Page 1

12

JAARGANG 20

DECEMBER 2017

AL 19 JAAR HET MEEST PRAKTISCHE COMPUTERBLAD!

BRIEVEN BONNEN FOTO’S

12:05 PM

DIGITAAL SCAN

WEG MET PAPIER!

SCAN

WINDOWS 10: ANDERS EN VEILIGER AANMELDEN

BETER AANSLUITEN PC-POORTEN TOEGELICHT

SINTERKLAAS

IPHONE-KLOON

EEN SLIM VERLANGLIJSTJE ZO MAAK JE EEN TOPGEDICHT

ANDROID ALS CHECKLIST

DASHCAMS

FEESTJE BOUWEN? DE BESTE ONLINE HULPJES

EDITIE 12 • DECEMBER 2017 • € 4,95


REDACTIE Hoofdredactie: Dick van de Schraaf Eindredactie: Annemarie Korevaar, José Pauty, Eelko Rol, Emke Slijkerman en Theske Slijkerman MEDEWERKERS Toon van Daele, Maikel Dijkhuizen, Mark Gamble, Martin Gijzemijter, Jochem de Goede, Harry Hol, Evi Maquoi, Robbin Ooijevaar, Dirk Schoofs, Edmond Varwijk, Richard Veenstra VORMGEVING LEFT Graphic Design ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Jerry Moi-Thuk-Shung, Marcel Ott, Raymond Ullers. Telefoon: +31 (0)23-5430000 MARKETING Leontien Boere, Joep Preijde, Marjolein Sturk PRODUCTIE Marco Verhoog TECHNISCHE REALISATIE EN DISTRIBUTIE Senefelder Misset, Doetinchem (druk); Betapress (distributie Nederland); Imapress (distributie België) EDITORIAL DIRECTOR Remco de Graaf CONTACT KLANTENSERVICE Telefoon: +31 (0)23-5364401 Adres: Richard Holkade 8, 2033 PZ, Haarlem CONTACT REDACTIE E-mail redactie: redactie@tipsentrucs.nl Adres: Richard Holkade 8, 2033 PZ, Haarlem ABONNEMENT TIPS & TRUCS Een jaarabonnement (12 edities print én digitaal) Tips & Trucs kost € 51,- in Nederland. Een digitaal jaarabonnement kost € 41,-. Een los nummer kost € 4,95. Een dubbelnummer kost € 5,95. Voor verzending buiten Nederland worden extra kosten gerekend. Equrion Services B.V. verzorgt de financiële afhandeling voor Reshift Digital B.V. Na de eerste abonnementsperiode wordt het abonnement stilzwijgend voortgezet voor onbepaalde tijd. Vanaf dat moment is het abonnement opzegbaar met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand. Uw opzegging ontvangen wij bij voorkeur telefonisch. U kunt de Klantenservice op werkdagen tussen 10 en 14 uur bereiken via +31 (0)23-5364401.

Papierloos Ik heb er een heel stel in de kast staan: ordners waarin keurig gerangschikt allerlei belangrijke documenten zijn opgeborgen. De meeste heb ik al minstens twee jaar niet meer ingekeken. Niet omdat ik er een hekel aan heb ofzo, maar domweg omdat het vooral gaat om informatie die ik zelden tot nooit nodig hebt. Belastingaangiften, aankoopbewijzen, dat soort zaken. Zo af en toe maak ik een uurtje vrij om een nieuwe lading op te bergen, maar één van mijn goede voornemens voor 2018 is om daar mee te stoppen. Digitaal, dat gaat het worden. Voor een belangrijk deel werk ik op dit moment al zo. Als ik een document belangrijk genoeg vind om te bewaren, pak ik mijn smartphone, start ik de app CamScanner en maak ik een opname. De app snijdt de opname desgewenst zelf bij en ook kan ik meerdere bladzijden achter elkaar scannen, waarna die als één bestand worden opgeslagen. Enige probleem: ik vergeet nog weleens om de scan op te slaan in de cloud, zodat ik er overal bij kan. CamScanner kan dat automatisch doen, maar om alleen daarvoor nou 5 dollar per maand uit te geven … Hoe dan ook, in deze Tips & Trucs laten we zien hoe ook jij eenvoudig papierloos kunt worden. Veel lees- en doe-plezier!

VERHUIZING, BEZORGKLACHTEN EN VRAGEN

Dick van de Schraaf

Ga hiervoor naar www.mijnreshift.nl, de digitale klantenservice van Reshift Digital, de uitgever van Tips & Trucs. Nadat u zich hebt geregistreerd, kunt u voortaan inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord.

Hoofdredacteur dvdschraaf@reshift.nl

PERSOONSGEGEVENS Wij nemen uw gegevens, zoals naam, adres en telefoonnummer op in een gegevensbestand. De verwerking van uw gegevens is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens in Den Haag onder nummer 1276551 door Reshift Digital, de verantwoordelijke voor uw gegevens. U kunt uw eigen gegevens opvragen en verzoeken ze te corrigeren of te verwijderen. Stuur hiertoe een kaartje aan Klantenservice Reshift Digital, Richard Holkade 8, 2033 PZ Haarlem.

Tipniveaus! Niveau 1: erg eenvoudig Bijzonder eenvoudige tips waarbij geen enkele ervaring of computerkennis is vereist.

Wanneer u boven een artikel het Partner-logo ziet staan, is dit artikel niet gemaakt door de redactie van Tips & Trucs, maar door de Partnerredactie van uitgeverij Reshift. Dit is een redactieteam dat apart van de reguliere redacties opereert. Zowel de onderwerpkeuze als de inhoud van artikelen met dit logo komen tot stand in overleg met commerciële partners. Reshift vindt het belangrijk dat deze artikelen duidelijk herkenbaar voor u zijn. Inderdaad, vandaar het Partner-logo.

DISCLAIMER Hoewel uiterste zorg is besteed aan Tips & Trucs, aanvaardt de redactie noch de uitgever enige aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden in het blad, online of enig andere digitale versie van Tips & Trucs. Alle in Tips & Trucs genoemde prijzen zijn onder voorbehoud (van wijzigingen en typfouten). Auteursrechten: © 2017 by Reshift Digital, Haarlem. Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Niveau 2: gemakkelijk en snel Eenvoudige tips die iedere computergebruiker kan uitvoeren, ongeacht het kennisniveau.

Niveau 3: meer dan standaardhandelingen Tips die ‘iets verder gaan’ en waarbij dieper in de materie wordt gedoken.

Niveau 4: moeilijk maar begrijpelijk Tips waarin geavanceerde software-opties worden behandeld.

Niveau 5: voor de expert Tips voor wie het maximale uit de pc wil halen en niet terugdeinst voor complexe handelingen.

12 | 2017

3


Inhoud Weg met papier!

16 Inloggen bij Windows Het bijhouden van alle bonnetjes en brieven die binnenkomen is een hele klus. Vaak eindigt het allemaal op een grote stapel of in een schoenendoos. Om nog maar te zwijgen over al die foto’s die nog ergens liggen te verstoffen. Wij gaan je helpen om orde in de chaos aan te brengen.

Pagina 8

Android als iPhone-kloon Wil je dat je Android visueel op een iPhone gaat lijken? Dat kan met een paar simpele aanpassingen. De basis vormt Nova Launcher, maar we bekijken ook apps als iNoty en Lock Screen.

De feestdagen komen er weer aan – tijd voor lijstjes met wensen. Online samenstellen is niet alleen makkelijk, maar ook heel handig. Voor gulle gevers ...

30 Sint heeft uren lopen denken … Geen ster in het schrijven van gedichten? Onze tips helpen de rijmstress te verlichten!

56 Pc-aansluitingen Van hdmi en displayport tot usb-c en eSata: leer al je computerpoorten kennen, zodat je voortaan randapparatuur altijd correct aansluit

Zelf 3D-ontwerpen maken? Met Paint 3D heb je alles: van het juiste gereedschap tot een objectenbibliotheek.

123: Snel resultaat in 3 stappen

Tijd voor een feestje Of je nu een mega-nieuwjaarsparty wilt geven of een intiem kerstsamenzijn met vrienden op de agenda hebt staan: een feestje organiseren blijft een hoop werk. Gelukkig zijn er heel wat online tools die je hierbij goed kunnen helpen. Wij lichten een aantal van die tools voor je uit.

Pagina 62

12 | 2017

26 Online verlanglijstjes maken

68 Aan de slag met Paint 3D

Pagina 36

4

Wist je dat Windows 10 allerlei opties heeft om het inloggen naar eigen wens aan te passen?

23 41 53 61 66 67 74

Locatie delen via Google Dropbox-beveiligingscheck Facebook Marketplace Digitale accounts opzeggen Kerstvideo’s maken Kerstkaarten: online maken, offline sturen Schermafbeeldingen maken met Snip

3

Voorwoord/colofon

6

Lezerspost

34 Word abonnee! 42 Freeware 48 Checklist: Dashcams


Wil jij GRATIS de nieuwste tech-producten en -diensten testen, zoals digitale camera’s, tablets, routers en software? Maak een account aan op www.techpanel.nl en test mee! Met een GRATIS account op TechPanel.nl kun je onder andere: • zien welke product- of software-testen eraan komen; • je aanmelden voor deze TechPanels; • reviews over producten lezen van andere testers; • reageren op de TechPanels; • deelnemen aan onderzoeken; • je eigen profiel beheren; • deelnemen aan winacties.

AANMELDEN KAN VIA: WWW.TECHPANEL.NL/REGISTREREN TechPanel is een samenwerking van:


LEZERSPOST ONDER REDACTIE VAN MARK GAMBLE

Lezerspost Vragen en opmerkingen van lezers De afgelopen maand ontvingen we weer veel vragen. We kunnen de vragen helaas niet allemaal persoonlijk beantwoorden. De interessantste vragen selecteerden we en hebben we voorgelegd aan onze experts. Heb je zelf een vraag? Stuur hem naar redactie@tipsentrucs.nl. Vraag 01: Geen detailweergave Als ik de zoekfunctie in Windows gebruik, wordt het resultaat altijd als Inhoud weergegeven, terwijl ik dat als detailweergave wil hebben. Zolang je in hetzelfde scherm blijft gaat het goed, maar zodra je een andere schijf gebruikt, wordt het resultaat weer als inhoudweergave getoond. Ik moet dit telkens naar Details zetten via het menu Beeld in Windows Verkenner. Ik heb het wel via opties geprobeerd aan te passen, maar de opties Op mappen toepassen en Mappen herstellen zijn grijs. Willem Flisijn

Mail ons! Heb je een vraag of een opmerking? Mail hem naar redactie@tipsentrucs.nl. Voor vragen of opmerkingen over je abonnement of de bezorging van Tips & Trucs kun je contact opnemen met onze klantenservice (023-5364401). Iedere maand ontvangen we een mailbox vol vragen. Graag zouden we ze allemaal persoonlijk beantwoorden, maar we moeten noodgedwongen kiezen. Neem ook eens een kijkje op de uitgebreide website van ons zusterblad Computer!Totaal (www.computertotaal.nl). Daar kun je ook vragen stellen.

6

12 | 2017

01 Dit is inderdaad een hardnekkig probleem dat zich alleen lijkt voor te doen in Windows 10. Je zou denken dat meerdere mensen hier tegenaan lopen en dat Microsoft dit probleem zou oplossen in een nieuwere versie van Windows 10, maar op de redactie hebben we gezien dat deze fout zelfs in de Fall Creators Update van Windows 10 zit. Er is echter wel een manier om zoekopdrachten voortaan in Details weer te geven in plaats van op Inhoud. Dat moet via een register-instelling. In het Windows-register worden diverse instellingen van het besturingssysteem bijgehouden, waaronder de manier waarop Verkenner mappen weergeeft. Op www.tiny.cc/w10weergave vonden we de goede oplossing. Je kunt daar een zipbestand downloaden (fix_generic_search_results_view_w10.zip), waarin een registerbestand zit met de juiste instellingen. Download het bestand, pak het zipbestand vervolgens uit, en dubbelklik op het Register-bestand fix_generic_search_ results_view_w10.reg om dit in het Windows-register te importeren. Daarbij worden dan de volgende sleutels in het Windows-register aangemaakt: - [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\ Local Settings\Software\Microsoft\Windows\Shell\ BagMRU] - [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\Shell\Bags] - [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\ Classes\Local Settings\Software\Microsoft\ Windows\Shell\Bags\AllFolders\Shell\ {7fde1a1e-8b31-49a5-93b8-6be14cfa4943}] - “LogicalViewMode”=dword:00000001 - “Mode”=dword:00000004

Vraag 01 Er zit een verschil tussen de Detail-weergave en de Inhoudsweergave wanneer je zoekt in Windows Verkenner.


LEZERSPOST

Wij hebben deze register-hack op meerdere computers getest en het werkt: de weergave bleef iedere keer op de detailweergave staan. Toch blijft het wel vreemd dat Microsoft deze fout niet netjes oplost.

Vraag 02: Asci-verstoorder Ik heb de indruk dat het aanbevolen Ghostpress, besproken in Tips & Trucs 9 op pagina 64, de asci-code van het toetsenbord verstoort. Zodra Ghostpress aan staat, werken de symbolen boven de cijfertoetsen niet meer. Het gaat om het rijtje ~!@#$%^&*() dat verbonden is met de toetsen 1234567890. Stefan de Koning

Vraag 02 In de nieuwste versie van Ghostpress zijn meerdere bugs opgelost, waaronder het genoemde probleem met de symbolen op de cijfertoetsen.

02 Dat kan kloppen, want in een eerdere versie van Ghostpress waren wat problemen met de verschillende taalinstellingen van toetsenborden. In een nieuwere versie van Ghostpress – ten tijde van schrijven is dat versie 1.3 Build 422 – zijn die problemen opgelost. Je kunt eenvoudig checken welke versie je hebt door in Ghostpress naar het menu Over te gaan. Linksbovenin vind je dan het versienummer. Heb je een oudere versie van Ghostpress, dan kun je die eenvoudig updaten naar de laatste versie via de link Zoek naar update.

schermen zijn gedetecteerd. Ik kan het bureaublad wel uitbreiden naar beeldscherm 1, maar niet naar beeldscherm 2. Het bureaublad wordt wel weergegeven op beeldscherm 2, maar ik kan er met mijn cursor niet naa toe. Kan ik dit wijzigen door middel van de instellingen in Windows 10? Of loop ik tegen de beperkingen van mijn videokaart aan? Rob 03 Waarschijnlijk zijn de monitoren ‘virtueel’ omgedraaid in Windows 10 zelf. De hdmi-monitor en de vga-monitor staan dan respectievelijk links en rechts op je bureau, maar Windows 10 denkt juist dat ze andersom staan. Dat verklaart namelijk ook waarom de muis vanaf het eerste (linker) beeldscherm niet naar het tweede scherm wil als je deze helemaal naar rechts versleept. Als je de muis helemaal naar links versleept, zul je echter zien dat deze dan plots alsnog op de rechtermonitor verschijnt. Wat je dus moet doen, is bij de beeldscherminstellingen in Windows 10 de monitoren omdraaien. Open de beeldscherminstellingen door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en uit het menu te kiezen voor Beeldscherminstellingen. Als de tweede vga-monitor aan de linkerkant wordt weergegeven in de preview, dan versleep je ’m met je muis eenvoudig naar de rechterkant. Controleer verder ook welk beeldscherm als hoofscherm is ingesteld. Die krijgt in Windows 10 standaard altijd nummer 1, en in jouw geval is dat het scherm van de laptop zelf. Hoe je dat controleert? Selecteer de monitor die je als hoofscherm wilt instellen en zet vervolgens een vinkje bij Dit beeldscherm instellen als hoofdbeeldscherm. Op die manier kun je ook een ander scherm als hoofdscherm instellen, terwijl de schermnummers zoals aangegeven door Windows 10 zelf niet worden gewijzigd.

Vraag 03 Als je meerdere monitoren gebruikt, weet Windows 10 niet hoe ze fysiek op je bureau zijn geplaatst. Je moet de plek van de schermen dan virtueel aanpassen zodat het overeenkomt met de werkelijke situatie.

Vraag 03: Monitor-perikelen Ik probeer twee externe beeldschermen aan te sluiten op mijn HP ProBook 4545s-laptop. Beeldscherm 1 heb ik aangesloten met een hdmi-kabel. Beeldscherm 2 heb ik aangesloten met een vgakabel. Mijn laptopscherm is het hoofdscherm. Alle

12 | 2017

7


DIGITALISEREN DOOR: JOCHEM DE GOEDE

Weg met al dat papier! Bonnetjes, brieven en foto’s digitaliseren Het bijhouden van alle bonnetjes en brieven die binnenkomen is een heel karwei. Vaak eindigt het allemaal op een grote stapel. Om nog maar te zwijgen over al die foto’s die diep weggestopt op zolder liggen. Tijd voor de najaarsschoonmaak: weg met dat papier! We gaan je helpen om orde in de chaos aan te brengen.

Tip 01: Wat te digitaliseren? Voordat we beginnen, bepaal je wat je precies wilt gaan digitaliseren. Een goede beginstap is bijvoorbeeld het opslaan van bonnetjes en facturen: die wil je een paar jaar bewaren zodat je nog garantie op de artikelen hebt, maar het fysiek bewaren daarvan gedurende een aantal jaar kan lastig zijn: je raakt ze gemakkelijk kwijt. Ook zou je je brieven kunnen digitaliseren. Belangrijke brieven en papieren moeten bewaard worden, maar alles bewaren op een grote stapel is nu ook niet geweldig. En als je die papieren scant, kun je de teksten ook een stuk eenvoudiger doorzoeken. En wil je ook nog je foto’s digitaliseren? Als je veel oude foto’s hebt in fotoboeken, dan kan het leuk zijn om deze digitaal te hebben, zodat je ze met anderen kunt delen en er nieuwe fotoboeken van kunt samenstellen. Hetzelfde geldt voor negatieven, daar gaan we ook mee aan de slag. Het digitaliseren van foto’s zal het meeste werk zijn. Als je bepaald hebt wát je wilt digitaliseren, pluis dan eerst de stapels uit: sorteer de boel en gooi onbelangrijke papieren meteen weg.

Wat gaan we doen?

We gaan je helpen om allerlei papieren te digitaliseren: brieven, bonnetjes en foto’s. Na het digitaliseren helpen we je ook met het veilig opslaan én zorgen we ervoor dat je alles eenvoudig kunt terugvinden.

8

12 | 2017

Tip 01 Denk eerst na over wat je precies wilt digitaliseren.


DIGITALISEREN

DIGITALISEREN Tip 02: Bonnetjes

Tip 02 Voor zulke bonnetjes geldt dat geen slecht idee is om toch het origineel te bewaren.

Je bonnetjes scan je het eenvoudigst met je smartphone. Op die manier kun je direct na je aankoop de bon scannen, zodat je het niet vergeet en zodat die dus wel permanent is opgeslagen. Er zijn erg veel apps om bonnetjes te scannen: Dropbox, Office Lens, Evernote, Adobe, de Notities-app van Apple en meer. Je kunt natuurlijk ook gewoon een foto maken van de bon, maar het voordeel van zo’n scan-app (zie tip 5) is dat deze de bon uitsnijdt en net even iets beter weergeeft. Ook wordt de bon dan opgeslagen als pdf, wat geschikter is voor documenten dan bijvoorbeeld jpg of png. Een belangrijk vraagstuk bij bonnetjes is of het nog nodig is om het origineel te bewaren. Helaas, dat is niet altijd even duidelijk. Je hebt grote kans dat de winkel niet moeilijk doet, maar dat zou de winkel wel kúnnen doen. Dat is voornamelijk het geval bij bonnetjes zonder uniek volgnummer, want dan is het onmogelijk om te bepalen of je het daar gekocht hebt of niet. Bonnetjes met wel zo’n uniek volgnummer hoef je in principe niet op papier te bewaren. Vraag het voor de zekerheid na bij de winkel!

je er nog geen en ben je op zoek naar een scanner, dan kun je eens kijken naar bijvoorbeeld de Fujitsu ScanSnap. Die werkt snel en is klein en draagbaar, zodat je hem overal neer kunt zetten. Veel moderne scanners hebben integratie met cloudopslagdiensten, zodat je zonder kabel direct naar de cloud kunt scannen. Op je pc synchroniseer je dan je bestanden en kun je er verder mee aan de slag.

Tip 03 Met bijvoorbeeld zo’n handzame ScanSnap kun je overal snel scannen, want deze heeft een accu.

Tip 04: Foto’s Voor foto’s geldt dat de kwaliteit van de digitale versie een stuk belangrijker is. Je kunt foto’s scannen met je smartphone, bijvoorbeeld met de app Google FotoScan, zie tip 5. Echter de kwaliteit en flexibiliteit van de instellingen is vaak beter bij een echte scanner. Wil je negatieven digitaliseren, dan zijn daarvoor speciale scanners. Je kunt ook kijken naar een app als FilmLab (www.filmlabapp.com). Die app belooft negatieven om te kunnen zetten in mooie foto’s, maar op het moment van schrijven is er nog geen openbare testversie beschikbaar.

Tip 04 Met Google FotoScan kun je foto’s digitaliseren.

Je bonnetjes digitaliseer je het makkelijkst met je smartphone Tip 03: Brieven Het digitaliseren van brieven gaat het beste met een scanner, omdat je met een smartphone al snel problemen krijgt met de leesbaarheid. Met een scanner kost het wel meer werk, maar het grote voordeel is dat bij veel scanners ocr-software aanwezig is om teksten te herkennen, zie tip 6. Heb je een all-in-one of losse scanner, dan gebruik je die natuurlijk. Heb

Tip 05: Apps We gaan eerst aan de slag met de smartphone. Om bonnetjes te digitaliseren, kun je de app Office Lens op je smartphone gebruiken. Die vind je via de app-store van Android en iOS. Open na het instal-

12 | 2017

9


DIGITALISEREN

Tip 06 Het resultaat van FreeOCR is niet altijd even goed.

Tip 05 Met Office Lens maak je zo een digitale ‘scan’ met je smartphone van een bon of brief.

leren de app om ermee aan de slag te gaan en tik op Toegang toestaan om de app toegang tot je foto’s te geven. Geef de app ook toegang tot de camera. Daarna is het een kwestie van het type document kiezen: voor bonnetjes is de beste optie Document . Zorg dat het bonnetje goed in beeld is en druk op de rode knop om een foto te maken. Daarna kun je de bon bijsnijden. Tik op Gereed als je klaar bent en kies waar je het document wilt opslaan. Dit kan lokaal of in de Microsoft-cloud (OneDrive of OneNote). Om foto’s te digitaliseren via een app, kun je Google FotoScan gebruiken (www.google.com/photos/scan). Die is voor Android en iOS beschikbaar. Om aan de slag te gaan met de app, houd je simpelweg de foto’s voor de camera en druk je op de scanknop in de app. FotoScan zal automatisch de foto’s roteren, bijsnijden en de kleuren proberen te optimaliseren. Je hoeft alleen een digitale foto te maken van de analoge foto en de rest gebeurt vanzelf. Je kunt de foto opslaan in je favoriete cloudopslag.

Tip 06: Scannen Wil je betere kwaliteit of bijvoorbeeld brieven snel digitaliseren, dan kun je beter een scanner gebruiken. Met name voor brieven is ocr handig, software die bij

10

12 | 2017

Ocr-software kan de teksten uit je gescande brieven herkennen een aantal scanners standaard wordt meegeleverd. Ocr staat voor optical character recognition, oftewel optische karakterherkenning. Daarmee wordt een afbeelding omgezet naar tekst. Een gratis programma dat dit kan is FreeOCR voor Windows. Helaas is die wel voor het laatst bijgewerkt in 2015. Je downloadt FreeOCR vanaf www.paperfile.net. Installeer en open het programma. Klik bovenaan op Open PDF om een pdf te openen of klik op Open om een afbeelding te openen (bijvoorbeeld als je je brief als jpg-bestand hebt laten opslaan). Klik rechts bij OCR Language op nld en klik dan op de OCR-knop om de afbeelding om te zetten in tekst. Het resultaat kan per document sterk verschillen. Als het resultaat goed genoeg is, kun je dat bijvoorbeeld apart opslaan als txt-bestand naast de scan. Voor optimale resultaten: zorg ervoor dat je in zo hoog mogelijke resolutie scant (zie tip 7), maar let wel op dat er dan erg veel opslagruimte kan worden gebruikt.

Tip 07: NAPS2 Alle scanner-fabrikanten leveren software mee om te scannen. Vind je die niet fijn of mis je er functies


DIGITALISEREN

Tip 07 Het hoofdscherm van NAPS2 is erg eenvoudig en overzichtelijk.

in, dan kun je eens kijken naar NAPS2. Die heeft ook ocr ingebouwd. Je downloadt NAPS2 vanaf https:// sourceforge.net/projects/naps2. Open het bestand en rond de installatieprocedure af door de wizard te volgen (de standaardinstellingen zijn prima). Start het programma daarna via het startmenu. Om te scannen, klik je op de scanknop. Vul een naam in voor de scanner bij Schermnaam en klik op Apparaat kiezen. Kies je apparaat uit de lijst en klik op OK . Kies bij Paginaformaat voor A4 en voor Resolutie kies je de hoevelheid dpi (zie tip 8). Klik op OK . Daarna wordt er gescand. Je kunt er dan nog een pagina onder leggen en weer op Scan drukken. De pagina verschijnt in het overzichtsvenster. Als je klikt op Pdf, voeg je alle gescande documenten samen tot één pdf-document. Je kunt op een gescand document dubbelklikken om het te bewerken, bijvoorbeeld om het te draaien of bij te snijden. Om in NAPS2 ocr toe te passen, klik je op OCR . Klik dan bij Dutch in de lijst op het selectievakje en klik op Downloaden. Vink na het downloaden de optie PDFs doorzoekbaar maken middels OCR en klik op OK . Zorg ook dat OCR Taal op Dutch staat. Als je daarna de documenten als pdf opslaat en in Adobe op Ctrl+F drukt en zoekt op een term, wordt die gevonden als ocr is geslaagd.

Tip 08: Dpi

Tip 08 De dpi be-

Digitale notities

paalt de kwaliteit van de gescande bestanden.

Iets wat we nog altijd op papier doen, is het maken van notities. Je lijkt er niet aan te ontkomen. Steeds meer laptops hebben aanraakschermen en met een digitale pen kun je dan eenvoudig notities maken in je favoriete app, zoals OneNote of Evernote. Het zal wel even wennen zijn, met zo’n digitale pen schrijven. Voor de beste resultaten – indien je in de markt bent voor een nieuwe laptop – kies je een laptop met ondersteuning voor Windows Ink, die is speciaal geschikt voor het gebruik van een digitale pen. Kun je nu echt niet zonder je papier, dan kun je ook eens kijken naar een livescribe-notitieboek van bijvoorbeeld Moleskine. Je zou aan de buitenkant ervan niet zeggen dat het iets digitaals is: het is gewoon analoog papier met een pen. Toch kun je op het papier je aantekeningen maken en daarna met een druk op de knop die overzetten naar je tablet of smartphone. Daar kun je je notities gewoon als tekst bewerken en aanpassingen maken. Helaas kost de Moleskine Smart Writing Set wel rond de 230 euro. Smart Writing Set: https://nl.moleskine.com/ smart-writing-set/p0202

Met de Moleskine Smart Writing Set kun je notities op papier omzetten naar een digitale variant.

De resolutie van scans wordt getoond in dpi: dots per inch. Dit bepaalt de resolutie en daarmee de kwaliteit van je afbeelding. Hoe hoger de dpi, hoe hoger de kwaliteit, maar ook hoe langer het duurt voordat de scanner klaar is en hoe meer opslagruimte de scan kost. Dus: te hoog en je zit lang te wachten én je opslagruimte is zo op, te laag en je gescande document is een blokkenfestijn. Over het algemeen is het zo dat voor brieven en facturen een dpi van 300 een goede balans is tussen kwaliteit en snelheid. Voor foto’s wil je al snel gaan voor iets als 600 dpi of hoger. Voor negatieven of echt kleine foto’s die je groter wilt kunnen tonen, neem je simpelweg de maximum-dpi van je scanner.

12 | 2017

11


DIGITALISEREN

Tip 10 Bij het opslaan van je scan kun je vaak kiezen uit meerdere bestandsformaten.

Tip 09 Denk vooraf na over hoe je je bestanden naam wilt geven.

OPSLAAN Tip 09: Naamgeving Nadat de bon of de brief gescand is, wil je deze natuurlijk niet zomaar in een map gooien en nooit meer terug kunnen vinden. Je moet je bestanden goed ordenen op je pc of laptop. Synchroniseer je je bestanden met je favoriete clouddienst, dan kun je ze ook vanaf je smartphone toevoegen en bekijken. Let wel op de beveiliging van de clouddienst, gebruik in elk geval een sterk wachtwoord en schakel tweefactorauthenticatie in. Een logische mappenstructuur is afhankelijk van wat jij prettig vindt. Voor brieven is bijvoorbeeld de structuur jaar / maand (en eventueel / dag), dus dan krijg je binnen de map 2017 alle maanden. Tip: geef die maanden een nummer zodat ze op volgorde verschijnen in je mappenstructuur, en voeg eventueel ook weer het jaartal toe, handig om het overzicht te bewaren. Heb je erg veel bestanden, dan krijg je binnen de map 01 januari weer alle dagen. Daarna is het een kwestie van het bestand hernoemen en in een logische mappenstructuur plaatsen. Dat hernoemen is ook iets waar je aandacht aan moet besteden: geef je bestanden een consistente naam. Als je meerdere naamtypen door elkaar gebruikt, wordt het snel moeilijk om je bestanden terug te vinden. Denk hier vooraf over na: het achteraf

12

12 | 2017

wijzigen is veel werk. Een standaardnaamgeving kan zijn bedrijf_onderwerp.pdf voor brieven, of aankoopdatum_modelnr_type-apparaat.pdf voor bonnen.

Welk bestandsindeling het beste is, hangt af van je eisen en mogelijkheden Tip 10: Bestandstype Je kunt in scansoftware kiezen voor verschillende bestandstypen bij het opslaan van je bestanden. Welke bestandsindeling het beste is, hangt af van je eisen en mogelijkheden. Als je heel veel opslagruimte hebt, dan kun je kiezen voor tiff voor je foto’s. Daarmee blijft de kwaliteit behouden, want tiff past geen compressie toe. Voor brieven is er maar één geschikte indeling: pdf. Het fijne aan pdf is dat een document meerdere pagina’s kan bevatten en dat het formaat ondersteuning biedt aan ocr om de bestanden gemakkelijk te kunnen doorzoeken. Voor bonnetjes kun je pdf gebruiken, of iets als jpg of png. Let wel op dat jpg veel compressie toepast, waardoor de kwaliteit slecht kan zijn. Test dus altijd even of je bestanden nog leesbaar zijn.


DIGITALISEREN

Tip 11: Archiveren

Tip 11 De M-Disc is gemaakt om bestanden voor lange termijn op te kunnen slaan.

Om je bestanden te archiveren en lang te bewaren, kun je ze het best op meerdere plekken opslaan zodat je een back-up hebt. Onze ervaring leert dat het handig is om afgeronde jaren of kwartalen op te slaan door ze op een dvd’tje te branden of ze op een externe harde schijf te zetten, die je alleen aansluit op de computer wanneer je de bestanden nodig hebt. Een kopie op een nas is natuurlijk ook altijd een goede oplossing. Realiseer je trouwens wel dat een dvd niet eeuwig meegaat en dat ook een externe harde schijf kan stuk gaan. Wil je er echt voor zorgen dat je data goed bewaard blijven, dan kun je eens kijken naar M-Discs. Dat is een speciale dvd-achtige schijf die ontworpen is om duizend jaar mee te gaan. Je hebt er wel een speciale brander voor nodig, maar eenmaal gebrand kun je een M-Disc in elke dvd-lezer gebruiken. Maar we kunnen ons voorstellen dat je dit een beetje teveel van het goede vindt. Je kunt er ook voor kiezen om je bestanden in de cloud op te slaan, we raden je dan wel aan om dit beveiligd te doen!

Tip 12: Back-ups

Tip 12 Als je digitaal gaat met al je papieren, regel dan goed je back-ups.

INZIEN & BEHEER Tip 13: Verkenner-plug-ins Het beheren van je documenten doe je waarschijnlijk met Windows Verkenner. Helaas is die niet zo krachtig, maar met wat extra software kun je wel al wat meer. Met bijvoorbeeld de tool Folder Ico kun je in Verkenner mappen in kleuren en categorieĂŤn indelen voor een beter overzicht. Deze plug-in kost helaas wel wat: 10 dollar (ca. 8,85 euro) per computer. Met het tooltje Clover krijgt Verkenner Chromeachtige tabbladen. Handig is ook Seer. Op macOS kun je als je een bestand selecteert en de spatiebalk indrukt snel er een voorbeeld van inzien. Met Seer komt die functionaliteit ook naar Verkenner. Op die manier kun je een stuk sneller door al je bestanden bladeren. Het voorbeeldvenster van Windows

Tip 13 Met Folder Ico kun je mappen categoriseren en kleuren geven.

Als je al je documenten scant en digitaal opslaat, wil je wel zekerheid dat de documenten goed zijn opgeslagen. Het is belangrijk om back-ups te maken. Dat kan op verschillende manieren. De eenvoudigste manier is om de ingebouwde back-upfunctie van Windows te gebruiken. Daarvoor ga je naar de app Instellingen in Windows 10 en dan naar Bijwerken en beveiliging / Back-up. Klik op Een station toevoegen en kies een (externe) schijf uit de lijst. Klik dan op Meer opties. Zorg dat bij Back-up maken van deze mappen de map met je documenten er tussenstaat. Is dat niet het geval, voeg deze dan zelf toe met de knop Een map toevoegen. Klik eventueel op Nu back-up maken om direct een back-up te maken.

12 | 2017

13


DIGITALISEREN

Verkenner werkt namelijk niet geweldig en neemt altijd veel ruimte in. Folder Ico: www.folderico.com Clover: http://en.ejie.me Seer: www.1218.io/seer.html

Tip 14: XYPlorer

Tip 14 Met XYPlorer kun je veel beter je digitale papieren beheren.

Helaas heeft Verkenner maar zeer beperkte mogelijkheden om effectief je je brieven en bonnetjes te beheren. Naast plug-ins zoals in de vorige tip kun je ook kijken naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld XYPlorer. Met dat programma heb je de mogelijkheid om bestanden in een kleurcategorie te plaatsen en om alle bestanden te labelen (Windows Verkenner kan alleen bepaalde bestandsformaten labelen). Je kunt ook virtuele collecties maken, zoekresultaten opslaan en het kan je helpen met herhalende taken. Dit programma kost 40 dollar, dat is ca. 34 euro. Een andere mogelijkheid is Directory Opus 12, daarmee kun je ook labelen en categoriseren op kleur. Directory Opus heeft een gratis versie beschikbaar met beperkte functionaliteiten. XYPlorer: www.xyplorer.com Directory Opus 12: www.gpsoft.com.au

melding dat het document geconverteerd wordt en dat de resultaten kunnen verschillen: vooral met veel plaatjes in de brief of bon zal het resultaat tegenvallen. Klik op OK en wacht even totdat het converteren is voltooid. Daarna zie je het resultaat. Idealiter sla je zowel de het docx-bestand als pdf-bestand op, zodat je altijd nog het origineel hebt.

Gescande pdf-documenten kun je openen met moderne versies van Word, waarna Word vanzelf automatisch ocr toepast en er meteen een gescand document van maakt. De kwaliteit van het resultaat verschilt per document. Wij gebruiken Word 2016 met de updates van juli 2017. Open Word en klik op Andere documenten openen onderaan. Klik op Bladeren en blader nu naar het pdf-document dat je wilt omzetten naar een Word-bestand en klik op Openen. Er verschijnt een

14

12 | 2017

standen omzetten naar een tekstdocument.

Tip 16: Documenten beheren Als je het echt serieus aan wilt pakken met het digitaliseren van je bonnen en vooral brieven, dan kun je eens kijken naar een documentmanagementsysteem (DMS). Daarmee kun je je documenten op een systematische manier opslaan, er notities aan hangen en ze eenvoudig terugvinden en sorteren. Een gratis en goed DMS is Mayan EDMS. Om dat te starten, heb je wel een server met Docker nodig. Docker is op een aantal nas’en beschikbaar, maar ook te installeren op Windows of macOS. Hoe je dit aan de praat krijgt lees je de workshop van onze zustertitel Computer!Totaal via www.tiny.cc/mayanedms.

Tip 15: Pdf en Word

Tip 15 In Word kun je je pdf-be-

Tip 16 Mayan EDMS is een complete oplossing om je digitale papieren te beheren.


Antivirus


AANMELDEN DOOR: EDMOND VARWIJK

Windows-aanmeldscherm Aanpassen van de aanmeldingsopties Windows 10 Aanmelden op de computer is iets dat we vrijwel elke dag doen. Toch is het aanmeldscherm niet direct het mooiste of meest informatieve onderdeel van Windows. Telkens je gebruikersnaam en wachtwoord moeten intypen doe je ook alleen maar omdat het ‘moet’. Windows 10 biedt meer dan elke voorgaande versie van Windows opties om het inloggen naar eigen wens aan te passen.

Tip 01: Aanmelden graag Om het gebruik van de computer zo eenvoudig mogelijk te houden, was het lang geleden niet eens nodig met een gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op Windows. Maar die tijd is voorbij. Microsoft wil Windows persoonlijker maken en daarvoor is het nodig dat Windows weet wie er is ingelogd. Daarom is sinds enkele Windows-versies inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord de standaard. Inloggen bestaat bij Windows 10 uit twee delen: er is het Vergrendelingsscherm en Aanmeldingsscherm. De eerste is het scherm dat Windows toont als er niemand is ingelogd of de computer is vergrendeld. Het Aanmeldingsscherm is het scherm dat daarna komt, dat is het scherm waar je de gebruikersnaam en het wachtwoord intoetst. Beide schermen zijn nauw met elkaar verbonden en worden ook wel het aanmeldof inlogscherm genoemd.

Wat gaan we doen?

Tip 02: Aanmeldingsopties We gaan de opties voor het inloggen en het aanmeldscherm van Windows bekijken, aanpassen en uiteindelijk de hele inlogroutine verbeteren. Wat is er mogelijk en hoe regel je dat?

16

12 | 2017

Windows 10 kent, afhankelijk van de versie én de hardware, verschillende opties om de manier van inloggen en het uiterlijk van het aanmeldscherm aan te passen aan de eigen voorkeur. Neem je een

Tip 01 Aanmelden met gebruikersnaam en wachtwoord is sinds enkele Windows-versies standaard.


AANMELDEN

Tip 02 Start je met een nieuwe computer of een nieuw account, dan kun je in Windows 10 direct al belangrijke instellingen voor de manier van inloggen wijzigen.

nieuwe computer in gebruik of log je voor de eerste keer in met een nieuw gebruikersaccount, dan stelt de nieuwste versie van Windows 10 je ook een aantal vragen hierover. Je kunt bijvoorbeeld direct kiezen om voortaan in te loggen met een pincode of met biometrische gegevens in plaats van een wachtwoord. Inloggen met een pincode is zelfs de nieuwe standaardmethode, om die te configureren volstaat het op Volgende te klikken en daarna de pincode te kiezen. Je kunt naderhand ook altijd de manier

van aanmelden nog wijzigen. Je vindt de optie Aanmeldingsopties in het nieuwe instellingenvenster via Start / Instellingen / Accounts.

Tip 03: Foto Het eerste onderdeel in het scherm Accounts is Uw info. Hier vind je eigenlijk alleen de optie om de persoonlijke informatie op het aanmeldscherm te verfraaien met een foto. Klik op Camera als je met een webcam een foto wilt maken, klik op Afbeelding zoeken als je een foto of afbeelding wilt gebruiken die al op de computer staat. Selecteer de afbeelding en klik op Afbeelding kiezen. De afbeelding die je gebruikt hoeft geen foto van jezelf te zijn, maar dat maakt het gebruik van de computer met meerdere accounts wel gemakkelijker.

Toegangscontrole Tip 03 Met een

Gebruikersnaam en wachtwoord zijn de eerste stap in de toegangscontrole.

Gebruiksnaam en wachtwoord zijn de eerste stap in het proces dat toegangscontrole heet. Met de gebruikersnaam identificeer je jezelf: je zegt wie je bent. De computer kijkt in zijn lijst met gebruikers of je daar wel op staat. Zo niet, dan krijg je geen toegang en stopt hier het proces. Sta je wel op de lijst, dan moet je nog bewijzen dat jij ook echt de persoon bent die je zegt te zijn. Dat heet authenticatie. Het meest gebruikte bewijs is het wachtwoord, maar het kan ook een vingerafdruk zijn of een pasje dat je hebt, of een combinatie daarvan. Klopt het bewijs, dan is de authenticatie klaar en mag je naar binnen. Wat je daarna kunt doen op de computer, hangt af van jouw rol en rechten. Dat valt binnen de volgende stap van het proces van de toegangscontrole: de autorisatie.

foto personaliseer je de login.

Windows 10 biedt meer opties dan ooit om het aanmelden te verbeteren Tip 04: Wachtwoordopties De opties voor de manier van aanmelden vind je door aan de linkerkant op Aanmeldingsopties te klikken. De bovenste optie is inloggen met gezichtsherkenning via Windows Hello. Deze optie zal op veel computers niet beschikbaar zijn. Wel aanwezig is de optie om een pincode in te stellen. Volgens Microsoft is een pincode veiliger dan een wachtwoord omdat het per apparaat wordt ingesteld. Je wachtwoord gebruik je – als je met een Microsoftaccount inlogt – immers op elk apparaat. Wil je voortaan inloggen met een pincode, klik dan op Toevoegen onder het kopje Pincode. Voer nu

12 | 2017

17


AANMELDEN

klik op OK . Klik vervolgens op Afbeelding kiezen en selecteer een afbeelding. Klik op Openen en bevestig dat dit de goede afbeelding is via Deze afbeelding gebruiken. Daarna moet je drie keer een patroon op de afbeelding trekken met de muis, of met je vingers wanneer er een aanraakgevoelig scherm op de computer zit. Herhaal daarna het patroon tot de installatie van het afbeeldingswachtwoord is gelukt. Bevestig via Voltooien. Je kunt het nieuwe wachtwoord weer testen door je af te melden bij Windows en opnieuw in te loggen.

Tip 04 Met een pincode wordt het inloggen gemakkelijker ĂŠn veiliger.

eerst het huidige wachtwoord in en klik dan op Aanmelden. Typ dan twee keer de code in die je voortaan wilt gebruiken om op deze pc in te loggen. De pincode moet minimaal vier cijfers lang zijn en nog geen bepaald patroon hebben, meer cijfers en variatie is beter. Bevestig met OK . Om dit te testen, klik je op Start , daarna op de foto van je account en op Afmelden. Open het aanmeldscherm en zie dat waar eerst Wachtwoord stond, nu Pincode staat. Typ de pincode en druk op Enter om in te loggen.

Tip 05: Afbeelding

Inloggen met een pincode is volgens Microsoft veiliger dan inloggen met een wachtwoord Tip 06: Wel of geen e-mail Wanneer je inlogt op Windows met een Microsoft-ID, laat Windows 10 behalve de naam van het account ook aanvullende informatie zien. Heel veel is

Hallo Windows

Tip 05 Met het afbeeldingswachtwoord log je in door een vast patroon te tekenen op een foto of afbeelding.

18

Nog een andere vervanging van het wachtwoord is het afbeeldingswachtwoord. Eigenlijk gaat het erom dat je met de muis een vast patroon trekt over een bepaalde afbeelding. De afbeelding en het patroon kun je zelf kiezen. Klik onder Afbeeldingswachtwoord op Toevoegen. Typ eerst het gewone wachtwoord en

12 | 2017

Bij de aanmeldingsopties kom je herhaaldelijk de term Windows Hello tegen. Het is de verzamelnaam voor alle nieuwe functies in Windows 10 rondom het inloggen. Inloggen met een pincode is een onderdeel van Windows Hello, maar ook inloggen met een afbeeldingswachtwoord, met een vingerafdruk en via gezichtsherkenning. Windows Hello maakt inloggen makkelijker, maar helaas zijn de mogelijkheden volledig afhankelijk van de hardware. Zo werkt het afbeeldingswachtwoord het best bij een aanraakscherm en is voor inloggen met een vingerafdruk een bijbehorende vingerafdrukscanner nodig. En voor het inloggen via gezichtsherkenning voldoet maar een heel beperkt aantal webcams en camera’s, die je bovendien eigenlijk alleen in de duurdere notebooks en tablets aantreft. Met de Logitech Brio-webcam, die je via usb op elke computer kunt aansluiten, is inloggen via gezichtsherkenning wel mogelijk. Maar met een prijs vanaf 175 euro is deze 4k-ultra-hdwebcam helaas niet goedkoop.

De Logitech Brio-webcam maakt inloggen via gezichtsherkenning mogelijk op elke computer met Windows 10.


AANMELDEN

Tip 07 Om in te loggen zijn nu wachtwoord ĂŠn gebruikersnaam nodig.

Tip 06 Bepaal zelf of jouw mailadres ook bij de accountgegevens op het inlogscherm te zien is.

dat nog niet, maar bijvoorbeeld het bijbehorende e-mailadres kan worden weergegeven. Dat kan handig zijn of gewoon leuk, maar het betekent ook dat iedereen die jouw computer ziet wanneer je even bent uitgelogd, jouw mailadres kan lezen. Wil je dat niet, schakel dan in het scherm Aanmeldingsopties de onderste optie genaamd Accountdetails weergeven op het aanmeldingsscherm uit. Vind je de weergave geen probleem of juist wel handig, maar zie je geen extra informatie bij de accountnaam op het aanmeldscherm, zet deze optie dan juist aan.

Druk dan op Enter. Blader nu naar HKEY_LOCAL_ MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Policies\System. Dubbelklik op de sleutel dontdisplaylastusername en verander de waarde in 1 . Klik op OK om de sleutel te sluiten en de waarde op te slaan. Klik met de rechtermuisknop in het rechterdeel van het venster en kies Nieuw / DWORD (32-bits) waarde. Noem die waarde DontDisplayLockedUserID en geef die als waarde 3. Sluit de register-editor en meld je af van

Tip 07 Via het register kun je de login-gegevens van het login-scherm verwijderen.

Tip 07: Namen verbergen (1) Om het aanmelden te vergemakkelijken, is na het opstarten van de pc direct te zien welke personen al eens eerder ingelogd zijn geweest op die computer. Dat hoeft niet heel erg te zijn, maar het maakt de beveiliging wel minder sterk. Anders dan Windows 10 Pro, biedt Windows 10 Home geen standaardmogelijkheid die inlognamen te verwijderen of te verbergen. Weghalen kan wel, maar dat moet via het Windows Register. Klik op Start en typ regedit .

12 | 2017

19


AANMELDEN

Windows. Open het aanmeldscherm en je ziet dat alle gebruikersnamen van eerdere sessies zijn verdwenen. Om in te loggen heb je nu én de accountnaam én het wachtwoord nodig.

Tip 08: Namen verbergen (2)

Tip 08 Via de Group Policy Editor kun je de login van Windows 10 Pro en Enterprise aanpassen.

Staat niet de Home-versie, maar de Pro- of zelfs de Enterprise-versie van Windows 10 op jouw pc, ook dan kun je in veel gevallen de laatste aanmeldgegevens verbergen. De makkelijkste manier om dit te doen, is met de Group Policy Editor. Klik op Start en typ gpedit.msc en druk dan op Enter. Blader aan de linkerkant met dubbelkliks naar Computerconfiguratie / Windows-Instellingen / Beveiligingsinstellingen / Lokaal Beleid / Beveiligingsopties en dubbelklik dan in het rechterdeel van het venster op Interactief aanmelden: Gebruikersgegevens weergeven wanneer de sessie vergrendeld is. Selecteer in het keuzemenu Geen gebruikersgegevens weergeven en bevestig met OK . Open dan Interactieve aanmelding: gebruikersnaam laatste aanmelding

niet weergeven en kies hier voor Ingeschakeld . Bevestig met OK en sluit de Editor voor lokaal groepsbeleid (zoals de Group Policy Editor in het Nederlands heet) af. Meld je af en opnieuw aan bij Windows en je zult zien dat ook bij Windows 10 Pro en Enterprise, de aanmeldgegevens van eerdere sessies nu verborgen zijn.

Tip 09: Spotlight Behalve veel extra aanmeldingsopties biedt Windows 10 ook mogelijkheden om het aanmeldscherm mooier te maken. Een belangrijke rol daarbij speelt de functie Spotlight. Dit is een Microsoft-dienst die elke dag een nieuwe foto op het aanmeldscherm plaatst. Het is echt fantastisch als je van mooie foto’s van overal ter wereld houdt. Om Spotlight in te schakelen, ga je naar Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen / Vergrendelingsscherm en selecteer je bij Achtergrond de optie Windows-spotlight . In het voorbeeldvenster zie je meteen een weergave van de huidige foto van Spotlight op het vergrendelingsscherm. Als je deze Spotlight-foto’s ook op het aanmeldscherm wilt weergeven, dat is het scherm waar je het wachtwoord intypt, kies dan voor Aan bij de optie Achtergrondafbeelding van vergrendelingsscherm weergeven op het aanmeldingsscherm. Om het effect van Spotlight te zien, is weer even uitloggen voldoende.

Voorzichtig met het register Het register is een essentieel onderdeel van Windows. Veel van de instellingen die bepalen hoe het systeem werkt en welke hardware wordt ondersteund, zijn hierin vastgelegd. Een fout of wijziging kan dan ook grote gevolgen hebben. De wijziging in tip 7 is zo uitgeschreven dat deze eigenlijk niet mis kan gaan, toch is het aan te bevelen voordat je het register aanpast, een back-up te maken van de gegevens op de pc. Bevalt de wijziging niet, open dan opnieuw de register-editor, zoek de twee sleutels op en zet beide waarden op 0.

20

12 | 2017

Tip 10: Informatie tonen Behalve een mooie foto kun je ook extra informatie laten weergeven, afkomstig uit jouw

Tip 09 Spotlight tovert dagelijks een prachtige foto op het login-scherm van Windows 10.


AANMELDEN

eigen online leven. Bij de instellingen voor het Vergrendelingsscherm kun je van één specifieke app gedetailleerde informatie op het vergrendelingsscherm laten zien en daarnaast van nog enkele apps wat beperktere informatie. Microsoft noemt dit de App waarvan u de gedetailleerde status wilt weergeven en de Apps waarvan u de snelle status wilt weergeven. Bij de eerste kun je kiezen uit het Weer, Berichten, Agenda , Mail en Xbox . Hier is maar één keuze mogelijk. Bij de apps voor de snelle, beperktere informatie, kun je meerdere apps kiezen. Door op een plusteken te klikken, kun je een app selecteren of toevoegen. De informatie uit de app komt dan in het vergrendelingsscherm te staan, links onder de datum en tijd. Je ziet nu bijvoorbeeld de actuele weerssituatie en het aantal ongelezen e-mails.

Tip 11: Eigen foto’s Ben je niet gecharmeerd van de Spotlight-foto’s, maar heb je liever eigen foto’s, dan kun je ook die gebruiken. Selecteer dan bij Achtergrond niet Spotlight , maar Afbeelding of Diavoorstelling. Selecteer daarna de foto of de map met foto’s die

Tip 10 Windows kan extra informatie over de status van bepaalde apps weergeven op het vergrendelingsscherm.

Spotlight is fantastisch als je van mooie foto’s overal ter wereld houdt je wilt gebruiken. Als je voor een diavoorstelling hebt gekozen, kies je het aantal minuten waarna een nieuwe foto wordt getoond en de manier van weergeven op het scherm. Heb je meer dan één monitor aan de computer gekoppeld, kies dan bij de Gewenste weergave voor de weergave Over meerdere schermen. De foto’s worden dan prachtig over de beeldschermen uitgespreid. Wil je de eigen foto’s zien op alle computers

12 | 2017

21


AANMELDEN

Tip 11 Liever meer persoonlijke foto’s, kies dan voor een afbeelding of diavoorstelling als achtergrond.

en apparaten die je gebruikt, maak dan een map op OneDrive waar je die foto’s in zet en synchroniseer die map tussen alle apparaten. Nieuwe foto’s hoef je dan maar op één computer aan die map toe te voegen om ze op alle computers te zien. Zo maak je je eigen versie van Spotlight.

nu de oorspronkelijke omgeving voor het instellen van gebruikersaccounts. Boven in het scherm staat de optie ingeschakeld dat gebruikers een gebruikersnaam en wachtwoord moeten opgeven om de computer te kunnen gebruiken. Schakel die optie uit door het vinkje weg te halen en op OK te klikken. Typ nu twee keer het wachtwoord van de gebruiker in en bevestig met opnieuw OK . Wanneer je nu Windows 10 opnieuw opstart, zul je automatisch worden ingelogd en meteen het bureaublad te zien krijgen.

Tip 13: Opties synchroniseren

Geen zin in een wachtwoord? Automatisch inloggen kan ook in Windows 10 Tip 12: Automatisch inloggen Tip 12 Ben je al die wachtwoorden zat? Ook in Windows 10 kun je nog automatisch inloggen.

22

Wil je helemaal niet aanmelden en wachtwoorden intypen, dan kun je nog steeds ook zonder een gebruikersnaam en wachtwoord Windows 10 gebruiken. Hiervoor moet wel iets aangepast worden. Klik op Start , typ netplwiz en druk op Enter. Je ziet

12 | 2017

Wanneer je een Microsoft-ID gebruikt als gebruikersnaam, dan kun je een aantal van de aanmeldingsinstellingen van Windows synchroniseren tussen alle Windows-apparaten die je gebruikt. Selecteer je op een apparaat dat je de achtergrond van het aanmeldscherm automatisch wilt laten wisselen, dan gebeurt dat voortaan ook op de andere apparaten. Zo houd je de ervaring meer consistent én hoef je niet op alle apparaten dezelfde instellingen te maken. Je regelt dit via Start / Instellingen / Accounts / Uw instellingen synchroniseren . Zet de optie Instellingen synchroniseren aan en zet ook minimaal de opties Thema , Wachtwoorden en Andere Windowsinstellingen aan.

Tip 13 Voorkom dubbel werk en synchroniseer de instellingen tussen de verschillende computers die je gebruikt.


SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: KEES KRICK

Locatie delen via Google Laat familie en vrienden weten waar je uithangt Google Maps is bijzonder handig om de

vrienden en familieleden uithangen.

Hoe schakel je het in? Om jouw locatie te delen start je de app Google Maps en kies je in het menu (de drie liggende streepjes) de optie Locatie delen. Tik op Aan de slag en geef aan hoeveel uur jouw locatie gedeeld mag worden. Vind je het omslachtig om een tijdslimiet op te geven? Kies in dat geval de optie Totdat je dit uitschakelt, zodat je het delen handmatig moet stoppen.

Althans, als jij en zij dit toestaan.

Stap 2: Vrienden kiezen

omgeving te verkennen of te navigeren. Sinds kort kun je zelfs jouw locatie met anderen delen. Ook is te zien waar jouw

Stap 1: Tijdsduur instellen Kies in het menu voor Locatie delen om aan de slag te gaan.

Een groot voordeel van een smartphone is dat je precies kunt bepalen waar je bent en je eigenlijk nooit meer verdwaalt. Nou ja, verdwalen kan natuurlijk altijd, maar een app als Google Maps brengt je zo weer op het goede spoor. Sinds kort kun je jouw locatie delen met anderen en kun je ook zien waar jouw vrienden uithangen. Misschien schrikt het idee je in eerste instantie af, want waarom zou je dat doen? Nou, soms ontdek je achteraf dat je bij elkaar in de buurt was zonder dat je het wist. Of je hebt met iemand afgesproken maar bent vertraagd. Als je jouw locatie deelt, hoef je niet steeds te appen waar je bent en staat een kop koffie of koel biertje op je te wachten zodra je binnenstapt. Of misschien heb je jonge kinderen en vind je het prettig om te weten waar ze uithangen. Zolang je verstandig gebruik maakt van locatiedeling, kun je er enorm veel plezier van hebben.

Tik vervolgens op Mensen selecteren en kies ĂŠĂŠn of meerdere personen uit de lijst met contactpersonen die je te zien krijgt. Je mag ook zelf e-mailadressen intikken. Klaar? Tik onder in het scherm op Delen. Alleen als een e-mailadres gekoppeld is aan een Google-account, kunnen anderen jou vanaf nu realtime volgen via de app Google Maps. Ze krijgen hier een melding van via zowel Google Maps als Gmail. Naar andere e-mailadressen wordt een link verstuurd. Hiermee kunnen anderen jou via Google Maps in een browser volgen.

Stap 3: Stoppen met delen Kies je opnieuw Locatie delen in het menu, dan zie je onder andere boven in het scherm met welke mensen jij je locatie deelt en welke mensen hun locatie met jou delen. Tik op het pictogram van een vriend. Vervolgens kun je onderin met een schakelaar het delen weer stoppen, of juist starten. Op die manier is het dus ook eenvoudig om elkaar wederzijds te gaan volgen. Wil je extra mensen aan de lijst toevoegen? Tik dan rechtsbovenin op het blauwe mannetje met het plusteken.

Niveau stappenplan Van beginner tot expert. Hiernaast kun je de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert

12 | 2017

23


Denon HEOS

Draadloos muziekparadijs Winnaar HEOS by Denon-set bekend

Meer dan vijfduizend deelnemers dongen afgelopen zomer mee naar een felbegeerde HEOS by Denon-set. Guido van Westerlaak werd de gelukkige winnaar. Uit de karrenvracht aan aanmeldingen blijkt wel hoe populair multiroom momenteel is. Waarom zou je eigenlijk voor zo’n audiosysteem kiezen? Ieder gezinslid heeft vanuit een mobiele app toegang tot het multiroomsysteem en bedient muziek in meerdere kamers.

een smartphone installeert, heeft inspraak in de muziekkeuze. Kortom, een leuke manier om elkaar goede nummers te laten horen! Een voordeel is dat ieder persoon zich met een eigen Spotify-, Deezer- of Tidal-account bij de app kan aanmelden. Zo heeft iedereen toegang tot zijn of haar favoriete afspeellijsten. Een multiroom-systeem:

iedere ruimte een eigen (draadloze) speaker.

M

ultiroom is hot! Stap een willekeurige hifiwinkel binnen en je komt gegarandeerd allerlei draadloze speakers tegen. Doordat deze actieve luidsprekers in verbinding staan met een mobiele app kun je de muziek eenvoudig in meerdere kamers reguleren. Dat brengt talloze mogelijkheden met zich mee! Bovendien heeft het gebruik ook nog een hoge ‘funfactor’ en genieten meerdere gezinsleden optimaal van muziek. Nog niet (helemaal) overtuigd? We zetten vijf redenen op een rij waarom multiroom ook voor jou de moeite waard is.

1. Gezellig samenzijn Veel muziekliefhebbers luisteren hoofdzakelijk individueel naar hun favoriete liedjes, via een hoofdtelefoon of oordopjes. Begrijpelijk, want dankzij de smartphone in combinatie met een muziekabonnement heb je favoriete afspeellijsten altijd bij de hand. Maar muziek is natuurlijk ook zeer geschikt om mensen met elkaar te verenigen. Multiroom voorziet bij uitstek in deze behoefte. Zo’n audiosysteem zorgt namelijk voor extra gezelligheid in huis, aangezien meerdere gezinsleden er samen van kunnen genieten. Elk gezinslid dat de HEOS-app op

2. Stille genieter Zonder je jezelf weleens af, bijvoorbeeld om wat werk af te maken? Neem gewoon de draadloze multiroom-speaker mee naar de studeerkamer en geniet van de liedjes die andere gezinsleden selecteren. Zo ben je er toch nog een beetje bij! En wanneer zij nummers kiezen die jij wat minder vindt, neem je de regie eenvoudig over. Je regelt dat door de luidspreker via je draadloze netwerk met de HEOS-app op je smartphone De HEOS 5 is groot van stuk, maar dankzij het geïntegreerde handvat zet je hem evengoed overal neer.


Dankzij wifi-ondersteuning ben je niet langer gebonden aan hinderlijke kabels.

Winnaar Guido met zijn vrouw en zoon.

aan te sturen of optioneel via een bluetoothverbinding. Multiroom-speakers verplaats je probleemloos naar iedere gewenste ruimte. Zo hebben sommige grote speakers een geïntegreerd handvat aan de achterzijde. Gunstig, want vanwege de omvangrijke klankkast geniet je op iedere plek in huis van een stevige sound. Daarnaast kun je ook voor een multiroomspeaker met compacte afmetingen en een laag gewicht kiezen. Handig voor het geval je regelmatig wisselt tussen kamers op verschillende verdiepingen. Je tilt jezelf dan tenminste geen breuk. Wie graag uren in de badkamer spendeert, kiest het beste voor een vochtbestendige luidspreker. Een voorbeeld hiervan is de HEOS 1.

HEOS Amp of HEOS Link te koppelen. Een compleet nieuwe audioset aanschaffen is dus niet nodig. Een fijne gedachte, want het zou zonde zijn om krachtpatsers van topmerken als NAD, Bowers & Wilkins, KEF en Focal links te laten liggen. Fysieke uitbreiding van een multiroomsysteem is dus op ieder moment mogelijk. De mobiele app mag natuurlijk niet achterblijven. Van belang is dat deze applicatie alle gangbare muziekdiensten ondersteunt, zelfs als er nieuwe aanbieders bijkomen. Momenteel is ondersteuning voor Spotify, Deezer, Tidal, Napster, Juke en SoundCloud een absolute must. Veel luisterplezier!

3. Weg met die kabels! Het optuigen van een traditioneel meerkanaalsaudiosysteem is een heel gedoe. Dergelijke speakers zijn namelijk altijd via kabels verbonden met een receiver. Vooral bij de achterste surround-luidsprekers is dat in veel woonkamers een heikel punt. Geen zin om meters kabel achter een plint of onder een vloer weg te werken? Multiroom-speakers hebben een wifi-antenne, zodat je ze eenvoudig verbindt met het draadloze thuisnetwerk. Vanaf internet haalt het multiroomsysteem zo zelfstandig Spotify-streams op. Ook eigen nummers die op een nas, laptop of pc staan opgeslagen, stream je eenvoudig over het draadloze netwerk. Daarnaast hebben veel multiroom-speakers een bluetooth-adapter ingebouwd. Met een smartphone of tablet speel je op die manier rechtstreeks je favoriete muziek af. Wist je dat sommige multiroom-producten ook geschikt zijn voor draadloos surround-geluid? Ideaal voor filmfanaten! De HEOS AVR-receiver en HEOS BAR-soundbar sturen bijvoorbeeld met

gemak draadloze HEOS-speakers aan. Je voegt daar eventueel ook nog een draadloze subwoofer aan toe voor extra baspower.

4. Gelikt design Een goed geluid is belangrijk, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Een stijlvol design is dan ook voor veel luisteraars een belangrijke eis. Logisch: de draadloze multiroom-speakers kom je in veel ruimtes tegen en niemand zit te wachten op lelijke objecten. Bij de duurdere multiroom-speakers besteden fabrikanten vaak extra aandacht aan het design. Zo bestaat de bovenzijde van de HEOS 7 uit geborsteld aluminium, waardoor de behuizing een luxe uitstraling heeft. De meeste audiomerken zorgen er doorgaans voor dat producten binnen dezelfde multiroom-serie ook op visueel vlak goed bij elkaar passen. De kleurstelling en eventuele led-verlichting komen dan ook meestal overeen. Daarnaast komen bepaalde accenten in de behuizing van alle producten terug. Zowel de speakers als de overige HEOS-apparatuur hebben bijvoorbeeld een ietwat gebogen ontwerp.

5. Altijd uitbreidbaar Een enorm pluspunt van multiroom is dat je later nog draadloze luidsprekers kunt toevoegen. Handig voor het geval je gaat verhuizen of je (klein)kind op den duur ook een eigen speaker op de slaapkamer wenst. Wie denkt dat bestaande luidsprekers of ‘ouderwetse’ stereosystemen geen enkele functie meer hebben, heeft het mis. Met de juiste componenten maak je ook klassieke luidsprekers of audiosystemen lid van het HEOS-netwerk, bijvoorbeeld door de

Vanuit de app heb je rechtstreeks toegang tot de populairste muziekdiensten van dit moment.

Meer Denon Heos? Check www.computertotaal.nl/heos


DIGITALE WENSEN DOOR: RICHARD VEENSTRA

Online verlanglijstjes Voor verjaardagen, huwelijken of feestdagen Je verjaardagscadeau, een kerstcadeau of een geschenk voor je huwelijk. Allemaal redenen om een verlanglijstje te maken zodat vrienden weten wat ze je moeten schenken. Maar anno 2017 doen we dat natuurlijk niet meer op papier. In dit artikel lees je de beste online oplossingen.

Tip 01: Waarom online? Een ouderwets verlanglijstje op papier heeft natuurlijk zijn charme, maar de zoektocht naar een “rode Magimix, die met die vijf accessoires� kan wel voor wat frustratie bij de koper zorgen. Beter is een digitaal verlanglijstje waaraan je meteen een koppeling naar een webwinkel, een type en modelnummer van een apparaat of een isbn-nummer van een boek kunt toevoegen. Gelukkig zijn er tientallen online verlanglijst-diensten. Bijna elke grote webwinkel heeft een verlanglijst-functie, maar er zijn ook diensten die databases van verschillende winkels in hun systeem hebben. De meest bekende lijstjes-diensten zijn niet Nederlands, maar gelukkig zijn er wel een aantal diensten die zich specifiek op de Nederlandse winkels focussen.

Tip 01 Papier is verleden tijd, we maken tegenwoordig online verlanglijstjes.

Wat gaan we doen?

Handig: in een digitaal verlanglijstje kun je meteen een koppeling naar een webwinkel opnemen In dit artikel lees je waarom een online verlanglijstje handig is en met welke diensten je dit het slimst kunt maken. We kijken onder andere naar bol.com, Mijn Verlanglijst en Lijstje.nl.

26

12 | 2017

Tip 02: Bol.com Bol.com is een van de bestbezochte online winkels in Nederland en uiteraard kun je op de website zelf


DIGITALE WENSEN

Tip 02 Bij bol. com kun je verschillende lijstjes aanmaken.

een verlanglijstje aanmaken. Ga daarvoor naar www. bol.com, maak een account aan of log in met je bol. com-accountgegevens. Kies een product uit het assortiment dat je wilt toevoegen aan je verlanglijstje en klik naast de gele knop op de witte knop met de tekst Op verlanglijstje. Standaard wordt het product aan je algemene verlanglijst toegevoegd, maar je kunt in het pop-upscherm ook op Zet op nieuw lijstje klikken als je een onderwerpspecifiek lijstje (bijvoorbeeld kerst of sinterklaas) wilt aanmaken. Klik op Maak lijstje en het nieuwe verlanglijstje wordt gecreĂŤerd. Als je het verlanglijstje wilt bekijken, klik je op bekijk verlanglijstje vanuit dit menu of kies je voor het hartje in de rechterbovenhoek van de site. Bovenaan je verlanglijstje kun je een boodschap toevoegen als je op Notitie toevoegen klikt. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bepaalde extra wensen hebt of laat je weten voor welke gelegenheid het verlanglijstje is. Het belangrijkste is natuurlijk dat je je lijstje met anderen kunt delen. Klik op Deel lijstje en geef de e-mailadressen op onder E-mail adres(sen) van de ontvanger(s). Het is handig om een vinkje voor Stuur een kopie naar mijzelf te zetten en een duidelijke titel onder Onderwerp van de e-mail te schrijven. Onder Bericht schrijf je een korte toelichting, zodat de ontvangers weten waar het over gaat.

kun je later niet meer veranderen. Wil je meerdere lijstjes maken, dan klik je op het tandwiel en kies je + Nieuw verlanglijstje. Om een artikel aan je verlanglijstje toe te voegen, klik je op Artikel toevoegen. Selecteer Catalogus en een database met meer dan vijftien miljoen artikelen wordt geopend. De dienst zegt dat allerlei webwinkels ondersteund

Tip 03 Zodra je zelf een artikel toevoegt, vindt de site automatisch afbeeldingen hiervan.

Lootjes trekken Met Mijn Verlanglijst en Lijstje.nl kun je ook digitaal lootjes trekken. Bij Mijn Verlanglijst klik je op Lootjes en geef je de e-mailadressen aan van de deelnemers. Geef minstens drie deelnemers op en via de site kun je zien van wie je een lootje hebt getrokken en wat zijn of haar wensen zijn. Je kunt bovendien regels aangeven zodat familieleden elkaar niet kunnen trekken.

Met Mijn Verlanglijst kun je ook lootjes trekken.

Tip 03: Mijn verlanglijst Een van de Nederlandse opties om een verlanglijst te maken, is Mijn Verlanglijst. Ga naar www. mijnverlanglijst.eu en klik bovenin op Registreren. Log in met je Facebook-account of geef een emailadres op. Achter Gebruikersnaam geef je je unieke gebruikersnaam op; mensen kunnen je verlanglijst nu inzien als ze naar www.verlanglijst. eu/<gebruikersnaam> gaan. Je gebruikersnaam

12 | 2017

27


DIGITALE WENSEN

worden, maar elke koppeling leidt naar de website van bol.com. Je kunt echter onderaan klikken op zelf toevoegen aan je verlanglijstje. Geef het webadres op en de naam van het artikel. De site doet nu zelf een suggestie voor een afbeelding. Geef een prijs aan, klik op Opslaan en het artikel staat in de lijst.

Iemand die nu de koppeling opent, kan een artikel afstrepen van het lijstje. Jij wordt hier natuurlijk niet van op de hoogte gebracht, maar andere gasten weten dat het artikel al door iemand anders is gekocht. De site biedt trouwens ook de mogelijkheid om lootjes te trekken (zie kader Lootjes trekken).

Lijstje delen? Zorg dan voor een duidelijke onderwerpregel én stuur een kopietje naar jezelf Tip 04: Lijstje.nl

Tip 04 Lijstje. nl kan artikelen van verschillende webwinkels toevoegen.

28

Lijstje.nl is een andere goede optie. Klik op Maak een lijstje en vul je gegevens in om je te registreren. Om je lijstje voor een speciale gelegenheid te maken, klik je achter Verlanglijstje voor op Zomaar en verander je dit in iets anders. Klik op Cadeau toevoegen en geef een beschrijving op. Je kunt eventueel een koppeling naar de webwinkel toevoegen. Zodra je een artikel intypt, geeft de site overigens suggesties van webwinkels. Zo’n suggestie kun je toevoegen door op Toevoegen + te klikken. Als je lijstje af is, klik je op Instellingen en selecteer je achter Zichtbaarheid bijvoorbeeld iedereen, als ze mijn persoonlijke vraag kunnen beantwoorden. Eronder geef je de vraag en het antwoord aan. Slim, want een persoonlijke vraag is voor vrienden en familie beter te onthouden dan een wachtwoord.

12 | 2017

Tip 05: Amazon

Tip 05 Met Amazon maak je zelfs

Amazon is in het buitenland enorm groot, maar in Nederland heeft de winkel nog niet zo’n ruim aanbod. Jammer, want de dienst heeft een geweldige verlanglijstjes-optie. Gelukkig kun je sommige producten gewoon vanaf de Engelse of Duitse Amazon-website bestellen. Je moet daarvoor wel naar www.amazon. co.uk of www.amazon.de gaan. Bij het bestelproces geef je een Nederlands adres aan. De Engelse site is natuurlijk wel alleen in het Engels, de Duitse site in het Duits. Aangenomen dat je je op de Engelse site bevindt, klik je op Your Lists. Rechtsboven selecteer je Create a List . Kies Wish List als je een verlanglijstje wilt maken. Eronder geef je een naam op en onder Privacy kies je of je lijstje openbaar of privé moet zijn. Klik op Create List . Amazon geeft direct suggesties, maar je kunt vanaf een productpagina ook simpelweg op Add to List klikken. Amazon heeft ook speciale ‘wish lists’ voor bijvoorbeeld een huwelijk. Ga weer naar Your Lists en klik op Wedding List . Klik op Get Started onder Create a List . Hier kun je nu allerlei gegevens over je bruiloft opgeven. Als je wilt dat je partner de lijst ook mag beheren, zet je een vinkje voor I would like my partner to be able to edit this list . Zorg dat het vinkje voor Yes, let Amazon.co.uk share my Wedding List ... uitstaat (omwille van je privacy). Handig is dat je een ontvangstadres vóór de huwelijksdatum en een ontvangstadres voor ná het huwelijk kunt aangeven. Aan het einde klik je op Shared zodat mensen met de juiste koppeling jouw lijst kunnen inzien.

speciale huwelijksverlanglijstjes.


DIGITALE WENSEN

Tip 06 Met DreamList creëer je een wensenlijst waarop niet alleen fysieke producten hoeven te staan.

Gevers kunnen een cadeau afstrepen, zodat andere gasten weten dat dit artikel al gekocht is Tip 06: Wensenlijst Een nieuwe site die het over een andere boeg gooit, is DreamList. Met de site kun je wensen formuleren en deze met anderen proberen te realiseren. Het gaat dan niet over een paar cadeautjes voor je verjaardag of pakketjes onder de kerstboom, maar meer om wensen als gezamenlijk koken met de hele familie voor je zieke grootouders of elke maand een bepaald bedrag sparen om met vrienden op vakantie te gaan. Onder Create your Dream List geef je je registratiegegevens op en onder Your Lists creëer je een nieuwe wensenlijst door op Add a new list te klikken. Onder Type of list geef je aan of dit een gezamenlijke wens met andere personen (joint) is of dat je het met een vereniging (organization) wenst te realiseren. Klik op Save list en onderaan klik je op Add a new wish. Hier selecteer je nu iets wat met je wens te maken heeft. Gift idea is een traditionele verlanglijst, maar als je op Fun together klikt, kun je bijvoorbeeld een koppeling naar een website van een activiteit toevoegen. De website is nog in bètastadium, maar functioneert al wel volledig.

Tip 07: Leuke sites

Tip 07 Op Etsy vind je allerlei

Er zijn nog veel meer leuke sites die een verlanglijstfunctie hebben. Twee daarvan willen we je niet onthouden. Fancy.com is de eerste. Hier kun je lijstjes aanmaken met producten van verschillende internationale webwinkels. De selectie bestaat uit hippe design-artikelen, coole fashion-accessoires en obscure producten van kleine winkels van over heel de wereld. Zet een artikel in je wenslijst en deel het met anderen. De tweede site is www.etsy.nl. Etsy is een webwinkel waar particulieren handgemaakte dingen verkopen. Leuk als je dingen wilt hebben die je niet in één van de standaardwinkels kunt vinden. In Etsy klik je naast een artikel op Toevoegen aan en kies je voor Nieuwe lijst .

12 | 2017

handgemaakte en unieke producten.

29


SINT HEEFT UREN LOPEN DENKEN … DOOR: MARTIN GIJZEMIJTER

Gedichten voor Sinterklaas Zo kun je rijmen als een baas Sinterklaas is elk jaar weer een doorslaand succes, maar het bezorgt mensen tegelijkertijd ook behoorlijk wat stress. Want bij een cadeautje hoort nu eenmaal een gedicht, en dat valt niet iedereen even licht. Gelukkig hoef je niet in paniek te raken: met onze tips kan iederéén een sinterklaasgedicht maken!

Wat gaan we doen?

Tip 01: Rijmen met Mick Het kan natuurlijk zijn dat je het leuk vindt om een sinterklaasgedicht te schrijven, maar dat je het moeilijk vindt om op de juiste woorden te komen. Dat is geen enkel probleem: er zijn voldoende websites die je een handje helpen bij het zoeken naar het juiste rijmwoord. Zoals Mick’s Rijmwoordenboek (www.rijmwoordenboek.nl). Je typt simpelweg het woord in waarop je wilt rijmen en klikt vervolgens op Rijm. Je krijgt dan een uitgebreide lijst met rijmwoorden, ingedeeld op lettergrepen, en dat vormt de ideale inspiratie. Leuk is het vooral om een woord te kiezen met extra veel lettergrepen - daarmee maak je extra indruk in je gedicht. Ook kun je kiezen voor de optie Geavanceerd , waarbij je niet op een heel woord zoekt, maar op een rijm-uitgang. Voor de meeste gedichten zal de standaardoptie voldoende zijn. Grafisch is deze site ietwat verouderd en er is ook geen aparte pagina voor smartphones, waardoor het zoeken op je smartphone wat lastig is, maar met een beetje moeite lukt het uitstekend. En voor een site die al jaren gratis wordt onderhouden, vinden we dat we niet mogen klagen.

Tip 02: Rijm.nu In dit artikel laten we je een aantal websites zien die je kunnen helpen bij het schrijven of zelfs bij het laten schrijven van je sinterklaasgedicht. Zo kom je goed beslagen ten ijs op pakjesavond.

30

12 | 2017

Mick’s Rijmwoordenboek is ontzettend uitgebreid (en er komen elk jaar weer vele rijmwoorden bij), maar zelfs dan kan het natuurlijk zijn dat er niets gevonden kan worden of dat je toch graag nog een

Tip 01 Met Mick’s Rijmwoordenboek zit je nooit om het juiste rijmwoord verlegen.


SINT HEEFT UREN LOPEN DENKEN …

Tip 02 Rijm.nu is een alternatieve versie van Mick’s Rijmwoordenboek met nét iets andere opties.

‘second opinion’ zou willen als je het idee hebt dat er een betere rijm mogelijk zou moeten zijn. In dat geval raden we Rijm.nu (www.rijm.nu) aan. Deze website werkt op een gelijksoortige manier, met als grote verschil dat je zelf kunt kiezen waarop de gevonden rijmwoorden worden ingedeeld. Je kunt daarbij kiezen uit sorteren op alfabetische volgorde, op woordlengte en op woordspiegel. Dat laatste is interessant als je echt op zoek bent naar een vrijwel perfect rijm, bijvoorbeeld fiets, speech (al lijkt die filtering helaas niet altijd goed te werken. Enige nadeel aan deze site is dat er ook woorden worden getoond die simpelweg eindigen op het woord waar je op zocht, al zeggen we daarbij dat er natuurlijk geen regels bestaan met betrekking tot gedichten, zeker niet als het om sinterklaas gaat.

zijn? Dan is Sinterklaasgedichten.com (www. sinterklaasgedichten.com) een perfecte website om te bezoeken. Deze site bevat een grote hoeveelheid kant-en-klare gedichten. Je klikt simpelweg op het onderwerp waarover je een gedicht wilt hebben, plakt er een naam boven en je gedicht is klaar. Uiteraard kun je het gedicht ook gewoon ter inspiratie gebruiken en er zelf nog wat bij pennen, om het toch wat persoonlijker te maken. Naast kant-enklare gedichten bevat deze site ook een Rijmmachine en een rijmwoordenboek. Ook handig is het stappenplan dat je helpt bij het zelf schrijven van gedichten, als je daar wel behoefte aan hebt, maar er simpelweg niet zo goed in bent. Wil je wel graag uitleg, maar heb je geen zin om een halve workshop door te fietsen, dan heeft deze website ook compacte rijmtips, oftewel tips om je op weg te helpen, zonder dat daar een complete theorie achter zit.

Tip 03 Van kant-en-klaar tot rijmgenerator en rijmhulp: deze site heeft het allemaal.

Tip 03: Kant-en-klaar Ben je er nog niet helemaal uit of je zelf je gedichten wilt schrijven of gebruik wilt maken van gedichten die online beschikbaar

Objectief? Het is uiteraard de taak van een redacteur om objectief te zijn. In dit artikel zal dat wat lastig zijn, omdat ik – de auteur van dit artikel (hoi, Martin, aangenaam) – naast mijn werkzaamheden voor Tips en Trucs sinds 2001 ook een website run voor het schrijven van sinterklaasgedichten. Om die reden geef ik in dit artikel dus (bewust) geen vergelijkend waardeoordeel aan sites. Als beheerder van een sinterklaassite weet ik echter als geen ander welke andere goede websites er op de markt zijn en zet ik ze met liefde in het zonnetje.

Van rijmgenerator tot stappenplan: hier heb je (rijm)voordeel van! Tip 04: Gedichtengenerator Als je écht helemaal geen tijd hebt om een gedicht te schrijven voor iemand, of je bent het simpelweg vergeten en je hebt binnen een paar minuten een gedicht nodig omdat het feest bijna begint, dan kun je natuurlijk altijd nog één van de vele gedichtengenerators op internet gebruiken. Op www.dotsphinx.com/sinterklaas/gedichten vind je een hele goede, al zou het wellicht beter zijn (ook voor de vindbaarheid) als de makers een gewone url zouden registreren. De dienst zelf werkt echter uitstekend. Wat er aan deze gedichtengenerator

12 | 2017

31


SINT HEEFT UREN LOPEN DENKEN …

Tip 04 Heb je écht geen tijd? Laat dan razendsnel een sinterklaasgedicht genereren.

zo fijn is, is dat je écht alleen maar een naam en een cadeau hoeft in te vullen. Drie seconden later heb je een compleet gedicht, inclusief de juiste aanhef en waarin het cadeau dat je hebt aangegeven genoemd en/of omschreven is. Heb je iets meer tijd, dan kun je per zin ook nog klikken op een uitklapmenu om een van de andere zinnen te selecteren, zodat je zelf toch ook nog wat invulling hebt gegeven aan het gedicht. Echt heel persoonlijk wordt het natuurlijk nooit, maar je staat in ieder geval niet met lege handen op pakjesavond.

Tip 05: Qmusic Je kunt natuurlijk om hulp vragen bij het maken van je sinterklaasgedicht, maar je kunt er ook voor kiezen om het complete gedicht voor je te laten schrijven. De een vindt dat valsspelen, de ander vindt het lekker makkelijk. Wij vinden het prima, om de simpele reden dat de ontvanger in ieder geval geen afgeraffeld gedicht krijgt. Ook hiervoor zijn diverse services beschikbaar op internet, maar die van radiozender Qmusic biedt nog even wat extra’s. Daar kun je namelijk aangeven wat voor cadeautje je zou willen hebben of geven voor sinterklaas. Als je geluk hebt, wordt jouw verlanglijstje uitgekozen en krijg je daar automatisch een mooi gedicht bij. We hebben voor je gecheckt of de actie dit jaar weer voorbij komt en dat is het geval. De direct url was er op het moment van schrijven nog niet, maar als

32

12 | 2017

je tegen sinterklaastijd surft naar www.qmusic.nl, dan vind je de service automatisch op de voorpagina van de website. Het nadeel van deze service is dat je natuurlijk geen garanties hebt, maar krijg je het voor elkaar, dan heb je wel mooi je cadeautje én je gedicht in huis.

Tip 05 Bij Qmusic kun je niet alleen een gedicht, maar ook een cadeau van je verlanglijstje winnen.

Gaat het rijmen voor geen meter? Huur dan hulp, da’s misschien beter Tip 06: Vijftwaalf.nl Wil je een gedicht voor je laten schrijven maar heb je wel absoluut de garantie nodig dat je er ook daadwerkelijk eentje krijgt, dan is Vijftwaalf.nl (www. vijftwaalf.nl) een goede hulp. Deze site verzorgt al sinds 2001 gedichten op maat. Op de site geef je aan


SINT HEEFT UREN LOPEN DENKEN …

Tip 06 De pieten van Vijftwaalf.nl schrijven al jaren gedichten op maat, tegen betaling.

voor wie het gedicht bedoeld is, waar het precies over moet gaan en hoe lang je het wilt hebben. Ook geef je door hoe snel je het gedicht wilt hebben. Daarna gaan de rijmpieten van Vijftwaalf.nl voor je aan de slag. Daar kleeft natuurlijk wel een nadeel aan: de dienst is niet gratis. Een instapgedicht kost je maar een paar euro, maar wil je een langer gedicht of heb je enorme haast, dan kan de teller behoorlijk oplopen. Daar staat dan weer wel tegenover dat je een uur voor je sinterklaasfeest nog een gedicht kunt aanvragen. Staat het betalen voor sinterklaasgedichten je een beetje tegen, dan kun je op deze site ook kant-en-klare gedichten downloaden of gebruikmaken van een van de vele rijmtips om je op weg te helpen. Daarvoor hoef je niets te betalen.

en dat is indrukwekkend. Het afgelopen jaar lijkt de site wat minder actief te zijn geworden, maar erg storend is dat niet. Volgens de makers hebben ze inmiddels meer dan 2.500 gedichten bij elkaar geschreven waaruit je kunt kiezen. Dat kiezen kan op basis van cadeau, personen of gewoon zeer algemene gedichten. Daarnaast organiseert de site ook regelmatig een sinterklaasgedichtenwedstrijd waar je aan mee kunt doen als je het rijmen juist wél in je bloed hebt zitten. Voor de prijs (een cadeaubon van 25 euro) hoef je het natuurlijk niet te doen, maar het is natuurlijk wel een eer om de winnaar van het jaar te zijn.

Tip 07 Een superactieve site met een recordaantal aan kanten-klare gedichten.

Tip 07: De-Rijmpiet.nl Eerder in dit artikel hebben we al een aantal sites opgenoemd waar je terechtkunt voor je kant-en-klare sinterklaasgedichten, maar de-rijmpiet.nl (www. de-rijmpiet.nl) willen we nog even een bijzondere vermelding geven. Er is namelijk geen enkele sinterklaassite die de afgelopen jaren zo trouw is bijgewerkt met sinterklaasgedichten als deze. Wie een Google Alert instelt op Sinterklaas, kreeg in 2014 en 2015 vrijwel élke dag een melding van één of meer nieuwe gedichten die waren toegevoegd aan de verzameling

12 | 2017

33


Welk abonnement past bij jou?


Misschien wil je wel een abonnement op Tips & Trucs, maar wil je je niet meteen vastleggen voor een heel jaar. Gelukkig hoeft dat niet: bij ons bepaal je zélf wat voor abonnement je neemt. Eén jaar, een half jaar of een maand: jij kiest wat het beste bij je past!

1

EEN JAAR LANG 12 edities Tips & Trucs voor maar (€ 4,25 per editie)

€ 51,-

2

VOORDELIGSTE KEUZE

EEN HALFJAAR LANG 6 edities Tips & Trucs voor maar

€ 26,95 (€ 4,49 per editie)

3

IEDERE MAAND Een editie Tips & Trucs voor maar per maand

€ 4,95

Meest flexibzeelgbeaaker) uze (maandelijks op

Regel het direct op

www.tipsentrucs.nl/abonneren


IPHONE-KLOON DOOR: RICHARD VEENSTRA

Android als iPhone-kloon De Apple-ervaring op je Android-smartphone Het uiterlijk van Android-smartphones wijkt niet alleen van de buitenkant af van een iPhone, ook het besturingssysteem ziet er anders uit. En hoe de interface eruitziet, is ook nog per smartphone verschillend: Samsung gooit er zijn TouchWiz-sausje overheen en HTC heeft met Sense een bijna speels uiterlijk. Wil je dat je Android een Apple-ervaring krijgt? Dat kan met een paar simpele aanpassingen!

Wat gaan we doen?

Je leest hoe je je Android-apparaat visueel op een iPhone kunt laten lijken met een paar simpele aanpassingen. De basis vormt Nova Launcher, maar we bekijken ook apps als iNoty en Lock Screen.

36

12 | 2017

Tip 01: Android aanpassen Android is geweldig, het grote voordeel is dat je veel van het besturingssysteem kunt aanpassen aan jouw wensen en dat je heel veel opties hebt die je in of uit kunt schakelen. Mogelijk een nog groter voordeel, is dat je veel keuze hebt qua budget. Voor onder de 200 euro heb je al een prima Android-apparaat tot je beschikking. De iPhone daarentegen is een duur toestel, de goedkoopste versie begint bij 489 euro. Je betaalt ook voor het design, wat strak en simpel is. Gelukkig kun je met een paar trucs je Androidapparaat op een iPhone laten lijken. Niet alleen qua looks, maar ook qua functionaliteit.

Tip 02: Beginscherm

Tip 01 Zoek de tien verschillen! Links een iPhone

Op de iPhone heb je vier vaste apps aan de onderkant van je scherm. Alle apps worden daarboven

SE en rechts een Motorola Moto E.


IPHONE-KLOON

Dock / Dock achtergrond en kies je onder Vorm de optie Rechthoek . De achtergrond in iOS past zich automatisch aan op de achtergrondafbeelding, kies bij Kleur een lichte variant van de kleur die veel in de achtergrondafbeelding voorkomt. Als je wit kiest, zijn de witte letters bijna niet leesbaar. Zet de Transparantie op ongeveer 20%. Zet de schuif achter Achter navigatiebalk tonen aan. Ga naar Dock / Pictogram lay-out en zet de schuif achter Label aan. Zorg dat het vinkje achter Schaduw uit staat en dat het vinkje achter Enkele regel aan staat. Tik op Bureaublad en vervolgens op Bureaublad raster. Nu kun je kiezen hoeveel apps je op je scherm wilt hebben staan. Een iPhone 5 of SE heeft vier rijen van vijf apps, een iPhone 6 of 7 heeft zes rijen van vier apps. Je kunt het haakje voor Subraster positionering laten staan. Sluit af door op Klaar te tikken. Voor een volledige Apple-ervaring scrol je naar beneden en zet je de schuif achter Pictogram toevoegen aan startscherm aan. Nu wordt een nieuw geïnstalleerde app automatisch aan je bureaublad toegevoegd.

Tip 02 Selecteer Nova Launcher als de standard launcher-app. Tip 03 Kies de optie 4 om het dock van een iPhone na te bootsen.

getoond in verschillende schermen. Door van links naar rechts te vegen, komen er dus andere apps tevoorschijn. Apps zijn te combineren tot mappen door ze op elkaar te leggen. Bij Android staan standaard niet alle apps in de hoofdschermen, je kunt zelf bepalen welke apps daar wel staan. De rest staat in de launcher. Wil je de manier van iOS nabootsen, dan kun je het best de app Nova Launcher (www. novalauncher.com) installeren. Als je de app start, vraagt Nova Launcher of je een reservekopie wilt laden. Klik op Volgende om dit over te slaan. In het volgende scherm kun je kiezen voor een lichte of donkere kleurstelling. Dit maakt voor ons doel niet uit, kies één van de twee en tik op Volgende. In de volgende schermen pas je nog een paar instellingen aan. Als je smartphone je vraagt om een startscherm-app te selecteren, kies je voor Nova Launcher en tik je op Altijd.

Tip 03: Dock Open de instellingen van de Nova Launcher door op de zes stippen te tikken en voor Nova instellingen te kiezen. Tik op Dock / Dock pictogrammen om te bepalen hoeveel apps er aan de onderkant van je scherm vast moeten zitten. Stel hier 4 in en tik op Klaar. Op de iPhone heeft het dock een semi-transparante achtergrond. Om dit in te stellen, ga je naar

Met een paar trucs kun je je Androidapparaat op een iPhone laten lijken Tip 04: Mappen Mappen in iOS geven apps weer in groepjes van negen als je erop tikt. Om dit na te apen, ga je in de instellingen naar Mappen en tik je op Map voorbeeld. Kies voor Raster. Als je nu naar je apps op je scherm kijkt, zie je dat de apps in mapjes in een raster worden gegroepeerd, maar dat de achtergrond een doorzichtige cirkel is. Je moet de juiste achtergrond voor je mappen

Installeer Nova Launcher en maak aanpassingen aan het uiterlijk van je Android-toestel.

Nova Launcher De meeste aanpassingen in dit artikel doen we met de gratis versie van de app Nova Launcher. Met de betaalde versie kun je nog veel meer, maar voor dit artikel is de gratis versie voldoende. Met Nova Launcher kun je veel wijzigingen aan het uiterlijk van je Androidapparaat doorvoeren. Ook als je geen iPhone-kloon wilt maken, maar andere dingen wilt aanpassen, is deze app een goede keus.

12 | 2017

37


IPHONE-KLOON

Tip 04 Download het png-bestand om de achtergrond van een map eruit te laten zien als

nog downloaden: een grijs vierkant met afgeronde hoeken. Deze vind je op www.tiny.cc/icorond. Sla het bestand op en open het als je in Nova Launcher op Map achtergrond tikt en voor Aangepast kiest. Een map heeft op dit moment maximaal twee bij twee apps, in tegenstelling tot drie bij drie in iOS. Dit kun je helaas niet wijzigen met Nova Launcher. Heb je drie apps in een mapje, dan zal de derde midden onder de eerste twee komen te staan, de oplossing is om altijd een even aantal apps in een map te hebben staan. Als je op een map tikt, krijg je een wit scherm te zien met de apps van de map. Om dit een beetje meer op iOS te laten lijken, ga je naar Venster / Achtergrond en kies je onder Transparency een waarde van ongeveer 60%. Om de naam van de app in wit weer te geven, ga je naar Pictogram lay-out en kies je achter Kleur de kleur wit. Je kunt hier ook weer een lichtere variant van je achtergrond kiezen en dan de Transparency op ongeveer 20% zetten.

Tip 05: Pictogrammen

in iOS. Tip 05 Met het icon-pack van Adastra lijken je icoontjes meer op die van iOS.

De volgende stap is om je bestaande icoontjes meer op de pictogrammen van een iPhone te laten lijken. Apple heeft richtlijnen hoe een icoon eruit ziet en alle icoontjes op een iPhone hebben afgeronde hoeken. Het handigste is om de app Adastra – Icon Pack vanuit de Play Store te installeren. Om de

pictogrammen te installeren, ga je naar Nova Launcher en tik je op Uiterlijk & gedrag. Tik op Pictogram thema en kies voor Adastra . Je ziet dat nu standaard-icoontjes van bijvoorbeeld de Google Play Store en Chrome vierkant zijn met afgeronde hoeken. Op sommige smartphones zijn de icoontjes wel erg klein. Je kunt dit aanpassen door bij Uiterlijk & gedrag de schuif achter Pictogram grootte normaliseren uit te zetten.

De juiste achtergrond voor je mappen: een grijs vierkant met afgeronde hoeken Tip 06: Icoontjes wijzigen Je hebt nu alleen het uiterlijk van je pictogrammen aangepast aan een standaard iOS-design, maar de icoontjes zelf zien er nog niet precies zo uit als op een iPhone. Dit is mogelijk, maar vereist wel veel werk. Je moet het icoontje voor elke app afzonderlijk aanpassen. Allereerst download je het iOS Icon Pack vanaf www.tiny.cc/iconios9. Dit is een pack voor iOS 9, maar de icoontjes voor iOS 10 en iOS 11 zijn grotendeels hetzelfde. Als je het pack hebt gedownload, kun je het rar-bestand met een app als RAR (te downloaden uit de Play Store) naar een bepaalde map uitpakken. Selecteer de map iOS9 en tik op het uitpak-icoontje. Kies een locatie door op Bladeren te tikken en kies voor OK . Nu moet je de icoontjes van de apps één voor één veranderen. Dit doe je door er een seconde op te tikken en voor Bewerken te kiezen. Tik op het icoontje en vervolgens op Galerij apps / Documenten. Hier kun je nu één van de uitgepakte icoontjes kiezen. Sluit af door op Klaar te tikken. Het is overigens handig om na het selecteren van het icoontje de hoeken precies naar de randen van het icoontje te slepen voor je op Klaar drukt. Zo is het pictogram zo groot mogelijk. Je kunt de naam van de app hier ook veranderen. Niet alle icoontjes van iOS vind je helaas terug in het icon pack. Voor ontbrekende moet je even googelen.

Tip 07: Achtergronden Je Android-toestel heeft andere achtergronden dan een iPhone. Met een standaard iOS-achtergrond lijkt je nep-iPhone opeens een stuk echter. Je kunt de officiële achtergronden overal op het internet vinden, een simpele Google-zoekopdracht op afbeeldingen

38

12 | 2017


IPHONE-KLOON

zoals in iOS. Wel kun je de naam van je provider handmatig veranderen en de tijdweergave aanpassen. Tik op Clock Format en kies de juiste optie. Tik op Customize carrier’s name en geef een naam op. Eventueel kun je het batterijpercentage uitzetten door het vinkje achter Show battery percentage uit te zetten. Als je nu van boven naar beneden veegt, zie je het notificatiescherm dat je uit iOS kent. Tik op Change Background Notify, selecteer dezelfde afbeelding als je voor je achtergrond hebt gekozen door op Gallery te tikken. Nu ziet ook dit er een stukje echter uit. Let op: er zijn verschillende apps in de app-store te vinden die ongeveer dezelfde naam hebben, maar deze zijn van wisselende kwaliteit en zorgen voor erg veel reclame of irritante meldingen, de versie van Cadetuam die we hier bespreken geeft alleen reclame pop-ups als je de instellingen wilt wijzigen, dit is best aanvaardbaar. Een directe link: www.tiny. cc/cadetuam.

Tip 08 Met iNoty OS 10 kun je zelfs de naam van je provider wijzigen in een naam naar keuze.

Tip 09: Lock Screen

Tip 09 Apps

Tip 06 Het is veel werk om alle icoontjes één voor één te wijzigen. Tip 07 Een standaard iOS-achtergrond in Android.

naar iOS 10 wallpaper geeft honderden resultaten. Klik wel even op Tools en kies hier Groot om alleen afbeeldingen met een hoge resolutie weer te geven. In Chrome in Android tik je boven de resultaten op HD voor grote afbeeldingen. Ga naar het instellingenmenu op je Android-smartphone en tik op Weergave / Achtergrond. Kies je achtergrond en tik op Achtergrond instellen.

Wat nu nog overblijft, is de vormgeving van het vergrendelscherm. Hiervoor bestaan diverse apps, zoals iLock – Lock Screen OS 10 van maker MIKA Team. Ook deze app wil toegang tot veel persoonlijke gegevens, iets wat je ziet als je de app wilt

waarmee je het vergrendelscherm kunt aanpassen vragen wel erg veel machtigingen!

Met een standaard iOS-achtergrond lijkt je nep-iPhone opeens een stuk echter Tip 08: Statusbalk Het gehele bureaublad ziet er nu uit als een iPhone. Het enige wat nog nergens naar lijkt, is de statusbalk aan de bovenkant. Je kunt de app iNoty OS 10 (van maker Cadetuam) installeren. Denk er wel aan dat de app potentieel allerlei persoonlijke gegevens in kan zien. De app waarschuwt hier zelf overigens ook voor als je op Turn On/Off Notify tikt. Zet een vinkje voor iNoty en Nova Launcher. Bovenaan zie je dat de statusbalk nu al op je iPhone gaat lijken. Helaas kun je de statusbalk niet doorzichtig maken

12 | 2017

39


IPHONE-KLOON

Belscherm Wil je ook het belscherm veranderen in het belscherm van een iPhone, dan installeer je de app OS 9 Phone Dialer van fabrikant JPtech (www.tiny.cc/jptech). Als je de app opent, moet je de app toestemming geven door op Give Permission te tikken. Op de volgende pagina onder Toegang tot meldingen zet je een vinkje achter Phone. Tik nog eens op de app en vervolgens op Get Started. Je kunt de app in je dock zetten door een seconde op het icoontje te tikken en deze naar het dock te slepen. Let er wel op dat deze app theoretisch mee kan lezen met allerlei meldingen die op je apparaat binnenkomen. Wees bewust van de veiligheidsrisico’s bij het installeren van een app als Phone Dialer.

installeren. Vind je het niet fijn om een app zoveel toegang te geven, dan kun je hem beter niet installeren. Of je kunt achteraf experimenteren met het intrekken van de machtigingen. We hebben een aantal van deze apps uitgeprobeerd, en helaas lopen we tegen wat problemen aan. Bijvoorbeeld: willen we de app iLock – Lock Screen OS 10 gebruiken, dan moeten we de reguliere vergrendeling van Android helemaal uitschakelen, anders krijgen we twee vergrendelschermen achter elkaar. Verder biedt de app twee vormgevingsstijlen aan: de stijl van iOS 9 en iOS 10. Maar als we de laatste kiezen, dan crasht de app stelselmatig. We vragen ons af of we écht zover moeten gaan in het aanpassen van ons Android-toestel. Het uiterlijk van de iPhone is natuurlijk leuk, maar het kan niet zo zijn dat ons toestel er instabiel van wordt.

Je kunt beter niet één van de iOSachtige toetsenborden installeren Tip 10: Valse toetsenborden In Android kun je gemakkelijk een nieuw toetsenbord installeren en uiteraard zijn er ook veel iOS-achtige toetsenborden in de Google Play Store te vinden. Omdat er na installatie geen tot weinig controle is op de apps, is het geen goed idee om één van deze apps te installeren. Als een maker kwaad in de zin heeft, kan informatie die je via dit toetsenbord intypt, door-

40

12 | 2017

gestuurd worden naar de fabrikant. Anderen kunnen zo je wachtwoorden achterhalen en je creditcardgegevens inlezen, inclusief de ingetoetste beveiligingscode op bijvoorbeeld een webformulier. Ben je er zeker van dat een toetsenbord van een bonafide fabrikant is, dan kun je nadat je de app hebt geïnstalleerd op Taal en invoer in je instellingenmenu het toetsenbord activeren.

Tip 11: One Launcher Hoef je qua uiterlijk niet een een-op-een-kopie van iOS, dan kun je ook voor een launcher kiezen die direct het meest op de vormgeving van iOS lijkt. Een launcher-app die al miljoenen keren is gedownload uit de Play Store is One Launcher. De app biedt de basisvormgeving van iOS, maar heeft wel andere pictogrammen. Leuk is wel dat je meteen mappen hebt met negen app-icoontjes erin en als je een app wilt verwijderen, gaat de app wiebelen en kun je hem verwijderen door op het kruisje te tikken. Je moet de launcher in plaats van Nova Launcher gebruiken en handmatig de achtergrond wijzigen door op de drie stipjes te tikken en voor Wallpaper te kiezen. De pictogrammen kun je niet wijzigen. Je kunt wel een ander thema kiezen door op Themes / More te tikken, maar deze functie is verre van stabiel. De app is wel handig in het gebruik, werkt snel en vreet niet veel batterij.

Tip 10 Android waarschuwt je wel voordat je een toetsenbord wilt installeren, wees bewust van het risico als je op OK tikt. Tip 11 Niet helemaal een iOSkloon, maar met One Launcher heb je wel een stabiele en snelle launcher die enigszins op een iPhone lijkt.


SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: ROBBIN OOIJEVAAR

Dropbox-beveiligingscheck Barricadeer je achterdeurtjes Dropbox is naast OneDrive een van de populairste clouddiensten. Je kunt er, ze-

voor Synology Cloud Sync, een app om je Dropbox beschikbaar te maken op een nas van Synology.

ker als je een betaalde variant hebt, veel foto’s, bestanden en andere persoonlijke gegevens kwijt. Ook hebben webdiensten en apps toegang tot je opslagruimte. Zoals je begrijpt is het meer dan verstandig om je veiligheid goed op orde te hebben en dat gaan we dus direct regelen! Stap 1: Verbindingen

Stap 3: Tweestapsverificatie

Controleer welke apps toegang

De veiligheidscheck van Dropbox bestaat uit vijf stappen. Surf naar www.dropbox.com/security_ checkup om de wizard te starten en meld je aan. Controleer bij de eerste stap je mailadres. Bij de tweede stap zie je waar Dropbox is aangemeld. Dit zijn zowel apparaten (smartphone, tablet) als browsersessies. Achter elke sessie vind je een kruisje om de sessie af te sluiten. Hiermee heeft de browser (of het apparaat) geen toegang meer tot je Dropbox. Je kunt je altijd opnieuw aanmelden.

Stap 2: Controleer je apps Bij de derde stap zie je welke apps je ooit toegang hebt gegeven tot je Dropbox en welke toegang hierbij is verleend. Verwijder alle apps die je niet kent of niet meer gebruikt. Denk na over wat een app zou moeten kunnen. Als je bijvoorbeeld een scanner-app hebt op je smartphone om documenten te fotograferen en op te slaan als pdf, is het niet nodig dat deze app volledige toegang heeft tot je Dropbox: één submap is voldoende. Vereist een app dit toch? Ga op zoek naar een alternatieve app. Andere apps hebben juist wél volledige toegang nodig. Dit geldt bijvoorbeeld

De vierde stap stelt je in de gelegenheid om (eindelijk!) een goed wachtwoord in te stellen voor je Dropbox, maar de vijfde stap is nog belangrijker. Met stap vijf kun je ‘tweestapsverificatie’ inschakelen. Nadat je dit hebt ingeschakeld is (naast je wachtwoord) een code nodig om toegang te krijgen tot je Dropbox. Deze code wordt bijvoorbeeld gegenereerd via de Google Authenticator-app op je smartphone (te vinden in je app-store) of je krijgt hem via sms. Nu je je Dropbox-beveiliging goed op orde hebt, hoef je dit in de toekomst alleen nog sporadisch na te kijken. Het belangrijkste overzicht van je beveiligingsinstellingen vind je op www.dropbox.com/ account/security. Maak een bladwijzer (bookmark) van deze pagina om snel toegang te krijgen tot je beveiligingsoverzicht.

hebben en welke gegevens ze kunnen raadplegen.

Niveau stappenplan Van beginner tot expert. Hiernaast kun je de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert

12 | 2017

41


FREEWARE DOOR: TOON VAN DAELE

Freeware Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste toepassingen van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’. Tip 01: Filters & effecten

Tip 01 ON1 Effects biedt tientallen verschillende foto-effecten.

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS Bewerk je geregeld foto’s op een creatieve manier, maar is het aanbod aan filters en effecten van je favoriete fotobewerkingstool nogal karig, dan moet je zeker ON1 Effects uitproberen. Deze tool komt als een zelfstandige applicatie, maar laat zich ook integreren in enkele Adobe-producten (Photoshop, Elements, Lightroom). Het programma vereist de nodige hardware, maar blijkt verrassend gebruiksvriendelijk. De eerste stap is het inladen van de foto die je wilt bewerken, waarbij je meteen aangeeft in welk formaat (pdf, tiff, jpg) je het bewerkte plaatje wilt bewaren, en in welke kleurruimte, bitdiepte en resolutie je wenst te werken. De interface is in drieën gedeeld: links vind je een mooi arsenaal aan

effecten, filters, randen en texturen, rechts zie je het venster van waaruit je een effect kunt finetunen en in het midden wordt de voorbeeldweergave getoond. Je kunt meerdere effecten tegelijk toepassen en die afzonderlijk bijstellen. Met maskers werken, je foto bijsnijden en schalen en roteren kan allemaal ook. ON1 Effects, www.on1.com/products/effects10

Tip 02: Wachtwoordkluis

Tip 02 Bewaar al je wachtwoor-

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS Enig idee hoeveel (online) accounts of id’s je hebt? Het zijn er vast veel – en dan is het een heel karwei om alle wachtwoorden te onthouden (want je gebruikt toch niet overal hetzelfde wachtwoord, mogen we hopen). Een wachtwoordbeheerder als Icecream Password Manager kan soelaas bieden. Je kunt zo’n tool als een digitale kluis zien waarin je alle accounts, id’s en aanverwanten onderbrengt. Je vergrendelt hem met een stevig hoofdwachtwoord, waarna de inhoud automatisch wordt versleuteld

42

12 | 2017

den met Icecream Password Manager.


FREEWARE

(met aes-256 bit). In de kluis bevinden zich vaste rubrieken als Bankrekeningen, Creditcards, FTPaccounts, Logins, Softwarelicenties en Beveiligde notities en het is de bedoeling dat je een nieuw item in een van deze rubrieken toevoegt: er verschijnen telkens aangepaste invoervelden. Een browserplugin, onder meer voor Chrome en Firefox, zorgt ervoor dat je snel(ler) het gewenste item kunt oproepen om je zo bij een webdienst aan te melden. Mobiele apps komen eraan, aldus de makers. Icecream Password Manager, www.icecreamapps. com/Password-Manager

Tip 03: Netwerktester

Tip 03 Met NetStress meet je de daadwerkelijke doorvoersnelheid van je netwerk.

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Vind je je (draadloze of bekabelde) netwerk ondermaats presteren of heb je af en toe met storingen te maken, dan doe je er goed aan een benchmarking tool als NetStress op je netwerk los te laten. Het is wel de bedoeling dat je de tool (minstens) tweemaal installeert, op verschillende netwerkmachines. De ene instantie fungeert dan als ‘server’, terwijl de andere als ‘client’ optreedt. Het opzetten heb je snel geregeld: het volstaat aan serverzijde het ip-adres van de client in te vullen. Zodra je de operatie start, worden in het geheugen gebufferde datapakketjes van server naar client gestuurd (weliswaar alleen over ipv4). Het is echter mogelijk onder meer de pakketgrootte en het aantal pakketten per seconde in te stellen, zowel voor tcp- als udp-datastromen. De vastgestelde doorvoersnelheid wordt ook netjes uitgezet in een grafiek. We voegen er nog graag aan toe dat NetStress .NET 2.0 nodig heeft en dat regel je in Windows (10) via Configuratiescherm / Programma’s en onderdelen / Windowsonderdelen in- of uitschakelen, waar je dan een vinkje plaatst bij .NET Framework 3.5 (inclusief .NET 2.0 en 3.0). Tot slot nog deze tip: laat NetStress ook eens los op het moment dat je netwerk optimaal functioneert, dan heb je een meteen een mooi ‘ijkpunt’. NetStress, www.nutsaboutnets.com/netstress

Tip 04: Metadata bewerken Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Zowat elke fotocamera bewaart samen met de afbeeldingen ook allerlei metadata. Die bevatten vaak technische informatie over de foto’s, zoals gps-coördinaten, cameramodel, sluitertijd, datum en tijdstip van de foto enzovoort. Dat gebeurt meestal in het exif-formaat, maar allerlei fotobeheerders voegen daar vaak nog extra data aan toe in iptc- of xmp-formaat. Ook al laat de naam anders vermoeden, met Exif Pilot kun je al deze metadata, ongeacht het formaat, bekijken en – voor zover mogelijk – bewerken, verwijderen en toevoegen. We raden je wel aan met een kopie van de plaatjes te werken en niet met de originele bestanden: Exif Pilot schrijft de data namelijk meteen weg en het kan altijd gebeuren dat er eens iets fout loopt. In de gratis versie is het jammer genoeg niet mogelijk meerdere fotobestanden tegelijk te bewerken. Exif Pilot, www.colorpilot.com/exif.html

Tip 04 Alle metatags van je foto’s netjes op orde brengen? Exif Pilot helpt je.

Tip 05: Screencasts maken Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Een (technische) vraag of uitleg vergezeld laten gaan van schermafbeeldingen of screencasts kan best zinvol zijn. Dat is precies wat je met het opensource-programma Captura kunt doen. De tool is redelijk flexibel. Je geeft zelf aan of je er de muiscursor of zelfs de muisklikken en toetsaanslagen bij wilt – en in welke ‘overlay’ (kleuren, enzovoort) je die wilt. Uiteraard bepaal je ook zelf welk schermdeel of venster je wilt vastleggen en of dat een simpel

12 | 2017

43


FREEWARE

screenshot dan wel een screencast (in videoformaat) moet zijn. Je doet er wel goed aan ook FFMpeg mee te downloaden en te installeren, omdat je dan meer keuze in de uitvoerformaten hebt, waaronder mp4, avi en gif. Verder kun je nog de framerate en de eventuele audiobronnen aangeven, zoals luidsprekers of microfoon. Voor screenshots heb je keuze uit onder meer bmp, gif, ico, jpg, png en tiff. Ook handig is dat je een eventuele ‘start delay’ kunt instellen en het is zelfs mogelijk vooraf al ‘screenshot transforms’ vast te leggen, zodat je screenshots meteen geschaald of geroteerd worden. Captura, https://mathewsachin.github.io/Captura

volgorde zich aanpassen, bijvoorbeeld volgens het aantal submappen of bestanden. Standaard krijg je de items in de vorm van een boomdiagram te zien, maar je kunt ze ook als een bestandslijst opvragen, waarbij je dan allerlei weergavefilters kunt activeren. Een aardig extraatje is nog dat bestanden die je van hieruit verwijdert meteen rood gemarkeerd zijn (ook al zijn ze intussen dus van de schijf verdwenen). WizTree, www.tiny.cc/wiztree

Tip 06 Je hoeft je niet langer af te vragen waar de grootste schijfvreters zich bevinden: WizTree vertelt het je.

Tip 07: Diashow

Tip 05 Screenshots of screencasts, al dan niet met audio: bij Captura kies je zelf.

Tip 06: Schijfvreters Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Schijven van 2 TB en meer mogen intussen dan wel mainstream geworden zijn, ze nodigen tevens uit tot ongebreidelde dataopslag. Tot het moment dat je schijf toch weer blijkt dichtgeslibd. Dan kun je de hulp inroepen van WizTree, een tool die er specifiek op gericht is je in één oogopslag de meest schijfhongerige bestanden te helpen detecteren. Het programma, ook beschikbaar als portable tool, blijkt bliksemsnel: enkele seconden na de start van de scan staan de bestanden voor het gevraagde station of map al in een lijst, gesorteerd op grootte, ongeacht of het om ntfs (hardlinks), fat(32) of een netwerklocatie gaat. Met een muisklik laat de

44

12 | 2017

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Je foto’s één voor één tonen kan, maar het wordt meteen een stuk leuker als je ze in een heuse diavoorstelling giet, bijvoorbeeld met Ashampoo SlideShow Studio – een e-mailregistratie is wel vereist. Als je dat wilt, gidst een wizard je door de verschillende stappen van de voorstelling. Je kunt alvast uit een reeks (online) thema’s putten en het is ook mogelijk de lengte van je diashow automatisch aan de gekozen achtergrondmuziek te laten aanpas-

Tip 07 Maak van je foto’s een multimediale diashow met Ashampoo Slideshow Studio.


FREEWARE

sen. Bij een diavoorstelling horen wellicht ook de nodige transities, met een instelbare overgangssnelheid, en ook op dit vlak schiet het programma niet tekort. De geselecteerde foto’s krijg je in miniatuur te zien en de volgorde wijzigen doe je simpelweg met de muis. Ook een logo en een (onder)titel kunnen hier een plaatsje krijgen. De uiteindelijke uitvoer wordt een wmv- of webm-formaat, in diverse resoluties en kwaliteiten. Ashampoo Slideshow Studio, www.tiny.cc/diashow

Tip 09: Radio opnemen Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Wereldwijd zijn er duizenden radiostations actief en dankzij een tool als streamWriter kun je die allemaal beluisteren. Met streamWriter, ook beschikbaar als een portable applicatie, kun je echter niet alleen luisteren, je kunt de songs ook lokaal opnemen. Met behulp van zoekcriteria als Genre (wij telden meer dan tachtig genres), Kwaliteit of Type (mp3 of aac) kun je trouwens sneller op een geschikt station afstemmen. Een vrij unieke optie is nog dat je bepaalde songs automatisch kunt laten opnemen: je hoeft de titel maar in te voeren en zodra een gemonitord station dat nummer afspeelt, wordt het voor je opgenomen. Handig zijn ook de ‘post-processing’-opties die je per stream kunt instellen, zodat opgenomen songs bijvoorbeeld automatisch in een ander audioformaat worden vast-

Gevaarlijk?

Tip 08 VidCut-

Tip 08: Geknipt beeld

ter, voor het snelle knip- en monteerwerk.

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Je komt er zelden onderuit: de videoclip die je net hebt opgeslagen bevat een paar overtollige fragmenten. Van een programma met een naam als VidCutter mag je echter een gespecialiseerd stukje gereedschap verwachten, overigens zonder al te veel toeters en bellen. Zodra je het beoogde videobestand hebt opgehaald, kun je aan de slag – VidCutter ondersteunt een flink aantal formaten. Met behulp van de ingebouwde videospeler geef je allereerst de grenspunten aan tussen de gewenste en de gewraakte fragmenten. Wil je hierbij meer controle, dan hoef je de muisaanwijzer maar boven de tijdlijn te houden, waarna je via het scrolwiel frame per frame door je video kunt navigeren. Er zijn overigens ook sneltoetsen beschikbaar om met een instelbare hoeveelheid seconden tegelijk voor- of achteruit te spoelen. De resulterende fragmenten krijg je in een overzichtje te zien; via de muis kun je de volgorde desnoods nog wijzigen. Met één druk op de knop bewaar je dan de nieuwe video. Het is tevens mogelijk de individuele fragmenten op te slaan. VidCutter, www.github.com/ozmartian/vidcutter

Wij hebben, zoals altijd, ook alle in dit artikel vermelde software op potentiële malware getest. Dat doen we aan de hand van de gratis online antivirusscanner www.virustotal.com. Die speelt een geüpload bestand door aan meer dan zestig scanners en je krijgt nagenoeg meteen het resultaat. We raden je aan dat ook te doen met elk bestand dat je zelf via internet downloadt of via e-mail ontvangt, zelfs met de software uit dit artikel. Immers, het valt nooit helemaal uit te sluiten dat zo’n programma werd aangepast tussen onze download en die van jou. Trekken meer dan pakweg drie scanners aan de alarmbel, dan moet je extra alert zijn.

12 | 2017

Alle lichten staan hier op groen, wat VirusTotal betreft.

45


FREEWARE

Tip 09 Best leuk: streamWriter neemt ‘verzoeknummers’ automatisch voor je op.

gelegd of van de gewenste tags worden voorzien (met behulp van een ingebouwde tag-editor). Met behulp van een equalizer kun je de audiostreams verder finetunen. streamWriter, www.streamwriter.org/en

Tip 11: Schermdeling

Tip 10 Paragon Hard Disk Manager

Tip 10: Schijfbeheer Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Met het ingebouwde schijfbeheer van Windows kun je enkele basale ingrepen op schijf- en partitieniveau uitvoeren, maar die kunnen niet tippen aan een schijfbeheertool als die van Paragon Hard Disk Manager. Het gaat weliswaar om een ‘preview’ van de nieuwste editie, maar volgens de makers blijft die wel gratis. Met deze allround suite hoor je je schijf te kunnen beheren, optimaliseren en beschermen. De bijhorende taken zijn uitgesplitst over vier tabbladen: Backup & Recovery, Partition Manager, Disk Wiper en Drive Copy en bijna alles blijkt wizardgestuurd. De ‘core business’ van het programma ligt evenwel bij partitiebeheer en hiermee kun je partities verplaatsen, uitbreiden of inkrimpen, verwijderen of opsplitsen. Ook de back-upmogelijkheden blijken flexibel: je kiest zelf wat je precies wilt back-uppen (schijf, partitie, mappen…) en je kunt die taken ook netjes inplannen. Drive Copy is, zoals je al vermoedt, in essentie een kloontool en Disk Wiper dan weer heeft alles te maken met het shredden van partities (of alleen van vrije schijfruimte). Weigert je Windows plotseling nog door te starten, dan zorgt de Recovery Media Builder ervoor dat je met een live medium alsnog een en ander kunt herstellen. Paragon Hard Disk Manager 16, www.paragonsoftware.com/home/hdm-preview/download. html

46

12 | 2017

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS Er bestaan tig tools om je scherm op afstand met iemand te delen, echter, maar weinig tools laten zich zo makkelijk aansturen als ScreenLeap. De gratis versie mag je één uur per dag gebruiken en laat tot acht ‘viewers’ toe. De tool is beschikbaar als Chrome-extensie en als desktopapplicatie. We bekijken even deze laatste. De werking is uiterst eenvoudig. Je start de tool op de pc waarvan je het scherm, een schermdeel of een specifiek venster op afstand wilt laten bekijken. Bovenaan zie je een negencijferige code. Het is de bedoeling dat je die doorspeelt aan de personen die je wilt laten meekijken. Die hoeven daar overigens zelf niets voor te installeren: het volstaat dat ze naar de ScreenLeap-site surfen en daar de code invullen. Html5 zorgt ervoor dat ze even later uw scherm kunnen bekijken, ook op een mobiel toestel, waarbij ze kunnen kiezen tussen de originele beeldgrootte of een weergave die binnen hun browservenster past. Uiteraard kunnen beide partijen op elk moment de schermdeling stopzetten. ScreenLeap, www.screenleap.com

16 is een redelijk allrounde schijf- en partitiemanager.

Tip 11 Een scherm remote delen? Met ScreenLeap is dat een kwestie van een code invullen en klaar.


FREEWARE

Tip 12 Achtergrond, voorgrond, masker: met Image Inc is het vermengen van twee foto’s in een handomdraai gebeurd.

Tip 12: Fotomixer Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Met krachtige fotobewerkingstools is het – voor ervaren gebruikers – wellicht een koud kunstje om twee foto’s op basis van een laagmasker met elkaar te vermengen, maar dan moet je wel over de kennis en de tools beschikken. Niet nodig bij het gebruiksvriendelijke Image Inc. ‘Blending’ is hier een relatief eenvoudig drietrapsproces. Je laadt de achtergrondfoto in, haalt de gewenste voorgrondfoto op en zoekt een geschikt masker uit. Wat dit laatste betreft: er worden er een twintigtal meegeleverd, maar het is uiteraard ook mogelijk andere maskers te gebruiken, alleen kun je die maskers jammer genoeg niet in Image Inc zelf creëren. De tool biedt verder een paar bewerkingsopties voor elk van de drie onderdelen. Je kunt die bijvoorbeeld roteren of schalen, inverteren, in grijswaarden laten omzetten, maar je kunt ook de blendmodus voor je overlay aanpassen, met keuze uit 27 modi. Image Inc, www.cybia.co.uk/imageinc.html

Tip 13: Screensaver-show Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 Vanuit Windows is het weliswaar ook mogelijk je schermbeveiliging in de vorm van een diavoorstelling op te zetten, maar met JPEG Saver komen er

Tip 13 Een schermbeveiliger: misschien niet meer zo nuttig, maar toch best leuk!

flink wat meer mogelijkheden bij. Na de (standaard) installatie – waarbij wellicht ook DirectX-runtimes worden opgehaald – nestelt JPEG Saver zich in de schermbeveiligingsmodule van Windows. Van hieruit kun je via de knop Instellingen allerlei opties finetunen, verdeeld over een handvol tabbladen. Allereerst geef je aan uit welke fotomap(pen) met eventuele submappen de tool mag putten. Andere opties die je hebt: het tijdsinterval wijzigen, transitieeffect(en) selecteren (uit een lijst van meer dan tachtig!) en de gewenste fotovolgorde instellen. Je kunt ook nauwgezet bepalen op welke schermpositie de foto’s mogen terechtkomen – en op welke monitor(en) – en wat er met kleine of grote foto’s moet gebeuren. Ook de achtergrond van de foto’s bepaal je helemaal zelf. Een handige Preview-knop toont je of alles optimaal is ingesteld. JPEG Saver, www.goat1000.com/jpegsaver.php

12 | 2017

47


CHECKLIST DOOR: RICHARD VEENSTRA

Checklist: Dashcams De perfecte camera voor in je auto

Dashcams, dat zijn toch van die apparaten waar grappige en klunzige autoongevallen uit Rusland mee gefilmd worden? Precies, maar ook in Nederland zie je deze auto-camera’s steeds meer. In deze checklist vertellen we je alles wat je moet weten over dashcams. Tip 01: Dashcam

Tip 01 Je kuntduizenden video’s van dashcams bekijken op YouTube.

48

De reden dat je zoveel video’s van ongelukken, bijna-crashes en rare verkeerssituaties uit Rusland ziet, is dat bijna iedereen in het land een dashcam in zijn of haar auto heeft geïnstalleerd. Mede doordat getuigenissen van omstanders vaak weinig gewicht hebben in Russische processen, gaan Russen niet zonder dashcam met hun auto de weg op. Dashcams worden ook in andere landen steeds populairder omdat de beelden gemakkelijk kunnen aantonen wie schuld heeft bij een ongeval. Een bijkomstigheid van de populariteit van dashcams is dat je op YouTube interessante filmpjes ziet van andere gebeurtenissen die toevallig door een dashcam zijn opgenomen. Bekende voorbeelden zijn de meteorietinslag van Chelyabinsk in 2013 of de crash van een TransAsiavliegtuig in Taiwan in 2015. Een dashcam, ook wel ‘car dvr’ genoemd, is er in allerlei soorten en maten. Tijd om eens dieper in de materie te duiken!

12 | 2017

Tip 02: Verzekering

Tip 02 HEMA gaf tijdelijk een dash-

Verzekeringsmaatschappijen zijn blij met materiaal uit een dashcam, want het helpt bij het sneller oplossen van de schuldvraag. Logisch dus dat verzekeringsmaatschappijen het gebruik van dashcams stimuleren. Helaas leidt dit in Nederland nog niet tot kortingen op je premie, maar dat lijkt een kwestie van tijd. In het Verenigd Koninkrijk en België zijn er al maatschappijen die een afgeprijsde premie aanbieden. Wel zijn er bedrijven die een dashcam als cadeau weggeven bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Of beelden te gebruiken zijn in het geval van een ongeluk, hangt ook van het model dashcam af. Het moet bijvoorbeeld zeker zijn dat er niet met de opnames of de tijdsaanduiding geknoeid kan zijn; dit is niet met alle dashcams helemaal duidelijk. Ook kun je op veel dashcams niet achterhalen hoe hard iemand heeft gereden, en dat is wel een belangrijk punt bij de schuldvraag voor verzekeringsmaatschappijen en politie of justitie.

cam cadeau bij het afsluiten van een autoverzekering.


CHECKLIST

Tip 03: Opnamekwaliteit Een van de belangrijkste dingen bij de aanschaf van een dashcam is natuurlijk de opnamekwaliteit. Als je camera alleen maar onscherpe beelden in lage resolutie kan schieten, heb je er helemaal niks aan. Als vuistregel geldt hier dat een camera minstens een resolutie van 720p moet hebben; dit komt neer op 1280 bij 720 pixels. De meeste serieuze dashcams ondersteunen 1080p: full-hd-opnames met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Sommige dashcams hebben bovendien speciale functies die je niet in een normale camera vindt. Zo filteren sommige modellen automatisch mist uit een opname en kunnen opties zoals 3D noise reduction ervoor zorgen dat beelden geoptimaliseerd worden mocht er eens een onduidelijk frame worden geschoten. Er zijn ook dashcams op de markt die automatische beeldstabilisatie aanbieden: handig als je over hobbelig terrein rijdt. De meeste dashcams kunnen overigens zowel video’s als foto’s opnemen.

dat van achteren komt, kunt opnemen. Bijna alle dashcams hebben bovendien een microfoon aan boord of worden met een kleine aparte microfoon geleverd. Er zijn verschillende modellen: het kan een smartphone-achtig apparaat zijn dat je aan je ruit vastklemt of een losse hd-camera en een groot touchscreen waar je alle functies mee bedient. Dan moet je er nog over nadenken of je dashcam alleen de rijstrook voor je in het vizier neemt of ook de andere rijstroken. Des te groter de hoek, des te meer een dashcam op kan nemen. Een kijkhoek van 140 graden is normaal, een hoek van 170 graden is perfect voor bredere opnames. Sommige dashcams hebben zelfs een functie die een melding geeft als je buiten je rijstrook komt, een ‘lane departure warning system’ heet dat. Andere kunnen verkeersborden lezen en je waarschuwen als je te hard rijdt. Stroom kan een dashcam uit de 12/24volt-aansluiting in je auto krijgen. Last but not least: kijk of nachtmodus (night vision) voor jou belangrijk is, dit betekent dat de dashcam ook bij minder licht nog goede opnames kan maken.

Tip 04 Een dashcam is soms een volledige rij-assistent geworden. Deze dashcam waarschuwt je als je buiten je rijstrook dreigt te rijden.

Tip 03 De Blackcam BCH-1000 heeft een ‘defog’optie: mist verdwijnt automatisch uit je opname.

Tip 04: Camera’s De meeste dashcams filmen alleen door de voorruit, maar er zijn uiteraard ook modellen die een camera naar de voor- en achterkant van je auto richten. Dit is handig omdat je dan ook verkeer

Legaal of niet? In Nederland en België mag je gewoon filmen met je dashcam, maar als je besluit om een filmpje te publiceren, moet je mensen onherkenbaar in beeld brengen; dit in verband met de privacywetgeving. In andere landen kan het gebruik van een dashcam illegaal zijn, in Oostenrijk kun je bijvoorbeeld een flinke boete verwachten als je een dashcam in je auto hebt geïnstalleerd.

Met een dashcams kun je makkelijk aantonen wie schuld heeft bij een ongeval Tip 05: Opnameduur Je wilt natuurlijk dat je dashcam alle belangrijke momenten opneemt. Hoe een dashcam dit doet, is een beetje anders dan bij een normale camera. In vrijwel alle gevallen worden er steeds korte fragmenten van één tot drie minuten opgenomen

12 | 2017

49


CHECKLIST

Tip 05 Verifieer voor aanschaf welke sd-kaart het beste past bij jouw dashcam.

en direct weggeschreven op intern flash-geheugen of op een sd-kaartje. Wordt de ruimte krap, dan zal de dashcam de oudste bestanden automatisch verwijderen. Het is aan te raden om een dashcam aan te schaffen die genoeg materiaal kan opnemen. Hoelang een dashcam op kan nemen, hangt af van de opnamekwaliteit. Op een topresolutie van 2560 bij 1400 pixels kan een dashcam ongeveer een uur opnemen op een kaartje van 8 gigabyte. Ga zeker voor een dashcam die sd-kaartjes tot 16 gigabyte ondersteunt, maar meer is in dit geval uiteraard beter. Niet alle sd-kaartjes werken even goed in een dashcam: verifieer bij de verkoper welke sd-kaartjes het beste werken met het type dashcam dat je aanschaft. Als je je dashcam-beelden in geval van een ongeluk wilt kunnen gebruiken als bewijs, dan moeten tijd en datum in de opnames staan. Je mag dit niet achteraf zelf toevoegen of verwijderen. De meeste serieuze dashcams hebben deze optie standaard ingeschakeld, maar het kan zijn dat je dit in het menu nog even moet activeren. Je kunt een dashcam namelijk ook gewoon gebruiken om mooie plaatjes mee te schieten, en dan wil je geen tijd- en datuminformatie in beeld hebben staan.

ringsmaatschappij of politie. Deze data worden in de meeste gevallen naar een aparte map op de sd-kaart geschreven en deze gegevens worden niet zomaar overschreven. Naast een gps-module hebben sommige dashcams ook een g-sensor aan boord. Dit is een sensor die een ongeluk kan detecteren voordat jij als bestuurder dit goed en wel door hebt. De dashcam kan een waarschuwing geven in de vorm van een geluidssignaal en zorgt er vervolgens voor dat alle beelden en data van vlak voor een ongeval of crash tot en met een paar minuten erna volautomatisch worden vergrendeld zodat deze gegevens niet kunnen worden overschreven en je er dus altijd de beschikking over houdt.

Tip 07: Vandalisme

Een kijkhoek van 140 graden is normaal, een hoek van 170 graden is perfect voor bredere opnames Tip 06: Gps en g-sensor Een echt goede dashcam heeft gps aan boord, zodat informatie over de snelheid en exacte locatie bij een crash kan worden meegestuurd aan de verzeke-

50

12 | 2017

Je kunt een dashcam natuurlijk ook voor andere zaken gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld heel indrukwekkend om een reis door de bergen later in hd-kwaliteit terug te kunnen kijken. Met een simpele dashcam kun je dit al gemakkelijk doen. Een andere handige toepassing is het opnemen van vandalisme. Dit kan als je dashcam een parkeermodus heeft. Hoe de parkeermodus werkt, varieert per dashcam. Bij sommige dashcams is de camera constant stand-by en neemt hij de bewegingen in de buurt van je auto waar zonder data naar je sd-kaart te schrijven. Als iemand tegen je auto aanrijdt, neemt de dashcam dit wĂŠl op en schrijft het naar de sd-kaart. Omdat het constant opnames buffert, zullen de paar tellen voor het incident ook worden weggeschreven naar het

Tip 06 Deze dashcam heeft een g-sensor aan boord en kan beweging detecteren.


CHECKLIST

Tip 08 Prism is een actioncam die speciaal voor motoren en andere offroad-voertuigen is gemaakt.

Het is aan te raden om een dashcam aan te schaffen die genoeg materiaal op kan nemen Tip 07 De website van fabrikant BlackVue heeft een hele pagina met tips over hoe je het beste de parkeermodus kunt gebruiken.

opslagmedium. In andere gevallen gaat een dashcam pas aan als er beweging wordt gedetecteerd. Als iemand je auto bekrast, is er een goede kans dat je de dader op video hebt staan. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de dashcam stroom heeft als die in parkeermodus staat. In de meeste gevallen is het slim om hiervoor een battery-pack te kopen.

van de gps-module en de g-sensor uit je smartphone. Voor de iPhone is OsmAnd DVR de beste keus. Je hoeft natuurlijk geen dashcam in je auto te installeren, je kunt ook een camera op je helm monteren als je graag motorrijdt. Hiervoor koop je het beste een actioncam; een bekende optie is een GoPro. Je hebt ook speciale actioncams die je op je helm kunt monteren.

Tip 08 De app DailyRoads Voyager is een goede dashcamapp voor Android.

Tip 08: Andere opties Wil je geen hardware dashcam kopen, dan kun je ook kiezen voor een app op je smartphone, en die in een houder in je auto zetten. Uiteraard heb je geen volledige dashcam-ervaring met een smartphone, want je hebt geen beschikking over een nachtmodus en de camera is niet specifiek gemaakt om beelden vanuit een auto te filmen. Het kan echter wel een goedkoop alternatief zijn. Een goede app voor Android is DailyRoads Voyager. Deze app kan video meteen opslaan op Google Drive en maakt gebruik

12 | 2017

51


CHECKLIST

Kooptips Uiteraard hebben we weer drie kooptips voor je, alle drie de dashcams hebben een goede prijskwaliteitverhouding. Bij de goedkoopste moet je genoegen nemen met wat minder functies.

een g-sensor aan boord, maar een gps-module is niet aanwezig. Je moet nog wel even een sdkaartje bestellen: de DR-01 heeft geen interne opslagruimte.

Garmin Dash Cam 65 Smartwares DVRCAR25 Prijs: € 34,99 De dashcam van Smartwares is een van de goedkoopste die je kunt krijgen. De camera kan opnemen tot een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en het apparaat biedt ondersteuning aan sd-kaartjes tot 32 gigabyte. Deze moet je wel los bestellen. De lens heeft een weergavehoek van 140 graden en de dashcam heeft een ingebouwde microfoon en luidspreker. Verder is de DVRCAR25 vrij basic; hij beschikt niet over een gps-module en heeft geen g-sensor aan boord. De dashcam heeft een 1,5inch-beeldscherm en kan via de 12/24voltaansluiting in je auto worden opgeladen.

Aukey DR-01 Prijs: € 69,99 Aukey ken je wellicht van zijn usb-hubs, maar het bedrijf maakt ook dashcams. De DR-01 kost nog geen zeventig euro, maar biedt toch alles wat je van een dashcam mag verwachten. De resolutie is met 1920 bij 1080 pixels prima, de kijkhoek is met 170 graden erg ruim en je hebt de beschikking over een lcd-scherm van 2 inch waarop je instellingen kunt wijzigen. De dashcam heeft zelfs

52

12 | 2017

Prijs: € 249,99 De Garmin Dash Cam 65 is een van de beste dashcams die je op dit moment kunt kopen. Het apparaat ondersteunt sd-kaartjes tot 64 gigabyte en is uitgerust met een 1080p hd-camera. Uiteraard heeft hij een gps-module aan boord en kun je extra brede opnames maken door de kijkhoek van maar liefst 180 graden. De dashcam biedt functies als het geven van waarschuwingssignalen als je te dicht op een voorgaande auto komt te rijden en kan je waarschuwen voor rode verkeerslichten en als je over de toegestane snelheid komt. De Dash Cam 65 kun je bovendien via spraakcommando’s besturen.


SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: EVI MAQUOI

Facebook Marketplace Spullen kopen of verkopen via Facebook Sinds kort kun je via Facebook tweedehands spullen verkopen. Dat gebeurde al regelmatig via allerlei Facebook-groepen, maar nu kan het ook ietwat officiëler: via Facebook Marketplace. Zo ga je te werk!

Via Beheren kies je uit Artikel verwijderen of Artikel bewerken. Een potentiële koper kan het zoekertje als Geïnteresseerd aanvinken of het zoekertje Opslaan of Delen. Via de knop Bieden kan hij/zij een bod uitbrengen. Hij/zij kan je ook vragen stellen via de chatfunctie. Hebben jullie een akkoord, zet het product dan op Markeren als verkocht. Let wel, Facebook biedt geen bescherming voor kopers of verkopers. De transactie gebeurt tussen koper en verkoper. Het is daarom aan te raden om contant of via PayPal te betalen.

Potentiële kopers kunnen je vragen stellen of een bod uitbrengen.

Stap 3: Spullen kopen

In amper enkele

Stap 1: Zoekertje plaaten

seconden kun je een zoekertje publiceren.

Surf naar www.facebook.com, log in met je account en klik in de linkerkolom op Marketplace. Klik daarna in de rechterbovenhoek op Verkoop iets. Omschrijf het product dat je wilt verkopen kort en bondig, voeg vervolgens een prijs toe, selecteer een categorie en geef eventueel nog wat extra informatie zoals ophaal- of verzendmogelijkheden. Klik daarna op Foto’s toevoegen om één of meerdere afbeeldingen aan je zoekertje te hangen. Bevestig de actie met Voltooien.

Stap 2: Zoekertje beheren Zodra je het zoekertje gepubliceerd hebt, verschijnt het in de linkerkolom onder Verkopen. Door op de foto te klikken, krijg je het volledige zoekertje te zien.

Uiteraard kun je zelf ook grasduinen tussen de verschillende zoekertjes. Hiervoor klik je in de linkerkolom eerst op de gewenste categorie en subcategorie. Je krijgt dan een overzicht van alle zoekertjes. Die kun je filteren op basis van trefwoord, locatie en prijs. Er is zelfs een Gratis-knop. Je kunt een zoekertje aanvinken als Geïnteresseerd, Opslaan of Delen. Rechtstreeks chatten met de verkoper kan ook. Je kunt een afspraak maken om het product af te halen bij de verkoper thuis. Laten opsturen kan uiteraard ook, de ongeschreven regel luidt dan dat je het eerst betaalt en ook de verzendingskosten voor jouw rekening neemt.

Niveau stappenplan Van beginner tot expert. Hiernaast kun je de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert

12 | 2017

53


TechPanel - Teufel

4 x De duvel in huis Het Duitse audiomerk Teufel valt regelmatig in de prijzen en is aan een flinke opmars bezig. Een goede reden om een viertal producten door lezers van Tips & Trucs te laten testen. De Boomster, Mute BT, Stereo L en Raumfeld Soundbar werden door Ron Osvath, Jorrik Klijnsma, Chantall Palm en Edwin van Gastel thuis uitgebreid aan de tand gevoeld. Teufel Boomster

Raumfeld Stereo L

De oplaadbare Boomster met DAB+, fm, 2.1-stereo met geïntegreerde subwoofer en handige display maakt direct indruk op Ron. “Het strakke ontwerp valt meteen goed op, zwart mat met subtiele wit verlichte toetsen.” Binnen een mum van tijd heeft hij ervoor gezorgd dat het apparaat is verbonden met zijn iPhone en Amazon Echo. Ron is sceptisch als het gaat om de geluidskwaliteit van bluetooth-speakers. Hoe doet de Boomster het op dit vlak? Ron: “Het geluid is zeer goed, zelfs zuiver bij het volume op de maximale stand. Diepe tonen worden geweldig weergegeven en de subwoofer is met 5 verschillende levels in te stellen.” Ook het bluetoothbereik is volgens hem dik in orde. De Boomster heeft een aux-ingang en er kan er ook verbinding worden gemaakt via nfc. Ron ontdekt dat voor de ingebouwde fmradio drie geheugenplaatsen beschikbaar zijn. Instellen gaat makkelijk, maar omdat de frequentie niet wordt getoond gaat zoeken wat onhandig. En ook het ouderwetse draadje voor ontvangst valt op. Ron: “Dat hadden ze beter in de behuizing kunnen integreren.”

Edwin van Gastel testte twee weken lang de Stereo L. Deze set bestaat uit twee fraaie 3-kanaals streaming-speakers die over een geïntegreerde 400watt-versterker beschikken. De eerste indruk? Edwin: “De luidsprekers voelen door hun grootte en gewicht, maar vooral ook door de witte, zonder naden vormgegeven buitenkant, erg robuust en solide aan.” De installatie heeft Edwin in een handomdraai voor elkaar: “De luidspreker geeft een eigen wifi-signaal uit en dan hoef je alleen maar via je telefoon te verbinden met de Raumfeld-wifi en dan neemt hij alle instellingen van je eigen wifi over.” Naast online muziekdiensten en online radio is het ook mogelijk om muziek van een nas of computer af te spelen. En verbinden via line-in kan ook. Edwin: “Het geluid is ook nog persoonlijk aan te passen door de equalizer op treble, mid, bass en

PUSSEN EN MINNEN Uitstekende geluidskwaliteit Verbindingsmogelijkheden Oplaadbaar Prijs

balance te verdelen. Pop, akoestische muziek en filmmuziek klinken helder en goed gevuld!” Wel vindt Edwin de hoorbare klik bij het inschakelen hinderlijk en mist hij een functie om de speakers automatisch te kalibreren aan de ruimte waarin ze staan. Conclusie? “Voor de prijs en de mogelijkheden heb je mooie luidsprekers in huis, die de ruimte goed vullen met vol geluid.”

PLUSSEN EN MINNEN Mooie vormgeving Prachtig geluid UIstekende app Geen luidsprekerkabels Geen audiokalibratie Klik bij aangaan

"In september heeft Teufel de nieuwe generatie Stereo L gelanceerd met een nog betere sound dankzij de high end coaxiale drivers en zowel bluetooth als wifi-streaming"


Raumfeld Soundbar Chantall Palm gaat aan de slag met de stijlvolle witte Soundbar die speciaal ontworpen is als vervanger voor een home-cinema of muzieksysteem. Hij beschikt onder andere over realistische virtual surround-weergave, heeft een draadloze subwoofer en kan via hdmi op de tv worden aangesloten. Uitpakken en aansluiten is een feestje. Chantall: “Wat is het een mooi apparaat. Het geheel voelt heel solide aan en de poten zijn van rvs, wat hem een kwalitatief hoogwaardige uitstraling geeft.” Vanwege het ontbreken van hdmi verbindt Chantall de Soundbar via rca met haar tv. De subwoofer komt onder het tv-meubel terecht. Bedienen gaat met de knoppen op de Soundbar, de meegeleverde afstandsbediening, of de speciale app. “Het wijst zich allemaal vanzelf.” Als ze in de tweede week het geluid uitgebreid test, plaatst ze de Soundbar op verschillende plekken. Chantall: “Het geluid komt er zuiver uit en vervormt ook niet wanneer het volume

PLUSSEN EN MINNEN Zeer comfortabel in gebruik Uitstekend geluid Prettige bediening Noise canceling kan beter

omhoog gaat. Ook wanneer ik mij naar de andere ruimtes in huis begeef, merk ik dat het geluid goed hoorbaar blijft.” En ook de bediening is dik in orde, met name omdat de app zo goed werkt. “De losse afstandsbediening gebruik ik eigenlijk alleen om af en toe te schakelen tussen bijvoorbeeld de tv en de app.” Chantall: “Naast het mooie, strakke ontwerp en de hoogstaande bouwkwaliteit, is ook het geluid daadwerkelijk prachtig. Al met al zou ik de Raumfeld Soundbar een 9 geven en absoluut aanbevelen.”

PLUSSEN EN MINNEN Strak design en goede bouwkwaliteit Geluidskwaliteit Goede app Eenvoudig te installeren Even zoeken in Spotify-app

Teufel Mute BT Het testen van de Teufel Mute BT met hdbluetooth en actieve ruisonderdrukking is wel aan Jorrik Klijnsma besteed. Hij maakt dagelijks zo’n 5 uur gebruik van een koptelefoon. De Mute BT maakt een prima indruk. Jorrik: “Hij voelt goed en degelijk aan. Hij is niet te zwaar en valt prettig over mijn oren. Het bedieningspaneel is prima te vinden en voelt intuïtief aan. De handige en beschermende opbergkoffer is ideaal voor reizende gebruikers.” Over het geluid is hij dik tevreden. “Hij doet fantastisch werk in het weergeven van een breed en dynamisch geluid”, zo licht hij toe. Wel merkt hij dat de active noise canceling het geluid anders laat klinken. Opgeladen gaat de Teufel Mute BT zo’n 2 dagen mee en ook bellen via bluetooth gaat probleemloos. Het bereik is uitstekend, ik kan makkelijk koffie halen in de kantine die zo’n 20 meter verder is, met meerdere muren tussen de ruimtes in.”

Over Teufel Sinds 1979 houdt de in Berlijn opgerichte audiofabrikant Teufel zich bezig met hifi. Vele jaren en prijzen later is het merk uitgegroeid tot één van de meeste bekroonde aanbieders van streamingoplossingen, portables, stereo en home cinema-speakers met een van de belangrijkste kenmerken dat alle systemen 8 weken lang thuis mogen worden uitgeprobeerd.

Houd de website van Teufel in de gaten. Hier vind je regelmatig mooie acties en kortingen. Meer weten? Kijk op www.teufelaudio.nl. Chantall Palm

Edwin van Gastel

Jorrik Klijnsma

Ron Osvath


PC-AANSLUITINGEN DOOR: MAIKEL DIJKHUIZEN

Pc-aansluitingen Leer alle computerpoorten kennen Op de voor- en achterzijde van een pc en aan beide zijkanten van een laptop zijn er nogal wat aansluitingen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan hdmi, dvi, vga, displayport, usb, ethernet, eSata, en s/pdif. Duizelt het al? Tips & Trucs legt je haarfijn uit welke functie iedere aansluiting vervult en hoe je de boel correct aansluit.

Wat gaan we doen?

Tip 01: Hdmi Iedere desktop heeft een (al dan niet geïntegreerde) videokaart die de grafische berekeningen omzet naar een beeldsignaal. Via een kabel verstuurt deze videokaart de beelden vervolgens naar een monitor. De meest gebruikte uitgang hiervoor is tegenwoordig hdmi, herkenbaar aan twee afgesneden hoekjes aan de zijkant. Een voordeel van deze digitale uitgang is dat het video’s in een hoge resolutie kan doorgeven. Op een geschikte monitor geniet je bijvoorbeeld van full-hd-kwaliteit (1920 x 1080 pixels) of zelfs een nog hogere resolutie, mits de videokaart dat ondersteunt. Aansluiten is snel gepiept, want het maakt niet uit welke zijde van de kabel je in de monitor of computer prikt. Naast beeld kan een hdmi-kabel ook een audiosignaal transporteren, met name handig voor monitoren met ingebouwde luidsprekers.

56

12 | 2017

de poorten vga, hdmi en dvi.

Displayport 1.2 ondersteunt ultra hd met een hoge verversingssnelheid Tip 02: Displayport

We laten zien welke aansluitingen er op de pc en laptop beschikbaar zijn en leggen uit waarvoor je deze poorten gebruikt. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je randapparatuur correct aansluit.

Tip 01 Van links naar rechts zie je

Er bestaan nog meer digitale aansluitingen die beeld in een hoge resolutie kunnen doorsturen. Met name displayport zien we steeds vaker terug op videokaarten voor pc’s en monitoren. Deze aansluiting lijkt qua uiterlijk op een hdmi-connector, met het verschil dat er aan de zijkant slechts één afgesneden hoekje zichtbaar is. Verder ondersteunt ook displayport hoge resoluties, waarbij de gebruikte versie een doorslaggevende rol heeft. Veel apparaten ondersteunen displayport 1.2, waarmee ultra-hd-kwaliteit haalbaar is in een hoge verversingssnelheid. Naast een videosignaal gebruik je


PC-AANSLUITINGEN

Tip 02 De poorten voor displayport (links) en hdmi (rechts) lijken qua uiterlijk erg op elkaar.

een displayport-kabel eventueel ook om geluid door te geven. Als de monitor ingebouwde speakers heeft, hoef je in dat geval geen extra kabel aan te sluiten. Displayport is daarnaast geschikt om via een enkele aansluiting meerdere monitoren aan te sluiten. Deze functie noemt men ‘daisy chaining’. Bedenk wel dat lang niet alle monitoren deze functie ondersteunen.

Van de dvi-standaard bestaan verschillende types, waarbij vooral dvi-d (duallink) nog zeer regelmatig voorkomt. Als je een nieuwe computer en/of monitor koopt, is de kans dan ook groot dat er een dvi-dconnector aanwezig is. Je herkent deze digitale aansluiting meestal aan de witgekleurde connector met plek voor 24 pinnetjes plus een liggende pin. Let goed op dat je een dvi-d-kabel (duallink) gebruikt met de juiste pinnetjes. Aansluiten is simpel, want je prikt de kabel in de connector. Gebruik eventueel beide schroefverbindingen aan de zijkant om de kabel stevig te bevestigen. In tegenstelling tot hdmi en displayport ondersteunt dvi-d geen transport van een audiosignaal. Verder bedraagt de maximale resolutie in de meeste gevallen 2560 x 1600 pixels.

Tip 03 Een dvi-d kabel (duallink) heeft in totaal 24 pinnetjes plus nog één liggende pin.

Tip 03: Dvi-d Voor de doorvoer van een videosignaal van een computer naar een monitor hebben de eerder besproken aansluitingen hdmi en displayport de voorkeur. Niet iedereen gebruikt nieuwe hardware, waardoor we in dit artikel ook ‘gedateerde’ aansluitingen belichten.

Hdmi-versies Er bestaan verschillende versies van hdmi. Hoe hoger de standaard, hoe meer functies de digitale verbinding bevat. Zo ondersteunde de eerste versie alleen video-overdracht in full hd, terwijl hdmi 1.4 ook een ultra-hd-signaal (3840 x 2160 pixels) kan doorgeven. Tegenwoordig is hdmi 2.1 de recentste hdmi-versie. Hiermee is het zelfs mogelijk om video’s in een maximale resolutie van 7680 x 4320 pixels aan een geschikte monitor door te geven. Deze ontwikkeling is echter vooral interessant voor toekomstige televisies met een (enorm) grote beelddiagonaal. Doorsnee computergebruikers kunnen in de meeste gevallen prima uit de voeten met een lagere hdmi-standaard.

Tip 04: Vga De laatste videoverbinding die anno 2017 nog altijd regelmatig voorkomt, is vga (ook wel d-sub genoemd). Gebruik deze analoge aansluiting alleen als het echt niet anders kan. De videokwaliteit ligt namelijk beduidend lager vergeleken bij hdmi, displayport en ook dvi-d. Vooral op grote schermen is het verschil met de eerder besproken digitale videoverbindingen goed zichtbaar. Deze videoverbinding is namelijk ongeschikt voor hoge resoluties. Bovendien kan vga niet overweg met audio-overdracht. Wie noodgedwongen toch een vga-verbinding tussen de computer en monitor wil leggen, gebruikt hiervoor de blauwgekleurde connector

Tip 04 Veel recente videokaarten hebben nog steeds de blauwgekleurde vga-aansluiting.

Hdmi 2.1 heeft een zeer hoge bandbreedte en kan om die reden torenhoge resoluties doorsturen.

12 | 2017

57


PC-AANSLUITINGEN

met plek voor vijftien pinnen. Zodra de kabel correct is bevestigd, maak je de boel stevig vast door beide schroefverbindingen aan te draaien. De bevestigingsmethode van vga is vergelijkbaar met die van dvi-d.

Tip 05: Monitor op laptop Zelfs de kleinste laptops hebben aan de zijkant meestal een extra video-uitgang. Meestal is dat (micro-) hdmi, maar dat kan net zo goed (mini-)displayport, vga of usb-c zijn (zie hiervoor tip 7). Je gebruikt deze aansluitingen om een extra monitor op je laptop aan te sluiten. In feite breid je het bureaublad daarmee uit, zodat je meer ruimte hebt. Dit werkt een stuk prettiger, omdat je dialoogvensters niet meer hoeft te minimaliseren naar de taakbalk. Na aansluiting van een externe monitor herkent het besturingssysteem van je laptop het scherm meestal automatisch. Ga zo nodig naar Start / Instellingen / Systeem / Beeldscherm en kies bij Meerdere beeldschermen voor de optie Deze beeldschermen uitbreiden. Zo beschik je over een reusachtig bureaublad. Je kunt er ook voor kiezen om de beeldschermen te dupliceren.

Verloopstekker Het komt nogal eens voor dat de beschikbare videoverbindingen op de computer en monitor niet overeenkomen. Aan de achterkant van de pc is er bijvoorbeeld alleen een hdmi-aansluiting vrij, terwijl de monitor uitsluitend dvi-d ondersteunt. Vooral wanneer je twee schermen op de videokaart aansluit, loop je al snel tegen dit probleem aan. Gelukkig bestaan er allerlei verloopstekkers waarmee je dit euvel oplost. Zo zijn er onder meer adapters van hdmi naar dvi-d en van displayport naar hdmi. Daarnaast zijn er ook allerlei verloopkabels verkrijgbaar. Van een displayport-aansluiting leg je bijvoorbeeld rechtstreeks een verbinding naar een monitor met hdmi, dvi-d of zelfs vga.

Gebruik zo nodig een handige verloopstekker om verschillende videoverbindingen aan elkaar te koppelen.

58

12 | 2017

Dat is bijvoorbeeld handig wanneer er in plaats van een monitor een beamer op de laptop is aangesloten. De beamer geeft zo exact dezelfde beelden weer als het scherm van je laptop. Handig wanneer je een presentatie geeft of een diavoorstelling wilt laten zien!

Tip 05 Geef in de instellingen aan of je de beeldschermen wilt uitbreiden of dupliceren.

Tip 06: Usb-poorten Iedere computergebruiker is wel bekend met het gebruik van usb-poorten. Op de computer gebruik je deze platte connector om allerlei randapparatuur met het systeem te verbinden, zoals een toetsenbord, muis, printer, usb-stick, externe schijf, digitale camera, smartphone en tablet. Gunstig is dat een usb-verbinding data in twee richtingen transporteert. Je kunt bijvoorbeeld gegevens van een externe harde schijf kopiĂŤren naar de pc en vice versa. Verder verzorgt een geschikte usb-poort ook de stroomvoorziening van mobiele apparaten. Op die manier hoef je een externe 2,5inch-schijf niet op het lichtnet aan te sluiten. Verder laad je smartphones en tablets probleemloos via usb op. Het is van belang dat je de

Tip 06 Iedere computer of laptop beschikt over meerdere usb-apoorten.


PC-AANSLUITINGEN

usb-stekker op juiste wijze in de usb-poort prikt. Let hierbij goed op de onder- en bovenkant en druk bij enige weerstand vooral niet door. Naast de reguliere usb-a-stekker bestaan er met mini-usb en microusb ook kabels met kleinere stekkers.

Tip 07: Usb-c Sinds een aantal jaar bestaat er ook een nieuwe variant op de traditionele usb-aansluiting, namelijk usbc. Vergeleken met reguliere usb-a-poorten is deze moderne aansluiting een stuk veelzijdiger. Buiten de overdracht van data en stroom via de gangbare usbstandaarden (zie kader ‘Usb-standaarden’), ondersteunt usb-c ook nog allerlei andere protocollen. Zo kun je usb-c bijvoorbeeld inzetten voor videoverbindingen via hdmi, dvi, vga, displayport en thunderbolt. Laatstgenoemde standaard is op MacBooks te vinden. Naast de uitvoer van een haarscherp videosignaal, kunnen MacBook-gebruikers hiermee ook mobiele apparaten opladen en data overzetten. Gunstig is dat steeds meer apparatuur voorzien is usb-c, zoals smartphones, tablets, laptops, monito-

Usb-standaarden Naast verschillende usb-aansluitingen bestaan er ook nog diverse usb-standaarden. Hoe hoger het versienummer, hoe snelle de dataoverdracht mogelijk is. Een ‘ouderwetse’ usb1.1-poort ondersteunt een maximale snelheid van 12 Mbit/s, terwijl usb 2.0 in theorie goed is voor 480 Mbit/s. De recentste standaard is usb 3.1. Verwarrend is dat hier twee varianten van bestaan, namelijk usb 3.1 gen1 en usb 3.1 gen2. Hoewel het verschil in naamgeving beperkt is, geldt dat niet voor de datasnelheid. Usb 3.1 gen1 is namelijk geschikt voor een theoretische dataoverdracht van 5 Gbit/s (en daarmee gelijk aan usb3.0), terwijl usb 3.1 gen2 de datasnelheid verdubbelt naar 10 Gbit/s.

ren, powerbanks en externe schijven. Aangezien het via een enkele kabel mogelijk is om zowel stroom, data als video gelijktijdig te transporteren, zijn er in de toekomst naar verwachting steeds minder snoertjes vereist. Zover is het helaas nog niet, want nog niet alle potentiële functies zijn automatisch ook aanwezig op apparaten met een usb-c-aansluiting. Sommige producten laten zich bijvoorbeeld niet door een computer opladen via usb-c, terwijl er wel dataoverdracht mogelijk is. De compatibiliteit wordt gelukkig wel steeds beter. In tegenstelling tot een traditionele usb-poort heeft usb-c geen onder- en bovenkant. Verkeerd aansluiten is dankzij de omkeerbare stekker dus onmogelijk! Gebruik je een recente computer met usb-c, maar is je overige randapparatuur daar nog niet voor geschikt? In dat geval biedt een usb-c-naar-usb-a-verloopstekker uitkomst.

Tip 07 Ondanks de kleine connector van de usb-c-kabel ondersteunt deze aansluiting meerdere protocollen.

Tip 08: Ethernetpoort Alle desktops en sommige laptops hebben een ethernetpoort. Hierin steek je een netwerkkabel, zodat het apparaat verbinding maakt met internet. Je duwt de zogeheten rj45-connector van de kabel in de poort totdat deze vastklikt. Aan de statuslampjes zie je of er momenteel dataverkeer is. Wil je de kabel weer losmaken, dan duw je de plastic clip voorzichtig omlaag en trek je het stekkertje vervolgens uit de connector. Iedere ethernetpoort ondersteunt een maximale snelheid. Oudere apparaten beschikken meestal over een netwerkadapter met een datasnelheid van maximaal 100 Mbit/s. Is je pc of desktop iets nieuwer, dan is de kans groot dat de ethernetpoort een snelheid van 1 Gbit/s ondersteunt. Tot

Tip 08 De ether-

Een usb3.0-poort (of hoger) herken

netaansluiting

je op de meeste

heeft een vierkante

systemen aan een

vorm met boven of

blauwgekleurde

onder een inkeping

connector.

voor de rj45-clip.

12 | 2017

59


PC-AANSLUITINGEN

slot bestaan er ook netwerkkaarten die een snelheid van 10 Gbit/s kunnen verdragen. Een snelheid van 1 Gbit/s is anno 2017 erg gangbaar, het is hiervoor wel noodzakelijk dat de router, eventuele switches en netwerkkabels deze doorvoersnelheid ook aankunnen.

Tip 09: Toetsenbord en muis Tip 09 Oude toetsenborden en muizen sluit je aan op de gekleurde ps/2-poorten van een pc.

Als je nog een oudere muis en toetsenbord gebruikt, kun je deze bedieningsapparaten aansluiten op de zogeheten ps/2-aansluitingen aan de achterkant van de pc. Dit zijn twee ronde ingangen, waarbij de groene connector is bestemd voor de muis en de paarse connector voor het toetsenbord. Let wel even op dat de pinnetjes met de gaten overeenkomen. In plaats van twee losse aansluitingen is er op veel pc’s alleen een gecombineerde ps/2-aansluiting voorhanden. In dat geval heb je een speciale verloopkabel nodig, zodat je evengoed beide bedieningsapparaten kunt aansluiten. Toetsenborden en muizen met een ps/2aansluiting zijn nauwelijks nog verkrijgbaar, al bestaan ze in sommige (web)winkels nog steeds. Meestal vindt de verbinding nu via usb plaats. Verder werken veel bedieningsapparaten draadloos via een speciale usb-adapter of bluetooth.

bevat meestal een zwart stofklepje. Een alternatieve manier om het geluid naar een versterker of receiver door te sturen, is via een coaxiale s/pdif-uitgang. Die is rond en doorgaans oranje van kleur.

Tip 11: eSata

Tip 10 De meeste pc-speakers verbind je middels de groene 3,5mmgeluidsuitgang met de pc.

Sommige laptops en computers hebben een eSataaansluiting. De functie hiervan is simpel, namelijk een interne schijf extern aansluiten. Handig wanneer je nog ergens een harde schijf hebt liggen waarvan je de data wilt uitlezen. Op die manier is het niet nodig om de harde schijf in te bouwen. Verder geniet je van een snellere doorvoersnelheid dan met een externe usb-schijf doorgaans haalbaar is. Overigens is voor deze verbinding wel een eSata-datakabel vereist. Fabrikanten combineren een eSata-aansluiting soms met een reguliere usb-poort.

Tip 11 Soms is een eSataaansluiting ook

Tip 10: Geluidsuitgang

compatibel met een usb-stekker.

Veel monitoren hebben geïntegreerde speakers, maar de audiokwaliteit is vanwege de geringe klankkast niet ideaal. Voor een beter geluid sluit je externe speakers op de pc aan. Hiervoor doe je een beroep op de (meestal) groengekleurde 3,5mmgeluidsuitgang. Het is belangrijk dat je specifieke pc-speakers gebruikt. Dit betreffen meestal actieve luidsprekers met een geïntegreerde versterker, waarbij er een geschikte aansluitkabel met 3,5mmplug is meegeleverd. Surround-sets vereisen overigens vaak meerdere 3,5mm-geluidsingangen, bijvoorbeeld voor de centerspeaker en achterste surround-speakers. Sommige computerluidsprekers laten zich als alternatief via een optische s/pdifaansluiting (ook wel toslink genoemd) met de pc verbinden, al zijn die vrij zeldzaam. S/pdif wordt als alternatief meestal gebruikt om de computer als bron op een versterker of receiver aan te sluiten. Op die manier speel je bijvoorbeeld rechtstreeks mp3-bestanden af op een stereo-installatie. Een optische s/pdif-uitgang is op één zijde na vierkant en

60

12 | 2017

Draadloos of vast? Heb je de keuze tussen een draadloze of vaste internetverbinding? Voor wat betreft de stabiliteit heeft een bekabelde aansluiting altijd de voorkeur. De radiogolven van een wifi-verbinding zijn namelijk gevoelig voor storingen, bijvoorbeeld vanwege naburige netwerken of apparaten die op dezelfde frequentie uitzenden. Verder is de bandbreedte van een draadloos netwerksignaal beperkt. Vooral als je films in een hoge resolutie streamt of zware netwerkgames speelt, kan dat voor problemen zorgen.

Veruit de meeste routers hebben meerdere ethernetpoorten en zenden ook een wifi-signaal uit.


SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: MARTIN GIJZEMIJTER

Accounts opzeggen Je hebt meer accounts dan je denkt Je gebruikt je e-mailadres om een account aan te maken. Maar hoe vaak zeg je zo’n account eigenlijk weer op? Waarschijnlijk zelden tot nooit. Dat betekent dat je waarschijnlijk tientallen, zo niet honderden accounts hebt rondzwerven met daarin je e-mailadres (en wellicht een wachtwoord dat je vaker gebruikt). Tijd om daar wat aan te doen, mét wat hulp van deseat.me. Stap 1: Aanmelden bij deseat.me De dienst deseat.me gaat aan de hand van je Gmailof Outlook-adres na bij welke websites je allemaal een online account hebt. We helpen je vast een beetje uit de droom: de website (www.deaseat.me) is helaas niet in staat om je met één druk op de knop uit te schrijven. Het biedt je wél een handig overzicht van waar je allemaal een account hebt aangemaakt. Voordat de scan kan beginnen, moet je eerst inloggen met je Gmail- of Outlook-account. Dat kan geen kwaad. Je geeft de website namelijk niet je inloggegevens, het inloggen gebeurt bij Google of Outlook zelf. Je geeft deseat.me alleen toestemming om je account te benaderen.

je dit account graag wilt houden. Klik je op Delete queue, dan plaats je de betreffende website in de lijst met websites die je wilt gaan verwijderen. Er gebeurt dan nog helemaal niets: het is alleen een nominatielijst.

Stap 3: Accounts opzeggen Wanneer je voor alle websites een keuze hebt gemaakt, dan word je automatisch naar de lijst gebracht met websites die je genomineerd hebt voor verwijdering. Bepaalde websites hebben een knop Delete. Wanneer je daarop klikt, word je direct naar de juiste pagina gebracht om je uit te schrijven. Andere sites hebben geen directe link. Daar moet je dus op de site zelf op zoek naar de pagina om je account te verwijderen. Wanneer je je hebt uitgeschreven, dan klik je op Done om aan te geven dat je deze website hebt verwerkt. Het fijne is dat je dit niet in één keer hoeft te doen; deze lijst blijft bewaard. Zo kun je er elke dag een paar opzeggen en heb je binnen twee weken je hele online leven opgeschoond.

Werk op je gemak de lijst af met sites waar je je

Stap 2: Delete queue vullen Zodra je bent ingelogd, zal deseat.me een scan uitvoeren en een paar tellen later krijg je een lijst te zien met websites waarbij je volgens de site een account hebt. Je hebt per site drie keuzes. Klik je op het uitroepteken, dan geef je aan dat je geen account hebt bij deze site, en dan wordt deze vermelding uit de lijst gehaald. Klik je op Save, dan geef je aan dat

wilt uitschrijven.

Niveau stappenplan Van beginner tot expert. Hiernaast kun je de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert

12 | 2017

61


PARTYTIME! DOOR: MARTIN GIJZEMIJTER

Een feestje organiseren Deze sites maken dat een stuk makkelijker De feestdagen komen er weer aan. Of je nu een mega-nieuwjaarsparty wilt geven of een intiem kerstsamenzijn met vrienden op de agenda hebt staan: een feestje organiseren blijft een hoop werk. Gelukkig zijn er heel wat online tools die je hierbij goed kunnen helpen. Zo heb je meer plezier en minder stress.

Wat gaan we doen?

In dit artikel laten we je een aantal websites zien die je kunnen helpen bij het organiseren van een feestje, zodat je straks niet overspannen bent als het daadwerkelijk begint.

62

12 | 2017

Tip 01: Facebook Bij een feestje denk je misschien niet direct aan Facebook. Toch is de sociale netwerksite een heel logische keuze als het gaat om organisatie. De reden daarvoor is dat Facebook ten eerste waarschijnlijk al een groot deel van je vrienden en/of familie in kaart heeft gebracht ĂŠn dat het extreem makkelijk is om mensen uit te nodigen. Je doet dat door een evenement aan te maken (Evenementen vind je onder het kopje Verkennen in de linkerkolom op Facebook). Je kunt een evenement zowel privĂŠ maken als openbaar, waarbij we het laatste (afhankelijk van het feestje) sterk afraden, omdat werkelijk iedereen zich dan kan aanmelden om te komen. Wanneer je een evenement hebt gemaakt, kun je heel eenvoudig al je Facebook-contactpersonen uitnodigen, en zij kunnen vervolgens aangeven of ze komen of niet. De definitieve gastenlijst kun je uitdraaien als Excel-sheet en je kunt via de evenementenpagina heel eenvoudig communiceren met alle genodigden. Er zit nog wel een nadeel aan: je zult de mensen die geen Facebook hebben alsnog handmatig moeten uitnodigen.

Tip 01 Met Facebook kun je prima feestjes organiseren, maar je gasten moeten dan wel een account hebben.


PARTYTIME!

Tip 02: Feest-site

Tip 02 Bouw een kleine minisite waarmee mensen zich kunnen aanmelden.

Het is natuurlijk ideaal wanneer je voor je feestje of evenement een website zou kunnen bouwen waarop mensen zich kunnen aanmelden, informatie kunnen vinden enzovoort. Dat is uiteraard heel veel werk en kost in sommige gevallen ook nog eens heel veel geld. De makers van Jimdo (https://nl.jimdo.com/) hebben daar een oplossing voor bedacht: je kunt namelijk via hun website een eigen mini-site genereren. Het aanmaken van een site is kinderlijk eenvoudig: je klikt op Aanmelden, kiest een ontwerp en maakt vervolgens je account aan (dat kan met je e-mailadres maar ook met Facebook). Vervolgens klik je op Nieuwe website en kies je wat voor soort website je wilt. Daarna kies je een betaalplan, en het mooie is dat je prima kunt kiezen voor het gratis plan. Je krijgt dan alle functionaliteiten, maar wel een url binnen het subdomein .jimdo.com (wat niet echt boeit, want de site is toch tijdelijk voor een feestje). Het inrichten van je website is vervolgens kinderlijk

eenvoudig. Je vult wat informatie in, linkt naar je contactformulier, en voilà, je hebt een perfecte interactieve uitnodiging. Je kunt er zelfs een webwinkel aan hangen zodat mensen kaartjes kunnen kopen, mocht dat nodig zijn. Het is allemaal drag-and-drop, dus je sleept heel eenvoudig je website in elkaar.

Per post of per mail, zelf ontworpen of kant-en-klaar: wat voor uitnodiging stuur jij? Tip 03: Uitnodigingen Om mensen voor jouw feestje uit te nodigen, kun je dus Facebook gebruiken, maar het kan ook met een kaartje. Je kunt de genodigden allemaal afzonderlijk een kaartje of e-mail sturen, maar ook hier zijn slimme tools voor. Wil je een fysiek kaartje sturen, dan is Greetz.nl (www.greetz.nl) een fijne site. Je maakt je kaartje, vult de adressen in en klaar ben je. Het nadeel is dat dit, als je veel mensen wilt uitnodigen, behoorlijk in de papieren kan lopen. In dat geval is Drukzo.nl (www.drukzo.nl) een goed alternatief. Hier kun je voor een fractie van de kosten bij Greetz héél veel kaarten bestellen. Je moet ze dan alleen nog wel zelf op de post doen, en dat is ook niet gratis natuurlijk. Om eenvoudig online uitnodigingen te sturen is Uitgenodigd.nl (www.uitgenodigd.nl) een goede site. Je kiest simpelweg wat voor uitnodiging je wilt sturen, selecteert daar een ontwerp bij en op wat voor manier de ontvangers kunnen reageren (dat kan ook in dialect, een grappige optie). Je houdt eenvoudig bij wie er wel en niet komt. Kosten? Ongeveer vier euro per feestje, dus dat is te overzien.

Tip 03 Uitnodigingen online versturen kan eenvoudig via Uitgenodigd.nl.

Echt contact In dit artikel laten we je allerlei handige sites zien die je kunnen helpen bij het organiseren van je feestje. Waar je echter rekening mee moet houden, is dat niet iedereen handig is met dit soort diensten en dat ook lang niet iedereen met regelmaat zijn of haar e-mail checkt. Het is dan ook belangrijk om niet alleen maar op dit soort diensten te leunen. Als bepaalde mensen niet reageren, ga er dan niet automatisch van uit dat ze niet willen komen, maar bel ze even op. Dat voorkomt vervelende situaties achteraf.

12 | 2017

63


PARTYTIME!

Tip 04: Lootjes trekken

Tip 04 Lootjes trekken? Je zou wel gek zijn als je dat zelf doet. Gebruik er een site voor.

Wanneer je een sinterklaasfeest organiseert, of een andere gebeurtenis waarbij het de bedoeling is dat de genodigden elkaar cadeautjes geven, dan moeten er natuurlijk lootjes worden getrokken. Dat is nogal een gedoe, omdat iedereen daarvoor bij elkaar in een ruimte moet zijn – en dan wil het ook nog gebeuren dat juist die ene persoon de persoon trekt met wie het niet botert, of zichzelf. Dat kun je allemaal voorkomen door je lootjes online te trekken. Een perfecte site daarvoor is Lootjestrekken.nl (www.lootjestrekken.nl) – en het kost je nog eens niets ook. Je geeft simpelweg aan met wie je van plan bent om het feestje te gaan vieren, vult al hun e-mailadressen in en maakt het feestje aan. Vervolgens kun je nog aangeven welke koppelingen je wilt uitsluiten (dus dat neef Jan onmogelijk tante Tina kan trekken) en daarna trek je de lootjes. Iedereen krijgt een mailtje, en zodra iedereen heeft ingelogd worden de koppelingen gemaakt. Deelnemers kunnen vervolgens ook heel eenvoudig hun wensenlijstje opgeven, en de ontvanger van het lootje kan anoniem vragen stellen als hij of zij daar behoefte aan heeft. Echt een site waarmee je jezelf heel wat tijd (en ellende) kunt besparen.

Tip 05: Datumprikker Het is een van de grootste dooddoeners die er zijn: je hebt een feestje gepland, stuurt de uitnodigingen uit, om te ontdekken dat niemand op die datum kan (of wil) komen. Het was natuurlijk beter geweest als je van tevoren met iedereen had afgestemd wanneer hij of zij kon komen, maar dat is logistiek onmogelijk, toch? In theorie wel, maar dankzij internet niet. Met een gratis dienst als Datumprikker.nl (www. datumprikker.nl) kun je dit soort feestproblematiek heel eenvoudig voorkomen. Je maakt een feestje aan op de site, geeft een korte omschrijving van

64

12 | 2017

wat de bedoeling is en stelt een aantal data voor. Vervolgens stuur je een mail naar alle mensen die je van plan bent om uit te nodigen, waarna zij allemaal afzonderlijk aan kunnen geven op welke dag zij wel of niet zouden kunnen. Een dag waarop iederéén kan ga je uiteraard niet vinden, maar wél de dag waarop de meeste mensen kunnen en dat voorkomt al een hoop teleurstelling. Daarna kun je overigens de definitieve datum prikken, met een automatisch mailtje. Dat kan in principe dienen als uitnodiging, als je zo’n bevestigingsmailtje feestelijk genoeg vindt.

Tip 05 Vind een datum prikt waarop (bijna) iedereen kan komen.

Tip 06: Verlanglijstje Niet alle feestjes gaan uiteraard gepaard met cadeautjes, maar als dat wél zo is, is het wel zo fijn als mensen weten wat er gekocht moet worden. Of het nu gaat om een kinderfeestje, een bruiloft of een verjaardag voor een volwassene. Een handige (en gratis) dienst die je hiervoor kunt gebruiken is Lijstje.nl (www.lijstje.nl). De werking van deze site is heel eenvoudig: je maakt een verlanglijstje aan en verstuurt de link naar dit lijstje naar alle mensen die je uitnodigt voor het feestje. Wanneer iemand iets koopt dat op het lijstje staat, kan hij of zij dit afstrepen. De andere genodigden van het feestje zien dit ook, waardoor ze weten dat ze dat cadeau niet meer hoeven te kopen. Het enige nadeel is uiteraard wel dat je afhankelijk bent van de deelnemers: als mensen vertrouwen op deze lijst en andere deelne-

Tip 06 Laat mensen weten wat je wilt hebben en voorkom dubbele cadeaus.


PARTYTIME!

Tip 07 Een checklist zorgt ervoor dat je het overzicht niet verliest.

Wil je voorkomen dat er dubbele cadeaus worden gekocht? Gebruik dan Lijstje.nl mers hun aankopen niet netjes afstrepen, dan is dat natuurlijk een beetje zuur. Wees dus extra duidelijk in het uitnodigingsmailtje.

Tip 07: Checklist Voor een klein feestje is natuurlijk niet heel erg veel nodig. Een beetje kaas, wat worst, stoelen, natuurlijk drinken ... en het is al snel gezellig (vergeet de bitterballen niet!). Als het gaat om een feest van grotere proporties, dan wordt het een heel ander verhaal. Als er geen budget is om het feest te laten organiseren door een bureau en het komt allemaal op jouw schouders terecht, dan bestaat het risico dat je ondergesneeuwd raakt. Een checklist kan je in dat geval helpen om het overzicht te houden. Ieder feestje is natuurlijk anders, maar op www.tiny. cc/feestlijst vind je een uitgebreide checklist met alles wat je maar kunt bedenken voor een feest. Die lijst is natuurlijk veel te uitgebreid en de helft heb je wellicht niet nodig, maar door een account aan te maken en de checklist op te slaan in je eigen account, kun je ’m bewerken, en de onderdelen die je niet nodig hebt verwijderen. Vervolgens kun je de lijst eventueel insluiten in een website, zodat je samen met anderen de checklist kunt afwerken.

Tip 08: Foto’s verzamelen

Tip 08 Verzamel achteraf eenvoudig

En dan komt het moment dat het feestje voor de deur staat. Het wordt vast heel gezellig en alle gasten maken vast heel leuke foto’s tijdens al die gezelligheid. Het allerliefste zou je al die foto’s verzamelen zodat je een mooie sfeerimpressie krijgt van je feest. Maar hoe regel je zoiets? Je zou mensen kunnen vragen om alles naar je te mailen, of te sturen via WhatsApp, of er zelfs een speciale WhatsAppgroep voor kunnen oprichten, maar niet iedereen houdt daarvan (met name omdat er in die groepen nog weleens flink geouwehoerd wordt). Een fantastische oplossing hiervoor wordt geboden door het (Engelstalige) Eversnap (www.geteversnap.com). Het concept is eenvoudig: je maakt een album aan op de site, vraagt alle gasten (op je uitnodiging) om de Eversnap-app te downloaden en de albumcode in te vullen (daarmee krijgen ze toegang tot het album). Alle foto’s die ze maken tijdens het feest kunnen ze vervolgens direct (of na afloop) naar het album uploaden, zodat alle foto’s op een centrale plek worden verzameld. Dat kost nagenoeg geen inspanning en iedereen heeft direct alle foto’s. Het enige nadeel is dat deze dienst niet gratis is: je betaalt er eenmalig 99 euro voor.

12 | 2017

alle foto’s van gasten met Eversnap.

65


SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: RICHARD VEENSTRA

Toffe kerstvideo versturen Een grappige kerstboodschap maken met JibJab Als je een online kerstkaartje wilt versturen, verwacht je natuurlijk wel wat meer dan een simpele boodschap. Met JibJab maak je een video met jezelf in de hoofdrol. Stap 1: Video kiezen Ga naar www.jibjab.com en klik bovenin op All. Scrol naar beneden en klik op Christmas. Kies één van de opties en je ziet een voorbeeldvideo van hoe jouw kaart eruit kan komen te zien. Je moet je eerst gratis aanmelden, klik op Become a Member, geef je gegevens op en klik op Sign up with email. Als je een video hebt gevonden die je leuk vindt, klik je op Make card.

Stap 2: Foto importeren Je moet nu een foto van jezelf uploaden. Dat kan via je webcam, een bestand op je computer of via Instagram, Facebook of Dropbox. Zorg dat de foto van je gezicht zo duidelijk mogelijk is, het beste werkt een pasfoto. In de volgende stap moet je je gezicht draaien en zoomen zodat je ogen en mond op dezelfde hoogte zitten als in het voorbeeld. Gebruik de twee schuiven onderaan of beweeg de foto door met je muis naar boven, onder, links of rechts te bewegen. Als de lijnen voor de ogen en mond precies over jouw foto liggen, klik je op Next. In de volgende stap bepaal je je kaaklijn: de driehoekjes moeten precies op je mondhoeken liggen, de cirkel plaats je tussen je lippen (of als je lacht precies onder je bovenste tanden). Het vierkant plaats je aan de onderkant van je kin. Sluit af door op het vinkje te klikken. Je kunt meerdere gezichten toevoegen, bijvoorbeeld van familieleden. Klik hiervoor op het plusje naast je eigen foto. Je wordt door de video geleid en bij elke mogelijkheid kies

66

12 | 2017

je één van de gezichten onderin. Sluit af door op Done te klikken. Als je alleen je eigen gezicht hebt aangegeven, wordt het videovoorbeeld gemaakt.

Bovenin staat standaard Merry Christmas! Verander dit in iets anders als je dat wilt. Onderin kies je nu één van de deelopties. Klik bijvoorbeeld op Copy Link als je de koppeling naar je kerstboodschap aan een persoonlijke e-mail wilt toevoegen. Open je mailprogramma, kies de ontvangers en voeg de koppeling aan je mail toe door op Ctrl+V te drukken.

Niveau stappenplan Beginner

sneeuwman of kerstman.

Stap 3: Video delen

Van beginner tot expert. Hiernaast kun je de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Zie jezelf terug als kerstelfje,

Expert


SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: RICHARD VEENSTRA

Offline kerstkaartjes Een echt kaartje via de post verzenden Een kaartje online maken en dan

ontvangers wilt sturen, heb je een stuk

voegen. Onder Tekst toevoegen klik je op Voeg je eigen tekst toe. Kies een lettertype, een kleur en hoe de tekst uitgelijnd moet worden. Met de schuif bepaal je de tekstgrootte. Rechts typ je je tekst direct op het kaartje. Om een tekst aan de binnenzijde te typen, klik je op Volgende stap. Eventueel voeg je nog een foto in door links op Foto te klikken.

minder opties. Met Greetz is het een fluitje

Stap 3: Kaartje versturen

versturen naar een echt adres is met veel diensten mogelijk. Maar als je een persoonlijk kaartje naar meerdere

van een cent. Stap 1: Ontwerp kiezen

De prijs voor een kaart is exclusief de kosten voor de postzegel.

De eerste stap is het kiezen van een ontwerp voor je kerstkaart. Op de website www.greetz.nl ga je naar Kaarten / Alle kaarten en kies je onder Moment de optie Alle tonen. Klik op Kerst en selecteer een standaardontwerp of kies voor ĂŠĂŠn van de kaartjes waar Eigen ontwerp op staat. De prijs die je ziet, is de prijs voor het kaartje exclusief de postzegelkosten.

Als je klaar bent, kies je rechts bovenin voor Opslaan. Je moet je nu registreren bij Greetz. Klik vervolgens net zo lang op Volgende stap totdat je bij de verzendopties aanbeland bent. Hier kies je het formaat van je kaart. Op de volgende pagina kies je de kleur van je envelop en klik je op Door zonder cadeau. Als je op Direct naar de ontvanger(s) klikt, kun je de kaart meteen via PostNL naar de ontvanger sturen. Klik hierop en geef de adresgegevens van de ontvanger op. Wil je het kaartje naar meerdere ontvangers sturen, dan kies je voor Nog een adres toevoegen. Dezelfde kaart wordt dan naar alle ingevoerde adressen verzonden. Klik op Bezorgdatum selecteren en kies een datum. Je sluit de bestelling af door op Naar winkelmandje te klikken.

Stap 4: Kopie maken Wil je verschillende boodschappen op je kaartje naar de verschillende adressen, dan klik je in je winkelmandje op Bewerk naast de afbeelding van je kaart. Kies voor Kopie bestelling en je kunt de tekst van je kaart en het ontvangstadres veranderen.

Niveau stappenplan Stap 2: Kaart maken Als je een kaart hebt uitgekozen, klik je op Kaart bewerken om een persoonlijke boodschap toe te

Van beginner tot expert. Hiernaast kun je de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

Beginner

Expert

12 | 2017

67


PAINT 3D DOOR: HARRY HOL

13 tips voor Paint 3D Schetsen in de derde dimensie Met de Windows 10 Creators Update was daar afgelopen voorjaar opeens ook een nieuwe versie van Paint. Waar de oude versie vooral geschikt was voor het snel schetsen van ideeën, ligt hier de nadruk meer op ruimtelijke vormgeving. Iedereen kan nu modelleren in 3D, waardoor zelf ontworpen illustraties net wat spannender worden.

Tip 01: Gewoon tekenen Je kunt nog steeds even snel wat kliederen in Paint 3D. De menu-optie Art Tools bovenaan geeft je toegang tot een aardig assortiment tekengereedschappen, waaronder fineliners, stiften en kwasten. Je kunt diverse materialen kiezen om mee te werken, allemaal met een eigen effect. Zo kun je olieverf gebruiken, wat er dik en lobbig uitziet en waarbij je bovendien kunt kiezen of de verf mat of glanzend moet zijn. Het resultaat van een minuutje kliederen ziet er beduidend anders uit dan in het ouderwetse Paint: lijnen zijn niet meer kartelig of iel. Maar: écht mooi wordt het alleen als je ook zelf wat betere tekenvaardigheid hebt.

Wat gaan we doen?

Tip 02: 3D-objecten

We gaan leren hoe we eenvoudige 3D-taferelen kunnen ontwerpen met Paint 3D. Daarvoor gebruiken we de nieuwe gereedschappen en leren we hoe we zowel zelfgemaakte als geïmporteerde objecten kunnen toevoegen. Zo kun je snel een afbeelding of logo in elkaar knutselen dat er nét even wat spannender uitziet dan een eenvoudige lijntekening.

68

12 | 2017

We willen echter aan de slag met 3D-afbeeldingen. Hiervoor is een aantal opties ingebouwd. De meest basale is het gebruik van standaard 3D-objecten, zoals blokken en bollen. Bovenaan selecteer je 3D en rechts kies je de vormen die je wilt gebruiken. Klik een vorm aan en plaats hem op je werkblad (je scene) door te klikken en te slepen. Na het aanbrengen van de vorm zie je een aantal gereedschapjes rond je vorm hangen. Je kunt de vorm vergroten of

Tip 01 De diverse gereedschappen en materialen geven heel verschillende effecten.


PAINT 3D

Tip 02 Je plaatst de objecten in de scene en kunt ze in alle richtingen verplaatsen.

Tip 03 De bol is een eenvoudige geometrische 3Dvorm, de ogen en het mondje zijn stickers die op het oppervlak liggen.

Kies om te beginnen de standaard 3D-objecten als blokken en bollen verkleinen met de bekende hoekjes, maar je kunt â&#x20AC;&#x2122;m ook in de ruimte vooruit of achteruit slepen, om zo werkelijk een ruimtelijk tafereel op te bouwen. Het beeld kantelt dan even naar een isometrisch perspectief zodat je goed kunt zien welke vorm waar precies is.

Tip 03: Stickers Standaard objecten zijn natuurlijk wat saai. Daarom biedt Paint 3D een assortiment aan stickers. Denk hierbij aan oogjes, mondjes en allerlei andere clip-art, maar ook meer eenvoudige figuren zoals rechthoeken en hartjes. Het interessante is dat je

deze stickers niet alleen op het platte vlak neerlegt, maar ook op 3D-modellen kunt plakken. Zo kun je een mondje op een bol plakken, sleep er wat oogjes bij en je hebt een eigen 3D-emoji gemaakt. Je bent hierbij niet gebonden aan het ingebouwde aanbod: je kunt ook eigen afbeeldingen importeren en als sticker gebruiken. Ook deze sleep je heel eenvoudig over het object dat je wilt decoreren. Of je gebruikt stickers om het canvas (de achtergrond) mee in te kleuren.

Houd het simpel Paint 3D is en blijft een eenvoudige applicatie met de nodige beperkingen. Hoewel het zeker mogelijk is om leuke eenvoudige 3D-objecten te ontwerpen, zitten er nog best wat onhebbelijkheden in het ontwerp. Zo is het niet mogelijk om het tafereel permanent te roteren terwijl je vormen aan het bewerken bent en ook is het aanbrengen van texturen soms nodeloos moeilijk. Zie Paint 3D dan ook niet als een volwaardige modelleer-app â&#x20AC;&#x201C; of zelfs maar als instapprogramma. Paint 3D verhoudt zich tot professionele ontwerppakketten zoals Paint zich verhoudt tot Photoshop.

12 | 2017

69


PAINT 3D

Tip 04 Smeer maar lekker verf op de vorm. Paint 3D neemt het zware rekenwerk voor zijn rekening.

Tip 05 3D Remix is een uitgebreide beeldbank vol gratis modellen. Je moet je wel aanmelden met je Microsoft-id.

te maken hebt met 3D-voorwerpen. Gebruik daarom vooral vaak de View in 3D’-knop rechtsonder (een oogje). Hiermee schakel je over naar perspectiefmodus en kun je zien of je kleuren wel alles dekken.

Tip 05: Importeren

De juiste belichting kan van een saaie afbeelding alsnog iets dramatisch maken Tip 04: Beschilderen Niet alleen stickers hechten zich aan 3D-oppervlakken: ook alle gereedschappen werken in 3D. Feitelijk is het canvas (het witte achtergrondvlak) ook een 3D-voorwerp. En net zoals we met de olieverfkwast een schets kunnen maken op het canvas, kunnen we dat op alle 3D-objecten. Ook kun je hierbij gebruik maken van de Fill-functie , waarmee je een heel oppervlak van kleur (en materiaal!) kunt laten veranderen. Houd wel goed in de gaten dat je

70

12 | 2017

Een heel handige functie is het importeren van externe 3D-modellen. Hiervoor moet je je aanmelden met je Microsoft-id, waarna je toegang krijgt tot de Remix 3D-beeldbank. Hierin vind je allerlei driedimensionale objecten die je in je eigen kunstwerk kunt plaatsen of naar eigen smaak kunt aanpassen. Het is ook mogelijk om je eigen modellen in deze beeldbank te publiceren, zodat anderen ze kunnen gebruiken. Zoeken in de beeldbank gaat met sleutelwoorden. Als je bijvoorbeeld op ‘tree’ zoekt, vind je allerlei bomen, zowel realistisch als tekenfilm-achtig.

Tip 06: Effecten De optie Effecten klinkt spectaculairder dan het is. Verwacht hier geen animaties of andere trucages: in Paint 3D zijn het vooral effecten op gebied van belichting, met een vleugje filters. Je kiest een bepaald effect uit het palet, waardoor het omge-


PAINT 3D

Tip 06 Twee keer dezelfde scene met andere belichting.

vingslicht verandert van kleur en intensiteit. Met de schuifjes kun je dit nog verder aanpassen, en bovendien bepalen waar de lichtbron zich bevindt. Hoewel dit allemaal wat zakelijk klinkt, is het uiteindelijk wel de juiste belichting die van een saaie afbeelding nog iets dramatisch kan maken.

Tip 08: Magic Select

Tip 07 De tekstfuncties doen erg

Een heel leuke functie is de intelligente selectiefunctie, oftewel Magic Select . Hiermee kun je heel snel heel nauwkeurig onderdelen uit een platte afbeelding knippen. De achtergrond wordt vervolgens via een soort retoucheersysteem intelligent ingevuld, zodat er geen witte plek overblijft. Deze selectie kun je vervolgens weer in 3D roteren en verplaatsen, zodat je met enige oefening zelfs achtergrondelementen naar de voorgrond kunt halen, mĂŠt het juiste perspectief.

denken aan WordArt.

Tip 08 Met Magic Select til je onderdelen uit de afbeelding.

Tip 07: 3D-tekst Ook tekst kun je als 3D-object in de scene plaatsen. Alle lettertypes die je op je computer hebt geĂŻnstalleerd, worden automatisch van diepte voorzien. Je kunt je tekst vervolgens roteren, verplaatsen en van kleur voorzien, net zoals bij alle andere 3D-objecten. Ook kun je er stickers en texturen op plakken, om heel speciale resultaten te bereiken. Pro-tip: maak het niet te bont met het gebruik van texturen op letters, want dat gaat ten koste van de leesbaarheid.

Tip 09: Exporteren Als je tevreden bent over het resultaat, kun je je scene op diverse manieren exporteren. De

12 | 2017

71


PAINT 3D

Tip 09 Je kunt je project exporteren naar diverse bestandsformaten.

eenvoudigste manier om snel een 2D-plaatje van je 3D-tafereel te maken, is door eerst op het kleine oogje rechtsonder te klikken (View in 3D) en vervolgens met de muis het geheel te roteren en/of in te zoomen tot je tevreden bent met de compositie. Klik dan op het kleine fototoestel om een screenshot te maken van het tafereel. Dit legt alleen het kunstwerk vast, niet de knoppen eromheen. Vervolgens sla je het geheel op als plat png-bestand. Je kunt ook in het menu (knop linksboven) de optie Export kiezen en je project in diverse 3D- en 2D-formaten opslaan. Zo kun je je werk bijvoorbeeld naar een 3D-printer sturen, of gebruiken in een andere applicatie die het gekozen formaat ondersteunt.

Tip 10: 3D-doodle Wie niet heel goed is in 3D-modelleren maar toch snel een vorm nodig heeft, kan de 3D-Doodle-functie gebruiken. Deze is er in twee smaken: Sharp edge (rechte lijnen) en Soft edge (ronde vormen). Selecteer eerst een van de twee opties in het 3D-menu. Klik vervolgens op het canvas en verbind de lijnen uiteindelijk met het beginpunt. Het programma maakt er vervolgens een 3D-vorm van, al dan niet met afgeronde lijnen. Het resultaat is heel functioneel voor simpele vormen of logoâ&#x20AC;&#x2122;s die je even snel moet uitsnijden en roteren.

72

12 | 2017

Tip 11: Leg je stappen vast

Tip 10 Met 3D Doodle maak

Paint 3D bevat een Undo-optie om eerdere stappen ongedaan te maken. Maar het programma doet meer. Het legt al je handelingen vast, zodat je die later als een filmpje kunt exporteren. Zo kun je bijvoorbeeld een eenvoudige instructievideo maken,

je heel snel een redelijk complexe 3D-vorm.


PAINT 3D

Tip 12 Wat voor functie heeft dat witte vlak? Geen? Schakel het uit!

Heb je snel een 3D-vorm nodig? De Doodle-functie helpt je daarbij

Tip 11 Exporteer een filmpje dat al je creatieve stappen toont.

of gewoon laten zien hoe jij tot jouw artistieke resultaat bent gekomen. Dit soort filmpjes is natuurlijk ook een leuke toevoeging aan een PowerPointpresentatie. Als je dus met enige zorg je handelingen plant, kan het resultaat verbazend professioneel zijn.

maar te laten. Maar wat moet je doen als je een zo ontstane vorm later in zijn geheel wil verplaatsen? Gelukkig kan dat eenvoudig met de Group-tool . Sleep de muis over de diverse vormen om die gezamenlijk te selecteren en klik op Group om ze samen te smelten tot ĂŠĂŠn geheel. Deze nieuwe vorm kun je dan ook roteren, vervormen, vergroten of verkleinen alsof het een enkel voorwerp is. Met Ungroup maak je dit weer ongedaan, zodat je de losse componenten weer individueel kunt manipuleren.

Tip 13 Deze boom bestaat uit een cilinder en enkele bollen, samengevoegd met de Group-tool.

Tip 12: Schakel canvas uit Het canvas lijkt misschien een handig houvast aan het begin van je 3D-ontwerpavonturen, maar al snel ontdek je dat dat 2D-vlak niet zo heel veel toevoegt. Je kunt het gelukkig uitschakelen, zodat je er geen last meer van hebt. Ga hiervoor naar de Canvasoptie , waar je kunt kiezen om het vlak in- of uit te schakelen of onzichtbaar te maken.

Tip 13: Groeperen Als je met 3D-modelleren begint, ben je vast geneigd om diverse vormen naar elkaar te slepen en het zo

12 | 2017

73


SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: DIRK SCHOOFS

Snip een schermpje Schermafbeeldingen met toelichting Even snel een screenshot maken? Dat kan natuurlijk met de PrtScn-toets op je toetsenbord, al dan niet met de Alt-toets om alleen het venster te screenshotten. Wil je meer, dan kun je prima terecht bij het Microsoft-tooltje Snip. Onze redactie is fan! Stap 1: Schermafbeelding maken

Met de stiften maak je allerlei markeringen.

Snip is een Garage-project van Microsoft, dat betekent dat het afkomstig is uit de experimenteertuin van Microsoft. Je vindt de tool gratis via www.mix. office.com/snip. Als je de software hebt geĂŻnstalleerd, nestelt het zich onder de bovenrand van het scherm. Het zit daar niet echt in de weg, maar je hebt het wel altijd bij de hand. Dit venstertje verbergen en de tool starten via een sneltoets of het systeemvak kan trouwens ook prima. Om Snip te activeren, ga je met de muisaanwijzer naar de bovenkant van het scherm, of je gebruikt de sneltoets die je in het instellingenvenster kunt

opgeven. Je hebt binnen Snip drie mogelijkheden: maak een schermopname, open de editor of activeer de webcam om een filmpje op te nemen. In dit geval willen we iemand de weg wijzen via Google Maps en uitleggen waar hij tenten mag opzetten. We openen op de website https://maps.google.nl de gewenste locatie en maken vervolgens een schermafbeelding met Snip. Het deel van het scherm dat verlicht wordt, wordt vastgelegd wanneer je klikt. Beweeg de muis om een ander gebied vast te leggen, bijvoorbeeld het hele beeldscherm, het actieve venster of een deel van het venster. Je kunt ook zelf een kader trekken om het gewenste gebied.

Stap 2: Toelichting plaatsen Nadat je het screenshot hebt gemaakt, wordt het automatisch op je klembord geplaatst (je kunt het dus direct in een ander programma plakken), en het komt ook vanzelf in de editor terecht. Daarin beschik je over een set virtuele stiften met verschillende diktes en kleurtjes om zaken te markeren op de afbeelding. Soms is het makkelijker om even wat toelichting in te spreken. Dat kan ook: klik op het microfoontje terwijl je met de stift zaken markeert. Wanneer je audio toevoegt, wordt er automatisch een mp4-bestand gecreĂŤerd.

Stap 3: Delen Het resultaat, van een gewone screenshot tot een heus instructiefilmpje, kun je met een klik op de knop delen via e-mail of via OneNote. Of je bewaart de afbeelding of het filmpje op de harde schijf. In de Library zie je een overzicht van alle gemaakte schermafbeeldingen in chronologische volgorde.

Niveau stappenplan Van beginner tot expert. Hiernaast kunt je de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.

74

12 | 2017

Beginner

Expert


ONGEHOORD GOED Laat de wereld om je heen tot rust komen en ga helemaal op in je muziek zonder storende buitengeluiden. De REAL BLUE NC is ideaal voor in het vliegtuig, in een drukke kantoortuin of als je van je welverdiende me-time wilt genieten. NIEUW

REAL BLUE NC

Tips & Trucs 12 2017 preview  
Tips & Trucs 12 2017 preview