Page 1

100% Lokaltidning

nr 20 6 - 26/11 2013

Information från kommun & näringsliv sid.  8, 44 - 45

Vävdagarna firade 30 år Foto: Mikael Persson (MiP)


Ledare

Genomskådade? I dagarna är det sju år sen vi kom ut med vårt första nummer av denna tidning. Sen dess har vi alltså gjort ca 300 tidningar om vi räknar in både Osby och Östra Göinge kommuner. Inget jättejubileum men för oss är varje nummer en stor grej. Så efter 300 så känns det ju väldigt speciellt för oss. Vi känner ju också att vi ständigt utvecklas och gör bättre tidningar varje år. Men vi har ett knep. Kanske har du redan upptäckt detta?

Vi skriver bara om det som är positivt! Det innebär att vi hyllar föreningar. Vi ger utrymme åt nyföretagare. Vi lyfter fram kulturen. Vi ger uppskattning åt initiativ och engagemang. Vi uppmärksammar skolan, ungdomar och personer som gör något extra. På så sätt är vi ingen objektiv tidning. Utan vi har valt att skriva om det som får folk på gott humör. Det gör ju att tidningarna läses mer och lever längre. Vilket i sin tur innebär att våra annonsörer får en bättre effekt av sina annonser. Därmed blir ju de också glada och fortsätter annonsera – å då blir vi glada. Det hänger ihop. Fast det har du ju säkert redan genomskådat.

PERSONLIG TRÄNING! Dags att ge dig själv en kick mot ett starkare liv? Få hjälp att … komma igång! … bli friskare, hälsosammare och MÅ BÄTTRE! … få mer energi, lust och ork i vardagen! … nå uppsatta mål och få önskade resultat! Unna dig Personlig Träning!

Vår PT Marie Johansson, är utbildad på Personal training school i Stockholm

www.osbyaktivcenter.se V. Storg. 61, OSBY. 0479-128 73. info@osbyaktivcenter.se Öppet i receptionen: Mån, Tis & Tors 08.00-20.00, Ons 14.00-20.00, Fre 08.00-18.00, Sön 16.30-19.30

Lys upp novembermörkret

johnny@alltomosby.se

Snabb visp. Elvisp 6761/300623

Allt om Osby • Allt om Göinge

Ord.pris 399:-

2

Osby: Hantverksgatan 5, 283 50 Osby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Hemsida: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se carina@alltomosby.se 070-3051770 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 Nästa utgivning: Annonsbokning: Materialdag:

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Onsdag 27 november Torsdag 14 november Måndag 18 november

Ord.pris 3.595:-

1.175:-

650:-

www.elkedjan.se

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13. V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50

www.oredssonsel.se


JUST NU! UPP TILL

30%

RABATT

Passa på att fynda!

PÅ UTVALDA TRÄGOLV (Ord ca pris från 349 - 699 kr/m2)

Hos oss hittar du golv till hemmets alla rum. Och just nu har vi dessutom laddat upp med extra bra priser. Vår kunniga personal hjälper dig självklart att välja. Välkommen!

www.colorama.se Erbjudandet gäller på utvalda trägolv mellan 30/10 - 9/11 och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

www.olssonscolorama.se • V Storg 27, Osby • Tel 0479-131 20

ÖPPET

Kometen

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

ICA HÖGREV Sverige

69

Grattis, alla pappor på Farsdag!

-

/ kg

25

FRÖDINGE TÅRTOR

fryst 400-500g. Schwartzwald / Prinsess/ m.fl.

3490

/st

Jmf.pris 69.80-87.25/kg

ICA TORSKFILÉ fryst 400g.

mån-fre 6.30-21.00 lör-sön 8.00-21.00

-

ICA HALLON-BLÅBÄR/ HALLON fryst 250g.

/st

Jmf.pris 62.50/kg

2 för

25

Jmf.pris 50.00/kg

-

/st

KARRÉ i bit

ICA TÅRTBOTTEN

4990

15

Sverige. Ugglarps.

/ kg

340g.

-

/st

Jmf.pris 44.12/kg

Erbjudanden i denna annons gäller 6 – 10/11 2013.. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning. 20 • 6-11 2013 ALLT OM

3


föreningar

Ett framtidsgäng Broby IF framgång handlar mycket om kontinuitet i både staben och i laget. Tränaren Mikael Göransson gjorde sitt andra år och är klar för nästa också Bollplanket Martin Nilsson har suttit med på bänken ett antal år. Alfred Olsson har varit lagledare, en spelare som gått skadad hela året men som såklart känner hela laget.

Bedriften i Bunkeflo

Laget som gjorde bedriften i Bunkeflo har en medelålder på 19,6 år, och är nästa alla från trakten. – Det gör ju en med ett stort Brobyhjärta väldigt stolt både över spelarna och

vår fantastiska förening, säger Martin Nilsson. Det finns både fördelar och nackdelar med ett så här ungt lag, vissa beslut kan vara lite naiva men samtidigt så ger dom aldrig upp.

Växer in i kostymen

Det är också det som gör att man kan se positivt på framtiden. – Våra spelare utvecklas hela tiden och jag är säker att detta laget kommer att växa in i division 5 kostymen, avslutar Martin.

Dramatiskt när Brobytjejerna vann Försäsongen såg mycket bra ut och med bara något undantag så blev det idel segrar. Tyvärr började hösten med en tung bortaförlust mot Ovesholm som skulle visa sig bli lagets andra förlust totalt (den första kom mot Kristianstadstjejerna). Därmed var kvalplatsen säkrad med god marginal.

Ett år i trean

Laget gick in i kvalet med en enkelserie där första matchen var borta mot Klågerup. Första kvalmatchen mot Klågerup slutade 2-2 i resultat och en straffvinst gjorde att de kunde spela på resultatet i sista matchen mot Köpingebro. Det blev en spännande utveckling eftersom Klågerup vinner med 5-2 i Köpingebro. Därmed var Broby tvungen att vinna med minst 3 mål. Det slutar med 5-0 och sejouren i trean blev som i femman i fjol - enbart ett år.

Planerar två lag

Nu planeras det för säsong 2014 och det ser fantastisk bra ut med en del nya spelare på väg in och en del andra som funderar. Vår plan är att spela med två lag nästa år och det finns fortfarande plats för spelare att komma och känna på detta lag som just nu inte ser några begränsningar. Vidare kommer tränarstaben att vara intakt och det bådar gott inför en utmanande säsong med ett lag i både division två och fyra. Michael Persson

4

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Firar i Turkiet

Hjärsås/Värestorps idrottsförening är en av de föreningar som engagerar flest ungdomar i hela Östra Göinge. En av orsakerna till detta beror på att föreningen fått tag i bra ungdomsledare, menar ordförande Kjell-Inge Malm. En bra förening förtjänar då även framgång. Att vinna serien är ju därför inte fy skam.

Laddar för div. 5

I skrivande stund befinner sig laget i Turkiet. Troligen inte enbart för att träna och spela fotboll. Att fira ihop med laget, är ju en del i föreningslivet. Nu laddar man alltså för nästa års div. 5.

Årets trotjänare

Föreningen har även haft en del personliga framgångar. Förra året så fick ordförande Kjell-Inge Malm ta emot pris som årets trotjänare. Han började själv spela i föreningen som 10 åring. Nu har han varit föreningens styrelse i 48 år. Foto: Ylva Malm Ekvall


aktuellt

Kronobälgarna till Sibbhult Kronobälgarna är en välkänd orkester som spelar på olika arrangemang både i Småland och Skåne. De har funnits sen 1981 och har idag en uppsättning med dragspel, gitarr, bas och sång. Totalt 12 personer träffas och övar en gång i veckan. – Repertoaren innehåller visor, andligt och dansmusik. Rakt igenom glad musik alltså, säger Gunnar Hjalmarsson

Folkets hus Glimåkra kyrka var fullsatt - och ändamålet var rätt då insamlingen gav över 30000 från de drygt 350 besökarna.

Kronobälgarna spelar på olika tillställningar. Den 22 november så kan man se och lyssna

till dem i Sibbhult. Då stämmer de upp på Folkets Hus. Alla musikälskare hälsas välkomna 18:30 för en härlig kväll.

En konsert med både gåshud och gåvor – Det här tar några dagar att smälta. Den värme vi mötte ikväll är svår att beskriva. Det är lite som att vi är i en stor kram, ler Anna Björk efter insamlingskonserten till förmån för barnen på förskolan i Kliptown. Konserten och efterföljande insamling gav över 30000 kronor som överlämnas till förskolan utan mellanhänder.

Lång kö

Den sista kvarten före konsertens början var kön in i Glimåkra kyrka fortfarande lång och det blev snabbt fullt i bänkarna. Glädjen över uppslutningen var stor. – Det är både nära vänner och långväga gäster som kommit för det här goda ändamålet, konstaterar Anna Björk innan hon äntrar scenen för att dels leda konserten dels för att bidra med sånginsatser.

Göra gott

Hannah Mörlid, som kanske för den lokala publiken är mest känd med efternamnet Westin, inledde och sedan avlöste solisterna varandra. Varvat med sånginsatserna berättade Anna själv om bakgrunden till varför konserten faktiskt blev av. – Jag läste en bok i somras där en av poängerna var att det räcker inte att tänka gott, man måste g-ö-r-a gott. Så därför ville vi göra något för barnen Kliptown Pastoral Centre Pre-school and Creche i Soweto, berättade Anna.

helt oavkortat till ändamålet. – Min pappa Uno kommer personligen att överlämna pengarna i mitten på november på deras årliga researrangemang till Sydafrika. När hela ensemblen till sist avslutade med ”We are the world” var det många som haft gåshud till många av sångerna och tydligen fann de syftet med konserten viktigt. – Vi har fått in strax över 30000 och det var runt 350 personer i kyrkan, vi är jätteglada och vill skicka ett stort tack till alla som bidragit, avslutar Anna Björk.

Grötfest med föredrag Den 29 november är det dags för Knislinge bygdegårdsförenings årliga grötfest. Med start 19:00 är alla välkomna att inmundiga risgrynsgröt med alla tillbehör i Knislinge bygdegård. Bertil Nilsson från Norra Skåne är föredragshållare

med temat ”Människor jag mött och intervjuat”. Bertil har arbetat som journalist i många år och kommer att berätta om spännande möten med olika människor från sin yrkestid. Kostnad 70 kr, ingen föranmälan krävs. Välkomna hälsar Knislinge bygdegårdsförening

Stort tack

Tack vare sponsorer och att artisterna ställde upp frivilligt kunde alla insamlade pengar, dels i kyrkan dels via mobilappen Swish, gå

En av initiativtagarna, Anna Björk tillsammans med en av bandmedlemmarna Benny Backman, i avslutande ”We are the world”.

Hannah Mörlid var en av solisterna. Text och bild: Mikael Persson (MiP) 20 • 6-11 2013 ALLT OM

5


aktuellt

Isdans fixar återväxten Mölleskolan i Sibbhult är på besök i ishallen. Då passar läraren Jessica Lindekrantz på att dokumentera eleverna framfart.

Glimma Hockey är mitt upp i seriespel för A-laget. Men som en del i att säkra återväxten framöver har man under ett par år satsat på ett projekt för kommunens försteklassare. – Vi vill visa upp vår verksamhet och ishallen och berätta att vi finns som alternativ, säger Martin Axén från föreningens ungdomssektion som till sin hjälp har fantastiska ledare och frivilliga som fixar projektet.

Glada fötter

Östra Göinge kommun sponsrar busstransporten till och från ishallen när det är skolprojektet. Ett antal ledare från Glimma Hockey ställer upp under de fyra fredagsförmiddagar som behövs för att hinna med kommunens alla försteklassare. Väl på plats får eleverna en kort instruktion i hur man åker. När vi är på plats är det Magnus Nilsson som

instruerar ungdomarna som har varierande kunskaper i att stå på ett par skridsko. – Tänk glada fötter, uppmanar Magnus.

Den hårda vägen

Efter några vändor fram och tillbaka över isen har barnen fattat galoppen och lärt sig hur de ska åka. Några får lära sig den hårda vägen när de ramlar. Men även här finns

lärdom att göra. – Så här tar du dig upp, förklarar Magnus och visar hur han lägger tyngden på ena benet och på så vis får lättare att resa sig. Skolprojektet har några år på nacken nu och nyckeln till att det målsättningen är att fortsätta nästa år finns i de ideella krafterna.

Prisar ledare och föräldrar

Julmarknaden öppnar kl. 14 -18 fredagen den 22 november. Lördag och söndag är det öppet Glimma Hockeys kansli och Jonna Hellström fixar fika och markservice och ledarna, ja de finns på isen och ser till att projektet går som en dans. Och på tal om is och dans så arrang-

Efter ett par vändor över isen har de flesta lärt sig tekniken. Magnus Nilsson och Jerker Johansson från Glimma Hockey övervakar.

6

ALLT OM 6-11 2013 • 20

erade Glimma Hockey tillsammans med Östra Göinge kommun ett isdisco för höstlovslediga barn. Med fräckt ljus och i övrigt mörklagd ishall körde närmare 250 ungdomar discodans. – Det är det mest besökta discot hittills, konstaterar Martin Axén som även här prisar ledarna och föräldrarna i föreningen. – Det är tack vare dem som det här blir bättre och bättre. De som inte ville dansa på isen hade chansen att dansa utan skridsko i klubblokalen - där det också hölls högt tryck. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Magnus Nilsson hjälper till inför de första staplande stegen på isen.


Kom in och bes ök SÖDRA SVERIGES

STÖRSTA utställning

Teknologi med stil Fristående spisar, inbyggda ugnar, hällar, fläktar, diskmaskiner, kaffemaskiner, mikrovågsugnar, vaskar, värmelådor och kylskåp. Produkter som förenar nyskapande teknik med prisbelönt design i sju estetiska linjer.

Västra Storg. 41, OSBY

Tel 0479-104 14

Öppettider: Mån - fre 10 - 18, Lör 10 - 13


näringsliv

SP SVERIGES TEKNISKA FORSKNINGSINSTITUT satsar i Skåne

Näringslivschef: Karl-Axel Hill

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut stärker nu sin närvaro på den expansiva marknaden i sydligaste Sverige. På Idéon i Lund, nära Lunds Universitet, ESS, inkubatorer och småföretag samlar man nu ca 75 forskare med fokus på life science, samhällsbyggnad och energi.

Bra resurser

I samband med detta vill man också stärka sin närvaro bland de skånska små- och medelstora företagen. Därför har man anställt Börje Årnedal, som sedan slutet av 2012 arbetar med uppsökande verksamhet bland företag i Skåne. Målet är att stimulera utveckling av nya produkter och tjänster. Artbetssättet är att besöka tillväxtorienterade och innovationsbenägna företag inom olika branscher, för att analysera respektive företags behov av forskning, innovation och traditionella tjänster som test, verifiering och certifiering. Till sitt förfogande har Börje internationellt ledande

kompetenser inom forskning och tekniska utvärderingar inom hela SP med 1200 anställda, som sedan kan ingå som expert åt företaget i olika projekt ”hela vägen.” Till sitt förfogande har experterna välutrustade laboratorier, som kan användas i alla led från utveckling och tillverkning till användning och återvinning.

Viktig samverkan

Satsningen sker i samvekan med Högskolan i Halmstad och därför kan i vissa fall forskare eller studenter därifrån komplettera experterna vid SP. Exempel på andra samverkande organisation är ALMI Skåne, som i många fall har verktyg för

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

delfinansiering av de utvecklingsprojekt som kommer fram. Samverkan med länets kommuner är också viktig och många besök sker efter samrådan med näringslivansvariga i respektive kommun. Just nu gör Börje särskilda insatser i Östra Göinges diversifierade näringsliv. Om detta låter intressant, kontakta gärna Börje för ett förutsättningslöst samtal och besök, naturligtvis utan kostnad! Kontaktuppgifter är 070 316 06 05, borje.arnedal@sp.se

Välkomna! Den 28 november i år arrangerar Skåne Nordost för 5e gången i rad en näringslivsdag för nordöstra Skånes företagare och näringsliv. Näringslivsdagen Skåne Nordost är en mötesplats för näringsliv över kommungränser, där näringsliv och offentlig sektor möts, med fokus på framtidsfrågor. Temat på årets näringslivsdag är - Trender och tendenser inom tillväxtfrågor. Kairos Future kommer att presentera en rapport om nordöstskånska före-

tags framtidsutmaningar, framtagen utifrån intervjuer med en rad olika företagare i nordöstra Skåne. I en paneldebatt kommer vi sedan få lyssna på och ställa frågor till representanter från näringslivet och den politiska sfären i Nordöstra Skåne som reflekterar över de resultat och utmaningarna rapporten visar på. Bland annat medverkar Gull-Britt Jonasson Finja AB och Per Renmark Auto Medical i panelen. Vi avslutar dagen med en inspirerande föreläsning av Karin Adelsköld om att utvecklas genom att lyckas och misslyckas.

KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN

Tid 28 november, 13:30-17:00 + en frivillig afterwork Var: Kulturhuset i Hässleholm, afterwork på Norra station Mer information, program och anmälan: www.naringslivsdagenskno.se. Gilla oss på facebook: www.facebook. com/naringslivsdagenskno

Arbetsmarknadsutvecklare: Birgitta Sörensen

044-775 60 12 birgitta.sorensen@ostragoinge.se

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER

FÖRETAGSLUNCH

8 november, kl 11.30-13.00, Broby Gästis SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut informerar om värdeskapande innovationer

FÖRETAGSLUNCH

11 november, kl 13.00, Start för grupp 5 i projektet Unga Göingar i Arbete

NÄRINGSLIVSDAGEN SKÅNE NORDOST

28 november, kl 12.00-17.00 Kulturhuset Hässleholm

Vi testar din affärsidé startklar! och gör dig Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

servar Östra Göinge kommuns blivande företagare

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när oss får du kostnadsfri konfidentiell när duHos tänker Starta Eget. Boka tid pårådgivning, 044-128901 du tänker Starta Eget. Boka tid på 044-128901 eller kristianstad@nyforetagarcentrum.se eller kristianstad@nyforetagarcentrum.se Vi finns Kristianstad. Vi finnspå påKrinova Krinova i iKristianstad. Bild: Mikael Persson (MiP)

8

www.ostragoinge.se


Ö.GÖINGE OPEN 9 nov

näringsliv

Vi har öppet kl 10 - 14 och bjuder på kaffe & kaka. r e is r lp Specia ! !! g a d a n n e d a r a b en! k i t u b i e d n a d u j b er a n i f a r å v a ll a e t Missa in

9 nov-pris!

199:ex moms.

Arbetsbyxa för barn

9 nov-pris!

1.199:-

ex moms.

e d så och ta m på vi bj u d e r r m a a v e t t par

ord. rek pris 2.199:- ex moms.

Vinterpaket

Fyll i namn och telefonnummer. Klipp ut och ta med!

i sju delar från Jobman.

dina Beställ

or Julgåovss!

Namn: Tel.nr.:

hos

Hörskyddsradio Inbyggd FM-radio, med uttag för MP3-spelare. Quick-click höjdjustering. Begränsar ljudnivån till 82 dB. Vikt 359 g.

Stort utbud!

Beställ i god tid.

9 nov-pris!

399:-

ex moms.

Mot Osby & Växjö

19

119 n

ge evä

en

Västerga tan

n ata rg Sto

ing Tyd

Sibbh

ultsvä

19 Mot Kristianstad

Mot Sibbhult

gen

Lagerväg

en

Emmislövsvägen

nagatan

an

Köpman

119

OBS! Moms tillkommer på alla priser.

g vä ra åk

im

Gl

Tydingeg at

Mot Hässleholm

Mot Glimåkra

Lagervägen 1, Broby • 044-418 89 • www.jera.se Öppettider: Måndag - Fredag 08.00 - 17.30 • Lördag 09.00 - 12.00 • Söndag stängt

Butiken för både företag och privatpersoner 20 • 6-11 2013 ALLT OM

9


reportage Från vänster Jens Blennborn, Frida Karlsson och Richard Blennborn.

JERÅ satsar på privatkunder Kanske har du tankar om att skyddskläder är gråa och tråkiga men då lär du ändra åsikt efter en titt i deras butik. Brobyföretaget säljer utrustning från topp till tå och det är allt annat än slätstruket. Nu satsar bröderna Blennborn på att även privatpersoner ska upptäcka det stora sortimentet hos JERÅ.

Fräck skyddssko med strassdetaljer

Välkommen till Osby Novas Lunchföreläsning

Storytelling – om konsten att övertyga utan att argumentera.

Sedan 80-talet

JERÅ Arbetsskydd är ett familjeföretag som startades av Åke Blennborn 1980. Då sålde han arbetshandskar i liten skala men efterhand så har firman vuxit till sig. Idag finns Åke med som mentor bakom sönerna Jens och Richard, som har 20 respektive 10 år i företaget. Till sin hjälp har de Frida Karlsson, säljare och Annette Schöld-Jonasson som administratör.

Flytt gav möjligheter

Sedan flytten till nya lokalen 2011 har Richard och Jens kunnat utöka sortimentets bredd. Basen är personligt skydd men utöver det finns ett blandat sortiment med profiloch fritidskläder. - Gränsen mellan arbetskläder och fritidskläder har suddats ut numera, menar Richard. Många använder kläderna privat eftersom de är snygga och fungerar fint som fritidskläder. Richard och Jens välkomnar således även

privatpersoner att handla ur deras sortiment. - Det vi inte har hemma, beställer vi, utan köptvång, berättar Jens.

Planerar att växa

Jens och Richard är båda överens om att JERÅ ska fortsätta växa. – Det är stor konkurrens i branschen, men vi försöker profilera oss med lite mer unika produkter. Vi köper en del direkt från utlandet för att få variation, menar Richard. Just nu arbetar de också med hemsidan, där de kommer att lägga ut kampanjer framöver. Sortimentet fylls på till Göinge Open och inför julen och det kommer att finnas en hel del presentartiklar. Öppettiderna sträcker sig mellan kl. 8.00-17.30 på vardagar och lördagar kl. 9-12, vilket även ger goda möjligheter för privatpersoner att besöka butiken.

Tid: Fredag 15 november 12:00-13:30 Plats: Stora Hotellet, Osby Pris: 150 kr/person inkl lunch & kaffe Antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller. Anmäl dig till Eva Marnfeldt

0709-318120 Läs mer på: www.osbynova.se

Text o bild: Jessica@alltomgoinge.se

Välkommen att fynda bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, möbler, textilier m.m.

Marklundaskolan, Osby

10

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14

Telefon 0479-150 46


Välkommen till vårt

Öppet Hus

Lör 9Lörd nov10 nov kl 10-14 kl 10-14

a, k fi ! å p orv r e hk d ju oc b Vi rukt f

Vi presenterar skolan och våra Varmt välkommen till vårt Öppet Hus. Hela gymnasieprogram. Våra eleve skolan är öppen och tillsammans med lärare och lärare berättar om sina pro och elever presenterar vi skolan och alla våra gram. Vi presenterar vårt sam gymnasieprogram. arbete Vi presenterar även vårt och med näringslivet samarbete med näringslivet och med Calcio med Calcio gällande fotboll. gällande fotbollsutbildningen. Mer info om vad som hände under Öppet Hus - se skolan hemsida.

Varmt välkomna!

Ekbackeskolan ligger endast 3 min gångväg från stationen. Med tåg tar det 9 min från Älmhult, 13 min från Hässleholm och 33 min från Höör.

Bläddra i vår katalog genom att läsa in QR-koden V. Storgatan 15, 283 32 OSBY • Tel 0479-52 85 30 • Fax 0479-150 16 E-post: ekbackeskolan@osby.se • www.ekbackeskolan.se

20 • 6-11 2013 ALLT OM

11


hem & trädgård

jankovs

Nu behöver du inte göra någonting i trädgården …

trädgårdstips

oss möjlighet att läka och bearbeta inre konflikter.

utom att beskära sådana växter, som blöder vid vårbeskärning. Dessa är björk, vin, klätterhortensia, mullbär, lönn och valnöt. På tal om valnöt finns det nu en ny mycket härdigare variant, som heter Manchurisk valnöt. Den kal�las nordens palm.

Du kan förbereda för vårplantering redan nu genom att gräva upp och jordförbättra för plantering av häck, buskar, träd, perenner, rosor, fruktträd/buskar. Då är det bara att stoppa ner dem till våren och ge dem en rejäl vårgödsling. Man ska inte kvävegödsla nu på hösten eftersom kvävet då försvinner ner i marken eller ut i vattendragen. En sådan miljöförstöring vill ju inte bidra till. Många växter kan man faktiskt fortfarande plantera ända fram till juletid. En del växter ska heller inte planteras förrän de mognat av och fått lite frost. Till dessa hör häckplantor såsom liguster, avenbok, tok och poppel. Krukodlade växter är inte så känsliga för planteringstidpunkten.

Nu är det bevisat att trädgårdsarbete är bra för hälsan. Hörde på radion häromdagen att man visat i en färsk undersökning att personer som tillbringar tid i trädgården och arbetar fysiskt lever längre än genomsnittet. Det är inget konstigt för man använder ju trädgård aktivt för rehabilitering av folk som ”gått i väggen” och liknande. Grönska har en lugnande inverkan på oss och att arbeta med händerna ger

Grattis Kenneth

Allt om Osby/Göinge har, ända från starten för sju år sen, kommit ut till samtliga hushåll i Hästveda. Närheten till Hästveda gör ju att vi har mycket gemensamt. Därmed har vi också blivit en kanal för flera Hästvedabor, när det gäller att nå ut med viktiga och intressanta nyheter till hushåll och företag. En av dem som vi fått mest hjälp av, är Kenneth Palmgren. Kenneth som då driver Hässleholms kommuns servicekontor i Hästveda.

Årets Hästvedare

För dem som läst våra inslag från Kenneth vet ju också att han varit mycket engagerad i byns utveckling. Det gäller näringslivet, tågstoppen och Lillasjön, för att nämna några

Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

områden. Det är ju detta engagemang som nu lett till att Kenneth blivit utsedd till ”Årets Hästvedare”. Priset utdelades av Håkan Brodd och Alf Månsson. Den senare är då ordförande i Hästveda intresse-

Var inte alltför noggrann med att räfsa upp löven. Maskarna tar hand om dem och drar ner dem i jorden, där de fungerar, som jordförbättring. Det är bara där de samlas i stora högar som det kan vara nödvändigt att ta bort dem eller hellre flytta bort dem till platser där de kan göra nytta i stället. Under buskar och träd och runt vinterkänsliga växter fungerar de, som skydd mot vinterskador. Både rosor, prydnadsgräs och vintergröna växter behöver sådant skydd. Klipp inte gräsen förrän till våren. Eftersom sommaren varit extremt torr behöver rhododendron och andra vintergröna växter vattnas extra mycket nu inför vintern. De transpirerar ju tack vare de vintergröna bladen under stor del av vårvintern då solen börjar bli intensivare igen.

12

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Ha det skönt i höstmörkret Jankov och Sia (det är katten. Jag har inte bytt ut Eva.)

förening. Alf är ju också en person med stort samhällsengagemang och som därmed har varit med i denna tidning ett flertal tillfällen. Prissumman var på 4000 kr.

Grattis från oss

Vi vill därmed gratulera till en välförtjänt titel och hoppas på ett fortsatt nära och givande samarbete. Hästveda är ett samhälle i positiv utveckling. Mycket givetvis pga. det kommande tågstoppet. Men mycket kan också tillskrivas det engagemang som många haft under många år. En av dem är Kenneth Palmgren som nu får ett officiellt erkännande. Grattis från oss alla i redaktionen.

Beställ din Julkorg ermo.maklarna@ermo.se

300 kr

350 kr

Ge era anställda en julkorg de aldrig kommer att glömma.

NYHET! LYX-korg 750kr

Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

Ingrid Evaldsson, vår fd granne är mormor till en charmig och rolig liten kille. Han heter Karl. Ibland så hjälper han mormor i trädgården. Då grejas det och pratas det väldigt mycket för Karl är mycket duktig på att prata. Hans mamma säger att han har alldeles för stort ordförråd. Det hände sig häromdagen att Ingrid fick hjälp i trädgården av Karl. Han plockade pumpor. Det gjordes med hjälp av sax. -”Titta där är en snigel!!!”, utbrast Karl plötsligt i arbetet. -”Det är en mördarsnigel” informerade Ingrid. Karl tittade förskräckt på snigeln och lämnade snabbt saxen till Ingrid och sa:-”Nu är det din tur att klippa, mormor!”

Östra Järnvägsgatan 2 - Osby - 0479 - 160 60

450 kr NYTT i år! Ge bort julklappen i

en God Juljutesäck

Vid köp eller försäljning av fastighet hjälper vi gärna till med förmedlingen. Se våra objekt på hemnet.se VI HAR KONTAKT MED ALLA BANKER Ring när ni vill köpa eller sälja. Tryggt, effektivt och smidigt. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 Osby


Höstfröjd

Butiken är fylld med erbjudanden !

Alla ljus

Ta 3 betala för 2 Fylld surdegsbaguette

45:-

Varm dryck från

25:-

Öppettider Mån– Fre kl. 10 –18 Lördag kl. 10 –15 Söndag kl. 11 –15 Såggatan 3, Osby Tel: 0479-161 61 www.frojdafsverige.se

Facebook, Fröjd af Sverige

• 6-11 2013 ALLT OM 13 Instagram, 20frojdafsverige


ekonomi & reportage

Vinterkväll i Silverdalen

din ekonomi

Kontantsmarta tips Det ligger i tiden att tänka både på miljön, säkerheten och effektiviteten. Här kommer därför lite kontantsmarta tips som förenklar vardagen samtidigt som de är tidsbesparande. Gå inte omvägen om Bankomaten för att ta ut kontanter. Det är både tidsbesparande och säkrare att betala med kortet direkt i butiken. Behöver du kontanter kan du enkelt be butiken höja upp kortköpet så att du får sedlar tillbaka. Tänk på att avrunda uppåt med hela hundralappar för att slippa ”småväxel”. Alla tjänar på detta. Du sparar tid och slipper planera i förväg vilken summa du ska handla för. Butiken blir en säkrare arbetsplats då de slipper hantera så mycket kontanter i kassan. Man brukar säga att en hundralapp reser omkring 1000 mil/år. På sin väg mellan Bankomat, plånbok, butik och servicebox orsakar hundringen ett utsläpp av ca 500 kg koldioxid – varje år. Så, gör en god sak för miljön genom att betala med kort istället för kontanter.

Anneli Persson Sparbanken 1826

Lars Magnusson och Jessica Persson arrangerade i somras ”Sommarkväll i Silverdalen”, på gamla Silverdalens utescen i Älmhult med artister som Jojje Jönsson, Lena Pålsson, Anki Albertsson, Johan Glans. Det var allsångskvällar med ett lite annorlunda koncept. Alla artister på scen hela tiden. Mer spontanitet och värme och samvaro än vanlig allsång där artister kommer och går efter varandra. Det blev stor succé, över 500 första kvällen och bortåt 800 andra kvällen. På scen fanns också ett mycket duktigt tremanna-husband, ”Komp-Lätt”, som bestod av Magnus Björkman, Ludvig Björkman och Jenny Winqvist. Under kvällen var det också utlottningar, allsång och spontana infall!

Om du ändå behöver använda en Bankomat ska du veta att de flesta av dessa nu ägs av Bankomat AB. Bolaget som ägs gemensamt av Swedbank och Sparbankerna, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea och SEB har tagit över både ansvar och skötsel av automaterna. Fördelen för dig är att du får tillgång till alla Bankomater som omfattas av samarbetet oavsett vilken bank du har. Funktionerna är ungefär desamma som tidigare. Du skriver själv in vilket belopp du vill ta ut eller så kan du välja ett förvalt belopp på skärmen. Veckobeloppet du kan ta ut i Bankomaten kan variera beroende på vilken bank du tillhör.

Pontare och Dag-Otto

Hör gärna av dig till oss så kan vi ge dig fler kontantsmarta tips!

I vårt tidigare nummer har vi berättat om succén med Café 21, som fick nästan alla ungdomar i och kring Lönsboda att vallfärda till Eberneserkyrkan för musik och fika. Café 21 och bandet Free blev så populära att de fick börja turnera runt och spela sin melodiösa hårdrock. Nu har hela gänget haft en återträff i Granada.

Nu ska de bägge testa en ”Vinterkväll i Silverdalen”! Utomhus den 4 december! Grundkonceptet finns kvar med artisterna på scen, husband, utlottningar och andra överraskningar. Artister den här gången då? Vad kan vara mer vinter än Roger Pontare som kommer att underhålla med sina fantastiska sånger! På publikens begäran kommer Jojje Jönsson tillbaka, han gjorde stor succé sist med sin karaktär Dag-Otto! Dessutom, vilket vi alltid har, en lokal förmåga, denna gång är det skönsjungande Mari Gustavsson. Det kommer även att bli lokala körinslag. Det blir en härlig kväll fylld av vinter, jul, sång, komik och

Alldeles för bra

Café 21 – 25 år senare Hy

box r tak

ho s o

ss

Bilbältesstol iZi Up X2 Svart

999:-

/vec 395:-

Drygt 200 intresserade kom och ville åter igen uppleva musiken och den gemenskap som var så viktig då för 25 år sen. – Under de veckor som har gått har många yttrat sig positivt kring detta evenemang och kommentarer som ”Free är alldeles för bra för att inte finnas” har hörts. Så, tankar finns på att kanske upprepa något liknande till våren, säger en av initiativtagarna Elisabeth Bergman Karlsson.

mycket värme… trots kylan. En scen fylld med julstämning och eldkorgar och marschaller ska lysa upp Silverdalen. En kväll att minnas!

Varm choklad

Som vanligt finns försäljning av mat och dryck. Den här gången mer värmande än sommarens läskande alternativ… varma soppor, varm choklad och även starkare drycker. Grindarna öppnar kl 18.00 och showen startar kl 19.00 och pågår i ca 2 tim inkl paus. Biljetter kan köpas på JC i Älmhult eller via vår mail, jessica.gulli@telia.com. Det finns 500 biljetter som garanterar sittplats under tak, dessutom kan man köpa biljetter på plats!

Ger allt i bidrag

Hela 10.000:- kunde sändas iväg till Lovenepal-insamlingen pga. av att inga medverkande ville ta något betalt utan insåg att den nöd som finns i t.ex. Nepal bland sålda och tvångsprostituerade småflickor var värt allt för att rädda några från detta. Se hemsidan: lovenepal.se Text: johnny@alltomosby.se Bild: Privat

ka

Kupévärmare DEFA 1200W

299:-

Batteriladdare CTEK MXS 5.0

649:-

Ord. pris 799:-

perr fö Bum öpet på k

MXS

Torkarblad Mekonomen

99:-/st

5.0

Ord. pris: 399:-

Ord. pris: 1.999:-

Mekonomen Osby Tegvägen 6, Tel. 0479-131 05

14Osby_190x66_host2013_2.indd ALLT OM 6-11 2013 • 20

1

Priser och erbjudanden gäller t.o.m. 2/12 2013, eller så länge lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter.

2013-10-29 08.04


UTFÖRSÄLJNING

50-70%

UNDER BUTIKSPRISER

BÄDDSOFFOR

Onsdag 6/11 – fredag 8/11 12-18 • Lördag 9/11 9 - 15 • Onsdag 20/11 – fredag 22/11 12 – 18 • Lördag 23/11 9 – 15

OBS! Endast kontant betalning Forsgatan 3, Osby. 0479-12770

Annonsen visar ett urval, vi har MYCKET MER! 20 • 6-11 2013 ALLT OM

15


reportage Elin Sohl, Sibbhult. typisktelins.blogspot.com

Tennis i världsklass

Att mötas Vi fyller bilen och kör, utan att veta vad vi har att vänta oss. Kylan har kommit och i min källare vittnar påsar & lådor om ett samhälle som engagerat sig som medmänniskor. Fina vinteroveraller slåss om platsen med skor i alla storlekar. Dockor, spel, bilar och fotbollsskor som omsorgsfullt packats ner i påsar av barn, till barn.

Det är en tyst solig höstdag och sjön är glänsande stilla när vi svänger upp mot den röda byggnaden. Vi går ur bilen, min syster och jag. Direkt möts vi av ett välbekant ansikte. En bybo som arbetar på detta nystartade transitboende. Han visar oss till ett rum med ingång vid källaren, där vi kan lämna vad vi har med oss. Där inne springer barn omkring och leker på resterna av vad som var en första släplass donation.

Barnens mammor som stått lite avvaktande och betraktat sina barn från andra sidan rummet kommer fram och tittar på oss. ”Tack tack tack!” ler en. Min syster håller upp en vinterjacka som ser ut att vara i den unga kvinnans storlek och med viss tveksamhet provar hon den, för att sedan hänga den över armen. Där står vi nu; mammorna, barnen, jag, min syster, min tolvåriga systerson och hans jämngamla kompis. Det är ett tyst och till en början försiktigt händelseförlopp som äger rum men tacksamheten är inte att ta miste på. Någon kramar om oss, ett barn utbrister ”Tjoffi!” (titta!) och håller upp en plastkrokodil framför näsan på mig. När jag packar upp en grönbrun vinterjacka ser jag att den blyge pojken i treårsåldern tittar suktande på den. Jag sätter mig på knä framför honom och håller upp den. Försiktigt sticker han in en arm i jackan, sen nästa... Lyckan i hans ansikte när han inser att den går att knäppa och sitter perfekt på honom är hjärtevärmande! Han är i min egen sons ålder och jag tänker på hur mycket det betyder att han kommer att hållas varm i den där jackan under en hel vinter. Vad det måste betyda för hans föräldrar.

Jag tänker mig att oavsett, så är allt bättre än krig. Det som ligger kvar där ser ut att vara skjortor och liknande till vuxna. Vi ser hur ett tiotal nyfikna ögon direkt riktar sig mot den låda som min systerson bär på, innehållande plastdinosaurier i alla former & storlekar. När han sätter ner lådan på golvet tjuter en pojke av lycka och plockar famnen full. Jag skrattar och knackar honom på axeln, pekar på en liten kille i treårsåldern och en tjej runt 6 som tittar trånande efter högen i hans famn och han delar genast med sig till dem. På bord ställer vi upp damskor och jackor.

En anställd visar oss runt i byggnaden och berättar om verksamheten. Vi nickar hej till ett femtiotal människor i alla åldrar där inne. En äldre kvinna sträcker sig först mot min syster och sedan mot mig, för att

Tennisspelaren Torsten Hansson från Osby har haft ett mycket framgångsrikt år. Först blev han SM-mästare i sin klass, HS65, under veteran-SM i Båstad. För övrigt den sjunde gången han vunnit SM för veteraner!

Slog världstrean

I september blev han sedan 6:a i lag-VM, Super-Seniors World Team Champs, som hölls i Österrike. För ett svenskt lag är detta en mycket stark insats. Till sist blev det en fin avrundning av säsongen nu i oktober, då han blev 2:a på en stor internationell tävling på Mallorca, där han bland annat slog världstrean i sin klass. Denna tävling, 18th Mallorca Seniors Open, samlade deltagare från totalt 38 länder varav ca 15 i Torstens klass.

Finns i familjen

Spelat tennis har han gjort i hela sitt liv, ända sedan han var 10 år. Tävlingstennis började han med i 13-årsåldern, men gjorde sedan ett långt uppehåll från det att han var ungefär 25 år fram till han började med veterantennis i 50-årsåldern. Tennisspelandet finns i allra högsta grad i familjen. Hans far spelade tennis tills det han fyllde 90 år och Torstens son spelar också han. För tillfället har han ingen ny tävling inplanerad. – Det är lågsäsong nu och vanlig träning som gäller. Det är inte heller alltid lätt att få tiden att räcka till som amatör när man har andra åtaganden att sköta, avslutar Torsten.

Text: Malena Pettersson. Bild: Privat kyssa våra kinder och säga något på arabiska som jag inte förstår men som jag vet betyder något av vikt, för kvinnan är tårögd och det blir vi också. Samtidigt är stämningen glad. Personalen skojar med barnen som springer mellan rummen och leker, i en soffa sitter ett gäng tonåringar och ser på tv, i träningslokalen står en på tok för liten tjej på en stor trampmaskin och kämpar med ett stort leende på läpparna när vi ser henne. När vi tackat för oss och går mot bilen igen tänker jag på att det finns ingenting här ute som vittnar om det som sker där inne. Den lilla

byn omges av samma tysta vackra bokskog och sjön är fortfarande spegelblank och färgas av trädens starka höstfärger. Det är kyligt och det kommer att bli is på den där sjön samtidigt som människor fortsätter att komma och gå. Vi är kanske deras första intryck av ”det nya trygga landet Sverige” och det är vår skyldighet att göra det till det bästa. Det kan vara en varm jacka, eller en kram. Det kan vara att le när man möts i bokskogen eller att skänka en dinosaurie. Jag tänker mig att oavsett, så är allt bättre än krig.

Öppet: Mån-Fre: 10-18, Lör: Stängt

Fynda UTEMÖBLER nu inför kommande vår

Färg & Present Klövervägen 21, OSBY Tel: 0479-145 45

1:a Advent Det annorlunda

MÖBELLAGRET www.outdoor-indoor.nu

närmar sig med stormsteg!

V. storgatan 2, Osby Tel. 0479-302 86 Lördag- söndag 11-16 Välkomna!

Ljusbrickor, Ljus, Småtomtar, Pins 1-4 för ljus mm, Nya Vaxdukar inkomna Sp a

Hemkörning fixas. Betalning via resursbank 6-12 mån. Räntefritt

16

ALLT OM 6-11 2013 • 20

ra a

nno

n s!

Välkomna!


ÖPPET HUS på

...veta mer om alla språk du kan studera

undervisningssalar och studietorg

HAGANÄSSKOLAN Älmhult

Elevens bästa skola!

Lördagen den 16 november, kl. 10.00-13.00 ...besöka våra unga UF-entreprenörer

...fråga både lärare och elever om skolan

...möta alla våra engagerade elevorganisationer

www.haganasgymnasiet.se

20 • 6-11 2013 ALLT OM

17


reportage

One Nation i Hjärsås kyrka One Nation består av 24 erfarna sångare från Nordvästra Skåne. Med en körbaserad klang och en stark längtan efter musikaliska möten har kören sedan starten 2006 jobbat med bl.a. ”KammarGospel” och den tallösa mässan ”Vocal Praise”. Tidigare konserter har inneburit samarbete med t.ex. Triple & Touch och Joshua Nelson från New York tillsammans med Mahalia Jacksons pianist Eddie Robinson. De samarbetar bl.a. med Christianstads motettkör.

TV-gudstjänst

dess tradition. Kören medverkade i TV-gudstjänsten på lördagen den 2 november kl 11.05 i SvT2. Nu kommer kören till Hjärsås kyrka den 10 november kl. 17:00. Fri entre´. För mer information se hemsidan: www.onenation.se

Viktiga frivilliga

av julfirarna var inte våra vanliga kyrkobesökare, berättar Maria. Så vill vi att alla ska känna i år också, att de är välkomna, oavsett var i trakten de bor och oavsett vilken ålder de är i.

Jonas Engström, körledare och föreläsare har genom sitt arbete med Stockholm Gospel Körfestival och ett antal resor till gospelns hemland fått en stor erfarenhet och djup förståelse för gospelmusiken och

Det är diakon Maria Einarsson som tillsammans med volontärerna Bodil Hansson, Mari Lindahl, Signhild och Per-Arne Bjärnesand står bakom arrangemanget. De ordnar med allt från att jaga sponsorer, sätta upp affischer, skicka ut inbjudningar till att laga maten och stå för julstöket på själva julafton. - Jag vill verkligen att volontärernas arbete ska uppmärksammas, påpekar Maria Einarsson. De ställer upp med ett stort engagemang, vilket jag är så tacksam över.

Lyckat firande

Jul tillsammans igen Efter förra årets lyckade julaftonsfirande arrangerar Knislinge församling åter julfirande i gemenskap. De välkomnar familjer, vänner, eller enstaka personer att komma och delta i deras firande på julafton.

Fjolårets evenemang var mycket lyckat då ett femtiotal julfirare i olika åldrar tagit sig till församlingshemmet i Knislinge. - Folk var glada att slippa det egna julstöket, berättar Bodil som var med även då. Här kunde de slappna av, sitta ner och umgås med andra istället för att stå i köket. Det kom julfirare från Kristianstad, Broby, Hanaskog, Hökön och Immeln, förutom Knislinge. - Minst hälften

Samma koncept

Årets upplaga av julfirandet följer samma koncept med tillägget att man ska försöka ordna Kalle Anka till de yngre julfirarna. - Ja, det finns säkert en del äldre som vill titta också, skrattar Mari. Så det blir alltså jullunch den 24 december med start kl. 13 i Knislinge församlingshem. Det blir även julsånger, lotteri och eftermiddagskaffe. Firandet avslutas med julbön i kyrkan kl. 17. Församlingen bjuder på maten. Anmäl ditt deltagande senast 16 december. För anmälan: 044-67988 (diakon) eller 044-67980 (pastorsexp), eller på mail: maria.einarsson@svenskakyrkan.se Om du vill hjälpa till med något så kontakta Bodil på 0727-177 035.

Utförsäljning 29-30 nov! 1000-tals produkter till VRAKPRISER! Hallarydsvägen 8, OSBY • www.lekolar.se 18

ALLT OM 6-11 2013 • 20


z

SKYACTIV technology

SKYACTIV technology

FÅ EN BOSE SOUNDDOCK 10 PÅ KÖPET!* (VÄRDE 5 800:-)

M{ZD{ 3 FRÅN

164 900:-

M{ZD{ 3 FRÅN

FÅ EN BOSE SOUNDDOCK 10 PÅ KÖPET!*

164 900:-

(VÄRDE 5 800:-)

Efter framgången med Mazda CX-5 och Mazda6 lanserar vi nu helt nya Mazda3 med samma prisbelönta design och SKYACTIV-teknologi. Dessutom har nya Mazda3 klassens bästa utrustningslista och garantipaket. Välkommen in och upptäck nya Mazda3, kompaktklassens nya utmanare! Efter framgången med Mazda CX-5 och Mazda6 lanserar vi nu helt nya Mazda3 med samma

prisbelönta design och SKYACTIV-teknologi. Dessutom har nya Mazda3 klassens bästa utrustStandardutrustning bla.: Autobroms • 16” lättmetallfälgar • 7” färgskärm och HMI Commander • Bluetooth Handsfree • Läderklädd ningslista och garantipaket. Välkommen in och upptäck nya Mazda3, kompaktklassens nya utmanare! multifunktionsratt • Klimatanläggning med två zoner • Backstartshjälp. Köp till Vision (+ 14 000:-): Bi-Xenon • LED varselljus • Mörktonade rutor • Parkeringssensorer bak • Regnsensor • Döda vinkeln varning • Navigationssystem.

Standardutrustning bla.: Autobroms • 16” lättmetallfälgar • 7” färgskärm och HMI Commander • Bluetooth Handsfree • Läderklädd multifunktionsratt • Klimatanläggning med två zoner • Backstartshjälp. Köp till Vision (+ 14 000:-): Bi-Xenon • LED varselljus • Mörktonade rutor • Parkeringssensorer bak • Regnsensor • Döda vinkeln varning • Navigationssystem.

S. Portgatan 34, Osby www.lindgrensbil.com

Tel. 0479-310 86 Öppettider: Mån -Tors: 09.00-18.00 Fre: 09.00-17.00 Lör: 10.00-14.00

ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13

Bränsleförbrukning vid blandad körning: 3,9-5,8 l/100 km, CO -värde 104-135 g/km. Tioårsgarantin gäller vid köp av fabriksnya personbilar, registrerade

o}

o } -z o } o -z o zo } oo

2 Bränsleförbrukning vid blandad körning: 3,9-5,8 l/100 km, CO2 -värde 104-135 g/km. Tioårsgarantin gäller vid köp av fabriksnya personbilar, registrerade under perioden 2013-01-01 till 2014-12-31 och innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se. Bilen på under perioden 2013-01-01 till 2014-12-31 och innefattar: års fabriksgaranti samtSounddock 7 års förlängd fullständiga villkor på mazda.se. Bilenfrån på 1/ bilden kan vara extrautrustad. Priserbjudandet gäller3t.o.m. 2013-12-31. Bose värde garanti. 5.800 sekSe ingår vid köp/orderteckning av ny Mazda3 bilden kan vara extrautrustad. Priserbjudandet gällermed t.o.m. 2013-12-31. Bose 11-15/12 2013 och kan inte kombineras andra erbjudanden och Sounddock rabatter. värde 5.800 sek ingår vid köp/orderteckning av ny Mazda3 från 1/ 11-15/12 2013 och kan inte kombineras med andra erbjudanden och rabatter.

ÖPPET HUSNU NUI IHELGEN, HELGEN, ÖPPET HUS LÖR KL.10-15SÖN SÖNKL. KL. 12-16 12-16 LÖR KL.10-15

Om konsten att vara bäst när det är som kallast! Öppettider: Mån -Tors: 09.00-18.00 Fre: 09.00-17.00 Lör: 10.00-14.00

Vi har även värmepumpar från

och När vintern slår till kostar det på att hålla huset varmt och ombonat. Smarta elkonsumenter satsar då på värmepumpar anpassade för svenskt klimat. Väljer du luft-vattenvärmepumpen Daikin Altherma, får du enligt Energimyndighetens test ut 75% mer effekt vid -15° än närmaste konkurrent. Dessutom fungerar pumpen ända ned till -25° eftersom värmeväxlaren sitter på insidan av huset. Men varje hus är unikt, så boka därför en kostnadsfri rådgivning på plats hos dig. För om inte du tänker på ditt hus, vem ska då göra det!?

• Alltid minst 5 års garanti* • Installerad av kylcertifierad tekniker • Lokal service = ER TRYGGHET! *Gäller ej företag.

Räntefri avbetalning via Handelsbanken Finans.

Rätt värmepump till rätt hus 20 • 6-11 2013 ALLT OM

19


Ö.GÖINGE OPEN

Handla på hemmaplan! Gynna Kommunens alla unika Butiker!

1

2

Välkommen till

3

4

BROBY SKOAFFÄR

Utför all typ av inramning

Thaishop

Öppet: må – fr 10-17, Lö 10-12

DENNA KUPONG GER DIG

6

7

Händelser i butikerna under dagen!

10

Presenter & inredning Nytt och läckert inför höst och vinter

11

Café Linnea 044-416 66 Torggatan 2, Broby

Välkommen till

15

Uddarps Såg &

044-601 53

17

18

DENNA KUPONG GER DIG

10% RABATT VID ETT KÖPTILLFÄLLE.

Din lokala TV-Affär med stor erfarenhet

Allt inom Digital

TV-Radio-Telekom-Datorer mm Öppet: Månd-Fred 14-18 Lördagar 10-13 Butik: Brogatan 38, KNISLINGE

20

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Händelser i butikerna under dagen!

KNISLINGE

Lagervägen 1 BROBY tel: 044 - 418 89 16

Klipp ut kupongen och ta med

Lackpenselset 4-pack 10:-, ord pris 79:gäller endast 9/11 kl. 10-14

Trädgårdsmaskiner

Hösterbjudande!

Rusta dig inför vintern • Kampanjpriser på röjsåg och motorsågar

Hos oss får du kvalitet, kunskap, service och elegans

www.sjobergsbyggmaterial.se

Massor av erbjudanden i Butiken

Bastholmen, Brittens väg 12, 28060 Broby Tel: 044-47900 • info@klubbkompis.se

athyrus Tänk på Far! Buketter från 75:-

12

Vi finns även på nätet:

Säflacka Gård, Broby. Tel. 0708 - 14 06 34

14

Billiga möbler till god kvalité

www.klubbkompis.se

Blommor • Presenter

Stort utbud av förrådsdörrar

på allt i Butiken

Öppet: Mån - Fre 10-18 Lör - Sön 10-16

Allt för läppar bare Mineral 30 – 50% rea

Öppet må-fr 8.00-16.30 lö 8.00-13.00

r

20%

Storgatan 5, BROBY •Tel 044-400 91

•Nybakade frallor •Kakor •Wienerbröd •Fyllda baugetter •Vetebröd •Bredda frallor

re ra V i L e ve

Tel 0766 268565 • 0733 293181 texholmgren@gmail.com www.wanisan.se

Strumpor, kalsonger, pyjamas, handskar mm

BROBY

13

V. Järnvägsgatan 11 Broby

FARS DAGS TIPS! •Jeans 299: •Skjortor 299: •T-shirt m tryck149:-

VID ETT KÖPTILLFÄLLE.

Fika i trivsam miljö

Massage

8

10% RABATT

9

Asiatiska matvaror framförallt ifrån Thailand

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Tydingegatan 19, Broby

5

Torggatan 4, Broby

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Skor till hela familjen. Personlig service.

info@ateljeingvar.se

WAN ISAN

9/11 bjuder vi på kaffe och kaka

Välkommen in i butiken

044-60231•070-514 16 73

MåleriButik

Södra Industrigatan 2, Knislinge

19

20 Dags att boka tid för synundersökning?

•Stenskulpturer •Stenkonst •Tavelkonst •Målerås Glas •Smycke i sten •Arcopedico skor •må-to 9 -16.30 •fr 9.30-13 •Lö 10-13

Knislinge • 044-60122

Boaltsvägen 18 i GLIMÅKRA 044-780 66 40


Extra öppet 9 November kl.10-14 27

26

20

En annorlunda shoppingrunda

23 22

Under året har handlarna i Östra Göinge gjort gemensam sak för att visa upp vilken fantastisk bredd och utbud det finns inom kommunen. Projektet kallas Ö. Göinge Open. En projektgrupp har fått i uppdrag att skapa ett mer attraktiv lokal handel för att stimulera till att allt fler handlar lokalt.

21 Klipp ut annonsen och ta med, så får du 10% rabatt (gäller ej för tidningar,receptfritt & tobak)

Storgatan 12 A

22

• 044 - 421 17

23

10% PÅ HELA SORTIMENTET Snickaregården

Snickaregården

Fabriksg 15 • 044-424 25

Fabriksg 15 • 044-424 25

Den 9 nov lämnar vi

25

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR

15 16

19 17 1 14 8

26

En lagom stor affär med kvalitet och service

Välkommen till vår gårdsbutik mellan Glimåkra och Osby Stort urval av kött, charkuterier m.m. Öppet: fre 14-17.30, lör 9-12

Öppet vardagar 9-17 Storgatan 35

29

Julens varor är på plats

DENNA KUPONG GER DIG

10% RABATT VID ETT KÖPTILLFÄLLE. Händelser i butikerna under dagen!

Brett sortiment - Smala priser! Öppet: Tisdag-Fredag: 11.00-18.00, Lördag:10.00-13.00 OBS! Måndag STÄNGT

Torggatan 2 • 289 71 Sibbhult • 044-488 00

Immeln

Knislinge

SIBBHULT

27

Naturhälsan

Din lokala Hälsobutik

• Naturmedicinska behandlingar • Hudvård Öppet: Helgfria vardagar 10-18

• Tel 044-42 109 • glimakramobel@hotmail.com • www.glimakramobel.se

044 - 432 31 • 0703 43 71 69 www.glimakrael.se

Möbel- och gardintyger

Hjärsås

Hanaskog

Totalentreprenad inom elinstallation

28

Sibbhult

Glimåkra

Glimåkra

28 29

12 10

Välkommen på information och visning lörd 9/11

Dessutom många erbjudanden med 25-50% RABATT

24

Glimåkra

Broby

Text: johnny@alltomgoinge.se

Köksinredningar Luckbyten m m

Present & Inredning

11

13 3 7 6 1 2 4 5

30

8-20 alla dagar

Receptet har varit fler arrangemang och manifestationer då nästan samtliga handlare i kommunen, öppnar upp och lockar med erbjudanden utöver det vanliga. – Vi vill att invånarna skall upptäcka det vi har, säger Sylvia Persson från Göinge Näringsliv. Inte bara på den egna orten, utan också ge sig ut på en upptäcksfärd. Vi ser det som en shoppingrunda i XL-format, avslutar Sylvia.

8 9

Gäller endast 9/11

21 24 25

Östanå

tel 070-229 24 77 • www.nedanback.se

30

Outlet 9/11 kl. 10.00 - 14.00 Fynda bland en mängd olika produkter i gamla Ådalen, Knislinge Lejongatan, 044 - 699 00, www.orderinvest.se 20 • 6-11 2013 ALLT OM

21


reportage Ann Jönsson Naturhälsan & Naturmedicinska Akademin

Livemusik på Pulsen På torsdag den 7 november är det drogfri konsert på fritidsgården Pulsen i Osby. Det är fri entré och alla är välkomna oavsett ålder, hälsar fritidsledarna. Startfältet är ju heller inte fy skam. Samtliga artister har trots sin ungdom, samlat på sig erfarenheter från både stora och små scener. Ett varierat utbud med hög puls alltså. Arrangemanget börjar 18:00.

Något på helt naturligt med Ann

Nellie Finnman & Julia Håkansson

Mörkare tider Det blir allt lite tyngre att stiga upp på morgonen när det är mörkt och kallt. Inget annat är att vänta för oss nordbor nu ett antal månader framöver. En del gillar hösten, vintern och mörkret medan andra ogillar årstiden och blir tröttare och låga i humöret.

Anja Horner

Disa Horner

Amanda Johansson

Kenan Ölmezoglu

Enjoy the view

Glada låtar

Österlenarna från Simrishamn bjuder oss på Glada låtar från 19401950- 1960-talet. Med humor och glädje spelar och sjunger de glada

visor och schlagers från förr. Evenemanget äger rum i Medborgarhuset i Lönsboda söndagen den 17 november kl. 18:00.

Vilket det än är för dig så är det ändå extra viktigt att fylla på med kraft och energi så gott det går. För att fylla på kan vi tänka extra på att äta bra och näringsrik mat. Jag vet att det är delade meningar om nyttan av kosttillskott men jag har alltid själv stöttat upp med extra vitaminer och mineraler under vinterhalvåret och mått mycket väl av det. Även vissa örter och kryddor kan vara uppiggande och höja energinivån. God sömn ger återhämtning och hjälper oss att ha ett bra humör och ett bra immunförsvar. Ta gärna även en längre lunch med en frisk promenad och ladda med solljus. En skön massage eller annan hälsobehandling kan ge dig det där lilla extra stödet för att hålla energin på en bra nivå. Det räcker inte att unna sig att mysa och vila ett par veckor

på sommaren på semestern utan det är nästan ännu viktigare med regelbundna pauser i den vintriga vardagen för att orka. Nu passar det extra bra att träffa goda vänner, gå på bio, se en rolig film och skratta mycket, vara ute i naturen, röra på sig och motionera på ett roligt sätt. Själv tänder jag gärna ljus, slappnar av och mediterar, upplever mig mer utvilad och pigg efteråt. Det är också helt okej att ta sig en liten powernapp mitt på dagen. Farmor kallade det för att ”luna middag”. Viktigast av allt tror jag det är att försöka ha en positiv och förnöjsam inställning till livet och tillvaron. Att se det ljusa och fina i sina medmänniskor och att fokusera på det som är bra och konstruktivt. Att vara optimistisk och glädjas åt de små tingen. Det blir ljust snart igen. Solen kommer tillbaka, det blir en ny vår. Om det ändå är svårt och tungt, be om hjälp! Det finns så många som både kan och vill hjälpa. Livet går upp och ner och att be om hjälp när det är tufft och när vi är svaga, är en styrka. Låt ingen vara ofrivilligt ensam i mörkret, det är tid att bry sig lite extra, sprida bra vibrationer och tänka på att ett varmt äkta leende värmer gott i hjärtat.

Sven Hellgren

Höstbuffé 120:-/p

Best. minst tre dagar innan

Boka nu till er julfest! Julbuffé 230:-/p Decemberbuffé 120:-/p Mer info på www.systrarnasmat.net

Öppet i butiken: fre 9-17, lör 9-13 Vi finns norr om Broby, längs väg 19. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.net

22

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Naturmedicinska Akademin

Naturhälsan

Hälsa - Kultur - Utbildning

Handlardag o Lördag 9 nov. 10-14

! Värdecheck Gåvapå ansiktsbehandling : -)

e 320

(värd

Gäller de 10 först kunderna som handlar för minst 250:-

Mer info hittar du på www.naturhalsan.se info@naturhalsan.se • 044-433 99


10% på HELA vårt sortiment (Gäller EJ på kampanjpriser och redan nedsatta priser.)

Gäller endast

Lördag 9/11

Jonsered

LM 2147 CMDAE

Effektiv självgående gräsklippare med elstart. Välj bland 3 klippmetoder: uppsamling, bakutkastning och mulching.

Stihl MS 251

Lätthanterlig, kompakt och stark 3 hk motorsåg. Perfekt för vedkapning och arbeten på den egna tomten. Svärdlängd 35 cm. Ord. pris 5.290:-

4.290:-

ning Utförsälj

HÖSTPRIS

4.995:Ord. pris 6.000:-

Nova 7-vxl Ord. pris 7.895:-

6.319:Nova Bas 3-vxl Ord. pris 5.795:-

4.639:Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 www.sagomotor.com

Öppettider: Vardagar 8 - 18, lunch 12 - 13 Vi löser finansieringen medan du väntar!

30%

ÖPPET HUS 12 maj kl 15–20

PÅ HELA VÅRT LADY SORTIMENT VÄGGFÄRG, TAKFÄRG OCH LACKFÄRG OBS: gäller endast Göinge Open lördagen den 9/11 mellan 10-14

Vi bjuder på kaffe och våffla!

Nyhet!

lady

Wonderwall LADY Wonderwall är en helt ny typ av färg, skapad för att tåla vardagslivets oundvikliga slitage. Du får en vacker silkematt yta som även håller sig vacker länge...

VÄGG: LADY 10341 KALK

Ett aktivt liv kräver robusta väggar. Därför har vi utvecklat LADY Wonderwall. Vår mest robusta väggfärg någonsin, som håller väggen vacker länge.

Penselexperten hjälper er att välja rätt verktyg

VÄLKOMMEN TILL VÅR PRISFEST! (Specialpriserna gäller tom 14 maj)

*Externt slitagetest utfört av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), TI (Teknologisk Institutt) samt Jotuns interna laboratorier.

Foto: Siren Lauvdal

MåleriButik LADY. När bara det bästa är gott nog.

20 • 6-11 2013 ALLT OM

23


s y m r e b m e v o N

På Spaning efter

Vem har sagt att november måste vara grå och tråkig?

Hittat hos Målerifirman Sture Perssons i Knislinge

Färgstarkt! Inred med färg och jaga bort alla grå novemberkänslor.

Ta vara på lugnet före (jul-) stormen, kryp upp i soffhörnet, tänd ljus eller passa på att pyssla lite inne nu när det ändå inte är så mysigt utomhus. Låt dig inspireras av det fina vi fick syn på i Osbys och Östra Göinges butiker.

Sitt hemma och uggla

Piffa till det lite i höstmörkret, eller kanske rent av gör en tavla!

Hittat på MJ-Färg i Osby

Varma fötter

Inga kalla fötter här inte, i mjuka ulltofflor håller du garanterat värmen.

Handgjort!

Hittat i Broby Skoaffär

Mysig sjal och färgglada vetevärmare. Underbara handgjorda prylar som förgyller gråa dagar.

Hittat i Lilla Butiken i Broby

Mjukt & Mysigt!

Flinka fingrar

Sticka färgglada raggsockar i härligt, ulligt garn eller virka roliga figurer med godisliknande pyttenystan.

Hittat på Bittes Handarbete i Knislinge

En riktig mjukis

Inte bara varm och skön, utan väldigt snygg också. En tröja från Dahlin

Hittat på Lundhs Kläder i Broby

24

ALLT OM 6-11 2013 • 20


Frossa i turkost

Fastnar alltid vid hyllan med turkosa prylar. Finns gott om det i inredningsbutikerna i höst.

Hittat på Klubbkompis i Broby

Soffhäng

Som en trasmatta, fast kuddar och i alldeles underbara färger. Från Svanefors.

Hittat på Tyger & Pinaler i Sibbhult

Färgstarkt!

Ögonfröjd!

Se bra ut i glasögon från Pierre Cardin, Inface och Odd Molly.

Hittat hos Mühringers Optik i Knislinge

Stentufft!

Riktigt fina saker, handgjorda i traktens svarta guld av Christer Bording och Mats Jeansson.

Stapelbart

Helfräcka, stapelbara ljusstakar i starka färger, ”ASTACK” från Helgo

Hittat på Glimmasten i Glimåkra

Hittat på Gröna Porten i Broby

Trotsa gråväder! Färgglatt

Gosig badrock och ljuvligt liten tunika med byxor till de allra minsta från Me too.

Hittat på Titti Bus i Osby

Trotsa regnet

i gulligt blommiga gummistövlar.

Hittat på Family House i Osby

Trendspanare på byn: jessica@alltomgoinge.se & ingela@alltomosby.se 20 • 6-11 2013 ALLT OM

25


reportage

Julhelg på Gröna Porten

Svensk-Danskt Konsthantverk

- ny färgstark butik i utkanten av Osby Innehavaren Grethe Trenter har under några år sysslat med tovning och filtning och satsar nu på butik i annexet till bostadshuset som ligger på Ebbarpsvägen 109 vid Osbysjön.

Det hela började

Grethe berättar för mig att hon för länge sedan gick en kurs i Hemse på Gotland. Hon ville lära sig skilja på en orkidé och en orkidé. På de vidsträckta öppna hedarna betade gotländska pälsfår. Dessa begeistrade henne så mycket att hon övertalade sin man Steen att de skulle skaffa dessa djur till deras lilla gård som låg på sydligaste spetsen av Själland. Där fanns redan kaniner och höns.

Fåren gav mycket

Åtta tackor inhandlades som årligen födde 2 lamm var. Av lammen fick man kött och fina skinn som skickades till svenska Tranås för beredning. Fåren klipptes 2 gånger per år. Av ullen började Grethe filta och tova saker. Hennes väninnor spann och stickade. En höstdag för si så där 6-7 år sedan åkte Grethe och hennes väninnor till Vävdagarna i Glimåkra. Då kläcktes idéen att här skulle jag ju kunna sälja mina saker. Så under flera år har Grethe varit utställare under Vävdagarna.

Osby lockade

Landskapet och naturen här i Göinge lockade familjen Trenter. 2008 hittade de huset i Ebbarp och gården i Danmark sattes ut till försäljning. Närheten till Osbysjön skänker oss ro och avkoppling förkunnar paret.

Att skapa

Viljan och konsten att skapa vackra ting är sannolikt medfödd i Grethes fall. Hon har förstås under resans gång förkovrat sig genom kurser och mycket eget testande. Grethe är precis hemkommen från en vecka på Skals, en högskola för design och handarbete som ligger i just Skals, Danmark. Att gå på kurs ger ny inspiration och teknisk kunskap. Annars hämtar jag mycket inspiration från naturen, tillägger Grethe. Efter att ha inrett ett av uthusen på tomten är Grethe redo att ta emot kunder alla dagar i veckan mellan 11-17. Text och foto: Pia Wedderien

Stadig och snygg nötknäckare

För tredje året på rad är det dags för julmarknad på Gröna Porten. Helgen den 22 – 24 november håller Kajsa Kjellberg öppet för intresserade besökare.

Hudvård och inredning

öppen och en trappa upp har Kajsa rea på inredning, kök och smycken med 20-50 %. Ett tält kommer att vara uppställt utomhus med ytterligare produkter. Fokus ligger på vinterns inredningstrender och udda, fräcka julartiklar men också smycken och värmande cashmeresjalar. Besökarna kan även köpa presentkort på behandlingar. Servering av soppa, kaffe och kakor hjälper till att hålla värmen uppe under marknaden.

Lyckat i fjol

För mer info kontakta Kajsa på kajsa@ gronaporten.se eller 0708 – 140 634.

Naturskönt i Säflacka utanför Broby ligger Gröna Porten, som drivs av Kajsa Kjellberg. Basen i företaget ligger på hudvård och resultatinriktade behandlingar anpassade efter kundens behov. Utöver hudvård säljer Kajsa inredning, smycken och sjalar. Hon satsar på funktionella köksprodukter och presentartiklar i svensk och dansk design, där alla kunder ska kunna hitta något i sin prisklass. Förra årets julmarknad lockade mer än 200 besökare. - De flesta som kommer är inredningsintresserade som vill hitta något att önska sig eller ge bort till jul, berättar Kajsa. Men en del kommer helt enkelt för att uppleva och mysa i julstämningen bland halmbalar, enekransar, mossgranar och julpynt. Kajsa hoppas att det blir minst lika välbesökt i år. - Det är ju glädjen i mötet med mina underbara kunder som fått mig att fortsätta driva företag på landet i alla år, säger hon.

Årets julmarknad

Julmarknaden öppnar kl. 14 -18 fredagen den 22 november. Lördag och söndag är det öppet 10 - 15 respektive 12 -17. Butiken är

Kajsa Kjellberg iförd en av de värmande cashmeresjalar hon säljer.

En annorlunda julmarknad - den 22-24 nov FILTADE / TOVADE • mössor • halsdukar • väskor • tofflor mm

Välkommen och se vinterns inredningstrender, handla unika julklappar, inredningsprylar, smycke, skönhetsprodukter till riktigt bra priser…

• I butiken hittar du nyheter, annorlunda presenter, udda och fräckt julpynt • En våning upp dukar vi fram kaffe & kaka och produkter till finurliga priser • I tältet utanför serverar vi soppa och du hittar kransar, plädar, lyktor och ljus mm Vi har öppet: Fred 22 nov 14.00 - 18.00 Lörd 23 nov 10.00 -15.00 Sönd 24 nov 12.00 -17.00

Öppet 11 -17 alla dagar Ebbarpsvägen 109, Osby tel 0479-12803 | e-post grethe@trenter.dk

26

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Säflacka Gård, Broby, Tel. 0708 - 14 06 34 www.gronaporten.com


Plats för 100 gäster!

Stora Julbordet

Jultallrik 230kr

(efter beställning fredagar lördagar) Från kl. 19:00

400kr

Söndags Julbord

Fars dag 10 nov.

1, 8, 15 och 22 dec.

Helstekt kalkon med tillbehör. Äppelkaka med vaniljsås. Kaffe och bakelse. Underhållning

12:00-15:00

300kr

175kr

Boka gärna bord:

044-432 00 Välkomna! Leif-Inge med personal

Västergård Center Ågagatan 14, Glimåkra

Med framtidens energikällor får du kontroll på dina värmekostnader! Vi hjälper till med service och kontroll av era värmepumpar, för bästa verkningsgrad. V55

NU Sveriges bästa garanti med 10 år på kompressor och 6 år på värmepumpen.

Välkommen till rådgivningskväll

Hotell Iföhus i Bromölla - onsdagen den 20 november - kl .18:30 - 20:30

Programpunkter:

Informerar om effektiva och branschanpassade kassa – och bokningssystem för ökad lönsamhet t.ex. för frisörer och gym. tid Informerar om hur du kan spara tid & ™

Viking bio 200

på! Passa ra vd g Rota

24-30so% m

räknas stnad. arbetsko

pengar med förstklassig programvara, t.ex. för bygg - och VVS-sektorn.

Colbrands Redovisnings AB Viking bio 35

Tar upp nyheter samt nya sätt att rapportera företagets resultat på.

Eventet är kostnadsfritt och vi bjuder på fika

Hjärtligt Välkomna!

GLIMÅKRA VÄRME & SANITETSTJÄNST

Hemlingevägen 28,Glimåkra Tel 044-422 49 www.glimakravarme.com info@glimakravarme.se Auktoriserad VVS-installation

Anmälan & frågor senast 15/11 till 0456 - 44 11 01 20 • 6-11 2013 ALLT OM

27


reportage gerade vi henne som översättare till japanska. Det jobbet har hon fortfarande vid sidan om sin vävlärargärning, berättar Lillemor Johansson. – Årets vävtävling, som traditionsenligt arrangeras av Vävmagasinet och vars resultat alltid visas i en utställning på VävstolsMuseet, hade tema tuskaft.

Kudde fick pris

Eleverna på Glimåkra folkhögskolas konsthantverkslinje ställde ut i Gamla prästgården.

Vävdagarna firade 30 år Det är en institution inom svenskt hantverk. Vävdagarna firade 30 år och vidmakthåller Glimåkra som en vävmetropol. – Vi har haft fler besökare under torsdagen än tidigare år. I övrigt har vi besöksantal som vanligt, konstaterar Lillemor Johansson, ansvarig för Vävdagarna.

Heliga dagar

Torsdag till lördag i slutet av oktober är heliga dagar för garn- och väventusiasten. På torsdagen kommer de riktigt inbitna och de hänger på låset. – Då gäller det att vara på tå och vara redo. Besökarna rusar in, säger Paulette Adam som ställer ut magiska garner i Glimåkra Folkets Park. Paulette, som hör hemma i Ringsted på Själland i Danmark, har inte varit med sedan Vävdagarnas början för 30 år sedan men har ändå lite rutin. – Det är vårt sjätte år här i Glimåkra, det är trevligt här, konstaterar hon.

Vad är då det magiska med garnerna? – Framför allt är det att vi tar vara på de natur-

liga egenskaperna i garnet, berättar Paulette. Ett crepegarn är ett överspunnet garn som när man köper det är lätt fixerat. Oavsett om man använder det i väven eller till att sticka med det så sker det något ”magiskt” när man lägger det i varmt vatten - det kryllar ihop sig och ger fantastiska effekter, fortsätter hon.

Långväga besök

I hela Glimåkra sjuder det av väventusiasm under Vävdagarna. Vävstolsmuseet har en strid ström av besökare. En av dem är långväga. Mycket långväga - Rieko Yasuda från Tokyo. – Kazuko Sekiya var min elev på Vävstolsfabrikens internationella kurser 1978. När vi startade tidningen VävMagasinet 1982 enga-

Kazuko inspirerade tio av sina elever att delta i tävlingen och två av dem är bland vinnarna. Rieko Yasuda deltog med en ripslöpare och en kudde i en teknik vi kallar engelsk tuskaft. Nu har hon fått veta att hennes kudde inte bara fått pris och kommer att ställas ut på Vävdagarna, utan också kommer att presenteras med beskrivning i Vävmagasinets tryckta kalender för nästa år, säger Lillemor. – Det är första gången i Sverige och det här är en jätteära, säger Rieko Yasuda när Allt om Göinge träffar henne som hastigast i Vävstolsmuseets lokaler i Glimåkra. Det blir en blixtvisit? – Ja, jag var här igår och åker tillbaka till Malmö ikväll och sedan vidare till Kastrup och hem till Japan imorgon, skrattar Rieko.

Lillemor ser framåt

Vävdagarna fyllde jämt och firades bland annat med en Vävopera i folkhögskolans aula. ”Lilla Vävoperan” är en musikalisk upplevelse med vävstolar och vävinstruktioner som innehåll där Lisa Hansson och Stefan Klaverdal är de som skapar upplevelsen. Evenemanget ligger på stadigt besökarantal mellan 5- och 6000 besökare och redan nu kan man se fram emot 2014. – Men först tar vi en paus och vilar upp oss för att orka ta nya tag inför både Väv 2014 i Umeå och Vävdagar i Glimåkra, hälsar Lillemor Johansson och styrelsen för Föreningen Svenska Vävstolsmuseet. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

EMITE

MAKE UP

Klipp Trim Bad

ÖPPET HUS

Öppettider mån 13-19, tis-fre 9-18

• Rådgivning • Konsultation • Fest • Försäljning

Esplanadg. 5, Osby

28

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Lördag 30/11

&

Fysioterapi Akupunktur Kinesisk medicin Massage Bowen terapi

Pälsen på

Tel: 070-63 90 468 www.papalsen.se

ya fräscha lokaler! n ra vå t ar sn vi r ge Nu invi 103 10

• Make Up • Fransar & Bryn

Välkommen gammal som ung!

Helhetshälsa för dig och dina djur www.enerchikallan.se

Svenstorp, Osby


GLÖM STANDARD OCH DÅLIGA LÅGPRISGLAS

Adventsnytt från Lindvalls i Broby!

Din syn är värd mer

Pappstjärna

Flinga, 60 cm (finns även röd).

119:ord.pris 134:-

FÅ 2 PAR GLASÖGONGLAS BETALA FÖR 1 *

+

Antique röd, på fot, 55 cm.

toppkvalitet på extra paret för endast 395 kr

Mickels Torg – Knislinge – Tel: 044-601 22 Öppet: mån - fre 9 - 18. Lunchstängt 13 - 14.

2par.se

Pappstjärna

Uppgradera till samma

Batteriljus

179:ord.pris 196:-

med inbyggd timer

Din syn är lika personlig som ditt fingeravtryck. Varilux progressiva glas från världens största tillverkare av glasögonglas. Essilor är det enda optiska företaget på Forbes Top 100-lista över världens mest innovativa företag. De senaste tre åren har Essilor legat bland de 28 mest innovativa företagen - 2013 ligger Essilor på plats 23. *Vid köp av ett par Varilux glas eller Essilor SV Rx glas. Erbjudandet gäller t o m 31 December 2013.

från

Fixa ”NY” TRAPPA till Jul! FÖRNYA DIN TRAPPA 20% rabatt MONTERA NYA STEG 20% PÅ DIN ”GAMLA” TRAPPA! rabatt

Varilux_NC02-13_Ad_86x150.indd 1

32:-

11-10-2013 14:23:43

Isbjörn

79:-

Ljusstake

ord.pris 89:-

Romantica vit

289:ord.pris 345:-

Oktoberkampanj!

Kampanj t o m 30 nov!

FOTO : MARTIN EK WALL

FOTO : MARTIN EK WALL

Renovera enkelt med Lundbergs plansteg

och din trappa blir som ny! STEG MONTERA NYA I sortimentet finns allt du behöver för en PÅ DIN ”GAMLA” TRAPPA! lyckad och smidig renovering. Plansteg i 15 mm

Ljusstake

ek - från enkelt 444:-(ord.pris 555:-). plansteg Renovera med Lundbergs och din trappa blir som ny! I sortimentet finns allt du behöver för en lyckad och smidig renovering. Plansteg i 15 mm ek - från 444:-(ord.prisADRESSPAKET 555:-). / ÖPPETTIDER

345:-

Eden svart

ord.pris 396:-

Ljusstake

365:-

Sophie oxid

ord.pris 430:-

lundbergs.com

OSBY

ADRESSPAKET / ÖPPETTIDER

BYGGMATERIAL

ÖPPETTIDER: MÅN – FRE 7 – 18 • LÖR 9 – 13. KLÖVERVÄGEN 18, OSBYlundbergs.com • TEL 0479-126 70

JÄRN - & MASKINAFFÄR Torggatan 6, 280 60 Broby • Tel 044-402 00 20 • 6-11 2013 ALLT OM

29


boktips, kultur & nöje

Els-margrets

Vilken bokhöst vi har!

boktips

Det kan vara svårt att orientera sig i den digra utgivningen, därför tipsar jag här om lite spänning, lite mystik, lite humor och lite vardagsrealism.

grav. De beslutar sig för att följa efter kvinnan och det tar dem till stadens underjordiska labyrint. Där börjar det kusliga äventyret. Precis som i Zafóns tidigare böcker, t.ex. Vindens skugga, är stämningen förtätad, mystisk och sorglig.

Karin Wahlberg känner vi som

deckarförfattare med handlingen förlagd till sjukhusmiljö. I Än finns det hopp får vi bl.a. följa Ella-Kristin på sjuksköterskeutbildningen som 1953 får hoppa in och praktisera på det fullbelagda sjukhuset i Ekstad eftersom det brutit ut en polioepidemi i Sverige. Det blir en höst när många liv slås i spillror och många unga människor drabbas. Än finns det hopp är första delen i en romanserie om människorna kring lasarettet – en värld fylld av spänning och allvar. Persongalleriet i boken är stort men Karin Wahlberg, själv läkare, ger liv och personlighet åt alla och man ser fram emot att få följa dem i de kommande böckerna.

Lotte och Sören Hammer är syskon

Jonas Jonasson har skrivit en upp-

följare till succén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Har han lyckats med konststycket att skriva lika humoristiskt och intressant? Jag tycker det. Analfabeten som kunde räkna är en helt annan historia och här gör han upp med rasism, maktfullkomlighet, kompromisslöshet och helt vanlig dumhet. Det här är berättelsen om Nombeko Mayeki och hennes resa genom livet. Hon föds i Sydafrikas största kåkstad och ödet tar henne från Soweto till två väldigt lika och olika bröder i Sverige. Hon möter både agenter och presidenter. Och med sig har hon ett tungt problem. Ett flera megaton tungt problem. Som jag tidigare nämnt så har jag en förkärlek för böcker som utspelar sig i Barcelona. En av Carlos Ruiz Zafóns tidigare böcker har nu översatts till svenska. I Marina följer vi med ungdomarna Marina och Oscar till kyrkogården där en beslöjad kvinna en gång i månaden lägger en röd ros på en namnlös

30

ALLT OM 6-11 2013 • 20

och skriver sina deckare tillsammans. Deras första bok, som nu finns i pocket, heter Svinen och uppföljaren heter Allting har sitt pris. Böckernas huvudperson är den sympatiske polismannen Konrad Simonsen och hans team i Köpenhamn. En ung dansk sjuksköterska hittas mördad i den smältande inlandsisen på Grönland och Konrad Simonsen och hans team kallas in för att lösa fallet. Kvinnan är arrangerad på ett sätt som Simonsen sett tidigare. Han inser att han begått ett fruktansvärt misstag för många år sedan … Till sist, men inte minst, några ord om årets Nobelpristagare i litteratur Alice Munro. Munro föddes 1941 i Ontario i Kanada. Hon debuterade 1968 och har bara gett ut novellsamlingar. Det finns flera titlar, både inbundet och i pocket, tillgängliga av henne. Novellerna är lättlästa, innehållsrika och meningsfulla. Så passa på och läs en Nobelpristagare! Läs och mys! Els-Margret

Puss & snusk på Teater Borgen Onsdagen 27 november ges föreställningen Puss och Snusk av teatergruppen Ung utan Pung på Teater Borgen. Föreställningen som börjar kl. 18:00 handlar om kroppsfixering, ideal, komplex, kärlek och relationer, svartsjuka och givetvis sex (eller trevande

försök till sex). Pjäsen tar upp sånt som ungdomar tänker på men kanske inte vågar prata om. Fri entré. Biljetter finns att hämta i förväg på fritidsgården Pulsen. Arr: Osby teaterförening, Pulsen och Lions.

Kura skymning Nu när det har blivit ruggigt ute är det dags att samlas och kura skymning tillsammans. Kvällen börjar med konsert med musikskolans lärare. Därefter kommer Brita Fribryter läsa högt för oss ur Tarjei Vesaas ”Isslottet”.

Plats: Osby bibliotek. Tid: Måndag 11 november kl 18.00. Mer info: http://bibliotek.org/se/aaretslitteratur-och-tema/ Arr: Osby bibliotek, Nordiska biblioteksveckan. Tel: 0479-528312.

Familjekonserten Kompis Lördag 16 november kl 11.00 ges en familjekonsert i Hasslarödskolans konsertsal, Osby. Alvin ska flytta – hoppas det finns kompisar där som vill som Alvin. Alvin vill spela, bara spela. Det är det han vill och inget annat. Men ingen vill det Alvin vill. Hur ska han då få kompisar?

Kompis är en föreställning om att leka tillsammans, om att bjuda till och vara en bra kompis. Medverkande är Anna Karin Sersam och Stefan Wikström. Arr: Osby konsertförening

www.extramamman.se “Ger dig tid att njuta av din familj”

Vi erbjuder dessutom en lång rad tilläggs-tjänster med RUT-avdrag. Såsom fönsterputs, flyttstäd, snöskottning, gräsklippning och ledsagning

Nu finns valmöjlighet! Godkända av Osby kommun

Välj oss för en personlig hemtjänst.

Hos oss får du en EGEN personal. Det betyder att det är SAMMA person som kommer varje gång.

Ring oss, dygnet runt på 0707693860 anna@extramamman.se www.extramamman.se


kultur & nöje

Våra kockar serverar traditionellt julbord samt fågel- & vilthörna. Givetvis finns våra berömda ribs med på menyn! Vi startar kvällen kl 19.00 med glögg & pepparkakor Julbord med underhållning Pris: 545:-

Julbord, underhållning & hotell

Pris: 995:Endast förbokningar

Teater Borgen söndag 17 november kl 18.00 Borgens biljettkassa 0479-12525 eller biljett@osbyteater.se

Café Linnea Torggatan 2, Broby

Tors-Lörd Räk- eller Laxbomb

45:-

inkl. kaffe vid servering

Fre-Lörd Smörgåstårta 4-5 pers

Öppet må-fr 8.00-16.30 lö 8.00-13.00 Varje dag!

Enkla luncher må-fre 11-15

• Bakpotatis • Pajer • Sallader • Varm smörgåstårta • Grillbaugetter

•Nybakade frallor •Wienerbröd •Vetebröd •Kakor •Fyllda baugetter •Bredda frallor

Nyhet!

•Cappuccino •Latte •Te Cha

Fredagsmys på Linnéa

150:-

/4 Smörgåstårta Kaffe el. läsk Fylld baugette Kaffe el. läsk

1

(ord. pris 170:-)

50:45:-

Kalasmackor (rund landgång) Smörgåstårtor (olika sorter & storlekar)

onsdag 27 november kl 18.oo Biljetter gratis på Pulsen Osby

Välkommen in och F ika i trivsam miljö!

Beställ 2 dagar i förväg

På BIO Mig äger ingen Drama Fre 8/1120.00 Sön 10/1119.00

Det regnar köttbullar Animerad familjefilm Med vuxen

11år 7år

På Duken via sattelit HOCKEYFEST Tis 12/11 19.00 Tors 14/11 19.00 Tors 21/11 19.00

Fre 15/11 17.00 3D Lör 16/11 15.00 3D Sön 24/11 15.00 2D Med 7år vuxen

Inspelad KONSERT DEF LEPPARD “Viva! Hysteria” Tis 19/11 19.00

The Hunger Games: Catching Fire Thriller Ons 20/11 19.00 Fre 22/11 20.00 Sön 24/11 19.00 11år

Metropolitan PUCCINI: Tosca Direktsänd Opera från MET. Lör

9/11 19.00

BIO

UNG UTAN PUNG

Hasslarödskolans MUSIKSAL

Teater Borgen Osby onsdag 27 nov kl 18.00 biljetter gratis på Pulsen Osby

Lördag 16 november kl 11.00 Familjeföreställning från 3 år.

KOMPIS Två skådespelare och musiker från Musik i Syd spelar, sjunger och berättar om Alvin som vill ha kompisar. Biljettpris: 50 kr

Boka biljett på www.bioborgen.se eller i vår reception på Borgen: 0479-125 25

Osby Konsertförening 20 • 6-11 2013 ALLT OM

31


kultur & nöje Viktig kväll

Kvällen började med att Osby Rotarys president, Christine Ivarsson informerade åhörarna om hur viktig kvällens arrangemang är och hur vi alla, genom att gå hit, bidrar till att utrota Polio. Behållningen gick oavkortat till detta ändamål, samt att Bill Gates Foundation bidra med den dubbla summan. Efter halvtidspausen och fika berättade Presidenten om Rotarys historia och om hur Rotary på olika sätt hjälper till att försöka förbättra världen. Därefter delade Christine ut en utmärkelse, ”Paul Harris Fellow” till Els-Margret Hjalmarsson. Hon har utmärkt sig på många sätt under sin tid som Osby Rotarys andra kvinnliga President och genom sitt engagemang i kampen mot Polio.

Från Mozart till Mando Diao Under torsdagskvällen den 24 oktober samlades många musikintresserade i Osby Musikskolas aula. Med Gunilla Sandström som inspirerande konferencier fick publiken en härlig musikkavalkad från Mozart, Irländsk folkmusik, Bossa Nova, ”Élephant” ur Djurens Karneval, Mando Diao, till skönsång av Irene Kroon. Framförandet gjorde Musikskolans lärare med en fantastisk glädje som var svår att dölja.

Julbord 2013 på Lokmästaren

Därefter fortsatte musikbrasseriet under en timme till med sköna toner och häftig musik. Allt avslutades med ett stort tack till musiklärarna som fick varsin BRIO-clown. Skänkta av BRIO Lekoseum. Text: Bengt Nyberg Foto: Mikael Latorre

dans i november

Lördagen 14 dec 19.00 • Söndagarna 1, 8 och 15 dec 15.00 Lille Jul på Lokmästaren Fredagen den 6/12 kl. 19.00. Stämningsfullt julbord tillsammans med Hästvedas kyrkokör med julsånger. Julplatta (1 kall, 1 varm julplatta samt kaffe,

Pris 325:-

a! & b ok R i n g 3 06 6 0 0451

kaka & gröt och saftsås) serveras alla dagar på beställning. (min. 4 personer).

Pris 195:-

RESTAURANG LOKMÄSTAREN HÄSTVEDA Tel: 0451 - 306 60 • Östra Järnvägsgatan 11 • www.lokmästaren.se

32

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Söndag 21/4 kl.kl. 17.00 - 21.00 Lördag 13/4 kl. 21.30-01.30 söndag 24/11 17.00-21.00 Entré Entré140kr. 140kr Fika inkl.ingår fika Entré 160kr. Disco på Loftet Lördag 23/11

kl. 21.30-01.30 SENASTE NYTT! Onsd: 1 Maj. kl. 17-21. Donnez PeriKLes - Lör 9/11 FLER DANSTILLFÄLLEN! Sönd: 12 Maj. kl. 17-21. Thorens Info: 0479-201 13 Info:0760-384 0479-201 340 13 mobil mobil 0760-384 340 www.lonsboda-granada.se www.lonsboda-granada.se Entré 160kr. Disco på Loftet


kultur & nöje

Det händer på Borgen, Osby! Boka farsdagsmiddag Sön 10/11 12:00-17:30 -FörrättSill & salladsbuffé -VarmrättAlt.1 Helstekt kalkon med honungsglaserade äpplen och klyftpotatis Alt. 2 Limestekt laxfilé med pressad potatis och kall romsås -DessertÄppelpaj med krämig vaniljsås och kaffe

165 kr Barn 85 kr

BORGENS JULBORD & JULSHOW lör 14/12

AMERIKANSK JULBUFFÉ MED ROCKABILLY OCH MAGISK ELDSHOW FRE 6 DEC KL 19:30

STANDUP MED

Ni välkomnas med varm dryck och Momo Jord bjuder på vacker eldshow på vår terrass. Därefter står vår amerikanska julbuffé framdukad. Efter maten dansar vi v e o n s ta g e li Rockabilly till Lady Luck Combo - garanterat ös!

SHOW MED

REMINDERS

från Känd mentet la r a ht P Raw, adies Nig L h c o

Wallmans Golden Hits-liknande show som bjuder på en nostalgisk resa i musikens värld!

Boka senast 3 dec

-FikaKaffe & våffla med glass

PRIS/PERSON EXKL DRYCK

325:-

25 kr

ÖPPET 18:00 01:30

Momo Jord

INKL MOMS

KONFERENCIER

HASSE MICKE ANDERSEN BRONTÉN

PRIS/PERSON EXKL DRYCK

495:INKL MOMS

Boka senast 9 dec

Vi har bokat julbord!

Givetvis går det att boka julbord/middag/buffé på andra datum än ovan. Små eller stora sällskap - inga problem. Ring oss eller skicka en förfrågan.

Ring 0479-315 62 för bokning/info

Rickardssons Bygg, ELTEX, Claessons Elektriska, Kalbynet, Klädkammaren, KJELLSA, competence reklambyrå, FLS m fl.

restaurang@osbyborgen.se • www.osbyborgen.se

Snart Jul ... presenterar

Önskelista

Julekväll

Färg Tapeter Golv Målare Inspiration Rot-bidrag Professionell och personlig hjälp

“Finstämt, Roligt & Rock´n´ roll” Pianobar, Show & Livemusik hela kvällen!

Lars Magnusson, Johan Wirell, Jessica Persson, kapellmästare Peo Dahl och SPRINGTIME BOYS

569 kr

22 nov kl 18-01 23 nov kl 18-01

29 nov kl 18-01 30 nov kl 18-01

Boka på info@speakeasy.nu

Boka på info@speakeasy.nu

Glöggmingel, Julbord, Ris á la malta, Kaffe & Gottebord

Boka din målare hos oss. Vi kan måleri!

Gäller Boråstapeter*, Carma, Eco Wallpaper*, Fiona Walldesign, Intrade, O & E Tom 2013-11-06 *Gäller ej Borosan och Decorama

Aronssons Måleri AB Ö. Järnvägsgatan 11, Osby · Tel. 0479-102 30 www.flugger.se · Vardag 9 - 18, lördag 10 - 13

20 • 6-11 2013 ALLT OM

33


kultur & nöje

Ted Jönsson, Niclas Blomqvist, Martin Lorentzson och Peo Dahl vid konserten för Världens Barn.

Fullt ös i Missionskyrkan

I en i det närmaste fullsatt kyrka bjöd Martin Lorentzson och Niclas Blomqvist med komp på en bejublad konsert, där biljettintäkterna gick till Världens Barn. En kväll som var mycket lyckad ur många perspektiv – Martin och Niclas nya samarbete var verkligen en fullträff med en mycket nöjd publik och en rejäl slant till Världens Barn.

Nytt samarbete

Det hela började med att Niclas tog mod till sig och kontaktade Martin för att höra om han var sugen på att samarbeta. Båda brinner för musik, och kunde de dessutom göra något gott för Värdens Barn, så var det bara ett plus. Det ena gav det andra och en kväll i oktober stod Niklas och Martin tillsammans

med Ted Jönsson från Lönsboda och Peo Dahl från Kristianstad på scenen i Missionskyrkan i Osby.

Blandad kompott

Killarna bjöd på en blandad repertoar, Martins finstämda låtar blandat med Niclas och Teds covers som var, som de själva sa, mer ”rakt på”. Dessutom fick publiken

höra Niclas framföra en ny låt som Martin skrivit åt honom efter en lång kvälls sittning där man pratat om allt mellan himmel och jord.

Nått målet

Ambitionen var att fylla kyrkan och att få in minst 10.000 till Världens Barn. Målet för insamlingen är nått med råge och kyrkan var i det när-

maste fullsatt, så nog får man säga att grabbarnas föresatser gav resultat. Att sen alla vi som satt i publiken fick en riktigt härlig torsdagskväll var ju bara bonus. Text o bild: ingela@alltomosby.se

Prästdottern skriver om magi När författaren Marianne Cedervall besökte Osby Bibliotek 16 oktober var det hennes första framträdande i Skåne. Hon bor i Västerås men hennes romaner utspelar sig i huvudsak i miljöer som hon känner väl, som Gotland och Vittangi i Lappland. Ortsnamnen i böckerna är påhittade men blev snart genomskådade av läsarna. I den senaste boken Stormsvala är dock händelserna placerade i New York och för att kunna skapa en trovärdig miljö reste Marianne till andra sidan Atlanten.

Efterforskningar och mystik

Jag vill veta vad jag skriver om, därför studerar jag det som jag inte känner till sedan tidigare, säger Marianne Cedervall. Den senaste tiden har jag lärt mig mycket om pilgrimsfalkar och brevduvor, eftersom jag just nu jobbar med en bok som nog kommer att handla om sådant. Men inte ens författaren själv vet helt säkert vad

34

ALLT OM 6-11 2013 • 20

läkaren Mirjam och häxkvinnan Hervor kommer att råka ut för i den nya boken. - Karaktärerna tar ofta över texten. Jag börjar skriva utifrån min egen idé men sedan kan det magiska hända, och berättelsen får en vändning som jag inte hade en aning om, berättar hon.

Lång väg till författarskapet

Marianne Cedervall är prästdottern som har jobbat som lärare, varit chef på Migrationsverket och arbetat inom Svenska Kyrkan. Hon har dock alltid vetat att hon velat bli en författare. Den första boken Svinhugg tog tio år att skriva och kom ut 2009, strax innan hon fyllde

60 år. Sedan har det gått undan och nu finns det tre ytterligare böcker i samma serie: Svartvintern, Spinnsidan och Stormsvala. Även om det kan finnas dödliga intriger i böckerna är de inga ”riktiga deckare”. Marianne Cedervall skriver medvetet lättsamt och vill ha med både skratt och dråpliga händelser. För att orka sörja måste man ha ordentligt roligt däremellan, menar hon. Och jag har fått positiva omdömen även från en biskop.

Starka karaktärer

Båda huvudkaraktärerna i Stormsvala är starka och trotsiga kvinnor. Mirjam är prästdotter medan Hervor är en riktig häxkvinna med hemliga brygder och allt annat som hör till. – För att kunna beskriva Hervors magiska förmågor har jag också fått studera magi, ler Ma-

rianne Cedervall hemlighetsfullt. Och det verkar verkligen hända magiska saker kring henne. – I Stormsvala har jag hittat på ett spa som Mirjam och Hervor driver i hjärtat av New York, berättar hon. Döm om min förvåning när jag besökte staden efter att boken kommit ut och upptäckte att på platsen där jag placerat deras verksamhet nu fanns – ett spa. Författarkvällen ordnades även den här gången av Bokhandeln i Osby och Osby Bibliotek. Utöver att berätta om sina böcker passade Marianne Cedervall på att ställa frågor om trakten. Vem vet om hon kommer att hitta på magiska saker även här i norra Skåne. Text: Leena Kossila


Tillverkar måttanpassade för

inredningar

Även renovering, utbytesluckor och övriga specialsnickerier.

K

Ö

K B A D R U M

Öppet: onsdagar 10–18, övriga tider, ring! VERKSTADSG. 2 OSBY

0479-912 30 070-844 24 57 Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.com

& g n i l r a C Gunhild Big Band Carling Osby kyrka 16 nov kl.16

16-17 nov kl 11-17

Pris

200 kr

Biljetter finns hos Bokhandeln, Osby Gunnars Kläder, Osby Blomqvists Guldsmedsaffär, Älmhult Arrangör: Lions Club Osby Medarrangörer:

20 • 6-11 2013 ALLT OM

35


AKTUELLT & livsåskådning

”Himlen har landat” i Visseltofta På söndagskväll 10 november 18:00 ordnas höstens kväll i den uppskattade serien av ”Kvällar för själ och kropp” i Visseltofta kyrka. Det blir ett program som kretsar kring poeten BO SETTERLIND och hans lyrik. ”Himlen har landat” är namnet på programmet som framförs av skådespelerskan Catherine Jeppsson från Ängelholm ackompanjerad av Bengt Almfjord på piano.

Innan frosten

Catherine är utbildad vid teaterhögskolan i Göteborg och har varit verksam vid Helsingborgs stadsteater och turnérat med ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” samt haft en roll i Wallander-filmen ”Innan frosten”. Sedan flera år ger hon kurser för textläsare och präster i Svenska kyrkan.

Du är den ende

Catherine Jeppsson läser dikter, berättar och sjunger på Kväll för själ och kropp i Visseltofta kyrka söndagen den 10 november.

I söndagens program framförs ett urval av Setterlinds dikter blandat med en kortare levnadsbeskrivning av poeten. Catherine sjunger också Drömmens skepp, Du är den ende och Guds källa har vatten tillfyllest. Andakten hålls av Bengt Svensson och som vanligt ordnas servering i församlingshemmet efteråt. Anmälan för serveringen 50:- görs till pastorsexp 0479-524500 senast torsdag 7 november.

Gud ser dig! Som liten hörde jag en vandringshistoria som handlade om ett barn som brukade nalla kakor i kakburken när ingen såg det. En dag stod det: Gud ser dig! på en stor lapp överst i burken. Denna sedelärande berättelse hörde till det jag som ung mamma tog kraftigt avstånd ifrån. Min generation ville ge sina barn en positiv gudsbild. Aldrig skulle de få en bild av Gud som kontrollant och avslöjare av hemligheter.

händer idag som förr, men tilliten till att mänskor sköter sitt jobb och känner sig sedda för vad de strävar efter att uträtta har minskat drastiskt. En för länge sedan pensionerad sjuksköterska på Rönnebacken sa apropå att det krävs dokumentation av liggsår i det nya rapporteringssystemet: ”Vi hade inga liggsår när jag jobbade där. Det var en yrkesstolthet och en hederssak att arbeta så att det inte fanns liggsår bland patienterna.”

Men vad har hänt? Nu är vi mitt uppe i ett kontrollsamhälle där väldigt många sysslar med att kontrollera att andra gör vad de ska, och många arbetstimmar går åt till att skriftligt dokumen¬¬tera vad man gjort för att inte få Socialstyrelsen, Skolinspektionen, Skolverket eller något annat verk på sig, för att inte tala om Uppdrag Granskning. Slarv och olyckor

Gud ser mig verkligen som den jag djupast inne är. Och då handlar det inte om kontroll utan om ansvar och trygghet till vardags, och tröst när jag känner mig missförstådd eller osynliggjord i det jag företar mig. Den Gud som ser oss längtar också efter att bli sedd – av dig och mig. Britta-Lena Ljungman

Bengt Almfjord

Gå in i Din egen glädje Gå in i Din egen glädje, gå in i Din egen själ där finner Du allt Du behöver för att göra Din nästa väl. Och när Du en nästa möter som bär en akilleshäl så slösa då med den kärlek som löser en fången träl. Gå vidare med Din glädje till nästa ”nästa” Du ser och låt den likt vattenringar föröka sig mer och mer. Så kan en färd i Ditt inre och en titt i Din egen själ sprida glädje åt många nästor som bär en akilleshäl. Emilia W.

36

ALLT OM 6-11 2013 • 20

M I K A E L J Ä R L E S T R A N D

Ring och boka tid för samtal och andlig rådgivning

B O WA L L E N B E R G

M I K A E L J O U M

Tre Barytoner

(kostnadsfritt)

Ilmar Helenius Coach / Mentor i klassisk kristen tro Tfn. 0709-60 32 38 eller info@kraftkallanosby.se

Söndag 24 nov kl 18.00 Pingstkyrkan i osby

Insamling till Barnmissionens verksamhet

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se


livsåskådning Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

Detta händer i vår församling Ons. 6 november 18.30 Kvällsmässa i S:t Petri kapell Tors. 7 november 14.00 Mässa – Rönnebacken och Lindhem

Lör. 9 november 10.00–13.00 Loppis i f.h. Sön. 10 november 24 e. tref. 10.00 Ekumenisk högmässa i Osby

kyrka, B. Svensson. Ekumenisk kör medverkar, alla är hjärtligt välkomna att vara med! Se separat notis. 18.00 ”Kväll för själ och kropp” i Visseltofta kyrka, B. Svenson

Mån. 11 november 10.00 Måndagsträffen – Ekebo Ons. 13 november 10.30 Vardagsgudstjänst i Osby

Mån. 18 november 10.00 Måndagsträffen - Ekebo 14.00 Sång på gång - Lindhem Ons. 20 november 18.15 Kvällsmässa i S:t Petri

kapell

Tors. 21 november 14.00 Gudstjänst – Rönnebacken och Lindhem

Lör. 23 november 11.00 Missionssyföreningens

julbasar, f.h.

Sön. 24 november 10.00 Högmässa i Osby kyrka, T. Månsson

18.00 Taizémässa i Visseltofta

kyrka, T. Månsson Därefter nomineringsmöte inför val av sockenråd i Visseltofta.

kyrka, T. Månsson 12.00 Sopplunch - f.h. 18.15 Kvällsmässa i S:t Petri kapell

Mån. 25 november 10.00 Måndagsträffen, Ekebo

Tors.14 november 14.00 Träffpunkten - f.h.

Tis. 26 november 19.00 Kväll för samtal om

Sön. 17 november Sönd. f. domsöndagen 10.00 Familjemässa i Osby kyrka,

H. Eriksson. Barn och vuxna sjunger tillsammans med Osby kyrkokör, Diskanten & Mixturen under ledning av Elisabet Bertilsson och Bernt-Ove Kroon. Därefter nomineringsmöte inför val av församlingsråd i Osby / Visseltofta.

Vill du medverka i ekumenisk kör? Den 10 november kl 10 i Osby kyrka hålls ekumenisk högmässa där en ekumenisk kör medverkar.

framtiden för Visseltofta kyrka och församlingshem. Plats: Visseltofta församlingshem. Mingelfi ka efter gudstjänst i Osby kyrka, om ej annat anges. Vardagar, morgonbön i St Petri kapell, 8:30. Varmt välkomna!

Kväll för själ och kropp Söndag 10 nov. kl 18.00 i Visseltofta kyrka

Alla som vill är hjärtligt välkomna att vara med i denna ekumeniska kör och medverka under högmässan!

”Himlen har landat”

Alla intresserade samlas kl. 9.00 i kyrkan för att repetera.

Catherine Jeppsson

Vardagsgudstjänst Den 13/11 kl 11 är det vardagsgudstjänst i Osby kyrka. Vi börjar Öppna Gruppen som vanligt kl 9.00 i fh och avslutar sedan i kyrkan med en enkel vardagsgudstjänst. Om du tidigare i höst fått en inbjudan att hämta ditt barns dopäpple ges möjlighet även vid denna vardagsgudstjänst att hämta det. Välkommen både stor och liten, gammal och ung.

Bo Setterlind i ord och ton Skådespelerskan

läser dikter, berättar och sjunger. Bengt Almfjord ackompanjerar.

Bl.a. ”Drömmens skepp”, ”Du är den ende”, ”Guds källa har vatten tillfyllest”... Andakt KH. Bengt Svensson. Kollekt Servering efteråt i Församlingssalen, pris: 50:Anm. för serveringen senast den 7/11 till pastorsexp. 0479-52 45 00 Arr.: Osby-Visseltoftaförsamling & Byalaget Wisseltofta vänner

Välkommen till

Missionssyföreningens JULBASAR Lördagen den 23 november i Osby Församlingshem. Öppet hus från klockan 11.00. Pyntbod, Kaffeservering med smörgåsar, hembakade kakor och Lotteri! Sånggruppen OPTIMAL under ledning av Birgit Berg underhåller kl 14.00 Andakt – KH. Bengt Svensson Därefter dragning av lotterierna

Kväll för samtal om framtiden – För Visseltofta kyrka och församlingshem.

Tisdag 26 november kl. 19.00 i Visseltofta församlingshem. • Hur ser framtiden ut? • Vad kan och vill vi göra med församlingshemmet och kyrkan? • Möjligheter och begränsningar

Gemensamt samtal, lite allsång och musik samt gott fi ka serveras! Medverkande: Bengt Svensson, Bengt Almfjord, Bernt-Ove Kroon, Agnhild och Claes Elversson.

Vad innebär val till församlingsråd? Församlingsråd – en nyhet i Svenska kyrkans lokala organisation. Ett pastorat omfattar två eller flera församlingar. Styrelse för pastoratet är kyrkorådet. I var och en av de ingående församlingarna ska det finnas ett församlingsråd. Det betyder att det i Osby pastorat från den 1 januari 2014 kommer att finnas ett enda kyrkoråd medan de två församlingarna Loshult respektive Osby-Visseltofta ska ha var sitt församlingsråd. Kyrkofullmäktige planerar att låta församlingsrådet i Osby-Visseltofta delegera de uppgifter som rör Visseltofta kyrka till ett nybildat sockenråd Församlingsrådets sammansättning Ett församlingsråd ska enligt kyrkoordningen ha minst fyra valda ledamöter och minst två ersättare. Därutöver är kyrkoherden självskriven ledamot. Kyrkoherden kan delegera till komminister att i kyrkoherdens ställe vara ledamot av församlingsrådet. Val av församlingsråd – nomineringsmöten under november Församlingsrådet utses av kyrkofullmäktige (indirekt val). Inför ny mandatperiod är kyrkofullmäktige skyldigt att anordna öppna församlingsmöten för nominering till församlingsråden. Vi kommer även att ordna ett nomineringsmöte i Vis-

seltofta för nominering till sockenrådet. Nomineringsmötena äger rum för att säkerställa församlingens inflytande och det valda församlingsrådets förankring i församlingen. De lokala nomineringarna är inte bindande för kyrkofullmäktiges valberedning men det förutsätts att de tillmäts stor betydelse. Vid nomineringsmötena i Loshult, Osby och Visseltofta kommer det att finnas förtroendevalda på plats. De förtroendevalda som håller i nomineringsmötet kommer att dela ut nomineringsformulär som församlingsmedlemmarna kan fylla i och lämna till den förtroendevalde. Nomineringarna skall ske skriftligt med en nominering per nomineringsformulär. I Osby-Visseltofta äger nomineringsmötet inför val av församlingsråd rum den 17 november efter högmässan som börjar kl. 10.00. Nomineringsmöte i Loshult inför valet av församlingsråd hålls den 24 november direkt efter högmässan som börjar kl. 11.00. Nomineringsmöte inför val av sockenråd i Visseltofta hålls efter Taizémässan som hålls den 24 november kl. 18.00.

20 • 6-11 2013 ALLT OM

37


föreningar & aktuellt lönsboda

Vilda västern

Har hört att Lönsboda kallades för att vara rena vilda västern på 1800-talet.

Insamlingen påbörjad Nu drar vi igång årets insamling av pengar till matpaket inför julhelgen i Ukraina. I år är det för femtonde gången matpaketinsamlingen anordnas. Bakom insamlingen står Pingstkyrkan i samarbete med föreningar och församlingar. Det är som tidigare Skandinaviska Barnmissionen i Lutsk, som tillsammans med de sociala myndigheterna och frivilliga från olika kyrkor som ombesörjer utdelningen.

Ge en gåva

Under torsdag 7, fredag 8 och lördag 9 november finns det tillfälle att ge en gåva när representanter från kyrkor och föreningar finns på plats på ICA Supermarket, Konsum, Kometen samt i Lönsboda. Även Pingstkyrkans postgiro 370651-2 öppnas för gåvor från privatpersoner och företag, märk talongen med matpaket till Ukraina 2013. Kontot är öppet under hela november. Insamlingen är helt ideell utan några administrativa kostnader och allt går oavkortat till Ukrainas behövande familjer.

Hoppas på bra resultat

Lagom till den Ukrainska julen, i början av januari, kommer fattiga familjer i Ukraina, uteliggare, gatubarn samt boende på ålderdoms-

hem, barnhem och sjukhus att få ett matpaket med baslivsmedel som mjöl, smör, ris, pasta, socker, havregryn, te och kakor. Situationen för fattiga familjer i Ukraina har inte blivit bättre det senaste året. Matpriserna stiger samtidigt som den finansiella krisen gör att många inte får ut sina löner. För oss är det en stor förmån att få vara med och sprida julglädje i Ukraina, där det sociala skyddsnätet inte är som här i Sverige. Insamlingen av matpaket till Ukraina avslutas med en konsert i Pingstkyrkan den 24 nov kl 18:00. Tre Barytoner som består av Bo Wallenberg, Mikael Järlestrand och Mikael Joumé medverkar. Se annons sidan 36.

Matpaket

till Ukraina inbjudan att glädja en behövande barnfamilj i Ukraina med ett matpaket till jul!

Jag är uppväxt med att titta på vilda västern filmer. Min pappa bara älskade de filmerna och när videon kom så spelade han in alla. Han gillade Clint Eastwood och fick också träffa honom i verkligheten på en Oscarsgala. Innan järnvägen kom till Lönsboda så var det ju hästskjutsar som gällde. Skjutsstation var Lönsboda hotell. Nykterheten var det lite si så med för det fanns en del lönnkrogar här.

sägs det att den var översållad av kritstreck. Ända fram till andra världskriget fanns det också många ”kaffekru” här. Då tog man fickpluntan med sig vid besöket. Den där vilda västernkänslan tycker jag vi har kvar i oss. Att aldrig ge sig utan bara ”rida vidare mot solnedgången”.

En ”kru” fanns i Flyboda som en familj, som kallades för Grottes, bodde i. Deras stuga var känd som ett tillhåll. Både löst folk, men även stadgade personer, hade ett gott öga till det beryktafe stället. Det slutade med att någon släppte ner en sten i skorstenen så att all rök gick ut i stugans enda rum. Huset blev obeboeligt och så försvann den lönnkrogen. En annan beryktad ”kru” var Svarta Hål. Det var ett gammalt ruckel, där en änka som kallades för Svartahåls-Kittan hade utskänkning. Huset låg där Skånska Banken fanns innan. Det var inte lätt att komma åt henne för hon hade kontrakt på huset. På framsidan på huset fälldes det ner en läm när hon hade öppet och för varje snaps som togs ritades ett kritstreck på lämmen och väggen. När fastigheten revs så småningom

Aloe Vera för din Hälsa & Skönhet Världsledande Aloe Vera-produkter på marknaden, handplockade och ekologiskt odlade.

Vill du veta mera om Forevers produkter? gå in på: www.myaloevera.se/ludde Välkommen att kontakta

Lisbeth Ludvigsson oberoende återförsäljare

mail: Bettan_ludde@hotmail.com

Vi tar emot din gåva torsd 7 – lörd 9 november på ICA Supermarket, Konsum, Kometen och Netto. Insamling även i Lönsboda. Repr. för Svenska Kyrkan, Pingstförsamlingen och Missionskyrkan

38

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Ha det bra
 Anncie

070 - 207 77 71

De flesta produkter finns i lager och passar även för häst, hund och katt.


Kurser! UTMANA DINA SINNEN MED

I november fyller vi vår hemsida med vårens kurser. Håll utkik! Vill även passa på att ge dig ett julklappstips - köp ett presentkort!

”PARTI”

FURUGOLV ”Budget” 21x137 mm

169:-/m2 gäller så långt lagret räcker

!

ER J N A P KAM

Broxetten

3 säck 249:ord pris 299:-

1 säck 99:-

Förrådsdörrar

från 889:-

ord pris 119:-

Anmäl dig redan i dag!

www.medborgarskolan.se/osby Telefon 075-241 68 50 Adress: Industrigatan 10

VÅRA MÄRKEN

topptestade värmepumpar.

Adrian Hammond

Fars Dag!

Köp ett 2 pack Björn Borg kalsonger Så får du ett par Björn Borg strumpor på köpet!

Cirkle of trust www.thermia.se

Fred Perry LYLE & SCOTT Didriksons REPLAY Cavalier

2012

Nudie Dahlin

2011

Pulz

SKJORTOR från 299:-

Oscar Thermia Atec Luft/vattenvärmepumpen med högst årsvärmefaktor* enligt Energimyndighetens test 2011.

Thermia Diplomat Optimum G3 Den svenska bergvärmepump som har högst årsvärmefaktor* enligt Energimyndighetens test 2012.

* Årsvärmefaktorn är det mått som visar hur effektivt en värmepump arbetar i verklig drift. Ju högre årsvärmefaktor, desto högre blir den årliga besparingen.

Allt inom vvs arbeten : värmepumpar,ved o flispannor mm, badrumsrenoveringar,ny-om-tillbyggnader mm Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

Soya Cecil OXXO Culture monrow Park Lane Björn Borg Tommy Hilfiger

Kvarngården Hjärsås, 289 90 KNISLINGE Tel. 044-614 11 - Fax 044-614 17 - Mobiltel. 0735-188 188 anders@savvs.se - www.savvs.se

Solid

NYHET I BUTIKEN! SKOR FRÅN LDIR!

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar Kvarngården Hjärsås, 289 90 KNISLINGE Tel. 044-614 11 - Fax 044-614 17 - Mobiltel. 0735-188 188 anders@savvs.se - www.savvs.se

Öppettider: Vard. 10-18 | Lörd. 10-13 20 • 6-11 2013 ALLT OM

39


F ö re n i n gse v e n em a n g

föreningar & branschguiden ONSDAG 6 NOVEMBER 19:00 Vägarnas folk. Sånger o berättelser om knallar, luffare,”tattare” och ”zigenare” Hantverksgården Hästveda TORSDAG 7 NOVEMBER 19:00 Uganda, Afrikas pärla i bild. Natur o vilda djur. Entré 60 kr inkl kaffe Boalts Bygdegård FREDAG 8 NOVEMBER 19:00 OIK – Jonstorp IF Osby Ishall 19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park LÖRDAG 9 NOVEMBER 10:00 – 14:00 Loppis på Folkets Hus Broby 10:00 – 14:00 Loppis i Lönsboda PSK

14:00 Bio Prosimus: Äta sova dö Bio Borgen Osby

19:30 IBK Osby – Helsingborg Östra IF. Osby Sporthall

17:30 IBK Osby – IK Södra Dal Osby Sporthall

14:00 Sång-Café med Inga-Maj Entré 50kr inkl fika Byagården Ubbaboda

LÖRDAG 16 NOVEMBER 14.00 Örkened Röda Korset Krets har Höstauktion. Kaffeserv o underhålln Medborgarhuset Lönsboda.

18.00 Österlenarna bjuder på Glada låtar från 1940-5060-talet. Medborgarhuset i Lönsboda.

TISDAG 12 NOVEMBER 16:00 - 20:00 Motionsdans PRO SPF Lönsboda Granada ONSDAG 13 NOVEMBER 19:00 OIK – Trelleborg IF Osby Ishall Torsdag 14 november 18.30 Konstituerande möte Östra Göinge Teaterförening. Folkets Hus Sibbhult Alla välkomna! FREDAG 15 NOVEMBER 19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park

15:00 Lönsboda IBK – Westerviks IBK Lönsboda Sporthall LÖRDAG 16 NOVEMBER 18.00 Bivaröds byalag inbjuder till träff. Göinge Biodlarefören medv. Bivaröds skola Söndag 17 november 16:00 OIK –Lund Giants HC Osby Ishall

Måndag 18 november 16.00 - 19.00 Jourhavande släktforskare Osby bibliotek ONSDAG 20 NOVEMBER 14:00 – 18:00 Broby Pro dans till Stardust Knislinge Folkets Park 19:00 Lantbruk, traktorer och redskap vi minns. Dokumentation av lantbrukets mekanisering under 1960-talet. Fri entré Osby Bibliotek

TORSDAG 21 NOVEMBER 18:30 Grötfest i Knislinge bygdegård Entré 80 kr inkl mat & underhålln FREDAG 22 NOVEMBER 19:00 OIK – Åseda IF Osby Ishall LÖRDAG 23 NOVEMBER 14:00 Prosimus visar All världens morgnar Bio Borgen Osby 14:00 Lördagsträff på Ekebo med underhålln o fika Fri entré 15:00 Lönsboda IBK – MunkaLjungby IBK Lönsboda Sporthall

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och/eller lokal service.

Bygg & totalentr. Byggmaterial BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

V i L e ve

re ra r

Byggservice Dags att renovera, bygga till eller bygga nytt?

Ring:

Immelns Byggservice AB Kontakta oss om byggjobb!

Nisse 0708-98 53 79 Martin 0733-74 39 47

044-777 70 10 www.comnework.se

info@immelnsbyggservice.se www. immelnsbyggservice.se

www.sjobergsbyggmaterial.se

Fastigheter

Finsnickeri

Fastighetsbyrån i Osby 0479-131 45 / 044-404 00 / 0451143 90. Esplanadg. 3, OSBY. www.fastighetsbyran.se/osby

40

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Tänker ni sälja huset?

Tillsaluvärdering är gratis. Wollen Sie Ihr Haus verkaufen?

Tel: 0479 - 89 90 10 Postgatan 1, Osby www.allbonordica.se

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch !

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

0708-444287 info@tiptopbygg.se www.tiptopbygg.se

Foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen!

Välkommen att kontakta oss: 031-249680 0451-772 070

Allt inom renovering & ombyggnad

Tag ditt ID-foto

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare , danskar etc. köper.

Varför inte ringa Sveriges största mäklare?

Tip Top Bygg

Kjell Bertilsson Briog.1, in på gården tel. 070-578 37 60

0479-101 18

www.studiosos.se


föreningar & branschguiden

Osby – världens vackraste by Det tycker Moltas som går i klass 3A på Hasslarödsskolan i klassens projekt ”Osby i Skåne”. Alla barn har fått skriva sina tankar om hur det är att bo i Osby, berättar en av deras lärare Eva Göransson.

Osby i Skåne

Klass 3A Hasslarödsskolan

“Det är bra i Osby för det är fred och jag tror “Inte så stort så man

dom gamla också har det

kan inte tappa bort sig

bra för det finns människor

så enkelt”

som hjälper dom

Maja

Kristina

Biltvätt

Jättebra lärare

Elevernas bilder och texter om “Osby i Skåne” är uppsatta utanför klassrummet. När AoO läser vad barnen tycker, upptäcker vi snabbt att det inte bara är kompisar och

Bilverkstad

Tvätta bilen

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa

Sedan höstterminens start har klassen arbetat med att lära sig mer om Skåne och naturligtvis även om Osby. Men all kunskap inhämtas inte bara vid skolbänken. En förmiddag i veckan ger vi oss ut på studiebesök på olika platser och arbetsplatser. Vi har även besökt skolmusèet och pratat om hur skolan tåg ut förr, berättar Eva.

fritidsintressen som finns med. Naturen, bowlinghallen, bokhandeln, jättebra lärare samt apan och kaninen är några andra exempel på sånt som värderas av barnen.

Klasstidning

Under detta läsåret skulle Eva vilja låta eleverna göra en klasstidning. Då får dom både träna på att skriva, läsa tidningar, intervjua elever och lärare samt prata inför grupp. Vi gjorde en enkel sådan förra året som föll väl ut, säger Eva.

Bygg & portservice

www.vianor.se

TväTTa bilen från

20:-

Däck Däckhotell bilverkstaD ac-service hjulinställning

dygneT runT Miljövänligt

0479-160 65. Öppet:

(vid Netto)

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

Byggservice / Takläggare

Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Ring: 0479 10624 Dags att byta tak! Vi räknar på ditt tak kostnadsfritt

TAKPARTNER

Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar. Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Dörr- & Fönsterbyte Ekonomi Dörrar Fönster Köksluckor Mäter • Byter • Klart!

Ring Göran 0727-304 145

Din samarbetspartner inom ekonomi

•Löpande redovisning •Bokslutsarbete •Revision •Produktkalkylering •LEAN •Ekonomistyrning 0706-558970

Bommen.ekonomi@gmail.com

Fotvård Körkort / ID foto ”dropp” in efter två. Inramningar av alla slag.

Körkort/ID-Foto

0479-42195 Klövervägen 22 www.lovensreklamfoto.com

Vi utför alla typer av el-arbeten

www.oredssonsel.se

MEDICINSK FOTVÅRD Erika Andersson Frisör

Må-Fredag 8-16

LOVÉNS REKLAMFOTO

Elektriker

Frisör

Drop-in

BILD & VIDEOPRODUKTION

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Text: Laila Aspenryd Bild: Niklas Strandberg

FOTVÅRDSKLINIKEN Christina Poppe

SKOGSGATAN 9 OSBY (ROTMOSEN)

TFN: 073-203 69 95

FOTVÅRD Annika Olsson Skogsg. 9, Osby Tel. 0479-163 00

0479 - 210 10 Öppettider: •mån - tis 9-17 •ons stängt •tors 9-20 •fre 9-17 Ö. Järnvägsgatan 2 Lönsboda www.hair2010.se

20 • 6-11 2013 ALLT OM

41

1


aktuellt & branschguiden Som jag hörde idag, på radion, får vi medborgare beröm av myndigheter då vi tog varningarna på allvar. Visst var jag lite tveksam först, ock säkert många med mej. Det har ju larmats ibland utan att nån vidare vind sedan har uppnåtts, men vi har stormarna Gudrun och Per i minnet och då vet vi vad det kan handla om. Även om Simone inte nådde upp till den förödelse som Gundrun och hennes ”lillebror” Per orsakade, trillade visst en hel del träd, även denna gång. Nu är det lugnet efter stormen och jag hoppas det dröjer innan det blåser på det viset igen. Visst kan det vara mysigt att sitta inomhus, läsa en god bok och lyssna till regn och blåst. Men riktig storm önskar jag inte ...

hökön

Catarina Carleson, sekreterare Hököns intresseförening

Stormen

I skrivande stund är det onsdag kväll, den 30 oktober och det är två dygn sedan stormen Simone härjade med oss. När naturens kraft visar sig från den sidan kan vi känna oss ganska små.

Till er som ska ut och reda i bland vindfällor och ”bröte”: Det finns ”hien” där ute som inte är att leka med. Var försiktiga där, i skogarna! Oblåsta hälsningar Catarina Carleson

fortsätter här Ta hjälp av lokala hantverkare och/ eller lokal service.

Bittes Handarbeten Brogatan 31, Knislinge Tel. 044-612 88 & 0709-24 27 12

Rökt delikatesskorv

OIK-ringen är en rökt delikatesskorv, speciellt framtagen i samarbete med Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk. Korven väger 1 kg, innehåller enbart svenskt kött och produceras av Vaggeryds Chark. Kötthalten är hela 91 %. OIK-Ringen kostar 99 kr och säljs via föreningsmedlemmarna, till hemmen, via A-lagsmatcher, julskyltningen och vid Coop i Osby vid julförsäljningen.

Hälften till föreningen Varje såld korv genererar 50 kr till föreningen. Så

FixartjejeN

Vi utför allt inom hushållsnära tjänster

• Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Företagsstäd • Trädgårdshjälp m.m.

Karin 044-406 11 0739-81 95 90

Nöjd Kund-garanti Vi administrerar RUT-avdraget

076-00 680 03

Jag fixar RUT-avdrag 50%

0709-38 63 53 info@humanbemanning.se www.humanbemanning.se

Lilians Taktila Hälsa & Hudvård På landet

0706-260 253

www.helolen.com Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Tandläkare forts.

Taktil massage Lilian Ohrberg 044- 660 54 www.lilianstaktila.nu

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

42

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Det är samarbeten och sponsorer som gör försäljningen möjlig. De företag som hjälpt till är competence reklambyrå, Lovéns reklamfoto, Osby Tryckservice, Peter Olofsson, Martin Lorentzson, Coop och Lindvalls Chark.

Lola’s Hem & Trädgårdstjänst gör allt inom hushållsnära • Jagtjänster med Rut-avdrag F-skattsedel och företags• Harförsäkring, bor i Lönsboda • Jag tränar hästar och ryttare inom Horsemanship Klassisk dressyr

Mobil: 076 104 50 51

Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Brog. 31. Tel. 044-612 88

TV & Antenn

Trädgård Allt inom trädgårdsarbete

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

Samarbeten

Maskin & Cykel

Välkommen till

Vi skapar glada leenden

även om korven är läcker i sig, så smakar den ännu bättre när du vet att halva förtjänsten gör nytta inom föreningen. Totalt hoppas OIK på att kunna sälja 1000 korvar. Första försäljningstillfället är vid A-lagsmatchen den 17 november.

Hem & trädgård

Hälsa forts. Tips Thaimassage

En god inkomstkälla. Så beskriver Osby Ishockeyklubb sin satsning på inkomster till ungdomsverksamheten. Genom ett flertal samarbeten, har föreningen nu tagit fram en egen korv till försäljning.

Knislinge

Handarbete

Nu kan du köpa OIK-Ringen

Hos oss får du hjälp!

• Beskärning o

fällning av träd

• Klippning av häckar 0479-41 20 00 www.tandvardshuset. lonsboda.se

o gräsmattor

• Fast pris. RUT-avdrag 50% • Säljer Brasved av björk

Ring Kent & Max Levin 070-58 20 523• 073-8131502

044-412 95 0709-742 064 Nyförsäljning Rep. & Service

Brog. 38, Knislinge Butiken öppen: Mån-Tors 17-19 Lör 10-13


SÖNDAG 6 NOVEMBER 19.30 Bio Vi är bäst Folkets Hus Sibbhult.

16:00 Bio Alfons Åberg Hokus Pokus Sibbhults Folkets Hus

TORSDAG 7 NOVEMBER 18:00 Bolibompa på turné Pomos Piano Osby Teater Borgen

18:00 Kväll för själ & kropp Bo Setterlind i ord o ton Visseltofta Kyrka

18:00 Live konsert. Fri entré, drogfritt. Pulsen Osby LÖRDAG 9 NOVEMBER 10:00 – 14:00 Öppet Hus Ekbackeskolan Osby 21:30 – 01:30 Perikles. Disco på Loftet Granada Lönsboda SÖNDAG 10 NOVEMBER 14:00 – 18:00 Bildskapande som livsgnista och kunskapskälla med Annette Berntson i Östanåhuset

MÅNDAG 11 NOVEMBER 18:00 Kura skymning Musik & högläsning Osby Bibliotek ONSDAG 13 NOVEMBER 19.00 Bio Monica Z Sibbhults Folkets Hus LÖRDAG 16 NOVEMBER 10:00 – 13:00 Öppet Hus Höganässkolan Älmhult 11:00 Familjekonsert ”Kompis” Entré 50 kr. Musikskolans konsertsal Osby

11:00 - 17:00 Julmarknad Granada Lönsboda 16:00 Gunhild Carling & Carling Big Band Konsert i Osby kyrka SÖNDAG 17 NOVEMBER 11:00 – 17:00 Julmarknad Granada Lönsboda 18:00 Malmö Opera: Verdis LaTraviata.Teater Borgen Osby 19.00 Bio Mig äger ingen Sibbhults Folkets Hus Onsdag 20 november 
 14:00 – 18:00 Dans till Stardusts Knislinge Folkets Park

FREDAG 22 NOVEMBER 18:30 – 21:00 Kronobälgarna underhåller med glad dragspelsmusik. Entré 80:- inkl. fika Folkets Hus Sibbhult. LÖRDAG 23 NOVEMBER 21:30 – 01:30 Sannex. Disco på loftet. Granada Lönsboda SÖNDAG 24 NOVEMBER 16:00 Lasse Majas Detektivbyråvon Broms hemlighet. Sibbhults Folkets Hus 17:00 Romantisk musik för piano o stråkar. Entré 100 kr medl 80 kr Osby Församlinghem

Kvalitetsstädning Caster Master Kb HEM & FÖRETAG

ANNE tel. 076-373 43 70 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

• Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Reparation och service —50% MED ROT&RUT Professionell fönsterputsning & underhåll av hus & trädgård.

Moped, Pellets & Lantbrukstillbehör! Reparationsverkstad

Vi är det lilla personliga assistans bolaget som jobbar med Närhet • Trygghet • Ansvar Vi vänder oss till dig från 18 år och uppåt. Titta in på hemsidan www.din-pa.se

www.bmiemmislov.se Maskinservice i Emmislöv 0730-545247

0709 669 483

0479-130 48

Second hand Hos oss är alla unika - det gäller även din assistans. Det är en del av ditt liv. Vi utför assistans även för barn. Varmt välkomna!

Suzzie’s Hylla Loppis/Antikt/Kuriosa Öppet Tisd-Torsd 11-18 Fred–Lörd 11-15

Veterinär

Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

www.suzzieshylla.se

•LEAN Production •Truckkort •Hjullastare •Traverser •Sky och saxliftar

Kontakta oss för önskemål om öppna och skräddarsydda utbildningar.

www.malogistik.se info@malogistik.se • 0763 - 666 211

•0479-528 120 •www.osbynova.se

Vi ordnar kurserna och föreläsningarna för ditt företag!

ÖPPET HUS enerChikällan På Pälsen Svenstorp, Osby

Hälsa WAN ISAN Thaishop

Torggatan 4, Broby

Asiatiska matvaror framförallt ifrån Thailand

Massage

Tel 0766 268565 • 0733 293181 texholmgren@gmail.com www.wanisan.se

Tandläkare Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Vvs

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Personalutbildningar inom:

LÖRDAG 30 NOVEMBER 11:00 – 15:00 Julmarknad i Loshults kyrkby

V. Järnvägsgatan 11 Broby

Läs mer på www.villarent.se

Kika in på www.endelavlivet.se eller ring oss 044-350210

Utbildning

av maskiner, vitvaror m.m. Värmepumpsinstallationer.

Kontakta Henry

Personlig assistent Försäljning av: ATV,

19.30 Bio Återträffen Sibbhults Folkets Hus

19.30 Bio Jobs Sibbhults Folkets Hus

ARA STÄD • Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag

ONSDAG 27 NOVEMBER 18:00 Ungdomsteater Puss&Snusk Gratis bilj på Pulsen Osby Teater Borgen

18:00 Tre Barytoner konsert för Ukrainahjälpen Fri entré. Pingstkyrkan Osby

Hushållsmaskiner VI UTFÖR

17:00 – 21:00 Chiquita spelar Granada Lönsboda

evenemang 6 - 26 nov

evenemang & branschguiden

Din VVS-firma

Leg. Vet. Per Josefsson

i Osby

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

0479 - 200 80 20 • 6-11 2013 ALLT OM

43


Nu justerar vi hastigheterna i kommunen

MÅ BRA-

vecka i förskola och skola Vecka 46 kommer man att fokusera på temat hälsa i skolorna i Östra Göinge. Varje dag kommer det att vara ett tema så som sömn, kost, relationer och rörelse. En dag i denna vecka kommer det att serveras ett förmiddagsmål. Barnen i årskurs 4-9

får lyssna på en föreläsning om ungdomars vanor på internet, bl a kring nätmobbning och risker. Föreläsaren heter Mats Andersson och är en välkänd föreläsare i detta ämne. Detta är ett samarbete mellan olika enheter i kommunen.

Tisdag kväll den 12/11, kl 18.30-21.00 bjuds föräldrar i förskola och skola in att lyssna på Mats föreläsning. LÄR DIG DEN VÄRLD SOM VÅRA UNGA KALLAR VARDAG! Internet som riskmiljö – hur kan vi skydda våra barn och ungdomar? Vet du vem ditt barn pratar med på nätet, eller vad ditt barn får uppleva framför skärmen både på skoltid och i det egna hemmet? Inte? Du är inte ensam om den saken. Vi vuxna

är vana att det är vi som lär ut och visar våra barn och unga nya områden i livet. Internet är ett område där det är helt tvärt om.

Torsdag kväll den 14/11, kl 18.30-20.30 bjuds föräldrar in till en föreläsning som berör ämnena KOST, SÖMN och RÖRELSE Denna föreläsning hålls av kommunens egna medarbetare: Birgit (dietist) pratar om kost, Ingrid (skol-

sköterska) pratar om sömn och Magnus (idrottslärare) berättar om vikten av rörelse.

Nu ser vi över hastighetsgränserna i Östra Göinge kommun. 30, 40 och 60 km/tim kommer att ersätta 50 km/tim inom tätorter för att skapa säkrare trafik, bättre miljö och mindre buller. I bostadsområden, vid skolor, i centrum och där det förekommer blandtrafik prioriteras alltid de oskyddade trafikanterna. Låg hastighet och ökad hänsyn till leder till säkrare trafik och färre olyckor.

Omskyltningen inleds i november 2013 i Knislinge och sker därefter ortsvis. Läs mer på www.ostragoinge.se

Till alla teatervänner i Östra Göinge Torsdagen den 14 nov. kl 18.30 har vi i arbetsgruppen, som vill bilda en teaterarrangörsförening i vår kommun, ett allmänt/konstituerande möte i Sibbhults Folkets Hus.

i Kultur

Syftet med den blivande föreningen är att arrangera kulturella evenemang av olika slag, såsom teater, musik, stand-up, föredrag, författaraftnar med mera. Kom och hjälp oss att bilda en bra förening! Hjärtligt välkomna till mötet.

A Anmäl dig till 24h-L årets spelkväll! - N e ve r

a

N

me good ga

Båda föreläsningarna hålls i Göingeskolans aula. Efteranmälan tas emot i mån av plats till folkhalsa@ostragoinge.se Hör gärna av er direkt om ni har några frågor eller inte kan anmäla via mail till Camilla Leo Malmberg, fritid- och folkhälsoansvarig, 044-775 60 63.

När: Lördag 7/12 kl. 12.00 – Söndag 8/12 kl. 12.00

Curling på Trollarinken

Vi anordnar en X-Boxturnering i FIFA14 under kvällen

Curlingsäsongen är igång på Trollarinken i Glimåkra. Kom med ditt kompisgäng, företag, kundträtt, förening eller din familj för några trevliga timmar curling. Utrustning finns att låna och någon av våra instruktörer leder er genom

44

6-11 2013 • 20

regler och spelet. Möjlighet till möten och förtäring finns också på Trollarinken. För mer information och bokning ring 044-425 00 eller skicka epost trollarinken@ostragoinge.se

Var: Knislinge Folkets Park Hur: Ta med dator, strömkablar och nätverkskabel (Sovsäck och liggunderlag om du vill sova)

Det finns bara ett begränsat antal platser, så boka redan idag! Priset är endast 60:-/person. I kiosken finns: Läsk/Vatten, godis, chips och lättare mat. Låter detta intressant, anmäl dig och dina vänner! Anmälan görs till: play@helgeafestivalen.se

Vid frågor ring: 0709-53 64 22


Mötesplatser och aktiviteter för äldre Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga. v. 45. Torsdag 7/11 13.30 Västanvid, Knislinge

En miljon böcker på ditt bibliotek Under hösten har biblioteken i Skåne Nordost utökat sitt samarbete och nu slår vi ihop våra bibliotekskataloger till en gemensam bibliotekskatalog med samtliga böcker, tidskrifter och annan media. Sammanslagningen innebär att ditt lånekort gäller på alla biblioteken i de sex kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge. Nu är det dags för Östra Göinges bibliotek att startas upp i den gemensamma bibliotekskatalogen. Den 6 november spärras alla bibliotekskort i Östra Göinge kommun. För att ditt lånekort skall börja fungera igen måste du gå till ditt bibliotek och skriva på ett godkännande för hur dina personuppgifter hanteras i den nya bibliotekskatalogen. Vid sammanslagningen så följer ett lånekort med. Skulle du ha f lera lånekort i andra kommuner som är med i sammanslagningen så hjälper vi dig så ditt lånekort fungerar. Är du under 18 år måste din målsman godkänna och skriva under god-

kännandet innan det går att använda lånekortet. Dina uppgifter kommer, precis som tidigare att enbart användas för att hantera dina bibliotekslån och dina lån är konfidentiella. Fördelarna med sammanslagningen av bibliotekskatalogerna är: • Du får tillgång till 35 bibliotek • Du får tillgång till ca.1 miljon böcker • Du får en bibliotekskatalog där du kan söka och beställa medier från alla bibliotek • Du kan hämta och lämna dina medier på alla bibliotek • Ett och samma bibliotekskort gäller på samtliga bibliotek Webadressen till vår nya bibliotekskatalog kommer att ändras i och med övergången. På www. ostragoinge.se finns från och med den 6 november den webadress som gäller framöver. Välkomna till ert ”nya” bibliotek efter den 6 november!

Träff punkten med fi ka och samvaro

14.00 Fridebo, Hanaskog

Andakt med Fredrik Carlsson

Fredag 8/11 12.30 Trollebo, Glimåkra

Mårtensfest. Underhållning av Olle Björngren. Anmälan till SolBritt 427 40

13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fi ka

Lördag 9/11 14.00 Fridebo, Hanaskog

LördagsCafé med Röda Korset.

v. 46. Måndag 11/11 13.30 Fridebo, Hanaskog Inomhusbowling, fi ka

14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Ann-Britt, fi ka

Under november månad erbjuds hembesök till de som blir 80 år under 2013 och bor i Broby eller Glimåkra med omnejd. Vid besöket görs en intervju och information om kommunens verksamheter lämnas. Erbjudandet skickas per post till dem som är berörda.

Inomhusbowling, fi ka

14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Ann-Britt, fi ka

Tisdag 19/11 14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fi ka

Torsdag 21/11 13.30 Västanvid, Knislinge

Träff punkten med fi ka och samvaro

13.30 Fridebo, Hanaskog

Filmvisning ” Efter stormen”, Gudrun – den värsta stormen på 100 år! I samarbete med biblioteket i Hanaskog, fi ka

14.00 Trollebo, Glimåkra

Underhållning, ”Livet i Göinge” med Ann Jönsson, fi ka

Fredag 22/11 13.30 Fridebo, Hanaskog

14.00 Västanvid, Knislinge

Bingo! med Nisse, fi ka

Tisdag 12/11 14.00 Fridebo, Hanaskog

HelgCafé med Kviinge församling

Mötesplats med underhållning av PRO-kören Flugorna, fi ka Sittgympa, fi ka

Onsdag 13/11 14.00 Värestorp, Folkets hus Fika med våfflor, allsång med Willy Stjärnkvist på dragspel

Torsdag 14/11 10.00 Skogsbrynet, Sibbhult

Lördag 23/11 14.00 Fridebo, Hanaskog v. 48. Måndag 25/11 13.30 Fridebo, Hanaskog Inomhusbowling, fi ka

14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Ann-Britt, fi ka

Tisdag 26/11 14.00 Fridebo, Hanaskog

Sångiorerna, med Kristin Erlandsson. Sång för daglediga och pensionärer, fi ka

Sittgympa, fi ka

Mårtensfest. Bindande anmälan på Fridebo

Onsdag 27/11 14.00 Värestorp, Folkets hus

13.00 Fridebo, Hanaskog

Hembesök till dig som fyllt 80

v. 47. Måndag 18/11 13.30 Fridebo, Hanaskog

13.30 Västanvid, Knislinge

Träff punkten med fi ka och samvaro

14.30 Lindgården, Broby

14.00 Skogsbrynet, Sibbhult

Träff punkten med underhållning av Kronobäljarna, fi ka Information av biståndshandläggare Liselotte Trinse från Östra Göinge kommun, fi ka

Underhållning av Seppo och Anette, fi ka

Fredag 15/11 13.30 Fridebo, Hanaskog

Viktigt att veta: Kommunens personal kan alltid legitimera sig!

Bingo! med Nisse, fi ka

Om man är osäker kan man ringa upp den personal som erbjuder besöket, eller kontakta kommunens kundtjänst på telefon 044-775 60 00 eller via e-post kommun@ostragoinge.se för att få en bekräftelse på att det är kommunens personal man har blivit kontaktad av.

Tärningsspel med fi ka och samvaro. Medtag paket värde 25-30 kr

Lördag 16/11 14.00 Trollebo, Glimåkra

www.ostragoinge.se

20 • 6-11 2013

45


Mästerlig modeshow a la mystik Det finns många gemensamma nämnare mellan butikerna i Osby. En stor del av framgången är att arbeta tillsammans för att utveckla handeln. Det gör man genom det egna projektet Osby Shopping. Det är inte bara attraktiv handel som gäller. Genom ett antal evenemang under året, så skapar man dessutom samhörighet mellan butikerna och en positiv känsla hos kunderna. De årliga modevisningarna är ett stort exempel på det.

Ökat intresse

Modevisningen är en lång process med många inblandade och mycket arbete. Koncept, ljud, ljus, samordning och träning är bara delar som det som de ca 300 åskådarna får uppleva. Med alla modeller så är det ett stort antal personer som är inblandade denna kväll. – Det är mycket jobb men när sen biljetterna säljer slut på bara några dagar, så är det ju värt all tid vi lägger ner. Intresset ökar dessutom från år till år, säger Maggan Pegard från Klädkammaren.

Skänkte presenter

Drygt tio butiker var engagerade i modevisningen. Lika många passade på att medverka i Borgens

foajé. – De flesta var dessutom med och skänkte kanonfina presenter som vi sen lottade ut, säger Osby Shoppingledaren Jankov Månsson. Jessica Persson var i vanlig ordning konferencier och gjorde det med bravur. Kristina Nygaard sjöng solo och duett med Johan Wirell. Angelina Fager sjöng även hon två låtar solo. Lars Magnusson med vänner gjorde ett bejublat Riverdance-nummer. – Vi är alla glada och tacksamma för den respons vi fått. Vi längtar redan till nästa gång, avslutar Maggan.

Text: johnny@alltomgoinge.se

k i t s y M

46

ALLT OM 6-11 2013 • 20

Foto: Mikael Latorre


Få en bonuskupong på 85,- var je gång Ni bokar rum åt någon!

JULBORD

Fem helger i november & december dukar vi upp ett maffigt julbord & passar då även på att inviga vår nya vinterträdgård!

Julbordet ser veras dessa datum Var je fredag & lördag från den 22 nov - 21 dec

Pris 450,- / person Se hela menyn på vår hemsida..

KONFERENS Nyrenoverade konferensrum

och flertalet paketpriser

r estaurangen@storahotelletosby.com 0479-162 22 r estaurangen 0479-318 30 hotellet 20 • 6-11 2013 ALLT OM

47


Vi firar 100 år med HALVA PRISET!

En hel våning på 250 kvm, fullmatad med möbler som vi lämnar 50 % rabatt på – soffgrupper, matrumsmöbler, soffbord och fåtöljer! Fira med oss och ta på spenderbyxorna med den stora börsen! Först till kvarn gäller . . .

50%

rabatt

Flera av Viking Beds och KOZ kontinentalMÖBLER madrasser, ställbara sängar och resårFRÅN STORT madrasser säljer vi ut med 25-50 % rabatt p.g.a. tygbyte. 10 % kampanjKONKURSrabatt på Conforms fåtöljer – framtagna PARTI med klassisk skandinavisk design.

Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-13 • Lönsboda

Tel 0479-20160, 213 60 • www.bergmansmobler.com

NEW YORK 1000 ställbar säng

Ställbar säng 90x200 cm med vändbar 5-zonspocket, medel eller fast, inkl. bäddmadrass med pikerat stretchtyg, trådlös fjärrkontroll & massiva ekben.

Vi har räntefria köp! Fri leverans i hela Skåne!

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR

Hantverksgatan. Tel 044-42 109 www.glimakramobel.se Öppet: Månd – Fred 10 –18 • Lörd 10 –14 • Sönd 12–16

JULBORD?

EKLIDEN Bord (180x95) 6.450:- Stol 1.845:Vitrinskåp (90x200) 8.850:-

HOVDALA Bord (105x165+45) 8.895:- Stol 2.150:Vitrinskåp (140x200) 13.545:-

Köp under sgrupp m u tr a m cember och de å r e b m p nove d er vi så bju ord julb ne r perso f ör 2 urang på Resta rd! å Västerg MOZART Bord (105x165+45) 8.895:- Stol 2.150:Vitrinskåp (140x200) 13.545:-

Aog20 2013  
Aog20 2013