Page 1

♥♥

SNALLPOSTEN

ALLT OM OSBY NR 22 • 18 DEC 2019 - 22 JAN 2020

NÖJEN • KULTUR •

EVENEMANG •

MODE • SHOPPING • NÄRING •

FÖRENINGSLIV

Snart kommer Tomten! Vad önskar sig barnen på Prästgårdens Förskola? Läs mer på sid 24.

FOTO: ANITA B SVENSSON


2

ALLT OM | 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media


LE DA R E N

Nytt år och möjligheter T

ycker du som jag, att detta är vår plats i världen? Här finns allt det som berör och betyder mest. Visst finns det saker som kan bli bättre och visst finns det områden där vi alla har en egen övertygelse. Men totalt sett så är ju detta den plats vi älskar mest.

Hässleholmare välkomna till oss. Det betyder att alla våra lokala företagare som annonserar i denna tidning får möjlighet att nå ut till 100 000 läsare och massor av nya kunder. En annan förändring är att vi ökar antalet unika sidor för respektive kommun och ger då mer utrymme till det som betyder mest för oss. Men ni kommer också att få läsa och inspireras över vad som händer i de andra kommunerna.

Detta magasin är en spegling av detta. Du hittar inte ett ont ord i denna tidning. Det får du läsa i andra tidningar. Här har vi fokuserat på allt det vi värnar om. Föreningar, kulturen, kommunen, skolor, evenemang och lokalt näringsliv. Alltså allt det som är viktigt för oss. Allt sådant som normalt sett får för lite plats.

Vårt första nummer i ”nya kläder” kommer till 100.000 läsare den 22 januari. Men först vill vi önska er alla ett helt underbart julfirande, ett gott nytt år och en fantastisk start på 2020. Johnny Billinger

Det är nu 15 år sen vårt första nummer kom ut. Då var det till alla i Osby kommun. Sen gjorde vi samma sak i Östra Göinge och Älmhult. Från och med den 22 januari, då vårt nästa magasin kommer ut, så blir det en förändring. Då hälsar vi alla

• espressomedia •

Allt om Osby/Göinge/Älmhult är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll i Osby, Älmhult och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Ansvarig utgivare: Johnny Billinger Tryck: Pressgrannar Distribution: Postnord

Utbildad i marknadsretorik på Växjö högskola, marknadsföring genom Berghs School of Communications och diplomerad copywriter och skribent genom Batteri Communication. Mer än 25 års erfarenhet inom marknadskommunikation. Driver sen 11 år reklam- och contentmarketingbyrån Espresso reklambyrå. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på www.espressoreklam.se så får du fler tips och insikter från Johnny.

Du vet väl att vi finns på nätet också?

På facebook, twitter, instagram

Annonsbokning: Redaktionen 0479-160 07 annons@espressomedia.se Pia Wedderien

070-850 45 22

Anita B Svensson

073-521 88 64

Jessica Mårtensson 073-068 80 01

God Jul & Gott Nytt År! Ett spännande och intensivt 2019 är snart till ända. Nästa år siktar vi på fler spännande reportage, intressanta personporträtt och positiva nedslag i vår närhet. Vi önskar alla läsare och annonsörer en riktigt härlig julledighet! espresso reklambyrå

Nr. 1 - 2020: Annonsbokn: 9 jan Materialdag: 10 jan

0479-161 01 www.espressoreklam.se info@espressoreklam.se

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

3


Vägen har inte varit spikrak men målet är i sikte. Hennes smidda änglar och ”Emmaklot” har redan fått stor uppskattning.

Mia är svetsaren som blev sin egen lyckas smed F

rån Ydre kommun i Östergötland till småländska Pjätteryd och vidare till Killeberg. Bilorienteraren fann kärleken, hittade vägen och blev tjänstledig svetsare med ett änglalikt konsthantverk i sin egen smedja. Vi pratar om Mia Andersson på MIA´s smedja som använder bortkastat järnskrot i sitt grovsmide. Nu utbildar hon sig i kreativt entreprenörskap och målet är utstakat: – Jag vill göra saker som får mig själv och andra att må bra. Det var inte helt givet att Mia Andersson skulle hamna i gränstrakterna mellan Småland och Skåne. Men genom sitt stora intresse för bilorientering träffade hon sitt livs kärlek, han heter Per, och han hörde hemma i Pjätteryd. Så det var bara till att följa kartan till södra Småland och jobb som lantbrevbärare på Posten i Älmhult. 1990 blev det husköp i Killeboda strax utanför Killeberg. Där fick Mia uppleva slutet på en epok som anställd på Brio. När sista träjärnvägen var tillverkad återstod... Ja, vad då? – Vidareutbildning. Jag sökte noga igenom var man kunde få jobb och det visade sig att svetsare var eftertraktade. Så jag utbildade mig helt enkelt till svetsare och tyckte att det var ett jätteroligt arbete, berättar Mia.

4

I dag har Mia Andersson varit anställd på företaget Elme Spreader i 15 år. Numera är hon produktionsberedare och dessutom tjänstledig fram till nästa höst. Vad hände egentligen? Svaret är nog att Mias kreativa sida började pocka på uppmärksamhet. – Ja, hantverket är roligt. Jag blir lycklig av att tända svetsen. Men jag valde att smyga i gång. Med utrustning, svetsar och maskiner. Nu har jag en smedja för grovsmide i garaget och en lokal för silversmide i källaren. Och en liten butikslokal. En del av materialet till järnsmidet hämtar jag i en skrotcontainer på företaget i Älmhult. Det är rena återvinningen... Resulatet av allt detta blev ett eget företag; MIA´s smedja.

ALLT OM | 18 DECEMBER 2019 | NR 22

Änglar i många format och klot som kan bli blomsteruppsättningar och lampor eller vad fantasin vill står ut i hennes produktion. – Jag arbetar inte efter mallar, utan varje föremål är unikt. Lite krokigt och tokigt, konstaterar hon. Mia har utvecklat sortimentet. En ängel

med regnmätare är både praktisk och dekorativ. Att också utveckla företaget, att bygga ett varumärke, är förstås viktigt. Därför läser hon just nu ämnet Kreativt entreprenörskap på distans i Leksand. – Ja, jag har gett mig ett år för att lära mig hur jag ska hålla i gång smedjan och

Mia Anderssons änglar är unika. Ingen är den andra lik. Den lilla butiken i Killeboda är fylld av dem.

producerad av espresso media


Smedja i garaget och silversmide i källaren. Så ser det ut. Mia lärde sig silversmidets grunder i Osby silversmedja. ”Emmaklotet” tillkom i samarbete med dottern Emma. Kan användas till vad som helst, bara fantasin sätter gränser.

samtidigt ha ett vanligt arbetsliv. Det handlar om att hitta balansen. Mia Andersson har familjen med sig i sitt projekt. Dottern Emma har varit med i framtagandet av det som kallas Emmaklotet. Sonen Oskar är bra att ha så snart en dator blir inblandad. Och maken Per? – Haha, han har accepterat rollen som ”assistenten”! Men vägen leder inte alltid spikrakt framåt och ibland vill verkligheten annorlunda. När dottern Moa blev svårt sjuk stannade livet upp. Svetslågan släcktes på obestämd tid.

– När sådant inträffar tar man en dag i taget, bekräftar Mia. Nu är tillvaron i balans igen. Efter ett ovisst och oroligt år blev det ett gott slut och de kreativa drömmarna kunde frodas på nytt. Att jobba som konsthantverkare kan bli ett ensamt arbete. Mia Andersson har funderat över detta och betonar vikten av ett socialt liv. – Jag försöker att engagera mig i olika saker ute i samhället. Jag deltar i marknader och är med i hantverksföreningen Grannt som finns i Briohuset i Osby. Återförsäljare har jag i Malmö och i

Örserum utanför Gränna. Och jag hoppas kunna starta en webb-shop. Det är som att ha arbetskamrater, fast på ett annat sätt, förklarar hon. Mia tänker hålla sin ”hemmabutik” öppen i fem dagar före jul. Den 15-19 december slår MIA´s smedja upp portarna kl 15-19. Det är bara att följa vägen från Killeberg mot Hallaryd så uppenbarar sig snart en ängel på vänster sida... Text och foto: Lasse Lindell Återvunnet järnskrot är Mias melodi. Det smidda trädet är ren konst, men Mia kallar det konsthantverk.

God Jul & Gott Nytt År! Vi önskar alla en riktigt skön julhelg med hopp om både tomtebesök, sköna stunder med släkt och vänner och kanske en snöflinga eller två. Vi ser också fram emot lite extra ledighet och håller därför kontoret stängt under följande helgdagar: Julafton, Juldagen, Annandag jul, Nyårsafton, Nyårsdagen och Trettondag jul.

Farstorp 0451-559 70 | Glimåkra 044-449 50 Röke 0451-559 80 | Vinslöv 044-850 00 www.sparbankengöinge.se www.sparbankengöinge.se

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

5


Traktens företag önskar

God Jul & Gott Nytt År! Till våra kunder önskar Magnus med personal

God Jul och

Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År önskar Alexander & Hasse med personal

GLIMÅKRA VÄRME & SANITETSTJÄNST

044-422 49 Hemlingevägen 28, Glimåkra www.glimakravarme.com

God Jul från Eltjänst Älmhult AB med personal.

Ser det mörkt ut? Ring oss! Vi gör det ljusare.

God Jul & Gott Nytt År önskar

Ingvar med personal

God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År!

önskar

önskar Martina med personal

Glimåkras Spelhörna Tel: 044-42822

044-61464

Kristianstadsvägen 8, Knislinge

söker elektriker För att kunna tillgodose våra kunder med god service söker vi därför en elektriker med god erfarenhet av elinstallationer hos företag, industrier, privatkunder samt lantbruk. Vi söker dig som är teknikintresserad och som har ett stort engagemang i ditt arbete. Du är resultatfokuserad, noggrann och mån om att leverera ett arbete med hög kvalite. För att lyckas i rollen är det även viktigt att du trivs bra med att arbeta i grupp och har lätt för att samarbeta. Du är serviceinriktad och anstränger dig för att leverera bra lösningar till kund. B-körkort krävs. Servicebil finns tillgänglig. Ansökan skickas till info@eltjanstsyd.com eller per telefon till Magnus 070-3557953.

Vi tackar alla våra kunder för det gångna året och önskar

God Jul & Gott Nytt År önskar

God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År önskar

Knislinge • 044-60122 www.klarsynt.se

God Jul & Gott Nytt År

0738-38 59 63

God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År

önskar

önskar

www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Tel: 0768-51 97 76 E-post: info@rgstad.se www.rgstad.se

Gräsljunga Gårdsbutik www.grasljunga.se

Philip

www.goingenaturtrim.se

Annika & Mikael

0708-33 09 19

önskar

med personal

”Eltjänst Syd AB arbetar i Östra Göinge med omnejd, kunderna består av företag, privatkunder, bostadsbolag samt lantbruk. Idag består företaget av 2 st montörer och är beläget i Glimåkra Företagshotell”

Vi önskar alla

God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År önskar Micke med anställda

Tel: 0476-161 31

www.thornqvistmaleri.se


■ Kanalrensning Ventilation ■ Ventilation

Kyla ■ Ventilation ■ Kyla

God Jul Jul && God Gott Nytt Nytt År Gott År önskar önskar

God Jul & Gott Nytt År önskar

athyrus Blommor • Presenter

Din blomsterbutik i Östra Göinge 044-601 53 Brogatan 38, Knislinge

SÅG & MOTOR BROBY AB

Tfn. 044-413 76

www.sagomotor.com

God Jul & Gott Nytt År önskar

God Jul & Gott Nytt År önskar

AB BROBY SLÄP & SERVICE CENTER

Anna och Camilla

0479-15225 Köpmangatan 6, OSBY

044-471 50 ♥ Vi vill önska alla våra kunder en God Jul & ett Gott Nytt År! ♥♥♥

God Jul & Gott Nytt År önskar Helen, Malin och Karolina

Service ■ Kyla

■ Service

Värmepumpar ■ Service

God Jul & OVK-besiktning ■ Värmepumpar Nytt År ■ Gott OVK-besiktning ■ Värmepumpar

■ OVK-besiktning

önskar

God Jul & Gott Nytt År önskar

Torngatan 4 Älmhult Tel 0476-147 47 Torngatan Älmhult Torngatan 44Älmhult E-post: info@bjorknertsklimat.se Tel0476-147 0476-1474747 Tel www.bjorknertsklimat.se E-post: info@bjorknertsklimat.se E-post: info@bjorknertsklimat.se www.bjorknertsklimat.se www.bjorknertsklimat.se

God Jul & Gott Nytt År tillönskas alla kunder! Jens & Richard med personal.

044-418 89

God Jul & Gott Nytt År önskar Ingrid o Per-Åke

www.nedanback.se 070-2292477

0479-120 14

God Jul & Gott Nytt År önskar

God Jul & Gott Nytt År önskar personalen på Mekonomen

Dam & Herr

Postgatan 2 B, Osby

Västra Järnvägsgatan 29, OSBY

0479-16393

0479-135 00

0479-131 05

www.mekonomen.se

God Jul & God Jul &God God Jul & God Jul & JulÅr! & Gott Nytt ASSISTANS Gott Nytt ÅrVi på Grahns BilGott Gott Nytt & Service vill tacka våra kunder och samarbetspartners och önskar erÅr Got t Nyt t År Nytt År Ingår alltid när du servar din bil hos oss!

önskar

alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Under december månad erbjuder vi 20% rabatt på Bosch torkarblad. Julklappen som får alla att se bättre ut! öNskar önskar

Börjes konditori Grahns Bil & Service i Osby Gränsgatan 2, Broby 044-419 10

Östra Järnvägsgatan 10, Osby www.meca.se Postgatan 2, Osby Tel 0479-106 16

0479-16044

Kristina Hämta bilen utan att betala!

Köpmannagatan 6, Osby

0479-147 11

önskar

Broby Bilservice AB Gränsgatan 2, Broby 044-419 10


Ränta

2,95% gnade & på bega bilar* er nya lag

MELLANDAGSREA 2019

JT VÄL

ILL

!

GÖINGE BIL INCLUSIVE: Finanisering via Volvofinans Försäkring via Volvia Volvo-/Renaultkort Serviceavtal

Köp en ny Volvo eller Renault lagerbil med Göinge Bil INCLUSIVE, så får du 5000kr insatt på ditt Volvokort eller Renaultkort.*

*Gäller t.o.m. 2020-01-04. 2,95% rörlig billånsränta gäller vid köp av begagnad bil eller ny Volvo, Renault, Dacia lagerbil. Reservation feltryck/slutförsäljning.

Hässleholm Osby

010-1670820 010-1670840

Markaryd Älmhult

010-1670830 010-1670850

Bilförsälj: Vard 9-18, lör 10-14 Verkstad & bildelar: Vard 7-17

HYRA ELLER KÖPA CONTAINER? Är du i behov av en säker förvaringslösning? Vår containerservice är lösningen som gör det enkelt och praktiskt i en krånglig situation. Vi säljer eller hyr ut containrar med tillhörande transporter. Ditt behov styr vår lösning.

0479-121 47 • 0708-56 91 57 www.otmab.se • info@otmab.se

8

ALLT OM | 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media


Äkta skånska timmerhus från Knislinge

Det började med en fråga från en kund. De visade oss en bild, tagen i Italien, på ett hus som de ville ha. Kan ni bygga oss ett sånt här hus? Vi svarade: - Nej, men vi kan bygga det mycket bättre. Tillsammans med kunden bestämde vi hur det skulle byggas; allt virke skulle vara massiv furu som hade legat och torkat länge. Vi fick tag i dalafuru som var 6x8 tum och 6x6 tum. Krav från kunden var att inga spik fick användas utan det skulle hakas och tappas ihop efter gamla metoder. Så fick det bli. Nu var det bara att börja jobba!

40 ÅR 1979-2019

Ett familjeföretag sedan 1979 andersbyggab@telia.com

• Nybyggnad • Reparationer • Ombyggnad • Grundarbeten • Murningsarbeten • Snickeriarbeten

Ett familjeföretag sedan 1979 Ett familjeföretag sedan 1979 andersbyggab@telia.com

andersbyggab@telia.com

Platsbyggt - bättre på lång sikt!


TR Ä D G Å R D S TI P S

Det började med en grankvist

O Jankovs

Trädgårdstips

Traditionen ändrades genom det starka tyska inflytandet som genomsyrade det svenska samhället. På 1700-talet kom den klädda granen in i stugorna med ljus av vax och grenarna pyntade med godis. Klapparna skulle ligga under granen. Det började som vanligt hos adel och borgare och spreds sedan ner till bönder och vanligt folk. På 1800-talet blev julgranen allmänt förekommande. I början pryddes de med godsaker från köket i form av äpplen och strutar med russin, torkad frukt och nötter. Silkespapper och pepparkakor blev också vanliga prydnader. Det finns en skröna om att det var Martin Luther som införde julgranen i Sverige, en helt påhittad historia. Enlig språkforskaren Fredrik Lindström kommer ordet jul från det urgermanska ordet ”Jehwla” som betydde fest och senare från fornsvenskans ”joulu” och då i betydelsen jul.

God Jul!

ch då menar jag inte Andreas Granquist, fotbollsspelaren! Jag tänker på hur julgranen har vandrat in i våra hem. Man tror ju att det är en genuin svensk tradition men så är det inte. Den kommer från Tyskland, som så mycket annat i den vägen. Det började med att man satte grankvistar eller avkvistade granar vid ingången till stugan. Helt avkvistade var de inte utan grenarna var kvar i toppen. De var ett tecken på att julfriden kommit till huset och att man ville skydda sig mot onda makter. På Tomasdagen den 21 december skulle det ske.

För att Din gran ska må så bra som möjligt ska Du följa några enkla men säkra råd. Såga alltid ett nytt snitt på stammen då Du tar in granen. Eftersom granen är en stor snittblomma ska Du blanda snittblomsnäring i vattnet, mest för att inte bakterier ska stoppa upp i silgångarna där vattnet stiger upp i växten. Fungerar inte vattenupptagningen barrar granen. Antalet boende i Ditt hus ökar markant i samband med att granen kommer in. Massor av insekter vaknar då till liv i tron att våren kommit. Dessa letar förtvivlat efter mat men blir rejält grundlurade och dör ganska snabbt efter uppvaknandet. Det är väldigt bra att vi fått nätmaskiner så att granarna lätt kan packas in i bilen utan att förstöra inredningen. Värre är det när man ska ta ut granen efter julfirandet. Då har den stått ett tag i rumsvärmen och säkert torkat några gånger under tiden. Barren sitter då löst som kläderna på en strippa. Alla har

säkert genomlevt transporten ut från rummet genom hallen och ut i det fria. Det är lätt att se var man dragit fram då högarna av barr ligger längs hela vägen. Efter obligatorisk dammsugning känner man sig nöjd för alla barr är borta! ----Tror man, för man missar alltid de som drösslat ner i alla skorna som stått uppradade i hallen. De har formligen gapat efter barr. Dagen efter på morgonen, är det kalabalik i hallen då barnen till sist fått på sig alla vinterkläderna och skriker: – Pappa, mamma! Hjälp! Det är nåt obehagligt i skorna! Det sticks! De sliter av sig skorna och upptäcker nu alla barr som fastnat på kläderna också. Nya skrik: – Jag vill inte ha detta äckliga på mig! Varvid nya kläder får plockas fram och till sist lägrar sig lugnet i stugan ända tills vi vuxna ska ta på skor och kläder. Då börjar diskussionen om vem som inte städat ordentligt. Allt är som vanligt igen! Fast barr hittar man ju ända

fram till midsommar på kläder och i strumpor och skor. Visst är väl julen underbar! God jul på er alla! Jankov

JULÖPPET:

Vardagar 10-18 21 och 22 december 10-15 Julafton 10-12 Stängt 25/12-8/1. OBS! Från den 9 januari till Mycket att välja på! den 12 mars har vi öppet: NU ÄR DET JUL... Torsdagar 10-18 men vi laddar för våren! Fredagar 10-18 GÖR DET DU MED! Lördagar 10-13

Julgrupper!

KÖP FRÖER NU!

25% RABATT

fram till jul!

www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

10

Mån - Fre 9-18 • Lör 10-13 V. Järnvägsg. 19 • 283 31 • Osby 0479-177 50 • www.oredssonsel.se

producerad av espresso media


FYRVERKERI SÄLJSTART

27 december ÖPPETTIDER 27/12 10:00-18:00 28/12 10:00-16:00 29/12 12:00-16:00 30/12 10:00-18:00 Nyårsafton 10:00-16:00

V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby Följ oss på Facebook och Instagram

UL & GOD J T ÅR NYT GOTT r vi er önska ! ALLA

JULTIDER:

Måndagen den 23 dec 07.00 – 13.00 Julafton, Juldagen och Annandag Jul - STÄNGT 27-28 dec har vi öppet som vanligt Måndagen den 30 dec - STÄNGT pga Inventering Nyårsafton och Nyårsdagen - STÄNGT

Övriga dagar öppet som vanligt! Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby 0479-12670 www.xlbygg.se/osby NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

11


H U N DTA N K A R

Julen kommer...

Hundtankar

Susanne Lundkvist & Betty

M

atte har blivit knäpp, hon pratar hela tiden om att snart kommer julen, eller julen står för dörren!! Jag blir ju toppad varje gång hon nämner de orden och springer skällande till dörren för att möta dem men där är ju aldrig någon där! Dessutom spelar hon julmusik och slår in julklappar hela tiden. Husse säger hela tiden att: – Nu får det räcka! Hur många jäkla stjärnor kan en människa ha! En natt när matte var vaken vid 04.00 steg hon upp och hängde upp ännu fler stjärnor bara för att retas med husse. Jag tyckte dock att det blev ljust och fint men husse bara grymtade på morgonen när han såg det.

Matte älskar julen men ännu mer älskar hon att spela teater. Hon har skrivit en ny buskis som ska spelas i Sibbhult i februari. Hon övar på repliker tillsammans med några andra ”töffar”. Magnus, Peter, Kerstin och Calle heter dom. Oj, vad de är högljudda och fnittriga!! Man får nästan ont i öronen. Matte klär ut sig i hiskeliga kläder och jag vägrar att gå ut med henne när hon har de kläderna på sig! Husse säger bara att han hoppas att inte ”modepolisen” kommer för då åker hon in på livstid. Trots att hundkursen är över så envisas matte med att öva var och varannan dag. Jag är ganska duktig men matte skojar om att jag borde blivit politiker, för man kan inte lita helt på mig, för så fort jag ser något ”bättre” så struntar jag i det jag lovat. Vi ska gå på fortsättningskurs till våren säger matte, för vi behöver tydligen strukturen i vårt liv... Jag undrar om hon inte lika gärna kan önska sig struktur i julklapp. Nu måste jag sluta för katten Sigge har kommit in och jag måste hjälpa honom med hans löpträning. God jul på er alla önskar vi i Kollandsvik. Betty och Susanne

Julklappstips  från  Lindvalls  i  Broby! Julklappstips   STEKJÄRN Fiskars

699:- ` SKAL KNIV SET

UNIVERSALSAX

79:-

115:-

Fiskars

Thome

BITS SATS` Thome

70:-

BORRSATS Thome

395:-

Multiverktyg

349:KNIVSET Fiskars

699:12

ALLT OM | 18 DECEMBER 2019 | NR 22

JÄRN- & MASKINAFFÄR Torggatan 6, 280 60 Broby • Tel 044-402 00

producerad av espresso media


Vi önskar våra kunder God Jul &Gott Nytt År EXTRA ÖPPET den 23/12 kl.9-13

för inköp av delikatesskorgar och julpåsar. Julfika, glögg & pepparkakor!

Storg 7, Broby. Tel: 044-414 52

Gilla oss! info@systrarnasmat.com www.systrarnasmat.com

Julklappstips!

Låt ditt hjärta slå Hållbart Vackert med Holistisk Skönhet & Hälsa!

Presentkort! Gåvostege!

- En medveten Julklapp! - MÅ hudvård på köpet!

Julöppet

Ons 15-18 Tors & Fred 10-18 Lör & Mån 10-14 www.dermaholistica.se Behandling • Butik • Hudvård • Friskvård

Karins din helhet Broby - info@dermaholistica.se - 072-57 17 213

God Jul och Gott Nytt År (stängt vecka 1-åter den 7/1)

Eller ett presentkort 0479-103 10

Välkomna! Köpmannag. 6, Osby. 0479-15225

• Klippning • Färgning • Slingor • Make-up • Permanent • Håruppsättning • Fransar & Bryn • Extensions

Esplanadgatan 5, Osby

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

13


GÖINGAR I VÄRLDEN

LUDVIG STUDERAR I MILANO Hur hamnade du där? – Jag studerade i Australien terminen före denna. Upplevelsen och erfarenheterna jag fick med mig därifrån gjorde att jag ville söka vidare utlandsstudier… så hamnade jag då här, på Politecnico di Milano. Vad gör du där? – Jag studerar mitt 5:e år på civilingenjörsprogrammet. Hur ser livet ut? – Studierna och livet skiljer sig relativt mycket åt jämfört med både det svenska och australienska universitetslivet. Kursernas upplägg och sättet att plugga på allra mest. Här i Italien är det mycket fokus på teori framför praktiska exempel. I Sverige är jag van vid att varva ny teori med relevanta exempel efter i stort sett varje lektionstillfälle. Det är dock den skillnaden som är charmen med att hoppa in en annan universitetskultur, att lära sig anpassa sig och att se saker från andras perspektiv. I samtliga kurser jag läser ingår dessutom minst ett projekt utöver de vanliga tentorna. Så för tillfället är jag med i fem helt olika grupper, vilket såklart tar mycket tid men något som ger väldigt mycket. Utanför skolan försöker jag hinna med så mycket av Milano som möjligt, bättrar på kaffedrickandet och går på Aperitivos. Samt att hålla en god stämning med mina sju italienska “flatmates” borta i Chinatown.

14

ALLT OM | 18 DECEMBER 2019 | NR 22

Hur länge har du tänkt stanna? – Jag stannar en termin med ungefär en månads framskjuten läsperiod jämfört med den svenska. Vad händer härnäst? – Efter studierna här i Italien ska jag skriva mitt examensarbete. Jag har inte bestämt ämnet i detalj än men har en del krokar och idéer att sovra bland. Vad händer i framtiden? – Min framtid är inte huggen i sten på något sätt. Just nu fokuserar jag mest på tiden fram till examen. Därefter återstår det att se, vilket jag trivs väldigt bra med.

Fakta:

Namn: Ludvig de Fine Licht Ålder: 23 år Från: Osby Fakta om platsen Milano är en stad belägen vid floden Olona i regionen Lombardiet i norra Italien. 2018 hade staden 1,4 miljoner invånare. Redan ca 600 f.Kr. växte keltiska bosättningar fram på platsen. Efter romarnas erövring 222 f.Kr. utvecklades Milano (latin Mediolanum) till ett välmående handelscentrum. Milano är idag Italiens näst största stad och utgör centrum i ett storstadsområde som räknas till Europas största. Här finns en av världens främsta operascener, Teatro alla Scala eller ”La Scala”. De framgångsrika fotbollslagen AC Milan och Inter kommer från Milano. Hur man söker utbildning utomlands? Jag rekommenderar alla att försöka läsa en termin utomlands. Beroende på vilket lärosäte man studerar på i Sverige så skiljer sig säkert avtalen med de utländska åt. Poängen är dock att oavsett var man studerar så finns det goda möjligheter att plugga utomlands. För min del är den största fördelen att jag kan resa och studera samtidigt

producerad av espresso media


HAKI AB erbjuder just nu både privatpersoner och företag ett Outlet-sortiment under en begränsad period, i ett samarbete med Klaravik, auktioner på nätet, www.klaravik.se

HAKI AB uppfyller alla säkerhetsregler och föreskrifter inom branschen. Etablerade för över 60 år sedan – grundat av en smed i Sibbhult 1910 – genom innovation och kontinuerlig utveckling, kan vi erbjuda våra högkvalitativa ställningssystem, väderskydd och trapptorn. Vi tillverkar och marknadsför ställningssystem för bygg och anläggning, infrastruktur, processindustri, varvsindustri och offshore.

N YA M A Z DA 3

BILAR I LAGER

2018 Suzuki Swift AUT 90 HK 790 mil, Röd Met 2017 Mazda CX-3optimum 2.0 120 HK 2400 mil, Svart met 2017 Mazda Cx-5 vision 2.2 120 HK 4000 mil, Röd Met 2017 KIA Rio 1,2 84 HK 3950 mil, Svart 2016 Mini Cooper Countryman Aut 143hk 8140 mil, Blå 2016 Suzuki Vitara 1.6 120 HK 5440 mil, Grå Met 2016 Mazda CX-3 Optimum AUT 150 HK 1200 mil, Grå Met 2015 Mazda 3 Core 2.0 120 HK 4200 mil, Grå Met 2015 Mazda 3 Sedan 2.0 AUT 120 HK 5700 mil, Vit Met 2014 Toyota Avensis 1.8 Sedan 147 Hk 6700 mil, Mörkblå 2014 Mazda 3 Sport 2.0 165h Optimum 8700 mil, Röd 2013 Volvo V 40 Momentum 115 HK 11100 mil, Röd 2013 Renault Scénic 130 HK 7700 mil, svart 2009 Mazda 6 Sport 147 HK 12000 mil, Grå 2008 Volvo C70 D5 Momentum AUT 15950 mil, Grå Met

139900:-

N YA HELT NYA MAZDA3 M A Z DA 3

Vi bjuder på VINTERHJUL Till 31/12-19

176900:Vi bjuder på VINTERHJUL Till 31/12-19

209900:118900:169900:162900:209900:139900:154900:136900:144900:119900:104900 :-

Helt nya Mazda3 visar vägen för en ny generation bilar från Mazda — ännu smartare, säkrare och mer sofistikerade. Med vässad teknik, körkänsla och fokus på kvalitet i varenda detalj är nya Mazda3 en stark utmanare i klassen. Låt känslan avgöra efter en provtur. Nya Mazda3 Hatchback visar vägen för en ny generation bilar från Mazda — ännu smartare, säkrare och mer sofistikerade. Med vässad teknik, körkänsla och fokus på kvalitet i varenda detalj är nya Mazda3 en stark utmanare i klassen. Låt känslan avgöra efter en provtur.

Pris från: 229 900 kr

Privatleasing från: 3 295 kr/mån

69900:-

Pris från: 2 3 4 9 0 0 k r Privat leasing från: 3 295 k r Förbr. l/100 km bl. körn. WLTP: 6,3-6,7, NEDC korr: 5,2-5,6. CO , g/km. WLTP: 142-152.

111900:-

Förbr.samt (l/1007km körn): WLTP: 5,8-6,9,Se NEDC korr: 4,5-5,6. Utsläpp 131-157, NEDC korr: 103-128. 2, g/km): WLTP: årsbl.förlängd garanti. fullständiga villkor på(CO mazda.se. Privatleasing: 36 mån, 4500 Euro 6d temp. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se. Erbjudandet gäller t.o.m 2019-12-31. Privatleasing: 36 mån, mil inkl service. Skatt, försäkring och avg. tillkommer. 4500 mil inkl service. Skatt, försäkring och avg. tillkommer.

2

NEDC korr: 119-128. Miljöklass: EU 6d temp. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti

Se bilarna på www.lindgrensbil.com Bilhallen är öppen vardagar 8.00-18.00, lördagar 10.00-13.00 Tel: 0479-31086

Nya Mazda3 Hatchback visar vägen för en ny generation bilar från Mazda — ännu smartare, säkrare och mer sofistikerade. Med vässad teknik, körkänsla och fokus på kvalitet i varenda detalj är nya Mazda3 en Lindgrens BilAB AB Lindgrens Bil stark utmanare i klassen. Låt känslan avgöra efter en provtur.

Pris från: 234 900 k r

Södra Portgatan 3434 Södra Portgatan 283 50 283 50Osby Osby Privat leasing från: www.lindgrensbil.com www.lindgrensbil.com

3 295 k r

15

Förbr. (l/100 km bl. körn): WLTP: 5,8-6,9, NEDC korr: 4,5-5,6. Utsläpp (CO2, g/km): WLTP: 131-157, NEDC korr: 103-128. Euro 6d temp. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständigaNR villkor22 på mazda.se. Erbjudandet gäller t.o.m 2019-12-31. Privatleasing: | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM 36 mån, 4500 mil inkl service. Skatt, försäkring och avg. tillkommer.


A K TU E LLT

VI SÖKER ELEKTRIKER Vem Har du elutbildning med några års yrkeserfarenhet? Sök då tjänsten som elektriker eller tipsa en vän redan idag! Vad Hos oss kommer du att arbeta i en varierande miljö och främst som serviceelektriker men även inom installation och nyproduktion.

Maila ansökan daniel@dmelteknik.se Vid frågor ring 070 655 97 52

Iwona från Polen och Livia från Rumänien viker pappersstjärnor.

Julavslutning på språkcafé Ä

r inte det integration i dess bästa form, så säg?! På onsdagskvällen var det julavslutning på Språkcaféet hos Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Älmhult. Det veks pappersstjärnor och dracks glögg. Kören kÖrhänget sjöng några svenska julvisor med allsång på Stilla natt och långdans på Nu är det jul igen! Deltagarna kom från Polen, Rumänien, USA, Syrien, Afghanistan, Italien, Sverige, Danmark, Schweiz, Eritrea. Foto: SV

Kupévärmare Termini 1200W

Batteriladdare Ctek MXS 5.0 Edition eu 12 V

Spolarvätska 3L Carwise färdigblandad pouch

Motorolja 5 liter 5W-40 Premium syntet

499:-

895:-

4 förr 99:-

399:-

Ord. pris 851:Osby Tegvägen 6 0479 - 131 05

16

Ord. pris 1 299:-

Ord. pris 39:-/st

Ord. pris 730w:-

Öppettider Vardagar 07.00 – 18.00 Lördagar 09.00 – 13.00

ALLT OM | 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media


OPEL PERSONBIL SMART. SMIDIGT. OPEL.

OPEL PERSONBIL SMART. SMIDIGT. OPEL.

Utförsäljning av modellår 2019 Begränsat antal

Astra 5D

enjoy 1,0 T 105 HK inkl pluspaket

179.900 kr Astra 5D

(+ev lacktillägg) fr. Ord.pris fr. 209.900 kr enjoy 1,0 T 105 HK inkl pluspaket

Astra 5D 179.900 kr 179.900 kr (+ev lacktillägg)

fr. Enjoy 1,0 T 105 HK(+ev inkl lacktillägg) Pluspaket Ord.pris fr. 209.900 kr Ord.pris fr. 209.900 kr Skatt 1590:-/år

Vi hjälper er med... Vi hjälper er med... Installation Kostna d Värmep sfri offert på • Installation umpins tallatioKo inom Ä n s Service lmhult och Os • Service kommun. bVyärmtnepaudmsfrpiinosffert på talltion inom Älm Nybyggnation hult och • Nybyggnation kommun Osby . Värmesystem • Värmesystem Vattenrening • Vattenrening Södra Esplanaden 44, Älmhult

0476 - 50 20 00 vvskompaniet.com

Återförsäljare av NIBE värmepumpar

Södra Esplanaden 44 Älmhult

Vi vill tacka våra kunder för

0476-50 MED NIBE20 ÄR00DET ENKELT detta året och www.vvskompaniet.com ATT VARA SMART önska er alla en

God Jul och ett Gott Nytt 2020!

Livet ska vara enkelt. Våra nya värmepumpar ger dig grönare, billigare energi – och full kontroll var du än är. IT’S IN OUR NATURE

NIBE.SE

Astra Sportstourer enjoy 1,0 T 105 HK

fr. 179.900 kr (+ev lacktillägg) Astra Ord.pris fr.Sportstourer 209.900 kr.

Astra enjoy 1,0 pluspaket T Sportstourer 105 HK Lägg till Enjoy 1,0 T 105 HK för 10.000 kr. (+ev lacktillägg) fr.

179.900 kr Ord.pris fr. 209.900 179.900 krkr.(+ev lacktillägg) Ord.pris fr. 209.900 kr. Lägg till pluspaket Lägg till Pluspaket för 10.000 kr. för 10.000 kr. Skatt 1344:-/år

opel.se

opel.se

Corsa bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 5,7 – 6,6, WLTP: 6,4 – 7,2 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 130 – 149, WLTP: 145 – 169bränsleförbrukning g/km. Astra bränsleförbrukning blandad körning:NEDC: NEDC: 4,7–6,5, WLTP: 5,6–7,65,67,6 l/100 km.l/100 CO2 utsläpp körning: NEDC: 107 Astra blandad körning: 4,76,5, WLTP: km. blandad CO2 utsläpp blandad – 149, WLTP: 127–172 g/km. Insigna bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 5,6 – 7,2, WLTP: 6,9 – 7,9 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 107 149, WLTP: 127172 g/km. WLTP-värdena är baserade på Mixed Combined och är tills körning: NEDC: 116–188, WLTP: 157 – 179 g/km. WLTP-värdena är baserade på Mixed Combined och är tills vidare preliminära. Opel vidare preliminära.Bilarna påmax bilden extrautrustade. Kampanjen gällerOpel så Privatleasing långt lagretinkluderar räcker.Opel Med Privatleasing; avtalstid 36 månader, 4 500 –kan 6 000vara mil beroende på version, garanterat restvärde. Serviceavtal. på bilden kan vara reservationBilarna för felskrivning ochextrautrustade. tryckfel. Kampanjen gäller så långt lagret räcker. För mer information besök opel.se

opel.se

Hejaregatan 6, Växjö, Tel: 0470-71 91 00 Bolmstadsvägen 36, Ljungby, Tel: 0372-252 40 Södra ringvägen 2, Älmhult, Tel: 0476-488 40

Corsa bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 5,7 – 6,6, WLTP: 6,4 – 7,2 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 130 – 149, WLTP: 145 – 169 g/km. Astra bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 4,7–6,5, WLTP: 5,6–7,6 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 107 – 149, WLTP: 127–172 g/km. Insigna bränsleförbrukning blandad körning: NEDC: 5,6 – 7,2, WLTP: 6,9 – 7,9 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning: NEDC: 116–188, WLTP: 157 – 179 g/km. WLTP-värdena är baserade på Mixed Combined och är tills vidare preliminära. Opel Privatleasing; avtalstid 36 månader, max 4 500 – 6 000 mil beroende på version, garanterat restvärde. Opel Privatleasing inkluderar Opel Serviceavtal. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Kampanjen gäller så långt lagret räcker. För mer information besök opel.se

Hejaregatan 6, Växjö, Tel: 0470-71 91 00 Telefon försäljning Bolmstadsvägen 36, Ljungby, Tel: 0372-252 40 0476 - 48840 Södra ringvägen 2, Älmhult, Tel: 0476-488 40 Vi reserverar oss för sedvanlig kreditprövning, eventuella ändringar eller tryckfel.

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

17


A K TU E LLT

Samhällsengagerade elever på Haganässkolan i Älmhult Möt Ellen, Magnus och Anders

För att få reda på mer om denna workshop så stämmer jag träff med Magnus Edvardsson och Ellen Eldh, som går i årskurs 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet på Haganässkolan, och Anders Johansson, som är programansvarig. – Vårt case handlade om att lösa problematiken kring att IKEA slänger möbler, berättar Magnus. Vi kommer kanske jobba vidare på vår idé - det kan gå om man gör en välgörenhet av det, att skänka möblerna. Men ska man tjäna pengar blir det svårare. Ikeas representanter lyssnade på våra idéer och verkade bry sig på riktigt, avslutar Magnus. På min fråga om vad de främst tar med sig från denna dag svarar Ellen: – Att inte fastna i en tanke, utan gå vidare. Det känns kul att få möjlighet att tänka på framtidens problem.

U

nder november månad anordnades i Älmhult en workshop genom projektet Social Innovation Camp, där alla elever på Samhällsvetenskapsprogrammet från Haganässkolan deltog. Syftet var att hitta nya lösningar på samhällsutmaningar. Ett flertal lokala företag, såsom IKEA och Friskis & Svettis, hade till workshopen skapat ett antal case som delades ut bland elevgrupperna för diskussion. Det var tredje upplagan av Social Innovation Camp, och första gången det hölls i Älmhult.

CALDO XRH FRÅN DAIKIN

EN EXTRA STARK OCH EFFEKTIV LUFTVÄRMEPUMP

Ett program med många valmöjligheter

Anders Johansson, programansvarig, beskriver Samhäll som ett program att söka till om man är intresserad av samhället, människor och relationer. – Man ska också vara nyfiken på att lära sig mer. Programmet ger stora valmöjligheter för eleverna, där runt 10 timmar

i veckan i snitt i åk2 och 3 består av individuella val och programinriktningen, berättar Anders. – Man känner ofta att man lär sig nya grejer på lektionerna - att man inte står stilla, flikar Magnus in. Jag valde Samhäll på Haganässkolan för att det är en bred linje, och jag är inte helt säker på vad jag vill göra efter studenten. Det är skönt att vi får chansen att testa på så mycket under gymnasiet. Ellen berättar varför hon valde Samhäll på Haganässkolan: – Jag vill förändra något - hjälpa människor och miljön. Jag trivs bra på programmet och det är en bra stämning på skolan - alla är schyssta mot varandra. I ettan läste jag Samhäll med fotbollsinriktning, i samarbete med ÄIF, fortsätter Ellen. Vi blev tränade av herrlagets tränare. – Vi erbjuder fotboll, innebandy och volleyboll som idrottsspecialisering i kombination med Samhällsprogrammet, förklarar Anders. Detta sker i samarbete med de lokala klubbarna. Efter vårt samtal slås jag av engagemanget nästa generation har, och deras vilja att skapa positiv förändring i samhället – förändring som verkligen betyder något. Text och bild: Marie Kristina Karlsson, Marknadskoordinator Haganässkolan

16 ÅRS

NU ÄR DET TID FÖR

Daikin är världsledande inom värmepumpteknik och har lösningar för alla hus och behov. Här hittar du smarta och driftsäkra luft/luft-, luft/vatten- och bergvärmepumpar som levererar trygg värme hela året.

Sköna Juldagar

Caldo XRH från Daikin är luftvärmepumpen med extra värme samt effektivitet och funktioner i toppklass Caldo XRH har högsta energiklass och är utvecklad för vårt kalla nordiska klimat. En garanterad värmekapacitet på hela 4,0 kW (XRH40) vid -25°C minskar energikostnaden även när det är riktigt kallt ute. Extra varm utblåsluft, för bästa komfort och funktion! Med köldmedium R32 för modern och miljövänlig drift!

Carat Fåtölj med svikt + pall i fårskinn med stomme i oljad ek. Nackkudde ingår. Ord.pris 15 995:-

11 990:-

Point Fåtölj med böjträstomme + pall i fårskinn med stomme i oljad ek. Nackkudde ingår. Ord.pris 15 995:-

11 990:-

Finns att få i tyg, skinn och fårskinn. Benen finns i olika färger.

Fåtölj med armstöd som ger stabilitet när du reser dig upp.

www.daikin.se

Ni hittar

Din Daikin-specialist

hos oss!

18

ALLT OM | 18 DECEMBER 2019 | NR 22

Lillejulafton 23/12 Julafton 24/12 Juldagen 25/12 Annandag Jul 26/12 Nyårsafton 31/12 Nyårsdagen 1/1

kl 10-14 Stängt Stängt kl 1 2 -16 Stängt Stängt

Södra Vägen 41, Bjärnum. Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

Din kyl & värmepumpsinstallatör

Öppet: mån-fre 13-16 Tel. 0479-13048 Tegvägen 4, Osby (bakom Netto)

Helgernas Öppettider

INGMARS BJÄRNUM

Måndag - fredag kl 10-18 Lördag kl 10-14 Söndag kl 1 2 -16

producerad av espresso media


Vill du jobba på Texo AB i Älmhult

med möjlighet till hela världen som arbetsområde?

Just nu söker vi: Elkonstruktör Verkstadsmontör El-/Automationstekniker

Varmt välkommen med din ansökan till empleo.se

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

19


VÅ R M I L J Ö

Plogging på Parkskolan I

ntresset för en ren miljö ökar i takt med att barnen får kunskap om vad man själv kan bidra med. Nyligen var klass 3D2 på Parkskolan i Osby ute och ploggade. – Ja vi joggade/gick och samlade skräp, förklarar Marie Johansson, lärare på skolan. Vi tog en bit av Kristianstadsgatan och vid Klintabacken. På bara den sträckan plockade vi ett par sopsäckar fulla med skräp. Ingen trodde att det var så mycket skräp på så kort sträcka.

Klassen har under en period pratat mycket om sophantering, vart soporna tar vägen, miljöpåverkan och vad som händer med våra vilda djur när de drabbas av vårt skräp. – Det blir ett bättre fokus och förståelse om vi samtidigt gör en insats, berättar Marie. Vi gav skräpet till vaktmästaren Jens Svensson när vi kom tillbaka. Barnen tyckte det var en rolig och viktig aktivitet, så klassen har redan planerat för en ny plogging. – Ja, men nu tänker vi ge oss på en ny sträcka och se om det är lika skräpigt där, avslutar Marie. Bild: Marie Johansson

Årets bästa julklapp? - ett presentkort från Bolist Broby såklart!

SEH

Broby IT!

BRA BYGGMATERIAL

Då skänker du både valfrihet och en present som mottagaren garanterat vill ha. Välj mellan skruvdragare, högtryckstvättar, stegar, flaggor, kompisgungor och mycket, mycket mer.

Välkommen till vår butik! Vi har öppet: Vard: 6.30-17.00 Lörd: 8.30-12.00

20ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

och BRA SERVICE till BRA PRISER Pappersbruksvägen 10 B 289 41 Broby Tel. 044 - 468 00 www.bolistbroby.se

producerad av espresso media


A K T U E LLT

AM-KÖRKORT

för EU-moped och traktor, 2-dgr intensivutbildning FÖRARBEVIS för moped klass 2. Kurser varje vecka! Mörrum, Tingsryd, Osby.

ÖVNINGSKÖRA? Handledarutbildning 250:-/pers

Tel 0479 - 107 39 www.goingetrafikskola.com

Tidigare kollegor bjöd på fika i butiken. Från vänster Anne-Li Ralsgård 44 år i butiken, Eivar Carlsson 29 år i butiken, Gerd Nilsson 36 år i butiken, Gunnel Andersson 36 år i butiken, Thomas Persson 40 år i butiken, Irma Martinsson 30 år i butiken och Magda Björnsson 30 år i butiken.

Alla ville fira när ICA Supermarket

nnar för Vattenbru ch hushåll o k u r b t n la

Ring och boka nu!

• Bergvärme • Djupvattenpumpar

fyllde 50 år

WWW.SAVVS.SE

V

ad kan väl vara trevligare vid ett jubileum än att fira med sina nära och kära? Så när nu ICA Supermarket nått magiska 50 år, så ville man ju fira med tidigare anställda. Alla hade inte möjlighet att komma, men under festdagen så fanns ett antal före detta anställda på plats i butiken.

Det har från början inte varit en medveten strategi att bygga ett förtroende och kultur på personligheter som jobbat i butiken under lång tid. – Nej men det är ju ändå ett gott betyg till alla oss som drivit butiken sen starten 1969, menar Thomas Persson. Den kultur vi förädlat har varit vägvinnande. Vi har flera här idag som jobbat hos oss i mellan 40-50 år.

till och bjöd på läckerheter. Intresset var stort och folk strömmade till. Om det var för billiga priser, smakprovning eller för att träffa gamla trotjänare var dock oklart. Men chefen var både nöjd och glad. Text och bild: johnny@espressomedia.se

Nyinstallation • Service • Värmepumpar Flis • Pelletsanläggningar

WWW.SAVVS.SE iTec – vår

mest energieffektiva luft/vattenvärmepump någonsin NYHET! anders@savvs.se

VVS-fšretag

Nu–lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec vår mest energieffektivaiTec – byggd för nordiskt klimat och med den senaste invertertekniken. luft/vattenvärmepump någonsin Effektiv energibesparing ända ned till 25 minusgrader.

Nu lanserar vi luft/vattenvärmepumpen i Tec - byggd för Nu lanserar vi luft/vattevärmepumpen iTec – byggd för nordiskt ochkan meddu den senaste invertertekniken. Hurklimat mycket spara? nordiskt och med ända den senaste invertertekniken. Effektiv klimat energibesparing ned till 25 minusgrader. Kontakta oss direkt, görtillvi25 enminusgrader. kalkyl! Effektiv energibesparing ändasåned

Hur mycket kan du spara?

Kul på jobbet

Hur mycket kan du spara? Kontakta oss direkt, så gör vi en Kontakta oss direkt, så gör vi en kalkyl!

Enligt statistik så handlar vi i snitt två gånger per vecka. – Ja det blir en relation när vi träffas så ofta. Den är avgörande för att behålla förtroendet, förklarar Thomas. Det är alltid lite nervöst när man gör om så mycket som vi gjort. Vi vill ju göra det bättre men det finns också en risk att man tappar bort någon i allt stök. Men nu kan vi konstatera att förtroendet är totalt sett - bättre än någonsin.

kalkyl!

Med styrning:

A+++

Med styrning:Utan styrning:

A+++

A++

Utan styrning:

A++

Bjöd på läckerheter

Dagen till ära så bjöd ICA Supermarket på en mängd erbjudanden och smakprovning i butiken. Tidigare anställda hjälpte

thermia.se/iTec

thermia.se/iTec

Ingalill Persson har jobbat 45 år i butiken.

Fabriksgatan 5, 289 50 Hanaskog TEL: 044-614 11 , 0735-188 188 NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

21


• SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT •

Invigning av konstverk på RÖNNEBACKEN en 27 november invigdes ett konstverk på Rönnebackens innergård där det tidigare fanns en rabatt. – Tidigare hade vi en misskött rabatt som såg väldigt tråkig ut och när vi fick möjlighet att införskaffa detta fina konstverk så passade vi på, berättar Lena Nilsson, enhetschef på Rönnebacken 2. Det blev en festlig tillställning med regelrätt avtäckning av konstverket samt snittar och gott att dricka till. Själva konstverket som heter Våren III är tillverkat av konstnären Sven-Ingvar Johansson. – Det blir roligt för våra boende att kunna åka ut och titta på konstverket men även de som har fönster mot innegården får något fint att titta på, konstaterar Lena nöjt.

Foto: Sven Persson/swelo.se

D

När jag blir stor ska jag köpa en likadan fotboll som min syster har. När jag blir stor ska jag bli som min storasyster Silia. Hon är fyra år och kan allt. Ungefär som jag, men hon springer snabbare, hoppar högre och är bäst på att kasta bollar. Jag älskar när jag får låna hennes färgglada fotboll. Jag kan kasta den i timmar! Den är röd med svart mönster och studsar alldeles perfekt. Mamma och pappa säger att de sparar pengar till oss som vi kan använda för att köpa lägenhet när vi blir stora, men först ska jag köpa en likadan fotboll som Silia har. /Mollde, 10 månader, Kristianstad

Läs mer om sparande till barnen på lansforsakringar.se

22 ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media


Julskyltning 2019 Osby Näringsliv w w w.osby.nu

Kansli

i Osby

Forsgatan 3 283 36 Osby Tel. 0730 - 20 73 69 E-post: info@osbynaringsliv.se

Julskyltningen i Osby kunde nog beskrivas som lite av vintrigt mys. Folk strömmade till och byn fylldes snabbt av besökare som började sin julhandel. Ett populärt inslag var tomtelandet där barnen dekorerade pepparkakor och fick godispåse av tomten. Allt avslutades med en magisk eldshow i centralparken.

i Lönsboda Visste Du att…

Osbys alla restauranger med Dagens, är samlade på ett och samma ställe. Gå in på www.osby.nu, scrolla ner till botten av sidan och klicka på

”Veckans lunch”

Julskyltningen i Lönsboda Visste Du också att…

blev trots vädret lika välbesökt som vanligt. På byns olika restauranger bjöds det på härlig julstämning med musik. Köerna med barn ringlade sig långa för att få träffa tomten och lämna årets önskelista. Snögubben minglade och brasan värmde gott i Medborgarhuset där det också var hantverksmarknad. Julskyltningen avslutades med en julkonsert i en till sista plats fullsatt kyrka.

…Du kan söka efter hantverkare på Osby Näringslivs hemsida? Eller få tips på någon som kan serva bilen? Kanske fixa datorn? Gå in på www.osby.nu och klicka på fliken Register. Därunder finns ett Företagsregister med samtliga verksamma företag i Osby kommun. Det går att söka på ort, på bransch eller fritext, exempelvis badtunna!

Följ Osby Näringsliv på Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu


• SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT •

Freja 3 år:

Ida 4 år:

Elvira 3 år:

En sjungande Elsadocka önskar jag mig.

Jag önskar mig av Tomten en enhörning som kan prata.

Karl 4 år:

Noel 4,5 år:

Tilde 4 år:

Jag önskar mig av Tomten en pratande Elsadocka.

Jag önskar mig en stor biltrailer av Tomten.

Jag hoppas få en Spiderman av Tomten.

Jag önskar mig ett kök där jag kan laga mat.

Kira 4 år:

Och jag önskar mig My little Pony av Tomten.

Snart kommer Jultomten med sina klappar V

i passade på att fråga några förskolebarn på Prästgårdens Förskola så här dagarna innan jul vad de önskar sig av den mycket efterlängtade Tomten.

Pellets HÄMTPRIS

JULGRANSINSAMLING Lördag 11 januari 2020 från kl 10.00.

Även Loggs briketter till BRA PRIS

Freij’s BioBränsle

Vi är anslutna till Pantamera och tar emot både svenska och utländska burkar/PET-flaskor. Bidraget går till vår hjälpverksamhet!

NU

2.780:-

Hel pall 52 x 16 kg = 832 kg

Glimåkra

0705-944 521 Kvarngatan 8, Glimåkra. Öppet efter överenskommelse. Välkomna!

24 ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

Ställ ut julgranen och fäst 50:- eller mer i toppen så hämtar vi. Ni kan även swisha till 123 627 0284 Har ni burkar/PET-flaskor, lägg dem i en plastsäck T! U P IP KL på samma ställe. OBS: Vi kör bara en gång i kvarteret

God Jul och Gott Nytt År önskar Lions Club Osby

producerad av espresso media


Priserna gäller fr o m 16/12 t o m 26/12-19.

Handla andra varor* för 200 kr så får du köpa…

3 för

Osby

AllaOsby dagar 7–22

Julafton 8–14 • Juldagen 9–19 Annandag jul 9–22 • Övriga dagar 7–22

Alla dagar 7–22 Träffas och trivs hos oss. Träff as Välkomm en in!och trivs hos oss i jul!

Förbutiken: Julafton 8–14 • Juldagen 10–15 • Annandag jul 10–15 Träffas och trivs hos oss. Välkommen in! /Thomas med personal. /Thomas med personal.

/Thomas med personal

119k 75k /kg

Färsk laxsida ICA Gott Liv. Ca 1200 g. Salmo salar. Odlad i Norge. Jfr pris 119:00/kg.

Kaffe Cafégo, Gevalia, Classic, Löfbergs,

Zoégas, ICA. 425-500 g. Gäller ej hela bönor, EKO, Krav, Selection. Jfr pris 50:00–58:82/kg. Max 1 köp/hushåll.

Telefon 0479-52 92 03 • Fax 0479-138 30 Telefon 0479-52 92 03 • Fax 0479-138 30 Inspireras på ica.se/osby Onlinehandeln kan ha skillnad i prissättning/sortiment Inspireras på ica.se/osby

*Gäller ej spel, tobak, lotter, receptfria varor eller pant.

Onlinehandeln kan ha skillnad i prissättning/sortiment

10k 7990 /kg

IPP L K R E P SU 25% Minst

3 för

rabatt!

/st

Apelsiner i nät ICA. Spanien/Grekland. Cheddar Kvibille. Ca 500-1400 g. 1 kg. Klass 1. Sort Navelinas. Jfr pris 10:00/kg.

32%, 6 mån. Jfr pris 79:90/kg.

20k 129k 30k 4 för

+pant

Julmust Apotekarnes. 140 cl. Jfr pris 4:76/liter + pant 6 kr. Max 1 köp/hushåll.

/kg

Entrecôte, Ryggbiff Ursprung

Sverige. Ca 900 g. I bit. Jfr pris 129:00/kg.

Risgröt Felix. 500 g. Rullpack, kyld. Jfr pris 15:00/kg. Max 1 köp/hushåll.

2 för

20k 20k 2990 30k /st

/st

Körsbärstomater i ask

ICA. Marocko/Spanien. 250 g. Klass 1. Jfr pris 40:00/kg.

Vörtbröd Skogaholms. 600 g. Jfr pris 33:33/kg. Max 2 köp/hushåll.

Färska hamburgare

ICA. Ursprung Sverige. 452 g. Av nöt. Jfr pris 66:15/kg. Max 2 köp/hushåll.

/st

Skivad lax Vägga. Norge.

150 g. Salmo salar. Kallrökt, gravad, najad. Jfr pris 200:00/kg.

En riktigt god jul önskar vi alla!


2 för

36k 12k 18k /st

Gurka, Rödbetor Felix. 700-730 g. Gäller ej Eko. Jfr pris 24:66–25:71/kg.

Rökt laxrulle med pepparrotsost UNDER 45 MIN | MEDEL | 18 ST 200 g rökt lax 100 g naturell färskost med pepparrotssmak salt och peppar 1 dl bladspenat juicen från 1/4 citron 1. Lägg rökt lax i tunna skivor omlott på plastfolie och bre på naturell färskost med pepparrotssmak. Salta och peppra. 2. Fördela bladspenat över, pressa över juice från citron och rulla ihop laxen till en fast rulle. Ställ

Majonnäs i tub

Kavli. 275 g. Jfr pris 43:64/kg.

/st

Senap Slotts. 250-290 g. Original och skånsk. Jfr pris 62:07–72:00/kg.

30k /st

rullen i kylen. 3. Skär den i 1-2 cm breda skivor då den stelnat. Servera.

26 ALLT OM

Recept: ica.se | 18 DECEMBER 2019 | NR 22

Skivad lax ICA. 150 g.

Flera olika producerad sorter. Jfr pris 200:00/kg. av espresso media


129k 4990 /kg

/kg

Rostbiff Ursprung Sverige.

Ca 900 g. I bit. Jfr pris 129:00/kg.

Revbensspjäll Ursprung Sverige.

Ca 1100 g. Tjocka. Knäckta. Jfr pris 49:90/kg.

2490 /st

Färska köttbullar ICA. Ursprung Sverige. 300 g. Jfr pris 83:00/kg.

129k 55k 5990 /kg

/kg

Hel kalkon Ingelsta. Ursprung Sverige. Ca 4,0 kg. Fryst. Jfr pris 55:00/kg.

Julrevben ICA. Ursprung Sverige. Ca 1200 g. Klara att värma. Jfr pris 59:90/kg.

/kg

Entrecôte, Ryggbiff Ursprung Sverige. Ca 900 g. I bit. Jfr pris 129:00/kg.

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

27


En grönare jul! 3 för

15k 10k 10k /st

/st

Brysselkål i påse ICA. Nederländerna/

Sharon ICA. Israel. Ca 85-105 g.

Förkokta rödbetor

Sverige. 500 g. Klass 1. Jfr pris 30:00/kg.

Klass 1. Jfr pris 31:75–39:22/kg.

ICA. 500 g. Jfr pris 20:00/kg.

10k

20k

/st

Apelsiner i nät ICA. Spanien/Grekland. 1 kg. Klass 1. Sort Navelinas. Jfr pris 10:00/kg.

VAROR SOM GÖR SKILLNAD Alla kan göra något. Köp våra utvalda Röda Korset-varor och stötta arbetet för att främja delaktighet och integration i Sverige. 28 ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

/st

Blåbär i ask ICA. Peru. 125 g. Klass 1. Jfr pris 160:00/kg.

99k /st

Julgrupp Röda Korset Flera olika grupper att välja mellan.

5:00kr av denna vara går till

producerad av espresso media


Barnkonventionen blir svensk lag Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag. Lagen innebär inga nya rättigheter för barn, men ett större ansvar för offentliga verksamheter att säkerställa att barns rättigheter beaktas vid bedömningar, ärenden och beslut som rör barn. FN:s konvention om barnets rättigheter innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Den innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga och utgör en helhet, men det finns fyra grundläggande principer som alltid ska beaktas vid frågor som rör barn: • Alla barn har samma rättigheter och lika värde. • Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. • Alla barn har rätt till liv och utveckling. • Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Den 9 december fattade Kommunfullmäktige beslut om riktlinjer för barnrättsarbetet i Osby kommun.

Under den närmsta tiden kommer alla förtroendevalda och medarbetare i kommunen få utbildning om barnkonventionen, barns rättigheter och vilket ansvar beslutsfattare i kommunen har. – Vardagen i kommunal verksamhet kantas hela tiden av beslut, en del av vardaglig karaktär och andra av mer formell karaktär, säger utvecklingschef Johanna Lindhe. Några frågor som vi jobbar med att förankra i beslutsfattandet är: • Berörs barn av det här beslutet? • Har vi frågat barn eller tänkt ur barns perspektiv? • Finns det aktuell forskning eller beprövad erfarenhet som grund? • Vilket beslut skulle vara bäst för barnet/barnen?

Alla beslut kommer inte att kunna fattas utifrån barnets bästa, men barn har rätt att uttrycka sin mening och få sina behov beaktade, avslutar Johanna Lindhe.

Läs mer om kommunens barnrättsarbete på www.osby.se.

Teknikcafé för 60+ i Killeberg Under några onsdagar har Emma Andersson och Isabell Ragnarsson som går omsorgsprogrammet på Ekbackeskolan i Osby haft teknikcafé för äldre på biblioteket i Killeberg. De har gått igenom grunderna för användandet av mobil och surfplattor för att hjälpa äldre att komma in mer i hur tekniken fungerar och lära sig att självständigt använda den. Teknikcaféet är en del av ett projekt hösten 2019 mellan ABF Skåne Nordost, PRO Osby och Osby kommun att skapa mötesplatser för 60+. Just teknikcaféet är ett fantastiskt sätt för ungdomar och äldre att mötas och lära sig och se varandras olika situationer. Tekniken på mobil och läsplattan har kommit med hast för många äldre och det är svårt att hinna med i denna utveckling som idag mer eller mindre kräver att man kan grunderna på dator och mobil. – Då har vi ju de fantastiska ungdomarna som är födda in i teknikens värld som kan stötta och lära sina kunskaper. Det är fantastiskt roligt att Isabell och Emma håller i denna studiecirkel, säger Anna Johansson på ABF Skåne Nordost. Vi bad tjejerna skriva ner sina tankar om projektet.

”Vi heter Emma Andersson och Isabell Ragnarsson och går sista året på vård och omsorgsprogrammet på Ekbackeskolan. Som gymnasiearbete har vi valt att göra ett teknikcafé. Där hjälper vi de äldre och har genomgång om hur tekniken fungerar och hjälper dem med deras frågor. Vi valde att ha ett teknikcafé eftersom vi vill hjälpa äldre att komma in mer i tekniken, vi förstår att det kan vara svårt att förstå tekniken och vill hjälpa på det sätt vi kan. Idén fick vi när vi var på studiebesök i Knislinge där de hade ett liknande koncept. Vi tyckte att det var en jättebra idé för att förhindra utanförskap hos äldre, och bestämde oss då för att göra det själva. Under fyra onsdagskvällar har vi träffats på biblioteket i Killeberg. Det har varit ungefär 12 deltagare vid varje

Emma och Isabell vill hjälpa äldre att förstå dagens teknik. tillfälle. Utbildning för de äldre har omfattat både Apple och Androidmobiler samt surfplattor. Det har varit jättekul att få träffa alla och få hjälpa till så mycket vi kan med att svara på frågor, och även lära ut lite. Vi är också glada för den hjälp vi

fått av Anna Johansson på ABF Skåne Nordost och Marina Nilsson som arbetare som aktivitetssamordnare på hälsa och välfärdsförvaltningen i Osby kommun.”

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

29


ÖPPETTIDER

i simhallarna under jullovet

Osby kommuns kulturpris 2019

Osby

Fredag 20/12 kl 6-9 morgonsim kl 14-19.30 allmänbad Söndag 22/12 kl 13-17 allmänbad Fredag 27/12 kl 6-9 morgonsim, kl 14-19.30 allmänbad Rutschkanan i bassängen kl 14-18 Söndag 29/12 kl 13-17 allmänbad Rutschkanan i bassängen kl 13-16 Måndag 30/12 kl 14-18.30 allmänbad kl 18.30-20.30 motionsimning Torsdag 2/1 kl 14-16 pensionärer och motionsimning Fredag 3/1 kl 6-9 morgonsim kl 14-19.30 allmänbad

Lönsboda

Fredag 20/12 kl 6-9 morgonsim kl 14-19.30 allmänbad Lördag 21/12 kl 10-16 allmänbad Fredag 27/12 kl 6-9 morgonsim kl 14-19.30 allmänbad PLUTO i bassängen

Lars-Åke Ljungdahl är årets kulturpristagare Osby kommuns Kulturpris går 2019 till kulturpersonligheten Lars-Åke Ljungdahl från Osby.

engagemang för lokal teater som skapar förutsättningar för utveckling och tillväxt inom kulturlivet i Osby kommun.

Motiveringen lyder: För sitt värdefulla och för förtjänstfulla arbete för bevarande av kulturarv och sitt stora

Osby kommuns Kulturpris delas ut till nu levande personer som gör eller har gjort förtjänstfulla insatser inom

litteratur, konst, musik, teater, konsthantverk, hembygdsvård eller jämförbara områden. Kulturpristagare ska vara född eller bosatt i Osby kommun eller ha annan anknytning till kommunen. Pristagaren erhåller en prissumma på 10 000 kronor.

Osby Kultur och fritid | E-post : osbyfritid@osby.se | www.osby.se | vxl: 0479-52 80 00 Följ oss i sociala medier:

Kultur&Fritid och Bibliotek, Osby kommun

#kulturofritidosby

Lördag 28/12 kl 10-16 allmänbad PLUTO i bassängen Torsdag 2/1 kl 13-15 motion och rehab kl 15-18.30 allmänbad kl 18.30-20 motionsimning Fredag 3/1 kl 6-9 morgonsim kl 14-19.30 allmänbad Lördag 4/1 kl 10-16 allmänbad Tisdag 7/1 kl 6-9 morgonsim


• SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT •

STOPP I AVLOPPET? TILLÄGG

Vi utför rörspolning alla dagar i veckan! Ring Hans 0706-73 70 97

Ännu en trotjänare

I

AoO nr. 21 hyllade Osby Hockey sina trotjänare. Tyvärr kom inte bilden på Stefan Lööv med i reportaget.

Stefan är en stark skridskoåkare och målgörare med fina hand-

leder. Numera är han assisterande tränare till seniorerna och har själv gjort 699 matcher i klubben.

www.comfort.se • Fabriksgatan 4, Osby

Ma MA AKKHKe KoHm och prova robic MAm MA AEROBIC MA MA AKKHKe KoHm och prova robic MAm TEAM AEROBIC TEAM

MA AEROBIC TEAM

Ma

Start vecka 3 MÅNDAG Måndag TISDAG

MÅNDAG

Priser 10- kort 280 kr 15- kort 360 kr 25-kort 550 kr

Priser 18.15kr 10- kort 280 15- kort 360 kr 25-kort 550 kr & maxa Mixa Priser 10- kort 280 kr Medlemsavgift: 15- kort 360 kr 80 kr, aug-aug 19.30 25-kort 140 kr per familj550 kr

18.15

Ungdomsrabatt (till 20 år) 15- kort 270 kr

Drop in på alla pass!

TISDAG Tisdag ONSDAG

18.30

MixaMixa & Maxa & maxa

Styrka med step

19.30 19.30

Spinning/ Spinning/ styrka styrka

Spinning/ Medlemsavgift: Ungdomsrabatt (tillstyrka 20 år)

Medlemsavgift: 80 kr, aug-aug 140 kr per familj

18.15

Start 3 Start vecka v3

80 kr, aug-aug 15- kort 270 kr 140 kr per familj

ONSDAG Onsdag TORSDAG

18.30 18.1518.30Nyhet!

TORSDAG Torsdag 18.15 Nyhet!

18.15

Styrka Styrka medmed stepstep Total body body Total Total body 19.30 19.30

19.30

Spinning/ styrka

Spinning/ Spinning/ styrka styrka

Ungdomsrabatt (till 20 år) 15- kort 270 kr

Drop in på alla pass!

Vi sesVi i simhallens spegelsal i Osby!i Osby! ses i simhallens spegelsal

Vi ses i simhallens spegelsal i Osby! Anette 0708-731898 Louise 0708-249502 Anette 0708-731898 Louise 0708-249502 Anette 0708-731898 Louise 0708-249502 Ni hittar oss på facebook och instagram

Ni hittar oss på facebook och instagram Ni hittar oss på facebook och instagram e

e

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

31


Boktips

B O K TI P S

från

NÅGRA AV BYGDENS BIBLIOTEKARIER

Josefin och Mia från Osby Bibliotek sitter och läser de spännande böckerna de tipsar om.

DECKARE

Ett högt pris - Donna Leon Venedig-deckare i nutid som skildrar miljöhotet, det italienska kynnet, stadsmiljön, mat, kaffe, dofter och känslor. Huvudkaraktären kommissarie Brunetti drivs av ett stort rättspatos. Tjugonde fristående delen. X sätt att dö - Stefan Ahnhem Följ polisen Fabian Risk som flyttar tillbaka till Helsingborg och löser brott. Polisen tror de löst ett brott men en man med ett svärd vet något helt annat. Femte fristående delen.

32 ALLT OM

SKÖNLITTERATUR

Nickelpojkarna - Colson Whitehead Elwood, en yngling med Martin Luther Kings ord om allas lika värde som ledstjärna. Oturligt hamnar han i trubbel och skickas till Nickel Academy, tortyrkammare förklädd till uppfostringsanstalt. Om rasistiska och våldsamma strukturer i USA och en uppfostringsanstalt med en sorgesamt verklig förlaga. Resten av allt är vårt

–Emma Hamberg

Livsbejakande om kärleken, livet, uppbrotten och förändringarna. Kan man skilja sig från en sjuk människa även om kärleken till varandra har falnat? Och kan man ens föreställa sig att få hitta kärleken igen? Emma har svaret!

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

BARNBÖCKER

UNGDOMSBÖCKER

–Kristina Ohlsson

– Marcus Sedgwick

Mysteriet på Örnklippan

De som går igen

Om Bonnie och Charles som rymt iväg och nu måste lösa mysteriet med en försvunnen pojke, en förfärlig legend och en fyr som börjar blinka igen efter hundra år i mörker. Lagom läskig för 9-12 år.

En annorlunda vampyrbok. Historien utspelar sig på 1600-talet, Peter och hans pappa bor utanför en liten by och försörjer sig om skogshuggare men märkliga saker börjar hända.

Familjen Knyckertz och snutjakten

Min tur nu – Angie Thomas Hur mycket kan man offra för att uppfylla sina drömmar? Bri älskar att rappa och säger vad hon tycker och tänker vilket gör att hon ofta hamnar i trubbel.

-Anders Sparring och Per Gustavsson Vad göra när man är barn i en kriminell familj, vill bli polis när man blir stor och kan inte vara annat än hederlig? Hälsa på Ture och hans ärliga elände! Roligt för barn från 6 år-vuxen.

Högt Spel – Leigh Bardugo Är du lite trött på fantasy med typiska hjältar? Då är detta något för dig! Kaz Brekker får i uppdrag att genomföra en livsfarlig kupp och samlar ihop ett gäng tjuvar till hjälp.

producerad av espresso media


B O K TI P S

Emma Bengtsson, bibliotekarie, Älmhults bibliotek

Musse och Helium: Äventyret i Lindrizia - Camilla Brinck Tredje delen i serien om Musse och Helium. Musse och Helium är på väg till det snötäckta landet Lindrizia. En mycket otäck figur, snömonstret Galaha, känner till att mössen befinner sig i Lindrizia. Han har redan börjat leta efter dem. Om han får tag på dem, tar deras resa garanterat slut. Kommer Musse och Helium hinna fram till prinsessan Frahs isslott innan det är för sent? Kommer de lyckas hålla sig undan den elaka Galaha?

En oväntad jul - Natalie Cox

Hundar, kärlek och Devon - behöver jag säga mer? Huvudpersonen Charlie ser inte alls fram emot julen. Hennes pojkvän har dumpat henne för sin personliga tränare, hennes mamma har åkt på långsemester med sin nya make och hennes lägenhet i London har blivit förstörd i en gasexplosion. Inte konstigt att hon är lite bitter! Nu som en hemlös singel har hon endast ett ställe att åka till och det är till sin kusins hundpensionat i Devon. När sedan kusinen väljer att lämna henne för en spontanresa är hon nu ensam på hundpensionatet i en by som är mycket olik storstaden London. Hur kan detta bli en lyckad jul? Läs boken så får du veta!

Cecilia Persson, bibliotekarie, Älmhults bibliotek

En spännande högläsningsbok för de yngre barnen. Ett stort plus är de fantastiska och nästan filmiska bilderna skapade av Maria Isacsson. Läsålder: 6-9 år

Detta är en mycket charmig bok som påminner mycket om Lucy Dillons böcker. Hundar, vänskap, romantik och jul skapar tillsammans en fantastisk läsupplevelse!

Kolvinge - Kerstin Lundberg Hahn

och Maud Mangold

Första delen i den nya fantasyserien ”Tidens väv”. Berättelsen kretsar kring Jorun. När hon är på väg hem en kväll drabbas hon av en konstig yrsel och hon tycker att det känns som om stjärnorna snurrar. Samma kväll hittar hon och hennes pappa en halvt förfrusen uteliggare i trädgården. De hjälper honom in i värmen och ringer efter ambulans men innan hjälpen kommer hinner mannen fly. Kvar finns bara en svart fjäder. Så börjar Joruns äventyr. Hon är nämligen den sistfödda. Det är Jorun som ska bära och skydda nyckeln som kan låsa upp och försluta tidens väv. Men för att göra det måste hon resa tillbaka till vikingatiden och stoppa de onda krafter som vill förändra framtiden. För dig som gillar fantasy och vikingar är det här en perfekt historia. Dessutom skriven av två fantastiska barn- och ungdomsförfattare, det kan inte annat än bli toppen! Läsålder: 9-12 år

Sen kom vintern - Per Gustavsson

En ny bilderboksfavorit av Per Gustavsson! Haren skuttar ut för att göra det han brukar och älskar – plocka morötter! Varje dag är den andra lik, men det gör inget, haren trivs med rutiner. Men… så får han syn på något mycket märkligt – ett vitt hårstrå i pälsen. Och ett till! När han går ut nästa morgon är hela världen vit. Haren drabbas av en livskris… men inget ont som inte har något gott med sig. Det visar sig att en vit päls kan ha sina fördelar när den lömska räven är på jakt! Otroligt fina bilder samt en historia som bjuder på humor och allvar. Per Gustavsson balanserar på ett bra sätt hur jobbigt och läskigt det kan vara med förändringar. Läsålder: 3-6 år Emma Bengtsson, bibliotekarie, Älmhults bibliotek

Tre systrar och en jul att minnas - Sarah Morgan

Suzanne McBride drömmer om att hennes tre döttrar ska komma hem till jul. Men när Posy, Hannah och Beth väl återvänder till sitt barndomshem i de Skotska högländerna börjar gamla intriger och hemligheter komma upp till ytan. Den perfekta julen som Suzanne drömt om riskerar att gå i kras om hon inte lyckas lära döttrarna om hur värdefull familjen faktiskt är - framförallt i juletid.

Två hjärtans karameller

Detta är en mycket varm och underhållande bok i julens tecken! I boken får vi följa hela familjen och historien växlar smidigt mellan karaktärerna utan att förvirra läsaren. Det är befriande att följa en familj som är allt annat än perfekt, men som ändå visar att en familj alltid är en familj. En mysig bok som passar perfekt att läsas nu i december månad!

Denna bok måste avnjutas tillsammans med fudge! Detta är en mysig och stämningsfull bok som verkligen får en till att komma i julstämning. Detta är en äkta feel-good bok i juletid!

- Sofia Fritzon

När Ellinors far dör lämnar han efter sig ett företag som säljer konfektyr, men som är nära konkurs. Ellinor åker motvilligt till Kullaby för att försöka öka lönsamheten på företaget. I Kullaby träffar hon Micke som bakar fudge hemma i sitt kök och plötsligt är det inte bara företaget som står på spel utan även två hjärtan.

Cecilia Persson, bibliotekarie, Älmhults bibliotek

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

33


VÅ R A K Y R KO R Jul i Osby kyrka, koret med julgranar.

Julnattsmässa i Osby N

är decembermörkret är som allra tätast hörs en ljuvlig klang i julnatten. Vad är det som försiggår, undrar någon kanske. Jo, det är kyrkklockorna som ringer ut en underbar inbjudan till julnattsmässa i Osby kyrka kl. 23.00. En stund då vi sjunger de underbara julpsalmerna, får höra julevangeliet och fira mässa tillsammans.

Välkommen att vara med i den öppna julkören som sjunger i julnattsmässan. Kören övar kl 22. Det är bara att komma till kyrkan och vara med. Ett fint sätt att avrunda julaftonen på. Oskar Roslund är solist. Du är varmt välkommen! Text: Ingrid Almfjord

Fullsatt kyrka J

ulskyltningen i Lönsboda, söndagen den 8 december, avslutades traditionsenligt med en stämningsfull konsert i Örkeneds kyrka. Ceciliakören bestående av Kajsa Olsen, Ängla Nyberg, Guidai och Vilu Diaz de Menina inledde med Nu glimmar tusen stjärnor, Himlen i min famn och En stjärna lyser så klar. Körledare är Anette Sundin-Carlson. Därefter steg Johan Wirell, Niclas Blomqvist, Niclas Brandt, Mathias Tofte och Stefan Knutsson fram och bjöd på sitt program ”Från Jussi Björling till Bing Crosby”. Först ut var låten It´s beginning to look a lot like Christmas. Därefter White Christmas och Holly Jolly Christmas. O helga natt och Stad i ljus var nog de två låtar som drog ner mest applåder.

Ceciliakören.

Nicklas Blomqvist skötte mellansnacket och kör och orkester växlade plats i koret några gånger under kvällen. Unisont sjöngs Nu tändas tusen juleljus. Folk strömmar till och sätter sig tillrätta för att njuta av kvällens underhållning.

WWW.OPPNAHJARTAT.SE WWW.OPPNAHJARTAT.SE WWW.OPPNAHJARTAT.SE WWW.OPPNAHJARTAT.SE WWW.OPPNAHJARTAT.SE

Niclas Brandt, klaviatur, Mathias Tofte, bas, Stefan Knutsson, gitarr, Niclas Blomqvist, sång, Johan Wirell, sång.

KICKANS Secondhand ÖPPET

Tisdag - Fredag 13-17 Lördag 10-14

FORSGATAN 3 OSBY

SECOND HAND I OSBY

● Vi har kläder, prylar, väskor, lampor, skor,

SECOND HAND OSBY SECOND HAND I OSBY SECOND HAND II OSBY

LÄMNA LÄMNA LÄMNA LÄMNA &&KÖP KÖP & KÖP & KÖP HOS OSS! HOS HOSOSS! OSS! SECOND HAND I OSBY

HOS OSS!

Filippos Filippos Filippos Öppna hjärtat Osby Öppna hjärtat Osby Filippos Öppna hjärtat Industrigatan 8B i OsbyOsby Industrigatan 8B Osby Industrigatan 8B ii Osby Industrigatan Tel: 0479-150 468B i Osby Öppna Osby Tel: 0479-150 0479-150 46 hjärtat Tel: 46 Tel: 0479-150 46

Öppet: tis & tors Industrigatan 8B15–18,lör i10–14 Osby 10–14 Öppet: tis & & tors tors 15–18,lör 10–14 Öppet: tis 15–18,lör Öppet: tis & tors 10–14 Inlämning: Under butikens öppettider Inlämning: Under butikens öppettider Inlämning: Under butikens öppettider Tel: 0479-150 46 15–18,lör

Inlämning: Under butikens öppettider Öppet: tis & tors 15–18,lör 10–14 DIN GÅVA RÄDDAR LIVLIV & MILJÖ MILJÖ DIN GÅVA RÄDDAR LIV butikens & MILJÖ MILJÖ DIN RÄDDAR LIV & •• DIN RÄDDAR LIV & DINGÅVA GÅVA RÄDDAR & MILJÖ • GÅVA DIN GÅVA RÄDDAR LIV &öppettider MILJÖ Inlämning: Under

leksaker, böcker, dvd, möbler m.m.

● I Kickans Café finns gott kaffe,

kakor och varma nudlar.

● Nyheter och tävlingar på Facebook:

Kickans Secondhand

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN

KICKANS vinst går till att hjälpa människor ut på arbetsmarknaden. Inlämning på öppettider.

DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ • DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ

ALLT OM | RÄDDAR 18 DECEMBER 2019 | NR• 22 GÅVA LIV & MILJÖ DIN GÅVA RÄDDAR LIV & MILJÖ 34DIN

producerad av espresso media


VÅ R A K Y R KO R

GÖTERYDS madonna V

älkommen till Göteryds kyrka och invigning av Göteryds madonna. Skulptör är göterydssonen Sven-Ingvar Johansson, nu boendes i Osby. Tid: kl. 11:00 i Göteryds kyrka den fjärde advent (22/12).

Var hälsad Herrens moder!

Karl Henrik Wallerstein Foto: Sven-Ingvar Johansson

Välkommen att fira Jul och Nyår med oss: Julafton

10:00 Göteryd: Samling kring krubban - den heliga familjen Julmingel med glögg och pepparkakor 22:30 Pjätteryd: Julnattsmässa - Änglarnas lovsång Julmingel med glögg och pepparkakor

Juldagen

07:00 Hallaryd: Julotta - Herdarnas hälsning. Julfrukost i Betel

Annandag jul

11:00 Pjätteryd: Martyrmässa - vi ber för den lidande kyrkan

Söndag efter Jul, 29 dec, 11:00 Mässa i Göteryd Nyårsdagen, 1 jan, 17:00 Musikmässa i Göteryd Sång Boel Dougan och Annica Heerman

Söndag efter Nyår, 5 jan, 11:00 Mässa i Hallaryd Trettondedag Jul, 6 jan,

16:00 Pjätteryd: Julens sånger och psalmer med Göteryd-Pjätteryds kyrkokör

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

35


VÅ R A K Y R KO R

Karl-Henrik Wallerstein

Julens budskap

Vad betyder det att Jesus Kristus är sann Gud och på samma gång sann människa? Ja, kring denna frågan kretsar julens budskap. I Jesusbarnet blev Gud verkligen med oss. Därför heter Jesus också Emmanuel (som betyder: Gud är med oss). Att Jesus är sann Gud och sann människa i en person är ett mysterium men en religion utan mysterium är en religion utan Gud. Mysterium betyder hemlighet på grekiska och är något verkligt som det i princip inte går att få vetenskaplig kunskap om. Tron står inte emot vetenskapen men tron går utöver vetenskapen (metafysik).

arbetade som vuxen med människohänder, han var ju snickare. Han handlade med en mänsklig vilja och han älskade med ett mänskligt hjärta. Därför är julens budskap om Jesusbarnet som föds i ett stall en hemlighet. Vi vallfärdar ju till en människa som också är Gud. Så märkligt. Vem var det som herdarna såg ligga i krubban? En gossebarn. Samtidigt var det så att detta barn var sann Gud och sann människa i en person. Vem var det annars som herdarna tillbad?

I Bibeln läser vi att Jesusbarnet hade en mor och en adoptivfar. Vi läser att han blev äldre och visare och vi vet att Jesus

När du läser dagens betraktelse har det varit Luciatid och ljusdrottningen har lyst i mörkret. Det är verkligen som mörkast i Norden men vi driver steg för

Detta händer i församlingen

steg mörkret mot norr när vi tänder det tredje och fjärde ljuset i adventsljusstaken. Det stora ljuset lyser i mörkret och på julafton och juldagen får också vi i vårt julemörker vandra till våra kyrkor och hämta tröst, frid och värme som tidigare generationer gjort i vårt land. Så vackert det är och så blir du och jag när vi vandrar ut med julens budskap budbärare om Jesus Kristus, han som sade: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörker utan ha livets ljus.” Johannesevangelilet 8:12

@brobyemmislovforsamling Telefon exp: 044-45670 Broby-Emmislövs församling Box 38, 289 03 Broby broby-emmislov.forsamling@svenskakyrkan.se

www.svenskakyrkan.se/broby-emmislov

Broby

Söndag 22/12 4:e söndagen i advent 9.00 Högmässa, Dan Sarkar/Jan Hydbring

Söndag 19/1 2:a söndagen efter trettondagen 11.00 Högmässa, Dan Sarkar/Jan Hydbring

Måndag 6/1 Trettondedag jul 11.00 Högmässa, Dan Sarkar/Jan Hydbring.

Tisdag 24/12 Julafton 16.00 Julbön, Dan Sarkar/Jan Hydbring

BROBY KYRKA

Söndag 12/1 1:a söndagen efter trettondagen 11.00 Högmässa, Johannes Lindh/Jan Hydbring. Kyrkkaffe.

Torsdag 26/12 Annandag jul 9.00 Högmässa, Dan Sarkar/Jan Hydbring

Emmislöv KALENDER

EMMISLÖV KYRKA

Onsdag 25/12 Juldagen 7.00 Julotta, Johannes Lindh/Jan Hydbring. Kyrkokören medverkar

Karl-Henrik Wallerstein Kyrkoherde i Göteryds, Pjätteryds, Hallaryds församlingar Doktorand vid Åbo Akademi, Finland Bataljonspastor i hemvärnet

Onsdag 18/12 18.00 Mässa i Prästgården, Johannes Lindh Söndag 22/12 4:e söndagen i advent 11.00 Högmässa, Dan Sarkar/Jan Hydbring. Barngrupper deltar. Kyrkfika.

Tisdag 14/1 8.00 Morgonmässa, Dan Sarkar/Jan Hydbring Frukost i församlingshemmet efteråt. Söndag 19/1 2:a söndagen efter trettondagen 11.00 Högmässa, Dan Sarkar/Jan Hydbring

Tisdag 7/1 10.00-11.30 Tisdagscafé, sedan bön. BY församlingshem. Måndag 13/1 09.00-11.00 Stickcafé. BY församlingshem. Tisdag 14/1 10.00-11.30 Tisdagscafé, sedan bön. BY församlingshem. Måndag 20/1 13.30-15.30 Måndagsgruppen, BY församlingshem. Tisdag 21/1 10.00-11.30 Tisdagscafé, sedan bön. BY församlingshem.

Söndag 29/12 Söndagen efter jul 9.00 Gudstjänst i Emmislöv, Dan Sarkar/ Anna-Lena Bergman

Tisdag 24/12 Julafton 10.00 Julbön, Johannes Lindh/Jan Hydbring 22.30 Julnattsmässa, Dan Sarkar/Annie Svensson

Tisdag 31/12 Nyårsafton 16.00 Nyårsbön i Emmislöv, Dan Sarkar/ Jan Hydbring

Torsdag 26/12 Annandag jul 18.00 Julmusik, Johannes Lindh/Jan Hydbring. Solist Yvonne Tuvesson-Rosenqvist.

Söndag 5/1 Söndagen efter nyår 11.00 Sammanlyst högmässa i Broby

Barngrupper

Söndag 29/12 Söndagen efter jul 9.00 Sammanlyst gudstjänst i Emmislöv

Söndagsskolan: Alla barn, sön 11.00-12.30 i Broby kyrka Himlakul: 5-6 år, startar igen tis den 21/1 13.30-16.00

Måndag 6/1 Trettondedag jul 14.00 Högmässa, Dan Sarkar/Jan Hydbring. Julgröt i församlingshemmet med julens sånger.

Onsdag 1/1 Nyårsdagen 16.00 Högmässa, Johannes Lindh/Jan Hydbring

After School: 7-10 år, startar igen ons den 22/1 13.30-16.30

Söndag 5/1 Söndagen efter nyår 11.00 Sammanlyst högmässa i Broby. Kyrkkaffe. Johannes Lindh/Jan Hydbring.

Öppna Gruppen: 0-5 år, drop-in startar igen tors 23/1 9.00-11.30 Babysång: 0-1 år, startar igen fre den 24/1 9.30-11.00

Söndag 12/1 1:a söndagen efter trettondagen 9.00 Gudstjänst, Johannes Lindh/Jan Hydbring

36 ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

Fredagshäng: 10-14 år, startar igen fre den 24/1 14.00-16.30 i PG

Barn och föräldrar Träffar i Broby församlingshem om inget annat anges producerad av espresso media


Visseltofta Loshult

Osby

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell Sön. 22/12 4 i advent 16.00 Julkonsert, Hans Eriksson.

Vi sjunger in julen!

Osby kyrka Diskanten Mixturen Ungdomskören Kyrkokören Bernt-Ove Kroon, klaviatur Mats Lindskog, bas, Ingrid Almfjord, dirigent. Mån. 23/12 14.00 Julbön på Rönnebacken, därefter Lindhem, Hans Eriksson. Tis. 24/12 Julafton 11.00 Samling vid krubban, Sandra Antonsson. 23.00 Julnattsmässa, Hans Eriksson. Tor. 26/12 Annandag jul 10.00 Gudstjänst, Staffan Bråliden. Lör. 28/12 15.00 Lekmannakårens julfest. Sön. 29/12 Sönd. e. jul 10.00 Högmässa, Mirjam Lövsund Lövsund. Tommy Karlsson – saxofon Tis. 31/12 Nyårsafton 15.00 Nyårsbön, Sandra Antonsson. Elisabet Bertilsson & Roger Persson, sång. Ons. 1/1 Nyårsdagen 15.00 Gudstjänst, Sandra Antonsson. Mån. 6/1 Trettondedag jul 10.00 Gudstjänst, Hans Eriksson. Kyrkokören medverkar. Ons. 8/1 15.00 Nybygdens sykrets träffas Sön. 12/1 1 e. trett. 10.00 Högmässa, Mirjam Lövsund Lövsund. 14.00 Prästgårdens förskola 5 år. Tor. 16/1 14.00 Mässa på Rönnebacken, därefter Lindhem. Sön. 19/1 2 e. trett.d. 10.00 Högmässa, Hans Eriksson.

Kyrkoherde Hans Eriksson avtackas Söndag den 19 januari kl 10.00 avskedspredikar kyrkoherde Hans Eriksson i Osby kyrka i den Ekumeniska högmässan. Medverkar med sång gör pastoratets kyrkokörer samt den ekumeniska kören. Efter högmässan blir det samkväm i Osby församlingshem. Anmälan om deltagande i samkvämet senast den 8 januari kl 12.00 till 0479-524500

JUL I GEMENSKAP

Sön. 22/12 4 i advent 10.00 Högmässa, Hans Eriksson. Ons. 25/12 Juldagen 7.00 Julotta, Sandra Antonsson. Wisselkören medverkar. Tor. 26/12 Annandag jul 18.00 Julens sånger, Staffan Bråliden. Sön. 5/1 Sönd. e. nyår 10.00 Högmässa, Hans Eriksson.

Julafton 2019

Anm.snarast

SAMLING VID KRUBBAN

En gudstjänst där barn och vuxna samlas vid krubban och sjunger julens vackra sånger.

Julafton kl. 11.00 i Osby Kyrka

Sandra Antonsson Ingrid Almfjord Sång och musik av barn och ungdomar

Julnattmässa Osby kyrka 24/12 23.00

Hans Eriksson Öppen kör med sångövning kl. 22.00, under ledning av Ingrid Almfjord, Sångsolist: Oskar Roslund Tommy Karlsson, saxofon m.fl.

Loshult Lör. 21/12 16.00 ”Vi sjunger in julen” julen”. Hans Eriksson. Kyrkokören och Må bra-kören Tis. 24/12 Julafton 11.00 Julbön, Hans Eriksson. Elisabet Bertilsson, Roger Persson, Jonas Egonsson m.fl lokala medverkande. Ons. 25/12 Juldagen 7.00 Julotta, Mirjam Lövsund Lövsund. Kyrkokören. Sven Jeppsson, trumpet Sön. 29/12 Sönd. e. jul 18.00 ”I all enkelhet..” Mirjam Lövsund

Läs mer på vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/osby/ jul-i-gemenskap

JULENS SÅNGER Visseltofta kyrka 26/12 18.00

Präst: Staffan Bråliden Medverkande: Fabian Claëson, sång Linneá Ernstsson, sång Wisselkören under ledning av Bernt-Ove Kroon

Tis. 31/12 Nyårsafton 17.00 Nyårsbön, Sandra Antonsson Lokala medverkande med sång, musik och deklamation. Mån. 6/1 Trettondedag jul 16.00 Ljusgudstjänst med offergång. Hans Eriksson. Kyrkokören och Må bra-kören. Grötfest efter gudstj. Anm. till Eva 0706-481451 senast 2/1. Sön. 12/1 1 e. trett. 11.00 Högmässa, Sandra Antonsson.

I ALL ENKELHET... Loshults kyrka 21/12 16.00

Vi sjunger in Julen Kyrkokören & Må Bra-kören under ledning av Vidar Lundbäck, Elisabet Bertilsson, Olof Lundbeck, Max Kristiansson, Dan Blixt m.fl. Kollekt till Musikhjälpen

NÅGRA JULSÅNGER TILL! Loshults kyrka 29/12 18.00

Mirjam Lövsund Medverkande: Elisabet Bertilsson, Roger Persson m.fl.

Fredag 20/12 kl.8-12

finns internationella gruppen på torget i Osby och säljer varor till förmån för julkampanjen, Act Svenska kyrkan. Vi tar tacksamt emot gåvor, ex. hembakat.

Prästgårdens förskola fyller 5 år Det firar vi genom att bjuda in ALLA barn och vuxna till Ekumenisk helg 18-19/1

Tis. 21/1 8.30 Morgonmässa, Lars Fröjmark.

SOPPLUNCHEN 22 januari Osby församlingshem kl. 12.00 SÄSONGSSTART

Visseltofta

Varmt Välkomna!

Lördag 10.00 Bönevandring. Start & mål vid Osby kyrka. 15.00 Bibelstudium, Jan Sköld, Missionskyrkan. 16.15 Bibelstudium, Jan Sköld, Missionskyrkan. 18.00 Kvällsgudstjänst, Jan Sköld predikar. Missionskyrkan. Söndag 10.00 Ekumenisk högmässa, Osby kyrka. Hans Eriksson -avskedspredikar. Ekumenisk kör medverkar (övar ons. 19.00 & sön.9.00) NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

37


VÅ R A K Y R KO R

Fint resultat för matpaketsinsamling F

örsta advent avslutades årets matpaketinsamling i Osby, med en stor adventskonsert i Osby kyrka där Tre Barytoner sjöng för en publik på över 300 personer. Slutresultatet från den månadslånga insamlingen blev fantastiska 262 897 kronor, som går till matpaket till utsatta människor i Ukraina. I många år har Osbyborna skänkt pengar inför varje jul till matpaket till människor i Ukraina. Matpaketen delas ut i samband med julfester dit utsatta

Detta händer i pastoratet Onsdag 18 december 18.00 Inbjudan till offentligt informationsmöte i Glimåkra k:a. Se ruta!

Söndag 5 januari, Sönd. e. nyår 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 16.00 Musikgudstjänst med kören Trekvart i Hjärsås k:a, C Frostensson. Se ruta!

Torsdag 19 december 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 9.00-12.00 Torsdaxfiket Flitiga fingrar i Glimåkra fh. Fika 20 kr. Terminsavslutning. Söndag 22 december, 4 i advent 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe. 18.00 Christmas Carols i Glimåkra k:a, A Evertsson. Kyrkokören. Anna Johansson, flöjt. Se ruta! Tisdag 24 december, Julafton 10.00 Julaftonsandakt i Glimåkra missionshus, C Frostensson. 11.00 Julbön i Sibbhults k:a, C Frostensson. Sång av syskonen Hallqvist. 14.00 Julbön på Solglimman, C Frostensson

Måndag 6 januari, Trettondedag jul 16.00 Trettondedagsgudstjänst i Glimåkra missionshus, Evalotta Kjellberg Kjellberg. Sång av Glimåkra kyrkokör.

Söndag 29 december, Sönd. e. jul 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 18.00 Skymningsmässa i Glimåkra k:a, C Frostensson

Sibbhult

Vecka 4 Vårterminen för barnverksamheten i pastoratet startar

Inbjudan till offentligt INFORMATIONSMÖTE

Tisdag 21 januari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika.

onsdag 18 december kl 18.00 Angående om- och tillbyggnad av Glimåkra församlingshem. Kyrkorådet

i Glimåkra kyrka

Torsdag 9 januari 9.00-12.00 Torsdaxfiket Flitiga fingrar i Glimåkra fh. Fika 20 kr. Terminsstart. Lördag 11 januari 10.00 Stickcafé i Sibbhults fh. Söndag 12 januari, 1 e. trett.d. 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe. 18.00 Gudstjänst i Hjärsås k:a, A Evertsson Tisdag 14 januari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. 11.00 Andakt på Skogsbrynet 14.00 Andakt på Solglimman Torsdag 16 januari 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 9.00-12.00 Torsdaxfiket Flitiga fingrar i Glimåkra fh. Fika 20 kr.

Onsdag 1 januari, Nyårsdagen 14.00 Gudstjänst i Kräbbleboda kapell, A Evertsson. Sång av Kräbblebodakören. Servering. Möte med kapellstiftelsen. 16.00 Nyårsgudstjänst i Hjärsås k:a, A Evertsson. Sammanlyst.

38 ALLT OM

Hjärsås

Tisdag 7 januari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Terminsstart.

Onsdag 25 december, Juldagen 7.00 Julotta i Hjärsås k:a, A Evertsson. Erik Hällefors, trombon. Julfrukost. 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, A Evertsson. Erik Hällefors, trombon. Kyrkkaffe. Torsdag 26 december, Annandag jul 16.00 Julens psalmer och sånger med Anna Nilsson i Sibbhults k:a, C Frostensson

Telefon exp: 044-34 60 00 glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas Glimåkra

människor bjuds in. I varje matpaket finns nästan tio kilo baslivsmedel som mjöl, socker, ris, pasta, matolja och konserver. Under en månads tid har insamlingen

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

Söndag 19 januari, 2 e.trett.d. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, A Evertsson. Kyrkkaffe. 18.00 Skymningsmässa i Glimåkra k:a, A Evertsson

PSALMERNAS VÄG

Välkommen till en studiecirkel kring psalmer utifrån det nya psalmlexikat Psalmernas väg. Vi träffas i Glimåkra församlingshem sex torsdagar under våren med start 16 januari. Samtalsledare: Anna J. Evertsson. Anmälan till exp. 044-34 60 00 senast den 9 januari. I samarbete med Sensus

Gudstjänst vid Kristi Födelses Fest i Glimåkra kyrka

söndag 22 december kl 18.00 Christmas Carols med Glimåkra kyrkokör. Anna Johansson, flöjt. Musikalisk ledning: Katarina Hallqvist Anna J. Evertsson, präst

MUSIKGUDSTJÄNST i Hjärsås kyrka

söndag 5 januari kl 16.00

Kören Trekvart under ledning av kyrkomusiker Ulrika Faijermo. Foto: Jeanette Falk

producerad av espresso media


VÅ R A K Y R KO R

pågått i Osby. Volontärer har stått i butikerna och samlat in 55 447 kronor. Filippos Second Hand har skänkt 75 000 kronor. Lions har bidragit med 10 000 kronor. Insamlingen i samband med söndagens adventskonsert, inklusive Swish, gav 50 036 kronor. Till det kommer gåvor från privatpersoner och föreningar. Totalt har insamlingen gett hela 262 897 kronor. – Det känns helt fantastiskt att Osbyborna är så hjälpsamma. Nu kan många människor i Ukraina få en liten uppmuntran till jul i form av ett matpaket, säger Marion Ohlsson som arbetat ideellt med att samordna insamlingen i Osby. Pengarna förmedlas via Barnmissionen till utsatta människor i Ukraina.

Barnmissionens generalsekreterare Bo Wallenberg fanns på plats i Osby under söndagskvällen, tillsammans med sina sångarkollegor i Tre Barytoner, Mikael Järlestrand och Mats Lindström, samt fyra musiker. Tillsammans bjöd de på kända julsånger som Stilla natt, Jag drömmer om en jul hemma och O helga natt. De visade också en film om Barnmissionens arbete runt om i världen. – Att komma till Osby känns som att komma hem. Julkonserterna här är en tradition sedan lång tid tillbaka. Jag är så stolt över osbyborna som gång på gång samlar in pengar för att sprida julglädje och hjälpa människor som har det svårt, säger han.

Torsd 19 dec 14.00 Mässa på Västanvid. Sönd 22 dec – 4 advent 16.00 Högmässa, Peter Kogler. Julafton 24 dec 16.00 Julbön i Knislinge kyrka, Fredrik Carlsson. Sång Katarina Hallqvist. 23.00 Midnattsmässa i Knislinge kyrka. Sång av Sandra Lundh. Präst Fredrik Carlsson. Juldagen 25 dec 07.00 Julotta i Knislinge kyrka, Peter Kogler. Knislingekören. Annandag jul 26 dec 11.00 Högmässa. Präst Alve Svensson. Sönd 29 dec – sönd e jul 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Nyårsafton 31 dec 16.00 Nyårsbön i Gryt kyrka (Obs!), Fredrik Carlsson. Sång av Viktoria Jämstorp. Nyårsdagen 1 jan 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Månd 6 jan – Trettondag jul 16.00 Julsångsgudstjänst med pastoratets alla körer och sånggrupper. Präst Peter Kogler. Bibelutdelning till döpta 4-åringar. Sönd 12 jan – 1 sönd e trett 10.30 Högmässa med ELMsyd (obs tiden!), Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Sönd 19 jan – 2 sönd e trett 16.00 Högmässa, Peter Kogler.

Onsdag 18/12 kl. 14:00 Dagledigträff

Tisdag & Torsdag kl. 13:00 - 17:00 Fyndkällaren

Torsdag 26/12 kl. 18:00 Gudstjänst Julens vackra sånger

Text och bild: Eva Ruderstam

Detta händer i våra församlingar KNISLINGE

Pingstkyrkan BroBy

Knislinge

Kviinge

Torsd 23 jan 14.00 Mässa på Västanvid.

MAT & GEMENSKAP och ÄNTLIGEN ONSDAG

Sönd 26 jan – 3 sönd e trett 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson.

Uppehåll över julen. Börjar igen tisd och onsd vecka 2.

KVIINGE Sönd 22 dec – 4 advent 11.00 Mässa, Peter Kogler. Barnsamlingar. Kyrkfika. Julafton 24 dec 11.00 Julkrubbegudstjänst för stora och små. Barnen hjälper till vid krubban. Barnen i Joy sjunger. Präst Peter Kogler. Juldagen 25 dec 11.00 Festhögmässa, Peter Kogler. Kören Praise m fl. Barnsamlingar. Sönd 29 dec – sönd e jul 11.00 Mässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar, kyrkfika. Sönd 5 jan – sönd e jul 11.00 Mässa, präst Christian Sturesson. Barnsamlingar, kyrkfika. Torsd 9 jan 14.00 Andakt Fridebo. Sönd 12 jan – 1 sönd e trett Se Knislinge 10.30. Högmässa med ELMsyd (obs tiden!) Sönd 19 jan – 2 sönd e trett 11.00 Högmässa, Peter Kogler. Barnsamlingar, kyrkfika. Sönd 26 jan – 3 sönd e trett 11.00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Barnsamlingar, kyrkfika.

Gryt

FRED 3 januari – ÖPPET CR-MÖTE Alla är välkomna till den öppna samlingen med Celebrate Recovery fredagen 3 januari i Knislinge kyrka kl 18-21. Kvällsmat. Ingen anmälan. Celebrate Recovery vänder sig till alla som har någon typ av sår, ovanor eller beroende. Öppet CR möte första fredagen varje månad. Mer info – se hemsidan.

STOR JULSÅNGSGUDSTJÄNST

JULFIRANDE I GEMENSKAP PÅ JULAFTON Välkomna att fira jul i god gemenskap 24 dec i Knislinge församlingshem kl 12-16. Julbord, julklappar till barnen, lotteri. Församlingen bjuder på maten. Avslutas med Julbön i kyrkan kl 16. Anmälan till expeditionen snarast.

Trettondag jul 6 jan kl 16.00 i Knislinge kyrka med alla pastoratets körer och sång sånggrupper (Praise, Joy, På Gång, Push, Shekinah). Präst Peter Kogler. Barnbibelutdelning till döpta 4-åringar. Liten julklapp till alla barn. Gottebord.

NY BIBELSTUDIESERIE Välkomna till åtta samlingar kring Herrens bön – Vår Fader, tisdagar kl 19 jämna veckor (inga samlingar i februari). Start 7 januari, Knislinge församlingshem. Ledare Fredrik Carlsson. Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

39


DET VAR VI SOM BJÖD PÅ INTRÄDET Till matchen mot HA74 Sävsjö den 17 november 2019

Osby IK A-lag Airtec Pneumatic Sweden AB Anders Takservice AB i Markaryd Arne Ekström Advokatbyrå Atteviks Bil AB BB Truck AB Bergströms Frisersalong Osby AB Beyond Cars AB Bilverkstaden i Osby AB Brasseriet i Kristianstad AB Broby Svetsmekano HB Br Björklunds Grus AB Olofström Br Nilssons Snickerifabrik AB Broby Trädgårdsanläggning AB Budtjänst i Osby AB Butiksinredningar i Osby AB Böma Montage Börjes Konditori Camp Chapell Careco Inredningar AB Center Pac Sweden AB Claessons Elektriska Osby AB COOP Osby DEED-Design DM Elteknik Osby AB Ekstrands Dörrar & Fönster AB

Elinstallationer Osby AB Eliassons Plåt AB Elmhults Screentryck AB Ekbackeskolan Osby Family No:7 House AB FASAB Mark AB Fastighetsvision Bygg & Entreprenad 01 AB F.T.C. Fredrik Torkelsson Construction Fjärrvärme i Osby AB FRITAB AB G A Bygg AB Gabriel Nilsson Bygg Glas-Service i Osby AB Gunnars Kläder AB Göran Perssons Byggnads AB HI Engineering Hästveda Återvinning AB Inter-Silvi AB Jagedalsklippet Johannessons Bygg AB JPS Entreprenad JR Måleri Jörgen Rickardsson Byggnads AB Kontorsteamet i Osby AB Leif Nilssons Bilverkstad AB

Lindgrens Bil AB Linkens Bygg i Osby AB Lundins Gräv & Anläggning AB Mekonomen Osby AB Newmans VVS AB Nissma Montering AB Nordqvist Bygg & Portservice Näslunds Golvservice Visseltofta AB ND Buss Hässleholm Odelstav & Ericsson AB OIK Support Olsson & Ekberg AB Olssons i Osby AB Oredssons Elektriska AB Osbysotar´n Osby Aktivcenter AB Osby Auto-Kemi AB Osby Billack AB Osbybostäder AB Osby Byggservice AB Osby Glas AB Osby Industri AB Osby Mur & Kakel AB Osby Parca Enertech AB Osby Röjningstjänst AB Osby Svetsverkstad AB

Osby Såg & Motor Partner Wood Osby AB Paul Carzborn Plåtslageri AB Peo & Linus Mark och Maskin AB Refa Revision AB R. O Bygg Rudolfssons Åkeri & Entreprenad S. Lindgrens Bilverkstad AB Sahlins Rör AB Sands Taxi Simplify Solutions AB Skånsk Försäkringsservice AB Skånsk Ytbehandling AB Solar Sverige AB Soltherm Swanson´s Travel AB Teo Kyl TH Bygg Osby AB Torggrillen i Osby AB Transportsektionen AB Vi 2 Reklam i Osby AB Vingården Restaurang & Pizzeria VVS-Montören i Osby AB XL-Bygg Osby AB

Osby Ishockeyklubb tackar ALLA GIVMILDA SPONSORER!

40ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media


FÖRETAGARE:

Vill du ha koll på ditt SBA*?

SÅ SLIPPER DU PLÅGAS AV DÅLIGT SAMVETE Vi hjälper Er med en digital lösning för det Systematiska Brandskyddsarbetet. Hos oss finns det lösningar för både det lilla och stora företaget. Med vår webbaserade plattform så får du en säkrare arbetsplats, håller dig på rätt sida om lagen, samt får arbetsro och kan fokusera på din egen verksamhet. VILL DU VETA MER? Våra rådgivare kan berätta om vad detta skulle betyda för just er. Hör av dig för en kostnadsfri presentation och offert.

* Alla verksamheter ska enligt lag bedriva och dokumentera ett SBA (systematiskt brandskyddsarbete). Ansvaret för förebyggande brandskydd faller direkt på ägaren eller nyttjaren av en fastighet/anläggning. Hur jobbar ni med detta idag? INFO@BE4.SE | +46 (0)40 602 57 80 | WWW.BE4.SE NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

41


EVENEMANG

DECEMBER 11 december - 18 januari

PÅ GÅNG

KONST- OCH HANTVERKSUTSTÄLLNINGAR

Kulturhuset Vita skolan, Broby Bibliotekets öppettider. Konst- och Hantverkskurserna på Glimåkra folkhögskola ställer ut akvarell, keramik och textil. Arr: Glimåkra folkhögskola och Kultur & Fritid

28 september - 22 december

UTSTÄLLNING SWINGJAM AV KUYNG-JIN CHO

Wanås konst/Stiftelsen Wanås Utställningar 10:00 - 17:00

23 november - 4 januari

UTSTÄLLNING - JOHAN SCHMITZ FOTOGRAFI

i Osby, Östra Göinge och Älmhult

20 december

BINGO

Granada, Lönsboda 19:00 - 21:00

BIO - STAR WARS: RICE OF SKYWALKER Bio Borgen, Osby 20:00

24 december

BIO - DEN FÖRFÄRLIGA SNÖMANNEN (SVENSKT TAL) Älmhults Folkets Hus 10:00

Älmhults kyrka 19:00 - 21:00 Julkonsert i Älmhults kyrka med Jubilatekören & Unga stråkar. Arr: Älmhults församling

JUL I ÄLMHULT

Älmhults Missionskyrka 12:00 - 16:00 Alla välkomna att dela gemenskapen kring mat, julsånger och jultradition. Ingen skall behöva vara ofrivilligt ensam på julafton. Allt är gratis. Arr: Älmhults missionskyrka

Osby Konsthall 10:00 - 13:00 Vernissage 14/12. Arr: Osby Kultur

25 december

BIO - FROZEN 2 (ENGELSKT TAL) Älmhults Folkets Hus 11:00

BIO - FROST 2

Sibbhults Folkets Hus 15:00

BIO - FROST 2 (SVENSKT TAL) 21 december - 22 december

JULUTSTÄLLNING AV SVEN-INGVAR JOHANSSON Klövervägen 24, Osby 11:00 - 15:00 Välkomna!

22 december

BIO - STAR WARS: RISE OF SKYWALKER Sibbhults Folkets Hus 18:00

BIO - STAR WARS: RISE OF SKYWALKER Älmhults Folkets Hus 19:00

19 december

LUNCHMUSIK

Älmhults kyrka 12:10 Sara Karinsdotter från Rottne spelar orgel. Musik med efterföljande lunch i Kyrkbackssalen för 50 kronor. Arr: Älmhults församling

42 ALLT OM

BIO - EN DEL AV MITT HJÄRTA

JULKONSERT

AMATÖRKONSTUTSTÄLLNING

Bio Borgen, Osby 19:00

Älmhults Folkets Hus 19:00

Älmhults Folkets Hus 20:00

14 december - 25 januari

BIO - STAR WARS: RICE OF SKYWALKER

BIO - EN DEL AV MITT HJÄRTA

Älmhults Folkets Hus 11:00

BIO - STAR WARS: RISE OF SKYWALKER

Kulturhuset Blohmé, Älmhult 11:00 - 13:00 (Vernissage 23/11). Arr: Älmhults konstförening

18 december

26 december

BIO - STAR WARS: RISE OF SKYWALKER Älmhults Folkets Hus 19:00

BIO - FROST 2

Sibbhults Folkets Hus 15:00

BIO - FROST 2 (SVENSKT TAL) Älmhults Folkets Hus 11:00

BIO - FROZEN 2 (ENGELSKT TAL) Älmhults Folkets Hus 15:00

BIO - STAR WARS: RISE OF SKYWALKER Sibbhults Folkets Hus 18:00

27 december

BINGO

Älmhults Folkets Hus 15:00

Granada, Lönsboda 19:00 - 21:00 Arr: Lönsboda Bingoallians

BIO - EN DEL AV MITT HJÄRTA

MOTIONSDANS TILL RIXONS

Sibbhults Folkets Hus 18:00

BIO - EN DEL AV MITT HJÄRTA Älmhults Folkets Hus 19:00

Hallaborg, Hallaryd 16:00 Arr. Göteryds PRO

TROLLERI I VIT JUL

Sibbhults Folkets Hus 18:00

Eneryda nya scoutlokal i skolan 14:00 Gratis trolleriföreställning för barn och föräldrar med trollkarlen Fredrik Karlsson, Comedy magic. Arr: IOGT-NTO

BIO - SUNE: BEST MAN

29 december

BIO - SUNE: BESTMAN

Sibbhults Folkets Hus 18:00

BIO - STAR WARS: RISE OF SKYWALKER

BIO - EN DEL AV MITT HJÄRTA

Älmhults Folkets Hus 15:00 Sibbhults Folkets Hus 15:00

TOMTEMYS I SKOGEN

Eneryda - samling vid "stora eken" Björkholmsvägen - Frålsegårdsgatan, Älmhult 16:30 För barn och deras föräldrar. Gratis. Arr: Nykterhetsrörelsens scoutförbund

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

BIO - EN DEL AV MITT HJÄRTA SCHLAGERDISCO

Granada, Lönsboda 22.00–02.00 Schlagerdisco stora dansbanan och disco på Loftet. Entré: 200 kr. 18-årsgräns, fotoleg.

Älmhults Folkets Hus 15:00

BIO - FROST (SVENSKT TAL)

Älmhults Folkets Hus 15:00

producerad av espresso media


5 januari

INNEBANDY HERRAR DIV 4. ÄLMHULTS IBKRYDS SK Haganäshallen, Älmhult 15:00 Kiosk finns på plats. Entré 40kr/20kr. Arr: Älmhults Innebandyklubb

Glimåkra

Onsdag

8

Önskar alla

S

En God Jul o Gott Nytt År! 8/1-20 Månadsmöte med PRO-Kören

januari

S

NYÅRSKONSERT: JOHAN WIRELL & ANNIKAFRANSSON

Älmhults Folkets Hus 15:00 Klassiska pärlor från opera- och operettvärlden, tillsammans med Torsten Östergren med orkester. Biljetter: Älmhults Folkets hus, ring och boka 0476-10180. Kan också köpas på Anemonen i Älmhult samt på ICA Nära Liatorp. Pris 180 kr

BIO - SUNE: BEST MAN

Älmhults Folkets Hus 19:00

BIO - SUNE: BEST MAN

Sibbhults Folkets Hus 15:00

JANUARI 1 januari

7 januari

MOTIONSDANS TILL KALLE & STEFAN

Glimåkra Folkets Park 16:00 - 20:00 Alla PRO- och SPF-medlemmar välkomna! Arr: Osby PRO

6

5 8

2 1

9

1

8

19 januari

INNEBANDY HERRAR DIV. 4. ÄLMHULTS IBK - ALVESTA IBK

Haganäshallen, Älmhult 16:00 Kiosk finns på plats. Entré 40kr/20kr. Arr: Älmhults Innebandyklubb

BIO - EN DEL AV MITT HJÄRTA Sibbhults Folkets Hus 18:00

BIO - FROST 2

Sibbhults Folkets Hus 15:00

Lite Julpyssel

Sudoko 4

2

9 1

1 6

6 7 3 1 9

5 2 6

8 6

9 7

9 1 4 5 2

3 3

5 6

4

3 8 9

9 7

7 3

4 6 8 1 7 9 5 Sudoku til print Uge 43 6 1 SuDoKu: # 21 7 Sværdhedsgrad: Let 8 9 4 Sværhedsgrad: 3 Let5 7 2 5 9 4 2 31 5

3 8 7 4 5 9

62 8 2 1

8

7 5 6 9 11 9 7 2 9 3 5 7 8

88 5 86 21 1 5 9 6 77 4 7 4 6 8 1 7 7 9 1 8 2 2 3 4 1 2 79 38 5 5 6 83 2 5 7 9

6 9 4 7 9 6 1 29 9 53 6 8 3 1 16 6 9 4 8 3

S

S

7 8 8 1 1 6

2 5

2 9

243

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM


KO R S O R D HAR PRATA I VISSA NATT- NERVER MÖSSAN AV

LEVER SAMBO I

PLATTA UT DEG

ÄTER RESTAURANGGÄST

EN RAK FIRAS KAN GÖRA EXTRA PÅ ONT JULAFTON

FÖRA I SÄKERH ET TJOCK FÖRR DI ES MARTI S

BRÄCKLI GA

GÅR DET MESTA BLODSUGARE

BLÅRÖD DEL AV FÖRLOPP BRUTEN T I LLÅTELSE

CATO

KÖTTSTYCKE

LÅT GÅ

VÄRMANDE TYGSTYCKE

TROLÖSH ET

STO RDÅD NONSENS

V I LL UPPIFRÅN LI KAMATERI- OCH NER LEDES ALIST

FÖRST I BÖN

KÄRLEKSFULL ÄTVERKTYG

ÄR POSTLÅDA

DALENVERK

STRÄVSAMHET FÖRST I FORMEL

GANGSTER

HARPUN

FRYST LIVSMEDEL

MÖNSTRADE

BI LLGREN

HYLLSP ELADE NINGSHENDRIX D I KT

RENDERA JÄMMER SMAKAR BRA HÄSTSPORT

GÖRA ETT FÖRSÖK

TÄTT I NTI LL EN BLACK OM? FUNDAMENT FIGUR

SPELAS MATCH PÅ

VÄNINNA TILL ADA

EFTER KRISTUS

DIREKT

GER TECKEN

TALA VITT OCH BRETT

BREAK

Vinn 3 TRISSLOTTER

Lös korsordet, skriv ner orden i de grå fälten eller klipp ut sidan och skicka in till Allt om Osby, Hantverksgatan 5, 283 41 OSBY. Senast den 24 januari 2020 vill vi ha lösningen här hos oss. Du kan även maila in orden i de grå fälten till info@espressomedia.se. Skriv ditt namn, adress och telefonnummer eller mailadress så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Priset lottas ut bland alla de inskickade rätta lösningarna. Vinnaren publiceras i tidning nr. 2 den 4 februari 2020. Namn……………………….............................................................................................................................................................................................……………… Adress……………………………............................................................................... Tfn/mail………………..............................................……............……………………

Svar på korsordet i Allt om nr 21 - 2019

Och vinnaren är... Rätt svar:

STRÅLANDE STJÄRNA

JULELJUS

Vinnare: Anja Torstensson i Älmhult Vi på redaktionen säger Grattis! Tre Triss kommer på posten.

44ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media


LÖRDAG 4/1 SÖNDAG 5/1

FREDAG 10/1 LÖRDAG 11/1

FREDAG 17/1 LÖRDAG 18/1

FREDAG 24/1 LÖRDAG 25/1

M E R I N F O O C H B I L J E T T E R : O S BY R E V Y N . S E

SAMTLIGA FÖRESTÄLLNINGAR 1900

B O R G E N I O S BY 0 4 7 9 - 1 2 5 2 5

NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

45


Östra Göinge Riksteaterförening Våren 2020 23 januari 19.00 I HUVUDET PÅ HASSE Immelns Bygdegård Musik, texter och material av Hasse Alfredsson Medverkande: Vanessa Sundblad, Mikael Svensson och Henrik Bergkvist Biljettpris: 220, med scenpass 180. Speltid: Ca 2 tim. inkl. paus. Pausfika ingår i biljettpriset. Förbokning: 070-2715002, www.facebook.com/ostragoinge.riksteater Biljetter kan även köpas på spelplatsen.

EN FARTFYLLD

E S L E V E L P P U BOKA: 0476 - 70 99 70 eller delarygokart.se endast 12 minuter från IKEA i Älmhult!

17 – 21 februari START TEATERGRUPP FÖR BARN OCH UNGA Kulturhuset Vita skolan Broby Målgrupp: Ca 10-15 år Ledare: Marianne Johansson och Lena Pearson Träff en gång i veckan kl 16-18 Intresseanmälan till 073-3248089, 0702409990 Kostnadsfri teaterverksamhet vid medlemskap i teaterföreningen. 50 kr för ett år. Förälders godkännande krävs. 22 februari 11.00 GOSEGRISEN Kulturhuset Vita skolan Broby Barnteater från 3 år- om lekens betydelse och om konsten att leka själv. Medverkande: Anna Karin Sersam och hennes Gosegris, Friscenkonst Fri entré Speltid: Ca 30 min. För att säkra plats förboka gärna på något av kommunens bibliotek, kultur@ostragoinge.se eller 073-3248089 17 april 19.00 IRLÄNDSK AFTON Café Bistro och camping Immeln Trion Mellan Ljungdahl och Berlin underhåller i en efterlängtad repris på succén från september 2019.

Trettondagsafton

Entré: 150, med scenpass 120. Barn under 13 fri entré. Speltid: Ca 90 min med paus. Förbokning: 070-2409990, 070-2715002 Bordsbokning: 044-96417 Boka i god tid eftersom efterfrågan är stor! 29 maj 19.00 ETT HJÄRTA AV STEN Immelns Bygdegård

Den stora släkräen 29:e februari 2020

Medverkande: Teater Immeln Manusidé: Lena Pearson och Ingela Nilsson Författare: Lena Pearson Premiär för en föreställning som bygger på verkliga händelser från diabasbrytningens storhetstid i göingebygden. Musik, sång, dramatik och spänning utlovas. Entré: 200, med scenpass 160 Speltid: Ca 2 tim. inkl. paus. Möjlighet till pausfika eller ta med egen fikakorg. Förbokning: 073-3248089, wwwfacebook.com/ostragoinge.riksteater

Knislinge Folkets Park Läs mer & boka på www.f-yra.se/boka

46ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media


GÖR REVYBESÖKET TILL EN HELKVÄLL! Boka nyårssupé eller revybuffé PREMIÄR NYÅRSAFTON

INFO OCH BILJETTER TILL REVYN: OSBYREVYN.SE

NYÅRSSUPÉ 529:REVYBUFFÉ 199:-

GEN BOR BY I OS

LÖRDAG 4/1 SÖNDAG 5/1 FREDAG 10/1 LÖRDAG 11/1 FREDAG 17/1 LÖRDAG 18/1 FREDAG 24/1 LÖRDAG 25/1 Ring 0479-315 62 för bokning/info

restaurang@osbyborgen.se www.osbyborgen.se

25 december

Schlagerdisco 22: 00-02: 00

Stora dansbanan

Disco på Loftet

Entré 200:-

18 år- fotoleg

5 januari

Trettondagsafton med

SME´NS BAGLOMMA & BERG & DAL

God Jul & Gott Nytt År

22: 00-02: 00

Obs: inget disco på Loftet

Entré 200:- Förköp nortic.se INFO: Göte Johansson 0760-38 43 40 granadagote@live.se www.lonsboda-granada.se

18 år- fotoleg

önskar

/ granadalonsboda

E & E Stora Hotellet Åter

7/1 2020 NR 22 | 18 DECEMBER 2019 | ALLT OM

47


BranschGuiden Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service Bemanning

Begravning

Ord. pris 1 399:-

044 - 419 19

V Järnvägsgatan 6, Broby www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

Dödsbo

0479 - 134 44

Fabriksgatan 1, Osby

Vi är ett fullservice företag i bilbranschen som alltid sätter kunden i centrum. Inte bara före ett bilköp utan under hela bil ägandet.

Välkommen att kontakta oss Mail: info@montico.se Telefon: 044-30 00 910 www.montico.se

info@lindgrensbil.com Öppettider 8.00-18.00

Micke0708-48 0708-48 3636 69 69 Micke www.goingebohagstjanst.se www.goingebohagstjanst.se Micke 0708-48 36 69 www.goingebohagstjanst.se

Ring Göran 0727-304 145

Golv

• data • fiber

070-57 140 53 • 0479 - 102 89

Hem & städ STÄD & SERVICEBOLAGEN AB

AUKTORISERAD MEDLEM i golvbranschens våtrumskoll Bäckg. 28 343 34 Älmhult 0476-480 39

info@ateljeingvar.se ■ Broby • Tel. 044-401 44 ■

• el • tele • larm Gravvård

070 325 36 99

Öppettider Vardagar: 07.00-18.00 Lördagar: 09.00-13.00

ELSERVICE OCH INSTALLATION AV

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

G O LVS E RV I C E

■ ■

Osby Tegvägen 6 0479-131 05

ARASTAD

Körkort/ID foto Inramningar av alla slag.

Inomhusklimat ■

Älmhult Öppettider Torngatan 4 Vardagar: 07.00-17.00 0476-150 50 Lördagar: Stängt

Återförsäljare av

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

Foto

Reservdelar och tillbehör till bilen, båten, traktorn och släpet.

Elektriker

till privatpersoner & företag.

Ring Göran 0727-304 145

0479 - 310 86

www.lindgrensbil.com

Dörr & fönsterbyte

Vi köper dödsbo. Hela eller delar av hem. Ombesörjer städ och flytt.

Bilreservdelar

Söker du personal? Vi hjälper dig att hitta rätt!

www.helgeadalensbegravningsbyra.se

Dörrar & Fönster Mäter • Byter • Klart!

Bilar

Västerg. 7 280 60 Broby 044-466 80

Markis/Persienner

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Maskin & cykel

Mekaniskt

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

• Smidesarbete • Svetsarbeten • Konstruktion • Reparation av bilar och tyngre fordon • Reparation på plats med servicebil

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

■ ■

■ ■ ■ ■ ■

■ Kanalrensning ■ ■ Ventilation ■ ■ Kyla

■ Service ■ Service

■ Värmepumpar

Smarta solskydd

■ OVK-besiktning

Torngatan 4 Älmhult Tel 0476-147 47 E-post: info@bjorknertsklimat.se www.bjorknertsklimat.se ■

■ ■

Anders Lundin Skyttegatan 1, Osby lundins.markiser@gmail.com

0479 - 315 02 073 - 40 20 139 www.osbymarkis.se

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

P L ANTOR

G A R A N TI

Peter Olsson • Lillaryd 22, Älmhult • 073-8242445 peter@lillarydsmek.se • lillarydsmek.se

med

Rostfritt

Secondhand

KRIKOR´S

Skogsplantor

P L ANTOR

PLANTGOARRA NT I me med

Boaltsvägen 14, Glimåkra 044-43001 • 0730-651 596

www.jjservice.se

Öppet: ti & to 13-18, lö 10-14 Kristianstadsgatan 1, Osby

Vi utför även trädgårdstjänster! 0479-53 44 00

G A R A N TI DP

SY

secondhand Tillverkar allt inom rostfritt till privat och industri.

d

LAN T OR

Kraftiga plantor • Plantagematerial Snabbväxande trädslag DP Miljövänlig insektsbehandling LA OR

SY

N.Esplanaden 16, Älmhult

NT

SYDPLANTOR

Trädfällning

Trädgård

Sveriges billigaste tryckpriser! espressotryck.se

TRÄDFÄLLARE M E D M O B I LT SÅGVERK 0766- 27 51 75

otto.rivare@hotmail.com

Trädgårdsskötsel för både företag och privatpersoner. 073 - 838 59 63 info@goingenaturtrim.se goingenaturtrim.se

Sågare Bengt Jansson 0705-64 01 46

janssonbengtbroby@gmail.com

TV, antenn & data

Veterinär

SYDPLANTO

R

SYDPLANTOR

Tel 0476 - 620 00 • info@sydplantor.se • www.sydplantor.se

MED PR IS GARAN TI!

BOKA DITT MOBILA SÅGVERK

Kraftiga plantor • Plantagematerial plantor trädslag Tel Kraftiga 0476 - Snabbväxande 620 00 ••Plantagematerial info@sydplantor.se Snabbväxande trädslag Miljövänlig insektsbehandling www.sydplantor.se

Miljövänlig insektsbehandling

Tryckeri

Sågverk

– över 25 års erfarenhet –

0476 - 171 10 Öppettider Mån-lör 11-22 • Sön 12-22

LAN T OR

Skogsplantor för alla behov

PIZZERIA • KEBAB Fullständiga rättigheter även glutenfria Pizzor

SY

Restaurang

DP

TV/Audio – Mobil – DATA • VIASAT • Canal Digital • Boxer

Danska vägen 9, ÄLMHULT 0476 - 50 20 25

Brogatan 38, KNISLINGE

044-41295 • 0709-742064

Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11


Byggservice

Bygg och portservice

Bårshult 28, Älmhult

0705 54 00 31

Elektriker

•Nybyggnation •Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

Allt inom byggnation

Jan Karlsson tel: 070 639 47 96 email: info@kilingebygg.se

DÖRRAR, FÖNSTER & PORTAR • 0479-104 64 • www.osbyportservice.se

Flytt/Möbler Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus?

• Vi flyttar allt från små bohag till stora företag • Vi Köper upp dödsbo

Gratis energideklaration vid försäljning! Vi är även aktiva utomlands i DK och DE.

0705-932 420

• Vi har 1000 m2 begagnade möbler

0479 - 89 90 10, Postgatan 1, Osby 0476 - 217 68, Växjövägen 338, Diö

Norra Esplanaden 10, Älmhult 0476-120 00 www.sfbab.se

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

Hushållsmaskiner

Hälsa

även aktiv utomlands!

Ska du sälja din bostad? Gratis värdering!

www.oredssonsel.se

Hem & städ Ska du flytta och behöver hjälp med flyttstädningen?

Måleri UTFÖR ALLT INOM MÅLERIBRANSCHEN

FÄRGMACKEN

Köpmannagatan 11 • BROBY

044-466 69 • 0708-466 537

Spolning

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

• Värmepumpar

Din Psykoterapi Kronoberg AB

• Service

• Vitvaror

Andrea Griebel Panke

• Reparation

• Hushållsmaskiner

leg. psykoterapeut

dinpsykoterapi-ab.kaddio.com

Tel: 0479-130 48

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch! info@ekeby.cc

• Installation

50% rutavdrag

Tel: 0768-51 97 76 E-post: info@rgstad.se www.rgstad.se

Idyll Gård Strandläge

Tyskar, holländare, danskar etc. köper

Stor efterfrågan kontakta oss:

.se Mäklarhus AB

AHLGRENS MÅLERI AB BROBY

12 900:monterat & klart

Fastigheter

Vi utför alla typer av el-arbeten

Vi kan erbjuda en komplett utförd flyttstädning, enligt Mäklarsamfundets rekommendationer. Full garanti!

Garageport från

070 260 48 09 V. Storg. 10 c, Osby

info@erikapersonaltraning.com

Stallgatan 2 343 95 Älmhult (Ingång vid Södergatan)

www.thornqvistmaleri.se

Ge dig själv en stund att lyssna till vad din själ behöver Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

www.erikapersonaltraning.com

’’Vi sätter färg på tillvaron’’ Tel: 0476-161 31

Välkomna in till oss i Hanaskog! 044-630 83 www.svensflytt.se

Cert. Medium • Healing

Omsorg

Måleri

Möbelmagasinet

Reklambyrå

Lösningar för tryckt och digital media

0476-10054

info@almhultsfarg.se Köpmangatan 7, Älmhult

www.espressoreklam.se

Tandläkare Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Lönsboda

Vi skapar glada leenden

0479-41 20 00

Tfn 0479-313 60

0476-133 88

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

www.tandhalsanosby.se

Din VVS-firma

Från inspiration Till installation

Älmhult

www.tandlakarnabjornsson.se

www.tandvardshuset.net

VVS

Din rörmokare i Osby och Älmhults kommuner

i Osby

I Broby AB

Installation, Service & reparation

• värmepump •

0479-200 80

jan@cederqvist-soner.se Norreg. 2, Lönsboda

ALLT INOM VVS

Fabriksgatan 4, Osby

Öppettider: Mån– tor 12.30-16.30 Tegvägen 5, Osby. 0479 - 146 04

072-310 10 83 www.vvs-kylservice.se

Henrik Ekberg • 070 751 29 99 Kim Andreasson • 073 846 37 16

Här kan ditt företag synas! Kontakta oss på 0479 - 160 07


Amanda och Michael Roe driver värdshuset Furuliden i Vittsjö.

Pepparkaksravioli med blåmögelost

Kasta inte

- gör något kul av julmatsresterna På Värdshuset är det bråda tider. Vi har nästan inte hunnit steka klart gässen till alla gåsmiddagar förrän det är dags att möblera om till julbord. Sillen ska läggas in, och en mängd andra förberedelser ska hinnas med innan november är slut. Det går trender i allt, även i julmaten. Vi tycker det är roligt med lite nytt och kul varje år, men håller samtidigt på de traditioner som uppskattas av våra gäster. Det ligger i tiden att minimera matsvinnet och detta är ju en stor utmaning för oss under julen. Här kommer lite tips på roliga jul-tapas som görs av eventuella julmatsrester. I år finns det ett roligt utbud av glögg prosecco om man vill lyxa till det. Bjud in grannarna till glöggmingel med jul-tapas!

Pepparkaksravioli med blåmögelost

Till pepparkaksraviolin behövs färdig eller hemmagjord pepparkaksdeg samt blåmögelost. Kavla ut degen och skär i remsor. Fördela osten i klickar på remsorna. Lägg sedan en remsa ovanpå och tryck till degen runt osten. Skär i lagom stora bitar och grädda i ugn 175-200 grader i 8-10 min. Raviolin behöver inte vara helt genombakad. Godast att servera halvmjuka och nygräddade.

Ugnsbakad brie toppad med honung och fikon, hasselnöts granola

Brieost i träkorg kan bakas direkt i träkorgen. Ta bort pappret och sätt in osten i ugnen, toppad med färdig granola med fikon och hasselnötter samt 2 msk honung. Baka av i 175-200 grader i ca 10-15 min. Ta ut och servera varm.

Ugnsbakad brie

Friterade Jansson-bollar

Tillsätt 1 ägg till 4 dl kyld Janssons frestelse Forma bollar och rulla i ströbröd. Fritera i olja.

Kasta julaknudor

- en gammal sed i nordöstra Skåne Enligt uppteckning vid Etnologiska institutionen i Lund, gick ”julaknudan från gård till gård” i gränstrakterna mellan Nordostskåne och Blekinge. Julaknudan gjordes av en stor träkloss eller ett större vedträ, som av ungdomar bars till gårdarna och rullades in i stugorna. Det var en stor heder,om ungdomarna lyckades komma undan, men stor skam för husets folk, om de ej lyckades fasttaga dem och bjuda dem på hederlig traktering. I varje fall skulle julaknudan föras vidare och rullas in i nästa hus tills den på detta sätt hade passerat hela byalaget. Ofta klädde man julaknudan med gamla kläder och ritade en mustasch på knudan.

Friterade Jansson-bollar

Är det inte dags att lägga undan mobilen i jul och återupptaga denna ”fina” gamla julsed? Undrar Bo Martinsson

50ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media


Tomtepriser hos Jimmy’s TV 55PUS7504 Philips 4K TV med Ambilight

55PUS7504 Philips med Ambilight 55PUS7504 Philips 4K4K TVTV med Ambilight 55PUS7504 Philips 4K TV med Ambilight 55PUS7504 Philips 4K Philips TV med4K Ambilight TV med Ambilight 55PUS750455PUS7504 Philips 4K TV med Ambilight 55PUS7504 Philips 4K TV med Ambilight 43” UHD

TV Från 4490 kr

55” Android Tv, Högtalare framåtriktat, Google Assistans

Tomtens Pris: framåtriktat, 7498kr Ord.pris 8990kr Android Högtalare Google Assistans 55” 55” Android Tv, Tv, Högtalare framåtriktat, Google Assistans 55” Android55” Tv,Android Högtalare framåtriktat, Google Assistans Tv, Högtalare framåtriktat, Google Assistans Tomtens Pris: 7498krOrd.pris Ord.pris 8990kr Android Tv, Högtalare framåtriktat, Google Assistans Tomtens Pris: 7498kr 8990kr 55” Android Tv,55” Högtalare framåtriktat, Google Assistans Tomtens Pris: 7498kr Ord.pris 8990kr Tomtens Pris: 7498kr Ord.pris 8990kr Tomtens Pris: 7498kr Ord.pris 8990kr 55” Android Tv,Tomtens Högtalare Pris: framåtriktat, Google Assistans 7498kr Ord.pris 8990kr Tomtens Pris: 7498kr

Ord.pris 8990kr

Surfplatta Android Samsung Galaxy TAB A 32GB Surfplatta Android Surfplatta Android T510 2019 Års Modell Surfplatta AndroidSurfplatta Surfplatta Android Samsung Galaxy A 32GB Android Samsung Galaxy TABTAB A 32GB Surfplatta Android Samsung Galaxy TAB ASamsung 32GB Samsung Galaxy TAB A 32GB T510 2019 Modell Surfplatta Android Galaxy TAB A 32GB T510 Års Års Modell Samsung Galaxy TAB2019 A 32GB T510 2019T510 Års Modell 2019TAB ÅrsAModell Samsung Galaxy 32GB 2019 Års Modell Tomtens Pris: T510 2019 Års T510 Modell T510 2019 Års Modell Ord pris: 2590kr

2390kr

Tomtens Pris: 2390kr Tomtens Pris: 2390kr TomtensTomtens Pris: 2390kr *Begränsat antal Pris: 2390kr Ord 2590kr Tomtens Pris: 2390kr Ord pris:pris: 2590kr Tomtens Pris: 2390kr OrdTomtens pris: 2590kr Ord Pris: pris: 2590kr *Begränsat 2390kr Ord pris: 2590kr antal Ord pris: 2590kr *Begränsat antal

*Begränsat antal antal Ord pris: *Begränsat 2590kr *Begränsat antal *Begränsat antal Samsung *Begränsat antal

Mobiltelefon

Samsung Mobiltelefon Samsung Mobiltelefon SamsungSamsung Mobiltelefon Mobiltelefon Samsung Mobiltelefon * 2 GB RAM, 32 GBMobiltelefon minne Samsung * 6,2” HD+ skärm

* Intel I3 –9100

* 6,2” skärm * 6,2” HD+HD+ skärm 65” UHD Samsung Mobiltelefon * 13 MP kamera * 2 GB RAM, 32 minne GB minne * 6,2” HD+ skärm * 6,2” HD+ skärm * 2 GB RAM, 32 GB * 6,2” HD+ skärm Smart TV Från * 2 GB RAM, * 6,2” HD+ skärm * Kraftfullt 3400 mAh batteri * 13 MP kamera GBRAM, minne32 *GB * 32 2 GB minne kamera * 2 13 GBMP RAM, 32 GB minne * 6,2” HD+ skärm * 2 GB RAM, 32 GB minne 9990 kr * Kraftfullt * 13 MP kamera * 13 MP kamera +mAhmAhbatteribatteri * Kraftfullt 34003400 * 13 MP kamera

* 8 GB minne DDR4 * Intel I3 –9100 * Intel I3 –9100 * 8480GB SSDDDR4 HDD * GB minne * Intel I3 –9100 * Intel I3 –9100 8 GB DDR4 I3 minne –9100 * Intel I3 –9100* *Intel ** 2 GB Grafikkort Nvidia 480GB SSD HDD * 8 GB minne * 8 DDR4 GB minne* DDR4 SSD HDD 8* 480GB GB minne DDR4 * Intel *I38 –9100 GB minne DDR4 10 Home Nvidia * 480GB SSD HDD SSD* *HDD ** Win 2 GB Grafikkort * 480GB 480GB SSD HDDNvidia 2 GB Grafikkort * 8 GB*minne 480GBDDR4 SSD HDD * 3 års garanti på hårdvara* * 2 GB Grafikkort * 2 GB Nvidia Grafikkort Nvidia * Win 10 Home GB Grafikkort * 480GB HDD * *2Nvidia Win 10 Home Nvidia * 2 SSD GB Grafikkort & mus ingår” * Win *”Tangentbord 3 garanti på hårdvara* * Win 10 Home * 2 10 GBHome Grafikkort Nvidia3 års 10års Home garanti på hårdvara* * Win 10 Home* *Win * 3Tomtens års garanti på hårdvara* * Pris: 3 års garanti* 3på hårdvara* ”Tangentbord & mus ingår” 6290kr Ord pris: 6990kr års garanti hårdvara* * Win *10 Home ”Tangentbord &på mus ingår” 3 års garanti på hårdvara*

”Tangentbord & mus ingår” ”Tangentbord &”Tangentbord mus ingår” & mus ingår” *Tomtens tillgaranti 24” skärm från 1398kr * Köp 3 årsPris: på hårdvara* Pris: 6290kr pris: 6990kr ”Tangentbord & Ord musOrd ingår” Tomtens 6290kr pris: 6990kr Tomtens Pris: 6290kr Ord pris: 6990kr Tomtens Pris:Tomtens 6290kr Ord pris: 6990kr * Köp till 24” skärm från 1398kr ”Tangentbord & mus ingår” Pris: 6290kr pris: 6990kr * Köp tillOrd 24”pris: skärm frånOrd 1398kr Tomtens Pris: 6290kr 6990kr * Köp till 24” skärm från 1398kr * Köp till 24” skärm från 1398kr * Köp till 24” skärm från 1398kr Tomtens Pris: 6290kr Ord pris: 6990kr * Köp till 24” skärm från 1398kr

++ +

* 2 GB *RAM, 32kamera GB minne 13 MP Telia * Kraftfullt 3400 mAh batteri * Kraftfullt 3400* mAh batteri Kraftfullt 3400 mAh batteri * 13 MP kamera 3400 mAh * Kraftfullt batteri Kontantkort

+ ++ +

Telia Telia Kontantkort Kontantkort Telia Telia Telia Telia KontantkortKontantkort Kontantkort Kontantkort Telia Kontantkort Tomtens Pris: 1590kr Ord pris: 1890kr

* Kraftfullt 3400 mAh batteri

Tomtens 1590kr 1890kr Tomtens Pris:Pris: 1590kr Ord Ord pris:pris: 1890kr Tomtens Pris: 1590kr Ord pris: 1890kr Tomtens Pris:Tomtens 1590kr Ord pris: 1890kr 1590kr Ord pris: 1890kr Tomtens Pris: 1590kr Pris: Ord pris: 1890kr Tomtens Pris: 1590kr Ord pris: 1890kr

Nätverks switch från ZYXEL Fler5-port varianter finns i butiken! Tomtens pris: 229kr Ord pris 279kr Nätverks switch 5-port från ZYXEL Nätverks switch 5-port från ZYXEL Tomtens pris: 229kr Ord pris 279kr NätverksNätverks switch 5-port från ZYXEL switch 5-port från ZYXEL Tomtens pris: 229kr Ord prisfrån 279kr Nätverks switch 5-port ZYXEL Bärbara Datorer Nätverks switch 5-port från ZYXEL Tomtens pris: 229kr pris: Ord pris 279kr Tomtens 229kr Ord pris 279kr Tomtens pris: 229kr Ord pris 279kr Nätverks switch från ZYXEL Tomtens pris: 5-port 229kr Ord pris 279kr från 3790 kr

* Köp till 24” skärm från 1398kr

Tomtens pris: 229kr Ord pris 279kr

Canal Digital & VIASAT Ebjudander

JBL Hörlurar E65BT

JBL Hörlurar E65BT JBL Hörlurar E65BT JBL Hörlurar E65BT JBL Hörlurar E65BT * 24H speltid Hörlurar E65BT JBL HörlurarJBL E65BT Vikbar JBL Hörlurar E65BT ** 24H speltid * 24H speltid

* Blåtands uppkopp. * 24H speltid * 24H speltid Vikbar * speltid Vikbar * 24H speltid * *24H * Blåtands uppkopp. * Vikbar * Vikbar Tomte Pris: 790kr Blåtands uppkopp. * *Vikbar * 24H *speltid Vikbar * Blåtands *uppkopp. Ord pris: 1990kr Blåtands uppkopp. * Blåtands uppkopp. * Vikbar Tomte 790kr * Blåtands uppkopp. Tomte Pris:Pris: 790kr Ord pris: 1990kr Blåtands uppkopp. Tomte* Pris: 790kr Tomte Pris: 790kr Ord pris: 1990kr Tomte Pris: 790kr Tomte Pris: 790kr Ord pris: 1990kr Ord pris: 1990kr Ord pris: 1990kr TomteOrd Pris: 790kr pris: 1990kr

God Jul & Gott Nytt År!

JBL Trådlös Hörlur FREE X JBL JBL * 4 h Speltid plus 20 h Backup Trådlös Hörlur FREE X JBL JBL Trådlös Hörlur FREE JBL * Helt trådlösaXin-ear-hörlurar JBL * 4 h Speltid plus h Backup Trådlös Hörlur FREE X Trådlös Hörlur FREE X * 4 h Speltid plus 20 h20 Backup Trådlös FREE X JBL Trådlös Hörlur FREEHörlur X Ord pris: 1990kr

Framkalla era Jul o Nyårshälsningskort direktJul i vår maskin Framkalla o NyårshälsFramkalla eraera Jul o NyårshälsFramkalla era Julningskort o NyårshälsFramkalla era Jul oera Nyårshälsdirekt i Nyårshälsvår maskin Juli o direkt vår maskin FramkallaFramkalla eraningskort Jul o Nyårshälsningskort direkt iJul våromaskin ningskort direkt i vår maskin Framkalla eradirekt Nyårshälsningskort i vår maskin ningskort i vårdirekt maskin ningskort direkt i vår maskin

Tomtens Pris: * Helt trådlösa in-ear-hörlurar * 4 h Speltid *plus h Backup 4 h 20 Speltid plus 20 h Backup * Helt trådlösa in-ear-hörlurar

* 4 h Speltid plus 20 h Backup * 4 h Speltid plus 20 Trådlös Hörlur FREE X h Backup Ord pris: 1299kr

* Helt trådlösa in-ear-hörlurar * Helt trådlösa in-ear-hörlurar * Helt trådlösa in-ear-hörlurar Tomtens Pris: 999kr * 4 h Speltid plus 20 htrådlösa Backupin-ear-hörlurar Tomtens Pris: 999kr * Helt Ord 1299kr Tomtens Pris: 999kr Tomtens Pris: 999kr * Helt trådlösa in-ear-hörlurar Ord pris:pris: 1299kr Tomtens Pris: 999kr

Tomtens Pris: 999kr

Ord pris: 1299kr Ord pris: 1299kr Tomtens Pris:1299kr 999krOrd pris: 1299kr Ord pris: Ord pris: 1299kr

Öppettider under Jul & Nyår i Knislinge 23/12 14.00 - 17.00

30/12 14.00 - 17.00

24 - 25/12 Stängt

31/12 - 1/1-20 Stängt

26/12 14.00 - 17.00

2 - 3/1 14.00 - 17.00

27/12 14.00 - 17.00

4/1 10.00 - 13.00

28/12 10.00 - 13.00

6 - 7/1 Stängt

999kr

Knislinge & Älmhult 044-412 95 • 070 974 20 64 Brogatan 38, Knislinge


• SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT OSBY • SUPERLOKALT •

Vi xar maten Vififixar maten till tillhelgens helgensfester! fester!

Fina ochFina omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och omtyckta bufféer, goda smörgåstårtor och festliga plankor. Prova catering från ICA och festliga plankor. Prova catering från ICA Supermarket Osby! Välkommen med din Supermarket Osby! Välkommen med din beställning på tel 0479-52 92 13.

beställning på tel 0479-52 92 13.

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Buffé

Buffé

Nyhet! Medelhavsbuffé

Fat

225 kr/port

Fat

Skinka Rostbiff Nyhet! Medelhavsbuffé Skinka Minsta beställning 10 portioner. 185 kr/port Fläskytterfi lé Rostbiff Minsta beställning 10 portioner.

Plankor

Plankor

Skaldjursplanka Exotisk planka

Fläskfilé

OBS! Boka 3 arbetsdagar före önskad leverans.

Fiskpaté Varmrökt lax Färsk fiFiskpaté sk Italienska delikatesser Varmrökt lax Grillplanka 140 kr4/port Bröd ingår. Minsta beställning portioner. Färsk krabba vid säsong Färsk fisk 195 kr/port Specialplanka

Skaldjursplanka 155 kr/port Bröd ingår. Minsta beställning 4 portioner. Exotisk planka 120 kr/port

Inkl potatisgratäng eller potatissallad Grillplanka 120och kr/port bröd. Minsta beställning 4 portioner. Specialplanka 165 kr/port

Smörgåstårta

Räkor & lax 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Räkor & lax 100 kr/port Skinka 100 kr/port Räkor & skinka 100 kr/port Rostbiff Skinka 100 kr/port Sillatårta – vår skånska specialare!

Hos oss kan du också beställa: Hos oss kan

225 kr/port 120 kr/port

Smörgåstårta

du också beställa:

Rostbiff

10 portionerSillatårta 590–kr/st vår skånska specialare! 15 portioner 690 kr/st

10 portioner Landgång 15 portioner 79 kr /st 99

Landgång

490 kr/st 590 kr/st

79 kr /st

Italienska delikatesser Färsk krabba vid säsong

Inkl potatisgratäng eller potatissallad och bröd. Minsta beställning 4 portioner.

Beställ på tel 0479-529213

Beställ på tel 0479-529213 Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby 52 ALLT OM

| 18 DECEMBER 2019 | NR 22

producerad av espresso media

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Osby nr. 22 2019  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomosby

Allt om Osby nr. 22 2019  

100% Lokala nyheter från Osby kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomosby