Clusterin fuksilehti 2021

Page 1

CLUSTERIN FUKSILEHTI

2021


Sisällys Puheenjohtajan tervehdys ............................................................................................................................... 3 LTKY:n tervehdys .............................................................................................................................................. 4 Cluster ry – Too Long; Didn’t Read ................................................................................................................... 6 Somet ............................................................................................................................................................ 6 Tapahtumat ................................................................................................................................................... 6 Kiltis, eli kiltahuone .......................................................................................................................................... 7 Kuka on vastuussa?........................................................................................................................................... 7 Esittelyjä ............................................................................................................................................................ 8 Puheenjohtaja ............................................................................................................................................... 8 Opintovastaava / -jeesus .............................................................................................................................. 8 Fuksivastaava ................................................................................................................................................ 9 Tuutorit ......................................................................................................................................................... 9


Puheenjohtajan tervehdys Hei ja onneksi olkoon opiskelupaikasta LUT-yliopistossa!

Cluster Ry:n, Suomen vanhimman tietotekniikan killan, puheenjohtajana haluan toivottaa juuri SINUT tervetulleeksi meidän joukkoomme opiskelemaan tietotekniikkaa!

Tunnelma on varmasti katossa ja orientaatiomateriaalia tulee postiluukun täydeltä, mutta tuleva kiltasi Cluster ry haluaa ottaa ensikontaktin jo ennen kampukselle saapumistasi. Lehden kannessa olevan logon edustama yhdistys on joukko LUT-yliopiston tietotekniikan opiskelijoita, jotka ovat järjestäytyneet ja luoneet meille ikioman yhteisön, johon jokainen teistä fukseista on tervetullut.

Tässä lehdessä on tiivistelmä henkilöistä, jotka ovat eniten näkyvillä ensimmäisestä päivästä alkaen. Jokaisella on jo oma tuutori nimettynä, joka vastaa teidän fuksien koulun starttaamisen sujuvuudesta – he ovat ihan koulun palkkalistoilla sitä varten! Alempana esiteltävä Opintojeesus, eli opintovastaava, on teidän isoin apunne opintoasioissa ja tuleekin auttamaan teitä kurssien kanssa fuksiviikkojen kanssa. Fuksivastaavan harteilla puolestaan on kulttuurin ja opiskelijayhteisön esitteleminen, sekä tehdä teistä Wappuun mennessä teekkarin arvonimen ansaitsevia henkilöitä.

Olkaa aktiivisia ja osallistukaa täysillä tapahtumiin, joita teille pidetään, niin saate räjähtävän alun opiskelutaipaleelle; jos tuntuu, että paikalla ei ole ketään tuttua niin tulkaa vain vetämään ensimmäistä punahaalarillista lahkeesta niin eiköhän se juttu siitä lähde liikkeelle!

Lämmintä ja tapahtumarikasta syksyä odottaen, Teemu Kauranen Cluster ry:n puheenjohtaja


LTKY:n tervehdys Ylioppilaskunnan tervehdys sinulle titefuksi!

Onnittelut opiskelupaikasta ja lämpimästi tervetuloa lappeen Rantaan viettämään opiskelijaelämää! Tervetuloa myöskin ylioppilaskunnan jäseneksi! Jokainen tutkinto-opiskelija on siis automaattisesti oman opiskeluyliopistonsa ylioppilaskunnan jäsen, mutta ainejärjestöön (tässä tapauksessa Clusteriin) liittyminen on vapaaehtoista, joskin erittäin suositeltavaa. Oman tutorisi ja Clusterin hallituksen lisäksi myös me ylioppilaskunnan toimijat olemme aina valmiina auttamaan ja vastaamaan sinua askarruttaviin kysymyksiin.

LUT-yliopiston ylioppilaskunta LTKY lyhennetään usein puhekielessä lytkyksi. LTKY:n jäsenenä on yli 5000 tekniikan ja kauppatieteiden opiskelijaa Lappeenrannassa, Lahdessa ja Turussa. Koska LUTin kampukset ovat sekä Lappeenrannassa että Lahdessa, myös LTKY toimii molemmilla kampuksilla aktiivisesti. Jokaisella yliopistolla on oma ylioppilaskunta. Suomessa on 13 ylioppilaskuntaa, joiden kattojärjestö on Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL. Ylioppilaskunnalla on lakisääteisiä velvoitteita, jotka määrittää yliopistolaki. Ylioppilaskunta toimii jäsentensä välisenä yhdyssiteenä ja pyrkii edistämään opiskelijoiden yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä tavoitteita. Nämä tavoitteet toteuttaakseen LTKY tekee aktiivisesti yhteistyötä niin LUT-yliopiston, muiden ylioppilaskuntien, yritysten kuin Lappeenrannan ja Lahden kaupunkienkin kanssa. Ylioppilaskunta tekee siis asioita, jotta sinun opintosi, asuminen, eläminen ja vapaa-aika sujuisi mahdollisimman mielekkäästi, viihtyisit kampuksella ja voisit hyvin.

Ylioppilaskunnalla on nykyisin toimisto Lappeenrannan lisäksi myös Lahden kampuksella, tarkat sijainnit löydät esimerkiksi nettisivuiltamme (www.ltky.fi) tai kysymällä tutoriltasi tai meiltä LTKY:n toimijoilta. Kaikki opiskelijat ovat tervetulleita toimistollemme juomaan kahvia ja viettämään aikaa. Toimistolta saat apua lähes kaikkiin opiskelijaelämäsi ongelmiin, esimerkiksi opintoihin, hyvinvointiin tai opiskelijaelämään liittyen ja tarvittaessa osaamme ohjata sinut eteenpäin. Toimistolla tutustuu myös poikkitieteellisesti eri alojen ja vuorikurssien opiskelijoihin, ja välillä vanhemmilta tieteenharjoittajilta saattaa saada vertaistuen lisäksi jopa ihan hyviäkin vinkkejä.

Toimistolta löytyy seitsemänhenkinen opiskelijoista muodostuva hallitus, joka pyörittää ylioppilaskunnan arkea ja päivittäistä toimintaa. Hallituksen apuna työskentelee työntekijöitä, jotka osallistuvat toimintaan esimerkiksi jäsenpalvelusihteerin tai edunvalvonta-asiantuntijan rooleissa. Ylioppilaskunnassa suurin päätäntävalta on edustajistolla, kuten Suomessa eduskunnalla. Edustajisto valitsee vuosittain hallituksen sekä päättää suuret linjat, joita hallitus sitten toteuttaa. Edustajiston jäsenet, eli edaattorit, valitaan joka toinen vuosi, ja ylioppilaskunnan jäsenet voivat asettua itse ehdolle edaattoriksi sekä äänestää. Seuraavat edustajistovaalit


järjestetään syksyllä 2021, eli myös sinä voit lähteä ehdolle päättämään opiskelijoiden asioista. Edustajisto on päättänyt muun muassa lähikauppa Salen avaamisesta Skinnarilan kampukselle.

Ylioppilaskunta toimii kattojärjestönä killoille, kuten esimerkiksi Clusterille. LTKY ja killat mahdollistavat opiskelijakulttuurin säilymisen ja kehittymisen sekä tekevät tärkeää edunvalvontatyötä kaikkien LUTin opiskelijoiden etujen ajamiseksi. Fuksiviikoilla tutustut opiskelijaelämään ja sinut kastetaan fuksiksi, ja Wapun lopuksi teekkarikasteen myötä teekkariksi. Fuksiviikot ja Wappu ovat molemmat ylioppilaskunnan suurimpia vuosittaisia tapahtumia, jolloin järjestetään valtava määrä erilaisia tapahtumia ja tempauksia yhteistyössä kiltojen kanssa. Kiltojen lisäksi ylioppilaskunta toimii kattojärjestönä myös kerhoille ja harrasteyhdistyksille, jotka ovat mukana esimerkiksi hyvinvointiviikoilla. Lisätietoa LTKY:stä ja meidän toiminnastamme saat nettisivuiltamme, jonne on koottu paljon hyödyllistä tietoa niin opintojen aloittamiseen kuin myöhempää opiskelijaelämää varten: www.ltky.fi LTKY:n tärkeimmät jäsenpalvelumme sinulle:

-

Ilmainen kahvi toimistolla Tapahtumat, kuten fuksiviikot, hyvinvointiviikko ja Wappu Edunvalvonta ja laadukkaan opetuksen turvaaminen Lukuvuositarrat, laulukirjat ja teekkarilakit LTKY:n toimistolta Kilta- ja yhdistystoimijoiden kouluttaminen Valiokunta- ja sidosryhmätyö

Aurinkoisin kesäterkuin, Anniina Pokki Ylioppilaskunnan puheenjohtaja

P.S. Mua voi tulla aina nykäisemään hihasta, oli sitten mitä tahansa kysyttävää tai haluat muuten vaan jutustella. Mut tunnistaa hersyvän naurun lisäksi monivärisestä puheenjohtajan frakkitakista, tummansinisistä haalareista ja tiibetinspanieli Kaaposta, joka useimmiten pyörii mukanani tapahtumissa.


Cluster ry – Too Long; Didn’t Read Cluster ry on Suomen vanhin (35-vuotias, kohta jo 36) tietotekniikan kilta. Ajamme jäsentemme etua yliopiston ja opiskelijayhteisömme sisällä sekä mahdollisuuksien mukaan myös kansallisella kentällä. Haalarimme ovat punaiset.

Somet Meidät löytää monesta paikasta ja tässä muutama verkon puolelta: Nettisivut: https://cluster.fi/ Facebook: https://www.facebook.com/clusterry/ Instagram: https://www.instagram.com/cluster_ry/ Liittyminen kiltaan tapahtuu nettisivujemme kautta. Liittymismaksu on 15 €, jolla katetaan teidän haalareiden kustannukset.

Tapahtumat Järjestämme normaalisti opiskelijoille erilaisia tapahtumia arjen ohelle, esimerkiksi: -

-

Yritysvierailuja alan firmoihin Saunailtoja Bileitä Alan tapahtumia (koodaushaasteita/workshoppeja esimerkiksi yhteistyössä jonkin alan yrityksen kanssa) Urheilua/urheilun kaltaista toimintaa sisältäviä tapahtumia Ekskursioita eli (opinto)matkoja. Saattavat sisältää yritysvierailuja, visiittejä muihin opiskelijakaupunkeihin ja kaikkea maan ja taivaan väliltä Sitsejä, eli akateemisia pöytäjuhlia, joissa syödään, juodaan, lauletaan ja pidetään hauskaa

Lisäksi mainittakoon, että hyvin läheisessä yhteistyössä toimiva pelikerho Ruut ry järjestää LAGfest-lanit kahdesti vuodessa, jotka ovat olleet suuressa suosiossa clusterilaisten keskuudessa.

Tapahtumia pyritään tänäkin syksynä järjestämään, niin kauan kun olosuhteet mahdollistavat sen.


Kiltis, eli kiltahuone Clusterilla on käytössään kiltahuone Ylioppilastalon yläkerrassa. Tämä tila on jäsenistölle tarkoitettu kerhohuone, jossa voi viettää aikaa kanssaopiskelijoiden kanssa. Se on erinomainen paikka törmätä muihinkin kuin oman vuosikurssin opiskelijoihin ja kuulla totuuksia siitä, miten ennen oli paremmin. Onnekkaimmat saattavat jopa löytää neuvoja ja apua kurssitehtäviin. Kiltahuoneelta löytyy seuraavaa: -

pelikonsoleita (PS4, Xbox One, Super Nintendo, PS2…) lautapelejä ilmaista kahvia (!!!) Huokeahintaisia virvokkeita (1 €/ colatölkki) sohvia/tuoleja/pöytiä kouluhommia ja ryhmätöitä tai muuta hengailua varten luettavaa, sekä asiallista että asiatonta työpisteitä, joissa on yliopiston tarjoamia ohjelmistoja ja paremmat tehot kuin monessa muussa yleiskoneessa Titeenien taistojen voittajien plakaatti

Kiltahuoneen siisteys ja järjestys on meidän kaikkien yhteinen asia ja jokainen kantaa asiassa kortensa kekoon.

Jos ikinä tulee mitään asiaa kiltahuoneeseen liittyen, kannattaa olla yhteydessä osoitteeseen kiltahuone@cluster.fi!

Kuka on vastuussa? Cluster ry:n toiminnasta vastaa yleiskokouksessa valittu hallitus. Valinta tehdään demokraattisesti jäsenistön kesken ja uusi hallitus aloittaa aina vuodenvaihteessa. Hallitus- ja toimihenkilörooleja on rutkasti ja uusia toimijoita otetaan joka vuosi mukaan. Vuoden 2021 hallituksen jäsenet löytyvät nettisivuilta, mutta tulemme erikseen esittäytymään teille heti fuksiviikkojen alussa. Vaikka vanhemmat opiskelijat titteleineen saattavat vaikuttaa auktoriteettihahmoilta, on Skinnarilalaisessa opiskelijayhteisössä vahva me-henki (saatat kuulla puhuttavan Skinnarilan hengestä) ja toiminta on erittäin matalahierarkista. On kuitenkin hyvä muistaa, että vanhemmat opiskelijat ovat käyneet opiskelijaelämän kommelluksia n+1 vuotta enemmän, joten kokemuksen syvää rintaääntä kannattaa joskus kuunnella.


Esittelyjä Alla on rivi naamoja, jotka tulee varmasti tutuiksi heti koulun alussa. Lisäksi mukana tulee pyörimään paljon muitakin aktiivisia clusterilaisia, joiden nimet jäävät varmasti mieleen syksyn aikana! Esittelyt ovat lyhyitä, mutta älkää antako sen häiritä!

Puheenjohtaja Nimi: Teemu Kauranen Nick: TepaXD (käytännössä kaikkialla -> Steam, PSN, Telegram, kyykkäjoukkueessa...) Näyttöjä: 2 (280hz ja 60hz) Metsää: Oispa Infoa: ”Neljännen vuoden opiskelija Järvenpäästä. Toimin killan puheenjohtajana ja pidän huolen siitä, että asiat rullaavat niin kuin niiden kuuluisi. Toiminut aikaisemmin killassa monissa muissa aktiivirooleissa, sekä tuutorina; jos ikinä tulee mitään asiaa tai kysyttävää niin aina saa tulla vetämään hihasta.” Yhteystiedot: pj@cluster.fi

Opintovastaava / -jeesus Nimi: Joonas Kukonlehto Metsää: ON! Näyttöjä: 3 (165hz ja 60hz x2) Infoa: ”Kolmannen vuoden opiskelija Säkylästä (Satakunnasta). Opintoneuvojan eli opintojeesuksen tehtävän puolesta autan teitä fuksipalleroita kaikessa mikä itse koulun käynnissä askarruttaa kuten hopsin teko. Toimin/toiminut myös killan puolella erinäisissä tehtävissä kuten fuksivastaavana, sekä olen myös ollut tuutorina. Aina voi tulla kysymään, jos jokin askarruttaa.”


Fuksivastaava Nimi: Sami Valjakka Nick: Lerpamela kaikkialla internetissä Metsää: eioo :( Näyttöjä: 2 (144hz ja 75hz) Infoa: ”Toisen vuoden opiskelija Jyväskylästä. Olen siis teidän fuksivastaavanne ja tehtäväni on perehdyttää teitä opiskelija- ja erityisesti teekkarikulttuuriin. Tulen siis pyörimään kaikissa teidän fuksien tapahtumissa ja varmistamaan että kaikilla on koulunkäynnin ulkopuolellakin hauskaa lappeen Rannoilla. Jos opiskelijoiden vapaa-ajan tapahtumista tai toiminnasta on kysyttävää, kannattaa kysyä minulta, yhteyden saa parhaiten Telegramin välityksellä @Lerpamela.”

Tuutorit Nimi: Joona Pellinen Nick: Aleck, joonaaleks Metsää: ehkä joskus Näyttöjä: 2 (75hz ja 75hz) Infoa: ”Kotoisin Siilinjärveltä ihan Nilsiän vierestä, Pohjois-Savosta ja LUT:ssa toista vuotta. Toimin tuutorina ja vara-EI (Emäntä-Isäntä) hommissa eli käytännössä teen nakkihommia. Minulta voi tulla kysymään kanssa mitä vaan ja juttelemaan mitä vaan ja telegrammista löytää @joonaaleks.”


Nimi: Altti Väätäinen Nick: El Murmeli kaikkialla internetissä. Metsää: Onhan tuota Näyttöjä: 3 (144hz ja 60hz x2) Infoa: ”Kotoisin Nilsiästä, IHAN Siilinjärven vierestä, PohjoisSavosta ja toista vuotta opiskelemassa LUT:ssa. Olen myös kiltahuonevastaava, eli käytännössä ostan megaforcea kiltahuoneen jääkaappiin ja varmistan että kiltahuone pysyy kuosissa. Tarpeen tullen nakitan teitä siivoomaan. Jos jokin asia askarruttaa tai painaa mieltä, voi aina tulla nykäisemään hihasta. Telegrammista löytää @ElMurmeli :]”

Nimi: Tuomas Mustakallio Nick: duoppi kaikkialla internetissä Metsää: Ei, mut yks huonekasvi Näyttöjä: 2 (144hz ja 60hz) Infoa: ”Olen toisen vuoden opiskelija Kouvolasta. Toimin tuutorina tänä vuonna ja olen myös killan emäntä eli toimin virallisena nakkikoneena. Voi tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä ja parhaiten saa kiinni telegrammin kautta @tmustakallio :>”

Nimi: Konsta “KeMa” Keski-Mattinen Nick: Aidra tai KeMa variaatio Metsää: Sukufutuurina Lehtimäellä Näyttöjä: 2 (26’&24’@60FPS) Hifistely: Kahvi ja koodi Infoa: ”Toisen vuoden opiskelija Salosta. Harrastelen formuloita ja pelaamista. Vapaasti voi tulla juttelemaan telegrammissa @KeManen Liian vanha gameriksi, liian nuori sedäksi, joten juuri sopiva tuutoriksi.”


Nimi: Eerika “Elli” Peltonen (pls kutsukaa Elliks) Nick: Elli melkein kaikkialla Metsää: Ei metsää, mutta viidakko ja apina on tarvittaessa Näyttöjä: ei puhuta tästä Infoa: ”Moimoimoi! Mää oon tokan vuoden opiskelija Lahest ja toimin tuutorin lisäksi Clusterin isäntänä eli toimin emännän kanssa nakkikoneena kaikkien tapahtumien yms. yhteydessä. Multa voi kysellä kaikesta, maailman pienimmistäkin asioista! Tykkään myös kysellä ihmisten lempi muumihahmoa, joten tätä voi miettiä jo etukäteen mun varalta Telegrammista löydyn nimimerkillä @pienokainen!”

Nimi: Aino Pakarinen Nick: ainoaoikea Metsää: eipä ole Näyttöjä: yks Infoa: ”Oon Hämeenlinnasta kotoisin oleva tokan vuoden opiskelija. Toimin tuutorina ja sekä Clusterin somevastaavana eli päivittelen someen kaikkea ajankohtaista (seuratkaa instagramissa cluster_ry !!!) Parhaiten tavoittaa telegrammista @ainoaoikea”

Nimi: Iida Vaaja Nick: Zapihra Metsää: Takapihalta löytyy Näyttöjä: 2 (takapajulan romuja) Infoa: ”Heipparallaa! Oon tokan vuoden opiskelija Parolasta. Mut tavottaa hyvin telegrammin kautta @Zapihra. Saa aina tulla jutteleen jos on jotain mielen päällä.”


Nimi: Unna Kalliomäki Nick: unnanunna (telegram, discord) Metsää: olispa Näyttöjä: 1-1 Infoa: ”Toisen vuoden opiskelija, joka väittää olevansa Joensuusta vaikka on oikeasti Ylämyllyltä. Toimin tuutorina ja autan järkkäilemään vuosijuhlia, jos korona ne nyt sallii. Miut tunnistaa helposti muumikangaskassista, joka löytyy melkein kaikkialla mukana. Aina saa tulla juttelee ja lyöttäytyy seuraan, jos minuun törmää tapahtumissa yms!”

Nimi: Ella-Mari Luotola Nick: ellam,ellaazz Metsää: ... Näyttöjä: yksi Infoa: ”Toisen vuoden tite-opiskelija Satakunnan Harjavallasta. Jos on jotain mielen päällä löydät mut telegrammista @ellaazz.”

Nimi: Miisa Suorsa Nick: miisu tai masa tai maisa Metsää: Tavallaa joo Näyttöjä: ehkä joskus Infoa: ”Toisen vuoden opiskelija kotoisin Savosta. Telegrammista löydät nimellä @masamaisa.”


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.