Page 1

Nr 20 23/11 – 7/12 2016

Pirrigt men laddad för final

Läs om Gustav Lindholm från Broby som åker till Stockholm för att vara med i direktsänd final på s. 4. FOTO: MIKAEL PERSSON (MIP)

Information från kommun & näringsliv sid.  8, 52 - 53


UTFÖRSÄLJNING! PROVER, RETURER, UTGÅENDE SORTIMENT UPP TILL

80% RABATT!

: 0 0 2 Barnstol Flex

Steglöst ställbar sits och fotbräda. Upphängningsbar.

LEKSAKER, PYSSEL, RIT- & SKRIVPRODUKTER OCH SKOLMÖBLER

Fre 25 nov kl 10-18 Lör 26 nov kl 10-14 BRA ATT VETA

Betalning helst med kort men vi hanterar även kontanter. Förskolor, skolor och fritidshem som har kundnr hos oss får gärna handla mot faktura. Våra produkter är utgående varor, sekundära varor, prover m m och köpes i befintligt skick. Varorna tar du med dig direkt hem i bilen. Inga returer godkännes. Samtliga priser är inkl moms. Vi reserverar oss mot slutförsäljning.

Lekolar AB Postadress: Box 170, 283 23 Osby Besöksadress: Hallarydsvägen 8, 283 36 Osby Telefon: 0479-199 00 • Fax 0479-199 99 www.lekolar.se • kundtjanst@lekolar.se

2

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

Utförsäljningen finns på Hallarydsvägen 8 Följ skyltning producerad av espresso reklam


LEDAREN

Ett liv i sus och social media J

isses vad snabbt det går att förändra saker. Uppfattningar, begränsningar och förbud. För några år sen var det diskussioner och uppmärksamhet när vissa skolor skulle förse de äldre barnen med datorer. Finns det skolor som inte erbjuder datorer idag? Barnen skulle få sin första telefon när de

gått ut skolan. Nu får de sin första innan de börjar skolan. Diskussionen är helt borta. Även om det finns motstånd så är vi uppkopplade från den stund vi reser oss upp och går tills vi lägger oss ner och dör. Och allt där emellan är ett socialt medialiv.

”Hur galet det än kan verka så är sociala

värld som vi nu lever i. Vad vi än lägger upp därute så är det ett sätt att visa hur vi ser på oss själva, ett porträtt av våra liv.” Fredrik Eklund ur boken Sälj!

Vi kan tycka vad vi vill om att vara digitalt

närvarande. För de unga som nu är på väg att ta över, så är nätnärvarandet en självklarhet. Mycket av det som händer – händer på nätet. Att begränsa eller att helt välja bort – är ingen bra strategi. Utmaningen är att kombinera och få fördelarna från båda dimensionerna. Då måste du hitta en rutin för när och hur du är uppkopplad. För ibland måste man ju fokusera på analoga uppgifter. Vilket kräver hela dig, på en och samma plats. Här och just nu.

medier vår tids verkliga religion. Det är den yttersta och ultimata individualiseringen, skapandet av självet inom en stor grupp. Den enda enade digitala johnny@espressoreklam.se

Allt om Osby / Göinge / Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda.

Du vet väl att vi finns på nätet också?

På facebook, instagram, twitter och med en egen hemsida: www.alltomosby.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online.

Hjälp oss bli bättre!

Ring oss, skriv till oss, maila oss! eller gå in på vår hemsida www.alltomosby.se klicka på länken: "Hjälp oss bli bättre" och fyll i vår web-enkät. Tusen Tack för hjälpen! Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 annons@alltomalmhult.se

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Hemsidor: www.alltomosby.se Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Posten

Dags beställa din drömsoffa i tid

FÖRE JUL!

12.590:-

Ungdomssoffa Detroit i specialtyg. Längd 340x228/125 cm. Begränsat antal!

NÄSTA NUMMER kommer den 7 december 6.995:-

Aktuellt i nr. 21 Allt om JULEN

TV-soffa Happy-3 i två specialtyger. L290x200/135 cm

• JULklappar

Vi bjuder på lunch eller fika på Café Kronan – om ni handlar för 10.000 kr

• JULblommor • JULmat • JULfint Annonsbokning: Materialdag:

24 nov. 25 nov.

Tel. 0479-20160 • Lönsboda • www.bergmansmobler.com Öppettider: Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-13 NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

3


PÅ GÅNG I BYN

Pirrigt

men laddad för final

L

addad för final. Gustav Lindholm från Broby åker till Stockholm för att vara med i direktsänd final. Supershowen i SVT avgörs på måndag kväll, 18.30 och ni kan vara med och rösta. I måndags såg vi honom knipa en åtrå-

värd och guldfärgad finalbiljett. På fredag drar Gustav Lindholm från Broby till Stockholm för repetitioner inför direktsänd Supershow-final i SVT på måndag. - Det är ju klart det är lite pirrigt, men det känns bra, säger tolvårige artisten till Allt om Göinge.

Melodifestival för unga

Supershowen är ett populärt program i Sveriges Television som kan beskrivas som en Melodifestival för barn och unga. 3461 ungdomar sökte till showen, de skulle bli 50 och sedan 20. Gustav Lindholm från Broby sökte inte - han blev funnen och fick ett wild-card till tävlingen. Allt på grund av hans Youtube-kanal där han lagt ut ett klipp där han sjöng. SVT hittade klippet och tyckte att han skulle söka in med Wiktorias låt ”Save me”

Sjungit länge

Sagt och gjort. Programmen spelades in under sensommaren och började sedan sändas i oktober. - Det har ju varit lite märkligt att veta om att

4

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

jag gått till final och inte fått säga det till nån, ler Gustav. Gustav är aktiv på många håll i sociala medier. Snapchat, Instagram, Periscope, Twitter och Facebook. Det är ett hektiskt liv för en tolvåring - som sjungit sedan han var typ fyra.

Goda vitsord

I första delfinalen av Supershowen gick Gustav vidare med goda vitsord från Hasse "Kvinnaböske" Andersson som hemlig jurymedlem tillsammans med de övriga två jurymedlemmarna Ylva Hällén och Njol Badjie från Panetoz. David Lindgren är programledare. Lindgren och Andersson kommer att tillsammans med Clara Henry vara programledare för nästa års Melodifestival. - Dit vill jag nog en dag, till Melodifestivalen, har Gustav sagt i tidigare intervjuer. Eller Idol.

innan avresa till Stockholm. - Vi åker upp nu på fredag och sedan är det repetitioner hela helgen och sedan på måndag kväll är det direktsänd final, berättar Gustav.

Pirrigt men bra

Två deltagare från varje semifinal samt två bidrag som tittarna har röstat fram tävlar om den åtråvärda titeln som Årets Supershoware 2016. Nervös, Gustav? - Det är pirrigt, så klart men inte nervöst, det här känns bra, säger han och fingrar på sin guldbiljett. Riktigt hur det kommer att se ut i finalen vet han inte, men han ska göra sitt bästa, lovar han.

Information om hur du kan rösta på Gustav finns på: www.svt.se/supershowen Text och bild: Mikael Persson (MiP Media)

Direktsänt i finalen

Har du träffat Wiktoria? - Nej, det har jag inte. Det hade varit kul. Allt om Göinge träffar den unge och charmige talangen en regnig dag i november, några dagar producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN

26:e november 2016 kl. 19:00 i Sibbhults Folkets Hus

Men tragiskt nog blir det utan Åke

Eriksson i ensemblen. En hängiven amatörskådespelare, som liksom resten av teatersällskapet lagt ner idoga timmar på att repetera sin roll lämnade jordelivet hastigt, oväntat och abrupt morgonen den 5 november, saknad av familj och vänner. Saknad inte bara i en teaterföreställning utan i livet i stort, så klart. Från redaktionen kan vi inget annat än att beklaga sorgen till dem som stod Åke nära – och också beklaga att tidningen som trycktes torsdagen före Åkes bortgång distribueras så få dagar efter densamma, då tidningen redan var på väg ut i systemet.

EN

I chock

MIDSOMMARNATTSDRÖM En saga av William Shakespeare

Reviderad version av artikel som publicerats Fritt tolkad avi Allt om Göinge nr 19 Regisserad av Marcus Enochsson

Lena Pearson

En midsommarnattsdröm Framförd av SV:s teaterensemble

i november

Biljetter kostar 150 SEK och beställs på tel:

0702 - 40 99 90

lätt förtäring efter föreställningen ingår.

I

förra numret av Allt om Göinge hade vi artikel och bild kring Studieförbundet Vuxenskolans teaterföreställning En midsommarnattsdröm nu kommande lördag, den 26 november klockan 19.

Teatersällskapets representant Lena Pearson hade läst den tidigare artikeln i förväg, gett den sitt okej och även gett bilden i den tryckta tidningen sin förklaring, där Åkes roll, Egeus håller fast vid att hans dotter ska gifta sig med den han valt åt henne, Demetrius, emedan Devinia i gestaltning av Cecilia Nilsson insisterar att dottern ska få välja fritt. –Vi är ju i chock, så klart och sörjer en god vän som hastigt och abrupt lämnat oss, säger Lena Pearson.

–Bara någon dag innan hans bortgång hade vi repetition som vanligt och Åke skämtade till och med om att lördagen var röd dag (Alla Helgons Dag) och han skulle sakna repetitionerna.

Hyllning till Åke

Nu blir det annorlunda, Åke fattas. –Men vi har beslutat oss för att ändå genomföra föreställningen, det känns rätt för oss att göra det som en hyllning till Åke och som ett avslut, fortsätter Lena. Åkes roll Egeus kommer att spelas av Magnus Olofsson som är en rutinerad aktör och har spelat med i Kuppmakarnas uppsättningar sedan många år. Tidningen har via Lena Pearson informerat Åkes anhöriga om läget kring förra numret av tidningen och framfört våra kondoleanser. Mikael Persson & Johhny Billinger

Dag: 26:e november Tid: 19:00 Plats: Sibbhults Folkets Hus Biljetter: 150 SEK Beställ biljetter på: 0702 - 40 99 90

KAMPANJPRIS

399:*

VATTLEFJÄLL ELLER VISINGSÖ. PRIS PER M2. ORD PRIS 499:-.

Två vinnande golv! Colorama Vättle﬌äll är vitlaserade ekplank. Colorama Visingsö är ekplank. Båda omslipningsbara och extra lättlagda klickgolv. *) Rabatten gäller 7 nov - 4 dec 2016. Med reservation för slutförsäljning.

NYMÅLAT ÄR EN SKÖN KÄNSLA

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER Adressgatan 00.

VTelStorg 27,00Osby 0000-00 00. Öppet: Mån-Fre XX-XX. Tel 0479-131 20 V Storg 27, Osby Lör XX-XX. Sön XX-XX. www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby

ORTSTADSEXEMPEL

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

5


KRÖNIKA

Man talar om Supermånen. Ordet borde snarare särskrivas med ett frågetecken på slutet. Och svaret skulle bli: ”Ja! Man har väldigt sällan sett månen så här full.” Men oj vad den är vacker.

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

Gnolande glad

Å

nga ryker ur munnen på mig som vore jag ett gammalt ånglok där jag tuff-tuffar fram på en löprunda och mår sådär endorfin-fint. Vädret är som en tavla som ingen konstnär hittills har lyckats måla, med två gnistrande minusgrader och en sol som står i begrepp att krypa till kojs bakom göingeskogarna. Överhuvudtaget är november månad för-

bluffande vacker i år med solklara, kalla dagar och stjärnklara, iskalla nätter. Dessutom håller månen folk vakna i sitt skrålande, promillestinna tillstånd. Man talar om Supermånen. Ordet borde snarare särskrivas med ett frågetecken på slutet. Och svaret skulle bli: ”Ja! Man har väldigt sällan sett månen så här full.” Men oj vad den är vacker.

som är ännu fulare: En helnaken man i strumpor. Tur att det inte är så man är löpklädd. Där stod jag i alla fall i detta extremt övertydligt tajta plagg som avslöjar allt ifrån knotiga knän, hur man har slarvat med benträning på gymmet, till hur pass man är rustad och vilken religion man tillhör. Jag valde en något längre tröja för att inte highlighta minusgraders effekt på delar av den manliga fysiken.

Hemma igen får jag slita. Igen. Denna gång

för att få av tightsen som liksom blivit ett med min kropp och klamrar sig fast vid mina svettiga ben som skalet på en sån apelsin som man (eller jag i alla fall) till slut slänger i slasken.

När jag väl är avskalad ställer jag mig i duschen

och greppar min högerfot en stund och drar den mot min högerskinka såsom friidrottare gör på TV (kanske inte i duschen då). Efter en likadan behandling av vänsterhalvan konstaterar jag nöjt att män minsann kan göra två saker på samma gång. Stretching och dusch SAMTIDIGT. Det kallar jag multitasking.

Jag går, gnolande glad, från dusch till

fram på min runda. Och för en gångs skull är jag nöjd med att jag inte har mött någon i min framfart. Vanligtvis gillar jag vittnen då jag löper. Då försöker jag springa snyggt, lite sådär ”jag springer varje dag-nonchalant” och låtsas att jag inte är trött. Det blir liksom lite mer på riktigt om folk ser mig (eller ”på reedit” ska jag kanske säga, göingar!?). Men idag är jag, som sagt, nöjd med så få ögonvittnen som möjligt. Jag är nämligen iklädd mina nya löpartights.

torktumlare där underkläder bor sedan några dagar tillbaka. De gör det ibland. Plockar man inte ut och viker dem direkt hinner de liksom bo in sig, vilket är helt ok. Och det kvittar ju faktiskt om de blir lite skrynkliga. För det är väl inte så att folk bakom min rygg säger: ”Där kommer den där Daniel Björk. Vilka fruktansvärt skrynkliga kalsonger och strumpor han har!” Jag lyckas motstå impulsen att endast dra strumpor på mig och sedan strosa tillbaka till sovrummets garderob i all min ”prakt”. Men frun, som (o) möjligtvis hade kunnat dra på munnen åt ett dylikt manslustigt tilltag, befinner sig i Sydafrika och jag vill inte riskera att traumatisera barnen.

Innan löpet stod jag i hallen och slet för att få

Skönt klädd sätter jag mig vid köksbordet

Motsatsen till vacker är jag där jag flåsar

det motvilliga plagget på plats. Kanske är tights på en man så pass onaturligt att kroppen försöker stöta bort dem. Jag kan bara tänka mig en sak

med en banan, ett glas mjölk och en vacker kopp kaffe. Seneftermiddagshimlens obeskrivliga färgprakt förlorar mot kvällsmörkret men jag mår så

makalöst bra. Gnolande glad, som sagt, vilket tidigare varit omöjligt med min Anna i Sydafrika.

MEN i förmiddags körde jag och min dotter

till ICA Nära i Glimåkra (Tack, Christel och Christian och all underbar personal!) och slog oss ner på varsin stol vid ett bord som vi proppade fullt med böcker. I fem timmar var jag sedan författare och signerade och sålde min bok ”Daniel i Drakaberga – Två” vars intäkter oavkortat går till Cancerfonden. Jag hade väldigt god assistans av min dotter som, med talets gåva och förtjusande charm, förmodligen fördubblade försäljningen.

Vid mitt enda tidigare boksigneringstillfäl-

le stod jag nervös med en bok i min hand och på andra sidan bordet satt Ulf Lundell och såg svår ut. Han blängde buttert på oss som om han undrade hur vi hade mage att komma där och störa. Efter att han hade signerat mitt exemplar minns att jag stammade fram ett: ”G-g-god jul, Uffe!” och fick ett: ”Ööh!” tillbaka.

På ICA överöstes vi av vackra ord från

underbara människor som bjöd på datt och ditt om sig och sitt, och inte en enda gång kände jag att repliken: ”Ööh!” skulle fungera. Tvärtom fick den kärleksfullt varma stämningen nästan frysdiskens ungkarlspiroger att tina och det kändes gott att göra gott tillsammans.

Framför mig på köksbordet ligger nu, förut-

om bananskalet, en Joakim von Anka-hög med pengar som snart ska resa till Cancerfonden.

Och ickelundellskt gnolande glad ser jag fram emot kommande signeringar. Hoppas vi ses!

Daniel Björk Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.wordpress.com och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

Vill du köpa Daniels bok? Daniel kommer att signera och sälja sin bok på: •Glimåkra folkhögskola den 27/11 under julskyltningen • ICA Nära i Glimåkra den 2/12 kl. 14-17.

Vi utför alla slags grävarbeten såsom avlopp, hus- & industrigrunder, dräneringar, skogsvägar, rensning av diken m.m. Certifierad för avloppsanläggningar, reningsverk och infiltrationer. Kontakta oss för vidare information och offert.

6

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

Boken kostar 150:Och hela behållningen går till Cancerfonden

• ICA Supermarket i Osby den 9/12, kl. 14-17. Du hittar även boken på Allt om Osbys redaktion på Hantverksgatan 5 i Osby.

producerad av espresso reklam


TACK!

Stort tack till alla er som haft tålamod under kärlbytet till 4-fack. Kärlbyte och entreprenörsbyte samma dag, ett mäktigt projekt! Först och främst vill vi beklaga att vi inte lyckades ro detta i hamn, som vi tänkt oss. Många faktorer har påverkat och framförallt har problemen uppdagats när det varit försent.

• Utsättning 4-fack. Tillverkning av mellanväggen försenad pga. maskinhaveri vecka 42. 2500 hushåll fick vänta på kärl 1. • Säckarna. Klartecken från Ohlssons att de sista säckarna kan hämtas vid ordinarie 4-fackshämtning. Då visar det sig att säckarna är för stora för inkastet på de nya bilarna. Andra bilar och chaufförer rekvireras, vilket tar några dagar och skapar försening. • Hemtagning gamla kärl. Effekten av förseningen av 4-facken påverkade också hemtagning av de gamla kärlen, vilka försenas kraftigt.

Vi vill med ovanstående exempel absolut inte smita undan vårt ansvar, utan bara förklara vad som orsakat störst bekymmer. När du läser detta, hoppas vi att allt det gamla är borta, och dina nya 4-fackskärl är till belåtenhet och blir tömda som det är tänkt.

Minusgrader = Fastfrysning

Ett tips för att matavfallspåsar inte ska frysa fast, är att använda rapsolja. Rapsolja finns att köpa i sprayflaska i de flesta livsmedelsbutiker. Vi har testat med att spraya rapsolja på insidan av insatsen för matavfall, för att undvika att påsarna fryser fast på vintern. Oljan lägger sig som en tunn hinna, och hindrar fastfrysning vid minusgrader. Det finns ännu inget testresultat på hur kallt det kan vara, men åtgärden har absolut en positiv påverkan. Du kan också använda hushållspapper och smörja väggarna med Rapsolja. Smörj enbart insatsen för matavfall. Om du smörjer övriga fack finns det risk för att papper och plast klibbar fast. OBS! Var noga med att låta ditt matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i påsen. Det är också viktigt att ditt brännbara avfall är förpackat, helst i plastkasse, då är risken för fastfrysning mindre.

Avfallskollen, A-Ö

Ny tjänst på hemsidan, Avfallskollen. Är du osäker hur du sorterar, gå in och skriv det du är osäker på, så får du svar direkt. Avfallskollen fungerar också i din mobil. Minimizer Alla hushåll har nu fått en Minimizer, som hjälper till att komprimera mjukplast. När din påse är full, så knyter du ihop den och lägger den i facket för Plastförpackningar. Det tredje hjulet! Dina nya 4-fackskärl är utrustade med 3 hjul, för att de ska vara enkla att rulla och vända. Tänk på att det sitter en bromsklaff på det lilla hjulet.

Kundtjänst: 044-790 59 90 kl. 9.30 – 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

7


NÄRINGSLIV KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

Arbetsmarknadsutvecklare: Birgitta Sörensen 044-775 60 12 birgitta.sorensen@ostragoinge.se

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER

UPPHANDLINGSDIALOG

Tio år med Nedanbäck

I år är det 10 år sedan Nedanbäcks gårdsbutik drogs igång. Efterfrågan på deras KRAV-märkta och närproducerade kött har bara ökat under årens lopp. - Visst hade jag ju mina drömmar men att det skulle gå så här bra – det hade ingen kunnat ana, utbrister Ingrid Persson om verksamheten. Ingrid är ansiktet utåt men hon är noga med att påpeka att även maken Per-Åke deltar i driften av gården. De driver i grunden köttproduktion av nöt, gris och lamm. Nötdjuren av rasen Limousin ger ett särskilt välsmakande kött och både nötdjuren och lamm äter uteslutande ekologiskt foder, vilket är ett villkor för KRAV-certifiering. Köttet säljs i gårdsbutiken men de har även restauranger och skolor bland kunderna.

Nära och KRAV-märkt

I gårdsbutiken säljs gårdens eget kött samt lite andra produkter. Bland annat har Ingrid och PerÅke tagit fram Nedanbäcks egna nöt- och lammkryddor, tillsammans med Österlenkryddor. Under åren har verksamheten utökats ytterligare. Sällskap upp till 50 personer kan boka in sig för middagar i den historiska gårdsmiljön. Tiden innan jul är också hektisk för paret. Många kunder beställer julskinka och annat fläskkött och dessutom så serveras julbord på gården.

www.ostragoinge.se

Generationsskifte

Utbudet har ökat för varje år och nytt för 2016 har varit torgförsäljningen i Osby varje fredag. En fördel för dem som inte kan ta sig ut till gården av olika anledningar. - Det har gått jättebra, säger Ingrid som tror att närproducerat och KRAV-märkt kött bara blir alltmer aktuellt. - Men vi har ju dock en gräns. 2,5 ton skinka är vad vi mäktar med inför julen, skrattar hon. I tankarna finns också framtiden och det generationsskifte som de går mot. Sonen och hans fru arbetar redan i företaget utöver sina heltidsarbeten. Avsikten är att de ska ta ta över så småningom. - Det är viktigt att släppa in dem i verksamheten i god tid, menar Ingrid, som är glad att framtiden är tryggad för gårdsbutiken.

Text: jessica@alltomgoinge.se Bild: Niclas Strandberg

INBJUDAN TILL NÄRINGSLIVSLUNCH

Swepart AB visar sin verksamhet. Nu är det dags för ett nytt studiebesök hos ett av våra framgångsrika företag i kommunen. Denna gång förlägger vi delar av lunchen hos Swepart AB, där de kommer att berätta om och visa deras verksamhet. OBS! Att vi börjar med lunchen på Restaurang Tranan och sedan går över till Swepart. TID: fredagen den 25 november 2016 kl. 11.30 – 13.00 PLATS: Restaurang Tranan, Sibbhult ANMÄLAN: naringslivsenheten@ostragoinge.se senast den 23 november VÄLKOMNA! Karl-Axel Hill, näringslivschef

23 november kl. 18.00 - 20.00, Kommunhusets cafeteria, Storgatan 4, Broby

NÄRINGSLIVSLUNCH

25 november kl. 11.30 - 13.00, Restaurang Tranan, Sibbhult: Swepart

”HEMLIGHETERNA BAKOM FRAMGÅNG” AMELIA ADAMO

30 november kl 18.00 Folkets Park, Knislinge anmälan på www.goingenaringsliv.se


PLATSANNONSER

Välkommen på FAMILJEDAGAR Lördag - söndag 26-27 november

Mellan 11.00-16.00 har vi många roliga aktiviteter för våra barnfamiljer!

Här hittar du lite av varje Kläder,skor,väskor,inredning öppet må-fre 10-19 lördag 10-17 söndag 11-17 Kattens dag... Firar vi Söndag 27/1, med en riktig kattutställning med bedömning. Vi bjuder på fika och erbjuder mängder med erbjudanden på kattsand, kattfoder, julklappar och tillbehör. Dropinfotografering på ditt djur

För kundklubbsmedlemmar: 15 % om du handlar för över 300:-

(gäller ej receptbelagd medicin eller andra förskrivna varor)

Tävla och vinn Fun Box! Ballonger till alla barn! Vi bjuder alla barn på glass efter maten.

butiker

För alla: 15 % på alla ”gosedjur” Kommer att finnas smakprov på julgodis i butiken.

20%

på allt!

Varmt välkommen!!

Fackhandel med kvalitet och omtanke

1200 gratis parkeringsplatser Generösa Öppettider www.almhultshandelsplats.se

älmhults handelsplats

älmhultshandelsplats.se

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

9


REPORTAGE Gammalt och nytt

Billy äger hotellet tillsammans med sin bror Bo. De köpte hotellet, som tidigare var en bar, för ca 4 miljoner kronor och renoverade det för ca 15 miljoner. Det finns även en restaurang med plats för ca 80 personer. - Vi satsar mycket på kvalitet, både på hotellrummen och på maten, säger Billy. Hotellet har ca 40 rum och max två rum ser likadana ut. De har blandat både nytt och gammalt. Badrummen är moderna och många möbler är gamla.

Boka bord

Studiebesök

på Stora Hotellet i Osby

D

en 7 november besökte klass 7B från Hasslarödsskolan Billy Ekstrand på Stora Hotellet i Osby. Billy berättade om sin karriär och om hotellet.

Många affärsmän bor på hotellet på vardagarna eftersom hotellet ligger mycket nära tågstationen så att man lätt kan åka till Malmö, Hässleholm, Älmhult osv. Därför är det dyrare att bo där på vardagarna. På fredags- och lördagskvällarna är restaurangen ofta full av gäster som äter middag. Billy berättade att man måste ringa och boka ett bord för att det är en väldigt liten chans att man får ett bord om man inte bokat. Billy och Bo driver även ett till företag där de tillverkar dörrar och fönster. Klass 7B var väldigt nöjda med besöket och skulle gärna vilja komma tillbaka en annan gång. Text: Rasmus Rasgård och Emmy Persson, klass 7B

Nu ser det tyvärr ut att bli ännu en vinter under samma förhållanden. Camilla bor med sina familjemedlemmar i en husvagn utan tillgång till värme.

Hoppet lever

Vi hoppades med vårt reportage i somras att någon skulle höra av sig med hjälp som skulle kunna förändra situationen för Camilla med familj. Så de slapp att kämpa mot kölden 24 timmar om dygnet. Det fanns ett par möjligheter men som tyvärr inte gick att slutföra av olika orsaker. Därmed är Camilla och hennes familj i samma omänskliga situation igen.

Vill du hjälpa

Ny vinter väntar Camilla K

ommer ni ihåg Camilla? Vi skrev om henne och den verklighet som hon och hennes familj lever i. Hon tigger ihop mellan 20-80 kr per dag för att få mat och husrum och skicka hem pengar till sina morföräldrar som är hemma i Rumänien och tar hand om Camillas fyraåriga son.

Minns kylan

Även om Camilla har hjälp av sin man och sin far, så går inte kalkylen ihop. Det är en jobbig situation som är svår att bryta. Målet har varit

10

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

att hitta något annat att göra för att slippa tigga och för att på så sätt få mer pengar över. Framför allt innan vintern. Camilla har inte glömt kylan från i vintras. Det kommer hon aldrig att göra.

Nu vädjar vi än en gång. Det behövs inte så mycket. Men Camilla och hennes man vill sluta tigga och sluta frysa. De vill kunna göra nytta. Göra rätt för sig. Litet eller stort, allt är av värde. Det mesta är bättre än att ligga inrullad i kläder, filtar för om möjligt få lite sömn innan det är dags för en ny dag utanför affären. I hopp om att koppen ska skramla lite extra.

För förslag eller information: kontakta Annika Persson, diakoniassistent via Osby Pastorat på 0479-52 45 04 eller via e-post: annika.1.persson@svenskakyrkan.se Text och bild: johnny@alltomosby.se

producerad av espresso reklam


BLACK FRIDAY HELG 25 – 27 november

-20% PÅ HELA SORTIMENTET*

Endast 25/11

-50% *

Erbjudandet gäller 25 – 27/11. Gäller så långt lagret räcker(ej nyheter).

** Erbjudandet gäller 25/11.

PÅ ALL KOK & STEK**

Gäller så långt lagret räcker (ej nyheter).

Älmhult • Handelsvägen 12 C (intill nya IKEA). NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

11


12

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


Julmarknad 2016

Älmhults Handelsplats Helgen 10-11 december

Fri entré Älmhults handelsplats vid nya IKEA bjuder på julstämning. Under dagarna två blir det Julmarknad med allt som hör till en äkta småländsk Jul. Kom och besök vår inomhushall med musik, juldofter, café med hembakat, lotter, chokladhjul och ett 30-tal utställare som säljer och visar upp sina alster inom hantverk och mat!

Lördag: 10-17 Söndag: 11-17

Välkomna!

älmhults handelsplats

Julmarknaden hittar ni i Willys-huset

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

13


BLACK FRIDAY

LÅNGLÖRD

26:e NOVEM 10:00 - 15:

Centrumbutikerna har ext

25:e november Butikerna öppna till 20:00

På torget: Det Lokala Ska

Massor med kanonerbjudanden i butikerna!

Kavajen till Julens alla Fester Nu 1.295:-

Hyacinter 5 st

100:-

ord,pris 125:-

ord. pris: 1.595:-

Finns i storlekarna: 48-62, 100-120, 152-156

Olofssons KLÄDER

Norra Esplanaden 11, Älmhult 0476-102 48

50.000 vinylskivor, Lp´s, Ep´s, singlar & CD´s i lager

EXTRA ÖPPET

Lördag 26/11 kl.10-15

Julstjärnor köp 3 betala för 2 vi bjuder på den billigaste!

VINYLSKIVOR KÖPES !

Kom till oss eller vi kommer till dig. Bäst betalt för hela samlingar, 60-70-tals rock/ pop. Även rock-affischer, autografer mm

Ring 0709-625 736

VI HAR ÖPPET Måndag -fredag 9.00-18.00 Lördag 9.00-14.00

www.hotstuff.se

Butik & Lager, Torngatan 4, Älmhult

Norra Esplanaden 3, Älmhult

BREN-275H

Tillbehör:

Flakmått: 2,75x1,5x0,40M Totalmått(LxB): 3,97x1,91M Vikt: 240kg Lastvikt: 510kg Totalvikt: 750kg Pris: kr10500:Plastkåpa Pris: kr8300:- Nätförhöjning Pris: kr3700:Läm-uppkörningsramp Pris: kr2200:-

Delaryvägen 5, 343 36 Älmhult Tel: 0476-52135 www.nyvab.se info@nyvab.se 14

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


DAG

JULSKYLTNING

MBER :00

27:e NOVEMBER 14:00 - 18:00

tra öppet.

afferiet mm

Öppna butiker och föreningsaktiviteter runt om på byn.

Black Friday 25 november Vi tar hand om maten. Och disken. Hela kvällsmenyn (exkl. dryck)

© Inter IKEA Systems B.V. 2016

-25%

Menyn finner du på www.ikeahotell.se Välkommen.

Tid förLAPPAR JULK

Hitta julklapparna hos oss!

Tel 0476-15501 Tel 0476-15501 IKEA Norra Hotell Torggatan 343 303, 343 Älmhult Norra3, Torggatan 30 Älmhult ®

Boka bord på 0476-64 12 00

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

15


REPORTAGE

Gothia Cup är världens största och mest internationella ungdomstur-

nering i fotboll. Varje år deltar över 1500 lag från närmare 70 nationer. Turneringen utgår från Göteborg men med tanke på hur många lag det är så spelas det på varenda tillgänglig fotbollsplan under en sommarvecka. I turneringen kommer en ny klass att presenteras. En klass som vänder sig till fotbollsspelare med utvecklingsstörning från hela Europa. Klassen kan arrangeras tack vare fotbollsspelaren Kim Källström som sponsrar en klass för spelare med utvecklingsstörning och kommer lite logiskt att kallas Kim Källström Trophy och blir en sjumannaturnering med mixade lag. Kim Källström spelar idag i Lyon och har ett förflutet i BK Häcken. Han har också varit med och vunnit Gothia Cup som ungdomsspelare.

Plats för 30 lag

Samspelar för att nå

Gothia Cup N

är Gothia Cup nu, sedan några år, har en ny klass för personer med utvecklingsstörning, ja, då ville Per Angser få med ett lag från Älmhult. Men spelarna var inte tillräckligt många. - Så vi frågade Glimåkra folkhögskola och deras baslinje om de ville vara med - och nu tränar vi för fullt, säger Per Angser från Älmhults IF.

Transfer

䬀䄀䴀倀䄀一䨀 

Turneringen blir alltså en del av Gothia Cup och sker i samarbetet med Special Olympics, en internationell organisation som enbart riktar sig till ungdomar med utvecklingsstörning. Kim Källström Trophy har kapacitet för 15 skandinaviska lag och 15 internationella lag, alltså totalt 30 stycken lag varav 22 stycken är inkvarterade - så det gäller ju att få "komma med". Per Angser är förhoppningsfull. -Ja, vi ska ju inte slå på stora trumman att vi är "klara" för cupen ännu, men vi ska kämpa för att komma med, säger han medan han överser fotbollsträningen som nu flyttat från Älmekulla IP till Glimåkra folkhögskolas idrottshall.

Samarbete mellan skolor

Bristen på spelare hemma i Älmhult fick Per Angser, eldsjäl i Älmhults IF att leta efter fler spelare. Frågan gick till Glimåkra folkhögskola och idén om ett samarbete föll i god jord. Två tredjedelar av truppen är nu elever på folkhögskolans baslinje. -Det här är fantastiskt roligt att vi dels kan göra bra saker ihop, dels att våra ungdomar får spela fotboll, avslutar Per. Text och bild: Mikael Persson (MiP Media)

Logo

倀씀 䰀䄀䌀䬀䔀刀䤀一䜀 䄀嘀 䬀혀䬀 伀䌀䠀 䤀一一䔀刀䐀혀刀刀䄀刀 䨀甀猀琀 渀甀 栀愀爀 瘀椀 昀愀渀琀愀猀琀椀猀欀愀 瀀爀椀猀攀爀 瀀 氀愀挀欀攀爀椀渀最 愀瘀 欀欀 漀挀栀 椀渀渀攀爀搀爀爀愀爀⸀ 䠀爀 愀瘀 攀爀 攀氀氀攀爀 欀漀洀 椀渀漀洀 猀 戀攀爀琀琀愀爀 瘀椀 洀攀爀℀

倀刀䤀匀䔀堀䔀䴀倀䔀䰀㨀 ㄀㔀 氀甀挀欀漀爀 ⬀ 㔀 氀搀漀爀

Zonterapi är framförallt inflammationsdämpande och hjälper därför kroppen till självläkning.

㈀㘀  㨀ⴀ

渀甀 攀渀搀愀猀琀 

䔀爀戀樀甀搀愀渀搀攀琀 最氀氀攀爀 琀⸀漀⸀洀⸀ ㄀⼀㈀ⴀ㈀ ㄀㜀 

伀匀䈀夀 䰀䔀䜀伀䰀䄀䌀䬀 䠀䄀䰀䰀䄀刀夀䐀匀嘀쐀䜀䔀一 㘀Ⰰ 伀匀䈀夀

16

Har du smärta eller värk som du har svårt att bli av med? Då kanske zonterapi är något för dig!

⸀  㐀㜀㤀ⴀ ㄀   㜀㔀 ⸀ 椀渀昀漀䀀漀猀戀礀氀攀最漀氀愀挀欀⸀猀攀 

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

Pernillas Hälsa i Älmhult 070-6188826 ring, sms:a eller maila för tidbokning hallborg.pernilla@telia.com • www.pernillashälsa.se producerad av espresso reklam


R

önskelista till honom. E PR

Älmhults nya ÄLMHULTSAPPEN Hassans Barntivoli, serveringar, shopping-app! ÄR MI

LÅNGLÖRDAG BLACK FinnsÄlmhults fiskedamm nu att nya mm FRIDAYladdashopping-app! ner gratis

JULSKYLTNING

26:e NOVEMBER 10:00 - 15:00 ÄLMHULTS

27:e NOVEMBER 14:00 - 18:00

Torgscenen kl. 16:00: förPå iPhone Finns nu att ner gratis ochladda Android Julskyltningssöndag 14-18 & grantändning Kyrkans barnkör Centrumbutikerna har extra öppet.

25:e november Butikerna öppna till 20:00

APPEN

På torget: Det Lokala Skafferiet mm

Massor med kanonerbjudanden i butikerna!

Öppna butiker och föreningsaktiviteter runt om på byn.

ÄLMHULTS APPEN

iPhoneöppna runt på stan. Föreningsaktiviteter för och butikerna LOPå K ATorget: LA Tomteverkstad och Android - Träffa tomten och lämna din önskelista till honom. Följ dina favoritbutiker! Hassans Barntivoli, serveringar, fiskedamm mm Få erbjudanden, läsKyrkans nyheter, På Torgscenen kl. barnkör & grantändning Följ16:00: dina favoritbutiker!

Skafferiet DET

Skafferiet DE T LO KA LA

se öppettider m m,

Få erbjudanden, nyheter, Fullt program och hålltider på : läs www.handelsplatsalmhult.se direkt i din telefon! se öppettider m m, direkt i din telefon!

Also available in english!

Följ dina favoritbutiker! Also availablestores, in english! Follow your favorite Följ dina favoritbutiker! Follow your läs favorite stores, Få receive erbjudanden, nyheter, offers, read news,

Fåseerbjudanden, nyheter, receive offers, news, i öppettider mläs m,read direkt view opening hours etc, view opening etc, i se öppettider m m,hours direkt din telefon all in your phone! all in your phone! din telefon

www.handelsplatsalmhult.se www.handelsplatsalmhult.se

Älmhultsappen är framtagen av HandelsplatsÄlmhult Älmhult Älmhultsappen är framtagen av Handelsplats

ÖPPET

för julshopping alla dagar! •Måndag-fredag 10-19 •Lördag 10-17 •Söndag 11-17

Följ oss på

Tel: 0476-160 10 Handelsvägen 14 A vid IKEA i Älmhult

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

17


KRÖNIKA

Jankovs

Trädgårdstips

Det började i rymden N

är NASA genomförde rymdfärder och byggde rymdstationer lärde de sig att det inte gick att ta hand om alla gifter och biogaser i rymdmiljön. Man insåg att det bara fanns en väg att gå för att långsiktigt skapa en människovärdig och sund miljö för rymdfararna. Man var tvungen att ta in naturen i rymdlivet. Man försökte skapa något man kallade ”Biohome” och för att kunna utveckla denna idé byggde man först ett sådant på jorden i USA. Dr. Wolverton har arbetat med olika väx-

ter för att få fram ett antal, som uppfyller flera viktiga krav. Växterna ska inte bara vara bra ”giftätare” utan även vara friska, lättodlade, öka luftfuktigheten och vara vackra. Därför gjorde han ett poängsystem för växterna för att underlätta valet. Högsta poäng är 10. Här kommer några växter som är speciellt bra på att ta hand om gifter i luften, som kommer från spånskivor, kopieringsapparater, bioutsläpp, färger, dataskärmar, gardiner, möbler, mjukgörare i plaster, kosmetika, rengöringsmedel, klister, lacker och doftdöljare såsom Wunderbaum och doftsprej:

Ampellilja får 10 poäng av 10 möjliga.

Arekapalm får 8,5 poäng av 10. Fönsterfikus och banddracena får 8 p, vanlig murgöna 7,8 p. Fredskalla och gullranka får 7,5 p, ormbunke 7,4 p, bara för att nämna några.

placeringen av den. Han var noga med att fråga om den förde oväsen. Efter att ha varit i kontakt med Centralservice fick han en offert och tips om placering av både utom- och inomhusdelen. Han kom tillbaka till mig och frågade om det var risk att vi skulle bli störda. Jag bedyrade att vår pump inte stör oss på något sätt, så även om Jan och Evas skulle hamna på väggen bredvid vårt sovrum så skulle vi inte få problem. Det är trevligt med omtänksamma grannar. Nåväl, det blev till sist en värmepump monterad och jag måste säga att jag inte hörde några ljud alls från den. Till sist gick jag in i grannarnas trädgård för att förvissa mig om att den verkligen kommit på plats. Den fanns där på väggen bredvid vårt sovrum!

Dagen efter träffade jag Jan och Eva just utanför deras hus.

Jag snabbade mig att säga:

- Det är ju fantastiskt. Jag har inte hört ett enda ljud från er värmepump! Eva replikerade snabbt: - Då får vi ju se hur det blir när vi sätter igång den!

Jag blev helt paff och mållös, vilket inte inträffar så väldigt ofta. Den goda grannsämjan består! Ha det gott önskar Jankov och Sia

På tal om innemiljö så skulle grannarna, Eva

och Jan skaffa sig en värmepump. Jan var inne hos mig och frågade vad jag tyckte om vår och om

18

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

19


AKTUELLT Äpplena (Cox Orange och Ingrid Marie) säljs i 2 kg-påsar som kostar 30 kr. Behållningen, 20 kr/påse, kommer oavkortat gå till Lions insamling – De Glömda Barnen.

Mest utsatta barnen

Lions i Östra Göinge säljer äpplen inför julen

L

ions Club Östra Göinge säljer äpplen i samarbete med Vånga Frukt. Klubben kommer att medverka på julmarknaden i Glimåkra den 27 november samt på Tydingesjöns julmarknad den 26-27 november.

Hjälp Lions hjälpa

de glömda barnen Från Syrien och dess grannländer. Swisha: 9019480 PG: 901948-0, märk DGB.

Insamlingen riktar sig till de mest utsatta just nu på vår jord, de syriska flyktingbarnen. De absolut fattigaste finns i läger i närområdet, exempelvis i läger i Turkiet. För att hjälpa de barnen startar nu Lions insamling nummer två (första insamlingen var 2015). Det handlar om att ge barnen möjlighet att gå i skola samt att de får mat- och hygienpaket och leksaker.

Målet 10 miljoner

Målet för insamlingen är 10 miljoner. Insamlingen pågår till den 31 december och Lions vädjar till allmänheten och företag i Sverige att hjälpa till. Sedan tidigare har Lions delat ut mat- och hygienpaket samt leksaker till barn och deras familjer. Cirka 2000 familjer har hittills fått hjälp. Nu går projektet vidare med att ge möjligheter för barnen att få gå i skolan och skolmoduler byggs för de insamlade medlen. Det är ett sätt att hjälpa barnen få tillbaka livsgnistan och tilltron till vuxna människor igen. Skolan ger barnen något lustfyllt i en annars hopplös vardag.

Konstutställning

Söndagen 27 november 13.30 – 17.30

ATELJE INGVAR • Lokala konstnärer visar upp sin konst • Köp en tavla i julklapp? • Var med på vår bildtävling ”gissa vem” • Pris: 5 gratis ID/körkorts-foto. välkomna!

Sveriges Lions Hjälpfond

Storg. 3 i Broby. www.ateljeingvar.se • 044 - 401 44 • info@ateljeingvar.se

20

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


ERBJUDANDEN GÄLLER T.O.M 27/11 - 2016

NEDSLAG HÄSTVEDA

OSBY • BROBY • KNISLINGE

SIBBHULT

10k/st Handla andra varor för 500:-.

15k /st

20k/st

Handla andra varor för 300:-.

25k

/st

Handla andra varor för 100:MAX 2 PKT/HUSHÅLL. ÄGG 15-PACK

MAX 2 PKT/HUSHÅLL. FALUKORV Sverige/Lindvalls i Strömsnäsbruk.

Ekne Gård i Olofström . 893 g..

800 g. jfr-pris 31:25/kg.

NYGRÄDDAT

I BUTIK

Namnlöst-3 1

12)= /st

39)= /kg MAX 2 PKT/HUSHÅLL. FLÄSKFÄRS Sverige/Coop. 1000 g

MARGARIN

Coop 1000 g. jfr-pris 12:90/kg.

06-04-12 10.46.07

10k/st VALLMOFRANSKA

Bonjour 440 g. jfr-pris 22:72/kg.

Vi reserverar oss för leveransförseningar, korrekturfel samt för eventuell slutförsäljning.

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

21


JUL I BYGDEN

Broby Hantverkar-och Företagarkvinnor anordnar

Julstuga På Hantverksgården, Broby Söndag 27 nov kl. 13:30-17:30

Årets julmarknad

i Stenhuset i Östanå den 26 november kl 11:00-15:00 • Fina egentillverkade hantverkssaker • Torgmarknad inomhus • Tomten finns på plats • Mysigt cafe • Grillkorv och dricka Hjärtligt välkommen!

• Gröt/Kaffeservering med hembakat • Tombola, fiskedamm, pysselbord m m. • Tomten tar emot barnens önskelista. • Dans kring granen på torget kl. 16:30 • Tomteorkestern- Mauritz, Pelle och Ingemar medverkar. Tomtarna delar ut godispåsar till barnen. Aktiviteterna på torget sponsras av Konsum, Hövdingen och Broby Hantverks & Industriförening

Julmarknad i Loshult Lördagen: 26/11 Kl 11-15 Vid Loshults församlingshem 13:30 kommer tomten och delar ut godis till barnen Försäljning av hantverk, delikatesser och mycket mer Loshults MÅ BRA kör underhåller i kyrkan med julmusik. Välkomna! Föreningen för Loshults bygdens utveckling

22

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


JULMARKNAD Välkommen till Julstämning söndagen den 27 november kl 14-17

Tydingesjöns Camping & Festplats, Broby Lördag 26 & Söndag 27 nov, kl 10 - 16

Traditionell Julmarknad med utställare både ute och inne • Barnkaruseller • Julgransförsäljning ”ända fram till Jul” • Servering av Dansk fläskestek • ”Sillaludan” är öppen

ré! Fri ent Försäljning av hantverk och annat som hör julen till. Aktiviteter för barn som skattjakt, rimstuga, ansiktsmålning och pysselhörna. Fika och tomtegröt finns att köpa. Musikandakt i kapellet 17.00. www.glimnet.se

044-44800

Välkomna önskar Anne Marie o Sven Tfn: 044-40149

www.tydingesjon.com

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

23


SPF i Älmhult

Femte upplaga

– ser tillbaka och planerar framåt S

PF Seniorerna i Älmhult är en framgångsrik seniorförening. De har under det senaste året bl.a. haft 11 månadsmöten, 10 studiecirklar, flera resor och utflykter, motionsverksamhet med boule, stavgång m.m. Hos föreningens kör, som heter ”kÖrhänget”, är det fullt upp i övningslokalen och med olika framträdanden. Föreningen är även aktiv i KPR (Kommunala Pensionärsrådet). SPF Seniorerna har mycket av sin verksamhet

förlagd till Församlingshemmet på Storgatan 7 i Älmhult. Här har de bl.a. sina månadsmöten och här övar kören. Föreningens ordförande, Berit Jönsson, kan i år glädjas åt över 50 nya medlemmar. - Snart är vi 400 och då har vi på bara 3 år ökat med ungefär 100 medlemmar. Det tyder på att vi har en intressant verksamhet och gör något bra för våra medlemmar. Nyligen var vi med i ”Älmhult rör på sig”, en dag på Friskis &

SALONG

Svettis, där det handlade om rörelse och kost, berättar hon. - Vi arbetar även aktivt i det Kommunala Pensionärsrådet med frågor kring äldreomsorg, mat, boende, vård, färdtjänst och hälsofrågor.

Vad händer då närmast?

På novembers månadsprogram står ”Minns 50-talets små och stora händelser” och i december är det ”Lucia- och Julfest”, då det brukar komma 150 medlemmar, konstaterar Berit.

Modern 24

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

Just i dagarna ger föreningen också ut en 5:e upplaga av deras succéartade bok, som nu kort och gott heter Dansboken. Enligt projektledaren, Kenneth Junerup, har boken delvis fått ett nytt omslag och utökats med text på sju sidor. - Det viktigaste är dubbla sidor om både nöjesarrangören Yngve Svensson och om artisten Kikki Danielsson, samt en extra sida om Linkullen (nuvarande Balders Hage) i Häradsbäck, berättar Kenneth. En ny dansbana har byggts i år i Älmhults kommun och fem andra mindre dansplatser har tagits med. Dessutom finns det med några nybildade orkestrar, liksom ett par folkmusikgrupper. - Totalt innehåller boken nu nästan 100 sidor, inklusive den utvikbara kommunkartan. Vi presenterar nu över 75 dansbanor/ dansplatser, som finns eller funnits i Älmhults kommun och över 125 orkestrar/ grupper, alla med musiker från kommunen, avrundar Kenneth. Vill du veta mer om SPF Seniorerna i Älmhult, kan du gå in på deras hemsida: www spf.se/almhult

Jag har flyttat

till ny lokal på Glimåkravägen 2 i Sibbhult Invigning lördag 3/12 mellan kl. 11-16 Välkomna!

Lorine • 044-48548, 070-304 85 48 producerad av espresso reklam


! s s o s o h i n r a t it h a n r Julgåvo rets julklapp 2016? Vinga of Sweden Gjutjärnsgrytor i två storlekar och tre färger från

450:-

360:- ex moms

Mannerströms GÅVOKORT med förgåva. Mottagaren väljer själv bland 35 olika gåvor ur Leif Mannerströms sortiment. Gåvokortet ligger förpackat i en fin ask tillsammans med en bonusgåva, t ex en kockkniv i japanskt stål. Gåvokort Pris från

298:ex moms

Mysläge Stort urval av plädar från

450:-

360:- ex moms

Vinga of Sweden Praktiska och exklusiva väskor. Ord pris, 749:-

450:-

360:- ex moms

Newport Bäddset, 4 delar. Finns i flera olika modeller.

Choklad Stort eller smått och mycket, mycket mer!

450:-

360:- ex moms

Badrockar från

I år bjuder vi på paketinslagningen!

Detta är ett litet urval ur vårt stora sortiment. Välkommen in till oss så berättar vi mer! Södra Portgatan 36, 283 50 Osby • Tel: 0479-120 14 • www.kontorsteamet.nu Öppettider: Mån - torsd 08.00 - 17-00 • Fre 08.00 - 16.00 • Lör stängt

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

25


JUL I BYGDEN

Fodervärd Ä

r Du/Ni genuina djurvänner och vill göra en ideell insats för ankorna i ankdammen helger och helgdagar under vintern, då kommunen ej har personal för detta? Vi har sysslat med detta under en tioårsperiod

men eftersom vi ämnar lämna bygden vill vi gärna överlåta ansvaret till någon osbybo som känner sig manad.

Ring för vidare info till Gun o Christer Christensson på: 070-544 24 43

20930

JULMARKNAD i KILLEBERG

design, korvLördag Lördag Hantverk, och Söndag grillning, ål, sillamackor, 10 december fikaservering, lotteri och 12-13 december mycket mer. Kl: 11-17 Brunnsgatan 12. Följ skyltar.

Brunnsgatan 12. Följ skyltar.

Kom till

SUPER-

Hantverk, design, korvgrillning,

Black friday * Erbjudandet gäller alla Flügger-produkter och Fiona-tapeter. Erbjudandet kan inte kombineras med andra rabatter och gäller den 25 november 2016.

fredagen den 25 november

26

30%

Kl:Välkomna! 10-15

PRIS

ål, sillamackor, fikaservering, lotteri och mycket mer.

Vi har öppet julskyltningssöndagen 27/11 kl 15-19

99:Välkomna!

Ord. pris: 139:-

Ljusstake Finns i färgerna röd och vit.

på alla Flügger-produkter och Fiona-tapeter*

Aronssons Måleri Östra Järnvägsgatan 11 283 41 Osby Tel. 0479-10230 Öppet 9-18, lörd. 10-13

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

fr.

139:-

Icy deer. Batteridriven. Finns i höjderna 20 cm 139:och 30 cm 199:-.

fr.

169:-

Julstjärnan Duva. Finns i storlekarna Ø 75 cm 169:- och Ø 100 cm 199:-.

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13. V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50

www.oredssonsel.se

producerad av espresso reklam


25% Har du bokat din tid inför Jul?

Erbjudandet gäller t.o.m. 2016-12-04 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

103 10 • Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Esplanadg. 5, Osby

Köpmannagatan 4, Osby 0479-10081 www.sonesons.se

par! Smakfulla Julklap

Jullåda eller Julkorg Till företag och privatpersoner Trälåda fylld med godsaker. Innehåller ostar, chark, marmelad, kex, choklad.

Beställ i god tid

, så de inte tar

slut!

Vi har Jullådor för:

300:- 350:- 450:Lunchbuffe! varje dag mellan 11.30-14.00

ÖPPET i BUTIKEN:

Måndag-Tisdag10.00 –15.00 Onsdag-Fredag 10.00 –18.00 Lördag 10.00 –15.00

Ring oss: 0479–160 60

pecorinoosby@gmail.com www.pecorinoosby.se

Följ oss på fb & instagram

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

27


REPORTAGE

28

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

29


En KOnstnärlig boksignering O

sby bokhandel får besök av konstnär och författare Karin Linderoth på julskyltningen den 27 november. Karin kommer att signera sina populära barnböcker om mormor Krutrut och kossan Margit. Margit själv kommer också på ett snillrikt sätt medverka vid signeringen – om än inte rent fysiskt. Historierna om Margit började

med en julklapp. Karin Linderoth, som då verkade som konstnär och illustratör, fick en liten Highland Cattle-kalv i present en jul. Kalven (Margit) var bortstött av sin mamma och behövde någon som tog sig an henne. - Jag födde upp Margit själv på flaska och hon levde som en hund i familjen tills hon var 2 år, berättar Karin. Därefter blev Margit ko-tränad och går numera i hage och betar, i stort sett som en vanlig ko. - Hon är ju fortfarande väldigt fäst vid oss i familjen och kommer upp till gården och hälsar varje morgon. Men det är bara mysigt. För övrigt måste hon få leva som en ko, säger Karin.

Sagor viktiga

Att Margit är speciell och har inspirerat till böckerna är det ingen tvekan om. Karin har arbetat mycket med

30

att illustrera böcker och har alltid drömt om att skriva själv. Böckerna är skrivna för åldern 6-9 år men hon har fått höra att det är både yngre och äldre som också uppskattar dem. Karin vurmar mycket för lässtunder och påtalar hur viktiga hon tror de är för både barn och vuxna. - Vi lever i en stressig tid med mycket internetflimmer och då blir sagorna extra viktiga. Det ger ett lugn och en närhet att sitta ner tillsammans. Många barn har dessutom haft en tuff verklighet med oroligheter kring sig och då är det väsentligt att läsa sagor och drömma sig bort till en annan värld, menar Karin.

sagostund om Margit. - Jag har fått överväldigande bra kritik för böckerna, berättar Karin och menar att det är enklare om man tycker om dem man skriver om. - Karaktärerna i böckerna har blivit riktiga vänner och det flyter på lättare då, tycker Karin som numera är författare på heltid. För närvarande arbetar hon med en handbok om nordiska drakarter, ett beställningsarbete från förlaget. Hon både skriver och illustrerar. - Jätteroligt och jag får verkligen användning för all min fantasi och även min bakgrund som arkeolog och naturguide, säger Karin. Är det slut med böcker om Margit? - Jag har en del idéer och det är många som frågar efter en fortsättning så det blir kanske så framöver, avslutar Karin.

Karin finns på plats i Osby bokhandel den 27/11 mellan kl. 15-18 och signerar böckerna Mormor Krutrut får besök och Mormor Krutrut firar jul. Text: jessica@alltomgoinge.se Bild: privata

Populära böcker

Försäljningssiffrorna och populariteten visar att det ligger något i det Karin säger. Förskolelärare har hört av sig till förlaget och berättat om stökiga barngrupper som blir helt tysta och koncentrerade när de har

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

31


AKTUELLT

I övningen ”knuten” måste man hjälpas åt att lösa upp trasslet.

kommunens sida, kommenterar Lena Ravhed, specialpedagog vid Parkskolan och utbildare i Vägledande Samspel. Lena har hållit i den fyra dagar långa utbildningen som innehållit många övningar som låtit ungdomarna reflektera över hur de agerar gentemot varandra och människor i sin omgivning. En del till synes enkla inledande övningar/lekar som till exempel ”knuten” (se bild) har lockat till skratt och avslappning och öppnat upp inför de djupare samtalsövningarna.

Vägledande Samspel för bättre relationer M

ed övningar, samtal, reflektion och analys har klass HT-16 (hotell- och turistprogrammet) på Ekbackeskolan genomgått en fyra dagar lång kurs i Vägledande Samspel, en del i en satsning inom Osby kommun. - Det har varit helt magiskt att se ungdomarnas utveckling under dessa dagar, tycker Anette Sundin Stensson, specialpedagog och ansvarig för elevhälsan och Martina Ranbert, programsamordnare för hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan. Det program som kallas ICDP/Vägledande

Samspel, används bl.a. inom förskola, skola, barnhälsovård och socialtjänst. Det kan användas i alla relationer och är främjande för barns och ungdomars utveckling med goda relationer. I ett försök har nu klass HT-16 vid Ekbackeskolan fått genomgå utbildning i Vägledande Samspel. Till våren är det meningen att eleverna i sin tur ska använda sina kunskaper och utbilda sjätteklasser på Parkskolan i samma metod. Därefter hoppas man att det ska inspirera till ett bättre

Kupévärmare

499:-

förhållningssätt mellan elever och vuxna, både lärare och föräldrar.

Enkätsvar till grund

Till grund ligger osbyungdomars önskningar i skolenkäter, där de efterfrågat mer fokus på hur man ska behandla varandra i högstadiet. - Det framgick tydligt i enkätsvaren att ungdomarna i Osby tycker att man slutar prata om dessa viktiga frågor när man kommer upp i högstadiet. Det har man glädjande nog valt att lyssna på från

Människor tänker olika

Inför kursen har eleverna läst boken ”Vägledande Samspel i praktiken”. Men de enas om att den var lite svår och att det var en viss förvirring i början av kursen. Efterhand har dock saker och ting fallit på plats. - Utbildningen vill belysa samspel och bemötande människor emellan. Vi har haft sekretess och alla har fått respektera att det vi pratat om stannar i rummet, berättar Lena. Och det har varit viktigt för det är många känslor som kommit fram, det enas både eleverna och pedagogerna om. Vad tycker då eleverna om utbildningen? Flera röster hörs som kan sammanfatta den gemensamma uppfattningen av Vägledande Samspel. - Jag har lärt mig kommunicera bättre och att säga saker på ett bättre sätt. - Jag har lärt mig att människor tänker olika. - Vi har också fått se hur man kan vända något negativ till positivt. Och inför kommande utmaning att utbilda elever på Parkskolan? - Spännande och coolt! Text och bild: jessica@alltomgoinge.se

Paketpris! Mutterdragare och domkraft

699:-

Fälgrengöring

99:-

Osby Tegvägen 6, Tel. 0479 - 131 05

32

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


BILAR

I LAGER

2005 Mazda 3 Kombised 1,6T Rödmet 10600 mil

39 900:-

2010 Kia Cee´d 1,6 silv.met CRDI ECO SW 12660 mil 79 900:2010 BMW 316D Svart 19435 mil

89 500:-

2009 Seat Altea XL 1,4 TSI RE Gråmet 9300 mil

68 500:-

2010 Mercedes Benz SLK 200 Silv.met 9650 mil

166 900:-

KONTINENTALSÄNG 180x200 cm, inkl. huvudgavel, 2 nackkuddar och ben. Finns även i 120, 140 & 160x200 cm

Kampanjpris

9.995:Ord. pris 12.995:-

JUPITER Naturlatexmadrass, 5 zoner, trådlös fjärrkontroll, massiva ekben ingår. 90x200 cm. (Även 105x200 och 120x200)

7.950:-

2011 Mazda 6 F/L Kombi 2,2 DE Blåmet 11000 mil 119 900:2011 Saab 9-3 TTID-4 Gråmet 4 675 mil

129 900:-

2013 Citroên C4 1,6VTi 120Hk Rödmet 1 140 mil

126 500:-

2013 Mazda 3 Kombised. 1,6 D Vitmet 7 685 mil

117 500:-

2014 Suzuki S-Cross 4WD Röd 2500 mil

144 900:-

UPPLEV MER 2014 Suzuki S-Cross 4WD Silvmet. 1600mil MED OSS

152 900:-

SIDNEY

Ställbr fårskinnsfåtölj

6.995:-

ÅRE

Fårskinnsfåtölj med Pall (Ställbar) Finns i 4 olika färger

9.900:-

2014 Mazda CX-5 2,2D Opt AWD Sv.met 3500 mil 269 900:-

HOUSTON Vad har en sportig SUV som Mazda CX-5, smidiga crossovern Mazda CX-3 och eleganta Mazda6 gemensamt? Svaret är enkelt: köregenskaperna - så exakta och inspirerande att varje resa blir en upplevelse för alla sinnen. Svårt att beskriva, men lätt att uppleva. PROVKÖR OCH HITTA DIN FAVORIT. www.mazda.se

Recleinersoffgrupp, 3-2-1. Ord. pris 16.995:-

12.995:-

MAZDA CX-3 FRÅN 172 900:- | MAZDA6 FRÅN 239 900:MAZDA CX-5 FRÅN 239 900:-

Se bilarna på www.lindgrensbil.com

Bränsledekl. bl. körning: CX-3: 5,2 – 6,3 l/100 km, CO2 136-146 g/km • CX-5: 4,6-7,2 l/100 km, CO2 119-165 g/km • Mazda6: 3,9-6,4 l/100 km och CO2 104-150 g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se. Priserbjudandet gäller t.o.m. 2016-10-31.

Lindgrens Bil AB Södra Portgatan 34 ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13283www.lindgrensbil.com 50 Osby S. Portgatan 34, Osby www.lindgrensbil.com Tel. 0479-310 86

Hantverksgatan. Tel 044-42 109 • Öppet: Mån. - Fre. 10-18 • Lör. 10-14 • Sön. 12-16

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

33


AKTUELLT Hoppas på damlag

Att förlora sitt A-lag var givetvis ett bakslag men när jag frågar Mattias vad han tror om framtiden skrattar han och säger: - Vi tappade och sen lyfte vi. Visst är det tråkigt men vi hoppas vara tillbaka med ett A-lag redan nästa säsong. Vi har väldigt engagerade personer i vår styrelse som redan påbörjat arbetet med att skapa ett herrlag, och vi hoppas nu även på ett damlag. - Ja, nu satsar vi på bred front. Vi ska ha såväl herr- som damlag i seriespel. Bygget har börjat, inflikar Nenne.

Bygger upp underifrån

På hemsidan kan man läsa om bygget av ett damlag som nu startat men det har inte stannat vid detta. - Vi lovade ju också att se till att få fler tjejer till föreningen, något vi annonserade om i er tidning. Nu ska vi se till att infria detta också, vi har saker på gång, säger Mattias lite hemlighetsfullt. - Vi tog lite kontakter förra helgen och nu ska vi bygga på att få flicklag i spel till kommande säsong. Vi börjar med ett lag, sen blir det förhoppningsvis fler. Vi måste ju förse ett framtida damlag med talanger, säger Nenne.

Ont om tider

Ett tapp och ett lyft I

BK Osby är inte den förening som gör mest väsen om sig utan har levt ett liv där man under sina år sedan föreningen startades 1990 inte haft en helt spikrak väg att vandra. Under de inledande åren gick det mycket bra för föreningen som spelade i div 2 fram till 2002 då man tyvärr fick dra sig ur seriespel med sitt herrlag. Efter detta har man sakta men säkert tagit sig tillbaka men fick ett nytt bakslag under hösten i år då man på nytt fick dra sig ur seriespel med sitt herrlag. Men skam den som ger sig. Nyckeln till framgång enligt föreningen är att ha egna förmågor som stannar i föreningen under lång tid. Detta uppnår man genom positiv anda, bra förutsättningar och bredd. Det är verkligen en ”breddförening” - där, som de uttrycker det, bredd alltid slår elitsatsningar.

Skratt och stoj

Att gå ner i sporthallen en söndag då de två yngre åldersgrupperna har sin träning är en häftig upplevelse. Det är fullt med barn på planerna och det skrattas och hojtas såväl på planen som på läktarna där entusiastiska föräldrarna sitter. Allt inramas av en härlig familjär stämning, man ser grunden i vad all idrott borde vara. Det en glädje som föreningen passande nog har som ett av ledorden. ”Glädje, gemenskap och innebandy för alla”.

de andra ledarna i föreningen. De uppskattade våra galna idéer, säger Nenne och skrattar.

God stämning

De berättar att några av dessa galna idéer givetvis inte alltid gick att genomföra, men betonar att mycket av arbetet i en förening inte bara riktar sig mot spelarna utan även mot föräldrarna. - Vi försöker skapa en god stämning i hallen, bjuda på lite kaffe ibland eller bara sitta och prata med föräldrarna en stund. Det är viktigt då de spenderar långa stunder i hallen. Vi uppmuntrar dem att se sina barn spela och träna, något vi vet barnen uppskattar, säger Nenne.

Klubben har dock ett problem om detta fortsätter. Sporthallen räcker inte till och man har svårt att få tider för nya lag och tvingas därför ibland ha lite väl stora grupper på plan samtidigt. - Det vore dock tråkigt om vi tvingas säga nej på grund av platsbrist när fler knackar på dörren till vår förening. - Sen är det ju många andra som vill nyttja hallen, fotbollen som tränar och har cuper, tävlingar i brottning och som förra helgen då hallen var full av hoppborgar. Detta är ju trevligt och vi inser givetvis att de också måste få plats. Det är dock inte så roligt när våra tjejer och killar får för många helger då vi inte kan erbjuda träning. - Vem vet, kanske får vi en sporthall efter ishallen? Vi skulle kunna tänka oss att börja med att få tillgång till lite större förråd och ett rum för styrelsemöten, tränarmöten mm. säger Mattias och ler. Nu har varken Nenne eller Mattias tid för mer diskussioner, dags att hoppa in på plan och vara med i lite matchspel mot deras tjejer och grabbar i P/F 07. - Vi behöver ju också lite träning säger de båda samtidigt och skrattar.

Ideell basis

Mattias Petersson och Jens ”Nenne” Svensson, som är två nya ledare i föreningen uttrycker sig med varma ord om såväl sina ledarkollegor som de föräldrar och barn som dyker upp vid varje träningstillfälle. - Denna förening drivs helt på ideell basis och det är nog vår styrka, vi gör allt tillsammans. Detta var nog en av anledningarna till att jag och Nenne tog steget från läktaren ner på planen, säger Mattias. - Detta och det varma mottagande man fick från Jens ”Nenne” Svensson, tränare

34

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

Mattias Petersson, tränare

producerad av espresso reklam


Låt oss ta hand om bokföring och bokslut! Du har annat att tänka på. Kontakta oss idag! Bokföring, bokslut, inkomst och skattedeklarationer Nybildning, ombildning och nedläggning

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum? Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar! 044-777 72 45 www.bjorkbacka.eu

info@bjorkbacka.eu

Tollarp - Kristianstad - Osby - Älmhult

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi! • ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

LA DDAT FÖ R UTOM HU SA KT IVI TE TE R! FÖR BARNEN!

Värmeväst EN 471 Enkel att dra på utanpå jackan för att hålla värmen.

750 kr Skogsjacka CLASSIC EN 471 Godkänd enligt EN 471 klass 3.

1.290:-

MS 231

MS 251

3.890:-

3.990:-

2,7 hk 4,8 kg

3 hk 4,8 kg

Ord. pris 4.990 kr Ord. pris 5.590 kr

FS 410 C-E Batteridriven Leksaksmotorsåg

7.290:-

195:-

Levereras med 3 skärverktyg som standard, trimmerhuvud, sly- och sågklinga.

Ord. pris 8.290 kr

FÖR EFFE KTIV T SKO GSA RBE TE! Husqvarna 545 Motorsåg

5.990:-

Ord. pris 7.800:- inkl. moms

445e- serien TrioBrake Stark och lättstartad allroundsåg med X-Torq®-motor som kombinerar råstyrka med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp.

3.990:-

Ord. pris 6.000:- inkl. moms

K AMPANJPRIS! Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 Öppet : Mån-Fre 8-18, Lunchstängt 12-13 www.sagomotor.com

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

35


PÅ GÅNG

‫هل تحب كرة القدم؟‬

Gillar du fotboll? I

FK Osby har sen ett par år tillbaka arbetat med ett integrationsprojekt de kallar – Världslaget. Inledningsvis var det uteslutande killar från olika länder som använde fotbollen som en möjlighet att skapa kontakter och till en rolig och givande vardag. Projektet har nått många framgångar som gjort att föreningen nu även har ett gäng tjejer som spelar i ett damlag.

Nu behöver vi hjälp

Projektet Världslaget växer. Vi behöver därför hjälp. Vi söker nyfikna tränare, ledare och projektledare som kan säkerställa den positiva utveckling som tagit projektet så här långt. Vill du vara med inom något område, så kan du kontakta Martin Lorentsson (se kontaktuppgifter nedan).

plats för fler ungdomar som vill testa fotboll och utvecklas tillsammans i vår förening. Vill du veta mer om oss och vara en del i vår förening, så är du välkommen att höra av dig.

Waleed Aljandadi 072-546 19 87 Martin Lorentsson 070-958 29 08 Renée Salomonsson 073-832 38 29

Vill du spela fotboll

IFK Osby välkomnar nu alla er som vill spela fotboll. Våra världslag (killar och tjejer) har

Satsningen tjej- och damfotboll fortsätter R

iksidrottsförbundet har sen flera år tillbaka varnat för en negativ utveckling när det gäller tjejer och idrott. Förbundet kan i statistik se att antalet träningstillfällen inom all föreningsidrott minskar kraftigt. Detta har lett till ett stort antal undersökningar om varför och vad vi kan förvänta oss framöver. En viktig samstämmig faktor är att tjejernas ovilja till fysisk aktivitet ersätts av – ingenting.

Går motsatt väg

Det handlar alltså inte om att flödet går från en aktivitet till en annan – utan om att gå från aktivitet till inaktivitet. Det kommer säkert flera olika aktiviteter utifrån detta som motvikt framöver. Det är samma tendens i alla sporter. Fotbollen är inget undantag. IFK Osby har sen över ett år tillbaka valt att gå mot trenden och jobba för en motsatt utveckling inom föreningen.

Mer resurser

Det är många orsaker som gör att tjejer gör andra val. Så det finns inte en enkel lösning. Det krävs mer resurser, mer kunskap och ett annat mer varierat ledarskap. Det är skillnad på killar och tjejer. Därför måste man också anpassa sig och

36

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

inte klumpa ihop ungdomar. Framför allt inte i de kritiska åldrarna mellan grundskolan och gymnasiet. Har man inte påbörjat arbetet innan dess, så är man i många fall för sent ute. Många inblandade IFK Osby har därför skapat en helt ny organisation för damsektionen. Istället för 1-2 tränare som sköter allt, så finns det idag en tränarstab som inkluderar sju personer med olika ansvarsområden. Det finns en damsektion med en egen styrelse och en föräldragrupp som stöttar upp servicen runt våra två lag som utgör vår seniorverksamhet. Totalt handlar det om ett 30-tal tjejer mellan 14 och 30 år.

‫ ايفكو اوسبي‬IFK Osby ‫نحن نعمل منذ عدة سنوات عىل‬ ‫ شباب العامل‬- ‫يف مرشوع متكامل اسمه‬ ‫بداي ًة كان املرشوع مجوعة شباب من مختلف بلدان‬ ‫العامل تجمعهم كرة القدم ويريدون االندماج و التعرف‬ ‫ وقد حقق‬. ‫بالشباب السويدي و االستمتاع بكرة القدم‬ ‫املرشوع العديد من اإلنجازات التي جعلت الجمعية تتطور‬ ‫و تبدأ بانشاء فريق من الالعبات يف فريق املرأة‬

‫ونحن اآلن بحاجة اىل مساعدة‬

‫ وبالتايل نحن‬. ‫ينمو مرشوع فريق العامل بشكل واسع‬ ، ‫بحاجة اىل مساعدتكم قي البحث عن املدربني‬ ‫الذين ميكنهم املساعدة يف‬،‫ومدراء املشاريع‬،‫واملدراء‬ ‫ فمن‬.‫التطورات اإليجابية التي انجزها املرشوع حتى اآلن‬ ‫ ميكنه االتصال بـ‬،‫يرغب باملشاركة يف أي مجال‬ Martin Lorentsson (‫)انظر تفاصيل االتصال أدناه‬

‫هل تريد أن تلعب كرة القدم‬

‫يرحب ايفكو اوسبي بكل من يريد أن يلعب كرة القدم‬ ‫حيث لديك امكانية االنضامم اىل الفريق العاملي (بنني‬ ‫وبنات ) للعب كرة القدم يف فريقينا‬ ‫ليك تعرف املزيد عنا وتكون جزءا ً من جمعيتنا انت‬ ‫مدعوا اىل االتصال بنا عىل اآلرقام‬ ٠٧٢٥٤٦١٩٨٧ : ‫وليد الجندادي‬ ٠٧٠٩٥٨٢٩٠٨ : ‫مارتن لورينتسون‬ ٠٧٣٨٣٢٣٥٢٩ : ‫رينني ساملونسون‬

Prioriterar kontinuitet

Nu har ett arbete avslutats med att säkra upp en kontinuitet i satsningen kring tjej- och damfotboll. – Ja, det är glädjande att Ronny Nilsson (huvudtränare), Mats Kristensson och Jessica Jönsson fortsätter med det vi påbörjat. Resultaten har verkligen visat att vi är på rätt väg. Från en skakig inledning i början på året till ett topplag under hösten. Det ska verkligen bli intressant att följa detta lag med de förutsättningar vi har nu, meddelar ordförande Kent Granath. Vi kommer dock att fortsätta utveckla det vi startat upp. IFK Osby har en damorganisation med resurser som du först hittar i Allsvenskan. Vi fortsätter jobba och har många nya och spännande mål för denna verksamhet, avslutar Kent. Text: johnny@alltomosby.se

producerad av espresso reklam


Ecobox Small

Aktivitetshuset

Ersätter markbädd infiltration och trekammarbrunn. Ett komplett reningsverk, inga rörliga delar, tekniskt okomplicerat och enkelt att sköta.

Aktivitetshuset i Älmhult är öppet för alla IKEA anställda och deras familjer. Det är ett ställe att möta vänner, umgås eller bara ha kul. Här mixar vi arbete, fritid samt hälsa och träning.

Överträffar Naturvårdsverkets reningskrav, svensktillverkat.

Vi ser nu över vårt utbud inom friskvårdsbehandlingar och söker därför fler samarbetspartners. Vi söker dig som jobbar med hälsa och skönhetsbehandlingar, exempelvis massör eller hudterapeut.

För kostnadsfritt hembesök och mer info: ALF LILJA Minireningsverk Skandinavien Klockaregatan 3, 283 31 Osby Mobil: 070 -144 00 76 • E-mail: minireningsverk.alf@telia.com

Vill du bli en av våra framtida leverantörer av friskvårdsbehandlingar? John Frahm Massage/Akupunktur Tlf. 0769265216

Välkommen att höra av dig till oss via: kajsa.luning@IKEA.com

Pia Frahm Scenarterapeut Tlf. 0707503466

Massage-Akupunktur-Zonterapi Cupping - Scenar-terapi DIT PRIS kr. 250,Ny kund - första besök ! Presentkort Säljes Brobyvägen 11 - Knislinge

Andra Avenuen 3 - Hässleholm

Boka tid direkt: www.frahmcare.se

www.aktivitetshusetalmhult.se

Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster • • • • • • •

Nytillverkning och renovering Svetsning av rostfritt, aluminium och svartstål Lokal utrustad med lyftkapacitet upp till 25 ton Servicebil med alla sorts verktyg för fältarbete Saxlift för uthyrning H 6m B 80cm L 3m 250kg Kranbil på 40t/m samt flakväxlare Försäljning av svetsgas, gasol och svetstillbehör

Postadress: CT Andersson AB Lyckegatan 8 280 64 GLIMÅKRA

Besöksadress: Södra Portgatan 28 283 50 Osby Andre@ctandersson.se

Med andra ord:

ghet!

li Vi gör din idé till verk

Telefon: André: 072-5891612 Pelle: 072-589 1610

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

37


REPORTAGE

Jublande barn som firade med tårta

10 år i samhällets tjänst N

u fyller Fritidsgården Hallen tio år. Så länge sen är det sen Pingstkyrkan förvandlade den gamla bilhallen till ett fantastiskt utrymme för barn och ungdomar. Hit kommer de ett par gånger i veckan för att leka, spela, umgås eller ta en fika.

Kostnadsfri verksamhet

Programmet skiljer mellan barn och ungdomar. För båda grupperna är det onsdag och fredag som gäller. Ett komplett program och information om kommande evenemang finns på deras Facebooksida. Sök på Hallen Osby. Idag är det mellan 40-60 barn och ungdomar som varje vecka kommer till Hallen. Verksamheten är

ideell och därmed också kostnadsfri. – Det är en engagerad och utbildad personal som tar emot, förklarar Joel. Vi har gott om utrymme så finns det barn och föräldrar som är intresserade, så är de välkomna hit och se hur vi har det, avslutar Joel. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Lyckligt lottade

Det är en unik lokal med stora möjligheter. Joel Fredriksson är en av fyra som arbetar ideellt med verksamheten. – Ja, vi är verkligen lyckligt lottade, menar Joel. Här finns framför allt en stor plan för fotboll, innebandy eller andra aktiviteter. Den stora hallen rymmer dessutom en hel del annat som kompletterar med flera andra användningsområden.

Ett mysrum

Eftersom åldrarna varierar så finns ibland behov av skilda utrymmen. – Ja, vi har ett stort samlingsrum med fika och kiosk, där man kan samlas, förklarar Felicia Hedin. Men vi har också ett ”mysrum” där man kan stänga om sig och ha lite andra aktiviteter eller bara ta det lugnt. Framför allt är det de äldre som ibland tar sin tillflykt dit. Lokalen har även använts för dans tidigare, vilket naturligtvis fortfarande går bra, menar Felicia.

38

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

Glada 10-årsfirare från vänster: Belinda Karlén, Felicia Hedin, Lisa Stiberg och Joel Fredriksson.

producerad av espresso reklam


SOLSKYDD DET VAR VI SOM BJÖD PÅ INTRÄDET Till matchen mot Mörrum den 28 oktober

Airtec Osby vvs AB Aronsson Måleri AB Bergström H&D Salong BB Truck Bokföringsbiten Br.Carlsson Byggplåt Budtjänst Colorama Olssons COOP Konsum DEED DM El-Teknik Ekstrands Eliassons Plåt ELTEAM Osby Fjärrvärme Osby Fritab AB GA Bygg AB Göran Persson Bygg Handelsbanken Hedbergs Verkstad ICA i Osby Industriservice Isoleringsspecialisten Johpomek Kontorsteamet Lindvalls Chark AB Makani Montage Mekonomen Mål.F.S Persson Nissma Nya Conditoriet OF Ekerie AB Oramafönstret

Oredsson Elektriska AB Osby Billack Osby Bilverkstad Osby Bostäder Olsson & Ekberg Osby Mur & Kakel Osby Parca AB Osby Röjningstjänst AB Osby Såg & Motor Osby Svetsverkstad AB Osby Truck & Maskin Partnerwood Peo & Linus Mark & Maskin Refa Revision Rörmontage I Osby AB Rexel / Storel Sanering & Bygg S.Lindgrens Bilverkstad AB Sahlins Rör Scanfast Shell Skånehus Skånsk Ytbehandling Sonessons Ur & Guld Swansson Travel TH Bygg AB Torggrillen Vingården Växtmästaren Widings El Legostans Broby Svetsmekano Nibe i Markaryd

Osby Ishockeyklubb tackar alla givmilda sponsorer!

VACKRA SMARTA SOLSKYDD

Låt solskydden bli en del av inredningen! Med Duette® får du dessutom en ljudoch klimatisolerande effekt. Lässolskydden mer på nordic-light.com Låt bli en del av inredningen! Med Duette® 0479 - 315 02 • 0734 - 02 01 39 får du dessutom ljudOsbyen Markis & Persiennfabrik Marklunda 4080, 283 45 Osby och klimatisolerande effekt. www.osbymarkis.se Läs mer på nordic-light.com

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

39


KRÖNIKA

En av teknikens landvinningar - SPISEN

H

usmanskostens utveckling har liksom annan kokkonst påverkats av teknikens framsteg. Ett viktigt steg togs på medeltiden då man lärde sig att bygga skorstenar och ugnar. Trefoten som hade stått över öppen eld mitt i rummet flyttades till ett hörn. Vid skorstenen byggdes ugnar som dock uteslutande användes till brödbak. Maten tillagades i grytor, och man stekte på spett och halster.

Husmanskostens Vänner

Bo Martinsson

Nästa stora förändring kom i och med järnspisens

Husmanskostens Vänner

Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår mat- och dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

födelse i mitten av 1800-talet. Och den slog snabbt och stort. Köksarbetet förenklades och vedåtgången minskades, men samtidigt försvann ljuset från den öppna härden som hade lyst upp stugorna. Det banade väg för fotogenlampornas intåg.

Med järnspisen blev köken mer hygieniska

och lättarbetade, men samtidigt drabbades man av sot från fotogenet. Matlagningen förändrades radikalt då man kunde steka i panna och även laga mat i ugnen.

Elektriciteten lanserades i slutet av 1800-talet

som ”det vita kolet” som skulle göra livet lätt och rent. Den första elektriska spisen på den svenska marknaden (Seves-spisen) kom 1922. För många människor på landsbygden dröjde det ända in på 1930- och 40-talen innan de fick elektricitet och järnspisen lever fortfarande vidare i torp och sommarstugor.

Det händer på Borgen, Osby! AFTERWORK & STAND-UP COMEDY Ons 23 nov kl 18

LASSE & JESSICA & GÄSTKOMIKER

Endast stand-up 80:- • Standup & Pytt 159:-

Lör 10 dec kl 19 Börja kvällen hos oss då vi erbjuder en liten julbuffé från kl 17 för endast 179:En buffé som innehåller de populäraste rätterna som tillhör ett julbord.

JUL-LUNCH 22 DEC 149:Serveras 11-16. En perfekt avslutning inför julfirandet. Lunchgäster med lunchkuponger betalar normalpris (endast en markering).

NYÅRSSUPÉ NYÅRSAFTON 31 DEC 2016

Välkommen att fira nyår direkt efter nyårsrevyn. OBS! Inget tvång att gå på revyn för att boka nyårssupén. Vi håller öppet till 01:30 och vi erbjuder hela ”paketet” med förrätt, middag, dessert, bubbel, raketer och dans. PRIS/PERSON

KJELLE

EXKL DRYCK

459:-

bjuder på skön musik från tidigt 60-tal till senaste hitsen!

För 185:- får ni en Revybuffé i samband med OsbyRevyn (ej nyårsafton). Öppet 2 tim före revyn. På nyårsafton står supén framdukad direkt när revyn är klar ca 20.30.

Ring 0479-315 62 för bokning/info

restaurang@osbyborgen.se • www.osbyborgen.se 40

175:-/pers

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


Julshow

N U B ÖR JA R DE T L I K NA J U L OSBY BORGEN 10/12 kl. 19.00 B i l j e t t e r : w w w. b i o b o r g e n . s e 0479 - 12525 Ju lbu f fé k l. 1 7 . 0 0 p å Re st . B orgen 0479 - 31562 NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

41


NOTERAT

Julcafé

Underhållningsorkestern med Mini- o Midiblåset Snapphanekören, Ylva Palmgren Konf. Per Ragnarsson

Tisdag den 6:e december kl. 19.00 Osby Församlingshem Entré: 80:- inkl. julfika

Välkomna

Second Hand

Julcafé

Välkommen att fynda!

T

isdagen den 6:e december kl. 19.00 arrangerar Underhållningsorkestern och Snapphanekören julcafé i Osby församlingshem. Som vanligt kommer det att

ljuda av skön musik av olika slag. Medverkar gör Underhållnings-orkestern med Mini- och Midiblåset och Snapphanekören.

allsånger. Till allt detta serveras det gott julkaffe med dopp. Konferencier är Per Ragnarsson. Välkomna!

Till årets julcafé har Ylva Palmgren

Anslagstavlan

Då kan en plats på anslagstavlan, vara något för dig! Liten (44,5x30mm) 300:Stor (44,5x64mm) 500:-

HEJ!

Du som är 65+ och bor i Broby. Vi behöver hjälp med att hålla Folkets Hus i gott skick. Är du intresserad ring Birger 0768 - 33 93 22

MATZ ROGERS BJUDER UPP TILL DANS

i Glimåkra folkets park Onsdag 14/12 kl 18.30-22.00 Välkomna!

De t lönar sig! För både dig och miljön!

När du handlar hos oss hjälper du barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien. Öppet: Tisd. & Tors. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14 Industrigatan. 8 B, Osby. Telefon 0479-150 46

Tis 15.00 – 18.00 Lör 10.00 – 13.00

secondhand

STOR MÖBELAVDELNING

KLÄDER

Scoutgården i Osby 2 dec. kl 18.30

Island Kerstin Aronsson visar bilder från en rundresa på Island Avgift 50 kr. Liten förtäring ingår Naturskyddsföreningen Göinge Anm. lottaosby@outlook.com senast 28/11.

42

• Glas & porslin • Möbler • Textilier m.m.

Välkommen till

inbjudits som speciell gäst. Publiken får som alltid, möjlighet att lufta lungorna under kvällen genom att medverka i några ”juliga”

Bara nåt litet...

• Fräscha kläder • Böcker • Prydnadsaker

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

BÖCKER & FILMER

PYNT

EXTRA ÖPPET JULSKYLTNINGEN sön 27 november 15:00-18:00

Nu även däck och bilservice. Vi säljer nya däck och byter bromsar mm. Boka på: tel 0479 - 53 44 00

Canville i Osby

Kristianstadsgatan 1 Tel: 0479-53 44 00 www.facebook.com/canville.se producerad av espresso reklam


”Förbannad är också en känsla”

”Jag har lärt mig att se när Danne börjar bli arg och då kan jag lösa det. Jag är inte hans slav. Jag är hans assistent och polare. Och man hjälper sina polare.”

En av våra styrkor är att vi hittar rätt assistent till varje enskild kund. Läs mer på www.noass.se eller ring oss på 0456-70070.

TRE BARYTONER B O WALLE NBERG

MIKAE L J ÄRLE STRAND

MIKAE L J OUMÉ

gästar

Pingstkyrkan Osby Postgatan 3, Osby

Sön, 27 nov, kl 18:00 Insamling till Barnmissionens verksamhet

Fri entré NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

43


PÅ GÅNG

Repertoaren bestod av Elvis Presleys andliga

sånger. Gospelsånger med både lugn och känsla som t.ex. ”Jag kom till hans lustgård” (”In the garden”) eller ”Herre, kär, tag min hand” (”Precious Lord, take my hand”) och svängiga låtar som ”Josua fought the battle of Jerico” , ”Put your hand in the hand” samt ”Oh, happy day”.

Till Världens barn

Gospel á la Elvis

Körledarna Elisabet Bertilsson, Bernt-Ove Kroon och Bengt Almfjord övade körer var för sig några onsdagar, sedan sammanfördes alla sångare under Ingrid Almfjords ledning och hon dirigerade konserterna. I kompet fanns Glenn Svensson på gitarr, Jonatan Almfjord bas, Håkan Reimer och Elias Isacsson på slagverk, Bernt-Ove Kroon piano och Bengt Almfjord på hammondorgel. Sångsolisterna var Malin och Emelie Melin, Ida Lörup, Daniel Henning, Yngve Lörup, Sara Ahlrot Svensson, Ellen och Klara Eriksson, Agnes Persson, samt Nathalie Egonsson.

H

Konserten i Loshult lockade 405 personer och

i Loshult och Osby

elgen 22-23 oktober hölls två stora körkonserter i Loshults och Osbys kyrkor. Osby, Visseltofta och Loshults kyrkokörer tillsammans med Osby kyrkas ungdomskör och MåBra-kören från Loshults bildade stommen i kören. Sedan var också andra sångare välkomna att deltaga i projektet. Tillsammans blev kören ca 85 sångare i olika åldrar.

Detta händer i pastoratet Onsdag 23 november 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. Drop in från kl 17. 19.00 Samtal kring Bibeln i Glimåkra fh. Torsdag 24 november 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra OBS! Gubb- och gumkväll i Hjärsås inställd p.g.a sjukdom Lördag 26 november 18.30 Boalts syförenings auktion med luciatåg i bygdegården. Entré och fika: vuxen 30 kr, barn 10 kr. Lotterier. Grötservering. Söndag 27 november, 1 i advent 10.00 Adventsgudstjänst med nattvard i Glimåkra k:a, Anna M. Dencker. Sång av Kyrkokören. Barnsamling. Kyrkkaffe. 10.00 Adventsmässa i Hjärsås k:a, Anders Thorsén. Sång av kören Tonsnäckorna från Osby. Kyrkkaffe. 16.00 Adventsgudstjänst i Sibbhults k:a, Anders Thorsén. Sång av Lina Axerup. Kyrkkaffe.

44

Glimåkra

Tisdag 29 november 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning. 13.30-15.30 Café Nyfiket i Glimåkra fh. 14.00 Träffpunkt Skogsbrynet. Allsång med Agneta Almqvist. Servering. 14.30 Andakt på Solglimman Onsdag 30 november 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. Drop in från kl 17. Mässa kl 19. 19.00 Förbönsmässa i kapellet, Glimåkra, Stefan Johansson, Lars Fröjmark Torsdag 1 december 18.30 Trivselkväll med julpyssel i Hjärsås k:a. Det vi skapar säljer vi på julmarknaden i Sibbhult den 3 december, till förmån för Svenska kyrkans julkampanj. Söndag 4 december, 2 i advent 10.00 Gudstjänst i Hjärsås k:a, Kaj Davidsson. Kyrkkaffe. 18.00 Advents- och julmusik i Glimåkra k:a, Anna M. Dencker. Tisdag 6 december 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning.

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

i Osby kom 510 personer. Sammanlagt samlades över 30.000:- in till ”Världens barn”. Text: Bengt Almfjord

Hjärsås

Sibbhult

Träffpunkt på Skogsbrynet

tisdag 29 november kl 14.00 Allsång med Agneta Almqvist. Servering.

Söndag 27 december, 1 i advent Adventsgudstjänst med nattvard i Glimåkra kyrka kl. 10.00 Anna M. Dencker Sång av Kyrkokören Barnsamling. Kyrkkaffe.

Adventsmässa i Hjärsås kyrka kl 10.00 Anders Thorsén Sång av kören Tonsnäckorna från Osby Kyrkkaffe

Adventsgudstjänst i Sibbhults kyrka kl 16.00 Anders Thorsén Sång av Lina Axerup Kyrkkaffe

Trivselkväll med julpyssel i Hjärsås kyrka torsdag 1 december kl 18.30 Det vi skapar säljer vi på julmarknaden i Sibbhult den 3 december till förmån för Svenska kyrkans julkampanj.

producerad av espresso reklam


TANKAR OM LIVET

En puls på tvåhundra

Annelen Nilsson

Ö

nskan om en vit första advent är efterlängtad hos mig, med tända stjärnor och ljusstakar i fönstren, glögg och pepparkakor och en mysig julskyltning i vinterskrud. Vi får se om det blir så.

inte i min vildaste fantasi själv kunnat komma på, svettig och en puls på tvåhundra… Inte är det väl du Gud som talar? Hur vet jag att det är din röst? Jag är ju inte alls förberedd på detta och du kan ju inte använda mig, jag har ju inte ens hunnit stilla mig alls denna morgon Jo, jag har kanske gett dig en tanke men inte mycket mer.

Jag kan ju säga att jag inte hörde mycket av

Jag vill berätta en händelse som hände för flera

år sedan. Det var söndag och vi hade precis anlänt till kyrkan för att fira Gudstjänst. Scenariot innan man kommit dit med en nyfödd och en på ca 19 månader var ju inte i det lugnaste laget kan jag påstå, då man ska parera in både amning och blöjbyten med mera. Med andan i halsen så försökte vi komma i tid och hitta en ledig bänk långt bak i kyrkan. Det hinner inte gå många minuter då jag hör en röst ”inom mig” klart och tydligt. Ett budskap som jag

den predikan den söndagen. Jag satt och hade ett samtal med Gud där och då och bad honom visa mig att det var hans röst som jag hört.

Hur lär vi känna igen Guds röst bland alla andra röster? Jag tror det är genom att läsa bibeln. Bibeln är Guds ord till oss. Jesus uppmuntrar oss att be, Han själv avsatte tid i ensamhet med sin pappa Gud, alltså är det något vi behöver göra också. Låt oss stanna upp i denna hårda tids brus.

Advent betyder ankomst. Jesus vill

komma till oss idag, tala till dig personligt in i ditt hjärta. Gud välsigne dig! Annelen

Predikan är över och det blir lite sång och jag

sitter fortfarande med min höga puls, budskapet som ekar i mig, ”Hallå, kan du hjälpa mig, eller?” Rätt som det är så reser sig en kvinna upp och går fram och säger att hon har en hälsning till någon/ några personer… och så talar hon ut exakt det budskap som jag fick den söndagsmorgonen.

När jag suttit ner och skrivit detta så känner jag att jag vill vara frimodig och erbjuda dig personlig förbön, det är en förmån att be för och med människor. Du är välkommen!

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Ons. 23/11 09.30 Gudstjänst med små & stora, Järlemyr. 14.00 Missionssyföreningen, Osby f.h. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell Tor. 24/11 10.30 Mässa på Ekebo. 14.00 Mässa på Rönnebacken, därefter Lindhem. Sön. 27/11 1 i advent 10.00 Högmässa med söndagsskola, Hansson. Kyrkokören & Björn Svensson, trumpet, medverkar. Kyrkkaffe i f.h. Ons. 30/11 12.00 Sopplunch, f.h. 16.30 Messy church, f.h. 18.15 Taizémässa, S:t Petri kapell. Sön. 4/12 2 i advent 10.00 Högmässa, Järlemyr. Terminsavslutning på söndagsskolan. Ons. 7/12 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell.

Visseltofta Loshult

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell

Personlig förbön

I samband nattvardsfi randet vid högmässan i Osby kyrka erbjuder vi möjlighet att gå till personlig förbön.

Integrationscafé Alla onsdagar kl. 14.00–16.00 i Missionskyrkan. Kom med och få nya vänner! Ett samarbete mellan OSBY PASTORAT

Jul i gemenskap - öppet julfirande

Julafton kl.11.00–14.45. Vi startar med ”Samling vid krubban” i Osby kyrka. Därefter blir det jullunch, lekar, sång etc. i församlingshemmet.

Visseltofta

Gudstjänst med små & stora

Osby Kyrka Söndag 4/12 kl.14.00 Järlemyr. Tema: Frälsarkransen. Efteråt bjuds det på fika i Prästgårdens förskola.

Sångstunder i Loshults kyrka kl.12.00, 13.00 och 14.00 i samband med Julmarknaden. Frivilliggruppen har försäljning till förmån för Skånes Stadsmission.

Tors. 24/11 14.00-16.30 Wisseltofta café, f.h. Sön. 27/11 1 i advent 15.00 Gudstjänst, Hansson. Kyrkokören & Björn Svensson, trumpet, medverkar.

Loshult Ons. 23/11 16.30 Messy church, Loshults f.h. Sön. 27/11 1 i advent 11.00 Gudstjänst, Månsson. Medverkande: kyrkokören samt Sven Jeppsson, trumpet. Kyrkskjuts; Bengt, tel. 30173. Tor. 1/12 14.00 Torsdagsträffen, Missionsgården, Killeberg. Sön. 4/12 2 i advent 11.00 Högmässa, Eriksson. Kyrkskjuts; Lisbeth, tel. 0733-146970

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

45


AKTUELLT

OsbyRevyn laddar för nya skrattsalvor För tredje året i rad kör Lasse och Jessica Nyårsrevy i Osby. I år med namnet ”#nofilter”. Detta med tanke på våra sociala mediers stora genomslag. Plus att allt som läggs ut kanske inte är som det ser ut, utan filter. – Dessutom vill vi ju ta bort filtret på de saker vi skojar om! Rakt på sak, menar Jessica Persson. De två första åren har revyn fått väldigt mycket beröm. ”Professionell!”, ”Massor av skratt”, Högt tempo!”. Ett ytterligare bevis på den höga klassen är att två nummer gick till final i Revy-SM. En tävling där revyer från hela landet deltar. Bland flera hundra anmälda nummer går 3-4 stycken vidare till final i respektive klass. – Det var inte många revyer i Sverige som fick med TVÅ nummer till finalerna, säger Lars Magnusson.

En trotjänare

Ensemblen i år är delvis förnyad. Kvar från tidigare är Camilla Isaksson. – Det är vår trotjänare, säger Lars… om man nu kan säga trotjänare efter tre år… Men Camilla är den enda i ensemblen som varit med alla tre åren. Det var till stor del hennes förtjänst att revyn fick med nummer i Revy-SM. Hon deltog i bägge numren och hade dessutom skrivit ett av dem.

Osbyprofiler på scen

Anna-Karin Lennartsson som gör sitt andra år i revyn är ju en välkänd Osbyprofil. En nygammal del av ensemblen är förra årets

46

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

regissör, Pär Nymark. Han fortsätter i år som regissör men tar också plats på scenen. Med stor erfarenhet från revy och show. Bl.a. med Jessica Andersson och många andra kända namn fyller han sin plats med råge. Komiker och sångare i ett! Dessutom kommer en ”återvändare”. Det är Osbybon Jörgen Sjöberg som numer driver sin verksamhet från Stockholm. Han har många strängar på sin lyra men just nu är det stand up comedy som tar mest plats. – Som tur är hade han tid för en nyårsrevy på hemmaplan, säger Lars med glädje i rösten. Vi ville verkligen få med honom så när han sa ja kände vi oss hemma med revyn.

Bra start på 2017

Till sist en ny grej i Osbyrevyn. Dansare! Det är två tjejer från Älmhult som ska förgylla scenen. Moa Bäck och Lisa Eliasson som bägge dansat i många år hos revyns koreograf, Tess Allain. -Det är två av mina absolut bästa dansare, påpekar Tess. De kommer förutom att dansa även medverka i andra nummer. Vad ska då revyn handla om? Lars är lite förtegen.

Lasse Magnusson och Jessica Persson

– Ja, man vill ju inte avslöja för mycket men vi kommer ju ta upp och driva med det som händer i kommunen. Det har ju varit en del tavlor… eller i alla fall målningar… av torn… ishallen kanske… Men vi tar ju naturligtvis upp sånt som hänt på riksplanet och även ute i världen. Man ska kunna komma varifrån som helst och få det riktigt roligt. Ingen ska gå från revyn och vara Trump… en, säger Lars. Så det publiken får se på Nyårsafton och flera föreställningar därefter är en klassisk nummerrevy med glitter, sång, show och massor av skratt. – Den bästa starten man kan få på 2017, understryker Lars. producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG

På Borgen i Osby!

#nofilter

Gör en helkväll av revybesöket, boka bord på Restaurang Borgen! Revysupé på Nyårsafton, pris för nyårsfest och supé: 459:-

Föreställningsdatum: Nyårsafton! 31/12, kl. 18:00 Trettondagsafton 5/1, kl. 19:00 Lördag 7/1, kl. 19:00 Fredag 13/1, kl. 19:00 Lördag 14/1, kl. 19:00

Revybuffé de andra föreställningarna. Pris för buffé: 185:-

Biljetter:

Priser:

Biljett -och matbokning: 0479-125 25 alt.

Vuxen: 320:Barn: 150:- (t.o.m. 15 år)

www.osbyrevyn.se

BILJETTSLÄPP PÅ BORGEN I OSBY SÖNDAG 27/11 KL. 14:00-16:00 Jessica

O

Lars

VARA HUVUDSPONSORER:

Camilla

JOrgen

Anna-Karin

Par

®

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

47


KULTUR

Teaterföreningen med någonting för alla Ä

lmhults teaterförening Riksteatern är en religiöst och politiskt oberoende grupp. En lokal förening under Riksteaterns tak med cirka 130 medlemmar. Föreningens mål är att erbjuda ett brett utbud med någonting för alla. Med hjälp av kommunalt föreningsbidrag visar

Helena Bertilsson, ordförande och Ulla Pettersson, kassör

älmhults teaterförening

Älmhults teaterförening omkring sex stycken föreställningar varje år. Allt från klassisk talteater till farser, musik och klassiska och moderna dramer. Teaterföreningen anordnar sina föreställningar i samarbete med ABF och Folkets hus. Både på Folkets hus i Älmhult och även på bygdegårdar som t.ex. Urania i Diö. Nu i höst har älmhultsborna bjudits på ”En hyllningsshow till Magnus och Brasse”, Regionteaterns ”Varje Våg” - om flykten till ett nytt land och den 3 december avslutar vi innan jul med ”Nina - a story about me and Nina Simone”. Även det en högaktuell föreställning om då och nu, med fantastisk musik framförd av Josette Bushell-Mingo.

brett utbud med någonting för alla. Man hoppas att ännu fler av Älmhultsborna tar chansen att komma till föreställningarna. Det är ju publiken som gör en stor del av föreställningen. Till våren visas två pjäser av Shakespeare: ”Özz Nûjen är RIKARD III” den 14 februari, en kritikerhyllad föreställning där Özz spelar samtliga roller. Samt ”Stormen” den 1 mars, med en större ensemble och fantasifull scenografi. Övriga föreställningar är i skrivandets stund inte klara.

Vill du veta mer om Älmhults teaterförening

Riksteatern så kan du gilla vår facebooksida eller titta in på vår hemsida www.almhult.riksteatern. se för mer information. Hör gärna av dig till oss med idéer och önskemål.

Brett utbud

Teaterföreningens motto är ”Teater sätter tankar och känslor i rörelse” och målet är att erbjuda ett

Idag är Nina Simones musik klassisk och

Nina är en ikon och en rik tröst för många. Men under hennes livstid gick hennes karriär brant nedåt när hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen och Black Power i 60-talets USA. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon? Vad har förändrats sedan dess? Vi rör oss från 1964 – då hoppet var starkt och amerikanska medborgarrättsrörelsen stod på sin topp – till en nutid där svartas utanförskap är större än någonsin även i Sverige. Vad ärvde Josette av Nina, och hur kan hon använda det idag?

Konstnärlig ledare

Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater och år 2012 tilldelades hon Stockholm stads kulturpris där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär. Året efter, 2013, fick hon Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse. Josette var senast aktuell på Riksteatern som regissör för ”En druva i solen” av Lorraine Hansberry, en uppsättning som hyllas i svensk och internationell press.

Föreställningen ges på engelska och är ett

samarbete mellan Riksteatern och Unity Theatre i Storbritannien.

Nina

Foto: Andrew Ness

– a story about me and Nina Simone Det här är en föreställning om Nina Simone. Och om Josette Bushell-Mingo.

48

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

Biljettpris: Vuxen 200 kr:- Scenpass 175 :ungdom (tom 20 år) 100 :Gruppbiljett (max 5 personer) 500 :Biljetter köps via: www.almhult.riksteatern.se eller på plats. Arr: Älmhults Teaterförening i samarbete Riksteatern och Unity Theatre i Storbritannien. Fakta från Visitalmhult.se producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG

30 sekunder till busshållplatsen! Eleverna åker mellan aktiviteter i Kristianstad, Sibbhult och nu Hanaskog så läget är perfekt.

Hanaskog

får Sfi-undervisning S

FI-undervisningen på GUC i Sibbhult flyttar till Hanaskog i början av 2017. Två av Tarketts byggnader inreds i skrivande stund för att bli arbetslokaler, klassrum och gemensamhetsutrymmen till lärare och elever i januari. GUC i Sibbhult har hittills haft 200 elever inom SFI, vilket ska utökas med ytterligare 40. Lokalerna i Sibbhult räcker emellertid inte till och nya lokaler har anskaffats. Två byggnader som stod tomma på Tarkett i Hanaskog renoveras för närvarande och anpassas för undervisning. - Tarkett hyrde gärna ut lokalerna och för elevernas del kan det inte bli bättre än 30 sekunder till busshållplatsen, berättar Johan Månsson, biträdande rektor med ansvar för Komvux. - Eleverna åker mellan aktiviteter i Kristianstad, Sibbhult och nu Hanaskog så läget är perfekt. Schemaläggningen för den pedagogiska verksamheten kommer dessutom att förenklas tack vare de bättre bussförbindelserna. I Sibbhult har vi fått anpassa efter bussavgångarna, som inte är lika täta som här i Hanaskog.

Johan Månsson visar de nya lokalerna i Hanaskog.

Fräscha lokaler

Johan har precis inspekterat lokalerna i den ena byggnaden när AoG träffar honom på plats. Han beskriver var väggar ska sättas upp för att dela av lokalerna till klassrum och ett café. I den andra byggnaden ska ytterligare två klassrum växa fram för att husera den växande skaran SFI-elever. Det blir också arbetsrum för honom själv, administration och pedagogerna. - Det känns bra när jag sett den inledande renoveringen. Det blir bra undervisningsytor och fräscha lokaler för alla.

Söker lärare

Till att börja med flyttar man endast över verksamheten och sedan får omorganiseringen vänta lite. - Vi låter de befintliga klasserna som vi har uppe på GUC vara kvar när vi startar upp i januari. Sedan kommer vi att göra en omorganisering under våren när vi kommit ordentligt på plats i lokalerna, säger Johan. Att utöka med ett antal nya elever kräver förstås också ny personal. Flytten kommer utöver ett ökat lärarbehov också generera behov av annan personal runtom. - Vi behöver initialt rekrytera tre SFI-lärare och intresserade får gärna höra av sig, avslutar Johan Månsson. Text och bild: jessica@alltomgoinge.se NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

49


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Osby Kommun bibliotek Teknikdropin på Osby bibliotek 7 dec. kl 15-17. Kom till biblioteket och få hjälp med din mobil, iPad eller laptop, öppna e-konto eller ladda ner en e-bok.

Ola Engström Cecilia Weikel

Språkcafe alla tisdagar 14-16. Välkommen till biblioteket för att fika och prata på lätt svenska.

Frode Thorsen Ingela Lindström

Sagostund för barn 4 - 5 år på Osby bibliotek tisdag 29 november kl 9.30 - 10.

Alexander Kornemalm

Tema sagor från Asien.

Lenita Olsson

Läxhjälp alla måndagar 15.30 -17.30 på Osby bibliotek. Kom till biblioteket och få hjälp med det som kan vara svårt i läxan.

Paulina Pazdalski

Språkcafe på Lönsboda bibliotek alla torsdagar 16-18. Välkommen till biblioteket för att fika och prata på lätt svenska.

Tanya Vasiljeva Lundin

Marianne Svensson

Marianne Dacke Johan Jönsson Nordqvist

Gabriella Folkunger

Benjamin Thorsen

Lovisa Kristensson Maja Hittenkoffer

Maritha Johansson

Osby Amatörkonstutställning 27 november 2016 - 21 januari 2017

Välkommen på Skyltsöndag på Osby Bibliotek/ Konsthall! • Här kan ni besöka elevernas julutställning (fsk- årsk. 6) på tema ”En julby i väntan på tomten”. • Föreningslivet finns på plats och säljer lotter och annat fint! • Kl. 15.30 och kl. 16.30 PRO kören sjunger vackra julsånger! • I konsthallen är det vernissage med 16 fina amatörkonstnärer från kommunen, missa inte chansen att nominera din favoritkonstnär till publikens pris! • Kl. 15-17 Diskutera och tyck till om det nya föreningsstödsförslaget med projektledare Tilde Dahl ! Varmt välkomna!

Samarr: Osby kultur o fritid, PRO, Vävstugan, Osby Hembygdsförening, Osby Fillateristklubb, Smedjan, och Röda Korset

Foto: Paulina Pazdalski

Decembermyskväll

på biblioteket 9/12 kl 17-21 med julpyssel, pepparkaksbak, sagoberättande, prova på stickning och tovning och Julberättelser i vintermörkret med Per Gustavsson med mera.

• Osby simhall håller stängt för allmänt bad söndag den 27/11 på grund av simtävling. • Lönsboda simhall håller stängt för allmänt bad fredag den 9/12 på grund av utbildning och LUCIA arrangemang på kvällen • LUCIA i Lönsboda simhall fredag den 9/12 klockan 19.00. Kom och titta på ett fantastiskt fint luciatåg med elever från Örkenedskolan. Arrangemangt är gratis och är ett samarbete mellan simhallen, fritidsgården Bulten och Lions i Lönsboda.

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Cook och Boklund spelar, mimar och kom-

municerar med få ord, för i den här föreställningen är det ljudeffekterna som bär upp och leder till nya hyss och utforskande av de saker som finns att laborera med och publiken är genast med i svängarna när det gäller grunkorna på scenen. Vi får uppleva många förvandlingar av rekvisitan, som är fyndig och enkel. Det är bara fantasin som sätter gränser. En humoristisk föreställning med många överraskningar och med en underbar kommunikation med publiken, där vi genast känner oss delaktiga i den sceniska magin.

Familjeföreställningen

Grunkan funkar

”En föreställning fylld med grunkor som är spännande att utforska och mångsidigt användbara. ”

P

å lördag ges den sista familjeföreställningen för hösten. Då spelar Regionteatern Blekinge Kronoberg Grunkan funkar. Vi får möta dansaren och akrobaten Gabrielle Cook och skådespelaren Björn Johansson Boklund i en busig föreställning.

Regissör är den kända koreografen Robin

Dingemans, som i sitt arbete gärna riktar sig till barn. Med den unga publiken ser Robin en möjlighet att dela på djupet vad Dans, Konst och Livet kan vara och visa på barnets medvetande om kreativitetens oändlighet.

Vi ses på Pulsen lördag 26 november kl. 11:00. OBS! Begränsat antal platser så boka biljett genom sms till 070-592 66 48. Text: Cecilia Billing, Riksteatern Osby

FAMILJEFÖRESTÄLLNING fr. 3 år

Lördag 26 nov. kl. 11:00 på Pulsen

GRUNKAN FUNKAR Regionteatern Blekinge Kronoberg

Världen är full av överraskningar! Kom med när vi undersöker hur Grunkan funkar och dansar oss igenom olika utmaningar och äventyr. Vi leker och upptäcker nya möjligheter och det magiska i vardagen. Biljetter: 50 kr inkl. fika kan köpas 1 tim innan föreställningen på Pulsen. OBS! Begränsat antal biljetter. Boka biljett via sms 070-592 66 48 Arr: Riksteatern Osby

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

51


Snöröjning och halkbekämpning i Östra Göinge Snöröjning startar normalt när snöfallet har upphört och snödjupet uppgår till ca 5 cm på gång- och cykelbanor, ca 7 cm på prioriterade gator, ca 10 cm på övriga gator. Först plogas bussgator samt gång- och cykelbanor, därefter gator med omfattande trafik samt busshållplatser/parkeringsplatser och sist bostadsgator. Halkbekämpning sker vid behov och då med sandningssingel.

Fastighetsägares ansvar

Fastighetsägare inom detaljplanelagt område har skyldighet att snöröja och halkbekämpa gångbana eller annat för gångtrafiken erforderligt utrymme som gränsar till fastigheten. Fastighetsägaren skall snarast avlägsna snö och is som är till olägenhet för gångtrafiken och vid halka sanda gångbanan eller vidta annan åtgärd mot halka. Fastighetsägarens ansvar för gångbanan bortfaller om kommunen använder gångbaneutrymmet för uppläggning av snö. Fastighetsägaren har vid dessa tillfällen istället skyldighet att halkbekämpa en yta för gångtrafik omedelbart utanför snövallen.

Kommunen tillhandahåller sandningsgrus

Kommuninvånare kan hämta sandningsgrus för halkbekämpning gratis i begränsade mängder på följande platser: Broby: Pumpstationen Lärkan vid Smedjegatan samt på kommunförrådet i Lunnom Glimåkra: Västra Järnvägsgatan, mittemot gamla glasbruket Hanaskog: Hanaskogsbadets parkering Hjärsås: Vattenverket Immeln: Grönytan vid Immelns lekplats Knislinge: Snapphaneskolans parkering vid vattentornet samt norr om korsningen Västerled-Bronsringen Sibbhult: Gamla vattenverket Östanå och Hemmestorp: Grönytan vid Glimmingevägen (mittemot Bjerstedts bil) samt vid vattenverket.

Information om snöröjning finns på kommunens hemsida: www.ostragoinge.se Kommunens växel tel: 044-775 60 00

Pratglada göingebor I november möttes fem göingebor på biblioteket för att prata och

lära känna varandra under en timme. Det var så trevligt att de redan har bestämt att de ska ses igen. Mötet är en del av integrationsprojektet "Låna en göingebo". Det går ut på att man som svensk matchas ihop med en nyanländ för att prata och få ett utbyte med varandra. För de nyanlända är det ett bra sätt att lära känna andra svenskar, öva på språket och komma in i det svenska samhället. Vi är glada att mötet gick så bra och önskar dem lycka till med vänskapen!

Är du intresserad av att deltaga i integrationsprojektet och möta andra göingebor? Kontakta integration@ostragoinge.se eller 044-775 61 99

Besök Östra Göinge kommun på Facebook! Syftet med vår sida på Facebook är att göra information från kommunens

verksamheter, evenemangstips och lediga jobb lättillgängliga för dig som gillar Östra Göinge. Vi är tillgängliga vardagar 8-16.30.

Hitta oss på www.facebook.com/ostragoingekommun/ Varmt välkommen att vara en del av Östra Göinge kommun på Facebook!

Curling på Trollarinken Curlingsäsongen är igång på Trollarinken i Glimåkra. Kom med ditt kompisgäng, företag, kundträff, förening eller din familj för några trevliga timmar curling. Utrustning finns att låna och någon av våra instruktörer leder er genom regler och spelet. För mer information och bokning ring 044-425 00 eller skicka e-post: trollarinken@ostragoinge.se

52

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


Musikskolans elever sjunger och spelar, ljushappening, servering, pyssel, tävlingar m.m. Biblioteket är öppet under adventsstafetten.

Kl 16.30 Ljushappening med Karin Müller Lindberg, konstnär och Bertil Larsson, ljusdesigner.

Arr: Musikskolan, föreningen ÖGUM och Kultur & Bibliotek

Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga V 47 Torsdag 24/11 13.30 Västanvid, Knislinge

Onsdag 30/11 09.00 Färevallen, Sibbhult

13.30 Skogsbrynet, Sibbhult

13.30 Västergatan 5, Glimåkra

Träffpunkten med fika och samvaro

Frukost på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

Kom så går vi, fika

Kom så går vi, fika

Sopplunch, anmälan på Fridebo.

It-café, Tema: Läsa böcker och tidningar på nätet. It-coacherna bjuder på fika

12.00 Fridebo, Hanaskog 13.30 Fridebo, Hanaskog

Skånetrafiken informerar om färdtjänst och sjukresor. Kom och lyssna och ställ dina frågor. Fika

Fredag 25/11 13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fika

14.30 Trollebo, Glimåkra

Familjelördag Lördag 3 dec kl 10–13, Kulturhuset Vita skolan, Broby På våra familjelördagar händer det roliga sakerför både stora och små.

Programmet bjuder på familjeföreställningen Sagan om Vanten, julkortsverkstad, saft och pepparkakor. Passa också på att leka, mysa och låna böcker, filmer och spel. Arr: Kultur & Bibliotek

Kungörelse Kommunfullmäktige kallas till sammanträde i kommunhuset, Broby, torsdagen den 24 november 2016, kl 18:30 för behandling av ärenden som anslagits på kommunens anslagstavla. Föredragningslista med handlingar finns tillgängliga på kommunens bibliotek samt på kommunens hemsida: www.ostragoinge.se

Nu gör promenadgrupperna vinteruppehåll.

Tack till er som har varit trogna och promenerat med oss varje vecka! Håll utkik i tidningen efter nytt datum för start! Maria, Lena och Margit

Adventsfika med Stjärnan, underhållning av Gunni Månsson

V 48 Måndag 28/11 13.30 Lindgården, Broby Kom så går vi, fika

Underhållning av Åhus PRO-kör med Bert Idoff, fika

Torsdag 1/12 13.30 Västanvid, Knislinge Träffpunkten med fika och samvaro

14.00 Fridebo, Hanaskog

Andakt med Fredrik Carlsson, fika

Fredag 2/12 13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fika

Söndag 4/12 14.00 Fridebo, Hanaskog

Adventsfika och samvaro med Stjärnan

14.00 Trollebo, Glimåkra

V 49 Måndag 5/12 13.30 Fridebo, Hanaskog

Tisdag 29/11 14.00 Skogsbrynet, Sibbhult

Tisdag 6/12 13.30 Trollebo, Glimåkra

13.30 Fridebo, Hanaskog InomhusBowling, fika

Bingo! med Ann-Britt, fika

InomhusBowling, fika

Allsång med Agneta, fika

Bingo! med Ann-Britt, fika

It-café, Tema: Fotografera och filma med mobil och platta. Itcoacherna bjuder på fika

Sittgympa, fika

14.00 Västergård, Glimåkra

14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fika

14.00 Fridebo, Hanaskog

IL L

IG I G Ö GE

Kom så går vi!

Söndag 27/11 14.00 Fridebo, Hanaskog

14.00 Värestorp, Folketshus

IN

Camilla Westdahl, Ordförande

OBS! Tiden. Underhållning av Lasse Sigfridsson och Christina Lindberg, fika

14.00 Skogsbrynet, Sibbhult

V

Söndag 27 nov kl 14–17, Kulturhuset Vita skolan, Broby

Mötesplatser och aktiviteter för äldre

F RI

Adventsstafett

Traditionell frivilligträff Nätverket Frivillig i Göinge inbjuder till gemensam julavslutning med grötfrukost, måndag 5 december kl 9.00 på Lindgården i Broby OBS! Anmälan senast måndag 28 november till Maria Görnebrand 044- 775 6586 eller maria.gornebrand@ostragoinge.se

www.ostragoinge.se

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

53


BRANSCHGUIDEN

54

ALLT OM | 23 NOVEMBER 2016 | NR 20

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN

NR 20 | 23 NOVEMBER 2016 | ALLT OM

55


Vi fixar maten till helgens fester! Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

185 kr/port

Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

155 kr/port 120 kr/port

Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner.

Grillplanka Specialplanka

120 kr/port 165 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Fläskfilé

Fina och omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och festliga plankor. Prova catering från ICA Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Smörgåstårta 100 kr/port 100 kr/port 100 kr/port

Hos oss kan du också beställa: Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fisk Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Räkor & lax Räkor & skinka Skinka Rostbiff Sillatårta – vår skånska specialare! 10 portioner 15 portioner

490 kr/st 590 kr/st

Landgång

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 20 2016  

100% lokala nyheter från Östra Göinge Kommun, producerat av espresso reklam.

Allt om Göinge nr. 20 2016  

100% lokala nyheter från Östra Göinge Kommun, producerat av espresso reklam.