Page 1

1 Slechts

10 - 24 december 2019

W orkshops

Ontdek nieuwe muziek

3

,85

Netflix, Disney+, Apple TV+ ...

Welke streamingdienst moet ú hebben?

Verbeter uw thuisnetwerk

Netwerk, pc, router, smartphone

Opgeruimd 2020 in DOE HET VIRTUEEL

WINDOWS 7 BLIJVEN GEBRUIKEN

UW HUIS SLIM MAKEN?

Zo lukt het altijd! 1

Windows Repair Toolbox Los problemen zelf op

02001

| 23 | 2017

8 718226 109118


ON MY RADIO RADIO 3SIXTY Luister tijdens het werk, het gamen of in je pauze naar je favoriete playlist of stream. De Radio 3sixty van Teufel heeft namelijk alles wat je hartje begeert: DAB+, FM- & internetradio, bluetooth, Spotify Connect, een wekker plus een geĂŻntegreerde subwoofer. En dit alles met Teufels eigen DynamoreÂŽ-technologie voor de beste sound. Met de Radio 3sixty app voor Android en iOS kun je alle functies eenvoudig via de je telefoon of tablet bedienen! teufelaudio.nl/radio-3sixty


Inhoud

Inhoud 24

10

Edge-browser in de herkansing

Workshops 36 Muzikale ontdekkingsreis Streamingdiensten om fijne muziek mee te ontdekken. 44 WinFi Lite Uitgebreide wifi-analyzer.

10 Windows 7 virtualiseren Zo blijft u (nog even) van Windows 7 genieten. 14 Nieuwe Netflix-uitdagers Welke streamingdienst biedt de meeste waar voor z’n geld? 20 Nieuwjaarsschoonmaak Uw apparaten weer fris en fruitig, vanbinnen en buiten. 24 Edge in de steigers Aan de slag met Microsofts geheel vernieuwde browser. 30 Windows Repair Tools (2) Tools voor troubleshooting.

34

Microsoft Edge wordt vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? En hoe kunt u de vernieuwde versie alvast uitproberen?

Lang leve Windows 7? De ondersteuning stopt, dus is het onverstandig om Windows 7 zomaar te blijven gebruiken. Er zijn echter opties om nog wat langer van dit systeem te kunnen blijven genieten.

Deze editie

20 48 Huisautomatisering Alles voor uw slimme woning. 53 Microsoft PowerToys Handige hulpjes zijn terug. 59 Maak uw eigen game (4) Tijd voor harde actie!

Grote schoonmaak Ga fris en opgeruimd het nieuwe jaar in en neem uw computer, smartphone, tablet en router eens flink onder handen.

42 Word abonnee Kies zelf het abonnement dat het best bij u past!

48

1

10 - 24 decembe

r 2019

3,85

Workshops

Slechts

Netflix, Disn

Ontdek nieuwe muziek

ey+, Apple

TV+ ... Welke str eamingdie moet ú heb nst ben?

Verbeter thuisnetwuw erk Netwerk, pc, route

Opgeruim 2020 in d r, smartpho

DOE HET

ne

VIRTUEEL

WINDOW BLIJVEN S 7 GEBRUIK EN

UW HUIS

SLIM MAKEN?

Zo lukt het

1

altijd! Windows Repair Too Los problem en zelf oplbox

| 23 | 2017

8 7182 26

Uw woning nóg slimmer Aanbieders genoeg op het gebied van software voor woningautomatisering. Maar welke programma’s zijn voor u écht interessant?

Browsen M

icrosoft is druk doende zijn Edge-browser te vernieuwen. De nieuwe versie wordt gebouwd rond Chromium, een opensource browser ontwikkeld door Google en de basis van onder andere Chrome, Opera en Brave. Uit het stuk van Randolf Bouwma over de nieuwe Edge in deze editie, blijkt dat Microsoft met het huidige Edge een levensgroot probleem heeft. Terwijl de browser standaard aanwezig is in alle moderne Windows-versies, heeft-ie een marktaandeel van amper vijf procent. Heel veel minder computeridee.nl

dan de bijna 70 procent die Chrome noteert. Het voor mij interessante aan het stuk, is dat ik beide browsers amper gebruik. Uit een soort stil verzet tegen de alomtegenwoordigheid van Google heb ik de afgelopen jaren me eerst gewend tot Vivaldi (ook op Chromium), gevolgd door Brave en sinds kort (weer) Firefox. De nieuwste versie van laatstgenoemde browser is niet alleen lekker vlot, maar heeft ook ingebouwde opties om tracking en ander gesnuffel tegen te gaan. En dat spreekt me enorm aan.

Plus: Firefox draait ook heel goed op Android. Of Microsoft met de nieuwe Edge marktaandeel kan terugwinnen, zal de tijd leren. Ik ga ‘m in elk geval installeren, om zo zicht te houden op de nieuwste ontwikkelingen. Veel lees- en doeplezier.

02001

109118

Rubrieken 4 Mailbus Lezers geven hun mening 6 Nieuws Ontwikkelingen, trends en nieuwe producten 23 Hoe? Zo! Freeware thematisch besproken 27 Tips & Trucs Handige slimmigheden 39 Gespot in Area 120 Experimenteren met Google 40 Voor Nop De leukste gratis software 54 Vers Getest Nieuw spul, voor u bekeken 57 Apps & Downs Opvallende nieuwe apps 60 FAQman + FAQtips Problemen opgelost 66 Uitsmijter Stemmen over nieuwe emoji

Dick van de Schraaf, Hoofdredacteur dvdschraaf@reshift.nl

67 Abonneeservice/colofon Plus: volgend nummer

1 | 2020

3


7 s w o d in W e v le g Lan

Afscheid nemen Windows 7 is snel en stabiel, kent niet de nukken van Windows 8 en laat in tegenstelling tot Windows 10 uw privacy met rust. Niet gek dus als u het nog eindeloos wilt blijven gebruiken. Helaas denkt Microsoft daar anders over: op 14 januari stopt de ondersteuning. Vanaf dan geen updates meer. Upgraden naar Windows 10 dan maar? Nee: er is een uitweg. Tekst Edmond Varwijk

W

aar was u toen Windows 7 uitkwam? Menig computergebruiker heeft het antwoord op deze vraag. Zo blij waren we toen we op 22 oktober 2009 eindelijk verlost werden van Windows Vista, met zijn dramatische interface, de grote aantallen blauwe schermen en vooral heel veel overbodige functionaliteit. Velen van ons gebruiken Windows 7 nog altijd en willen het ook blijven gebruiken. En waarom niet? Na jaren onderhoud is het enorm stabiel, u kent er goed de weg en het doet nog alles wat nodig is. Zelfs de meeste software draait er nog probleemloos op en dat geldt zeker voor de al iets oudere versies die toen nog gewoon zonder maandelijks abonnement te koop waren. Dus overstappen? Liever niet!

Waarom stopt Microso de updates? Updates maken is complex, risicovol en kostbaar. Een update moet een product namelijk behalve beter vooral niet stuk maken. Daarom moeten updates zeer uitgebreid en op heel veel verschillende confi guraties worden getest. En dat kost veel tijd, veel aandacht en dus veel geld. Het is voor Microsoft dus een stuk makkelijker en goedkoper wanneer iedereen dezelfde versie van Windows gebruikt, zeg Windows 10, en iedereen op zijn Windows 10 dezelfde updates geïnstalleerd heeft. Dan hoeven de updates veel minder uitgebreid getest te worden en dat maakt het veel goedkoper. Bovendien zouden dan al die mensen die nu dagelijks aan het werk zijn om oude versies van Windows beter te maken, ingezet kunnen worden op de ontwikkeling van nieuwe functies voor Windows. En met nieuwe versies ervan, want daarmee wordt het geld verdiend.

10

1 | 2020

1

Microsoft trakteert gebruikers van Windows 7 regelmatig op soortgelijke waarschuwingen.

Geen updates Dat Microsoft Windows 7 niet meer ondersteunt (afbeelding 1), wil niet zeggen dat u het niet meer gebruiken kunt. Zoveel updates kwamen er toch al niet meer uit voor Windows 7, waar alle grotere functionele fouten al eerder zijn opgelost. Nieuwe functionaliteit voegt Microsoft al langere tijd niet meer via updates toe, dus ook dat is geen probleem. De angel zit in de security-updates die kwetsbaarheden in de software verhelpen. Worden er na 14 januari nog beveiligingslekken ontdekt in Windows 7, dan komt daarvoor geen beveiligingsupdate meer uit. Elk lek blijft dus lek, en hackers zijn gek op niet-gepatchte beveiligingslekken en zullen er ook genadeloos misbruik van maken wanneer ze de kans krijgen. Windows 7 blijven gebruiken zoals u nu doet, is dus geen optie.

Kwetsbaarheden Kwetsbaarheden in computersystemen worden centraal vastgelegd

in de Common Vulnerabilities and Exposures databank. Elke kwetsbaarheid heeft daarin een uniek cve-nummer en updates verwijzen ook naar de cve’s die zij oplossen. De cve-database is vrij te raadplegen via http:// cve.mitre.org. In oktober waren er 1221 kwetsbaarheden gerelateerd aan Windows 7. De meeste kwetsbaarheden in Windows 7 zijn aangedragen ná de introductie van Windows 10 in 2015 (64 procent), terwijl er in 2019 alweer 18 kwetsbaarheden zijn gemeld (afbeelding 2). Doordat veel programmacode van Windows 7 hergebruikt is in Windows 8/8.1 en Windows 10 zal dit ook nog wel even zo blijven. Dit hergebruik van programmeercode maakt Windows 7 ook juist zo kwetsbaar na 14 januari. Hackers kunnen via de cve-database makkelijk te weten komen dat er een kwetsbaarheid zit in Windows 10, 8/8.1 en ook Windows 7, en weten dan dat Microsoft voor de laatste geen update meer uitbrengt om het

2

Er zijn 1221 kwetsbaarheden in Windows 7 gevonden, de meeste pas de laatste jaren.


Besturingssysteem

bestaat niet 4

probleem te verhelpen. En daarmee weten ze dat elke machine die nog Windows 7 gebruikt, in elk geval die specifieke kwetsbaarheid heeft. Helemaal onbeschermd zal uw Windows 7 trouwens niet zijn. Microsoft heeft in het verleden al laten zien dat het bij zeer ernstige kwetsbaarheden ook nog wel updates maakt voor versies van haar producten die het officieel al niet meer ondersteunt. Maar u kunt daar niet zonder meer op rekenen.

Oude soware Windows 7 blijven gebruiken zoals u het nu gebruikt is dus vragen om problemen. Wel kunt u een aantal maatregelen nemen om het gebruik van Windows 7 nog even te verlengen, zodat er meer tijd is om alle zaken over te zetten naar een nieuw systeem en alternatieven te zoeken voor de dingen die u zo waardeert in Windows 7 en die er niet zijn in Windows 10. Om dit mogelijk te maken zijn twee stappen nodig. De eerste is dat Windows 7 zelf zo robuust mogelijk wordt gemaakt, ondanks het feit dat er geen updates en security-updates meer voor verschijnen. Behalve Windows kunnen ook andere programma’s kwetsbaarheden bevatten. Het is zaak om al die programma’s te verwijderen die u eigenlijk toch niet meer gebruikt. Of programma’s waarvoor ook al geen updates meer verschijnen en mogelijk wel een beter en meer up-to-date alternatief bestaat (afbeelding 3).

Beveiligingssoware Een andere belangrijke te nemen maatregel, is zorgen voor goede antimalware, liefst in de vorm van een internetsecurity-suite met extra beveiligingsonderdelen zoals een eigen firewall. Weliswaar was Windows 7 de eerste Windows-versie met een eigen firewall die ook echt betrouwbaar was, ook die is inmiddels verouderd. Bovendien levert een combinatie van antimalware en een bijbehorende firewall soms een net even betere beveiliging op dan dezelfde onderdelen van verschillende fabrikanten (afbeelding 4). Zorg ervoor dat de beveiligingssuite programma’s die opstarten controleert, net als documenten die u opent. Dagelijks updaten en regelmatig het hele systeem scannen op malware is geen overbodige luxe.

Antimalware en een firewall zorgen voor een betere basisbeveiliging dan Windows 7 zelf biedt.

VMware biedt gratis software om een pc te converteren en als virtuele machine te gebruiken.

Virtualiseren Een goede stap is om de Windows 7-pc te converteren naar een virtuele machine op Windows 10. Daardoor gaan al uw bestanden, documenten en applicaties mee, u raakt dus niets kwijt. Bovendien kunt u aanvullende maatregelen nemen om de virtuele machine te beveiligen terwijl u deels, maar zeker niet helemaal, de voordelen geniet van het veiligere onderliggende Windows 10. Virtualiseren kan met meerdere programma’s, zoals Oracle VirtualBox en HyperV van Microsoft, maar ook VMware Player en Workstation. VirtualBox en VMware Player zijn gratis te gebruiken, de andere niet. We kiezen voor VMware Player vanwege de gebruiksvriendelijkheid en omdat het een apart programma biedt om de Windows 7-pc te converteren. VMware Player is te downloaden via www.vmware.com (afbeelding 5); kies Downloads, Free Product Downloads, Workstation Player, Try Workstation 15 Player for Windows. Deze installeert u op een pc met Windows 10. De vCenter Converter vindt u via Downloads, Free Product Downloads, vCenter Converter,

5a

3

5b

Verwijder programma’s die u niet meer gebruikt en waar betere alternatieven voor bestaan.

computeridee.nl

1 | 2020

11


in r a ja e w u ie n t e h d Opgeruim

De grote sc Het nieuwe jaar dient zich spoedig aan. Met de lange winteravonden voor de boeg biedt dit seizoen een uitgelezen kans om uw computer, maar ook andere devices zoals smartphone, tablet en router, onder handen te nemen. Van de binnen- én de buitenkant! Zo gaat u fris en opgeruimd 2020 in.

2

Niet alle bestanden hoeven per se lokaal ruimte in te nemen op de pc ...

Tekst Dennis Gandasoebrata

1

Uw apparatuur onder de motorkap schoonmaken Schijfopruiming kent u vast al, maar wist u dat dit programma niet direct alle opties prijsgeeft? Er valt meer op te ruimen dan u denkt. Open het Startmenu en typ Schijfopruiming. Controleer of de juiste schijf geselecteerd staat en klik op OK om de controle te starten. In het venster dat u hierna ziet, klikt u op de knop Systeembestanden opschonen. Het programma voert een nieuwe, grondigere controle uit. In het resultatenscherm hebt u de keuze om nog meer onderdelen op te schonen, zoals Windows Update opschonen (kopieën van alle updates die zijn geïnstalleerd), Upgradelogboekbestanden van Windows (handig in geval van installatieproblemen en verder niet) en Windows-installatie-

Schijfopruiming is nog steeds een prima startpunt, maar zet wel de extra grondige controle in.

Vergeet de slimme woning niet Met de populariteit van slimme apparaten, zoals slimme verlichting en slimme thermostaten, is het belangrijk om ook deze apparaten up-to-date te houden. Helaas zijn er fl inke verschillen hoe een fabrikant omgaat met de benodigde updates. Maak een inventarisatie van de slimme apparaten in uw woning. Controleer hierna per apparaat op de website van de fabrikant (en in de app) of er updates beschikbaar zijn en hoe u deze installeert op de apparaten.

20

1 | 2020

bestanden (de oorspronkelijke installatiebestanden van Windows). Loop kritisch door de lijst heen en plaats vinkjes naast de onderdelen die u flink wilt opschonen (afbeelding 1). Op ons testsysteem wonnen we hiermee met gemak 3,5 tot 5 GB ruimte.

Wel of niet lokaal Grote kans dat u inmiddels een deel van uw bestanden ook in de cloud opslaat, bijvoorbeeld via het in Windows 10 ingebouwde OneDrive. Wist u dat het dan niet nodig is om alle bestanden ook nog lokaal op te slaan? U kunt een deel van de bestanden alleen online opslaan. U ziet ze dan wel netjes verschijnen in

de Verkenner, maar ze worden pas gedownload als u erop dubbelklikt. Vooral voor bestanden die u niet (vaak) gebruikt, maar wel wilt bewaren, is dit een prettige manier. Ruim de schijf op door bestanden die u niet nodig hebt, te markeren als ‘alleen online’. Rechtsklik op de wolk van OneDrive (naast de klok in het Systeemvak, klik indien nodig op het driehoekje om alle pictogrammen te zien) en kies voor Instellingen. Open de tab Account en klik op Mappen kiezen. Haal het vinkje weg bij Alle bestanden zichtbaar maken en bepaal welke mappen wel of juist niet lokaal beschikbaar moeten zijn. Open daarna de tab Instellingen en zet een vinkje bij de optie Ruimte besparen door alleen de bestanden te downloaden die u gebruikt (afbeelding 2). Lees ook het gedeelte ‘Slim opslaan’ hierna, als u OneDrive verder wilt optimaliseren voor een efficiënt schijfgebruik.

Slim opslaan Een beetje hulp bij het opgeruimd houden van uw computer kan geen kwaad. Windows heeft Slim opslaan in huis: met dit onderdeel maakt u automatisch ruimte vrij door ongebruikte bestanden (zoals tijdelijke bestanden en de inhoud van de Prullenbak) op te schonen. De optie is standaard uitgeschakeld: zet ‘m aan. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Systeem, Opslag. Zet de schuif op Aan bij de


Properheid

hoonmaak optie Slim opslaan. Klik meteen op Slim opslaan configureren of nu uitvoeren. We zetten Opslaginzicht ook meteen aan: hiermee denkt Windows met u mee als de schijfruimte flink afneemt. U bepaalt zelf wanneer dit moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld Bij onvoldoende schijfruimte. In de sectie Tijdelijke bestanden geeft u aan wat er moet gebeuren met de tijdelijke bestanden. Werp hierna een blik op Lokaal beschikbare cloudinhoud (alleen beschikbaar als u de tip ‘Wel of niet lokaal’ van pagina 20 hebt uitgevoerd). Hier kunt u aangeven dat OneDrive-bestanden automatisch op ‘alleen online’ worden gezet als u ze een bepaalde periode niet hebt geopend. Kies bijvoorbeeld voor 14 dagen als u lokale OneDrivebestanden wilt verplaatsen naar de cloud nadat u ze 14 dagen niet meer hebt geopend. Ongeduldig als we zijn, wachten we niet op het eerste moment dat de instellingen automatisch worden uitgevoerd, maar klikken we op de knop Nu opruimen om de actie direct te starten (afbeelding 3).

Bekende netwerken Laptopbezitters opgelet! Windows houdt een lijst bij van (wifi)netwerken waarmee u eerder verbonden bent geweest. Bijvoorbeeld dat ene hotelnetwerk van de zomervakantie in 2015. Schoon de lijst even op, zodat deze alleen netwerken bevat die u nog gebruikt. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Netwerk en internet. Klik op Wi-Fi en kies voor Bekende netwerken beheren. Een lijst verschijnt. Klik op een netwerk dat u wilt verwijderen en kies voor Niet onthouden. Het netwerk verdwijnt uit de lijst. De eerstvolgende keer dat u met hetzelfde netwerk contact maakt, dient u dan natuurlijk wel opnieuw de aanmeldgegevens op te geven.

Grote bestanden Grote bestanden die ruimte innemen en niet nuttig zijn: daar willen we vanaf. Eerst bekijken we welke computeridee.nl

3

Smartphone en tablet mee! De computer kan er nu weer even tegenaan. Maar een digitaal huishouden bestaat uiteraard uit meer dan alleen de desktop of laptop. De smartphone kan ook een goede beurt voor het nieuwe seizoen verwachten. Gebruikt u Android, controleer dan eerst of de nieuwste versie (beschikbaar voor uw telefoon) erop staat. Open de instellingen en kies voor Systeem. Tik op Systeemupdates. Het systeem controleert of er updates beschikbaar zijn en biedt aan om ze te installeren (afbeelding 4). Nadat u de Android-versie hebt bijgewerkt, controleert u ook of alle apps bij de tijd zijn. Open de Play Store en tik op de knop met de drie streepjes (Instellingen). Kies voor Mijn apps en games. Tik nu op Alles updaten. Gebruikt u iOS? Open de instellingen en kies voor Algemeen. Tik op Software-update. Staat er een update klaar, dan ziet u een melding en kiest u voor Download en installeer. Deze stappen volgt u ook als u een iPad heeft.

4 programma’s beter het veld kunnen ruimen. Windows heeft daar een handige indicator voor. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies voor Apps. Bij Apps en onderdelen sorteert u de lijst met apps op Grootte. De ruimteslurpers verschijnen bovenaan de lijst. Loop door de lijst en verwijder de apps die u niet gebruikt. Hierna bekijken we de bestanden op de computer. Om snel een overzicht te krijgen van grote bestanden, roepen we de hulp in van het gratis TreeSize Free (www.tiny.cc/treesize). Dit programma geeft in één oogopslag weer welke bestanden veel ruimte innemen: klik op de knop Select Directory en selecteer de gewenste schijf. Klik op de kolom Size om te sorteren op grootte. Ruimtevreters die niet nodig zijn, verwijdert u. Pas op met de systeemmappen, zoals Gebruikers, Program Files en Windows: verwijder hieruit alleen bestanden als u zeker weet dat dit geen kwaad kan.

Laat Windows 10 het efficiënt indelen van de schijf van u overnemen.

Ook de smartphone neemt u mee in de grote schoonmaak.

1 | 2020

21


Living on the Edge

Browser in de 2

De Microsoft Edge-browser bungelt wat betreft gebruiksaantallen al een tijdje aan de rand van de afgrond. Daarom gaat binnenkort het roer helemaal om. Met Chromium als nieuwe basis wordt de browser vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? En hoe kunt u de vernieuwde versie alvast zelf uitproberen?

Voor het huidige Edge bestaan veel minder extensies dan voor Chrome.

Tekst Randolf Bouwma

Niet van de grond

V

ijf procent. Dat is volgens de recentste cijfers van marktonderzoeker Netmarketshare het schamele marktaandeel van de Edge-browser. Zelfs het inmiddels sterk verouderde Internet Explorer heeft met ongeveer acht procent meer gebruikers. Het zijn getallen die allebei in het niet vallen bij Google Chrome. Deze browser is met een aandeel van bijna zeventig procent veruit het populairst (afbeelding 1). Dat Edge maar niet lekker van de grond komt, is bijzonder, omdat het toch de standaardbrowser van Windows 10 is. En laat dit nu juist het meestgebruikte besturingssysteem ter wereld zijn. We kunnen dus stellen dat het merendeel van de Windows-gebruikers de stap zet om een alternatieve browser voor Edge te installeren. In veel gevallen is dat Chrome, maar ook Firefox boert goed.

Google Chrome beslaat volgens Netmarketshare bijna driekwart van de browsermarkt.

1

24

1 | 2020

Microsoft Edge maakte vanaf het begin al niet bepaald een vliegende start. Microsoft introduceerde de browser in 2015, gelijktijdig met Windows 10. De software bleek destijds alleen nog erg spartaans. Zo ontbrak het aan ondersteuning voor plug-ins als adblockers en wachtwoordmanagers. Favorieten konden niet worden overgezet uit andere browsers dan Internet Explorer. Vooral dat laatste is een probleem, omdat browsergebruikers nogal honkvast zijn. Als ze al willen verhuizen, is het van belang dat ze hun data (waaronder ook inloggegevens en internetgeschiedenis) eenvoudig kunnen overzetten. Maar Microsoft zit niet stil en blijft de browser doorontwikkelen. Sinds 2016 is het dan ook mogelijk om plug-ins toe te voegen, alhoewel het aanbod uiterst beperkt

is. Dat komt doordat Edge draait op EdgeHTML, een zogeheten browserengine die Microsoft zelf ontwikkelde. Zo’n eigen engine vereist dat extensieontwikkelaars hun plug-ins daarvoor opnieuw moeten bouwen. Het kost zodoende enige tijd om een bestaande plug-in voor bijvoorbeeld Chrome om te zetten naar een plug-in voor Edge.

Over op Chromium Dat verklaart waarom er veel meer plug-ins zijn voor Chrome (zo’n 190.000) dan voor Edge (rond de 300 – afbeelding 2). Voor Edge is het klassieke kip-en-eiverhaal ontstaan. Omdat er zo weinig Edge-gebruikers zijn, nemen extensiebouwers niet de moeite om voor Edge te ontwikkelen. En


Microsoft Edge

herkansing omdat er weinig extensies voor Edge zijn, blijven potentiële gebruikers weg. Nu is Microsoft klaar met dat gesukkel. De oplossing: afstappen van EdgeHTML en de browser opnieuw lanceren met Chromium als basis. Chromium is een open source-browser die door Google is ontwikkeld. Bedrijven mogen deze broncode gratis gebruiken om hun eigen browsers op te baseren. Naast Chrome zijn andere bekende voorbeelden Opera, Vivaldi en Brave. En straks dus ook Edge. Een van de voordelen is dat alle bestaande extensies van Chrome dan ook automatisch werken in Edge. Het schijnbaar onoverkomelijke plug-in-probleem is daarmee in één keer opgelost.

3

Gegevens importeren

4

Kies de Edgevariant die op u van toepassing is.

Wanneer? Het is de bedoeling is dat de nieuwe Edge-browser vanaf 15 januari 2020 met een Windows-update de huidige browser in Windows 10 vervangt. Voor wie niet kan wachten en de browser alvast wil proberen, is er een testversie beschikbaar. We gaan dadelijk in op de installatie en de mogelijkheden van de proefversie. Probeer het gerust uit. Als het niet bevalt, grijpt u net zo makkelijk weer terug naar uw oude, vertrouwde browser.

Downloaden en installeren Belangrijk om te weten is dat de testversie nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Onderstaande instructies zijn dan ook veelal in het Engels. Dat gezegd hebbende, surft u eerst naar www. tiny.cc/mcdown. Daar heeft u de keuze uit drie varianten. Wij kiezen voor de Beta Channel, omdat die het stabielst is. Klik op Download for Windows 10 en in het venster dat daarop volgt, op Accept and download. Bent u nog niet over op Windows 10? Door op het pijltje naast de blauwe knop te klikken, haalt u Edge binnen voor andere besturingssystemen. computeridee.nl

Zodra dit proces is afgerond, start de Edge-browser automatisch op.

Welke data neemt u mee, en uit welke browser?

De opties zijn Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 en zelfs MacOS (afbeelding 3). Download het installatiebestand (MicrosoftEdgeSetupBeta. exe) en start het op. Deze client haalt nu vanzelf de recentste versie op.

Voor lege tabbladen zijn meerdere lay-outs mogelijk.

5

Voordat u daadwerkelijk het wereldwijde web op kunt, krijgt u eerst wat instellingen voorgeschoteld. U ziet een venster waarin de optie Start with your data standaard is aangevinkt. Zou u direct op Confirm klikken, dan worden zaken als bladwijzers, wachtwoorden en surfgeschiedenis uit Chrome overgenomen. Misschien wilt u dit niet of stapt u over van een andere browser. Klik onderin dan eerst op Customize Import and Sync. Hier bepaalt u zelf wat u wilt overhevelen en wat juist niet. Onder Choose a Browser is Chrome te vervangen door het ‘oude’ Edge, Internet Explorer of Firefox (afbeelding 4). Wie juist met een schone lei wil beginnen, kiest voor Start from scratch.

Pagina-indeling Vervolgens bepaalt u het ontwerp van uw startpagina. Oftewel u kiest de pagina die u onder meer ziet bij het openen van een nieuw tabblad. Wie het liefst zo min mogelijk poespas in beeld heeft, kiest voor Focused. De keuze Inspirational lijkt er sterk op, maar toont in plaats van een witte achtergrond juist een mooie achtergrondfoto. Informational voegt een (nogal drukke) nieuwssectie toe (afbeelding 5) met verhalen uit de internationale media. Deze lay-out wordt vast beter wanneer er ook Nederlandse nieuwsbronnen worden

6

Van lay-out wisselen kan achteraf altijd nog.

1 | 2020

25


De beste oplossingen

Alles voor uw Uw huis wordt steeds slimmer en met de juiste software kunt u uw woning nóg slimmer maken. Er zijn inmiddels verschillende aanbieders actief: elk met hun eigen kenmerken en beperkingen. Welke programma’s zijn interessant voor wie zijn huis slim wil maken? Wij namen een kijkje. Tekst Dennis Gandasoebrata

O

p het gebied van slimme woningen volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Zo worden steeds meer slimme apparaten uitgebracht (afbeelding 1), maar krijgen we – helaas – ook te maken met steeds meer verschillende standaarden. Het is dan belangrijk dat u controle over de omgeving houdt, zodat u bijvoorbeeld de slimme verlichting kunt inschakelen, maar ook de temperatuur in de woonkamer kunt blijven regelen. Op het gebied van ‘regiesoftware’ wordt het aanbod steeds volwassener. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden van verschillende oplossingen voor woningautomatisering.

Home Assistant Home Assistant is een opensource-platform dat zich volledig richt op woningautomatisering.

48

1 | 2020

2

Home Assistant werkt op een Raspberry Pi en heeft een moderne interface.

1

Een slimme woning bestaat inmiddels niet alleen meer uit slimme lampen maar bijvoorbeeld ook uit slimme wasmachines en thermostaten.

De ontwikkeling is in volle gang en er worden regelmatig nieuwe functies aan het platform toegevoegd. Home Assistant installeert u op een Raspberry Pi (afbeelding 2). De makers bevelen een Raspberry Pi 3 Model B+ en een voeding van minstens 2,5 A aan. Op de website van de makers is het installatieproces voor de Raspberry Pi goed gedocumenteerd. Home Assistant is ook beschikbaar als virtuele machine; handig als u bijvoorbeeld eerst het gebruik ervan wilt proberen voordat u de overstap maakt. Gevorderde gebruikers kunnen Home Assistant ook installeren binnen Windows 10. De instructies hiervoor vindt u op de website van de makers (www. tiny.cc/hainsta).

Triggers Nadat u Home Assistant hebt geïnstalleerd, kunt u de omgeving inrichten. Home Assistant maakt gebruik van een webomgeving waarin u de instellingen opgeeft. In het hoofdscherm worden alle slimme apparaten van de woning getoond. Prettig is de mogelijkheid van Home Assistant om apparaten in de woning automatisch te ontdekken. Zo worden onder meer de lampen van Hue en Trådfri automatisch herkend, zodra u op de knop van de bridge drukt. Het hoofdvenster van Home Assistant is opgebouwd uit twee hoofdonderdelen. Links vindt u het navigatiemenu, terwijl rechts de bijbehorende instellingen worden getoond. De optie Configuration is het belangrijkste startpunt. Via

Wat erop werkt Met een oplossing voor woningautomatisering kunt u een veelvoud aan slimme apparaten aansturen. Het aantal apparaten wordt bovendien regelmatig uitgebreid. Slimme apparaten die u kunt aansturen zijn onder meer: slimme verlichting (zoals Hue en Trådfri), slimme thermostaten (waaronder Nest en Honeywell), garagedeuren, slimme sloten (zoals van NUKI) en beveiligingssystemen. De exacte ondersteuning verschilt per oplossing. Op de website van de makers worden lijsten bijgehouden van ondersteunde hardware.


Smarthome

slimme woning het onderdeel Integrations kunt u de slimme apparaten koppelen aan Home Assistant. U ziet hier ook welke apparaten onlangs zijn ontdekt. U kunt de apparaten in Home Assistant ook toekennen aan verschillende ruimten. Vervolgens kunt u de automatisering van de apparaten instellen. Op basis van triggers kunt u acties opstarten (afbeelding 3). Hier kunt u bijvoorbeeld aangeven dat de lichten moeten worden ingeschakeld een half uur voordat de zon ondergaat.

App Voor iOS is een zogeheten ‘Companion app’ van Home Assistant beschikbaar (afbeelding 4). Hiermee kunt u een deel van de functionaliteit ook direct bereiken via de smartphone. Zo kunnen meldingen uit het systeem worden doorgezet naar de telefoon. Interessanter is de mogelijkheid om de locatie van uw telefoon met Home Assistant te delen en op basis

4

3

daarvan acties te definiëren. Zo kunt u hier bijvoorbeeld instellen dat de verwarming en verlichting automatisch inschakelen als u binnen een bepaalde afstand van uw huis bent. Ook kunt u via de app een deel van de functies van Home Assistant aanroepen. Home Assistant heeft een uitgebreide community, waar gebruikers elkaar helpen en met elkaar nieuwe ideeën uitwisselen (afbeelding 5). Gaat u aan de slag met Home 5) Assistant en bent u van plan de wat meer geavanceerde opties te gebruiken, dan is de community een belangrijke informatiebron ((https:// community.home-assistant.io). community.home-assistant.io

In het overzicht van interessante oplossingen voor woningautomatisering mag Domoticz niet ontbreken. U mag het gratis gebruiken en het gaat hier om een opensource-oplossing met een grote gebruikersgroep Voor de gebruikersomgeving wordt gebruikgemaakt van een webpagina, die u zowel eenvoudig op een

desktop als mobiel kunt gebruiken. Domoticz is beschikbaar voor verschillende platformen. Zo kunt u het installeren op een Raspberry Pi, maar ook op een computer met Windows of Linux. Het product wordt voortdurend doorontwikkeld: de website biedt zowel ‘Stable’-uitvoeringen als nieuwere bètaversies. Op www. domoticz.com/wiki/Hardware houden de makers een lijst bij van ondersteunde apparaten (afbeelding 6). Home Assistant heeft een actieve community, waarin u bijvoorbeeld nieuwe functies kunt aandragen.

5

computeridee.nl

Domoticz kan uw slimme verlichting, zoals Hue, aansturen.

6

Domoticz

Voor iOS is een officiële app beschikbaar, helaas nog niet voor Android.

Met triggers stelt u de verschillende acties samen.

Instellen De hoofdomgeving van Domoticz is opgebouwd uit een rij tabbladen, die u bovenin het scherm vindt (afbeelding 7). De eerste keer dat u Domoticz opent, voegt u de apparaten van de slimme woning toe aan de omgeving. Gebruik hiervoor het tabblad Setup. Domoticz scant het netwerk de eerste keer en brengt de verschillende apparaten in kaart. Deze worden in een lijst getoond. Op de tab Switches vindt u alle lichten en lichtschakelaars. De tab Scenes geeft een overzicht van de scenario’s (wat moet er wanneer gebeuren). Op de tab ernaast – Temperature – ziet u alle aanwezige sensoren. Denk hierbij aan zaken als de buitentem1 | 2020

49

Profile for Reshift

Computer Idee 1-2020 Preview  

Computer Idee 1-2020 Preview