{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

♥♥

SNALLPOSTEN

MITT HÄSSLEHOLM

NR 2 • 5 FEB - 26 FEB 2020

NÖJEN • KULTUR •

EVENEMANG •

MODE • SHOPPING • NÄRING •

FÖRENINGSLIV

Möt Tommy Swanson med Amerika i blodet.

Månadens evenemang s.12 Håll koll på vad som sker dag för dag i hela trakten.

Lasse är humlan som kunde flyga. Mot alla odds har han drivit butiken Skivlagret i 30 år. FOTO: LASSE LINDELL


Sommarstugan gick upp i rök

Sommarstugan brann ner till grunden vilket naturligtvis var en stor tragedi för ägarna, deras barn och barnbarn som hade detta som sitt semesterparadis i Åhus. Vi fick uppdraget att bygga upp huset igen. Nu är glädjen tillbaka i familjerna och de kan se fram emot många fina somrar i Åhus.

40 ÅR

Entreprenaden blev klar hösten 2019 och slutbesiktigad utan någon anmärkning. Huset är platsbyggt i lösvirke från Knislinge - en metod vi använt sedan 1979.

1979-2019

Ett familjeföretag sedan 1979 andersbyggab@telia.com

• Nybyggnad • Reparationer • Ombyggnad • Grundarbeten • Murningsarbeten • Snickeriarbeten

Ett familjeföretag sedan 1979 Ett familjeföretag sedan 1979 andersbyggab@telia.com

andersbyggab@telia.com

Platsbyggt - bättre på lång sikt!


Information under förändring LEDAREN. Från början var all infor-

mation mellan fyra ögon. Fick du en klubba i huvudet, så hade du troligen gjort dig förtjänt av det. Med åren kunde du tyda information på stenar eller pappersrullar. Tidningarna gjorde informationen lite mer mobil. Sen kom radio och TV och vi flockades kring ljud och bild. Så långt var allt hanterbart. Med Internet öppnades en ny värld att utforska, men det var fortfarande på våra villkor. Med sociala medier så har allt ställts på ända. Det är inte längre tillräckligt att avgörandet ligger i användarens hand. Därför utvecklades produkter med belöningssystem där dopaminet får oss att bli beroende. Vi har därmed gått från att vara användare till produkt. Vårt beroende säljs vidare till företag som vill ha vår uppmärksamhet.

Frågan är då vad som är nästa steg? Allt beroende blir förr eller senare ett problem. Unga har blivit experter på att undvika all form av digital reklam. Unga lämnar i strid ström de större etablerade sociala medierna. De som är äldre kommer troligen att följa efter. Visst, det komma nya kanaler och säkert nya sätt att fånga vår uppmärksamhet. Kanske är vi mer uppmärksamma nästa gång. Kanske vi inte längre vill vara en produkt som är till salu. Kanske vi vill vara mer aktsamma om vår hälsa?

vägen. Den orsakar inte irritation eller genererar beroende. Den kan läsas när du själv önskar. Allt innehåll, inklusive annonser, är något som berör och angår oss alla. Innehållet kommer till stor del från våra läsare och handlar om dig, dina barn, din granne eller kusin. Du får den i handen och kan välja att läsa eller inte läsa - precis när du vill. Hoppas ni gillar den.

Trodde ni att tidningar tillhörde historien och att allt nytt är digitalt? Ingen kan säga hur det kommer att bli i framtiden. Men i alla undersökningar så ökar användandet av relevanta, intressanta och underhållande tidningar. Till och med bland unga. Den ligger inte i

JOHNNY BILLINGER ANNONSFÖRSÄLJNING

Redaktionen 0479-160 07 annons@espressomedia.se Pia Wedderien 070-850 45 22

Jessica Erlandsson 073-500 77 20

ALLT OM OSBY/GÖINGE/ÄLMHULT och MITT HÄSSLEHOLM är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll i Osby, Älmhult, Östra Göinge och Hässleholms kommuner.

ADRESS: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. ANSVARIG UTGIVARE: Johnny Billinger TRYCK: Pressgrannar DISTRIBUTION: Postnord FÖR MER INFO: www.espressomedia.se

• espressomedia •

Dags för ny hemsida? Har din hemsida inte hängt med i utvecklingen? Kanske behöver du något helt nytt som passar ditt företags förutsättningar bättre? Vill du bli mer digital i din kommunikation? Vi kan hjälpa dig! Hör av dig så tar vi fram förslag och lösningar anpassade efter dina behov.

espresso reklambyrå 0479-161 01 hantverksgatan 5, 283 41 osby www.espressoreklam.se info@espressoreklam.se

BOKA DIN ANNONS SENAST DEN 14/2 NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

3


BARNPANELEN

Barnpanelen BARN. Får vi presentera vår barnpanel! Alicia, Hettie, Nils, Nora och Oscar går i Prästgårdens förskoleklass i Osby och kommer att svara på frågor om allt möjligt i våra tidningar under året.

VAD ÄR KÄRLEK?

ALICIA

– Att laga mat med min mamma och pappa och att jag pussar på dem.

NORA

– Hjärta är kärlek.

HETTIE

– När jag pussar på min mamma och pappa.

– Kärlek är mina föräldrar.

Framtiden är här! Ekologiskt boende i Glimåkra.

Vi vill fira tillsammans med alla tjejer på Energicenter att säsongen kickat igång och att vi tillsammans är fantastiska. Vi kommer att blanda kvällen med alkoholfritt bubbel, snacks, tilltugg, föreläsning, träning, underhållning, tävlingar, försäljning. Passa på att fira en torsdagskväll med oss och tillåts träffa alla härliga tjejer, damer, kvinnor, tanter. Ju fler vi blir desto roligare kommer vi att ha. STYLING Frisörer på plats och bjuder på styling samt tips & råd för ditt hår!

Brobyvägen 11 289 31 Knislinge, torsdagen 6 februari kl. 18-20.. Begränsat antal.Pris: 250 kr Anmälan sker till: info@energicentersverige.com

2

– Att familjen får vara tillsammans. Gå till ställen som man tycker är mysiga.

NILS

INBJUDAN TJEJKVÄLL!

G GOODIEBA TILL ALLA!

OSCAR

Alla intresserade av ekoby oavsett du vill bo i den eller bara är intresserad inbjuds till en kväll där vi informerar, diskuterar och ritar olika hus.

Torsdag

13

februari

Vi diskuterar vatten och avloppslösningar samt energi. Vi träffas torsdagen den 13 februari klockan 19.00 i Missionshuset, Bagareliden i Glimåkra, Östra Göinge kommun.

Varmt välkomna önskar Glimåkra Utveckling gm. Ingemar Arvidsson, projektledare.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Vandrar till Nordkap för cancerforskning ENGAGEMANG. Mikhael Bellanza och hans hund weimaranern Victor påbörjade sin vandring den 8 december 2019 från hemorten Zelo Boun Persico som ligger i norra Italien. Deras vandringsmål är Nordkap i Norge, och det är en sammanlagd sträcka på 4 000 km från hemorten. De har vandrat från Italien via Österrike och Tyskland. Nu avverkar de Sverige och Mikhael beräknar att nå Nordkap i slutet av mars. De gör denna expedition för att samla in pengar till UNA - Milano Onlus- föreningen där medlen de får in går till forskningen om spädbarnscancer. Målsumman var 10.000 euro och redan nu har de samlat in över 12.000 euro under vandringen. Vi fick chansen att göra en intervju med Mikhael när han passerade Osby.

– VARFÖR GÖR DU DET HÄR? – Min väns baby fick Neuroblastom och dog. Därför vill jag stödja forskningen kring detta genom att gå den här sträckan på 400 mil. På vägen dit sker insamlingen och redan nu har givmilda människor skänkt pengar till forskningen. Det är ju helt fantastiskt att den summan som jag hade tänkt redan är uppnådd, säger Mihael och citerar Moder Teresa : ”Det spelar ingen roll hur litet bidrag man ger, utan hur mycket kärlek vi lägger på vägen.” – Jag och min följeslagare har vandrar de senaste 4 åren och då gått till Österrike, Frankrike, Schweiz och Paris senast. Vill ni följa mig på min resa till Nordkap så gå gärna ut på FB sidan A CAPO NORD CONTRO IL NEUROBLASTOMA, fortsätter Mikhael. – VAR ÖVERNATTAR DU PÅ VÄGEN? – Jag fick hjälp av Röda Korset i Italien som i sin tur tog hjälp av Röda Korset i respektive land. Vi har över-

nattat i Hästveda (21/1) med hjälp av Röda Korset där och ikväll skall vi övernatta i Älmhult. Vi har också övernattat under bar himmel då jag har tält med mig. Mikhael och Victor går tillsammans och de har en stor dragkärra med sig där deras packning finns och den är även sängplats till Victor när han behöver vila. De går ca 4 mil per dag i alla väderlekar. Sedan starten 8 december har de vandrat 250 mil. – HUR ÄR DET ATT VANDRA SÅ LÅNGT? – Det går bra, det gäller att ha rejäla skor med sig. Människorna jag har mött har varit otroligt gästvänliga och trevliga både mot mig och Victor. Sen har vi fått se många olika landskap på vägen, avslutar Mikhael intervjun innan han och Victor fortsätter gå vidare norrut.

TEXT OCH FOTO: ANITA@ESPRESSOMEDIA.SE

Färe Montessoriskola 12 och 13 februari 9.00 - 11.00

ÖPPET HUS Särskola och grundskola i en kreativ gemenskap. Vi lär av varandra i en skola för lika värde. Välkommen till Sibbhult och besök oss på skolan. Kontakt: Färe Montessoriskola 044-49145 Hemsida Fare.se

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

3


TOMMY SWANSON HAR SAMMA AFFÄRSIDÉ NU SOM FÖR 42 ÅR SEDAN. ATT VARA BÄST PÅ USA.

Med Amerika i blodet ”MAN KAN SÄGA ATT VI HAR LÖPT HELA LINAN UT” PORTRÄTT. Snart dags igen för en festlig Amerikadag på Fort Swanson i Osby. Det är dagen då det är svårt att hitta en parkeringsplats i byn. Men hur gick det till när Tommy Swanson och hans fru Ylva skapade sitt mångfaldigt prisbelönade reseföretag? – Vi ville visa det riktiga Amerika, berättar Tommy som tillbringade sina första år i USA och faktiskt är amerikansk medborgare. När Tommy Swanson träffade sin fru Ylva saknades inte samtalsämnen. Båda var fascinerade av USA. Tommy föddes på BB i Osby, vilket han gärna påpekar. Det var en tid då vården låg nära. Familjen utvandrade till Amerika och slog ner bopålarna i delstaten Illinois. Efternamnet Svensson förvandlades till Swanson. Ylva var från Lönsboda men hade jobbat som au pair i USA. – Vi hade verkligen något gemensamt att prata om, säger Tommy när vi tar

en fika i ”Saloonen” på Fort Swanson i Osby. Det finns garanterat inte en enda resebyrå som ser likadan ut i hela vida världen. Och den har varit ett pågående projekt i 42 år. – Ja, man kan väl säga att vi har löpt hela linan ut. Vi har mer plats än vad vi behöver, men det är ju så roligt att skapa något. När det var skoldags återvände familjen Swanson till Osby. Efter studier i Lund började Tommy umgås med tankarna på ett eget företag i resebranschen. Nyckelordet var USA. Tillsammans med Ylva förverkligade han drömmen om Amerika i reseföretaget Swanson´s Travel den första mars, 1978. – Aff ärsidén var då, precis som nu, att vara bäst på USA. Vi ville visa det riktiga Amerika, låta folk uppeva det magnifika landskapet, nationalparkerna, småvägarna bortom storstäderna och den fantastiska musiken. Intresse fanns, verksamheten växte och resor man bara kunnat drömma om tog form. ”Den stora musikresan”

med besök hemma hos kända artister lockade. Man kan sannerligen tala om specialresor. – Alla de stora arrangörerna fanns i Stockholm, men vi bestämde oss för att satsa på Osby, berättar Tommy. Och tur var väl det. Kan någon tänka sig ett Fort Swanson i Stockholm? Med facit i hand ser vi att satsningen lyckades. Vid en rundvandring i lokalerna som aldrig verkar ta slut dyker alla prisdiplomen i ”Grand Travel Award” upp. Swanson´s har varit nominerade

26 gånger. Det har blivit 13 förstaplatser och lika många andraplatser. Och så finns det en utmärkelse som Tommy Swanson är lite extra nöjd med. – Ja, det var speciellt när vår resebyrå utsågs till en av de 60 viktigaste arrangörerna för USA i hela världen. Den signerade hälsningen från Hillary Clinton är också väldigt rolig att ha. Nu kunde man förstås sälja väldigt speciella resor till Amerika i helt vanliga lokaler. Men det hade nog inte varit lika kul. Att ta sig från konferensrummet med handgjorda mexikanska möbler

Grand Travel Award. Swanson´s har blivit rikligt prisbelönade.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

5


EN RUNDVANDRING I FORT SWANSON ÄR SOM EN FÄRD GENOM AMERIKANSK HISTORIA. förbi Buffalo Bill-rummet och genom Saloonen bort mot arbetsplatserna i resebyrån är som en vandring genom amerikansk historia. – Ja, vi har fortsatt att skapa hela tiden. Den fantastiska Osbykonstnären Linda Nyman har gjort alla målningarna som finns här. Och vi har samlat på oss föremål under våra egna USA-resor. Ibland har det blivit riktig ”power shopping”! Hittills har det blivit 200 besök ”over there” och en bokstavlig inventering av USA:s delstater och nationalparker. Den 29 februari är det dags igen. Swanson´s Amerikadag. 40 delstater och städer skickar representanter till Osby. Precis som Kennedy Space Center och tre stora rancher. Det blir 16 föredrag. I år använder man sig även av Borgen i Osby för att få plats med alla intresserade. Volontärer från Lions grillar korv för glatta livet. Och personalen på Swanson´s får visa vad den går för. – Jag vill verkligen framhålla våra anställda. Den genomsnittliga anställningstiden är 18 år. Där finns det också mycket Amerikakunskap, påpekar Tommy. Glädjen och förväntan inför den här speciella dagen är förstås stor. Men funderingarna över hur många som egentligen kommer har börjat gro. Bortåt 1 500 peroner är normalt och hanterbart. 1 700 är rekordet. Men hur blir det när pianovirtuosen Robert Wells sitter och spelar i Saloonen? – Det här är en rolig historia. I år har vi en specialresa för de verkliga entusiasterna. Ett antal hyrda motorcyklar vän-

6

tar. Siktet är inställt på en tur längs den vackra kuststräckan i Kalifornien, med musikaliska stopp längs vägen. Längst fram, som ”the leader of the pack”, kör Robert Wells. När Wells besökte Osby för en tid sedan och fick uppleva Fort Swanson från insidan utbrast han: – Här måste jag få spela. Och så blir det!

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL 42 resekataloger finns dokumenterade i Fort Swanson.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


1920

VI SER TILLBAKA - PÅ 1920-TALET

Vi ser tillbaka PÅ DET ”GLADA 20-TALET”

öppnas för att fira stadens 300-åriga tillvaro. Tivoliområdet Liseberg blir permanent, Svenska Mässan invigs och Götaplatsen anläggs.

1924: I Sverige startar den första All-

svenska serien i fotboll. Serien ersätter det tidigare svenska mästerskapet i fotboll, och innehåller tolv lag.

TILLBAKABLICK. Glada 1920-talet kallas något missvisande den högkonjunktur som pågick från mitten av 1920-talet och som avslutades med en börskrasch i USA den 29 oktober 1929.

blev kvinnornas roll i samhället större, de fick rösträtt och blev mindre bundna till hemsysslorna. ”Flappern” framstod som en modern, frigjord kvinna som klädde sig i kort kjol, hade bobfrisyr och lyssnade på jazz.

Det ”glada tjugotalet” präglades av en ekonomisk, social, konstnärlig och kulturell utveckling. Termen används med om ekonomi men omfattar flera ämnesområden teknik, vetenskap, konst och litteratur. På engelska kallas tidsepoken Roaring Twenties, Golden Twenties eller Happy Twenties, och på franska kallades de även ”années folles” (”galna åren”) och på tyska ”Goldene Zwanziger” (”Gyllene 20-talet”). Även om bråk och oroligheter förekom på många håll i världen, till exempel i Asien, Centralamerika och Östeuropa, klassas perioden ofta som framgångsrik i mänsklighetens historia då den innehöll flera medicinska och vetenskapliga framsteg, samt kommunikationsförbättringar. Under 20-talet

Perioden kallas också för jazzåldern, för det var då som jazzmusiken slog igenom och blev riktigt stor.

1926: I Storbritannien visas världens

NÅGRA HÄNDELSER UNDER 20-TALET

ensamflygare över Atlanten.

1920: Kvinnlig rösträtt införs i USA.

1927: I USA har ”The Jazz Singer”, första

1925: Sveriges Radio startar. 1925: Insulin används för första gången. Det sker vid Guy’s Hospital i London. första TV.

1927: Charles Lindbergh blir förste

1921: Sedan kvinnlig rösträtt införts i

kommersiellt framgångsrika ljudfilmen, premiär.

Sverige 1919, genomförs första svenska valet med allmän rösträtt för kvinnor.

1928: Den brittiske bakteriologen

1922: Brittiska amatörarkeologen Howard

Carter öppnar Tutankhamuns grav nära Luxor och där hittas den första fullständigt bevarade egyptiska kungagraven.

1923: Nöjesfältet Liseberg invigs i Göte-

Alexander Fleming upptäcker genom en slump att penicillin kan användas som läkemedel.

1929: Börskraschen i USA avslutar tidsepoken.

KÄLLA: WIKIPEDIA

borg. Jubileumsutställningen i Göteborg

LEDIGA LOKALER

Butiksbiträde i Osby

SÖKER NY HYRESGÄST

Nu söker vi dig som vill jobba i vår Elonbutik. Arbetet innebär försäljning av hela vårt sortiment. Tjänsten är på 100 % schemalagd måndag till lördag.

Nu kan vi erbjuda ett stort och spännande urval av lokaler för både lager, förvaring och kontor. Lokalerna finns på Hallarydsvägen 6 i Osby. Vi erbjuder industrilokaler med utmärkt logistik för små och stora fordon

Vi vill att du är positiv och serviceinriktad. Att du ser en utmaning i att ständigt lära mer kring våra produkter för att på så sätt kunna ge våra kunder bästa möjliga vägledning.

Lager: Hall 2, 1524m2 Hall 4, 377m2 Lastbrygga och mottagning, 239m2 Hall 5, 182m2 Hall 6, 148 m2

Kontor/skola/konferens: Total yta 375m2

Vill du veta mer? Kontakta mig för mer information och bokning av visning. Jon Palmqvist Tel. 010 – 209 61 20 Epost jon.palmqvist@k-fastigheter.se

Vi vill också att du gillar att sälja och tycker om att möta människor med olika behov och önskemål. Det är bra om du gillar hundar då vi har tre som ”jobbar” med oss. Vi erbjuder ett omväxlade arbete i en trevlig miljö där du då blir en av ca 20 personer i företaget. Rätt person får tillträde omgående. Vi tar endast emot ansökningar via e-post: carina@oredssonsel.se Oredsson elektriska är en anrik butik i Osby som i generationer hjälpt sina kunder med både elinstallationer och produkter till hemmet. Vi ingår i Elon, Elkedjan och Osby Shopping. Sista ansökan den 19/2.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

7


KORSORD SAKNAR LIKGILTIG

PÅ SAMLAR ÄLDRE TAPETEN

SMÅGRÄL

OSTÖRDFÖRLÅT? HET

PLANETVÄG TVEKA

JÄRTECKEN ÄR SANN KÄRLEK? SALO

I RUNDA SLÄNGAR

FÖRE EU

FRÖSTÄLLNING

SVÄNG

HA KLART FÖR SIG

HUMMERDEL

VOKALIST

SKYFALL FRI SOM FÅGELN UTBILDNING

MODERN TI D

KYLA NER

ENSAM I SITT SLAG

EN SORTS HÄLFT

MI KKELSEN

FÖR NYANLÄNDA

KRAFT SÅG GLAD UT PRONOMEN

OBRUTEN HUDHÅL VOLKSWAGEN POTATISFORMAT

INSINUERA

EFTERKÖR TILL RÄKNING

FÖRÄLDER FLORSTUNN

BATTERI

NUMMER KORT

STJÄRNBI LD RI KTNING AV GLAS I SAGAN

V I LJESTARK FULLPOÄNGARE OVÄLKOMMEN HERR

SE EN SKYMT AV

BIL D : PIX A BAY.CO M

LISTA SNABELA MED ALTERKORT NATIV TVEKAN

HAR TIDEN FÖR SIG

KEJSARE

HOPPA I GALEN? NEKANDE ADVERB

ARGON

SKRI DA TI LL VERKET UPPHETTAD

SLÄKTHISTORIA

VINN 3 TRISSLOTTER

Lös korsordet, skriv ner orden i de grå fälten eller klipp ut sidan och skicka in till Allt om Osby, Hantverksgatan 5, 283 41 OSBY. Senast den 28 februari vill vi ha lösningen här hos oss. Du kan även maila in orden i de grå fälten till info@espressomedia.se. Skriv ditt namn, adress och telefonnummer eller mailadress så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Priset lottas ut bland alla de inskickade rätta lösningarna. Vinnaren publiceras i tidning nr. 4 den 11 mars. Namn……………………….............................................................................................................................................................................................……………… Adress……………………………............................................................................... Tfn/mail………………..............................................……............……………………

Svar på korsordet i Allt om nr 22 - 2019

Och vinnaren är... Rätt svar:

LÅT HJÄRTAT VARA MED

JULEFRID

Vinnare: Ragna Svensson i Älmhult Vi på redaktionen säger Grattis! Tre Triss kommer på posten.

8

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Dags för säsongens första familjeföreställning KULTUR. Lasse Åkerlund, Teater Allena, är en trogen och välkommen gäst på vår familjeteaterscen. I vår kommer han med en alldeles rykande färsk föreställning som heter ”Skatten i skogen”.

De som har sett Gomidda grisen kommer att känna igen sig i hur Lasse, på sitt eget sätt, berättar historien på en liten scen och med små figurer. Moralen i berättelsen känner vi igen från sagornas värld - att vänlighet och vänskap lönar sig. På denna miniscen får vi lära känna pojken, som hjälper djur han möter med

olika göromål. ”Skatten i skogen” är en humoristisk berättelse som blir extra spännande när ett hiskeligt troll dyker upp i pojkens väg… Välkomna till Pulsen lördagen den 15 februari kl 11:00. Efter föreställningen bjuder vi sedvanligt på saft och bulle och kaffe till dem som föredrar detta.

CECILIA BILLING/RIKSTEATERN OSBY

Stifta närmare bekantskap med Jan Gerfast NÖJE. Jan Gerfast Organic Band kommer till Restaurang Lokmästaren i Hästveda lördagen den 15 februari. De har tidigare bland annat gjort bejublade framträdanden på Äskebergafestivalen. Göingeskogarnas egna ”Blues-Tolv-Taggare” bjuder på bluesmusik med gung tillsammans med ett levande band som spelar levande musik för levande människor. Passa på att uppleva dem på plats, det blir en kväll med en mycket positiv upplevelse.

Jan

FAMILJEFÖRESTÄLLNING fr. 3 år

Gerfast

Lördag 15 februari kl 11:00 på Pulsen

Organic Band På Lokmästaren i Hästveda Bokning av mat senast: Onsdagen den 12 Februari sms till 0763-355 947 Mer info: www.askebergafestivalen.se

Lördagen den 15 Februari Dörren öppnas Mat serveras Musiken börjar Och avslutas Baren stänger

18.00 18.30 20.00 22.00 24.00

SKATTEN I SKOGEN

Teater Allena

Historien om pojken som möter både en fisk, en mus och en uggla vilka han med sin vänlighet hjälper med olika göromål. Ett troll dyker upp i pojkens väg och vi får uppleva, både med humor och spänning, hur vänlighet och vänskap lönar sig.

Biljetter: 50 kr inkl. fika. Kassan öppnar 1 tim innan föreställning. Förbokning via sms 070-592 66 48 Arr: Riksteatern Osby

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

9


Familjeföreställningar I OSBY KONSERTFÖRENINGS REGI

Artisterna som konsertföreningen bokar är för det mesta utbildade musiker, KULTUR. Föreningen arrangerar varje termin ca fyra konserter, varav en är som är vana vid att framträda för barn. för barn. Den kallas för Familjeföreställning. Programmen vänder sig till barn Det är viktigt att dessa artister har föri åldern 3-5 år, ibland ett par år äldre. Föreställningarna visas på fritidsgården måga att fånga barnens intresse och att Pulsen i Osby, alltid på en lördag kl. 11.00. Pulsen är en mycket ändamålsenlig de kan förmedla sin glädje till musik. lokal med möjlighet att sitta ner och ta en fika efteråt. Upplägget är nästan det – Vi söker ständigt efter högklassiga samma som Osby Teaterförenings, det är samma lokal, samma entréavgift på program och hittar dem ofta i Musik i Osby Saxofonkvartett 50:- (inkluderar även fika) och föreställningarna riktas till samma åldersgrupp. Syds utbud, menlite också från andra ställLite jazz, några visor, humor Osby Saxofonkvartett Osby Saxofonkvartett Skillnaden är att vi i Osby Konsertförening erbjuder program med mycket musik Osby Saxofonkvartett en. Vi försöker boka med variation så Osby Saxofonkvartett och mycket glädje Lite jazz, några visor, humor Lite jazz, några visor, litelite humor i. Det handlar inte om renodlade konserter men inte heller om enbart teaterföLite jazz, några visor, lite humor att publiken får lyssna på olika akusLite jazz, några visor, lite humor Söndag 2:e februari kl. 16.00 och mycket glädje och mycket glädje reställningar, utan musiken får alltid finnas i förgrunden. och mycket glädje tiska instrument. Att som litet barn få Osby Saxofonkvartett Församlingshemmet, och mycket glädjeOsby

uppleva livemusik i ett sammanhang som barnet förstår och uppskattar är värdefullt. Vi har hittills haft nöjda barn med föräldrar eller mor-/farföräldrar i publiken, berättar Åsa ThorsénMogensen och Ylva Palmgren.

Osby Konsertförening Osby Konsertförening Osby Konsertförening Osby Konsertförening Osby Konsertförening Våren 2020 Våren 2020 Våren 2020 Våren 2020 OsbyVåren Konsertförening 2020 Osby Konsertförening Våren 2020

Närmast på programmet i vår är föreställningen ”Sigrid och draken” med riksspeleman Anna Rynefors. Den visas på Pulsen lör 28/3 kl. 11.00.

Våren 2020

Söndag februari 16.00 Söndag 2:e2:e februari kl.kl. 16.00 Söndag 2:e februari kl.lite 16.00 Lite jazz, några visor, Osby Saxofonkvartett Entré: 100:medlemmar: Söndag 2:e februari kl.50:16.00humor Församlingshemmet, Osby Församlingshemmet, Osby Församlingshemmet, Osby Lite jazz, några visor, lite humor och mycket glädje Församlingshemmet, Osby Entré: 100:-medlemmar: medlemmar: 50:Entré: 100:50:Entré: 100:medlemmar: 50:och100:mycket glädje Söndag 2:e februari kl. 16.00 Entré: medlemmar: 50:Musiken och Livet Söndag 2:e februari kl. Osby 16.00 Församlingshemmet, Församlingshemmet, Osby 50:Kammarorkestern Musica Vitae Entré: 100:medlemmar: Musiken och Livet Musiken och Livet Musiken och Livet Musiken ochLivet Livet Entré:med 100:-och medlemmar: 50:Sveriges egen Barbra Streisand tillsammans Musiken Kammarorkestern Musica Vitae Kammarorkestern Musica Vitae Kammarorkestern Musica Vitae Kammarorkestern Musica Vitae Christian Lindberg, möter 60-talets svenska sjärnor! Kammarorkestern Musica Vitae tillsammans medtrombon tillsammans med tillsammans med tillsammans med Musiken och Livet Torsdag 27:e februari kl.trombon 19.00 tillsammans med Christian Lindberg, Christian Lindberg, trombon Christian Lindberg, trombon Musiken och Livet Christian Lindberg, trombon Kammarorkestern Musica Vitae Osby Kyrka Christian Lindberg, trombon Torsdag 27:e kl. 19.00 Torsdag 27:e februari kl. 19.00Vitae Kammarorkestern Musica Torsdag 27:e februari kl.februari 19.00 Torsdag 27:e februari kl. 19.00 tillsammans med Entré: 150:medlemmar: 100:Osby Kyrka Torsdag 27:e februari tillsammans med kl. 19.00 Osby Kyrka Foto: Mats Bäcker Osby Kyrka Osby KyrkaLindberg, trombon Christian Christian Lindberg, trombon Entré: 150:medlemmar: Osby Kyrka Entré: 150:medlemmar: 100:- 100:Entré: 150:medlemmar: 100:Foto:Bäcker Mats Bäcker Foto: Mats Entré: 150:medlemmar: 100:Torsdag 27:e februarikl. kl. 19.00 Foto: Mats Bäcker Torsdag februari 19.00 Entré: 150:- 27:e medlemmar: 100:Foto: Mats Bäcker Osby Romansafton Osby Kyrka Kyrka Entré: medlemmar:100:100:Entré:-150:150:medlemmar: Lisa Larsson sopran Romansafton Foto: Mats Bäcker Romansafton Romansafton Romansafton Hans Pålsson piano Romansafton Lisa Larsson - sopran Lisa Larsson -- sopran Lisa Lisa Larsson - -sopran Adorena Thörn blandar skönsång med buktaleri Larsson sopran Rolf Martinsson --- kompositör Lisa Larsson sopran Hans Pålsson piano Hans Pålsson -Pålsson piano Romansafton Romansafton Hans piano Hans Pålsson - -piano Söndag 22:e mars kl. 16.00 Hans Pålsson piano Rolf Martinsson -- kompositör Rolf Martinsson - kompositör Lisa Larsson Rolf Martinsson Foto: Merlijn Doomernik Lisa Larsson - sopran sopran Rolf Martinsson -- kompositör kompositör Osby Kyrka Rolf Martinsson kompositör Söndag 22:e mars kl. 16.00 Söndag 22:e mars kl. 16.00 Hans Pålsson --- piano Söndag 22:e mars kl. 16.00 Hans Pålsson piano Söndag 22:e mars kl. 16.00 Foto: Merlijn Doomernik Foto: Merlijn Doomernik Entré: 150:medlemmar: 100:Söndag 22:e mars kl.--16.00 Osby Kyrka Foto: Merlijn Doomernik Rolf Martinsson kompositör Osby Kyrka Osby Kyrka Rolf Martinsson kompositör Foto: Merlijn Doomernik Osby Kyrka Trio me’ Bumba Rockfolket, Kalle Åmark Osby Kyrka Entré: 150:medlemmar: 100:- 100:Söndag 22:e mars kl.100:Entré: 150:medlemmar: Entré: 150:medlemmar: Söndag 22:e mars kl.16.00 16.00 Entré: 150:medlemmar: 100:”Man ska leva för varandra” ”Hey Baberiba” Foto: Merlijn Doomernik Entré: 150:medlemmar: 100:Osby Kyrka Osby Kyrka Barnkonsert Sigrid och Draken Entré: 150:- medlemmar: 100:Titti Sjöblom Entré: 150:- medlemmar: 100:Carl Erik Thörn Barnkonsert - Sigrid och Draken Vikingatida sagor, kvinnliga ochDraken draklegender Barnkonsert - Sigrid och ”Alice Babs” Barnkonsert - -krigare Sigrid och Draken ”Jag vill dansa med dig” & ”Mamy blue” Barnkonsert Sigrid och Draken Barnkonsert Sigrid och Draken Mamma och Idol vävs samman till en spännande familjeföreställning Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Barnkonsert - Sigrid och Draken Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Barnkonsert -spännande Sigrid och Draken vävs samman till en spännande familjeföreställning 28:e mars kl.sagor, 11.00 vävs samman till en spännande familjeföreställning Granada Folkets Park, onsdag 4 Mars. Insläpp kl. 17, Showen börjar kl. 18. Lördag Vikingatida krigare och draklegender vävs samman enspännande familjeföreställning vävs samman tilltill enkvinnliga familjeföreställning vävsVikingatida samman till en spännande krigare familjeföreställning Pulsen, Osby Vi börjar eftermiddagen med en Landgång, i pausen blir det äppelkaka och kaffe. Fritidsgården sagor, och draklegender Lördag 28:e mars kl. 11.00 Lördag 28:e mars kl. 11.00 vävs samman till enkvinnliga familjeföreställning Lördag 28:e mars kl. 11.00 Lördag 28:e mars kl.spännande 11.00 Entré: 50:inkl. fika Biljettpris: 300 kr. Lördag 28:e mars kl. 11.00 vävs samman till en spännande familjeföreställning Fritidsgården Pulsen, Osby Fritidsgården Pulsen, Osby Lördag 28:e mars kl. 11.00 Fritidsgården Pulsen, Osby Fritidsgården Pulsen, Osby Foto: Erik AskUpmark Fritidsgården Pulsen, Osby I samarbete med PRO: Lönsboda Örkened Entré: 50:inkl. fika Entré: 50:inkl. fika Fritidsgården Pulsen, Osby Lördag 28:e mars 11.00 Entré: 50:inkl. fika Entré: 50:inkl. fikakl. Foto:AskUpmark Erik AskUpmark Foto: Erik Entré: 50:-50:inkl. fika Entré: inkl. fika Fritidsgården Pulsen, Osby Foto: Erik AskUpmark

Osby Konsertförening Våren 2020

MUSIK GALA!

Foto: Alexander Mahmoud

Foto: Alexander Mahmoud Foto: Alexander Mahmoud Foto: Alexander Mahmoud Foto: Alexander Mahmoud

Foto: Andreas Pålsson

Foto:Mahmoud Alexander Mahmoud Foto: Alexander

Foto: Mats Bäcker

Foto: Andreas Pålsson Foto: Andreas Pålsson Foto: Andreas Pålsson Foto: Andreas Pålsson

60-talets stjärnor!

Foto: Andreas Pålsson Foto: Andreas Pålsson

Foto: Merlijn Doomernik

E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D

E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D

E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D

E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

BOKNING Göte: 0760-38 43 40 granadagote@live.se www.lonsboda-granada.se

/ granadalonsboda

med Entré:i samarbete 50:- inkl. fika

i samarbete med i samarbete med i isamarbete med samarbete med i samarbete med

Osby Konsertförening

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

Foto: Erik AskUpmark

osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com Osby Konsertförening Osby Konsertförening

Osby Osby Konsertförening Konsertförening

Osby Konsertförening

Osby Konsertförening

10

Foto: Erik AskUpmark Foto: Erik AskUpmark

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

i samarbete med


5 FEB - 26 FEB EVENEMANGS PÅ GÅNG i Osby, Östra Göinge, GUIDEN Älmhult och Hässleholm Ett urval av månadens evenemang - för ytterligare information hänvisar vi till angiven arrangör.

11 JANUARI - 8 FEBRUARI

Utställning - Alinde Jormfeldt Kulturhuset Blohmé, Älmhult Kulturhusets öppettider. Alinde Jormfeldt visar akvareller i konsthallen. Utställningen pågår 11/1–8/2. Arr: Älmhults Konstförening

5 FEBRUARI

Brobybiblioteks bokcirkel Kulturhuset Vita skolan, Broby 17:30 Välkomna till Broby biblioteks bokcirkel. Till detta tillfälle har vi läst ”Vän av ordning” av Henrik Bromander. Vi diskuterar boken och biblioteket bjuder på fika. Arr: Kultur & Fritid Fåglar i vår närhet Stinsens vävstuga 10:00 Lär känna några av våra vanligaste fågelarter. Kenneth Junerup visar bilder och berättar. Inträde: 30kr inklusive fika. Arr: SFV Hässleholms Filmstudio - Yao Parkbiografen, Hässleholm 15:30 & 18:00 Arr: Hässleholms Filmstudio

22 JANUARI - 29 FEBRUARI

Utställning: Där vägen svänger och skog tar vid Kulturhuset Vita skolan, Broby 16:00 - 18:00 (vernissage 22 januari). Övriga dagar Kulturhusets ordinarie öppettider. Fotografen Castor har genom åren dokumenterat ett stort antal övergivna stugor och torp som lämnats i skogarna i Norra Skåne med omnejd.

1 FEBRUARI - 31 MAJ

Utställning: Göinge - då och nu Hanaskogs bibliotek Bibliotekets ordinarie öppettider. Fototävling! Under maj månad har man möjlighet att rösta på sina favoritfoton. Se bibliotekets Snokasida för mer info! Arr: Kultur & Fritid

4 FEBRUARI - 29 FEBRUARI

Utställning - Exlibris av Solveig Fredriksson Kulturhuset Vita skolan, Broby Bibliotekets ordinarie öppettider. Brobybon Solveig Fredriksson är tandsköterskan som blev akvarellist, och som sedan arbetade som lärare i akvarell fram till pensionen. Under februari ställer Biblioteket ut Solveigs olika Exlibris

Miniföreläsning: Moderna bonader Studieförbundet Vuxenskolan, Älmhult 17:30 - 18:00 Om du skulle brodera en bonad: vad skulle det stå på den? Medverkande Annika Edvardsson. Fri entré. Arr: SV

6 FEBRUARI

Inspirationskväll: Skogsträdgård Studieförbundet Vuxenskolan Älmhult 18:30 - 20:30 Nyfiken på skogsträdgårdsodling? Inspirationskväll med möjlighet att anmäla sig till studiecirkel. Christina Meyer är skogsträdgårdsodlare, och driver tillsammans med sin man Gammelgård Skogsträdgård Konsert: Per Gudmundson & Bengan Janson Älmhults Folkets Hus, Foajén 19:00 Vuxna 100 kronor, ungdom och pensionärer 50 kronor, fri entré under 13 år. Förköp Älmhults bibliotek, biljetter också på plats en timme före föreställningen. Försäljning av fika/lättare förtäring. Arr: Älmhults kommun, Musik i syd och ABF

Sticka för fred Kulturhuset Vita skolan, Broby 16:45 – 19:00 En stickgrupp som stickar duvor i fredens tecken. Alla är välkomna! Stor som liten, gammal som ung. Arr: Sticka för fred, ABF Skåne Nordost och Kultur & Fritid

6 FEBRUARI - 29 FEBRUARI

Fotoutställning - Alla hjärtans värld Knislinge bibliotek Bibliotekets ordinarie öppettider. Vernissage 6 februari, 16-18. Knislingebon Malin Nyberg har under promenader i naturen fotograferat hjärtan som hon hittat. Fotografierna visar hon på Knislinge bibliotek. Arr: Kultur & Fritid

7 FEBRUARI

Boklunch på biblioteket Biblioteket i Älmhult 12:00 - 13:00 Läsvärda boktips medan du avnjuter en god måltid i avslappnad miljö. Lunch 70 kr, måste bokas senast onsdag samma vecka. För nfo och bokning: 0476-552 20 eller e-post: bibliotek@almhult.se

Innebandy Div 3 Herrar: Osby IBK – Malmö FBC Sporthallen i Osby 20:00 Välkomna Nalleövernattning Älmhults bibliotek 17:00 Vi läser först en saga tillsammans och därefter får barnen bädda ner sitt gosedjur och säga god natt! Lördag 8/2, kl. 9.30 får barnen hämta sitt gosedjur och se om det har sovit eller hittat på hyss under natten. Anmälan krävs:

Träff för alla: Snapphanetid Församlingshemmet, Älmhult 14:00 - 15:00 Föredrag om "Snapphanetid", Hans-Eric Frodig. Arr: Älmhults församling

8 FEBRUARI

Andrè Rieu nyårskonsert Borgen, Osby18:00 Inspelad nyårskonsert från Australien, skapad för biopubliken. Entré: 175 kr, under 26 år 135 kr, scenpass 160 kr. Bokning: bioborgen.se Arr: Medborgarhuset Osby, ABF Skåne Nordost Proffsigt pyssel med Maha Kulturhuset Vita skolan 10:00 - 13:00 Vi släpper loss vår kreativitet med hjälp av Maha Afandy. Både barn och föräldrar är välkomna! Drop in-verkstad. Arr: Kultur & Fritid Prova-på Rollspel Kulturhuset Vita skolan, Broby 11:00 - 15:00 Prova på rollspel, lett av erfaren spelledare. Vi spelar korta sekvenser av det klassiska rollspelet Dungeons & Dragons. Inga förkunskaper krävs. Från 13 år. Arr: Studiefrämjandet Skåne-Blekinge Prova-på Rollspel Kulturhuset Vita skolan, Broby 13:00 - 15:00 Lett av en erfaren spelledare. Vi spelar korta sekvenser av det rollspelet Dungeons & Dragons. Inga förkunskaper krävs. Från 13 år Revy - Nöjeskarameller Kulturhuset Hässleholm, Röda Salongen 19:00 Sveriges största buskiskung Jojje Jönsson med Nöjeskompaniet. Entré 395 kr. Förköp Kulturhusets biljettkassa. Teaterföreningen: Fabelstunden Vita Salongen, Hässleholm Kulturhus14:00 - 14:30 I fabeln möter vi människor i djurgestalt. De har mänskliga egenskaper och lär oss något om livet. Pris 50 kr. Arr: Hässleholms Teaterförening


Teaterföreningen: Fabelstunden Vita Salongen, Hässleholm Kulturhus 14:00 - 14:30 I fabeln möter vi människor i djurgestalt. De har mänskliga egenskaper och lär oss något om livet. Tankeväckande, roligt och kanske rentav moraliskt! 50 kr. Arr: Hässleholms Teaterförening Vernissage Fyra årstider Osby konsthall 10:00–13:00 Konstnären Jucivaldo Tavares skapar färgstarka och framförallt abstrakta motiv. Arr: Osby kultur

Poesi: Det finns stjärnor i källan Osby bibliotek 18:00 Dikter och andra texter av Harry Martinson framförda av Anna Westerberg. Arr: Biblioteket i Osby

12 FEBRUARI

Bokcirkel för unga Sibbhults ungdomsgård 16:00 - 17:00 Vi läser och samtalar om ungdomsböcker med olika teman. Välkommen! Arr: Kultur & Fritid och Sibbhults ungdomsgård

9 FEBRUARI

10 FEBRUARI

Blå måndag med konsert och soppa - Ventus Blå salongen, Hässleholm Kulturhus 17:00 Prisvinnande träblåsduon VENTUS (Michaela Hansen, flöjt och Louise Anine Mogensen, klarinett spelar klassiskt och folkmusik. Pris 150 kr. Arr: Kultur Hässleholm Föredrag: Krakow med Auschwitz Biblioteket i Vinslöv 19:00 Lars Påhlson föreläser till bilder. Entré 50 kr. Arr: Vinslövs bibliotek

11 FEBRUARI

Författarbesök - Elisabet Östnäs Stadsbiblioteket Hässleholm 19.00 Entré 60 kr. Förköp kulturhusets biljettkassa. Arr: Kultur Hässleholm och Hässleholms bibliotek Musik - Kolonien Lokal meddelas senare 19:00 Kolonien är ett av de mest framträdande banden i den nya generationens folkmusikvåg. Lekfullt, allvarligt och skickligt. Elever från Östra Göinges Musikskola medverkar. Entré: Vuxna 100 kr, Barn och unga 0-18 år 0 kr.

Teater - Nobelpriset och den tomma tallriken Blå salongen, Hässleholm Kulturhus 19:00 Tänk om den svenske nobelpristagaren Tomas Tranströmer hade mött den engelske konstnären och poeten William Blake. Pris 100 - 200 kr. Arr: Hässleholms Teaterförening Utlämning Reko ring Hässleholm Österås parkering, Hässleholm 18:00 – 18:30 Utlämning av förbeställda varor. Arr: Reko ring i Hässleholm

Föreläsning: Fritiof Nilsson Piraten Medborgarhuset, Lönsboda 20:00 Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin presenterar i ord och ton ”Kalla min barndom åter”, titeln på den bok Jan Sigurd har skrivit om Fritiof Nilsson Piraten och dennes sista tid. Entré 50 kr. Arr: Örkeneds föreläsningsförening Innebandy herrar div. 4 Älmhults IBK - KF Ljungby Haganäshallen, Älmhult 16:00 Kiosk finns på plats. Entré 40kr/20kr. Arr: Älmhults Innebandyklubb

Mysig Sagostund Sibbhults bibliotek 9:30 Välkommen på sagostund med temat monster. För barn mellan 3-6 år. Förboka vid större grupp, telefon 044-775 61 40 eller kultur@ ostragoinge.se Arr: Kultur & Fritid

13 FEBRUARI

Föreläsning: Till månen 2024 och mot Mars 2033 Älmhults bibliotek 19:00 Ulf Berggren, rymdexpert från rymdkunskap.se, berättar om planerna i det nya Artemisprogrammet och om varför man inte återvänt till månen på 50 år. Arr: Älmhults bibliotek Hemberedskap ABF Pannan, Osby 18:00 Hur du gjort en risk- och sårbarhetsanalys hemma? På denna studiecirkel diskuterar vi hur man klarar minst 72 timmar om strömmen och vattnet skulle försvinna. Vi träffas vid 4 tillfällen. Arr: ABF Skåne NordOst, Civilförsvaret FRG Miniföreläsning: Gudrun Mölleberg Andersson Studieförbundet Vuxenskolan 17:30 Under februari månad ställer Gudrun Mölleberg Andersson ut sina målningar på SV. Denna kväll får vi träffa Gudrun och prata mer om varför hon målar och vilka motiv hon gärna väljer. Ingen föranmälan. Fri entré. Arr: Studi Miniföreläsning: Gudrun Mölleberg Andersson Studieförbundet Vuxenskolan Älmhult 17:30 Under februari ställer Gudrun Mölleberg Andersson ut sina målningar på SV. Denna kväll får vi träffa Gudrun och prata mer om varför hon målar och vilka motiv hon gärna väljer. Ingen föranmälan. Fri entré. Arr: Stu

Estetiska programmets vårshow Röda Salongen, Hässleholm Kulturhus 18:00 Estetiska programmet avslutar sin stora vårturné med en fartfylld konsert. Pris 80 kr. Arr: Hässleholms tekniska skola Musikcafé Musikskolans konsertlokal, Osby 18:30 Musikskolans elever underhåller på elevföreningen Con Brios årsmöte. Arr: Musikskolan

14 FEBRUARI

Sticka för fred Kulturhuset Vita skolan, Broby 10:00 –12:15 En stickgrupp som stickar duvor i fredens tecken. Alla är välkomna! Stor som liten, gammal som ung. Arr: Sticka för fred, ABF Skåne Nordost och Kultur & Fritid

15 FEBRUARI

Jan Gerfast Organic Band Lokmästaren i Hästveda 18:00 Buffé 169 kr, Musik 100kr. Bokning av mat senast 12/2: sms till 0763355947 eller mail till hakan. bygdo@hotmail.com Biljetter: www. äskebergafestivalen.com Arr: Äskeberga Kulturförening och Restaurang Lokmästaren Hästveda Proffsigt pyssel med Therese Kulturhuset Vita skolan, Broby 10:00 - 13:00 Vi släpper loss vår kreativitet med hjälp Therese Brönjemark. Både barn och föräldrar är välkomna! Drop in-verkstad. Arr: Kultur & Fritid NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Teater: Skatten i skogen Fritidsgården Pulsen 11:00 Från 3 år. Historien om pojken som möter både en fisk, en mus och en uggla vilka han med sin vänlighet hjälper med olika göromål. Entré: 50 kr inkl fika Biljetter: Förboka via sms 0705 92 66 48 Kontakt: cissi.billing@gmail.com I

17 FEBRUARI

Föredrag - Skrivande kvinnor Kulturhuset Vita skolan, Broby 19:00 Tone Schunnesson, författare och dramatiker, om systrarna Brontë. Ett djupdyk ner i systrarnas liv och litteratur. Tone berättar om Brontësystrarnas författarskap, deras mer välkända romaner, och sitt eget arbete med ” Jane Eyre”

17 FEBRUARI - 4 MARS

Tidskrifter till salu Biblioteken i Glimåkra, Hanaskog, Knislinge och Sibbhult Vi startar årets försäljning av gallrade tidskrifter på biblioteken i Glimåkra, Hanaskog, Knislinge och Sibbhult. Bibliotekens vanliga öppettider gäller. Arr: Kultur & Fritid

17 FEBRUARI - 31 MAJ

Teatergrupp för barn och ungdomar Kulturhuset Vita skolan, Broby 16:00 - 18:00 med start 17/2. Teatergrupp för barn och unga ca 1015 år. Ledare Marianne Johansson och Lena Pearson. Gruppen träffas en gång i veckan och tränar bl.a. samarbete, koncentration, flexibilitet och improvisation

18 FEBRUARI

Skaparverkstad Lönsboda bibliotek 15:00 – 17:00 Gör dina egna magneter! Ta med någon liten pryl hemifrån som du inte längre använder och den kan bli en magnet. Vi tillverkar även magneter på plats i olika material. Alla åldrar välkomna och material och fika är gratis. Tisdagsträff Älmhults missionskyrka 14:00 Tisdagsträff Caroline Mazetti-Nissen berättar om Fontänhusets verksamhet i Älmhult. Arr: Arr: Älmhults Missionsförsamling

19 FEBRUARI

Föreläsning - Svinnlandet Osby bibliotek 18:00 Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson föreläser om matsvinn och hur hans familj länge överlevt på mat han hittat i affärernas sopor. Arr: Osby kultur

13


Klädbytardag och remake-ateljé Osby bibliotek 14:00 – 17.00 Remake-ateljé och klädbytaroas. Ta med några plagg som du ändå aldrig använder, ge dem nytt liv hos någon annan och byt ut dem mot något nytt till din egen garderob! Få hjälp med små lagningar, mm

23 FEBRUARI

Västergatan 5, Glimåkra 18:00 - 21:00 Vartofta Garn och Nordiska Textilgarners senaste kollektioner visas av Inge Karlsson. Alla stick- och vävintresserade välkomna. Anmälan till Gunilla Skog på telefon 070 814 32 16 eller till mail gunilla. skog97@gmail.c

Cafékväll med Team Forslund Vita Salongen, Kulturhuset i Hässleholm 19:00 Föredrag av två konstnärer. Entré medl. och ungdom 60 kr, övriga 100 kr. Fika ingår. Biljetter köps vid dörren. Arr: Hässleholms Konstförening

20 FEBRUARI

Dansworkshop ABF, Osby 14:00 En gratis workshop i streetjazz för ungdomar och vuxna (12–100 år) under ledning av dansläraren Hilda Ivarsson från Hässleholm. Dansa loss till blandad musik med mycket fart och fläkt. Alla är välkomna, du behöver inte ha erfarenhen.

25 FEBRUARI

Mindfulness med Maria Falck Studieförbundet Vuxenskolan, Älmhult 17:30 - 18:00 Kom och träffa lite nya människor, träna din svenska, lyssna på något inspirerande föredrag. Du behöver inte föranmäla dig, bara kom! Fri entré.

Skaparverkstad Osby bibliotek 14:00 – 16:00 Gör dina egna magneter! Ta med någon liten pryl hemifrån som du inte längre använder och den kan bli en magnet. Vi tillverkar även magneter på plats i olika material. Alla åldrar välkomna och material och fika är gratis. Ung Kultur Möts - festival Fritidsgården Pulsen 18:00 En kväll fylld av kultur! Här får du mellan 13–20 år 5 minuter på scenen eller ställa ut i en proffsig konstutställning. Foto, breakdance, film, rapp, black metal, jonglering, punk, teater, electropop, mim, akrobatik, poesi.

21 FEBRUARI

Musical Highlights Vol. 13 Röda Salongen, Hässleholm Kulturhus 20:00 Gillar du musikaler med alla olika musikstilar så är "Musical Highlights" rätt för dig. Info: musical-highlights.com Pris 590 kr. Arr: Lycke Events AB

22 FEBRUARI

Teater - Gosegrisen: Om konsten att leka själv Kulturhuset Vita skolan, Broby 11:00 Möt Ankafara och hennes Gosegris i en barnsligt rolig föreställning med mycket lek och bus. Speltid: 30 minuter. För barn från 3 år. Fri entré men förboka gärna för att vara säker på en plats. Bokning på biblioteken. Teater och proffsigt pyssel med Marianne Kulturhuset Vita skolan, Broby 10:00 - 13:00 Vi släpper loss vår kreativitet med hjälp av Marianne Johansson. Drop in-verkstad. Teatern börjar kl. 11. Både barn och föräldrar är välkomna! Arr: Kultur & Fritid Utställning av Ulla Bejrum Utställningshallen, Hässleholms Kulturhus 11:15 (invigning) Utställning med konstnären Ulla Bejrum. Färgen är motivet, formen underordnad och slumpen får gärna hjälpa till. Pågår 22/2 - 21/3 Fri entré. Arr: Hässleholms Konstförening

14

Celia Linde - Shades in blue Blå salongen, Hässleholm Kulturhus 16:00 - 17:40 Malmöbon och världsgitarristen ger en stämningsfull konsert i blå toner. Pris 170195 kr. Arr: Kultur Hässleholm och Hässleholms Konsertförening

Föredrag - Biologisk mångfald och landskap i förvandling Folkets hus i Broby 14:00 Peter Gerdehag från Döderhult utanför Oskarshamn håller föredrag”. Fri entré. Arr: Göinge slåttersällskap och Göinge Naturskyddsförening Föreläsning: Bhutan Medborgarhuset, Lönsboda 18:00 Bhutan är ett ålderdomligt land med buddhistiska traditioner. Bhutan är landet där man sätter lycka före pengar, och det enda koldioxidnegativa landet i världen. Entré: 50 kr. Arr: Örkeneds föreläsningsförening Årsmöte Sibbhults Hembygdsförening Folkets Hus, Sibbhult 15:00 Ann Jönsson från Gamlarp underhåller med sång och berättelser om livet i Göinge. Vi bjuder på fika. Arr: Sibbhults hembygdsförening

24 FEBRUARI

Föredrag - Skrivande kvinnor Kulturhuset Vita skolan, Broby 19:00 Eva Helen Ulvros, professor i historia vid Lunds universitet, om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan. Ulvros forskning är inriktad mot kultur-, genus- och socialhistoria. Hon har skrivit ett flertal böcker om framför allt kvinnohistoria. Arr: ABF Skåne Nordost och Kultur & Fritid Föredrag: Norra Thailand. Orkidéer - elefanter - narkotika kondomer Biblioteket i Vinslöv 19:00 Lars Påhlsson föreläser till bildspel. Entré 40 kr. Arr: Vinslövs bibliotek Temakväll i vävstugan - Skapa dina drömmar

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Familjeverkstad Ateljé Färgaren, 2:a vån. Kulturhuset Hässleholm 11.00 - 14.00 Från 3 år. Drop-in. Gratis. Arr: Kultur Hässleholm Teater: Du Frida Älmhults Folkets Hus 19:00 En föreställning om Frida Kahlo. På scen ser vi även en konstnär som tolkar Frida Kahlos tavlor live. Arr: Älmhults Teaterförening Riksteatern, ABF och Älmhults kommun Vivian Buczek och Monday Night big Band Hässleholm Kulturhus, Röda Salongen 19:30 Arr: Hässleholms Jazzklubb, Musik i Syd, Studiefrämjandet, Sparbanken Skåne

25 FEBRUARI - 3 MARS

Utställning - Vässa pennan Boalts Bygdegård 18:00 En vandringsutställning med över 70 satirteckningar av EWK m.fl. Öppettider: Vardagar kl. 18–20, lördag och söndag kl. 13 –16. Fika serveras för 40 kr. Fri entré! Arr: Boalts Bygde- & Kulturförening och Studieförbundet Vuxenskolan

Ork att leva, mod att dö - Kent Wisti berättarkväll Plats meddelas senare 18:00 - 20:00 Kent Wisti, konstnär och präst. Entré 50 kr inkl kaffe och ostfralla. Arr: Kulturföreningen Alma Utlämning Reko ring Hässleholm Österås parkering, Hässleholm 18:00 – 18:30 Utlämning av förbeställda varor. Arr: Reko ring i Hässleholm.

26 FEBRUARI

Bokcirkel för unga Sibbhults ungdomsgård 16:00 - 17:00 Vi läser och samtalar om ungdomsböcker med olika teman. Välkommen! Arr: Kultur & Fritid och Sibbhults ungdomsgård

BION KOMMER IGEN NÄSTA GÅNG Eftersom våra lokala biografer laddat upp ordentligt med filmer inför sportlovet har vi inte haft plats till deras program i evenemangslistan denna gång. Vi hänvisar därför till respektive biograf för bioprogrammen.


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

Världsgitarrist Celia Linde till Kulturhuset NÖJE. Malmöbon och världsgitarristen Celia Linde är vida efterfrågad och turnerar i Europa och USA. Hon har bland annat framträtt som solist i de stora kända konsertsalarna i London och New York. Hon utbildade sig 1982 vid Diplomklassen på Malmö Musikhögskola. Samma år prisades hon av gitarrens store mästare Andrés Segovia som skrev: ”Celia Linde är utomordentligt rikt begåvad i att rätt tolka den seriösa gitarrmusiken, hennes teknik är excellent och hennes musikaliska uttryck, exakt, nobelt och expressivt.” Celia har också studerat sydamerikansk gitarrmusik vid Manhattan School of Music för den brasilianske gitarristen Carlos Barbosa-Lima. Hennes repertoar omfattar den klassiska standardrepertoaren såväl som sydamerikansk musik och samtida konstmusik.

Förra året gav Celia ut skivan Shades in blue där hon bland annat framför egen gitarrmusik. Skivan fick lysande recensioner i Dagens Nyheter. Den 23 februari får hässleholmsborna chansen att avnjuta en stämningsfull konsert i Blå Salongen på Kulturhuset.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

15


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

För den som älskar buskis NÖJE. Längtar du efter goda skratt så passa på att ta dig till Kulturhuset den 8 februari. Då bjuder folkkära buskiskungen Jojje Jönsson upp till goda leenden i föreställningen Nöjeskarameller tillsammans med Willy Björkman, Håkan Windahl och Anders Jönsson. De garanterar en okomplicerad musikalisk skrattfest med högt tempo och härlig musik och sång. Missa inte att få se tv:s byggfixare Willy i roller du aldrig tidigare sett honom. Han kan mer än att snickra och kommer att visa upp en sida som mixar komik och musik.

Nobelpriset och den tomma tallriken NÖJE. Två välkända poeter. Svenske Tomas Tranströmer och den engelska konstnären och poeten William Blake. Tänk om de möttes? Vad hade de två herrarna pratat om? Hade de något gemensamt och framför allt, hade de gillat varandra?

16

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Teaterföreningen ViolaVoice består av Paula Gårsjö, viola och Maria Sennvall, sopran. De presenterar en musikföreställning i vilken de låter Tomas Tranströmer samtala med den engelske konstnären och poeten William Blake. Duon framför tonsättningar av de båda poeternas dikter av bland andra Ralph Vaughan Williams, Benjamin Britten, Maria Löfberg och Julia Ekström. Det blir även musik av Johann Sebastian Bach och Joseph Haydn. Ses på Kulturhuset den 12 februari.


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

Byalaget samlat vid elvakaffet 29 januari då bland annat naturbroschyren presenterades.

en anledning till att kurhotellet var ett sanatorium från början, då luften och naturen ansågs vara läkande, säger Ingemar. I broschyren har byalaget samlat bilder som visar en del av Tyringes vackra natur och låter dem tala sitt eget språk. – Broschyren vill visa Tyringeortens befolkning de naturvackra miljöer vi har runt omkring oss och som vi kan glädjas åt. Den delas ut till samtliga som var medlemmar under 2019.

Tyringe Byalag ger ut ny naturbroschyr FÖRENINGSLIV. Tyringe har ett mycket aktivt byalag som bland annat driver ortens museum. I januari gav de dessutom ut en ny broschyr för att framhålla Tyringeortens vackra naturmiljöer. Tyringe byalag bildades den 4 september 2000. – Vår vision bygger på idén om att utveckla orten tillsammans med andra organisationer och öka samverkan mellan företag och föreningar i byn. Genom åren har vår verksamhet bestått av att i projektform eller i intressegruppen verka för att utveckla orten tillsammans med medlemmar, föreningar och företag, berättar styrelsemedlem Ingemar Hesselbom. Förste ordförande blev Ove Jeppsson. Därefter i nämnd ordning Gunnar Bengtsson, Lars-Göran Sjövall, Jan Göransson, Roger Ljungberg och för närvarande är Johan Berglund ordförande. Byalaget drivs som en ideell

förening med bidrag från bl.a. Hässleholms kommun, företagare och medlemmar.

ortens scouter. Midsommarfirandet och nationaldagen genomförs tillsammans med ortens föreningar.

VERKSAMHETER Tyringe Museum drivs som en del av byalaget och samlar Tyringeortens befolkning till olika event samt visar upp cirka 6000 museala föremål som varit viktiga för ortens utveckling och framåtsträvande. Projektet ”sanatorieskogen” hade exempelvis till uppgift att restaurera och informera om gamla sanatorieskogens historiska betydelse då Tyringe moderniserades och utvecklades under 1900-talet. – Ett stort antal ideella timmar har behövts för att ro projektet i hamn. Nyinvigningen var 2018 med tal, musik och start av det nyrenoverade springvattnet. Numera kan besökarna få god vägledning av de nyuppsatta informationstavlorna. Ett antal idéella funktionärer genomförde projektet ledda av Sven-Ingvar Jönsson. Varje år firas Valborg i samverkan med

NY BROSCHYR OM NATUREN För året har byalaget satt samman en helt ny folder som ska visa hur vacker naturen kring Tyringe är. – Tyringe är väldigt omtalat i sportsammanhang och vi vill visa att det finns så mycket mer än så. Det finns

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

MEDLEMMAR Fler medlemmar är varmt välkomna i byalaget meddelar Ingemar. – Vårt mål är att behålla så många av våra tidigare medlemmar som möjligt samt att få in ytterligare 100 medlemmar, berättar Ingemar. Som medlem stöder du byalagets intentioner om att fler kan göra mer samt göra byalagets och bygdens röst starkare. Privatpersoner, föreningar och företag kan ansluta sig som medlemmar. Tisdagen den 17 mars hålls årsmöte i Tyringe Museums lokal kl. 18:30. Då besöker polis Ewa-Gun Westford byalaget och berättar utifrån sin yrkeserfarenhet.

TEXT: JESSICA@ESPRESSOMEDIA.SE FOTO: INGEMAR HESSELBOM

17


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

Tyringe Hockey har en lång tradition. 1962 kom Eje Johansson till klubben som spelande tränare. Nu är det dags för Eje och klubbkompisen Paul Thurn att skildra 50-årsjubileet av Tyrs Hov i en av klubbens många webbsändningar.

Här väger hockeyn tungt TYRS HOV FIRAR 50 ÅR OCH MATCHEN KOMMER MED ALL SÄKERHET ATT SÄNDAS PÅ WEBBEN SPORT. Tyringe Skid- och Skridskosällskap bildades 1936. 1962 dök en ung spelande tränare upp i klubben, Eje Johansson. 1970 invigdes anläggningen Tyrs Hov som Eje ritat på egen hand. Nu ska Tyrs Hov 50-årsfiras. Det är många årtal att hålla reda på! Det här är också klubben som sänt sina matcher på webben i tio år. En föregångare. Nu vill man dela med sig av sina erfarenheter till andra föreningar. Med i satsningen är förstås Eje Johansson tillsammans med Paul Thurn. Vi har fått en pratstund med dessa två hockeyentusiaster. Det är en spännande tanke. På 1930- och 40-talet var Tyringe förmodligen Skånes främsta vintersportort.

18

Folk från Sydskåne vallfärdade hit för att få uppleva skid- och skridskoåkning och, hör och häpna, backhoppning. Tyringe Skid- och Skridskosällskap bildades 1936, men först i mitten av 1940-talet kom satsningen på den nya sporten ishockey igång. Redan i början av 1950-talet fanns en handfull hockeyklubbar i Skåne, de flesta lever vidare. Tyringe Hockey, Rögle BK, Jonstorps IF, Malmö FF, i dag Malmö Redhawks, Glimåkra, numera Glimma Hockey. Det var till detta gryende hockeylandskap Eje Johansson värvades 1962. Norrlänningen som började spela A-lagshockey redan i 13-årsåldern dök upp som spelande tränare. Det måste ha varit något speciellt med Tyringe, eftersom Eje fortfarande finns kvar i föreningen. – Nog var jag lite fundersam innan jag flyttade söderut. Fanns det ens skidbackar i Tyringe? Det första klubbledningen gjorde när jag kom på besök var

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

att visa mig en backe, minns Eje Johansson med ett skratt. Vi sitter och fikar och pratar hockeyminnen i Tyrs Hov Sportcenter. Eje och klubbkompisen Paul Thurn och så en reporter som spelat ungdomshockey i Jonstorp. Om den gamla kurorten och kursorten, multihallen som invigdes förra året, Kurhotellets nysatsning på idrott och svenska landslagets ”Russinläger” som har sitt nav på Tyrs Hov. Hockeyn väger tungt i Tyringe och det är förstås i Tyrs Hov det mesta händer. Här har många världslag varit på besök och anläggningen ska firas den 16 februari. Det var då, för 50 år sedan, som amerikanen Tom Wheeler gjorde första målet i hallen i det smått klassiska mötet med Rögle BK. Som Tyringe vann med 4–3 inför fullsatta läktare. – Ja, Tom har sitt hjärta i Tyringe och kommer till jubileet. Han utmanar våra sponsorer och skänker


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

DET MÅSTE VARA NÅGOT SPECIELLT MED TYRINGE. MÅNGA AV KLUBBENS A-LAGSSPELARE HAR VALT ATT STANNA KVAR PÅ ORTEN.

lika mycket pengar till klubben som de gör. Det ska bli väldigt roligt, säger Eje Johansson. En gång i tiden var Tyrs Hov en av landets främsta idrottsanläggningar. Här fanns plats för många sporter, och arkitekten bakom det hela var Eje Johansson. – Inte var jag någon arkitekt, men jag visste hur det skulle se ut. Jag fick hjälp och råd från en ”riktig” arkitekt och skissade den här anläggningen. Byggde till och med upp den i en modell av balsaträ. Så visst var det tur att det finns en och annan backe i Tyringe som lockade denne ishockeyentreprenör. Under åren har han dessutom jobbat som gymnastiklärare, förvaltningschef i kommunen och talangscout för NHL-lagen Quebec Nordics och Washington Capitals. Och, det är viktigt, också som videofilmare bland annat för Tre Kronor. Webbsändningar av Tyringe Hockeys matcher är något som sticker ut. Här kommer också Paul Thurn in i bilden. Han hamnade i klubben på grund av sönernas hockeyintresse. Tyringe befinner sig just nu i ”Fortsättningsettan” i seriesystemet och man kan knappast förvänta sig att se deras matcher över hela världen. Men det kan man. – Folk har hört av sig från Thailand och länder i Afrika och berättat att de sett våra sändningar, säger Paul Thurn och ser väldigt nöjd ut med detta.

I tio år har man sänt på webben, radio och tv. Numera har tv tagit över allt mer. – Det är lite lugnare med tv-sändningarna. Handlar det om radio får man prata hela tiden, konstaterar Paul. Under våren hoppas Tyringe Hockey komma igång med en 120-timmarskurs för andra föreningar att följa med i utvecklingen. Tv-sändningar, ljussättning, faktagranskning, koppling till en hemsida... Och det är inte bara hockeyklubbar som bjuds in. – Nej, tänk så kul det hade varit och vilka erfarenheter vi kunde dela om exempelvis kulturföreningar och handbollsklubbar hade varit med. Vi tror väldigt mycket på den här idén, det är ett bra sätt för föreningar att profilera sig, säger Paul Thurn. Att det blir webbsändning vid jubileet den 16 februari lär inte komma som någon överraskning! Fotnot: Föreningar som vill vara med i Tyringe Hockeys kurs kan anmäla sig, givetvis på webben, till: utb. tsos.com. Kursen är kostnadsfri.

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL Tyrs Hov ska firas den 16 februari. Då är det 50 år sedan Tom Wheeler gjorde första målet i hallen. Eje Johansson och Paul Thurn ser fram emot att träffa honom inför fullsatta läktare.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

19


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

När verkligheten överträffar dikten PORTRÄTT. Hässleholmsbon Jan-Eric Boo arbetade som polis i 37 år innan han som pensionär blev författare. Den 13 februari gör han ett författarbesök på biblioteket i Vinslöv där han kommer att berätta om delar ur sitt spännande yrkesliv i föredraget När verkligheten överträffar dikten. När vi ringer upp berättar Jan-Eric att han tidigt blev intresserad av utredningsverksamhet som polis. Under 90-talet tog han dessutom uppdrag utomlands som civilpolis för FN och EU på Balkan, under och efter kriget. Så småningom lockade länskrim, där han kom att spendera de sista 17 åren innan pensionering, bl.a. som chef för regionala underrättelsecentrat RUC i Skåne. Där samarbetade polisen tillsammans med flera andra myndigheter för att kartlägga den grövsta organiserade brottsligheten. – Vi följde en arbetsmodell som var helt ny i Sverige då, Al Capone-metoden ef-

20

ter en amerikans förebild. Polisen i Göteborg hade börjat arbeta med den och haft lyckade resultat. Jag gjorde studiebesök hos dem och vi arbetade sen enligt samma metod i Skåne. Det visade sig vara en effektiv arbetsmetod när det gäller just grov organiserad brottslighet, och den används i hela Sverige idag, berättar Jan-Eric. TRAUMATISKA HÄNDELSER Den långa poliskarriären har varit spännande, på gott och ont. På Balkan fick Jan-Eric uppleva traumatiska händelser, bland annat hur det var att bli tagen som gisslan, sitta i fångläger och att

bli hotad till livet. Hemma i Sverige har vissa fall han arbetat med berört mer än andra, exempelvis två unga flickors självmord. Lukas Moodysson baserade filmen Lilja Forever på den ena flickans liv och självmord. Att han blev författare är dock mest en slump beskriver Jan-Eric. – Under åren på Balkan skrev jag dagbok och som pensionär satte jag mig för att renskriva den. Det var upprinnelsen till att jag började skriva... För Jan-Eric har skrivandet varit ren terapi då han använt sig av egna upplevelser han stött på i polisyrket i sina böcker. Upplevelserna blev till polisromaner i pris-trilogin, Livet har sitt pris (2013), Döden har sitt pris (2017) och Allt har sitt pris (2018), en avslutad trilogi. Jan-Eric har också medverkat i några novellantologier. NY BOK De senaste åren har Jan-Eric även odlat

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

ett annat intresse, foto, där han inriktat sig på abstrakt fotokonst inspirerad av naturen. Han ställde ut på konstrundan förra året och fick mycket uppmärksamhet för sina fototavlor. Han kommer att medverka även i årets konstrunda. Det är dock inte slut på Jan-Erics författarkarriär. Vi kan avslöja att han arbetar på ett bokprojekt som faktiskt kommer att bygga vidare på den egentligen avslutade pris-serien. – Ja, jag skriver faktiskt på en fjärde bok och har hittat ett sätt att få liv i karaktärerna igen, avslutar Jan-Eric hemlighetsfullt. Fotnot: Jan- Eric Boo besöker Vinslövs bibliotek 13 februari kl. 18:00. Fri entré.

TEXT: JESSICA@ESPRESSOMEDIA.SE FOTO: PRIVAT


Foto: Sven Persson/swelo.se

• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

Vi söker dig som gillar att skriva SÖKES. Detta magasin når totalt ca 100 000 personer i fyra kommuner. Alla texter, bilder, annonser etc, får därför en omfattande spridning och effekt. Det är enormt spännande att skriva något som man vet att så många läser. Vi letar ständigt efter personer som gillar att skriva och gillar att andra läser det de skriver. Du är kanske med i en förening som du vill skriva om? Kanske du bor i ett samhälle som sällan får den publicitet som det förtjänar? Kanske du vill berätta om en person som betyder lite extra eller om en händelse som skapat förändring? Då får du gärna höra av dig till oss. En stor del av detta magasin är samarbeten vi har med våra läsare, så välkommen in i gänget. Känner du dig osäker på grammatik och struktur så får du hjälp med detta av våra redaktörer. Vårt enda krav är att det du skriver - ska vara positivt. Materialet vill vi ha digitalt. Vill också att du ska vara namngiven. Helst vill vi ha en bild på dig också. Vill du testa så hör av dig till jessica@espressomedia.se

Där kan jag leka som jag vill, för mamma och pappa har tänkt på allt. Jag älskar allt som är nytt och spännande och framför allt att tugga på saker – min storasysters leksaker, flyttkartonger och stolsben är mina favoriter... Att klättra i soffan och gå är också spännande. Mamma och pappa säger att jag bara gör livsfarliga saker, men de förstår inte att jag kan själv. Dessutom var jag ju försäkrad redan i mammas mage och nu har jag en barnförsäkring som skyddar mig mot typ allt. Så varför oroar de sig? Nu flyttar vi snart till ett hus som mamma och pappa renoverar. Där säger de att jag kan leka och göra precis vad jag vill – för de har tänkt på precis allt. Jag har ingen aning om vad tippskydd, barnsäkring och trappgrindar är. Men det ska jag verkligen ta reda på!

/Mollde, 10 månader, Kristianstad

Läs mer om barnförsäkringar på lansforsakringar.se

Dagens Lunch

Måndag-fredag 11.30 - 13.30 Industrigatan 12, Hässleholm, 0451 60 200 NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

21


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

LASSE ÖNNERBY I HÄSSLEHOLM ÄR HUMLAN SOM KUNDE FLYGA. MOT ALLA ODDS HAR HAN DRIVIT BUTIKEN SKIVLAGRET I 30 ÅR.

Världens bästa jobb? Lasse Önnerby är omgiven av musik hela dagen lång.

Trendmakarna fick fel DEN ÄLSKADE VINYLSKIVAN LEVER VIDARE OCH MÅR BÄTTRE FÖR VARJE ÅR SOM GÅR

TRENDER. Vi vill prata musik och resonera om skivbranschen. Höra hur det står till i en riktig skivbutik år 2020. Långt bort från strömningstjänster och spellistor. Så givetvis beger vi oss till Skivlagret i Hässleholm och träffar Lasse Önnerby som ägt butiken sedan 1990. – Jag har förmodligen världens bästa jobb, alltid omgiven av bra musik, säger han med övertygelse. Första delen av hans historia är inte ovanlig. Ett brinnande musikintresse, första bandet bildades redan på högstadiet. Sedan blir det lite annorlunda. Slutet av 1980-talet arbete i skivbutik. Från 1990 ägare till en riktigt klassisk skivaffär. En sådan som enligt trendmakarna inte skulle finnas 2020. Men Skivlagret i Hässleholm finns bevisligen, så vi öppnar dörren och kliver in. Lasse Önnerby tar emot och visar runt och påpekar flera gånger att bättre jobb än detta finns inte. I alla fall inte om man är en hängiven musikälskare.

22

Här hittar vi allt som ska finnas; små pins med favoritbanden, t-tröjor som i många fall är rena konstverken, affischer och så skivor. Vinyl, vinyl och ännu mer vinyl. Nytt och begagnat. Här kan finnas fynd... – Jag säljer en hel del cd-skivor också. Ryktet om cd:ns död är betydligt överdrivet, säger Lasse med ett leende. Lasse Önnerby bekräftar vinylens återkomst. Ökningen syns för varje år. Vändningen kom egentligen redan för drygt tio år sedan. Då hade försäljning-

en på de två stora marknaderna USA och Storbritannien ökat med 100 procent på bara ett par år. – Det stämmer, vinyl-LP:n är verkligen tillbaka. Allt fler av de stora artisterna ger ut sina album på vinyl, det är ju en helt annan grej att lyssna på en fysisk LP jämfört med strömmad musik, säger han och tillägger: – Både nytt och gammalt ges ut i LP-format och jag vill påstå att all bra musik kommer ut även i vinyl. Skivomslagen är en annan historia. Många av LP-konvoluten är ju ren och skär konst. Det finns många samlare, och Lasse berättar att han sålt rätt många vinylskivor där man främst är ute efter omslaget. Varför blev det då så? Vinyl-LP:n och den gamla skivbutiken borde ju inte finnas i dag? – Jag tror att det handlar om upplevelsen. Att uppleva är utan tvekan 2000-talets stora grej. Att lyssna på strömmad musik gör mig själv stres-

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

sad. Vill knappt lyssna färdigt på låtarna. Med LP-konvolutet i hand, med bakgrundstexterna och den suveräna ljudkvaliteten växer upplevelsen. Helt enkelt en fysisk upplevelse, spekulerar Lasse Önnerby. Att det sedan inte längre är särskilt ”coolt” att gå runt med lurar och musik i mobilen kan förstås bidra till utvecklingen. – Ja, jag har en dotter som går i en klass där ALLA lyssnar på musik i vinylformat, säger Lasse Önnerby och ser rätt nöjd ut med detta. Nu är det snart dags att förbereda för den gamla fina skivbutikens högtidsdag: Record Store Day. Firas samma datum över hela världen. I år infaller dagen den 18 april. Då säljs specialproducerad musik på vinyl och live-band brukar förgylla festligheterna. – Det är årets bästa dag. Otroligt stor i exempelvis USA. Jag besökte San Francisco för några år sedan och hamnade i en 500 meter lång kö till närmsta skivbutik!


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

Affischer, t-tröjor, pins och skivor förstås. Nytt och begagnat. Musikfantasten blir inte besviken.

Den 18 april firas skivhandlarnas egen högtidsdag världen runt: ”The Record Store Day”.

Den ädla konsten att bläddra sig igenom utbudet på några minuter. Lasse Önnerby kan den.

FAKTARUTA SKIVORNA SOM FÖRÄNDRADE HANS MUSIKLIV - kolla Lasse Önnerbys ”Topp 5”!

Kan en LP-skiva förändra en människas liv? Absolut, påstår Lasse på Skivlagret i Hässleholm. För hans del hände det 1976. På skivtallriken låg ”Rock And Roll Over” med spektakulära gruppen Kizz. – En ny värld öppnades, säger han. Musik spelar roll och somliga grips mer än andra. När vi ber Lasse Önnerby att göra sin egen ”Topp 5” följer ett intensivt tankearbete. Det finns ju så många som borde vara med. Men så här ser den ut till slut:

1) Kizz: Rock And Roll Over, 1976 2) Rainbow: Long Live Rock´n`Roll, 1978 3) Rory Gallagher: Stage Struck, 1980 4) John Fogerty: John Fogerty, 1975 5) Status Quo: Blue For You, 1976

TEXT & FOTO LASSE LINDELL

Skivan som förändrade allt. Lasse Önnerbys favorit genom alla tider är Kizz-albumet ”Rock And Roll Over”.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

23


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

Olof Manner berättade inlevelsefullt om världsekonomin och hur den kommer att påverka framtiden.

Håcan Nilsson var moderator och panelgästen var sjukhuschefen Caroline Lindahl.

Frukostklubben är igång igen ÅRETS FÖRSTA FRUKOSTKLUBBSMÖTE HÖLLS PÅ HOTELL STATT I SLUTET AV JANUARI.

Finn Mueller, Praktikant Hässleholms kommun. - Intressant att få lyssna till världsekonomin och hur den kan påverka vår framtid.

Ann-Marie Hansson, Act2flow - Jag är här för att mingla. Jättekul att det är så många som har kommit hit.

Thomas Johansson, Svenska Trävarugruppen. - För jag känner Olof och så är det trevligt att vara här.

Tommy Bengtsson, Skånepantern Fastigheter i Hässleholm. - Det är intressant att vara här.

Näringsliv. Det kom över 100 morgonpigga företagare, kunder och kommunfolk till hotellet för att mingla, nätverka och låta sig inspireras av gästerna som var på podiet. Och givetvis avnjuta hotellets goda frukostbuffé. Moderator var den välkända Håcan Nilsson och gäster/föredragshållare var Caroline Lindahl som är sjukhuschef i Hässleholm och Olof Manner som är Senior Adviser på Swedbank. Hässleholms Kommun som är huvudarrangör till evenemanget och samarbetspartner är Sparbanken Skåne samt mediapartnern Norra Skåne. VI PASSADE PÅ ATT TA MINGELBILDER OCH STÄLLA FRÅGAN:

– VARFÖR ÄR DU PÅ FRUKOSTKLUBBEN IDAG? 24

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

Anneli Jernsax och Malin Nyman, Sparbanken Skåne. - Vi är här för att vi jobbar på Sparbanken Skåne.

Birgit och Bengt, kunder i Sparbanken Skåne, Tomas, Sparbanken Skåne, Johan, Hessle City och PerOlof, Birgers Fastighetsbyrå. - Unisont svarar de att de är intresserade av framtiden.

Det ska vara trevligt att gå till tandläkaren! Vi tar oss tid att lära känna din munhälsa, förstå dina behov och lyssna på dina önskemål. Att du ska uppleva ett lugn och känna dig trygg samtidigt som du får högkvalitativ vård är vår främsta prioritet. Våra Öppettider Måndag-torsdag 7-19 Fredag 7-13

Klinikchef Hanna Sowiak-Löfroth.

Vi välkomnar nya och gamla patienter Generösa öppettider - Trygga tandläkarbesök - Estetisk tandvård

Frykholmsgatan 17B, Hässleholm Telefon: 0451 103 30 Hemsida: www.ptj.se/leende-tandvard NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

25


• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

Tidningar med tryck Espresso reklambyrå producerar ca 50 tidningar om året, där varje utgivning har ett relevant innehåll riktade mot intresserade läsare. Vill du också ha en effektiv och smakfull tidning? Läs mer på www.espressoreklam.se

espresso reklambyrå

skicka: box 5, 283 21 osby ring: 0479-161 01 besök: hantverksgatan 5, 283 41 osby www.espressoreklam.se info@espressoreklam.se

26

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Livsviktig kunskap på Haganässkolan i Älmhult Tobias jobbar som lärare på Bygg och anläggning sen sju år tillbaka och på fritiden tjänstgör han som frivillig brandman. Anneli Johnsson arbetar som lärare på Vård och omsorg. Innan sina fem år som lärare arbetade hon som sjuksköterska. Anneli är också huvudinstruktör i hjärt-lungräddning.

SKOLA. Under vårterminen står hälsa och vård i fokus på Haganässkolan. Bland annat så anordnas en Första Hjälpen-dag, där elever från Bygg- och anläggningsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet och Gymnasiesärskolan deltar. Det är fjärde året i rad som detta görs.

Jag träffar Tobias och Anneli, lärare på Haganässkolan, som berättar mer om upplägget. – Det handlar om att eleverna efter denna dag ska få den kunskap och erfarenhet de behöver för att veta vad man ska göra när något oförutsett händer - när olyckan är framme, säger Tobias Ragnarsson.

UTBILDNINGS- OCH EXAMINATIONSTILLFÄLLE FÖR ELEVERNA – Syftet med denna dag för vård- och omsorgseleverna är att de ska bli säkra på att agera i det akuta skedet – på en arbetsplats, i vården, i skolan och privat. Det utgör också ett examinationstillfälle inom ämnet Akutsjukvård för våra treor, berättar Anneli. – 50 elever och nio lärare deltar, fortsätter Tobias. Lärarna agerar statister vid fyra olika stationer där vi visar upp symptom för olycksfall kopplade till hjärtinfarkt, stroke, inre- och yttre blödning och diabetes.

– Treorna på Vård och omsorg tar hand om den person som visar symptom, utifrån första hjälpens riktlinjer, berättar Anneli. Ettor och tvåor deltar för att lära sig. Efter detta moment kommer eleverna känna sig trygga med att hjälpa en person som har kollapsat, eller att stanna vid exempelvis en bilolycka – de vet vad de ska göra när olyckan är framme. – Ettorna på Bygg och anläggning är vittnen och sitter på informationen om vad som hänt och byggtvåorna ingår i den grupp som ska hjälpa den drabbade personen. Eleverna från Gymnasiesärskolan agerar förbipasserande – de lär sig också genom detta. Det är tre olika gymnasieprogram som är med - men jag hoppas på fler program nästa år, avslutar Tobias. Vi har nog alla någon i vår närhet – en vän, en syster, en bror, en förälder, en kollega, en make eller maka som har råkat ut för en olycka eller ett akutfall. Att fler personer får kunskap om första hjälpen och akutsjukvård är en tillgång för hela samhället, och vi kan alla känna oss lite tryggare.

TEXT OCH BILD: MARIE KRISTINA KARLSSON, MARKNADSKOORDINATOR HAGANÄSSKOLAN

ViVimöts mötspå på Haganässkolan! Haganässkolan! Gymnasietii Älmhult i Älmhult Gymnasiet Älmhult Gymnasiet

Dags för val till gymnasiet. Välj bland våra 13 olika gymnasieprogram

Dags val tillgymnasiet. gymnasiet.Välj Välj bland bland våra 13 olika gymnasieprogram Dags förför val till våra 13 olika gymnasieprogram Barn och fritid Handel och administration Samhällsvetenskap • • • • •

• • Barn och fritid

anläggning • Bygg Barn ochoch fritid • Bygg och anläggning Ekonomi • Bygg och anläggning • Ekonomi och energi • El Ekonomi • El och energi Gymnasiesärskola • och El energi • Gymnasiesärskola Gymnasiesärskola

• och administration • Handel International Baccalaureate och administration ••• Handel International Baccalaureate Industriteknik • •• International IndustriteknikBaccalaureate Introduktion ••• Industriteknik Introduktion Naturvetenskap ••• Introduktion Naturvetenskap

• • Samhällsvetenskap • Teknik Samhällsvetenskap • •Teknik Vård och omsorg • •Vård Teknik och omsorg •

• Vård och omsorg

• Naturvetenskap

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

27


HUNDTANKAR SUSANNE LUNDKVIST & BETTY

God fortsättning KRÖNIKA. Så var julen över. Den gick bra trots allt, jag tyckte dock att matte var lite snål med godis till oss djur, då är husse mycket bättre för han köper dyra burkar med kött till oss och bjuder på! Matte säger att det är vansinnigt att ge mig sådan mat för sen vill jag knappt röra torrfodret, men det bryr vi oss inte om jag och husse. Jag tänkte i mitt stilla sinne att hon är min själ inte så noga med att ge husse näringsriktig mat alltid, han brukar kunna tigga till sig både pizza och hemmagjord gräddsås.

Matte o husse var hos Frida på lillejul och jag fick inte följa med för jag löpte sa matte. Husse tyckte att jag betedde mig lite ”räligt”, men jag tyckte bara att jag var lite extra snygg just då! Det tyckte Fridas 3 hanhundar oxå. Larry ville mysa jättemycket med mig och det fick han för han har inga kulor kvar sa matte. Hon är ju för trög, jag bryr mig väl inte om att spela kula! Nåja han fick

vara hos mig hela nyår i stället för han är så rädd för smällare och hos oss brukar det inte vara så många som smäller. Tyvärr var det folk som smällde i år och Larry och katterna var livrädda. Själv var jag ganska tuff, jag var bara lite orolig men vi fick ligga hos matte under täcket med fördragna gardiner och tv:n på hög volym. Annars har vi haft det väldigt lugnt denna julen, matte har tränat lite med mig, men hon påstår att jag är envis som en åsna! Hade hon själv varit lite mer envis och uthållig hade jag säkert lärt mig mer, så jag tycker att det är hennes eget fel att jag inte kan mer. Själv är jag ganska nöjd med min träning av henne, var gång jag vill gå ut eller leka eller äta så bara lägger jag huvudet på sned och tittar på henne så gör hon allt jag ber om. Men nu är mysdagarna över och matte jobbar igen och då har hon mindre tid med mig, dessutom övar hon teater för

hon skall ha buskis i Sibbhult den 15 februari. Sedan kommer hon att hålla på med det ett tag. Då får jag gosa med husse i stället men det går ju oxå bra. Dessutom får vi låna Larry hur mycket vi vill säger Frida. Nu ska jag lägga mig under täcket och tugga på ett härligt grisöra en stund, man måste ju unna sig medan man lever sen är det försent.

BETTY OCH SUSANNE

DalhemsBygg & Sol AB Skräddarsydda helhetslösningar för alla solcellsanläggningar Östra Storgatan 36 SE-282 75 Hästveda Tel: 0731 - 40 41 40 Karim: 0731 - 40 40 76

Södra Vägen 41, Bjärnum. Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

E-post: info@dalhemsol.se Hemsida: http://dalhemssol.se

Mån - fre kl 10-18 Lör kl 10-14 Sön kl 12-16

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

27


Intresset för DANS ökar TRÄNING. Arnbergs dansstudio har sitt ursprung från Malmö med start för drygt 50 år sen. Inriktning och utbud har ju förändrats mycket genom åren. En stor förändring var etableringen i Hässleholm för tre år sen. Totalt jobbar 14 personer med ett brett utbud av dans, workshops, event bland mycket annat. – Här i Hässleholm har vi ett digert program för alla åldrar och alla dagar i veckan utom fredag, berättar Anne Carlsson. Arnbergs etablerade sig i Hässleholm under 2017 och har sen dess vuxit med ett ökat intresse för dans. KOMMER FRÅN MALA Allt började med att Pernilla Allisson var elev hos Anne Carlsson som drev dansstudion i Malmö. Nu driver de verksamheten tillsammans.

– Det är intresset till dans som är drivkraften för oss båda, berättar Anne. Så att ha intresset som jobb och se alla våra elever, unga som äldre, är en bonus. Anledningen till att det blev en etablering i Hässleholm beror på Anne. – Jag kommer från Mala från början och har ju ett stort kontaktnät i Hässleholm, förklarar hon. PROVA PÅ VECKA Intresset för dans och för Arnbergs har vuxit sakta med säkert de tre år som verksamheten funnits i Hässleholm. – Ja det beror säkert på att vi har så brett utbud som då passar så många i alla åldrar. Men det ligger också mycket i att folk vill röra på sig och att kombinera det med musik, glädje och gemenskap är en bra kombination. Vi erbjuder ju alltid en prova-på-vecka, så att man får känna sig fram lite vad som passar. Så kolla gärna in på vår hemsida där hela programmet finns. Sen är ni alla välkomna hit, avslutar Anne.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

29


Målet är att få köra Nascar SPORT. Eric Nilsson är bara 16 år men redan en lokal kändis. Så för de flesta behövs ingen närmare presentation. Men för er som ännu inte hört talas om honom så är han racerförare sen 3,5 års ålder. Han har med framgång passerat flera steg i karriären och kommer i år att kliva in i ett betydligt större sammanhang - V8 Thunder cars. Kontraktet är påskrivet och planeringen inför sommarens tävlingar är i full gång. Just nu är det mycket arbete med media och sponsorer. Det är en exklusiv karriär som kräver både eget arbete och hjälp av sponsorer. – Det har med åren blivit en familjegrej, förklarar pappa Peter. Vi är med på alla tävlingar och hjälper till med allt vi kan. Fast i år är det annorlunda när Eric kör för Memphis Racing. Han har fem personer i teamet som enbart job-

bar med bilen. Så nu blir vi mer åskådare och socialt stöd. SEX DELTÄVLINGAR Med sina 16 år är Eric en av de yngsta någonsin i sådana här sammanhang. Trots det så är han erfaren förare även om det är ett par år kvar tills han får ta körkort. Men det hindrar inte att han är uppe i 240 km/h i slutet på raksträckorna. Säsongens tävlingar är sex till antalet

och körs i både Sverige, Finland och Tyskland. Mellan tävlingarna så är det naturligtvis skolan och träning som gäller. Eric läser teknik på Österäng i Kristianstad. VILL KÖRA NASCAR Ett långsiktigt mål för Eric har varit att någon gång få köra Nascar. V8 Thundercars (fd Camaro cup) är ett steg på vägen då cupen tillhör samma organisation. Så nu är målet att visa att han är en kille Nascar. En av våra mest kända racingförare tillsammans med Ronnie Petersson, är Kenny Bräck. Han körde Nascar och som enda svensk vunnit Indi 500. Ett klassiskt lopp i Indianapolis. Frågan är om vi, inom några år, har en ny racingstjärna på den nivån?

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

TEXT OCH BILD: JOHNNY@ESPRESSOREKLAM.SE

DETTA ÄR ERIC

Namn: Eric Nilsson Ålder: 16 år Bor: Glimming, Broby Familj: Föräldrar Peter och Susanne Karriär: Startade med karting 3,5 år gammal. Blev mästare i Renault Clio junior. Topplaceringar i DS3-cup. Utbildning: Tekniska programmet på Österängskolan i Kristianstad. Intresse: Motorsport och fiske Egenskap: Målmedveten och fokus på utveckling. Aktuell som: Kör för Memphis Racing och V8 Thunder cars 2020

29


r e r e p l ä j h i V r våren! a t t ladda f ö

ALLA HJÄRTANS DAG

Vinteröppet:

Torsdagar 10-18 Fredagar 10-18 Lördagar 10-13

VEM TÄNKER PÅ MIG?

Vårens fröer hittar ni hos oss!

Lämna mig på service

NU! så är jag pigg och startvillig till våren!

I mars startar vi en ny kundklubb utan bricka!

Använd dina stämplar i ditt nästa köp även om du inte kommit upp till bonus!! En stämpel är värd 5:- (Gäller till 29/2)

Oasen mitt i byn! Tel. 0479-143 28 •

Njuravägen 1, Broby Tel: 044-413 76 Öppet: Mån–fre 8-17 www.sagomotor.com

www.bogront.se

När du behöver säker förvaring! • • • •

Nya & begagnade containers Specialcontainer & ombyggnationer Flera olika storlekar Försäljning och uthyrning

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se

30

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Annika Branting är Hotell Statts försäljnings- och gästrelationsansvarig.

Återvinning hett i Hässleholm – SUCCÉ FÖR KLÄDBYTAR-AW I LOBBYBAREN MILJÖ. Under 2020 har miljömålen i agenda 2030 en hög prioritering på Hotel Statt och utifrån det föddes idén att arrangera ett hållbarhetsevent. Det resulterade i ”klädbytar-AW” som gick av stapeln den 17/1 och blev en stor succé med över 100 besökare som ville kombinera nytta med nöje. – Att ha fokus på återvinning är inget nytt för oss, vi är alltid noga med att inte kasta varken mat eller materiella saker. Jag vill lyfta fram vår hotellchef Katrin Pettersson som är iniativtagare till detta och hon hörde talas om denna Klädbytardag på ett annat hotell här i Sverige, säger Annika Branting som har hand om försäljning och relationer på hotellet. Annika fortsätter att berätta om hotellets omfattande renovering där de har skänkt till föreningar och anlitat lokala leverantör. – Vi är alltid noga med att beräkna mat till konferenser, festmiddagar för minimalt matsvinn. PLAGG MOT PLAGG Besökarna tog med sig mellan 5 och 15

plagg som var rena och hela. För varje plagg fick de en kupong som blev kvällens ”valuta”. När de tog ett plagg lämnade de också en kupong. Detta för att undvika att de lämnade ett plagg och och kunde gå härifrån med tjugo. – Besökarna tog sedan en plats i Lobbybaren där deras kläder lades fram och sen kunde de mingla bland borden och fynda för sina kuponger samtidigt som de njöt av något gott att dricka och äta.

glatt överraskade av alla besökare och den fina responsen vi fick både före, under och efter arrangemanget. – Extra roligt var det också att många kunder hittade till Lobbybaren tack vare eventet, och givetvis de olika åldrarna på dem som kom. Gästerna upplevde att upplägget öppnade för nya bekantskaper. OMTANKE OM ANDRA Det som blev kvar och inte bortbytt skänkte hotellet till Röda Korset för vidare glädje hos någon annan. Det som

inte Röda korset kan sälja lämnas i sin tur vidare till en fabrik som återanvänder alla material till nya tyger och produkter. – Det känns verkligen fantastiskt att bidra till minskad konsumtion på detta trevliga och avslappnade sätt. Inom kort kommer vi ut med minst ett nytt datum för klädbytar-AW under våren. Följ oss gärna i sociala medier där vi uppdaterar efterhand, avslutar Annika intervjun.

FÖRSTA MEN INTE SISTA GÅNGEN – Denna första gången var vi väldigt öppna med vad man fick ta med sig, det var allt från dam-, herr-, barnkläder, skor, väskor och mycket mer. I framtiden nischar vi oss förmodligen lite mer utifrån gästernas önskemål såklart. Vi hade inga förväntningar alls och blev

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

31


HUSMORSTIPS - GODA RÅD HELT GRATIS

Husmorstips GÖR DIN TOALETT SKINANDE REN

HUS&HEM. Få områden framkallar samma ångest inför en städning som badrummet i allmänhet och toaletten i synnerhet. Dock kvarstår faktum; toaletten måste man, kort och gott, hålla ren. Det bästa sättet är faktiskt att göra det regelbundet för då slipper du de extrema städningarna som kräver både kraft och koncentration. Många förknippar dessutom en rengöring av toaletten med starka rengöringsmedel som i sin tur kan ge hudirritationer en samt huvudvärk. Att de dessutom är både dyra och farliga för miljön gör inte saken bättre. Men så behöver det alltså inte vara. Det finns betydligt lättare sätt att rengöra toaletten på och här kommer vi med några husmorstips kring detta.

COCA-COLA

Denna läskedryck är inte bara välsmakande – den är synnerligen effektiv då det kommer till att rengöra din toalett också. Så här gör du: Häll ner ungefär 1,5 liter Coca-Cola i toaletten. Se till att det kommer längs sidorna också. Låt dra i ungefär tio minuter – gärna längre. Ta din toalettborste och gnugga överallt där coca-colan

32

syns. Gnugga ögonen – din toalett är skinande ren!

ÄTTIKA

Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska och spraya blandningen över hela toaletten. Låt det dra en stund innan du med hjälp av en borste tar bort all smuts, avlagringar och alla spår av exempelvis avföring.

Ättika fungerar även utmärkt om det skulle lukta illa ur din toalett och här är det bara att hälla i ungefär en halv kopp ättika, låta denna dra i en halvtimme innan du spolar. Du slipper sen den unkna doften en lång tid framöver. Ur ett förebyggande perspektiv är ättikan också bra. Gör det till en vana att spraya lite innan du går och lägger så det får stå över natten. Det kommer att förhindra

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

att kalkavlagringar bildasoch spara dig en massa tid och energi i framtiden.

KÄLLA: WWW.HUSMORSTIPS.ORG Har du något eget husmorstips? Det behöver inte gälla rengöring av toaletten utan kan gälla vad som helst i hemmet. Skicka gärna in det till oss på redaktionen@espressomedia.se


BO MARTINSSON HUSMANSKOSTENS VÄNNER HUSMANSKOSTENS VÄNNER Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår mat- och dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

Ångbåtsbiff MATTIPS. Detta är en skärgårdsvariant av gammaldags svensk biffstek med lök. För att laga den på klassiskt vis behöver Du en ångbåt och en varm plåt från ångpannan. Men en väl instekt gjutjärnspanna är fullgod ersättning. På det här receptet finns det nog lika många varianter som det finns ångbåtar.

FÖR 4 PERSONER: 4 skivor utskuren biff a 130-150 g 3-4 rödlökar 1 köttbuljongtärning 2 msk hackad persilja Smör, salt och peppar

1. Skala löken och skär den i hela, inte för tunna ringar. 2. Stek löken på medelvärme i 1 msk smör. 3. Häll på 2 dl vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka ihop 4-5 minuter. 4. Krydda biffarna med salt och peppar på båda sidor. Stek biffarna 3-4 min på varje sida i 2 msk smör. 5. Koka upp löken och skeda den över biffarna. Strö hackad persilja över och servera med kokt potatis. Dryckestips: Svalt öl av lagertyp passar bra till denna rätt.

Varför vi äter

ärtsoppa på torsdagar MATHISTORIA. Låt oss börja med pudelns kärna, själva ärtan. Hur länge har vi ätit ärtor i Norden? I Sverige har vi spår av ärtor från vikingatiden och de första spåren av ärtsoppa på historiens blad här norröver, härstammar från de isländska sagorna, där ärtstod är en ofta förekommande delikatess.

Men varför äter vi våra ärtor med fläsk just på torsdagar? Jo, det sammanhänger med den medeltida, katolska religiositeten. Det fanns riktigt renläriga fanatiker som fastade fem dagar i veckan, någonting som i och för sig kanske skulle vara nyttigt även för enstaka, sentida protestanter. Då fick de alltså inte äta kött. Men söndagar och torsdagar var det fritt fram, och det vanligaste köttet var fläsk. På torsdagskvällarna fick man njuta det efter behag, och

34

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

skulle man ha ett riktigt festligt tilltugg till sitt feta sovel, var just ärtor ett alternativ till den vattniga kål och de vabbiga rovor som stod till buds i vardagslag. Ärtor med fläsk blev alltså festmat på veckans enda fastefria vardagskväll och hann tydligen rota sig djupt i svenska folkets medvetande under medeltidens lopp. Så kom reformationen och upphävde alla fastebestämmelser, men så konservativa är våra matvanor att ännu fem århundraden senare äter de flesta svenskar sina torsdagsärtor med fläsk, dröjande kvar i medeltidens katolska beteendemönster!

BO MARTINSON Källa: Man tager vad man haver - J.Ö. Swahn


En match mellan

FRANSKA OCH AMERIKANSKA DRUVOR DRYCK. Munskänkarna i Osby är en ideell förening och firar 5 år i år. De är en del av den landsomfattande vinprovarorganisationen med samma namn och ca 27.000 medlemmar. Föreningens syfte är att öka kännedom och kunskap om ädla drycker samt verka för goda och måttfulla dryckesseder. I Osby har Munskänkarna ett framgångsrikt samarbete med Stora Hotellet där deltagarna träffas 8-9 gånger per år.

I januari hade osbyföreningen Munskänkarna en ”Paris Tasting” på Stora Hotellet där man ställde tre viner från Kalifornien mot tre från Frankrike. Det är nu 40 år sedan den mest kontroversiella vinprovningen ägde rum i Paris. Fyra franska viner ställdes mot viner från Californien på samma druva och år. Vinerna från USA vann, vilket fransmännen aldrig kommit över sedan dess. På Osbyprovningen ställdes en fransk Bourgogne Olivier Leflaive Nr 5657 mot Buena Vista Carneros Chardonnay Nr 6240 från USA. Två röda Cabernet Sauvignon och två röda Pinot Noir viner jämfördes. De var Côte de Nuits Villages Nr 9256 från Frankrike mot Calera Pinot Noir Nr 87282 från USA. Slutligen provades Château d’Agassac Nr 91146 från Bordeaux mot Chateau Montelena Cabernet Sauvignon Nr 71926. Montelenavinerna var även representerade i Paris 1976. På Stora

Hotellet i Osby segrade Frankrike över USA. Även om det var mycket jämnt. VINKÄNNARE HÖLL FÖREDRAG Kaj Ströberg som själv är en munskänk från Skåne och vinkännare höll i föredraget om Paris Tasting. – Vad bör man tänka på när man provar viner? – Att man skall ha vinet i munnen i ett tiotal sekunder och skölja runt det precis som vid fluorsköljning. Då kommer dofterna och smakupplevelsen till sin rätta. – Hur upplevde du stämningen hos Munskänkarna i Osby? – Mycket positiv, de var mycket kunniga och det var trevligt att se att det var fullsatt och att det var en blandning på åldrarna. Det var en fantastiskt trevlig och givande kväll, avslutar Kaj. INTRESSERAD? En proffsig provning på ett visst tema föregår oftast en tvårätters gemensam måltid. Mat och vin hör ju samman. Vinprovning, mat och vin därtill kostar cirka en femhundring per person vid dessa tillfällen. Träffarna är mycket uppskattade och ett prisvärt sätt att lära sig mer om vin och samtidigt träffas och umgås. Man kan komma som gäst för att prova på. Ni kan gå med i Munskänkarna genom att anmäla er på hemsidan www. munskankarna.se. Där väljer man då Osby som sektion.

Alla hjärtans dag

SYSTRARNAS LUNCH BUFFÈ 100:-/PORT. INKL. KAFFE & VATTEN CHARKUTERIER SALLADER SOPPA BRÖD OST M.M

Skäm bort någon du tycker om med middag hos oss på Stora Hotellet! Välkomstbubbel till alla som bokar bord.

SERVERAS TORSDAG & FREDAG 11.30 - 14.00

Boka bord på 0479 -162 22 alt. info@storahotelletosby.com

Storg. 7, Broby • Tel: 044-414 52 • www.systrarnasmat.com

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

35


BEGRAVNING

BRANSCHGUIDEN

Här får du hjälp BRANSCHGUIDEN innehåller ett stort antal lokala hantverkare och serviceföretag där du lätt leta upp det område du behöver hjälp med och kontakta någon av våra annonsörer. BYGGSERVICE VILL DU SYNAS HÄR? Din annons är med i fyra tidningar som ges ut i Osby, Östra Göinge, Älmhult och Hässleholm. Den exponeras för totalt ca 100.000 personer vid 22 tillfällen under ett kalenderår. Varje tidning sprids dessutom digitalt via ett flertal plattformar för att bredda marknadsföringen av medverkande annonsörer. På vår hemsida ligger din annons länkad för att skapa trafik till din hemsida. Alla länkar ökar dessutom din ranking hos Google.

Priset för din medverkan under ett helt år är 6.990 kr.

KONTAKTA OSS PÅ 0479 160 07 BEGRAVNING

BYGGSERVICE

Bårshult 25, Älmhult

044 - 419 19

070-365 89 42

V Järnvägsgatan 6, Broby www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

0479 - 134 44

Fabriksgatan 1, Osby www.helgeadalensbegravningsbyra.se

BYGGSERVICE

DÖRRAR & FÖNSTER Till privatpersoner & företag Dörrar & Fönster

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

Mäter • Byter • Klart!

Ring Göran 0727-304 145

Återförsäljare Återförsäljare av av

•Nybyggnation •Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

0709 - 164 464 / 0479- 104 64 www.osbyportservice.se

Skräddarsydda helhetslösningar för alla solcellsanläggningar

Ring Göran 0727-304 145

DÖRRAR, FÖNSTER & GARAGEPORTAR

DJUR

till privatpersoner & företag.

ELSERVICE

Vi utför alla typer av el-arbeten

Kontakta oss för gratis Djursjukvård för kontrollmätning & offert hund, katt och häst. Ring Göran 0727-304 145

Leg. Vet. Per Josefsson

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

36

Dalhems Bygg & Sol AB Östra Storgatan 36, Hästveda dalhemsbygg.se

ELSERVICE OCH INSTALLATION AV • el • data • tele • fiber • larm 070-57 140 53 • 0479 - 102 89

Elarbeten, stora som små. Även tele, data, larm och solpaneler.

0479-108 53

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

www.oredssonsel.se


FOTO

GRAVSTENAR

Körkort/ID foto Inramningar av alla slag.

Allt inom gravvårdar Nya gravstenar Textkompletteringar Ommonteringar 044-42150 www.stengravyr.com

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

BILAR

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

HEM & STÄD

Ska du flytta och

Vi är ett fullservice företag i bilbranschen som alltid sätter kunden i centrum. Inte bara före ett bilköp utan under hela bil ägandet.

0479 - 310 86

info@lindgrensbil.com Öppettider 8.00-18.00 www.lindgrensbil.com

HEM & STÄD

Ska dubehöver flytta och behöver hjälp med flyttstädningen? hjälp med flyttstädningen?

Reservdelar och tillbehör till bilen, båten, traktorn och släpet. Älmhult Torngatan 4 0476-150 50

Vardagar: 7-17 Lördagar: Stängt

Osby Tegvägen 6 0479-131 05

Öppettider Vardagar: 8-18 Lördagar: 9-13

Hässleholm Helsingborgsv. 13 0451-152 20

Vardagar: 8-18 Lördagar: 9-13

Vi kan erbjuda

• Tyger • Symaskiner • Sytillbehör • Kursverksamhet • Symaskinsservice • Kemtvätt

Öppettider

Öppettider

Tredje Avenyn 9, Hässleholm Tfn 0451-805 35 I samarbete med

HEM & TRÄDGÅRD

BATTERICENTRALEN

ARASTAD

Industri & Startbatterier

STÄD & SERVICEBOLAGEN AB

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

• Installation • Service • Reparation

• Värmepumpar • Vitvaror • Hushållsmaskiner

Tel: 0479-130 48

enligt Mäklarsamfundets rekommen50% dationer. rutavdrag Full garanti!

Tel: 0768-51 97 76 E-post: info@rgstad.se www.rgstad.se Tel: 0768-51 97 76 E-post: info@rgstad.se www.rgstad.se

Grävning Snöröjning

Dikning Avlopp

• Fritid- & marinbatterier • MC • Bil • Lastbil • Truck/Entreprenad

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Vi kan erbjuda en komplett utförd en komplett flyttstädning, enligt Mäklarsamfundets utförd flyttrekommendationer. Full garanti! städning,

0451-109 16 • Åkareg. 26, Hässleholm www.battericentralen.se

Råstad Entreprenad AB Visseltofta • tel 070-321 02 09

HEM & TRÄDGÅRD

TV/Audio – Mobil – DATA Kanalrensning Ventilation Kyla

Service Värmepumpar OVK-besiktning

Torngatan 4 Älmhult Tel: 0476-147 47 E-post: info@bjorknertsklimat.se www. bjorknertsklimat.se

• VIASAT • Canal Digital • Boxer

Danska vägen 9, ÄLMHULT 0476 - 50 20 25

Brogatan 38, KNISLINGE

044-41295 • 0709-742064

Trädgårdsskötsel för både företag och privatpersoner. 073 - 838 59 63 info@goingenaturtrim.se goingenaturtrim.se • RIVNING

HEM & TRÄDGÅRD

KYLER & VÄRMER VÄRMEPUMPAR FÖR VILLAN OCH FASTIGHETEN 0451 - 38 11 50 | 044 -21 54 04 www.teokyl.se

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Smarta solskydd 0479 - 315 02 Fredrik: 073 - 40 20 139 Mia: 076 - 87 99 797 www.osbymarkis.se

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

RIVARE & TRÄDFÄLLARE • RIVNING • SANERING • AVANSERAD TRÄDFÄLLNING • MOBILT SÅGVERK • TRÄDGÅRD

0766- 27 51 75

otto.rivare@hotmail.com

37


HÄLSA & SKÖNHET

MÅLERI

Andrea Griebel Panke

Cert. Medium • Healing

Vuxna-barn-EMDR

Ge dig själv en stund att lyssna till vad din själ behöver

leg. psykoterapeut

dinpsykoterapi-ab.kaddio.com

070 260 48 09 V. Storg. 10 c, Osby

OMSORG

Ronnies Måleri AB 0768 - 69 92 66

Bjärnums Färg AB

Din Psykoterapi Kronoberg AB

Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

REKLAMBYRÅ

Vi utför alla typer av måleritjänster!

Södra Vägen 2, Bjärnum Drottninggatan, 111 Hässleholm

0451-208 71 0451-189 01

SÅGVERK

ronnies_maleri@hotmail.com

TANDLÄKARE

Monika 070 - 889 16 46

Social kontakt i vardagen

omsorg ledsagning Monika Nilsson

070 - 889 16 46 monikamedmanniska@outlook.com

Lönsboda

0479-41 20 00

Lösningar för tryckt och digital media

Älmhult

BOKA DITT MOBILA SÅGVERK

0476-133 88

Sågare Bengt Jansson 0705-64 01 46 janssonbengtbroby@gmail.com

www.espressoreklam.se

TANDLÄKARE

www.tandvardshuset.net VVS

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Vi skapar glada leenden Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Knislinge / Glimåkra

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

www.tandlakarnabjornsson.se

044-600 89

VVS

Din VVS-firma i norra Skåne

Din rörmokare i Osby och Älmhults kommuner

Från inspiration Till installation

ALLT INOM VVS

Specialister på

• värmepump • vattenfilter

• rörarbete • smidesarbete

0479-200 80

jan@cederqvist-soner.se Norreg. 2, Lönsboda

Södra Portgatan 44, Osby

Öppet butik: Mån–tor 12.30-16.30 Tegvägen 5, Osby. 0479 - 146 04 Älmhult: 0479 - 146 04

Henrik Ekberg • 070 751 29 99 Kim Andreasson • 073 846 37 16

VVS

I Broby AB

Installation, Service & reparation

VILL DU SYNAS HÄR?

KONTAKTA OSS PÅ 0479 160 07

072-310 10 83 www.vvs-kylservice.se

38

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Ring Bosse!

- Sugen på en ny hemsida?

- Få en webshop till hemsidan?

- Vill du uppdatera din gamla hemsida?

- Har du problem med hemsidan?

- Kanske skapa mer trafik till din hemsida? Oavsett vilka frågor du har - så har Bosse svaren och han bjuder på dem. Espresso reklambyrå är specialister inom flera områden. Ett av dem är hemsidor och allt som är kopplat dit. Nyhetsbrev, sociala medier, handel mm. Så har du frågor, önskemål eller ambitioner - Ring Bosse!

073 - 500 48 44 espresso reklambyrå 0479-161 01 hantverksgatan 5, 283 41 osby www.espressoreklam.se info@espressoreklam.se

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

39


Foto: @marcusgyllander Foto: @hessleholm

Foto: @malinbelinda

Foto: @agneselisabeth Foto: @vilma.aronsson

Foto: @pinnford

Foto: @kungfanny Foto: @revk

Foto: Jan Erik Rosenqvist

Foto: @annauwestberg

Hur ser ditt Hässleholm ut?

Mitt Hässleholm är också ditt. Det kan vara Röke, Tykarp, Stoby, Mannarp, Nävlinge, Hästveda, Vinslöv såväl som jobbet, företaget, skogen, föreningen, festivalen, staden - eller helt enkelt bara hemma. Vad är ditt #mitthässleholm?

Profile for Espresso reklambyrå

Mitt Hässleholm nr 2, 2020  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #mitthassleholm

Mitt Hässleholm nr 2, 2020  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #mitthassleholm