Shops limited Magazine 28 - 2017

Scroll for more

Page 1

JAARGANG 16

NUMMER 28

VOORJAAR 2017

EUROSHOP 2017 DUSSELDORF DISPLAY MANNEQUINS MAMAS & PAPAS LONDEN MINNA PARIKKA HELSINKI BEURSPASSAGE AMSTERDAM CHRISTIAN LOUBOUTIN TORONTO DIJCK2 DELFT ROSE BIKETOWN BOCHOLT DKNY OUTLET LONDON FLEXFORM AMSTERDAM WRANGLER BANGKOK WALTRAUT COOPER LIGHTDESIGNo v e r b i j z o n d e r e w i n k e l s , i n t e r i e u r, d e s i g n , t r e n d s

Colofon

Redactioneel

Shops Limited

Het is een interessant jaar voor de retailbranche. Begin maart komt men van heinde en verre naar de EuroShop 2017 in Düsseldorf om op ’s werelds meest belangrijke retailbeurs de nieuwste ontwikkelingen in het vak te ontdekken. Het belooft een groots evenement te worden, nog groter dan voorgaande keren. Nog meer hallen, nog meer exposanten en naar verluid, nog meer bezoekers. En een overzichtelijker indeling. De leiding van de beurs heeft er dan ook alles aan gedaan om het ieder naar de zin te maken.

Jaargang 16, nummer 28 VOORJAAR 2017 Uitgave Comma Publishing Hoofdredactie Marianne Niederer

Sabine Niederer Chris Rehorst Redactie-adres Regentesselaan 10 2562 CS Den Haag T +31 (0)628968442 info@commapublishing.com Shops Limited magazine Vormgeving John Dupuis, SD Communicatie Druk Veldhuis Media Abonnement

Dat geldt ook voor de andere hallen. Vitra en Ansorg bijvoorbeeld nodigen bezoekers uit om naar hun ‘Village’ te komen. We kunnen ons wat de omschrijving betreft er heel wat bij voorstellen, maar de beelden blijven een verrassing tot aan de opening. De Finse interieurdesigner Joanna Laajisto kreeg de opdracht voor het design. Om een beeld van haar te krijgen tonen we u de door haar ontworpen winkel van schoenenontwerpster Minna Parikka. Haar fantasie en kleurgevoel beloven veel goeds: Vitra/Ansorg mogen we niet missen.

d 15 (2 nrs) Student d 10 Buitenland ex porto

Ook de afdeling Verlichting verdient een stormloop, want ook daar vieren creativiteit en technisch vernuft hoogtij. Trouwens, elke hal verdient dit keer aandacht, want door de nieuwe indeling zullen overal highlights te vinden zijn.

Losse nummers d 7,50 ex porto

Naast het nieuws over de EuroShop lopen internationale projecten weer als een rode draad door dit blad.

E-book versie d 3,50 per uitgave

Tot in Düsseldorf, tot op de Euroshop, waar u verrast en geïnspireerd wordt.

ISSN 1571-4411

Marianne Niederer Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is de gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s of tekeningen verboden.

5 SHOPS LIMITED

www.shopslimited.com

Mannequins We verheugen ons enorm op de hal met Display Mannequins waar de exposanten hun creaties op zeer originele wijze gaan exposeren. Ongetwijfeld zullen de winkeliers daardoor geïnspireerd raken om bij thuiskomst weer eens extra kritisch naar hun interieur en etalage te kijken. Heel belangrijk natuurlijk, want zij moeten nu meer dan ooit opboksen tegen de online verkoop. In dit nummer een eerste impressie, maar de highlights worden vanzelfsprekend pas ter plekke onthuld.

VOORJAAR 2017

Aan dit nummer werkten mee

Op de eerste avond van de beurs vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats van de EuroShop Retail Design Award. Dit jaar werden 83 projecten uit 27 landen ingediend. Uit de 34 genomineerden strijden tenslotte drie gegadigden om de eretitel. Rond deze award wordt vanzelfsprekend heel geheimzinnig gedaan. De genomineerden zijn bekend, maar de gegadigden zijn, bij het ter perse gaan van dit nummer, nog niet vrijgegeven. Wij hebben dan maar zelf een soort ‘prijsvraag’ gehouden en drie winkels gekozen die voor ons in aanmerking zouden komen voor een award: Christian Louboutin in Yorkville, Mamas&Papas in Londen en Rose Biketown in Bocholt. Op de cover staat een detail uit het interieur van Mamas&Papas.VOORJAAR 2017

ENT - PrOduCTiON

NUMMER 28

VOORJAAR 2017

EYECATCHERS 6 Power of Pink 8 Calia Italia 10 Karim Rachid 12 Alessi 14 Wever & Ducré

JAARGANG 16 NUMMER 28 VOORJAAR 2017

ww.wsbinterieurbouw.nl

JAARGANG 16

EUROSHOP 2017 DUSSELDORF DISPLAY MANNEQUINS MAMAS & PAPAS LONDEN MINNA PARIKKA HELSINKI BEURSPASSAGE AMSTERDAM CHRISTIAN LOUBOUTIN TORONTO DIJCK2 DELFT ROSE BIKETOWN BOCHOLT DKNY OUTLET LONDON FLEXFORM AMSTERDAM WRANGLER BANGKOK WALTRAUT COOPER LIGHTDESIGN

Foto omslag: Mamas & Papas, Londen

BIJZONDERE ZAKEN 16 Mamas & Papas, Londen 22 Christian Louboutin, Yorkville Toronto 26 Rose Biketown, Bocholt 44 Minna Parikka, Helsinki 48 De Bijenkorf, Amsterdam 50 DKNY Outlet, Londen 54 KPN, Eindhoven 56 Beurspassage, Amsterdam 62 Dijck2, Delft 70 Wrangler, Bangkok 74 De Koninck, Antwerpen 76 Flexform Amsterdam

EUROSHOP 2017 30 Nieuws 34 Display Mannequins

DESIGN 42 The Fashion Gallery, Schiphol 60 Marc Vermeulen 68 Waltraut Cooper

SHOPS LIMITED

INHOUD

SHOPS LIMITED

ful

7


Arte Spectra

BuzziSpace BuzziBlox

VOORJAAR 2017

The Power of Pink SHOPS LIMITED

8

Manutti Kumo

Hülsta Birdy

Alessi by Michael GravesVOORJAAR 2017

FOX TROT, sofa Design: Bernard Masson

SHOPS LIMITED

10

CALIA ITALIA ORFEO, sofa Design: Centro Studi Interno

KALIMBA, sofa Design: Centro Studi Interno

PUELLA, sofa Design: Centro Studi Interno


VOORJAAR 2017

11 SHOPS LIMITED


VOORJAAR 2017

BorderKross

Karim Rachid for Carpet Sign

SHOPS LIMITED

12

Supernova

DialUp

Kogentflow


VOORJAAR 2017

13 SHOPS LIMITED


VOORJAAR 2017 SHOPS LIMITED

14

‘Alessi Circus’ by Marcel Wanders

www.alessi.com/circus


VOORJAAR 2017

15 SHOPS LIMITED


Shiek designed by 3HDraft Wiro Industry designed by Bernd Steinhuber

VOORJAAR 2017

Wetro

Wiro Diamond designed by Bernd Steinhuber

SHOPS LIMITED

16

Wever & DucrĂŠ

CityVOORJAAR 2017

Mamas & Papas SHOPS LIMITED

18

Westfield White City Shopping Centre, Londen


Flagship store

In het Westfield White City Shopping Centre in Londen is een nieuwe flagship store van Mamas & Papas gerealiseerd. Mamas & Papas is het toonaangevende merk voor zwangerschap en babyartikelen zoals kleding, kinderwagens en wandelwagens, kinderkamer meubilair, speelgoed en geschenken. De winkel, ontworpen met de zwangere

klantenservice als een absolute prioriteit.

VOORJAAR 2017

vrouw in het achterhoofd, biedt een rustige, ruime en stijlvolle atmosfeer met hoogwaardige

19 SHOPS LIMITED
VOORJAAR 2017 SHOPS LIMITED

22

Deze baby boutique werd opgericht in 1981, geboren uit een verlangen om te kunnen voldoen aan de wensen van jonge ouders die behoefte hebben aan hoogwaardige kwaliteitsproducten. Mamas & Papas is een retail-merk dat jonge gezinnen inspireert en helpt hen te navigeren door de wereld van het ouderschap. Deze speciaalzaak heeft nu 31 winkels in heel UK. Inclusief deze kortgeleden geopende flagship store in Westfield White City, London. Digitale elementen en een full-service winkelervaring zijn al vanaf de start speciaal afgestemd op Millennials-tech-savy en ervaring-georiënteerde 28 tot 35-jarigen.

Verlichting De verlichting werd gerealiseerd door Ansorg. Het verlichtingsconcept door Ansorg is een perfecte aanvulling op het interieur van de winkel en hoogtepunten van individuele ‘werelden’. Armaturen uit de serie Vecto, Lightstripe en Bop werden geselecteerd voor een uitstekende verlichting kwaliteit en optimale kleurweergave, voor perfect geënsceneerde merchandising. Accentverlichting, perfect aangepast aan de producten, zorgt voor een betoverende sfeer en nodigt de klanten uit om te genieten van een inspirerende winkelervaring.

Vitra ontwikkelde deze nieuwe Mamas & Papas flagship store, samen met architecten Dalziel & Pow en verlichtingspecialist Ansorg. Een samenspel van gecoördineerde materialen, winkelinrichting systemen en verlichtingsarmaturen voldoet aan de eisen van generatie Y. Het interieur van de winkel straalt kalmte en duidelijkheid uit en is onderverdeeld in verschillende ‘werelden’ gebaseerd op de belangrijkste behoeften van de nieuwe ouders. Technologische grapjes als geanimeerde muurprojecties van wolken die dierlijke vormen aannemen, spreken de kinderen erg aan.

Nominatie Deze winkel is genomineerd voor de EuroShop Retail Design Award 2017.

www.mamasandpapas.com www.vitra.com www.ansorg.comChristian Louboutin

VOORJAAR 2017

Yorkville Toronto, Canada

SHOPS LIMITED

24

Christian Louboutin werd opgericht in 1992 toen Louboutin zijn eerste winkel opende aan de Jean-Jacques Rousseau 19 in Parijs. Louboutin is vakman en kunstenaar tegelijk met een ware passie voor schoenen. Zijn ontwerpen zijn uniek en direct herkenbaar door het signature en de rood gelakte zolen. De collecties van Louboutin, zowel voor vrouwen als voor mannen, combineren verstand, glamour, elegantie en technische bekwaamheid als geen ander. Sinds de lancering van het merk zijn zijn creaties over de gehele wereld vereeuwigd in musea, op fashion week catwalks, rode lopers, en in de popcultuur. In 2014 lanceerde Louboutin zijn eerste nagellak: Rouge Louboutin. Momenteel omvat de Christian Louboutin Beauté lijn nagellak, lippenstift en damesgeuren.

Naast schoenen brengt Louboutin handtassen en kleine lederwaren in meer dan 100 winkels in de wereld. Aan de Yorkville Avenue 99, gelegen in het shoppingdistrict van Yorkville Toronto is een heel bijzondere flagship store van Louboutin gevestigd, die inmiddels ook genomineerd is voor de EuroShop Retail Design Award 2017. De boutique heeft een verkoopoppervlakte van 370 m2 verdeeld over twee verdiepingen, is ontworpen door retailbrand and design agency Household en valt op door haar Victoriaanse uitstraling. Julie Oxberry MD van Household: “We zijn ontzettend trots op onze langdurige relatie met Christian Louboutin. Elk nieuw project daagt ons uit om onze creativiteit op een nieuwe en spannende manier te uiten.”


VOORJAAR 2017

25 SHOPS LIMITED

www.christianlouboutin.com www.household-design.com

Fotografie: Jenna Marie Wakani


SHOPS LIMITED

26 VOORJAAR 2017


VOORJAAR 2017

27 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

28 VOORJAAR 2017


Bocholt

Rose Biketown in de Werther Strasse 44 te Bocholt Duitsland is na 10 jaar op grondige wijze gerenoveerd door Blocher Partners, Stuttgart (interieurdesign) en Typenraum, Stuttgart (Visual Marketing).

29 SHOPS LIMITED

De verkoopoppervlakte van 6.000 m2 is gemoderniseerd en gedeeltelijk omgebouwd. Uitgangspunt was om nog sterker dan in de vestiging in München een verbinding te leggen tussen online en retail. Daardoor is de winkel nog digitaler en nog klantvriendelijker. Op drie grote schermen kunnen fietsen uitgebreid worden bekeken. Er zijn beacons die de bezoekers in de winkel lokaliseren en aanbiedingen naar de smartphone of tablet sturen. Bovendien zijn er naast de fietsen i-Pad-standaards geplaatst voor eenvoudige configuratie. Er is waarschijnlijk nog nooit een gemakkelijker manier geweest om een fiets te kopen. Klanten kunnen met hun klantenkaart thuis met de configuratie beginnen, de gegevens vervolgens in de winkel inlezen en daar de samenstelling van hun droomfiets voortzetten. Waar gewenst helpt een Rose verkoopadviseur daarbij. Nog een digitale verbinding tussen de winkel en thuis zijn de voetmeting en het bepalen van een perfect passend zadel. Onder het motto “meer emoties en ervaring” kunnen klanten niet alleen een fiets kopen, maar ook elk accessoire testen zoals luchtpompen en een navigatiesysteem.

VOORJAAR 2017

Rose Biketown

Met behulp van een windsimulator, een donkere kamer en lichttesten onder realistische omstandigheden kan men een perfect passende fietsbril kiezen. Na het testen, het configureren en winkelen kunnen klanten een kopje koffie drinken in de lounge op de eerste verdieping. Dit is een nieuwe ontmoetingsplaats voor zowel klanten als fietstocht groepen. Met vanzelfsprekend gratis Wifi. Rose Biketown in Bocholt is genomineerd voor de EuroShop Retail Design Award 2017.

www.rosebikes.de www. blocherpartners.com
EuroShop 5 tot en met 9 maart 2017, Düsseldorf Van 5 tot en met 9 maart wordt in Düsseldorf de EuroShop gehouden. De EuroShop is ’swerelds grootste beurs voor investeringsgoederen voor de handel en haar partners en de

VOORJAAR 2017

hele retailwereld kijkt daar al maanden naar uit.

SHOPS LIMITED

32

Nieuw concept met 7 belevingswerelden Er zijn dit jaar wat veranderingen te constateren. De indeling in de vier segmenten EuroConcept, EuroSales, EuroExpo en EuroCIS is jarenlang een succesvolle formule voor EuroShop geweest. Echter, een concept dat in het verleden goed aansloeg biedt geen garantie voor de toekomst. Net als de handel die zich weer dynamisch aan het ontwikkelen is, blijft ook EuroShop in beweging. Concreet houdt dit in dat de structuur van vier segmenten zoals deze in het verleden werd gehanteerd, in 2017 voor het eerst door zeven ‘belevingsdimensies’ zal worden vervangen: POP marketing (hallen 1 + 3), Expo & Event Marketing (hallen 4 + 5), Retail Technology (hallen 6 + 7a), Lighting (hallen 9 + 10) Visual Merchandising (hal 11), Shop Fitting & Store Design (hallen 12-14) en Food Tech & Energy Management (hallen 15-17). Deze nieuwe opbouw verzekert de beurs enerzijds van een nog beter op bezoekers afgestemde structuur van het aanbod en creëert tevens ruimte voor synergie tussen de verschillende dimensies die op de lange termijn steeds verder naar elkaar toe zullen groeien, zoals displaymannequins en exclusieve winkeldecoratie met Store Design. Dit betekent dat op de EuroShop 2017 daarnaast voldoende ruimte beschikbaar is voor presentaties van toekomstgeoriënteerde en innovatieve producten voor de mondiale retail.

“De vraag van exposanten is zo groot dat er in oktober al een wachtlijst was ontstaan. We gaan uit van rond de 2.500 exposanten op EuroShop 2017. Deze ontwikkeling onderbouwt op indrukwekkende wijze dat ons nieuwe concept met 7 belevingsdimensies de juiste keuze was. Het is dan ook heel positief door de branche ontvangen,” zegt Elke Moebius, Global Head Retail en projectleider EuroShop bij Messe Düsseldorf. “EuroShop als internationaal toonaangevende beurs voor de investeringsbehoefte van de retail is voor de branche van grote waarde. Veel exposanten stemmen hun productnoviteiten en hun aanbodpalet bewust op de datum van EuroShop af,” aldus Moebius.


VOORJAAR 2017

EuroShop Retail Design Award Parallel aan EuroShop vinden in 2017 ook weer plaats de uitreiking van de fel begeerde EuroShop Retail Design Award voor ‘s werelds beste store-concepten en de uitreiking van de gerenommeerde Retail Technology Award Europe (reta). De reta wordt uitgereikt aan de excellente, innovatieve toepassing van informatietechnologie binnen de handel. Beide prijzen worden gezamenlijk door Messe Düsseldorf en het EHI Retail Instituut toegekend. EuroShop-Portaal Voor wie informatie over EuroShop wil en het beursbezoek wil plannen, zijn de wegen nog eenvoudiger geworden: na de relaunch heeft het EuroShop-portaal niet alleen een nieuw design, maar onderscheidt zich nu ook door een volle responsiviteit. Dat betekent dat het portaal op alle eindapparaten, of het nu gaat om een PC, een tablet of een smartphone, in hoge visuele kwaliteit en zeer gebruikersvriendelijk kan worden gebruikt. De dagelijks

geactualiseerde exposantendatabank is al online en dat geldt sinds eind september ook voor de ticketshop van EuroShop 2017 welke in het portaal kan worden gebruikt. EuroShop-app De zowel voor iOS als Android beschikbare EuroShopapp biedt tijdens de looptijd van de beurs nog een extra service: door middel van geofencing hebben bezoekers van EuroShop al bij aankomst op het vliegveld, het treinstation of de parkeerplaatsen van de beurs alle belangrijke informatie tot hun beschikking staan. Informatie EuroShop is voor vak bezoekers van maandag 5 tot en met donderdag 9 maart 2017 dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur geopend. Een dagkaart kost 70 euro (50 euro voor een eTicket in de online voorverkoop), een 2-dagenkaart 90 euro (70 euro in de ovv) en een doorlopende kaart 150 euro (130 euro in de ovv). De entreekaarten zijn tevens geldig als gratis vervoersbewijs van en naar EuroShop met het openbaar vervoer van de VRR (Verkehrsverbund-Rhein-Ruhr).

www.euroshop.de

33 SHOPS LIMITED

Het omvangrijke aanbod op de stands van exposanten wordt door sterk bezette forums met praktijkgerichte bijdragen te midden van de beursactiviteiten op alle vijf de dagen gecompleteerd. Hiertoe behoren het EuroShop Forum ‘Architecture & Design’, het EuroCIS Forum, het POPAI Forum en het OmniChannel Forum, maar ook het ECOpark-forum en het nieuwe forum Expo & Event. Alle forums worden simultaan Duits-Engels vertaald en kunnen zonder aanmelding vooraf gratis door de vakbezoekers worden bijgewoond.


EuroShop 2017 Nieuws

VOORJAAR 2017

Vitra en Ansorg presenteren ‘The Village’

SHOPS LIMITED

34

De manier waarop mensen van nu leven, werken en winkelen is in de loop der tijd enorm veranderd. Dit is vooral merkbaar in de huidige ontwikkeling van steden en shopping centra. Het klassieke product ‘display’ is inmiddels een veelzijdige shopping ervaring geworden, waarin digitale elementen een steeds grotere rol spelen. Echter, het is niet voldoende om alleen maar digitale technologie te installeren. Digitalisering in de winkel voldoet alleen door het op de achtergrond te houden, waarbij de aandacht gericht blijft op de klantervaring en, vanzelfsprekend, op het verhogen van de productiviteit in de winkel. Met het oog op online concurrenten moet het concept van brick-and-mortar ook toegevoegde waarde bieden: uitstekende service, deskundige hulp, een multi-zintuiglijke sfeer en – vooral – menselijke interactie. Op de EuroShop presenteren Vitra en Ansorg een concept dat voldoet aan de verwachtingen van de consument van vandaag onder de titel ‘The Village’. ‘The Village’ nodigt bezoekers uit om te gaan winkelen ‘The Village’ omvat een plaza-achtige setting, waarin klanten zich kunnen ontspannen en waarbij vijf verschillende winkelervaringen worden aangeboden: een modezaak, een parfumerie, een elektronicawinkel, een autoshowroom en een supermarkt. Voor elk van deze retail werelden is een fictief merk bedacht, met eigen producten en geschiedenis, die klanten als het ware op een reis uitnodigt. Elke winkel is gecentreerd rond een nieuw Vitra product en Ansorg heeft daarbij verschillende lichtconcepten ontwikkeld, afgestemd op elke retailwereld. De vijf winkels tonen ook de huidige uitdagingen voor retailers. Het ene concept is uiterst flexibel en ontworpen om snelle wijzigingen te kunnen toepassen. Een ander doet een beroep op alle zintuigen. De volgende biedt diensten die de reële en virtuele werelden samenvoegen. Elk van de winkels op de stand streeft naar het aantrekken van klanten door haar producten en sfeer - net zoals de werkelijke concurrenten in de retailmarkt van vandaag.

‘The Village’ op de beurs EuroShop werd ontwikkeld door Vitra en Ansorg in samenwerking met de Finse interieurarchitect Joanna Laajisto. Joanna Laajisto Joanna Laajisto, de oprichter en eigenaar van Joanna Laajisto Creative Studio, is een in Helsinki woonachtige interieurarchitect en designer die studeerde en haar carrière startte in de West Coast of United States. Voordat ze besloot om naar haar geboorteland Finland terug te gaan werkte ze voor de internationale architect Gensler in LA waar ze commerciële projecten ontwierp. Voor die tijd reisde Joanna de wereld rond als professioneel snowboarder. Naast haar BA graad in interieur design haalde Joanna ook een LEED certificaat, waardoor ze expert is geworden in omgeving en energie efficiënt design. LEED staat voor Leadership in Energy & Environmental Design. Het werk van Joanna Laajisto Creative Studio wordt gedreven door functionaliteit en esthetiek. Joanna’s filosofie is niet deze wereld met onnodige rommel te overladen maar de verborgen schoonheid van een ruimte te vinden en verbetert de weergavekwaliteit ervan door creatieve oplossingen. Joanna is van mening dat een succesvol ontwerp een 360 graden customer experience is. Dus realiseert Joanna Laajisto Creative Studio projecten variërend van individuele ruimten en retail design tot visual merchandising. De Vitra stand op de EuroShop 2017 was een ware uitdaging voor haar.

www.vitra.com www.ansorg.com www.joannalaajisto.comSHOPS LIMITED

36 VOORJAAR 2017


Display mannequins EuroShop 2017

Markt sterk in beweging

VOORJAAR 2017

37 SHOPS LIMITED

New John Nissen

Als wij de EuroShop gaan bezoeken dan verheugen we ons al bij voorbaat op de indrukwekkende visual merchandising hal, de tentoonstellingsruimte waar display mannequins en store window decorations op spectaculaire wijze worden gepresenteerd. Hal 11 van het beursterrein in DĂźsseldorf (voorheen hal 4), wordt elke keer weer tot een POS-belevingswereld omgetoverd wat veel aandacht trekt. Immers, met het oog op de e-commerce-concurrentie wordt de visuele marketing en de daaruit resulterende emotionele, individuele presentatie voor stationaire detailhandelaren steeds belangrijker. In dit artikel aandacht voor Genesis Display, Window France, Almax, La Rosa, ABC mannequins, New John Nissen en Hans Boodt.


VOORJAAR 2017

Display mannequins hebben de bijzondere kwaliteit dat ze stemmingen kunnen beïnvloeden. Met hun uiterlijk, hun houding, gebaren en mimiek zijn ze in staat om etalages en instore-decoratie leven in te blazen, verkoopbevorderende stimulansen te geven of in ieder geval sympathie, interesse en nieuwsgierigheid op te wekken. Bovendien kunnen ze, juist als ze in groepen worden ingezet, de kijkers verhalen vertellen. Het aanbodspectrum van de figurenbranche is breed: naast topmodel-doubles omvat het plus-size-beauties, Europeanen, Afrikaners en Aziaten, beroemde helden en grappige doorsneefiguren, kussende paartjes en zelfs sumo-worstelaars. Geheel naar het motto ‘beestachtig goed’ worden er ook al honden en katten geboden. En zelfs de kameleon ontbreekt niet, want sommige figuren ontpoppen zich als echte transformatieartiesten.

SHOPS LIMITED

38

Met het oog op dat wat er in de afgelopen jaren is gepresenteerd, rijst de vraag wat voor nieuws er nog op de markt kan komen. “De nieuwe generatie mannequins zal meer over de markt zeggen. Ze zullen ertoe bijdragen om meer over de wezenlijke waarde van een merk te communiceren en deze van de concurrenten te onderscheiden,” aldus Jean-Marc Mesguich (Window France). In de afgelopen jaren was er vooral vraag naar abstracte figuren. “Ze zijn veelzijdig inzetbaar en eenvoudig in gebruik omdat er bijvoorbeeld geen pruiken en make-up hoeven te worden gestyled,” aldus Andreas Gesswein (Genesis Display). Hij vervolgt: “De figuren zijn overigens ook gemakkelijker te kopiëren en daardoor in iedere prijscategorie verkrijgbaar.” In de praktijk gaat efficiëntie zo nu en dan vóór emotie. “Maar als stores zich niet weten te onderscheiden in de wijze waarop ze zich presenteren, is het ook niet interessant om ze te betreden,” verduidelijkt Jean-Marc Mesguich (Window France). En wat betekent dat voor EuroShop 2017? Window France zal in ieder geval veel meer dan alleen ‘spannende variaties op het abstracte thema’ paraat hebben. Trends Net als de mode zijn display figuren onderhevig aan trends. Aangewakkerd door de wens naar meer differentiatie en uitdrukking nemen de vertegenwoordigers van de branche inmiddels een ontwikkeling naar meer semi-abstracte figuren waar. “Er worden in ieder geval weer gezichten afgebeeld. De figuren zijn minder neutraal. Het is weer duidelijk zichtbaar: men wil een statement maken en kleur bekennen. De ontwikkeling neigt naar meer profiel en een duidelijker doelgroepenbenadering,” aldus Cornel Klugmann (Hans Boodt). Monica Ceruti van Almax bevestigt dit: “Weliswaar is de vraag naar abstracte figuren onverminderd groot, maar de tendens gaat duidelijk richting sterkere realistischer trekken. Daartoe behoren details als applicaties van wimpers of pruiken. Ook dynamische poses worden weer populairder.” Andreas Gesswein (Genesis Display): “Met name in het luxe-segment is er een gestegen vraag naar realistischer figuren met gezicht en emotionele uitdrukkingen, daar deze merken zich van de massa willen onderschei-

Almax

Almax


VOORJAAR 2017

39 SHOPS LIMITED


ABC mannequins Ciuffo

den.” Een trend die Jean-Marc Mesguich bevestigt: “De haute-couture-merken hebben de eierhoofden allang verbannen en voor iets ingewisseld dat meer effect heeft en ervoor zorgt, dat de mensen over het merk spreken.” Hij vervolgt: “De groeiende ontwikkeling om mode online te bekijken, pusht de detailhandel en de merken om aantrekkelijke etalages vorm te geven en hun displays regelmatig te wisselen.” De tijd van de ‘eierhoofden’ zonder enig contour schijnen dus voorbij te zijn. En wat verandert er nog meer? “De gevoelsindruk wordt belangrijker. Wit en grijs lossen donkere tinten af, glossy vervangt mat en er is meer vraag naar verfijnde looks met meer uitstraling,” aldus Cornel Klugmann (Hans Boodt). Monica Ceruti (Almax) ziet bovendien veel potentieel voor ‘handcrafted looks’. Daartoe behoren bustes met of zonder armen waarbij de materialen van de verschillende onderdelen zoals het voetstuk, de torso en het hoofd, variëren en zowel houten als metalen oppervlaktes worden gebruikt. Sabrina Ciofi van La Rosa vat de ‘grote thema’s van de toekomst’ als volgt samen: “Er is behoefte aan een hoge productkwaliteit, de juiste prijs, een maximale klantenservice en een hoge productflexibiliteit oftewel veelzijdigheid.” Ondanks de globalisering merkt ze verder op: “Er zijn evenveel trends als er markten zijn.” Monica Ceritu (Almax) concretiseert: “In Europa en de USA zijn de verschillen niet zo groot. In het Midden-Oosten daarentegen is er uit religieuze en culturele gronden bijvoorbeeld nog steeds vraag

ABC mannequins Ciuffo

naar figuren zonder realistische trekken, en dat geldt dan in het bijzonder voor de vrouwelijke display mannequins.” 3D Over het algemeen neemt volgens de producenten het aandeel aan maatwerkfiguren toe. Deze display mannequins worden geheel naar wens van de klanten vormgegeven en exclusief vervaardigd. Op deze manier kunnen handelsondernemingen en merken zich zichtbaar van de concurrentie onderscheiden en consequent hun corporate identity volgen. Bij Hans Boodt bijvoorbeeld ligt het customized-aandeel inmiddels bij 75 procent. En dit aandeel zal dankzij kostenbesparende procesoptimalisering waarschijnlijk verder stijgen. De Nederlanders hebben, net als Window France, de 3D-printtechnologie voor zichzelf en hun klanten ontdekt. Werden prototypes tot op heden nog omslachtig door beeldhouwers uit klei gemodelleerd, tegenwoordig worden ze tijd- en kostenbesparend ‘geprint’. “De procedure is daarbij nog gedetailleerder en levensechter dan voorheen,” aldus Cornel Klugmann (Hans Boodt). Grafische vormgevers creëren achter hun beeldscherm de gewenste figuren, waarbij de details variabel kunnen worden geconfigureerd. Vervolgens worden de gegevens aan de drukker overhandigd die ze 1:1 omzet. “We kunnen duidelijk sneller op trends reageren en uiteindelijk ook meer nieuwe collecties per jaar creëren,” aldus Klugmann. Jean-Marc Mesguich (Window France): “Dankzij 3D kunnen we mannequins creëren dieVOORJAAR 2017

zeer precies met het imago van ieder afzonderlijk merk corresponderen en tegelijkertijd perfect in harmonie met het publiek zijn. Dat is een belangrijke evolutie in de rol die figuren spelen.”

SHOPS LIMITED

42

Naast de procesoptimalisering blijft duurzaamheid belangrijk voor de branche. “De modebranche is inmiddels zeer gevoelig voor dit thema, en het is belangrijk dat ook haar toeleveranciers bepaalde criteria hanteren,” aldus Monica Ceruti (Almax). Volgens La Rosa, waarvan de mannequins zonder uitzondering in Italië worden ontworpen en geproduceerd, is duurzaamheid een kwaliteitsbestanddeel. De Italianen hebben naar eigen zeggen de gehele levenscyclus van hun figuren geanalyseerd om de ecologische voetprint te minimaliseren. Vrijwel de helft van de polysterol dat voor de productie wordt gebruikt, is inmiddels gerecycled waardoor onder meer een aanmerkelijke hoeveelheid ruwe olie en kooldioxide-emissie is bespaard. La Rosa neemt de producten bovendien na het gebruik terug en brengt ze weer terug in de materiaalkringloop. Het productiebedrijf werkt bovendien met bijvoorbeeld een CO2-afscheider, de koeltorens gebruiken gerecycled water en het eigen fotovoltaïsche park levert energie op. Andreas Gesswein (Genesis Displays) benadrukt eveneens de betekenis van dit thema: “In samenwerking met Dupont Tate and Lyle BioProducts hebben we het aandeel biomassa in onze figuren de afgelopen jaren verder verhoogd en worden alle materialen, verpakkingen en transportwegen doorlopend op duurzaamheid getoetst, verbeterd en uitgebreid.” Hans Boodt test momenteel of niet ook het ‘ocean plastic’, oftewel het plastic afval uit de wereldzeeën, als productiegrondstof kan worden ingezet. Beweging De markt voor de display figuren is en blijft sterk in beweging – zowel qua vraag als aanbod. “Er zijn klanten die hun figuren prijsgunstig via het internet bestellen en er zijn klanten die waarde hechten aan topkwaliteit, professioneel advies en een holistisch visual-merchandisingconcept,” leggen Andreas Gesswein (Genesis Display) en Cornel Klugmann (Hans Boodt) uit. Wie daarbij het meeste succes zal hebben, mag duidelijk zijn. Andreas Gesswein: “De uitdagingen zijn enorm. Zeker in het jaar 2016 is er veel van de modehandel gevergd, ook in Azië en de USA. De ondernemingen hebben met een veranderde markt en koopgedrag te maken. EuroShop 2017 zal daardoor wellicht de belangrijkste sinds haar oprichting zijn.” Jean-Marc Mesguich (Window France): “Ik denk dat het van wezenlijk belang is, om op EuroShop aanwezig te zijn, voor zowel exposanten als klanten. We zijn momenteel bij een keerpunt van de markt aangekomen en daarom is de beurs voor ieder van ons nog belangrijker dan deze al was.” Ook Cornel Klugmann ziet een bezoek aan de beurs voor vertegenwoordigers van de handel als een must: “Onze innovatiekracht is dé kans voor de toekomst.” www.euroshop.de

Genesis

Genesis

Genesis


VOORJAAR 2017

43 SHOPS LIMITED


VOORJAAR 2017 SHOPS LIMITED

44

The Fashion Gallery Schiphol

Kunstproducent Mothership vroeg ‘motion designer’ Eline Wieland een bewegend kunstwerk te creëren voor een luxe modewinkel achter de douane op Schiphol. Eline liet zich hiervoor inspireren door onder meer een typisch Nederlandse wolkenlucht en de Japanse kersenbloesem. Het project is uitgevoerd in opdracht van Lagardère Travel Retail. De winkel, The Fashion Gallery, bevindt zich in Terminal 2 op Schiphol. High end merken als Longchamp, Hugo Boss, Zegna en Michael Kors zijn er verkrijgbaar. Aansluitend op de internationale tendens in de retail- en vastgoedwereld om met een wow-factor een winkelbezoek tot een ervaring te maken, ontstond de behoefte om iets speciaals aan het interieur van de winkel toe te voegen. Een extra uitdaging was om dit te realiseren zónder daar in ruimte op in te moeten leveren. De entree van de winkel werd ‘gehinderd’ door een pilaar. Juist deze pilaar werd door een kunstwerk van sta-in-de-weg naar blikvanger. www.lagardere-tr.com www.enterthemothership.com

De pilaar en een grote cirkel op het plafond (doorsnee 4 meter) zijn bekleed met leds. Op deze oppervlakte is een loop van 10 minuten bewegend beeld geprogrammeerd. Passagiers van intercontinentale vluchten passeren dagelijks de winkel. Het thema ‘natuur van alle werelddelen’ staat daarom centraal. In de film worden natuurelementen van alle continenten met elkaar verbonden tot een sfeerbepaler die verrast, doet lachen en ontspant, en blijft minuten lang spannend.


VOORJAAR 2017

45 SHOPS LIMITEDIn de drukke winkelstraat Aleksanterinkatu nummer 36 in het centrum van Helsinki, Finland is de bijzondere winkel van Minna Parikka gevestigd. Minna Parikka ontwerpt schoenen en sneakers en zij is intussen, ook bij VIPS, vermaard om haar bunny sneaks. Het interieur werd ontworpen door Joanna Laajisto, die ook het design van de Vitra stand in de EuroShop 2017 op haar naam heeft staan. De winkel heeft een oppervlakte van ruim 80 m2 en Joanna Laajisto is er in geslaagd om een grappige, vrolijke ruimte te creĂŤren die past bij de designs en de filosofie van Minna Parikka.

De vloer is van subtiel licht perzik terrazzo. De wanden zijn geschilderd in pasteltinten en het meubilair werd vervaardigd van gelakt metaal, eikenhout, leder en marmer. Grote spiegels geven het een wonderland effect. De ramen hebben een origineel detail waardoor het onmogelijk is om er zonder glimlach langs te lopen. Het kleurenpalet past bij de verschillende tinten van de collecties. Haar klanten zijn modieuze vrouwen die van kleding houden. Minna’s schoenen zijn vervaardigd van het fijnste Italiaanse en Spaanse leer en zij besteedt veel aandacht aan details.

SHOPS LIMITED

Helsinki

VOORJAAR 2017

MINNA PARIKKA

47


VOORJAAR 2017 SHOPS LIMITED

48

Behalve in haar eigen Minna Parikka universum worden haar designs verkocht in 25 verschillende landen over de gehele wereld bij belangrijke modewinkels als Harrods, Selfridges, Liberty London, Luisa Via Roma, le Bon Marché, Galeries Lafayette Beijing en Harvey Nichols UK & HK, I.T, Isetan, La Rinascente, Level Shoes and Shopbop. Minna Het Minna Parikka merk werd eigenlijk geboren op de dag dat de 15-jarige Minna besloot dat schoenen haar levenswerk zouden gaan worden. Op 19-jarige leeftijd verhuisde ze naar Engeland om een graad in schoenendesign te halen en de daaropvolgende 6 jaar leefde ze in Londen, Milaan en Barcelona om te wonen, te werken en zich te laten inspireren. In 2005 keerde ze terug naar haar geboorteplaats Helsinki om het Minna Parikka merk te lanceren. Minna’s liefde voor schoenen is gebaseerd op het feit dat schoenen, in tegenstelling tot kleding, niet afhankelijk zijn van een al dan niet aantrekkelijk lichaam. Als een vrouw in haar schoenen stapt dan begint de magie. De juiste schoenen kunnen haar uiterlijk veranderen. Ze maken haar zelfverzekerd. “Schoenen zijn niet alleen symbolen van macht, aldus Minna, ze zijn de Heilige Graal.”

www.minnaparikka.com www.joannalaajisto.comShop-in-shops

De Bijenkorf VOORJAAR 2017

Amsterdam

SHOPS LIMITED

50

De Bijenkorf Amsterdam heeft een belangrijke renovatie ondergaan waarbij op de parterre shop-in-shops zijn ondergebracht van vooraanstaande merken: Burberry, Cartier, CÊline, Dior, Gucci, Hermès, Louis Vuitton, Prada, Salvatore Ferragamo en Tiffany and Co. In 2011 werd de Bijenkorf onderdeel van Selfridges Group Limited, een dochteronderneming van het in Canada gevestigde Wittington Investments Ltd. Sedert 2013 focust De Bijenkorf op flagship stores en investeert in premium experience. Hiermee wil de Bijenkorf een internationaal topniveau bereiken in merken, service en winkelbeleving waardoor deze beter aansluit op de huidige wensen van haar klanten. Met deze strategie is het grootste investeringsprogramma in de geschiedenis van de Bijenkorf gemoeid.

Het succes van de Bijenkorf Amsterdam vormt de basis voor het besluit de premium experience strategie versneld in te voeren in de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Amstelveen en Maastricht. Het warenhuis investeert hierin in vijf jaar een bedrag van ruim 200 miljoen euro. De filialen van de Bijenkorf worden door een verbetering van de look & feel op het niveau gebracht van de flagship store. Qua aanbod van merken wil De Bijenkorf onderscheidend en vernieuwend zijn. De signatuur ligt in het midden, hogere en luxe segment.

www.debijenkorf.nl


VOORJAAR 2017

51 SHOPS LIMITED


SHOPS LIMITED

52 VOORJAAR 2017


DKNY is the energy and spirit of New York. International, eclectic, fun, fast and real. DKNY addresses the real-life needs of people everywhere, from work to weekend, jeans to evening. Both fashionable and friendly, DKNY consistently delivers its unique mix of style around the world. Recentelijk is door Vitra en Ansorg een nieuwe winkel voor DKNY gerealiseerd in Bicester Outlet Village. In deze outlet store is uitgebreid gebruik gemaakt van ruwe materialen zoals: roestvrij staal, gehard glas, en (white washed) eikenhout. Als prefered partner van DKNY in Europa wordt nauw samengewerkt met het designteam in New York voor de optimale realisatie van diverse shop-in-shops door heel Europa. Specifieke werkzaamheden van Vitra en Ansorg: - Het ontwikkelen van het interieur en lichtconcept met toepassing van het lichtarmatuur BIT BMT. - Rebranding van de faรงade en de achterwand.

www.vitra.com www.ansorg.com

SHOPS LIMITED

Londen

VOORJAAR 2017

DKNY

Outlet Store

53


SHOPS LIMITED

54 VOORJAAR 2017


VOORJAAR 2017

55 SHOPS LIMITED


VOORJAAR 2017 SHOPS LIMITED

56

KPN

Winkel nieuwe stijl

De KPN Winkel in Eindhoven is een van de vier KPN winkels nieuwe stijl die onlangs werden geopend. Het pilotproject blijkt een succes. ‘We zien een stijging in bezoekers, klanttevredenheid en verkoop’, aldus Martin Boers (manager KPN-winkels en XL-winkels) over de prestaties van de vier pilotwinkels in Den Haag, Haarlem, Eindhoven en Nijmegen. ‘De klantervaring in deze winkels ligt continu onder de loep. Uit diverse onderzoeken blijkt dat wij hen verrassen met het winkelconcept.’ Gezien het succes worden binnenkort de winkels in Apeldoorn, Utrecht en Amersfoort ook in de nieuwe stijl gerenoveerd. Kenmerkend zijn de 4-bij-4 meter grote touchscreens waarop klanten verschillende producten en diensten kunnen uitproberen. Martin Boers: ‘Onze verkopers laten in de winkel virtueel zien wat voor klanten interessant is. Daarmee verrijken ze de ‘klantreis’ die in veel gevallen begint bij online oriëntatie. De nieuwe winkelformule zorgt voor een consistente klantbeleving. Het ligt in de bedoeling dat dit jaar twaalf winkels worden omgedoopt naar de nieuwe stijl. Dat zijn vooral de grotere winkels maar we hebben ook een “small”- en “medium”-variant gemaakt voor de kleinere zaken. De volledige uitrol is een meerjarenplan.”

Op de vloer is het super duurzame, ijzersterke en gemakkelijk te onderhouden Marmoleum concrete van Forbo Flooring toegepast.

www.kpn.com www.forbo.nlSHOPS LIMITED

58 VOORJAAR 2017


Een dag eerder opende de langste koffiebar ter wereld, Liquid Mokum, haar deuren in de Beurspassage. Liquid Mokum is een nieuw concept van ondernemer Diederik Habbema, die onder meer eigenaar is van de vestigingen van De Koffiesalon in Amsterdam. Tevens werd op 1 december de nieuwe vestiging van Primark geopend, de flagship store voor Nederland, met onder andere een ingang in de Beurspassage.

Samenwerking Tijdens de feestelijke opening kwamen de betrokken partijen Bouwinvest, Top Vastgoed, de gemeente Amsterdam en de architectenbureaus RAMSA en Rijnboutt aan het woord. Hun nauwe samenwerking in het Project 1012, dat gericht is op de ruimtelijk-economische transformatie van de binnenstad tot een meer divers en aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers, vormde de basis voor de succesvolle herontwikkeling van de Bouwinvest-panden en daarmee de Beurspassage, die geldt als de belangrijkste verbinding tussen het Damrak en de Nieuwendijk.

59 SHOPS LIMITED

Op 2 december 2016 werd de Beurspassage aan het Damrak in Amsterdam officieel geopend. Burgemeester Van der Laan voltrok de openingshandeling door het eerste flesje Amsterdam Oersoep in ontvangst te nemen, afkomstig uit de bron van het gelijknamige kunstwerk dat is gemaakt door kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem. Met het imponerende plafond van 450 m2 glasmozaĂŻek, de ambachtelijk vervaardigde terrazzo vloer, reusachtige art deco spiegels en vergulde kroonluchters is de Beurspassage een schitterend nieuw icoon voor de hoofdstad.

VOORJAAR 2017

Beurspassage Amsterdam Oersoep


VOORJAAR 2017

Ode aan de Amsterdamse Grachten Het totaalkunstwerk van kunstenaarsduo Arno&Iris (bekend van de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van onder andere zijn beroemde kroonluchters uit de ‘Flowerbomb’ campagne van Victor & Rolf) is een ode aan de Amsterdamse grachten, waarin onderdelen terug te vinden zijn die het verhaal van de grachten vertellen: de penselen van Rembrandt, de talrijke verdronken fietsen, zeemanstattoo’s, de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen en nog veel meer. Het plafond, bestaande uit meer dan 1 miljoen glasmozaïek tegeltjes, wekt de suggestie alsof men in een onderwatertunnel op de bodem van de gracht loopt. De 7 schitterende kroonluchters zijn gemaakt van gerecyclede en vergulde fietsonderdelen. Ook in de wanden, spiegels en de terrazzo vloer komen elementen terug die verwijzen naar het water als oorsprong van het leven op aarde.

SHOPS LIMITED

60

Kroon op het werk De nieuwe Beurspassage vormt de kroon op het werk van de in 2013 gestarte herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196. De afgelopen jaren transformeerde ontwikkelaar Top Vastgoed in opdracht van het Bouwinvest Retail Fund de verouderde panden naar hypermoderne vestigingen van internationale retailers, zoals Zara, JD Sports, C&A en Primark. In totaal omvat het project, dat bekend staat onder de naam Nowadays, 27.500 m2. De opening van de Beurspassage vormde het sluitstuk van de oplevering van Nowadays, de laatste stap in een van de grootste Nederlandse binnenstedelijke retailherontwikkelingen van de afgelopen jaren.

www.beurspassageamsterdam.nl fotograaf Kees Hummel


VOORJAAR 2017

61 SHOPS LIMITED


Fotografie: Rachel de Liefde

Marc Vermeulen ontwerpt voor places to be De designer Marc Vermeulen ontwerpt meubels & verlichting die vernieuwend zijn in functie, vorm of gebruik. Het uitgangspunt van zijn werk is steeds weer het vertrouwde tegen het licht houden, waardoor hij van iets alledaags iets bijzonders maakt. Ontwerpen die inspireren om je eigen wereld en ruimte te creĂŤren.


Fotografie: Ilco Kemmere

Dunes & Dykes Het vrije gevoel van wandelen in de Nederlandse duinen en polders inspireerde de ontwerper Marc Vermeulen toen hij zijn Dunes & Dykes armaturen bedacht. Door ze de doorsnede van een duin en dijk te geven en de binnenkant met kurk te bekleden geeft hij de gebruiker een canvas om vrij in te vullen. Binnenin de armaturen kun je je eigen wereld creëren. Zo kun je boven je bureau op kantoor aan jouw kant van het armatuur jouw inspiratie ophangen, terwijl je collega aan de overkant zijn eigen canvas heeft. Ook kun je boven de leestafel in de bibliotheek boekaankondigingen doen of in een restaurant de menukaart of juist de koffiespecials tonen. Kortom alles is mogelijk. Het armatuur is functioneel en decoratief én geeft licht hierdoor een unieke dubbelfunctie. De collectie is in hang- en tafelversie leverbaar en is beschikbaar in verschillende afwerkingen en kleuren.

www.marcvermeulen.design www.kuostudio.nl

Clipboard Het clipboard is een decoratieve wandpanelen systeem dat een uniek alternatief is voor het alledaagse prikbord. Het bekroonde* modulaire ontwerp bestaat uit drie ruitvormige houten panelen die creatief op de muur in een verscheidenheid aan configuraties kunnen worden gecombineerd. Elk paneel is voorzien van 36 knijpers waar tussen de gebruiker foto’s, schetsen en tekeningen kan plaatsen. Als alternatief kan het worden gebruikt in een meer functionele manier voor mind mapping of als een prikbord met notities, takenlijsten en herinneringen. Salone del Mobile 2017 Begin april, tijdens de Salone del Mobile in Milaan, onthult Marc Vermeulen zijn nieuwste verlichtingscollectie. Dat het een verrassend ontwerp is, staat voorop. Het ontwerp wordt tentoongesteld op de volgende locatie: Design Languages, Via Carchidio, 2, 20144 Milaan. Ook de Dunes & Dykes collectie en de Clipboard kunt u hier bewonderen. *Met de clipboard won Marc Vermeulen ism Oniro afgelopen jaar de District Award op de designbeurs Design District in Zaandam.


SHOPS LIMITED

64 VOORJAAR 2017


Dijck2 Delft

Bijzondere brillenwinkel

65 SHOPS LIMITED

In mei 2016 is Van der Leeuw Optiek uitgebreid met DIJCK2, een fancy naam voor Oude Langendijk nummer 2. Dit aangrenzende pand, al eigendom van Van der Leeuw, kwam vrij en Rob van der Leeuw wilde daar iets beginnen dat afweek van de huidige opzet van het bedrijf. Het moest een brillenwinkel worden met een huiselijke vintage en retro sfeer waar het publiek gemakkelijk naar binnen zou lopen. Het idee en het plan voor deze winkel zijn bij Van der Leeuw ontstaan en WSB interieurbouw heeft het vervolgens uitgewerkt.

VOORJAAR 2017

Van der Leeuw Optiek is al vanaf 1968 gevestigd in het centrum van Delft. Sinds die tijd is er veel veranderd, want het kleine winkeltje aan de Koornmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een Optiekwarenhuis, bestaande uit enkele aan elkaar grenzende monumentale panden met een oppervlakte van 475m². In aparte afdelingen oefenen eigenaar Rob van der Leeuw en zijn medewerkers op hoog niveau het optiekvak uit. Ondanks de moderne inrichting is het karakter van het rijksmonument intact gebleven.


SHOPS LIMITED

66 VOORJAAR 2017


VOORJAAR 2017

67 SHOPS LIMITED


Het resultaat is erg de moeite waard. Het is een prachtig monumentaal pand met uitnodigende openslaande deuren. Je waant je, zeker met mooi weer, in Italië of Frankrijk met uitzicht op de markt. De oppervlakte van de winkel is 132 m2. De toegepaste materialen in het interieur zijn combinaties van hout, staal en steen. De sfeer is warm en puur. Het publiek is heel divers. Behalve de plaatselijke bewoners komen er veel klanten van buiten. Delft is een historische en toeristische stad en ook de landelijke bekendheid werkt daar fors aan mee.

VOORJAAR 2017

Nico Schreuder van WSB Interieurbouw: “De reacties van bezoekers zijn nog steeds erg positief door de vernieuwende uitstraling en vormgeving met toepassing van hoogwaardige materialen. Het meest bijzondere in de winkel zijn het totaalconcept en de sfeer. Het DNA hebben we helemaal doorvertaald richting platenlabels, waterflesjes en architectuurboeken. In de optiekbranche behoort Rob van der Leeuw tot de topondernemers door zijn visie en passie, waardoor het een genot was deze winkel te ontwerpen en in te richten. Turn key pur sang.”

68 SHOPS LIMITED

Collectie DIJCK2 heeft hippe merken die met name ook het jonge publiek van 20 tot 40 jaar moet aanspreken en verrassen. De sfeer ademt diverse retro invloeden uit: New York, Moscot, Vintage. Men moet er lekker kunnen shoppen. Zoeken naar brillen, maar er zijn ook tijdschriften te koop en Bang & Olufsson producten. DIJCK2 is een winkel waar je gemakkelijk naar binnen loopt en zonder verplichting monturen en zonnebrillen kunt passen. Er is keuze uit een beperkt aantal bijzondere merken zoals DITA, Olivier Peoples, Garrett Leight, Salt., Tom Ford, Mykita en Moscot maar ook het puur Amsterdamse Dick Moby is er te koop en Nina & Max, het eigen merk van een aantal opticiens.

www.vanderleeuwoptiek.nl www.wsbinterieurbouw.nl

Van der Leeuw is een compleet Optiekwarenhuis geworden met horen, contactlenzen, de winkel met een grote collectie brillen en DIJCK2 voor jongeren en jeugdigen die van iets bijzonders houden. Er is zelfs een Scan afdeling voor de ogen, als voorportaal voor de medische wereld. En voor mensen die slecht ter been zijn is er nu ook een oogmeetafdeling op de begane grond. Alles is in huis.


VOORJAAR 2017

69 SHOPS LIMITED


VOORJAAR 2017

Waltraut Cooper

Pionier van digitale kunst

SHOPS LIMITED

70

‘Rainbow Trilogie’ 1999 – 2004 – 2015

Waltraut Cooper voor Museum im Kulturspeicher Würzburg, 2008

De Oostenrijkse Waltraut Cooper trok tijdens de Biennale in Venetië in 2016 veel belangstelling met haar lichtinstallatie ‘Time Space Experience’. Zij wordt wereldwijd beschouwd als lichtkunstenaar, toegespitst op Kunst en Wetenschap, Concept Art en Digital Art.

Waltraut Cooper is een pionier op het gebied van digitale kunst en haar ‘Klangmikado’ op de Ars Electronica Linz in 1987, gebaseerd op het spel Mikado, is inmiddels een klassieker. Regelmatig werkt ze samen met haar man, de wiskundige James Bell Cooper en haar dochter Angela Cooper. Ze ontving inmiddels diverse onderscheidingen.

Geboren in 1937 in Linz, studeerde ze aanvankelijk wiskunde en theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Wenen en aan de Sorbonne in Parijs. Na een studie aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, begon ze een artistieke carrière en studeerde vervolgens schilderkunst en grafiek in Lissabon en Frankfurt, gevolgd door de Art University Linz. Haar lichtinstallaties worden over de gehele wereld toegepast op façades en complete gebouwen, trappen en bruggen. Een belangrijk project van haar is de Rainbow Trilogie die in de periode van 1999 – 2015 werd gerealiseerd.

The Austrian Parliament Vienna 2010


VOORJAAR 2017

71 SHOPS LIMITED

‘Time Space Experience’ Biennale van Venetië 2016

Heide Hagebolling Heide Hagebölling, professor en medeoprichter van de Kunsthochschule für Medien Köln, noemt haar werk Poesie van het Licht en onderstreept haar pioniersrol in de digitale kunst. “Waltraut Cooper is op het eerste gezicht een kunstenaar van de duidelijkheid. Haar lichtsculpturen zetten sterke, nachtelijke lijnen in een vaak onbeheersbaar werkende, openbare ruimte. Zij definiëren nieuwe structuren en veranderen perspectieven. Het terugbrengen tot de basis - licht, kleur, vorm - brengt de kunstenaar in de nabijheid van het constructivisme. Haar kunstobjecten ontwikkelen een geometrisch georiënteerde woordenschat en zijn dikwijls gebaseerd op mathematisch afgeleide getallenreeksen en structuren. Met haar RainBowTrilogy wil ze een brug slaan tussen hoop, welzijn en geluk. Ze spande in 1999, bij de eeuwwisseling, zoals ze zelf zegt, een boog van kleur en licht

over Oostenrijk, in 2004 over Europa en in 2015 wereldwijd als symbool voor de verbinding tussen tijden, plaatsen en mensen.” Museumssteg Wels 2012

www.waltrautcooper.com


SHOPS LIMITED

72 VOORJAAR 2017


VOORJAAR 2017

The Wrangler Roadhouse Bangkok

73 SHOPS LIMITED

Het Amerikaanse merk Wrangler heeft zich op de Aziatische markt begeven en een winkel geopend in Bangkok in samenwerking met UXUS. Grote vraag was natuurlijk hoe je een Amerikaans merk met een originele cowboy uitstraling op een acceptabele manier vertaalt naar de Aziatische smaak. Het resultaat is een iconische en sociale ontmoetingsplaats waarbij de nieuwe generatie denim liefhebbers deze nieuwste denim-cultuur kan verkennen en als een ambitieuze levensstijl kan ervaren. De moderne cowboy is de motorrijder van nu. Het Wrangler monogram leidt en begeleidt de klanten door de winkel en heeft een dusdanige uitstraling dat het binnenkort in alle markten in AziĂŤ herkenbaar zal zijn. De visual merchandising is ook zeer aanspreekbaar voor de denim jeugd in AziĂŤ.

De locatie in Bangkok, met een oppervlakte van 144 m2, is de pilot uitrol, waarbij verdere openingen in de regio gepland zijn.

www.wrangler.com www.uxus.com
SHOPS LIMITED

76 VOORJAAR 2017


De Koninck Bierbrouwerij

Nieuwe shopinrichting

VOORJAAR 2017

77 SHOPS LIMITED

Al in 1833 genoten de Antwerpenaren van De Koninck bier. Wie denkt dat de populaire Belgische stadsbrouwerij sindsdien heeft stilgezeten, heeft het mis. Het bedrijf heeft een frisse nieuwe look gekregen die helemaal past bij deze tijd. Door de winkel op te frissen, mocht ook Tchai een bijdrage leveren aan het succes van wat de Antwerpenaren zo liefkozend ‘hun Bolleke’ zijn gaan noemen. Meer shopverkoop Het bezoekerscentrum van stadsbrouwerij De Koninck is in september 2015 geopend en heeft al duizenden bezoekers getrokken. Anik van Bellegem van De Koninck: “We hadden een shop waar mensen na afloop van hun bezoek een aandenken konden kopen. Bezoekers liepen de shop in en waren er alweer uit voor ze er erg in hadden. We misten een goede flow en hadden ook het idee dat veel artikelen niet goed waren gepositioneerd. Na de invoering van onze nieuwe huisstijl hebben we andere merchandising ingekocht, van sleutelhangers tot textiel,

koffertjes en zelfs skateboards. Omdat we deze beter aan de man wilden brengen en meer wilden verkopen dan alleen glazen en bier, hebben we Tchai gevraagd om ons te helpen met de inrichting van de winkel.” In de nieuwe huisstijl zijn veel rode buizen gebruikt. Deze stellen de leidingen voor waar het bier doorheen loopt in de brouwerij.

www.dekoninck.be www.tchai.nl


VOORJAAR 2017 SHOPS LIMITED

78

Flexform Flagship store

Amsterdam-Zuidas

Half januari 2017 is in de Beethovenstraat 396 te Amsterdam een flagship store geopend van de Italiaanse meubelfirma Flexform. Deze spectaculaire winkel, gevestigd in het gebouw van Ben van Berkel, werd ontwikkeld in samenwerking met partner Co van der Horst.


VOORJAAR 2017

79 SHOPS LIMITED

Amsterdam heeft nu ook een exclusieve Flexform showroom. Met ruim 550m2 is dit de grootste Flexform presentatie van Europa. In het indrukwekkende pand komt de collectie goed tot haar recht. De ingetogen, chique settings werden ontworpen door iconen als Antonio Citterio, Daniel Libeskind en Carlo Colombo. Amsterdam is gestart met meer dan tien van de meest prestigieuze collecties sofa’s, loungers, ottomanes, tafels, stoelen, kasten en de Flexform novelties zoals gepresenteerd op de Salone del Mobile in Milaan. Onder het motto ‘Home at Last’ toont Flexform het persoonlijke interieur als ultieme droombestemming.

Giuliano Galimberti Het Italiaanse familiebedrijf Flexform is begin 1900 opgericht door de familie Galimberti. Exportmanager Giuliano Galimberti geeft momenteel samen met zijn neven als derde generatie leiding aan dit internationale merk. Giuliano Galimberti: “In onze Flexform familie heeft ieder zijn eigen taak, zoals logistiek, design, marketing, sales en administratie. Sinds 1959 is er een expansie ontstaan. Momenteel werken we in 80 verschillende landen. Dat internationale karakter is heel waardevol want je collectie wordt wereldwijd gewaardeerd. Behalve onze distributeurs heeft Van der Horst ons geholpen om onze producten in Nederland te introduceren. Verder zijn er 22 monobrand stores in de wereld waaronder San Francisco, New York, Londen, Tokyo, Shanghai en Bejing.
VOORJAAR 2017 SHOPS LIMITED

82 Het interieur heeft een corporate look. Het imago van de firma is overal hetzelfde. De collectie is natuurlijk belangrijk, maar het imago is het gezicht van de firma.” Co van der Horst Flexform en Co van der Horst vinden en versterken elkaar al jaren. Het zijn beide familiebedrijven hetgeen een band schept. Vorig jaar werden Flexform highlights opgenomen in de concept-store Amstelveen Design Village. Edwin en zijn broer Stephan zijn de vierde generatie Co van der Horst. Edwin van der Horst: “We zochten een gebouw dat paste bij Flexform, dat gemakkelijk bereikbaar zou zijn en op een zichtlocatie. Bovendien zou het pand een bepaalde uitstraling moeten hebben. En dit pand van Ben van Berkel is helemaal geslaagd voor ons. Door de grote ruimte kun je alles nog beter inrichten. Het interieurdesign komt van Flexform. We hebben bewust heel nauw samengewerkt omdat wij de atmosfeer van Flexform zoveel mogelijk wilden inbrengen. Er heeft een team vanuit Italië een aantal dagen hier gewerkt om de sfeer te proeven en de ideeën uit te werken. In principe zijn de Flexform winkels in de gehele wereld hetzelfde wat betreft de vloeren, wanden, plafonds, kleuren en materialen. De producten stralen rust en traditie uit. Flos heeft de verlichting verzorgd. Verder zijn Secto lampen in het interieur verwerkt. In alle bescheidenheid zeg ik dat geen andere Flexform

winkel deze uitstraling heeft. Dat heeft te maken met het vele glas en de architectuur van het gebouw. Het imago van de firma is weerspiegeld door de look. Als je hier komt om te kiezen dan kijk je naar de producten maar de atmosfeer is zeker zo belangrijk.” Stephan van der Horst: “We zijn in 1905 als handelszaak in fournituren begonnen en uitgegroeid tot een bedrijf met totaaloplossingen. Dit doen we voor particulieren, maar steeds meer voor zakelijke klanten. We hebben een aparte afdeling die architecten benadert en begeleidt, en een ontwerpstudio. We zijn erg blij dat we als vierde generatie het bedrijf kunnen voortzetten. Na de Design Village in Amstelveen is nu Flexform geopend. We zijn ervan overtuigd dat een monobrand winkel momenteel vele mogelijkheden biedt.”

www.flexformamsterdam.nl www.covanderhorst.nlVOORJAAR 2017

Shops Limited website en facebook page

SHOPS LIMITED

84

Via onze website en facebook page wil Shops Limited de bezoeker zo goed mogelijk informeren over actueel nieuws.

Hebt u interessant, actueel nieuws? Houd ons dan svp op de hoogte.

Contact Shops Limited is een uitgave van Comma Publishing www.commapublishing.com Facebook: Comma Publishing www.shopslimited.com Facebook: Shops Limited Persoonlijk contact: Marianne Niederer marianne@commapublishing.com Website Optiek&Mode magazine: www.optiekenmode.com Facebook: Optiek&Mode magazine


Ervaar functionaliteit in haar mooiste vorm.

Shop Fitting & Store Design op EuroShop 2017. De overtuigende esthetiek van unieke concepten. Op ’s werelds nummer 1 - vakbeurs - de nieuwe Euroshop.

EuroShop All Dimensions of Success The World’s No. 1 Retail Trade Fair

5 – 9 March 2017 Düsseldorf • Germany • www.euroshop-tradefair.com

Fairwise bv Verlengde Tolweg 2a 2517 JV Den Haag Tel. 070-3501100 Fax 070-3584061 info@fairwise.nl www.fairwise.nl


SucceSSful

Dutch Retail Design

C O N C E P T s T r aT E g y - s T O r E d E s i g N - P r O j E C T m a Nag E m E N T - P r O d u C T i O N

+31 33 277 17 14

For much more retail Design: www.wsbinterieurbouw.nl