__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

nr. 7 · september 2020 ISSN: 2596-4631

special kompasset MAGASINET OM OG FOR UNGE MED SÆRLIGE BEHOV

M E SSE M AG A SI N SP E C I A L KO M PA SSE T

2020


V

elkommen

Roskilde Kongrescenter HAL D · Møllehusvej 15, 4000 Roskilde

Onsdag 16. september Torsdag 17. september kl. 9 - 14 og kl. 16 - 19

kl. 9 - 14

vejledningsmesser KOLDING

AARHUS

Innovationsfabrikken

Aarhus Rådhus

kl. 9.30-17.00

kl. 9.30-17.00

15. september

24. september

Velkommen til Specialkompasset – messen for unge med særlige behov – og til Ligeværds vejledningsmesser. I løbet af efteråret kan du og din familie, vejledere og sagsbehandlere rundt om i Danmark opleve begivenheder, der skal hjælpe dig med at blive klar til de næste mange år af dit liv. Du står måske lige på kanten af en STU, efterskole eller FGU. En uddannelse, der skal være med til at give dig værktøjerne til en god og meningsfyldt fremtid. En fremtid med uddannelse, arbejde og sociale oplevelser i den udstrækning, du kan rumme det.

SIDE HISTORIE

4 2 4 3 4 4 4 6 4 8 4 10-12 4 13, 34 4 14 4 16-17 4 18-20 4 22-23 4 24 4 26-27 4 28 4 29 4 30-31 4 32-33 4 36-37 4 38-39 4 40 4 42-44 4 45-47 4 48-49 4 50-51

2

Specialkompasset og Ligeværds vejledningsmesser er en mulighed for at få en helt særlig oplevelse. Her bliver du præsenteret for en række forskellige uddannelsestyper, linjer og institutioner. Du kan opleve at være en del af et fællesskab og se, at du også hører til. At det godt kan lykkes, og at der er andre unge som dig, der er godt i gang med uddannelse og fremtid.

om afviklingen af messen i Roskilde. Og i Kolding og Aarhus kan du deltage på Ligeværds messer.

Specialkompasset samarbejder med STUforeningen Consentio – og med Ligeværd

Rigtig god fornøjelse. Vi glæder os til at se jer allesammen!

Velkommen til Specialkompasset Egne noter Giv nu de unge med særlige behov det STU-tilbud, de har brug for Jeg vil give håbet videre Ung STUer i Corona-tiden Elevernes ønsker betyder mest Find fællesskaber på nettet og de sociale medier Godt du kom STU – der er stadig nok at gøre for politikerne KLAR TIL START – og klar til livet Chrestine er klar til job Hjælp til elever med koncentrationsbesvær Messeoversigt og udstillerliste Program for Specialkompasset i Roskilde Jeg får måske modet til at forfølge drømme Et skridt ad gangen giver afsæt til et spring ind i fremtiden Du har ringet til ligelinie... Sophias foto-dagbog For enden af regnbuen... Studenterhuen – den skal på Du lytter til Radio Horisonten– nu med mere go’ musik Unge for Ligeværd Klubberne Work to Go Vi har skabt stolthed ved at gå på arbejde

s pecial kompasset

Messerne er begivenheder, som samler alle de kræfter, der til dagligt knokler for dig og din familie. Vores største ønske er, at du går derfra med en oplevelse af, at det kan lade sig gøre, at der er en vej for dig.

Magasinet Specialkompasset nr. 7, september 2020 ISSN: 2596-4631 REDAKTION Compass Fairs Stamholmen 192 2650 Hvidovre Tlf. 9363 0190 www.compassfairs.dk www.specialkompasset.dk REDAKTØR Christina Qvistgaard cq@compassfairs.dk ANNONCER Jacob Porse jp@compassfairs.dk LAYOUT/GRAFISK Jan Haste TRYK Mohrdieck Tryk 6.500 eks.


Her kan du skrive ned, hvis du har fået gode idéer, fundet et sted du vil vide mere om, oplevet noget særligt eller bare har fået nogle tanker, du ikke vil glemme.

special kompasset

EGNE NOTER

spe cia l ko mpa sse t

3


Giv nu unge med særlige behov det STU-tilbud, de har brug for ”Jeg synes, det er vigtigt, at unge med særlige behov får det STU-tilbud, de har brug for, så de ikke skal samles op senere i livet.” Det er hovedårsagen til 28-årige Daniel Notis kamp for at sikre alle unge et frit STU-valg. En kamp, der både har givet ham et møde i Undervisningsministeriet og artikler i forskellige medier. Daniel fortæller her om sit eget STU-forløb, hvor han havde mulighed for selv at vælge, og om sin kamp for andre unges medbestemmelse. En målrettet kontrolleret indsats i tide ”Jeg synes, det er vigtigt, at unge med særlige behov får det STU-tilbud, de har brug for, så de ikke skal samles op senere i livet. Som jeg altid har sagt: ’En målrettet kontrolleret indsats i tide’. Hvis den unge kommer på det rigtige STU-sted, er der også større chance for at finde nogle unge, man kan lide at være sammen med – og måske have mulighed for at møde en sød kæreste. Jeg tror, at det er på STU-stederne, at mange unge med særlige behov får mulighed for at opleve kæresteri.”

Lyt til de unge og giv dem indflydelse

Vi forsøgte at snakke med lærerne og forstanderen, men de hørte ingenting. Det eneste, de snakkede om, var Vor Herre. ’Vi skal have Vor Herre med i alt og hvis der opstår noget, skal vi knytte os til hinanden’. Det ville jeg ikke være med til.”

Daniel pakkede sin rygsæk ”Jeg pakkede min rygsæk en dag og tog toget uden at sige noget til nogen. Jeg tog hjem til min mor og min far, og så skrev de til skolen, at jeg blev hjemme nogle dage. Så holdt jeg et hemmeligt møde med min sagsbehandler og UU-vejleder, uden at skolen vidste det. Sammen fik vi arrangeret min opsigelse. Indenfor 14 dage fandt de et nyt STU-sted til mig. Jeg kom på Uddannelsescenter Mariebjerg på en uges praktik. Der var mange flere muligheder og studieture – det sted passede bedre til mig. Og så var det dejligt at komme på et sted uden kors på væggene.”

”Min efterskole var rigtig god til at tage os med på STU-messer. Allerede året inden jeg skulle stoppe på efterskolen, begyndte vi at overveje, hvad der skulle ske efter sommerferien. Kort tid inden jeg skulle stoppe på min efterskole, var jeg på en rundtur Tag de unge alvorligt til STU-steder med min UU-vejleder. ”Det er vigtigt, at man får noget Der var valgt tre steder ud. Jeg valgte indflydelse, og at man som borger et sted udenfor Herning. Der var ingen mærker, at man bliver taget alvorligt, problemer med, at det var en anden når man sidder til møde. Det giver jo kommune. Jeg blev forelsket i omgivelkun problemer for kommunen og for serne. Det var nok især mine forældre, den unge senere hen, hvis man bliver der blev forelsket i omgivelserne. Det overtrumfet. Der er mennesker, der lå ude på landet med flotte cykelstier. kan blive ødelagt. Du kan jo udvikle Det var en kristent grundlagt skole. Det første halvandet år gik fint, men så begyndte det at gå skidt. Vi lavede nærmest ikke andet DANIEL NOTI end at gøre rent • 28 år til sidst. Når vi lejlighed i Struer • Bor i sin egen havde seksualunste) r at finde en kære • Single (ønske dervisning, tog de e n atypisk autism udgangspunkt i • Har diagnose musik og lytter meget til Vor Herre, skabel • Spiller klaver Struer Smørrebrød arbejdet 8 år hos sen, blomsterne • Har tidligere og bierne. Det Job ambassadør • Tidligere KLAP der unge med blev for meget for for hvilke mulighe Interesserer sig • mig. Der var også r i andre lande. særlige behov ha noget mobning.

4

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d

både angst og depression, hvis du ikke bliver hørt og har indflydelse. Og stress, hvis du ikke ved, hvad du skal. Jeg møder flere og flere, som ikke ved, hvad de skal. Jeg tror også, at det er vigtigt, at kommunerne arbejder mere sammen og tænker mindre på penge og mere på at investere i mennesker. Hvis man kommer ud på det rigtige STU-tilbud og får den hjælp, man har brug for, er der nogen, der kan ende med at få et arbejde bagefter. De kan ende med at forsørge sig selv med et fleksjob. Det er jo også en gevinst for kommunen på sigt. Det handler om en ansvarlig og kontrolleret indsats.”

STU-forkæmperens næste skridt: De unge skal kende deres rettigheder ”Jeg vil også gerne arbejde på, at unge er bevidste om deres rettigheder. Jeg hører folk, der er meget i tvivl om lovgivningen. Hvis du ikke kender dine rettigheder, er der ingen fra kommunen, der fortæller dig det længere. De unge skal informeres om deres rettigheder. Og nu hvor landet er ved at åbne igen, skal vi fortsætte det politiske arbejde med STU’en, hvor vi slap, da corona lukkede Danmark ned. Jeg kunne godt tænke mig at lave en debat-podcast med en undervisningsordfører, en folketingspolitiker og en kommunalpolitiker.”


spe cia l ko mpa sse t

5


t e b å h e v i g l Jeg v i v idere ”Det er min overbevisning, at der altid er et lys forude,” siger Jamil uden tøven. ”Og det håb og den tro, vil jeg gerne give videre. For det handler om, at mennesker godt kan ændre sig, tage en beslutning og ikke mindst tage imod en udstrakt hånd næsten uanset, hvilke problemer, de tumler med.”

Står man som ung tynget ned af diagnoser, psykiske vanskeligheder, social slagside eller andre af de mange udfordringer, der gør livet vanskeligt, kan det være håbløst at se lyset for enden af tunnelen. Men det Du kan, som noget er der, fastholder coach helt ekstraordinært, og foredragsholder møde Jamil på Jamil Farah Mehdi Specialkompasset – messen for unge med særlige behov 16. & 17. september i Roskilde, når han fortæller sin egen historie om kampen mod angst, facade og manglende tro på livet – og hvordan han vandt den kamp.

Jamils overbevisning er ikke bare luftkasteller og løs snak. Han har været der selv. For selvom han i dag står som anerkendt coach og stifter af virksomheden Mind Mover – en vaskeægte succeshistorie, har også han kæmpet med angsten, med mørket og med facaden, der skjulte en bundløs usikkerhed.

GRATIS FOREDRAG den 17. september kl. 9.30. Tilmelding til jp@compassfairs.dk er nødvendigt.

Så Jamils egen historie er også fortællingen om en lang rejse, hvor det ikke nødvendigvis stod skrevet i kortene, at alt ville ende godt. Jamil er søn af to forældre som flygtede fra et land sønderrevet af borgerkrig og endte i Nordjylland. Hans opvækst var barsk og problemer derhjemme fik sendt ham i den forkerte retning. Jamil var godt på vej ind i en småkriminel løbebane, der kunne have påvirket resten af hans liv. Men så skete der noget! Jamil mødte nogle mennesker, der pressede ham til at reflektere over tingene. Og han begyndte at overveje sine valg i stedet for at køre på automatpilot. ”Jeg har ikke altid valgt rigtigt. Jeg har gjort dumme ting. Men jeg begyndte at lytte til min egen stemme,” forklarer Jamil. ”Jeg har altid kunnet høre den, men har ikke altid troet på den. Og det skal man. Ægte motivation kan kun komme indefra. For mig begyndte den at komme, da jeg fandt ud af, at jeg var god til noget. Og fik anerkendelse for det.”

Livet er ikke et glansbillede Det er den tilgang Jamil bruger til de unge, han hjælper videre. En del af Mind Movers virke består i skræddersyede forløb til dagtilbudsskoler, hvor man hjælper med at klargøre

6

s pecial kompasset

Af Christina Qvistgaard

eleverne til videre uddannelse på fx FGU eller STU. For man kommer længst, når man er villig til at give de unge et indblik i de udfordringer, man selv har været igennem, en anerkendelse og et kærligt men bestemt los bagi. ”Man skal huske, at alle laver fejl. Livet er ikke et glansbillede. Jeg står ikke som en voksen, der siger, at jeg er verdens bedste, men jeg har fået en forståelse for mine egne mangler og nogle redskaber til at håndtere fx min vrede,” forklarer Jamil. Den forståelse og de redskaber er uvurderlige i relationen og forholdet til de unge som både tæller psykisk sårbare, unge med fx ADHD diagnoser eller bandemedlemmer. ”Mange af de allerhårdeste drenge har masser at slås med. Mange af dem har diagnoser, mange har virkelig store problemer derhjemme, og som fagperson skal man altså huske, at ingen af de her unge som udgangs« til ba ge ti l ind h o l d

punkt selv har valgt de problemer til,” lyder det fra Jamil. ”Min opgave er at få dem til at turde at lægge facaden fra sig og få kigget på sig selv. Man kan ikke bare skyde skylden på samfundet eller på en lærer eller pædagog.

Drømmen om at gøre noget Selvom Jamils valg førte ham til en god karriere som sælger, kunne han i længden ikke ignorere drømmen om at gøre noget for de unge, der ligesom han selv gjorde engang, står på vippen til et spildt liv. I dag har Mind Mover flere ben at stå på – og Jamils drøm er fuldt ud realiseret. Tilbuddene kan skræddersyes så de passer til de unge og tæller alt lige fra camps for dagtilbudsskoler, til socialøkonomisk virksomhed i form af juletræssalg i samarbejde med Grantoftegaard i Ballerup, til individuel coaching. I dag er Jamil en anerkendt foredragsholder som bl.a. bruges af UU-centre, erhvervsskoler og dagtilbudsskoler.


AspIT

En skræddersyet IT-uddannelse for unge med autisme e.l.

SÆT X I KALENDEREN!

AspIT skolernes dag den første lørdag i september

En del af Danske Erhvervsskoler

Mange uddannelser har ikke det miljø, der gør, at du kan holde hverdagen ud. Det ved du. Og det ved vi. Derfor er AspIT noget helt andet. En IT uddannelse med individualiserede mål, små klasser, ro og fred, stabilitet og tjek på tingene. Så har du Autisme Spektrum Forstyrrelse (ASF) eller lignende og er vild med IT, er AspIT måske noget for dig?

DU FINDER OS 10 STEDER I DANMARK

Undervejs i det 3-årige uddannelsesforløb på én af landets 10 AspIT skoler kommer du i relevant faglig praktik i en IT virksomhed. Med udgangspunkt i dit talent og dine interesser får du dermed den blanding af teori og praksis, der gør, at erhvervslivet vil ansætte dig. Og det gør de. Faktisk er 80% af vores elever i beskæftigelse den dag, de får deres eksamensbevis. Vil du være én af dem, så kontakt os - se aspit.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

• Aalborg • Skive • Aarhus

• Vejle • Esbjerg • Aabenraa

• Odense • Høje Taastrup • Næstved

www.aspit.dk • aspit@aspit.dk • Telefon 33 34 49 01

• Rønne

spe cia l ko mpa sse t

7


Ung STUer i Corona-tiden

Situationen med COVID-19 har bevirket ekstra udfordringer for socialt udsatte unge. Mange har haft særligt svært ved at komme igennem den sociale isolation og forandrede hverdag. I foråret besluttede regeringen og et bredt flertal i Folke­ tinget en række initiativer på Børne- og Undervisningsministeriets område, der skulle hjælpe de sårbare og udsatte grupper bedst muligt gennem krisen. Af Morten Overgaard-Dahl, faglig sekretær, STU-foreningen Consentio Og i den forbindelse fik STU-foreningen en pulje, som de skulle videreformidle til de af foreningens medlemssteder, der søgte og med følgende formål: • Skabe oplevelser, fællesskab og fysisk aktivitet for de unge. • Understøtte positive digitale fællesskaber både blandt de unge og mellem de unge og pårørende, tidligere kammerater mv. • Hjemmebesøg: De unge, der ikke kan eller ikke tør vende tilbage på uddannelsesstedet eller praktikpladsen, kan besøges fysisk. Et fysisk besøg vil for mange unge være et tegn på opmærksomhed og nærvær, der kan være med til at afhjælpe isolation og mistrivsel. • Styrke den socialfaglige rådgivning af bl.a. elever og forældre. Dette kan f.eks. være med Rådgivningsteams i forhold til elever der oplever sociale, pædagogiske, faglige, og psykiske problemer eller i form af en hotline. Lige nu er alle vores STU-udbydere begyndt på det nye skoleår og tilbagemeldingen på, hvad midlerne er og vil blive brugt på er naturligvis lige så mangfoldige, som STUmålgruppen er. Herunder kommer et lille udpluk af dem: 1) Vi har et par elever, som vi vurderer har behov for individuelle forløb ved en psykolog/psykiater som følge af coronasituationen. 2) Vi vil bruge de søgte penge til en ryste sammentur til Hjerl hede, hvor alle elever skal opleve hvordan at der blev produceret i gamle dage. Derudover vil turen gå videre til Mønsted Kalkgrupper. Alle medarbejdere og alle elever vil deltage i turen, og herved sammenryste gamle som nye elever. 3) Vi har i Corona-perioden haft gode erfaringer med et øget fokus på den sundhedsfaglige dimension. Vi vil derfor anvende de tildelte midler til at skabe nye oplevelser, nye former for fællesskaber og nye typer fysiske aktiviteter for de unge. Vi vil indkøbe redskaber, der kan understøtte de unge STU elever i glæden ved samtidigheden af fysiske aktiviteter og fællesskaber og oplevelser. Vi er opmærksomme på at vores unge generelt kan være i risikogruppen for social isolation og ensomhed, men i endnu højere grad i Coronaperioden. Dette vil i størst muligt omfang søge at imødegå med vores nye initiativer.

8

s pecial kompasset

4) Vores plan er at anskaffe en stor trampolin, så vores elever kan dyrke udendørs aktivitet med afstand. Mange af dem har været vant til at komme med personalet i fitness 1-2 gange om ugen, men der må stadig ikke trænes i hold. Derfor er vi stadig henvist til græsplænen og vandrestierne i skoven, så det kunne være rigtig fedt for dem, at få brændt nogle kalorier af på en trampolin. 5) Vi har indtil videre primært benyttet midlerne på særlig opsøgende kontakt (stort set alle tider af døgnet) og hjemmebesøg for de af vores unge, der har været særligt sårbare under nedlukning og dem, der har haft det svært med at komme ud og i gang med hverdag og STU igen. Derudover har vi arrangeret fællesspisning efter opstart, med mad vi har købt ude, da vi ikke har kunne lave mad med de unge, som vi plejer og det bla. er en vigtig ”lim” i relation til tilhørsforhold. Vi er opmærksomme på, at vores unge og særligt en gruppe af dem, fortsat er særligt udsatte ift. hverdag og tilknytning ifm. Corona – så disse typer af indsats er bestemt ikke overstået endnu. 6) Indkøb af stole, borde, rumdelere mv., der vil tjene to formål: – at gøre det lettere at overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer vedrørende afstand – at give et rart og overskueligt miljø at være i frem for en rodebutik i form af tilfældige løsninger på ”corona-indretningen” 7) Vi vil bruge vores til en fælles tur for hele skolen til Egeskov Slot Bustur, indgang, mad og is 8) For at de unge kan mødes og/eller arbejde videre på opgaver i weekender og ferier ønsker vi, at lave nogle mobile arbejdsstationer, som kan klare opgaverne forbundet med undervisningen på medie- og spiludvikling samt opbevares i en rygsæk til hjemtransport. Dette vil forbedre og forstærke den brobygning, der arbejdes med mellem skole, hjem og fritid og understøtte det positive sociale digitale fællesskab elever og lærer imellem. STUforeningen er meget glad for alle de initiativer, der er kommet ud af UVMs hjælpepakke og slutter året af med en større konference for alle vores medlemssteder, hvor vi skal blive klogere på effekten af denne pandemi, samt dele de gode erfaringer, vi hver især har gjort os. Vores forening har også været ramt af aflysninger af vores forårskonference og årets regionale erfamøder. Men vi holder dog fast i vores årsmøde den 29-30/10! « til ba ge ti l ind h o l d


STU på HKI Uddannelse, arbejdsliv og nye venner

Kom og vær med! Hillerød

Mød os på stand 26

Glostrup

Holbæk

København

Karsten Bendix

2916 2529

kab@hki.dk

Glostrup

Jack Sigby-Holmberg

2459 2281

jsh@hki.dk

Hillerød

Mette Gotschalk

2560 2051

mgk@hki.dk

Holbæk

Karsten Bendix

2916 2529

kab@hki.dk

« til ba ge ti l ind h o l d

København

Kom på besøg Kom i praktik

spe cia l ko mpa sse t

9


Det er ikke så tit, at et ungt menneske med en diagnose eller anden udfordring bliver præsenteret for en palet af muligheder. Men på Erhvervsskolen af 2011 vejer elevernes individuelle ønsker højest. Erfaringen viser nemlig, at det virker

”Hvis vi har mulighed for at sætte et tilbud op – gør vi det. Man løser mange problemstillinger bare ved at lytte til, hvad de har lyst til, forklarer leder Thomas Vørnle. ”Vi prøver at indrette os efter deres ønsker og kan nærmest sadle om fra dag til dag. Samtidig har vi også det omsorgsgen, der betyder, at vi hjælper dem med de problemer, de nu kan have uden for skolen. Det kan fx være deres boligsituation. Man kan ikke lære, hvis man er hjemløs.” Fra starten, med et par drenge, et lånt køkken og to engagerede lærere tilbage i 2011, er skolen vokset til 125 elever og flere afdelinger i København og omegn. ”Vi startede med køkkenfag, så kom der en fyr med en rapper i maven, så vi startede op med noget musik og studie, så kom der et lokale til og efterhånden knopskyder vi rundt omkring,” fortæller Thomas Vørnle. Selvom der er mange elever på skolen, er den helt individuelle tilgang til de unge aldrig forsvundet. Og tankegangen om at ønsker kan imødekommes og problemer løses gennemsyrer stadig alt, understreger Tanja Molbech, daglig leder for STU.

10

s pecial kompasset

ELEVERNES Af Christina Qvistgaard

”Udgangspunktet er, at de unge skal realisere deres fulde potentiale og komme videre ud i uddannelse og beskæftigelse. Derfor blander vi også eleverne, selvom de tilhører forskellige lovgivninger eller har forskellige diagnoser,” forklarer hun. ”Og der er vores små afdelinger også en fordel.”

De skal have det godt Den løsningsorienterede model fungerer også fint, når det handler om at skaffe praktikpladser til eleverne. For med så forskellige fagtilbud som guldsmed, kok, mekaniker eller frisør, skal der et velvilligt erhvervsliv til. Praktikpladserne skal give mening både for de erhvervsdrivende, for skolens lærere og ikke mindst for de unge. ”Vi prøver hele tiden at få nogle små joint ventures op at stå. Det betyder, at vi betaler for praktikpladser og på den måde kan vi give eleverne nogle helt særlige muligheder. Det kan fx være et ønske om at blive guldsmed, hvor vi betaler for at få sat et bord og nogle loddekolber op, og så kan eleverne sammen med en lærer få mulighed for at lære faget og samtidig være skærmet fra de store hold på en ordinær erhvervsuddannelse,” forklarer Thomas Vørnle.

« til ba ge ti l ind h o l d


ØNSKER BETYDER MEST Succeskriteriet for et forløb på Erhvervsskolen af 2011 er et velfungerende ungdomsliv og en fremtid med job og uddannelse. Men allermest skal eleverne have det godt med sig selv, når de er flyvefærdige. Og det betyder bl.a., at de skal være så selvhjulpne som muligt. Alle elever, der kan, får hjælp til at tage kørekort, og de får også medlemskab af en fitnessklub. ”Det handler også om at fastholde dem i uddannelsen og give dem et fællesskab, der kan fortsætte bagefter,” fastslår Tanja Molbech. ”Der betyder muligheden for at kunne transportere sig selv rigtig meget – og så er det samtidig et forspring, når det kommer til job.”

»

En spændEndE uddannElsE

Glæde og faglig motivation er i centrum på Glad Fagskole. Prøv en uges praktik på en af vores faglinjer: Teater, Medie, Dyrepasser, Håndværker, Gartner, Animation, Køkken, Design og Pedel. Kontakt: København +45 29627528 tanja.b@gladfagskole.dk Esbjerg +45 21489668 kristina.hr@gladfagskole.dk Aabenraa +45 40121072 mathilde.h@gladfonden.dk Ringsted +45 40279111 sacha.lw@gladfagskole.dk gladfagskole.dk

« til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

11


« Eleverne fortæller: Line, 26 år, STU, 2. år. ”Før jeg kom på STU havde jeg ikke gået i skole i 7 år. Det var bare ikke noget for mig. Men da jeg blev præsenteret for det, tænkte jeg også, at jeg skulle give det en chance. Og det har været en helt ny oplevelse. Før var det mobning og problemer – og fagligt var mit niveau meget dårligt. Men nu har jeg fået så meget hjælp, og lærerne tror på en ligegyldigt, hvor man er fagligt. Her er vi alle sammen forskellige og vi respekterer hinanden – og mobningen er slut. Jeg har opdaget, at det er sjovt at prøve noget nyt. Det har åbnet et helt andet syn på livet for mig. Jeg var et færdigt menneske uden fremtid, men jeg har overrasket mig selv, og jeg tror på mig selv nu. Der er lys forude. Jeg er utrolig glad for at gå her – en utrolig positiv oplevelse.”

Benedikte, 24 år, STU, 3. år. ”Jeg er her af mange forskellige grunde. Min far døde, og jeg fik alt for meget fravær, så jeg blev smidt ud af min produktionsskole. Så fik jeg et tilbud om at komme her. Det er fedt at kunne få lov til at prøve lidt af hvert. Lige nu er jeg rigtig glad for syning og det kreative, så jeg bruger meget tid i praktik hos en skrædder. Nu skal jeg også i gang med at tage kørekort, det betyder, at jeg får lidt flere jobmuligheder. Jeg vil gerne blive på mit praktiksted. Jeg stresser hurtigt op, så det med at have noget at lave, hjælper på mit hoved. Mit råd til andre er, at de skal prøve tingene af. Det værste man kan gøre er at sige nej.”

Specialcenter Roskilde Ungdom

Dansk/m

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

atematik Design Idræt Personlig u Studieture dvikling ti Virksomh l udlandet edsprakti kker Friluftstu re E-sport og meget mere...

n a lt – E t ko m m u

VIL DU VIDERE? Vil du selv være med til at sammensætte din STU? Vil du prøve dig selv af på arbejdsmarkedet? Vil du være en del af en mindre STU med et fantastisk socialt miljø?

Du er altid velkommen til at besøge os eller komme i praktik for at se, om STU Nextjob er noget for dig.

Hartmannsvej 23 2900 Hellerup Tlf.: 5141 9353

Så tjek STU Nextjob ud på:

nextjob.dk

12

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d

ti lb u d !


Find fællesskaber på nettet og sociale medier I organisationen SUMH kan du møde andre unge med en funktionsnedsættelse, og i det nye, gratis SoMe-spil kan du øve dig i at blive tryg på sociale medier og få hjælp til at tale med andre om dine digitale erfaringer. Find SoMe-spillet på osonline.dk

Af Annette Haugaard, projektleder for Os Online hos SUMH Har du ingen profiler på sociale medier, fordi du er bange for at blive hængt ud? Har du omvendt selv skrevet noget, der gjorde andre kede af det? Eller har du f.eks. nogle gange svært ved at forstå, hvad en emoji eller en besked på nettet egentlig betyder? Så er du helt sikkert ikke alene. Sociale medier er vigtige fællesskaber for næsten alle unge, for her er man sammen med sine venner, deler oplevelser og interesser eller møder nye mennesker. Men det kan godt være

« til ba ge ti l ind h o l d

svært at finde ud af, hvordan man egentlig kommunikerer digitalt. Det gælder for alle - også når man har en kognitiv funktionsnedsættelse som f.eks. autisme, ADHD, CP eller udviklingshæmning. Nogle undgår derfor helt sociale medier. Andre bruger næsten al deres tid på YouTube, Facebook, Snapchat, TikTok eller side 34 lignende og kommer måske galt afsted ind imellem.

»

spe cia l ko mpa sse t

13


Godt du kom I rammerne af gården har unge og undervisere en hverdag på Munkegårdens fem linjer: Trælinjen, Køkkenlinjen, Orangerilinjen, Motor- og metallinjen og Landbrugslinjen. Det er på Munkegårdens 5 linier, at læringen og de mange snakke om udfordringerne har fodfæste. Hverdagens opgaver rummer både de konkrete opgaver, hvad enten det er at passe dyrene på landbrugslinjen, regne den nye madopskrift ud, eller hvilket fokus der end er på linjerne den dag, til de matematiske udregninger og danske tekster, der også følger med arbejdet i et fag. Elever får også undervisning i dansk og matematik gennem en aftale Munkegården har med AOF i Middelfart. Enkelte elever får ekstra undervisning i engelsk også. ”Vi kæmper slet ikke med fravær på Munkegården. Eleverne kommer, fordi de er glade for at være her. Vi sørger for, at de har noget meningsfyldt at stå op til, og de oplever at de, og det de kan, har en værdi for os alle. Vi møder altid eleverne med et: Godt du kom.” Helt i tråd med at modtage eleverne tillidsfuldt og inddragende, vælger eleverne selv deres personlige kontaktperson, som de har særligt tillid til, og der er hul igennem til de snakke der bliver nødvendige.

De daglige snakke ”Min kæreste og jeg er ved at gå fra hinanden?” ”Jeg er blevet uvenner med min ven?” ”Jeg har godt nok svært ved NemID og e-boks!” Spørgsmålene kan være mange, og i det daglige samvær mellem undervisere og elever er der plads til at vende de udfordringer og oplevelser, der har en tendens til at fylde helt op til kanten. Nogle elever bor hjemme hos forældrene, andre bor i huse i Brenderup, som Munkegården har til rådighed. ”Eleverne skal have redskaberne til at kunne leve et selvstændigt liv, blive livsduelige som vi siger, og noget af det vigtigste for eleverne er, at de får forudsigelighed, struktur og overskuelighed. Så det giver vi dem,” forklarer Tomas Elsby. ”Alt hvad vi gør tager afsæt i fire værdier, vi giver videre til eleverne. Vi er relationsskabende, så de lærer at begå sig i forhold andre mennesker. Vi viser

14

s pecial kompasset

dem ordentlighed, at vi passer på hinanden og er inddragende Tekst og foto: Peter Christensen og rummelige. Ansvarlighed og ”Vi har 24 elever på Munkegården, og vi ansvar for eget skal ikke være større. Vi er ikke sat i verden liv og at hjælpe andre. Anerkenfor at tjene penge, men for at hjælpe de delse er vigtigt unge og give dem livsduelighed,” for os, vi lærer siger forstander Tomas Elsby. eleverne at møde mennesker med anerkendelse, og sikre at vores elever føler sig set, hørt Alex: ”Det har ikke været let i skolen. og forstået så vi understøtte de unges Jeg er stolt, når jeg bare har taget de selvværd.” tre år på STU her på Munkegården.” Alex Fischer-Grøtli er 19 år og har boet på Munkegården i 2 år. Nick Vorbeck Møller, 18 år, glæder sig til at flytte ud på gården efter sommerferien. De går begge på landbrugslinjen. Nick: ”Jeg vil rigtig gerne arbejde i landbruget. Derfor er jeg på landbrugslinjen, men jeg vil sige man også skal ville det, passe dyrene, ordne staldene og alle de andre opgaver der er.” Alex: ”Igen, vi får den plads, og den tid, vi har brug for til at lære det vi skal. Jeg synes, det er dejligt at arbejde udenfor, køre traktor og passe dyrene. Mick skal i gang med at tage kørekort til bil efter sommerferien. Alex har kørekort til både bil og traktor. De er også begge i gang med at tage et motorsavsbevis, som et andet udtryk for en konkret kompetence de kan erhverve sig på Munkegården. Alex: ”Her på gården er det sikkerhed frem for alt. Vi får nogle gange en børne­ have på besøg og skal selvfølgelig opmærksomme når vi arbejder og kører, så der ikke sker ulykker med os eller børnene.” De peger begge på, at der er stor forskel på eleverne på gården, men det gode er, at alle hjælper hinanden. Også når de har en dårlig dag. Alex: ”Vi er som vi er. Vi siger det, hvis det er noget, men vi respekterer hinanden, når vi har brug for hjælp eller for at være i fred.” Mick: ”Nogen er bedre til skole end vi er. Det må de også godt. Det er godt vi er her, hvor der er plads til alle og fokus på alle.” « til ba ge ti l ind h o l d

Mick: ”Tre år af de gode. Dem vil vi godt have flere af.” Alex: ”Vi har alle sammen haft vores at slås med, men her bliver ingen kigget ned på. Vi lærer at blive voksne.” Alex har været i praktik ved en fjerkræproducent. Først var aftalen, at han skulle være der i 14 dage, men det gik så godt at det endte med sammenlagt at vare i omkring et halvt år. Praktikken var arrangeret af underviseren på landbrugslinjen, der har et solidt lokalt netværk på området. Mick har endnu ikke været i praktik, men det skal han efter sommerferien. Mick: ”Det glæder jeg mig til, og jeg glæder mig til at flytte herned efter sommerferien.”

Forankret i lokalområdet Munkegården lever i et godt samliv lokalområdet og byen Brenderup. ”Vi er kendt i byen, og vores elever bliver taget godt imod. De er en del af fællesskabet, og der bliver aldrig kigget skævt til dem. Vi har et godt samarbejde med de lokale virksomheder, landmænd og forretninger, som tager vores elever i praktik,” fortæller forstander Tomas Elsby. ”I år lukkede vi dørene op for et julemarked og havde 2000 besøgende fra hele området. Vi regner med at gentage den succes. Det er bare godt, når vi kender hinanden.”


www.stroemmen.nu

ERHVERVSRETTET STU OG BOLIGER TIL UNGE I CENTRUM AF RANDERS Butik | Lager og transport | Køkken og café Foto, video & medieproduktion | Pedel og håndværk Børn og dagtilbud | Genbrug og produktion | Randers FC

ET NATURLIGT FORLØB

« til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

15


STU – der er stadig nok Sådan kunne en beskrivelse af den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse lyde. En anden beskrivelse kunne lyde nogenlunde sådan her: En uddannelse de unge ikke selv kan vælge, men må finde sig i det tilbud og det uddannelsessted kommunens visitationsudvalg finder passende. Den uddannelse, der får flest klager i Klagenævnet for Specialundervisning. Og en uddannelse som ingen fører tilsyn med kvaliteten af. Ligeværd har fulgt Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse tæt lige siden dens tilblivelse i 2007 og har siden arbejdet for, at sikre den bedst mulige kvalitet og de unges største medindflydelse på, hvilken uddannelse de kan få. ”Uddannelse til unge med særlige behov har altid været et højt prioriteret arbejdsområde i Ligeværd. I over 50 år har foreningen været optaget af at udvikle praktiske uddannelsesforløb til bogligt udfordrede unge mennesker. Nogle af Ligeværds udviklingsprojekter i 00’erne var helt afgørende for, hvordan

Den er Danmarks dyreste uddannelse. Ikke mere end 13år gammel og alligevel kendt i mange andre lande som en af de eneste ungdoms­ uddannelser rettet mod unge med udviklingshandicap. Den eneste uddannelse i Danmark, der er forankret i kommunerne og udbudt af over 400 kommunale og selvejende uddannelsesudbydere. lavet, viser også at uddannelsen langt hen af vejen gør det, den skal. Den udvikler de unges personlige og sociale kompetencer. Og for nogle unge, gør uddannelsen dem også klar til at bidrage på arbejdsmarkedet. Esben Kullberg er enig i at uddannelsen på mange måder er en succes. Men efter hans opfattelse, så peger de mange henvendelser fra unge og deres forældre, som Ligeværd modtager i sin rådgivningstjeneste, LigeLinie på, at det er en uddannelse med store udfordringer. Julie Fabian er socialfaglig konsulent i Ligeværd og har det daglige ansvar for rådgivningstjenesten. Hun oplever at

uddannelsen kom til at se ud. Det var en succes og et kæmpe skridt for unge med udviklingshandicap, at det lykkedes at få skabt en ungdomsuddannelse, der passer til deres behov. Og lige siden har vi arbejdet intenst med at sikre de unges indflydelse på deres uddannelse og med at skabe en uddannelse med højest mulig kvalitet” fortæller Esben Kullberg, der er direktør i Ligeværd.

En succes med store udfordringer Uddannelsen har på mange måder været en succes og de seneste evalueringer, undervisningsministeriet har

OCNBEVISER

PAS-

SCREENINGS

LOW AROUSAL

SELVVÆRD ARBEJDE IDENTITET FORDYBELSE

VI HAR OGSÅ BESKYTTET E BESKÆFTIGELS OG

AKTIVITETSTILBUD

16

s pecial kompasset

DET ER OS MED MINI-ZOO

« til ba ge ti l ind h o l d

STU

BESKÆFTIGELSE

BOTILBUD

WWW.HORISONTEN.DK


at gøre for politikerne der er kommet flere henvendelser og at henvendelserne har ændret karakter. ”Vi har gennem flere år rådgivet unge og deres forældre i forbindelse med STU. Vi har jo ikke med en uddannelse af gøre, som de unge bare kan vælge. Først skal de visiteres til at høre til den gruppe unge, der kan få tilbudt en STU. Når det er afklaret, skal de visiteres til det sted, de kan tage deres ungdomsuddannelse. I starten fik vi en hel del henvendelser fra forældre til unge, som ikke kunne blive visiteret til en STU. Kommunerne mente ikke de var i målgruppen for uddannelsen. De senere år er henvendelserne i højere grad handlet om, at de unge ikke får lov til selv at være med til at bestemme, hvor de kan tage deres uddannelse” siger Julie Fabian. Det er hende man kommer i kontakt med, når man ringer til LigeLinje. De seneste år har hun oplevet en 10-15 dobling af henvendelserne.

Den forkerte vej Esben Kullberg mener, at udviklingen

går den forkerte vej og at de unges retssikkerhed er under pres. Ikke mindst på baggrund af den voldsomme stigning i henvendelserne til Ligeværd, mener han, at der er grund til, at man politisk sikrer, at de unge får øget indflydelse på deres valg af relevant uddannelsessted. ”Jeg mener, at vi i Ligeværd kan se et tydeligt billede af, at unges valgmuligheder stækkes. Vi ved jo godt, at der ikke er frit valg. Men mange af de afgørelser, der ikke tager hensyn til den unges ønsker, bunder efter vores opfattelse ikke i faglige afgørelser, men handler om økonomi, og at kommunen har en strategi om primært at bruge det kommunale tilbud. Vi sigter ikke blindt mod at de unge skal have frit valg. Vi vil blot sikre dem medindflydelse på valg af uddannelsessted. Vi ser eksempler på, at man undlader at skrive den unges ønske om uddannelsessted ind i uddannelsesplanen. Det gør det nemlig meget lettere for visitationsudvalget at vælge det kommunale tilbud. Og det bliver langt sværere

for den unge at klage over afgørelsen.” betoner Esben Kullberg. Hen mener at det er en alvorlig udfordring for de unges retsstilling, at de kun har Klagenævnet for Specialundervisning at klage til, når kommunens afgørelse går dem imod. Og trods stigningen i antallet af klager, der lander på rådgivningstjenestens skrivebord, så tør han godt påstå, at der er et stort mørketal i forhold til afgørelser, der tilsidesætter de unges ønsker. ”Den eneste mulighed, vi ser, ift. at sikre retssikkerheden for unge med særlige behov er, at man skriver det ind i lovgivningen, at unges ønsker til uddannelsessted skal tages med i visitationsudvalgets betragtning. Det vil betyde, at kommunerne forpligtes til at forholde sig til den unges ønske om uddannelsessted og hvis kommunen går imod den unge, så skal man være i stand til at argumentere fagligt for denne beslutning.

KOMPETENCER I SPIL - PERSONLIG UDVIKLING - VEJE TIL AT TACKLE HVERDAGEN ELAB - MEDIE - PROJEKTWORKSHOPS

TJEK IND PÅ STAND 68

STU

ved

st i næ

STU i Næstved er en inspirerende og individuel ungdomsuddannelse - i bevægelse med naturen, hvor du kan udvikle dig i et miljø med andre unge.

Tag dit første skridt ind på stuinaestved.dk « til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

17


KLAR TIL START Af Christina Qvistgaard

Det er en helt almindelig formiddag i Irma i Bagsværd. Datomærkning, vareopfyldning og alle de andre dagligdags opgaver i en travl butik, er i fuld gang. Og blandt medarbejderne finder vi Alex, som i sin hvide uniform ligner en helt almindelig slagterassistent. Alex er en af det særligt tilrettelagte ansættelsesforløb KLAR TIL START’s kandidater

18

For Alex har KLAR TIL START – som for så mange andre kandidater – betydet forskellen mellem et liv med værdi og en blind vej.

afhængig af det kommunale. Det er en del af livet at tjene sine egne penge, og jeg har ikke lyst til bare at sidde derhjemme.”

”For bare et par år siden troede jeg, at jeg skulle sidde og hænge resten af livet – nu er jeg kommet ud på den anden side. Jeg har værdi for mig selv og for samfundet,” smiler Alex, der tydeligt har fundet sig til rette som slagtermesterens højre hånd. ”Jeg vil ikke være

Jobbet har været en øjenåbner af de helt store for Alex, der udover sit arbejde også er i gang med en personlig opdagelsesrejse af de helt store. Med selvtillid og selvstændighed er også fulgt lysten til at etablere sig i eget hjem, få en kæreste og hænge ud med vennerne.

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


– OG KLAR TIL LIVET ”Det har lært mig nogle værdifulde ting. Jeg havde meget social angst, men det er forsvundet, fordi jeg har været i kontakt med så mange forskellige mennesker,” uddyber den 21-årige. ”Jeg kan sagtens fungere på jobmarkedet og måske komme videre til rigtig uddannelse. Det vigtigste er, at jeg har fundet en motivation og lyst, fordi jeg ved, at jeg kan. Før troede jeg ikke, jeg ville blive til noget.”

Lærerig oplevelse – hele vejen rundt Alex er ikke den eneste i den nordsjællandske Irma, der har lært noget. For slagtermester Bjarke Bloch har bekendtskabet med Alex givet stof til eftertanke. ”Det har været en positiv og lærerig oplevelse at arbejde med Alex. Da jeg først hørte om programmet, tænkte jeg, at en autist var ligesom Rain Man, men så mødte jeg Alex. Og vi klarer os selv. Det fungerer for mig, at jeg ikke skal have et mellemled,” siger slagtermesteren. Mellemleddet Bjarke Bloch referer til er vejleder Mijamaya som følger KLAR TIL START kandidaterne i deres daglige arbejde. Når en virksomhed åbner dørene for en kandidat følger også en personlig vejleder, som står for sidemandsoplæring, dokumentation og kontakt til fx

kommunen. For virksomheden er KLAR TIL START derfor på mange måder en win-win situation, hvor der skal afsættes et minimum af ressourcer, men hvor belønningen er en dedikeret og motiveret medarbejder.

»

Idræts- og Uddannelsesakademiet Vi er et højtspecialiseret tilbud til børn, unge og yngre voksne med psykiatriske problematikker og psykiske sårbarheder. Vi tilbyder helt individualiserede forløb med fokus på udvikling af de ressourcer, der også ligger i diagnosebillederne, afstigmatisering, recovery, uddannelse og personlig/social udvikling. Vores forskellige tilbud henvender sig også til unge med Autismespektrum-forstyrrelser og andre gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Vi har tilbud om både psykologisk og psykiatrisk behandling, bistand og udredning. • Skoleafdeling med undervisning jf. folkeskoleloven. Vi modtager elever på mellemtrinnet og i overbygningen. • STU-uddannelse med en lang række valgfag, der også tilbydes vores folkeskoleelever. Vi har en stor idrætslinje med alt inden for idræt: fitness, yoga, parkour, boldspil, dans, ridning, crossfit og meget andet. Studielinjer med HF-fag, 10 klassescenter, 11. & 12. skoleår m.m. Frisør- og kosmetologilinje,

• • • •

vagt- og sikkerhedslinje, kreativlinje med billedkunst og smykkedesign. Esportlinje, rideterapi, iværksætterlinje, samt håndværk & design. Fritidstilbud med musik, kreative og sociale tilbud. Praktisk støtte til hverdagen m.m. Støttekontaktordninger og mentorstøtte (kørsels- og henteordninger). Ressourceforløb, jobtræning, aktivering og afklaring. Psykiatrisk/psykologisk behandling, udredning og bistand.

Vi lægger stor vægt på samarbejde, dokumentation, fleksibilitet og har mulighed for at tilrettelægge helt særlige og fleksible forløb. Vi arbejder opsøgende, fastholdende, ressourcefokuseret og vægter ejerskab, empowerment og afstigmatisering betydeligt. Vores undervisningsmiljø er præget af en ikke-klientgørende tilgang, er meget roligt, forudsigeligt og ikke-konfliktfyldt. Se mere på idraetsakademiet.dk eller kontakt os på 44 44 03 04. Kom gerne til en rundvisning, forbesøg, praktikforløb eller kontakt os for en afklarende samtale.

VESTERLUNDVEJ 20,1. / HERLEV HOVEDGADE 201 C • 2730 HERLEV • TLF. 44 44 03 04 • IDRAETSAKADEMIET.DK

« til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

19


«

Værdi for alle Fra KLAR TIL START første gang blev sat i søen i 2013, som et samarbejde mellem nonprofit organisationen FONDEN UNGES og Fakta, er der sket rigtig meget. I dag står 13 store virksomheder som REMA1000, Stark, Coop og mange andre klar til at byde ind med jobs til kandidaterne. Beskæftigelsestilbuddet fungerer sådan, at kandidaterne er lovet fastansættelse efter endt praktiktid, hvis alt fungerer. Og det gør det for hele 80 procent. Et nærmest uhørt tal, når man sammenligner med det generelle beskæftigelsestal inden for autismeområdet som viser, at blot 15 procent kommer i varig beskæftigelse, fortæller initiativtager Britta Bak, direktør for FONDEN UNGES, der udover KLAR TIL START også driver STU’en UNGES Uddannelsescenter og autisme-app’en Scan How. ”Det bedste er faktisk, at vores tal viser, at 98 procent af vores

Café

Køkken

kandidater bliver i jobbet,” fortæller hun. ”Det giver en kæmpe menneskelig værdi. Og samtidig har det også en samfundsøkonomisk værdi, at folk med kognitive handicaps får mulighed for at være i arbejde. Vi har haft Implement Consulting Group til at kigge på vores kandidater og hvilken samfundsværdi, det giver, at de er i job. Den estimerede gevinst er 45.000 kr. årligt per kandidat. Så hele forløbet er tjent ind efter 3 år.” Alex er i hvert fald ikke i tvivl om værdien af KLAR TIL START. ”Det har været min golden ticket,” fastslår han.

Butik

Bolcher

kontakt 70 70 15 48 | Kampergade 3 - 3000 Helsingør

20

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


SoďŹ e Rifbjerg

spe cia l ko mpa sse t

21


Chrestine er klar til job En givende STU og et godt praktikforløb senere er Chrestine Nielsen, 21 år, klar til at komme i job. Det er både hun, praktikstedet i FAKTA og Elmelund enige om. Nu mangler hun blot, at kommunen ser den samme udvikling og muligheder og bevilger hende et fleksjob. Efter en god periode i praktikken, hos Fakta i Thisted, skulle Chrestine prøve en ny opgave. Hun skulle prøve at sidde ved kassen. Det afslørede en udfordring for hende og butikken, som overraskede alle. Chrestine kunne ikke forholde sig til de mange store tal, som der uvægerligt er ved et kasseapparat. Hun kunne ikke skelne dem fra hinanden. Det var et konkret problem og en udfordring, der skulle løses. På Elmelund gik Chrestine og mate­ matiklæreren i skarp træning med kasseboner og talsystem. I løbet af kort tid forstod Chrestine, hvordan

KARISEFONDEN UDVIKLING GENNEM UNDERVISNING OG UDDANNELSE

systemet hang sammen med 10’ere, 100’ere og 1000’ere i opstillingen. Siden har tallene ikke kunnet vælte hende. Den meget hurtige og konkrete handling er et udtryk for Elmelunds måde at løse problemer på. Det er hurtigt, tillidsfuldt og trygt, og det er et konkret og praktisk arbejde med at vise, hvordan tingene hænger sammen.

Praktisk og almendannende Brian Nyby vejleder de unge på Elmelund, som er et uddannelsessted

STU i integreret bo-, arbejdsog fritidstilbud beliggende på økologisk bondegård VI UDBYDER: ● Landbrug, mark arbejde og pasning af Angus kvæg. ● Gartneri, pasning af grønne områder og væksthus, hvor der også er geder og høns. ● Køkken, her produceres dagligt mad til skolens elever. Catering ud af huset. ● Bageri, hvor der bages brød af gårdens egen mel. ● Hesteskole, hvor der undervises i ridning og pasning af gårdens heste.

Det er muligt at tage traktorkørekort og derudover er det muligt ved behov at tage diverse fag og kurser. Alle elever PAS-testes og der udarbejdes personlige undervisningsplaner.

● Mølleri, der maler markens afgrøder. ● Håndværkerlinjen, her undervises i snedker og tømre arbejde. ● Kreativ, hvor der laves brugskunst.

www.karisefonden.dk kontor@karisefonden.dk Telefon 59 50 58 70

● Friluftsliv. ● Natur og jagtpleje.

ØSTAGERGÅRD

Slettebjergvej 21, 4174 Jystrup Tlf. 57 52 88 14 post@oestagergaard.dk

www.oestagergaard.dk

22

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


med mange praktiske og almendannende aktiviteter for unge med særlige behov. På Elmelund kan de unge tage en STU, som Chrestine er et eksempel på. De kan tage del i arbejdet i Thy Skovservice og lære om arbejdet i en skov og på savværket. I Virkelyst – produktionslinjen – kan de producere paller, kasser, reoler, tapasbrædder, kunsthåndværk og træreoler til Thisted Bryghus. De kan også vælge at være madmedhjælper, hvor de unge sanker havtorn, hyben, slåen, porse, kantareller og mosebøllebær i Thy Nationalpark. Elmelund har også en køkkenhave med grøntsager, urtehave, bærbuske og frugttræer. De leverer til lokale restauranter, kroer og kantiner samt til THYkassen. Det er i køkkenhaven, bøjet over et højbed, at vi møder Chrestine. Elmelund har boliger i Thisted, så de unge kan bo på Elmelund. De unge har altså en reel mulighed for at knytte nye og varige venskaber.

Elmelund tilbyder botræning og bostøtte, og de tilbyder jobtræning og afklaringsforløb. Og altså Thy STU, som Chrestine er en del af.

Klar til job Daniel Toft er butikschef i Fakta. Daniel har haft et enkelt år i Jobcentret, så han kender systemet. Han og butikken har haft mange unge og svagtstillede borgere i afklaringsforløb. Det er en holdning og dna hos ham og butikken, at der skal være plads til det.

hed i vores kommunikation. Vi har et rigtig godt samarbejde,” fortæller Daniel Toft.

Det er her Chrestine er i praktik og har sin dagligdag på lige fod med andre ansatte. Hun har et par af de faste medarbejdere tæt på sig, så hun hele tiden ved hvor hun kan søge hjælp, men der bliver længere og længere mellem det behov.

”Jo, det kan jeg godt. Men jeg skal drive en butik, så de økonomiske forudsætninger skal også være i orden. Det er der, kommunen kommer ind,” siger han.

Daniel Toft har kun rosende at give Chrestine. Og han og Brian Nyby er enige om, at hun er klar til job. ”Vi er vant til at have praktikanter. Brian og jeg ved, hvad vi forventer af hinanden. Der er ærlighed og tryg-

Daniel kan sagtens se Chrestine i sin butik.

”Der er nogle forudsætninger, der skal på plads hurtigt, når Chrestine afslutter sin STU den 1. oktober. Vi vil hjælpe hende med at få bevilget et fleksjob. Det er den første forudsætning for, at det kan lykkes. Det håber vi alle, at det kan,” fortæller Brian Nyby.

Erhvervsskolen

Den Røde Tråd

Kollegiet

Den Røde Tråd er et kombineret tilbud med både STU, EMU og §103/104. Dagligdagen bærer præg af at ligne en arbejdsplads, og alle brugere vil opleve, at de bidrager med noget og har stor værdi for fællesskabet.

Søbæk Kollegiet er et springbræt til voksenlivet på egen hånd. Der er god balance mellem krav og omsorg, der på sigt sikrer den unge en solid platform for udvikling. De unge bor i egen lejlighed eller værelse med mulighed for privatliv.

Værksteder • Autoværksted • Smedeværksted • Træ • Murer • Grøn Byg • Køkken • Idræt og sundhed • Behandling - NADA - Massage – Samtale

Aktiviteter og Værksteder • Have • Krea • Natur • Snedker • Cykel • Køkken • Træning • Massage/NADA • Botræning • Social træning og ADL

På Erhvervsskolen er der plads til både kloge hænder og gode hoveder. På Erhvervsskolen er der mulighed for at færdiggøre grundskolen, gennemføre en STU eller være i en §103/104 foranstaltning. Undervisningen er sammensat af fagfaglige og praktisk-faglige moduler. Der er mulighed for 9. eller 10. klasse eksamen

« til ba ge ti l ind h o l d

Mød os til åbent hus 1. oktober og 4 . februar kl. 15.00-18.00 For yderligere info eller tilmelding kontakt visitator.

spe cia l ko mpa sse t

23


Hjælp til elever med koncentrationsbesvær hædret med et Europa mesterskab Bubbles er et system bestående af et sæt hovedtelefoner, en mikrofon og en lille samtaleserver, som lukker forstyrrende lyde ude og holder linjen åben til læreren. For den opfindelse har 3 unge gymnasieelever vundet Danmarks- og Europamesterskabet i entreprenørskab. og indlæringsvanskeligheder, og hvad er det deres system kan bidrage med? Specialkompasset har mødt Christian Ørum og Nicklas Stokholm, der går på 2. år på henholdsvis HTX og HHX, for at høre deres historie om og med Bubbles.

Tekst og foto: Peter Christensen Christian Ørum, Nicklas Stokholm og Kevin Jensen, alle tre fra Herningsholm Erhvervsgymnasium, sikrede sig i april Danmarksmesterskabet og nogle måneder senere også Europamesterskabet i entreprenørskab med deres produkt: Bubbles. - At kunne kombinere vores største ønske om at blive selvstændige og på samme tid hjælpe børn, der har brug for det, og nu kunne kalde sig Europamestre, den følelses kan ikke beskrives, udtalte Nicklas Stokholm efter at de havde vundet EM. Europamesterskabet blev afholdt den 24. juli. Drengene og deres Bubbles dystede mod 39 andre, som alle havde kvalificeret sig via nationale finaler. Det blev et rent triumftog. Først vandt de med Bubbles særprisen AT&T Excellence in IT Award, og efterfølgende blev de udnævnt til Europamestre. Men hvad var indgangen til, at de ville udvikle et teknologisk hjælpemiddel til unge med koncentrations-

24

s pecial kompasset

- Egentligt startede vi med at ville udvikle et system til åbne kontorlandskaber. Men Christians lillesøster har ADHD, og hun har meget svært ved at håndtere den megen uro og støj omkring sig i skolen, og det fik os til at skifte spor, fortæller Nicklas. - Hun blev hele tiden forstyrret. Faktisk så meget at hun er blevet taget ud af skolen og får hjemmeundervisning. Det gør hun stadig. Det er bare ikke en holdbar og fair løsning i længden, at elever med ADHD, ADD, autisme eller anden koncentrationsbesvær skal tages ud af skolen for at de kan modtage undervisning. Derfor besluttede vi at arbejde på at udvikle et teknisk hjælpemiddel til de elever og deres lærere. Resultatet er blevet Bubbles, forklarer Christian.

Hvordan virker Bubbles Vi har alle hørt historier om elever, der har måttet sidde i klassen med høreværn af den slags der hører håndværksfagene til, for at kunne udholde at være i klassen. Problemet med den løsning er naturligvis, at høreværnet lukker alt ude inklusive lærerens ord og undervisning. Det er den problematik Bubbles skal løse ved både at lukke lyde ude, men bevare at eleven stadig hører hvad « til ba ge ti l ind h o l d

læreren fortæller. Læreren og eleven er på sin vis online med hinanden. Eleven får et par hovedtelefoner med støjreduktion på, i stedet for et traditionelt høreværn, og læreren får en mikrofon klipset på. De to enheder forbindes via bluetooth. Hvis det blot var det ville der være for megen skratten og udfald på linjen, derfor har drengene udviklet en lille samtaleserver, så lyden går rent igennem. Vupti. Der er etableret en forbindelse uden forstyrrelser og elevens chancer for at modtage undervisning er vokset ganske betydeligt. Det er samtaleenheden, der kører via internettet, der har navnet Bubbles.

Læreren er central person - Det er selvfølgelig afgørende, at læreren er indstillet på at bære mikrofon i undervisningen. Ellers bliver det op ad bakke. Derfor tager vi også ud og taler med skoler og lærerne og demonstrerer systemet for dem. Vi bruger op til en hel dag på skolen og instruerer i anvendelsen, fortæller Nicklas. Bubbles er indtil videre demonstreret på 7 skoler, og de 5 af skolerne har besluttet sig for at købe systemet. - Vi har blandt andet prøvet Bubbles af i en specialklasse med 8 elever, hvor de 7 af eleverne var koblet på. Det gik fint. Vi har også udviklet ny software siden første model, så det nu er teknisk meget simpelt at sætte Bubbles op til at fungere i klassen, slutter Christian.


EN FORENING FOR UDBYDERE AF STU En af STU-foreningens styrker består i netværket. Når man driver en STU i en kommune, eller som privat udbyder, sidder man ofte alene og uden mulighed for at finde organisationer inden for samme område, at kunne spejle sig i og drage nytte af. • Faglige konferencer • Regional sparring og netværk med andre STU-steder • Politisk arbejde • Årsmøde i Middelfart den 29-30/10 med Anette Prehn og Lene Tanggaard, som oplægsholdere. Et medlemskab af STUforeningen koster 5500,- årligt. Kontakt vores sekretariatsleder Morten Overgaard-Dahl på kontakt@stuforeningen.dk eller på 2985 2988. Pris for et årsmedlemsskab: kr. 5.500,-

www.stuforeningen.dk

STU-foreningen Consentio | Arvikavej 4, 7800 Skive | Tlf. 2985 2988 | E-mail: kontakt@consentio.nu spe cia l ko mpa sse t

25


Roskilde Kongrescenter HAL D · Møllehusvej 15, 4000 Roskilde

Onsdag 16. september Torsdag 17. september kl. 9 - 14 og kl. 16 - 19 kl. 9 - 14 STAND UDSTILLER 48 8

Able Nordic

61

Klintebjerg Efterskole

ASF på ungdomsuddannelser

78a

Kursustrappen Frederiksberg

34

AspIT

20

Københavns VUC

51

Autisme Center Vestsjælland/Rosenkilde

42

Levuk STU

Autismecenter Storstrøm

60

Ligeværd

Brahetrolleborg Green Care

22

LivogJob

6 62 9

18b

Castberggård Job- og Udviklingscenter

m/s SixTUs

15

Chaplin - STU og Beskæftigelse

25

Magleby Skolecenter

33

Concura STU

23

Marjattas STU

59

CSU Egedammen

14

MindMover

74

CSV København STU

41

Munkegården

35

Den Miljøterapeutiske Organisation

44

Djurslands Folkehøjskole

55

Dyssegården

40

Efterskolen Østergård

58

Egholt

50

Elleslettegård

40

Specialefterskolerne

12

Empata

65

Specialisterne

13

Erhvervsskolen af 2011

3

STU Akademiet

67

Erhvervsskolen Det Musiske Kompagni

16

STU Greve

63

Fonden Unges

68

STU i Næstved

39

Fontanaskolen STU

32

STU Nextjob

17

Fremtidslinjen

40

Stubbekøbing Efterskole

79

Glad Fagskole

38

STU-FGUNORD

66

Grennesminde Taastrup

28

STU-foreningen Consentio

26

Hans Knudsen Instituttet

21

STU-huset i Skibby

HF & VUC Klar

27

SUMH - Sammenslutningen af Unge Med Handicap

Hjerneskadeforeningens STU Rådgivning

80

Søbæk Skole

Horisonten STU og beskæftigelse og Ulstrup Efterskole

37

Søholm

Høje-Taastrup Gymnasium ASF

27

Søskeneforeningen SØF

64

Idrætsakademiet

71

Tagaskolen

56

Idrætsefterskolen Ulbølle

29

Uddannelsesvejledning

72

Incitaskolen

40

Ulstrup Efterskole

43

Individualisterne ApS

77

UNOIT

5 78b 36 8

1

26

STAND UDSTILLER

8 57 7 40 2

Næstved Gymnasium og HF Skolen Sputnik STU Skolerne i Boserup Sofie Rifbjerg Efterskole Specialcenter Roskilde - STU

Information

11

Vordingborgskolen

19

Instituttet for Blinde og Svagsynede

40

Waldemarsbo Efterskole

40

Karise Efterskole

53

Karisefonden

46

ZBC STU IT, VÆRKSTED OG FOOD

18a

KLAPjob

30

Østagergård

s pecial kompasset

8

ZBC AFS

« til ba ge ti l ind h o l d


STANDPLAN – OVERSIGT

INDGANG

Hvileområde

INDGANG « til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

27


PROGRAM

for Specialkompasset 2020 i Roskilde Kongrescenter

O n s d a g d e n 1 6 /9 kl. 9- 14 kl. 14 -1 6

m tid ss na k i Ha l D ud da nn el se s- og fre r fo en åb er n se es –M – Pa us e

RE KU N FO R UD ST IL LE Pa us ea rr an ge m en t le kl . fo rp le jn in g i lo ka in t en m ge an rr sa rk – Ne tv æ kl . 14 -1 5 KI LD E M AG LE en Co ns en tio læ g v/ ST U- fo re ni ng op t ig gl Fa – 6 kl . 15 -1 r be sø ge nd e – m es se n er åb en fo kl. 16 -1 9 gd om sl iv

om un un ge fra Ho ris on te n v/ g æ pl O – 0 .3 18 0kl . 17 .3 LE KI LD E ag no se r i lo ka le M AG di ed m

BEMÆRK!

OBLIGATORISK TILMELDING TIL ALLE OPLÆG torsdag den 17. september!

To r s d a g d en 17/9 kl. 9-14

k l. 9 .3 0 -1 0 .1 5

– messen er åben for besøgende – o p læ g v Tilmelding til /J a m il F a ra h M e h d i fr M in d M o v e a jp@ compassfairs.dk rs . D u k a n som noge h e lt e k s tr a t o rd in æ rt m ø d e J a m il S p e c ia lk o på m p a s s e t, n å r h a n fo kampen m rt æ o d a n g s t, ll e r s in e g e n h is to ri e fa c a d e o g h v o rd a n h m a n g le n d om an vandt d e tr e o p å li v e t n kamp. I foredragsh – og dag er Jam older som il e n a n e rk bl.a. bruge o g d a g ti lb s af UU-ce endt u d s s k o le r. k l. 1 0 .3 0 -1 n tr e, erhvervs 1 .1 5 – o p læ skoler g v /M a th il d e L u s ty S ø A n g s re t o g A u ti s m n s e n fr a b lo g g e n ’M e ’. M a th il d d ia g n o s e r it L iv m e d e fo rt æ ll e r å b e o g s in e e g n t o m s in e ne uddann tr o d s s in u egne e ls e s e rf a ri ng n g e r. M a th h o ld e r s o m e a ld e r e n ru ti n e re t il d e e r o g a lt id fo rm å r meget dyg k l. 11 .3 0 -1 ti g fo re d ra a t tr y ll e b in 2 .1 5 – o p læ gsd e s it p u b g v /S a m m li k u m e n s lu tn in g og Center e n af unge m for Digital e d h a n d ic Dannelse. m e d ie r? H a p (S U M H Hvordan a vad sker d ) rb e jd e r e M m r e d p ro je k te I med socia ed de ung e t le s O b ru g a f m e s O n li n e s s ik k e rh e d æ tt e s fo k u d ie rn e ? b la n d t u n g s p å o n li n e e med kog H ø r h v o rd tr iv s e l o g n it iv e fu n k a n I s o m fa ti o g n p o s e n n rs e li n e o p le v e d s æ tt e ls e oner kan s r. tø tt e d e u n a f o n li n e m ls e r, o g s å s e lv o m I g e i d e re s ik e d k ie e ALLE OPL r s e lv e r s u p ÆG FORE e rb ru g e re GÅR I LO KALE MA k l. 1 4 G L E K IL D E – messen lu k k e r. TA K FOR I Å R . Vi s e s ! 28

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


Jeg får måske modet til at forfølge drømme Af Christina Qvistgaard

For bare et par år siden var en ungdomsuddannelse en meget fjern drøm for 31-årige Rasmus Garff. Uddannelsessystemet havde ikke vist sig som en god ven og samarbejdspartner, men det har et år på HF Plus i Slagelse vendt op ned på. / Fotos: Jonas D. Madsen

”Jeg troede virkelig ikke, det her kom til at ske for mig. Jeg har altid troet, at det var uden for min rækkevidde,” fortæller Rasmus. ”Det med eksaminer har jeg aldrig kunnet.” Ikke desto mindre klarede Rasmus fem eksaminer inden sommerferien – og selvom det hverken var en nem eller særlig behagelig oplevelse, var det en sejr i sig selv bare at møde op, og alle eksaminer blev bestået med et fint resultat. Og den oplevelse bliver der flere af, ikke bare for Rasmus, men også for hans medstuderende. HF Plus er Klar HF og VUCs bud på en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. En 3-årig uddannelse, der i år starter op med tredje hold. Her danner trygge rammer, gode relationer og forståelse baggrunden for, at en særlig gruppe unge pludselig kan øjne både en succesfuld ungdomsuddannelsesoplevelse og måske endda videregående uddannelse.

Selvtillid og selvværd Lektor og koordinator Linde WeyheJeppesen har været med fra starten – og hun glæder sig over hver eneste lille sejr, de unge får med på vejen. ”Vi startede det her op, fordi vi kunne se et kæmpe stort behov. I den almindelige undervisning på enkeltfag er man sammen med forskellige mennesker hele tiden og på skift. Her har man et mere trygt miljø med de samme sociale relationer,” forklarer hun. ”Vi har fået et fast team af nogle få lærere og så har eleverne kun 4 fag plus valgfag om året. Mange har nogle dårlige oplevelser bag sig – og vi vil gerne give dem nogle suc-

cesoplevelser. Derfor handler det første år også meget om at opbygge troen på sig selv gennem gode oplevelser.”

Diagnoser lægges væk HF Plus er et tilbud til unge og voksne med særlige behov. Selvom lærerstaben får efteruddannelse med indblik i de forskellige diagnoser, er det ikke den snak, der fylder meget på gangene, fortæller Linda Weyhe-Jeppesen. ”Vi var enige om fra starten, at vi skulle vide noget om de forskellige diagnoser, men når det så var på plads skulle det lægges væk, så vi kunne kigge på eleverne som mennesker og ikke som diagnoser. Der er selvfølgelig nogle hensyn, især når man sætter mange forskellige diagnoser sammen i en klasse, så vi har lavet nogle særlige fysiske rammer i et aflangt lokale med borde og stole i cafeopstilling og så en særlig afdeling i den ene ende, så man kan trække sig tilbage og fx lægge sig lidt på sofaen. Lokalerne ligger for sig selv, men inklusionen er med, fordi vi bruger både laboratorier og kantine sammen med de andre,” lyder det fra den pædagogiske koordinator.

Vi vil rigtig gerne flytte eleverne lidt. En diagnose behøver jo ikke være statisk. Har man fx skizofreni, men er velbehandlet, kan man jo godt fungere. Vi har så mange dygtige unge mennesker her, som sagtens kan blive en værdifuld del af samfundet,” fortæller Linda Weyhe-Jeppesen.

Det er en mulighed For Rasmus Garff har formlen fungeret. Han er glad for lærerne og sine kammerater – og han er glad for at være i et miljø, hvor det er okay at være en lidt skæv personlighed. ”Hvis det her tilbud havde været der for 8 år siden, havde jeg været overlykkelig. Men nu er jeg her og jeg vil gerne have den succes og så kommer der måske også tro og mod til at forfølge drømme med. Jeg vil gerne hjælpe andre unge og lave noget med mennesker. Men nu skal jeg lige klare det her først,” fastslår han. ”Hvis man får det her tilbud, skal man se det som en mulighed og ikke et sted, hvor man bliver sat i bås.”

Skemaet er også tilrettelagt, så det tilgodeser behovet for ekstra hvile og ro, og der bliver heller ikke slået helt så hårdt ned på fravær. Til gengæld tør man godt forvente noget af eleverne. De skal rykke sig både personligt og fagligt. ”I forhold til SPS-ordningen ser vi gerne, at alle har en støtteperson. Jeg er selv en del af den ordning og man bliver lidt en blanding af kontakt og en eleverne kan læne sig op af.

« til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

29


Et skridt ad gangen giver afsæt til et spring ind i fremtiden

Af Christina Qvistgaard ”Det pædagogiske kommer først her altid,” fastslår skoleleder Per Saaby, der har stået i spidsen for en voksende gruppe dedikerede medarbejdere siden den spæde start. ”Det handler om at skabe tryghed, struktur og faste rammer, så vores unge ved hvad de skal, hvem de skal være sammen med – og hvorfor.” Men selvom faste rammer og en værdibaseret pædagogik er omdrejningspunktet, skal der også være plads til skæve indslag, kreativitet og vigtigst af alt, at de unge føler, de sidder bag rattet i deres eget liv, understreger skolelederen. ”Muligheden for fællesskab, medindflydelse og medbestemmelse er også central for os. Det ligger som en undertone i alt, at de unge er en del af det hele. Det betyder fx at eleverne gerne må starte valgfag op, hvis de kan blive enige 3 stykker om noget, de synes er spændende. Når der kommer nogle elever og fortæller, at de gerne vil starte noget op sammen, bliver vi helt elektriske, for så giver fællesskabet jo lige pludselig mening for de unge og ungdomslivet blomstrer.”

Overgangen kan variere Medbestemmelsen er i sig selv også et pædagogisk redskab som lige så stille giver plads til at lære sig selv at kende

30

s pecial kompasset

og som er med til at lede de unge frem til det næste logiske skridt for dem. Uanset om det er at gå i gang med at tage kørekort, tage en DJ uddannelse eller kaste sig over kreative projekter. I de rammer opstår der selvstændighed og afklaring, og det giver eleverne en ledetråd i forhold til deres praktik­ pladsønsker. ”Praktikpladserne passer godt ind i vores fokus på det næste skridt,” forklarer Per Saaby. ”De eksponerer dem for det skridt, der måske kommer efter STU.” I takt med at virkeligheden har ændret sig på STU området, er Fontanaskolens oprindelige målgruppe af unge med psykisk sygdom blevet udvidet med unge med forskellige diagnoser som angst eller autisme. Derfor har det været vigtigt at holde fokus på det individuelle. At overgangen til det næste skridt kan variere fra ung til ung. ”Halvtreds procent af vores unge bliver klar til ordinær uddannelse. Men hvis vi kan se dem komme herfra og vide, hvad de vil og kunne se sig selv som del af nogle omgivelser, så er vi nået langt. For nogle elever tager det flere år og andre oplever, at det går rigtig stærkt,” siger skolelederen. ”Men vi lykkes rigtig godt med at « til ba ge ti l ind h o l d

Tre elever i en 3. sals lejlighed. Sådan så hverdagen ud på Fontanaskolens STU. Spol 10 år frem og den samme skole kan i dag prale af 50 elever og 1200 kvm at boltre sig på midt på Østerbro. Opskriften på succesen er pædagogik, medbestemmelse for eleverne og ikke mindst et stålsat fokus på det næste logiske skridt.


give de unge en forståelse af sig selv, og hvad de kan og vil. Alle der bliver færdige her ved, hvad de så skal.”

Det var sidste chance For ganske kort tid siden var fremtiden noget, der bare skulle overstås for 24-årige Josephine. Men 6 måneder på Fontanaskolens STU, en coronanedlukning og en velkomst i et stærkt fællesskab har vendt op og ned på det hele.

”Jeg har altid tænkt, at fremtiden ville gå galt for mig. Men nu er der lys forude,” lyder de optimistiske toner fra STU eleven. Josephine havde flere afbrudte skoleforløb og nederlag bag sig, da hun for første gang blev præsenteret for den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse. Og da hun først besluttede sig for at give det en chance, rullede bolden pludselig rigtig stærkt. Nu vil Josephine gerne være med til at oplyse om den uddannelse, der har givet hende et nyt fundament. ”Her bliver der virkelig taget hånd om mig – og taget hensyn til mine udfordringer. Jeg synes, at alle burde vide, at STU er en mulighed. For mig er det her et helt specielt tilbud,” fortæller hun.

Mod på fremtiden Efter lang tid hjemme var det med at komme ud af døren ikke det nemmeste for Josephine, så i starten blev hun hentet ved døren hver dag. Men den mulighed satte Corona en effektiv stopper for – og da Josephine jo nu var kommet godt i gang, var der kun en ting at gøre.

”Jeg begyndte at cykle. Og det gør jeg hver dag nu. Hele vejen igennem København. Jeg havde et helt år, hvor jeg gik hjemme og lavede ingenting, men efter jeg startede her, kunne jeg slet ikke holde ud at gå rundt derhjemme,” fastslår Josephine. Forståelsen for de dårlige dage og at blive del af et fasttømret fællesskab har givet STU eleven mod på fremtiden og på fremtidsdrømmene. Josephine er superkreativ og drømmer om at kunne lave en lille butik på hobbyplan, hvor hun kan sælge nogle af sine ting. Men når det kommer til det arbejdsmæssige, må det godt være et job, hvor de faste rammer fortsætter, fortæller hun. ”Jeg vil rigtig gerne lave lidt design selv – og er for nylig gået i gang med at arbejde med sådan noget flydende plastik. Det ville være fint at kunne sælge lidt på hobbyplan, men jeg vil gerne have et arbejde, hvor jeg bare ved, hvad jeg skal. For mig gør det ikke noget, at alle dage er ens.”

100 %

Ny elev på STU Greve Aktiv nu

Hvad sker der på STU Greve? Vi spotter dine kompetencer og støtter dig i at nå dine mål. Du bliver mere selvstændig og rustet til et aktivt liv. Ok. Hvor kan jeg få mere at vide? Mød os på messen i Roskilde d. 16. og 17. september 2020. Indtil da kan du tjekke os ud på stugreve.dk.

ALLE HAR RET TIL F ÆLLESSK AB annonce_roskildemessebladet_2019.indd 3

« til ba ge ti l ind h o l d

14/02/2020 09.49

spe cia l ko mpa sse t

31


”Du har ringet til Ligelinie...

I Ligelinie er temaerne mange, men oplevelsen er ofte den samme. Forældrene deler alle oplevelsen af at stå meget alene. Flere forældre oplever det som en trættende, stressende og uendelig kamp at være en del af det kommunale system.

hvor jeg skal gå hen og finde de her svar på mine spørgsmål”

”Nu fylder han 18, og jeg kæmper med kommunen om alt muligt, og jeg føler mig fuldstændig alene. Jeg ved ikke,

For forældre til børn med særlige behov er spørgsmålene mange i mødet med kommunen, men et tilbagevendende

Således udtaler en far, der har kontaktet Ligelinie. - Det er desværre ikke en oplevelse, han står alene med.

Overgangen til det 18. år

tema er de udfordringer og bekymringer mange forældre har, når deres barn bliver 18 år. I dag er kommunen indrettet, så forskellige typer problemer forvaltes i forskellige forvaltningsenheder. Denne organisering er i særlig grad noget, der bliver tydeligt med overgangen til det 18 år. De unge må her erfare, at der ikke er en forvaltning, der kan rumme

Bo- og dagtilbuddet

Boophold fra 15 til 30 år i enkeltværelser/ lejligheder og fælleslejligheder.

S2

Stokbrovej

2

STU-uddannelse og beskæftigelse til unge fra 15 år med særlige behov. Vi er godkendt efter servicelovens § 66. 1. 6, 76, 103, 104, 107 og 108.

O15

Oksevænget 15

Institutionen har forskellige afdelinger rundt i et lille landsbymiljø 13 km. uden for Esbjerg.

IT & Medier

www.dgm.nu - TLF. 75 16 93 94 - dgm@dgm.nu 32

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


Hvad kan vi hjælpe dig med?” hele deres livssituation, og de unge og dennes forældre ender med at blive sendt fra den ene forvaltningsenhed til den anden.

bliver han en lille smule tavs ham fra jobcentret. Men med den her nye vej vi nu skal gå, så skal vi hele tiden begynde at forklare forfra”.

tigt, at man som professionel er med til at skabe overblik og tydelighed. Det kan f.eks. gøres i tydelige dagsordener og referater fra møder.

En mor, som har ringet til Ligelinie, beskriver det således:

En Bisidder kan være løsningen?

”Altså, jeg har aldrig tænkt på min søn i forbindelse med alder, men nu bliver jeg tæppebombet med, at nu skal han snart…… Det mellemrum der er mellem ham og de andre børn, bliver nu bare koloenormt!! Jeg føler mig alene og ramt på følelserne. Et eller andet sted skal det jo være noget, han har lyst til, men det er jo os, der træffer beslutningerne. Der har været bekymringer hele hans liv, og så kommer det der 18 års tal, og så bliver de først store – bekymringerne – ikke? Og så bliver man bedt om at slippe bekymringerne, for nu er han 18 år og stor nok og møder så en fra et jobcenter, der spørger, hvad han kunne tænke sig at lave, når han bliver stor, og så udtaler han, at han godt kunne tænke sig at blive lastbilchauffør. Så

Når man får et barn med særlige behov, kan det i lange perioder være udmagrende.

Nogle forældre kan i perioder have godt af at have en bisidder med til et møde. En bisidder er ikke følelsesmæssigt involveret, og kan derfor holde fokus på sag og indhold. En bisidder hjælper forud for et møde borgeren med at formulere og præcisere, hvad der er vigtigt at få ud af et givet møde. Hvorfor er vi her? Hvad er vigtigt for mig/os som familie? Hvad vil jeg/vi gerne have svar på? Hvad vil jeg/vi gerne opnå ved hjælp af dette møde? Kan jeg/vi få referat og afgørelser på skrift? Osv. Efter mødet kan bisidderen så, som de ekstra ører, huske og holde sammen på mødets indhold og aftaler.

Der kan være mange bekymringer om sygdom og diagnoser. Får mit barn et godt voksenliv? Hvad skal der blive af min søn, når jeg ikke er her mere? Hvad kommer det til at betyde for min datter, som ikke har særlige behov? Spørgsmålene er mange og svarene få. Alle disse spørgsmål kan i perioder fylde så meget, at der ikke er plads til at handle rationelt. Vi oplever, at forældre, som tidligere har kunnet varetage komplekse problemstillinger, i perioder mister færdigheder og taber overblikket grundet stresslignende forhold. Det er her vig-

LIGEVÆRD har et korps af bisiddere flere steder i landet. Kontakt Ligelinie og hør, om vi også har en bisidder til dig.

MEKANIKER STU – i bilbyen Silkeborg

4Individuelt tilrettelagt forløb på et autoværksted, hvor eleven tilknyttes og uddannes efter mesterlæreprincippet. 43 årig plan med kompetencebeviser for de fagområder eleven er oplært indenfor. 4Der udarbejdes beskrivelser af forløbet til brug ved rehabiliteringsmøde afklaring til fleksjob.

NYHED

4Der er mulighed for at tage kørekort under uddannelsen. 4Afklaring af passende timetal og skånehensyn. 4Afklaring til fleksjob etableres fleksjob frem mod afslutningen af uddannelsen. 4Se mere om vores bo kollegie og andre forløb på www.boskolejob.dk

« til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

33


«

side 13

SUMH har lavet et SoMe-spil, så du gratis kan øve dig i at være tryg og sikkert på nettet. Du ser nogle små videofilm og skal hjælpe en person med, hvordan han eller hun skal reagere i en svær situation. På den måde bliver du klogere på, hvordan andre forventer, at man opfører sig på nettet og på sociale medier, og du prøver det i et spil, uden at der sker noget ved det.

Del din digitale tvivl Hvad ville du f.eks. gøre, hvis du fik tilbudt at købe en billig computer af en, du møder online, hvis altså du bare lige vil dele dine kortoplysninger. Eller hvordan ville du reagere, hvis dine veninder bombarderer dig med beskeder i en gruppechat, imens du gerne vil slappe af og se en film. Det er to af de udfordringer, du kan prøve at forholde dig til i SoMe-spillet. Du kan sagtens bruge spillet alene derhjemme eller spille det med nogle venner. Men du kan også gøre det

sammen med din far eller mor eller en kontaktperson på dit bosted, for nogle gange er det rart at snakke med en voksen om alt det, man er i tvivl om på sociale medie. Voksne er bare ikke altid så gode til det. De er måske ikke selv på Facebook, Instagram eller vant til at bruge YouTube og Messenger. SoMe-spillet har derfor også en dialogguide, som hjælper voksne med at snakke med dig og andre unge om det digitale liv. Du finder SoMe-spillet på www. osonline.dk, og Dialogguiden kan du få hos SUMH på Specialkompasset i Roskilde – eller finde senere også på hjemmesiden.

Vær med i ungefællesskaber Har du lyst til at møde andre unge enten på nettet eller fysisk, er SUMH måske også noget for dig. Det er en organisation for unge med en funktionsnedsættelse.

Du kan f.eks. få og dele dine oplevelser i naturen sammen med unge fra hele landet i SUMHs projekt Outsider. Eller bor du i København, Odense eller Aarhus kan du også være med i SUMH Aktiv, hvor man mødes på nettet eller sammen tager ud og f.eks. ser stand-up, spiller brætspil, smager på øl eller lignende.

SUMH-OPLÆG PÅ

Digital dannelse v./ SUMH og Center for Digita l Dannelse Hvordan arbjeder I med sociale med ier? Hvad sker der m ed de unges brug af medierne? Med projekte t Os Online sætte s fokus på online trivsel og sikkerhed blandt unge med kognitive funktio nsnedsættelser. Hø r om, hvordan I som fa gpersoner kan stø tte de unge i deres online op levelser, også selv om I ikke selv oplever jer, som superbruge re af online medier.

Vores Skole - Vores Valg På Fontanaskolen STU sammensætter du din egen uddannelse. Vi tilbyder et væld af fag , som alle ligger inden for vores tre overordnede fokusområder: - den kreative - den faglige - krop og sundhed Udover skolens egne fag, har du mulighed for at tilvælge forskellige former for valgfag, som er i tråd med din uddannelsesplan.

Eksempler på valgfag: Japansk, rideterapi, musik og sangskrivning, hundetræning, hiphopdans, mangategning, kropsbehandling og meget mere. Vil du vide mere? Kontakt skoleleder Per Saaby på 4239 2433 eller stu@fountain-house.dk Se også Facebook.com/FontanaskolenSTU

På Fontanaskolen er fællesskabet vigtigt, og der er plads til alle – også til dig!

34

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d

MESSEN

SUMH holder op læg på Specialk ompasset den 17. septembe r kl. 11.30. Tilmelding til jp @compassfairs.d k Deltagelse er gr atis


Vejledningsmesse HER KAN UNGE MED SÆRLIGE BEHOV FINDE VEJ TIL SKOLE, UDDANNELSE OG BESKÆFTIGELSE

 STU

 Specialefterskoler  Frie Fagskoler  Gymnasier  FGU  Højskoler

Kl. 11.20 – 11.50

Mads Marius bruger humor, når han fortæller om at leve med udfordringer.

Kl. 15.00 – 15.45

Tinna C. Nielsen fortæller om adfærddesigns betydning for god inklusion. Tinna er grundlægger af "Move the elephant for inclusiveness".

KOLDING 15. september 2020

AARHUS 24. september 2020

Innovationsfabrikken Kolding Birkemosevej 1, 6000 Kolding

Aarhus Rådhus Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C

kl. 9.30-17.00

Få mere information: ligevaerd.dk

KOM OG FIND DIN:

KOM OG HøR:

kl. 9.30-17.00

Messen gennemføres i tæt samarbejde med Kolding og Aarhus kommune

spe cia l ko mpa sse t

35


SOPHIAS FOTO-DAGBOG Onsdag den 12. august – min 3. introdag på LEVUK STU Hej, jeg hedder Sophia og jeg er 19 år. Jeg går på tredje år på Levuk STU i Hillerød.

Jeg starter

ske hænder – dagen med at va

det skal man jo

i disse tider...

Bagefter sa mles vi i kla ssen. Vi er d vi er en lille elt op i tre h gruppe. Det old, så kan jeg god mobil-fri sk t lide. Vi ha ole, så derfo r en r g emmer vi os skærm, men ikke bag ve taler meget d en sa mmen og hyg ne. Vi taler ger os i pau her om hvad servi skal i løb skal vi på st et af dagen adion og dyr . I d a g ke OL. Det sy sådan noget nes jeg er fe . dt

Vi er delt op på vores hold så jeg sidder klar her for at snuppe forsædet. Vi har mini-busser og tager tit på ture.

Vi blev delt op i syv hold. Her er mit super-team ”pigernes hold” med tre af mine nye klassekammerater.

36

var det DANS. varmning – i dag op r ve la vi og n io et ”dance walk”, Her er vi på stad or et af trinene er hv , ke vil. rla be m Ti stin danse, som man Vi dansede til Ju e sig selv og bare ld fo ud an m n jeg el- sker. Der ka « til ba ge sosm pecial t er fedt. ti l ind h o l d som er forkert, de er er ikke noget, Dkompasset


god til kuglestød. Mathilde er rigtig e! Vi hepper på hend

Her løber jeg 60 m. løb – jeg kom på

en 3. plads og det føltes virkelig god

t.

Det var min dag på min uddannelse. Knus Sophia e frokost) går jeg sammen med min Efter den fantastiske dag (og god is. e spis t, så jeg håber, vi skal ud at venner i klubben. Det er mega varm

DSI Andromeda Er socialpædagogisk skibsprojekt med plads til 6 unge i døgnanbringelse. Vi tilbyder spændende oplevelser på havet under sejlads i Skandinavien, Nordsøen og Østersøen med Skonnerten Jylland, som er et af Danmarks største sejlskibe. Vi deltager hvert år i et eller to internationale sejladser. Som opholdssted har vi åbent alle årets dage Vi tilbyder folkeskoleundervisning med afgangsprøve samt 3 årig STU forløb rettet mod det martime, med udgangspunkt i den enkelte. Vi giver de unge mulighed for at erhverve dulighedsbevis i navigation. Vores landbase er indrettet med værksteder og aktivitetsrum, biograf ligesom der er en stor paintball bane på grunden. Se mere på andromeda.dk eller på facebook.com/jylland/ Kontakt for visitation skipper/ leder Niels Kristensen, tlf. 2949 0200. niels@andromeda.dk

DSI Andromeda · Skyumvej 76 · 7752 Snedsted · Tlf. 9793 0838

« til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

37


FOR ENDEN AF REGNBUEN ligger vejen mod et selvstændigt voksenliv

Parat til Start ligger i FO-byen i hjertet af Aarhus med et øjekast til Regnbuen på toppen af Aros. Her har op til 30 unge deres forløb på STU, hvor de bliver hjulpet fagligt, kommer i praktik og bliver forberedt på et selvstændigt voksenliv. Tekst og foto: Peter Christensen Nedlæggelsen af Aarhus Specialundervisningsskole i 2001 blev samtidig startsignalet for ideen til at etablere et nyt tilbud. Parat til Start blev åbnet i 2002, som et projekt under FO Aarhus, der er et oplysningsforbund og en socialøkonomisk virksomhed med et stort udbud af aktiviteter. ”Vi var nogle fra specialundervisningen, der kunne se et fortsat stort behov hos de unge med særlige behov. De har brug for specialundervisningen. Derfor startede to af mine kollegaer, Kirsten Aabrink og Ylva Christiansen, og jeg Parat til Start,” fortsætter Bente Gillings. ”De unge har brug for støtte fagligt, personligt og socialt, så de kan lære at begå sig på alle fronter og får en mulighed for at kunne få et selvstændigt voksenliv.” På Parat til Start får de unge faglig undervisning i dansk, matematik og

engelsk, men også i samfundsfag, natur & teknik, motion, kunst og håndværk, filosofi og boundervisning, som forberedelse til at flytte hjemmefra. Eleverne er i alderen 17-25 år. Hovedparten er på STU, men enkelte er i forløb under beskæftigelseslovgivningen eller i ressourceforløb. En stor del af elever bor stadig hos forældrene. En tredjedel bor i egen bolig og en gruppe bor i bofællesskab. Parat til Start har, med støtte fra fonde, oprettet en klub, hvor både nuværende og tidligere elever kan være sammen om hygge og aktiviteter. Klubben har åbent hver onsdag 14-18. Det er en mulighed som også Søren Raimann Josiassen og Josefine Hvolby med mellemrum benytter sig af.

Stort hjerte for hinanden Vi er alle forskellige, og det gælder også

for unge med særlige behov. De unge på Parat til Start er, som Bente Gillings udtrykker det, gode mennesker, der gerne vil rumme hinandens forskelle og tage sig godt af hinanden. Det er også det indtryk en snak med to elever, Søren Raimann Josiassen, 23 år, og Josefine Hvolby, 19 år, efterlader. ”Jeg har vanskeligt ved at lære nyt. Jeg har brug for mere tid end andre,” fortæller Søren om baggrunden for hans forløb på Parat til Start. ”Jeg er talblind og niveauet i folkeskolen var for højt. Jeg har brug for mere tid til at lære nyt og skal måske også lære det på en anden måde,” siger Josefine om sine udfordringer. Det bliver ikke nødvendigvis udtrykt direkte i ord, men det er tydeligt, at der er en forståelse mellem de to, som har indlæringsudfordringer til fælles. Og de har mange skoleskift til fælles.

VI HAR FLYTTET UNGE SIDEN 2007

80% bliver fastansat

Vi er et højt specialiseret autismetilbud i Bagsværd, der tilbyder STU og 10. klasse til unge med autisme og andre kognitive udfordringer. Vi er dedikerede specialister og dyrker vores fag. Eleven har de samme kontaktpersoner gennem . hele skoletiden, og vi skræddersyr elevens skoledag både i forhold til fagligt indhold, linjefag, fysiske faciliteter og socialt miljø.

www.ungesuddannelsescenter.dk - en del af FONDEN UNGES 38

s pecial kompasset

KLAR TIL START er den sikreste vej til job for unge og voksne med autisme. Vi giver nemlig jobgaranti! Det betyder, at du bliver fastansat, når du har gennemført forløbet tilfredsstillende. Dét lykkes for 8 ud af 10! - og 95% af alle deltagere siden 2013 er stadig i job, overalt i Danmark! Du har din egen vejleder igennem hele forløbet. KONTAKT PROJEKTLEDER Morten Wulf: +45 22771411 mw@unges.dk

www.klartilstart.dk

- en del af FONDEN UNGES -

« til ba ge ti l ind h o l d


Søren har gået 8 år på Aarhus Friskole. 8., 9. og 10. klasse i specialklasse på Læssøesgades Skole, derefter 2 givtige år på Fenskær Efterskole, som er en specialefterskole fokuseret på unge med særlige behov. Han har gået 1 år på Gøglerskolen, hvor han fik tid til sin store passion at spille musik. Han har spillet på trommer siden han var helt lille. Josefine har gået på 5 forskellige skoler, og har, som Søren, oplevet ikke at passe ind i tempoet og kulturen på skolerne. ”Det er noget andet her. Vi får tiden til at lære det, vi skal, og vi har det meget godt med hinanden, fordi vi kan forstå hinanden. Vi kan få lov til at ”sidde over”, hvis vi har brug for det en dag,” forklarer de. Josefine har taget 9. klasse i dansk og arbejder nu på at tage 9. klasse i matematik også. Søren har netop været i et succesrigt praktikforløb i REMA 1000, og han håber på at komme i flexjob i REMA efter sommerferien. Han mangler blot kommunens godkendelse, jobbet i REMA er der til ham.

Ikke specialiseret Parat til Start er ikke specialiseret med værkstedslinjer, som mange andre uddannelsessteder er. Det er et alment dannende forløb med praktikforløb tilknyttet.

”Fælles for vores unge er, at de har haft særlige udfordringer i folkeskolen. De har haft det svært både fagligt og socialt på forskellige måder. Det er bemærkelsesværdigt, at de her unge mennesker forventes at nå det samme på tre år som andre unge, på trods af deres vanskeligheder med at lære. Disse unge kan altså ikke altid nå at blive modne og fagligt klar på tre år, så forsøger vi, om det er muligt at få mere tid til eleven,” siger Bente Gillings. ”De har det i bagagen, at de har svært ved at lære og haft svært ved at passe ind. Mange af dem har oplevet drillerier, og de har brug for et løft på alle områder. Måske allermest på deres selvværd. Så vi øver dem også i at kunne tage mod ros. Det kan være svært, når man ikke har været vant til det.” Alle eleverne har en kontaktlærer der følger dem nøje både på skolen og i etableringen og forløbet af deres praktik, når de er klar til det. ”Undervisningen er lagt til rette, så den passer til hver enkelt elev. Vi lægger vægt på, at eleverne ved vi alle er forskellige, og det er deres egen udvikling, der er i fokus. Det er ikke så vigtigt, at de når det samme som alle andre på samme tidspunkt. Det vigtige er, at de udvikler sig, og det gør de individuelt,” slutter Bente Gillings.

Hvad laerer man

3 ars oversigt o

Ulvedalsvej 30-34 | 7470 Karup J. | Tlf.: 86 66 22 68 | havredal@havredal.dk | havredal.dk NY UD

DANN

HAVE/ANLÆG

LANDBRUG

BEPLANTNING OG BESKÆRING

KVÆG

HÆKKLIPNING GRÆSSLÅNING BELÆGNINGSARBEJDE PLANTEKENDSKAB SKOV OG LÆHEGN

GRØNTSAGER MASKINER

ELSE

KØKKEN

VAREOPFYLDNING

VEDLIGEHOLD OG RENOVERING AF BYGNINGER

KLOG OG SUND KOST GRUNDTILBEREDNING HYGIEJNE, RENGØRING OG EGENKONTROL RÅVAREKENDSKAB ERNÆRING KOMMUNIKATION OG SAMARBEJDE

VAREBESTILLING

MARK

DANN

MURER/TØM RER

KUNDESERVICE

GRISE

NY UD

BUTIK

KASSEBETJENING

HESTE

ELSE

ÅBNING OG LUKNING

TRÆVÆRKSTED MATERIALEKENDSKAB

AF BUTIK

STØBEARBEJDE

SKILTNING OG DEKORATION

ELVÆRKTØJ

BO-UNDERVISNING INKL. RENGØRING, KØKKEN OG MADLAVNING

90%

går direkte i job efter uddannelse KOMPETENCEGIVENDE KURSER på skolen Arbejdsmiljø og ergonomi · Førstehjælp og brandkursus · Værkstedskurser og håndværktøj · Dansk Biologi · Kost og sundhed · Medicinhåndtering · Malkekursus · Økologi og bæredygtighed Mindre gartnerimaskiner · Motorsav · Svejsekursus · Truck certifikat (AMU) · Stilladskursus (AMU)

DET ER SEJT AT VÆRE PRAKTISK..!

FRITIDSAKTIVITET/-UNDERVISNING Jagt & Natur · Fodbold · Musik & Drama · Mountainbike · Ridning · Svømning · Krop & Motion Kærestekursus · It · Kreativ · Motorlære

UNDSLUSNING DIREKTE TIL JOB OG BOLIG

« til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

39


Studenterhuen – den SKAL på Du kan møde Mathilde, når hun holder oplæg på Specialkompasset – messen for unge med særlige behov torsdag den 17. september kl. 10.30 i Roskilde. Tilmelding til dette oplæg er nødvendigt. Du kan tilmelde dig på jp@compassfairs.dk

Matilde Lusty Sørensen Når det hele bliver rigtigt svært, lektierne bliver for meget, fraværet presser på, stressen langsomt sniger sig ind på mig og jeg mest af alt har lyst til at give op - tænker jeg på den studenterhue, som jeg så gerne vil have på. Det giver lidt mod og lyst til at forsætte, selvom det er svært. Jeg ved, jeg ikke er den eneste, som synes det at tage en ungdomsuddannelse er hårdt og i perioder oplever stress forbundet med det Jeg hedder Mathilde og er 19 år gammel. Jeg har et meget almindeligt ungdomsliv og går til dagligt på HF. Udover min HF lever jeg af at holde foredrag omkring livet med autisme, angst, OCD, ADHD og spiseforstyrrelse og har bloggen ”Mit liv med angst og autisme” . Jeg er på mit andet år af HF, men får ikke hue på nu til sommer - for selvom jeg har et forholdsvist almindeligt liv, er jeg diagnoseret med autisme, angst, OCD, ADHD og spiseforstyrrelse. Dette er noget, jeg er meget bevidst om, ikke må begrænse mine muligheder, men som alligevel betyder, at jeg må gå en anden vej end mange andre på min alder. Jeg går på en HF, som tager 3 år. Det betyder, at vi er en klasse, som består af unge mennesker, som alle har brug for at tage deres HF over lidt længere tid. Nogle af os har en diagnose, og andre har som jeg selv mere end en. Fælles for os alle er, at vi ønsker at gennemføre en HF og få studenterhue på. I mange år kæmpede jeg med en slem angst oven i de udforinger, der kan følge med, når man har autisme. Det har for mig betydet, at jeg har gået på behandlingsskole i flere år og derfor godt vidste, da jeg gik ud af 9. klasse, at jeg ikke ville kunne gennemføre en HF på 2 år.

40

går med stressen, jo mere kommer nogle af mine udforinger til udtryk. Jeg får svært ved høje lyde, svært ved at sove og svært ved at slappe af og finde ro. Så ved jeg med mig selv, at det er tid til at trække stikket og få en pause.

Pauser for mig er uundværlige, jeg fungerer ikke uden dem. Det har også betydet for mig, at jeg på mine to år på HF har været sygemeldt flere gange. Det er selvfølgelig ikke holdbart at blive så stresset, så man ender med at blive sygemeldt, men det er et vilkår for mig lige nu. Jeg er stadig i en proces med at lære mig selv at kende og vide, hvornår min krop trænger til en pause. Det er nemlig ikke altid sådan, at jeg registrerer, at jeg har brug for en pause, før det er for sent. Mine sygemeldinger kræver naturligvis, at jeg må læse op og lave de ting, jeg kommer bagud. Det er betingelsen for at jeg kan gennemføre min HF og få studenterhue på – og det vil jeg meget gerne.

For studenterhuen - den skal på! Jeg regner og håber stærkt med, at jeg i sommeren næste år bliver færdig med min HF og student. Når jeg er færdig, vil jeg enormt gerne arbejde videre med mine foredrag og på et tidspunkt komme til at arbejde med børn og unge med autisme.

Min hverdag er som sagt ikke særlig meget anderledes end andre unges. Det er for mig vigtig, at det at have autisme ikke er noget, som hæmmer mit liv. Jeg vil stadig gøre de ting, jeg har lyst til, og det skal ikke forhindre mig i noget. Det er dog klart, at jeg i en eller anden grad bliver nødt til at tilpasse min hverdag efter min autisme.

Hvis man har lyst til at læse mere om livet med autisme, angst, OCD, ADHD og spiseforstyrrelse, kan man finde mig på min blog: ”Mit liv med angst og autisme” på Facebook. Jeg kan også bookes til foredrag. Jeg holder foredrag om livet med diagnoser og er lige nu aktuel med foredragene: Mit liv med angst og autisme; Autisme og ungdom; Hjælp mig, mor; Workshop om autisme og angst; Skole, uddannelse og autisme og Autisme og spiseforstyrrelse.

Min autisme viser sig tydeligt i perioder, fordi jeg bliver ramt af stress. Når jeg presser mig selv for meget og ikke husker mine pauser, bliver jeg stresset. Jo længere tid jeg

Hvis du synes, at nogle af foredragene lyder spændende, så send en mail til: mlusty26@gmail.com, så sender jeg en yderlig beskrivelse af foredragene.

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


spe cia l ko mpa sse t

41


Af Christina Qvistgaard

Du lytter til Radio Horisonten – Sådan kunne det sagtens lyde, hvis du finder det helt rigtige spot på nettet. For her boltrer STU elever fra Horisonten i Store Heddinge sig på skolens helt egen radiokanal. Og det er ikke bare en fed tjans, men også et super pædagogisk værktøj.

MMini-zoo, møntvaskeri, butik, café, biografdrift og meget mere. Der er mange muligheder, når man som STU elev på Horisonten skal lære at begå sig både personligt og fagligt. Og det nyeste skud på stammen er Radio Horisonten, som medie-og musiklærer Anders Olsen – godt hjulpet af STU eleverne Christel og Julie – har sparket i gang. ”Vi startede for et år siden. Der har været en radiokanal på Stevns før, og der var vi med en time om ugen, hvor vi havde Horisonttimen. Her spillede vi musik og fortalte nørdede ting om dyr osv. Det var rigtig sjovt, men kanalen kunne ikke køre på det gamle FM bånd mere til sidst. Og så tænkte vi, at vi kunne udfylde det tomrum,” forklarer Anders Olsen. ”Der var rigtig mange pædagogiske aspekter i det også. Fx det med at lave en spilleliste, som skulle sættes ind i et program ang. hvor tit skal der køre jingles osv. og at sætte musikken ind. Der er en masse gentagelser i det. Og det var en

42

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


– nu med mere go’ musik rigtig god opgave for Julie og en fed STU opgave det her med at uploade en masse CD’er. Julie har fx uploadet i alt 88 timers musik. Gentagelsens pædagogik er en meget effektiv tilgang.” Selvom andre af Horisontens unge også har været inde over, er det Julie og Christel, der har været rygraden i radiostationen, fastslår Anders Olsen. Og hvor Julie er glad for de mere rutineprægede opgaver, har Christel haft mod på nogle af dem, der ændrer sig dagligt. ”Så har vi haft lidt mere krævende opgaver, hvor Christel har været lidt mere inde over,” lyder det fra medielæreren. ”Vi har også brugt radioen i musikundervisningen fx med at lave jingler, for man skal jo vide, at man lytter til Radio Horisonten. Vi har også lavet forskellige interviews, der skal klippes og lægges ind, så der er også mange tekniske opgaver.” Drømmen og ambitionen for radiostationen er at blive større og gerne til gavn og glæde for andre unge, der

ikke lige går på Horisonten. ”Min drøm og det jeg helt klart gerne vil er, at radioen bliver en platform for et

samarbejde med andre STU’er og også efterskoler. Vi har allerede lidt samarbejde med Ligeværd – og det her handler

»

Helle for fællesskab og udvikling Efterskoleophold Efterskoleophold for for sent sent udviklede udviklede unge unge Kom Kom og og vær vær en en del del af af vores vores fællesskab fællesskab og og mød mød nye nye venner. venner. Du Du møder møder en en prøvefri prøvefri skole skole med med praktiske praktiske og kreative værksteder og hvor vi og kreative værksteder og hvor vi sammen sammen har har fokus fokus på på din din personlige personlige udvikling udvikling og og livsglæde. livsglæde. Læs Læs meget meget mere mere om om vores vores tilbud tilbud på: på: www.efterskolenhelle.dk www.efterskolenhelle.dk

En ny chance – en unik mulighed

« til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

43


«

jo også om ligeværd for de unge, så det passer rigtig godt. Det kunne fx være nogle, der har fokus på at skrive – og det evt. var noget vi kunne bruge i radioen. Vi vil gerne være ’kanalen’ for det her område. Det er en stor opgave at producere materiale, og alle er velkomne til at fremsende spændende materiale til os,” fortæller Anders Olsen, som også fortæller, at Radio Horisonten spiller i Horisontens socialøkonomiske virksomheder, fx i Møntvaskeriet og i Butikken.

Du kan møde tre af Horisontens elever på Specialkompasset – messen for unge med særlige behov når de holder oplæg onsdag den 16. september kl. 17.30

Eleverne fortæller: Julie 19 år ”Jeg er færdig med det første STU år. At komme her er det bedste, der er sket for mig. Jeg har ændret mig rigtig meget. Jeg er altid blevet holdt udenfor, men det bliver jeg ikke her. Jeg er blevet meget mere glad og har fået nogle gode fritidsaktiviteter. Jeg går til bas og spiller med i et band, og så går jeg til badminton. Christel og Anders havde startet radioen op, da jeg kom med. Jeg havde dyrelinjen i starten, men det var ikke noget for mig, så jeg blev opfordret til at gå med i radioen, og det har jeg ikke fortrudt.

Jeg kan godt lide de opgaver, Anders giver mig. Jeg kan godt lide, at det er de samme opgaver, for man kommer meget mere ind i det. Jeg vil gerne fortsætte med det. Det er fedt at høre og vide, at man selv har været med.” Christel 18 år Det er fint at gå her – jeg ved ikke, hvad jeg ellers ville have lavet. Det er også fint at have været med til at starte radioen op. Musik og medier er spændende for mig. Jeg kan godt lide det grafiske og får en masse forskellige opgaver. Det med at skabe noget er fedt, og samtidig synes

jeg, det tekniske er nemt at finde rundt i. Jeg har siddet med både lyd og video og har klippet ting sammen, hvis der er blevet lavet interviews. Jeg laver også nyheder. Fx laver jeg ugens tophistorier, hvor jeg finder tre historier og skriver dem ind. Og så indtaler enten jeg eller Anders dem.” Radio Horisonten har et KODA-abonnement, som giver tilladelse til at spille musik frit. Hvis der er bands ud i landet, som har indspillet fed musik, vurderer Radio Horisonten det gerne til at evt. at komme i radioen.

Plads til alle

– og et fantastisk sammenhold Dybbøl Efterskole henvender sig til specialundervisningselever, der er bogligt interesserede. Vi har dansk, engelsk og matematik med afgangsprøve. Masser af kreative fag, friluftsliv, rollespil, musik & samspil, glas & brugskunst, sport, samt 7 spændende liniefag.

For mere information: Ring eller tjek vores hjemmeside.

Ragebølskovvej 3 • 6400 Sønderborg Tlf:: 74 48 70 80 • www.dybboelefterskole.dk

44

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


UNGE FOR LIGEVÆRD KLUBBERNE – et unikt fællesskab for unge med særlige behov Unge For Ligeværd (UFL) er en forening for unge med særlige behov. Foreningen har 24 UFL-klubber fordelt over hele Danmark, hvor unge med særlige behov mødes til klubaftener og arrangementer. UFL, som foreningen kaldes i det daglige, har som overordnet formål, at unge med særlige behov og udfordringer skal behandles ligeværdigt med andre. UFL ønsker at oplyse om målgruppens vilkår og vanskeligheder, at skabe et inspirerende og stærkt fællesskab blandt medlemmerne og at udvikle de unges interesse for og evne til at medvirke i et demokratisk samfund. Der bliver i UFL arrangeret kurser, udlandsrejser, sommerfester, museumsbesøg og andre begivenheder, der giver medlemmerne inspiration, oplysning og vigtigst af alt – gode oplevelser med ligestillede.

FONDEN KADETTEN

» 10. og 11. skoleår, STU, afklarings- og beskæftigelsesforløb

Her nøjes vi ikke med at uddanne unge mennesker. Vi udvikler dem, så særlige behov bliver til særlige kompetencer. Og rigtige jobs.

I dag rykker vi fortsat kadetterne, nemlig vores elever, når de dagligt får skulderklap for at udvikle deres særlige behov til særlige kompetencer. Det ender med stribevis af rigtige jobs en dag. Bare vent og se.

Gennem hele uddannelsen arbejder den unge kadet i et praksisnært og beskæftigelsesrettet miljø. Vi arbejder fra start målrettet mod at afdække, hvilke arbejdsmæssige ressourcer, den enkelte kadet har. Dette er på Kadetten muligt, fordi vi er en reel virksomhed som driver en café og løser opgaver på de grønne områder rundt om Kronborg. Kadetterne løser meningsfulde opgaver i en virkelighedsnær kontekst. Vores mål er at klæde kadetterne på til at varetage reelle jobfunktioner, som er relevante i andre virksomheder efter deres STU-uddannelse.

Vi tilbyder unikke muligheder for uddannelse og afklaring og møder alle vores unge kadetter med støtte, krav og troen på, at de kan bibringe arbejdsmarkedet noget særligt.

Kadetten har plads til 40 unge og tilbyder uddannelse og udvikling på køkken- og Cafésporet, Servicesporet, Gartner- og håndværkssporet samt i produktionsafdelingen.

Fonden Kadetten er en social økonomisk virksomhed, der holder til i den historiske Sekondløjtnantskole ved Kronborg Slot.

FONDEN KADETTEN Kronborg 10 · Tlf. 42901011 · info@kadetten.dk · www.kadetterne.dk · www.facebook.com/kadetten.dk « til ba ge ti l ind h o l d

spe cia l ko mpa sse t

45


«

UFL fungerer som en selvstændig ungdomsforening, men er tilknyttet foreningen LIGEVÆRD. UFL ledes af en bestyrelse bestående af medlemmer, vejledere og frivillige.

Hvad laver de unge i UFL-klubberne? De fleste klubber holder klubaften én gang om ugen. Det er meget forskelligt hvad de laver i de forskellige klubber og klubaftenerne kan variere fra gang til gang. Nogle af-

SÆRLIGT TILRETTELAGT UDDANNELSE

...VI ER EN DEL AF FGU NORD Kombinationsskolen med Efterskole og Fagskole for elever med særlige læringsforudsætninger. Tilrettelæg selv dit forløb på RFFE. Fagskole – STU – Alternativ til FGU. Fokus på uddannelse og job. Fagskole med linjerne – Game Design og Multimedie – Gastronomi og Event – Design og Kreativ Efterskole med linjerne – KUK ( Køkken, ude liv og kreativ) – E-Sport

UNGDOMSMILJØ • PRAKTIK • LÆRING VEJLEDNING • AKTIVITETER • VENNER

Ring eller send en mail og book et besøg hos os. – venteliste 20/21 – få ledige pladser i 21/22.

HUSK Efterskolernes dag: Søndag 27. september – se vores hjemmeside

Tlf. 7484 2500 • www.rødding.dk

mail@fagogefterskole.dk 46

s pecial kompasset

Thomas 2510 7330 Thomas D.Dyrehave RasmussenRassmusen • tlf. 2510 7330 • email tlf.: thomasstu@fgunord.dk Peter Lundgaard tlf.: 2146 7092 Peter Lundgaard • tlf. 2146 7092 • email peterstu@fgunord.dk Lautrupvej 6A• -Lautrupvej 2750 Ballerup - email: stu@fgunord.dk STU FGU Nord 6A • 2750 Ballerup « til ba ge ti l ind h o l d


tener hygger de unge sig i klublokalerne og andre gange tager de på tur. Hver klub har tilknyttet en vejleder, som hjælper de unge.

7

UFL Hjørring

Unge For Ligeværds blad Seks gange om året udkommer UFL-bladet, som består af tekst og billeder, som de unge selv sender ind fra klubberne.

Vil du gerne være medlem af UFL? Det koster 175 kroner om året at være medlem af UFL. Du kan melde dig ind på www.ligevaerd.dk.

1 15

UFL Aalborg

UFL Thy/Mors

10

18

UFL Randers

UFL Vestjylland

UFL Grenaa

11

UFL Rosenholm

UFL Herning Ikast-Brande 6 24

UFL Silkeborg

23

På kortet kan du se, hvor i Danmark, UFL-klubberne ligger. Går du ind på www. ligevaerd.dk/find-din-klub, og klikker på den klub, du er interesseret i, får du kontaktoplysninger til klubben.

5

9

UFL 8800/Viborg

3

UFL Klub 8000C

2

UFL AArhus

UFL Ringkøbing/Skjern 12 17

UFL Storkøbenhavn

UFL Vejle

22

UFL Roskilde

19

13

8

UFL Sydvest

UFL Lillebælt

UFL Vestsjælland 4

20

Vil du gerne vide mere om UFL, er du meget velkommen til at ringe til Mette Davidsen på 22 34 31 13 eller sende hende en mail: mette@ligevaerd.dk

UFL Klub Futura

UFL Vest fyn 21

UFL Svendborg

16

14

UFL Tønder

UFL Sønderborg

Samarbejde og Sammenhold Bøgevangskolen tilbyder et forløb, hvor du udvikler dig personligt, socialt og fagligt. Vores elever er unge mellem 16 og 25 år med særlige behov. Fokus er på at hjælpe dig til at kunne mestre et selvstændigt voksenliv. Vi vægter almen dannende, kreative, kropslige, musiske, tværfaglige og praktiske tilgange i undervisningen, som foregår på værksteder med små hold.

og afklaring. Alt sammen i et trygt og godt ungdomsmiljø, hvor der ofte dannes venskaber for livet. Gennem skolens samlede tilbud, som også tilbyder mange forskellige fritids tilbud og praktikmuligheder, bliver du forberedt til et voksenliv og et arbejdsliv, der passer til dig. Målet er en god fremtid med indhold og livskvalitet.

Nedsat syn eller blind? Tag din STU på IBOS:

Du bor på skolen, hvor du kan opleve et fedt kostskoleår, tage din STU, eller indskrives på vores anderledes 10. skoleår med fokus på personlig udvikling

BØGEVANGSKOLEN | BØGEVANG 18 | 7100 VEJLE TLF. 7582 1176 | MAIL@BVSK.DK « til ba ge ti l ind h o l d

• Fællesskab & HØR MERE • RING Venskab 39 45 25 45 eller og faglig udvikling • www.ibos.dk/stu Personlig spe cia l ko mpa sse t

47


WorkToGo

– fritidsjob for unge med særlige behov At have et fritidsjob er ofte en naturlig del af unges begyndelse på arbejdsmarkedet og i voksenlivet. Men mange unge med særlige behov har svært ved at gøre sig gældende i kampen om fritidsjobbene. Det er ærgerligt, fordi de om nogen har brug for at udvikle en arbejdsidentitet, oparbejde konkrete kompetencer, lære at begå sig på en arbejdsplads og føle stolthed ved at tjene deres egne penge, fortæller Charlotte Ludvigsen, afdelingschef for sociale indsatser på HKI. Derfor har HKI nu igangsat et projekt – WorkToGo – der tilbyder unge med særlige behov et fritidsjob. Projektet har til formål at give de unge arbejdskompetencer, så det eventuelt kan åbne døre for dem på det ordinære arbejdsmarked og/ eller bringe dem videre mod andre retninger og mål. Det kan være svært uden erfaring, men med lidt på CV ét fra et ”rigtigt” arbejde, er det måske nemmere at få en fod indenfor.

AspIN

For at komme i betragtning til fritidsjobbet som pakkeassistent, er der forskellige krav bl.a. mødestabilitet, arbejdsvillighed – og så skal man være i stand til at modtage læring. De unge ansøger selv gennem et jobopslag og går til jobsamtale. Ud over den økonomiske gevinst ved fritidsjobbet er der desuden et stort pædagogisk læringsperspektiv, forklarer Charlotte Ludvigsen, som bliver de unges chef.

”WorkToGo handler rigtig meget om arbejdskultur,- altså det at kunne smøge ærmerne op og arbejde. Vedholdenhed, kollegaskab, arbejdsidentitet mm. Når man kommer fra en ungdomsuddannelse,- uden reelt at have haft et fritidsjob, kan det være en udfordring for de unge, at man ikke bare lige kan holde pause, når man vil eller tjekke sin Facebook. Selvfølgelig tager vi hensyn til særlige behov og har vores pædagogiske

Vi er ikke som de andre. Det er du heller ikke.

AspIN Kan du ikke finde startknappen? - AspIN hjælper unge fra forsørgelse til uddannelse

Kender der fortje du en ung, ner udfo rdr – så gi´ d enne idé inger videre

Alle unge fortjener et meningsfuldt liv med uddannelse og job. Der er bare nogle unge som strander i forløbet og pludselig befinder sig på et sidespor med en hverdag på langs i stedet for i gang.

Vi finder ud af, hvor startknappen sidder, underviser og træner individuelt og får 80% af vores elever i videregående uddannelse. Det er en høj andel.

Uanset årsagen til et liv uden hverken job eller uddannelse, så er AspIN et godt sted at begynde.

Hvis du er interesseret i at hører mere om AspIN, så kontakt os på aspin@aspin.dk.

AspIN er et individuelt tilrettelagt undervisnings- og udviklingsforløb, der gør unge med særlige udfordringer uddannelsesparate. Hele 80 % af eleverne optages på længerevarende uddannelser. AspIN er en del af AspIT – verdens første IT uddannelse for unge med fokuseret talent. Anerkendt som best practice STU uddannelse af EU, Unesco og EVA i Danmark. AspIN ligger i Vejle, og er en del af Campus Vejle.

48

s pecial kompasset

« til ba ge ti l ind h o l d


overvejelser med os, men vi ønsker at skabe et rum for de unge, som er sammenligneligt med at have et fritidsjob i andre virksomheder. Vi skal altså ikke pakke dem ind i vat, men give dem en forståelse for, hvordan det virkelige arbejdsliv kan se ud. Her er det rigtigt vigtigt, at de unge oplever, at vi forventer noget af dem, at de spiller en vigtig rolle i udførelsen af arbejdsopgaverne og arbejdet giver mening for dem. ”

HKIs STUelever tilbydes også fritidsjob

startet med også at tilbyde nogle af deres egne STU-elever et fritidsjob som pakkeassistent. Meningen er at hjælpe med at brancheafklare og støtte indsatsen for at gøre eleverne uddannelses- og jobparate. ”I forvejen samarbejder vi bl.a. med Foreningen FISKEN om etablering af fritidsjob for STU-eleverne med god succes. Nu går vi så skridtet videre og tilbyder dem et fritidsjob på HKI. Men helt uafhængigt fra STU´en, da jobbet foregår i en anden afdeling, er uden for skoletiden og med en tydelig regel om, at det ikke må karambolere med eller tage kræfter fra STU-uddannelsen,” fastslår Charlotte Ludvigsen. Derfor skal de unge fra STU også ansøge om et job på samme vilkår som alle andre og kommer kun i betragtning, hvis de lever op til minimumskravene til en ansættelse. Indtil videre har ca. 15 elever vist interesse for et fritidsjob på HKI og glæder sig til at komme i gang.

I projektets opstartsfase er HKI

Ungdomsuddannelse STU Kalundborg Vi kan – vi vil – og vi

har det rart!

Kvie Sø Efterskole er en nyoprettet efterskole for unge med særlige læringsforudsætninger. Vores elevgruppe er unge mellem 14-20 år som har læringsvanskeligheder, udviklingshæmning, Downs Syndrom og Autisme…

Vi har mange spændende linjer og fag, hvor både krop og hjerne bruges Vi designer et forløb , hvor dine ønsker og drømme kan blive til virkelighed.

Målet med skolen er at give unge udviklingshæmmede muligheden for at opnå større livsduelighed, så de forberedes til et så selvstændigt og ligeværdigt voksenliv som muligt. Samt at give dem adgang til en ungdomskultur sammen med ligesindede.  

– Du er velkommen til at besøge os –

CSU-Kalundborg

Kvie Sø Efterskole • Tiphedevej 17 • 6823 Ansager • T: 7370 2565 www.kviesoefterskole.dk

« til ba ge ti l ind h o l d

Lundevej 34 · 4400 Kalundborg · tlf. 2684 8726 e-mail: ingse.rasmussen@kalundborg.dk

spe cia l ko mpa sse t

49


Af Christina Qvistgaard

Vi har skabt stolthed ved at gå på arbejde For lokale og turister i Helsingør er Cafe Chaplin et fast stop på den kulinariske rute rundt i byen. Men for en helt gruppe særlige unge og voksne er cafeen både arbejdsplads og hjem. Cafe Chaplin er nemlig omdrejningspunktet for en række aktiviteter rundt i hele den nordsjællandske by

Vagabonden i Charlie Chaplins kendte film er helt sin egen. En skikkelse der på finurlig vis klarer sig gennem livets udfordringer, og som med sine fortællinger om livet har formået at sætte sig fast og “flytte ind i” de fleste menneskers bevidsthed. Chaplin-figuren sætter samfundets normer til skue ved at gå på kanten af dem. Han beriger sine tilskuere ved sin enkle livsstil og sit rørende væsen. Det er kort fortalt baggrunden for navnet og for tilgangen til de mennesker, der gennem organisationen får et afsæt ud i et værdigt og værdifuldt privat- og arbejdsliv.

En af dem er 29-årige Mona, der næsten bobler over af glæde, når hun skal fortælle om sin arbejdsplads – og sit hjem. ”Jeg startede med at flytte ind i botilbuddet og så fik jeg muligheden for at arbejde her. Jeg er så glad for det. Det er verdens bedste cafe. Det er et fantastisk sted

– bare hele sammenholdet. Alle taler med alle, og det fungerer bare så godt. Man skal være en del af teamet,” lyder det fra Mona.

Men arbejdet i cafeen er ikke bare en ’gratis omgang’, forklarer den 29-årige. Der bliver stillet krav og ambitionerne er høje – og det Chaplin er en person, er faktisk helt ok, der kan klare sig uden forklarer Mona.

mange ord.

Han klarer sig i samfundet og gennem livet med de ting, han kan. Ligesom os. Stig, tjener med særlige behov, ansat i Chaplins beskæf­tigelsestilbud, Café Chaplin.

”Der er nogle forventninger til os. Vi skal gøre det godt. Det betyder, at jeg føler mig helt normal her og tænker ikke over, at jeg har et handicap. Jeg har nogle ting at slås med, men der er så gode folk

PGU ER ET HELHEDSORIENTERET TILBUD TIL UNGE MELLEM 17 OG 30 ÅR MED SÆRLIGE BEHOV Vi tilbyder STU, LAB, LAS og ressourceforløb De unge bor i vores bofællesskaber og arbejder på vores værksteder

THY STU • Jobafklaring • Botræning i bokollegie • Bostøtte i egen bolig • Fællesskab • Finde sin vej i livet - både job og bo • Afklare og afprøve sig selv • Ansættelse i fleksjob

• • • •

Medielinjen Træværkstedet Økologisk gartneri Kantinen på Hornslet rådhus • Vandrehjemmet i Rønde

elmelund-jbf.dk Derudover har eleverne mulighed for at vælge

Elmelund Hanstholmvej 32 • 7700 Thisted 97 91 24 23 • elmelund@mail.tele.dk Følg Elmelund på Facebook

50

s pecial kompasset

• Dyrehold med ridning og pasning af heste, køer og kaniner • E-sport PGU Rosenholm, Banevej 2, 8543 Hornslet tlf. 86 99 56 00, www.pgu.dk

« til ba ge ti l ind h o l d


rundt om os. Det er meget vigtigt at være en del af fællesskabet.”

Samtidig omfatter Chaplin også adskillige botilbud og kollegier.

ger. Barren skal sættes højt men ikke for højt.

Bygningen der huser Cafe Chaplin rummer samtidig også flere boliger – og en af beboerne er såmænd Mona, der nyder den korte fysiske afstand til sit arbejde.

”Jeg havde en drøm om at hjælpe nogle videre i livet. Give dem nogle muligheder for at komme så tæt på erhvervslivet som muligt. Mulighed for at blive accepteret for det arbejde, de laver og møde ind med stolthed,” fortæller Jan Ryberg. ”Vi startede i 2002 med et bofællesskab, men jeg opdagede, at beboerne ikke ville op på arbejde om morgenen og så købte jeg den her ejendom, som var en ruin på det tidspunkt. Da STU loven kom lå det lige til højrebenet at starte op med det også. Vi har stort lokalt kendskab og netværk og vi har mange muligheder for praktiksamarbejder.”

Målet med cafeen – og de andre skud på stammen – er ikke kun at være beskæftigelsestilbud. Det er at være de bedste. Gæsterne og kunderne skal ikke komme for at gøre en god gerning, men fordi produkterne sidder lige i skabet.

”Det er dejligt at bo så tæt på jobbet. Jeg elsker mit arbejde og har en suveræn leder,” fortæller hun.

Fra drøm til virkelighed Den suveræne leder Mona omtaler er Jan Ryberg. Leder, idemand og rygrad i den socialøkonomiske virksomhed Chaplin. Chaplin startede i 2002 som et ønske om at give en gruppe udviklingshæmmede en hånd. I dag tæller Chaplin så både cafe, butik, pedel- og servicevirksomhed og kreative værksteder med medarbejdere og elever i beskæftigelsestilbud eller på STU.

I dag varetager medarbejderne hver deres område godt bakket op af pædagogisk personale, der hele tiden holder fokus på realistiske krav og forventnin-

« til ba ge ti l ind h o l d

”Målet er at være bedre end de andre cafeer, ellers har vi ikke råd til at være her. Vi må ikke være konkurrenceforvridende, så vi kører på samme vilkår som alle andre. Mange kommer og spiser her og opdager aldrig, at de bliver betjent af udviklingshæmmede – og det er jo hele målet, at man kommer og spiser her, fordi det er godt,” fastslår Jan Ryberg. ”Vi har skabt stolthed ved at gå på arbejde og ved at lave et produkt og en helhed, hvor vores medarbejdere ikke kan undværes.”

spe cia l ko mpa sse t

51


Vi er altid kun ét klik væk... Husk at følge Specialkompasset på Facebook og Instagram. Her får du jævnligt opdateringer om messen og gode historier om de fantastiske personligheder, der bebor specialuddannelsesuniverset. Der skal fokus på det, der lykkes – og det er lige præcis dét fokus, vi holder på Specialkompasset.

Like og del – så ses vi!

Næste udgave af magasinet Specialkompasset udkommer februar 2021

Profile for CompassFairs

Specialkompasset_nr7_sept2020_oest  

Specialkompasset_nr7_sept2020_oest