OsbyBo april 2020

Page 1

osbybo nr 1 • 2020

Möt Tilda • s. 3

OsbyBostäder flyttar till nytt kontor • s. 4 Coronapandemin Så skyddar du dig mot Covid-19 • s. 8 Kundtjänst Stängt för oplanerade besök • s. 12

Information till hyresgäster hos OsbyBostäder


Nu är våren här! S

olen skiner och det är gött att leva! Lite kallt är det men som vi har längtat efter solen. Jag skriver detta samtidigt som många oroar sig för den pågående Coronapandemin. Men jag tror att vi alla behöver tänka på och uppskatta de små sakerna i vardagen som skänker glädje för att orka med att förhålla oss till en orolig omvärld. Vi hoppas att ni har förståelse för att vi tillsvidare begränsar öppettiderna i vårt kundcenter och enbart åtgärdar akuta fel i fastigheterna m.m. Allt i syfte att begränsa en eventuell smittspridning. Det går dock bra att ringa till oss och du kan läsa mer i tidningen eller på hemsidan om vad du ska tänka på för att begränsa smittspridningen. Även med Coronaviruset måste verksamheten fortgå och snart börjar alla växter spira och då är det viktigt att du som har en uteplats tänker på att sköta denna. Läs mer i tidningen om vad som gäller för att det ska vara trivsamt för alla.

2

OSBYBO

Vi arbetar också för fullt med att göra iordning buskar och rabatter i våra områden och arbetet med att ta upp grus pågår. Under våren kommer vi också att se över alla våra parkeringar, märka upp och skapa ordning och reda. Passa på att hyra din P-plats. Vi börjar också närma oss datumet när flyttlasset går till vårt nya kontor. Den 29 april börjar flytten och den 4 maj öppnar vi upp vårt kundcenter på Östra Järnvägsgatan 5. Välkomna in att besöka oss. Vi kommer att hålla öppet hus efter sommaren när vi har bott in oss. Allt detta och mycket mer kan du läsa om i detta nummer av Osbybo. Trevlig läsning! Kent Lundén


Från Ystad till Osby Sedan december har Tilda Olsson tillhört OsbyBostäders administration. Hon jobbar idag som kundvärd och ekonomiassistent. Idag hanterar hon hyresavier, bokar möten och lägenhetsvisningar. – Kul att få prova på olika saker, förklarar Tilda. Jag har en bakgrund inom ekonomi så det känns naturligtvis bra. Men det är också kul att få möta alla nya hyresgäster, som vill bo hos oss. Processen vid en lägenhetsuthyrning är mer omfattande vad man kan tro. De flesta som anmäler ett intresse kommer utifrån och har alltså ingen befintlig lägenhet hos OsbyBostäder. – Vi utgår från våra kö-listor och bokar möten för visning, förklarar Tilda. Sen sker en ekonomisk kontroll innan det kan gå så långt som till ett hyresavtal. Så det är flera steg som ska bockas av innan det blir affär.

Från hav till skog Tilda hittade kärleken i Osby och valde att flytta hit från Ystad. – Ja det var väl inte självklart men jag trivs jättebra i Osby. Mycket då beroende på att det blev en så bra lösning med mitt jobb. Var dock lite osäker på att flytta från havet till skogen, men så här långt har det varit en positiv överraskning.

DETTA ÄR TILDA NAMN: Tilda Olsson ÅLDER: 28 år BOR: Osby FAMILJ: Ja i Ystad och sambo i Osby INTRESSE: Styrketräning, löpning m.m. AKTUELL: Kundvärd och ekonomiassistent på OsbyBostäder OSBYBO

3


Parkeringsplatser OsbyBostäder har under våren fortsatt arbetet med att skapa ordning på våra parkeringsplatser, vi har till exempel flyttat på fordonsvrak för att skapa trygghet och bra boendemiljö.

keringar har giltiga parkeringskort. Om du som hyresgäst redan idag vill säkra din plats på parkeringen, så kan du antingen gå in på vår hemsida osbybostader.se eller höra av dig till vårt Kundcenter. Där får du hjälp med att hyra din parkeringsplats. Vi kan idag inte Nu startar nästa steg i arbe- säga exakt när bevakningen tet, genom att samarbeta med börjar men du som hyresgäst parkeringsbolaget Aimo Park kommer att få mer information kommer vi att kontrollera att om just ditt område och skyltar bilarna som står på våra par- kommer att sättas upp vid in-

farterna till parkeringarna. Det kommer märkas upp gästparkeringar där det är möjligt och där kommer det endast vara tillåtet för besökare att parkera. Har du tankar på att skaffa elbil så hör av dig till Kundcenter så ska vi försöka hjälpa dig med laddningsmöjlighet.

OsbyBostäder flyttar till nytt kontor OsbyBostäder kommer att flytta från sina nuvarande lokaler på Parkgatan 1 till Östra Järnvägsgatan 5 mitt emot Biblioteket i Osby. Där kommer vi få bättre möjligheter att ta emot dig som kund och kunna visa upp vilka tillval du som hyresgäst kan göra i ditt boende. Vi stänger Kundcenter på Parkgatan 1 den 28/4 och Östra Järnvägsgatan 5. öppnar våra nya lokaler den 4/5, då är du som hyresgäst varmt välkommen att hälsa på och se hur vi har det.

Favorit i repris Likt förra året kommer vi att anordna en resa till Ullared i höst om intresse finns. Förra året var vi 17 stycken som åkte till Ullared och shoppade. Anmäl om ni är intresserade via mail: info@osbybostader.se eller ring till kundtjänsten 0479-528 420. Vi återkommer med närmare förutsättningar för resan i nästa nummer av OsbyBo. Amela Mlivic

4

OSBYBO


Vad händer i OsbyBostäder? ALLMÄNT •

Alla områden kommer ses över rörande parkeringar. Det är beställt att få ner plintar och skylta upp våra parkeringar. Robotgräsklippare kommer upphandlas och placeras ut på lämpliga områden för att underlätta gräsklippningen och få till en fin gräsmatta. Arbetet fortsätter med de fastigheter där taken tvättades, dessa tak skall målas så fort vädret tillåter. Vi kommer också att se över om det är något mer område där taken kan åtgärdas i år. Se över om det finns fler hus med behov av fasadtvätt.

Lönsboda: • •

Uranusvägen/Tosthultsvägen - Robotgräsklippare kommer installeras nu i vår. Furulundsgatan - Efter rivning av samtliga träd, som var utdömda, kommer tre nya träd att planteras och gräsmattan att återställas. Upphandling av entreprenör för utbyte av fönster, dörrar och fasader kommer att ske i vår. Bergfast - Bergvärme installerades i höstas och återställning av mark kommer fortsätta i vår, innefattande gräs, asfaltering och göra innergården till en trevlig uteplats. Göingegatan/Snapphanegatan – Utemiljön kommer ses över.

Killeberg: •

• • •

Ådalsgatan 1 - Se över altanräcken som bör bytas och målas. Låssystem i hela fastigheten skall bytas. Ådalsgatan 8 - Husgrunden skall målas och hiss, trallgolv/räcken i gångar ses över. Ådalsgatan/Järnvägsgatan - En gemensam uteplats skall byggas på baksidan Järnvägsgatan – Obligatorisk Ventilations

Kontroll (OVK) ska genomföras och eventuella anmärkningar åtgärdas.

Osby: •

• • •

Kvadraten – Utemiljön kontrolleras ihop med AME (arbetsmarknadsenheten) och Peab för att se om vi kan fräscha upp området och göra det ännu trevligare. Norra infartsgata 18 – Mur ska putsas upp och målas. Fabriksgatan – Husgrunden ska målas, utemiljö med häckar ses över och fixas till. Skolgatan – Arbetet med att installera LED-belysning och närvarostyrning av trappbelysningen fortsätter.

Sist men inte minst så skall vi fortsätta med våra KRAFTSAMLARDAGAR för att rusta upp och bibehålla fastigheternas skick. Ser ni oss i området ute så var inte rädda för att komma ut och säga till om det är något ni tycker vi skall förbättra! OSBYBO

5


6

OSBYBO


OSBYBO

7


Coronaviruset – Allmänna råd

Tvätta händerna ofta!

Hosta och nys i armvecket!

Undvik att röra ögon, näsa och mun!

Stanna hemma när du är sjuk! 8

OSBYBO

Skydda dig och andra från coronaviruset (Covid-19) • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. • Hosta och nys i armvecket. • Rör inte ögon, näsa och mun med dina händer. • Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk. Det är för att du inte ska råka smitta någon annan. Gå inte till jobb eller skola förrän du känt dig helt frisk i minst två dagar. • Gamla människor kan bli mycket sjuka av coronaviruset. Hälsa inte på hos gamla människor eller på sjukhus om du inte verkligen måste det. De flesta som får viruset behöver inte ta kontakt med sjukvården. På hemsidan 1177.se kan du läsa mer om hur du tar hand om dig själv i hemmet. Du kan hitta svar på vanliga frågor om coronaviruset på hemsidorna folkhalsomyndigheten.se eller krisinformation.se.

How to protect yourself and others from spreading coronavirus (Covid-19) • Wash your hands often with warm water and soap. • Cough and sneeze in your flexed elbow. • Avoid touching your eyes, nose and mouth. • Stay home if you feel sick to avoid infect others. Wait at least two days after your recovery before you go back to your work or school. • Most important thing is not to infecting elderly. Don’t visit elder elderly at home or at hospitals or hospitals if it is not really necessary. Most people don’t need to contact the health care. More information can be found at the 1177.se website and via The Public Health Agency (folkhalsomyndigheten.se) or at Krisinformation.se where you can find general questions and answers about covid-19 (Swedish and English).


Sida looga ilaaliyo naftaada iyo dadka kale faafitaanka fayraska Corona (Covid-19) • Ku dhaq gacmahaaga si joogto ah saabuun iyo biyo diiran • Qufac iyo hindhista ku laab gacanta labadkeeda • Ka fogow taabashada indhaha, sanka iyo afka • Guriga joog haddii aad xanuun yar dareento si aadan u qaadsiin dadka kale. Sug ugu yaraan laba maalmood ka dib markaad bogsato ka hor intaadan ku noqon shaqada ama skolka. • Gaar ahaan waa muhiim in aan la qaadsiin dadka da’da ah. Ha booqan guryaha waayeelka iyo cusbitaalada haddii ay daruuri tahay mooyee. Dadka intooda badani uma baahna inay la xiriiraan daryeelka caafimaadka. Bogga 1177.se Waxaad ka heli kartaa macluumaad caafimaad oo dheeri ah iyo Hay’adda Caafimaadka Dadweynaha ama Krisinformation.se waxaad ka heli doontaa jawaabaha su’aalaha guud ee ku saabsan covid-19 oo (Iswidish iyo Ingiriis)

-1 -2 -3 -4 -5

OSBYBO

9


FÖRÅLDRAD FALLA LÅNGSAMT

HAR PRICKIG HUD YTMÅTT

ELDSVÅDA

HADE LISABET I NÄSAN VINDSTÖT VILJA HA

FÖRUTSÄGA

ADRESS PÅ NÄTET ASFALTSDJUNGEL

ANLEDNING

LUNCHEN ÄR ETT

MEDMÄNNISKA

ORIKTIGHET

KLI MATSMART ALTERNATIV

ENGELSK KONST

HAR LUGN I MAGEN

FYLLA PÅ

HUVUDBRY JORDP USSAR SNURR OCH KRAMAR KRI M I N ELL

HEMSKT EN SORTS ANDE DRAS TILL STACKEN HUVUDSTAD

RAPPAKALJA RYMDFARKOST NÄR MATEN SMAKAR ILLA

BOGSERA SPORTKLUBB VET HUR MAN GÖR

S I LVER

PEKKA SALONEN

FÖRFOGA ÖVER VASS KANT

DIREKT

SES MED SE

PRONOMEN MED EMBLA

BLODSUGARE REGNAR LITE GRAND

KOBOLTFÄRGADE

Vinn en OsbyBostäder-kylväska. Lös korsordet, skicka in ordet i det gröna fältet till OsbyBostäder. Adress finns längst bak. Det går också bra att maila in svaret till info@osbybostader.se. Senast 15/5 2020 vill vi ha ditt svar. Skriv dina uppgifter så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Vinnaren av förra krysset blev Claes Jansson. Stort grattis! Namn………………………............... Adress………………………..................... Tfn/mail………………………..................................................................................... 10

OSBYBO


Tekniksprånget är ett praktikprogram för dem som gått ut gymnasiet, läst NA/TE och är under 21 år. Företagare har också en möjlighet att medverka genom att ta emot praktikanter.

Sverige behöver fler ingenjörer OsbyBostäder har under några år varit med i Tekniksprånget, som är ett långsiktigt projekt i syfte att få in fler sökande till universitet och högskolor. Det innebär att man tar emot en långtidspraktik som får lära sig mer om yrket och skapa ett grundmurat intresse för att läsa vidare. En av dessa är Lydia Stijovic´. Lydia bor i Hässleholm men har ett ursprung från vackra Montenegro. Efter tekniskt gymnasium så är siktet inställt på att bli arkitekt eller byggnadsingenjör. Ansökningen ska vara inskickad i mitten på april. Men tills vidare får hon sin praktik på OsbyBostäder. – Ja här får jag bland annat jobba med både energi- och

fastighetsdeklarationer, säger Lydia.

Intresserad av fastigheter Intresset för att rita och måla har Lydia haft sen hon var liten. Idag ritar hon gärna kök men kan även ge sig på porträtt. – Jag har alltid ritat så det hör väl ihop lite med mina planer på arkitektur, menar Lydia.

Lydia får även vara med i projektet kring flytten till nytt kontor. – Jag får jobba med projektkontakter, med logistik och förberedelser. Det är spännande och lärorikt.

DETTA ÄR LYDIA NAMN: Lydia Stijovic´ ÅLDER: 19 år BOR: Hässleholm FAMILJ: Mamma, pappa och lillebror INTRESSEN: Volleyboll, gym och rita. AKTUELL: Teknikpraktikant OSBYBO

11


Leif och Tilda hjälper dig med dina boendeärenden.

Välkommen till vårt kundcenter! Från och med den 16 mars håller kundtjänsten stängt för oplanerade besök till följd av Coronaviruset. Ring och boka en besökstid om du måste besöka oss för att teckna kontrakt, hämta ut nycklar etc. under denna tid.

Kontakta oss för frågor rörande:

• • • • • • • • •

Göra felanmälan på mina sidor via hemsidan Vid störningar Teckna kontrakt på lägenhet Vid frågor om ditt hyresavtal eller uthyrning och avtal för bilplatser och förråd Visningar av lägenhet Registrering i vårt kösystem och uppdatering av dina uppgifter För blanketter t.ex.: tillval, borgensförbindelse, autogiro, överlåtelse Information om hur du kan boka och låna hyresgästlokaler Frågor om hyresinbetalningar och fakturor

Öppettider tills vidare under Coronaepidemin: Telefontider 0479-528 420 8.00-16.00 , lunchstängt 12.00-13.00 Besök: Endast förbokade besök Vid akuta fel när kundcenter har stängt: Ring Safepartner på tel.nr: 0200-225 200 Vid problem med ohyra (ex. myggor, getingar, möss eller andra skadedjur): Ring Anticimex på tel.nr: 077-140 11 00 Uppge din adress och att du bor hos OsbyBostäder

OSBYBOSTÄDER AB Besöksadress: Parkgatan 1 Postadress: Box 21, 283 21 Osby 0479-52 84 20 info@osbybostader.se • www.osbybostader.se