OsbyBo juni 2020

Page 1

osbybo nr 1 • 2020

Möt Leif på kundtjänst • s. 3

Coronapandemin Så skyddar du dig mot Covid-19 • s. 4

Vad händer i OsbyBostäder • s. 7

Ny utemiljö skapar trivsel på Skolgatan • s. 8

Information till hyresgäster hos OsbyBostäder


Trevlig sommar!

T

iden går fort och nu är det snart semestertider för de flesta. Det är härligt med sommar och jag tror att många tycker det ska bli skönt med lite ledighet. Men verksamheten måste ju fungera även under sommaren. Tillsvidare prioriterar vi främst akuta felanmälningar med respekt för våra hyresgäster och vår egen hälsa. Vi återkopplar självklart alla övri-

ga frågor till våra hyresgäster. Utifrån detta får vi gemensamt avgöra om det kräver ett fysiskt möte. Vi hoppas därmed på ert tålamod med att vissa frågor kan dröja längre än normalt. Just nu tänker vi först och främst på allas vår säkerhet. Kent Lundén Med detta sagt vill jag avsluta med att önska er alla en riktigt skön sommar!

Parkeringsplatser Osbybostäder har under våren fortsatt arbetet med att skapa ordning på våra parkeringsplatser.

parkeringen där du bor kan du antingen gå in på vår hemsida osbybostader.se eller höra av dig till vårt Kundcenter för att få hjälp med att hyra din parGenom att samarbeta med keringsplats. Aimopark kommer att sätparkeringsbolaget Aimo Park kommer vi att kontrollera att ta upp skyltar vid infarterna till bilarna som står på våra par- parkeringarna. Sedan kommer keringar har giltiga parkerings- vi på Osbybostäder att sätta upp parkeringsskyltar på de tillstånd. Om du som hyresgäst re- hyrda p-platserna. Därefter får dan idag vill säkra din plats på ni information om när övervakningen börjar i just ert område.

2

OSBYBO

Det kommer att finnas gästparkeringar där det är möjligt, där är det endast tillåtet att stå som besökare. Från och med den första juli kommer övervakning att starta på följande adresser i Osby:

• •

Västra Storgatan 25 A-B Hemdalsvägen


Från Gotland till Skåne Leif är gotlänningen som lämnade ön som 25 åring för kärleken på fastlandet, och där har han blivit kvar. Barn- och ungdomstiden spenderade han i Slite, 2,5 mil söder om Fårösund på Gotlands ostkust. Intressen som bordtennis och tennis har Leif tagit med sig i livet, även om det blir mer Padel idag än tennis. Efter en tid i Sölvesborg så hittade han ”rätt” i Bivaröd, utanför Knislinge, där han idag bor med fru och bonusbarn. 2004 började han på Osby kommun. När OsbyBostäder bröts loss 2013, följde Leif med och jobbar nu som kundvärd. – Ja jag en av dem som våra hyresgäster möter både i bobutiken och kundtjänst, förklarar Leif. Mycket handlar om felanmälningar eller frågor kring nya bostäder.

Flytten i till centrum har blivit ett lyft för hela företaget, men också för befintliga och ny hyresgäster. – Ja här har vi helt andra möjligheter inom flera områden, även om pandemin just nu påverkar våra öppettider. Men vi kan redan nu se att det kommer att bli väldigt bra, avslutar Leif.

DETTA ÄR LEIF NAMN: Leif Berglund ÅLDER: 61 år BOR: Bivaröd FAMILJ: Fru och bonusbarn INTRESSE: Bordtennis (aktiv i Hylta) AKTUELL: Kundvärd och nyckelansvarig på OsbyBostäder OSBYBO

3


Coronaviruset – Allmänna råd

Tvätta händerna ofta!

Hosta och nys i armvecket!

Undvik att röra ögon, näsa och mun!

Stanna hemma när du är sjuk! 4

OSBYBO

Skydda dig och andra från coronaviruset (Covid-19) • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. • Hosta och nys i armvecket. • Rör inte ögon, näsa och mun med dina händer. • Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk. Det är för att du inte ska råka smitta någon annan. Gå inte till jobb eller skola förrän du känt dig helt frisk i minst två dagar. • Gamla människor kan bli mycket sjuka av coronaviruset. Hälsa inte på hos gamla människor eller på sjukhus om du inte verkligen måste det. De flesta som får viruset behöver inte ta kontakt med sjukvården. På hemsidan 1177.se kan du läsa mer om hur du tar hand om dig själv i hemmet. Du kan hitta svar på vanliga frågor om coronaviruset på hemsidorna folkhalsomyndigheten.se eller krisinformation.se.

How to protect yourself and others from spreading coronavirus (Covid-19) • Wash your hands often with warm water and soap. • Cough and sneeze in your flexed elbow. • Avoid touching your eyes, nose and mouth. • Stay home if you feel sick to avoid infect others. Wait at least two days after your recovery before you go back to your work or school. • Most important thing is not to infecting elderly. Don’t visit elder elderly at home or at hospitals or hospitals if it is not really necessary. Most people don’t need to contact the health care. More information can be found at the 1177.se website and via The Public Health Agency (folkhalsomyndigheten.se) or at Krisinformation.se where you can find general questions and answers about covid-19 (Swedish and English).


Sida looga ilaaliyo naftaada iyo dadka kale faafitaanka fayraska Corona (Covid-19) • Ku dhaq gacmahaaga si joogto ah saabuun iyo biyo diiran • Qufac iyo hindhista ku laab gacanta labadkeeda • Ka fogow taabashada indhaha, sanka iyo afka • Guriga joog haddii aad xanuun yar dareento si aadan u qaadsiin dadka kale. Sug ugu yaraan laba maalmood ka dib markaad bogsato ka hor intaadan ku noqon shaqada ama skolka. • Gaar ahaan waa muhiim in aan la qaadsiin dadka da’da ah. Ha booqan guryaha waayeelka iyo cusbitaalada haddii ay daruuri tahay mooyee. Dadka intooda badani uma baahna inay la xiriiraan daryeelka caafimaadka. Bogga 1177.se Waxaad ka heli kartaa macluumaad caafimaad oo dheeri ah iyo Hay’adda Caafimaadka Dadweynaha ama Krisinformation.se waxaad ka heli doontaa jawaabaha su’aalaha guud ee ku saabsan covid-19 oo (Iswidish iyo Ingiriis)

-1 -2 -3 -4 -5

OSBYBO

5


Kom ihåg att inte ställa saker i trapphuset Det kan kännas praktiskt att ställa barnvagnen, cykeln eller rullatorn, skorna mm utanför dörren till din lägenhet. Man kan därför ställa sig frågande till varför vi på Osbybostäder säger till när dina tillhörigheter förvaras i trapphuset utanför din dörr. Orsakerna är flera till varför trapphuset ska vara

Framkomlighet

tomt:

Att använda trapphuset som förvaringsutrymme kan även, vid en eventuell brand, försvåra utrymning och räddningstjänstens arbete. Det är därför viktigt att trapphuset hålls fritt från egendom och skräp.

Brandfara Trapphusen är en utrymningsväg i händelse av brand. Brännbart material som förvaras i trapphus kan vid en eventuell brand orsaka rökutveckling. Det går snabbt och vid en brand kan trapphuset rökfyllas på några minuter, röken är också ofta giftig. Det kan leda till att trapphuset inte kan användas som utrymningsväg utan boende blir i så fall hänvisade till fönster och balkonger.

Fastighetsägaransvar Osbybostäder har ett fastighetsägaransvar vilket innebär att vi ansvarar för att hålla våra hus och mark säker. När det gäller brandskydd innebär det att vi ska vara ska vara vaksam på eventuella brandrisker.

Favorit i repris? Intresset verkar lågt för en ny resa till Ullared men vi ger det en chans till. För att resan ska bli av behöver vi få in 15 anmälningar senast den 1 september. Resan planeras till: fredagen den 6 november förutsatt att restriktionerna kring pandemin tillåter det. Avfärd: kl 07:00 och hemfärd kl 16:00 Pris: 100 kr inklusive enklare frukost och reseledare (betalning swish/kort innan resan) Sista dag för anmälan är 1 september. 6

OSBYBO

Tilda


Vad händer i OsbyBostäder? ALLMÄNT • •

• •

Parkeringar - vi fortsätter detta jobb med att skylta och sätta upp hållare. Robotgräsklippare - är upphandlade och vissa har kommit ut och vissa kvarstår för att vi väntar in leverans. Takarbetet - fortsätter med målning. LED belysning fortsätter byggas om till i alla våra områden.

Lönsboda: •

Alla häckar i vårt bestånd skall vara klippta nu inför midsommar. • Uranusvägen/Tosthulstvägen - robotgräsklippare installerad . • Furulundsgatan - 4 träd är planterade och gräs sått, så fort gräset börjat ta sig så kommer robotgräsklippare att utplaceras. • Bergfast - utemiljö, asfaltering klar, buskar planterade och gräs sått. vi kommer vecka 24 ihop med Sture perssons måleri att göra en plan på att tvätta/måla tak i sommar där färg släppt. sätta dit utkastare på • Robotgräsklippare är utplacerad. stuprör eftersom filterna sitter på insidan • Järnvägsgatan-OVK (myndighetskrav) geoch fylls lätt så därav det svämmar över nomförd och med er respekt så kommer hängrännorna. åtgärder att utföras men vi kommer kom• Göingegatan/snapphanegatan: utemiljö municera med dem det berör. klar och väntar även här på att gräset skall Osby: ta sig så vi kan placera ut robot. • Kvadraten - nya grillplatser är på plats, Killeberg: fotbollsmål och plank är på gång, bas• Ådalsgatan 1 - räcke och stolpar utbytta, ketkorg med spelplats. Med hjälp av AME grundmålade men kommer att målas. lås(arbetsmarknadsenheten)/ fastighetskötare/ system är prioriterat här med efter somPeab och inte minst vår eldsjäl Eva med maren vänner så skall vi göra detta till en fantas• Ådalsgatan 8 - husgrund skall målas och hiss tisk innergård som har alla möjligheter att på nedre plan. Trallgolv och räcke kvarstår. utvecklas.

Sist men inte minst så skall vi fortsätta med våra KRAFTSAMLARDAGAR för att rusta upp och bibehålla fastigheternas skick. Ser ni oss i området ute så var inte rädda för att komma ut och säga till om det är något ni tycker vi skall förbättra! OSBYBO

7


Merjem 9 år, Sam 8 år, Bianca 10 år, Muhamed

Ny utemiljö skapar trivsel p Barnen på Skol- och Torvgatan trivs jättebra. Det lyssnar och hjälper till med våra önsberor till stor del på en härlig utemiljö som under kemål. Vi behöver sällan vänta. Idag fick vi ny grillplats, ny sand i lådan och många år engagerat hyresgästen Eva Kestner. Eva har bott här i 10 år och har under alla år påverkat miljön på egen hand, men också genom förslag och idéer till oss på OsbyBostäder. – Vi har ett fantastiskt och lagom stort bostadsområde, menar Eva. Idealiskt för barnfamiljer och social gemenskap. Vi har också en givande kontakt med OsbyBostäder som 8

OSBYBO

utglesat trädbestånd. Fredrik Åkesson är förvaltningschef på OsbyBostäder och menar att området har genomgått en stor förändring. Mycket är Evas förtjänst.

Barnens trädgård Det är lummiga rabatter som Eva jobbat med under flera år. Sista etappen drogs igång av grannen Petra Jeppsson.


d 9 år tillsammans med Eva och hunden.

på Skolgatan – Ja nu hänger allt ihop, säger Eva. Kul också att barnen fått en egen trädgård med bärbuskar, rabarber m.m. Det återstår dock en hel del arbete med att få till ett aktivt liv på Skolgatan. – Ja vi är igång och installerar fotbollsmål, bollplank och basketkorg, så förhoppningen är att det ska bli ännu bättre framöver, avslutar Fredrik.

ning. Det vi kan tillföra är trivsel. Så vi har alla ett ansvar. Jag började med en sopborste och har efterhand gått mer över till rabatter. Inget blir bättre av att klaga. Så jag tog tag i det själv. Detta har blivit en plats jag kan bo när jag blir äldre, menar Eva. Bara rulla ut med min rollator och min lilla hund. Det är en skön känsla.

Ömsesidigt boende För Eva är utemiljön ett extra rum. – Fastighetsskötarna håller bra ordOSBYBO

9


SEGA RÅTTOR

MEDMÄN N I SKA FÖRVARAS I KAR

F ELF R I LJUS TID

SKRAPREDSKAP

HAR PIPOR

PRATADE STRUNT

LIGGER TVÅAN I HYGI ENPRODUKT

VITVARA SUKTAR EFTER KUNSKAP

GÖR VERKAN

ÄR MÄNNISKOR

JAG FÖRSTÅR!

FÖRVEDAD VÄXT RISIG BIL VINDSTÖT

ETERMEDIUM

GUERNICA

MOSSIG EN SORTS EMINENS

KAN TRYTA

RIKTNING

SES MED PÅ V I D

FISKBARN

BAGATELL

I UTTAG

LÄGGA OM KURSEN

SKYFALL FÖREMÅL

SMAKAR VÄL DELI KATESS

KÖR TILL!

BYTA SKI NN

FÖRKRYMPTA DÅLI GT BETYG

STRÖMSTYRKA

CHOKLADFORMAT

KONDITION

GORE

Vinn en OsbyBostäder-kylväska. Lös korsordet, skicka in ordet i det gröna fältet till OsbyBostäder. Adress finns längst bak. Det går också bra att maila in svaret till info@osbybostader.se. Senast 15/5 2020 vill vi ha ditt svar. Skriv dina uppgifter så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Vinnaren av förra krysset blev Claes Jansson. Stort grattis! Namn………………………............... Adress………………………..................... Tfn/mail………………………..................................................................................... 10

OSBYBO


Rätt man på rätt plats Arbetsmarknadsenheten i Osby arbetar för att motverka arbetslösheten i kommunen. AME vänder sig främst till människor som har svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden. – Vi har genom året haft ett samarbete med Jesper jobbar främst med utemiljön och har AME i Osby, berättar förvaltningschef Fredrik varit involverad i arbetet på Skolgatan (se sepaÅkesson. Syftet är att erbjuda erfarenheter av rat reportage). Förhoppningen är nu att Jesper praktiskt arbete som kan överbrygga arbetslös- blir mer permanent hos OsbyBostäder. het till fast anställning. För vår del så finns det också ett behov av arbetskraft. Så när det blir en perfekt matchning - är vi alla vinnare.

SNABBA FAKTA NAMN: Jesper Möller

Jesper Möller kommer från AME och har hamnat på en plats han trivs på. – Ja jag gillar verkligen jobbet och alla kollegor på OsbyBostäder. Kul också med all kontakt man har med hyresgästerna, det är väldigt positiv.

ÅLDER: 24 år BOR: Osby FAMILJ: Sambo och en son INTRESSE: Tv-spel, laga mat och trädgårdsarbete OSBYBO

11


Leif och Tilda hjälper dig med dina boendeärenden.

Välkommen till vårt kundcenter! Från och med den 16 mars håller kundtjänsten stängt för oplanerade besök till följd av Coronaviruset. Ring och boka en besökstid om du måste besöka oss för att teckna kontrakt, hämta ut nycklar etc. under denna tid.

Kontakta oss för frågor rörande:

• • • • • • • • •

Göra felanmälan på mina sidor via hemsidan Vid störningar Teckna kontrakt på lägenhet Vid frågor om ditt hyresavtal eller uthyrning och avtal för bilplatser och förråd Visningar av lägenhet Registrering i vårt kösystem och uppdatering av dina uppgifter För blanketter t.ex.: tillval, borgensförbindelse, autogiro, överlåtelse Information om hur du kan boka och låna hyresgästlokaler Frågor om hyresinbetalningar och fakturor

Öppettider tills vidare under Coronaepidemin: Telefontider 0479-528 420 8.00-16.00 , lunchstängt 12.00-13.00 Besök: Endast förbokade besök Vid akuta fel när kundcenter har stängt: Ring Safepartner på tel.nr: 0200-225 200 Vid problem med ohyra (ex. myggor, getingar, möss eller andra skadedjur): Ring Anticimex på tel.nr: 077-140 11 00 Uppge din adress och att du bor hos OsbyBostäder

OSBYBOSTÄDER AB Besöksadress: Östra Järnvägsgatan 5 Postadress: Box 21, 283 21 Osby 0479-52 84 20 info@osbybostader.se • www.osbybostader.se