__MAIN_TEXT__

Page 1

agenda

cultural

gener febrer març

2017

2017 Any Dr. Joaquim Piñol

i Aguadé


2017 Any Dr. Joaquim Piñol i Aguadé La junta de govern del CoMB ha decidit enguany dedicar l’any 2017 a homenatjar al Dr. Joaquim Piñol i Aguadé (1917-1977), que va ser catedràtic de Dermatologia de la Universitat de Barcelona des de 1967 fins a la seva mort. Deixeble dels professors Jaume Peyri i Xavier Vilanova, Piñol que substituí Vilanova a la càtedra, fou un estudiós de la Dermatologia, un investigador brillant, especialment de les porfíries i de les malalties de la pell per radiacions lumíniques, i un gran organitzador que dotà al seu servei de l’Hospital Clínic, de seccions orientades als grans problemes de l’especialitat. Els actes de l’any Piñol pretenen no únicament recordar el mestre sinó també revisar la història de la dermatologia catalana, plena de grans noms i de notables contribucions científiques. Més informació: www.galeriametges.cat

Concursos Artístics per a Metges 2017 Es premiaran cinc camps artístics i culturals: poesia, narrativa breu, pintura/dibuix, fotografia i cinema. Vine a la Jornada cultural que se celebrarà a Girona durant el mes de maig.

2017

medi jocs

Apunta’t als Medijocs 2017, els jocs esportius per als metges: cursa atlètica, natació, muntanyisme, golf i padel. Anirem informant de totes aquestes activitats al web http://medijocs.comb.cat


Gener

A la Sala d’actes del CoMB Entrada gratuïta

10 dimarts | 18 h | Concert Concert de guitarra. A càrrec d’Ekaterina Záytseva amb obres de F. Sor, F. Tàrrega i E. Granados. Organitzat per Rafael Salinas. Coordinat per Jaume Torner i Manel Sans.

17 dimarts | 18 h | Conferència El món simfònic de Beethoven (3a part). A càrrec de Roger Alier, historiador i crític musical.

17 dimarts | 19.15 h | Conferència Homenatge al Dr. Domènec Martí Julià i el significat de l’assistència psiquiàtrica per al projecte polític del catalanisme. Benvinguda i presentació a càrrec de Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges. Conferència a càrrec de J. M. Comelles, professor emèrit d’Antropologia, URV.

Un segle d’història compartida. 100 anys de l’Institut Mental. Inauguració de l’exposició a càrrec d’Alícia Fernández, comissària de l’exposició sobre l’Institut Mental de Santa Creu.

24 dimarts | 18 h | Conferència La Robòtica aplicada a la medicina. L’avenç de la robòtica a la medicina està obtenint resultats molt espectaculars sobretot en el diagnòstic, cirurgia i tractaments. A càrrec de Josep Amat, catedràtic emèrit de Robòtica de la Universitat Politècnica de Catalunya.

31 dimarts | 18 h | Conferència FARC: de les muntanyes al Congrés. A càrrec d’Eduard Char, graduat en Ciències Polítiques per la Universitat de Els Andes a Colòmbia.


Febrer

A la Sala d’actes del CoMB Entrada gratuïta

7 dimarts | 18 h | Conferència La Fundació Àngel Soler Daniel: la seva implicació amb els metges amb dificultats. A càrrec de Jordi Soler i Solé, president de la Fundació.

14 dimarts | 18 h | Conferència El món simfònic de Beethoven (4a part). A càrrec de Roger Alier, historiador i crític musical.

21 dimarts | 18 h | Conferència La mort en la història de la pintura. A càrrec de Juan Rodenas, metge historiador.

28 dimarts | 17.30 h | Sessió de Cinema Vacaciones en Roma (1953). Projecció de la pel·lícula nord-americana dirigida per William Wyler i interpretada per Audrey Hepburn i Gregory Peck. Duració: 115 minuts. Presentació i comentaris de Rosa Turell i José Antonio Fons. Col·loqui en acabar per part de Jaume Figueres.

Exposicions

A l’espai d’exposicions del CoMB, planta baixa. Entrada gratuïta.

13 i 14 de gener

Heribert Masats

Núria Garriga

Homenatge a Núria Garriga. Pintura a l’oli. Exposició benèfica a favor del projecte ARI.

De l’1 al 15 de març Heribert Masats Tècnica acrílic/mixt.


Març

A la Sala d’actes del CoMB Entrada gratuïta

7 dimarts | 18 h | Concert Concert de Piano. A càrrec de Rafael Salinas amb música de W. A. Mozart, F. Chopin i F. Schubert. Coordinat per Jaume Torner i Manel Sans.

14 dimarts | 17.30 h | Sessió de Cinema Desayuno con diamantes (1961). Projecció de la pel·lícula nord-americana dirigida per Blake Edwards i interpretada per Audrey Hepburn i George Peppard. Duració: 115 minuts. Presentació i comentaris de Rosa Turell i José Antonio Fons. Col·loqui en acabar per part de Jaume Figueres.

21 dimarts | 18 h | Conferència Epigenètica en la salut i en la malaltia.  càrrec de Manuel Esteller. Director del Programa A d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica del Bellvitge, Barcelona i cap del Grup d’Epigenètica del Càncer.

28 dimarts | 18 h | Conferència Llum d’aquarel·la. A càrrec de Laurentino Martí Badenes, metge i aquarel·lista. Pintura simultània d’una aquarel·la.

31 divendres | 17 h | Conferència La ciència de la llarga vida A càrrec de Valentí Fuster Carulla, metge i president del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars. Cloenda a càrrec del Dr. Jaume Padrós. Si ets músic i toques en una banda de rock, blues o pop inscriu-te per participar al Mediconcert 2017. Concert benèfic per a les beques Bada que promou la formació de metges pera la cooperació. Se celebrarà l’1 de juny a la Sala Luz de Gas de Barcelona Inscripcions i més informació: http://mediconcert.comb.cat


Visites i excursions d’un dia

Organitzat per la Secció de Metges Jubilats. Obert a tota la col·legiació

25 de gener CaixaForum. Un Thyssen mai vist Visita comentada a l’exposició. Descobreix les grans obres mestres de la col·lecció del Museu ThyssenBornemisza de la mà de grans mestres de la pintura: Fra Angelico, Bellini, Brueghel, Rubens, Rembrandt, Cézanne, Pissarro, Canaletto, Picasso, Chagall, Hopper, etc. A continuació es podrà fer la visita lliure a l’exposició de Cinema i avantguardes. Preu: 5 €. Grup mínim: 20 persones. Data límit d’inscripció: 20 de gener. Trobada: CaixaForum a les

10.45 h.

15 de febrer Casa de les Punxes Declarada monument històric d’interès nacional, és actualment un dels edificis més emblemàtics de Barcelona. Construïda per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, a petició de la família Terradas, es troba ubicada en plena ruta modernista. Preu: 14 €. Grup mínim: 20 persones. Data límit d’inscripció: 10 de febrer. Trobada: Av. Diagonal, 420

a les 10.45 h.

15 de març Besalú Visita guiada a l’església de Sant Pere, l’església de Sant Vicenç, el Micvé (banys jueus de purificació), la sinagoga i audiovisual de la història de Besalú. Dinar de germanor. Preu: 40 € (inclou visita, dinar i autocar). Grup mínim: 30 persones. Data límit d’inscripció: 10 de març. Trobada: plaça Francesc Macià davant del

Cafè Sandor a les 9 h.

Imprescindible retirar els tiquets al Departament d’Activitats i Congressos. Places limitades a grups entre 20 i 50 assistents. Per a inscripcions i més informació podeu adreçar-vos al Dpt. d’Activitats i Congressos al telèfon 93 567 88 60 o per correu electrònic a congres@comb.cat


Viatges Viatges organitzats per la Secció de Metges Jubilats. Oberts a tota la col·legiació

4 d’abril Burgos, la ciutat del Cid Sortida: 4 d’abril. Durada: 5 dies / 4 nits. Preu: 990 € Sortirem en tren Alvia cap a Burgos i en arribar visitarem la ciutat, la cartoixa de Miraflores i el monestir de Las Huelgas. L’endemà farem dia a Covarrubias, Lerma i Santo Domingo de Silos. També visitarem Aranda de Duero i el monestir de Santa María de la Vid. L’últim dia visitarem el Museu de l'Evolució i el Jaciment d'Atapuerca.

9 de maig Costa Amalfitana, la regió dels blaus intensos Sortida: 9 de maig. Durada: 6 dies / 5 nits. Preu: 1.195 € Viatge en avió a la Costa Amalfitana on visitarem les ciutats i els pobles més emblemàtics de la zona. Començarem pel centre històric Nàpols, continuarem per Pompeia, una ciutat destruïda l’any 79 dC, també visitarem els pobles pesquers de Positano i Ravello per acabar a les excavacions de Paestrum. Un viatge per descobrir.

16 de juny Castells del Loire, el territori dels castell Sortida: 16 de juny. Durada: 5 dies/4 nits. Preu: 1.590 € Sortida en TGV amb destinació a la Vall del Loire, un viatge per gaudir dels castells més emblemàtics de la zona. Començarem visitant la ciutat de Tours i el castell de Chanonceau, una joia coneguda com el “Castell de les sis dames”. Continuarem el viatge visitant els castells de Chambord, Cheverny i Amboise. Per acabar, visitarem els castells de Villandry, d’Azay-li-Rideau i el de l’Aulee on gaudirem d’un tast de vins d’excel·lent qualitat. Per a més informació i reserves sobre aquests viatges i d’altres, podeu adreçar-vos a Mediviatges, al telèfon 93 567 88 05 o per correu electrònic a mediviatges@med.es o consultar el web www.mediviatges.com


Acte d’homenatge del CoMB al

Dr. Domènec Martí Julià (Barcelona, 1861-1917)

El psiquiatre i polític barceloní Martí Julià, dóna el seu nom a carrers d’algunes ciutats catalanes i, alhora, és objecte de controvèrsia a Internet entre els defensors i els detractors del nacionalisme i l’independentisme de Catalunya. De fet, l’escultura que realitzà Josep Dunyac i que podem admirar a Barcelona, a la Diagonal amb la Gran Via de Carles III, fou una obra pagada per subscripció popular l’any 1936, promoguda per la societat catalanista Pàtria Nova. A la vista de tota aquesta memòria, resulta difícil assenyalar si aquest metge continua sent un magnífic desconegut per al conjunt de la població.

política de Catalunya. Desenvolupa ambdues activitats alhora, fins al punt que a vegades la intersecció és total, com ara quan el president de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba, li encarrega la planificació de l’assistència pública dels malalts mentals. Martí Julià participa així, de manera plena, en la formació de la psiquiatria com a especialitat professional, organitzada en societat acadèmica. Alhora, és un nacionalista de manual, i el seu catalanisme d’arrel popular el porta a defensar idees polítiques al capdavant d’un partit socialista i independentista, fets que li donen una enorme actualitat.

Martí Julià fou un exemple més de professional de la medicina compromès amb la construcció

Més informació: www.galeriametges.cat

Activitats organitzades per:

Passeig de la Bonanova, 47, 08017 Barcelona Tel. 93 567 88 88 - areacultural@comb.cat http://cultura.comb.cat

Amb el suport de:

Profile for Col·legi de Metges de Barcelona

Agenda Cultural CoMB gener-febrer-març 2017  

Agenda Cultural CoMB gener-febrer-març 2017

Agenda Cultural CoMB gener-febrer-març 2017  

Agenda Cultural CoMB gener-febrer-març 2017

Profile for comb