Shops Limited Nr. 29

Page 1

JAARGANG 17

NUMMER 29

ZOMER 2018

ONITSUKA TIGER AMSTERDAM STELLA MCCARTNEY LONDEN KARL LAGERFELD NEW YORK MANTJE DE KOOG MCM MÜNCHEN HUDSON’S BAY AMSTERDAM SALLE PRIVEE MILAAN SANDWICH STORES GLOBE SPECS TOKIO SHOEBALOO AMSTERDAM BRAND VAN EGMOND MALEISIE DIOR BERLIJN BRAVO BAKU BIJ GIEL ZWOLLEo v e r b i j z o n d e r e w i n k e l s , i n t e r i e u r, d e s i g n , t r e n d s

Colofon

Redactioneel

Shops Limited

Op weg naar de Leidsestraat in Amsterdam om de bijzondere flagship store van Onitsuka Tiger te gaan bekijken, loop ik tussen de massa toeristen door de Kalverstraat. Ik ben er al jaren niet geweest, dus het leek me die ochtend een goed idee om via deze populaire straat mijn doel te bereiken. Denkend vanuit de formule van Shops Limited word ik hier niet vrolijk van. We worden met z’n allen overdonderd door het sneakeraanbod. Ik heb wel sneakers nodig merk ik nu, maar in dat gewoel ga ik me niet mengen. Nee, hoewel ik geen enkele bijzondere winkel te kort wil doen, is het geen straat voor mij. Hoewel… opeens zie ik de Under Armour store. Deze sportwinkel heeft een geweldige uitstraling, duidelijk geïnspireerd op hun filosofie: alle sporters beter laten presteren door bijzondere kleding en het voortdurend streven naar innovatie. Zeker iets voor het volgende winternummer.

Jaargang 17, nummer 29 ZOMER 2018 Uitgave Comma Publishing Hoofdredactie Marianne Niederer Aan dit nummer werkten mee Chris Rehorst

Redactie-adres Regentesselaan 10 2562 CS Den Haag T +31 (0)628968442

Even verderop ontdek ik een Moleskine winkel. De enige in Nederland. Als Moleskine freak moet ik natuurlijk even naar binnen om weer een zwart notitieboekje te kopen dat in het verleden ook gebruikt werd door schrijvers en kunstenaars als Ernest Hemingway, Picasso en Vincent van Gogh om hun ideeën te noteren. Het interieur is matig als ik dat vergelijk met de winkel op het vliegveld van München. Doordat het een monumentenpand is mag er geen spijker in de muur geslagen worden, dus alles staat op rekken uitgestald: van pennen en notitieblokken tot rugtassen en koffers. Goed dat dit hoogwaardige merk zo’n grote internationale klantenkring heeft.

info@commapublishing.com Shops Limited magazine Vormgeving

Na deze shops ervaring bereik ik Onitsuka Tiger, In Nederland beter bekend als Asics. Deze tot in het kleinste detail doordachte flagship store nodigt iedereen uit om een kijkje te komen nemen. De achterwand, het plafond, de verlichting. Alles verdient onze volle aandacht. Mijn besluit staat vast: Onitsuka Tiger op de cover met een coverstory. En een paar nieuwe sneakers.

John Dupuis, SD Communicatie

En zo valt er over elke store in deze zomeruitgave wel iets bijzonders te vertellen. Druk Veldhuis Media Abonnement d 15 (2 nrs)

Bent u de komende tijd in Londen? Parijs? Berlijn? München? Mannheim? Zwolle? Amsterdam? Azerbeidzjan? Kenia? Tokyo? New York? De Koog op Texel? Milaan? Utrecht? Antwerpen of Maleisië? Neem dan de tijd om de winkels uit dit blad te bezoeken. Na afloop is het bekroonde café in Sint-Niklaas zeker de moeite waard.

Student d 10 Buitenland ex porto Losse nummers

En dan nog aandacht voor Design. De eyecatchers zijn voor een belangrijk deel gewijd aan nieuws van de Milan Design Week. Het interview rond de design motorfiets van Kibo is echt een verhaal apart.

d 7,50 ex porto

Veel leesplezier! E-book versie d 3,50 per uitgave ISSN 1571-4411

Marianne Niederer

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is de gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s of tekeningen verboden.

3 SHOPS LIMITED

www.shopslimited.com

ZOMER 2018

Sabine NiedererZOMER 2018

5

EYECATCHERS 6 Design

Foto omslag: Onitsuka Tiger

BIJZONDERE ZAKEN 14 Onitsuka Tiger, Amsterdam 20 Dior, Berlijn 22 Karl Lagerfeld New York 28 Stella McCartney, Londen 36 Shoebaloo, Amsterdam 42 Globe Specs,Tokio 48 Sandwich stores 54 Mantje Lifestyle Stores, De Koog 62 Bij Giel, Zwolle 68 Hudson’s Bay, Amsterdam 72 Brand Van Egmond, Maleisië 78 Bravo, Baku Azerbeidzjan

SHOP-IN-SHOP 34 MCM, München 52 Betty Barclay, Mannheim CAFE 40 King George, Sint-Niklaas VERLICHTING 60 Ansorg Youzon SHOWROOMS 26 Salle Privée, Milaan 66 Hans Boodt Mannequins, Milaan DESIGN 74 Kibo motorfiets

BEURS 80 Paris Retail Week

SHOPS LIMITED

INHOUD


Joris de Groot ‘Pleated Seat’

Atelier van Middendorp CH#01

ZOMER 2018

DES IGN SHOPS LIMITED

6

Nick Boers ‘Willekeurig geperste vazen’

Foto Joris de Groot: Lonneke van der Palen Foto’s Atelier van Middendorp: Ingemar Jorijn Mulder

Atelier van Middendorp T#01DES IGN Lonc ‘Steeler’

ZOMER 2018

Carl Hansen ‘Kjaer’

SHOPS LIMITED

8

Leolux ‘Volare’

Alessi ‘The Five Seasons’

Arper ‘Duna’

Foscarini ‘Birdie’


ZOMER 2018

9

SHOPS LIMITED


DES IGN Arcos @Marco Covi

ZOMER 2018

Extremis ‘Bistroo’

SHOPS LIMITED

10

Thonet

Leolux ‘Jill’

Ron Arad ‘Mesa Ping Pong’

Lonc ‘Diabolo’


ZOMER 2018

11 SHOPS LIMITED


Dining Chair Metal (DCM) van Charles & Ray Eames

Plate Dining Table van Jasper Morrison Coffee Table Metal (CTM) van Charles & Ray Eames

ZOMER 2018

Plywood Group LCW en DCW van Charles & Ray Eames

SHOPS LIMITED

12

VITRA

DESIGN Eames Fiberglass serie

Plywood Group LCW van Charles & Ray Eames


ZOMER 2018

13 SHOPS LIMITEDOnitsuka Tiger

Amsterdam

hoogstaande Japanse sportschoenenbedrijf Asics gevestigd. De vrij smalle winkel met twee verdiepingen heeft een oppervlakte van 89m2. Het assortiment omvat een grote collectie sportschoenen, maar ook dames- en herenkleding en accessoires.

Op het moment dat je de winkel binnenstapt dan wordt je blik direct naar de wat hoger gelegen achterwand getrokken waar de highlights van de schoenencollectie op originele wijze geĂŤxposeerd worden. De houten latten van vloer tot plafond, ondersteund door spiegels, doen de ruimte aan een schrijn denken. Op een comfortabele lederen XL-stoel kunnen klanten de sneakers in alle rust passen. Vitrines, armaturen en zorgvuldig geselecteerde meubels, zoals een oude naaitafel, vullen het decor aan.

Het concept is gebaseerd op de in 2012 geopende flagship store in Omotesando, Tokio. Het East-meets-West concept van zowel de Onitsuka Tiger designers als de architect van Asics Europe is nobel en minimalistisch en weerspiegelt de Japanse erfenis van het merk.. Plafond Ook het slim ontworpen houten plafond valt direct in het oog. Het is een verwijzing naar de houten balken van de

SHOPS LIMITED

In de Leidsestraat 27 in Amsterdam is de flagship store Onitsuka Tiger van het

ZOMER 2018

Geavanceerd interieur- en verlichtingsconcept

15
flagship store in Tokio en de culturele betrokkenheid van Onitsuka Tiger voor handwerk en oog voor detail. De klant wordt bovendien begroet door een visgraatparket en een sneakerwand. Diagonaal tegenover een in de wand ingebouwd scherm met korte productfilms staat de kassa voor een zwarte muur met prominent in zicht het kattenlogo van het merk. Vizona ontwikkelde een compleet nieuwe techniek met Sumi-mortel - een uniek materiaal dat de textuur van hout heeft en er zo zwart als teer uitziet zonder de korrel te verliezen.

ZOMER 2018

Renovatie Vizona had de complexe opdracht om binnen vier weken de gehele renovatie te realiseren: van sloop tot heropening. Er werden door het Japanse bedrijf hoge eisen gesteld aan de detaillering en de houtbewerking. Alle hout- en metaalelementen (geborsteld roestvrij staal) zijn in het eigen bedrijf ontwikkeld en geproduceerd. De verlichting is vervolgens afgestemd op de ruimte, het meubilair, het houten plafond, de wandpanelen, de productpresentatie en de producten. Vizona werkte bij dit project nauw samen met zusterbedrijven Vitra Retail Systems (meubels) en Ansorg (verlichting).

SHOPS LIMITED

18

Verlichting Verlichtingsspecialist Ansorg heeft een oplossing voor de verlichting bedacht die perfect past bij de architectuur van het oude pand. De dynamiek hier wordt gecreĂŤerd door gebruik te maken van smalle lichtbundels en een licht kleur die de producten recht doen. De ongewone opstelling van houten panelen in het plafond met het geleidende licht vanuit de panelen geeft de smalle ruimte een interessante uitstraling. Al met al zijn het geavanceerde verlichtingsconcept en de ruimtestructuur zo goed op elkaar afgestemd dat ze een visuele eenheid vormen. Behalve de winkel in Amsterdam zijn ook stores in Berlijn en Londen geopend. Historie In 1949 creĂŤerde Kihachiro Onitsuka zijn eerste Asics sportschoen in zijn woonkamer in Kobe, onder de naam Onitsuka Tiger. Onitsuka wilde hiermee de gezondheid van de Japanse jeugd door sport promoten en sindsdien zijn de Onitsuka Tiger strepen synoniem aan topprestaties in de sport.

Fotograaf: Boris Golz, Arnsberg www.onitsukatiger.com www.vizona.com www.ansorg.com www.vitra.com
Dior Berlijn Begin 2018 opende Dior een nieuwe zaak aan de Kurfürstendamm nr 56 in Berlijn. De boetiek, die de dames- en herencollecties, juwelen en parfums aanbiedt, is verfraaid met metalen meubels van ontwerper Stefan Leo, die materialen hergebruikt om trompe-l’oeil-effecten te creëren. De cirkelvormen van het abstracte LB Bubble-kunstwerk van de kunstenaar Jan Kaláb geven een gevoel van zachtheid. De parketvloer van Versailles in de damesruimte herinnert aan Christian Dior’s persoonlijke genegenheid voor de 18e eeuw. www.dior.com


SHOPS LIMITED

22 ZOMER 2018


Flagship store, New York

ZOMER 2018

Karl Lagerfeld Karl Lagerfeld heeft zijn eerste flagship store in de Verenigde Staten. Deze bevindt zich op 420 West Broadway in het hart van Soho en werd op zaterdag 14 april 2018 feestelijk geopend met champagne, macarons en Karl-vormige ballonnen. Er is kleding te koop voor mannen en vrouwen uit de nieuwste collecties Karl Lagerfeld en Karl Lagerfeld Paris.

SHOPS LIMITED

Binnen kunnen bezoekers de iconische wereld van Karl Lagerfeld ervaren. Het ontwerp van het interieur is dan ook geheel in de sfeer van het huis en de studio van Lagerfeld: van antieke spiegels tot fluwelen stoelen en luxe marmeren afwerkingen. Opvallend in de winkel is de boekenwand, geïnspireerd op de beruchte bibliotheek in zijn studio waar Karl een deel van zijn collectie van meer dan 300.000 boeken herbergt. Een speels ontwerpelement is de massief zilveren Kid Robot sculptuur van Lagerfeld die zijn geliefde kat Choupette vasthoudt. Mode-icoon Karl Lagerfeld staat wereldwijd bekend om zijn geavanceerde, ambitieuze en relevante stijlbenadering. De kenmerkende esthetiek combineert tijdloze klassiekers met een modern, rock-chic uiterlijk. De portfolio van Karl Lagerfeld omvat confectiekleding voor mannen en vrouwen, kinderkleding, tassen en kleine lederwaren. Extra collecties zijn horloges, brillen, schoenen, parfums, kaarsen en modejuwelen. In 2016 lanceerde het bedrijf fijne juwelen en ‘Karl Lagerfeld Paris’ die Parijs-geïnspireerde stijlen naar Noord-Amerika brengt. Het uitdijende netwerk van Karl Lagerfeld omvat wereldwijd meer dan 95 verkooppunten.

23

www.karl.com
Salle Privée, Milaan Salle Privée is een luxe label voor mannen van de Nederlandse ontwerper Patrick Munsters. De showroom in Milaan. House no 8, is gelegen aan de Via Amedei 8 en gehuisvest in het Palazzo Recalcati, een 16e eeuws gebouw, historisch eigendom van de Sestiere van Porta Ticenese. Het Palazzo heeft nog steeds het originele historische interieur. Voor het concept en ontwerp werkte Salle Privée samen met architect Sabine Marcelis. Het ontwerp van de ruimte draait om het extruderen van vormen. De gecreëerde ruimtelijke elementen fungeren als vitrines en meubels. www.salle-privee.comSHOPS LIMITED

28 ZOMER 2018


Stella McCartney opent store in Old Bond Street, Londen

ZOMER 2018

29 SHOPS LIMITED

Stella McCartney heeft op 12 juni een gloednieuwe winkel geopend in de Old Bond Street 23 in Londen. De nieuwe locatie van 700 vierkante meter ademt haar sfeer uit, reflecterend op haar moderne benadering van design, innovatie en duurzame ethos van het merk. Ontworpen door Stella en haar team, vervangt 23 Old Bond Street de locatie Bruton Street. De nieuwe winkel markeert een nieuwe fase in de voortdurende uitbreiding van het merk na de winkelopeningen vorig jaar op Madison Avenue in New York, Rue St. Honoré in Parijs en South Coast Plaza in Costa Mesa, Californië. De nieuwe locatie bevat alle collecties van het merk, waaronder dames- en

herenkleding, accessoires, lingerie, badkleding, kindermode, brillen en adidas by Stella McCartney. Stella McCartney: “Old Bond Street is waarschijnlijk een van de meest prestigieuze winkellocaties ter wereld. Voor mij, geboren en getogen in Londen waar ook het hoofdkantoor en de ontwerpstudio gevestigd zijn, is het een ongelooflijke eer. De ruimte is architectonisch ontworpen om voortdurend te evolueren en belicht niet alleen de collecties van het merk, maar biedt ook een gestructureerde emotionele ervaring in de winkelomgeving. Temidden van artistieke, grafische en geluidsinstallaties kunnen klanten op een nieuwe manier met het merk omgaan.”


ZOMER 2018 SHOPS LIMITED

30

Ontwerp De oorspronkelijke façade van het monumentale 18e-eeuwse gebouw, met inbegrip van een sierlijk Edwardiaans portiek en een beplant balkon, is zorgvuldig bewaard gebleven. Dit in scherp contrast met het hedendaagse interieur dat zich over de vier verdiepingen uitstrekt. Een sculpturale spiraalvormige ruw stalen trap verankert de ruimte. Gecanneleerde betonnen wanden in een reeks texturen van plafond tot vloer, complementaire glazen kubushouders, lineaire koperen balustrades en kleurrijke keramische edelsteen armaturen zijn geïnspireerd door herinneringen aan Stella’s jeugd. Contrasterende accentdetails zijn onder andere siliconentafels in roze tinten, houten blokken en zichtbare originele bakstenen muren. De speelse sfeer van de Stella Kids-collectie zien we terug in een ballenbad en een klimmuur op de benedenverdieping. Natuurlijk licht schijnt door de stedelijke binnentuin van de winkel en het opvallende dakraam, terwijl kunstlicht op subtiele wijze de architecturale details en producteigenschappen van de ruimte benadrukt. Bij het betreden van de winkel op de begane grond is een speciaal ontwikkelde geur een aanvulling op de schone lucht ervaring.


ZOMER 2018

31 SHOPS LIMITED


ZOMER 2018 SHOPS LIMITED

32

Multi-sensorische ervaring Persoonlijke emotie wordt in de ruimte gebracht door het gebruik van geluid, licht en geur om een multisensorische ervaring te creëren. Luidsprekers met abstracte geluiden, met gesproken opnames en een originele geluidscollage die speciaal werd gemaakt door Paul McCartney. Op de tweede verdieping, naast de herencollectie, is een ‘Stell-a-phonic’ installatie te vinden van handgemaakte reggaestijl luidsprekers, ontworpen door kunstenaar Swifty. Nummers worden met de hand gekozen uit de persoonlijke vinylcollectie van Stella. “Dat is in feite een eerbetoon aan het Notting Hill Carnival, wat onze natuurlijke band met muziek aantoont.” Duurzaamheid en natuur Stella: “We hebben doelbewust geprobeerd meer natuurlijke, handgemaakte en duurzame producten te gebruiken in het winkelontwerp, inclusief papier-maché, gerecycleerd uit papierafval van ons kantoor in Londen, omgevormd tot de op maat gemaakte decoratieve wandpanelen. Schuimmeubels van gerecyclede materialen en vintage meubels zijn verspreid over de kamers, waaronder stukken van de Italiaanse architecten Mario Bellini en Angelo Mangiarotti; alle reflecterend op onze filosofie om terug te winnen, te hergebruiken en te recyclen. Informatieve boodschappen over duurzaamheid zijn te zien in bewegwijzering en geprojecteerde bewegende beelden. We zijn ook de eersten die BNATURAL gebruiken van Bonaveri biologisch afbreekbare mannequins, gemaakt van BPlast®.” Liefde voor de natuur Het vieren van de liefde voor de natuur, ‘Stella Rocks’, is een op maat gemaakte indoorrotorinstallatie op de begane grond, bestaande uit zwarte kalksteen uit een steengroeve in Durham en rotsen rechtstreeks van de McCartney-boerderij in Campbeltown. Mos en tijm worden opnieuw geplant via het plan van Wayward om duizenden planten per jaar opnieuw te huisvesten. Het openlucht stedelijke tuinheiligdom op de eerste verdieping heeft

zowel jaarlijkse als seizoensgebonden aanplant: “Een tuin in een gebouw in Bond Street voelt heel luxueus. Ik heb nog nooit een winkel gezien met een tuin die over je heen zweeft “, zegt Stella. Zilverberkbomen groeien naast varens, wilde gember en mos uit Schotland. Airlabs In een poging om de blootstelling aan luchtvervuiling in gebouwen te verminderen, is deze store de eerste overdekte commerciële ruimte in Londen met schone lucht. Door de geavanceerde technologie van Airlabs * verwijdert een energiezuinig, onderhoudsarm filterproces 95% van de luchtverontreinigende stoffen en schadelijke gassen via een verborgen ventilatiesysteem. Members and Non-Members Only Achter een verborgen deur op de tweede verdieping is de ‘Members and Non-Members Only’ club. Een ruimte met persoonlijke familiefoto’s en meubels waardoor de filosofie van Stella in een intieme en persoonlijke omgeving beter kan worden ontdekt. Een ruimte waar door middel van verschillende evenementen, tentoonstellingen en activiteiten een unieke reis naar de wereld van Stella gemaakt wordt. Over Stella McCartney Stella McCartney is een luxe lifestyle merk dat in 2001 onder de naam van de ontwerper werd gelanceerd onder een 50/50 samenwerking met Kering tot 31 maart 2018. Als levenslange vegetariër gebruikt Stella McCartney geen leer of pels. De collecties zijn momenteel verkrijgbaar in meer dan 100 landen in de groothandel en via 53 zelfstandige winkels, waaronder Londen, Los Angeles, Tokyo, Hong Kong, Dubai, Milaan, Shanghai en onlangs geopende winkels in Florence, Parijs en New York.

Fotografie: Hufton+Crow www.stellamccartney.com
MCM

Shop-in-shop Oberpollinger, M端nchen

ZOMER 2018

35 SHOPS LIMITED

In het exclusieve warenhuis Oberpollinger in M端nchen heeft het tassenmerk MCM een shop-in-shop van 65 m2 ingericht. Goudgelakte metalen oppervlakten en warm hout vormen het basiselement van dit concept waarbij deze hoogwaardige materiaalmix wordt aangevuld met glaselementen en geaccentueerde verlichting. Aandacht voor de granieten vloeren, de verschillende meubeldelen en grote multimediaschermen. Het winkelinterieur doet het stijlvolle assortiment van de MCM collectie extra tot zijn recht komen en combineert klassieke esthetiek met hedendaagse details. Het MCM-label, afkorting van Michael Cromer M端nchen, werd opgericht door Michael Cromer in 1976 in M端nchen. De dure leren koffers en handtassen die in de jaren tachtig bijzonder populair waren door hun opzichtige en flitsende uitstraling, zijn nog steeds erg in trek.

Concept: Vizona www.vizona.com Verlichting: Ansorg www.ansorg.com
Colourchanging boetiek

Shoebaloo ZOMER 2018

Amsterdam

SHOPS LIMITED

38

Het befaamde Shoebaloo-filiaal in de P.C. Hooftstraat 80, ook wel ‘The Spaceship’ genaamd, heeft na 15 jaar een metamorfose ondergaan. Tijdens de verbouwing in maart jongstleden is de high-end schoenen- en accessoireswinkel volledig getransformeerd tot een ‘colour-changing’ boetiek waar de kleuren wit, goud en antraciet optisch verwisselen bij iedere stap die de consument zet. Shoebaloo behoort al jaren tot de leidinggevende bedrijven in high-end retail concepten. Customer experience staat binnen het winkelconcept hoog in het vaandel, zo ook weer in deze vernieuwde boetiek. De winkel biedt zowel heren- als damescollecties en is zeven dagen in de week geopend. Magic show of shoes Het concept van de winkel dat ontworpen en bedacht is door MVSA Architects, draait om een continue veran-

dering van kleur en sfeer. Zo wordt aan de buitenzijde van de winkel de aandacht getrokken door opvallend driekleurig natuursteen. Zowel het symmetrische materiaalgebruik als de abstract toegepaste vormen maken de entree tot een uitnodigende ‘toegangspoort’ die de bezoeker naar een gouden belevenis leidt. Binnen zorgt het van kleur veranderende lijnenspel dat de focus op de geëtaleerde schoenen ligt. De wanden bewegen met de bezoeker mee en veranderen van licht naar donker naar goud. Daarnaast geeft het afwisselende patroon van spiegelend en lichtgevend materiaal het interieur een extra ruimtelijke dimensie.

www.shoebaloo.nl www.mvsa-architects.comZOMER 2018 SHOPS LIMITED

40

Award voor King George Café Sint-Niklaas

Tijdens een gala in het Somerset House in hartje Londen werden eind februari 2018 de World Interiors News Awards uitgereikt. Het King George Café in Sint-Niklaas belandde, na Moby3143 in Melbourne, in de categorie ‘mooist ingerichte café ter wereld’ op de tweede plaats . King George Café is gelegen in de gebouwen van het creatieve agentschap King George in Sint-Niklaas en werd zowel bedacht als ingericht door z’n eigen interieurteam onder leiding van creatief directeur Nicolas Block. Het café doet dienst als ontmoetingsplek voor zowel werknemers als klanten, maar ook als lunchcafé en koffiespot voor mensen en bedrijven uit de buurt. Centraal staat een marmeren bar in Irish Green – een zeldzaam marmer – met daarboven een carrousel met verlichting met hippe prints. In het midden van de zaak staat een typisch Engelse bibliotheek, een knipoog naar King George himself, en ten slotte is er nog een urban jungle met een échte serre . Fotografie: Alexandre Van Battel www.kinggeorgecafe.be


ZOMER 2018

41 SHOPS LIMITEDBestore Award voor Globe Specs Tokio

De optiekzaken van Globe Specs in Tokio staan in de optiekwereld momenteel zeer hoog aangeschreven. Niet verwonderlijk want zowel in 2017 als in 2018 won eigenaar Tetsuya Okada tijdens de internationale optiekbeurs Mido in Milaan de Bestore Award van ‘Beste optiekwinkel ter wereld’. In 2017 won de winkel Daikanyama. Dit jaar won de winkel Shibuya, beide gevestigd in de gelijknamige wijken in Tokio. Wij zijn in gesprek met eigenaar Tetsuya Okada over het succes van zijn winkelformule.

Daikanyama

43 SHOPS LIMITED

Tetsuya Okada: “In 2016 verhuisde Daikanyama naar een nieuw pand in dezelfde wijk. Ik wilde een flagship store creëren die mensen van buiten Japan regelmatig zouden bezoeken. Zelf bezoek ik ook bepaalde winkels omdat ik geniet van de ruimte zelf, maar ook om te leren over de lokale trends van die bepaalde stad. Plekken zoals Liberty

ZOMER 2018

“Voordat ik in 1998 met mijn eigen bedrijf begon, werkte ik voor twee grote Japanse optiekzaken. Beide bedrijven zijn een traditioneel type opticien waar optisch een zeer hoge servicekwaliteit geboden wordt, maar waar mode-elementen een kleine rol spelen. Ik werkte in het filiaal in New York en had de zakelijke leiding over de Europese merken. Ik heb in die periode veel Amerikaanse en Europese brillenmerken leren kennen, die geleidelijk

aan mijn passie zo hebben doen groeien, dat ik deze op de Japanse markt wilde introduceren. Zo begon ik 20 jaar geleden met mijn eigen optiekzaak Globe Specs. De belangrijkste filosofie van mijn winkels is het bieden van maximale voldoening bij het winkelen. Dit wordt gerealiseerd door het oplossen van de visuele problemen van onze klanten, het bieden van een ruime keuze modieuze monturen en een unieke winkelinrichting.”


ZOMER 2018

Shibuya

SHOPS LIMITED

44 of London, Merci in Parijs, 10 Corso Como in Milaan, Dover Street Market en Bird in New York. Het is de unieke kwaliteit van deze winkels die niet alleen omwonenden aantrekt, maar ook jet setters uit de hele wereld. Dus heb ik mijn zinnen gezet op het creëren van een unieke winkel, die, in tegenstelling tot Shibuya, warmte zou uitstralen in plaats van industrieel. Het meest opvallende kenmerk van deze winkel zijn de antieke meubels en producten die ik over de hele wereld verzamelde. Er zijn hanglampen uit de communistische periode in Polen, de Pommel paardenbank uit Tsjechië, Centraal aanrecht, tafel, stoelen en de grote zwarte tafel uit Wenen, gebogen glazen vitrine, boerderijtafel en aanrecht uit de VS, boekenkast, juwelenkoffer en spiegel uit de staat New York en de toegangsdeur van NYC Rockefeller Center uit 1950’s. Zelfs de kleine accessoires zijn de moeite waard, zoals het MAD-magazine als collectorsitem uit de jaren ‘70. De Macintosh-vacuümversterker speelt warme tonen van goede oude jazzmuziek. Al deze combinaties van aantrekkelijke vintage meubels en accessoires creëert een onvergelijkbare winkelatmosfeer. De meeste items hebben betrekking op mezelf: items uit mijn kindertijd, favoriete dingen uit mijn jeugd, maar ook producten die ik nog steeds leuk vind.”

Shibuya Tetsuya Okada: “De Shibuya winkel werd in 2010 geopend. In de aanloop naar de Shibuya opening begon ik het gebruik van industriële materialen met loft-atelier te bewonderen en ging op zoek naar stalen meubels en kasten om een koud industrieel gevoel te creëren. Het grootste deel van het meubilair in deze winkel is van het tijdperk van 1950 tot 1960. Sommige zijn zeer bekend zoals Arne Jacobsen en Hans Wegner. Grote vitrinekasten werden oorspronkelijk gebruikt in een zeer bekende Italiaanse merkwinkel. Andere unieke antiekstukken zijn de Franse postkantoortjes van de jaren 50, en de Franse tekentafel uit die tijd, verticaal geïnstalleerd en voorzien van een plank om de brillen op te bergen. Verder fabriekslichtapparatuur, zware fabrieksstalen poten voor de receptie tafel, Duitse medische kasten uit de jaren ‘60. Alles draagt bij aan het creëren van een interessante winkelomgeving en biedt mensen de “thuis” sfeer. In de lounge staan gemengde meubels met een heel andere smaak. Een lange bank uit de Art-Deco stijl uit 1930, een bureau van Brits antiek, een salontafel in de Deense stijl uit de jaren 1960 en de 2 Ottoman stoelen in de Amerikaanse stijl uit het midden van de eeuw.

www.globespecs.co.jp

Sandwich ZOMER 2018

Volop in de schijnwerpers In de retailwereld staat het Nederlandse vrouwenmodemerk Sandwich momenteel volop in de schijnwerpers. In 2016 besloot VeldhovenGroup om zich geheel en al te richten op haar merk Sandwich. Het laatste jaar is er dan ook een aantal nieuwe winkels geopend op interessante plekken in binnen- en buitenland. De winkels hebben een open uitstraling en het concept is gebaseerd op het al bestaande interieurontwerp, maar dan voorzien van een aantal nieuwe elementen die de winkels een extra moderne en jonge uitstraling geven. Bovendien is een aantal shop-in-shops geopend in Duitsland. Sandwich heeft intussen meer dan 81 winkels en 85 shop-in-shops wereldwijd.

SHOPS LIMITED

48

Hoog-Catharijne, Utrecht

Eindverantwoordelijk voor de nieuwe winkels is Lotte Helmig, die architectenbureau Inamatt en interieurbouwer Keijsers Interiors in de arm nam om de wensen van eigenaar Veldhovengroup te realiseren. Lotte: “We wilden een lichte winkel met veel oog voor detail, gelaagdheid in materialen en flexibiliteit, maar ook verrassende elementen op plekken waar je ze niet verwacht. Een winkel waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud. Tijdloos met fixtures en fittings waarbij de focus volledig op onze kleding wordt gelegd. Ons product is het belangrijkste.� Als materialen is gekozen voor licht Accoya hout met gepoedercoat staal. Dit staal is vervaardigd in 5 verschil-


lende pasteltinten met 1 accentkleur: oranje. Ook voor het logo is de kleur oranje gebruikt. Licht hout wordt gecombineerd met speciaal ontworpen tegels op de muur, industriële plafonds, handgemaakte kroonluchters en behang met trompe l‘oeuil effect. Lotte: ”Deze combinatie van materiaal en kleur geeft het de gezonde spanning en afwisseling die we zochten voor onze winkels. Mosa heeft expliciet voor ons merk een tegel ontworpen. Ook de kroonluchters die in de winkels hangen zijn alle one of a kind en worden met de hand gemaakt.”

Doelgroep Lotte: “Sandwich heeft een zeer trouwe en brede doelgroep. Het merk bestaat al sinds 1981 en veel van onze klanten weten wat ze van Sandwich kunnen verwachten. Het positieve is dat deze klanten zich allemaal ook thuis voelen in de nieuwe winkels. Natuurlijk zien we wel dat de jongere klant nu makkelijker bij ons binnenloopt. De kledingstukken kun je allemaal met elkaar combineren en ze zijn ontworpen voor iedere vrouw die er goed uit wil zien en zich goed wil voelen.” Buitenland Lotte: “De kracht van de nieuwe winkelformule is dat het concept toepasbaar is in elke winkelvorm, grote, kleine,

nieuwe en oude panden. De winkels zijn dus allemaal iets anders qua look and feel maar stralen allemaal het merk Sandwich uit. De winkels worden in het buitenland positief ervaren. We merken dat het concept overal even goed werkt. Immers onze doelgroep is een vrouw die over de hele wereld te vinden is en dit type vrouw is overal hetzelfde. De collectie is in alle landen ook hetzelfde. Vooral Montréal doet het zeer goed en de shop-in-shops in Duitsland. De laatst geopende winkels gaan ook zeer goed: Utrecht HoogCatharijne, Amsterdam Gelderlandplein, Groningen, Zwolle en Veenendaal. Deze winkels hebben alle het nieuwe winkelconcept. We hebben ook nog ‘oude’ winkels die super goede omzetten laten zien en die allemaal omgaan naar het nieuwe winkelconcept binnen nu en twee jaar.” Shop-in-shops Net als over het nieuwe winkelconcept is Sandwich tevreden over de shop-in-shops. Lotte: “In een warenhuis is ons merk, door de eigen uitstraling, gemakkelijk te vinden. Het grote voordeel is dat als we een andere plek krijgen toegewezen in hetzelfde warenhuis, dat we de hele boel meenemen en weer opnieuw kunnen opbouwen. Wellicht met een nog kleine toevoeging. Heel flexibel dus.” Martijn Veldhoven “Onze doelstelling voor de komende drie tot vijf jaar is dat Sandwich op elk platform een eenduidig beeld zal geven aan de consument”, aldus CEO Martijn Veldhoven. “Dat we vrouwen kunnen raken met alle communicatie die we doen en alle producten die we haar verkopen. De kracht van het merk is de combinatie van comfort en vrouwelijkheid, met details die net even anders zijn. Daarbij willen we bij onze kracht blijven, maar wel meegaan met de tijd.” VeldhovenGroup Sandwich, opgericht in 1981, is eigendom van VeldhovenGroup, met zijn hoofdkwartier in Amsterdam, de thuisbasis van het ontwerpteam, eigen ateliers, managementteam en algemeen personeel. Voor de historie gaan we terug naar het jaar 1950 waarin

49 SHOPS LIMITED

Gelderlandplein De eerste flagship store met het aangepaste concept werd vorig jaar juli geopend in het winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam. Daarna volgden winkels in Sneek, Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Utrecht en een vestiging in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Lotte: “We hebben veel winkels geopend de laatste jaren in de Benelux en Duitsland. Tevens hebben we een flagship store geopend in Montréal, Canada. De tweede winkel in Montréal zal open gaan eind augustus. Eind juni openden we een flagship store in Antwerpen op de Lombardenvest. Dit is een zeer bijzondere shop met achterin de winkel onze showroom voor het Belgische salesteam. Tevens staan Zoetermeer en the Mall of the Netherlands (Leidsenhage) nog in de planning voor 2018/2019. Ook hebben we meer dan 81 shop-in-shops geopend in Duitsland, UK en Nederland.

Montreal

ZOMER 2018

Wat de basiselementen betreft is er een serie fixtures en fittings ontwikkeld die in elke winkel, shop-in-shop, groothandel en beurs geplaatst kan worden. Heel flexibel, met verschillende afmetingen en hoogtes. Ook is een bijzondere kast ontwikkeld die uit verschillende vakken bestaat. Hierin zijn alle onderdelen verwerkt: een combinatie van Accoya hout, candy lights, tegels, gepoedercoat staal. Lotte: “Het afgelopen jaar hebben we allerlei nieuwe elementen toegevoegd aan het bestaande concept. We blijven altijd in beweging en houden de behoeftes van onze klant goed in de gaten. Verder zijn we altijd op zoek naar vernieuwing. Deze elementen zijn te zien in de laatste 8 winkels die de afgelopen 5 maanden zijn geopend..”


ZOMER 2018

Utrechtsestraat, Amsterdam

SHOPS LIMITED

50

de onafhankelijke ondernemer Rudolf Veldhoven zijn eigen bedrijf opricht. Rudolf Veldhoven Textielagenturen vertegenwoordigt in die jaren hoogwaardige bonnetteriemerken uit België en Duitsland. Zoon Willem Veldhoven komt in 1966 in het bedrijf dat al snel wordt uitgebreid naar private label groothandel. In 1980 neemt Willem Veldhoven het roer over en richt het bedrijf verder op als leverancier van Europese mode. Familiebezit zorgt voor continuïteit en onafhankelijkheid als het bedrijf in de jaren tachtig en negentig zijn eigen modemerken Sandwich, Stills en NoNo introduceert en in de jaren 2000 blijft

uitbreiden. In 2000 treedt Willem’s zoon Martijn Veldhoven toe tot het bedrijf en wordt in 2007 aangesteld als CEO. In de jaren 2010 legt de VeldhovenGroup meer nadruk op strategisch merkenportfoliobeheer en worden de merken Turnover, DEPT en Olsen overgenomen. In 2016 worden alle merken afgestoten en vanaf dat moment staat alles in het teken van het succes van het merk Sandwich dat in 1981 werd gelanceerd. Sandwich wordt verkocht op totaal 1500 plekken in de wereld. www.sandwich.com

Utrechtsestraat, Amsterdam


ZOMER 2018

51 SHOPS LIMITED

Antwerpen


ZOMER 2018 SHOPS LIMITED

52

Betty Barclay shop in shop

Mannheim

Voor het modelabel Betty Barclay ontwikkelde architect Francis Kéré in samenwerking met Vizona een nieuw winkelconcept. Als proefproject is in het warenhuis Engelhorn in Mannheim een shop-in-shop gerealiseerd van iets minder dan 30 m2. Achterwand Het beslissende kenmerk van het ontwerpidee van Kéré was dat de achterwand het uitgangspunt moest vormen voor de ontwikkeling van het hele concept. Het resultaat is een speciaal ontworpen stellingsysteem van eikenhouten lamellen die met elkaar worden verbonden met behulp van draadstangen en hulzen. Individuele wandelementen kunnen op vijf verschillende hoogtes worden uitgeklapt en voorzien van gepoedercoate planken, met of zonder ophangrail. Op deze wijze is een systeem ontstaan dat qua flexibiliteit en modulariteit nauwelijks te overtreffen is en dat telkens kan worden aangepast aan veranderende stromen van goederen en bovendien een hoogwaardige presentatie garandeert. De houten elementen worden op aantrekkelijke wijze gescheiden door een betonnen wand met een achtergrondverlichting met het Betty Barclay-logo. Zo kan de achterwand niet alleen gemakkelijk gewijzigd worden,

maar biedt bovendien een aantrekkelijke dieptewerking. Een onderscheidende keuze van kleuren en materialen draagt ook bij aan de uitnodigende sfeer. De voor de middenruimte ontwikkelde elementen zoals tafels, plinten en spiegels met wielen, zijn goed afgestemd op de materialen van de achterwand: licht eikenhout, betonnen oppervlakten, zilvergrijs of gegalvaniseerde rosé- gouden afwerkingen worden subtiel gecoördineerd en belichamen de karakteristieke merkwaarden van de Betty Barclay collecties. Architect Francis Kéré: ‘Vizona liet ons tientallen jaren ervaring en expertise delen tijdens onze samenwerking in dit project. Ons idee werd een uitzonderlijk concept voor winkelinrichting, ontworpen met de grootst mogelijke aandacht voor de hoge normen Door de ontwikkeling van een reeks prototypen ontstond een concept dat klaar is voor productie en dat ontwerp van hoge kwaliteit combineert met verantwoordelijkheid voor het milieu.’ Fotografie: Lorenz Cugini, Zürich (Zwitserland) www.bettybarclay.com www.kere-architecture.com www.vizona.comSHOPS LIMITED

54 ZOMER 2018


De Koog

ruime en duurzame pand aan de Dorpsstraat 71 in De Koog op Texel is een absolute eyecatcher. Deze Mantje-vestiging heeft een winkeloppervlakte van vijfhonderdvijftig vierkante meter, een lift voor mindervaliden en kinderwagens en als pronkstuk in de vide: de prachtig gerestaureerde reddingsboot Ida Mary.

Eigenaar Sandor Mantje wilde perse dat het bijzondere pand gebouwd werd door Texelse bouwbedrijven en onderaannemers en dat het pand energieneutraal zou zijn door het opwekken van zijn eigen energie. Alleen als er zaken waren die niet op Texel geregeld konden worden, werd de hulp ingeroepen van ‘overkantse’ bedrijven. Interieur Het interieur van de nieuwe winkel is ruim opgezet en bestaat uit verschillende verdiepingen in splitleveluitvoering. Er zijn bij de bouw veel natuurlijke materialen gebruikt, waaronder hout, natuursteen en staal. Sandor Mantje: “Onze winkel in Den Burg is een ‘oude dame’. Het is een samenstelling van diverse oude gebouwen en nog steeds ons vlaggenschip. Ons nieuwe filiaal

beschouwen we als een ‘jonge dame’. De zaak is meer één met de natuur en bevat talloze innovaties”. Vier verdiepingen De kelder is een echte ‘mancave’ met herenmode, herenschoenen en jeans. De begane grond is het domein voor de dames, met mode, schoenen en outdoor artikelen. Op de eerste verdieping kunnen de heren terecht voor outdoor artikelen en zijn de kinderen welkom voor schoenen en kleding. Op de tweede verdieping zijn homeproducten en ‘specialties’ voor dames ondergebracht, waaronder woonaccessoires. Deze homeproducten zijn nieuw in de Mantje-collectie. Er zijn twee shops-in-shop in de winkel: Chasin en PME Legend. Elk met hun eigen uitstraling.

55 SHOPS LIMITED

Half maart werd de nieuwe winkel van Mantje Lifestyle Stores geopend. Het moderne,

ZOMER 2018

Mantje Lifestyle Stores


ZOMER 2018 SHOPS LIMITED

56

Pronkstuk: Ida Mary Het pronkstuk in de nieuwe winkel is reddingsboot Ida Mary. De Ida Mary is een geschenk van mevrouw Huet van de firma Huet en Pierson. Het schip was een herinnering aan haar jong overleden kleindochter Ida Mary. De Ida Mary was van 1964 tot 1986 reddingsboot op Texel. De bekende Texelse jutter Maarten Boon haalde de boot in 2011, toen deze al langere tijd uit dienst was, terug naar Texel. Hij was van plan het schip op te knappen en met toeristen de zee op te gaan. Ziekte gooide roet in het eten en de boot kwam te koop. Een aantal Texelaars, waaronder Sandor Mantje, bedacht een actie om de boot toch te kunnen behouden voor het eiland: de Stichting Ida Mary. Het plan was om de boot als middelpunt van een maritieme expositie te laten fungeren, maar dat kwam op losse schroeven te staan. “Omdat ik emotioneel gezien gek van die boot ben hebben we besloten de boot in de nieuwe winkel te plaatsen�, aldus Sandor. Voor in de nieuwe winkel is een verkoophoek van kleding en souvenirs, waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting Ida Mary. Met het geld wil de stichting een pand met een permanente expositie over de maritieme historie van Texels noordkop bekostigen. De collectie bestaat uit verschillende producten voor kinderen en volwassenen. Alle producten bevatten een afbeelding van de Ida Mary, bedrukt of geborduurd.


ZOMER 2018

57 SHOPS LIMITED


ZOMER 2018

Zestig jaar in De Koog Mantje Lifestyle Stores is al zestig jaar gevestigd in De Koog, waarbij in eerste instantie winkelruimte werd gehuurd van de Kerkvoogdij Waal Koog Den Hoorn. “Het werd echter tijd om de winkel in een nieuw jasje te steken”, zegt Sandor. “De Koog is een goede plek om een winkel als de onze te hebben. Er komen veel toeristen en het winkelhart ligt vlak bij het strand. Net zoals in onze winkel in Den Burg hebben we veel artikelen in de middenklasse, maar ook in de hogere prijsklasse hebben we een prachtige collectie.” WSB WSB Interieurbouw, die al meerdere opdrachten mocht uitvoeren voor Sandor Mantje, was in een vroeg stadium bij de nieuwbouw betrokken in verband met routing en klantbeleving. Nico Schreuder van WSB: “We hebben uitstekend samengewerkt. De retail zaken waren wel duidelijk gescheiden van het bouwkundige ruwbouw traject. Het meest bijzondere aan de winkel is de zonnige Texelse sfeer door de toepassing van de flagstone vloer en veel daglichttoetreding. Dit alles wordt gecombineerd met de antieke reddingsboot in de vide en de rog van hout en vliegtuigonderdelen. Kortom, een winkel waar klantbeleving en service op een zeer inspirerende wijze samengaan.”

SHOPS LIMITED

58 www.mantjestore.nl www.wsbinterieurbouw.nl


ZOMER 2018

59 SHOPS LIMITED


ZOMER 2018 SHOPS LIMITED

60

Youzon

Innovatief paskamerconcept

In de winkel van Intimissimi in de Kaufinger Strasse in München kunnen de klanten genieten van het gloednieuwe paskamerconcept ‘Youzon’, ontwikkeld door lichtexpert Ansorg. De smaakvol ingerichte paskamer van 5 m2 is een rustige en intieme ruimte met verschillende verlichtingselementen. Zacht licht wordt uitgestraald van achter de hoofdspiegel om de pasvorm van het kledingstuk en de stof in close-up te benadrukken. Harmonische indirecte verlichting via reflectoren voegt een dimensie toe aan platte structuren en zorgt voor schittering zonder verblinding. De lichte douche van boven dompelt Youzon onder in flatterend en compromisloos helder basislicht. Een achtergrondverlichting benadrukt de contouren en geeft glans aan het haar. Alle lampen hebben een traploos instelbaar wit licht en leveren een uitstekende kleurweergave. Een lichte aura tegenover de hoofdspiegel geeft de gebruiker van de paskamer een stralende spiegelreflectie. In de paskamer gebruikt de klant een compact aanraakpaneel om de perfecte lichtstemming te creëren voor lingerie en badkleding, avondkleding, business kleding en sports. Architect Filippo Mercanti, verantwoordelijk voor het interieurontwerp in opdracht van eigenaar Calzedonia: “De hoge normen die we stellen bij onze collecties moeten worden weerspiegeld in onze winkels. In tegenstelling tot de traditionele downlights is deze flexibele verlichtingsoplossing in de paskamer een belangrijk verkoopargument. Dit wordt bevestigd door de positieve feedback van de klanten.”

Lichtontwerp: Ansorg. www.ansorg.com Foto’s: Boris Golz, Arnsberg


ZOMER 2018

61 SHOPS LIMITEDIn het oude klooster aan het Broerenkerkplein 13 in Zwolle, jarenlang beroemd om Restaurant de Librije, is tegenwoordig ‘Bij Giel” gevestigd. Giel Hakkenberg, voorheen eigenaar van kledingwinkel Tenue de Ville, heeft hier drie etages tot zijn beschikking. In het souterrain een Brasserie, op de begane grond een luxe damesmodezaak en op de eerste verdieping de Salon. Giel Hakkenberg heeft bij het realiseren van het interieur contact gezocht met JMDinterieurarchitectuur uit Zuidhorn en het resultaat is verrassend.

Modezaak

Modezaak Op de parterre is de modezaak gevestigd. Eerste blikvanger is de vintage kroonluchter in de gang naar de winkel. De oude deuren zijn in een strak gestucte poort geplaatst. Je loopt de winkel in via een loper. De vloeren zijn verder voorzien van eiken parket, zogenaamde elleboogjes, haaks ten opzichte van de wanden gelegd

SHOPS LIMITED

Zwolle

ZOMER 2018

‘Bij Giel’

63


ZOMER 2018 SHOPS LIMITED

64

Modezaak

door Bouwhuis Parket. De dameskleding, in het hoogste segment, wordt gepresenteerd op garderobestanders, geplaatst tegen losse wanden die zijn bekleed met vergrijsde Haute Couture afbeeldingen. Er zijn twee hangende paskamers, geconfectioneerd door Onel Windowdressings, stoer opgehangen met stukken touw. Aan de wanden hangen grijsgroen gekleurde paspoppen als een kunstwerk.

hebben gezorgd voor een passend en verrassend interieur. Daarnaast zorgden we ook weer voor de coördinatie tijdens de realisatie ervan. Een hele uitdaging gezien het beperkte budget en de zeer strakke planning. We wensen Giel veel succes!”

www.bijgiel.nl www.jmdinterieurarchitectuur.nl

Brasserie Via het oude trappenhuis kom je in de Brasserie, een prachtige ruimte onderin het souterrain, waar bijzondere details bewaard zijn gebleven zoals de oude gewelven en glas-in-lood raampjes. Om de link met boven, de winkel, te benadrukken zijn hier oude Haute Couture prints verwerkt tot behang. De lampen, vastgeknoopt aan de kolommen, lichten de gewelven uit. Het terras aan het mooie Broerenkerkplein is de aanvulling buiten voor de Brasserie. Deze is voorzien van fijne loungebanken en leuke sets tafeltjes en stoeltjes en grote zwarte parasols om bij mooi weer buiten te vertoeven. Stoel ‘met oog’ model Zahir van EMU via ByOtten. Salon De Salon op de bovenverdieping wordt ingezet als multifunctionele ruimte voor modeshows, feesten, vergaderingen, trouwerijen en bedrijfspresentaties. Hier is een bijzondere mix gemaakt van oude gerestaureerde legertafels en vergaderstoelen. Marcel Dijkstra: “Het was een mooie opdracht voor ons waarbij de buitenkant, de basis, prachtig is en waar wij

www.onelwindowdressings.nl www.bouwhuisparket.nl www.byotten.nl

Salon

Hudson’s Bay ZOMER 2018

Men’s Wear, Amsterdam

SHOPS LIMITED

68

Vorig jaar werden op 10 plaatsen in Nederland Hudson’s Bay warenhuizen geopend. Hudson’s Bay Company, opgericht in 1670, is het oudste bedrijf van NoordAmerika. In Canada is Hudson’s Bay inmiddels uitgegroeid tot één van de meest prominente warenhuizen van het land, met warenhuizen op 89 locaties en de online webshop thebay.com. Momenteel heeft Hudson’s Bay Company wereldwijd bijna 500 winkels en rond de 60.000 werknemers.

Voor het eerst sinds de start van Hudson’s Bay vestigde het warenhuis zich in 2017 buiten de landsgrenzen van Canada met 13 nieuwe winkels in Nederland en een online shoppingomgeving op hudsonsbay.nl. Gedurende de maand september in 2017 werden winkels geopend in Amsterdam (drie aparte stores voor dames, heren en kinderen), Rotterdam, Den Haag, Leiden, Breda, Maastricht, Almere, Zwolle, Tilburg en Den Bosch.


Met een geheel eigen karakter en belevenis is het concept toegespitst op de Nederlandse markt met een niveau tussen de oude V&D en de Bijenkorf. Hudson’s Bay staat voor kwaliteit, service en stijl. De warenhuizen bieden een assortiment van fashion, beauty, lifestyle & home, vormgegeven door exclusieve merken en populaire ontwerpers. Daarnaast biedt Hudson’s Bay haar gasten ook exclusieve foodconcepten. Hudson’s Bay is een onderdeel van het Hudson’s Bay Company merkenportfolio. Vizona realiseerde ruimtes in deze Hudson’s Bay warenhuizen. Het concept is geïmplementeerd op het gebied van herenkleding, herenjeans, schoenen en in drie takken ook in de home-omgeving. Een elementair onderdeel van het project zijn de basiswanden die een individuele merkplaatsing en grote flexibiliteit mogelijk maken. Op deze pagina’s een beeld van de Men’s Wear store aan het Rokin in Amsterdam, met een oppervlakte van 1.338m2, geheel door Vizona gerealiseerd. Architectuur: Callison RTKL

www.vizona.com

ZOMER 2018

Interieurbouwer: Vizona Fotografie: Roman Thomas

69 SHOPS LIMITEDHudson’s Bay Men’s Wear Amsterdam


ZOMER 2018 SHOPS LIMITED

72

Brand van Egmond opent boetiek in Maleisië Brand van Egmond heeft een boetiek geopend in Maleisië. “Al meer dan een kwart eeuw hebben we lampen gemaakt voor de meest eclectische en internationale klantenkring die je je kunt voorstellen, variërend van Royals tot Rappers. Om richting een exclusieve Brand van Egmond boetiek te gaan in de meest uiteenlopende Aziatische natie die ik ken, lijkt zowel logisch als natuurlijk,” aldus William Brand, oprichter en ontwerper van Brand van Egmond verlichting sculpturen. Voor de Maleisische boetiek werden verschillende collecties uitgekozen. Allereerst de inmiddels beroemde ‘Hollywood’ collectie, geïnspireerd op de bomen die William Brand aantrof tijdens zijn reis door Afrika met zijn gezin. De grootse ‘diamanten uit Amsterdam’ is een

ander tot de verbeelding sprekend stuk, waar het maken van sieraden wordt gemengd met verlichting. Zelfs een voorbeeld van de mogelijkheden om te personaliseren wordt getoond: een prachtig romantisch rood ‘Love you Love you Not’-object. Hoewel Maleisië een diverse natie is - van Maleisiërs, Chinezen, Indiërs en van verschillende religies - is de nationale cultuur verenigd rond authenticiteit en een sterke waardering voor vakmanschap. Het is precies voor de waardering van deze kwaliteiten dat Brand van Egmond zijn boetiek hier heeft geopend. De boetiek is gevestigd in Starhill Gallery in Kuala Lumpur. www.brandvanegmond.comSHOPS LIMITED

74 ZOMER 2018


In gesprek met industrieel ontwerper Peter Veldhoven

Kibo ZOMER 2018

75

Over design gesproken. Vorige maand ontdekten we de indrukwekkende design motorfiets Kibo. Deze bleek speciaal ontworpen te zijn door Nederlanders voor de Afrikaanse markt. Wat voor verhaal zit daar achter? Waarom begin je aan zo iets? Hoe wordt daar in Kenia op gereageerd? Heeft het kans van slagen? En zo kwamen we in contact met industrieel ontwerper Peter Veldhoven (zie foto links), die de leiding heeft over dit traject. Hoe gaat een dergelijk plan in zijn werk? Wat kom je tegen als je in Kenia je motorfiets wilt verkopen? Waarom Kenia?

Na zijn studie startte Peter samen met een studiegenoot ontwerpbureau Veeel. Hun inzet was vooral gericht op het leveren van creatieve input, die uiteindelijk door de opdrachtgever zelf werd vertaald naar daadwerkelijke productie. En zo kwam motorfiets Kibo op hun pad. Peter: ”We kregen in 2012 contact met Koneksie (nu Kibo) met de opdracht: het ontwikkelen van een motorfiets voor de Afrikaanse markt. Huib van de Grijspaarde, oprichter van Koneksie/Kibo, kwam met dit idee omdat hij een kans zag in de groeiende behoefte aan mobiliteit.

Tijdens zijn studie Industrieel ontwerp aan de TU in Delft had Peter nog niets met motorfietsen. “Ik ben de studie ooit begonnen vanwege mijn passie voor auto’s. Ik wilde auto ontwerper worden. Maar ik kwam er al snel achter dat mijn liefde voor het ontwerp vak breder was dan alleen maar tekenen en schetsen. Ik ben mij dan ook steeds meer gaan interesseren in het strategisch ontwerpen, wat maakt dat een product goed is en waarom worden mensen enthousiast voor een bepaald product?”

Er was in Afrika een gebrek aan goede motorfietsen met als gevolg veel ongelukken en kapotte producten. Huib koos voor Kenia omdat het Engelstalig is, Kenianen relatief goed opgeleid zijn en ondernemend van aard. Daarnaast heeft Kenia een havenstad Mombasa, goed voor de aanvoer van onderdelen. Bovendien was/is de motorfiets industrie nog opkomend in Oost-Afrika vergeleken met veel West-Afrikaanse landen, hetgeen wij zien als een kans om marktaandeel te verkrijgen.”

SHOPS LIMITED

Motorfiets voor Afrikaanse markt


ZOMER 2018

Kibo Centre in Meru, Kenia

SHOPS LIMITED

76

Het eisenpakket voor deze motorfiets was duidelijk omschreven. Deze moest functioneel, veilig en kwalitatief goed worden. Maar ook betaalbaar. Met deze uitdaging ging Peter met zijn ontwerpteam aan de slag. Ze verdiepten zich in het lokale gebruik en reisden af naar Kenia om de eindgebruiker goed te leren kennen. Ook hadden ze nauw contact met ontwerpers uit de motorfietsindustrie. Een jaar later, eind 2013, werd het concept ontwerp in Kenia gepresenteerd aan de doelgroep. Het eerste model, de Kibo K150, was medio 2016 productie gereed en vanaf begin 2017 verkrijgbaar op de Keniaanse markt. Begin 2018 is de naam Koneksie omgedoopt naar Kibo. Peter: “Het ontwerp onderscheidt zich omdat het een combinatie is van een stadsmotor met veel ruimte voor passagier en cargo, maar wel hoog op zijn poten staat met grote banden voor het ‘ruige’ terrein.” Doelgroep Wat is de doelgroep voor de Kibo? Peter: “In Kenia wordt de motorfiets gebruikt als een werktuig, niet zoals in Europa om te toeren met mooi weer. Wij richten ons dus op bedrijven en organisaties, die motorfietsen gebruiken voor hun dagelijkse operatie, denk aan security en koeriersbedrijven, maar ook de Keniaanse overheid. Bovendien zijn er vele micro-ondernemers die afhankelijk zijn van een motorfiets om geld te verdienen, zoals een motorfietstaxi. Ondanks dat de Kibo voor deze doelgroep nu nog vaak wordt gezien als ‘te duur’, doen wij er alles aan om ook aan hen te laten zien dat de Kibo wel de motor is waarmee ze uiteindelijk hun business effectiever kunnen runnen. Dit omdat wij bij de Kibo service en onderhoud leveren, iets dat vanuit de producent zelf uniek is in Kenia.” Zijn de Kenianen geïnteresseerd in Kibo? Hebben ze oog voor design? “Wij hebben Kibo neergezet als Keniaans merk, waar Kenianen ook trots op kunnen zijn. De aansluiting naar een kwaliteitsproduct is uitdagend, Kenianen zijn korte termijn denkers. De motorfiets kost meer dan 3000 dollar en dat is voor Kenianen veel geld, zeker ten opzichte van motorfietsen uit Azië die al vanaf 1200 dollar te koop zijn. We willen de Kenianen overtuigen dat Kibo veel langer meegaat dan bestaande producten, die soms al na 9

maanden zijn afgeschreven. De motorfiets wordt nog steeds gezien als wegwerp product, dat willen wij veranderen. En wat het design betreft: ze vinden de motorfiets mooi omdat deze tot de verbeelding spreekt. Hij ziet er robuust uit en kan tegen een stootje, dat spreekt ze het meest aan. Of er echt gevoel voor design is, dat betwijfel ik, in ieder geval op een ander niveau dan de Westerse kijk op design.” Hoe is jullie organisatie opgebouwd? “In Amsterdam zijn productontwikkeling, inkoop en finance ondergebracht en in Nairobi de productie, verkoop en after sales. Daarnaast hebben we in China nog een kantoor voor onze Aziatische suppliers. In Amsterdam werken 12 man, in China 3 en in Kenia inmiddels 55. We hebben in Kenia een geheel Keniaans team, waar we erg trots op zijn. We werken samen als één organisatie, met cultuurverschil en geografische afstand. Een hele uitdaging! Uiteraard leiden we mensen intern op, maar verlangen we ook dat employees hun expertise inbrengen.” Zie je dit als een commercieel project of een jongensdroom? “Wij zijn een social enterprise, wij hebben sociale en commerciële doelstellingen. Het opzetten van een motorfietsmerk in Afrika is natuurlijk een waanzinnig project, dat voor mij persoonlijk, als ondernemer en ontwerper, alles in zich heeft. Het is een jongensdroom, maar ook de dagelijkse realiteit van vele ups & downs. We hebben naast Kibo ook een motorfiets taxi-service in Nairobi opgezet, Savvy Riders. Deze onderneming brengt mensen achterop de Kibo van A naar B en deelt de doelstellingen en visie van Kibo. We trainen de jongens die op de Kibo zitten op verkeersveiligheid en customer care. Dit is een voor ons logische spin-off om onze activiteiten in Kenia te vergroten. Wij willen met Kibo Afrika gaan veroveren en vanuit Kenia ook de omringende landen gaan bedienen. Uiteindelijk gaan wij voor het hele continent en wellicht zelfs daarbuiten. Het is voor ons een droom dat er een Afrikaans product in Europa zou worden verkocht, maar dat is toekomstmuziek.” www.kibo.bikeZOMER 2018

JDV

Nieuwe Bravo flagship store in Baku, Azerbeidzjan

SHOPS LIMITED

78

Azerbeidzjan is een wetenschappelijk, cultureel en industrieel centrum in de Kaukasus met een oppervlakte van circa 2.130 km2 en een bevolkingsaantal van ruim 2 miljoen. Het was in 2015 dat JDV (JosDeVries) in contact kwam met de Pasha groep aldaar voor het ontwikkelen van een hoogwaardig superstore concept. Dit was een gat in de markt tegenover de bestaande supermarkten met conventionele winkelconcepten. In 2016 ontwikkelde JDV een super-store concept in de Ganjlik Mall , een van de grotere winkelcentra in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Deze nieuwe Bravo winkel bood Azerbeidzjan een nieuwe formule door de focus op vers voedsel, gunstige prijzen en bijzondere aandacht voor winkelbeleving. Het nieuwe Bravo winkelconcept sloeg erg aan. Begin 2016 werd JDV’s ontwerp voor de Bravo Flagship store geselecteerd door de First Lady van Azerbeidzjan bij een architectonische prijsvraag. Een unieke kans voor JDV om deze nieuwe tak uit te bouwen. Bravo is momenteel marktleider en het concept is doorvertaald naar multiformat: Buurtwinkel (400-800m2), Supermarkt (8002.500m2), Superstore (2.500-4.000m2) en Hypermarkt (8.000m2). Inmiddels zijn twee nieuwbouw hypermarkten en twee nieuwbouw superstores opgeleverd. Momenteel werkt JDV hard aan de realisatie van de nieuwe Bravo flagship store in Baku die in het najaar wordt geopend. Totale oppervlakte circa 20.000m2, waarvan de helft retailoppervlakte.

www.josdevries.eu

Architectuur Zoals de foto’s aangeven bestaat het concept voor de nieuwe flagship store uit een simpele stapeling van volumes: een Hypermarkt volume van 8000 m2 met daarbovenop een zwarte doos met daarin het nieuwe hoofdkantoor van Bravo met circa 400 medewerkers. De twee volumes worden omvat door een canopy die een geheel maakt van de verschillende bouwvormen. Ook vormt de canopy een buitenruimte die gebruikt kan worden voor versmarkten of evenementen. “De flagship store van Bravo ligt op een absolute toplocatie naast de National Gymnastic Arena en direct aan de beroemde toegangsweg van Baku. Tussen alle architectonische meesterwerken aan die weg claimt ook Bravo haar positie als marktleider. We hebben gekozen voor een organisch ontwerp dat een aanvulling is op de bestaande architectuur, zoals het design van het National Gymnastic Arena,” aldus Steven van Beijeren van JDV. “Naast de ontwikkeling van de winkelconcepten hebben we ook de architectonische ontwikkeling mogen doen voor de verschillende formats. Dit gaf ons de mogelijkheid om op een hele holistische manier te werken. Branding, storedesign en architectuur zijn dan ook geen losse werelden bij Bravo. Wij hebben de mogelijkheid gehad om deze werelden in elkaar te vlechten en hebben de architectuur zo ingezet dat hij maximaal bijdraagt aan de brand- en winkelbeleving. De holistische werkwijze vind ik een van de mooiste aspecten uit het Bravo project.” www.bravosupermarket.az


Bravo Flagshipstore & Head office Baku, Azerbaijan


10 t/m 12 september 2018

PARIS RETAIL WEEK De vierde editie van de Paris Retail Week vindt plaats van maandag 10 t/m woensdag 12 september 2018 in hal 1 van het beurscomplex Paris Expo Porte de Versailles. In het teken van het thema Smart Phygital presenteert deze vakbeurs een compleet retailoverzicht: nieuwe distributiemodellen, winkelinrichting en design, consumentengedrag, web-to-store en store-to-web, CRM, omnichannel, shopper marketing en agile logistiek. Er worden 40.000 vakbezoekers en 800 exposanten verwacht. Ruim 350 Franse en internationale topsprekers komen aan het woord in de vorm van testimonials, keynotes en plenaire lezingen. Retailoplossingen Dit keer wordt de sector Equipmag/Store, gewijd aan fysieke retail en distributie, gecombineerd met de sector E-Commerce, De Paris Retail Week 2018 presenteert oplossingen, diensten en producten, ingedeeld in 6 expositieruimtes: IT For Commerce, Retail Tech / Digital in Store, Winkelinrichting / Equipment, Betalingsoplossingen, Marketing/ Data / Klantrelatie en Logistics/ e-logistics / Supply Chain. Daarnaast organiseert de Paris Retail Week een Start-Up Ruimte waar nieuwe bedrijven de meest innovatieve retailoplossingen aanbieden, en een Brand & Innovation Ruimte. Smart Phygital, de rode draad tijdens debatten Voor belangstellenden is een compleet programma georganiseerd van ruim 250 conferenties, workshops en keynotes. Dankzij deze momenten voor reflectie en inspiratie kunnen retailers de balans opmaken van de problematieken en oplossingen die spelen in de sector. Smart Phygital, agile en globale retail vormen het hoofdthema van de Paris Retail Week. Gedurende drie beursdagen verwelkomt de vakbeurs nationale en internationale specialisten om te analyseren en debatteren rondom dit nieuwe paradigma. De plenaire conferenties behandelen het thema Smart Phygital vanuit verschillende invalshoeken.

Op het programma: Openingsplenaire: Smart Phygital – agile en globale retail 2: Smart Instore - De toekomstige winkel 3: Smart Customer Experience - Consumenten kennen en herkennen 4: Smart Supply Chain – Ontwikkelingen van de sector begrijpen Dankzij de keynotes van de Paris Retail Week delen de meest prominente bedrijven hun feedback en ervaringen met professionals uit de retailbranche. Retail Sessies Nieuw dit jaar zijn de Internationale Retail Sessies, waarbij 4 smart Talks, gepresenteerd door internationale marktspelers uit de retailsector, de laatste trends onthullen. De ‘best practices’ van landen wereldwijd worden in de schijnwerpers gezet. Met deelname van Roman Kirsch, CEO van Lesara, (Duitsland), Takashi Okutani, Executive Officer van Oisix (Japan), Brendan Witcher, Principal Analyst bij Forrester (USA), Laetitia Faure, oprichter van Urban Sublime & Isabelle Musnik, oprichter van Influencia (Frankrijk).


Nieuwe talenten De Paris Retail Week biedt kansen aan veelbelovende starters met de meest recente technologieën. In de Startup ruimte zijn ruim 60 nieuwe bedrijven aanwezig die hier hun toekomstige klanten ontmoeten en hun innovatieve retailoplossingen promoten. Awards Dit keer worden 11 Paris Retail Awards uitgereikt: 7 winnaars, 1 overall winnaar, 1 prijs voor Franse Initiatieven, 1 ‘coup de cœur’ van de jury en de ‘Rookie of the Year’ prijs voor een briljante start-up. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op maandag 10 september om 17:00 uur. Evenementen in het kader van Smart Phygital Naast het aanbod van exposanten worden evenementen met partners georganiseerd, waar bezoekers van de Paris Retail Week de laatste innovaties kunnen ontdekken en unieke ervaringen kunnen beleven.

Winkelbezoeken Ook dit keer organiseert de Paris Retail Week een bezoek aan Parijse winkels met innovatieve concepten. Er staan drie verschillende Paris Retail Tours op het programma. www.parisretailweek.com

81 SHOPS LIMITED

Business Meetings De organisatie streeft ernaar het beursbezoek te optimaliseren door de organisatie van Business Meetings met relevante exposanten. In 2017 werden ruim 870 afspraken gepland. Voor een efficiënt beursbezoek, organiseert de Paris Retail Week voorafgaand aan de beurs kwalitatieve Business Meetings. Deze gratis dienst levert tijdwinst op aan bezoekers en stelt hen in staat nieuwe leveranciers en concrete oplossingen te vinden voor hun specifieke projecten.

Tiki by Event Bots home robots: De Franse startup EVENT BOTS verrast de horeca- en retailmarkt met de Tiki humanoïde assistent-robot. Bij de beursingang worden de bezoekers verwelkomd door 3 Tiki robots die het dagprogramma communiceren. Viva Le Store : Deze unieke en verrassende ruimte is ontworpen om de nieuwe dynamiek van het verkooppunt weer te geven. De laatste innovaties van exposanten uit de sector Inrichting / Equipment / Marketing worden hier op een ludieke en ervaringsgerichte manier belicht Virtual Reality Room by VR Academie: Het Virtual Reality Communicatiebureau VR Academie presenteert “entertainment” evenementen in de netwerkruimte van de beurs, ingedeeld in twee onderdelen: een meeslepende 360° ruimte en een VR game ruimte. Daarnaast vormt een netwerkborrel op dinsdag 11 september om 17:00 uur de gelegenheid voor ontspanning en networking!

ZOMER 2018

Dankzij de Solutions Workshops, ‘gereedschapskisten’ voor de bezoeker, kunnen exposanten hun oplossingen, technologieën of resultaten gedurende 45 minuten presenteren. Bezoekers kunnen er gedurende drie beursdagen nieuwe ontwikkelingen en innovaties ontdekken. De Solutions Workshops vormen een unieke gelegenheid voor de uitwisseling van kennis tussen bezoekers en exposanten.


ZOMER 2018

Shops Limited website en facebook page

SHOPS LIMITED

82

Via onze website en facebook page wil Shops Limited de bezoeker zo goed mogelijk informeren over actueel nieuws.

Hebt u interessant, actueel nieuws? Houd ons dan svp op de hoogte.

Contact Shops Limited is een uitgave van Comma Publishing www.commapublishing.com Facebook: Comma Publishing www.shopslimited.com Facebook: Shops Limited Persoonlijk contact: Marianne Niederer marianne@commapublishing.com Website Optiek&Mode magazine: www.optiekenmode.com Facebook: Optiek&Mode magazine


Zoals Starck zegt: “Niets vervangt de hand van de schilder”, maar met Forbo’s unieke digitale druktechniek en dankzij de ongekende technologische kwaliteiten van Flotex-vloeren, kan de visie van de maker nu op de vloer worden overgedragen.

VERKRIJGBAAR VANAF SEPTEMBER 2018 Kijk voor meer informatie op www.forbo-flooring.nl/flotexbystarck

creating better environments


SucceSSful

Dutch Retail Design

C O N C E P T s T r aT E g y - s T O r E d E s i g N - P r O j E C T m a Nag E m E N T - P r O d u C T i O N

+31 33 277 17 14

For much more retail Design: www.wsbinterieurbouw.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.