Page 1


:

ummer

in dit n Ontdek

ok p. 6 n de ko a a ) s r e . 11 (en oud koken p • Kids n a g e v rt . 24 cca lee reatie p c e t s a • Rebe zero w 6 op mijn g p. 29 rst p. 2 • Fier ganisin voor ke r o n e e r e m t o h dlet d over • Han ntwoor a e b n ge • 3 vra

3


Verlie󰈆󰈆󰈆󰈆in de Academy! Colruyt Group Academy is een leuke inspiratie- en ontmoetingsplek. Je kan er ervaringen uitwisselen en dezelfde passies delen. En wist je dat je er ook de liefde van je leven kan tegenkomen? Het overkwam Lucie en François in mei 2017 tijdens de workshop ‘Vegetarische lasagnes’ in Jambes. Ze zagen elkaar, werden onafscheidelijk en vandaag zijn ze nog altijd smoorverliefd! 4


<<

Toeval bestaat niet

<<

Lucie was moe maar ging die dag in mei toch mee met een vriendin naar de workshop ‘Vegetarische lasagnes’. “We deden wel vaker kookworkshops samen, maar meestal om gebak en zoetigheden te maken. Toen was het de eerste keer dat we een ‘hartige’ workshop volgden.”

<< <<

<<

François, ook een fan van kookworkshops, kwam in de plaats van een kennis die had afgezegd. Samen met een vriend zat hij dicht bij de vriendinnen. “We zijn wat aan de praat geraakt en op een bepaald moment vroegen de meisjes ons om een bokaal te openen ... Dat lukte niet. Ik denk dat Lucie op dat moment voor mij gevallen is”, vertrouwt François ons glimlachend toe. “Ik van mijn kant, zag meteen dat ze iets speciaals had.”

<< Op het einde van de workshop raapte François al zijn moed bijeen en vroeg hij het telefoonnummer van Lucie. Twee weken later spraken ze opnieuw af om elkaar nooit meer los te laten!

5


Kids aan de kook!

Koekjes bakken, balletjes rollen of hapjes maken: kinderen halen heel graag schort en koksmuts boven. In onze junior kookworkshops kunnen ze zich naar hartenlust uitleven met allerlei lekkers. En een echte minichef heeft een hulpkok nodig! Daarom kan je in sommige workshops samen met je spruit in de potten komen roeren. “Met de vingers de kom uitlikken, hoort erbij” “Het enthousiasme van onze kleine chefs werkt aanstekelijk. Ze zijn heel fier dat ze zelf gerechtjes mogen maken die ze lekker vinden. De recepten in de workshops zijn zo kidsproof dat ze alles zelf kunnen doen. Als mama’s of papa’s meekomen, mogen die alleen maar assisteren (lacht). En geen kooknamiddag zonder proevertjes natuurlijk!” Lesgever

6

Christop󰇭󰇭󰇭


Eerst de perfecte bodem rollen en dan mag Léandre zijn to ppizza beleggen. Mmm!

n originele er delen hu ortjes. Tuur en Jasp do e tussen zelfgemaakt

Kathy “Mats ging in de lead en werd echt in de verf gezet als kok. Thuis maken we nog altijd graag onze toppers uit de workshop.”

Mama Kathy en zo on verslingerd op samtje Mats zijn en koken.

Je kind duikt (samen met jou) onze keuken in: • Gezond snoepplezier, hier! NIEUW!

• Koken met jouw junior chef • Koken is kinderspel • Koken met kids voor eindejaar

• Samen aan de bak: pannenkoeken en wafels • Uit het vuistje (Kids only!) • Vieruurtjes om van te snoepen (Kids only!)

• Minichefs ontdekken Italië (Kids only!)

Ontdek ons volledige aanbod op colruytgroupacademy.be 7


13 nieuwe THEMAâ&#x20AC;&#x2122;S

8


Goesting in een spetterende

ver󰈞󰈞󰈞󰈞󰈞󰈞󰈞󰈞󰈞?

Dan moet je bij ons zijn! Kapoenen van 5 tot 12 jaar beleven een onvergetelijke namiddag met alles erop en eraan! Of je nu kiest voor superhelden, dolle dino’s of emoji’s? In elk feestje gaan we knutselen, bewegen, koken en véél meer. En natuurlijk verwennen we het feestvarken met een feestelijk verjaardagsmoment mét cake! “Het koken met mijn vriendinnetjes vond ik het leukst. We hebben lekkere regenboog-smoothie gemaakt en eenhoorn-drolletjes. Die bleven aan onze handjes kleven en dat was supergrappig.”

Jul󰇪󰇪󰇪󰇪󰇪󰇪

koos voor ‘Unicorns Only’

“Ik heb gewoon meegenoten met de kinderen

en thuis bekeken we meteen samen de foto’s van het feestje. Want opruimen hoefde niet, hoera!”

Nel󰇪󰇪

(mama Jule)

Waarom een feestje boeken in de Academy?  Als ouder x heb je geen rommel en opkuis.

boeken: gewoon je  Supermakkelijk x moment en thema kiezen en klaar. a

alles: van uitnodigingen  Wij regelen x tot een feestelijk verjaardagsmoment.

zijn afgestemd op de leeftijd  Alle thema’s x van de jarige (vanaf de 3de kleuterklas).

Bekijk samen met je oogappel alle leuke thema’s en boek je feestje op colruytgroupacademy.be Het verjaardagsfeest van je kapoen wordt mee mogelijk gemaakt door deze partners:

9


10


Mijn allereerste

Workshop » Hoe kom je bij Colruyt Group Academy terecht? “Sinds kort is er een nieuwe Academy in Melle en ik woon in de buurt. Ik wou dus zeker eens een workshop uitproberen.”

Rebecca Leeftijd: 29 jaar Woonplaats: Sleidinge Volgde ‘Klassiekers vegan-style’

» Welke workshop heb je gevolgd? “Klassiekers vegan-style. We leerden echte klassieke gerechten op een veganistische manier klaarmaken. Vol-au-vent, stoofvlees, balletjes in tomatensaus … maar dan zonder vlees, vis, ei of zuivel.” » Waarom koos je voor deze workshop? “Sinds een half jaar weet ik dat ik allergisch ben voor melk. In deze workshop wou ik gerechten leren maken die ik dus zeker en vast wél mag eten.” » Met wie nam je deel aan de workshop? “Ik deed de workshop samen met een goede vriendin.” » Hoe heb je de workshop ervaren? “Het was mijn eerste kookworkshop en meteen een voltreffer. Vooraf was ik bang dat de vegan gerechten zouden inboeten aan smaak. Maar alles was superlekker. Ik denk eraan om ook ‘Vegan desserts voor lekkerbekken’ te volgen.” » Met welke tips & tricks ga je thuis zelf aan de slag? “De lesgeefster hamerde erop dat je als veganist niet zomaar ingrediënten mag weglaten. Om zeker te zijn dat je voeding nog altijd voldoende eiwitten bevat, kan je vlees bijvoorbeeld vervangen door linzen of kikkererwten.”

Ontdek al onze veggie en vegan workshops op colruytgroupacademy.be

11


12


Elk

feest een succes

Eindejaar brengt mensen gezellig samen! Wie staat er allemaal op jouw gastenlijst? En hoe maak je er ook een feest van voor jezelf? Haal kook- en wijninspiratie uit onze verschillende eindejaarsworkshops. Dankzij de tips van onze lesgevers verras je iédereen die straks bij jou de voetjes onder tafel schuift! Wil je gezellig samen aan tafel zitten? ▶ Volg de workshops ‘Samen feesten’ of ‘Feestelijke kaasschotels’ Kaas is een topper die je makkelijk kan integreren in alle gangen van je feestmaal, zodat jij ook kan meefeesten. Lesgeefster Ann: “Imponeer je gasten met een eigen gepimpt kaasje of breng je kaasschotel als menu met aangepaste dranken. Eenvoudig en toch verrassend!”

Ann

Ga je voor ‘snel & easy’ genieten? ▶ Volg de workshop ‘Easy eindejaarsmenu’ Schijn bedriegt, volgens lesgever Johan. “Sommige originele gerechten lijken moeilijk, maar zijn toch simpel klaar te maken. De kunst zit ‘m in een goede mise-en-place. Verras met recepten die je grotendeels op voorhand kan klaarmaken.”

Johan 13


Wil je graag uitpakken met je kookkunsten? ▶ Volg de workshops ‘Feestelijk eindejaarsmenu’ of ‘feestelijke bijgerechten’ Geniet je er echt van om te koken? Leg de gastronomische lat dan gerust wat hoger. “Tarte tatin van witloof is op dit moment een trendy bijgerecht”, tipt lesgeefster Michaëla. “Of waag je eens aan gratin dauphinois van zoete aardappelen met salie.”

Krijg je veel kinderen over de vloer? ▶ Volg de workshops ‘Koken met kids voor eindejaar’ Lesgeefster Tine heeft een trucje om ook je kleinste feestgangers goed te doen eten. “Laat kinderen meewerken aan het menu of zelf enkele kidsproof hapjes op tafel toveren. Lekkers waar ze aan geholpen hebben, zal veel sneller in het mondje verdwijnen.”

Tine 14


Hou je graag rekening met iedereen? ▶ Volg de workshops ‘Feestelijk vegetarisch menu’ of ‘Feestelijk vegan gebak’ Kiezen voor (meer) veggie in je menu, maakt je feestmaaltijd meteen uniek. Lesgeefster Joke leert je toveren met tofu, seitan en peulvruchten. “Of combineer gerust lekkere gerechten van verschillende wereldkeukens en gebruik daarbij veel verse kruiden.”

Welke (bubbel)wijn mag het zijn? ▶ Word een kenner in onze wijnworkshops of de workshop ‘Bubbels in je glas’ Wist je dat cava kruidiger smaakt en prosecco iets zoeter? En welke wijn past het best bij jouw eindejaarsmenu? “Bij kerstkalkoen smaakt een fruitige rode wijn”, zegt wijnspecialist Koen. “Terwijl kreeft vraagt om een droge champagne of witte chardonnay.”

Koen

(wijnspecialist)

Vind inspiratie die past bij jouw feestformule! Ontdek al onze eindejaarsworkshops en (bubbel)wijnworkshops op colruytgroupacademy.be 15


Het belang van groeimelk Je peuter eet al flink fruit, groenten en vlees. Bye bye papfles dus? Zeker niet! Want kleine kinderen hebben nog heel wat extra voedingsstoffen nodig om goed en gezond te groeien. Tot je kleintje 3 jaar is, geef je hem best nog elke dag 350 tot 500 ml aangepaste groeimelk. En waarom geen gewone melk? In tegenstelling tot koemelk, is groeimelk speciaal ontwikkeld om je peuter alle voedingsstoffen te geven die hij in zâ&#x20AC;&#x2122;n snelle groeispurt nodig heeft*: Calcium, voor sterke beenderen. IJzer en omega-3-vetzuren, om de hersenen te stimuleren. Zink, vitamine A en vitamine C voor het immuunsysteem. Vitamine D voor gezonde tanden. Eiwitten om de spieren te ontwikkelen.

*De WHO (World Health Organization) adviseert om je baby de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven. NestlĂŠ staat hier volledig achter en ondersteunt ook het advies om na zes maanden door te gaan met borstvoeding, naast de introductie van andere voeding volgens advies van de kinderarts.

16


WORKSHOPS JANUARI - MAART 2020

Hoe

ontspan jij dit voorjaar?

Van zalige momenten met je baby beleven, over veggie leren koken, tot verrassende uitdagingen zoals handlettering, zero waste naaien en puur naturel bakken. Deze lente waait er ook een frisse wind door je vrije tijd. Op de volgende paginaâ&#x20AC;&#x2122;s vind je al onze workshops voor voorjaar 2020. Kies snel uit wat bij je past!

Lees er alles over en schrijf je in op colruytgroupacademy.be

17


WORKSHOPS JANUARI - MAART 2020

Baby • • • • • • • •

Babymassage EHBO voor baby’s en kinderen Reanimeren van baby’s en kinderen Samen muziek maken met je baby Samen muziek maken met je peuter Samen muziek maken met je kleuter Technieken om je baby te dragen Zwangerschapsyoga

Kids & Teens 6 - 9 jaar • Prins(es) voor 1 dag • Robot Labo: programmeer je eigen robot

9 - 12 jaar • • • •

Minichefs ontdekken Italië Robot Labo: programmeer je eigen robot Uit het vuistje Vieruurtjes om van te snoepen

Tieners • Make-up time

Samen met je kind • • • •

18

Gezond snoepplezier, hier! Hairstyling: leuke kinderkapsels Koken is kinderspel Nieuwe recepten Koken met jouw juniorchef

Ontdek alles en schrijf je in op colruytgroupacademy.be


WORKSHOPS JANUARI - MAART 2020

Welzijn & Ontspanning • • • • • • • • • •

Aromatherapie in je huisapotheek Aromatherapie voor de huid Aromatherapie voor de luchtwegen Aromatherapie voor ontspanning en vitaliteit Aromatherapie voor spieren en gewrichten Aromatherapie, een ontdekking Creëer je eigen parfum Hairstyling: jouw nieuwe look Maak je eigen verzorgingsproducten Make-up: do’s & don’ts

Hobby • Handletteren (12-99 jaar) • Kindergrime: de basis (deel 1) • Kindergrime: figuren (deel 2)

Eten & Drinken Bio • • • • • • •

Bak je eigen broodjes Het ultieme cakeatelier Ontwerp je eigen voedingsdriehoek: eiwitten Ontwerp je eigen voedingsdriehoek: koolhydraten Ontwerp je eigen voedingsdriehoek: vetten Ontwerp je eigen voedingsdriehoek: vezels Ontwerp je eigen voedingsdriehoek: vitamines

Dranken • • • • • • •

De wondere wereld van rum De wondere wereld van single malt whisky’s Koffiegeheimen ontrafeld Gin voor beginners Wijn voor beginners Wijn, een verdieping Wijnen en regio’s: Bordeaux Nieuw Ontdek alles en schrijf je in op colruytgroupacademy.be

19


WORKSHOPS JANUARI - MAART 2020

Easy cooking • • • • • • • • • • • • • •

Classic goes healthy Comfort food Dessertjes met seizoensfruit en chocolade Easy veggie Energiek ontbijt on-the-go Gezellige (paas)brunch Nieuw Heerlijke ovenschotels Kies je quiche: van koelkastrestjes tot feestelijk Lekkers uit de zee Makkelijke voorjaarsbordjes Met de wok op reis Nieuwe recepten Pesto & spreads: als apero of in gerechten Snelle én lekkere eenpansgerechten Soep, van klassiek tot verrassend

Gluten- en lactosevrij • Gluten- en lactosevrij: lezing • Gluten- en lactosevrij: zelf bakken

Veggie/vegan • • • • • • •

Creatief veggie seizoensmenu Gebak puur naturel Klassiekers vegan-style Kuren met sapjes, soepjes en smoothies Toveren met tofu Vegetarische burgers Wat kraakt, dat smaakt

Verrassend • • • • • •

20

Aan de KOOK: verrassende recepten in januari Nieuw Aan de KOOK: verrassende recepten in februari Nieuw Aan de KOOK: verrassende recepten in maart Nieuw Eclairs om bij weg te soezen Een boon voor koken met koffie Feestelijk paasmenu Nieuw

Ontdek alles en schrijf je in op colruytgroupacademy.be


WORKSHOPS JANUARI - MAART 2020

• • • • • • • • •

Het geheim van de banketbakker ontsluierd Kookplezier en bier Om pompoen is het te doen Ontdek de sterrenchef in jezelf Pittige gerechten met chocolade Spirits in en bij gerechten Nieuw Sterrenchef voor beginners Nieuw Taart als dessert Winters barbecueën

Wereldkeuken • • • • • • • • • • • •

Aziatische streetfood Nieuw Cantina Mexicana Nieuw De Braziliaanse keuken De Georgische keuken De Indische keuken De Noord-Amerikaanse keuken De Spaanse keuken Glorieuze wereldballen Op ontdekking in de wereldkeuken Sushi, masterclass Sushi, verrassend simpel Tajine open u

Huis & Tuin • • • • •

Home organising: rust in je huis en in je hoofd Naaiatelier: kussenhoes met rits Naaiatelier: vlaggenlijn Naaiatelier: zero waste naaien Snijtechnieken op scherp

Ontdek alles en schrijf je in op colruytgroupacademy.be

21


App. Speel.

Win € 50. aankoopbonnen van

Waag dagelijks je kans in de Xtra-app en win één van de aankoopbonnen van € 50! Actie geldig van 1/10/2019 t.e.m. 8/12/2019. Meer info & wedstrijdreglement op mijnxtra.be/win

Download de Xtra-app nu!

22

mijnxtra.be mijnxtra.be


groener

Lesgever Maarten en Annemie

1.000 keer de baan op Dat jullie meer en meer nadenken over duurzamer rijden, bewijst het succes van onze workshop ‘Groener de baan op’. Op 19 september mochten we onze 1.000ste deelnemer verwelkomen in de Academy in Melle. Annemie was de gelukkige!

“De avond was één grote verrassing voor mij”, glundert Annemie na. “Totaal onverwacht werd ik in de bloemetjes gezet en ik beleefde de workshop als een echte BV (lacht). Mijn man en ik leerden ook ongelofelijk veel bij over alle alternatieven om milieuvriendelijker te rijden. Een duurzamere auto is een must voor ons en na de toffe ritjes door de straten van Melle en Heusden wisten we het zeker: een hybride wagen op CNG (aardgas) en benzine is echt ons ding. Het gas tanken kan makkelijk, we deden de test bij DATS 24.” Ook lesgever Maarten is blij dat hij mensen zoals Annemie over de streep kan trekken om duurzamer te rijden. “Met z’n allen groener de baan op. Dat is tenslotte waar we het voor doen. En onze workshop was al 1.000 keer een stap in de goede richting!”

Jezelf ook overtuigen? Schrijf je in voor de workshop ‘Groener de baan op’ op colruytgroupacademy.be 23


Lily volgde de workshop ‘Zero waste naaien’

Leren

‘recykleren’!

“Ik heb een naaimachine gekocht en wil die goed leren gebruiken. Ik ging al een paar keer koken in de Academy en weet dus dat de workshops heel concreet zijn. Daarom schreef ik me ook in voor een beginnerscursus naaien. Het thema ‘zero waste’ was mooi meegenomen. Want alle beetjes helpen en ik heb toffe ideeën opgedaan om zelf ecologische huishoudhulpjes te maken. Oude stofjes die ik meebracht zijn herbruikbare zakjes voor groenten en fruit geworden en ook de duurzame stofborstel ga ik thuis zeker nog eens maken met mijn eigen machine.” 24


De kunst van

wijn bewaren Een goede wijn wordt beter met de jaren. En de kunst zit ‘m in het optimaal bewaren. Hoe dan, denk je? Met de wijnbewaar- of wijnklimaatkasten van Liebherr speel je op zeker. Te warm. Te droog. Te veel licht. Voorbijrijdende auto’s … Geen enkele ruimte in je moderne woning kan tippen aan het ideale klimaat van een echte wijnkelder. En lijkt verbouwen je wat vergezocht? Weet dan dat er ook wijnkasten bestaan. Daarin zijn de omstandigheden om wijn te bewaren zo optimaal dat je favoriete fles ongestoord kan rusten. Tot het moment dat jij ze ontkurkt en er heerlijk van geniet!

Waarom is wijn uit een wijnkast zo lekker? 1. Geen licht in het donker: door licht, en vooral uv-stralen, krijgt je wijn een andere kleur en smaakt hij minder goed. Dankzij de geïsoleerde glasdeur met uv-bescherming kan dat in een wijnkast niet gebeuren. 2. Altijd op temperatuur: wijn bewaar je best tussen 10°C en 12°C. Zelfs als de temperatuur in de kamer verandert, houdt een wijnkast altijd de ideale, constante temperatuur aan. 3. Er zit geen luchtje aan: lekker gekookt? Een filter in je wijnkast voorkomt dat je wijn de omgevingsgeuren opneemt. Ook de luchtvochtigheid in de kast blijft altijd boven 50 %. Zo krimpt de kurk niet en gaat je fles niet lekken of te veel zuurstof opnemen. 4. Rijpen in alle rust: schokken breken de moleculen in wijn. Je wijnkast heeft een speciale compressor die de flessen beschermt tegen trillingen.

Wist je dat … … de ideale drinktemperatuur anders is voor verschillende soorten wijn? • champagne: 5°C - 7°C • prosecco, cava, sekt: 7°C - 9°C • witte wijn: 8°C – 12°C • roséwijn: 10°C – 12°C • rode wijn: 14°C – 18°C

Als Duitse koel- en vriesspecialist ontwikkelt Liebherr al meer dan 60 jaar nieuwe oplossingen voor meer koelcomfort, bedieningsgemak en energiebesparing.

25


26


mooiste Merry X-mas GIF’s, Rudolf-filters op Snapchat of een appje met Nieuwjaar? Kom dit jaar persoonlijker uit de hoek en stuur originele handgeletterde wensen. “Hoe leuk was het om in de workshop te experimenteren met verschillende pennen en materialen”, zegt deelneemster Inse enthousiast.

“Het is gewoon doen en oefening baart kunst.” “Ik heb een kat die van quality time houdt. Elke ochtend staat ze enthousiast mee op en ze snort tot ‘s avonds laat op mijn schoot. De quote die ik maakte is dus heel toepasselijk (lacht). We kregen eerst instructies die we telkens meteen konden inoefenen. Daarna was er voldoende vrije werktijd om volop te experimenteren. We oefenden verschillende letters, doodles, banners en schaduwen. Ik ga handlettering zeker nog gebruiken in een bullet journal en om leuke wensen naar mijn vrienden te sturen.”

4 tips voor beginners van lesgever Filip 1

2

3

4

Eerst schetsen? Druk niet te hard op je potlood zodat je achteraf makkelijk uit kan gommen. Gebruik je eigen handschrift en vorm het om tot nieuwe letters. Oefen eerst alle letters van het alfabet apart voor je aan woorden of zinnen begint. Zorg voor rust door alle horizontale lijnen in je letters op dezelfde hoogte te houden.

Zelf aan de slag gaan? Schrijf je in voor onze workshop ‘Handlettering’ op colruytgroupacademy.be 27


28


Organisin󰈪󰈪

Vraag & antwoord

Home

Is je huis (en zo ook je hoofd) op orde houden makkelijker gezegd dan gedaan? En kwam Netflix-opruimgoeroe Marie Kondo nog niet bij je langs? Iets dichter bij huis beantwoordt onze lesgeefster Riet alvast 3 prangende vragen over home organising.

• Wat is home organising? “Het grondig opruimen en organiseren van je thuisomgeving, zodat je automatisch mee je hoofd opruimt. Zo krijg je meer grip op je drukke leven en hou je meer tijd over voor jezelf en dingen die er écht toe doen.”

<<

• Hoe begin je eraan?

<<

“Eerst denken, dan doen. De eerste fase is altijd het sorteren of ontspullen. Is een item nog mooi? Gebruik je het nog? Word je er (nog) blij van? … En daarna: geef weg, verkoop, gooi weg, bewaar of stockeer.”

Lesgeefster

Riet

• En vooral: hoe hou je het vol? “Slim opruimen hoef je maar één keer te doen en verleer je ook niet meer. Focus altijd op een miniproject (bv. 1 kast opruimen) en werk dat volledig af voordat je iets nieuws aanpakt. Dat schept voldoening, en het stimuleert om verder te doen.”

<< “1 nieuw kopen = 1 oud wegdoen. Dat eenvoudige principe uit de workshop ‘Home organising’ pas ik in mijn kledingkast toe. En het werkt!”

Deelneemster

Lisel󰈣󰈣󰈣󰈣󰈣

Nog meer goede organisatie-gewoontes aanleren? Schrijf je in voor onze workshop ‘Home organising’ op colruytgroupacademy.be En hou binnenkort zeker ook onze extra thema’s rond ‘organising’ in de gaten! 29


Make

Sushi, make art!

Verbluffend mooi, heerlijk vers en écht lekker: de deelnemers van onze workshop ontdekten dat het ‘een makkie’ is om zelf maki- en sushirolletjes te maken. Met of zonder rijst? Kleurrijke combinaties met vis of zelfs helemaal veggie? Laat zulke pareltjes niet door je stokjes glippen en ... Itadakimasu (eet smakelijk)!

30


“Goed op weg om een echte sushichef te worden” “Mijn vrouw en ik zijn grote sushifans, maar we wisten niet hoe er zelf aan te beginnen. Samen een workshop volgen leek ons een goed idee. En ja hoor! Dankzij de tips en tricks durven we ons nu thuis ook aan wat rolletjes wagen. Een basistruc is om maar een dun laagje rijst te gebruiken. En natuurlijk verklapte lesgever Frank nog meer geheimen (lacht). We kijken al uit naar de sushi masterclass om nog een stapje verder te gaan.”

Jan

Jij als sushikunstenaar? Schrijf je in voor onze workshops ‘Sushi, verrassend simpel’ of ‘Sushi, masterclass’ op colruytgroupacademy.be 31


Koken met Lef(fe) Leffe Blond en vol-au-vent zijn twee Belgische iconen die je perfect kan combineren. En wat dacht je van eendenborst met Leffe Ruby-rodevruchtensaus of Côte à l’os met Leffe Bruin? Aan koken met bier beleef je plezier! Neem zelf de proef op de som met deze smaakvolle food pairing recepten.

Vol-au-vent met Leffe Blond

RECEPT

De volle zoetheid en het gerookte aroma van het bier gaan perfect samen met het romige gerecht.

Zo maak je het 1.

2.

3. 4. 5.

Ingrediënten (4 personen) • 1 hele kip • 3 flesjes Leffe Blond • 4 bladerdeegbakjes • 220 g champignons • 2 uien • 2 stengels prei • 3 wortelen • 200 g boter

• 150 g bloem • citroensap • 100 ml room • verse tijm • 2 laurierblaadjes • broodkruimels • bieslook en peterselie

6. 7. 8. 9.

10.

Smelt 50 g boter in een grote pan en voeg de grofgesneden wortelen, prei, ui, tijm en laurierblaadjes toe. Bak de groenten even aan. Voeg de kip, 3 flesjes Leffe Blond en 1 l water toe. Doe het deksel op de pan en laat 2,5 uur rustig koken op een matig vuur. Haal de kip uit de pan als ze van het bot valt en zet opzij. Zeef de bouillon en hou 1 l over. Smelt 150 g boter in een pan en voeg al roerend 150 g bloem toe tot je een roux hebt. Matig het vuur en doe de kippenbouillon langzaam bij de roux, terwijl je krachtig met een garde de saus tot een dikke maar vloeibare saus roert. Bind de saus verder met room tot de gewenste dikte. Voeg de kip en de champignons toe met een beetje citroensap. Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de vol-au-vent over de bladerdeegbakjes en werk af met bieslook en peterselie. Serveer met een koud glas Leffe Blond. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Bekijk ook de andere recepten met Leffe Ruby en Leffe Bruin op onze blog: colruytgroupacademy.be/blog 32


Jan pakt

go󰇻󰇻󰇻󰇻

Onze Academy is een plek voor levensgenieters! Leuvens kunstenaar Jan kwam maar liefst al 50 keer proeven van onze kook- en drankenworkshops. De Academy in Haasrode is z’n thuishaven, en ziet hij iets in Hasselt dat hem boeit, dan gaat hij ook weleens daar langs. “Mijn jubileumeditie heb ik gevierd met tapas en een glas Rioja tijdens de workshop ‘Spaanse wijnen’. En Jan experimenteerde met nog veel meer wereldse lekkernijen. “De Creoolse keuken, Braziliaanse gerechten, de keuken van het Midden-Oosten … Ik vind het super om in de workshops al die recepten uit te proberen en er dan thuis iedereen mee te verrassen. De allerleukste workshop? “Ik ben geen vegetariër maar ‘Libanees koken’ vond ik een bom van smaak en gezelligheid. Absoluut een topper!” De teller stopt niet op 50 workshops. “We gaan minstens voor een diamanten jubileum (lacht). Ik schreef me trouwens ook al in voor de nieuwe ‘Cantina Mexicana’. Ik ben heel benieuwd!”

Ga Jan achterna en ontdek al onze wijn- en kookworkshops op colruytgroupacademy.be 33


Onze thematische partners

34


Profile for Colruyt Group Services

CGA programmaboekje oktober 2019 NL  

CGA programmaboekje oktober 2019 NL