Page 1

Nr 16 21/9 – 5/10 2016

Sofie Gudmundsson,

3:an i Sveriges Mästerkock, kommer och lagar mat på Bondemarknaden i Glimåkra FOTO: MIKAEL PERSSON (MIP)

Information från kommun & näringsliv sid.  8, 44 - 45


2

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

producerad av espresso reklam


LEDAREN

En gång för alla Det finns en massa myter om papper, så låt oss klargöra vad som gäller – en gång för alla. Skogarna krymper. Nej det är precis tvärt om. Genom återplanering har vi idag 30% mer skog än på 1950 talet.

samma miljöpåverkan. Så ju längre du läser, desto mer väger miljövinsterna över på en papperstidning. Vi vet genom undersökningar att denna tidning lever betydligt längre än 30 minuter. Därmed gör ni alla en stor insats för miljön.

Papper som slängs, bränns. Nej ca 75 av

emot information. Men när det gäller viktiga saker där vi måste koncentrera oss, så vill de allra flesta ha papper. Opinionsundersökningsbolaget United Minds har via undersökningar rankat det vi helst tar med oss på semestern. 67% vill ha en fysisk bok med sig. Man vill väl både bada och bläddra, bada och bläddra. Så oavsett vad ni hör – papper har en framtid. I alla fall när det gäller viktiga saker som deckare och lokaltidningar.

allt papper går tillbaka till pappersindustrin.

Pappersindustri innebär höga koldioxidutsläpp. Nej med 1% av utsläppen så är pappersindustrin bland dem som avger minst växtgasutsläpp.

Information i telefoner, surfplattor etc, är mer miljövänliga. Nej för den som läser 30 minuter per dag så har en tidning och en skärm

Vi använder allt mer skärmar för att ta

johnny@espressoreklam.se

Allt om Osby / Göinge / Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter.

• Hösten närmar sig • Vi gör nedslag i Häradsbäck • Det börjar bli dags att boka julbord/julfest Annonsbokning: Materialdag:

22 sept. 23 sept.

2.000:-

JUST NU 22.400:-

Spara

Ord. pris 24.400:-

JUST NU 22.400:-

CONTURA 556T Style

Ord. pris 24.400:-

Läs mer om kampanjen på contura.se Vid samtidigt köp av valfri Contura kamin (gäller hela sortimentet) och Premodul skorsten lämnas 2.000:- rabatt på skorstenen.

Aktuellt i nr. 17

5.000:-

NÄSTA NUMMER kommer den 5 oktober

5.000:CONTURA 556T Style

upp till

Annonsbokning: annons@alltomosby.se 0479-160 07 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522

upp till Gäller t.om 9 oktober 2016

Tips & idéer

SPARA SPARA

Hjälp oss bli bättre!

Ring oss, skriv till oss, maila oss! Vi vill gärna ha in tips på vad du vill läsa om, spännande personer eller trevliga händelser. Hör av dig!

På facebook, instagram, twitter och med en egen hemsida: www.alltomosby.se Där kan du läsa alla våra 3 tidningar online.

Spara

2.000:-

Gäller t.om 9 oktober 2016

Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Hemsidor: www.alltomosby.se Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: EKTAB Distribution: Posten

Du vet väl att vi finns på nätet också?

Läs mer om kampanjen på contura.se. Vid samtidigt köp av valfri Contura kamin (gäller hela sortimentet) och Premodul skorsten lämnas 2.000:- rabatt på skorstenen.

Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda.

XL-Bygg kortet så får dupå 2% i contura.se bonus LäsBetala mermedom kampanjen Vid samtidigt köp av valfri Contura kamin Öppettider: (gäller hela sortimentet) och Premodul skorMån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 sten lämnas 2.000:- rabatt på skorstenen. Klövervägen 18, Osby

Tel 0479-12670

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

3


PÅ GÅNG I BYN

- Som etta och tvåa i den serien blir det betydligt mer krav och dessutom, kokboken, då är det mer tvång än passion.

Till Glimåkra bondemarknad

Passionen tar henne inte lika ofta till offentliga matlagningsevenemang men nu blir det Bondemarknad i Glimåkra den 1 oktober. - Vi får ju se vad det blir för rätter, jag älskar när jag får ett antal råvaror som det ska bli en middagsrätt av - och närproducerat är ju fantastiskt. Hon beskriver passionerat sitt förhållande till maten och jorden som gett oss densamma. - Här i Malmö är det polerad yta och mycket modernt men hemma är ändå mitt på Österlen där jag älskar att vara så fort jag får tillfälle. - Jag ser mig nog bo på landet om några år, fortsätter hon i samma tanke. Men i Malmö har hon de kulturella influenserna. -Här kan jag ju få smakerna från alla världens hörn, en libanesisk affär runt hörnan och en indisk restaurang på andra hållet.

Lokala producenter

Mästerkocks-trean

till Glimåkras ”Bondemarknad” L

andet och staden står i stark kontrast för Sofie Gudmundsson, projektledare och trea i TV-tävlingen Sveriges Mästerkock. - Men det är på landet jag trivs och mår som allra bäst, säger Sofie som kommer till Glimåkras ”Bondemarknad” den 1 oktober och lagar mat på lokala råvaror. Sofie Gudmundssons kalender är välfylld

med projekt. Hon jobbar som projektledare på Altitude Meetings, ett företag, där hon också är delägare, som jobbar med bland annat möten, event och konferenser. Men Sofie Gudmundsson har också en stor passion för mat - en passion som lockade henne till TV-serien Sveriges Mästerkock på TV4 i våras. - Det gällde snabbt att bestämma sig för vem man ville vara och hur man ville framstå, säger Sofie när vi ses på Beijerskajen i Malmö där firman har en del i ett kontorslandskap. Det är en kreativ miljö hon jobbar i och hon pusslar ihop tillvaron på konferenser och event

4

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

I Glimåkra vill man med Bondemarknaden uppmärksamma de lokala producenterna av olika råvaror samtidigt som man vill väcka liv i ”Jeppatorget” mitt i byn. - Vi har bjudit in de lokala firmorna till två lördagar i början på oktober för att se om vi kan få till en torgtradition, säger Annika Persson, ansvarig för Bondemarknaden. Det är också hon som tagit kontakt med Sofie Gudmundsson. - Vi är från Löderup båda två och jag hade Sofie som elev i söndagsskolan när det begav sig, säger Annika. - Tänk dig en klassisk torgmarknad med traktens producenter. Bland torgstånden trängs kunder och luften är fylld av spännande dofter. Vi satsar på råvaror av högsta kvalitet, närproducerat och utan mellanhänder – där har du Bondemarknaden i Glimåkra, säger Annika Persson.

- lite som att sätta ihop en meny.

Glad för sin placering

Hon blev snabbt känd som ”hon med halsbanden”. - Det var ju så klart medvetet, skrattar hon. Från flera hundra sökande blev Sofie en av de tolv finalisterna och vi fick se ett brett känsloregister - och fantastiska anrättningar som till sist gav henne en tredjeplats, hon åkte ut mot en fisksoppa precis före finalen. - Men jag är nog egentligen rätt glad för den tredjeplatsen, nu kan jag fortsätta att ha min passion för mat kvar, okommersialiserad, så att säga. Hur menar du?

Bondemarknaden äger alltså rum den 1 och 8 oktober. Sofie Gudmundsson kommer till Glimåkra den första lördagen och lagar mat på lokala råvaror. Marknaden håller öppet båda lördagarna mellan kl. 11 och 14. Text: Mikael Persson (MiP Media) Foto: Daniel Ohlsson/TV4

producerad av espresso reklam


PÅ GÅNG I BYN Den moderna människan har

blivit allt mer stillasittande. Undersökningar visar att nästan 70 procent av svenskarna rör sig mindre än 30 minuter per dag. Lika många procent av den vuxna befolkningen känner sig otrygga och obekväma i gym. Samtidigt vore den största insatsen för den allmänna folkhälsan att alla gjorde en pulshöjande aktivitet under en halvtimme - två gånger i veckan. Men om man då behöver ha hjälp att komma igång - och då samtidigt känner sig otrygg på gymet - vad är det som återstår då? Jo, en förkortning. PT. Det kan vara en titel - personlig tränare - eller som Erika Björåker, nyexaminerad PT menar: - Personlig träning. Jag är ju förvisso tränare, men allt vi som PT gör är fokuserat på kunden och dennes egna förutsättningar.

Inspirerande PT Erika Björåker driver sedan någon månad tillbaka PT By Erika, i Glimåkra med omnejd.

Erika tar det personligt H

on är sällan stilla - och hon är ett energipaket, Erika Björåker. Nyligen slutförde hon en utbildning till PT, personlig tränare. Nu omsätter hon sina kunskaper i egna nystartade firman PT by Erika i Glimåkra med omnejd.

Erika delar sin yrkesmässiga tillvaro mellan ett lärarjobb på Glimåkra folkhögskola och sedan någon månad tillbaka en egen firma där hon bedriver personlig träning - där kunden är och på dennes villkor. Men att bara köra igång som PT och skälla ut folk för att de inte gör sin träning är inte Erikas melodi. - Visst jag måste ju pusha - men jag försöker vara mer åt det inspirerande

hållet, säger Erika. Hon har kört Vasaloppet och cyklat Vättern Runt - men inte heller det här vill hon ”tvinga” kunderna till. - Jag har personligen fått erfarenheter i min träning inför de här grejorna så jag kan ju prata av erfarenhet.

Svaga punkter tränas

En viktig del i Erikas jobb är att få en bild av kunden. - Det är ju här det är oerhört viktig att vara noggrann och försöka se var kunden i fråga har sina svaga punkter som behöver förstärkas. Mycket tid läggs på de inledande analyserna. Det är allt från hur man står på sina fötter till hur höftböjaren fungerar. - I utbildningen får vi ju många verktyg för att till exempel få bukt med ländryggsbesvär eller spänningar i nacken. Vi kan komplettera sjukgymnastiken och vara bryggan mellan sjuk- och friskvård, säger Erika. Bästa tipset från en PT? - Många tar inte hjälp förrän de fått ont. Varför inte istället tänka tvärtom: ta hjälp innan och spara pengar på det i längden och få mer energi, bättre hållning och känna sig starkare på köpet, avslutar Erika. Text och foto: Mikael Persson (MiP Media)

25% *

RABATT PÅ MASSOR AV TAPETER

Tapetrea på Colorama! Höstens höjdpunkt! Välkommen till stora tapetrean på Colorama. Allt för dig som vill försköna dina väggar och göra bostaden extra hemtrevlig. *) Rabatten gäller 26 sept–9 okt 2016 NYMÅLAT ÄR EN SKÖN KÄNSLA

VI KAN ÄVEN: KÖK - BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER Adressgatan 00. 0000-00 00 00. V Tel Storg 27, Osby Öppet: Mån-Fre XX-XX. TelLör 0479-131 20 V Storg 27, Osby XX-XX. Sön XX-XX.

www.olssonscolorama.se Tel 0479-131 20 www.olssonscolorama.se

ORTSTADSEXEMPEL

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

5


REPORTAGE 1. Välkomna till oss, hälsar butikschef Martin Lindén från spelhörnan. 2. Marie Hansson med veckans menyförslag, som är hennes idé. 3. Max Levin visar upp det stora utbudet av drycker. 4. Martina Willborg-Persson har hand om brödhörnan. 5. Ellinor Nehlin hanterar bl.a. frukt och grönt.

1.

Här är närheten det viktiga I

Sibbhult har Coop Nära en central roll för de 600 hushållen och då inte enbart genom sin placering mitt i byn. Utöver Coops eget sortiment och utbud förser man sibbhultsborna med flera varor och tjänster som de annars fått söka sig till andra delar av kommunen för att komma åt. - Vårt mål är att vara en nära lösning för de boende på orten, säger butikschef Martin Lindén . Som Sibbhults enda mataffär är Coop

Näras roll högst central för byborna. Affären är ombud för posten, Schenker, ATG och Svenska Spel. De har även vissa apoteksvaror. - Vi är inte en jättestor butik till ytan men vi har en lagom runda där man ändå hittar det mesta man behöver, menar Martin. Att finnas nära är viktigt. - Ja, det ska vara nära till butiken och våra kunder ska kunna handla i princip allt och sköta alla sina ärenden på hemmaplan. Det är vår ambition, berättar Martin.

Gemyt i det lilla

Utbudet är detsamma som i Coops övriga butiker, endast namnet skiljer dem egentligen åt. - Här finns allt från Coops satsningar på eko-

3. 6

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

logiska varor och även mycket närproducerat. Precis som i övriga Coopbutiker kan man också beställa smörgåstårtor, kaffetårtor och liknande. Den tio personer starka personalen gör sitt yttersta för att serva kunderna på bästa sätt. Bland annat har man nyligen börjat ge middagstips för veckans alla dagar baserat på veckans extrapriser, en idé som kommer från Marie Hansson, ansvarig för charken. - Vi har en väldigt bra personalgrupp och det finns ett gemyt i det småskaliga. Alla känner alla och det är en trevlig och härlig stämning mellan kunder och personal. Det ger trygghet, avslutar Martin. Text och foto; jessica@alltomgoinge.se

4.

2.

5. producerad av espresso reklam


Att tänka på: (Gamla systemet)

Utsättning av 4-fackskärl har startat!

Har du säckar med plast och pappersförpackningar, kör vi extraturer under vecka 43 Du som har tömning av brännbart/mat vecka 44, kan börja använda ditt 4-fack redan vecka 43. Alla gamla kärl, inklusive eventuella extrakärl hämtar vi under vecka 44-46, med undantag för kärl för trädgårdsavfall. Låt dina gamla kärl stå framme tills vi hämtat dem.

(Nya systemet)

Inuti kärl 2 som har locket tejpat, finns all information och andra detaljer du behöver. Kontrollera tömningskalendern, i vissa fall kan du börja använda dina 4-fack redan vecka 43. För att övergången skall bli så smidig som möjligt, börjar Ohlssons köra den 31 oktober. Ohlssons kommer att köra i 2-skift, där arbetstiden är 06.00-22.00. Under denna tid måste ditt kärl stå framkört på tömningsdagen. Kontrollera och ta bort grenar och andra hinder på din väg så den är farbar, och att det finns vändplats. De nya bilarna är lite större. 77 cm

180 cm

Frågor och svar utsättning kärl:

Den gröna färgen på kärlen är olika. Kärlen är tillverkade av återvunnen plast, vilket gör att det kan finnas skillnader i nyansen.

126 cm

120 cm

180 cm

För dig som tänker bygga in dina nya 4-fackskärl, kan du se storleken här. 81 cm

Information 4-facksinsamling

Jag har fått nya kärl men de står inte på rätt ställe? Rulla in dem, och placera dem rätt när det är dags för din första tömning.

Jag har fått 2 likadana kärl Kontakta kundtjänst, så åker vi ut och byter. Vad gör jag med plåtbiten som ligger i påhängsboxen? Denna kan du skruva upp på te.x. en vägg, och hänga boxen där till det är dags för tömning. Andra har fått sina kärl i byn, men inte jag? - Avvakta till vecka 43. Saknar du fortfarande dina kärl då, kontaktar du kundtjänst.

Osby, Borgen……………15/9 Broby, Folkets Hus……………22/9

Kundtjänst: telefon 044-790 59 90 kl. 9.30 – 15.00, info@ograb.se, www.ograb.se NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

7


NÄRINGSLIV KONTAKT NÄRINGSLIVSENHETEN Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

Arbetsmarknadsutvecklare: Birgitta Sörensen 044-775 60 12 birgitta.sorensen@ostragoinge.se

Kundtjänst:

044-775 60 00

KALENDER

NÄRINGSLIVSLUNCH

28 oktober, kl. 11.30 - 13.00, Restaurang Snapphanen, Knislinge: program och mer information senare

UPPHANDLINGSDIALOG

23 november, kl. 18.00 - 20.00, Kommunhusets cafeteria, Storgatan 4, Broby

Mühringers Optik I Knislinge finns en av Östra Göinges många kvinnliga företagare, optiker Gisela Mühringer. Här driver hon familjeföretaget Mühringers Optik, vilket hennes far startade för mer än 40 år sedan. Optiker Otmar Mühringer öppnade butiken 1974, då vid Sunnanvindstorg i Knislinge. 1990 flyttades verksamheten upp till nybyggda lokaler vid Mickels torg. Gisela, som växte upp med sin fars butik, blev själv intresserad av yrket på så sätt. 1994 blev hon själv legitimerad optiker och har numera helt tagit över verksamheten.

bättre personlig service än en större butik i stan. Att kunden lär känna sin optiker borgar för mer kvalitet, anser hon. - Den nära relationen till kunderna är dessutom en del av arbetet jag själv uppskattar mycket.

Brett utbud

INBJUDAN TILL NÄRINGSLIVSLUNCH ”Orderinvest AB visar sitt kontor/showroom och berättar om sin verksamhet”

Till skillnad mot vad många kanske tror är det inte dyrare att skaffa glasögon och linser hos den lokala optikern. Utbudet är också brett och välsorterat. - Vi har ett stort utbud i olika prisklasser för att det ska passa alla, berättar Gisela. Du kan låna hem bågar i lugn och ro och känna efter vilka du trivs med. Gisela följer dessutom noga med i utvecklingen och uppdaterar sig genom utbildningar och mässor. Det finns således alltid ett fräscht utbud av vad som gäller för säsongen hos Mühringers Optik.

Mer service utanför stan

Det finns flera fördelar med att driva företaget i Östra Göinge menar Gisela. - Det är mindre stress än i butikerna inne i stan. Här träffar kunden alltid mig och på så vis kan jag ge en

www.ostragoinge.se

Text och bild: jessica@alltomgoinge.se

Denna näringslivslunch börjar vi med att äta tillsammans sedan förflyttar vi oss till Orderinvest AB (Lejongatan 1 i Knislinge) där Kalle & Patrik Salomonsson, visar oss runt och berättar om deras verksamhet. TID: fredag 23 september 2016 kl. 11.30 – 13.00 PLATS: Restaurang Snapphanen, Knislinge KOSTNAD: Lunch till självkostnadspris, 85 kr ANMÄLAN: naringslivsenheten@ostragoinge.se senast den 21 september Välkomna! Karl-Axel Hill, näringslivschef

NÄRINGSLIVSLUNCH

25 november, kl. 11.30 - 13.00, Restaurang Snapphanen, Knislinge: program och mer information senare

”HEMLIGHETERNA BAKOM FRAMGÅNG”

30 november, kl 18.00, Amelia Adamo Folkets Park, Knislinge anmälan på www.goingenaringsliv.se


Det händer på Borgen, Osby!

AKTUELLT

CCÉ EN SU

Glöm inte boka Fars Dag 13 nov! Förrätt, varmrätt, dessert. Barn halva priset.

I REPR

IS!

KOMPLETT INFO PÅ VÅR HEMSIDA

Boka julbord/middag/buffé hos oss. Små eller stora sällskap - inga problem. Har ni egen lokal erbjuder vi catering. Ring oss eller skicka en förfrågan.

Ring 0479-315 62 för bokning/info

restaurang@osbyborgen.se • www.osbyborgen.se

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

9


REPORTAGE

A f terwork

med Företagarna V

åga växa, var temat när Företagarna i Osby bjöd in till Afterwork. Föreläsare var Thomas Arens, grundare av tillväxtkonceptet, som delade med sig av sina erfarenheter för ett 30-tal nyfikna.

En tungviktare

Företagarna i Osby fortsätter erbjuda intressanta föreläsningar för sina medlemmar. I spetsen finns Mikael Kindblom och Patrik Atterklev. Denna gång hade de lyckats locka hit en tungviktare inom ämnet tillväxt. – Thomas är en respekterad person med lång erfarenhet när det gäller snabbväxande företag, förklarar Mikael. Att få extrem fart på affärerna handlar inte om hårt arbete. Det handlar om att göra annorlunda. Thomas tankar och förslag är därför både kloka och kontroversiella.

Snurr på företaget

Ska man nå snabb framgång så gäller det att alltid ha fokus framåt. – Affärsplaner och budgetarbete i all ära, men när det gäller att få snurr på företaget så måste du ha

10

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

Thomas Arens föreläste om att våga växa som företag

blicken riktad framåt och fånga alla möjligheter, förklarar Thomas. Du måste också träna på att genomföra – här och nu. Visst, du måste vara beredd på att göra fel eller misslyckas. Men det ingår i processen. När du väl träffar rätt så kan det gå fort.

Mogna branscher

De flesta snabbväxande företag hittar du i mogna branscher. – Du behöver alltså inte skapa ett patent eller klura ut en fantastisk idé. Man kan utgå från en befintlig bransch och hitta ett hål som du kan fylla. Då får du ofta vara ifred. Du är liten, har en egen liten rörelse i en mättad marknad. Då kan du i lugn och ro börja jobba. När omgivningen till slut vaknar, så är det oftast försent. Det finns många extremt framgångsrika företag som hit-

tade sitt lilla hål och fick en lugn resa fram till miljarderna, förklarar Thomas.

En räkmacka

Huruvida det snart kommer att uppstå 30 extremt snabbväxande företag i Osby får tiden utvisa. Klart är i alla fall att samtliga närvarande fick sig en eller annan tankeställare. Samt en räkmacka. Text: johnny@espressoreklam.se Foto: Privat

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Välkommen på FAMILJEDAGAR Lördag - söndag 24-25 september

Mellan 12.00-16.00 har vi många roliga aktiviteter för våra barnfamiljer!

Detta händer:

Tipsrunda på Barnavdelningen, där du kan vinna ett fint pris från Pappas Pärlor.

20 % på Bamses barnprodukter, ballonger till alla barn Muggmålning för alla stora och små barn.

Tävla och vinn presentkort på Fun Box!

Handla och tävla om en Odd-Molly morgonrock

Hoppborg, ballonger, glass till alla ätande barn. Sibyllas ”retro-mugg” till alla gäster (så långt lagret räcker). Lördag och söndag mellan kl 12-15 kommer GB-CLOWNEN att leka med alla barn samt dela ut piggelin-glass efter maten!

butiker

Kom till Märkeshuset och se mönster och skisser från en modedesigners liv som bla arbetat i Paris. Vi öppnar kl 10 sedan blir det modemingel med höstens mode kl 12.30 Fina erbjudanden i butiken. Alla som handlar för minst 500kr är med i utlottningen av en underbar Odd-Molly morgonrock.

Varmt välkommen!!

Fackhandel med kvalitet och omtanke

1200 gratis parkeringsplatser Generösa Öppettider www.almhultshandelsplats.se

älmhults handelsplats

älmhultshandelsplats.se NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

11


REPORTAGE

Söker kunder på LSS-dagen D

in Personliga Assistans i Knislinge tar nu ytterligare ett steg i sin marknadsföring. Den 22 september kommer de att finnas representerade på LSS-dagen i Växjö i syfte att visa upp sin verksamhet. En glad Anna tog emot kunderna i butiken i Emmislöv.

Anna firade 50 med kunderna H

ärom veckan fyllde Anna Nilsson på Annas Biocare 50 år. Det passade hon på att fira tillsammans med kunderna, som fick 20% rabatt på utbudet och dessutom bjöds på kaffe och kaka. - Jag tänkte att eftersom jag ändå skulle ha öppet idag på min födelsedag så kunde jag passa på att göra det lite festligt, sa Anna som såg ut att trivas med att fylla 50. Många kunder passade på att titta in och gratulera, shoppa och fika.

Och för dem som inte kunde komma den dagen finns det många andra chanser att uppleva utbudet på Annas Biocare. Dels på onsdagar och lördagar då butiken har öppet, och dels genom att boka tid för behandlingar. Anna fortsätter dessutom med sina populära kvällsaktiviteter och har nu utökat med att ha hudvårdskvällar där hon berättar om, demonstrerar och säljer ekologiska hudvårdsprodukter till rabatterat pris under trevliga former.

Knislingeföretaget, som är ett privat assistansbolag, startade 2010.

De vänder sig till personer som är assistansberättigade genom LSS. - En fråga som vi får ibland som privat företag är om det är förenat med en kostnad att byta från t.ex. kommunal verksamhet till oss. Men så är det inte. Bytet är helt kostnadsfritt, liksom att vi samordnar assistansen utan att den assistansberättigade bekostar någonting. Dessutom sköter vi om allt det praktiska arbetet i samband med ett byte, poängterar assistanskoordinator Emma Glader.

Kontakter och inspiration

LSS-dagen i Växjö är en mötesplats där potentiella samarbetspartners kan mötas, inspireras och skapa kontakter. VD Lindha Lindström och Emma kommer att vara på plats hela dagen. - Det här blir en ny grej för oss. Vi kommer att finnas på plats och berätta om vår verksamhet, dela ut lite reklamprylar och sälja in oss utifrån våra ledord Trygghet, Närhet och Ansvar. Lindha och Emma kommer också att berätta om företagets rekryteringsprocess, som kan vara lite utmanande men något de prioriterar. - Det gäller att hitta rätt assistenter till varje kund, det lägger vi stor vikt vid. Dessutom är vi väldigt noga med att både brukare och assistent ska må bra i den nära arbetsrelation som det blir, säger Lindha. - Förhoppningsvis genererar LSS-dagen någon ny kund. Vi vill vara små men vi har utrymme för fler kunder/assistansberättigade i vårt företag. Alla är välkomna, hos oss är dörren alltid öppen, avslutar Lindha och Emma. Text: jessica@alltomgoinge.se Foto: DPA

Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

4MATIC. 4MATIC. Grepp Grepp av av högsta högsta klass. klass.

Med vår permanenta fyrhjulsdrift 4MATIC får du ett grepp av högsta klass på alla Med permanenta fyrhjulsdrift 4MATIC får du när ett grepp av högsta klass på alla typervår av väglag. Just nu får du 4MATIC på köpet du köper en ny Mercedes-Benz typer av väglag. JustVälkommen nu får du 4MATIC på köpet när du köper ny Mercedes-Benz med automatlåda.* in till oss så hjälper vi dig att en övervinna allt som med automatlåda.* Välkommen in till oss så hjälper vi dig att övervinna allt som kommer i din väg! mercedes-benz.se/4MATIC kommer i din väg! mercedes-benz.se/4MATIC 4MATIC fyrhjulsdrift 0 kr** 4MATIC fyrhjulsdrift (ord. pris från 20.000 kr) 0 kr (ord. pris från 20.000 kr)

CC 220 220 dd 4MATIC 4MATIC Kombi Kombi

378.800 378.800 kr kr

Motorcentrum I Markaryd AB

Pris fr: Pris fr: 2013 VW Crafter 35 2,0TDI SE Edition- och Vinterpaket ingår. högt, vit, 163hk, 9650 mil, drag, fjädrande www.motorcentrummarkaryd.se SE Edition-Skåp och Vinterpaket ingår.

förarstol fotsteg, mm

• 0433-75615, 75611

**Erbjudandet gäller vid ordertecknande av en av ny Mercedes-Benz SE Edition/FleetEdition under perioden 1 sep – 30 nov 2016. är endast kombinerbart med kombinerbart SE- och FleetEdition på alla A-Klass, B-Klass,på C-Klass, CLA ochB-Klass, GLA exkl.C-Klass, C-Klass Erbjudandet gäller vid ordertecknande en ny Mercedes-Benz SE Edition/FleetEdition under perioden 1 sep – 4MATIC-erbjudandet 30 nov 2016. 4MATIC-erbjudandet är endast med SEoch FleetEdition alla A-Klass, Cabriolet AMG. Kan ej kombineras med Ramavtal, Taxi, ej Hyrbilar andra kampanjer/erbjudanden. ej kombinerbart med SE- är och FleetEdition påej 180 d A-Klass, B-Klass, C-Klass Bränsledeklaration blandad körning enligtC-Klass EU-norm: ex moms ochoch GLA exkl. Cabriolet Kan kombineras med Ramavtal, Taxi, Hyrbilar eller kampanjer/erbjudanden. Vinterpaketet är kombinerbart med SEoch FleetEdition på 180 C-Klass, d A-Klass, och *CLA Erbjudandet gäller vidC-Klass ordertecknande av och en nyAMG. Mercedes-Benz SE eller Edition/FleetEdition under perioden 1Vinterpaketet sep – 30andra nov är 2016. 4MATIC-erbjudandet endast kombinerbart med SE- och FleetEdition påoch allaGLA. A-Klass, B-Klass, CLAB-Klass, och GLA C-Klass exkl. 3,6 – 8,1Bränsledeklaration l/100 km, CO – blandad 183 g/km.körning Miljöklass EuroEU-norm: 6. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. GLA. enligt 3,6 – 8,1 l/100 km, CO2 94 – 183 g/km. Miljöklassär Euro 6. Bilen på bilden extrautrustad. Cabriolet och AMG. Kan2 94 ej kombineras med Ramavtal, Taxi, Hyrbilar eller andra kampanjer/erbjudanden. Vinterpaketet ej kombinerbart med SE-kan ochvara FleetEdition på 180 d A-Klass, B-Klass, C-Klass och GLA. Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: 3,6 – 8,1 l/100 km, CO2 94 – 183 g/km. Miljöklass Euro 6. Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

155 000:-

12

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

ASSISTANS Ingår alltid när du servar din bil hos oss!

Service

Vi utför service och reparationer enligt biltillverkarens rekomendationer. Vi använder reservdelar av orginalkvalité eller bättre. På så sätt fortsätter din eventuella nybilsgaranti att gälla även efter att du servat din bil hos oss.

Däckhotell

På grund av stor efterfrågan har vi byggt ut vårt däckhotell. Gör det enkelt för dig du också - låt oss förvara dina hjul.

Däck

MECA Assistans

Det ingår alltid* 12 månaders fri Assistans vid service.

Vi erbjuder marknadsledande fabrikat på däck till rätt pris. Att investera i kvalitetsprodukter är oftast mest gynnsamt utifrån säkerhet, miljö och ekonomi.

Reparation

MECA-kort

* För fordon under 3,5 ton, max 10 år samt 15 000 mil. 15 000 - 30 000 mil mot tillägg.

Gäller t.o.m. 2016-12-31

Vi utför reparationer på de flesta märken och modeller. Oavsett om det gäller diagnos, motor, broms, framvagn, avgas så finns vi här för dig och din bil.

Grahns Bil & Service Gränsgatan 2, Broby 044-419 10

Vi erbjuder förmånliga betalningsalternativ med MECA-kortet. Betalar du med MECA-kortet eller ansöker om ett, erhåller du en present.

Hämta bilen utan att betala!

www.meca.se NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

13


AKTUELLT

Nya lokaler för M

Filippos

ellan 14 och 23 september håller Filippos stängt för flytt. Den nya lokalen på Industrigatan 8b kommer att förenkla och förbättra föreningens arbete med dess hjälpverksamhet. Lördagen 24 september öppnar de upp dörrarna till de nya fräscha lokalerna. Filippos verksamhet startade för 20 år sedan på initiativ av Clas-Åke

Bengtsson och hans familj. Det var medias rapportering om barnhemsbarnen i Rumänien som fick Clas-Åke att reagera och vilja göra något för att hjälpa. Den inledande tanken att åka ner med en lastbil med förnödenheter till åtminstone några, blev istället flera lastbilar och strax hade föreningen bildats med stöd av Osbys invånare.

Hjälp till barn

Marklundaskolan förvärvades billigt efter föreningens bildande och Filippos kunde starta sin second hand-butik i lokalerna. Föreningens hjälparbete har därefter även kommit att omfatta välgörenhetsprojekt och behövande i Moldavien och Ukraina. Sammanlagt har mer än 11 miljoner kronor kunnat skickas till barn och ungdomar i nöd sedan Clas-Åke med familj startade föreningen.

Allt på ett plan

Flytten till nya lokaler innebär nu en förbättring för Filippos och dess second handverksamhet. Nu kan personalen ha allting samlat på ett enda våningsplan, som omfattar ca 500 kvm. Detta kommer även att underlätta för kunderna som får en bättre överblick över sortimentet som säljs och alla slipper springa i trappor.

Filippos välkomnar alla intresserade och köpsugna att möta upp kl. 10:00 lördagen 24 september. Text: jessica@alltomgoinge.se Foto: Leif Ohlsson

- V I U T F Ö R K O M P L E T TA L E V E R A N S E R AV VÄ R M E P U M PA R F Ö R V I L L A N O C H FA S T I G H E T E N

TE

år

L SWEDE N KY

0451 - 38 11 50år | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se 19

14

L SWEDE N KY

AB

O

O

64-2014

AB

TE

KYLER & VÄRMER 19

64-2014

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

0451 - 38 11 50 | 044 - 21 54 04

www.teokyl.se producerad av espresso reklam


FILIPPOS & ÖPPNA HJÄRTAT

VI BJUDER PÅ KORV!

SECOND HAND

LOTTERI

r e b m e t p e s 4 2 g n i n and H Nyöpp d n o c e S t a t r ä ppna Hj dÖ e m e t e b r a m a Nu i s Lördag 24/9

trigata s u d n I å p 4 1 kl 10–

Filippos Öppna hjärtat i Osby

n 8 i Osby

Lämna era kläder och saker hos oss! Vi stöder Barnmissionens hjälparbete runt om i världen.

Industrigatan 8 B 283 50 Osby Tel: 0479-150 46 Öppet: tis & tors: 15–18, lör: 10–14 Inlämning: Under butikens öppettider.

www.oppnahjartat.se NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

15


KRÖNIKA

Färden fortsätter flåsigt över stock och sten tills jag når Trollabadet som står övergivet sedan några veckor. Med nyväckta livsandar sicksackar jag glatt mellan änder och halvhalkar i grönaktigt ”andavfall” som smetar ner mina löparskor och ger dem en intressant limegrön nyans. Full av endorfiner finner jag ändå änder fina.

Vår man i verkligheten...

Daniel Björk

L

ördag förmiddag. Mitt i september.

”PAPPA! VATTEEEN!!!” Dottern sticker in

ett svettigt ansikte genom kökets skjutdörr. ”Är du varm, Hanna?” frågar jag sådär lite käckt och trevligt. Hon tittar på mig, himlandes med ögonen, såsom 9-åriga flickor gör när deras pappa frågar något idiotiskt. ”Jag är död! Gud steker mig! I sitt stekjärn!” flåsar hon och återvänder till stekjärnet (ridbanan).

Frun frustar frustrerat: ”JAG SMÄLTER!”

Som häxan i ”Trollkarlen från Oz” (jag vill här påtala att originalrepliken råkar yttras av en häxa och att mitt val av liknelse inte på något sätt får misstolkas av läsarna att tro att min hustru skulle vara det minsta häxlik). Hon flyr från trädgårdens 25-gradershetta, ställer sig i köket och dricker som en uttorkad kamel (och här syftar jag då på mängden vatten som dricks, och inget annat).

Själv står jag, förvirrad, och tittar ut på hög-

sommaren som väl, i rättvisans namn, borde få en anmärkning för sen ankomst. Hur ska jag nu bete mig? Som den höstdepressionsentusiast jag är hade jag börjat ladda för mitt årliga höstdepp då jag blir, om möjligt, ännu gnälligare än resten av året. Just nu skulle jag ju sitta inomhus, förnärmad över att än en gång ha blivit bestulen på min älskade sommar, och klaga över råkylan, gråvädret, regnet, gyttjan och mörkret. Och fnysa åt alla höstromantiker med sina böcker, sina fåtöljer, sitt te, sina filtar och sina förbannade stearinljus. I stället vräks värme i min riktning och fullkomligt dränker Drakaberga i sollycka (även om vissa töser har mage att beklaga sig) och jag känner hur min gnällust rinner av mig som glass längs en strut.

16

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

Septembersommar ”Oh, vilken härlig da’!” säger sonen, ted-

gärdestadskt, då han tittar ut genom fönstret vid en paus från sin nya x-box one med vilken han förpassat Star Wars-fulingar till de sälla jaktmarkerna under hela lördagsförmiddagen. Hans kroppsspråk visar sedan att han omgående bittert ångrar sin recension av vädret då han vet vilka ord som väldigt snart kommer att lämna farsans mun. ”Släpp ditt spelande, gör dig klar och ge dig ut i sommarvädret!” säger jag precis sådär vuxenstörigt som han förväntade sig och han lommar iväg med en bråddjup suck för en halvhjärtad tandborstning och påklädning av shorts.

Själv snörar jag på mina trogna löparskor

för en sund runda genom Glimåkra. Värmande solsken på mina skenben och nedåtlutet från Drakaberga till byn gör stegen lätta och jag levererar snart mitt första ”Hej hej!” Min dotter brukar fråga mig: ”Känner du ALLA? Vem var det?” och jag svarar: ”Ingen aning, men han såg glad ut när vi hälsade!” Hälsosam som jag är älskar jag att man i småbyar som denna hälsar på dem man möter oavsett om man känner dem eller ej.

Vid Trollarinken morsar jag på farsor och morsor med små hockeybarn som asar på trunkar stora som husvagnar. Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om dem som lämnar septembersommaren för några timmars istid.

Färden fortsätter flåsigt över stock och sten

tills jag når Trollabadet som står övergivet sedan några veckor. Med nyväckta livsandar sicksackar jag glatt mellan änder och halvhalkar i grönaktigt ”andavfall” som smetar ner mina löparskor och ger dem en intressant limegrön nyans. Full av endorfiner finner jag ändå änder fina.

Bassängerna, som, för några veckor sedan,

hölls kliniskt rena av strålande personal som förtjänar medaljer, är nu fulla med alger.

Sistasträckan mot hemmet håller jag nästan på att drabbas av ett klassiskt värmeslag. ”Jag steks och smälter” tänker jag, flämtandes med tungan, hundlikt, hängande som en slips.

Jag börjar nästan längta efter höstrusk, depp, fåtölj, te, bok, filt och de där förbannade stearinljusen. Daniel Björk Om du vill ta del av fler av Daniel Björks texter kan vi tipsa om att det finns en hel massa på: danielidrakaberga.wordpress.com och naturligtvis i kommande nummer av denna tidning.

Bakom ishallen finns byns brantaste backe

som leder upp till Trollaskogen. Jag testar entusiastiskt att gasa i uppförsbacke, såsom ekonomer påstår är bra i kristider, men beter mig halvvägs som ett fordon med soppatorsk. I slow motion tar jag mig över backkrönet kippandes efter syre efter min brantbackebragd.

producerad av espresso reklam


SUCCÈ FÖR VÅRA STORSÄLJARE! Ställbar

MIAMI

4.590:5.995:Elmanövr. MIAMI

5.995:Pris från

Varberg

5.450:LyftUpp

Happy

5.995:U-soffa

HAPPY u-soffa i ljusgrått eller mörkgrått specialtyg. Längd 290 cm Djup 200/135 cm Höjd 85 cm. Hämtpris 5.995:-. Tillägg för montering eller hemkörning 250 kr.

Vi bjuder på lunch eller fika på Café Kronan – om ni handlar för 10.000 kr

Tel 0479-20160 • Lönsboda • www.bergmansmobler.com Öppettider: Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-13. NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

17


KRÖNIKA

Frossa i vårlökar

Jankovs

Trädgårdstips

D

et är underligt men faktum är att de lökar, som blommar på vår och försommar enligt traditionen kallas för höstlök, beroende på att de ska planteras på hösten. Rimligen bör de kallas vårlök men det gör i stället de lökar som ska sättas på våren och blommar under sommaren och hösten. Man kan ju undra hur det blivit såhär. Lökarna Du sätter har redan den

kommande blomningen färdig inne i löken. Det enda som kan påverka blomningen är hur lökarna hanteras innan plantering. Det är viktigt att de förvaras svalt och inte alltför torrt, både i butiken och när Du fått hem dem. Låt dem inte ligga utan plantera så snart du kan. Drabbas de

18

av intorkning riskerar blomningen att utebli. Lökar ska sättas på ett djup som är tre gånger lökens storlek. Grundgödsla med benmjöl för kommande års blomning. Gödseln krafsar Du ner i jorden under löken. Tulpaner är hungriga och behöver mycket näring, så förutom benmjöl vid planteringen ska dessa också ha gödsel just efter blomningen, annars finns risk att andra årets blommor uteblir eller minskar starkt i antal och storlek. Bladen ska också vissna ner innan de tas bort för att kraften ska gå ner i löken.

Tulpanernas och krokusarnas

blommor är delikatess för rådjur och kaniner, så skydda dessa när de sticker upp ur jorden på våren med blodmjöl eller annan avskräckning. Blodmjöl luktar slaktplats för de vilda djuren och gör att de väljer bort blommorna. Vissa lökar sprider sig snabbt både genom att bilda sidolökar och att fröa av sig. Dessa kan Du med fördel plantera under stora buskar som marktäckare. Pärlhyacint, scilla, vildtulpaner och påskliljor är bra exempel på sådana. De senare tillhör gruppen narcisser, som rådjur och kaniner inte är intresserade

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

av. Jättelöken, allium giganteum, är verkligen häftig med sina stora bollar som tycks sväva över rabatten.

Vår gamla Volvo V 60, som

gick under namnet Gullan, var från sekelskiftet och hade gjort sitt och vi beslöt oss för att byta bil. Det skulle ske under hösten, vi hade inte bråttom. Gullan hette den eftersom den var guldfärgad och jag inbillade barnbarnen att den var av guld och så visade jag på stämplarna där bak vid kofångaren. De ser ju ut som stämplar de där känselkropparna, som talar om ifall man är nära något föremål. Jag tror inte att alla barnen blev lurade men förhoppningsvis de minsta i alla fall. Vi passerad Volvo i Osby när vi var ute på vår vanliga cykeltur en morgon och jag kastade ur mig förslaget att titta in och kolla om det fanns någon liten fin Volvo, som vi kunde bli intresserade av. Jag började genast fundera på vilken strategi jag skulle använda mig av för att göra en riktigt bra affär. Planen utkristalliserades i min hjärna. Väl inne tog Kim hand om oss och plötsligt satt vi bänkade framför hans bord. Han frågade vad vi var intresserade av och Eva svarade

snabbt: ”Har ni nån Volvo V 40?” Det hade de konstigt nog. ”Har ni en röd?” frågade Eva snabbt. ”Ja”, svarade Kim.

”Då tar vi den”, sa Eva och hela

min strategi föll pladask till marken. Jag slet mitt hår men det var ju kört. Vi köpte naturligtvis den söta lilla Volvon. Kim var inte ens intresserad av att titta på vår gamla bil för att se om priset på den var rimligt. Några dagar senare skulle vi hämta bilen och lämna vår. Nu kunde inte Eva hitta den ena bilnyckeln. Nycklar gör vi av med ofta men faktiskt aldrig bilnycklarna. Eva letade och letade. Inte i handväskan och inte i burken. Nej den var borta! Kim sa: ”Titta en gång till i handväskan!” Det gjorde Eva och utbrast efter en kort stund: ” Vad konstigt det fanns ett fack som jag inte visste om. Där låg den.” En dams handväska rymmer allt och inget.

Kim berättade att han bara hade

hört om ett liknande köp en gång tidigare. Det var när Frennesson ringde till Newmans Bil och frågade om de hade en vit SAAB 9000. De svarade att det hade de. Frennesson svarade i sin tur snabbt: ”Då tar jag den!” Goa hälsningar från Jankov och Sia

producerad av espresso reklam


n e id t s g n i r e t n a l p a t Bäs och fantastiska priser!

Kan det bli bättre?

• • • • •

HALVA PRISET PÅ Buskar och prydnadsträd Bärbuskar Vintergröna växter Klätterväxter Perenner

VÅR STÖRSTA UTFÖRSÄLJNING NÅGONSIN! Gäller till och med den 24/9 på ordinarie priser. Ej beställningar! Dessutom får du ju ALLTID stämplar på din KlubbOsby-bricka!

Nu är det läge! att beställa häckplantor!

Det är dags nu! att plantera lökar som ska blomma nästa vår!

Långlördag öppet till 15.00 Öppet: vardagar 10-18 • lördagar 10-14. Tel. 0479-143 28.

Kom ihåg att registrera dig på din bricka så du inte missar fi na erbjudanden!

www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Klubb

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

19


Höstkänslor

Laddat med

på byn

Långlördag 24/9 kl. 10-15 Hem & inredning

Mode & accessoarer

FRÖJD F FR RÖJ RÖ ÖJ JD D af Sverige af Sver S Sv ver ri rig r i ig ge ge

Kultur

Bygg & maskiner

Banker & ekonomi

20

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

producerad av espresso reklam


Allt du behöver - på nära håll... Hälsa & skönhet

Service & fordon

Osby

Husdjur Dam & Herr

Kontor & iT

Mat, restaurang & café

OSBY

Osby

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

21


HÖSTENS TRENDER Årets modeshow

planerar nya arrangemang

N

u har tonerna klingat ut efter den fantastiska spelning som Wizex-73 bjöd på för ett par veckor sen. Bandet har sen dess uppmärksammats i TV programmet ”Tack för Dansen”. Nu är det också klart att det blir en jubelföreställning på Granada den 4 november, där fyra sångerskor delar på sången. Denna gång dock till årets Wizexupplaga.

Barnens dag

Men Osby Shopping är nu igång igen och laddar för nya arrangemang. Närmast är det långlördag den 24 september. Därefter är det barnens tur. Då laddar handlarna med en massa kul för barnen. Håll utkik efter mer information i denna tidning. Barnens dag i år infaller den 8 oktober.

22

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

Därefter är det dags för årets Modeshow. Kanske det mest populära arrangemanget av Borgens alla aktiviteter. Det är i alla fall den kväll som fyller biosalongen fortast. Just nu planeras det för fullt. Vi kan redan nu utlova en härlig modefest. Så notera den 27 oktober i era kalendrar. Oktober avslutas sen med långlördag.

Julskyltning

Det känns kanske lite avlägset, men planeringen för julskyltningen är också igång. Planera gärna in våra arrangemang så du inte missar något.

Höstens program 24/9 Långlördag 8/10 Barnens Dag på Östra Järnvägsgatan 27/10 Modevisning på Borgen 29/10 L ånglördag 27/11 Julskyltning

producerad av espresso reklam


HÖSTENS TRENDER

Köp minst 2 plagg och få 25% rabatt på billigaste varan ! Gäller ej ytterplagg (Gäller fram till den 24/9 och kan inte kombineras med andra erbjudande)

Öppettider: Vardag 10-18, Lördag 10-13. V Järnvägsgatan 27 D, Osby. 0479-15001

VÅRA MÄRKEN Tommy Hillfiger Replay

Massor med

HÖSTNYHETER!

Nudie

PASSA PÅ denna helg!

Solid Didriksons Björn Borg

Köp ett bar byxor o få

Dahlin

15% på

Oscar Park Lane

valfri överdel!

Alberto

(Gäller ej jackor)

Cavalier Pulz Culture

HÖSTNYTT att inspireras av

Monrow Soya VILA Selected Cecil LdiR Lo-ika

Välkomna!

Osby Tygshop

V. Järnvägsg. 27c. 0479-14602. Öppet: Må-Ti, To-Fr: 10-18. Lö: 10-13. Ons: Stängt

m.m

Öppettider: Vardagar 10-18 Lördag 10-13 | Långlördag 10-15

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

23


HÖSTENS TRENDER

Nu spanar vi efter...

a l s n ä k t Hös

Även om september varit ovanligt varm hittills, kan vi vara säkra på att hösten snart är här. Då vill vi uppdatera garderoben och hemmet med varm och mysig höstkänsla!

Min favorit! Snyggaste ryggsäcken från Boxca finns hos Your Step.

Småkakor eller annat trevligt kan man ha i burkarna från chic antique. Finns hos Present & Dekor.

Välkommen! känner man sig med en krans från Miljögården. Finns hos Glimåkra Blomsteraffär.

Höstfin klänning från Odd Molly. Finns hos Märkeshuset.

Olikfärgade ponchos från Mansted. Tillverkade av Yak-ull, finns hos Annas Biocare.

Bomberjacka för stora och små! För barn från name it, finns hos TittiBus, och för vuxna från Esprit, finns hos Molié.

24

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

Coola Dasia skor i mocka eller skinn. Finns hos Scorett/ Jeansbolaget. producerad av espresso reklam


HÖSTENS TRENDER

Ekologiskt till småfolket från Littlephant. Finns hos Gröna Porten.

Ordning & reda med fin förvaring. Finns hos Your Step.

Mysljus till höstmörkret. Finns hos Oredssons.

Snyggpasta till höstmiddagen från Sgambaro. Finns hos Pecorino.

Riktiga män bär blommiga skjortor från Oscar & Solid. Finns hos Gunnars kläder.

Rönnbär på textil från Svanefors. Finns hos Tyger och Pinaler.

Väldoftande massageljus i olika storlekar från Klinta. Finns hos Snickaregården.

Höstigt fina barntröjor Minymo. Finns hos Rena Rama Sara. NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

25


HÖSTENS TRENDER

Din Presentbutik i Göinge!

Dessutom

10% på ord. priser den 24/9!

Repris på vårt populära event! Murads hudterapeut kommer till Gröna Porten den 27/9

Kostnadsfri

skinscanner, personlig rådgivning och en nattkräm värd 899:vid köp av två Muradprodukter Boka dina 30 min nu! 070 814 06 34

STOR HÖSTREA! Fina erbjudanden från Ekelunds och Le Creuset.

Följ oss på Instagram @snickaregardendesign

ÖPPET: mån. - fre. 9.00-12.00, 13.00-17.30 Tel: 044 - 42 425 • Fabriksgatan 15, Glimåkra • www.snickaregarden.se lör. 10.00-13.00

Öppettider

Mån 13-19, Tis-Fre 9-18 Semesterstängt v.44

• Klippning • Färgning • Slingor • Make-up

Esplanadg. 5, Osby

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

Följ oss på GronaPorten

Säflacka Gård, Broby, Tel. 0708 - 14 06 34 • www.gronaporten.com

20% REA på utvalda produkt Hudterap kl. 14-17 på fredagen, rådgivn TILL MODEBUTIKEN DAG FÖR DAG! ION! HELHET INSPIRAT & E MOD

HÖSTNYTT MINGELKVÄLLAR ! 0, 1/12 /9 28 , 26/10, 31/1 ! tid i ka Bo

103 10

• Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

26

Höstens nyheter inom inredning och cashmere fyller nu upp butiken. Välkomna!

NATURTERAPI, AKTIVITETER, MODE- & HELHETSBUTIK BUTIKÖPPET ONS 10-18, LÖR 10-13. Övrig tid behandlingar, aktiviteter Emmislöv 1117, 280 60 Broby 070-206 45 98 annasbiocare.se

producerad av espresso reklam


HÖSTENS TRENDER

Möbel- och gardintyger. Färdigsydda gardinlängder och kappor. Kuddar, löpare, mattrasor mm. HÖSTENS VAROR ÄR PÅ PLATS!

50 %

en av våra RABATT på mer än hälft metervara ri möbel-och gardintyge per Välkomna önskar Ingrid med

Torggatan 2 • Sibbhult • 044-488 00 Öppettider: Tisd-fred 11-18 Lörd 10-13 OBS! Månd STÄNGT

Supererbjudande! Star Wars, Nexo Knights och Ninjago tröja från Lego Wear. Begränsat antal!

149:-

(ord.pris 249:-)

sonal!

SUPERPRIS

299:-

Se hela sortimentvårt på elkedjan.se

Ord. pris579:-

Ultravassa skärblad. Skäggtrimmer med 16 längdinställningar och ett system som låser och memorerar den senast valda inställningen. Laddning: 8 tim. Drifttid: 40 min. Skäggtrimmer BT3050/107175

Ord. pris 5495:-

4995:-

För dig som har bråttom. Diskmaskin med varioSpeed som gör det möjligt att förkorta disktiden med upp till 50 % i nästan alla program. H/B/D: 81,5/59,8/57,3 cm. Diskmaskin vit: SN45L281SK/106519 4995: (5495:-) Diskmaskin rostfri: SN45L580SK/106520 5495: (5995:-) A+

13 kuvert

294 kWh

2660 l

A

46 dB

Butiken med det färgglada sortimentet! Tavelinramning • Garn • Broderier • Sytillbehör Barnkläder från stl.56-152 och prematur 38-44 Öppet vardagar 12-18 (stängt lör-sön) Norra Torggatan 5 • 0476-63 65 12 • 0735-167585 www.renaramasara.se • butiken@renaramasara.se

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13. V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50

www.oredssonsel.se

Välkommen på Modemingel! Lördagen den 24 september

Kom och se mönster och skisser från en modedesigners liv. En designer som bl.a. arbetat i Paris

Vi öppnar kl 10.00 Kl.12.30 blir det modemingel med höstens mode.

Fina erbjudanden butiken!

Handla för minst 500:- så är du med i vår utlottning av en underbar Odd Molly morgonrock. Följ oss på

Vi har öppet: Mån-fre 10-19 Lör 10-17 Sön 11-17 Tel: 0476-160 10 Handelsvägen 14 A vid IKEA i Älmhult

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

27


AKTUELLT Mats, vars egen gård med nötdjur utgör ett

av stoppen på rundan, berättar vidare att Östra Göinge representeras av både växtodlings- och skogsbygd och att det finns ett blandat utbud på rundan. - Är man intresserad av maskiner så kan man till exempel besöka växtodlings- och skogsgårdarna där det finns lite mer av den varan. Vill man se och höra om djurhållning så finns det sådana exempel på rundan också. Men gemensamt är att alla gårdarna ligger nära byarna och att det är lätt att ta sig dit, berättar Mats.

Välj mellan olika

Den som är intresserad av att besöka en gård kan välja mellan mjölkproduktion i Hanaskog, växtodling/biogas i Knislinge, skog och vatten i Tågaröd, samt nötproduktion i Broestorp och Östanå. På Jeppatorget i Glimåkra kommer dessutom Nedanbäcks och Kristamöllans gårdsbutiker att finnas på plats. Ute på gårdarna möter bönderna upp, visar runt och berättar om sina verksamheter. Aktiviteten passar hela familjen då man kan få provsitta en traktor och titta på djuren som går på bete. Sedan åker man förhoppningsvis hem med lite mer kunskap om lantbruk och landsbygden, vilket är avsikten med Bonderundan.

Bonderunda istället för konstrunda

Kan det bli fler bonderundor?

Ö

stra Göinges bönder är påhittiga. När LRF Centralt ville att alla kommuner skulle ha någon form av öppen verksamhet för allmänheten så passade de på att skapa ett nytt koncept - Bonderundan. - Kan man ha en konstrunda så kan man väl ha en bonderunda tänkte vi, berättar ordförande för LRF i Ö Göinge, Mats Persson.

-Ja, det kan det säkert bli men nu ser vi först hurdant intresset blir för detta i år. Alla som är nyfikna är välkomna mellan kl. 11-14 den 1 oktober. Text: jessica@alltomgoinge.se

Välkommen på Bonderundan i Östra Göinge, lördagen den 1 oktober 6

Bonderundan

5

kl. 11-14

Följ skyltarna mot ”Bonderundan” 4

3

1 Oskar Karlsson, Hanaskog, Bössebacken - Mjölkproduktion 2 Sven Norup, Knislinge - Växtodling/Biogas

2

3 Stig Lundström, Tågaröd - Skog & vatten 4 Magnus Nicklasson, Broestorp - Nötdjur 5 Mats Persson, Östanå - Nötdjur

1

28

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

6 Nedanbäcks Gårdsbutik, Kristamöllans Gårdsbutik och Glimåkra LRF avd, finns på Jeppatorgen i Glimåkra där Glimåkra Utveckling anordnar marknad. Sofie Gudmundsson, 3:a i Sveriges Mästerkock 2016 medverkar.

producerad av espresso reklam


NYA MODERNA LÄGENHETER KYRKOGATAN LÖNSBODA INFLYTTNINGSKLART 1 NOVEMBER

uthyrd Plan bottenvåning

Plan ovanvåning

3-RUMSLÄGENHET MED UTEPLATS OCH CARPORT

4-RUMSLÄGENHET MED BALKONG OCH CARPORT

Boytan är ca 76 kvm. Öppen planlösning kök/vardagsrum. Badrum med tvättmaskin och torktumlare. Fiberanslutning.

Boytan är ca 93 kvm. Öppen planlösning Kök/vardagsrum. Badrum med tvättmaskin och torktumlare. Fiberanslutning.

Hyra: 8500 kr/månad Inkl. värme & vatten

Hyra: 9000 kr/månad Inkl. värme & vatten

För mer info kontakta Tornhuset AB Mats Svensson på 0733-359 600 eller mats.svensson@protech-ab.se

Mot nya äventyr

med Kagans Buss!

The phantom of the opera

Stockholm 7 Oktober

Oktoberfest

Shopping/nöje

14-16 Oktober

29-30 okt

Bremen, 3 dgr

Burg/Fehmarn

Åker upp fredag och åter hem söndag. Föreställningen är lördag 8 okt 19:30. Detta ingår: Transfer i modern turistbuss. Del i dubbelrum ink frukost. Parkettbiljett till The Phantom of Opera. Transfer till/från Cirkus.

Avfärd fredag och åter hem söndag. Detta ingår: Transfer i modern turistbuss(ink. vägskatter, bro- & färjeavgifter). Del i dubbelrum med frukostbuffé 2 nätter på 5-stjärniga Swiss Hotel.

Åker lördag och åter hem söndag. Shopping kombinerat med nöje. Detta ingår: Bussresa Sverige - Burg t/r. 1 övernattning (del i dubbelrum) på Wisser’s i Burg 1 frukost 1 middag (3 rätters)

Pris fr 3495:-

Pris fr 2695:-

Pris fr 1295:-

Läs mer på www.kagansbuss.se

Tel: 0709-209089 • info@kagansbuss.se NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

29


KRÖNIKA

Lag och rätt i Göinge

Historia från Simontorp

Anders Blidberg

C

entrum för Göinge härad var sedan urminnes tider Röinge, i utkanten av dagens Hässleholm. Där fanns tingshögen där man dömde förbrytare, valde riksdagsmän och emellanåt beslutade om uppror. Alla fria, vuxna, bofasta, vapenföra män hade tillträde till tinget och till viss del även plikt att närvara. Den ursprungliga tingsplatsen

är osäker, men kanske låg den nära de bautastenar som finns vid kyrkogården. Här hölls våren 1525 ett dramatiskt möte. Den danske amiralen Sören Norrby hade startat ett uppror mot kung Fredrik I som avsatt och

fängslat sin brorson Christian II. Till Röinge kom Norrbys närmaste man Otto Stigsen Hvide för att resa Göingebönderna. Hvide fick stöd av greve Niels Brahe från Vanås och göingarna anslöt sig till upproret. Under sommaren brändes nästan alla slott och herrgårdar i Skåne. Kung Fredrik satte till slut in en tysk legoarmé som slog ner upproret. Flera tusen bönder massakrerades i Lund och vid Bunketofta utanför Helsingborg. Niels Brahe jagades i flera år. I juni 1529 halshöggs han på Gammeltorv i Köpenhamn. Allt han ägde beslagtogs av staten, däribland Vanås.

Tingen hölls utomhus i Röinge

ända till 1660-talet då en tingsstuga uppfördes i Röinge på samma plats som det gamla tingshuset från 1773 ligger idag. Det var naturligtvis besvärligt för de norra socknarna i Göinge att ta sig ner till Röinge och därför ansökte invånarna om att en extra tingsplats skulle ordnas i den otillgängliga norra delen av Göinge. Kung Christian IV godkände 1637 att ting skulle få hållas på ”Broby hede”, dvs vid den marknadsplats som används än idag.

Den sista avrättningen i Broby

drabbade den småländske mördaren Göran Johnsson. Den 17 januari 1854 klockan nio på morgonen fördes han iklädd en vit dräkt till kyrkan för att få nattvarden. Avrättningar var ett folknöje och kyrkan var full av nyfikna. Med två präster som ledsagare gick Göran i procession upp till avrättningsplatsen. Där väntade skarprättare Anders Pettersson som verkställde halshuggningen. Görans kropp skyfflades ner i en grop på platsen utan vidare ceremonier. I Röinge genomfördes den sista avrättningen den 25 maj 1866, då mördaren Jonas Magnus Borg halshöggs.

finna dolda skatter. De hade fått ett tips om att en drake vaktade en skatt i Arkelstorp och gjort ett försök att finna den med hjälp av magiska formler och en förtrollad värja. Efter mycket utredande frikändes Per men Johan dömdes till 34 par spö och offentlig avbön i kyrkan för att ha ”kallat then Onde till hielp”.

Simontorps Kulturvandringar guidar på Röinge Galgbacke och Tingsplats lördagen den 1 /10klockan 10:00. Samling vid Linnéskolan. Text: Anders Blidberg

Alla åtalade var inte mördare. En

udda rättegång genomfördes 1739 då smålänningarna Per Tamberg och Johan Isaksson åtalades för att med hjälp av trolldom försökt

Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster • • • • • • •

Nytillverkning och renovering Svetsning av rostfritt, aluminium och svartstål Lokal utrustad med lyftkapacitet upp till 25 ton Servicebil med alla sorts verktyg för fältarbete Saxlift för uthyrning H 6m B 80cm L 3m 250kg Kranbil på 40t/m samt flakväxlare Försäljning av svetsgas, gasol och svetstillbehör

Postadress: CT Andersson AB Lyckegatan 8 280 64 GLIMÅKRA

30

Besöksadress: Södra Portgatan 28 283 50 Osby Andre@ctandersson.se

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

Med andra ord:

ghet!

li Vi gör din idé till verk

Telefon: André: 072-5891612 Pelle: 072-589 1610

producerad av espresso reklam


FINA BEGAGNADE BILAR

MYCKET BRETT URVAL AV BEGAGNADE BILAR!

Chevrolet Captiva 2,2 TDI automat –11 Opel Astra 1,4T SportsTourer ECOTEC Opel Zafira Cosmo 1,7 CDTi -11 Vit, 7-sits �������������������������������������� 169900:- 140 hk –13 Röd, 125 hk, 7 sits �����������������������129�900:Asteroid Grey Metallic ���������������� 159900:Opel Insigna 2,0 TDI, 160 Aut,2,0 Sportkombi Fiat 500 1,2 -14 LTZ 2,0 VCDi –11 Volvo V40 D2 summum -13 Chevrolet Cruze Saab 9-5 Vector/Active TDI -11 -12 Svart Glastak,ECC,CD 109.900:- Blåmet, ECC, F-H, back-kamera 119.900:189.500:- Blåmet, ECC, F-H, skinnkl, drag Pewter Grey Metallic, Sedan ������ 129900:- Opel Astra Drive 1,4T 5d –15 Vit, Sedan nya modellen, Automat Volvo XC90 D5 Aut R-disign 7sits -14 Suzuki Splash, 1,2, 5 dr -14 Chevrolet Cruze 1,7 TDI LTC kombi -13 Soft Bronze Metallic ������������������� 144900:- ����������������������������������������������������� 194�900:Brunmet Rikl. Utr. 389.900:89.500:143.500:- Grå met, A/C Chevrolet Spark 1,2 LT 81hk M/T 5d –11 Vit, ECC, f-h, drag, backkamera Honda CRV 2,2Tdi Aut Executive -14 Nissan Qashqai 2,0 Automat -11 Honda CRV Lifestle 4x4 -12 Carbon Flash Metallic 79900:- Opel Corsa 1,6T ECOTEC OPC -12 Volkswagen CC 2,0 TDI -13 Silver, Ecc,Glastak, Drag, ������������������� B-värm. mm 269.900:ECC F-H Panoramatak 144500:Svart, ECC, F-H, drag mm 179.900:- VitMörkbrun Arden Blue Metallic ����������������������169�900:Metallic, BlueMotion TechnoHonda Civic 1,6 Tdi Lifestyle Kombi -14 Opel Corsa 1,2 5dr -14 Hyundai Santa Fe 2,2 TDI Automat -12 Honda CR-V –13 logy, 170hk����������������������������������119500:195�000:Svart, Ecc mm 2,2 i-DTEC Executive 199.900:Blåmet ECC F-H CD m.m Gråmet, ECT, F-H,2,0 skinn, keyless, båge179.900:Svart Metallic ������������������������������ 269900:Opel Insignia CDTI -13 Opel Corsa 1,4 5dr +PKT -12 Opel Corsa 1,2 5dr -10 Röd, Combicoupé ���������������������� 194�900:- Ljusgrönmet Volkswagen 1,4 TSi -14 79500:Röd ECC F-H CD mm 99.900:- VW Sharan 2,0 TDI 140 Master ECCTiguan F-H CD mm Aut Gråmet, Opel Astra 1,4T 5d –13 Svart Metallic, Line, 160hk ���������199�900:Opel Astra 1,7Tdi 5dr -10 Suzuki Splash 1,0 5dr -09 drag, backkam, sits 164.500:- Silvermet A/C CD m.m. Beigemet ECC F-H Drag mm 109.900:- ECC, Röd ����������������������������������������������� 134900:OpelF-H, Insignia 2,0 CDTi7 -12 49.500:Citroen C4 1,6 TDI, Aut -12 Opel Mokka 1,6 -15 Svart metallic, Sports Tourer ����� 154�900:- Chevrolet Volvo V60 D2 -12 Spark LT 5dr -11 Asteroid grå 1,4T ECC,F-H,Drag mm 179.500:119.900:- Svart A/Cgrå CD Metallic mm 65000:Opel Astra Sports Tourer 140hk –12 Gråmet, ECC, F-H mm Mörk ������������������������159�900:1,3 TDI, 5 dr -11 Ford Lightning S-max 2,0 TDI, 7sits -10 Silver Metallic ������������� 134900:- Opel OpelAstra Insignia Business 2�0 CDTi -12 Kia Ceed 1,6 Tdi Kombi -10 119.900:- Silver ECC F-HIIdrag mm 69900:Gråmet, ECC, F-H, drag 127.500:- Grå Vit,met, 195A/C hk,drag SportsTourer 4x4, Automat Volvo V70 1,6D DRIVe -11 Opel Astra 1,4T Sport kombi -11 Nissan micra 5dr Jub����������������������149�900:-09 ������������������������������������������������������809�900:Grå Metallic, 115hk Toyota Aygo 5 dr -12 Gråmet, A/C

Grå met, ECC, F-H mm

79.500:-

127.500:-

Chevrolet Orlando 2,0 TDI, Aut. LTZ+ -13 Gråmet, fullt utr. 7-sits, drag 169.900:-

Opel 1,7 ,TDI, SportSport kombi Tourer -12 OpelAstra Insignia Edition 2,0 Brun 139.500:CDTimet, -11ECC, F-H, drag

Volvo V70 D4 momentum, Aut AVD -13 Silver, ECC, F-H, skinnkl 199.900:-

Silver Lake Metallic, ECOTEC, 160hk Suzuki sx4, TDI, 4x4 -13 Vit ECC, f-h, keyless, drag 154.500:����������������������������������������������������� 145�000:-

Öppettider: Mån-tor �������������������� 9-18 Fredag���������������������� 9-17 Lördag ����������������� 10-13

Lila met A/C CD mm

56000:-

Volvo XC90 D3 2WD -11 Svart Metallic, 163hk ����������������� 179 900:-

+ Ett 30-tal bilar i olika prisklasser!

3,95% ränta vid avbetalning och leasing! Kronobergs Bil firar

70 år

Jim Karlsson 0476-488 46 - www.kronobergsbil.se

Göinge Utbildningscenter Här nns det något för de flesta * Ungdom eller vuxen? * Teoretiska eller praktiska kurser? * På plats eller på distans? * Heltid, halvtid, deltid eller enstaka kurser? * Dagtid eller kvällstid? * Läsa upp eller validera? * Studiehjälp eller studievägledning? Hör av dig, vi hjälper dig!

www.guc.nu 044-775 64 00

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

31


REPORTAGE

Göran Bengtsson, en av dem som startade upp Vänsterpartiet i Osby igen.

Litet parti

Jonas Sjöstedt besöker Osby D

et är inte ofta som våra partiledare har vägarna förbi Osby, men nu är det dags. Vänsterpartiet har tillsammans med ABF lyckats locka hit Jonas Sjöstedt som kommer till ett öppet möte på Borgen torsdagen den 17 oktober (se annons). För tre år sen besökte Jonas Östra Göinge, så han har säkert en del koll på Göinge. Det var meningen att Jonas skulle besöka Osby i början av detta året men han fick då förhinder. Nu hoppas vi att det ska fungera bättre.

Dags att byta

KÖK

En av dem som startade upp partiet igen, är Göran Bengtsson. – Vi är ett litet parti men står alltid på folkets sida och tar tydligt avstånd till allt som motsäger människors lika värde, menar Göran. Det svåra för alla väljare är ju att reda ut vilka som står för vad i den lokala politiken.

Viktigaste frågor

– Vi är en kommun med en stark företagskultur med många små och mellanstora företag. Den ger oss fördelar i både upp- och nedgång. Därför vill vi hellre satsa på att utveckla vårt centrum. Att splittra handeln är mot vår kultur och tillför inget värde. Tvärtom så riskerar vi förstöra det vi byggt upp, menar Göran.

Emma Lundbeck, ny ordförande i Osby efter Göran.

Vill växa

Vänsterpartiet vill stödja en vänsterinriktad politik tillsammans med Socialdemokraterna. – Det skapar trygghet för alla åldrar. Det har funkat på riksnivå och vi vill att det ska funka även i Osby, säger Göran. Jonas Sjöstedt är snart den ende som tydligt står upp mot invandrarfientlighet och rasism. Nu får alla invånare en möjlighet att höra hur (V) lyckats få ett så stort inflytande över dagens politik – så kom till Borgen uppmanar Göran. Text: johnny@alltomosby.se Foto Jonas Sjöstedt: Mikael Persson (MiP Media)

Dags för nästa våning i samhällsbygget!

Öppet möte med Jonas Sjöstedt

Vill du ha ett unikt, måttanpassat kök är det hit du ska vända dig!

Öppet: torsdagar 10–18, övriga tider, ring! VERKSTADSG. 2 OSBY, 0479-912 30, 070-844 24 57

Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.com

32

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

Borgen i Osby Den 17/10 Kl 18 Kom i god tid. Vår egen Emma Lundbäck med bandet Swedah underhåller!

Arrangör: Vänsterpartiet i Osby tillsammans med ABF

producerad av espresso reklam


Låt oss ta hand om bokföring och bokslut! Du har annat att tänka på. Kontakta oss idag! Bokföring, bokslut, inkomst och skattedeklarationer Nybildning, ombildning och nedläggning

044-777 72 45 www.bjorkbacka.eu

info@bjorkbacka.eu

Tollarp - Kristianstad - Osby - Älmhult

Dags att byta tak och fönster? Nytt badrum? Franssons Bygg i Hästveda AB är ett komplett byggföretag som kan hjälpa er med bland annat: • Nybyggnation • Husmontage • Renovering

• Tillbyggnation • Takläggning • Kakel- & klinkerarbete

Och dessutom håller vi vad vi lovar!

Ring eller maila Tony 0705-13 70 01 info@franssonsbygg.se

Glöm inte ROT-avdraget! Det gör inte vi! • ÅSGATAN 1 • 280 23 HÄSTVEDA • TEL 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se • www.franssonsbygg.se

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

33


LÖNSBODA

Miljoner

till föreningslivet S

parbanksstiftelsen 1826 jobbar ständigt med att försöka få fler anledningar till att dela ut miljoner till föreningslivet. Pengarna är del av bankens avkastning, vilket naturligtvis kan variera. Men det hindrar inte Östen Gunnarsson att ständigt vara ute och påminna föreningar om möjligheten. I dagarna var han med sina kollegor i Lönsboda.

Banken på Kronan

På fantastiska Café Kronan var Osby kommuns föreningsliv inbjudna. Ett 40-tal mötte upp för att lära sig mer om vad Sparbanken Skåne kunde erbjuda föreningarna, samtidigt som Sparbanksstiftelsen och Utbildningsforum kunde berätta om sin verksamhet.

Ansök före 30 september

Budskapet från bankvärlden var att hitta lösningar som underlättar för föreningar att hantera transaktioner, digitalt och analogt. Men också att se möjligheter i att utveckla sin verksamhet med hjälp av Sparbanksstiftelsen. Det finns pengar att få, bara man har en tydlig idé och vilja att utveckla sin förening. Men vill man ha pengar i höst så är det bråttom. Ansökningstiden går ut den 30 september. Din ansökan gör du på hemsidan: www.sparbanksstiftelsen1826.se Lycka till! Sparbanken på plats i Lönsboda. Från vänster: Anneli Persson, Camilla Johansson, Östen Gunnarsson, Jadeline Lu och Karlolina Sjunnesson.

Ferne om Salje

L

ars ”Ferne” Fernebring från Dalby,

kommer till Lönsboda och berättar om Sven Edvin Salje, en välkänd författare och skildrare av landsbygdens folk och från snapphanetiden.

Datum: Söndag 25 september Tid: kl. 18:00 Plats: Medborgarhuset i Lönsboda,. Välkomna!

John Frahm Massage/Akupunktur Tlf. 0769265216

Massage-Akupunktur-Zonterapi-Cupping 30/60 min kr. 280/500 Scenar-terapi 1.besök kr. 500 - därnäst kr. 400

Örkeneds föreläsningsförening Klinik : Hässleholm / knislinge

Anslagstavlan

Pia Frahm Scenarterapeut Tlf. 0707503466

50% på första besök Boka tid direkt: ny kund www.goingekliniken.se

50.000 vinylskivor & CD`s Lp´s, Ep´s, singlar i lager

Butik & Lager, Torngatan 4, Älmhult

HÖSTKAMPANJ! NU BJUDER VI UPP TILL DANS Glenn-Endys spelar i Glimåkra folkets park Lördag 24/9 kl 20-24 Välkomna!

34

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

• Sterilisering tik 3900-4000 kr • Kastration hanhund 2500 kr • Paketpris sterilisering katt (sterlisering, vacc, id) 1100 kr • Paketpris kastration hankatt (kastration, vacc, id) endast 600 kr

Boka på: 0736-85 84 57

www.hotstuff.se VINYLSKIVOR KÖPES !

Kom till oss eller vi kommer till dig. Bäst betalt för hela samlingar, 60-70-tals rock/ pop. Även rock-affischer, autografer mm

Ring 0709-625 736

producerad av espresso reklam


AKTUELLT

Barnens dag D

en 8 oktober är det åter barnens dag i Osby med många olika aktiviteter för alla upp till 12 år. Tillställningen arrangeras av Handelsbanken i samarbete med olika butiker och OIK. Bland annat kommer hågade barn att kunna dekorera sin egen tårta, hoppa i hoppborg, plantera en egen blomgrupp, fika, och mycket mer.

Håll utkik efter annons i nästa nummer av Allt om Osby för mer detaljer.

”Gómezbarros myror/…/som verk är det oerhört laddat, bland de tyngsta jag sett på Wanås.” Carolina Söderholm, Kristianstadbladet

Bäst just nu: ”Nathalie Djurbergs och Hans Bergs skulpturgrupp/…/ Magisk krock mellan kultur och natur.” Åsa Beckman, DN Aug 2016

/…/en av de bästa svenska utflykterna 2016/…/ Expressen/Allt om resor

VÄLKOMMEN!

REA HÖSTPEN! i SHO

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

35


PÅ GÅNG

STORA planer S

edan januari 2015 bedriver Osby pastorat Prästgårdens förskola, en fristående förskola med kristen profil, i Osby prästgård. Förskolan har inneburit ett lyft för hela pastoratet och för att ge även äldre barn möjligheter att ta del av pastoratets breda barnverksamhet har kyrkorådet beslutat att pastoratet ska ansöka hos Osby kommun om att få starta fritidsverksamhet med kristen profil för 40 barn i Osby. Verksamheten är tänkt att inrymmas

i pastorsexpeditionens suterrängplan och i konfirmandflygeln vid Osby prästgård. Därutöver finns tillgång till en mindre idrottshall i Osby församlingshem. -De barn som kommer att välja vårt fritids kommer att ha möjlighet att delta i våra ordinarie verksamhetsgrupper, säger förskolechef Lotti Pira som kommer att vara huvudansvarig även för fritidsverksamheten. -Vi kommer att ha en stor bredd i personalstyrkan och förutom fritidspedagog och förskolelärare kommer även personal med spetskompetens inom musik och drama att medverka i de grupper som erbjuds. Att delta i kör- och dramagrupper kommer att vara valbart, men det går också bra att ”bara” vara på fritids, fortsätter Lotti.

Augusti 2017

Alla barn i Osby åldrarna 6-13 år kommer att kunna söka till fritidsverksamheten. Verksamheten är tänkt att erbjudas från 06:30 till 18:30 och fritidspersonalen kommer att följa barnen till och från sina respektive skolor. - Förhoppningen är att kunna starta verksamheten i augusti 2017. Om Osby kommun beviljar vår ansökan kommer kyrkorådet i början av 2017 att fatta definitivt beslut att verksamheten ska starta, så än är det inte klart, men vi hoppas att allt ska klaffa och vi är fulla med tillförsikt, avslutar en förväntansfull Lotti Pira.

36

M

ed kyrkokörerna som grund inbjudes nu alla sångglada till höstens öppna körprojekt. Det blir gospelsånger som sjungits av Elvis Presley. Alltså inte ”Jailhouse rock” och ”Hound dog” utan gospelsånger som låg Elvis mycket varmt om hjärtat, t.ex. ”Amazing grace”(Av nåd), ”Precious Lord” (Herre, kär), ”Put your hand in the hand”, ”Josua fought the battle of Jerico” och ”I´ve got confidence”. Det blir fyra repetitionstillfällen med början v. 39 och sedan konser-

ter i Loshults kyrka lördagen 22 oktober (kl. 16:00) och i Osby kyrka söndagen 23 oktober (kl. 16:00). Under de två första veckorna kan man välja mellan att öva i Loshults församlingshem på tisdagskvällar kl. 19:00 med Elisabet Bertilsson, i Osby församlingshem på onsdagskvällar kl. 19:00 med Bengt Almfjord, eller i Visseltofta församlingshem på torsdagskvällar kl. 19:00 med Bernt-Ove Kroon.

Under de sista två veckorna övar alla i Osby med Ingrid

Almfjord och alla ledarna tillsammans. Konserten görs sedan med komp av piano, hammondorgel, bas, gitarr och slagverk och flera olika solister.

Detta händer i pastoratet Onsdag 21 september 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. Drop in från kl 17. 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra Torsdag 22 september 18.30 Gubb- och gumkväll i Hjärsås k:a. Bengt Bejmar berättar om familjen Saljes liv och författarskap. God mat, enkel andakt Kostnad: 80 kr   Söndag 25 september, 18 e. tref. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, Anders Thorsén och Lars Fröjmark. Sammanlyst. Halvårsplanering med kyrklunch efteråt. 14.00 Gudstjänst med diktläsning i Kräbbleboda kapell, Lars Fröjmark. Servering.   Tisdag 27 september 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning. 13.30-15.30 Café Nyfiket i Glimåkra fh. 14.00 Träffpunkten på Skogsbrynet. Helen & John "Skånska or o visor o litta anned". Servering.

Höstens öppna körprojekt - Gospel á la Elvis

Glimåkra

Onsdag 28 september 14.00 Eftermiddagskaffe i Hjärsås fh. 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. Drop in från kl 17. Kvällsmässa kl 19.30. 19.00 Samtal kring Bibeln i Glimåkra fh.   Torsdag 29 september 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 19.00 Glimmacafé, ett integrationscafé, i Glimåkra missionshus   Söndag 2 oktober, Den helige Mikaels dag 10.00 Familjegudstjänst i Glimåkra missionshus, Lars Fröjmark. Barnen medverkar Fika. 15.00 Familjegudstjänst i Hjärsås k:a, Anders Thorsén. Kyrkkaffe.   Tisdag 4 oktober 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Svenskundervisning. 13.30-15.30 Café Nyfiket i Glimåkra fh.

Hjärsås

Café Nyfiket

i Glimåkra församlingshem Vår nya mötesplats varje tisdagseftermiddag kl 13.30-15.30 t.o.m 29 nov. En mötesplats för gemenskap, delaktighet och nya vänner och en god fika så klart! Välkomna!

Sibbhult

Träffpunkten på Skogsbrynet tisdag 27 september kl. 14

Helen & John

"Skånska or o visor o litta anned". Servering.

Gubb- och gumkväll i Hjärsås kyrka

Telefon exp: 044-34 60 00 glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

torsdagen den 22 sept. kl 18.30 Bengt Bejmar berättar om familjen Saljes liv och författarskap. God mat, enkel andakt. Kostnad: 80 kr

Lättlunch i Hjärsås

flyttas till torsdag 13 oktober

producerad av espresso reklam


TANKAR OM LIVET Bokens handling är en iakttagelse kring frå-

Inte bara på min fråga, men den som väntar just på mig Tänk om du känt samma oro, samma tveksamhet som jag. Tänk om du är den som väntar just i tvivlets ensamhet.

gan varför kyrkan var fylld av unga människor under perioden 1980-2000 och varför ungdomarna lämnade kyrkan. En slutsats är att alla har kvar sin Gudstro men i deras kyrka som de växte upp i fanns inget utrymme för frågor och reflektion utan alla svar och dogmer var fastlagda.

Det är nog, o Gud, att veta att jag lever i din hand. Kanske frågorna blir lösta, kanske får de inget svar. Det som ger mitt liv en mening är att du, Gud, vill mitt väl Den är nog, o Gud, att veta att jag lever i din hand. Text: Tore Littmarck

Mina tankar går då kritiskt till den kyrka jag Pastor i Osby Missionskyrka

Ulf Ohlqvist

Känn dig välkommen U

nder sommaren har jag haft förmånen att få läsa en bok som heter ”96 lampor: om oss som brann och försvann”, skriven av en equmeniapastor som heter Jakob Langvik . Den kan varmt rekommenderas.

tillhör. Ger vi tillräckligt utrymme för frågor och upplevelser utav det mystiska, det som inte går att förklara utan endast uppleva? Vi som kyrkor i Osby önskar och hoppas att vi får vara den kyrka som ger utrymme för frågor och upplevelser. Jag kommer nu att citera psalm 218 i vår sångbok Psalmer och Sånger:

Det är så ofta som man känner sig som i texten

ovan och detta är något som vi i kyrkan vet. Men läser du detta och du känner igen dig och skulle vilja ha en oas i tillvaron som kan erbjuda en miljö där man kan få kraft att leva med livsfrågorna - så känn dig välkommen att söka kontakt med någon av oss kyrkor i Osby.

Jag har ofta frågor men så sällan har jag svar. Jag står ofta vid ett vägskäl, och jag tvekar vid mitt val. Många gånger är jag ensam, mina frågor saknar ord. Jag har ofta frågor Herre, men så sällan har jag svar.

En vardagshälsning Pastor Ulf Ohlqvist / Missionskyrkan Osby

Tänk om du är den som väntar just i tvivlets ensamhet,

Osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby

Ons. 21/9 09.30 Gudstjänst för små och stora, Järlemyr. 12.00 Sopplunch, Osby f.h. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Sön. 25/9 18 e. tref. 10.00 Högmässa i Osby kyrka med söndagsskola och personlig förbön, Hansson. Ungdomskören medverkar. Mån. 26/9 10.00 Måndagsträffen, Ekebo. Ons. 28/9 14.00 Missionssyföreningen, f.h. 16.30 Messy church, f.h. Tema: Döden och livet. 18.15 Taizémässa, S:t Petri kapell. Tor. 29/9 10.30 Mässa, Ekebo. 14.00 Mässa Rönnebacken och Lindhem.

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

Sön. 2/10 Den helige Mikaels dag 10.00 Högmässa med söndagsskola och personlig förbön, Månsson. Utdelning av ”Barnens första bibel”. Diskanten medv. Fika i f.h. 16.00 Konsert i kyrkan, Göran Fristorp. Ungdomskören medverkar. Mån. 3/10 10.00 Måndagsträffen, Ekebo. Ons. 5/10 12.00 Sopplunch, f.h. 18.15 Veckomässa, S:t Petri kapell. Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell

Integrationscafé Alla onsdagar kl. 14.00–16.00 i Missionskyrkan. Kom med och få nya vänner! Ett samarbete mellan OSBY PASTORAT

Fritidsverksamhet i Osby

Visseltofta Loshult

Kyrkorådet har fattat beslut om att Osby pastorat ska lämna in en ansökan till Osby kommun om att få starta fritidsverksamhet i Osby, för 40 barn, från och med augusti 2017. För mer information i ärendet kontakta förskolechef Lotti Pira: lotti.pira@svenskakyrkan.se, 0479-52 45 24.

Visseltofta Tor. 29/9 14.00 Wisseltofta café, f.h.

Loshult Tor. 22/9 14.00 Torsdagsträffen, Missionsgården, Killeberg.

Kom och sjung med!

Sön. 25/9 18 e. tref. 16.00 Mässa, Hansson. Därefter smörgåsfika i f.h. Sön. 2/10 Den helige Mikaels dag 14.00 Familjegudstjänst, Månsson. Utdelning av ”Barnens första bibel”. Fika i f.h.

Loppis

i Osby f.h 15 /10 kl. 10-13

Kontakt: Johanna af Sillén, 0709-258023

Gospel à la Elvis

Öppet körprojekt för alla sångintresserade. Vi repeterar 28/9, 5/10, 12/10, 19/10 Konserter: 22 oktober i Loshults kyrka & 23 oktober i Osby kyrka För info: Bernt-Ove Kroon 0479-52 45 15 Bengt o Ingrid Almfjord 0479-52 45 13 Elisabeth Bertilsson 0479-52 45 14

Har ditt barn fyllt eller fyller 6 år under 2016?

Då välkomnar vi dig med din familj att komma till Osby respektive Loshults kyrka för att ta emot din barnbibel. Söndagen den 2 oktober i Osby är det kl. 10.00 och i Loshult kl. 14.00. Efteråt är det kyrkfika.

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

37


AKTUELLT

Nordskånska konstrundan 2016

De två inledande helgerna (1-2/10 och 8-9/10) i oktober anordnar NSKG sin årliga konstrunda.

Änglar i pastellfärger

M

argareta Juhlin kommer även detta år att delta i NSKGs konstrunda lördag-söndag 1-2 och 8-9 oktober. Hon öppnar då upp sin ateljé i Hunshult för besökare kl. 10-17. Många nya änglamålningar visas upp. Margareta målar med ljusa pastellfärger i olja . Företrädesvis änglar, fjärilar samt blommor.

Borgen i Osby, V. Storgatan 33 Anita Ekenstierna – Glas – silversmide (jobbar i silvertråd, silverlera och gör glasfusing) Göran Berglund – Måleri olja Lönsboda-Hunshult, Ateljé Ängeln Margareta Juhlin – Måleri olja Hästveda, Ateljé IréneLera, Bokvägen 16 Iréne Kjellander - Keramik

Margareta deltar även vid höstmarknaden i Rumpeboda den 25 september. Hon kommer dessutom att släppa sin nya roman ”Vid olivträdets fot” under oktober månad.

Hyra bord

Vill du hyra ett bord ska du skicka ett mail till lc80loppis@gmail.com eller kontakta Malin (0723-065590). Det som inte säljs, hamnar hos Filippos, som antingen säljer det vidare eller delar ut till behövande. Loppisen hittar du i vanlig ordning på S. Portgatan, i samma hus som Ekstrands dörrar och fönster, samt Bowlinghallen. Försäljningen startar kl. 10:00 och håller på till 14:00. Det kostar 100 kr. att hyra ett bord. Man står där själv och säljer sina saker och sätter priserna själv. Pengarna som du får för sakerna får du själv också behålla.

Fakta om Ladies Circle

Loppis för Love Nepal

D

en 1 oktober är det dags för Ladies Circle att för nionde året i rad anordna en av Osbys mest populära loppisar. Detta år skänks delar av vinsten till LoveNepal, som är Ladies Circles nationella charityprojekt. – Vi söker också alla er som vill hyra ett bord på loppisen och på så sätt bidra till vår hjälpverksamhet, säger Sara Gustafsson från Ladies Circle i Osby.

Vill rädda fler flickor

Loppisen är ett projekt för att stödja LoveNepal med en summa pengar. LoveNepal är en ideell organisation som kämpar mot barnsexslaveri. Över 600 flickor har räddats från ett liv som sexslavar. Arbetet i Nepal omfattar idag flera hem och en skola. LoveNepal räddar inte bara flickorna utan ger dem också ett hem, trygghet, utbildning och en framtid. Verksamheten är helt beroende av frivilliga gåvor och bidrag. – Målsättningen för Ladies Circle är att rädda så många flickor som möjligt

38

genom att finansiera fritagningar och därmed bidra till LoveNepals fantastiska arbete, förklarar Sara

Grill och bak

Blir du hungrig eller kaffesugen så finns lösningen på det också. Det finns ett litet café med bullar, kakor, kaffe och dricka inomhus och en smarrig korvgrill utanför. En fikavagn rullar också runt med jämna mellanrum för dem som inte kan lämna sina bord. Det går jättebra att bara komma och fika eller ta en korv om det inte ska shoppas något just nu.

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

En organisation för kvinnor världen över som är under 45 år. I Sverige finns ca 1700 medlemmar i 148 klubbar. Verksamheten handlar om möten hemma eller ute i världen. Företagsbesök, föreläsningar och trevligt umgänge. Dessutom drivs olika projekt för att hjälpa behövande lokalt, nationellt eller internationellt. Motto är "Friendship and service"

Vill du veta mer om Love Nepal

www.lovenepal.se

LOPPIS

Hyr ett bord av oss och ta med dina saker och sälj. 100:-/bord

Lördagen den 1 oktober, kl 10-14 För nionde året i rad arrangerar vi loppis i Ekstrands lager, S.Portgatan 28 i Osby. Du som är i behov av lite nygammalt, kom till oss och fynda!! Försäljning av fika och nygrillad korv hela dagen! För bokning av bord och info, ring eller maila: Malin Sjödin 0723-065590, lc80loppis@gmail.com Hjärtligt välkomna!! Genom att stödja oss stödjer du LoveNepal.se.

producerad av espresso reklam


”Jag är ingen jävla ängel”

”I början fick jag inga bevis för att Isabelle hörde vad jag sa men det måste finnas någon där inne som jag kan plocka fram. Samtidigt måste jag kämpa för att olika instanser ska se henne som en människa och inte bara som en levande hjärnskada.”

En av våra styrkor är att vi hittar rätt assistent till varje enskild kund. Läs mer på www.noass.se eller ring oss på 0456-70070. NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

39


AKTUELLT

Höstfest Å

rets välgörenhetsfest till förmån för Världens Barn, går av stapeln lördagen den 22 oktober kl. 19:00 i Hantverkshuset i Osby. I biljettpriset (350 kr) ingår välkomstdrink, mat, kaffe, dans till Anders Pojkas med mera. Biljettförsäljning på Bokhandeln i Osby mån-lör. Begränsat antal platser.

Jubileumskonsert

Välkomna!

S

öndag 2 oktober arrangerar Osby Konsertförening en konsert med anledning av föreningens 40-årsjubileum. Medverkande vid konserten är Osby/Ö. Göinge Kammarorkester, ungdomskörer från Osby kyrka och Ö. Göinge Musikskola samt gästartist Göran Fristorp.

Visprofil

Göran Fristorp har sedan 1970-talet varit en av Skandinaviens största visprofiler. Många kommer säkert ihåg att han tillsammans med Claes af Geijerstam vann Melodifestivalen 1973 med Sommaren som aldrig säger nej. Under sin karriär har Göran Fristorp gett ut 23 skivor, genomfört tusentals konserter och samarbetat med flera av Sveriges och Norges största musikprofiler.

Gedigen repertoar

Under konserten blir det i huvudsak musik ur Göran Fristorps gedigna repertoar av egna låtar, dels i samarbete med orkestern och kören, dels som solist. Kammarorkestern står för en avdelning med dess egen repertoar. Välkomna till ett spännande möte mellan en stor svensk artist och våra egna duktiga musiker söndagen den 2 oktober kl. 16:00 i Osby kyrka. Entré: icke-medlemmar 150 kr, medlemmar 120 kr.

Arr: Röda Korset

Konsertföreningens Jubileumskonsert med

Göran Fristorp

Söndag 2. Oktober kl 16.00 i Osby Kyrka Entré 150:- / medlem 120:-

Arr: Osby Konsertförening

Osby Simsällskap söker ledare!

VI SÖKER MASSAGETERAPEUT Vi söker dig som har utbildning och erfarenhet inom yrket. Du är social, effektiv, noggrann och kan jobba självständigt. Du kan försäljning och service och ger det lilla extra till kunderna. Omfattning: 50-100%, tillträde efter ök. Vill du veta mer, kontakta: Nina Rosenkvist på studio-n@telia.com eller 044-49136. Sista ansökningsdag är 30/10-16. Ansökningar tas emot via epost. Studio N • Hasselgatan 7 •289 71 Sibbhult

PLASK & LEK söker ledare till sin verksamhet.

Det gäller 11 lör- och söndagar mellan kl 9-13. Vi söker en äldre ansvarsfull person, minst 18 år, som kan ha ansvar för de yngre plasket ledarna på söndagar och ha Miniplasket på lördagar. Vi söker även personer från 14 år eller äldre till plasket. Du behöver tycka om att jobba med barn och vilja vara i vattnet. Är du intresserad och vill ha mer information så maila senast 26 september med namn, telefonnummer och födelseår, så ringer vi upp dig.

Mvh Osby Simsällskap kansli@osbysimsallskap.se

ATV och tillbehör Båtmotorer, Mopeder

Delaryvägen 5, 343 36 Älmhult Tel: 0476-521 35 40

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

www.nyvab.se info@nyvab.se producerad av espresso reklam


Mitt Östra Göinge

DIKT

Östra Göinge, en vacker plats i Skåne, dina byar, skogar, sjöar gör oss väl. Ditt gröna hjärta skänker luften till att andas, naturens rikedom strör glädje i vår själ. Din historia har mycket att berätta, mörka tider, full av oro, svält och död. Snapphanens härjande, av våldsamheter mätta, ett liv i vanmakt, alla människor led nöd. Östra Göinge, vi älskar dig, vår trygghet, frihetskänslan gör varenda göing glad. Kärlek till hembygden fyller oss med stolthet och vi som lever här är tacksamma var dag. Tidens underliga värld den är förgänglig, allt förändras, nya möjligheter finns. Vi håller samman, vår gemenskap är beständig, när vårt liv når slut´, en lycklig tid vi minns.

Östra Göinge, vi älskar dig, vår trygghet, framtidstron som i varenda göing finns. Kärlek till hembygden fyller oss med stolthet, när vårt liv når slut´, en lycklig tid vi minns. Foto. Jessica Mårtensson

(Ernst Reiner Mankel)

Gåsamiddag E & E Stora Hotellet i Osby

Lördagen den 12 November Gås på vårt vis i 3 serveringar Boka bord på 0479-31830 WWW.STORAHOTELLETOSBY.COM

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

41


Samhällsbyggnad

Kultur & Fritid

Måndagar 15:30-17:30 på Osby Bibliotek Läxhjälp Kom och få hjälp med det som är svårt.

Var med och påverka den nya ishallen!

Tisdagar 14-16 på Osby Bibliotek Språkcafé Kom och prata på lätt svenska och fika med nya och gamla bekanta.

Är du ungdom och bor i Osby kommun? Nu har du chans att vara med och påverka hur framtida ishall ska se ut. Skriv, rita och berätta dina idéer.

Torsdagar 16-18 Språkcafe på Medborgarhuset i Lönsboda. Kom och prata på lätt svenska och fika med nya och gamla bekanta.

Den 3 oktober kl 16.00-17.30 på fritidsgården Pulsen Den 6 oktober kl 16.00-17.30 på fritidsgården Bulten Ingen anmälan behövs.

Osby Kommun bibliotek

Tisdag 20 sep. kl 15-17 på Lönsboda bibliotek Teknikdropin Kom och få hjälp med din telefon, padda eller dator. Onsdag 5 okt. kl 15-17 på Osby Bibliotek Teknikdropin Kom och få hjälp med din telefon, padda eller dator. Fredag 23 sep. kl 9:30 - 10:00 på Osby Bibliotek

Sagostund för barn 4-5 år

Inbjudan till föreningsträff 28 september!

Tema: Vi cyklar i sagorna

Tisdag 4 okt. kl 9:30-10 på Osby Bibliotek Sagostund för barn 4-5 år Tema: Sagor på hjul Tisdag 4 okt. kl 16-17 på Osby bibliotek. Bokslukarklubben för barn födda 2004-2006 För dig som gillar att läsa och vill träffa andra som läser.

Var med och diskutera kommunens stöd till föreningar och framtidens ishall! Alla föreningar är välkomna att vara med även om ni i dagsläget inte söker bidrag eller använder ishallen. Ni kan själv välja att vara med på ett tema eller båda. Vi bjuder på fika. Tema 1: Föreningsstöd 17.30-18.45 Tema 2: Ishallen 19.00-20.30

Plats: Osby bibliotek Datum: 28 september Tid: 17.30/19.00 Onsdag 21 sep. kl 19:00 på Osby Bibliotek Föreläsning - Biodynamiskt andelsjordbruk - hållbar matproduktion för bonde och konsument

Anmäl er genom att maila tilde.dahl@osby.se eller gå in på: www.netigate.se/a/s. aspx?s=323896X67550173X91351. Varmt välkomna!

1 oktober kl: 11:00 Medborgarhuset, Tranebodav. 1, Lönsboda Krakel spektakel – En rytmisk rymdbalett, Teater Sagohuset – för barn från 3 år

En lekfull och humoristisk föreställning som bygger på lek med rytm, rörelse och fantasi!”Det finns så många stjärnor. Hela himlen är full av dem på kvällen. Men det finns också andra stjärnor, speedwaystjärnor till exempel…idrottsstjärnor, glitterstjärnor att sätta i toppen på julgranen och röda julstjärnor som växer i blomkrukor. Stöd av: Kulturrådet, Region Skåne, Lunds kommun, Folkuniversitetet, Folke Ljungdahls stiftelse och De lekande barnens fond.

Entré: 50 kr inkl. fika efter föreställningen, försäljningen börjar 1h innan föreställningen. Arr: Osby Kultur, SALTO Kontakt: 0479-528 312

Bultens Fritidsgård är igång

för er på högstadiet!

Öppettider är: Jämn v: Tor. 15.30- 20.30 Fre. 18.00-23.00

Udda v: Tis. 15.3 0-20.30 Tor. 15.30-20.30 Vi åker till Balders Hage fredagen den 23/9, biljetter finns att köpa på fritidsgården.

Höstlov 2016

Anmäl era Höstlovsaktivitet v 44 Tisdag 27 sep. kl 19:00 på Osby Bibliotek Samisk kulturkväll med Laila Ohlsson, Mjöbygden

Till alla föreningar och studieförbund, ta tillfället i akt och visa upp er verksamhet och locka till er nya medlemmar. Anmäl er prova på verksamhet för skolediga barn och ungdomar till Osby Kultur & Fritid senast den 7 oktober. Kultur sammanställer program och marknadsför.

OBS! Nytt datum:

ANMÄL ER TILL: Lotta von Bültzingslöwen på: lotta.vonbultzingslowen@osby.se eller Johanna Häggberg: johanna.haggberg@osby.se eller ring: 0479 528000

Torsdag 13 okt. kl 19:00 på Osby Bibliotek Författarbesök Yvonne Hirdman

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


KULTUR

Myggjagare & näbbstövlar

D

en 23 september ges två föreställningar av Myggjagare och näbbstövlar på Junesco i Lönsboda. Pjäsen är en fristående uppföljare till succéerna Ta´t lugnt ta en Toy och Tag det rätta, tag Cloetta. Produktionen har skapats av 50-talisten Solveig Bergqvist Larsson

och 70-talisten Cecilia Kyllinge och kan beskrivas som en musikalisk resa från 50-tal till 70-tal. I början är underkjolar av skumgummi högsta mode, en krona ger 20 Dixiekolor och grannen skaffar sig en Opel Olympia. Gunnar Wiklund sjunger Tala närmre, i Folkets park slår Rock-Olga igenom och man dansar till Twilight time. Så småningom gör de kortkorta kjolarna entré och många i byn skaffar PV eftersom ”Volvos värde varar”. Melodifestivalens vinnarlåt-68 heter Det börjar verka kärlek banne mig. Barnen lär sig läsa genom Fem myror är fler än fyra elefanter och nu är trafikvett ett måste. ABBA är idolerna och lilla Cecilia demonstrerar med sin mamma för en bättre värld. Med musikerna Anders Larm och Jan-Olof Jonsson.

Riksteatern Osby presenterar

Torsdag 22 sep. kl 19.00 på BORGEN

LUCREZIA BORGIA

Opera med kostymprakt och hisnande skönsång Biljettpriser: Salong: 250:-, Balkong: 200:Skolungdom: 100:Föreställningslängd: 2 tim inkl. paus Scenpass ger biljettrabatt 50:-

Fredag 23 sep. kl 19.00 på JUNESCO Tomahultsvägen 16, Lönsboda

Myggjagare & näbbstövlar

En musikalisk berättarresa från 50-tal till 70-tal. Biljettpriser: Salong: 150:-, förbokning 0479-208 98 Föreställningslängd: 1 tim 55 min inkl. paus. Ett samarbete med Örkeneds Hembygdsförening

Boka biljett på 0479-12525

Biljettkassan öppen 1 tim innan föreställningen. För mer info: www.osbyteater.se

NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

43


Välkommen till Seniormässa! Den 29/9 i Knislinge Folkets Park

Föreläsningar, mässutställare och underhållning från klockan 12.30 till 16.30! Tillsammans med ett antal organisationer, räddningstjänsten, primärvården, företag och föreningar inbjuder vi till en trevlig eftermiddag med utställare, föreläsningar och prova-på-aktiviteter! Vi bjuder på fika under hela eftermiddagen! Det finns grillad korv att köpa utanför! Passa på att få information, inspiration och tips om hur du får ett bra liv som aktiv senior från våra 33 utställare!

Utställare: • ABF • Anhörigstöd / demensteam • Arcopedico Skor • Dietist Östra Göinge kommun • Fastighetsbyrån • Fixartjänsten • Frivillig i Göinge • Gertrud Care • Göinge Träningscenter • Göingehem AB • Handyman • Handywoman • Hemtjänst Östra Göinge kommun • Human Bemanning • Hyresgästföreningen • Hörselskadades RF • Hörseltjänst Kristianstad • Integrationsteamet • Knislinge Budoklubb • Knislinge Hembygdsförening • Knislinge Vårdcentral • Kultur & Bibliotek Östra Göinge • Mühringers Optik • PRO • Reumatikerförbundet • Räddningstjänsten • Röda Korset • Solglimman • Sparbanken • SPF seniorerna • Studieförbundet Vuxenskolan • Svenska Kyrkan • Ugglans Hemtjänst

BARNTEATER – Jack och bönstjälken

Lör 1 okt kl.11, Hörsalen, Kulturhuset Vita skolan Jack planterar en magisk böna som växer ända upp till himlen. Han klättrar upp och finner där en fantastisk värld. Men bland molnen bor en arg och hungrig jätte som inte gärna lämnar ifrån sig sina stulna skatter… Jack och bönstjälken är en klassisk folksaga som Banditsagor nu ger i ny modern tappning. Från 3 år. Boka gratisbiljetter: 0702-71 50 02, 0702-40 99 90, solveig.amvall@gmail.com Arr: Östra Göinge Riksteaterförening

FAMILJELÖRDAG

Prova på: • Få hjälp med din mobiltelefon, surfplatta eller dator • Knislinge Vårdcentral bjuder på en stunds yoga och balansövningar • Testa din hörsel

Lördag 1 okt kl. 10–13, Kulturhuset Vita skolan

Föreläsning:

På våra familjelördagar händer det roliga saker för både stora och små.

Bra mat för seniorer, tips från Knislinge vårdcentrals dietist

På scenen bland annat: • Inledningstal. • Seniorstrålarna bjuder på körsång till kaffet. • Uppvisning av Knislinge Budoklubb. Se hela programmet i Allt om Göinge och www.ostragoinge.se

Programmet bjuder på: Kl. 10-13 Skaparverkstad Kl. 11 Barnteater – Banditsagan Jack och Bönstjälken Kl. 12 Vernissage för vår nya barnskulptur på bibliotekets barnavdelning, saft och kakor. Passa också på att leka, mysa och låna böcker, filmer och spel. Arr: Östra Göinge Riksteaterförening och Kultur & Bibliotek


Mötesplatser och aktiviteter för äldre Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga V 38 Torsdag 22/9 13.30 Västanvid, Knislinge

Fredag 30/9 13.30 Fridebo, Hanaskog

16.00 Fridebo, Hanaskog

Underhållning av MG-T, Göte Ferm och Magnus Persson, fika

Träffpunkten med fika och samvaro Grötafton, anmälan på Fridebo eller Nils-Åke070- 526 3255

Fredag 23/9 13.30 Fridebo, Hanaskog

Diplom till kulturella kockar ”The Taste of Culture” är en matlagningskurs som har genomförts

på Restaurang Tranan, där deltagare från olika länder har lagat mat och utvecklat nya recept utifrån sina hemländers smaktraditioner. Förutom matlagning och receptdelning över gränserna, har deltagarna också fått en introduktion i svensk livsmedelshygien och livsmedelshantering. Den 6 september mottog deltagarna sina diplom under en ceremoni på Restaurang Tranan. Kursen är en del av projektet ”Tillsammans bygger vi framtiden” och syftet har varit att bidra till ömsesidigt lärande och ökad sysselsättning. De 14 deltagarna kommer från Syrien, Iran, Kongo, Irak, Eritrea, Palestina och Polen.

Bingo! med Nisse, fika

V 39 Måndag 26/9 13.30 Fridebo, Hanaskog Inomhusbowling, fika

Tisdag 27/9 14.00 Fridebo, Hanaskog

Bingo! med Ann-Britt, fika

Sittgympa, fika

13.30 Lindgården, Broby Tisdag 4/10 14.00 Trollebo, Glimåkra

14.00 Fridebo, Hanaskog

14.00 Skogsbrynet, Sibbhult

Sittgympa, fika

14.00 Västergård, Glimåkra

Frukost på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

13.30 Västergatan 5, Glimåkra Kom så går vi, fika

Patric Åberg, Kommunalråd, och Karin Landin Sandberg från Hanaskogs Bygdeförening kommer att invigningstala kl.13.   Passa på att ta bussen, linje 545, så bjuder Skånetrafiken på din resa. Meddela föraren när ni går ombord att ni ska till invigningen. Bussen går från Broby 12:35, Knislinge 12:45 och åter från Hanaskog 15:56. Trevlig resa!

V 40 Måndag 3/10 13.30 Fridebo, Hanaskog Kom så går vi, fika

Bingo! med Ann-Britt, fika

Frukost på Färevallen. Nya deltagare anmäler sig via mail till: infosibbhultsif@gmail.com

I Hanaskog har kommunen byggt om centrum med nytt resecentrum och ny lekplats. Vi vill att ni är med och inviger de nya inslagen med lek och skoj! Söndagen den 2 oktober kl.13-16 firar vi med grillkorv, ansiktsmålning, ballonger och musik.

Våfflor med Röda Korset. Lotteri med hemlagade vinster, till förmån för Världens Barn

14.00 Trollebo, Glimåkra

Onsdag 28/9 9.00 Färevallen, Sibbhult

Lördag 1/10 14.00 Fridebo, Hanaskog

Inomhusbowling, fika

Kom så går vi, fika

IT-café, tema: Att handla på internet, vad är det? IT-coacherna bjuder på fika

och lekplats tillsammans med oss!

14.00 Trollebo, Glimåkra

13.30 Lindgården, Broby

Underhållning av Helen & John, ”Skånska or å visor å litta anned”, fika

Fira Hanaskogs nya centrum

Bingo! med Nisse, fika

Onsdag 5/10 9.00 Färevallen, Sibbhult

13.30 Västergatan 5, Glimåkra Kom så går vi, fika

14.00 Värestorp Folkets hus Torsten Niklasson visar film, ”vårt liv som utvandrare”, fika

14.00 Lindgården, Broby

IT-café, tema: Spel, hur laddar man ner? It-coacherna bjuder på fika

Torsdag 29/9 13.30 Västanvid, Knislinge

Träffpunkten med fika och samvaro

14.00 Fridebo, Hanaskog Fika och samvaro

Östra Göinge kommun finns numera på Facebook! Syftet med vår sida på Facebook är att göra information från kommunens verksamheter, evenemangstips och lediga jobb lättillgängliga för dig som gillar Östra Göinge. Vi är tillgängliga vardagar 8-16.30. www.facebook.com/ostragoingekommun/ Varmt välkommen att vara en del av Östra Göinge kommun på Facebook!

www.ostragoinge.se


BRANSCHGUIDEN Begravning/dödsbo

Bransch Guiden

Begravningsbyrån Liljenberg köper dödsbo. Vi Viköper dödsbo. Hela eller delar av hem. Hela eller delar av flhem. Ombesörjer städ och ytt. Ombesörjer städ och flytt.

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Ö. Järnväg. 5, Lönsboda Storgatan 23, Glimåkra 0479-20070 • 044-43131

Djuraffär

Byggservice

Dags att renovera, bygga till eller bygga nytt? •Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

Tel: 0735 35 23 50 e-post: gabriel@gnb.nu

Mäklaren

med koll på läget.

0476-120 50

svenskfast.se/almhult

Allt inom renovering ombyggnad & fastighetsskötsel. 0708-444287 info@tiptopbygg.se www.tiptopbygg.se

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag. info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Körkort/ID-Foto Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

Ring Göran 0727-304 145

Uterum Glasmästeri Inredningsglas

• GLASMÄSTERI • UTERUM • INREDNINGSGLAS

www.rydsglas.se Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

BILD & VIDEOPRODUKTION 0479-42195 070 666 20 44 Södra Portgatan 19

www.lovensreklamfoto.com

Tips Thaimassage

STAFFANS OSTEOPATI Kattarp 2404, 280 60 Broby 044- 44 262, 0732-044 262 www.staffansosteopati.se

Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

Snickeri – Inredningar

Köksinredningar Luckbyten m m

Allt från planering till montering Direkt från oss till Er!

Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri.

www.jjservice.se

0479-122 14 V. Storg 38, Osby www.jczoo.se

LOVÉNS REKLAMFOTO

Välkommen till

Healing Regression Djurkonsultation Elevsittningar

Boaltsvägen 14, Glimåkra

Allt för Djuren

Markarbeten

Behandling av rygg - nacke - leder

044-43001 • 0730-651 596

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

Glasmästeri

Foto

Hälsa

Rostfritt

Dörr & fönsterbyte

Tip Top Bygg •Nybyggnation

Fastigheter

Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Fabriksg 15 • 044-424 25 www.snickaregarden.se

Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Grävning Snöröjning

Markis/Persienner

Dikning Avlopp

Råstad Entreprenad AB

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Tandläkare Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Vi skapar glada leenden

Stationstandläkarna

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Broby. tel 044-412 00

0479-41 20 00 www.tandvardshuset.net

Här kan ditt företag synas - ko 46

ALLT OM | 21 SEPTEMBER 2016 | NR 16

producerad av espresso reklam


BRANSCHGUIDEN Begravn./gravvård

Bilverkstad/däck

Bygg och portservice

Byggmaterial

www.vianor.se DÄCK DÄCKHOTELL AC-SERVICE GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

BILVERKSTAD LYKTPOLERING HJULINSTÄLLNING

Vi har 30 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Stort utbud av dörrar!

Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Angeldorffsg. 17, Broby Tel. 044 - 468 00 www.sjobergsbyggmaterial.se

Elektriker

Fastigheter

Vi utför alla typer av el-arbeten

www.oredssonsel.se

Hem & städ

Golv

Idyll Gård Strandläge

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

Stor efterfrågan kontakta oss:

Ska du sälja din bostad?

Boka en fri värdering. Fri energideklaration vid försäljning! Även aktiv utomlands i DK, DE, NL.

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch!

0705-932 420 ekeby@fmf.se

Deutschsprachiger Immobilienmakler. 0479 - 89 90 10; Postgatan 1, Osby

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

www.allbonordica.se

Hushållsmaskiner

Varför inte ringa Sveriges största mäklare? Fastighetsbyrån i Osby 0479-131 45 / 044-404 00 / 0451143 90. Esplanadg. 3, OSBY. www.fastighetsbyran.se/osby

Hälsa

ARA STÄD G O LVS E RV I C E

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll

070 325 36 99 Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

Markis/Persienner

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

• Installation

• Värmepumpar

• Service

• Vitvaror

• Reparation

• Hushållsmaskiner

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Maskin & cykel

Tel: 0479-130 48

0479 - 315 02 • 0734 - 02 01 39 Osby Markis & Persiennfabrik Marklunda 4080, 283 45 Osby www.osbymarkis.se

Tryckeri

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

TV & antenn

Hos oss får du hjälp!

UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY Tfn/Fax. 044-466 69 Mobil 0708-466 537

0479-131 30

ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst.

På landet

0706-260 253

www.helolen.com

Rep & Svets

Vi servar & reparerar lastbilar, släp, bussar, transportbilar, entreprenad & lantbruksmaskiner.

Emil Andersson

070-348 49 72 • emil@gftab.se

Köpmannagatan 11 • BROBY

Välkommen till oss! Ditt lokala tryckeri

Vi är det lilla personliga assistans bolaget som jobbar med Närhet • Trygghet • Ansvar Vi vänder oss till dig från 18 år och uppåt. Titta in på hemsidan www.din-pa.se UTFÖR

FÄRGMACKEN

Leg. Vet. Per Josefsson

Osby Tryckservice AB Klövervägen 14, Osby info@osbytryck.se

Butik: 0479-135 00 Jörgen: 0708- 12 93 06 Magnus: 0763- 19 96 58 V. Järnvägsgatan 29, Osby

Privat assistans

Måleri

Nymålat längre

Hälsa & Hudvård Vitvaror Hemelektronik Antennteknik Datorservice

VVS

Din VVS-firma i Osby

044-412 95 0709-742 064

Nyförsäljning Rep. & Service

Brog. 38, Knislinge

Butiken öppen: Vard 14-18 Ons STÄNGT Lör 10-13

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

Fabriksgatan 4, Osby

ontakta oss på 0479 - 160 07 NR 16 | 21 SEPTEMBER 2016 | ALLT OM

47


Vi fixar maten till helgens fester! Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

185 kr/port

Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

155 kr/port 120 kr/port

Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner.

Grillplanka Specialplanka

120 kr/port 165 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Fläskfilé

Fina och omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och festliga plankor. Prova catering från ICA Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Smörgåstårta 100 kr/port 100 kr/port 100 kr/port

Hos oss kan du också beställa: Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fisk Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Räkor & lax Räkor & skinka Skinka Rostbiff Sillatårta – vår skånska specialare! 10 portioner 15 portioner

490 kr/st 590 kr/st

Landgång

79 kr /st

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 16 2016  

100% Lokaltidning Östra Göinge kommun espresso reklambyrå

Allt om Göinge nr. 16 2016  

100% Lokaltidning Östra Göinge kommun espresso reklambyrå