Page 1

30jaar

JAARGANG 31

NR 92 NAJAAR 2016


finest natural eyewear . handcrafted in tirol . austria


30jaar

REDACTIONEEL

INHOUD 5

EYECATCHERS 12 WINTERMODE 18

INTERVIEW Thierry Gros, Traction

48

18 Eyecatchers

MANNEN Mode 52 Hackett 54 Brillen 56 ZONNEBRILLEN Nieuws 60 KINDERBRILLEN Nieuws 66 KUNST Tentoonstelling Robert la Roche 72 SHOPS Dijck2 Delft Steingasse 14 Heidelberg Black Optical Tulsa, Oklahoma Rolf Wenen Funk München Lindberg Red Dot

74 78 80 82 84 86

72 Kunst

O&M OMSLAG

SILMO Parijs Nieuws 88

LINDBERG www.lindberg.com

3 OPTIEK & MODE

Shops 74

NAJAAR 2016

NIEUWS Lindberg 22 Epos 24 Götti 26 Silhouette 28 Flair 32 Theo 36 Face à Face 38 Frost 40 Jos Baijens 42 OWP 44 Cazal 46

Redactioneel 5


OPTIEK & MODE

4 NAJAAR 2016


REDACTIONEEL

30 jaar

NAJAAR 2016

Optiek&Mode magazine

5 OPTIEK & MODE

Het is nu 30 jaar geleden dat ik op 1 mei 1986 startte met uitgeverij Amber Productions, later omgedoopt tot Comma Publishing. Een paar maanden later verscheen het eerste nummer van Optiek&Mode magazine. De optiekbranche was nieuw voor mij maar als ex-moderedactrice van o.a. International Textiles vond ik het belangrijk om de technisch opgeleide opticiens ook te informeren over de mode van die mode- en parfumhuizen die ook een brillenlijn voerden. Het eerste nummer (1986)

Ik was dol op zonnebrillen en kocht die altijd in Italië tijdens de vakanties want in een atmosfeer van opticiens in witte doktersjassen kon ik geen modeartikel kopen. Toen ik besloten had om een tijdschrift over brillen en mode te gaan maken, bezocht ik de ‘huisopticien’ van mijn ouders: Biessels aan de Lange Poten in Den Haag. Hij stelde voor om mijn ogen eens na te kijken en ja hoor: het was hard nodig om een bril te dragen. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst die bril opzette. De opticien zei heel gelukkig: “Zo, u moet wel heel erg blij zijn

met deze bril, want nu kunt u tenminste ook de stenen zien op de gebouwen aan de overkant”. Echt iemand die van zijn vak houdt, dacht ik. Ik vond het vreselijk. Die groeven hoefde ik echt niet te zien, maar toen bleek dat ik bij het autorijden en televisie kijken veel beter kon zien, was ik er vanzelfsprekend erg blij mee. En hoe kun je nu een blad over brillen en mode maken als je zelf geen bril draagt!


NAJAAR 2016

1987

1988

OPTIEK & MODE

6

Tot op dat moment was ik als free-lance journaliste en schrijver bezig geweest met het schrijven en redigeren van tijdschriften en boeken en het schrijven van teksten en regisseren voor theater. Waarom een brillenblad? Als free-lance journalist kreeg ik de opdracht om samen met een filmer een video te maken over het goede leven in Groningen. Medewerkers van het ministerie en de PTT moesten verhuizen naar Groningen omdat de Randstad te vol werd en wij moesten een soort propagandafilmpje maken hoe leuk het daar was. Het werd een debacle want haast niemand die inmiddels verhuisd was, had het naar zijn zin. Zo heb ik de toenmalige hoofdredacteur van het toen nog enige optiekvakblad Oculus leren kennen. Toen hij hoorde dat ik als moderedactrice regelmatig op gouden stoeltjes zat om de modeshows van belangrijke modehuizen bij te wonen, vroeg hij me een modeverhaal te schrijven. En zo geschiedde…Ik stuurde hem het artikel met prachtige modefoto’s van Dior, Chanel, Yves Saint Laurent, etc. Toen ik het artikel onder ogen kreeg wist ik niet wat ik zag. De tekst was op een paar pagina’s gepropt en hier en daar ‘verfraaid’ door postzegelgrote foto’s die ik het liefst over de hele pagina zou hebben afgedrukt. Ik durfde het blad niet naar de modehuizen te sturen want ik schaamde me voor het resultaat. Dit was eens maar nooit meer, want wie zou de moeite nemen om dit te lezen…

1989


NAJAAR 2016

1991

1992

7 OPTIEK & MODE

1993

1994

Ik bleek het mis te hebben, want ik werd benaderd door verschillende importeurs of ik over hun modebrillen wilde schrijven. Een lang verhaal kort: genoemde hoofdredacteur was niet geïnteresseerd. Over modebrillen schrijven ging te ver. Toen ik voorstelde om 2x per jaar een modebrillenspecial te maken kreeg ik weer ‘nee’ te horen en zo ben ik op zoek gegaan naar een uitgever omdat de vragen me bleven achtervolgen.

1987

1988

Geen enkele uitgever was geïnteresseerd. Deze branche was niet lucratief genoeg. Toen ben ik zelf maar begonnen. Mijn ervaring als hoofd- en of eindredactrice was groot genoeg om dit aan te durven. Als agendapunt op een Trade Mart vergadering mocht ik mijn plannen toelichten en ik kreeg de benefit of the doubt. “We doen mee in het eerste nummer. Wordt dat niets dan is het afgelopen!”


NAJAAR 2016

1998

1999

En zo ontstond het eerste nummer, geboren uit de behoefte van importeurs van exclusieve brillenmerken die in de Trade Mart in Utrecht (het Verenigd Optiek Centrum) hun domicilie hadden. Belangrijkste uitgangspunt was om de (technisch opgeleide) opticiens te informeren over mode en het laatste nieuws op brillenmodegebied door achtergrondartikelen en interviews met designers.

andere formule dus we zaten elkaar niet in de weg. Ik wilde eigenlijk 2 nummers per jaar maken omdat er 2x per jaar nieuwe mode gelanceerd werd, maar de adverteerders wilden een paar maanden later, eind van datzelfde jaar, weer een nummer. En dat was de start van het blad dat jaren lang elk kwartaal verscheen, maar de laatste 11 jaar, na het ongeluk van mijn man Chris, is dit teruggebracht naar 2x per jaar, wat ik eigenlijk bij de start voor ogen had.

OPTIEK & MODE

8

Om mij te oriĂŤnteren ben ik naar de Mido in Milaan gegaan. In vergelijk met modebeurzen was het nog vrij technisch. Op enkele uitschieters na. De modehuizen wisten natuurlijk hoe ze zich moesten presenteren, maar de meeste indruk maakte Robert la Roche die als eerste in de optiekwereld de achterwanden had verfraaid met indrukwekkende zwart/wit fotografie. Het eerste nummer verscheen begin september, vlak voor de Najaarsbeurs, en de reacties waren gelukkig erg positief. Naast Oculus, het vakblad van de NUVO had dit blad duidelijk bestaansrecht. Het had ook een hele

De optiekwereld is in die 30 jaar enorm veranderd. Belangrijke mode- en parfumhuizen brengen nog steeds een brillenlijn uit, die vervaardigd en geleverd wordt door enkele wereldbedrijven. Daarnaast wordt de optiekmarkt elk jaar weer overladen met jonge brildesigners. Velen redden het niet, maar de goede designers die naast het ontwerpen ook een bedrijf kunnen runnen, blijven overeind. We leven in een tijd van uitersten: zeer hoogwaardig, origineel en exclusief of goedkoop en wegwerp. De middenmoot redt het niet.


NAJAAR 2016

2001

2002

9 OPTIEK & MODE

2004

2004

2006

2009

2010

2011

2012

2013


NAJAAR 2016

2014

2015

Optiek&Mode heeft zich altijd gericht op exclusief en puur design. Niet perse qua prijs, maar qua ontwerp, originaliteit en exclusiviteit. Er is nu een groep designers die de markt heeft veroverd door originele ontwerpen van zeer hoogwaardige kwaliteit. In Optiek&Mode magazine kunt u veel van deze ontwerpers terugvinden omdat zij een interessant verhaal hebben en hun leven als het ware geven voor hun vak.

Mensen die niet in het optiekvak zitten snappen er niets van dat je 30 jaar lang over dit onderwerp kunt schrijven. Brillen hebben te maken met je ogen, met je uiterlijk, met mode, met design en met technische innovatie. Maar ook met ontwerpers over wie interessante verhalen te schrijven zijn. Al deze facetten maken het tot een zeer boeiend vak waar je niet genoeg van krijgt.

Op deze pagina’s een greep uit de covers van de 92 bladen die inmiddels verschenen zijn. Als ik al die bladen zie dan ben ik de internationale optiekwereld heel dankbaar. Er was telkens een overdaad aan stof tot schrijven, dus elke keer werd er een gevecht geleverd tussen mezelf als redacteur en mezelf als uitgever/eigenaar die moest zorgen dat het budget niet overschreden werd. Maar vooral dank aan de trouwe adverteerders die het me mogelijk hebben gemaakt om de bladen te realiseren.

Nogmaals dank en veel leesplezier,

OPTIEK & MODE

10

Marianne


NAJAAR 2016

11 OPTIEK & MODE


Santoni

NAJAAR 2016

Italiaans, sophisticated en verrassend. Santoni bewijst met deze zwart-wit collectie van ravissante stiletto’s, geraffineerde enkelboots en piekfijne derby’s nog maar eens dat zij meesters op het gebied van design zijn. Film glamour én de sensuele Marlene Dietrich met haar androgyne look waren de inspiratie voor deze must-haves voor het nieuwe modeseizoen. De Amerikaanse zangeres Caroline Vreeland (achterkleindochter van mode legende Diana Vreeland) is het gezicht van Santoni. Art Director en fotograaf Olivier Zahm heeft haar met zijn camera vastgelegd als de hedendaagse Marlene Dietrich.

OPTIEK & MODE

12

ZWART-WIT


NAJAAR 2016

13 OPTIEK & MODE


Brendel by Talbot Runhof

Caroline Biss

NAJAAR 2016

Brantano

OPTIEK & MODE

14

OUD ROSE

Caroline Biss

Pomme de Loveley

Caroline Biss

Boss


NAJAAR 2016

15 OPTIEK & MODE


Brantano

Santoni

NAJAAR 2016

FOR MEN OPTIEK & MODE

16 Rimowa iPad Air case

Le temps des Cerises

Le temps des Cerises

Santoni


NAJAAR 2016

17 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016

MODE EN BRILLEN HERFST/WINTER 2016

OPTIEK & MODE

18

FENDI


NAJAAR 2016

19 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016 OPTIEK & MODE

20

MODE EN BRILLEN HERFST/WINTER 2016

MARIMEKKO


NAJAAR 2016

21 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016

LINDBERG Horn is een unieke, handgemaakte combinatie van buffelhoorn en titanium. Dit exclusieve design creĂŤert een coole en moderne stijl met een gevoel van ouderwetse luxe. Hoorn is een natuurproduct met geweldige eigenschappen: het is sierlijk, extreem licht en hypoallergeen. LINDBERG Horn wordt vervaardigd van hoorn van unieke buffelrassen die onder andere in India, Vietnam, Afrika en Zuid- en Centraal-Amerika leven. Omdat elk ras zijn speciale eigenschappen heeft, zijn heel bijzondere kleurencombinaties in de brildesigns toegepast.

OPTIEK & MODE

22

LINDBERG HORN Fotografie: Copyright 2016 lindberg www.lindberg.com

LINDBERG sluit nooit compromissen wat betreft comfort. Daarom zijn de neusbrug, veren en scharnieren van LINDBERG Horn vervaardigd van titanium. Deze kunnen worden bijgesteld zodat de bril altijd perfect zit. Titanium is huidvriendelijk, licht, sterk en erg flexibel. LINDBERG begon in 1985 als eerste brillenfabrikant ter wereld met het gebruik van titanium voor de monturen en heeft inmiddels vele internationale prijzen gewonnen voor het design in combinatie met exotische materialen en de bijbehorende unieke technische oplossingen.


NAJAAR 2016

23 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016 OPTIEK & MODE

24

EPOS Leggenda is de topcollectie van het Italiaanse merk Epos. De modellen zijn geĂŻnspireerd op brillen van legendarische personen als Le Corbusier, Dante, Faust, Colombo en Elvis. Ook mythologische figuren zijn bron van inspiratie. De collectie omvat circa 30 modellen, vervaardigd van Mazzuchelli acetaat en metaallegeringen. De toegepaste kleurstellingen zijn typisch Italiaanse retro: honing, havanna en schildpad. Gepolijst, maar in de laatste collecties ook veel in matte uitvoering. Elk model is verkrijgbaar in verschillende zonnelenzen. Belangrijk nieuws zijn de vlakke lenzen basis 0. Classic Classic is de basiscollectie van EPOS, hoofdzakelijk in acetaat. Deze retro lijn omvat veel panto modellen in een uitgebreid kleurenscala. Enkele zijn in meerdere maten uitgevoerd.

www.eposmilano.com www.alleyestrading.nl

Leggenda en Classic


NAJAAR 2016

25 OPTIEK & MODE


NIEUWS

Abry

NAJAAR 2016

Gรถtti OPTIEK & MODE

26

Quentin

Clark

Tamal

Shela

www.gotti.ch


Silhouette NAJAAR 2016

‘Atelier Collectie’

OPTIEK & MODE

28

Model G700 uit de serie Titanium Meets Gold voor mannen. Verkrijgbaar in 4 kleurencombinaties: DLC-zwart/goud, DLC, zwart/witgoud, goud en witgoud

Model G009 uit de serie “Haute Joaillerie”. De bloemversieringen uit de Jugendstil vormden de inspiratie voor een gekleurde edelsteen die omgeven wordt door met de hand geselecteerde diamanten. Ook de zijkanten en brug zijn met diamanten ingelegd. Voor de gekleurde edelsteen kan de drager kiezen uit robijnen of blauwe of roze in cabochon geslepen saffieren.

Model G005 uit de serie ‘Solid Gold’ voor vrouwen. Het zuivere 18-karaats goud is met de hand gepolijst of geborsteld en verkrijgbaar in wit, geel of rosé.

Tijdens de Mido lanceerde Silhouette een nieuwe lijn: de Atelier Collectie. Elk model is uniek en wordt met de hand uit kostbare materialen vervaardigd. Inspiratiebron is de Jugendstil, de Oostenrijkse Art Nouveau, gekoppeld aan een modern purisme. In de periode van de Jugendstil werden verfijnde objecten en hoogwaardige kwaliteit enorm gekoesterd. Silhouette versmelt deze filosofie met de visie van de oprichters Anneliese en Arnold Schmied: de aantrekkelijkste brillen creëren met een unieke stijl. Met de modellen uit de Atelier Collectie veranderen randloze brillen in een persoonlijk juweel. Men kan kiezen uit zuiver 18-karaats goud (geel, wit of rosé). Door de schitterende gepolijste of geborstelde afwerking worden de verfijnde brillen zeer exclusief. De mannencollectie ‘Titanium meets Gold’ heeft door de combinatie van goud en titanium een luxueuze uitstraling. De collectie “Solid Gold” voor vrouwen en mannen valt op door het duidelijke lijnenspel, de fascinerende uitstraling van goud en de delicate details van ebbenhout en met de hand geselecteerde diamanten. In

de collectie ‘Haute Joaillerie’ voor vrouwen worden bloemendetails in Jugendstil verweven met 18-karaats zuiver goud, prachtig ingezette diamanten, robijnen, blauwe en roze in cabochon geslepen saffieren, maar ook kostbare houtsoorten. Authenticiteit vormt de rode draad door de Silhouette Atelier Collectie. Dit is terug te vinden in de aangepaste vorm van de glazen: elegant voor dames, karaktervol en klassiek voor heren. Deze drukt de unieke persoonlijkheid van de drager uit. De unieke objecten ondergaan maar liefst 280 productiestappen, waarvan 250 met de hand zijn uitgevoerd. De modellen worden gecertificeerd met een individueel serienummer en het merklogo die in de veer worden gegraveerd. Silhouette selecteert alleen materialen die aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen. Alle edelstenen worden met de hand geselecteerd en het merk gebruikt uitslutend hoogwaardige houtsoorten die afkomstig zijn van gecertificeerde producenten. www.silhouette.com


Model G008 uit de serie “Haute Joaillerie�. Zestien diamanten van verschillende grootte versieren de veren.

NAJAAR 2016

29 OPTIEK & MODE


Tijdens zijn 5e show op de New York Fashion week combineerde de New Yorkse ontwerper Wes Gordon zijn kleding met een zonnebril, ontworpen in samenwerking met Silhouette. Wes Gordon over deze collectie: “Mijn collectie voor Silhouette is bedoeld voor vrouwelijke en mysterieuze vrouwen die hun stijl met een subtiele elegantie en oprechtheid uitdragen.” Deze speciale editie is verkrijgbaar in nude-bruin, klassiek grijs, klassiek groen en oceaanblauw (Gordon’s favoriete kleur). Elke ronde lens wordt zorgvuldig vervaardigd uit één stuk dat met de hand gezandstraald wordt rond de perimeter. Daarna wordt een contrastkleur met een naald geschilderd, een nieuwe techniek die Silhouettee met deze collectie lanceert. Deze special edition is inmiddels te koop bij een wereldwijde selectie optiekzaken en modewinkels.

NAJAAR 2016

www.silhouette.com

OPTIEK & MODE

30

www.wesgordon.com

Wes Gordon

for Silhouette


NAJAAR 2016

31 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016

Flair OPTIEK & MODE

32 Het is nu 70 jaar geleden dat Dr. Eugen Beck een bedrijf in kunststof kammen en haarspelden voor vrouwen en meisjes startte. Het was vlak na de oorlog en hij was ervan overtuigd dat hier goed in te verdienen viel. Hij kreeg vanuit de gemeente het oude radiostation aangeboden dat net buiten Oelde lag en sedert de oorlog leeg stond. De productie en verkoop van de kammen en haarspelden liep helemaal naar wens. Op een dag werd Dr. Beck benaderd door een man uit Rathenow, wiens naam onbekend is gebleven. Hij was handwerksman in het maken van brillen en stelde voor om brillen te gaan fabriceren. Dr. Beck voelde daar aanvankelijk niets voor, maar na voortdurend aandringen ging Dr. Beck overstag en zo nam hij in 1947 deze vakman aan en startte ‘Dr. Beck Brille’. Aanvankelijk werden er hoofdzakelijk kunststof brillen gemaakt. In 1968 nam zoon mr. Rainer Beck het bedrijf van zijn vader over. Hij stelde voor om naast acetaat brillen glasbrillen te gaan maken. In 1972 werd de eerste glasbril met schroeven gelanceerd en kreeg de firma de naam Flair.

Auto van Dr. Beck Brille

www.flair.de www.speetsbrillen.nl

Flairpark

In 2000 werd het adres van Flair veranderd in Flairpark. Dit was een gebaar van de stad Oelde voor jarenlang succesvol ondernemerschap. In de loop der jaren heeft Flair een zeer vooraanstaande plaats in de optiekwereld weten te verwerven en is uitgegroeid tot een topbedrijf dat telkens weer verrassende collecties wist en weet uit te brengen. In 2002 werden juwelenbrillen gelanceerd. Een jaar later, in 2003, ontstond de ‘Pure’ technologie collectie. In 2006 kwam de ‘Couture’ lijn, in 2008 ‘Yin & Yang’, in 2010 de ‘pure’ technologie 2 lijn, in 2011 de ‘art couture’ collectie, in 2012 de ‘art couture gold decor’ lijn, in 2013 de ‘art couture sun’ en in 2014 de Flair ‘impulse’. Sedert 2004 is de leiding van het bedrijf in handen van Mr. Gunter Fink die het de designers en ambachtslieden telkens weer mogelijk maakt om hun ideeën te realiseren. Ook dit jaar heeft Flair nieuws te melden, zowel in acetaat als randloos. Op de volgende pagina’s nog meer hierover.


NAJAAR 2016

33

Het oude Flair gebouw

OPTIEK & MODE

Flair model 013

Flair model 641


NAJAAR 2016

NIEUWS

OPTIEK & MODE

34

Flair

Flair Nature Flair is gelegen in het natuurgebied van Oelde. Een oase van rust. Een landschap dat mens en natuur nader tot elkaar brengt. De nieuwe collectie ‘Flair nature’ is daar duidelijk op geïnspireerd. Maar Flair nature betekent ook natuurlijke materialen als Bio-acetaat en Bio-steel, die absoluut allergievrij zijn. Bij het Flair model 016 is de Bio-Steel veer door een nylondraad met het Bio-Acetaat front verbonden. Flair 108 Dit zeer elegante randloze damesmontuur is een nieuw model uit de collectie ‘Art Couture’. De zeer bijzondere veer is versierd met 30 glinsterende Swarovski zirkonia kristallen. De met Duitse precisie met de hand aangebrachte lak neemt de kleur van de kristallen over en vervolmaakt de luxe uitstraling. Door het luchtige ajour en het gebruik van fijne draden van Bio-steel is de Flair 108 ultralicht. www.flair.de www.speetsbrillen.nl


NAJAAR 2016 OPTIEK & MODE

36

theo

loves Emmanuel A. Ryngaert Het brillenmerk theo gedijt goed in een omgeving omringd door creatieve mensen. Het is dan ook geen toeval dat het hoofdkwartier in Antwerpen is gevestigd, waar zich ook de Antwerpse Modeacademie bevindt. Bekende afgestudeerden zijn Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en Martin Margiela, om er maar enkelen te noemen. theo werkt graag samen met studenten van deze academie. Dit jaar werd Emmanuel A. Ryngaert ondersteund met het ontwerpen van brillen voor zijn afstudeer defilé. Als je als kind gespeeld hebt met Meccano, dan weet je waar hij zijn inspiratie haalde. theo designer én grote fan van de bouwpakketten Serge Bracké was meteen onder de indruk van het idee. Samen creëerden ze een bijzondere brillencollectie.

Design: Emmanuel a. Ryngaert Fotografie: Michael Smits Model: Timo @ Rebel management www.theo.be


NAJAAR 2016

37 OPTIEK & MODE


FACE A FACE

Alium K

NAJAAR 2016

Succes voor Bocca en Alium

Alium Neo

OPTIEK & MODE

38

Bocca Chic

Bocca Boccanight

Face à Face heeft vorig jaar zijn 20ste verjaardag gevierd en de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Deze spectaculaire ontwikkeling is allereerst te danken aan de in 2013 gelanceerde Bocca collectie waarbij de veren de vorm hebben van benen, al dan niet voorzien van pumps, kousen of laarzen. Aanvankelijk bedoeld als een special item is deze uitgegroeid tot een zelfstandig merk dat momenteel 25% van de omzet inneemt. Bocca is erg populair bij vrouwen dankzij de sensuele stijl, de rijkheid aan kleur en de speelsheid. Ook bijzondere aandacht voor de Alium collectie voor mannen. Alium is het beste bewijs dat innovatie ook in het hoge segment een commercieel succes kan worden.

Face à Face eyewear wordt met de hand vervaardigd door de beste vaklieden: de monturen in Frankrijk en de zonnebrillen in Italië, waarbij creativiteit is gecombineerd met technologische innovaties. Net als een architect werkt Face à Face met volumes, vormen, materialen, kleuren en texturen om daarmee de persoonlijkheid van de drager zo sterk mogelijk te onderstrepen. De kwaliteit en de creativiteit van de collecties zijn meerdere malen onderscheiden. Face à Face is onderdeel van de Design Eyewear Group, samen met Inface, Prodesign denmark en WOOW. www.faceaface-paris.com


NAJAAR 2016

39 OPTIEK & MODE


FROST

EYEWEAR 20 jaar

NAJAAR 2016

Frost is na 20 jaar nog steeds spannend en verrassend omdat Frost altijd haar filosofie trouw is gebleven: mensen verleiden met onderscheidende, maar tijdloze brillen. Het bewijs ligt er. De proeftijd is voorbij en de Duitse brillenontwerper wordt op dit moment meer dan ooit gewaardeerd. Mensen die op zoek zijn naar een anker in onze snel veranderende tijd voelen zich aangetrokken tot de speciale Frost ontwerpen door de authenticiteit, elegantie en originaliteit. Designer Marion Frost is ervan overtuigd dat dit het recept is voor het succes van Frost: een bril die je in staat stelt om jezelf te zijn, maar bovendien heel bijzonder is. Marion werkt nog steeds met passie haar ideeĂŤn uit alsof ze gisteren is begonnen. Maar over de afgelopen 20 jaar heeft zij veel kostbare zaken te vertellen. Dat is dan ook de reden dat ze de nieuwe Frost Eyewear collectie een retrospectief karakter heeft gegeven: een soort van best-of en een tijdreis door de laatste twee decennia.

OPTIEK & MODE

40

Maar het is niet alleen een blik in het verleden. De collectie richt zich op een toekomst vol energie en geluk. www.pm-frost.de

Aerobic

Honey


OPTIEK & MODE

42 NAJAAR 2016


JOS EYEWEAR 15 JAAR Tien nieuwe modellen zijn ontwikkeld en geproduceerd en worden op de Silmo geïntroduceerd in stand hal 5-R-081. De stands op de Opti 2017 (stand C2.104) en de Mido zijn reeds gereserveerd. De nieuwe collectie bestaat uit 3 concepten. In totaal 10 modellen, elk in 4 kleuren. Samen met de bestaande monturen omvat de totale Jos collectie nu 50 exemplaren. Het is een internationale en kleurige collectie geworden met dames en heren monturen en expressieve leesbrillen. Aparte namen trekken de aandacht zoals scizzoframes en see my femail. Het logo is geëvolueerd en de campagne is doordrenkt met “dutch eyeware design” en orange! Dit is bewust anders geschreven: eyeware in plaats van eyewear.

Eén concept is een combi tussen acetaat en gekleurd rvs. Twee concepten zijn in metaal, nu ook met gekleurde dames-ceintuurs. Dit als uitbreiding van de dit jaar zeer succesvol gestarte montuur/riem combi’s. Inspiratie is voor Jos de grens van trendsettend naar trendvolgend met eigen! herkenbare details. Géén trendy modellen die iedereen heeft. Het zijn limited geproduceerde monturen van 250 per kleur, met certificaat. Op de centropsales is er een pre-launch gepland. “Deze nieuwe ontwikkeling is voor mij iets geweldigs en een enorme kans,” aldus Jos. www.jos.je

43 OPTIEK & MODE

JOS EYEWEAR bestaat 15 jaar en gaat een nieuwe fase in > JOS 2.0 > JOS-dutch eyeware design. Na het succes van de afgelopen 2 jaar met de buitenlandse modeshows en beurzen worden de Jos-monturen nu verkocht in 9 landen en is een volgende stap logisch. JOS ® heeft inmiddels een licentienemer gevonden die flink gaat investeren.

NAJAAR 2016

Een nieuwe fase door internationale belangstelling


NIEUWS

OWP NAJAAR 2016

OWP Blau 2159 / 2160 Twee jonge, luchtige acetaat modellen met modieuze metalen veren. Model 2159 heeft een vrouwelijke uitstraling. Model 2160 is een klassieke panto. Beide modelleen zijn verkrijgbaar in glans en geborsteld.

OPTIEK & MODE

44

OWP 1411 / 2157 Deze modellen, verkrijgbaar in acetaat of stainless steel, vallen op door het verfijnde design op de veren. De veren van het acetaat model 2157 hebben een bloempatroon, verkrijgbaar in harde of subtiele kleuren. Model 1411 combineert een delicate structuur met elegante kleurencombinaties.

MEXX

Mexx 6316 Ronde en ovale zonnebrillen zijn de trend voor zomer 2017. Dit nieuwe retro acetaat model van Mexx past geheel in deze sfeer en is leverbaar in verschillende kleurstellingen.

METROPOLITAN Metropolitan Eyewear: 8239 Metropolitan Eyewear is een collectie voor trendsetters. Het relaxte, tijdloze design van dit mannenmodel 8239 doet denken aan de moderne nostalgische esthetiek van de uitstraling van Woody Allen. Dit acetaat montuur met zijn strakke lijnen is ook verkrijgbaar in havanna of in een geborsteld blauwgrijze hoorn-look.

www.owp.de

Metropolitan Eyewear: 8032 De panto vorm doet denken aan ‘less is more’. Het roestvrij stalen front wordt gecombineerd met acetaat veren en is verkrijgbaar in een waaier van kleurencombinaties, geschikt voor het leven in de stad: van avantgarde goud en mat havanna tot klassiek zwart.


NAJAAR 2016

45 OPTIEK & MODE


Cazal

NAJAAR 2016

Remake model 958

OPTIEK & MODE

46

De zonnebrillen van het Duitse merk CAZAL hebben een buitengewoon karakter en zijn uit duizenden te herkennen door het eigenzinnige design en de geraffineerde kleuren.. Cazal interpreteert de huidige trends met stijl en raffinement en voegt daar telkens een eigen handtekening aan toe. Op deze pagina het nieuwe model 958: de remake van een van de meest extravagante zonnebrillen. Hiermee bewijst Cazal hoe ontwerper Cari Zalloni ruim 25 jaar geleden zijn tijd ver vooruit was. Ook vandaag nog zorgt dit model voor ophef door de nonchalante, koele uitstraling. Het ontwerp met de dubbele metalen brug in combinatie met de ronde glazen vraagt om een sterke persoonlijkheid.

www.cazal-eyewear.com www.eyewin.nl


OPTIEK & MODE

48 NAJAAR 2016


In gesprek met Designer Thierry Gros

NAJAAR 2016

TRACTION PRODUCTIONS

49

Thierry: ”Het bevalt me uitstekend. Mijn zoon, die het management en de dagelijkse werkzaamheden van mij overnam, heeft me toegestaan om me enkel en alleen te focussen op design. Daardoor kan ik meer tijd besteden aan creaties en materialen.” Thierry doet overal inspiratie op, maar hij ontwerpt de brillen uitsluitend in zijn kantoor, een 19e eeuwse kerk. “Dat is heel inspirerend, vind je niet? Eén week per maand is geheel gewijd aan design. Omdat we in de Jura wonen, waar ook onze fabrikanten gevestigd zijn, is het gemakkelijk om mensen rondom onze ontwerptafel te krijgen, midden in de kerk, om brillen te creëren en

OPTIEK & MODE

Nadat Thierry Gros in de jaren ’70 en ’80 zijn carrière als ontwerper was begonnen onder de naam van zijn zus Michèle Lamy, de vrouw en muze van modeontwerper Rick Owens, werd hij in 1989 designer van Traction Productions en later tevens directeur van het bedrijf. Vorig jaar heeft hij zijn managementfunctie overgedragen aan zijn zoon Lucas en kan zich nu geheel wijden aan het ontwerpen van de collecties.


producties te maken. Ik wil ontwerpen in een lawaaierige en rommelige sfeer. Ik houd ervan als alle deelnemers van ons designproces hun mening geven en ideeën lanceren. En uiteindelijk neem ik de beslissing.”

NAJAAR 2016

De nieuwe collectie 2016 is gebaseerd op eenvoud en puurheid van lijnen en kleuren. Thierry doet inspiratie op tijdens het reizen, in de kunst en literatuur en vanuit de historie. De collectie omvat 40 nieuwe modellen. Thierry: “Wat de kleurstellingen betreft hebben we nu een behoorlijk donkere periode met de succesvolle retro/vintage collectie beëindigd. Nu komen we in een tijd waarin zeer sterke en opvallende kleuren de markt zullen leiden. Natuurlijk zijn er de klassiekers als: zwart, blauw en schildpad, maar alle kleuren zijn belangrijk anders beperk je jezelf en ik denk dat dat een destructief gedrag is voor een ontwerper.”

OPTIEK & MODE

50

Acetaat, Inox en titanium zijn de materialen die Thierry in zijn brillen verwerkt. “Ik gebruik deze materialen graag omdat ik er vertrouwd mee ben. Ik weet wat ik ermee kan doen en wat niet. En dat is heel geruststellend.” Thierry volgt de mode en design trends, want die zijn belangrijk voor hem, maar zijn ware passie is architectuur. Thierry ontwerpt voor mensen die zich los willen maken van de massa en hun persoonlijkheid willen bevestigen. Fotografie: Jumbo Tsui www.tractionproductions.fr

‘Nu komen we in een tijd waarin zeer sterke en opvallende kleuren de markt zullen leiden’

Wat is uw favoriete kleur? Rood, voor de revolutie. Wat is uw favoriete muziek? Jazz. Ik spendeerde mijn jeugd in het Parijs van St. Germain des Prés. Overal was jazz. Wie is uw favoriete kunstenaar? Miles Davis. Hij was de kwintessens van jazz. Wie is uw favoriete architect? Le Corbusier. Hij was krachtig en moedig en dat is wat ik zoek in mensen. We hebben een montuur dat zijn naam draagt. Wat is uw favoriete stad? Parijs natuurlijk. Zelfs na al die jaren word ik nog steeds door Parijs verrast. Wat is uw favoriete eten? Tête de veau. Kalfsvlees in tomatensaus. Het is zo typisch Frans! En het was ook het favoriete gerecht van de voormalige Franse President Jacques Chirac. Dus het kan niet slecht zijn Wat is uw favoriete drank? Een witte wijn “Savagnin” uit de Jura. De smaak is absoluut uniek.


NAJAAR 2016

51 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016 OPTIEK & MODE

52

YOHJI YAMAMOTO MANNENMODE HERFST/WINTER 2016


NAJAAR 2016

53 OPTIEK & MODE


Xavier Garcia

JFRey

NAJAAR 2016

MANNENMANNENBRILLEN BRILLEN NIEUWS NIEUWS

OPTIEK & MODE

56

Braun-Classics

WestGroupe Evatik

Aspire


NAJAAR 2016

57 OPTIEK & MODE


USH WooDone

Dutz

NAJAAR 2016

Eblock

MANNENBRILLEN NIEUWS

OPTIEK & MODE

58

Paper Style

Öga


NAJAAR 2016

59 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016

Panthère de Cartier

ZONNEBRILLEN MAN

OPTIEK & MODE

60

Innotec

Komono

KBL

Dior

Dick Moby


NAJAAR 2016

61 OPTIEK & MODE


Christian Lacroix

Very French Gangsters

NAJAAR 2016

Woow

OPTIEK & MODE

62

ZONNEBRILLEN VROUW

Spektre

Cartier ‘Panthère’


NAJAAR 2016

63 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

64 NAJAAR 2016


NAJAAR 2016

65 OPTIEK & MODE


Cébé

NAJAAR 2016

Tom Davies

KIDS

OPTIEK & MODE

66

Ivko ‘Starwars’

X-IDE

Vingino


NAJAAR 2016

67 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

68 NAJAAR 2016


OPTIEK & MODE

Kids

NAJAAR 2016

BBIG

69


OPTIEK & MODE

70 NAJAAR 2016


NAJAAR 2016

71 OPTIEK & MODE


Indrukwekkende tentoonstelling in MAK, Wenen

Robert la Roche © MAK/Nathan Murrell

NAJAAR 2016

Personal View

OPTIEK & MODE

72

In het MAK Design Labor aan de Stubenring 5 in Wenen is tot 25 september 2016 een zeer interessante tentoonstelling te zien van Robert La Roche. Deze in 1938 geboren Oostenrijkse ontwerper en trendsetter heeft in de periode van 1973 tot 1999 met circa 1200 persoonlijk ontworpen modellen een duidelijke stempel gedrukt op de internationale optiekmarkt. Les ‘Lunettes Robert La Roche’ veroverde de internationale mode- en filmwereld. Hollywoodsterren als Arnold Schwarzenegger, Kevin Costner en Meryl Streep behoorden net als de kunstenaars Yoko Ono en Andy Warhol tot zijn trouwe klantenkring. Dankzij zijn schenking van rond 500 objecten uit zijn persoonlijke Robert La Roche, Modell 181 Werbekampagne Herrenkollektion, fotografiert von Gerhard Heller, um 1988 © Robert La Roche


Robert La Roche, Sonnenbrille, ModellS-4 Werbekampagne Damenkollektion, fotografiert von Brian Spence, um 1975 © Robert La Roche

Robert La Roche, Sonnenbrille, ModellS-88 Werbekampagne Damenkollektion, fotografiert von Gerhard Heller, um 1990 © Robert La Roche

Een blik op de zonnebrillen, 2016 ROBERT LA ROCHE: Personal View. MAK DESIGN LABOR © MAK/Georg Mayer

Robert La Roche, Sonnenbrille, ModellS-156 fotografiert von Thomas Popinger, um 1997 © Robert La Roche

NAJAAR 2016

73 OPTIEK & MODE

bedrijfsarchief heeft het MAK Design Labor een overzicht kunnen geven van zijn succesvolle loopbaan als internationaal gevierd brillen-couturier. Robert la Roche: Personal View geeft een duidelijk beeld van het unieke werk en zijn onconventionele leven: van reclameman tot brillenontwerper. Behalve brillen toont het MAK ook ontwerptekeningen, origineel foto- en filmmateriaal en reclameobjecten uit het persoonlijke archief van de designer. La Roche kwam in contact met de brillenwereld in de vroege 1970er jaren toen hij bij de firma Optyl ging werken. Zijn besluit om zelf brillen te gaan ontwerpen leidde

hem naar het Cadore dal in de Italiaanse Dolimiten waar hij het brillenhandwerk en de verwerking van acetaat leerde. Binnen de kortste keren had hij succes over de gehele wereld. Voor de geslaagde enscenering van zijn merk zocht La Roche ondersteuning uit de Oostenrijkse reclame scene met Christian Satek en fotograaf Gerhard Heller. Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij Eyewear Solutions GmbH, Essilor Austria en de Generali Versicherung AG.

www.mak.at


OPTIEK & MODE

74 NAJAAR 2016


DIJCK2

Delft

Nieuwe uitbreiding Van der Leeuw Optiek

In mei 2016 is Van der Leeuw Optiek uitgebreid met DIJCK2, een fancy naam voor Oude Langendijk nummer 2. Dit aangrenzende pand, al eigendom van Van der Leeuw, kwam vrij en Rob van der Leeuw wilde daar iets beginnen dat afweek van de huidige opzet van het bedrijf. Het moest een winkel worden met een huiselijke vintage en retro sfeer waar het publiek gemakkelijk naar binnen zou lopen. Het idee en het plan voor deze winkel zijn bij Van der Leeuw ontstaan en WSB interieurbouw heeft het vervolgens uitgewerkt.

NAJAAR 2016

Van der Leeuw Optiek is al vanaf 1968 gevestigd in het centrum van Delft. Sinds die tijd is er veel veranderd, want het kleine winkeltje aan de Koornmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een Optiekwarenhuis, bestaande uit enkele aan elkaar grenzende monumentale panden met een oppervlakte van 475m². In aparte afdelingen oefenen eigenaar Rob van der Leeuw en zijn medewerkers het optiekvak op hoog niveau uit. Ondanks de moderne inrichting is het karakter van het rijksmonument intact gebleven.

75 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016 OPTIEK & MODE

76

Het resultaat is erg de moeite waard. Het is een prachtig monumentaal pand met uitnodigende openslaande deuren. Je waant je, zeker met het mooie weer, in Italië of Frankrijk met uitzicht op de markt. De oppervlakte van de winkel is 132 m2. De toegepaste materialen in het interieur zijn combinaties van hout, staal en steen. De sfeer is warm en puur. Het publiek is heel divers. Behalve de plaatselijke bewoners die nieuwsgierig zijn naar wat Van der Leeuw nu weer bedacht heeft, komen er ook veel klanten van buiten. Het is een historische en toeristische stad en ook de landelijke bekendheid werkt daar fors aan mee. Collectie DIJCK2 heeft hippe merken die met name ook het jonge publiek van 20 tot 40 jaar moet aanspreken en verrassen. De sfeer ademt diverse retro invloeden uit: New York, Moscot, Vintage. Men moet er lekker kunnen shoppen. Zoeken naar brillen, maar er zijn ook tijdschriften te koop en Bang & Olufsson producten. DIJCK2 is een winkel waar je gemakkelijk naar binnen loopt en zonder verplichting monturen en zonnebrillen kunt passen. Er is keuze uit een beperkt aantal bijzondere merken zoals DITA, Olivier Peoples, Garrett Leight, Salt., Tom Ford, Mykita en Moscot maar ook het puur Amsterdamse Dick Moby is te koop en Nina & Max, het nieuwe eigen merk van een aantal opticiens. Deze zijn ook iets goedkoper dan in de aangrenzende winkel en hebben een retro en vintage stijl. Nico Schreuder van WSB Interieurbouw: “De eerste reacties van bezoekers zijn erg positief. Iedereen slaakt een zucht van verlichting door de vernieuwende uitstraling die consequent is uitgevoerd. Deze winkel is het

neusje van de zalm. Deze is vernieuwend, bestemd voor een goed gedefinieerde doelgroep, heeft een mooie vormgeving met hoogwaardige materialen en alles was mogelijk door de gepassioneerde opdrachtgever. Het meest bijzondere in de winkel zijn het totaalconcept en de sfeer. Het DNA hebben we helemaal doorvertaald richting platenlabels, waterflesjes en architectuurboeken. Rob van der Leeuw is een prettige opdrachtgever vol ideeën. In de optiekbranche is hij topondernemer met visie en passie. Verder is hij extravert, slim, kenner van het vak en trendsetter. We hebben een dijk van een winkel ontworpen en totaal ingericht. Turn key pur sang.” Alle panden van Van der Leeuw zijn nu aan elkaar verbonden. Het is een compleet Optiekwarenhuis geworden met horen, contactlenzen, de winkel met een grote collectie brillen en DIJCK2 voor jongeren en mensen die van iets bijzonders houden. Er is zelfs een Scan afdeling voor de ogen, als voorportaal voor de medische wereld. En voor mensen die slecht ter been zijn is er nu ook een oogmeetafdeling op de begane grond. Alles is in huis. www.vanderleeuwoptiek.nl www.wsbinterieurbouw.nl


NAJAAR 2016

77 OPTIEK & MODE


SHOPS

NAJAAR 2016

MIDO BESTORE AWARD

OPTIEK & MODE

78

Steingasse 14, Heidelberg Optiekzaak Steingasse 14 te Heidelberg won de eerste prijs bij de Mido Bestore Award verkiezing. “De totale som van mijn ervaring van meer dan 10 jaar in de brillenindustrie heeft geleid tot een diep persoonlijke filosofie die gebaseerd is op één centrale gedachte : “Toon mensen wat je doet. Consistent en duidelijk.” De beste plaats om deze filosofie te demonstreren is mijn winkel Steingasse 14. Voor mij draait het allemaal om het creëren van een huiselijke sfeer en het laten herkennen van onze kwaliteit en passie voor het vak. De winkel is gelegen middenin de oude binnenstad van Heidelberg, in één van de mooiste historische straatjes. Oorspronkelijk gebouwd in 1720, is dit gebouw een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in de stad. Echter dit was niet meer zichtbaar toen we begonnen met het opknappen van het interieur. Het was onze ambitie om het oorspronkelijke karakter terug te brengen in de muren en het plafond.

Het meubilair is gebaseerd op het gebruik van materialen in hun ruwe staat, zoals knoestig eiken, gebronsd staal en steen. Het resultaat is te danken aan mijn vriend en architect Claudio Buttice ( Artikular Architekten). Het warme lichtontwerp is gerealiseerd door PSLAB. In het voorste plafond is een duidelijke harmonie ontstaan tussen de traditionele elementen en de moderne verlichting. Onze showroom presentatie doet denken aan een galerie. Een eerste blik door de historische ramen geeft de voorbijgangers een duidelijke indicatie van wat er binnen te wachten staat: Exclusieve brillen van uitzonderlijke kwaliteit,” aldus eigenaar Thomas Hobmaier. www. steingasse14.de


NAJAAR 2016

79 OPTIEK & MODE


SHOPS

NAJAAR 2016

MIDO BESTORE AWARD

OPTIEK & MODE

80

Black Optical, Tulsa Oklahoma In 2007 opende eigenaar Gary Black zijn optiekzaak Black Optical in Tulsa, Oklahoma. Zijn filosofie was: en is tot op de dag van vandaag: elke klant als een gast en vriend beschouwen en je richten op vooruitstrevende, onafhankelijke brillencollecties. Black heeft daardoor bijzondere relaties opgebouwd met internationale topontwerpers als Barton Perreira, Jacques Marie Mage, Thom Browne en Mykita. Inmiddels zijn er vestigingen in Oklahoma City, Oklahoma, in Dallas, Texas en binnenkort in Newport Beach, CA. www.blackoptical.com

Black Optical won de prijs met zijn winkel in Oklahoma City. Deze heeft een oppervlakte van ruim 300 m2 en heeft een trapeziumvorm. De lounge wordt bereikt met marmeren trappen en is voorzien van een Warren Platner tafel en drie stoelen, omgeven door reusachtige ramen van vensterglas. Twee torenhoge spiegels zorgen voor een eindeloos verdwijnpunt. Tenslotte is de winkel voorzien van mahonie planken. Ryan Bowling, Managing Partner van Black Optical: “De juryleden waren onder de indruk, niet alleen door het design van het interieur, maar ook door de locatie.. De originaliteit en de eigentijdse stijl van het gebouw zijn in zwaar contrast met de ruige uitstraling van de omgeving.


NAJAAR 2016

81 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016 OPTIEK & MODE

82

ROLF shop Wenen

“Passie voor het oude, enthousiasme voor het nieuwe”. Onder dit motto opende Rolf Spectacles in het voorjaar van 2015 een eigen winkel aan de Franziskanerplatz in Wenen, ontworpen door Nana Architektur. De fraai bewerkte oude houten gevel is de perfecte setting voor de handgemaakte ROLF brillen in hout, steen en hoorn. De locatie in het 1e arrondissement, niet ver van de Stephans Dom, maar toch verwijderd van de hectiek en drukte van de binnenstad, heeft een heel bijzondere sfeer. Hun hartstocht voor natuurlijke materialen en hoge kwaliteit waren uitgangspunt voor de winkel. De oppervlakte van de winkel is slechts 8 m2. Het resultaat is indrukwekkend: je waant je als het ware in een beloopbare vitrine waarbij elke hoek flexibel wordt gebruikt. Een bezoek aan ROLF shop Wien is de moeite waard door de prachtige architectuur, de bijzondere brillen en na afloop een lekkere kop koffie in het traditionele “Kleines Café” naast de deur.

www.rolf-spectacles.com


NAJAAR 2016

83 OPTIEK & MODE


NAJAAR 2016 OPTIEK & MODE

84

FUNK

München

Optik & Style In de Schellingstrasse 18 te München is sedert mei 2008 de optiekzaak Funk Optik & Style gevestigd. Deze is gelegen in de Maxvorstadt, een creatieve wijk vlakbij de universiteit, met veel cafés, restaurants, bars en kleine zelfstandige winkels. Op een oppervlakte van 70 m2 toont Funk Optik & Style de eigen collecties Sashee Schuster, Dieter Funk en Funk Food. Maar er zijn ook andere merken te koop zoals Rolf, Götti, Masunaga, Joel Lesca, Randolph Engineering, Frank Custom, B-Lech, 7K, Rezin eyewear en Valley. De intentie bij het realiseren van het interieurontwerp was dat de klanten zich thuis zouden voelen. En dat is gelukt. Als je de winkel binnenstapt dan is er een gezel-

lige, prettige atmosfeer met een mix van materialen. De originele vloer, een deel is meer dan 100 jaar oud en het andere deel is uit de jaren ‘50, is hersteld. Alle meubels, hoofdzakelijk vervaardigd van natuurlijk materiaal, zijn speciaal voor de winkel ontworpen. Zo is het hout bijvoorbeeld 200 jaar oud. De toonbank is afkomstig van een oude apotheek uit 1895. Dieter en Saschi hebben alles zelf gedaan: het interieurontwerp, ontwerp van de meubels, etc. Funk Optik & Style is zo bijzonder omdat er een goede balans is tussen degenen die in de winkel werken, het interieur en de selectie van merken die gepresenteerd worden. www.funk-eyewear.com


NAJAAR 2016

85 OPTIEK & MODE


‘Red Dot’ Product Design 2016 voor Lindberg wanddisplay

Lindberg NAJAAR 2016

weer in de prijzen

OPTIEK & MODE

86

Lindberg, internationaal bekend om zijn karakteristieke Scandinavische design en uitzonderlijke technische innovatie, heeft weer een design onderscheiding ontvangen: de prestigieuze Red Dot Award in de categorie Product Design 2016. Deze award is voor het wanddisplay. Lindberg is van mening dat de beste brillen een hoogwaardige verkoopomgeving verdienen en dat is dan ook de reden dat Lindberg in 2011 het Interior Design by Lindberg concept lanceerde om haar dealers bij de verkoop van Lindberg brillen extra service te verlenen door voor de Lindberg brillen een eigen plek in de winkel te creëren. Eigenaar / CEO Henrik Lindberg is opgeleid als architect, en het is zijn ontwerpobsessie die Lindberg in dit opzicht radicaal doet verschillen van andere brillenhuizen. Het met Red Dot bekroonde wanddisplay is voorzien van een gepoedercoat aluminium behuizing met piano draad die 24 monturen kan herbergen tegen een achtergrond van geitenhuid. In de massief

eiken laden is nog plaats voor 36 monturen, terwijl de LED-verlichting zorgt voor goed beeld. De twee deuren zijn gemaakt van speciaal anti-reflectie glas en voorzien van een verborgen magnetische vergrendeling voor de nachtelijke beveiliging. Op 4 juli jongstleden is de Red Dot Award aan Lindberg uitgereikt tijdens het Red Dot Gala in Essen Aalto-Theater in aanwezigheid van 1.200 vooraanstaande gasten. Nu wordt het door Lindberg gewonnen wanddisplay tentoongesteld in het Red Dot Design Museum Essen in Duitsland. Lindberg is al jaren over de gehele wereld een grote hit in prestigieuze designprijzen en modeonderscheidingen. Het merk heeft tot op heden een totaal van 78 awards in de wacht gesleept.

www.lindberg.com


23 t/m 26 september 2016

SILMO Paris NAJAAR 2016

Na een succesvolle 2015-editie met een stijgend aantal bezoekers vindt de SILMO PARIS 2016, de ‘grootste flagshipstore voor de optiekbranche’, plaats van 23 t/m 26 september 2016.

OPTIEK & MODE

88

De verschillende expositieruimtes vertegenwoordigen de complete optieksector en verwelkomen 900 exposanten uit de hele wereld. De 1.350 creatieve merken zijn verdeeld over 12 overzichtelijke sectoren met een vernieuwend decor.

Silmo Academy Een ander evenement voor opticiens en voor iedere bezoeker met belangstelling voor wetenschappelijke vooruitgang en reflectie over het zicht, is de 7e editie van de SILMO ACADEMY, die het publiek gedurende drie dagen, van 10:00 tot 13:00 uur, kan bijwonen. Het thema van de Silmo Academy 2016 is LEZEN. Het complete programma is te zien op: www.silmoparis.com.

Hoogtepunten van de SILMO Paris 2016: • Trends Pop-up Store • Secret Store of Commerce 3.0 • Silmo TV • Trends Mag by Silmo • Low Vision stand • Ab Fab Lab stand - voor nieuwe technologieën • Silmo Academy - met het thema ‘READING’ • Experience Store • Silmo d’Or

Nederlandse deelname De jaarlijks groeiende Nederlandse vertegenwoordiging op de SILMO Paris laat ook dit jaar van zich spreken. Per 1 juli zijn de volgende exposanten ingeschreven: Alexanian, Asia Dragon Europe, BBIG, Bloomdale Eyewear, Bobo’s Eyewear/Jos Baijens, Charlie Temple, C-Zone, Dick Moby, Dutz Eyewear, Eurovisie Worldwide, Eyefunc Europe, Frame Holland, Garrett Leight Europe, Glasklar International, Made4Eyes, More Eyewear, Roger Eye Design, Suzy Glam, Talba Nederland, Toms, Tuneamp. Voor meer informatie: www.silmoparis.com.

Naast het complete aanbod (monturen, zonnebrillen, glazen, contactlenzen, low vision, materieel, optische instrumenten en winkelinrichting ) zijn opleiding en informatie twee belangrijke diensten voor de beursbezoekers. Deze zijn te vinden in specifieke ruimtes langs de gangpaden (themagerichte pop-up stores, interactieve terminals met het digitale magazine Trends by Silmo, etc.), dit jaar aangevuld met een nieuwe ruimte: Experience Store.

Promosalons: vertegenwoordiging in Nederland Op de internetsite www.silmoparis.com kunnen bezoekers terecht voor de voorbereiding van hun beursbezoek, de aanvraag van toegangsbadges, het programmaoverzicht, de beursplattegrond en de exposantenlijst. In Nederland wordt de SILMO vertegenwoordigd door Promosalons Nederland (tel: 020-4620020, e-mail: info@promosalons.nl ). Voor nadere informatie kunt u bij Promosalons terecht.

Deze digitale winkel onthult de nieuwste innoverende technologieën die opticiens in staat stellen om nieuwe diensten en passende oplossingen te ontwikkelen ter verbetering van hun dagelijkse routine en hun business, voor een vernieuwende digitale klantervaring.

Beleef de SILMO ervaring van 23 t/m 26 september 2016 in Parijs!


NAJAAR 2016

89 OPTIEK & MODE


Optiek&Mode integraal op de website

NAJAAR 2016

www.optiekenmode.com

OPTIEK & MODE

90

Dit nieuwe nummer is integraal op de website te lezen, met links naar adverteerders. Ook oude uitgaven kunt u op uw gemak lezen. FACEBOOK Vrijwel dagelijks houden wij belangstellenden op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van brillenmode, mode, accessoires en lifestyle via onze facebook page: Optiek&Mode magazine

Als u deze pagina leuk vindt, dan krijgt ook u het nieuws te zien.

COMMA PUBLISHING Optiek&Mode magazine is onderdeel van Comma Publishing: www.commapublishing.com facebook: Comma Publishing Shops Limited magazine is onderdeel van Comma Publishing: www.shopslimited.com facebook: Shops Limited Comma Publishing is ook uitgever van (kunst) boeken en catalogi.


Hall 5 C077


Dutch Retail Design

C O N C E P T s T r aT E g y - s T O r E d E s i g N - P r O j E C T m a Nag E m E N T - P r O d u C T i O N WsB WErKT O.a. VOOr VaN dEr LEEuW - dELFT, CiTy LENs - rOTTErdam, FriTs VaN dEN BOsCH - dEurNE, maTTHijs OPTiEK -gENT, BECKErs - TEssENdErLOO, PLusmi Nus - LuXEmBurg , VaN LEEuWEN OPTiEK - NL, Cys OuW - TErNEuZEN, THyss EN - KaPELLEN, gOBErT – KNOKKE.

OPTIEK & MODE MAGAZINE

SucceSSful

NUMMER 92 NAJAAR 2016

+31 33 277 17 14

For much more retail: www.wsbinterieurbouw.nl

Optiek & Mode najaar 2016