Page 1

Vantaa

1/2020

Katutaide nousee seinälle

Heureka leaves you smarter

Blogger hotspots & Editor's travel picks

Vantaan Energia lopettaa kivihiilen käytön

Kansainvälisyys on Vantaan vahvuus

Rento ja rohkea Vantaa yllättää Easy-going yet bold, Vantaa surprises you


2 | Why not Vantaa 1|2020

Kuninkaan Lohet

– elämyksiä kosken rannalla Teksti: Mia Heiskanen

Tapahtuma- ja kokouspalveluita tarjoava Kuninkaan Lohet sijaitsee kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisessa miljöössä Kuninkaantien varrella ja Vantaankosken äärellä.

– Luonnonkaunis ympäristö on iso osa identiteettiämme ja se näkyy niin lautasella kuin aktiviteeteissa. Tarjoamme elämyksiä, jotka syntyvät tunnelmallisten juhlatilojen, laadukkaiden ravintolapalvelujen, ohjelman ja ympäröivän luonnon yhdistelmästä, toimitusjohtaja Mika Turunen toteaa.

Luonto maistuu lautasella Vanhan Viilatehtaan ja Kuninkaan Kartanon keittiöissä hyödynnetään historiallista miljöötä ja ympäröivää luontoa vahvasti inspiraationa ruokatuotteissa. - Vaalimme perinteisiä ruuanvalmistustapoja, kuten savustusta ja loimutusta, parhaita kotimaisia raaka-aineita, lähituotteita ja kauden makuja.

MAINOS

Laadukas miljöö juhliin ja yritystilaisuuksiin

Koskenpartaan Vanhan Viilatehtaan ja sen yläpuolella sijaitsevan Kuninkaan Kartanon mailla komeili jo 1500-luvulla krouvi. Nykyisin näissä tiloissa järjestetään kokouksia, syntymäpäiviä, häitä ja yritystilaisuusia jopa 500 hengelle. - Räätälöimme kokemuksella laadukasta illallisviihdettä, rentouttavaa ohjelmaa tai monipuolisia aktiviteetteja luonnossa. Olipa päiväsi täynnä asiaa tai tunnetta, työtä tai perhettä, Saisiko olla toimintaa tai rauhoittumispieni pako ta, meiltä läharjesta? det täynnä uusia muistoja. Kuninkaan Lohien upeat maisemat ja luonto keskellä pääkaupunkiseutua luovat rentouttavat puitteet pieneen pakoon

arjesta. Tarjolla on laaja kirjo aktiviteetteja, kuten joogaa, luontoterapiaa, kokkikouluja, Survival Game ja Pakopeli. Tervetuloa kokonaisvaltaisten elämysten Kuninkaan Lohiin!

Kuninkaan Lohet Vanha Viilatehdas, Kuninkaantie 28, 01740 Vantaa Kuninkaan Kartano, Voudintie 1, 01740 Vantaa www.kuninkaanlohet.com

MAJOITUS

Kartanon 63 viihtyisässä huoneessa majoitut keskellä maalaisidylliä. Majoittumisen yhteydessä on myös mahdollisuus pulahtaa altaaseen sekä rentoutua leppoisissa löylyissä.

RAVINTOLA

Kartanon ravintola tarjoaa maukkaita ja sesonkien parhaista raaka-aineista valmistettuja A´la carte -annoksia. Arkisin ravintolassamme tarjoillaan monipuolista lounasta ja lauantaisin herkullista brunssia.

KOKOUKSET JA JUHLAT

Modernisoidut kokoustilat tarjoavat monipuoliset puitteet erilaisiin tilaisuuksiin. Pihapiirissä suurten puiden katveessa järjestyy myös ikimuistoiset perhejuhlat.

Why Not Vantaa 2020_Taitto 1 30.8.2019 13.06 Sivu 1

Vantaalla sijaitseva Hämeenkylän kartano on uniikki kartanohotelli, jonka juuret vievät vuosisatojen taakse. Rakennukset ja vehreä puisto lepäävät rauhallisessa maalaisidyllissä, piilossa pääkaupunkiseudun vilinältä. OTA YHTEYTTÄ! Myyntipalvelu 010 540 7500 sales.hotels@sodexo.fi

Vastaanotto 010 540 8350 hameenkylankartano@sodexo.fi

Juustenintie 1, 01630 Vantaa | www.hameenkylankartano.fi

ILMAILUN ELÄMYKSIÄ Ilmailumuseo on jännittävä koko perheen vierailukohde aivan Vantaan Aviapoliksen ytimessä. Museo esittelee Suomen ilmailua ja suomalaisten suunnittelemia tai käyttämiä lentokoneita. Ilmailumuseolla voit myös itse hypätä lentokoneen puikkoihin! Museolla on kolme lentosimulaattoria, joilla pääset kokemaan siviili-, sota- tai retrolentämistä kokeneiden kouluttajien opastuksella.

Karhumäentie 12, 01530 Vantaa puh. (09) 8700 870 www.ilmailumuseo.


3 | Why not Vantaa 1|2020

Rento ja rohkea Vantaa yllättää

Ollessani pieni tyttö ajoimme vanhempieni kanssa Karkkilasta Vantaalle seuraamaan kilpa-ajoja Kiemolan moottoriradalle. Keimolan ajot olivat silloin iso juttu. Muistan hienon ajoradan, punavalkoraidalliset liput sekä radan keskellä olleen valvontatornin. Entisen ajoradan valvontatorni on nyt Keimolan asuinalueen maamerkki. Se on kunnostettu instrumentiksi, jota voi soittaa kuka tahansa. Ombraksi nimetty taideteos on yksi omista suosikeistani Vantaalla. Se on taidetta lähellä vantaalaisten arkea – kertoo historiasta keskellä uutta. Vantaan laajassa kulttuuritarjonnassa näkyy rohkeus. Vantaalla ei ole monumentaarisia kulttuurikohteita, mutta täällä on taideteoksia, jotka yllättävät sinut arjessa iloisesti – kuten Ombra. Vantaan alueen pitkä historia on läsnä eri puolilla kaupunkia. Vantaan alueella on ollut elämää jo 20 700 vuotta. Historia näkyy vahvasti esimerkiksi Helsingassa eli Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Kirkonkylä on vierailukohteen mielenkiintoinen ja rauhallinen. Vanha Kuninkaantie kulkee läpi Vantaan, tosin ei aivan katkeamattomana. Sitä pitkin ovat kulkeneet herttuaat, kreivit ja tsaari. Vantaalta löytyy poikkeuksellisen paljon vanhoja kartanoja, joiden kauneus lumoaa. Vantaalla on suurelle yleisölle tuttuja vierailupaikkoja, vetonauloja. Meillä on muun muassa Tiedekeskus Heureka, jossa käy vuosittain noin 400 000 vierailijaa. Heureka on Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan imagollisesti kaikkien pidetyin vapaa-ajankeskus Suomessa. Yli 300 000 vierailijaa vuosittain keräävä Fazer Experience Vierailukeskus on niin ikään Vantaalla, kuten myös Ilmailumuseo, Vantaan taidemuseo Artsi, Laila Pullisen veistospuisto – muutamia mainitakseni. Vantaata voi myös perustellusti kutsua varsinaiseksi ostosparatiisiksi. Vantaan Pakkalassa on myynniltään Suomen suurin kauppakeskus Flamingo-Jumbo. Uusin ostospaikka on Helsinki Outlet, joka sekin sijaitsee Vantaalla. Vierailijoita tulee riittämään myös tulevaisuudessa, sillä kaupunkiin on suunnitteilla useita isoja hotellihankkeita. Se ei ole ihme, sillä Vantaalla sijaitsevan Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi kulki viime vuonna 22 miljoonaa ihmistä. Majoitusvuorokausia oli 1,2 miljoonaa. Vantaa on tuolla luvullaan Suomen toiseksi suurin majoittaja. Viime vuonna menimme Tampereen ohi.

Vaikka Vantaalla on paljon kaupunkia ja säpinää, myös luonto on lähellä. Jokaisen vantaalaisen kodista on enintään 300 metriä luontokohteeseen – puistoon, metsään, jokirantaan. Sipoonkorven luonnosuojelualue houkuttelee ulkomaisiakin turisteja. Alueelle kulkee reitti siltoineen Kuusijärveltä. Kuusijärvellä voi rentoutua uiden ja kaikille avoimessa savusaunassa. Toivon niin asukkaiden kuin vierailijoiden kiinnitävän huomiota siihen, että Vantaan seitsemää kaupunkikeskusta uudistetaan rohkeasti. Viime vuonna Vantaa sai valtakunnallisen Elävä kaupunkikeskusta -tunnustuksen Tikkurilan kehittämisestä. Olimme itsekin tunnustuksesta hieman hämillämme, sillä eihän Vantaa ole aiemmin ollut keskustoistaan tuttu. Vantaalla ei mielestäni ole turhia raja-aitoja. Meillä on rento kaupunki, jossa tehdään poikkeuksellisen paljon hyvää yhteistyötä. Yhteistyössä ja päätöksissä näkyy pitkäjänteisyys ja rohkeus. Uudistuksia tehdään katsoen tulevaisuuteen. Muutama vuosi sitten valmistui kehärata ja nyt suunnitellaan ratikkaa. Vantaa on Suomen neljänneksi suurin kaupunki ja tällä hetkellä maamme voimakkaimmin kasvava kaupunki. Kasvu tuo meille paljon kysymyksiä ratkaistaviksi, mutta se on myös voimavara. Kasvu on yksi niistä tekijöistä, joka rakentaa Vantaasta erityisen. Uudistuvassa, mutta vanhaa vaalivassa kaupungissa riittää koettavaa niin meille asukkaille kuin myös vierailijoille. Ritva Viljanen Vantaan kaupunginjohtaja

Easy-going yet bold, Vantaa will surprise you When I was a little girl, I drove with my parents from Karkkila to Vantaa to watch racing on the Keimola motor track. Keimola’s races were a big deal then. I remember the impressive roadway, the red and white striped flags and the watchtower in the middle of the track. The former roadside watchtower is now a landmark in the Keimola residential area. It has been refurbished to be an instrument that anyone can play. An art piece called Ombra is one of my favourites in Vantaa. It is art that is close to the everyday life of the town’s residents - it speaks of history in the middle of something new. The extensive cultural offerings in Vantaa exhibit boldness. There are no monumentally famous cultural sites in Vantaa, but there are works of art that surprise you on the everyday level - like Ombra. The long history of the Vantaa area is present throughout the city. There have been 20,700 years of life in the Vantaa area. History, for example, is strongly visible in the Helsinki parish church. The church village is an interesting and peaceful place to visit. The Old King’s Road runs through Vantaa, though it is broken here and there. Dukes, Counts and the Tsar have passed along it. There are also many enchantingly beautiful old manor houses in the town. Vantaa is home to popular places and attractions for the general public. We have, for example, the Heureka Science Centre, which hosts approximately 400,000 visitors every year. According to a study conducted by the market research firm Taloustutkimus, Heureka stands out as the most popular leisure centre in Finland. The Fazer Experience Visitor Centre, which attracts over 300,000 visitors each year, is also in Vantaa, as well as the Aviation Museum, the Vantaa Art Museum Artsi and Laila Pullinen Sculpture Park - to name just a few.

Communications Agency Commia Itälahdenkatu 22a, 00210 Helsinki Finland www.commia.fi | info@commia.fi @commia

Vantaa can also be justifiably called a shopping paradise. Pakkala, Vantaa, has the largest Flamingo-Jumbo shopping centre in Finland.The newest shopping centre is Helsinki Outlet, which is also located in Vantaa. There are many visitors projected in the future as there are several major hotel projects planned for the city. This is no wonder, as 22 million people passed through Helsinki-Vantaa Airport last year. The number of overnight stays was 1.2 million. Vantaa is Finland’s second-largest host for tourists in Finland. Last year we passed Tampere. Although Vantaa has many towns and cities, nature is also close by. Each Vantaa home is within 300 meters of a nature destination - park, forest, riverbank. The Sipoonkorpi Nature Reserve attracts foreign tourists as well. There is a route via bridges from Kuusijärvi to the area. At Kuusijärvi you can relax in the open-air smoke sauna, which is open to the public. I hope that residents and visitors alike will appreciate the bold renovation of Vantaa’s seven city centres. Last year, Vantaa received the national Living City Centre award for its development of Tikkurila. We were a little embarrassed by the recognition, as even some Vantaa residents have not been familiar with its centres before. I don’t think there are any unnecessary fences in Vantaa. We are a relaxed city characterised by an exceptional degree of good co-operation. Our cooperativeness and decision-making are rooted in persistence and courage. Reforms are being planned for the future as well. A few years ago, the Ring Road was completed and we are now planning a trolley line. Vantaa is the fourth largest city in Finland and currently the fastest growing city. Growth brings us many issues to solve, but it is also an asset. Growth is one of Vantaa’s special dynamic features. There is plenty to do for our residents and visitors alike in a revitalized but cherished city. Ritva Viljanen Mayor of Vantaa

Publisher Communications Agency Commia Production Communications Agency Commia Printed by Lehtisepät, Tuusula Finland, 2020 Editor-in-Chief Mia Heiskanen Editors Mia Heiskanen, Elina Viitanen Graphic Design Marko Kallio Advertising Agency Kluu Advertising Sales Tarja Kivelä Cover photo Melissa Isokääntä The Mural Art by Peetu Pasasen, 2018 Addr. Konttitie 6, Vantaa"


4 | Why not Vantaa 1|2020 MAINOS

Vantaa is full of cultural events

Vantaa offers cultural events from big festivals all the way to street art and an open-air cinema. An easy way to come and enjoy the genuine Vantaa atmosphere is by the Ring Rail Line. Text: Elina Viitanen

Vantaa is a diverse cultural city with events for people of all ages. The activities and events are not concentrated in just one center, as Vantaa has seven major districts, each of which hosts events. It is easy to get to all the events by the Ring Rail Line, even straight from the Helsinki-Vantaa Airport. –Vantaa has its own events as well as events organized in cooperation with external participants. The events include open-air film

Local experience screenings, music festivals, dance events, a baroque music festival, summer theater, and a light art exhibition. “In early June, British star James Blunt will perform in Myyrmäki,” says Erika Poikolainen, Cultural Producer of the City of Vantaa. In addition to paid events, there is also plenty of free cultural offerings, such as environmental art. In Leinelä you can see Anni Laakso’s

artwork “Puuhaltijankolo” and in Myyrmäki you will find fascinating street art, the creation of which the Young Artist of the Year Jesse Pasanen was involved. –All our cultural events are designed to be significant events for Vantaa. The settings are always varied, and each event has high-quality content.

You do not necessarily need to understand the local language to attend cultural events in Vantaa. Many events also have English content. An international guest can experience the genuine local, warm and friendly atmosphere when visiting a cultural event in Vantaa. An atmosphere that can only be experienced in Vantaa. –“The events organized in Vantaa are for the most part medium-sized events,

not mass events, as in our neighbor Helsinki. Therefore, the events in Vantaa are very communal and warm-hearted. There are also many events organized by the townspeople themselves, which adds a nice spice to the offering of Vantaa’s cultural events,” Poikolainen points out. One such event is Why So Myrtsi - Myyrmäki Arts Night. –Why So Myrtsi is an

annual festival spreading throughout the Myyrmäki area. The program includes music, art, tours, shows, and local food offerings. The event is organized by local activists together with local functionaries, and the atmosphere on a warm and fun August evening is absolutely wonderful. The full range of Vantaa events can be found in the event calendar at www. tapahtumat.vantaa.fi or on the VisitVantaa website.


5 | Why not Vantaa 1|2020 MAINOS

Vantaa Energy will cease the use of coal in 2022!

CEO of Vantaa Energy Jukka Toivonen

Vantaa Energy is ceasing the use of coal in energy production in 2022. Coal will mainly be replaced by increasing the share of non-recyclable waste, wind and solar energy, and geothermal heat in production. The most significant of the practical measures is the extension of the waste-to-energy plant of Vantaa Energy. The extension will safeguard more environmentally friendly district heat production with a stable price. Vantaa Energy’s journey towards climate-neutral energy production started at the beginning of the decade. In just a few years, the company has considerably reduced emissions from production, and energy is generated with more sustainable methods. This has been possible mainly through the use of wasteto-energy and bioenergy plants. As a result of their commissioning, Vantaa Energy has cut carbon dioxide emissions and the use of fossil fuels to less than half of the 2010 level. The most important step to enable non-coal use at Vantaa Energy is the extension of the current waste-to-energy plant. Completed in 2014, Vantaa Energy’s waste-to-energy plant produces electricity and heat from non-recyclable mixed household waste. After completion, the extension that has now been approved for construction will be using about 200,000 tonnes of non-recyclable commercial

and industrial waste as fuel. Until now, this waste has been exported for utilisation abroad. The extension investment of the waste-toenergy plant is significant in terms of the environment and economy: in future, waste can be utilised cost-effectively in Finland while the carbon dioxide emissions of Vantaa Energy will be reduced by another 25 per cent. “With the extension of the waste-to-energy plant, we will be able to cease the use of coal in a cost effective way and without any cost impacts to our customers. We want to carry on implementing these bold, pro-climate measures also in the future. We want to be a driver for change in the energy sector. We are actively and with an open mind seeking the best possible methods of producing energy in a smart and sustainable way and at a reasonable price,” summarises CEO of Vantaa Energy Jukka Toivonen the company’s outlook.

“What is particularly good about this is that we have succeeded in abandoning fossil fuels in a cost-effective way. This is great news for our customers as, when looking into the future, the price of heat in Vantaa will remain stable for a long time to come,” enthuses Ilkka Reko, head of Vantaa Energy’s heat business.

Ilkka Reko, head of Vantaa Energy’s heat business

Greener heat at a more stable price In 2014, Vantaa Energy opened the waste-to-energy plant where the mixed waste of 1.5 million residents of Southern Finland is utilised for heat production. After that, the old decommissioned boiler located in Martinlaakso was modified into a bioenergy heating plant. The main fuel used at the plant is sustainable biomass, i.e. domestic, locally sourced wood chips, such as surplus

industrial wood chips, sawdust and scrap pieces from the plywood industry. Now, an extension of the waste-to-energy plant with an increasingly stronger focus on the circular economy is under construction in Vantaa. When the raw materials suitable for use in combined heat and power generation are locally sourced, the costs will be reduced. Vantaa Energy is independent of imported fossil fuels and the fluctuations of their global market prices.

Carbon dioxide emissions reduced to zero In future, heat will be produced at Vantaa in increasingly diverse ways. The objective is to reduce carbon dioxide emissions to zero. Currently, Vantaa Energy is investigating, e.g. the utilisation of industrial waste heat in heat production. Another promising alternative for emission-free heat production, geothermal heat, is also visible in the near future. Geothermal heat is ancient heat stored

deep in the earth’s crust, and its utilisation in heat and electricity production for households is investigated in Vantaa and elsewhere in Finland. That means that in the future customers will be able to choose the method of producing the heat that they purchase for their homes. The heat network is a channel, through which renewable heat produced efficiently in different ways will travel to the customer. “All in all, the heat situation of Vantaa residents is excellent. We are able to offer our local residents heat at a price that is the lowest in the Helsinki region, and in the summer our heat is the cheapest in Finland. Low prices do not mean compromising environmental sustainability, on the contrary. All our heat will be renewable in the future. And that is something we all at Vantaa Energy are really proud of,” Ilkka Reko rejoices.


6 | Why not Vantaa 1|2020

aton 1) Unohtum gaissa an teehetki Sh ailmaan

aan teen ma ienoja m a t el k su ä v “P ääsin sy Uskomatonta miten h Shanghaissa .voi ollakaan olemassa… teen makuja unnelma !” ja hei mikä t Shanghai in t en m o m ea able t ea An unforgett dive into the world of t t “I got to deep Unbelievable what grea n in Shanghai. n exist… and hey what a tea flavors ca atmosphere!”

Kiinassa vai Fake it till you sittenkin Vantaalla? make it Kovin kauas ei tarvitse lähteä matkatakseen ympäri maailmaa. Kätevää erityisesti nyt, kun matkustamista ei suositella. Veikkaa, missä Saran kuvat on otettu. Oikeat vastaukset löydät sivun alalaidasta.

You don’t have to go far to travel around the world. Convenient especially now that travel is not recommended. Guess where Sara´s pictures were taken? You will find the correct answers at the bottom of the page.

Teksti: Mia Heiskanen Kuvat: Mia Heiskanen, Macrovector/Freepik Malli: Sara Nupponen


7 | Why not Vantaa 1|2020

eidas k ä e r h i v n o 2) Toki reä keidas, tä löytyi vih

syyden keskel data akkuja” “Tokion hektioli ihana hengähtää ja la jossa o iddle of Toky d m e h t in s si I foun Green oa o’s hecticness wesome y k o T f o le “In the midd n oasis where it was a eries” tt this gree d load the ba to breathe an

3) Shake ja Back shake to 50's “

Terkut N ois palannew Yorkista ! Ihan mageessa ut 50-luvulle täss kuin Ja paras sjenkkiravintolass ä a. hake ever !” Shake sh “Hi from ake and Back to 5 being bac New York! Feels li0´s magical Ak in the '50s in th ke and just hmerican restauranis ad the be t st shake e … ver!”

Oikeat vastaukset / Right answers: 1) Forsman Teemyymälä/Forsman Tea Shop, Suokalliontie 7, 01740 Vantaa. www.forsman-tea.com/fi/teemyymala 2) Puutarhakeskus Viherpaja/Viherpaja Garden Shop, Meiramitie 1, 01510 Vantaa. www.viherpaja.fi 3) Classic American Diner ravintola, kauppakeskus Jumbo/ Classic American Diner restaurant at Jumbo Mall, Vantaanportinkatu 3, 01510 Vantaa. www.jumbo.fi


8 | Why not Vantaa 1|2020 MAINOS

Heurekasta lähdet Heureka leaves fiksumpana kotiin you smarter Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan itse tehden ja kokeillen. Vuorovaikutteiset näyttelyt, mukaansatempaavat planetaarioelokuvat ja innostavat ohjelmat takaavat hauskan päivän koko perheelle. Heurekan uutuusnäyttely SuperPUU esittelee puun supervoimia. Oletko ajatellut, mihin kaikkeen puu taipuu? Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskeskus, joka tarjoaa oivaltamisen iloa näyttelyissä, planetaarioelokuvissa ja tiedeohjelmissa kaikenikäisille vierailijoille. Suomen parhaaksi vapaa-ajankeskukseksi Taloustutkimuksen Vapaa-ajankeskusten imagot 2019 -tutkimuksessa yltäneessä Heurekassa vieraili vuonna 2019 yli 400 000 kävijää. Heurekaan on helppo tulla – lähijuna tuo matkailijan Tikkurilaan lentoasemalta kymmenessä minuutissa ja Helsingin päärautatieasemalta vartissa. Heureka on täynnä hauskaa tekemistä koko perheelle. Vierailupäivän aikana voi tutustua jopa kahdeksaan eri näyttelyyn, joissa saa itse tehdä ja kokeilla – ja samalla oppia jännittäviä asioita tieteestä! Aivot narikasta! -näyttelyssä tehdään yhdessä hyvää aivoille pelaten, soittaen, tanssien ja aivopähkinöitä ratkoen. Heureka-klassikot esittelee fysiikan ilmiöitä ja hämmästyttäviä

illuusioita. Voit vierailla myös vaikkapa päänäyttelyalueen Kiertotehtaalla, Sähkölässä ja Älykkäässä kaupungissa. Näyttelyiden lisäksi Heurekassa pääsee ratkaisemaan haasteita Ideaverstaalla, seuraamaan rottakoripallopelejä ja uppoutumaan planetaarioelokuviin. Heurekan uusi SuperPUU-näyttely esittelee 10.4. alkaen puun supervoimat: sen monet hienot ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet. Puu on hiilinielu – materi-

aali kestävien yhteiskuntien rakentamiseen, mutta oletko ajatellut miten puurakennus kestää maanjäristyksen tai tulipalon? Näyttelyssä voit muun muassa rakentaa unelmiesi puukaupungin, pelata puulajivaa’alla ja johtaa puuorkesteria. Tule kokemaan, mihin kaikkeen puu taipuu! www.heureka.fi

At Heureka, visitors learn about science and technology in a hands-on environment. Interactive exhibitions, captivating planetarium films and exciting programmes guarantee a fun day for the whole family. The new Wild Wild Wood exhibition is about the superpowers of wood. Have you ever thought of all the things that are possible with wood?

The Finnish Science Centre Heureka is filled with different experiences and located in Tikkurila, Vantaa. We offer the joy of discovery through exhibitions, planetarium films and science programmes for visitors of all ages. Named the best leisure centre by Taloustutkimus in their Leisure Centre Image 2019 survey, Heureka had over 400,000 visitors in 2019. Heureka is easy to reach: local trains can bring visitors to Tikkurila in ten minutes

from the airport or in fifteen minutes from downtown Helsinki. Heureka is full of fun activities for the whole family. In a day, you can see up to eight exhibitions in which you can try your hand at experiments while learning interesting things about science! The Mind Your Brain! exhibition is brimming with brain exercise: together, you can play games and music, dance, and solve brain teasers. The Heureka

Classics exhibition features physical phenomena and amazing illusions. You can also visit the Circular Factory, the Electri City, and the Intelligent City in the main exhibition area. In addition to seeing the exhibitions, you can solve challenges in our Idea Workshop, spectate basketball rat shows, and immerse yourself in planetarium films. The new Wild Wild Wood exhibition starts on 10 April, revealing the superpowers of wood, its many excellent properties and uses. Wood is a carbon sink and a material for building sustainable societies, but have you considered how a wooden building can handle an earthquake or a fire? In the exhibition, you can build the wooden city of your dreams, play on the wood species board and conduct a wooden orchestra, among other things. Come see all the things that are possible with wood! www.heureka.fi


9 | Why not Vantaa 1|2020

Helsinki Airport aims to be one of the best airports in the world in terms of customer experience Text: Mia Heiskanen, Source and photos: Finavia

Smell the scent of the forest in a well-being centre, enjoy the art exhibition showcasing wood wonders or offer relief for your pet in their own toilet. Where are you? At Helsinki Airport, of course.

Helsinki Airport (in Vantaa) is ranked year after year as one of the best airports in the world, but that is not enough. Finavia aims to make Helsinki Airport one of the best airports in the world in terms of customer experience. Without a doubt The Helsinki Airport Development Programme is making excellent progress while there are new and exciting service concepts and offerings for both Finnish and international passengers being devised.

Well-being from a forest experience Let's start with the forest. According to numerous studies, spending time in nature undeniably has a positive effect on well-being. Walking in a forest reduces

stress as your heartbeat slows down and your muscle tension decreases. Stress-free travel is now also possible at Helsinki Airport where Metsä/Skogen offers a relaxing nature experience to counter the effects of the hectic airport environment. “Metsä/Skogen seeks to teach people how to live their lives without stress. The idea of offering nature sounds, scents and flavours is to create the most authentic Finnish forest experience possible, which helps people calm down in the middle of a hectic day, and offers a unique glimpse of Finnish nature,” says Carita Peltonen, CEO of Metsä/Skogen. Metsä/Skogen is a place where you can relax and calm down—for example, by taking a virtual hike in a forest. You can also become

a forest protector as you can select a piece of Lapland forest to protect from a forest menu created together with Helsinki Foundation. “Metsä/Skogen represents exactly the kind of new Finnish sustainable expertise that we want to offer our passengers. The unique lifestyle concept broadens the range of services available at Helsinki Airport and create daring solutions to improve the airport’s customer experience and Finland’s brand”, says Nora Immonen, Finavia’s Director for Commercial Services Business Unit (Helsinki Airport).

Finland for the passengers of Helsinki Airport. Exhibitions at the airports are a part of crafting Finavia’s customer experience. One of the core goals of Finavia’s customer experience is to offer the Finnish experience to airport passengers, and this new exhibition plays an important role in that. Wooden details and interior solutions are also displayed in other areas of the Helsinki Airport, such as in the woodthemed east wing. Wood Wonders will be on display until the beginning of 2021.

Wood Wonders - eye candy for art lover Helsinki Airport draws on wood also in the form of an art exhibition. Wood Wonders is an art exhibition showcasing the vast potential of wood at the 2B Baggage claim hall. A collaborative effort between a multidisciplinary team at Aalto University and Finavia, the exhibition highlights wood as a practical and versatile construction material and demonstrates the latest developments in wood research. The exhibition also offers a first taste of

Relief for thousands of travelling pets Did you know that over 10 000 dogs travel through Helsinki Airport yearly? Now flying with a pet is even more convenient as Helsinki Airport has two pet relief areas for animals: one at the main entrance of Terminal 2 and one in the non-Schengen area. “Around 10,000 dogs pass through Helsinki Airport every year. Long flights and transfers at the airport can be stressful for an animal if it can’t do its business. We want to offer all passengers an exceptionally good customer experience, so we built two pet relief areas at Helsinki Airport,” says Eveliina Vironen, Customer Experience Specialist at Finavia. The pet toilet has been designed with dogs in mind, but other pets are also welcome.

Pet toilet – what is it and where can you find it? In practice, the pet toilet is an area of a couple of square metres built on top of a platform covered with artificial turf. Liquids will run through the turf into a basin and into the drain. The turf is easy to rinse with a shower after use. Solid matter is collected into a baggie and deposited into a waste bin – just like when you walk your dog out on the street. To maintain a high level of hygiene, Finavia regularly cleans the pet relief areas. One of Helsinki Airport’s pet relief areas is outside the terminal, and the other one is inside, in the secure area. The indoors relief area is in the non-Schengen area of T2, at gate 51A–D. The toilet is in a separate, closed-off space. The outdoors relief area is next to the main entrance of T2, separated from pedestrian traffic.

Traveller tip: Looking for an awesome Instagram picture at the airport? Head to the square at the Non-Schengen area where you can experience the Finnish nature from a wavy 360 ° LED display with sound scene and interactive wall projections which take you to the Finnish nature with four

seasons. The landscape at the display changes every 10 minutes from lake scenery to northern lights and wintery mountains. You can hear sounds of nature, such as the roar of the forest stream and the wind. On the interactive

wall you can draw works of art such as snowflakes, northern lights and autumn leaves. And the whole square is an awesome background for great pics to share at the social media!


10 | Why not Vantaa 1|2020

Treats for all senses – Blogger hotspots We asked two local bloggers to pick and tip their favourite spots in the city. Here they are!

Alexander Trivedi, photographer, chef and food blogger. Sini Kesänen, lifestyle journalist and blogger.

“Vantaa is an interesting combination of the international urban pulse of the fairly densely built Tikkurila, around the airport, but also the peaceful rural landscape”. Sini Sini moved to east Vantaa in 1995. Naiselo 45+ is a lifestyle blog for adult women that she writes with her colleague Kaisa Virtanen. “We write about beauty, fashion, well-being and health in our work. In addition to these topics, the blog covers interior design, fashion, travel and other topics that interest us”. Follow Sini @ naiselo.fi

Relaxation Kuusijärvi is a versatile spiritual surrounding where you can jog, ski, swim and sauna all year round. I've been there and even attending a snowshoe tour guided by top chef Markus Maulavirta. We explored the moss in the silent forest, drank warm herbal tea on a cliff hill. The atmosphere was like in Lapland.

Experiences Heureka is a unique science center that encourages all ages for discovery adventure. There are constantly various exhibitions and programs and science camps for children. I recommend the Brain Clutter exhibition and the Ideaverstas exhibition. Our grown-up boys still rejoice at Heureka's science clubs and workshops.

Outlet shopping Helsinki Outlet is the newest shopping center right at the border of Vantaa and Helsinki along Ring Road III. Outlet has over 40 brands of clothing, home furnishings, shoes or kitchenware. And those prices! At best, the discount is more than half the original price. There is also HopLop indoor playground for kids to enjoy along with eateries and a café. Something for the whole family!

Shopping paradise Jumbo Shopping Center is like a small town with everything you need under one roof. There is a hotel, spa, movie theater, shops, restaurants and hairdressers.

Peace of mind The renewal of the Tikkurila riverbank is already beginning to show. The old dam has already been demolished and the rapids are solitary loose and clear. It's worth a look even at the adjacent Vernissa café. Opposite the Heureka is a modern playground kids next to Veini Mill where you can enjoy plays and stage dances by the river. On a warm summer evening, the atmosphere is like being in the countryside. You can even jog along the riverside all the way to the sea.

“How did I get to these places? I've been skimming through the Vantaa restaurants during my blog gigs and I´m convinced that Vantaa has a quality restaurant offering, which is not only not very greatly been showcased in the media. My general tip for a foodie is that in order to be able to truly experience the quality of each restaurant, you should order the most typical food. Imagine being in a pizzeria in Naples ordering sushi, you know that equation won't work! " Alex Alex switched from a professional kitchen to a food social media and started studying digital marketing, photography and storytelling. One of his absolute strengths is that he understands restaurant business. "It´s all about the entity and I never give a bad review to any restaurant in my blog without a reason". You can follow Alex ´s blog @ www.aitoaarkiruokaa.fi or Instagram @alexandertrivedi

The best picks for the foodie Best burger Deluxe Burger Shopping Center Myyrmanni. Here you can literally get to the heart of "food porn". The restaurant is known for its bear burger.

Best Buffet Mama Mozza Pakkala. Vantaa's largest lunch buffet in the middle of nowhere. Fresh falafel daily, 30 different salads and six hot meals. The pizza is baked from a dough which has been resting overnight.

Best Pizza Zilla Tikkurila. The best pizza in town, baked in a sour root. Great pizza oven and even more delicious pizzas. At lunch, you can get this premium pizza along with a lunch buffet.

Best Sushi Sushilounge Tikkurila. Vantaa is the promised city for buffets, and there are numerous Asian buffet restaurants, but Sushilounge can guarantee the high quality guaranteed by custom made sushi. The cosiness of the restaurant and the good service are a strong plus.

The best atmosphere Koto Myyrmäki. Ok, atmosphere is not a dish, but I would say it is one of the most important factors when you are thinking about where to celebrate, for example, an anniversary. This place is also located practically in the middle of nowhere – in an industrial area next to the motorway, but the cleanliness and tranquility of the restaurant leave a lasting impression. There are extremely good parking spots right near the restaurant, so if you come here with a larger group of people, finding a parking space is not a challenge. If anything should be said about food, it is this: everything is good and thoughtfully prepared.


11 | Why not Vantaa 1|2020

Shop til you drop Outlet Helsinki

Time to relax

Tatti 17

The only outlet mall in the Helsinki metropolitan area offers fashion, accessories, cosmetics and decor, all -3070% off. Despite the name the Outlet Helsinki is located in Vantaa and has over 40 top brands. While shopping, you can enjoy café and restaurant services. There is also an indoor playground for kids. fi.helsinkioutlet.fi en.helsinkioutlet.fi

Jumbo,

Vantaanportinkatu 3 Jumbo is Finland’s largest shopping mall by sale, and no wonder. Inside the walls you will find a great selection of shops, while not forgetting the restaurants and cafés. After the shopping spree you can relax at the Flamingo Entertainment Center glow bowling or by diving into the Virtual Rreality. jumbo.fi jumbo.fi/en

With children

Flamingo Spa

Fazer Visitor Center Fazerintie 6

Smoke saunas in Kuusijärvi

Tasetie 8

Oy Karl Fazer Ab is an iconic manufacturer of bakery, biscuit and confectionery products. Next to the factory in Vaarala, there is the Fazer Visitor Center, where you can book sightseeing visits. The exhibition is guided through Fazer’s own guides for about an hour. The exhibition introduces Fazer and chocolate in a fun and inspiring way. At the end of the tour you can enjoy Fazer’s products and shop for souvenirs. Tickets for adults € 15.50 / € 13.50, children € 10.50.

Kuusijärventie 3 The Flamingo Spa is an adult sauna and health spa. The spa is adjacent to Flamingo Water Park, but the spa area is separated from the water park which guarantees complete relaxation. The Flamingo Spa has seven different saunas, two pools and a health spa. Day ticket on weekdays 29 €, on weekends 39 €. Discount ticket 12 €. The entrance fee includes access to the water park.

In Kuusijärvi you can enjoy a sauna in a traditional Finnish smoke sauna every day starting at 1 pm until late in the evening. The saunas are located on the scenic Kuusijärvi and in the winter you can also take a dip in the open air “ice pool” in the lake. Smoke saunas are unisex saunas, so remember to bring your swimsuit! Price 12/7 €. Easy access by car and local bus.

Editor’s picks – reasons to travel Would you like to have your stomach full of chocolate or visit the oldest building in the metropolitan area? Vantaa has a great range of experiences for solo travelers, couples and families. Here´s a selection of hot spots to enjoy! Compiled by: Elina Viitanen

Get active! Sipoonkorpi National Park Länsitie 305

Explore cultural history Church of St. Lawrence

Mill Evenings / Myllyillat

Myllykuja (Kirkkotie 45)

King’s Road

Built in the 15th century, Church of St. Lawrence is the oldest building in the capital region. At one time it was the center of the entire metropolitan area. The area around the church is a lush oasis with the Laurentius Café. Delicious heaven offers pasta and gelato made by an Italian gentleman. Church of St. Lawrence and its surrounding area hosts events throughout the year, including a programmed Medieval Market and a Wedding Night event. It is an evening ceremony where one can get married easily. The event is open to all, meaning that couples can get married from anywhere. The next Wedding Night event is in September.

The Vantaa Society organizes 80-90 different events a year, including lectures, guided tours and excursions. Mill Evenings and cultural walks are probably one of the association’s best known events. Mill Evenings have been organized since 1976 at the mill on the shore of the Kerava River. The program at the Mill is music-focused: brass bands and choirs have been seen on the scene. Before Mill Evening there is an opportunity to participate in a cultural walk in Helsingin pitäjän kirkonkylä. A guided walking tour starts at the gate of Church of St. Lawrence Cemetery. Tickets 10/5 €.

Vantaa is a paradise for old gentleman culture and old manors: Backas, Håkansböle, Katrineberg, King’s, Hämeenkylä and Sotung Manor. One can also sense the hustle and bustle of history on the King´s Road which winds through Vantaa. This nationally significant cultural environment is also the gourmet route, as there are many atmospheric cafes and restaurants along the King’s Road.

Kirkkotie 45

Sipoonkorpi National Park is one of the last unbuilt environments in the Finnish metropolitan area alongside the Nuuksio lake plateau. The rich area has a variety of forests, marshes and cultural landscapes. The terrain is variable and the height differences are large. There are two nature trails in Sipoonkorpi; The 1.4 km Byabäcken Nature Trail and the 4.5 km Kalkinpolttajanpolku.

Vantaa River The Vantaa River is over 100 kilometers long and has been an important fishing spot throughout the ages, catching for trout, salmon and rainbow trout. Fishing must be licensed from the City of Vantaa. You can also paddle in the river. Especially in late spring, summer and early autumn, river flow is often slow and suitable for beginners. Canoes and kayaks can be rented from the Melonranta canoeing company. Two hour rental 18/10 €. You can also rent SUP boards for 15 € / h.

Helsinki Pavi Dance Hall Pavintie 6

Try traditional Finnish stage dance with live orchestra! Despite its name, Helsinki Pavi, located in Vantaa, is one of the few active outdoor and summer dance venues in the Metropolitan Area. The price of the dance ticket includes the opportunity to participate in a dance course. pavi.fi

Fly to tea heaven @Forsman Tea Shop Suokalliontie 7

Forsman Tea is the largest tea specialty store in the Nordic countries very close to the airport. The store offers over 500 different types of tea and a variety of tea accessories such as tea cakes, bricks, rings, beads and other interesting specialties of the tea world. The visit will also pamper your taste buds as you can sip Forsman Tea in the shop. www.forsman-tea.com/en/ teashop


12 | Why not Vantaa 1|2020

Rennon Vantaan syli ei houkuta kaikkia näkeminen arvottomana kertoo yleensä vain siitä, että oma arvontunne on hukassa. Tutustuttaessa oppii huomaamaan myös sen, mitä toiselta puuttuu. Näkee hänen heikkoutensa. Vantaaseen

”Vantaa jää turhan usein pohtimaan, että josko senkin tulisi yrittää olla siloteltu ja urbaanin linjakas, kuten muut”.

Kolumni

Kaupunkitorpparin

Jos Vantaa olisi henkilö, se kulkisi pääkaupunkiseudun kaduilla ja hymyilisi. Se sanoisi piut paut turhalle tärkeilylle ja tervehtisi kaikkia, arvosta ja asemasta riippumatta. Se suhtautuisi

elämään luottavaisesti, näkisi tulevaisuudessa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Vantaa jäisi ihmisten mieliin rentona, mutta päättäväisenä – hyvänä ja jokaisen läsnäolijan huomioivana seurahenkilönä. Olen kulkenut Vantaan kanssa samaa matkaa lähes 60 vuotta. Se on riittävän pitkä aika, jotta tullaan tutuiksi. Sinä aikana vastaan tulee muutama erimielisyyskin. Meidän matkallamme on riidelty siitä, onko Vantaa sittenkään riittävän arvokas, edustava ja sivistynyt kumppani. Kyllä se on. Ja kahdenkeskisissä suhteissa toisen

tutustunut huomaa toivovansa kotikaupungilleen lisää rohkeutta. Uskallusta olla kaupunki, joka saa huokua leppoisaa ja vähän rosoista tunnelmaa. Vantaa jää turhan usein pohtimaan, että josko senkin tulisi yrittää olla siloteltu ja urbaanin linjakas, kuten muut. Silloin tahtoisi ottaa Vantaata kädestä ja antaa sille luvan olla erilainen iso kaupunki. Se ei ole pääkaupunki eikä se ole Espoo kehityskäytävineen. Se on Vantaa, ihmisten ja arjen ystävä. Hyvä sellaisena. Vantaan iso syli kutsuu heitä, joille sisältö on puittei-

Liiketoiminnan koulutusta jo vuodesta 1908

ta tärkeämpää. Vantaan luo eivät edelleenkään tule he, joiden kodin ikkunasta tulee siintää merimaisema ja kiiltävä pinta. Vantaa vie ystävänsä sujuvan arjen äärelle tai kaikkien yhteisiin puistoihin ja metsikköihin. Vantaan selässä kulkee reppu, jossa on tarinoita ja taustoja aina kivikaudelta asti. Historian reppu ei ole Vantaalla taakka,

siitä, mitä on joskus ollut ja mistä on ponnistettu. Vantaalainen identiteetti on ollut muutoksen virrassa kotonaan kuin lohi Tikkurilankoskessa. Ei ole edes ihmisikää siitä, kun Vantaa oli Helsingin periferiaa. Nyt se kolkuttelee Tampereen olalle ja kysyy, koska Tampere aikoo taipua ja päästää Vantaan ohitseen Suomen kolmannek-

”Nyt se kolkuttelee Tampereen olalle ja kysyy, koska Tampere aikoo taipua ja päästää Vantaan ohitseen Suomen kolmanneksi suurimmaksi kaupungiksi”. vaan ryhdin tuoja. Siihen on hyvä nojata. Vantaa on saanut otsaansa aiemmin monta leimaa. Sitä on parjattu pääkaupunkiseudun huonossa hapessa olevaksi pikkuveljeksi ja alueeksi, josta muutetaan pois, heti kun siihen on varaa. Leimat ovat joskus tatuointeja, joista on vaikea päästä eroon. Niihin voi kuitenkin kohdistaa katseen uudella asenteella. Nähdä ne kuvina

si suurimmaksi kaupungiksi. Ystävämme Vantaa kuulee meitä, sen kanssa on hyvä olla vähintään sinut. Ei siksi, että se kohtelisi vihamiehiään kaltoin, vaan siksi, että sen seurassa kokee alati uutta. Reippaasti muuttuvan Vantaan matkassa ei ole koskaan tylsää.

Kukkaketoja kaikkien iloksi Teksti: Mia Heiskanen, Kuva: Pixabay

Yhdessä | vastuullisesti | uudistaen Parasta ammattiosaamista liike-elämään: Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi Liiketoiminnan ammattitutkinto Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Yrittäjän ammattitutkinto Lähiesimiestyön ammattitutkinto Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Lue lisää mercuria.fi Seuraa meitä somessa: #mercuria_kkol @mercuria_kkol

Tiesitkö, että eri puolilla Vantaata sijaitsevilla maisemakukkapelloilla viljellään auringonkukkaa, ruiskaunokkia, kehäkukkaa ja hunajankukkaa, joista kaupunkilaiset voivat käydä keräämässä omaksi ilokseen? Maisemakukkapeltoja löytyy ympäri Vantaata 9 hehtaarin verran. Avoimista kukkapelloista, joilta kukkia saa poimia omaan käyttöön, kerrotaan kukkien puhjettua peltojen reunojen opastauluissa. Muilta pelloilta kukkia ei saa poimia, joten tarkistathan tilanteen ennen kuin säntäät keräämään kukkakimppua!

Koordinaatit Vantaan kaupungin kukkapelloille: • Seutula: Katriinantien ja Katriinankujan kulmaus • Vantaankoski: Isontammentien ja Kinkerikujan risteys • Simonkylä: Simonkalliontien ja Kallioruohontien risteys • Tikkurila: Kuninkaalantien ja Takojantien kulmaus (Takojantie 20) • Tikkurila: Koisotie 9:n ja lammas aitauksen välissä oleva peltoalue


13 | Why not Vantaa 1|2020

Kansainvälisyys on vahvuus yrityskentässä Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki, jossa lähes 18 % asukkaista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. – Kansainvälisyys pitäisi kääntää Vantaan yrityskentässä vahvuudeksi, toteaa Carita Orlando, joka on toiminut pitkään Suomen Yrittäjien luottamustehtävissä. Teksti: Mia Heiskanen

Orlandolla on itselläänkin yrittäjätausta. Hän perusti tilitoimiston vuonna 2005 ja kasvatti sen kymmenessä vuodessa 15 työntekijän työpaikaksi. Hän on toiminut myös hotellialan yrittäjänä yhdessä miehensä kanssa. - Olen kokenut yrittäjyyden

profiloida koko pääkaupunkiseutua kansainvälisesti, on tärkeää, että Helsinki, Espoo ja Vantaa yhdistävät voimansa. Näin meillä on isommat muskelit kilpailla Kööpenhaminan ja Tukholman rinnalla, kun houkuttelemme pääkaupunkiseudulle

toiminta- ja kasvuedellytyksiin. Paras kasvupotentiaali löytyy kuitenkin pk-yrityksistä.

Sijainti, sijainti ja sijainti

arjen haasteet, joten tätä taustaa vasten luottamustehtävissä on ollut helpompi ottaa kantaa yrittäjien kokemiin epäkohtiin paikallisesti ja valtakunnallisesti, hän toteaa. Orlando onkin toiminut pitkään pääkaupunkiseudun ja Vantaan Yrittäjien puheenjohtajana sekä kaupungin luotttamustehtävissä. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Naisyrittäjien toimitusjohtajana.

kansainvälisiä yrityksiä ja toimijoita. Yhtälössä on myös tärkeää, että Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kukin elinvoimaisia kaupunkeja, joiden yritykset täydentävät sopivasti toisiaan. Vantaa kasvattaa työpaikka-alueitaan aivan Helsingin kyljessä, joten

Mitkä ovat Orlandon mielestä Vantaan vetovoimatekijöitä yrityksille? – Sujuva liikenne ja helposti saavutettavat kaupunkikeskustat. Sijainnilla ja toimivilla liikenneyhteyksillä on iso merkitys bisnekselle. Helsinki-Vantaan lentokenttä on Vantaan vahvuus, mutta ei sovi unohtaa myöskään Tikkurilan rautatieasemaa, joka on yksi Suomen vilkkaimpia jonain päivänä matkustaa ostoksille Helsingistä Jumboon ratikalla! -Vantaalla on myös tilaa ja siksi tänne onkin sijoittunut paljon kaupan-, varastoinnin ja logistiikka-alan yrityksiä. Ja voisiko olla, että Aviapoliksen ja Vehkalan kaltaisilla uusilla työpaikka-alueita on joku yhteys siihen, että Vantaalle on syntynyt viime vuosina enemmän uusia työpaikkoja muuhun pääkaupunkiseutuun verrattuna?

Metropolialue vai yksittäisen kaupungin vahvuudet? Pääkaupunkiseudusta viritellään metropolialuetta, jossa korostetaan Helsingin, Espoon ja Vantaan välistä yhteistyötä. Millaisena Orlando näkee yksittäisen kaupungin yritysprofiilin merkityksen versus metropolialue? – Molemmilla on merkitystä ja oma roolinsa vaikuttamistyössä. Kun haluamme

Kehärata on loistava, mutta itse odotan ratikkaa, joka tekee mielestäni Vantaasta vielä enemmän kaupungin. Huippua olisi, jos voisimme

meidän on kyettävä tarjoamaan yksilöllisiä ja erottuvia kilpailutekijöitä yrityksille. Se tarkoittaa toimivia yrityspalveluita ja panostuksia kaikkein pienimpienkin yritysten

sainvälisin kaupunki, jossa puhutaan eniten eri kieliä. – Monikulttuurisuus edellyttää monikielisiä julkisia palveluja, jolloin se on kustannus, mutta yrityskentässä se pitäisi mielestäni nähdä positiivisena mahdollisuutena. Vantaa erottuu pääkaupunkiseudulla siinä, että kaupunkiin on syntynyt paljon maahanmuuttajien perustamia yrityksiä. Kiinnostusta löytyy, sillä maahanmuuttajien osuus YritysVantaan yritysneuvonnan kävijöistäkin on jo 40 prosenttia. Vantaa Yrittäjätkin on asettanut tavoitteeksi saada toimintaan mukaan maahanmuuttajataustaisia

liikenneasemia, eikä Dixin matkakeskusta kattavine bussiyhteyksineen. Tikkurilasta onkin kehittynyt merkittävä julkisen liikenteen solmukohta pääkaupunkiseudulla.

Maahanmuuttajat perustavat yrityksiä Moni ei ehkä tiedä, että Vantaa on Suomen kan-

yrittäjiä, sillä he voisivat todella hyötyä verkostoitumisesta muiden yrittäjien kanssa.

Lisää kivijalkamyymälöitä kiitos! Orlandolla on takana pitkä rupeama Yrittäjien luottamustehtävissä ja hän kertoo väistyvänsä Vantaan Yrittäjien puheenjohtajan paikalta 2020 alussa. – Toivon, että yrittäjäjärjestöt nähdään Vantaalla jatkossakin yhteistyötahoina, jotka rakentavat positiivisella otteella yhdessä kaupungin kanssa yrittäjien toimintaedellytyksiä. Yrittäjyys on tällä hetkellä hyvässä nosteessa eritoten nuorten keskuudessa, joten momentum kannattaa hyödyntää! Kehitettävääkin löytyy. – Toivoisin, että kaupunki huomioisi paremmin pienyrittäjät hankinnoissa ja kaupunkisuunnittelussa. Pienyrittäjillä tulisi olla paremmat mahdollisuudet osallistua kaupungin julkisiin kilpailutuksiin. On hienoa, että Vantaalla on tällä hetkellä kova rakennusbuumi, mutta kauppakeskusten korkea vuokrataso sulkee valitettavan usein pois pienyrittäjät. Uusiin asuintaloihinkin voitaisiin suunnitella enemmän kivijalkamyymälöitä, jotka elävöittäisivät kaupunkikuvaa ja loisivat uusia liiketoimintamahdollisuuksia pienyrittäjille.


14 | Why not Vantaa 1|2020

Hyvät eväät yritysten kasvutarinoille Teksti: Elina Viitanen Kuvat: Vantaan kaupunki ja Unsplash

Uusi yrittäjä kehuu, että vantaalaiset ovat ottaneet Vihreän Tassun hienosti vastaan. Kivijalkapuodin maine on levinnyt erityisesti tyytyväisten asiakkaiden välityksellä muillekin alueen koiranomistajille. -Toivon tämän jatkuvan, sillä puotiimme piipahtavat asiakkaat ovat yrityksemme elinehto.

Vantaalle perustettiin viime vuonna peräti 1700 uutta yritystä. Vantaalaiset yrittäjät kehuvat Vantaata kasvukeskuksena, jonne on loistavat liikenneyhteydet. Vantaan elinkeinopäällikkö Kimmo Viljamaa puolestaan suitsuttaa Vantaan yritysneuvontapalveluita. Vantaalle on lyhyessä ajassa tupsahtanut suuri määrä uusia yrityksiä. Vuoden 2019 aikana Vantaalle perustettiin 1700 uutta yritystä. Kasvua edellisvuoteen oli peräti 15 %. Kasvun mahdollistaa Vantaan monipuolinen yritysrakenne, joka antaa mahdollisuuksia uusille yrityksille. Lisäksi yhä useampi asiantuntijapalveluita tuottava henkilö tarjoaa osaamistaan oman yrityksen kautta perinteisen työsuhteen sijaan. Vantaa on myös sijainniltaan erinomainen yrittäjälle.

Kaikki eväät suuriin kasvutarinoihin Vantaalla on suureksi kaupungiksi joustavat ja nopeat prosessit, paljon asiakkaita ja laadukkaat neuvontapalvelut. Vantaa tukee yrityksiä osaavan työvoiman saatavuuden osalta sekä pyrkii auttamaan yrityksiä myös muissa erilaisissa muutostilanteissa. Vantaan sijainti on ylivertainen sekä pääkaupunkiseudun, Suomen että kansainvälisen kaupan osalta. -Vantaa on suomen kansainvälisin kaupunki sekä väestönsä, yritystensä että nopeasti kasvavan lentoasemansa kautta. Siksi Vantaa tarjoaa monipuolisia kasvumahdollisuuksia monen tyyppisille yrityksille, Viljamaa painottaa. Kasvuyrityksien avuksi Vantaalla on olemassa omat asiantuntijat, jotka pyrkivät auttamaan yrityksiä kasvamaan hyödyntämällä Vantaan omien palveluiden lisäksi pääkaupunkiseudun kasvuyritysekosysteemiä ja kansallisia palveluita, kuten BusinessFinlandin ja Finnveran palveluita.

Vuoden 2019 aikana Vantaalle perustettiin 1700 uutta yritystä -Kaupunki on vahva palveluiden keskittymä erityisesti kaupan osalta. Täällä liikkuu paljon asiakkaita myös lähikunnista, mikä luo hyvät edellytykset erityisesti palveluyrityksille, joita merkittävä osa uusista yrityksistä on, Vantaan elinkeinopäällikkö Kimmo Viljamaa toteaa. Vantaalla ei tarvitse yrittää yksin, sillä yritysneuvonnan ympärillä on laaja verkosto laadukkaita asiantuntijapalveluita. Yksi palveluista on YritysVantaa, joka tarjoaa ensiluokkaista yritysneuvontaa sekä uusille että jo olemassa oleville yrityksille.

-YritysVantaan kautta perusteuista yrityksistä 82% on toiminnassa vielä 5 vuotta perustamisen jälkeen. Se on erinomainen tulos, Viljamaa kehuu. Myös maahanmuuttajien yrittäjyyttä tuetaan, ja heistä merkittävä osa valitseekin yrittäjyyden. Vantaan uusista yrityksistä yli kolmannes on maahanmuuttajataustaisten perustamia.

Hyvät lähtökohdat yrittäjyyteen Vantaa tarjoaa yrittäjyyskasvatusta ja y-koulutusta osana oppilaitosten toimintaa aina perusopetuksesta alkaen. Vantaa myös tarjoaa yrittäjyyttä aktiivisesti yhtenä vaihtoehtoisena urapolkuna osana työllisyyspalveluita sekä työssä oleville, opiskelijoille että työttömille. -Vantaa on hyvä paikka ponnistaa yrittäjyyteen, sillä kaupunki kasvaa sekä väkiluvun, yritysten määrän, että matkailijoiden osalta, Viljamaa vakuuttaa.

Uusista yrityksistä yli kolmannes on maahanmuuttajataustaisten perustamia. Yksi tilaisuuteen tarttunut on viime syyskuussa Vantaalle avautunut lemmikkieläinliike Vihreä Tassu Oy. Uusi yritys tarjoaa koirille monipuolisia palveluja, ekologista ruokaa ja tarvikkeita. -Vantaa on kotikaupunkini ja siksi tärkeä ja tuttu paikka. Vantaalla on monia pieniä keskuksia, eikä koirille tarjottuja palveluja löydy niistä kaikista. Tikkurila, jossa yrityksemme sijaitsee, on vilkas kasvukeskus hyvine liikenneyhteyksineen, meille on näin ollen helppo tulla, Tessa Björkqvist Vihreästä Tassusta kertoo.

YritysVantaan kautta perusteuista yrityksistä 82% on toiminnassa vielä 5 vuotta perustamisen jälkeen. -Vantaa pyrkii myös aktiivisesti auttamaan yrityksiä sijoittumisen ja toimitilojen etsimisessä, osaavan työvoiman rekrytoinnissa, koulutuksessa sekä innovaatiotoiminnassa. Viimeksi mainituissa kumppaneina toimivat erityisesti ammattikorkeakoulut: Laurea, Metropolia, Haaga-Helia sekä ammattioppilaitos Varia ja pääkaupunkiseudun yliopistot, Kimmo Viljamaa luettelee. Yksi vantaalainen kasvutarina on Tiia Keskisen vuodesta 2012 luotsaama Vantaan Tulkkikeskus Oy. Yritys tuottaa tulkkaus-, käännös- ja kielipalveluita. -Yrittäminen Vantaalla on sujunut hyvin. YritysVantaan sekä Vantaan yrittäjien vuoksi meille annettiin hyvät aloituseväät yrittämiselle, Keskinen kehuu.


15 | Why not Vantaa 1|2020

ETSITKÖ YRITYSAUTOA? Löydä mutkattomimmat vaihtoehdot k-caaraleasing.fi


16 | Why not Vantaa 1|2020 MAINOS

Vantaan Energia lopettaa kivihiilen käytön vuonna 2022! Vantaan Energia lopettaa kivihiilen käytön energiantuotannossa vuonna 2022. Kivihiili korvataan pääosin lisäämällä hyötykäyttöön kelpaamattoman jätteen, tuuli- ja aurinkoenergian sekä maalämmön osuutta tuotannossa. Käytännön toimenpiteistä merkittävin on Vantaan Energian jätevoimalan laajennus. Laajennus takaa vantaalaisen kaukolämmön entistä ympäristöystävällisemmän tuotannon ja hinnan pysymisen vakaana.

Vantaan Energian matka kohti ilmastoneutraalia energiantuotantoa alkoi vuosikymmenen alussa. Muutamassa vuodessa tuotannon päästöjä on pienennetty merkittävästi ja energiaa tuotetaan kestävämmin menetelmin. Tämä on onnistunut pääosin jäte- ja biovoimaloiden avulla. Niiden käyttöönoton myötä Vantaan Energia on pudottanut hiilidioksidipäästöt ja fossiilisten polttoaineiden käytön alle puoleen vuoden 2010 tasosta. Tärkein Vantaan Energian kivihiilettömyyden mahdollistava askel, on nykyisen jätevoimalan laajennus. Vantaan Energian vuonna 2014 valmistunut jätevoimala tuottaa sähköä ja lämpöä kotitalouksien kierrätyskelvottomasta sekajätteestä. Nyt rakennuspäätöksen saanut laajennus tulee valmistut-

tuaan käyttämään polttoaineenaan vuodessa noin 200 000 tonnia kaupan- ja teollisuuden kierrätyskelvotonta jätettä, joka on tähän mennessä viety hyödynnettäväksi ulkomaille. Jätevoimalan laajennusinvestointi on sekä ympäristön, että kansantalouden kannalta merkittävä: tulevaisuudessa jäte pystytään hyödyntämään kustannustehokkaasti kotimaassa samalla kun Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt jälleen vähenevät 25 prosenttia. – Jätevoimalan laajen-

nuksen avulla, pystymme lopettamaan kivihiilen käytön kannattavasti, ilman kustannusvaikutuksia asiakkaallemme. Tällaisia rohkeita, ilmastomyönteisiä toimenpiteitä haluamme tehdä jatkossakin. Haluamme olla energia-alan muutoksentekijä. Haemme aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti parhaita mahdollisia keinoja tuottaa energiaa fiksusti, kestävästi ja kohtuuhintaisesti, kiteyttää Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen yhtiön näkymiä.

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen

Vihreämpää lämpöä vakaampaan hintaan Vantaan Energia avasi vuonna 2014 jätevoimalan, jossa 1,5 miljoonan eteläsuomalaisen sekajätteet hyödynnetään lämmöntuotantoon. Sen jälkeen Martinlaaksossa sijaitseva vanha käytöstä poistettu kattila muutettiin biovoimalaksi. Sen polttoaineena käytetään pääasiassa kestävää biomassaa eli kotimaista läheltä tuotua puuhaketta, kuten teollisuuden ylijäämähaketta, sahanpurua ja vaneriteollisuuden hukkapaloja. Nyt Vantaalle ollaan rakentamassa jätevoimalan laajennusta, joka pohjautuu entistä voimakkaammin kiertotalouteen. Kun lämmön ja sähkön yhteistuotantoon kelpaavaa raaka-ainetta saadaan läheltä, kustannukset pienenevät. Vantaan Energia on riippumaton fossiilisista tuontipolttoaineista ja niiden maailmanmarkkinahintojen heilahteluista. – Erityisen hienoa tässä on se, että olemme onnistuneet luopumaan fossiilisista polttoaineista kustannustehokkaasti. Se on erinomainen uutinen asiakkaillemme, sillä

Lämpöliiketoiminnan johtaja Ilkka Reko tulevaisuuteen katsottaessa vantaalaisen lämmön hinta tulee pysymään vakaana pitkään, Vantaan Energian lämpöliiketoiminnan johtaja Ilkka Reko toteaa tyytyväisenä.

Hiilidioksidipäästöt nollaan Tulevaisuudessa lämpöä tullaan tuottamaan Vantaalla entistä moninaisemmin tavoin. Tavoitteena on nollata loputkin hiilidioksidipäästöt. Asiakkaiden hukkalämmön siirtäminen lämpöverkkoon avaa uusia mahdollisuuksia yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Ensimmäinen iso

kohde käynnistyy keväällä 2020, kun Ficolon palvelinkeskuksen ylimääräinen lämpö siirtyy hyötykäyttöön. Lähitulevaisuudessa siintää myös lupaava vaihtoehto päästöttömään lämmöntuotantoon: geoterminen lämpö. Se on syvälle maankuoreen varastoitunutta ikivanhaa lämpöä, jonka hyödyntämistä kotitalouksien lämmön- ja sähköntuotantoon selvitetään niin Vantaalla kuin muuallakin Suomessa. Tulevaisuudessa asiakkaat voivatkin valita, millaisin keinoin tuotettua lämpöä he kotiinsa ostavat. Lämpöverkko on kanava, jota pitkin eri tavoilla tehokkaasti tuotettu uusiutuva lämpö kulkee asiakkaalle. – Kaiken kaikkiaan vantaalaisen lämmön tilanne on todella hyvä. Pystymme tarjoamaan vantaalaisille pääkaupunkiseudun edullisinta lämpöä ja kesäaikaan lämmön hintamme on Suomen halvin. Edullisuus ei tarkoita tinkimistä ympäristöystävällisyydestä, päinvastoin. Kaikki lämpömme tulee tulevaisuudessa olemaan uusiutuvaa. Siitä olemme koko Vantaan Energian porukka todella ylpeitä, Ilkka Reko iloitsee.


17 | Why not Vantaa 1|2020

Vantaa vetää puoleensa

MAINOS

kaikenikäisiä asukkaita

Vantaa on Lujakodin näkemyksen mukaan vetovoimainen ja kukkaroystävällinen kohde asunnonostajalle. – Uudiskohteen ostaja saa Vantaalta muuhun pääkaupunkiseutuun verrattuna enemmän neliöitä ja elämänlaatua, myyntipäällikkö Sari Lähde toteaa. Teksti: Mia Heiskanen

–Lujakodin uudiskohteista löytyvät kaikki elämään tarvittavat asiat, olitpa sinkku, perheellinen, työelämän aktiivivaiheessa oleva tai seniori. Ennakkomarkkinoinnissa tai rakenteilla olevissa asunnoissa voi myös vaikuttaa väreihin ja materiaaleihin, jolloin kodista voi muokata oman näköisen. Ammattilaisemme ovat suunnitelleet myös valmiita sisustuskokonaisuuksia, asuntomyyjä Taru Vainio-Kaski kertoo.

Urbaania asumista Tiksissä Tiksin ytimeen hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden äärelle nousee 7-kerroksinen Asunto Oy Vantaan Unikkotie 6, josta löytyy koteja 23,5 m2 yksiöistä 69,0 m2 kolmioihin. Tikkurila on Vantaan palvelukeskittymä, joka uusiutuu kovaa vauhtia. Lähi- ja kaukojunat pysähtyvät Tikkurilan asemalla. Rakennusliike Lujatalo Oy on toiminut rakennusalalla yli 65 vuotta. Yhtiöllä on hyvä näppituntuma vetovoimaisiin asuinalueisiin, jonne se rakentaa lujakoteja. –Vantaa on monimuotoinen kaupunki, joka tarjoaa uudisasunnon ostajalle runsaasti vaihtoehtoja Tikkurilan urbaanista city-ympäristöstä, Kivistön kehittyvään kaupunkimiljööseen ja luonnonläheiseen Asolaan. Kaikkia em. asuinalueita yhdistävät sujuvat liikenneyhteydet, jotka nousevat korkealle asunnonostajan arvostuksissa pääkaupunkiseudulla, asuntomyyjä Lähde korostaa.

Valinnanvaraa eri elämäntilanteisiin Yhä useampi uudisasunnon ostaja valitsee asunnon, joka soveltuu elämiseen pitkälle tulevaisuuteen.

Luonnon läheinen Asola Asunto Oy Vantaan Viidakkokissa hemmottelee luonnon läheisyydellä ja hyvillä liikenneyhteyksillä, jotka tuovat elämään laatua ja huolettomuutta. Viidakkokissa on 9-kerroksinen kerrostalo, jossa on 41 valoisaa asuntoa yksiöistä neliöihin. 9. kerroksessa on talosauna ja yhteisöllinen kerhotila.

Trendikäs Kivistö As. Oy Kivistön Kronoksessa on koteja yksiöistä monipuolisiin kaksioihin ja toimiviin kolmioihin. Kivistö on kehittyvä kaupunkiympäristö, josta on nopeat yhteydet Helsinkiin, Tikkurilaan ja lentoasemalle. Kivistössä on jo toimivat peruspalvelut ja alueelle on tulossa lähivuosien aikana kauppakeskus.

Kiinnostuitko? Lisätietoa ja lisää Vantaan uudiskohteita osoitteessa www.lujakoti.fi tai Lujakodin asuntomyyjä Taru Vainio-Kaski, 044 585 2736, taru.vainio-kaski@luja.fi

Interested in finding an apartment to invest within Vantaa? Lujakoti has a long experience of high-quality construction in the city of Vantaa, which offers good housing investment potential with excellent connections to and from the airport. - We have currently projects e.g. in developing urban centers Tikkurila and Kivistö, which are only a few minutes train ride from the airport. All the apartments have a high investment and rental potential. Another option for an international company is to harness the apartment for their own staff instead of hotel accommodation.

Want to hear more? Contact Lujakoti Sales Manager Sari Lähde +358 44 585 2094, sari.lahde@luja.fi

MAINOS

Kirkko on kaikille avoin sielun latauspiste

Kun avun tarve on suuri ja resurssit niukat, on Vantaan seurakunnissa kehitetty kekseliäitä tapoja tavoittaa mahdollisimman suuri joukko seurakuntalaisia ja avun tarvitsijoita. - Haluamme olla matalan kynnyksen yhteisö, jonka toimintaan jokainen voi osallistua juuri sellaisena kuin on, Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala toteaa. Teksti: Mia Heiskanen

aikaan sillä, että tarjoamme osallisuuden paikkoja, joissa voi tutustua toisiin ihmisiin ja saada näin merkitystä elämään. Näin syntyi mm. Vantaan seurakuntien Yhteinen pöytä -yhteisöruokailutoiminta.

Tervetuloa yhteisen pöydän ääreen! Yhteinen pöytä on Vantaan seurakuntien ja kaupungin ruoka-aputoiminta, joka tarjoaa vantaalaisille yhteisölli-

sen ruokailutapahtuman. – Yhteisöruokailuja järjestetään joka arkipäivä jossain seurakunnassa. Vapaaehtoiset valmistavat hävikkiruoka-aineksista ruuan ja kattavat pöydän, johon ovat kaikki tervetulleita. Tupa onkin yleensä täynnä ja ruokailemassa käy yhteiskunnan koko kirjo. Paikalla on aina diakoneja ja pappeja, jotka tarjoavat keskusteluapua ja ruokailun jälkeen jaamme hävikkiruokakasseja.

Yhteisöruokailuja järjestetään lähes joka arkipäivä Vantaan seurakunnissa.

Piispa pesee ihmisten jalkoja Myyrmäen asemalla pääsiäisenä 2019. Kuvaaja Heikki Heikurinen. -Vähäosaisuuden kasvu nä– kyy seurakunnissa eritoten diakoniatyössä. Avun tarve on suuri, mutta diakoniatyön resurssit eivät valitettavasti riitä rajattomasti ihmisten kasvokkain kohtaamiseen. Parhaimmat oivallukset

syntyvät usein niukkuudesta ja Vantaan seurakunnat onkin tästä erinomainen esimerkki. – Olemme tiedostaneet sen, että ihmistä ei välttämättä auta se, että hän saa käteensä ruokakupongin. Pitkäkestoisempi vaikutus saadaan

20 000 kiloa hävikkiruokaa viikossa Yhteinen pöytä taklaa myös hävikkiruokaongelmaa. – Keskiössä on Vantaan kaupungin logistiikkakeskus, josta kuljetetaan viikoittain 20 000 kiloa hävikkiruokaa jakelijoille. 5000 vantaalaista saa joka viikko ruokaa yhteisen pöydän kautta. Malli on nyt levinnyt ympäri Suomen ja siitä on tullut pysyvä osa Vantaan seurakuntien toimintaa.

Kirkko menee pilveen Seurakunnan työntekijät kohtaavat ihmisiä myös verkossa. – Olemme läsnä niissä kanavissa, joissa ihmiset luontaisesti tänä päivänä toimivat. Sosiaalinen media ja sähköinen asiointi on ollut jo pitkään osa arkea, asiakaspalvelua ja keskusteluapua on tarjolla myös chatissa. Kuluvan vuoden strateginen kärkihanke on pilvikirkko ja tavoitteenamme on löytää uusia digitaalisia keinoja olla läsnä seurakuntalaisten arjessa. Uskomme, että yhdessä onnistumme!


18 | Why not Vantaa 1|2020

Matalan kynnyksen taidemuseo Teksti: Mia Heiskanen Kuvat: Taidemuseo Artsin kuva-arkisto

Moni kokee taidemuseon kynnyksen liian korkeaksi, sillä mielikuva vaikeasti ymmärrettävästä korkeakulttuurista on monen mielessä mörkö. Myyrmäen juna-aseman kupeessa sijaitseva Vantaan taidemuseo Artsi on positiivinen poikkeus taidemuseoiden valtavirrasta, jossa kannattaa käydä siedättämässä itseään ja romuttamassa asenteita taidetta kohtaan. Artsissa on rento ote, joka näkyy kautta linjan. Ja mikä parasta, museoon on vapaa pääsy – aina. Artsi on määritellyt tehtäväkseen heijastaa näyttelyiden ja nykytaiteen kautta maailmaa, jossa elämme, siten että ne puhuttelevat aina mahdollisimman moniäänistä yleisöä. Niinpä ne myös hyvin todennäköisesti avautuvat hieman kokemattomallekin taiteen kuluttajalle. Vuodesta 2016 lähtien Artsi on erikoistunut nykytaiteen ohella myös katu-, graffiti- ja performanssitaiteeseen. Artsilla on taidemuseokentässä hieman samankaltainen ote ympäröivään maailmaan kuin valokuvataiteen museo Fotografiskalla, jonka tuorein yksikkö avautui hiljattain monen suomalaisen kateellisten silmien alle Tallinnaan. Aivan kuten Fotografiska, Artsikin haluaa virittää sisällöillään rohkeasti yhteiskunnallista keskustelua eikä laita päätä pusikkoon vaikeiltakaan aiheilta. Toisaalta molempien museoiden tunnelma ja näyttelyt tarjoavat taide-elämyksiä ja uusia oivalluksia kaiken ikäisille vauvasta vaariin, kotiäidistä kiireiseen bisnesihmiseen. Artsin seinien sisältä löytyy myös kiva museokauppa, josta voi shoppailla paikallisten taiteentekijöiden ja käden taitajien tuotteita. Graffititaidetta harrastaville tai siitä innostuville valikoimista löytyy aina spray-maaleja!

Avoid boredom @Artsi Art Museum Artsi Art Museum paves the way for fresh contemporary art with international outlook - in order to avoid boredom. Vantaa Art Museum Artsi is located a short train-ride away from the Helsinki city centre in Myyrmäki. Artsi can be accessed from

Artsissa kesällä 2020 Kuvanvapaus Ilmaisun vapautta pohtiva näyttely 2.6.-16.8.2020 Näyttely tutkii sananvapauden käsitettä ja sen ilmenemistä kuvien maailmassa, eli miten kuvien kautta voi käsitellä vaikeitakin yhteiskunnallisia asioita. Esillä on teoksia nuoren polven kuvittajilta ja sarjakuvataiteilijoilta, joiden työssä yhteiskunnalliset ilmiöt ovat viime vuosina olleet polttopisteessä. Näyttelyn taiteilijoiden teoksissa linkittyvät teemat, aiheet ja henkilöt, jotka näyttävät miten ajankohtaisesta ja yhteiskunnan rakenteita läpäisevästä aiheesta on kysymys.

Ristiriitainen Riihimäen Trump Näyttelyssä on mukana myös Riihimäen Taiteiden yönä 23.8.2019 graffititaiteilijan purkutalon ulkoseinään luvallisesti maalama graffititeos, joka esittää Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ampumassa itseään päähän. Riihimäen taiteiden yön järjestäjät sallivat potentiaalisesti ristiriitaisen aiheen, sillä he eivät halunneet sensuroida taiteilijoiden vapauksia - kantaaottavuus on kuitenkin yksi graffitin ja katutaiteen keskeisiä periaatteita. ”Riihimäen Trump on irrotettu alkuperäisestä

the lobby of Myyrmäkitalo or via its own entrance at Paalutori square. Artsi is a fully accessible museum with free entrance at all times. The “Freedom of the Image” exhibition will be open until August 16th. The exhibition explores the concept of freedom of expression. How can images deal with difficult social issues? What limits the freedom of the image? Do the rules applicable to the freedom of expression also apply to images? In addition to this, the exhibition features a graffiti piece, painted on the

sijoituspaikasta ja siirretty dokumentoitavaksi Artsiin. Graffititeoksen dokumentointi koskee varsinaista teosta, mutta myös sen ympärille syntynyttä keskustelua taiteen kantaaottavuudesta, sensuurista ja taiteilijan vapaudesta”, museon päällikkö Anna Hjorth-Röntynen kertoo. Riihimäen Trumpin rinnalla näyttelyssä on esillä osa teoksesta Hävetkää!, joka herätti samankaltaista julkista huomiota alkuvuodesta 2016. Hävetkää! on myyrmäkeläisten graffititaiteilijoiden Henden ja Deoksen vaneriseen työmaa-aitaan maalaama, vantaalaisia urheilupäättäjiä kritisoinut graffitimaalaus. Teos on aika- ja paikkasidonnainen, yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyvä graffiti, jota ei tekovaiheessa suunniteltu pysyväksi tai materiaaleiltaan kestäväksi. Artsi on kuitenkin tallettanut graffitiin liittyvän historian ja alkuperäiset kuvat teoksesta.

Taidemuseo Artsi esittelee taidetta kaikille helposti lähestyttävällä ja katuuskottavalla tavalla. Taidemuseo Artsi - Art Museum Artsi Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa artsimuseo.com

exterior wall of a house set for demolition by a graffiti artist in Riihimäki during The Night of the Arts on August 23, 2019. The piece shows US President Donald Trump shooting himself in the head. The organizers of The Night of the Arts in Riihimäki allowed this potentially controversial subject because they did not want to censor the artistic freedom of the painters, as this is one of the key principles of graffiti and street art. The work sparked intense debate and criticism on social media.


19 | Why not Vantaa 1|2020

Katutaiteen nousu tunnelista seinälle Teksti: Elina Viitanen

Uusien nuorten vuoro Vantaa on hyvä kohde ihastella upeaa katutaidetta – värikkäitä tunneleita ja valtavia seinämaalauksia, muraaleja. Monen taideteoksen takana on Street Art Vantaa ja sen perustajajäsen, Vuoden nuoreksi taitelijaksikin valittu Jesse Pasanen. Ajassa ei tarvitse kelata kovinkaan kauas taaksepäin, kun tulee vastaan aika, jolloin katutaide oli hämärähommaa, jota tehtiin huppu syvälle päähän vedettynä, niskassa jatkuva pelko siitä, että joku näkee. Tähän vaikutti suuresti vuonna 1998 Helsingin kaupunginvaltuuston aloittama Stop töhryille -hanke, joka lakaisi graffitit, tägit ja tarrat syvälle katuviemäreihin. Ihmisten mieliin maalattiin katutaiteesta negatiivinen mielikuva, ja alasta kiinnostuneet nuoret häädettiin maan alle harrastamaan luvatonta taidettaan. Tätä kulttuuria sivusta seurasi martinlaaksolainen lukiolainen Jesse Pasanen. -Minä ja ystäväni puuhailimme omia pikkuruisia tarroja vanhempieni takkahuoneessa. Niitä kävimme sitten liimailemassa ympäri Myyrmäkeä hirveä jännitys päällä. Nuori taiteilijanalku pääsi onneksi maalaamaan myös luvallista taidetta opiskellessaan taidelinjalla Portaanpään opistossa Lapinlahdella. -Taideopintojeni ohessa kuorrutuksen saivat myös taideluokan patterit ja vessan seinät. Kun kävin opistolla pari vuotta sitten, maalaukseni olivat edelleen tallella, Pasanen iloitsee.

Yhteisöllisyys on asia, joka viehättää Pasasta katutaiteessa erityisesti. Hänestä on hienoa nähdä, kun ihmiset eri taustoista tulevat maalaamaan samaa seinää. -Olimme järjestämässä kansainvälistä työpajaa Myyrmannin eteläpuolella kulkevassa isossa tunnelissa. Paikalla maalaamassa oli nuoria neljästä

eri lukiosta sekä Vantaalta että ulkomailta. Kun nuoret neljän päivän jälkeen hyvästelivät toisensa, huomasin, että heille oli syntynyt ihan oikeita ystävyyssuhteita. Se oli minusta sykähdyttävä hetki. Pasanen on ollut uransa aikana järjestämässä nuorille useita katutaideprojekteja, mutta muutama vuosi sitten hän päätti tietoisesti vetäytyä niistä ja keskittyä työskentelemään ammattitaiteilijoiden kanssa. Tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole aivan vielä selvillä, sillä Pasasen voitettua viime joulukuussa Vuoden nuori taiteilija- palkinto, taiteilijan takki on ollut tyhjä. -Palkinto oli tosi upea tunnustus ja konkretisoi, miksi tätä työtä teen. Se myös antoi minulle taloudellisesti mahdollisuuden pysähtyä, sillä olen vuosien ajan vain mennyt hankkeesta toiseen tukka putkella. Syksyllä aloitin Aalto-yliopistossa visuaalisten kulttuurien, kuratoinnin ja nykytaiteen maisteriohjelmassa ja mietin samalla, mitä elämältäni oikein haluan. Pasanen toivookin, että esiin astuisivat nyt nuoret nälkäiset katutaiteilijat. Kiinnostusta katutaidetta kohtaan löytyy, mutta oma-aloitteisuus omien katutaideprojektien järjestämisestä puuttuu. Onko kyse katutaiteen sallittavuuden päällä edelleen leijuvasta epävarmuudesta?

Fanikulttuuri on tervetullutta Aivan sivuun katutaiteen tekemisestä Jesse Pasanen ei kuitenkaan ole heittäytymässä. Kesällä Street Art Vantaalla on tulossa paljon kiinnostavia hankkeita. -Toukokuun ajan maalaamme Myyrmäessä Ruukkukujan parkkihallia. Hakunilassa ja Mikkolassa yhdistämme kerrostalokompleksien pihapiiriä taiteellamme. Pasanen kannustaa, että taiteilijoiden työskentelyä saa vapaasti tulla seuraamaan. Hän toivoo, että Suomessa olisi katutadefaneja, jotka seuraisivat taidetta ahkerasti. Jo nyt jonkinlaista fanikulttuuria on havaittavissa ainakin somessa, jossa vantaa–hashtagin alta löytyy monenlaista upeaa taideteosta. -On hienoa, että jengi napsii kuvia taideteostemme kanssa ja tuo sillä lailla esiin kotiseutuylpeyttä, Pasanen myhäilee.

Street Art Vantaa syntyi Kymmenen vuotta myöhemmin kieltolaki purettiin myös pääkaupunkiseudulla, sillä todettiin, että nollatoleranssin valvominen tuli paitsi kalliiksi, ei myöskään onnistunut lopettamaan katutaiteen tekemistä. Kymmenluvun sarastaessa ryhdyttiin näyttämään vihreää valoa katutaidehankkeille. Yksi niistä oli Vantaalla sijainnut tunnelihanke, jossa graafiseksi suunnittelijaksi opiskellut Jesse Pasanen tapasi toisen Street Art Vantaan perustajajäsenen, Jenni Väisäsen. Molemmilla oli halu koristaa oman kotiseudun harmaita, kolkkoja pintoja. Hankkeen sponsori Tikkurila teki tunnelihankkeesta blogikirjoituksen, jonka kautta kaksikko sai yllättäen kutsun Kööpenhaminaan sosiaalisten innovaatioiden kilpailuun. -Kööpenhaminassa päätimme kollektiivimme nimen ja Suomeen palattuamme aloimme hakea apurahoja, joita saimmekin viiteen tunneliin. Alkuaikoina Street Art Vantaan toiminta keskittyikin yhteisöllisiin tunnelimaalaustyöpajoihin nuorten kanssa. Pian mukaan liittyi työharjoittelun kautta Essi Ruuskanen, ja myöhemmin myös Maikki Rantanen, kun Street Art Vantaa haki Suomen kulttuurirahaston Taide²-hankerahoitusta yhdessä Vantaan taidemuseo Artsin kanssa. -Vantaan taidemuseo sai 2016 uuden nimen Artsi ja linjasi erikoistuvansa myös katutaiteeseen. Tämä oli kaupungilta kädenojennus Vantaalaista katutaidetta kohtaan. He näyttivät, että katutaide on sallittavaa ja heiltä on mahdollista saada lupa uusille hankkeille. Rahoitus myönnettiin ja sen turvin toteutettiin mittava Seinähullu Vantaa –hanke, jonka kautta syntyneitä taideteoksia voi nyt käydä ihastelemassa muun muassa Martinlaaksossa, Hakunilassa ja Myyrmäessä.

Tsekkaa ainakin nämä katutaidekokonaisuudet Vantaalla Junalla: Myyrmäen, Louhelan ja Martinlaakson juna-asemat

Kävellen: Koivukylän asema - Havukosken nuorisotalo - Konttitie

Kolmen peräkkäisen juna-aseman rypäs, joissa jokaisessa on seinät täynnä taidetta. Kokonaisuus on ainakin Suomen mittapuulla uniikki.

Puolentoista kilometrin kävelyreitti, jonka varrella on paljon katutaideteoksia.

Autolla: Suunnistajankuja Kolme isoa muraalia tiiviissä paketissa. Lähistöllä on myös alueen historiaan perustuva kahden alikulkutunnelin taidekokonaisuus.


20 | Why not Vantaa 1|2020

GATE8 BUSINESS PARK Helppo tulla, helppo olla

Gate8 tarjoaa Aviapoliksessa lentokentän välittömässä läheisyydessä toimitilat, jonne on helppo ja nopea tulla joka suunnasta. Rauhallinen

ja kiireetön ympäristö varmistavat, että voit keskittyä olennaiseen. Monipuoliset lisäpalvelut takaavat viihtyvyyden ja tehokkaan työympäristön.

Ota yhteyttä ja kerro meille yrityksesi tarpeista. www.gate8.fi | 020 742 8608 | gate8@newsec.fi

Simonkylä Malminniityntie 26

Turvallista ja kohtuuhintaista asumista Vantaalla • Asumisoikeusasunnossa maksat vain 15 % hankintahinnasta, jonka saat pois muuttaessa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkastettuna. Lisäksi maksat kuukausittaista käyttövastiketta, joka on tutkitusti markkinavuokria edullisempi. • Asuminen on huoletonta, kun yllättäviä remonttikuluja ei tule. Esimerkiksi hajonneen kodinkoneen tilalle toimitetaan uusi. • Asoasunnossa voit asua niin pitkään kuin haluat. Ja pitkään meillä yleensä viihdytäänkin, keskimäärin kahdeksan vuotta.

Tutustu asuntoihimme ja jätä hakemus: www.asuntosaatio.fi

Onnella on osoite.

Uusia Asokoteja Vantaalla!

Leinelä Leineläntie 15


21 | Why not Vantaa 1|2020 MAINOS

Entä jos haamu kirjoittaisi tekstisi?

Jääkö blogin kirjoittaminen vaiheeseen, koska koet, että aikaa tai osaamista ei vain löydy? Kipuileeko yrityksesi sisällöntuotanto resurssi- ja osaamisvajeen parissa? Ei hätää, Commian haamukirjoittaja -palvelu tuottaa tekstit puolestasi - luotettavasti ja ammattitaidolla. Kuva: Unsplash

Suurin osa asiantuntijoista ja yrityksistä kipuilee sisällöntuotannossa resurssi- ja osaamisvajeen parissa. Relevanttia sisältöä olisi kyettävä tuottamaan, mutta aikaa, osaamista tai tekijöitä ei löydy omasta takaa. Fakta on myös se, ettei kaikilta löydy taitoa tai aikaa tuottaa laadukasta tekstiä. Ja voidaanko sitä edes vaatia? -Ghostwriting eli haamukirjoitus on maailmalla vakiinnuttanut asemansa ja kansainvälisiltä markkinoilta löytyy useita eri palveluntarjoajia: osa pienempiä, osa kattavia osaajaportaaleja, joista voi valita kirjoittajan oman tarpeen mukaan, viestintätoimisto Commia Oy:n omistaja Mia Heiskanen toteaa ja jatkaa: - Haluamme Commiassa tarjota apua ja osaamista sisällöntuotannon kipupisteisiin haamukirjoituspalvelulla. Monelle voi olla helpottava tieto, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

taja työstää tekstin maaliin. Ja olipa vaihtoehto mikä tahansa, tärkeintä on sujuva ja ketterä prosessi, joka voidaan hoitaa täysin etänä. Toinen tärkeä tavoite on luonnollisesti se, että asiakas kokee lopullisen tekstin omakseen. Se on taito, johon kaikki eivät kykene, Heiskanen painottaa.

”Commian haamukirjoituspalvelu on saanut positiivisen vastaanoton asiantuntijoilta ja yrityksiltä”

Heiskanen on itse kirjoittanut haamuna jo vuosien ajan, joten hänellä on hyvä näppituntuma, millaisiin arjen haasteisiin haamukirjoituspalvelu vastaa – olipa kyseessä asiantuntija tai yritys. – Tärkein on tietysti osaamisvaje ja aikapula, joka voidaan ratkaista ulkoistetun ammattiresurssin avulla. Toisaalta kirjoittajat saattavat kompastua sisällöntuotannossa omaan asiantuntijuuteensa, eivätkä enää näe metsää puilta. Silloin ulkopuolinen kirjoittaja voi auttaa häntä nousemaan kuopasta. Sisällöntuotantoon kaivataan usein myös sparrausta ja kokonaisuuksien jäsentämistä. Tällöin on hyvä, että ammattikirjoittaja tarkastelee kokonaisuutta ulkopuolisen silmin, jolloin hän voi tarjota uusia näkökulmia, ideoita ja aiheita. On myös hyvä muistaa, että pajatsoa ei kannata räjäyttää kerralla tyhjäksi. Asiakkaan kanssa voidaan tehdä sisällöntuotannon suunnitelma, jolloin sisällöillä on selkeä jatkumo ja punainen lanka. Se sitouttaa kohderyhmiä ja tuo liikennettä asiakkaan viestintäkanaviin, Heiskanen vinkkaa.

Meillä on taito jäsentää ja kirjoittaa ajatukset tekstiksi, jonka jokainen kokee omakseen. Haamukirjoituspalvelu on ollut jo pitkään osa Commian palvelupalettia ja saanut positiivisen vastaanoton niin yksittäisten asiantuntijoiden kuin yritystenkin suunnalta. Jatkamme nyt palvelun kehittämistä entistä asiakasystävällisempään ja ketterämpään suuntaan.

Uskallanko luottaa? Moni saattaa pohtia palvelun luottamuksellisuutta. – Se on ehdoton edellytys ja lähtökohta haamukirjoituspalvelulle. Solmimme salassapitosopimuksen, emmekä ”retostele” referensseillä – ellei siitä ole asiakkaan kanssa erikseen sovittu, Heiskanen selventää.

Monia eri toteutustapoja Miten haamukirjoittaja käytännössä toimii asiakkaan suuntaan? – On olemassa monia eri tapoja toimia. Osa haluaa tuottaa itse raakatekstin, jota ammattikirjoittaja editoi, osa haluaa lähteä puhtaalta pöydältä, jolloin teksti tuotetaan avaimet käteen -tuotantona haastattelemalla asiantuntijaa ja kirjoittamalla koko teksti hänen puolestaan. Kolmas vaihtoehto on näiden yhdistelmä eli kirjoittaja on tuottanut tekstiä tai vaikkapa ranskalaisia viivoja, joiden pohjalta ammattikirjoit-

”Ammattikirjoittajan tuottama teksti on koettava omakseen” Ratkaisu sisällöntuotannon haasteisiin

”Pajatsoa ei kannata räjäyttää sisällöntuotannossa kerralla tyhjäksi”

Näin Commian helppo haamukirjoittaja -palvelu toimii: • käymme aloituskeskustelun, jossa sovimme perusasiat: aikataulu, tapa tuottaa sisällöt, hyväksymisprosessi • teemme haastattelun • kirjoitamme tekstin, jonka lähetämme sinulle kommentoitavaksi • teemme tarvittavat editoinnit kommenttiesi perusteella • toimitamme sinulle hyväksymäsi tekstin, jonka voit julkaista blogissasi

Kiinnostuitko? Heiskasen mukaan haamukirjoittaja voi auttaa kirjoittamaan blogeja, asiantuntijatekstejä, puheita, some-sisältöä eli käytännössä mitä tahansa kanavariippumatonta asiantuntija- ja yrityssisältöä. –Haamukirjoituspalvelu on olemassa, joten sitä kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Commia tuottaa kaikki sisällöt sujuvasti suomeksi ja englanniksi, Heiskanen muistuttaa.

Ota rohkeasti yhteyttä, kuulemme mielellämme tarpeistasi! Viestintätoimisto Commia Oy Mia Heiskanen mia.heiskanen@commia.fi www.commia.fi


22 | Why not Vantaa 1|2020 MAINOS

Suosittu ja reitiltään nopea Vantaan Maraton juostaan 10.10.2020 Vantaan Maraton on eräs Suomen syysjuoksukauden suosituimmista juoksutapahtumista. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin jo vuonna 1994, ja vuosien saatossa kilpailun vetovoima on lisääntynyt uusien kilpailumatkojen ansiosta. Maratonin lisäksi juoksija voi valita kuntotasonsa mukaisiin tavoitteisiin parhaiten sopivan matkan, sillä Vantaalla matkavalikoimiin kuuluvat myös puolimaraton ja neljännesmaraton. Henkilökohtaisten sarjojen lisäksi Vantaan Maratonin yhteydessä juostaan neljän juoksijan joukkueella kilpailtava maratonviesti. Miesten ja naisten yleisten sarjojen viesteissä yritykset, kaveriporukat ja seurat voivat ottaa mittaa toisistaan, ja sarjojen kolme parasta palkitaan.

Retkelle! Koonnut: Mia Heiskanen, Kuva: Pixabay

Pakkaa reppuun eväät, kuumaa juomaa ja suunnista luonnon helmaan lataamaan akut.

Kalkinpolttajanpolku, Sipoonkorven kansallispuisto Kalkkiruukin luontopolku kiertää Vantaan Sotungin kylän tuntumassa pelto- ja metsämaisemissa. Viitisen kilometriä pitkän polun varrelta löytyy laavu ja tulentekopaikka. Högbergetin kalliolla on kiva syödä eväitä ja ihailla ympärillä avautuvaa maisemaa. Parkkipaikkoja Sipoonkorvessa löytyy mukavasti. Vantaalaisille helpoimmat parkkipaikat löytyvät Tasakalliontieltä ja Kalkkiuunintieltä.

Petikon luontoja virkistysalue

Vantaankoski, Voudintie 1

Petikon luontovirkistysalue on 1700 hehtaarin laajuinen alue Länsi-Vantaalla. Alueen läpi kulkee Reitti 2000, jonka varrelta löytyy levähdyspaikka, jossa on laavu ja tulentekomahdollisuus. Petikon portin paikoitusalueella on hyvin tilaa autoille sekä portin luona pöytä ja tuolit retkieväiden syömistä varten. Autolla Petikon portin paikoitusalue löytyy Kehä III:lta näin: aja Petikontielle ja Tiilitietä pitkin Tallimäentien hiekkatielle, joka johtaa Petikon portin paikoitusalueelle.

Vantaankoski on osa Vantaanjokilaakson valtakunnallisesti merkittävää maisema-aluetta, jonka rantoja pääsee kulkemaan polkuja, laitureita ja portaita pitkin. Polkujen varrella on levähdys- ja näköalapaikkoja, joissa pääsee ihastelemaan kosken kuohuntaa. Mahansa saa täyteen tunnelmallisessa miljöössä niin Vanhassa Viilatehtaalla kuin Kuninkaan lohien kartanossa. Vantaankoskelle on näppärä tulla myös junalla: Vantaankosken asemalta on lyhyt kävelymatka kosken partaalle.

Nuoremmille juoksijoille ja perheille tapahtuma tarjoaa noin kahden kilometrin mittaisen Mini Fun Run juoksun/kävelyn. Osallistujat palkitaan omalla Vantaan Maraton-mitalilla, nimikoidulla numerolapulla ja juoksusta palauttavalla purtavalla kisan jälkeen. Tänä vuonna Vantaan Maratonin yhteydessä juostaan myös Suomen mestaruuksista, joten maineesta ja kunniasta saapuvat kamppailemaan maamme parhaat maratonjuoksijat.

Vantaan Maratonin lähtö- ja maalialue sijaitsee Tikkurilan urheilupuistossa urheilutalon edustalla hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tikkurilan ympäristössä sijaitseva, nopea 10,5 kilometrin mittainen reitti on kestopäällysteinen, ja jokainen kilometri on merkitty kyltein täysmaratonin mukaan. Kierroksittain juoksijoiden käytössä on kolme huoltopistettä, ja liikenteenohjaus tapahtuu juoksijoiden turvallisuuden varmistavalla tavalla.

Kävelymatkan päässä kilpailukeskuksesta sijaitsevat Sokos Hotel Vantaa sekä Hotelli Tikkurila tarjoavat sekä juoksijoille että huoltojoukoilla viihtyisän majoitusmahdollisuuden osaksi palkitsevaa juoksua Vantaan Maratonilla.

Tervetuloa Vantaan Maratonille 10.10.2020 www.vantaanmaraton.fi


23 | Why not Vantaa 1|2020

BMW-AUTOT VANTAALLA MYY JA HUOLTAA LAAKKONEN JUMBO. Entistä parempaa palvelua aamusta iltamyöhään. 7 päivää viikossa. Laakkonen tarjoaa pääkaupunkiseudulla ylivoimaista BMW-palvelua. Laakkonen Jumbossa on esillä laajasti BMW-mallistoa ja voit mm. koeajaa haluamaasi mallia, tehdä autokaupat ja hoitaa autosi huoltotarpeet kuntoon. Kaikki palvelut ovat käytössäsi kauppakeskuksen aukioloaikojen mukaan maanantaista lauantaihin klo 9-21 ja sunnuntaisin klo 11-18. Liikkeemme sijaitsee Kauppakeskus Jumbossa 2. kerroksessa Stockmannin päädyssä. Tervetuloa Laakkonen Jumboon tutustumaan parempaan uuden ajan BMW-palveluun!

LAAKKONEN JUMBO ON TÄYDEN PALVELUN BMW-AUTOLIIKE. • Automyynti • BMW-uutuusmallit • Koeajot • Huollon jättö- ja noutopalvelu

• Varusteet • BMW Lifestyle -tuotteet • BMW Product Genius -asiantuntijat

• Erikoisuutena BMWvirtuaalitodellisuus, jossa voit upealla tavalla tutustua BMW-mallistoon VR-lasien avulla.

Laakkonen JUMBO Vantaa 2. krs, Stockmannin pääty Vantaanportinkatu 3 01510 Vantaa

BMW-myynti ma-la 9-21, su 11-18 Puh. 010 214 7710 BMW-huoltopalvelu ma-pe 9-18 Puh. 010 214 9570

Puheluhinnat 010 –yritysnumeroon: 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti (sis. alv. 24 %)


24 | Why not Vantaa 1|2020

Liikunta. Lihashuolto. Ravinto. Lepo. Ei kahta ilman kolmatta, eikä kolmea ilman neljättä. Hyvinvointikeskus Fressin ideologiassa hyvinvointi tarkoittaa kokonaisuutta. Autamme sinua eteenpäin kaikilla osa-alueilla, joilla jeesiä tarvitset. Kuntosaliohjausta, ryhmäliikuntaa, fysioterapiaa, ravitsemusneuvontaa – unohtamatta vinkkejä palautumiseen.

Hanki kanta-asiakkuutesi nyt > fressi.fi/ajattele

Myyrmäki, Rajatorpantie 19, 01600 Vantaa | +358 10 850 9015 | Tikkurila, Vernissakatu 3, 01300 Vantaa | +358 10 850 9017 | Treenaamaan avainkortilla joka päivä klo 05–23 | 40 toimipistettä valtakunnallisesti

Sisällöntuotantoa tositarkoituksella www.commia.fi

Profile for Commia

Why not Vantaa 1/2020  

Why not Vantaa on viestintätoimisto Commian tuottama ilmaisjakelulehti.

Why not Vantaa 1/2020  

Why not Vantaa on viestintätoimisto Commian tuottama ilmaisjakelulehti.

Profile for commia
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded