijn altijd andere oplossingen. Maar ze geven je vast een goede basis. Om bij die basis te beginnen: zorg ervoor dat de basisinstellingen goed staan. Als je geëxperimenteerd hebt, is het een goed idee om de instellingen terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Deze vormen een goede uitgangssituatie. Om Photoshop te resetten, druk

Elke methode is goed, zolang die maar tot het gewenste resultaat leidt

je de volgende toetscombinatie in, terwijl je het programma start: Alt+Ctrl+Shift (Mac: Option+Cmd+Shift). Photoshop zal je vragen of je het instellingenbestand wilt verwijderen. 1 Het is aan te raden om hierna meteen Photoshop weer af te sluiten en op de normale manier te starten (anders kun je namelijk geen instellingen aanpassen).

Instellingen Met een verse set instellingen lopen we de belangrijkste instellingen langs. Als eerste ordenen we de vensters in de werkruimte. Een goed startpunt is Venster, Werkruimte, Fotografie. Mocht je deze werkruimte eerder hebben


2

→ Als eerste ordenen we de vensters in de werkruimte.

3

← Compatibiliteitsvragen aanpassen.

5

↑ Belangrijk voor fotografen: de kleurinstellingen.

4

→ De hoeveelheid geheugen die Photoshop mag gebruiken.

Met dank aan aangepast, dan kun je hem naar de basis terugzetten met Venster, Werkruimte, Fotografie opnieuw instellen. 2 Bij de voorkeuren (Ctrl+K/Cmd+K) pas je het best de volgende instellingen aan: Bestandsbeheer, Compatibiliteit met PSD en PSB maximaliseren, Altijd. Met deze keuze zal Photoshop geen vragen meer stellen en zullen de bestanden ook altijd in andere Adobe-programma’s te openen zijn. 3 Bij Prestaties kun je ervoor kiezen om Photoshop meer geheugen te geven. Het is slim om tijdens het werken met Photoshop zo min mogelijk andere programma’s geopend te hebben. Op deze manier zal Photoshop iets sneller werken. 4

ZOOM.NL SEPTEMBER 2018

Heb je een computer met meerdere fysieke harde schijven, dan kun je bij Werkschijven aangeven waar Photoshop zijn tijdelijke bestanden moet neerzetten. Bij voorkeur doe je dat op een andere schijf dan die waar het operating systeem op staat. Hierdoor zal Photoshop merkbaar sneller werken. Als laatste passen we nog de kleurinstellingen aan. Deze vind je onder Bewerken, Kleurinstellingen. Hier kun je de voorinstelling ‘Europa, prepress 3’ kiezen. Er zullen dan een aantal instellingen tevoorschijn komen. De belangrijkste zijn: • Werkruimte RGB: hier wil je met een grote kleurruimte werken. Kies bij Werkruimte RGB dan minimaal voor Adobe RGB. Werk je ook met

WALTER VOLKER (VOLKERWJA) ISO 100 · F 5,6 · 1/800 SEC · 6 MM

MAURICE HOOGEBOOM (MAURICEHOOGEBOOM) ISO 100 · F 18 · 64 SEC · 10 MM

35


IN THE PICTURE

Even voorstellen → Samen met haar gezin en

katten woont Brenda Roos in Lelystad. De geboorte van dochter Noortje was een prima reden om een ‘echte camera’ te kopen en vanaf dat moment werd duidelijk dat moeder en dochter een ijzersterk fotografisch team zijn. Brenda’s dochter bleek namelijk het perfecte model en vrijwillig proefkonijn om nieuwe belichtingstechnieken of apparatuur op uit te proberen. Hierdoor werd Noortje een belangrijk onderdeel van Brenda’s portfolio en is ze medeverantwoordelijk voor haar moeders succes. Lange tijd combineerde Brenda haar werk in de kunstgeschiedenis en communicatie met haar passie voor fotografie, maar inmiddels is ze fulltime fotograaf. Haar stijl, waarbij natuurlijke locaties het decor vormen voor spontane momenten, weet ze perfect toe te passen bij zowel zakelijke als informele fotoshoots. BRENDAROOS.ZOOM.NL WWW.BRENDAROOS.NL FACEBOOK BRENDAROOSFOTOGRAFIE

Met meer afstand tot je model en met een langere brandpuntsafstand kun je gerust met een open diafragma werken. Je krijgt dan een mooie bokeh en door de afstand kun je meer spelen met de invloed van de omgeving. ISO 160 · F 2 · 1/250 SEC · 135 MM

42


Brenda Roos

‘Tegenlicht is deel van mijn stijl’ Tegenlicht willen veel fotografen liever vermijden. Dat kan namelijk al snel voor lastige contrasten en lelijke schaduwen zorgen. Brenda Roos heeft een manier gevonden om het lastige licht onderdeel van haar stijl te laten zijn. Zonder flitslicht of reflectiescherm trotseert ze de silhouetten en maakt ze sfeervolle avondportretten overladen met warmte en kleur. TEKST ELINE SIPS

ZOOM.NL SEPTEMBER 2018

43


EXPERTCURSUS

Spelen met lange sluiterijden

Beweging in beeld

Je kent ze vast wel. Indrukwekkende landschapsfoto’s met voortjagende wolken, een waterval die verandert in een zijdezachte stroom of een dynamisch springerig beeld van wielrenners. Werken met lange sluitertijden geeft je veel creatieve mogelijkheden. Techniek is daarbij belangrijk, maar het is vooral ook een kwestie van veel oefenen. Daarom zetten we je gelijk aan het werk met vijf leerzame opdrachten. TEKST VAANS RUIJTEN

66


Ga aan de slag en deel! → Ga met de opdrachten uit deze expertcursus aan de slag en plaats jouw mooiste resultaten op Instagram of Facebook, met de tag #zoomnllangesluiter.

Een foto is per definitie een beeld zonder beweging. Een bevroren moment in de tijd. In een videofilm kun je beweging eenvoudig laten zien, in een foto is dat moeilijker. Toch kun je in een foto wel de illusie van beweging vastleggen. Dat doe je door met een lange sluitertijd te fotograferen. Bij een korte sluitertijd wordt alle beweging ‘bevroren’ en weet de kijker niet of er beweging is. Door de sluitertijd langer te maken, geef je elementen in de foto bewogen weer. Als je zelf nog niet vaak met een langere sluitertijd hebt gewerkt, voelt het wellicht onwennig om ervoor te kiezen. Maar let er eens op en je zult merken dat het een veelgebruikt effect is in de fotografie. In magazines of op website zie je vaak creatieve foto’s met beweging erin van de volgende situaties: • een waterval • sportfoto’s (denk aan autoracen, wielrennen etc.) • een landschap met wolken die strepen vormen • een zeegezicht met ‘bevroren’ water • windmolens • een natuurfoto met wilgen die bewogen zijn • balletdansers • een zwerm vliegende vogels • een autoweg bij nacht • een auto die door een tunnel rijdt (gezien vanaf de auto) ZOOM.NL SEPTEMBER 2018

Een klassiek beeld met een lange sluitertijd: water en wolken. Door een mooi (stilstaand) onderwerp in de voorgrond wordt het beeld afgemaakt. RALF REGEER (FOTOSCAPE) ISO 100 · F 16 · 97 SEC · 17 MM

Begin eens om je heen te letten op alles wat beweegt. Snel, maar ook langzaam. Let daarnaast ook op alles wat stilstaat. Het eerste zal namelijk in een bepaalde mate vervagen, terwijl het tweede scherp op de foto komt. Dat geeft een mooi effect en zorgt voor contrast.

anders wordt de foto onscherp door trillingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook camerafabrikanten die hier slimmer mee omgaan en deze beperking van 30 seconden hebben opgerekt tot bijvoorbeeld 15 minuten.

Statief

Hoelang de sluitertijd moet zijn, is van tevoren niet te zeggen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard heeft het te maken met hoe snel het voorwerp beweegt. Een kleuter op een driewieler zul je veel langer moeten belichten om beweging in je beeld krijgt dan een Formule 1-raceauto. Een ander element dat mee-bepaalt hoe lang een sluitertijd moet of kan zijn, is de afstand tot het onderwerp. Snelheid is relatief: een trein die op 200 meter afstand voorbij dendert, lijkt veel minder snel te gaan dan wanneer je diezelfde voorbijrazende trein fotografeert op 10 meter afstand. De brandpuntsafstand speelt ook mee. Als je met een telelens van 300 mm rustig mee beweegt met een wielrenner, heb je een veel kortere sluitertijd nodig dan wanneer je dezelfde wielrenner met een groothoeklens zou fotograferen. Tot slot is het perspectief van belang. Komt een onderwerp naar je toe, dan zie je veel minder snel beweging dan als je haaks op je onderwerp gaat staan.

Als je werkt met lange sluitertijden én je wilt bepaalde delen onbewogen op de foto hebben, dan is een statief nodig. Bij gebrek daaraan kun je een alternatief gebruiken als een rijstzak of een opgerolde trui op een muurtje. De sportfotograaf zoekt zijn heil vaak bij een monopod (éénbeenstatief). Bij lange sluitertijden moet je de ontspanknop voorzichtig indrukken. Elke trilling bij het ontspannen levert een beweging op in de delen die we onbewogen willen hebben. Daarom is een afstandsbediening een superhandig accessoire. Een alternatief is de camera op zelfontspanner instellen, maar dat is soms lastig met timen. Sommige camera’s hebben een maximale sluitertijd van 30 seconden. Wil je langer belichten, dan ben je aangewezen op de bulb-stand. De B-stand kent geen sluitertijd, hier moet je de ontspanknop ingedrukt houden en zelf de seconden aftellen. Uiteraard druk je die knop niet echt in en gebruik je een afstandsbediening,

Sluitertijd

67


ABONNEREN


Jaarabonnement Zoom.nl Inclusief Case Logic SLRC-206 cameratas t.w.v. € 95,-

Nu voor maar € 79,-* (i.p.v. € 160,-)

→ Ontvang 10 nummers van Zoom.nl magazine thuis op je mat. → Onbeperkte foto-opslag op www.zoom.nl. → Abonneevoordeel op events en foto-accessoires. → Bovendien lees je alle nummers ook digitaal.

Ga naar www.zoom.nl/rugzak word abonnee en ontvang die fototas! * excl. € 6,95 verzendkosten


PRAKTIJK

Stoomcursus Instagram

Speel jezelf in the picture Instagram is het ultieme podium voor je werk. Met ontelbare foto’s als inspiratie en een actieve community is het kanaal perfect om je eigen foto’s te delen. Het is gemakkelijk om nieuwe connecties met fotografen van over heel de wereld te leggen. Maar hoe val je op tussen al die andere fotografen? TEKST MARLOES VAN ANTWERPEN

76


Je zet jezelf om te beginnen op de kaart door sterk werk te plaatsen. Kies dus echt alleen je mooiste foto’s uit. Zo houd je de kwaliteit van je Instagram-account hoog. Je ‘feed’, jouw Instagram-profiel, ziet er zo strak uit met je allerbeste werk. Fijn als je profiel wordt bekeken door potentiële klanten of mensen die met je willen samenwerken. Mensen die op ‘volgen’ hebben getikt, verwachten regelmatig een nieuwe foto en van een bepaalde kwaliteit. Plaats dus regelmatig een foto op je account. Let er wel op dat je de kwaliteit van je foto’s hoog houdt. Liever een keertje posten overslaan dan een foto die het eigenlijk nét niet is.

← De feed van originalcin_photography is echt on point. Haar stijl komt duidelijk naar voren en alle beelden zijn van hoge kwaliteit.

Concurrenten Wellicht zijn er ‘concurrenten’ die een vergelijkbaar onderwerp fotograferen. De volgers van die fotograaf zullen vast ook in jouw werk geïnteresseerd zijn. Door samen te werken met andere fotografen en elkaars werk te featuren, laat je zien dat je een relevant persoon bent om te volgen. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat je een foto van de ander plaatst op je eigen profiel of in je Instagram Story met een tag naar het account van je ‘concurrent’. Zo krijg je misschien nieuwe volgers erbij en voor jouw concurrent geldt hetzelfde. Win-win dus!

Interactie Jouw volgers vinden het vaak leuk om met je te praten over jouw werk. Bijvoorbeeld over de instellingen die je hebt gebruikt of de setup van het licht. Je kunt interactie zelf op gang helpen door vragen te stellen als ‘Welke setup heb ik gebruikt denk je?’ of ‘Wat vinden jullie van deze bewerking?’ Vergeet ook niet te reageren op de reacties die mensen plaatsen. Zij nemen de tijd om een reactie te plaatsen, het is wel zo netjes om dan ook een reactie terug te geven. Het kan voor je volgers moeilijk zijn om te reageren op alleen een foto. Dan krijg je snel reacties als ‘mooie foto’. Probeer wat meer context uit jezelf te geven. Bijvoorbeeld wat je lastig vond bij het maken van de foto of wat meer details over je lichtopstelling. Hiermee trigger je gemakkelijker mensen om iets inhoudelijks te zeggen op je verhaal en wellicht is het voor jezelf dan gemakkelijker om een vraag te stellen aan het einde van je post.

Vind een niche die bij je past Wat maakt jou onderscheidend van die andere duizenden fotografen die op ZOOM.NL SEPTEMBER 2018

→ Het account van @lvrielink staat vol met foto’s van honden. Zij zou andere hondenfotografen kunnen volgen voor inspiratie.

Instagram te vinden zijn? Heb je een bepaalde stijl? Fotografeer je een uniek onderwerp? Of ben je super goed in het bewerken van foto’s? Op Instagram zul je een bepaalde niche moeten vinden en jezelf daar op moeten focussen. Zo is het voor (potentiële) volgers duidelijk wat ze kunnen verwachten als ze jou gaan volgen.

Welke tags?

JE KUNT DE INTERACTIE ZELF OP GANG HELPEN DOOR VRAGEN TE STELLEN

Als je die niche eenmaal gevonden hebt, kun je met de gebruikelijke hashtags uit die sector jezelf meer in het vizier van potentiële volgers brengen. Vind je het moeilijk om de juiste tags te vinden? Spiek eens bij iemand die ongeveer hetzelfde fotografeert als jij. Vaak gebruiken zij al veel hashtags die voor jou relevant zijn. Een paar goede tags gevonden? Probeer dan hashtags te kiezen die populair zijn, maar niet té. Als je een hashtag intypt in de omschrijving van je foto dan komt erbij

77


PRAKTIJK

De fraaiste kleuren zonder nare kleurzwemen

Witbalans

de baas

Een kleurzweem kan een foto flink ontsieren. Met een goed ingestelde witbalans krijg je in elke situatie wel de juiste kleuren te zien. Of je wijkt er juist expres van af om een bepaalde creatieve sfeer neer te zetten. Het kan allebei in de camera of in de nabewerking. TEKST KEES KRICK

↓ Zijn huidtinten of de kleuren van producten essentieel, gebruik dan een witbalans- of kleurenreferentiekaart. ROY COUMANS (BOTAFRIKO) ISO 100 · F 8 · 1/1600 SEC · 95 MM

Je staat er vast niet elke dag bij stil, maar het is best wel bijzonder dat jouw ogen onder bijna alle lichtomstandigheden prima in staat zijn om de juiste kleuren te zien. Een rood T-shirt blijft rood, ongeacht of de zon schijnt, er een dik wolkendek hangt, alles onder een laag sneeuw is verdwenen of dat je lamplicht hebt ingeschakeld. Nu zal de precieze tint niet altijd en overal exact hetzelfde zijn, maar kleuren zien er in ieder geval behoorlijk natuurgetrouw uit. Een camera heeft hier veel meer moeite mee. Het toestel moet eerst zien te achterhalen welke lichtbron er is, waarna een correctie wordt toegepast om de juiste kleuren aan jou te tonen.

Kleuren herkennen Onze ogen doen het trouwens niet helemaal alleen. Het gebeurt in nauwe samenwerking met de hersenen. Net zo gebeurt het in een camera niet zozeer door de sensor, maar met behulp van software in de camera. Dat raden welke lichtbron er is en dus hoe kleuren er in werkelijkheid (voor ons althans) uitzien, lukt het beste bij goed daglicht en vooral als de zon lekker schijnt. Bij zware bewolking of op een plek

94

met diepe schaduwen wordt het al iets lastiger en kunnen kleuren er wat grauwer uitzien. Vooral bij kunstlicht hebben camera’s het moeilijk. Er bestaan veel verschillende soorten verlichting en deze lampen hebben vaak sterke kleurzwemen die lastig automatisch te herkennen en te corrigeren zijn. Het gaat wel altijd beter zodra er iets wits in beeld is, omdat dit een referentie is hoe alle overige kleuren gecorrigeerd moeten worden. Gelukkig kun jij de camera een handje helpen door zelf aan te geven welke lichtbron er is door de witbalans in te stellen. Daarmee krijg je al meteen zichtbaar betere resultaten. Daarnaast kun je het, zolang je in raw fotografeert, net zo makkelijk achteraf in een fotobewerker rechtzetten. Perfect, want dan hoef je je daar tijdens het fotograferen niet druk om te maken.

Voorinstelling De automatische witbalans werkt dus vooral goed bij zonlicht. In andere situaties kun je ’m beter zelf corrigeren. Zodra er wolken voor de zon schuiven bijvoorbeeld of als je ergens naar binnen gaat waar


↙ Op een bewolkte dag of in de schaduw onder een dicht bladerdak kun je vaak maar beter zelf de witbalans instellen. BEP VAN PELT (GENTIAAN) ISO 250 · F 5,6 · 1/2000 SEC · 105 MM

ZOOM.NL SEPTEMBER 2018

95


UITLEG

COLOFON

Zoom.nl zit boordevol informatie. Camera-instellingen, praktijktesten en veel meer. We geven hier een korte uitleg van hoe je deze informatie het best kunt lezen.

Exif HANS KLUPPEL (HANSKL) ISO 240 ∙ F 11 ∙ 1/40 SEC ∙ 16 MM

BEOORDELING ergonomie 15% functies 25% snelheid 15% beeldkwaliteit 30% prijs/kwaliteit 15%

(HANSKL)

Alle foto’s in Zoom.nl zijn gemaakt door onze lezers en geüpload naar hun eigen profiel op onze website. De naam tussen haakjes is de profielnaam. Vind je foto mooi? Check dan hanskl.zoom.nl, en je vindt meer foto’s van deze fotograaf.

score

8,2

16 MM

Reviews

Elk getest product krijgt van ons een cijfer van 1 tot 10, met halve cijfers op vijf verschillende punten. Deze punten tellen verschillend mee in het eindtotaal, dat zeggen de procenten. Iedere kwart van een bolletje betekent dus een half punt. Elk goed getest product ontvangt van ons een Zoom.nl keurmerk. Zilver: Tussen eindcijfer 6 en 7 Goud: Tussen eindcijfer 7 en 8 Diamant: boven eindcijfer 8

ZILVER

GOUD

DIAMANT

Compact

Systeem

DSLR

De brandpuntsafstand vermeld bij de foto is altijd het brandpunt behorend bij de camera. We rekenen het dus niet om naar fullframe. Wil je weten of er gebruik is gemaakt van een cropfactor, check dan de foto op onze website. Meer weten over cropfactor, lees www.zoom.nl/cropfactor.

HOOFDREDACTEUR Wouter Diemer (wouter@zoom.nl) REDACTIE Hans Kluppel (hans@zoom.nl) Maarten Jacobi (maarten@zoom.nl) telefoon: 023 - 543 0000 EINDREDACTIE Annet Maseland, Theske Slijkerman COVERFOTO Albert Dros, albertdros.zoom.nl MEDEWERKERS Marloes van Antwerpen, Marijn Heuts, Elke van der Honing, Jeroen Jazet, Kees Krick, Michiel Mulder, Marijn Ruhaak, Vaans Ruijten, Eline Sips, Julia de Vries, Carolien Zwerver VORMGEVING Jannemieke Duyzer, Bert Sluyter, Ilona Moerland, Aico Turba, Margo Witte MARKETING Marjolein Sturk, e-mail: msturk@reshift.nl ONLINE Hans Kluppel, e-mail: website@zoom.nl

Partner-content

Onze Partner-redactie levert redactionele diensten aan commerciële partners van Zoom.nl. Artikelen die door deze redactie geschreven zijn, herken je aan het lichtblauwe Partnerlabel. Meer informatie over de partnercontent vind je hier: www.zoom.nl/partner

ZOOM.NL OP YOUTUBE

ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Marcel Schaper, e-mail: marcel@zoom.nl, telefoon: 023 - 54 30 057 PRODUCTIE Marco Verhoog TECHNISCHE REALISATIE EN DISTRIBUTIE Senefelder Misset, Doetinchem (druk), Betapress (distributie Nederland), Belgie, Imapress (distributie België) UITGEVER Remco de Graaf KLANTENSERVICE Klantenservice Reshift Digital, Richard Holkade 8, 2033 PZ Haarlem tel: 023 – 536 4401 (op werkdagen tussen 10.00 en 14.00), e-mail: klantenservice@reshift.nl CONTACT Telefoon: 023 - 543 00 00, adres: Richard Holkade 8, 2033 PZ, Haarlem

Volg Zoom.nl ook op Youtube voor de beste fotografietips youtube.com/zoomnl

ABONNEMENT ZOOM.NL Een jaarabonnement (10 edities plus onbeperkt opslag op www.zoom.nl) Zoom. nl kost in Nederland € 66,-. Een los nummer kost € 6,95. Een dubbelnummer kost € 9,95. Voor verzending buiten Nederland worden extra kosten gerekend. Equrion Services B.V. verzorgt de financiële afhandeling voor Reshift Digital B.V. Na de eerste abonnementsperiode wordt het abonnement stilzwijgend voortgezet voor onbepaalde tijd en betaalt u de reguliere abonnementsprijs. Vanaf dat moment is het abonnement opzegbaar met inachtneming van een opzegtermijn van 3 maanden. U kunt de Klantenservice bereiken via klantenservice@reshift.nl of op werkdagen tussen 10 en 14 uur via +31 (0)23–5364401. VERHUIZING, BEZORGKLACHTEN EN VRAGEN Ga hiervoor naar www.mijnreshift.nl, de digitale klantenservice van Reshift Digital, de uitgever van Zoom.nl. Nadat u zich hebt geregistreerd, kunt u voortaan inloggen met uw email-adres en wachtwoord. PERSOONSGEGEVENS Wij nemen uw gegevens, zoals naam, adres en telefoonnummer op in een gegevensbestand. De verwerking van uw gegevens voeren wij uit conform de bepalingen in de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De gegevens worden gebruikt voor de uitvoering van afgesloten overeenkomsten, zoals de abonnementenadministratie en, indien u daar toestemming voor hebt gegeven, om u op de hoogte te houden van interessante informatie en/of aanbiedingen. U kunt uw persoonsgegevens opvragen om inzicht te krijgen in welke gegevens wij van u hebben, deze te corrigeren of, na beëindiging van de abonnee-overeenkomst, te laten verwijderen. Stuur hiertoe een kaartje aan Reshift Digital, afd. klantenservice, Richard Holkade 8, 2033 PZ Haarlem of een e-mail naar klantenservice@reshift.nl. Zoom.nl is een uitgave van DISCLAIMER Hoewel uiterste zorg is besteed aan Zoom.nl, aanvaardt de redactie noch de uitgever enige aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden in het blad, online of enig andere digitale versie van Zoom.nl. Alle in Zoom.nl genoemde prijzen zijn onder voorbehoud (van wijzigingen en typfouten). Auteursrechten: © 2018 by Reshift Digital, Haarlem. Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Zoom.nl 9 verschijnt op 21 september 2018 ISSN 1571-5582

114

ZOOM.NL SEPTEMBER 2018


Foto ' s Ro bert Ro ozenbeek

GRATIS

WORKSHOP portretfotografie ĂŠn bezoek Photokina Altijd al meer willen weten over portretfotografie? Dan is dit je kans! Zoom.nl gaat samen met Olympus naar de Photokina in Keulen, Duitsland. Tijdens een workshop portretfotografie, onder leiding van Robert Roozenbeek, leer je alle mogelijkheden van de Olympus OM-D E-M10 Mark III kennen en toepassen. Na de workshop ben je vrij om de Photokina te bezoeken of ga je verder aan de slag met de OM-D E-M10 Mark III.

Wie?

Wat?

Of je nu beginnend of professioneel fotograaf bent, de workshop is voor iedereen geschikt.

Workshop portretfotografie, inclusief entree Photokina en busreis naar Keulen!

Wanneer?

Waar?

Vrijdag 28 september 2018

Keulen, Duitsland

Waarom? Het vergroten van je kennis op gebied van portretfotografie, tips & tricks ontvangen, je maakt kennis met de Olympus OM-D E-M10 Mark III en meer!

GEEF JE NU OP! Dat kan via www.zoom.nl/portretfotografie Aanmelden mogelijk tot 28 augustus 2018 Powered by


Fotowedstrijd Djoser

Met oog voor Afrika Samen met reisorganisatie Djoser gaat Zoom.nl op zoek naar bijzondere reisfoto’s gemaakt in Afrika. Natuur, cultuur en interactie met de lokale bevolking! Doe mee met de fotowedstrijd van Djoser en maak kans op een reischeque van € 1500,Stuur ons je favoriete foto, die het continent door jouw ogen laat zien. De rijke natuur, een hartelijke

ontmoeting met de lokale bevolking of een beeld van de unieke cultuur. Op reis maak je van alles mee! En natuurlijk leg je dat vast op de gevoelige plaat. Foto’s zijn ten slotte de kostbaarste souvenirs.

Deel jouw favoriete foto en maak kans op een Djoserreischeque t.w.v. € 1500,–

Meedoen Voor deze fotowedstrijd geldt het thema ‘met oog voor Afrika’. We zijn op zoek naar jouw eigen blik op dit continent. Heb je nog geen account op Zoom.nl, registreer jezelf dan eerst gratis op www.zoom.nl/registreer. Stuur vervolgens je foto in. Deelnemen kan tot en met 20 september 2018. Zorg ervoor dat je de foto in de hoogst mogelijke resolutie bewaart. De redactie neemt contact met je op als je bij de genomineerden hoort.

Maak kans op e en reischeque t.w.v. € 1500,–

Zoom.nl 08 preview  

Zoom.nl 08 preview

Zoom.nl 08 preview  

Zoom.nl 08 preview