{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

♥♥

SNALLPOSTEN

ALLT OM ÄLMHULT NR 2 • 5 FEB - 26 FEB 2020 NÖJEN • KULTUR •

EVENEMANG •

MODE • SHOPPING • NÄRING •

FÖRENINGSLIV

Månadens evenemang s.12 Håll koll på vad som sker dag för dag i hela trakten.

Möt Tommy Swanson med Amerika i blodet.

Det våras för kulturen

Kulturstrateg Helen Carlsson är mycket nöjd med vårens Kulturkalender.

FOTO: LASSE LINDELL


Sommarstugan gick upp i rök

Sommarstugan brann ner till grunden vilket naturligtvis var en stor tragedi för ägarna, deras barn och barnbarn som hade detta som sitt semesterparadis i Åhus. Vi fick uppdraget att bygga upp huset igen. Nu är glädjen tillbaka i familjerna och de kan se fram emot många fina somrar i Åhus.

40 ÅR

Entreprenaden blev klar hösten 2019 och slutbesiktigad utan någon anmärkning. Huset är platsbyggt i lösvirke från Knislinge - en metod vi använt sedan 1979.

1979-2019

Ett familjeföretag sedan 1979 andersbyggab@telia.com

• Nybyggnad • Reparationer • Ombyggnad • Grundarbeten • Murningsarbeten • Snickeriarbeten

Ett familjeföretag sedan 1979 Ett familjeföretag sedan 1979 andersbyggab@telia.com

andersbyggab@telia.com

Platsbyggt - bättre på lång sikt!


Information under förändring LEDAREN. Från början var all infor-

mation mellan fyra ögon. Fick du en klubba i huvudet, så hade du troligen gjort dig förtjänt av det. Med åren kunde du tyda information på stenar eller pappersrullar. Tidningarna gjorde informationen lite mer mobil. Sen kom radio och TV och vi flockades kring ljud och bild. Så långt var allt hanterbart. Med Internet öppnades en ny värld att utforska, men det var fortfarande på våra villkor. Med sociala medier så har allt ställts på ända. Det är inte längre tillräckligt att avgörandet ligger i användarens hand. Därför utvecklades produkter med belöningssystem där dopaminet får oss att bli beroende. Vi har därmed gått från att vara användare till produkt. Vårt beroende säljs vidare till företag som vill ha vår uppmärksamhet.

Frågan är då vad som är nästa steg? Allt beroende blir förr eller senare ett problem. Unga har blivit experter på att undvika all form av digital reklam. Unga lämnar i strid ström de större etablerade sociala medierna. De som är äldre kommer troligen att följa efter. Visst, det komma nya kanaler och säkert nya sätt att fånga vår uppmärksamhet. Kanske är vi mer uppmärksamma nästa gång. Kanske vi inte längre vill vara en produkt som är till salu. Kanske vi vill vara mer aktsamma om vår hälsa?

vägen. Den orsakar inte irritation eller genererar beroende. Den kan läsas när du själv önskar. Allt innehåll, inklusive annonser, är något som berör och angår oss alla. Innehållet kommer till stor del från våra läsare och handlar om dig, dina barn, din granne eller kusin. Du får den i handen och kan välja att läsa eller inte läsa - precis när du vill. Hoppas ni gillar den.

Trodde ni att tidningar tillhörde historien och att allt nytt är digitalt? Ingen kan säga hur det kommer att bli i framtiden. Men i alla undersökningar så ökar användandet av relevanta, intressanta och underhållande tidningar. Till och med bland unga. Den ligger inte i

JOHNNY BILLINGER ANNONSFÖRSÄLJNING

Redaktionen 0479-160 07 annons@espressomedia.se Pia Wedderien 070-850 45 22

Jessica Erlandsson 073-500 77 20

ALLT OM OSBY/GÖINGE/ÄLMHULT och MITT HÄSSLEHOLM är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll i Osby, Älmhult, Östra Göinge och Hässleholms kommuner.

ADRESS: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. ANSVARIG UTGIVARE: Johnny Billinger TRYCK: Pressgrannar DISTRIBUTION: Postnord FÖR MER INFO: www.espressomedia.se

• espressomedia •

Dags för ny hemsida? Har din hemsida inte hängt med i utvecklingen? Kanske behöver du något helt nytt som passar ditt företags förutsättningar bättre? Vill du bli mer digital i din kommunikation? Vi kan hjälpa dig! Hör av dig så tar vi fram förslag och lösningar anpassade efter dina behov.

espresso reklambyrå 0479-161 01 hantverksgatan 5, 283 41 osby www.espressoreklam.se info@espressoreklam.se

BOKA DIN ANNONS SENAST DEN 14/2 NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

3


BARNPANELEN

Barnpanelen BARN. Får vi presentera vår barnpanel! Alicia, Hettie, Nils, Nora och Oscar går i Prästgårdens förskoleklass i Osby och kommer att svara på frågor om allt möjligt i våra tidningar under året.

VAD ÄR KÄRLEK?

ALICIA

– Att laga mat med min mamma och pappa och att jag pussar på dem.

NORA

– Hjärta är kärlek.

HETTIE

– När jag pussar på min mamma och pappa.

– Kärlek är mina föräldrar.

Framtiden är här! Ekologiskt boende i Glimåkra.

Vi vill fira tillsammans med alla tjejer på Energicenter att säsongen kickat igång och att vi tillsammans är fantastiska. Vi kommer att blanda kvällen med alkoholfritt bubbel, snacks, tilltugg, föreläsning, träning, underhållning, tävlingar, försäljning. Passa på att fira en torsdagskväll med oss och tillåts träffa alla härliga tjejer, damer, kvinnor, tanter. Ju fler vi blir desto roligare kommer vi att ha. STYLING Frisörer på plats och bjuder på styling samt tips & råd för ditt hår!

Brobyvägen 11 289 31 Knislinge, torsdagen 6 februari kl. 18-20.. Begränsat antal.Pris: 250 kr Anmälan sker till: info@energicentersverige.com

4

– Att familjen får vara tillsammans. Gå till ställen som man tycker är mysiga.

NILS

INBJUDAN TJEJKVÄLL!

G GOODIEBA TILL ALLA!

OSCAR

Alla intresserade av ekoby oavsett du vill bo i den eller bara är intresserad inbjuds till en kväll där vi informerar, diskuterar och ritar olika hus.

Torsdag

13

februari

Vi diskuterar vatten och avloppslösningar samt energi. Vi träffas torsdagen den 13 februari klockan 19.00 i Missionshuset, Bagareliden i Glimåkra, Östra Göinge kommun.

Varmt välkomna önskar Glimåkra Utveckling gm. Ingemar Arvidsson, projektledare.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Vandrar till Nordkap för cancerforskning ENGAGEMANG. Mikhael Bellanza och hans hund weimaranern Victor påbörjade sin vandring den 8 december 2019 från hemorten Zelo Boun Persico som ligger i norra Italien. Deras vandringsmål är Nordkap i Norge, och det är en sammanlagd sträcka på 4 000 km från hemorten. De har vandrat från Italien via Österrike och Tyskland. Nu avverkar de Sverige och Mikhael beräknar att nå Nordkap i slutet av mars. De gör denna expedition för att samla in pengar till UNA - Milano Onlus- föreningen där medlen de får in går till forskningen om spädbarnscancer. Målsumman var 10.000 euro och redan nu har de samlat in över 12.000 euro under vandringen. Vi fick chansen att göra en intervju med Mikhael när han passerade Osby.

– VARFÖR GÖR DU DET HÄR? – Min väns baby fick Neuroblastom och dog. Därför vill jag stödja forskningen kring detta genom att gå den här sträckan på 400 mil. På vägen dit sker insamlingen och redan nu har givmilda människor skänkt pengar till forskningen. Det är ju helt fantastiskt att den summan som jag hade tänkt redan är uppnådd, säger Mihael och citerar Moder Teresa : ”Det spelar ingen roll hur litet bidrag man ger, utan hur mycket kärlek vi lägger på vägen.” – Jag och min följeslagare har vandrar de senaste 4 åren och då gått till Österrike, Frankrike, Schweiz och Paris senast. Vill ni följa mig på min resa till Nordkap så gå gärna ut på FB sidan A CAPO NORD CONTRO IL NEUROBLASTOMA, fortsätter Mikhael. – VAR ÖVERNATTAR DU PÅ VÄGEN? – Jag fick hjälp av Röda Korset i Italien som i sin tur tog hjälp av Röda Korset i respektive land. Vi har över-

nattat i Hästveda (21/1) med hjälp av Röda Korset där och ikväll skall vi övernatta i Älmhult. Vi har också övernattat under bar himmel då jag har tält med mig. Mikhael och Victor går tillsammans och de har en stor dragkärra med sig där deras packning finns och den är även sängplats till Victor när han behöver vila. De går ca 4 mil per dag i alla väderlekar. Sedan starten 8 december har de vandrat 250 mil. – HUR ÄR DET ATT VANDRA SÅ LÅNGT? – Det går bra, det gäller att ha rejäla skor med sig. Människorna jag har mött har varit otroligt gästvänliga och trevliga både mot mig och Victor. Sen har vi fått se många olika landskap på vägen, avslutar Mikhael intervjun innan han och Victor fortsätter gå vidare norrut.

TEXT OCH FOTO: ANITA@ESPRESSOMEDIA.SE

Färe Montessoriskola 12 och 13 februari 9.00 - 11.00

ÖPPET HUS Särskola och grundskola i en kreativ gemenskap. Vi lär av varandra i en skola för lika värde. Välkommen till Sibbhult och besök oss på skolan. Kontakt: Färe Montessoriskola 044-49145 Hemsida Fare.se

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

5


TOMMY SWANSON HAR SAMMA AFFÄRSIDÉ NU SOM FÖR 42 ÅR SEDAN. ATT VARA BÄST PÅ USA.

Med Amerika i blodet ”MAN KAN SÄGA ATT VI HAR LÖPT HELA LINAN UT” PORTRÄTT. Snart dags igen för en festlig Amerikadag på Fort Swanson i Osby. Det är dagen då det är svårt att hitta en parkeringsplats i byn. Men hur gick det till när Tommy Swanson och hans fru Ylva skapade sitt mångfaldigt prisbelönade reseföretag? – Vi ville visa det riktiga Amerika, berättar Tommy som tillbringade sina första år i USA och faktiskt är amerikansk medborgare. När Tommy Swanson träffade sin fru Ylva saknades inte samtalsämnen. Båda var fascinerade av USA. Tommy föddes på BB i Osby, vilket han gärna påpekar. Det var en tid då vården låg nära. Familjen utvandrade till Amerika och slog ner bopålarna i delstaten Illinois. Efternamnet Svensson förvandlades till Swanson. Ylva var från Lönsboda men hade jobbat som au pair i USA. – Vi hade verkligen något gemensamt att prata om, säger Tommy när vi tar

6

en fika i ”Saloonen” på Fort Swanson i Osby. Det finns garanterat inte en enda resebyrå som ser likadan ut i hela vida världen. Och den har varit ett pågående projekt i 42 år. – Ja, man kan väl säga att vi har löpt hela linan ut. Vi har mer plats än vad vi behöver, men det är ju så roligt att skapa något. När det var skoldags återvände familjen Swanson till Osby. Efter studier i Lund började Tommy umgås med tankarna på ett eget företag i resebranschen. Nyckelordet var USA. Tillsammans med Ylva förverkligade han drömmen om Amerika i reseföretaget Swanson´s Travel den första mars, 1978. – Aff ärsidén var då, precis som nu, att vara bäst på USA. Vi ville visa det riktiga Amerika, låta folk uppeva det magnifika landskapet, nationalparkerna, småvägarna bortom storstäderna och den fantastiska musiken. Intresse fanns, verksamheten växte och resor man bara kunnat drömma om tog form. ”Den stora musikresan”

med besök hemma hos kända artister lockade. Man kan sannerligen tala om specialresor. – Alla de stora arrangörerna fanns i Stockholm, men vi bestämde oss för att satsa på Osby, berättar Tommy. Och tur var väl det. Kan någon tänka sig ett Fort Swanson i Stockholm? Med facit i hand ser vi att satsningen lyckades. Vid en rundvandring i lokalerna som aldrig verkar ta slut dyker alla prisdiplomen i ”Grand Travel Award” upp. Swanson´s har varit nominerade

Grand Travel Award. Swanson´s har blivit rikligt prisbelönade.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

26 gånger. Det har blivit 13 förstaplatser och lika många andraplatser. Och så finns det en utmärkelse som Tommy Swanson är lite extra nöjd med. – Ja, det var speciellt när vår resebyrå utsågs till en av de 60 viktigaste arrangörerna för USA i hela världen. Den signerade hälsningen från Hillary Clinton är också väldigt rolig att ha. Nu kunde man förstås sälja väldigt speciella resor till Amerika i helt vanliga lokaler. Men det hade nog inte varit lika kul. Att ta sig från konferensrummet med handgjorda mexikanska möbler


EN RUNDVANDRING I FORT SWANSON ÄR SOM EN FÄRD GENOM AMERIKANSK HISTORIA. förbi Buffalo Bill-rummet och genom Saloonen bort mot arbetsplatserna i resebyrån är som en vandring genom amerikansk historia. – Ja, vi har fortsatt att skapa hela tiden. Den fantastiska Osbykonstnären Linda Nyman har gjort alla målningarna som finns här. Och vi har samlat på oss föremål under våra egna USA-resor. Ibland har det blivit riktig ”power shopping”! Hittills har det blivit 200 besök ”over there” och en bokstavlig inventering av USA:s delstater och nationalparker. Den 29 februari är det dags igen. Swanson´s Amerikadag. 40 delstater och städer skickar representanter till Osby. Precis som Kennedy Space Center och tre stora rancher. Det blir 16 föredrag. I år använder man sig även av Borgen i Osby för att få plats med alla intresserade. Volontärer från Lions grillar korv för glatta livet. Och personalen på Swanson´s får visa vad den går för. – Jag vill verkligen framhålla våra anställda. Den genomsnittliga anställningstiden är 18 år. Där finns det också mycket Amerikakunskap, påpekar Tommy. Glädjen och förväntan inför den här speciella dagen är förstås stor. Men funderingarna över hur många som egentligen kommer har börjat gro. Bortåt 1 500 peroner är normalt och hanterbart. 1 700 är rekordet. Men hur blir det när pianovirtuosen Robert Wells sitter och spelar i Saloonen? – Det här är en rolig historia. I år har vi en specialresa för de verkliga entusiasterna. Ett antal hyrda motorcyklar vän-

tar. Siktet är inställt på en tur längs den vackra kuststräckan i Kalifornien, med musikaliska stopp längs vägen. Längst fram, som ”the leader of the pack”, kör Robert Wells. När Wells besökte Osby för en tid sedan och fick uppleva Fort Swanson från insidan utbrast han: – Här måste jag få spela. Och så blir det!

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL 42 resekataloger finns dokumenterade i Fort Swanson.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

7


1920

VI SER TILLBAKA - PÅ 1920-TALET

Vi ser tillbaka PÅ DET ”GLADA 20-TALET”

öppnas för att fira stadens 300-åriga tillvaro. Tivoliområdet Liseberg blir permanent, Svenska Mässan invigs och Götaplatsen anläggs.

1924: I Sverige startar den första All-

svenska serien i fotboll. Serien ersätter det tidigare svenska mästerskapet i fotboll, och innehåller tolv lag.

TILLBAKABLICK. Glada 1920-talet kallas något missvisande den högkonjunktur som pågick från mitten av 1920-talet och som avslutades med en börskrasch i USA den 29 oktober 1929.

blev kvinnornas roll i samhället större, de fick rösträtt och blev mindre bundna till hemsysslorna. ”Flappern” framstod som en modern, frigjord kvinna som klädde sig i kort kjol, hade bobfrisyr och lyssnade på jazz.

Det ”glada tjugotalet” präglades av en ekonomisk, social, konstnärlig och kulturell utveckling. Termen används med om ekonomi men omfattar flera ämnesområden teknik, vetenskap, konst och litteratur. På engelska kallas tidsepoken Roaring Twenties, Golden Twenties eller Happy Twenties, och på franska kallades de även ”années folles” (”galna åren”) och på tyska ”Goldene Zwanziger” (”Gyllene 20-talet”). Även om bråk och oroligheter förekom på många håll i världen, till exempel i Asien, Centralamerika och Östeuropa, klassas perioden ofta som framgångsrik i mänsklighetens historia då den innehöll flera medicinska och vetenskapliga framsteg, samt kommunikationsförbättringar. Under 20-talet

Perioden kallas också för jazzåldern, för det var då som jazzmusiken slog igenom och blev riktigt stor.

1926: I Storbritannien visas världens

NÅGRA HÄNDELSER UNDER 20-TALET

ensamflygare över Atlanten.

1920: Kvinnlig rösträtt införs i USA.

1927: I USA har ”The Jazz Singer”, första

1925: Insulin används för första gången. Det sker vid Guy’s Hospital i London. första TV.

1927: Charles Lindbergh blir förste

1921: Sedan kvinnlig rösträtt införts i

kommersiellt framgångsrika ljudfilmen, premiär.

Sverige 1919, genomförs första svenska valet med allmän rösträtt för kvinnor.

1928: Den brittiske bakteriologen

1922: Brittiska amatörarkeologen Howard

Carter öppnar Tutankhamuns grav nära Luxor och där hittas den första fullständigt bevarade egyptiska kungagraven.

1923: Nöjesfältet Liseberg invigs i Göte-

Alexander Fleming upptäcker genom en slump att penicillin kan användas som läkemedel.

1929: Börskraschen i USA avslutar tidsepoken.

KÄLLA: WIKIPEDIA

borg. Jubileumsutställningen i Göteborg

LEDIGA LOKALER

Butiksbiträde i Osby

SÖKER NY HYRESGÄST

Nu söker vi dig som vill jobba i vår Elonbutik. Arbetet innebär försäljning av hela vårt sortiment. Tjänsten är på 100 % schemalagd måndag till lördag.

Nu kan vi erbjuda ett stort och spännande urval av lokaler för både lager, förvaring och kontor. Lokalerna finns på Hallarydsvägen 6 i Osby. Vi erbjuder industrilokaler med utmärkt logistik för små och stora fordon

Vi vill att du är positiv och serviceinriktad. Att du ser en utmaning i att ständigt lära mer kring våra produkter för att på så sätt kunna ge våra kunder bästa möjliga vägledning.

Lager: Hall 2, 1524m2 Hall 4, 377m2 Lastbrygga och mottagning, 239m2 Hall 5, 182m2 Hall 6, 148 m2

Kontor/skola/konferens: Total yta 375m2

Vill du veta mer? Kontakta mig för mer information och bokning av visning. Jon Palmqvist Tel. 010 – 209 61 20 Epost jon.palmqvist@k-fastigheter.se

8

1925: Sveriges Radio startar.

Vi vill också att du gillar att sälja och tycker om att möta människor med olika behov och önskemål. Det är bra om du gillar hundar då vi har tre som ”jobbar” med oss. Vi erbjuder ett omväxlade arbete i en trevlig miljö där du då blir en av ca 20 personer i företaget. Rätt person får tillträde omgående. Vi tar endast emot ansökningar via e-post: carina@oredssonsel.se Oredsson elektriska är en anrik butik i Osby som i generationer hjälpt sina kunder med både elinstallationer och produkter till hemmet. Vi ingår i Elon, Elkedjan och Osby Shopping. Sista ansökan den 19/2.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


KORSORD SAKNAR LIKGILTIG

PÅ SAMLAR ÄLDRE TAPETEN

SMÅGRÄL

OSTÖRDFÖRLÅT? HET

PLANETVÄG TVEKA

JÄRTECKEN ÄR SANN KÄRLEK? SALO

I RUNDA SLÄNGAR

FÖRE EU

FRÖSTÄLLNING

SVÄNG

HA KLART FÖR SIG

HUMMERDEL

VOKALIST

SKYFALL FRI SOM FÅGELN UTBILDNING

MODERN TI D

KYLA NER

ENSAM I SITT SLAG

EN SORTS HÄLFT

MI KKELSEN

FÖR NYANLÄNDA

KRAFT SÅG GLAD UT PRONOMEN

OBRUTEN HUDHÅL VOLKSWAGEN POTATISFORMAT

INSINUERA

EFTERKÖR TILL RÄKNING

FÖRÄLDER FLORSTUNN

BATTERI

NUMMER KORT

STJÄRNBI LD RI KTNING AV GLAS I SAGAN

V I LJESTARK FULLPOÄNGARE OVÄLKOMMEN HERR

SE EN SKYMT AV

BIL D : PIX A BAY.CO M

LISTA SNABELA MED ALTERKORT NATIV TVEKAN

HAR TIDEN FÖR SIG

KEJSARE

HOPPA I GALEN? NEKANDE ADVERB

ARGON

SKRI DA TI LL VERKET UPPHETTAD

SLÄKTHISTORIA

VINN 3 TRISSLOTTER

Lös korsordet, skriv ner orden i de grå fälten eller klipp ut sidan och skicka in till Allt om Osby, Hantverksgatan 5, 283 41 OSBY. Senast den 28 februari vill vi ha lösningen här hos oss. Du kan även maila in orden i de grå fälten till info@espressomedia.se. Skriv ditt namn, adress och telefonnummer eller mailadress så vi kan nå dig om du är den lyckliga vinnaren! Priset lottas ut bland alla de inskickade rätta lösningarna. Vinnaren publiceras i tidning nr. 4 den 11 mars. Namn……………………….............................................................................................................................................................................................……………… Adress……………………………............................................................................... Tfn/mail………………..............................................……............……………………

Svar på korsordet i Allt om nr 22 - 2019

Och vinnaren är... Rätt svar:

LÅT HJÄRTAT VARA MED

JULEFRID

Vinnare: Ragna Svensson i Älmhult Vi på redaktionen säger Grattis! Tre Triss kommer på posten.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

9


Dags för säsongens första familjeföreställning KULTUR. Lasse Åkerlund, Teater Allena, är en trogen och välkommen gäst på vår familjeteaterscen. I vår kommer han med en alldeles rykande färsk föreställning som heter ”Skatten i skogen”.

De som har sett Gomidda grisen kommer att känna igen sig i hur Lasse, på sitt eget sätt, berättar historien på en liten scen och med små figurer. Moralen i berättelsen känner vi igen från sagornas värld - att vänlighet och vänskap lönar sig. På denna miniscen får vi lära känna pojken, som hjälper djur han möter med

olika göromål. ”Skatten i skogen” är en humoristisk berättelse som blir extra spännande när ett hiskeligt troll dyker upp i pojkens väg… Välkomna till Pulsen lördagen den 15 februari kl 11:00. Efter föreställningen bjuder vi sedvanligt på saft och bulle och kaffe till dem som föredrar detta.

CECILIA BILLING/RIKSTEATERN OSBY

Stifta närmare bekantskap med Jan Gerfast NÖJE. Jan Gerfast Organic Band kommer till Restaurang Lokmästaren i Hästveda lördagen den 15 februari. De har tidigare bland annat gjort bejublade framträdanden på Äskebergafestivalen. Göingeskogarnas egna ”Blues-Tolv-Taggare” bjuder på bluesmusik med gung tillsammans med ett levande band som spelar levande musik för levande människor. Passa på att uppleva dem på plats, det blir en kväll med en mycket positiv upplevelse.

Jan

FAMILJEFÖRESTÄLLNING fr. 3 år

Gerfast

Lördag 15 februari kl 11:00 på Pulsen

Organic Band På Lokmästaren i Hästveda Bokning av mat senast: Onsdagen den 12 Februari sms till 0763-355 947 Mer info: www.askebergafestivalen.se

10

Lördagen den 15 Februari Dörren öppnas Mat serveras Musiken börjar Och avslutas Baren stänger

18.00 18.30 20.00 22.00 24.00

SKATTEN I SKOGEN

Teater Allena

Historien om pojken som möter både en fisk, en mus och en uggla vilka han med sin vänlighet hjälper med olika göromål. Ett troll dyker upp i pojkens väg och vi får uppleva, både med humor och spänning, hur vänlighet och vänskap lönar sig.

Biljetter: 50 kr inkl. fika. Kassan öppnar 1 tim innan föreställning. Förbokning via sms 070-592 66 48 Arr: Riksteatern Osby

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Familjeföreställningar I OSBY KONSERTFÖRENINGS REGI

Artisterna som konsertföreningen bokar är för det mesta utbildade musiker, KULTUR. Föreningen arrangerar varje termin ca fyra konserter, varav en är som är vana vid att framträda för barn. för barn. Den kallas för Familjeföreställning. Programmen vänder sig till barn Det är viktigt att dessa artister har föri åldern 3-5 år, ibland ett par år äldre. Föreställningarna visas på fritidsgården måga att fånga barnens intresse och att Pulsen i Osby, alltid på en lördag kl. 11.00. Pulsen är en mycket ändamålsenlig de kan förmedla sin glädje till musik. lokal med möjlighet att sitta ner och ta en fika efteråt. Upplägget är nästan det – Vi söker ständigt efter högklassiga samma som Osby Teaterförenings, det är samma lokal, samma entréavgift på program och hittar dem ofta i Musik i Osby Saxofonkvartett 50:- (inkluderar även fika) och föreställningarna riktas till samma åldersgrupp. Syds utbud, menlite också från andra ställLite jazz, några visor, humor Osby Saxofonkvartett Osby Saxofonkvartett Skillnaden är att vi i Osby Konsertförening erbjuder program med mycket musik Osby Saxofonkvartett en. Vi försöker boka med variation så Osby Saxofonkvartett och mycket glädje Lite jazz, några visor, humor Lite jazz, några visor, litelite humor i. Det handlar inte om renodlade konserter men inte heller om enbart teaterföLite jazz, några visor, lite humor att publiken får lyssna på olika akusLite jazz, några visor, lite humor Söndag 2:e februari kl. 16.00 och mycket glädje och mycket glädje reställningar, utan musiken får alltid finnas i förgrunden. och mycket glädje tiska instrument. Att som litet barn få Osby Saxofonkvartett Församlingshemmet, och mycket glädjeOsby

uppleva livemusik i ett sammanhang som barnet förstår och uppskattar är värdefullt. Vi har hittills haft nöjda barn med föräldrar eller mor-/farföräldrar i publiken, berättar Åsa ThorsénMogensen och Ylva Palmgren.

Osby Konsertförening Osby Konsertförening Osby Konsertförening Osby Konsertförening Osby Konsertförening Våren 2020 Våren 2020 Våren 2020 Våren 2020 OsbyVåren Konsertförening 2020 Osby Konsertförening Våren 2020

Närmast på programmet i vår är föreställningen ”Sigrid och draken” med riksspeleman Anna Rynefors. Den visas på Pulsen lör 28/3 kl. 11.00.

Våren 2020

Söndag februari 16.00 Söndag 2:e2:e februari kl.kl. 16.00 Söndag 2:e februari kl.lite 16.00 Lite jazz, några visor, Osby Saxofonkvartett Entré: 100:medlemmar: Söndag 2:e februari kl.50:16.00humor Församlingshemmet, Osby Församlingshemmet, Osby Församlingshemmet, Osby Lite jazz, några visor, lite humor och mycket glädje Församlingshemmet, Osby Entré: 100:-medlemmar: medlemmar: 50:Entré: 100:50:Entré: 100:medlemmar: 50:och100:mycket glädje Söndag 2:e februari kl. 16.00 Entré: medlemmar: 50:Musiken och Livet Söndag 2:e februari kl. Osby 16.00 Församlingshemmet, Församlingshemmet, Osby 50:Kammarorkestern Musica Vitae Entré: 100:medlemmar: Musiken och Livet Musiken och Livet Musiken och Livet Musiken ochLivet Livet Entré:med 100:-och medlemmar: 50:Sveriges egen Barbra Streisand tillsammans Musiken Kammarorkestern Musica Vitae Kammarorkestern Musica Vitae Kammarorkestern Musica Vitae Kammarorkestern Musica Vitae Christian Lindberg, möter 60-talets svenska sjärnor! Kammarorkestern Musica Vitae tillsammans medtrombon tillsammans med tillsammans med tillsammans med Musiken och Livet Torsdag 27:e februari kl.trombon 19.00 tillsammans med Christian Lindberg, Christian Lindberg, trombon Christian Lindberg, trombon Musiken och Livet Christian Lindberg, trombon Kammarorkestern Musica Vitae Osby Kyrka Christian Lindberg, trombon Torsdag 27:e kl. 19.00 Torsdag 27:e februari kl. 19.00Vitae Kammarorkestern Musica Torsdag 27:e februari kl.februari 19.00 Torsdag 27:e februari kl. 19.00 tillsammans med Entré: 150:medlemmar: 100:Osby Kyrka Torsdag 27:e februari tillsammans med kl. 19.00 Osby Kyrka Foto: Mats Bäcker Osby Kyrka Osby KyrkaLindberg, trombon Christian Christian Lindberg, trombon Entré: 150:medlemmar: Osby Kyrka Entré: 150:medlemmar: 100:- 100:Entré: 150:medlemmar: 100:Foto:Bäcker Mats Bäcker Foto: Mats Entré: 150:medlemmar: 100:Torsdag 27:e februarikl. kl. 19.00 Foto: Mats Bäcker Torsdag februari 19.00 Entré: 150:- 27:e medlemmar: 100:Foto: Mats Bäcker Osby Romansafton Osby Kyrka Kyrka Entré: medlemmar:100:100:Entré:-150:150:medlemmar: Lisa Larsson sopran Romansafton Foto: Mats Bäcker Romansafton Romansafton Romansafton Hans Pålsson piano Romansafton Lisa Larsson - sopran Lisa Larsson -- sopran Lisa Lisa Larsson - -sopran Adorena Thörn blandar skönsång med buktaleri Larsson sopran Rolf Martinsson --- kompositör Lisa Larsson sopran Hans Pålsson piano Hans Pålsson -Pålsson piano Romansafton Romansafton Hans piano Hans Pålsson - -piano Söndag 22:e mars kl. 16.00 Hans Pålsson piano Rolf Martinsson -- kompositör Rolf Martinsson - kompositör Lisa Larsson Rolf Martinsson Foto: Merlijn Doomernik Lisa Larsson - sopran sopran Rolf Martinsson -- kompositör kompositör Osby Kyrka Rolf Martinsson kompositör Söndag 22:e mars kl. 16.00 Söndag 22:e mars kl. 16.00 Hans Pålsson --- piano Söndag 22:e mars kl. 16.00 Hans Pålsson piano Söndag 22:e mars kl. 16.00 Foto: Merlijn Doomernik Foto: Merlijn Doomernik Entré: 150:medlemmar: 100:Söndag 22:e mars kl.--16.00 Osby Kyrka Foto: Merlijn Doomernik Rolf Martinsson kompositör Osby Kyrka Osby Kyrka Rolf Martinsson kompositör Foto: Merlijn Doomernik Osby Kyrka Trio me’ Bumba Rockfolket, Kalle Åmark Osby Kyrka Entré: 150:medlemmar: 100:- 100:Söndag 22:e mars kl.100:Entré: 150:medlemmar: Entré: 150:medlemmar: Söndag 22:e mars kl.16.00 16.00 Entré: 150:medlemmar: 100:”Man ska leva för varandra” ”Hey Baberiba” Foto: Merlijn Doomernik Entré: 150:medlemmar: 100:Osby Kyrka Osby Kyrka Barnkonsert Sigrid och Draken Entré: 150:- medlemmar: 100:Titti Sjöblom Entré: 150:- medlemmar: 100:Carl Erik Thörn Barnkonsert - Sigrid och Draken Vikingatida sagor, kvinnliga ochDraken draklegender Barnkonsert - Sigrid och ”Alice Babs” Barnkonsert - -krigare Sigrid och Draken ”Jag vill dansa med dig” & ”Mamy blue” Barnkonsert Sigrid och Draken Barnkonsert Sigrid och Draken Mamma och Idol vävs samman till en spännande familjeföreställning Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Barnkonsert - Sigrid och Draken Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Vikingatida sagor, kvinnliga krigare och draklegender Barnkonsert -spännande Sigrid och Draken vävs samman till en spännande familjeföreställning 28:e mars kl.sagor, 11.00 vävs samman till en spännande familjeföreställning Granada Folkets Park, onsdag 4 Mars. Insläpp kl. 17, Showen börjar kl. 18. Lördag Vikingatida krigare och draklegender vävs samman enspännande familjeföreställning vävs samman tilltill enkvinnliga familjeföreställning vävsVikingatida samman till en spännande krigare familjeföreställning Pulsen, Osby Vi börjar eftermiddagen med en Landgång, i pausen blir det äppelkaka och kaffe. Fritidsgården sagor, och draklegender Lördag 28:e mars kl. 11.00 Lördag 28:e mars kl. 11.00 vävs samman till enkvinnliga familjeföreställning Lördag 28:e mars kl. 11.00 Lördag 28:e mars kl.spännande 11.00 Entré: 50:inkl. fika Biljettpris: 300 kr. Lördag 28:e mars kl. 11.00 vävs samman till en spännande familjeföreställning Fritidsgården Pulsen, Osby Fritidsgården Pulsen, Osby Lördag 28:e mars kl. 11.00 Fritidsgården Pulsen, Osby Fritidsgården Pulsen, Osby Foto: Erik AskUpmark Fritidsgården Pulsen, Osby I samarbete med PRO: Lönsboda Örkened Entré: 50:inkl. fika Entré: 50:inkl. fika Fritidsgården Pulsen, Osby Lördag 28:e mars 11.00 Entré: 50:inkl. fika Entré: 50:inkl. fikakl. Foto:AskUpmark Erik AskUpmark Foto: Erik Entré: 50:-50:inkl. fika Entré: inkl. fika Fritidsgården Pulsen, Osby Foto: Erik AskUpmark

Osby Konsertförening Våren 2020

MUSIK GALA!

Foto: Alexander Mahmoud

Foto: Alexander Mahmoud Foto: Alexander Mahmoud Foto: Alexander Mahmoud Foto: Alexander Mahmoud

Foto: Andreas Pålsson

Foto:Mahmoud Alexander Mahmoud Foto: Alexander

Foto: Mats Bäcker

Foto: Andreas Pålsson Foto: Andreas Pålsson Foto: Andreas Pålsson Foto: Andreas Pålsson

60-talets stjärnor!

Foto: Andreas Pålsson Foto: Andreas Pålsson

Foto: Merlijn Doomernik

E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D

E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D

E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D

E N M U S I K T E AT E R I S A G A N S VÄ R L D

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

BOKNING Göte: 0760-38 43 40 granadagote@live.se www.lonsboda-granada.se

/ granadalonsboda

med Entré:i samarbete 50:- inkl. fika

i samarbete med i samarbete med i isamarbete med samarbete med i samarbete med

Osby Konsertförening

Foto: Erik AskUpmark Foto: Erik AskUpmark

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

W W W. A N N A R Y N E F O R S . S E

Foto: Erik AskUpmark

osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com osbykonsertforening.weebly.com 11 Osby Konsertförening Osby Konsertförening

Osby Osby Konsertförening Konsertförening

Osby Konsertförening

Osby Konsertförening

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

i samarbete med


5 FEB - 26 FEB EVENEMANGS PÅ GÅNG i Osby, Östra Göinge, GUIDEN Älmhult och Hässleholm Ett urval av månadens evenemang - för ytterligare information hänvisar vi till angiven arrangör.

11 JANUARI - 8 FEBRUARI

Utställning - Alinde Jormfeldt Kulturhuset Blohmé, Älmhult Kulturhusets öppettider. Alinde Jormfeldt visar akvareller i konsthallen. Utställningen pågår 11/1–8/2. Arr: Älmhults Konstförening

5 FEBRUARI

Brobybiblioteks bokcirkel Kulturhuset Vita skolan, Broby 17:30 Välkomna till Broby biblioteks bokcirkel. Till detta tillfälle har vi läst ”Vän av ordning” av Henrik Bromander. Vi diskuterar boken och biblioteket bjuder på fika. Arr: Kultur & Fritid Fåglar i vår närhet Stinsens vävstuga 10:00 Lär känna några av våra vanligaste fågelarter. Kenneth Junerup visar bilder och berättar. Inträde: 30kr inklusive fika. Arr: SFV Hässleholms Filmstudio - Yao Parkbiografen, Hässleholm 15:30 & 18:00 Arr: Hässleholms Filmstudio

22 JANUARI - 29 FEBRUARI

Utställning: Där vägen svänger och skog tar vid Kulturhuset Vita skolan, Broby 16:00 - 18:00 (vernissage 22 januari). Övriga dagar Kulturhusets ordinarie öppettider. Fotografen Castor har genom åren dokumenterat ett stort antal övergivna stugor och torp som lämnats i skogarna i Norra Skåne med omnejd.

1 FEBRUARI - 31 MAJ

Utställning: Göinge - då och nu Hanaskogs bibliotek Bibliotekets ordinarie öppettider. Fototävling! Under maj månad har man möjlighet att rösta på sina favoritfoton. Se bibliotekets Snokasida för mer info! Arr: Kultur & Fritid

4 FEBRUARI - 29 FEBRUARI

Utställning - Exlibris av Solveig Fredriksson Kulturhuset Vita skolan, Broby Bibliotekets ordinarie öppettider. Brobybon Solveig Fredriksson är tandsköterskan som blev akvarellist, och som sedan arbetade som lärare i akvarell fram till pensionen. Under februari ställer Biblioteket ut Solveigs olika Exlibris

Miniföreläsning: Moderna bonader Studieförbundet Vuxenskolan, Älmhult 17:30 - 18:00 Om du skulle brodera en bonad: vad skulle det stå på den? Medverkande Annika Edvardsson. Fri entré. Arr: SV

6 FEBRUARI

Inspirationskväll: Skogsträdgård Studieförbundet Vuxenskolan Älmhult 18:30 - 20:30 Nyfiken på skogsträdgårdsodling? Inspirationskväll med möjlighet att anmäla sig till studiecirkel. Christina Meyer är skogsträdgårdsodlare, och driver tillsammans med sin man Gammelgård Skogsträdgård Konsert: Per Gudmundson & Bengan Janson Älmhults Folkets Hus, Foajén 19:00 Vuxna 100 kronor, ungdom och pensionärer 50 kronor, fri entré under 13 år. Förköp Älmhults bibliotek, biljetter också på plats en timme före föreställningen. Försäljning av fika/lättare förtäring. Arr: Älmhults kommun, Musik i syd och ABF

Sticka för fred Kulturhuset Vita skolan, Broby 16:45 – 19:00 En stickgrupp som stickar duvor i fredens tecken. Alla är välkomna! Stor som liten, gammal som ung. Arr: Sticka för fred, ABF Skåne Nordost och Kultur & Fritid

6 FEBRUARI - 29 FEBRUARI

Fotoutställning - Alla hjärtans värld Knislinge bibliotek Bibliotekets ordinarie öppettider. Vernissage 6 februari, 16-18. Knislingebon Malin Nyberg har under promenader i naturen fotograferat hjärtan som hon hittat. Fotografierna visar hon på Knislinge bibliotek. Arr: Kultur & Fritid

7 FEBRUARI

Boklunch på biblioteket Biblioteket i Älmhult 12:00 - 13:00 Läsvärda boktips medan du avnjuter en god måltid i avslappnad miljö. Lunch 70 kr, måste bokas senast onsdag samma vecka. För nfo och bokning: 0476-552 20 eller e-post: bibliotek@almhult.se

Innebandy Div 3 Herrar: Osby IBK – Malmö FBC Sporthallen i Osby 20:00 Välkomna Nalleövernattning Älmhults bibliotek 17:00 Vi läser först en saga tillsammans och därefter får barnen bädda ner sitt gosedjur och säga god natt! Lördag 8/2, kl. 9.30 får barnen hämta sitt gosedjur och se om det har sovit eller hittat på hyss under natten. Anmälan krävs:

Träff för alla: Snapphanetid Församlingshemmet, Älmhult 14:00 - 15:00 Föredrag om "Snapphanetid", Hans-Eric Frodig. Arr: Älmhults församling

8 FEBRUARI

Andrè Rieu nyårskonsert Borgen, Osby18:00 Inspelad nyårskonsert från Australien, skapad för biopubliken. Entré: 175 kr, under 26 år 135 kr, scenpass 160 kr. Bokning: bioborgen.se Arr: Medborgarhuset Osby, ABF Skåne Nordost Proffsigt pyssel med Maha Kulturhuset Vita skolan 10:00 - 13:00 Vi släpper loss vår kreativitet med hjälp av Maha Afandy. Både barn och föräldrar är välkomna! Drop in-verkstad. Arr: Kultur & Fritid Prova-på Rollspel Kulturhuset Vita skolan, Broby 11:00 - 15:00 Prova på rollspel, lett av erfaren spelledare. Vi spelar korta sekvenser av det klassiska rollspelet Dungeons & Dragons. Inga förkunskaper krävs. Från 13 år. Arr: Studiefrämjandet Skåne-Blekinge Prova-på Rollspel Kulturhuset Vita skolan, Broby 13:00 - 15:00 Lett av en erfaren spelledare. Vi spelar korta sekvenser av det rollspelet Dungeons & Dragons. Inga förkunskaper krävs. Från 13 år Revy - Nöjeskarameller Kulturhuset Hässleholm, Röda Salongen 19:00 Sveriges största buskiskung Jojje Jönsson med Nöjeskompaniet. Entré 395 kr. Förköp Kulturhusets biljettkassa. Teaterföreningen: Fabelstunden Vita Salongen, Hässleholm Kulturhus14:00 - 14:30 I fabeln möter vi människor i djurgestalt. De har mänskliga egenskaper och lär oss något om livet. Pris 50 kr. Arr: Hässleholms Teaterförening


Teaterföreningen: Fabelstunden Vita Salongen, Hässleholm Kulturhus 14:00 - 14:30 I fabeln möter vi människor i djurgestalt. De har mänskliga egenskaper och lär oss något om livet. Tankeväckande, roligt och kanske rentav moraliskt! 50 kr. Arr: Hässleholms Teaterförening Vernissage Fyra årstider Osby konsthall 10:00–13:00 Konstnären Jucivaldo Tavares skapar färgstarka och framförallt abstrakta motiv. Arr: Osby kultur

Poesi: Det finns stjärnor i källan Osby bibliotek 18:00 Dikter och andra texter av Harry Martinson framförda av Anna Westerberg. Arr: Biblioteket i Osby

12 FEBRUARI

Bokcirkel för unga Sibbhults ungdomsgård 16:00 - 17:00 Vi läser och samtalar om ungdomsböcker med olika teman. Välkommen! Arr: Kultur & Fritid och Sibbhults ungdomsgård

9 FEBRUARI

10 FEBRUARI

Blå måndag med konsert och soppa - Ventus Blå salongen, Hässleholm Kulturhus 17:00 Prisvinnande träblåsduon VENTUS (Michaela Hansen, flöjt och Louise Anine Mogensen, klarinett spelar klassiskt och folkmusik. Pris 150 kr. Arr: Kultur Hässleholm Föredrag: Krakow med Auschwitz Biblioteket i Vinslöv 19:00 Lars Påhlson föreläser till bilder. Entré 50 kr. Arr: Vinslövs bibliotek

11 FEBRUARI

Författarbesök - Elisabet Östnäs Stadsbiblioteket Hässleholm 19.00 Entré 60 kr. Förköp kulturhusets biljettkassa. Arr: Kultur Hässleholm och Hässleholms bibliotek Musik - Kolonien Lokal meddelas senare 19:00 Kolonien är ett av de mest framträdande banden i den nya generationens folkmusikvåg. Lekfullt, allvarligt och skickligt. Elever från Östra Göinges Musikskola medverkar. Entré: Vuxna 100 kr, Barn och unga 0-18 år 0 kr.

Teater - Nobelpriset och den tomma tallriken Blå salongen, Hässleholm Kulturhus 19:00 Tänk om den svenske nobelpristagaren Tomas Tranströmer hade mött den engelske konstnären och poeten William Blake. Pris 100 - 200 kr. Arr: Hässleholms Teaterförening Utlämning Reko ring Hässleholm Österås parkering, Hässleholm 18:00 – 18:30 Utlämning av förbeställda varor. Arr: Reko ring i Hässleholm

Föreläsning: Fritiof Nilsson Piraten Medborgarhuset, Lönsboda 20:00 Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin presenterar i ord och ton ”Kalla min barndom åter”, titeln på den bok Jan Sigurd har skrivit om Fritiof Nilsson Piraten och dennes sista tid. Entré 50 kr. Arr: Örkeneds föreläsningsförening Innebandy herrar div. 4 Älmhults IBK - KF Ljungby Haganäshallen, Älmhult 16:00 Kiosk finns på plats. Entré 40kr/20kr. Arr: Älmhults Innebandyklubb

Mysig Sagostund Sibbhults bibliotek 9:30 Välkommen på sagostund med temat monster. För barn mellan 3-6 år. Förboka vid större grupp, telefon 044-775 61 40 eller kultur@ ostragoinge.se Arr: Kultur & Fritid

13 FEBRUARI

Föreläsning: Till månen 2024 och mot Mars 2033 Älmhults bibliotek 19:00 Ulf Berggren, rymdexpert från rymdkunskap.se, berättar om planerna i det nya Artemisprogrammet och om varför man inte återvänt till månen på 50 år. Arr: Älmhults bibliotek Hemberedskap ABF Pannan, Osby 18:00 Hur du gjort en risk- och sårbarhetsanalys hemma? På denna studiecirkel diskuterar vi hur man klarar minst 72 timmar om strömmen och vattnet skulle försvinna. Vi träffas vid 4 tillfällen. Arr: ABF Skåne NordOst, Civilförsvaret FRG Miniföreläsning: Gudrun Mölleberg Andersson Studieförbundet Vuxenskolan 17:30 Under februari månad ställer Gudrun Mölleberg Andersson ut sina målningar på SV. Denna kväll får vi träffa Gudrun och prata mer om varför hon målar och vilka motiv hon gärna väljer. Ingen föranmälan. Fri entré. Arr: Studi Miniföreläsning: Gudrun Mölleberg Andersson Studieförbundet Vuxenskolan Älmhult 17:30 Under februari ställer Gudrun Mölleberg Andersson ut sina målningar på SV. Denna kväll får vi träffa Gudrun och prata mer om varför hon målar och vilka motiv hon gärna väljer. Ingen föranmälan. Fri entré. Arr: Stu

Estetiska programmets vårshow Röda Salongen, Hässleholm Kulturhus 18:00 Estetiska programmet avslutar sin stora vårturné med en fartfylld konsert. Pris 80 kr. Arr: Hässleholms tekniska skola Musikcafé Musikskolans konsertlokal, Osby 18:30 Musikskolans elever underhåller på elevföreningen Con Brios årsmöte. Arr: Musikskolan

14 FEBRUARI

Sticka för fred Kulturhuset Vita skolan, Broby 10:00 –12:15 En stickgrupp som stickar duvor i fredens tecken. Alla är välkomna! Stor som liten, gammal som ung. Arr: Sticka för fred, ABF Skåne Nordost och Kultur & Fritid

15 FEBRUARI

Jan Gerfast Organic Band Lokmästaren i Hästveda 18:00 Buffé 169 kr, Musik 100kr. Bokning av mat senast 12/2: sms till 0763355947 eller mail till hakan. bygdo@hotmail.com Biljetter: www. äskebergafestivalen.com Arr: Äskeberga Kulturförening och Restaurang Lokmästaren Hästveda Proffsigt pyssel med Therese Kulturhuset Vita skolan, Broby 10:00 - 13:00 Vi släpper loss vår kreativitet med hjälp Therese Brönjemark. Både barn och föräldrar är välkomna! Drop in-verkstad. Arr: Kultur & Fritid NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Teater: Skatten i skogen Fritidsgården Pulsen 11:00 Från 3 år. Historien om pojken som möter både en fisk, en mus och en uggla vilka han med sin vänlighet hjälper med olika göromål. Entré: 50 kr inkl fika Biljetter: Förboka via sms 0705 92 66 48 Kontakt: cissi.billing@gmail.com I

17 FEBRUARI

Föredrag - Skrivande kvinnor Kulturhuset Vita skolan, Broby 19:00 Tone Schunnesson, författare och dramatiker, om systrarna Brontë. Ett djupdyk ner i systrarnas liv och litteratur. Tone berättar om Brontësystrarnas författarskap, deras mer välkända romaner, och sitt eget arbete med ” Jane Eyre”

17 FEBRUARI - 4 MARS

Tidskrifter till salu Biblioteken i Glimåkra, Hanaskog, Knislinge och Sibbhult Vi startar årets försäljning av gallrade tidskrifter på biblioteken i Glimåkra, Hanaskog, Knislinge och Sibbhult. Bibliotekens vanliga öppettider gäller. Arr: Kultur & Fritid

17 FEBRUARI - 31 MAJ

Teatergrupp för barn och ungdomar Kulturhuset Vita skolan, Broby 16:00 - 18:00 med start 17/2. Teatergrupp för barn och unga ca 1015 år. Ledare Marianne Johansson och Lena Pearson. Gruppen träffas en gång i veckan och tränar bl.a. samarbete, koncentration, flexibilitet och improvisation

18 FEBRUARI

Skaparverkstad Lönsboda bibliotek 15:00 – 17:00 Gör dina egna magneter! Ta med någon liten pryl hemifrån som du inte längre använder och den kan bli en magnet. Vi tillverkar även magneter på plats i olika material. Alla åldrar välkomna och material och fika är gratis. Tisdagsträff Älmhults missionskyrka 14:00 Tisdagsträff Caroline Mazetti-Nissen berättar om Fontänhusets verksamhet i Älmhult. Arr: Arr: Älmhults Missionsförsamling

19 FEBRUARI

Föreläsning - Svinnlandet Osby bibliotek 18:00 Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson föreläser om matsvinn och hur hans familj länge överlevt på mat han hittat i affärernas sopor. Arr: Osby kultur

13


Klädbytardag och remake-ateljé Osby bibliotek 14:00 – 17.00 Remake-ateljé och klädbytaroas. Ta med några plagg som du ändå aldrig använder, ge dem nytt liv hos någon annan och byt ut dem mot något nytt till din egen garderob! Få hjälp med små lagningar, mm

23 FEBRUARI

Västergatan 5, Glimåkra 18:00 - 21:00 Vartofta Garn och Nordiska Textilgarners senaste kollektioner visas av Inge Karlsson. Alla stick- och vävintresserade välkomna. Anmälan till Gunilla Skog på telefon 070 814 32 16 eller till mail gunilla. skog97@gmail.c

Cafékväll med Team Forslund Vita Salongen, Kulturhuset i Hässleholm 19:00 Föredrag av två konstnärer. Entré medl. och ungdom 60 kr, övriga 100 kr. Fika ingår. Biljetter köps vid dörren. Arr: Hässleholms Konstförening

20 FEBRUARI

Dansworkshop ABF, Osby 14:00 En gratis workshop i streetjazz för ungdomar och vuxna (12–100 år) under ledning av dansläraren Hilda Ivarsson från Hässleholm. Dansa loss till blandad musik med mycket fart och fläkt. Alla är välkomna, du behöver inte ha erfarenhen.

25 FEBRUARI

Mindfulness med Maria Falck Studieförbundet Vuxenskolan, Älmhult 17:30 - 18:00 Kom och träffa lite nya människor, träna din svenska, lyssna på något inspirerande föredrag. Du behöver inte föranmäla dig, bara kom! Fri entré.

Skaparverkstad Osby bibliotek 14:00 – 16:00 Gör dina egna magneter! Ta med någon liten pryl hemifrån som du inte längre använder och den kan bli en magnet. Vi tillverkar även magneter på plats i olika material. Alla åldrar välkomna och material och fika är gratis. Ung Kultur Möts - festival Fritidsgården Pulsen 18:00 En kväll fylld av kultur! Här får du mellan 13–20 år 5 minuter på scenen eller ställa ut i en proffsig konstutställning. Foto, breakdance, film, rapp, black metal, jonglering, punk, teater, electropop, mim, akrobatik, poesi.

21 FEBRUARI

Musical Highlights Vol. 13 Röda Salongen, Hässleholm Kulturhus 20:00 Gillar du musikaler med alla olika musikstilar så är "Musical Highlights" rätt för dig. Info: musical-highlights.com Pris 590 kr. Arr: Lycke Events AB

22 FEBRUARI

Teater - Gosegrisen: Om konsten att leka själv Kulturhuset Vita skolan, Broby 11:00 Möt Ankafara och hennes Gosegris i en barnsligt rolig föreställning med mycket lek och bus. Speltid: 30 minuter. För barn från 3 år. Fri entré men förboka gärna för att vara säker på en plats. Bokning på biblioteken. Teater och proffsigt pyssel med Marianne Kulturhuset Vita skolan, Broby 10:00 - 13:00 Vi släpper loss vår kreativitet med hjälp av Marianne Johansson. Drop in-verkstad. Teatern börjar kl. 11. Både barn och föräldrar är välkomna! Arr: Kultur & Fritid Utställning av Ulla Bejrum Utställningshallen, Hässleholms Kulturhus 11:15 (invigning) Utställning med konstnären Ulla Bejrum. Färgen är motivet, formen underordnad och slumpen får gärna hjälpa till. Pågår 22/2 - 21/3 Fri entré. Arr: Hässleholms Konstförening

14

Celia Linde - Shades in blue Blå salongen, Hässleholm Kulturhus 16:00 - 17:40 Malmöbon och världsgitarristen ger en stämningsfull konsert i blå toner. Pris 170195 kr. Arr: Kultur Hässleholm och Hässleholms Konsertförening

Föredrag - Biologisk mångfald och landskap i förvandling Folkets hus i Broby 14:00 Peter Gerdehag från Döderhult utanför Oskarshamn håller föredrag”. Fri entré. Arr: Göinge slåttersällskap och Göinge Naturskyddsförening Föreläsning: Bhutan Medborgarhuset, Lönsboda 18:00 Bhutan är ett ålderdomligt land med buddhistiska traditioner. Bhutan är landet där man sätter lycka före pengar, och det enda koldioxidnegativa landet i världen. Entré: 50 kr. Arr: Örkeneds föreläsningsförening Årsmöte Sibbhults Hembygdsförening Folkets Hus, Sibbhult 15:00 Ann Jönsson från Gamlarp underhåller med sång och berättelser om livet i Göinge. Vi bjuder på fika. Arr: Sibbhults hembygdsförening

24 FEBRUARI

Föredrag - Skrivande kvinnor Kulturhuset Vita skolan, Broby 19:00 Eva Helen Ulvros, professor i historia vid Lunds universitet, om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan. Ulvros forskning är inriktad mot kultur-, genus- och socialhistoria. Hon har skrivit ett flertal böcker om framför allt kvinnohistoria. Arr: ABF Skåne Nordost och Kultur & Fritid Föredrag: Norra Thailand. Orkidéer - elefanter - narkotika kondomer Biblioteket i Vinslöv 19:00 Lars Påhlsson föreläser till bildspel. Entré 40 kr. Arr: Vinslövs bibliotek Temakväll i vävstugan - Skapa dina drömmar

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Familjeverkstad Ateljé Färgaren, 2:a vån. Kulturhuset Hässleholm 11.00 - 14.00 Från 3 år. Drop-in. Gratis. Arr: Kultur Hässleholm Teater: Du Frida Älmhults Folkets Hus 19:00 En föreställning om Frida Kahlo. På scen ser vi även en konstnär som tolkar Frida Kahlos tavlor live. Arr: Älmhults Teaterförening Riksteatern, ABF och Älmhults kommun Vivian Buczek och Monday Night big Band Hässleholm Kulturhus, Röda Salongen 19:30 Arr: Hässleholms Jazzklubb, Musik i Syd, Studiefrämjandet, Sparbanken Skåne

25 FEBRUARI - 3 MARS

Utställning - Vässa pennan Boalts Bygdegård 18:00 En vandringsutställning med över 70 satirteckningar av EWK m.fl. Öppettider: Vardagar kl. 18–20, lördag och söndag kl. 13 –16. Fika serveras för 40 kr. Fri entré! Arr: Boalts Bygde- & Kulturförening och Studieförbundet Vuxenskolan

Ork att leva, mod att dö - Kent Wisti berättarkväll Plats meddelas senare 18:00 - 20:00 Kent Wisti, konstnär och präst. Entré 50 kr inkl kaffe och ostfralla. Arr: Kulturföreningen Alma Utlämning Reko ring Hässleholm Österås parkering, Hässleholm 18:00 – 18:30 Utlämning av förbeställda varor. Arr: Reko ring i Hässleholm.

26 FEBRUARI

Bokcirkel för unga Sibbhults ungdomsgård 16:00 - 17:00 Vi läser och samtalar om ungdomsböcker med olika teman. Välkommen! Arr: Kultur & Fritid och Sibbhults ungdomsgård

BION KOMMER IGEN NÄSTA GÅNG Eftersom våra lokala biografer laddat upp ordentligt med filmer inför sportlovet har vi inte haft plats till deras program i evenemangslistan denna gång. Vi hänvisar därför till respektive biograf för bioprogrammen.


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

Tillsammans kan vi NÄRINGSLIV. Under hösten började en ny kommunchef Susann Pettersson, näringslivsutvecklare Maria Kristiansson och miljö- och byggchef Ingegerd Andersson på kommunen. Det är spännande med nya kontakter och att dela erfarenheter och tankar för att tillsammans skapa något som är mer än det en enskild person kan klara av. Växande Älmhult söker en god dialog med kommunen för att kunna påverka och att vara en kanal för

företagen med både det som är bra och mindre bra och hela tiden med syfte att utveckla och förbättra. Växande Älmhult vill ju också samarbeta med kommunen och med andra näringslivsaktörer på olika sätt för att främja näringslivet och ett gott företagsklimat. Ett gott exempel på samarbete är att kommunen på initiativ av näringslivsutvecklaren träffar Växande Älmhult, Handelsplats Älmhult, Nyföretagarcentrum, Företagarna och LRF regelbundet under året för att få samsyn och en helhetsbild från alla de olika organisationernas medlemmar och branscher. Alla dessa aktörer är även representerade i arrangemanget av den årliga företagargalan i januari där framgångsrika företagare hyllas.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Ett annat exempel är när flera olika aktörer tillsammans anordnar både trivsamma och bildande näringslivsaktiviteter. Nästa kvällsmingel är 16/4 där Nibes VD Gert-Erik Lindkvist deltar i programmet. Ett tredje exempel är när Växande Älmhults styrelse diskuterar företagsklimat med tjänstemän, politiker och Svenskt Näringsliv om vad vi tillsammans kan åstadkomma. Det finns en stark vilja hos alla att bli bättre och jobba både internt i respektive organisation och tillsammans för att nå i mål.

DANIEL UPPSÄLL, VÄXANDE ÄLMHULT

15


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

Kulturstrateg Helen Carlsson är mycket nöjd med vårens Kulturkalender.

Start för teatervåren med ”Du Frida”, en föreställning om den berömda konstnären Frida Kahlos liv.

MUSIK, KONST, BERÄTTANDE, TEATER, FILM,

Ett smörgåsbord av KULTUR. När Älmhults kommuns Kulturkalender presenteras lyfts evenemang och olika aktörer fram. Den ska locka och inspirera, hela våren lång. Något för alla och mycket för de flesta. – Bredden på utbudet har ökat, inte minst geografiskt. Det finns ett stort utbud i Älmhult men också runt om i byarna. Det är mycket glädjande, konstaterar kulturstrateg Helen Carlsson. Är fågelskådning kultur? Fråga en inbiten skådare så får ni veta. Intresset för våra bevingade vänner är stort och i ökande. Att ge sig ut i markerna, till sjöarna och havsbandet är spännande men man kan behöva lite hjälp att komma i gång. Kenneth Junerup ger en trivsam introduktion till fåglarnas värld på Kulturcafé Blohmé redan den 5 februari. Den som grips av ämnet

16

får möjlighet att anmäla sig till en kurs. Observera tiden, kl 10.00. Finbesök får vi den 6 februari, då två av den svenska folkmusikens giganter kommer till Älmhults Folkets Hus. Dragspelsvirtuosen Bengan Jansson och mannen med fiol från Rättvik, Per Gudmundson. Duon har spelat med de flesta av de bästa och gav 2018 ut Grammisvinnande skivan Hjältamös. Kl 19.00 spelas det upp i Musikrikets regi. Den skojiga Nalleövernattningen på Älmhults bibliotek återkommer den 7-8 februari. Kl 17.00 blir det sagoläsning och sedan är det dags för nallarna att sova. För 3-6-åringarna och föranmälan behövs. Den som vill ge sig ut i rymden gör det på biblioteket den 12 februari. Rymdexperten Ulf Berggren berättar om det nya Artemisprogrammet – och varför man inte återvänt till månen på 50 år. Kl 19.00 i arrangemang av Älmhults kommun och Folkuniversitetet. Och de som tycker att februari behöver lite mer romantik går förstås på Valentine´s Day Dinner på Kafé Muff den 14 februari. Denna ”Romantic Date Night” startar kl 18.30.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

En livshistoria om en ikon, ett konstnärligt geni, får vi oss till livs den 25 februari. Teater Stenbäraland ger oss föreställningen ”Du Frida”, om konstnären Frida Kahlo. Den timmeslånga föreställningen börjar kl 19.00 i arrangemang av Älmhults Teaterförening Riksteatern, ABF och Älmhults kommun. OBS! Spelplatsen har ändrats från Aktivitetshuset till Folkets Hus. Berättelserna fortsätter att komma i strida strömmar. Intresset för berättandets konst bara ökar år efter år. Den 26 februari kl 18.00 lockar en berättarkväll med välkände konstnären och prästen Kent Wisti. Temat är ”Ork att leva, mod att dö”. Det gäller att hålla ögonen öppna för aktuell lokal i Älmhult som meddelas senare. Ett arrangemang av Kulturföreningen Alma, Älmhults kommun och ABF. Barnteater gånger två kan man kalla Ölands Dramatiska Teaters pjäs ”Nu är du en höna”, som ges dubbelt upp på Aktivitetshuset den 29 februari. Kl 11.00 och 13.00. Efter en bok av Barbro Lindgren. Arrangörer: Älmhults kommun, Aktivitetshuset, ABF.


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

Fågelexperten Kenneth Junerup berättar med betoning på det lokala fågellivet.

Nu är du en höna – en pjäs om frihet!

FÖREDRAG...

kultur dukas upp Ett axplock ur inledningen på Kulturvåren, det finns förstås så mycket mer. – Ja, många av kulturaktörerna har återkommande program, som Ikea Museum, Linnés Råshult, Folkets Hus och Möckelsnäs Trädgård & Kulturcentrum. Den sistnämnda startar en stor operasatsning i år i samarbete med Smålandsoperan, kommenterar Helen Carlsson och hon tillägger: – En spännande nykomling är Langes Lounge i Virestad. Där blir det stickkafé varje torsdag kl 14.0016.00. Ett gratisevenemang för lokala stickentusiaster. Allt om Älmhult fortsätter givetvis att rapportera om den fortsatta Kulturvåren, det återstår många månader fram till midsommar! Fotnot: Kulturkalendern finns att hämta på kommunhuset, studieförbunden och biblioteket. Den kan också laddas ner som pdf-fil på kommunens hemsida.

TEXT: LASSE LINDELL FOTO: LASSE LINDELL, LUNA HENNING Folkmusik på hög nivå bjuds av Per Gudmundson och Bengan Jansson.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

17


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

Hela akademin samlade i Glimåkra för träning

Bara glädje när ÄIF-akademin tränar LOKALSUPPORTER. Älmults IF-akademin startades av Pär Angser 2015 tillsammans med Haganässkolan och Jocke Andersson. Då var det sex ungdomar som kom och ville prova på fotboll. – Jag hade velat göra detta i många år men på grund av tidsbrist så blev det inget förrän då, berättar Pär. Idén fick jag när jag var på Gothia cup med min grabb och fick se ungdomar med funktionsvariationer spela. Allt handlade om glädje. De var lika glada när motståndarna gjorde mål. Klubben, Grunden Bois, blev min inspirationskälla som sen ledde till ÄIF-akademin. Målet var att ungdomar med olika funktionsvariationer skulle komma ut på fritiden och få en meningsfull aktivitet. Det har sen visat sig att spelarna har utvecklats både fysiskt och mentalt. Både på och utanför fotbollsplanen. – Vår devis är att alla kan spela fotboll utifrån sina egna förutsättningar, förklarar Pär. Intresset ökade så Per bad sin gamla vän Tommy Almblad om hjälp. Tommy tog över tränarsysslan och Per tog

hand om administrationen. Därefter anslöt även Knut Lange, som är målvaktstränare. – Ja Knut skickade ett brev till oss och undrade om han fick vara med, berättar Pär. Vi tog även kontakt med Karolina Persson på Glimåkra FHS. Hon är kursföreståndare för Bas-linjen och ville gärna bli delaktig i satsningen. Vi tränar utomhus på konstgräset i Älmhult och när det är dags att vara inomhus så är vi i folkhögskolans gymnastiksal.

Annika Jönsson och Karolina Persson från Glimåkra FHS:s baslinje.

MER ÄN FOTBOLL Allt handlar inte om fotboll i akademin. Sponsorer gör det möjligt för akademin att uppleva så mycket mer. – Vi åker på fotbollsresor, spelar bowling, åkt rallybilar med motorklubben eller har en trevlig kväll med mat någonstans, förklarar Pär. Vi har kul tillsammans oavsett om vi spelar fotboll eller är ute och äter. Men vi har med framgång medverkat i flera tur-

ningar. Ofta i samband med övernattningar, som har varit väldigt lyckat. I Sydostserien möts lag från Älmhult, Växjö, Ronneby, Karlshamn, Karlskrona och Kalmar. Alla möter alla en gång i månaden. – Vi har också ett utbyte med Växjö BK och turas om att ha hemmaplan. Akademin fick en häftig eftermiddag med bowling i Osby. Sponsrade gjorde Kalle Johansson, spelare i ÄIF A-lag. – Ja Kalle fick ett stipendium från Thorstens minne. De pengarna skänkte han till akademin. Kalle med familj var med på festligheterna i Osby. DELAR MED SIG Gänget kring ÄIF-akademin är ibland ute och föreläser om sitt engagemang, för att skapa inspiration till liknande satsningar. Vill ni veta mer om Pärs, Tommys och Knuts arbete, så går det bra att ringa Pär Angser. De delar gärna med sig av sina erfarenheter. Vi har därför fått lova att publicera ett telefonnummer där ni kan nå akademin. Tel. 070-3194547

TEXT OCH BILD: JOHNNY@ESPRESSOMEDIA.SE

”ALLA KAN SPELA FOTBOLL UTIFRÅN SINA EGNA FÖRUTSÄTTNINGAR”

Pär Angser och Tommy Almblad initiativtagare som driver akademin.

Fokus på föreningslivet

Vi satsar nu stort på att vara föreningars röst för att få våra unga i rörelse. Du som tillhör en ungdomsförening är välkommen att höra av dig till oss, så berättar vi mer om hur vi kan stödja er. Vi vänder oss också till alla våra läsare. Bli lokalsupporter så hjälper ni oss att hjälpa föreningarna som till sist hjälper oss alla. På vår hemsida berättar vi mer. www.alltomalmhult.se klicka på lokalsupporter i högerkanten, så hamnar ni rätt.

18

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

Nytänk i trädgården TRÄDGÅRD. Har du hört talas om skogsträdgårdsodling? Det är vilt och vackert på samma gång! Ett odlingssätt fjärran från morotsfrön i raka rader i fyrkantiga lådor. Skogsträdgårdsodling handlar om att plantera sina växter i flera nivåer: man har ätbara träd, buskar och markväxter på samma yta. Man får beskära så att solljus når fram till alla växterna. Odlingen planeras så att det på varje yta finns blommande växter genom hela säsongen. Detta för att dra till sig insekter som har många fördelar. Pollinerande insekter ger större och bättre frukter och bär, samt håller efter en del ohyra. Alla växter är perenna, och tanken är att växterna får djupare och kraftigare rotsystem för varje år som går. Därigenom blir de beständigare mot exempelvis extremtorka.

Christina Meyer och hennes man tröttnade på det hektiska ekorrhjulet i storstaden Köpenhamn och bestämde sig för att förverkliga en dröm: att leva på landet närmare naturens växlingar. Numera bor de i Strömmaköp och driver gården Gammelgården. Målsättningen är bland annat att vara så självförsörjande på frukt och grönt som möjligt. Den 20:e februari bjuder Studieförbundet Vuxenskolan och Christina Meyer in till en inspirationskväll på tema Skogsträdgårdsodling. Om intresse finns vill vi bilda en studiecirkel som kan träffas cirka en gång i månaden under ett år. Tanken är att vi träffas hemma på varandras odlingsplättar och lär oss mer om hur man kan förvandla sin traditionella odlingsyta till en skogsträdgårdsodling.

TEXT & FOTO: JENNY HERZ

Christina Meyer

VÅR VACKRASTE VÄGGFÄRG NÅGONSIN – ÄNNU VACKRARE

TIDENS TENDENSER. Nu vill vi omge oss med blå-gröna nyanser. Färger som tar med naturens energirika atmosfär in i ditt hem. Den helt unika kulörupplevelsen får du med nya LADY Pure Color.

Nya LADY Pure Color ger rummet en helt speciell atmosfär. Väggarna får ett supermatt, mjukt och exklusivt utseende. Den unika kulöråtergivningen ger ett sobert och sinnligt uttryck.

VÄGG: LADYPURE COLOR 6352 EVENING GREEN

TAK: LADY PERFECTION 7236 CHI VÄGG: LADYPURE COLOR 5454 DARKTEAL

NYA LADY PURE COLOR är nu ännu mattare och ännu vackrare. Med den nya supermatta finishen kommer färgnyanserna helt till sin rätt. VÄGG: LADYPURE COLOR 8281 PALE LINDEN

Se de nya kulörerna från LADY, bli inspirerad och få kulörråd på ladyinspirationsblogg.se.

God smak förtjänar det bästa

VI KAN ÄVEN: BAD - FÄRG - TAPET - GOLV - KAKEL & KLINKER V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.colorama.se/osby Följ oss på Facebook och Instagram

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

19


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

Lina Wilsson, en av många engagerade styrelsemedlemmar i teaterföreningen.

En teatervår med fokus på kvinnor och konst KULTUR. En av Älmhults teaterförenings stora utmaningar är att varje år erbjuda ett spännande och varierat teaterprogram. Det ska attrahera flera intressen och åldrar. Vara aktuellt och presenterat i olika format. Vårens program uppfyller alla kriterier med råge. Temat för våren är kvinnor och konst. Lina Wilsson är en av många engagerade styrelsemedlemmar i teaterföreningen. Vi träffade henne i Folkets Hus foajé för en pratstund om vårens utbud. Lina har varit aktiv i styrelsen under ett år med marknadsuppgifter. – Vårens föreställningar är både unika, engagerande och intima, menar Lina. Precis så som kultur ska vara. Därför har vi valt lite nya format, som vi tror kommer att förstärka upplevelsen. Alla tre föreställningar är en del av ett digert program som finns med i Älmhults kommuns kulturkalender. FOLKETS HUS FOAJÉ Den 25 februari så blir det premiär för teater i Folkets hus foajé. Den mexikan-

20

ska konstnären Frida Kahlo har blivit en ikon. ”Du Frida” handlar om Fridas liv och målningar. – Det är en intim självutlämnande historia som gör sig bättre med en mindre och mer nära publik, menar Lina. Därför provar nu med att göra foajén till skådeplats. Vi förbereder för 100 platser, så vänta inte för länge med biljettbokning. Det är en fantastisk historia. VARJE FÖRESTÄLLNING ÄR UNIK Schtunk är en teatergrupp som inte räds att ge sig på de stora tunga verken. Men de gör det på sitt eget sätt. – Deras föreställningar är till viss del improvisationer, så alla framträdanden blir unika, förklarar Lina. Schtunk är kända för Älmhultspubliken och är ett populärt återkommande inslag. Denna gång handlar det om August Strindbergs kvinnor, kryddat med nyskriven musik. Intresset är stort med förbokning av biljetter från när och fjärran. Här har du också möjlighet att få uppleva Haganässkolans nya aula. FANTASTISKA KVINNOR Ester Blenda Nordström är en svensk

motsvarighet till Günter Wallraff. Hennes journalistik innebar berättelser genom att arbeta ”under cover”. Ester blev med tiden en celebritet som nu också hedras med en egen föreställning, Som ett jävla solsken. – Föreställningen bygger på Fatima Bremmers prisbelönta biografi, berättar Lina. Boken har lästs av flera boklubbar i Älmhult. Precis som Schtunk, så har vi valt Haganässkolans aula som skådeplats.

BLI MEDLEM Älmhults teaterförening ingår som en del i Riksteatern. Alla medlemmar får generösa rabatter och möjligheter till ett rikt kulturliv. Vill du veta mer om föreningen och vilka möjligheter ett medlemskap innebär, kika in på deras hemsida och ta kontakt med någon i styrelsen. Alla kontaktuppgifter finner du på hemsidan: riksteatern.se/almhult

TEXT OCH BILD: JOHNNY@ESPRESSOMEDIA.SE

Schtunk kan ni se i Haganässkolans aula under våren.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

dagscaféerna där exempelvis Anders Agetorp underhöll den 28 januari. Den 4 februari var temat fiske och nu följer Barnolycksfallskurs för mor- och farföräldrar den 11 februari, Byahistoria (Hallaboda, Billarp och Trulsatorp) 18 februari och sedan ger tandhygienisten Gitte Malmkjär information om hur man håller sina barns tänder friska den 25 samma månad.

I Handelsboden arbetar Tim Nilsson.

Häradsbäck/Härlunda går mot strömmen LOKALT. På många mindre orter oroas man över att bygden avfolkas. Många goda förslag finns på vad som behöver göras för att förhindra detta, men en sak är säker: Det enda som hjälper är ideellt arbete, hårt ideellt arbete. Dessutom krävs att många entusiaster ställer upp med ekonomiska bidrag, gåvor och lån. Häradsbäck, den lilla orten i Älmhults kommun i Småland med drygt 140 invånare kan visas som ett positivt exempel på hur man kan stoppa avfolkningen. Nästan på gränsen till Skåne ligger denna ort där man bevisat/bevisar att ingenting är omöjligt. Under många år har byborna hjälpts åt för att rädda byn och den lilla församlingen Härlunda (med cirka 450 invånare) som är sammanslagen till ett pastorat med Virestad. Egentligen började detta arbete långt tillbaka i tiden med bildandet av en hembygdsförening och sedan en intresseförening. Flera fina insatser har gjorts av dessa för att svetsa samman församlingsborna. Bland annat via arbeten såsom kolmilor och tjärdalar samt torpinventering. FIBER Det stora projektet som församlingsborna sedan gav sig på var att satsa på fiber. Trots att kreti och pleti hade många negativa kommentarer och att det var omöjligt, har idag i princip alla härlundabor fått möjlighet att ansluta sig till fiber. Fiberarbetet inleddes 2007

och den stora invigningen var 2014. Då blev infrastrukturminister Anna-Karin Hatt rörd till tårar när Mette berättade om det arbete som gjorts. Detta är egentligen helt fantastiskt! Över, under och runt stock och sten i mycket svår terräng har fiber grävts ner. De fem fiberföreningarna (som det till sist blev) har i mångt och mycket dessutom varit föredömen, inspiratörer och mentorer för många andra liknande föreningar i vårt land. UTVECKLADE ORTENS AFFÄR Med näbbar och klor och hårt arbete lyckades man också behålla sin aff är och sedermera även utveckla denna. Vi träffade Tim Nilsson som kan konstatera att visst snurrar det på men självklart hoppas vi att ännu fler skall handla på sin hemort. Nu finns det också efter ett tillbygge även en populär restaurang i samma byggnad: Vårt Café Linnéa. För denna verksamhet svarar idag Britt Klingberg. Som chef kan hon glatt konstatera att intresset stiger och stiger för hennes produkter såsom de danska Smörrebröden, pizzorna, kakorna, luncherna, tårtorna, smörgåstårtorna, catering med mera. ALLT producerat i Häradsbäck i det fina restaurangköket. Satsningen på fina råvaror såsom ekologiskt odlat har gett resultat tack vare hennes och personalens omvårdnad. Restaurangen har dessutom fullständiga rättigheter vilket höjer intresset. Här arrangeras brunch, diverse träffar, företagsevent, kalas, föräldracafé, med mera. Nämnas kan de populära Tis-

AKTIVITETER FÖR ALLA Utanför aff ären finns det idag en jättefin aktivitetspark. Något bevis på hur flitigt utnyttjad denna är fick vi inte när vi fotograferade, men trots att det regnade hittade vi tre barn/ungdomar som var där och roade sig. Gladast var underbara solstrålen Agnes Andreasson 1,5 år när hon fick använda studsmattan. Liam Juht och Simon Grenander testade lite av varje men det var blött, blött. Annars ger parken/utegymmet möjligheter för alla, såväl unga som gamla, att få ordentligt med motion. I en byggnad jämte aff ären finns sedan ett tag en Boulebana där det kan arrangeras friskvårdsaktiviteter. Dessutom är det möjligt med spel för såväl pensionärer, medelålders och ungdomar. Eller varför inte vid födelsekalas eller liknande. Denna hall håller för närvarande på att utökas med bland annat en Golf- och Skjutsimulator. Denna skall testas under sportlovet då ungdomarna skall få chans att pröva på denna uppfinning som är mycket populär. Möjligheterna är många att göra något som man tycker är kul. (Kan faktiskt redan vara klar när Ni läser detta!) LJUS VÅR TILL MÖTES Bakom mycket av det här står Härlundabygden AB SVB. Tillägget SVB innebär att bolaget har Särskild VinstBegränsning (Eventuell vinst delas inte ut till aktieägarna utan går tillbaka till bolaget. Naturligtvis för att användas för härlundabornas bästa.) Ett företag där nio av församlingens föreningar ingår nämligen: Häradsbäcks IF, Härlunda Intresseförening, Härlunda SPF, Härlunda Hembygdsförening, Härlun-

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

da LRF, Häradsbäcks Jaktskytteklubb och tre fiskevårdsföreningar. Härlundabygden AB har också köpt Härlundagården och driver den. Så småningom är planerna att denna skall trygga möjligheten för några härlundabor att bo kvar på orten på ålderns höst. Kanske typ ålderdomshem. I de planer som Mette Adolfsson nu berättar om ingår bland annat diverse utökningar i Boulehallen. Shuffleboard, toaletter, bar med mera skall locka ytterligare intresserade till Häradsbäck. Naturligtvis kommer den blivande Gasolförsäljningen också att innebära ännu fler besökare. Denna gasolförsäljning är också påbörjad och skall vara klar i vår. Häradsbäck och Härlunda går en ljus vår till mötes, avslutar Mette. Hon berömmer och betonar också vikten av alla, alla, alla de som drar sitt strå till stacken. Viktigast är väl dock hur man finansierar allt detta. Till största delen är det bidrag från nationella och internationella organisationer som betalat utvecklingen i Häradsbäck. Bidrag som fixats av Mette Adolfsson Allt i allo, initiativtagare, pådrivare, entusiast, ledare och ambassadör med mera.

TEXT OCH FOTO: VALTER KROON

Solstrålen Agnes Andreasson.

21


Klass 5 A firar att de har gått vidare till semifinalen.

Final i Vi i femman

5 A laddar med fika innan tävlingen

FÖR KLÖXHULTSSKOLANS 5 C Skola. I november i fjol sändes uttagningen till Vi i femman på SVT play. Det var åtta klasser som fick bäst genomsnittspoäng och gick vidare till radiotävlingarna som startade i januari månad. Klöxhultsskolans 5 A och 5 C har varit duktiga under januari. Båda klasserna har tagit sig till semifinal där de två pararellklasserna tävlade mot varandra. Precis innan pressläggningen av denna tidning fick vi reda på att klass 5 C har gått vidare till final med hjälp av Alexander Varland och Meja Nilsson. Mentorerna för klass 5A och 5C är Cecilia Winlund och Anette Nilsson.

Har ni haft någon strategi, med extra kunskapspåfyllning i och med att ni är så duktiga? Elevsvar: – Jag tror att vår klass kan mycket för att vi har ordentliga men snälla och roliga lärare. Jag tror också att vår klass tycker om och vill lära sig mycket och därför blir duktiga. – Jag tror att vi kan så mycket för att vår lärare är så bra på att förklara och att lära ut. Hon förstår liksom att vissa lär sig genom att läsa, vissa genom att göra uppgifter osv… – Vi kan så mycket för vår lärare lärt oss mycket allmänbildning och undervisar på ett sätt som gör att det blir roligt att lära sig. Vi har också många läxor som vi lär oss på.

FÖRSÄLJNING I MARKLUNDASKOLAN LÖRDAGEN DEN 8 FEBRUARI kl. 10-14

50% RABATT PÅ ALLT Vi har även öppet på Industrigatan 8 B mellan 10 och 14. OBS! INGEN REA i butiken på industrigatan!!

Second Hand 22

Varmt välkomna!

Vi passade på att fråga klasserna hur det kändes att komma till semifinal? – Att vara i semifinal är helt sjukt. Dels att vi , två klasser ifrån vår skola var två av Kronobergs 8 smartaste klasser är ju redan overkligt. – Jag försöker hålla koll på nyheter och lyssna på andra vi i femman program för att veta ungefär vad det brukar vara för frågor. – Men man vet ju aldrig vad det blir för frågor. Vi kan ju så mycket och alla i klasserna är så smarta och jag tror vi har en god chans. – Att vara i semi är ju väldigt bra och att vara två av Sveriges 100 bästa och smartaste klasser känns lite overkligt. Men så klart väldigt kul och bra.

Vi på redaktionen säger Stort Grattis till klass 5 A och 5c och önskar 5c lycka till i finalen!

FOTO: CECILIA WINLUND KLASS 5A OCH ANETTE NILSSON 5C.

Meja och Alexander som har gått vidare i finalen i Vi i femman med klass 5 C

Pingstkyrkan BroBy Onsdag 5/2 kl. 19:00 Ekumenisk Bön Onsdag 12/2 kl. 14:00 Dagledigträff Söndag 16/2 kl. 18:00 Gudstjänst, Lars Fröjmark Onsdag 19/2 kl. 19:00 Bön o bibelläsning Söndag 23/2 kl. 18:00 Hela kyrkan sjunger, Rolf Liljenberg

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


VÅRA KYRKOR ANNELEN NILSSON

Tron som bär KYRKAN. Jag hade precis satt mig i bilen och stängt dörren och så tog jag ett djupt andetag. Vad var det läkaren hade sagt till mig för en liten stund sedan? Att de hade hittat två cancertumörer… Vad var det som hände där inne på sjukhuset? Var jag sjuk? Jag hörde i mitt inre ekot av vad läkaren sa...på måndag, om en vecka blir det operation efter det får du cellgiftsbehandling och strålning. Och i ett NU så ändras livet drastiskt.

Oavsett om vi tror på Gud eller inte, så när vi hamnar i svårigheter som att bli sjuk och vi ställs inför liv och död så dyker de existentiella frågorna fram. Varför finns jag? Vad händer efter döden? Vilken mening finns det med det som händer med oss? Osv.

Gud lovade människorna att… ”så ska en soluppgång från höjden besöka oss, för att lysa över dem som sitter i mörker och dödsskugga och styra våra fötter in på fridens väg.” Luk 1:78-79 Tänk att den solen är Jesus, han vill skina i och över dig hela ditt liv. Livet med Jesus är ett evighetsperspektiv. Det står i bibeln att när vi tar emot Jesus har vi evigt liv. Vilket hopp du och jag har i Honom.

Detta händer i församlingen

@brobyemmislovforsamling Telefon exp: 044-45670 Broby-Emmislövs församling Box 38, 289 03 Broby broby-emmislov.forsamling@svenskakyrkan.se

EMMISLÖV KYRKA

KALENDER

Söndag 9/2 Septuagesima 9.00 Gudstjänst, Johannes Lindh.

Torsdag 6/2 17.30-19.30 Vänskap i Broby Broby, BY församlingshem.

Söndag 16/2 Sexagesima 9.00 Högmässa, Dan Sarkar. Söndag 23/2 Fastlagssöndagen 9.00 Gudstjänst, Nils Laveson. BROBY KYRKA Söndag 9/2 Septuagesima 11.00 Högmässa, Johannes Lindh. Kyrkfika. Tisdag 11/2 8.00 Morgonmässa, Johannes Lindh. Frukost i församlingshemmet efteråt. Onsdag 12/2 18.00 Mässa i Prästgården, Johannes Lindh. Söndag 16/2 Sexagesima 11.00 Högmässa, Dan Sarkar Sarkar. Kyrkfika. Söndag 23/2 Fastlagssöndagen 11.00 Gudstjänst, Nils Laveson. Kyrkfika. Onsdag 26/2 Askonsdag 19.00 Mässa, Johannes Lindh.

Måndagar, onsdagar-fredagar: 8.00-8.30 Morgonbön i BY kyrka

Torsdagar 11.30-11.50 Lunchbön i församlingshemmet februari ut. Fr.o.m. mars i kyrkan.

Nu, efter ca 9 månader så har jag kämpat mig igenom ett antal tuffa behandlingar och känner gott mod inför framtiden. Det stormar rejält ibland men var dag har sitt bekymmer och ingen vet något om morgondagen. Trots omständigheterna kan vi ha vår glädje i Herren. ”Du visar mig vägen till liv, hos dig finns glädjens fullhet, ständig ljuvlighet i din högra hand.” Ps 16:11

För mig betyder tron allt, något som bär i alla stunder. Mitt liv handlar inte bara om mig själv utan om något mycket större. Jag får leva av och räkna med Guds kraft som ger andra möjligheter och förutsättningar.

www.svenskakyrkan.se/broby-emmislov

Guds frid och Guds välsignelse över ditt liv.

ANNELEN

Broby

Emmislöv

Lördag 8/2 19.00 Gemenskapskväll med Nils Laveson: Läsarsånger. Arr: Lutherska Missionsföreningen. BY församlingshem.

14.00-15.50 Fastlagsbullefest, BY församlingshem. 14.00-15.30 Språkcafé, BY församlingshem.

Barngrupper

Måndag 10/2 09.00-11.00 Stickcafé, BY församlingshem. 14.00-15.30 Språkcafé, BY församlingshem.

Tisdag 25/2 10.00-11.30 Tisdagscafé, sedan bön. BY församlingshem. 18.00-20.30 Alphakväll. BY församlingshem.

Himlakul: 5-6 år, tis kl. 13.30-16.00 After School: 7-10 år, ons kl. 13.30-16.30 Fredagshäng: 10-14 år, fre kl. 14.00-16.30 i PG

Tisdag 11/2 10.00-11.30 Tisdagscafé, sedan bön. BY församlingshem. 18.00-20.30 Alphakväll. BY församlingshem. Onsdag 12/2 19.00-21.00 Församlingsafton Bo Svenle – bildvisning. EM församlingshem. Måndag 17/2 13.30-15.30 Måndagsgruppen. BY församlingshem.

Broby Live och

KLUBB KATEDRAL presenterar

LONEY DEAR BROBY KYRKA

lördag 29 februari

Tisdag 18/2 10.00-11.30 Tisdagscafé, sedan bön. BY församlingshem. 18.00-20.30 Alphakväll. BY församlingshem. Torsdag 20/2 14.30-16.00 Träffpunkten Lindgården. Trubaduren Little R-land underhåller. Måndag 24/2 09.00-11.00 Stickcafé, BY församlingshem.

18 portarna öppnar – 19 på scen eftersits: Loney dear bjuder på kyrkkaffe inträde 100:- Under 18 gratis - Biljett köps i dörren

försäljning av dricka och snacks mer info – se Broby Live event på facebook

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Söndagsskolan: Alla barn, sön 11.00-12.30 i Broby kyrka

Barn och föräldrar Öppna Gruppen: 0-5 år, drop-in tors kl. 9.00-11.30 Babysång: 0-1 år, fre kl. 9.30-11.00 Babysång: Träffarna sker i BY församlingshem, när det inte står annan plats.

PROVA PÅ!

Voice for Boys är en kör som leds av Karin Caesar. Kören är för killar från 7 års ålder och uppåt. Onsdagarna 5 och 12 februari är det "prova på"-träffar kl 15.00-16.00 i BY församlingshem. Välkomna! Kören övar oftast på onsdagar kl 16.00-17.30, blandat Vinslöv och Broby Kontakta i första hand Karin Caesar karin.caesar@svenskakyrkan.se 0731-49 90 20

23


Göteryds, Hallaryds och Pjätteryds församlingar

0476-300 01

goteryds.pastoratsvenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/goteryd

En levande kyrka i en levande landsbygd –Göteryds pastorat. Judisk påskmåltid

10:00 ”Prästen som Vittne för Kristus” Anssi Ollilainen, universitetslärare vid Åbo Akademi Univesritet, Finland. 12:00 Lunch och avslutning.

i Hallaryds sockenstuga 25/3 18:00-20:30. Sandahl. Anmälan senast den 20/3. Gratis för medlemmar i pastoratet. Övriga 100 kr.

Anmälan och ev. betalning till samtliga arrangemang sker till goteryds.pastorat@svenskakyrkan.se eller tel: 0476-300 01. I förekommande fall använd bankgiro: 5947-5095.

Retreat med Allan Willny 26/3-29/3

i Rättvik på meditationsgården Berget. Försonad med försonaren? Anmälan senast 26/2. Obs förlängd anmälningstid. Pris för medlemmar i pastoratet 1730 kr. Övriga: 4000 kr. (Max 8 platser).

Minikonferens: Sänd Oss – Vittne, Missionär, Martyr!

i Pjätteryds kyrka. Anmälan senast den 20/5. Gratis för medlemmar i pastoratet. Övriga 500 kr (ingår kvällsmat, frukost samt lunch). 24/5 Söndag 16:00 Högmässa i Pjätteryds kyrka. Predikant: Hans Weichbrodt. 17:30 kvällsmat 18:30 Inledning av Karl-Henrik Wallerstein 19:00 ”Jag har sett Herren” Bibelstudium över Johannes 20:1-8. Maria Sturesson, Doktorand Nya Testamentets exegetik vid Lunds Universitet i 25/5 Måndag 09:00 Morgonmässa. Karl-Henrik Wallerstein 09:30 Frukost

Visseltofta Loshult

Osby

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby

OSBY PASTORAT Detta händer i pastoratet Osby Morgonbön, alla vardagar kl. 8.30, i S:t Petri kapell Ons. 5/2 12.00 Sopplunch, fh. Tor. 6/2 18.30 Kristus i GT, fh. Lars Fröjmark Sön. 9/2 Septuagesima 10.00 Högmässa, Mirjam Lövsund.

Mån. 24/2 14.00 Lekmannakåren, fh.

Visseltofta

Ons. 26/2 12.00 Missionssyföreningen, fh. 14.20 Vardagsgudstjänst med små & stora, Sandra Antonsson & pedagoger fr. Prästgårdens förskola. 18.00 Askonsdagsmässa, Sandra Antonsson.

Under vecka 8

tar Öppna gruppen och Sopplunch sportlovsledigt.

Gemensam bön

Tor. 13/2 14.00 Mässa på Rönnebacken, därefter Lindhem, Staffan Bråliden.

LOSHULTS församlingshem Onsdagar (jämn vecka) 11.30

Sön. 16/2 Sexagesima 10.00 Högmässa, Sandra Antonsson, Tis. 18/2 8.30 Morgonmässa, Sandra Antonsson. Sön. 23/2 Fastlagssöndagen 10.00 Högmässa, Staffan Bråliden. Kyrkokören medverkar

24

Sön. 9/2 Septuagesima 11.00 Högmässa, Lars Fröjmark.

Sön. 9/2 Septuagesima 18.00 Taizémässa, Lars Fröjmark. Öppen kör medverkar. Rep. 17.15

Tor. 13/2 14.00 Torsdagsträff, Missionsgården

Sön. 23/2 Fastlagssöndagen 18.00 Gudstjänst, Lars Fröjmark

Sön. 16/2 Sexagesima 16.00 Gudstjänst i fh. Sandra Antonsson. Gudstjänstverkstad

Samtal om kommande söndags texter VISSELTOFTA 20/2 kl. 18.00 i fh Lars Fröjmark

Ons. 12/2 14.00 Missionssyföreningen, fh. 15.00 Nybygdens sykrets samlas hos Siv Carlsson.

OSBY församlingshem Tisdag-torsdag 11.30

PÅ GÅNG

I OSBY: Lekmannakåren inbjuder till

"Med evig kärlek har jag älskat dig"

om Frederic Chopin i ord och toner av organist Katarina Hallqvist.

Osby fh 24/2 kl. 14.00

Loshult

Ons. 5/2 14.00 Wisseltofta café, fh.

Fre. 21/2 19.00 En stund för själen Staffan Bråliden Tema: "Lugn och ro" Stilla musik i vintertid på blockflöjt, orgel och piano.

7/3 16.00 Körkonsert med bl a Maria Sandell 8/3 14.00 Dopuppföljning, Himlastänk

I LOSHULT:

20/3 19.00 En stund för själen

I VISSELTOFTA:

4/3 14 .00 Wisseltofta café

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Sön. 23/2 Fastlagssöndagen 14.00 Gudstjänst , Lars Fröjmark. Kyrkokören medverkar. Fastlagsbullefika.


VÅRA KYRKOR

Detta händer i pastoratet Onsdag 5 februari 17.30 Spagettikyrka i Sibbhults fh. Se ruta! 19.00 Kvällsmässa i kapellet, Glimåkra Torsdag 6 februari 9.00-12.00 Torsdaxfiket Flitiga fingrar i Glimåkra fh. Fika 20 kr. Lördag 8 februari 10.00 Stickcafé i Sibbhults fh. Söndag 9 februari, Septuagesima 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 14.00 Dopstensgudstjänst i Glimåkra k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. Måndag 10 februari 18.30 Boalts syförening i bygdegården Tisdag 11 februari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. 11.00 Andakt på Skogsbrynet 14.00 Andakt på Solglimman Torsdag 13 februari 8.30 Morgonmässa i kapellet, Glimåkra 9.00-12.00 Torsdaxfiket Flitiga fingrar i Glimåkra fh. Fika 20 kr. 14.00 Öppet hus i Glimåkra fh. Se ruta!

Telefon exp: 044-34 60 00 glimakra.forsamling@svenskakyrkan.se hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/glimakra-hjarsas Glimåkra

Söndag 16 februari, Sexagesima 10.00 Mässa i Glimåkra k:a, A Evertsson. Välkomnande av ny kyrkvärd Ingrid Johansson. Avtackning av kyrkvärd Per-Eric Mattsson och Maria Arvidsson. Kyrkkaffe. 18.00 Gudstjänst i Hjärsås k:a, A Evertsson Tisdag 18 februari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika. Torsdag 20 februari 9.00-12.00 Torsdaxfiket Flitiga fingrar i Glimåkra fh. Fika 20 kr. 18.30 Gubb- och gumkväll i Hjärsås k:a. Se ruta! Söndag 23 februari, Fastlagssöndagen 10.00 Gudstjänst i Glimåkra missionshus, Staffan Andersson. Fika. 10.00 Mässa i Hjärsås k:a, C Frostensson. Kyrkkaffe. 14.00 Gudstjänst i Kräbbleboda kapell kapell, C Frostensson. Sång och musik av Håkan Reimer, Osby. Servering. Tisdag 25 februari 9.30-11.30 Träffpunkten i Glimåkra fh. Drop in, gratis fika.

Detta händer i våra församlingar KNISLINGE Sönd 9 febr – Septuagesima 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Sönd 16 febr – Sexagesima 16.00 Högmässa, Peter Kogler. Sönd 23 febr – Fastlagssöndagen 16.00 Högmässa, Peter Kogler. Tisd 25 febr 14-16 Fettisdagsfika i Knislinge församlingshem. Onsd 26 febr - Askonsdagen 19.00 Askonsdagsmässa, Fredrik Carlsson. Tors 27 febr 14.00 Mässa på Västanvid, Peter Kogler. Sönd 1 mars – 1 sönd i fastan 16.00 Högmässa, Fredrik Carlsson. Kören Praise.

Hjärsås

Onsdag 26 februari 8.00 Askonsdagsmässa i Glimåkra k:a, A Evertsson 17.30 Kvällsöppet i Sibbhults fh. Se ruta!

Öppet hus

Kvällsöppet

torsdag 13 februari kl 14.00 "Läsarsånger och bibelberättelser" med Nils Laveson och hans dragspel Servering. I samarbete med Sensus

onsdag 26 februari kl 17.30 Välkommen till kvällsfika kl 17.30 följt av programmet "Gamla Sibbhult" av och med Lill Thomasson. Askonsdagsmässa i kyrkan. I samarbete med Sensus

i Glimåkra församlingshem

Gubb- och gumkväll i Hjärsås kyrka

Spagettikyrka i Sibbhults församlingshem

Mässa

Drop in från kl 17. Enkel andakt i kyrkan. Vi äter tillsammans. Pyssel för barn, samtalshörna för vuxna.

söndag 16 februari kl 10.00 Välkomnande av ny kyrkvärd Ingrid Johansson. Avtackning av kyrkvärd PerEric Mattsson och Maria Arvidsson. Predikan av Anna J. Evertsson. Kyrkkaffe.

onsdag 5 februari kl 17.30

Kviinge

FETTISDAGSFIKA

Tors 6 febr 14.00 Andakt på Fridebo, Fredrik Carlsson. Sönd 9 febr – Septuagesima 11.00 Mässa. Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika.

i Sibbhults församlingshem

torsdag 20 feb. kl 18.30 "Samer - 8 årstidernas folk" med samekvinnan Helena Dådring. God mat och enkel andakt. Kostnad: 80 kr

Knislinge

KVIINGE

Sibbhult

Tisd 25 febr kl 14-16 i Knislinge församlingshem. Underhållning och lotteri.

i Glimåkra kyrka

Gryt

ÖPPET CELEBRATE RECOVERYMÖTE – 7 FEBR

30 kr för semla och kaffe. Behållningen går till Act – svenska kyrkans internationella arbete, fasteinsamlingen.

Sönd 16 febr – Sexagesima 11.00 Mässa. Peter Kogler. Barnsamlingar. Kyrkfika. Sönd 23 febr – Fastlagssöndagen 11.00 Mässa. Peter Kogler. Barnsamlingar. Kyrkfika. Sönd 1 mars – 1 sönd i fastan 11.00 Mässa. Fredrik Carlsson. Barnsamlingar. Kyrkfika.

MAT & GEMENSKAP och ÄNTLIGEN ONSDAG Mat & Gemenskap i Knislinge församlingshem varje tisdag kl 17.30. Äntligen Onsdag i Kviinge församlingshem varje onsdag kl 17.30.

BARNKÖREN ”PÅ GÅNG” I KNISLINGE Kom med och sjung i vår nya barnkör för åk. F-5! Vi träffas tisdagar kl. 15-16 i Knislinge församlingshem. Kontakta kyrkomusiker Magdalena (0725-739387) vid frågor och anmälan. Se hemsidan för övriga musikgrupper och körer i våra församlingar.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

Alla är välkomna till Celebrate Recovery-mötet fredag 7 febr i Knislinge kyrka kl 18-21 (Första fredagen varje månad – nästa möte 6 mars). Kvällsmat. Ingen anmälan. Celebrate Recovery vänder sig till alla som har någon typ av sår, ovanor eller beroende. Mer info – se hemsidan. Telefon exp: 044-67980 Adress: Kristanstadsv 6, Knislinge knislinge.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/knislinge-kviinge

25


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

Succé för barnträning FÖRENINGSLIV. Hur många olika sätt kan du gå på? På tå? På hälarna? På utsida av foten baklänges? Kan du utan svårigheter nudda höger hand till vänster knä gåendes? Dessa övningar är en del av vår uppvärmning på löpträningen. Sedan när vi fått upp värmen får vi också upp farten och kör löpövningar i ett högre tempo. Snabba starter, rörlighet och varierande moment i en hinderbana följer därpå. I varje del tränar vi något som hjälper oss i löpningen, kroppskännedom är en stor del, balans en annan. Springa gör vi självklart också! Cecilia Jägstedt håller i barnträning för Elmhults SportsClub, vilket vi berättade om i ett reportage under hösten. Då körde klubben en testperiod för att se om det fanns intresse och om det gjorde! – Ja, det blev verkligen en succé vilket resulterat i att vi kommer att köra löpträning för barn i åldern 6-11 år denna termin, berättar Cecilia och fortsätter med att berätta om grundtanken kring träningen; – Roligt, kravlöst, och ändå utmanade är min ambition som ledare. Trä-

26

ningen är utformad för barnen, men du som förälder får hänga på och vara med också. Hela gympasalen är till vårt förfogande, så det finns mycket plats för dig med spring i benen. Varmt välkommen! Löpträning för barn 6-11 år, Linnésalen torsdagar 16:15-17:00. Arrangör: Elmhults SportClub, frågor till cecilia@jagestedt.se . Medlemskap i föreningen krävs; 50:- för barn/år, 200:- för vuxen/år.

BARN OCH FÖRÄLDRAR I RÖRELSE. GLÄDJEN ÄR PÅTAGLIG.

AM-KÖRKORT

för EU-moped och traktor, 2-dgr intensivutbildning FÖRARBEVIS för moped klass 2. Kurser varje vecka! Mörrum, Tingsryd, Osby.

ÖVNINGSKÖRA? Handledarutbildning 250:-/pers

Tel 0479 - 107 39 www.goingetrafikskola.com

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Livsviktig kunskap på Haganässkolan i Älmhult Tobias jobbar som lärare på Bygg och anläggning sen sju år tillbaka och på fritiden tjänstgör han som frivillig brandman. Anneli Johnsson arbetar som lärare på Vård och omsorg. Innan sina fem år som lärare arbetade hon som sjuksköterska. Anneli är också huvudinstruktör i hjärt-lungräddning.

SKOLA. Under vårterminen står hälsa och vård i fokus på Haganässkolan. Bland annat så anordnas en Första Hjälpen-dag, där elever från Bygg- och anläggningsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet och Gymnasiesärskolan deltar. Det är fjärde året i rad som detta görs.

Jag träffar Tobias och Anneli, lärare på Haganässkolan, som berättar mer om upplägget. – Det handlar om att eleverna efter denna dag ska få den kunskap och erfarenhet de behöver för att veta vad man ska göra när något oförutsett händer - när olyckan är framme, säger Tobias Ragnarsson.

UTBILDNINGS- OCH EXAMINATIONSTILLFÄLLE FÖR ELEVERNA – Syftet med denna dag för vård- och omsorgseleverna är att de ska bli säkra på att agera i det akuta skedet – på en arbetsplats, i vården, i skolan och privat. Det utgör också ett examinationstillfälle inom ämnet Akutsjukvård för våra treor, berättar Anneli. – 50 elever och nio lärare deltar, fortsätter Tobias. Lärarna agerar statister vid fyra olika stationer där vi visar upp symptom för olycksfall kopplade till hjärtinfarkt, stroke, inre- och yttre blödning och diabetes.

– Treorna på Vård och omsorg tar hand om den person som visar symptom, utifrån första hjälpens riktlinjer, berättar Anneli. Ettor och tvåor deltar för att lära sig. Efter detta moment kommer eleverna känna sig trygga med att hjälpa en person som har kollapsat, eller att stanna vid exempelvis en bilolycka – de vet vad de ska göra när olyckan är framme. – Ettorna på Bygg och anläggning är vittnen och sitter på informationen om vad som hänt och byggtvåorna ingår i den grupp som ska hjälpa den drabbade personen. Eleverna från Gymnasiesärskolan agerar förbipasserande – de lär sig också genom detta. Det är tre olika gymnasieprogram som är med - men jag hoppas på fler program nästa år, avslutar Tobias. Vi har nog alla någon i vår närhet – en vän, en syster, en bror, en förälder, en kollega, en make eller maka som har råkat ut för en olycka eller ett akutfall. Att fler personer får kunskap om första hjälpen och akutsjukvård är en tillgång för hela samhället, och vi kan alla känna oss lite tryggare.

TEXT OCH BILD: MARIE KRISTINA KARLSSON, MARKNADSKOORDINATOR HAGANÄSSKOLAN

ViVimöts mötspå på Haganässkolan! Haganässkolan! Gymnasietii Älmhult i Älmhult Gymnasiet Älmhult Gymnasiet

Dags för val till gymnasiet. Välj bland våra 13 olika gymnasieprogram

Dags val tillgymnasiet. gymnasiet.Välj Välj bland bland våra 13 olika gymnasieprogram Dags förför val till våra 13 olika gymnasieprogram Barn och fritid Handel och administration Samhällsvetenskap • • • • •

• • Barn och fritid

anläggning • Bygg Barn ochoch fritid • Bygg och anläggning Ekonomi • Bygg och anläggning • Ekonomi och energi • El Ekonomi • El och energi Gymnasiesärskola • och El energi • Gymnasiesärskola Gymnasiesärskola

• och administration • Handel International Baccalaureate och administration ••• Handel International Baccalaureate Industriteknik • •• International IndustriteknikBaccalaureate Introduktion ••• Industriteknik Introduktion Naturvetenskap ••• Introduktion Naturvetenskap

• • Samhällsvetenskap • Teknik Samhällsvetenskap • •Teknik Vård och omsorg • •Vård Teknik och omsorg •

• Vård och omsorg

• Naturvetenskap

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

27


HUNDTANKAR SUSANNE LUNDKVIST & BETTY

God fortsättning KRÖNIKA. Så var julen över. Den gick bra trots allt, jag tyckte dock att matte var lite snål med godis till oss djur, då är husse mycket bättre för han köper dyra burkar med kött till oss och bjuder på! Matte säger att det är vansinnigt att ge mig sådan mat för sen vill jag knappt röra torrfodret, men det bryr vi oss inte om jag och husse. Jag tänkte i mitt stilla sinne att hon är min själ inte så noga med att ge husse näringsriktig mat alltid, han brukar kunna tigga till sig både pizza och hemmagjord gräddsås.

Matte o husse var hos Frida på lillejul och jag fick inte följa med för jag löpte sa matte. Husse tyckte att jag betedde mig lite ”räligt”, men jag tyckte bara att jag var lite extra snygg just då! Det tyckte Fridas 3 hanhundar oxå. Larry ville mysa jättemycket med mig och det fick han för han har inga kulor kvar sa matte. Hon är ju för trög, jag bryr mig väl inte om att spela kula! Nåja han fick

vara hos mig hela nyår i stället för han är så rädd för smällare och hos oss brukar det inte vara så många som smäller. Tyvärr var det folk som smällde i år och Larry och katterna var livrädda. Själv var jag ganska tuff, jag var bara lite orolig men vi fick ligga hos matte under täcket med fördragna gardiner och tv:n på hög volym. Annars har vi haft det väldigt lugnt denna julen, matte har tränat lite med mig, men hon påstår att jag är envis som en åsna! Hade hon själv varit lite mer envis och uthållig hade jag säkert lärt mig mer, så jag tycker att det är hennes eget fel att jag inte kan mer. Själv är jag ganska nöjd med min träning av henne, var gång jag vill gå ut eller leka eller äta så bara lägger jag huvudet på sned och tittar på henne så gör hon allt jag ber om. Men nu är mysdagarna över och matte jobbar igen och då har hon mindre tid med mig, dessutom övar hon teater för

hon skall ha buskis i Sibbhult den 15 februari. Sedan kommer hon att hålla på med det ett tag. Då får jag gosa med husse i stället men det går ju oxå bra. Dessutom får vi låna Larry hur mycket vi vill säger Frida. Nu ska jag lägga mig under täcket och tugga på ett härligt grisöra en stund, man måste ju unna sig medan man lever sen är det försent.

BETTY OCH SUSANNE

DalhemsBygg & Sol AB Skräddarsydda helhetslösningar för alla solcellsanläggningar Östra Storgatan 36 SE-282 75 Hästveda Tel: 0731 - 40 41 40 Karim: 0731 - 40 40 76

Södra Vägen 41, Bjärnum. Tel 0451-203 15, 215 60 info@ingmarsmobler.se www.ingmarsmobler.se

E-post: info@dalhemsol.se Hemsida: http://dalhemssol.se 28

Mån - fre kl 10-18 Lör kl 10-14 Sön kl 12-16

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Intresset för DANS ökar TRÄNING. Arnbergs dansstudio har sitt ursprung från Malmö med start för drygt 50 år sen. Inriktning och utbud har ju förändrats mycket genom åren. En stor förändring var etableringen i Hässleholm för tre år sen. Totalt jobbar 14 personer med ett brett utbud av dans, workshops, event bland mycket annat. – Här i Hässleholm har vi ett digert program för alla åldrar och alla dagar i veckan utom fredag, berättar Anne Carlsson. Arnbergs etablerade sig i Hässleholm under 2017 och har sen dess vuxit med ett ökat intresse för dans. KOMMER FRÅN MALA Allt började med att Pernilla Allisson var elev hos Anne Carlsson som drev dansstudion i Malmö. Nu driver de verksamheten tillsammans.

– Det är intresset till dans som är drivkraften för oss båda, berättar Anne. Så att ha intresset som jobb och se alla våra elever, unga som äldre, är en bonus. Anledningen till att det blev en etablering i Hässleholm beror på Anne. – Jag kommer från Mala från början och har ju ett stort kontaktnät i Hässleholm, förklarar hon. PROVA PÅ VECKA Intresset för dans och för Arnbergs har vuxit sakta med säkert de tre år som verksamheten funnits i Hässleholm. – Ja det beror säkert på att vi har så brett utbud som då passar så många i alla åldrar. Men det ligger också mycket i att folk vill röra på sig och att kombinera det med musik, glädje och gemenskap är en bra kombination. Vi erbjuder ju alltid en prova-på-vecka, så att man får känna sig fram lite vad som passar. Så kolla gärna in på vår hemsida där hela programmet finns. Sen är ni alla välkomna hit, avslutar Anne.

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

29


Målet är att få köra Nascar SPORT. Eric Nilsson är bara 16 år men redan en lokal kändis. Så för de flesta behövs ingen närmare presentation. Men för er som ännu inte hört talas om honom så är han racerförare sen 3,5 års ålder. Han har med framgång passerat flera steg i karriären och kommer i år att kliva in i ett betydligt större sammanhang - V8 Thunder cars. Kontraktet är påskrivet och planeringen inför sommarens tävlingar är i full gång. Just nu är det mycket arbete med media och sponsorer. Det är en exklusiv karriär som kräver både eget arbete och hjälp av sponsorer. – Det har med åren blivit en familjegrej, förklarar pappa Peter. Vi är med på alla tävlingar och hjälper till med allt vi kan. Fast i år är det annorlunda när Eric kör för Memphis Racing. Han har fem personer i teamet som enbart job-

30

bar med bilen. Så nu blir vi mer åskådare och socialt stöd. SEX DELTÄVLINGAR Med sina 16 år är Eric en av de yngsta någonsin i sådana här sammanhang. Trots det så är han erfaren förare även om det är ett par år kvar tills han får ta körkort. Men det hindrar inte att han är uppe i 240 km/h i slutet på raksträckorna. Säsongens tävlingar är sex till antalet

och körs i både Sverige, Finland och Tyskland. Mellan tävlingarna så är det naturligtvis skolan och träning som gäller. Eric läser teknik på Österäng i Kristianstad. VILL KÖRA NASCAR Ett långsiktigt mål för Eric har varit att någon gång få köra Nascar. V8 Thundercars (fd Camaro cup) är ett steg på vägen då cupen tillhör samma organisation. Så nu är målet att visa att han är en kille Nascar. En av våra mest kända racingförare tillsammans med Ronnie Petersson, är Kenny Bräck. Han körde Nascar och som enda svensk vunnit Indi 500. Ett klassiskt lopp i Indianapolis. Frågan är om vi, inom några år, har en ny racingstjärna på den nivån?

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

TEXT OCH BILD: JOHNNY@ESPRESSOREKLAM.SE

DETTA ÄR ERIC

Namn: Eric Nilsson Ålder: 16 år Bor: Glimming, Broby Familj: Föräldrar Peter och Susanne Karriär: Startade med karting 3,5 år gammal. Blev mästare i Renault Clio junior. Topplaceringar i DS3-cup. Utbildning: Tekniska programmet på Österängskolan i Kristianstad. Intresse: Motorsport och fiske Egenskap: Målmedveten och fokus på utveckling. Aktuell som: Kör för Memphis Racing och V8 Thunder cars 2020


r e r e p l ä j h i V r våren! a t t ladda f ö

ALLA HJÄRTANS DAG

Vinteröppet:

Torsdagar 10-18 Fredagar 10-18 Lördagar 10-13

VEM TÄNKER PÅ MIG?

Vårens fröer hittar ni hos oss!

Lämna mig på service

NU! så är jag pigg och startvillig till våren!

I mars startar vi en ny kundklubb utan bricka!

Använd dina stämplar i ditt nästa köp även om du inte kommit upp till bonus!! En stämpel är värd 5:- (Gäller till 29/2)

Oasen mitt i byn! Tel. 0479-143 28 •

Njuravägen 1, Broby Tel: 044-413 76 Öppet: Mån–fre 8-17 www.sagomotor.com

www.bogront.se

När du behöver säker förvaring! • • • •

Nya & begagnade containers Specialcontainer & ombyggnationer Flera olika storlekar Försäljning och uthyrning

www.otmab.se • 0479-12147 • info@otmab.se NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

31


Annika Branting är Hotell Statts försäljnings- och gästrelationsansvarig.

Återvinning hett i Hässleholm – SUCCÉ FÖR KLÄDBYTAR-AW I LOBBYBAREN MILJÖ. Under 2020 har miljömålen i agenda 2030 en hög prioritering på Hotel Statt och utifrån det föddes idén att arrangera ett hållbarhetsevent. Det resulterade i ”klädbytar-AW” som gick av stapeln den 17/1 och blev en stor succé med över 100 besökare som ville kombinera nytta med nöje. – Att ha fokus på återvinning är inget nytt för oss, vi är alltid noga med att inte kasta varken mat eller materiella saker. Jag vill lyfta fram vår hotellchef Katrin Pettersson som är iniativtagare till detta och hon hörde talas om denna Klädbytardag på ett annat hotell här i Sverige, säger Annika Branting som har hand om försäljning och relationer på hotellet. Annika fortsätter att berätta om hotellets omfattande renovering där de har skänkt till föreningar och anlitat lokala leverantör. – Vi är alltid noga med att beräkna mat till konferenser, festmiddagar för minimalt matsvinn. PLAGG MOT PLAGG Besökarna tog med sig mellan 5 och 15

32

plagg som var rena och hela. För varje plagg fick de en kupong som blev kvällens ”valuta”. När de tog ett plagg lämnade de också en kupong. Detta för att undvika att de lämnade ett plagg och och kunde gå härifrån med tjugo. – Besökarna tog sedan en plats i Lobbybaren där deras kläder lades fram och sen kunde de mingla bland borden och fynda för sina kuponger samtidigt som de njöt av något gott att dricka och äta.

glatt överraskade av alla besökare och den fina responsen vi fick både före, under och efter arrangemanget. – Extra roligt var det också att många kunder hittade till Lobbybaren tack vare eventet, och givetvis de olika åldrarna på dem som kom. Gästerna upplevde att upplägget öppnade för nya bekantskaper. OMTANKE OM ANDRA Det som blev kvar och inte bortbytt skänkte hotellet till Röda Korset för vidare glädje hos någon annan. Det som

FÖRSTA MEN INTE SISTA GÅNGEN – Denna första gången var vi väldigt öppna med vad man fick ta med sig, det var allt från dam-, herr-, barnkläder, skor, väskor och mycket mer. I framtiden nischar vi oss förmodligen lite mer utifrån gästernas önskemål såklart. Vi hade inga förväntningar alls och blev

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

inte Röda korset kan sälja lämnas i sin tur vidare till en fabrik som återanvänder alla material till nya tyger och produkter. – Det känns verkligen fantastiskt att bidra till minskad konsumtion på detta trevliga och avslappnade sätt. Inom kort kommer vi ut med minst ett nytt datum för klädbytar-AW under våren. Följ oss gärna i sociala medier där vi uppdaterar efterhand, avslutar Annika intervjun.


HUSMORSTIPS - GODA RÅD HELT GRATIS

Husmorstips GÖR DIN TOALETT SKINANDE REN

HUS&HEM. Få områden framkallar samma ångest inför en städning som badrummet i allmänhet och toaletten i synnerhet. Dock kvarstår faktum; toaletten måste man, kort och gott, hålla ren. Det bästa sättet är faktiskt att göra det regelbundet för då slipper du de extrema städningarna som kräver både kraft och koncentration. Många förknippar dessutom en rengöring av toaletten med starka rengöringsmedel som i sin tur kan ge hudirritationer en samt huvudvärk. Att de dessutom är både dyra och farliga för miljön gör inte saken bättre. Men så behöver det alltså inte vara. Det finns betydligt lättare sätt att rengöra toaletten på och här kommer vi med några husmorstips kring detta.

COCA-COLA

Denna läskedryck är inte bara välsmakande – den är synnerligen effektiv då det kommer till att rengöra din toalett också. Så här gör du: Häll ner ungefär 1,5 liter Coca-Cola i toaletten. Se till att det kommer längs sidorna också. Låt dra i ungefär tio minuter – gärna längre. Ta din toalettborste och gnugga överallt där coca-colan

syns. Gnugga ögonen – din toalett är skinande ren!

ÄTTIKA

Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska och spraya blandningen över hela toaletten. Låt det dra en stund innan du med hjälp av en borste tar bort all smuts, avlagringar och alla spår av exempelvis avföring.

Ättika fungerar även utmärkt om det skulle lukta illa ur din toalett och här är det bara att hälla i ungefär en halv kopp ättika, låta denna dra i en halvtimme innan du spolar. Du slipper sen den unkna doften en lång tid framöver. Ur ett förebyggande perspektiv är ättikan också bra. Gör det till en vana att spraya lite innan du går och lägger så det får stå över natten. Det kommer att förhindra

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

att kalkavlagringar bildasoch spara dig en massa tid och energi i framtiden.

KÄLLA: WWW.HUSMORSTIPS.ORG Har du något eget husmorstips? Det behöver inte gälla rengöring av toaletten utan kan gälla vad som helst i hemmet. Skicka gärna in det till oss på redaktionen@espressomedia.se

33


BO MARTINSSON HUSMANSKOSTENS VÄNNER HUSMANSKOSTENS VÄNNER Husmanskostens Vänner är ett opolitiskt sällskap, vars syfte är att stödja den svenska husmanskosten och i synnerhet den skånska. Sällskapet vill sprida kunskap om vår mat- och dryckeskultur genom anordnande av måltidsträffar för sällskapets medlemmar. Sällskapet består av 18 utvalda medlemmar.

Ångbåtsbiff MATTIPS. Detta är en skärgårdsvariant av gammaldags svensk biffstek med lök. För att laga den på klassiskt vis behöver Du en ångbåt och en varm plåt från ångpannan. Men en väl instekt gjutjärnspanna är fullgod ersättning. På det här receptet finns det nog lika många varianter som det finns ångbåtar.

FÖR 4 PERSONER: 4 skivor utskuren biff a 130-150 g 3-4 rödlökar 1 köttbuljongtärning 2 msk hackad persilja Smör, salt och peppar

1. Skala löken och skär den i hela, inte för tunna ringar. 2. Stek löken på medelvärme i 1 msk smör. 3. Häll på 2 dl vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka ihop 4-5 minuter. 4. Krydda biffarna med salt och peppar på båda sidor. Stek biffarna 3-4 min på varje sida i 2 msk smör. 5. Koka upp löken och skeda den över biffarna. Strö hackad persilja över och servera med kokt potatis. Dryckestips: Svalt öl av lagertyp passar bra till denna rätt.

Varför vi äter

ärtsoppa på torsdagar MATHISTORIA. Låt oss börja med pudelns kärna, själva ärtan. Hur länge har vi ätit ärtor i Norden? I Sverige har vi spår av ärtor från vikingatiden och de första spåren av ärtsoppa på historiens blad här norröver, härstammar från de isländska sagorna, där ärtstod är en ofta förekommande delikatess.

Men varför äter vi våra ärtor med fläsk just på torsdagar? Jo, det sammanhänger med den medeltida, katolska religiositeten. Det fanns riktigt renläriga fanatiker som fastade fem dagar i veckan, någonting som i och för sig kanske skulle vara nyttigt även för enstaka, sentida protestanter. Då fick de alltså inte äta kött. Men söndagar och torsdagar var det fritt fram, och det vanligaste köttet var fläsk. På torsdagskvällarna fick man njuta det efter behag, och

34

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

skulle man ha ett riktigt festligt tilltugg till sitt feta sovel, var just ärtor ett alternativ till den vattniga kål och de vabbiga rovor som stod till buds i vardagslag. Ärtor med fläsk blev alltså festmat på veckans enda fastefria vardagskväll och hann tydligen rota sig djupt i svenska folkets medvetande under medeltidens lopp. Så kom reformationen och upphävde alla fastebestämmelser, men så konservativa är våra matvanor att ännu fem århundraden senare äter de flesta svenskar sina torsdagsärtor med fläsk, dröjande kvar i medeltidens katolska beteendemönster!

BO MARTINSON Källa: Man tager vad man haver - J.Ö. Swahn


En match mellan

FRANSKA OCH AMERIKANSKA DRUVOR DRYCK. Munskänkarna i Osby är en ideell förening och firar 5 år i år. De är en del av den landsomfattande vinprovarorganisationen med samma namn och ca 27.000 medlemmar. Föreningens syfte är att öka kännedom och kunskap om ädla drycker samt verka för goda och måttfulla dryckesseder. I Osby har Munskänkarna ett framgångsrikt samarbete med Stora Hotellet där deltagarna träffas 8-9 gånger per år.

I januari hade osbyföreningen Munskänkarna en ”Paris Tasting” på Stora Hotellet där man ställde tre viner från Kalifornien mot tre från Frankrike. Det är nu 40 år sedan den mest kontroversiella vinprovningen ägde rum i Paris. Fyra franska viner ställdes mot viner från Californien på samma druva och år. Vinerna från USA vann, vilket fransmännen aldrig kommit över sedan dess. På Osbyprovningen ställdes en fransk Bourgogne Olivier Leflaive Nr 5657 mot Buena Vista Carneros Chardonnay Nr 6240 från USA. Två röda Cabernet Sauvignon och två röda Pinot Noir viner jämfördes. De var Côte de Nuits Villages Nr 9256 från Frankrike mot Calera Pinot Noir Nr 87282 från USA. Slutligen provades Château d’Agassac Nr 91146 från Bordeaux mot Chateau Montelena Cabernet Sauvignon Nr 71926. Montelenavinerna var även representerade i Paris 1976. På Stora

Hotellet i Osby segrade Frankrike över USA. Även om det var mycket jämnt. VINKÄNNARE HÖLL FÖREDRAG Kaj Ströberg som själv är en munskänk från Skåne och vinkännare höll i föredraget om Paris Tasting. – Vad bör man tänka på när man provar viner? – Att man skall ha vinet i munnen i ett tiotal sekunder och skölja runt det precis som vid fluorsköljning. Då kommer dofterna och smakupplevelsen till sin rätta. – Hur upplevde du stämningen hos Munskänkarna i Osby? – Mycket positiv, de var mycket kunniga och det var trevligt att se att det var fullsatt och att det var en blandning på åldrarna. Det var en fantastiskt trevlig och givande kväll, avslutar Kaj. INTRESSERAD? En proffsig provning på ett visst tema föregår oftast en tvårätters gemensam måltid. Mat och vin hör ju samman. Vinprovning, mat och vin därtill kostar cirka en femhundring per person vid dessa tillfällen. Träffarna är mycket uppskattade och ett prisvärt sätt att lära sig mer om vin och samtidigt träffas och umgås. Man kan komma som gäst för att prova på. Ni kan gå med i Munskänkarna genom att anmäla er på hemsidan www. munskankarna.se. Där väljer man då Osby som sektion.

Alla hjärtans dag

SYSTRARNAS LUNCH BUFFÈ 100:-/PORT. INKL. KAFFE & VATTEN CHARKUTERIER SALLADER SOPPA BRÖD OST M.M

Skäm bort någon du tycker om med middag hos oss på Stora Hotellet! Välkomstbubbel till alla som bokar bord.

SERVERAS TORSDAG & FREDAG 11.30 - 14.00

Boka bord på 0479 -162 22 alt. info@storahotelletosby.com

Storg. 7, Broby • Tel: 044-414 52 • www.systrarnasmat.com

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

35


BEGRAVNING

BRANSCHGUIDEN

Här får du hjälp BRANSCHGUIDEN innehåller ett stort antal lokala hantverkare och serviceföretag där du lätt leta upp det område du behöver hjälp med och kontakta någon av våra annonsörer. BYGGSERVICE VILL DU SYNAS HÄR? Din annons är med i fyra tidningar som ges ut i Osby, Östra Göinge, Älmhult och Hässleholm. Den exponeras för totalt ca 100.000 personer vid 22 tillfällen under ett kalenderår. Varje tidning sprids dessutom digitalt via ett flertal plattformar för att bredda marknadsföringen av medverkande annonsörer. På vår hemsida ligger din annons länkad för att skapa trafik till din hemsida. Alla länkar ökar dessutom din ranking hos Google.

Priset för din medverkan under ett helt år är 6.990 kr.

KONTAKTA OSS PÅ 0479 160 07 BEGRAVNING

BYGGSERVICE

Bårshult 25, Älmhult

044 - 419 19

070-365 89 42

V Järnvägsgatan 6, Broby www.begravningsbyranliljenberg.se liljenberg.begravningsbyran@gmail.com 0479-20070 • 044-43131

0479 - 134 44

Fabriksgatan 1, Osby www.helgeadalensbegravningsbyra.se

BYGGSERVICE

DÖRRAR & FÖNSTER Till privatpersoner & företag Dörrar & Fönster

Kontakta oss för gratis kontrollmätning & offert

Mäter • Byter • Klart!

Ring Göran 0727-304 145

Återförsäljare Återförsäljare av av

•Nybyggnation •Tillbyggnad •Renovering •Takbyte

0709 - 164 464 / 0479- 104 64 www.osbyportservice.se

Skräddarsydda helhetslösningar för alla solcellsanläggningar

Ring Göran 0727-304 145

DÖRRAR, FÖNSTER & GARAGEPORTAR

DJUR

till privatpersoner & företag.

ELSERVICE

Vi utför alla typer av el-arbeten

Kontakta oss för gratis Djursjukvård för kontrollmätning & offert hund, katt och häst. Ring Göran 0727-304 145

Leg. Vet. Per Josefsson

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

36

Dalhems Bygg & Sol AB Östra Storgatan 36, Hästveda dalhemsbygg.se

ELSERVICE OCH INSTALLATION AV • el • data • tele • fiber • larm 070-57 140 53 • 0479 - 102 89

Elarbeten, stora som små. Även tele, data, larm och solpaneler.

0479-108 53

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

www.oredssonsel.se


FOTO

GRAVSTENAR

Körkort/ID foto Inramningar av alla slag.

Allt inom gravvårdar Nya gravstenar Textkompletteringar Ommonteringar 044-42150 www.stengravyr.com

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

BILAR

GRAVVÅRDAR, INSKRIPTIONER & RENOVERINGAR

Kontor / utställning på Klöverv. 26, Osby tel 0723 - 580 885 www.petterssonsstenhuggeri.com

HEM & STÄD

Ska du flytta och

Vi är ett fullservice företag i bilbranschen som alltid sätter kunden i centrum. Inte bara före ett bilköp utan under hela bil ägandet.

0479 - 310 86

info@lindgrensbil.com Öppettider 8.00-18.00 www.lindgrensbil.com

HEM & STÄD

Ska dubehöver flytta och behöver hjälp med flyttstädningen? hjälp med flyttstädningen?

Reservdelar och tillbehör till bilen, båten, traktorn och släpet. Älmhult Torngatan 4 0476-150 50

Vardagar: 7-17 Lördagar: Stängt

Osby Tegvägen 6 0479-131 05

Öppettider Vardagar: 8-18 Lördagar: 9-13

Hässleholm Helsingborgsv. 13 0451-152 20

Vardagar: 8-18 Lördagar: 9-13

Vi kan erbjuda

• Tyger • Symaskiner • Sytillbehör • Kursverksamhet • Symaskinsservice • Kemtvätt

Öppettider

Öppettider

Tredje Avenyn 9, Hässleholm Tfn 0451-805 35 I samarbete med

HEM & TRÄDGÅRD

BATTERICENTRALEN

ARASTAD

Industri & Startbatterier

STÄD & SERVICEBOLAGEN AB

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

• Installation • Service • Reparation

• Värmepumpar • Vitvaror • Hushållsmaskiner

Tel: 0479-130 48

enligt Mäklarsamfundets rekommen50% dationer. rutavdrag Full garanti!

Tel: 0768-51 97 76 E-post: info@rgstad.se www.rgstad.se Tel: 0768-51 97 76 E-post: info@rgstad.se www.rgstad.se

Grävning Snöröjning

Dikning Avlopp

• Fritid- & marinbatterier • MC • Bil • Lastbil • Truck/Entreprenad

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Vi kan erbjuda en komplett utförd en komplett flyttstädning, enligt Mäklarsamfundets utförd flyttrekommendationer. Full garanti! städning,

0451-109 16 • Åkareg. 26, Hässleholm www.battericentralen.se

Råstad Entreprenad AB Visseltofta • tel 070-321 02 09

HEM & TRÄDGÅRD

TV/Audio – Mobil – DATA Kanalrensning Ventilation Kyla

Service Värmepumpar OVK-besiktning

Torngatan 4 Älmhult Tel: 0476-147 47 E-post: info@bjorknertsklimat.se www. bjorknertsklimat.se

• VIASAT • Canal Digital • Boxer

Danska vägen 9, ÄLMHULT 0476 - 50 20 25

Brogatan 38, KNISLINGE

044-41295 • 0709-742064

Trädgårdsskötsel för både företag och privatpersoner. 073 - 838 59 63 info@goingenaturtrim.se goingenaturtrim.se • RIVNING

HEM & TRÄDGÅRD

KYLER & VÄRMER VÄRMEPUMPAR FÖR VILLAN OCH FASTIGHETEN 0451 - 38 11 50 | 044 -21 54 04 www.teokyl.se

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76 www.sagomotor.com

Smarta solskydd 0479 - 315 02 Fredrik: 073 - 40 20 139 Mia: 076 - 87 99 797 www.osbymarkis.se

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

RIVARE & TRÄDFÄLLARE • RIVNING • SANERING • AVANSERAD TRÄDFÄLLNING • MOBILT SÅGVERK • TRÄDGÅRD

0766- 27 51 75

otto.rivare@hotmail.com

37


HÄLSA & SKÖNHET

MÅLERI

Andrea Griebel Panke

Cert. Medium • Healing

Vuxna-barn-EMDR

Ge dig själv en stund att lyssna till vad din själ behöver

leg. psykoterapeut

dinpsykoterapi-ab.kaddio.com

070 260 48 09 V. Storg. 10 c, Osby

OMSORG

Ronnies Måleri AB 0768 - 69 92 66

Bjärnums Färg AB

Din Psykoterapi Kronoberg AB

Tel. 073-7713259 www.sofia-satsang.se

REKLAMBYRÅ

Vi utför alla typer av måleritjänster!

Södra Vägen 2, Bjärnum Drottninggatan, 111 Hässleholm

0451-208 71 0451-189 01

SÅGVERK

ronnies_maleri@hotmail.com

TANDLÄKARE

Monika 070 - 889 16 46

Social kontakt i vardagen

omsorg ledsagning Monika Nilsson

070 - 889 16 46 monikamedmanniska@outlook.com

Lönsboda

0479-41 20 00

Lösningar för tryckt och digital media

Älmhult

BOKA DITT MOBILA SÅGVERK

0476-133 88

Sågare Bengt Jansson 0705-64 01 46 janssonbengtbroby@gmail.com

www.espressoreklam.se

TANDLÄKARE

www.tandvardshuset.net VVS

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Vi skapar glada leenden Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby.se

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

Knislinge / Glimåkra

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

www.tandlakarnabjornsson.se

044-600 89

VVS

Din VVS-firma i norra Skåne

Din rörmokare i Osby och Älmhults kommuner

Från inspiration Till installation

ALLT INOM VVS

Specialister på

• värmepump • vattenfilter

• rörarbete • smidesarbete

0479-200 80

jan@cederqvist-soner.se Norreg. 2, Lönsboda

Södra Portgatan 44, Osby

Öppet butik: Mån–tor 12.30-16.30 Tegvägen 5, Osby. 0479 - 146 04 Älmhult: 0479 - 146 04

Henrik Ekberg • 070 751 29 99 Kim Andreasson • 073 846 37 16

VVS

I Broby AB

Installation, Service & reparation

VILL DU SYNAS HÄR?

KONTAKTA OSS PÅ 0479 160 07

072-310 10 83 www.vvs-kylservice.se

38

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020


Ring Bosse!

- Sugen på en ny hemsida?

- Få en webshop till hemsidan?

- Vill du uppdatera din gamla hemsida?

- Har du problem med hemsidan?

- Kanske skapa mer trafik till din hemsida? Oavsett vilka frågor du har - så har Bosse svaren och han bjuder på dem. Espresso reklambyrå är specialister inom flera områden. Ett av dem är hemsidor och allt som är kopplat dit. Nyhetsbrev, sociala medier, handel mm. Så har du frågor, önskemål eller ambitioner - Ring Bosse!

073 - 500 48 44 espresso reklambyrå 0479-161 01 hantverksgatan 5, 283 41 osby www.espressoreklam.se info@espressoreklam.se

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

29


• LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT • LOKALT ÄLMHULT •

SMÖRGÅSTÅRTA

För ca 8-10 personer. Vikt ca 2 kg. Garneras med alternativen räkor, räkor/lax (se bild), räkor/rostbiff. skinka/räkor. Ena fyllningen består av räksallad med champinjoner och den andra av fruktsallad.

349k

/st

SMÖRGÅSTÅRTA LYX För ca 20-25 personer. Vikt ca 7 kg. Garneras med räkor, kräftstjärtar och rökt skinka. Ena fyllningen består av skagenröra och den andra med fruktsallad.

159k

/kg

FESTFAT KÖTT/FÅGEL

Minsta beställning 6 personer. Kött: Rökt skinka och grillad rostbiff. Fågel: Grillad kycklingklubba och kycklingfilé. Innehåller 6 olika frukter (beroende på säsong), 2 sorters ostar och digestivekex. Välj mellan potatissallad eller potatisgratäng.

98k /portion

GOURMETPLANKA Minsta beställning 6 personer. Grillad fläskfilé, nötpastrami av innanlår, kassler, 6 olika frukter (beroende på säsong), 2 sorters ostar och digestivekex. Välj mellan potatissallad eller potatisgratäng.

/portion

ÖPPET ALLA DAGAR

BESTÄLLNING Ska du fira? Oavsett om det är firmafest, bröllop eller kalas så har vi maten för just din fest. Beställ via telefon 0476-561 04 eller kom in och prata med oss i butiken. Du hittar även vårt utbud på vår hemsida, www.ica.se/almhult

Varmt välkommen! 40

119k

NR 2 - 5 FEBRUARI 2020

7–22 maxialmhult.se 0476-561 00 Silverdalsgatan 3

Profile for Espresso reklambyrå

Allt om Älmhult nr. 2, 2020  

100% Lokala nyheter från Älmhults kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomalmhult

Allt om Älmhult nr. 2, 2020  

100% Lokala nyheter från Älmhults kommun producerat av espresso reklambyrå. #espressomedia #lokalanyheter #alltomalmhult