Page 1

10

JAARGANG 22

OKTOBER 2019

AL 21 JAAR HET MEEST PRAKTISCHE COMPUTERBLAD!

SOFTWARE VEILIG PROBEREN

DOE HET VIRTUEEL

NU WINDOWS 7 STOPT

TOVER

WINDOWS 10

OM IN WIN 7 CHECKLIST

DRONES

DRIVERS BACK-UPPEN EN WEER HERSTELLEN

IPHONE ZAT?

STAP OVER

OP ANDROID

PAS OFFICE AAN NAAR EIGEN VOORKEUR

EDITIE 10 • OKTOBER 2019 • € 5,25


REDACTIE Hoofdredactie: Dick van de Schraaf Eindredactie: Sjoerd van der Linden, Jurgen Nijhuis, José Pauty, Eelko Rol, Emke Slijkerman en Theske Slijkerman, Sjef Weller, Ed Wiggemans E-mail: redactie@tipsentrucs.nl MEDEWERKERS Toon van Daele, Mark Gamble, Dennis Gandasoebrata, Dirk Schoofs, Ronald Smit, Ap de Smits, John Vanderaart, Richard Veenstra, Robert Zomers VORMGEVING LEFT Graphic Design ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Michiel Kramer, Danny Thijssing en Raymond Ullers. Telefoon: +31 (0)23-5430000 MARKETING Joep Preijde en Marjolein Sturk (manager) PRODUCTIE Marco Verhoog TECHNISCHE REALISATIE EN DISTRIBUTIE Senefelder Misset, Doetinchem (druk); Betapress (distributie Nederland); Imapress (distributie België) EDITORIAL DIRECTOR Remco de Graaf CONTACT KLANTENSERVICE EN REDACTIE Telefoon: +31 (0)23-5364401 Adres: Richard Holkade 8, 2033 PZ, Haarlem ABONNEMENT TIPS & TRUCS Een jaarabonnement (12 edities print én digitaal) Tips & Trucs kost € 52,50 in Nederland. Een digitaal jaarabonnement kost € 42,50. Een los nummer kost € 5,25 en een dubbelnummer € 5,95. Voor verzending buiten Nederland worden extra kosten gerekend. Equrion Services B.V. verzorgt de financiële afhandeling voor Reshift Digital B.V. Na de eerste abonnementsperiode wordt het abonnement stilzwijgend voortgezet voor onbepaalde tijd en betaalt u de reguliere abonnementsprijs. Vanaf dat moment is het opzegbaar met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand. U kunt de Klantenservice bereiken via klantenservice@reshift.nl of op maandag t/m donderdag tussen 9 en 12 uur via +31 (0)23–5364401.

VERHUIZING, BEZORGKLACHTEN EN VRAGEN Ga hiervoor naar www.mijnreshift.nl, de digitale klantenservice van Reshift Digital, de uitgever van Tips & Trucs. Nadat u zich hebt geregistreerd, kunt u voortaan inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord.

Wennen Het verbaast me bij vlagen nog altijd hoe snel sommige zaken wennen. En hoezeer je daar in eerste instantie geen fluit van gelooft. Toen Windows 8 net uit was, kon ik er geen touw aan vastknopen. Collega’s hebben nog gefilmd hoe ik zuchtend en steunend probeerde een screenshot vast te leggen. De schermopname maken ging prima, met de PrintScreen-toets. Maar ’m vervolgens opslaan via Paint wilde maar niet lukken, om de doodeenvoudige reden dat ik Paint nergens kon vinden. Ik miste de vertrouwde startknop van Windows 7 en de lijst met programma’s die uitklapte als je daar op klikte. Nog geen halfjaar later was ik zo gewend aan de nieuwe interface dat ik er mee kon lezen en schrijven. Ik verlangde nog weleens terug naar Windows 7, en dan met name de handige startknop, maar toen Microsoft die herintroduceerde bij Windows 8.1, was ook dat leed weer geleden. Werk jij nog met Windows 7? En weet je dat je binnenkort moet opwaarderen omdat Microsoft stopt met de ondersteuning daarvan? Wees gerust: het went. En als je daar toch tegenop ziet: volg de workshop op pagina 8. Dan kun je schok enigszins dempen. Veel lees- en doe-plezier!

Dick van de Schraaf Hoofdredacteur dvdschraaf@reshift.nl

PERSOONSGEGEVENS Wij nemen uw gegevens, zoals naam, adres en telefoonnummer op in een gegevensbestand. De verwerking van uw gegevens voeren wij uit conform de bepalingen in de Algemene Verordening gegevensbescherming. De gegevens worden gebruikt voor de uitvoering van afgesloten overeenkomsten, zoals de abonnementenadministratie en, indien u daar toestemming voor hebt gegeven, om u op de hoogte te houden van interessante informatie en/of aanbiedingen. U kunt uw persoonsgegevens opvragen om inzicht te krijgen in welke gegevens wij van u hebben, deze te corrigeren of, na beëindiging van de abonnee-overeenkomst, te laten verwijderen. Stuur hiertoe een kaartje aan Reshift Digital, afd. klantenservice, Richard Holkade 8, 2033 PZ Haarlem of een e-mail naar klantenservice@reshift.nl. Wanneer u boven een artikel het Partner-logo ziet, is dit gemaakt door de Partner-redactie van uitgeverij Reshift. Dit is een redactieteam dat apart van de reguliere redacties opereert. De artikelen met dit logo komen tot stand in overleg met commerciële partners. Reshift vindt het belangrijk dat deze artikelen duidelijk herkenbaar zijn, vandaar het Partner-logo.

DISCLAIMER Hoewel uiterste zorg is besteed aan Tips & Trucs, aanvaardt de redactie noch de uitgever enige aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden in het blad, online of enig andere digitale versie van Tips & Trucs. Alle in Tips & Trucs genoemde prijzen zijn onder voorbehoud (van wijzigingen en typfouten). Auteursrechten: © 2019 by Reshift Digital, Haarlem. Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Tipniveaus! Niveau 1: erg eenvoudig Bijzonder eenvoudige tips waarbij geen enkele ervaring of computerkennis is vereist.

Niveau 2: gemakkelijk en snel Eenvoudige tips die iedere computergebruiker kan uitvoeren, ongeacht het kennisniveau.

Niveau 3: meer dan standaardhandelingen Tips die ‘iets verder gaan’ en waarbij dieper in de materie wordt gedoken.

Niveau 4: moeilijk maar begrijpelijk Tips waarin geavanceerde software-opties worden behandeld.

Niveau 5: voor de expert Tips voor wie het maximale uit de pc wil halen en niet terugdeinst voor complexe handelingen.

10 | 2019

3


LINUX WORKSHOPGIDS

SLECHTS

€ 9,95

NU IN DE WINKEL


Inhoud 14 Zelf een gratis nas maken Een nas van populaire merken als Synology en QNAP is niet goedkoop. Met een oude pc en de gratis software FreeNAS hoeft het amper iets te kosten.

22 Office personaliseren Zet je meestgebruikte Office-functies in het zicht en pas Office aan zodat het werkt zoals jij dat wilt!

30 Van iPhone naar Android

Afscheid van Windows 7 In januari 2020 eindigt de ondersteuning voor Windows 7. Wil je eigenlijk geen afscheid nemen? Laat Windows 10 dan gewoon als twee druppels water lijken op Windows 7.

Door de hoge prijs voor een iPhone overwegen steeds meer mensen over te stappen op een Androidtoestel. Wij laten je zien hoe makkelijk dat is.

Pagina 8

50 Veilig je bestanden back-uppen

Over op Ubuntu

Sta je er ooit bij stil dat je opeens al je computerbestanden kwijt kunt zijn? Met het gratis FileFort Backup maak je gemakkelijk reservekopieĂŤn.

66 Facebook-advertenties Op Facebook kun je met een klein budget extra volgers en mensen naar je pagina lokken.

70 Zelf scriptjes schrijven Ga aan de slag met eigen batch-scriptjes, waarmee je de taken automatisch kunt laten uitvoeren.

123: Snel resultaat in 3 stappen 27 Pimp je muisaanwijzer in Windows 35 Vertrouwelijke modus in Gmail

Twijfel je na het afscheid van Windows 7 misschien tussen Windows 10 of een Linux-variant als Ubuntu? We laten je zien hoe alledaagse dingen in Ubuntu precies werken.

Pagina 36

Veilig virtueel uitproberen

27 De nieuwe zoomfunctie in PowerPoint

3

Voorwoord/colofon

6

Lezerspost

20 Word abonnee! 44 Checklist: Drones 52 Freeware

Installeer je vaak nieuwe software die je daarna weer verwijdert? Dat kan veiliger met een virtuele machine: je installeert een tweede Windows op dezelfde computer om naar hartenlust mee te experimenteren.

Pagina 60

10 | 2019

5


LEZERSPOST ONDER REDACTIE VAN MARK GAMBLE

Lezerspost Vragen en opmerkingen van lezers De afgelopen maand ontvingen we weer veel vragen. We kunnen de vragen helaas niet allemaal persoonlijk beantwoorden. De interessantste vragen selecteerden we en hebben we voorgelegd aan onze experts. Heb je zelf ook een vraag? Stuur hem naar redactie@tipsentrucs.nl. Vraag 01 Android op de pc?

van de grond gekomen. De emulators hebben die strijd gewonnen. Met een Android-emulator kun je Android-apps binnen een applicatie gebruiken. Op dit moment zijn er drie Android-emulators die strijden om de troon. Bluestacks 4 biedt een prima snelheid en support, maar heeft als nadeel dat gevraagd wordt om beveiligingsonderdelen en programma’s als Hyper-V te verwijderen. NoxPlayer6 is ook een prima Android-emulator, maar focust zich vooral op Android-games. MEmu is een gratis nieuwkomer en heeft al bewezen een stabiele emulator te zijn. De emulators kun je als een programma op je pc installeren. (RB) www.bluestacks.com/nl/bluestacks-4.html www.bignox.com www.memuplay.com

Ik zou graag Android als besturingssysteem op mijn pc willen gebruiken. Zo is het beter aangesloten op mijn telefoon en heb ik al mijn apps bij de hand met het voordeel van een toetsenbord. Is er een eenvoudige manier op Android op een pc te krijgen? Marko Paulus 01 Er zijn verschillende pogingen gedaan om een Android-versie te creĂŤren die als een opzichzelfstaand besturingssysteem kon draaien. Een goed voorbeeld is Remix OS, maar helaas is dat project nooit goed

Mail ons! Vraag 02 Ssd vastplakken? Heb je een vraag of een opmerking? Mail hem naar redactie@tipsentrucs.nl. Voor vragen of opmerkingen over je abonnement of de bezorging van Tips & Trucs kun je contact opnemen met onze klantenservice (023-5364401). Iedere maand ontvangen we een mailbox vol vragen. Graag zouden we ze allemaal persoonlijk beantwoorden, maar we moeten noodgedwongen kiezen. Neem ook eens een kijkje op de uitgebreide website van ons zusterblad Computer!Totaal (www.computertotaal.nl). Daar kun je ook vragen stellen.

6

10 | 2019

Ik wil graag een ssd in mijn pc installeren. Mijn kast heeft alleen geen ruimte voor een extra harde schijf. Ik vraag me af of ik mijn ssd op mijn harde schijf kan tapen? Of is dat schadelijk? Marijn 02 Het is niet verstandig om de ssd vast te plakken op de harde schijf. Dit vooral vanwege de warmteontwikkeling van beide apparaten als ze strak tegen elkaar zitten. Er zijn betere alternatieven. Zo kun je overwegen om de oude harde schijf in een externe

Vraag 01 Met een Android-emulator kun je binnen de emulator Androidapps gebruiken.


LEZERSPOST

behuizing te plaatsen, zodat je hem via usb kunt gebruiken. Heb je nog wel ruimte in het 5,25inchcompartiment van je computer? Dan zijn er op internet verschillende inbouwframes te vinden die het mogelijk maken om harde schijven te plaatsen op deze plek. Zo benut je alle ruimte die er in je computer zit. Inbouwframes variëren van eenvoudige uitbreidingssets waarmee een enkele harde schijf van 3,5 inch in het 5,25inch-compartiment past, maar er zijn ook uitgebreide frames waarmee je zelfs vier 2,5inch-ssd’s kunt plaatsen op deze plek. Houd er wel rekening mee dat er geen fan op de plek zit waar normaal gesproken het optische station geplaatst wordt en de schijven hierdoor iets warmer kunnen worden dan op de gebruikelijke plaats. (RB)

Vraag 03 M.2-ssd op de pc? Mijn laptop heeft de geest gegeven omdat ik er een kop koffie overheen heb laten vallen. Nu wil ik wel graag mijn bestanden eraf halen. De laptop beschikt niet over een harde schijf, maar over een interne m.2-ssd die op het moederbord vastzit. Zijn van deze chips ook de gegevens uit te lezen? Is het mogelijk deze chips van het moederbord te verwijderen en kan ik ze dan uitlezen op de pc? Leo Wilkes Vraag 03 Ook voor m.2-ssd’s zijn er externe behuizingen te vinden, zodat je ze via usb kunt uitlezen.

03 M.2-ssd’s zitten als een soort langwerpige geheugenmodule vastgeschroefd op het moederbord. Die

kun je echter wel gemakkelijk losschroeven en voorzichtig uit het slot trekken. Gebruik wel antistatische handschoenen of een antistatisch polsbandje, deze ssd’s zijn namelijk erg gevoelig voor statische elektriciteit. Als er op je pc ook een m.2-slot zit, kun je de ssd daarop aansluiten. Beschikt je pc niet over een m.2-slot, dan kun je een externe m.2-behuizing overwegen. Deze kun je dan via de usb-poort aansluiten op je pc, zodat je de gegevens eraf kunt halen. (RB)

Vraag 04 Met Inkscape kun je prima een vectorillustratie maken.

Vraag 04 Gratis CorelDRAW? Op mijn oude pc gebruikte ik CorelDRAW, een erg fijn grafisch programma, maar ik mag hem niet meer activeren op mijn nieuwe pc. Een nieuwe versie is zo schandalig duur dat ik daar niet voor ga betalen. Zijn er betaalbare alternatieven of misschien zelfs gratis applicaties die net zo gebruiksvriendelijk zijn als CorelDRAW? Jan Buis 04 Er zijn heel erg veel alternatieven te vinden voor CorelDRAW, maar Inkscape is waarschijnlijk de beste keuze. Het is een opensource-vectorillustratieprogramma met een vrij gebruiksvriendelijke interface. Het programma is ook in het Nederlands te installeren. Op de website zijn verschillende add-ons beschikbaar om Inkscape nog verder uit te breiden. (RB) www.inkscape.org

10 | 2019

7


WINDOWS 10 DOOR: DENNIS GANDASOEBRATA

Afscheid van Windows 7 Maak Windows 10 zoals Windows 7 Nog even en het is zover: in januari 2020 eindigt de ondersteuning op Windows 7. Wil je eigenlijk geen afscheid nemen van het vertrouwde uiterlijk en gevoel van Windows 7? Laat Windows 10 dan gewoon als twee druppels water lijken op Windows 7.

Wat gaan we doen?

We gaan onze Windows 10-omgeving de uitstraling en de vertrouwdheid geven van Windows 7. We passen hiervoor ingebouwde instellingen aan, maar gaan ook aan de slag met externe programma’s die ons helpen bij de ‘transformatie’ naar Windows 7. Zo wordt overstappen eenvoudig en blijven we werken zoals we gewend zijn.

8

10 | 2019

Tip 01: Geen Actiecentrum Het Actiecentrum is een kenmerkend onderdeel van Windows 10, maar kun je er niet aan wennen en heb je het in Windows 7 nooit gemist? Gelukkig kunnen we het relatief eenvoudig uitschakelen. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en typ in het zoekvak Systeempictogrammen. Kies voor Systeempictogrammen in- of uitschakelen. Zoek in de lijst naar Actiecentrum en zet de schuif op Uit . Het Actiecentrum is nu uitgeschakeld. Dat betekent overigens niet dat je alle meldingen voortaan mist. Zoals je gewend bent van Windows 7, worden deze netjes getoond in het systeemvak (bij de klok in de Windows-taakbalk). Houd er wel rekening mee dat je de berichten niet meer kunt teruglezen op een later moment: de archieffunctie (die kenmerkend is voor het Actiecentrum) is niet meer beschikbaar. Uiteraard nemen we ook geen genoegen met de

Tip 01 Je kunt het Actiecentrum uitschakelen.


WINDOWS 10

Windows 10-bureaubladachtergrond. We verlangen naar de tijden van Windows 7 en kiezen dan ook voor de oorspronkelijke Windows 7-achtergrond. Op www.tiny.cc/w7ba vind je de Windows 7-achtergrond. Sla de afbeelding op. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op het bestand en kies je voor Als bureaubladachtergrond gebruiken.

Tip 02: Lokaal account Windows 10 leunt hevig op het gebruik van een Microsoft-account, waarmee je toegang hebt tot het besturingssysteem zelf, maar ook tot online diensten zoals OneDrive en Outlook.com. Windows 7 maakt nog gebruik van een lokaal account en gelukkig is dat ook nog mogelijk in Windows 10. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies voor Accounts. Zorg dat de sectie Uw info is geopend en klik op de optie In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account . Geef het wachtwoord op van je Microsoft-account en klik op Volgende. Geef vervolgens een naam op voor het lokale account, evenals een wachtwoord en eventuele wachtwoordhint. Klik op Volgende. Nu is het tijd om jezelf af te melden. Klik op Afmelden en afronden. Voortaan maak je gebruik van een lokaal account, zoals je gewend was in Windows 7.

In plaats van het overschakelen van een Microsoftaccount naar een lokaal account, kun je er overigens ook voor kiezen om naast het bestaande Microsoft-account een tweede, lokaal account te maken en dit als primaire account te gebruiken. Dit bespaart het eerdergenoemde overstapproces en geeft je toch de flexibiliteit om niet afhankelijk te zijn van een online account. Open het instellingenvenster en kies Accounts / Gezin en andere gebruikers. Klik op Iemand anders aan deze pc toevoegen. Kies voor Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon . In het venster hierna kies je voor Gebruiker zonder Microsoftaccount toevoegen. Geef de gewenste gebruikersnaam en wachtwoord op en klik op Volgende .

Tip 02 Gelukkig ben je zelfs in Windows 10 niet afhankelijk van een Microsoft-account.

Zekerheid voor alles We gaan Windows 10 flink onder handen nemen. Soms aan de oppervlakte, soms aan de binnenkant. Zorg daarom voor een back-up. Gaat er onverhoopt iets mis (al is die kans gelukkig erg klein), dan kun je altijd terugvallen op de gemaakte back-up. We kiezen voor de meest complete back-up en dat is een systeem-image. Een systeem-image is een een-op-een-kopie, bij problemen kun je het image terugzetten en beschik je weer over de oorspronkelijke omgeving. Open Start en typ Configuratiescherm. Kies bij Systeem en beveiliging voor Back-up maken en terugzetten. Links in het venster kies je voor Een systeemkopie maken. Bewaar de reservekopie op een externe schijf. Bij nood open je het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies je voor Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Kies voor Nu opnieuw opstarten (bij Geavanceerde opstartopties). Windows wordt opnieuw opgestart en geeft instructies voor het herstel van het systeem met de eerder gemaakte back-up.

Ook in Windows 10 kun je nog gewoon een lokaal account gebruiken Tip 03: Pictogrammen Niet tevreden met de pictogrammen van Windows 10? Gelukkig kun je ze zelf veranderen, bijvoorbeeld naar de pictogrammen zoals die gebruikt worden in Windows 7. Een paar onderdelen kun je eenvoudig met de hand aanpassen. In Windows 10 wordt alleen het pictogram van de Prullenbak getoond. Wij willen ook andere pictogrammen, bijvoorbeeld die van Deze computer of het Configuratiescherm. Open Instellingen en kies voor Persoonlijke instellingen / Thema’s / Instellingen voor bureaubladpictogrammen. Op het tabblad Bureaubladpictogrammen plaats je vinkjes bij de pictogrammen die je wilt tonen. Wil je het

10 | 2019

9


WINDOWS 10

Tip 04: Mappen aanpassen Het is ook mogelijk om de pictogrammen van mappen aan te passen naar een meer op Windows 7 lijkende stijl. Klik met de rechtermuisknop op een map en kies Eigenschappen. Kies het tabblad Aanpassen. Klik op de knop Ander pictogram (in de sectie Mappictogrammen). Kies het gewenste pictogram of blader naar een eigen pictogrambestand als je dit hebt. Bevestig met een klik op OK . Dezelfde methode is bruikbaar als je het pictogram van een snelkoppeling wilt aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies Eigenschappen. Op het tabblad Snelkoppeling klik je op de knop Ander pictogram. Kies hierna het gewenste pictogram en bevestig met OK . Tip 03 Kies de pictogrammen die gebruikt werden in Windows 7.

pictogram veranderen, dan selecteer je het pictogram en kies je voor Ander pictogram . Kies het gewenste vervangende pictogram. Wil je Windows 7-pictogrammen, dan breng je een bezoek aan www. tiny.cc/w7ico om een zip-bestand met de Windows 7-pictogrammen op te halen. Pak het bestand uit en wijs het gewenste pictogram aan in de hiervoor beschreven stappen. Haal daarna het vinkje weg bij Thema’s mogen bureaubladpictogrammen wijzigen , zodat de aangepaste pictogrammen niet per ongeluk kunnen worden veranderd. Om op een later moment terug te keren naar de oorspronkelijke instellingen, klik je in het hoofdvenster op Standaardwaarden herstellen.

Tip 04 Ook de mappen kun je naar eigen inzicht aanpassen.

10

10 | 2019

Met enkele stappen toont het startmenu ook weer zoals in Windows 7 Tip 05: Startmenu Een van de onderdelen die het meest ingrijpend is veranderd, is het startmenu. De schone en minimalistische uitstraling van het menu in Windows 7 heeft plaatsgemaakt voor een gevuld startmenu met snelkoppelingen en tegels die naar programma’s leiden. Heb je geen behoefte aan die nieuwe versie omdat je wel tevreden was met het startmenu uit Windows

Tip 05 We gebruiken Classic Shell om het startmenu aan te passen.

Profile for Reshift

Tips&Trucs 10-2019 Preview  

Tips&Trucs 10-2019 Preview