Optiek & Mode 2017/18

Page 1

JAARGANG 31

BLACKFIN LOGO

BLACKFIN GRAY C 0

WHITE C 0

BLACK C 63

NR 93 WINTER 2017/18Suzy Glam

COLOFON

REDACTIONEEL

Optiek&Mode magazine Tijdschrift over optiek en mode 32ste Jaargang nummer 93 WINTER 2017/18

Op de cover is een afbeelding te zien van het Italiaanse merk Blackfin dat dit jaar de Juryprijs van de SILMO d’Or won.

Uitgave Comma Publishing

Redactie-adres Regentesselaan 10 2562 CS Den Haag Nederland +31 (0)6 28968442 marianne@commapublishing.com www.optiekenmode.com

Druk Veldhuis Media Abonnement d 15 (studenten d 11) buitenland + porto Losse nummers d 7,50 E-book versie d 3,75 per uitgave ISSN 1385-8726

Na een wat saaie, haast rustige periode lijkt onze branche weer op te leven. De opticiens verbouwen hun winkels en er worden evenementen georganiseerd om het publiek extra aandacht te geven. Zo is Azami in Den Haag overgenomen door City Lens en de winkel heeft een ware metamorfose ondergaan. De immer actieve Linneweever in Wateringen heeft tot het nieuwe jaar een Silhouette presentatie in huis. Naast de Pop-up Store is eigenlijk een groot deel van de winkel door Silhouette ingericht. Dit keer geen verpakt pand zoals bij Theo, maar wel heel indrukwekkend, geheel in de sfeer van dit Oostenrijkse optiekhuis, waarbij de Atelier collectie prachtig gepresenteerd is. Naast de wintermode pagina’s krijgt u een beeld van het nieuws van de verschillende fabrikanten dat weer gericht is op de komende lente en zomer. Aandacht voor Ana Hickmann, Mexx, WooDone, Morel, Traction, Götti, Theo, Mykita en Rolf, die ook weer een Silmo d’Or in de wacht sleepte. Natuurlijk hebben we lang niet al het nieuws kunnen plaatsen. Dat gaat binnenkort op de website gebeuren. Nieuws is altijd welkom. Veel leesplezier,

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is de gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s en tekeningen verboden.

Marianne

Lucas de Staël

3 OPTIEK & MODE

Vormgeving John Dupuis, SD Communicatie

Vanzelfsprekend aandacht voor beide optiekbeurzen. De 50-jarige SILMO die nog steeds aan de top staat voor wat betreft aanbod en bezoek en de jeugdige Opti die qua belangstelling zo omhoog schiet, dat er een nieuwe hal wordt geopend.

WINTER 17/18

Redactie Marianne A. Niederer Chris Rehorst

Nog terugdenkend aan deze zeer geslaagde beurs met als hoogtepunt het SILMO d’Or feest in het Grand Palais in Parijs, leven we al weer toe naar de Opti in München die half januari gehouden wordt.INHOUD REDACTIONEEL 5 EYECATCHERS 6 WINTERMODE 17/18

12

Eyecatchers 6

INTERVIEW Traction Lucas Gros

26

MANNEN Mode 38 Brillen 42

16 Nieuws

KINDERBRILLEN Vingino 54 BBIG 56 SHOPS Azami/City Lens Den Haag Wolf Innsbruck Linneweever Wateringen

60 64 66

BEURZEN SILMO Parijs OPTI München

70 78

5 OPTIEK & MODE

ZONNEBRILLEN Nieuws 46 Cazal 48 Mykita 50

12 Mode

WINTER 17/18

NIEUWS Blackfin 16 Ana Hickmann 18 Mexx 20 WooDone 22 Morel 24 Götti 32 Theo 34 Rolf 36

70 SILMO O&M OMSLAG

BLACKFIN www.blackfin.eu Info Nederland: www.speetsbrillen.nl


MAX&Co

Elisabetta Franchi

Elisabetta Franchi

WINTER 17/18

Gas

Gas

OPTIEK & MODE

6

BLUE Caroline Biss

Floris Van Bommel


WINTER 17/18

7

OPTIEK & MODE


Face à Face

Elisabetta Franchi

WINTER 17/18

Miccy’s

GREEN

OPTIEK & MODE

8

Dolce & Gabbana

Marciano

TamarisCaroline Biss Theo

Gas

WINTER 17/18

RED

OPTIEK & MODE

10

Kenzo

Picard

Vinyl Factory


WINTER 17/18

11 OPTIEK & MODE


WINTER 17/18 OPTIEK & MODE

12

WINTERMODE 17/18

Vrouwelijk en vrolijk

MaxMara

MaxMara

Kenzo


Kenzo

WINTER 17/18

13 OPTIEK & MODE

MaxMara

MaxMara

Fendi

MaxMara


WINTER 17/18

Kenzo

Kenzo

OPTIEK & MODE

14

Kenzo

Kenzo

Kenzo


OPTIEK & MODE

Kenzo

Kenzo

WINTER 17/18

Kenzo

15


N LOGOWINTER 17/18

Ana Hickmann

OPTIEK & MODE

18

Ana Hickmann Eyewear brengt voor de komende lente en zomer 2018 vrouwelijke en felle kleuren. Oversized modellen, reflecterende glazen, vierkante vormen en een perfect kleurenpalet zorgen ervoor dat deze monturen en zonnebrillen passen bij elke outfit en een absolute must zijn als modeaccessoire. Model AH3179 is uitgevoerd in nieuwe roze tinten, ergens tussen perzik en mandarijn, en combineert prachtige ontwerpen met de nieuwste catwalk dessins. In 2002 is de Ana Hickmann Eyewear lijn op de Braziliaanse markt verschenen en is aldaar momenteel leidinggevend. De monturen en zonnebrillen stralen vrouwelijkheid en tijdloze elegantie uit en worden gekenmerkt door hoogwaardige materialen, modern design en stijl. De verfijning wordt onderstreept door de high-tech uitge-

Lente/zomer 2018

werkte details. Traditie en moderniteit zijn vermengd met elegantie en eenvoud. In de veren is een speciaal duo-fashion technologie systeem ontwikkeld dat een roterende beweging mogelijk maakt waarbij kleuren en verrassende combinaties van materialen worden onthuld. Twee looks in ĂŠĂŠn montuur of zonnebril.

www.goeyeweargroup.com


New Collection Spring/Summer 2018 AH3174

Go Eyewear Group | Tel. +49 15222967969 | www.goeyeweargroup.com


Nieuws

MEXX WINTER 17/18

EYES

Model 6348 Ronde en ovale zonnebrillen zijn de trend voor zomer 2018. De nieuwe, super gestyleerde, acetaat dameszonnebril 6348 speelt geheel in op de retro sfeer. De nieuwe acetaten bevatten melkachtige en doorschijnende vlekken in verschillende kleuren. Heel casual en het perfecte accessoire voor strandbars en festivals de komende zomer.

Mexx Eyes zijn brillen voor elke dag. Voor echte mensen. Voor mensen die met volle teugen van het leven genieten en liever authentiek zijn dan perfect.

OPTIEK & MODE

20

Model 2509 Dit acetaat montuur wordt gecombineerd met een metalen brug en veren. Het logo is zeer discreet. Het kleurenpalet varieert van mint/mokka of zalm/havanna tot nachtblauw en fuchsia. Palladium, goud of brons zorgen voor coole accenten. De hoogwaardige afwerking, deels mat, deels glans, maakt het montuur comfortabel in het dragen.

Mexx Youth: modellen 5663/5664 Twee nieuwe Mexx Junior modellen voor coole jongens en meisjes. De twee acetaat brillen zijn verkrijgbaar in vier trendy kleuren en een discreet logo completeert de casual look. Perfect voor tieners. Model 2711 Zonder franje, verfrissend jong en cool. De super fijne Panto is vervaardigd van metaal met trendy dubbele brug. Het strakke ontwerp is subtiel en accentueert de minimalistische stijl. Naast goud en roze vullen papaver rood en azuurblauw het kleurenpalet aan. Ook met matte afwerking. Absoluut hip maar tegelijkertijd aangenaam onopvallend. Een echte mode highlight.

www.mexx-eyes.comWooDone TITAN WOOD collectie

WINTER 17/18

Het uit Zuid Tirol afkomstige merk WooDone, geĂŻnspireerd door de adembenemende Dolomieten, heeft zijn collectie uitgebreid met de nieuwe Titan Wood collectie.

OPTIEK & MODE

22

Door hout uit de Dolomieten met titanium te combineren, creĂŤert WooDone modellen met een verfijnde, eigentijdse sfeer. Met een versterkt houten front en veren in ultralicht titanium zijn de brillen in de Titan Wood collectie ontworpen voor zowel mannen als vrouwen. Het resultaat is een perfecte synergie van twee hoogwaardige materialen. De bril is superlicht van gewicht, heeft een excellent draagcomfort, is anti allergisch en antitoxisch. Het zijn prachtige, opvallende modellen die extra glans geven aan een collectie die bekend staat om subtiele details en meesterlijk vakmanschap.

Arely

Meryl

Aandacht voor model Kian, gemaakt van esdoornhout en gekleurd met de tinten van wijn. Onverwacht licht en comfortabel. Het verlicht het gezicht van de drager met de warme, stralende kleur van druiven uit de Alto Adige en is ook verkrijgbaar in andere kleuren en soorten hout.

www.woodone.it

Cadan

Thore

KianÖGA

WINTER 17/18

Familiebedrijf vol passie en inzet

OPTIEK & MODE

24

Morel Eyewear Voor het ontstaan van het Franse merk Morel gaan we terug naar het jaar 1880 waarin Jules Morel in het hart van de Jura zijn eerste bril ontwerpt. Jules had op dat moment niet kunnen vermoeden dat zijn bedrijf vier generaties later nog steeds geleid wordt door familie, t.w. Francis, Jérôme en Amélie Morel met dezelfde passie als hun voorvaderen. In de loop van de 137 jaar heeft Morel ware brillenklassiekers uitgebracht, zoals de Tydée waarvan er over de gehele wereld meer dan een miljoen verkocht zijn. Morel heeft zich altijd onderscheiden door zijn avantgarde uitstraling waarbij design centraal gesteld werd in zijn strategie. Een verstandige keuze, waardoor Morel ondanks de licentiecompetitie naam kon maken in de brillenwereld. Collecties Morel heeft in de loop der jaren een aantal interessante merken gelanceerd. MARIUS MOREL 1880 is een collectie voor de brildrager die topkwaliteit weet te waarderen en houdt van het authentieke karakter van deze retro brillencollectie. Eén van de nieuwste modellen is geïnspireerd op de cateyes uit de jaren ’60 en bewerkt tot een vintage chique versie.

Retro, authentiek en karaktervol. Het is een combinatie van acetaat en roestvrij staal in een zeer dun nylorframe. Heel geschikt voor vrouwen die een chique versie willen van de kunststof cateyes in popkleuren. ÖGA is een Scandinavisch design. Niets is overbodig. Elk detail heeft een functie. Natuurlijke materialen. LIGHTEC staat voor technologie. Lichtgewicht, technisch en innovatieve monturen voor dames en heren. De ontwerper van NOMAD haalt zijn inspiratie uit trendy plekken. De brillen hebben een solide uitstraling met gedurfde kleuren en vormen. Modern, easy-to-wear en comfortabel. KOALI is een vrouwelijke collectie vol elegance en originaliteit. Subtiele lijnen en rijkdom van kleuren uit de levende natuur zijn inspiratiebron. Kleurrijk, trendy en vrouwelijk. REBEL tenslotte is geïnspireerd op de Urban Streetwear. Hip, jong en stoer. Op deze pagina’s een beeld van het laatste nieuws. Sinds kort heeft Morel een Nederlandse vestiging in ‘s-Hertogenbosch: Morel Nederland.

www.morel-france.com www.morel-ned.nl


WINTER 17/18

25 OPTIEK & MODEIn gesprek met Lucas Gros

Traction Productions Oyonnax, Frankrijk. Hij groeide op in een zeer liefdevol gezin waarbij de vrolijke lach van zijn Italiaanse moeder dagelijks door het huis galmde. Als kind genoot hij met volle teugen van de vele reizen die ze met elkaar maakten. Lucas studeerde economie en sociologie in Frankrijk en in het buitenland, vooral in Noord Europa. “Dit waren de beste jaren van mijn leven en ik sloot het af met masters in economie en in business

Zoals veel mensen van zijn leeftijd voelde hij zich erg aangetrokken door internet start-ups. Aan het einde van zijn studie kreeg hij een baan in een klein bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, als analist en later als productmanager. “Dit bedrijf had 900 werknemers toen ik het achterliet. Het was een heel leuk avontuur als ik het achteraf bekijk,” aldus Lucas. In juli 2015 werd Lucas algemeen directeur bij Traction. Zijn vader Thierry Gros is nog steeds president en hoofd design. Lucas: “Mijn vader stapte over naar een “controle-toren” rol. Hij is minder betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden en heeft meer een brede overzichtsfunctie. Hij is nog steeds ons ‘hoofd van de schepping’ en heeft het laatste woord over de productlancering, hoewel mijn rol in design steeds groter wordt. Onze verantwoordelijkheidsgebieden zijn vrij goed gedefinieerd. Dat is waarschijnlijk waarom het soepel werkt. We zijn een goed team.

27 OPTIEK & MODE

administration.”

WINTER 17/18

Lucas Gros, sinds 2 jaar directeur van Traction Productions, werd geboren in 1984 in


Boop

Daikenyama

WINTER 17/18

Ik kan mezelf niet als een creatief definiëren. Maar ik weet hoe ik schoonheid kan identificeren. Daarom werk ik graag samen met creatieve mensen. Ik heb er twee die bijna fulltime met me werken.”

OPTIEK & MODE

28

Toen je gevraagd werd voor deze functie, was je toen gelijk enthousiast? Lucas: “Het kostte me zes maanden om ja te zeggen. De veranderingen die het met zich meebracht waren zo groot dat ik twee keer moest nadenken: Parijs verlaten, mijn baan verlaten, mijn vrienden. Ik nam mijn beslissing tijdens een kerstdiner in 2014 op Sicilië toen mij werd gevraagd om een definitieve beslissing te nemen.” Wat zie je als belangrijkste taak? “De belangrijkste taak is vanzelfsprekend om het hele team en de belanghebbenden van het bedrijf te coördineren. Het is zo belangrijk voor mij omdat Traction sinds 1872 in onze familie is. Het is een enorme verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het bedrijf in de toekomst blijft bestaan.” Veel zonen veranderen direct het bedrijf wanneer zij de nieuwe manager zijn. Hoe was dat met jou? “Het bedrijf dat ik overnam was in een goede financiële staat, had geweldige teams en erkende producten door de look en de kwaliteit. Daarom was er geen revolutie nodig. Nieuwe projecten, nieuwe dynamiek misschien, maar zeker geen revolutie met zo’n solide basis. De kracht van Traction draait om 2 woorden: verfijning en kleuren. De vormen en kleuren stralen subtiliteit en elegantie uit. Ook de metalen monturen in onze collectie maken een belangrijke groei door.” Wat vind je van de brillenmode-wereld anno 2018? “Ik denk dat we meer en meer omringd worden door ‘fast fashion’, net als fast food. High-end merken moeten hun inspanningen intensiveren om naar voren te

komen als echt anders en creatief. Dit kan een probleem lijken. in plaats daarvan denken we dat dit een kans is.” Wat zijn je wensen voor de toekomst? “Meer ontwerp natuurlijk. Dit is het basisprincipe van een merk als Traction. We zullen nieuwe mogelijkheden verkennen op het gebied van metaalontwerp en nieuwe technieken zoals printen op acetaat.” Wat is je favoriete kleur? Blauw omdat het rust en harmonie betekent. Wat is je favoriete muziek? Volksmuziek omdat het vaak de tradities van mensen weerspiegelt. Wie is je favoriete artiest? Yue Minjun. Ik zag de tentoonstelling 4 jaar geleden in Parijs bij de stichting Cartier. Het was als een shock. Het realisme en cynisme dat het weerspiegelde was overweldigend. Wie is je favoriete architect? Misschien Charlotte Perriand. Zo slim. De gebouwen die ze ontwierp zijn vaak in de Franse Alpen waar ik zo dol op ben en het is zo 70s. Wat is je favoriete stad? Barcelona, zonder twijfel, voor het eten, de wijn, de levendige sfeer. Wat is je lievelingseten? Italiaanse pasta, misschien vanwege mijn roots uit Noord-Italië. Wat is je favoriete drankje? Rode bordeaux wijn, de meest subtiele en uitgebalanceerde wijn ter wereld.


WINTER 17/18

29 OPTIEK & MODE


WINTER 17/18

Traction en Airlight

OPTIEK & MODE

30

Traction Productions heeft sinds kort een nieuw merk: Airlight. Lucas Gros is erg blij met deze ontwikkeling. “Het is een metalen collectie, geheel anders dan de Traction stijl, maar met een lange traditie, diepgeworteld in de Jura regio. Technisch zijn deze monturen uniek door de combinatie van extreme verfijning en degelijkheid. We hebben dit bedrijf overgenomen om drie redenen: We zijn een familiebedrijf en ons hoofddoel is om het voort te zetten, ook morgen nog te bestaan. Dit merk overnemen was voor ons een manier om onze activiteiten in een ander segment van de markt te diversifiëren. Ten tweede wordt dit merk geproduceerd in de oudste fabriek in Europa, Fidela, en stond op het punt te verdwijnen. Het was een plicht, als trotse inwoner van de Jura, om het te redden. Ten derde was het een kans voor ons om enkele van onze Traction metalen monturen te produceren in onze eigen fabriek, net als onze acetaat monturen, en daardoor de volledige controle over de productontwikkeling in handen te hebben. Al met al is dit tot nu toe een spannend avontuur om de twee bedrijven samen te brengen in de richting van een gemeenschappelijk doel.”

www.tractionproductions.fr


WINTER 17/18

31 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

32 WINTER 17/18


Campagne STYLE ICON MEETS STYLE ICON

Götti Dimension Ontwikkeling

33

Productie

De monturen worden vervaardigd met behulp van stateof-the-art additieve productiemethoden in de fabriek in Zwitserland. Het basismateriaal polyamide, in de vorm van een fijn wit poeder, wordt gevoed in een industriële 3D-printer. Met behulp van een laserstraal wordt het poeder laag-voor-laag gelamineerd. Na afkoeling worden de afgewerkte afzonderlijke onderdelen verwijderd van het overige poeder, gepolijst en geverfd. Tijdens dit proces dringt de speciaal gecreëerde kleurenschaduw in de bovenste lagen van het montuur. Het ontwerp van de Dimension is beïnvloed door urbaniteit, kunst, architectuur, mode en natuur. De implementatie van het 2D-ontwerp naar het 3D-object is Zwitsers precisiewerk. Afgewerkte oppervlakten zorgen voor de

sensationele Silk-Touch. Alle modellen zijn beschikbaar als montuur en als zonnebril, gericht op draagbaar, lichtgewicht en perfecte pasvorm. Er is keuze uit 24 modellen in 6 kleuren: as, mokka, mos, denim, baksteen en steen. Campagne ‘Style Icon meets Style Icon’ Götti lanceert zijn nieuwe 3D-geprinte brillencollectie met een campagne die laat zien hoe echte Götti-protagonisten de bril dragen. Vier hoofdpersonen werden gefotografeerd. Ze hebben één ding gemeen: een zeer ontwikkeld gevoel voor esthetiek die essentieel onderdeel is van hun beroep. Op de foto Florence Tétier. Zij is creatief directeur en oprichter van Novembre Magazine. Geboren in Zwitserland in 1983, woont en werkt in Parijs. Zij volgde kunstonderwijs op de beroemde ECAL in Lausanne. In 2010 was zij mede oprichter van Novembre, het innovatieve tijdschrift voor kunst, schoonheid en innovatie. www.gotti.ch

OPTIEK & MODE

Götti Switzerland heeft een nieuwe collectie gelanceerd: Götti Dimension. Dimension valt op door het perfecte evenwicht tussen de krachtige vormen en een ongelooflijk licht en flexibel materiaal. Hierbij gaat het echter niet alleen om een nieuwe technologie, maar ook om een nieuw draaggevoel: “Made in Switzerland”.

WINTER 17/18

Model Camil in mosgroen


WINTER 17/18

theo + Wujic Jo een Limited Edition Sublieme humor Samen met theo ontwerper Serge Bracké ging Wujic aan de slag. Het resultaat is een zeer gestileerde bril met een uitmuntende pasvorm en een classy look - net zoals een maatpak - maar dan met een serieuze twist. De bril zelf is vervaardigd uit acetaat, heeft een sleutelgatneus en klinknageltjes. Maar ook Mr. Bean kon niet uitblijven. Hij is onlosmakelijk verbonden met zijn Mini Cooper. Dus voegde Wujic een chromen clip toe. Eentje waar de humor van af spat! De kleine ruitenwissers veegden niet alleen het vuil van de glazen maar de hele zonnefilter weg.

OPTIEK & MODE

34

Theo eyewear heeft al decennia lang nauwe contacten met de Antwerpse modeacademie. Dit jaar hielp theo student Wujic Jo met zijn afstudeerproject. Hij ontwierp een high fashion bril die het midden houdt tussen een klassieke look en absurde Britse humor, geïnterpreteerd door een Zuid-Koreaan. Theo was zo onder de indruk dat dit ontwerp in productie is genomen en verkrijgbaar bij de theo opticien. Een limited edition. Theo: “We ontmoetten de Zuid-Koreaanse modeontwerper en illustrator (toen nog laatstejaarsstudent) begin 2017. Wujics liefde voor de typische Britse ‘classic cut’ is groot. Zijn liefde voor Mr. Bean zo mogelijk nog groter. Al van kinds af aan is Wujic grote fan van de klungelige Mr. Bean. Het was duidelijk: Wujic Jo had zijn inspiratie voor zijn afstudeercollectie gevonden.”

Limited Edition Slechts 75 sets van 3 brillen – in 3 verschillende uitvoeringen – zullen beschikbaar zijn: een blinkend zwart montuur met glanzend chrome clip, een donker ecaille montuur met blinkend gouden clip en een licht schildpadmotief met mat gouden clip. Elke bril zit verpakt in een mooie doos met hierin een brillendoos en een apart zakje voor de clip. De doos heeft hetzelfde typisch beige interieur als de Mini Cooper waar Wujic zo van houdt. Veiligheidsgordels inbegrepen.

www.theo.beROLF Spectacles WINTER 17/18

SILMO d’Or 2017 voor ‘DEVILLE’

OPTIEK & MODE

36

Tijdens de feestelijke ceremonie van de SILMO d’Or 2017 in het Grand Palais in Parijs werd het houten montuur DEVILLE winnaar in de categorie Techniek en Innovatie. Het was al de derde keer dat Rolf met deze onderscheiding terugkeerde naar Tirol. Rolf Spectacles combineert het beste brillendesign met natuurlijke materialen, innovatieve technologieën en zeer hoogwaardige handwerkkunst. ROLF Spectacles creëerde een slimme symbiose van sterk gecomprimeerd hout en natuurlijk rubber - de multidirectionele FLEXLOCK - een nieuwe generatie scharnieren. Het is heel indrukwekkend wat het metaalvrije scharnier kan verdragen en hoe schokken volledig worden opgevangen. Het 100% natuurlijke montuur wordt geproduceerd in Tirol, Oostenrijk en luidt de bel voor een nieuw tijdperk van robuuste houten frames. De stabiliteit van deze innovatie is door Rolf zeer serieus gecontroleerd. In het LAB onderging deze Flexlock 10.000 testcycli. www.rolf-spectacles.comWINTER 17/18 OPTIEK & MODE

38

DIOR HOMME MANNENMODE WINTER 17/18


WINTER 17/18

39 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

40 WINTER 17/18


WINTER 17/18

41 OPTIEK & MODE


Gouverneur Davidoff

WINTER 17/18

Bon Vivant

OPTIEK & MODE

42

MANNEN BRILLEN NIEUWS

Andy Wolf

BlackfinJoop!

Monkey Glasses

WINTER 17/18

ic!Berlin

Dick Moby

OPTIEK & MODE

44

Suzy Glam

Komono

MANNEN BRILLEN NIEUWSGouverneur

Seraphin Blackfin

WINTER 17/18

ZONNEBRILLENMAN

OPTIEK & MODE

46

Sandro Adrian Marwitz

Jaguar

OPTIEK & MODE

50 WINTER 17/18


ZOMER 2018

MYKITA + MAISON MARGIELA ‘ECHO’ WINTER 17/18

MODE & BRILLEN

51 OPTIEK & MODE

In de Spring/Summer 2018 modeshow van Maison Margiela tijdens de Paris Fashion Week lanceerde Mykita haar nieuwe brillenlijn ‘ECHO’ die samen met Maison Margiela werd ontwikkeld. De futuristische Mylon modellen, uitgevoerd in Blue en Dark Silver/White, zijn geïnspireerd op de klassieke cateye brillen uit de films van de jaren vijftig. Deze nieuwe lijn is vanaf februari 2018 in geselecteerde optiekzaken verkrijgbaar.

www.mykita.com www.maisonmargiela.com


ic! berlin

Komono

WINTER 17/18

Monkeyglasses

OPTIEK & MODE

52

Marwitz

TREND 2018 ZONNEBRILLEN WOOW

Maje


WINTER 17/18

53 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

WINTER 17/18

KIDS

54


WINTER 17/18

55 OPTIEK & MODEBecause kids have good taste too….

BBIG

www.bbig-design.com

57 OPTIEK & MODE

Rob Bresser: “De internationale interesse in het populaire consignatiepakket blijft een werkend succes. Met onze BBIG box heeft de opticien de mogelijkheid om zonder inkooprisico toch een grote hippe, moderne en leuke kinderbrillencollectie in de winkel te hebben liggen zonder dat ze daar veel geld voor hoeven te investeren. Ook houden we met dit pakket de winkeldochters uit de magazijnen. Met een goed management vanuit ons kantoor en vertegenwoordigers heeft de opticien het hele jaar door de mogelijkheid om een wisselende collectie BBIG monturen te verkopen.”

WINTER 17/18

BBIG, designed for kids, heeft ook dit jaar weer een succesvolle Silmo achter de rug. De nieuwe collectie omvat veel nieuwe modellen, inspelend op de populaire trends: rond en wat dunner. Aan bestaande monturen zijn grotere maten toegevoegd.
WINTER 17/18

Azami & City Lens OPTIEK & MODE

60

Op een unieke plek in Den Haag, aan het Noordeinde 29, schuin tegenover het werkpaleis van de koning, was al jarenlang Azami gevestigd. In januari 2016 nam City Lens deze zaak over en inmiddels is Azami & City Lens omgebouwd tot een chique optiekzaak met internationale allure. Eigenaar Xander Pols heeft voor Azami gekozen vanwege de gunstige ligging en de mogelijkheid om de winkel te vergroten met de bovenverdieping en de kelder. Daardoor konden de City Lens/City Bril winkel op het Spui aldaar en Azami samengevoegd worden tot één grote optiekzaak op een prachtige locatie.

Azami had een uitgesproken oriëntaalse sfeer. Dat is, aldus Xander Pols, heel bewust veranderd. “Omdat de twee winkels werden samengevoegd, moest voor een inrichting gekozen worden die beide winkels zou passen. Om onze wensen te realiseren hebben wij binnenhuisarchitect Eric Kuster gevraagd om deze winkel te ontwerpen en te stylen. We wilden dat de klanten een huiselijk gevoel in de winkel zouden krijgen. Met huiselijk bedoel ik warm/chique met een lounge gevoel. We kozen dan ook voor warme chique kleuren in combinatie met bijzondere en luxe materialen.”


Koninklijke uitstraling

WSB WSB was verantwoordelijk voor het meubelwerk. WSB werd erbij betrokken vanwege hun knowhow op het gebied van retail en optiek. Nico Schreuder van WSB: “Het was erg bijzonder om aan deze exclusieve winkel mee te werken, vooral door de samenwerking met een architect als Eric Kuster en de mensen van Kabaz die zorgden voor het bouwkundige deel. Aan hun ontwerpen hebben wij onze retailkennis toegevoegd waardoor de routing commercieel is gebleven. Het speciale aan deze winkel vind ik het residential living feeling, gecombineerd met retail, waardoor het een adembenemend plaatje is geworden.”

www.citylens.nl www.wsbinterieurbouw.nl

61 OPTIEK & MODE

Breder publiek In de aanloopfase is oud-eigenaar Bijan Azami nauw betrokken geweest bij het proces. Xander Pols: ”Hij kent als geen ander zijn oude klanten dus is zijn mening waardevol.” Xander Pols is blij met het resultaat. “De klanten van beide winkels zijn erg positief en uiteindelijk bepalen zij of een verbouwing geslaagd is. We merken trouwens ook een breder publiek omdat de winkel een stuk toegankelijker geworden is.”

Xander Pols vindt de kaviaar-wand in de luxe hoek het meest bijzonder. De lichtbelletjes en stolpen met vlinders zijn een ontwerp van Krijn Verboom uit Rotterdam die veel samenwerkt met Eric Kuster. En het brillenaanbod? ”De collectie is behoorlijk uitgebreid en is nu drie maal zo groot als in de oude situatie”, aldus Xander Pols.

WINTER 17/18

Luxe materialen De winkel is geheel nieuw ingericht: de kelder als werkplaats, de parterre als winkel en op de 1e etage zijn de refractie- en pre-scan afdeling en worden de contactlenzen verkocht. Er zijn luxe materialen verwerkt. De trap is bekleed met leer. De bouwkundige wanden hebben stucwerk, de kasten zijn gebeitst eiken en de tafels zijn een combinatie van hout, leer en bronskleurig staal. De achtergrond van de balie is vervaardigd van ruw, zwart gebeitst, ongeschaafd vuren. De glazen lampen komen vanuit de eerste etage en geven een speels, oriëntaals accent. Passend bij de lounge sfeer zijn ter decoratie stolpen met vlinders en lentebloesem verwerkt. Toegepaste kleuren zijn brown/black en natuurtinten met vleugjes zand. De grote ramen zorgen voor veel licht.


OPTIEK & MODE

62 WINTER 17/18


WINTER 17/18

63 OPTIEK & MODE


Wolf

meister optik

WINTER 17/18

Innsbruck

OPTIEK & MODE

64

De liefde voor vakmanschap is direct merkbaar als je de eerste stap over de drempel zet van de optiekwinkel van Stefan Wolf, gelegen in de hippe wijk rond Wiltener Platzl in Innsbruck. De man uit Ausserfern beschouwt het beroep van opticien voornamelijk als een ambacht dat hij sinds 2002 als zelfstandige opticien in Innsbruck uitoefent. Stefan Wolf is vol passie over zijn beroep. Voor zijn klanten neemt hij de tijd die nodig is om de juiste bril te vinden. Het lidmaatschap van een inkoopgroep wordt bewust achterwege gelaten. Hij geeft de voorkeur aan kwaliteit en onafhankelijk ontwerp. Stefan Wolf besteedt bijzondere aandacht aan de toegepaste materialen en hun herkomst. “Ik geef de voorkeur aan brillen die het onderscheid verdienen om met de hand gemaakt te worden.” Persoonlijk contact met fabrikanten en ontwerpers is vaak doorslaggevend. “De sympathie moet gewoon klikken”, zegt Wolf. De originele houten brillen van ROLF Spectacles uit Weißenbach hebben een vaste plaats. Geen wonder, want de prijswinnende brillen komen uit de eigen productie van zijn familie. Tot de absolute favoriete collecties van Stefan Wolf behoren momenteel jonge ontwerpers zoals Tarian, Reiz en L.G.R. www.wolf-optik.at


WINTER 17/18

65 OPTIEK & MODE


Indrukwekkende

SILHOUETTE presentatie

Linneweever Wateringen


Historie Het fenomeen “Pop-up Store” is niet nieuw voor Linneweever, gevestigd in een oud bankgebouw in Wateringen. Toen na de verbouwing in 2008 de kinderbrillenhoek verplaatst werd naar de voorzijde van de winkel, kwam de oude kluis vrij. Deze bijzondere ruimte moest een goede bestemming krijgen en na rijp beraad werd besloten om door het jaar heen telkens een ander merk in de spotlights te zetten. En zo ontstond in 2011 de eerste Pop-up Store. In de loop der tijd zijn er al heel wat merken aan bod geweest zoals Cartier, Tom Ford, Chanel, Theo, Christian Roth, Oliver Peoples, Etnia, Italia Independent en de houten monturen van Rolf met de gondel in de winkel, maar ook Bausch & Lomb contactlenzen met een echte Oscar, Zeiss DriveSafe brillenglazen en de Widex Experience voor hoorapparaten. Bedrijfsleider René Vaessen was hier vanaf het begin nauw bij betrokken. “We wilden eigenlijk bepaalde brillenmerken, maar ook contactlenzen en gehoorapparaten, extra onder de aandacht brengen. Dat is de belangrijkste reden dat we gestart zijn. Ik moet zeggen. “Het werkt geweldig. In eerste instantie waren het periodes van 5 maanden.

67 OPTIEK & MODE

Voorbereiding Met de voorbereiding van de Silhouette Pop-up Store is Linneweever anderhalf jaar geleden van start gegaan. Bedrijfsleider René Vaessen: “Een van de ideeën was Silhouette. We hadden eerst bedacht om dat in januari/ februari te doen. We namen contact op met de directie en zij kwamen naar ons toe om de winkel te zien en onze plannen te bespreken. Toen Silhouette ons vertelde om het liefst de nieuwe Atelier collectie onder de aandacht te willen brengen, hebben we de periode verschoven naar nu, eind van het jaar. Januari en februari zijn minder geschikt om gouden brillen te promoten. Dit project zijn we daarna samen aangegaan. Alles verliep vervolgens heel grondig. Twaalf medewerkers reisden naar de fabriek in Linz, Oostenrijk om het bedrijf intensief te leren kennen. Op het programma stond het bezichtigen van de fabriek, trainingen over de filosofie van Silhouette, over het glas-

proces van dit merk, over design, techniek en kleuradvies. Na afloop was iedereen zo goed op de hoogte van het concept van Silhouette dat zij nu, tijdens deze twee maanden, in staat zijn om alles over dit merk aan de klanten over te brengen. De architect van Silhouette is vijf dagen voor de opening gearriveerd voor het opbouwen en de inrichting van het interieur en de etalages. We hebben gezegd: “In principe krijgen jullie de winkel. Jullie mogen doen wat je wilt. Het is een grote eer dat we dit project samen kunnen doen.”

WINTER 17/18

Vrijdagavond 3 november was het een drukte van belang bij Linneweever in Wateringen ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Pop-up Store van Silhouette die gedurende twee maanden, tot januari 2018, in de winkel is ondergebracht. Alles draait om Silhouette, in de etalages, in de Pop-up Store, maar ook in de winkel zelf. Al bij binnenkomst nodigen de mensengrote visuals en een projectiebeeld midden in de winkel de bezoeker uit om de collectie van dichtbij te komen bewonderen. Degenen die Silhouette nog altijd associëren met glasbrillen worden verrast door de jeugdige collecties met rim, al dan niet gerealiseerd in samenwerking met een modemerk. In de officiële Pop-up Store, de oude kluisruimte, heeft Silhouette zijn vorig jaar gelanceerde exclusieve Atelier collectie gouden brillen uitgestald.


WINTER 17/18

Maar dat was te lang. De spanningsboog was te groot. Uiteindelijk zijn we gekomen tot 2 maanden. Dat blijkt voor klanten en bezoekers het mooiste, maar ook voor ons zelf. We hebben dus 6 projecten per jaar.” Elke Pop-up Store gaat gepaard met een training. Soms een avond, soms een dag. Soms een langere periode. Bij Theo bijvoorbeeld zijn de medewerkers in 2 groepen naar Antwerpen gegaan en hebben daar van de zoons van Wim Somers training gehad. Een geweldige ervaring. Het voordeel hiervan is vooral de kennisverrijking over een merk.”

OPTIEK & MODE

68

Ernest Linneweever “De ontwikkeling van de Pop-up Store in onze winkel is in de afgelopen jaren sterk veranderd. De eerste presentaties probeerden we zelf maar dan mis je het DNA van een merk. We leerden dat samenwerken een veel beter resultaat geeft en nog belangrijker, meer en meer kennis van het merk en het product. De laatste uitvoeringen met Theo Eyewear en Silhouette zijn eigenlijk helemaal geen Pop-up Stores meer. Omdat deze leveranciers het gehele podium pakken binnen en buiten ons pand, zijn dit veel meer shop-in-shop presentaties geworden. Met vaste waarden als training van het team, begeleiding in de marketing. En een super goede beleving in de winkel. Deze samenwerkingen zijn investeringen van beide partijen. Ik vraag dan ook niet om een bijdrage in de marketing. Ik word graag verrast met fraaie ontwerpen en goede uitvoeringen van deze presentaties zodat we echt tot op het DNA van het merk komen. De naam Pop-up Store begint dan ook langzaam te verdwijnen. En heel belangrijk: Tijdens deze samenwerkingen hebben we de gehele collectie in huis. Dat werkt geweldig!

Pop-up Store

Wat we ook hebben geleerd is dat sommige leveranciers niet in staat zijn het merk dat ze voeren te “vertalen”. Die komen niet veel verder dan wat POS materiaal en dezelfde plaatjes digitaal. Dat geeft geen enkele beleving. Vaak zijn dat de in licentie geproduceerde merken. Die leveranciers moeten we soms teleurstellen; die willen graag maar kunnen het niet. Andersom zijn er leveranciers waarmee wij graag willen samenwerken maar die het concept nog niet snappen. Er is dus nog een berg werk te verzetten!“

www.linneweever.nl www.silhouette.com Fotografie: Rolf van Koppen


WINTER 17/18

69 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

70 70 WINTER 17/18


SILMO 2017

EEN FEESTELIJK JUBILEUM WINTER 17/18

IN GESPREK MET Nieuwe presidente SILMO Amélie Morel, directeur communicatie van het Franse optiekhuis Morel, is sedert april presidente van SILMO Parijs. Zij werd unaniem door de Raad van Bestuur van de vereniging MLIS gekozen na het plotselinge overlijden van haar voorganger Philippe Lafont. De leden van de Raad van Bestuur toonden unaniem hun vertrouwen in haar om deze belangrijke internationale optiekbeurs te leiden. Haar frisse blik en vakkundigheid op het gebied van communicatie waren doorslaggevend. Bovendien is zij zeer goed op de hoogte van de Franse en internationale brillenmarkt. De Silmo is al vele jaren een vooraanstaande beurs waarbij de opeenvolgende presidenten er in geslaagd zijn om telkens weer innovatieve activiteiten te ontwikkelen zoals de Silmo d’Or, Silmo Academie en Trends Forum. Ook van haar worden constructieve

OPTIEK & MODE

Amélie Morel

71


WINTER 17/18 OPTIEK & MODE

72

innovaties verwacht waardoor deze beurs aan de top zal blijven. Verder zal zij er naar streven om te voldoen aan de verwachtingen van exposanten en bezoekers op het gebied van handel, gezelligheid en creativiteit. Amélie is, samen met haar broers Jérôme en Francis, de vierde generatie van het familiebedrijf Morel dat 130 jaar geleden werd opgericht. Haar eerste belangrijke activiteit was het organiseren van de 50e SILMO die begin oktober gehouden werd. “Allereerst zou ik willen zeggen dat ik gevleid was en ook erg trots. De woordvoerder zijn voor een echte instelling als SILMO is een grote verantwoordelijkheid, maar ik ben ontspannen en enthousiast over het idee betrokken

te zijn bij de ontwikkeling van dit grote evenement. Ik ben de eerste vrouw die een vakbeurs voorzit. Daarom moet de Raad van Bestuur de nodige kredietwaardigheid krijgen, die zich bezighoudt met een proces van zowel verandering als, in zekere zin, gelijkheid. Dit is een dubbelzijdige en moderne kijk die getuigt van het feit dat SILMO nog steeds een duurzame en eigentijdse instelling is, een die in de tijdgeest een ‘agitator’ kan zijn en een die een consistent dynamisch imago heeft behouden voor de afgelopen 50 jaar. Er zijn strikt genomen geen communicatieproblemen met de beurs; precies het tegenovergestelde in feite. Ik denk dat SILMO veel zichtbaarheid heeft vanwege het bereik van zowel traditionele als digitale communi-


WINTER 17/18

73 OPTIEK & MODE


WINTER 17/18 OPTIEK & MODE

74

catietools. Natuurlijk is niets ooit perfect en is er altijd ruimte voor verbetering. Dus ik ga werken aan het optimaliseren van alles wat kan worden verbeterd met de operationele teams, en door het ‘nieuwe’ perspectief dat ik breng.” De eerste Silmo onder je leiderschap was ongetwijfeld zwaar voor je, vooral vanwege het 50-jarig jubileum. “Ik zal je niet verbergen dat ik een beetje druk voelde omdat deze 50e verjaardag zo symbolisch was, wat zich weerspiegelde in de verwachting dat dit een buitengewoon indrukwekkende gebeurtenis zou zijn; “falen was geen optie”, zoals het gezegde luidt. Maar ik was niet de baas over dingen die helemaal alleen waren. Integendeel zelfs. De vakbeurs wordt gerund en geëxploiteerd door een zeer toegewijd team ter plaatse en een zeer toegewijde raad van bestuur. We hebben allemaal hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het evenement succesvol was, wat inderdaad het geval was. En het hoogtepunt was de SILMO d’Or ceremonie in het Grand Palais, die werd bijgewoond door meer dan 3000 mensen. Deze speciale eenmalige ceremonie bood een gelegenheid om zowel eer te betonen aan degenen die pionierden op de beurs als om de creativiteit van de

brillenfabrikanten met betrekking tot mode- en designtrends beter te benadrukken. Om deze reden hebben we besloten om twee afzonderlijke brillencategorieën te maken, een voor mode en een voor design.” Je bent een van de belangrijkste beurzen in de wereld. Hoe denk je dat te handhaven? SILMO heeft anciënniteit over de andere beurzen in deze sector omdat het de eerste was die werd opgericht. En wat dit nog meer tot een uniek en dynamisch evenement maakt, zijn de verschillende bepalende elementen: de brede diversiteit van wat het te bieden heeft, de internationale reputatie en invloed, de diepgang en verscheidenheid van het programma, de gezellige sfeer, en natuurlijk Parijs! Maar de positie van de beurs wordt uitgedaagd, elke keer dat deze wordt gehouden. Je moet waakzaam blijven, vragen blijven stellen over wat je doet en de markten in de gaten houden, zodat je verbeteringen en / of nieuwe veranderingen in het evenement kunt aanbrengen.” Silmo is nu ook in Bangkok en Istanbul. Ga je het verder uitbreiden? “Het is nog steeds een beetje vroeg om onze toekomstplannen te onthullen, hoewel de ontwikkeling van de


“SILMO-familie” door de introductie van het evenement in landen en regio’s in de wereld waarvan wij geloven dat ze goede zakelijke mogelijkheden bieden, een belangrijke overweging blijft. Een voorbeeld hiervan is het evenement in Bangkok, dat komende juni na Istanbul en Sydney wordt geopend.” Heb je met deze nieuwe baan genoeg tijd voor familie en hobby’s? “Ja, ik vind het gemakkelijk om uit te schakelen, ik ga hardlopen waardoor ik het dagelijkse leven kan ontvluchten, en mijn winterhobby is langlaufen. Het is erg belangrijk voor me om wat tijd voor mezelf te houden. Ik maak ook gebruik van mijn vrije tijd om tijd door te brengen met mijn man en mijn 3 dochters, skiën, fietsen, reizen. Het zijn de kleine momenten van geluk die me helpen mijn batterijen op te laden.” WINTER 17/18

Coen Rosdorff 25 jaar Promosalons op korte afstand van luchthaven Rois-

te maken. Maar er is natuurlijk altijd

mosalons Nederland, viert dit jaar

sy Charles de Gaulle, dus makkelijk

ruimte voor verbetering. Er wordt o.a.

zijn 25-jarig jubileum. “Ik kan me mijn

toegankelijk voor (internationale en

nagedacht over de indeling van de

eerste bezoek 25 jaar geleden niet

nationale) bezoekers.

beurs en de sectorisatie. De markt en

meer precies voor de geest halen,

De verhuizing naar Villepinte ging

de wereld veranderen heel snel, en

maar de SILMO is in mijn ogen altijd

helaas toevallig gepaard met de

de beurs moet daarop inspelen. Zie

al een mooie en dynamische beurs

financiele crisis in 2008, waardoor we

bijvoorbeeld het social media gebruik,

geweest, met mooie stands, veel

zowel bezoek als exposanten verloren.

touchscreen schermen....

drukte in de gangpaden en enthousi-

Sindsdien is de beurs wel weer

Promosalons promoot de beurs in

aste verhalen.”

langzaam in de lift gekomen, en in het

Nederland, voor zowel bezoekers

bijzonder de laatste jaren, en zijn we

als exposanten. Doel is natuurlijk om

De beurs was toen nog in de stad.

groter dan voorheen.

meer bezoekers en exposanten naar

Waarom eigenlijk verhuisd naar

Wij vonden de laatste (verjaardags)

Parijs te trekken. Dit doen wij met

Villepinte?

editie erg geslaagd. De beurs zag er

promotiecampagnes o.a. (e) mailings,

Coen Rosdorff:”Het expositiecomplex

geweldig uit met al dat goud en ‘50’,

advertenties, social media, persin-

in de stad was aan het verouderen,

en er hing een heel dynamische sfeer.

formatie en deelname aan de Hall of

en bovendien ook niet zo makke-

Veel blije gezichten. De feestavond

Frames om de opticiens ook ‘live’ te

lijk toegankelijk voor internationale

was ook heel bijzonder in het Grand

ontmoeten en te spreken. Daarnaast

bezoekers. Het nieuwe expositiecom-

Palais. De pers heeft het heel goed

zijn wij aanspreekpunt voor de bran-

plex Paris Nord Villepinte is moderner

opgepakt, met speciale artikelen,

che, iedereen kan bij ons terecht voor

en ruimer opgezet, heeft heel veel

leuke extra acties e.d. De uitdaging

informatie over de beurs of over hoe

parkingmogelijkheden (veel bezoekers

is natuurlijk om er volgend jaar (‘geen

er te komen.”

komen met de auto) en ligt bovendien

jubileum’) weer zo’n mooie beurs van

75 OPTIEK & MODE

Coen Rosdorff, directeur van Pro-


WINTER 17/18 OPTIEK & MODE

76

Winnaars SILMO d’OR 2017 CATEGORIE « VISION » GLAS: ESSILOR met « Varilux® X series™ »

CATEGORIE « LOW VISION » AB VISION met « SeeBOOST »

CONTACTLENZEN: NOVACEL met « BINOVA IFLEX multifocale sclérale » CATEGORIE « MATERIALEN / EQUIPMENT » NIDEK met « TS-310»

CATEGORIE « KIDS » ADCL APlus met « Piwatoo 261 »


CATEGORIE TREND « MONTUREN» MARCHON met CHLOE « PALMA CE 2134 »

CATEGORIE« SPORT » SK-X Optical met « SK-X Optical Solution »

CATEGORIE DESIGN « MONTUREN » LIO met « IVM 1048 »

CATEGORIE « MONTUREN TECHNOLOGISCHE INNOVATIE » ROLF met « DEVILLE »

WINTER 17/18

PRIX « PREMIERE CLASSE » FLEYE met « Fox »

JURY « SPECIAL PRICE » CATEGORIE DESIGN « ZONNEBRILLEN » VERONIKA WILDGRUBER met « Arthur »

BLACKFIN «ARC«

77 OPTIEK & MODE

CATEGORIE TREND « ZONNEBRILLEN » GROSFILLEY met AARI BOSTROEM «Metropolitan »


WINTER 17/18 OPTIEK & MODE

78

EN NU IS ER ZELFS MEER:

OPTI WORDT GROTER! Meer innovaties, meer stijl, meer flair. Meer grote ogen, meer aaaaah en meer ohhhhh! Meer mogelijk­ heden, meer internationale handel en meer genieten. opti 2018 breidt uit met hal B4 en biedt u dus nóg meer van alles, wat maakt dat opti meer is dan alleen maar een vakbeurs. Mis het niet!

VRIJDAG T/M ZONDAG

12 t/m 14 januari 2018 BEURSTERREIN MÜNCHEN

www.opti.de


12 – 14 januari 2018

Opti München nieuwe hal Het is een belangrijke stap voorwaarts en de bezoekers zullen op deze eerste optiekvakbeurs in 2018 de nieuwste producten vinden op het gebied van monturen en zonnebrillen, contactlenzen, glas, Low Vision, winkelinterieur, shopdesign, accessoires en machines. Op een oppervlakte van 45.000 m2, 5.000 meer dan voorheen, geeft de opti een compleet overzicht van het optiekaanbod.

WINTER 17/18

De internationale optiekvakbeurs opti in München maakt een enorme ontwikkeling door. De komende opti wordt gehouden van vrijdag 12 t/m zondag 14 januari 2018 . Belangrijk nieuws is de nieuwe hal, waardoor de exposanten hun nieuwe producten zullen presenteren in maar liefst vijf hallen in plaats van vier. De hallen C1 en C4 zijn uitgebreid met hal B4. Daardoor is het aanbod op deze internationale beurs voor optiek en design aanzienlijk groter geworden.

79 OPTIEK & MODE


WINTER 17/18

De nieuwe hal B4 De bezoeker hoeft niet bang te zijn dat deze nieuwe Hal B4 zal zorgen voor onduidelijkheid. De organisatie zal zorgen voor een heldere structuur en goede oriëntatie. “Het plaatsen van de standhouders in de verschillende hallen en de indeling per productcategorie blijft onveranderd,” aldus opti projectmanager Bettina Reiter. “De hallen worden wel opnieuw ingedeeld. Dit betekent dat Hal C1 onveranderd blijft. De standhouders van hal C4 zullen verhuizen naar hal C2 en alle andere hallen zullen een plaats opschuiven.“

OPTIEK & MODE

80

Hal C1 Zoals gebruikelijk kunnen de bezoekers de opti bereiken via de ingangen Noord en Noord-West waar de parkeerplaatsen zijn. Bezoekers die met het vliegtuig reizen of aankomen met de Metro kunnen weer gebruik maken van de shuttle bussen van ingang West van het vliegveld die je rechtstreeks naar Hal C1 brengt. Onder andere vindt u daar !HOT , dat een werkelijk hoogtepunt geworden is met haar onafhankelijke labels. De opti-boxes met de meest opvallende nieuwe producten en starters zijn ook in hal C1 ondergebracht, evenals de stands van Safilo, Marchon en Kering. Hal C2 In de volgende hal C2 vindt u de standhouders uit de oude hal C4 met de laatste trends en designs in het YES! gebied en de stands van Luxottica, Marcolin en Charmant. “Het was een grote wens van de standhouders en bezoekers om de !HOT en YES! gebieden dichter bij elkaar te brengen en we zijn blij dat we dit nu kunnen realiseren,” aldus Bettina Reiter. Hal C3 In Hall C3 zijn de oude stands van Hal C2 ondergebracht met licentiemerken, winkelinterieur en standhouders van de marketing en sales sector. Hal C4 Contactlenzen, glas, instrumenten en gereedschap zijn te vinden in hal C4. Hal B4 Hall B4 is compleet nieuw. In deze hal zijn meer exposanten van glas ondergebracht, inclusief een gecombineerde stand van Novacel en Leica, evenals machinefabrikanten en vertegenwoordigers van de supply

industrie. “Door deze uitbreiding kunnen we de bezoekers de meest complete opti ooit aanbieden”, aldus Reiter. In hal B4 vind je ook internationale paviljoens van Frankrijk, China, Japan en Korea. Bovendien is het ‘opti forum’ in deze hal ondergebracht met lezingen van internationale topsprekers. De ‘opti campus’ wordt uitgebreid met internationale universiteiten. Bijzondere aandacht voor de nieuwe ‘Future Shop’. Deze zal het OPTIC 4.0 gebied visualiseren met alle informatie over het digitaliseren in de optometrie. Er wordt aandacht besteed aan virtuele spiegels, interactieve systemen en displays voor etalage en interieur, 3D printers, software oplossingen, high-end technologie, kortom alle zaken die belangrijk zijn in een hedendaagse winkel. Vanzelfsprekend is ook shopdesign een belangrijk thema in ‘Future Shop’. Verdere ontwikkeling Met de lopende ontwikkelingen van de nieuwe hal legt eigenaar GHM de basis voor de verdere ontwikkeling van opti voor 2019 en later. Nog twee nieuwe hallen, C5 en C6, zullen op het terrein van de Messe München worden gebouwd en naar verwachting in de herfst van 2018 gerealiseerd zijn. In begin 2019 zal opti ook deze nieuwe hallen in gebruik gaan nemen.

www.opti.de


GO Eyewear Group |Tel. + 49 152 229 67969 | www.goeyeweargroup.com

THE INTERNATIONAL TRADE SHOW FOR OPTICS 12-14 January 2018 Fairground Munich GO Eyewear Group C1.120


Optiek&Mode integraal op de website

WINTER 17/18

www.optiekenmode.com

OPTIEK & MODE

82

Dit nieuwe nummer is integraal op de website te lezen. Ook oude uitgaven kunt u op uw gemak lezen. FACEBOOK Vrijwel dagelijks houden wij belangstellenden op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van brillenmode, mode, accessoires en lifestyle via onze facebook page: Optiek&Mode magazine

Als u deze pagina leuk vindt, dan krijgt ook u het nieuws te zien.

COMMA PUBLISHING Optiek&Mode magazine is onderdeel van Comma Publishing: www.commapublishing.com facebook: Comma Publishing Shops Limited magazine is onderdeel van Comma Publishing: www.shopslimited.com facebook: Shops Limited Comma Publishing is ook uitgever van (kunst) boeken en catalogi.SucceSSful

Dutch Retail Design

C O N C E P T s T r aT E g y - s T O r E d E s i g N - P r O j E C T m a Nag E m E N T - P r O d u C T i O N WsB WErKT O.a. VOOr VaN dEr LEEuW - dELFT, CiTy LENs - rOTTErdam, FriTs VaN dEN BOsCH - dEurNE, maTTHijs OPTiEK -gENT, BECKErs - TEssENdErLOO, PLusmi Nus - LuXEmBurg , VaN LEEuWEN OPTiEK - NL, Cys OuW - TErNEuZEN, THyss EN - KaPELLEN, gOBErT – KNOKKE.

BLACKFIN LOGO

+31 33 277 17 14

For much more retail: www.wsbinterieurbouw.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.