Page 1

GOURMETLAND… Ta’ på en kulinarisk rejse i Sydvestjylland Skøn mad og fine råvarer byder på mange gode oplevelser til livsnydere

Henne Mølle Å Badehotel er et af de 50 bedste spise- og overnatningssteder i Skandinavien ifølge bogen ”Beste 50 spise- og overnattingssteder i Skandinavia 2010”. Det unge par, Annemette Hermansen og Casper Hessellund, der til dagligt driver stedet, sætter da også et meget højt ambitionsniveau, og man må absolut ikke snyde sig selv for at opleve deres kreationer udi det kulinariske.

Hr. Skovs Gourmet univers Lige midt i Blåvand - blot få hundrede meter fra Vesterhavet ligger Hr. Skov - et gourmet univers for alle med god smag. Her er også både butik og café. Butikken er et overflødighedshorn af specialiteter og delikatesser - mange hjemmelavede. Caféen er brunch, champagne, juice og høj sol fra en skyfri himmel eller skønne frokostanretninger baseret på husets specialiteter.

Ho Kro I Ho med storslået udsigt over til Esbjerg finder man en ægte gammeldaws landevejskro med rødder helt tilbage til 1662, hvor gården, der i dag rummer kroen, blev opført. Fra 1888 drev Inger og Carl Thisenuis Landevejskro fra stedet, og i dag drives kroen af det unge værtspar Christina Pagaard Thomsen og Mads Uhre Schmidt. Det kan godt være, at der er lavt til loftet i restauranten, men det er der ikke i køkkenet… Også på Ho Kro nyder man godt af det store engagement, der præger områdets spisesteder mht. at udnytte de herlige lokale råvarer og som udmønter sig i sublime menuer.

den kunne overvinde deres fobi for steder uden for hovedstaden, ville stedet utvivlsomt blive smykket med mindst en stjerne. Kroens kokke henter mange dugfriske råvarer i den legendariske køkkenhave lige uden for vinduerne, ligesom havets friske råvarer og områdets delikatesser i øvrigt kendetegner dette gourmetkøkken. Kroen er ombygget for et beløb, der siges at løbe op i omegnen af 75 mio. kr. af ejeren, Flemming Skouboe. De ydre rammer ligner til punkt og prikke den gamle legendariske kro, men indvendigt oplever man et nutidigt og supereksklusivt miljø.

Verdensklasse Henne Kirkeby Kro er et ”must” for enhver livsnyder og gourmetfreak. Et superluksuriøst gourmetsted i den absolut internationale topklasse. Hvis anmelderne fra Michelingui-

Beluga caviar à la Hr. Skov

Varde Ådal lam serveret på Ho Kro

Tekst og fotos: Eigil Jacobsen

Den afvekslende natur i Sydvestjylland - fra flade marker og store plantageområder til barsk vadehavsnatur - er rig på et utal af spændende råvarer og området er befolket med ildsjæle til at forarbejde dem. Oste, rejer, fisk, skinke, pølsespecialiteter, kronvildt, honning, frugt, grøntsager, vildtvoksende urter - ja man kan blive ved. Kokke og restauratører henter gerne selv råvarerne i naturen, så de præcis ved, hvor de kommer fra og kan fortælle deres historie. Når man får historien med, så smager maden nu en gang bedre.

18

Livet leves med en anden puls ved den sydvestjyske kyst. Her er man mere til den ægte vare og kvalitet end til hurtige og mere overfladiske løsninger. Det gælder også dyrene. Studene på Skallingen får tid til at æde sig store og sunde i strand-annelgræs, strandkveller og andre saltholdige urter. Lammene i Varde Ådal vokser også i et andet tempo, fordi de må kæmpe for både føden og varmen. Det barske liv for planter og dyr sætter sig i smagen, når de serveres som delikatesser på de mange fantastiske spisesteder, man finder i området. Her kan man tale om slow food i renkultur.

Bo for enden af 2,5 km grusvej Et godt udgangspunkt for nogle ”forkælelsesdage” i Sydvestjylland er det charmerende badehotel Henne Mølle Å Badehotel, som ligger lige op ad åen bag den yderste klit for enden af en 2,5 km grusvej. Poul Henningsen (PH) tegnede hotellet i 1935, og det var hans idé, at det skulle glide naturligt ind i klit- og hedelandskabet. Man må sige, at det lykkedes. De fleste bliver nok lidt overraskede over, at der ligger et hotel for enden af den beskedne grusvej, der fører ned til Henne Mølle å.

Bjarne Slaikjær er hyrde på Skallingen

Nyttige links: www.sydvestjylland.com www.hennemoelleaa.dk www.mettesganefryd.dk www.hrskov.dk www.hokro.dk www.henenkirkebykro.dk

Henne Mølle Å Badehotel

19

Presseklip Varde Ådal Lam  

Sunair magazine

Presseklip Varde Ådal Lam  

Sunair magazine