__MAIN_TEXT__

Page 1

GÖINGE NÄRINGSLIV Magasin | För ett framgångsrikt näringsliv | nr 1 2019

GÖINGE UTBILDNINGSCENTER

En modern och flexibel utbildningsanordnare LYFT FÖR QUEENIA

Arbetet inför en nysatsning har börjat GLIMÅKRA

Vävningens mekka Ges ut av Göinge Näringsliv


NYTT ÅR OCH NYA UTMANINGAR Nu har vi lämnat ett händelserikt 2018 bakom oss och är redan en bit på väg in på det nya året 2019. Ett år går otroligt snabbt vilket troligen beror på oss själva med allt som ska gå i snabbare takt, digitalisering och teknikens framfart. Vilka utmaningar vi kommer att stå inför under detta året är väl kanske för tidigt att säga än, förutom det som sker på regeringsnivå kanske? Dock har vi en utmaning som vi brottats med de senaste åren och som även är högaktuell fortfarande - Kompetensförsörjningen. Ett vitt begrepp men så viktig för att tillväxten inte ska hämmas. Det handlar om att ha rätt kompetens både idag och i morgon för att företagen ska nå sina mål. Det finns tyvärr inget Quick Fix inom ämnet. Det måste börjas tidigt, redan i grundskolan för att få rätt kompetens i framtiden och kunna matcha arbetsgivarnas behov vid rekrytering. Men också bygga på med kompetens på redan anställd personal. Kompetensutveckling är det som många medarbetare anser vara den viktigaste förmånen du har som anställd. Det gynnar alla, inte bara individen utan även företagens behov idag och i framtiden. Vad händer i Göinge Näringsliv då? Förra året ser jag som ett blomstrande år med trevliga aktiviteter, nya kontakter och fler medlemmar. Framförallt samarbeten med några av våra medlemsföretag och samverkan med Östra Göinge kommun. Plus då att nätverket Queenia återuppstod. Även om det är i mindre skala så går det framåt. Se separat artikel om Queenia. Det som sker närmast är årsmötet som beräknas ske i vecka nio. Efter det blir det planering för 2019 års aktiviteter och under våren ska ju Årets Företagare och Årets Queenia 2018 utses. Alltid lika spännande. Vinnarna koras sedan på Göinge Afton i maj. Göinge Näringsliv är en plattform med ett nätverk inom olika branscher där vi kan bygga framtida affärsrelationer och dela erfarenheter. Det är ju ett sätt att kompetensutveckla sig. Kan vi sedan förena nytta med nöje är det ytterligare ett plus. Vi vill gärna ha medlemmarnas åsikter och tips på aktiviteter som ni anser vara viktiga för er. Det är vi tillsammans som ska skapa något bra - helt enkelt ett teamwork. Göra Göinge Näringsliv till en stark och självklar förening för företagarna i Göingebygden Vi kan nu även stoltsera med en ny och modern webbsida: www.goingenaringsliv.se Tack till alla er som bidragit till att vi kan leverera detta Magasin! Camilla Larsson Ordförande Göinge Näringsliv.

2

Göinge Näringsliv Telefon: 0730-566 751 E-post: info@goingenaringsliv.se Hemsida: www.goingenaringsliv.se

GÖINGE NÄRINGSLIV magasin Ansvarig utgivare: Camilla Larsson Projektledare: Johnny Billinger Produktion: espresso reklambyrå Tryck: Ektab Omslagsbild: Roger Persson

producerad av espresso reklambyrå


INNEHÅLL

s.4

s.6 s.7

s.8 s.9

s.10

s.12-13 s.14

s.15

s.18

producerad av espresso reklambyrå

LYFT FÖR QUEENIA Arbetet inför en nysatsning har inletts ÖSTRA GÖINGE KOMMUN - UTVECKLING OCH TILLVÄXT REKRYTERING Möt arbetsmarknadsenheten i Östra Göinge Kommun. GUC - En modern och flexibel utbildningsanordnare FRYSHUSET SKAPAR MÖJLIGHETER För dig som vill förändra världen SPARBANKEN SKÅNE Huvudsponsor för 10-mila GLIMÅKRA - VÄVNINGENS MEKKA RICHARD ÄR INNE PÅ SITT 28 ÅR Såg & motor server allt de säljer PETRA LINDBLOM JOBBAR MED GESTALTTERAPI Stärker både enskilda och i grupp SKÖNHET FRÅN INSIDAN - och på utsidan

3


en av medlemmarna väljer det man känner passar en bäst. Syftet är i grunden att bygga relationer och skapa ett nätverk och erfarenhetsutbyte. Det kan ske på många olika sätt. – Ja det gäller att fånga upp de frågor och det intresse som finns bland medlemmarna, förklarar Camilla. Det kan vara allt från att medverka på träffar, bredda sitt kontaktnät, skapa nya affärer och att medverka på evenemang. Men vi kan också hitta fler fördelar som att medverka på mässor eller utveckla våra digitala kanaler.

UPPSVING FÖR QUEENIA Under hösten genomfördes möten i syfte att skapa förutsättningar till en nysatsning av nätverket Queenia. Inbjudna var både medlemmar i Göinge Näringsliv och personer som på olika sätt visat intresse. Syftet var att skapa ett underlag för att komma vidare. – Ja vi ville veta vad som gjorts bra tidigare och vad vi nu kan utveckla vidare, förklarar Camilla Larsson ordförande i Göinge Näringsliv. POSITIV RESPONS De senaste åren har Queenia legat på sparlåga efter den tidigare osäkerheten kring Göinge Näringsliv. – Den återkoppling vi fått tyder på tidsbrist men också att nätverket inte alltid drivit relevanta frågor. Så utmaningen blir nu att fokusera på rätt frågor som har betydelse för att

4

kunna stärka kvinnor i sin yrkes- och företagarroll, förklarar Camilla. Responsen efter mötet har varit positiv. Fler medlemmar har anslutits så känslan är att det finns intresse för en nystart.

FAKTA QUEENIA Queenia startades 2007 av Sylvia Persson tidigare ordförande för Göinge Näringsliv, samt Camilla Dahlström. Ursprunget var en förfrågan från Region Skåne angående resurser till att skapa ett projekt för att stärka kvinnors roll i sitt företagande. Detta projektet föll väl ut och intresset blev stort och döptes till Queenia. Totalt var det som mest 220 medlemmar från Östra Göinge, Bromölla samt Osby kommun.

RÄTT FOKUS Första beslutet var att personer inom Göinge Näringslivs styrelse skulle återuppta driften av Queenia. Styrelsen utsåg Lena Karlsson och Sylvia Devnell som ansvariga. Tillsammans med Camilla Larsson har man ny lagt en ny kurs för nätverket som man hoppas ska generera både nya medlemmar och de resultat som är tänkt för ett givande nätverk. – Intresset verkar vara stort, menar både Sylvia och Lena, men under förutsättning att det blir fokus på rätt saker. Följande träffar har inneburit en lista med ämnen som ska bilda stommen i nätverket. BYGGA RELATIONER Alla frågor är inte intressanta för alla. Var och

producerad av espresso reklambyrå


GLASGOW

STANDARD

kjellsa.se

BILDNINGAR UT Alla priser är inkl. moms och startkit! Lash Lift 3 900 kr Trådning- bryn, färg & form 3 500 kr Singelfransar 12 000 kr Volymfransar 8 500 kr

Kombinerad (singel & volym) 17 900 kr 3D Bryn 20 000 kr Powder Brows 23 000 kr Härdplastutbildning 1 500 kr

CANYON

EDITION

SVERIGES STÖRSTA SORTIMENT AV DYNOR TILL DINA TRÄDGÅRDSMÖBLER

Se m er på: www. fr ita b. se

Läs mer om våra utbildningar på wWw.cosmeticperfection.se Osby 31 283 ,3 Klockaregatan 724985 0709 :Tel

Muggar till jobbet! Under februari har vi kampanj på muggar med logotyp. I priset ingår 12 muggar, tryck och frakt. Du kan beställa via vår webshop eller kontakta oss direkt om du har frågor eller andra önskemål. Välj mellan lattemugg eller traditionell mugg.

12 muggar med logotyp

913 :-

(exkl. moms)*

Boka själv: www.espressotryck.se För assistans: bokning@espressotryck.se eller telefon 0479-16101 * Inga andra kostnader tillkommer

producerad av espresso reklambyrå

espressotryck.se 5


MÖJLIGHETER FÖR UTVECKLING OCH TILLVÄXT Vi vill ständigt skapa nya mötesplatser och utveckla de befintliga. Platser där våra företagare kan mötas, utbyta erfarenheter och skapa affärer för tillväxt. Våra tillväxtträffar och forum berättar vi om på kommunens hemsida, i nyhetsbrev samt i kommunens sociala kanaler: Facebook och LinkedIn.

TIPS OM FINANSIELLA STÖD

Vi som arbetar med näringslivsfrågor i kommunen omvärldsbevakar och tipsar här om vilka möjligheter det finns att ansöka om finansiellt stöd för olika utvecklingssatsningar.

Ekonomiskt stöd för skånska företag som vill satsa utomlands - STÖD UPP TILL 250 000 kr

Affärsutvecklingscheckar till små företag inom naturturism - STÖD UPP TILL 50 000 kr

Det är nu möjligt för skånska småföretag att söka stöd, så kallade checkar, för internationalisering. Upp till 250 000 kronor kan ett företag få för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige.

Som skånskt småföretag inom naturturism kan du söka mikrostöd för att utveckla ditt företag. Du kan få upp till 50 000 kronor för att utveckla din verksamhet för en internationell marknad. Stödet riktar sig till dig som driver ett mindre naturturismföretag och som vill attrahera och sälja till nya internationella kunder. Målet för insatsen är att fler företag som arbetar med hållbara naturupplevelser ska utvecklas och bli internationellt konkurrenskraftiga.

Checkarna är ett stöd till små företag som vill förbereda för en internationalisering för att nå en ny marknad, eller som redan säljer utomlands och vill bredda marknaden ytterligare. Checken ska användas till att köpa in extern kompetens och/eller projektanställa för att förbereda en internationalisering.

Digitaliseringscheckar - STÖD UPP TILL 250 000 kr Som företagare i Skåne kan du söka stöd, så kallade checkar, för digitalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på digitalisering av verksamheten. Det kan handla om allt från att ta fram en digital strategi kopplad till affärsplanen till att identifiera nya affärsmodeller och effektivisera digitala processer och system. Kompetensen ska vara ny för företaget och projektet ska vara nivåhöjande, det vill säga gälla utveckling utöver den vanliga verksamheten. Ansökningsperioden för 2019 börjar i slutet av februari.

MER INFORMATION OCH KONTAKT Vill du veta mer om de olika stöden och hur du som vill ansöka ska gå till väga, hjälper vi gärna till! Kontakta Fredrik Persson, Näringslivschef, på 070-953 64 10 eller fredrik.persson@ostragoinge.se.

6

producerad av espresso reklambyrå


ARBETSMARKNADSENHETEN I ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

Behöver du hjälp att rekrytera? Vill du stödja någon ut i arbetslivet? Brinner du för att ge människor chansen att växa? Har du tankar kring hållbarhet och kompensförsörjning? Om du svarar ja på någon av dessa frågor är det troligt att du har intresse av att samarbeta med oss.

A

rbetsmarknadsenheten består av 10 personer som jobbar med att stötta människor i resan från arbetssökande in i arbetslivet. Under 2018 fick över 100 personer boende i Östra Göinge kommun en anställning med hjälp av våra insatser. Sedan juni 2018 har vi hjälpt företag i näringslivet att hitta ca 35 personer som de valt att rekrytera och intresset ökar konstant. Exempel på branscher där vi med framgång hjälpt till är: lantbruk, skola, äldrevård, industri, bygg, lokalvård och restaurang. Genom att träffa och kartlägga våra kandidater försöker vi hitta en individuell plan som syftar till att hitta den närmaste vägen till anställning. Vi möter människor med många olika kompetenser. Kandidaterna saknar ofta kontakter och kunskaper kring arbetsmarknaden, vilket gör det svårt att själv ha framgång i sitt arbetssökande. Arbetsmarknadsavdelningens

producerad av espresso reklambyrå

arbetssätt

bygger på fyra delar: kartläggning, utbildning, praktik och arbetsmarknadsanställning. Efterhand som våra kandidater utvecklas och får mer kompetenser samverkar vi med ett stort antal företag för att nå en anställning ute i näringslivet. Vi har god kännedom om våra kandidater och många företag har upptäckt att vi är en bra rekryteringskanal. När vi hittar talanger erbjuder vi dessa till företag som är i behov av att anställa och hjälper i samverkan med Arbetsförmedlingen till att hitta bra lösningar med exempelvis olika anställningsstöd och ibland även kortare utbildningsinsatser.

Åsa Linné Chef arbetsmarknadsenheten asa.linne@ostragoinge.se 044-7756012 Jens Skarp Arbetsmarknadskonsulent näringsliv jens.skarp@ostragoinge.se 044-7756731

En vanlig modell vi använder är att börja med en praktikperiod för att sedan gå över till en stödanställning. Detta gör att företaget har hjälp under hela resan för att hitta och utbilda sin nästa medarbetare.

ten finns med hela vägen som ett stöd och gör det enkelt att rekrytera. Vi finns alltid tillhands även efter avslutad rekrytering, bara ett samtal bort.

Vårt erbjudande är att helt utan kostnad hjälpa er att hitta personer som kan bli en tillgång på ert företag. Arbetsmarknadsenhe-

Låter det intressant? Kontakta oss så kommer vi gärna ut till er och diskuterar förutsättningslöst vilka möjligheter som finns. 7


GUC - GÖINGE UTBILDNINGSCENTER

EN MODERN OCH FLEXIBEL UTBILDNINGSANORDNARE Göinge utbildningscenter (tidigare Stenforsaskolan) är en av kommunens största arbetsplatser med runt 700 elever och 70 personal. IDAG BYGGER GÖINGE UTBILDNINGSCENTER SIN VERKSAMHET PÅ FÖLJANDE UTBILDNINGSFORMER: SFI (Svenska För Invandrare) som är beläget i Hanaskog där vi utbildar närmare 300 studerande i svenska språket, ger grundläggande datorkompetens samt introducerar näringslivet och skapar förutsättningar till fortsatta studier och arbete. På Grundläggande Vuxenutbildning (GrundVux) i nya lokaler på Stengatan i Sibbhult har vi kurser i svenska, svenska som andraspråk, matematik och samhällskunskap på grundläggande nivå och ger basen som behövs för vidare studier på olika yrkesprogram eller teoretiska gymnasiestudier. I samma lokaler har vi även Gymnasial Vuxenutbildning (GyVux) där man kan läsa in teoretiska gymnasiekurser för att nå behörighet till högskolestudier eller komplettera sitt gymnasiebetyg med ett eller flera ämnen. Studier erbjuds på såväl dagtid som kvällstid samt med ett flexibelt upplägg och med moderna IT-hjälpmedel. På Källgatan i Sibbhult finns huvudbyggnaden och verkstaden kvar och här erbjuds utbildning för ungdomar på Introduktionsprogrammen (IM), LärVux (Särskilda utbildning för Vuxna) samt Yrkesutbildning för Vuxna (YrkesVux).

NY UTBILDNING TILL HÖSTEN! Skärande bearbetning/ CNC inom metall!

VÅRA AKTUELLA YRKESUTBILDNINGAR ÄR

Vård-och omsorgsutbildningen är skolans största yrkesutbildning med över 70 elever. Efter avklarad utbildning kan man titulera sig Undersköterska, Sveriges viktigaste jobb. Utbildningen kan påbörjas redan från SFI-nivå och varar från tre till sex terminer och inför sista terminen kan man välja en programfördjupning där man fokuserar både sin praktik och teori på vald fördjupning exempelvis akutsjukvård, psykiatri, funktionsnedsättning eller äldrevård.

Plåt- och svetsutbildningen där eleverna lär sig att hantera och bearbeta plåt, de fyra svetsmetoderna och ritningsläsning, både på papper och digital 3d-ritning. Vi har sedan hösten 2018 även startat en förberedande utbildning Industri Bas i kombination med språkstudier för att göra utbildningen tillgänglig för fler.

Stenutbildningen där eleverna lär sig allt från att bryta sten till att leverera den färdigbearbetad till kund. På skolan finns en välutrustad stenverkstad samt att delar av utbildningen även förläggs på en arbetsplats. Även på stenutbildningen har vi skapat förutsättningar för att kombinera yrkesstudierna med SFI eller andra språkstudier.

Trädgårdsutbildningen där eleverna lär sig att hantera och sköta om växter i utemiljö, köra röj- och motorsåg, stensättning, planering och utformning av utemiljöer samt beskärning. Tillsammans med kommunens Arbetsmarknadsenhet har vi skapat en basutbildning baserad på Skolverkets Yrkespaket ”Skötsel av utemiljöer”.

eller r på industri-, stenVisst du att… eleve till truck t he jlig mö en har även trädgårdsutbildning ar! och traversutbildning

Foto: Jimmy Ek och Roger Persson. Göinge Utbildningscenter • Källgatan 12 • 289 72 Sibbhult • Växel: 044 – 775 64 00 • guc@ostragoinge.se • www.guc.nu 8

producerad av espresso reklambyrå


VILL DU OCKSÅ FÖRÄNDRA VÄRLDEN?

Stiftelsen Fryshuset är en internationell organisation som arbetar med att göra det möjligt för unga att genom sina passioner förändra världen. Vi lyssnar på, arbetar och bygger relationer med unga och skapar tillsammans med dem mötesplatser där unga syns, hörs och räknas. På Fryshuset har unga möjligheter att utöva sina passioner, skapa och delta i ungdomsdrivna aktiviteter, utbildningar och arbete. Alla delarna är betydelsefulla för att kunna växa. Vi arbetar för att samhället ska ta ungas åsikter och idéer på allvar eftersom vi är övertygade om att det bidrar till ett kreativt och lösningsinriktat samhällsklimat som vågar tänka nytt och hitta nya lösningar.

producerad av espresso reklambyrå

UNGDOMSARBETSLÖSHET Fryshuset arbetar mot att Östra Göinge senast 2022 ska ha Sveriges lägsta ungdomsarbetslöshet. Ett arbete som bl.a. kräver ett gott samarbete med näringslivet, Östra Göinge kommun, AME och Göinge Utbildningscenter m.fl. Utöver att ge ungdomarna stöd, vägledning och praktisk hjälp med att hitta jobb eller utbildning, kan vi även hjälpa ungdomarna med kortare utbildningar som

exempelvis truckkort, om detta leder till anställning.

”Alla människor i rätt sammanhang, med rätt stimulans och rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.” Fryshuset ska vara en självklar samarbetspartner för de arbetsgivare som vill investera i ett ekonomisk hållbart Östra Göinge, där ungdomarna inkluderas i samhället och arbetsmarknaden och bidrar till en positiv utveckling av vår kommun. Sören Davidsen Verksamhetsansvarig Arbete & Entreprenörskap Östra Göinge Phone +46 760 01 07 07 FRYSHUSET Västra Järnvägsgatan 5| 289 92 Broby Växel 08 691 76 00 | fryshuset.se Vi gör det möjligt för unga att genom sina passioner förändra världen!

9


............. Annonsreportage......................................................................................................... och bidrar är skolan. – Det kan gälla finansiering av aktiviteter utanför ordinarie verksamhet som innebär något positivt och utvecklande för eleverna. Vi träffar varje år elever på högstadie- och gymnasieskolor och föreläser om privatekonomi. I tonåren börjar många ta ansvar för sina egna pengar och med detta projekt vill vi ge en inblick i hur roligt och viktigt det är att hålla koll på inkomster och utgifter. SAMARBETAT LÄNGE FK Göingarna tog tidigt kontakt med Sparbanken för möjligheten att medverka som huvudsponsor. I samband med detta sökte FK Göingarna även bidrag via Sparbanksstiftelsen. – Vi har samarbetat med dem i många år, berättar Joanna. Orientering är en sport som skapar stort intresse när det drar ihop sig till anrika tävlingar som exempelvis 10mila. FK Göingarna har visat tidigare att de är duktiga på att både bedriva verksamhet och att ta stort ansvar som arrangörer.

Huvudsponsor för

10-MILA

Sparbanken Skåne i Broby samarbetar gärna med ideella föreningar och andra aktörer som ger banken nya affärsmöjligheter och nya kunder. – Ja det är en av grunderna i Sparbanksidén, att ge tillbaka och utveckla samhället som vi verkar i, berättar kontorschefen Joanna Lövquist. Det är så vi investerar i framtiden.

A

ktuellt just nu är att tillsammans med FK Göingarna och Östra Göinge kommun bidra till de resurser som krävs för att göra 10-mila i april, till ett evenemang som får bästa möjliga uppmärksamhet. BARN OCH UNGDOMAR Sparbanken är involverad i många olika projekt. Framför allt när det gäller barn och ungdomar. – När du väljer Sparbanken Skåne är du med och stödjer föreningsliv, kultur och sam10

hällsutvecklingen runt om i Skåne, förklarar Joanna. De senaste åren har vi tillsammans med våra ägarstiftelser gett tillbaka mer än 150 miljoner kronor i stipendier, sponsring och olika projektbidrag. Speciellt varmt om hjärtat håller vi aktiviteter för barn och ungdomar, och satsningar kopplade till lärande och idrott. Helgeåfestivalen är ett sådant lokalt exempel. Men vi fanns också med vid de stora scouteventen på Rinkabyfältet. POSITIVA PROJEKT Ett annat område där Sparbanken är med

TA CHANSEN Som huvudsponsor kommer Sparbanken att synas i kommunikationen runt arrangemanget. Banken hjälper även till med banktjänster och att marknadsföra arrangemanget. – Det kanske viktigaste av allt är att vi tar ett ”Huvudsponsorskap” i Ungdomskavlen som vi kommer att inviga, berättar Joanna. Detta ligger ju oss väldigt varmt om hjärtat, då barn och ungdomar är i fokus. Östra Göinge kommer att få stor medial uppmärksamhet. Företagare och föreningsliv har en fantastisk möjlighet att bidra och på så sätt öka intresset. – Ta chansen att göra något kring och under arrangemanget, är du företagare kolla om ditt företag kan bistå. Som privatperson se till att vara där, bjud in släkt och vänner och ta med dem ut i skogen, avslutar Joanna.

DETTA ÄR JOANNA Namn: Joanna Lövquist Ålder: 38 år den 27 april (tävlingsdag) Bor: Skepparslöv Familj: Gift med Christopher. Barnen Moa 15 och Agnes 13 Intresse: Älskar att pyssla och skapa Gör på banken: Kontorschef Orienterar: Nej Motionerar: Ja, Powerfit på Swetec i Öllsjö

producerad av espresso reklambyrå


Nordöstra Skånes arena för gemensam kompetensutveckling Aktuella utbildningar & seminarier på KompetensArena NordOst AB:

Skräddarsydda lösningar för ditt företags affärer Välkommen till Sparbanken Skåne – din regionala företagsbank.

• GDPR - seminarium 31/1 kl 08.30-12.00. • Kontorets Administratör & Koordinator, två dagar 6 & 14/2. • Chefsutbildning i stress och stresshantering 5/3 (heldag) & 19/3 (halvdag). • Projektutbildning två + en heldag, 6 & 7 mars och 3 april. • Excelutbildning, medel. Två heldagar 28/2 & 6/3. För utbildningsbeskrivningar av ovanstående se: www.kompetensarenan.se/educations.php eller kontakta Peter Carlsson KompetensArena NordOst AB. Mail: peter@kompetensarenan.se. Mobil: 0733 50 27 86.

Läs mer på sparbankenskane.se/foretag

Glöm inte att medlemmar i Göinge Näringsliv samt Queenia har 15% rabatt t.o.m. april 2019 på utbildningar och övriga kompetensutvecklingsaktiviteter!

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

www.savvs.se

VVS-företag

Fabriksgatan 5, 289 50 Hanaskog Tel. 044-614 11 • Mobiltel. 0735-188 188 • www.savvs.se

producerad av espresso reklambyrå

11


............. Annonsreportage.........................................................................................................

Text: Lillemor Johansson Foto: Tommy Svensson

Glimåkra -

VÄVNINGENS M Det här uttrycket myntades på slutet av 1970-talet då vi i Sverige hade en veritabel vävboom i ”gröna vågens” anda. Med världens största vävstolsfabrik i Glimåkra kom mycket att kretsa kring denna framgångsrika industri som levererade vävstolar till enskilda vävare, skolor och högre utbildningar, men också till olika kultur- och biståndsprojekt både här hemma och i avlägsna länder som USA, Japan och Laos.

Snart var det andra trender som lockade och hantverksintresset och därmed vävning sinade. På Vävstolsfabriken räddade man sig med annan produktion och mot slutet av 1900-talet såldes vävstolstillverkningen till Dalarna

Bonnierkoncernen, som sedan 1975 stod som ägare, ville utveckla verksamheten och sökte en vävlärare för att starta en internationell vävskola i fabrikens förnämliga lokaler. Det var så Lillemor och Uno Johansson kom till Glimåkra. Vävkurserna blev en succé och pågick under många år. Vävstolsfabriken deltog i stora mässor utomlands främst i USA där ”Glimåkra” var giganten med sin stora mattvävstol och vävstolar för specialtekniker som damast och bildvävning. I USA fanns ett antal facktidskrifter på vävningens område. Det blev inspirationen för Lillemor att 1982 starta Förlags AB Vävhästen och ge ut tidskriften Vävmagasinet. En tidning som översattes till flera språk och hade prenumeranter i 36 12

länder. Tanken på mässor och konferenser föddes och Vävdagarna i Glimåkra kom till som ett samarbete mellan Vävstolsfabriken och Vävmagasinet. Uno hade då övertagit posten som försäljningschef på fabriken efter Lennart Persson som grundade denna institution i början av 1950-talet. Vävdagarna blev en dundersuccé och ett årligen återkommande evenemang. Från ett närmast internt Glimåkraarrangemang utvecklades det snart mot att välkomna hela vävbranschen att ställa ut och marknadsföra redskap, garner och vävlitteratur. En viktig del i det hela var att låta textilkonstnärer och handvävare visa sina alster i fina icke kommersiella utställningar.

VÄVmässa, den första i Halmstad 1986. Succé igen och året därpå grundades Svenska Vävrådet, för att bevara, bevaka och utveckla

Redan innan detta var ett faktum kände vi att detta ”vävningens Mekka” var allt för bra att bara ge upp. Med ett Vävstols-

handvävningen. Allt sprunget från entusiasterna i Glimåkra.

På riksplan startades en större

Åren gick, tiderna förändrades.

Museeum i Glimåkra kunde vi både dokumentera en fantastisk period i byn, visa textila utställningar och arrangera avance-

producerad av espresso reklambyrå


MEKKA rade vävkurser. Och fortsätta med Vävdagarna i oktober. Den ideella föreningen Svenska VävstolsMuseet bildades 1995. Här har vi en livlig verksamhet med mängder med kurser, i huvudsak vävning, men även andra textila tekniker som spinning, färgning, broderi och återbruksslöjd. Under vinterhalvåret vänder sig kurserna till boende i närområdet, just nu en Nybörjarkurs för vuxna och en Slöjdklubb med 10 barn som träffas en eftermiddag i veckan. Den verksamheten fyller hela huset och de tillfälliga utställningarna får vänta till påsk. De varierar sedan över sommaren och pågår fram t.o.m. Vävdagarna i oktober. Sommarens avancerade intensivkurser i olika vävtekniker, med de främsta kursledare vi kan få från både Sverige och Danmark, lockar deltagare från hela vårt land, men även Danmark, Norge, Island, USA och Japan. Förra sommaren deltog drygt 100 intresserade vävare vilket innebar 210 loginätter i byn.

producerad av espresso reklambyrå

VävstolsMuseets kurser rankades nyligen i en facktidskrift bland de fyra främsta i Sverige. Visionen har genom åren varit ett mera etablerat hantverkscentrum med vävning i fokus som Skåne saknar. 2018 tilldelades Lillemor Johansson den prestigefyllda utmärkelsen Guldskytteln för sin insats för att sprida intresset för vävningen. Men med de begränsade ekonomiska resurser en ideell förening har är det fortfarande långt till målet. Ett fint tillskott var en rejäl donation för drygt tio år sedan.

I höstas genomfördes Vävdagarna för 34 gången. Trots att mycket har hänt med samhället sedan första gången, samlades här bortåt 2 500 vävintresserade. Det är en fröjd att se hur gamla vävvänner möts och tar en go´fika på VävstolsMuset medan man inspireras av utbudet av både textila utställningar, skickliga vävare i vävstolarna och de kommersiella utställarna runt om i samhället.

VAD FÅR JAG OM JAG ÄR MEDLEM I GÖINGE NÄRINGSLIV? Att driva företag är som att lägga pussel. Många bitar ska läggas på rätt plats och samverka till ett färdigt resultat. Göinge Näringsliv hjälper dig att få några av bitarna på plats. I vårt nätverk delar vi kunskap och erfarenheter med varandra. Vi knyter nya kontakter som genererar fler kundrelationer och fler affärer. MARKNADSFÖRING • Många företagare är mycket duktiga inom sitt verksamhetsområde. Samtidigt tycker många att det är svårt med marknadsföringsbiten. Hur gör jag? Vad ska jag tänka på och hur? Hur använder jag mig av sociala medier och en förening som Göinge Näringsliv? Hos oss träffar du många som varit i din situation, som hittat bra lösningar som de kan dela med sig av. KOMPETENSUTVECKLING • All nyförvärvad kunskap och kompentens behöver inte hämtas in från kurser och utbildningar. Genom vårt nätverk delar vi med oss av kunskaper och erfarenheter från verkliga livet. MENTORSKAP • Som företagare är det viktigt att kunna utvecklas vidare. Har du fastnat i ditt tänk och saknar motivation? I Göinge Närinsliv finns många duktiga entrepenörer som kan dela med sig av sin erfarenhet och resa som företagare. INTRESSERAD? Ring oss på: 0730-566 751 eller gå in på vår www.goingenaringsliv.se och anmäl dig, så berättar vi mer!

13


............. Annonsreportage.........................................................................................................

Adam Ekenstierna, praktikant, Simon och Richard

SERVAR ALLT VI SÄLJER Richard Persson började jobba med motorredskap redan som 15-åring. Då var det som praktikant på Lokalföreningen i Broby. Ett par år därefter startades Såg och motor av Lars Tobiasson. Tjugo år senare, 1991 tog Richard över som ägare. En verksamhet han nu drivit i 28 år. Under alla år har det varit fokus på trädgårdsoch skogsverktyg. Något han numera också kompletterar med cyklar. Richard har alltid haft 2–3 anställda. Nu arbetar han tillsammans med sin son Simon och Elias Holmquist-Laurila.

har ökat rejält efter införandet av skattereduktionen 2018, då du fick tillbaka 25% av priset. Förresten så har vi bytt namn till QC Trädgårdsexperten som är en riksteckande kedja. Men för de flesta kommer vi nog alltid att vara Såg & motor.

ROBOTGRÄSKLIPPARE OCH CYKLAR Huvudverksamheten för Såg & motor var från början motor- och skogstillbehör. – Ja men med åren har vi mer och mer gått över till trädgårdsmaskiner, berättar Richard. Nu dominerar robotgräsklippare, trädgårdsmaskiner och cyklar. Intresset för el-cyklar

VÄRNA OM LOKAL HANDEL QC Trädgårdsexperten är en verkstad som servar allt de säljer. – Ja det är väl ett starkt argument för att handla lokalt, menar Richard. Många lokala företagare erbjuder denna trygghet. Kan vara bra att ha med i tanken när man ska inves-

14

tera och jämföra priser. Jag vill gärna passa på och uppmuntra alla att använda lokala företagare så länge de finns kvar. Så att vi tillsammans kan hålla bygden levande.

Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 www.sagomotor.com

producerad av espresso reklambyrå


DAGS FÖR WEBSHOP?

E-handeln växer så det knakar! Starta en webshop för att nå nya kunder och öka din försäljning. Vi hjälper dig hela vägen att komma igång med betallösningar och alla funktionaliteter. Behöver ni ny hemsida fixar vi det också. Södra Portgatan 28 OSBY www.kalbynet.se

Vi gör ert drömkök! • Allt tillverkas direkt efter Era önskemål. • Från planering, till montering – vi finns där för Er!

Välkomna till oss! @snickaregardendesign

ÖPPET: Må-Fr 9.00-12.00, 13.00-17.30 Lö 10.00-13.00

Tel: 044 - 42 425 • Fabriksgatan 15, Glimåkra • www.snickaregarden.se

SEHIT!

Vi har allt som behövs för att bygga ett hus och mycket av det man behöver för att bo i det. Hos oss får du kvalitativt byggmaterial och härlig service till bra priser. Som kund kan du vara säker på att mötas av proffsiga

och engagerade medarbetare och ett brett sortiment bestående av allt du kan önska.

Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00 Pappersbruksvägen 10 B, 289 41 Broby • Tel. 044 - 468 00 • www.bolistbroby.se producerad av espresso reklambyrå

15


............. Annonsreportage.........................................................................................................

” Genom mitt arbete med terapi önskar jag att hjälpa människor hitta mer kraft och livsglädje i sina liv.”

STÄRKER BÅDE ENSKILDA OCH I GRUPP Petra Lindblom bor i Immeln sen två år. Det var den skiftande rika naturen, den friska luften och tystnaden som var dragningskraften. Här fanns rådjuren, fåglarna och kattugglan som hoar om kvällarna, sjön med alla sina klippöar där man kan paddla och bada. Petra är en professionell skådespelerska och teaterpedagog, men har sedan vidareutbildat sig till gestaltterapeut som hon kombinerat med studier på SLU i Alnarp ”Trädgård i vården”. – Här ifrån Immeln driver jag mitt nystartade Studio Ljungkulla som arbetar med terapi, personlig utveckling, coaching och till dels också en konstnärlig verksamhet/ teater.

Petra Lindblom

KOMPETENS OCH LEDARSKAP I gestaltterapin arbetar man grundläggande med det som står i vägen för att vara närvarande i nuet. Det kan finnas ”oavslutade inre konflikter” som man bär med sig och som står i vägen i nya relationer. Terapin är ett sätt att öka sin självkännedom och bli medveten om andras och egna förväntningar samt om sina gränser. En process som ofta är starkt berörande. – Min specialkompetens är livskriser, trauman, och hur kreativitet och eget skapande kan vara en stärkande kraft i helande processen. I terapin skapar vi ett rum där klienten/klienterna kan ta plats och ge uttryck för känslor som kanske är svåra att uttrycka i vardagen. Något som kan hjälpa dig att hitta nya vägar med mera liv, glädje och handlingskraft i vardagen. Utöver personlig utveckling så håller jag ofta interna eller externa kurser. Just nu arbetar jag med företag vad gäller kompetensutveckling och ledarskap.

Studio Ljungkulla www.studioljungkulla.se studioljungkulla@gmail.com 0709-555379

16

producerad av espresso reklambyrå


VAD SÄGS OM LITE MULTIPELEXPANSION? För alla företag är det finansiella värdeskapandet helt avgörande för framgång. Då handlar det om tillväxt, marginaler, kassaflöde, finansieringar och multipelexpansion. Den sista handlar då om att öka värdet på företaget. Det är där vi kommer in. Vår specialitet är att hjälpa företag skapa tillväxt genom att öka värdet på varumärket. Det kan vi göra på många olika sätt. Här nedan följer några förslag. NY GRAFISK PROFIL Det räcker inte med att vara förträfflig. Det bör också synas och väcka exakt de känslor som motsvarar det ni vill säga. Eller varför inte lite mer? En grafisk profil sammanfattar ditt företag visuellt i logotyp, i färger, i uttrycksätt och typografi. Vi hjälper dig skapa positiva känslor kring ditt varumärke. Både externt och internt. NYTT KOMMUNIKATIONSKONCEPT Få företag ägnar tid till att lära sig vad alla andra företag erbjuder och står för. Det är något som vi själva måste ta tag i. Varför ska man välja just dig? Vad är det som gör att det du erbjuder är bättre än andras? Det kan sammanfattas i ett kommunikationskoncept. Detta kräver ett gediget tankearbete som

kan göra extremt stor skillnad. DIGITAL STRATEGI Ny hemsida med sociala medier som skapar intresse, trafik och affärer. Inget sker av sig själv. Ska man lyckas få till ett positivt flöde så krävs en digital strategi. Hemsidan är navet och ditt val av sociala kanaler integreras och samordnas. Det är inte så komplicerat, men du behöver kanske hjälp att komma igång? TRYCKSAKER Nej, tiden för trycksaker är inte förbi. Det som är nytt är att man bör kombinera fysiska kanaler med digitala. Kombinationen gör skillnad. Vi producerar kataloger, säljmaterial och intryck som t.ex. visitkort. Det har vi gjort i över 20 år och kan erbjuda både effektivitet och erfarenhet.

tet och interaktion är att ge nya och befintliga kunder ett relevant och intressant innehåll. Ett exempel på detta är kundtidningar. Vi producerar drygt 100 tidningar varje år till kommuner, företag, organisationer och föreningar. Vi erbjuder en helhet vad gäller projektledning, journalister, finansiering och distribution. Är du nyfiken på vad detta kan innebära för dig, så hör av dig. TRYCK Vi erbjuder Sveriges billigaste tryck med prisgaranti. Det gör vi genom ett samarbete med ett större tryckeri. Vi har dessutom en webshop för tryck, för dig som inte behöver hjälp med att producera trycksakerna. Surfa in på vår hemsida www.espressotryck.se. Espresso reklambyrå har ett ursprung som sträcker sig 30 år tillbaka i tiden. Idag är vi nio personer som är verksamma i Kristianstad, Östra Göinge, Osby, Hässleholm och Älmhult.

Så vill du ha lite multipelexpansion - hör av dig vetja!

TIDNINGAR Den absolut bästa formen av att skapa lojali-

espressotryck

espressomedia

espressoreklam

www.espressotryck.se

www.espressomedia.se

www.espressoreklam.se

producerad av espresso reklambyrå

0479-161 01 • hantverksgatan 5, 283 41 osby • info@espressoreklam.se

17


............. Annonsreportage......................................................................................................... Foto: Lina Elnertz @elnertzphotography

pinnar. Vi måste våga vilja vara vackra. Så med mitt företag i dag kan jag bidra till att kunder får hitta sin egen skönhet och välmående i balans. Och att få känna sig bra nog under resan. Hela livet är en utvecklande och föränderlig resa. GLÄDJEN SOM DRIVKRAFT Maries mål är att få människor att känna glädje och på så sätt motverka både stress och komplex. – Ett av redskapen kommer från mitt uttryck ”kul, lätt och rätt”. Det finns många frisk- och skönhetsideal i vårt samhälle idag att välja på. Det handlar om att hitta godbitarna ur det för att få alla att känna sig trygga, starka och vackra. Det ger glädje. Allt tillsammans en urinstinkt från alla tider och kulturer. MILJÖVÄNLIGA PRODUKTER Idag arbetar Marie med traditionell skönhetsvård såsom ansiktsbehandlingar, makeuprådgivning men även med inre välmående som akupressur, zonterapi och samtal för att lägga hälsopussel. De sistnämnda som Megine®-terapeut. Ett helhetskoncept inom naturmedicinsk holistisk syn och utvecklingslära, kombinerat med modern hälso- och friskvård såsom kostrådgivning, motion, stressreducering och mindfullness.

SKÖNHET FRÅN INSIDAN OCH PÅ UTSIDAN

Färg och form och naturens medicinska egenskaper i samklang med oss människor hänger ihop på många sätt. Detta var Marie Elnertz stora intresse redan som 17-åring där resan började med allt vad yttre skönhet innebar. Två hudterapeuter tog henne under sina vingar. – Jag har alltid bejakat glädjen i vad skönhet ger och älskar att vara kreativ och få pyssla och ge näring även till växter. Därför odlar jag mycket.

M

arie återkommer gärna till att tjäna och ge människor näring till något positivt i likhet med växter. Lyfta andra till att blomma både från insidan och på utsidan. TRÖTT PÅ PEKPINNAR Marie älskar skönhet och har vigt sitt liv till 18

att få folk att känna sig vackra. – När vi känner oss vackra så gör vi bättre ifrån oss. Vi behöver alla lyftas och fylla på med livslust. Känna att vi duger. Vilket då gäller både män och kvinnor. Det finns för många fördomar och pekpinnar som hämmar oss helt i onödan. Jag är trött på pek-

WEBSHOP Marie vill gärna inspirera fler till att se helheten. Eftersom hennes kunskaper och möjligheter är globala så är möjligheterna med internet ett sätt att dela inspiration. Vilket hon redan gör via sociala medier utöver individuella möten i den fysiska butiken. - Jag brinner även för ingrediensers effekter och miljövänliga produkter. Jag vill göra det enkelt för alla att välja produkter med ett innehåll som värnar om en globalt medveten hållbarhet. Det kombinerar jag med att, inom snar framtid, erbjuda även en webshop, förklarar Marie. ANTI-JANTE – Min vision är att vara ett redskap för andra att hitta skönheten i sig själv från både insidan och på utsidan. – Jag älskar att få mina kunder att stråla. Så där lagom anti-Jante fint. Den kraftfulla glimten i någons ögon är en oslagbar känsla, säger Marie och ler innan hon går tillbaka in till sin verksamhet Derma Holistica, som finns inhyrd hos Karin din Helhet i Broby. KONTAKT Du når Marie på 072-57 17 213 eller på: www.dermaholistica.se

producerad av espresso reklambyrå


Färe Montessoriskola

Särskola och grundskola i en kreativ gemenskap. Vi lär av varandra i en skola för lika värde. Välkommen till Sibbhult Vid intresse kontakta Färe Montessoriskola • 044-49145 • jocke.bengtsson@fare.se • Hemsida: fare.se

Färe Montessoriförskola Välkommen till Knislinge eller Broby

Vid intresse kontakta Kontakt: Färe Montessoriförskola • 073-3852184 • emma.jacobsson@fare.se • Hemsida: fare.se

Missa inte mässans tystaste upplevelse Vi ses i monter A25:21

GLIMAKRA

OF SWEDEN

producerad av espresso reklambyrå

19


ISO-CERTIFIERING -

EN VÄLSIGNELSE ELLER EN FÖRBANNELSE? Har ni också börjat använda ledningssystem och följa internationella standarder för att effektivisera ert arbete? De har blivit allt vanligare och många har säkert kommit i kontakt med någon ISO-standard eller någon av dess varianter. Det kan gälla certifiering mot Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö. Kraven ökar på att du som leverantör måste vara certifierad enligt en eller flera av dessa standarder för att överhuvudtaget få lämna ditt anbud. VI GÖR DET SVÅRA ENKELT Vi på Kvalitetsutveckling Syd AB har lång erfarenhet av certifieringar.​Vi gör hela eller delar av jobbet till en bråkdel av kostnaden jämfört med om du skulle göra detta på egen hand.​

• • • • •

Vi säkerställer att de blir tydliga för både dig och dina medarbetare. ​ Vi hjälper dig hela vägen från tanke till certifiering. ​ Vi tar fram all dokumentation som manual, instruktioner och checklistor. Vi hjälper dig genom hela processen och lämnar givetvis garanti på vårt arbete. Då vi vet vad vi håller på med gör vi allt till fasta priser.

VI ERBJUDER DIG

ANALYSER & INTERNREVISIONER

MÅL, KONKRETA HANDLINGSPLANER & MANUALER

GENOMFÖRANDE

UTBILDNING & TRÄNING

Kontakta oss Mats Knutsson • 0456-22580 www.quisyd.se


Vår affärsidé är att finnas lokalt! sparbankengöinge.se GLIMÅKRA

Din rörmokare i Osby och Älmhults kommuner

FARSTORP

RÖKE

VINSLÖV

Specialister på • värmepump • vattenfilter • rörarbete • smidesarbete

0479-200 80 | jan@cederqvist-soner.se | Norreg. 2, Lönsboda

En kvalitetssäkrad redovisningsbyrå Colbrands Redovisnings AB hjälper dig med allt inom ekonomi och personaladministration. Vi har lång och bred erfarenhet inom företagsservice för små och medelstora företag. Företaget har funnits sen 1991 och har sitt huvudkontor i Bromölla. För din trygghet är vi auktoriserade redovisningskonsulter, anslutna till SRF. Vi är också ISO-certifierade med krav på noggrannhet och riktighet.

Vi hjälper er med

1. Bokföring och löner 2. Bokslut och deklaration 3. Ekonomisk rådgivning

Vi erbjuder

• Pålitlighet • Kunskap • Effektivitet

En redovisningsbyrå som gör skillnad!

Colbrands Redovisnings AB Abrahams gränd 8 295 22 Bromölla Telefon: 0456-44 11 00

producerad av espresso reklambyrå

21


Ditt lokala bussbolag! www.bergkvarabuss.se Bergkvarabuss AB Brittens väg 6, Broby • 044 20 71 00

FRIDOLINS BYGG AB, TORGNY

Stugor i toppklass uthyres dygnsvis vid sjö. www.kroksjostugorna.se Tel: 070 645 52 95

Angeldorfsgatan 9, Broby Telefon: 044-405 42

Välkommen till Pm Broby AB kvalité och tradition sedan starten 1974 Vi tillverkar och säljer standardiserade och projektanpassade produkter för byggbranchen runt om i landet. Prefabmoduler av olika slag så som exempelvis takkupor / vindskupor, balkongbjälklag, burspråk, entrétak / skärmtak mm. Kompletta anpassade satser med plåtbeslag, vattenavrinning och ventilation. Specialinklädnader av fönsterpartier med olika typer av material exempelvis koppar, mässing, tombak och rostfritt m.fl.

Du har väl inte missat vår nya hemsida? www.goingenaringsliv.se

NÖBBELÖV, BROBY 22

producerad av espresso reklambyrå




Omsorg och omtanke En begravning är personlig. Vänd Dig med förtroende till Din auktoriserade begravningsbyrå på orten.

Helgeådalens Begravningsbyrå  

www.svartabergen.com Hägghult Lönsboda • 0479- 215 20 • info@svartabergen.se GPS Koordinater : N 56° 23 41.76”, E 14° 14´ 59.56”

Kristina Sander

Osby 0479-134 44 * Broby 044-419 19 Jour dygnet runt

Lindskogs Plåtslageri AB IMMELN Immelnvägen 3 • 044-960 78

Grönkvist Bärodling Immeln

Jordgubbar Blåbär Hallon

Allt efter säsong

Nisse Grönkvist Tel: 0708 - 98 53 79 Mail: nissegron@live.se

Tel. nr. 044-61188

Innehar frisörlicens

Christina Stjernqvist/Gylling Ö. Olinge • Knislinge • Telefon 0708-26 05 70

producerad av espresso reklambyrå

Immelns Byggservice AB Kontakta oss om byggjobb! Nisse 0708-98 53 79 nissegron@live.se info@immelnsbyggservice.se www. immelnsbyggservice.se

Träffas i en avstressad och annorlunda miljö för både företag och privatpersoner. Välkomna att boka ansiktsbehandling med välmående massage. Ljungkullastigen 13, Immeln • 070-298 61 86 majlisrenud@gmail.com • @Grillkatan 23


Klok som en uggla

www.airtec.se Totalleverantör inom pneumatik och vakuum

Att göra skillnad

AIRTEC Pneumatic Sweden är totalleverantör inom pneumatik och vakuum Med hög teknisk kompetens, servicegrad samt lager i Sverige

- Vi vill bli er partner när det gäller automatisering!

AIRTEC Pneumatic Sweden AB, Box 120 • Gerfasts väg 6 • SE-283 22 Osby Telefon. 0479-126 00 • Telefax. 0479-127 19 • E-post. mail@airtec.se

www.airtec.se www.vmeca.se

Profile for Espresso reklambyrå

Göinge Näringslivs Magasin nr 1 2019  

Göinge Näringslivs Magasin nr 1 2019