Page 1

Nr 9 25/5 – 9/6 2016

Den 21 augusti

Återförenas och Kikki för en

unik konsert!

FOTO: TOMAS LOVÉN


SM I SKOG

PÅ NATURBRUKSGYMNASIET I OSBY DEN 27 - 28 MAJ! Den 28 maj har vi också motorsågens dag och Öppet Hus mellan kl. 10.00 - 14.00. Läs programmet på vår hemsida.

Har du valt fel gymnasieutbildning! Vill du hellre gå på Naturbruksgymnasiet i Osby skicka ett mail till naturbruksgymnasiet@osby.se så hjälper vi dig. Du har fram till den 15 maj på dig.

Att få en bra utbildning är helt naturligt! Vi är skolan för dig som vill ha naturen som klassrum. Stora delar av utbildningen sker i skog, vatten och vildmark. När du är färdig med studierna är du både yrkesutbildad och högskolebehörig. Det innebär att du själv kan välja om du vill läsa vidare på högskola eller om du vill börja jobba direkt. Det finns flera möjligheter och många får jobb inom t.ex. skogsnäringen i samband med sin praktik. Under utbildningen kan du också passa på att göra din praktik utomlands, t.ex. som dykguide i Thailand. På Naturbruksgymnasiet i Osby är det helt naturligt att du ska få de bästa förutsättningarna för en trygg framtid.

Vildmark & äventyr

2

Jakt & viltvård

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Fisketurism & vattenbruk

Skogsbruk

www.naturbruksgymnasietosby.se

Det naturliga valet producerad av espresso reklam


LEDAREN

Den andra sidan I

bland hör eller läser vi om saker som vi

sen omedelbart tar avstånd för. Händelser och agerande som ligger långt ifrån vår egen uppfattning. Oavsett om det handlar om brist på empati, ärlighet eller sunt förnuft – så dömer vi skoningslöst, även om vi innerst inne vet att det alltid finns två sidor av ett mynt. Kanske beror det på att vi instinktivt försvarar vår egen förträfflighet och därför markerar med avståndstagandet? En psykolog skulle säkert kunna göra en utläggning kring vårt behov av att tillhöra gruppen. Att bekräfta tillhörighet gör man då genom att ta avstånd från ett avvikande beteende eller handling.

Men vi vet att bakom det mesta så finns det

oftast en människa med samma värderingar och förutsättningar som vi andra. Men där något hänt, som sällan eller aldrig framkommer i sambandet. Om detta stämmer så skulle både du och jag kunna vara den person, eller vara ansvarig för den handling, som förkastas. Vi har aldrig hela bilden som egentligen krävs för att kunna ta ställning. Ibland är det berättigat, men oftast är den andra sidan av myntet förlåtande. Vänd på det innan du släpper loss giljotinen.

VÄGG: JotUn 394 VaRMGRå accentKULÖR: JotUn 1001 eGGVit

johnny@espressoreklam.se

Allt om Osby / Göinge / Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter.

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Hemsidor: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Men inte så ofta. Tryck: Litografen, Vinslöv Distribution: Posten

Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 få en teRRassVÄRMaRe pia@alltomgoinge.se 070-8504522 fRån LANDMANN Nästa utgivning: Annonsbokning: Materialdag:

VÄGG: JotUn 394 VaRMGRå accentKULÖR: JotUn 1001 eGGVit

få en teRRassVÄRMaRe fRån LANDMANN på KÖpet!

Men inte så ofta.

fotoGRaf: JoHan LotanD HUset KoMMeR fRån sÄVsJÖ tRÄHUs WWW.saVsJotRaHUs.se

Demidekkare målar gärna.

Köp DEMIDEKK Ultimate och få en LANDMANN Terrassvärmare! Köp minst 3 burkar 10-liter DEMIDEKK Ultimate täckfärg i valfri kulör och få testvinnaren på köpet (gasolflaska ingår ej). Konsumentvärdet på hela paketet är ca 9 400:-

på KÖpet!

Torsdag Torsdag Fredag

fotoGRaf: JoHan LotanD HUset KoMMeR fRån sÄVsJÖ tRÄHUs WWW.saVsJotRaHUs.se

Demidekkare målar gärna.

Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda.

9 juni 26 maj 27 april

Köp DEMIDEKK Ultimate och få en LANDMANN Terrassvärmare! Köp minst 3 burkar 10-liter DEMIDEKK Ultimate täckfärg i valfri kulör och få testvinnaren på köpet (gasolflaska ingår ej). Konsumentvärdet på hela paketet är ca 9.400:-

Kampanjpris 7.395:Effektiv terrassvärmare

Bäst i test!

Värmer upp uteplatsen Lätt att ställa värmen Mycket prisvärd modell Mer info

12049

skanna QR-koden

Beskrivning Effektiv terrassvärmare med stomme som är tillverkad av lackerad plåt. Värmen går ställa steglöst och värmaren är utrustad med ett tippskyd. Reflektorn sprider värmen åt sidorna.

75cm

220cm

5,9-9kW

4000810120499

75cm

15,5kg

89x46x46cm

Reflektorn fördelar värmen åt sidorna

Steglös värmeinställning

Gasolflaskan göms inne i värmaren

Tillverkad av lackerad plåt

Tillbehör

Kampanjpris 7 395:-

bli en demidekkare du också 13151

Effektiv terrassvärmare

1056SE

Bäst i test!

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER Värmer upp uteplatsen Lätt att ställa värmen

Köp DEMIDEKK Ultimate och få en LANDMANN Terrassvärmare! V Storg 27, Osby

Köp minst Tel 0479-131 2010-liter DEMIDEKK Ultimate täckfärg V Storg 27,3 burkar Osby i valfri kulör och få testvinnaren på köpet (gasolflaska www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 ingår ej). Konsumentvärdet på hela paketet är ca 9 400:www.olssonscolorama.se Kampanjpris 7 395:-

Mycket prisvärd modell

Mer info

12049

skanna QR-koden

Beskrivning Effektiv terrassvärmare med stomme som är tillverkad av lackerad plåt. Värmen går ställa steglöst och värmaren är utrustad med ett tippskyd. Reflektorn sprider värmen åt sidorna.

75cm

220cm

5,9-9kW

4000810120499

75cm

15,5kg

89x46x46cm

Reflektorn fördelar värmen åt sidorna

Steglös värmeinställning

Gasolflaskan göms inne i värmaren

Tillverkad av lackerad plåt

Tillbehör

bli en demidekkare du också 13151

1056SE

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

3


PÅ GÅNG I BYN

på parkskolans innergård 21 augusti

Wizex anno 1973

gör unik spelning i Osby F

örra sommaren så hade originalmedlemmarna i Wizex en återträff i Osby. En plats där de för 45 år sen la grunden till att bli ett av landet mest älskade dansband genom tiderna. På samma plats bestämde de sig för att än en gång få stå på scen tillsammans och möta sin publik. Nu ska det ske.

En spelning

Vi har ofta pratat om att göra något tillsammans igen och för Osby , avslöjar Mats Nilsson. Men sen kommer vardagen och allt blir som vanligt. Det är dock inte frågan om att ta upp karriären. – Nej, vi ville se om det gick att återuppleva något som betytt mycket för oss under många år. Det handlar enbart om en spelning.

Thomas Deutgen presenterar

Planerat är ett evenemang tillsammans med Osby Shopping den 21 augusti på Parkskolans innergård mot sjön. Det blir ett stort evenemang med Tomas Deutgen som presentatör. Tomas är kanske mest känd för radioprogrammet P4 dans, men syns också i TV så fort det handlar om dansband.

Kom ihåg Mor på hennes dag, den 29 maj Hinzaväska från 199:Boxar från 69:Tannie Marias recept på kärlek och mord 189:Målaryoga från 69:-

Pengar till Musikskolan

Hur stort intresset är idag, är svårt att säga. Wizex är ett välkänt varumärke, men det är osäkert hur stort intresset är för att återse och höra den gamla uppsättningen. – Vi hoppas naturligtvis att intresset är stort. Samtliga medverkande deltar utan ersättning. Överskottet går sen oavkortat till Musikskolan

Redo för sommar? (Semestestängt v. 29-31)

103 10 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Ö. Järnvägsg. 10, Osby. 0479 - 103 39 • www.ugglanisverige.se

4

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18 • Esplanadg. 5, Osby producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN

i Osby, förklarar Tommy Karlsson. Platsen vi valt har i alla fall en stor potential, så det ska bli spännande.

Gamla bekanta

Vi kan också avslöja att Göingeflickorna ingår i programmet tillsammans med Jörgen och Jesper Sjöberg. Så räkna med mycket skönsång och härliga skratt. Jesper har nyligen släppt en egen skiva som vi kommer att få höra mer från. Jörgen tillhör idag landets elit bland standup-artister. Göingeflickorna behöver ingen större presentation efter drygt 60 år på scen.

Konsert ersätter allsång

Osby Shopping har under några år arrangerat en allsångskväll i Centralparken. – Förutom premiären så har vi haft otur med vädret, förklarar Citysamordnaren Jankov Månsson. Vilket då tyvärr har en allt för stor påverkan på ekonomin. Så efter några förlustår, så ville vi prova något nytt. Det här är ju så mycket större och därmed inte lika väderkänsligt. Missa inte detta unika tillfälle. Biljetter kommer att säljas på plats men även förköp via www2.nortic.se, turistbyråer samt på flera ställen i Osby. Text: johnny@alltomosby.se Bilder: Tomas Lovén samt privat arkiv.

UPPTÄCK SUZUKI BALENO! Nya Suzuki Baleno är en finurlig stor, liten bil där det finns mycket att upptäcka längs vägen. Välj mellan turbomotorn 1,0 Boosterjet eller 1,2 Dualjet, som även går att få med Suzukis nyutvecklade smarthybrid för maximal bränsleeffektivitet. I Baleno finns dessutom gott om plats och rejält med spännande utrustning. Välkommen på upptäcktsfärd!

BALENO 1,0 BOOSTERJET FRÅN

139.900:FINNS FRÅN 124.900:-

BRÄNSLE FÖR 5.000:OCH RESEKIT INGÅR!* (VÄRDE 6.795:-)

Bränsleförbr. bl. körning 0,42-0,45 l/100 km. CO2 98-105 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. Bilen på bilden är extrautrustad. *Vid köp av en ny Suzuki Baleno får du bränsle till ett värde av 5.000:- insatt på ditt Suzukikort. Saknar du kort ordnar vi det kostnadsfritt på plats. Kitet, värde 1.795:-, består av weekendbag, paraply och en smart organizer. Erbjudandet gäller t.o.m. den 31 augusti 2016.

Södra Portgatan 34, Osby, telefon: 0479-310 86 Öppet: vardagar 8–18, lördag 10–13, lindgrensbil.com

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

5


KRÖNIKA

Slaksnoppade män i vissa asiatiska länder betalar hutlösa summor för att få fräs på sina tillkortakommanden. Man inbillar sig också att noshörningshorn i pulverform kan bota allt från skörbjugg till cancer.

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

T

ungt, piskande regn driver in från Indiska Oceanen och smattrar hotfullt mot hotellrumsfönstret. Jag står förbluffad och blickar över det osvenskt vredgade havet där enorma vågor knuffas och trängs för att komma först till stranden. Busväder råder och tajmingen kunde inte varit bättre. Allt regn är bra regn i det uttorkade Sydafrika och dessutom ska vi åka hem. För nio dagar sedan landade vi i Durban

efter de motvilliga, men ytterst nödvändiga, flygresorna. Första sträckan gick från Köpenhamn till Paris och jag satt som på nålar vid starten kramandes min hustrus hand, sneglandes ut genom fönstret. ”Inte högre nu! Det räcker!” skrek jag, inombords. Efter tjugo minuter hade kallsvetten börjat torka och den fransktalande personalen erbjöd oss en färdigbredd ciabatta som jag, världsvant, tackade ja till med ett elegant: ”Wii! Märsi!”. När tänderna kämpade sig genom bullen var jag inte lika tacksam. Den verkade väldigt berest och kändes på gränsen till uråldrig. Som att sätta tänderna i ett fornminne, ungefär.

Vid den nattliga långresan mellan Paris

och Johannesburg lyckades jag faktiskt sova, om än enligt 5:2-metoden. Två minuters sömn var femte minut. Utöver min totala oförmåga att slappna av på 10 000 meters höjd stördes sömnen av förbipasserande kabinpersonal som ”råkade” stöta till min uppenbart TV4-gladiatorbulliga jätteaxel som välde ut och blockerade mittgången under natten. Till slut gav jag upp och försökte se film. Jag tänkte att ”Jurassic World” skulle vara ett lämpligt sömnpiller men förstod snart att det snarare var tvärtom. Filmen går ut på att folk sätter sig i jeepar och åker på safari för att sedan tuggas sönder och samman av exotiska djur. Visserligen dataanimerade dinosaurier men ändå. Alla piloter gjorde ett gott jobb och vi landade till slut, livslevande, i Durban där vi spenderade första natten. Dagen efter satte vi oss i en hyrbil och inledde en 3-timmars bilfärd mot

6

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Afrikakrönika Thula Thula, ett reservat ute i bushen med, för göingar, väldigt exotiska djur. Där skulle vi få slappa, äta gott och njuta av safari garanterat fri från dataanimerade vidunder. Vänstersideskörandet gick förhållandevis bra även om jag kände en viss tandläkarstolsnervositet i magen under större delen av färden. Väl framme åt vi en sen lunch innan vi tog plats i en jeep för den första safarin. Alltid spännande. Vad skulle vi få se den här gången?

Snopet nog började det skymma vid 5 för att

sedan vara nattsvart vid 6. Vi hann dock se både elefanter, giraffer och två fantastiska noshörningar, varav den ena lufsade fram till jeepen, stack in det gigantiska huvudet och hamnade på lagom kyssavstånd från min fru som dock lyckades motstå ”frestelsen”. Thabo & Nthombi togs omhand av Thula Thulas färgstarka ägare, Lawrence Anthony, tyvärr avliden numera, då de var ungar efter att tjuvskyttar hade skjutit ihjäl och sågat hornen av deras föräldrar. De vaktas nu dygnet runt av beväpnade vakter. Hjärtlösa människors giriga profiterande av vanföreställningar om noshörninghornens magiska förmågor håller på att utrota dessa mäktiga urdjur. Slaksnoppade män i vissa asiatiska länder betalar hutlösa summor för att få fräs på sina tillkortakommanden. Man inbillar sig också att horn i pulverform kan bota allt från skörbjugg till cancer. I själva verket är nagelbitning lika effektivt mot krämpor då naglar och noshörningshorn innehåller samma ingredienser. Efter safarituren åt vi en härlig middag och rasade i säng, upprymda av ynnesten att få ha känt noshörningsandedräkt och upprörda över hotet mot deras fortsatta existens.

Morgonen därpå inleddes med en kopp kaffe

och safari innan frukost. Jag satte noggrant i mina kontaktlinser innan vi gav oss av. Man vill ju se bra om vi skulle råka se en ______. Sista ordet i förra meningen togs bort av min inre ordvitscensur då vitsen var alldeles för uppenbar. Morgonsafarin blev lyckad på många vis. Vi råkade på reservatets elefanthjord som frukostdrack ur ett av de få vattenhål som inte torkat ut. En kaxig, tonårig hane närmade sig jeepen och försökte vara cool inför honorna

genom diverse utfall, flåsiga läten, snabelviftande och öronfladder i vår riktning (inte helt olikt en människo-hane). Han avslutade ”föreställningen” med en ljudlös elefantfis som lade sig som en dimma över jeepen. En ny erfarenhet jag inte skulle vilja vara utan. Dessutom fick vi äran att möta reservatets flodhästar, ”Romeo” och ”Juliet” som nyligen nedkommit med en bebis, helt feldöpt till ”Jamie”. Givetvis borde grabben ha fått heta ”Hamlet” eller kanske ”Macbeth”. Hursomhelst betedde sig den lilla familjen precis som flodhästar oftast gör, vilket innebar att de låg blickstilla med näsborrar, öron och ögon ovanför vattenytan. Ungefär lika actionladdat som ett gammalt avsnitt av den brittiska evighetsserien ”Hem till gården”. Men ändå!

Mot kvällningen satt vi i baren och drack malariamedicin (gin och tonic) innan middagen och fascinerades av ödlors ”skiter väl vi i”-attityd mot tyngdlagen. Det kilades både uppför, nerför och diagonalt över de putsade väggarna. Stjärnhimlen bjöd också på ett magnifikt skådespel. De klassiska stjärnbilderna var på plats men liksom ”på sniskan” vilket fick mig att snegla på ”medicinen” i mitt glas innan jag insåg att allt stod rätt till. ”Orion” ska ligga ner beskådad från södra halvklotet.

Oj, min ordbudget har redan överskridits och jag har bara beskrivit ett stopp på vår helt underbara Sydafrikaresa. Ni får helt enkelt föreställa er resten. Daniel Björk Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.wordpress.com och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Kom och prata 4-fack med oss!

Vi kommer att visa de nya 4-fackskärlen på både Osby och Broby marknad. Vår personal kommer att göra sitt bästa för att besvara alla dina frågor kring bytet av insamlingssystem.

Osby Marknad 27/5 kl 8-16 Vi finns mitt emot Borgen

Broby Marknad 4/6 kl 8 - 16

Vi finns på informationsgatan

Välkommen in för en pratstund! Bommar på Kattarp, Knislinge och Osby ÅVC

Ny väg till Kattarps ÅVC

För att skapa en säkrare trafiksituation på vår anläggning i Kattarp har vi gjort en ny infart till återvinningscentralen. Du svänger höger vid skyltarna, drygt halvvägs upp i backen. Trädgårdsavfall och större mängder trä lämnar du till höger direkt efter bommen. Övriga fraktioner lämnas uppe på asfaltytan som vanligt. Det är viktigt att du passerar ut genom bommen på väg hem.

Information 4-facksinsamling

Som du märkt har vi installerat passersystem på våra större återvinningscentraler (ÅVC:er). Vi ökar säkerheten genom att släppa in ett lagom antal besökare åt gången. Vi får också information om när våra ÅVC:er är som mest välbesökta och kan bemanna dem bättre. Ditt renhållningsabonnemang är knutet till ditt personnummer. Ditt körkort fungerar som din nyckel, så glöm det inte hemma! Vill du registrera fler medlemmar i ditt hushåll för inpassering? Enklast är det att gå in på vår hemsida www.ograb.se under fliken ÅVC och fylla i formuläret där. Har du inte tillgång till dator, vänligen ring 044-790 59 83 så skickar vi ut en blankett.

X

Osby, Borgen……………………………….3/3, 26/5, 15/9 Killeberg, Hemgården…………………………………..31/3 Från och med 1 november 2016 kommer vi att Lönsboda, Medborgarhuset………………………...28/4 använda ett nytt insamlingssystem för hushållsavfall. Broby, Folkets Hus……………………………...18/2, 22/9 Istället för dagens kärlkombination kommer du att få Knislinge, Bygdegården………………………………..17/3 två kärl med vardera fyra fack och två påhängsSibbhult, Bion……………………………………………...14/4 hinkar. För att underlätta systemskiftet håller vi en Immeln, Bygdegården………………………………….12/5 rad öppna informationsmöten under våren. Ingen Hanaskog, Hörsalen……………………………………….9/6 anmälan krävs. Mötet startar kl. 18. Välkommen! Glimåkra, Folkets Hus…………………………………..16/6

X X X X X X

Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 – 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

7


NÄRINGSLIV

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

w w w.osby.nu

Kansli Västra Storgatan 26 283 31 Osby Tel. 0479-161 10 E-post: info@osbynaringsliv.se

KALENDER Företagslunch i Osby Lunch med inspiration och tillfälle till att nätverka. Datum: fredag 27 maj Tid: 12.00 - 13.00 Plats: Stora Hotellet, Osby Långlördag Osby Shopping har laddat med många bra erbjudande. Datum: lördag 28 maj Var: Osby centrum

Visste Du att… …Du kan söka efter hantverkare på Osby Näringslivs hemsida? Eller få tips på någon som kan serva bilen? Kanske fixa datorn? Gå in på www. osby.nu och klicka på fliken Register. Därunder finns ett Företagsregister med samtliga verksamma företag i Osby kommun. Det går att söka på ort, på bransch eller fritext, exempelvis badtunna!

Presentation av handelsutredning för Lars Dufwa-området Måndagen den 30 maj klockan 18.30–20.30. Plats: Borgen. Osby kommun har en lång tradition av bra handel i centrum med många mindre butiker som tillsammans svarar för en stor andel av kommunens dagligvaruköp. Konkurrens från näthandel och stora handelsaktörer på handelsområden utanför Osby kommun har påverkat handeln i Osby centrum. Kommunen vill fortsatt ha ett attraktivt centrum. Nyetableringar av stora handelsaktörer i centrum är kanske inte möjligt eller önskvärt på grund av brist på lämpliga lokaler och parkeringsplatser. Med bakgrund av detta, har Osby kommun ett intresse att etablera ett nytt handelsområde, öster om riksväg 23, mittemot Lars Dufwa Rastplats. Nyetableringar avser ett balanserat urval av handelsaktörer som skulle resultera i ett större utbud för Osbys invånare för storköp och sällanköpsvaruhandeln med syftet att öka den totala handeln i kommunen. Kommunen har beställt en utredning med syftet att ge våra politiker underlag till detaljplanearbete och strategisk planering genom att klargöra marknadsförutsättningarna för lokalisering av ett nytt handelsområde vid Lars Dufwa, och då ta reda på platsens lämplighet ur ett handelsperspektiv. Utredningen inkluderar följande: • Nulägesanalys av handeln i Osby centrum • Konsekvenserna för daglig- och sällanvaruhandeln i Osby tätort

INBJUDAN Osby Näringslivs lunchmöte Fred 27 maj kl 12.00 – 13.00 Stora Hotellet, Osby

• • • • •

Ekonomiska konsekvenser för Osby kommun inbegripet arbetstillfällen Positiva och negativa konsekvenser för närliggande kommuner Innebär etablering av ett nytt handelsområde större attraktivitetspotential? Platsens lämplighet ur ett handelsperspektiv. Vilken typ av handel hotas, respektive har potential att utvecklas, av eventuell framtida utökning av handel på det nya handelsområdet?

Ett samrådsförslag till detaljplan för området kommer upp till beslut om samråd på kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott den 1 juni och en samrådsperiod förväntas för näringslivet, formella remissinstanser och allmänheten under juni och juli månad.

Transporter nu och i framtiden Medverkande: Stefan Rumander Regionalt försäljningschef DSV Pernilla Gerden säljare DSV Med kontor och anläggningar i mer än 80 länder på sex kontinenter, tillhandahåller DSV logistiklösningar för tusentals företag dagligen.

Stefan och Pernilla kommer att berätta om det som är aktuellt inom transport-och logistikbranschen, pågående projekt och en vision över hur branschen kommer att utvecklas i framtiden. DSV bjuder alla företagare på lunchen. Hjärtligt välkomna! Styrelsen!

Följ Osby Näringsliv på Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -528 000 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


Lördagen den 4 juni Traditionell Knallemarknad med 1,1 km marknadsstånd

HASSANS TIVOLI

Marknaden pågår mellan 8.00 - 16.00

De 200 första barnen

under 12 år, som tar med denna annons (original), får en förmånsbiljett som berättigar till inköp av 3 st karusellbiljetter för 25:- (ord. pris 50:-) Gäller mellan kl. 9.00 och 11.00

STOPP-OCH PARKERINGSFÖRBUD GÄLLER. SE SKYLTAR! Tydingevägen avstängd för trafik från Storgatan.

Smådjursmarknad

Broby IF och BK Viking ansvarar för bilparkeringen bakom sporthallen

Arrangör: Lions Club Östra Göinge www.lionsclub-ostragoinge.nu/marknad NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM 9


AKTUELLT bandet Catch orkester och då blir det även en scenshow med Danne Stråhed. Donnez spelar upp till dans 9 juli och därefter avslutar Lasse Stefanz sommardanserna den 30 juli.

Olika överraskningar

Bjuder upp till sommardans M

ed en ny generation i styrelsen har Värestorps Folkets hus-förening fått både ny kraft och nya idéer. Under året bjuds på en hel del tillställningar, vilka styrelsen hoppas ska bli riktigt välbesökta och trevliga.

Lyckad återväxt

Återväxten i föreningar är ett vanligt bekymmer. Värestorps Folkets hus-förening har dock lyckats. Sedan ett år är Andreas Fransson, 31 år, styrelsens ordförande. - Jag har växt upp med föreningslivet då både min mor och morfar är och har varit aktiva i föreningen. Jag bor själv kvar i Östra Göinge och vill ju att folkets hus och park ska fortsätta leva kvar och att det ska hända saker här i bygden, menar Andreas, vars fru Hanna också är aktiv i styrelsen.

Ideella krafter

ihop. Det är många ideella krafter som verkar, fortsätter han. Då avser Andreas även underhållsarbetet av anläggningen. Under vintern och våren har han och andra arbetat många kvällar med att lägga ett nytt dansgolv. - Både en stor utgift för oss och ett tidskrävande arbete.

Många aktiviteter

I huset bedrivs olika aktiviteter som exempelvis släktforskning, mötesplatser och privata tillställningar. I höstas höll de också sin första vänfest och Andreas hoppas att det ska bli en

återkommande tradition. Det allra största arrangemanget är dock den årliga sommardansen till Lasse Stefanz. - Det brukar vara välbesökt och vi har i snitt ca 1500 besökare varje gång, berättar Andreas. Detta året har föreningen dock valt att åter igen utöka sommardansen med ytterligare tre tillställningar. Det blir alltså fyra sommardanser. Flamingokvintetten, som i år är på avskedsturné, drar igång sommarens danser den 4 juni. - Det är verkligen jätteroligt att vi får hit dem nu när det är sista chansen, säger Andreas. Den 18 juni kommer Kristianstads-

Sommardanserna hålls traditionsenligt utomhus på dansbanan under ett stort segeltak som ger en snygg inramning och dessutom skyddar mot eventuellt regn. Andreas berättar vidare att de har planerat in en del överraskningar under danskvällarna eftersom de vill fira 15-årsjubileet av dansbanan lite extra. Dessutom kommer de att ha lite kringaktiviteter som bingohjul och tombola. Andreas och övriga styrelsen ser nu fram emot en sommar som förhoppningsvis ska ge mersmak bland besökarna. - Vi har sett under årens lopp vilka populära tillställningar danserna med Lasse Stefanz är och det vill vi ju skapa mer av. Det ger självklart en tillfredsställelse för dem som arbetar för att behålla Värestorps Folkets hus och park igång. - Ja, det är härligt att se hur roligt folk har. Det gör att allt arbete man lägger ner verkligen är värt det, avslutar Andreas. Biljetter köper man på plats de aktuella datumen. Se annons i denna tidning för alla datum och detaljer. Text: jessica@alltomgoinge.se Bilder: Värestorps Folkets hus-förening

De är tio personer som i huvudsak sköter Folkets hus och park. Det innebär både planering och anordnande av aktiviteter, ekonomi, underhåll och skötsel av anläggningen, samt uthyrning av lokalen. - Ja, vi sköter allt sånt själva. Till vår hjälp har vi också ett stort antal personer som hjälper till under våra tillställningar och danser. Sen ska vi inte heller glömma våra huvudsponsorer Dagsbergs Gräv & Schakt och Erlandssons El & Data, berättar Andreas. - Utan all hjälp skulle det inte gå

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N

TE

år

L SWEDE N KY

0451 - 38 11 50år | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 19

10

L SWEDE N KY

AB

O

O

64-2014

AB

TE

KYLER & VÄRMER 19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

www.teokyl.se

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso reklam


AKTUELLT

www.värestorpsfh.se

Nytt

Sommardans till landets populäraste dansband!

15 års-

dansgolv!

jubileum!

Lördagen 4 juni Kl. 21.30-01.30

Danne Stråhed & Dynamo Lördagen 18 juni

Catch Orkester

Kl. 21.30-01.30

Skiv-

regn

Överraskningar varje spelkväll!

KLIPP

UT!

Lördagen 9 juli Kl. 21.30-01.30

Lördagen 30 juli Kl. 21.30-01.30

Endast kontant betalning • Entrén öppnar 20.30 • Utedansbana under tak. Fullständiga rättigheter, leg 18 år.

Vi ses i Värestorp 2 mil norr om Kristianstad, vid Immeln.

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

11


KRÖNIKA

Har Du kirskål i rabatten? Jankovs

Trädgårdstips

- Då sitter Du kanske på en förmögenhet!

K

irskål finns numera inte bara som ogräs

i rabatterna, den har letat sig in på grönsaksavdelningarnas primörhyllor också. Hör och häpna, för 600 kr per kilo. Den rekommenderas till smoothies, i pajer, soppor och vegetariska biffar på samma sätt som nässlor och spenat. Det har inte blivit någon jättehit. Malmborgs i Malmö säger att de bara sålt 300 gr än så länge. Men vem vet, i en annan artikel kan man läsa att man i Stockholms restaurangvärld är mycket inne på det nynordiska köket. Så misströsta inte! Det finns chanser till snabba cash!

Om Du inte tror på ovanstående kan Du prova

Gunnel Karlssons tips att plantera myskmadra bland kirskålen. Enligt Gunnel ska myskmadran konkurrera ut den förhatliga kirskålen. Jag har själv ingen erfarenhet av om Gunnel har rätt, men hon själv påstår att hon fått ett stort tack från en lyssnare, på radion, för tipset. En annan tröst är att i Danmark används kirskål, som marktäckare i ganska många kommunala rabatter. Man menar att, kan man inte bekämpa den, får man utnyttja dess styrkor i stället.

Att odla är roligt! Att ha en eller två tomat-

plantor och lite kryddor av olika slag i närheten av uteplatsen är både nyttigt, trevligt och vackert. När Du ska plantera Din tomatplanta ska Du välja en stor kruka på minst 10 liter, gärna 15-20 liter och plantera i en bra och välgödslad jord. Jag brukar odla mina i U-jord, som bygger på naturliga ingredienser och ger god smak och kraftiga tomater. Plantera Din tomatplanta så djupt Du bara kan. Ta bort alla blad, som riskerar att hamna under jord, längs stammen och fyll på med jord så långt upp att första blomklasen inte

ligger på jorden. Plantan kommer att producera nya rötter längs stammen och utvecklas snabbare och ge mer frukt. Plantera gärna kryddor bland sommarblommorna om Du inte vill ha en liten kryddträdgård i separat kruka. Att strö lite hemmaodlad persilja eller oregano över pizzan ger god smak och stor inre tillfredsställelse. Olika tomatsorter smakar också väldigt olika men smaken påverkas också av vilken jord Du använder. Ju rikare på spårämnen och balanserad näring jorden är desto bättre smak och resultat får man.

Idag ska jag bjuda på en liten kavalkad av

För att odla ekologiskt ska man gärna

Eller vid ett annat tillfälle med samma

använda Kravmärkta ingredienser. Det finns både jord, fröer och gödsel. Kravmärkningen säkerställer att bara naturliga ämnen använts i tillverkningen. Kravmärkta gödselmedel finns från bl.a. Algomin, Bio Bact och Neudorff. Kogödsel, benmjöl och hönsgödsel är utmärkta gödselprodukter som innehåller många nyttiga ämnen, som mikrolivet i jorden älskar. Att kombinera några av dem är en god idé, då jorden får en mer komplett sammansättning. Du kan t.ex. förstärka kogödseln med hönsgödsel. Du kan kombinera hönsgödsel med Bio Bact. Algomin, som innehåller alla spårämnen som finns, kan med fördel användas tillsammans med hönsgödsel. Prova Dig fram till Din egen kombination men tänk på att aldrig använda gräsmattegödsel till annat är gräs.

Vi har läst mycket på senare år om bidöd

och andra former av störningar i ekosystemen. För att gynna bin och humlor, som är ytterst viktiga pollinerare, kan Du placera ut gamla terrakottakrukor (eller takpannor) i rabatterna. Dessa blir populära bostäder för humlorna. Gräv ner dem en bit i jorden med dräneringshålet uppåt, så får humlorna en ny bra bostad i Din trädgård. För att hjälpa dem ytterligare kan Du plantera växter som ger bra nektar till dem. Sådana är våra kryddväxter: oregano, lavendel, rosmarin, isop, och citronmeliss, för att nämna några. Rosenstav, jätteverbena och fjärilsbuske är inte bara vackra trädgårdsväxter utan också fantastiska ”fjärilsmagneter”.

Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

uttalanden eller händelser, som min kära hustru berikat mitt liv med:

Från trafikområdet finns följande episoder

och någon kan ha förekommit i min spalt förut, men är ni lika glömska som jag, blir den som ny: Vi är ute tillsammans i bilen och jag kör lite för fort för att Eva ska tycka att det är behagligt. Hon yttrar plötsligt: ”Kör inte så fort! Du kan möta en annan idiot!” förutsättningar: ”Kör inte så fort, Jankov! Tänk på att jag inte har bilbältet på mig!” Prata om att lägga ansvar på föraren!

När vi är på semester brukar jag roa mig

med att kiva lite med Eva. Det är nämligen så att hon är väldigt beroende av att äta på bestämda tider medan jag mycket väl kan hoppa över nåt mål lite då och då. På Teneriffa senast vid ett tillfälle, såg jag att Eva började visa lite dåligt humör och det brukar vara första tecknet på svält. Jag kunde inte låta bli att låtsas som ingenting och inte reagera på hennes små antydningar om att det var dags att äta. Klockan närmade sig tre på eftermiddagen, lunchen var försenad med flera timmar. Eva utbrast till sist mycket irriterat: ”Jag är hungrig nu!”

För att reta henne ytterligare svarade jag:

” Ja, kanske det är dags. Har inte tänkt på det! Jag ska ta något lätt!” Eva suckade väldigt tydligt och replikerade med mycket tydlig irritation i rösten: ”Ja, jag kan beställa in tre oblat till dig!” Jag svarade utan att tänka på att nu hade jag gått för långt: ”Tror du att man kan få ketchup till?”

Efter denna incident åt vi regelbundna måltider och Eva var som ett solsken hela tiden. Det är helt klart att rekommendera.

Hälsningar Jankov och en lycklig Sia

VISSLAN ÖPPNAR NYTT VISSLAN ÖPPNAR NYTT VI SÖKER TERAPEUTER/ VISSLAN ÖPPNAR NYTT VI SÖKER TERAPEUTER/ BEHANDLINGSPERSONAL VI SÖKER TERAPEUTER/ BEHANDLINGSPERSONAL TITTA IN PÅ WWW.OFFCLINIC.SE BEHANDLINGSPERSONAL

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när du tänker Starta Eget. Boka tid på tfn 0479-152 50. Vi finns på Näringslivscenter, V Storg. 26 i Osby

12

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

TITTA IN PÅ WWW.OFFCLINIC.SE KONTAKTA KANDELL 0701-46 61 20, TITTA INERIK PÅ WWW.OFFCLINIC.SE KONTAKTA ERIK KANDELL 0701-46 61 20, ERIK.KANDELL@HUmANA.SE KONTAKTA ERIK KANDELL 0701-46 61 20, ERIK.KANDELL@HUmANA.SE ERIK.KANDELL@HUmANA.SE producerad av espresso reklam


DAGS ATT KLIPPA TILL! MB 2 RT

MB 448 TC

MB 448 VC

Mulcher och självgående.

Kompakt, självgående bensinklippare med uppsamlare och monohandtag, enkel att hantera.

Samma som MB 448 TC, men variabel hastighet.

NU 3.990:-

NU 5.590:-

NU 4.990:-

VÅR

STORSÄL JARE

NU ÅKER VI!

PARK 220

Tornado 3098H

Motoreffekt 7,4 kW. Lätt att rengöra, fäll upp aggregatet i en rörelse. Combiaggregat 95cm.

NU 29.900:-

Multiclip plus 50 SE B

Motoreffekt 9,4 kW. 98 cm, hydrostatdrift,klippaggregatet har både sidoutkast och multiklipp. Elektrisk inkoppling av knivarna. Dragkrok och batteriladdare.

HRXS7A-01

Hörselkåpa radio/mp3

NU 19.990:-

Framhjulsdriven, självgående, chassi i galvaniserat stål. B&S-motor med elstart. Klippbredd 48cm.

NU 5.995:-

ROBOTKLIPP Vi har gräsklipparrobotar från:

NU 699:-

Mulitclip 47 S AE 80V 5Ah

Lätt och smidig klippare med drivning. Klippbredd 45cm. Rek upp till 800 m2.

NU 6.995:Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 Öppet : Mån-Fre 8-18, Lunchstängt 12-13 Lördagsöppet (apr-jun): 8 -12 www.sagomotor.com NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

13


! j n a p m a k r a m m o S

....................................................................................

.................................................................................... Butiksnummer

7 340064 215815

katt- eller hundfoder från ROYAL CANIN®. Värdechecken s Värld och kan inte kombineras med andra rabatter/ ch med 2016-06-12.

skickas till ROYAL CANIN® för ersättning senast en månad m.

Du är i vår

Besök gärna www.dj

Bozita Robur tillagas med färsk svensk kyckling i Vårgårda. Alla ingredienser är noggrant utvalda för att stärka din hunds naturliga funktioner. Köp valfri stor förpackning (12,5-15 kg) och få 100:- rabatt!

Erbjudandet gäller mellan 16-05-26–16-06-12.

DJURENS VÄRLD – ZOOBUTIKER

JAG ÄR 100 /O O

NATURLIG...

Boden Vacker Tass Sturegatan 14 Tel 0921-10280

Kungälv Kungälvs Zoo Maskingatan 2 Tel 0303-23 09 99

Nybro Djurens Värld Nybro Hornsgatan 8 Tel 0481-150 26

Torsås Djurens Värld Torsås Allfargatan 12 Tel 0486-413 95

Bromölla Heléns Zoo Malmvägen 1 Tel 0456-292 92

Kävlinge Kävlinge Zoo Unionsgatan 14 Tel 046-73 23 50

Uddevalla Akvarie & Fågelaffären Södra Hamngatan 11 Tel 0522-511 708

Eksjö Djurens Värld Eksjö Nybrogatan 7 Tel 0381-150 80

Landskrona Hundshopen * Regeringsgatan 14 Tel 0418-191 55 Ljungby Bardarnas Zoo Storgatan 29 Tel 0372-137 15

Nättraby Djurens Värld Nättraby Åvägen 1 Nättraby Centrum Tel 0455-809 77

Gislaved Djurens Värld Smålandia Smålandiavägen 7 B Tel 0371-108 03 Göteborg/Bäckebol Djurens Värld Bäckebol Bäckebol Home Center Tel 031-52 52 20

– SÅ SOM MITT FODER! • INNEHÅLLER UPP TILL 52% KÖTT • 90% SMÄLTBARHET • GLUTENFRITT

PROVA PÅ ARION ORGINAL HUND

3 KG

Namn:

59:-

Produktval:

Göteborg/Västra Frölunda Djurens Värld Frölunda Frölunda Torg Tel 031-47 19 75 Halmstad Djurens Värld Halmstad Skolgatan 4 Tel 035-10 18 00 Karlshamn Karlshamns Zoologiska Drottninggatan 44 Tel 0454-182 90

Luleå 25:an Katt & Hund * Stationsgatan 25C Tel 0920-882 69 Malmö Djurens Värld Bellevue Bellevuevägen 29 Tel 040-911 800

*

Mönsterås Champex Animal Blanka Ängars väg 1 Tel 0499-447 70

Vänersborg Skellefteå Byrackan Djurens Värld Skellefteå Brogatan Kanalgatan 51 Tel 0521-122 25 Tel 0910-72 63 73 Värnamo Staffanstorp Djurens Värld Värnamo Djurens Värld Mocolony Malmövägen 12 Handelsvägen 20 Tel 0370-192 60 Tel 046-25 03 58 Ystad Stockholm/Hagsätra Djurens Värld Ystad Djurens Värld Hagsätra Stora östergatan 31 Hagsätra Torg 40 Tel 0411-55 96 97 Tel 08-749 14 21 Älmhult Sävsjö Djurens Värld Älmhult Djurens Värld Sävsjö Handelsvägen 18 A Filgatan 2 Tel 0476-180 700 Tel 0382-100 46 Örebro Tibro Djurens Värld Örebro * DJurens Värld Tibro Storgatan 29 Kyrkogatan 17 Tel 019-611 42 72 Tel 0504-122 47 * Hund- och kattbutik

Rullkoppel

Nordmaling Djurens Värld Nordmaling Affärsvägen 3 Tel 0930-133 99

Finns i 3 varianter. Ord Pris: 129:-

E-mail:

Från:

89:-

Kupongen gäller from 26/5 tom 12/6

www.arion-petfood.se

75 kr rabatt! Gäller vid köp av 1,5 -4 kg katt- eller hundfoder från ROYAL CANIN®*

75 kr rabatt!* Namn:.............................................................................................................. E-post:............................................................................................................. Butiksnummer

X048-16

7 340064 215815

Till butik: Värdechecken skickas till ROYAL CANIN® för ersättning senast en månad efter sista giltighetsdatum.

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

100:- RABA

PÅ 12,5-15 KG RO

Kampanjpris:

25:-

Antispill-skålar Ord Pris: 59:-

Fr

Kampanjpris:

* Gäller vid köp av 1,5 -4 kg katt- eller hundfoder från ROYAL CANIN®. Värdechecken gäller endast hos Djurens Värld och kan inte kombineras med andra rabatter/ medlemskort. Gäller till och med 2016-06-12.

14

Vetlanda Djurens Värld Vetlanda Västerleden 60 Tel 0383-192 22

Osby Animalix Forsgatan 3 Tel 0479-123 31

Besök gärna vår nya hemsida! www.djurensvarld.se

*

Utebur

37

Bozita Robur tillagas med färsk svensk kyckling i Vårgård Alla ingredienser är noggrant utvalda för att stärka d Utebur i två våningar. hunds naturliga funktioner. Köp valfri stor förpacknin Mått 114x59x103 (12,5-15 kg) och få 100:- rabatt!

1299:-

Ord Pris: 1990:-

Erbjudandet gäller mellan 16-05-26–16-06-12

producerad av espresso reklam


Från:

Kylvästar

249:-

Kampanjpris:

Fästingmedel

99:-

Fästingmedel för hund och katt. Ord Pris: 195:-

da. din ng

Kyldynor

55:-

Frisbee

Dammfoder

Finns i olika storlekar. Ord Pris: 99:-

Du är väl medlem i vår kundklubb!

75:-

149:-

Kampanjpris:

t l u h m l Ä ATT OBUR ! y b s O h c o

rån:

Från:

Kampanjpris:

Flytande dammfoder. Ord Pris: 155:-

85:-

Nr 2 maj 2016

Kampanjpris

på Hill’s™ Science Plan™ små påsar 1,5-2 kg

159 kr*

Skepp o´hoj!

Flytvästar

Finns i 5 storlekar. Ord Pris: 495:-

*Ord. rek. pris: 229-299 kr.

™Varemerker eies av Hill’s Pet Nutrition, Inc. ©2016

Djurens Värld är en genuin zoobutikskedja som värdesätter 18/04/2016 det personliga mötet. Vi visar stor omsorg om våra kunder som alltid står i centrum. Välkommen!

16780_Hills_kampagne_annonce_Feline_105x145,7_SE_v1.indd 1

09.58

www.djurensvarld.se

2.

Fackhandel med kvalitet och omtanke

HANDELSVÄGEN 18A, ÄLMHULT, 0476-180700 | FORSG 3, OSBY 0479-123 31

BESÖK OSS GÄRNA PÅ


REPORTAGE Ny restaurang

Ett nytt steg i en mer attraktiv anläggning är Elviés Golfkrog. Den nya restaurangen satsar på genuin husmanskost från både Sverige och Filippinerna. Restaurangen drivs av Elvira Marquez och Jan Villy Johansson. – Vi är mitt uppe i alla förberedelser, förklarar de. Men vi är i gång och allt går enligt plan. Vi serverar lunch men kommer efterhand att även erbjuda frukost. Även om vi precis har börjat så märker vi att intresset och behovet är stort. – Det är viktigt för hela anläggningen att vi kan erbjuda bra mat och snabb service, kommenterar Robin. Det ger ett bra betyg för besöket totalt sett.

För dig som vill veta mer: www.kkopen.se www.oggk.se

Text: johnny@alltomgoinge.se Bild: Johnny Billinger och privat

Laddar för invasion, från vänster: Jan Villy Johansson, Elvira Marquez och Robin Liljegren.

Rekordstort prisbord på ÖGGK R

obin Liljegren från företaget Klubbkompis i Broby har framgångsrikt kombinerat nacksving och golfsving. Sedan BK Viking la ner sin seniorverksamhet så tränar och tävlar han för Hästveda. Nacksvingen får nu även konkurrens från golfsvingen, då Robin är en hängiven golfare och del av Ö. Göinge GK:s styrelse.

Förra årets mästare var Fabian Modén och Calle Johansson som spelade för Hässlegården i Hässleholm.

KAMPAMJRÄNTA 2,95%

Fler ut på banan

Utöver det egna golfintresset så jobbar han ideellt med att göra vad han kan för att få banan och klubben att utvecklas i rätt riktning. – Så fin som banan är nu, har den aldrig varit, menar Robin. Den bästa marknadsföringen är att få ut folk på banan och låta dem inspireras av både utmaningen och omgivningen.

Långväga gäster

Ett sätt att få ut många på banan är att arrangera en tävling. – Vi började med KK-Open förra året (KK=Klubbkompis). Med små medel lyckades vi få hit 63 tvåmannalag. Många givetvis från våra trakter men vi hade tävlande från Malmö i söder till Växjö i norr. Alla var samstämmigt överens om att banan var kanon. I år är den dessutom ännu bättre, avslöjar Robin.

Intäkter till klubben

Tävlingen avgörs under två dagar och du kan välja vilken dag du vill spela. – Vi kan ta emot upp emot 75 tvåmannalag per dag, så det finns gott om plats, menar Robin. Prisbordet, värderat till ca 50000 kr, är bland de bättre du kan hitta utanför de riktigt stora klubbarna. – Ja, vi har valt en ganska hög anmälningsavgift på 250 kr för att på så sätt kunna locka med ett digert prisbord. Plus en hel del tävlingar runt omkring för allmänheten, förklarar Robin. Alla intäkter går till att utveckla Ö. Göinge GK.

16

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

NYA MB TRANSPORTBILAR FÖR OMG LEV Citan 109 CDI Fighter Lång Silver met, Vito 114 CDI Skåp Lång Vit, aut, drag,

137.000:-

bakdörrar, farth. mm.

288.000:-

aut, drag, backkamera, farth. fjädr. förastol mm

378.000:-

drag, backkamera, farth. fjärrkontroll mm.

363 000:-

Sprinter 316 CDI Skåp Högt tak (10,5 m3), silvermet, Sprinter 316 CDI Skåp Högt tak (10,5 m3), vit, aut,

BEGAGNAT 2012 Vito 113 CDI Skåp Lång Aut. mörkgrön, 9000 mil, lackade stötfångare, AC, drag, värmare mm

125 000:-

Skåp högt, vit, 163hk, 9650 mil, drag, fotsteg, mm.

168 000:-

2013 Volkswagen Crafter 35 2,0TDI Alla Priser EX moms

Motorcentrum I Markaryd AB

www.motorcentrummarkaryd.se • 0433-75610, 75613

producerad av espresso reklam


Anmälan 250:-

KK-Open Succé tävlingen är tillbaka!

18 eller 19 Juni Man väljer om man vill spela Lördag eller Söndag Spelfomen är Irish Greensome som spelas i två-manna lag

www.kkopen.se

Årets

GOLF Tävling

Öppet alla dagar i veckan! mån-fre 10-18.00 lör-sön 10-16.00

Broby

044-479 00

Brittens väg 12

Falköping

Agnestadsgatan 6

Broby

0515-69 35 00 Falköping

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

17


AKTUELLT Förväntansfulla arrangörer, från vänster: Christer Johnsson, Lars Unné, Anders Persson, Greger Nilsson, Babs Stuiver, Lena Ström och Ingvar Andersson.

SM i skog – avgörs i Osby

S

kogshuggaren var kraftkarlen som med yxa fällde timmer och levde ett mycket riskabelt liv i skogen. Motorsågen gjorde arbetet enklare men riskerna var desamma. Dagens skogsarbetare är högutbildade personer med körkort och certifikat för en mängd olika områden. Datakunnig och framför allt – tränad och utbildad i säkerhet.

En stor tentamen

Idag finns det ett antal skolor runt om i landet som utbildar unga till skogens tjänst. Naturbruksgymnasiet i Osby är en av dem. Ett sätt att utveckla kunskaper och samtidigt försäkra sig om att utvecklingen går framåt, är att tillsammans med Förbundet Skog och Ungdom, arrangera ett större svenskt mästerskap. – Ja, det blir som en tentamen för alla medverkande, förklarar skogsläraren Christer Johnsson. Det är 35:e gången som en svensk mästare ska koras. För Naturbruksgymnasiet är det dock första gången som arrangör.

Finaler på lördagen

I dagarna två kommer ca 30 elever i skolklassen och ca 40 deltagare i öppna klassen att tävla. Utöver en svensk mästare så koras både bästa lag och bästa skola. – Fredagen blir en intensiv tävlingsdag för alla

deltagare. Under lördagen så drar det ihop sig till finaler och prisutdelningar. – Alla intresserade är välkomna hit till skolan på lördagen, säger rektor Lars Unné. Utöver finalpasset så finns det mycket annat spännande att se och uppleva på plats i Osby.

Öppet hus

På lördagen så passar skolan på med att arrangera öppet hus. – Vi firar dessutom Motorsågens dag, förklarar Lars Unné, rektor på skolan. Vi har en unik samling med motorsågar modell större, som vi tror många skulle vilja se. De finns i ett nyinrett museum som vi håller öppet under lördagen.

Stora möjligheter i skogen

Skogsarbetare är ett bristyrke idag. – Ja, det saknas mycket folk ute i skogarna, förklarar Christer Johnsson. Det är ett svårt yrke som

kräver mycket av dem som vill satsa på skogen. Det är en mängd olika certifikat och körkort som krävs. Mycket handlar naturligtvis om säkerhet. Vår uppgift med denna helg handlar om att synliggöra yrket och förhoppningsvis skapa lite intresse hos killar och tjejer, som är på väg att välja väg i livet.

Jobbar tillsammans

Arrangemanget är till största delen ett lokalt arbete. – De flesta som är med och arbetar med de olika momenten, är skogsbranschen med kopplingar här lokalt, förklarar Christer. Bland annat så finns Sydved, Sveaskog, Komatsu och Södra på plats. – Ja, vi måste alla hjälpas åt att lyfta skogen som en framtidsbransch, förklarar Lars Unné. Därför jobbar vi tillsammans med flera andra liknande skolor runt om i landet. Vi har alla en viktig uppgift som är betydligt mer angelägen än att konkurrera om de elever som vill satsa på skogsyrket. Text och bild: johnny@alltomosby.se

ATV och tillbehör Båtmotorer, Mopeder

Delaryvägen 5, 343 36 Älmhult Tel: 0476-52135 www.nyvab.se

18

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

producerad av espresso reklam


Vi trotsar regn och rusk...

På Langes skiner solen! Liatorp

124

Växjö Virestad

23

Erbjudande denna helg:

Älmhult

120

Tingsryd

Osby

599:20% PÅ ETT HELT KÖP!

Lyle@Scott och Lacoste skor ( Ord.pris 999-1099)

Öppet: Vard: 10 - 18 Lörd: 10 - 15 Sönd/Röd dag: 12 - 15 www.langes.se

Samsoe Samsoe, Adrian Hammond, Busnel, Rosemunde, Twist&Tango, Lily&Rose, Vintage by Fe, MAPP, Lyle&Scott, Levis, Brandtex, Club Comfort, Micha, Circle Of trust, Marc Lauge, Rosenvinge, Bike Polo, Indicode, Signatur, Cooee mm

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

19


OSBY SHOPPING

Nu spanar vi på...

t n i f t s e F

i Osby

Student, bröllop och sommarfester. Nu är det dags att klä sig fint och köpa presenter.

Småblommiga finklänningar från soulmate. Finns hos Molié. Till balen! Armband och corsage. Och silvriga myror, bara för att de är fina... Finns hos Flora Blomsterhandel.

Piccadilly skålar för festmat och till presenter från Sagaform. Finns hos Present & Dekor.

Blekrosa skor med festfin väska, från Tamaris och SoNize. Finns hos Your Step.

Examensklädd med kläder från D-XEL. Finns hos TittiBus.

Duka upp med turkos. Finns hos Fröjd.

Blå spets i söt klänning från Vero Moda. Finns hos Family House.

Minne för livet! Ge bort ett superfint halsband från Thomas Sabo. Finns hos Sonesons.

Allt för Studenten! - Presenter, kort och annat kul! Finns hos Bokhandeln i Osby. Välklädd! Klä upp dig för fest med kläder från Tailored originals, Oscar, In Voge & Dry lake. Finns hos Gunnars kläder.

Spice up the party med grillsåser från Stubbs. Finns hos Pecorino.

20

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

producerad av espresso reklam


Laddar för årets musikfest! Wizex anno 1973

Registrera och vinn!

Osby Shopping kryddar handelslivet med ett flertal aktiviteter årligen. Vårt största arrangemang någonsin har vi lagt till den 21 augusti. Då kan vi presentera något så unikt som Wizex originaluppsättning med Kikki Danielsson på scenen. Läs mer om detta på sidan 4-5.

Registrera din Klubb Osby bricka före den 29 maj, så har möjlighet att vinna presenter från medlemsbutiker. Så passa på nu i helgen. Butikerna hjälper dig. Vill du göra det hemma i lugn och ro, så loggar du in via vår hemsida www.alltomosby.se.

Laddat för LÅNGLÖRDAG 28/5 kl. 10-15 Klubb

Klubb

Klubb

Klubb

Klubb

Osby

Klubb

Klubb

Klubb

Klubb

Klubb

Klubb

Klubb

Klubb

Klubb

FRÖJD F FR R RÖ ÖJ ÖJ JD D af Sverige af Sver S Sv ver ri rig r ige ig ge

Osby

LOVÉNS REKLAMFOTO

OSBY

BILD & VIDEOPRODUKTION Dam & Herr

V. Storgatan 12

0479-109 56

Öppettider: Måndag-Fredag 9-18

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

21


Studentpresent! UT I VÄRLDEN med resväskor från

upp till

600:Rabatt

Välkomna!

ÄNTLIGEN!! Har vi fått in våra efterlängtade muggar från Krasilnikoff! Perfekta presenter till både hon & han Följ oss på facebook & instagram

Titti o Agneta

Östra Järnvägsg. 14, Osby 0479-310 10

Briogatan 3a, Osby• 0479-123 45

EXTRA ÖPPET på 29/5 kl. 10-13

Dags för Fest?

Mors dag

Nu startar vi upp vår nya tjänst - Blomsterprenumeration! Läs mer och var med och tävla på Facebook & Instagram

Vi har presenterna!

10% på hela sortimentet

0479-16044

t.o.m. den 28/5

Välkomna!

Köpmannag. 6, Osby. 0479-15225

sterprenumeratio om

n

Mors dag 29/5

Bl

Vi hjälper dig bli festfin!

Östra Järnvägsgatan 10 - 283 41 - OSBY

VÅRA MÄRKEN Adrian Hammond

Gilla oss på facebook!

Sommarerbjudande!

Tommy Hillfiger Replay Nudie

30 % RABATT

Solid Didriksons Björn Borg Dahlin Oscar

25 % RABATT

Park Lane Alberto Cavalier Pulz

Erbjudandena gäller alla delar i samtliga modeller i äkta silver och nysilver samt silverkorpus. Gäller under perioden 16/512/6 2016 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Culture Monrow Soya VILA Garcia Cecil LdiR Lo-ika m.m

Köpmannagatan 4, Osby 0479-10081 www.sonesons.se

22

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Torsdag-Lördag

HANDLA med Osby shoppingbrickan så får du

10% på valfri vara!

(Gäller ej kostymer)

Öppettider: Vardagar 10-18 Lördag 10-13 | Långlördag 10-15 producerad av espresso reklam


K

Teaterföreningen

uppmakarna

PRESENTERAR

DEn sanna KarlekssagaN Pa BJoRkebergA

UTESCENEN I VISSELTOFTA PREMIÄR 30 JUNI 2016 BILJETTSLÄPP 2 JUNI

MANUS: LARS-ÅKE LJUNGDAHL REGI: SONJA GUBE

SPELDATUM 30/6 1/7 2/7 4/7 5/7 6/7 7/7 8/7 9/7 SPELTID ALLA DAGAR KL 19:00 Vuxna 180:-, pensionärer 150:-. barn/ungdom under 16 år fri entré Förköp biljetter: ICA Supermarket Osby, 0479-52 92 03 ICA Kvantum i Markaryd, 0433-165 05 • Willys i Älmhult, 0476-695 350 ICA i Lönsboda, 0479-202 05. Telefonbeställning av biljetter för uthämtning vid spelplatsen, 0703-27 53 84 (efter kl 17:00). Försäljning av biljetter vid entrén 1 timme före föreställningen. Servering • Försäljning av lokala produkter NR 9 | 25 MAJ 2016 Besök vår hemsida för mer information: www.kuppmakarna.se

| ALLT OM

23


SPANING

Nu spanar vi på...

t n i f t s e F

i Östra Göinge

Murarkragen är tillbaka. Fint även till fest. Från Lindbergs och Dahlin. Finns hos Lundhs kläder.

Många gäster? Coola extrastolar från Sunsa hittar du hos Glimåkra möbelaffär.

Laga festmat, eller ge bort i present. Ekologiska, giftfria köksprylar från Bovictus. Finns hos Snickaregården.

Ljuvlig pastell. Tunika By Karen Simonsen och blus från Dranella. Finns hos Karins din Helhet.

Ögonfröjd! Nu har Marimekko även fina glasögonbågar, för den som vågar. Finns hos Mühringers Optik.

Fin på festen! Rosa paisleymönster i blus o klänning från Oui. Finns hos Annas Biocare.

Smaskens! Chokladbräck från Åre Chokladfabrik och Barbecuesås och Honungsglaze från Birgittas Matbod. Finns hos Systrarnas mat.

24

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

producerad av espresso reklam


Sitt och mys! ÅRE Fårskinnsfåtölj med Pall

(Ställbar) Finns i 4 olika färger Kampanjpris

9.900:Alltid nya fräscha linser Alltid nya hemma! Alltid nya fräscha fräscha linser

Byggbar soffa med de små måtten!

linser hemma! hemma!

• Fraktfritt • Fraktfritt • Månadsvis hemleverans • Månadsvis betalning och hemleverans • Pausa när du vill • Ingen bindningstid – pausa när du vill • Fria linskontroller • Fraktfritt • Fria linskontroller • Månadsvis hemleverans

Välkommen till in osstill så berättar vi hur du kommer igång! Välkommen • Pausa när duinvill

oss så berättar • Fria linskontroller

vi hur du kommer igång!

PLUZ

Denna kombination i tyg

Välkommen in till oss så berättar vi hur du kommer igång!

13.220:-

Påls väg 4 • Knislinge • 044-60122 • www.klarsynt.se

Finns även i skinn

Butiken är full av trendiga nyheter! Inför Mors Dag lämnar vi

10% på

Denver

hela sortimentet! VÄLKOMNA!

3+2-sits, recl. (2-sits fast) Tyg micro svart

8.900:Begränsat antal

JUPITER

ÖPPET: mån. - fre. 9.00-12.00, 13.00-17.30 lör. 10.00-13.00

Ställbar säng

Tel: 044 - 42 425 • Fabriksgatan 15, Glimåkra • www.snickaregarden.se

Naturlatex bäddmadrass. Unna dig en säng som är riktigt bekväm i alla lägen. 5 zoner, Trådlös fjärrkontroll. 90x200 cm

Kom in och njut!

• Lunch • Catering • Fika • Ost & delikatesser

7.950:-

Finns även i 105x200 och 120x200 cm Fritt levererat och monterat i Skåne och Småland!

Välkommen hit!

Öppet mån-tors 9-15 fre 9-17 lör 9-15

Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.com

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

25


REPORTAGE

Världens golvprover

Trä och snickerier är basen i verksamheten. Golvprover åt Tarkett, för transport ut i vida världen är en del, och att skräddarsy köks- och badrumsinredningar den andra. – Ja, oavsett om det finns befintliga stommar eller om det ska till nya, så har vi lösningen. Hos oss är inte special dyrare än standard, förklarar Anna-Lena.

Snett och skevt

Snickaregården står stadigt på tre ben E

n bra kombination, skulle man kunna säga om Anna-Lena och Herbert Seipp från Glimåkra. I alla fall om man utgår från deras verksamhet Snickaregården. Den är stabilt byggd på tre kompletterande ben som skapar trygghet och utvecklingsmöjligheter.

SOMMARPRISER!

Många äldre hus innebär en utmaning när väggar och golv ”gett med sig” med åren. – Vi har många års erfarenhet från att bygga funktionella kvalitetsinredningar, oavsett förutsättningar. Många av våra kunder vill dock bara fräscha upp köket med nya luckor, förklarar Anna-Lena.

Inredningsbutik

Det tredje benet är butiken med en bred variation av presenter och inredningsdetaljer. – Det är en utmaning att driva butik på mindre orter som Glimåkra. Dessutom en bit utanför centrum. Men är man bara tillräckligt unik så kommer kunderna ändå. Vi har både nära och mer långväga intresserade, avslutar Anna-Lena. Text och bild: johnny@alltomgoinge.se

–––– Sommar hos Flügger färg –––– Köp två burkar och få den billigaste för

halva priset*

5.995:-

*Gäller t.o.m. 12 juni 2016

HAPPY u-soffa i ljusgrått eller mörkgrått specialtyg. Längd 290 cm Djup 200/135 cm Höjd 85 cm. Hämtpris 5.995:-. Tillägg för montering eller hemkörning 250 kr.

Kom igång på rätt sätt så kommer du enklare i mål

40%

*

2016

Ute och inne

SKÖNA MÖ för hemkära

BLER

livsnjutare

Vitrin Inez

B115 D40 H213

cm

10.900:-

Se katalogens möbler i verkligheten! Sideboard

B145 D40 H90

cm

7.995:-

7.995:exkl. gavel

Vitrinskåp Koster

B148 D45 H205

Sideboard cm

16.475Inez:8.180:B183 D46 H76

Matbord Koster Inez 95x200 100x200cmcm

7.340:5.555:

1.780:Stol Vivianne

1.295:-

Alt till ernati varu det sto vet huset ra

Lönsboda

cm

BASE/POINT

Stol Stella

elaffär g möb ent En riktifullsortim 2 med 3000 m på

på vår bästa träolja *Gäller hela sommaren

Kontinentalsäng Base med bonell/pocketfjädring. Pris inkl bäddm.: 120 cm: 5.995:-, 180 cm: 7.995:-, Gavel Point 180 cm: 2.195:-. Paketpris 180 cm: 9.995:-.

ARONSSONS MÅLERI *Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden

ARONSSONS MÅLERI Månd-Fred 10-18, Lördag 10-13 • Lönsboda Tel 0479-20160, 213 60 • www.bergmansmobler.com Outlet och webshop på www.bergmansmobler.com

26

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Öppet: Vard 9:00 – 18:00

Lörd 10:00 – 13:00

producerad av espresso reklam


FINANCE

2

2

FINANCE

www.kronobergsbil.se leasing och4,3-7,0 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 114-160 g/km. leasing Mokka: Bränsleförbrukning blandad körning Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Erbjudandet om vinterhjul vid köp av en nyoch Opel avser däck på Opel originalstålfälg inkl. TPMS och hjulsida. Värdet varierar beroende på bilmodell. Erbjudandet gäller t o m 31 mars 2016 och gäller alla våra personbilar sålda till privatpersoner, utom Opel KARL, utgående Astra J och vid privatleasing. avbetalning avbetalning

via HONDA FINANCE

via HONDA FINANCE

FINA BEGAGNADE BILAR FINA BEGAGNADE BILAR Jim Karlsson 0476-488 46 - Robin Nicklasson 0476-488 42 www.kronobergsbil.se

Chevrolet Captiva 2,2 TDI automat –11 Opel Astra 1,4T SportsTourer ECOTEC Opel Zafira Cosmo 1,7 CDTi -11 Vit, 7-sits �������������������������������������� 169900:- 140 hk –13 Röd, 125 hk, 7 sits �����������������������129�900:Asteroid Grey Metallic ���������������� 159900:Chevrolet Captiva 2,2 LTC TDI kombi automat Opel Astra 1,4T3,3 SportsTourer ECOTEC Opel Zafira Cosmo 1,7 CDTi-12 -11 Opel Astra 1,7 ,TDI, Sport kombi Chrysler Voyager Aut Exlusive -06 Chevrolet Cruze 1,7 TDI -13 –11 Chevrolet Cruze 2,0 VCDi –11 Saab 9-5 Vector/Active 2,0 TDI139.500:-11 met, ECC, drag A/C, F-H, skinnklädsel drag mm 74.500:- Brun Vit, 7-sits ECC, f-h, drag, LTZ backkamera 143.500:- Svart, Vit, �������������������������������������� 169900:140 hk –13 Röd, 125 hk,F-H, 7 sits �����������������������129�900:Pewter Grey Metallic, Sedan ������ 129900:- Opel Astra Drive 1,4T 5d –15 Vit, Sedan nya modellen, Automat Asteroid Grey Metallic ���������������� 159900:Citroen C4 1,6Metallic TDI, Aut -12 Corsa 1,4, 5 dr -15 Honda Civic 1,8 Sport Kombi Aut -14 Soft Bronze ������������������� 144900:- Opel ����������������������������������������������������� 194�900:Chevrolet Cruze LTZ 2,0 VCDi –11 Saab 9-5 Vector/Active 2,0 TDI119.900:-11 met, ECC, F-H + pkt 119.900:- Beige Urbangrå, ECC, F-H, Chevrolet Spark 1,2backkamera LT 81hk M/T179.900:5d –11 Gråmet, ECC, F-H Pewter Grey Metallic, Sedan ������ 129900:- Opel Astra Drive 1,4T 5d –15 Vit, Sedan nya modellen, Automat Carbon Flash Metallic������������������� 79900:- Kia Opel Corsa 1,6TKombi ECOTEC OPC -12 Volkswagen CC 2,0 TDI -13 Corsa 1,2, 5 dr -13 1,6 TDI -10 Honda CRV Lifestle 4x4 -12 SoftCeed Bronze Metallic ������������������� 144900:- Opel ����������������������������������������������������� 194�900:Arden Blue Metallic ����������������������169�900:Mörkbrun Metallic, BlueMotion94.500:TechnoVit, ECC F-H Silver, ECC, F-H mm 76.500:Svart, ECC, F-H, drag mm 179.900:Chevrolet Spark 1,2 LT 81hk M/T 5d –11 Honda CR-V 2,2 i-DTEC Executive –13 logy, 170hk���������������������������������� 195�000:Carbon Flash Metallic ������������������� 79900:- Mini Opel CorsaS1,6T ECOTEC OPC -12 Volkswagen CC 2,0 TDI -13 Opel Astra 1,7 TDI kombi -14 Hyundai Santa ������������������������������ Fe 2,2 TDI Automat -12 Svart Metallic 269900:- OpelCooper Insignia-06 2,0 CDTI -13 Arden Mörkbrun BlueMotion Technomet, ECC,Metallic, F-H A/CBlue Metallic����������������������169�900:99.900:- Grå Gråmet, ECT, F-H, skinn, keyless, båge 179.900:- Röd, Röd, Combicoupé ���������������������� 194�900:- Volkswagen Tiguan 1,4 TSi -14164.500:Honda CR-V 2,2 i-DTEC Executive –13 logy, 170hk���������������������������������� 195�000:Opel AstraASX 1,4T1,85dKomfort –13 -12 Svart Metallic, Line, ���������199�900:Opel Insigna 2,0 TDI, 160160hk Aut, Sportkombi -12 Micra, 5 dr, -09 -13 Mitsubishi Svart Metallic ������������������������������ 269900:- Nissan Opel Insignia 2,01,2 CDTI Röd ����������������������������������������������� 134900:Opel Insignia 2,0 CDTi -12 59.000:- Blåmet, ECC, F-H, Skinnkll, drag 119.900:Svart, ECC, F-H, drag 129.900:- Blå met, A/C, 25 th pkt Röd, Combicoupé ���������������������� 194�900:- Volkswagen Tiguan 1,4 TSi -14 Svart metallic, Sports Tourer ����� 154�900:- Volvo V60 D2 -12 Opel Astra 1,4T 5d4x4 –13-13 Svart Metallic, Line, 160hk Saab 9-3, 1,8Metallic T Sportkombi -11 ���������199�900:Opel Astra 1,3 TDI, 5 dr -11 Opel Mokka 1,7 TDI Opel Astra 1,4T Sports Tourer 140hk –12 Mörk grå ������������������������159�900:Röd ����������������������������������������������� Opel Insignia met, A/C drag2,0 CDTi -12 119.900:- Röd, ECC, F-H 127.500:Vit, ECC, F-H, drag, premiumpaket 134900:169.500:- Grå Silver Lightning Metallic ������������� 134900:- Opel Insignia Business 2�0 CDTi -12 Svart metallic, Sports Tourer ����� 154�900:- Volvo V60 D2 -12 Vit, 195 hk, SportsTourer 4x4, Automat Saab Volvo V70 II 1,6D -11 9-5, 2,0Metallic T, SportDRIVe kombi -07 Toyota Aygo1,4T 5dr -10 Opel Astra Sports Tourer 140hk –12 Opel Astra 1,6 kombi -11 Mörk grå ������������������������159�900:������������������������������������������������������809�900:Grå Metallic, 115hk met, ECC, F-H, drag����������������������149�900:59.900:A/C, drag 109.900:- Grå Silver, AC 64.500:- Vit, Silver Lightning Metallic ������������� 134900:- Opel Insignia Business 2�0 CDTi -12 Vit, 195 hk, 4x4, Automat Suzuki VolvoSplash, V70 II 1,6D DRIVe Välkommen Opel 1,6SportsTourer kombi -10 5 dr -14 -11 VW Sharan 2,0 TDI 140 Master Aut Gråmet, OpelAstra Insignia Edition Sport Tourer 2,0 Volvo XC90 1,2, D3 2WD -11 in! ������������������������������������������������������809�900:Grå Metallic, 115hk����������������������149�900:met, A/C 89.500:A/C 109.900:- Grå ECC, F-H, drag, backkam, 7 sits 164.500:- Svart, CDTi -11 Svart Metallic, 163hk ����������������� 179 900:Jim Robin SilverAstra Lake1,4T Metallic, ECOTEC, Suzuki Splash, 1,2, 5 dr -11 Opel Sport kombi -11 160hk Chevrolet SparkVälkommen LT 5dr -11 Opel Insignia Edition Sport Tourer 2,0 Volvo XC90 D3 2WD -11 in! 69.500:met, ECC, F-H mm 127.500:Svart, A/C 69.900:- Grå ����������������������������������������������������� 145�000:- Röd, A/C CDTi -11 Svart Metallic, 163hk ����������������� 179 900:Jim Robin Silver Lake Metallic, ECOTEC, 160hk ����������������������������������������������������� 145�000:Öppettider:

Kronobergs Bil firar

Mån-tor �������������������� 9-18 Fredag ���������������������� 9-17 Öppettider: Lördag Mån-tor������������������� ��������������������10-13 9-18 Fredag���������������������� 9-17 Lördag ������������������� 10-13

70 år

Kronobergs Bil firar

Jim Karlsson 0476-488 46 - Robin Nicklasson 0476-488 42 www.kronobergsbil.se

70 år

Jim Karlsson 0476-488 46 - Robin Nicklasson 0476-488 42 www.kronobergsbil.se

The phantom of the opera

Joe Labero - A Magic World

Stockholm 7 Oktober

Stockholm 21 Oktober

Mama Mia

The Party på Tyrolen Stockholm 4 November

Åker upp fredag och åter hem söndag. Föreställningen är lördag 8 okt 19:30. Detta ingår: Transfer i modern turistbuss. Del i dubbelrum ink frukost. Parkettbiljett till The Phantom of Opera. Transfer till/från Cirkus.

Åker upp fredag och åter hem söndag. Detta ingår: Transfer i modern turistbuss. Del i dubbelrum ink frukost. Parkettbiljett till Joe Labero - A Magic World

Åker upp fredag och åter hem söndag. Föreställningen är lördag 5 nov 19:30. Detta ingår: Transfer i modern turistbuss. Del i dubbelrum ink frukost. Entre och buffebiljett till Mamma Mia. Transfer till/från Tyrolen, Gröna Lund.

Pris fr 3495:-

Pris fr 3495:-

Pris fr 3495:-

Läs mer på www.hjarsasbuss.se

Tel: 0709-209089 • info@hjarsasbuss.se NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

27


SPANING

Nu spanar vi på...

t n i f t s e F

Trendigt! Snygga, festsmycken från Gylling Jewelry. Finns hos EG Blomqvist.

Till en liten prinsessa. Söt tyllkjol för alla fester. Finns hos KappAhl.

Presentbekymmer? Vad sägs om en ljuslykta från Dorre. Finns hos Presenten.

Examensdags? Välklädd i kläder från Jeansbolaget.

i Älmhult

Snyggaste dukningen! Med Rörstrands Eden av Sigrid Richter. Finns hos Iittala.

Kom i tid! Med snyggaste klockan från Bering. Finns hos Tidsbutiken Ur och Smycken.

28

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Svårt att välja? Roliga, mönstrade byxor eller fräsch, randig klänning. Finns hos Lindex.

producerad av espresso reklam


Snygga killar hittar snygga kläder från Jack and Jones. Finns hos Trendhouse.

SPANING

Redo för en blöt fest? Fräcka skor och mobilskal från Odd Molly. Finns hos Märkeshuset.

Till Mors Dag erbjuder vi

Härliga buketter i varierande storlekar från 150:- till stor lyx bukett 1000:Buketten på bild 495:-

Kul att ge bort. Ugglig dörrstopp och betongljusstakar från Idé Group. Finns hos Mix Prylhuset.

Norra Esplanaden 3, Älmhult

VI HAR ÖPPET Måndag -fredag 9.00-18.00 Lördag 9.00-14.00 Långlördag 9.00-15.00 Morsdag öppet 10.00-14.00

Märkeshuset är inne på sitt 10:e år i Älmhult. Våren 2015 flyttade vi till vår nya butik på älmhults handelsplats bredvid IKEA. Vi säljer märkeskläder till den tjejiga kvinnan, självklart får du alltid personlig service hos oss! Besök vår butik eller shoppa loss i webshopen som du hittar via markeshuset.com. Vi har öppet: Mån-fre 10-19 Lör 10-17 Sön 11-17 Tel: 0476-160 10 Följ oss på

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

29


REPORTAGE

Caféet utöver det vanliga U

nder en hel vecka i början av maj firade Café Kronan sin ettårsdag. Efter ett lyckat första år rustar sig familjen Bergman- Karlsson för att fortsatt göra Lönsbodas fikasugna nöjda.

Gott rykte

Det var på Lönsbodadagen 2015 som Café Kronan öppnades. Ryktet om caféet spred sig snabbt och lockade kunder både från Lönsboda och utanför orten hela sommaren. Under hösten ökade efterfrågan på dagens rätt vilket ledde till att en kock anställdes strax efter jul. Caféet kan nu erbjuda dagens rätt måndag till fredag, brunch på lördagar samt söndagsmiddag med efterrätt. - Det är jätteroligt att kunna ha denna kombinationen och att vi därmed kan ha öppet alla dagar i veckan, kommenterar Victoria Bergman.

man ska utveckla med fler utomhusytor där det kan bli fler sittplatser. Sannolikt är det utbudet såväl som den mysiga atmosfären som lyckats locka dit kunder i alla åldrar. Besökaren kan hitta flera olika kaffesorter, teer, varm choklad, kakor, kaffebröd och bakelser förutom lättluncher och dagens lunch. - Vår egen specialitet, hembakta chokladflarn, har blivit jättepopulära och folk kommer in enbart för dem. Men vi har stor efterfrågan på hembakt generellt och kommer att utöka vårt hembakta sortiment, berättar Victoria.

Café för alla

En hel vecka

Det är onekligen speciellt att besöka Café Kronan. Inredningen är hemtrevlig och inspirerad av tidigt 1900-tal. Det finns även en uteservering, och

Under årets Lönsbodadag, 7 maj, firades ettårsjubileum på caféet och det var en välbesökt tillställning. Närmare hundra sittplatser både

Varmt välkomna till Grändens Hunddagis & Pensionat Ab i Knislinge Till oss är alla välkomna, stor eller liten, busig eller lugn, här gör vi ingen skillnad. Hos oss får alla de det de behöver. Långa promenader, bus i stora rastgårdar och mys med en personal som brinner för hundar av alla de sorter.

inne och ute var fyllda från kl. 12:30 – 16:00. Besökarna kunde utöver det vanliga sortimentet också köpa grilltallrik och fruktmousse. - Det var helt makalöst, berättar Victoria. Det var fantastiskt fint väder och kocken fick grilla konstant och då var vi inte enda stället att äta på. Förvisso enda serveringen med ett bredare caféutbud, tillägger hon. Hela veckan, 2-6 maj, firades ettårsjubiléet med olika erbjudanden. Bland annat bjöds alla som handlade mat, på de populära chokladflarnen. Nu arbetar Victoria och övrig personal vidare på att bredda utbudet ytterligare. - Vi har lyssnat in kundernas önskemål och kommer att utöka med bl.a. fler vegetariska alternativ och sockerfria alternativ. Sedan arbetar vi såklart ständigt med att utveckla sortimentet med en massa annat nytt. Och fortsätter det så här – ja, då får vi säkert anledning att återkomma med fler nyheter om Café Kronan. Text: jessica@alltomgoinge.se Bild: Café Kronan Från och med 9:e maj är slottet under ny regi! Vi kommer att erbjuda rustik svensk husmanskost med friska fläktar från Medelhavet. Besök oss till lunch, middag eller söndagsbrunch för en fantastisk måltid i en gemytlig och vacker slottsmiljö!

Öppningserbjudande hela maj Härlig söndagsbrunch för bara 179kr Fira morsdag på slottet Bjud er mamma på brunch eller 3-rätters middag 298kr Kika in på vår Facebooksida för nyheter och inspiration! Välkomna!! Anna & Theo med personal Dagis, Pensionat, Butik och Kursverksamhet

Grändens hunddagis & pensionat AB

Färgerigatan 8, 28933 Knislinge • 073-4260511 • www.grandens.se

30

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Öppettider                                                   Lunch serveras alla vardagar: 11:30-15:00             À la carte fredag & lördag: 17:00-21:30               Söndagsbrunch:  12:00-16:00

producerad av espresso reklam


Till student och sommarfest! Kallskuren sommarbuffé (165 kr) Skivad kycklingfilé under en bädd av svarta och gröna oliver, soltorkade tomater och färska örter Crostini med rostbiff pepparrotskräm och groddar Kallrökt skinka med melon Krämig potatisgratäng Grönsallad med coctailtomater, gurka, sallad, sugarsnaps och groddar Ostfat med Gorgonzola, Brie och lagrad brännvinsost Färsk ananas, vindruvor och garnering med jordgubbar Baguette, kex och smör Fler sommarbufféer finns på vår hemsida! Guldkant har expanderat och behöver mer personal. Vi söker driftsansvarig till köket som tar större ansvar för kunder, personal och kvalitet. Vi söker fler kockar till vår personalpool som har möjlighet att komma in på timbasis vid behov

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum? Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

Kontakta Daniel på 0722-170785

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi! • ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

Villduha

mer tid över förannatisommar?

e r a p p i l k s ä r g Robot lösningen!

Dåär

Wiper C XH

Larm utan abonnemang!

MÅNGA FÖRDELAR:

• Enkel och snabb gör det självinstallation • Inget abonnemang eller bindningstid • Gratis telefonsupport • Gratis app för iPhone och Android • Varnar även vid strömavbrott, brand och vattenläckage

2195:-

Komplett larmpaket

1 x Larmpanel 2 x Fjärrkontroll 2 x Nyckelbricka 2 x Trådlös magnetkontakt 2 x Trådlös rörelsedetektor 1 x Strömadapter 3 x Fönsterdekaler (UV) 1 x Monteringskit 1 x Vägledning

gratis

APP

Erbjudande!

Klippkapacitet: 1100m2

14.995:(gäller juni ut)

Se hela sortimentvårt på elkedjan.se

Välkommen in! Räntefri avbetalning viaHandelsbanken Finans.

Öppet till kl 18 på torsdagar.

Tegvägen 4 (bak Netto) tel. 0479-130 48 Öppet: mån-fre 13-16, extraöppet tors till 18.

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13. V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50

www.oredssonsel.se

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

31


KRÖNIKA

När potatisen kom till Kälsved Bonden Per Olsson i Kälsved var född

Historia från Simontorp

Anders Blidberg

1763 och var kanske Sveriges förste bloggare? Han skrev om mode, nya ord, traktens viktiga broprojekt och annat som han ansåg värt att bevara för framtiden.

Som barn var Per med när de första potatisarna

ånga har nog fått lära sig att potatisen kom till Sverige med Jonas Alströmer, som började odla den i stor skala hemma i Alingsås på 1720-talet. Därifrån skulle kunskapen om den fantastiska rotfrukten ha spridit sig. Alströmer var dock inte först, det fanns potatis i Uppsala botaniska trädgård redan 1658. Till Osby kom potatisen en helt annan väg.

i trakten odlades. Knölarna kallades för jordpäron för att inte blanda ihop dem med trädpäron, dvs vanliga päron. Ännu säger göingarna ofta päror, medan man längre söderut gärna säger pantoffler (från det dansk/tyska kartoffler). Spännande är att Per Olsson även använder ordet ”potatoes”. Detta anglosaxiska uttryck använder även botanikern Carl von Linné. Vi vet inte var eller hur Per Olsson fick sin utbildning. Kanske fick han låna böcker av socknens präst? I andra inskriptioner experimenterar han friskt med olika stavningar med inslag från flera olika språk.

På en stor sten i Kälsved utanför Osby kan

Allmänheten var länge skeptisk till potatis

M

man läsa: ”De första jordpäron i Skåne man fick se kommo frå Pommern år 1764. Här i Kjelsved har man först år 1771 en potatoes sedt”. Texten är inhuggen med decimeterstora bokstäver. Stenen ligger mitt ute i en hage och är tydligen inte riktad till förbipasserande. Vem har gjort ristningen och varför då?

År 1757 gick Sverige in i den stora internationella konflikt som kallas för Pommerska kriget. Detta var närmast ett världskrig och kampen stod mellan Österrike, Frankrike, Ryssland och Sverige på den ena sidan och Preussen, Storbritannien-Hannover på den andra. När freden kom 1762 var över 30 000 svenska soldater döda i ett onödigt krig. Många överlevande svenska soldater tog med sig ”tyska jordpäron” hem och kunde några år senare sälja sättpotatis till sina grannar.

Kort efter kriget började troligtvis potatis att odlas vid ryttartorpen i Göinge. Inom kort hade de potatis att sälja och de kommande skördarna kom att dämpa nöden när spannmålsskördarna slog fel.

Lördagen den 28 maj kl 10:00 guidar Simontorps Kulturvandringar i Kälsved och berättar om Kälsveds-Sigrid, gården och dess kringliggande landskap.

som mat, men sedan Eva Ekeblad utvecklat metoder för att bränna sprit av potatis steg populariteten. År 1748 invaldes hon för denna prestation som första kvinna i Vetenskapsakademien. Potatis odlades under mitten av 1700-talet allmänt i Mellansverige men göingarna verkar inte ha varit imponerade.

Strömsborgs

Text och bild: Anders Blidberg

RETRO HOS XL-BYGG

Handelsträdgård

Fina Sommarblommor i massor!

Vi är återförsäljare för smeg vitvaror och köksmaskiner. Välkommen!

Pelargon 10st 200:Morsdags-amplar • Hängbegonior • Surfina • Tiny tunia • • Dahlia • Bacopa • Stamväxter m.m. • Öppet Mån-Fre 10-18 Lör-Sön 10-13 0479-107 82 / 0705-107 822

Välkomna! Peter 32

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Betala med XL-Bygg kortet så får du 2% i bonus

Öppettider: Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Klart för kaffe i parken V

i har tidigare berättat att Wictor Axelsson från Emmislöv tagit över driften av Kaffestugan i Broby Hembygdspark. Nu närmar sig den officiella öppningsdagen, som blir på nationaldagen den 6 juni.

Smygpremiär avklarad

Gilla och följ

Smygpremiären gick av stapeln 7 maj då det firades Hemvändardag och dessutom BK Vikings 60-årsjubileum i hembygdsparken. - Allt fungerade jättebra. Personalen är självgående och initiativrik. Jag är jättenöjd med dem, säger Wictor Axelsson, som dessutom har uppbackning att ringa in vid behov.

Den 11 juni arrangerar Kaffestugan en Buskiseftermiddag med uppträde av komikerparet Magnus Haraldsson och Susanne Lundkvist. Kaffestugan öppnar kl. 14:00 och från kl. 15:00 underhåller Magnus och Susanne med buskis, sång och musik, så länge publiken har roligt. Kaffestugan har också egna arrangemang under sommaren, bland annat en familjedag som kommer att hållas i slutet på juli. Den som är intresserad av uppdateringar kan följa informationen som läggs ut på: www.facebook.com/kaffestuganibrobyhembygdspark.

Kaffe i grönska

Våren har dragit igång grönskan ordentligt i parken och det är ett frodigt scenario som omger Kaffestugan och övriga byggnader. Med andra ord blir det en trevlig kaffestund oavsett om man väljer att gästa kaféet en vanlig dag eller vid något specialarrangemang. Utemöblerna finns på plats och skulle det regna finns det gott om sittplatser inomhus. Öppettiderna är onsdag till söndag kl. 13-19. Utöver det håller Kaffestugan öppet vid arrangemang som t ex på nationaldagen, då de också håller öppet från kl. 13:00.

Kaffestugan serverar kaffe, glass, våfflor och kakor. Vid specialarrangemangen kommer det även att finnas korv med bröd till försäljning. Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

29 maj Fira mor på hennes dag! Catering till student och andra fester

Ring för förslag, 044-432 00. Leif-Inge med personal

Meny

é

Sill o salladsbuff

Kalkon med tillbehör lse Morsdagsbake

Underhållning!

175kr

Boka gärna bord

Glimåkra tel. 044-432 00 www.restaurangvastergard.se

ÖPPET 29/5 Morsdag kl 11:30 – 15:00 övriga dagar kl 11:30 – 14:00 NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

33


AKTUELLT

Hallarydsdagen med Tuta & Kör L

ördagen den 4 juni bjuder Hallaryds Hembygdsförening, Sockenrådet, Betelkyrkan, Hallaryds IF och Hallarydsgården in till Hallarydsdagen för 29:e gången.

För vuxna och barn

I den natursköna Hembygdsparken visar ett 25-tal hantverkare sina alster tillsammans med den stora veteranutställningen av bilar, traktorer och motorer. Här kan man uppleva gamla minnen eller upptäcka fordonens utveckling genom tiderna.

Underhållning för både stora och små

Från scenen underhåller banden Road Rockers som spelar rockabillymusik, Seppo o Jenny som bjuder på rock and roll samt Tuta & Kör som showar för och med de minsta barnen. Besökarna bjuds också på musik av Hallaryds barnkör och kyrkokören. Det ordnas aktiviteter i form av fiskdamm, ansiktsmålning, ponnyridning, klätterbacke och pilkastning. Allt detta är gratis men föreningarna ser gärna att ni köper Hallarydsmärket.

Mat och dryck

I kaffetältet spelar det populära dragspelsgänget Gränsdraget i doften av nygräddade våfflor och från grillen serveras en härligt god grilltallrik. Man behöver alltså inte gå runt och vara hungrig. Varmt välkomna till en trevlig dag i Hallaryd! Text: pia@alltomalmhult.se

HALLARYDS-DAGEN i Hembygdsparken, Hallaryd

Lördagen den 4 juni kl 10:00-17.30 10:00–16:00 10:30 11:30 13:00 14:00 15:00 16:00 16:30 16:45

Programtider

Hantverksmarknad, Veteranmotorutställning Hallaryds barnkör ROAD ROCKERS, rockabilly Hallaryds kyrkokör Tuta & Kör, barnmusik med drag Seppo & Jenny, rock´n roll ROAD ROCKERS Dragning, lotterier etc ROAD ROCKERS

I fikatältet spelar Gränsdraget. Övrigt: Fiskedamm. Ponnyridning, Backklättring, Ansiktsmålning o Lotterier.

Immelns Byggservice AB Vi utför exempelvis: Nybyggnation Ombyggnation och tillbyggen Renoveringar med ROT Takbyte Fönsterbyte Kök Sprutisolering

Mat: Grilltallrik, Kaffe & Kakor, Våfflor.

Fri entré. Köp gärna Hallarydsmärket ”Jag Stöder Hallarydsdagen”

Välkomna!

Verksamma i nordöstra Skåne med erfaren personal och samarbete med andra entreprenadfirmor där vi sköter kontakten.

Nisse 0708-98 53 79 www.immelnsbyggservice.se • info@immelnsbyggservice.se

34

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG

för Sommarkväll i Silverdalen! F

ör fjärde året i rad arrangerar Lars Magnusson och Jessica Persson sin populära underhållningskväll på Silverdalens utescen i Älmhult. En av de första gästerna är ”Hipp, Hipp” Johan Wester. Där gestaltade han populära karaktärer som brandchefen Kajan, den operaintresserade Itzhak och den halvkriminelle ”Sunken”. Vi har också en lokal gäst i Jesper Sjöberg från Osby som just nu gör succé i musicalen Jersey boys i Stockholm. Han är dubbelt aktuell då han just släppt sin första skiva! Den tredje gästen är allas vår underbara schlagerdrottning, Siw

Malmkvist. En av Sveriges största artister genom tiderna, fortfarande ett energiknippe. – Med de här gästerna tror vi det blir en av de absolut roligaste kvällarna vi haft, säger Lars. Det blir dock inget publikrekord. – Nä, vi har satt ett tak på 1000 personer som vi hade vid förra årets kväll med Johan Glans. Men vi hoppas vi slår i taket nu igen.

Komik

Allsång

Godis & Korv

Utlottningar

Silverdalens utescen i Älmhult

5 juni kl 19.00 Foto: Marcus Helmer Gustafsson

Dags igen

Insläpp kl 18

Jesper S

Musicalstjärnan från Osby

Malmkvis ester Siw Johan Wp-H Allas vår t ipp & IQ Siwan!

Känd från Hip

Biljetter: Vuxna 200 kr, barn 5-15 år 100 kr, barn 0-5 gratis, endast kontant • Förköp på Jeansbolaget i Älmhult Vid frågor ring 0706-80 51 29 eller maila standup.lars@telia.com

Programledare:

Lars Magnusson och Jessica Persson Följ oss på Facebook. Ni hittar oss under “Sommarkväll i Silverdalen”

Det händer på Borgen, Osby! BOKA MORS DAG! Sön 29 maj kl 11.30 - 17.00

PUBKVÄLL LÖR 18 JUNI s ta g e li v e o n

kl 22-02

- Förrätt -

Sill & salladsbuffé

o n th e s e c o n d f lo o r

- Varmrätter Portvinsbräserad fläskfilé med krämig potatisgratäng och vårens primörer. Ugnsbakad laxfilé penslad med vårens örter serveras med pressad potatis, kall romsås och vårens primörer.

- Dessert Rabarberpaj med krämig vaniljsås, kaffe/te

175:-/pers

Barn halva priset Serveras som buffé

Vi fixar maten till

STUDENTFEST LÖR 18 JUNI

22-02

PÅ NEDRE PLAN

STUDENTEN & FESTEN!

2016! alla välkomna!

Obl leg 18 år

Smörgåstårta • Buffè • Planka Sallader • Varmrätter

Ring 0479-315 62 för bokning/info

restaurang@osbyborgen.se • www.osbyborgen.se NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

35


PÅ GÅNG

Annonssäljare sökes Tidningsproducenten ger to-

talt ut över 50 tidningar årligen. De flesta av dem är annonsfinansierade. Verksamheten växer och kräver därmed mer resurser. Arbetet är provisionsbaserat och passar dig som gillar kontakt med människor och ser en utmaning i att bidra till finansiering av kvalitetstidningar.

Vill du veta mer? Kontakta vår

annonsavdelning (se sid. 2) med lite info om dig själv och dina kontaktuppgifter.

Anslagstavlan Osby BS Loppis Lördagen den 28 maj Kl. 11-14 Bowlinghallens parkering Även grillad korv finns att köpa. Kom och fynda.

Bara nåt litet...

50.000 vinylskivor & CD`s Lp´s, Ep´s, singlar i lager

Butik & Lager, Torngatan 4, Älmhult

Boka tid

www.goingemassage-akupunktur.se

Första besök ny kund Muskelsmärtor -50% på dessa normalpris: Tennisarmbåge

www.hotstuff.se VINYLSKIVOR KÖPES !

Kom till oss eller vi kommer till dig. Bäst betalt för hela samlingar, 60-70-tals rock/

Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

Torsdag 26 maj 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 18.30 Kvällsmässa med förbön i Sibbhults k:a Fredag 27 maj 20.00 Bön i Sibbhults k:a  

Söndag 29 maj 1 e. tref. 9.30 OBS! tiden Cykelgudstjänst i Ungdomens hus, Hjärsås, A Thorsén. Sång av Daniel Karlsson. Frukost serveras. 10.00 Gudstjänst med nattvard i Glimåkra k:a, L Fröjmark. Barnsamling. Kyrkkaffe. Gudstjänstgrupp efteråt. Tisdag 31 maj 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra  fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning. Onsdag 1 juni Expeditionerna stängda p.g.a personaldag 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra  

36

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Kr. 250,-/450

Akupunktur Kr. 450,m/diagnos Akupunktur Kr. 250,30 min Zonterapi 45 min

Ring 0709-625 736

Kr. 350,-

Knäsmärtor Matsmältningsproblem Stress - sömnlöshet Sportsskador Stel, nacke, rygg Migrän Ischias Och mycket mer

Second Hand Välkommen att fynda! Hos oss hittar du

• Fräscha kläder • Böcker • Prydnadsaker

• Glas & porslin • Möbler • Textilier m.m.

De t lönar sig! För både dig och miljön! När du handlar hos oss hjälper du barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien. Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

Detta händer i pastoratet Onsdag 25 maj 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.00 Spagettikyrkan i Sibbhults fh. Vårfest och terminsavslutning. Varm mat och olika aktiviteter. Slut ca 19.30. OBS! Barn deltar endast i vuxens sällskap.

v/John Frahm Skolgatan 7 - Knislinge Öppet 8-20 tors-fredag Tlf. 0769265216

pop. Även rock-affischer, autografer mm

Då kan en plats på anslagstavlan, vara något för dig! Liten (44,5x30mm) 300:Stor (44,5x64mm) 500:-

Massage 30/60 min

Glimåkra

Torsdag 2 juni 12.00 Lättlunch med middagsbön i Hjärsås k:a. Kostnad: 30 kr Fredag 3 juni 20.00 Bön i Sibbhults k:a   Lördag 4 juni 15.00 Dopgudstjänst i Hjärsås k:a, A Thorsén   Söndag 5 juni 2 e. tref. 10.00 Gospelgudstjänst i Glimåkra k:a, L Fröjmark. Barnsamling. Kyrkkaffe. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Thorsén. Kyrkkaffe.   Måndag 6 juni Nationaldagen 19.00 Nationaldagsbön i Knislinge. Arr: GEUT   Tisdag 7 juni 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning 14.30 Andakt på Solglimman   Onsdag 8 juni 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh.

Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14 Marklundaskolan, Osby. Telefon 0479-150 46

Hjärsås

Sibbhult

Spagettikyrkan

i Sibbhults församlingshem onsdag 25 maj kl 17.00 Vårfest och terminsavslutning. Varm mat och olika aktiviteter. Slut ca 19.30.

OBS! Barn deltar endast i vuxens sällskap.

Trivselkväll

i Sibbhults församlingshem torsdag 9 juni kl 18.30. Föredrag av Claes Ruderstam

"Kända och okända göingar". Kvällsfika (frivillig avgift)

Lättlunch med middagsbön i Hjärsås kyrka

torsdag 2 juni kl 12.00 Kostnad: 30 kr.

Träffpunkten Glimåkra församlingshem tisdagar kl 9.30-11.30

Drop in, gratis fika Svenskundervisning producerad av espresso reklam


TANKAR OM LIVET

Sommaren

Joel Fredriksson

D

en blomstertid nu kommer med lust

och fägring stor. Du nalkas, ljuva sommar, då gräs och gröda gror. Med blid och livlig värma till allt som varit dött, sig solens strålar närma, och allt blir återfött. Den blomstertid nu kommer. Text (=Segertoner 199:1): I Kolmodin 1694, J O Wallin 1819, Britt G Hallqvist 1979)

Sommaren kan vara en tid för vila men också förändring. En del tar studenten och ska nu

ut i arbetslivet eller fortsatta studier. Kanske lämnar man hemmet för eget boende och lär känna nya vänner. Några kommer att byta arbetsplats och andra kommer att fortsätta att jobba eller plugga på samma trygga plats.

Innan dess ska de flesta av oss få tid för vila, sol, värme och på typisk svensk manér, lite regn också. Så sola, bada, flytta, börja på nytt men framförallt njut i Guds underbara blomstertid!

Joel Fredriksson Avgående ungdomspastor Pingstkyrkan Osby

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

OSBY PASTORAT

Detta händer i pastoratet

Friluftsgudstjänst i Fornahässle.

Ons. 25 maj 18.15 Taizémässa i S:t Petri kapell.

5 juni kl. 14.00 Hans Eriksson, Dan Blixt, saxofon.

Tor. 26 maj 10.30 Mässa, Ekebo. 14.00 Mässa, Rönnebacken & Lindhem. Sön. 29 maj 1 e. tref. 10.00 Högmässa med söndagsskola i Osby k:a. Lövsund. Viltstråket medverkar. 10.00 Högmässa i Loshults k:a. Hansson. 16.30 Messy church, Visseltofta k:a, Lövsund m.fl.

Mån. 6 juni Nationaldagen 18.00 Sverigebönen, Osby f.h. Ons. 8 juni 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Tor. 9 juni 14.00 Gudstjänst Rönnebacken & Lindhem. Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell. Varmt välkomna!

Kyrkskjuts Mån. 30 maj 14.00-16.00 Våffelcafé i Osby f.h. Ons. 1 juni 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Lör. 4 juni 18.00 Musik vid helgsmål, Osby k:a. Sön. 5 juni 2 e. tref. 10.00 Högmässa i Osby k:a, Månsson. 14.00 Friluftsgudstjänst i Fornahässle, Månsson.

till högmässan i Osby k:a Ring 0479-524 519, söndagar kl. 8.00–8.30. Vi uppmuntrar till samåkning.

”Församlingshögtid” (För dig över 70 år)

Osby 5 juni Inleds med högmässa i Osby kyrka kl. 10.00. Kyrkokören medverkar. Därefter fortsätter vi med lunch i församlingshemmet. Anm. senast 25/5 kl. 13.00 till pastorsexpeditionen, tel. 52 45 00.

Samåkning från Loshults församlingshem kl. 13.30. Medtag kaffekorg, och om möjligt, något att sitta på. Vid regn är vi i f.h.

Kyrkskjuts: Roger Persson, 070-6583575.

Lördag 4 juni 18.00 Osby kyrka

Musik vid helgsmål

med Kemnitz Kyrkokör från Tyskland och Osby kyrkokör. Kemnitz kyrkokör Dir: Elisa Bartoszewski framför ”GABEN” (Gåvor) ett spännande verk för kör, bildprojektioner och rörelse av Mathias Bartoszewski. Osby kyrkokör medverkar också.

Gemensam bön

för Sverige på nationaldagen, 6 juni 18.00 i Osby f.h.

Kort inledning av Kenth Carlsson. Därefter följer vi Sverigebönens sju pelare. www.sverigebonen.se

Enkelt fika.

Tjänsteförändringar

Vi har två medarbetare som i dagarna går i pension. Det är kyrkogårdsföreståndare Ulf Brännström som slutar efter ca 10 år hos oss. Han efterträds av Ola Olbers som närmast kommer från en arbetsledartjänst på Limhamns kyrkogård. Vår ekonomiassistent Ann-Britt Nilsson har varit anställd hos oss i ca 11 år och efterträds av Lena Martinsson. Vi tackar dem som slutar för sin tid i pastoratet och hälsar våra nya medarbetare välkomna till oss.

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

37


o

BRA INITIATIV

a

Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Sommarkul

Ett glädjefyllt program för alla barn & unga med familjer att ta del av i sommar. Programmet har skapats med stöd från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Alla aktiviteter i programmet är gratis och riktar sig mot målgruppen 6-15 år, men det finns en hel del som är öppet för alla åldrar! Välkomna till sommarkul i Osby Kommun! Oförutsedda förändringar av programmet efter tryckning kan ske. För senaste information besök gärna www.osbyturism.se

Sommarkul kultur

Välkommen på Kalas i parken! Nycirkus med Cirkus utan gränser - familjeföreställning

Melodier från hemlandet, grannlandet och drömlandet slingrar sig ut över parken och bjuder upp till dans. Som från ingenstans tar en scenshow form med cirkusartister, clowner och musiker. Fysisk komik, magisk magi, imponerande cirkuskonster och musik från världens alla hörn är ingredienserna i denna föreställning. Efter föreställningen finns möjlighet att själv prova på lite egna trix! Clowner utan Gränser är en ideell organisation som sedan 1996 arbetat världen över för att sprida skratt till barn som lever i extrem utsatthet. Fredag 1 juli kl 13:00 Granada, Tranebodavägen 31, Lönsboda. Arr: Granada tel 0479- 201 13

Invigning av sommarkul!!

Cirkus Saga - Svart socker + Cirkusskola - Familjeföreställning för alla åldrar!

Vridet - Vackert - Vilt

Kan tjejer och killar vara hur som helst? Varför tror man inte att en tjej kan vara stark eller att en kille kan vara rädd? Cirkus Saga bjuder på en rolig nycirkusföreställning med vilda upptåg, eldätning, häpnadsväckande akrobatik och imponerande jonglering som också vill utmana våra idéer kring hur vi förväntas agera som killar och tjejer.

SJUNG MED PETTSON OCH FINDUS - för barn 5-9 år / familjeföreställning

Onsdag 22 juni Föreställning 13.00-13.30 därefter Cirkusskola 1 h Lönsboda Ollonskogen, Glimåkrav. Lönsboda  

En fartfylld föreställning fylld med sång och musik tillsammans med Sven Hedman och Fanny Wistrand. Alla känner igen de populära Pettson och Findus och här kommer de livs levande. De tar publiken med storm och barn och föräldrar får vara med och sjunga mest hela tiden. Annars är det bara att skratta och mysa åt tokerierna i de välkända berättelserna. Föreställningen är byggd på Sven Hedmans Pettsonsånger, som är baserade på Sven Nordqvists älskade böcker, som Bröderna Slut gjorde musikteater av från 1992 till 2006. Föreställningen ges med tillstånd av Drakens Teaterförlag. Längd: ca 40 minuter.

Torsdag 23 juni Föreställning 13:00-13.30 därefter Cirkusskola 1 h   Osby Centralparken, Östra Järvägsg. Osby  

Måndag 4 juli kl 15:00 Teater Borgen, Västra Storgatan 33, Osby Arr: Osby Kultur Kontakt: 0479- 528510

Längd: 30 min.

Ta med piccnicfilten att sitta på!! Passar alla åldrar!

Cirkusskola - för barn 5-12 år

Direkt efter föreställningen börjar cirkusskolan. Här får du prova olika cirkuskonster tillsammans med artisterna! Längd: 1h Arr: Osby Kultur Kontakt: Osby Turism 0479-528510

38

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

Workshop - Trumattack! - för barn/ unga.

Håll i er för nu blir det en rytmisk explosion med  två av Skånes skickligaste slagverkare: Salwan Ibrahim Khodajer och Ida Bergström Forsberg. Duon gör ett dundrade, medryckande nedslag på olika platser i Osby Kommun. Med arabiska och västerländska rytmer visar de olika ursprung och stilar. Först visar de hur deras världar låter. Sen blir det din tur och grymt ös! Har du någonsin använt din egen kropp som trumma? Gjort rytmer med din egen röst? Visste du att ett handklapp kan få hela världen att gunga? Ta gärna med en filt att sitta på. Längd: ca 30 minuter.

Måndag 25 juli 13:00 Badplatsen Vesljungasjön 15:00 Killeberg Hemgården, Ådalsg. 17.00 Visseltofta sommarscen, vid fotbollsplan samarr: Visseltofta Byalag / Visseltofta Hembygdsgård Tisdag 26 juli 13:00 Svarta Bergen, Hägghult, Lönsboda 15:00 Gylsboda g:a transformatorstation samarr: Pia Lindberg 17:00 Lönsboda Bibliotek, Tranebodavägen 1 Onsdag 27 juli 13:00 Osby Bibliotek, Östra Järnvägsgatan 16, Osby 15:00 Pulsen Fritidsgård, Västra Storgatan 15, Osby 17:00 Osby Centralparken, Östra Järnvägsgatan, Osby Arr: Osby Kultur Kontakt: 0479 - 528 510

Tisdag 26 juli kl 11-17

Svarta Bergen Familjedag + Trummattack 13.00

Svarta Bergen är en mäktig och naturskön plats, full av unik industrihistoria. Här kan besökare bl.a. se konstverk skapade av svart diabas. Svarta Bergen är ett perfekt utflyktsmål. Platsens speciella atmosfär och vackra vyer ger också avkoppling och inspiration för alla besökare. Här har det brutits svart diabas i över 100 år. Den svarta diabasen är älskad för sina egenskaper och möjligheter i form och färg. Konstnärer från när och fjärran har kommit till Hägghult och här skapat väldiga konstverk som står utplacerade i den karga och säregna miljön. I informationslokalen och restaurangen finns en historisk fotoutställning över arbetet i stenbrottet, foton från modern stenbrytning och en stor diabasvägg med bruksföremål. Fri entré Arr: Föreningen Svarta Bergen, 0479-202 12 producerad av espresso reklam


k u l

TANKAR OM LIVET

i Osby Kommun Sommarkul på Osby Bibliotek

Måndag 4 juli kl 12.30 – 15.30

Tuta & Kör - För barn 3 -10 år /familjeföreställning

Nu blir det en show med ös, skimrande såpbubblor fyller luften och spänningen stiger. Första ackordet är lagt och barnen hoppar av förtjusning. Med sång och musik, glädje och humor får de hela publiken med sig i sina svängiga låtar och roliga rörelser. Skratten är många och glada och musiken känner både barn och vuxna igen från Talang, Bolibompa och Barnkanalen. Hitsen är många! Ta med filt att sitta på. Torsdag 14 juli kl 15:00 Visseltofta sommarscen, vid fotbollsplanen, Visseltofta. Torsdag 21 juli kl 15:00 Lönsboda Ollonskogen, Glimåkravägen, Lönsboda.   Fredag 5 augusti kl 15:00 Osby Centralparken, Östra Järnvägsgatan, Osby. Arr: Osby Kultur Kontakt: 0479-528510

Sommarbio: En man som heter Ove! drama/komedi

59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Huvudrollen spelas av Rolf Lassgård, regisserad av Hannes Holm, baserad på Fredrik Backmans roman. Längd: 1h 56 minuter.

Ta gärna med piccnic och filt och njut av en härlig biokväll. Föreningslivet står för försäljning av korv, hamburgare, popcorn på plats. Torsdag 28 juli kl 22:00 Ollonskogen, Glimåkravägen, Lönsboda Arr: Jimmmy Ekborg tel 076-837 4186

Gör ditt eget bokmärke och bokfika! Kom och gör ditt eget bokmärke och få tips på böcker att läsa i sommar. Vi bjuder på fika! Måndag 11 juli kl 12.30 – 15.30

Prova Bokvikning Kom och testa på att vika gamla böcker till häftiga former. De vikta böckerna ställs sedan ut på biblioteket. Vi bjuder på fika! Måndag 18 juli kl 12.30 – 15.30

I-movietrailer Kom och spela in en I-movie trailer tillsammans med andra. Vi kommer tillsammans på vad vi ska spela in och spelar sedan in på biblioteket. Filmerna publiceras sedan på Youtube. Vi bjuder på fika! Måndag 25 juli kl 12.30 – 15.30

Klipp & klistra figurer Kom och klipp och klistra figurer utifrån färdiga mallar. Vi bjuder på fika! Måndag 1 augusti kl 12.30 – 15.30

Måleri och fika Kom och måla på duk. Alla får måla en tavla med valfritt sommarmotiv. Tavlorna ställs sedan ut på biblioteket. Vi bjuder på fika. Kontakt: Osby bibliotek, 0479 52 82 10

Sommarkul på Fritidsgårdarna

Fritidsgården Bulten

Sommaröppet v.26-31 för dig i årskurs 4,5,6 & 7. Tisdag/ Onsdag/ Torsdag Kl 13.00 – 17.00

Det blir många olika aktiviteter, pingis, skattjakt, FIFA-spel, pyssel, Discgolf, brännboll och annat kul! Aktivitet planeras utifrån vädret. Samling på Bulten kl 13:00!

Aktiviteterna presenteras på Bultens facebook & instagram sida! Alla aktiviteter och mellanmål är gratis!! Kontakt:  Bulten 0479-528475 //0709318475

Fritidsgården Pulsen

Öppet v.26-32 för dig i klass 4,5,6 & 7 Tisdag, Onsdag,Torsdag kl 13.00 – 17.00 Kvällsöppet för årskurs 7-9 Onsdag v.26, 27 & 32 17.00-20.00

Gylsboda Festival

Servering, utställning av konst & hantverk, konserter och annat skoj! Till barnen erbjuds bland annat: 11-17 Nuála med draken Baldur, draken är som en handdocka som pratar med barnen. 11-17 Runstensverkstad med Rudolf Germeroth. Han  visar hur man hugger runstenar och besökarna får på prova att själv hugga. Lördag 6 augusti kl 11-17 Arr: Pia Lindberg 0703-109 162

Vi samlas på Pulsen, aktiviteterna sker ute eller inne beroende på vädret. Det blir många olika aktiviteter, pingis, simning, klättring, skattjakt, fifa spel, pyssel, minigolf,brännboll, bowling, vollyboll, spel och annat kul.Aktiviteterna finns på Pulsens facebook & instagram sida Varje dag du deltar bjuder vi på mellanmål. Alla aktiviteter & mellanmål är gratis !!!! Arr: Fritidsgården Pulsen. Frågor och annat ring 0479-528 244 0709318244

Himlaskoj - Lek & Utfärder Månd - torsd 27-30 juni, Ålder 8-12 år,

Vi utgår från Församlingshemmet varje dag. För dagsprogram: www.svenskakyrkan.se/osby/barn&ungdom Anmälan & info: Johanna af Sillén 0709-25 80 23

Gratis Simskola

Lönsboda Simhall / Osby Simhall!

Alla barn födda 2010 eller tidigare välkomnas till sommarsimskola i Lönsboda Simhall och Osby Simhall. Du kommer lära dig simma, bad & båtvett, livräddning och mycket annat! Simskola ska vara kul, förutom arm- och bentag blir det lek & bus, så vi känner oss trygga i vattnet! Simskolorna 2016 är gratis, vilket möjliggörs genom stöd från Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor.

Lönsboda

Inskrivning till Lönsboda sommarsimskolan sker den 8 juni kl 18:00 i Lönsboda Simhall. Vi håller i simskolan är: Fredrik, Katarina, Alexander, Joel. 2 grupper att välja mellan: Grupp 1 kl 09:00, Grupp 2 kl 10:00. Simskolan startar den 20 juni till den 8 juli, Fredag 24 juni Midsommar, ingen simskola. Tisdag den 5 juli - Simskola i Hjärtasjön kl 09:0011:00 Vid bra väder, egen transport dit.

Fredag den 8 juli - avslutning mellan kl 09.00-11.00 -all grupper. Vi välkomnar Föräldrar /målsmän/släkt & vänner att komma och se hur duktiga barnen blivit! Vi bjuder alla på fika och de tappra simskoleeleverna får glass & diplom. Försäljning av simmärken.

Osby

Inskrivning till Osby sommarsimskola sker den 9 juni kl 18:00 i Osby Simhall. Vi som håller i simskolan är: Birgitta, Monica, Jenny, Linnea & feriepraktikanter. 3 grupper att välja mellan: Grupp 1: kl 08:00, Grupp 2: kl  09:00 Grupp 3: kl 10:00 Simskolan startar den 20 juni till den 8 juli. Fredag den 24 juni Midsommar, ingen simskola.

Fredag den 8 juli - avslutning mellan kl 09.00-11.00 - alla grupper. Vi välkomnar Föräldrar /målsmän/släkt & vänner att komma och se hur duktiga barnen blivit! Vi bjuder alla tappra simskolebarn på glass & diplom. Försäljning av simmärken. Arr: Lönsboda Simhall 0479-528 478 // Osby Simhall 0479-528 211 NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

39


INTEGRATION 2013 började jag plugga på naturvetenskap-

liga linjen på Ekbackeskolan i Osby och är nu få veckor ifrån studenten. Redan i början av min gymnasietid började mitt intresse för integration men under den tiden var allt med gymnasiet så pass nytt att mina personliga intressen lades åt sidan. Dock har det hunnit ske en hel del under de senaste tre åren. Jag har hunnit studera in en hel del om integration men också om hur människor från olika kulturer och ursprung kan samspela till den nivån att det gynnar alla. Även dem som inte är inblandade.

Ungdomsreporter

Betul Hassan

Självklart gör Östra Göinge och Osby kommun

M

itt namn är Betul Hassan och jag är 18

år gammal. Jag föddes i Irak men flydde till Sverige 2007. I början bodde jag och min familj i Glimåkra men efter att ha fått uppehållstillstånd valde vi att flytta till Broby för att hitta jobb, och där har vi bott sen 2008 ungefär. Min familj består av mina föräldrar, två äldre syskon och två yngre syskon.

en hel del för att hjälpa till med integrationen och det märker min familj av än idag. Fadderfamiljer, språkcafé och även små pysseldagar för barnen. Och som tack vill jag nu försöka ge tillbaka för allt jag har fått ta del av tack vare dessa kommuner. Jag vill nämligen lyfta upp intressanta ämnen som det skrivs om i Allt Om Göinge och Allt Om Osby och översätta texterna till arabiska, för jag tror att

det är det som krävs för att få den helheten som skapar en gemenskap som gynnar alla.

Texter om kultur och händelser kommer att

översättas och jag tror att de texter som kommer vara mest effektiva kommer att handla om framtida events som sker lokalt. Musikaler, konstutställningar och föreläsningar är några av de saker som kommer att ena många kulturer under samma tak. Kanske hittar man äntligen någon från en annan kultur men som intresserar sig för samma saker som man själv? För som ni säkert vet har Östra Göinge Kommun och Osby Kommun tagit emot ett stort antal människor från bl.a. Syrien och detta är en chans för de arabisktalande att umgås lokalt, vilket i sin tur förenklar processen att hitta nya vänner och människor att umgås med. Vi kommer alla kunna ta lärdom av varandra och förhoppningsvis leder mitt försök till en bättre integration. Betul

������������ �����������������������������������������������������������������������������������������������1997������������������������������ ��������������������2007 Glimåkra ������������������������������������������ Broby ���������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������������������������������2013��������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������. Östra Göinge Kommun ���������������������������������������������������������������������� Östra Göinge Kommun ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� Allt om Göinge � Allt om Osby. ���������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������

”Jag blev kastad in i ett helvete”

Årets

sliv

by Närin Os g Vi ble v

B

2015utik

Du har väl smakat vår goda

Classicobuffé 100 kr/pers.

Catering till Student, fest, bröllop mm.

Lunchbuffé! ”Dagen kom då jag mer eller mindre tvingade mig iväg till mammagruppen. Det var jobbigt att se de friska barnen krypa omkring samtidigt som Calle bara låg där på golvet stilla och tittade med ganska tom blick. Jag grät och de andra mammorna grät.”

Fika, caffe latte, cappuccino, cheesecake. ÖPPET i BUTIKEN: Måndag 10.00 –15.00 Tisdag–Fredag 10.00 –18.00 Lördag 10.00 –15.00 Ring oss: 0479–160 60

Vi är tillgängliga för att kunna förändra och förbättra. Läs mer på www.noass.se eller ring oss på 0456-70070.

40

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

varje dag mellan 11.30-14.00.

Lunchkort

10 kort 900kr den elfte lunchen gratis.

pecorinoosby@gmail.com www.pecorinoosby.se

Följ oss på fb & instagram

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG

Nalle hälsar välkommen P

rästgårdens förskola måste vara en av landets vackraste platser för våra små och kära. Nu har dessutom förskolan, med Sven Ingvar Johanssons hjälp, fått en maskot som slår det mesta. En gosig nallebjörn som hälsar alla välkomna. Allt skapat med

motorsåg och penslar av vår kanske mest kända konstnär. Nu är den invigd med pompa och ståt. Ett nytt härligt landmärke i Osby, signerat Sven-Ingvar Johansson.

Begagnatkampanj t.o.m. 11 juni Med NETTOPRISE R och 0,95% billånsränta*

BEGAGNAT (se övriga bilar på vår hemsida)

Förrpris

Nettopris

(O) (O) (Ä) (O) (O) (Ä) (Ä) (Ä) (O) (Ä) (Ä) (O) (Ä) (Ä) (O) (Ä) (Ä) (O) (O) (O)

239.000:99.000:134.900:169.000:199.000:197.000.215.000:239.900:219.000:359.900:269.900:259.900:215.000:119.000:99.000.123.900:124.900:99.500:129.000:159.900:-

219.000:85.000:125.000:139.000:179.000:169.000:195.000:215.000:189.000:345.000:249.000:229.000:189.000:99.000:79.000:99.000:105.000:75.000:119.000:139.000:-

-15 Volvo V40 D3 Momentum BE, 1600mil (EG) -10 Volvo V50 1,8F Flexifuel Kinetic, 10400mil -12 Volvo V50 D2 Classic Moment., 12000mil -12 Volvo V60 DRIVe Summum, 12500mil -12 Volvo V60 T4 R-Design, 6900mil (EG) -13 Volvo V60 T3 Momentum, 5800mil (EG) -13 Volvo V60 D5 Momentum Aut., 11900mil -14 Volvo V60 D3 S/S Mom. BE, 4300mil (EG) -13 Volvo V70 II D4 S/S Mom. Aut., 11000mil -14 Volvo XC60 D4 Awd Sum. BE Aut., 4300mil (EG) -11 Volvo XC60 D5 Awd Summum Aut., 8600mil -11 Volvo XC70 II D5 Awd Sum. Aut., 9200mil (EG) -09 Volvo XC70 II D5 Awd Sum. Aut., 13500mil -13 RN Clio 1,2 16V Expres. 5-d, 1900mil (EG) -12 RN Mégane 1,5 dCi 110 Dyn. ST, 11900mil -12 RN Mégane 1,5 dCi Dyn. ST, 5300mil (EG) -13 RN Mégane 1,5 dCi Exc. ST, 5200mil (EG) -09 Citroen C5 5-d kombi 138 HDI Aut., 9600mil -11 Skoda Superb 5-d Eleg. 2,0 TDI Aut., 16800mil -09 VW Tiguan 5-d TDI 140 4-motion, 13900mil

O= Osby, Ä= Älmhult *Nettopriser & 0,95% rörlig billånsränta gäller vid köp av våra utvalda beg. bil t.o.m. 11/6-16, ev. köper vi din bil. Extra Garanti 2 år (max 2000 mil) gäller personbil som är under 5 år (från 1:a reg. datum) & rullat max 10000 mil vid köp. Kan ej kombi. avtal/rabatt. Reserv. slutförsälj. & tryckfel.

OSBY Bilförsälj. Bildelar Verkstad

Vi vill ge våra kunder ett enkelt, tryggt och bekvämt bilköp. Därför erbjuder vi en extra bra begagnatgaranti (EG), som gäller i upp till 2 år och är en av marknadens mest generösa*.

Telefon 010-1670833 010-1670881 010-1670884

Osby Kim Carlsson 010-1670833

Öppettider Vard. 9-18, Lör. 10-14 Vardagar 7:00-17:00 Vardagar 7:00-17:00

0451 - 436 00 I goingebil.se NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

41


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Osby Konsthall

Sommar i Simhallarna i Osby kommun

2016

Lönsboda Simhall Simskolan pågår på förmiddagarna under v. 25, 26 och 27

Verk av Gunilla Andersson 10 juni – 27 augusti

Vernissage fredag 10 juni kl 15:00-17:00 Gunilla Andersson & Fukiko Nakabayashi

Två konstnärinnor möts, den ena från Gotland, den andra från Japan. Idag bor båda i Osby Kommun. Gunilla Andersson målar akvarell och akryl. Hennes bildspråk är abstrakt eller semiabstrakt. Hon hämtar inspiration från det gotländska och skånska landskapet och från medeltida arkitektur och omvandlar minnen till inre meditativa landskap. Fukiko Nakabyashi kommer från Japan, från en kultur där filosofin, känslorna och naturen får ta stor plats. Hon arbetar ofta i sten och naturmaterial samt med finstämda teckningar. I hennes konst är det hennes konst är det materialet som berättar hur uttrycket ska ta form. Arr: Osby Kultur

Sommartider 2016 ( 1/6-19/6 ) Tisdagar 06.00-09.00 13.00-17.00 Onsdagar 15.00-20.00 Torsdagar 13.00-15.00                     15.00-20.00 Fredagar 06.00-09.00                   13.00-19.30   Sommartider 2016 ( 20/6-8/7 ) Tisdagar 06.00-09.00 Onsdagar 15.00-20.00 Torsdagar 13.00-15.00                     15.00-20.00 Fredagar 06.00-09.00                   13.00-19.30

Morgonsim Allmänbad Allmänbad Motion o Rehab Allmänbad Morgonsim Allmänbad Morgonsim Allmänbad Motion o Rehab Allmänbad Morgonsim Allmänbad

Fredag den 24/6 Stängt ( Midsommarafton ) Simhallen håller helt stängt 9/7-21/8   Kassan stänger 1 timme tidigare alla dagar Badtiden upphör 30 min efter kassans stängning Omklädning stänger 1 timme efter kassans stängning

Osby Simhall Sommartider 2016 (30/5-19/6) Måndagar 14.00-20.30 Allmänbad, mellan 14.00-18.30 ej motionsbana                     ( efter 18.30 endast  motionssim) Onsdagar 06.00-09.00 Morgonsim Torsdagar 14.00-16.00 Pensionärsbad/motionssim Fredagar 14.00-19.30 Allmänbad med motionsbana Sommartider 2016 ( 20/6- 8/7 ) Måndagar 14.00-20.30 Allmänbad, mellan 14.00-18.30 ej motionsbana                      ( efter 18.30 endast motionssim ) Onsdagar 06.00-08.00 Morgonsim Torsdagar 14.00-15.00 Pensionärsbad                     15.00-18.00 Allmänbad Fredagar 14.00-19.00 Allmänbad

Sommaröppettider på Osby turistbyrå

Midsommarafton den 24/6 håller simhallen stängt

Från den 7 juni till och med den 12 augusti har vi öppet:

Simhallen håller helt Stängt mellan 9/7- 21/8 Kassan stänger 1 timme tidigare alla dagar Badtiden upphör 30 min efter kassans stängning Omklädning stänger 1 timme efter kassans stängning

Måndag-fredag kl. 10.00-15.00 Från och med den 20 juni kommer vi även att välkomna besökare på vår Info Point på Svarta Bergen.  

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Välkommen till firandet av Sveriges Nationaldag den 6 juni i Osby Kommun OSBY

Plats: Centralparken Arrangör: Högtidsgruppen Osby kommun 16.00 Musikframträdande av Saxonfonkvartetten 16.15 Publik och deltagare hälsas välkomna 16.20 Musikframträdande av Saxonfonkvartetten 16.30 Flaggan hissas till trumpetsolo Kommunfullmäktiges ordförande, Dag Ivarsson, välkomnar nya svenska medborgare med gåvoflagga samt delar ut fana och flaggor till privatpersoner och föreningar. 16.40 Underhållningsorkestern framträder 16.50 Högtidstal Petra Gummesson, Kommunchef 17.00 Underhållningsorkestern framträder 17.15 Vi bjuder på Nationaldagstårta, Kaffe/te och cider.

LÖNSBODA

Plats: Församlingshem Arrangör: Örkened Församling 09:00 Flagghissning under trumpetsolo Camilla Gustafsson Nationalsången 09.15 Morgonbön Frukost till självkostnadspris Musikunderhållning, nyckelharpa av Patrik Dahlin, fiol Merlijn Lamers För mer information nationaldagsfiradet kontakta kulturutvecklare Lotta von Bültzingslöwen, vars kontaktuppgifter du finner här till höger.

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se

Kontakt Kulturutvecklare Lotta von Bültzingslöwen Tel direkt: 0479-52 83 12 Tel mobil: 0709-31 83 12 lotta.vonbultzingslowen@osby.se

Förbered när det finns mycket tid, var klar när det blir bråttom. Boka vår kostnadsfria tjänst På gång. Just nu har vi har många spekulanter i vårt register. Varför inte ringa Sveriges största mäklare?

Fastighetsbyrån Osby Marika Bengtsson 0451-143 94, Dan Lafleur 0479-131 45

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

43


Barn och skola

Lyckat med rastvärd på Klockarskogsskolan

Vård och Omsorg

Fixartjänster i Osby kommun Nu under våren har det skett en del förändringar inom Osby kommuns fixartjänst. Från att tidigare ha tillhört verksamhetsområde Utbildning och arbete ligger tjänsten nu under Vård och omsorg. Det har dessutom blivit en ny person på tjänsten och det är Conny Löfkvist, som finns på Rönnebacken i Osby. Genom fixartjänsten erbjuds äldre medborgare (65+) hjälp i hemmet med en del av de sysslor som hemtjänsten inte kan bistå med. Conny Lövkvist, eller ”Fixarn”, som han kallas, utgår från Rönnebacken men tar uppdrag i hela Osby kommun Det handlar om enkla saker så som till exempel byte av glödlampor, hänga upp tavlor och gardiner, men även en del lite tyngre sysslor (t ex flytta möbler). - Äldre personer kan ju ha svårt med och det kan vara olämpligt att till exempel klättra på en stege. Det är här jag kan rycka ut och hjälpa till, säger Conny. För att få hjälp med att till exempel byta en lampa som sitter högt kontaktar man Conny på antingen mail: conny. lofkvist@osby.se eller telefon: 0709-88 86 30

Exempel på saker som ”Fixarn” kan göra är: • Byta glödlampor • Flytta möbler inom hemmet • Åtgärda en läckande kran • Hänga upp gardiner • Ta fram eller bära in trädgårdsmöbler • Hämta saker i höga skåp

Saker som ”Fixarn” inte kan göra är: • Fönsterputsning • Trädgårdsarbete • Reparationsarbete av tex tvättmaskiner • Inköp av dagligvaror • Ej heller sådant som ligger inom biståndsbeslut och därmed utförs av hemtjänst

På Klockarskogsskolan har det från och med hösten 2015 funnits en rastvärd som har extra ansvar för att aktivera eleverna på rasterna. Rastvärden Marie Säfström upplever det själv som positivt och att många av eleverna väljer att vara med på de olika aktiviteterna. Några elever tycker att man leker mer med de andra barnen, än vad man kanske hade gjort annars. -Marie är snäll och hjälpsam, säger en elev Marie Säfström har märkt att flera av de barn som har svårt att aktivera sig själva, ofta väljer att vara med på aktiviteterna. Många av barnen från andra kulturer, som kan ha svårt att komma in bland de andra eleverna, har också ofta valt att vara med, vilket är väldigt positivt för både den sociala och den språkliga utvecklingen. - Ibland när vi är mitt inne i en lek, och det kommer fler som vill vara med, så stannar alla upp och förklarar för de nya hur leken går till. Det är aldrig något gnäll eller diskussioner om att man inte får vara med, berättar Marie De andra lärarna på skolan upplever också att konflikterna minskat, men även att fler av de elever som har svårt att hitta på något, har mer att göra nu. - Ibland räcker det att man plockar fram lite olika saker, säger Marie. Man behöver inte alltid styra upp lekarna. Det är ofta de enkla sakerna som lockar flest elever.

Samhällsbyggnad

Presentation av handelsutredning för Lars Dufwa område Osby kommun bjuder in till presentation av handelsutredning för område öster om Lars Duwfa rastplats utmed riksväg 23  Tid: måndagen den 30 maj klockan 18.30-20.30 Plats: Borgen, Osby  Osby kommun har en lång och god tradition av handel! Konkurrens från näthandel och stora handelsaktörer utanför Osby kommun har dock påverkat handeln inne i Osby. Kommunen vill fortsatt ha en attraktiv handel med ett livfullt centrum. Nyetableringar av större handelsaktörer är däremot inte möjligt eller önskvärt inne i centrum på grund av brist på lokaler och parkeringsmöjligheter. Idag finns intresse att etablera en handelsplats öster om väg 23, mittemot Lars Dufwa rastplats. Osby kommun utreder möjligheterna och förutsättningarna för detta genom en handelsutredning. Denna handelsutredning kommer att presenteras på Borgen i Osby den 30 maj klockan 18.30.


Samhällsbyggnad

Osby satsar på kringaktiviteter under Euroando Europas största vandringsfest, Eurorando, som kommer till Skåne och även Osby kommun i september innehåller inte bara vandring i vacker och dramatisk natur. I Osby kommun satsar man också på kringarrangemang där besökarna får möjlighet att ta del av sådant som är unikt för Osby kommun. Eurorando är ett vandringsevenemang som

hålls i hela Skåne mellan den 10 och 17 september. I Osby kommun vill man även passa på att låta vandrarna, besökare och även kommunens egna invånare, ta del av annat som också är väl förknippat med kommunen. Som till exempel Svarta Bergen och Agnes gårdsmejeri och Lill-Stinas Café i utanför Lönsboda.

Vid Agnes gårdsmejeri och Lill-Stinas

Café i Strönhult utanför Lönsboda kommer en liten drängstuga finnas tillgänglig för uthyrning. Den sägs vara den äldsta i socknen och är från 1600-talet. Här finns även möjlighet till fika och så förstås att ta del av den vackra lugna miljön som påminner om svunna tider, titta på fjällkorna och alla andra djur. - Vi vill visa upp och bjuda på en miljö som är lite som det var förr. Vi tror på det gamla ge-

nuina och småskaligheten. Här kan vandrarna sitta ned och insupa lugnet, för att ha med sig det i hjärtat när man vandrar vidare, berättar Annelie Svensson, på Agnes gårdsmejeri.

Svarta Bergen är också en rofylld och plats med vackra vyer, berättar Marie S Arvidsson från föreningen Svarta Bergen.

I svarta Bergen vid Hägghult utanför Löns-

boda kan besökarna ta del av den mer än 100-åriga stenindustrin som spelat en väsentlig roll i Örkeneds historia. Den 14-15 september blir det vildsvinsgrillning och smedjan hålls öppen där man kan prova på att smida och hugga i sten. Det blir även guidade turer och man kan se det aktiva brottet. I dag omnämns stenbrottet som världens största dagbrott för svart diabas, Även kvaliteten på diabasen tillhör världens främsta, vilket gjort den eftersökt för många användningsområden. - Jag kallar diabasen det magiska svarta guldet. Det finns en speciell magi kring dessa stenar.

Barn och skola

Välkommen till Öppna förskolan På öppna förskolan är barn i åldrarna 0-6 år i Osby kommun välkomna med förälder eller annan vuxen. Det är en öppen verksamhet där besökarna kommer och går när de vill inom våra öppettider. Verksamheten är kostnadsfri och riktar

sig till barnen och deras föräldrar. Det är en mötesplats med kompletterande förskoleverksamhet. Vissa dagar är verksamheten riktad till en speciell åldersgrupp. Den pedagogiska verksamheten leds av en förskollärare där de vuxna är delaktiga och har ansvar för sitt barn. På Öppna förskolan finns det utrymme för samtal, råd och stöd samt delta i gruppverksamheter.

och rörelse. Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter. Öppna förskolan är en del av Familjecentralen där även barnhälsovården, mödravården och socialrådgivning finns för att bidra till att föräldrars behov av medicinsk och social service, information och stöd tillgodoses.

Verksamhetens mål är att stärka barns

Öppettider våren 2016 fram till 23/6

anknytning till sina föräldrar, att alla känner sig välkomna och möts av ömsesidig respekt. Att ge förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

Vi vill främja hälsan genom att vara före-

Måndag: kl 09.00-12.00 Tisdag kl: 09.00-12.00 Onsdag: kl 13.00-16.00 Torsdag: kl 10.00-12.00 Babycafé barn 0-12 månader Fredag: kl 09.00-12.00

Marklundavägen 8e, Osby

bilder när det gäller mat och t.ex. utevistelse

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


BRANSCHGUIDEN

46

ALLT OM | 25 MAJ 2016 | NR 9

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN

NR 9 | 25 MAJ 2016 | ALLT OM

47


Vi fixar maten till helgens fester! Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

185 kr/port

Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

155 kr/port 120 kr/port

Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner.

Grillplanka Specialplanka

120 kr/port 165 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Fläskfilé

Fina och omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och festliga plankor. Prova catering från ICA Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

Smörgåstårta 100 kr/port 100 kr/port 100 kr/port

Hos oss kan du också beställa: Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fisk Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Räkor & lax Räkor & skinka Skinka Rostbiff Sillatårta – vår skånska specialare! 10 portioner 15 portioner

490 kr/st 590 kr/st

Landgång

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Osby nr. 9 2016  

100% Lokaltidning Osby kommun espresso reklam

Allt om Osby nr. 9 2016  

100% Lokaltidning Osby kommun espresso reklam