Page 1

Stadskrant

Aalbeke Bellegem Bissegem Heule Kooigem Kortrijk Marke Rollegem

Kortrijk

mei 2011 • wordt maandelijks gratis verspreid • met 7 bladzijden UiT in Kortrijk

opvoeden

Opening De Pluim Rap & rein

Huisvuilophaling Musea

Ode aan de Golden River

sport

als het kriebelt...


w w w. k o r t r i j k . b e

In deze Stadskrant:

Vrijwilligers

Verdraaid goed

Opvoedingswinkel ‘De Pluim’ is dé plaats bij uitstek voor iedereen die met opvoeding bezig is. Heb je twijfels, ben je onzeker of heb je vragen over de opvoeding van je kinderen? Dan kan je terecht bij de Opvoedingswinkel De Pluim in de Sint-Janslaan. Je leest meer op p. 3.

Op zaterdag 21 mei tovert Kortrijk het gebied tussen het Schouwburgplein, Budapark, ’t Plein en de Veemarkt om tot een reusachtig sportterrein. Verspreid over twaalf locaties in de binnenstad kan je maar liefst 50 sporten uitproberen. Maak je keuze op p. 6-7. Nu het stof van de Leiewerken stilaan gaat liggen, stelt de stad alles in het werk om de wijk Overleie op te waarderen. Om de aankomende projecten in goede banen te leiden, startte Kortrijk anderhalf jaar geleden met de opmaak van een toekomstplan. Bekijk het ontwerp op p. 9. Niets is zo vervelend dan vast te stellen dat een onverlaat je fiets gestolen heeft. Een goed fietsslot bespaart je ellende. Een bewaakte fietsenstalling schrikt eveneens dieven af. Deze en andere tips lees je op p. 11.

Al meer dan vijftig jaar maakt het Festival van Vlaanderen mensen warm voor klassieke en hedendaagse muziek. De editie 2010 was een succes en aanmoediging om dit jaar hetzelfde recept te volgen. Je leest meer over het programma op p. 21.

en verder: • • • • • • • • • •

Ode aan de Golden River > 8 Studie over Vlaamse molenbouw > 10 Unieke woonformule in Akkerwinde > 12 Huisvuilophaling: de spelregels > 13 Afscheid schepen Demedts > 14 Achter deze gevel schuilt > 15 Vroeger en nu > 16 Kortrijk Kort > 17 De Mensen > 19 Stadskiekjes > 27

© Laurence Steyt en Luis Peña

De internationaal gerenommeerde violist en dirigent Sigiswald Kuijken verklaarde ooit in een interview dat hij de stilte het mooiste geluid vindt. Samen met zijn echtgenote Marleen Thiers heeft hij in het Kortrijkse begijnhof dit kostbare goed gevonden. Zijn lofrede lees je op p. 4-5.

Vrijwilliger van de maand

Lies Vandemaele Natuurpunt vzw is een vereniging die zich inzet voor de natuur in Vlaanderen. Met zo’n 87.000 aangesloten gezinnen, duizenden vrijwillige medewerkers en ruim 17.600 hectare natuurgebied in beheer, is Natuurpunt meteen ook de belangrijkste vereniging voor natuurbehoud en landschapszorg in Vlaanderen. Lies Vandemaele is één van de vele vrijwilligers die haar steentje bijdraagt voor de natuur. “Ik heb geen opleiding biologie gehad en mijn werk heeft ook niets met natuur te maken, maar ik heb wel altijd graag de natuur ‘beleefd’. Als chiroleidster maakte ik er een punt van om de afstand tot het bos mee te laten bepalen of we een goede kampplaats gevonden hadden”, steekt Lies van wal. Enkele jaren geleden volgde de Kortrijkse een cursus Kijk-op-Natuur. Sindsdien verdedigt ze samen met anderen de belangen van de natuur. “Het lijkt logisch om de meest waardevolle gebieden af te schermen. Anderzijds kan je enkel genieten van wat de natuur te bieden heeft als je toegang krijgt tot die groene plekken. Daarom ijveren wij met Natuurpunt voor een harmonieuze integratie van recreatie in de verschillende groenzones. Natuurpunt Kortrijk werkt overigens heel lokaal. Het gaat als het ware over je eigen achtertuin. In welk bos kunnen je kinderen spelen? In welke buurt wil je genieten van een heerlijke stilte? Hoe zorg je ervoor dat de stad kan ademen? Ik vind het fantastisch om hierover na te denken. Het belangt tenslotte mijn eigen gezin, mijn wijk en mijn stad aan.”

,,www.natuurpuntkortrijk.be

Stadskrant Kortrijk is het officiële stadsmagazine van de stad Kortrijk, verschijnt maandelijks (behalve in augustus) en wordt gratis huis aan huis bedeeld | Verantwoordelijke uitgever: Lieven Lybeer, Goedendaglaan 80, Kortrijk | Samenstelling en eindredactie: Team Communicatie, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk | Oplage: 39.500 exemplaren | Foto cover: Patrick Holderbeke | Klachten over de bedeling? Neem contact op met het Team Communicatie, 056 27 87 90 | Heb je zelf nieuws? De redactie verneemt het graag via stadskrant@kortrijk.be.

1777

2 | Stadskrant kortrijk

1777


opvoeden

Opvoedingswinkel helpt je op weg Opvoeden is leuk, maar af en toe is het interessant om te horen hoe anderen het aanpakken. Wil je tips over hoe je kindvriendelijk op vakantie gaat, hoe je te werk gaat bij de zindelijkheidstraining van je kindje, wanneer je best met welke groentehapjes begint, hoe je je kind voorbereidt op een broertje of zusje of hoe je je puber laat meebeslissen over de afspraken in verband met zakgeld, … dan kan je met deze en andere vragen terecht bij de opvoedingswinkel De Pluim, aan de Sint-Janslaan 1.

Opvoedingsadvies “Wanneer je specifiek opvoedingsadvies wil, dan maken wij een afspraak voor je met een deskundige. Weet je geen raad met je huilbaby, dan schakelen wij een medewerker van Kind en Gezin in. Zit je in de knoei met de studie- of schoolkeuze van jouw kind, dan halen wij er iemand van het CLB bij. Of vrees je dat jouw spruit jaloers zal zijn op het toekomstige broertje of zusje, dan kan iemand van ECK De Wieg soelaas bieden. Bij échte probleemsituaties verwijzen wij echter door naar gespecialiseerde instanties”, verduidelijkt de coördinator. Voor het opvoedingsadvies werkt De Pluim niet enkel samen met voornoemde partners, maar ook met KATHO-Departement Vroedkunde, CAW Piramide, CAW Stimulans, CKG Don Bosco, CLB Mandel en

Leie, Vrij CLB Groeninge, de Gezinsbond en het Lokaal Netwerk Opvoedingsondersteuning. Ook wie op zoek is naar een passende vrijetijdsbesteding of kinderopvang krijgt een doorverwijzing op maat. Daarvoor zijn de Stedelijke Bibliotheek en de Stedelijke Kinderopvang de aangewezen partners. Gevarieerd activiteitenaanbod Verder organiseert De Pluim vorming, voordrachten en workshops over verschillende aspecten van opvoeding. Zo staan in de loop van mei onder andere volgende activiteiten op het programma: vorming: ‘Grootouders: de kunst om er te zijn’, voordracht ‘Uitgaan, experimenteren en vrienden’, workshop ‘Demonstratie babybadje’, ‘Zwangerschapsyoga’, infoavond ‘ADHD’,…. Je kan er ook deelnemen aan verschillende ontmoetingsactiviteiten. Tot slot biedt de Opvoedingswinkel alle faciliteiten voor een kindvriendelijke pauze in de stad. Winkelende mama’s kunnen er hun kroost verversen, borstvoeding geven of gewoon wat verpozen bij een spelletje.

,,Een volledig overzicht van de activiteiten en het aanbod vind je op www.kortrijk. be/opvoedingswinkel, 056 27 73 10 of opvoedingswinkel@kortrijk.be

© Lieve Blancquaert

“De dienstverlening van de opvoedingswinkel is gratis en voor iedereen: zowel voor ouders, grootouders als voor professionelen die met kinderen en jongeren werken. Je kan vooral voor gewone opvoedingskwesties bij ons aankloppen. Bijvoorbeeld als je je afvraagt hoeveel zakgeld je aan je 12-jarige dochter moet geven. Onze baliemedewerkster helpt je in je zoektocht. Zij zal een folder meegeven over het hoe en waarom van zakgeld. In de infotheek vind je een ruim aanbod folders, brochures, tijdschriften, (kinder)boeken,… over allerlei opvoedingsthema’s”, legt coördinator Heidi Deboosere uit.

,,De Opvoedingswinkel is open op maandag

van 13.30 tot 18.30 uur, op dinsdag van 9.15 tot 12.30 uur, op woensdag van 13.30 tot 16 uur en op vrijdag van 9.15 tot 12.30 uur. Stadskrant kortrijk | 3


“Begijnhof is een oase van rust” De internationaal gerenommeerde violist en dirigent Sigiswald Kuijken verklaarde ooit in een interview dat hij de stilte het mooiste geluid vindt. Samen met zijn echtgenote Marleen Thiers heeft hij in het Kortrijkse begijnhof dit kostbare goed gevonden. In de schaduw van de onvolprezen Sint-Maartenskerk wonen ze in een fraai gerenoveerde woning die, zoals het een begijnhof betaamt, rust en spiritualiteit uitademt. En ook de oude muziek natuurlijk: het stokpaardje én passie van deze bezieler van het barokorkest La Petite Bande.

4 | Stadskrant kortrijk

© Foto Hol

“Telkens als wij thuiskomen, staan we versteld van de schoonheid van de gebouwen, de ingetogen sfeer, de twee nabije kerken en de twee kapellen.”


aan het woord

Het echtpaar Kuijken-Thiers woonde 40 jaar in Asse, in een gezellig huis op het platteland. Door een toeval ontdekten zij één van Kortrijks grootste troeven: het begijnhof dat op de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO prijkt. “Mijn schoonbroer Franz Thiers was amateur-beiaardier in Roeselare. Samen met de Roeselaarse klokkengilde bezochten hij en zijn vrouw een aantal jaren geleden de beiaardtoren van de Sint-Maartenskerk. Van daaruit hadden zij een adembenemend zicht op het begijnhof. Dit beeld ontroerde hen zo sterk dat zij besloten om er te gaan wonen. Toen wij hen een bezoekje brachten, waren wij zó onder de indruk dat ook wij onze intrek in zo’n gerenoveerde woning (door het OCMW- nvdr.) genomen hebben. Wij hebben het ons nog geen moment beklaagd: als zoiets moois op je weg komt, moet je dat onmiddellijk meepikken”, aldus een overtuigde Sigiswald Kuijken. Ingetogen sfeer “Wij kwamen onlangs terug van een 10-daagse reis naar Israël. Het was schrikken toen wij het begijnhof binnenstapten, maar dan in de positieve zin. Telkens als wij thuiskomen, staan wij versteld van de schoonheid van de gebouwen, de ingetogen sfeer, de stilte, de twee nabije kerken (de SintMaartenskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk - nvdr.) die zoveel energie uitstralen en de 2 kapellen“, valt echtgenote Marleen Thiers bij. Charme van de rivier “Het begijnhof is een oase van rust en schoonheid. Zelfs als de Paasfoor op volle toeren draait, is het stil. Dit betekent echter niet dat wij op een eiland leven. Zodra ik het huis verlaat, ontmoet ik wel iemand met wie ik een losse babbel heb. Hetzelfde overkomt mij als ik over de Grote Markt wandel. Wij wonen in het centrum, hebben alles bij de hand en kunnen in principe zonder auto.

“Klassieke muziek is het ideale tegengif voor de banaliteit en de nivellering van onze cultuur”

Daarenboven trekt een stad waardoor een rivier stroomt ons bijzonder aan. De Leie charmeert ons”, legt Sigiswald Kuijken uit. De eerste verdieping van hun sfeervolle woning hebben Sigiswald Kuijken en Marleen Thiers ingericht als meditatie- en muzikale ruimte. Oude muziek en zen-meditatie zijn belangrijk voor het echtpaar Kuijken-Thiers dat bewust in het leven staat. Passie voor oude muziek Sigiswald Kuijken maakte als 6-jarige kennis met de oude muziek. “In de jaren vijftig vonden net over de Duitse grens, in Monschau, cursussen plaats waar je een vedeltje leerde bouwen. Een vedel is een strijkinstrument uit de 15de-16de eeuw en wordt beschouwd als een voorloper van de viool. Mijn broers kwamen daarmee thuis. Ik was toen door een zware longziekte één jaar aan huis gekluisterd en doodde de tijd door op die strijkinstrumentjes te spelen”. De toon was letterlijk en figuurlijk gezet. Door de vedel ontdekte Sigiswald de oude muziek. Toen hij naar het conservatorium trok, merkte hij al vlug dat niet iedereen onder de indruk was van zijn ontdekking. “In het conservatorium hadden ze nog nooit van een vedel gehoord, dat instrument hoorde duidelijk niet thuis in hun traditie. Ook naar de oude muziek hadden ze weinig oren. Ik heb er toen maar een dubbele boekhouding op na gehouden. Ik speelde daar de muziek die men van mij verwachtte en op de manier zoals het volgens hen hoorde. Maar thuis stortte ik mij op de oude muziek en speelde die op mijn manier. Mijn iconen waren en zijn Bach en Mozart”, aldus de musicus. Authentieke speelwijze Ondertussen had Sigiswald door zelfstudie de specifieke 17de en 18de eeuwse speeltechnieken en interpretatieconventies onder de knie. Hij introduceerde de authentieke speelwijze van de barokviool waarbij het instrument niet onder de kin geklemd zit, maar vrij tegen de hals ligt. “Ik raakte ervan overtuigd dat het niet past om 17de eeuwse muziek te spelen met instrumenten die uit de 19de of 20ste eeuw dateren. Dat plaatje klopt gewoon niet. Bach heeft nooit een Steinway-piano gekend, laat staan, dat hij zou geweten hebben hoe dat klinkt. Je kan het vergelijken met een TGV die door een oud station zou denderen. De muziek is het best gediend als je ze

“Als zoiets moois op je weg komt, moet je dat onmiddellijk meepikken” uitvoert binnen haar eigen context en met de instrumenten die toen in zwang waren. Als je op die manier speelt, dan springen de vonken eruit en voel je dat alles op zijn plaats valt”, zo klinkt het beslist. Festival van Vlaanderen Wie benieuwd is naar het werk van Sigiswald Kuijken, trekt op zaterdag 21 mei naar het Theater Antigone. In het kader van het Festival van Vlaanderen brengt het Kuijken Strijkkwintet Mozarts kamermuziek op 18de eeuwse speelwijze. De musicus is in zijn nopjes met het festival. “Dergelijke initiatieven zijn lovenswaardig omdat klassieke muziek te veel uit het gezichtsveld van de mensen valt. Nochtans is deze muziek het ideale tegengif voor de banaliteit en de nivellering van onze cultuur. Het is een groot misverstand dat wij de jeugd voortdurend moeten plezieren en behoeden voor verveling. Laat hen toch onder begeleiding kennismaken met de muziek van Mozart, Bach en Beethoven. Dat zijn de ideale ingangspoorten tot de klassieke muziek.”

,,www.festivalkortrijk.be, www.lapetitebande.be

Huis huren in begijnhof? Wil je na het lezen van bijgaand artikel ook jouw intrek nemen in het begijnhof? Het Kortrijkse OCMW verhuurt de woningen in het begijnhof. Wie geïnteresseerd is, moet zich inschrijven op de chronologische wachtlijst. De enige voorwaarde is dat je ouder dan 40 jaar moet zijn. De huurprijzen hangen af van de bewoonbare oppervlakte en het al dan niet beschikken over een tuin. De prijzen variëren tussen 500 en 900 euro.

,,Michaël Desmet, 056 24 48 64

of Annie Vanhoutte, 056 24 48 04

Stadskrant kortrijk | 5


sport

Gratis proeven van 50 sportdisciplines Kom je bij een opsomming van sportdisciplines niet verder dan voetbal, turnen, basketbal, zwemmen en atletiek? Dan moet je binnenkort beslist afzakken naar het centrum van de stad. Op zaterdag 21 mei tovert Kortrijk het gebied tussen het Schouwburgplein, Budapark, ’t Plein en de Veemarkt om tot een reusachtig sportterrein. Naast de traditionele sporten kan je van 13 tot 17.30 uur kennismaken met heel wat minder bekende disciplines. Verspreid over twaalf locaties in de binnenstad kan je maar liefst 50 sporten uitproberen. Wie weet vind je wel die ene sporttak die jou inspireert en motiveert om voortaan wekelijks je trainingspak aan te trekken.

sportkriebel Ook de Kortrijkse Duikersclub en de Duk-

duvels proberen de sportkriebel in jou aan te wakkeren. In een echt duikpak én met zuurstofflessen op de rug begeleiden duikers je drie meter diep in een heuse duiktank. Je ervaart hoe het voelt om onder water te leven en krijgt enkele praktische tips om te leren ademhalen met een zuurstofmasker op. Eveneens niet te missen, is de initiatie van de Urban Golf Club. Wie het minigolfveld ondertussen op z’n duimpje kent, kan zijn terrein uitbreiden tot de stadsparken en industrieterreinen van Kortrijk. Doelwitten zijn zitbanken, verlichtingspalen of afvalcontainers. Misschien sla jij wel een hole-in-one?

© Foto HOL

van a tot z Je kan kajakken of kanovaren op de Leie, paardrijden langs de vernieuwde Leieboorden of allerlei gekke fietstrucs uitproberen. Liever iets ongewoner? Dan kan je de bokshandschoenen aanbinden of plaatsnemen

in een echt zweefvliegtuig. De Kortrijk Flying Club staat alvast paraat om je wegwijs te maken in de wondere wereld van het vliegen zonder motor. Of wat dacht je ervan om een initiatieles in de krijgskunst te volgen? Het is een misvatting dat enkel vechtersbazen deze Oosterse gevechtssport beoefenen. De Excalibur Human Self Defense club bewijst je graag het tegendeel. Zij toont je hoe je je kan beschermen door handig gebruik te maken van een aantal verdediging – en aanvalstechnieken.

6 | Stadskrant kortrijk


sport

stempelkaart Wil je één of meer sporten uitproberen? Dan kan je een gratis deelnamekaart verkrijgen aan de infostand op de Grote Markt, K in Kortrijk, ’t Plein of Budapark. Verzamel je vijf stempels, dan ontvang je een leuke verrassing. Om 18 uur zorgt de Ketnetband voor een leuke afsluiter van deze sportieve namiddag. Het optreden vindt plaats op het podium aan de ingang van K in Kortrijk, kant Veemarkt.

,,Directie Sport, Bad Godesberglaan 22 in Kortrijk, een lijst met de deelnemende sportverenigingen.

,, Bloso inspectiedienst, 050 50 23 20, www.bloso.be

© David Samyn

056 27 80 00. Op www.kortrijk.be/sport vind je

Openluchtseizoen gaat van start Club in de kijker: speleologie Speleologie is een veel omvattende sport: kruipen door een doolhof van gangen, rotswanden beklimmen, afdalen langs touwen, zwemmen in een ondergrondse rivier,… het hoort er allemaal bij. De leden van de Kortrijkse Speleoklub SC33 vzw staan te popelen om jou de kneepjes van het vak te leren tijdens Sport@Kortrijk. “In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is speleologie geschikt voor alle leeftijden. Er zijn zelfs leden die ouder zijn dan 70 jaar”, begint voorzitter Kurt Garrez. “Bij speleologie is het immers niet de bedoeling om als snelste een parcours te doorlopen. Niettegenstaande houden we soms een ludiek wedstrijdje: we laten onze leden dan door een zo smal mogelijke opening kruipen of kijken hoe snel iemand een touw van 100 meter kan beklimmen. Meestal trainen we in de oude brandweertoren of de klimzaal in Kortrijk. In het weekend vind je ons ook vaak in Wallonië waar we onze techniek bijschaven in oude steengroeven of grotten.”

,, www.speleosc33.net

Sportwetenschappers zijn het erover eens: wie mentaal vermoeid is na de koude wintermaanden heeft nood aan een aantal ‘groene’ oefeningen. Zodra de zon tevoorschijn komt, trek je dus maar beter je loopschoenen aan of spring je je fiets op voor een tocht door de stad. De directie Sport stelt alvast alles in het werk om zo snel mogelijk alle buitenfaciliteiten open te stellen voor het grote publiek. Openluchtzwembad Vanaf 1 mei kan je opnieuw een frisse duik nemen in het openluchtzwembad Abdijkaai. Het zwembad is elke dag open van 10 tot 19.15 uur. Op zon- en feestdagen sluit het zwembad zijn deuren om 18.15 uur. Zwemmers die graag ongestoord baantjes trekken, kunnen tussen 10 en 13 uur terecht in de afgebakende zone. Tennisterreinen Sinds midden april staan ook de tennisterreinen in de stedelijke sportcentra opnieuw ter beschikking. Je kan een balletje slaan in Ter Biezen in Bissegem, Olympiadeplein in Marke, Moorseelsestraat in Heule, De Weimeersen in Rollegem of sportcentrum Lange Munte in Kortrijk. Een terrein reserveren kan telefonisch bij de directie Sport, 056 27 80 00. Bewegen voor senioren Doe je geregeld aan ochtendgymnastiek? Kom dan op 17 mei om 9 uur naar het

Astridpark. Je kan er samen met anderen bewegen onder de morgenzon. Op 7 juni kan je trouwens je conditie laten testen door Bloso. In LDC ’t Cirkant in Marke leg je gratis zeven lichaamsmetingen af. Vier motorische proeven en één uithoudingstest vertellen je meer over jouw conditie. Meer weten? Bel 056 24 42 00. Ladies Run Op maandag 13 juni kan je vanaf 11.30 uur opnieuw je beste beentje voorzetten tijdens een loop van 5 of 11 km. Kortrijk Loopt, exclusief voor mannen, start een half uurtje vroeger. Schrijf je in op www.kortrijk.be/kortrijkloopt

Duik met Radio 2 het zwembad in! Op woensdag 4 mei zendt Radio 2 West-Vlaanderen tussen 16 en 18 uur live uit van het zwembad Abdijkaai. Naast een initiatie waterspinning kan je die middag letterlijk op het water lopen in een grote luchtbel. Wie het wat extremer wil, is welkom om deel te nemen aan enkele recordpogingen op de waterglijbaan. Op de zonneweide kan je tussendoor genieten van gastoptredens van Niels Destadsbader en Flip Kowlier. De toegang is gratis.

Stadskrant kortrijk | 7


musea

Ode aan de Golden River In het voorjaar van 2013 neemt het Vlasmuseum zijn intrek in een nieuw gebouw aan de Noordstraat. Het pand was ooit een verzendhuis van The Linen Thread Company. Om het museum te kunnen huisvesten, zal men het bestaande gebouw uitbreiden met een extra dakverdieping. Het gouden dak is een knipoog naar het roemrijke vlasverleden van de Leie. Tot in de jaren zestig was de Leiestreek ‘s werelds grootste productiecentrum van vlas. Het rootproces in de Leie zorgde voor een uitstekende kwaliteit van het vlas, waardoor de waterweg al snel de bijnaam ‘The Golden River’ kreeg. Door de opkomst van warmwaterroterijen verdween de aandacht voor de Leie. De stad wil die belangrijke rol nu opnieuw in de kijker zetten door het Vlasmuseum uit te bouwen vlakbij de Leie. gouden dakverdieping Architectenbureau noA mag het nieuwe museum bouwen. In 2003 stond dit bureau al in voor de realisatie van het nieuw Stadhuis in Kortrijk. Voor de nieuwe constructie hebben de architecten een aardige blikvanger in petto: een gouden dakverdieping bovenop het bestaande gebouw! Hierdoor zal het complex niet alleen opvallen, het zorgt vooral voor extra museumruimte. Het parkeerterrein voor het nieuwe museum maakt plaats voor een plein met terrasjes waar je 8 | Stadskrant kortrijk

fietsen zal kunnen huren. Aan de kant van de Noordstraat komt bovendien een museumcafé met picknickruimte. Voor de inrichting van de site werkt noArchitecten nauw samen met het gespecialiseerde bureau Madoc. Museumcollecties Naast een interactieve introductie tot het vlas vind je op de benedenverdieping kinder-en textielateliers. Verder is er ruimte voorzien voor een auditorium, een docu-

mentatiecentrum en een museumshop. Op de eerste verdieping komt de vaste museumcollectie. De dakverdieping biedt plaats voor tijdelijke tentoonstellingen of damast-en kantwerken. Het ontwerp van het nieuwe Vlasmuseum moet klaar zijn tegen eind 2011. Daarna gaan de werkzaamheden van start. Een effectieve verhuis is gepland voor het voorjaar van 2013.

,,www.kortrijk.be/vlasmuseum

Nobelprijs van de architectuur De Portugese architect Eduardo Souto de Moura kaapte onlangs de Pritzker Architecture Prize 2011 weg. Deze fel begeerde onderscheiding wordt ook wel de ‘nobelprijs van de architectuur’ genoemd. De 58-jarige ontwerper sleept de erkenning in de wacht voor zijn subtiel gebruik van materialen, kleurtinten en lichtinvallen in zijn bouwconstructies. Souto de Moura is onder meer bekend als ontwerper van het crematorium ‘Uitzicht’ op Hoog-Kortrijk. De afwerking en oplevering van dit crematorium is voorzien tegen eind september 2011.


masterplan

Toekomstplan Overleie Nu het stof van de Leiewerken stilaan gaat liggen, stelt de stad alles in het werk om de wijk Overleie op te waarderen. Om de aankomende projecten in goede banen te leiden, startte Kortrijk anderhalf jaar geleden met de opmaak van een toekomstplan. Het ontwerp moet de leidraad vormen voor de vele ontwikkelingen waar de stad samen met buurtbewoners, ondernemers en investeerders wenst op in te zetten. De Stadskrant licht alvast een tipje van de sluier op.

Overleie groeit Op Overleie zie je zowel mooie karaktervolle burgerhuizen als kleine beluikhuisjes. Als je door de wijk wandelt, valt het op dat heel wat woningen verweven zitten tussen ateliers en oude industriële panden. Dit biedt heel wat mogelijkheden voor creatieve ondernemers. De stad heeft plannen om hen financieel te ondersteunen bij renovatiewerken. Bovendien krijgt het gebied binnenkort heel wat extra ruimte. Denk maar aan de Blekerijsite, de Doornstraat, de omgeving van het toekomstige Vlasmuseum, site De Kien, de gronden aan de Proosdijstraat,…. Op al deze sites is plaats voor 350 tot 500 nieuwe woningen.

© Crepusculum

Historisch gezien is Overleie al altijd een buitenbeentje geweest. Je woont er op wandelafstand van de Grote Markt, maar tegelijk leef je in een buurt die de dorpsmentaliteit hoog in het vaandel draagt. Je kan de wijk eigenlijk het best omschrijven als een soort stadsdorp. Buurtbewoners kennen elkaar, culturele verenigingen organiseren tal van activiteiten, handelszaken zijn aan een steile opmars bezig en de typische volkscafeetjes zorgen er voor de nodige gezelligheid. De komende jaren wil Overleie dit unieke karakter verder aanscherpen.

Extra zuurstof Bij de ontwikkeling van deze nieuwe woonzones trekt de stad resoluut de kaart van groene omgeving. Zo krijgt de Blekerijsite en de omgeving van het Sint-Amandscollege een aantal ‘groene’ fiets- en wandelwegen, tussen de woningen op de sites De Kien en Eandis voorziet de stad extra groenzones en ook de verbinding tussen de Leieboorden en het Astridpark krijgt een opknapbeurt. Elders in de wijk investeert de stad in beter

openbaar domein. Zo zal men de komende jaren heel wat aandacht besteden aan de kwalitatieve heraanleg van het Sint-Amandsplein. Deze buurt moet het kloppend hart van Overleie worden. Ben je benieuwd naar het volledige verhaal? Kom dan naar de infoavond op 17 mei om 20 uur in Centrum Mozaïek, Overleiestraat 15a.

,,dries.baekelandt@kortrijk.be, 056 27 84 52 of

henk.vandenbroucke@kortrijk.be, 056 27 70 58

start zondagmatinees De zomer komt er aan en dat merk je op de wijk Overleie. Vanaf 15 mei kan je opnieuw zeven zondagen lang naar de zondagmatinees. Het initiatief ontstond acht jaar geleden en is ondertussen uitgegroeid tot een echte traditie. Wie zondagvoormiddag op een aangename manier wil doorbrengen, tekent present in de buurt van het Sint-Amandsplein. Van 6 tot 13 uur kan je terecht op een rommelmarkt met talrijke verrassingen en smaakvolle randanimatie. Op 22 mei vind je er ook een speciale infostand over de toekomstplannen voor Overleie. Nadien verhuist de infostand naar het centrum Overleie in de Overleiestraat.

,,www.zondagmatinee.taverneschinckel.be. Je vindt de zondagmatinees ook terug op Facebook! Stadskrant kortrijk | 9


molens

De oliewindmolen in de stadwijk Walle perste vroeger vooral koolzaad.

Studie over Vlaamse molenbouw De vier Daltons van Evolis domineren het Kortrijkse stadsbeeld. Maar ook in ver vervlogen tijden telde het Kortrijkse landschap talrijke molens. Volgens een telling van 1784, uitgevoerd in opdracht van de Oostenrijkse regering onder keizer Jozef II, waren de molenaars verenigd in de nering van Sint-Victor. ningen in archiefdepots. In zijn manuscript “Windmill technology in Flanders in the 14th and 15th centuries. Part 2. The moving parts of early post and tower mills” toont hij onder meer aan dat heel wat onderdelen van molens in de 14de of 15de eeuw al de huidige grootte en/of capaciteit hadden bereikt. Zijn studie vormt hierdoor een belangrijk wetenschappelijk instrument om het belang van de molentechniek in onze samenleving te duiden, meer bepaald in tijden van economische voorspoed.

Belangrijk wetenschappelijk instrument Negen jaar nadat hij het staande werk van de middeleeuwse standaardmolens en stenen molens in Vlaanderen beschreef, boog de 66-jarige Yves Coutant zich over het draaiend werk van deze molens. Hij baseerde zich hoofdzakelijk op eigen onderzoek van molenschattingen en herstelreke-

Molens in Kortrijk Molens speelden lange tijd een belangrijke rol in het stedelijk economisch leven. Windmolens bepaalden overduidelijk de Kortrijkse skyline. Op oude gravures en schilderijen duiken ze steevast op. Omstreeks 1641 sierden een achttal molens de Kortrijkse vestingen. De Broelmolen stond binnen de om-

10 | Stadskrant kortrijk

muurde stadskern. Rond 1760 waren in en buiten het stadscentrum een 24-tal molens in werking. Het gamma was heel uitgebreid: de courante graanmolens, maar ook watermolens, snuifmolens, schotsmolens en oliemolens. Deze laatste soort, die je op Walle aantrof, perste vooral koolzaad.

,,Ben je benieuwd naar het hoe en waarom van

molens en het werk van Yves Coutant, surf dan naar www.molinology.org.

© Yves Coutant

In de 19de eeuw stond er alvast een oliewindmolen in de stadswijk Walle (zie foto). Deze molen wordt misschien binnenkort het studieobject van stadsgenoot Yves Coutant. Deze Kortrijkzaan behaalde onlangs de prestigieuze I.J. de Kramer-prijs voor zijn baanbrekend onderzoek naar de middeleeuwse Vlaamse molenbouw. Deze tweejaarlijkse onderscheiding, genoemd naar de eminente molinoloog I.J. de Kramer, gaat naar een degelijke en vernieuwende molinologische studie.


mobiliteit

Goed slot is goud waard Niets is zo vervelend dan vast te stellen dat een onverlaat je fiets gestolen heeft. Een goed fietsslot bespaart je ellende. Een bewaakte fietsenstalling schrikt eveneens dieven af. De stedelijke directie Mobiliteit en Infrastructuur, het preventieteam, de politiezone Vlas en vzw Mobiel lanceren met de steun van de B-holding een preventieve campagne rond fietsendiefstal in Kortrijk. Zij focussen daarbij op de stationsomgeving. De politie noteert per jaar gemiddeld 1.000 geregistreerde fietsendiefstallen. Vooral de stationsomgeving is een gegeerde plaats voor dieven. De site telt zowat 1.300 stallingen. Jaarlijks vinden tussen de 500 en

600 geregistreerde diefstallen plaats. Het station is de ideale plaats om promotie te voeren voor een goed fietsslot. Een beugelslot, ringslot of hoefijzerslot met een insteekplug of kettingslot bieden het meeste weerstand en zijn voorzien van een degelijke sluiting. Dergelijke sloten zijn te tijdsrovend voor iemand met slechte bedoelingen. Promotiecampagne Begin mei voorziet een promotieteam gestalde fietsen in het centrum van fietshangers. Deze labels kondigen de actie met kortingsbonnen aan. Op 11 mei (van 14 tot 17 uur), 18 mei (17 tot 20 uur) en 25 mei (16 tot 19 uur) kan je in het station (vernieuwde ingang aan de Minister Tacklaan) op vertoon van een geregistreerde fiets een kortingsbon ter waarde van 12,50 euro (geldig tot 19 juni) krijgen voor een degelijk slot. Is je fiets nog niet geregistreerd, dan kan je dat ter plaatse laten doen. Stallingen Je ontmoedigt dieven door je tweewieler op een veilige plaats achter te laten. In de stad vind je op verschillende plaatsen bewaakte fietsenstallingen: aan de NMBS (voorkant station), het fietsencentrum Mobiel (Bloemistenstraat), City Mobiel (Veemarkt) en MobielinK (verdieping -2 van K in Kortrijk).

,,www.kortrijk.be/veiligfietsslot

Op zoek naar jouw verdwenen (brom)fiets ? Als je fiets ondanks alle voorzorgsmaatregelen verdwijnt, kan je je tweewieler misschien na verloop van tijd terugvinden bij de fietsendienst van de politiezone Vlas. Deze dienst, die deel uitmaakt van de directie Wijkwerking, staat in voor de ophaling en het beheer van achtergelaten (brom)fietsen. Kijkdagen Je kan de gestalde fietsen bekijken in het commissariaat Overleie, aan de Sint-Amandslaan 26 in Kortrijk: elke woensdag van 13 tot 17 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 8.30 tot 11.30 uur. De opgehaalde bromfietsen krijgen een plaats in een opslagruimte in Bissegem en kan je bekijken op www.pzvlas.be bij de rubriek ‘Uw (brom)fiets terug’. Je krijgt er ook een overzicht van de teruggevonden fietsen. De fietsendienst houdt de site dagelijks bij. Aan de hand van een aantal zoekcriteria kan je nagaan of je (brom)fiets in de databank steekt. Handig is je fiets van een fietslabel te voorzien. Zo kan de fietsendienst gemakkelijk de eigenaar opsporen. Bij de aangifte van een fietsendiefstal vermeld je best de specifieke eigenschappen van jouw tweewieler. Dit geldt trouwens ook voor de bromfietsen. Daar speelt het chassisnummer een doorslaggevende rol bij de zoektocht naar de eigenaar. Mobiel en Kringloopwinkel De wet schrijft voor dat de politie de gevonden (brom)fietsen zes maanden bewaart. Indien de rechtmatige eigenaar in die periode niet opdaagt, gaan de tweewielers naar vzw Mobiel of de Kringloopwinkel. Beide organisaties zetten de fietsen technisch op punt en bieden ze dan te koop aan. De politie zelf verkoopt dus geen (brom)fietsen.

,,Fietsendienst, Sint- Amandslaan 26,

Kortrijk, 056 27 11 82 of www.pzvlas.be

Stadskrant kortrijk | 11


sociaal

Warre Borgmans peter van unieke woonformule Het aantal personen met dementie gaat in stijgende lijn. Hulpverleners beamen dat de situatie van samenwonende bejaarden van wie één partner dementeert, vaak ronduit schrijnend is. Het OCMW Kortrijk introduceert een nieuwe vorm van aangepast wonen. Akkerwinde verzamelt negen flats die aanleunen bij het woonzorgcentrum Lichtendal waar demente patiënten verblijven. Dit is uniek in Vlaanderen. Acteur Warre Borgmans, die in zijn familie meermaals met de ziekte te maken had, bekleedt het peterschap. Op 26 juni is er van 14 tot 17 uur open dag in Akkerwinde. De comfortabel ingerichte flats liggen aan de Etienne Sabbelaan 2 naast het woonzorgcentrum Lichtendal dat zich uitsluitend op personen met dementie richt. In de flats wonen koppels waarvan de partner aan dementie lijdt of al in Lichtendal verblijft. Dit unieke concept combineert zelfstandig wonen met een beschermde woonomgeving. Een schot in de roos zo blijkt uit gesprekken met de bewoners.

Knop omdraaien “Mijn echtgenote verblijft al twee jaar in Lichtendal. Tot voor kort woonde ik nog in ons appartement. Toen de aanleunflats in opbouw waren, spoorde mijn dochter mij aan om mij in te schrijven. Geen gemakkelijke beslissing. Ik moest alles achterlaten: mijn hobbykamer, mijn boeken, …. Toch ben ik blij dat ik de knop omgedraaid heb. Het is hier goed toeven. Ik ga en sta waar ik wil, maar ben toch in de nabijheid van mijn vrouw. Ik kan haar elke avond ‘slaapwel’

“Nabijheid van zorg is belangrijk”

© Foto HOL

Vlnr.: Jaak Wittouck, Warre Borgmans, Lieve Siverans en Romain Bossuyt.

12 | Stadskrant kortrijk

zeggen en deelnemen aan de activiteiten in het centrum. Dat geeft mij innerlijke rust. Mijn vrouw mag dan wel dement zijn, toch zie ik haar nog graag”, aldus de 84-jarige Romain Bossuyt. Groene omgeving Ook Jaak en Lieve Wittouck zijn opgelucht dat zij de stap gezet hebben. “Wij kenden Lichtendal omdat wij hier vroeger als vrijwilliger werkten en de misvieringen bijwoonden. Toen mijn vrouw vergeetachtig begon te worden én wij de kans kregen om ons in te schrijven, raakte alles in een stroomversnelling. De nabijheid van de zorg is belangrijk. Als de toestand van Lieve zou verergeren, is haar opname in Lichtendal verzekerd. En ik kan hier blijven wonen”, legt Jaak Wittouck uit. Hij prijst ook de omgeving. “Wij beschikken over een terras en wonen in een groene omgeving die uitnodigt tot het maken van wandelingen. Als wij naar het centrum willen, is er een bushalte vlakbij.” Verademing Ook acteur Warre Borgmans is onder de indruk. Dementie is in zijn familie een veel voorkomende ziekte. “Ik en mijn zus ervaarden het onderbrengen van onze demente vader in een instelling als een genadeschot. Zijn ‘verbanning’ naar een gesloten centrum is lang blijven nazinderen al kreeg hij er alle zorg die hij nodig had. Het concept van Akkerwinde is een verademing. Op alle gebied is er een open sfeer. Het idee van Akkerwinde ligt zo voor de hand: mensen bij elkaar brengen in plaats van ze te scheiden. Het is voor mij een eer om peter te zijn van dit project.”

,,056 24 42 11, nancy.toye@ocmwkortrijk.be


rap en rein

Huisvuilophaling: de spelregels Elk inwoner van Kortrijk produceert jaarlijks gemiddeld 144 kg restafval. Vijfentwintig jaar geleden was dit zelfs nog 297 kg! Stond je er ooit al bij stil welke zware taak de huisvuilophalers wacht om dit restafval in te zamelen? Per ophaalronde tillen ze elk zo’n 10.000 (!) kilogram afval op. Met enkele afspraken zorg jij ervoor dat hun werk vlotter verloopt. De Stadskrant ging op pad met de ophalers en legde hen enkele stellingen voor. “Ik probeer zoveel mogelijk afval in mijn vuilniszak te proppen. Als ik hem nadien dicht kleef met plakband is er geen enkel probleem.” FOUT – Sinds vorig jaar zijn de restafvalzakken in Kortrijk voorzien van twee plastieken hengels. Hiermee knoop je de zak heel gemakkelijk dicht. Je vuilniszak volstoppen en dicht kleven met plakband maakt het alleen maar moeilijk hanteerbaar voor de ophalers. Vermijd ook scherpe voorwerpen in je vuilniszak en verklein of verpak kleine

tussen ons gezegd...

scherven van glas, satéstokjes of scheermesjes zodat ze niet meer gevaarlijk zijn en niet door de zak kunnen prikken.

“Onze kat krabt geregeld de vuilniszak open op zoek naar etensresten. Ik plaats mijn zak daarom op een verhoogde ton.” GOED – Katten en vogels zitten het liefst naast de vuilniszak als ze een dessertje willen verorberen. Door je zak iets hoger te plaatsen en voedselresten geurdicht te verpakken, vermijd je een straat vol zwerfafval. Peper, bleekwater of eau-de-cologne op je huisvuilzak strooien, is niet de ideale oplossing. Het schrikt ongedierte af, maar brengt de ophalers in gevaar. Zij krijgen

het product in de ogen of lopen brandwonden op.

“Ik besteed weinig aandacht aan het maximumgewicht. Als ik mijn vuilniszak zelf kan optillen, dan lukt het die sterke huisvuilophalers beslist ook.” FOUT – Hou in gedachten dat de vuilnisophalers acht uur per dag zakken heffen. Om rugklachten te vermijden, bepaalde de IMOG-regio een maximumgewicht van 15 kg per zak. Toch slagen sommige inwoners erin om een vuilniszak van meer dan 30 kg aan te bieden. Kattenbakvulling en luiers zorgen vaak voor dit overgewicht. Hou hier rekening mee! “Als ik op reis vertrek, plaats ik mijn vuilniszak enkele dagen vroeger op de stoep. Zo vermijd ik een stinkende geur in mijn garage of bergplaats.” FOUT – Je mag het huisvuil pas vanaf 19 uur de avond vóór de ophaaldag buiten zetten. Op de ophaaldag zelf komen de ophalers tussen 5 en 13 uur het restafval ophalen. Vertrek je voor een tijdje naar het buitenland of boekte je een verlengd weekend aan zee, dan kan je de huisvuilzak steeds aanleveren in het depot in Marke. Neem vooraf contact op met de directie Leefmilieu op het nummer 056 23 98 11.

,,Gratis Meldpunt 1777 Stadskrant kortrijk | 13


in memoriam

DOE

Gezocht: communie- of lentefeestfoto’s

Viert je zoon of dochter binnenkort zijn of haar eerste communie, vormsel of lentefeest, en zocht je hiervoor een plaats in de stad om foto’s te nemen? Dan zijn we benieuwd naar je keuze! Bezorg ons de foto’s of het communieprentje via het invulformulier op www.kortrijk.be/stadskrantwedstrijd en laat ons weten waarom je precies die ene Kortrijkse achtergrond uitkoos. Wil je inspiratie opdoen? Dan kan je alle ingestuurde foto’s bekijken op de website van de stad. De drie mooiste kiekjes krijgen een plaatsje in de zomereditie van de Stadskrant. Deze communicantjes ontvangen elk een speelbon ter waarde van 10 euro.

,,Het wedstrijdreglement en invulformulier vind je op

www.kortrijk.be/stadskrantwedstrijd.

Afscheid van ereschepen Hilde Demedts Op 20 april overleed ereschepen Hilde Demedts. Na een moedige, maar oneerlijke strijd stierf zij op 64-jarige leeftijd. Hilde Demedts deed in 1983 haar intrede in de Kortrijkse gemeenteraad. Zes jaar later (in mei 1989) werd ze schepen. Ze was tijdens haar politieke loopbaan onder meer bevoegd voor financiën, juridische zaken, burgerzaken, facility, veiligheid en openbare werken. Jaar na jaar ontwikkelde ze zich tot één van de sterke krachten van het stadsbestuur. Tijdens haar laatste mandaat als schepen van personeel was ze overigens diegene met de grootste anciënniteit en ervaring binnen het college van burgemeester en schepenen. Ereschepen Het stadsbestuur en de Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inbur14 | Stadskrant kortrijk

gering, Toerisme en Vlaamse Rand kenden Hilde Demedts op 1 april nog de titel van ereschepen van de stad Kortrijk toe als blijk van waardering voor haar ruime verdiensten voor de stad. Tijdens haar jarenlange politieke loopbaan ontpopte Demedts zich als een vastberaden schepen met een grondige dossierkennis, een gezonde kritische blik en zin voor verantwoordelijkheid en perfectionisme. Het stadsbestuur is heel erkentelijk voor haar vele beleidsdaden ten voordele van de Kortrijkse bevolking.

,,Op uitdrukkelijk verzoek van mevrouw Demedts is geen rouwregister geopend.

Biodivers hoekje De zwarte roodstaart is een stadsvogel. Ooit was deze soort een typische bergvogel waar hij tot op 2400 meter hoogte broedde in rotskloven. Door zijn bijzonder aanpassingsvermogen vestigde deze vogelsoort zich vanuit de Alpen tot bij ons. De gebouwen namen de plaats in van de rotsen. Je hoort zijn kenmerkend trillertje middenin de stad, tot zelfs in het historisch stadhuis. Meestal zingt het mannetje vanaf een schoorsteen of de nok van een dak. De zwarte roodstaart broedt in spleten en hoekjes onder dakpannen en in muren.


knap plekje

Achter deze gevel schuilt… Gebouwen ademen geschiedenis. De gevel van de woning aan de Noordstraat 29 vermeldt onder het kapelletje nog duidelijk de coöperatieve Het Volk. Het gebouw dateert van 1914 en werd ontworpen door Jules Carette.

Welvaartswinkel Links van de voordeur in het pand aan de Noordstraat 29 was vroeger winkel ‘De Welvaart’. De poort rechts gaf toegang tot de achtergelegen bakkerij. Ere-schepen Joël Devos, geboren in 1928, herinnert zich nog levendig de bloeitijd van de Welvaartswinkel in de Noordstraat. “In Kortrijk had het Christelijk Werknemersverbond een aantal van die Welvaartswinkels met kruidenierswaren. Zoals ook de socialisten hun COOPwinkels hadden. In de coöperatieven waren de prijzen wat lager en kreeg je toch dezelfde kwaliteit. De mensen spaarden ook de zegeltjes, waarmee ze een extra korting konden krijgen. Bij de winkel in de Noordstraat hoorde een grote broodbakkerij en een kolenhandel. Het was een diep pand, dat doorliep tot aan de Doornstraat. Broodronde “Mijn vader heeft er 35 of 40 jaar gewerkt als ‘broodvoerder’. Hij begon er eind jaren dertig, toen ik een jaar of tien was. Ik heb daar dus een groot deel van mijn jeugd doorgebracht. Ik ging vaak mee met mijn vader op broodronde. Eerst was dat nog met een

© Foto HOL

Architect Jules Carette heeft veel sporen nagelaten in Kortrijk. Hij tekende onder meer ook de voormalige pannenfabriek in het Bouwcentrum de Pottelberg, de school in de Boerderijstraat, een deel van het SintAmandscollege Noord en tal van burgerwoningen. Her en der in West-Vlaanderen werkte hij mee aan het ontwerp van parochiekerken.

Links van de voordeur was vroeger winkel De Welvaart met kruidenierswaren.

stootkar met een hond, later met paard en kar en nog later met een triporteur. Toen mijn vader zestig was, heb ik hem nog in auto willen leren rijden, maar dat is niet gelukt. De bakkerij in de Noordstraat telde vier grote ovens. De broodronde deed zowat heel Kortrijk aan, met veel klanten in buitenwijken als Walle en de Marionetten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers beslag op twee van de vier ovens om hun manschappen te voorzien van brood. De twee andere ovens konden ze wel nog gebruiken. Dat waren moeilijke tijden met een harde rantsoenering. Ik zie

mijn vader op zondag nog die rantsoeneringszegels op de lijsten kleven”, aldus Joël. Opkomst supermarkt “Rond de jaren zestig zijn de Welvaartswinkels stilaan verdwenen. Tegen de opkomst van de supermarkten konden ze niet opboksen. De coöperatieve bakte alleen wit brood, bruin brood en in het weekend koekebrood met en zonder rozijnen. Elders kreeg je meer en meer keuze: pistolets, koeken, gebak,…. Die concurrentie was te groot. Maar de coöperatieven hebben hun nut gehad. En ik bewaar er mooie jeugdherinneringen aan.”

Kortrijks dialectwoord van de maand: strufel zn. m. van struuf ‘tros’. Kwast, sierkwast. Op het kindermolentje probeerden de kinderen de strufel van de ronddwarrelende bal af te trekken, want die gaf recht op een gratis rit. Aan een gordijnkoord hangt vaak een strufel. Aan de soldatenpet van de gewone soldaat hing tot 1940 vooraan een kwastje of strufel. ’t Es een met ne purpre strufel: het is een bisschop (met een paars kwastje aan de hoed); van zijne strufel maken: op zijn poot spelen. Kortrijks Woordenboek, Dr. Frans Debrabandere

Stadskrant kortrijk | 15


vroeger en nu

en toen was er...

Oproep

Negentienhonderd tweeënzestig Op 27 juli 1960 ging het landschapspark De Blauwe Poort officieel open voor het grote publiek. De toenmalige verantwoordelijke van de stedelijke plantsoendienst Maurice Neirinck tekende het ontwerp. Het park sluit naadloos aan bij de gebouwen van de authentieke boerderij Blauwe Poort met haar monumentale toegangspoort. De stad kocht in 1954 de hoeve met 28 ha aanpalende landbouwgrond. Naast het park trok de bouwmaatschappij Goedkope Woning 288 sociale en 286 particuliere woningen op. Door de jonge begroeiing van het pas aangelegde park ontwaar je op de achtergrond enkele van deze woningen. De hoofdingang van het park bevindt zich aan de drukke Doorniksesteenweg naast de hoevepoort. De vijver is omgeven door treurwilgen en populieren en vormt de natuurlijke habitat van eenden, ganzen en waterhoentjes. Het park telt een ruime diversiteit aan bomen: ceders, beuken, wilgen, zilverberken, linden,… In de lente trekken de Japanse kerselaars de aandacht.

De rubriek ‘Vroeger en nu’ is een vertrouw item in deze Stadskrant. Voor deze rubriek hebben wij uiteraard leuke kiekjes van weleer nodig. Heb jij nog foto’s uit de oude doos die een plaats verdienen in deze rubriek? Stuur ze dan in hoge resolutie naar stadskrant@kortrijk.be.

16 | Stadskrant kortrijk

tweeduizend en elf Het park onderging de afgelopen 10 jaar verschillende renovatie- en uitbreidingswerken. Zo ruimden afvalbakjes in kunststof plaats voor kleine metalen bakjes met een kleine opening. Het lijstje vermeldt onder andere nog de afwateringswerken van de dolomietpaden in de Albert Caulletwandeling, het uitbaggeren van de sloot en de vijvers, het vellen van bomen in de Albert Caulletwandeling en de Jozef Speybrouckwandeling in het kader van een wijkwandeling, leveren en plaatsen van fietssluizen aan de vier hoofdingangen, leveren en plaatsen van vaste en wegneembare houten afsluitpalen met diamantknop, openwerken van de molendam,…. In de zomer van 2004 kreeg het bestaande speelplein een opfrisbeurt. Het jonge volkje kan er zich voortaan uitleven op 2 veertjes, een toren, een evenwichtsbalk, en schommel, een ruimtenet en een voetbaldoel.


kortrijk kort

centrale bibcatalogus die gebruiksvriendelijker is en heel wat meer info toont, zoals recensies, covers van boeken, cd’s en films. Als gebruiker zal je overigens onmiddellijk zien in welke andere bibliotheken bepaalde werken aanwezig zijn. Handig als het exemplaar van de Kortrijkse bib uitgeleend is! Om deze overschakeling te kunnen realiseren, sluiten de centrale bib en alle buurtbibliotheken de deuren van maandag 16 mei tot en met zaterdag 21 mei. Online reserveren en verlengen is in die periode niet mogelijk. De uitleentermijn van je ontleende materialen breidt automatisch uit met 10 dagen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het overschrijden van je uitleentermijn.

Conservatorium en Academie te kijk Trefpunt Kortrijk brengt op 18 mei een geanimeerde uitzending over het Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Op beide locaties gaan de inschrijvingen van start op 23 mei. Heb je na de uitzending de smaak te pakken voor een artistieke opleiding? Schuilt in jou een teken- of boetseertalent? Wil je je bekwamen in muziek, woord of dans? Dan ontvangen de medewerkers je met open armen voor een extra woordje uitleg.

,, Secretariaat Academie: elke werkdag van 13.30 tot 20 uur; behalve op donderdag; ook op

zaterdagvoormiddag - www.kortrijk.be/academie

,, Secretariaat Conservatorium: elke werkdag van

13.45 tot 18 uur - www.kortrijk.be/conservatorium

Bibs sluiten de deuren De Kortrijkse bib stapt over naar het Provinciaal Bibliotheeksysteem. Dat houdt in dat de lokale catalogus overgezet wordt naar een

,,056 27 75 00, bibliotheek@kortrijk.be of www.kortrijk.be/bibliotheek.

Woonclub Kortrijk zoekt vrijwilligers Zoek je een betaalbare woning maar heb

je nood aan hulp en ondersteuning in je zoektocht? Dan kan je aankloppen bij de woonclub. Deze dienst biedt persoonlijke begeleiding. Naast de twee vaste medewerkers voorzien een zestal vrijwilligers je van de nodige info, gaan ze mee op stap, brengen ze de administratie in orde en helpen ze eventueel bij de verhuis. Een boeiende en dankbare taak! Wil jij je ook inzetten voor de woonclub? Dan ben je welkom op de infovergadering op 11 mei om 16 uur in het stadhuis.

,,0492 97 08 17 of woonclub@cawstimulans.be

Strijkers gezocht voor muzikale ode aan Kortrijk Op zaterdag 11 juni geeft de Kortrijkse vzw Respiro Dell’ Arte het startschot voor Sink-

sen 11. Met ‘City Reflections’ brengen ze een muzikale ode aan Kortrijk. Voor dit concert zoeken de organisatoren nog strijkers (violen, altviolen, cello’s en contrabassen) van minimum hogere graad of vergelijkbare ervaring om het gelegenheidsorkest te vervoegen. Interesse? Mail dan je naam en instrument naar respirodellarte@skynet.be met vermelding ‘Sinksen’. De repetities vinden plaats op donderdag 2 juni en zondag 5 juni van 14 tot 18 uur in het Muziekcentrum Track, Conservatoriumplein 1. Reserveer ook zaterdag 11 juni om 14 uur in je agenda voor een technische repetitie en geef het beste van jezelf tijdens de uitvoering om 21 uur op de Grote Markt.

,,0474 01 34 23, www.respirodellarte.tk

Gezocht: Kortrijks literair talent voor kroegentocht De cultuurraad Kortrijk zoekt (bij voorkeur Kortrijkse) schrijvers en dichters die uit eigen werk willen voorlezen tijdens een literaire kroegentocht op zaterdagnamiddag 9 juli. Wil je je stadsgenoten in de plaatselijke herbergen tussen pot en pint een ‘slok’ cultuur meegeven? Neem dan contact op met Peter Caesens of de cultuurraad Kortrijk.

,,peter.caesens@telenet.be, 0475 87 80 18 of Jan Balcaen, 056 27 74 07.

Stadskrant kortrijk | 17


leefmilieu

Meer groen zou deugd doen! Onder het motto ‘meer groen zou deugd doen!’ pakken de organisatoren van de Dag van het Park uit met een aantal workshops. Op die manier hopen ze dat er binnenkort wat meer groen zal te zien zijn in het centrum van de stad. Op zaterdag 28 mei kom je te weten hoe je op een kleine oppervlakte toch een mooie plaats kan geven aan de natuur. Zelfs op een terrasje, een vensterbank of een balkon midden in de stad kan je je eigen groenten telen. Velt toont je via de workshop ‘tuinieren in potten’ dat behalve kruiden ook trostomaatjes, veldsla, kleine paprika’s en zelfs erwtjes perfect gedijen in een grote tuinpot. Je kan deelnemen aan de workshop om 14.30, 15.30 en 16.30 uur. Breng een tuinpot (minstens 20cm) mee en ga met een goed gevulde draagbare tuin terug naar huis. Het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven kan bij eetbaarkortrijk@velt.be. Zaaien Ook je eigen plantjes zaaien kan nog tot eind mei. Kom doorlopend langs bij de Groene Brigade om een zaaikistje ineen te knutselen. Heb je thuis al gezaaid en wil je je overschot aan zaailingen ruilen voor ander lekkers? Leefmilieu Kortrijk zet voor jou een tafel klaar waar je je plantjes kan ruilen met andere tuiniers. Natuurpunt gidst je om 14.30 uur door de stad. Samen met de gids speur je naar bloemen en planten, kriebelbeestjes, zoemende bijen, fladderende vlinders en fluitende vogels. Een fietszoektocht met vrije start tussen 14 en 15.30 uur leidt je bovendien langs de duurzame projecten in je stad. Straattegeltuin Wil je je straat een groenere aanblik geven? Ga dan voor een straattegeltuin. Deze tuintjes zijn voor veel vogels en vlinders perfecte rust- en voederplaatsen. Een tegeltuin 18 | Stadskrant kortrijk

maak je door één of enkele straattegels voor je gevel te verwijderen, de aarde eronder los te maken en er een klimplant of kleine bloeiende plant in te plaatsen. Let wel op volgende praktische zaken: de breedte van het voetpad moet minstens 1,5m blijven. Een vergunning voor je tegel-

tuintje vraag je aan via een eenvoudig invulformulier bij de directie Leefmilieu, leefmilieu@kortrijk.be. Meer weten over een geveltuin? Velt Kortrijk-Zwevegem vertelt er alles over op de infoavond op 18 mei om 19. 30 uur in het poortgebouw V-tex, Pieter de Conincklaan 23a.


de mensen

Joris Hindryckx

Hanne Gaby Odiele

Thomas Lapauw

is begin april aangesteld als de nieuwe algemeen directeur van de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (KATHO). Hij was al financieel directeur van de onderwijsinstelling en zal nu vanaf september één jaar inlopen vooraleer hij definitief alle taken overneemt van huidig directeur Eric Halsberghe. Dat de 48-jarige Hindryckx onmiddellijk de handen vol zal hebben, staat buiten kijf. Vanaf september nemen studenten hun intrek in de nieuwe gebouwen van het departement HIVV (verpleegkunde en vroedkunde). Op dat moment begint ook de bouw van een autotechnologisch centrum in de Steenbakkersstraat. Met dit nieuwe centrum zal Katho zelfs de grootste afdeling hebben in Vlaanderen. Het gebouw omvat testkamers, labo’s, een magazijn en onderzoeksruimtes voor studenten autotechnologie. Tot slot krijgt de hoofdingang aan de Doorniksesteenweg een nieuwe voetgangerslaan die tot het centrale gebouw ’t Forum zal lopen.

zet ons land meer dan ooit op de modekaart. De 22-jarige Kooigemse siert geregeld de cover van internationale modebladen en schitterde onder meer op de catwalk tijdens de modeweken in New York, Milaan, Londen en Parijs. Hanne Termote – zoals ze echt heet – was amper zeventien toen ze op het festival Novarock aangesproken werd door een scout van Dominique Models. Sindsdien is ze niet meer uit modemagazines weg te denken en staat ze zelfs op de 22ste plaats in de lijst van ’s werelds meest gevraagde topmodellen. Ze liep al shows voor alle grote kleppers in de modewereld: Chanel, Givenchy, Prada, Yves Saint Laurent,…. Het vele werk verplichtte Hanne om haar intrek te nemen in een appartement in de modestad New York, maar toch verloochent ze haar roots niet. Als ze haar familie en vrienden bezoekt, neemt ze uitgebreid de tijd om de sfeer op te snuiven in Kortrijk.

won eind maart de finale van de eerste Vlaamse Technologie Olympiade. Meer dan 1.200 leerlingen uit de derde graad namen deel aan de voorronde van die wedstrijd. Ze legden samen een examen af met vragen over informatica, chemie, mechanica, elektriciteit en bouwkunde. Enkel de leerlingen die minstens 77 procent behaalden, konden doorstoten naar de finale. Drie leerlingen van de Pleinschool Leiekant maakten hun opwachting, maar slechts ééntje mocht het podium op: Thomas Lapauw. De 18-jarige Kortrijkzaan ontving de hoofdprijs van 1.000 euro uit handen van vice-minister-president Ingrid Lieten! Thomas was met deze wedstrijd trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Hij behaalde samen met enkele andere studenten onlangs de vierde plaats in de Vlaamse programmeerwedstrijd.

Ken je stad!

WIN

Weet jij waar deze foto genomen is? Stuur dan een kaartje met de oplossing naar: Stadskrant Wedstrijd, Grote Markt 54 in Kortrijk of mail naar stadskrant@kortrijk.be. De redactie mag tien lezers gelukkig maken met een gratis plantje! De winnaars van de vorige editie herkenden de toren van de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem: Pol Feys, Kortrijk – Antoon Vanherpe, Kortrijk - Nelly Doutreluigne, Heule - Wilfried Buseyne, Heule- Irma Dedene, Kortrijk - Gisèle Wullen, Heule Gabriel Lavaert, Aalbeke – Katrien Nijs, Kortrijk - Chris Vanbecelaere, Kortrijk - Johnny Duyck, Kortrijk.

Stadskrant kortrijk | 19


1 mei tot 31 mei 2011

MET AgEndA vAn 1 MEI TOT 31 MEI 2011

BoEIENDE tENtooNStEllINgEN IN kortrIjk 1302

Een duik in het verleden, een plons in het heden

Twee tentoonstellingen in het Museum Kortrijk 1302 tonen de maatschappij zoals ze lang geleden was en nu is. ‘cARMOEflage troef’ focust op de vindingrijkheid van mensen die het niet breed hebben in het maskeren van hun situatie. In ‘Woelige stad’ beleven we de samenleving anno 1580-1680, de tijd van Kortrijks beroemdste schilder Roelandt Savery. Een tijdperk vol pest en godsdienstoorlogen, maar ook het begin van een grote bloei op allerlei vlakken. Ik ben arm, maar dat hoef jij niet te weten!’ Expo ‘cARMOEflage troef’, 1 tot 22 mei Thuis arm, elders niet. Dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling ‘cArMoEflage troef’, een realisatie van studenten en docenten Sociaal werk van de kAtHo, A’kzie en de kortrijkse Erfgoedcel. Mensen mogen dan grote financiële problemen hebben, maar dat hoeft de buitenwereld nog 20 kortrijk 20 ||Stadskrant UiT IN kortrIjk

niet te weten. De school niet, noch de dokter of vrienden. Deze expo heeft het niet over armoede op zich, wel over de grote creativiteit die mensen aan de dag leggen om hun hachelijke situatie te verbergen. De tentoonstelling maakt gebruik van beelden, klankfragmenten en voorwerpen, en van informatie uit eerste hand: de mensen die in armoede leven, maar ook de huisdokter, een leraar, een treinconducteur… Rampspoed en bloei ‘Woelige stad – 1580-1680’, vanaf 13 mei kortrijk heeft het hele jaar door aandacht voor zijn beroemdste schilderstelg roelandt Savery. Deze tentoonstelling brengt ‘zijn’ woelige eeuw 1580-1680 in beeld. Net als elders in de lage landen is kortrijk het toneel van rampspoed, maar ook van belangrijke omwentelingen. De pest grijpt meedogenloos om zich heen, de kerk groeit en bloeit als nooit te voren, maar

misbruikt haar macht ook door dubieuze heksenprocessen te organiseren en iedereen die anders denkt op de brandstapel te gooien. In 1580 nemen roelandt Savery en zijn protestantse ouders de wijk naar de Noordelijke Nederlanden. tegelijk floreren de wetenschap, het onderwijs en de economie. De textielindustrie zet de stad op de wereldkaart en er worden schitterende damasten vervaardigd. Voor het eerst wordt kortrijk ook gedetailleerd in kaart gebracht. In deze tentoonstelling zie je hoe de gewone burger al die beroering ervaart, hoe de stad er anno 1580 uitziet en in een recordtempo evolueert. Met een kaart uit die tijd kan je ook de huidige stad intrekken, en zo ontdekken wat toen al bestond en wat nog in de toekomst verborgen lag.

R

Gratis | Kortrijk 1302, Houtmarkt-Begijnhofpark | di-vr: 10-18 u., za-zo: 10-17 u. | www.kortrijk1302.be – www.erfgoedcelkortrijk.be


1 mei tot 31 mei 2011

5 t/M 22 MEI 2011 - FEStIVAl VAN VlAANDErEN kortrIjk

Oud en nieuw, oost en west

Al meer dan vijftig jaar maakt het Festival van vlaanderen mensen warm voor klassieke en hedendaagse muziek in acht steden, waaronder Kortrijk. vorig jaar sloeg het festival in onze stad een nieuwe weg in. de editie 2010 was een succes en een aanmoediging voor het Festival van vlaanderen Kortrijk om dit jaar hetzelfde recept te volgen

Het Festival van Vlaanderen kortrijk – voor het gemak soms ook gewoon ‘F’ genoemd – kreeg vorig jaar een facelift en ging zich, behalve klassieke en hedendaagse concerten, ook toeleggen op geluidskunst. De editie van 2011 behoudt deze frisse mix en stelt een programma voor met het ene hoogtepunt na het andere. Zo is het uitkijken naar het openingsconcert met het Hilliard Ensemble, het beroemde Britse vocale viertal. De Brussels Philharmonic speelt – onder leiding van takuo Yuasa – een prikkelend programma, waarbij de westerse muziektraditie samenvalt met klanken uit andere werelddelen. Zo speelt het orkest werk van de Duitse componist Heiner goebbels met twee Afrikaanse solisten en ‘The Arabian Passion according to j.S. Bach’. De brug tussen oost en west wordt ook geslagen in ‘Stadsmuziek’: een spannend programma met

zeven miniconcerten op verschillende locaties in de binnenstad, afgesloten met een optreden in de schouwburg. Waar anders kan je ontdekken hoe tibetaanse monniken en een koreaanse pianist omgaan met westerse muziek, en hoe westerse muzikanten oosterse muziek aanpakken? ‘klinkende stad’ focust op geluidskunst, en stelt de eerste resultaten voor van het Europese netwerk ‘resonance’. Vier geluidskunstenaars creëerden nieuw werk in Berlijn, kortrijk en Maastricht en krijgen tijdens het Festival van Vlaanderen kortrijk een ‘auditieve tentoonstellingsruimte’ ter beschikking. ten slotte verkleedt Theater Antigone zich voor de duur van het festival in de ‘Club klassiek’: het huis van drie uitzonderlijke concerten in een warm salon – ingericht door jan Dendievel van het stylingbedrijf la tirette – met sfeervolle verlichting en een oogstrelend decor. Naast deze beklijvende concerten en staaltjes van Europese geluidskunst, biedt het Festival van Vlaanderen kortrijk ook educatieve projecten en interessante inleidingen aan.

R

Concertstudio, Budascoop, Budatoren, Theater Antigone e.a. | 056 22 64 50 – 056 23 98 55 www.festivalkortrijk.be

FINAlES BASkEt BEkEr VAN VlAANDErEN, 14 EN 15 MEI

VlAAMs TOpbAskET In DE lAngE MUnTE

Wat er ook anders op het programma mocht staan in het weekend van 14 en 15 mei, basketliefhebbers mogen het schrappen. Want dan organiseert kortrijk Sport CB – in samenwerking met de Vlaamse Basketballiga, de provincie West-Vlaanderen en de Stad kortrijk – in de lange Munte de finales van de Beker van Vlaanderen. Niets meer of minder dan een basketfeest, met de beste Vlaamse teams op het appèl, en bovendien ook nogal wat basketberoemdheden in de buurt. Bij de jeugd zullen we de West-Vlaamse finalisten wellicht moeten zoeken bij de meisjes. De seniorenploegen uit onze provincie hebben de halve finales niet gehaald. Bij de vrouwen staan vier ploegen te popelen om de finale te spelen: Schelle, Pitzenburg, Houthalen en kangoeroes Boom. En bij de heren hopen Zolder, Falco gent, tongeren en kangoeroes Boom dat ze op 15 mei mogen R strijden voor de ultieme overwinning.

R

Sportcampus De Lange Munte | www.kortrijksportcb.be – www.vbl.be

CAPIllA FlAMENCA MEEtS roElANDt SAVErY, 15 MEI oM 14 EN 16 uur

schilderen met polyfone muziek De kortrijkse schilder roelandt Savery (15761639) bracht enige tijd door aan het keizerlijk hof in Praag. Daar ontmoette hij naast kunstenaars, charlatans en wetenschappers ook componisten uit onze contreien. Capilla Flamenca brengt hun meerstemmige muziek uit de 16e en 17e eeuw én de schilderijen van Savery weer samen in een concert van ongeveer een halfuur. De tentoonstelling rond Savery’s werk in het Broelmuseum is daarbij het ideale decor. Deze muzikale middag maakt deel uit van het project ‘Stadsmuziek’ binnen het Festival van Vlaanderen kortrijk.

R Takuo Yuasa © Sang wook Lee

€ 16/12 (-26 jr) | Broelmuseum, Broelkaai 6 056 27 77 80 – 056 23 98 55 www.savery.eu – www.festivalkortrijk.be Stadskrant kortrijk|| 21 UiT IN kortrIjk 21


1 mei tot 31 mei 2011

DAg VAN HEt PArk, 28 MEI 2011

‘Meer groen ’t zou deugd doen’ Wat zou een stad zijn zonder hier en daar een streepje groen? In kortrijk hebben we op dat vlak weinig te klagen en de stad is dan ook een enthousiaste deelnemer aan de jaarlijkse ‘Dag van het Park’. Het groene hoofdkwartier bevindt zich op ’t Plein, het toneel van heel wat activiteiten voor groot en klein. De fietszoektocht, met vrij vertrek tussen 14 en 15.30 uur, leidt je langs allerlei duurzame projecten in kortrijk. om 17.30 uur worden de winnaars van de fietszoektocht heel toepasselijk in de bloemen gezet. kies je voor de

benenwagen, dan vertrek je om 14.30 uur voor een verrassende wandeling langs groene plekjes, onder begeleiding van een ervaren gids. Wie begiftigd is met groene en handige vingers mag zijn eigen zaaikistje ineen timmeren, of kan deelnemen aan een workshop ‘tuinieren in potten’. Doorlopend vindt een plantenruilbeurs plaats, is er kinderanimatie en muzikaal vertier en zijn hapjes en drankjes voorhanden.

R

Gratis | park ’t Plein | 056 27 82 00 www.dagvanhetpark.be

Sherman

ArtE lIBrE DlX, 8 MEI VANAF 17.15 uur

Het neusje van de zalm

DEMoDAY joC, 8 MEI VAN 14 tot 18 uur

Maak de creatieveling in je wakker

je zou versteld staan van de creatieve workshops die je allemaal in het jeugdontmoetingscentrum kan volgen. je moet ons niet op ons woord geloven, spring gewoon eens binnen op de tweede gratis ‘Demoday’ van het joC. je kan er demonstraties bijwonen van workshops tango, opnametechnieken, beatmaking en rappen & rhymen. Doorlopend is er informatie voorhanden over het aanbod street art, drummen, elektrische en klassieke gitaar, mode en digitale fotografie. kijken mag, maar meedoen zeker ook. Met de proeflessen streetdance en breakdance, bijvoorbeeld. Wedden dat je de smaak te pakken krijgt? op de ‘Demoday’ kan je je meteen inschrijven voor de lessenreeksen tussen de paas- en de zomervakantie.

R

Gratis | Jeugdontmoetingscentrum, Filips van de Elzaslaan 35 | 056 27 72 77 | www.kortrijk.be/jeugd

22 kortrijk 22 ||Stadskrant UiT IN kortrIjk

BoSCoroCk, 21 MEI VANAF 16 uur

Rocken op de schoolbanken

De boeken en balpennen maken opnieuw even plaats voor gitaren en drums in het Don Boscocollege. Boscorock – dit jaar toe aan zijn 13e editie – is eerst en vooral een platform voor lokaal talent, waarvan je ook dit jaar met Salvador (foto), Brothers on The run en Druzhnik een mooi staaltje krijgt. Nog op het podium staan de beloftevolle limburgse band Campus, de Brugse Arne Vanhaecke en IESE/DAASE, de beste AC/ DC-tribute band van het land. Als vanouds steun je met jouw gewaardeerde aanwezigheid op Boscorock een duurzaam project voor en door jongeren.

R

Don Boscocollege, Don Boscolaan 30 | 056 26 50 50 | www.boscorock.be

Beloftevolle singer-songwriters en semi-akoestische bands krijgen onder de noemer ‘Arte libre’ elke maand in het Muziekcafé track* een podium om zich te tonen en vooral te laten horen. track* verzekert de promotie, catering en een optimaal geluid. De artiesten moeten alleen nog voor de songs en de sfeer zorgen. Na hun optreden worden zij verder begeleid, door onder meer bijscholingsmogelijkheden, popadvies, studioruimte en de kans om voorprogramma’s te verzorgen. ‘Arte libre DlX’ toont de beste, meest spectaculaire of ontroerendste acts van het voorbije seizoen, zoals galine, People of the Pavement, j. keens Balloon Flight, The Catatonics en Matt Watts. Izegemnaar Steven Bossuyt alias Sherman sluit de avond af. Zijn eerste single ‘on your side’ stootte hoog door in ‘De Afrekening’ en de ‘Hotlist’ op Studio Brussel.

R

€ 10/ 6 (-26 jr) | Concertstudio & Muziekcafé Track*, Conservatoriumplein 1 | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be – www.muziekcentrumtrack.be

WIn !

5 duotickets voor ‘Monkey Sandwich’ door Wim vandekeybus In de Kortrijkse Schouwburg, donderdag 12 mei om 20.15 uur Hoe heet de voorstelling die Wim Vandekeybus in 2009 maakte? Mail je antwoord op vrijdag 6 mei om 10 uur naar schouwburg@kortrijk.be


1 mei tot 31 mei 2011 nOg TEM 8 MEI

DOnDERDAg 5 MEI

DIVErS | pAAsfOOR | Binnenstad kortrijk | 056 27 74 00 | www.kortrijk.be/paasfoor

tHEAtEr | OTHEllO | De Spelerij | ook op 6 en 7 mei | Eén van de grote tragedies van Shakespeare, over gevoelens, jaloezie, trouw, onschuld, verraad. | 20u15 | € 10/8 | Theater Antigone | 056 24 08 87 | www.antigone.be MuZIEk | THE HIllIARD EnsEMblE (Uk)| love among the ruins | 20u15 | € 18/13 (-26) | Sint-rochuskerk | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be WorkSHoP | HOME sWIngER - DIY InsTRUMEnT bUIlDIng | Yuri landman | Nederlandse muzikant en gitaarbouwer die unieke instrumenten creëerde voor artiesten zoals dEuS, The luyas, lou Barlow e.a. In 4u bouw je je ’Home Swinger’ | 19u30 | € 150 (incl. materiaal) | Concertstudio kortrijk | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be

DInsDAg 3 MEI (AuDIo)WANDElINg/roNDlEIDINg | kORTRIJk, kORT-ARM | tem 31 december | je ontdekt de minder gekende en on(der)verlichte kant van kort-rIjk en krijgt inzicht in de omgang met armoede. Diverse (in)formele en locaties, diensten en acties voor kansarmen passeren de revue. Download de geluidsfragmenten op de site www.ocmwkortrijk.be | Erfgoedhuis | 056 27 74 24 MuZIEktHEAtEr (joNCk*FooD) | lAzARUs | Zo goed als | 20u15 | € 11/6 (-26/CjP) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be FIlM | CIné HIspánICO, WEEk VAn DE spAAnsE fIlM | tem 7 mei | 20u15 | € 7,5/6/5 | Budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be

VRIJDAg 6 MEI MuZIEk | TOOnMOMEnT HOME sWIngER - DIY InsTRUMEnT bUIlDIng | Yuri landman | concert met de op 5 mei gebouwde instrumenten | 20u | gratis | De kreun | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be

zATERDAg 7 MEI

WOEnsDAg 4 MEI CoNCErt (joNCk*FooD) | JAzzlAb sERIEs| Chris joris Experience | 20u15 | € 11/6 (-26/ CjP) | Concertstudio kortrijk | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be DIVErS | lEVEl Up gAME nAMIDDAg | gratis | 13u30 | buurthuis rollegem | 0473 86 28 42 | www.kortrijk.be/levelup MuZIEk | bARn OWl + JEfRE CAnTUlEDEsMA | 20u | € 12 (ADD)/10 (VVk)/7 (kreuncard) | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be/live/event/barn_owl MuZIEk | MAsTERClAss HIllIARD EnsEMblE (Uk) En ARTE VOCAlE | een vocaal gelegenheidsensemble van leraars en oud leerlingen van het kortrijkse Conservatorium krijgt een intensieve coaching van deze internationaal gereputeerde zangers. | 16u30 | Concertstudio kortrijk | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be

SPort | HAnDbAl: ApOllOOn Vs IzEgEM sUpERlIgA HEREn | 19u | S.C. lange Munte | 0476 96 32 23 | klaverge@yahoo.com HuMor | bERT kRUIsMAns | geen gezeik, iedereen rijk! | 20u15 | € 13 |oC rollegem | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be MuZIEk | HARDCORE fEsT | Cruel Hand (uSA), Surge of Fury, Spinkick (Dk), Headshot, Saviour, golden Bullet, Forget Your Fears, united Blood, XVICIouSX, Dj | 13u30 | € 12 (add)/10 (vvk)/7 (kreuncard) | De kreun | 056 37 06 44 | dekreun.be/live/event/hardcore_fest MuZIEk | OpEnIng TEnTOOnsTEllIng klInkEnDE sTAD: REsOnAnCE | rondleiding & 4 korte concerten Pierre Berthet, Esther Venrooy & lander gyselinck, Paul Devens, Maia urstad | 17u30 | € 14/10(-26) | Budascoop | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be MuZIEk | TEDDIEDRUM – HITsInglE MIAMI | gratis | 21u | gratis | café Den trap | www.myspace.com/dentrap SPort | pIUs X -RUn 2011 | start met loop voor kinderen lagere school, 5 km en 10,5 km. | 14u | € 7/3 (vooraf inschrijven) € 12/5 (incl. € 1 voor goed doel) | Pius X | piusxrun@ hotmail.com | www.piusxrun.be

056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be MuZIEk | OnTbIJTCOnCERT | Duo Capriccio: lotte Van Baelen (viool) , Annelies Naessens (piano) | Verwen moeder op moederdag met een heerlijk 3 -gangen ontbijtmenu. | 9u30 | € 15 (concert + ontbijt) | Hotel Focus | 0474 01 34 23 | respirodellarte@skynet.be DIVErS | DEMODAY | zie p. 22 | 14u | joC kortrijk | 056 27 73 43 |www.kortrijk.be.jeugd DIVErS | fIETsTOCHT MET gIDs 'DYnAMIEk In DE sTAD, TUssEn lEIEbOORDEn En HOOg kORTRIJk’ | jaren is er voorbereid en gewerkt, en gaandeweg toont de stad trots haar nieuwe gezicht, inschrijven en fietsverhuur (max. 30 p.) zie website | 14u | € 5 | Fietsencentrum vzw Mobiel SWP | 056 24 99 10 | www.mobiel.be

MAAnDAg 9 MEI VoorDrACHt | HET lEVEn zOAls HET Is ... ACHTER DE TRAlIEs | luc Dewaele | over het gevangenisleven zijn er tegenstrijdige misverstanden, hardnekkige vooroordelen: concentratiekamp of luxehotel?. Hoe verloopt het gedwongen samenleven van diverse delinquenten en functioneren cipiers in die smeltkroes? luc Dewaele, jarenlang cipier en schreef in ‘Achter slot en grendel’ een reeks ongewone verhalen | 19u30 | € 10 | Vormingplus, Wandelweg 11 | 056 26 06 00 | www.vormingsplusvzw.be

DInsDAg 10 MEI DANS |THE fAREWEll & DAs lIED VOn DER ERDE | Claire Croizé / Action Scénique (Fr), oxalys / Margriet van reisen / André Post | 20u15 | € 17/13 (-26/CjP) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.festivalkortrijk.be

zOnDAg 8 MEI FIlM | OnTbIJTfIlM: kERITY & EEn HElE sCHEp gElD | Film voor kleuters, tieners en hun ouders | 9u | € 7,5/6 (film) + € 5/2 (ontbijt) | Budascoop | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be tHEAtEr (FAMIlIE 6+) | DRAADpOppEnTHEATER | 15u |€ 6/gezinsticket €20 | oC De Wervel Bellegem MuZIEk | ARTE lIbRE DlX | zie p 22 | 17u30 | € 10/6 (-26) | Concertstudio kortrijk |

WOEnsDAg 11 MEI WorkSHoP | WORksHOp kOOkspROOkJEs (klEUTERs) | Christina Van geel | een stuk verteltheater, liedjes, versjes, kennismaking met de ingrediënten en het kookdeel waarbij de kleutertjes alles zelf klaarmaken. | 14u | € 3 | joC kortrijk | 056 27 73 44 | femke.baptiste@kortrijk.be Stadskrant kortrijk|| 23 UiT IN kortrIjk 23


1 mei tot 31 mei 2011 DOnDERDAg 12 MEI DANS (joNCk*FooD) | WIM VAnDEkEYbUs / UlTIMA VEz | Monkey Sandwich | 20u15 | € 19/13/6 (-26/CjP) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

© Pieter-Jan De Pue

MuZIEk | sAlVADOR | kortrijks viertal (2005). | 21u | Muziekcafé track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be lEZINg | MET DE DUIVEl nAAR bED | jos Monballyu | over heksenprocessen in de regio kortrijk | 19u | gratis | kortrijk 1302 | 056 27 78 55

VRIJDAg 13 MEI tHEAtEr (FAMIlIE 8+) | DE MAn MET DE bAkkEbAARDEn | toneelschap Beumer & Drost (Nl) | 20u15 | € 20 (gezinsticket)/6 | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

© Piet J. Puk

24 kortrijk 24 ||Stadskrant UiT IN kortrIjk

MuZIEk | ADYssA | symfonische pop/rock | 20u30 | gratis | o.C. De Vonke Heule | 0485 04 80 04 | www.Adyssa.be

zATERDAg 14 MEI MuZIEk | bIb UnplUggED 2011: ERIk WIllE |zijn markt- en café-chantant-liederen zijn authentiek: over gruwelijke moorden, pikante liefdesperikelen maar ook over humoristische gebeurtenissen. | 11u | openbare Bibliotheek kortrijk | 056 27 75 00| www.kortrijk. be/bibliotheek MuZIEk | sOngs Of WARs I HAVE sEEn | Heiner goebbels, Conservatorium gent, Spectra Ensemble, Marit Strindlund | 16u30 | € 8 | Budascoop | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be MuZIEk | ’7’ | joseph Haydn, Piet kuijken, Anouk De Clercq, Anton Aeki | klassiek in een hedendaags decor | 18u | € 14/10 (-26) | Theater Antigone | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be MuZIEk | ARAM kHATCHATURIAn, HEInER gOEbbEls En nIkOlAI RIMskIkORsAkOV / bRUssEls pHIlHARMOnIC O.l.V. TAkUO YUAsA, bOUbAkAR DJEbATE, sIRA DJEbATE | 20u15 | € 21/19/15 | De kortrijkse Schouwburg | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be MuZIEk | ARAM kHATCHATURIAn, HEInER gOEbbEls En nIkOlAI RIMskI-kORsAkOV O.l.V. TAkUO YUAsA, bOUbAkAR DJEbATE, sIRA DJEbATE | Boubakar Djebate en zangeres Sira Djebate | 20u15 | € 21/19/15 | De kortrijkse Schouwburg | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be SPort | kUbbTORnOOI kUbbITO ERgO sUM | voor beginnende tot ervaren kubbteams van minimaal 6 p. | 9u | € 20 | park rond o.C. Marke | kubbitoergosum@hotmail.be | www.kubbitoergosum.tk

WANDElINg | WIlDE plAnTEn In DE sTAD | Willy Herreman | op het eerste gezicht lijkt een stad plantonvriendelijk, maar op verweerde muren en langs kaden kunnen prachtige begroeiingen ontstaan. | 14u15 | Broelparking | 056 21 82 72 | www.plantenwerkgroep.be FEStIVAl | sTADsMUzIEk: EAsT MEETs WEsT | Capilla Flamenca, Maeterlinck Quartet, luthomania, Casa Blanca, Fritz Hauser & Nadar, tae-Hyung kim, octurn & tibetaanse monniken, Wim lambrecht & Ana Naqe & Michel Stas & kryptos Quartet | 8 verrassende concerten op verschillende locaties in de kortrijkse binnenstad | 13u30 | 16/12 (-26) / € 39 (gezinsticket) | start aan De kortijkse Schouwburg | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be MuZIEk | COnCERT CApIllA flAMEnCA | muziek van componisten aan het Praagse hof van rudolf II. De tentoonstelling roelandt Savery in het Broelmuseum is een ideaal decor voor dit concert met meerstemmige muziek uit de 16de,17de eeuw. Voorstelling kadert in het project Stadsmuziek van het Festival van Vlaanderen kortrijk. | 14u en 16u | tickets www.festivalkortrijk.be | Broelmuseum | 056 27 77 80 DIVErS | ADVEnTURE DAY III - kORTRIJk zO | over 2.5 km zijn tal van doeactiviteiten; studenten van de circusschool voeren straatacts op; avontuurlijke zielen kunnen van op grote hoogte een sky jump wagen; Miss België komt op bezoek, paardenkoets, … ontspanning en vertier voor jan en Alleman. | 14u | Sint-Elisabeth | 056 21 86 41 | www.kortrijk-zo.be

DInsDAg 17 MEI MuZIEk | EMERAlDs + MAnngOlD + DJ JAspER | 20u | € 12 (add)/10 (vvk)/7 (kreuncard) | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

zOnDAg 15 MEI

WOEnsDAg 18 MEI

WANDElINg | VOgElzAng In DE VROEgE MORgEn | Yves Baptiste | 6u | Bezoekerscentrum Hof te Coucx, Cannaertstraat | 056 20 05 10 | natuurpuntkortrijk@telenet.be | MuZIEk | THEE OH sEEs + blACkUp + DJ bOWIE | klinken opgewekt, punk, lo-fi, garage, surf, twang en opvallend noise, psychedelisch kantje. | 20u | € 12 (add)/10 (vvk)/7 (kreuncard) | De kreun | 056 37 06 44 | dekreun.be/ live/event/thee_oh_sees

MuZIEk | AkROn/fAMIlY + MOOn DUO + ERIC COpElAnD (blACk DICE) | 20u | € 16 (add)/14 (vvk)/11 (kreuncard) | De kreun | 056 37 06 44 | dekreun.be/live/event/akron_ family


1 mei tot 31 mei 2011 MuZIEk | WIlD ClAssICAl MUsIC EnsEMblE En spECTRA EnsEMblE | 20u15 | gratis | Vzw Wit.h | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be

DOnDERDAg 19 MEI HuMor | HAns lIbERg (nl) | Ick Hans liberg | ‘klassieke muziek is niet grappig,’ maar liberg bewijst meteen het tegendeel. Een strijkkwartet in Mao-pak, evergreens die naadloos overlopen in popsongs of jazz en een grote rol voor het publiek dat de loop van het programma bepaalt. | 20u15 | € 30/27/20 | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

_ zATERDAg 21 MEI WorkSHoP | kREAkRIEbEls (3 TEM 6 JR): 'sTOkpOppETJEs AAn HET DAnsEn' | knutsel- en vertelactiviteit. | 10u | € 2 | openbare Bibliotheek kortrijk | 056 27 75 00 | www.kortrijk.be/bibliotheek MuZIEk | sTEAk nUMbER EIgHT CD RElEAsE | Steak Number 8 | 20u | € 12 (add)/10 (vvk)/7 (kreuncard) | De kreun | 056 37 06 44 | dekreun.be/live/event/steak_number_eight_cd/

hel de oude. | 11u15 | € 7 (lezing èn expo) / € 2 (lezing) | Broelmuseum | 056 27 77 80 | www.broelmuseum.be MuZIEk | THE ARAbIAn pAssIOn ACCORDIng TO J.s. bACH | Sarband | 3 Iraakse muzikanten, het Duitse ensemble Sarband, het Modern String Quartet en de schitterende libanese alt Fadia El-Hage vertolken Bach.| 15u | € 18/13 (-26) | Club klassiek (Theater Antigone) | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be DIVErS | nATIOnAlE HERDEnkIngsplECHTIgHEID: slAg AAn DE lEIE 1940 | mmv. Defensie | 10u | grote Markt naar leiemonument | 056 21 41 81 | bob.vlieghe@skynet.be

MAAnDAg 23 MEI MuZIEk | ARIEl’s pInk HOUnTED gRAffITI | 20u | € 16 (add)/14 (vvk)/11 (kreuncard) | De kreun | 056 37 06 44 | dekreun.be/live/event/ariel_pink © Koen Keppens

lEZINg | UITEEnzETTIng OVER HET nIEUW OUDEREnbElEIDsplAn VAn DE sTAD kORTRIJk | 14u30 | Cafétaria rVt korenbloem | 056 20 18 03 | freddy.nolf@skynet.be MuZIEk | MICHAël lEVInAs | Studenten Conservatoire de lille | 19u | V.C. Mozaïek | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be MuZIEk | CREATIE nIEUWE kAMERsYMfOnIEën fRAnk nUYTs En JOHn lUTHER ADAMs | Ensemble Emanon, Elise Caluwaerts | 20u15 | € 15/11 (-26) | Club klassiek (Theater Antigone) | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be MuZIEk | fOlkJAM | folkgetinte jamsessie i.s.m. Muziekmozaïek en Folk op Zolder | 20u30 | Muziekcafé track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be SPort | TIME OUT: DEbATAVOnD “VERlIEsT spORT TERREIn?” pAssIEVE VERsUs ACTIEVE VRIJETIJDsbElEVIng | 19u30 | gratis | Auditorium katho | 056 27 80 00 | www.kortrijk.be/sport

MuZIEk | MOzART | Het kuijken Strijkkwintet | 20u15 | € 15/6 (-26) | Club klassiek (Theater Antigone) | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be MuZIEk (FAMIlIE 3+) | DE CHOCO gAng | Eric Baranyanka en Anneke Van Hooff | 6 topmuzikanten (viool, doedelzak, fluit, saxofoon, percussie en klarinet) zorgen voor een buitengewoon concert voor jonge muziekliefhebbers, een geslaagde mix van bekende kinderhits met snuifje jazz en veel humor. | 15u30 | € 11 | o.C. De Neerbeek Bissegem | 056 23 98 55 | www.bissegem.be SPort | spORT@kORTRIJk | proeven van heel veel verschillende sporten | 13u | gratis | grote Markt, leie, diverse pleintjes en parken | 056 27 80 00 | www.kortrijk.be/sport

zOnDAg 22 MEI HuMor | YllAnA (Es) | Brokers | In een hilarische visuele stijl neemt Yllana de ‘high finance’ en onze ontspoorde kapitalistische maatschappij op de korrel. | 17u | € 25/23/18 | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be lEZINg| nATUURObsERVATIE In DE sCHIlDERIJEn VAn ROElAnDT sAVERY MATTHIAs DE pOORTER | Matthias De Poorter scheef zijn eindwerk over vogelvoorstellingen op schilderijen uit de 15de en 16de eeuw uit de Zuidelijke Nederlanden. Hij doctoreerde over natuurobservatie in het oeuvre van jan Brueg-

WOEnsDAg 25 MEI MuZIEk | JAMsEssIE | l rock, pop, soul, blues, jazz... | 21u | Muziekcafé track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be

DOnDERDAg 26 MEI DANS (joNCk¨FooD) | pEEpIng TOM | 32, rue Vandenbranden | 20u15 | € 13/6 (-26/ CjP) | De kortrijkse Schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

zATERDAg 28 MEI MuZIEk | fUnksIsTER | bij funk staat 'live performance' voorop: passie, plezier, body & soul | 21u | Muziekcafé track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be lEZINg | fEEsTEn In DE MIDDElEEUWEn | Prof. Paul trio | 14u30 | gratis | Erfgoedhuis | 056 27 78 50 DIVErS | DAg VAn HET pARk | wandeling, fietstocht, workshops | 14u | gratis | 't Plein | 056 27 82 00

zOnDAg 29 MEI MuZIEk | TUEsDAY nIgHT ORCHEsTRA | Een wervelende rit door de wereld van de jazz, mainstream progressief | 11u | € 6 | Concertstudio kortrijk | 056 23 98 55 | www.jeugdenmuziek-kortrijk.be/2011

VRIJDAg 20 MEI lEZINg | 'lIsTEn' - pERspECTIVEs On AUDITIVE spACE | met o.a. Bernhard leitner, Edwin Van der Heide, Angelo Vermeulen, Paul Devens | Internationaal symposium over de relatie tussen klank en ruimte. | 14u en 18u | Budascoop | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be

MuZIEk | sUpERIOR DAnCE bAnD InVITEERT.... | elke laatste zondag van de maand een avond vol authentieke New orleans-muziek| 19u (open 18u) | € 5/ gratis (leden) | V.C. Mozaïek | 0475 45 32 52 | www.superiordanceband.be Stadskrant kortrijk|| 25 UiT IN kortrIjk 25


1 mei tot 31 mei 2011

EXPo 7 MEI

VAnAf 12 MEI TEM 13 JUnI FotogrAFIE | DIRk bRAECkMAn | vr-za-zo 14-17u (vernissage 12 mei 19u) | gratis | Benedengalerie | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

gEluIDSkuNSt | OpEnIng klInkEnDE sTAD: REsOnAnCE | rondleiding & 4 korte concerten Pierre Berthet, Esther Venrooy & lander gyselinck, Paul Devens, Maia urstad | 17u30 | € 14/10 (-26) | Budascoop | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be

VAn 7 MEI TEM 22 MEI gEluIDSkuNSt | klInkEnDE sTAD: REsOnAnCE | Pierre Berthet, Esther Venrooy, Paul Devens, Maia urstad | za 14-19u, zo 1418u | gratis | Budascoop | 056 22 64 50 | www.festivalkortrijk.be

TEM 8 MEI EXPo | WAk sT.-lUCAsgIlDE kORTRIJk I.s.M bAD gODEsbERg (D) En WInDsOR MAIDEnHEAD (E) | werk van eigen leden en gastkunstenaars | 14-17u | gratis | Erfgoedhuis 056 35 37 86 | andrewiels@telenet.be |www.kortrijk.be/tentoonstellingen EXPo | WAk: fOTOgRAfIE, bEElDHOUWWERk En kERAMIEk | 14-17u | gratis | Sint-Annazaal Begijnhof | 056 27 74 41 | amateurkunsten@kortrijk.be EXPo| WAk: kUnsT… MET gOEsTIng gEMAAkT | groepstentoonstelling, diverse disciplines | 14-17u | gratis | Erfgoedhuis | 056 27 74 41 | amateurkunsten@kortrijk.be

Mady Herman

TEM 31 MEI EXPo | ROsEbUD | Van het intiemste geheim van 15 leden van vzw liebaert Projects werden 15 tekeningen gemaakt door kunstenaar Emilio lópez-Menchero (° 1960, leeft en werkt in Brussel), die samen één conceptueel geheel vormen. Project gebaseerd op de ‘rosebud” uit de film ‘Citizen kane’ van orson Welles.| maza | Hotel Messeyne, groeningestraat 17 | gery.vantendeloo@skynet.be| www.liebaertprojects.be

VAnAf 12 MEI EXPo | kORTRIJk, WOElIgE sTAD | zie p. 20 | di-zo 10-18u | gratis | Museum kortrijk 1302 | 056 27 78 50 | www.kortrijk1302.be

TEM 16 MEI EXPo| WAk: kUnsTpARCOURs IEDER EEn | leerlingen ktA Drie Hofsteden | gratis | diverse openbare plaatsen | 056 22 34 81 | marianne.de.vos@pandora.be

TEM 21 MEI EXPo | CARMOEflAgE TROEf | Ipsoc-katho, De Figuranten, Ak'zie zie p. 20 | gratis | Museum kortrijk 1302 | 056 27 78 50 | www.erfgoeddag.be

VAnAf 28 MEI EXPo | TRIADA : MADY HERMAn MAUREEn bIssCHOp - MAgDA DEVEnIJns | grafiek, modeontwerp en schilderkunst. | 11u | Erfgoedhuis kortrijk | 056 35 68 15 | madyherman@base.be JOUW ACTIVITEIT OOk In DE nIEUWE UIT In kORTRIJk ? slECHTs één MAnIER !!!! uit is overal en dé informatiebron voor je ga naar www.uitdatabank.be, vraag een login vrije tijd. Wil je jouw evenement gepublien paswoord aan en voer je activiteiten tijdig in! ceerd zien in heel wat vrijetijdskalenders en Deadline invoer: editie juli/aug.: 1 juni - editie websites? september: 7 juli. 26 kortrijk 26 ||Stadskrant UiT IN kortrIjk

TEM 31 AUgUsTUs SCHIlDErIjEN | WAk: MARTInE VAn TOngEl | ma-vrij 10-15u | gratis | Het trefpunt, ondernemerscentrum, leiestraat 21 | 056 35 12 04 | martine_vantongel@hotmail.com

TEM 11 sEpTEMbER BEElDENDE kuNSt | ROElAnDT sAVERY | Meer dan 40 topstukken uit Europese collecties | € 8/5 (groepstarief, 55+)/1 (-26)/gratis (-12) | di-vrij 10-12u en 14-17u, za-zo 11-17u | Broelmuseum | 056 27 77 80 | www.savery.eu + WAnDElVOORDRACHT: Het fantastische leven en werk van Savery is een bron van boeiende verhalen en verrassende anekdotes. onze gidsen nemen u graag op sleeptouw eke 1ste zondag van de maand tem 4 september, reservatie noodzakelijk! | 11u15 | € 2 (excl. toegangsticket) MEER UIT-TIps kAn JE VInDEn Op:

R www.kortrijk.be R www.uitinregiokortrijk.be R www.uitinvlaanderen.be


s ta d s k i e k j e s

© Foto Hol

Ronde van Vlaanderen publiekstrekker De doortocht van de Ronde van Vlaanderen bracht veel Heulse wielerfanaten op de been. De Heulenaars zorgden voor de nodige randanimatie bij de passage van Vlaanderens mooiste. Toneelkring Triene Wup warmde het publiek op met een minitoneelopvoering. De Heulse Concertband, volksdansgroep de Eglantier en het kinderkoor De Spes-iaaltjes zongen samen het lied ‘Tineke van Heule’. Het rondepeloton kon dus rekenen op een warm en vooral geanimeerd onthaal.

Met zijn allen buitenspelen

© Foto Hol

De weergoden waren de organisatoren van de vierde Buitenspeeldag bijzonder goed gezind. Het zonnige lenteweer zette de kinderen ertoe aan om de televisie of computer uit te schakelen en naar buiten te trekken. Televisiezender Nickelodeon droeg zijn steentje bij door niet uit te zenden. Resultaat: het jonge volkje pikte in op de talrijke activiteiten die op diverse plaatsen in de Kortrijkse binnenstad en de deelgemeenten plaatsvonden.

Minigolfterrein is vernieuwd

© Foto Hol

De officiële opening van het vernieuwde minigolfterrein in het Astridpark kon rekenen op heel wat enthousiaste spelers. Zij maakten als eersten gebruik van de minigolfbanen in de opgefriste parkomgeving. Meevaller was dat zij dat konden doen onder een stralende zon. In mei en juni kan je elke namiddag van het weekend gebruikmaken van het terrein. Geïnteresseerd? Mail naar centrum.overleie@kortrijk.be of bel 056 27 73 80

Stadskrant zoekt leuke foto’s Ben jij één van de stadsgenoten die veel aanwezig is op stedelijke activiteiten of evenementen én hou jij daarbij jouw fototoestel in de aanslag? Stuur dan je foto’s in hoge resolutie naar stadskrant@kortrijk.be. Misschien ontdek je de kiekjes wel op deze pagina. Maar niet alleen de Stadskrant maakt dankbaar gebruik van jouw foto’s. Ook de website en het stadsarchief kunnen originele en leuke snapshots gebruiken.

Stadskrant kortrijk | 27


s ta d s k i e k j e s

Opening Paasfoor onder stralende zon

© Foto Hol

Niemand minder dan 3 prinsjes en 3 prinsesjes tekenden present op de officiële opening van de Paasfoor. Dit was hun origineel verjaardagscadeau vanwege het Kortrijkse stadsbestuur. Deze kinderen wonen in Kortrijk of in een deelgemeente en vierden hun vijfde verjaardag tijdens het paasweekend. Zij proefden van de talrijke attracties die Kortrijk tot en met 8 mei inpalmen: draaimolens, roetsjbanen, spookhuizen, … Ook de karakteristieke kramen met de typische kermishapjes en -drankjes maakten deel uit van hun programma.

28 | Stadskrant kortrijk

Stadskrant mei 2011  

De Stadskrant Kortrijk is het gratis officieel maandblad van het stadsbestuur voor alle inwoners van Kortrijk en haar deelgemeenten. De Stad...